Katalog tekst Danseforløb

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Katalog tekst Danseforløb"

Transkript

1 Katalog tekst Danseforløb 4. Verdensklasser forløb Kunstnerens fokus: Samarbejde Bevidsthed om gruppen og deres egne plads i relation til denne Evnen til selv at skabe bevægelsesmateriale Kropsforståelse Kropsbevidsthed Styrkelse af selvtillid Et individuelt udtryk Introdag d. 9 maj 2016, Vordingborg Teater Indledende snak: Om mig. Kort om min baggrund. Deres navne Mine forventninger til dem: Jeg forventer seriøsitet, koncentration og en åben tilgang fra deres side. Kort snak om teaterrummet, og hvordan man oprører sit i det. De skal fra næste gang være iført træningstøj. Information om arbejdsstrukturen: Kreative øvelser hvor de skaber materialet. Vi sammensætter en forestilling ud fra de øvelser vi har lavet i løbet af ugen. Opvarmning: Fysisk opvarmning i cirkel: Jeg leder en simpel opvarmning hvor hele kroppen integreres. Børnene følger mig. Cirkel med retnings -og tempo skift: Børne går i en cirkel. Opgaven er at skifte retning og tempo præcis samtidig. Der er en meget svær øvelse, men det er tydeligt at se en forbedring hurtigt. Der kræves stor koncentration af dem og jeg får en mulighed for at se nogle deres personligheder. De er tvunget til at lytte til hinanden og til at opgive egne ideer til fordel for gruppens. Vi snakker om hvor vigtigt det er ikke at stå stædigt fast på sit eget, hvis resten af gruppen gør noget andet, hvor vigtigt det er at vise tydeligt med kroppen hvad man vil og hvordan man kan bruge sit perifere blik. Ninja: De opdeles i tre mindre cirkler. Reaktionsleg hvor man i en cirkel skiftes til at angribe. Kræver præcision, kropsbevidsthed og opmærksomhed på gruppen. Konkurence aspektet giver børnene en ekstra energi. Sten saks papir: De tre grupper konkurrerer mod hinanden. De er enten kat, mus eller elefant. Kat slår mus, mus slår elefant og elefant slår kat. De skal vise fysisk hvad de har valgt. Det er første gang de selv skal blive et fysisk bud. Vi snakker om og viser i gruppen hvordan de forskellige dyr kan bevæge sig.

2 Møder (duetter): Eleverne vælger hver især tre steder på deres egen krop. Herefter arbejder de sammen to. De skal sætte de steder på deres krop, som de har valgt, mod deres partners valgte steder, f.eks. hoved mod fod. Så indsættes enkelte bevægelser efter eget valg mellem mødestederne, f.eks. et hop, et rul eller en drejning, og en lille duet skabes. Vi snakker om hvad en duet er og hvad en koreografi er. De viser duetterne for hinanden og giver feedback. Vi snakker om hvor vigtigt det er at binde bevægelserne sammen. Ikke altid at tage den nemmeste løsning, men istedet vælge løsninger hvor kroppen kommer ud i udfordrende stillinger. At vi skal være opmærksomme på hindens timing og placering og hvad der kan gøre en bevægelse eller et møde mere interessant. De er tilfældigt sat sammen i denne øvelse, hvilket giver en interessant socialt aspekt da de skal arbejde tæt sammen med nogle de ikke nødvendigvis er tætte venner med. Jorden er giftig Eleverne bliver sat sammen tre og tre. De har nu til opgave at skabe en koreografi som tager dem fra den ene side af scenen til den anden. De skal forestille sig at jorden, eller dele af den, er giftig for alle eller nogle i gruppen. Vi snakker om eksempler på hvordan opgaven kan løses. Jeg oplever det er svært at nå rundt til alle. Vi laver en visning hvor vi snakker hver enkelt trio igennem og de får konkret feedback. De arbejder videre og viser så igen. Der er en overraskende stor forbedring fra første til anden visning. De har skabe utroligt forskelligt materiale. Mange overraskende og kreative løsninger. Prikke dans Som en afslutning går vi ned i gear og laver en rolig par øvelse. Den ene har lukkede øjne, den anden, der fortsat har åbne øjne, skal få den med lukkede øjne til at bevæge sig ved kun at prikke personen forskellige steder på kroppen. Personen, der bliver prikket, skal bevæge sig hen imod prikket. Der er 100% tale forbud under hele øvelsen. Afspænding: De ligger på ryggen. Jeg spiller roligt musik og taler dem igennem en afspænding. Snak: Vi snakker om hvordan det har været idag og hvad der skal ske næste gang vi mødes. Tirsdag d. 24 maj Opvarmning: Guided opvarmning i cirkel. Vi laver simple opvarmningsbevægelser. Jeg guider, de følger efter. Cirkel m. retningsskift: Samme øvelse som den første dag. Det er svært for dem, men de tager udfordringen op. Ved at starte med denne øvelse giver vi fokus til gruppen helt fra starten.

3 Catwalk: De skal bevæge sig hen over gulvet i to rækker, to og to afgangen. Jeg starter med at bestemme hvilke bevægelser de skal lave, senere skal se selv bestemme. Først laver hele gruppen det samme, til sidst laver hvert par noget forskelligt. Øvelsen giver mig mulighed for at smide en masse danse bevægelser ind uden at det bliver for alvorligt. Jeg kan hurtigt teste hvad de kan. Jeg varierer mellem teknisk svære bevægelser og simple eller sjove bevægelser. Der er nogle som giver hurtigt op hvis de finder noget svært. Med de får også mulighed for at vise ting de er særligt gode til. De er super interesseret i selv at bestemme bevægelserne. Møder (duet): De genskaber deres duetter fra introdagen og viser Overgrown koreografi: Gruppe koreografi. De lærer en koreografi jeg har forberedt. Det er de meget interesseret i og de vil meget opsat på at gøre det godt. Det er en relativt udfordrende dans og særligt en bevægelse er så svær at halvdelen af gruppen ikke kan lave den. Jeg noterer mig at jeg skal finde på et alternativ til denne bevægelse. Slås duet i slowmotion: De skal to og to skiftes til at angribe og reagerer på angrebet. De lærer først en færdig koreografi som jeg har forberedt bygge herefter selv videre på den. Vi snakker og finder eksempler på hvordan man kan angribe og reagerer. Fokuserer på hvordan man kan angribe man alternative dele af kroppen (andre steder end hænder og føder). Nogle når kun at lave nogle få bevægelser, enten fordi de er meget perfektionistiske eller fordi de ikke kan finde på bevægelser, andre skaber en lang koreografi. Snak: Vi tager en snak i rundkreds. En af drengene spørger om vi ikke skal øve mere på det vi skal vise på fredag. Det giver mulighed for at afklare at dette er en anderledes process end de tidligere har oplevet fordi de først skal finde på bevægelserne før vi kan øve dem. Solo: Vi snakker om at de danse de har lavet indtil videre har handlet om samarbejde eller kamp. Vi snakker om konflikter og venskaber. Udfra denne snak får de til opgave at lave fem bevægelser hver. Igen er der stor foreskel på hvor let de løser opgaven. Nogle laver fem bevægelser andre kun færre.vi viser det ved at de står på linje ved bagvægen. Hele rækken går langsomt fremad mens de en af gangen viser deres solo. Det giver en oplevelse af at fungere i et samlet hele og skaber en opmærksomhed på gruppen mens de arbejder solo. Jorden er giftig: De genskaber og viser trioerne fra introdagen Fælles snak: De har generelt mage spørgsmål om visningen på fredag. Vi snakker om at de ikke skal fokuserer så meget på forestillingen. At processen er vigtig og at de skal stole på at jeg har overblik over hvad vi skal på fredag. Vi snakker også om at det nogle gange er fint at vente med spørgsmålene, de bliver ofte besvaret. Onsdag d. 25. maj

4 Opvarmning i cirkel: Fokus på plieér og blancer Catwalk: Jeg udfordre dem med nogle af de sværere bevægelser fra i går og tester nogle bevægelser som jeg gerne vil bruge i den nye koreografi. Jeg sætter nummeret fra den nye koreografi på og lader dem lave bevægelser til disse. Generelt står de lidt hurtigt af når de synes bevægelserne er svære. Jeg sørger for at blande meget simple bevægelser ind blandt de svære. Jeg slutter af med fri gå amok dans til meget vildt musik. Det er udfordrende for nogle af dem at slippe hæmningerne. Tekno Koreografi Vi øver en række repetitive bevægelser til nummeret. Nogle af dem har jeg fundet på, andre er bevægelser som børnene har fundet på i den forrige øvelse. Vi sætter ikke nogle detaljer i koreografien. Vi øver i en stor gruppe og viser for hinanden i to grupper Overgrown koreografi og sammensætning af materiale: Vi starter med koreografien fra i går. Vi lærer lidt mere, og så sætter nogle af duetterne ind. Jeg laver et alternativ til den svære bevægelse. Jeg fortsætter med at sammesætte materiale. De lære nye ting og vi sætter noget mer af deres egen materiale ind. Det er svært for dem at holde koncentrationen når de ikke er direkte på. Der kommer meget uro. Jeg stopper arbejdet og snakker lidt med dem. Forsøger at åbne op for at de kan sige hvorfor de er så urolige. Det forklare det med at det bare det er udfordrende at stå stille. Vi fortsætter arbejdet. Repeteret nogle gange. De er urolige, jeg kan godt mærke det er sidst på dagen. Jeg deler dem i nogle små grupper efter måden de står på i den sidste del af koreografien og vi holder pause. Pause, vand og tisse pause De får til opgave at skabe ø-koreografier i grupperne, 3 bevægelser hver. Vi viser. Nogle har misforstået og kun lavet en bevægelse. Vi sætter det sammen. Der bliver usagt utilfredshed når jeg tager beslutinger de ikke synes om, særligt hos en pigegruppe som er utilfredse med at stå bagerest. Vi snakker løbende om at man godt kan se alle, også dem som står bagerest. Vi øver det hele nogle gange og filmer det. Snak: Vi snakker i rundkreds. Jeg siger at jeg godt ved det er irriterende når jeg nogle gange bestemmer noget de ikke synes om og forsikre dem om at de alle sammen kommer til at danse. Og at vi ikke er færdige med koreografien endnu. Der er tydelig irritations hos de piger som stod bagerst, mens resten af børnene udtrykker stor glæde og begejstring.

5 Vi ser videoen igennem og snakker om hvor tydeligt man kan se når de bevæger sig privat Afspænding: Nogle af børnene spørger om vi kan afslutte med afspænding så det gør vi. Samme princip som den første dag Torsdag d. 25 maj: Opvarmning: Cirkel: Som de andre dagen, men jeg kører igennem uden at snakke. Der er stor koncentration Catwalk: Denne gang på tværs af scenen så de har mere plads. Jeg fokuserer på bevægelser fra koreografierne. Cirkel: Gang m. tempo skift. Vi undlader retningsskift. Herefter åbner jeg øvelsen op til at være fri gang i rummet. De skal nu forsøge at starte og stoppe samtidig. Sammensætning af Soloer: Vi starter med linjen som vi afprøvede første dag (tirsdag) Vi starter med at øve at gå på en linje og kigge ligefrem og følges ad. De får tid til at genopfriske (eller lave nye) deres soloer. Herefter sættes en rækkefølge og vi øver det hele sammen, linje + soloer. Det fungerer fint. Start scene: Vi går i gang med at sætte en ny del til forestillingen på fredag. En del hvor trioer og duetter sættes sammen. Det kræver tålmodighed da de ikke alle er igang hele tiden og derfor skal vente på hinanden, men de er tålmodige og klarer opgaven rigtig godt. De har som sædvanligt svært ved at slappe af og vente på at tingene løser sig, de skal hele tiden vide hvad der kommer til at ske. Undervejs er der grupper som skal have tid til at genopfriske deres materiale. Kort pause Vi laver en overgang fra den nye del til Owergrown dansen (del 2) Herefter øver vi det hele sammen. Vi laver nogle ændringer i del to og arbejder med detaljer i bevægelseskvaliteterne i fælles koreografien (overgrown). Vi kører det hele igennem en sidste gang. Der er ikke tid til afslapning eller udstræk, men en kort afsluttende snak hvor vi bl.a. aftaler kostumer til dagen efter.

6 Fredag d. 26 maj: Vi springer opvarmningen over og går direkte i gang. Jeg sætter deres slås duetter sammen til en scene, laver en ny scene med techno koreografien og resten af deres eget materialet, samt ændre lidt i de gamle scener. Der er ikke meget tid og de får rigtig mange informationer på en gang. De arbejder meget koncentreret og er tålmodige selvom de sommetider må vente. Der er mange informationer denne dag og jeg er imponeret over deres fokus og koncentration. Generalprøve: Vi når tre gennemspilninger med lys og lyd, den sidste er en generalprøve. Inden visningen samles vi og laver fælles et lille koncentrationsritual som jeg styrer. Vi slutter med et kampråb. Forestilling: Inden forestilingen er nogle af børnene er så nervøse at de har svært ved at håndterer det. Jeg kigger dem i øjnene og beroligere dem. Det er tydeligt at mærke på alle at det er en stor ting for dem at skulle vise hvad de har lavet. Generelt giver det en positiv og glad spænding. De klarer forestillingen rigtig godt og er alle stolte og glade efterfølgende. Afsluttende snak: Vi går udenfor, sætter os i solen og evaluerer. De udtrykker glæde over projektet og spørger om vi kan gøre det igen. Flere spørger hvor man kan gå til sådan noget dans henne. Jeg roser dem for deres kreativitet, åbne tilgang og fokus. Observationer fra klassen lærer God energi og interesse. Mange forskellige øvelser og aktiviteter i spændende og anderledes omgivelser. Alle deltager og er aktive. Elever med forskellige udfordringer, fagligt, socialt og kropsligt tager udfordringen op. Positivt at se denne gruppe er med og i Loas processer føler sig som en naturlig del af gruppen. Senere kommer flere "krav" og lidt mere fokus på samarbejde i mindre grupper. Her udfordres især 3 elever, som indimellem, går fra, men bemærkelsesværdigt nok "kommer tilbage" efter kort pause. Disse elever reagerer her anderledes konstruktivt på problemet end traditionelt. Loa er opmærksom på udfald og inspirerer / hjælper i gang igen Eleverne bliver tiltagende mere engagerede efterhånden som det går op for dem at deres koreografier skal sættes sammen til en opvisning. Vi ser stigende motivation, engagement samt en øget fokus og koncentrationsevne. God differentiering idet det er elevernes individuelle bevægelser der sættes sammen til en helhed. Vi bemærker at alle eleverne gøres betydningsfulde og derfor indgår i samarbejdet.

7 Sidste dag og fokus på opvisning. En elev melder fra, han føler sig klart presset af at skulle præstere foran et publikum. Vi korresponderer med forældrene, som desværre giver ham lov til at blive hjemme. Alle andre elever er "på" og vi ved, at en del af dem har skullet overvinde sig selv og har haft mange udfordringer. Efterfølgende må projektet siges at være en succes og elevernes evaluering tegner samme billede, selv elever der var kritiske forud for forløbet er positive. En rigtig god oplevelse med mange kvalitative læringsprocesser og et for klassen sundt fokus på samarbejde og andre udtryksformer.

dans for børn LaboratoriebeskrivelSE Sand Forvirring af Minsk Danseteater

dans for børn LaboratoriebeskrivelSE Sand Forvirring af Minsk Danseteater dans for børn LaboratoriebeskrivelSE Sand Forvirring af Minsk Danseteater KÆRE SKOLE I får snart besøg på jeres skole af Dans for Børn og danserne Loa Carlslund og Frej Stenholt Mortensen fra Minsk Danseteater.

Læs mere

Danseworkshop med MYKA: Polar Bear Facilitatorer: Mette Overgaard & Georgia Kapodistria

Danseworkshop med MYKA: Polar Bear Facilitatorer: Mette Overgaard & Georgia Kapodistria Danseworkshop med MYKA: Polar Bear Facilitatorer: Mette Overgaard & Georgia Kapodistria KORA-FORESTILLINGEN Gennem KORA får I snart besøg af danserne fra MYKA. Danserne fører jer gennem en forestilling,

Læs mere

DANS, BEVÆGELSE OG KOREOGRAFI PÅ MELLEMTRINET

DANS, BEVÆGELSE OG KOREOGRAFI PÅ MELLEMTRINET DE 7 K ER: Læringsdimensioner i, OG PÅ MELLEMTRINET En uge sammen med en professionel danser fra teatret Aaben Dans, hvor fokus er på at skabe og medskabe og finde glæde i den man er. Danseforløbet trækker

Læs mere

Hvad er en gruppe, og hvorfor er det vigtigt at være en del af gruppen?

Hvad er en gruppe, og hvorfor er det vigtigt at være en del af gruppen? Navn: Hvad er en gruppe, og hvorfor er det vigtigt at være en del af gruppen? Dato: Kapitel 7: Øvelsesark 1 Side 1 af 2 I kapitel 7 i Børnenes lærebog ser vi på, hvad det betyder at være en del af en gruppe,

Læs mere

Forberedelse - Husk inden:

Forberedelse - Husk inden: Kære Underviser Nærværende undervisningsmateriale kan bruges som efterbearbejdelse af alle Superreals forestillinger. Det overordnede formål er at guide eleverne til at åbne op for selve teateroplevelsen

Læs mere

IDÉKATALOG 4 EVER I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN.

IDÉKATALOG 4 EVER I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN. IDÉKATALOG 4 EVER I UNDERVISNINGEN - 7.-10. KLASSETRIN. OPGANG2 TURNETEATER vil gerne invitere dine elever med på en rejse, hvor dilemmaer fra elevernes hverdag, teaterforestilling 4 EVER og elevernes

Læs mere

IDÉKATALOG TO I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN.

IDÉKATALOG TO I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN. IDÉKATALOG TO I UNDERVISNINGEN - 7.-10. KLASSETRIN. OPGANG2 TURNETEATER vil gerne invitere dine elever med på en rejse, hvor dilemmaer fra elevernes hverdag, teaterforestilling TO og elevernes egne kreative

Læs mere

Traditionelt har man sagt, at teater først kan kaldes teater, når A spiller B mens C ser på.

Traditionelt har man sagt, at teater først kan kaldes teater, når A spiller B mens C ser på. Dramatik Augusto Boal 1.lektion: Billedteater Lektie: Augusto Boal baggrund Hvor står Boal historisk? Hvad er formålet med Boals teater? Hvem er Boal inspireret af? Hvordan? Hvilke former for teater har

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA Titel på øvelse: Frastødte magneter Deltagere: alle 1. Alle går rundt imellem hinanden i rummet. Husk at fylde hele rummet ud. 2. Man udvælger en person i sine tanker,

Læs mere

Stræk og bøj et eventyr

Stræk og bøj et eventyr Stræk og bøj et eventyr Lærerark Om undervisningen i Tivoli: Undervisningen i Tivoli varer 90 min. Vi varmer kroppen let op og skifter så mellem dans, bevægelse og refleksion, således at eleverne udforsker

Læs mere

Undervisningsningsplan 8-9 klasse

Undervisningsningsplan 8-9 klasse Plan for uge 1. Undervisningsningsplan 8-9 klasse Eleverne udformer en koreografi på 30-50 sek. og fremviser denne Stimulere elevernes evne til fordybelse, at tage ansvar for egen læring samt udvikling

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården

Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården Evalueringen er udarbejdet af Matematiklærerne i 9.klasse Evalueringen af layoutet og redigeret

Læs mere

Medbring bilag 1: Er du enig eller uenig // på en skala fra 1-10?. Læs øvelsen og bilag 1 igennem og overvej, om der skal stilles andre spørgsmål.

Medbring bilag 1: Er du enig eller uenig // på en skala fra 1-10?. Læs øvelsen og bilag 1 igennem og overvej, om der skal stilles andre spørgsmål. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen, jf.

Læs mere

Mindfulness og Empati Kropsøvelser

Mindfulness og Empati Kropsøvelser Mindfulness og Empati Kropsøvelser Generelt Stå med en hoftebredde mellem fødderne. Fordel vægten mellem hæl, punktet under lilletåen og punktet under storetåen. Mærk forbindelsen mellem fod og gulv. Husk

Læs mere

DE STÆRKE FØLELSERS RUM

DE STÆRKE FØLELSERS RUM DE STÆRKE FØLELSERS RUM Vi kan alle have ubehagelige følelser, men sommetider kan disse følelser blive meget stærke og være svære at komme af med. De kan få dig til at føle dig: meget vred meget trist

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS Titel på øvelse: Push and pull Deltagere: min. 3 personer, men kan også udføres med en stor gruppe. Det vil umiddelbart være en god idé at starte i mindre grupper

Læs mere

- en interaktiv danse- og musikforestilling for skoleklasser fra klasse

- en interaktiv danse- og musikforestilling for skoleklasser fra klasse - en interaktiv danse- og musikforestilling for skoleklasser fra 1.-3. klasse I TOTAL!DANS! er børn publikum, og samtidig frie til at bevæge sig og deltage fysisk aktivt i koreografien, mens den sker.

Læs mere

HippHopp. Uge 27: Sund og stærk. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 27 Sund og stærk side 1

HippHopp. Uge 27: Sund og stærk. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 27 Sund og stærk side 1 Uge 27: Sund og stærk Vejledning til HippHopp guider Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 27 Sund og stærk side 1 HIPPY HippHopp uge_27_guidevejl_sund og stærk.indd 1 06/07/10 10.42 Denne vejledning

Læs mere

Eleverne kan tage deres egen puls og får forståelse for intensitets-forskellen mellem moderat- og højintensitet.

Eleverne kan tage deres egen puls og får forståelse for intensitets-forskellen mellem moderat- og højintensitet. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

JUVELERNES 5. TEMAUGE, D. 1-5/10 2012

JUVELERNES 5. TEMAUGE, D. 1-5/10 2012 JUVELERNES 5. TEMAUGE, D. 1-5/10 2012 KROP OG BEVÆGELSE Efter en lang pause med temaugerne sommeren over, var det nu tid til vores femte temauge, som var læreplanspunktet Krop og bevægelse. MANDAG: Vi

Læs mere

HippHopp. Uge 26: Eventyr. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Eventyr side 1

HippHopp. Uge 26: Eventyr. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Eventyr side 1 Uge 26: Eventyr Vejledning til HippHopp guider Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Eventyr side 1 HIPPY HippHopp uge_26_guidevejl_eventyr.indd 1 06/07/10 10.43 Denne vejledning er et supplement

Læs mere

Aktive Lege. Kom godt i gang med Kids Walk

Aktive Lege. Kom godt i gang med Kids Walk Aktivitetshæfte Kom godt i gang med Kids Walk Her er et par ideer til, hvordan I kan gøre Kids Walk mere varieret og samtidig få trænet børnenes balance, koordination, reflekser og samarbejdsevne. Børneulykkesfonden

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Vuggestue Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid

Læs mere

Stræk og bøj et eventyr

Stræk og bøj et eventyr Stræk og bøj et eventyr Lærerark Om undervisningen i Tivoli: Undervisningen i Tivoli varer 90 min. Vi varmer kroppen let op og skifter så mellem dans, bevægelse og refleksion, således at eleverne udforsker

Læs mere

[ E-KATALOG ] POWERPAUSER

[ E-KATALOG ] POWERPAUSER [ E-KATALOG ] POWERPAUSER Powerpauser er ideer til den gode pause. Den gode pause hjælper med at genoprette den mentale energi, som har betydning for, at eleverne kan holde koncentrationen. Med disse powerpauser

Læs mere

Krop og bevægelse Indsatsområde

Krop og bevægelse Indsatsområde Krop og bevægelse Indsatsområde 2016-2017 Dagtilbuddet skal gennem brugen af digitale redskaber fremme børnenes udvikling og læring. Gennem brug af digitale redskaber i det pædagogiske arbejde er det målet;

Læs mere

Trivsel Faglighed Bevægelse

Trivsel Faglighed Bevægelse Temaugen uge 41 fra d.6 til d.9. oktober 2014 1 Med Hjertet i Skolen Trivsel Faglighed Bevægelse Temaugen uge 41 Man. 6. oktober 2 HJERTERUMMET Hjerterummet - en hjertevarm pause Hjerterummet er et sted,

Læs mere

gren de skal vælge. Der er mange valg og et øget pres til at skulle præstere og gøre vores bedste. Vi har som mennesker en trang til at kontrollere

gren de skal vælge. Der er mange valg og et øget pres til at skulle præstere og gøre vores bedste. Vi har som mennesker en trang til at kontrollere 61 Slip kontrollen - Temaaften / TEEN EQUIP / Side 1 af 6 61 Slip kontrollen Introduktion til denne Temaaften Vi lever i et samfund, hvor der er mange muligheder Mange oplever, at der er mange ting at

Læs mere

HippHopp. Uge 2: Her bor jeg. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Her bor jeg side 1

HippHopp. Uge 2: Her bor jeg. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Her bor jeg side 1 Uge 2: Her bor jeg Vejledning til HippHopp guider Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_guidevejl_herborjeg.indd 1 06/07/10 09.32 Denne vejledning er et supplement

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30: Venner. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30: Venner. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Venner side 1 Uge 30: Venner Vejledning til HippHopp guider Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Venner side 1 HIPPY HippHopp uge_30_guidevejl_venner.indd 1 06/07/10 10.41 Denne vejledning er et

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Opvarmningsleg - Ståtrold. Opvarmningsleg - Ram minuttet OPVARMNING OPVARMNING

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Opvarmningsleg - Ståtrold. Opvarmningsleg - Ram minuttet OPVARMNING OPVARMNING Nr.999 Alder: 9-99 år - Tid: 10 min. Nr.9991 Alder: 9-99 år - Tid: 10 min. Opvarmningsleg - Ram minuttet 3-99 Deltagerne løber af sted uden ur. Opgaven er at komme tilbage fra en lunte/løbetur i området

Læs mere

ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE. Zangenbergs Teater. Af Louise Holm

ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE. Zangenbergs Teater. Af Louise Holm ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE Zangenbergs Teater Af Louise Holm ØRERNE I MASKINEN Inspirationsmateriale for 6-8 årige Inspirationsmaterialet indeholder forskellige aktiviteter og øvelser,

Læs mere

Tid til tørt tøj. Glemt tøj og garderober. Drømmedynen. Fælles fødselsdag. Sildesmagning. Nyt fra afdelingerne. Varm din medbragte mad.

Tid til tørt tøj. Glemt tøj og garderober. Drømmedynen. Fælles fødselsdag. Sildesmagning. Nyt fra afdelingerne. Varm din medbragte mad. Tid til tørt tøj Glemt tøj og garderober Drømmedynen Fælles fødselsdag Sildesmagning Nyt fra afdelingerne Varm din medbragte mad Internet Kalender Tid til tørt tøj Vores legeplads er meget våd i øjeblikket,

Læs mere

Elevernes evaluering af linjefagsundervisningen for skoleåret 2017/18

Elevernes evaluering af linjefagsundervisningen for skoleåret 2017/18 Elevernes evaluering af linjefagsundervisningen for skoleåret 2017/18 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 1.1 Formål... 3 1.2 Metode... 3 1.2.1 Dataindsamling... 3 2. Analyse af spørgeskemaundersøgelsen...

Læs mere

Skolebesøg giver nye medlemmer blandt minoritetsunge

Skolebesøg giver nye medlemmer blandt minoritetsunge Skolebesøg giver nye medlemmer blandt minoritetsunge Danseforeningen Global Kidz udfordrer elever i en tryg ramme, og skolebesøgene giver nye medlemmer særligt blandt minoritetsunge. Københavns Kommune

Læs mere

TRÆNING 1. Opvarmning (1 øvelse) Opdeling i 3 grupper. Start øvelse 1-2 og 3 (1 station) Vandpause og skift af øvelse

TRÆNING 1. Opvarmning (1 øvelse) Opdeling i 3 grupper. Start øvelse 1-2 og 3 (1 station) Vandpause og skift af øvelse TRÆNING 1 kl. 17:00 Kl. 17:05 Samling Opvarmning (1 øvelse) Tagfat (1 eller 2 fangere) - når man bliver fanget er det udenfor firkanten til træneren evt. variation med kædetagfat Kl. 17:15 Kl. 17:20 Opdeling

Læs mere

NYCIRKUS LEGE I DANSK MED FOKUS PÅ KROP, DRAMA OG LEG. Titel på øvelse: Push and pull

NYCIRKUS LEGE I DANSK MED FOKUS PÅ KROP, DRAMA OG LEG. Titel på øvelse: Push and pull NYCIRKUS LEGE I DANSK MED FOKUS PÅ KROP, DRAMA OG LEG Titel på øvelse: Push and pull Deltagere: min. 3 personer, men kan også udføres med en stor gruppe. Det vil umiddelbart være en god idé at starte i

Læs mere

INSTRUKTØRKURSUS ØV DIG TIL HVER ENESTE GANG LAD VÆRE AT REGNE MED, AT DET HELE SIDDER PÅ RYGRADEN.

INSTRUKTØRKURSUS ØV DIG TIL HVER ENESTE GANG LAD VÆRE AT REGNE MED, AT DET HELE SIDDER PÅ RYGRADEN. UNDERVISNING 1 Forberedelse. 2 Musikken. 3 Step Sheet. 4 Program for en danseaften. 5 Evaluering. 6 Vær altid opmærksom på. 7 Planlægning af en sæson. 8 Etik på dansegulvet. 9 Mine gode råd. 1 Forberedelse

Læs mere

FOrside. Hej. skal vi lære?

FOrside. Hej. skal vi lære? FOrside Hej skal vi lære? sjove skum- Bogstaver Klar til skolestart? Børneulykkesfonden, DGI og bobles vil i samarbejde med børnefysioterapeut Louise Hærvig give inspiration til at lære med kroppen og

Læs mere

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Pædagogisk læreplan for vuggestuen Pædagogisk læreplan for vuggestuen Personlige kompetencer - At udvikle og styrke sit selvvære. - At egne grænser respekteres. - At lære, at respektere andres grænser. - At udvikle og videreudvikle kompetencer.

Læs mere

Slåskultur. Kort om metoden. Pædagogiske overvejelser. Formål

Slåskultur. Kort om metoden. Pædagogiske overvejelser. Formål 92 Slåskultur Beskrevet med input fra pædagogerne Clara Juhl Hansen og Eva Gibson, Børnehuset Frugthaven, Fredensborg Kommune og pædagog Henrik Nielsen, Løvspring, Viborg Kommune BAGGRUND Struktur på aktiviteter

Læs mere

OM GRÆNSER TIL KLASSE

OM GRÆNSER TIL KLASSE UDDRAG AF STÆRKE SAMMEN 1 OM TIL 0. 3. KLASSE 2 3 Hvad er grænser? Modulet indledes med en snak om ordet grænser. Her arbejdes med elevernes forforståelse af arbejdet med at mærke sine egne grænser. Bed

Læs mere

Uge 28: Familie og arbejde. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 28 Familie og arbejde side 1 HIPPY

Uge 28: Familie og arbejde. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 28 Familie og arbejde side 1 HIPPY Uge 28: Familie og arbejde Vejledning til HippHopp guider Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 28 Familie og arbejde side 1 HIPPY HippHopp uge_28_guidevejl_familie_og_arbejde.indd 1 06/07/10 10.42

Læs mere

Skoliose-Øvelser. Sanne Kjeldsteen*

Skoliose-Øvelser. Sanne Kjeldsteen* Skoliose-Øvelser Sanne Kjeldsteen* *Jeg gør opmærksom på, at jeg hverken er fysioterapeut eller decideret fagperson. Øvelserne i denne e-bog er baseret på mine 10+ års erfaring som underviser i yoga- og

Læs mere

IDÉKATALOG HABIBI I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN.

IDÉKATALOG HABIBI I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN. IDÉKATALOG HABIBI I UNDERVISNINGEN - 7.-10. KLASSETRIN. OPGANG2 TURNETEATER vil gerne invitere dine elever med på en rejse, hvor dilemmaer fra elevernes hverdag, teaterforestilling HABIBI og elevernes

Læs mere

HippHopp. Uge 13: Min krop. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Min krop side 1

HippHopp. Uge 13: Min krop. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Min krop side 1 Uge 13: Min krop Vejledning til HippHopp guider Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Min krop side 1 HIPPY HippHopp uge_13_guidevejl_min_krop.indd 1 06/07/10 11.10 Denne vejledning er et supplement

Læs mere

Praktisk workshop i kreativ dans d.11 Marts 2013

Praktisk workshop i kreativ dans d.11 Marts 2013 Praktisk workshop i kreativ dans d.11 Marts 2013 - Ved Lene Bonde INTRODUKTION TIL KREATIV DANS Den Kreative Model 1. Opvarmning 2. Improvisation 3. Frase 4. Kreativ opgave 5. Appriciation (visning) 6.

Læs mere

Den lille Dramaskoles inspirationsmateriale

Den lille Dramaskoles inspirationsmateriale Hvorfor drama i undervisningen? Drama som metode er relevant for fagpersoner, der ønsker at arbejde med differentierede læringsmiljøer, trivsel og inklusion. Det unikke ved drama er elevernes mulighed

Læs mere

HippHopp. Uge 22: Her bor jeg. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Her bor jeg side 1

HippHopp. Uge 22: Her bor jeg. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Her bor jeg side 1 Uge 22: Her bor jeg Vejledning til HippHopp guider Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp uge_22_guidevejl_her_bor_jeg.indd 1 06/07/10 10.44 Denne vejledning er

Læs mere

Den dynamiske trio SL Østjylland. Temadag for TR og AMR og deres ledere. Velkommen!

Den dynamiske trio SL Østjylland. Temadag for TR og AMR og deres ledere. Velkommen! Den dynamiske trio SL Østjylland Temadag for TR og AMR og deres ledere. Velkommen! Hvad skal vi? Se samarbejdet mellem TR/AMR og ledelse i et nyt perspektiv. Blive klogere på muligheder og begrænsninger

Læs mere

Introduktion til legemetoder i Silkeborgen

Introduktion til legemetoder i Silkeborgen Introduktion til legemetoder i Silkeborgen Vi har uddraget det vi kan bruge fra bogen De utrolige år af Carolyn Webster-Stratton. Bogen er meget amerikansk, og derfor bruger vi kun enkelte metoder fra

Læs mere

Din tilfredshed med institutionen

Din tilfredshed med institutionen Din tilfredshed med institutionen a. Jeg er samlet set tilfreds med mit barns dag/fritidstilbud b. Der er et godt samarbejde mellem os og pædagogerne c. Jeg bliver taget med på råd i beslutninger (f.eks.

Læs mere

Som indledning til undersøgelsen af undervisningsmiljøet på Gøglerproduktionsskolen beskrives vilkårene for undersøgelsen således:

Som indledning til undersøgelsen af undervisningsmiljøet på Gøglerproduktionsskolen beskrives vilkårene for undersøgelsen således: Undervisningsmiljøvurdering Som indledning til undersøgelsen af undervisningsmiljøet på Gøglerproduktionsskolen beskrives vilkårene for undersøgelsen således: Læs Først! Det er afgørende vigtigt, at det

Læs mere

Dag 1: Sund og god skoledag (Kropsbevidsthed, fysisk aktivitet og hygiejne)

Dag 1: Sund og god skoledag (Kropsbevidsthed, fysisk aktivitet og hygiejne) Bilag 1. Aktivitetsplan for Sundhedsdagene Dag 1: Sund og god skoledag (Kropsbevidsthed, fysisk aktivitet og hygiejne) Tid Aktivitet Beskrivelse Redskaber Deltager 7.30- Forberedelse Balloner pustes op

Læs mere

LEKTIONSPLAN DIG OG DIN MOBIL 2. klasse

LEKTIONSPLAN DIG OG DIN MOBIL 2. klasse LEKTIONSPLAN DIG OG DIN MOBIL 2. klasse Formål: Formålet med forløbet for 2. klasse er at give eleverne en guide til, hvad der er god etik omkring brugen af spil som apps og mobilen/tablet som både kommunikationsform,

Læs mere

Smtte-modeller på indendørs læringsrum i vuggestuen

Smtte-modeller på indendørs læringsrum i vuggestuen Smtte-modeller på indendørs læringsrum i vuggestuen Maren Mus Maren mus. Mere alderssvarende tiltag for de yngste børn. En målrettet pædagogisk indretning af Maren mus. Barnets alsidige personlige udvikling,

Læs mere

A: Ja, men også at de kan se, at der sker noget på en sæson.

A: Ja, men også at de kan se, at der sker noget på en sæson. Interview 0 0 0 0 Interviewet indledes. I: For det første, prøv at beskrive hvad en god, ung instruktør er ifølge dig? A: Jamen, for mig er en god instruktør én, der tør tage ansvar, og én, der især melder

Læs mere

Til børn og unge Workshop d. 6/ Nyborg Heldagsskole

Til børn og unge Workshop d. 6/ Nyborg Heldagsskole Til børn og unge Workshop d. 6/2-2016 Nyborg Heldagsskole INDEN DU GÅR I GANG 3 grundlæggende trin 1 - Keep it simple (start småt) Mindfulness skal være et positivt og roligt input i løbet af skoledagen,

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Sæson 2014 / 2015. Ubberud. Gymnastik afdeling

Sæson 2014 / 2015. Ubberud. Gymnastik afdeling Sæson 2014 / 2015 Ubberud Gymnastik afdeling BØRNE - UNGDOM HOLD Piger spring/rytme 0 2 klasse Onsdag kl. 15.30 16.30 i Ubberud hallen fra 03-09-14 (NB: Tidspunktet rettet!) Hej Piger Starter vi en ny

Læs mere

Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet

Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet 0-3 år I forbindelse med vores pædagogiske arbejde med læreplaner afholder vi Status- og udviklingssamtaler med hvert

Læs mere

Handleplaner for 2. årgang.

Handleplaner for 2. årgang. Handleplaner for 2. årgang. På 2. årgang, er den anerkendende tilgang af stor værdi for os i det daglige arbejde med, og omkring børnene. Det er vores håb, at dette vil opleves, samt fungere, som en paraply

Læs mere

2. Håndtering af situationer i undervisningen

2. Håndtering af situationer i undervisningen 2. Håndtering af situationer i undervisningen Som instruktør kan du blive udfordret af forskellige situationer, som opstår i undervisningen. Nedenfor er nævnt nogle typiske eksempler med forslag til håndtering.

Læs mere

Uge 10. Emne: Venner. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 10 Emne: Venner side 1 HIPPY. Uge10_venner.indd 1 06/07/10 11.

Uge 10. Emne: Venner. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 10 Emne: Venner side 1 HIPPY. Uge10_venner.indd 1 06/07/10 11. Uge 10 Emne: Venner Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 10 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge10_venner.indd 1 06/07/10 11.26 Uge 10 l Venner Det er en dejlig frostklar vinterdag, og der er ikke

Læs mere

Nyhedsbrev Spor 4. Hverdag i Spor4

Nyhedsbrev Spor 4. Hverdag i Spor4 Nyhedsbrev Spor 4 Så kom tiden, hvor skoleårets sidste nyhedsbrev kom ud. Igennem året i Spor4 har vi delt oplevelser og lært hinanden endnu bedre at kende. Dette nyhedsbrev giver et lille indblik i vores

Læs mere

En stol for lidt (FINAL DRAFT) Klostermarkskolen 8L

En stol for lidt (FINAL DRAFT) Klostermarkskolen 8L En stol for lidt (FINAL DRAFT) af Klostermarkskolen 8L SCENE 1 HOS AFTEN Maja og Matthias står inde på Majas værelse. De er ved at sige farvel. Det har været rigtig hyggeligt idag. Ja, det har det vel..

Læs mere

KREA gruppen fra den 6/ til den 24/3-2015

KREA gruppen fra den 6/ til den 24/3-2015 KREA gruppen fra den 6/1-2015 til den 24/3-2015 Program fra den 6/1 til den 31/3-2015 6/1-2015 Nytår 13/1-2015 Snak om vinter og bagefter tegne vinter 20/1-2015 Pingviner af æggebakker 27/1-2015 Fastelavns

Læs mere

Pædagogiske læreplaner skal have fokus på hverdagen!

Pædagogiske læreplaner skal have fokus på hverdagen! Pædagogiske læreplaner skal have fokus på hverdagen! Susanne Christensen, pædagog og pædagogisk leder Børnenes Kontors Daginstitution Fra en dag i førskolegruppen, september 2016: Børnene sidder på deres

Læs mere

Logbog Frøen. Efterår Underviser: Bente Gliese Specialbørnehaven: Platanhaven

Logbog Frøen. Efterår Underviser: Bente Gliese Specialbørnehaven: Platanhaven Logbog Frøen Efterår 2017 Underviser: Bente Gliese Specialbørnehaven: Platanhaven Platanhaven Musikforløb på Frøen Fredag kl. 10.15-11.00 i fys.lokalet. Overordnet er der et ønske om at arbejde med gruppen

Læs mere

publikum. Koncentration, nærvær og rammesætning for dagen. Se hele øvelsen på

publikum. Koncentration, nærvær og rammesætning for dagen. Se hele øvelsen på Udarbejdet af Katrine Friis DAG 1 / 135 MINUTTER TID AKTIVITET INDHOLD FORMÅL EGNE NOTER 5 min. Velkommen Hvad er teater og drama, og hvad skal vi Italesættelse af at teater og i dag? Hvad tror i man skal

Læs mere

Beskrivelse: Spiller 1 afleverer bolden til spiller 2, som nu forsøger at komme forbi spiller 1 og drible over dennes baglinje.

Beskrivelse: Spiller 1 afleverer bolden til spiller 2, som nu forsøger at komme forbi spiller 1 og drible over dennes baglinje. 1:1 I FIRKANT 1 bold pr. 2 spillere 4 kegler/toppe Spiller 1 afleverer bolden til spiller 2, som nu forsøger at komme forbi spiller 1 og drible over dennes baglinje. Der skiftes ende og rollerne er nu

Læs mere

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål Føl ( g)mi g AfL e nal i s ei bs e n Mål gr uppe: 5. 6. k l as s e Føl(g) mig Føl(g) mig - Et undervisningsforløb hvor der igennem drama stilles skarpt på stemmen og kroppen som kommunikationsmidler. Målgruppe

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE I NYCIRKUS

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE I NYCIRKUS OPVARMNINGSØVELSER & LEGE I NYCIRKUS Titel på øvelse: Push and pull (Se demonstration i videomateriale) Deltagere: min. 3 personer, men kan også udføres med en stor gruppe. Det vil umiddelbart være en

Læs mere

Sådan håndterer du et forumspil!

Sådan håndterer du et forumspil! Sådan håndterer du et forumspil! En praktisk vejledning i hvordan du leder en gruppe igennem forumspil - beregnet til: Studerende Undervisere HR-ansvarlige Proceskonsulenter Peter Frandsen, Forumkonsulent

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne.

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Personlige kompetencer. - At styrke selvtillid og selvværd. - At barnet kan give udtryk for egne følelser og troen på sig selv - At børnene udviser empati

Læs mere

SUSET. Hvad giver dig et sug i maven? Hvad får dig til at opleve suset?

SUSET. Hvad giver dig et sug i maven? Hvad får dig til at opleve suset? SUSET Når det drejer sig om højder, har vi tit grænser, der skal overvindes. Overvinder vi disse grænser, kan vi få et sug i maven, fordi vi gør noget, som vi ikke troede, vi turde. Også selv om det ikke

Læs mere

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014 Overordnet tema: Overordnede mål: X Sociale kompetencer Krop og bevægelse Almene Kompetencer Natur og naturfænomener Sproglige kompetencer Kulturelle kompetencer De overordnede mål er, at den pædagogiske

Læs mere

SMTTE over eventyrforløb med fokus på sprog

SMTTE over eventyrforløb med fokus på sprog SMTTE over eventyrforløb med fokus på sprog Mål: Udvalgte målpinde fra børnehavens overordnede mål for sprog: - Udvikling af sprog og ordforråd gennem de daglige aktiviteter - At de oplever leg og glæde

Læs mere

Sådan leder du et forumspil!

Sådan leder du et forumspil! Sådan leder du et forumspil! En praktisk vejledning i hvordan du leder en gruppe igennem forumspil - beregnet til 9. eller 10. klasses elever skrevet af Peter Frandsen, Forumkonsulent p@frandsen.mail.dk

Læs mere

Bilag. Bilag 1: Cirkeldiagrammer

Bilag. Bilag 1: Cirkeldiagrammer Bilag Bilag 1: Cirkeldiagrammer Bilag 2: Uddrag af transskriberet interview Uddrag af interview vedrørende Ugeskema gennemført d. 01.04.2016 R= Praktikant (Intervieweren) D= læreren. R: Hvad er så de største

Læs mere

AEROBIC FAKTA GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN. Du kan også gå til aktiviteter, som minder lidt om aerobic f.eks. zumba, som er motion med rytme og dans.

AEROBIC FAKTA GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN. Du kan også gå til aktiviteter, som minder lidt om aerobic f.eks. zumba, som er motion med rytme og dans. AEROBIC AEROBIC Aerobic er en træningsform, som handler om at få pulsen op og sved på panden. Du laver små bevægelsesserier til musik, som gentages flere gange, så du kan mærke, at hele kroppen arbejder.

Læs mere

Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge

Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge Fastelavn. Fredag den. 28. februar afviklede vi fastelavn i SFO. Det blev som vanligt en sjov, hektisk og hyggelig dag. Børnene er jo noget oppe og køre sådan en dag, men vi har fundet en god form (syntes

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Om metoden Kuren mod Stress

Om metoden Kuren mod Stress Om metoden Kuren mod Stress Kuren mod Stress bygger på 4 unikke trin, der tilsammen danner nøglen til endegyldigt at fjerne stress. Metoden er udviklet på baggrund af mere end 5000 samtaler og mere end

Læs mere

Idrætsforløb i 1. klasse Formål. Formålet er at styrke hvert barns glæde ved idræt samt evnen og lysten til at samarbejde og bevæge sig sammen.

Idrætsforløb i 1. klasse Formål. Formålet er at styrke hvert barns glæde ved idræt samt evnen og lysten til at samarbejde og bevæge sig sammen. Idrætsforløb i 1. klasse 2016 Formål Formålet er at styrke hvert barns glæde ved idræt samt evnen og lysten til at samarbejde og bevæge sig sammen. Mål Vi arbejder hen imod kompetencemålene ved afslutning

Læs mere

Dans Indholdsplan. Mål og almene perspektiver

Dans Indholdsplan. Mål og almene perspektiver Dans Indholdsplan Mål og almene perspektiver I KE Dans dyrker vi rytmiskdans, hvor alle kan være med. Vi skal danse enkle danseserie og koreograferer selv, og bruge musikkens pulserende urkraft til at

Læs mere

SKOLEMATERIALE ABC KNUD ROMERS - ET MUSIKALSK DANSEALFABET

SKOLEMATERIALE ABC KNUD ROMERS - ET MUSIKALSK DANSEALFABET SKOLEMATERIALE ABC KNUD ROMERS - ET MUSIKALSK DANSEALFABET KÆRE LÆRER Du sidder her med skolematerialet til Knud Romers ABC et dansealfabet. I kan se forestillingen og nyde den uden forberedelse, men vi

Læs mere

Ullits Gymnastikforening

Ullits Gymnastikforening Ullits Gymnastikforening byder velkommen til en ny sæson Aktiviteter i Ullits Minihal Vi begynder i uge 37 d. 12. september 2016/2017 Hold Far/mor/barn gymnastik Tid: Mandag kl. 16.30-17.25 Alder: ca.

Læs mere

Sådan giver vi vejledning i verdensklasse Ca. 2 timer

Sådan giver vi vejledning i verdensklasse Ca. 2 timer Vejledning i verdensklasse Sådan giver vi vejledning i verdensklasse Ca. timer Det skal vi tale om i dag Vi skal tale om, hvordan vi bliver endnu bedre til at vejlede. Undervejs kommer der øvelser og eksempler

Læs mere

Meget Bedre Møder. Fordi livet er for kort til dårlige møder! En gratis e-bog udgivet af Projekt Arbejdsglæde

Meget Bedre Møder. Fordi livet er for kort til dårlige møder! En gratis e-bog udgivet af Projekt Arbejdsglæde Meget Bedre Møder Fordi livet er for kort til dårlige møder! En gratis e-bog udgivet af Projekt Arbejdsglæde Sådan går du fra Til Hvad er det bedste møde du har været til? Tænk tilbage til et rigtig godt

Læs mere

Min historie. Fra 12 år

Min historie. Fra 12 år Min historie Fra 12 år 3. Intro til læreren 4. Video og øvelse 1 Spring i tid og rum 7. Video og øvelse 2 Lav en dokumentar om livet på et asylcenter 10. Video og øvelse 3 Lav din egen livsfortælling Intro

Læs mere

Skyde opgaver. Indtage Skydestilling

Skyde opgaver. Indtage Skydestilling Skyde opgaver Ideer til forskellige skydeøvelser, som træner forskellige aspekter Stress/spænding Tennis-skydning, 2 og 2 skyder match, hver sin skive. Skyde på kryds, to og to, på samme skive Koncentration

Læs mere

Bonus fag/ Valgfag Emne: Legestue

Bonus fag/ Valgfag Emne: Legestue Bonus fag/ Valgfag Emne: Legestue Målgruppe: SFO alder 6-9 år Opgave/problembeskrivelse : Kevin og Christian Vores problemstilling er, at børn er for meget inden for og det er ikke sundt, fordi man skal

Læs mere

Hashøj IF Gymnastik * Skælskør Landevej 28 * 4200 Slagelse * Tlf.:

Hashøj IF Gymnastik * Skælskør Landevej 28 * 4200 Slagelse * Tlf.: Puls og styrke Dag: Mandag Kl.: 18.30-20.00 i bevægelseshuset. Holdet er både for mænd og kvinder. Her er drøn på. Vi giver den gas, laver aerobicserier, går på steppen med høj puls, hopper og laver effektive

Læs mere

Kursusmappe Uge 24: Superhelte og prinsesser

Kursusmappe Uge 24: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Uge 24: Superhelte og prinsesser Vejledning til HippHopp guider Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 24 Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp uge_24_guidevejl_superhelte_og_prinsesser.indd

Læs mere

DRONNINGLUND GYMNASTIKFORENING. Vi har sæsonopstart i uge 36, og glæder os til at se dig!

DRONNINGLUND GYMNASTIKFORENING. Vi har sæsonopstart i uge 36, og glæder os til at se dig! DRONNINGLUND GYMNASTIKFORENING Vi har sæsonopstart i uge 36, og glæder os til at se dig! Om Dronninglund Gymnastikforening 2 Dronninglund Gymnastikforening er en forening med omkring 250 medlemmer. Vi

Læs mere

Mandag 16.30-17.30 Hal 2 Instruktører: Ann Louise og Claus (start uge 36)

Mandag 16.30-17.30 Hal 2 Instruktører: Ann Louise og Claus (start uge 36) Piger 3-5. Klasse: Elsker du at vende på hovedet? Har du lyst til at stå på hænder, slå flik-flak, lave saltoer og en masse vejrmøller? Så er dette holdet for dig. Holdet er for friske piger, som har lyst

Læs mere

Pædagogisk læreplan 0-2 år

Pædagogisk læreplan 0-2 år Barnets alsidige personlige udvikling: Overordnet mål: Barnet skal vide sig set og anerkendt. Barnet oplever at møde nærværende voksne med engagement i dets læring, udvikling og liv. At barnet oplever

Læs mere

9 SJOVE. Nemme og anderledes aktiviteter, hvor cykelslanger indgår i flere af disse

9 SJOVE. Nemme og anderledes aktiviteter, hvor cykelslanger indgår i flere af disse 9 SJOVE Nemme og anderledes aktiviteter, hvor cykelslanger indgår i flere af disse Samarbejde vil være omdrejningspunktet for de 7 lege i kompendiet. Aktiviteterne kan foregå både inde- og udendørs og

Læs mere