NR. 12 DECEMBER ÅRGANG. PO-bladet HIMMELBLÅ GRAVER I SALMERNES LAG SIDE 442 FEM ANMELDELSER SIDE 448

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NR. 12 DECEMBER 2011 10. ÅRGANG. PO-bladet HIMMELBLÅ GRAVER I SALMERNES LAG SIDE 442 FEM ANMELDELSER SIDE 448"

Transkript

1 NR. 12 DECEMBER ÅRGANG PO-bladet HIMMELBLÅ GRAVER I SALMERNES LAG SIDE 442 FEM ANMELDELSER SIDE 448

2 PRÆLUDIUM NORRÆNT KIRKUTÓNLISTARMÓT Af Anders Thorup, formand for FPO Da Danmark i 2004 i Århus var vært ved et Nordisk Kirkemusiksymposium, fik mange af landets PO-organister lejlighed til at opleve dette store arrangement, der afvikles (ca.) hvert fjerde år på skift i de nordiske lande. Man bliver i tre-fire dage revet ud af sin dagligdag og får mulighed for at høre kirkemusik på højeste niveau, overvære spændende foredrag/seminarer/diskussioner samt måske allermest givende: man møder fagkolleger fra andre lande, med hvem man kan udveksle erfaringer og oplevelser og måske endda etablere varige forbindelser. Når det kommende symposium i dagene september 2012 bliver afholdt i Reykjavik på Island, vil der selvfølgelig af logistiske og økonomiske grunde være et mere begrænset antal danske deltagere, men der skal herfra lyde en stor opfordring til at deltage af flere gode grunde. Dels og det er ikke tilfældigt, at jeg ikke starter med kirkemusikken er Island et storslået land, der, uanset om man interesserer sig for natur eller kultur, har noget at tilbyde, der ligger langt ud over, hvad vi er vant til i lille Danmark. Og kommer man i god tid til symposiet, er der også arrangeret udflugter til nogle af de, med rette, meget kendte turistmål. Dels vil der være de sædvanlige store musikalske oplevelser med bl.a. nationale koncerter og den afsluttende festgudstjeneste i Hallgrímskirkja, denne arkitektonisk bemærkelsesværdige kirke i katedralstørrelse, der troner som et vartegn over verdens mindste storby. Dels har de islandske arrangører også tænkt nyt i forhold til de fire forudgående symposier, idet den tidligere lange række af seminarer er afløst af fire store workshops, der hver især skal forberede en utraditionelt udformet del af fredag aftens gudstjeneste. Alt i alt er det nu, du skal i gang, hvis du skal overbevise dit menighedsråd om, hvilken saganyinspireret, atlanthorisontudvidet, geyserinitiativsprudlende, vulkanenergiopladet organist, kirken får hjem efter en studietur til Island. Se hjemmesiden for nærmere orientering og tilmelding. Se også Anders Thorups notits på side PO-bladet

3 INDHOLD OG KOLOFON NYHED PORTRÆT INSPIRATION SIDE 440 SIDE 442 SIDE 447 NY ORGELFESTIVAL Læs i dette nummer om den nyskabende festival Connecting Arts Den Europæiske Orgelfestival, som gæster Danmark til april. HIMMELBLÅ Den aarhusianske gruppe har succes med sine højst uortodokse salmefortolkninger. PO-bladet har mødt to af dem til en snak om det at fortolke en salme. 5 JULE-KORSATSER Solvejg Borgaa fra Riise Kirke i Rødekro fortæller kort om fem at de julesange, som er slået særligt godt an i hendes ungdomskor. ANMELDELSER STILLINGER NYT FRA FPO SIDE 448 SIDE 470 SIDE CD ER OG 3 NODER Nyt fra to af Danmarks mest kendte grupper inden for moderne salmefortolkning: Den Danske Salmeduo og Himmelblå. Desuden to orgelnoder og en korudgivelse. 2 ORGANISTER SØGES Dyrup Kirke på Fyn Aars Kirke i Himmerland SYMPOSIUM Anders Thorup har et par bemærkninger om brochure og hjemmeside for næste års store nordiske begivenhed inden for kirkemusik. PO-BLADET REDAKTION DEADLINE TRYK FORSIDEN Udkommer 12 gange årligt og udgives af Foreningen af Præliminære Organister, FPO Oplag: stk. ISSN: Ansvarshavende redaktør, Filip Graugaard Esmarch, journalist (DJ), Frederiksberggade 102, 8600 Silkeborg, tlf , Redaktionelt stof og annoncer sendes til redaktøren senest den 5. i måneden før. Stillingsannoncer sendes til sekretariatet på senest den 5. klokken 13 måneden før. WERKs Grafiske Hus a s, Aarhus, Salmebandet Himmelblå (fra venstre mod højre: Jacob Schjødt Worm, Maj-Britt Vibe Dørken, Jesper Smalbro og Keld Braüner). Foto: Jens Friis PO-bladet 439

4 NYHED NY FESTIVAL FORBINDER KUNSTARTERNE En eksperimenterende hollandsk orgelfestival har fået vokseværk og besøger til foråret Øresundsregionen, blandt andet med forestillingen Myrra. I Holland har man siden 2002 kunnet opleve orgelfestivalen Voor de Wind. Nu lancerer de ambitiøse folk bag festivalen en internationalt satsning under navnet Connecting Arts Den Europæiske Orgelfestival. Festivalen rammer København de to sidste weekender i april 2012 og fortsætter videre til Skåne og derefter Frankrig. Festivalens erklærede formål er at bringe orglet tilbage til dets fremtrædende plads i det kulturelle liv. Og recepten er at lade folk, som er kendte navne inden for andre kunstarter, indgå i et dynamisk samarbejde med koncertorganister. Det danske bidrag til festivalen er forestillingen Myrra, som er skabt af performancekunstneren Thomas Hejlesen i samarbejde med Jens. E. Christensen. Her bliver fem kompositioner visualiseret som musikalske og teatralske meditationer via dans, mimeteater og video-projektioner. Lars Sømod spiller orgelværker af Händel og César Franck og bliver desuden i Góreckis O Domina Nostra ledsaget af sopranen Klaudia Kidon. Både Jens E. Christensen og Lars Sømod er organister ved Vor Frelsers Kirke i København, hvor Myrra blev uropført i september forud for den Hollandske del af Connecting Arts, som fandt sted i Utrecht i oktober. BONDEFANGET TIL AT MÆRKE AURA Jens E. Christensen fortæller i Organistbladet om sine overvejelser bag det at supplere orgelmusikken med visuelle elementer. 70 procent af vores bevidsthed er visuel, og kun 30 procent er auditiv. Det må man tage hensyn til. Nogle ville nok indvende, at der er et element af bondefangeri, når vi lokker folk ind med andre ting end det, der egentlig er formålet: at vise dem, hvor fantastisk orglet og orgelmusikken er. Det er vanskeligt at finde den rette vej, men nu prøver vi det her, siger han. I hans overvejelser har det vejet tungt, at instruktøren Thomas Hejlesen selv går helhjertet ind for orgelmusikken. Hejlesen forklarer i Organistbladet, hvorfor han gerne vil være med til at at promovere denne musik: Orglet har en aura, en stemnings- og associationsbærende kraft. Det bærer nogle dybe lag af betydning i sig, associationer til kirke og tro, som alle har en relation til, både positive og negative. Orglet er et helt særligt musikinstrument, der skal markedsføres, men mange klicheer stiller sig i vejen for det, mener Thomas Hejlesen. Han gør samtidig opmærksom på, at han har været varsom med at bruge kraftige visuelle virkemidler, som hurtigt vil kunne lede tilhørernes opmærksomhed væk fra musikken. Filip Den Europæiske Orgelfestival forbinder orgelmusik med andre kunstneriske discipliner: teater, dans, film, lyskunst, lyrik og sågar akrobatik inddrager i flere tilfælde orglet i musikalske sammenhænge, det sjældent er hørt i, såsom i den svenske forestilling Folk & Bach, hvor kirkeorglet møder jødeharpen har ambitioner om at udbrede alternative tilgange til orglet over hele Europa og derved vise, at orglet stadig kan have en inspirerende indflydelse på dagens kulturliv Læs mere på hjemmesiden Connectingarts.org. 440 PO-bladet

5 Ny systematiseret efteruddannelse introduceres med følgende kurser til halv pris Gudstjenestens liturgi, salmer og musik - for organister og kirkesangere februar, 12. marts, 26. marts og 16. april på Vestervig Kirkemusikskole Det solistiske orgelspil i gudstjenesten - for organister 30. jan., 20. feb., 19. marts og 16. april på Løgumkloster Kirkemusikskole Salmespil, salmesang og det musikalske samarbejde - for organister og kirkesangere 4. feb., 25. feb. og marts på Løgumkloster Kirkemusikskole Samlet kursus-pakke med mulighed for individuelle valg - for korledere 1. Arrangement for kor og vokalensembler 2. Klaverakkompagnement til ledelse af fællessang og til korarbejde 3. Sangstemmens brug til korarbejde og ledelse af fællessang 2. marts, 9. marts, 16. marts, 23. marts, 30. marts og 13. apr. på Sjællands Kirkemusikskole Web-kommunikation - skriv på nettet - for kirkemusikere m.fl marts på AMU-Fyn, Odense Se kursusbeskrivelserne på

6 PORTRÆT PÅ GRAVETUR I SALMERNES FORTOLKNINGSLAG Foto: Jens Heden Friis Himmelblå giver et frisk bud på, hvordan den danske salmeskat med elektroniske virkemidler og lydhørhed over for teksterne kan gøres vedkommende for danskerne anno Af Filip Graugaard Esmarch Den erfarne aarhusianske pop/rock-kvartet Himmelblå er ambitiøs. Den bestræber sig på at sætte nye standarder for, hvor nutidigt man kan fortolke den danske salmeskat og samtidig fremhæve salmernes rige betydningsindhold. Gruppens mission er ikke at støve de ældgamle salmer af, for dens medlemmer har aldrig opfattet dem som særlig støvede. Og fortolkningerne er slet ikke tænkt som alternativer til salmesangen, sådan som den lyder om søndagen i en almindelig folkekirke. Blot som et supplement. PO-bladet har forud for udgivelsen af gruppens nye cd, Sov sødt barnlille sat to af medlemmerne stævne for at få en forklaring. Og for at tale om kunsten at fortolke en salme musikalsk. Jacob Schjødt Worm tager imod i sit lydstudie, som han er godt i gang med at indrette i en landejendom i udkanten af Mundelstrup nær Aarhus. Han er guitarist i Himmelblå og er denne formiddag i godt selskab af gruppens sangerinde, Maj-Britt Vibe Dørken. PAKKER SALMERNE UD En vigtig pointe for Himmelblå er påstanden om, at salmebogens mangfoldige poesi er gyldig og vedkommende for alle mennesker til alle tider. Ved at fortolke salmerne i en mere moderne ramme, end man normalt hører dem i, vil gruppen udfordre moderne danskere til at gå med på opdagelse i salmernes aktualitet. Og ifølge Maj-Britt Vibe Dørken er salmerne faktisk lige så aktuelle i dag, som da de blev skrevet for ofte hundreder af år siden. Salmerne er skrevet på en måde, som ingen andre kan skrive, og det giver dem også en dybde, som ingen andre sange har. De handler 442 PO-bladet

7 PORTRÆT om alle de store spørgsmål i livet spørgsmål, som nogle nægter at forholde sig til, men som andre ikke kan komme uden om. På den måde bliver salmerne totalt vedkommende anno 2011, hævder hun. Himmelblå-medlemmerne har flere gange hørt fra folk, som har haft en oplevelse af, at en salme i gruppens version er blevet pakket ud for dem. Når det sker, får jeg bare sådan en yes-følelse. Det er så fedt! udbryder Maj-Britt. Jacob Worm mener, at det er en del af skønheden ved de gamle salmer, at man kan høre på ordvalget, at de er gamle. Men en musikalsk aktualisering hjælper på forståelsen. Himmelblå hiver salmen ud af den tradition, den er blevet en del af, og spørger: Hvordan ville vi, ud fra vores forudsætninger, udfolde den her tekst musikalsk? Fra et heavy-band ville svaret være anderledes end vores svar. Men vi har det håb, at hvis vores musik afspejler den måde, salmen ræsonnerer på hos os, så er der andre på linje med os, som får en vedkommende oplevelse med salmerne, siger Jacob. NU MED ELEKTRONIK Ofte viser det sig som en tidskrævende proces for Himmelblå at nå frem til den fortolkning, de kan samles om som den helt rigtige. Indspilningerne af Sov sødt barnlille har da også stået på i tre år, og der er gået fem år siden gruppens forrige cd. Historien om Himmelblå går tilbage til Guitarist Jacob Worm og bassist Jesper Smalbro har spillet sammen siden deres efterskoledage, men i Aarhus fandt de med et par andre helt unge mænd og en sangerinde sammen om at spille salmer i jazzede udgaver. Men gruppens lyd opstod først, da forsangeren fra 2000 kom til at hedde Maj-Britt Vibe Dørken. Himmelblå indspillede i 2003 en ep med fem meget jazzprægede salmer, og derefter skete der igen udskiftning, da gruppens nuværende trommeslager, Keld Braüner, og guitaristen Camilla Yoo Christensen kom til. Sidstnævnte var vigtig i bevægelsen hen mod det langt mere rockprægede, som cd en Sorrig og glæde fra 2006 dokumenterer. Men hun forlod Himmelblå for et par år siden. Efter nogle spekulationer valgte gruppen at fortsætte som kvartet, hvilket har resulteret i et mere transparent lydbillede, og samtidig har givet gruppen anledning til at placere helt nye virkemidler centralt i sit udtryk: Keld har udvidet sit felt rigtig meget til også at omfatte en masse elektronik. Han er leveringsdygtig i mange elementer til lydbilledet, og på den måde har vi stadig alle de farver på paletten, vi har brug for, fortæller Jacob. Og brugen af den palet er på den nye cd gået i retning af stemningsskabende lydbilleder og ikke længere så mange guitarsoloer og den slags. MUSIKALSKE OG TEKSTLIGE LAG På Sov sødt barnlille er trommesæt og slagtøj på syv af de ti numre erstattet af computerskabte loops, clicks og elektronisk bearbejdede percussion-lyde. > Maj-Britt Vibe Dørken og Jacob Schjødt Worm i FinlandStudio, som siden foråret 2011 har haft adresse i Mundelstrup. Her færdiggjorde Himmelblå i maj optagelserne til Sov sødt barnlille. Foto: Filip Graugaard Esmarch PO-bladet 443

8 PORTRÆT Annonce Jeg synes, vi har fået nogle spændende ting frem på den måde, siger Jacob beskedent. Han pointerer, at Himmelblå stadig er solidt placeret i en nordisk musiktradition og lytter meget til især norsk musik. Men i forhold til musikkens elektroniske lag har gruppen hentet inspiration fra den bølge, der nogle gange er blevet kaldt click hop. Her arbejder man med beats, som egentlig består af små lydfejl i form af klik-lyde og lignende. Selvom det ikke nødvendigvis er komplekst at lytte til, er er det musik i mange lag. Når jeg under indspilningerne har kigget på, hvor mange spor, der er, er jeg nogle gange blevet overrasket. Der er måske 35 spor, skønner Maj-Britt, og Jacob griner og fortæller, at det ikke engang er højt sat. Også på det tekstlige område har Himmelblå denne gang intensiveret sit arbejde med lag: Opmærksomheden på salmernes fortolkningslag. I udvælgelsen af salmerne er de primært gået efter tekster, som på forskellig vis formidler spændingerne i det at være menneske. Det er den type af salmer, der tager ved os og skaber en masse genklang, fordi de er så eksistentielle omkring, hvad livet er for noget, funderer Jacob. NODEhandleren VÆK MED SKØNHEDSIDEALERNE Hvis et af Himmelblå-medlemmerne er stødt på en salme, som har skabt en særlig genklang, tager gruppen sig gerne tid til sammen at læse teksten igennem og snakke om, hvilke billeder, den danner hos dem hver især. Og det bliver måske første trin i en musikalsk fortolkningsproces. Vi har været meget fokuserede på at lave arrangementer, som giver plads til, at teksterne kan få lov at sige det, de siger. Vi prøver på at eksponere alle de stemninger og mentale rejser, der findes i salmerne. Derfor har vi også arbejdet rigtig meget med at give plads til intensiteten i Maj-Britts stemme og i hendes fremførelse af teksten, fortæller Jacob. Ja, vi går meget ind for at have respekt for, hvad teksten fortæller. Og i forhold til min vokal betyder det faktisk, at jeg har fået mere temperament på end tidligere også i de mere stille salmer. Jeg er rigtig glad for, at vi er nået derhen, supplerer Maj-Britt. Vi er i det hele taget gået væk fra at fortolke salmerne ud fra et rent skønhedsideal, men har gjort meget ud af at fremhæve salmernes dobbeltheder, siger Jacob. Det betyder konkret, at der på den nye cd er passager med ganske heftig elguitar-fræs eller andre former for dystert farvede klangflader. Men oftere er Bent Påske Tlf der noget, der ligger på lur under en sart musikalske velklang. Mange af pladens salmer bruger metaforer som lys/mørke og morgen/aften, til at skabe spændinger, der siger noget om os mennesker i en eksi- 444 PO-bladet

9 PORTRÆT Foto: Andreas Sahl Releasekoncerten for Sov sødt barnlille fandt sted i Aarhus Musikhus på datoen Den gratis koncert var et tilløbsstykke: 300 mennesker kom ind i salen og ca. 200 gik forgæves. Ved både denne og kommende Himmelblå-koncerter bliver alle sangene fra cd en video-akkompagneret på et stort baglærred. stentiel ramme. Og i vores fortolkninger har selv de sange, der kunne være blevet meget hyggelige, fået lov at svæve i den der fornemmelse af, at det er smukt, men der er samtidig noget, der ulmer, forklarer Jacob. Som et eksempel spiller han slutnummeret Jeg er træt og går til ro. Den salme tolker Himmelblå ikke blot som en bøn om ro til natten. Særligt det sidste vers antyder, at nattens hvile også kan forstås som døden. I vores musik sniger det betydningslag sig ind som understrømme i et collage-agtigt lydunivers. Det er hvert fald sådan, jeg oplever det, siger Jacob. ET HALVDØDT GUDSBARN Maj-Britt gør opmærksom på, at også cd ens titelnummer rummer en lignende dobbelthed med hensyn til søvnen: Noget af det spændende ved at arbejde med salmer er, at de kan sige os rigtig meget forskelligt. Og Sov sødt barnlille siger så meget forskelligt, at den både kan bruges som dåbssalme, vuggevise og i høj grad også som begravelsessalme. Hun synes, salmen får en ekstra tyngde, når man tænker på den baggrund, den blev til i. Grundtvig var på vej ud af en depression, da han skrev den. Selvom han kaldte den vuggevise for gudsbarnet, var den nok lige så meget henvendt til ham selv. Jeg forestiller mig, at Grundtvig har set nogenlunde sådan der ud, da han skrev den, siger Maj-Britt og kigger på cd ens cover-foto, som er gengivet på en plakat henne i hjørnet. Coveret prydes af ansigtet af en bleg og usoigneret mand, som ser halvdød ud. Både Maj-Britt og Jacob er meget spændte på, hvordan det vil blive modtaget. De er enige om, at coveret ikke er pænt, men meget udtryksfuldt. Og de håber, at det kan få folk til ikke bare at skøjte hen over salmernes overflader. Det ville have været let at tage et billede af en folkekirke i solnedgangen og på den måde udtrykke den kulturarv, salmerne er, og den utrolige skønhed, der er i dem. Men når man bliver tvunget til sætte den her salmetitel, Sov sødt barnlille, sammen med en mand, der ser sådan her ud, så bliver man nødt til at tage salmen med ud i livet. Man må forholde sig til, at PO-bladet 445

10 PORTRÆT den ikke kun er æstetik, men at den i allerhøjeste grad er udtryk for tanker og tro, og at den er ment på liv og død. Det vil vi rigtig gerne have ud også igennem vores musik, forklarer Jacob. BACH-KORALER ER TOPPEN En Himmelblå-salmefortolkning lader midt i al det nye selve melodien fremstå stort set i dens originalform. Er gruppen interesseret i en bestemt salmetekst uden at kunne få et arrangement af den tilhørende melodi til at fungere, lader den salmen ligge frem for at lave en ny melodi. Vi er opvokset med de her melodier og er vant til at gå i kirke og bruge salmerne. Og vi er nok alligevel så glade for det, vi kommer fra, at vi ikke nænner at splitte det ad. For os rummer melodierne en musikalsk mulighed for at bevare forlægget, men alligevel at tage det et sted hen, hvor vi synes, det bliver vedkommende, siger Jacob. Både han og Maj-Britt har forståelse for, at nogle foretrækker at forsyne salmerne med mere moderne melodier mens andre har det stik modsat. Nogle har jo brug for orgelmusikken for at kunne nyde en salme, mens andre måske har brug for vores hjælp til at få den pakket ud, påpeger Maj-Britt. Ja, og for os er det jo oprindelig den smukke klassiske tradition omkring salmerne, der har givet os kærligheden til dem. Og den behandling, salmerne har fået af nogle klassiske komponister er jo fantastisk en Bach-koral står på sit helt eget niveau, mener Jacob og bliver mere eftertænksom. I virkeligheden kan man vel sige, at den traditionelle salmesang har været testet af historien, og om 100 år vil koralen stå der endnu. Og derudover vil der forhåbentlig være nogle nye alternative indspark, som vil lyde helt anderledes end Himmelblå. Mere om Himmelblå Himmelblaasalmer.dk Facebook.com/himmelblaasalmer CD-anmeldelse på s. 452 Annoncer

11 INSPIRATION FEM JULE-FAVORITTER FOR UNGDOMSKOR Af Solvejg Borgaa (Rise Kirke i Rødekro) Det første lys (S med klaver) Tekst: Johannes Johansen 1963, 1971 og 1974 Musik: Thomas Munch 2001 Fra 6 julesange for lige stemmer (eller løsblad), Forlaget Sela 1 En meget smuk og enkel, enstemmig sats, hvor jeg selv har tre solister, der hver synger et vers og hele koret kommer på i vers 4. Det virker supergodt, og ikke et øje er tørt. Har man mulighed for at sætte en cello på melodistemmen i sidste vers sammen med klaver og kor, er det fantastisk. Solsorte decemberfugl (SA og klaver/orgel) Tekst: Esther Traneberg Musik: Carl Ulrik Munk-Andersen, arr. Peter Lindhardt Toft Fra Børnekor i kirken 1, Dansk Sang En rytmisk sats, som er meget Høybye-inspireret og let at gå til. Nogle gange synes koret, at det er rart med nogle satser, der ikke kræver det helt vilde klangmæssigt, men hvor det mere er glæden der er i højsædet. Have yourself a merry little Christmas (SA med klaver) Tekst: Ralph Blane Musik: Hugh Martin, arr. Alexander L Estrange Fra A Christmas special, Faber Music En stjerne skinner i nat (SAA/SAT med klaver) Tekst: Eyvind Skeie Musik: Tore W. Aas Står i Fælles Sang, 3. udgave, LogosMedia Atter en sats, hvor man kan bruge solister og sætte hele koret på i omkvædet. Den er lavet til blandet kor, men kan hurtig gøres til en trestemmig sats i omkvædet. Stemmeføringen er lidt kedelig for 2. og 3. stemme, men når det bliver sat sammen, klinger det vældig smukt. Den kan fint bruges som udgang juleaften. Hosianna (SA med orgel) Tekst: Matt.21,5 & 9 Musik: Merete Kuhlmann Fra 4 julemotetter, FUK En sats, mit kor elsker, og som vi bruger som sidste nummer i en julekoncert. Der er en del musikalske udfordringer i den, men det er jo det spændende ved den. Jeg har nogle gange brugt en solist fra koret til at synge fra starten til takt 21, og så startet forfra med hele koret for at bygge satsen op. Det virker fint. En super sats, som virker stor og svær, men egentlig er utrolig enkel. Den kan læres udenad uden de store problemer. PO-bladet 447

12 ANMELDELSER EN BASISBOG TIL BØRNEKORARBEJDET Børnekor med poesi og bevægelse er en serie med idémateriale til børnekoret. 1 eren fra 2010 indeholder kanonsange og sanglege, og nu har Dansk Sang udsendt en 2 er med undertitlen Sange, stemmer, solmisation. Af Peter Lindhardt Toft (Tornby og Vidstrup Kirker ved Hjørring) Find alle farverne i Sensommervise ; kast fiskesnøren ud i Fuglen og fang en stor (eller lille) fisk i hver strofe; find mødestederne imellem stemmerne (og nyd dem) i Kom, lille hvide snefnug ; sjip Det er blevet vinter op i et frisk tempo eller syng den langsomt, akkompagneret af luftviolin; syng med gåsehud, bind sangen sammen med tykt klister, syng hemmelighedsfuldt. Blot nogle eksempler på de mange idéer, man i Margrethe Enevold og Pia Boysens nye korbog Børnekor med poesi og bevægelse 2 kan lade sig inspirere af til at lege udtrykket og indlevelsen frem. Vi har her at gøre med en udgivelse, der bærer præg af to forfatteres mange års erfaring med børnekor. Det kan man blandt andet se i det mangfoldige idémateriale samt de enkle og velklingende satser. Her er der gennemarbejdede stemmer, som ikke blot er fyld uden retning. Flerstemmigheden bygges op ved hjælp af solmisation, som er en virksom metode, hvor man på en enkel måde kan arbejde med intonation og frasering. Det giver også muligheder for at inddrage børnene som dirigenter og for at lege med tonerne. TIL BAL I LOEN Ved gennemsyngning af sangene følte jeg mig nogle gange hensat til Hjerl Hede, eller Frilandsmuseet. Sange som Midt i den kolde sne og Solen brænder rød og hed må tekstligt set blive historieundervisning ind i et idyl- liseret univers. Hvornår har vi sidst set storken på bondens tag, eller været til bal i loen til spillemandsmusik? I modsætning hertil er der Efterårssangen, som er en rytmisk sansesang og samtidig et godt eksempel på at solfa-stemmer (solmisation) ikke kun kan og skal bruges på det klassiske repertoire. Udgivelsen fremstår som en bog med spiralryg i et enkelt og smukt layout med fantasifulde og farverige illustrationer af Bolette Marie Madsen, bl.a. dansende håndtegn med tylskørter. Idékataloget er kortfattet og overskueligt, og det rummer både forslag, der kan praktiseres på stedet, og idéer til videre udvikling af både kor og korleder. I enkelte tilfælde medfører disponeringen af nodesatsen uhensigtsmæssig bladren frem og tilbage, når man skal akkompagnere, ligesom takttal virker malplacerede i så korte satser. OGSÅ TIL KIRKEN Samlet set fremstår Børnekor med poesi og bevægelse 2 som en gedigen grundbog for alle, der beskæftiger sig med børnekor. Her er kormateriale til børn fra 7-8-årsalderen med mange sange, man også kan bruge i kirken. Den mindre erfarne korleder kan komme i godt gang med korarbejdet, og den erfarne korleder kan hente inspiration til at komme videre. Her er en gedigen basisbog, man kan bygge hele sit børnekorarbejde op omkring. Køb den og brug den. 448 PO-bladet

13 ANMELDELSER Margrete Enevold (t.h.) er stifter af Det Kgl. Danske Musikkonservatoriums børnekor, som hun digerede fra 1979 til Pia Boysen (t.v.) er dirigent for Gentofte og Jægersborg kirkers spire-, børne-, junior- og pigekor og underviser i børnekormetodik ved bl.a. Sjællands Kirkemusikskole. Et tredje bind i Enevold og Boysens børnekorserie udkommer til foråret og får undertitlen Jul, påske flere salmer og sange. Margrethe Enevold og Pia Boysen Børnekor med poesi og bevægelse 2 Dansk Sang, 240 kr. 115 sider, og 39 titler BRUGSMUSIK I DEN SVÆRE ENDE På forlaget Partitur er udkommet 9 orgelkoraler af Karsten Houmark. De fleste af dem vinder på deres klanglige egenskaber og smukke stemmeføringer. Af Tom Pedersen (Give og Farre Kirker, Ribe Stift) Karsten Houmark er såvel udøvende jazzmusiker som kirkemusiker. Han er organist ved Reerslev Kirke syd for Hedehusene og har nu for første gang fået udgivet en nodesamling med orgelmusik. Det er et gennemgående positivt træk ved Karsten Houmarks ni orgelkoraler, at han udviser en særdeles veludviklet klangsans. Der er undervejs stilistiske træk til fælles med Jesper Madsen, især i Nu bede vi den Helligånd, som består af en række smukke jazzballade-agtige akkorder. Smuk er undervejs overgangen fra F-dur til A-dur og tilbage igen. Stykkets majestætiske afslutning er meget vellykket og gør hyppigt brug af den store septim. På bagsiden af PO-bladets september-nummer fortæller Karsten Houmark om sin nye musik, at det skal være brugsmusik. Med brugsmusik hentyder han nok til, at tre af stykkerne skal kunne bruges som begravelsespræludier: Dejlig er jorden, Altid frejdig og Til himlene rækker. Men hvis man tror, at de tre præludier er nogle, man lige griber til dagen før en tjeneste, bliver man skuffet. > PO-bladet 449

14 ANMELDELSER INCITERENDE STEMMER I Dejlig er jorden spilles melodien på manual 1 helt nodetro, medens manual 2 og pedalet laver udsmykkende bevægelser. Tempoet er 52 på ottendedelen, hvilket betyder, at melodien bliver utrolig langsom i forhold til de øvrige stemmer. Det er desværre ikke nemt at øge tempoet pga. de komplekse forløb i de øvrige stemmer. Måske havde det været bedre at slække lidt på sværhedsgraden i de omkringliggende stemmer og camouflere melodien ved en knap så nodetro gengivelse som hos forbillederne Reger og Bach ( Orgelbüchlein ). Altid frejdig er en lille perle i 3/4-takt med tydelig melodi i manual 1, ikke så komplekse forløb i manual 2 og med rolige, delvist trinvise bevægelser i pedalet. Noget misvisende er det dog, at melodien er noteret i F-dur, når komponisten udsætter den i C-dur for til sidst at forsøge at tvinge den til F-dur, hvilket giver den en uforløst afslutning. I Til himlene rækker må det anbefales at finde et register, der kan fremhæve melodien tydeligt i mellemstemmen. De omkringliggende stemmer og akkorder er nemlig så inciterende, at de let leder tankerne væk fra melodien. Man skal virkelig spidse øren for at fastholde melodien, men smukt er det hele vejen ikke mindst den skuffende afslutning, inden satsen lægger sig til ro i D-dur. INVITATION TIL FORDYBELSE Foruden Dejlig er jorden indeholder samlingen to julemelodier. Hjerte, løft din glædes vinger er en kompleks, meget smuk og vellykket sats, hvorimod Den yndigste rose er for svær at spille i forhold til det musikalske resultat, der kommer ud. Den ser enkel ud, men tag ikke fejl. Jeg synes ikke, den rent orgel-ergonomisk passer til instrumentet, og på mig virker den for konstrueret. Det bedste resultat fås altid ved at arrangere/komponere musikken i tæt berøring med orgelet og ved orgelet. Af de øvrige orgelkoraler må Den store Mester kommer fremhæves som en af samlingens flotteste satser. Den giver mindelser om Max Reger. Alt i alt er 9 orgelkoraler en vellykket samling og debut. Udformet til spillere, der er indstillet på at ville fordybe sig. Vil man bruge den energi, det kræver at få Karsten Houmarks musik til at blomstre, så får man til gengæld megen smuk musik tilbage. Karsten Houmark 9 orgelkoraler Forlaget Partitur, 115 kr. INDHOLD 1. Dejlig er jorden 2. Altid frejdig, når du går 3. Den store mester kommer 4. Den yndigste rose er funden 5. Du, Herre Krist 6. Hjerte, løft din glædes vinger 7. Jesus, dine dybe vunder 8. Nu bede vi den Helligånd 9. Til himlene rækker 450 PO-bladet

15 ANMELDELSER ET FESTFYRVÆRKERI FOR ORGLET Forlaget Trumph har udgivet tre eksklusive bind med orgeludsættelser af kendte orkesterværker, som i bred forstand kan betegnes som festmusik. Det nyeste er fra Af Thorkil Mølle (Nørre Galten og Vissing Kirker, Aarhus Stift) Fra det svenske forlag Trumph har jeg modtaget udgivelsen Festmusik, vol. 3 til anmeldelse. Der er tale om et nydeligt bind i A4 størrelse (højformat) med for- og bagside i stift karton, alt sammen indbundet med en solid og praktisk spiralryg. Nodetrykket er fint, dog hører selve nodebilledet ikke til de største, men er bestemt læsbart. Selv om pladsen er udnyttet fuldt ud, er indtrykket overskueligt med gentagelser, bladvending osv. placeret hensigtsmæssigt. Ydermere er udgivelsen udstyret med (forrest) en indholdsfortegnelse, hvor satsernes rækkefølge er fastlagt alfabetisk efter komponistnavn. Herefter følger korte noter, ikke bare over komponisterne, men også de medtagne værker. Bagerst i hæftet findes en fortegnelse over alle komponister og værker i Festmusik, vol Al tekst er på engelsk. MOZART MØDER FRANSK KAPTAJN Det tredje bind udgør i sig selv en ganske omfattende antologi på over 230 sider, langt overvejende med kompositioner, som ikke er skrevet for orgel. De knap 50 satser er med andre ord transskriptioner noget som slet ikke er fremmed for organister, men i denne samling møder jeg alligevel værker, jeg ikke havde forventet. Hovedparten af de 28 komponister vil være velkendte, men den franske barokkomponist Jean-Joseph Mouret kender jeg ikke meget til, og en komponist som den franske romantiske Émile Waldteufel havde jeg nok ikke ventet at se. Claude Joseph Rouget de Lisle ( ) sagde mig heller ikke noget i første omgang, men denne franske ingeniør og kaptajn i militæret har såmænd komponeret La Marseillaise. Ellers lutter kendte, større eller mindre komponister, her repræsenteret af 1-2 kendte og elskede værker (Mozart dog med hele syv, inklusive Papagenos Der Vogelfänger bin ich ja fra Tryllefløjten ). SKÆBNESYMFONI OG HUMLEBI Langt hovedparten af transskriptionerne og/ eller arrangementerne kræver et orgel med to manualer og pedal, hvilket desværre umuliggør brug i mine egne små landsbykirker. Andre må derfor glæde sig over transskriptioner af den berømte førstesats fra Beethovens 5. symfoni (i hvilken situation er det lige, man har brug for den?), Dvoráks herlige Humoresques eller Griegs Bryllup på Troldhaugen! Samlingen mangler heller ikke Rimskij-Korsakovs Humlebien, Saint-Saëns Svanen fra Dyrenes Karneval eller Mussorgskijs Promenade fra Udstillingsbilleder, et Moment Musicaux af Schubert eller førnævnte Waldteufels Skøjteløbervals fra Les Patineurs. Udvalget kan diskuteres, og der er da satser, jeg ikke ser megen praktisk anvendelse for hvad skal vi med Papagenos arie? Men smag PO-bladet 451

16 ANMELDELSER og behag og ikke mindst situationer er meget forskellige, så i antologien bør enhver kunne finde musik efter sit temperament. Udgivelsen er et festfyrværkeri af ja, festmusik til lejligheder af forskellig art: kraftig og vital musik, afdæmpet og blid musik, rolig og indsmigrende musik osv. GARANTI FOR EN OPLEVELSE Arrangementer og transskriptioner virker til at være meget fornuftigt udført (adskillige fagfolk bidrager), men i den slags arbejde må der jo i ny og næ hugges en hæl og klippes en tå. Sværhedsgraden virker ikke skræmmende, fra det ganske enkle til det mere komplekse og virtuose. Er man med andre ord på udkig efter et nyt repertoire af festmusik, så prøv at se i denne udgivelse. Tilhørerne vil hvad enten det drejer sig om gudstjeneste/kirkelig handling el- ler om en koncert med garanti få sig en oplevelse. Bach, Beethoven og mange flere Festmusik, vol. 3 Trumph 699 kr. hos Noder.dk For indholdsoversigt henvises til Trumph.se SALMER MED PROVOKATION OG NERVE Himmelblå har ladet vente på sig med nyt fra deres unikke salmeunivers. Og cd en Sov sødt barnlille er ventetiden værd ifølge vores anmelder, som selv er specialist i rytmiske salmefortolkninger. Af Mads Granum (Lindevang Kirke, Københavns Stift) Rock/electronica bandet Himmelblå sætter en spændende og ambitiøs standard for, hvad der kan opstå i mødet mellem moderne elektronik, salmebogen og ikke mindst en stærk musikalsk passion. Sov sødt barnlille rummer ti salmer i meget forskellige arrangementer. Udgangspunktet for Himmelblås arrangementer ligger i teksterne, som understøttes med laptop, synthesizere, kor, akustiske og elektriske instrumenter. Musikken er velproduceret og til trods for de mange lag og den store dybde i mixet, fremstår salmerne med en umiddelbar nerve og bliver vedkommende for lytteren. 452 PO-bladet

17 ANMELDELSER SCI-FI MED VEMODIG GUITAR Åbningsnummeret, Jakob Knudsens Se, nu stiger solen, er så elegant arrangeret, at jeg straks følte mig henført til en open air koncert ved Randers Fjord i selskab med livets forgængelighed og opstandelsen. Jesper Smalbros luftige og samtidig insisterende bas, Jacob Schjødt Worms Mark Knopfler-inspirerede guitar og Keld Braüners spændstige trommespil gør sig rigtig godt sammen. Produktionen leder ved salmer som Jesus det eneste og Min Jesus, lad mit hjerte få tankerne hen på et scifi-univers med et utal af subtile lydflader akkompagneret af bl.a. vemodig guitar, harmonika, klokkespil og sansula. Ved salmen Jeg er træt og går til ro er der en næsten naiv enkelhed, dog uden at det på nogen måde bliver banalt. Det hele bindes sammen af Maj-Britt Vibe Dørkens smukke og nærværende vokal. Hun evner den svære balancegang at fortolke uden at overfortolke. Vokallyden er rigtig flot produceret, og flere steder krydret med spændende diskrete dubs og effekter der åbner og lukker brat ned. UDEN ANTYDNINGENS KUNST Himmelblå ønsker at ruske op i os, provokere og tage et livtag med pænheden. Det gør sig også gældende ved cover-motivet, som forestiller en forpjusket udseende, aldrende mand med fuldskæg og lukkede øjne, iført hvid skjorte og sort slips. Måske er han død? Hen over panden står titlen Sov Sødt Barnlille. Modsætninger mødes, og man undrer sig og udfordres, hvilket selvfølgelig er hele pointen. Jeg synes nu alligevel, det er et pudsigt valg og lidt synd. Hvor musikken lokker mig og lader mig gå på opdagelse, virker forsiden derimod frastødende right in your face med en kluntet grafisk opsætning, som ikke lever op til resten af det gennemførte materiale. Her savner jeg antydningens kunst. FLOT OPFØLGER Himmelblå har med Sov sødt barnlille lavet en flot og gennemført opfølger på deres debutalbum Sorrig og glæde fra Det er et band, som fortjener et nærmere bekendtskab, og som jeg kan give mine allervarmeste anbefalinger både live og på cd. Himmelblå Sov sødt Barnlille Egen udgivelse 150 kr. på Himmelblaasalmer.dk INDHOLD 1. Se, nu stiger solen af havets skød 2. Jesus det eneste 3. Sov sødt Barnlille 4. Du ved det nok, mit hjerte 5. Du, Herre Krist 6. Herre Gud! Dit dyre navn og ære 7. Min Jesus, lad mit hjerte få 8. Giv mig, Gud, en salmetunge 9. Vær du mig nær 10. Jeg er træt og går til ro PO-bladet 453

18 ANMELDELSER JULENS SALMER I JAZZKLÆDER Så blev tiden moden til en jule-cd fra Den Danske Salmeduo. Deres bagkatalog skruer forventningerne op og På stjernetæpper lyseblå skuffer ikke. Af Filip Graugaard Esmarch De velanskrevne jazzmusikere Hans Esbjerg, klaver, og Christian Vuust, saxofon og her især klarinet, har efterhånden optrådt som Den Danske Salmeduo gennem mere end 15 år. Mere end 250 koncerter er det blevet til, primært i kirker. At Aarhus-duoens femte cd er med julesalmer, er på én gang fuldstændig naturligt og en smule overraskende. I et interview ved udgivelsen af deres forrige cd gav Christian Vuust udtryk for, at duoen ofte var blevet opfordret til at lave en jule-cd, og at de faktisk havde forsøgt uden held. De oplevede, at selvom julesalmerne ikke virkede slidte i kirken, så manglede de når duoen forsøgte at spille dem en friskhed, som kunne give inspiration til fortolkninger. På stjernetæpper lyseblå levner heldigvis kun få spor efter, at Esbjerg og Vuust skulle have savnet inspiration til at blæse et originalt pust ind over de folkekære salmer. Dejlig er jorden virker underligt spæd og uforløst. Men ellers må den store variation i fortolkningernes radikalitet tilskrives duoens grundige overvejelser om, hvad melodierne kan bære. Den Danske salmeduo klæder også denne gang salmerne i smagfuld jazz med effektfulde strejf af folklore og betydelige elementer af klassisk musik. Naturligvis i afvekslende blandingsforhold. Den minimalistiske Det kimer nu til julefest er faktisk med bl.a. sin fugatomellemdel mere klassisk end jazz. BLÆSERKVARTET OG ORGELDRONE Når det faste koncept placerer overraskelserne som centralt element, har man ikke noget påtrængende behov for fornyelse fra cd til cd. Den mest iørefaldende nytænkning på julecd en møder vi i Hjerte, løft din glædes vin- 454 PO-bladet

19 ANMELDELSER ger, som leder tankerne hen på Carl Nielsens blæserkvintet. Christian Vuust udgør her en énmandskvartet, som på sopransax, klarinet, tenorsax og basklarinet spiller koralbogens udsættelse. Det er det hele. Men det følger vel at mærke efter et frit jazzpræludium med et fremtrædende klaver i en kompleks kollektiv improvisation/komposition, hvor de fire blæsere kommer ind med fabulerende, sammenvævede fraser. At idéen forløses så overbevisende af to musikere, er ganske imponerende. Ulempen må så være, at duoen ikke kan genskabe den live. Spændende på en helt anden måde er O kom, o kom, Immanuel. Hele vejen ligger der en drone-akkord og ulmer fra noget, der lyder som et trædeorgel. Det underbygger fint karakteren af middelalderlig messesang. Melodifremførelsen er en lektion i musikalsk enkelhed med et afgørende tvist: Melodien præsenteres af både tenorsax og klaver, og fra klaveret høres derudover intet andet end simple sekstparalleller, som netop som de truer med at blive ubærligt banale afløses af en mere skæv kromatisk nedgang i understemmen. KVALITETS-JULEMUSIK Salmemelodierne gengives nodetro med markante undtagelser: I Venner! sagde Guds engel blidt præsenteres Henrik Rungs melodi i swingrytme, og Barn Jesus får en legende, Balkan-inspireret fortolkning i 7/8-takt. Glade jul er uhyre stramt arrangeret. Et obligat jazzvals-ostinat af tomme kvarter og kvinter ledsager basklarinettens nodetro melodi, og umiddelbart forekommer det irriterende simpelt. Men det er rigtigt set. En enkel melodi klædes godt af et nedbarberet arrangement når melodien i sig selv er så smuk som Franz Grubers. Den Danske Salmeduos juleopus rummer masser af eminent sammenspil, og musikerne besidder hver især en sjælden gave for at levere melodisk tilfredsstillende improvisationer. Der er god grund til at glæde sig over, at duoen kom fri af sin ærefrygt over for julens salmemeloder. Nu vil den (måske også med en koncert) blive en kærkommen julegæst hos rigtig mange af os, der synes, at også julemusik skal være kvalitetsmusik. Og at det er forfriskende med noget ganske anderledes. Den Danske Salmeduo På stjernetæpper lyseblå Aero Music 150 kr. hos PladeKisten.dk INDHOLD 1. Dejlig er den himmel blå 2. Glade jul, dejlige jul 3. Hjerte, løft din glædes vinger 4. Barn Jesus i en krybbe lå 5. Blåt vælded lys frem 6. Julebudet til dem der bygge 7. Venner! sagde Guds engel blidt 8. Dejlig er jorden 9. Julen har bragt velsignet bud 10. Et barn er født i Betlehem 11. Kimer, I klokker! 12. De hellig tre konger 13. O kom, o kom, Immanuel 14. Det kimer nu til julefest 15. Vær velkommen, Herrens år PO-bladet 455

20 FORSPIL Jens Morsing er organist i Voldum og Rud Kirker mellem Aarhus og Randers. Han vil af og til bidrage med noder til PO-bladet. Har du også noget, som kunne være til inspiration for kollegaer, så skriv til 456 PO-bladet

21 Den Jyske Sangskoles 9. Masterclass Vokalselskabet GLAS en ekstraordinær vokaloplevelse GLAS synger smukke, melankolske, rytmiske og humoristiske satser med udgangspunkt i den bulgarske folkemusiktradition og syngemåde. Under koncerten fortæller GLAS historierne bag sangene. Koncerten kan kombineres med workshop for kor og sangere på begynder og øvet niveau. Musikprofessor fra UCLA, Timothy Rice, siger om Glas: - a high level of musical artistry. Glas CD KOPIRIN blev i 2010 nomineret til en Danish Music Award. Kontakt: Maria Kynne / / / vokalselskabetglas.dk PO-bladet 457

22 Digte af Carina Wøhlk Musik af Hans Ole Thers WILHELM HANSEN MUSIKFORLAG NYHED FRA WILHELM HANSEN MUSIKFORLAG Carina Wøhlk og Hans Ole Thers SALMESKAT 30 nye danske salmer for sang med orgel- eller klaverakkompagnement Carina Wøhlk og Hans Ole Thers SALMESKAT 30 nye danske salmer for blandet kor a cappella SALMESKAT 30 nye danske salmer Helligaandskirkens kirkekor Hans Ole Thers, dirigent og organist 15 Solen fylder kirken Dåb Tekst: Carina Wøhlk Musik: Hans Ole Thers 1. So - len fyl - der kir ken, lys fra hjer - tets hjem. Barn, din stem - mes knir ken - - brin ger - smi - let frem. Du bæ-res til då- ben. Og him-len står å- ben. Gud luk ker - dig ind. Copyright 2011 Edition Wilhelm Hansen AS, København Bornholmsgade 1A København K telefon: / fax: / Se flere nyheder på webshop.ewh.dk

23 Sjællands Kirkemusikskole Allehelgensgade Roskilde Tlf Mail: Sjællands Kirkemusikskole Kurser forår 2012 Klaverakkompagnement til fællessang: For organister og andre Sted: Lindevangs Kirke, Frederiksberg. Underviser: Mads Granum. Tid: mandage i jan-marts 2012 Babysalmesang: For organister, præster, sognemedhjælpere, kirkesangere m. fl. Underviser: Anne-Mette Riis. Kontakt SjK for nærmere tid og sted Musik i kirken med 1-3-årige: For organister, præster, sognemedhjælpere m. fl. Underviser: Anne-Mette Riis. Kontakt SjK for nærmere tid og sted Latinamerikansk vokal kirkemusik: Mesterkursus for korledere med Saul Zaks og for sangere med Signe Asmussen Desuden mulighed for andre for at synge med i koret, eller overvære kurset passivt Sted: Roskilde. Tid: februar 2012 Arrangement for kor og ensembler samt brugsklaver og/eller brugssang Sted: Roskilde. Tid: 6 fredage i marts-april Undervisere: John Høybye, Jan Lund m. fl. Sommerkursus i Haslev højt til loftet Tid: juni Orgel-, sang- og klaver-workshop; korprojekt, foredrag mm Sang/stemmetræning især for præster og sognemedhjælpere Individuelle aftaler indgås Kurserne er indtægtsdækket, så der kan anvendes midler bevilget gennem kompetencefonden. Tilmelding: kursusbrochurer og tilmeldingsblanketter kan hentes på: samt rekvireres ved henvendelse på telefon eller mail Flere detaljer samt yderligere kurser annonceres gennem hjemmesiden Sjællands Kirkemusikskole er en folkekirkelig institution, der har til formål at uddanne organister, kirkesangere og kirkekorledere. Uddannelserne omfatter såvel undervisning på basisniveau som længerevarende kompetencegivende uddannelser, samt efteruddannelse. Sjællands Kirkemusikskole tilbyder også eksamensfri undervisning for ansatte i folkekirken. Sjællands Kirkemusikskole udbyder desuden hvert år et antal kurser.

24 Illustreret af Suzanne Ulrikka Pedersen S n Illustreret af Jeanette Brandt Sigurd Barrett RINGSKLAVER 4 lodi ABONNEMENT 4 MIX Prøv Dansk Sangs splinternye Dit eget personlige abonnement med 50 % i rabat Tina Buchholtz Esmaralda og heksene fra Titicaca lda og heksene fra Titicaca Go musik let at spille af Søren Reiff SIGURDS ABC SANGBOG Anders Møller Sommer Reiffs rytmer II Grete Granerud Sange om engle Emnesange og -idéer for indskoling og mellemgruppe 18 MUSISK INDSKOLING 1 ÅRETS DANSKE BØRNESANGE Et udvalg af sange fra Spil Dansk Dagens Sangskriverkonkurrence 2011 Sammensæt dit eget abonnement og vælg mellem alle produkter i nyhedskataloget Dansk Sang Magasinet nr. 33. En moderne bogklubmodel, hvor du selv bestemmer, hvad du vil modtage. Hvilke målgrupper? Alle! Skoler, musikskoler, kirker, gymnasier, børnehaver, fritidsordninger og private, kort sagt alle med interesse for musikpædagogik. Hvordan gør jeg? i Dansk Sang Magasinet nr. 33. Du kan bede om gratis at få magasinet tilsendt ved at udfylde kuponen nederst på siden, og du kan se magasinet. på nr. 33 og send den til Dansk Sang senest den 1. november Du kan dog også bestille fra www Se og lyt til eksempler fra bøgerne på Hvad koster det? Pris fra ca. kr. 400,- + moms og forsendelse 2 gange om året. Prisen på pakken er variabel. Den afhænger af, hvor mange produkter du vælger, men du er altid sikret abonnentrabatten på 50 % i forhold til løssalgsprisen. Hvis du ikke selv ønsker at vælge eller glemmer det får du en abonnementspakke, som forlaget har sammensat. Pris ca. kr. 500,- + moms og forsendelse 2 gange om året. Undervisningsmiddelprisen 2011 Ja tak! Send mig gratis Dansk Sang Magasinet nr. 33 Navn: Denne slip sendes til: Dansk Sang Gudenåvej Herning Adresse:

25 Musik til advent og jul JULE MEDITATIONER af Robert Coates JULEMEDITATIONER af Robert Coates over Away in a manger, Once in Royal Davids City, O little town of Betlehem og O come all ye faithful Kr. 130,00 Orgelkoral af Ivar Mæland over ET LIDET BARN SÅ LYSTELIGT Norsk folketone Kr. 65,00 ADVENTSMUSIK af Robert Coates Kr. 90,00 NODEhandleren Bent Påske Tlf

26 Orglet i Volstrup Kirke 15 stemmer fordelt på 2 manualer og pedal Arkitekt Øjvind Jørgensen BRUNO CHRISTENSEN & SØNNER ORGELBYGGERI ApS Terkelsbøl Bygade 59 DK Tinglev Tlf: Fax:

27 Koncerter af alle slags og i alle prislag - vælg i ro og mag! 124 udbydere med 340 koncertforslag sselvelv Bestil gratis NYHEDSBREV på hjemmesiden! Eller præsentér dig selv på siden i ét år med foto, lydprøve og op til 5 koncertforslag for kun 775 kr. Ring / mail kirkekoncert.dk

28

29

30 NYHED NODELAMPE MED REGULERBAR LYS OG HÅNDVARME Temperator orgellampen er udviklet specielt til brug på orgler og fungerer samtidigt som nodebelysning og varmekilde. Luften over manualer holdes behageligt opvarmet, hvorved der skabes et bedre arbejdsklima for organisten selv ved en reduceret rumopvarmning. Temperatorlampen er fremstillet i massiv børstet messing og fremtræder i øvrigt som de lamper der traditionelt er i brug på mange orgler landet over. Det har ved udviklingen været væsentligt at lampen ikke fremstår som et apparat, men som en klassisk lampe i bedste håndværksmæssige udførelse. Ingeniørfirma B. Skou`s eftf. MAASS & CO. A/S Damagervej 24, 8260 VibyJ. Tlf.: Fabrikation og projektering til kirkerum og orgler. Tilbud / rådgivning uforbindende

31 RAFFINADERIET.DK

32 Værsgo. CO10 har sørget for, at du kan tjene penge på din lønkonto Som du måske ved, så har CO10 en aftale med Lån & Spar. Aftalen betyder, at du som medlem kan få Danmarks suverænt højeste rente på din lønkonto. Med LSBprivat Løn får du hele 5% på de første kr. på kontoen og 0,25% på resten. Det betyder, at du får mere ud af dine penge hver eneste dag. Også, når du ikke bruger dem. Det er nemt at få mere at vide Du får ikke bare mere på lønkontoen hos Lån & Spar. Du får en bundsolid bank, som holder hvad den lover og som har fokus på dig og de ting, som du synes er vigtige. Hvis du vil vide mere om, hvad 5% kan betyde for din økonomi, så tag en snak med en af vores rådgivere, som hurtigt kan fortælle dig om og hvorfor, det kan betale sig for dig at skifte bank. Ring: Ring til os på Online: Gå på co10bank.dk og vælg book møde. Så kontakter vi dig, så du kan få mere at vide om, hvad det betyder at få Danmarks højeste rente på din lønkonto. SÅDAN FÅR DU 5% PÅ DIN LØNKONTO For at få den høje rente skal du være medlem af CO10 og du skal samle hele din privatøkonomi hos Lån & Spar. LSBprivat Løn får du på baggrund af en almindelig kreditvurdering. Rentesatserne er variable og gældende pr. 15. august Hvis du allerede er kunde hos Lån & Spar, så kontakt din rådgiver og hør, hvordan du får 5% i rente på din lønkonto.

33 Universitetskoret Lille MUKO KORSANG DER VEDKOMMER Et af Danmarks bedste kor tilbyder fængende koncerter med et varieret musikalsk indhold og et levende musikalsk udtryk. Lille MUKO har gennem mere end 40 år vundet popularitet for sine elskede fortolkninger af danske salmer og sange, ikke mindst gennem talrige CD-indspilninger. I 2012 tilbyder vi koncertprogrammer, der tager udgangspunkt i årstidernes danske sange og salmer kombineret med spændendeog vedkommende ny og ældre kormusik. Lille MUKO er et både intelligent og opfindsomt kor, der præsenterer forrygende fortolkninger Denne koncert vil være et af de kunstneriske højdepunkter i årets Vendsyssel Festival. Nordjyske Stiftstidende aug Læs mere om koret på Koncertbooking: Lill Heidebo Tlf

MUSIK GIDEONSKOLENS UNDERVISNIGSPLAN. Oversigt over undervisning og forhold til trinmål og slutmål

MUSIK GIDEONSKOLENS UNDERVISNIGSPLAN. Oversigt over undervisning og forhold til trinmål og slutmål MUSIK GIDEONSKOLENS UNDERVISNIGSPLAN Oversigt over undervisning og forhold til trinmål og slutmål Ministeriet skriver: Formål for faget Musik Formålet med undervisningen i musik er, at eleverne udvikler

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Del 1 Introduktion til Spil Smart. Forord af Liv Beck og Tove Sørensen 06. Kjeld Fredens udtalelse om Spil Smart konceptet 07

Indholdsfortegnelse. Del 1 Introduktion til Spil Smart. Forord af Liv Beck og Tove Sørensen 06. Kjeld Fredens udtalelse om Spil Smart konceptet 07 I SMN: 97 907 06801 95 7 Pr odukt : SPNA1 1 1 1 607 Indholdsfortegnelse Del 1 Introduktion til Spil Smart Forord af Liv Beck og Tove Sørensen 06 Kjeld Fredens udtalelse om Spil Smart konceptet 07 Spil

Læs mere

I 1945 begyndte hun at oversætte børnebøger, siden voksenlitteratur og havde en meget produktiv karriere som oversætter, forfatter og digter.

I 1945 begyndte hun at oversætte børnebøger, siden voksenlitteratur og havde en meget produktiv karriere som oversætter, forfatter og digter. Måne og sol 1 Måne og sol, vand, luft og vind og blomster og børn skabte vor Gud. Himmel og jord, alting er hans, 2. Jesus, Guds søn levede her og døde for os, lever i dag, ja, han er her, ja, han er her,

Læs mere

Musikundervisning i den nye skolereform.

Musikundervisning i den nye skolereform. Musikundervisning i den nye skolereform. Den nye skolereform vil give et kæmpe løft til samarbejdet mellem Musikskolen og folkeskolerne i Lemvig Kommune. Det er en enestående chance for at understøtte

Læs mere

Koncertoplevelse - og fællessang i spil dansk ugen 27.okt.-31.okt.2014

Koncertoplevelse - og fællessang i spil dansk ugen 27.okt.-31.okt.2014 Vær med til at markere Jammerbugt Kommune som Spil Dansk kommune 2014 Koncertoplevelse - og fællessang i spil dansk ugen 27.okt.-31.okt.2014 Giv jeres omgivelser og personale en uventet og enestående musikoplevelse.

Læs mere

Musikskolen har brug for dig i uge 15!! Læs om vores aktiviteter og meld dig til!

Musikskolen har brug for dig i uge 15!! Læs om vores aktiviteter og meld dig til! Musikskolen har brug for dig i uge 15!! Læs om vores aktiviteter og meld dig til! Kære elever og forældre! I uge 15 vender musikskolen op og ned på, hvordan vi gør tingene. Den normale undervisning bliver

Læs mere

Mål Indhold Gode råd Materialer

Mål Indhold Gode råd Materialer På Tjørnegårdskolen Sang 0. 2, Mål Indhold Gode råd Materialer Glæden ved sang Kende et repetoire af nye, ældre danske sange og salmer Sange med flotte melodier, og tekster, der er sjove at synge. Forskellige

Læs mere

KORLEDERSTEMMEN Efteruddannelse for korledere i stemmebrug og vokalt arbejde i korprøven

KORLEDERSTEMMEN Efteruddannelse for korledere i stemmebrug og vokalt arbejde i korprøven KORLEDERSTEMMEN Efteruddannelse for korledere i stemmebrug og vokalt arbejde i korprøven FOLKEKIRKENS UNGDOMSKOR STEMMEN KORLEDERENS VIGTIGSTE INSTRUMENT De seneste årtiers fokus på stemmedannelsen i koret

Læs mere

Hurtigt overblik. Søndag d. 6. september: Mit liv som naver. Søndag d. 11 oktober: Sang og musik foredrag : Efterårsglød

Hurtigt overblik. Søndag d. 6. september: Mit liv som naver. Søndag d. 11 oktober: Sang og musik foredrag : Efterårsglød SØNDAGSCAFÉ I SCT. OLAI SOGNEGÅRD PROGRAM 2015/2016 SØNDAGSCAFÉ KIRKEKONCERTER ANDRE ARRANGEMENTER SCT. OLAI SOGNEGÅRD SKAGENSVEJ 210, HØJENE Arrangør: Sct. Olai menighedsråd Hurtigt overblik Søndag d.

Læs mere

Musik Musik Musik s k o l e t j e n e s t e n

Musik Musik Musik s k o l e t j e n e s t e n Musik s k o l Musik Musik e t j e n e s t e n Kan du høre kirkeklokken, der hvor du bor? Hvordan synes du, den lyder? I gamle dage ringede kirkeklokkerne, når der var krig eller ildebrand. De kunne advare

Læs mere

Musikundervisning fra første til fjerde klasse på Interskolen

Musikundervisning fra første til fjerde klasse på Interskolen Musikundervisning fra første til fjerde klasse på Interskolen Formål Formålet med undervisningen er, at eleverne udvikler deres evne til at opleve musik og til at udtrykke sig i og om musik, herunder synge

Læs mere

Hurtigt overblik. Søndag d. 7. september: Vendelbomål Vendsysselgildet. Søndag d. 5. oktober: Med lama og hest til Amazoneflodens

Hurtigt overblik. Søndag d. 7. september: Vendelbomål Vendsysselgildet. Søndag d. 5. oktober: Med lama og hest til Amazoneflodens SØNDAGSCAFÉ I SCT. OLAI SOGNEGÅRD PROGRAM 2014/2015 SØNDAGSCAFÉ KIRKEKONCERTER ANDRE ARRANGEMENTER SCT. OLAI SOGNEGÅRD SKAGENSVEJ 210, HØJENE Arrangør: Sct. Olai menighedsråd Hurtigt overblik Søndag d.

Læs mere

Tro og ritualer i Folkekirken

Tro og ritualer i Folkekirken Tro og ritualer i Folkekirken 1) Kristendommen har været den største religion i Danmark i mere end tusind år. I løbet af de sidste 30 år er der sket en forandring med religion i det danske samfund, fordi

Læs mere

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004 Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet Søndag 1 O skabelsens morgen, det helt nye liv nu vælder med kraft i os ind. Det styrker og nærer, beriger vor tro og virker helt ind i vort sind. 2

Læs mere

Glade jul dejlige jul

Glade jul dejlige jul Dejlig er den himmelblå både på den gammelkendte melodi, og så også den dejlige vi lige hørte.. Himmelblå- Så var der også Kære Susan med de himmelblå tillykke Englene og Fanden det kvaj, de står ved hver

Læs mere

nu titte til hinanden

nu titte til hinanden nu titte til hinanden Taget fra Børnetekstrækken, Bog 10 Udvalgt salme Nu titte til hinanden. ( Syng med, Lohse nr. 79 el. DDS nr. 750). Tekst Se Udvalgt salme Mark 10,14b. Huskeord (Vælg et af følgende

Læs mere

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år)

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) De pædagogiske processer skal lede henimod, at barnet ved slutningen af vuggestuen med lyst har tilegnet sig færdigheder og viden, som sætter

Læs mere

Skoleåret 2015/16. Hent inspiration til samarbejdet mellem. Folkeskole & Musikskole

Skoleåret 2015/16. Hent inspiration til samarbejdet mellem. Folkeskole & Musikskole Idékatalog Skoleåret 2015/16 Hent inspiration til samarbejdet mellem Folkeskole & Musikskole Maj 2015 Udgave 5 (revideret udgave) Skolereformen - hvad kan vi? - Hent inspiration fra egen musikskole her

Læs mere

På rejse med musikken

På rejse med musikken Eksotiske fugle På besøg hos DR SymfoniOrkestret s. 2 På rejse med musikken Du skal snart på besøg hos DR SymfoniOrkestret. Her skal du høre symfoniorkestret spille flere forskellige musikværker. Men vi

Læs mere

Åben Efterskole. Onsdag d. 22/9 2010 kl. 20.00: Mai Allermand med band. Entré 50 kr.

Åben Efterskole. Onsdag d. 22/9 2010 kl. 20.00: Mai Allermand med band. Entré 50 kr. Åben Efterskole Arrangementer på Den Rytmiske Efterskole skoleåret 2010/11 Vi byder jer alle velkomne til en række spændende koncerter med nogle af Danmarks bedste musikere samt arrangementer hvor skolens

Læs mere

Velkomst og tema: Prædiken:

Velkomst og tema: Prædiken: Gudstjeneste 180115 10.30 - Brændkjærkirken 2 s.e. H3K 2. Tekster: Mos 33,18-23; Joh 2,1-11 (afslutning af prædiken: Rom 12,9-12a) Prædiken af sognepræst Ole Pihl Salmer: DDS 4 Giv mig Gud en salmetunge

Læs mere

Besætning: Martin Schack; piano Morten Ramsbøl: kontrabas Morten Lund; trommer Jacob Fischer; guitar (#2,#4,#5,#9,#12)

Besætning: Martin Schack; piano Morten Ramsbøl: kontrabas Morten Lund; trommer Jacob Fischer; guitar (#2,#4,#5,#9,#12) JAZZ PÅ DANSK Kære lytter! "Jazz på dansk" er opsummeringen af ti års arbejde med danske sange, som jeg ka li at spille dem. Denne cd er et produkt af min freelance-virksomhed herhjemme og i udlandet.

Læs mere

14.- 16. september 2015 på Emmaus Galleri og Kursuscenter i Haslev

14.- 16. september 2015 på Emmaus Galleri og Kursuscenter i Haslev Tidssvarende gudstjeneste på et luthersk grundlag? - kirkemusikalske udfordringer i 2015 14.- 16. september 2015 på Emmaus Galleri og Kursuscenter i Haslev Hermed indbyder vi til den årlige tværfaglige

Læs mere

DODO & THE DODOS UPGRADE

DODO & THE DODOS UPGRADE DODO & THE DODOS UPGRADE Dodo Gad: Vokal, kor Jens Rud: Vokal, kor, percussion Steen Christiansen; Keyboard, bas, kor Lars Thorup: Trommer, percussion Anders Valbro: Guitar DODO & THE DODOS UPGRADE Produceret

Læs mere

Årsplan Skoleåret 2014/2015 Musik Nedenfor følger i rækkefølge undervisningsplaner for skoleåret 14/15. Skolens del og slutmål følger folkeskolens

Årsplan Skoleåret 2014/2015 Musik Nedenfor følger i rækkefølge undervisningsplaner for skoleåret 14/15. Skolens del og slutmål følger folkeskolens Årsplan Skoleåret 2014/2015 Musik Nedenfor følger i rækkefølge undervisningsplaner for skoleåret 14/15. Skolens del og slutmål følger folkeskolens fællesmål slut 2009. 1 FAGPLAN. SIDE: AF: FAG: Musik KLASSE:

Læs mere

FAVRSKOV MUSIKSKOLE. Julemåneden er i gang og der er meget at glæde sig til - også i musikskolen.

FAVRSKOV MUSIKSKOLE. Julemåneden er i gang og der er meget at glæde sig til - også i musikskolen. Sæson 2014/15 Volume 2 Nyhedsbrev FAVRSKOV MUSIKSKOLE Indhold Julehilsen...1 Kirkekoncert i Røgen...2 Julegalop og Lucia...2 Bazartilbud...3 Fotos fra Bazaren...3 Nye rytmikhold...4 Kommende arrangementer...4

Læs mere

Vindblæs. Musikskole. Program

Vindblæs. Musikskole. Program Vindblæs Musikskole Program 2013/2014 Velkommen Velkommen til Vindblæs Musikskole! Det er en gave livet igennem at kunne spille på et instrument eller være god til at synge. At spille musik træner ens

Læs mere

Nyvej 7, 5762 Vester Skerninge - Tlf. 62241600 - www.vskfri.dk - skoleleder@vskfri.dk. Fagplan for Musik

Nyvej 7, 5762 Vester Skerninge - Tlf. 62241600 - www.vskfri.dk - skoleleder@vskfri.dk. Fagplan for Musik Fagplan for Musik Formål Formålet med undervisningen i musik er, at eleverne udvikler deres evne til at opleve og fordybe sig i sang, musik og bevægelse, og til at udtrykke sig på disse områder. Gennem

Læs mere

Målgruppe: Musiklærere og andre interesserede undervisere

Målgruppe: Musiklærere og andre interesserede undervisere Målgruppe: Musiklærere og andre interesserede undervisere den 27. februar 2012 på Vinde Helsinge Fri- og efterskole i samarbejde med Vestmus University College Sjælland Center for Undervisningsmidler Stenstuegade

Læs mere

HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE

HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE Søndag den 19/5-2013 kl. 11.00 Pinsedag Tema: Helligåndens komme HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE Præludium Evt. korsats (Carsten) Indgangsbøn (evt.) Velkomst 1. salme DDS 290 I al sin glans nu stråler solen

Læs mere

Proces med DR Radiosymfoniorkestret 2008

Proces med DR Radiosymfoniorkestret 2008 Proces med DR Radiosymfoniorkestret 2008 DR Radiosymfoniorkestret Du skal til koncert med DR Radiosymfoniorkestret. Det er et stort symfoniorkester, som består af ca. 70 musikere. I et symfoniorkester

Læs mere

Prædiken til 2. påskedag, Luk. 24,13-35. 1. tekstrække.

Prædiken til 2. påskedag, Luk. 24,13-35. 1. tekstrække. 1 Grindsted Kirke. Mandag d. 1. april 2013 kl. 11.00. Egil Hvid-Olsen Prædiken til 2. påskedag, Luk. 24,13-35. 1. tekstrække. Salmer. DDS 234 Som forårssolen morgenrød. DDS 241 Tag det sorte kors fra graven!.

Læs mere

Målet med projektet er tredelt:

Målet med projektet er tredelt: Forord Denne antologi er et led i et større»giv dig rig«-projekt, som har været to år undervejs, og som søsættes i 2010. Forhåbentlig sætter projektet og dets elementer sig længerevarende spor. Jesus udfordrer

Læs mere

konfirmandord, som vi forsøgte at få på plads her i morges, og som gør at jeg om lidt er nødt til at Kære konfirmandforældre!

konfirmandord, som vi forsøgte at få på plads her i morges, og som gør at jeg om lidt er nødt til at Kære konfirmandforældre! Konfirmation 26.april 2015. Domkirken 10: 402 Den signede dag, 725 Det dufter, 331 Uberørt. Konfirmation, 29 Spænd over os, 754 Se, nu stiger Kære konfirmandforældre! konfirmandord, som vi forsøgte at

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

Carl Nielsen-fejring 2015

Carl Nielsen-fejring 2015 Carl Nielsen-fejring 2015 I anledning af 150-året for komponistens fødsel Kirkerne i Slagelse og omegn I 2015 er det 150 år siden komponisten Carl Nielsen (1865-1931) blev født, og det markeres ved en

Læs mere

Masterclass i Unge Stemmer. Herning 2. - 4. marts 2012 på Den Jyske Sangskole

Masterclass i Unge Stemmer. Herning 2. - 4. marts 2012 på Den Jyske Sangskole Masterclass i Unge Stemmer Rytmisk korsang for børne- og ungdomskor Herning 2. - 4. marts 2012 på Den Jyske Sangskole Forord Rytmisk korsang for børne- og ungdomskor Den Jyske Sangskoles 9. Masterclass

Læs mere

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige 1 Prædiken i Engesvang 5. s. e. påske 402 Den signede dag 674 v. 1-3 Sov sødt barnlille 674 v. 4-7 Sov sødt barnlille 292 Kærligheds og sandheds Ånd 325 Jeg ved et lille Himmerig Nadververs 294 v. 3 Af

Læs mere

Landsstævne for voksne

Landsstævne for voksne KFUM og KFUK i Danmark indbyder til det 24. Landsstævne for voksne på Hotel Nyborg Strand den 21.- 23. januar 2011 TEMA: Tid til stilhed tid til Gud... VELKOMMEN KFUM og KFUK i Danmark indbyder til det

Læs mere

Prædiken til 2. søndag efter Trinitatis, Luk 14,16-24. 1. tekstrække. Grindsted Kirke. Søndag d. 9. juni 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til 2. søndag efter Trinitatis, Luk 14,16-24. 1. tekstrække. Grindsted Kirke. Søndag d. 9. juni 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 9. juni 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 2. søndag efter Trinitatis, Luk 14,16-24. 1. tekstrække Salmer DDS 68: Se, hvilket menneske DDS 649: Skal fri og frelst

Læs mere

Gold-MSI spørgeskema Juni 2014 Dansk (version 1.0)

Gold-MSI spørgeskema Juni 2014 Dansk (version 1.0) Sæt venligst ring om den mest passende kategori: 1 1. Jeg bruger meget af min fritid på musik-relaterede aktiviteter. Gold-MSI spørgeskema Juni 01 Dansk (version 1.0) Meget Uenig Hverken enig eller Enig

Læs mere

Prædiken til konfirmation den 10. maj 2015. Over alt. Ned til os. Dig og mig! Salmer: 754 408 (motet) 260 // 192 Yoy raise me up(motet) 369 11

Prædiken til konfirmation den 10. maj 2015. Over alt. Ned til os. Dig og mig! Salmer: 754 408 (motet) 260 // 192 Yoy raise me up(motet) 369 11 Prædiken til konfirmation den 10. maj 2015 Over alt. Ned til os. Dig og mig! Salmer: 754 408 (motet) 260 // 192 Yoy raise me up(motet) 369 11 Kære konfirmander. Så er vi omsider nået frem til den store

Læs mere

Anker Olesen Tenor - koncertsanger

Anker Olesen Tenor - koncertsanger Anker Olesen Tenor - koncertsanger Han må have været en, som man regnede med, eftersom han har både Helge Bonnén på flygel og Fini Henriques på violin. En smuk og klar tenor, med den fineste udtale. Anker

Læs mere

www.plus50.nu Foredrag - Fortællinger - Fællessang

www.plus50.nu Foredrag - Fortællinger - Fællessang 1 plus50.nu v/, Adelgade 41, 1. sal 4720 Præstø mobil 40 55 36 45, www.plus50.nu Foredrag - Fortællinger - Fællessang www.plus50.nu Højskoleforedrag. Højskolemusik. Højskolestemning. Faglighed. Fordybelse.

Læs mere

Hvad er det, du siger -3

Hvad er det, du siger -3 Hvad er det, du siger -3 Alt, hvad Djævelen siger, er falsk og forkert. Mål: Børn indser, at ting, som ser godt ud, ikke altid behøver at være godt. Hvis vi vil holde os til det, som er sandt og godt,

Læs mere

Rådhusdage 2015. på Gentofte Rådhus. et gratis tilbud til borgere over 65 år i Gentofte Kommune

Rådhusdage 2015. på Gentofte Rådhus. et gratis tilbud til borgere over 65 år i Gentofte Kommune Rådhusdage 2015 på Gentofte Rådhus Mandag d. 28/9 Tirsdag d. 29/9 Onsdag d. 30/9 Torsdag d. 1/10 et gratis tilbud til borgere over 65 år i Gentofte Kommune Invitation Gentofte Kommune inviterer til Rådhusdage

Læs mere

Jeg har også været i kirke: Konfirmandens navn: Telefonnummer: Dato : Kirke: Præst: Dato : Kirke: Præst: Dato : Kirke: Præst:

Jeg har også været i kirke: Konfirmandens navn: Telefonnummer: Dato : Kirke: Præst: Dato : Kirke: Præst: Dato : Kirke: Præst: Jeg har også været i kirke: Dato : Præst: Dato : Præst: Dato : Præst: Konfirmandens navn: Telefonnummer: 12 1 Konfirmander skal gå i kirke For at lære gudstjenesten at kende skal alle konfirmander gå i

Læs mere

Gud er min far -2. Komme dit rige, ske din vilje som i himlen således også på jorden;

Gud er min far -2. Komme dit rige, ske din vilje som i himlen således også på jorden; Gud er min far -2 Komme dit rige, ske din vilje som i himlen således også på jorden; Mål: Børnene oplever forventningsglæde: Guds rige vokser der, hvor Guds vilje sker. Gud ønsker at vi er med til at opbygge

Læs mere

Salmemelodikonference på Emmaus ved Sct. Hans 2014

Salmemelodikonference på Emmaus ved Sct. Hans 2014 Nr. 2, 2014 Salmemelodikonference på Emmaus ved Sct. Hans 2014 Læs i Pulsen: Salmemelodikonference s. 1 Korstævne s. 2 Sne er sølv i hjertet, Krist s. 3 Anmeldelse s. 4 Spurv møder Svale s. 7 Lovsynger

Læs mere

KIRKENYT PADESØ SOGN. Orgelindvielse den 20. september. 17. årgang Efteråret 2015 Nr. 4

KIRKENYT PADESØ SOGN. Orgelindvielse den 20. september. 17. årgang Efteråret 2015 Nr. 4 KIRKENYT PADESØ SOGN 17. årgang Efteråret 2015 Nr. 4 Orgelindvielse den 20. september Projekt nyt orgel Høstgudstjeneste med orgelindvielse og frokost I juni kom det nye orgel så på plads i Padesø Kirke.

Læs mere

Prædiken af Provst Hans-Henrik Nissen 18. søndag e. Trinitatis 29. september 2013

Prædiken af Provst Hans-Henrik Nissen 18. søndag e. Trinitatis 29. september 2013 Prædiken af Provst Hans-Henrik Nissen 18. søndag e. Trinitatis 29. september 2013 Højmesse i Rungsted kirke. 2 da b Salmer: 9; 422; 277; 54; 464; 729; 750; 727. Kollekt: Ordet og Israel Tekst: Matt.22,34-46

Læs mere

Det er et knudepunkt på frelseshistorien med Jesus

Det er et knudepunkt på frelseshistorien med Jesus Prædiken 1. Pinsedag 2012 Apostlenes Gerninger kap 2 og Johs. 14-15-21 Pinse jul og påske og Pinse Hvad er det der gør den Pinse til en højhelligdag? Det er et knudepunkt på frelseshistorien med Jesus

Læs mere

Nyhedsbrev. august september oktober

Nyhedsbrev. august september oktober Nyhedsbrev august september oktober Gudstjenester i Jerne og Skads Kirke J - JERNE KIRKE S - SKADS KIRKE Søndag den 2. august 9. søndag efter Trinitatis Søndag den 27. september 17. søndag efter Trinitatis

Læs mere

plus50.nu v/pia Dahl, Adelgade 41, 1. sal 4720 Præstø mobil 40553645, www.plus50.nu www.plus50.nu Faglighed. Fordybelse. Formidling.

plus50.nu v/pia Dahl, Adelgade 41, 1. sal 4720 Præstø mobil 40553645, www.plus50.nu www.plus50.nu Faglighed. Fordybelse. Formidling. 1 plus50.nu v/, Adelgade 41, 1. sal 4720 Præstø mobil 40553645, www.plus50.nu Foredrag - Fortællinger - Fællessang www.plus50.nu Faglighed. Fordybelse. Formidling. 2 Præstø, oktober 2012 Kære lokalforening

Læs mere

Fredagscaféer. januar - marts 2014. Svendborgvej 319 Højby

Fredagscaféer. januar - marts 2014. Svendborgvej 319 Højby Fredagscaféer januar - marts 2014 Svendborgvej 319 Højby 2014 Godt nytår! 2013 var året, hvor vi kunne fejre vort 25 års jubilæum, og året har været et år med mange gode og velbesøgte arrangementer. Ikke

Læs mere

Invitation til. Musikskolens Musikuge

Invitation til. Musikskolens Musikuge Invitation til Musikskolens Musikuge Uge 9 2014 1 Velkommen til Musikugen Musikskolen omlægger i uge 9 al den almindelige undervisning og tilbyder i stedet andre spændende, anderledes og alternative undervisningstilbud.

Læs mere

ÅBENT TIRSDAG OG TORSDAG

ÅBENT TIRSDAG OG TORSDAG ÅBENT TIRSDAG OG TORSDAG 18.30-21.30 ANLÆGSVEJ 7, 4100 RINGSTED. TLF: 57 62 71 80 / 28 19 65 35 MAIL: KLUBSVANEN@GMAIL.COM WWW.KLUBSVANEN.DK Dag Dato Aktivitet Personale Tir 5. Maj Loppemarked sælg selv

Læs mere

KIRKEBLAD FOR LANGÅ OG TORUP SOGNE. NR. 2 Marts, april, maj Årg. 47

KIRKEBLAD FOR LANGÅ OG TORUP SOGNE. NR. 2 Marts, april, maj Årg. 47 KIRKEBLAD FOR LANGÅ OG TORUP SOGNE NR. 2 Marts, april, maj Årg. 47 Beklager Det er næsten blevet et mantra i den moderne verden, at man siger undskyld og trækker ting tilbage, man har sagt. Det er ofte

Læs mere

Beethovens 9. symfoni

Beethovens 9. symfoni Beethovens 9. symfoni Koncert med DR SymfoniOrkestret s. 2 Beethoven Du skal snart til koncert med DR SymfoniOrkestret. Ved koncerten skal du høre en symfoni. Symfonien er skrevet af en tysk komponist,

Læs mere

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus Jeg vil se Jesus -2 Natanael ser Jesus Mål: Skab forventning til Jesus i børnene. Gennem undervisningen vil vi se på, hvordan Natanael møder Jesus, og hvad det gør i ham, og vi vil se på, hvordan vi kan

Læs mere

HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE

HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE Søndag den 9/6-2013 kl. 11.00 2. søndag efter Trinitatis Tema: Lignelsen om det store festmåltid Præludium Evt. korsats (Carsten) Indgangsbøn (evt.) Velkomst 1. salme DDS 753

Læs mere

TIR NAN OG DØDEN SOM EN OVERGANG

TIR NAN OG DØDEN SOM EN OVERGANG Når døden er en overgang Et menneskes liv består af mange overgange, hvor vi går fra én tilstand til en anden. Overgangene markerer, at en person har bevæget sig fra ét sted i livet til et andet: Vi bliver

Læs mere

Koral. I 1700-tallet smeltede den enstemmige og flerstemmige menighedssang sammen til det vi i dag stadig forbinder med en koral:

Koral. I 1700-tallet smeltede den enstemmige og flerstemmige menighedssang sammen til det vi i dag stadig forbinder med en koral: Koral Koral (ty. Choral, fra middelalderlatin choralis, som tilhører koret) betegner dels den gregorianske sang, dels melodien til en lutheransk kirkesang, som de fleste forbinder ordet med. 1700-tallet

Læs mere

Art Education. Dyrenes Karneval

Art Education. Dyrenes Karneval Art Education Dyrenes Karneval Art Education læring gennem kunst og kultur Kære Lærer Ud fra en overbevisning om, at de kunstneriske fagområder kan bidrage til at styrke børns trivsel, læring, sociale

Læs mere

ALMUS Amager Lille Skoles Musikskole SÆSON 2013-2014

ALMUS Amager Lille Skoles Musikskole SÆSON 2013-2014 ALMUS Amager Lille Skoles Musikskole SÆSON 2013-2014 1-2-3-4 Så kan vi endelig præsentere det nye Almus skema og de nye lærere for jer. Skemaet har været lidt af et puslespil, i forhold til alles ønsker

Læs mere

Vi har hørt, at alt det der er sort igen kan blive hvidt. Det er kun Jesus som kan gøre det. I biblen læser vi, at alt igen kan blive hvidt som sne.

Vi har hørt, at alt det der er sort igen kan blive hvidt. Det er kun Jesus som kan gøre det. I biblen læser vi, at alt igen kan blive hvidt som sne. Post 1 Guld er meget værdifuldt. I Guds øjne er vi noget fantastisk værdifuldt. Vi er faktisk meget mere værd for ham end guld! I bibelen står der:.du er dyrebar i mine øjne, højt agtet, og jeg elsker

Læs mere

og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om.

og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om. Prædiken Pinse på Herrens Mark 2. pinsedag. og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om. Rikke: Sådan tror jeg egentlig,

Læs mere

Nogle af os er kede af det, fordi vi savner nogen, eller måske en bestemt, at være sammen med. Nogle af os går og småskændes, fordi det skulle

Nogle af os er kede af det, fordi vi savner nogen, eller måske en bestemt, at være sammen med. Nogle af os går og småskændes, fordi det skulle Juleaften, domkirken 16.30 : 94 Det kimer nu, 119 Julen har bragt, 104 Et barn er født, 120 Dejlig er jorden. 1.salme, Salutation og kollekt med korsvar, Koret: "Højlovet være han som kommer i Herrens

Læs mere

Medlemsbrev nr. 4 / 2013

Medlemsbrev nr. 4 / 2013 Viser er ikke "finkultur" - men fin kultur Vises teksten ikke korrekt? Se den i din browser Medlemsbrev nr. 4 / 2013 Kære visevenner! Visesæsonen 2012/13 er nu forbi, og den blev sluttet af med en festlig

Læs mere

Vestegnens Harmonika Klub

Vestegnens Harmonika Klub HARMONIK-AVISEN 23. årgang Marts 2015 Nummer 1 Harmonika koncert i Høje Taastrup Kirke Så er det forår! Forårsmatiné Harmonikakoncert Generalforsamling Spil Op Café Vestegnens Harmonika Klub 1 HARMONIK-AVISEN

Læs mere

FOLKEKIRKEN FOLKEKIRKENS LOGO FOLKEKIRKENS FÆLLES VISUELLE IDENTITET DECEMBER 2012 BAGGRUNDSMATERIALE

FOLKEKIRKEN FOLKEKIRKENS LOGO FOLKEKIRKENS FÆLLES VISUELLE IDENTITET DECEMBER 2012 BAGGRUNDSMATERIALE S LOGO S FÆLLES VISUELLE IDENTITET DECEMBER 2012 BAGGRUNDSMATERIALE S FÆLLES VISUELLE IDENTITET DET FOLKELIGE KORS NOT SUITABLE FOR PRODUCTION PURPOSES 2012 JACOB JENSEN DESIGN S LOGO INDHOLD 3 TILBLIVELSEN

Læs mere

Ryslinge Højskole - 1.-7. August 2015: "Visen i centrum"

Ryslinge Højskole - 1.-7. August 2015: Visen i centrum Ryslinge Højskole - 1.-7. August 2015: "Visen i centrum" Det er med stor fornøjelse at vi igen iår tilbyder en vise-sprudlende uge i det Midtfynske! ;o) Vi håber at du vil læse nedenstående grundigt; det

Læs mere

Eksklusivt tilbud fra din Pro

Eksklusivt tilbud fra din Pro Eksklusivt tilbud fra din Pro I samarbejde med The Mental Scorecard Academy, er vi 4 PGA-proer der tilbyder dig 6 dage på et fantastisk golf ressort i det nordlige Spanien, hvor du kommer til at arbejde

Læs mere

Musikskolen Ringkøbing-Skjern 2013/2014

Musikskolen Ringkøbing-Skjern 2013/2014 Musikskolen Ringkøbing-Skjern 2013/2014 Tilmelding senest den 23. maj 2013 Velkommen til Musikskolen Ringkøbing-Skjern sæson 2013/2014 Husk Musikskolen. Sådan lyder sloganet til en kampagne i forbindelse

Læs mere

Du og jeg, Gud. 1.søndag efter påske 2015. Konfirmation.

Du og jeg, Gud. 1.søndag efter påske 2015. Konfirmation. Du og jeg, Gud 1.søndag efter påske 2015. Konfirmation. Den grund, du har i dåben lagt, dit stærke ja til svage, bekræfter du, skal stå ved magt i dag og alle dage. Evangelieteksten til 1.søndag efter

Læs mere

Jeg bygger kirken -2

Jeg bygger kirken -2 Jeg kirken - Forkyndelse og mirakler Mål: Kirken forbindes tit med søndagsmøder, som består af sang, prædiken og bøn. Men kirken er meget mere end det.. Gennem denne undervisning prøver vi at forklare

Læs mere

Folkekirkens Ungdomskor Aalborg Stiftskreds. FUK Nord Bladet. 4/December 2013

Folkekirkens Ungdomskor Aalborg Stiftskreds. FUK Nord Bladet. 4/December 2013 Folkekirkens Ungdomskor Aalborg Stiftskreds FUK Nord Bladet 4/December 2013 Stemmedag for korsangere... 2 Indkaldelse til ordinær generalforsamling i FUK Nord... 3 Spirekorsstævne i Vejgaard Kirke... 4

Læs mere

falder i ny overenskomst

falder i ny overenskomst Å R S S T Æ V N E Kravet om salmenumre 48 timer før en tjeneste falder i ny overenskomst FPO forventes i nær fremtid at underskrive den nye overenskomst med Kirkeministeriet. Det vil medføre en række ændringer

Læs mere

Konfirmand i Mølholm kirke

Konfirmand i Mølholm kirke Konfirmand i Mølholm kirke Udfordringer til unge på livets veje 2015-16 Indbydelse til konfirmandforberedelse Som 7. klasses elev vil jeg gerne indbyde dig til at deltage i konfirmandforberedelse og konfirmation

Læs mere

Nyhedsbrev nr. 5. Ollerup den 17. december 2009.

Nyhedsbrev nr. 5. Ollerup den 17. december 2009. Ollerup den 17. december 2009. Nyhedsbrev nr. 5. Julen står for døren. Snart vil der falde lidt ro på os. Det glæder vi os alle til. Juleferien begynder i morgen, fredag den 18. december kl. 10.45. Vi

Læs mere

100 ÅRS FØDSELSDAG DEN 28. AUGUST 2011. for K9 - FDF FESTGUDSTJENESTE KL. 10.00. er vi alle inviteret til I ANNA KIRKE

100 ÅRS FØDSELSDAG DEN 28. AUGUST 2011. for K9 - FDF FESTGUDSTJENESTE KL. 10.00. er vi alle inviteret til I ANNA KIRKE MAJ - AUGUST 2011 ANNA SOGNS KIRKEBLAD 100 ÅRS FØDSELSDAG for K9 - FDF DEN 28. AUGUST 2011 er vi alle inviteret til FESTGUDSTJENESTE KL. 10.00 I ANNA KIRKE Efter gudstjenesten tager vi sammen ud i hytten

Læs mere

ErhvervsKvindeNyt Herning December 2012

ErhvervsKvindeNyt Herning December 2012 ErhvervsKvindeNyt Herning December 2012 Sne, sjap, kulde og bilen vil ikke starte. eller sne, smukke landskaber, hygge indendøre, glögg. Begge dele er jo vinter, men mediernes fokus og måske vores eget?

Læs mere

Omkring døbefonten. Svar på nogle meget relevante spørgsmål.

Omkring døbefonten. Svar på nogle meget relevante spørgsmål. Omkring døbefonten Svar på nogle meget relevante spørgsmål. *** Og de bar nogle små børn til Jesus, for at han skulle røre ved dem; disciplene truede ad dem, men da Jesus så det, blev han vred og sagde

Læs mere

Frivillig musikundervisning

Frivillig musikundervisning Frivillig musikundervisning Sct. Ibs Skole 2015-2016 Til forældrene Hermed information om frivillig musikundervisning på Sct. Ibs Skole for skoleåret 2015-2016. Undervisningen i alle instrumenter foregår

Læs mere

Nye hold 2008. tag ordet i din magt! Trine Sick, journalist og kommunikationsrådgiver

Nye hold 2008. tag ordet i din magt! Trine Sick, journalist og kommunikationsrådgiver Eksklusivt lederkursus Retorik Nye hold 2008 tag ordet i din magt! Anne Katrine Lund, ph.d. i retorik Trine Sick, journalist og kommunikationsrådgiver Flemming Enevold, skuespiller og instruktør en af

Læs mere

NORDJYLLAND MANGLER ET NYSKABENDE OG PROFESSIONELT RYTMISK ENSEMBLE

NORDJYLLAND MANGLER ET NYSKABENDE OG PROFESSIONELT RYTMISK ENSEMBLE NORDJYLLAND MANGLER ET NYSKABENDE OG PROFESSIONELT RYTMISK ENSEMBLE PROJEKTBESKRIVELSE FOR NORDKRAFT BIG BAND 2012 2015 1 NORDJYLLAND MANGLER ET NYSKABENDE OG PROFESSIONELT RYTMISK ENSEMBLE PROJEKTBESKRIVELSE

Læs mere

Kirkemusikhøjskole 2011-2012

Kirkemusikhøjskole 2011-2012 Kirkemusikhøjskole 2011-2012 . Kirkemusikhøjskole 2011-2012 Storring-Stjær, Skivholme-Sjelle-Skørring, Skovby og Galten sogne Atter bydes der velkommen til en sæson i kirkemusikhøjskolen ved Storring-Stjær,

Læs mere

Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 6. september 2015 Kirkedag: 14.s.e.Trin/A Tekst: Luk 17,11-19 Salmer: SK: 3 * 330 * 508 * 582 * 468,4 * 12 LL: 3 * 508 * 582 * 468,4 * 12 I Benny Andersens

Læs mere

"Ikke bare en ny start. Men netop DEN start, som giver dig DET boost, der sikrer dig, at du ikke stopper ved starten, men bliver ved!

Ikke bare en ny start. Men netop DEN start, som giver dig DET boost, der sikrer dig, at du ikke stopper ved starten, men bliver ved! FÆLLESSKAB FAGLIGHED FORSKELLIGHED "Ikke bare en ny start. Men netop DEN start, som giver dig DET boost, der sikrer dig, at du ikke stopper ved starten, men bliver ved!" --- Anton Wrisberg --- -- Forskellighed

Læs mere

Nytårsdag 2015 Disse dage er nytårstalernes tid. Dronningen og statsministeren trækker os til skærmene og vi forventer både at få formaninger og ros som samfund og enkelt individer. Der er gået sport i

Læs mere

Jeg bygger kirken -1

Jeg bygger kirken -1 kirken - Helligånden & kraft Mål: Det er første pinsedag dagen, hvor kirken startede Vi skal høre, hvordan det gik til, og vi skal opdage, at det alt sammen skete ved Helligånden og Guds kraft. Dette var

Læs mere

Medlemmerne i panelet i. Annes Atelier. www.annes-atelier.dk

Medlemmerne i panelet i. Annes Atelier. www.annes-atelier.dk Medlemmerne i panelet i Annes Atelier www.annes-atelier.dk Peter Rasmus Lind Peter Rasmus Lind åbnede i 1990 Gallerie Rasmus i Odense. I 1997 udvidede han galleriet, med en afdeling i København. Desuden

Læs mere

Internatkursus på Brogården

Internatkursus på Brogården Tilmeldingen sendes med posten til: Kursusleder Birte Brændegaard Slugten 16 5500 Middelfart Internatkursus på Brogården Har du været her www.musiklærerforeningen.dk www.musikmanifest.dk www.musikformidling.dk

Læs mere

Til Medlemmer af Klostersognets menighedsråd

Til Medlemmer af Klostersognets menighedsråd Til Medlemmer af Klostersognets menighedsråd Hermed fremsendes referat til menighedsrådsmødet den 10. juni 2015 kl. 19,15 i Klostergården. Afbud: René Høeg, Hanne Henriksen, Ilse Kyndesgaard, Hans Abrahamsen,

Læs mere

8680 RY Torsdag den 7. maj 2015 klokken 19,30

8680 RY Torsdag den 7. maj 2015 klokken 19,30 Dagsorden Fraværende Referat Mette Obel og Tove Bendixen med anmeldt forfald. 69. Godkendelse af dagsorden Godkendt 70. Godkendelse af referat fra mødet den 9. april 2015 71 Meddelelser 1. Provstiet 2.

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 15 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge15_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 15 l Verden omkring

Læs mere

Skumsprøjten Nyhedsbrev Tambourkorpset på Humble Efterskole Indholdsfortegnelse:

Skumsprøjten Nyhedsbrev Tambourkorpset på Humble Efterskole Indholdsfortegnelse: Skumsprøjten Nyhedsbrev Tambourkorpset på Humble Efterskole Indholdsfortegnelse: Formanden har ordet Præsentation af Rasmus Clemens Præsentation af Bjarne Jørgensen Formanden har ordet Nu er det jul igen!

Læs mere

AT SYNGE I RYTMISK VOKALENSEMBLE OG LEDE INDSTUDERING

AT SYNGE I RYTMISK VOKALENSEMBLE OG LEDE INDSTUDERING AT SYNGE I RYTMISK VOKALENSEMBLE OG LEDE INDSTUDERING Efteruddannelseskursus ved Rytmisk Korcenter, Det Jyske Musikkonservatorium Instruktør: Peder Karlsson, tidligere medlem af The Real Group, Sverige

Læs mere

Sangen har lysning II

Sangen har lysning II Sangen har lysning II Af Knud Damgaard Andersen, cand. pæd. i musik Nærværende artikel er en fortsættelse af artiklen Sangen har lysning i forrige nummer af bladet ( Nyt fra Vestervig, feb. 2005). Med

Læs mere