Tag en dyb indånding. Info om øerne. Færøerne. Færøerne ligger mellem Norge, Island og Skotland

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tag en dyb indånding. Info om øerne. Færøerne. Færøerne ligger mellem Norge, Island og Skotland"

Transkript

1 Færøerne Tag en dyb indånding Info om øerne Færøerne ligger mellem Norge, Island og Skotland Befolkningen stammer fra norske vikinger, der kom til øerne omkring år 850 Den første bosættelse fandt sted omkring år 625, da irske munke slog sig ned på øerne GRØNLAND ISLAND FÆRØERNE NORGE Færøernes areal er 1399 km 2 Færøerne har knap indbyggere SKOTLAND DANMARK SVERIGE Færøernes hovedstad er Tórshavn, der har indbyggere IRLAND ENGLAND TYSKLAND Færinge taler færøsk, som stammer fra det gamle norrøne sprog Færøerne er en selvstyrende del af det danske rige Færingerne udøver deres selvstyre gennem et af verdens ældste parlamenter, Lagtinget Fiskeri er hovederhverv på øerne Færøerne har et meget rigt og unikt kulturliv Infrastrukturen på øerne er moderne og velorganiseret Sådan kommer du til Færøerne: Der er gode forbindelser til Færøerne med fly og færge hele året. Få yderligere information på: Udgivet af: Visit Faroe Islands Koncept, layout og art direction: Sansir, Hovedbilleder: Ari Magg, Poetiske tekster: Sissal Kampmann Faktuelle tekster: Sansir Eivør Pálsdóttirs sublime stemme og karakteristiske optræden har rødder i den færøske sang- og visetradition, men spænder samtidig over genrer som jazz, rock, folk og pop. Besøg hende på:

2 Nyd strikdesignerne Guðrun og Guðruns særegne stil og unikke design med dyb rod i den oprindelige færøske strikketradition her: Udfordr bjerget, indtag naturens vælde Ranke fjelde omgiver bygderne og byerne. Årtusinder bærer de på bagen. Kløvet af sorte kløfter. Formet af dybe dale, søer og bække. Af vindens voldsomme kraft. Vidner om kampen for overlevelse. Et storslået, uberørt landskab ligger uudforsket foran dine fødder. Naturen udfolder sig i al sin vælde og barskhed foran dine øjne. Indtag fjeldene. Udfordr højderne. Mød naturen. Atten øer midt i Nordatlanten Øgruppen Færøerne består af 18 øer, der strækker sig over 118 km fra Enniberg i nord til Sumbiarsteinur i syd. Det højeste fjeld, Slættaratindur, er 882 meter højt og får hyppigt besøg af både færinger og udenlandske turister. Tunneler og broer knytter mange af øerne sammen, og det er derfor nemt at rejse rundt på Færøerne. At vandre fra ø til ø tager omkring en uge.

3 Færøernes moderne, klassiske komponist, Sunleif Rasmussen finder inspiration i den færøske natur, som dermed indtager pladsen som betydningsbærende element i hans værker. Lad hans kompositioner udfordre dine ører her: Flyv med bjergfuglenes sang 260 fuglearter på øerne På Færøerne kan man komme meget tæt på tusindvis af smukke fugle. Ornitologer har identificeret op mod 260 arter på øerne. Af disse er 40 almindelige ynglefugle, og 40 er sjældne eller uregelmæssigt besøgende. Øen Mykines er et slaraffenland for dem, der vil opleve det fascinerende fugleliv. Her kommer man bl.a. tæt på de meget kære søpapegøjer. Lodrette bjerge. Den svimlende dybe afgrund ligger hundredvis af meter under dig. Havets brusen og den hvide brændings øredøvende kollision mod de sorte klipper har slået tonen an år efter år. Tusindvis af fugle flyver og danner et ugrundeligt mønster. Bygger rede, fører livet videre, mens de synger deres sange i et kor du aldrig før har hørt. I et kor, du aldrig vil glemme.

4 En opdagelsesrejse gennem den skandinaviske arv Små græstækte huse læner sig op ad unge, strunke bygninger i glas og stål, hvor solens stråler kaster genskin over vinkler og udtryk, der varsler viljen og modet til at gå nye og anderledes veje. Modernitetens materiale og udtryk indgår i bygd og by i et til tider provokerende og skævt, andre gange humoristisk, varsomt og respektfuldt samspil med arven fra fortiden. En arv, der føres videre igennem den unge generations resonans i det, der engang var. Den særprægede færøske arkitektur Indbyggerne på Færøerne er efterkommere af norske vikinger, der tog deres byggestil med sig. Gamle færøske huse er typisk sorte med græs på taget, hvilket isolerer godt i den barske natur. USAs forhenværende præsident Bill Clinton, bemærkede på sit besøg til Færøerne, at hvis alle byggede huse på denne måde, ville global opvarmning næppe være et problem. Rannvá Kunoys abstrakte malerier åbner døre ind til det inderste, hvor ingen før synes at have været. Læs om hendes kunst på Wikipedia eller andre steder på internettet.

5 Mærk havets friske brise Mødet med havet indbyder til tanker og forundring over jordens drejning. Horisontens bevægelse. Ebbe og flod. Livets cyklus og dets skrøbelighed. Mødet mellem himmel og hav. Mødet mellem menneske og natur. Et ophold på det duvende element. En nation af fiskere gennem årtusinder. Overlevelse eller undergang. Afhængighed og overgivelse. Tro og håb. Fisken, hvalen, tangen, muslingen og havbundens dyr lever deres hemmelige tilværelse i det salte vand. Fisken er frisk, havluften er frisk, og åndedrættet er frit. Flere havstrømme mødes ved Færøerne Ved Færøerne mødes Golfstrømmen og kolde havstrømme fra nord. Mødet skaber et rigt og mangfoldigt fiskeliv omkring øerne. Hele 241 fiskearter er fanget i færøsk farvand. Den stabile, lave havtemperatur på 6 til 12 grader gør at fisken vokser langsomt. Derfor bliver kødet meget fast, og dette er årsagen til at færøsk fisk betragtes som verdens bedste. Det færøske metalband Týr har solide rødder i den nordiske mytologi og i den færøske kvadtradition. Følg dem på

6 Barbara í Gonginis avantgardistiske kollektioner er kendetegnet af en rå, mørk, nordisk eventyræstetik, der kan betragtes som kunstværker, du kan iklæde dig. Se hendes kollektioner her: The Land of Maybe Udtrykket The Land of Maybe stammer fra Anden Verdenskrig, da briterne besatte øerne. Når de spurgte færingerne om noget, svarede de maybe eller kanska på færøsk. Alt på Færøerne var, og er til dels stadigvæk, afhængigt af det skiftende vejr og andre naturforhold. Færingerne har derfor altid haft et afslappet forhold til begrebet tid. Oplev langsommelighedens luksus Tankernes hastige bevægelse aftager. Stilheden overtager dagligdagens uro og hektiske tempo. Uret går langsommere. Tiden går langsommere. Hjertet slår langsommere. Sjælens aldring stilner af. Tilværelsens lethed mærkes som en uvurderlig luksus. Stilheden sænker sig over land og menneske, og dagene går deres egne langsommelige gang. Mærker du den rolige puls fra en tilværelse, hvor forsinkelsen og roen værdsættes som en kvalitet og som en kærkommen del af livet?

7 Byens unge puls banker i de gamle gader Den 200 år gamle domkirke deler Tórshavns gader med moderne, funklende arkitektoniske perler, caféer, butikker, kirker, bliktage, parker, biografer, muséer og små udhuse i et betagende virvar. Gå på opdagelse i en by, hvor ansigter er genkendelige, hvor skonnerter og fiskebåde ligger og duver ved havnen, og hvor natten er fyldt med latter og eventyr. En by, hvor det gamle forts fyr kaster lys over fjorden, hvor duften af hav og tjære blander sig med nykværnet kaffe og glade stemmer. En af verdens mindste hovedstæder Lagtinget blev grundlagt på Tinganes i Tórshavn omkring år 850 og er dermed et af verdens ældste parlamenter. Vikingerne havde tradition for at placere tinget på et neutralt og centralt sted. Tórshavn blev således knudepunkt på Færøerne. Byen er med sine indbyggere en af verdens mindste hovedstæder. Det færøske landshold er historien om en af verdens mindste fodboldsnationer, der formår at overraske mod de store stjerner. Følg deres utrættelige kamp for sejr her:

8 Mærk rytmen hør hjertets toner og strenge Kvadene og popmusikken bevæger sig taktfast hånd i hånd, side ved side i uendelige, bugtende cirkler i en kæde. Folkefortællingerne fortsætter ind i folkedragtens snoede mønstre. Nedarves. Finder nye udtryk og genklang på tværs af generationer. De gamle riddervisers fortællinger, rytme og historier genfødes i rockmusikken. De åndelige viser genfødes på den alternative scene. Musikken, rytmerne og drømmene rejser over verdenshavene, for atter at vende hjem til fødelandet med ny inspiration. Med nye fortællinger. Kædedansen overlevede på Færøerne Kædedans var almindelig over det meste af Europa i middelalderen. I de fleste europæiske lande forbød kirken dansen på grund af dens hedenske oprindelse. Færingerne bevarede dog dansen, og med den overleverede de også deres eget sprog og historie mundtligt gennem generationer. Der bliver ikke brugt instrumenter til kædedans. Teitur Lassens repertoire spænder fra singer/- songwriter til popgenren. Fra færøsk til engelsk. Den unge komponist og sangers musik er en stilfærdig rejse ind i menneskets sjæl, tanker og iagttagelser i og af en globaliseret verden. Nyd hans musik her:

Titter solen også frem i Nordgrønland...?

Titter solen også frem i Nordgrønland...? Titter solen også frem i Nordgrønland...? Historie Velkommen til Nordgrønland Det varme lys fra midnatssolen giver naturen et nærmest drømmeagtigt skær. For de eventyrlystne er Nordgrønland et stort paradis.

Læs mere

Er Vestgrønland tæt befolket?

Er Vestgrønland tæt befolket? Er Vestgrønland tæt befolket? Historie Velkommen til Vestgrønland Vestgrønland er det tættest befolkede område i Grønland. Men der er stadig meget god plads til den enkelte. Faktisk hele 39,5 km 2 - pr.

Læs mere

DET ROMANTISKE LANDSKAB SOM GULDALDERENS MALERE, DIGTERE OG MUSIKERE SÅ DET

DET ROMANTISKE LANDSKAB SOM GULDALDERENS MALERE, DIGTERE OG MUSIKERE SÅ DET DET ROMANTISKE LANDSKAB SOM GULDALDERENS MALERE, DIGTERE OG MUSIKERE SÅ DET P.C. SKOVGAARD, Udsigt over havet fra Møens Klint, 1850 Skovgaard museet - Undervisning 1 DET ROMANTISKE LANDSKAB SOM GULDALDERENS

Læs mere

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ 1 DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ af Barbara Berger (Copyright Barbara Berger 2000/2009) 2 Indhold Introduktion 3 De Mentale Love / Måden sindet fungerer på - Loven om at tanker opstår 4 - Loven

Læs mere

Verden er skæv. Af Anne Mette Poulsen; Lene Poulsen Jensen

Verden er skæv. Af Anne Mette Poulsen; Lene Poulsen Jensen ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ 123456789,. - _ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzæøå Verden er skæv Af Anne Mette Poulsen; Lene Poulsen Jensen Dette er en pdf-fil med Verden er skæv Filen er stillet til rådighed

Læs mere

At gøre mig selv stille

At gøre mig selv stille Artikel i Muskelkraft nr. 1, 1999 At gøre mig selv stille Møde med en melankolsk musiker Af Jørgen Jeppesen Første gang jeg mødte Tom var hjemme på cd-afspilleren. Hans stemme og spil på flyglet lavede

Læs mere

DAVID G. BENNER. At åbne sig for Gud. Lectio divina som ramme for et liv i bøn

DAVID G. BENNER. At åbne sig for Gud. Lectio divina som ramme for et liv i bøn DAVID G. BENNER At åbne sig for Gud Lectio divina som ramme for et liv i bøn 5 Indhold Introduktion: Forvandlende åbenhed over for Gud 7 1. Mere end du kan forestille dig 11 2. Forberedelse til det guddommelige

Læs mere

yngre engle, som godt kunne lide at komme ind i det lidt lumre men også dragende

yngre engle, som godt kunne lide at komme ind i det lidt lumre men også dragende For mange tusinde år siden var der en ærkeengel ved navn Mikael, som gjorde sig ret så bemærket blandt øvrige engle. Han var den sejeste af alle englene, kunne han slet ikke lade være med at styre dem

Læs mere

MELLEMRUM SOM BYRUM EN LILLE BOG OM FORNYELSE AF BYRUM OMKRING BOLIGOMRÅDER, INDKØBSCENTRE OG STATIONER

MELLEMRUM SOM BYRUM EN LILLE BOG OM FORNYELSE AF BYRUM OMKRING BOLIGOMRÅDER, INDKØBSCENTRE OG STATIONER MELLEMRUM SOM BYRUM EN LILLE BOG OM FORNYELSE AF BYRUM OMKRING BOLIGOMRÅDER, INDKØBSCENTRE OG STATIONER Hvordan bliver mellemrum til byrum? Kender du historien om dit byrum? Vi tænker sjældent over, at

Læs mere

Gendarmstien. Vandreguide og øjenåbner. 74 kilometer kystnær vandrerute langs den dansk-tyske grænse

Gendarmstien. Vandreguide og øjenåbner. 74 kilometer kystnær vandrerute langs den dansk-tyske grænse Gendarmstien Vandreguide og øjenåbner 74 kilometer kystnær vandrerute langs den dansk-tyske grænse Vandrerute og kort 1:30.000 NYBØL NOR 1. version. 2013 Udgivet af: Sønderborg Erhvervs og Turistcenter

Læs mere

Læsning. Prædikeren kap 3.

Læsning. Prædikeren kap 3. 02-01-2015 side 1 Prædiken til midnatsgudstjeneste 2014. Christianshede Læsning. Prædikeren kap 3. Alting har en tid, for alt, hvad der sker under himlen, er der et tidspunkt. En tid til at fødes, en tid

Læs mere

3. s. e. Hellig Tre Konger 2012 747 302-10 // 28 salmepræd. // 379 319 31. Giv os større tro

3. s. e. Hellig Tre Konger 2012 747 302-10 // 28 salmepræd. // 379 319 31. Giv os større tro 1 3. s. e. Hellig Tre Konger 2012 747 302-10 // 28 salmepræd. // 379 319 31 Giv os større tro Giv os en større tro! Siger apostlene til Jesus. Det virker som om de er på power shopping i tro. Hvor Jesus

Læs mere

Du skal adlyde din mor

Du skal adlyde din mor Du skal adlyde din mor af Sørine Steenholdt fra novellesamlingen: Ung i Grønland, ung i Verden Oversat til dansk af Aminnguaq Dahl Petrussen Kommentarer af psykolog Jonna Ketwa Novelle 2 En ung kvinde

Læs mere

SKABT AF IS, VIND OG VAND

SKABT AF IS, VIND OG VAND ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ 123456789,. - _ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzæøå SKABT AF IS, VIND OG VAND Af Peter Bering Dette er en pdf-fil med Skabt af is, vind og vand. Filen er stillet til rådighed for

Læs mere

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Følg en vanddråbes rejse fra vandhanen, gennem kloakken, renseanlægget og naturens eget renseproces. DANSKE

Læs mere

er en dokumentarisk roman om opvækst og revolution.

er en dokumentarisk roman om opvækst og revolution. Sam Nik og Michael Svennevig: er en dokumentarisk roman om opvækst og revolution. Det er en fortælling, der giver indblik i livet i skyggen af den religiøse revolution i Iran i 1979, og er begyndelsen

Læs mere

Klimaet har ændret sig gennem flere tusinde år. Fra istid til tempereret klima med stor betydning for mennesker, dyr og planters betingelser.

Klimaet har ændret sig gennem flere tusinde år. Fra istid til tempereret klima med stor betydning for mennesker, dyr og planters betingelser. Klimaet har ændret sig gennem flere tusinde år. Fra istid til tempereret klima med stor betydning for mennesker, dyr og planters betingelser. Undervisningshæftet Klima og historie giver et indblik i seks

Læs mere

HEJ SØSTER. og grædt det samme snot uden dig var det aldrig gået godt

HEJ SØSTER. og grædt det samme snot uden dig var det aldrig gået godt HEJ SØSTER 1. HEJ SØSTER Hej, søster, kan du ikke se komikken, så står vi her igen med fletningerne langt nede i postkassen hej, søster, det er ligesom bukseelastikken har fået et knæk og sikkerhedsnålen

Læs mere

Hvad mener du? Ekspeditionen Danmark og Grønland i det nye Arktis. 06 Konferencen om det Arktiske Ocean. 02 Ekspeditionen fløj til Grønland

Hvad mener du? Ekspeditionen Danmark og Grønland i det nye Arktis. 06 Konferencen om det Arktiske Ocean. 02 Ekspeditionen fløj til Grønland Hvad mener du? Ekspeditionen Danmark og Grønland i det nye Arktis Velkommen til ekspeditionen 01 Velkommen til ekspeditionen 02 Velkommen om bord! 02 Destinationen Hvor skal vi hen? 02 Ekspeditionen fløj

Læs mere

DEN BEDSTE START En vejledning til kommende adoptivforældre. Udgivet af AC Børnehjælp Tekst Susanne Dencker Illustration Jane Nygaard

DEN BEDSTE START En vejledning til kommende adoptivforældre. Udgivet af AC Børnehjælp Tekst Susanne Dencker Illustration Jane Nygaard DEN BEDSTE START En vejledning til kommende adoptivforældre Udgivet af AC Børnehjælp Tekst Susanne Dencker Illustration Jane Nygaard DEN BEDSTE START En vejledning til kommende adoptivforældre Udgiver:

Læs mere

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus Jeg vil se Jesus -2 Natanael ser Jesus Mål: Skab forventning til Jesus i børnene. Gennem undervisningen vil vi se på, hvordan Natanael møder Jesus, og hvad det gør i ham, og vi vil se på, hvordan vi kan

Læs mere

Læsøs nye vartegn i Vesterø Havn Læsø Kur & Helse Læsø Kattegats Perle - i cykelhøjde

Læsøs nye vartegn i Vesterø Havn Læsø Kur & Helse Læsø Kattegats Perle - i cykelhøjde Læsøs nye vartegn i Vesterø Havn Læsø Kur & Helse Læsø Kattegats Perle - i cykelhøjde Frede Lauritsen SIDE 2 Forord: Årets cykelferie, den fjortende i rækken, var noget kortere end i de tidligere år. Og

Læs mere

GEOS GRUNDBOG B NIELS KJELDSEN OVE PEDERSEN GYLDENDAL

GEOS GRUNDBOG B NIELS KJELDSEN OVE PEDERSEN GYLDENDAL GEOS GRUNDBOG B NIELS KJELDSEN OVE PEDERSEN GYLDENDAL Indhold KAPITEL 1 Råstoffer 6 Guld i Sydafrika 8 Råstofdannelse 12 Vand som råstof 18 Råstoffer i fremtiden 23 Cafe Geos: Mineulykker 28 KAPITEL 2

Læs mere

Af Byron Katie med Stephen Mitchell

Af Byron Katie med Stephen Mitchell Et ekstrakt fra Elsk det som er Fire spørgsmål der kan ændre dit liv Af Byron Katie med Stephen Mitchell Ingen andre end dig selv kan give dig frihed. Denne lille bog vil vise dig hvordan. Byron Katie

Læs mere

Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse!

Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse! Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse! Vi har hver i sær vores bagage med. Både den helt konkrete bagage

Læs mere

Det her er nok noget af det tætteste, man kommer. på en ødemark i Danmark. Lyng så langt. øjet rækker, kun afbrudt af enkelte søer og klynger

Det her er nok noget af det tætteste, man kommer. på en ødemark i Danmark. Lyng så langt. øjet rækker, kun afbrudt af enkelte søer og klynger THY SOM NATIONALPARK AF ANNE TORTZEN FOTOS: LARS HOLM Det her er nok noget af det tætteste, man kommer på en ødemark i Danmark. Lyng så langt FOTO: SCANPIX øjet rækker, kun afbrudt af enkelte søer og klynger

Læs mere

En fortæller fortæller - et møde med Lars Lilholt på papiret, på scenen og i hjemmet ved Gudenåen

En fortæller fortæller - et møde med Lars Lilholt på papiret, på scenen og i hjemmet ved Gudenåen En fortæller fortæller - et møde med Lars Lilholt på papiret, på scenen og i hjemmet ved Gudenåen Første gang jeg så Lars Lilholt var på Stalden i Silkeborg - måske var det i 1980. Jeg hoppede rundt på

Læs mere

Kunsten er at gribe livet

Kunsten er at gribe livet Kunsten er at gribe livet Værestedskunst Landsforeningen af VæreSteder Kunsten er at gribe livet kunsten er at gribe livet. værestedskunst Landsforeningen af VæreSteder Redaktør, interview med professionelle

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk ung 1 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Fortællinger om familiekonflikter fra unge med minoritetsbaggrund 2 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk Ung Etnisk Ung

Læs mere