Fig. 1. Normal forfod som viser hallux valgus vinklen og intermetatarsal vinklen.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fig. 1. Normal forfod som viser hallux valgus vinklen og intermetatarsal vinklen."

Transkript

1 Den smertende storetåknyst Hvad er en knyst? En knyst er et fremspring på en underliggende knogle. Årsagen til at knyster giver smerter er at bløddelsvævene udsættes for et tryk mellem knogle og fodtøj. Dvs., at symptomerne der knytter sig til knyst problemer er afhængig af fodtøjet. På foden, som er den hyppigste lokalisation for knystproblemer, er de 3 væsentligste lokalisationer for knysten: ved storetåens grundled, ved lilletåensgrundled og på oversiden af foden. Hvad er en storetåknysten Storetåknysten fremkommer ved at der er øget indadvinkling af storetåen (også kaldet hallux valgus vinklen) og en samtidig udadvinkling af forfodsknoglen til storetåen (også kaldet intermetatarsalvinklen). I den normale fod er der en hallux valgus vinkel på 15 grader og en intermetatarsalvinkel på 9 grader (fig. 1). Denne unormale vinkling giver anledning til at der kommer en knyst på indersiden af storetåen. Fig. 1. Normal forfod som viser hallux valgus vinklen og intermetatarsal vinklen. Ved lettere knystproblemer ligger hallux valgus vinklen mellem 15 og 30 grader, og intermetatarsalvinklen ligger mellem 9 og 15 grader (fig. 2).

2 Fig. 2. Foto og stregtegning af knoglerne ved let grad af knyst problem Ved moderate knystproblemer ligger hallux valgus vinklen over 30 grader, og intermetatarsalvinklen ligger mellem 15 og 20 grader (fig. 3). Fig. 3. Stregtegning af knoglerne ved moderat grad af knyst problem Ved svære knystproblemer ligger hallux valgus vinklen over 35 grader, og intermetatarsalvinklen ligger over 20 grader (fig. 4).

3 Fig. 4. Stregtegning af knoglerne ved svær grad af knyst problem Hvad skyldes storetåknysten I nogle tilfælde er den unormale vinkling mellem knoglerne delvis arveligt betinget. Men grunden til at det giver symptomer skyldes uhensigtsmæssigt fodtøj, som trykker på knysten og eventuelt forværrer fejlstillingen. Dette er bl.a. vist i undersøgelser hvor man har undersøgt en større befolkning som pga. klimatiske og sociale forhold ikke brugte fodtøj. I en sådan befolkning kunne der iagttages mange tilfælde af storetåknyster, men ingen af disse gav anledning til symptomer. Hvilke typer af fodtøj disponerer for knystproblemer? Meget kort kan dette besvares med kvindefodtøj. Ikke sådan at forstå at fodtøj til mænd ikke kan bidrage til knystproblemer, men det er ikke i nær samme omfang. Dette afspejles bl.a. i, at selv om mænd har knyster, opereres der kun 1 mand for hver 15 kvinder der opereres. Det der er karakteristisk for kvindefodtøj er, at de spidser til i forfoden således at storetåen presses indad og der samtidig kommer tryk på knysten (fig. 5). Høj hæl bidrager yderligere til problemet ved at foden herved presses yderligere frem i den smalle skosnude.

4 Fig. 5. Her ses hvordan knysten trykkes i et par spidse sko. Ved højhælede sko forstærkes trykket yderligere af personens vægt bidrager til yderligere at presse foden ud i den spidse skosnude. Hvordan behandles storetå knyst problemer? Den væsentligste behandling er forebyggende. Dvs. vælge fodtøj som ikke trykker på eventuelle knyster eller fremprovokerer eller forværrer knyster. Det som karakteriserer godt fodtøj mht. forebyggelse eller afhjælpning af knystproblemer er: 1. Fodtøj med tilstrækkelig plads til knysten, 2. Fodtøj med blødt overlæder således at eventuel knyst som ikke kan rummes i fodtøjet let selv skaffer sig plads ved at udblokke fodtøjet. 3. Det skal undgås at der er syninger hen over knysten, i det syninger bidrager til at fodtøjet bliver stivere på dette sted og derved ikke så let giver efter for pres fra knysten. 4. Høje hæle bør ligeledes undgås. Hvad hvis valg af fodtøj ikke løser knystproblemet? Der vil være tilfælde hvor det ikke er muligt, at afhjælpe generne ved valg af passende fodtøj i de tilfælde må man overveje operation. Hvordan foregår operation for storetåknyst? Der findes mange forskellige operationer for storetå knyster. Her på Århus Kommune Hospital anvender vi tre forskellige operationer. Hvilken operationstype vi vælger afhænger af graden af knyst problem. Ved de lette tilfælde anvendes en Chevron operation (fig. 6), ved moderate tilfælde anvendes Scarfs operation (fig. 7) og ved de svære tilfælde anvendes Cedells operation (fig. 8).

5 Sidebillede Fig. 6 Ved Chevrons operation gennemskæres knoglen med et V-formet snit og ledhovedet med knysten forskydes ind i foden. Overskydende knoglefremspring saves af. I nogle tilfælde holdes knoglerne på plads med en stålpind eller skrue. Sidebillede Sidebillede Fig. 7. Scarfs operation som bruges til moderate knystproblemer. Har det samme grundprincip som Chevrons operation, nemlig en parallel forskydning af ledhovedet og dermed også af knysten ind i foden. Men da gennemskæringen er længere og den er holdt med 2 titaniumskruer er den mere stabil og derfor kan knysten forskydes længere ind i foden.

6 Fig. 8 Ved Cedells operaion, som anvendes ved svære knystproblemer, saves forfodsknoglen til storetåen igennem i sin øverste ende, med en buet sav. Herefter svinges knoglen med knyst ind mod de øvrige forfodsknogler. Knoglen holdes på plads med en enkelt skrue. Hvis knoglen ikke er tilstrækkelig solid kan det være nødvendigt at bruge andre metoder til at holde knoglen samlet. Ved både Scarfs og Cedells operation foretages også en løsning af strammende bløddele på den side af storetåen som støder op mod nr 2 tå (fig. 9). Denne del af operationen kræver en separat insision mellem storetå og nr 2 Tå. Hvor hurtigt kan jeg starte på arbejde igen? Hvornår man kan starte på arbejde er meget varierende. Den væsentligste faktor er hvilken type af arbejde man har. Har man gående og stående arbejde er det ikke usædvanligt der går tre måneder før man kan genoptage sit arbejde og i nogle tilfælde er der fortsat gener ved dette. Sidder man på kontor og ikke har noget transport problem til arbejde kan man i mange tilfælde komme på arbejde så snart gipsbandagen er fjernet efter 5 uger, evt. før.

7 Hvad kan jeg forvente mig efter en operation? Ved en vellykket operation kan forventes en væsentlig reduktion i knystens størrelse og der af følgende reduktion i knystsmerterne. Foden bliver i bedste fald 5-6 mm smallere. Man skal således ikke forvente man kan få smallere fodtøj på efter operationen. Det lykkes ikke altid at opnå en tilfredsstillende korrektion, men generelt er det operationer med en høj succes. Cirka 90% kan forventes at få en væsentlig bedring. Der er altid en risiko for at knystproblemet kommer igen, specielt hvis der fortsat anvendes smalt og spidst fodtøj. Efter operationen vil der være noget øget stivhed og hævelse af storetåen. Dette bedres over det første år til halvanden. Selv om der kan forblive en reststivhed i grundleddet, er det oftest ikke noget der betyder noget for resultatet. Er der komplikationer til operationen? Der er relativ få egentlige komplikationer. Der vil værre nogle få tilfælde hvor knoglen ikke heler. Dette er mest udtalt ved Cedells operation. Ved manglende knogleheling kan der blive tale om ny operation. Ved alle operationerne er der en risiko for et ømt overfølsomt ar, samt risiko for ophævet eller ændret følesans i storetåen pga. skade på følenerver til tåen. Der er kun meget få tilfælde af betændelse og sår problemer og i de fleste tilfælde kan disse behandles uden problemer om end det i regelen forlænger behandlings og sygeperioden væsentlig. Hvordan afgør jeg om jeg skal lade mig operere? Har du forsøgt at vælge fornuftigt fodtøj uden at dette har bedret tilstanden kan du overveje operation. Hvis det kun er nogle typer af fodtøj der giver problemer skal du ikke vælge operation, men i stedet vælge dette fodtøj fra. Er du meget sportslig aktiv skal du også være meget tilbageholdende med at lade dig operere, hvis det er sådan at tilstanden ikke forhindrer dig i at dyrke din sport. Ved operationen er der mulighed for gener efterfølgende pga. stivhed og hævelse af storetåen og har man et højt sportsligt aktivitets niveau, kan selv beskedne forandringer give betydelige gener. Man kan generelt sige, at jo sværere ens knystgener er, jo større er muligheden for gevinst ved operation. Findes der storetåknyst problemer som ikke kan behandles? Der findes forskellige variationer over stortåknyster. De som er beskrevet ovenfor dækker de mest almindelige. Ved nogle typer af knyst problemer er der en generel ændring i stillingen mellem knoglerne i forfoden, i form af at alle forfodsknoglerne vinkler indad (fig. 10.). I disse tilfælde er det væsentligt mere problematisk. I de lettere tilfælde kan problemet løses ved, at lave mindre modifikationer i de ovenfor beskrevne operationer, men i regelen vil man aldrig opnå så god korrektion i disse tilfælde. Hvis tilstanden er meget udtalt og generende, kan man i nogle tilfælde overveje at lave en korrektion på alle forfodsknoglerne, men dette er et væsentligt

8 større indgreb, hvorfor der både er større risiko for komplikationer samt længere sygefravær efterfølgende.

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Du er ikke alene Hjerteforeningen. 2009 Tekst: Helle Spindler, cand. psych., ph.d, Psykologisk Institut, Aarhus Universitet Grafisk

Læs mere

Knæprotese INFORMATION OM KNÆOPERATION. Del-protese (Oxford-protese) Hel-protese

Knæprotese INFORMATION OM KNÆOPERATION. Del-protese (Oxford-protese) Hel-protese Knæprotese INFORMATION OM KNÆOPERATION Del-protese (Oxford-protese) Hel-protese PAT I E N T E N I C E N T R U M Velkommen til Privathospitalet Mølholm Med denne pjece vil vi fortælle om de forberedelser

Læs mere

Patientinformation -om hoftebrud og hofteprotese

Patientinformation -om hoftebrud og hofteprotese Patientinformation -om hoftebrud og hofteprotese Regionshospitalet Randers/Grenaa Ortopædkirurgisk afdeling Denne pjece er en orientering om, hvad du kan og må med en kunstig hofte indsat efter hoftebrud.

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom DU ER IKKE ALENE Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Indhold DEL 1 Reaktioner 4 Nye tanker og følelser 4 Om oplevelser, tanker og følelser ved hjertekarsygdom At huske alt det praktiske

Læs mere

Ny protese. En del- eller en helprotese? Hvad er en delprotese? Kan det ses, at man har fået protese?

Ny protese. En del- eller en helprotese? Hvad er en delprotese? Kan det ses, at man har fået protese? NR. XX Ny protese En delprotese kan være en god løsning, når du har mistet én eller flere tænder. Hvis ingen af dine tænder kan bevares, er det i stedet en helprotese, der skal til. Denne brochure fortæller

Læs mere

SLIDGIGT FAKTA OG FOREBYGGELSE

SLIDGIGT FAKTA OG FOREBYGGELSE SLIDGIGT FAKTA OG FOREBYGGELSE Slidgigt - en folkesygdom Stort set alle over 60 år har tegn på slidgigt i mindst ét led. Det er den hyppigste ledsygdom og en af de mest udbredte kroniske lidelser i Danmark.

Læs mere

Information om tandbehandlingen

Information om tandbehandlingen N r. 2 7 Information om tandbehandlingen før du træffer dit valg Information om tandbehandlingen før du træffer dit valg Du bestemmer selv Som patient hos tandlægen vælger du selv, om du vil modtage den

Læs mere

Pas på dig selv, mand!

Pas på dig selv, mand! Pas på dig selv, mand! Prostatas funktion og sygdomme Prostatas funktion Du skal passe på dig selv, når det gælder din prostata. Den kan blive angrebet af kræft i mere eller mindre alvorlig grad. Teksten

Læs mere

Temahæfte for patienter med migræne I. Menstruel migræne - gode råd til dig med migræne i forbindelse med menstruation

Temahæfte for patienter med migræne I. Menstruel migræne - gode råd til dig med migræne i forbindelse med menstruation Temahæfte for patienter med migræne I Menstruel migræne - gode råd til dig med migræne i forbindelse med menstruation Indledning Dette hæfte handler om migræne i forbindelse med menstruation, i fagsprog

Læs mere

En tablet daglig mod forhøjet risiko

En tablet daglig mod forhøjet risiko En tablet daglig mod forhøjet risiko Af: Dorte Glintborg, Institut for Rationel Farmakoterapi, Sundhedsstyrelsen. Der kommer flere og flere lægemidler på markedet, som ikke skal helbrede men forebygge

Læs mere

Cutting når unge snitter og skærer i egen krop

Cutting når unge snitter og skærer i egen krop 7 Cutting når unge snitter og skærer i egen krop Jens Christian Nielsen, Niels Ulrik Sørensen & Martha Nina Osmec 103 1. Indledning Selvskadende handlinger er ikke noget nyt fænomen. Man har længe kunnet

Læs mere

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved...

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved... Tid til refleksion - at opdage dét du tror, du ikke ved... Refleksion er en aktiv vedvarende og omhyggelig granskning af den eksisterende viden, og af forholdet mellem det vi tænker og det der sker i virkeligheden

Læs mere

ADFÆRDSPROBLEMER HOS HUNDE

ADFÆRDSPROBLEMER HOS HUNDE ADFÆRDSPROBLEMER HOS HUNDE I denne pjece kan du læse om symptomerne på nogle af de mest almindelige adfærdsproblemer, som hunde kan lide af og om, hvad du kan gøre for at forsøge at afhjælpe dem. Foto:

Læs mere

Platfod en biomekanisk fejlfunktion

Platfod en biomekanisk fejlfunktion 923 Platfod en biomekanisk fejlfunktion Jens V. Bruun Forfatter argumenterer for en mere aktiv indsats ved platfod. Behandles tilstanden i barnealderen, undgår de pågældende at få slidgigt i bag- og mellemfoden

Læs mere

Patientvejledning. Fjernelse af modermærke. Hudforandring hudtumor

Patientvejledning. Fjernelse af modermærke. Hudforandring hudtumor Patientvejledning Fjernelse af modermærke Hudforandring hudtumor Modermærker eller hudforandringer er heldigvis oftest godartede, men hudkræft og modermærkekræft er stigende i Danmark, formentlig grundet

Læs mere

Følg de 5 nemme tips, og bliv glad for kunsten på dine vægge længe!

Følg de 5 nemme tips, og bliv glad for kunsten på dine vægge længe! Følg de 5 nemme tips, og bliv glad for kunsten på dine vægge længe! Her får du opskriften på, hvad du skal gøre for at købe det maleri, der er det helt rigtige for lige præcis dig. Rigtig god fornøjelse!

Læs mere

Patientvejledning. Cyster på æggestokkene

Patientvejledning. Cyster på æggestokkene Patientvejledning Cyster på æggestokkene Kvinden har to æggestokke (ovarier), som har form og størrelse som en stor mandel. De ligger på hver sin side af livmoderen i tæt kontakt med æggelederne. Æggestokkenes

Læs mere

Ansigtsløft. - information til patienter

Ansigtsløft. - information til patienter Ansigtsløft - information til patienter Ansigtsløft Ved et ansigtsløft opstrammes løs hud på siden af munden, langs kæben og under hagen. Samtidig opstrammes underliggende bindevæv og overflødigt fedt

Læs mere

Konflikt- håndtering

Konflikt- håndtering Konflikthåndtering Forord 2 Denne pjece er fra BAR Kontor til medarbejdere og ledere i kontorog administrative virksomheder. Pjecen er en del af et større undervisningsmateriale, som du finder på BAR Kontors

Læs mere

Hvad er vigtigt for os på jobbet? resultat af undersøgelse

Hvad er vigtigt for os på jobbet? resultat af undersøgelse Hvad er vigtigt for os på jobbet? resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har gennemført en internetbaseret undersøgelse af, hvad det er der betyder noget

Læs mere

Operation med pandeløft. - information til patienter

Operation med pandeløft. - information til patienter Operation med pandeløft - information til patienter Pandeløft Ved et pandeløft løftes panden ved et kirurgisk indgreb. Afhængig af ønsket resultat kan operationen udføres på forskellige måder. Ønskes

Læs mere

Fokus på sygefravær. Vejledning til lederen

Fokus på sygefravær. Vejledning til lederen Fokus på sygefravær Vejledning til lederen Godkendt i MED-Hovedudvalget 12.november 2007 Indholdsfortegnelse Sygefravær i Vesthimmerlands Kommune et ledelsesværktøj side 3 Fokus på sygefravær side 4 Procedure

Læs mere

RUF udgør et centralt element i forhold til at opnå projektets formål. Det er den metode, drejebogen foreslår, bliver anvendt til at:

RUF udgør et centralt element i forhold til at opnå projektets formål. Det er den metode, drejebogen foreslår, bliver anvendt til at: RUF Tre vigtige elementer i RUF RUF er forskellige fra fase til fase 1. Hvorfor RUF? 2. Hvad er RUF? 3. Hvem er med til RUF? 4. Forberedelse af RUF 5. Hvordan gennemføres RUF? 6. RUF og de fire faser -

Læs mere

Undersøgelse for celleforandringer i livmoderhalsen

Undersøgelse for celleforandringer i livmoderhalsen Undersøgelse for celleforandringer i livmoderhalsen Undersøgelse for celleforandringer regionen inviterer dig hermed til en gratis undersøgelse for celleforandringer i livmoderhalsen. Kvinder i alle aldre

Læs mere

Guide. Social Kapital. Til måling af. Side 1

Guide. Social Kapital. Til måling af. Side 1 Guide Til måling af Social Kapital Guide til måling af social kapital DEL I - Hvad er social kapital Side 1 Indhold Forord 3 Hvad er social kapital 5 Hvorfor måle på social kapital 5 Hvad er social kapital

Læs mere