AIM: To decide on a generative toolkit for telling, making and enacting activities METHOD: Literature review WHEN: March-April 2013

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "AIM: To decide on a generative toolkit for telling, making and enacting activities METHOD: Literature review WHEN: March-April 2013"

Transkript

1 I facilitator s o n g ad lt s i th Inspiration to r AIM: To generate insights in the context to be designed for METHOD: Observations and informal interviews WHO: Young adults enrolled in early intervention schizophrenia program, HCP s WHERE: In-patient unit, Out-patient unit, home of patients WHEN: October-December 2012 KEY FINDINGS: The context to be designed for is complex - Everyday living includes support from a large network of actors. work in a real time, real life setting. ha What t is is? What ha t co ld could e be? ro ect a nager o n g ad lt s it h e infor ant I facilitator Graphic facilitators s Graphic designer o ft a re designers s ta lish ent of co-design tea AIM: To select patient innovators for the co-design process METHOD: Allocation based on criteria for in- and exclusion OUTCOME: 3 young adults with FEP & a key-informant with long-term experience with schizophrenia and a background in industrial design IPLS seminar Graphic facilitator 2014 Design of co-design process, step I AIM: To decide on a generative toolkit for telling, making and enacting activities METHOD: Literature review WHEN: March-April 2013 ha t tools techni es to facilitate reflection on e po e r ent o to esta lish a shared and concrete lang age a o t i sions of f t re care o to grasp tacit no ledge and ring it into pla Patienten som partner og medskaber I I facilitator af fremtidige services Malene Terp I I or shops sing te plates Graphic scaffolding i s a l recording rotot ping Graphic facilitator etching Nothing about us without us! Forsker ro ect a nager I facilitator o ft a re de e lopers Design of co-design process, step II AIM: To develop a plan for the co-design process METHOD: Design meeting WHEN: April 15th 2013 Unge med skizofreni I facilitator ro ect a nager Graphic designer Graphic facilitator o ft a re de e lope Design of co-design proce AIM: To clarify roles and activities in the co-design process METHOD: Design meeting WHEN: April 29th 2013 h e is al scaffold pro i des a fra e for e ploring insights a direction into the process of s telling I facilitator i sions of f t re care AIM: To develop a starting point for design of future care e create te plates and a i s al scaffold for stor telling

2 Hvem er jeg? Malene Terp Ph.d. studerende, cand.cur., sygeplejerske Aalborg Universitetshospital Psykiatrien Enheden for psykiatrisk forskning M: M: Forskningsinteresser Brugerinddragelse Partipatoriske designprocesser mhealth/ uhealth Empowerment Shared decision making Self-mangement, self-care Health/illness transitions

3 Inddragelse - det nye sort! Regeringens Psykiatriudvalg 2013

4 Hvorfor skal patienter være partnere og medskabere af fremtidige services? For at skabe bedre patientoplevelser For at skabe større patientsikkerhed For at skabe bedre faglige resultater For at reducere omkostninger

5 Baggrund og motivation At blive ramt at skizofreni beskrives ofte som at miste kontrol over sig selv og ens liv 1 Udvikling sammen med patienter, hvordan? mhealth interventioner fremhæves som en vej til at genvinde empowerment og kontrol i livet og således som et vigtigt element i processen med at komme sig af sygdommen og komme videre i livet 2 Empowerment fremmende interventioner udviklet til mobil teknologi er imidlertid sparsomme og det er uvist, hvordan de skal designes for at understøtte patienter i livet med sygdommen 3 Regeringens psykiatri udvalg peger på, at patienter bør inddrages i udviklingen af fremtidige løsninger, men er det muligt? Og hvordan kan man gøre det? RESEARCH TAGS #HCI #smartphone # mhealth #patient-centered care #empowerment #power #control #security #certainty #everyday living #schizophrenia #FEP #literature review 1 (Terp,2009) 2 (Alvarez-Jimenez & Gleeson,2012; Alvarez-Jimenez et al.,2014) 3 (Seko. Kidd, Wiljer & McKenzie,2014).

6 Projektets videnskabelige ramme RQ: Hvordan kan participatory design anvendes som tilgang i udviklingen af smartphone teknologi med unge i behandling for ny-diagnosticeret skizofreni? - Aktions forskning viden konstrueres gennem refleksiv tænkning, dialog, handling og evaluering 1 - Participatory design workshops og templates anvendes til at involvere patienter og til at give dem stemme 2 - User innovation management (UIM) Metode til at facilitere deltagelse i design processer 3 PROJEKTETS PARTICIPATORY MINDSET: - Patienter anses som skattekister til viden - Design princippet er intet om os, uden os! I ask for feedback We give feedback We give feedback 3 3 I implement changes HCP s MONSENSO ITU Young adults with FEP UMI facilitator RESEARCH TAGS #research framework #action research #PAR #ladder of participation #design as reflexive practice #PD #researching vulnerable people #UIM #e-uim 1 (Reason & Bradbury, 2006) 2 (Simonsen & Robertson, 2013) 3 (Kanstrup & Bertelsen, 2011)

7 Patienter som co-designere PLANLÆGNING AF PROCESSEN: UIM STEPS SELECT PLAN INSIGHT VISION SKETCH PRESENT Select users for the co-design process Make a plan for the co-design process Generate insights into current problems and needs Generate visions for possible futures Manifest design ideas through sketching Present concept to collaborators OUTCOME UIM OBJECTIVE

8 Hvad er opskriften på det design-rum, man ikke vil hjem fra? Antagelse: Et innovativt rum med klare rammer, højt til loftet og med en klar værdisætning af deltagere som uvurderlige skatte til viden gør co-design overskueligt og engagerende. Det viser sig ved, at deltagerne prioritere at deltage og engagerer sig aktivt i aktiviteter over tid. We create template s and a visual scaffold for story telling REFLEKSIONER: - Hvordan skaber vi en let og legende stil? - Hvordan får vi fokus på liv fremfor på sygdom? - Hvordan skabes en sandkasse for fælles læring? - Hvordan opnås adgang til tavs viden? - Hvordan udvikles sprog om det 'sprogløse'? - Hvordan skabes fælles sprog? - Hvordan omsættes sprog om visioner for fremtidig behandling til funktionalitet i en telefon? UMI facilitator Graphic facilitator Graphic facilitator

9 Rummet for co-design i MindFrame projektet - Invitationen viser vores legeplads.. ude i livet - Invitationen værdisætter de unge som eksperter - Invitationen rammesætter vores fælles mision - at udvikle en psykiatri i verdensklasse for unge med skizofreni

10 Grafisk scaffolding - en ramme & et fælles sprog - Det tegnede sprog skaber visuel ramme for processen - Det tegnede sprog er en dynamisk ramme for det vi deler - Det tegnede sprog skaber overblik i processen - hvad er opgaven? Og hvordan kommer vi derhen? - Det tegnede sprog skaber fælles platform for processen - vi er sammen i båden og rejser sammen mod målet - Det tegnede sprog skaber ny identitet: Her er de unge designere ikke patienter. Her er de unge dem der giver - ikke dem der tager!

11 Templates - en vej til indsigt i det tavse & meningsfulde - Templates skaber konkret og defineret ramme for at udfolde fortælling om, hvad der er svært og meningsfuldt for den enkelte - Templates skaber en ramme for fælles forståelse af, hvordan det meningsfulde i livet kan understøttes teknologisk

12 Prototyping - at transformere meningsfuldhed til meningsfuld teknologi - Gennem 'hands-on' aktiviteter udvikler vi vores fælles forståelse af det meningsfuld - Gennem 'hands-on' aktiviteter udvikler vi teknologi der støtter det meningsfulde for de unge at kunne tage vare på sig selv i hverdagslivet e vote with post i ts record the process e ela orate on the design from an ever da perspective e ela orate on the design from a care perspective Graphic facilitator e as for details Project manager o n g ad lt s with P HCP s Software developers facilitator Graphic designer e ma e paper protot pes of loo and feel

13 Visuelle referater som metode til syntetisering - Visuelle referater giver overblik i udviklingsprocessen - hvad har vi fundet? hvad er vi enige om? hvad er den videre vej? - Visuelle referater muliggør validering uden at at være bundet til det skrevne ord

14 Erfaringer med brug af PD som tilgang i udvikling - PD har vist sig at være en værdifuld tilgang i afdækning af erkendte og ikke erkendte behov, ønsker og præferencer for støtte hos unge med _ny-diagnosticeret skizofreni. - PD kan bidrage til, at konkrete ideer bliver realiseret og omsat sammen med unge med skizofreni så deres behov, ønsker og præferencer matches. - Gennem PD kan unge med ny-diagnosticeret skizofreni inddrages som med-designerer, hvor deres ekspertviden er essentiel for udvikling af en _værdifuld teknologi, og rollen som ekspert er værdifuld for den unge. PD?

15 Et brugerperspektiv på co-design AT VÆRE CO-DESIGNER: - Er en mediator for at opleve sig værdifuld - Er en mediator for personlige indsigter - Er en mediator for at opleve sig ligesom andre

16 Resultatet af co-design processen

17 Har visuelle metoder en fremtid i psykiatrien i Region Nordjylland? I N V I T AT I O N Hjælp os med at design e fremtidens nordjy ske psy kiat ri I psykiatrien i Region Nord jyllan d er vi optaget af at udvik le en brugerind gende psykiatri hvor den draenke lte oplever at få en hjælp der hjælper, og på måde der er i overensst en emmelse med den enke ltes værdier, ressourcer, ønsk og præf eren cer. er Vigtige elementer frem mod en brugerinddragende psykiatri er en prak sis, hvor patienter og pårør ende gøres til reelle sama rbejd spar tnere; både unde indlæggelse og i ambulator r iet. Hvord an vi bedst gør det, har vi brug for din hjælp og ekspe rtise til at blive kloge re på. Vi håbe r derfo r, at du har tid og lyst til at deltage i en work shop. Dit bidrag på dagen vil indgå i en samlet beskrivelse om ideer til at styrke patient- og pårørendeinddr agelse i fremtiden s psyki atri i Region Nord jyllan d. Har du spørg smål om delta gelse i work shoppen i så ring eller skriv ende lig til enten Camilla Krogh eller på tlf ) eller Malene eller tlf. Terp ) Aalborg kongres & kulturce Bed ste hilsn er Psykiat rile delsen OPGAV E: At kom Psykia me med inpu tripla n en 20 t om patien psyk 0 i Re tin ddrage ls iatrib gion N e HVOR: ruge re ordjyl til og 4 w lan d Aalbor or ksho g p faci 9000 Aa kon gres & litator kult ur lborg HVOR N er ce (Lokal ÅR: 26 e: Lati nter, Euro. Novem pa n er st uen på Plad s 4 be r fr a kl sal) HV EM : nter

18 Partnerships in mental health care

19 Tak til samarbejdspartnere Økonomiske bidragsydere: Samarbejdspartnere: Aalborg Universitetshospital: - Amb. for unge med skizofreni - OPUS - Enhed for psykiatrisk forskning - Ideklinikken - Forskningsenhed for klinisk sygepleje IT Projekt & Portefølje, Region Nordjylland Mental Health Engagement Network, Canada MONSENSO

20 Spørgsmål? For yderligere information kontakt da: Malene Terp Ph.d. studerende, Cand.cur., sygeplejerske Enhed for psykiatrisk forskning, Aalborg Universitets hospital Mail: Tlf:

Vi udvikler en app sammen!

Vi udvikler en app sammen! I facilitator s o n g ad lt s i th Inspiration to r AIM: To generate insights in the context to be designed for METHOD: Observations and informal interviews WHO: Young adults enrolled in early intervention

Læs mere

Partnerships in mental health care

Partnerships in mental health care Partnerships in mental health care UMI facilitator HCP s OPUS Inspiration tour What is? is? What could be? be? Young adults with FEP AIM: To generate insights in the context to be designed for METHOD:

Læs mere

Vi udvikler en app sammen!

Vi udvikler en app sammen! I facilitator s o n g ad lt s i th Inspiration to r AIM: To generate insights in the context to be designed for METHOD: Observations and informal interviews WHO: Young adults enrolled in early intervention

Læs mere

At vende brugerinddragelse på hovedet!

At vende brugerinddragelse på hovedet! UMI facilitator HCP s OPUS Inspiration tour What is? is? What could be? be? Young adults with FEP AIM: To generate insights in the context to be designed for METHOD: Observations and informal interviews

Læs mere

Momentum Smartphone APP til fælles beslutninger og recovery

Momentum Smartphone APP til fælles beslutninger og recovery Momentum Smartphone APP til fælles beslutninger og recovery Lisa Korsbek, seniorforsker, Kompetencecenter for Rehabilitering og Recovery, Region Hovedstadens Psykiatri Illustration: Eva Christensen, forunderli@gmail.com

Læs mere

Projektledelse i praksis

Projektledelse i praksis Projektledelse i praksis - Hvordan skaber man (grundlaget) for gode beslutninger? Martin Malis Business Consulting, NNIT mtmi@nnit.com 20. maj, 2010 Agenda Project Governance Portfolio Management Project

Læs mere

Referat Netværksmøde og temaeftermiddag om brugerinddragelse i et nordjysk perspektiv.

Referat Netværksmøde og temaeftermiddag om brugerinddragelse i et nordjysk perspektiv. Referat Netværksmøde og temaeftermiddag om brugerinddragelse i et nordjysk perspektiv. Tidspunkt: torsdag, 22. januar 2015 11.00-16.00 Sted: Forskningens Hus, Sdr. Skovvej 15 & Medicinerhuset, Aalborg

Læs mere

Den involverende stuegang - Særlige udfordringer ved stroke-forløb

Den involverende stuegang - Særlige udfordringer ved stroke-forløb Den involverende stuegang - Særlige udfordringer ved stroke-forløb Helle K. Iversen, Apopleksiansvarlig overlæge Apopleksienheden, Neurologisk Klinik Rigshospitalet, Glostrup, Københavns Universitet E8er

Læs mere

Fremtidens patient brugerinddragelse i udviklingen af sundhedsvæsnets fremtidige rammer. - metodernes muligheder og begrænsninger

Fremtidens patient brugerinddragelse i udviklingen af sundhedsvæsnets fremtidige rammer. - metodernes muligheder og begrænsninger Fremtidens patient brugerinddragelse i udviklingen af sundhedsvæsnets fremtidige rammer - metodernes muligheder og begrænsninger Slides i denne serie må ikke anvendes uden skriftlig tilladelse fra ArchiMed

Læs mere

Netværksfokuseret sygepleje - involvering af patientens sociale netværk. Pia Riis Olsen Klinisk Sygeplejespecialist, cand.cur., ph.d.

Netværksfokuseret sygepleje - involvering af patientens sociale netværk. Pia Riis Olsen Klinisk Sygeplejespecialist, cand.cur., ph.d. Netværksfokuseret sygepleje - involvering af patientens sociale netværk Pia Riis Olsen Klinisk Sygeplejespecialist, cand.cur., ph.d. Kræftafdelingen Plan Baggrundsbegreber (social støtte og socialt netværk)

Læs mere

Brugerinddragelse hvad ved vi? Rehabiliteringsrambla Metropol, København

Brugerinddragelse hvad ved vi? Rehabiliteringsrambla Metropol, København Brugerinddragelse hvad ved vi? Rehabiliteringsrambla 15.9.16. Metropol, København Lene Falgaard Eplov, Forskningsoverlæge, Forskningsenheden, Psykiatrisk Center København Martin Lindhardt Nielsen, Overlæge,

Læs mere

Psykiatrisk behandling via app på mobilen

Psykiatrisk behandling via app på mobilen Driving Health Tech 2016 Psykiatrisk behandling via app på mobilen Malene Terp, PhD studerende, Aalborg Universitetshospital - Psykiatrien & AAU Mads Frost, PhD, Chief Product Officer, Monsenso APS Århus,

Læs mere

Design til digitale kommunikationsplatforme-f2013

Design til digitale kommunikationsplatforme-f2013 E-travellbook Design til digitale kommunikationsplatforme-f2013 ITU 22.05.2013 Dreamers Lana Grunwald - svetlana.grunwald@gmail.com Iya Murash-Millo - iyam@itu.dk Hiwa Mansurbeg - hiwm@itu.dk Jørgen K.

Læs mere

Workflowanalyser og hvordan disse kan bruges i designfaserne

Workflowanalyser og hvordan disse kan bruges i designfaserne Workflowanalyser og hvordan disse kan bruges i designfaserne Pernille Weiss Terkildsen pwt@archimed.dk www.archimed.dk +45 2148 2909 Sygeplejerske Cand. Scient. i sundhedsvidenskab Master of Leadership

Læs mere

En livline der forbinder nybagte forældre med hospitalet!

En livline der forbinder nybagte forældre med hospitalet! En livline der forbinder nybagte forældre med hospitalet! Udvikling og test af en app for forældre udskrevet tidligt efter fødsel, et Participatory Design projekt. 1 BAGGRUND FOR PROJEKTET 3 Problemstillingen

Læs mere

From innovation to market

From innovation to market Nupark Accelerace From innovation to market Public money Accelerace VC Private Equity Stock market Available capital BA 2 What is Nupark Accelerace Hands-on investment and business developmentprograms

Læs mere

Experience. Knowledge. Business. Across media and regions.

Experience. Knowledge. Business. Across media and regions. Experience. Knowledge. Business. Across media and regions. 1 SPOT Music. Film. Interactive. Velkommen. Program. - Introduktion - Formål og muligheder - Målgruppen - Udfordringerne vi har identificeret

Læs mere

User Innovation Management og Maxi projektet

User Innovation Management og Maxi projektet User Innovation Management og Maxi projektet Pernille Bertelsen Forskningsgruppen for Tekno-Antropologi og Participation Institut for Planlægning Aalborg Universitet (Annne Marie Kanstrup og Christian

Læs mere

PROGRAM. Aktivitet. 14:00-14:45 Intro til Dansk Røde kors og frivillighed. 14.45-15.00 Pause. 15:00-17.00 Design Thinking workshop med intro

PROGRAM. Aktivitet. 14:00-14:45 Intro til Dansk Røde kors og frivillighed. 14.45-15.00 Pause. 15:00-17.00 Design Thinking workshop med intro PROGRAM Tid Aktivitet 14:00-14:45 Intro til Dansk Røde kors og frivillighed 14.45-15.00 Pause 15:00-17.00 Design Thinking workshop med intro 17.00-17:30 Løsnings-torv med mobilt panel 17:30-18:00 Præsentation

Læs mere

Patienten I eget hjem anno 2025 Er teknikeren vigtigere end klinikeren?

Patienten I eget hjem anno 2025 Er teknikeren vigtigere end klinikeren? Patienten I eget hjem anno 2025 Er teknikeren vigtigere end klinikeren? Jane Clemensen Lektor, CIMT, Odense University Hospital, SDU, University College Lillebælt Agenda Bevægelser i sundhedssektoren.

Læs mere

Design:Lab. En struktureret proces til dialog med brugere. INFORMATIK OSLO 24. September 2009. Eva Brandt, Ph.D. Lektor, Danmarks Designskole

Design:Lab. En struktureret proces til dialog med brugere. INFORMATIK OSLO 24. September 2009. Eva Brandt, Ph.D. Lektor, Danmarks Designskole Design:Lab En struktureret proces til dialog med brugere Eva Brandt Danmarks Designskole Dansk Center for Designforskning 1995-1999 User Centered Design Gr. Industrial Ph.D. Nessie Smart Window Vision

Læs mere

Forskning i Kvalitet og Patientsikkerhed i Sundhedsvæsnet. Hvorledes bringes samfundsmæssige udfordringer på den danske forskningsdagsorden?

Forskning i Kvalitet og Patientsikkerhed i Sundhedsvæsnet. Hvorledes bringes samfundsmæssige udfordringer på den danske forskningsdagsorden? Forskning i Kvalitet og Patientsikkerhed i Sundhedsvæsnet Hvorledes bringes samfundsmæssige udfordringer på den danske forskningsdagsorden? Har Kvalitet og Patientsikkerhed særlige muligheder? Mogens Hørder

Læs mere

Mock-up Workshop. For SundInnovation.com. Pär-Ola Zander, PhD.

Mock-up Workshop. For SundInnovation.com. Pär-Ola Zander, PhD. Mock-up Workshop For SundInnovation.com Pär-Ola Zander, PhD. Dagens Program Tid Aktivitet 10:45-12:00 Paper Prototyping 12:00-12:30 Frokost 12:30-14:30 PICTIVE & Organizational games 14:30-15:00 Refleksion

Læs mere

Flag s on the move Gijon Spain - March 2010. Money makes the world go round How to encourage viable private investment

Flag s on the move Gijon Spain - March 2010. Money makes the world go round How to encourage viable private investment Flag s on the move Gijon Spain - March 2010 Money makes the world go round How to encourage viable private investment Local action groups in fisheries areas of Denmark Nordfyn The organization of FLAG

Læs mere

Brug af logbog i undervisning. Karen Lauterbach Center for Afrikastudier Adjunktpædagogikum 19. Juni 2013

Brug af logbog i undervisning. Karen Lauterbach Center for Afrikastudier Adjunktpædagogikum 19. Juni 2013 Brug af logbog i undervisning Karen Lauterbach Center for Afrikastudier Adjunktpædagogikum 19. Juni 2013 Motivation og projektidé Modsætning mellem undervisningsideal (deltagende og reflekterende studerende

Læs mere

Mogens Jacobsen / moja@itu.dk

Mogens Jacobsen / moja@itu.dk BIID11 Lektion 7 Personas & scenarios Mogens Jacobsen / moja@itu.dk Dagens program 2 8:00-8:20: Exemplarium 10,11 og 12 8:20-8:30: Feedback på visioner 8:30-8:50: Dourish kap 4. 8:50-9:00 Pause 9:00-10.00

Læs mere

Læring på tværs i samspil med borger og patienter

Læring på tværs i samspil med borger og patienter Læring på tværs i samspil med borger og patienter LIPP Konference 2015 Mandag den 23. marts 2015 Helle Schnor, Udviklingschef, sygeplejerske og Ph.d. Psykiatrisk Center Glostrup Et samarbejde på tværs

Læs mere

Byens Rum. The Meaningful City of Tomorrow

Byens Rum. The Meaningful City of Tomorrow Byens Rum The Meaningful City of Tomorrow The vision of the future is always changing, dependent of the technology and knowledge on all fields: If you design the best building you know to design, that's

Læs mere

Kompetencecenter for Rehabilitering og Recovery Forskningsplan

Kompetencecenter for Rehabilitering og Recovery Forskningsplan Kompetencecenter for Rehabilitering og Recovery Psykiatrisk Center Ballerup December 2016 Kompetencecenter for Rehabilitering og Recovery Forskningsplan 2017-2020 Mission Kompetencecenter for Rehabilitering

Læs mere

Effekt på patientoplevelse Helle Ploug Hansen, Ph.D., Mag.Scient., R.N.

Effekt på patientoplevelse Helle Ploug Hansen, Ph.D., Mag.Scient., R.N. Effekt på patientoplevelse Helle Ploug Hansen, Ph.D., Mag.Scient., R.N. Institute of Public Health University of Southern Denmark hphansen@health.sdu.dk 1 1. Hvordan kan telemedicin og velfærdsteknologi

Læs mere

How Al-Anon Works - for Families & Friends of Alcoholics. Pris: kr. 130,00 Ikke på lager i øjeblikket Vare nr. 74 Produktkode: B-22.

How Al-Anon Works - for Families & Friends of Alcoholics. Pris: kr. 130,00 Ikke på lager i øjeblikket Vare nr. 74 Produktkode: B-22. Bøger på engelsk How Al-Anon Works - for Families & Friends of Alcoholics Al-Anons grundbog på engelsk, der indfører os i Al- Anon programmet. Om Al-Anons historie, om forståelse af os selv og alkoholismen.

Læs mere

Vejledning til brugen af bybrandet

Vejledning til brugen af bybrandet Vejledning til brugen af bybrandet Indhold Hvorfor bruge bybrandet? s. 3-4 Inspiration/ big idea s. 5-10 Syv former for bybranding s. 11-18 Brug af logoet s. 19-21 Find desuden flere cases, designelementer

Læs mere

esundhedskompetence - som redskab til bedre patientinddragelse i et digitalt sundhedsvæsen

esundhedskompetence - som redskab til bedre patientinddragelse i et digitalt sundhedsvæsen esundhedskompetence - som redskab til bedre patientinddragelse i et digitalt sundhedsvæsen Ph.d.-studerende Astrid Karnøe Knudsen Scleroseforeningen og Københavns Universitet Kontakt: askn@sund.ku.dk Min

Læs mere

Introduktion til "Systematic Review" Hans Lund University of Southern Denmark Bergen University College

Introduktion til Systematic Review Hans Lund University of Southern Denmark Bergen University College Introduktion til "Systematic Review" Hans Lund University of Southern Denmark Bergen University College 1 Program 11.30-12.00 Præsentation af SR hvad er det og hvad kan det bruges til? 12.00-12.10 Summe:

Læs mere

Laerdal Resuscitation User Network. Guideline 2015 og update om 10 steps to improve survival

Laerdal Resuscitation User Network. Guideline 2015 og update om 10 steps to improve survival Laerdal Resuscitation User Network Guideline 2015 og update om 10 steps to improve survival Freddy Lippert, Akutberedskabet Region Hovedstaden Dansk Hjertestop Register Emergency Medical Services, Copenhagen,

Læs mere

Brugerdreven innovation

Brugerdreven innovation Brugerdreven innovation Hvad vil det sige at inddrage brugerne? Kristina Risom Jespersen Aarhus Universitet 11/11/2008 Dansk Design Center Kick-off 1 11/11/2008 Dansk Design Center Kick-off 2 1 11/11/2008

Læs mere

Enterprise Strategy Program

Enterprise Strategy Program Enterprise Strategy Program Putting Business Before Technology Anders Bonde Enterprise Strategy Lead, Microsoft Services Denmark Er Enterprise Strategy noget for dig? Det ultimative spørgsmål... Måske

Læs mere

- en smartphone app til understøttelse af fælles beslutningstagning i psykiatrien

- en smartphone app til understøttelse af fælles beslutningstagning i psykiatrien - en smartphone app til understøttelse af fælles beslutningstagning i psykiatrien Lisa Korsbek, seniorforsker Esben Sandvik Tønder, daglig projektleder Kompetencecenter for Rehabilitering og Recovery,

Læs mere

Healthcare Apps. OUH Odense University Hospital & Svendborg Hospital. Kiel, Germany, November 2013 1 05/12/13

Healthcare Apps. OUH Odense University Hospital & Svendborg Hospital. Kiel, Germany, November 2013 1 05/12/13 Healthcare Apps OUH Odense University Hospital & Svendborg Hospital Kiel, Germany, November 2013 1 05/12/13 Jesper Lakman Senior Consultant Digital InnovaGon (4 employees) IT Department (140 employees)

Læs mere

Brug brugernes / patienternes ekspertise gevinster og læring fra peer-to-peer-arbejde i den kommunale og regionale psykiatri

Brug brugernes / patienternes ekspertise gevinster og læring fra peer-to-peer-arbejde i den kommunale og regionale psykiatri Brug brugernes / patienternes ekspertise gevinster og læring fra peer-to-peer-arbejde i den kommunale og regionale psykiatri Agnete Neidel, Socialstyrelsen WORKSHOP Hvad vil det sige at inddrage erfaringsekspertise

Læs mere

E-sundhedskompetence - et redskab til at skabe bro mellem borgere, patienter og vores digitale sundhedstilbud

E-sundhedskompetence - et redskab til at skabe bro mellem borgere, patienter og vores digitale sundhedstilbud E-sundhedskompetence - et redskab til at skabe bro mellem borgere, patienter og vores digitale sundhedstilbud Lars Kayser Institut for Folkesundhedsvidenskab Københavns Universitet Andre Kushniruk, Richard

Læs mere

Veldfærdsteknologi - et kulturanalytisk perspektiv

Veldfærdsteknologi - et kulturanalytisk perspektiv Veldfærdsteknologi - et kulturanalytisk perspektiv Astrid Jespersen, Center for Humanistisk Sundhedsforskning & Center for Sund Aldring, Københavns Universitet Center for Sund Aldring (CESA) Theme 1: Health

Læs mere

Dagsorden. 1.Sidste nyt fra uddannelsen. 3.Markedsføring og deltagelse på uddannelsesmesser. 4.Praktik i efterårssemesteret 2009

Dagsorden. 1.Sidste nyt fra uddannelsen. 3.Markedsføring og deltagelse på uddannelsesmesser. 4.Praktik i efterårssemesteret 2009 Dagsorden 1.Sidste nyt fra uddannelsen 2.Valg Vl af formand for udvalget 3.Markedsføring og deltagelse på uddannelsesmesser 4.Praktik i efterårssemesteret 2009 5.Valg af faglige repræsentanter til udvalget

Læs mere

Byggepolitisk konference 01032013. Anders Sælan Ass. Partner, MAA, MBV

Byggepolitisk konference 01032013. Anders Sælan Ass. Partner, MAA, MBV Byggepolitisk konference 01032013 Anders Sælan Ass. Partner, MAA, MBV SKAK > Regler og spillere ændres ikke > Brættet er stabilt > Fast vekslende mønster - jeg trækker/ du venter - pause du trækker/jeg

Læs mere

Brugerdreven innovation

Brugerdreven innovation Det innovative potentiale Brugerdreven innovation Hvad er det, brugere kan se? Hvordan optager organisationer brugerviden? Om at skære ud i pap Cases: Fjernvarmeanlæg, rensningsanlæg, indeklima Jacob Buur

Læs mere

Patient- og pårørende centrering i sygeplejen

Patient- og pårørende centrering i sygeplejen Dilemma i kræftsygeplejen - fra kurativ til palliativ pleje og behandling Patient- og pårørende centrering i sygeplejen Landskursus 2013 Susanne Lauth, Oversygeplejerske, Programchef, Onkologisk Afdeling,

Læs mere

Claus Duedal Pedersen. Innovation i en driftsorganisation

Claus Duedal Pedersen. Innovation i en driftsorganisation Claus Duedal Pedersen Innovation i en driftsorganisation Pejlemærker for Innovation Fokus på kliniske behov Fokus på patients behov og oplevelser Fokus på klinisk kvalitet Skabe viden og evidens 2 Nyt

Læs mere

PATIENT INNOVATION. Fagligt Selskab for Ledende Sygeplejersker Søren Kielgast - Hindsgavl Slot 12. marts 2013. 8ideas

PATIENT INNOVATION. Fagligt Selskab for Ledende Sygeplejersker Søren Kielgast - Hindsgavl Slot 12. marts 2013. 8ideas PATIENT INNOVATION Fagligt Selskab for Ledende Sygeplejersker Søren Kielgast - Hindsgavl Slot 12. marts 2013 8ideas SØREN KIELGAST Søren Kielgast, Partner GEMBA InnovaLon/8ideas E: sk@gemba.dk M: +45 4036

Læs mere

Patientinddragelse i forskning. Lars Henrik Jensen Overlæge, ph.d., lektor

Patientinddragelse i forskning. Lars Henrik Jensen Overlæge, ph.d., lektor Patientinddragelse i forskning Lars Henrik Jensen Overlæge, ph.d., lektor BMC Health Services Research 2014, 14:89 142 studies that described a spectrum of engagement Engagement was feasible in most settings

Læs mere

Velkommen. Samarbejde med patienter i innovative processer i en infektionsmedicinsk praksis

Velkommen. Samarbejde med patienter i innovative processer i en infektionsmedicinsk praksis Fagligt Selskab for Infektionsmedicinske sygeplejersker Landskursus Den 4.oktober 2013 Samarbejde med patienter i innovative processer i en infektionsmedicinsk praksis Velkommen Workshop facilitator Mette

Læs mere

Tidlig palliativ indsats - overvejelser ift. klinik og forskning

Tidlig palliativ indsats - overvejelser ift. klinik og forskning Tidlig palliativ indsats - overvejelser ift. klinik og forskning Forskerdag i palliationsnetværket 5. november, 2014 Karen Marie Dalgaard, spl., cand. scient. soc., ph.d. Forsker PAVI -Videncenter for

Læs mere

Den uddannede har viden om: Den uddannede kan:

Den uddannede har viden om: Den uddannede kan: Den uddannede har viden om: Den uddannede kan: Den uddannede kan: Den studerende har udviklingsbaseret viden om og forståelse for Den studerende kan Den studerende kan Den studerende har udviklingsbaseret

Læs mere

Behovsvurdering som udgangspunkt for individuel rehabilitering. Udfordringer i patientforløb på tværs af sundhedsvæsenet

Behovsvurdering som udgangspunkt for individuel rehabilitering. Udfordringer i patientforløb på tværs af sundhedsvæsenet Behovsvurdering som udgangspunkt for individuel rehabilitering Udfordringer i patientforløb på tværs af sundhedsvæsenet RehabiliteringsRAMBLA 2016 Odense, 14. september Dorte Gilså Hansen Lektor, centerleder,

Læs mere

Medinddragelse af patienter i forskningsprocessen. Hanne Konradsen Lektor, Karolinska Institutet Stockholm

Medinddragelse af patienter i forskningsprocessen. Hanne Konradsen Lektor, Karolinska Institutet Stockholm Medinddragelse af patienter i forskningsprocessen Hanne Konradsen Lektor, Karolinska Institutet Stockholm Værdi eller politisk korrekt (formentlig krav i fremtidige fondsansøgninger) Hurtigere, effektivere,

Læs mere

De pårørende Mulighed, forskning og dilemma - borger- og pårørendeinddragelse, hvorfor og hvordan

De pårørende Mulighed, forskning og dilemma - borger- og pårørendeinddragelse, hvorfor og hvordan De pårørende Mulighed, forskning og dilemma - borger- og pårørendeinddragelse, hvorfor og hvordan 1 Kirsten Petersen, ergoterapeut, cand.scient.soc., ph.d. Forsker på MarselisborgCentret, CFK Folkesundhed

Læs mere

Den involverende stuegang Efter IPLS princip (DIS)

Den involverende stuegang Efter IPLS princip (DIS) Den involverende stuegang Efter IPLS princip (DIS) Helle K. Iversen, Apopleksiansvarlig overlæge, forskningslektor, dr. med. Apopleksienheden, Neurologisk afdeling Glostrup Hospital, Københavns Universitet

Læs mere

Seminar d. 19.9.2013. Klik for at redigere forfatter

Seminar d. 19.9.2013. Klik for at redigere forfatter Seminar d. 19.9.2013 Klik for at redigere forfatter M_o_R En risiko er en usikker begivenhed, der, hvis den indtræffer, påvirker en målsætning Risici kan dele op i to typer Trusler: Der påvirker målsætningen

Læs mere

Forebygger deeskalering tvang?

Forebygger deeskalering tvang? Forebygger deeskalering tvang? Foreløbige erfaringer fra et aktionsforskningsprojekt Lene Lauge Berring 1 Studiet Studiet Aktionsforskning Setting Deeskalering Tvang 2 Studiet Sammen med patienter og personale

Læs mere

Skoleudvikling og globale sociale udfordringer - Sundhedsfremme og uddannelse for bæredygtig udvikling

Skoleudvikling og globale sociale udfordringer - Sundhedsfremme og uddannelse for bæredygtig udvikling Skoleudvikling og globale sociale udfordringer - Sundhedsfremme og uddannelse for bæredygtig udvikling Venka Simovska Katrine Dahl Madsen Lone Lindegaard Nordin Forskning i sundhedsfremmende og bæredygtig

Læs mere

Knowledge translation within occupational therapy

Knowledge translation within occupational therapy Knowledge translation within occupational therapy -aspects influencing implementation of evidence-based occupational therapy in stroke rehabilitation Hanne Kaae Kristensen April 2011 1 Et evidensbaseret

Læs mere

Byg din informationsarkitektur ud fra en velafprøvet forståelsesramme The Open Group Architecture Framework (TOGAF)

Byg din informationsarkitektur ud fra en velafprøvet forståelsesramme The Open Group Architecture Framework (TOGAF) Byg din informationsarkitektur ud fra en velafprøvet forståelsesramme The Open Group Framework (TOGAF) Otto Madsen Director of Enterprise Agenda TOGAF og informationsarkitektur på 30 min 1. Introduktion

Læs mere

KANDIDATUDDANNELSE I ROBOTTEKNOLOGI

KANDIDATUDDANNELSE I ROBOTTEKNOLOGI KANDIDATUDDANNELSE I ROBOTTEKNOLOGI THOMAS BAK 1971 2016 Baggrund Behov for uddannelsen Uddannelsens forskningsmæssige forankring Uddannelsens faglige profil Uddannelsens struktur og tilrettelæggelse Baggrund

Læs mere

Are you hiring Newcomers?

Are you hiring Newcomers? Are you hiring Newcomers? Newcomer Service offers free support You are welcome to contact Newcomer Service when you wish to: Forward information on life in Esbjerg to attract newcomers Receive advise on

Læs mere

Lovkrav vs. udvikling af sundhedsapps

Lovkrav vs. udvikling af sundhedsapps Lovkrav vs. udvikling af sundhedsapps Health apps give patients better control User Data Social media Pharma Products User behaviour Relatives www Self monitoring (app) data extract Healthcare specialists

Læs mere

Professionalisme hvad er det? Anne Lippert Overlæge Dansk Institut for Medicinsk Simulation

Professionalisme hvad er det? Anne Lippert Overlæge Dansk Institut for Medicinsk Simulation Professionalisme hvad er det? Anne Lippert Overlæge Dansk Institut for Medicinsk Simulation annlip01@heh.regionh.dk Roskilde, august 2009 Professionalisme hvad er det? Introduktion til begrebet professionalisme

Læs mere

Inddragelse af patienter og pårørende i Region Midtjylland Konsulent Simone Witzel, CFK - Folkesundhed og Kvalitetsudvikling

Inddragelse af patienter og pårørende i Region Midtjylland Konsulent Simone Witzel, CFK - Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Inddragelse af patienter og pårørende i Region Midtjylland Konsulent Simone Witzel, CFK - Folkesundhed og Kvalitetsudvikling CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling www.cfk.rm.dk Indsatsområder Et af temaerne

Læs mere

Borgernes Sundhedsvæsen - vores sundhedsvæsen

Borgernes Sundhedsvæsen - vores sundhedsvæsen Borgernes Sundhedsvæsen - vores sundhedsvæsen Marlene Würgler, Leder af Enhed for Kvalitet, Danske Regioner Det går jo godt! Eller? Landsdækkende undersøgelse af patientoplevelser (LUP) Andel svar: Slet

Læs mere

FÆLLES BESLUTNINGSTAGEN I PSYKIATRIEN viden og erfaring med redskaber

FÆLLES BESLUTNINGSTAGEN I PSYKIATRIEN viden og erfaring med redskaber FÆLLES BESLUTNINGSTAGEN I PSYKIATRIEN viden og erfaring med redskaber Lisa Korsbek, seniorforsker, Kompetencecenter for rehabilitering, recovery og shared care, PC Ballerup, Region Hovedstadens Psykiatri

Læs mere

Velkommen - Design- & Innovationsprogram. Dorthe Feveile, Projektleder Dansk Design Center og DesignAndelen 08.08 2012, Middelfart

Velkommen - Design- & Innovationsprogram. Dorthe Feveile, Projektleder Dansk Design Center og DesignAndelen 08.08 2012, Middelfart Velkommen - Design- & Innovationsprogram Dorthe Feveile, Projektleder Dansk Design Center og DesignAndelen 08.08 2012, Middelfart Case: Det gode køkkent Mind-set: Social samvær gennem smagfulde oplevelser

Læs mere

Engelsk. Niveau C. De Merkantile Erhvervsuddannelser September 2005. Casebaseret eksamen. www.jysk.dk og www.jysk.com.

Engelsk. Niveau C. De Merkantile Erhvervsuddannelser September 2005. Casebaseret eksamen. www.jysk.dk og www.jysk.com. 052430_EngelskC 08/09/05 13:29 Side 1 De Merkantile Erhvervsuddannelser September 2005 Side 1 af 4 sider Casebaseret eksamen Engelsk Niveau C www.jysk.dk og www.jysk.com Indhold: Opgave 1 Presentation

Læs mere

Medlemsmøde DSKS, 16. april 2015 Vibe Hjelholt Baker, antropolog, projektleder.

Medlemsmøde DSKS, 16. april 2015 Vibe Hjelholt Baker, antropolog, projektleder. BRUGERINDDRAGELSE Medlemsmøde DSKS, 16. april 2015 Vibe Hjelholt Baker, antropolog, projektleder. STATUS OVER EFFEKTER, METODER OG PRAKSIS I DANMARK VIBIS Videnscenter for Brugerinddragelse ISundhedsvæsenet

Læs mere

BRUGERINDDRAGELSE I PSYKIATRISK SYGEHUS I VEJLE, OPP DEN 24. maj 2012

BRUGERINDDRAGELSE I PSYKIATRISK SYGEHUS I VEJLE, OPP DEN 24. maj 2012 BRUGERINDDRAGELSE I PSYKIATRISK SYGEHUS I VEJLE, OPP DEN 24. maj 2012 MILEPÆLE OG RESSOURCER, præsenteret på sidste møde 2012 2013 Mar Apr Maj Jun Aug Sep Okt Nov Dec Handleplan godkendt Brugergrupper

Læs mere

Bedømmelse af kliniske retningslinjer

Bedømmelse af kliniske retningslinjer www.cfkr.dk Bedømmelse af kliniske retningslinjer - CLEARINGHOUSE Preben Ulrich Pedersen, professor, phd Center for kliniske retningslinjer er placeret ved. Institut for Sundhedsvidenskab og Teknologi,

Læs mere

Improving data services by creating a question database. Nanna Floor Clausen Danish Data Archives

Improving data services by creating a question database. Nanna Floor Clausen Danish Data Archives Improving data services by creating a question database Nanna Floor Clausen Danish Data Archives Background Pressure on the students Decrease in response rates The users want more Why a question database?

Læs mere

Mini-ordbog Ord du kan løbe ind i, når du arbejder med peer-støtte

Mini-ordbog Ord du kan løbe ind i, når du arbejder med peer-støtte Peer-Støtte i Region Hovedstaden Erfaringer, der gør en forskel Mini-ordbog Ord du kan løbe ind i, når du arbejder med peer-støtte Her kan du blive klogere på hvad peer-støtte er, og læse om de begreber

Læs mere

GÅ-HJEM-MØDE OM FM OG INNOVATION

GÅ-HJEM-MØDE OM FM OG INNOVATION Centre for Facilities Management, DTU DFM Netværk GÅ-HJEM-MØDE OM FM OG INNOVATION Kgs. Lyngby, 21. Mai 2015 PROGRAM Kl. 14.00-14.10: Velkomst - Per Anker Jensen, CFM Kl. 14.10-14.45: Sony og Innovation

Læs mere

Livsstilsprojektet aktivitet og deltagelse i hverdagen

Livsstilsprojektet aktivitet og deltagelse i hverdagen Livsstilsprojektet aktivitet og deltagelse i hverdagen Projektleder Livsstilsprojektet aktivitet og deltagelse i hverdagslivet 2. Maj 2012 Mr Side 1 Formål og leverancer Formålet er at udvikle metoder

Læs mere

Verden tilhører dem, der kan forstå at forandre

Verden tilhører dem, der kan forstå at forandre KL TOPMØDE 2016 AALBORG Verden tilhører dem, der kan forstå at forandre Professor Ole Sejer Iversen Aarhus Universitet & University of Technology, Sydney @sejer Source: http://www.fastcoexist.com/1680659/the-beam-toothbrush-knows-if-youre-not-brushing-enough

Læs mere

Usability-arbejde i virksomheder

Usability-arbejde i virksomheder Usability-arbejde i virksomheder Jan Stage Professor, PhD Forskningsleder i Information Systems (IS) og Human-Computer Interaction (HCI) Aalborg University, Department of Computer Science jans@cs.aau.dk

Læs mere

LGBT person or some of the other letters? We want you!

LGBT person or some of the other letters? We want you! 9. BILAG 1 NR. 1 OPSLAG LGBT person eller nogle af de andre bogstaver? Vi søger dig! Er du homo-, biseksuel, transperson eller en eller flere af de andre bogstaver? Har du lyst til at dele dine erfaringer

Læs mere

Tove Lindhardt MScN, Dr.Med.Sc. Klinisk Forskningscenter, Hvidovre Hospital Tlf: Mobil:

Tove Lindhardt MScN, Dr.Med.Sc. Klinisk Forskningscenter, Hvidovre Hospital Tlf: Mobil: Medlemsliste for dasys Forskningsråd, august 2012 Indstillet af Navn, stilling og ansættelsessted Interessområde Formand udpeget af Dasys bestyrelse Tove Lindhardt MScN, Dr.Med.Sc. Klinisk Forskningscenter,

Læs mere

Feedback Informed Treatment

Feedback Informed Treatment Feedback Informed Treatment Feedback Informed Treatment Principles: Couples, Families, Groups, and Mandated Clients Where is the distress? To whom does the feedback refer? Multiple voices in the room Systemic

Læs mere

Implementing SNOMED CT in a Danish region. Making sharable and comparable nursing documentation

Implementing SNOMED CT in a Danish region. Making sharable and comparable nursing documentation Implementing SNOMED CT in a Danish region Making sharable and comparable nursing documentation INTRODUCTION Co-operation pilot project between: The Region of Zealand Their EHR vendor - CSC Scandihealth

Læs mere

Designanvendelse i detalje & optimering

Designanvendelse i detalje & optimering Designanvendelse i detalje & optimering Stephan Astrup Nielsen 2000 Stifter SANDesign 2001 Afgang fra Arkitektskolen Aarhus 2002 Tilknyttes Arkitektskolen Aarhus Institut for Design 2004 Tilknyttes Designhögskolan

Læs mere

Sound Forum Øresund. Om projektet. Lyd-clusteret. Perspektiver. - Et netværksprojekt på tværs af sektorerne. - Rammerne for projektet

Sound Forum Øresund. Om projektet. Lyd-clusteret. Perspektiver. - Et netværksprojekt på tværs af sektorerne. - Rammerne for projektet Morten Jaeger - Underviser v. KU, Rytmisk Musikkonservatorium og RUC - Komponist og producer, Fishcorp - Spildesign, Learning Lab, DPU - Konsulent, innovation og spil v. Workz a/s Sound Forum Øresund -

Læs mere

Sport for the elderly

Sport for the elderly Sport for the elderly - Teenagers of the future Play the Game 2013 Aarhus, 29 October 2013 Ditte Toft Danish Institute for Sports Studies +45 3266 1037 ditte.toft@idan.dk A growing group in the population

Læs mere

Innovation i Fysioterapi og Ergoterapi. Patricia de Lipthay Behrend Fagfestival den 23.03.2012

Innovation i Fysioterapi og Ergoterapi. Patricia de Lipthay Behrend Fagfestival den 23.03.2012 Innovation i Fysioterapi og Ergoterapi Patricia de Lipthay Behrend Fagfestival den 23.03.2012 Baggrund En stor innovationskraft er ikke bare afgørende for den offentlige sektors legitimitet. Også sektorens

Læs mere

Logopæd, Dorte Steen

Logopæd, Dorte Steen SCA Supported Conversation for Adults with Aphasia Samtalestøtte til voksne med afasi Udviklet på Aphasia Institute i Toronto, Canada Når vi taler, viser vi vores kompetencer Gennem samtale viser vi vores

Læs mere

Bilag. Resume. Side 1 af 12

Bilag. Resume. Side 1 af 12 Bilag Resume I denne opgave, lægges der fokus på unge og ensomhed gennem sociale medier. Vi har i denne opgave valgt at benytte Facebook som det sociale medie vi ligger fokus på, da det er det største

Læs mere

Projekt Ny Styring i et Patientperspektiv

Projekt Ny Styring i et Patientperspektiv Projekt Ny Styring i et Patientperspektiv Gøre status Sætte projektet i bredere perspektiv Lægge op til senere strategisk dialog. Smagsprøve i dag. Fra effektivitet til kvalitet og effekt 1 Intention Skabe

Læs mere

Relationel Koordinering retningsvisende for en ny faglighed i velfærdsprofessionerne?

Relationel Koordinering retningsvisende for en ny faglighed i velfærdsprofessionerne? Relationel Koordinering retningsvisende for en ny faglighed i velfærdsprofessionerne? Workshop Årsmøde, Center for Studier i Arbejdsliv, den 27. marts 2014 Karen Albertsen, kal@teamarbejdsliv.dk, Hans

Læs mere

mandag den 23. september 13 Konceptkommunikation

mandag den 23. september 13 Konceptkommunikation Konceptkommunikation Status... En række koncepter, der efterhånden har taget form Status......nu skal vi rette os mod det færdige koncept idé 1 idé 2 How does it fit together Mixing and remixing your different

Læs mere

Trine Ellegaard. Sygeplejerske, ph.d.-studerende

Trine Ellegaard. Sygeplejerske, ph.d.-studerende Trine Ellegaard. Sygeplejerske, ph.d.-studerende Psykiske lidelser udgør en stigende del af den samlede sygdomsbelastning Én ud af fire personer vil udvikle en psykiatrisk lidelse i løbet af deres liv

Læs mere

Konference om Interaktiv teknologi, leg og læring: Design af læreprocesser med robotter som medier

Konference om Interaktiv teknologi, leg og læring: Design af læreprocesser med robotter som medier Konference om Interaktiv teknologi, leg og læring: Læreprocesser og robotsystemer Design af læreprocesser med robotter som medier og børn som med-designere Lektor, ph.d., Gunver Majgaard Mærsk Mc-Kinney

Læs mere

in the Danish case Intelligent Hospital Logistics

in the Danish case Intelligent Hospital Logistics User Klik understanding for at redigere and i master cocreation in the Danish case Intelligent Hospital Logistics Klik for at redigere i master Marie Krag, Copenhagen Living Lab mk@copenhagenlivinglab.com

Læs mere

Hvis behov tilgodeses systemets eller patientens?

Hvis behov tilgodeses systemets eller patientens? Hvis behov tilgodeses systemets eller patientens? Morten Freil Direktør www.danskepatienter.dk Nordisk kongres: Sygehuse i Fremtiden, Randers 10. september 2010 Outline of the presentation Future patients

Læs mere

Telerehabilitering af hjertepatienter

Telerehabilitering af hjertepatienter Telerehabilitering af hjertepatienter Ved Birthe Dinesen, Lektor, Forskningsleder Teledi@log, Leder af Laboratoriet for Telehealth & Telerehabilitering, IN,SMI, Institut for Medicin og Sundhedsteknologi,

Læs mere

From Human Factors to Human Actors - The Role of Psychology and Human-Computer Interaction Studies in System Design

From Human Factors to Human Actors - The Role of Psychology and Human-Computer Interaction Studies in System Design ? VAD From Human Factors to Human Actors - The Role of Psychology and Human-Computer Interaction Studies in System Design? VEM Skrevet af Liam J. Bannon Director of the IDC and Professor of Computer Science,

Læs mere

IDÉGRUNDLAG OG STRATEGI

IDÉGRUNDLAG OG STRATEGI IDÉGRUNDLAG OG STRATEGI Psykiatrisk Afdeling Middelfart 2015 og frem 10. december VÆRDIER - RELATIONELLE EVNER Vi udfolder Psykiatriens værdier: respekt, faglighed og ansvar, ved at handle i tiltro til,

Læs mere

Situationsbestemt re-design af hverdagsliv - målrettet social ulighed i sundhed

Situationsbestemt re-design af hverdagsliv - målrettet social ulighed i sundhed Situationsbestemt re-design af hverdagsliv - målrettet social ulighed i sundhed, Ph.d. studerende AAU, Msc.OT, lektor - UCN Hovedvejleder: Professor Anne Marie Kanstrup, AAU. Medvejleder: Professor Staffan

Læs mere