TI-B 60 (87) Prøvningsmetode Måling af elektrokemisk potentiale på armeret beton

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "TI-B 60 (87) Prøvningsmetode Måling af elektrokemisk potentiale på armeret beton"

Transkript

1 Prøvningsmetode Måling af elektrokemisk potentiale på armeret beton Teknologisk Institut, Byggeri

2 Prøvningsmetode Måling af elektrokemisk potentiale på armeret beton Deskriptorer: Elektrokemisk potentiale, armeret beton Udgave: 1 Dato: Januar 1987 Sideantal: 7 Udarbejdet af: OVA

3 Prøvningsmetode Måling af elektrokemisk potentiale på armeret beton Katodeprocessen er en kemisk reaktion mellem ilt og vand, hvorved der dannes hydroxylioner. Reaktioner sker på grænseflader mellem jernet og en vandig opløsning i betonen. Potentiale: I denne metode er potentiale et mål for den elektriske spændingsforskel. 1. Formål og anvendelsesområde Metoden anvendes som et led i en tilstandsanalyse af armeret beton. Metoden kan kortlægge det elektrokemiske potentiale i betonkonstruktioner. Metoden er baseret på måling af den elektriske spændingsforskel og modstand mellem en referenceelektrode, som er i kontakt med betonens overflade, og armeringsjern. Metoden er udarbejdet i samarbejde med Korrosionscentralen Jysk Teknologisk og Teknologisk Institut. 2. Referencer ASTM C half cell potentials of reinforcing steel in concrete. 3. Definitioner Referenceelektrode: I praksis udføres måling af elektrokemisk potentiale (EKP) ved at bestemme den elektriske spænding mellem armeringen og en reference-elektrode. Referencelektroden består af en kobberstang, der er omgivet af en mættet kobbersulfatopløsning (se afsnit 4.1 under apparatur). Korrosion: Korrosion af armeringsjern er en elektrokemisk proces, hvor der virker to kemiske processer: En anodeog en katodeproces. Den kemiske reaktion ved anoden består af omdannelse af jern til jern-ioner. Dette kan f.eks. ske, hvor betonens beskyttende egenskaber er nedbrudt på grund af karbonatisering eller tilstedeværelsen af chlorid. Den kemiske reaktion ved katoden foregår på den del af det indstøbte jern, som stadig er beskyttet af det basiske miljø i betonen. Figur 1 Skematisk illustration af lokal korrosion på indstøbt armeringsjern Grubetæring: Lokal korrosion. Der dannes en lokal grube eller hul i armeringen, hvor tværsnitsarealet reduceres. Især vil revner og utætte støbeskel samt tilstedeværelsen af chlorid kunne give anledning til grubetæring. Denne korrosionsform danner ikke voluminøst rust, og giver normalt ikke anledning til synligt skadebillede på betonoverfladen. Udbredt tæring: Denne korrosionsform optræder normalt i forbindelse med nedbrydning af betonens korrosionsbeskyttende evne på større områder, f.eks. karbonatisering på konstruktioner med for lille dæklag. Ved udbredt tæring dannes voluminøs rust, der kan sprænge dæklaget. Elektrokemisk potentiale (EKP): Når armeringsjern korroderer, forløber der elektrokemiske processer, som illustreret ovenfor. Disse procesforløb kan registreres ved en potentialforskel målt mellem et indstøbt armeringsjern og en referenceelektrode i kontakt med betonoverfladen.

4 Potentialeværdierne er udtryk for den øjeblikkelige korrosionsvillighed af det jern, der er nærmest referenceelektroden. Potentialeværdierne afhænger desuden af miljøet i betonen omkring armeringen med hensyn til fugt, ilt og kemiske forhold (f.eks. chlorid) - samt betonens tæthed. Potentialeværdierne ligger typisk mellem -900 mv og +200 mv. Jo lavere potentialeværdi og des større forskel mellem to punkter (potentiale gradient) desto større sandsynlighed er der for korrosionsaktivitet. Potentialet af ikke-korroderende jern i sund beton kan variere inden for vide grænser, især afhængig af betonens vandmætning og dermed adgang for luftens ilt. Højt fugtindhold, dvs. lavt iltindhold kan give lave potentialer ned til ca mv uden at der er korrosion. Modstand: I forbindelse med hver EKPmåling måles en elektrisk modstand mellem måleelektrode og armering. Modstanden måles med en elektrisk vekselstrøm. Den elektriske vekselstrøm må ikke ændre det elektrokemiske potentiale. Modstanden er et udtryk for: a. Hvor meget vand, der er i betonen. b. Hvor sammenhængende vandet er (sammenhængende poresystem eller revner). c. Vandets ledningsevne (saltindhold, temperatur). Den målte modstand afhænger især af modstanden i overfladelaget ved elektroden. Høj modstand kan skyldes luftfyldte revner, f.eks. under afskallede pudslag, tør beton eller tæt overfladebehandling. 4. Prøveudtagning 4.1 Apparatur Måleinstrument og/eller computer/datalogger der kan måle: Spænding: Måleområde Nøjagtighed Indgangsimpedans Modstand: Måleområde Nøjagtighed ± 1 V ± 1 mv > 10 Mohm 0-2 Mohm ± 1% af målt modstand, dog min. ± 0,5 kohm Måling foregår ved over 200 Hertz vekselstrøm. Vekselstrømmen må ikke ændre det elektrokemiske potentiale. Overfladetermometer og termometer: Til at måle temperaturer i og omkring betonen. Aflæsningsnøjagtighed ± 1 C. Boremaskine: Med bor til beton og stål. Ledninger: Der bør anvendes skærmede kabler. Kontaktspyd: F.eks. konisk skrue til at etablere elektrisk kontakt til armeringsjern. Referenceelektrode: Ren kobber i mættet kobbersulfat. Potentiale = +315 mv mod standardhydrogenelektrode. Holder f.eks. udført i sprøjtestøbt polykarbonat. Porøs prop f.eks. af sintret keramisk materiale. Elektrolyt: Mættet CuSO 4 -opløsning med CuSO 4 -krystaller. Der anvendes "meget ren" (P.A.) kvalitet. En lav modstand forekommer, når betonen har et højt fugtindhold og er revnet eller er porøs. Salte og høj temperatur mindsker modstanden.

5 Detailmåling omkring synlige skadesymptomer og ved konstruktionssamlinger, hvor der er risiko for grubetæring = ca. 30 pr. m 2. For betonoverflader med tætte belægninger skal betonen frilægges i målepunkterne f.eks. ved en behugning. Figur Eksempel på referenceelektrode som forhandles i Danmark. Referenceelektrode af kobber i mættet kobbersulfatopløsning. På den porøse prop monteres en fugtig natursvamp, som sikrer en elektrisk kontakt til betonoverfladen. Kalibreringselektrode: Referenceelektrodens potentiale kan kontrolleres med en anden type elektrode, f.eks. Ag/AgCl eller S.C.E. (Calomelelektrode). Vandsprøjte: Til at befugte betonoverfladen med vand. Metermål o.lign.: Til opmåling af målefelt og afmærkning af målepunkter. 4.2 Forbehandling af måleobjekt I det valgte målefelt bores ned til armeringen 2 steder, et i hver ende af feltet. Armeringsjernene findes med dæklagsmåler. Begge armeringsjernene forbindes elektrisk med en spændingsmåler. Ved en potentialemåling kontrolleres, om der er elektrisk kontakt mellem de 2 steder. Potentialet skal være mindre end ±10 mv, og næsten konstant, for at sikre elektrisk kontakt. Alle målepunkter forvandes grundigt med alm. vand, således at betonoverfladen er vandmættet, overfladetør og dermed sikres god elektrisk kontakt mellem beton og måleelektrode. Luftens og betonens temperatur registreres. 4.3 Fremgangsmåde Reference-elektroden forbindes direkte til på måleinstrumentet. Kontaktspyddet i det frilagte armeringsjern forbindes direkte til + på måleinstrumentet. Når Cu/CuSO 4 elektroden placeres på kontaktspyddet, skal voltmeteret vise negativ måleværdi. Svampen på spidsen af referenceelektroden fugtes med vand og referenceelektroden anbringes i målepunktet. Der måles potentiale og modstand. Modstanden må ikke være højere end 100 Kohm. Modstand og elektrokemisk potentiale skal være stabilt på måletidspunktet. Ved min. 3 målinger i et punkt må modstanden ikke variere mere end 0,5 Kohm og EKP 5 mv. På det ene af de 2 frilagte jern fastskrues et kontaktspyd til jernet. Den pågældende betonoverflade påtegnes krydspunkterne i et net med veldefineret startpunkt og punktafstand. Som vejledning kan følgende netmasker anvendes: Oversigtsmåling, hvor der er risiko for udbredt tæring = ca. 10 pr. m 2. Figur Måling af elektrokemisk potentiale og modstand.

6 EKP-målinger udføres ved at flytte referenceelektroden systematisk rundt på betonoverfladen. I hvert punkt måles den elektriske spændingsforskel og modstand mellem armering og elektrode. Spændingsforskellen er et udtryk for jernets elektrokemiske potentiale. Enhver ændring i korrosionstilstand og enhver forandring i betonen vil aflæses som en ændring i potentialet. 4.4 Vedligeholdelse af referenceelektroden Før ibrugtagning, og altid når kobberstaven udviser misfarvning, bør elektroden adskilles (toppen skrues af), og kobberstaven renses mekanisk. Rensning foretages bedst med sandpapir (der må ikke anvendes "ståluld" eller andre metalliske midler). Det anbefales, at elektrolytten (CuSO 4 - opløsningen) samtidig udskiftes. Elektrolytten bør også skiftes, hvis den bliver uklar. Før samlingen af elektroden kontrolleres tilstedeværelsen af CuSO 4 -krystaller (sikkerhed for mættet opløsning). Dernæst påfyldes CuSO 4 -opløsningen op til begyndelsen af gevindet, og kobberstaven med holder placeres, idet det påses, at der ikke "fanges" luftblærer. Det er vigtigt, at elektrolytten er fri for luftblærer, når der måles. Referenceelektroden skal altid opbevares med elektrolyt og påmonteret hætte for at undgå udtørring af den porøse prop Kontrol af referenceelektroder Det anbefales, at referenceelektroder inden hver måling kontrolleres/kalibreres over for en anden type elektrode. Af hensyn til den samtidige kontrol af hele målekredsen foreslås denne kontrol udført over for en elektrode af anden type, f.eks. en S.C.E. (Calomelelektrode) eller Ag/AgCl, ved 20 C: Over for S.C.E. er referenceelektroden +65 mv ±15 mv. Overfor Ag/AgCl er referenceelektroden +105 mv ±10 mv. Hvis elektroden ikke opfylder dette, anbefales det, at elektroden renses, og at både elektrolyt og krystaller udskiftes Kontrol af kabler Det anbefales at kontrollere kablernes isolering med jævne mellemrum for utætheder. Kontrollen udføres ved at placere den isolerede del af kablet under vand i et kar. Den ene ende af kablet forbindes til måleinstrumentet. Karret forbindes elektrisk med måleinstrumentet. Hvis isoleringen er intakt, vil modstanden være større end 100 MΩ, og potentialet være tilfældigt varierende. Hvis isoleringen er utæt, vil modstanden være mindre end 10 MΩ, og potentialet stabilt omkring 0 mv. Kontrol af kablernes isolering 1.5 Rapportering Rapporten skal mindst indeholde følgende: Operatør Dato for måling Navn på objekt og sagsnr. Konstruktionens alder, geometri, materialer Udvælgelseskriterier for målefelter Konstruktionens og luftens temperatur samt vejrforhold Overfladens karakter: Ubehandlet/behandlet. Bearbejdning af overfladen: Behugning, opfugtning med vand etc. Definition af målefelt og målepunkter Synlige skadesymptomer Skitse af måleobjekt med anførte potentialer og modstande

7 Angivelse af referenceelektrodens type 5. Supplerende analyser Med henblik på fortolkning af resultaterne vil følgende supplerende analyser være relevante. - Ophugning til armeringsjern for inspektion og fastsættelse af korrosionsgrad. Tandlægespejl kan anvendes til inspektion på bagsiden af armeringsjern. - Visuel registrering af skadesymptomer - Dæklagsmåling - Udtagning af borekerner (TI-B 1) med henblik på bestemmelse af karbonatiseringsdybde, chloridindhold (TI-B 9) og strukturanalyse (TI-B 3 og 5). 6. Fejlkilder 1. Elektrode, f.eks. forurening af elektrolyt, luftblærer i elektrolyt eller anden form for forurening. 2. Elektrisk apparatur; specielt i frostvejr og regnvejr er der mulighed for, at det elektriske udstyr svigter. 3. Kabler: Utætheder i isoleringen kan medføre fejlagtige målinger. 4. Dårlig kontakt til armering: Kan kontrolleres efter anvisning, afsnit Ingen kontinuitet i armeringen: Kan kontrolleres efter anvisning, afsnit Isolerende lag i overflade, i betonen eller omkring armeringen, f.eks. i efterspændt kabelbeton. Dette må man sikre sig imod ved granskning af projektmateriale og ophugninger. 7. Indbygget elektrisk kredsløb i betonen, f.eks. katodisk beskyttelse, kan medføre særlige elektriske forhold, der ikke har relation til det elektrokemiske potentiale. 8. Ydre elektriske felter fra f.eks. højspændingskabler. 9. Blankt vand på betonoverfladen vil kunne skabe elektrisk overgang mellem målepunkterne.

Korrosionsmålinger på armeret beton - eksempler fra praksis Thomas Frølund

Korrosionsmålinger på armeret beton - eksempler fra praksis Thomas Frølund Korrosionsmålinger på armeret beton - eksempler fra praksis Thomas Frølund Korrosionsmonitering Elektrokemiske Potentialemålinger EKP Korrosionshastighedsmålinger med Galvanostatisk Puls Metode GPM Evaluering

Læs mere

Elektrokemiske ikke-destruktive undersøgelsemetoder

Elektrokemiske ikke-destruktive undersøgelsemetoder Betonreparationsdagen 2008 Elektrokemiske ikke-destruktive undersøgelsemetoder Peter Vagn Nygaard, FORCE Technology e-mail: pvn@force.dk Konstruktionsbeton Universielt byggemateriale - Universielt korrosionproblem

Læs mere

TI-B 1 (87) Prøvningsmetode Udtagning af borekerner

TI-B 1 (87) Prøvningsmetode Udtagning af borekerner Teknologisk Institut, Byggeri Deskriptorer: Borekerner Udgave: 1 Dato: Januar 1987 Sideantal: 5 Udarbejdet af: NDH 2 1. Formål og anvendelsesområde Metoden beskriver fremgangsmåden ved udtagning af borekerner

Læs mere

De første forslag, der også foreslås udført først, er mere detaljeret beskrevet i nedenstående.

De første forslag, der også foreslås udført først, er mere detaljeret beskrevet i nedenstående. Gudhjem Svømmehal Forslag til beskyttelse af konstruktionsdele 2009-04-25 Forslag og prioritering af reparationer I henhold til aftale har vi udarbejdet et forslag for renovering af bassinkonstruktionen

Læs mere

Rustfri armering; En fordel eller bare dyrt! Jens Henriksen

Rustfri armering; En fordel eller bare dyrt! Jens Henriksen Rustfri armering; En fordel eller bare dyrt! FORCE Technology: Metallurgi Sammenføjninger: Svejse, lodde, bolte Korrosion og anden nedbrydning af metaller NDT: alle typer Overvågning: bevægelser, spændinger,

Læs mere

Katodisk beskyttelse - design

Katodisk beskyttelse - design Katodisk beskyttelse - design Ruth Sørensen, MSc, PhD, Seniorspecialist, COWI A/S rso@cowi.dk 1 Katodisk beskyttelse - design Princip Historik Design, grundlag/parametre Design, anodesystem Eksempler og

Læs mere

Materialeundersøgelser

Materialeundersøgelser Materialeundersøgelser Betonundersøgelser Betonteknologi og korrosion. Specialundersøgelser på bl.a. broer og bygninger. COWI rådgiver om beton i Danmark såvel som i udlandet. Vi finder årsager til problemer,

Læs mere

Temadag om vandbehandling og korrosion

Temadag om vandbehandling og korrosion Korrosionsformer Korrosion generelt Våd korrosion Korrosion typer i fjernvarmesystemer Materiale typer og korrosion Temadag om vandbehandling og korrosion Lea Korcakova, Bioenergy and Thermal Power, COWI

Læs mere

Afprøvning af rehabiliteringsmetoder på eksisterende betonkonstruktioner og helt gammel beton

Afprøvning af rehabiliteringsmetoder på eksisterende betonkonstruktioner og helt gammel beton 1 og helt gammel beton Jens Brendstrup, Specialist, Afd. 1810, Byggeri Øst 1 3 NOVEMBER 2015 FOREDRAG BERNSTORFFSVEJ 17 Bernstoffsvej 17, Fredet jernbetonvilla fra 1932 2 Bernstoffsvej 17 Fredet jernbetonvilla

Læs mere

Korrosion i betonkonstruktioner

Korrosion i betonkonstruktioner Korrosion i betonkonstruktioner den 27. april 2015 Arrangør: Dansk Betonforening Katodisk beskyttelse vurdering af effektivitet v/ Brián P. Kofoed 1 Erfaring ved svømmehaller Status på de sidste 10-15

Læs mere

TI-B 35 (87) Prøvningsmetode Hærdnet betons karbonatiseringsdybde

TI-B 35 (87) Prøvningsmetode Hærdnet betons karbonatiseringsdybde Hærdnet betons karbonatiseringsdybde Teknologisk Institut, Byggeri Hærdnet betons karbonatiseringsdybde Deskriptorer: Karbonatiseringsdybde Udgave: 1 Dato: 1987-05-21 Sideantal: 5 Udarbejdet af: TJ Hærdnet

Læs mere

Elektroder for ph-, redox- og temperatur op til 135 C Elektroderne opfylder normen DIN (120 mm 12mm)

Elektroder for ph-, redox- og temperatur op til 135 C Elektroderne opfylder normen DIN (120 mm 12mm) Generelt Til måling af ph, redox og temperatur leveres elektroder og tilbehør. ne fremstilles efter de mest moderne metoder, så krav til teknologi, kvalitet og nøjagtighed opfyldes. Til elektroderne leveres

Læs mere

Nørresundbygrenen. Undersøgelse af bro 70-0-171, Nørresundbygrenen

Nørresundbygrenen. Undersøgelse af bro 70-0-171, Nørresundbygrenen Nørresundbygrenen Undersøgelse af bro 70-0-171, Nørresundbygrenen 1 OF af Nørresundbygrenen Opført 1968 Fem fag Længde 152 m Bredde 10,5 m Forspændt beton Butterflyprofil November 2005 2 Formål Sikre at

Læs mere

Kombineret ph-elektrode type 160015. Gevind (PG 13) Evt. påfyldning af KCl. Ag/AgCl-referenceelement. Membran. Intern bufferopløsning

Kombineret ph-elektrode type 160015. Gevind (PG 13) Evt. påfyldning af KCl. Ag/AgCl-referenceelement. Membran. Intern bufferopløsning Kombineret ph-elektrode type 160015 Komponenter Top af elektrode med stikforbindelse og O-ringstætning Gevind (PG 13) Evt. påfyldning af KCl Ag/AgCl-referenceelement Kaliumchloridopløsning - 3,5 mol/l

Læs mere

Prøvningsrapport fugtmålinger i forbindelse med klimatest af plastik-anordning til montering på sålbænke

Prøvningsrapport fugtmålinger i forbindelse med klimatest af plastik-anordning til montering på sålbænke Nordic Construction Solutions ApS Gæslingestien 1 2950 Vedbæk Att.: Brian Bjørnskov Ordre nr. Side 1 af 4 Bilag 1 Initialer AREH/HLH Prøvningsrapport fugtmålinger i forbindelse med klimatest af plastik-anordning

Læs mere

Vikingeskibsmuseet, Roskilde. Vurdering af levetiden for udsatte konstruktioner

Vikingeskibsmuseet, Roskilde. Vurdering af levetiden for udsatte konstruktioner Vikingeskibsmuseet, Roskilde Vurdering af levetiden for udsatte konstruktioner 31. maj 2016 Titel: Vikingeskibsmuseet, Roskilde Havn Vurdering af levetiden for udsatte konstruktioner Rekvirent: Vikingeskibsmuseet

Læs mere

VEJLEDNING UDKRAGEDE ALTANER MED UDLIGGERJERN HAR DU ÉN? Vejledning i identifikation, vedligehold og reparation

VEJLEDNING UDKRAGEDE ALTANER MED UDLIGGERJERN HAR DU ÉN? Vejledning i identifikation, vedligehold og reparation 2017 VEJLEDNING UDKRAGEDE ALTANER MED UDLIGGERJERN HAR DU ÉN? Vejledning i identifikation, vedligehold og reparation Pjecen er udarbejdet af Teknologisk Institut for Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.

Læs mere

HVIDOVRE RÅDHUS TILSTANDSRAPPORT VEDRØRENDE FACADER OG FACADEKONSTRUKTIONER.

HVIDOVRE RÅDHUS TILSTANDSRAPPORT VEDRØRENDE FACADER OG FACADEKONSTRUKTIONER. UDARBEJDET AF BORNEBUSCH TEGNESTUE A/S OG KLAUS NIELSEN RÅDGIVENDE INGENIØRER A/S 1 Indholdsfortegnelse. 25. APRIL 2017 Indledning Side 01 Tilstandsvurdering af facadesøjler og bjælker Side 02 Bilag til

Læs mere

Korrosion i Betonkonstruktioner

Korrosion i Betonkonstruktioner Korrosion i Betonkonstruktioner d. 27. april 2015 Arrangør: Dansk Betonforening Katodisk beskyttelse Grundlæggende principper og anvendelse i nye og eksisterende konstruktioner v. Peter Vagn Nygaard Armeringskorrosion

Læs mere

BETONCOVERMETER OG HALVCELLE ELCOMETER MODEL 331 2

BETONCOVERMETER OG HALVCELLE ELCOMETER MODEL 331 2 STRENOMETER INFORMATION BETONCOVERMETER OG HALVCELLE ELCOMETER MODEL 331 2 BESKRIVELSE Covermeter Et covermeter, eller armeringsjernpejler, er et instrument, der måler tykkelsen på et betonlag som ligger

Læs mere

TI-B 25 (83) Prøvningsmetode Bestemmelse af kapillær vandmætningsgrad

TI-B 25 (83) Prøvningsmetode Bestemmelse af kapillær vandmætningsgrad Prøvningsmetode Bestemmelse af kapillær vandmætningsgrad Teknologisk Institut, Byggeri Prøvningsmetode Bestemmelse af kapillær vandmætningsgrad Dato: 1983-11-30 Sideantal: 8 Udarbejdet af: BF 2 Prøvningsmetode

Læs mere

TI-B 9 (85) Prøvningsmetode Hærdnet betons chloridindhold

TI-B 9 (85) Prøvningsmetode Hærdnet betons chloridindhold Hærdnet betons chloridindhold Teknologisk Institut, Byggeri Hærdnet betons chloridindhold Deskriptorer: - Udgave: 1 Dato: 1985-05-7 Sideantal: / Bilag: 1 Udarbejdet af: BF/JKU Hærdnet betons chloridindhold

Læs mere

Dansk Betonforening. Publikatio

Dansk Betonforening. Publikatio Dansk Betonforening Publikatio Katodisk beskyttelse 1 Indholdsfortegnelse O. Forord... 3 1. Indledning... 4... 1. 1 Anvisningens indhold 4................................. Generelt om katodisk beskyttelse

Læs mere

BETONCOVERMETER OG HALVCELLE ELCOMETER MODEL 331 2

BETONCOVERMETER OG HALVCELLE ELCOMETER MODEL 331 2 STRENOMETER INFORMATION BETONCOVERMETER OG HALVCELLE ELCOMETER MODEL 331 2 BESKRIVELSE Covermeter Et covermeter, eller armeringsjernpejler, er et instrument der måler tykkelsen på et betonlag som ligger

Læs mere

Alt om galvanisk tæring

Alt om galvanisk tæring Alt om galvanisk tæring For de fleste har galvanisk tæring været et begreb forbundet med noget totalt uforståeligt. Vi forklarer hvorfor og hvordan galvanisk korrosion sker, hvordan du kan måle det, og

Læs mere

Bilag 5.B Ophugning i belægning

Bilag 5.B Ophugning i belægning Bilag 5.B Ophugning i belægning 1. Placering af ophugninger Placeringen af ophugninger i belægningen fremgår af figur 1. En mere detaljeret beskrivelse af placeringen er også givet i forbindelse med rapporteringen

Læs mere

Korrosion i praksis. Troels Mathiesen. Afdelingen for Korrosion og Metallurgi trm@force.dk

Korrosion i praksis. Troels Mathiesen. Afdelingen for Korrosion og Metallurgi trm@force.dk Korrosion i praksis Troels Mathiesen Specialist, civ.ing., ph.d. Afdelingen for Korrosion og Metallurgi trm@force.dk Kundeopgaver: 50% Skadesopklaring 50% Rådgivning, korrosionstest, R&D Specialer: rustfrit

Læs mere

Daniells element Louise Regitze Skotte Andersen

Daniells element Louise Regitze Skotte Andersen Louise Regitze Skotte Andersen Fysikrapport. Morten Stoklund Larsen - Lærer K l a s s e 1. 4 G r u p p e m e d l e m m e r : N i k i F r i b e r t A n d r e a s D a h l 2 2-0 5-2 0 0 8 2 Indhold Indledning...

Læs mere

Katodisk beskyttelse af konstruktioner i marint miljø

Katodisk beskyttelse af konstruktioner i marint miljø Katodisk beskyttelse af konstruktioner i marint miljø Seniorspecialist Ruth E. Sørensen 1 Indhold Katodisk beskyttelse, baggrund Katodisk beskyttelse som reparationsstrategi Design Udførelse Drift 2 Katodisk

Læs mere

TI-B 33 (92) Prøvningsmetode Måling af betonforseglingsmidlers virkningsgrad

TI-B 33 (92) Prøvningsmetode Måling af betonforseglingsmidlers virkningsgrad Måling af betonforseglingsmidlers virkningsgrad Teknologisk Institut, Byggeri Måling af betonforseglingsmidlers virkningsgrad Deskriptorer: Udgave: 1 Dato: Oktober 1992 Sideantal: 5 / Bilag: 0 Udarbejdet

Læs mere

Vandkvalitet og risiko for korrosion. Leon Buhl Teknologisk Institut

Vandkvalitet og risiko for korrosion. Leon Buhl Teknologisk Institut Vandkvalitet og risiko for korrosion Leon Buhl Teknologisk Institut Leon Buhl, Teknologisk Vandkvalitet og risiko for korrosion 1. Korrosion generelt Leon Buhl, Teknologisk Bygningsreglementerne 8.4 Vand-

Læs mere

1504-serien af standarder for reparation og beskyttelse af betonkonstruktioner

1504-serien af standarder for reparation og beskyttelse af betonkonstruktioner 1 1504-serien af standarder for reparation og beskyttelse af betonkonstruktioner Et nyt sæt af DS/EN-standarder der træder i kraft i de kommende år 1 Comité Européen de Normalisation (CEN) På sigt vil

Læs mere

NOTAT. 1. Indledning. Projekt Karlstrup Mose Pæledæk Kunde Vejdirektoratet Dato 2012-21-03 Til

NOTAT. 1. Indledning. Projekt Karlstrup Mose Pæledæk Kunde Vejdirektoratet Dato 2012-21-03 Til NOTAT Projekt Karlstrup Mose Pæledæk Kunde Vejdirektoratet Dato 2012-21-03 Til Fra Kopi til Hans-Åge Cordua, Vejdirektoratet Lene Tørnæs Helbo, Vejdirektoratet Troels Larsen-Helms, Rambøll Peter Møller,

Læs mere

Introduktion til emnet Katodisk beskyttelse

Introduktion til emnet Katodisk beskyttelse Introduktion til emnet Katodisk beskyttelse Udarbejdet af Curt Christensen FORCE Technology Korrosion af metal i havvand Neddyppes et metalstang i havvand, så vil nogle af metalatomerne i overfladen gå

Læs mere

TI-B 101 Prøvningsmetode Beton. Temperaturudvidelseskoefficient

TI-B 101 Prøvningsmetode Beton. Temperaturudvidelseskoefficient TI-B 101 Prøvningsmetode Beton. Temperaturudvidelseskoefficient Teknologisk Institut, Byggeri Prøvningsmetode Beton. Temperaturudvidelseskoefficient Deskriptorer: Beton, temperaturudvidelseskoefficient

Læs mere

Metoder til identifikation og reduktion af udførelsesfejl på anlægskonstruktioner

Metoder til identifikation og reduktion af udførelsesfejl på anlægskonstruktioner Metoder til identifikation og reduktion af udførelsesfejl på anlægskonstruktioner Titel Metoder til identifikation og reduktion af udførelsesfejl på anlægskonstruktioner Udarbejdet af Teknologisk Institut

Læs mere

Tekniske Forundersøgelser Trin 1

Tekniske Forundersøgelser Trin 1 BO-VEST Afd 10 Hyldespjældet Tekniske Forundersøgelser Trin 1 Betonundersøgelse - Bilag 3 til Tilstandsundersøgelse November 2010 BO-VEST Afd 10 Hyldespjældet Tekniske Forundersøgelser Trin 1 Betonundersøgelse

Læs mere

Hygiejnisk design og mikrobiologi, med fokus på korrosion af metaloverflader

Hygiejnisk design og mikrobiologi, med fokus på korrosion af metaloverflader Hygiejnisk design og mikrobiologi, med fokus på korrosion af metaloverflader Gårdteknisk forum / Kemidag - SEGES Annette Baltzer Larsen abl@force.dk FORCE Technology Agenda Korrosion Hygiejnisk design

Læs mere

Materialer og korrosion - offshore

Materialer og korrosion - offshore Materialer og korrosion - offshore FMV Temadag 28. januar 2010 Anne Dorthe Hede andh@teknologisk.dk tlf.: 7220 2235 Seniorkonsulent Korrosion & Metallurgi Center for Materialeprøvning, Teknologisk Institut

Læs mere

Måling af ledningsevne. I rent og ultrarent vand

Måling af ledningsevne. I rent og ultrarent vand Måling af ledningsevne I rent og ultrarent vand Anvendelse af ledningsevne Mest anvendt til kvalitets kontrol Overvågning af renhed på vand til processen Kontrol af vand i processen Kontrol af drikkevand

Læs mere

Betonkonstruktioners tilstand. En håndbog i tilstandundersøgelse

Betonkonstruktioners tilstand. En håndbog i tilstandundersøgelse Betonkonstruktioners tilstand En håndbog i tilstandundersøgelse 1 Opbygning Eftersyn og tilstandsundersøgelser Gennemgang af principperne bag eftersyn og tilstandsundersøgelser Generelt om beton og armering

Læs mere

TEKNISK RAPPORT. Test af overflademodstand og isolationsmodstand for sugearme. Omfang:

TEKNISK RAPPORT. Test af overflademodstand og isolationsmodstand for sugearme. Omfang: TEKNISK RAPPORT Test af overflademodstand og isolationsmodstand for sugearme. DTI projekt no.: 781542-3 Omfang: Denne rapport dækker de tekniske krav vedrørende brugen af sugearme i områder, hvor der er

Læs mere

Undersøgelse af altanbrystninger

Undersøgelse af altanbrystninger , 2970 Hørsholm Ekas Rådgivende Ingeniører A/S Januar 2018 Ekas Rådgivende Ingeniører A/S Trørødvej 74 2950 Vedbæk Tlf. 45 65 01 11 Fax 45 89 22 11 www.ekas.dk CVR: 87 16 47 13 Bank: Nykredit Bank reg.

Læs mere

Etablering af spunsvæg ved høfdedepotet på Harboøre Tange

Etablering af spunsvæg ved høfdedepotet på Harboøre Tange Ringkjøbing Amt, Teknik og Miljø Etablering af spunsvæg ved høfdedepotet på Harboøre Tange Vurdering af korrosionsrisiko på spunsvæggen Pilotprojektbeskrivelse Maj 2004 Ringkjøbing Amt, Teknik og Miljø

Læs mere

Tilstandsregistrering, Notat NOTAT FOR BYGNINGSSYN

Tilstandsregistrering, Notat NOTAT FOR BYGNINGSSYN NOTAT FOR BYGNINGSSYN Byggesag: Dragørskolerne Emne: Bygningssyn Tilsynsdato: 16.04.2018 Bygningssyn udført af: Hussam Kaawach (HUEK), Sigurd Carlsen (JOSC) Bygningerne er navngivet med bogstaver som følgende;

Læs mere

Nota vedr: Vandskade Sag. nr.:

Nota vedr: Vandskade Sag. nr.: Nota vedr: Vandskade Sag. nr.:00-2296 Skadested: Lemvig Idræts og Kulturcenter Christinelystvej 8 7620 Lemvig Fugtmålinger er foretaget d. 14/12 Side 1 Forord: Kontrol fugtmåling efter tidligere vandskade.

Læs mere

Kørestrømsanlæg. SAB Betonreparation

Kørestrømsanlæg. SAB Betonreparation Dokument: Dokument 2 Udgave: Udg. 02 Udgavedato: 01.11.2001 Ref.: 071 Udarbejdet af: Kontrolleret af: Godkendt af: Atkins Danmark Kørestrøm Pilestræde 58 1112 København K BWS LLA VPE Tlf. 8233 9000 Lokal

Læs mere

2010 ProdUktovErsigt

2010 ProdUktovErsigt 2010 ProdUktovErsigt DST-DEGREEZ/2 ph 7,1 Kan anvendes på alle metaller og legeringer og neutrale olier. DST-DEGREEZ/3 ms/cm > 5,5 Svag basisk. ph 10,6 ms/cm > 4,0 Kan anvendes på de fl este metaller og

Læs mere

HN Brugervejledning. Læs brugervejledningen omhyggeligt før multimeteret tages i brug, og gem brugervejledningen til senere brug.

HN Brugervejledning. Læs brugervejledningen omhyggeligt før multimeteret tages i brug, og gem brugervejledningen til senere brug. DIGITAL MULTIMETER HN 7364 Brugervejledning Læs brugervejledningen omhyggeligt før multimeteret tages i brug, og gem brugervejledningen til senere brug. 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Introduktion 1.1 Sikkerhedsanvisninger

Læs mere

Epoxy-lim med lang åbningstid

Epoxy-lim med lang åbningstid IN COMPLIANCE WITH EUROPEAN STANDARD EN 1504-4 STRUCTURAL BONDING Mapepoxy LR EN 1504-4 Epoxy-lim med lang åbningstid ANVENDELSESOMRÅDE Mapepoxy LR anvendes som en kraftoverførende lim til limning af:

Læs mere

Måling af ph: konventionelt eller digitalt loop.

Måling af ph: konventionelt eller digitalt loop. Måling af ph: konventionelt eller digitalt loop. www.insatech.com Agenda Kort om mig Hvad er ph Måling med glas elektrode Udfordringer Konventionelt eller digitalt loop. Valg af sensor Spørgsmål www.insatech.com

Læs mere

Drift og vedligehold af betonoverflader

Drift og vedligehold af betonoverflader Drift og vedligehold af betonoverflader Version 4 Maj 2010 Mange betonoverflader forsynes inden aflevering til bygherren med en belægning eller overfladebehandling, som er bestemmende for, hvorledes de

Læs mere

6.3 Schlüter -DITRA-SOUND

6.3 Schlüter -DITRA-SOUND INNOVATION MED PROFIL 6.3 Schlüter -DITRA-SOUND G U L V U N D E L A G TRINLYDSISOLERING Anvendelse og funktion Schlüter -DITRA-SOUND er en trinlydsisolering til flisebelægninger fremstillet af kraftig

Læs mere

Gymnasieøvelse i Skanning Tunnel Mikroskopi (STM)

Gymnasieøvelse i Skanning Tunnel Mikroskopi (STM) Gymnasieøvelse i Skanning Tunnel Mikroskopi (STM) Institut for Fysik og Astronomi Aarhus Universitet, Sep 2006. Lars Petersen og Erik Lægsgaard Indledning Denne note skal tjene som en kort introduktion

Læs mere

AvantGuard. Redefinering af anti-korrosion

AvantGuard. Redefinering af anti-korrosion AvantGuard Redefinering af anti-korrosion Tre metoder til at beskytte mod korrosion Jern er det mest udbredte konstruktionsmateriale i verden. Desværre reagerer jern spontant, når det udsættes for atmosfæriske

Læs mere

Projektering af synlige betonoverflader

Projektering af synlige betonoverflader Projektering af synlige betonoverflader Tjekliste til anvendelse i projekteringen af betonkonstruktioner med synlige betonoverflader Thomas Juul Andersen, Teknologisk Institut, Søren F. Johansen, Dalton

Læs mere

Aluminium i levnedsmiddelindustrien Fremtidens metal?

Aluminium i levnedsmiddelindustrien Fremtidens metal? Aluminium i levnedsmiddelindustrien Fremtidens metal? v. Lektor, kemiingeniør Birgit Kjærside Storm Aalborg Universitet Esbjerg Roskilde 27.januar 2010 1 Aluminium Aluminium findes i store mængder i jordskorpen.

Læs mere

Kedelvand og dets indflydelse på korrosionen

Kedelvand og dets indflydelse på korrosionen 12-12-2018 Kedelvand og dets indflydelse på korrosionen Søren Klinggaard FORCE Technology 1 Agenda Korrosionsteori Bestanddele i kedelvand Kvalitet af kedelvand Kemikalier til behandling af kedelvand Skader

Læs mere

Bilag 4.A s MASH. Indhold

Bilag 4.A s MASH. Indhold Bilag 4.A s MASH Indhold 1.1 Indledning 1 1.1.1 Formål med undersøgelsen 1 1.1.2 Beskrivelse af smash metoden 1 1.2 s MASH målinger (omfang, placering og resultater) 1.2.1 Undersøgelsens forløb 5 5 1.2.2

Læs mere

1.okt.2012 v4. Indledning. 1:Galvanisk. korrosion. Udstyr. Fremstilling. af elektroder. længde. Hul er boret

1.okt.2012 v4. Indledning. 1:Galvanisk. korrosion. Udstyr. Fremstilling. af elektroder. længde. Hul er boret Test af korrosionsegenskaber af udviklede kølemidler fraa Aqua Tech Vandbehandling Afrapportering af aktiviteter i projekt under forsknings og o innovationsstyrelsen Udvikling af kølemiddel med forbedrede

Læs mere

s. 714 Fortsat fra Betonrenovering med elektro-kemiske metoder del-1 Artikel fra HFB 28 1996

s. 714 Fortsat fra Betonrenovering med elektro-kemiske metoder del-1 Artikel fra HFB 28 1996 Fortsat fra Betonrenovering med elektro-kemiske metoder del-1 Artikel fra HFB 28 1996 Elektrolytbeholder af Plyfo, tætnet med silikone og fastholdt med trækiler. Elektrolyt. Titannet som anode. Armering

Læs mere

2013 Produktoversigt

2013 Produktoversigt Produktoversigt 2013 DST-DEGREEZ/2 ph 7,1 Kan anvendes på alle metaller og legeringer og neutrale olier. DST-DEGREEZ/3 ph 10,6 Kan anvendes på de fleste metaller og legeringer. Gode resultater med renoveringsgods.

Læs mere

For at opnå et godt resultat er det vigtigt at følge denne vejledning. De mest anvendte konstruktioner er omfattet. Beskrivelser er vejledende.

For at opnå et godt resultat er det vigtigt at følge denne vejledning. De mest anvendte konstruktioner er omfattet. Beskrivelser er vejledende. Læggevejledning HØRNING Origin massive plankegulve For at opnå et godt resultat er det vigtigt at følge denne vejledning. De mest anvendte konstruktioner er omfattet. Beskrivelser er vejledende. Hørning

Læs mere

HN Brugervejledning. Læs brugervejledningen omhyggeligt før multimeteret tages i brug, og gem brugervejledningen til senere brug.

HN Brugervejledning. Læs brugervejledningen omhyggeligt før multimeteret tages i brug, og gem brugervejledningen til senere brug. DIGITAL MULTIMETER HN 7333 Brugervejledning Læs brugervejledningen omhyggeligt før multimeteret tages i brug, og gem brugervejledningen til senere brug. 1 INTRODUKTION Dette instrument er et lille håndholdt

Læs mere

Materialer: Strømforsyningen Ledninger. 2 fatninger med pære. 1 multimeter. Forsøg del 1: Serieforbindelsen. Serie forbindelse

Materialer: Strømforsyningen Ledninger. 2 fatninger med pære. 1 multimeter. Forsøg del 1: Serieforbindelsen. Serie forbindelse Formål: Vi skal undersøge de egenskaber de 2 former for elektriske forbindelser har specielt med hensyn til strømstyrken (Ampere) og spændingen (Volt). Forsøg del 1: Serieforbindelsen Materialer: Strømforsyningen

Læs mere

Brugsanvisning Brugervejledning til digital multimeter 57806 1.0. Artikel-nr. / Article No.: Sprog / Languages: Version / Version:

Brugsanvisning Brugervejledning til digital multimeter 57806 1.0. Artikel-nr. / Article No.: Sprog / Languages: Version / Version: Brugsanvisning Brugervejledning til digital multimeter 57806 Artikel-nr. / Article No.: 57806 Sprog / Languages: da Version / Version: 1.0 BERNER_71167.pdf 2012-12-13 Art-Nr.: 57806 Multimeter DK Digitalt

Læs mere

Montagevejledning for OP-DECK

Montagevejledning for OP-DECK Montagevejledning for OP-DECK Forberedelse før montering af OP-DECK sandwich paneler Generelt skal de nødvendige sikkerhedsmæssige foranstaltninger tages inden montagestart. (kantbeskyttelse, net osv.)

Læs mere

SKØNSERKLÆRING J.nr. 13114

SKØNSERKLÆRING J.nr. 13114 SKØNSERKLÆRING J.nr. 13114 Besigtigelsesdato: Den 12.12.2013 Ejendommen: Klager: (I det følgende betegnet som klager / K.L.) Beskikket bygningskyndig: (I det følgende betegnet som indklagede / B.S.) Ansvarsforsikringsselskab:

Læs mere

KEIM CONCRETAL ÆSTETISK BESKYTTELSE AF BETON DEN MINERALSKE LØSNING

KEIM CONCRETAL ÆSTETISK BESKYTTELSE AF BETON DEN MINERALSKE LØSNING KEIM CONCRETAL ÆSTETISK BESKYTTELSE AF BETON DEN MINERALSKE LØSNING KEIM OG BETON MINERALSK BESKYTTELSE AF ET MINERALSK BYGGEMATERIALE KEIM står for sikkerhed og kvalitet inden for mineralsk beskyttelse

Læs mere

CheckPoint World

CheckPoint World CheckPoint World - DANVAK Dagen - 10. april 2019 Side 1 af 26 CheckPoint World - 1999-2019 CheckPoint World Rindsholmvej 39D DK - 8800 Viborg 40 76 95 96 checkpointworld@gmail.com Lars Grøn Schjoldager

Læs mere

OxyGuard. Iltmålesonde

OxyGuard. Iltmålesonde OxyGuard Iltmålesonde Standard Type INSTRUKTION D02 Standard Sonde manual dk 0903 INDHOLD 1. BESKRIVELSE 1.1 OxyGuard Iltmålesonde... 1 1.2 Hvilken transmittertype kan bruges?... 1 2. INSTALLATION... 2

Læs mere

Facadebehandling. flotte resultater, der holder i mange år

Facadebehandling. flotte resultater, der holder i mange år Facadebehandling flotte resultater, der holder i mange år Detalje på facade Indgangsparti, privatbolig dokumentation får du på www.acrymatic.dk AC WALL-FLEX Overfladebehandlingen der holder på væggen Til

Læs mere

VEJLEDNING VEJLEDNING OM EFTERSYN AF ÆLDRE BETONALTANER. Vejledning i identifikation, vedligehold og reparation

VEJLEDNING VEJLEDNING OM EFTERSYN AF ÆLDRE BETONALTANER. Vejledning i identifikation, vedligehold og reparation 2017 VEJLEDNING VEJLEDNING OM EFTERSYN AF ÆLDRE BETONALTANER Vejledning i identifikation, vedligehold og reparation Pjecen er udarbejdet af Teknologisk Institut for Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen. Udgiver

Læs mere

Landbrugets Byggeblade

Landbrugets Byggeblade Landbrugets Byggeblade Bygninger Teknik Miljø Installationer Arkivnr. 104.03-01 El Udgivet Sept.'93 Potentialeudligning i bygninger med husdyr (kvæg, svin, fjerkræ etc.) Revideret 28.04.2003 Side 1 af

Læs mere

PRODUKTDATABLAD FOR SYSTEMLØSNING Sikafloor MultiDur EB-27

PRODUKTDATABLAD FOR SYSTEMLØSNING Sikafloor MultiDur EB-27 PRODUKTDATABLAD FOR SYSTEMLØSNING SKRIDSIKKERT, AFSANDET OG FARVET EPOXY GULVSYSTEM PRODUKTBESKRIVELSE er et 2-komp. farvet epoxy baseret gulvsystem der giver slidstærkt, fugefrit, skridsikkert finish

Læs mere

Svind i betongulve. Jacob Thrysøe Teknisk konsulent, M.Sc. Portland Open 2019

Svind i betongulve. Jacob Thrysøe Teknisk konsulent, M.Sc. Portland Open 2019 Svind i betongulve Jacob Thrysøe Teknisk konsulent, M.Sc. Portland Open 2019 1 Svind i betongulve Agenda: Svind i betongulve Svindmekanismer Svindforsøg med gulvbetoner Gode råd. 2 Svind i betongulve 3

Læs mere

DESITEK A/S. Potentialudligning og fundamentsjord. www.desitek.dk

DESITEK A/S. Potentialudligning og fundamentsjord. www.desitek.dk DESITEK A/S Potentialudligning og fundamentsjord www.desitek.dk Dette skrift omhandler: Anvisninger, principper og materialer til POTENTIALUDLIG- NING og FUNDAMENTSJORD, som en vigtig del af beskyttelse

Læs mere

BMT-Notat. Skandek tagelementer N4108-001. Gennemgang af tagelementer for fugt. Udarbejdet af: NPK/sbp. Baggrund

BMT-Notat. Skandek tagelementer N4108-001. Gennemgang af tagelementer for fugt. Udarbejdet af: NPK/sbp. Baggrund BMT-Notat Skandek tagelementer N4108-001 Udarbejdet af: NPK/sbp Gennemgang af tagelementer for fugt Baggrund SkanDek Tagelementfabrik A/S producerer tagkassetter der udelukkende består af uorganisk materiale.

Læs mere

PUMPESTYRING 701. Instruktion. Specifikationer

PUMPESTYRING 701. Instruktion. Specifikationer Instruktion Generelt Tak fordi De valgte Pumpestyring 701. Pumpestyring 701 er en moderne, kompakt enhed for niveaustyring af 1 pumpe og 1 niveaualarm eller 2 pumper i alternerende drift. Pumpestyringen

Læs mere

Brombærsolcellen - introduktion

Brombærsolcellen - introduktion #0 Brombærsolcellen - introduktion Solceller i lommeregneren, solceller på hustagene, solceller til mobiltelefonen eller solceller til den bærbare computer midt ude i regnskoven- Solcellen har i mange

Læs mere

Tekniske faldgruber ved bygningsgennemgangen. Hvad skal man som bygningssagkyndig se efter?

Tekniske faldgruber ved bygningsgennemgangen. Hvad skal man som bygningssagkyndig se efter? Tekniske faldgruber ved bygningsgennemgangen Hvad skal man som bygningssagkyndig se efter? 1 Hvem er Eva Møller? Ansat i Statens Byggeforskningsinstitut i 5 år Har været med til at skrive SBi-anvisning

Læs mere

KEFA Drænpuds-System Multifunktionspuds

KEFA Drænpuds-System Multifunktionspuds Værd at vide om 2010 Oversigt: KEFA Drænpuds-System Multifunktionspuds 1. Generelt om problemer med fugt i bygninger 1.1 Byggematerialer i relation til problemer 1.2 Fugt i kældre et særligt problem 2.

Læs mere

Entreprise 8800.01 Viborg Station Levering af tunnelelementer

Entreprise 8800.01 Viborg Station Levering af tunnelelementer Entreprise 8800.01 Viborg Station Levering af tunnelelementer Udbudskontrolplan (UKP) August 2015 Entreprise: 8800.01 Arbejde: Slap armering : 10.08.2015 Acceptkriterium Krav dokumentation Bemærkninger

Læs mere

Info om overfladebehandling

Info om overfladebehandling Info om overfladebehandling Oplysninger og illustrationer vedrørende: Varmforzinkning Valg af stål Stålfejl Svejsning Konstruktionsudformninger / huller mv. Beholdere Hvidrust Duplex maling på varmforzinket

Læs mere

Afsluttende Nota vedr: Vandskade Sag. nr.:001841

Afsluttende Nota vedr: Vandskade Sag. nr.:001841 Afsluttende Nota vedr: Vandskade Sag. nr.:001841 Skadested: Lemvig Idræts og Kulturcenter Christinelystvej 8 7620 Lemvig Fugtmålinger er foretaget d. 15/6 Side 1 Forord: Dansk Bygningskontrol Vestjylland

Læs mere

15. AUGUST 2015 BETONUNDERSØGELSE. EF Wessels Have

15. AUGUST 2015 BETONUNDERSØGELSE. EF Wessels Have 15. AUGUST 2015 BETONUNDERSØGELSE EF Wessels Have Strandvejen 128 2900 Hellerup Tlf. 39 61 01 61 www.ollgaard.dk mail@ollgaard.dk CVR: 19474984 Medlem af FRI Foreningen af Rådgivende Ingeniører Forord

Læs mere

Vedligeholdelsesvejledning

Vedligeholdelsesvejledning Drift & Vedligehold. Kviste Kompaniet Vesterbæk. Vedligeholdelsesvejledning (I denne vejledning vil Kviste Kompagniet Vesterbæk være benævnt KKV) Tyndpladebeklædninger Hvis kvisten er beklædt med zink/kobber/aluminium

Læs mere

Velkommen til gå-hjem-møde i Byggeriet i Bevægelse. Tætte bygninger Et samfundsanliggende

Velkommen til gå-hjem-møde i Byggeriet i Bevægelse. Tætte bygninger Et samfundsanliggende Velkommen til gå-hjem-møde i Byggeriet i Bevægelse Tætte bygninger Et samfundsanliggende Hvad er en tæt bygning? Hvad er en tæt bygning? Hvad er en tæt bygning? Hvordan virker en dampspærre Dampspærren

Læs mere

Banenorm Overordnet ansvar: Marianne Lanzky Otto Ansvar for indhold: J Bille Hansen Ansvar for fremstilling: Niels Fischer-Nielsen 01.10.

Banenorm Overordnet ansvar: Marianne Lanzky Otto Ansvar for indhold: J Bille Hansen Ansvar for fremstilling: Niels Fischer-Nielsen 01.10. Katodisk beskyttelse af naturgasledninger af metal i nærheden af spor BN1-159-1 Banenorm Overordnet ansvar: Marianne Lanzky Otto Ansvar for indhold: J Bille Hansen Ansvar for fremstilling: Niels Fischer-Nielsen

Læs mere

Hvor mangler vi viden om reparationer og reparationsprodukter? v. Gitte Normann Munch-Petersen

Hvor mangler vi viden om reparationer og reparationsprodukter? v. Gitte Normann Munch-Petersen Hvor mangler vi viden om reparationer og reparationsprodukter? v. Gitte Normann Munch-Petersen Agenda Reparation af nye konstruktioner Reparationsmetoder Branchenetværk Reparation af nye konstruktioner

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Notat Titel Om våde røggasser i relation til OML-beregning Undertitel - Forfatter Lars K. Gram Arbejdet udført, år 2015 Udgivelsesdato 6. august

Læs mere

Anvendelses-teknisk-datablad

Anvendelses-teknisk-datablad Drænpuds Anvendelses-teknisk-datablad KEFA Drænpuds-System - multifunktionspuds Anvendelse Som puds ind og udvendigt. Beboelse, trapperum, kældre, på enhver form for murværk og beton. Velegnet til anvendelse

Læs mere

Holdbarhed af stålfiberarmeret beton

Holdbarhed af stålfiberarmeret beton Holdbarhed af stålfiberarmeret beton Anders Solgaard, COWI A/S 1 Introduktion Anders Ole Stubbe Solgaard Civilingeniør (Bygning) In-Plane Shear Test of Fibre Reinforced Concrete Panels PhD Studerende (COWI

Læs mere

Smedejern og essesmedning

Smedejern og essesmedning Smedejern og essesmedning Søren Vadstrup Center for Bygningsbevaring RAADVAD Skadetyper og deres årsager

Læs mere

Gyptone BIG system på træforskalling Monteringsvejledning

Gyptone BIG system på træforskalling Monteringsvejledning Gyptone BIG system på træforskalling Monteringsvejledning Design og teknik Produktbeskrivelse/anvendelse Gyptone BIG er gipsakustiklofter med stor designværdi, da der ikke forekommer synlige samlinger.

Læs mere

Læggevejledning FEB. 2004

Læggevejledning FEB. 2004 Læggevejledning P L A N K E R For at opnå et godt resultat er det vigtigt at følge denne vejledning. De mest anvendte konstruktioner er omfattet. Beskrivelser og billeder er vejledende. P A R K E T - O

Læs mere

Montagevejledning for OP-DECK

Montagevejledning for OP-DECK Montagevejledning for OP-DECK Forberedelse før montering af OP-DECK sandwich paneler Generelt skal de nødvendige sikkerhedsmæssige foranstaltninger tages inden montagestart. (kantbeskyttelse, net osv.)

Læs mere

Etablering af vandtætte støbeskel

Etablering af vandtætte støbeskel Foto: Ydervægge på Nordhavn Metrostation MetNord JV Dansk Betonforening Temadag 2019 5. februar 2019 - side 1 af 24 Støbeskel i betonkonstruktioner er på en måde planlagte revner. Betonkonstruktioner som

Læs mere