Fremtidens ledelse i tandplejen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fremtidens ledelse i tandplejen"

Transkript

1 Tekst og foto: Lene Outzen Foghsgaard Fremtidens ledelse i tandplejen 75 ledere i den kommunale tandpleje og andre med interesse i ledelse, blandt andet tillidsrepræsentanter og børne- og unge chefer, var den 1. december mødt op til LIF-temadagen i Odense traditionen tro. Det overordnede tema var Fremtidens ledelse i tandplejen, og foredragsholderne var i nævnte rækkefølge Christian S. Nissen, cand.scient. pol., Niels Høiby, professor i klinisk mikrobiologi, Carsten Christensen, formand for Forhandlingsudvalget og Birgitte Sindrup, næstformand i Hovedbestyrelsen begge repræsentanter for De Offentlige Tandlæger. Sidste kvinde på podiet, før den afsluttende workshop, var Stine Hinge- Christensen, souschef i Center for Ledelsesudvikling, KL.

2 Af Lene Outzen Foghsgaard Hvem skal lede fremtidens tandpleje og hvordan talentspotter vi morgendagens ledere? Christian S. Nissen blev bedt om at svare på spørgsmålet: Er der relevante grænser for djøfiseringen af lederjobs i professionsfagligt uddannede organisationer? Eller sagt med andre ord. Skal ledende tandlæger være tandlæger eller djøfere? Christian S. Nissen Valget står for mig at se ikke mellem at vælge fra den ene eller den anden kultur, men om at lade begge kulturer være repræsenterede og kunne bygge bro mellem kløfter. Christian S. Nissen, cand.scient.pol. Opsummering: Ledelse drejer sig om at ændre verden og om at ændre omgivelser gennem andre mennesker. Det gælder om at få andre til at gøre det mest hensigtsmæssige og samtidig kunne danne sig et overblik over væsentligt og uvæsentligt. Der er seks afgørende spørgsmål, som alle ledere må forholde sig til. Hvor står vi? Hvorfor er vi til? Hvor vil vi hen? Hvad går opgaven ud på? Hvad skal vi gøre? Hvad opnår vi? De væsentligste elementer i ledelse er herudover: Styring, administration og faglighed. Det er lederens rolle og ansvar at skabe en balance og få sammenhænge til at fungere. For mig er det ikke et valg mellem forskellige professionelle baggrunde. Det handler om, at man skal kunne løse de opgaver, der er og kunne sætte sig ind i materien. Den faglige mellemleder skal f.eks. også forstå, hvad der sker i toppen. Valget står ikke mellem at vælge fra den ene eller den anden kultur, men om at lade begge kulturer være repræsenterede og kunne bygge bro mellem kløfter. Det forudsætter, at man i alle lejre har en åbenhed overfor hinanden.

3 Niels Høiby Carsten Christensen Niels Høiby, professor i klinisk mikrobiologi, fremsatte følgende tese: Carsten Christensen og Birgitte Sindrup, De Offentlige Tandlæger, fremlagde: Ledere af professionsfaglige organisationer bør være professionsfagligt uddannede. De Offentlige Tandlægers oplæg til et notat om den fremtidige ledelse af Den Kommunale Tandpleje. Der er for nyligt lavet en undersøgelse af 100 universiteter, der viser, at de bedste universiteter er dem med den fagprofessionelle ledelse og de bedste forskere. Niels Høiby, professor i klinisk mikrobiologi Opsummering: 40 procent af vores politikere er i dag djøfere og dét til trods for, at antallet af djøferne kun udgør 1,5 procent af befolkningen. Alene i Helle Thornings regering er der 52 procent. Djøferne udgør den nye adel og sidder tungt på centraladministrationen. Konsekvensen af de mange djøfere på ledelsesposter er: Styring, fyring, faglig stagnation og bullshit-bingo, hvilket har resulteret i, at vi er holdt op med at høre efter. Det vigtigste som leder er at bevare sin troværdighed at dét man siger, også er dét, man gør. For mig at se er der sket en udskiftning af moralsk ansvar med teknisk-økonomisk ansvar. Administration er gået over gevind. Problemet er, at en djøfiseret ledelse ikke forstår vores argumenter og fakta! Der er for nyligt lavet en undersøgelse af 100 universiteter, der viser, at de bedste universiteter er dem med den fagprofessionelle ledelse og de bedste forskere. Forskeren bag undersøgelsen forklarer det med, at ledere med en fagprofessionel baggrund opleves som mere troværdige for dem, de skal lede. De har en dybere forståelse af konteksten. I hovedtræk: Ledelsen i den kommunale tandpleje er under et fagligt pres, men også under et tidsmæssigt pres. Aldersfordelingen er, at 75 procent af landets kommunale overtandlæger i dag er over 55 år. KL fremsatte ved sidste overenskomstforhandlinger et krav om, at lederen af den kommunale tandpleje ikke nødvendigvis er en tandlæge. Vi forventer, at dette krav vil blive stillet igen ved de kommende overenskomstforhandlinger. De Offentlige Tandlæger stillede derfor medlemmerne følgende spørgsmål: Skal vi holde fast i, at det er en tandlæge, der er leder af tandplejen? Hvad er i så fald argumenterne? Hvordan får vi mest og bedst for pengene? Hvem skal vurdere, hvad der er bedst, hvis ikke en fagprofessionel? Hvordan fastholder vi nogle faglige og ledelsesmæssige lag i tandplejen, der kan virke som lederens sparring, og som kan virke som rugekasse for kommende ledere? Hvordan spotter vi de nye talenter til den kommunale tandpleje og får dem ind i deres uddannelsesforløb? Birgitte Sindrup

4 Stine Hinge-Christensen Talent er en muskel, der skal trænes! Hovedspørgsmålet til Stine Hinge-Christensen, souschef, Center for ledelsesudvikling, KL, lød: Hvordan spotter vi talenterne, og hvordan udvikler vi dem? Det første I skal gøre er at sælge lederjobbet. I skal gøre det attraktivt. Stine Hinge-Christensen, souschef for Center for Ledelsesudvikling, KL. Opsummering: Jamen hvad er problemet, tænkte jeg, da jeg skulle holde mit oplæg. Hvad er problemet hos jer? Er det ikke så attraktivt at være leder af den kommunale tandpleje? Er det fordi, man kommer for langt væk fra tænderne? Fordi man ikke ved, hvad jobbet indebærer. I er glade for jeres job, og nogle savner måske tænderne, men til gengæld får I noget andet. Det er jo sådan, det er! Hvordan spotter og motiverer I, når I spotter? Skal I kigge efter nogen, der ligner jer selv, eller nogen, der kan andet, fordi kravene derude er anderledes. Hvilke krav skal man stille? Skal man være tandlæge for at lede tandlægen og på hvilket niveau? Hvorfor overhovedet tale om talentudvikling? Vi mener i KL, at det er rigtig godt at arbejde med talentudvikling, for det giver flere kompetente emner. Hvor meget vidste I om lederjobbet, før I gik ind til det. Vidste I alt om, hvad det ville være? (Red. ingen i salen markerer). Det første I skal gøre er at sælge lederjobbet. I skal gøre det attraktivt. Hvorfor har I valgt at gå den vej uden selv at have mistet den fagprofessionelle stamme? Hvad kan I fortælle til næste generation, så de kan vælge den vej, I har taget? Hvordan spotter man næste generation? Hvem er relevant at få ind? Hvad skal I kigge efter? Er det ham, der er allerbedst med et bor. Hende, der er bedst til at kommunikere med børn? Skal I kigge efter ham eller hende, der har de gode ideer og kaster skibene i søen. Det er vigtigt at vide, hvem vi kigger efter. Sælg lederjobbet. Spot talentet. Afklar om talentet nu også vil ledelse- eller specialist vejen. Tilbyd forløb til dem, der vil ledervejen. Hold talentet varmt. Giv evt. medarbejderen noget projektarbejde eller andre ansvarsopgaver, så gryden holdes lidt i kog, indtil lederpositionen er klar. Hvad forstår vi ved et ledertalent? Medarbejdere kan groft sagt deles op i to typer. Der er brandstifteren og brandslukkeren, sidstnævnte er den, der hører til i lederstolen. Det er øretævernes holdeplads at være leder. Man skal være robust. Have en veludviklet pyt-faktor det går nok. Lære at folk taler til min rolle, ikke til mig. Der skal kunne træffes de upopulære beslutninger, og man skal stå ved dem. Det er vigtigt at være en god kommunikator og en arbejdskapacitet, der kan håndtere, at der er flere bolde i luften. Den potentielle leder må gerne have nogle lidt andre ideer, der kan udfordre status quo. Og hvad siger kommunen? Indsatsen bør ske i dialog med forvaltningen. Der bør være en koordination, ellers bliver I en ø. Prøv at koble jer tættere på den kommunale forvaltning.

5 Deltagerne var sidst på dagen delt i tre workshops. Her er et udpluk af de mange forslag og inputs, der nu indgår i Forhandlingsudvalgets videre arbejde. Gruppe 1: Gruppe 2: 3 workshops Hvad er de vigtigste argumenter FOR fagprofessionel ledelse af den kommunale tandpleje, og hvad kan vi gøre for at fremme forståelsen af disse? Størrelserne af tandplejerne gør, at overtandlægen selv tager aktiv del i at producere varen. Overtandlægen udfører i mange kommuner almindeligt eller specialiseret tandlægearbejde. For at varetage tandplejens interesser ordentligt skal man være godt inde i det faglige stof, ellers kommer man til at mangle argumenter. Det kan bestemt være en fordel at kunne trække på djøfernes faglighed i forskellige andre sammenhænge. Dagligdagen som leder i tandplejen kræver mange beslutninger, funderet på ens faglige viden som tandlæge. Den tandlægefaglige viden og argumentation vil mangle i forholdet til forvaltningen. Overtandlægen er kulturbærer. Hvad er de vigtigste argumenter MOD fagprofessionel ledelse af den kommunale tandpleje? Tandlæger er en faggruppe, der blandt andet er kendetegnet ved, at de ikke bliver trætte af deres fag. De er fagnørder og har derfor pr. definition ikke samme lyst og motivation til at gå ledervejen. Tandlæger er ikke i udgangspunktet skolet i ledelse. Hverken i personaleledelse eller organisatorisk ledelse. Klinikkerne bliver større og større og dermed også kompleksiteten af dem. Det felt er tandlæger ikke uddannet til at agere i. Ansøgerfeltet bliver for snævert. Hvad kan vi gøre for at imødegå argumenterne? Øge kendskabet til de kommunale organisationer. Træne i at kunne lave en samarbejdende ledelse, bestående af både djøfere og fagprofesionelle. Få uddannelse i ledelsesværktøjer allerede på studiet.

6 Gruppe 3: Det er vigtigt, at der fortsat er plads til at være en almindelig dygtig tandlæge. Hvordan spotter vi ledertalenter, og hvordan udvikler vi dem bedst muligt? Lever vi ledere op til vores ansvar? Tale ledelsesmuligheder i kommunal tandpleje, når de studerende er ude hos os. Synliggøre, at det er i orden at sætte tid af til ledelse. Nye tandlæger kender ikke til ledelsesstrukturer i den kommunale tandpleje. Det skal de lære. Beskriv lederjobbets funktioner. Sælg jobbet. Lederen skal hele vejen være understøttende. Uddelegering er en nødvendig forudsætning. En potentiel leder skal have et reelt ansvar. Se på: Hvem tør generelt kaste sig ud i nye opgaver, og hvem løfter blikket fra boremaskinen og tænker sundhedsplan og funktionen ind i hverdagen. TR-rollen giver gode muligheder for ledelse under kontrollerede forhold - træk dem gerne med ind i ledelses dilemmaer og opgaver. Tage snakken med dem, der udviser talent f.eks. ved MUS samtaler. Kunne de forestille sig et eventuelt ledelseskursus til afklaring? Ledelse af det odontologiske team på tandlægeskolen. Vi har ansvar for at udvikle talenterne, selv om de bliver ledere i andre kommuner - og vi gør det! Nu hvor filialledere får mere ansvar på grund af større enheder, kan det være svært samtidig at være TR man kan ikke være både leder og medarbejder repræsentant på samme tid.

7 Refleksioner over tandplejelederens roller i hverdagen Af overtandlæge Kirsten Dynes Møller, Hillerød Kommunale Tandpleje. Det mener medlemmerne Parallelt med at den offentlige sektor forandres sammen med det øvrige samfund; ændres lederopgaven. Den er, og har vel altid været, i konstant forandring. For mange opleves det dog i dag, som om forandringerne indtræffer så hyppigt, at de nærmest står i kø for at afløse hinanden. Disse trækker mange nye opgaver med sig. Struktur reformen medførte sammenlægninger af kommuner og klinikker, og den udfordrer tandplejens kulturer og kræver måske en redefinition af opgaveporteføljen? Den ledende tandlæge skal i dag kunne lede ledere, lede mange medarbejdere, lede kulturer? Og lede opad. Ledende tandlæge skal kunne skabe rammer for brugen af paletten af de mange behandlingsmuligheder, der er lege artis, og samtidig give plads for det individuelle, således at medarbejderne har deres eget råderum inkluderende en tryghed. Fagligheden har måske til dags dato været den største ressource, som vi kom med, men giver den mening i dag i overtandlægens liv? Overtandlægerne er i dag sparringspartnere i mange tværsektionelle og måske endog tværkommunale samarbejdsgrupper, man bliver medbestemmende og har medindflydelse på vigtige beslutninger, der rækker langt ud over tandplejens normale kerneområde. Inden for blot de sidste år kan nævnes udarbejdelse af sundhedsplaner, arbejdet vedrørende udsatte børn, implementeringen af registreringen af utilsigtede hændelser og sidst men ikke mindst de mange udbudsopgaver. Udfordringen ligger i at skabe sammenhæng og kontinuitet for såvel sig selv som for sine medarbejdere. Til kommende ledere har jeg lyst til at knytte følgende kommentarer: Har du frihed som en af dine personlige værdier, så go for it, der er masser af muligheder inden for de, af andre, fastsatte rammer. Synes du, det er spændende, at rutiner ikke er styrende i dit arbejdsliv, og kan du klare at være i det ukendte rum, hvor dagen i morgen ikke kendes? Kan du lide at have med mennesker at gøre? Og er du ikke bange for at lægge somme tider mange arbejdstimer på en uge, så kan jeg kun anbefale at overveje at blive leder. Man er som overtandlæge sikret et liv med masser af udfordringer.

8 Er ledelsesopgaven i Den Kommunale Tandpleje i stor forandring i dagens Danmark. Eller er det en myte? Af overtandlæge Kirsten Andersen, Mariager Fjord. Det mener medlemmerne Der sker forandringer i dagens Danmark, i tandplejen som i samfundet som helhed, ingen tvivl om det: Faget udvikler sig, både på det behandlingsmæssige og det forebyggelsesmæssige opgaver og af initiering og gennemførelse af udvikling af fagområdet kommunal tandpleje. Opgaven foregår i samspil med og under ledelse af den kommunale organisation og der dermed også af tandplejen. Denne opgave forventes kommunale ledere i højere og højere grad at tage del i. område. Tænk bare på udviklingen inden for implantater, og med det politiske niveau. Som sådan er opgaven i sin substans Hold fast i drivet hvem kan i dag ikke tale med om non-operativ cariesterapi? Vi set med mine øjne den samme som den altid har været. De formelle krav til tandplejeledere er ændret, idet nye ledere i får ny teknologi og indførelse af IT har haft en stor plads og højere grad i dag afkræves specifikke lederuddannelser mod skabt store forandringer i vores dagligdag i de sidste 15 år. Vores De største forandringer tidligere, hvor man udlærte sig selv i ledelsesopgaven og sup holdning til vores patienter har ændret sig gennem årene; fra De faglige og teknologiske udviklinger, ændret lovgivning eller plerede med den teoretiske viden, man selv vurderede at have en opfattelse af fagpersoner som højeste autoritet til mere og nye tendenser i samfundet, kan i dag give indtryk af, at ledel brug for. Mit råd til nye ledere vil i denne sammenhæng være: mere fokus på patientinddragelse, senest med lovgivningen om sesopgaven er under stor forandring. Måske fordi disse foran Tag det med jer fra de formelle uddannelser, som I kan bruge, informeret samtykke og fokus på borgerens rettigheder. Stort dringer alle skal implementeres ved hjælp af ledelse og gen og gem resten til dårlige tider, suppler jeres uddannelse med set alle kommunale tandplejer har trænet i anerkendende kom nem lederen. De største forandringer i de senere år har uden løbende sparring i et godt ledelsesnetværk, eller hvor I ellers munikation. tvivl være kommunalreformen med de større kommuner og kan få hjælp og støtte til refleksion. Brug mentor, coach eller Vi har i den kommunale tandpleje altid været gode til at tæn dermed større tandplejer, hvor alle de tidligere kommuners supervision, brug jeres egen leder eller andre gode samtale ke i helheder og forstå vores opgave i sammenhæng: Vi har tandplejer skulle harmoniseres og sammen finde deres nye partnere. Søg så vidt muligt god kontakt til organisationen over altid tænkt på både tænderne, det hele barn og familien. Vi form. Endvidere har det økonomiske pres på offentlige udgifter dig og dermed det politiske niveau, husk at respektere organi arbejder mere og mere tværfagligt og tværsektorielt. Syg kunnet mærkes i form af krav om konstante rationaliseringer sationshierarkiet. Vær vedholdende, der er altid ups and downs, domsforekomsten har ændret sig fra dengang, hvor stort set og effektiviseringer. I takt med at udgifterne til sundhedsvæse og hold fast i den energi og det drive, der oprindeligt fik dig til alle børn i Danmark havde caries til en 20/80 forekomst, som vi nets og velfærdsamfundets enkelte fagsøjler stiger kraftigt, at søge stillingen som leder. Til kommende ledere: Hvis I har har tilpasset os med differentierede tilbud og længere generel bliver kravene til tværfaglig og tværsektoriel tænkning større lyst til ledelse, så vis mod og kast jer ud i opgaven. Det I ikke le undersøgelsesintervaller. Den kommunale tandpleje har gen og større. Vi skal i højere grad tænke rundt om faget. En hel kan på forhånd lærer i undervejs. Prøv evt. jeres nysgerrighed nem årene fået nye opgaver ud over børn og unge-tandplejen, hedstænkning, der ikke er ukendt for os. Som kommunale af på et af de kurser, som kommunerne tilbyder lederspirer f.eks. omsorgstandplejen og senest specialtandplejen. Ledel tandplejeledere er vi vant til at se tandplejen i sammenhæng eller DOFT s kursus i kommunal ledelse. Det er både spæn sesopgaven i den kommunale tandpleje består i dag som tidli med andre fagområder og i et samfundsmæssigt perspektiv. dende og personligt udviklende at arbejde med ledelse af sit gere i sin substans af at lede og fordele arbejdet på de kom Den store udfordring kommer, når vi forventes at deltage i den eget fagområde i en større sammenhæng. munale klinikker, af diverse administrative og ofte lovbundne tværsektorielle samfundsmæssige prioritering af opgaver og

Hvem skal lede den kommunale tandpleje? Torsdag 1. december 2011 Radisson Blu H. C. Andersen Hotel, Odense

Hvem skal lede den kommunale tandpleje? Torsdag 1. december 2011 Radisson Blu H. C. Andersen Hotel, Odense LIF-temadag Hvem skal lede den kommunale tandpleje? Torsdag 1. december 2011 Radisson Blu H. C. Andersen Hotel, Odense Velkommen til LIF temadag i Odense. Den offentlige sektors vilkår er under stadig

Læs mere

Ledelse når det er bedst. Ledelsesgrundlag for Glostrup Kommune

Ledelse når det er bedst. Ledelsesgrundlag for Glostrup Kommune Ledelse når det er bedst Ledelsesgrundlag for Glostrup Kommune INTRODUKTION hvad er et ledelsesgrundlag? Fælles principper for god ledelse Som ledere i Glostrup Kommune er vores fornemste opgave at bidrage

Læs mere

Find værdierne og prioriteringer i dit liv

Find værdierne og prioriteringer i dit liv værdierne og prioriteringer familie karriere oplevelser tryghed frihed nærvær venskaber kærlighed fritid balance - og skab det liv du drømmer om Værktøjet er udarbejdet af Institut for krisehåndtering

Læs mere

LEDELSESGRUNDLAG. Ledelse i Greve Kommune at skabe effekt gennem andre.

LEDELSESGRUNDLAG. Ledelse i Greve Kommune at skabe effekt gennem andre. LEDELSESGRUNDLAG Ledelse i Greve Kommune at skabe effekt gennem andre. Du sidder nu med Greve Kommunes ledelsesgrundlag. Ledelsesgrundlaget er en del af ledelseskonceptet, som sætter retning for Greve

Læs mere

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune Ledelsesgrundlag Allerød Kommune Forvaltningen Byrådssekretariatet Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Baggrund Allerød Kommune gennemførte 1. januar 2011 en

Læs mere

Lederkompetencer - Skanderborg Kommune

Lederkompetencer - Skanderborg Kommune Lederkompetencer - Skanderborg Kommune Medarbejderprofilen er inddraget i samme oversigt som lederprofilerne her er hovedvægten på ns deltagelse i opnåelse af målet indenfor hver lederkompetence. Tekst

Læs mere

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Patientoplevet kvalitet Antal besvarelser: 60 PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Svarprocent: 46% TIDSBESTILLING OG KONTAKT MED 01 KLINIKKEN 13. Har du kommentarer til tidsbestilling og kontakt med klinikken?

Læs mere

Myndighedssocialrådgiverens kernefaglighed

Myndighedssocialrådgiverens kernefaglighed Myndighedssocialrådgiverens kernefaglighed Hvilket mindset har socialrådgivere i denne kontekst? Hvilke præmisser baserer socialrådgiveren sin praksis på? I Dansk Socialrådgiverforening har vi afgrænset

Læs mere

DIAmanten. God ledelse i Solrød Kommune

DIAmanten. God ledelse i Solrød Kommune DIAmanten God ledelse i Solrød Kommune Indhold 1. Indledning 3 2. Ledelsesopgaven 4 3. Ledelse i flere retninger 5 4. Strategisk ledelse 7 5. Styring 8 6. Faglig ledelse 9 7. Personaleledelse 10 8. Personligt

Læs mere

Morgendagens mellemledere 2010. - den fleksible mellemlederuddannelse

Morgendagens mellemledere 2010. - den fleksible mellemlederuddannelse 1 Morgendagens mellemledere 2010 - den fleksible mellemlederuddannelse 2 Mellemlederen i krydsfeltet I det moderne vidensamfund, der er præget af konstant forandring, skal mellemlederen løbende kunne tilpasse

Læs mere

Djøfs diplomuddannelser. Tag en kompetencegivende uddannelse som leder eller projektleder. Tænk længere

Djøfs diplomuddannelser. Tag en kompetencegivende uddannelse som leder eller projektleder. Tænk længere Djøfs diplomuddannelser Tag en kompetencegivende uddannelse som leder eller projektleder Tænk længere Vælg en diplomuddannelse i ledelse eller projektledelse Hvorfor vælge en diplomuddannelse? Med en diplomuddannelse

Læs mere

GOD LEDELSE. TILLID, DIALOG OG ARBEJDSGLÆDE skal være de bærende elementer

GOD LEDELSE. TILLID, DIALOG OG ARBEJDSGLÆDE skal være de bærende elementer GOD LEDELSE LEADERSHIP PIPELINE I SUNDHEDS-, ÆLDRE- OG HANDICAPFORVALTNINGEN SAMT BORGERSERVICE TILLID, DIALOG OG ARBEJDSGLÆDE skal være de bærende elementer for samarbejdet i Hjørring Kommune Dette er

Læs mere

Stillings- og personprofil. Overtandlæge. Frederikssund Kommune August 2017

Stillings- og personprofil. Overtandlæge. Frederikssund Kommune August 2017 Stillings- og personprofil Overtandlæge Frederikssund Kommune August 2017 Opdragsgiver Frederikssund Kommune Adresse Frederikssund Kommune Torvet 2 3600 Frederikssund Telefon: 47 35 10 00 www.frederikssund.dk

Læs mere

Ledere og Chefer 31.08.07

Ledere og Chefer 31.08.07 Ledere og Chefer 31.08.07 Information Jeg har adgang til den information, som jeg har brug for i mit arbejde. Mine lederkolleger er gode til at give information. Min chef er god til at informere. Mine

Læs mere

Skru op for mulighederne Graduate i Energinet.dk

Skru op for mulighederne Graduate i Energinet.dk Skru op for mulighederne Graduate i Energinet.dk Skru op for...... mulighederne Et graduateforløb i Energinet.dk varer to år, hvor du er i turnus i tre forskellige afdelinger. Du deltager i det daglige

Læs mere

Ledelsesgrundlag Ringsted Kommune. 4. udkast, 25. marts 2009

Ledelsesgrundlag Ringsted Kommune. 4. udkast, 25. marts 2009 Ledelsesgrundlag Ringsted Kommune 4. udkast, 25. marts 2009 Dato Kære leder Hvad skal jeg med et ledelsesgrundlag? vil du måske tænke. I dette ledelsesgrundlag beskriver vi hvad vi i Ringsted Kommune vil

Læs mere

Politikker. Psykiatri FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING PERSONALEPOLITIK FOR REGION HOVEDSTADENS PSYKIATRI

Politikker. Psykiatri FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING PERSONALEPOLITIK FOR REGION HOVEDSTADENS PSYKIATRI Politikker Psykiatri FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING PERSONALEPOLITIK FOR REGION HOVEDSTADENS PSYKIATRI KÆRE KOLLEGA Du sidder nu med personalepolitikken for Region Hovedstadens Psykiatri. Den bygger

Læs mere

Sundhedsprofessionelle klædt på til udvikling af sundhedsfremmende og forebyggende indsatser

Sundhedsprofessionelle klædt på til udvikling af sundhedsfremmende og forebyggende indsatser Sundhedsprofessionelle klædt på til udvikling af sundhedsfremmende og forebyggende indsatser Det tværfaglige kursus Den motiverende samtale blev en øjenåbner for 20 medarbejdere i Sundhedsafdelingen i

Læs mere

Hvad bruger den excellente leder sin tid på?

Hvad bruger den excellente leder sin tid på? Hvad bruger den excellente leder sin tid på? De fleste ledere, jeg taler med, bruger en stor del af ugen på deres arbejde. Mange af dem forklarer det med, at det er en del af jobbet og, at det jo er det,

Læs mere

intro Danske Fysioterapeuters pjece om at være tillidsrepræsentant

intro Danske Fysioterapeuters pjece om at være tillidsrepræsentant intro Danske Fysioterapeuters pjece om at være tillidsrepræsentant TYPISKE TR-OPGAVER Når du er valgt som tillidsrepræsentant, er dine vigtigste opgaver at: arbejde for at fremme ro og orden på arbejdspladsen

Læs mere

Mindful Self- Compassion

Mindful Self- Compassion Mindful Self- Compassion Et evidensbaseret træningsprogram til professionelle omsorgsgivere Professionel træning i mindful selv-medfølelse gør dig bedre til at navigere i en kompleks hverdag, ved at mindske

Læs mere

Magten og autoriteten i den faglige identitet som udfordring når ledelsesbaseret coaching anvendes som ledelseskoncept i hospitalsledelse.

Magten og autoriteten i den faglige identitet som udfordring når ledelsesbaseret coaching anvendes som ledelseskoncept i hospitalsledelse. 1 Magten og autoriteten i den faglige identitet som udfordring når ledelsesbaseret coaching anvendes som ledelseskoncept i hospitalsledelse. Af Ledende sygeplejersker og MOC-studerende Denne artikel udspringer

Læs mere

VDVL Danmarks eneste afklarende førleder-forløb for kvinder

VDVL Danmarks eneste afklarende førleder-forløb for kvinder VDVL Danmarks eneste afklarende førleder-forløb for kvinder VDVL Vil Du Være Leder? Der findes masser af førleder-forløb. Kurser, som du kan deltage på, når du HAR sagt ja til dit første lederjob, eller

Læs mere

Selvevaluering 2009 10

Selvevaluering 2009 10 Selvevaluering 2009 10 Selvevalueringen er foretaget i 2 klasser i foråret 2010. Lever skolen generelt op til værdigrundlaget? I høj grad 52.6% I nogen grad 47.4% I ringe grad 0% Bliver du under dit ophold

Læs mere

DOFT er foreningen for dig, der tror på fællesskab og åbenhed

DOFT er foreningen for dig, der tror på fællesskab og åbenhed 2014 DOFT er foreningen for dig, der tror på fællesskab og åbenhed I DOFT rummer vi alle ansatte tandlæger. Uanset hvilken af de fire sektorer, du arbejder i, hvad enten det er i staten, regionerne, kommunerne

Læs mere

Personalepolitik for Aarhus Universitetshospital

Personalepolitik for Aarhus Universitetshospital Personalepolitik for Aarhus Universitetshospital Kære ledere og medarbejdere på Aarhus Universitetshospital Du sidder nu med personalepolitikken for Aarhus Universitetshospital. Personalepolitikken er

Læs mere

Kvalitetsreform i den offentlige sektor

Kvalitetsreform i den offentlige sektor Kvalitetsreform i den offentlige sektor - Set i et ledelsesperspektiv Ledernes Hovedorganisation Maj 2007 Indledning Den offentlige sektor står i dag overfor en række udfordringer, såsom højt sygefravær,

Læs mere

Lederuddannelse på diplomniveau - Hvilken betydning har uddannelsen for ledelsespraksis?

Lederuddannelse på diplomniveau - Hvilken betydning har uddannelsen for ledelsespraksis? Lederuddannelse på diplomniveau - Hvilken betydning har uddannelsen for ledelsespraksis? Oplæg på VEU-konferencen 2011 i workshoppen Uddannelse af ledere 29. november 2011 Ved evalueringskonsulenterne

Læs mere

Den aktive borger under rehabilitering

Den aktive borger under rehabilitering Den aktive borger under rehabilitering Fokus på rehabiliteringen af mennesker i den erhvervsaktive alder Civiløkonom, ergoterapeut Jette Schjerning, HA, HD, MScOT Innovation & Samarbejde Rehabilitering

Læs mere

Derfor taler vi om robusthed

Derfor taler vi om robusthed Side 1 I dette hæfte fortæller vi, hvad vi i Gentofte kommune mener med robusthed. Både når det gælder kommunen som organisation, og når det gælder arbejdspladsen og den enkelte medarbejder. Hæftet udtrykker

Læs mere

De 5 positioner. Af Birgitte Nortvig, November

De 5 positioner. Af Birgitte Nortvig, November De 5 positioner Af Birgitte Nortvig, November 2015 1 Indholdsfortegnelse 1. EVNEN TIL AT POSITIONERE SIG HEN MOD DET VÆSENTLIGE... 3 2. EKSPERT-POSITIONEN... 4 3. POSITIONEN SOM FAGLIG FORMIDLER... 5 4.

Læs mere

Odense Byråd,

Odense Byråd, Odense Byråd, 2011 1 Ny virkelighed Ny velfærd Både kravene til og vilkårene for kommunen har ændret sig markant de senere år, og det er helt andre og mere alvorlige udfordringer, der præger dagsordenen.

Læs mere

Skatteministeriets ledelsespolitik

Skatteministeriets ledelsespolitik Skatteministeriets ledelsespolitik Ledelsespolitikken sætter rammerne for, hvad der kendetegner god ledelse i Skatteministeriet. Skatteministeriet betragter god ledelse som afgørende for at kunne sikre

Læs mere

Frederiksbjerg Dagtilbuds kerneopgave, vision og strategi

Frederiksbjerg Dagtilbuds kerneopgave, vision og strategi 1 Frederiksbjerg Dagtilbuds kerneopgave, vision og strategi Frederiksbjerg Dagtilbud er en del af Børn og Unge i Aarhus Kommune, og dagtilbuddets kerneopgave, vision og strategi er i harmoni med magistratens

Læs mere

Workshop. Kodeks for god ledelse. Landsforeningens årsmøde 2015. Baggrund for kodeks for god ledelse. Hvorfor kodeks for god ledelse?

Workshop. Kodeks for god ledelse. Landsforeningens årsmøde 2015. Baggrund for kodeks for god ledelse. Hvorfor kodeks for god ledelse? Workshop Kodeks for god ledelse Landsforeningens årsmøde 2015 Program den 31. maj 2015 Formål med workshop Baggrund for kodeks for god ledelse Hvorfor kodeks for god ledelse? Gennemgang af kodekset Øvelser

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Gør din forening attraktiv -ind i hjertet af din forening/gruppe

Gør din forening attraktiv -ind i hjertet af din forening/gruppe endnu mere Gør din forening attraktiv -ind i hjertet af din forening/gruppe Frivilligcenter Hillerød d. 27. april 2011 Velkomst og præsentationsrunde Hvad er tanken med Attraktiv forening? Workshop: Ind

Læs mere

LEDERPROFILER STÆRK 6SKANDERBORG KOMMUNE LEDELSE. Medarbejder. Direktør. Leder af medarbejder. Fag- og stabschef. Leder af ledere.

LEDERPROFILER STÆRK 6SKANDERBORG KOMMUNE LEDELSE. Medarbejder. Direktør. Leder af medarbejder. Fag- og stabschef. Leder af ledere. v LEDERPROFILER 6SKANDERBORG KOMMUNE Medarbejder Direktør Leder af medarbejder STÆRK Fag- og stabschef Leder af ledere Kontraktholder STÆRK SGRUNDLAG Den meget tillidsbaserede kultur og organisationsform

Læs mere

Af Helle Wachmann og Bolette Balstrup, pædagoger og henhv. leder og souschef i Svanen TEMA: ANERKENDENDE PÆDAGOGIK OG INKLUSION, VERSION 2.

Af Helle Wachmann og Bolette Balstrup, pædagoger og henhv. leder og souschef i Svanen TEMA: ANERKENDENDE PÆDAGOGIK OG INKLUSION, VERSION 2. Om inklusionen og anerkendelsen er lykkedes, kan man først se, når børnene begynder at håndtere den konkret overfor hinanden og når de voksne går forrest. Af Helle Wachmann og Bolette Balstrup, pædagoger

Læs mere

DERFOR SKABER MELLEMLEDERNE HOS KD GRUPPEN LANGT BEDRE RESULTATER NU

DERFOR SKABER MELLEMLEDERNE HOS KD GRUPPEN LANGT BEDRE RESULTATER NU DERFOR SKABER MELLEMLEDERNE HOS KD GRUPPEN LANGT BEDRE RESULTATER NU Mellemlederne hos KD Gruppen brugte for meget tid på drift og detaljer. De løb hurtigere og hurtigere for at nå mere og mere selv, mens

Læs mere

Forslag ledera rsmøde 7. september 2018

Forslag ledera rsmøde 7. september 2018 1 Forslag ledera rsmøde 7. september 2018 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 Forslagsstiller: Den lokale lederforenings bestyrelse

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og Tandplejen 2015

Aftale mellem Varde Byråd og Tandplejen 2015 Aftale mellem Varde Byråd og Tandplejen 2015 Varde Kommunes vision 2030 Varde Kommune i ét med naturen Vi lever aktivt i det fri og er i ét med naturen hver dag. Friluftslivet giver sundhed, læring og

Læs mere

PERSONALEPOLITISK DAG 2018

PERSONALEPOLITISK DAG 2018 PERSONALEPOLITISK DAG 2018 DEN 30. JANUAR Indlæg ved Jan Olsen, KL om Faglig ledelse og nye vilkår for offentlige ledere Hvorfor er der kommet mere fokus på faglig ledelse? Store omstillinger på alle opgaveområder

Læs mere

Fokus på kerneopgaven - Nye muligheder for den offentlige sektor BCF s årsmøde 2016 11. og 12. februar 2016 på Munkebjerg Hotel i Vejle

Fokus på kerneopgaven - Nye muligheder for den offentlige sektor BCF s årsmøde 2016 11. og 12. februar 2016 på Munkebjerg Hotel i Vejle Fokus på kerneopgaven - Nye muligheder for den offentlige sektor BCF s årsmøde 2016 11. og 12. februar 2016 på Munkebjerg Hotel i Vejle, professor Center for Industriel Produktion, Aalborg Universitet

Læs mere

Ørebroskolen forventninger til en kommende leder

Ørebroskolen forventninger til en kommende leder Ørebroskolen forventninger til en kommende leder En tilbagemelding til brug for forvaltning, ansættelsesudvalg og ansøgere til stillingen. Baggrund for tilbagemelding (Se program og bilag for aftenen)

Læs mere

Rolle og ansvarsbeskrivelse i Ældre og Handicapforvaltningen Juni Ledelse af rehabilitering. Ledelse af relationer

Rolle og ansvarsbeskrivelse i Ældre og Handicapforvaltningen Juni Ledelse af rehabilitering. Ledelse af relationer Rolle og ansvarsbeskrivelse i Ældre og Handicapforvaltningen Juni 2017 forretningen en politisk styret organisation relationer rehabilitering Indledning Du sidder nu med en revideret udgave af Ældre- og

Læs mere

Inspirationsguide til praktikophold for tandlægestuderende i DOFT Sommerskole og andre praktikophold i studietiden.

Inspirationsguide til praktikophold for tandlægestuderende i DOFT Sommerskole og andre praktikophold i studietiden. Inspirationsguide til praktikophold for tandlægestuderende i DOFT Sommerskole og andre praktikophold i studietiden. Vi har fået input til guiden fra tidligere værter for DOFT s Sommerskole, hvor knap 100

Læs mere

Hvad var problemstillingen/udfordringen, som vi ville gøre noget ved:

Hvad var problemstillingen/udfordringen, som vi ville gøre noget ved: Til KL Bikubenfonden, udsatte børn i dagtilbud Kommuneberetning fra Aalborg august 2010 Hvad var problemstillingen/udfordringen, som vi ville gøre noget ved: I 2007 fik vi bevilget midler til kompetenceløft

Læs mere

At sætte retning og skabe resultater sammen med og via andre. Status for ledelseskommissionen

At sætte retning og skabe resultater sammen med og via andre. Status for ledelseskommissionen At sætte retning og skabe resultater sammen med og via andre Status for ledelseskommissionen Grundpræmisserne for kommissionens arbejde Offentlig ledelse skal skabe værdi for borgerne Offentlig ledelse

Læs mere

Fører din ledelse til velfærd? Kvalitet, effektivitet og trivsel i kommunal ledelse. KL- ledertræf Den 23. september 2015 Anne Jøker

Fører din ledelse til velfærd? Kvalitet, effektivitet og trivsel i kommunal ledelse. KL- ledertræf Den 23. september 2015 Anne Jøker Fører din ledelse til velfærd? Kvalitet, effektivitet og trivsel i kommunal ledelse KL- ledertræf Den 23. september 2015 Anne Jøker Grundlag Elektronisk spørgeskema Mere end 80 spørgsmål 310 kommunale

Læs mere

Ledelse i balance: Samspillet mellem styring, administration, og faglighed. LIF temadag Odense 01121111: Hvem skal lede den kommunale tandpleje?

Ledelse i balance: Samspillet mellem styring, administration, og faglighed. LIF temadag Odense 01121111: Hvem skal lede den kommunale tandpleje? LIF temadag Odense 01121111: Hvem skal lede den kommunale tandpleje? Ledelse i balance: Samspillet mellem styring, administration, og faglighed Ledelses-professionen ( DJØF-kulturen) De professionsfaglige

Læs mere

Samtaleredskab - kompetencekort Redskab 5

Samtaleredskab - kompetencekort Redskab 5 Samtaleredskab - kompetencekort Redskab 5 Formål Kortene kan bruges til at starte en fælles drøftelse om hinandens arbejdsområder og udviklingsønsker, gennem at give indblik i, hvad der optager ens kollegaer

Læs mere

Job- og personprofil for teamledere. Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg. Aarhus Kommune

Job- og personprofil for teamledere. Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg. Aarhus Kommune Job- og personprofil for teamledere Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg Aarhus Kommune Ansættelsesområde er ansat i Aarhus Kommune og indtil videre med ansættelse i Sundhed og Omsorg. Reference

Læs mere

KKR Syddanmarks strategi for bestyrelsesarbejde på uddannelsesområdet

KKR Syddanmarks strategi for bestyrelsesarbejde på uddannelsesområdet KKR Syddanmarks strategi for bestyrelsesarbejde på uddannelsesområdet S Y D D A N M A R K S Y D D A N M A R K KKR Syddanmarks strategi for bestyrelsesarbejde på uddannelsesområdet Layout: KL s Trykkeri

Læs mere

Forsker: Jeg er stærkt inspireret af ledende sygeplejersker

Forsker: Jeg er stærkt inspireret af ledende sygeplejersker Forsker: Jeg er stærkt inspireret af ledende sygeplejersker Som leder af Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse er Lotte Bøgh Andersens fornemste opgave at koble akademisk viden om ledelse til

Læs mere

Kvinde 6 75,0% Mand 2 25,0% I alt 8 100,0% 18-21 0 0,0% 22-25 4 50,0% 26-30 4 50,0% 31-35 0 0,0% 36-40 0 0,0% 41-45 0 0,0% 46-50 0 0,0% 51-0 0,0%

Kvinde 6 75,0% Mand 2 25,0% I alt 8 100,0% 18-21 0 0,0% 22-25 4 50,0% 26-30 4 50,0% 31-35 0 0,0% 36-40 0 0,0% 41-45 0 0,0% 46-50 0 0,0% 51-0 0,0% Er du kvinde eller mand? Kvinde 6 75,0% Mand 2 25,0% Din alder 18-21 0 0,0% 22-25 4 50,0% 26-30 4 50,0% 31-35 0 0,0% 36-40 0 0,0% 41-45 0 0,0% 46-50 0 0,0% 51-0 0,0% Hvor bor du på nuværende tidspunkt?

Læs mere

Aktivitetsskema: Se nedenstående aktivitetsskema for eksempler på aktiviteter.

Aktivitetsskema: Se nedenstående aktivitetsskema for eksempler på aktiviteter. Didaktikopgave 7. semester 2011 Vi har valgt at bruge Hiim og Hippes didaktiske relationsmodel 1 som baggrund for vores planlægning af et to- dages inspirationskursus for ledere og medarbejdere. Kursets

Læs mere

"Mød dig selv"-metoden

Mød dig selv-metoden "Mød dig selv"-metoden af Bjarne W. Andresen En lille plante løfter en tung sten for at kunne udfolde sig til sit fulde potentiale. Egå Engsø forår 2014. Bjarne W. Andresen 1. udgave. Aarhus, april 2015

Læs mere

Skab et arbejdsmiljø, der emmer af begejstring og proaktivitet. Ledelse anno 2009 Fysioterapeuternes Fagfestival 09

Skab et arbejdsmiljø, der emmer af begejstring og proaktivitet. Ledelse anno 2009 Fysioterapeuternes Fagfestival 09 Skab et arbejdsmiljø, der emmer af begejstring og proaktivitet Ledelse anno 2009 Fysioterapeuternes Fagfestival 09 Du får følgende med hjem værktøj til at tage temperaturen på dine medarbejdere og dig

Læs mere

beggeveje Læringen går

beggeveje Læringen går VAGN ERIK ANDERSEN, journalist, SØREN WEILE, fotograf Læringen går beggeveje Tandlægestuderende er glade for praktikperioden i den kommunale tandpleje, men også overtandlægerne synes de lærer noget. Samtidig

Læs mere

Direktørgruppen, Juli 2011. Ny virkelighed - ny velfærd

Direktørgruppen, Juli 2011. Ny virkelighed - ny velfærd Direktørgruppen, Juli 2011 Ny virkelighed - ny velfærd 1 Ny virkelighed ny velfærd Både kravene til og vilkårene for kommunen har ændret sig markant de senere år, og det er helt andre og mere alvorlige

Læs mere

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Tak for brug af billeder: Vibeke Olsen Hans Chr. Katberg Olrik Thoft Niels Olsen Indledning Med personalepolitikken som vejviser Så er den her den nye personalepolitik!

Læs mere

Kompetenceprofil og udviklingsplan

Kompetenceprofil og udviklingsplan profil og udviklingsplan Lægesekretær (navn) Ubevidst inkompetence: En ny begyndelse Jeg har endnu ikke erkendt, at jeg ikke kan, og at der er brug for forandring Bevidst inkompetence: Man skal lære at

Læs mere

ADHD-foreningens Frivilligpolitik

ADHD-foreningens Frivilligpolitik ADHD-foreningens Frivilligpolitik Velkommen her hos os I ADHD-foreningen er vi glade for, at du og de andre frivillige i foreningen har valgt at bruge jeres tid og kompetencer til at arbejde med ADHD-sagen

Læs mere

Lederstrategi. November 2002. Danske Fysioterapeuter

Lederstrategi. November 2002. Danske Fysioterapeuter Lederstrategi November 2002 Danske Fysioterapeuter DANSKE FYSIOTERAPEUTERS LEDERSTRATEGI 1. Politik...3 2. Lederens rolle og ansvar...3 3. Strategi...5 4. Mål og handling...6 5. Evaluering...8 Danske Fysioterapeuters

Læs mere

Formand, Majbrit Berlau

Formand, Majbrit Berlau Formand, Majbrit Berlau Fokus på klubberne Stærke klubfællesskaber Nyt? Nej men vigtigt Kl. 11.00 11.35 Hvorfor skal vi styrke vores fællesskaber? Kl. 11.00 11.35 Fagbevægelsen er udfordret på styrken

Læs mere

Forandringer i et menneskes liv sker igennem dets relation til andre mennesker. Derfor er det fornuftigt - eller måske bare naturligt - at drage de

Forandringer i et menneskes liv sker igennem dets relation til andre mennesker. Derfor er det fornuftigt - eller måske bare naturligt - at drage de Frirum for forældre Hvis man rykker i den ene side af en uro, kommer hele uroen i ubalance. Sådan er det også i en familie, når familiens unge får problemer med rusmidler. Skal balancen genoprettes, giver

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Ishøj Kommune Børne- og Ungepolitik Børn og unge sejrer i eget liv og når deres fulde potentiale S 1 Velfærdspolitik Børne- og Ungepolitik Medborgerpolitik Miljøpolitik Erhvervs- og Beskæftigelsespolitik

Læs mere

Evaluering af Hvidovre Kommunes talenthold 2013-2014. Forfatterlab; Science; Innovation og Design; Engelsk; Matematik

Evaluering af Hvidovre Kommunes talenthold 2013-2014. Forfatterlab; Science; Innovation og Design; Engelsk; Matematik Evaluering af Hvidovre Kommunes talenthold 2013-2014 Forfatterlab; Science; Innovation og Design; Engelsk; Matematik Juli, 2014 Indledning Hvidovre Kommunes etablering af talenthold indgår som en del af

Læs mere

Samarbejdsorganisationen i en ny tid

Samarbejdsorganisationen i en ny tid Samarbejdsorganisationen i en ny tid udfordringer og alternativer Workshop 3, CSA Årsmøde 2015 CBS d. 26.3.2015 Hans Jørgen Limborg og Sisse Grøn BAGGRUNDEN FOR DENNE WORKSHOP: TO PROJEKTER OM SAMARBEJDSSYSTEMETS

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og Tandplejen 2015

Aftale mellem Varde Byråd og Tandplejen 2015 Aftale mellem Varde Byråd og Tandplejen 2015 Varde Kommunes overordnede vision Varde Kommune skal opleves som et sted: - med et hav af muligheder og plads til fyrtårne - hvor det gode liv kan leves - med

Læs mere

Læredygtige møder Skru op for det, der gør jer bedre

Læredygtige møder Skru op for det, der gør jer bedre Læredygtige møder Skru op for det, der gør jer bedre Holder I mange møder? Handler de om andet, end daglig drift og administration? Kunne møderne også bruges til at skabe udvikling og læring? Organisatorisk

Læs mere

Jobprofil Overtandlæge til Tandplejen i Frederikssund Kommune

Jobprofil Overtandlæge til Tandplejen i Frederikssund Kommune Jobprofil Overtandlæge til Tandplejen i Frederikssund Kommune 1. Indledning Frederikssund Kommune ønsker at ansætte en overtandlæge for kommunens Tandpleje. Stillingen er vakant, da vores overtandlæge

Læs mere

Erhvervsmentorordningen ved Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet

Erhvervsmentorordningen ved Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet AARHUS UNIVERSITET INGENIØRHØJSKOLEN Erhvervsmentorordningen ved Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet Håndbog for mentorer og mentees Mentorskabet er en gensidigt inspirerende relation, hvor mentor oftest

Læs mere

Job- og personprofil. Sekretariatschef til Holstebro Kommunes Børn og Unge forvaltning

Job- og personprofil. Sekretariatschef til Holstebro Kommunes Børn og Unge forvaltning Job- og personprofil Sekretariatschef til Holstebro Kommunes Børn og Unge forvaltning Indhold 1. Indledning... 2 2. Holstebro Kommune... 2 2.1 Fælles ledestjerne og fælles værdier... 3 2.2 Overordnet administrativ

Læs mere

Sundhedsfaglig Diplomuddannelse

Sundhedsfaglig Diplomuddannelse Sundhedsfaglig Diplomuddannelse Metropol Efter og Videreuddannelse Side 1 Formålet med sundhedsfaglig diplomuddannelse er at kvalificere den enkelte til selvstændigt at varetage specialiserede funktioner

Læs mere

Fra god til fantastisk. Skab hurtige og målbare resultater!

Fra god til fantastisk. Skab hurtige og målbare resultater! Fra god til fantastisk Skab hurtige og målbare resultater! Team med solid erfaring Step-up blev etableret i 2003 og har lige siden arbejdet med at udvikle mennesker. Vi er i dag mest kendt som dem, der,

Læs mere

Nyudnævnt leder og hva så?

Nyudnævnt leder og hva så? Nyudnævnt leder og hva så? Hvordan kan du så blive klædt på til opgaven? Hvad skal du især være opmærksom på? Hvem kan du søge hjælp hos? En ny leder, der på egen hånd skal igennem en årrække af action

Læs mere

Gadeplansarbejde. hvad vil man med det? Marts 2014

Gadeplansarbejde. hvad vil man med det? Marts 2014 Gadeplansarbejde hvad vil man med det? Marts 2014 Gadeplansarbejde er forskelligt fra kommune til kommune og har ofte flere dagsordner afhængig af hvem man spørger. I denne workshop vil du blive bragt

Læs mere

Konstruktiv Kritik tale & oplæg

Konstruktiv Kritik tale & oplæg Andres mundtlige kommunikation Når du skal lære at kommunikere mundtligt, er det vigtigt, at du åbner øjne og ører for andres mundtlige kommunikation. Du skal opbygge et forrådskammer fyldt med gode citater,

Læs mere

Ledelsesgrundlag SAMSKABELSE

Ledelsesgrundlag SAMSKABELSE Ledelsesgrundlag SAMSKABELSE - er et samskabende team - understøtter organisationen i at samskabe med borgere og virksomheder - understøtter tværgående politikker og samarbejder - understøtter politisk

Læs mere

Casefortællinger fra SkanKomp

Casefortællinger fra SkanKomp Casefortællinger fra SkanKomp Case: Skanderborg Kommune - Hverdagsrehabilitering: Hjælp er godt - at kunne selv er bedre. SAMARBEJDET KORT FORTALT Social- og Sundhedsskolen i Silkeborg og Skanderborg Kommune

Læs mere

KVINFOs MENTOR NETVÆRK. KVINFOs MENTOR NETVÆRK. åbner døre

KVINFOs MENTOR NETVÆRK. KVINFOs MENTOR NETVÆRK. åbner døre KVINFOs MENTOR NETVÆRK KVINFOs MENTOR NETVÆRK åbner døre mentee Alle burde have en mentor! Sådan lyder rådet fra mentee Scholastique Nyiragwanesa. Scholastique har været i et mentorforløb med Britta i

Læs mere

Kodeks for god ledelse i kommuner og regioner

Kodeks for god ledelse i kommuner og regioner Kodeks for god ledelse i kommuner og regioner I juni 2008 udsendte Væksthus for ledelse det nye Kodeks for god ledelse i kommuner og regioner. Kodeks omfatter 11 pejlemærker for god ledelse. Hvor Kodeks

Læs mere

DEN GODE KOLLEGA 2.0

DEN GODE KOLLEGA 2.0 DEN GODE KOLLEGA 2.0 Dialog om dilemmaer Udveksling af holdninger Redskab til provster, arbejdsmiljørepræsentanter og tillidsrepræsentanter UDARBEJDET AF ETIKOS OVERBLIK INDHOLDSFORTEGNELSE 3 4 5 5 6 7

Læs mere

GØR DET BEDRE SOM NY LEDER. Et dialogværktøj til afklaring og udvikling

GØR DET BEDRE SOM NY LEDER. Et dialogværktøj til afklaring og udvikling GØR DET BEDRE SOM NY LEDER Et dialogværktøj til afklaring og udvikling GØR DET BEDRE Som ny leder er et af en række dialogværktøjer udviklet af DufkeResult. Se den komplette liste på www.dufkeresult.dk

Læs mere

Kvalitet i aktiveringsindsatsen

Kvalitet i aktiveringsindsatsen Kvalitet i aktiveringsindsatsen Møde med jobcentercheferne 2. december 2010 1 Disposition Baggrunden Formålet og målet med analysen Metode og datagrundlag Resultater Hvad forstås ved kvalitet i aktiveringsindsatsen?

Læs mere

Kompetenceudvikling i botilbud

Kompetenceudvikling i botilbud Kompetenceudvikling i botilbud Temadag Region Sjælland / Region Hovedstaden. Socialt Lederforum Janina Gaarde Rasmussen - Socialstyrelsen Baggrund Strandvænget og andre mediesager Rapport: Veje til et

Læs mere

Strategi for ledelsesudvikling i Helsingør Kommune 2012-2015

Strategi for ledelsesudvikling i Helsingør Kommune 2012-2015 Strategi for ledelsesudvikling i Helsingør Kommune 2012-2015 Strategi for ledelsesudvikling i Helsingør Kommune 2012-2015 Indholdsfortegnelse 1. Formål med strategi for ledelsesudvikling... 3 2. Ledelsesudviklingsstrategiens

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Ishøj Kommune Børne- og Ungepolitik Børn og unge sejrer i eget liv og når deres fulde potentiale 1 Børne- og Ungepolitik for Ishøj Kommune Velfærdspolitik Borgmesteren har ordet I Ishøj Kommune har vi

Læs mere

Tænk struktureret kompetenceudvikling for at skabe ejerskab og motivation hos medarbejderne!

Tænk struktureret kompetenceudvikling for at skabe ejerskab og motivation hos medarbejderne! Tænk struktureret kompetenceudvikling for at skabe ejerskab og motivation hos medarbejderne! Med Service Desken i førersædet! IT chef Lise Wormstrup Onsdag den 29. oktober 2008 Agenda Kort om it-afdelingen

Læs mere

TR-rollen. Danske Fysioterapeuters pjece om at være tillidsrepræsentant

TR-rollen. Danske Fysioterapeuters pjece om at være tillidsrepræsentant TR-rollen Danske Fysioterapeuters pjece om at være tillidsrepræsentant TYPISKE TR-OPGAVER Når du er valgt som tillidsrepræsentant, er dine vigtigste opgaver at: være talsmand for de medarbejdere, der indgår

Læs mere

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Patientoplevet kvalitet Antal besvarelser: 76 PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Svarprocent: 58% TIDSBESTILLING OG KONTAKT MED 01 13. Har du kommentarer til tidsbestilling og kontakt med klinikken? Alt ok De

Læs mere

LEDELSESGRUNDLAG UDVALGTE ROLLER, OPGAVER OG ANSVAR PÅ 4 LEDELSESNIVEAUER OG 6 TEMAER - DEL 2

LEDELSESGRUNDLAG UDVALGTE ROLLER, OPGAVER OG ANSVAR PÅ 4 LEDELSESNIVEAUER OG 6 TEMAER - DEL 2 LEDELSESGRUNDLAG UDVALGTE ROLLER, OPGAVER OG ANSVAR PÅ 4 LEDELSESNIVEAUER OG 6 TEMAER - DEL 2 Ledelsesgrundlaget er lavet med udgangspunkt i Leadership-Pipeline modellen. 2 Politisk betjening - Lede opad

Læs mere

Overtandlæge til Frederikssund Kommune

Overtandlæge til Frederikssund Kommune JOB- OG KRAVPROFIL Jens Marcussen København den 9. september 2013 Overtandlæge til Frederikssund Kommune AUSTRALIA AUSTRIA BELGIUM BRAZIL DENMARK CHINA ESTONIA FINLAND FRANCE GERMANY INDIA ITALY LATVIA

Læs mere

Lederens værktøjskasse - MBK A/S

Lederens værktøjskasse - MBK A/S Vil du have praktiske ledelsesværktøjer til den daglige kommunikation? Vil du have redskaber til at takle de udfordringer, du møder som leder? Vil du have mere styr på din egen ledelse og få mere gennemslagskraft?

Læs mere

Nyhedsbrev for oktober 2009

Nyhedsbrev for oktober 2009 Nyhedsbrev for oktober 2009 Indhold i denne udgave Kunsten at netværke 1 Kunsten at lede 1 Team Boyatzis 2 At lære er at gøre 3 Led ved ledelse 4 Kompetente bestyrelser 5 Kunsten at netværke På AOM konferencen

Læs mere

Skal elever tilpasses skolen eller omvendt?

Skal elever tilpasses skolen eller omvendt? Skal elever tilpasses skolen eller omvendt? Kan man tale om at der findes stærke og svage elever? Eller handler det i højere grad om hvordan de undervisningsrammer vi tilbyder eleven er til fordel for

Læs mere

Benjamin: Det første jeg godt kunne tænke mig at du fortalte mig lidt om, det var en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår.

Benjamin: Det første jeg godt kunne tænke mig at du fortalte mig lidt om, det var en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår. Bilag H - Søren 00.06 Benjamin: Det første jeg godt kunne tænke mig at du fortalte mig lidt om, det var en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår. 00.11 Søren: En ganske almindelig hverdag? 0014

Læs mere