NYT Nr Bestyrelsen i Dansk Oxforddown:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NYT Nr. 1 2015. Bestyrelsen i Dansk Oxforddown:"

Transkript

1 NYT Nr Bestyrelsen i Dansk Oxforddown: Formand: Asger Markussen, Kærvej 50, Gl. Sole, 8722 Hedensted, tlf , , Næstformand: Bjarne Wohlfarth, Grønlandsvej 361, 7100 Vejle, tlf , Kasserer: Gitte Kobberøe, Toftagervej 1, Ø. Alling, 8963 Auning tlf , Sekretær: Sally Petersen, Sandagervej 98, 7100 Vejle, tlf , Pr-ansvarlig: Ivan Jensen, Mølvejgårdsvej 18, 6630 Rødding tlf , Se mere på

2 Læmninger Vi er ved den årstid, hvor de fleste læmninger finder sted. Det er altid en enormt spændende tid. Har man gjort det rigtigt, således at der kommer to friske lam som har mod på tilværelsen og er klar til at søge patten. Og moderen er meget aktiv til at slikke sit lam. Også den lyd, som lam og Mor sender til hinanden i starten, er vigtig. Det er ikke lugten alene, der gør, at de holder sammen. Sidste år blev der i Nyhedsbrevet skrevet en hel del omkring læmning. Her vil vi lige repetere det væsentlige: Hold opsyn med dyret (hvornår det ændrer adfærd), arbejder dyret på læmningen eller bliver det ikke rigtig til noget. Vær ikke bange for at mærke efter i god tid. Alt for mange læmninger har fået lov at trække ud, - med slappe eller eventuelt døde lam til følge. Når der mærkes efter: Hvis der er en snude og to ben, så kan man tage det roligt, hvis fåret er aktivt. Er der en snude og ét ben, så skal man få det sidste ben med op. For at måtte trække i lam, skal der være en snude og to ben. En anden situation er, at der kun er to ben. Kontrollér så, om det er bagben. Hvis det er det, så træk med det samme. Hvis der kun er en hale, så skal man have fat i bagbenene. I den situation vil fåret aldrig selv være aktivt nok, men kun gå rundt. Man kan næsten altid se det på strøelsen, at den har gået meget rundt. I den situation har der heller ikke rigtig været en synlig vandblære. Besøgsdag søndag d. 19. april Mange af de praktiske ting, vi alle arbejder med, har vi besluttet, skal behandles på en BESØGSDAG hos Rasmus Loth Andersen og andre fåreavlere i Nordjylland søndag den 19. april kl Se på hjemmesiden: Adresser og fuldt program. Vi vil komme ind på: Klipning. Der vil være mulighed for selv at prøve. Hvordan designer man et klippebord. Hvordan behandler man sin klippemaskine og sine knive, så de arbejder ordentligt. Hvis der er nogen, der har lyst til at prøve det derhjemme, så vil der være mulighed for at låne to maskiner med hjem. Her er der ikke tale om, at vi vil gå de professionelle fåreklippere i bedene, men det er altid rart at være i stand til at kunne klippe et par dyr selv. En professionel er heller ikke særlig interesseret i at klippe et eller to dyr pr sted.

3 Vi vil snakke om klovpleje og vise, hvordan det gøres bedst. Her snakker vi også om klovbad ved indsætning af dyr i besætningen (køb, dyrskuer osv.). Mange har prøvet at lægge en væddersele på sin vædder blot for at konstatere, at selen næste dag hænger om benene på dyret. Det prøver vi at gøre sammen. Også vædderforklædet vil vi demonstrere brugen af og fortælle om formålet med. En anden sele med et helt andet formål er Skedefremfaldsselen (ved Prolabs). Man kan også bruge en bøjle begge dele prøver vi. Vi demonstrerer indgivelse af de forskellige former for ormemiddel samt anden medicin. Apropos ormemiddel: Vi vil tage et mikroskop med og Gitte Kobberøe vil vise, hvordan man tæller orm i gødningsprøver. Øremærker skal vi også lære at sætte rigtigt i. Gentest er aktuel nu, hvor vi har fået nye regler omkring scrapie og eksport. Vi tager en tang med og viser, hvordan det kan gøres. Også denne tang kan lånes for en kort periode. De fleste kuperer stadig halerne på Oxforddown-fårene, da de hos denne race er meget lange. Det viser vi også. Dyrskuereglerne forlanger, at dyr født i Danmark har en hale, der er så lang, at den dækker endetarmsåbning og skede. Omkring fødsel er det en meget god idé at desinficere navlen på lammet. Der er meget stor risiko for at der kan trænge bakterier ind, hvis man ikke gør det. Det vil vise sig noget senere i form af ledbetændelse (som er meget svær at bekæmpe). Det viser vi også. Også stivkrampe og bløde nyrer vil vi fortælle om forebyggelse for. Vi taler om klovsygetest: Hvis reglerne bliver lavet sådan, at en ejer og en anden person må tage testene, vil vi demonstrere, hvordan det gøres. Vi fortæller om korrekt tandstilling samt om indadvendte øjenlåg. (Vi vil demonstrere, hvad man kan gøre ved indadvendte øjenlåg også snakke om arvegangen). Vi vil kigge på hegn og snakke om græsmarker på de steder, vi besøger. FORBERED spørgsmål til fælles drøftelse om alle disse og andre ting. Mød op og lad os få en god dag i det Nordjyske. Det er helt sikkert, at I her vil se nogle virkelig gode kvalitetsdyr. Tag selv madpakke med. Rasmus tænder kaffemaskine. Vel mødt til en rigtig spændende fåredag.

4 Kåring 2014: Sidste år havde Rasmus Loth Andersen to dyr, som blev kåret med maximum points. I det hele taget var der mange gode Oxforddown-dyr fremme til kåring. Eksempelvis havde Thomas Pilgård en 1-års-vædder, som var meget tæt på at få maximum points.

5 Import og eksport 28. juni 2013 trådte en ny EU-Forordning om Scrapie i kraft (Nr. 630/2013). Den er fra nytår i år blevet implementeret i Danmark. Det, vi som fåreavlere har brug for at vide, er, at hvis vi vil im- og eksportere, så skal denne forordning overholdes. Her tales om tre slags besætninger: 1) Besætninger med G1-dyr 2) Besætninger som er lukkede 3) Besætninger, som ingenting gør. Ad 2) Til denne gruppe kan kun tilføres dyr med samme status. Altså ikke noget med dyresamlinger. I denne gruppe skal alle dyr over 18 måneder, som sendes til DAKA forsynes med blå øremærker. (DAKA tester så for scrapie- det skulle de desværre have været fra 2013, men da var det ikke almindelig kendt). Ad 3) Herfra kan ikke eksporteres. Gruppe 1 og 3 kan udstille sammen på dyrskuer. Som beskrevet tager vi dette emne op på besøgsdagen den 19. april. Nu vi er ved paragraffer: Der har på Fåredebatten (både Facebook og Sheep.dk) været en del skriveri om Biprodukt-forordningen fra EU. (1069/2009, artikel 24-l-i). Tidligere har nogle fået deres lammeskind hjem fra slagteriet. Det er ikke lovligt længere. Loven kom i 2009, men er først nu ved at blive implementeret i Danmark. Jo man kan godt få skindene med hjem, men så skal man have godkendte opbevaringsfasciliteter, være registreret som skindfirma, lokalerne godkendt osv. Det er rimelig omkostningstungt, så det er formentlig få, der vælger at gøre det. Hvorfor nu denne forordning? Når man afleverer noget på slagteriet, så afleveres til et sted, som betragtes som smittefarligt. For eksempel må der ikke gå levende dyr ud fra slagteriet. (Slagteriet må føre levende dyr til andre slagterier, men det er en anden sag). Så er det mere forståeligt (om end irriterende), at skind ikke må komme ud, så de kan smitte levende dyr. På det seneste er det fra myndighedernes side blevet indskærpet overfor slagterierne, at lam Slagtelam må max være 12 måneder. kun er lam i 12 måneder. Fremover skal der af Sundhedsdokumentet tydeligt fremgå lammets alder. Det skal man være opmærksom på fra nu af, da Fødevarestyrelsen jo kan se i RYK, hvornår dyret er født. Indtil for ganske nylig kunne man få slagtet dyrene som værende lam, hvis de endnu ikke havde fået brede tænder. (I nogle tilfælde helt op til måneder efter fødsel). Desværre har der på Fåredebatten sneget sig forkert rådgivning ind.

6 Et godt redskab: på Fødevarestyrelsens side: kan man finde al gældende lovgivning for Danmark (Forordninger, direktiver og cirkulærer). F.eks. Nyregistreret fåre- eller gedebesætning Her kan man få alt at vide, som man har brug for. På det seneste har der i medierne været en heftig debat om tilskud, når man afgræsser naturarealer. Det er voldsomme beløb, som nogen er blevet afkrævet at tilbagebetale. Det er uforståeligt, at situationen kan opstå. Har man overset noget gældende lovgivning, da man ansøgte om midlerne? Det bliver spændende at se, hvor det ender. 25 års jubilæum Oxforddownforeningen havde i 2014 eksisteret i 25 år. Idémanden bag stiftelsen af foreningen var Niels Erik Rasmussen. Han er heldigvis stadig en aktiv Oxforddown-avler, som sidste år eksporterede mange dyr til Letland.

7 Oxforddownforeningen i England har også haft jubilæum i år. Vi håber, at begge foreninger får succes fremover.

8 Dyrskuer Landets dyrskuer er ved at blive planlagt. Også Landsskuet. Der er på det seneste opstået en diskussion om klovsygens smitterisiko hvad angår kvæg, får og geder. På har der stået, at geder ikke kan smitte får. Det bliver forhåbentlig rettet. Følg med på denne hjemmeside. Den vil løbende blive redigeret. På Landsskuet er der kommet et nyt tiltag: Udstilling af lam. Der er hold for både han- og hundyr. I de samme grupper som de voksne dyr: Texel, Tung Kødrace, Let kødrace samt Naturracer. Disse dyr går som alle de øvrige med i Interbreed-konkurrencerne. Find allerede nu det/de vædder-/gimmerlam, der passer. Følg med på og på andre sider for de lokale skuer Hvis der er et girokort med i jeres brev, så kunne det tyde på, at I har glemt at betale kontingentet.

9 Besætning til salg To af vore dygtige avlere, Rikke Mikkelsen og Preben Christiansen, vil sælge deres ejendom og dermed også fårene. Her vil man kunne købe nogle rigtig gode dyr i forskellige aldersgrupper. De har også forskelligt inventar til salg. Tlf nr

10 Vi forsyner dig med foder Hund Kat Heste Får Høns Kaniner Fuglefoder Åben mandag-fredag kl Lørdag kl Toftnæs landhandel Toftnæsvej 25,Alslev, 6800 Varde Tlf Fornuftige priser: sække paller eller løs få et tilbud Se mere på INGEN FOR SMÅ- INGEN FOR STORE

11

12

Dansk Suffolk www.suffolk.dk

Dansk Suffolk www.suffolk.dk Ved formanden. Nyhedsbrev 4.04.2012 Mange af jer er nok næsten færdige med at få lam, mit indtryk er, at der har været færre problemer omkring læmning i år, i forhold til tidligere. Om det skyldes ændret

Læs mere

PG-Nord. Nyhedsbrev. November

PG-Nord. Nyhedsbrev. November PG-Nord Nyhedsbrev 2000 November Bestyrelsen for PG-Nord Formand: Christian Wahl Hvidkildevej 28 C 9220 Aalborg Øst tlf: 22176170 mail: cwahl@stofanet.dk Næstformand: John Nielsen Fyrkildevej 80, st tv

Læs mere

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Frank Gottlieb 00:00-02:43: Introduktion til os, vores studie og specialet. Frank Gottlieb: Vi

Læs mere

INTERNATHUND EL. OMPLACERINGSHUND

INTERNATHUND EL. OMPLACERINGSHUND INTERNATHUND EL. OMPLACERINGSHUND SKAL, SKAL IKKE? & HVAD BØR DU TÆNKE PÅ? INDHOLDSFORTEGNELSE Forord.... 4 Myte om internathunde... 5 Trin 1 Inden du tager på internat... 7 - Har du det der skal til?.

Læs mere

Støtteforeningen 2012-2013

Støtteforeningen 2012-2013 Støtteforeningen 2012-2013 Set med mine øjne 2012 blev for mig et inspirerende og lærerigt år. På Støtteforeningens generalforsamling i februar blev jeg på et hængende hår valgt ind, og jeg var glad og

Læs mere

2. Orientering vedr. LU v/formanden for DFfR Niels Rasmussen

2. Orientering vedr. LU v/formanden for DFfR Niels Rasmussen Referat af specialklubmøde den 23. marts 2013. 1. Velkomst og navneopråb v/erik Vestergård 2. Orientering vedr. LU v/formanden for DFfR Niels Rasmussen LU foregik i Fredericia sammen med Dueforeningen.

Læs mere

Bestyrelsens beretning for året 2007-2008 aflagt på foreningens generalforsamling den 30. juni 2008

Bestyrelsens beretning for året 2007-2008 aflagt på foreningens generalforsamling den 30. juni 2008 Bestyrelsens beretning for året 2007-2008 aflagt på foreningens generalforsamling den 30. juni 2008 Generel information Det forløbne år har været et lidt uroligt år for bestyrelsen og dermed også for foreningen,

Læs mere

Referat fra ekstraordinær generalforsamling Afholdt i Hellerup Sejlklub, 21. oktober kl. 19.00

Referat fra ekstraordinær generalforsamling Afholdt i Hellerup Sejlklub, 21. oktober kl. 19.00 ! Referat fra ekstraordinær generalforsamling Afholdt i Hellerup Sejlklub, 21. oktober kl. 19.00 Valg af dirigent: Peter Broen (Sponsor fra Storm Broen Advokatfirma) Valg af referent: Alexander Schmidt(Webmaster)

Læs mere

10 TIPS TIL BEDRE FONDSANSØGNINGER AF STEFFEN GREGERSEN

10 TIPS TIL BEDRE FONDSANSØGNINGER AF STEFFEN GREGERSEN 10 TIPS TIL BEDRE FONDSANSØGNINGER AF STEFFEN GREGERSEN 10 tips til bedre ansøgninger til fonde Forord 3 Tip 1 - Skriv en kort og præcis ansøgning 4 Tip 2 - Søg støtte til et konkret projekt 5 Tip 3 -

Læs mere

børneret.nu Børn har ret!

børneret.nu Børn har ret! børneret.nu Børn har ret! en billedbog om børns rettigheder DUI-LEG og VIRKE FNs Børnekonvention Børn har ret - en billedbog om børns rettigheder Tekst: Hans Stavnsager Redaktion: Simon Bauer, DUI-LEG

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

Referat fra Newfoundlandklubben i Danmark - Generalforsamling 19.04.2015 kl. 13.00 Sannes Hundecenter, Hedensted

Referat fra Newfoundlandklubben i Danmark - Generalforsamling 19.04.2015 kl. 13.00 Sannes Hundecenter, Hedensted Referat fra Newfoundlandklubben i Danmark - Generalforsamling 19.04.2015 kl. 13.00 Sannes Hundecenter, Hedensted 30 deltagere - alle stemmeberettigede Dagsorden iflg. Vedtægterne: Valg af dirigent Valg

Læs mere

Materiale til spiller i OIK:

Materiale til spiller i OIK: Materiale til spiller i OIK: Du har valgt at spille ishockey i OIK!!!! Enten starter du nu som ny spiller, eller også har du været her i nogen tid, og har allerede fundet glæden ved at bruge fritiden på

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 8-11 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 8-11 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 8-11 ÅR Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT 2 3 NÅR DU IKKE KAN BO DERHJEMME 6 OM DE VOKSNE, DER KAN HJÆLPE DIG 12 OM AT SIGE SIN MENING OG FÅ AT VIDE, HVAD DER SKAL

Læs mere

Referat Dansk Fåreavls Generalforsamling. Tid og sted: 5. april 2014 på Bygholm landbrugsskole. Dirigent: Vagn Stage, Varde

Referat Dansk Fåreavls Generalforsamling. Tid og sted: 5. april 2014 på Bygholm landbrugsskole. Dirigent: Vagn Stage, Varde Referat Dansk Fåreavls Generalforsamling Tid og sted: 5. april 2014 på Bygholm landbrugsskole Dirigent: Vagn Stage, Varde Tilstede: 48 stemmeberettigede medlemmer Dagsorden: 1. Valg af dirigent 2. Valg

Læs mere

Årsberetning 2015. Velkommen til lokalafdelingens årsmøde til alle deltagere, hvad end du er gammel i gårde eller nyt medlem. Vi sætter pris på jer alle og glæder os over, at I har lyst til at møde op.

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

HUNDEGLAM KOLDING. Medlemsblad for Kolding og Omegns civile Hundeførerforening. Nr. 3 Oktober

HUNDEGLAM KOLDING. Medlemsblad for Kolding og Omegns civile Hundeførerforening. Nr. 3 Oktober HUNDEGLAM Medlemsblad for Kolding og Omegns civile Hundeførerforening 2011 KOLDING Nr. 3 Oktober Tager du ansvar? KOCH vil gøre en indsats for, at medlemmer som træner i klubben, hjælper sig selv og andre.

Læs mere

Kenneth Worm. Hamstere. Atelier

Kenneth Worm. Hamstere. Atelier Kenneth Worm Hamstere Atelier 2005, 2013 For la get Ate li er, www.atelier.dk Udgivet som e-bog 2013. Kopiering ikke tilladt og vil medføre erstatningskrav fra rettighedshavere ISBN 978-87-7857-619-4 2005

Læs mere

Fleksibel barselsorlov. Til forældre

Fleksibel barselsorlov. Til forældre Fleksibel barselsorlov Til forældre ministrenes forord 3 Kære forældre Når et barn kommer til verden, er det på alle måder vigtigt, at barnet får en god start på livet. Og ligeså vigtigt er det, at I

Læs mere

SEO FOR ABSOLUT BEGYNDERE LÆR AT FÅ DIN HJEMMESIDE HØJT OP PÅ SØGEMASKINERNE

SEO FOR ABSOLUT BEGYNDERE LÆR AT FÅ DIN HJEMMESIDE HØJT OP PÅ SØGEMASKINERNE SEO FOR ABSOLUT BEGYNDERE LÆR AT FÅ DIN HJEMMESIDE HØJT OP PÅ SØGEMASKINERNE Af Anette Nielsen, Nielsens Bureau - november 2012 revideret marts 2015 INDHOLD: 2 Hvad er søgemaskineoptimering (SEO)? 3 På

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

REFERAT AF GENERALFORSAMLING SØNDAG, DEN 15. MAJ 2011 KL. 10,00 i Andelshaverne Tjørnebjerg

REFERAT AF GENERALFORSAMLING SØNDAG, DEN 15. MAJ 2011 KL. 10,00 i Andelshaverne Tjørnebjerg REFERAT AF GENERALFORSAMLING SØNDAG, DEN 15. MAJ 2011 KL. 10,00 i Andelshaverne Tjørnebjerg Formand: Hallo så er vi ved de tider, hvor vi skal til at i gang med vores generalforsamling. Tiden er overskredet.

Læs mere

Håndbog i FORENINGSARBEJDE

Håndbog i FORENINGSARBEJDE 1 Håndbog i FORENINGSARBEJDE Kulturelle Samråd i Danmark 2 Håndbog i foreningsarbejde er udgivet af Kulturelle Samråd i Danmark Farvergade 27D, 3., 1463 København K Tlf.: +45 33 93 13 26 www.kulturellesamraad.dk

Læs mere

Håndbog i. Kulturelle Samråd i Danmark

Håndbog i. Kulturelle Samråd i Danmark Håndbog i FORENINGSARBEJDE Kulturelle Samråd i Danmark 2 Håndbog i foreningsarbejde er udgivet af Kulturelle Samråd i Danmark Farvergade 27D, 3., 1463 København K Tlf.: +45 33 93 13 26 www.kulturellesamraad.dk

Læs mere

IP: Ja, altså jeg har ikke noget fast beløb, men jeg vil gerne have, der, altså, er penge på kontoen, så man ikke hele tiden skal gå og tænke på, at

IP: Ja, altså jeg har ikke noget fast beløb, men jeg vil gerne have, der, altså, er penge på kontoen, så man ikke hele tiden skal gå og tænke på, at Interview nr. 4 Bilag 11: Transskription af interview ung pige, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung pige, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik?

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik? Interview nr. 3 Bilag 10: Transskription af interview ung mand, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung mand, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

Generalforsamling 2010-02-06 Velkomst ved Kresten Møller. Skeptisk om hvor stort fremmøde der vil være på grund af vejret, men der er mange mødt frem.

Generalforsamling 2010-02-06 Velkomst ved Kresten Møller. Skeptisk om hvor stort fremmøde der vil være på grund af vejret, men der er mange mødt frem. Generalforsamling 2010-02-06 Velkomst ved Kresten Møller. Skeptisk om hvor stort fremmøde der vil være på grund af vejret, men der er mange mødt frem. Efterfølgende fællessang nr 98 Jeg elsker den brogede

Læs mere

Ordinær generalforsamling Dansk P.R.E. Avlsforening

Ordinær generalforsamling Dansk P.R.E. Avlsforening Ordinær generalforsamling Dansk P.R.E. Avlsforening Søndag den 23. marts 2014 kl. 15.00 holdtes ordinær generalforsamling i Dansk P.R.E. Avl s- forening i Vissenbjerghallerne, Idrætsvej 3, 5492 Vissenbjerg.

Læs mere

Den komplette guide til dit første hestekøb. LadyBlacksheep. Aka Julie Hoffmann

Den komplette guide til dit første hestekøb. LadyBlacksheep. Aka Julie Hoffmann Den komplette guide til dit første hestekøb Af LadyBlacksheep Aka Julie Hoffmann Forord Jeg lavede oprindeligt denne guide til en veninde der kom til mig og bad om hjælp da hun skulle til at købe sin aller

Læs mere