Øvelsens formål: Forstå hvordan positive og negative magnetiske poler kan demonstrere skubbekræfter og trækkræfter.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Øvelsens formål: Forstå hvordan positive og negative magnetiske poler kan demonstrere skubbekræfter og trækkræfter."

Transkript

1 1 Magnetiske poler Øvelsens formål: Forstå hvordan positive og negative magnetiske poler kan demonstrere skubbekræfter og trækkræfter. 1. Angiv fem genstande, som en magnet tiltrækker. En hvilken som helst metalgenstand. Ikke af aluminium. Eksempler: Papirclips, metallineal, metalske, et søm, en skrue, en hammer osv. 2. Hvad kalder man enden på en magnet? Poler. Nord- og sydpoler. 1. Hvilken metaltype sætter en magnet sig fast på? Metaller, som indeholder jern (ferro). 2. Hvad sker der, når de ens poler på en magnet placeres tæt ved hinanden? De frastødes eller skubbes væk fra hinanden. 1. Hvilken metaltype sætter en magnet sig fast på? Jernholdige metaller. De indeholder jern. 2. Hvad sker der, når de ens poler på en magnet placeres tæt ved hinanden? Hvilke kræfter dannes? De frastødes. Der dannes skubbekræfter.

2 2 Konstruere et kompas Øvelsens formål: Være i stand til at konstruere et kompas og bestemme nord- og sydpolerne. 1. Nævn to genstande i din skole, der vender mod nord set fra hvor du står eller sidder lige nu. (Brug et kompas, og find genstande i klasseværelset eller rundt på skolen, der vender mod nord). 2. Hvis du befandt dig på Nordpolen - hvilken ende af jordens magnet ville du så befinde dig på? Sydpolen. 1. Nævn to genstande i din skole, der befinder sig i retning nord i forhold til dér, hvor du befinder dig nu. Er disse genstande stadig nord i forhold til dig, hvis du flytter dig til et andet sted på skolen? (Brug et kompas, og find genstande i klasseværelset eller rundt på skolen). Retningen fra dig til genstanden forbliver ikke nord hvis du flytter dig. Det er fordi nord på kompasset er konstant. 2. Hvis du befandt dig på Nordpolen - hvilken ende af jordens magnet ville du så befinde dig på? Kan du forklare hvorfor? Fordi modsatte poler tiltrækker hinanden. Denne definition betyder, at jordens magnetiske nordpol faktisk er en magnetisk sydpol. 1. Brug kompasset til at hjælpe dig med at finde nord og tegne en plan over dit klasseværelse ligesom et kort. 2. Hvorfor mener du, at de to kugler bruges sammen for at hjælpe med at bygge kompasset? De to kugler gør det muligt, at kompaspunkterne kan dreje. Deres kontaktflade er lille, og derfor er friktionen lav.

3 3 Magnetiske kræfter inde i kuglerne Øvelsens formål: Forstå hvordan skubbe- og trækkræfterne inde i kuglerne kan øges eller sænkes. 1. Hvad sker der, hvis du bringer to sæt sammen, begge med en værdi på -2? De frastødes eller skubbes væk Hvad sker der, hvis du bringer to sæt sammen, det ene med en værdi på +2 og det andet med en værdi på -2? +2-2 De tiltrækkes eller hænger sammen. 1. Hvad sker der, hvis du bringer to sæt sammen, begge med en værdi på -2? Forklar dit svar De frastødes eller skubbes væk fra hinanden. Kuglerne har samme fortegn, derfor skubbes de fra hinanden. 2. Hvad sker der, hvis du bringer to sæt sammen, det ene med en værdi på +2 og det andet med en værdi på -2? Forklar dit svar De tiltrækkes eller hænger sammen. Kuglerne har modsatte fortegn, derfor trækkes de mod hinanden. 1. Skriv regler, der forklarer hvad der sker med sættene, når de placeres i nærheden af hinanden, og har kugler med forskellige værdier. Hvis kuglerne har ladninger med samme fortegn (positiv/positiv eller negativ/negativ) frastødes de. Hvis kuglerne har ladninger af modsat fortegn (positiv/negativ eller negativ/positiv) tiltrækkes de. Hvis en kugle er uden ladning (nulværdi), vil den tiltrækkes af både en positiv eller en negativ ladning. 2. Hvad sker der, når en kugle med nulværdi berører en anden kugle med nulværdi? Fordi kuglerne er uden værdi, og derfor uden kræfter, er der ingen tiltrækning eller frastødning.

4 4 Magnetisk levitation Øvelsens formål: Forstå at lige poler frastøder og begrebet magnetisk levitation. 1. Hvilken afstand er der mellem levitationsstængerne? Kan du forestille dig hvordan du kan måle afstanden? Forklar det herunder med et diagram. Sæt to sammenhængende stænger sammen, og mål højden. Sammenlign højden med højden på stængerne i røret. Forskellen svarer til levitationsafstanden. 1. Hvad sker der, når du sætter flere stænger i røret? Levitationsafstanden øges. 2. Hvad er den samlede levitationsafstand med tre stænger? Kan du forestille dig, hvordan du kan måle afstanden? Forklar det herunder med et diagram. Sæt de tre sammenhængende stænger sammen, og afmål højden. Sammenlign værdien med højden for stængerne i røret. Forskellen svarer til levitationsafstanden. 1. Hvis 3 eller flere stænger tilføjes, er afstanden mellem hver stang den samme? Kan du finde en måde til at måle afstandene og bevise din teori? Forklar herunder. Sammenlign afstanden med to og derefter tre sammenhængende stænger. Hvis levitationsafstanden er større med tre stænger, betyder det, at levitationsafstanden øges når flere stænger tilføjes. 2. Kan du forestille dig andre, praktiske indretninger, hvor magnetisk levitation eller fjedre kan bruges? Hængsler på døre og skuffer (køkkener). Affjedring.

5 5 Akkumulation af polariteter Øvelsens formål: Forstå virkningerne af de stigende og aftagende magnetiske kræfter inde i kuglerne. 1. Hvad sker der når du anbringer de to kugler ved siden af hinanden? De tiltrækkes eller trækkes sammen Hvad sker der når du anbringer de to kugler ved siden af hinanden? Forklar dit svar. De tiltrækkes eller trækkes sammen Tegn og markér værdierne af et lignende sæt, som kun har to kugler, som vil frastødes eller demonstrere skubbekræfterne. Kuglerne skal have samme tegn (positiv/positiv eller negativ/negativ) Hvad sker der når du anbringer de to kugler ved siden af hinanden? Forklar dit svar. På hvilken måde kan du øge eller reducere tiltrækningen mellem de to kugler? De tiltrækkes eller hænger sammen. Jo større forskel i værdierne for de to kugler, desto større er tiltrækningen. Jo mindre forskellen er, desto mindre er tiltrækningen. 2. Hvordan vil du få to kugler til at frastødes med flere stænger? Tegn dit svar herunder, og giv en kort beskrivelse. Kugler med samme fortegn frastødes. Kuglerne skal have samme fortegn. Jo højere eller lavere de to værdier er, desto større er de frastødende skubbekræfter

6 6 Enkle strukturer Øvelsens formål: Være i stand til at danne enkle strukturer. 1. Forklar hvorfor en firkant er en svag figur. Forbindelserne på en firkant kan nemt bøjes og dermed forvride formen. Det er ikke en fast figur. 1. Forklar hvorfor en trekant er en stærk figur. Forbindelserne på en trekant er faste. Det er stiv figur. Det er ikke muligt at ændre figuren. 1. Forklar (med tegninger), hvordan en firkant kan gøres til en stærkere figur. Dette ville styrke firkanten, men stængerne er ikke lange nok. En pyramide med firkantet base vil styrke firkanten ved hjælp af af stænger og kugler.

7 7 Regelmæssige polygoner Øvelsens formål: Lære hvad en polygon med ens linjestykker er, og hvordan man skaber en række former. 1. Tegn og navngiv de 3-,4-,5 og 6-kantede regelmæssige polygoner. Ligesidet trekant Firkant Pentagon (femkant) Heksagon (sekskant) 1. Tegn og navngiv de 3-,4-,5- og 6-kantede regelmæssige polygoner. Som ovenfor. 2. Tegn og navngiv nogle 3-,4-,5- og 6-kantede uregelmæssige polygoner. En hvilken som helst 2D-figur med et antal sider, som kan have forskellige længder og vinkler. 1. Tegn og navngiv de 3-,4-,5- og 6-kantede regelmæssige polygoner. Tilføj de indvendige vinkler for hver figur. Navn Sider Summen af de indvendige vinkler Figur Hver enkelt vinkel Trekant Firkant Pentagon (femkant) Heksagon (sekskant)

8 8 3-dimensionelle (3D) strukturer Øvelsens formål: Forstå hvordan det er muligt at bygge en struktur ved brug af enkle polygoner. 1. Kan du forklare hvad en struktur er? En struktur er en gruppe elementer sammensat for at støtte en last på en stabil måde. 1. Kan du forklare hvad en struktur er? En struktur er en gruppe elementer sammensat for at støtte en last på en stabil måde. 2. Tegn en struktur herunder. Markér nogle enkle polygoner. Eksempel: En bro. Du kan sætte mærker ved trekanterne. Et hus med firkanter og trekanter. 1. Kan du forklare hvad en struktur er? En struktur er en gruppe elementer sammensat for at støtte en last på en stabil måde. 2. Terningen herunder er ikke en stærk struktur. Hvordan kan du gøre strukturen stærkere? Tegn dine ideer, og forklar hvorfor. Hvis terningens flader forstærkes, eller hvis der dannes trekanter, bliver formen forstærket.

9 9 Komplekse 3D-strukturer Øvelsens formål: Forstå hvordan 3D-figurer dannes. 1. Markér og tæl toppunkterne, fladerne og kanterne på terningen herunder. Toppunkter: 8 Flader: 6 Kanter: Markér og tæl toppunkterne, fladerne og kanterne på pyramiden med trekantet grundflade herunder. Toppunkter: 4 Flader: 4 Kanter: 6 1. Tegn, markér og tæl toppunkterne, fladerne og kanterne på en sekskantet prisme. Toppunkter: 12 Flader: 8 Kanter: 18

10 10 Stærke strukturer Øvelsens formål: At bygge en enkel brostruktur og forstå hvordan man styrker en struktur. 1. Tegn den færdige bro set fra siden, så det tydeligt kan ses på hvilken måde du har styrket broens vejbane. 1. Tegn den færdige bro set fra siden, så det tydeligt kan ses på hvilken måde du har styrket broens vejbane. Markér alle skubbe- eller trækkræfterne du kan se. 1. Tegn den færdige bro set fra siden, så det tydeligt kan ses på hvilken måde du har styrket broens vejbane. Markér mindst to stænger som er under tryk og to som er under spænding. Kompression Spænding

11 11 Gitterbroer Øvelsens formål: Forstå hvad en gitterbro er, og trianguleringens effekt på strukturerne. 1. Tegn en gitterbro herunder. 2. Hvilken figur er den vigtigste på en gitterbro? En trekant. 1. Tegn en gitterbro herunder. Fremhæv en trekant. 2. Forklar hvorfor trekanter er så vigtige. En trekant er en stiv figur. Ved at danne trekanter er det muligt at styrke broen og holde den stabil. 1. Tegn en gitterbro herunder. Fremhæv en trekant. 2. Hvilke materialer anvendes til bygning af gitterbroer? Stål bruges ofte til bygning af gitterbroer. Stålbjælkerne kan sammenboltes så de danner trekanter, der er forholdsvis lette i forhold til andre materialer som f.eks. beton.

12 12 Brug af skubbe- og trækkræfter Øvelsens formål: Bygge en struktur for at demonstrere de magnetiske skubbe- og trækkræfter. 1. Kan du forklare hvorfor kæberne ikke lukker? Kæbernes spidser frastøder. Topkuglens værdi er den samme som bundkuglens. Poler med samme fortegn frastøder. 1. Kan du forklare hvorfor kæberne ikke lukker? Kæbernes spidser frastøder. Topkuglens værdi er den samme som bundkuglens. Poler med samme fortegn frastøder. 2. Hvordan kan du få kæberne til at lukke ved kun at bruge én stang mere? Tegn dit svar. Når en stang fastgøres til en kugle på toppen eller bunden med modsat polaritet, sænkes frastødningskræfterne. 1. Brug de ord du har lært, til at forklare hvorfor kæberne ikke lukker. Kæberne frastødes eller skubbes væk fra hinanden fordi kuglerne har samme værdi, og poler med samme fortegn frastødes eller skubbes væk. 2. Hvordan kan du åbne kæberne endnu mere? Du skal øge kuglernes værdi ved at bruge flere stænger med samme polaritet. Det kan gøres enten på den øvre eller den nedre kugle, eller på dem begge. Det vil øge den magnetiske kraft som frastøder eller skubber, så kæberne åbner endnu mere.

13 13 Oscillator Øvelsens formål: Forstå hvordan skubbekræfterne kan bruges til at bygge et svingende pendul. 1. I hvor lang tid svinger midtertrekanten? Tag tiden i sekunder ved brug af et stopur. Eleverne tager tiden på strukturen. 1. I hvor lang tid svinger midtertrekanten? Tag tiden i sekunder ved brug af et stopur. Eleverne tager tiden på strukturen. 2. Hvordan tror du, at du kan forlænge denne tid? Reducér friktionen, prøv at gøre svingningsbuen større enten ved at gøre strukturen større, eller ændre de frastødende kuglers position. 1. Forklar udtrykket svingning. Kan du komme i tanke om en genstand, som svinger? Det er en jævn, uafbrudt svingning frem og tilbage omkring et midterpunkt, en bevægelsescyklus omkring en midterposition. Pendulet i et bornholmerur, armen på en metronom Vis på diagrammet herunder de kræfter der er involverede, og de magnetiske kræfters værdi på de tre topkugler. -2 eller +2-3 eller +3-3 eller +3

14 14 Rotation og friktion Øvelsens formål: Brug af kugler til forbindelser med lav friktion. 1. Hvad sker der med den nederste del, når du drejer den orangefarvede struktur på den første model? Den nederste del begynder også at dreje. 2. Hvad får den til at bremse og til sidst stoppe? Det er kuglerne, der gnider mod hinanden. Det kaldes friktion. 1. Drej de to dele på den første model i modsat retning. Hvad sker der til sidst? Den orangefarvede del bremser og skifter derefter retning som på den nedre del. 2. Hvad får den til at bremse og til sidst stoppe? Det er friktionen mellem kuglerne. 1. Når den orangefarvede struktur på den første model drejes, drejer bunddelen også. Hvis du tilføjer flere stænger for at styrke polariteten på topkuglen, vil det mindske eller øge effekten? Hvorfor? Effekten styrkes fordi kuglerne vil presses hårdere mod hinanden. 2. Selv hvis der ikke var nogen friktion mellem kuglerne, vil rotationen i alle tilfælde standse. Hvorfor? Luftmodstand på de drejende dele.

15 15 Enkle lejer Øvelsens formål: Forstå hvordan enkle lejer virker. 1. Forklar hvorfor og hvordan et enkelt leje virker. Lejerne nedsætter friktionen ved at lade jævne metalkugler eller ruller bevæge sig mod en glat, indvendig og udvendig overflade som kuglerne kan rulle imod. Disse kugler eller ruller "bærer" belastningen. Derfor kan selve mekanismen spinde jævnt. 1. Forklar hvorfor og hvordan et enkelt leje virker. Som ovenfor. 2. Hvorfor er friktionen lavere i et kugleleje? Kuglerne i et kugleleje ruller i stedet for at glide. Når to genstande glider, skaber friktionen mellem genstandene en kraft, som nedsætter deres hastighed. Hvis de to flader er i stand til at rulle hen over hinanden nedsættes friktionen. 1. Tegn og markér delene på et enkelt leje. 2. Hvad ville der ske med strukturens bevægelse hvis friktionskoefficienten var lig med nul? Bevægelsen ville fortsætte uendeligt og aldrig bremse.

16 16 Aksiallejer Øvelsens formål: Forstå hvordan et aksialleje virker. 1. Hvilke belastningstyper er omfattet i et aksialleje? Aksialbelastninger. Belastninger i akslens retning. 2. Tror du, at dette leje ville være egnet til en karrusel? Hvorfor? Ja. En karrusel har lodrette belastninger gennem rotationscenteret på karrusellen. 1. Hvilke belastningstyper er omfattet i et aksialleje? Aksialbelastninger. Belastninger i akslens retning. 2. Tegn aksialbelastningens retning på den nedenstående karrusel. 1. Hvilke belastningstyper er omfattet i et aksialleje? Aksialbelastninger. Belastninger i akslens retning. 2. Tegn aksialbelastningens retning på den nedenstående karrusel. Hvor kan du også finde aksiallejer? Drejestole, gravemaskine med drejelig førerkabine, byggekran.

17 17 Tilføje en rotationsbevægelse Øvelsens formål: Forstå hvordan rotationsbevægelsen kan kombineres med de magnetiske skubbe- og trækkræfter. 1. Beskriv, hvad der sker med kæberne, når den midterste del roteres. Kæberne åbner. 2. Vis rotationsbevægelsen som dannes, med pile på diagrammet herunder. Hvilken magnetisk kraft drejer det sig om - skub eller træk? En skubbekraft dannes når kæberne åbner og frastøder. 1. Beskriv alle bevægelserne når du roterer midterdelen. Kæberne åbner når midterdelen roteres. Kuglernes værdi på spidsen af kæberne og spidsen af det roterende centrum er ens. 2. Vis rotationsbevægelsen som dannes, ved hjælp af pile, på diagrammet herunder. Hvilken magnetisk kraft drejer det sig om skubbe- eller trækkraft? Hvordan kan du vide det? En skubbekraft dannes fordi kæberne åbner og frastøder. 1. Beskriv bevægelsen og kræfterne, som er til stede, når du roterer midterdelen. Forklar hvorfor det sker. En rotationsbevægelse dannes når du roterer basen. Det medfører, at kæberne åbner når basens kugler nærmer sig kæbernes kugler. Kuglerne frastødes og forårsager en skubbekraft. 2. Vis rotationsbevægelsen som dannes, på diagrammet herunder. Hvilken magnetisk kraft drejer det sig om skubbe- eller trækkraft? Og hvordan kan du vide det? En skubbekraft dannes fordi kæberne åbner og frastøder.

18 18 Drivende bevægelse Øvelsens formål: Forstå hvordan man danner en drivende bevægelse ved hjælp af magnetiske skubbe- og trækkræfter. Forstå, hvordan man danner en rotationsbevægelse ved brug af enkle lejer. 1. Beskriv bevægelsen, når du drejer topdelen. Når topdelen drejes, dannes der en svingningsbevægelse mellem de to dele, men det får også bunddelen til at rotere. Det skyldes skubbe- eller frastødende kræfter mellem kuglerne. 2. Hvorfor er der brug for et leje mellem de to dele? For at nedsætte friktionen mellem de to dele og tillade bevægelsen. 1. Beskriv bevægelsen som fremkommer når du roterer topdelen. Hvilken magnetisk kraft forårsager denne bevægelse? Når topdelen drejes, dannes der en svingningsbevægelse mellem de to dele, men det får også bunddelen til at rotere. Det skyldes skubbe- eller frastødende kræfter mellem kuglerne 2. Hvorfor er der brug for et leje mellem de to dele? For at nedsætte friktionen mellem de to dele og tillade bevægelsen. 1. Forklar, hvorfor de to dele svinger og roterer sammen. Når topdelen drejes, dannes der en svingningsbevægelse mellem de to dele, men det får også bunddelen til at rotere. Det skyldes skubbe- eller frastødende kræfter mellem kuglerne. 2. Hvad ville der ske med bevægelsen, hvis der ikke var friktion mellem lejerne? Er det muligt? Hvis der ikke var friktion mellem lejerne, ville strukturen fortsætte bevægelsen i længere tid. Kun luftmodstanden ville forsinke bevægelsen. Det er ikke muligt, da alle flader som kommer i kontakt, altid vil skabe en vis friktion.

19 19 Homopolar magnetisk motor Øvelsens formål: Forstå hvordan en homopolar magnetisk motor er lavet. 1. Tegn og markér delene på en homopolar motor. Batteri Kobbertråd Magnet 2. Hvad har denne motor tilfælles med en lille elektrisk motor i legetøjsbiler? Motordelene er de samme. Begge motorer har en magnet og en kobbertråd, og er drevet af et batteri. 1. Tegn markér delene på en homopolar motor. (Se ovenfor) 2. Hvad ville der ske, hvis du brugte et batteri med større effekt? Tråden ville dreje hurtigere. 1. Tegn og markér delene på en homopolar motor. (Se ovenfor) 2. Hvad er det, som får tråden til at dreje hurtigere? Når batteriets effekt og den magnetiske kraft øges, får det tråden til at dreje hurtigere.

Navn. Efternavn. Øvelsens formål: Forstå hvordan positive og negative magnetiske poler kan demonstrere skubbekræfter og trækkræfter.

Navn. Efternavn. Øvelsens formål: Forstå hvordan positive og negative magnetiske poler kan demonstrere skubbekræfter og trækkræfter. Magnetiske poler Øvelsens formål: Forstå hvordan positive og negative magnetiske poler kan demonstrere skubbekræfter og trækkræfter. 1 1. Angiv fem genstande, som en magnet tiltrækker. 2. Hvad kalder man

Læs mere

1. Kræfter. 2. Gravitationskræfter

1. Kræfter. 2. Gravitationskræfter 1 M1 Isaac Newton 1. Kræfter Vi vil starte med at se på kræfter. Vi ved fra vores hverdag, at der i mange daglige situationer optræder kræfter. Skal man fx. cykle op ad en bakke, bliver man nødt til at

Læs mere

Induktion Michael faraday var en engelsk fysiker der opfandt induktionstrømmen i Nu havde man mulighed for at få elektrisk lys og strøm ud til

Induktion Michael faraday var en engelsk fysiker der opfandt induktionstrømmen i Nu havde man mulighed for at få elektrisk lys og strøm ud til Jordens magnetfelt Jorderens magnetfelt beskytter jorden fra kosmiske strålinger fra solen. Magnetfeltet kommer ved at i jorderens kerne/ indre er der flydende jern og nikkel, dette jern og nikkel rotere

Læs mere

Forsøg med magneter (permanente magneter)

Forsøg med magneter (permanente magneter) Forsøg med magneter (permanente magneter) Hvis der ikke er plads nok til notater her på papiret, så lav tegninger, forklaringer og noter resultater i dit hæfte. 1. Læg en magnet på et stykke flamingoplade

Læs mere

Strøm til hjernen Elektromagnetisme

Strøm til hjernen Elektromagnetisme Strøm til hjernen Forkortelser F = Forsøg (som vi udfører) FB = Forsøg med børn (forsøg som vi udfører, men som børnene deltager aktivt i) H = Hands-on forsøg (børnene får selv lov til at prøve det hele)

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Danmarks Tekniske Universitet Side 1 af 9 sider Skriftlig prøve, lørdag den 13. december, 2014 Kursus navn Fysik 1 Kursus nr. 10916 Varighed: 4 timer Tilladte hjælpemidler: Alle tilladte hjælpemidler på

Læs mere

Magneter Undervisningsforløb til Natur/Teknik

Magneter Undervisningsforløb til Natur/Teknik Magneter Undervisningsforløb til atur/teknik ide 1 af 25 Første lektion ca. 90 min. Undervisningsrummet Træningsrummet tudierummet om indledning taler læreren og eleverne sammen om, hvor der bruges magneter

Læs mere

Geometri i plan og rum

Geometri i plan og rum INTRO I kapitlet arbejder eleverne med plane og rumlige figurers egenskaber og med deres anvendelse som geometriske modeller. I den forbindelse kommer de bl.a. til at beskæftige sig med beregninger af

Læs mere

Dynamik. 1. Kræfter i ligevægt. Overvejelser over kræfter i ligevægt er meget vigtige i den moderne fysik.

Dynamik. 1. Kræfter i ligevægt. Overvejelser over kræfter i ligevægt er meget vigtige i den moderne fysik. M4 Dynamik 1. Kræfter i ligevægt Overvejelser over kræfter i ligevægt er meget vigtige i den moderne fysik. Fx har nøglen til forståelsen af hvad der foregår i det indre af en stjerne været betragtninger

Læs mere

Matematik interne delprøve 09 Tesselering

Matematik interne delprøve 09 Tesselering Frederiksberg Seminarium Opgave nr. 60 Matematik interne delprøve 09 Tesselering Line Købmand Petersen 30281023 Hvad er tesselering? Tesselering er et mønster, der består af en eller flere figurer, der

Læs mere

Benjamin Franklin Prøv ikke at gentage forsøget!

Benjamin Franklin Prøv ikke at gentage forsøget! E1 Elektrostatik 1. Elektrisk ladning Benjamin Franklin Prøv ikke at gentage forsøget! Vi har tidligere lært, at ethvert legeme tiltrækker ethvert andet legeme med gravitationskraften, eller massetiltrækningskraften.

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Danmarks Tekniske Universitet Side 1 af 11 sider Skriftlig prøve, lørdag den 22. august, 2015 Kursus navn Fysik 1 Kursus nr. 10916 Varighed: 4 timer Tilladte hjælpemidler: Alle hjælpemidler tilladt "Vægtning":

Læs mere

Magneter. Hej med dig!

Magneter. Hej med dig! Magneter Hej med dig! Jeg er Thomas Tandstærk, og jeg ved en masse om teknik og natur. Jeg skal lære dig noget om at lave forsøg og undersøgelser. år klassen er færdig får I et flot diplom! I dette emne

Læs mere

geometri trin 2 brikkerne til regning & matematik preben bernitt

geometri trin 2 brikkerne til regning & matematik preben bernitt brikkerne til regning & matematik geometri trin 2 preben bernitt brikkerne til regning & matematik geometri, trin 2 ISBN: 978-87-92488-16-9 1. Udgave som E-bog 2003 by bernitt-matematik.dk Kopiering er

Læs mere

Tilhørende: Robert Nielsen, 8b. Geometribog. Indeholdende de vigtigste og mest basale begreber i den geometriske verden.

Tilhørende: Robert Nielsen, 8b. Geometribog. Indeholdende de vigtigste og mest basale begreber i den geometriske verden. Tilhørende: Robert Nielsen, 8b Geometribog Indeholdende de vigtigste og mest basale begreber i den geometriske verden. 1 Polygoner. 1.1 Generelt om polygoner. Et polygon er en figur bestående af mere end

Læs mere

Nogle opgaver om fart og kraft

Nogle opgaver om fart og kraft &HQWHUIRU1DWXUIDJHQHV'LGDNWLN 'HWQDWXUYLGHQVNDEHOLJH)DNXOWHW $DUKXV8QLYHUVLWHW &HQWUHIRU6WXGLHVLQ6FLHQFH(GXFDWLRQ)DFXOW\RI6FLHQFH8QLYHUVLW\RI$DUKXV Nogle opgaver om fart og kraft Opgavesættet er oversat

Læs mere

Containerkran. Nu samles de 4 ende stykker som på billedet

Containerkran. Nu samles de 4 ende stykker som på billedet 1 Containerkran. Læs denne vejledning grundigt igennem, inden du begynder at samle, start med at kontrollere at der ikke mangler noget. Alle delene skæres forsigtigt ud, evt. med en stemmejerns kniv, rens

Læs mere

Trekanthøjder Figurer

Trekanthøjder Figurer Trekanthøjder D E N C B F G T I H L N S J M F K ST O T I U Q R V SK X Y 97887204290_Vaerkstedmap_Kopisider_-70.indd 24 24 /0/2 :46 M Trekanthøjder D B L F E H C G I J I L K M O R S N Y Q G Y E T U 97887204290_Vaerkstedmap_Kopisider_-70.indd

Læs mere

Linjespillet. Figurer. Format6. Nr. 18. Kopiark til elevbog side 16

Linjespillet. Figurer. Format6. Nr. 18. Kopiark til elevbog side 16 Nr. 18 Linjespillet Farv højde Farv linje Farv linjestykke Farv halvlinje Farv en parallel linje Farv en vinkelret linje Par- eller gruppeaktivitet. Kast på skift en 6-sidet terning. Vælg en farve hver.

Læs mere

Kaotisk kuglebevægelse En dynamisk analyse

Kaotisk kuglebevægelse En dynamisk analyse Kaotisk kuglebevægelse En dynamisk analyse Ole Witt-Hansen 08 Kaotisk kuglebevægelse Kaotisk bevægelse Kaotiske bevægelser opstår, når bevægelsesligningerne ikke er lineære. Interessen for kaotiske bevægelser

Læs mere

Fysik 2 - Den Harmoniske Oscillator

Fysik 2 - Den Harmoniske Oscillator Fysik 2 - Den Harmoniske Oscillator Esben Bork Hansen, Amanda Larssen, Martin Qvistgaard Christensen, Maria Cavallius 5. januar 2009 Indhold 1 Formål 1 2 Forsøget 2 3 Resultater 3 4 Teori 4 4.1 simpel

Læs mere

Aktiviteter med. Tænk dig om. Æsken indeholder 20 dobbeltsidede kort med forskellige opstillinger / opgaver.

Aktiviteter med. Tænk dig om. Æsken indeholder 20 dobbeltsidede kort med forskellige opstillinger / opgaver. Aktiviteter med Tænk dig om Æsken indeholder 20 dobbeltsidede kort med forskellige opstillinger / opgaver. De 20 plastklodser er fordelt på 2 lilla terninger 2 grønne terninger med lilla prikker 2 orange

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Danmarks Tekniske Universitet Side 1 af 10 sider Skriftlig prøve, lørdag den 23. maj, 2015 Kursus navn Fysik 1 Kursus nr. 10916 Varighed: 4 timer Tilladte hjælpemidler: Alle hjælpemidler tilladt "Vægtning":

Læs mere

SPHERO 2.0 undervisningsforløb til mellemtrinnet i matematik Polygoner og vinkler

SPHERO 2.0 undervisningsforløb til mellemtrinnet i matematik Polygoner og vinkler SPHERO 2.0 undervisningsforløb til mellemtrinnet i matematik Polygoner og vinkler Fælles mål 2014 Matematik Eleven kan handle med overblik i sammensatte situationer med matematik. Eleven kan anvende geometriske

Læs mere

Undersøgelse af sammenhængen mellem sidelængden og arealet i regulære polygoner Elevark

Undersøgelse af sammenhængen mellem sidelængden og arealet i regulære polygoner Elevark Undersøgelse af sammenhængen mellem sidelængden og arealet Elevark Indholdsfortegnelse Fremgangsmåde til GeoGebra installeret på computeren:... 2 Fremgangsmåde til GeoGebra-appen:... 6 Opgaver... 10 1:...

Læs mere

KOM I GANG MED STAVGANG EN GUIDE, DER HJÆLPER DIG I GANG MED STAVGANG.

KOM I GANG MED STAVGANG EN GUIDE, DER HJÆLPER DIG I GANG MED STAVGANG. KOM I GANG MED STAVGANG EN GUIDE, DER HJÆLPER DIG I GANG MED STAVGANG. KOM GODT I GANG MED STAVGANG Formålet med denne guide er at hjælpe dig i gang med stavgang. Stavgang sætter gang i hele kroppen -

Læs mere

Linjer. Figurer. Format 4. Nr. 14. Navn: Klasse: Dato: Kopiark til elevbog side 17

Linjer. Figurer. Format 4. Nr. 14. Navn: Klasse: Dato: Kopiark til elevbog side 17 Linjer Nr. 14 a a Forlæng linjerne med lineal. Mål afstanden mellem de linjer, der sandsynligvis er parallelle. Farv linjer med samme farve, hvis de er parallelle. Find parallelle linjer i tegningerne,

Læs mere

VED KØB AF SKUR TIL CARPORT

VED KØB AF SKUR TIL CARPORT TILLÆG TIL MONTAGE VEJLEDNING. VED KØB AF SKUR TIL CARPORT Det er kun nødvendigt at læse denne vejledning, hvis du også har valgt skur på din carport. Du SKAL dog også læse vejledning fra carporten, da

Læs mere

Broer. Hej med dig! God fornøjelse med emnet. Vi ses! I dette emne skal du blandt andet: Lære om broer Bygge en bro Deltage i en lille konkurrence

Broer. Hej med dig! God fornøjelse med emnet. Vi ses! I dette emne skal du blandt andet: Lære om broer Bygge en bro Deltage i en lille konkurrence Broer Hej med dig! Jeg er Thomas Tandstærk, og jeg ved en masse om teknik og natur. Jeg skal lære dig noget om at lave forsøg og undersøgelser. Når klassen er færdig får I et flot diplom! I dette emne

Læs mere

1 Oversigt I. 1.1 Poincaré modellen

1 Oversigt I. 1.1 Poincaré modellen 1 versigt I En kortfattet gennemgang af nogle udvalgte emner fra den elementære hyperbolske plangeometri i oincaré disken. Der er udarbejdet både et Java program HypGeo inkl. tutorial og en Android App,

Læs mere

STIGA COLLECTOR 30" B BRUGSANVISNING 8211-1227-02

STIGA COLLECTOR 30 B BRUGSANVISNING 8211-1227-02 STIGA COLLECTOR 30" B BRUGSANVISNING 8211-1227-02 S SVENSKA 1. 2. 3. 4. SVENSKA S 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. S SVENSKA 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. DANSK DK SIKKERHEDSFORSKRIFTER 1. Lad aldrig nogen bruge

Læs mere

LÆGTE/METAL/STRØM DETEKTOR

LÆGTE/METAL/STRØM DETEKTOR LÆGTE/METAL/STRØM DETEKTOR Brugsanvisning Læs denne brugsanvisning grundigt før brug INTRODUKTION Dette er en avanceret detektor med multifunktion. Den kan finde og lokalisere metal, strøm og lægter. Figur

Læs mere

Manual Smart Trykluft passepartout maskine. Version 1 dk

Manual Smart Trykluft passepartout maskine. Version 1 dk Manual Smart Trykluft passepartout maskine Version 1 dk Oversat af Lista Bella April 2011 Indholds fortegnelse. Klargøring 3 Montering på gulvstativ (Tilkøb) 4 Oversigt Smart mat-cutter 7 Montering væghængt

Læs mere

Mattip om. Arealer 2. Tilhørende kopi: Arealer 4 og 5. Du skal lære om: Repetition af begreber og formler. Arealberegning af en trekant

Mattip om. Arealer 2. Tilhørende kopi: Arealer 4 og 5. Du skal lære om: Repetition af begreber og formler. Arealberegning af en trekant Mattip om Arealer 2 Du skal lære om: Repetition af begreber og formler Kan ikke Kan næsten Kan Arealberegning af en trekant Arealberegning af en trapez Tilhørende kopi: Arealer 4 og 5 2016 mattip.dk 1

Læs mere

Rettelsesblad til. GODSTRANSPORT MED LASTBIL 5. udgave

Rettelsesblad til. GODSTRANSPORT MED LASTBIL 5. udgave Rettelsesblad til GODSTRANSPORT MED LASTBIL 5. udgave Bygmestervej 5, 1. 2400 København NV Telefon: 35 87 87 00 Fax: 35 87 87 01 E-mail: info@turforlag.dk www.turforlag.dk Lastsikring 69 Lastsikring I

Læs mere

1. Jordkloden 1.1. Inddelinger og betegnelser

1. Jordkloden 1.1. Inddelinger og betegnelser 1. Jordkloden 1.1 Inddelinger og betegnelser 1! Bredde Grad! [ ]! =! 10.000 / 90! =! 111 km 1! Bredde Minut! [ ]! =! 111 / 60! =! 1,850 km * 1! Bredde Sekund! [ ]! =! 1850 / 60! =! 31 m 1! Sømil *!!! =!

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET NATURVIDENSKABELIG BACHELORUDDANNELSE

KØBENHAVNS UNIVERSITET NATURVIDENSKABELIG BACHELORUDDANNELSE KØBENHAVNS UNIVERSITET NATURVIDENSKABELIG BACHELORUDDANNELSE Fysik 2, Klassisk Mekanik 2 Skriftlig eksamen 23. januar 2009 Tilladte hjælpemidler: Medbragt litteratur, noter og lommeregner Besvarelsen må

Læs mere

Natur og Teknik QUIZ.

Natur og Teknik QUIZ. Natur og Teknik QUIZ. Hvorfor er saltvand tungere end almindeligt vand? Saltvand er tungere end vand, da saltvand har større massefylde end vand. I vand er der jo kun vand. I saltvand er der både salt

Læs mere

DETTE OPGAVESÆT INDEHOLDER 5 OPGAVER MED IALT 11 SPØRGSMÅL. VED BEDØMMELSEN VÆGTES DE ENKELTE

DETTE OPGAVESÆT INDEHOLDER 5 OPGAVER MED IALT 11 SPØRGSMÅL. VED BEDØMMELSEN VÆGTES DE ENKELTE DETTE OPGAVESÆT INDEHOLDER 5 OPGAVER MED IALT 11 SPØRGSMÅL. VED BEDØMMELSEN VÆGTES DE ENKELTE SPØRGSMÅL ENS. SPØRGSMÅLENE I DE ENKELTE OPGAVER KAN LØSES UAFHÆNGIGT AF HINANDEN. 1 Opgave 1 En massiv metalkugle

Læs mere

GEOMETRI I PLAN OG RUM

GEOMETRI I PLAN OG RUM LÆRERVEJLEDNING GEOMETRI I PLN OG RUM Kopiark Indhold og kommentarer Vejledende sværhedsgrad Tilknytning til Kolorit 9 matematik grundbog Navne på figurer På siden arbejder eleverne med navnene på forskellige

Læs mere

Aalborg Universitet. Skriftlig eksamen i Grundlæggende Mekanik og Termodynamik. Fredag d. 2. juni 2017 kl

Aalborg Universitet. Skriftlig eksamen i Grundlæggende Mekanik og Termodynamik. Fredag d. 2. juni 2017 kl Aalborg Universitet Skriftlig eksamen i Grundlæggende Mekanik og Termodynamik Fredag d. 2. juni 2017 kl. 9 00-13 00 Ved bedømmelsen vil der blive lagt vægt på argumentationen (som bør være kort og præcis),

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET NATURVIDENSKABELIG BACHELORUDDANNELSE

KØBENHAVNS UNIVERSITET NATURVIDENSKABELIG BACHELORUDDANNELSE KØBENHAVNS UNIVERSITET NATURVIDENSKABELIG BACHELORUDDANNELSE Fysik 2, Klassisk mekanik 2 - ny og gammel ordning Skriftlig eksamen 25. januar 2008 Tillae hjælpemidler: Medbragt litteratur, noter og lommeregner

Læs mere

Om ensvinklede og ligedannede trekanter

Om ensvinklede og ligedannede trekanter Om ensvinklede og ligedannede trekanter Vi vil her give et bevis for sætningen, der siger at for trekanter er begreberne ensvinklet og ligedannet det samme. Sætningen er langt fra trivial trekanter er

Læs mere

Broer. Hej med dig! God fornøjelse med emnet. Vi ses!

Broer. Hej med dig! God fornøjelse med emnet. Vi ses! Broer Hej med dig! Jeg er Thomas Tandstærk, og jeg ved en masse om teknik og natur. Jeg skal lære dig noget om at lave forsøg og undersøgelser. Når klassen er færdig får I et flot diplom! I dette emne

Læs mere

Undersøgelser af trekanter

Undersøgelser af trekanter En rød tråd igennem kapitlet er en søgen efter svar på spørgsmålet: Hvordan kan vi beregne os frem til længder, vi ikke kan komme til at måle?. Hvordan kan vi fx beregne højden på et træ eller et hus,

Læs mere

Magnetens tiltrækning

Magnetens tiltrækning Magnetens tiltrækning Undersøg en magnets tiltrækning. 3.1 5.1 - Stangmagnet - Materialekasse - Stativ - Sytråd - Clips Hvilke materialer kan en magnet tiltrække? Byg forsøgsopstillingen med den svævende

Læs mere

ROYAL SCANDINAVIAN DUSCH MONTERINGSVEJLEDNING SERIE 2200 Femkantet brusehjørne med svingdør

ROYAL SCANDINAVIAN DUSCH MONTERINGSVEJLEDNING SERIE 2200 Femkantet brusehjørne med svingdør ROYAL SCANDINAVIAN DUSCH MONTERINGSVEJLEDNING SERIE 2200 Femkantet brusehjørne med svingdør M-2200-1 Tillykke med din nye Royal Scandinavian Dusch - Serie 2200 brusedør. Læs venligst denne monteringsvejledning

Læs mere

Aalborg Universitet. Skriftlig eksamen i Grundlæggende Mekanik og Termodynamik. Torsdag d. 9. juni 2011 kl

Aalborg Universitet. Skriftlig eksamen i Grundlæggende Mekanik og Termodynamik. Torsdag d. 9. juni 2011 kl Aalborg Universitet Skriftlig eksamen i Grundlæggende Mekanik og Termodynamik Torsdag d. 9. juni 2011 kl. 9 00-13 00 Ved bedømmelsen vil der blive lagt vægt på argumentationen (som bør være kort og præcis),

Læs mere

Magnetisme. Præsentation: Niveau: 7. klasse. Varighed: 5 lektioner

Magnetisme. Præsentation: Niveau: 7. klasse. Varighed: 5 lektioner Magnetisme Niveau: 7. klasse Varighed: 5 lektioner Præsentation: Forløbet Magnetisme indeholder helt grundlæggende begreber indenfor magnetisme og elektromagnetisme. Forløbet består af 5 fagtekster, 19

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Danmarks Tekniske Universitet Side 1 af 9 sider Skriftlig prøve, torsdag den 24. maj, 2007, kl. 9:00-13:00 Kursus navn: Fysik 1 Kursus nr. 10022 Tilladte hjælpemidler: Alle hjælpemidler er tilladt. "Vægtning":

Læs mere

Finde midtpunkt. Flisegulv. Lygtepæle

Finde midtpunkt. Flisegulv. Lygtepæle Finde midtpunkt Flisegulv Lygtepæle Antal diagonaler Vinkelsum Vinkelstørrelse Et lille geometrikursus Forudsætninger (aksiomer): Parallelle linjer skærer ikke hinanden uanset hvor meget man forlænger

Læs mere

Geogebra Begynder Ku rsus

Geogebra Begynder Ku rsus Navn: Klasse: Matematik Opgave Kompendium Geogebra Begynder Ku rsus Kompendiet indeholder: Mål side længder Mål areal Mål vinkler Vinkelhalveringslinje Indskrevne cirkel Midt normal Omskrevne cirkel Trekant

Læs mere

ROYAL SCANDINAVIAN DUSCH MONTERINGSVEJLEDNING SERIE 1700 Brusevæg med fast panel og svingdør Med bund- og topskinne

ROYAL SCANDINAVIAN DUSCH MONTERINGSVEJLEDNING SERIE 1700 Brusevæg med fast panel og svingdør Med bund- og topskinne ROYAL SCANDINAVIAN DUSCH MONTERINGSVEJLEDNING SERIE 1700 Brusevæg med fast panel og svingdør Med bund- og topskinne M-1700-1 Tillykke med din nye Royal Scandinavian Dusch - Serie 1700 brusedør. Læs venligst

Læs mere

Regal Raptor 125cc-150cc-250cc-300cc. epoulsem@youseepost.dk

Regal Raptor 125cc-150cc-250cc-300cc. epoulsem@youseepost.dk Regal Raptor 125cc-150cc-250cc-300cc epoulsem@youseepost.dk Mig bekendt er alle Regal Raptor baghjul ens, i hvert fald på dem vi kender fra 2005 og indtil 2007, det gælder således DD125-DD150-DD250 luft

Læs mere

Hvad er matematik? C, i-bog ISBN 978 87 7066 499 8

Hvad er matematik? C, i-bog ISBN 978 87 7066 499 8 Et af de helt store videnskabelige projekter i 1700-tallets Danmark var kortlægningen af Danmark. Projektet blev varetaget af Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab og løb over en periode på et halvt

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Danmarks Tekniske Universitet Side 1 af 4 sider Skriftlig prøve, den 29. maj 2006 Kursus navn: Fysik 1 Kursus nr. 10022 Tilladte hjælpemidler: Alle "Vægtning": Eksamenssættet vurderes samlet. Alle svar

Læs mere

Monteringsvejledning

Monteringsvejledning Monteringsvejledning Vahle Døre og Vinduer A/S * Fabriksvej 5 * DK-8544 Mørke * Tlf. +45 86 37 24 77 * Fax +45 86 37 24 78 * www.jetrae.dk * jetrae@vahle.dk Monteringsvejledning 1. Placer døren i muråbningen

Læs mere

Kræfter og Energi. Nedenstående sammenhæng mellem potentiel energi og kraft er fundamental og anvendes indenfor mange af fysikkens felter.

Kræfter og Energi. Nedenstående sammenhæng mellem potentiel energi og kraft er fundamental og anvendes indenfor mange af fysikkens felter. Kræfter og Energi Jacob Nielsen 1 Nedenstående sammenhæng mellem potentiel energi og kraft er fundamental og anvendes indenfor mange af fysikkens felter. kraften i x-aksens retning hænger sammen med den

Læs mere

Theory Danish (Denmark)

Theory Danish (Denmark) Q1-1 To mekanikopgaver (10 points) Læs venligst den generelle vejledning i en anden konvolut inden du går i gang. Del A. Den skjulte metalskive (3.5 points) Vi betragter et sammensat legeme bestående af

Læs mere

Hop videre med. Udforskning af opgaverne for 6. og 7. klassetrin i Danmark. 1 a) Tegn alle de mulige symmetriakser på vejskiltene.

Hop videre med. Udforskning af opgaverne for 6. og 7. klassetrin i Danmark. 1 a) Tegn alle de mulige symmetriakser på vejskiltene. Hop videre med Udforskning af opgaverne ne bygger videre på opgaver fra Kænguruen og lægger op til, at klassen sammen kan diskutere og udforske problemstillingerne. Opgavenumrene henviser til de opgaver,

Læs mere

Skråplan. Esben Bork Hansen Amanda Larssen Martin Sven Qvistgaard Christensen. 2. december 2008

Skråplan. Esben Bork Hansen Amanda Larssen Martin Sven Qvistgaard Christensen. 2. december 2008 Skråplan Esben Bork Hansen Amanda Larssen Martin Sven Qvistgaard Christensen 2. december 2008 1 Indhold 1 Formål 3 2 Forsøg 3 2.1 materialer............................... 3 2.2 Opstilling...............................

Læs mere

Sdr. Ringvej Vejen - Tlf Fax

Sdr. Ringvej Vejen - Tlf Fax Brugsanvisning Varenr.: 9053292 Metaldetektor GC-1065 Sdr. Ringvej 1-6600 Vejen - Tlf. 70 21 26 26 - Fax 70 21 26 30 www.p-lindberg.dk Metaldetektor - Varenr. 9053292 Beskrivelse: Metaldetektor med max.

Læs mere

Broer. Hej med dig! God fornøjelse med emnet. Vi ses!

Broer. Hej med dig! God fornøjelse med emnet. Vi ses! Broer Hej med dig! Jeg er Thomas Tandstærk, og jeg ved en masse om teknik og natur. Jeg skal lære dig noget om at lave forsøg og undersøgelser. Når klassen er færdig får I et flot diplom! I dette emne

Læs mere

C 08 Bindende norm Side 1 af 6. Kobling

C 08 Bindende norm Side 1 af 6. Kobling Bindende norm Side 1 af 6 Denne standard gælder kun for materiel, der også i virkeligheden er udstyret med puffere. Denne standard skal ses i sammenhæng med standard C 07 Puffere og standard B 09 Afkoblingsrampe

Læs mere

areal og rumfang trin 2 brikkerne til regning & matematik preben bernitt

areal og rumfang trin 2 brikkerne til regning & matematik preben bernitt brikkerne til regning & matematik areal og rumfang trin 2 preben bernitt brikkerne til regning & matematik areal og rumfang, trin 2 ISBN: 978-87-92488-18-3 1. Udgave som E-bog 2003 by bernitt-matematik.dk

Læs mere

1. Gå på hænder. 2. Gå bagover i bro + overslag. 3. Kraftsspring uden hovedet

1. Gå på hænder. 2. Gå bagover i bro + overslag. 3. Kraftsspring uden hovedet Teknikmærke 1. Gå på hænder Beskrivelse: Hænderne sættes på madrassen, hvorefter der sættes af med fødderne fra madrassen, således at man står på sine hænder. Gå derefter mindst 3 m fremad. 2. Gå bagover

Læs mere

NIVEAU M CRAWL LEKTION 1/12. Del Tid Beskrivelse Mål og fokuspunkter. Skift imellem de to øvelser 2-4 gange.

NIVEAU M CRAWL LEKTION 1/12. Del Tid Beskrivelse Mål og fokuspunkter. Skift imellem de to øvelser 2-4 gange. LEKTION 1/12 Dagens Tema: Balance og vejrtrækning Opvarmning 5 Svøm forskellige stilarter og varm musklerne op. Balance Skift imellem de to øvelser 2-4 gange. 1. Afsæt fra kanten. Hold armene strakt over

Læs mere

fejemaskine til gulve og tæpper, som hjælper dig med at gøre rent hurtigere og nemmere, end det er muligt med andre ledningsfrie fejemaskiner.

fejemaskine til gulve og tæpper, som hjælper dig med at gøre rent hurtigere og nemmere, end det er muligt med andre ledningsfrie fejemaskiner. Brugervejledning Tillykke med din nye - den ledningsfri fejemaskine til gulve og tæpper, som hjælper dig med at gøre rent hurtigere og nemmere, end det er muligt med andre ledningsfrie fejemaskiner. Hemmeligheden:

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Danmarks Tekniske Universitet Side 1 af 11 sider Skriftlig prøve, lørdag den 12. december, 2015 Kursus navn Fysik 1 Kursus nr. 10916 Varighed: 4 timer Tilladte hjælpemidler: Alle hjælpemidler tilladt "Vægtning":

Læs mere

Deformation af stålbjælker

Deformation af stålbjælker Deformation af stålbjælker Af Jimmy Lauridsen Indhold 1 Nedbøjning af bjælker... 1 1.1 Elasticitetsmodulet... 2 1.2 Inertimomentet... 4 2 Formelsamling for typiske systemer... 8 1 Nedbøjning af bjælker

Læs mere

Matematik med LEGO WeDo 4.-6. klasse. Lærervejledning Symmetri og drejning. Formål: Aktivitet

Matematik med LEGO WeDo 4.-6. klasse. Lærervejledning Symmetri og drejning. Formål: Aktivitet Lærervejledning Symmetri og drejning Eleverne skal bygge karusseller efter et billede. De skal sammenligne en symmetrisk og en asymmetrisk karrusel opfører sig nå der drejer rundt. De skal afgøre om nogle

Læs mere

Resonans 'modes' på en streng

Resonans 'modes' på en streng Resonans 'modes' på en streng Indhold Elektrodynamik Lab 2 Rapport Fysik 6, EL Bo Frederiksen (bo@fys.ku.dk) Stanislav V. Landa (stas@fys.ku.dk) John Niclasen (niclasen@fys.ku.dk) 1. Formål 2. Teori 3.

Læs mere

Restaurering af et Lygteur

Restaurering af et Lygteur Restaurering af et Lygteur Marts 2011 Dette smukke Lygteur er ganske specielt... (Engelsk: " Bracket clock " ) Man bemærker straks den smukt dekorerede urkasse, med små blomster i en opal lignende stenart.

Læs mere

Planken Knæbøjninger

Planken Knæbøjninger Du behøver faktisk hverken fitnesscenter eller redskaber for at træne. Ikke engang styrketræning kræver et fitnesskort. Ved kun at bruge kroppen og din egen kropsvægt kan du udføre en lang række øvelser,

Læs mere

F3A Nordic N13 Program og manøvrebeskrivelser

F3A Nordic N13 Program og manøvrebeskrivelser F3A Nordic N13 Program og manøvrebeskrivelser Nordic program fra år 2012 Beskrivelse af manøvrerne for R/C kunstflyvning Alle manøvrer starter i samme højde og på samme linje, medmindre andet er beskrevet.

Læs mere

Elevforsøg i 10. klasse Lyd

Elevforsøg i 10. klasse Lyd Fysik/kemi Viborg private Realskole Elevforsøg i 10. klasse Lyd Lydbølger og interferens SIDE 2 1062 At påvise fænomenet interferens At demonstrere interferens med to højttalere Teori Interferens: Det

Læs mere

Mødet. 6 Geometri. Begreb Eksempel Navn. Parallel. Vinkelret. Linjestykke. Polygon. Cirkelperiferi. Midtpunkt. Linje. Diagonal. Radius.

Mødet. 6 Geometri. Begreb Eksempel Navn. Parallel. Vinkelret. Linjestykke. Polygon. Cirkelperiferi. Midtpunkt. Linje. Diagonal. Radius. 6.01 Mødet Begreb Eksempel Navn Parallel Vinkelret Linjestykke Polygon Cirkelperiferi Midtpunkt Linje Diagonal Radius Ret vinkel 6.02 Fire på stribe Regler Hver spiller får en spilleplade (6.03). Alle

Læs mere

Matematikprojekt Belysning

Matematikprojekt Belysning Matematikprojekt Belysning 2z HTX Vibenhus Vejledning til eleven Du skal nu i gang med matematikprojektet Belysning. Dokumentationen Din dokumentation skal indeholde forklaringer mm, således at din tankegang

Læs mere

Elektrisk golfvogn 1-7

Elektrisk golfvogn 1-7 Elektrisk golfvogn 1-7 Golfvognsskitse 2-7 Opstart Drej koblingen og skub hjulet på aksen indtil Quick Release røret lukker. Vær opmærksom på forskellen på højre og venstre hjul Tryk foldeleddet, løsgør

Læs mere

Monteringsvejledning. Markise Elektrisk. MoreLand A/S Knullen 22 DK 5260 Odense S Denmark 11.1 Tel+ 45 70 22 72 92 www.moreland.dk post@moreland.

Monteringsvejledning. Markise Elektrisk. MoreLand A/S Knullen 22 DK 5260 Odense S Denmark 11.1 Tel+ 45 70 22 72 92 www.moreland.dk post@moreland. DK Monteringsvejledning Markise Elektrisk MoreLand A/S Knullen 22 DK 5260 Odense S Denmark 11.1 Tel+ 45 70 22 72 92 www.moreland.dk post@moreland.dk Sikkerhedsforskrifter 1. Det anbefales at markisen monteres

Læs mere

Rapport uge 48: Skråplan

Rapport uge 48: Skråplan Rapport uge 48: Skråplan Morten A. Medici, Jonatan Selsing og Filip Bojanowski 2. december 2008 Indhold 1 Formål 2 2 Teori 2 2.1 Rullebetingelsen.......................... 2 2.2 Konstant kraftmoment......................

Læs mere

Projekt 1.4 Tagrendeproblemet en instruktiv øvelse i modellering med IT.

Projekt 1.4 Tagrendeproblemet en instruktiv øvelse i modellering med IT. Projekt 1.4 Tagrendeproblemet en instruktiv øvelse i modellering med IT. Projektet kan bl.a. anvendes til et forløb, hvor en af målsætningerne er at lære om samspillet mellem værktøjsprogrammernes geometriske

Læs mere

Micro-Trains #1021/#1022 Lav, kort kobling

Micro-Trains #1021/#1022 Lav, kort kobling Micro-Trains #1021/#1022 Lav, kort kobling Lav, kort kobling for lokomotiver og vogne med begrænset plads, 2 par til (1021) Life-Like E8A banerømmer eller Bachmann 4-8-4 banerømmer. #1021 til lokomotiver

Læs mere

sgate Speedgate Når hastighed, tryghed, plads og sikkerhed er afgørende Experts in perimeter protection

sgate Speedgate Når hastighed, tryghed, plads og sikkerhed er afgørende Experts in perimeter protection sgate Speedgate Når hastighed, tryghed, plads og sikkerhed er afgørende Experts in perimeter protection sgate er specielt udviklet af Heras som en funktionel løsning til at kombinere barrieres hastighed

Læs mere

Newtons love - bevægelsesligninger - øvelser. John V Petersen

Newtons love - bevægelsesligninger - øvelser. John V Petersen Newtons love - bevægelsesligninger - øvelser John V Petersen Newtons love 2016 John V Petersen art-science-soul Indhold 1. Indledning og Newtons love... 4 2. Integration af Newtons 2. lov og bevægelsesligningerne...

Læs mere

C 08 Bindende norm Side 1 af Denne standard gælder kun for materiel, der også i virkeligheden er udstyret med puffere.

C 08 Bindende norm Side 1 af Denne standard gælder kun for materiel, der også i virkeligheden er udstyret med puffere. Bindende norm Side 1 af 6 Denne standard gælder kun for materiel, der også i virkeligheden er udstyret med puffere. Denne standard skal ses i sammenhæng med standard C 07 Puffere og standard B 09 Afkoblingsrampe

Læs mere

Papirfoldning. en matematisk undersøgelse til brug i din undervisning.

Papirfoldning. en matematisk undersøgelse til brug i din undervisning. Papirfoldning en matematisk undersøgelse til brug i din undervisning. Når man folder og klipper figurer kan man blive irriteret over at skulle vende og dreje saksen. Hvor få klip kan man mon nøjes med?

Læs mere

Der hænger 4 lodder i et fælles hul på hver side af en vægtstang. Hvad kan du sige med hensyn til ligevægt?:

Der hænger 4 lodder i et fælles hul på hver side af en vægtstang. Hvad kan du sige med hensyn til ligevægt?: 1 At skabe ligevægt Der er flere måder hvorpå man med lodder som hænger i et fælles hul på hver sin side af en vægtstang kan få den til at balancere - at være i ligevægt. Prøv dig frem og angiv hvilke

Læs mere

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning hofte. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning hofte. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar 1 - Hoftebøjer 2 Stå med benene forskudt, hæderne i siden og ret ryg. Pres hoften frem til der mærkes et stræk på forsiden af hoften. Hold 15-20 sek. og gentag øvelsen med det andet ben. 2 - Inderside

Læs mere

Aalborg Universitet. Skriftlig eksamen i Grundlæggende Mekanik og Termodynamik. Torsdag d. 8. august 2013 kl

Aalborg Universitet. Skriftlig eksamen i Grundlæggende Mekanik og Termodynamik. Torsdag d. 8. august 2013 kl Aalborg Universitet Skriftlig eksamen i Grundlæggende Mekanik og Termodynamik Torsdag d. 8. august 2013 kl. 9 00 13 00 Ved bedømmelsen vil der blive lagt vægt på argumentationen (som bør være kort og præcis),

Læs mere

1.1.1 Første trin. Læg mærke til at linjestykket CP ikke er en cirkelbue; det skyldes at det ligger på en diameter, idet = 210

1.1.1 Første trin. Læg mærke til at linjestykket CP ikke er en cirkelbue; det skyldes at det ligger på en diameter, idet = 210 1.1 Konstruktionen Denne side går lidt tættere på den hyperbolske geometri. Vi bruger programmet HypGeo, og forklarer nogle geometriske konstruktioner, som i virkeligheden er de samme, som man kan udføre

Læs mere

Bjørn Grøn. Euklids konstruktion af femkanten

Bjørn Grøn. Euklids konstruktion af femkanten Bjørn Grøn Euklids konstruktion af femkanten Euklids konstruktion af femkanten Side af 17 Euklids konstruktion af femkanten Et uddrag af sætninger fra Euklids Elementer, der fører frem til konstruktionen

Læs mere

Målebord. Målebord instrumentbeskrivelse og virkemåde

Målebord. Målebord instrumentbeskrivelse og virkemåde Målebord Målebordet består af en bordplade og et trebenet stativ. Tilbehør : en gaffel med lodsnor, en passer, hvidt papir (A3), en diopterlineal, en libelle (vaterpas) og evt. et kompas. Opstilling af

Læs mere

Tilstandskontrol. ved hjælp af vibrationsanalyse

Tilstandskontrol. ved hjælp af vibrationsanalyse VIBRO CONSULT Palle Aggerholm Tilstandskontrol ved hjælp af vibrationsanalyse Et minikursus med særlig henvendelse til vindmølleejere Adresse: Balagervej 69 Telefon: 86 14 95 84 Mobil: 40 14 95 84 E-mail:

Læs mere

Trafikmodellering* Claus Michelsen & Jan Alexis Nielsen. Syddansk Universitet

Trafikmodellering* Claus Michelsen & Jan Alexis Nielsen. Syddansk Universitet * Trafikmodellering* Claus Michelsen & Jan Alexis Nielsen Syddansk Universitet * Inspireret af Swetz, F. & Hartzler, J. S. (eds) 1991, Yellow Traffic Lights, in Mathematical Modeling in the Secondary School

Læs mere

Glide stykke og nålerør

Glide stykke og nålerør Glide stykke og nålerør Mens vi venter på at lejerne tørre, kan vi passende gå videre med et par småting på pan en. (Den anden chassis halvdel.) Når bilen er samlet, er der erfaring for at pan en rent

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING FOR PERSIENNER I TERMORUDER

BRUGERVEJLEDNING FOR PERSIENNER I TERMORUDER BRUGERVEJLEDNING FOR PERSIENNER I TERMORUDER INDHOLDSFORTEGNELSE 1.1 Manuelt betjente persienner....... Side 1 1.2 Manuelt betjente persienner med magnetdrift.... Side 3 2.1 Motorbetjente persienner med

Læs mere

Hunden kan sige et nyt tal (legen kan selvfølgelig udvides til former) hver dag, men kun det tal.

Hunden kan sige et nyt tal (legen kan selvfølgelig udvides til former) hver dag, men kun det tal. 4. oktober 9.00-15.00 Tårnby Faglig læsning Program Præsentation Hunden - en aktivitet til at vågne op på Oplæg om begrebsdannelse Aktiviteter hvor kroppen er medspiller Matematikkens særlige sprog Aktiviteter

Læs mere

Du skal lave en tegning af bordet set lige på fra alle sider (fra langsiden, den korte side, fra oven og fra neden - 4 tegninger i alt).

Du skal lave en tegning af bordet set lige på fra alle sider (fra langsiden, den korte side, fra oven og fra neden - 4 tegninger i alt). Mit bord. Tegn det bord, du sidder ved. Du skal lave en tegning af bordet set lige på fra alle sider (fra langsiden, den korte side, fra oven og fra neden - 4 tegninger i alt). Tegningerne skal laves på

Læs mere

Tip til 1. runde af Georg Mohr-Konkurrencen Geometri

Tip til 1. runde af Georg Mohr-Konkurrencen Geometri Tip til. runde af - Geometri, Kirsten Rosenkilde. Tip til. runde af Geometri Her er nogle centrale principper om og strategier for hvordan man løser geometriopgaver. et er ikke en særlig teoretisk indføring,

Læs mere