Sammenhængende Børn og Ungepolitik. for. Svendborg Kommune

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sammenhængende Børn og Ungepolitik. for. Svendborg Kommune"

Transkript

1 Sammenhængende Børn og Ungepolitik for

2 2 Indhold: Indledning side 3 - med lovgrundlag, baggrund og formål, målgruppe samt opfølgning og revision Visionen side 5 - hvad vil vi gøre i? - tegnet som et fremtidsbillede for alle børn og unge i 2012 Værdier og styrende principper side 8 - for alle indsatser og for mødet med barnet og den unge Bilag: 1. Et bedre Børneliv side 10 - formuleret af Sammenlægningsudvalget januar Grafik side 11 - figur med overordnet politik, delpolitikker og tidsinddeling 3. Kvalitetsstandarder side 12 Tidlig indsats Inddragelse af forældremyndighedsindehaveren og barnet eller den unge Systematisk inddragelse af familie og netværk Opfølgning og evaluering af de konkrete indsatser Afdækning af de særlige forhold og indsatser i forhold til unge, der er fyldt 15 år.

3 3 Indledning Baggrund og formål I 2004 vedtog Folketinget en ny anbringelsesreform, der blandt andet stiller krav til kommunerne om at udarbejde en sammenhængende børnepolitik. Den sammenhængende børnepolitik, der er lovfæstet i Servicelovens 4 har som formål at sikre sammenhængen mellem det generelle og forebyggende arbejde og den målrettede indsats over for børn og unge med behov for særlig støtte. Underudvalget for Børn og Unge i har med udgangspunkt i kommunens overordnede vision og værdier samt Sammenlægningsudvalgets oplæg om et Bedre børneliv (udarbejdet i januar 2006 jf. bilag 1) formuleret en vision for Svendborg Kommune, der skal udgøre fundamentet i s sammenhængende Børn og Ungepolitik Visionen er det politiske grundlag for hvilke værdier og styrende principper, der skal danne baggrund for alle indsatser og for mødet med barnet og den unge. Visionen og værdierne udgør således den overordnede ramme for udformning af delpolitikker og handlinger. Handlingerne og sammenhængen i politikken der skal beskrive og omsætte værdierne til gavn for kommunens børn, unge og deres familier er illustreret nedenfor (jf. bilag 4) gennem paraplyen som danner den overordnede ramme. Strukturen herunder viser de enkelte indsatsområder for delpolitikkerne. Som en del af den sammenhængende Børn og Ungepolitik skal kommunen i henhold til Servicelovens 58b fastsætte kvalitetsstandarder for sagsbehandlingen over for børn og unge med behov for særlig støtte. Dette sker gennem beskrivelse af målsætninger, indsatser og fremgangsmåder inden for 5 temaer (bilag 3): Tidlig indsats Inddragelse af forældremyndighedsindehaveren og barnet eller den unge (under udarbejdelse) Systematisk inddragelse af familie og netværk (under udarbejdelse) Opfølgning og evaluering af de konkrete indsatser (under udarbejdelse) Afdækning af de særlige forhold og indsatser i forhold til unge, der er fyldt 15 år(under udarbejdelse).

4 4 Målgruppe Den sammenhængende Børn og Ungepolitik omfatter alle børn og unge mellem 0 og 18 år, men har et særligt fokus på de børn og unge der har et væsentligt behov for særlig støtte, herunder også børn og unge med nedsat fysisk og psykisk funktionsevne. Herudover består målgruppen af unge mellem 18 og 23 år med behov for efterværnsindsatser som opfølgning på foranstaltninger efter Servicelovens bestemmelser. I denne politiks sammenhæng benævnes den samlede gruppe af børn og unge som henholdsvis gruppen i optimal udvikling og gruppen med særlige behov. Gruppen med særlige behov dækker fra børn og unge med midlertidig risiko for udviklingsproblemer til børn og unge med åbenbar risiko for at lide alvorlig skade. Opfølgning og revision Hvert 4. år følges op på den samlede politik. Dette sker i forlængelse af kommunalvalg, hvor der gennemføres en grundig revision af den samlede politik. Hvert 2. år revideres alle kvalitetsstandarder for sagsbehandlingen.

5 5 Visionen hvad vil vi gøre i? s Sammenhængende børn og ungepolitik sikrer sammenhæng mellem det almene tilbud og tilbudene til børn og unge med særlige behov. Derved sikres en helhed og sammenhæng i børn og unges liv. Målet er at flest muligt børn og unge kan rummes i de almene tilbud og færrest mulige har brug for et specialiseret tilbud. Den overordnede børn og ungepolitik skal sikre en ensartet tilgang og sammenhæng i indsatsen for børn og unge i. Udmøntningen af den sammenhængende børn og ungepolitik skal tydeliggøres i udarbejdelsen af en række delpolitikker samt kommunens øvrige strategiske og politiske målsætninger. Helhed i opgaveløsningen sikres gennem udbredt grad af tværfagligt samarbejde i hele kommunen. Borgeren i centrum kommer bl.a. til udtryk i, at vi i nødvendigt omfang former individuelle indsatser i forhold til børn og unge med særlige behov. Læring og udvikling står centralt i vort arbejde som politikere og embedsmænd gennem konstant fokus på dette, vil vi understøtte børn og unges udvikling. Trivsel bliver synlig gennem flest muligt velfungerende børn og unge.

6 6 Visionen - tegnet som et fremtidsbillede i 2012: Børn og unge der er vokset op i vil i 2012 sige: Jeg har fundet ud af, hvad jeg er god til og dét vil jeg føre ud i livet! Tallene for læring og uddannelse taler sit tydelige sprog stigende frem mod 2012: Børn og unges læring og kompetenceudvikling er over landsgennemsnittet Den tidlige indsats og rummeligheden i normalsystemet er markant forøget 97% af de unge på en årgang har en erhvervs- eller ungdomsuddannelse Siden 2006 er der løbende anvendt flere midler til forebyggelse i arbejdet med børn og unge med særlige behov disse midler er bl.a. overført fra budgetter der tidligere blev anvendt til anbringelser Børn og Unge med særlige behov har i forhold til egen læring og udvikling stor succes Der gives mere godt børneliv for pengene, fordi der i videst muligt omfang tages udgangspunkt i det enkelte menneskes behov og stærke sider I 2012 ser medarbejderne tilbage på s værdier og siger: I mit arbejde med børn og unge tager jeg udgangspunkt i barnets kompetencer og potentialer Jeg oplever helhed og sammenhæng i en opgaveløsning, der er effektiv og økonomiske forsvarlig Mine faglige kompetencer er opdaterede Jeg oplever, at være værdsat og anerkendt i mit arbejde med børn og unge og ser dette som en vigtig del af min arbejdsglæde og trivsel I 2012 fungerer børn og ungearbejdet i tværfagligt og projektorienteret: Ι en form, hvor organisering, ledelse og driftsansvar som hovedregel følger børn og unges behov for og/eller mulighed for udvikling; Forvaltningskommunen er afløst af den opgaveorienterede kommune Alle familier og børn siger, at de har kendskab til den tværfaglige gruppe og dens funktion Familier, der har fået hjælp, føler sig hjulpet har nydt godt af en tidlig indsats, af overskuelige kvalitetsstandarder og af tydelige fagligheder i velfungerende teams. I 2012 er det for alvor lykkedes at få mange voksne ansatte, frivillige og borgere til at lade fælles værdier komme til udtryk i et tydeligt og kreativt møde med børn, unge og deres forældre I 2012 siger 90% af børn og unge i Svendborg kommune, at de har kendskab til det sunde liv og træffer sunde valg, og oplever følelsen af helhed og sammenhæng i eget og familiens liv.

7 7 Børn og unge oplever livskvalitet og selvværd gennem nærhed, omsorg og tid fra forældre og kammerater. Børn og unge har dagligt mulighed for at få et sundt måltid mad i deres inst./skole. Mere end 60% af børn og forældre går eller cykler dagligt til inst/skole. Børn og unge får mindst 1 times motion dagligt. Børn og unge kender søvnens betydning og bruger denne viden. I 2012 melder bl.a. tilflytterne tilbage: Børn og Ungepolitikken har virket og givet goodwill! langt ud over kommunens grænser; bosætningen er steget markant. Børn og unge oplever en glidende overgang mellem de forskellige faser i børn og ungelivet baseret på tryghed, udfordringer og anerkendelse Forældre, tilflyttere og opinionsdannere kan i 2012 summere op og konkludere, at børn og ungeområdet i er præget både af nærhed og globalisering, af tryghed og udsyn og at dette er et stort aktiv for Svendborg Kommune

8 8 Værdier og styrende principper - for alle indsatser og for mødet med barnet og den unge I Svendborg har vi fokus på børn med særlige behov, og det er vores højeste mål at bevare dette fokus, med udgangspunkt i børnenes hverdag, gennem normalsystemet. Et anerkendende børnesyn og et tydeligt forældreansvar med fokus på barnets kompetencer og potentialer; der samarbejdes altid med respekt for forældrene og forældreansvaret; kommunen opfatter sin indsats som supplerende, i forhold til den øvrige del af barnets liv. børn med særlige behov skal være mønsterbrydere Stærke kompetencer i et bedre børneliv selvværd og selvtillid kunne reflektere over egen og andres situation sociale og faglige kompetencer samt respekt for andre finde vej og træffe egne valg i et dynamisk samfund Sammenhængende løsninger i normalsystemet og i nærmiljøet for at dække den enkeltes behov, gives differentierede tilbud alle indsatser er fagligt kvalificerede fokus på læring og ikke pasning samarbejde i hele spektret af miljøer familie, institutioner, fritid, organisationer, netværk m.m. stærkere inddragelse af normalsystemet i løsninger et sammenhængende system med fokus på tidlig indsats Kompetente og tydelige voksne, der er i stand til at omsætte fælles værdier i praksis bygger på en tværfaglig basis, vi arbejder uden berøringsangst, er modige og handlingsorienterede alle kender deres roller, og kan samarbejde med respekt for hinandens faglighed Der skal arbejdes professionelt og dermed personuafhængigt Værdibaseret og professionel ledelse ansvarlighed og effektiv i forhold til opgaver, mål og økonomi være åbne og lydhøre overfor nye tanker, idéer og tiltag at påtage sig ledelse: o både ved selvstændig ledelsesudøvelse o og ved at tage beslutninger på grundlag af argumenter og informationer fra medarbejdere og videnkilder o værdibaseret og ikke så afhængigt af personer

9 9 Justeringer, løbende resultatopgørelse og bedste praksis de faglige miljøer opererer i dialog med det politiske lederskab, handlingsplaner og udvikling af nye, alternative indsatser der viser trinnene frem mod 2012-billedet erfaringer og resultater dokumenteres og evalueres - de bedste resultater sætter dagsordenen for vores fremadrettede arbejde.

10 10 Bilag 1. Et bedre børneliv - formuleret af Sammenlægningsudvalget januar 2006 Det vil vi: Bedre Børneliv Lærere, pædagoger, sundhedsplejersker og eksperter arbejder ud fra samme værdier, så der bliver helhed i barnets liv Glidende overgange fra det ene tilbud til det andet (afleveringsforretninger, så indsatser ikke afbrydes og viden ikke går tabt) Tidligere forebyggelse af problemer og derefter luft til at bruge flere resurser på normalområdet Sådan vil vi gøre: SLU tager på fælles inspirationstur til andre kommuner Der holdes høring Der sættes en bred, inddragende værdiproces i gang Byrådet vedtager værdier og handleplan Alle ansatte gennemgår kursusforløb Opgaven placeres i Børneog unge udvalget Osv

11 11 Bilag 2. Grafisk fremstilling (delpolitiker under paraplyen er på nuværende tidspunkt blot en idéliste) 2006 Overordnet sammenhængende Børn og Ungepolitik for Målgruppe Vision Fremtidsbillede Værdier og styrende principper 2007 Indsatsen for børn og unge med særlige behov Børn og unges sundhed Børn og unges fritids- og kulturliv Den tidlige indsats Fastholdelsen af de unge i erhvervs- og ungdomsuddannelser Tilsyn Dokumentation, evaluering og udvikling

12 12 Bilag 3. a. Kvalitetsstandard: Tidlig indsats i forhold til børn og unge med behov for særlig støtte Politisk målsætning I ydes en tidlig, sammenhængende og målrettet indsats i forhold til børn, unge og familier, der har behov for særlig støtte. Det følger af målsætningen, at det er en politisk prioritering, at børn og unges behov for særlig støtte jf. serviceloven erkendes tidligt, og den tilstrækkelige støtte iværksættes med udgangspunkt i hjemmet eller i det nære miljø. Det følger ligeledes af målsætningen, at det er en politisk prioritering, at der i kommunen er smidige og velkendte arbejdsgange og kommunikationsveje mellem normalsystemets og Familieafdelingens fagpersoner således, at der i forhold til konkrete børn, unge og deres familier tidligt indledes tværfagligt og tværsektorielt samarbejde. Metoder, indsatser og initiativer til realisering af den politiske målsætning De sagsbehandlingsmæssige metoder, indsatser og initiativer til realisering af målsætningen er følgende: Initiativer til sikring af, at Familieafdelingen modtager de rette underretninger fra normalsystemet om børn med behov for særlig støtte: De tværfaglige Grupper - det sikres at alle arbejdspladser i normalsystemet Børn og Unge er bekendt med adgangen til at få taget en bekymring for et barns udvikling op til drøftelse i den tværfaglige gruppe. Sagsbehandlernes tilstedeværelse på skolerne - det sikres at forældre og børn og arbejdspladser i normalsystemet er bekendt med Familieafdelingens stående tilbud om rådgivning og vejledning samt faglig konsultation gennem sagsbehandlernes tilstedeværelse på skolerne. Sikring af at alle arbejdspladser i normalsystemet er bekendt med handleguide, der på 3 niveuer beskriver et naturligt forløb for, hvorledes et barns problematikker kan bringes op til drøftelse henholdsvis i eget regi, behandles i den tværfaglige gruppe, eller kan nødvendiggøre en underretning til Familieafdelingen Det sikres, at pjecen om underretningsforpligtelsen, formkravene i forbindelse med underretninger,

13 13 tavshedspligtreglerne og oplysningsforpligtelsen findes på samtlige skoler, skolefritidsordninger, daginstitutioner, klubber dagtilbud, Sundhedstjenesten, samt voksenområder hvor dette kan være relevant. Sikring af, at der på alle arbejdspladser i normalsystemet Børn og Unge forefindes fælles lokal håndbog, hvori er beskrevet forældremyndighedsindehavernes lovbestemte krav på, at indholdet i en underretning er drøftet med vedkommende, før den afgives til Familieafdelingen.. Sikring af, at der på alle arbejdspladser i normalsystemet forefindes fælles, lokal håndbog, hvori fremgår de særlige procedurer, der er gældende, når underretningen drejer sig om børn, hvis behov for særlig støtte er opstået på grund af kriminelle forhold så som vold eller seksuelle overgreb. Håndbogen er tillige IT-baseret. Metoder til sikring af, at der umiddelbart efter modtagelsen af en underretning indledes et tværfagligt og/eller tværsektorielt samarbejde i forhold til det konkrete barn: Familieafdelingen træffer beslutning om, at første sagsbehandlingsmæssige skridt er forelæggelse i et sagsbehandlerteam med henblik på afklaring af, om underretningen giver anledning til iværksættelse af en 38-undersøgelse. Administrative og sagsbehandlingsmæssige procedurer, der sikrer at der i forhold til skriftlige underretninger afsendes kvitteringsskrivelse senest 6 hverdage efter modtagelsen. Fast praksis for, at sagsbehandlers næste sagsbehandlingsmæssige skridt i forbindelse med en modtaget underretning er henvendelse til forældremyndighedsindehaverne med henblik på at træffe aftaler om drøftelse af underretningen. Sagsbehandlers henvendelse til forældremyndighedsindehaverne om underretningen skal være sket senest 10 arbejdsdage efter modtagelsen. Henvendelsesformen er skriftlig, telefonisk eller personlig afhængig af underretningens karakter og umiddelbare alvor. Uanset henvendelsesformen dokumenteres alle sagsbehandlingsmæssige skridt i sagsjournalen.

14 14 I forbindelse med sagsbehandlers indledende kontakt til forældremyndighedsindehaverne om den modtagne underretning sikrer sagsbehandler sig forældremyndighedsindehavernes samtykke, såfremt det vurderes, at den fagperson i normalsystemet, som har afgivet underretningen skal medvirke i et første møde med henblik på: 1. Uddybning af de forhold og observationer, der har givet anledning til underretningen. 2. Indhentelse af forældremyndighedsindehavernes samtykke til eventuel etablering af en tværfaglig samarbejdsgruppe omkring det konkrete barn. 3. Indhentelse af forældremyndighedsindehavernes samtykke til, at sagsbehandler som et led i undersøgelsen indhenter oplysninger om barnet hos de fagpersoner, der i dagligdagen er tæt på barnet i skole, dagtilbud og lignende. Indsatser til sikring af, at sagsbehandler får de relevante og nødvendige oplysninger for at kunne vurdere, hvorvidt det konkrete barn har behov for særlig støtte: Familieafdelingen har udarbejdet en henvendelsesskrivelse, der benyttes, når en sagsbehandler ønsker at indhente oplysninger om et konkret barn. Af henvendelsesskrivelsen fremgår, hvilke områder i barnets dagligdag og funktionsniveau, der ønskes oplysninger om. Metoder til sikring af, at underretninger, som modtages anonymt eller fra navngivne, private borgere udløser samme sagsbehandlingsmæssige skridt, som ved underretninger fra fagpersoner i normalsystemet: Anonyme underretninger: Den myndighedsperson, som i Familieafdelingen modtager en anonym, telefonisk underretning gør ved telefonsamtalens start opmærksom på sin notatpligt. De skriftlige notater formidles til sagsbehandler i distriktsteamet der fremover er ansvarlig for myndighedsudøvelsen i sagen.der tilgår gruppeleder kopi. Efterfølgende følges samme sagsbehandlingsmæssige procedurer, som beskrevet i forhold til underretninger fra fagpersoner i normalsystemet, dog således, at det indledende møde med forældremyndighedsindehaverne om underretningen i sagens natur ikke kan omfatte den person, der anonymt har underrettet.

15 15 Underretninger fra private, navngivne borgere: Ved telefoniske eller mundtlige underretninger gør den myndighedsperson, som i Familieafdelingen modtager underretningen opmærksom på både sin notatpligt og på regler om tavshedspligt. De skriftlige notater og oplysninger om underretterens navn, adresse og relation til det barn, der underrettes om formidles umiddelbart efter samtalen til den sagsbehandler, som fremover er ansvarlig for myndighedsudøvelsen i sagen. Der tilgår gruppeleder kopi. Herefter følges samme sagsbehandlingsmæssige procedurer som beskrevet under underretninger, der afgives af fagpersoner i normalsystemet, dog således, at den private person, der telefonisk eller ved personlig henvendelse har foretaget underretning ikke inddrages som evt. deltager i sagsbehandlers indledende møde med forældremyndighedsindehaverne. Skriftlige underretninger modtaget fra navngivne, private borgere: Administrative og sagsbehandlingsmæssige procedurer, der sikrer, at private borgere, der har afgivet en skriftlig og ikke-anonym underretning senest 6 hverdage efter afgivelsen modtager en kvitteringsskrivelse. Herefter følges samme sagsbehandlingsmæssige procedurer som beskrevet i forbindelse med underretninger afgivet af fagpersoner i normalsystemet, idet socialrådgiverens indledende møde med forældremyndighedsindehaverne med henblik på drøftelse af underretningen ikke omfatter deltagelse af den privatperson, der har underrettet. Metoder til sikring af, at tværkommunale underretninger medfører sagsbehandlingsmæssige skridt til videreførelse af de foranstaltninger, der var påbegyndt i fraflytningskommunen: Administrative procedurer, der sikrer, at der senest 6 hverdage efter modtagelsen af en tværkommunal underretning afsendes kvitteringsskrivelse til fraflytningskommunen. I kvitteringsskrivelsen varsles ligeledes, at sagsbehandler efter indhentelse af samtykke fra forældremyndighedsindehaverne vil anmode fraflytningskommunen om at få tilsendt yderligere sagsakter herunder specifikt 38 undersøgelse og handleplan. Senest 10 hverdage efter modtagelsen af en tværkommunal underretning iværksættes de sagsbehandlingsmæssige

16 16 procedurer, der er beskrevet i forhold til underretninger afgivet af fagpersoner fra normalsystemet, idet deltagerkredsen i sagsbehandlers indledende møde med den tilflyttede familie alene omfatter familierådgiveren og forældremyndighedsindehaverne. Ved modtagelse af tværkommunale underretninger, der omhandler forhold, som umiddelbart vurderes som særligt komplekse og alvorlige fremsendes som led i kvitteringsskrivelsen opfordring til fraflytningskommunen om den afgivende sagsbehandlers personlige fremmøde til overlevering af sagen. Uddybning Definitioner: Normalsystemet: Normalsystemet dækker samtlige skoler, daginstitutioner, klubber, fritidsordninger, Ungdomsskolen, Dagplejen og Sundhedstjenesten. Den lokale pjece: Et papir og IT-baseret oversigtsmateriale, der bl.a. beskriver Regelsættet vedrørende fagpersoners underretningsforpligtelse. Den lokale beslutning om måder, hvorpå underretninger kan afgives. De fagpersoner i Familieafdelingen der kan bruges som sparringspartner i tvivlstilfælde. Familieafdelingen tager skridt til, at det elektroniske håndbog Børn og unge med særlige behov revideres således, at dette i forhold til kerneydelser, fælles retningslinjer for tværfagligt og tværsektorielt samarbejde og udmøntning af underretningsforpligtelsen er opdateret og tilgængeligt på alle arbejdspladser i normalsystemet. Der vil være et link til de kommunale dag og døgntilbud, der kan benyttes som foranstaltningsmuligheder af sagsbehandlere.

17 17 De tværfaglige Grupper: De tværfaglige Grupper kan behandle problemstillinger om et barn anonymt og ikke anonymt efter servicelovens 37a. Enhver fagperson i den tværfaglige gruppe kan med baggrund i forældremyndighedens samtykke bringe et konkret barns problemstilling op til en tværfaglig drøftelse. Den fagperson, der bringer en problemstilling op til drøftelse, er ansvarlig for at melde den tværfaglige gruppes beslutning om, hvad der videre skal ske tilbage til forældrene. Sagsbehandlere på skolerne Familieafdelingens sagsbehandlere har tilstedeværelse på kommunens skoler kontinuerligt med henblik på at yde råd og vejledning til forældre og børn, samt konsultation til samarbejdspartnere i distriktet. Faglig konsulent sparring: I Familieafdelingen forefindes sagsbehandlere, der kan rådgive/vejlede enkeltpersoner i normalsystemet, der telefonisk, personligt eller pr. mail fremlægger en generel eller anonymiseret problemstilling, som giver anledning til tvivl i forhold til underretningsforpligtelsen efter servicelovens 35. Henvendelsesskrivelse med følgemateriale i forbindelse med sagsbehandlerens indhentelse af oplysninger: Familieafdelingen tager skridt til, at samtlige sagsbehandlere har adgang til det elektroniske håndbogsmateriale "Børn og unge-håndbogen. Håndbogen indeholder arbejdsgangsbeskrivelser i forhold til alle former for foranstaltninger efter serviceloven ligesom den indeholder links til alle former for standardbreve og øvrigt skema- materiale, der skal anvendes i forbindelse med myndighedsudøvelsen. Mål Det er et mål for den tidlige indsats, at der med virkning fra januar 2007 i alle sager, hvori der er modtaget ikke anonyme underretninger er afsendt kvitteringsskrivelse inden for 6 dage. Det er et mål at alle underretninger i 2007 der kommer fra kommunale samarbejdspartnere er udfærdiget på underretningsskema. Det er et mål, at der har været en kontakt til alle borgere der underrettes om, inden for 10 dage.

18 18 Det er et mål, at alle underretninger registreres med henblik på at der kan udarbejdes statistisk materiale. Fremgangsmåde Med henblik på at sikre, at sagsbehandlerne er i stand til at arbejde ud fra målsætningen om en tidlig indsats tages der i 2007 følgende skridt: Der udarbejdes i 2007 en håndbog, der angiver den fremgangsmåde, der skal anvendes i forbindelse med alle temaer, handlemuligheder og beslutningstyper, der følger af myndighedsudøvelse. Håndbogen, der er edb-baseret, er udformet således, at den samtidig kan anvendes som afkrydsningscheck for den enkelte sagsbehandler, der opbevarer checkskemaet i tilknytning til den konkrete sag. Der indledes i 2007 et samarbejde mellem den administrative myndighed på børn og familieområdet og ledelsen af de kommunale tilbud på området med henblik på sikring af, at der i nærmiljøet er en tilstrækkelig vifte af lokale foranstaltningsmuligheder. Eksisterende tværfaglige grupper. Der udpeges i 2006 en tværfaglig og tværsektoriel arbejdsgruppe, der med udgangspunkt i servicelovens 37a får som opgave at revidere arbejdsgrundlag for eksisterende tværfaglige grupper i de tre kommuner, med henblik på at skabe den bedst mulige organisation og arbejdsgrundlag for de tværfaglige grupper i den ny kommune. Konsekvens for sagsbehandling herunder beskrivelse af metoden, indsatsen eller initiativet Med henblik på at sikre, at den sammenhængende, målrettede og tidlige indsats af det rette tilbud i forhold til barnets behov for særlig støtte, er det af afgørende betydning, at der i samarbejdet mellem normalsystemet og Familieafdelingen skabes forståelse for, at iværksættelse af foranstaltninger forudsætter, at sagsbehandler har den fornødne tid til at udarbejde en 38 undersøgelse. I lovgivningen er tidsperioden angivet til max. 4 måneder. 38 undersøgelsen giver svar på følgende spørgsmål: hvilke problemer skal løses hvilke former for indsatser kræves I en 38 undersøgelse vedrørende et konkret barn skal der således altid tages stilling til, om der er behov for at udarbejde en undersøgelse i forhold til eventuelle søskende.

19 19 Det følger endvidere af denne standard, at eventuelle søskendes forhold inddrages i tværfaglige gruppemøder, der afholdes med udgangspunkt i et konkret barn. Det følger ligeledes af denne standard for tidlig indsats, at sagsbehandler skal være aktivt opsøgende i forhold til børn og familier, der allerede er i forbindelse med Familieafdelingen på grund af børnenes behov for særlig støtte. Evaluering Evaluering af målopfyldelse i forhold til den tidlige, sammenhængende og målrettede indsats består af følgende: Som led i ledelsens sagsgennemgang udfærdiges et checkskema. Heri afkrydses for de temaer, der er genstand for ledelsens kvalitetscheck. Dette gælder såvel modtagne underretninger, som afsendte kvitteringsskrivelser og afholdelse af 1. møde med forældremyndighedsindehaverne om underretningen. Endelig at de kommunale underretninger er baseret og udfyldt på de dertil udarbejdede underretningsskemaer. Alle nyhenvendelser fra normalsystemet til Familieafdelingen vedrørende konkrete enkeltsager registreres med henblik på ledelsesmæssig opfølgning på udviklingen i såvel aldersgrupper som tyngden i problemstillinger. Der etableres i 2007 en arbejdsgruppe bestående af fagpersoner på børn og familieområdet og fagpersoner med indsigt i statistik, økonomi og analyse med henblik på udarbejdelse af et kategoriseringssystem, der kan anvendes til vægtning og vurdering af sagers tyngde.

20 20 Bilag 3. b. Kvalitetsstandard: Inddragelse af forældremyndighedsindehavere og barnet/den unge Politisk målsætning I Svendborg kommune inddrages forældremyndighedsindehaverne og barnet eller den unge i den løbende sagsbehandling. Det følger endvidere af målsætningen, at det for sagsbehandler er en prioriteret opgave at sikre hensynet til retssikkerheden for forældremyndighedsindehaverne og barnet eller den unge ligesom inddragelse af forældremyndighedsindehaverne og barnet eller den unge skal sikre et godt grundlag for den socialfaglige undersøgelse og de efterfølgende beslutninger om foranstaltninger i henhold til handleplanen. Metoder, indsatser og initiativer til realisering af den politiske målsætning Inddragelse af forældremyndighedsindehaverne og barnet forudsætter, at sagsbehandler har personlig kontakt til både forældremyndighedsindehaverne og barnet. Inddragelse af forældremyndighedsindehaverne og barnet sker i følgende faser: - ved sagens start - ved undersøgelse i henhold til 38 - ved udfærdigelse af handleplan - ved iværksættelse af foranstaltninger i henhold til handleplanen - ved opfølgning og revision af handleplanen - ved ophør af foranstaltningen Inddragelse af forældremyndighedsindehaverne og barnet sker ved: - samtale med barnet - samtale med forældremyndighedsindehaverne - evt. hjemmebesøg - løbende afholdelse af møder med forældremyndighedsindehaverne og barnet - skriftlig kommunikation - aktiv opmærksomhed på forældremyndighedsindehavernes ret til aktindsigt - skriftligt samtykke fra forældremyndighedsindehaverne og barnet, der er fyldt 15 år. Uddybning Samtalen med barnet er sagsbehandlers personlige samtale

21 21 med barnet om barnets opfattelse af og holdning til problemstillingen. Samtalen med barnet skal gennemføres under hensyntagen til barnets alder og modenhed, fysisk og psykisk funktionsniveau. Samtalen med barnet skal ske et sted, hvor barnet føler tryghed. Barnet har ret til en bisidder ved samtalen med sagsbehandler. Mål Det er et mål for inddragelse af forældremyndighedsindehaverne og barnet, at der med virkning fra januar 2007 i alle journaler foreligger dokumentation for samtaler med forældremyndighedsindehaveren og barnet. Det er herudover et mål, at forældremyndighedsindehavernes og barnets opfattelse af problemstillingen og holdning til løsningsmulighederne skal fremgå af socialfaglige undersøgelser og handleplaner med virkning fra januar Alle i Familieafdelingen tilbydes undervisning i samtalen med børn. Fremgangsmåde Alle sagsbehandlere tilbydes undervisning med henblik på vedligeholdelse af de færdigheder, der forudsættes i forbindelse med samtaler med børn. Konsekvens for sagsbehandling herunder beskrivelse af metoden, indsatsen eller initiativet Aktindsigt tilbydes og noteres i sagen. Evaluering Evaluering af målopfyldelse i forhold til inddragelse af forældremyndighedsindehaverne og barnet består af følgende: Som led i ledelsens sagsgennemgang udfærdiges et check skema, hvori afkrydses for de forskellige initiativer, der er taget, med henblik på inddragelse af forældremyndighedsindehaverne og barnet. Herudover foretages af sagsbehandler en kvalitativ evaluering af, om forældremyndighedsindehaverne og barnet føler sig hørt og inddraget.

22 22 Denne kvalitative evaluering, der dokumenteres i journalen, foretages i de tidsterminer, der er gældende for handleplansrevisioner og ved statusmøder i forbindelse med anbringelser.

23 23 Bilag 3. c. Kvalitetsstandard: Inddragelse af familie og netværk Politisk målsætning I inddrages familie og netværk i løsningen af problemstillingerne i børne - og familiesagerne. Det følger af målsætningen, at sagsbehandler på baggrund af den indledende vurdering af sagens karakter og tyngde sikrer sig samtykke fra forældremyndighedsindehaverne og den unge, der er fyldt 15 år til enten løbende eller periodisk inddragelse af familie og netværk i den udstrækning, der er enighed om, at inddragelse er til gavn for barnet. Metoder, indsatser og initiativer til realisering af den politiske målsætning Den sagsbehandlingsmæssige indgang til inddragelse af familie og netværk er den problem og ressourceafdækning, som finder sted i den socialfaglige undersøgelse. Sagsbehandler afdækker i samtaler med forældremyndighedsindehaverne og det berørte barn hvilke muligheder, ressourcer og barrierer, der findes i familien og i netværket. Under forudsætning af forældremyndighedsindehaverne og barnets accept inddrages familien og netværket herefter i følgende sagsbehandlingsfaser: Udarbejdelse af handleplan Iværksættelse af handleplan Opfølgning og revision af handleplan Ophør herunder evt. efterværn Konkrete metoder til inddragelse af familie og netværk kan være: Udformning af genogram eller netværkskort. Afholdelse af møder med deltagelse af familien, det private netværk og det professionelle netværk. Bistå forældremyndighedsindehaverne i indgåelse af faste, konkrete aftaler om, hvorledes familiens/netværkets ressourcer kan komme barnet til gode.

24 24 Uddybning Definitioner: Ved genogram forstås en grafisk fremstilling af familiens udstrækning med en markering af relationernes betydning for den person, der er centrum for genogrammet (i denne sammenhæng altså barnet). Ved netværkskort forstås en grafisk fremstilling af betydningsfulde relationer omkring barnet i både familien, det private netværk og det professionelle netværk. Både genogram og netværkskort opbevares i sagen. netværksmøder kan bestå i: sagsbehandlers formelle møder med forældremyndighedsindehaverne, barnet og de personer i familien, det private netværk og det professionelle netværk, der er udpeget som betydningsfulde møder, der har til formål at skabe fælles forståelse af barnets problemer/behov med henblik på konkrete aftaler om, hvilke tiltag, der er nødvendige for at afhjælpe problemerne. Mål Det er et mål for inddragelse af familie og netværk, at det med virkning fra januar 2007 i alle nye børn og familiesager i journalen er dokumenteret, at der er taget konkret stilling til familiens/netværkets rolle i den løbende sagsbehandling. Det er herudover et fagligt mål, at der i alle børn- og familiesager, der opstartes efter 1. januar 2007, hvor der træffes beslutning om konkrete hjælpeforanstaltninger i henhold til serviceloven og er identificeret anvendelige familie eller netværksmæssige ressourcer sker konkret anvendelse af de familie og netværksmæssige ressourcer i etableringen af den valgte hjælpeforanstaltning. Enhver inddragelse af familie og netværk tager afsæt i forældremyndighedsindehavernes og barnets forståelse af problemets karakter og er indforstået med inddragelsen. Samtaler med forældremyndighedsindehaverne og barnet er derfor udgangspunktet for de metoder, der konkret bringes i anvendelse i forbindelse med inddragelse af familie og netværk.

25 25 Herudover består fremgangsmåden ved inddragelse i: Hjælp til formidling af forældremyndighedsindehavernes og barnets og myndighedens problemforståelse overfor familie/ netværk i den udstrækning, at forældremyndighedsindehaverne og barnet tilkendegiver behov derfor. Hjælp til indgåelse af og/eller vedligeholdelse af faste aftaler om konkrete handlinger/indsatser, som forældremyndighedsindehaverne og barnet er indforstået med ydes af familien/netværket. Et gennemgående krav til fremgangsmåden ved alle former for inddragelse er, at sagsbehandler møder forældremyndighedsindehaverne, barnet og familien/netværket med åbenhed og professionel respekt og sikrer sig faglig vejledning og/eller supervision til at udøve og vedligeholde inddragelsen. Fremgangsmåde Konsekvens for sagsbehandling herunder beskrivelse af metoden, indsatsen eller initiativet Med henblik på at sikre ovenstående sagsbehandlingspraksis tilbydes samtlige sagsbehandlere i 2007 deltagelse i temamøde om anvendelse af redskabet genogram og netværkskort som et led i eller supplement til den socialfaglige undersøgelse. For nye medarbejdere indarbejdes ovenstående i et introduktionsprogram. Evaluering Evaluering af målopfyldelse i forhold til inddragelse af familie/ netværk består primært i ledelsens sagsgennemgang med henblik på sikring af, at alle formalia m.v. er opfyldt i de sager, der er omfattet af standarden. Udover denne kvantitative evaluering kan der være tale om en mere kvalitativ enkeltsagsevaluering, hvor familierådgiveren i møder med forældremyndighedsindehaverne, barnet og den eller de inddragne personer fra familien/netværket om f.eks. handleplansrevisioner søger at afklare om inddragelsen af familien/ netværket fortsat er til gavn for barnet. Den kvantitative ledelsesevaluering foregår én gang hvert år i en fastlagt plan for sagsgennemgang.

26 26 Bilag 3. d. Kvalitetsstandard: Standard for sagsbehandling, opfølgning og evaluering af resultaterne af indsatsen. Politisk målsætning I foretages tilsyn, opfølgning og evaluering af de iværksatte hjælpeforanstaltninger for børn, unge og familier som minimum én gang årligt, jvf. gældende lovgivning Det følger af målsætningen, at myndigheden har de nødvendige redskaber til at lave kvalificerede undersøgelser og handleplaner, som tydeliggør de mål for indsatsen, der skal følges op på. Det følger ligeledes af målsætningen, at det er sagsbehandlers opgave at bidrage til systematisk erfaringsopsamling således, at dette indgår i evalueringen af den konkrete indsats. Det følger endelig af målsætningen, at det er en opgave for sagsbehandler i den enkelte sagsjournalisering at sikre den fornødne dokumentationen, idet dette er en forudsætning for, at der kan opnås viden om effekten af en konkret foranstaltning eller indsats. Metoder, indsatser og initiativer til realisering af den politiske målsætning De sagsbehandlingsmæssige metoder, indsatser og initiativer til realisering af målsætningen er følgende: Metoder og indsatser til sikring af, at der foretages opfølgning: Det sikres, at sagsbehandler har de fornødne redskaber i kraft af skabelon for den socialfaglige undersøgelse og skabelon for handleplan. Det sikres, at der udarbejdes en fast, fælles struktur og manual for opfølgning. Metoder og indsatser til sikring af, at der foretages evaluering: Der evalueres på Processen fra f.eks. modtagelsen af en underretning om et barn til iværksættelsen af en foranstaltning. Indhold i tilsynsbesøg og handleplaner, bevilling af ydelser og forståeligheden i skrivelser mv. Effekten af de iværksatte foranstaltninger herunder resultater,

27 27 forandringer og barnets udbytte af en indsats. Sagsbehandler vil i al almindelighed ikke selv skulle forestå samlede evalueringer, men alene levere bidrag og data til ledelsens evalueringstiltag. Initiativer til sikring af, at der foretages opfølgning: Senest 3 måneder efter iværksættelsen af en foranstaltning vurderer sagsbehandler om indsatsen opfylder sit formål eller om handleplanen skal ændres. Derefter følges op mindst én gang hvert år i forbindelse med afholdelse af statusmøde i den konkrete sag. Sagsbehandler er i sin egenskab af myndighedsudøver ansvarlig i forhold til mødeindkaldelse - herunder udformning af dagsorden og udpegning af mødedeltagere. Af dagsordenen til et indkaldt statusmøde fremgår hvilke temaer, der ønskes drøftet, ligesom det i forhold til de enkelte temaer fremgår, om der er tale om beslutningspunkter eller om drøftelses/høringspunkter. I forhold til anbragte børn taler sagsbehandler mindst én gang årligt med barnet på anbringelsesstedet. Første gang efter 3 måneder. Barnet skal under samtalen kunne udtrykke sig helt frit og kun når ganske særlige forhold ved barnet er til stede kan voksne på anbringelsesstedet indgå i samtalen. Omfanget af tilsyn udover minimumskravene afgøres af omstændighederne i hver enkelt sag. Der kan således udover sagsbehandlerens besøg hos barnet på anbringelsesstedet også være tale om jævnlig telefon og mailkontakt. Uanset tilsynets form/afvikling dokumenteres dette i sagsjournalen Uddybning Definitioner: Opfølgning: Opfølgning defineres i denne sammenhæng som en regelmæssigt tilbagevendende socialfaglig vurdering af, om en iværksat foranstaltning opfylder sit formål eller om indsatsen og handleplanen skal revideres. Den regelmæssigt tilbagevendende opfølgning knytter sig

28 28 således til alle former for foranstaltninger i henhold til Serviceloven. Tilsyn: Tilsyn defineres i denne sammenhæng som sagsbehandlers personlige besøg og øvrig kontakt herunder telefon og mailkontakt med såvel det anbragte barn som anbringelsesstedet. En særlig del af tilsynet består af sagsbehandlers personlige samtale med det anbragte barn på anbringelsesstedet. Denne personlige samtale foregår mindst én gang årligt og dokumenteres i sagsjournalen. Første gang efter 3 måneder Statusmøde: Statusmøder defineres i denne sammenhæng som møder mellem sagsbehandleren, forældremyndighedsindehaverne, barnet og de fagpersoner, der leverer den givne foranstaltning. Statusmøder er myndighedsudøverens møde og sagsbehandler er derfor ansvarlig for mødeindkaldelse, mødeledelse og udfærdigelse af mødereferat. Statusmøder afvikles efter en forud fastlagt procedure, hvori der skelnes mellem beslutningspunkter og drøftelses/ høringspunkter. Ved statusmøder i forbindelse med et anbragt barn bruges i dagsordenen en fast manual, der som udgangspunkt fokuserer på handleplanen: På baggrund af statusmødet foretager sagsbehandler herefter revurdering af handleplanen. Mål Det er et mål for opfølgning, at der med virkning fra januar 2007 i alle sager, hvori der er iværksat en foranstaltning i henhold til Serviceloven, foretages opfølgning som minimum én gang årligt. Ved nye sager sker dette første gang efter 3 måneder Det er et mål for tilsyn, at der med virkning fra januar 2007 i alle sager, hvori et barn som led i en hjælpeforanstaltning er anbragt uden for eget hjem, udøves tilsyn minimum én gang årligt. Ved nye sager sker det første gang efter 3 måneder. Tilsynet indebærer en samtale mellem det anbragte barn og sagsbehandler. Det er et mål, at der i løbet af 2007 på baggrund af behovene

29 29 fastlægges en strategi for evalueringer. Det er endeligt et fagligt mål, at handleplanens mål og delmål bliver identificeret og udtrykt så klart og entydigt, at handleplanen bliver et brugbart værktøj for sagsbehandler i den løbende opfølgning. Fremgangsmåde Med henblik på at sikre, at sagsbehandler er i stand til at arbejde ud fra målsætningen om opfølgning, tilsyn og evaluering tages følgende skridt: Der udarbejdes i 2007 arbejdsgangsbeskrivelser, der præciserer vigtigheden af at definere mål og delmål forud for iværksættelsen af en given foranstaltning. I forbindelse med udarbejdelsen af retningslinierne tages stilling til mulighederne for løbende kommunikation med det anbragte barn i form af f.eks. telefonisk kontakt og kontakt via mail. Inden udgangen af 2007 udarbejdes der fælles retningslinier for, hvorledes journalen føres. Formålet hermed er sikring af, at det faglige og kvalitative indhold i journalen er i orden og sikring af, at det af journalen fremgår, at der er veldokumenterede faglige overvejelser bag iværksættelsen af en given foranstaltning. Herudover skal de fælles retningslinier for journalens udformning sikre, at det af den enkelte journal klart fremgår, hvilken type viden, som sagsbehandler lægger til grund for sit sagsarbejde ligesom det af journalen skal fremgå, hvordan den anvendte viden er tilvejebragt. Konsekvens for sagsbehandling herunder beskrivelse af metoden, indsatsen eller initiativet Med henblik på sikring af, at sagsbehandler foretager opfølgning, tilsyn og enkeltsagsevaluering er det af afgørende betydning, at der skabes den fornødne tid til at udarbejde en socialfaglig undersøgelse, der giver svar på følgende spørgsmål: Hvilke problemer skal løses. Hvilke former for indsatser kræves. Den faglige vurdering i den socialfaglige undersøgelse danner grundlag for udarbejdelsen af handleplanen og bidrager derved til, at sagsbehandler får grundlaget for at opstille præcise mål og delmål for en given indsats. I den faglige sparring, som sagsbehandler tilbydes lægges særlig vægt på, at sagsbehandler trænes i at dokumentere og synliggøre grundlaget for de faglige beslutninger.

30 30 Evaluering Evaluering af målopfyldelse i forhold til opfølgning, tilsyn og evaluering består af følgende: Som led i ledelsens sagsgennemgang udarbejdes et checkskema, hvori der afkrydses for: Intervallerne mellem opfølgning i den enkelte sag Intervallerne for tilsynsbesøg og andre former for tilsynskontakt Intervaller for statusmøde-afholdelse herunder kontrol af, at statusmøder er indkaldt og afviklet i overensstemmelse med den fælles manual og har sammenhæng med målene i handleplanen. På baggrund af ledelsens samlede sagsgennemgang identificeres tendenser og mønstre i opfølgningen og tilsynet og kan dermed give anledning til yderligere undersøgelse og evaluering, som iværksættes på ledelsens foranledning.

31 31 Bilag 3. e. Kvalitetsstandard: Sagsbehandling og indsats i forhold til unge, der er fyldt 15 år Politisk målsætning I løses problemer vedrørende unge, der er fyldt 15 år og som har behov for særlig støtte primært i nærmiljøet, hvis ikke vægtige grunde taler for det modsatte. Det følger af målsætningen, at sagsbehandler på baggrund af den indledende vurdering af sagens karakter og tyngde sikrer sig samtykke fra forældremyndighedsindehaveren og den unge til at inddrage relationer i nærmiljøet i den udstrækning, der er enighed om, at inddragelsen er til gavn for den unge. Metoder, indsatser og initiativer til realisering af den politiske målsætning Der skal derfor i den socialfaglige undersøgelse tages stilling til f.eks. Forholdet til kammerater og andre relationer i nærmiljøet. Hvorledes tilgodeses skole og uddannelsesmæssige forhold? Den unges egne ønsker. Behov for foranstaltninger udover det 18. år. Den formodede effekt af en evt. anbringelse I denne sammenhæng henledes en særlig opmærksomhed på unge med anden etnisk baggrund. For at tydeliggøre hvilke ressourcer den unge eventuelt har i netværket og i nærmiljøet udarbejdes netværkskort sammen med den unge. Uddybning Netværkskort: Netværkskortet tegnes og udarbejdes i samarbejde med den unge, der derved får mulighed for at rette sin opmærksomhed mod noget helt konkret og velkendt. Sagsbehandler er under udarbejdelsen nysgerrig overfor, hvordan den unges relationer er til familien og til andre betydningsfulde personer i netværket og stiller åbne og direkte spørgsmål:

32 32 Hvorledes vigtige personer findes rundt om dig? Hvilke personer kender til, hvordan du har det? Hvem kan du tale med og/eller få hjælp af? Findes der konflikter mellem vigtige personer, som påvirker dig og den situation, som du er i? Formålet med netværkskortet er at få overblik over den unges netværk herunder overblik over en eventuel kompleks familiesammenhæng, der kan bidrage til en forståelse af den unges situation. Destruktive mønstre og brudte kontakter bliver tydelige og bidrager derved til, at der kan arbejdes på en tilfredsstillende løsning. Sagsbehandler skal have blik for den unges religiøse og kulturelle baggrund. Mål Målet er at alle foranstaltninger er rettet mod at gøre den årige helt eller delvist selvforsørgende. Det er et mål i sagsbehandlingen med aldersgruppen af unge, der er fyldt 15 år, at der i løbet af 2007 udarbejdes netværkskort i nye sager. Det er herudover et mål, at der i alle sager, hvor anbringelse uden for eget hjem er den bedste løsning, arbejdes på anbringelse i lokalmiljøet. Det skal i sagen dokumenteres, at der i valget af anbringelsessted uden for lokalområdet har indgået overvejelser om: Hvorledes kontakten til familie, netværk og venner kan bevares. Hvorledes vigtige relationer i forbindelse med fritidsaktiviteter, skolegang og beskæftigelse kan opretholdes. Fremgangsmåde For at realisere målsætningen om at løse de opståede problemer for aldersgruppen af unge, der er fyldt 15 år lokalt, skal der i de unges nærmiljø være fleksible dag og døgntilbud. Der oprettes derfor muligheder for at arbejde med de unge i deres eget miljø.

33 33 Konsekvens for sagsbehandling herunder beskrivelse af metoden, indsatsen eller initiativet Det følger af denne sagsbehandlingsstandard, at den unges holdning og motivation må tillægges megen vægt. Med udgangspunkt i den unges holdning og motivation kan det være nødvendigt at slække på ambitionerne i forhold til de opstillede hovedmål i de situationer hvor målopfyldelsen er forbundet med en konkret foranstaltning, som den unge har modstand imod. Der må i sådanne situationer arbejdes udfra mindre ambitiøse delmål, der forbedrer den unges situation om end hovedmålet måske ikke nås. Evaluering Evaluering af standarden for sagsbehandling og indsats for unge der er fyldt 15 år består af følgende: Som led i den ledelsesmæssige opfølgning på området foretages én gang årligt optælling af antallet af anvendte eksterne anbringelsessteder. Som led i ledelsens årlige sagsgennemgang udfærdiges check-skema, hvori afkrydses for de temaer, der er genstand for ledelsens kvalitetscheck herunder: Opfølgning af, at der i alle sager af denne art forefindes dokumentation for, at der er udarbejdet netværkskort. Opfølgning af, at der i alle sager af denne art forefindes dokumentation for, at de særlige temaer, der specifikt vedrører aldersgruppen er belyst i den socialfaglige undersøgelse, der er udgangspunktet for sagsbehandlingen. Ud over ovenstående kvantitative og kontrolprægede evalueringsmetode foretager den enkelte sagsbehandler en mere kvalitativ enkeltsags-evaluering. Denne består i, at sagsbehandler ved handleplansopfølgning sammen med den unge gennemgår handleplanens mål og delmål med henblik på sikring af, at indsatsen fortsat er i overensstemmelse med den unges behov. Enkeltsags-evalueringen følger de tidsterminer, der jf. serviceloven er gældende for handleplansopfølgning.

Standarder for sagsbehandling

Standarder for sagsbehandling Standarder for sagsbehandling Frederikshavn Kommune Gældende fra 1. januar 2007 Standarder for sagsbehandlingen i Frederikshavn kommune Anbringelsesreformen stiller krav om udarbejdelse af standarder for

Læs mere

Skabelon for standard for sagsbehandling

Skabelon for standard for sagsbehandling Skabelon for standard for sagsbehandling Standard for sagsbehandling vedrørende: Den tidlige indsats, herunder hvordan kommunen sikre, at skoler, dagtilbud m.v. foretager de nødvendige underretninger,

Læs mere

Standard for inddragelse af familie og netværk

Standard for inddragelse af familie og netværk Sagsbehandlingsstandarder Børn og Kultur Vågebjergvej 5 5932 Humble Tlf. 63 51 60 00 Fax 63 51 60 01 E-mail: bornogkultur@langelandkommune.dk www.langelandkommune.dk Dato 25. april 2007 J. nr. Ref: jp/cje

Læs mere

Brønderslev Kommune. Sammenhængende Børnepolitik. BILAG B: Sagsstandarder

Brønderslev Kommune. Sammenhængende Børnepolitik. BILAG B: Sagsstandarder Sammenhængende Børnepolitik BILAG B: Sagsstandarder 1. udgave 13.12.2007 INDHOLDSFORTEGNELSE Bilag B: B1. B2. B3. B4. B5. Standarder for sagsbehandling Tidlig indsats i forhold til børn og unge med behov

Læs mere

Sammenhængende Børnepolitik

Sammenhængende Børnepolitik Sammenhængende Børnepolitik Brønderslev Kommune 1. udgave 1.12.200 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning 1.1. 1.2. 1.. 1.4. Baggrund Udarbejdelse og godkendelse Afgrænsning og sammenhæng til andre politikker

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Børne- og Ungepolitik Ringsted Kommune Indledning Byrådet i Ringsted har vedtaget en samlet børne- og ungepolitik som gælder alle de kommunale institutioner, der har kontakt med børn og unge samt deres

Læs mere

Sammenhængende børnepolitik 2

Sammenhængende børnepolitik 2 ESBJERG KOMMUNE Indledning... 3 Kommunalbestyrelsens børne- og familiesyn... 3 Målgruppe... 5 Politiske mål... 5 Operationalisering af de politiske mål... 8 Konsekvenser af de politiske mål...11 Økonomi...12

Læs mere

2. Værdigrundlaget og den professionelle indsats Det fælles værdigrundlag for arbejdet med børn og unge i Gladsaxe Kommune er:

2. Værdigrundlaget og den professionelle indsats Det fælles værdigrundlag for arbejdet med børn og unge i Gladsaxe Kommune er: Gladsaxe Kommune Familieafdelingen august 2006 Sammenhængende børnepolitik i Gladsaxe kommune 1. Indledning Gladsaxe Kommunes Sammenhængende børnepolitik 2007-2009 skal sikre sammenhæng i overgangene mellem

Læs mere

Børn med særlige behov - En del af Dragør Kommunes Børne- og Ungepolitik

Børn med særlige behov - En del af Dragør Kommunes Børne- og Ungepolitik Børn med særlige behov - En del af Dragør Kommunes Børne- og Ungepolitik DRAGØR KOMMUNE Marts 2007 Børn med særlige behov En del af Dragør Kommunes Børne- og Ungepolitik Indholdsfortegnelse 1. En politik

Læs mere

Bilag 4: Kvalitetstilsynsskabelon Skabelon for kvalitetstilsyn børn og unge med særlige behov. Barnets CPR: Forældremyndighedsindehaver:

Bilag 4: Kvalitetstilsynsskabelon Skabelon for kvalitetstilsyn børn og unge med særlige behov. Barnets CPR: Forældremyndighedsindehaver: Skabelon for kvalitetstilsyn børn og unge med særlige behov Barnets CPR: Forældremyndighedsindehaver: Sagsbehandler: Distrikt: Skoledistrikt: Aktuelle foranstaltninger Sæt X Pris pr.mdr Varighed Konsulentbistand

Læs mere

Skabelon for standard for sagsbehandling

Skabelon for standard for sagsbehandling Skabelon for standard for sagsbehandling Standard for sagsbehandling vedrørende: opfølgning og evaluering af de konkrete indsatser i den enkelte sag, herunder kommunens tilsyn og forberedelse af hjemgivelse

Læs mere

Skabelon for standard for sagsbehandling

Skabelon for standard for sagsbehandling Skabelon for standard for sagsbehandling Standard for sagsbehandling vedrørende: Inddragelse af forældremyndighedsindehaver og barnet eller den unge Politisk målsætning for: Inddragelse af forældremyndighedsindehaver

Læs mere

Sammenhængende politik for børn og unge med særlige behov for støtte. Randers Kommune

Sammenhængende politik for børn og unge med særlige behov for støtte. Randers Kommune Sammenhængende politik for børn og unge med særlige behov for støtte Randers Kommune - 2 Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE...2 BYRÅDETS BØRNE-, UNGE- OG FAMILIESYN...3 POLITISK HANDLEGRUNDLAG...3

Læs mere

Børn og Unge i Furesø Kommune

Børn og Unge i Furesø Kommune Børn og Unge i Furesø Kommune Indsatsen for børn og unge med særlige behov - Den Sammenhængende Børne- og Unge Politik 1 Indledning Byrådet i Furesø Kommune ønsker, at det gode børne- og ungdomsliv i Furesø

Læs mere

Standarder for sagsbehandlingen

Standarder for sagsbehandlingen Familieafdelingen Standarder for sagsbehandlingen Indledning Standarder for sagsbehandlingen er en del af den sammenhængende børnepolitik. I henhold til Servicelovens 138 skal den politiske målsætning

Læs mere

Det er arbejdsgruppens vurdering at tværfaglige grupper væsentlig kan bidrage til at styrke den forebyggende og tidlige indsats over for målgruppen.

Det er arbejdsgruppens vurdering at tværfaglige grupper væsentlig kan bidrage til at styrke den forebyggende og tidlige indsats over for målgruppen. Forslag 11 Organisering af det tværfaglige samarbejde Beskrivelse Som led i formulering af delpolitikken for børn og unge med særlige behov, har en arbejdsgruppe på tværs af direktørområderne Børn og Unge

Læs mere

Tidlig indsats i forhold til børn, unge og familier med behov for særlig støtte

Tidlig indsats i forhold til børn, unge og familier med behov for særlig støtte Overordnet målsætning Alle medarbejdere i Furesø Kommune er forpligtet til at gøre en indsats overfor børn og unge, der viser tegn på behov for særlig støtte. Det forebyggende arbejde og en tidlig identificering

Læs mere

Sammenhængende Børnepolitik for udsatte børn og unge i Brøndby.

Sammenhængende Børnepolitik for udsatte børn og unge i Brøndby. Sammenhængende Børnepolitik for udsatte børn og unge i Brøndby. En sammenhængende børnepolitik for udsatte børn og unge kan skabe den røde tråd i den kommunale organisation, både i dybden og i bredden.

Læs mere

Sammenhængende Børne-, Ungeog Familiepolitik

Sammenhængende Børne-, Ungeog Familiepolitik Sammenhængende børnepolitik THISTED KOMMUNE Sammenhængende Børne-, Ungeog Familiepolitik 2010 Tilrettet udkast 21. maj 2007 1 Indhold: INDLEDNING...3 VÆRDIER OG BØRNESYN...3 MÅLGRUPPER...4 MÅLSÆTNINGSHIERARKIET...5

Læs mere

Faaborg-Midtfyn Kommune Standard på børn- og ungeområdet 2009

Faaborg-Midtfyn Kommune Standard på børn- og ungeområdet 2009 Faaborg-Midtfyn Kommune Standard på børn- og ungeområdet 2009 Denne standard benyttes i forbindelse med sagsbehandling af børn- og ungesager. Standarden indeholder følgende: Retsgrundlaget for børn- og

Læs mere

Standard på Børn- og Ungeområdet i Nordfyns Kommune jvf. bekendtgørelse nr. 614 af 15/

Standard på Børn- og Ungeområdet i Nordfyns Kommune jvf. bekendtgørelse nr. 614 af 15/ Standard på Børn- og Ungeområdet i Nordfyns Kommune jvf. bekendtgørelse nr. 614 af 15/6 2006. Formålet med standarden er et politisk ønske i Nordfyns Kommune om at leve op til bekendtgørelsens 2. Lovhjemmel

Læs mere

Retningslinjer for individuelle planer i Region Syddanmarks sociale tilbud

Retningslinjer for individuelle planer i Region Syddanmarks sociale tilbud Retningslinjer for individuelle planer i Region Syddanmarks sociale tilbud Juni 2009 Regional udmøntning af Danske Regioners kvalitetsstandard 1.3 om individuelle planer Indhold Hvorfor denne pjece? 4

Læs mere

Truede Børn - en sammenhængende børnepolitik

Truede Børn - en sammenhængende børnepolitik Truede Børn - en sammenhængende børnepolitik Høringsudgave VIBORG KOMMUNE Indhold Indledning 3 Viborg Kommunes børne- og familiesyn 5 Viborg Byråds politiske målsætninger 6 Status 7 Udfordringer 8 Indsatsområder

Læs mere

Standard på Børne- og ungeområdet I Nordfyns Kommune jf. Bekendtgørelse nr. 614 af 15/

Standard på Børne- og ungeområdet I Nordfyns Kommune jf. Bekendtgørelse nr. 614 af 15/ Godkendt i Familieudvalgets møde den 28. november 2007. Bilag til den sammenhængende Børne- og ungepolitik for Nordfyns kommune. Standard på Børne- og ungeområdet I Nordfyns Kommune jf. Bekendtgørelse

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE 2016-2020 Indhold Børne- og Ungepolitikken en værdifuld platform... 2 Et respektfuldt børne- og ungesyn... 3 Kompetente børn og unge... 4 Forpligtende fællesskaber...

Læs mere

Standard for sagsbehandling vedrørende: Tidlig indsats

Standard for sagsbehandling vedrørende: Tidlig indsats Standard for sagsbehandling vedrørende: Tidlig indsats Politisk målsætning for tidlig indsats Her angives målsætningen, der udtrykkes i den sammenhængende børnepolitik Den samlede indsats for børn og unge

Læs mere

Inddragelse af barn, ung og forældremyndighedsindehaver under hele indsatsen

Inddragelse af barn, ung og forældremyndighedsindehaver under hele indsatsen Standarder for sagbehandling Del II- den Sammenhængende Børn og Unge Politik Overordnet målsætning Forældrene spiller en central rolle for barnet og den unges trivsel og udvikling, og forældrene har altid

Læs mere

STANDARDER FOR SAGSBEHANDLINGEN I ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE

STANDARDER FOR SAGSBEHANDLINGEN I ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE STANDARDER FOR SAGSBEHANDLINGEN I ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE Bilag 1 til Børne- og Ungepolitikken 2016-2020 Indhold Indledning... 2 Målgruppe... 2 Indsatser i daginstitutionerne

Læs mere

Bilag 2. Hovedpunkter i anbringelsesreformen:

Bilag 2. Hovedpunkter i anbringelsesreformen: Bilag 2 Hovedpunkter i anbringelsesreformen: 1. Tidlig og sammenhængende indsats. Forebyggelse og en tidlig indsats er af afgørende betydning for at sikre udsatte børn og unge en god opvækst. Anbringelsesreformen

Læs mere

Standard for Familieafdelingens håndtering af underretninger:

Standard for Familieafdelingens håndtering af underretninger: Standard for Familieafdelingens håndtering af underretninger: 1. Indledning Dette notat indeholder en beskrivelse af hvordan Familieafdelingen håndterer underretninger. Notatet beskriver, at en underretning

Læs mere

Kvalitetsstandard, Lov om social Service 52 stk. 3, nr. 6

Kvalitetsstandard, Lov om social Service 52 stk. 3, nr. 6 Kvalitetsstandard, Lov om social Service 52 stk. 3, nr. 6 Udarbejdet af: Mette Wulf og Anne-Marie Storgaard Dato: Dato 20. oktober 2008 Sagsid.: Version nr.: 1 Fagsekretariatet Børne- og Unge Rådgivningen

Læs mere

Godkendt i Familieudvalgets møde den 28. november Sammenhængende børne- og ungepolitik

Godkendt i Familieudvalgets møde den 28. november Sammenhængende børne- og ungepolitik Godkendt i Familieudvalgets møde den 28. november 2007. Sammenhængende børne- og ungepolitik 2007 Indholdsfortegnelse:...3 Børne- og ungepolitikkens tilblivelse...4 Opbygning af børne- og ungepolitikken...8

Læs mere

1. Nødvendigt med politisk og ledelsesmæssigt fokus på underretninger... 1

1. Nødvendigt med politisk og ledelsesmæssigt fokus på underretninger... 1 GLADSAXE KOMMUNE Skole og Familie Bilag 1: Notat vedrørende KL's 12 opmærksomhedspunkter NOTAT Dato: 2. august 2012 Af: Rikke Schønning KL s 12 opmærksomhedspunkter 1. Nødvendigt med politisk og ledelsesmæssigt

Læs mere

Standarder for sagsbehandlingen i arbejdet med børn og unge med særlige behov

Standarder for sagsbehandlingen i arbejdet med børn og unge med særlige behov Standarder for sagsbehandlingen i arbejdet med børn og unge med særlige behov Vedtaget af kommunalbestyrelsen den 15. december 2016 Bilag til Børne- og Ungepolitikken Indhold 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Indledning

Læs mere

Handleplan for den sammenhængende børnepolitik

Handleplan for den sammenhængende børnepolitik Handleplan for den sammenhængende børnepolitik Indledning Alle børn og unge i Glostup skal have mulighed for at blive i stand til at mestre deres liv og udfolde deres potentialer. Med den sammenhængende

Læs mere

Retningslinjer for det personrettede tilsyn med børn anbragt på døgninstitutioner, opholdssteder, kost- og efterskoler og anbragte på eget værelse.

Retningslinjer for det personrettede tilsyn med børn anbragt på døgninstitutioner, opholdssteder, kost- og efterskoler og anbragte på eget værelse. Retningslinjer for det personrettede tilsyn med børn anbragt på døgninstitutioner, opholdssteder, kost- og efterskoler og anbragte på eget værelse. Ansvar Det personrettede tilsyn er anbringende kommunes

Læs mere

STANDARDER FOR ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE. Bilag 1 til Børne- og Ungepolitikken (udkast)

STANDARDER FOR ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE. Bilag 1 til Børne- og Ungepolitikken (udkast) STANDARDER FOR ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE Bilag 1 til Børne- og Ungepolitikken (udkast) Revideret 2016 Indhold Indledning...2 Målgruppe...2 Indsatser på dagtilbudsområdet...3

Læs mere

Faaborg-Midtfyn Kommune Standard på børn- og ungeområdet 2007

Faaborg-Midtfyn Kommune Standard på børn- og ungeområdet 2007 Faaborg-Midtfyn Kommune Standard på børn- og ungeområdet 2007 Denne standard benyttes i forbindelse med sagsbehandling af børn- og ungesager. Standarden indeholder følgende: Organisationsplanen for BUR

Læs mere

Standarder for sagsbehandlingen vedrørende afdækning af de særlige forhold og indsatser i forhold til unge, der er fyldt 15 år

Standarder for sagsbehandlingen vedrørende afdækning af de særlige forhold og indsatser i forhold til unge, der er fyldt 15 år Standarder for sagsbehandlingen vedrørende afdækning af de særlige forhold og indsatser i forhold til unge, der er fyldt 15 år Politisk målsætning for unge der er fyldt 15 år Fald i antallet af anbringelser

Læs mere

Dialogmøde. I denne pjece forklares hvad et dialogmøde er, hvem der kan indkaldes, hvornår der kan indkaldes til dialogmøde og hvordan der indkaldes.

Dialogmøde. I denne pjece forklares hvad et dialogmøde er, hvem der kan indkaldes, hvornår der kan indkaldes til dialogmøde og hvordan der indkaldes. Dialogmøde. Indledning: Forskning viser, at jo tidligere, der sættes ind, når et barn eller en ung mistrives, jo mere effektfuld bliver indsatsten. Forskning viser også, at inddragelsen af andre faggrupper,

Læs mere

Ballerupmodellen. Den foregribende indsats over for risikobørn og unge

Ballerupmodellen. Den foregribende indsats over for risikobørn og unge Ballerupmodellen Den foregribende indsats over for risikobørn og unge Indhold Ballerupmodellen 03 Risikobørn/unge hvem er de? 04 Ballerupmodellens proces 06 Systematiseret observation 07 De tværfaglige

Læs mere

Det forudsættes, at kommunens tilbud til børn og unge med særlige behov skal baseres på aktuel viden og dokumentation af effekt.

Det forudsættes, at kommunens tilbud til børn og unge med særlige behov skal baseres på aktuel viden og dokumentation af effekt. Standarder for sagsbehandlingen vedrørende opfølgning og evaluering af resultaterne af den konkrete indsats Politisk målsætning vedr. opfølgning og evaluering af resultaterne af den konkrete indsats Det

Læs mere

ODSHERRED KOMMUNE BØRNEPOLITIK 2011-2013

ODSHERRED KOMMUNE BØRNEPOLITIK 2011-2013 ODSHERRED KOMMUNE BØRNEPOLITIK 2011-2013 Børnepolitik i Odsherred Kommune. Ifølge lov om Social Service skal alle kommuner have en sammenhængende børnepolitik, der beskriver, hvordan kommunen sikrer sammenhængen

Læs mere

Handleguide. om underretninger

Handleguide. om underretninger Handleguide om underretninger Handleguide Om underretning til Familieafdelingen ved bekymring for et barns situation eller udvikling Indledning Formålet med denne handleguide er at sikre, at alle kender

Læs mere

Region Midtjylland Psykiatri og Social. Juli Fælles regional retningslinje for individuelle planer

Region Midtjylland Psykiatri og Social. Juli Fælles regional retningslinje for individuelle planer Region Midtjylland Psykiatri og Social Juli 2015 Fælles regional retningslinje for individuelle planer Resume over arbejdsgange vedrørende individuelle planer Udarbejdelse af individuelle planer Generelt

Læs mere

Tilsyn Uanmeldt tilsyn. 5. december Hjemløseteamet Leder Tina Ladefoged Hansen

Tilsyn Uanmeldt tilsyn. 5. december Hjemløseteamet Leder Tina Ladefoged Hansen Tilsyn Uanmeldt tilsyn 5. december 2014 Hjemløseteamet Leder Tina Ladefoged Hansen Tilsynsførende Mia Gry Mortensen Tilsynsførende Hanne Vesterbæk Fogdal Tilsynsførende Pia Bjerring Strandbygaard Tilsynet

Læs mere

Kvalitetsstandard, Lov om social Service 52 stk. 3, nr. 2

Kvalitetsstandard, Lov om social Service 52 stk. 3, nr. 2 Kvalitetsstandard, Lov om social Service 52 stk. 3, nr. 2 Udarbejdet af: Mette Wulf og Anne-Marie Storgaard Dato: Dato 20. oktober 2008 Sagsid.: Version nr.: 1 Fagsekretariatet Børne- og Unge Rådgivningen

Læs mere

Principper for støtte til børn og unge og deres familier

Principper for støtte til børn og unge og deres familier Principper for støtte til børn og unge og deres familier Indledning På de kommende sider kan du læse hvilke principper, der bliver lagt til grund, når vi i Familie- og Handicapafdelingen yder støtte til

Læs mere

Kvalitetsstandard. Norddjurs Kommune Myndighedsafdelingen November 2013 BEHANDLING AF UNDERRETNINGER

Kvalitetsstandard. Norddjurs Kommune Myndighedsafdelingen November 2013 BEHANDLING AF UNDERRETNINGER Norddjurs Kommune Myndighedsafdelingen November 2013 Kvalitetsstandard BEHANDLING AF UNDERRETNINGER Godkendt i Kommunalbestyrelsens møde den 18. marts 2014 Acadre 13/7590 Indledning Denne kvalitetsstandard

Læs mere

Kvalitetsstandard. Norddjurs Kommune Myndighedsafdelingen juni 2012 BEHANDLING AF UNDERRETNINGER

Kvalitetsstandard. Norddjurs Kommune Myndighedsafdelingen juni 2012 BEHANDLING AF UNDERRETNINGER Norddjurs Kommune Myndighedsafdelingen juni 2012 Kvalitetsstandard BEHANDLING AF UNDERRETNINGER Godkendt i Kommunalbestyrelsens møde den 11. oktober 2012 Acadre dok.: 141148-12 INDHOLD INDLEDNING 3 SERVICELOVENS

Læs mere

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune.

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. HOLSTEBRO KOMMUNES DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 Indledning Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik 2015-2018 at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. Byrådet

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Regionale retningslinjer for kvalitetsmodellens standard for indflydelse på eget liv

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Regionale retningslinjer for kvalitetsmodellens standard for indflydelse på eget liv Juli 2016 Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Regionale retningslinjer for kvalitetsmodellens standard for indflydelse på eget liv Dansk kvalitetsmodel på det sociale område er igangsat af regionerne

Læs mere

Proceduren for samarbejdet mellem dagtilbud og andre fagprofessionelle er

Proceduren for samarbejdet mellem dagtilbud og andre fagprofessionelle er PROCEDURE Procedure for samarbejdet mellem dagtilbud og andre fagprofessionelle - herunder visitationsprocedure i forhold til iværksættelse af specialpædagogisk bistand til børn,der endnu ikke har påbegyndt

Læs mere

Standard for sagsbehandling.

Standard for sagsbehandling. Standard for sagsbehandling. Overordnet og sammenhængende børnepolitik Hjørring Kommune Juni 2009 Indhold. Indhold.... 1 Indledning... 3 1. Standard for tidlig indsats, herunder sikring af underretninger

Læs mere

Kvalitetsstandard - For midlertidigt botilbud

Kvalitetsstandard - For midlertidigt botilbud Kvalitetsstandard - For midlertidigt botilbud Kvalitetsstandarden er vedtaget af Byrådet den 30. april 2014 Servicelovens 107 Lovgrundlag Hvem kan modtage ydelsen (målgruppe)? Hillerød Kommune tilbyder

Læs mere

Assens Kommune Standard på børn- og ungeområdet

Assens Kommune Standard på børn- og ungeområdet Assens Kommune Standard på børn- og ungeområdet Denne standard benyttes i forbindelse med sagsbehandling af børnog ungesager. Standarden indeholder følgende: Retsgrundlaget for børn- og unge..2 Specifikt

Læs mere

Kvalitetsstandard, Lov om social Service 52 stk. 3, nr. 10

Kvalitetsstandard, Lov om social Service 52 stk. 3, nr. 10 Kvalitetsstandard, Lov om social Service 52 stk. 3, nr. 10 Udarbejdet af: Mette Wulf og Anne-Marie Storgaard Dato: Dato 20. oktober 2008 Sagsid.: Version nr.: 1 Fagsekretariatet Børne- og Unge Rådgivningen

Læs mere

Udarbejdet af Qeqqata Kommunia Området for Familie, Efteråret Netværksmødet - når forældre og professionelle samarbejder

Udarbejdet af Qeqqata Kommunia Området for Familie, Efteråret Netværksmødet - når forældre og professionelle samarbejder Udarbejdet af Qeqqata Kommunia Området for Familie, Efteråret 2011 Netværksmødet - når forældre og professionelle samarbejder Forord 3 Formål og værdier 4 Netværksmødet 5 Børn og unge med særlige behov

Læs mere

SÅDAN ER VI ORGANISERET

SÅDAN ER VI ORGANISERET SÅDAN ER VI ORGANISERET SÅDAN ER VI ORGANISERET I dette kapitel vil vi kort introducere dig for organiseringen af det tværfaglige samarbejde i Børneog Familieforvaltningen i Jammerbugt Kommune. Du vil

Læs mere

Kvalitetsstandard, Lov om social Service 52 stk. 3, nr. 1 2010

Kvalitetsstandard, Lov om social Service 52 stk. 3, nr. 1 2010 Kvalitetsstandard, Lov om social Service 52 stk. 3, nr. 1 2010 Udarbejdet af: Fagchef Jørgen Kyed Dato: 1. januar 2010 Sagsid.: Version nr.: 1 Fagsekretariatet Børne- og Unge Rådgivningen Handicapgruppen

Læs mere

Svendborg Kommune. Udviklingsplan for 2019 i Familieafdelingen. Kvalitet i sagsbehandlingen og Tværgående samarbejde.

Svendborg Kommune. Udviklingsplan for 2019 i Familieafdelingen. Kvalitet i sagsbehandlingen og Tværgående samarbejde. Svendborg Kommune Udviklingsplan for 2019 i Familieafdelingen Kvalitet i sagsbehandlingen og Tværgående samarbejde. Børn, Unge, Kultur og Fritid Familie og Uddannelse Centrumpladsen 7, 1. sal 5700 Svendborg

Læs mere

Formålet er at se på sammenhænge mellem visiterede ydelser, metoder og indsats.

Formålet er at se på sammenhænge mellem visiterede ydelser, metoder og indsats. Tilsyn Uanmeldt tilsyn 29. oktober 2014 Bostøtte korpset Leder Mette Raabjerg Tilsynsførende Mia Gry Mortensen Tilsynsførende Hanne Vesterbæk Fogdal Tilsynsførende Pia Bjerring Strandbygaard Tilsynet 2014

Læs mere

Plan for en sammenhængende indsats overfor ungdomskriminalitet

Plan for en sammenhængende indsats overfor ungdomskriminalitet Plan for en sammenhængende indsats overfor ungdomskriminalitet 1 Plan for en sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet. Som en del af den sammenhængende børnepolitik, har Vesthimmerlands Kommune

Læs mere

Emne. Familie og Børn. Dato. Familieplejeafsnittet og rådgivere

Emne. Familie og Børn. Dato. Familieplejeafsnittet og rådgivere Familie og Børn Familieplejeafsnittet og rådgivere Emne Procedure for det personrettede tilsyn med anbragte børn og unge i plejefamilier, netværksfamilier, socialpædagogiske opholdssteder, døgninstitutioner,

Læs mere

Netværksmødet når familien og professionelle samarbejder

Netværksmødet når familien og professionelle samarbejder Vejledning i at holde netværksmøder - Til medarbejdere, der arbejder med børn og unge i Høje-Taastrup Kommune Netværksmødet når familien og professionelle samarbejder Netværksmødet Denne vejledning er

Læs mere

Vejledning til Dialogmøde.

Vejledning til Dialogmøde. Vejledning til Dialogmøde. Indledning: Forskning viser, at jo tidligere, der sættes ind, når et barn eller en ung mistrives, jo mere effektfuld bliver indsatsten. Forskning viser også, at inddragelsen

Læs mere

HANDLEGUIDE. om underretninger

HANDLEGUIDE. om underretninger HANDLEGUIDE om underretninger 1 INDHOLD Indledning... 3 Underretningspligten... 4 Øjeblikkelig underretningspligt... 4 Handleveje ved overvejelse om underretning... 5 Hvad skal en underretning indeholde?...

Læs mere

Den sammenhængende Børnepolitik - for udsatte børn og unge

Den sammenhængende Børnepolitik - for udsatte børn og unge Den sammenhængende Børnepolitik - for udsatte børn og unge Hvorfor en sammenhængende børnepolitik for børn og unge Folketinget har vedtaget en ændring af Lov om social service, som betyder, at kommunerne

Læs mere

Til forældre og borgere. Roskildemodellen. Tidlig og målrettet hjælp til børn med behov for særlig støtte og omsorg

Til forældre og borgere. Roskildemodellen. Tidlig og målrettet hjælp til børn med behov for særlig støtte og omsorg Til forældre og borgere Roskildemodellen Tidlig og målrettet hjælp til børn med behov for særlig støtte og omsorg Indhold Forord Forord side 2 Roskildemodellen stiller skarpt på børn og unge side 3 At

Læs mere

Skabelon for standard for sagsbehandling

Skabelon for standard for sagsbehandling Skabelon for standard for sagsbehandling Standard for sagsbehandling vedrørende: afdækning af de særlige forhold og indsatser i forhold til unge, der er fyldt 15 år. Politisk målsætning for: afdækning

Læs mere

Serviceniveauer og kvalitetsstandarder for familier, børn og unge i Allerød Kommune Råd og vejledning, undersøgelse og behandling

Serviceniveauer og kvalitetsstandarder for familier, børn og unge i Allerød Kommune Råd og vejledning, undersøgelse og behandling Serviceniveauer og kvalitetsstandarder for familier, børn og unge i Allerød Kommune Råd og vejledning, undersøgelse og behandling Vedtaget af Børneudvalget den 11. januar 2011 Allerød Kommune Familier

Læs mere

Sammenhængende børnepolitik. for Haderslev Kommune. version 2013

Sammenhængende børnepolitik. for Haderslev Kommune. version 2013 Sammenhængende børnepolitik for Haderslev Kommune version 2013 Sammenhængende Børnepolitik 1 for Haderslev Kommune Indholdsfortegnelse Indledning Baggrund, udarbejdelse og godkendelse Afgræsning og sammenhæng

Læs mere

FORSLAG TIL BØRNE- OG UNGEPOLITIK

FORSLAG TIL BØRNE- OG UNGEPOLITIK Vi iværksætter tidlig sammenhængende indsats Børn og unge skal udfordres FORSLAG TIL BØRNE- OG UNGEPOLITIK Børn og unge kan være i udfordringer de er ikke en udfordring Gældende fra 2019 til 2022 GREVE

Læs mere

Pædagogisk Plan. Vejledning til udarbejdelse af Pædagogisk Plan

Pædagogisk Plan. Vejledning til udarbejdelse af Pædagogisk Plan Pædagogisk Plan Vejledning til udarbejdelse af Pædagogisk Plan BRØNDERSLEV KOMMUNE Dagpasningsområdet 2009 Indholdsfortegnelse Forord 1. Hvad?...4 2. Hvorfor?...4 3. Hvordan... 5-7 3.1. Hvem er vi... 5

Læs mere

Kvalitetsstandard, Lov om social Service 52 stk. 3, nr. 4

Kvalitetsstandard, Lov om social Service 52 stk. 3, nr. 4 Kvalitetsstandard, Lov om social Service 52 stk. 3, nr. 4 Udarbejdet af: Mette Wulf og Anne-Marie Storgaard Dato: Dato 20. oktober 2008 Sagsid.: Version nr.: 1 Fagsekretariatet Børne- og Unge Rådgivningen

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Juli 2016 Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Regionale retningslinjer for kvalitetsmodellens standard for individuelle planer og status til den kommunale myndighed Dansk kvalitetsmodel på det sociale

Læs mere

Socialpsykiatrisk Boform Vestervang. Lokal Retningslinje for: Individuelle planer og status til den kommunale myndighed

Socialpsykiatrisk Boform Vestervang. Lokal Retningslinje for: Individuelle planer og status til den kommunale myndighed Socialpsykiatrisk Boform Vestervang Lokal Retningslinje for: Individuelle planer og status til den kommunale myndighed Side 2 Dokumentoverblik Standard: Individuelle planer Dokumenttype: Lokal Instruks

Læs mere

Indholdsfortegnelse Formål... 2 Overordnet om indholdet i tilsynet... 2 De enkelte bestemmelser... 2 Procedure... 3

Indholdsfortegnelse Formål... 2 Overordnet om indholdet i tilsynet... 2 De enkelte bestemmelser... 2 Procedure... 3 Ledelsestilsyn Indholdsfortegnelse Formål... 2 Overordnet om indholdet i tilsynet... 2 De enkelte bestemmelser... 2 Procedure... 3 Udvælgelse af sager til ledelsesmæssig revision... 3 Kontrollen gennemførelse

Læs mere

i dagplejen i Faaborg-Midtfyn Kommune

i dagplejen i Faaborg-Midtfyn Kommune Tidlig forebyggende indsats i dagplejen i Faaborg-Midtfyn Kommune Baggrund Nationalt Kommunerne i Danmark har ifølge serviceloven forpligtet sig til at yde en støtte, der skal være tidlig og helhedsorienteret,

Læs mere

UDKAST TIL HØRING BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Vi iværksætter sammenhængende, tidlig indsats

UDKAST TIL HØRING BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Vi iværksætter sammenhængende, tidlig indsats Vi iværksætter sammenhængende, tidlig indsats UDKAST TIL HØRING BØRNE- OG UNGEPOLITIK Vi understøtter børn og unge fagligt, socialt og personligt, så de kan blive så dygtige som de kan Vi ser potentialet

Læs mere

HOLSTEBRO KOMMUNES BØRNE- OG UNGEPOLITIK

HOLSTEBRO KOMMUNES BØRNE- OG UNGEPOLITIK Holstebro Kommune HOLSTEBRO KOMMUNES BØRNE- OG UNGEPOLITIK 2015-2018 1. Indledning...4 2. Værdier og mål for Børn og Unge...5 3. Målgruppe for Børne- og Ungepolitikken...6 4. Byrådets børne- og familiesyn...6

Læs mere

Anbringelsesgrundlaget beskriver den overordnede ramme for Familierådgivningens arbejde i forhold til at anbringe børn og unge i Kolding Kommune.

Anbringelsesgrundlaget beskriver den overordnede ramme for Familierådgivningens arbejde i forhold til at anbringe børn og unge i Kolding Kommune. Internt notatark Social- og Sundhedsforvaltningen Stab for rådgivningsområdet Dato 7. oktober 2013 Sagsnr. 13/18875 Løbenr. 162191/13 Sagsbehandler Bettina Mosegaard Brøndsted Direkte telefon 79 79 27

Læs mere

Introduktion til redskaber

Introduktion til redskaber December 2007 Indholdsfortegnelse Indledning...1 Projekt "Sammenhængende Børnepolitik"...1 Lovgrundlag...2 Vejledning til redskabssamlingen...3 Hvordan bruges redskabssamlingen?...3 Læsevejledning...4

Læs mere

UNDERRETNINGSGUIDE FREDENSBORG KOMMUNE

UNDERRETNINGSGUIDE FREDENSBORG KOMMUNE UNDERRETNINGSGUIDE FREDENSBORG KOMMUNE Til brug for offentligt ansatte og andre med særlige ansvar over for børn og unge. Når du under dit arbejde får kendskab til forhold, der giver formodning om, at

Læs mere

Kvalitetsstandard for fast kontaktperson for barnet, den unge eller hele familien. Høringsmateriale 1.-26. juni 2015

Kvalitetsstandard for fast kontaktperson for barnet, den unge eller hele familien. Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 2 Kvalitetsstandard for fast kontaktperson for barnet, den unge eller hele familien Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 1 Formålet med kvalitetsstandarden En kvalitetsstandard er et andet ord for serviceniveau.

Læs mere

Kommunernes og Familieretshusets samarbejde i familieretlige sager

Kommunernes og Familieretshusets samarbejde i familieretlige sager Kommunernes og Familieretshusets samarbejde i familieretlige sager Kommunernes og Familieretshusets samarbejde i familieretlige sager 1 11 1. PJECENS INDHOLD Fra den 1. april 2019 behandles familieretlige

Læs mere

Evaluering af standarder for sagsbehandlingen i sager om særlig støtte til børn og unge på bestemte områder - oktober 2008

Evaluering af standarder for sagsbehandlingen i sager om særlig støtte til børn og unge på bestemte områder - oktober 2008 Evaluering af standarder for sagsbehandlingen i sager om særlig støtte til børn og unge på bestemte områder - oktober 2008 Standard for tidlig indsats i forhold til børn og unge med behov for særlig støtte

Læs mere

Alle børn og unge har ret til et godt liv

Alle børn og unge har ret til et godt liv NOTAT Dato: 28. maj 2013 Sags nr.: 330-2012-6687 Vedr.: Høringsoplæg til ny børne- og ungepolitik Alle børn og unge har ret til et godt liv Indledning Vi ønsker, at alle vores børn og unge i Slagelse Kommune

Læs mere

HAR DIT BARN BRUG FOR HJÆLP

HAR DIT BARN BRUG FOR HJÆLP Borgercenter Børn og Unge har modtaget en henvendelse om bekymring for dit barn. HAR DIT BARN BRUG FOR HJÆLP? INFORMATION TIL FORÆLDREMYNDIGHEDSINDEHAVERE 1 Du er kommet i kontakt med Borgercenter Børn

Læs mere

Indstilling. Børn og unge-politik for Århus Kommune. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Århus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Børn og unge-politik for Århus Kommune. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Århus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Børn og Unge Den 17. september 2008 Børn og unge-politik for Århus Kommune 1. Resume Denne indstilling indeholder forslag til en samlet børn og unge-politik

Læs mere

Den Sammenhængende Børne- og Ungepolitik

Den Sammenhængende Børne- og Ungepolitik Den Sammenhængende Børne- og Ungepolitik Børne- og Ungeudvalget Oktober 2007 INDLEDNING Silkeborg Kommunes overordnede sammenhængende Børne- og Ungepolitik beskriver de værdier og holdninger, der skal

Læs mere

Bilag 3: Udkast til retningslinjer for PPRs og SR-specials praksis på småbørnsområdet

Bilag 3: Udkast til retningslinjer for PPRs og SR-specials praksis på småbørnsområdet Børne- og Ungdomsforvaltningen NOTAT 21-03-2007 Bilag 3: Udkast til retningslinjer for PPRs og SR-specials praksis på småbørnsområdet Indholdsfortegnelse 1. Indledning og baggrund... 1 2. Retningslinjer

Læs mere

Holstebro Kommunes Børne- og Ungepolitik

Holstebro Kommunes Børne- og Ungepolitik Indhold 1. Indledning... 2 2. Værdier og mål for Børn og Unge... 3 3. Målgruppe for Børne- og Ungepolitikken... 3 4. Byrådets børne- og familiesyn... 3 Tema: Den enkelte og familiens trivsel og ressourcer....

Læs mere

Præsentation af Task Forcens analyse Halsnæs Kommune

Præsentation af Task Forcens analyse Halsnæs Kommune Præsentation af Task Forcens analyse Halsnæs Kommune Onsdag den 25. september 2013 Dagsorden for præsentationen 1. Præsentation af Task Forcen 2. Analysens opbygning 3. Præsentation af resultaterne af

Læs mere

Regionale retningslinjer med lokale tilføjelser for Bostedet Hadsund. Indflydelse på eget liv

Regionale retningslinjer med lokale tilføjelser for Bostedet Hadsund. Indflydelse på eget liv Oktober 2018 Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Regionale retningslinjer med lokale tilføjelser for Bostedet Hadsund Indflydelse på eget liv Side 2 Dansk kvalitetsmodel på det sociale område er

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Regionale retningslinjer for kvalitetsmodellens standard for kommunikation

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Regionale retningslinjer for kvalitetsmodellens standard for kommunikation Juli 2016 Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Regionale retningslinjer for kvalitetsmodellens standard for kommunikation Dansk kvalitetsmodel på det sociale område er igangsat af regionerne og Danske

Læs mere

Oplæg 7. april 2011. Lars Traugott-Olsen. 7. april 2011 Lars Traugott-Olsen

Oplæg 7. april 2011. Lars Traugott-Olsen. 7. april 2011 Lars Traugott-Olsen Oplæg 7. april 2011 Lars Traugott-Olsen Hvad gennemgår vi? Den skærpede underretningspligt i SEL 153 SSD-samarbejdet i SEL 49a Hvis vi når det et par udvalgte ændringer fra Barnets Reform Hovedtræk af

Læs mere

Børnepolitik

Børnepolitik Frederikshavn Kommunes sammenhængende Børnepolitik 2010-2013 Fr.havn Byråd 26.1.2011 32392-10 v4 Indholdsfortegnelse Indledning Hvad siger loven? Børnepolitikkens rolle i kommunerne Børnepolitikken i Frederikshavn

Læs mere

Handleguide rådgivning i henhold til 11, stk. 1-2, 3, 4 og 5 i lov om social service

Handleguide rådgivning i henhold til 11, stk. 1-2, 3, 4 og 5 i lov om social service Handleguide rådgivning i henhold til 11, stk. 1-2, 3, 4 og 5 i lov om social service Formål Formålet med rådgivning i henhold til 11 i lov om social service er at sørge for, at forældre, børn og unge eller

Læs mere