NYHEDSBREV. Januar 2010 blad 896. Per B nyt medlem af Børnerådet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NYHEDSBREV. Januar 2010 blad 896. Per B nyt medlem af Børnerådet"

Transkript

1 Januar 2010 blad 896 Per B nyt medlem af Børnerådet Efter indstilling fra BKF har Indenrigs- og socialminister Karen Elleman udpeget Per B Christensen til medlem af Børnerådet. Per har i de sidste otte år været formand for BKF, og til daglig er han børneog kulturdirektør i Næstved. Børnerådet rådgiver Regeringen i alle børnepolitiske spørgsmål. Rådet består af 6 medlemmer, der hver er ansvarlig for et hovedområde. Per skal frem til udgangen af 2012 varetage området Børns kultur og fritidsliv i rådet. Vi ønsker Per tillykke med den velfortjente udpegning og glæder os til at samarbejde med ham i den nye egenskab. 360 graders eftersyn af folkeskolen Statsministerens 10 målsætninger Statsminister Lars Løkke Rasmussen har bebudet et 360 graders eftersyn af folkeskolen, som skal løbe af stablen i slutningen af januar måned. I november 2009 lancerede Lars Løkke Rasmussen på Venstres landsmøde 10 mål for det danske velfærdssamfund i de kommende årtier. De 10 mål er: 1. Danmark skal i 2020 være blandt de 10 rigeste lande i verden målt i BNP per indbygger. 2. I 2020 skal Danmark være blandt de tre lande i verden med flest vækstiværksættere. 3. I 2020 skal det samlede danske arbejdsudbud være blandt de 10 højeste i verden. 4. I 2020 skal danske skolebørn være i top fem internationalt i læsning, matematik og naturfag. 5. I 2020 skal Danmark have mindst et universitet i top 10 i Europa. 6. I 2020 skal middellevetiden i Danmark være blandt de 10 højeste i verden. 7. I 2020 skal Danmark være blandt verdens tre mest energieffektive lande og være blandt de tre lande, der løfter andelen af vedvarende energi mest. 8. I 2020 skal Danmark være blandt de bedste lande i EU til at integrere ikke-vestlige indvandrere og efterkommere på arbejdsmarkedet. 9. I 2020 skal sandsynligheden for at være udsat for en forbrydelse være blandt de laveste i Europa.

2 Januar 2010 blad I 2020 skal den danske økonomi fortsat være blandt de fem stærkeste i verden. Det fjerde mål, som handler om folkeskolen, blev fulgt op i statsministerens nytårstale, hvor navnlig læsning som indsatsområde blev sat i fokus. Udmøntningen af målene vedrørende folkeskolen tager sit afsæt i det eftersyn af folkeskolen, som er sat på dagsordenen, og hvor udgangspunktet bl.a. er, at regeringen ønsker inspiration til tiltag, som kan give bedre folkeskole for pengene. Tidsplanen Tidsplanen for processen ser for øjeblikket sådan ud: - Fra januar holdes der rundbordssamtaler på Marienborg, hvor forskellige parter inden for folkeskolen inviteres til en dialog med statsminister Lars Løkke Rasmussen, økonomiminister Lene Espersen og undervisningsminister Bertel Haarder. Regeringen ønsker at samle indtryk og oplevelser fra brugere, medarbejdere, skoleledere, kommuner, aftagere og andre, der har berøring med folkeskolen i deres dagligdag. Efter et kort oplæg fra ministrene vil de indbudte i mindre grupper få mulighed for at give deres mening til kende. BKF s formand Klaus Majgaard er inviteret til at deltage fredag den 29. januar. - I løbet af foråret gennemføres et egentlig eftersyn, som formentlig skal ske via et rejsehold, men denne del af planen er endnu ikke kendt. - Januarmøderne og eftersynes fører frem til et oplæg om fremtidens folkeskole, som regeringens eget vækstforum skal diskutere på et møde den juni. - I dagene efter drøftelserne i Vækstforum, vil regeringen komme med sit egentlige udspil. BKF-oplæg på vej BKF er for øjeblikket i gang med at udforme et oplæg om vores syn på folkeskolen og dens rolle i et videns - og innovationssamfund, som vi vil sende til Statsministeren, og som vi forventer, vil indgå i debatten. I forhold til drøftelserne om læsning, som allerede er gået i gang i kølvandet på Statsministerens nytårstale, har BKF allerede udsendt

3 Januar 2010 blad 898 Ankestyrelsens praksisundersøgelse vedrørende anbringelser af børn og unge Undersøgelsens resultater en pressemeddelelse, som kan ses på hjemmesiden. I december offentliggjorde ankestyrelsen den fjerde praksisundersøgelse som en del af aftalen omkring anbringelsesreformen. Der er i undersøgelsen sat fokus på kommunernes overholdelse af lovgivningen i forhold til udarbejdelse af servicelovens 50 undersøgelser, handleplaner efter 140 samt den lovpligtige børnesamtale efter 48. Undersøgelsen kan findes på ankestyrelsens hjemmeside Styrelsen har undersøgt 125 sager fra 14 kommuner. Undersøgelsen viser, at vi i kommunerne stadig har nogen vej igen, før vi opfylder lovgivningens krav til procedurer og retssikkerhed. Især er det påfaldende, at undersøgelsen viser, at der i 35 % af anbringelsessagerne ikke var foretaget en 50 undersøgelse. I de foretagne undersøgelser og handleplaner blev der i en stor andel sagerne påvist procedurefejl, om end størsteparten var af mindre omfang. Brug for dialog Resultaterne og signalerne i undersøgelsen kræver en fremadrettet dialog. Det er væsentligt at holde fokus på, hvordan vi bedømmer kvaliteten i sagsbehandlingen. En ting er at overholde formelle krav. Et andet forhold er kvaliteten og indholdet i beslutningerne vedrørende de enkelte børn og unge og deres familier, så der er fokus på deres udvikling og trivsel. Det er samtidig en drøftelse værd i fremtiden, hvilke data der indsamles, hvordan data indsamles og formidles herunder, hvordan dialogen omkring data med de involverede kommuner i undersøgelsesfasen foregår. BKF-udspil på vej Bestyrelsen i BKF vil i den kommende tid sammen med bl.a. landsnetværket på Børne- og Familieområdet arbejde med et udspil til drøftelse omkring sikring af en relevant og målrettet dialog på området. Herunder vil der være fokus på balancegangen mellem sikring af børnenes retssikkerhed, kontinuitet og kvalitet i anbringelserne og de mere formelle lovgivningsmæssige krav bl.a. set i lyset af udspillet om afbureaukratisering og begrebet om den gode sagsbehandling. Med det udgangspunkt inviteres bl.a. Ankestyrelsen og Indenrigs- og Socialministeriet til dialog om vores fælles opgave.

4 Januar 2010 blad 899 Kultur for alle Kultur i hele landet Kulturminister Carina Christensen har i starten af december udsendt oplægget Kultur for alle Kultur i hele landet. Ministeren lægger i oplægget stor vægt på udviklingen af kulturaftalerne. Ministeren skriver således: Der er ingen tvivl om, at især et fortsat øget samarbejde mellem kommunerne og staten og øget tværkommunalt samarbejde er nogle af de vigtigste forudsætninger for, at vi sammen kan løfte den opgave, der ligger forude. Det er her, vi skal koncentrere den fremtidige indsats. Kulturaftalerne, som kulturregionerne indgår med staten, spiller en central rolle, når vi skal sikre kultur for alle. BKF er helt enig i, at det er afgørende at udvikle kulturaftalerne, så de mere ambitiøst understøtter en udvikling af kulturtilbud og det kulturelle liv i kulturregionerne. Målene Kulturministeren formulerer følgende mål for udviklingen af de fremtidige kulturaftaler: De skal være endnu stærkere platforme for samarbejdet mellem kommunerne og Kulturministeriet. Der skal være øget fokus på videndeling, bl.a. ved oprettelse af en vidensbank med eksempler på gode projekter. Væsentlige lokale kulturinstitutioner er sikret fortsat bevilling til deres aktiviteter, da de tidligere amtslige, kommunal fuldmagtstilskud over kr. forbliver på kulturområdet som en del af kulturaftalerne. Den løbende dialog mellem kommunerne og Kulturministeriet skal udvikles. Der skal afholdes et årligt topmøde for kulturpolitikere og kulturminister. Det skal sikres, at de statslige kulturinstitutioner bidrager til at fremme kultur for alle. Igangsættelse af nye innovative forpligtende netværk på tværs af kommuner, kulturinstitutioner og erhvervsliv. Udvikling af internationalt samarbejde på tværs af landegrænse, f.eks. i Sønderjylland eller i Øresundsregionen gennem kulturaftaler.

5 Januar 2010 blad 900 Temaer i øvrigt Efter, at ministeren har beskrevet kulturaftalerne som et væsentligt udviklingsredskab, beskriver hun i de næste afsnit en række væsentlige temaer: 1. brugerinddragelse 2. børn og unge 3. kunst, kultur og kulturarv i det offentlige rum 4. åbne og tilgængelige kulturinstitutioner 5. kultur og medier 6. kulturinstitutionernes strukturreform, vedrørende museumsområdet, teatre, spillesteder og arkiver. BKF s anbefalinger BKF kom først på efteråret 2009 med 6 anbefalinger til kulturministeren: Styrk den kulturelle dannelse Fokus på børnekulturen Fokus på de unge og deres kultur De strukturelle udfordringer på kulturområdet Udvikle kulturaftalerne Kultur må gerne forny og provokere Det bliver nu en fælles opgave at sikre den ønskede udvikling og her ser BKF udviklingen af kulturaftalerne som helt afgørende. BKF vil derfor følge denne proces og bidrage til denne gennem udarbejdelsen af et notat om udvikling af kulturaftalerne. Dette notat vil blive udarbejdet i løbet af foråret. Læs hele oplægget på Kulturministeriets hjemmeside eller det uddybende notat om Kultur for alle - Kultur i hele landet på Årsmøde d november 2010 Nyt sted Som tidligere omtalt afholder BKF sit årsmøde i dagene d til og denne gang i Odense. Bestyrelsen har på sit møde i december haft indledende drøftelser om temaet på årsmødet Ligesom det var tilfældet i 2009 vil årsmødepublikationen og temaet på årsmødet være identisk, og der arbejdes med en arbejdstitel i stil med paradokser i de kommunale styringsudfordringer og nødvendigheden af større grad af inklusion/fællesskab i vores samfund.

6 Januar 2010 blad 901 Fokus på de store udfordringer Indholdsmæssigt vil vi tage udgangspunkt i de meget store udfordringer kommunerne og dermed børne- og kulturcheferne står med. Prognoserne for den kommunale økonomi er dyster, og samtidig går det den gale vej med inklusionen og ungdomsuddannelserne. Kravene til den fagligt rigtige løsning bliver samtidig større og større fra brugerne. Vi kan ikke bare fortsætte som vi hidtil har gjort, hvis vi skal sikre velfærdssamfundets beståen. Hvordan får vi hold på disse opgaver på en meningsfuld og menings skabende måde? Hvordan skaber vi læringsmiljøer og udviklingsmiljøer for børn fra 0 til 14 år og for de unge fra 14 til 25 år, der tager afsæt i solide relationskompetencer mellem børn/unge og de professionelle? Hvordan får vi for alvor sat 95 % målsætningen i forhold til unge med en ungdomsuddannelse på dagsordenen? Det handler med andre ord om at italesætte værdien: Whats in it for me and what can I do, for vi må alle yde. Publikation i støbeskeen Bestyrelsens arbejdsplan 2010 Overordnede temaer: Nødvendigheden af helhedssyn for at møde udfordringerne på børne- og kulturområdet Bestyrelsen har besluttet at årsmødepublikationen udarbejdes i fællesskab af bestyrelsen med respons og input fra netværk og senere regionerne. Dette for at understrege, at her skal alle BKF`s områder trække med, da det handler om dagtilbud, skolerne, kulturen, sundhed/bevægelse, den særlige indsats til de rigtige sårbare børn og unge samt ikke mindst om ledelse. Bestyrelsen har på sit bestyrelsesmøde den 11. december 2010 diskuteret arbejdsplanen for På den baggrund foreligger der nu et oplæg til arbejdsplan, som skal behandles i bestyrelsen den 14. januar. Oplægget er inddelt i overordnede og specifikke temaer. Oplægget foreligger som bilag til bestyrelsens dagsorden, men her resumeres hovedpunkterne: Det er BKFs særlige rolle og mission at kunne anlægge et helhedssyn på arbejdet med menneskers udvikling, læring og kulturskabende aktiviteter. Staten og de fleste interesseorganisationer arbejder sektoropdelt. Men BKF dækker det samlede område og samler de chefer i kommunerne, som hver dag skal sørge for, at indsatserne hænger sammen. Med det særlige afsæt skal vi møde de store udfordringer på området:

7 Januar 2010 blad Økonomi-udfordringen nemlig at skulle stramme økonomiske rammer og krav prioritering i lyset af store forventninger til indhold og kvalitet i ydelserne. 2. Innovations-udfordringen nemlig at skulle gentænke vores ydelser i lyset af samfundets omstilling til et videns- og innovationssamfund 3. Dialog-udfordringen nemlig at skabe dialog og alliancer mellem stat, kommuner og professioner om de langsigtede sigtelinjer for børne- og kulturområdet Specifikke temaer I lyset af dette overordnede perspektiv vil bestyrelsens arbejde særligt med 10 temaer: 1. Kvalitetsreformens videre skæbne 2. Barnets reform dens konkretisering og implementering graders eftersyn af folkeskolen 4. Opfølgning på ungeudspillet Nye unge, ny ungepolitik 5. Udvikling af folkeoplysning og biblioteker 6. Styring af de specialiserede områder (herunder udgiftsudviklingen til specialpædagogiske og sociale tilbud) 7. Partnerskaber med foreningsliv og civilsamfund 8. Professionsudvikling (uddannelse, rekruttering, faglig udvikling etc.) 9. Arbejdsdelingen og styringsrelationen mellem kommuner og stat 10.Ledelse Endelig vil vi som altid være i: 11.Beredskab i forhold til nye politiske og lovgivningsmæssige initiativer og andre opgaver, som måtte opstå. Færdiggørelsen af arbejdsplanen Bemanding af de nationale netværk Efter bestyrelsesmødet gøres arbejdsplanen færdig, og den lægges på foreningens hjemmeside. Input kan forinden sendes til Klaus Majgaard på klm@odense.dk Bestyrelsen i de enkelte regioner har indstillet medlemmer til de fem nationale netværk. På den baggrund af bestyrelsen har sammensat netværkene, og navnene på de udpegede fremgår af vedlagte oversigt. I udpegningen har bestyrelsen tilstræbt (1) at sikre medlemmer fra alle regioner for at skabe forbindelse til de regionale netværk, (2) at respektere regionernes prioriterede indstillinger, og (3) at sikre netværkene en bemanding, så de kan leve op til de store opgaver i Af sidstnævnte hensyn er netværkene en smule større, end de

8 Januar 2010 blad 903 plejer. Vi takker alle, som har stillet sig til rådighed for arbejdet i netværkene. BKF s sekretariat: Ørbækvej Odense SØ. Tlf: Fax: bkf@bkchefer.dk

Referat fra møde i Kultur- og Fritidsnetværket i Kulturarkaden i Vordingborg den 29. januar 2010

Referat fra møde i Kultur- og Fritidsnetværket i Kulturarkaden i Vordingborg den 29. januar 2010 Referat Dato: 02-02-2010 /FO Referat fra møde i Kultur- og Fritidsnetværket i Kulturarkaden i Vordingborg den 29. januar 2010 Mødedeltagere: Flemming Olsen, Jørgen Sprogøe Petersen, Joan Kamstrup, Kai

Læs mere

Marts 2010 blad 913. - Objektiv sagsbehandling

Marts 2010 blad 913. - Objektiv sagsbehandling Marts 2010 blad 913 På vej mod forpligtende samarbejde mellem kommunerne KL s direktionskonference 20.-21. april Debatoplæg på vej vigtigt med forberedende diskussioner! KL indbyder kommunernes direktioner

Læs mere

Maj 2010 Blad 926. Den 20.-21. april mødtes direktioner fra landets kommuner for at drøfte et mere forpligtende samarbejde på fire områder:

Maj 2010 Blad 926. Den 20.-21. april mødtes direktioner fra landets kommuner for at drøfte et mere forpligtende samarbejde på fire områder: Maj 2010 Blad 926 Opsamling på KLs direktionskonference Den 20.-21. april mødtes direktioner fra landets kommuner for at drøfte et mere forpligtende samarbejde på fire områder: -En Fælleskommunal Digitaliseringsstrategi

Læs mere

Morgendagens væksterhverv

Morgendagens væksterhverv Morgendagens væksterhverv Asger Daugbjerg, 18. maj 2010 Foredrag Væksthus Midtjylland www.mm.dk Agenda: 1.Introduktion 2.Den makroøkonomiske kontekst 3.De globale udfordringer 4.Morgendagens vindere 5.Innovation

Læs mere

NYHEDSBREV MARTS Blad 980. Årsmøde November

NYHEDSBREV MARTS Blad 980. Årsmøde November Årsmøde 2012 15. 16. November Som du sikkert har bemærket har foreningen haft lavet en undersøgelse blandt medlemmerne omkring afholdelsen af årsmødet 2012. Lidt over halvdelen af jer meldte tilbage og

Læs mere

NYHEDSBREV. August 2007 Blad 702

NYHEDSBREV. August 2007 Blad 702 August 2007 Blad 702 Velkommen tilbage BKF-nyts redaktion byder kolleger og samarbejdspartnere velkommen tilbage til jobbet. Mange spændende opgaver ligger og venter på os. Budget 2008, den fortsatte implementering

Læs mere

NYHEDSBREV. Februar 2010 blad 906. Efter Marienborgmøderne

NYHEDSBREV. Februar 2010 blad 906. Efter Marienborgmøderne Februar 2010 blad 906 Efter Marienborgmøderne Nyt partnerskab mellem stat og kommuner? Statsministeren indledte sit 360 graders eftersyn af folkeskolen med at mødes med folkeskolens interessenter på Marienborg

Læs mere

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN Oktober 2006 Blad 649 Vi bliver mange på Munkebjerg Generalforsamling Der er også i år rift om pladserne til vores årsmøde fra d. 15. 17. november. 10 dage før tilmeldingsfristen udløber er der tilmeldt

Læs mere

Udkast til politisk behandling af politisk ledelse og styring af læring

Udkast til politisk behandling af politisk ledelse og styring af læring Notat 25. februar 2016 Udkast til politisk behandling af politisk ledelse og styring af læring Udviklingsstrategien Folkeskolereformen er udpeget som et af strategisporerne i Byrådets Udviklingsstrategi

Læs mere

Esbjerg Kommunes. BØRN - og UNGEPOLITIK

Esbjerg Kommunes. BØRN - og UNGEPOLITIK Esbjerg Kommunes BØRN - og UNGEPOLITIK Sammenhæng og helhed 2014 August 2014 Forord For to år siden blev Esbjerg Kommunes Børn- og ungepolitik sendt ud i verden for at være den røde tråd, som skaber helhed

Læs mere

Udvalg for skole og ungdomsuddannelse

Udvalg for skole og ungdomsuddannelse Beslutning: Afrapportering på Fortsat Fremgang for Furesø: Løft af elever, der har svært ved indlæring (pkt. 3.6) Sagsnr. i ESDH: 18/18826 Beslutningskompetence: Beslutningstema: Udvalg for skole og ungdomsuddannelse

Læs mere

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune Byrådet, forår 2017 1 Forord I Syddjurs Kommune er vores mål, at alle børn og unge lærer

Læs mere

NYHEDSBREV. Februar 2007 Blad 668. Kvalitetsreform

NYHEDSBREV. Februar 2007 Blad 668. Kvalitetsreform Februar 2007 Blad 668 Kvalitetsreform BKF er inviteret til Regeringens tredje møde om kvalitetsreformen, der har fokus på mål og evaluering og som afholdes på Bornholm d. 8. februar. Læs BKF`s bidrag til

Læs mere

Børnekultur i hele landet Invitation til dialogseminarer om børnekulturens rolle i kommunalreformen

Børnekultur i hele landet Invitation til dialogseminarer om børnekulturens rolle i kommunalreformen BØRNEKULTURENS NETVÆRK NYHAVN 31 E DK-1051 KØBENHAVN K TELEFON +45 33 73 42 03 FAX +45 33 73 42 13 E-POST bkn@boernekultur.dk 7. august 2006 Børnekultur i hele landet Invitation til dialogseminarer om

Læs mere

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Byrådet, forår syddjurs.dk

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Byrådet, forår syddjurs.dk Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år Byrådet, forår 2017 syddjurs.dk Sammen løfter vi læring og trivsel Forord I Syddjurs Kommune er vores mål, at alle børn og unge lærer

Læs mere

Børne- og Ungepolitik i Rudersdal

Børne- og Ungepolitik i Rudersdal Børne- og Ungepolitik i Rudersdal 1. juni 2015 Sekretariatet Børne- og Ungepolitikken er det fælles grundlag for alt arbejde med børn og unge fra 0 til 18 år - i Rudersdal Kommune, og det supplerer lovbestemmelser,

Læs mere

Ny Nordisk Skole et forandringsprojekt for dagtilbud og uddannelser

Ny Nordisk Skole et forandringsprojekt for dagtilbud og uddannelser Ny Nordisk Skole et forandringsprojekt for dagtilbud og uddannelser 1. Indledning Børne- og uddannelsessystemet kan ikke alene forandres gennem politisk vedtagne reformer. Hvis forandringerne for alvor

Læs mere

Skolepolitikken i Hillerød Kommune

Skolepolitikken i Hillerød Kommune Skolepolitikken i Hillerød Kommune 1. Indledning Vi vil videre Med vedtagelse af læringsreformen i Hillerød Kommune står folkeskolerne overfor en række nye udfordringer fra august 2014. Det er derfor besluttet

Læs mere

Politik for inkluderende læringsmiljøer

Politik for inkluderende læringsmiljøer Politik for inkluderende læringsmiljøer Kommunalbestyrelsen den 24. november 2011 Politik for inkluderende læringsmiljøer 1. Indledning: Inklusion kan anskues både ud fra en pædagogisk og en økonomisk

Læs mere

Kultur- og Fritidsudvalget

Kultur- og Fritidsudvalget Kultur- og Fritidsudvalget Referat af ekstraordinært møde Fredag den 21. september 2007 kl. 15:30 i Biblioteket Medlemmer: Lone Rytter Holm (A) Brian Hemmingsen (A) Hanne Iversen (A) Anne Marie Lyduch

Læs mere

Projektbeskrivelse Partnerskab om udvikling af kvaliteten i dagtilbud

Projektbeskrivelse Partnerskab om udvikling af kvaliteten i dagtilbud Projektbeskrivelse Partnerskab om udvikling af kvaliteten i dagtilbud 1. Baggrund Stort set alle børn i Danmark går i dag i dagtilbud. Kommunerne har derfor en unik mulighed for at investere i vores børns

Læs mere

Holbæk Kommunes. ungepolitik

Holbæk Kommunes. ungepolitik Holbæk Kommunes Børneog ungepolitik Indhold Forord... side 3 Udfordringerne... side 4 En samlet børne- og ungepolitik... side 5 Et fælles børnesyn... side 6 De fire udviklingsområder... side 7 Udviklingsområde

Læs mere

Danmarks Biblioteksforening. UDKAST Strategi

Danmarks Biblioteksforening. UDKAST Strategi Danmarks Biblioteksforening UDKAST Strategi 2011-2015 København, 18. maj 2009 Strategi for Danmarks Biblioteksforening 2011 Danmarks Biblioteksforening har udarbejdet første udkast til strategi gældende

Læs mere

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger Strategi for inklusion i Hørsholm Kommunes dagtilbud skoler - fritidsordninger 2013-2018 Indledning Børn og unges læring og udvikling foregår i det sociale samspil med omgivelserne. Børn og unge er aktive,

Læs mere

NOTAT. Sagsbeh.: Rita Pedersen Journalnr.: 09/22647

NOTAT. Sagsbeh.: Rita Pedersen Journalnr.: 09/22647 SOLRØD KOMMUNE DIREKTIONEN NOTAT Emne: Udfordringer på Familie- og uddannelsesudvalgets område Til: Familie- og uddannelsesudvalget 13. januar 2010, pkt. 1. Dato: 2. januar 2010 Sagsbeh.: Rita Pedersen

Læs mere

UDKAST. Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og Skole. 30. maj 2018

UDKAST. Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og Skole. 30. maj 2018 UDKAST Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og 30. maj 2018 Fra politiske mål til indsatser - hvor kommer vi fra? Nationale mål: Ny styrket læreplan: 2 landsdækkende læringsmål for

Læs mere

Mundtlig beretning ved Børne- og Kulturchefforeningens generalforsamling 2015 Ved formand René G. Nielsen

Mundtlig beretning ved Børne- og Kulturchefforeningens generalforsamling 2015 Ved formand René G. Nielsen Dato: 12. november 2015 Mundtlig beretning ved Børne- og Kulturchefforeningens generalforsamling 2015 Ved formand René G. Nielsen 1. Indledning De sidste par år i BKF har været præget af hårdt arbejde

Læs mere

Tættere på stueren end nogensinde

Tættere på stueren end nogensinde Tættere på stueren end nogensinde Hver femte vælger, som stemte på V eller K ved seneste valg, mener nu, at Dansk Folkeparti (DF) skal have ministerposter. Kristian Thulesen Dahl er favorit og slår Pia

Læs mere

SAMARBEJDE PÅ KULTUROMRÅDET

SAMARBEJDE PÅ KULTUROMRÅDET SAMARBEJDE PÅ KULTUROMRÅDET @KildesgaardL Laila Kildesgaard Agenda KL Kultur-, Erhverv- og Planudvalget Kommunerne og kulturen Koblede strategier Kulturøkonomi Styring og ledelse Principper og anbefalinger

Læs mere

Kommissorium for: Fælles børn Fælles ansvar

Kommissorium for: Fælles børn Fælles ansvar Kommissorium for: Fælles børn Fælles ansvar Indledning Baggrunden for at igangsætte Fælles børn- Fælles ansvar er ambitionen om at arbejde aktivt med børne- og ungepolitikken og styrke den samlede inklusionsindsats

Læs mere

Den røde tråd Strategiplan (senest rev )

Den røde tråd Strategiplan (senest rev ) Den røde tråd Strategiplan 2016-2019 (senest rev. 10.01.2017) Indledning... 2 Grundlag... 2 Strategiplanens tilblivelse... 3 Strategiplanen opererer med følgende hovedelementer:... 3 Fra vision til virkelighed...

Læs mere

Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og Skole. 20. juni 2018

Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og Skole. 20. juni 2018 Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og 20. juni 2018 Fra politiske mål til indsatser - hvor kommer vi fra? Nationale mål: Ny styrket læreplan: 2 landsdækkende læringsmål for hvert

Læs mere

Børn og Unge i Furesø Kommune

Børn og Unge i Furesø Kommune Børn og Unge i Furesø Kommune Indsatsen for børn og unge med særlige behov - Den Sammenhængende Børne- og Unge Politik 1 Indledning Byrådet i Furesø Kommune ønsker, at det gode børne- og ungdomsliv i Furesø

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE 2016-2020 Indhold Børne- og Ungepolitikken en værdifuld platform... 2 Et respektfuldt børne- og ungesyn... 3 Kompetente børn og unge... 4 Forpligtende fællesskaber...

Læs mere

Behandling af principper for en ny skoledag i Fredensborg Kommune

Behandling af principper for en ny skoledag i Fredensborg Kommune Behandling af principper for en ny skoledag i Fredensborg Kommune Sagsnummer: 13/29782 Sagsansvarlig: MITA Beslutningstema: Byrådet skal præsenteres for de indholdsmæssige rammer for en sammenhængende

Læs mere

Notat. BØRN OG UNGE Pædagogisk Afdeling Aarhus Kommune. Tilsyn med enhederne i Børn og Unge. Børn og Unge-udvalget Orientering Kopi til

Notat. BØRN OG UNGE Pædagogisk Afdeling Aarhus Kommune. Tilsyn med enhederne i Børn og Unge. Børn og Unge-udvalget Orientering Kopi til Notat Side 1 af 5 Til Børn og Unge-udvalget Til Orientering Kopi til Tilsyn med enhederne i Børn og Unge BØRN OG UNGE Pædagogisk Afdeling Aarhus Kommune Baggrund På byrådsmødet den 30. marts 2016 (sag

Læs mere

Danmarks Biblioteksforenings Lærings- og Digitaliseringsudvalg

Danmarks Biblioteksforenings Lærings- og Digitaliseringsudvalg Danmarks Biblioteksforenings Lærings- og Digitaliseringsudvalg 22.08.18 TID: 3. september kl. 10-14. STED: Meldahls Rådhus, Vendersgade 30D, 7000 Fredericia. AFBUD Er du forhindret, send venligst en mail

Læs mere

I 2030 ER ALLE UNGE I STAND TIL AT GENNEMFØRE EN UNGDOMSUDDANNELSE

I 2030 ER ALLE UNGE I STAND TIL AT GENNEMFØRE EN UNGDOMSUDDANNELSE ÅRSBERETNING EGMONT FONDENS ALMENNYTTIGE ARBEJDE 2017 I 2030 ER ALLE UNGE I STAND TIL AT GENNEMFØRE EN UNGDOMSUDDANNELSE I 2017 fik Egmont Fonden ny almennyttig strategi for 2017-21. Den har en overordnet

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om indsatsen over for anbragte børn

Rigsrevisionens notat om beretning om indsatsen over for anbragte børn Rigsrevisionens notat om beretning om indsatsen over for anbragte børn December 2016 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 21/2015 om indsatsen over for anbragte

Læs mere

KL's understøttelse af kommunernes forb e- redelse af folkeskolereformen

KL's understøttelse af kommunernes forb e- redelse af folkeskolereformen Børne- og Undervisningsudvalget 2013-14 BUU Alm.del Bilag 192 Offentligt KL's understøttelse af kommunernes forb e- redelse af folkeskolereformen Målsætningen om at styrke elevernes læring og trivsel er

Læs mere

Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen. Hænger det sammen?

Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen. Hænger det sammen? Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen Hænger det sammen? Kvalitet i børns og unges hverdag kræver helhed og sammenhæng. Er det bare noget, vi siger? November 2002 1 Hænger det sammen?

Læs mere

Inklusionspolitik på Nordfyn

Inklusionspolitik på Nordfyn Inklusionspolitik på Nordfyn Evalueret 2015 Oprettet den 6. april 2016 Dokument nr. 480-2016-108394 Sags nr. 480-2016-14317 Indhold Indledning og baggrund... 2 Visionen for inklusion på Nordfyn... 3 Nordfyns

Læs mere

Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune frem mod Sammen løfter vi læring og trivsel

Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune frem mod Sammen løfter vi læring og trivsel Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune frem mod 2021 Sammen løfter vi læring og trivsel 1 Forord I Syddjurs Kommune understøtter vi, at alle børn og unge trives og lærer så meget, som de kan. Vi

Læs mere

Indstilling. Kulturaftale mellem Kulturministeren og Kulturregion Århus for perioden 1. januar 2009 til 31. december

Indstilling. Kulturaftale mellem Kulturministeren og Kulturregion Århus for perioden 1. januar 2009 til 31. december Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Kultur og Borgerservice Den 4. maj 2009 Århus Kommune Kulturforvaltningen Kultur og Borgerservice Kulturaftale mellem Kulturministeren og Kulturregion Århus

Læs mere

Børns retssikkerhed vurderet på baggrund af

Børns retssikkerhed vurderet på baggrund af Børns retssikkerhed vurderet på baggrund af Ankestyrelsens seneste undersøgelser v/ ankechef Henrik Horster 2 Definition på begrebet retssikkerhed Tidligere ombudsmand Lars Nordskov Nielsen har givet følgende

Læs mere

Esbjerg Kommunes BØRN & UNGE POLITIK

Esbjerg Kommunes BØRN & UNGE POLITIK T S A K UD Esbjerg Kommunes BØRN & UNGE POLITIK Sammenhæng og helhed 2012 Forord Forordet kommer senere BØRN & UNGE POLITIKKEN HAR 5 TEMAER. Hans Erik Møller Formand Børn & Familieudvalget Knud Jager Andersen

Læs mere

Skoleafdelingen Kirkevej Dragør. Dragør - Det rådgivende skoleudvalg Kommissorium for arbejdet i 17. stk. 4. Tlf.

Skoleafdelingen Kirkevej Dragør. Dragør - Det rådgivende skoleudvalg Kommissorium for arbejdet i 17. stk. 4. Tlf. Dragør - Det rådgivende skoleudvalg Kommissorium for arbejdet i 17. stk. 4 Folkeskolerne i Danmark slog den 1. august 2014 dørene op til første skoledag i den nye folkeskolereforms tegn. Ambitionerne for

Læs mere

Tønder Kommunes Handleplan Til den Sammenhængende børne- og ungepolitik

Tønder Kommunes Handleplan Til den Sammenhængende børne- og ungepolitik Tønder Kommunes Handleplan Til den Sammenhængende børne- og ungepolitik Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 3 Værdier og målsætninger... 4 Fokusområder... 6 1. Tidlig indsats... 7 2. Inklusion og fleksibilitet...

Læs mere

Svendborg Kommune. Udviklingsplan for 2019 i Familieafdelingen. Kvalitet i sagsbehandlingen og Tværgående samarbejde.

Svendborg Kommune. Udviklingsplan for 2019 i Familieafdelingen. Kvalitet i sagsbehandlingen og Tværgående samarbejde. Svendborg Kommune Udviklingsplan for 2019 i Familieafdelingen Kvalitet i sagsbehandlingen og Tværgående samarbejde. Børn, Unge, Kultur og Fritid Familie og Uddannelse Centrumpladsen 7, 1. sal 5700 Svendborg

Læs mere

ACTIVE LIVING STRATEGI. Strategi for læring i Børn & Kultur

ACTIVE LIVING STRATEGI. Strategi for læring i Børn & Kultur ACTIVE LIVING STRATEGI Strategi for læring i Børn & Kultur STRATEGI FOR LÆRING 2 Januar 2016 Forord I Esbjerg Kommune har vi fokus på børn og unges læring. Vi ønsker, at vores børn og unge skal indgå i

Læs mere

Strategi for Folkeskole

Strategi for Folkeskole Strategi for Folkeskole 2014 Forfatter: Skole og dagtilbud Revideret den 5. februar 2015 Dokument nr. [xx] Sags nr. 480-2014-97805 I Indhold Forord... 1 Indledning... 2 Kerneopgaven:... 2 Visionen... 3

Læs mere

Vejledning til ansøgning om et Task Force forløb

Vejledning til ansøgning om et Task Force forløb Vejledning til ansøgning om et Task Force forløb Ansøgningsfrist 8. februar 2019 Indhold Indledning... 1 Forventede resultater... 1 Om Task Force forløbet... 2 Analysefasen... 2 Udviklingsfasen... 3 Afslutning

Læs mere

Orientering om Undervisningsministeriets "Aktionsplan til forebyggelse og bekæmpelse af mobning"

Orientering om Undervisningsministeriets Aktionsplan til forebyggelse og bekæmpelse af mobning Punkt 6. Orientering om Undervisningsministeriets "Aktionsplan til forebyggelse og bekæmpelse af mobning" 2016-004962 Skoleforvaltningen fremsender til Skoleudvalgets orientering, Undervisningsministeriets"Aktionsplan

Læs mere

NOTAT. Politisk rammesætning af børne- og ungdomskulturen

NOTAT. Politisk rammesætning af børne- og ungdomskulturen NOTAT Politisk rammesætning af børne- og ungdomskulturen Fokusgruppen afleverer dette notat med henblik på en overordnet, politisk rammesætning af en fortsat udvikling af børne- og ungdomskulturen i Thisted

Læs mere

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 18. maj 2015 kl. 12

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 18. maj 2015 kl. 12 Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Socialstyrelsen Den Permanente Task Force på området udsatte børn og unge Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE Oplæg til temadrøftelse BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE Revideret forår 2016 1 Indhold Forord... 3 Indledning... 3 Kompetente børn og unge... 4 Forpligtende fællesskaber... 5 Børn og unge med særlige

Læs mere

Børne- og Kulturchefforeningen

Børne- og Kulturchefforeningen Børne- og Kulturchefforeningen 5. maj 2004 KL klar med råd og vejledning om den praktiske gennemførelse af en evt. opgave- og strukturreform Kære medlemmer, Som I sikkert ved har BKF nedsat en arbejdsgruppe,

Læs mere

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN August 2006 Blad 634 Årsmødet 2006 Sorømøde Velfærdsudspil Udvikling af ny hjemmeside Dagplejens placering i den samlede vifte af dagtilbud Så er programmet for årsmødet 2006, d. 15-17. november på Hotel

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE Oplæg til temadrøftelse BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE Revideret forår 2016 1 Indhold Forord...3 Indledning...3 Kompetente børn og unge...4 Forpligtende fællesskaber...5 Stærke netværk og et rigt

Læs mere

Tillægsaftale til kulturaftale mellem Kulturministeren og Kulturregion Østjysk Vækstbånd (2018)

Tillægsaftale til kulturaftale mellem Kulturministeren og Kulturregion Østjysk Vækstbånd (2018) Tillægsaftale til kulturaftale mellem Kulturministeren og Kulturregion Østjysk Vækstbånd (2018) Dok. nr. 2744249 Side 2 INDHOLD Side Kapitel 1: Baggrund for tillægsaftale 3 1.1 Baggrund 1.2 Aftaleperiode

Læs mere

Masterplan for Kvalitet og Læringsmiljøer i Fremtidens Dagtilbud i Halsnæs Kommune. Børn unge og læring

Masterplan for Kvalitet og Læringsmiljøer i Fremtidens Dagtilbud i Halsnæs Kommune. Børn unge og læring Masterplan for Kvalitet og Læringsmiljøer i Fremtidens Dagtilbud i Halsnæs Kommune Børn unge og læring 2014 Indholdsfortegnelse Kapitel 1 Mål og formål med Masterplan for kvalitet og læringsmiljøer i Fremtidens

Læs mere

April 2010 Blad Objektiv sagsbehandling

April 2010 Blad Objektiv sagsbehandling April 2010 Blad 920 Skal vi forpligte os til at aflægge kvalitetsrapporter for dagtilbud? Som nævnt i sidste BKF-Nyt inviterer KL til direktionskonference den 20.-21. april. Formålet er at drøfte om kommunerne

Læs mere

Projektbeskrivelse Partnerskab om udvikling af kvaliteten i dagtilbud

Projektbeskrivelse Partnerskab om udvikling af kvaliteten i dagtilbud Projektbeskrivelse Partnerskab om udvikling af kvaliteten i dagtilbud 1. Baggrund Stort set alle børn i Danmark går i dag i dagtilbud. Kommunerne har derfor en unik mulighed for at investere i vores børns

Læs mere

NOVEMBER 2014 Har du behov for at påvirke politikere og myndigheder - i DK og EU?

NOVEMBER 2014 Har du behov for at påvirke politikere og myndigheder - i DK og EU? NOVEMBER 2014 Har du behov for at påvirke politikere og myndigheder - i DK og EU? Din virksomhed kan fremme sin sag og konkurrencekraft, hvis I har det rigtige netværk og ved, hvordan I vinder gehør for

Læs mere

Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget

Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget Mødetidspunkt 10-08-2015 17:00 Mødeafholdelse Gentofte Rådhus- Mødelokale D Indholdsfortegnelse Børne- og Skoleudvalget 10-08-2015 17:00 1

Læs mere

Alle børn og unge har ret til et godt liv

Alle børn og unge har ret til et godt liv NOTAT Dato: 28. maj 2013 Sags nr.: 330-2012-6687 Vedr.: Høringsoplæg til ny børne- og ungepolitik Alle børn og unge har ret til et godt liv Indledning Vi ønsker, at alle vores børn og unge i Slagelse Kommune

Læs mere

Børnekulturen i kommuner og region - en nøgle til velfærd og udvikling i Nordjylland Fortsat udvikling af børnekulturen i Region Nordjylland

Børnekulturen i kommuner og region - en nøgle til velfærd og udvikling i Nordjylland Fortsat udvikling af børnekulturen i Region Nordjylland Børnekulturen i kommuner og region - en nøgle til velfærd og udvikling i Nordjylland Fortsat udvikling af børnekulturen i Region Nordjylland Kursus for de 11 kommuner i Kulturaftale Nordjylland Program:

Læs mere

Indsats- og Anbringelsespolitik

Indsats- og Anbringelsespolitik Indsats- og Anbringelsespolitik Retning for arbejdet med udsatte børn og unge i Hjørring Kommune 2016-2018 INDLEDNING LOVGIVNINGSMÆSSIG BAGGRUND INDHOLD Indledning... 2 Lovgivningsmæssig baggrund... 3

Læs mere

Esbjerg Kommunes BØRN & UNGE POLITIK

Esbjerg Kommunes BØRN & UNGE POLITIK Esbjerg Kommunes BØRN & UNGE POLITIK Sammenhæng og helhed 2012 Forord Med Børn & Unge politikken præsenterer Esbjerg Kommune de værdier og det børnesyn, som skal sikre, at alle kommunens børn og unge får

Læs mere

MIN KOMMUNE - EN GOD KOMMUNE AT VÆRE FRIVILLIG I

MIN KOMMUNE - EN GOD KOMMUNE AT VÆRE FRIVILLIG I Politik for det frivillige sociale arbejde MIN KOMMUNE - EN GOD KOMMUNE AT VÆRE FRIVILLIG I Forord SIDE 2 Marts 2010 Eike Albrechtsen, formand for Socialudvalget Uanset, hvor mange paragraffer, der skrives

Læs mere

Indstilling. Ny plan for fritids- og. ungdomsskoleområdet. Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge Dato 13. januar 2016

Indstilling. Ny plan for fritids- og. ungdomsskoleområdet. Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge Dato 13. januar 2016 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge Dato 13. januar 2016 Ny plan for fritids- og ungdomsskoleområdet Planen for fritids- og ungdomsskoleområdet giver retningen for en videreudvikling

Læs mere

Social- og indenrigsminister Karen Ellemanns talepapir

Social- og indenrigsminister Karen Ellemanns talepapir Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 73 Offentligt Social- og indenrigsminister Karen Ellemanns talepapir Anledning Dato / tid Talens varighed SUU samråd spm. AC, AD

Læs mere

Hjørring Kommunes Indsats- og Anbringelsespolitik

Hjørring Kommunes Indsats- og Anbringelsespolitik Hjørring Kommunes Indsats- og Anbringelsespolitik 2016-2018 Lovgivningsmæssig baggrund Januar 2006 trådte Anbringelsesreformen i kraft. Anbringelsesreformen havde fokus på at styrke det faglige grundlag

Læs mere

KulturKANten. Kulturaftale Mellem Kulturministeren og Kulturregion Nordjylland

KulturKANten. Kulturaftale Mellem Kulturministeren og Kulturregion Nordjylland Formateret: Skrifttype: (Standard) Arial, Kontroller ikke stavning eller grammatik KulturKANten Kulturaftale 2013-2016 Mellem Kulturministeren og Kulturregion Nordjylland Navnet KulturKANten kom til verden

Læs mere

SUND OPVÆKST. Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik

SUND OPVÆKST. Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik SUND OPVÆKST Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik 2018 1 Forord Sund Opvækst er Aabenraa Kommunes børne-, unge- og familiepolitik. Sund Opvækst opstiller en række ambitiøse

Læs mere

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 23. oktober 2015 kl. 12

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 23. oktober 2015 kl. 12 Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Socialstyrelsen Den Permanente Task Force på området udsatte børn og unge Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task

Læs mere

Bilag 6: Interessevaretagelse

Bilag 6: Interessevaretagelse Bilag 6: Interessevaretagelse Direktionen indstiller, at Bestyrelsen: Godkender de tre standpunktspapirer om Bredbånd i Nordjylland, National Luftfartsstrategi og 3. Limfjordsforbindelse Drøfter evt. nye

Læs mere

DEMENSVENLIGT DANMARK 2025 DEMENSALLIANCENS INDSPIL TIL REGERINGENS DEMENSHANDLINGSPLAN

DEMENSVENLIGT DANMARK 2025 DEMENSALLIANCENS INDSPIL TIL REGERINGENS DEMENSHANDLINGSPLAN DEMENSVENLIGT DANMARK 2025 DEMENSALLIANCENS INDSPIL TIL REGERINGENS DEMENSHANDLINGSPLAN Demensalliancens partnere har med stor interesse læst regeringens demenshandlingsplan. Vi vil gerne anerkende det

Læs mere

NYHEDSBREV MAJ 2012. Blad 980

NYHEDSBREV MAJ 2012. Blad 980 Museumsredegørelsens gennemførelse Kulturstyrelsen har præciseret de hovedproblemstillinger, der følger af museumsredegørelsens gennemførelse. Det drejer sig ud over tidsplanen om modeller for varetagelse

Læs mere

Veteranpolitik Næstved kommune

Veteranpolitik Næstved kommune 2015 Veteranpolitik Næstved kommune Næstved Kommune 17-03-2015 Forord Forsvaret har altid haft en ganske særlig betydning for Næstved Kommune. Selvom Næstveds tidligere status som garnisonsby for Gardehusarregimentet

Læs mere

VIRKSOMHEDSPLAN 2012

VIRKSOMHEDSPLAN 2012 VIRKSOMHEDSPLAN 2012? Udkast til Repræsentantskab På mødet 18. november lægges op til en proces, hvor repræsentantskabet udpeger de kommende års indsatsområder, som forretningsudvalget efterfølgende fylder

Læs mere

Faglige kvalitetsoplysninger> Støtte- og inspirationsmateriale > Dagtilbud

Faglige kvalitetsoplysninger> Støtte- og inspirationsmateriale > Dagtilbud 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Hvem er målgruppen 3 Redskabets anvendelsesmuligheder... 4 Fordele ved at anvende Temperaturmålingen 5 Opmærksomhedspunkter ved anvendelse af Temperaturmålingen 5

Læs mere

Pixi for kommunalpolitikere Det politiske ansvar på børne- og kulturområdet

Pixi for kommunalpolitikere Det politiske ansvar på børne- og kulturområdet Pixi for kommunalpolitikere Det politiske ansvar på børne- og kulturområdet Maj 2010 Kommunalt forbrug, budget 2010 Fordeling af serviceudgifter på sektorområder Kilde: Danmarks Statistik og KL (egne tal),

Læs mere

Indeværende notat er et bud på, hvordan en første udfoldelse af dette samarbejde og partnerskab kan se ud - set i lyset af folkeskolereformen.

Indeværende notat er et bud på, hvordan en første udfoldelse af dette samarbejde og partnerskab kan se ud - set i lyset af folkeskolereformen. Emne: Partnerskab og samarbejde ml. folkeskole og ungdomsskole i Vejle Kommune. Dato 03-03-2014 Sagsbehandler Erik Grønfeldt Direkte telefonnr. 76815068 Journalnr. 17.00.00-A00-1-13 1.0 Indledning Med

Læs mere

Procesplan Ny Nordisk i Tranbjerg

Procesplan Ny Nordisk i Tranbjerg Procesplan Ny Nordisk i Tranbjerg Nyt læringstilbud i Tranbjerg I Tranbjerg er der et veludbygget samarbejde mellem lokalområdets forældre, institutioner og foreninger. Samarbejdet er særligt udpræget

Læs mere

Børn og unge. vi vil det bedste INDBYDELSE TIL ÅRSMØDE DEN 12. 13. NOVEMBER 2015 NYBORG STRAND

Børn og unge. vi vil det bedste INDBYDELSE TIL ÅRSMØDE DEN 12. 13. NOVEMBER 2015 NYBORG STRAND Børn og unge vi vil det bedste INDBYDELSE TIL ÅRSMØDE DEN 12. 13. NOVEMBER 2015 NYBORG STRAND Børn og unge vi vil det bedste BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN HOLDER ÅRSMØDE D. 12. 13. NOVEMBER PÅ NYBORG

Læs mere

BIKUBENFONDEN nyskaber muligheder!

BIKUBENFONDEN nyskaber muligheder! BIKUBENFONDEN nyskaber muligheder! FORMÅL Vores samfund skal vurderes på mulighederne for at kunne realisere menneskeligt og kunstnerisk potentiale. Vi tror på socialt engagement og kunstens betydning.

Læs mere

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SFO I ÅRHUS KOMMUNE

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SFO I ÅRHUS KOMMUNE RAMMER FOR MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SFO I ÅRHUS KOMMUNE UDGIVET AF: Århus Kommune Børn og Unge Videncenter for Pædagogisk Udvikling UDGIVET: 1. udgave, september 2010 COPYRIGHT: Århus Kommune Børn

Læs mere

Det tværgående samarbejde -Udvikling af mødefora og forældresamarbejde

Det tværgående samarbejde -Udvikling af mødefora og forældresamarbejde Status for handleplan for det specialiserede børne-familieområde August 2019 Kommunalbestyrelsen har i april 2019 tiltrådt indstillingen om en handleplan for det specialiserede børne-familieområde. Handleplanen

Læs mere

Agenda. Hvorfor byregioner? Trekantområdet: Danmarks ældste byregion Trekantområdet Danmark i dag Den fælles kommuneplan og hvad så?

Agenda. Hvorfor byregioner? Trekantområdet: Danmarks ældste byregion Trekantområdet Danmark i dag Den fælles kommuneplan og hvad så? Agenda Hvorfor byregioner? Trekantområdet: Danmarks ældste byregion Trekantområdet Danmark i dag Den fælles kommuneplan og hvad så? Hvorfor byregioner? Byregioner på vej. Fremtidens vækst vil efter al

Læs mere

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. XX kl. 12

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. XX kl. 12 Social- og Indenrigsministeriet Socialstyrelsen Den Permanente Task Force på området udsatte børn og unge Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb Ansøgningsfrist d.

Læs mere

Udvalg for skole og ungdomsuddannelse Den 4. december Løft af elever, der har svært ved indlæring

Udvalg for skole og ungdomsuddannelse Den 4. december Løft af elever, der har svært ved indlæring Udvalg for skole og ungdomsuddannelse Den 4. december 2018 Afrapportering på byrådets arbejdsprogram. Løft af elever, der har svært ved indlæring Kontekst og baggrund for indsatsområdet: Arbejdet med byrådets

Læs mere

NOTAT Grundlag for Børne- og Ungdomsudvalgets arbejde

NOTAT Grundlag for Børne- og Ungdomsudvalgets arbejde KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Ledelsessekretariatet NOTAT Grundlag for Børne- og Ungdomsudvalgets arbejde 07-03-2014 Indledning: Et nyt Børne- og Ungdomsudvalg er ved årsskiftet gået

Læs mere

Den nødvendige koordination - BKF sætter fokus på den kommunale forpligtelse i indsatsen for handicappede børn og unge og deres familier

Den nødvendige koordination - BKF sætter fokus på den kommunale forpligtelse i indsatsen for handicappede børn og unge og deres familier Notat Dato: 4. november 2007/jru/ami Den nødvendige koordination - BKF sætter fokus på den kommunale forpligtelse i indsatsen for handicappede børn og unge og deres familier I årsmødevedtagelsen Alle børn

Læs mere

Sårbare børn og unge. Politik for Herning Kommune

Sårbare børn og unge. Politik for Herning Kommune Sårbare børn og unge Politik for Herning Kommune Indhold Forord af Lars Krarup, Borgmester 5 Politik for Såbare børn og unge - Indledning - Vision 7 1 - Politiske målsætninger 9 2 - Byrådets Børne- og

Læs mere

KL's kommunesamarbejde om en ny folk e- skole

KL's kommunesamarbejde om en ny folk e- skole KL's kommunesamarbejde om en ny folk e- skole Indledning KL inviterede i foråret 2014 alle kommuner til et samarbejde om at realisere en ny folkeskole. Formålet med samarbejdet er at udvikle politisk og

Læs mere

Sammenhængende. Børne- og Ungepolitik

Sammenhængende. Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik 2 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med behov for særlig støtte. Lovmæssigt

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Børne- og Ungepolitik 1 Børne- og Ungepolitikken er det fælles grundlag for alt arbejde med børn og unge fra 0 til 18 år i Rudersdal Kommune, og den supplerer lovbestemmelser, delpolitikker og strategier

Læs mere

Oplæg til politiske målsætninger og styringsparametre for udviklingen af folkeskolerne i Kalundborg Kommune

Oplæg til politiske målsætninger og styringsparametre for udviklingen af folkeskolerne i Kalundborg Kommune Folkeskolereform november 2013 Folkeskolereformen Oplæg til politiske målsætninger og styringsparametre for udviklingen af folkeskolerne i Kalundborg Kommune Kontakt Sagsansvarlig: Lærke Kibsgaard Fagcenter

Læs mere

Den sammenhængende børne- og ungepolitik. Horsens Kommune

Den sammenhængende børne- og ungepolitik. Horsens Kommune Den sammenhængende børne- og ungepolitik Horsens Kommune 2017-19 1 Forord Vi har en fælles vision I Horsens har vi en fælles vision om, at alle børn og unge skal have en uddannelse. Det gælder for alle

Læs mere