Referat af borgermøde den 9. marts 2011, Holeby - Holebyhallen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat af borgermøde den 9. marts 2011, Holeby - Holebyhallen"

Transkript

1 Femern Bælt danske jernbanelandanlæg Referat af borgermøde den 9. marts 2011, Holeby - Holebyhallen Indledning Der var ca. 130 fremmødte ud over de tilstedeværende repræsentanter fra Banedanmark. Selve mødet varede fra kl til ca Før mødet, i pausen og efter mødet var det muligt for deltagerne at tale med repræsentanter fra Banedanmark og få svar på konkrete spørgsmål om projektets nuværende stade og indhold. Der var meget stor interesse for denne mulighed. Første del af mødet var oplæg fra områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller med gennemgang af det overordnede projekt, det lokale forløb, støj samt projektets perspektiver og økonomiske rentabilitet. Efter pausen var der debat i ca. 35 minutter. Mødeleder var journalist Kurt Strand. Martin Munk Hansen sluttede af og opfordrede deltagerne til at henvende sig til Banedanmark på mail, telefon eller brev med synspunkter til projektet. Han fortalte om den videre proces, som er Offentlig høring indtil 10. april Høringsnotat medio august Endelig miljøredegørelse og oplæg til politisk beslutning ultimo 2011 Anlægsarbejde tidligst fra 14/ 15 Ibrugtagning af Femern Bælt forbindelsen 2020 Martin Munk Hansen opfordrede til brug af det dynamiske kort på Banedanmarks hjemmeside, hvor projektet i detaljer kan ses.

2 Referat af debatten Nedenfor er spørgsmål, kommentarer og svar fra debatten refereret. Rækkefølgen er redigeret, således at de enkelte spørgsmål, kommentarer og svar er rubriceret i forhold til nogle overordnede temaer. Station syd for Holeby Kristian Stokholm, Holeby Lolland Falster Airport ligger i nærheden. En banegård vil bringe mere trafik til lufthavnen. Kurt Strand, ordstyrer Er det noget, der indgår i Banedanmarks prognoser? Det vil det kunne være. Vi skal nok have lidt flere oplysninger om, hvor meget benyttet lufthavnen er. Poul Madsen, Grønt Center, Holeby Hvordan kan jeg påvirke processen bedst muligt til at få en station? Jeg repræsenterer en virksomhed og et set up, der hedder Videncenter Råhavegård, hvor vi er afhængige af at kunne få indpendling i fremtiden. Vi har ca arbejdspladser, hvor hovedparten er videnskabeligt personale og kan forvente en indpendling f.eks. fra København og andre uddannelsesbyer. Det kan være af vital betydning, at f.eks. nyuddannede nemmere kan komme til vores lokalområde, fordi vi nok ikke i første hug kan få dem til at bosætte sig i lokalområdet. Vi har behov for en station i vores nærområde. Du kan gøre det, du i høj grad gør: skabe arbejdspladser i lokalområdet. Og vil du gøre det endnu bedre, skal du skabe arbejdspladser tæt på stationen. Der er 4-5 km fra stationen til din arbejdsplads, og det er en afstand, man ikke lige går. Det afgørende er, at der er aktiviteter i det kommende stationsområde. Der skal skabes så megen aktivitet som muligt, så vi kan få nogle nye kunder. Men det er jo også det, du er i gang med. Henrik Eriksen, Holeby, lokomotivfører Jeg er slet ikke i tvivl om, at stationen kommer. Når vi får bedre tog fra Tyskland, kommer der endnu flere passagerer. Jeg ville gerne have stationen over på den anden side, så tilkørselsvejen kommer fra den anden side. For vi har flyvepladsen og Rødby på den anden side. (Henrik Eriksen forklarer detaljer om lokale busruter, placering af cykelsti mv., red.) Vil du ikke godt skrive det ind til os? Det vil være et rigtig godt høringssvar. Det lyder som om, der er nogen, der ved mere end os. Dorthe Hansen, Holeby Der er meget få afgange fra Rødby. Hvordan beregner man antal passagerer? Vi har taget afsæt i, hvordan en tilsvarende station med en tilsvarende betjening ville være andre steder i Danmark. Derfor kan vi komme op på 800 passagerer om dagen i vores beregningsgrundlag. Vi sætter det så i perspektiv til det antal passagerer, der er i Rødby om dagen. Når vi lader 800 passagerer indgå i regnestykket, har vi taget højde for, at Rødby ikke er voldsomt godt betjent.

3 Kurt Strand, ordstyrer Så I regner ind, at man laver en bedre betjening og dermed genererer flere passagerer? Ja. Anders Skov Jeg mener ikke, at Holeby er det rigtige sted. Stationen skal placeres, hvor infrastrukturen passer bedst. Jeg tror ikke på, at jeres nødstation bliver brugbar. En passende placering vil være omkring Døllefjelle, hvor der i forvejen er infrastruktur og en station. Vi har undersøgt syv stationsplaceringer, og Ladhavevej ligger tættest på et befolket område. Jo længere, vi kom væk fra Rødby, Rødbyhavn, Holeby, jo mindre kunne det betale sig at lave en station. Vi har valgt Ladhavevej, fordi vi i forvejen skal investere i en nødstation. Hanne Møller, formand for Femern Bælt Erhverv, Guldborgsund Kommune Jeg er glad for, at der er kommet så mange i aften. Der er lige så mange som i de store købstæder Næstved og Nykøbing. Det vidner om meget stor interesse for sagen. I Banedanmarks oplæg står der, at projektet skal være med til at skabe egnsudvikling. Afhænger de regionale fordele af, at Lolland får en station? Det er ikke os, der har regnet på egnsudviklingskoncepterne. Men alt andet lige vil en station være med til at styrke grundlaget for en udvikling på Lolland. Stig Vestergård, borgmester, Lolland Kommune Ligger placeringen fast, eller kan man som der har været tale om flytte den op i nærheden af Højbygård, hvor der er lidt bedre infrastruktur? Netop stationsplaceringen har vi drøftet med både kommunen og Femern Bælt. Alt taget i betragtning, tror jeg, det er dér, vi mener, den ligger bedst. Stig Vestergård, borgmester, Lolland Kommune Kommunen forpligter sig til byudvikling i forbindelse med stationen. Så det er klart, at det havde været lettere, hvis stationen enten lå ved Rødby eller i nærheden af Holeby. Nu ligger den midt i. Men det får vi selvfølgelig løst. Jeg synes, at er positivt med jeres udmeldinger omkring udvikling. Og at stationen står nævnt overalt, som en station Syd på Lolland. Hvis vi skal have nogen gavn af den faste forbindelse på Lolland, skal vi kunne bruge togforbindelsen og det kan vi kun, hvis der er en station. Når vi har møder med de tyske kolleger i Femern Bælt Kommitéen taler vi utroligt meget om et fælles arbejdsmarkedsområde, fælles turismeområde, fælles udviklingsområde. Derfor er lokalbanen vigtig lokalbanen for Lübeck, Lolland Syd til Nykøbing. Det vil jeg meget gerne have, I holder fast ved. Og jeg tror selvfølgelig, at når ministeren siger, at stationen kommer, så kommer den selvfølgelig også. Vi skal se på, hvad der er til gavn for de mange. Så vi må både se på, hvilken gavn man kan have af det her, men også på den gene, det har for andre rejsende. I sidste ende er det en politisk beslutning. Og jeg er ikke i tvivl om, at vi kommer til at bære begge løsninger med langt frem i projektet. Det er ikke noget, Banedanmark beslutter - om stationen kommer eller ej.

4 Togbetjening i anlægsperioden Klaus Madelung Hvorledes vil Banedanmark opretholde betjeningen af Rødbyfærge Station i anlægsfasen? Der vil formentlig være en krydsning mellem arbejdet på en motorvej og en eksisterende banelinje? Sammen med Femern A/S planlægger vi, hvordan det kommer til at se ud. På et eller andet tidspunkt er der ikke mere togbetjening så vil der være busbetjening. Vi ved ikke hvornår, endnu. Linjeføring Jesper Simonsen, Bursø Det er en fastslået kendsgerning, at det ekstra spor skal placeres syd for det nuværende spor. Hvad er årsagen til det? Broerne er bygget til, at der kommer et ekstra spor dér. Og vi har også arealet på den side af banen. Støj og værdiforringelse Jesper Simonsen, Bursø I har nævnt, at der er ganske få og små eksproprieringer i Lolland Kommune. Hvad med den værdiforringelse, der sker, hvis man har en ejendom tæt på banen? Èn ting er, at det ikke kan sælges nu. Så er vi da helt sikre på, at det ikke kan sælges i fremtiden. Er der nogen kompensation? Hvis der bliver taget noget af ens jord, er der kompensation, som bliver fastsat af ekspropriationskommissionen. Hvis man ikke får taget noget af sin ejendom, eller hvis det er marginalt, man bliver berørt, får man ikke særlig kompensation, fordi der kommer en jernbane i nærheden. Støjen, som jernbanen skaber, vil vi her i kommunen afhjælpe ved at udskifte vinduer. Claus Haugaard, Kjærstrup Landbrug Jeg har 4 medarbejdere, og vi kommer til at ligge tæt op til banen med en erhvervsvirksomhed. Der kommer hverken støjvold eller andet, der kan skærme for støjen. Hvad kan vi gøre? Når godstogene kører forbi, vil der komme en decibel på 80 ind i bygningerne. Når de nuværende tog kører forbi, kan vi ikke snakke sammen. Nu vil der komme tog mange gange i timen. Vil I gøre noget? Vi henholder os til de regler, som er på området. Det er vi nødt til, for ellers kan vi ikke sætte grænser på nogen områder. Reglerne vedrører steder, hvor der bor mennesker. Hvis du har en erhvervsvirksomhed og kan påvise, at du får et tab, har du en chance for at få erstatning. Afbødning af gener i forhold til støj, vibrationer, natur, kultur og rekreative interesser Marie-Pierre Boel Andrésen, Kjærstrup Hovedgård

5 Kjærstrup Hovedgård er den ejendom, som bliver mest belastet på hele strækningen mellem Ringsted og Holeby, hvad angår støj fra den dobbeltsporede jernbane, vibrationer i anlægsfasen, påvirkning på landbruget, ekspropriation og påvirkning af det rige dyreliv og fauna. Kjærstrup Hovedgård er en fredet ejendom fra 1200-tallet og har stor kulturhistorisk værdi hvilket også er påvist i Miljøredegørelsen. (Marie-Pierre Boel Andersen fortæller og viser på kort, hvordan gården og bygninger ligger placeret i forhold til jernbanen og fortæller bl.a. at jernbanen ligger på en 4 meter høj dæmning). Støjen fra volden vil sprede sig over et stort område, som også vil påvirke skoven nordfor, ved Høvænge Skov, som er rekreativt område med mange tur-gængere. Ca. 103 hektar vil blive påvirket af støjen. Hvis jernbanen var nedgravet, ville 18 hektar blive påvirket af støjen. Det er en enorm forringelse af værdien af landbruget og ejendommen. Også vibrationer i anlægsfasen vil påvirke, bla. når der skal nedrammes spuns på en strækning på 800 meter langs jernbanen. Jeg vil være bange for, at vibrationerne kommer til at påvirke den gamle fredede hovedbygning, hvor kældrene er fra 1200-tallet. Hovedbygningen er 200 meter fra jernbanen, og den fredede voldgrav ligger 150 meter fra jernbanen. Jeg tror ikke, at hovedbygningen kan holde til vibrationerne især ikke kældrene, som allerede nu er påvirkede. Hvad gøres der for at forhindre, at det får så store konsekvenser for området, i betragtning af, at det har så stor kulturhistorisk værdi? Der er ikke skrevet noget som helst i Miljøredegørelsen om, hvad man vil gøre for at afbøde og hjælpe. Vi vil gøre det samme som ved alle andre ejendomme, der ligger i nærheden af banen: Hvis man overskrider støjgrænserne, vil vi tilbyde facadeisolering. Det mener jeg ikke, vi gør her, for det ligger for langt væk fra banen. Hvis der er risiko for, at anlægsarbejdet vil kunne give vibrationsskader, vil arbejdet blive planlagt efter det. Hvis der er følsomme bygninger i nærheden, vil vi ved et sådant arbejde opsætte målere på ejendommen og sørge for, at vi ikke overskrider dét, som ejendommen kan tåle. Så det er klart, at der vil blive taget helt særlige hensyn, hvis der er risiko for beskadigelse af naboejendomme. Vi registrerer løbende, bl.a. med foto, meget omhyggeligt før vi går i gang. Det er også for vores egen skyld. For vores erfaring er, at mange finder revner i huset som måske har været der tidligere, og som de måske tilskriver vores arbejde. Vi har en interesse i at dokumentere, og vi har en interesse i, at der ikke sker skader på grund af det vi laver. Kurt Strand, ordstyrer Hvad gør man, når banen er bygget og togene er begyndt at køre, og man konstaterer, at togene støjer mere, end man var blevet fortalt? Støbeskyttelsen er baseret på beregninger. Det mest restriktive kriterium er en gennemsnitsstøj hen over døgnet. Den kan man ikke måle den er et gennemsnit af mange forskellige togpassager.

6 Hvis togtrafikken ændrer sig, og der sker ændringer i forudsætningerne, gennemfører vi med 5 års mellemrum et program i hele Danmark, hvor vi analyserer støjkonsekvenserne ved banen det bliver også gjort for vejene. Her ser man, om der skal laves nogle tiltag for at forbedre forholdene. Marie-Pierre Boel Andrésen, Kjærstrup Hovedgård I Miljøredegørelsen står der, at den enorme konsekvens, som denne jernbane kommer til at få ikke kun for Kjærstrup Hovedgård, men for hele arealet fra Ringsted til Rødby kun er en moderat påvirkning for det kulturelle miljø. Hvad skal der til for, at det bliver mere end en moderat påvirkning? Hvilken slags byggeri skal det være for at udgøre en mere end moderat påvirkning? Dette har enorme konsekvenser for landskabet ned gennem Danmark. Hvis der er meget sjældne dyr, sjældne biotoper, er vi ude i svære påvirkninger. Hvis vi kører henover en gravhøj, er det svære påvirkninger. Det kommer an på, hvilket emne man har fat i, om påvirkningen er svær eller moderat. Det er skøn, vi har fået udført af rådgiverfirmaer. Og det er baseret på, hvordan man i øvrigt udfører sådanne skøn. Henrik Eriksen, lokomotivfører Siden 65 har vi trukket godstog på tons igennem Kærstrupskoven før I var chefer dernede. Det behøver ikke at blive værre fremover. Da vi kørte, rumlede godsvognene meget mere. I dag kører vi med containervogne, dobbelt-boogie. Nu kommer der også el-maskiner. Så i forhold til, hvad I har hørt før, vil skinnestøjen være den samme, men støjen fra dieselmaskinerne vil ikke være der fremover. Krydsningsstationen ved dig (Kjærstrup Hovedgård, red.), hvor vi bremser ned, bliver passé. Fremover bliver det dem, der bor ved Ladhavevej, der kommer til at høre det i stedet for. Marie-Pierre Boel Andrésen, Kjærstrup Hovedgård Jeg er bekymret for, at togene kommer til at køre hurtigere end de godstog, der kørte tidligere. De er også meget længere 125 meter lange de godstog, der kommer til at køre. Så de passerer over en lang periode, og støjen vil være vedvarende over længere tid De er meget længere. De vil ikke komme til at køre hurtigere maksimalt 120 km i timen. Men de kan blive 750 meter lange og også helt op til 1 km lange. Det er en væsentlig parameter i vores beregninger: Hvor lange godstogene er. På fælles EU-plan er der planer om at få godstogenes bremser udskiftet. I øjeblikket fungerer de på de fleste godsvogne ved, at man presser en støbejernsklods ind på hjulfladen. Det får hjulet til at blive meget ru og ujævn. Og dét, der giver støjen, er kontakten mellem hjul og skinner. Støjen bliver meget værre, når hjul eller skinne er ujævne. Siden 2006 er der på alle nye godsvogne en anden slags bremseklodser af kompositmateriale, som ikke ødelægger hjulfladen. Og der er i EU stærkt pres på, at også eksisterende vogne skal ændres. Det har vi ikke på nogen måde regnet ind i, hvordan støjudsendelsen vil være. Men vi har en forventning om, at det er gennemført i midten af 20 erne eller i 30 erne. Det vil give et markant fald i støjudsendelsen fra godstogene. Marie-Pierre Boel Andrésen, Kjærstrup Hovedgård Vi har et rigt dyreliv omkring banen. Togene rammer i øjeblikket mange af dåvildtet, som krydser.

7 Iben Marcus-Møller Vi laver derfor en stor faunapassage, netop ved Kjærstrup. Og der laves ledelinjer, så dyrene kan finde derhen. Opfølgning på vibrationer og støj Kurt Knutsen Kan man, når jernbanen er bygget, følge op på støjgener og skader på bygninger? Kan man tage det op løbende, når banen ligger der? Vi ligger ligesom Kærstrupvej meget tæt på (ved Sognevejen). Hvis det støjer meget mere fra banen - hvis skinnerne er blevet ujævne eller ru for eksempel kan man henvende sig til Banedanmark, som vil håndtere det. Det er ikke muligt at sætte trafikmængden ned. Men den generelle trafikudvikling ser vi på i en landsdækkende kortlægning hvert 5. år. Og hvis der er sket store ændringer, beslutter man, om der skal tages et initiativ for at rette op på generne. Kurt Knutsen Hvis det efterfølgende, når banen er bygget, viser sig, at der er så mange rystelser, at det kan skade bygninger. Er det noget, man kan tage op? Det kan man. Men det er ikke vores erfaring, at det sker. De rystelser, vi taler om, kan have komforteffekter. Men det skal være meget, meget svage bygninger, for at det kan have bygningsskadende effekt. Gener i anlægsfasen Claus Haugaard, Kjærstrup Landbrug Hvordan skal jeg drive det landbrug, jeg er chef for, når I lukker for gennemkørsel på Kærstrupvej og inddrager vores markveje eller fjerner dem for gennemkørsel et halvt til et helt år frem? Laver I biveje ved siden af, som vi kan køre på, eller skal vi hele vejen rundt hver gang? Jeg er ikke inde i den lokale geografi. Men det er selvfølgelig sådan, at du skal kunne drive dit landbrug. Og hvis det er nødvendigt at lave en midlertidig vej, så laver man det. Forurening Klaus Madelung Hvad er planen med de eksisterende banearealer, der bliver i overskud? Og hvad gør man ved en evt. forurening, der er på arealerne? Generelt skal man håndtere overskudsjord efter gældende regler. Og det afhænger bl.a. af, hvad området skal bruges til efterfølgende. I dette område (Orehoved-Holeby, red.) bliver der ikke rigtig noget i overskud, for her benytter vi den eksisterende jernbane og bruger mere areal til at lægge et spor på. Der er ikke taget stilling til, hvad området i Rødbyhavn skal bruges til. Broer og andre bygværker

8 Erik Rasmussen Hvorfor graver man ikke bare skinnerne ned i stedet for at forhøje viadukterne? Det kan man gøre nogle steder. Når vi skal bruge mere plads, har vi mulighed for at forhøje broen, grave skinnerne ned eller udskifte broen. Det er en individuel vurdering ved hver enkelt lokalitet. Det er ikke altid så enkelt at grave skinnerne ned bl.a. fordi man risikerer at komme ned til fundamentet på bygværket. Det er også afhængigt af, hvad tilstanden af bygværket er. Hvis det alligevel snart skal udskiftes, gør vi det. Kurt Knutsen Der er placeret regnvandsbassiner langs banen. Hvordan er de udformet? Er det åbne bassiner eller rør? Det er vi ikke færdige med at planlægge endnu. De ligger kun som skitser. Det er noget af det, vi samarbejder med kommunerne om. Der er forskellige ønsker i forskellige kommuner til, hvordan de skal se ud. Og man vil sikkert også kunne samarbejde med lodsejerne. Kurt Knutsen Bassinerne på min ejendom er meget uhensigtsmæssige i forhold til skel. Iben Marcus-Møller Skriv det til os. Det er en af de ting, vi rigtig gerne vil vide. Tidsplan Spørger (Unavngiven) Hvornår går man i gang? Her er tidslinjen: Offentlig høring indtil 10. april Høringsnotat medio august Endelig miljøredegørelse og oplæg til politisk beslutning ultimo 2011 Anlægsarbejde tidligst fra 14/ 15 Ibrugtagning af Femern Bælt forbindelsen 2020

Elektrificering af Esbjerg-Lunderskov

Elektrificering af Esbjerg-Lunderskov Elektrificering af Esbjerg-Lunderskov Referat af borgermøde d. 9. april 2013, Bramming Kultur & Fritidscenter, Esbjerg Kommune Indledning Der var 37 fremmødte ud over de tilstedeværende fra Banedanmark.

Læs mere

Borgermøde i Nørre Alslev Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller

Borgermøde i Nørre Alslev Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller Femern Bælt danske jernbanelandanlæg Borgermøde i Nørre Alslev 30.03.2011 Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projektet

Læs mere

Borgermøde i Eskilstrup Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller

Borgermøde i Eskilstrup Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller Femern Bælt danske jernbanelandanlæg Borgermøde i Eskilstrup 16.03.2011 Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projektet

Læs mere

Referat af borgermøde den 23. februar 2011, Næstved - Herlufsholm Idrætscenter (Hæfte 2)

Referat af borgermøde den 23. februar 2011, Næstved - Herlufsholm Idrætscenter (Hæfte 2) Femern Bælt danske jernbanelandanlæg Referat af borgermøde den 23. februar 2011, Næstved - Herlufsholm Idrætscenter (Hæfte 2) Indledning Der var ca. 140 fremmødte ud over de tilstedeværende repræsentanter

Læs mere

Borgermøde i Næstved. Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller

Borgermøde i Næstved. Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller Femern Bælt danske jernbanelandanlæg Borgermøde i Næstved 23.02.2011 Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projektet

Læs mere

Borgermøde i Vordingborg Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller

Borgermøde i Vordingborg Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller Femern Bælt danske jernbanelandanlæg Borgermøde i Vordingborg 22.03.2011 Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projektet

Læs mere

Borgermøde i Kastrup. Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller

Borgermøde i Kastrup. Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller Kapacitetsudvidelse på Øresundsbanen Borgermøde i Kastrup 07.06.2011 Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projektet

Læs mere

Dagens program. Kl. 19.00 ca. 21.00. Præsentation af projektet og dets lokale påvirkninger

Dagens program. Kl. 19.00 ca. 21.00. Præsentation af projektet og dets lokale påvirkninger Femern Bælt danske jernbanelandanlæg Borgermøde i Holeby 09.03.2011 Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projektet

Læs mere

Ny bane Hovedgård-Hasselager

Ny bane Hovedgård-Hasselager Ny bane Hovedgård-Hasselager Aarhus Kommune Solbjerghallen, 18. januar 2018 Aftenens program Kl. 19.00 ca. 22.00 Præsentation af projektet og dets lokale påvirkninger Pause med mulighed for besøg i spørgehjørner

Læs mere

Borgermøde i Nykøbing Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller

Borgermøde i Nykøbing Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller Femern Bælt danske jernbanelandanlæg Borgermøde i Nykøbing 02.03.2011 Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projektet

Læs mere

Referat fra borgermøde om Elektrificering og hastighedsopgradering Fredericia-Aarhus Borgermødet blev afholdt den 23. maj 2017 på rådhuset i Horsens.

Referat fra borgermøde om Elektrificering og hastighedsopgradering Fredericia-Aarhus Borgermødet blev afholdt den 23. maj 2017 på rådhuset i Horsens. Høring Horsens 23/5-2017 Referat fra borgermøde om Elektrificering og hastighedsopgradering Fredericia-Aarhus Borgermødet blev afholdt den 23. maj 2017 på rådhuset i Horsens. Der var 49 fremmødte til mødet

Læs mere

Ny bane København-Ringsted og Ringsted-Femern Banen - en del af fremtidens jernbane

Ny bane København-Ringsted og Ringsted-Femern Banen - en del af fremtidens jernbane Ny bane København-Ringsted og Ringsted-Femern Banen - en del af fremtidens jernbane Geoteknisk Forening 19.03.2015 Præsenteret af anlægschef Klaus S. Jørgensen, Ringsted-Femern Banen 1 Banedanmark hvem

Læs mere

Udbygning af Ringsted-Femern Banen Ekspropriationsmøde i Næstved

Udbygning af Ringsted-Femern Banen Ekspropriationsmøde i Næstved Udbygning af Ringsted-Femern Banen Ekspropriationsmøde i Næstved Ringsted-Femern Banen 3.maj 2018 1 Dagsorden 1. Velkommen 2. Generelt om Ringsted-Femern Banen 3. Arealerhvervelse 4. Eldrift og beplantning

Læs mere

Elektrificering og hastighedsopgradering Fredericia Aarhus

Elektrificering og hastighedsopgradering Fredericia Aarhus Elektrificering og hastighedsopgradering Fredericia Aarhus Fredericia og Vejle kommuner Borgermøde i DGI Huset i Vejle d. 24. maj 2017 Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projektet og dets

Læs mere

BORGERMØDE OPGRADERING AF SYDMOTORVEJEN SAKSKØBING-RØDBYHAVN MARIBO HALLERNE, 13. MARTS 2012

BORGERMØDE OPGRADERING AF SYDMOTORVEJEN SAKSKØBING-RØDBYHAVN MARIBO HALLERNE, 13. MARTS 2012 BORGERMØDE OPGRADERING AF SYDMOTORVEJEN MARIBO HALLERNE, 13. MARTS 2012 PROGRAM 19.00 Velkomst Lolland Kommunes borgmester Stig Vestergaard 19.10 Introduktion Ulrik Larsen, Vejdirektoratet 19.15 Præsentation

Læs mere

Idefasehøring. - Debatoplæg. Niveaufri udfletning Vigerslev

Idefasehøring. - Debatoplæg. Niveaufri udfletning Vigerslev Idefasehøring - Debatoplæg Niveaufri udfletning Vigerslev Idefasehøring Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk ISBN: 978-87-7126-225-4 Forord Med den politiske aftale

Læs mere

Ringsted-Femern Banen Arkæologi på Banen

Ringsted-Femern Banen Arkæologi på Banen Ringsted-Femern Banen Arkæologi på Banen 1 Sverige Danmark Ringsted København Øresund Malmö Næstved Vordingborg Nykøbing F Femern Bælt Rødby Havn Puttgarden Tyskland Lübeck Signaturer Ringsted-Femern Banen

Læs mere

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Elektrificering Esbjerg-Lunderskov

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Elektrificering Esbjerg-Lunderskov Idéfasehøring - Debatoplæg Elektrificering Esbjerg-Lunderskov Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk/esbjerg-lunderskov ISBN: 978-87-7126-141-7 Forord Med den politiske

Læs mere

Elektrificering og Hastighedsopgradering Fredericia Aarhus

Elektrificering og Hastighedsopgradering Fredericia Aarhus Elektrificering og Hastighedsopgradering Fredericia Aarhus Aarhus Kommune Borgermøde i Ceres Park og Arena d. 29. maj 2017 Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projektet og dets lokale påvirkninger

Læs mere

Referat af borgermøde den 30. marts 2011, Nørre Alslev - Nørre Alslevhallen

Referat af borgermøde den 30. marts 2011, Nørre Alslev - Nørre Alslevhallen Femern Bælt danske jernbanelandanlæg Referat af borgermøde den 30. marts 2011, Nørre Alslev - Nørre Alslevhallen Indledning Der var ca. 105 fremmødte ud over de tilstedeværende repræsentanter fra Banedanmark.

Læs mere

Opgradering Hobro Aalborg, nedlæggelse af overkørsel i Ellidshøj

Opgradering Hobro Aalborg, nedlæggelse af overkørsel i Ellidshøj Referat 07.02.2012 Opgradering Hobro Aalborg, nedlæggelse af overkørsel i Ellidshøj Der var ca. 80 fremmødte ud over de tilstedeværende repræsentanter fra Banedanmark. Selve mødet varede fra kl. 19.00

Læs mere

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Elektrificering Køge Nord - Næstved

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Elektrificering Køge Nord - Næstved Idéfasehøring - Debatoplæg Elektrificering Køge Nord - Næstved Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk ISBN: 978-87-7126-184-4 Forord Som led i et større elektrificeringsprogram

Læs mere

Lolland Kommune: 12. Nystedvej (stiunderføring) 13. Højminde (markvejsunderføring) 14. Kjærstrup ("den gamle roebaneviadukt")

Lolland Kommune: 12. Nystedvej (stiunderføring) 13. Højminde (markvejsunderføring) 14. Kjærstrup (den gamle roebaneviadukt) Til kamp for stier og småveje! Nedenstående opgørelse bragtes i Folketidende d. 15. oktober 2011. Den opregner 11 mindre veje og 3 stier, der ikke overlever den påtænkte udbygning af jernbanen over Lolland

Læs mere

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Hastighedsopgradering Østerport - Helsingør

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Hastighedsopgradering Østerport - Helsingør Idéfasehøring - Debatoplæg Hastighedsopgradering Østerport - Helsingør Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk/opgraderingkystbanen Forord Som led i Togfonden DK er det

Læs mere

Ringsted-Femern Banen Jernbanen, der binder Europa sammen

Ringsted-Femern Banen Jernbanen, der binder Europa sammen Ringsted-Femern Banen Jernbanen, der binder Europa sammen Sverige Banen, der binder Europa sammen Ringsted-Femern Banen indgår i én af de prioriterede transportkorridorer i det Transeuropæiske transportnetværk

Læs mere

Høring Hobro 1/

Høring Hobro 1/ Høring Hobro 1/11 2016 Referat fra borgermøde for Elektrificering og hastighedsopgradering Aarhus H. Lindholm Borgermødet blev afholdt den 1. november 2016 i Hobro Idrætscenter i Hobro. Der var 56 fremmødte

Læs mere

Elektrificering Køge Nord - Næstved. Borgermøde i Haslev den 11. marts 2014

Elektrificering Køge Nord - Næstved. Borgermøde i Haslev den 11. marts 2014 Elektrificering Køge Nord - Næstved Borgermøde i Haslev den 11. marts 2014 Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projekterne og dets lokale påvirkninger Pause med mulighed for besøg i spørgehjørner

Læs mere

Informationsmøde Næstved

Informationsmøde Næstved Informationsmøde Næstved Ringsted-Femern Banen 24. maj 2016 Præsenteret af projektdirektør Jens Ole Kaslund og anlægschef Klaus S. Jørgensen 1 Ringsted Femern Banen indtil nu 2008: Traktat mellem Tyskland

Læs mere

Elektrificering og hastighedsopgradering Aarhus H. Lindholm

Elektrificering og hastighedsopgradering Aarhus H. Lindholm Elektrificering og hastighedsopgradering Aarhus H. Lindholm Mariagerfjord Kommune Borgermøde i Hobro Idrætscenter, 1. november 2016 Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projektet og dets

Læs mere

Elektrificering og hastighedsopgradering Aarhus H. Lindholm

Elektrificering og hastighedsopgradering Aarhus H. Lindholm Elektrificering og hastighedsopgradering Aarhus H. Lindholm Aalborg Kommune & Rebild Kommune Borgermøde i Gigantium, 31. oktober 2016 Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projektet og dets

Læs mere

Elektrificering og hastighedsopgradering Aarhus H. Lindholm

Elektrificering og hastighedsopgradering Aarhus H. Lindholm Elektrificering og hastighedsopgradering Aarhus H. Lindholm Randers Kommune Borgermøde i Assentoft Hallerne, 10. oktober 2016 Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projektet og dets lokale

Læs mere

Udbygning af Fynske Motorvej E20 mellem Odense Vest og Gribsvad. Besigtigelse oktober 2018 Station

Udbygning af Fynske Motorvej E20 mellem Odense Vest og Gribsvad. Besigtigelse oktober 2018 Station Udbygning af Fynske Motorvej E20 mellem Odense Vest og Gribsvad Besigtigelse oktober 2018 Station 169.670 182.300 Vejdirektoratets deltagere Projektchef Robin Højen Madsen Ingeniør - vej Per Øster Ingeniør

Læs mere

Idefasehøring. - Debatoplæg. Hastighedsopgradering gennem Ringsted

Idefasehøring. - Debatoplæg. Hastighedsopgradering gennem Ringsted Idefasehøring - Debatoplæg Hastighedsopgradering gennem Ringsted Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk ISBN: 978-87-7126-182-0 Forord Med den politiske aftale: En ny

Læs mere

Elektrificering og hastighedsopgradering Aarhus H. Lindholm

Elektrificering og hastighedsopgradering Aarhus H. Lindholm Elektrificering og hastighedsopgradering Aarhus H. Lindholm Favrskov Kommune Borgermøde i Hadsten Hallen, 2. november 2016 Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projektet og dets lokale påvirkninger

Læs mere

Elektrificering og opgradering Fredericia - Aarhus Idéfasehøring

Elektrificering og opgradering Fredericia - Aarhus Idéfasehøring Elektrificering og opgradering Fredericia - Aarhus Idéfasehøring September 2015 Elektrificering og opgradering Fredericia - Aarhus Idéfasehøring Udgivet af Banedanmark Grafisk tilrettelæggelse: Karen Krarup

Læs mere

Ny bane Hovedgård - Hasselager

Ny bane Hovedgård - Hasselager Ny bane Hovedgård - Hasselager Informationsmøde i KHIF Hallen tirsdag den 15. marts 2016 kl. 19.00 Formålet med i aften At informere om de nye linjeføringsforslag. At fortælle om den videre proces. Dette

Læs mere

Besvarelse af spørgsmål om passagergrundlag for ny station ved Holeby på Lolland

Besvarelse af spørgsmål om passagergrundlag for ny station ved Holeby på Lolland Notat 21.11.13 Besvarelse af spørgsmål om passagergrundlag for ny station ved Holeby på Lolland Bjarne Jensen har stillet en række spørgsmål til den metode, der er anvendt til fastsættelse af passagergrundlaget

Læs mere

Referat af borgermøde d. 12. marts 2014, Ravnsborghallen, Køge Kommune

Referat af borgermøde d. 12. marts 2014, Ravnsborghallen, Køge Kommune Referat af borgermøde d. 12. marts 2014, Ravnsborghallen, Køge Kommune Indledning Der var 27 fremmødte ud over de tilstedeværende fra Banedanmark, Naturstyrelsen og Kommunen. Selve mødet varede fra kl.

Læs mere

Besigtigelsesforretning Offentligt møde Glumsø Station

Besigtigelsesforretning Offentligt møde Glumsø Station Besigtigelsesforretning Offentligt møde Glumsø Station Ringsted-Femern Banen 08.11.2018 1 Dagsorden 1. Ringsted Femern Projekt v/ Anlægschef Pernille Palstrøm 2. Glumsø Station og Areal- og Rettighedserhvervelse

Læs mere

Et grønnere transportsystem

Et grønnere transportsystem Et grønnere transportsystem Transportens miljøbelastning Transportministeriet Side 2 Et grønnere transportsystem Energieffektive transportformer og rene drivmidler Forbedret og effektiv infrastruktur Hensyn

Læs mere

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Banebetjening af Billund Lufthavn

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Banebetjening af Billund Lufthavn Idéfasehøring - Debatoplæg Banebetjening af Billund Lufthavn Revideret tekst. Version af 16. oktober 2014 Idéfasehøring Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.banedanmark.dk

Læs mere

Ringsted-Femern Banen - en del af fremtidens jernbanen

Ringsted-Femern Banen - en del af fremtidens jernbanen Ringsted-Femern Banen - en del af fremtidens jernbanen Med 200 km/t fra Ringsted til Femern 30.04.2015 Præsenteret for Banebranchen af Jens Ole Kaslund 1 De store programmer er centralt placeret i Banedanmarks

Læs mere

Udbygning af E45 Østjyske Motorvej. Aarhus S - Aarhus N. Indkaldelse af idéer og forslag til VVM-undersøgelsen. Informationspjece - september 2018

Udbygning af E45 Østjyske Motorvej. Aarhus S - Aarhus N. Indkaldelse af idéer og forslag til VVM-undersøgelsen. Informationspjece - september 2018 Udbygning af E45 Østjyske Motorvej Aarhus S - Aarhus N Indkaldelse af idéer og forslag til VVM-undersøgelsen Informationspjece - september 2018 VVM-undersøgelse af udbygning af E45 Østjyske Motorvej fra

Læs mere

JØRGEN CHRISTENSEN, MEDLEM AF SPORJYLLAND.DK, TISETVEJ 24, SOLBJERG

JØRGEN CHRISTENSEN, MEDLEM AF SPORJYLLAND.DK, TISETVEJ 24, SOLBJERG DEBATINDLÆG 28.01.2016 KL. 06:00 Aarhus H anno 2025 Et tænkt fremtidsscenarium: en forretningsrejse for Pedersen og unge Jensen, der tager toget fra det nye Aarhus H til et møde i København. Det foregår

Læs mere

BORGERMØDE UDBYGNING AF E20/E45 FREDERICIA - KOLDING. 24. og 25. AUGUST 2010

BORGERMØDE UDBYGNING AF E20/E45 FREDERICIA - KOLDING. 24. og 25. AUGUST 2010 BORGERMØDE UDBYGNING AF E20/E45 FREDERICIA - KOLDING 24. og 25. AUGUST 2010 DAGSORDEN FOR MØDET 19.00 Velkomst og baggrund Ole Kirk, Planlægningschef, Vejdirektoratet 19.10 Præsentation af undersøgelserne,

Læs mere

Ny bane Hovedgård - Hasselager

Ny bane Hovedgård - Hasselager Ny bane Hovedgård - Hasselager Borgermøde på Solbjerg Skole Torsdag den 25. juni 2015 Ny bane Hovedgård - Hasselager Borgermøde i Grumstrup forsamlingshus Onsdag den 24. juni 2015 Dagens program Kl. 19.00

Læs mere

OPGRADERING AF SYDBANEN ET VIGTIGT

OPGRADERING AF SYDBANEN ET VIGTIGT BANEBRANCHENS KONFERENCE 2011 OPGRADERING AF SYDBANEN ET VIGTIGT LED I FEMERN FORBINDELSEN JERNBANELANDANLÆG NORD, RINGSTED - OREHOVED DIREKTØR TONNI CHRISTIANSEN RAMBØLL BANE AFDELINGSLEDER HELLE MATHIASSEN

Læs mere

Ny bane Hovedgård - Hasselager Idéfasehøring

Ny bane Hovedgård - Hasselager Idéfasehøring Ny bane Hovedgård - Hasselager Idéfasehøring Juni 2015 Forord Som led i forliget om Togfonden DK fra 2014 skal der etableres ny bane mellem Horsens og Aarhus. Den nye banestrækning bliver ca. 23 km lang

Læs mere

Elektrificering Køge Nord - Næstved. Borgermøde i Køge den 12. marts 2014

Elektrificering Køge Nord - Næstved. Borgermøde i Køge den 12. marts 2014 Elektrificering Køge Nord - Næstved Borgermøde i Køge den 12. marts 2014 Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projekterne og dets lokale påvirkninger Pause med mulighed for besøg i spørgehjørner

Læs mere

Idéfasehøring. - April 2015. Elektrificering og opgradering Aarhus H.-Lindholm

Idéfasehøring. - April 2015. Elektrificering og opgradering Aarhus H.-Lindholm Idéfasehøring - April 2015 Elektrificering og opgradering Aarhus H.-Lindholm Idéfasehøring Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk Forord Med den politiske aftale om Togfonden

Læs mere

Ny Storstrømsbro. Besigtigelse 14. september 2015

Ny Storstrømsbro. Besigtigelse 14. september 2015 Ny Storstrømsbro Besigtigelse 14. september 2015 Ny Storstrømsbro Gennemgang af projektet, v/ Projektchef Niels Gottlieb Støj v/ Jakob Fryd, Vejdirektoratet Gennemgang af besigtigelsesmaterialet v/ Landinspektør

Læs mere

Referat af borgermøde den 16. marts 2011, Eskilstrup - Eskilstruphallen

Referat af borgermøde den 16. marts 2011, Eskilstrup - Eskilstruphallen Femern Bælt danske jernbanelandanlæg Referat af borgermøde den 16. marts 2011, Eskilstrup - Eskilstruphallen Indledning Der var ca. 140 fremmødte ud over de tilstedeværende repræsentanter fra Banedanmark.

Læs mere

VVM høring, Elektrificering og hastighedsopgradering Aarhus H. Lindholm

VVM høring, Elektrificering og hastighedsopgradering Aarhus H. Lindholm VVM høring, Elektrificering og hastighedsopgradering Aarhus H. Lindholm Referat fra borgermøde i Randers Borgermødet blev afholdt den 10. oktober 2016 i Assentofthallerne i Randers Kommune. Der var 61

Læs mere

Ringsted-Femern Banen Jernbanen, der binder Europa sammen

Ringsted-Femern Banen Jernbanen, der binder Europa sammen Ringsted-Femern Banen Jernbanen, der binder Europa sammen Sverige Ringsted-Femern Banen indgår i én af de prioriterede transportkorridorer i det Transeuropæiske transportnetværk TEN-T. Et nætværk som formidler

Læs mere

Besigtigelsesforretning Offentligt møde - Næstved Nord

Besigtigelsesforretning Offentligt møde - Næstved Nord Besigtigelsesforretning Offentligt møde - Næstved Nord Ringsted-Femern Banen 30.10.2018 1 Dagsorden 1. Ringsted Femern Projekt v/ Anlægschef Pernille Palstrøm 2. Areal- og Rettighedserhvervelse v/ Landinspektørerne

Læs mere

Ringsted-Femern Banen Jernbanen, der binder Europa sammen

Ringsted-Femern Banen Jernbanen, der binder Europa sammen Ringsted-Femern Banen Jernbanen, der binder Europa sammen BAN FEMERN 2016 Høj folder 12.indd 1 20/05/16 09.36 Ringsted-Femern Banen indgår i én af de prioriterede transportkorridorer i det Transeuropæiske

Læs mere

Arealbehov. -Fagnotat, juni 2011. Kapacitetsudvidelse på Øresundsbanen

Arealbehov. -Fagnotat, juni 2011. Kapacitetsudvidelse på Øresundsbanen Arealbehov -Fagnotat, juni 2011 Kapacitetsudvidelse på Øresundsbanen Kapacitetsudvidelse på Øresundsbanen Juni 2011 ISBN 978-87-7126-029-8 Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø

Læs mere

Storstrømsbroen. - En ny bro til tog, biler, cyklister og gående

Storstrømsbroen. - En ny bro til tog, biler, cyklister og gående Storstrømsbroen - En ny bro til tog, biler, cyklister og gående En ny Storstrømsbro Helsingør Sjælland Kalundborg København Roskilde Sverige Ringsted Odense Køge Slagelse Næstved Storstrømsbroen Rødby

Læs mere

Jernbane over Vestfyn

Jernbane over Vestfyn Jernbane over Vestfyn VVM-undersøgelse Borgermøde 18. august i Odense Karsten Kirk Larsen/ Leif Hald Pedersen Dagsorden 19.00-19.10 Velkomst og indledning Borgmester Anker Boye og afdelingsleder Karsten

Læs mere

Storstrømsbroen. En ny bro til tog, biler, cyklister og gående

Storstrømsbroen. En ny bro til tog, biler, cyklister og gående Storstrømsbroen En ny bro til tog, biler, cyklister og gående En ny Storstrømsbro Vejdirektoratet skal bygge en ny Storstrømsbro, der forbinder Sjælland og Falster via Masnedø. Den gamle bro er nedslidt

Læs mere

Notat. Elektrificering Køge Nord Næstved og en evt. hastighedsopgradering til 160 km/t Påvirkning af arealer ved Herfølge Boldklub i anlægsfasen

Notat. Elektrificering Køge Nord Næstved og en evt. hastighedsopgradering til 160 km/t Påvirkning af arealer ved Herfølge Boldklub i anlægsfasen Notat Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Elektrificering Køge Nord Næstved og en evt. hastighedsopgradering til 160 km/t Påvirkning af arealer ved Herfølge

Læs mere

Aarhus N - Randers N. Udbygning af E45 Østjyske Motorvej. Borgermøder. Indkaldelse af idéer og forslag til VVM-undersøgelsen

Aarhus N - Randers N. Udbygning af E45 Østjyske Motorvej. Borgermøder. Indkaldelse af idéer og forslag til VVM-undersøgelsen Udbygning af E45 Østjyske Motorvej Aarhus N - Randers N Indkaldelse af idéer og forslag til VVM-undersøgelsen Borgermøder Onsdag den 20. juni 2018 Randers Torsdag den 21. juni 2018 Hadsten Se tid og sted

Læs mere

KØBENHAVN-FEMERN: ÅBEN FOR UNDERLEVERANDØRER

KØBENHAVN-FEMERN: ÅBEN FOR UNDERLEVERANDØRER KØBENHAVN-FEMERN: ÅBEN FOR UNDERLEVERANDØRER To projekter. Godt 20 mia.kr. En spritny jernbane fra København til Ringsted, der er forberedt til 250 km/ t og en opgradering af banen fra Ringsted og frem

Læs mere

5. Miljømæssige konsekvenser af de danske landanlæg

5. Miljømæssige konsekvenser af de danske landanlæg 1. Indledning 2. Beskrivelse af projektet 3. Miljømæssige konsekvenser af en fast forbindelse (kyst-til-kyst) 4. Miljømæssige konsekvenser af de tyske landanlæg 5. Miljømæssige konsekvenser af de danske

Læs mere

Femern Bælt. ny forbindelse til Europa

Femern Bælt. ny forbindelse til Europa Femern Bælt en ny forbindelse til Europa En ny forbindelse til Europa Når man drøfter et stort projekt som den faste forbindelse over Femern Bælt, bliver man ofte mødt med indvendingen: Hvad skal vi med

Læs mere

Erfaringer med VVM og Natur

Erfaringer med VVM og Natur Erfaringer med VVM og Natur Hvad sker der fra VVM til færdigt projekt Anne B. Hansen, Banedanmark 14. april 2015 1 Fra VVM til virkelighedens anlægsarbejde når der skabes nye landskaber og ny natur Hvorvidt

Læs mere

Referat af borgermøde d. 11. marts 2014, Haslev-hallerne, Faxe Kommune

Referat af borgermøde d. 11. marts 2014, Haslev-hallerne, Faxe Kommune Referat af borgermøde d. 11. marts 2014, Haslev-hallerne, Faxe Kommune Indledning Der var 78 fremmødte ud over de tilstedeværende fra Banedanmark, Naturstyrelsen og Kommunen. Selve mødet varede fra kl.

Læs mere

Ny motorvej Give-Billund- E20-Haderslev

Ny motorvej Give-Billund- E20-Haderslev Ny motorvej Give-Billund- E20-Haderslev Indkaldelse af forslag og idéer til VVM-undersøgelse Juni 2017 Ny motorvej på strækning fra Give til Haderslev Med aftale mellem regeringen (V, LA og K), S, DF,

Læs mere

Støjkortlægning i Natura 2000-områder. -Teknisk baggrundsnotat, Orehoved - Holeby. Femern Bælt danske jernbanelandanlæg

Støjkortlægning i Natura 2000-områder. -Teknisk baggrundsnotat, Orehoved - Holeby. Femern Bælt danske jernbanelandanlæg Støjkortlægning i Natura 2000-områder -Teknisk baggrundsnotat, Orehoved - Holeby Femern Bælt danske jernbanelandanlæg Femern Bælt danske jernbanelandanlæg Februar 2011 ISBN 978-87-90682-50-7 Banedanmark

Læs mere

I høringsperioden fra 27. juni 2018 til 04. september 2018 er der indkommet 5 høringssvar.

I høringsperioden fra 27. juni 2018 til 04. september 2018 er der indkommet 5 høringssvar. Høringssvar Høringsnotat vedrørende lokalplan 095 og kommuneplantillæg nr. 10. I høringsperioden fra 27. juni 2018 til 04. september 2018 er der indkommet 5 høringssvar. 1. Til Næstved Kommune Miljøstyrelsen

Læs mere

Teglholmen og Sluseholmen svigtes af Sydhavnsmetroen

Teglholmen og Sluseholmen svigtes af Sydhavnsmetroen Høringssvar vedr. VVM redegørelse for Metro til Sydhavnen d. 14 okt. 2015 Teglholmen og Sluseholmen svigtes af Sydhavnsmetroen Københavns Kommune overser optimal placering af metrostation på Sluseholmen

Læs mere

VEJLAUGET MUNKEKÆR. Byggeleder Mads Johansen, sekretariatschef Berit Jendal og Edmund Libst fra Vejlauget ved informationsmødet den 14. marts 2016.

VEJLAUGET MUNKEKÆR. Byggeleder Mads Johansen, sekretariatschef Berit Jendal og Edmund Libst fra Vejlauget ved informationsmødet den 14. marts 2016. 1 VEJLAUGET MUNKEKÆR Resumé af informationsmøde for medlemmerne af Vejlauget Munkekær den 14. marts 2016 med BaneDanmark om støjholdene i forbindelse med den nye jernbanelinie Formanden for Vejlauget Munkekær,

Læs mere

Høringsnotat. - Idefasehøring

Høringsnotat. - Idefasehøring Høringsnotat - Idefasehøring Elektrificering Esbjerg-Lunderskov Oktober 2012 OktoberDecember 2011 Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk/esbjerg-lunderskov ISBN: 978-87-7126-164-6

Læs mere

københavn-ringsted: 5. sporet faktaark om høringssvar og anlægsomkostninger

københavn-ringsted: 5. sporet faktaark om høringssvar og anlægsomkostninger greve kommune holbæk kommune høje-taastrup kommune ishøj kommune kalundborg kommune lejre kommune odsherred kommune roskilde kommune solrød kommune vallensbæk kommune københavn-ringsted: 5. sporet faktaark

Læs mere

Elektrificering og opgradering Aarhus H. - Lindholm

Elektrificering og opgradering Aarhus H. - Lindholm Elektrificering og opgradering Aarhus H. - Lindholm Aarhus Kommune Borgermøde på Møllevangsskolen, 11. oktober 2016 Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projektet og dets lokale påvirkninger

Læs mere

Høringssvar København-Ringsted projektet Valby Lokaludvalg har modtaget Trafikstyrelsens Miljøredegørelse for København-Ringsted.

Høringssvar København-Ringsted projektet Valby Lokaludvalg har modtaget Trafikstyrelsens Miljøredegørelse for København-Ringsted. Trafikstyrelsen Adelgade 13 1304 København K Høringssvar København-Ringsted projektet har modtaget Trafikstyrelsens Miljøredegørelse for København-Ringsted. har behandlet høringssvaret på lokaludvalgets

Læs mere

Jernbane over Vestfyn

Jernbane over Vestfyn Jernbane over Vestfyn VVM-undersøgelse Borgermøde 2. december 2014 i Vissenbjerg Dagsorden for mødet kl. 19-21 Velkomst og indledning Borgmester Søren Steen Andersen,, Assens Kommune Borgmester Anker Boye,

Læs mere

Miljøvurdering af lokalplan og kommuneplantillæg for bro mellem NærHeden og Hedehusene. Sammenfattende redegørelse. Februar 2019

Miljøvurdering af lokalplan og kommuneplantillæg for bro mellem NærHeden og Hedehusene. Sammenfattende redegørelse. Februar 2019 Miljøvurdering af lokalplan og kommuneplantillæg for bro mellem NærHeden og Hedehusene Sammenfattende redegørelse Februar 2019 1 Indhold 1. Indledning... 3 2. Offentlig høring af planforslagene... 3 2.1

Læs mere

Ringsted-Femern Banen - en del af fremtidens jernbanen

Ringsted-Femern Banen - en del af fremtidens jernbanen Ringsted-Femern Banen - en del af fremtidens jernbanen Med 200 km/t fra Ringsted til Femern muligheder for Vordingborg 27.05.2015 Præsenteret til Erhvervskonference i Vordingborg af Jens Ole Kaslund 1

Læs mere

Hillerødmotorvejens forlængelse

Hillerødmotorvejens forlængelse Hillerødmotorvejens forlængelse Indkaldelse af forslag og idéer til VVM-undersøgelsen Informationspjece - juni 2017 VVM-undersøgelse af Hillerødmotorvejens forlængelse I denne pjece kan du læse om baggrund,

Læs mere

arbejde i Vordingborg

arbejde i Vordingborg 05 NEW BRIDGE MASNEDSUND Banedanmarks UMENTNR: E3005-10 TEGN./KONTROL: PLU/HRU arbejde i Vordingborg D Ringsted-Femern banen Renovering af jernbanebroen over Hvad skal der ske i Vordingborg Ny perronbro

Læs mere

Informationsmøde 8. juni 2015 SKOVVEJEN SYD OM REGSTRUP (KALUNDBORGMOTORVEJENS 2. ETAPE)

Informationsmøde 8. juni 2015 SKOVVEJEN SYD OM REGSTRUP (KALUNDBORGMOTORVEJENS 2. ETAPE) Informationsmøde 8. juni 2015 SKOVVEJEN SYD OM REGSTRUP (KALUNDBORGMOTORVEJENS 2. ETAPE) Dagsorden 1. Velkomst 2. Baggrund Anlægslov og VVM-undersøgelser 3. Status for Ringvejen v/holbæk Kommune 4. Tidsplan

Læs mere

Haderup Omfartsvej. Detailbesigtigelse maj 2018 Delstrækning st. 4,00 7,70 Haderup Kultur og idrætscenter

Haderup Omfartsvej. Detailbesigtigelse maj 2018 Delstrækning st. 4,00 7,70 Haderup Kultur og idrætscenter Haderup Omfartsvej Detailbesigtigelse 2. 3. maj 2018 Delstrækning st. 4,00 7,70 Haderup Kultur og idrætscenter Haderup Omfartsvej Detailbesigtigelse St. 4,0 7,70 Vejdirektoratet viser vejens konsekvenser

Læs mere

Hvad er lyd? Bølger i luften Lyd er trykbølger, der sættes i gang af mekaniske vibrationer i fast stof og som forplanter sig gennem luften.

Hvad er lyd? Bølger i luften Lyd er trykbølger, der sættes i gang af mekaniske vibrationer i fast stof og som forplanter sig gennem luften. Hvad er lyd? Bølger i luften Lyd er trykbølger, der sættes i gang af mekaniske vibrationer i fast stof og som forplanter sig gennem luften. Det gælder både, når en gulspurv synger og sender blid lyd mod

Læs mere

Bemærkninger fra orienteringsmøde med lodsejere og borgerne

Bemærkninger fra orienteringsmøde med lodsejere og borgerne Bemærkninger fra orienteringsmøde med lodsejere og borgerne Projekt Den nye bane København-Ringsted Fagområde: Orienteringsmøde vedr. skærende veje Mødedato/tid 5. sep 2013 Næste mødedato/tid: - Referent

Læs mere

Haderup Omfartsvej. Detailbesigtigelse maj 2018 Delstrækning st. 2,40 4,00 Haderup Kultur og idrætscenter

Haderup Omfartsvej. Detailbesigtigelse maj 2018 Delstrækning st. 2,40 4,00 Haderup Kultur og idrætscenter Haderup Omfartsvej Detailbesigtigelse 2. 3. maj 2018 Delstrækning st. 2,40 4,00 Haderup Kultur og idrætscenter Haderup Omfartsvej Detailbesigtigelse St. 2,40 4,00 Vejdirektoratet viser vejens konsekvenser

Læs mere

A7 udbygninger i Tyskland- opsamling på studietur til Berlin. Lars Dagnæs

A7 udbygninger i Tyskland- opsamling på studietur til Berlin. Lars Dagnæs A7 udbygninger i Tyskland- opsamling på studietur til Berlin Lars Dagnæs Udbygning af A7 Trafikken på det overordnedet vejnet i Tyskland A7 fra Bordesholm til Hamborg en af de mest befærdede strækninger

Læs mere

Lokaltog er med til at sikre mobilitet på hele Sjælland. 26. oktober 2017 Banechef Tommy Frost

Lokaltog er med til at sikre mobilitet på hele Sjælland. 26. oktober 2017 Banechef Tommy Frost Lokaltog er med til at sikre mobilitet på hele Sjælland 26. oktober 2017 Banechef Tommy Frost Baggrund Hvad er Lokaltog A/S? Lokaltog A/S blev dannet i 2015 gennem en fusion af de to daværende lokalbaneselskaber

Læs mere

Nyt godsspor til Esbjerg Havn. Debatoplæg til idéfase

Nyt godsspor til Esbjerg Havn. Debatoplæg til idéfase Nyt godsspor til Havn Debatoplæg til idéfase Deltag i debatten For at sikre at alle relevante og lokale forhold i projektet belyses, opfordrer Banedanmark alle borgere, interesseorganisationer, virksomheder,

Læs mere

Borgermøde på Glumsø Kro

Borgermøde på Glumsø Kro Borgermøde på Glumsø Kro Ringsted-Femern Banen 17.08.2017 1 Agenda Borgermøde på Glumsø Kro 1. Baggrund for Ringsted-Femern Banen 2. Siden sidst (2014) i Ringsted-Femern Banen 3. Hvad sker der i Glumsø

Læs mere

Ekspropriation af Hovedstadens Letbane

Ekspropriation af Hovedstadens Letbane Ekspropriation af Hovedstadens Letbane Hovedstadens Letbane Hovedstadens Letbane vil strække sig over 27 km fra Lyngby til Ishøj og er planlagt til at åbne i 2021. Den vil køre på tværs af S-togsnettet

Læs mere

Emne: Linjeføring af Rute 26 på strækningen fra E45 til Sabro Denne skrivelse er en opfølgning på vores foretræde for udvalget den 17. marts 2014.

Emne: Linjeføring af Rute 26 på strækningen fra E45 til Sabro Denne skrivelse er en opfølgning på vores foretræde for udvalget den 17. marts 2014. Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del Bilag 222 Offentligt Til Folketingets Transportudvalg Den 24. marts 2014 Emne: Linjeføring af Rute 26 på strækningen fra E45 til Sabro Denne skrivelse er en opfølgning

Læs mere

Berit Bekhøj Hansen Emne: VS: Vedr. Højhastighedstog på Vestfyn. Elmelund. Fra: Gert Vinther [mailto:gv@l23byggetilsynet.dk] Sendt: 5. september 2016 23:20 Til: Baneelanmark Post Emne: Vedr. Højhastighedstog

Læs mere

SKOVVEJEN SYD OM REGSTRUP VVM-UNDERSØGELSE. Borgermøde 16. august 2011

SKOVVEJEN SYD OM REGSTRUP VVM-UNDERSØGELSE. Borgermøde 16. august 2011 SKOVVEJEN SYD OM REGSTRUP VVM-UNDERSØGELSE Borgermøde 16. august 2011 PROGRAM Kl. 19.00 Velkomst og Introduktion Områdechef Ole Kirk, Vejdirektoratet VVM-redegørelse Projektleder John H. Kristiansen, Vejdirektoratet

Læs mere

Kapacitetsudvidelse på Øresundsbanen Miljørapport

Kapacitetsudvidelse på Øresundsbanen Miljørapport Kapacitetsudvidelse på Øresundsbanen Miljørapport Femern Bælt - danske jernbanelandanlæg Femern Bælt - danske jernbanelandanlæg Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.banedanmark.dk

Læs mere

VELKOMMEN TIL BORGERMØDE. Søren Juul Larsen, chefprojektleder, Energinet

VELKOMMEN TIL BORGERMØDE. Søren Juul Larsen, chefprojektleder, Energinet 1 VELKOMMEN TIL BORGERMØDE Søren Juul Larsen, chefprojektleder, Energinet HVORFOR ER VI HER I AFTEN INFORMATION DIALOG SEND DINE BEMÆRKNINGER TIL MILJØSTYRELSEN OG ERHVERVS- STYRELSEN SENEST 12. APRIL

Læs mere

Ny bane til Aalborg Lufthavn

Ny bane til Aalborg Lufthavn Ny bane til Aalborg Lufthavn Borgermøde i Nørresundby Onsdag den 25. marts 2015 1 Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projektet og dets lokale påvirkninger Pause med mulighed for besøg i

Læs mere

Dialoggruppemøde Glumsø

Dialoggruppemøde Glumsø Dialoggruppemøde Glumsø Ringsted-Femern Banen 14.11.2016 1 Dagsorden 1. Velkommen og præsentation 2. Formål med dialoggruppen 3. Ringsted-Femern Banen arbejdet, tidsplan, spærringer 4. Hvad sker der i

Læs mere

Miljøvurdering af lynfangere øst for linjeføringen

Miljøvurdering af lynfangere øst for linjeføringen Miljøvurdering af lynfangere øst for linjeføringen Modtager: Attention: Kopi til: Femern A/S Henrik Bay, Femern A/S Christian Henriksen, Femern A/S Sag: 01-05-01B_Ad hoc support to ENV Udarbejdet af: Martin

Læs mere