NR. 12 DECEMBER ÅRGANG. PO-bladet HIMMELBLÅ GRAVER I SALMERNES LAG SIDE 442 FEM ANMELDELSER SIDE 448

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NR. 12 DECEMBER 2011 10. ÅRGANG. PO-bladet HIMMELBLÅ GRAVER I SALMERNES LAG SIDE 442 FEM ANMELDELSER SIDE 448"

Transkript

1 NR. 12 DECEMBER ÅRGANG PO-bladet HIMMELBLÅ GRAVER I SALMERNES LAG SIDE 442 FEM ANMELDELSER SIDE 448

2 PRÆLUDIUM NORRÆNT KIRKUTÓNLISTARMÓT Af Anders Thorup, formand for FPO Da Danmark i 2004 i Århus var vært ved et Nordisk Kirkemusiksymposium, fik mange af landets PO-organister lejlighed til at opleve dette store arrangement, der afvikles (ca.) hvert fjerde år på skift i de nordiske lande. Man bliver i tre-fire dage revet ud af sin dagligdag og får mulighed for at høre kirkemusik på højeste niveau, overvære spændende foredrag/seminarer/diskussioner samt måske allermest givende: man møder fagkolleger fra andre lande, med hvem man kan udveksle erfaringer og oplevelser og måske endda etablere varige forbindelser. Når det kommende symposium i dagene september 2012 bliver afholdt i Reykjavik på Island, vil der selvfølgelig af logistiske og økonomiske grunde være et mere begrænset antal danske deltagere, men der skal herfra lyde en stor opfordring til at deltage af flere gode grunde. Dels og det er ikke tilfældigt, at jeg ikke starter med kirkemusikken er Island et storslået land, der, uanset om man interesserer sig for natur eller kultur, har noget at tilbyde, der ligger langt ud over, hvad vi er vant til i lille Danmark. Og kommer man i god tid til symposiet, er der også arrangeret udflugter til nogle af de, med rette, meget kendte turistmål. Dels vil der være de sædvanlige store musikalske oplevelser med bl.a. nationale koncerter og den afsluttende festgudstjeneste i Hallgrímskirkja, denne arkitektonisk bemærkelsesværdige kirke i katedralstørrelse, der troner som et vartegn over verdens mindste storby. Dels har de islandske arrangører også tænkt nyt i forhold til de fire forudgående symposier, idet den tidligere lange række af seminarer er afløst af fire store workshops, der hver især skal forberede en utraditionelt udformet del af fredag aftens gudstjeneste. Alt i alt er det nu, du skal i gang, hvis du skal overbevise dit menighedsråd om, hvilken saganyinspireret, atlanthorisontudvidet, geyserinitiativsprudlende, vulkanenergiopladet organist, kirken får hjem efter en studietur til Island. Se hjemmesiden for nærmere orientering og tilmelding. Se også Anders Thorups notits på side PO-bladet

3 INDHOLD OG KOLOFON NYHED PORTRÆT INSPIRATION SIDE 440 SIDE 442 SIDE 447 NY ORGELFESTIVAL Læs i dette nummer om den nyskabende festival Connecting Arts Den Europæiske Orgelfestival, som gæster Danmark til april. HIMMELBLÅ Den aarhusianske gruppe har succes med sine højst uortodokse salmefortolkninger. PO-bladet har mødt to af dem til en snak om det at fortolke en salme. 5 JULE-KORSATSER Solvejg Borgaa fra Riise Kirke i Rødekro fortæller kort om fem at de julesange, som er slået særligt godt an i hendes ungdomskor. ANMELDELSER STILLINGER NYT FRA FPO SIDE 448 SIDE 470 SIDE CD ER OG 3 NODER Nyt fra to af Danmarks mest kendte grupper inden for moderne salmefortolkning: Den Danske Salmeduo og Himmelblå. Desuden to orgelnoder og en korudgivelse. 2 ORGANISTER SØGES Dyrup Kirke på Fyn Aars Kirke i Himmerland SYMPOSIUM Anders Thorup har et par bemærkninger om brochure og hjemmeside for næste års store nordiske begivenhed inden for kirkemusik. PO-BLADET REDAKTION DEADLINE TRYK FORSIDEN Udkommer 12 gange årligt og udgives af Foreningen af Præliminære Organister, FPO Oplag: stk. ISSN: Ansvarshavende redaktør, Filip Graugaard Esmarch, journalist (DJ), Frederiksberggade 102, 8600 Silkeborg, tlf , Redaktionelt stof og annoncer sendes til redaktøren senest den 5. i måneden før. Stillingsannoncer sendes til sekretariatet på senest den 5. klokken 13 måneden før. WERKs Grafiske Hus a s, Aarhus, Salmebandet Himmelblå (fra venstre mod højre: Jacob Schjødt Worm, Maj-Britt Vibe Dørken, Jesper Smalbro og Keld Braüner). Foto: Jens Friis PO-bladet 439

4 NYHED NY FESTIVAL FORBINDER KUNSTARTERNE En eksperimenterende hollandsk orgelfestival har fået vokseværk og besøger til foråret Øresundsregionen, blandt andet med forestillingen Myrra. I Holland har man siden 2002 kunnet opleve orgelfestivalen Voor de Wind. Nu lancerer de ambitiøse folk bag festivalen en internationalt satsning under navnet Connecting Arts Den Europæiske Orgelfestival. Festivalen rammer København de to sidste weekender i april 2012 og fortsætter videre til Skåne og derefter Frankrig. Festivalens erklærede formål er at bringe orglet tilbage til dets fremtrædende plads i det kulturelle liv. Og recepten er at lade folk, som er kendte navne inden for andre kunstarter, indgå i et dynamisk samarbejde med koncertorganister. Det danske bidrag til festivalen er forestillingen Myrra, som er skabt af performancekunstneren Thomas Hejlesen i samarbejde med Jens. E. Christensen. Her bliver fem kompositioner visualiseret som musikalske og teatralske meditationer via dans, mimeteater og video-projektioner. Lars Sømod spiller orgelværker af Händel og César Franck og bliver desuden i Góreckis O Domina Nostra ledsaget af sopranen Klaudia Kidon. Både Jens E. Christensen og Lars Sømod er organister ved Vor Frelsers Kirke i København, hvor Myrra blev uropført i september forud for den Hollandske del af Connecting Arts, som fandt sted i Utrecht i oktober. BONDEFANGET TIL AT MÆRKE AURA Jens E. Christensen fortæller i Organistbladet om sine overvejelser bag det at supplere orgelmusikken med visuelle elementer. 70 procent af vores bevidsthed er visuel, og kun 30 procent er auditiv. Det må man tage hensyn til. Nogle ville nok indvende, at der er et element af bondefangeri, når vi lokker folk ind med andre ting end det, der egentlig er formålet: at vise dem, hvor fantastisk orglet og orgelmusikken er. Det er vanskeligt at finde den rette vej, men nu prøver vi det her, siger han. I hans overvejelser har det vejet tungt, at instruktøren Thomas Hejlesen selv går helhjertet ind for orgelmusikken. Hejlesen forklarer i Organistbladet, hvorfor han gerne vil være med til at at promovere denne musik: Orglet har en aura, en stemnings- og associationsbærende kraft. Det bærer nogle dybe lag af betydning i sig, associationer til kirke og tro, som alle har en relation til, både positive og negative. Orglet er et helt særligt musikinstrument, der skal markedsføres, men mange klicheer stiller sig i vejen for det, mener Thomas Hejlesen. Han gør samtidig opmærksom på, at han har været varsom med at bruge kraftige visuelle virkemidler, som hurtigt vil kunne lede tilhørernes opmærksomhed væk fra musikken. Filip Den Europæiske Orgelfestival forbinder orgelmusik med andre kunstneriske discipliner: teater, dans, film, lyskunst, lyrik og sågar akrobatik inddrager i flere tilfælde orglet i musikalske sammenhænge, det sjældent er hørt i, såsom i den svenske forestilling Folk & Bach, hvor kirkeorglet møder jødeharpen har ambitioner om at udbrede alternative tilgange til orglet over hele Europa og derved vise, at orglet stadig kan have en inspirerende indflydelse på dagens kulturliv Læs mere på hjemmesiden Connectingarts.org. 440 PO-bladet

5 Ny systematiseret efteruddannelse introduceres med følgende kurser til halv pris Gudstjenestens liturgi, salmer og musik - for organister og kirkesangere februar, 12. marts, 26. marts og 16. april på Vestervig Kirkemusikskole Det solistiske orgelspil i gudstjenesten - for organister 30. jan., 20. feb., 19. marts og 16. april på Løgumkloster Kirkemusikskole Salmespil, salmesang og det musikalske samarbejde - for organister og kirkesangere 4. feb., 25. feb. og marts på Løgumkloster Kirkemusikskole Samlet kursus-pakke med mulighed for individuelle valg - for korledere 1. Arrangement for kor og vokalensembler 2. Klaverakkompagnement til ledelse af fællessang og til korarbejde 3. Sangstemmens brug til korarbejde og ledelse af fællessang 2. marts, 9. marts, 16. marts, 23. marts, 30. marts og 13. apr. på Sjællands Kirkemusikskole Web-kommunikation - skriv på nettet - for kirkemusikere m.fl marts på AMU-Fyn, Odense Se kursusbeskrivelserne på

6 PORTRÆT PÅ GRAVETUR I SALMERNES FORTOLKNINGSLAG Foto: Jens Heden Friis Himmelblå giver et frisk bud på, hvordan den danske salmeskat med elektroniske virkemidler og lydhørhed over for teksterne kan gøres vedkommende for danskerne anno Af Filip Graugaard Esmarch Den erfarne aarhusianske pop/rock-kvartet Himmelblå er ambitiøs. Den bestræber sig på at sætte nye standarder for, hvor nutidigt man kan fortolke den danske salmeskat og samtidig fremhæve salmernes rige betydningsindhold. Gruppens mission er ikke at støve de ældgamle salmer af, for dens medlemmer har aldrig opfattet dem som særlig støvede. Og fortolkningerne er slet ikke tænkt som alternativer til salmesangen, sådan som den lyder om søndagen i en almindelig folkekirke. Blot som et supplement. PO-bladet har forud for udgivelsen af gruppens nye cd, Sov sødt barnlille sat to af medlemmerne stævne for at få en forklaring. Og for at tale om kunsten at fortolke en salme musikalsk. Jacob Schjødt Worm tager imod i sit lydstudie, som han er godt i gang med at indrette i en landejendom i udkanten af Mundelstrup nær Aarhus. Han er guitarist i Himmelblå og er denne formiddag i godt selskab af gruppens sangerinde, Maj-Britt Vibe Dørken. PAKKER SALMERNE UD En vigtig pointe for Himmelblå er påstanden om, at salmebogens mangfoldige poesi er gyldig og vedkommende for alle mennesker til alle tider. Ved at fortolke salmerne i en mere moderne ramme, end man normalt hører dem i, vil gruppen udfordre moderne danskere til at gå med på opdagelse i salmernes aktualitet. Og ifølge Maj-Britt Vibe Dørken er salmerne faktisk lige så aktuelle i dag, som da de blev skrevet for ofte hundreder af år siden. Salmerne er skrevet på en måde, som ingen andre kan skrive, og det giver dem også en dybde, som ingen andre sange har. De handler 442 PO-bladet

7 PORTRÆT om alle de store spørgsmål i livet spørgsmål, som nogle nægter at forholde sig til, men som andre ikke kan komme uden om. På den måde bliver salmerne totalt vedkommende anno 2011, hævder hun. Himmelblå-medlemmerne har flere gange hørt fra folk, som har haft en oplevelse af, at en salme i gruppens version er blevet pakket ud for dem. Når det sker, får jeg bare sådan en yes-følelse. Det er så fedt! udbryder Maj-Britt. Jacob Worm mener, at det er en del af skønheden ved de gamle salmer, at man kan høre på ordvalget, at de er gamle. Men en musikalsk aktualisering hjælper på forståelsen. Himmelblå hiver salmen ud af den tradition, den er blevet en del af, og spørger: Hvordan ville vi, ud fra vores forudsætninger, udfolde den her tekst musikalsk? Fra et heavy-band ville svaret være anderledes end vores svar. Men vi har det håb, at hvis vores musik afspejler den måde, salmen ræsonnerer på hos os, så er der andre på linje med os, som får en vedkommende oplevelse med salmerne, siger Jacob. NU MED ELEKTRONIK Ofte viser det sig som en tidskrævende proces for Himmelblå at nå frem til den fortolkning, de kan samles om som den helt rigtige. Indspilningerne af Sov sødt barnlille har da også stået på i tre år, og der er gået fem år siden gruppens forrige cd. Historien om Himmelblå går tilbage til Guitarist Jacob Worm og bassist Jesper Smalbro har spillet sammen siden deres efterskoledage, men i Aarhus fandt de med et par andre helt unge mænd og en sangerinde sammen om at spille salmer i jazzede udgaver. Men gruppens lyd opstod først, da forsangeren fra 2000 kom til at hedde Maj-Britt Vibe Dørken. Himmelblå indspillede i 2003 en ep med fem meget jazzprægede salmer, og derefter skete der igen udskiftning, da gruppens nuværende trommeslager, Keld Braüner, og guitaristen Camilla Yoo Christensen kom til. Sidstnævnte var vigtig i bevægelsen hen mod det langt mere rockprægede, som cd en Sorrig og glæde fra 2006 dokumenterer. Men hun forlod Himmelblå for et par år siden. Efter nogle spekulationer valgte gruppen at fortsætte som kvartet, hvilket har resulteret i et mere transparent lydbillede, og samtidig har givet gruppen anledning til at placere helt nye virkemidler centralt i sit udtryk: Keld har udvidet sit felt rigtig meget til også at omfatte en masse elektronik. Han er leveringsdygtig i mange elementer til lydbilledet, og på den måde har vi stadig alle de farver på paletten, vi har brug for, fortæller Jacob. Og brugen af den palet er på den nye cd gået i retning af stemningsskabende lydbilleder og ikke længere så mange guitarsoloer og den slags. MUSIKALSKE OG TEKSTLIGE LAG På Sov sødt barnlille er trommesæt og slagtøj på syv af de ti numre erstattet af computerskabte loops, clicks og elektronisk bearbejdede percussion-lyde. > Maj-Britt Vibe Dørken og Jacob Schjødt Worm i FinlandStudio, som siden foråret 2011 har haft adresse i Mundelstrup. Her færdiggjorde Himmelblå i maj optagelserne til Sov sødt barnlille. Foto: Filip Graugaard Esmarch PO-bladet 443

8 PORTRÆT Annonce Jeg synes, vi har fået nogle spændende ting frem på den måde, siger Jacob beskedent. Han pointerer, at Himmelblå stadig er solidt placeret i en nordisk musiktradition og lytter meget til især norsk musik. Men i forhold til musikkens elektroniske lag har gruppen hentet inspiration fra den bølge, der nogle gange er blevet kaldt click hop. Her arbejder man med beats, som egentlig består af små lydfejl i form af klik-lyde og lignende. Selvom det ikke nødvendigvis er komplekst at lytte til, er er det musik i mange lag. Når jeg under indspilningerne har kigget på, hvor mange spor, der er, er jeg nogle gange blevet overrasket. Der er måske 35 spor, skønner Maj-Britt, og Jacob griner og fortæller, at det ikke engang er højt sat. Også på det tekstlige område har Himmelblå denne gang intensiveret sit arbejde med lag: Opmærksomheden på salmernes fortolkningslag. I udvælgelsen af salmerne er de primært gået efter tekster, som på forskellig vis formidler spændingerne i det at være menneske. Det er den type af salmer, der tager ved os og skaber en masse genklang, fordi de er så eksistentielle omkring, hvad livet er for noget, funderer Jacob. NODEhandleren VÆK MED SKØNHEDSIDEALERNE Hvis et af Himmelblå-medlemmerne er stødt på en salme, som har skabt en særlig genklang, tager gruppen sig gerne tid til sammen at læse teksten igennem og snakke om, hvilke billeder, den danner hos dem hver især. Og det bliver måske første trin i en musikalsk fortolkningsproces. Vi har været meget fokuserede på at lave arrangementer, som giver plads til, at teksterne kan få lov at sige det, de siger. Vi prøver på at eksponere alle de stemninger og mentale rejser, der findes i salmerne. Derfor har vi også arbejdet rigtig meget med at give plads til intensiteten i Maj-Britts stemme og i hendes fremførelse af teksten, fortæller Jacob. Ja, vi går meget ind for at have respekt for, hvad teksten fortæller. Og i forhold til min vokal betyder det faktisk, at jeg har fået mere temperament på end tidligere også i de mere stille salmer. Jeg er rigtig glad for, at vi er nået derhen, supplerer Maj-Britt. Vi er i det hele taget gået væk fra at fortolke salmerne ud fra et rent skønhedsideal, men har gjort meget ud af at fremhæve salmernes dobbeltheder, siger Jacob. Det betyder konkret, at der på den nye cd er passager med ganske heftig elguitar-fræs eller andre former for dystert farvede klangflader. Men oftere er Bent Påske Tlf der noget, der ligger på lur under en sart musikalske velklang. Mange af pladens salmer bruger metaforer som lys/mørke og morgen/aften, til at skabe spændinger, der siger noget om os mennesker i en eksi- 444 PO-bladet

9 PORTRÆT Foto: Andreas Sahl Releasekoncerten for Sov sødt barnlille fandt sted i Aarhus Musikhus på datoen Den gratis koncert var et tilløbsstykke: 300 mennesker kom ind i salen og ca. 200 gik forgæves. Ved både denne og kommende Himmelblå-koncerter bliver alle sangene fra cd en video-akkompagneret på et stort baglærred. stentiel ramme. Og i vores fortolkninger har selv de sange, der kunne være blevet meget hyggelige, fået lov at svæve i den der fornemmelse af, at det er smukt, men der er samtidig noget, der ulmer, forklarer Jacob. Som et eksempel spiller han slutnummeret Jeg er træt og går til ro. Den salme tolker Himmelblå ikke blot som en bøn om ro til natten. Særligt det sidste vers antyder, at nattens hvile også kan forstås som døden. I vores musik sniger det betydningslag sig ind som understrømme i et collage-agtigt lydunivers. Det er hvert fald sådan, jeg oplever det, siger Jacob. ET HALVDØDT GUDSBARN Maj-Britt gør opmærksom på, at også cd ens titelnummer rummer en lignende dobbelthed med hensyn til søvnen: Noget af det spændende ved at arbejde med salmer er, at de kan sige os rigtig meget forskelligt. Og Sov sødt barnlille siger så meget forskelligt, at den både kan bruges som dåbssalme, vuggevise og i høj grad også som begravelsessalme. Hun synes, salmen får en ekstra tyngde, når man tænker på den baggrund, den blev til i. Grundtvig var på vej ud af en depression, da han skrev den. Selvom han kaldte den vuggevise for gudsbarnet, var den nok lige så meget henvendt til ham selv. Jeg forestiller mig, at Grundtvig har set nogenlunde sådan der ud, da han skrev den, siger Maj-Britt og kigger på cd ens cover-foto, som er gengivet på en plakat henne i hjørnet. Coveret prydes af ansigtet af en bleg og usoigneret mand, som ser halvdød ud. Både Maj-Britt og Jacob er meget spændte på, hvordan det vil blive modtaget. De er enige om, at coveret ikke er pænt, men meget udtryksfuldt. Og de håber, at det kan få folk til ikke bare at skøjte hen over salmernes overflader. Det ville have været let at tage et billede af en folkekirke i solnedgangen og på den måde udtrykke den kulturarv, salmerne er, og den utrolige skønhed, der er i dem. Men når man bliver tvunget til sætte den her salmetitel, Sov sødt barnlille, sammen med en mand, der ser sådan her ud, så bliver man nødt til at tage salmen med ud i livet. Man må forholde sig til, at PO-bladet 445

10 PORTRÆT den ikke kun er æstetik, men at den i allerhøjeste grad er udtryk for tanker og tro, og at den er ment på liv og død. Det vil vi rigtig gerne have ud også igennem vores musik, forklarer Jacob. BACH-KORALER ER TOPPEN En Himmelblå-salmefortolkning lader midt i al det nye selve melodien fremstå stort set i dens originalform. Er gruppen interesseret i en bestemt salmetekst uden at kunne få et arrangement af den tilhørende melodi til at fungere, lader den salmen ligge frem for at lave en ny melodi. Vi er opvokset med de her melodier og er vant til at gå i kirke og bruge salmerne. Og vi er nok alligevel så glade for det, vi kommer fra, at vi ikke nænner at splitte det ad. For os rummer melodierne en musikalsk mulighed for at bevare forlægget, men alligevel at tage det et sted hen, hvor vi synes, det bliver vedkommende, siger Jacob. Både han og Maj-Britt har forståelse for, at nogle foretrækker at forsyne salmerne med mere moderne melodier mens andre har det stik modsat. Nogle har jo brug for orgelmusikken for at kunne nyde en salme, mens andre måske har brug for vores hjælp til at få den pakket ud, påpeger Maj-Britt. Ja, og for os er det jo oprindelig den smukke klassiske tradition omkring salmerne, der har givet os kærligheden til dem. Og den behandling, salmerne har fået af nogle klassiske komponister er jo fantastisk en Bach-koral står på sit helt eget niveau, mener Jacob og bliver mere eftertænksom. I virkeligheden kan man vel sige, at den traditionelle salmesang har været testet af historien, og om 100 år vil koralen stå der endnu. Og derudover vil der forhåbentlig være nogle nye alternative indspark, som vil lyde helt anderledes end Himmelblå. Mere om Himmelblå Himmelblaasalmer.dk Facebook.com/himmelblaasalmer CD-anmeldelse på s. 452 Annoncer

11 INSPIRATION FEM JULE-FAVORITTER FOR UNGDOMSKOR Af Solvejg Borgaa (Rise Kirke i Rødekro) Det første lys (S med klaver) Tekst: Johannes Johansen 1963, 1971 og 1974 Musik: Thomas Munch 2001 Fra 6 julesange for lige stemmer (eller løsblad), Forlaget Sela 1 En meget smuk og enkel, enstemmig sats, hvor jeg selv har tre solister, der hver synger et vers og hele koret kommer på i vers 4. Det virker supergodt, og ikke et øje er tørt. Har man mulighed for at sætte en cello på melodistemmen i sidste vers sammen med klaver og kor, er det fantastisk. Solsorte decemberfugl (SA og klaver/orgel) Tekst: Esther Traneberg Musik: Carl Ulrik Munk-Andersen, arr. Peter Lindhardt Toft Fra Børnekor i kirken 1, Dansk Sang En rytmisk sats, som er meget Høybye-inspireret og let at gå til. Nogle gange synes koret, at det er rart med nogle satser, der ikke kræver det helt vilde klangmæssigt, men hvor det mere er glæden der er i højsædet. Have yourself a merry little Christmas (SA med klaver) Tekst: Ralph Blane Musik: Hugh Martin, arr. Alexander L Estrange Fra A Christmas special, Faber Music En stjerne skinner i nat (SAA/SAT med klaver) Tekst: Eyvind Skeie Musik: Tore W. Aas Står i Fælles Sang, 3. udgave, LogosMedia Atter en sats, hvor man kan bruge solister og sætte hele koret på i omkvædet. Den er lavet til blandet kor, men kan hurtig gøres til en trestemmig sats i omkvædet. Stemmeføringen er lidt kedelig for 2. og 3. stemme, men når det bliver sat sammen, klinger det vældig smukt. Den kan fint bruges som udgang juleaften. Hosianna (SA med orgel) Tekst: Matt.21,5 & 9 Musik: Merete Kuhlmann Fra 4 julemotetter, FUK En sats, mit kor elsker, og som vi bruger som sidste nummer i en julekoncert. Der er en del musikalske udfordringer i den, men det er jo det spændende ved den. Jeg har nogle gange brugt en solist fra koret til at synge fra starten til takt 21, og så startet forfra med hele koret for at bygge satsen op. Det virker fint. En super sats, som virker stor og svær, men egentlig er utrolig enkel. Den kan læres udenad uden de store problemer. PO-bladet 447

12 ANMELDELSER EN BASISBOG TIL BØRNEKORARBEJDET Børnekor med poesi og bevægelse er en serie med idémateriale til børnekoret. 1 eren fra 2010 indeholder kanonsange og sanglege, og nu har Dansk Sang udsendt en 2 er med undertitlen Sange, stemmer, solmisation. Af Peter Lindhardt Toft (Tornby og Vidstrup Kirker ved Hjørring) Find alle farverne i Sensommervise ; kast fiskesnøren ud i Fuglen og fang en stor (eller lille) fisk i hver strofe; find mødestederne imellem stemmerne (og nyd dem) i Kom, lille hvide snefnug ; sjip Det er blevet vinter op i et frisk tempo eller syng den langsomt, akkompagneret af luftviolin; syng med gåsehud, bind sangen sammen med tykt klister, syng hemmelighedsfuldt. Blot nogle eksempler på de mange idéer, man i Margrethe Enevold og Pia Boysens nye korbog Børnekor med poesi og bevægelse 2 kan lade sig inspirere af til at lege udtrykket og indlevelsen frem. Vi har her at gøre med en udgivelse, der bærer præg af to forfatteres mange års erfaring med børnekor. Det kan man blandt andet se i det mangfoldige idémateriale samt de enkle og velklingende satser. Her er der gennemarbejdede stemmer, som ikke blot er fyld uden retning. Flerstemmigheden bygges op ved hjælp af solmisation, som er en virksom metode, hvor man på en enkel måde kan arbejde med intonation og frasering. Det giver også muligheder for at inddrage børnene som dirigenter og for at lege med tonerne. TIL BAL I LOEN Ved gennemsyngning af sangene følte jeg mig nogle gange hensat til Hjerl Hede, eller Frilandsmuseet. Sange som Midt i den kolde sne og Solen brænder rød og hed må tekstligt set blive historieundervisning ind i et idyl- liseret univers. Hvornår har vi sidst set storken på bondens tag, eller været til bal i loen til spillemandsmusik? I modsætning hertil er der Efterårssangen, som er en rytmisk sansesang og samtidig et godt eksempel på at solfa-stemmer (solmisation) ikke kun kan og skal bruges på det klassiske repertoire. Udgivelsen fremstår som en bog med spiralryg i et enkelt og smukt layout med fantasifulde og farverige illustrationer af Bolette Marie Madsen, bl.a. dansende håndtegn med tylskørter. Idékataloget er kortfattet og overskueligt, og det rummer både forslag, der kan praktiseres på stedet, og idéer til videre udvikling af både kor og korleder. I enkelte tilfælde medfører disponeringen af nodesatsen uhensigtsmæssig bladren frem og tilbage, når man skal akkompagnere, ligesom takttal virker malplacerede i så korte satser. OGSÅ TIL KIRKEN Samlet set fremstår Børnekor med poesi og bevægelse 2 som en gedigen grundbog for alle, der beskæftiger sig med børnekor. Her er kormateriale til børn fra 7-8-årsalderen med mange sange, man også kan bruge i kirken. Den mindre erfarne korleder kan komme i godt gang med korarbejdet, og den erfarne korleder kan hente inspiration til at komme videre. Her er en gedigen basisbog, man kan bygge hele sit børnekorarbejde op omkring. Køb den og brug den. 448 PO-bladet

13 ANMELDELSER Margrete Enevold (t.h.) er stifter af Det Kgl. Danske Musikkonservatoriums børnekor, som hun digerede fra 1979 til Pia Boysen (t.v.) er dirigent for Gentofte og Jægersborg kirkers spire-, børne-, junior- og pigekor og underviser i børnekormetodik ved bl.a. Sjællands Kirkemusikskole. Et tredje bind i Enevold og Boysens børnekorserie udkommer til foråret og får undertitlen Jul, påske flere salmer og sange. Margrethe Enevold og Pia Boysen Børnekor med poesi og bevægelse 2 Dansk Sang, 240 kr. 115 sider, og 39 titler BRUGSMUSIK I DEN SVÆRE ENDE På forlaget Partitur er udkommet 9 orgelkoraler af Karsten Houmark. De fleste af dem vinder på deres klanglige egenskaber og smukke stemmeføringer. Af Tom Pedersen (Give og Farre Kirker, Ribe Stift) Karsten Houmark er såvel udøvende jazzmusiker som kirkemusiker. Han er organist ved Reerslev Kirke syd for Hedehusene og har nu for første gang fået udgivet en nodesamling med orgelmusik. Det er et gennemgående positivt træk ved Karsten Houmarks ni orgelkoraler, at han udviser en særdeles veludviklet klangsans. Der er undervejs stilistiske træk til fælles med Jesper Madsen, især i Nu bede vi den Helligånd, som består af en række smukke jazzballade-agtige akkorder. Smuk er undervejs overgangen fra F-dur til A-dur og tilbage igen. Stykkets majestætiske afslutning er meget vellykket og gør hyppigt brug af den store septim. På bagsiden af PO-bladets september-nummer fortæller Karsten Houmark om sin nye musik, at det skal være brugsmusik. Med brugsmusik hentyder han nok til, at tre af stykkerne skal kunne bruges som begravelsespræludier: Dejlig er jorden, Altid frejdig og Til himlene rækker. Men hvis man tror, at de tre præludier er nogle, man lige griber til dagen før en tjeneste, bliver man skuffet. > PO-bladet 449

14 ANMELDELSER INCITERENDE STEMMER I Dejlig er jorden spilles melodien på manual 1 helt nodetro, medens manual 2 og pedalet laver udsmykkende bevægelser. Tempoet er 52 på ottendedelen, hvilket betyder, at melodien bliver utrolig langsom i forhold til de øvrige stemmer. Det er desværre ikke nemt at øge tempoet pga. de komplekse forløb i de øvrige stemmer. Måske havde det været bedre at slække lidt på sværhedsgraden i de omkringliggende stemmer og camouflere melodien ved en knap så nodetro gengivelse som hos forbillederne Reger og Bach ( Orgelbüchlein ). Altid frejdig er en lille perle i 3/4-takt med tydelig melodi i manual 1, ikke så komplekse forløb i manual 2 og med rolige, delvist trinvise bevægelser i pedalet. Noget misvisende er det dog, at melodien er noteret i F-dur, når komponisten udsætter den i C-dur for til sidst at forsøge at tvinge den til F-dur, hvilket giver den en uforløst afslutning. I Til himlene rækker må det anbefales at finde et register, der kan fremhæve melodien tydeligt i mellemstemmen. De omkringliggende stemmer og akkorder er nemlig så inciterende, at de let leder tankerne væk fra melodien. Man skal virkelig spidse øren for at fastholde melodien, men smukt er det hele vejen ikke mindst den skuffende afslutning, inden satsen lægger sig til ro i D-dur. INVITATION TIL FORDYBELSE Foruden Dejlig er jorden indeholder samlingen to julemelodier. Hjerte, løft din glædes vinger er en kompleks, meget smuk og vellykket sats, hvorimod Den yndigste rose er for svær at spille i forhold til det musikalske resultat, der kommer ud. Den ser enkel ud, men tag ikke fejl. Jeg synes ikke, den rent orgel-ergonomisk passer til instrumentet, og på mig virker den for konstrueret. Det bedste resultat fås altid ved at arrangere/komponere musikken i tæt berøring med orgelet og ved orgelet. Af de øvrige orgelkoraler må Den store Mester kommer fremhæves som en af samlingens flotteste satser. Den giver mindelser om Max Reger. Alt i alt er 9 orgelkoraler en vellykket samling og debut. Udformet til spillere, der er indstillet på at ville fordybe sig. Vil man bruge den energi, det kræver at få Karsten Houmarks musik til at blomstre, så får man til gengæld megen smuk musik tilbage. Karsten Houmark 9 orgelkoraler Forlaget Partitur, 115 kr. INDHOLD 1. Dejlig er jorden 2. Altid frejdig, når du går 3. Den store mester kommer 4. Den yndigste rose er funden 5. Du, Herre Krist 6. Hjerte, løft din glædes vinger 7. Jesus, dine dybe vunder 8. Nu bede vi den Helligånd 9. Til himlene rækker 450 PO-bladet

15 ANMELDELSER ET FESTFYRVÆRKERI FOR ORGLET Forlaget Trumph har udgivet tre eksklusive bind med orgeludsættelser af kendte orkesterværker, som i bred forstand kan betegnes som festmusik. Det nyeste er fra Af Thorkil Mølle (Nørre Galten og Vissing Kirker, Aarhus Stift) Fra det svenske forlag Trumph har jeg modtaget udgivelsen Festmusik, vol. 3 til anmeldelse. Der er tale om et nydeligt bind i A4 størrelse (højformat) med for- og bagside i stift karton, alt sammen indbundet med en solid og praktisk spiralryg. Nodetrykket er fint, dog hører selve nodebilledet ikke til de største, men er bestemt læsbart. Selv om pladsen er udnyttet fuldt ud, er indtrykket overskueligt med gentagelser, bladvending osv. placeret hensigtsmæssigt. Ydermere er udgivelsen udstyret med (forrest) en indholdsfortegnelse, hvor satsernes rækkefølge er fastlagt alfabetisk efter komponistnavn. Herefter følger korte noter, ikke bare over komponisterne, men også de medtagne værker. Bagerst i hæftet findes en fortegnelse over alle komponister og værker i Festmusik, vol Al tekst er på engelsk. MOZART MØDER FRANSK KAPTAJN Det tredje bind udgør i sig selv en ganske omfattende antologi på over 230 sider, langt overvejende med kompositioner, som ikke er skrevet for orgel. De knap 50 satser er med andre ord transskriptioner noget som slet ikke er fremmed for organister, men i denne samling møder jeg alligevel værker, jeg ikke havde forventet. Hovedparten af de 28 komponister vil være velkendte, men den franske barokkomponist Jean-Joseph Mouret kender jeg ikke meget til, og en komponist som den franske romantiske Émile Waldteufel havde jeg nok ikke ventet at se. Claude Joseph Rouget de Lisle ( ) sagde mig heller ikke noget i første omgang, men denne franske ingeniør og kaptajn i militæret har såmænd komponeret La Marseillaise. Ellers lutter kendte, større eller mindre komponister, her repræsenteret af 1-2 kendte og elskede værker (Mozart dog med hele syv, inklusive Papagenos Der Vogelfänger bin ich ja fra Tryllefløjten ). SKÆBNESYMFONI OG HUMLEBI Langt hovedparten af transskriptionerne og/ eller arrangementerne kræver et orgel med to manualer og pedal, hvilket desværre umuliggør brug i mine egne små landsbykirker. Andre må derfor glæde sig over transskriptioner af den berømte førstesats fra Beethovens 5. symfoni (i hvilken situation er det lige, man har brug for den?), Dvoráks herlige Humoresques eller Griegs Bryllup på Troldhaugen! Samlingen mangler heller ikke Rimskij-Korsakovs Humlebien, Saint-Saëns Svanen fra Dyrenes Karneval eller Mussorgskijs Promenade fra Udstillingsbilleder, et Moment Musicaux af Schubert eller førnævnte Waldteufels Skøjteløbervals fra Les Patineurs. Udvalget kan diskuteres, og der er da satser, jeg ikke ser megen praktisk anvendelse for hvad skal vi med Papagenos arie? Men smag PO-bladet 451

16 ANMELDELSER og behag og ikke mindst situationer er meget forskellige, så i antologien bør enhver kunne finde musik efter sit temperament. Udgivelsen er et festfyrværkeri af ja, festmusik til lejligheder af forskellig art: kraftig og vital musik, afdæmpet og blid musik, rolig og indsmigrende musik osv. GARANTI FOR EN OPLEVELSE Arrangementer og transskriptioner virker til at være meget fornuftigt udført (adskillige fagfolk bidrager), men i den slags arbejde må der jo i ny og næ hugges en hæl og klippes en tå. Sværhedsgraden virker ikke skræmmende, fra det ganske enkle til det mere komplekse og virtuose. Er man med andre ord på udkig efter et nyt repertoire af festmusik, så prøv at se i denne udgivelse. Tilhørerne vil hvad enten det drejer sig om gudstjeneste/kirkelig handling el- ler om en koncert med garanti få sig en oplevelse. Bach, Beethoven og mange flere Festmusik, vol. 3 Trumph 699 kr. hos Noder.dk For indholdsoversigt henvises til Trumph.se SALMER MED PROVOKATION OG NERVE Himmelblå har ladet vente på sig med nyt fra deres unikke salmeunivers. Og cd en Sov sødt barnlille er ventetiden værd ifølge vores anmelder, som selv er specialist i rytmiske salmefortolkninger. Af Mads Granum (Lindevang Kirke, Københavns Stift) Rock/electronica bandet Himmelblå sætter en spændende og ambitiøs standard for, hvad der kan opstå i mødet mellem moderne elektronik, salmebogen og ikke mindst en stærk musikalsk passion. Sov sødt barnlille rummer ti salmer i meget forskellige arrangementer. Udgangspunktet for Himmelblås arrangementer ligger i teksterne, som understøttes med laptop, synthesizere, kor, akustiske og elektriske instrumenter. Musikken er velproduceret og til trods for de mange lag og den store dybde i mixet, fremstår salmerne med en umiddelbar nerve og bliver vedkommende for lytteren. 452 PO-bladet

17 ANMELDELSER SCI-FI MED VEMODIG GUITAR Åbningsnummeret, Jakob Knudsens Se, nu stiger solen, er så elegant arrangeret, at jeg straks følte mig henført til en open air koncert ved Randers Fjord i selskab med livets forgængelighed og opstandelsen. Jesper Smalbros luftige og samtidig insisterende bas, Jacob Schjødt Worms Mark Knopfler-inspirerede guitar og Keld Braüners spændstige trommespil gør sig rigtig godt sammen. Produktionen leder ved salmer som Jesus det eneste og Min Jesus, lad mit hjerte få tankerne hen på et scifi-univers med et utal af subtile lydflader akkompagneret af bl.a. vemodig guitar, harmonika, klokkespil og sansula. Ved salmen Jeg er træt og går til ro er der en næsten naiv enkelhed, dog uden at det på nogen måde bliver banalt. Det hele bindes sammen af Maj-Britt Vibe Dørkens smukke og nærværende vokal. Hun evner den svære balancegang at fortolke uden at overfortolke. Vokallyden er rigtig flot produceret, og flere steder krydret med spændende diskrete dubs og effekter der åbner og lukker brat ned. UDEN ANTYDNINGENS KUNST Himmelblå ønsker at ruske op i os, provokere og tage et livtag med pænheden. Det gør sig også gældende ved cover-motivet, som forestiller en forpjusket udseende, aldrende mand med fuldskæg og lukkede øjne, iført hvid skjorte og sort slips. Måske er han død? Hen over panden står titlen Sov Sødt Barnlille. Modsætninger mødes, og man undrer sig og udfordres, hvilket selvfølgelig er hele pointen. Jeg synes nu alligevel, det er et pudsigt valg og lidt synd. Hvor musikken lokker mig og lader mig gå på opdagelse, virker forsiden derimod frastødende right in your face med en kluntet grafisk opsætning, som ikke lever op til resten af det gennemførte materiale. Her savner jeg antydningens kunst. FLOT OPFØLGER Himmelblå har med Sov sødt barnlille lavet en flot og gennemført opfølger på deres debutalbum Sorrig og glæde fra Det er et band, som fortjener et nærmere bekendtskab, og som jeg kan give mine allervarmeste anbefalinger både live og på cd. Himmelblå Sov sødt Barnlille Egen udgivelse 150 kr. på Himmelblaasalmer.dk INDHOLD 1. Se, nu stiger solen af havets skød 2. Jesus det eneste 3. Sov sødt Barnlille 4. Du ved det nok, mit hjerte 5. Du, Herre Krist 6. Herre Gud! Dit dyre navn og ære 7. Min Jesus, lad mit hjerte få 8. Giv mig, Gud, en salmetunge 9. Vær du mig nær 10. Jeg er træt og går til ro PO-bladet 453

18 ANMELDELSER JULENS SALMER I JAZZKLÆDER Så blev tiden moden til en jule-cd fra Den Danske Salmeduo. Deres bagkatalog skruer forventningerne op og På stjernetæpper lyseblå skuffer ikke. Af Filip Graugaard Esmarch De velanskrevne jazzmusikere Hans Esbjerg, klaver, og Christian Vuust, saxofon og her især klarinet, har efterhånden optrådt som Den Danske Salmeduo gennem mere end 15 år. Mere end 250 koncerter er det blevet til, primært i kirker. At Aarhus-duoens femte cd er med julesalmer, er på én gang fuldstændig naturligt og en smule overraskende. I et interview ved udgivelsen af deres forrige cd gav Christian Vuust udtryk for, at duoen ofte var blevet opfordret til at lave en jule-cd, og at de faktisk havde forsøgt uden held. De oplevede, at selvom julesalmerne ikke virkede slidte i kirken, så manglede de når duoen forsøgte at spille dem en friskhed, som kunne give inspiration til fortolkninger. På stjernetæpper lyseblå levner heldigvis kun få spor efter, at Esbjerg og Vuust skulle have savnet inspiration til at blæse et originalt pust ind over de folkekære salmer. Dejlig er jorden virker underligt spæd og uforløst. Men ellers må den store variation i fortolkningernes radikalitet tilskrives duoens grundige overvejelser om, hvad melodierne kan bære. Den Danske salmeduo klæder også denne gang salmerne i smagfuld jazz med effektfulde strejf af folklore og betydelige elementer af klassisk musik. Naturligvis i afvekslende blandingsforhold. Den minimalistiske Det kimer nu til julefest er faktisk med bl.a. sin fugatomellemdel mere klassisk end jazz. BLÆSERKVARTET OG ORGELDRONE Når det faste koncept placerer overraskelserne som centralt element, har man ikke noget påtrængende behov for fornyelse fra cd til cd. Den mest iørefaldende nytænkning på julecd en møder vi i Hjerte, løft din glædes vin- 454 PO-bladet

19 ANMELDELSER ger, som leder tankerne hen på Carl Nielsens blæserkvintet. Christian Vuust udgør her en énmandskvartet, som på sopransax, klarinet, tenorsax og basklarinet spiller koralbogens udsættelse. Det er det hele. Men det følger vel at mærke efter et frit jazzpræludium med et fremtrædende klaver i en kompleks kollektiv improvisation/komposition, hvor de fire blæsere kommer ind med fabulerende, sammenvævede fraser. At idéen forløses så overbevisende af to musikere, er ganske imponerende. Ulempen må så være, at duoen ikke kan genskabe den live. Spændende på en helt anden måde er O kom, o kom, Immanuel. Hele vejen ligger der en drone-akkord og ulmer fra noget, der lyder som et trædeorgel. Det underbygger fint karakteren af middelalderlig messesang. Melodifremførelsen er en lektion i musikalsk enkelhed med et afgørende tvist: Melodien præsenteres af både tenorsax og klaver, og fra klaveret høres derudover intet andet end simple sekstparalleller, som netop som de truer med at blive ubærligt banale afløses af en mere skæv kromatisk nedgang i understemmen. KVALITETS-JULEMUSIK Salmemelodierne gengives nodetro med markante undtagelser: I Venner! sagde Guds engel blidt præsenteres Henrik Rungs melodi i swingrytme, og Barn Jesus får en legende, Balkan-inspireret fortolkning i 7/8-takt. Glade jul er uhyre stramt arrangeret. Et obligat jazzvals-ostinat af tomme kvarter og kvinter ledsager basklarinettens nodetro melodi, og umiddelbart forekommer det irriterende simpelt. Men det er rigtigt set. En enkel melodi klædes godt af et nedbarberet arrangement når melodien i sig selv er så smuk som Franz Grubers. Den Danske Salmeduos juleopus rummer masser af eminent sammenspil, og musikerne besidder hver især en sjælden gave for at levere melodisk tilfredsstillende improvisationer. Der er god grund til at glæde sig over, at duoen kom fri af sin ærefrygt over for julens salmemeloder. Nu vil den (måske også med en koncert) blive en kærkommen julegæst hos rigtig mange af os, der synes, at også julemusik skal være kvalitetsmusik. Og at det er forfriskende med noget ganske anderledes. Den Danske Salmeduo På stjernetæpper lyseblå Aero Music 150 kr. hos PladeKisten.dk INDHOLD 1. Dejlig er den himmel blå 2. Glade jul, dejlige jul 3. Hjerte, løft din glædes vinger 4. Barn Jesus i en krybbe lå 5. Blåt vælded lys frem 6. Julebudet til dem der bygge 7. Venner! sagde Guds engel blidt 8. Dejlig er jorden 9. Julen har bragt velsignet bud 10. Et barn er født i Betlehem 11. Kimer, I klokker! 12. De hellig tre konger 13. O kom, o kom, Immanuel 14. Det kimer nu til julefest 15. Vær velkommen, Herrens år PO-bladet 455

20 FORSPIL Jens Morsing er organist i Voldum og Rud Kirker mellem Aarhus og Randers. Han vil af og til bidrage med noder til PO-bladet. Har du også noget, som kunne være til inspiration for kollegaer, så skriv til 456 PO-bladet

21 Den Jyske Sangskoles 9. Masterclass Vokalselskabet GLAS en ekstraordinær vokaloplevelse GLAS synger smukke, melankolske, rytmiske og humoristiske satser med udgangspunkt i den bulgarske folkemusiktradition og syngemåde. Under koncerten fortæller GLAS historierne bag sangene. Koncerten kan kombineres med workshop for kor og sangere på begynder og øvet niveau. Musikprofessor fra UCLA, Timothy Rice, siger om Glas: - a high level of musical artistry. Glas CD KOPIRIN blev i 2010 nomineret til en Danish Music Award. Kontakt: Maria Kynne / / / vokalselskabetglas.dk PO-bladet 457

22 Digte af Carina Wøhlk Musik af Hans Ole Thers WILHELM HANSEN MUSIKFORLAG NYHED FRA WILHELM HANSEN MUSIKFORLAG Carina Wøhlk og Hans Ole Thers SALMESKAT 30 nye danske salmer for sang med orgel- eller klaverakkompagnement Carina Wøhlk og Hans Ole Thers SALMESKAT 30 nye danske salmer for blandet kor a cappella SALMESKAT 30 nye danske salmer Helligaandskirkens kirkekor Hans Ole Thers, dirigent og organist 15 Solen fylder kirken Dåb Tekst: Carina Wøhlk Musik: Hans Ole Thers 1. So - len fyl - der kir ken, lys fra hjer - tets hjem. Barn, din stem - mes knir ken - - brin ger - smi - let frem. Du bæ-res til då- ben. Og him-len står å- ben. Gud luk ker - dig ind. Copyright 2011 Edition Wilhelm Hansen AS, København Bornholmsgade 1A København K telefon: / fax: / Se flere nyheder på webshop.ewh.dk

23 Sjællands Kirkemusikskole Allehelgensgade Roskilde Tlf Mail: Sjællands Kirkemusikskole Kurser forår 2012 Klaverakkompagnement til fællessang: For organister og andre Sted: Lindevangs Kirke, Frederiksberg. Underviser: Mads Granum. Tid: mandage i jan-marts 2012 Babysalmesang: For organister, præster, sognemedhjælpere, kirkesangere m. fl. Underviser: Anne-Mette Riis. Kontakt SjK for nærmere tid og sted Musik i kirken med 1-3-årige: For organister, præster, sognemedhjælpere m. fl. Underviser: Anne-Mette Riis. Kontakt SjK for nærmere tid og sted Latinamerikansk vokal kirkemusik: Mesterkursus for korledere med Saul Zaks og for sangere med Signe Asmussen Desuden mulighed for andre for at synge med i koret, eller overvære kurset passivt Sted: Roskilde. Tid: februar 2012 Arrangement for kor og ensembler samt brugsklaver og/eller brugssang Sted: Roskilde. Tid: 6 fredage i marts-april Undervisere: John Høybye, Jan Lund m. fl. Sommerkursus i Haslev højt til loftet Tid: juni Orgel-, sang- og klaver-workshop; korprojekt, foredrag mm Sang/stemmetræning især for præster og sognemedhjælpere Individuelle aftaler indgås Kurserne er indtægtsdækket, så der kan anvendes midler bevilget gennem kompetencefonden. Tilmelding: kursusbrochurer og tilmeldingsblanketter kan hentes på: samt rekvireres ved henvendelse på telefon eller mail Flere detaljer samt yderligere kurser annonceres gennem hjemmesiden Sjællands Kirkemusikskole er en folkekirkelig institution, der har til formål at uddanne organister, kirkesangere og kirkekorledere. Uddannelserne omfatter såvel undervisning på basisniveau som længerevarende kompetencegivende uddannelser, samt efteruddannelse. Sjællands Kirkemusikskole tilbyder også eksamensfri undervisning for ansatte i folkekirken. Sjællands Kirkemusikskole udbyder desuden hvert år et antal kurser.

24 Illustreret af Suzanne Ulrikka Pedersen S n Illustreret af Jeanette Brandt Sigurd Barrett RINGSKLAVER 4 lodi ABONNEMENT 4 MIX Prøv Dansk Sangs splinternye Dit eget personlige abonnement med 50 % i rabat Tina Buchholtz Esmaralda og heksene fra Titicaca lda og heksene fra Titicaca Go musik let at spille af Søren Reiff SIGURDS ABC SANGBOG Anders Møller Sommer Reiffs rytmer II Grete Granerud Sange om engle Emnesange og -idéer for indskoling og mellemgruppe 18 MUSISK INDSKOLING 1 ÅRETS DANSKE BØRNESANGE Et udvalg af sange fra Spil Dansk Dagens Sangskriverkonkurrence 2011 Sammensæt dit eget abonnement og vælg mellem alle produkter i nyhedskataloget Dansk Sang Magasinet nr. 33. En moderne bogklubmodel, hvor du selv bestemmer, hvad du vil modtage. Hvilke målgrupper? Alle! Skoler, musikskoler, kirker, gymnasier, børnehaver, fritidsordninger og private, kort sagt alle med interesse for musikpædagogik. Hvordan gør jeg? i Dansk Sang Magasinet nr. 33. Du kan bede om gratis at få magasinet tilsendt ved at udfylde kuponen nederst på siden, og du kan se magasinet. på nr. 33 og send den til Dansk Sang senest den 1. november Du kan dog også bestille fra www Se og lyt til eksempler fra bøgerne på Hvad koster det? Pris fra ca. kr. 400,- + moms og forsendelse 2 gange om året. Prisen på pakken er variabel. Den afhænger af, hvor mange produkter du vælger, men du er altid sikret abonnentrabatten på 50 % i forhold til løssalgsprisen. Hvis du ikke selv ønsker at vælge eller glemmer det får du en abonnementspakke, som forlaget har sammensat. Pris ca. kr. 500,- + moms og forsendelse 2 gange om året. Undervisningsmiddelprisen 2011 Ja tak! Send mig gratis Dansk Sang Magasinet nr. 33 Navn: Denne slip sendes til: Dansk Sang Gudenåvej Herning Adresse:

25 Musik til advent og jul JULE MEDITATIONER af Robert Coates JULEMEDITATIONER af Robert Coates over Away in a manger, Once in Royal Davids City, O little town of Betlehem og O come all ye faithful Kr. 130,00 Orgelkoral af Ivar Mæland over ET LIDET BARN SÅ LYSTELIGT Norsk folketone Kr. 65,00 ADVENTSMUSIK af Robert Coates Kr. 90,00 NODEhandleren Bent Påske Tlf

26 Orglet i Volstrup Kirke 15 stemmer fordelt på 2 manualer og pedal Arkitekt Øjvind Jørgensen BRUNO CHRISTENSEN & SØNNER ORGELBYGGERI ApS Terkelsbøl Bygade 59 DK Tinglev Tlf: Fax:

27 Koncerter af alle slags og i alle prislag - vælg i ro og mag! 124 udbydere med 340 koncertforslag sselvelv Bestil gratis NYHEDSBREV på hjemmesiden! Eller præsentér dig selv på siden i ét år med foto, lydprøve og op til 5 koncertforslag for kun 775 kr. Ring / mail kirkekoncert.dk

28

29

30 NYHED NODELAMPE MED REGULERBAR LYS OG HÅNDVARME Temperator orgellampen er udviklet specielt til brug på orgler og fungerer samtidigt som nodebelysning og varmekilde. Luften over manualer holdes behageligt opvarmet, hvorved der skabes et bedre arbejdsklima for organisten selv ved en reduceret rumopvarmning. Temperatorlampen er fremstillet i massiv børstet messing og fremtræder i øvrigt som de lamper der traditionelt er i brug på mange orgler landet over. Det har ved udviklingen været væsentligt at lampen ikke fremstår som et apparat, men som en klassisk lampe i bedste håndværksmæssige udførelse. Ingeniørfirma B. Skou`s eftf. MAASS & CO. A/S Damagervej 24, 8260 VibyJ. Tlf.: Fabrikation og projektering til kirkerum og orgler. Tilbud / rådgivning uforbindende

31 RAFFINADERIET.DK

32 Værsgo. CO10 har sørget for, at du kan tjene penge på din lønkonto Som du måske ved, så har CO10 en aftale med Lån & Spar. Aftalen betyder, at du som medlem kan få Danmarks suverænt højeste rente på din lønkonto. Med LSBprivat Løn får du hele 5% på de første kr. på kontoen og 0,25% på resten. Det betyder, at du får mere ud af dine penge hver eneste dag. Også, når du ikke bruger dem. Det er nemt at få mere at vide Du får ikke bare mere på lønkontoen hos Lån & Spar. Du får en bundsolid bank, som holder hvad den lover og som har fokus på dig og de ting, som du synes er vigtige. Hvis du vil vide mere om, hvad 5% kan betyde for din økonomi, så tag en snak med en af vores rådgivere, som hurtigt kan fortælle dig om og hvorfor, det kan betale sig for dig at skifte bank. Ring: Ring til os på Online: Gå på co10bank.dk og vælg book møde. Så kontakter vi dig, så du kan få mere at vide om, hvad det betyder at få Danmarks højeste rente på din lønkonto. SÅDAN FÅR DU 5% PÅ DIN LØNKONTO For at få den høje rente skal du være medlem af CO10 og du skal samle hele din privatøkonomi hos Lån & Spar. LSBprivat Løn får du på baggrund af en almindelig kreditvurdering. Rentesatserne er variable og gældende pr. 15. august Hvis du allerede er kunde hos Lån & Spar, så kontakt din rådgiver og hør, hvordan du får 5% i rente på din lønkonto.

33 Universitetskoret Lille MUKO KORSANG DER VEDKOMMER Et af Danmarks bedste kor tilbyder fængende koncerter med et varieret musikalsk indhold og et levende musikalsk udtryk. Lille MUKO har gennem mere end 40 år vundet popularitet for sine elskede fortolkninger af danske salmer og sange, ikke mindst gennem talrige CD-indspilninger. I 2012 tilbyder vi koncertprogrammer, der tager udgangspunkt i årstidernes danske sange og salmer kombineret med spændendeog vedkommende ny og ældre kormusik. Lille MUKO er et både intelligent og opfindsomt kor, der præsenterer forrygende fortolkninger Denne koncert vil være et af de kunstneriske højdepunkter i årets Vendsyssel Festival. Nordjyske Stiftstidende aug Læs mere om koret på Koncertbooking: Lill Heidebo Tlf

Basiskurser og efteruddannelse

Basiskurser og efteruddannelse Dansk Amatørmusik Ledelse af børnekor Basiskurser og efteruddannelse Aarhus, Slagelse, Odense, Fredericia Kurserne arrangeres i samarbejde mellem Musiklærerforeningen, FUK, Folkekirkens Musikskoler, Børnekorakademiet,

Læs mere

MUSIKSKOLENS TEMAUGE TEMA: NORDISK MUSIK

MUSIKSKOLENS TEMAUGE TEMA: NORDISK MUSIK PROGRAM FOR MUSIKSKOLENS TEMAUGE Fra den 3. til den 8. marts 2014 TEMA: NORDISK MUSIK DE FLESTE AKTIVITETER AFSLUTTES PÅ DAGEN FORÆLDRE (OG ANDRE) ER DERFOR VELKOMNE TIL AT OVERVÆRE DET AFSLUTTENDE KVARTER

Læs mere

Musikskolen har brug for dig i uge 15!! Læs om vores aktiviteter og meld dig til!

Musikskolen har brug for dig i uge 15!! Læs om vores aktiviteter og meld dig til! Musikskolen har brug for dig i uge 15!! Læs om vores aktiviteter og meld dig til! Kære elever og forældre! I uge 15 vender musikskolen op og ned på, hvordan vi gør tingene. Den normale undervisning bliver

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2015

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2015 UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2015 Undervisningen i faget Musik bygger på Forenklede Fælles Mål. Signalement og formål med musik Som overordnet mål i faget musik, er intentionen at eleverne skal inspireres

Læs mere

Kære lærere. Rigtig go arbejdslyst!

Kære lærere. Rigtig go arbejdslyst! Kære lærere Vi glæder os til at spille koncerten Carls legende liv for jer i uge 17. Over hele landet i 2015 er Carl Nielsen 150 årsdag blevet fejret på alle mulige måder. Nu er det blevet så blevet tid

Læs mere

MUSIK GIDEONSKOLENS UNDERVISNIGSPLAN. Oversigt over undervisning og forhold til trinmål og slutmål

MUSIK GIDEONSKOLENS UNDERVISNIGSPLAN. Oversigt over undervisning og forhold til trinmål og slutmål MUSIK GIDEONSKOLENS UNDERVISNIGSPLAN Oversigt over undervisning og forhold til trinmål og slutmål Ministeriet skriver: Formål for faget Musik Formålet med undervisningen i musik er, at eleverne udvikler

Læs mere

Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk

Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk Mel.: Barn Jesus 1 Den første julenat på jord, da kongesønnen fødtes. En stjerne klar på himlen stor

Læs mere

I 1945 begyndte hun at oversætte børnebøger, siden voksenlitteratur og havde en meget produktiv karriere som oversætter, forfatter og digter.

I 1945 begyndte hun at oversætte børnebøger, siden voksenlitteratur og havde en meget produktiv karriere som oversætter, forfatter og digter. Måne og sol 1 Måne og sol, vand, luft og vind og blomster og børn skabte vor Gud. Himmel og jord, alting er hans, 2. Jesus, Guds søn levede her og døde for os, lever i dag, ja, han er her, ja, han er her,

Læs mere

ORGELBOG 2004. indeholdende 12 orgelstykker inspireret af melodier som er nye i brug til "Den danske Salmebog 2003"

ORGELBOG 2004. indeholdende 12 orgelstykker inspireret af melodier som er nye i brug til Den danske Salmebog 2003 ORGELBOG 2004 indeholdende 12 orgelstykker inspireret af melodier som er nye i brug til "Den danske Salmebog 2003" Bidragydere til samlingen er: Mikkel Andreassen, Povl Christian Balslev, Peter Gawol,

Læs mere

FUK NODEUDGIVELSER 2012 OVERSIGT FUK-serien udgives af Folkekirkens Ungdomskor i samarbejde med Forlaget Mixtur

FUK NODEUDGIVELSER 2012 OVERSIGT FUK-serien udgives af Folkekirkens Ungdomskor i samarbejde med Forlaget Mixtur FUK NODEUDGIVELSER 2012 OVERSIGT FUK-serien udgives af Folkekirkens Ungdomskor i samarbejde med Forlaget Mixtur KORT OM FUK S NODEUDGIVELSER Allerede i 1970 kun to år efter oprettelsen af organisationen

Læs mere

SALMESANG IND MED MODERMÆLKEN

SALMESANG IND MED MODERMÆLKEN SALMESANG IND MED MODERMÆLKEN Henriette Hoppe har ikke været omkring en anden uddannelse, før hun blev PO. Jobbet som organist lå i naturlig forlængelse af glæden ved at spille orgel, og medlemskabet af

Læs mere

Stiftskursusdag. Kunst, Klang og Kirkerum. Mandag den 27. oktober 2014 i Gug Kirke

Stiftskursusdag. Kunst, Klang og Kirkerum. Mandag den 27. oktober 2014 i Gug Kirke Stiftskursusdag Kunst, Klang og Kirkerum Mandag den 27. oktober 2014 i Gug Kirke Kunst, Klang og Kirkerum Velkommen til årets stiftskursusdag, arrangeret af Udvalget for Kirkemusik og Gudstjeneste. Kirkerum

Læs mere

Årsplan musik 1.a og 1.b på Interskolen 2012/2013 Periode Musikaktiviteter Materialer Evaluering

Årsplan musik 1.a og 1.b på Interskolen 2012/2013 Periode Musikaktiviteter Materialer Evaluering Årsplan musik 1.a og 1.b på Interskolen 2012/2013 Periode Musikaktiviteter Materialer Evaluering 33 Velkommen til musik. Introduktion til musiklokalet og dets instrumenter. Regler og rutiner i musiklokalet.

Læs mere

Koncertoplevelse - og fællessang i spil dansk ugen 27.okt.-31.okt.2014

Koncertoplevelse - og fællessang i spil dansk ugen 27.okt.-31.okt.2014 Vær med til at markere Jammerbugt Kommune som Spil Dansk kommune 2014 Koncertoplevelse - og fællessang i spil dansk ugen 27.okt.-31.okt.2014 Giv jeres omgivelser og personale en uventet og enestående musikoplevelse.

Læs mere

Hurtigt overblik. Søndag d. 7. september: Vendelbomål Vendsysselgildet. Søndag d. 5. oktober: Med lama og hest til Amazoneflodens

Hurtigt overblik. Søndag d. 7. september: Vendelbomål Vendsysselgildet. Søndag d. 5. oktober: Med lama og hest til Amazoneflodens SØNDAGSCAFÉ I SCT. OLAI SOGNEGÅRD PROGRAM 2014/2015 SØNDAGSCAFÉ KIRKEKONCERTER ANDRE ARRANGEMENTER SCT. OLAI SOGNEGÅRD SKAGENSVEJ 210, HØJENE Arrangør: Sct. Olai menighedsråd Hurtigt overblik Søndag d.

Læs mere

Dette citat er for mig det smukkeste udgangspunkt for det vokale arbejde

Dette citat er for mig det smukkeste udgangspunkt for det vokale arbejde At bryde ud i sang MARGRETE ENEVOLD Har i en årrække undervist i hørelære, sang, sangpædagogik og børnekormetodik ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og arbejdet med børns og unges stemmer bl.a.

Læs mere

Rejs med os tilbage i musikhistorien!

Rejs med os tilbage i musikhistorien! Rejs med os tilbage i musikhistorien! Aarhus Symfoniorkester spiller klassisk musik. Noget af musikken er skrevet nu, men det meste af den klassiske musik er skrevet for flere hundrede år siden. I dette

Læs mere

Tom Frederiksen Finn Olafsson Torsten Olafsson

Tom Frederiksen Finn Olafsson Torsten Olafsson En aften med Tom Frederiksen Finn Olafsson Torsten Olafsson Synger/sangskrivere før og nu Med nomineringen af Tom Frederiksens debut-album Synger/sangskriver ved Danish Music Awards 2008 blev idéen til

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

nu titte til hinanden

nu titte til hinanden nu titte til hinanden Taget fra Børnetekstrækken, Bog 10 Udvalgt salme Nu titte til hinanden. ( Syng med, Lohse nr. 79 el. DDS nr. 750). Tekst Se Udvalgt salme Mark 10,14b. Huskeord (Vælg et af følgende

Læs mere

Hvis jeg var en dreng: Sammenspilsmateriale for 3-5 klasse

Hvis jeg var en dreng: Sammenspilsmateriale for 3-5 klasse Om dette materiale Velkommen til Hvis jeg var en dreng: Sammenspilsmateriale for 3-5 klasse som udover dette hæfte og CD, består af et manuskript med tilhørende ekstra materiale. Materialet er lavet med

Læs mere

Opstandelse i musik og poesi

Opstandelse i musik og poesi Sognepræst Anders Kjærsig Kronik i Fyens Stiftstidende: Opstandelse i musik og poesi En organist skulle engang have spurgt en præst: Kan man være kristen uden at være musikalsk? Præsten mente, at det kunne

Læs mere

Prædiken juleaften den 24. december 2007 i Toreby kirke:

Prædiken juleaften den 24. december 2007 i Toreby kirke: 1 Prædiken juleaften den 24. december 2007 i Toreby kirke: Af Svend Aage Nielsen. Forløb efter salmeblad: Præludium-indgangsbøn-94-kollektlæsning-104-- forløb på prædikestolen. Apostolsk velsignelse. Solo:

Læs mere

Koncertprogram. Efterår 2015 og forår 2016. Fløng Kirke

Koncertprogram. Efterår 2015 og forår 2016. Fløng Kirke Koncertprogram 1 Efterår 2015 og forår 2016 Fløng Kirke 2 Friluftskoncert Søndag den 30. august 2014 kl. 13.00 CARION Dóra Seres, fløjte Egils Upatnieks, obo Egīls Šēfers, klarinet David M.A.P. Palmquist,

Læs mere

Spil Smart Vol. II. ISMN nr.: 979-0-66139-053-4 Medie: E-bog

Spil Smart Vol. II. ISMN nr.: 979-0-66139-053-4 Medie: E-bog 1 Spil Smart Vol. II ISMN nr.: 979-0-66139-053-4 Medie: E-bog Forfattere og koncept: Liv Beck og Tove Sørensen Medforfattere: Stepnote Publishing Logo og omslag designet af: Martin Sommer Flot Martin Layout:

Læs mere

Proces 2 med DR SymfoniOrkestret 2010

Proces 2 med DR SymfoniOrkestret 2010 Proces 2 med DR SymfoniOrkestret 2010 Proces 2 med DR SymfoniOrkestret s. 2 DR SymfoniOrkestret Du skal til koncert med DR SymfoniOrkestret. Det er et stort symfoniorkester, som består af ca. 70 musikere.

Læs mere

På rejse med musikken

På rejse med musikken Eksotiske fugle På besøg hos DR SymfoniOrkestret s. 2 På rejse med musikken Du skal snart på besøg hos DR SymfoniOrkestret. Her skal du høre symfoniorkestret spille flere forskellige musikværker. Men vi

Læs mere

Musik Musik Musik s k o l e t j e n e s t e n

Musik Musik Musik s k o l e t j e n e s t e n Musik s k o l Musik Musik e t j e n e s t e n Kan du høre kirkeklokken, der hvor du bor? Hvordan synes du, den lyder? I gamle dage ringede kirkeklokkerne, når der var krig eller ildebrand. De kunne advare

Læs mere

KIRKEBLAD SOGNETUR TIL CHRISTIANIA OG CHRISTIANS KIRKEN TORSDAG D. 4 JUNI VOR FRUE & VINDINGE SOGNES PRIS: KR. 175.-

KIRKEBLAD SOGNETUR TIL CHRISTIANIA OG CHRISTIANS KIRKEN TORSDAG D. 4 JUNI VOR FRUE & VINDINGE SOGNES PRIS: KR. 175.- VOR FRUE & VINDINGE SOGNES KIRKEBLAD MARTS - AUGUST 2015 / 39. ÅRGANG NR. 2 SOGNETUR TIL CHRISTIANIA OG CHRISTIANS KIRKEN TORSDAG D. 4 JUNI Sogneturen er i år en tur til København, hvor vi om formid dagen

Læs mere

Trinmål efter 2. klassetrin Trinmål efter 4. klassetrin Trinmål efter 6. klassetrin

Trinmål efter 2. klassetrin Trinmål efter 4. klassetrin Trinmål efter 6. klassetrin UVMs Trinmål synoptisk fremstillet: Musikudøvelse Trinmål efter 2. klassetrin Trinmål efter 4. klassetrin Trinmål efter 6. klassetrin deltage opmærksomt i legende musikalsk udfoldelse deltage opmærksomt

Læs mere

Morgensang i Vejen Kirke,

Morgensang i Vejen Kirke, Morgensang i Vejen Kirke, fredag d. 29. januar, kl. 9.00 Hermed links til salmetekster og inspirationsmateriale/idéer til arbejdet med salmerne. Materialet består af: 1) Salmeteksterne dels på papir dels

Læs mere

Fløng Kirke KONCERTER 2013 / 2014

Fløng Kirke KONCERTER 2013 / 2014 Søndag den 25. august 2013 kl. 13.00 FDF Gladsaxe Brass Band Friluftskoncert foran Sognets Hus I tilfælde af dårligt vejr gennemføres koncerten i Sognets Hus FDF Gladsaxe Brass Band byder på en varieret

Læs mere

Proces med DR Radiosymfoniorkestret 2008

Proces med DR Radiosymfoniorkestret 2008 Proces med DR Radiosymfoniorkestret 2008 DR Radiosymfoniorkestret Du skal til koncert med DR Radiosymfoniorkestret. Det er et stort symfoniorkester, som består af ca. 70 musikere. I et symfoniorkester

Læs mere

Prædiken til juleaften, Luk 2,1-14. 2. tekstrække

Prædiken til juleaften, Luk 2,1-14. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 24. december 2015 kl. 16.30 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til juleaften, Luk 2,1-14. 2. tekstrække Salmer DDS 94: Det kimer nu til julefest DDS 104: Et barn er født i Betlehem

Læs mere

Kirkebladet MINIKONFIRMANDER I VEJBY KONFIRMANDHUS

Kirkebladet MINIKONFIRMANDER I VEJBY KONFIRMANDHUS Kirkebladet Tibirke Sogn November - December 2015 MEDITATIONS- OG MUSIK- GUDSTJENESTE TORSDAG D. 19. NOVEMBER KL. 20.00 TIBIRKE KIRKE Der vil være tid til stilhed og refleksion. Enkle meditative tekster

Læs mere

Skabelsen MUSIKKEN I SKOLETJENESTEN

Skabelsen MUSIKKEN I SKOLETJENESTEN MUSIKKEN I SKOLETJENESTEN Skabelsen Skabelsen I dette hæfte skal du arbejde med et musikværk, der hedder Skabelsen. Gennem musikken fortæller værket den kristne skabelsesberetning fra Bibelen. Musikken

Læs mere

På sporet af julen og Grundtvig

På sporet af julen og Grundtvig December i København På sporet af julen og Grundtvig jul 2009 N.F.S. Grundtvig er en vigtig skikkelse i DR s julekalender Pagten, hvor hans salmer og tanker om menneske og fællesskab spiller en rolle.

Læs mere

Eine kleine Nachtmusik MUSIKKEN I SKOLETJENESTEN

Eine kleine Nachtmusik MUSIKKEN I SKOLETJENESTEN Eine kleine Nachtmusik MUSIKKEN I SKOLETJENESTEN Mozarts liv I dette hæfte kan du arbejde med et lille musikværk, som hedder Eine kleine Nachtmusik. Musikværket er skrevet af en komponist, der hedder Wolfgang

Læs mere

GJELLERUPSKOLEN KOR GUITAR SAMMENSPIL SKOLEORKESTER

GJELLERUPSKOLEN KOR GUITAR SAMMENSPIL SKOLEORKESTER GJELLERUPSKOLEN KOR GUITAR SAMMENSPIL SKOLEORKESTER KOR 2 2. kl. Det bliver ikke jul i Gjellerup, før 2. klassernes korsangere har gået Luci-optog! Igen i år er 2. klasses kor et julekor. Det betyder,

Læs mere

Alle helgens dag I. Sct. Pauls kirke 3. november 2013 kl. 10.00. Salmer: 422/434/474/320//571/439/376/573 Uddelingssalme: se ovenfor: 571

Alle helgens dag I. Sct. Pauls kirke 3. november 2013 kl. 10.00. Salmer: 422/434/474/320//571/439/376/573 Uddelingssalme: se ovenfor: 571 1 Alle helgens dag I. Sct. Pauls kirke 3. november 2013 kl. 10.00. Salmer: 422/434/474/320//571/439/376/573 Uddelingssalme: se ovenfor: 571 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen.

Læs mere

15. søndag efter trinitatis II konfirmandvelkomst

15. søndag efter trinitatis II konfirmandvelkomst 15. søndag efter trinitatis II konfirmandvelkomst Når vi ser en film eller læser en rigtig god bog, sker der tit det, at vi kommer til at identificere os med en af figurerne. Det er som regel den, vi synes

Læs mere

Alt hvad som fuglevinger fik

Alt hvad som fuglevinger fik Alt hvad som fuglevinger fik Salmedigteren Nicolai Frederik Severin Grundtvig (1783-1872) er kendt som en Danmarks store landsfædre og salmedigtere. Han er den salmedigter, der har skrevet allerflest salmer

Læs mere

Besætning: Martin Schack; piano Morten Ramsbøl: kontrabas Morten Lund; trommer Jacob Fischer; guitar (#2,#4,#5,#9,#12)

Besætning: Martin Schack; piano Morten Ramsbøl: kontrabas Morten Lund; trommer Jacob Fischer; guitar (#2,#4,#5,#9,#12) JAZZ PÅ DANSK Kære lytter! "Jazz på dansk" er opsummeringen af ti års arbejde med danske sange, som jeg ka li at spille dem. Denne cd er et produkt af min freelance-virksomhed herhjemme og i udlandet.

Læs mere

Glade jul dejlige jul

Glade jul dejlige jul Dejlig er den himmelblå både på den gammelkendte melodi, og så også den dejlige vi lige hørte.. Himmelblå- Så var der også Kære Susan med de himmelblå tillykke Englene og Fanden det kvaj, de står ved hver

Læs mere

Eleven kan deltage opmærksomt i sang, spil og bevægelse med bevidsthed om egen og andres rolle i musikalsk udfoldelse

Eleven kan deltage opmærksomt i sang, spil og bevægelse med bevidsthed om egen og andres rolle i musikalsk udfoldelse Fagformål for faget musik Eleverne skal i faget musik udvikle kompetencer til at opleve musik og til at udtrykke sig i og om musik, herunder synge danske sange. Faget skal bibringe dem forudsætninger for

Læs mere

Korstævne 2013. Nr. 3, 2013. Læs i Pulsen:

Korstævne 2013. Nr. 3, 2013. Læs i Pulsen: Korstævne 2013 Nr. 3, 2013 Læs i Pulsen: Korstævne 2013.s.1 Nyt korhæfte..., s.2 Generalforsamling s.3 Årsregnskab.. s.4 Anmeldelse af Dagen vækkes... s.5 Inspirationsdag..s.6 Nye salmemelodier s.7 Korstævne

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Del 1 Introduktion til Spil Smart. Forord af Liv Beck og Tove Sørensen 06. Kjeld Fredens udtalelse om Spil Smart konceptet 07

Indholdsfortegnelse. Del 1 Introduktion til Spil Smart. Forord af Liv Beck og Tove Sørensen 06. Kjeld Fredens udtalelse om Spil Smart konceptet 07 I SMN: 97 907 06801 95 7 Pr odukt : SPNA1 1 1 1 607 Indholdsfortegnelse Del 1 Introduktion til Spil Smart Forord af Liv Beck og Tove Sørensen 06 Kjeld Fredens udtalelse om Spil Smart konceptet 07 Spil

Læs mere

fra DR Julekalenderen 2014

fra DR Julekalenderen 2014 Klavernoder, melodi, tekst & akkorder til Titelsangen + Soundtracket i klaverarrangement fra DR Julekalenderen 201 Titelsang af Caroline Castell og Lasse Lyngbo - Soundtrack af Flemming Nordkrog Inkl.

Læs mere

Læseplan for MUSIK 0. til 7. klasse

Læseplan for MUSIK 0. til 7. klasse Læseplan for MUSIK 0. til 7. klasse Musikken er en del af vores kultur og indtager en betydelig plads i børns og unges hverdag. Det er derfor naturligt, at musikundervisningen beskæftiger sig med såvel

Læs mere

Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække. Grindsted Kirke. Søndag d. 28. april 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække. Grindsted Kirke. Søndag d. 28. april 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 28. april 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 260: Du satte dig

Læs mere

Vi har hørt, at alt det der er sort igen kan blive hvidt. Det er kun Jesus som kan gøre det. I biblen læser vi, at alt igen kan blive hvidt som sne.

Vi har hørt, at alt det der er sort igen kan blive hvidt. Det er kun Jesus som kan gøre det. I biblen læser vi, at alt igen kan blive hvidt som sne. Post 1 Guld er meget værdifuldt. I Guds øjne er vi noget fantastisk værdifuldt. Vi er faktisk meget mere værd for ham end guld! I bibelen står der:.du er dyrebar i mine øjne, højt agtet, og jeg elsker

Læs mere

Musik. Formål for faget musik. Slutmål for faget musik efter 6. klassetrin. Musikudøvelse. Musikalsk skaben

Musik. Formål for faget musik. Slutmål for faget musik efter 6. klassetrin. Musikudøvelse. Musikalsk skaben Musik Formål for faget musik Formålet med undervisningen i musik er, at eleverne udvikler deres evne til at opleve musik og til at udtrykke sig i og om musik, herunder synge danske sange. Undervisningen

Læs mere

ErhvervsKvindeNyt Herning December 2012

ErhvervsKvindeNyt Herning December 2012 ErhvervsKvindeNyt Herning December 2012 Sne, sjap, kulde og bilen vil ikke starte. eller sne, smukke landskaber, hygge indendøre, glögg. Begge dele er jo vinter, men mediernes fokus og måske vores eget?

Læs mere

25. søndag efter trinitatis II I sommer blev Jægersborg kirke malet. Vi lukkede kirken og lod håndværkerene forvandle rummet, så det nu igen er

25. søndag efter trinitatis II I sommer blev Jægersborg kirke malet. Vi lukkede kirken og lod håndværkerene forvandle rummet, så det nu igen er 25. søndag efter trinitatis II I sommer blev Jægersborg kirke malet. Vi lukkede kirken og lod håndværkerene forvandle rummet, så det nu igen er strålende hvidt. Alt der kunne tages ned blev båret ud af

Læs mere

Inge Marstal Hørelære i Koret

Inge Marstal Hørelære i Koret Inge Marstal Hørelære i Koret Gitte Chren Music Mind Games i Koret Doris Kjærgaard Inspiration til Korprøven Mandag d. 14. sept. kl. 12.30-17.30 i Margrethekirken i Aalborg Tirsdag d. 6. okt. kl. 10.00-14.30

Læs mere

10 vigtigste ting at vide om advent L -Xl

10 vigtigste ting at vide om advent L -Xl Adventskransens fire lys symboliserer de fire adventssøndage inden jul. Levende lys hører adventstiden til, fordi julen ifølge kristendommen handler om, at Jesus kom til jorden som verdens lys - at han

Læs mere

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik 16. søndag efter trinitatis I Høstgudstjeneste i Jægersborg med Juniorkoret Salmer: Syng for Gud, 729, vinter er nær, 15, 730, 752 4-5, velsignelsen, 730, sensommervisen. I dag fejrer vi høstgudstjeneste

Læs mere

Proces 1 med DR SymfoniOrkestret 2010

Proces 1 med DR SymfoniOrkestret 2010 Proces 1 med DR SymfoniOrkestret 2010 Proces 1 med DR SymfoniOrkestret s. 2 DR SymfoniOrkestret Du skal til koncert med DR SymfoniOrkestret. Det er et stort symfoniorkester, som består af ca. 70 musikere.

Læs mere

Medlemsnyt. Nyhedsbrev Frederikshavn Folkedansere og Fladstrand Spillemændene Februar 2014 nr. 6

Medlemsnyt. Nyhedsbrev Frederikshavn Folkedansere og Fladstrand Spillemændene Februar 2014 nr. 6 Medlemsnyt Nyhedsbrev Frederikshavn Folkedansere og Fladstrand Spillemændene Februar 2014 nr. 6 OBS OBS Danseaften d. 27. marts aflyst - kursus d. 30. marts - Se nedenfor og kalenderen Kære dansere og

Læs mere

DODO & THE DODOS UPGRADE

DODO & THE DODOS UPGRADE DODO & THE DODOS UPGRADE Dodo Gad: Vokal, kor Jens Rud: Vokal, kor, percussion Steen Christiansen; Keyboard, bas, kor Lars Thorup: Trommer, percussion Anders Valbro: Guitar DODO & THE DODOS UPGRADE Produceret

Læs mere

Konservatoriets kantine på 5. etage holder åbent fra kl. 13.00-15.00 og vil i dagens anledning servere familievenlig mad.

Konservatoriets kantine på 5. etage holder åbent fra kl. 13.00-15.00 og vil i dagens anledning servere familievenlig mad. Musik til livet Velkommen til en dag, hvor Aarhus Musikskole vil fylde Musikhuset Aarhus og Det Jyske Musikkonservatoriums lokaler med aktiviteter fra morgen til aften. Her er chancen for at høre musik

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

Undervisningsplan for faget musik på Sdr. Vium Friskole

Undervisningsplan for faget musik på Sdr. Vium Friskole Undervisningsplan for faget musik på Sdr. Vium Friskole Sang og musik anses på Sdr. Vium Friskole for et vigtigt fag for børn i alle aldre. På Sdr. Vium Friskole undervises i sang og musik en lektion ugentligt

Læs mere

Opgave 1: prædiken over 16. søndag efter trinitatis

Opgave 1: prædiken over 16. søndag efter trinitatis Opgave 1: prædiken over 16. søndag efter trinitatis For ikke meget mere end et år siden stod jeg på en intensiv afdeling på Kolding sygehus sammen med min familie, vi stod omkring min bedstefar, vi havde

Læs mere

Skoleåret 2015/16. Hent inspiration til samarbejdet mellem. Folkeskole & Musikskole

Skoleåret 2015/16. Hent inspiration til samarbejdet mellem. Folkeskole & Musikskole Idékatalog Skoleåret 2015/16 Hent inspiration til samarbejdet mellem Folkeskole & Musikskole Maj 2015 Udgave 5 (revideret udgave) Skolereformen - hvad kan vi? - Hent inspiration fra egen musikskole her

Læs mere

Gradsprøver - introduktion

Gradsprøver - introduktion Gradsprøver - introduktion E u r o p e a n P i a n o T e a c h e r s A s s o c i a t i o n Bestil prøvemateriale De detaljerede prøveopgaver og repertoireliste tilsendes for 25 kr. + porto ved henvendelse

Læs mere

Musikskole 2009-2010

Musikskole 2009-2010 Musikskole 2009-2010 Velkommen til endnu et år på Vindblæs musikskole. Vi ser frem til at møde eleverne i både sammenspil- og solofagstimerne og håber på mange hyggelige og musikalske timer i løbet af

Læs mere

Tro og ritualer i Folkekirken

Tro og ritualer i Folkekirken Tro og ritualer i Folkekirken 1) Kristendommen har været den største religion i Danmark i mere end tusind år. I løbet af de sidste 30 år er der sket en forandring med religion i det danske samfund, fordi

Læs mere

HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE

HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE Søndag den 19/5-2013 kl. 11.00 Pinsedag Tema: Helligåndens komme HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE Præludium Evt. korsats (Carsten) Indgangsbøn (evt.) Velkomst 1. salme DDS 290 I al sin glans nu stråler solen

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Joh 1,19-28

Evangeliet er læst fra kortrappen: Joh 1,19-28 1 4.søndag i advent I. Sct. Pauls kirke 18. december 2016 kl. 10.00. Salmer: 90/gloria og 80/76,v.1-2/91//86/439/71/ Hvad er det, der gør jul til noget særligt /93. Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften 2015. 25-12-2015. side 1. Prædiken til Juleaften 2015. Tekster. Luk. 2,1-14

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften 2015. 25-12-2015. side 1. Prædiken til Juleaften 2015. Tekster. Luk. 2,1-14 side 1 Prædiken til Juleaften 2015. Tekster. Luk. 2,1-14 For af den nåde er I frelst ved tro. Og det skyldes ikke jer selv, gaven er Guds. De ord kan sættes som overskrift over julen. Gaven er Guds. Julen

Læs mere

PIBEORGLET ER MED PÅ BEATET

PIBEORGLET ER MED PÅ BEATET PIBEORGLET ER MED PÅ BEATET Skal der spilles rytmisk i kirken er det helt oplagt at bruge orglet til det, argumenterer Henrik Strøm, som her kommer med en række anbefalinger til, hvor man kan begynde.

Læs mere

Musikundervisning fra første til fjerde klasse på Interskolen

Musikundervisning fra første til fjerde klasse på Interskolen Musikundervisning fra første til fjerde klasse på Interskolen Formål Formålet med undervisningen er, at eleverne udvikler deres evne til at opleve musik og til at udtrykke sig i og om musik, herunder synge

Læs mere

Hurtigt overblik. Søndag d. 6. september: Mit liv som naver. Søndag d. 11 oktober: Sang og musik foredrag : Efterårsglød

Hurtigt overblik. Søndag d. 6. september: Mit liv som naver. Søndag d. 11 oktober: Sang og musik foredrag : Efterårsglød SØNDAGSCAFÉ I SCT. OLAI SOGNEGÅRD PROGRAM 2015/2016 SØNDAGSCAFÉ KIRKEKONCERTER ANDRE ARRANGEMENTER SCT. OLAI SOGNEGÅRD SKAGENSVEJ 210, HØJENE Arrangør: Sct. Olai menighedsråd Hurtigt overblik Søndag d.

Læs mere

Jeg bygger kirken -3

Jeg bygger kirken -3 kirken - Bøn og fællesskab Mål: Kirken forbindes ofte med en bygning, men kirken er meget mere end det. Kirken består af mennesker. Kirken er til for, at vi kan have fællesskab med Gud og med hinanden.

Læs mere

Kirkehilsen Egense og Øster Skerninge sogne. December 2015 Januar - Februar 2016

Kirkehilsen Egense og Øster Skerninge sogne. December 2015 Januar - Februar 2016 Kirkehilsen Egense og Øster Skerninge sogne December 2015 Januar - Februar 2016 Julegaverne Julen er Jesu fødselsdag. Men det er os, der får gaverne! Der er sagt meget om den kommercielle og materialistiske

Læs mere

Musikundervisning i den nye skolereform.

Musikundervisning i den nye skolereform. Musikundervisning i den nye skolereform. Den nye skolereform vil give et kæmpe løft til samarbejdet mellem Musikskolen og folkeskolerne i Lemvig Kommune. Det er en enestående chance for at understøtte

Læs mere

Fagplan for Musik. Sang. Instrumentalspil

Fagplan for Musik. Sang. Instrumentalspil Fagplan for Musik Formål Formålet med undervisningen i musik er, at eleverne udvikler deres evne til at opleve og fordybe sig i sang, musik og bevægelse, og til at udtrykke sig på disse områder. Gennem

Læs mere

Så kom solen til Søften. Hanne Johnsen Område: Hinnerup

Så kom solen til Søften. Hanne Johnsen Område: Hinnerup Hanne Johnsen Område: Hinnerup Profil: Jeg er ny i Hinnerup - og glæder mig til at høre og skrive om hverdagen her. Jeg har job i en fagforening. Jeg er glad for min cykel, vild med musik og politik -

Læs mere

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004 Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet Søndag 1 O skabelsens morgen, det helt nye liv nu vælder med kraft i os ind. Det styrker og nærer, beriger vor tro og virker helt ind i vort sind. 2

Læs mere

Målgruppe: Musiklærere og andre interesserede undervisere

Målgruppe: Musiklærere og andre interesserede undervisere Målgruppe: Musiklærere og andre interesserede undervisere den 27. februar 2012 på Vinde Helsinge Fri- og efterskole i samarbejde med Vestmus University College Sjælland Center for Undervisningsmidler Stenstuegade

Læs mere

Eleven kan udfolde sig selvstændigt i sang, spil og bevægelse. Eleven kan arrangere og komponere musikalske udtryk

Eleven kan udfolde sig selvstændigt i sang, spil og bevægelse. Eleven kan arrangere og komponere musikalske udtryk Kompetencemål Kompetenceområde Efter klassetrin Efter 4. klassetrin Efter 6. klassetrin Musikudøvelse Eleven kan deltage opmærksomt i sang, spil og bevægelse Eleven kan deltage opmærksomt i sang, spil

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

Fredagsbrev 16. december 2011 (www.fritime.dk)

Fredagsbrev 16. december 2011 (www.fritime.dk) Fredagsbrev 16. december 2011 (www.fritime.dk) Kære alle Benyt lige juleferien til at checke for lus (også i overbygningen), de hygger sig åbenbart i en kold tid. Se endvidere tilbuddet om musikundervisning

Læs mere

Nytårsdag 2015 Disse dage er nytårstalernes tid. Dronningen og statsministeren trækker os til skærmene og vi forventer både at få formaninger og ros som samfund og enkelt individer. Der er gået sport i

Læs mere

KREDSNYT FUK AARHUS STIFTSKREDS DECEMBER 2015. FUK Aarhus Stiftskreds

KREDSNYT FUK AARHUS STIFTSKREDS DECEMBER 2015. FUK Aarhus Stiftskreds KREDSNYT FUK AARHUS STIFTSKREDS DECEMBER 2015 FUK Aarhus Stiftskreds FORMANDEN HAR ORDET Kære FUK-medlemmer Så er det nye kirkeår kommet i gang, og lige om lidt skriver vi 2016. Bladet her indeholder beskrivelser

Læs mere

LIVTAG #3 2011. Jeg kom ude fra landet i Finland, så det var jo helt fantastisk med alt det jazz og rock, som vi kunne gå ud og høre i København

LIVTAG #3 2011. Jeg kom ude fra landet i Finland, så det var jo helt fantastisk med alt det jazz og rock, som vi kunne gå ud og høre i København 34 Jeg kom ude fra landet i Finland, så det var jo helt fantastisk med alt det jazz og rock, som vi kunne gå ud og høre i København Når hjælperen bliver en ven Af Merete Rømer Engel, journalist FOTO Christian

Læs mere

SAMPLE MERETE KUHLMANN PSALME 100 - EXSULTATE DOMINO - BRYD UD I FRYDERÅB FOR HERREN FOR LIGESTEMMIGT KOR OG ORGEL FOLKEKIRKENS UNGDOMSKOR

SAMPLE MERETE KUHLMANN PSALME 100 - EXSULTATE DOMINO - BRYD UD I FRYDERÅB FOR HERREN FOR LIGESTEMMIGT KOR OG ORGEL FOLKEKIRKENS UNGDOMSKOR MERETE KUHLMANN PSALME 100 - EXSULTATE DOMINO - BRYD UD I FRYDERÅB FOR HERREN FOR LIGESTEMMIGT KOR OG ORGEL FOLKEKIRKENS UNGDOMSKOR FORLAGET MIXTUR Merete Kuhlmann: Psalme 100 for ligestemmigt kor og orgel

Læs mere

Mål Indhold Gode råd Materialer

Mål Indhold Gode råd Materialer På Tjørnegårdskolen Sang 0. 2, Mål Indhold Gode råd Materialer Glæden ved sang Kende et repetoire af nye, ældre danske sange og salmer Sange med flotte melodier, og tekster, der er sjove at synge. Forskellige

Læs mere

Symfoniorkestrets verden

Symfoniorkestrets verden Symfoniorkestrets verden Til koncert med DR SymfoniOrkestret Du skal snart til koncert med DR SymfoniOrkestret. Orkestret, du skal høre spille, er et symfoniorkester. Ved du, hvad et symfoniorkester er?

Læs mere

Dukketeater til juleprogram.

Dukketeater til juleprogram. Dukketeater til juleprogram. Dukketeater 1: (Der er brug for to dukker, en frisk og glad drengedukke (dukke 1), der er spændt på at det er jul og en lidt fornuftig pigedukke (dukke 2), der ikke kommet

Læs mere

Inspirationsmateriale til

Inspirationsmateriale til Inspirationsmateriale til Til de voksne: Vi har lavet dette inspirationsmateriale, som kan hjælpe til at forberede børnene på forestillingen Min farmors spøgelse og på oplevelsen i teatret. I skal ikke

Læs mere

det høje besøger os, kommer til os, og giver os, leder vore fødder ind på fredens vej.

det høje besøger os, kommer til os, og giver os, leder vore fødder ind på fredens vej. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirker den 15. december 2013 Kirkedag: 3.s.i advent/b Tekst: Luk 1,67-80 Salmer: SK: 87 * 12 * 76 * 89 * 90,2 * 88 LL: 87 * 70 *78 * 123 (Luciagudstj) Vi kender sikkert

Læs mere

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus Jeg vil se Jesus -2 Natanael ser Jesus Mål: Skab forventning til Jesus i børnene. Gennem undervisningen vil vi se på, hvordan Natanael møder Jesus, og hvad det gør i ham, og vi vil se på, hvordan vi kan

Læs mere

Inspirationsmateriale til

Inspirationsmateriale til Inspirationsmateriale til Til de voksne: Vi har lavet dette inspirationsmateriale, som kan hjælpe til at forberede børnene på forestillingen Min farmors spøgelse og på oplevelsen i teatret. I skal ikke

Læs mere

Juleaften II Sct. Pauls kirke 24. december 2015 kl Salmer, trykte: 94/119// Hvad er det, der gør jul til noget særligt /104/121

Juleaften II Sct. Pauls kirke 24. december 2015 kl Salmer, trykte: 94/119// Hvad er det, der gør jul til noget særligt /104/121 1 Juleaften II Sct. Pauls kirke 24. december 2015 kl. 14.30. Salmer, trykte: 94/119// Hvad er det, der gør jul til noget særligt /104/121 Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 2,1-20 Bøn. Lad os bede!

Læs mere

KOR GUITAR SAMMENSPIL SKOLEORKESTER

KOR GUITAR SAMMENSPIL SKOLEORKESTER GJELLERUPSKOLEN KOR GUITAR SAMMENSPIL SKOLEORKESTER KOR 2 2. kl. / Lærer: Sarah Agergaard Det bliver ikke jul i Gjellerup, før 2. klassernes korsangere har gået Lucia-optog! Igen i år er 2. klasses kor

Læs mere

Jule-gudstjeneste ,00 - Brændkjærkirken

Jule-gudstjeneste ,00 - Brændkjærkirken Jule-gudstjeneste 241214 14.45 + 16,00 - Brændkjærkirken Prædiken af: sognepræst Ole Pihl Bibeltekster: Es 9,1-6a, Luk 2,1-14 Salmer: DDS 94 Det kimer nu DDS 117 En rose så jeg skyde DDS 120 - Glade jul

Læs mere

16.s.e.trin. A. 2015. Luk 7,11-17 Salmer: Det kan synes som et dårligt valg, at der skal prædikes over enkens søn fra Nain, når vi lige har fejret

16.s.e.trin. A. 2015. Luk 7,11-17 Salmer: Det kan synes som et dårligt valg, at der skal prædikes over enkens søn fra Nain, når vi lige har fejret 16.s.e.trin. A. 2015. Luk 7,11-17 Salmer: Det kan synes som et dårligt valg, at der skal prædikes over enkens søn fra Nain, når vi lige har fejret barnedåb. Den festlige velkomst her i menigheden af lille

Læs mere

Nyhedsbrev 5. Ollerup den 1. december 2015.

Nyhedsbrev 5. Ollerup den 1. december 2015. Nyhedsbrev 5 Ollerup den 1. december 2015. Ny koncertsal Arbejdet med at realisere en rigtig koncertsal i Ollerup har nu givet resultat! Efter et lang tilløb og mange overvejelser er bestyrelsen bag Ollerup

Læs mere