Danske partier fra samfundsfaget.dk. Enhedslisten

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Danske partier fra samfundsfaget.dk. Enhedslisten"

Transkript

1 Danske partier fra samfundsfaget.dk Enhedslisten Enhedslisten er et socialistisk parti, der arbejder for et samfund, hvor lighed og solidaritet er i centrum. Partiet blev stiftet i ved en samling af flere danske venstrefløjspartier og har siddet i Folketinget siden. Enhedslisten så dagens lys i, hvor de tre venstrefløjspartier, Venstresocialisterne (VS), Danmarks Kommunistiske Parti (DKP) og Socialistisk Arbejderparti (SAP) slog sig sammen. Partierne ville skabe et politisk alternativ til venstre for SF og styrke venstrefløjens rolle i dansk politik. Økonomisk omfordeling Enhedslisten ønsker at omfordele flere penge fra de rige til de fattige. Fx ønsker partiet at give de arbejdsløse flere penge i dagpenge og kontanthjælp. Det skal sikre Enhedslistens mål om, at alle har mindst 1.00 kroner om måneden til at leve for. Velfærd og skat Partiet er derfor også modstandere af skattelettelser. Enhedslisten mener nemlig, at skattelettelser udhuler velfærden og skaber mere ulighed. I stedet går Enhedslisten ind for, at virksomhederne og de rigeste skal betale mere i skat. Pengene skal bruges til at styrke velfærdsstatens tilbud til borgerne. Klima, miljø og økologi Ifølge Enhedslisten så skal Danmark gå foran i klima- og miljøpolitikken. Derfor mener partiet, at kulkraftværkerne skal lukkes. I stedet skal staten investere flere penge i miljøvenlige energikilder, fx vindenergi. Enhedslisten ønsker også at satse på økologisk landbrugsproduktion. Aktivt græsrodsarbejde Enhedslisten laver ikke kun politik i Folketinget. Mange partimedlemmer deltager ofte i demonstrationer og happenings. Johanne Schmidt- Nielsen gjorde sig fx bemærket i 00, da hun var med til at smide 00 kilo pasta og 0 liter ketchup på Finansministeriets trappe i protest mod planlagte forringelser af SU'en. Af Nikolaj Villumsen Opdateret 1. oktober 01 1 Socialistisk Folkeparti Socialistisk Folkeparti er parti på venstrefløjen i dansk politik. Partiet blev skabt af folk fra Danmarks Kommunistiske Parti. Udbryderne videreførte den meget socialistiske politik fra det kommunistiske parti, men var mere kritisk overfor Sovjetunionen. 1

2 SF blev stiftet i. I 0 erne blev SF populær på at tage sager om miljø og ligestilling mellem kønnene op. SF har været i Folketinget lige siden det blev stiftet, men har aldrig siddet i regering før folketingsvalget i 0. Ideologi SF har udgangspunkt i folkesocialismen. Folkesocialismen er en mellemvej mellem kommunisme og socialdemokratisme. Demokratiet er meget vigtigt for folkesocialister. SF er også inspireret af marxismen, der er opdøbt efter tyskeren Karl Marx (- ). Miljøpolitik SF lægger stor vægt på miljøet. Derfor går SF blandt andet ind for, at der skal bygges flere vindmøller, og at det skal gøres billigere at køre i elbil end i benzinbil. Endelig vil SF gøre den kollektive transport billigere for at få flere til at tage bussen eller toget i stedet for bilen. Velfærdspolitik SF går ind for et stærkt velfærdssamfund og vil blandt andet prioritere folkeskolen, sygehusene og ældreplejen. Ifølge SF skal alle velfærdsydelser være gratis, så alle kan få velfærd, uanset hvor rig man er. Skattepolitik SF vil give skattelettelser til dem, der tjener mindst, mens de rigeste godt kan betale lidt ekstra i skat. SF s skattepolitik skal give flere penge til de fleste danskere, men samtidig sikre penge til velfærdsydelser af høj kvalitet. International politik I EU arbejder SF blandt andet for en ambitiøs klimapolitik, der også skal være med til at afhjælpe økonomiske kriser. Regeringsparti for første gang Ved folketingsvalget i 0, kom SF i regering med Socialdemokraterne og Radikale Venstre med støtte fra Enhedslisten. Partiets popularitet var stigende i årene op til valget i 0, hvor partiet kom i regering for første gang i SF's historie. I januar 01 forlod SF regeringen. Af Pelle Dam Nielsen Opdateret. april Socialdemokraterne Socialdemokraterne blev stiftet i 1. Partiet ville kæmpe for arbejdernes interesser i samfundet. Socialdemokraterne vandt første gang regeringsmagten i. Siden da har partiet stået i spidsen for mange regeringer. Socialdemokratiet opstod som følge af, at arbejderne i de store byer gik sammen for at kæmpe for bedre vilkår. Socialdemokraterne arbejdede tæt med fagbevægelsen for at nå målet om bedre sociale vilkår. Derfor kaldes partiet for et arbejderparti.

3 Socialdemokraterne og velfærd Mange mener, at Socialdemokraterne har haft stor indflydelse på udviklingen af den danske velfærdsstat. Det hænger sammen med, at Socialdemokraterne traditionelt har arbejdet for, at staten skal tage hånd om samfundets svageste. Socialdemokraterne og arbejde Socialdemokraterne vil gerne have, at arbejdsløsheden er så lav som muligt. Derfor mener partiet, at alle skal have mulighed for at få en uddannelse, så de har de bedste muligheder for at få et job. Socialdemokraterne vil stadig forbedre arbejdsforholdene. Det har partiet forsøgt at opnå ved at indføre love, der fx sikrer arbejdsmiljø, ferie og barsel. Velfærd frem for skattelettelser Socialdemokraterne vil gerne have en stor offentlig sektor, der skal sørge for velfærd til alle. Socialdemokraterne mener nemlig, at staten skal forhindre, at der kommer for meget ulighed i samfundet. Derfor skal gamle, arbejdsløse, syge og studerende kunne få pengehjælp fra staten. Derfor vil partiet hellere bruge penge på velfærd end på skattelettelser. Kernevælgere Socialdemokraterne har flere kernevælgere end de andre partier, men partiet kæmper hårdt med især Venstre, SF og Dansk Folkeparti om stemmerne. Det er især offentligt ansatte og arbejdere på store virksomheder, der stemmer på Socialdemokraterne. Af Mads Havskov Opdateret. oktober Radikale Venstre Radikale Venstre blev stiftet i 0. Partiet står for en socialliberal politik, hvilket har betydet, at Radikale Venstre har kunnet arbejde sammen med både højre- og venstrefløjen i dansk politik. Radikale Venstre blev stiftet i 0 af utilfredse folk fra Venstre. De mente, at forsvaret skulle have færre penge. I stedet skulle pengene bruges på velfærd. Radikale Venstre har siddet i regering i mange gange, og de har haft tre statsministre. Ideologi Radikale Venstre er et socialliberalt parti. Partiet tror både på det enkelte menneske og på et stærkt fællesskab. Flest muligt skal kunne klare sig selv. De, der ikke kan, skal have hjælp. Udlændingepolitik Ideologien betyder, at Radikale Venstres mener, at samfundet skal være åbent.samfundet skal have plads til flere kulturer. Derfor ønsker Radikale Venstre også en tolerant politik over for indvandrere og folk der søger asyl.

4 1 1 1 Velfærdspolitik Radikale Venstre bakker op om velfærd. Den er et vigtig for at undgå ulighed. Der skal være gratis adgang til skoler og hospitaler. Pengene skal komme fra skatter på huse og på forbrug af strøm og vand. International politik Radikale Venstre mener, at Danmark skal kæmpe for fred og mindre ulighed. De rige lande skal give de fattige lande bistand. FN skal have mere magt for at sikre mere demokrati og fred mellem landene. Danmark skal være fuldt og helt med i EU. Socialliberale dilemmaer På grund af sin ideologi står Radikale Venstre over for mange dilemmaer: Skal det enkelte menneske have lov til at gøre hvad han/hun vil? Eller skal fællesskabet sætte grænser? Det diskuteres blandt andet i forhold til om prostitution skal være ulovligt. Eller om organdonation skal være obligatorisk eller ej. Af Emil Dyred Opdateret 1. september Liberal Alliance Liberal Alliance er et liberalt parti med ni folketingsmedlemmer. Partiet udsprang af partiet Ny Alliance, der blev stiftet i 00. Dengang var målet at skabe alliance mellem de politiske blokke. I dag har partiet en mere liberal profil. Ny Alliance blev stiftet af udbryderne fra Det Radikale Venstre, Naser Khader og Anders Samuelsen, samt Gitte Seeberg fra Det Konservative Folkeparti. Partiet ville fjerne blokpolitikken og mindske Dansk Folkepartis store indflydelse. Partiet blev præsenteret ved et pressemøde den. maj 00. Dagen efter havde partiet allerede fået.00 medlemmer via partiets hjemmeside. Folketingsvalget i 00 I de første måneder oplevede Ny Alliance stor succes, og partiet stod i meningsmålingerne til at få mandater i Folketinget. I november 00 oplevede partiet dog et lidt skuffende folketingsvalg, hvor partiet kun fik fem mandater i Folketinget. Fra Ny til Liberal Alliance I løbet af 00 og 00 forlod Gitte Seeberg og Naser Khader partiet. Herefter overtog Anders Samuelsen posten som leder, og partiet ændrede navn til Liberal Alliance. Liberal Alliance har i dag ni folketingsmedlemmer, hvor Anders Samuelsen, Simon Emil Ammitzbøll og Joakim B. Olsen er de mest omtalte. Ideologi og mærkesager Liberal Alliance beskriver sig selv som et centrum- højre parti. I begyndelsen var partiets ideologi en blanding af socialliberalisme og socialkonservatisme, men partiet har nu en mere liberal kurs. Det politiske program er præget af et krav om lavere skatter, færre forbud og regler og mere personlig frihed til den enkelte borger.

5 Lavere skat Liberal Alliance mener, at skatten på arbejde skal ned på 0 %, så det kan betale sig at arbejde og blive på arbejdsmarkedet i længere tid. Topskatten skal ligeledes afskaffes helt. Velfærdssamfundet Liberal Alliance fremhæver, at flere ældre og færre unge betyder, at udbuddet af arbejdskraft skal være langt større i fremtiden. Partiet derfor, at efterlønnen skal fjernes, og pensionsalderen skal sættes op. Af Flemming Nielsen Opdateret 1. juni Det Konservative Folkeparti Det Konservative Folkeparti er et af Danmarks ældste partier. Det er et borgerligt parti, der er placeret på højrefløjen i dansk politik. Det Konservative Folkeparti er et borgerligt parti. Partiet har igennem mange år stået for hårde straffe, et stærkt militær, gode vilkår for firmaer, lav skat og beskyttelse af de mest svage i samfundet. Siden har De Konservative også taget miljøet til sig. Konservatisme Partiets grundholdninger bygger på værdierne i konservatismen. Konservatismen vil gerne bevare de gode dele af samfundet, som de er i dag, og forandre de dårlige dele for at få dem gjort bedre. Partiet går stærkt ind for demokrati og frihedsrettigheder. Sikkerhed og tryghed De Konservative mener, at tryghed er en forudsætning for, at vi kan leve godt. Det kræver et godt forsvar, der kan beskytte Danmark som et frit og demokratisk land. De Konservative mener også, at lovovertrædere skal straffes hårdt. Straffen skal sikre, at loven ikke brydes igen. Samtidig giver hårde straffe også en form for retfærdighed for ofrene. Erhvervs- og skattepolitik De Konservative fremhæver, at det er vigtigt for Danmark at have mange firmaer, da de skaber jobs og velstand. Derfor skal det være let at starte og tjene penge på et firma. Partiet mener også, at det skal kunne betale sig at have et job. Derfor vil De Konservative have, at skatten ikke overstiger 0 %. Velfærd De Konservative ønsker, at det offentlige skal sikre, at ingen mennesker i Danmark lider nød. De svage grupper skal derfor hjælpes med velfærdsydelser. Partiet mener dog, at alt for mange danskere får penge fra det offentlige, uden at de har behov for det. De Konservative ønsker derfor, at velfærden kun skal gives til de svageste. Nye mærkesager De Konservative vil gerne give et godt miljø videre til vores børn. Derfor forsøger de, at passe på miljøet. Af Rune Kristensen Opdateret. august 01

6 Venstre - Danmarks Liberale Parti Venstre er et borgerligt parti, der har bogstavet V på stemmesedlen. Venstre har traditionelt ført en liberal politik, der var kritisk over for den store velfærdsstat. I løbet af det sidste årti har partiet dog taget velfærden til sig, men partiet arbejder dog stadig for skattelettelser. Venstre er et af Danmarks ældste partier. Partiet "Det forenede Venstre" blev dannet i 0. Dengang dominerede de rige i byerne det politiske liv. Det forenede Venstre bestod af liberale, der gerne ville stoppe den undertrykkelse, som bønderne følte sig udsat for. Liberale værdier i dag Venstres start som en liberal bevægelse ses stadig i partiet. Venstre ønsker at give frihed og lighed til folket. Ingen er født bedre end andre. Alle skal kunne bestemme så meget som muligt over deres eget liv. Venstre går derfor ind for frihed til at tænke, tro og tale. Frihed og velfærd Venstre vil udbygge velfærden efter liberale principper. Borgerne skal have mere frihed inden for velfærdsstaten. Vi skal fx selv vælge, hvor vi vil på sygehuset. Men vi skal stadig hjælpe folk i nød. Skattelettelser Venstre går ind for en lav skat. Sådan får flere frihed til at følge deres ønsker og drømme. Venstre har indført et skattestop, så der ikke kommer flere skatter. Venstre har også sænket skatten. Vælgere og den moderne succes Tidligere var Venstre mest for bønder. Men i 0'erne og 0'erne begyndte folk fra byerne også at stemme på Venstre. I dag er der mange forskellige folk, der stemmer på Venstre. De bor både på landet og i byerne. Derfor var det tæt på, at den gamle leder, Uffe Ellemann Jensen, vandt valget i. Det lykkedes ikke, men i 001 vandt Anders Fogh Rasmussen valget. Dermed blev han den første Venstre- statsminister i over år. I dag kæmper Venstre med Socialdemokraterne om at være Danmarks største parti. Både med hensyn til vælgere og medlemmer. Af Thomas Banke Opdateret. september 01 Dansk Folkeparti Dansk Folkeparti (DF) er et dansk centum- højre parti. DF fører en socialkonservativ politik og er meget fokuseret på værdipolitiske områder som integration, retspolitik, EU, dyrevelfærd og socialpolitik.

7 Ideologi I starten havde partiet ikke en rigtig ideologi. I dag fører partiet en social og konservativ ideologisk linje. Det betyder, at DF værner om, hvad DF synes er dansk og dansk kultur. DF går også stærkt ind for velfærd. Syn på indvandring DF går ind for, at der skal være skrappe regler for, hvornår folk fra andre lande kan flytte til Danmark. DF mener også, at indvandrere i Danmark skal lære om Danmark og den måde danskerne lever på, hvis de selv vil bo i Danmark. EU- politik DF mener, at EU vil bestemme alt for meget i Danmark. DF mener ikke, at Danmark skal meldes ud af EU. Men DF vil begrænse EU's magt over Danmark. Retspolitik DF mener, at man skal straffe forbrydere hårdt. DF mener, at man skal tage hensyn til ofrene for forbrydelser og ikke dem, der begår dem. Derfor ser DF gerne, at folk dømmes til fængsel, hvis de gør andre fortræd. Socialpolitik DF bekymrer sig meget om de svage i samfundet. Det kan være ældre mennesker, handicappede og unge. Samtidigt er partiet meget interesserede i, at dyr har det godt. Derfor arbejder partiet meget med at forbedre dyrenes leveforhold. Dansk Folkepartis ledelse DF mener ikke, at man kan være medlem, hvis man er uenig med partiet. Man må heller ikke være racist. Derfor smider partiet nogle gange medlemmer ud, hvis de ikke overholder de regler. Af Anders Primdahl Vistisen Opdateret. oktober 01.

Dansk Folkeparti står foran en krise

Dansk Folkeparti står foran en krise Dansk Folkeparti står foran en krise To ud af tre vælgere - og over halvdelen af Venstres vælgere - ønsker mindre til Dansk Folkeparti. Kun inden for ældreplitik vurderer flertallet at DF har positiv.

Læs mere

Valg i Danmark den 8. februar! Hvem er hvem? Hvad vil de? Og hvem vinder?

Valg i Danmark den 8. februar! Hvem er hvem? Hvad vil de? Og hvem vinder? 1 Valg i Danmark den 8. februar! Hvem er hvem? Hvad vil de? Og hvem vinder? Her er formændene for 6 af de største danske partier. Hvem er hvem? 1. Bendt Bendtsen 2. Mogens Lykketoft 3. Pia Kjærsgaard 4.

Læs mere

SØ SA Velfærdsstaten. Af: AA, NN KK JJ

SØ SA Velfærdsstaten. Af: AA, NN KK JJ SØ SA Velfærdsstaten Af: AA, NN KK JJ Indholdsfortegnelse Kildeliste... 1 Indledning... 2 Problemformulering... 2 Hvorfor har vi valgt omfordeling?... 2 Hovedspørgsmål... 2 Partiernes prioriteter... 2

Læs mere

TNS Gallup - Public 4. Undersøgelse for FOA Fag og Arbejde Tema: Sygehuskommision, efterløn og oktober Public 56874

TNS Gallup - Public 4. Undersøgelse for FOA Fag og Arbejde Tema: Sygehuskommision, efterløn og oktober Public 56874 TNS Gallup - Public 4. Undersøgelse for FOA Fag og Arbejde Tema: Sygehuskommision, efterløn og velfærd generelt. 22. 31. oktober 2010 Public 56874 Metode Feltperiode: 22. 31. oktober 2010 Målgruppe: Repræsentativt

Læs mere

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år.

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. 1. maj tale 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. Men jeg vil gerne starte med at fortælle om mit besøg hos

Læs mere

Tables BASE % 100%

Tables BASE % 100% Her er hvad 194 deltagere på Folkehøringen mener om en række spørgsmål - før og efter, at de har diskuteret med hinanden og udspurgt eksperter og politikere. Før Efter ANTAL INTERVIEW... ANTAL INTERVIEW...

Læs mere

Gallup om vælgernes dagsorden. Juni Gallup om vælgernes dagsorden. TNS Dato: 10. juni 2015 Projekt: 61907

Gallup om vælgernes dagsorden. Juni Gallup om vælgernes dagsorden. TNS Dato: 10. juni 2015 Projekt: 61907 Juni 2015 2 Feltperiode: Den 8. juni 10. juni 2015 Målgruppe: Repræsentativt udvalgte vælgere landet over på 18 eller derover Metode: GallupForum (webinterviews) Stikprøvestørrelse: 1.062 personer Stikprøven

Læs mere

Uligheden mellem indvandrere og danskere slår alt

Uligheden mellem indvandrere og danskere slår alt Uligheden mellem indvandrere og danskere slår alt Uligheden mellem danskere og indvandrere er stor eller meget mener 73 % af danskerne og 72 % ser kløften som et problem. 68 % ser stor ulighed ml. højt

Læs mere

Danskerne tror ikke på Løkke som statsminister

Danskerne tror ikke på Løkke som statsminister Danskerne tror ikke på Løkke som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er storfavorit til at vinde næste valg. 42 procent af vælgerne - og hver femte VKO vælger - tror mest på Thorning, mens kun 29

Læs mere

Regeringens politik (november 2006)

Regeringens politik (november 2006) Ugens Gallup, nr., Side / Nu kommer der nogle spørgsmål om regeringens politik. Jeg vil bede dig fortælle, om du generelt er enig eller uenig i regeringens politik på enkelte områder. Man kan svare helt

Læs mere

Gallup om vælgernes dagsorden. Juli Gallup om vælgernes dagsorden. TNS Dato: 10. juli 2014 Projekt: 61284

Gallup om vælgernes dagsorden. Juli Gallup om vælgernes dagsorden. TNS Dato: 10. juli 2014 Projekt: 61284 Juli 2014 Feltperiode: Den 4.-9. juli 2014 Målgruppe: Repræsentativt udvalgte vælgere landet over på 18 eller derover Metode: GallupForum (webinterviews) Stikprøvestørrelse: 1.005 personer Stikprøven er

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2015

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2015 Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2015 (Det talte ord gælder talen er klausuleret indtil den påbegyndes) Kære alle sammen. Danmark er et særligt land. Vi har hinandens ryg. Solidaritet

Læs mere

Stærke værdier sund økonomi

Stærke værdier sund økonomi Stærke værdier sund økonomi Kun med en sund økonomi kan vi bevare og udvikle vores værdier og et stærkt fællesskab. Der er to veje Du står inden længe overfor et skæbnevalg. Valget vil afgøre hvilke partier,

Læs mere

Radio Sawa Danmark Ugens nyheder 38

Radio Sawa Danmark Ugens nyheder 38 Overskrifter Radio Sawa Danmark Ugens nyheder 38 - Støjberg afviser bredt forlig om udlændingepolitikken - DF vil afsætte en halv million til at optælle indvandrere - Regeringen og Dansk Folkeparti lander

Læs mere

Danske vælgere 1971 2007

Danske vælgere 1971 2007 Danske vælgere 1971 7 En oversigt over udviklingen i vælgernes holdninger mv. Rune Stubager, Jakob Holm og Maja Smidstrup Det danske valgprojekt 1. udgave, september 11 1 Forord Det danske valgprojekt

Læs mere

I fagbevægelsen tror vi ikke på noget for noget. I fagbevægelsen gør vi hver dag noget for nogen. *******

I fagbevægelsen tror vi ikke på noget for noget. I fagbevægelsen gør vi hver dag noget for nogen. ******* 1. maj 2011 / LO-formand Harald Børsting Lokale arrangementer DET TALTE ORD GÆLDER Det siges ofte, at hvis man vil nå ind til marven i den danske arbejderbevægelse, så skal man synge vores sange. Sangene

Læs mere

Eksempel på brug af Molins model. Historisk efterlønsreform er på plads

Eksempel på brug af Molins model. Historisk efterlønsreform er på plads Eksempel på brug af Molins model Forårets 2011 blev et af de mest hektiske og dramatiske i dansk politik i adskillige år. Regeringens havde indkaldt til vigtige forhandlinger om den kriseramte danske økonomi

Læs mere

De rigeste flygter fra den offentlige velfærd

De rigeste flygter fra den offentlige velfærd De rigeste flygter fra den offentlige velfærd Danskere som tjener over 50.000 om måneden fravælger i stigende grad offentlige tilbud som skoler og hospitaler til fordel for private. Samtidig svinder deres

Læs mere

Flertal efterlyser brud med blokpolitik

Flertal efterlyser brud med blokpolitik Flertal efterlyser efterlyser brud med blokpolitik brud med blokpolitik To tredjedele af vælgerne mener, at regeringen fører blokpolitik med Dansk Folkeparti og håber på, at partiet bliver henvist til

Læs mere

Ordførertale til forhandlingen om statsministerens redegørelse 6. oktober 2011 af politisk ordfører Magnus Heunicke (S) (Det talte ord gælder)

Ordførertale til forhandlingen om statsministerens redegørelse 6. oktober 2011 af politisk ordfører Magnus Heunicke (S) (Det talte ord gælder) Ordførertale til forhandlingen om statsministerens redegørelse 6. oktober 2011 af politisk ordfører Magnus Heunicke (S) (Det talte ord gælder) De stod der, danskerne. I lange køer fra morgen til aften.

Læs mere

Lyngallup om vælgernes dagsorden. Dato: 22. oktober

Lyngallup om vælgernes dagsorden. Dato: 22. oktober Lyngallup om vælgernes dagsorden Dato: 22. oktober Agenda 1. Metode 2. Resultater 3. Statistisk sikkerhed Lyngallup om vælgernes dagsorden Dato: 22. oktober TNS Gallup A/S Kontaktperson Camilla Kann Fjeldsøe

Læs mere

Danskerne ønsker valg om sundhed

Danskerne ønsker valg om sundhed Danskerne ønsker valg om sundhed Sundhedsvæsenet er det vigtigste tema for vælgerne, når de skal stemme ved det kommende folketingsvalg. Derefter følger skattepolitik og beskæftigelses- og arbejdsmarkedspolitik.

Læs mere

KRITISKE DISKUSSIONER

KRITISKE DISKUSSIONER 1 KRITISKE DISKUSSIONER Af Henrik Herløv Lund, cand. scient. adm. ikke partitilknyttet www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk BØR ET VENSTREFLØJSPARTI I GIVET TILFÆLDE VÆLTE EN SOCIALDEMOKRATISK

Læs mere

Personlig frihed i stærke fællesskaber Tale til det konservative landsråd 12. marts 2011 Af Lars Barfoed (Det talte ord gælder)

Personlig frihed i stærke fællesskaber Tale til det konservative landsråd 12. marts 2011 Af Lars Barfoed (Det talte ord gælder) Personlig frihed i stærke fællesskaber Tale til det konservative landsråd 12. marts 2011 Af Lars Barfoed (Det talte ord gælder) 1 Tiden er inde! Tiden er inde! Tiden er inde til en ny start. Tiden er inde

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 5. juni 2015

Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 5. juni 2015 Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 5. juni 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen. I Danmark står vi last og brast om demokratiets kerneværdier. Vi siger klart og tydeligt nej til

Læs mere

Danske vælgere 1971-2015

Danske vælgere 1971-2015 Danske vælgere 1971-15 En oversigt over udviklingen i vælgernes holdninger mv. Rune Stubager, Kasper Møller Hansen, Kristoffer Callesen, Andreas Leed & Christine Enevoldsen 3. udgave, april 16 ISBN 978-87-7335-4-5

Læs mere

Første maj tale Middelfart 2015.

Første maj tale Middelfart 2015. Første maj tale Middelfart 2015. Igennem de seneste 8 år har jeg haft fornøjelse af at holde 1. maj tale her i Middelfart, hvor jeg hver gang har medbragt nogle små ting til talerne. I år har jeg valgt

Læs mere

STOP HØJERE PENSIONSALDER

STOP HØJERE PENSIONSALDER STOP HØJERE PENSIONSALDER Foto: Weekend Images Inc.-iStoc GODT SENIORLIV TIL ALLE Et flertal i Folketinget har besluttet, at pensionsalderen skal sættes op, fordi vi bliver ældre i gennemsnit! Det betyder

Læs mere

Borgerlige vælgere sender blå blok på bænken

Borgerlige vælgere sender blå blok på bænken Borgerlige vælgere sender blå blok på bænken 43 procent af de vælgere, der ved seneste valg stemte borgerligt, mener, at blå blok trænger til at komme i opposition. Det fremgår af en meningsmåling, som

Læs mere

To ud af tre danskere vil hellere have bedre offentlige velfærdsydelser end skattelettelser, viser ny undersøgelse. Foto: Kristian Djurhus, Scanpix

To ud af tre danskere vil hellere have bedre offentlige velfærdsydelser end skattelettelser, viser ny undersøgelse. Foto: Kristian Djurhus, Scanpix PRIORITERING Blå vælgere: Nej, pengene ligger ikke bedst i vores lommer Af Irene Manteufel Fredag den 9. juni 2017 To ud af tre danskere vil have velfærd fremfor skattelettelser. Selv blandt blå bloks

Læs mere

Hans Jensen, 1. maj 2006, Fælledparken:

Hans Jensen, 1. maj 2006, Fælledparken: Hans Jensen, 1. maj 2006, Fælledparken: Kære venner, Jeg vil gerne takke jer alle sammen, fordi I er kommet her i dag. Tak fordi I vil være med til at fejre fællesskabet. Vi vil kæmpe mod intolerance og

Læs mere

- Cevea blæser til angreb Notat fra Cevea, 17/09/08 Cevea Sølvgade 90, 5.tv 1370 København K

- Cevea blæser til angreb Notat fra Cevea, 17/09/08 Cevea Sølvgade 90, 5.tv 1370 København K 17.09.08 Slaget om danskheden er kun lige begyndt Side 1 af 1 - Cevea blæser til angreb Notat fra Cevea, 17/09/08 Cevea Sølvgade 90, 5.tv 1370 København K Tlf +45 31 64 11 22 kontakt@cevea.dk www.cevea.dk

Læs mere

TNS Gallup - Public Tema: København 29. september 2008. Public

TNS Gallup - Public Tema: København 29. september 2008. Public TNS Gallup - Public Tema: København 29. september 2008 Public Metode Feltperiode: 24.-29. september 2008 Målgruppe: Borgere i Københavns kommune over på 18 år og derover Metode: G@llupForum (webinterviews)

Læs mere

ET STÆRKERE SOCIALT EU SPLITTER DANSKERNE

ET STÆRKERE SOCIALT EU SPLITTER DANSKERNE ET STÆRKERE SOCIALT EU SPLITTER DANSKERNE Kontakt: Forskningschef, Catharina Sørensen +45 54 88 cas@thinkeuropa.dk RESUME En ny måling foretaget af YouGov for Tænketanken EUROPA viser, at danskerne er

Læs mere

Liberalisme...1 Socialismen...1 Konservatisme...2 Nationalisme...4 Socialliberalisme...5

Liberalisme...1 Socialismen...1 Konservatisme...2 Nationalisme...4 Socialliberalisme...5 Ideologier Indhold Liberalisme...1 Socialismen...1 Konservatisme...2 Nationalisme...4 Socialliberalisme...5 Liberalisme I slutningen af 1600-tallet formulerede englænderen John Locke de idéer, som senere

Læs mere

Derfor er SRSF regeringen så blå: THORNING OG CO. ER TILBAGE I KOPIPOLITIK OVERFOR DE BORGERLIGE.

Derfor er SRSF regeringen så blå: THORNING OG CO. ER TILBAGE I KOPIPOLITIK OVERFOR DE BORGERLIGE. 1 Derfor er SRSF regeringen så blå: THORNING OG CO. ER TILBAGE I KOPIPOLITIK OVERFOR DE BORGERLIGE. Myten om De Radikales altbestemmende rolle i regeringen krakeleret. De Radikale har fået skylden for

Læs mere

1. maj Ejner K. Holst KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL DET TALTE ORD GÆLDER. Frihed, lighed og fællesskab

1. maj Ejner K. Holst KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL DET TALTE ORD GÆLDER. Frihed, lighed og fællesskab KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL. 07.00 DET TALTE ORD GÆLDER 1. maj 2015 Ejner K. Holst Frihed, lighed og fællesskab Lad mig spørge jer om det samme, som den sang vi lige har sunget, gjorde. Frihed, lighed og

Læs mere

MÅLING: S OG V BLIVER STØRRE END DF VED EP-VALGET

MÅLING: S OG V BLIVER STØRRE END DF VED EP-VALGET MÅLING: S OG V BLIVER STØRRE END DF VED EP-VALGET Kontakt: Kommunikationschef, Malte Kjems +45 23 39 56 57 mkj@thinkeuropa.dk Seniorforsker, Maja Kluger Dionigi +45 3 59 55 87 mkr@thinkeuropa.dk RESUME

Læs mere

1. maj-tale 2011 Henrik Lippert formand for 3F Bygge- Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening holdt 1. majtalen i fagforeningen

1. maj-tale 2011 Henrik Lippert formand for 3F Bygge- Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening holdt 1. majtalen i fagforeningen 1 1. maj-tale 2011 Henrik Lippert formand for 3F Bygge- Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening holdt 1. majtalen i fagforeningen Danmark er blevet gjort mere og mere skævt i de ti år, vi har haft den borgerlige

Læs mere

Lyngallup om Lars Løkke Rasmussen og efterløn. Dato: 3. januar 2011

Lyngallup om Lars Løkke Rasmussen og efterløn. Dato: 3. januar 2011 Lyngallup om Lars Løkke Rasmussen og efterløn Dato: 3. januar 2011 Agenda 1. Metode 2. Resultater 3. Statistisk sikkerhed Lyngallup om Lars Løkke Rasmussen og efterløn Dato: 3. januar 2011 TNS Gallup A/S

Læs mere

Højre. Estrup. Højres oprettelse. Helstatspolitik mod Ejderpolitik. Konkurrence fra Venstre. faktaboks. Fakta. I regeringen fra 1849-1901

Højre. Estrup. Højres oprettelse. Helstatspolitik mod Ejderpolitik. Konkurrence fra Venstre. faktaboks. Fakta. I regeringen fra 1849-1901 Historiefaget.dk: Højre Højre Estrup Højre-sammenslutningen blev dannet i 1849 og bestod af godsejere og andre rige borgere med en konservativ grundholdning. Højrefolk prægede regeringsmagten indtil systemskiftet

Læs mere

TNS Gallup - Public Tema: SR udspil om asylpolitik FOLKETINGSVALG 13. NOVEMBER 2007. Public

TNS Gallup - Public Tema: SR udspil om asylpolitik FOLKETINGSVALG 13. NOVEMBER 2007. Public TNS Gallup - Public Tema: SR udspil om asylpolitik FOLKETINGSVALG 13. NOVEMBER 2007 Public Socialdemokraterne og De Radikale er netop blevet enige om, at alle asylansøgere også de afviste skal have mulighed

Læs mere

TNS Gallup - Public Tema: Natogeneralsekretær og Løkke vs. Thorning-Schmidt 27. marts Public

TNS Gallup - Public Tema: Natogeneralsekretær og Løkke vs. Thorning-Schmidt 27. marts Public TNS Gallup - Public Tema: Natogeneralsekretær og Løkke vs. Thorning-Schmidt 27. marts 2009 Public Metode Feltperiode: 25. marts til 27. marts 2009 Målgruppe: borgere landet over på 18 år og derover Metode:

Læs mere

Tale til afslutningsdebat Onsdag den 30. maj 2018

Tale til afslutningsdebat Onsdag den 30. maj 2018 Tale til afslutningsdebat Onsdag den 30. maj 2018 Tak for ordet. Nu er det her jo min første afslutningsdebat som politisk ordfører. Og jeg kan godt afsløre, at jeg har glædet mig rigtig meget til at stå

Læs mere

Gallup om vælgernes dagsorden

Gallup om vælgernes dagsorden TNS Dato: 2.oktober 2015 Projekt: 62212 Feltperiode: Den 30/9 2/10-2015 Målgruppe: Repræsentativt udvalgte vælgere landet over på 18 eller derover Metode: GallupForum (webinterviews) Stikprøvestørrelse:

Læs mere

Denne fantastiske 1. maj i solskin. tæt på et skæbnesvangert valg mellem Helle Thorning Schmidt på den ene side

Denne fantastiske 1. maj i solskin. tæt på et skæbnesvangert valg mellem Helle Thorning Schmidt på den ene side Tale til 1. maj 2015 1 Denne fantastiske 1. maj i solskin. tæt på et skæbnesvangert valg mellem Helle Thorning Schmidt på den ene side Og på den anden side - Lars Løkke - hånd i hånd med DF. Hvordan kan

Læs mere

JORDSKRED I GANG BLANDT EU-SKEPTISKE VÆLGERE

JORDSKRED I GANG BLANDT EU-SKEPTISKE VÆLGERE 18. april 2018 JORDSKRED I GANG BLANDT EU-SKEPTISKE VÆLGERE Kontakt: Kommunikationschef, Malte Kjems +45 23 39 56 57 mkj@thinkeuropa.dk RESUME: Mens venstrefløjen tegnede sig for næsten 9 ud af 10 EU-skeptiske

Læs mere

Foghs Folkeparti i fare

Foghs Folkeparti i fare Mandagmorgen 11 Fortsætter Anders Fogh Rasmussen som statsminister, vil det være en dyrekøbt sejr Venstre får tilbagegang for fjerde valg i træk, og samarbejdet med Ny Alliance vil underminere Foghs vælgergrundlag

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Nyt fra Christiansborg

Nyt fra Christiansborg H-Consulting, Bastrupvej 141, 4100 Ringsted, tlf. 5764 3100 Nyt fra Christiansborg April 2016 Grænsekontrol forlænges Regeringen har besluttet at forlænge den midlertidige grænsekontrol frem til 3. maj

Læs mere

DANSKERE: INDRE MARKED ER AFGØRENDE FOR VELSTANDEN

DANSKERE: INDRE MARKED ER AFGØRENDE FOR VELSTANDEN DANSKERE: INDRE MARKED ER AFGØRENDE FOR VELSTANDEN Kontakt: Kommunikationschef, Malte Kjems + 23 39 7 mkj@thinkeuropa.dk RESUME Langt de fleste danskere anerkender det indre markeds og EU s positive bidrag

Læs mere

Danske vælgere 1971-2011

Danske vælgere 1971-2011 Danske vælgere 1971-11 En oversigt over udviklingen i vælgernes holdninger mv. Rune Stubager, Jakob Holm, Maja Smidstrup og Katrine Kramb Det danske valgprojekt 2. udgave, februar 13 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

!"#$%&%#'"(#)*+,*(-##

!#$%&%#'(#)*+,*(-## !"##$%&'#&("%#")*& Socialdemokraterne og SF går samlet til folketingsvalg den 15. september. Vores partier er forskellige. Vores historier og vores mærkesager er ikke identiske. Men vi har valgt at stå

Læs mere

GRUPPEBILLEDE 8 fakta om dem, der kæmper om dit kryds Af Mia Fanefjord Pedersen Torsdag den 18. juni 2015, 05:00

GRUPPEBILLEDE 8 fakta om dem, der kæmper om dit kryds Af Mia Fanefjord Pedersen Torsdag den 18. juni 2015, 05:00 8 fakta om dem, der kæmper om dit kryds - UgebrevetA4.dk 17-06-2015 22:00:51 GRUPPEBILLEDE 8 fakta om dem, der kæmper om dit kryds Af Mia Fanefjord Pedersen Torsdag den 18. juni 2015, 05:00 Del: Der er

Læs mere

1. maj 2016 Rasmus Horn Langhoff 1. maj er en kampdag. En protest- og en festdag. Da dagen blev valgt i 1889 var det for at markere arbejdernes kamp

1. maj 2016 Rasmus Horn Langhoff 1. maj er en kampdag. En protest- og en festdag. Da dagen blev valgt i 1889 var det for at markere arbejdernes kamp 1. maj 2016 Rasmus Horn Langhoff 1. maj er en kampdag. En protest- og en festdag. Da dagen blev valgt i 1889 var det for at markere arbejdernes kamp for en 8 timers arbejdsdag. I 30 år fortsatte kampen

Læs mere

Folkehøring. Folketinget samler mini-danmark til Folkehøring om EU på Christiansborg. Christiansborg februar 2017

Folkehøring. Folketinget samler mini-danmark til Folkehøring om EU på Christiansborg. Christiansborg februar 2017 Folkehøring Christiansborg 25.-26. februar 2017 Folketinget samler mini-danmark til Folkehøring om EU på Christiansborg Derfor holder Folketinget Folkehøringen Hvad er en folkehøring? Hvordan er deltagerne

Læs mere

Besvarelse af spørgsmål nr. 3 (B 119), som Folketingets Kommunaludvalg har stillet til indenrigs- og sundhedsministeren

Besvarelse af spørgsmål nr. 3 (B 119), som Folketingets Kommunaludvalg har stillet til indenrigs- og sundhedsministeren Kommunaludvalget B 119 - Svar på Spørgsmål 3 Offentligt Indenrigs- og Sundhedsministeriet Dato: 23. maj 2007 Kontor: Kommunaljuridisk kt. J.nr.: 2007-41061-2 Sagsbeh.: ABP Besvarelse af spørgsmål nr. 3

Læs mere

Samfundsfag, niveau C Appendix

Samfundsfag, niveau C Appendix Samfundsfag, niveau C Appendix SAMFUNDSFAG, NIVEAU C APPENDIX 1 Den politiske situation i Danmark efter valget i juni 2015 I maj 2015 udskrev den daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt folketingsvalg

Læs mere

De rigeste har sikret at landet er verdens 3. Mest ulige land kun overgået af Angola og Haiti

De rigeste har sikret at landet er verdens 3. Mest ulige land kun overgået af Angola og Haiti 1 Cristian Juhl, Enhedslisten 1. maj 2012 Første maj er arbejdernes INTERNATIONALE dag Den nyliberale bølge, der hærger verden, betyder: At færre står i fagforening At der bliver større forskel på rig

Læs mere

Baggrund for dette indlæg

Baggrund for dette indlæg Baggrund for dette indlæg For nogle år siden skrev jeg op til et valg nogle læserbreve; mest om de ideologiske forskelle mellem Socialdemokraterne og Venstre. Jeg skrev en hel serie af læserbreve om dette

Læs mere

Lyngallup om værdipolitik II. Dato: 3. november 2010

Lyngallup om værdipolitik II. Dato: 3. november 2010 Lyngallup om værdipolitik II Dato: 3. november 2010 Indhold 1. Metode 2. Resultater 3. Statistisk sikkerhed Lyngallup om værdipolitik II Dato: 3. november 2010 TNS Gallup A/S Kontaktperson Camilla Kann

Læs mere

Gallup om DF som regeringsparti

Gallup om DF som regeringsparti TNS Dato: 22. april 2013 Projekt: 59252 Feltperiode: Den 17/4-22/4 2013 Målgruppe: Repræsentativt udvalgte vælgere landet over på 18 eller derover Metode: GallupForum (webinterviews) Stikprøvestørrelse:

Læs mere

Håndbog for vælgere. Jens Baunsgaard. SejsData

Håndbog for vælgere. Jens Baunsgaard. SejsData Håndbog for vælgere Jens Baunsgaard SejsData 1. udgave 2012 EAN 9788789052007 ISBN-13 978-87-89052-00-7 E-mail sejsdata@hotmail.com 2 Indhold Indledning... 4 Oversigt over valgsystemet... 5 Valgkampen

Læs mere

2019 LÆS I DENNE UDGAVE:

2019 LÆS I DENNE UDGAVE: V-Mail juli 209 LÆS I DENNE UDGAVE: NYT FRA: KF-formanden NYT FRA KOMMUNEFORENINGEN Karsten Schøn formand Folketingsvalget et godt valg for Venstre og vores kandidat Folketingsvalget den 5. juni blev et

Læs mere

Politikordbog. Folkehold: Folk, der arbejder for andre folk. Altså folk, der bliver holdt af andre folk.

Politikordbog. Folkehold: Folk, der arbejder for andre folk. Altså folk, der bliver holdt af andre folk. Politikordbog Adlen: Det var de folk, der mente, at de var specielle i forhold til særdeles bønderne. Det var dem, som havde næstmest magt i landet før Grundloven. Andelsforeninger: Når man er medlem af

Læs mere

HVEDEBRØDSDAGE Vil Mette Frederiksen ændre dansk politik for evigt? Af Gitte Redder @GitteRedder Mandag den 29. juni 2015, 05:00

HVEDEBRØDSDAGE Vil Mette Frederiksen ændre dansk politik for evigt? Af Gitte Redder @GitteRedder Mandag den 29. juni 2015, 05:00 HVEDEBRØDSDAGE Vil Mette Frederiksen ændre dansk politik for evigt? Af Gitte Redder @GitteRedder Mandag den 29. juni 2015, 05:00 Del: Den nye smalle V-regering giver Socialdemokraternes nykronede leder,

Læs mere

Flertal for offentliggørelse af skoletests men størst skepsis blandt offentligt ansatte

Flertal for offentliggørelse af skoletests men størst skepsis blandt offentligt ansatte Af forskningschef Geert Laier Christensen Direkte telefon 61330562 5. marts 2010 Flertal for offentliggørelse af skoletests men størst skepsis blandt offentligt ansatte En spørgeskemaundersøgelse, gennemført

Læs mere

DR Ligetil Opgaver til tema om folketingsvalg 2019

DR Ligetil Opgaver til tema om folketingsvalg 2019 Opgave 1: Quiz om læseforståelse I denne opgave skal du læse en artikel. Derefter skal du svare på nogle spørgsmål. Artiklen kommer frem, når du klikker på dette link: Folketingsvalget afgør, hvem der

Læs mere

Feltperiode: januar Metode: GallupForum (webinterviews) Stikprøvestørrelse: personer. TNS Gallup for Berlingske Tidende

Feltperiode: januar Metode: GallupForum (webinterviews) Stikprøvestørrelse: personer. TNS Gallup for Berlingske Tidende Lyngallup om skat Metode Feltperiode: 19.-20. januar 2012 Målgruppe: Repræsentativt udvalgte vælgere landet over på 18 eller derover Metode: GallupForum (webinterviews) Stikprøvestørrelse: 1.056 personer

Læs mere

INVESTERINGSPLAN FOR VELFÆRDEN FREM MOD 2025

INVESTERINGSPLAN FOR VELFÆRDEN FREM MOD 2025 2 ORDFØRER/KONTAKT: PIA OLSEN DYHR Pia.Olsen.Dyhr@ft.dk Frem mod 2025 vil SF investere markant mere i velfærd. Således vil SF prioritere 47 milliarder kr. mere hvert eneste år i 2025. Især skal velfærden

Læs mere

Pelle Dam Septembertræf 2010

Pelle Dam Septembertræf 2010 Pelle Dam Septembertræf 2010 HVAD ER FOLKESOCIALISME? DISPOSITION 1. Vores ideologiske udgangspunkt 2. Vores politiske mål for forandring langt og kort sigt 3. Folkesocialismen imellem reformister og revolutionære

Læs mere

Helle Thorning-Schmidt Grundlovstale 2011

Helle Thorning-Schmidt Grundlovstale 2011 Helle Thorning-Schmidt Grundlovstale 2011 Det talte ord gælder I dag fejrer vi vores Grundlov. Grundloven er de regler, vi har for vores politiske kampe. Grundloven giver den enkelte borger rettigheder.

Læs mere

Til deres beskrivelser af en byggebranche, der var gået fuldstændig i stå.

Til deres beskrivelser af en byggebranche, der var gået fuldstændig i stå. Kære venner! For halvandet år siden det var dengang Lars Løkke var statsminister - modtog jeg et brev fra nogle murersvende. De prøvede at komme i kontakt med nogen inde på Christiansborg. De var dødtrætte

Læs mere

Lyngallup om de to økonomiske planer 2011 Dato: 28. januar 2011

Lyngallup om de to økonomiske planer 2011 Dato: 28. januar 2011 Lyngallup om de to økonomiske planer 2011 Dato: 28. januar 2011 Agenda 1. Metode 2. Resultater 3. Statistisk sikkerhed Lyngallup om de to økonomiske planer 2011 Dato: 28. januar 2011 TNS Gallup A/S Kontaktperson

Læs mere

Hanne, Dan og Sofie - hvem

Hanne, Dan og Sofie - hvem Hanne, Dan og Sofie hvem? Tidligere MF ere løber med al omtalen forud for valget til EU-parlamentet. Således kender kun hver tredje topkandidaten fra S Dan Jørgensen. Bedst kendt er Bendt Bendtsen (K),

Læs mere

Medlemsbrev. Kære Radikale medlem. Tema: Herning Kommunes økonomi og Budget 2009

Medlemsbrev. Kære Radikale medlem. Tema: Herning Kommunes økonomi og Budget 2009 Medlemsbrev RADIKALE VENSTRE v/torben Ringsø Jensen Børglumvej 87 st. th. 7400 Herning Tlf.: 22 73 11 58 22. oktober 2008 Kære Radikale medlem Temamøde om Herning Kommunes økonomi Orientering og drøftelse

Læs mere

Kapløbsspil. Elementer: informationssøgning, samarbejde

Kapløbsspil. Elementer: informationssøgning, samarbejde Kapløbsspil Elementer: informationssøgning, samarbejde Kursisterne inddeles i grupper. Spørgsmålene udleveres. Grupperne søger på internettet og finder svarene på de spørgsmål, de ikke umiddelbart kan

Læs mere

Gallupmåling om. Helle Thorning-Schmidt Dagpengesystemet og militæraktion. Gallupmåling om. TNS Dato: 16. januar 2013 Projekt: 59053

Gallupmåling om. Helle Thorning-Schmidt Dagpengesystemet og militæraktion. Gallupmåling om. TNS Dato: 16. januar 2013 Projekt: 59053 Helle Thorning-Schmidt Dagpengesystemet og militæraktion TNS Dato: 16. januar 2013 Projekt: 59053 Feltperiode: Den 15.-16. januar 2013 Målgruppe: Repræsentativt udvalgte vælgere landet over på 18 eller

Læs mere

Begrebsbaseret undervisning i økonomi i samfundsfag efter fælles mål 2009.

Begrebsbaseret undervisning i økonomi i samfundsfag efter fælles mål 2009. Begrebsbaseret undervisning i økonomi i samfundsfag efter fælles mål 2009. Nogle foreløbige resultater fra et udviklingsarbejde Anders Stig Christensen ansc@ucl.dk Hvad lærer eleverne og bidrager den faglige

Læs mere

Parti og vælgeradfærd - synopsis

Parti og vælgeradfærd - synopsis Parti og vælgeradfærd synopsis Indledning: Siden januar 2015 har Socialdemokratiet ført en kapagne-offensiv under titlen Det Danmark du kender, der er blevet beskyldt for at være nationalpopulistisk og

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af navneloven

Betænkning. Forslag til lov om ændring af navneloven 2008/1 BTL 107 (Gældende) Udskriftsdato: 4. juli 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Retsudvalget den 2. april 2009 Betænkning over Forslag til lov om ændring af navneloven

Læs mere

Statsminister Helle Thoming-Schmidts tale ved Folkemødet på Bornholm 12. juni 2015

Statsminister Helle Thoming-Schmidts tale ved Folkemødet på Bornholm 12. juni 2015 Statsminister Helle Thoming-Schmidts tale ved Folkemødet på Bornholm 12. juni 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen. Hvor er det dejligt at være tilbage på Bornholm. Det er godt at mærke Folkemødets

Læs mere

Krise skaber modstand mod frihandel

Krise skaber modstand mod frihandel Krise skaber modstand mod frihandel 42 % ønsker at regeringen beskytter danske virksomheder mod konkurrence fra udlandet og 58 % går ind for statslån til danske virksomheder. Som forbrugere har det betydning

Læs mere

Agenda. Lyngallup om værdipolitik. Dato: 29. oktober Metode 2. Resultater 3. Statistisk sikkerhed. Lyngallup om værdipolitik

Agenda. Lyngallup om værdipolitik. Dato: 29. oktober Metode 2. Resultater 3. Statistisk sikkerhed. Lyngallup om værdipolitik Lyngallup om værdipolitik Dato: 29. oktober 2010 Agenda 1. Metode 2. Resultater 3. Statistisk sikkerhed Lyngallup om værdipolitik Dato: 29. oktober 2010 TNS Gallup A/S Kontaktperson Camilla Kann Fjeldsøe

Læs mere

TVIVLEREN PROFIL AF FOLKEAFSTEMNINGENS STORE JOKER

TVIVLEREN PROFIL AF FOLKEAFSTEMNINGENS STORE JOKER NOTAT 24. november 2015 TVIVLEREN PROFIL AF FOLKEAFSTEMNINGENS STORE JOKER Kontakt: Direktør, Bjarke Møller +45 51 56 19 15 bjm@thinkeuropa.dk Kommunikationschef, Malte Kjems +45 39 56 57 mkj@thinkeuropa.dk

Læs mere

Helle Sjelle. Fordi det er dit valg om din hverdag

Helle Sjelle. Fordi det er dit valg om din hverdag Helle Sjelle Fordi det er dit valg om din hverdag Læs om... Et valg om din hverdag Politik handler om din hverdag... side 2 Dine børn skal lære at læse, skrive og regne ordenligt Vi skal have fagligheden

Læs mere

Gallup til BT om S-kongres mm. TNS September 2013 Projekt: 59516

Gallup til BT om S-kongres mm. TNS September 2013 Projekt: 59516 Feltperiode: Den 24.-26. september 2013 Målgruppe: Repræsentativt udvalgte vælgere landet over på 18 eller derover Metode: GallupForum (webinterviews) Stikprøvestørrelse: 1.270 personer Stikprøven er vejet

Læs mere

Partier. Radikale Venstre (B) Liberal Alliance (I) Socialdemokraterne. Alternativet (Å) Det Konservative Folkeparti (C) Socialistisk Folkeparti (F)

Partier. Radikale Venstre (B) Liberal Alliance (I) Socialdemokraterne. Alternativet (Å) Det Konservative Folkeparti (C) Socialistisk Folkeparti (F) Socialdemokraterne Partier Radikale Venstre (B) Liberal Alliance (I) Socialistisk Folkeparti (F) Det Konservative Folkeparti (C) Alternativet (Å) Dansk Folkeparti (O) Venstre (V) Enhedslisten (Ø) 1 Partipolitiske

Læs mere

Og også fordi det bliver den sidste 1. maj i meget lang tid med en borgerlig regering!

Og også fordi det bliver den sidste 1. maj i meget lang tid med en borgerlig regering! 1. maj-tale, Langå (Det talte ord gælder) Tak for ordet! Og tak for invitationen. Det er altid noget særligt at være til 1. maj her i Langå. Det er selvfølgelig fordi 1. maj er en særlig dag. Og også fordi

Læs mere

Fremtidens venstrefløj - Enhedslistens opgaver efter valget

Fremtidens venstrefløj - Enhedslistens opgaver efter valget Fremtidens venstrefløj - Enhedslistens opgaver efter valget Til baggrund der kan ikke stemmes om afsnit I og II: I. Folketingsvalget 2015 det diffuse protestvalg Folketingsvalget 18. juni 2015 fældede

Læs mere

Klimabarometeret. Juni 2010

Klimabarometeret. Juni 2010 Klimabarometeret Juni 2010 1 Indledning Klimabarometeret er CONCITOs måling af den danske befolknings holdning til klimaet. I februar 2010 publicerede CONCITO første udgave af Klimabarometeret, og fremover

Læs mere

Beredskab: VLAK 2025-plan

Beredskab: VLAK 2025-plan 30. maj 2017 Beredskab: VLAK 2025-plan Dette notat opsummerer budskaber i forbindelse med lanceringen af VLAK-regeringens 2025-plan. Bilag 1 er en oversigt over elementerne i VLAK-regeringens 2025-plan.

Læs mere

Orientering fra Velfærdsanalyse

Orientering fra Velfærdsanalyse Stemmeprocent Orientering fra Velfærdsanalyse Borgerrepræsentantvalg fra til Publikationen samler resultaterne fra Borgerrepræsentationsvalgene i valgårenen 1983 til. Dette er gjort for at give et hurtigt

Læs mere

FOLKETINGSVALG OPGAVER

FOLKETINGSVALG OPGAVER FOLKETINGSVALG OPGAVER 1 Artikel: Alle partier har et bogstav Hvilket bogstav har Socialdemokraterne på stemmesedlen? Hvilket bogstav bruges normalt om Socialdemokraterne i aviserne? Hvorfor hedder den

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin JUNI 2015 Institution HF I NØRRE NISSUM VIA UC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HF SAMFUNDSFAG B HANS

Læs mere

Lyngallup profil af partier til BT Dato: 13. juni 2012

Lyngallup profil af partier til BT Dato: 13. juni 2012 Lyngallup profil af partier til BT Dato: 13. juni 2012 Metode Feltperiode: 7. juni 13. juni 2012 Målgruppe: Repræsentativt udvalgte vælgere landet over på 18 eller derover Metode: GallupForum (webinterviews)

Læs mere

Notat, kommentar og debatindlæg (GENIND)FØRER THORNING KOPIPOLITIK?

Notat, kommentar og debatindlæg (GENIND)FØRER THORNING KOPIPOLITIK? 1 Notat, kommentar og debatindlæg (GENIND)FØRER THORNING KOPIPOLITIK? 2 Introduktion: Efter regeringsdannelsen var det pludselig slut med det politiske alternativ til VK. Ligesom i sin første tid som S-

Læs mere

Danskernes Parti. Vælgertilslutning 9. august Danskernes Parti. TNS Dato: 9. august 2016 Projekt: 62756

Danskernes Parti. Vælgertilslutning 9. august Danskernes Parti. TNS Dato: 9. august 2016 Projekt: 62756 Vælgertilslutning 9. august 2016 TNS Dato: 9. august 2016 Projekt: 62756 Gallup for Feltperiode: Den 5. til 9. august 2016 Målgruppe: Repræsentativt udvalgte vælgere landet over på 18 eller derover Metode:

Læs mere

I de sidste år er uligheden vokset i Danmark.

I de sidste år er uligheden vokset i Danmark. 1. maj tale 2006 - eftermiddag v. LO s næstformand Tine Aurvig-Huggenberger I de sidste år er uligheden vokset i Danmark. Ikke mindst på grund af at regeringen og Dansk Folkeparti lystigt har svunget pisken

Læs mere