Alle indsigelser fra den offentlige høring samt udtalelser fra bestyrelserne sendes til

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Alle indsigelser fra den offentlige høring samt udtalelser fra bestyrelserne sendes til"

Transkript

1 Frederikshavn Kommune Rådhus Allé Frederikshavn Offentlig høring Skole- og fællesbestyrelser ved folkeskolerne Ungdomsskolens bestyrelse Forældrebestyrelser i dagtilbud, dagplejen og øvrige daginstitutioner Tel.: post@frederikshavn.dk CVR-nr maj 2014 Offentlig høring og indhentning af udtalelser fra skolebestyrelser og forældrebestyrelser vedr. ny organisering af børneområdet i Frederikshavn Kommune Et flertal bestående af Socialdemokraterne, Venstre og SF er på møde i Børne- og Ungdomsudvalget den 14. maj blevet enige om Forslag til en reorganisering af børneområdet (0-16 år) i Frederikshavn Kommune, også kaldet Bæredygtigt Børneområde. Efter behandling i Frederikshavn Byråd den 28. maj sendes forslaget hermed i offentlig høring og til udtalelse hos de berørte skole- og fællesbestyrelser samt forældrebestyrelser i dagtilbud, dagplejen og øvrige daginstitutioner. Direktørområde Heidi Becker- Rasmussen Sagsnummer: 14/3547 Dok.nr.: 92738/14 Sagsbehandler: Tine Bro Direkte telefon.: tibr@frederikshavn.dk Formålet med forslaget er at skabe et fleksibelt børneområde, som kan være med til fortsat at sikre fagligheden og kvaliteten i vores dagtilbud og skoler samtidig med at kunne håndtere udfordringen med faldende børnetal i de kommende år. Høringsperiode Alle dele af forslaget er i offentlig høring og til udtalelse hos de udtaleberettigede parter i perioden fra den 4. juni - 4.august Alle indsigelser fra den offentlige høring samt udtalelser fra bestyrelserne sendes til bkf@frederikshavn.dk. Frist for indsendelse er mandag den 4. august kl Spørgsmål vedr. høringsmaterialet kan rettes til bkf@frederikshavn.dk eller telefon Formalia og høringsberettigede Ved nedlæggelse af skoler gælder BEK nr. 615 af 19/07/1993 Procedure ved nedlæggelse af skoler 1. Ved skolenedlæggelser er lovgivningen særlig detaljeret for at sikre, at lokalsamfundet får mulighed for udtale sig og blive involveret i processen. Forslaget sendes derfor i 8 ugers offentlig høring, hvor lokalsamfundet har mulighed for at gøre indsigelse. 1 Bemærk at loven er ændret den 20. august 2010, således at vedtagelse om nedlæggelse af skoler skal være vedtaget 1. marts i det kalenderår, hvor nedlæggelsen finder kraft. Tidligere skulle beslutningen være truffet 1. december året før (BEK 1011 af 20/08/2010).

2 Forslaget sendes samtidig i høring hos bestyrelserne i de berørte skoler og dagtilbud. Side2/5 Skolebestyrelserne har gennem Folkeskoleloven en lovfæstet ret og pligt til at udtale sig i en række sager. Dagtilbudsloven indeholder ikke tilsvarende høringsrettigheder. Det er i forbindelse med denne høring besluttet, at høringer inden for Dagtilbud følger samme høringsfrister som på skoleområdet. Høringsprocessen: - Byrådet beslutter at sende forslag i høring (minimum 8 uger) - Høringsforslag skal offentliggøres i lokale dagblade eller ugeaviser - 8 ugers høring i offentlighed og hos berørte bestyrelser - Børne- og Ungdomsudvalget modtager rettidigt indkomne høringssvar og behandler høringsforslaget på denne baggrund. Særligt for skoler: - Hvis der ikke er indsigelser, kan Byrådet træffe beslutning - Hvis der rettidigt er fremsat indsigelser m.v. mod forslaget, kan vedtagelsen dog tidligst ske 4 uger efter udløbet af indsigelsesfristen - Hvis Byrådet ønsker at nedlægge andre skoler end dem, der var nævnt i høringsforslaget, skal processen starte forfra - Byrådet skal træffe beslutning om skolenedlæggelse senest den 1 marts i det år, hvor skolenedlæggelsen skal gælde fra Høringselementerne: Forslaget berører størstedelen af børneområdet i Frederikshavn Kommune. I skemaet neden for fremgår de dele af forslaget, som den enkelte bestyrelse bedes afgive udtalelse om. Vigtigt: Høringssvar skal være bygget op efter høringselementernes nummerering, så det tydeligt fremgår hvilket element, der afgives udtalelse om. De delelementer, som sendes til udtalelse hos skole-, fælles og forældrebestyrelserne er: Skoleområdet: 1. Ny skolestruktur: Nuværende skoler nedlægges og fire nye skoler oprettes 2. En skole kan rumme flere matrikler. Hvert skole udgør ét distrikt og har én ledelse, én skolebestyrelse, ét budget, en personalegruppe. Ikrafttræden: skoleåret 2015/16. Skolenedlæggelser skal i høring 2 De fire distrikter vil bestå af: Distrikt Nord: Nuværende Skagen, Ålbæk, Jerup, Strandby og Elling Skoledistrikter. Distrikt Frederikshavn Vest: Nuværende Frydenstrand og Nordstjerneskolens skoledistrikter + Heldagsskolen. Distrikt Frederikshavn Syd: Nuværende Bangsbostrand, Gærum og Ravnshøj Skoledistrikter. Distrikt Sæby og Opland: Nuværende Sæby, Sæbygaard, Torslev, Hørby- Dybvad og Stensnæs skoledistrikter.

3 jf Folkeskoleloven 24 stk. 4 og BEK 615 af 19/07/1993: Procedure ved nedlæggelse af folkeskoler. Side3/5 2. Nedlæggelse af Jerup Skole og Elling Skole som skolebygninger Et flertal i Børne- og Ungdomsudvalget er enige om, at Jerup Skole og Elling Skole fra skoleåret 2015/16 tages ud af brug som skolebygninger. Skolenedlæggelser skal i høring jf. Folkeskoleloven 24 stk. 4 og BEK 615 af 19/07/1993: Procedure ved nedlæggelse af folkeskoler. 3. Nedlæggelse af udskolingen (7.-9. klasse) på Gærum Skole og Stensnæsskolen Et flertal i Børne- og Ungdomsudvalget er enige om at der på Gærum Skole og Stensnæsskolen fra skoleåret 2015/16 ikke vil blive tilbudt undervisning på klassetrin. Eleverne vil følge udskolingen i en af skoledistriktets skoleafdelinger, der har udskoling. Nedlæggelse af klassetrin skal i høring jf. Folkeskoleloven og Styrelsesvedtægten for Folkeskoleområdet. 4. Nedlæggelse af samdrift ved Gærum Skole og Stensnæsskolen I Gærum og Voerså er der børnehaver med samdrift med skolen. Samdriften med henholdsvis Gærum Skole og Stensnæsskolen ophører, og børnehaven lægges ind i det dagtilbudsdistrikt, som børnehaven geografisk er en del af. 5. Indførelse af rullende skolestart på alle kommunens skoler. Fra skoleåret 2015/16 foreslår Børne- og Ungdomsudvalget, at der indføres rullende skolestart på alle skoler. Det betyder, at alle børn i den måned eller det kvartal, hvor de fylder 6 år begynder i 0. klasse. Indførelse af rullende skolestart skal i høring i skolebestyrelserne jf. 25 og 34 stk. 3 i Folkeskoleloven. Forældrebestyrelser i dagtilbud kan afgive udtalelse, som vil indgå i den videre behandling. 6. Indførelse af samordnet indskoling samt aldersintegrerede klasser fra klasse på alle kommunens skoler Fra skoleåret 2015/16 foreslår Børne- og Ungdomsudvalget, at der indføres aldersintegrerede klasser og samordnet indskoling fra klasse på alle kommunens skoler. Indførelse af samordnet indskoling og aldersintegrerede klasser skal i høring jf. 25 og 34 i Folkeskoleloven. På skoleafdelingen i Gærum vil der ske samordning af undervisningen fra som erstatning for den hidtidige samlæsning. 7. Oprettelse af Børnedistrikter fra august 2017 Et flertal i Børne- og Ungdomsudvalget er enige om, at hele børneområdet i Frederikshavn Kommune fra august 2017 inddeles i fire 0-16 års børnedistrikter. Det sker ved en sammenlægning af dagtilbudsdistriktet og skoledistriktet i hvert af de fire distrikter (fase II).

4 8. Ungdomsskolen og 10. klassecenteret flyttes til Center for Unge Med forslaget har Børne- og Ungdomsudvalget til hensigt, at Ungdomsskolen og 10. klassecenteret, som i dag er organisatorisk forankrede i Center for Skole, fra skoleåret 2015/2016 flyttes til Center for Unge. Side4/5 Dagtilbud: 5. Indførelse af rullende skolestart på alle kommunens skoler. Fra skoleåret 2015/16 foreslår Børne- og Ungdomsudvalget, at der indføres rullende skolestart på alle skoler. Det betyder, at alle børn i den måned eller det kvartal, hvor de fylder 6 år begynder i 0. klasse. Indførelse af rullende skolestart skal i høring i skolebestyrelserne jf. 25 og 34 stk. 3 i Folkeskoleloven. Forældrebestyrelser i dagtilbud kan afgive udtalelse, som vil indgå i den videre behandling. 9. Ny dagtilbudsstruktur Et flertal i Børne- og Ungdomsudvalget foreslår, at de seks nuværende dagtilbudsområder nedlægges, og der oprettes fire dagtilbudsdistrikter med samme distriktsgrænser som de nye skoledistrikter 3. Ikrafttræden: i løbet af Nedlæggelse af huse i dagtilbudsområder Børne- og Ungdomsudvalget forslår, at Børnehaven Mattisborgen, Strandby Børnehave, Børnehaven Havblik, Andedammen Børnehaven Spiloppen, Børnehaven Tangloppen, Børnehuset Spiren, Børnehaven Stjernen, Abildgård Børnehave og Børnehaven Bølgen tages ud af brug som daginstitutionsbygninger. Pladserne flyttes til andre huse i distriktet. Pladser i Børnehaven Mattisborgen placeres i eksisterende dagtilbud i Skagen. Strandby Børnehave, Børnehaven Havblik og Andedammen samles i ny 0-6 års institution på Elling Skole. Børnehaven Spiloppen, Børnehaven Tangloppen, Børnehuset Spiren, Børnehaven Stjernen og Abildgård Børnehave samles i ny 0-6 års institution. Pladser i Børnehaven Bølgen placeres i andre huse i distriktet. 11. Oprettelse af 0-6 års institutioner Et flertal i Børne- og Ungdomsudvalget er enige om, at der i Aalbæk, Jerup, Elling, Ravnshøj, Gærum, Dybvad, Hørby og Voerså oprettes 0-6 års institutioner, som indgår i de fire nye dagtilbudsdistrikter. 12. Dagplejen lægges ind i dagtilbudsdistrikterne Børne- og Ungdomsudvalget foreslår, at Dagplejen ligges ind i de fire dagtilbudsdistrikter med dagtilbudslederen som leder. Dagplejepædagogerne indgår i funktion som daglig pædagogisk leder for dagplejerne i det pågældende distrikt. 3 Se note 2

5 7. Oprettelse af Børnedistrikter fra august 2017 Børne- og Ungdomsudvalget har vedtaget, at Frederikshavn Kommune fra august 2017 skal inddeles i fire 0-16 års børnedistrikter ved en sammenlægning af dagtilbudsdistrikterne og skoledistrikterne (fase II). Side5/5 Bilag: Skema over høringsberettigede i forhold til forslagets delelementer Tidsplan for høringsprocessen Høringsmateriale vedr. reorganisering af børneområdet Uddrag fra BUU idekatalog (BUU Y-model/2015, BUU 02b/2015) Beslutningsforslag fra Børne- og Ungdomsudvalget Med venlig hilsen Heidi Becker-Rasmussen Direktør for Børn og Kultur

6 Høringsberettigede bestyrelser på Skoleområdet Høringsperiode 4. juni-4. august 2014 Høringspart 1. Ny skole-struktur. Nedlæggelse af 16 skoler. Oprettelse af 4 nye skoler 2. Nedlæggelse af Jerup Skole og Elling Skole som skolebygninger 3. Nedlæggelse af udskoling (6.-9. klasse) på Gærum Skole og Stensnæsskolen 4. Nedlæggelse af samdrift ved Gærum Skole og Stensnæsskolen 5. Rullende skolestart på alle skoler 6. Samordnet undervisning og aldersintegrerede klasser fra klasse på alle skoler. Gærum Skole: samordnet undervisn klasse 7. Oprettelse af børnedistrikter fra august 2017 Skagen Skole X X X X X Ålbæk Skole X X X X X Jerup Skole X X X X X Elling Skole X X X X X Strandby Skole X X X X X Frydenstrandskolen X X X X Nordstjerneskolen X X X X Bangsbostrand Skole X X X X X Ravnshøj Skole X X X X X Gærum Skole X X X X X X Sæby Skole X X X X X Sæby gårdskolen X X X X X Torslev Skole X X X X X Hørby-Dybvad Skole X X X X X Stensnæsskolen X X X X X X Heldagsskolen X X X X Ungdomsskolen X X X

7 Høringsberettigede bestyrelser på Dagtilbudsområdet Høringsperiode 4. juni- 4. august 2014 Høringspart 5. Rullende skolestart på alle skoler 7. Oprettelse af børnedistrikter fra august Ny dagtilbudsstruktur.fra 6 dagtilbudsområder til 4 dagtilbudsdistrikter 10. Nedlæggelse af huse. Børnehaven Mattisborgen, Strandby Børnehave, Børnehaven Havblik, Andedammen, Børnehaven Spiloppen, Børnehaven Tangloppen, Børnehuset Spiren, Børnehaven Stjernen, Abildgård Børnehave og Børnehaven Bølgen nedlægges som selvstændige institutioner *. 11. Oprettelse af 0-6 års institutioner i Ålbæk, Jerup, Elling, Ravnshøj, Gærum, Dybvad, Hørby og Voerså *. 12. Dagplejen lægges ind i dagtilbudsdistrikterne. Dagtilbuddet Fyrtårnet, Skagen X X X X X X Dagtilbudsområdet Frederikshavn Nord X X X X X X Dagtilbudsområdet Børnekompasset X X X X X X Dagtilbudsområdet Frederikshavn Syd X X x X X x Dagtilbudsområdet Sæby og Opland X X x X X X Dagplejen X x X X Fællesbestyrelser på Gærum Skole og Stensnæsskolen Selvejende institutioner og puljeinstitution X X X X X X X * Høringsberettiget ift. berørte huse i eget dagtilbudsområde

8 T I D S P L A N FOR HØRING AF BUU BUDGET maj Behandling af budgetforslaget for i Børne- og Ungdomsudvalget. Budgetforslaget vedtaget af S, V og SF. Beslutning om budgetforslagets vedtagelse udsat, herunder at budgetforslaget sendes i høring, standset og rejst i byråd 28. maj Behandling i byrådet af budgetforslaget for for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetområde 30. maj Børne- og Ungdomsudvalgets og Kultur og Fritidsudvalgets samlede budgetmateriale sendes i høring MED-udvalg, handicapråd og integrationsråd 2. juni Børne- og Ungdomsudvalgets forslag til Bæredygtigt Børneområde sendes ud til udtalelse hos de berørte bestyrelser på skoler og i dagtilbud 4. juni Den offentlige høring af Børne- og Ungdomsudvalgets forslag til Bæredygtigt Børneområde begynder ved annoncering i ugeaviser + hjemmeside 5. juni Frist for indsendelse af høringssvar for MED-udvalg, handicapråd og integrationsråd 12. juni Behandling af budgetforslaget for i Børne- og Ungdomsudvalget 4. august kl Frist for indsendelse af høringssvar for bestyrelser og øvrige offentlige indsigelser 4. september Endelig beslutning i Børne- og Ungdomsudvalget af budget 2015 for så vidt angår forslag om Bæredygtigt Børneområde 10. september 1. behandling i Økonomiudvalget 17. september 1. behandling i Byrådet 30. september 2. behandling i Økonomiudvalget 8. oktober 2. behandling i Byrådet

9 Dok. nr / Udmøntning af et bæredygtigt børneområde Børne- og Ungdomsudvalget har på møde den 14. maj besluttet at indføre en ny struktur på skole- og dagtilbudsområdet. Baggrunden for at ændre den nuværende struktur er et ønske om at skabe et fagligt, socialt og økonomisk bæredygtigt børneområde i Frederikshavn Kommune. Visionen for det samlede børneområde er vedlagt. Den skitse bestående af 11 punkter, som fremgår af visionspapiret er grundlaget for den konkrete udmøntning; dog er der ændringer i forhold til punkt 6, Opsigelse af driftsaftaler med selvejende og puljeinstitutioner. Den konkrete udmøntning af den nye struktur kan til dels ses på det vedlagte kort og i tabellen, men vil i det følgende blive beskrevet nærmere. Fire distrikter: Børneområdet i Frederikshavn Kommune vil fremover blive delt op i fire geografiske distrikter. Arbejdstitlerne for disse distrikter er Distrikt Nord, Distrikt Frederikshavn Vest, Distrikt Frederikshavn Syd og Distrikt Sæby og Opland. De geografiske områder definerer både de nye skoledistrikter og dagtilbudsområderne. Det er tilstræbt at skabe fire distrikter, der har en nogenlunde ensartet størrelse i forhold til de forventede børnetal. Antallet af distrikter er baseret ud fra det nødvendige antal af børn, der skal til for at skabe bæredygtige og fleksible enheder, der kan håndtere den forventede udvikling i børnetallet i de kommende år. Fra den 15. august 2015 lægges Center for Dag- og Fritidstilbud lægges sammen med Center for Skole. Centrets nye navn bliver Center for Børn og Skole. Fire skoleledere og fire dagtilbudsledere refererer til chefen for Center for Børn og Skole. Center for Familie implementerer de fire distrikter i forhold til at danne tværfaglige distriktsteams, der vil have en med en øget tilstedeværelse i deres distrikter, men dog fortsat har en central forankring for at opretholde den faglige sparring og videndeling. Meget specialiserede områder som Specialteam/handicap vil fortsat være centralt forankrede. Uddybning af ledelsesstrukturen på familieområdet kan læses i visionspapiret side 8, punkt 7. Fase 2: Parterne har aftalt, at der fra august 2017 implementeres 4 børnedistrikter (0-16 år) ved at sammenlægge Skole og Dagtilbudsområderne. Det sker for at styrke den helhedsorienterede indsats over for barnet og dets familie fra fødsel til barnet går ud af folkeskolen. Organisatorisk vil ændringen betyde, at stillingerne som skoleleder og dagtilbudsleder lægges sammen til en Børnedistriktsleder, der refererer til centerchefen for Børn og Skole. Skoleområdet: I Frederikshavn Kommune vil der for eftertiden være 4 folkeskoler. I et skoledistrikt ligger én skole jf. Folkeskolelovens 36 stk. 2. Skolen kan have flere afdelinger. Det fremgår af kortet og tabellen, hvor mange årgange, det er besluttet, der skal være på de enkelte skoleafdelinger. For at implementere den nye skolestruktur nedlægges alle eksisterende skoler, og fire nye skoler oprettes. Der skal vælges en skolebestyrelse til hver skole, hvilket betyder, at der bliver i alt fire skolebestyrelser. De nye skolebestyrelser skal være valgt, når de nye skoler træder i kraft i forbindelse med skoleåret 2015/16. Der vil være en skoleleder pr skole.

10 Side2/2 Klasseoptimering For at opnå de nødvendige besparelser vil der være fokus på klasseoptimering inden for skoledistriktet. Det tilstræbes dog samtidig at oprette de tilsigtede årgange på hver skoleafdeling. Antallet og placering af klassen er skolens beslutning. Samtidig med implementering af de nye skoledistrikter, skal udvalget træffe beslutning om en ny tildelingsmodel til skolerne. Dagtilbudsområdet: De fire distrikter udgør de fire nye dagtilbudsområder. Der skal laves fire nye dagtilbudsforældrebestyrelser. Det er planen at implementere de fire nye dagtilbudsområder i løbet af Der nedlægges række fysiske enheder på dagtilbudsområdet. Hvilke enheder, der lukkes, fremgår af tabellen. Nogle steder vil der blive opført en ny institution som erstatning for de nedlagte pladser, andre steder kan børnene optages i eksisterende tilbud i nærområdet. Dagplejerne bliver en del af dagtilbudsområdet, og 0-2 årsinstitutioner vil indgå som supplement til gæstedagplejersystemet. Pladsanvisningen bliver en del af Borgerservice. Dagplejepædagogerne vil få en funktion på linje med de daglige pædagogiske ledere i de enkelte institutioner. I forbindelse med at dagplejerne integreres i dagtilbudsområdet, nedlægges forældrebestyrelsen for Dagplejen. I stedet kan forældre til børn i dagplejen opstille til dagtilbudsområdets forældrebestyrelse på samme måde som øvrige forældre til børn i et dagtilbud. Selvejende, samdrift og pulje Der er i dag samdrift med folkeskoler i to af kommunens børnehaver. Samdriften ophører, og børnehaverne bliver en del af dagtilbudsområdet, men fortsætter på nuværende lokaliteter som 0-6 års aldersintegrerede institutioner. Der er i dag driftsaftaler med 4 selvejende institutioner. Der indgås dialog med de selvejende institutioner i Frederikshavn og Sæby om fremtidsmuligheder for disse institutioner. I Østervrå fortsætter Bødkergården som selvejende institution. Der er i dag aftale med én puljeinstitution. Der indgås dialog om fremtidsmuligheder for denne institution. Ungdomsskolen og 10. klassecenteret. For at understrege den nære kobling mellem 10. klasse og erhvervs- og ungdomsuddannelserne flyttes 10. klassecenteret og Ungdomsskolen til Center for Unge. Processen for organisationsændringer Processen for de organisatoriske ændringer, herunder den personalemæssige proces omkring ledere og medarbejdere, både på skole- og dagtilbudsområdet vil blive beskrevet i en drejebog, der udarbejdes i slutningen af juni måned.

11 Et fagligt, socialt og økonomisk bæredygtigt børneområde i Frederikshavn Kommune Dato: 1. maj 2014 Visionen Det skal være godt og trygt at vokse op i Frederikshavn Kommune! Børn og unge i Frederikshavn Kommune skal kunne færdes i trygge, men udviklende rammer. Barnet, den unge og familien skal opleve en meningsfyldt hverdag i de kommunale tilbud. Medarbejderne er nysgerrige på barnets og familiens potentiale, og sammen skaber man grundlag for trivsel, sundhed, udvikling og læring. De kommunale tilbud skal være båret af en høj faglighed, tillidsfuld dialog og sammenhængskraft hele vejen gennem barnets opvækst. Sagsnummer: 14/3547 Dok. nr.: 75139/14 Forfatter: Tine Bro Emne: Reorganisering af børneområdet i Frederikshavn Kommune I barnets, den unges og familiens møde med de kommunale myndigheder er udgangspunktet, at vi som myndighed viser respekt for de involverede parter og søger at styrke relationen, så der opnås motivation og lyst hos den enkelte. Vi skal levere råd og vejledning, der har en høj faglig kvalitet, og som er relevant i forhold til den udfordring, der skal løses. Der skal være en klar rød tråd i form af et ensartet pædagogisk udgangspunkt og læringssyn på barnet lige fra sundhedsplejerskens første besøg hos spædbarnet og de nybagte forældre, og indtil den unge forlader folkeskolen. Udviklingen er allerede i gang, men for at komme i mål forudsætter det, at vi sætter fokus på de udfordringer kommunen står foran på grund af ændrede grundvilkår, og at vi sammen finder nye løsninger. Udfordringen på børneområdet Det samlede børneområde i Frederikshavn Kommune står over for en række fælles udfordringer i de kommende år. Med begrebet børneområde menes Familie, Dagtilbud (0-6-årige) samt Skole (6 15/16 år) Det er institutionernes (vuggestue, børnehave, aldersintegrerede institutioner, skole og fritidstilbud) bæredygtighed på flere fronter, der er under pres på grund af ændrede grundvilkår som faldende børnetal og aktualiseret af kommunens økonomiske situation. Hvad er bæredygtighed? Og hvorfor er det vigtigt? Bæredygtighed udtrykker evnen til at skabe og sikre de bedst muligt betingelser både nu og for fremtiden. Det handler om robusthed, det handler om at være forudseende og det handler om rettidig omhu. Vi skal sikre denne robusthed både fagligt, økonomisk og socialt. I Frederikshavn Kommune er den faglige bæredygtighed udfordret pga. de begrænsninger små enheder med begrænset kapacitet både på dagtilbuds- og skoleområdet giver. Befolkningsprognoserne peger på, at børnetallene fortsat vil falde, og dermed forstærke tendensen med sårbare institutioner. De små enheder bliver endnu mindre, og det vil betyde få personaleressourcer, begrænsede muligheder for

12 faglig sparring eller kompetenceudvikling og manglende fleksibilitet i planlægningen og den pædagogiske indsats. Side2/10 Økonomisk bæredygtighed handler om at indrette børneområdet, så det imødekommer de aktuelle økonomiske udfordringer og samtidig tager højde for, hvordan demografien og økonomien forventes at udvikle sig i de kommende år. Alt tyder på, at de faldende børnetal fortsætter. Det handler derfor om at skabe et udgangspunkt, som er tilpasset de aktuelle forhold, og som er fleksibelt, og derfor løbende kan kapacitetstilpasses. Bæredygtighed handler også om at kunne leve op til lovens krav. Som kommune skal vi være med til at udvikle robuste børn, der møder en hverdag, der er baseret på de principper, lovgivningen foreskriver, og som er udgangspunktet for den læring, børnene modtager i deres møde med professionelle voksne. Med det udgangspunkt, at grundvilkåret for denne debat er den demografiske udvikling, så kan udfordringerne deles op i to temaer: faglighed og økonomi. Dette notat skitserer en plan for, hvordan vi på økonomisk robust måde kan fortsætte kursen mod at skabe de bedst mulige pædagogiske og faglige rammer for vores børn. Planens mål er at skabe mere fagligt robuste og fleksible børnemiljøer, skabe et fælles læringssyn og helhedssyn på barnet, forenkle ledelsesstrukturen samt frigøre ressourcer ved samling af enheder på færre adresser. I et femårs perspektiv vil resultatet være en fleksibel og tværfaglig organisation, der har en tæt faglig og personalemæssig sammenhængskraft på tværs af de tre områder; Familie, Dagtilbud og Skole. Den faglige udfordring Dagtilbud Dagtilbudsområdet har, siden Helhedsplanen blev iværksat, dels samlet en række mindre enheder i nybyggede større institutioner, dels etableret sig i en organisation, som består af 6 (9 i begyndelsen) dagtilbudsområder med hver en dagtilbudsleder. Organisatorisk ligger Dagplejen og Pladsanvisningen for sig, mens de øvrige daginstitutioner (vuggestuer, børnehaver og aldersintegrerede institutioner) er sammenlagt i dagtilbudsområderne. Særligt i Frederikshavn by er der fortsat flere mindre enheder inden for et begrænset geografisk område. Den demografiske udvikling kombineret med antallet af fysiske enheder, betyder at flere enheder har under 50 børn i det enkelte hus. I disse huse er derfor begrænsede personaleressourcer. De begrænsede personaleressourcer skaber generelt udfordringer på arbejdspladserne i forhold til den ugentlige åbningstid (48,5 t/u), og i særdeleshed ved ferie, barsel, sygdom, efteruddannelse osv., hvor det kan være svært at dække åbningstiderne. Konsekvensen bliver en dalende kvalitet i dagtilbuddet forårsaget af stressede medarbejdere, vikarer med kompetencer som ikke matcher institutionens behov, manglende faglig sparring, mindre efteruddannelse og kompetenceudvikling.

13 Med små personalegrupper mister institutionerne fleksibilitet i forhold til at tilpasse aktiviteterne til børnegruppens individuelle behov. Det er svært at lave særlige forløb for smågrupper, lave ture ud af huset eller andre særlige aktiviteter. Side3/10 I forhold til inklusion kan de mindre enheder også være udfordrede. I det daglige arbejde med de mere behovskrævende børn med særlige udfordringer kan det være svært for personalet at opnå tilstrækkelig fortrolighed og rutine med den type problemstillinger. Der går for lang tid imellem, at disse problemstillinger opstår, og der er færre ressourcer i huset til at tage fat i opgaven. Der er et uudnyttet potentiale i forhold til pædagogisk sparring og videndeling mellem pædagoger og dagplejere, fordi Dagplejen og de øvrige dagtilbud i dag er organiseret hver for sig. Skole I forhold til den faglige sparring og netværk er udfordringen på skoleområdet stort set den samme som på dagtilbudsområdet. Små og dermed fagligt smalle personalegrupper giver ikke de optimale rammer for videndeling og sparring, det er svært at have tilstrækkeligt med linjefagsuddannede lærer til at dække fagrækken, hvilket må formodes at have betydning for kvaliteten af undervisningen og det er endvidere vanskeligt at opfylde dele af folkeskolereformens krav, herunder at tilbyde de mest optimale rammer for det enkelte barns læring. I forhold til inklusion kan de mindre enheder også være udfordrede. For det første kan de ikke bruge deres begrænsede midler fleksibelt i forhold til at tilrettelægge hverdagen med udgangspunkt i den enkelt elevs behov, og for det andet på grund af den begrænsede know-how og uddannelsesmæssige kraft, som der er i en lille enhed. For børnene kan de små enheder også give udfordringer. I små klasser kan det være svært at finde et socialt fællesskab at indgå i. Det kan skabe sårbare miljøer for socialt sårbare børn, Familie I alderen fra 0-15 år er alle børn og deres familier på et tidspunkt i kontakt med bl.a. sundhedspleje og tandpleje. På et tidspunkt får nogle behov for råd, vejledning eller støtte fra Pædagogisk Psykologisk afdeling, Familierådgivningen eller nogle af de mere støttende og behandlende tilbud i Center for Familie. For at give børnene de bedste forudsætninger for, at indsatsen hjælper mest muligt, er det en stor fordel, hvis det er de samme voksne, de møder uafhængigt af om de er i dagplejen, børnehaven eller i 3. klasse. Det er kendt viden, at kontinuitet og fortrolighed er vigtige elementer i at kunne give børn og deres familier den bedste hjælp og vejledning, uanset hvilken del af spekteret vi taler om ift. den sociale og sundhedsmæssige indsats. En udfordring kan være at balancere den fysiske tilstedeværelse i børnenes miljø, dvs. fx i børnehaven eller på skolen og samtidig sikre et fagligt miljø for de fagpersoner, der indgår i opgaveløsningen. En centraliseret organisation skaber en høj faglig specialisering. En

14 mere decentral og synlig struktur på nogle områder kan til gengæld skabe bedre relationer til børnene, familierne og institutionerne, samtidig med at det understøtter mere fokus på det tværfaglige professionelle samarbejde. Det kan være med til at skabe større kendskab til de lokale muligheder for samarbejde på tværs af institutioner og samarbejde med foreningsliv og øvrige ressourcer ift. børnene og deres familier Side4/10 Set i lyset af det faldende børnetal i kommunen er der en række udfordringer: - Nogenlunde konstant sagstal på familieområdet - Stigning i antallet af anbringelser - Massiv stigning i antallet af diagnosticerede børn (en landskendt problematik) - Oplevelsen af at flere børn end gennemsnitligt har særlige behov i bl.a. sundhedsplejens regi De sociale 2020-mål og syv nationale mål for danskernes sundhed udfordrer det samlede børne- og ungdomsområde og hænger uvilkårligt sammen med mulighederne for at indfri forventningerne også på voksenområdet. Indsatserne bør prioriteres yderligere ift. børn i aldersgruppen minus 9.mdr år og deres familier, som afsæt for et godt voksenliv. Det kræver endnu mere helhedsorienterede indsatser og fokus - med familieområdet som en vigtig aktør i et tæt samspil med børnene, deres familier og andre fagprofessionelle omkring dem. Den økonomiske udfordring Økonomien i Frederikshavn Kommune er under hårdt pres. Børne- og Ungdomsudvalget skal finde 30 mio. kr. på Budget Derudover kommer 10 mio. kr. på besparelser fra Budget 2014 og 10 mio. kr. som følge af den demografiske udvikling. Besparelserne kan gribes an på flere måder. Der kan ske en sænkelse af serviceniveauet, produktiviteten kan øges og/eller der kan laves strukturelle tilpasninger på hele eller dele af udvalgets område. Dagtilbud Dagtilbudsområdet har med udgangspunkt i Helhedsplanen gennemgået en større reorganisering, hvor ledelsen er samlet i større dagtilbudsområder, og hvor flere mindre enheder er blevet samlet i nybyggeri eller ved udbygninger af eksisterende bygninger. Det er planlagt byggeri af nye institutioner i Ålbæk og Sæby, og der er budgetteret med en ny institution i Strandby som de sidste dele af Helhedsplanen, men der er stadig et uudnyttet potentiale i samling af mindre enheder. I forhold til ledelsesstrukturen er en stor del af potentialet allerede indhentet i forhold til institutionsområdet (dvs. vuggestuer, børnehaver og integrerede institutioner). Dagplejen har indtil nu været selvstændigt organiseret. Her består den pædagogiske del af dagplejeleder, dagplejepædagoger, dagplejere og gæstedagplejere. Gæstedagplejerne er nødvendige i det omfang, der er orlov, sygdom og ferie hos de faste dagplejere. Det er svært at drive området effektivt, fordi den overskudskapacitet, der i perioder kan være hos dagplejere eller gæstedagplejere ikke kan udnyttes fleksibelt. Der er derfor et potentiale i en mere fleksibel og effektiv organisering af dagplejen, fx som en integreret del af dagtilbudsområderne.

15 Skoler På skoleområdet er der inden for de senere år sket en reorganisering i Frederikshavn og Skagen. I Skagen er to skoler fusioneret til én skole. I Frederikshavn er to skoler fusioneret til én skole, samt nedlagt tre skoler og eleverne samlet på en nybygget skole, Nordstjerneskolen. Der er i dag 16 folkeskoler tilbage i Frederikshavn Kommune. Skolerne er vidt forskellige i deres størrelse og forudsætninger Side5/10 Det betyder, at der er en del skoler med få børn og små klasser. Det er særligt ved klasseoptimering, at der kan opnås en større produktivitet og dermed økonomisk rationale. Hvis man vælger at samle eleverne på færre enheder, vil der samtidig være færre udgifter til vedligehold og drift af bygninger. Der må i hvert enkelt tilfælde tages stilling til, om bygningerne efterfølgende skal bruges til andre aktiviteter eller om de kan afhændes. Skoleområdets ledelsestid er i dag fordelt således, at mange ledere også fungerer som pædagoger eller lærere ud over deres ledelsestid. Ved at ændre på skolestrukturen som foreslået vil det være muligt at samle ledelsestiden på færre ledere og dermed frigøre lønmæssige ressourcer. Skoleudsættelse og omgængere (børn der går et år om i børnehaveklassen) er en udgift, som er med til at belaste budgettet yderligere. Den faste skolestart i august skaber desuden en lav kapacitetsudnyttelse i daginstitutionerne fra juni til august, og modsat et meget højt pres på SFO erne i samme periode. Skagen Skole har i flere år arbejdet med rullende skolestart, og Torslev Skole er begyndt med det i indeværende år. Tilbagemeldingerne fra de to skoler er meget positive set i forhold til elevernes læring og udvikling. Ved at indføre rullende skolestart og fast klassedannelse først efter 3. klasse vil der kunne spares ressourcer på skoleudsættelser og omgængere. Familieområdet På Familieområdet er der de sidste år arbejdet med at fastlægge serviceniveauer og tilpasse praksis ift. målgrupper. Der er arbejdet med at udvikle tilbudsviften for at arbejde yderligt forebyggende på en række områder. Derudover er gennemsnitprisen for anbringelser faldet markant, og der er arbejdet bevidst med at omsætte kommunens anbringelsesgrundlag Der er løbende sket organisationsændringer for at understøtte arbejdet med faglig og økonomisk optimering, og der er sket sammenlægning af institutioner og afdelinger i flere sammenhænge. For at komme videre ad sporet er det vurderingen, at optimering skal ske på tværs af børneområdet med et fokus på tværfaglig professionalisme og udvikling af lokale og individualiserede tilbud i et meget tæt samarbejde med dagtilbud, skoler og det omgivende samfund. Der skal udvikles flere forebyggende indsatser med afsæt i nyeste viden og innovative løsninger. Forventningen er, at arbejdet kan munde

16 ud i at det samlede udgiftsniveau over tid nedbringes, og at arbejdet også kan understøtte en udvikling med et faldende måltal for anbringelser. Side6/10 En organisering der understøtter skoler og dagtilbuds fokus på bæredygtighed med en balance mellem decentral synlighed, handlekraft og sikring af høj faglighed og nødvendig specialisering vil danne grundlag for en udpræget matrix organisering af Familiearbejdet. Der etableres en flad ledelsesstruktur, som understøttes af en række fagligt ansvarlige koordinatorer og der etableres tværfaglige distriktsteams. Dette giver et ledelsesmæssigt rationale. Der vil ved en delvist decentral fysisk placering af medarbejdere og ledere nogle dage om ugen og central fysisk placering de øvrige dage kunne opnås et rationale i forhold til kørsel.

17 Fra vision til bæredygtighed Nedenstående skitse er et samlet bud på, hvordan det samlede børneområde kan imødekomme de beskrevne udfordringer. Der er lagt op til en implementering i to faser. På skoleområdet svarer den beskrevne skitse til Model 4 i Omstillingsforslag BUU 02/2015. Resultatet vil være, at det samlede børneområde i Frederikshavn Kommune består af fire børnedistrikter, et delvist decentralt familieområde med 4 tværfaglige distriktsteams, et centraliseret højspecialiseret team med fokus på anbringelsessager og handikap Denne strukturændring vil skabe bæredygtige enheder, der opererer med et fælles fagligt syn på hele børnelivet. Der skal være støtte og specialviden tæt på barnet og dets familie og der vil være bløde, sammenhængende overgange med kendte voksne i overgangene fra fx dagpleje til børnehave og børnehave til SFO og skole. Med så meget specialviden placeret decentralt vil der desuden være øgede muligheder for inkluderende tiltag gennem hele børnelivet. Konsekvensen af et fælles syn på læring og pædagogik, der gælder for alle de fagfolk, der møder barnet gennem sin opvækst, er et helhedsblik på barnet. Et helhedsblik, som vil blive udgangspunktet for den læring, rådgivning og støtte, barnet og familien vil få gennem barndommen. Oprettelsen af fire børnedistrikter vil skabe nye muligheder for en stærk tværfaglig ledelse, der kan arbejde med et øget fokus på tværfaglighed og fælles læringssyn, den lokale indsats for barnet og økonomisk bæredygtighed. Implementeringen vil foregå i to faser. Det er i fase 1, at de grundlæggende administrative ændringer gennemføres og de største økonomiske rationaler vil kunne opnås, men det er i fase 2, at vi fuldt ud sikrer sammenhængskraften og den tværfaglige kvalitet i arbejdet med børnene og deres familier. På sigt må det forventes, at den struktur som implementeres med fase 2, vil betyde et mindre forbrug på familieområdet til fx anbringelsessager. Fase 1: 1) Ensartet organisering af hele børneområdet: Dagtilbud (0-6 år inkl. Dagplejen), Skole og Familie definerer ensartede geografiske distrikter. Der bliver således 4 skoledistrikter, 4 dagtilbudsdistrikter og 4 tværfaglige distriktsteams tilknyttet Center for Familie. Hvert fagområde har sin egen leder i hvert distrikt på dagtilbuds- og skoleområdet. 2) Ét distrikt én skole. Det betyder, at der fysisk lukkes et antal skoler, samt at de resterende skoler i et distrikt organisatorisk lægges sammen til én skole med flere fysiske afdelinger. Der indføres en maksimal transportlængde på 21,5 km. Skolens afdelinger kan fx gå fra klasse eller samle de forskellige trin på hver sin afdeling. 3) Èt distrikt ét dagtilbud. Der er pt. seks dagtilbudsområder. De lægges sammen til fire. Processen med at samle mindre enheder på færre fysiske adresser fortsætter. Det kan indebære nybyggeri. 4) Dagplejen lægges sammen med dagtilbudsområderne. Distriktets dagtilbudsleder er organisatorisk i spidsen for dagplejepædagoger, dagplejere,

18 daglige pædagogiske ledere og medarbejdere i vuggestuerne, børnehaverne og de integrerede institutioner i distriktet. Gæstedagplejen lægges ind i dagtilbudsområdet og løses i de tilknyttede vuggestuer. Pladsanvisningen flyttes organisatorisk til Borgerservice. 5) Center for Skole og Center for Dagtilbud lægges sammen til Center for Børn og Skole. Der bliver således en Skole- og dagtilbudschef og fortsat en Familiechef. 6) Driftsaftaler med selvejende institutioner og puljeinstitutioner opsiges. Institutioner med samdrift med skole vil organisatorisk overføres til et af de ny distrikter. 7) Familieområdet implementerer tværfaglige distriktsteams, der matcher de fire geografiske distrikter. Medarbejdere i de tværfaglige teams vil nogle dage om ugen fysisk være i distriktet fx på institutionerne, i skolen eller hjemmebesøg. De øvrige dage er medarbejderne placerede i Center for Familie, hvor der vil være mulighed for tværfaglig sparring. Teams ne vil bestå af medarbejdere fra: Sundhedsplejen, PPA, rådgivere (funktioner fra socialrådgivere i dagtilbud, visitation: nye sager, rådgivning og vejledning samt myndighedsrådgivere (minus håndtering af tvangssager, underretninger og handicap myndighed). 2 distriktsledere har hver ansvaret for 2 tværfaglige teams med reference til Familiechefen. De 2 distriktsledere har et antal fagligt ansvarlige koordinatorer for faggrupperne: psykologer, fys/ergoterapeuter, sundhedsplejersker, rådgivere der dækker de 4 tværfaglige teams. Familieplejekonsulenterne referer også til en af de 2 distriktsledere. Som konsekvens af ønske om en fladere ledelsesstruktur refererer lederen af tandplejen, koordinator for administration og funktionslederne for Familiehus, Krisecenter, Døgncenter Frederikshavn, Specialteam/handicap til Familiechefen. 8) Skolelederen, dagtilbudslederen og lederen fra distriktsteamet indgår i et forpligtende samarbejde, som skal skabe faglige sammenhænge, fælles læringssyn og glidende overgange for børnene. 9) Rullende skolestart i hele kommunen. Børnene begynder i 0. klasse, når de fylder 6 år. Fast klassedannelse efter 3. klasse. Rullende skolestart giver en mere jævn kapacitetsudnyttelse i institutionerne samtidig med at skolernes børnehaveklaser får bedre mulighed for løbende at integrere de nye elever i klasserne (Omstillingsforslag BUU10/2015) 10) 10. klassecenteret og Ungdomsskolen flyttes organisatorisk til Center for Unge. 10. klassecenteret er i højere grad begyndelsen på en ungdomsuddannelse end afslutningen på folkeskolen. For at sikre sammenhæng i de initiativer og den vejledning, der er til rådighed for de unge, så flytter 10. klassecenteret og Ungdomsskolen sin organisatoriske placering fra Center for Skole til Center for Unge. Side8/10 Fase 2 11) Sammenlægning af skole- og dagtilbudsdistrikterne, så der bliver 4 børnedistrikter (0-16 år), der rummer både skole og dagtilbud. Hvert

19 børnedistrikt har en leder, som har det overordnede ansvar for alle opgaver i børnedistriktet. Side9/10 Kombinationen af en ny skole- og dagtilbudsstruktur med de stærkere faglige netværk, skabt gennem større medarbejdergrupper og tættere tilknytning til familieafdelingens medarbejdere, vil skabe en bæredygtig organisering af børneområdet. Med én ledelse der går på tværs af de traditionelle aldersgrupper og fagområder vil der desuden være et forpligtende fokus på tværfaglige samarbejde og skabe mulighed for flere fleksible og lokale og individualiserede løsninger. Bæredygtige lokalsamfund Det skitserede betyder, at der vil være lokalsamfund, som mister deres skole eller daginstitution. Der bør i videst mulige omfang tilstræbes at placere alternative aktiviteter i lokalerne/ lokalsamfundet. Det kan være inden for BUUs område, men det skal også afsøges, om der er enheder inden for andre udvalgsområder, som kan bruge de ledige kommunale kvadratmeter. Hvem er ikke en del af etableringen af børnedistrikter? Fritidsklubberne En stor del af fritidstilbudsområdet er i forbindelse med skolereformen blevet lagt over i SFO er, som følger skolestrukturen. De 6 fritidsklubber er ikke indtænkt som en del af forslaget om et bæredygtigt børneområde. Familieområdet På familieområdet forbliver den meget specialiserede funktion Specialteam (tvangssager etc. og handicap) en central funktion og udførerne på området: Familiehus, Krisecenter, Døgncenter Frederikshavn og Tandplejen er fortsat kommunedækkende og ikke direkte forankret i børnedistrikterne. Tids- og procesplan For at frigøre midler fra udvalgets budget, skal processen igangsættes hurtigst muligt. Det er skoleområdet, der rummer det største økonomiske rationale. Det kan ske ved at lave en ny skolestruktur, optimere klasseinddelingen og indføre rullende skolestart. Også på dagtilbudsområdet vil der kunne frigøres ressourcer ved fortsat at udnytte muligheden for at samle mindre enheder på færre matrikler. Det vil imidlertid også kræve anlægsinvesteringer. De organisatoriske ændringer vil være med til at skabe den faglige sammenhængskraft i de nye distrikter. Det store økonomiske potentiale skal ses i et længere tidsmæssigt perspektiv, men det er her, mulighederne er for at fastholde og udvikle kvaliteten i de kommunale tilbud til gavn for børn, familier og de professionelle. Ændringer i skolestrukturen, herunder skolelukninger og sammenlægninger, kan indføres fra skolestart Der skal sættes en høringsproces i gang, når et forslag ligger klar, da en beslutning om evt. skolelukning skal være truffet i december for at kunne effektueres fra august det efterfølgende år.

20 Organisatoriske ændringer på dagtilbudsområdet kan sættes i gang umiddelbart. Dog skal der være en høringsproces om nye styrelsesvedtægter til den ændrede distriktsopdeling inkl. Sammenlægningen af Dagpleje og øvrige dagtilbud. Side10/10 Udover overholdelse af formalia på området anbefales det også at nedsætte et antal arbejdsgrupper, som inden for hvert område skal skabe ejerskab til processen ude i institutionerne og hos borgerne.

21

22

23 Ny organisering af skoler Skolestruktur Frederikshavn Kommune fra skoleåret 2015/16 dok. nr Distrikt Nord Skolerne Rolle i ny struktur SFO Børn flyttes til Aktiviteter i lokalerne fremover Skagen Skole Fortsat skole, klasse x Aalbæk Skole Fortsat skole, klasse x Jerup Skole Nedlægges Strandby Kommunal institution Strandby Skole Fortsat skole klasse x Elling Skole Nedlægges Strandby Daginstitution 0-6 årige (Strandby og Elling) Distrikt Fr.havn Vest Skolerne Rolle i ny struktur SFO Børn flyttes til Aktiviteter i lokalerne fremover Frydenstrandskolen, afd. Abildvej Fortsat skole, klasse x Frydenstrandskolen, afd. Buhlsvej Fortsat skole, klasse x Nordstjerneskolen Fortsat skole, klasse x Heldagsskolen Fortsætter x Ny placering uafklaret Distrikt Fr.havn Syd Skolerne Rolle i ny struktur SFO Børn flyttes til Aktiviteter i lokalerne fremover Bangsbostrand Skole Fortsat skole, 0.-9.klasse x Gærum Skole Fortsat skole, klasse x Udskoling på Bangsbostrand Skole Ravnshøj Skole Fortsat skole, klasse x Distrikt Sæby & Opland Skolerne Rolle i ny struktur SFO Børn flyttes til Aktiviteter i lokalerne fremover Sæby Skole, afdeling, Brolæggervej Fortsat skole, klasse x Sæby Skole, afdeling Sæbygaardvej Fortsat skole, klasse Torslev Fortsat skole, klasse x Hørby Skole Fortsat skole, klasse x Dybvad Skole Fortsat skole, klasse x Stensnæs Skole Fortsat skole, klasse x Udskoling på Sæbygaard Skole og børnehave sag 14/3547 dok _v1_Skema til HØRING, ny struktur, enheder i et bæredygtigt børneområde

24 Dagtilbudsområder med enheder i Frederikshavn Kommune dok. nr Distrikt Nord Fysisk enheder Ejerforhold Dagtilbudsområde i dag By Rolle i ny struktur Fremtidig brug Vuggestuen Regnbuen kommunal Fyrtårnet Skagen Skagen Fortsætter Børnehaven Mattisborgen kommunal Fyrtårnet Skagen Skagen Nedlægges salg, udleje eller kommunal aktivitet Pilekrattet kommunal Fyrtårnet Skagen Skagen Fortsætter Børnehuset Trindelvej kommunal Fyrtårnet Skagen Skagen Fortsætter Børnehaven Fyrrekrat kommunal Fyrtårnet Skagen Skagen Fortsætter Aalbæk børnehave kommunal Fyrtårnet Skagen Aalbæk Fortsætter som 0-6 års aldersintegreret institution Børnehuset Mariehønen kommunal Frederikshavn Nord Jerup Fortsætter som 0-6 års aldersintegreret institution Strandby Børnehave kommunal Frederikshavn Nord Strandby Flytter til Elling i ny insti salg, udleje eller kommunal aktivitet Børnehaven Havblik kommunal Frederikshavn Nord Strandby Flytter til Elling i ny insti salg, udleje eller kommunal aktivitet Andedammen kommunal Frederikshavn Nord Elling Flytter til Elling i ny insti salg, udleje eller kommunal aktivitet Dagplejen, vagtområde 1 Skagen Dagplejen, vagtområde 2 Aalbæk Dagplejen, Vagtområde 3 Jerup, Strandby, Elling Ny daginstition, på tidl. Elling skole kommunal Elling 0-6 års aldersintegreret institution Distrikt Fr-havn Vest Fysisk enheder Ejerforhold Dagtilbudsområde i dag By Rolle i ny struktur Fremtidig brug Børnehuset Spiren kommunal Frederikshavn Nord Frederikshavn Nedlægges salg, udleje eller kommunal aktivitet Abildgaard Børnehave kommunal Frederikshavn Nord Frederikshavn Nedlægges salg, udleje eller kommunal aktivitet Børnehaven Spiloppen kommunal Frederikshavn Nord Frederikshavn Nedlægges salg, udleje eller kommunal aktivitet Børnehaven Stjernen kommunal Frederikshavn Nord Frederikshavn Nedlægges salg, udleje eller kommunal aktivitet Børnehaven Tangloppen kommunal Frederikshavn Nord Frederikshavn Nedlægges Lejemål opsiges Landbørnehaven kommunal Frederikshavn Vest Frederikshavn Fortsætter Børnehuset Mælkevejen kommunal Frederikshavn Vest Frederikshavn Fortsætter Børnehaven Øster Dahl kommunal Frederikshavn Vest Frederikshavn Fortsætter Børnehuset Hånbæk kommunal Frederikshavn Syd Frederikshavn Fortsætter Børnehuset Pilekvisten kommunal Frederikshavn Syd Frederikshavn Fortsætter Dagplejen, vagtområde 6, 2 grupper Frederikshavn Dagplejen, vagtområde 7 Frederikshavn Dagplejen, vagtområde 8 Frederikshavn Børnehaven Humlebien selveje Frederikshavn Dialog om fremtidsmuligheder Røde Kors Børnehave selveje Frederikshavn Dialog om fremtidsmuligheder Ny institution, ukendt placering kommunal Frederikshavn Daginstitution, i eksisterende byggeri sag 14/3547 dok. nr

25 Distrikt Fr-havn Syd Fysisk enheder Ejerforhold Dagtilbudsområde i dag By Rolle i ny struktur Fremtidig brug Børnehuset Troldehøj kommunal Frederikshavn Vest Ravnshøj Laves til 0-6 års aldersintegreret daginstitution Børnehuset Bangsbo kommunal Frederikshavn Syd Frederikshavn Fortsætter Børnenes hus Lærkereden kommunal Frederikshavn Syd Frederikshavn Fortsætter Børnehaven Bølgen kommunal Frederikshavn Syd Frederikshavn Nedlægges Lejemål opsiges Skovbørnehaven kommunal Frederikshavn Syd Frederikshavn Fortsætter Dagplejen, vagtområde 4 Dagplejen, vagtområde 5 Dagplejen, vagtområde 6, 2 grupper Kernehuset samdrift Gærum Laves til 0-6 års aldersintegreret daginstitution. Ikke samdrift med skole Distrikt Sæby & Opland Fysisk enheder Ejerforhold Dagtilbudsområde i dag By Rolle i ny struktur Fremtidig brug Børnehuset Sæbygaardsvej kommunal Sæby og Opland Sæby Fortsætter Børnehuset Sættravej kommunal Sæby og Opland Sæby Fortsætter Dybvad Børnehave kommunal Sæby og Opland Dybvad Laves til 0-6 års aldersintegreret daginstitution Hørby Børnehus kommunal Sæby og Opland Hørby Laves til 0-6 års aldersintegreret daginstitution Brolæggervej kommunal Sæby og Opland Sæby Fortsætter Børnegården kommunal Sæby og Opland Sæby Fortsætter Dagplejen, vagtområde 9 Østervrå Dagplejen, vagtområde 10 Sydl. Sæby, Vorså, Præstbro Dagplejen, vagtområde 11 Hørby og Dybvad Dagplejen, vagtområde 12 Sæby Dagplejen, vagtområde 13 Sæby Bødkergården selveje Østervrå Dialog om fremtidsmuligheder Idrætsbørnehaven Bispevang selveje Sæby Dialog om fremtidsmuligheder Voerså børnehave samdrift Voerså Laves til 0-6 års aldersintegreret institution. Ikke samdrift med skole Thorshøj Børnehus puljeinsti. Thorshøj Dialog om fremtidsmuligheder sag 14/3547 dok. nr

26 dok. nr Opdateret 29. april afdelinger 3 afdelinger 3 afdelinger 5 afdelinger 6 enheder + dagplejere 5 enheder + dagplejere 4 enheder + dagplejere 7 enheder + dagplejere Tværfagligt distriktsteam pers. Tværfagligt distriktsteam, pers. Tværfagligt distriktsteam, pers Tværfagligt distriktsteam, pers. Tvangssager, underretninger, handicapmyndighed Familiehus, Krisecenter, Døgncenter Frederikshavn og Tandplejen Distrikt Nord (skole) Distrikt Fr. havn Vest (skole) Distrikt Fr. Havn Syd (skole) Distrikt Sæby og opland (skole) Distrikt Nord (dagtilbud) Distrikt Fr. havn Vest (dagtilbud) Distrikt Fr. Havn Syd (dagtilbud) Distrikt Sæby og opland (dagtilbud) Distriktsteam Familie - to distrikter (teamleder) Distriktsteam Familie - to distrikter (teamleder) Specialteam/Handicap Udførere Center for Børn og Skole Center for Familie (direktør med ansvar for Børn og Kultur) Børneområdet i FRH Kommune Organisationsdiagram for et bæredygtigt børneområde i Frederikshavn Kommune fase klasse-centeret Ungdomsskolen Nuværende ungeenhed Center for Unge

Et fagligt, socialt og økonomisk bæredygtigt børneområde i Frederikshavn Kommune

Et fagligt, socialt og økonomisk bæredygtigt børneområde i Frederikshavn Kommune Et fagligt, socialt og økonomisk bæredygtigt børneområde i Frederikshavn Kommune Dato: 1. maj 2014 Visionen Det skal være godt og trygt at vokse op i Frederikshavn Kommune! Børn og unge i Frederikshavn

Læs mere

Fire distrikter: Skoleområdet: Udmøntning af et bæredygtigt børneområde

Fire distrikter: Skoleområdet: Udmøntning af et bæredygtigt børneområde Dok. nr. 87156/14 14-05-2014 Udmøntning af et bæredygtigt børneområde Børne- og Ungdomsudvalget har på møde den 14. maj besluttet at indføre en ny struktur på skole- og dagtilbudsområdet. Baggrunden for

Læs mere

Børne- og ungdomsudvalgets budgetrammer vil de kommende år blive reduceret markant. Dette skyldes 2 faktorer: Den økonomiske situation

Børne- og ungdomsudvalgets budgetrammer vil de kommende år blive reduceret markant. Dette skyldes 2 faktorer: Den økonomiske situation Børne- og ungdomsudvalgets budgetrammer vil de kommende år blive reduceret markant. Dette skyldes 2 faktorer: Den økonomiske situation 2014 reduktion på 10 mio. 2015 reduktion på 30 mio. 2016-18 yderligere

Læs mere

Frederikshavn befolkningsprognose

Frederikshavn befolkningsprognose Frederikshavn befolkningsprognose 2013-2023 Antal 1-2 årige fordelt på skoledistrikter 2 årgange Stamdata til temamøde den 18.03.2014 - Børne- og Ungdomsudvalget År 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011

Læs mere

Center for Dag- og Fritidstilbud Center for Undervisning og Tværgående Ungeindsats Center for Familie

Center for Dag- og Fritidstilbud Center for Undervisning og Tværgående Ungeindsats Center for Familie Præsentation af centre i Børn og Kultur Center for Dag- og Fritidstilbud Center for Undervisning og Tværgående Ungeindsats Center for Familie BUU den 9. januar 2014 Center for Dag- og Fritidstilbud Side

Læs mere

Målsætninger for dagtilbudsområdet i Frederikshavn Kommune

Målsætninger for dagtilbudsområdet i Frederikshavn Kommune Indhold Målsætninger for dagtilbudsområdet i Frederikshavn Kommune... 3 Børne- og Ungepolitik... 3 Familien i Centrum... 3 Børne- og Ungdomsudvalgets dialog med distriktsbestyrelserne i dagtilbud... 4

Læs mere

Dagsorden. Børne- og Ungdomsudvalget

Dagsorden. Børne- og Ungdomsudvalget Dagsorden Mødedato: Mødetidspunkt: 15:30 Sted: Mødelokale 2A på rådhuset i Støvring 1 Indholdsfortegnelse Pkt. Overskrift Side 1 Godkendelse af dagsorden 3 2 Forslag til et sammenhængende decentralt tilbud

Læs mere

Ressourcetildelingsmodel

Ressourcetildelingsmodel Ressourcetildelingsmodel Folkeskolerne i Frederikshavn Kommune Tildelingsmodellen er for både undervisningsdelen og SFO delen på skolernes normalområde Sag nr. 14/17 Indhold Indledning... 2 Nuværende tildelingsmodel...

Læs mere

EAN-Lokationsnumre. Frederikshavn Kommune. Navn Adresse Postnr. & By EAN-Lokationsnummer. Ean-numre i Frederikshavn Kommune

EAN-Lokationsnumre. Frederikshavn Kommune. Navn Adresse Postnr. & By EAN-Lokationsnummer. Ean-numre i Frederikshavn Kommune Ean-numre i Frederikshavn Kommune Kommunaldirektør Økonomi og Personale Teknik og Miljø Park og Vej Ejendomscenteret Udvikling og Erhvervssekretariatet Direktørområde Heidi Becker-Rasmussen Arbejdsmarked

Læs mere

Et Bæredygtigt Børneområde i Frederikshavn Kommune. v. Christina Lykke Eriksen, udvalgsformand i Børne- og Ungdomsudvalget i Frederikshavn Kommune

Et Bæredygtigt Børneområde i Frederikshavn Kommune. v. Christina Lykke Eriksen, udvalgsformand i Børne- og Ungdomsudvalget i Frederikshavn Kommune Et Bæredygtigt Børneområde i Frederikshavn Kommune v. Christina Lykke Eriksen, udvalgsformand i Børne- og Ungdomsudvalget i Frederikshavn Kommune Program o Præsentation o Film o Kommunens udfordringer

Læs mere

EAN-Lokationsnumre. Frederikshavn Kommune. Navn Adresse Postnr. & By EAN-Lokationsnummer. Ean-numre i Frederikshavn Kommune

EAN-Lokationsnumre. Frederikshavn Kommune. Navn Adresse Postnr. & By EAN-Lokationsnummer. Ean-numre i Frederikshavn Kommune Ean-numre i Frederikshavn Kommune Kommunaldirektør Økonomi og Personale Arbejdsmarked Udvikling og Erhvervssekretariatet Direktørområde Heidi Becker-Rasmussen Dag- og fritidstilbud Kultur og Fritid Skole

Læs mere

Den kommunale Kvalitetsrapport

Den kommunale Kvalitetsrapport Den kommunale Kvalitetsrapport - Indhold... Indledning... Nationale og lokale mål for folkeskolerne i Frederikshavn Kommune... De nationale mål:... Kommunale mål... Elevtal... Karakterer ved. klasseprøven...

Læs mere

Børne- og Ungdomsudvalget

Børne- og Ungdomsudvalget Referat Børne- og Ungdomsudvalget Ekstraordinært møde Dato 15. marts 2010 Tid 16:00 Sted Mødelokale 0.27 NB. Fraværende Ingen Stedfortræder Medlemmer Paul Rode Andersen (F) - Formand Anders Broholm (V)

Læs mere

Oversigt over idekatalog 2015-2018 Børne- og ungdomsudvalget

Oversigt over idekatalog 2015-2018 Børne- og ungdomsudvalget Oversigt over idekatalog 2015-2018 Børne- og ungdomsudvalget Nr. 2015 2016 2017 2018 BUU 01 Ny struktur på fritidsområdet 700 1.500 1.500 1.500 BUU 02 Bæredygtig børneområde 16.084 37.097 36.117 35.187

Læs mere

EAN-Lokationsnumre. Frederikshavn Kommune. Navn Adresse Postnr. & By EAN-Lokationsnummer. Ean-numre i Frederikshavn Kommune

EAN-Lokationsnumre. Frederikshavn Kommune. Navn Adresse Postnr. & By EAN-Lokationsnummer. Ean-numre i Frederikshavn Kommune Ean-numre i Frederikshavn Kommune Kommunaldirektør Teknik og Miljø Park og Vej Udvikling og Erhvervssekretariatet Direktørområde John Kristensen Økonomi og Personale Ejendomscenteret IT, Digitalisering

Læs mere

Høringsforslag. Forslag om ny struktur på skoleområdet Frederikssund Kommune

Høringsforslag. Forslag om ny struktur på skoleområdet Frederikssund Kommune Høringsforslag Forslag om ny struktur på skoleområdet Frederikssund Kommune Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 1.1 Juridisk ramme for høringen... 4 1.2 Høringsproces i Frederikssund Kommune... 4 2.

Læs mere

EAN-Lokationsnumre. Frederikshavn Kommune. Navn Adresse Postnr. & By EAN-Lokationsnummer. Ean-numre i Frederikshavn Kommune

EAN-Lokationsnumre. Frederikshavn Kommune. Navn Adresse Postnr. & By EAN-Lokationsnummer. Ean-numre i Frederikshavn Kommune Ean-numre i Frederikshavn Kommune Kommunaldirektør Teknik og Miljø Park og Vej Udvikling og Erhvervssekretariatet Direktørområde John Kristensen Økonomi og Personale Ejendomscenteret IT, Digitalisering

Læs mere

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune Inklusion i Dagtilbud Hedensted Kommune Januar 2012 Denne pjece er en introduktion til, hvordan vi i Dagtilbud i Hedensted Kommune arbejder inkluderende. I Pjecen har vi fokus på 5 vigtige temaer. Hvert

Læs mere

Forslag til ændring af skolestrukturen i Køge Kommune

Forslag til ændring af skolestrukturen i Køge Kommune Høringsmateriale Forslag til ændring af skolestrukturen i Køge Kommune Side 1/16 Indledning Ny skolestruktur Køge Kommune har med vedtagelse af Budget 2012-15 samt Budgeterklæringens punkt b ønsket at

Læs mere

Læring og trivsel hos børn og unge

Læring og trivsel hos børn og unge Læring og trivsel hos børn og unge Omstillingsgruppens anbefalinger Materiale til byrådet - juni 2014 På baggrund af de første to møder i omstillingsgruppen er der formuleret tre temaer: Større sammenhæng

Læs mere

EAN-Lokationsnumre. Frederikshavn Kommune. Navn Adresse Postnr. & By EAN-Lokationsnummer. Ean-numre i Frederikshavn Kommune

EAN-Lokationsnumre. Frederikshavn Kommune. Navn Adresse Postnr. & By EAN-Lokationsnummer. Ean-numre i Frederikshavn Kommune Ean-numre i Frederikshavn Kommune Kommunaldirektør Teknik og Miljø Park og Vej Udvikling og Erhvervssekretariatet Direktørområde John Kristensen Økonomi og Personale Ejendomscenteret IT, Digitalisering

Læs mere

Foreløbig rapport vedrørende analyse af organisering og struktur på skoleområdet

Foreløbig rapport vedrørende analyse af organisering og struktur på skoleområdet Foreløbig rapport vedrørende analyse af organisering og struktur på skoleområdet Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Fakta... 2 Mål... 2 Modeller... 3 Model 1... 3 Model 2... 4 Model 3... 5 Model 4...

Læs mere

2. Værdigrundlaget og den professionelle indsats Det fælles værdigrundlag for arbejdet med børn og unge i Gladsaxe Kommune er:

2. Værdigrundlaget og den professionelle indsats Det fælles værdigrundlag for arbejdet med børn og unge i Gladsaxe Kommune er: Gladsaxe Kommune Familieafdelingen august 2006 Sammenhængende børnepolitik i Gladsaxe kommune 1. Indledning Gladsaxe Kommunes Sammenhængende børnepolitik 2007-2009 skal sikre sammenhæng i overgangene mellem

Læs mere

UDFORDRINGER TIL ALLE & UDDANNELSE FOR FLERE

UDFORDRINGER TIL ALLE & UDDANNELSE FOR FLERE UDFORDRINGER TIL ALLE & UDDANNELSE FOR FLERE Hermed præsenteres et oplæg om folkeskole og dagtilbud (0 16 årige) i Viborg Kommune. Oplægget er udarbejdet af Venstre, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti

Læs mere

EAN-Lokationsnumre. Frederikshavn Kommune. Navn Adresse Postnr. & By EAN-Lokationsnummer. Ean-numre i Frederikshavn Kommune

EAN-Lokationsnumre. Frederikshavn Kommune. Navn Adresse Postnr. & By EAN-Lokationsnummer. Ean-numre i Frederikshavn Kommune Ean-numre i Frederikshavn Kommune Kommunaldirektør Økonomi og Personale Arbejdsmarked Udvikling og Erhvervssekretariatet Direktørområde Heidi Becker-Rasmussen Dag- og fritidstilbud Kultur og Fritid Skole

Læs mere

De inddragende processer har bidraget til at kvalificere og præcisere de muligheder og gevinster, som den ny ledelsesstruktur kan bidrage til:

De inddragende processer har bidraget til at kvalificere og præcisere de muligheder og gevinster, som den ny ledelsesstruktur kan bidrage til: Dato: 28-05-2019 Sagsnummer: 18/13891 Center: Center for Børn og Læring Bilag til sag 18/13891 Udvalget for Børn og Ungdom 4. juni 2019 Forslag: Ny ledelsesorganisering for dagtilbud i Center for Børn

Læs mere

Udkast til evalueringstemaer og tidsramme for evaluering af dagtilbuds- og skolestruktur.

Udkast til evalueringstemaer og tidsramme for evaluering af dagtilbuds- og skolestruktur. HOLBÆK KOMMUNE FAGCENTER FOR LÆRING & TRIVSEL Dato: 23. januar 2018 Udkast til evalueringstemaer og tidsramme for evaluering af dagtilbuds- og skolestruktur. Udvalget Læring og Trivsel for Børn og Unge

Læs mere

Høringssvar om folkeskolereformen i Guldborgsund Kommune

Høringssvar om folkeskolereformen i Guldborgsund Kommune Guldborgsund Kommune Dato: 31-10-2013 Att.: Deres ref.: Parkvej 37 Vor ref.: Guldborgsund 4800 Nykøbing F. Sagsbehandler: AWO/ Høringssvar om folkeskolereformen i Guldborgsund Kommune Guldborgsund Kommune

Læs mere

Forslag til fremtidig skolestruktur i Kalundborg Kommune. HØRINGSOPLÆG Godkendt i Kommunalbestyrelsen den 28. august 2007

Forslag til fremtidig skolestruktur i Kalundborg Kommune. HØRINGSOPLÆG Godkendt i Kommunalbestyrelsen den 28. august 2007 Forslag til fremtidig skolestruktur i Kalundborg Kommune HØRINGSOPLÆG Godkendt i Kommunalbestyrelsen den 28. august 2007 INDHOLD Indledning side 3 Beskrivelse af processen vedrørende ny skolestruktur side

Læs mere

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger Strategi for inklusion i Hørsholm Kommunes dagtilbud skoler - fritidsordninger 2013-2018 Indledning Børn og unges læring og udvikling foregår i det sociale samspil med omgivelserne. Børn og unge er aktive,

Læs mere

NOTAT. Sagsbeh.: Peter Krog og Rita Pedersen Sagsnr.:

NOTAT. Sagsbeh.: Peter Krog og Rita Pedersen Sagsnr.: SOLRØD KOMMUNE SKOLE OG DAGTILBUD NOTAT Emne: Overgangsordning ved ændring fra 4 til 3 skoledistrikter Til: Byrådet Dato: 25. august 2011 Sagsbeh.: Peter Krog og Rita Pedersen Sagsnr.: 10-22281 Overgangsordning

Læs mere

Børne- og Ungdomsudvalget

Børne- og Ungdomsudvalget Referat Børne- og Ungdomsudvalget Ordinært møde Dato 4. september 2014 Tid 15:00 Sted Center for Unge, Hånbækvej 32A, Frederikshavn NB. Fraværende Ingen Stedfortræder Medlemmer Christina Lykke Eriksen

Læs mere

Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov. Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018

Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov. Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018 Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018 Oplægget i dag Dagtilbudsaftalen - indhold Dagtilbudsloven: 1. Formålsparagraf 2. Den styrkede pædagogiske læreplan 3. Områder

Læs mere

INDLEDNING 3 LOVGRUNDLAGET 4 LEDELSESSTRUKTUR 5 ØKONOMI OG ADMINISTRATION 5 RAMMER - AFTALT I FAABORG-MIDTFYN KOMMUNE 7 BESTYRELSEN 9 MED-UDVALG 9

INDLEDNING 3 LOVGRUNDLAGET 4 LEDELSESSTRUKTUR 5 ØKONOMI OG ADMINISTRATION 5 RAMMER - AFTALT I FAABORG-MIDTFYN KOMMUNE 7 BESTYRELSEN 9 MED-UDVALG 9 Landsbyordninger Dagtilbud-Børn juli 2011 INDLEDNING 3 LOVGRUNDLAGET 4 LEDELSESSTRUKTUR 5 ØKONOMI OG ADMINISTRATION 5 RAMMER - AFTALT I FAABORG-MIDTFYN KOMMUNE 7 BESTYRELSEN 9 MED-UDVALG 9 2 Indledning

Læs mere

Bilag: Beslutning om at lægge skoleafdelinger sammen

Bilag: Beslutning om at lægge skoleafdelinger sammen Bilag: Beslutning om at lægge skoleafdelinger sammen D. 22. oktober 2014, Børne- og ungesekretariatet Baggrund Byrådet besluttede med vedtagelsen af budget 2015 at iværksætte en proces med henblik på at

Læs mere

Børne- og Kulturchefforeningen (BKF)

Børne- og Kulturchefforeningen (BKF) Børne- og Kulturchefforeningen (BKF) Skolestarten som en del af en større sammenhæng i kommunen Baggrund Regeringen har nedsat et skolestartudvalg, der i februar 2006 har afgivet rapport En god skolestart.

Læs mere

Udvalg for dagtilbud og familier

Udvalg for dagtilbud og familier Beslutning: Tilpasning af ledelsesstruktur på dagtilbudsområdet. Sagsnr. i ESDH: 18/14065 Beslutningskompetence: Beslutningstema: Byrådet Udvalget for dagtilbud og familier skal beslutte at indstille til

Læs mere

1. Der delegeres et økonomisk ansvar for specialundervisning og specialtilbud til skolerne så incitamentet til at inkludere flere børn forstærkes.

1. Der delegeres et økonomisk ansvar for specialundervisning og specialtilbud til skolerne så incitamentet til at inkludere flere børn forstærkes. Handleplan for en bevægelse for inklusion. Indledning: I denne handleplan bliver hovedområderne for indsatser, der knytter sig til inklusionspolitikken beskrevet. Målet for denne handleplan er derfor at

Læs mere

De tre scenarier er nærmere beskrevet i notatet angående ny skolestruktur, jf. vedlagte

De tre scenarier er nærmere beskrevet i notatet angående ny skolestruktur, jf. vedlagte GLADSAXE KOMMUNE Børne- og Kulturforvaltningen Børne- og Undervisningsudvalgets møde d. 17.05. 2011. Sag nr. 89. NOTAT Dato: 17.05.2011 Ny skolestruktur - tre scenarier Børne- og Undervisningsudvalget

Læs mere

Dragør Kommune Skole Side nr. 1

Dragør Kommune Skole Side nr. 1 Dragør Kommune Skole Side nr. 1 Indhold Formål med notatet...1 Pædagogiske sigtelinjer...2 Struktur...2 Antal skoler...2 Navne til de to nye skoler...3 Ledelse...3 Sporreduktion...4 Fordeling af elever

Læs mere

Byrådets temamøde. Folkeskole reform og økonomiske udfordringer.

Byrådets temamøde. Folkeskole reform og økonomiske udfordringer. Byrådets temamøde Folkeskole reform og økonomiske udfordringer. Program 1. halvleg Oplæg om folkeskolereformen og debat 2. halvleg Oplæg og debat om økonomiske udfordringer på folkeskoleområdet Reformens

Læs mere

Ny dagtilbudslov 2018 Vedtaget den 24. maj 2018

Ny dagtilbudslov 2018 Vedtaget den 24. maj 2018 Ny dagtilbudslov 2018 Vedtaget den 24. maj 2018 Kort om lovens to hovedelementer og gennemgang af de politiske beslutninger der skal træffes 1. Styrket kvalitet i dagtilbud 2. Øget fleksibilitet for forældre

Læs mere

Mulige skolemodeller i Greves fremtidige skolestruktur

Mulige skolemodeller i Greves fremtidige skolestruktur Mulige skolemodeller i Greves fremtidige skolestruktur Børne-og Ungeudvalget har slut maj og start juni afholdt dialogmøder med skolebestyrelserne i Midt, Nord og Syd om Greves fremtidige skolestruktur.

Læs mere

Den 12. april 2016: Præsentation af. Politisk aftale om den fremtidige skolestruktur i Silkeborg Kommune

Den 12. april 2016: Præsentation af. Politisk aftale om den fremtidige skolestruktur i Silkeborg Kommune Den 12. april 2016: Præsentation af Politisk aftale om den fremtidige skolestruktur i Silkeborg Kommune Underskrevet den 11. april 2016, formidlet til skoleledere samt Dialogforum den 12. april 2016, offentliggøres

Læs mere

Procesplan Ny Nordisk i Tranbjerg

Procesplan Ny Nordisk i Tranbjerg Procesplan Ny Nordisk i Tranbjerg Nyt læringstilbud i Tranbjerg I Tranbjerg er der et veludbygget samarbejde mellem lokalområdets forældre, institutioner og foreninger. Samarbejdet er særligt udpræget

Læs mere

Børne- og Ungdomsudvalget

Børne- og Ungdomsudvalget Referat Børne- og Ungdomsudvalget Ordinært møde Dato 5. februar 2015 Tid 15:00 Sted ML 0.23 (byrådslounge) NB. Fraværende Ingen Stedfortræder Medlemmer Christina Lykke Eriksen (F) - Formand Pia Karlsen

Læs mere

En sammenhængende ledelsesstruktur pa 0-18 a rsomra det

En sammenhængende ledelsesstruktur pa 0-18 a rsomra det En sammenhængende ledelsesstruktur pa 0-18 a rsomra det Indledning 1. april 2015 igangsættes en ny sammenhængende ledelsesstruktur på 0-18 års området. Strukturen har været i høring blandt medarbejdere,

Læs mere

Resultater fra 0.-3. klasser Psykisk arbejdsmiljø

Resultater fra 0.-3. klasser Psykisk arbejdsmiljø Er du glad for din skole? Trivselsmåling 2015, Folkeskolerne i Frederikshavn Kommune Resultater fra 0.-3. klasser Frederikshavn 73 24 3 Hele Landet 71 26 3 Skagen 72 27 1 Aalbæk 86 13 2 Jerup 88 6 6 Elling

Læs mere

Høring vedrørende indførelse af SFO I Dragør Kommune

Høring vedrørende indførelse af SFO I Dragør Kommune 2011 Høring vedrørende indførelse af SFO I Dragør Kommune Høringsmateriale Høring vedrørende indførelse af SFO i Dragør Kommune fra 1. august 2011 Social Børn og Kultur Dragør kommune 03-01-2011 Indhold

Læs mere

NOTAT Grundlag for Børne- og Ungdomsudvalgets arbejde

NOTAT Grundlag for Børne- og Ungdomsudvalgets arbejde KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Ledelsessekretariatet NOTAT Grundlag for Børne- og Ungdomsudvalgets arbejde 07-03-2014 Indledning: Et nyt Børne- og Ungdomsudvalg er ved årsskiftet gået

Læs mere

Høringspart Høringssvar Forvaltningens bemærkninger

Høringspart Høringssvar Forvaltningens bemærkninger Skole og Børnesekretariatet Sagsnr. 311628 Brevid. 3033265 Ref. LTS Dir. tlf. 46 31 40 93 lenets@roskilde.dk NOTAT: Sammenfatning af høringssvar vedrørende ændring af skolestruktur 7. januar 2019 Byrådet

Læs mere

Notat om et tidligere og tættere tværprofessionelt distriktssamarbejde

Notat om et tidligere og tættere tværprofessionelt distriktssamarbejde Notat Sagsnr.: 00.00.00-G01-78-17 Dato: 04-04-2018 Titel: Notat om et tidligere og tættere tværprofessionelt distriktssamarbejde Sagsbehandler: Kirstine Andersen Indhold En tidlig indsats og et stærkt

Læs mere

EAN-Lokationsnumre. Navn Adresse Postnr. & By EAN-Lokationsnummer

EAN-Lokationsnumre. Navn Adresse Postnr. & By EAN-Lokationsnummer Ean-numre i Frederikshavn Kommune Kommunaldirektør Økonomi og Personale Arbejdsmarked Udvikling og Erhvervssekretariatet Direktørområde Heidi Becker-Rasmussen Dag- og fritidstilbud Kultur og Fritid Skole

Læs mere

Fælleskommunal mål- og indholdsbeskrivelse for SFO

Fælleskommunal mål- og indholdsbeskrivelse for SFO Fælleskommunal mål- og indholdsbeskrivelse for SFO Indhold Forord...2 Lovgivningen på området...3 Et sammenhængende skole- og fritidstilbud...4 Folkeskolens formålsparagraf...5 Horsens Kommunes sammenhængende

Læs mere

Læring og trivsel hos børn og unge

Læring og trivsel hos børn og unge Indledning Motivation og hovedbudskab Læring og trivsel hos børn og unge Hovedbudskabet med omstillingen er: Alle unge skal have forudsætninger for at få uddannelse Vores børn skal trives, og de skal lære

Læs mere

Sammenhængende Børnepolitik

Sammenhængende Børnepolitik Sammenhængende Børnepolitik Brønderslev Kommune 1. udgave 1.12.200 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning 1.1. 1.2. 1.. 1.4. Baggrund Udarbejdelse og godkendelse Afgrænsning og sammenhæng til andre politikker

Læs mere

Forslag til ny skolestruktur i Køge Kommune

Forslag til ny skolestruktur i Køge Kommune Forslag til ny skolestruktur i Køge Kommune 1 Hvorfor forslag om ny skolestruktur? Køge Kommunes skolevæsen skal over de næste år foretage besparelser svarende til ca. 40 millioner kr. for at bidrage til

Læs mere

Inklusionspolitik at høre til i et fællesskab

Inklusionspolitik at høre til i et fællesskab Inklusionspolitik at høre til i et fællesskab Vedtaget af kommunalbestyrelsen den 15. december 2016 Indhold 3 5 6 7 8 9 Inklusion i Dragør Kommune at høre til i et fællesskab Faglighed Organisering Forældresamarbejde

Læs mere

Attraktive dag-, fritids- og klubtilbud

Attraktive dag-, fritids- og klubtilbud Budgetforslag 2016 Attraktive dag-, fritids- og klubtilbud Børn og forældre efterspørger mere fleksibilitet, længere åbningstid og mere aktive dag-, fritids- og klubtilbud. Børne- og Ungdomsudvalget ønsker,

Læs mere

Modeller for ændret skolestruktur

Modeller for ændret skolestruktur Modeller for ændret skolestruktur Skolernes rammevilkår (ressourcemæssige og faglige) kan forbedres ved at ændre på skolestrukturen. Hvor mange ressourcer, der kan frigives og omprioriteres er afhængig

Læs mere

NOTAT: Sammenfatning af høringssvar til tilpasning af kapacitet på dagtilbudsområdet

NOTAT: Sammenfatning af høringssvar til tilpasning af kapacitet på dagtilbudsområdet Velfærdssekretariatet Sagsnr. 266197 Brevid. 2048895 Ref. LHJ Dir. tlf. 46 31 40 08 lenehj@roskilde.dk 26. februar 2015 NOTAT: Sammenfatning af høringssvar til tilpasning af kapacitet på dagtilbudsområdet

Læs mere

Budgetanalyse om ledelse på dagtilbud: Reduktion i distriktsledelsen

Budgetanalyse om ledelse på dagtilbud: Reduktion i distriktsledelsen Budgetanalyse om ledelse på dagtilbud: Reduktion i distriktsledelsen Indhold 1. Beskrivelser og konsekvenser... 1 1.1 Indhold og baggrund... 1 1.2 Økonomi... 1 1.3 Målgruppe... 2 1.4 Effekt... 2 1.5 Konsekvenser...

Læs mere

Indstilling. Mere synlig og fleksibel dagpleje. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Børn og Unge. Den 17. december 2009.

Indstilling. Mere synlig og fleksibel dagpleje. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Børn og Unge. Den 17. december 2009. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Børn og Unge Den 17. december 2009 Århus Kommune Administrationsafdeling Børn og Unge 1. Resume Dagplejen er karakteriseret ved end dog meget høj tilfredshed

Læs mere

Fusionsproces mellem CDA og CUD

Fusionsproces mellem CDA og CUD Fusionsproces mellem CDA og CUD Proces Struktur Tendenser Mål Aktiviteter Oplæg 10. november 2016 11-11-2016 1 Dagtilbud og skole går hånd i hånd i implementering af den nye organisering 11-11-2016 2 Sammenlægningen

Læs mere

Udkast til ny struktur i Daginstitution Munkebo 2016

Udkast til ny struktur i Daginstitution Munkebo 2016 Udkast til ny struktur i Daginstitution Munkebo 2016 2 7. o k t o b e r 2 0 1 5 Børn- & Skoleudvalget har ønsket, et konkret oplæg om, hvordan en fremtidig organisering af Daginstitution Munkebo (herefter:

Læs mere

Godkendelse af sammenlægning af Gistrup og Vaarst-Fjellerad skoler

Godkendelse af sammenlægning af Gistrup og Vaarst-Fjellerad skoler Punkt 6. Godkendelse af sammenlægning af Gistrup og Vaarst-Fjellerad skoler 2016-051261 Skoleudvalget indstiller, at byrådet godkender, at Gistrup og Vaarst-Fjellerad skoler nedlægges pr. 31. juli 2017,

Læs mere

Uddannelse, Børn og Familie

Uddannelse, Børn og Familie Uddannelse, Børn og Familie Reduktionsblokke 2019-2022 Beløb i 1.000 kr. Personalekonsekvenser, antal fuldtidsstillinger 2019 2020 2021 2022 2019 2020 2021 2022 UBF -25.801-25.804-25.674-25.595-50,25-50,30-50,00-49,90

Læs mere

Samarbejde mellem skole og fritidsinstitution/fritidscenter

Samarbejde mellem skole og fritidsinstitution/fritidscenter Børne- og Ungdomsforvaltningen FAKTA fra Børne- og Ungdomsforvaltningen 2016 Samarbejde mellem skole og fritidsinstitution/fritidscenter I Københavns Kommunes fritidsinstitutioner og -centre og skoler

Læs mere

Høringsforslag. Forslag om ny struktur på skoleområdet Frederikssund Kommune

Høringsforslag. Forslag om ny struktur på skoleområdet Frederikssund Kommune Høringsforslag Forslag om ny struktur på skoleområdet Frederikssund Kommune Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 1.1 Juridisk ramme for høringen... 4 1.2 Høringsproces i Frederikssund Kommune... 4 2.

Læs mere

NOTAT. Forslag til tidsplan for Arbejdsgruppe 2 om ny skolestruktur. Sagsbeh.: Peter Krog Journalnr.: 10-22281

NOTAT. Forslag til tidsplan for Arbejdsgruppe 2 om ny skolestruktur. Sagsbeh.: Peter Krog Journalnr.: 10-22281 SOLRØD KOMMUNE PÆDAGOGISK UDVIKLING NOTAT Emne: Til: Forslag til tidsplan for Arbejdsgruppe 2 om ny skolestruktur Familie og Uddannelsesudvalget Dato: 10. november 2010 Sagsbeh.: Peter Krog Journalnr.:

Læs mere

Afdækning af reduktionspotentialer

Afdækning af reduktionspotentialer Afdækning af reduktionspotentialer Byrådet Syddjurs 20.maj 2015 Peter Bogh, Claus Herbert, Morten H. Vestergaard, KLK 1 Hvad skal vi igennem? Hvad viser nøgletal Sektoranalysen Hvor ligger potentialerne?

Læs mere

Godkendelse af 1. behandling af forslag om frivillig sammenlægning af Vaarst- Fjellerad og Gistrup skoler

Godkendelse af 1. behandling af forslag om frivillig sammenlægning af Vaarst- Fjellerad og Gistrup skoler Punkt 8. Godkendelse af 1. behandling af forslag om frivillig sammenlægning af Vaarst- Fjellerad og Gistrup skoler 2016-051261 Skoleforvaltningen indstiller, at godkender, at Gistrup og Vaarst-Fjellerad

Læs mere

Referat fra dagtilbudsbestyrelsesmøde d. 30/8 kl i Mælkevejen Peter Wesselsvej 40

Referat fra dagtilbudsbestyrelsesmøde d. 30/8 kl i Mælkevejen Peter Wesselsvej 40 Dok. nr. Referat fra dagtilbudsbestyrelsesmøde d. 30/8 kl. 19.00-21.30 i Mælkevejen Peter Wesselsvej 40 Indkaldt: Institution Forældrerepræsentant Medarbejderrepræsentant Mælkevejen "Abed" Abdulfattah

Læs mere

Notat. Høringssvar Fremtidens Dagtilbud 2014-2020. Til: Fra: Notat til sagen: Høringsnotat Fremtidens Dagtilbud 2014-2020

Notat. Høringssvar Fremtidens Dagtilbud 2014-2020. Til: Fra: Notat til sagen: Høringsnotat Fremtidens Dagtilbud 2014-2020 Notat Til: Fra: Byrådsservice Rådhusgade 3 8300 Odder Tlf. 8780 3333 www.odder.dk Notat til sagen: Høringsnotat Fremtidens Dagtilbud 2014-2020 Høringssvar Fremtidens Dagtilbud 2014-2020 Den 3. februar

Læs mere

Dagsorden. Uddannelsesudvalget. Slagelse Rådhus, Mødelokale 227, 2. sal

Dagsorden. Uddannelsesudvalget. Slagelse Rådhus, Mødelokale 227, 2. sal Dagsorden Uddannelsesudvalget Mødedato 20. januar 2014 kl. 17:00 Mødelokale Deltagere Slagelse Rådhus, Mødelokale 227, 2. sal Johnny Persson (V), Bodil Knudsen (A), Pernille Ivalo Frandsen (V), Niels Christian

Læs mere

Vejledning til Samarbejdsmodel og skabelon til Stærkt samarbejde

Vejledning til Samarbejdsmodel og skabelon til Stærkt samarbejde Børne- og Ungdomsforvaltningen Vejledning til Samarbejdsmodel og skabelon til Stærkt samarbejde for skoler, KKFO, klynger, fritidsklubber, fritidstilbud, institutioner i klynger. FAKTA fra Børne- og Ungdomsforvaltningen

Læs mere

Sammenhængende Børne-, Ungeog Familiepolitik

Sammenhængende Børne-, Ungeog Familiepolitik Sammenhængende børnepolitik THISTED KOMMUNE Sammenhængende Børne-, Ungeog Familiepolitik 2010 Tilrettet udkast 21. maj 2007 1 Indhold: INDLEDNING...3 VÆRDIER OG BØRNESYN...3 MÅLGRUPPER...4 MÅLSÆTNINGSHIERARKIET...5

Læs mere

Indkomne høringssvar til Forslag om ny organisering af børneområdet Bæredygtigt Børneområde. Del 1/4: Høringssvar fra forældrebestyrelser

Indkomne høringssvar til Forslag om ny organisering af børneområdet Bæredygtigt Børneområde. Del 1/4: Høringssvar fra forældrebestyrelser Indkomne høringssvar til Forslag om ny organisering af børneområdet Bæredygtigt Børneområde. Del 1/4: Høringssvar fra forældrebestyrelser Børne- og Ungdomsudvalget - august 2014 Indkomne høringssvar til

Læs mere

Bilag 4: Dagtilbudsstruktur

Bilag 4: Dagtilbudsstruktur Bilag 4: Dagtilbudsstruktur Der er følgende dagtilbud til førskolebørn i Rebild Kommune jf. dagtilbudsloven: Børn under 2 år og 11 måneder: Kommunal dagpleje Kommunal vuggestue Privat daginstitution Herudover

Læs mere

Indledning. NOTAT: Evaluering af områdestruktur

Indledning. NOTAT: Evaluering af områdestruktur Velfærdssekretariatet Sagsnr. 278329 Brevid. 2273661 Ref. LHJ Dir. tlf. 46 31 40 08 lenehj@roskilde.dk NOTAT: Evaluering af områdestruktur 13. februar 2016 Indledning Som en del af budgetvedtagelsen i

Læs mere

Indstilling. Bedre fysiske rammer for børn og unge i Tranbjerg. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Børn og Unge. Den 25.

Indstilling. Bedre fysiske rammer for børn og unge i Tranbjerg. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Børn og Unge. Den 25. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Børn og Unge Den 25. april 2013 Aarhus Kommune Administrationsafdeling Børn og Unge 1. Resume Der mangler dagtilbudspladser i Tranbjerg. Samtidig er der på

Læs mere

Overordnet plan for overgang daginstitution / skole

Overordnet plan for overgang daginstitution / skole Overordnet plan for overgang daginstitution / skole Skole og daginstitutioner mødes på ledelsesniveau i oktober måned, for at evaluere sidste overlevering, udvikling af vores samarbejde, vores kommunikation,

Læs mere

Økonomiudvalget. Tillægsdagsorden. Ordinært møde. Mødetidspunkt: :30. Mødeafholdelse: ML VIP Loungen NB.

Økonomiudvalget. Tillægsdagsorden. Ordinært møde. Mødetidspunkt: :30. Mødeafholdelse: ML VIP Loungen NB. Tillægsdagsorden Økonomiudvalget Ordinært møde Mødetidspunkt: 09-03-2016 14:30 Mødeafholdelse: ML. 0.23 VIP Loungen NB. Tilstede: Birgit S. Hansen (A) - Formand Lars Møller (V) Bjarne Kvist (A) Carsten

Læs mere

Børne- og familiepolitikken

Børne- og familiepolitikken Børne- og familiepolitikken 2019-2022 Indledning Børne- og familiepolitikken 2019-2022 er Ringkøbing-Skjern Kommunes politik for 0-18 årsområdet. Børne- og familiepolitikken henvender sig til børn, unge,

Læs mere

Thorsager. Dagplejen Thorsager Børnehus Lille Arnold Thorsager Skole

Thorsager. Dagplejen Thorsager Børnehus Lille Arnold Thorsager Skole Fælles børneliv i Thorsager Dagplejen Thorsager Børnehus Lille Arnold Thorsager Skole 1 Hvorfor dette projekt? Prognoserne for børnetallet i Thorsager viser en faldende tendens over de kommende år. Samtidig

Læs mere

vedr. forslag til en ændret struktur på dagtilbudsområdet fra 1. januar 2015

vedr. forslag til en ændret struktur på dagtilbudsområdet fra 1. januar 2015 Til Næstved Kommune, Center for Dagtilbud, cda@naestved.dk Den 2. juli 2014 Høringssvar fra forældrebestyrelsen for Manøhytten vedr. forslag til en ændret struktur på dagtilbudsområdet fra 1. januar 2015

Læs mere

Høringssvar fra Skæring Skoles MED-udvalg og Skolebestyrelse til Sparekatalog 2018 version 2

Høringssvar fra Skæring Skoles MED-udvalg og Skolebestyrelse til Sparekatalog 2018 version 2 Skæring Skolevej 200, 8250 Egå Tlf. 87 13 96 00 ska@mbu.aarhus.dk www.skaering-skole.dk Skæring d. 14. september 2018 Høringssvar fra Skæring Skoles MED-udvalg og Skolebestyrelse til Sparekatalog 2018

Læs mere

Til. Varde Kommune. Bytoften Varde

Til. Varde Kommune. Bytoften Varde Til Varde Kommune Bytoften 2 6800 Varde Høringssvar fra skolebestyrelsen og MED udvalget på Årre Skole på det konkrete strukturforslag udsendt af et flertal i Byrådet. En enig bestyrelse og MED udvalg

Læs mere

Sårbare børn og unge. Politik for Herning Kommune

Sårbare børn og unge. Politik for Herning Kommune Sårbare børn og unge Politik for Herning Kommune Indhold Forord af Lars Krarup, Borgmester 5 Politik for Såbare børn og unge - Indledning - Vision 7 1 - Politiske målsætninger 9 2 - Byrådets Børne- og

Læs mere

Børne og Ungeforvaltningen. Forslag til ny dagtilbudsstruktur i Køge Kommune

Børne og Ungeforvaltningen. Forslag til ny dagtilbudsstruktur i Køge Kommune Børne og Ungeforvaltningen Forslag til ny dagtilbudsstruktur i Køge Kommune 1 Hvorfor forslag om ny struktur? Køge Kommunes dagtilbudsområde skal over de næste år foretage besparelser svarende til ca.

Læs mere

Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud.

Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud. Sagsbehandler: 03092014 / toje/cabu/sirk Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud. På grund af det faldende antal børn i kommunens skoleklubber, har administrationen udarbejdet oplæg

Læs mere

Organisering af fritidsdelen. Tværfaglig arbejdsgruppe Oktober 2014 nr. VIII

Organisering af fritidsdelen. Tværfaglig arbejdsgruppe Oktober 2014 nr. VIII Organisering af fritidsdelen Tværfaglig arbejdsgruppe Oktober 2014 nr. VIII Organisering af fritidsdelen Gennem fælles værdier i Børne- og Ungepolitikken og ved skolechefens overordnede ledelse skabes

Læs mere

Haderslev-reformen. Opvækst - udvikling. Dagpasning - skole. Sundhed - fritid og. Fremskudt indsats. børne-, junior- og ungeuniverser.

Haderslev-reformen. Opvækst - udvikling. Dagpasning - skole. Sundhed - fritid og. Fremskudt indsats. børne-, junior- og ungeuniverser. 1 Per Schultz Jørgensen, sept. 2010 Kort udgave Haderslev-reformen Opvækst - udvikling Dagpasning - skole Sundhed - fritid og Fremskudt indsats i børne-, junior- og ungeuniverser Udarbejdet for Børne-

Læs mere

Bilag 7. Idékatalog for anvendelsessporet - dagtilbud

Bilag 7. Idékatalog for anvendelsessporet - dagtilbud Bilag 7 Idékatalog for anvendelsessporet - dagtilbud Det følgende er et idékatalog bestående af forslag til tiltag, som ville kunne styrke forudsætningerne for en øget faglig progression og trivsel hos

Læs mere

Høringssvar vedr. afdækningskatalog for budget 2016

Høringssvar vedr. afdækningskatalog for budget 2016 Høringssvar vedr. afdækningskatalog for budget 2016 Skolebestyrelsen og MED-udvalget ved Hjallerup Skole Inden Skolebestyrelsen og MED-udvalget afgiver høringssvar til de enkelte forslag, vil vi gerne

Læs mere

Principper for sammenhæng i børns liv og kontinuitet i overgange mellem tilbud samt videregivelse af relevante oplysninger

Principper for sammenhæng i børns liv og kontinuitet i overgange mellem tilbud samt videregivelse af relevante oplysninger Principper for sammenhæng i børns liv og kontinuitet i overgange mellem tilbud samt videregivelse af relevante oplysninger 1 Forord Du sidder nu med Skanderborg Kommunes principper for at skabe gode sammenhænge

Læs mere

Afdelingsleder Søndersøskolen. Job- og Kravprofil

Afdelingsleder Søndersøskolen. Job- og Kravprofil Afdelingsleder Søndersøskolen Job- og Kravprofil Indhold Indledning... 2 Ansættelsesudvalg... 2 Tidsplan... 3 Nordfyns Kommune... 3 Ledelsesopgaven... 5 Lederprofil... 6 Ansættelsesvilkår... 6 1 Søndersøskolen

Læs mere

Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, de kan

Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, de kan Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, de kan Strategi for folkeskoleområdet i Aabenraa Kommune 2015-2020 Børn og Skole, Skole og Undervisning Marts 2015 Indhold 1. Baggrund... 3 2. Formål...

Læs mere

Økonomivurdering 1. kvartal 2019 for Børne- og Familie-udvalget

Økonomivurdering 1. kvartal 2019 for Børne- og Familie-udvalget Økonomivurdering 1. kvartal 2019 for Børne- og Familie-udvalget Resume Sektor Område Bemærkning Børn og unge med Specialiseret børne- og særlige behov ungeområde Merforbrug jævnfør disponeringen. Dagtilbud

Læs mere

Overblik over budskaber i høringssvar

Overblik over budskaber i høringssvar Overblik over budskaber i høringssvar AFSENDER INDHOLD ADMINISTRATIONENS KOMMENTARER Forældrebestyrelsen i Vuggestuen Manegen Forældrebestyrelsen modsætter sig en eventuel sammenlægning af Vuggestuen Manegen

Læs mere