Teknisk grundlag Topdanmark Livsforsikring A/S. Dato: Opdatering skal senest ske:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Teknisk grundlag Topdanmark Livsforsikring A/S. Dato: Opdatering skal senest ske:"

Transkript

1

2 Teknisk grundlag Topdanmark Livsforsikring A/S Dato: Opdatering skal senest ske: (CVR NR )

3 Indhold: 0. Indledning 1. Forsikringsformer 2. Grundlag for beregning af forsikringspræmier, tilbagekøbsværdier og fripolicer 3. Bonusfordeling og overskudsdannelse 4. Genforsikring 5. Helbred 6. Hensættelser 7. Regler for overførsel af pensionsmidler 8. Regulativ for krigsrisiko

4 0. Indledning Dette dokument er en sammenskrivning af de tekniske grundlag for Livsforsikring i Topdanmark Livsforsikring A/S, Jf. Bekendtgørelse om anmeldelse af det tekniske grundlag m.v. for Livsforsikringsvirksomhed nr. 932 af 10. juni 2013 Sammenskrivning er baseret på oprindelige anmeldelser med senere ændringer. Det er tilstræbt, at de tekniske grundlag for de selskaber, der i 2013 blev sammenlagt med Topdanmark Livsforsikring som det fortsættende selskab, fremstår som en enhed. Sammenskrivningen bør ikke afstedkomme nogen egentlige ændringer i det tekniske grundlag. Det betyder, at den ikke indeholder begrundelser, dokumentationer eller aktuarudtalelser. Den færdige sammenskrivning vil vise det tekniske grundlag som det så ud ultimo 2013, med de satser, regler og principper, der gælder for Det betyder at historiske satser kun medtages i det omfang, at de anvendes ved opgørelse og regulering af bestående forsikringer. 1. Forsikringsformer Topdanmark Livsforsikring har tilladelse til følgende forsikringsformer Livsforsikringsklasse I Livsforsikringsklasse III Livsforsikringsklasse VI Forsikringsklasse 1 Forsikringsklasse 2 - Almindelig livsforsikring - Forsikring, der er tilknyttet investeringsfonde - Kapitaliseringsvirksomhed - Ulykkesforsikring - Sygdom Gruppelivsforsikringer. Indirekte forretning vedrørende ovennævnte forsikringsklasser Denne sammenskrivning af tekniske grundlag vedrører udelukkende livsforsikring, herunder gruppelivsforsikring. 2. Grundlag for beregning af forsikringspræmier, tilbagekøbsværdier og fripolicer Beregningsgrundlagene for individuelle forsikringer i gennemsnitsrente miljø baserer sig på G82 5% for forsikringsdele tegnet før G82 i % for forsikringsdele tegnet i perioden T05 1% for forsikringsdele tegnet efter Nytegniningsgrundlaget er T05, der er en videreførsel af G82 i% med en ny forudsætning om dødelighed. Den tekniske rente ved nytegning er 1%, svarende til en opgørelsesrente på 0,5190%. Selve beregningsgrundlagene fremgår af bilag 2.1. Regler for tilbagekøb og omskrivning til fripolice fremgår af bilag 2.2.

5 Livrenter fritaget for pensionsafkastsskat og uden ret til bonus U74 livrenter - er ikke underlagt noget egentligt beregningsgrundlag, da de hverken kan ændres eller tilbagekøbes. Alle U74 livrenterne er aktuelle. Beregningsgrundlagene for gruppelivsforsikringer fremgår af særskilt beregningsgrundlag. Præmierne beregnes årligt for hver gruppe på baggrund af det tilknyttede grundlag. Præmien for hver forsikring beregnes solidarisk og opkrævningspræmien fastsættes ud fra forventet forløb og gruppens tidligere opsparede bonus. Gruppelivsforsikringer kan hverken tilbagekøbes eller omskrives til fripolice. Selve beregningsgrundlagene fremgår af bilag 2.3. Livsforsikringer tilhørende klasse III Unit Link har ingen garanterede ydelser. Det betyder, at der ikke tariferes egentlige forsikringspræmier, men betaling for risiko og omkostningsbidrag fastsættes årligt. Grundlaget for beregning af tilbagekøbsværdier er forsikringernes opsparing på tekniske konti, der igen afhænger af udviklingen i de investeringspuljer fonde opsparingerne er linket til. Omskrivning til fripolice har derfor ingen virkning på forsikringsdækninger, men risikopræmier, omkostningsbidrag og prognoseværdier vil naturligvis ændres ved omskrivning til fripolice. Selve beregningsgrundlaget fremgår af bilag 2.4. Regler for tilbagekøb og omskrivning til fripolice fremgår ligeledes af bilag Bonusfordeling og overskudsdannelse Reglerne for egekapitalens andel af det realiserede resultat fremgår af bilag 3.1. Opdeling i kontributionsgrupper og beregning af realiserede resultater i grupperne fremgår af bilag 3.2. Anvendelse af det kombinerede omkostnings- og sikkerhedstillæg, som ligeledes indgår i beregningen af de realiserede resultater i grupperne fremgår af bilag 3.3. Selskabets bonusregulativ for individuelle forsikringer fremgår af bilag 3.4. Bonusregulativet for gruppelivsforsikring fremgår af bilag Genforsikring Selskabets genforsikringspolitik er som følger: Selskabets genforsikrer på personniveau større risici ved en ecess of loss kontrakt med et selvbehold på 4 mio. kr. og en fakultativ grænse på 20 mio. Selskabet afdækker personrisici i tilfælde af at en enkelt skadesbegivenhed, der omfatter mindst to personer, og som sammenlagt har skadesudgifter for over 30 mio. kr. efter at sædvanlig genforsikring er fratrukket. Den samlede katastrofedækning er op til 1 mia. kr. Gruppelivsforsikringer genforsikres ikke. Principperne for genforsikringsdækning med tilhørende grænser fastsættes årligt af selskabets bestyrelse. 5. Helbred Selskabets regler for afgivelse af helbredsoplysninger fremgår af bilag 5.

6 Principperne for afgivelse af helbredsoplysninger med tilhørende grænser fastsættes årligt af selskabets bestyrelse. Ved bedømmelse af specifikke risici benytter Topdanmark Livsforsikring fortsat Videncenter for Helbred og Forsikring i forbindelse med bedømmelse af helbredsoplysninger. 6. Hensættelser Regler for opgørelse af livsforsikringshensættelser til markedsværdi for individuelle bonusberettigede livsforsikringer fremgår af Bilag 6.1. De senest anmeldte satser hertil fremgår af Bilag 6.2. For individuelle livsforsikringer med reserveopbygning udenfor kontribution regnes der ligeledes en hensættelse til markedsværdi. Hensættelser for livrenter uden ret til bonus U74 livrenter - fremgår ligeledes af bilag 6.1. Hensættelsen beregnes for hele bestanden under et ud fra et forventet bestands cash flow. I cashflowet indgår forventede udgifter til administration af bestanden. Regler for opgørelse af IBNR hensættelser hørende til livsforsikringer i gennemsnitsrente fremgår af bilag 6.1. Hensættelser på Unit Link kontrakter svarer til deres depoter minus skyldig pensionsafkastsskat PAL. Beregningsgrundlaget for Unit Link Kontrakter fremgår af bilag 2.4. Den skyldige PAL beregnes i regnskabet ud fra den enkelte kontrakts afkast, PAL aktiver fra tidligere år og skattekoden på de enkelte dækninger. Der tages ikke hensyn til overførte oplysninger, skattefrihed for udlændinge o.l. Skyldig PAL hensættes i en særlig post så summen af Unit Link hensættelser og skyldig PAL på Unit Link kontrakter påvirkes ikke af nøjagtigheden af beregning af skyldig PAL. Hensættelser for aktuelle præmiefritagelser på Unit Link kontrakter opgøres på baggrund af en straks begyndende ophørende livrente i præmieperioden og med en ydelse svarende til bruttoårspræmien. Der foretages et fradrag for mulig reaktivering. Fradraget er 66 % ved præmiefritagelsens start og falder 2 % pr. måned i 33 måneder. Herefter afsættes hensættelsen svarende til det fulde livrentepassiv. Hensættelser til aktuelle præmiefritagelser hørende til Unit Link kontrakter opfattes som en Livsforsikringshensættelse. IBNR hensættelser for Livsforsikringsklasse III for ikke forfaldne løbende forsikringsydelser og for aktuel præmiefritagelse i forbindelse med endnu ikke anmeldte forsikringsbegivenheder fastsættes som summen af risikopræmier ved invaliditet for bestanden de seneste syv måneder før opgørelsesdatoen. Risikopræmierne beregnes på selskabets anden ordens grundlag. IBNR hensættelserne indgår i selskabets livsforsikringshensættelser. For gruppelivsordninger beregnes hensættelsen for den enkelte ordning/gruppe som opsparet bonus, overført præmie og IBNR hensættelse. Den opsparede bonus beregnes ud fra bonusregulativ for gruppelivsforsikringer se bilag 3.5.

7 7. Regler for overførsel af pensionsmidler Topdanmark Liv har tilsluttet sig Jobskifteaftalen samt Aftale om pensionsoverførsler ved virksomhedsomdannelser m.v. Bilag 7.1 og 7.2 De øvrige regler for overførsler fremgår af de respektive beregningsgrundlag omtalt i punkt Regulativ for krigsrisiko Selskabets regler for krigsrisiko fremgår af bilag 8.

8 BILAG 2.1. G82 5%, G82 i% og T05 i%

9 G82 5%, G82 i% og T05 i% Grundlag for beregning af forsikringspræmie Topdanmark Livsforsikring A/S CVR-nr

10 Risikoelementer betegner fyldt alder for en mand. y betegner fyldt alder for en kvinde u betegner fyldt alder for en person, beregnet på kønsneutralt grundlag, herefter kaldet unise Aldersberegning Alderen beregnes som fyldt alder ved udløb eller pensioneringstidspunkt (subs. præmieophørsdato), med fradrag af forsikringens varighed (subs. restvarighed). Såfremt alderen ikke kan bestemmes herved, anvendes fyldt alder på tegningsdatoen Normal dødelighed For mænd benyttes følgende dødelighedstavlen: G82M T05M gælder for nytegninger efter 15. november For kvinder benyttes dødelighedstavlen: G82K T05K gælder for nytegninger efter 15. november For unise benyttes dødelighedstavlen G82U. T05U - for nytegninger efter 15. november G82M µ betegner dødsintensiteten. 5, 88+ 0, µ = 0, µ 1 = ( ( G82K T05 gælder for nytegning efter 15. november 2005 ) (0, ) + (1 ( (0,0006 5,88+ 0, ) 67) 5, , 038y 10 µ y = 0, ,047+ 0, ) µ 1 = ( ( T05 gælder for nytegning efter 15. november 2005 ) (0, ) + (1 ( (0,001 5,728+ 0,038 y 10 + y 67) y 67) 10 3,424+ 0,061y 10 )

11 G82U µ u = 0, ,728+ 0,038u 10 µ 1 = ( ( T05 gælder for nytegning efter 15. november 2005 u 5,728+ 0,038u 10 1 ) (0, ) + (1 (0, ) ( u 67) ,424+ 0,061u 10 )

12 Normal invaliditet For mænd benyttes invaliditetstavlen GA82M. For kvinder benyttes invaliditetstavlen GA82K. For unise benyttes invalidetstavlen GA82U. µ ai betegner intensiteten for overgang fra aktiv til invalid. µ ad betegner intensiteten for overgang fra aktiv til død. µ id betegner intensiteten for overgang fra invalid til død GA82M ai 4, 54+ 0, µ = 0, ad id µ = µ = µ (G82M) GA82K = 0, ai 4, , 060y 10 µ y ad id µ = µ = µ (G82K) y y y GA82U ai µ u = 0, , ,060u 10 µ = = (G82U) ad id u µ u µ u

13 Kollektive ægtefællepensioner U betegner tilstanden: Forsikrede er ikke i et pensionsberettigende forhold. G betegner tilstanden: Forsikrede er i et pensionsberettigende forhold med en pensionsberettiget person. γ betegner intensiteten for overgang fra U til G. σ betegner intensiteten for overgang fra G til U af anden årsag end den pensionsberettigede persons død. Aldersfordelingen for den pensionsberettigede person ved overgang fra U til G er normalt fordelt, hvor: λ s betegner fordelingens middelværdi. betegner fordelingens spredning Risikoelementer for kollektiv ægtefællepension med mandlig forsørger γ = 0, ( 28) 28( 15) for >15; γ = 0 for 15 σ = 0, ( 15) for >15; σ = 0 for 15 λ = 0, s = 1 0, Risikoelementer for kollektiv ægtefællepension med kvindelig forsørger γ y = 0, ( y 24) 2 20( y 12) for y >12; γ y = 0 for y 12 σ y = 0, ( y 12) 2100 for y >12; σ y = 0 for y 12 λ y = 0,915 y sy = 0,21 y y 7

14 Risikoelementer for kollektiv ægtefællepension med unise forsørger 2 ( u 24) 20( u 12) γ u = 0,13 10 for u >12; u = 0 γ for u 12 2 ( u 12) 2100 σ u = 0,02 10 for u >12; u = 0 σ for u 12 λ y = 0,915 y + 4 s u 1 = 0,21 u u Kollektive børnerenter Risikoelementer for kollektive børnerenter med mandlig forsøger "Faderskabsintensitet": c = 0, ( 28) 11 ( 15) for >15; c = 0 for Risikoelementer for kollektive børnerenter med kvindelig forsørger "Moderskabsintensitet": c y = 0, ( y 24) 7 ( y 12) for y > 12; c y = 0 for y Risikoelementer for kollektive børnerenter med unise forsørger "Forsørgerintensitet": 2 ( u 24) 7 ( u 12) c = 0,13 10 for u > 12; c = 0 for u 12 u u

15 Rente Teknisk rente Den tekniske rente i udgør 5%p.a., 3,4928%.p.a, 3%p.a, 2%p.a. eller 1 % p.a Omregningsrente Ved overgang til aktuel pension kan en forsikring vælges omregnet til højt forrentet grundlag jvt. bestemmelserne i pkt og nedenstående pkt. 3.0 og Omregningsrenten j udgør maksimalt 16 % for forsikringer tegnet efter dog maksimalt 10%. Ved anvendelse af omregningsrente skal følgende fremgå af forsikringsaftalen: Såfremt den rente, selskabet videregiver til de forsikrede, er mindre end omregningsrenten, kan selskabet med Finanstilsynets godkendelse nedsætte forsikringsydelsen i overensstemmelse hermed Kombineret omkostnings- og sikkerhedstillæg Sikkerhedstillægget fastsættes som en reduktion af rentestyrken på (s+5)*0,1*0, , dog mindst 0, hvor s% er den valgte tekniske rente (pkt ) Tekniske renter og opgørelsesrenter Opgørelsesrenten svarende til den tekniske rente anvendes ved beregning af nettopassiver jvf. pkt og præmiebetalingsrenter, jvf. pkt Ved beregning af nettopassiver i forbindelse med og efter en omregning ifølge pkt anvendes den benyttede omregningsrente svarende til opgørelsesrente. Teknisk rente i% Opgørelsesrente i% 1,0 0,5190 1,5 1,0167 2,0 1,5143 2,5 2,0119 3,0 2,5095 3,4928 3,0000 3,5 3,0071 4,0 3,5048 4,5 4,0024 5,0 4,5000 6,0 5,4449 7,0 6,3889 8,0 7,3319 9,0 8, ,0 9, ,0 10, ,0 11, ,0 12, ,0 12, ,0 13,9074

16 Nettogrundlag Nettopassiv Ved nettopassivet for en forsikring eller forsikringsdel forstås kapitalværdien af alle selskabets øjeblikkelige og fremtidige forpligtelser. Nettopassivet for månedlige ydelser beregnes, som om ydelserne forfaldt kontinuert Præmiebetalingsrente Ved præmiebetalingsrenten for en forsikring eller forsikringsdel forstås kapitalværdien pr. 1 krone præmiebetaling Kontinuert nettopræmie Den kontinuerte nettopræmie π bestemmes som forholdet mellem nettopassivet og præmiebetalingsrenten, begge dele beregnet ved tegningen Nettoindskud Nettoindskuddet I N bestemmes som nettopassivet ved tegningen Nettoreserve Nettoreserven beregnes som nettopassivet med fradrag af den kontinuerte nettopræmie multipliceret med præmiebetalingsrenten Generelle begrænsninger En forsikring må ikke opbygges således, at dens nettoreserve på noget tidspunkt kan blive negativ. En forsikring, der indeholder invaliditetsydelse, må ikke være således opbygget, at nettoreserven kan falde ved invaliditetens indtræden, eller således opbygget, at nettoreserven kan stige ved reaktivering. En forsikring må ikke opbygges med mere end én teknisk rente i.

17 Bruttogrundlag Præmie og indskud Ved præmie forstås enhver fremtidig i policen forudsat indbetaling samt den del af første indbetaling, der svarer til de fremtidige i policen forudsatte indbetalinger. Andre indbetalinger er indskud. Når udløbsalderen for præmie er lavere end 60 år, er den korteste præmiebetalingsvarighed ved nytegning 5 år Bruttopræmie Ratepræmien ( m) p m, der forfalder 1 m - årlig forud, beregnes ved formlen: ( m) p m = (12) π a1 + β m * α ( m) a 1 ( ) er beregnet med en rentefod på 9% p.a. for forsikringer oprindeligt tegnet før hvor a m og med en rentefod svarende til opgørelsesrenten for forsikringer tegnet fra og fremover. α og β er omkostningsparametre Omkostningssatsen α udgør 0,89 og β = stk (m) + stykrate ved tegningen. Rateomregningsfaktorerne for præmier ecl. STK og STYKRATE fremgår af de følgende tabeller: Rentefod 9% p.a. før Fra / Til π 1/1 årlig 1/2 - årlig 1/4 årlig 1/12- årlig π 1, , , , , /1 - årlig 0, , , , , ½ - årlig 1, , , , , ¼ - årlig 3, , , , , /12 årlig 10, , , , ,000000

18 Rentefod 2,5095% p.a. fra Fra / Til π 1/1- årlig 1/2- årlig 1/4- årlig 1/12- årlig π 1, , , , , /1 - årlig 0, , , , , ½ - årlig 1, , , , , ¼ - årlig 3, , , , , /12 årlig 10, , , , , Rentefod 1,5143% p.a. Fra / Til π 1/1- årlig 1/2- årlig 1/4- årlig 1/12- årlig π 1, , , , , /1 - årlig 0, , , , , ½ - årlig 1, , , , , ¼ - årlig 3, , , , , /12 årlig 10, , , , , Rentefod 0,5190% p.a. Fra / Til π 1/1- årlig 1/2- årlig 1/4- årlig 1/12- årlig π 1, , , , , /1 - årlig 0, , , , , ½ - årlig 1, , , , , ¼ - årlig 3, , , , , /12 årlig 10, , , , , Styktillæg og stykratetillæg udgør fra (jf. pkt ) STK(1) = 340 kr. STK(2) = 174 kr. STK(4) = 89 kr. STK(12) = 31 kr. STYKRATE = 10 kr. De ovenfor nævnte tillæg reguleres årligt pr. 1. januar i overensstemmelse med udviklingen i forbrugerprisindekset. Udviklingen i forbrugerprisindekset fastsættes som værdien af indekset for september det nærmest forudgående år divideret med værdien af indekset for september De regulerede tillæg afrundes med bevarelse af deres indbyrdes forhold til nærmeste hele antal kr. For forsikringer, hvor der kan udløses ydelser ved mere end én persons død eller invaliditet, multipliceres STK(m) med 2. For pensionsordninger baseret på overenskomst mellem på den ene side forsikringsselskabet og på den anden side arbejdsgiveren og evt. arbejdstageren bortfalder STK(m) og STYKRATE, med mindre det drejer sig om ordninger med stærkt risikoprægede forsikringer og den enkelte forsikrings årspræmie er mindre end kr Bruttoindskud Bruttoindskuddet I B beregnes ved I B 1 = I γ N + δ

19 hvor γ respektive δ er omkostningsparametre. Omkostningsparametrene γ og δ fastsættes ud fra det til enhver tid gældende bonusregulativ og de anmeldte omkostningssatser hertil Fripolice Regler for beregning af fripoliceværdi fremgår af det til enhver tid til Finanstilsynet anmeldte Tilbagekøbs- og fripoliceregulativ Betingelser for tilsagn om tilbagekøb uden afgivelse af helbredsoplysninger. For etlivsforsikringer kan der gives tilsagn om tilbagekøb, dersom nettopassivet ved forsikredes død på tilbagekøbstidspunktet er større end nettoreserven. For tolivsforsikringer kan der gives tilsagn om tilbagekøb, dersom det for begge forsikrede gælder, at nettopassivet ved forsikredes død er større end nettoreserven på tilbagekøbstidspunktet. Hvis nettopassivitet ved forsikredes død er mindre end nettoreserven, kan der gives tilsagn om tilbagekøb af så stor en del af forsikringen, som modsvares af nettopassiv ved forsikredes død. Såfremt der sker tilbagekøb efter denne bestemmelse, skal dødfaldsrisikoen reduceres tilsvarende. Der kan dog altid gives tilsagn om tilbagekøb, såfremt forsikringen efter omskrivning til fripolice på tilbagekøbstidspunktet ikke omfatter nogen løbende ydelse over kr. årligt (grundbeløb) eller sum over kr. (grundbeløb). Grundbeløbet reguleres efter personskattelovens 20.

20 For forsikringer, der er baseret på aftale mellem arbejdsgiver, forsikringsselskab og arbejdstager, kan det aftales, at der gives tilsagn om tilbagekøb i forbindelse med fratræden fra den pågældende arbejdsgiver efter følgende regler: A. Tilbagekøb straks ved fratræden kan ske, hvis: 1. tilbagekøbsværdien tilfalder arbejdsgiveren i henhold til lov nr. 310 af med senere ændringer, 2. forsikrede emigrerer, 3. forsikrede får ansættelse som tjenestemand. Tilbagekøb kan ske i det omfang, tilbagekøbsværdien overføres til staten eller kommunen som betaling for tillæggelse af pensionsalder, B. Tilbagekøb mellem 1 og 2 år efter fratræden kan ske, hvis forsikrede på tilbagekøbstidspunktet 1. ikke er pensioneret eller fyldt 67 år, 2. ikke er tjenestemand eller tjenestemandsaspirant, 3. ikke er og ikke skal optages i en pensionsforsikringsordning eller i en pensionskasse, samt 4. ikke har ansættelse i en stilling, hvor arbejdsgiveren vil deltage i præmiebetalingen på den medbragte police. Der kan gælde andre regler som følge af overførselsregler anmeldt til Finanstilsynet. Tilsagn om tilbagekøb i andre tilfælde uden afgivelse af helbredsoplysninger kan ikke gives Tilbagekøbsværdi Regler for beregning af tilbagekøbsværdi fremgår af det til enhver tid til Finanstilsynet anmeldte Tilbagekøbs- og fripoliceregulativ. For forsikringer, der er etableret før på G82 5% beregnes tilbagekøbsværdien efter følgende regler:

21 Tilbagekøbsværdien udgør 93 % af forsikringens nettoreserve med fradrag af GEBYR. GEBYR udgør fra kr. (jfr. pkt ). GEBYR reguleres på samme måde som styktillæg og stykratetillæg, jfr. pkt GEBYR af den nævnte størrelse anvendes ved tilbagekøb uanset forsikringens tegningstidspunkt. For pensionsordninger baseret på overenskomst mellem på den ene side forsikringsselskabet og på den anden side arbejdsgiveren og evt. arbejdstageren bortfalder GEBYR. Ved tilbagekøb fra det fyldte 54. år forhøjes tilbagekøbsværdien, beregnet efter ovenstående regler ved alder 54 år ved alder 55 år ved alder 56 år ved alder 57 år ved alder 58 år ved alder 59 år ved alder 60 år og derover med 1 % af nettoreserven på tilbagekøbstidspunktet med 2 % af nettoreserven på tilbagekøbstidspunktet med 3 % af nettoreserven på tilbagekøbstidspunktet med 4 % af nettoreserven på tilbagekøbstidspunktet med 5 % af nettoreserven på tilbagekøbstidspunktet med 6 % af nettoreserven på tilbagekøbstidspunktet med 7 % af nettoreserven på tilbagekøbstidspunktet For etlivsforsikringer er alder forsikredes fyldte alder på tilbagekøbstidspunktet. For tolivsforsikringer, hvor der kan udløses ydelser ved mere end én persons død eller invaliditet, er alder den ældste forsikredes fyldte alder på tilbagekøbstidspunktet. For beregning af tilbagekøbsværdi af kollektiv ægtefællepension og kollektiv livsforsikring for ugifte gælder særlige regler, jfr. pkt Ved tilbagekøb af forsikringer, hvor forsikringsbegivenheden er indtrådt ved dødsfald eller ved forsikringstidens udløb, og hvor forsikringen kun indeholder ydelser, hvis udbetaling ikke er betinget af, at nogen personer er i live, er tilbagekøbsværdien lig forsikringens nettoreserve. Der kan ske undtagelser som følge af overførselsregler, godkendt af Finanstilsynet. Der kan gælde særlige regler ved tilbagekøb af forsikringer inden for de sidste 12 måneder før udløb. Reglerne skal være godkendt af Finanstilsynet Administrationsreserve Afsnittet er udgået.

22 Styktillæg og gebyr Styktillæg og stykratetillæg antager følgende værdier: Forsikringer tegnet i tiden STK(m) kr STK(1) = 170 STK(2) = 87 STK(4) = 44 STK(12) = STK(1) = 204 STK(2) = 104 STK(4) = 53 STK(12) = STK(1) = 225 STK(2) = 115 STK(4) = 60 STK(12) = STK(1) = 238 STK(2) = 122 STK(4) = 61 STK(12) = STK(1) = 251 STK(2) = 128 STK(4) = 65 STK(12) = STK(1) = 272 STK(2) = 139 STK(4) = 70 STK(12) = STK(1) = 281 STK(2) = 144 STK(4) = 73 STK(12) = STK(1) = 295 STK(2) = 151 STK(4) = 77 STK(12) = STK(1) = 316 STK(2) = 162 STK(4) = 82 STK(12) = STK(1) = 320 STK(2) = 164 STK(4) = 83 STK(12) = STK(1) = 326 STK(2) = 167 STK(4) = 85 STK(12) = STK(1) = 332 STK(2) = 170 STK(4) = 87 STK(12) = STK(1) = 340 STK(2) = 174 STYKRATE STKIND kr. Kr

23 STK(4) = 89 STK(12) = STK(1) = 348 STK(2) = 178 STK(4) = 91 STK(12) = STK(1) = 354 STK(2) = 181 STK(4) = 93 STK(12) = STK(1) = 364 STK(2) = 186 STK(4) = 95 STK(12) = STK(1) =374 STK(2) =191 STK(4) = 98 STK(12) = STK(1) = 382 STK(2) = 195 STK(4) = 100 STK(12) = STK(1) = 391 STK(2) = 200 STK(4) = 102 STK(12) = STK(1) = 399 STK(2) = 204 STK(4) = 104 STK(12) = STK(1) = 403 STK(2) = 206 STK(4) = 106 STK(12) = STK(1) = 413 STK(2) = 211 STK(4) = 108 STK(12) = STK(1) = 419 STK(2) = 214 STK(4) = STK(1) = 424 STK(2) = 217 STK(4) = 111 STK(12) = STK(1) = 442 STK(2) = 226 STK(4) = 116 STK(12) = STK(1) = 446 STK(2) = 228 STK(4) = 117 STK(12) = STK(12) = STK(1) =

24 STK(2) = 234 STK(4) = 120 STK(12) = STK(1) = 469 STK(2) = 240 STK(4) = 123 STK(12) = STK(1) = 481 STK(2) = 246 STK(4) = 126 STK(12) = STK(1) = 483 STK(2) = 247 STK(4) = 126 STK(12) = Gebyr antager følgende værdier: Forsikringen tilbagekøbt i tiden GEBYR Kr

25 Nettopassiver for etlivsforsikringer Nettopassiv for etlivsforsikringer uden invaliditetsydelse Indførelse af betegnelser I det generelle udtryk for nettopassivet for etlivsforsikringer uden invaliditetsydelser indgår følgende betegnelser: S d+θ betegner nettopassivet ved forsikredes død i alder + θ S + n betegner nettopassivet ved forsikredes oplevelse af alder +n Nettopassiv for etlivsforsikringer uden invaliditetsydelse K D n + n, µ + θ + θ + S + n D D = 0 + θ d ( n) S dθ D Nettopassiv for etlivsforsikringer med invaliditetsydelse Indførelse af betegnelser I det generelle udtryk for nettopassivet for etlivsforsikringer med invaliditetsydelser indgår følgende betegnelser: S ad +θ betegner nettopassivet ved forsikredes død i alder + θ som aktiv. S ai+θ betegner nettopassivet ved forsikredes invaliditet i alder + θ. a S + n betegner nettopassivet ved forsikredes oplevelse af alder +n som aktiv. S τ( θ ) betegner nettopassivet ved forsikredes død i alder + τ som invalid, givet at invaliditeten er indtrådt i alder + θ. id + + ( ) i S+ n + θ betegner nettopassivet ved forsikredes oplevelse af alder +n som invalid, givet at invaliditeten er indtrådt i alder + θ. τ( θ) τ betegner invaliditetsydelse mellem alder + τ og + τ + d at invaliditeten er indtrådt i alder + θ. i Y d + + τ, givet S ii+θ betegner engangsydelse ved varig invaliditet i alder + θ. For nettopassiver og ydelser gælder begrænsninger som nævnt i

26 Nettopassiv for etlivsforsikringer med invaliditetsydelse K a, hvor n a D+ θ ( ad ad ai ai = S S ) d a n µ θ θ µ θ θ θ D 0 a D D S + n a a + n n a i ii D+ τ id id D+ n i S + = S + θ + µ + τ S + τ + ( + θ ) dτ + + S + n ( i i D D θ ai θ θ + n D + Y + D θ og hvor i + τ i + θ i τ + n 67 ( + θ ) dτ Sammenhængen mellem og Såfremt S ii+ = θ 0 ( ) i Y + τ + θ = 0 ( ) d ad id S τ = S τ = S τ + θ og ( ) a i S = S = S + θ + n + n + n for 0 < θ < τ < n er og identiske Generelle begrænsninger θ ) ikkenegati- De i pkt og anførte nettopassiver og ydelser skal alle være ve. For de i pkt anførte nettopassiver og ydelser skal endvidere gælde: ( ) id ad S + θ S for + θ 60 og for hvert τ > θ + τ + τ ( ) id ad d S + θ = S = S for + θ > 60 og for hvert τ > θ + τ + τ + τ ( ) i a S + θ = S = S for + θ > 60 og for hvert n > θ + n + n + n S ii+ θ = 0 for + θ > 60 Af betingelsen + n 67 i pkt følger endelig, at ( ) i Y + τ + θ = 0 for + τ > 67

27 Nettopassiver for tolivsforsikringer Nettopassiv for tolivsforsikringer uden invaliditetsydelse Indførelse af betegnelser I det generelle udtryk for nettopassivet for tolivsforsikringer uden invalditetsydelser indgår følgende betegnelser: d T 1 + θ 2 + θ, er nettopassivet ved 1' s død i alder 1 + θ betinget af, at 2 lever på dette tidspunkt. d T 2 + θ 1 + θ T 1 + n 2 + n, er nettopassivet ved 2' s død i alder 2 + θ, betinget af, at 1 lever på dette tidspunkt., er nettopassivet ved 1 ' s oplevelse af alder + 1 n, betinget af, at 2 lever på dette tidspunkt Nettopassiv for tolivsforsikringer uden invaliditetsydelse n 1 + θ, 2 + θ d d ( 1, 2, ) = ( ) 1 + θ 1 + θ, θ 2 + θ 2 + θ, 1 + θ K n 0 D D, 1 2 D1 + n, 2 + n + T D, 1 2 µ T µ T dθ + n, + n Nettopassiv for tolivsforsikringer uden invaliditetsydelse Tolivsforsikringer kan indeholde invaliditetsydelser af samme art som etlivsforsikringer, dog må der kun udløses ydelser ved en af de to forsikredes invaliditet. Den af de forsikrede, ved hvis invaliditet der kan udløses ydelser, betegnes i det følgende 1, mens den forsikrede, ved hvis invaliditet der ikke kan udløses ydelser, betegnes 2. Såvel 1 som 2 kan være mand eller kvinde.

28 Indførelse af betegnelser I det generelle udtryk for nettopassivet for tolivsforsikringer med invaliditetsydelser indgår følgende betegnelser: ad T 1 + θ 2 + θ, er nettopassivet ved ' 1 s død som aktiv i alder 1 + θ betinget af, at 2 lever på dette tidspunkt. ai T 1 + θ 2 + θ, er nettopassivet ved 1' s invaliditet i alder 1 + θ betinget af, at 2 lever på dette tidspunkt. d a T 2 + θ 1 + θ, er nettopassivet ved 2' s død i alder 2 + θ, betinget af, at 1 lever som aktiv på dette tidspunkt., er nettopassivet ved 1' s oplevelse af alder 1 + n som aktiv, betinget af, at 2 lever på dette tidspunkt. a T 1 + n 2 + n T T ( ) id 1 + τ 2 + τ 1 + θ, er nettopassivet ved ' 1 s død som invalid i alder 1 + τ, betinget af, at 2 lever på dettte tidspunkt, givet at invaliditeten er indtrådt i alder 1 + θ. ( ) d i 2 + τ 1 + τ 1 + θ, er nettopassivet ved ' 2 s død som invalid i alder 2 + τ, betinget af, at 1 lever som invalid på dettte tidspunkt, givet at invaliditeten er indtrådt i alder 1 + θ.. T ( ) i 1 + n 2 + n 1 +, θ er nettopassivet ved 1' s oplevelse af alder 1 + n som invalid, betinget af, at 2 lever på dette tidspunkt, givet at invaliditeten er indtrådt i alder 1 + θ. S ii+θ og i Y ( ) τ θ er defineret i pkt For nettopassiver og ydelser gælder begrænsninger som nævnt i

29 Nettopassiver for tolivsforsikringer med invaliditetsydelse a K 1, 2, hvor T + µ + θ 2 n = T ai 1 + θ, 2 + θ 1 + θ og hvor ad T 1 + θ 2 + θ n D a + θ, + θ 1 D a 0, ( µ D ad + θ T ad + θ, + θ + µ a d a 1 + n, 2 + n a + + ) d + T 2 θ, 1 θ θ a 1 + n, 2 + n D, ai + θ n i D ii 1 + τ, 2 + τ = S + + i D θ 1 + θ, 2 + θ 1 T ( id id µ T ( ) 1 + τ 1 + τ, 2 + τ 1 θ ( 1 )) d i + µ T + θ dτ 2 + τ 2 + τ, 1 + τ i D1 + n, 2 + n i + T i 1 + n, 2 + n 1 + D 1 + θ, 2 + θ ( θ) n i D1 + τ, 2 + τ i + Y ( ) d i 1 + τ 1 + θ τ D θ 1 + θ, 2 + θ id, og T + τ + τ( + θ) ai + θ, + θ, bestemmes ved pkt , 1 2 d a T 2 + θ 1 + θ T. ved pkt og ( ) d i 2 + τ 1 + τ 1 + θ, ved pkt , 2. linje og hvor 1 + n Sammenhængen mellem og Såfremt ii S 1 + θ = Y 0 ( ) i 1 + τ 1 + θ = 0 ( ) d ad id T = T = T τ, 2 + τ 1 + τ, 2 + τ 1 + τ, 2 + τ 1 θ ( ) a i T = T = T n, 2 + n 1 + n, 2 + n 1 + n, 2 + n 1 θ ( ) d d a d i T = T = T τ, 1 + τ 2 + τ, 1 + τ 2 + τ, 1 + τ 1 θ for 0 < < < θ τ n, er og identiske.

30 Generelle begrænsninger De i pkt og anførte nettopassiver og ydelser skal alle være ikke-negative. For de i pkt anførte nettopassiver og ydelser skal endvidere gælde: ( θ) id ad T, + T, for 1 + θ 60 og for ethvert τ > θ 1 + τ 2 + τ τ 2 + τ ( θ) id ad d T T T 1 + τ, 2 + τ 1 + = 1 + τ, 2 + τ = 1 + τ, 2 + τ for 1 + θ > 60 og for ethvert τ > θ ( ) i a T + θ = T = T for 1 + θ > 60 og for ethvert 1 + n, 2 + n n, 2 + n 1 + n, 2 + n n > θ ii S 1 + = θ 0 for 1 + θ > 60 Af betingelsen 1 + n 67 i pkt følger, at Y + τ( + θ) =, for 1 + τ > 67 i Endelig skal nettopassiverne for den etlivsforsikring, der er tilbage i tilfælde af 2 s død på et vilkårligt tidspunkt, opfylde de generelle begrænsninger i pkt

31 Præmiebetalingsrente Etlivsforsikringer med invaliditetsydelse tegnes altid med ret til præmiefritagelse ved invaliditet, præmiebetalingsrente Tolivsforsikringer med invaliditetsydelse tegnes altid med ret til præmiefritagelse ved 1 s invaliditet, præmiebetalingsrente , jvf. pkt Forsikringer uden invaliditetsydelse kan tegnes med eller uden ret til præmiefritagelse ved invaliditet, præmiebetalingsrente , henholdsvis eller , henholdsvis Det er dog ikke muligt i én og samme forsikring til én og samme grundform både at have ret og ikke have ret til præmiefritagelse ved invaliditet. Etlivsforsikringer, hvor præmiebetalingstiden udløber efter forsikredes fyldte 68. år, men inden forsikredes fyldte 71. år, kan tegnes med ret til præmiefritagelse ved invaliditet. Forsikringen giver da kun ret til præmiefritagelse, dersom invaliditeten indtræder inden forsikredes fyldte 67. år Præmiebetalingsrente for etlivsforsikringer uden præmiefritagelse ved invaliditet = r 0 D + θ D +r 80 d θ = N + r N D Præmiebetalingsrente for etlivsforsikringer med præmiefritagelse ved invaliditet = r 0 D a + θ a D +r 67 d θ = N a a + r N a D Præmiebetalingsrente for tolivsforsikringer uden præmiefritag-else ved invaliditet r D1 + θ, 2 + θ N = dθ = D 0 1, 2 1 +r 80, 2 +r 80 1, r, 2 + r N D 1, 2

32 Præmiebetalingsrente for tolivsforsikringer med præmiefritagelse ved 1 's invaliditet a a, 1, 2 = r r 0 D a 1 + θ, 2 + θ a D1, 2 dθ = N a N + + a 1, 2 1 r, 2 r a D1, 2 1 +r 67, 2 +r Supplerende præmiefritagelse Såfremt forsikringen også omfatter halv præmiefritagelse ved invaliditet mellem 1/2 og 2/3, skal præmiebetalingsrenterne og formindskes med passiv ifølge grundform 429.

33 Bestemmelser vedrørende kollektive for sikr inger Bestemmelser, der omhandler ægteskab og ægtefæller, gælder tilsvarende for registreret partnerskab og registrerede partnere Kollektiv ordning Betingelserne for at etablere forsikringer med kollektive ydelser er, at de tegnes i henhold til en overenskomst, der ved overenskomstens oprettelse opfylder mindst et af følgende krav: a. Overenskomsten omfatter forsikringer for mindst 10 personer. I forsikringerne skal de kollektive ydelser være bestemt efter faste principper. b. Overenskomsten giver garanti for indmeldelse til forsikring af de i fremtiden ansatte personer i mindst 5 år. Ordningen skal mindst omfatte eller komme til at omfatte 3 personer. I forsikringerne skal de kollektive ydelser være bestemt efter faste principper. Det er endvidere en betingelse, at det ikke drejer sig om en bestand, hvori de enkelte personer er indtrådt, eller hvoraf der udskydes enkelte forsikrede eller grupper efter regler, der sandsynliggør en udvælgelse til væsentlig ugunst for selskabets øvrige forsikrede. Det samme gælder regler for valgmulighed med hensyn til ægtefælle- og børnepension Bestemmelser vedrørende størrelsen af de enkelte kollektive ydelser og aldersgrænser for disse Kollektiv ægtefællepension Den livsvarige kollektive ægtefællepension (grundformerne 810 og 820) skal opfylde mindst et af følgende krav: a. Ikke overstige invalidepensionen. b. Ikke overstige den pensionsgivende gage. Grænsen for den samlede kollektive ægtefællepension (livsvarig + ophørende) er den dobbelte af ovennævnte. Den ophørende kollektive ægtefællepension skal ophøre senest ved forsørgedes fyldte 67. år. Se endvidere pkt om reduktion af den livsvarige kollektive ægtefællepension efter udbetalingen af kollektiv livsforsikringssum til ugifte. En ægtefælle er berettiget til ægtefællepension, hvis ægteskabet er indgået før forsikredes fyldte 67. år, og ægteskabet på dødsfaldstidspunktet har bestået i 3 måneder. 3-månedersfristen gælder dog ikke, hvis døden skyldes et ulykkestilfælde eller en akut infektionssygdom Kollektive børne- og waisenrenter (børnepension)

34 Den samlede børnerente (kollektiv + individuel) til det enkelte barn skal opfylde mindst et af følgende krav: a. Ikke overstige 25% af invalidepensionen. b. Ikke overstige 25% af den pensionsgivende gage. c. Ikke overstige det særlige børnetilskud, der fra det offentlige ydes til et forældreløs barn for tiden i henhold til 4, 2. stk. i lov af (med senere ændringer) om børnetilskud og andre familieydelser (lov nr. 236). Grænsen for den samlede børnepension (kollektiv + individuel, børnerente + waisenrente) til det enkelte barn er den dobbelte af ovennævnte. De kollektive børnerenter og waisenrenter skal ophøre senest ved barnets fyldte 24. år Kollektiv livsforsikring (ophørende eller livsbetinget) med udbetaling til ugifte Den kollektive livsforsikringssum til ugifte (d.v.s. personer i tilstand U, jvf. pkt ) må ikke overstige 4 gange årsbeløbet for den livsvarige kollektive ægtefællepension (grundform 810). Efter udbetalingen af den kollektive livsforsikringssum til ugifte reduceres årsbeløbet for den livsvarige kollektive ægtefællepension med 25% af den udbetalte livsforsikringssum. Dersom forsikringen omfatter alderspension, skal udløbstidspunktet for den kollektive livsforsikring (ophørende og/eller livsbetinget) være sammenfaldende med alderspensioneringstidspunktet. Forsikredes alder på udløbstidspunktet for den kollektive livsforsikring skal være mellem 60 og 67 år Skalapension Skalapension kan kun tegnes som led i en kollektiv ordning. Uanset de generelle begrænsninger i pkt kan stigningerne i invalidepensionen og/eller ægtefællepensionen fortsætte efter 60 års alderen, dog længst til 67 års alderen. Den maksimale invalidepension må ikke overstige den livsvarige alderspension. Den maksimale ægtefællepension skal opfylde betingelserne i pkt Tilskadekomstpension Tilskadekomstpension (forhøjet invalidepension og/eller forhøjet ægtefællepension) kan kun tegnes i forbindelse med invalidepension + livsvarig alderspension henholdsvis livsvarig kollektiv ægtefællepension. Den med tilskadekomstpension forøgede kollektive ægtefællepension må ikke overstige den i pkt nævnte grænse Efterpension Til kollektive ordninger, der omfatter egenpension (grundform grundform 415) og livsvarig ægtefællepension (grundform 810 eller skalaægtefællepension), kan knyttes en efteregenpension til ægtefælle og/eller børn.

35 Til kollektive ordninger, der omfatter ægtefællepension, kan knyttes en efterægtefællepension til børn. Til kolletive ordninger, der omfatter egenpension, kan knyttes en efteregenpension til børn. Alle efterpensioner løber i tre måneder Beregningsregler vedrørende de enkelte kollektive ydelser Ægteskabshyppighed g og aldersfordeling f(η ) i kollektiv ægtefællepension De i nedenstående formler indgående betegnelser er defineret i pkt , og Den forsikrede person betegnes,mens den til ægtefællepension berettigede person betegnes η l γ og l σ er dekrementfunktioner, svarende til intensiteterne γ og σ mens l er dekrementfunktionen svarende til normaldødeligheden for η, jvf. pkt Ved beregningerne er der ikke taget hensyn til bestemmelserne i pkt , stk Φ(η )dη betegner sandsynligheden for, at en -årig forsikret, der overgår til tilstand G, starter i et pensionsberettigende forhold med en person med alder i intervallet fra η til η+dη. Alderen η er normalt fordelt med middelværdi λ og spredning s. u ν () g ν (η )dη betegner sandsynligheden for, at en -årig forsikret befinder sig i tilstand U efter at have været i tilstand G netop ν gange (ν=1,2,3...). betegner sandsynligheden for, at en -årig forsikret befinder sig i tilstand G for ν-te gang (ν=1,2,3...) og er i et pensionsberettigende forhold med en person med alder i intervallet fra η til η+dη. u ν () og g ν (η ) bestemmes rekursivt ved: u 0 () = γ l γ l a hvor a= 15 for mandlige forsikrede 12 for kvindelige forsikrede 12 for forsikrede på unise grundlag g ν (η ) = σ l u ξ γ ϕ ξ η l ν 1( ) ( + ξ ) ξ σ l a l ξ η ξ+ η dξ

36 γ l u ν () = dη g ν (ξ+η ξ) (σ ξ +µ ξ+η- ) dξ γ a l ξ Herefter bestemmes: = g = ν ν 1 g f(η )= 1 g g ν= 1 (η )dη ν ( η ) Kollektive børne- og waisenrenter afhængige af børneantallet Dersom en kollektiv børnepension ikke udbetales med samme beløb til hvert barn, beregnes nettopassivet, som om det højeste beløb, der kan komme til udbetaling pr. barn, blev udbetalt til samtlige børn Tilskadekomstpension Ved beregning af nettopassivet for tilskadekomstpension forudsættes det, at 5% af invaliditetstilfældene og 5% af dødsfaldene finder sted som følge af tilskadekomst i tjeneste Efterpension Efteregenpensionen til ægtefælle og/eller børn defineres som den maksimale forskel mellem egenpensionen og ægtefællepensionen. Nettopassivet beregnes som 2½% af nettopassivet for en livsvarig kollektiv ægtefællepension af samme størrelse som efteregenpensionen. Nettopassivet nedsættes ikke, selv om der ikke skal ydes efterpension til børn. Efterægtefællepensionen til børn defineres som den maksimale forskel mellem ægtefællepension og waisenrente til ét barn. Nettopassivet beregnes som 10% af nettopassivet for en kollektiv waisenrente af samme størrelse som efterægtefællepensionen. Efteregenpensionen til børn defineres som forskellen mellem egenpensionen og børnerenten til ét barn. Nettopassivet beregnes som 5% af nettopassivet for en kollektiv børnerente af samme størrelse som efteregenpensionen til børn Særregel vedrørende beregning af tilbagekøbsværdi af kollektiv ægtefællepension og kollektiv livsforsikring for ugifte Dersom forsikrede på tilbagekøbstidspunktet er fyldt 54 år, tages der ved beregning af tilbagekøbsværdien af kollektiv ægtefællepension og kollektiv livsforsikring hensyn til forsikredes ægteskabelige stilling på tilbagekøbstidspunktet.

37 Udgangspunktet for tilbagekøbsberegningen er i disse tilfælde forsikringens fripolice, hvis størrelse for præmiebetalende forsikringer beregnes efter reglerne i pkt med anvendelse af de sædvanlige kollektivt beregnede nettopassiver. Tilbagekøbsværdien af fripolicens kollektive ægtefællepension og kollektive livsforsikring beregnes individuelt, idet det ved beregningen forudsættes, at forsikrede hverken kan blive skilt eller gift efter tilbagekøbstidspunktet. Tilbagekøbsværdien af fripolicens kollektive ægtefællepension er derfor i disse tilfælde 0 (nul), dersom forsikrede er ugift på tilbagekøbstidspunktet, mens den for gifte forsikrede beregnes som tilbagekøbsværdien af en overlevelsesrente til forsikredes ægtefælle. Omvendt er tilbagekøbsværdien af fripolicens kollektive livsforsikring 0 (nul) for gifte forsikrede, mens den for ugifte forsikrede beregnes som tilbagekøbsværdien af en livsforsikring.

38 Tilladte grundformer Grundformerne er alle opbygget ud fra de generelle nettopassiver i afsnittene 5 og 6. Oversigt over grundformerne Nettopassiver uden kollektive elementer og uden invaliditetsydelser, beregnet ud fra pkt Sumforsikringer 110 Livsvarig livsforsikring 115 Ophørende livsforsikring 125 Livsbetinget livsforsikring 135 Simpel kapitalforsikring Rateforsikringer 165 Ophørende livsforsikring i rater 175 Livsbetinget livsforsikring i rater 185 Simpel kapitalforsikring i rater Renteforsikringer 210 Livsvarig livrente 211 Opsat livrente 215 Ophørende livrente 216 Opsat, ophørende livrente 225 Supplerende ydelse 235 Arverente 240 Individuel børnerente 250 Individuel waisenrente 265 Opsat arverente med straks begyndende risiko 275 Kunstig arverente

39 Nettopassiver uden kollektive elementer, men med invaliditetsydelser, beregnet ud fra pkt Sumforsikringer 315 Invalidesum Rateforsikringer 365 Invalideydelser i rater Renteforsikringer 414 Livsvarig invaliderente med ophørende risiko 415 Ophørende invaliderente 419 Ophørende invaliderente med ophørende risiko 429 Supplerende ophørende invaliderente med ophørende risiko Nettopassiver for to-livsforsikringer, beregnet ud fra pkt Sumforsikringer 510 Livsvarig livsforsikring på kortest liv 515 Ophørende livsforsikring på kortest liv 525 Livsbetinget livsforsikring på to liv 530 Livsvarig overlevelsesforsikring 535 Ophørende overlevelsesforsikring Renteforsikringer 610 Livsvarig overlevelsesrente 612 Livsvarig overlevelsesrente med ophørende risiko 615 Ophørende overlevelsesrente 617 Ophørende overlevelsesrente med ophørende risiko 620 Kunstig overlevelsesrente 630 Opsat, livsvarig overlevelsesrente med straks begyndende risiko 635 Opsat, ophørende overlevelsesrente med straks begyndende risiko 645 Arverente på kortest liv 655 Arverente på længst liv 660 Livsvarig livrente på kortest liv 661 Opsat, livsvarig livrente på kortest liv 665 Ophørende livrente på kortest liv 666 Opsat, ophørende livrente på kortest liv

40 Nettopassiver med kollektive elementer, men uden invaliditetsydelser, beregnet ud fra pkt Sumforsikring 715 Kollektiv ophørende livsforsikring til ugifte 725 Kollektiv livsbetinget forsikring til ugifte Renteforsikringer 810 Livsvarig kollektiv ægtefællepension 815 Ophørende kollektiv ægtefællepension 816 Kollektiv ægtefællepension med ophørende dækning og ophørende udbetaling 820 Kollektiv kunstig ægtefællepension 825 Kollektiv supplerende ydelse 850 Kollektiv børnerente 850 Kollektiv waisenrente Nettopassiver med kollektive ydelser, og med invaliditetsydelser, beregnet ud fra pkt Renteforsikringer 945 Kollektiv børnerente med udbetaling fra forsørgerens død, invaliditet eller alderspensionering

41 Nettopassiver uden kollektive elementer og uden invaliditetsydelser, beregnet ud fra pkt Sumforsikringer 110 Livsvarig livsforsikring n, S d+ = θ 1 K 110 () = M D 115 Ophørende livsforsikring S d+θ = 1, S +n = 0 K 115 (,n) = M M + n D +n 80 Aldersbetingelsen kan fraviges, såfremt der er tale om en 1-årig udskydelse uden yderligere præmiebetaling, og såfremt 115 er i kombination med 125 af mindst samme størrelse. 125 Livsbetinget livsforsikring S d+θ = 0, S +n = 1 K 125 (,n) = D D + n 135 Simpel kapitalforsikring S d+θ = vn-θ, S +n = 1 K 135 (n) = v n Rateforsikringer 165 Ophørende livsforsikring i rater

42 S d +θ = a g K 165 (,n,g) =, S +n = 0 D M M + n a g +n Livsbetinget livsforsikring i rater S d +θ = 0, S +n = a g K 175 (,n,g) = D + n a D g 185 Simpel kapitalforsikring i rater S d +θ = vn-θ a g, S +n = a g K 185 (n,g) =v n a g Renteforsikringer 210 Livsvarig livrente n = 0, S +0 = a K 210 () = a 211 Opsat livrente d S = 0, S +θ +n = a + n K 211 (,n) = N D + n 215 Ophørende livrente n = 0, S +0 = a : m K 215 (,m) = N + m N D

43 216 Opsat, ophørende livrente Livrenten udbetales i højst m år fra alder +n til alder +n+m. S d = 0, S +θ +n = a + n: m K 216 (,n,m) = N N D + n + n+ m 225 Supplerende ydelse Ydelsen udbetales i g år fra 's død - udbetalingen ophører dog senest r+g år efter tegningen. I pkt sættes n=r+g. S d a for r = θ < g +θ a for θ r, ( g θ+ r) S +r+g = 0 K 225 (,r,g) = a g +r+g 87 M M r D N r r N r+ g D Den supplerende ydelse (K 225 (,r,g)) kan kun tegnes i kombination med enten 1) opsat livrente (K 211 (,r)) af mindst samme størrelse, eller 2) opsat ophørende livrente (K 216 (,r,g)) af mindst samme størrelse. D 235 Arverente S d+θ = a S K 235 (,n) = a +n 87, ( n ) + n = 0 θ a n : n 240 Individuel børnerente r betegner ophørsalderen for børnerenten, r 24. Børnerenten ophører dog senest ved det enkelte barns død. Børnedødeligheden forudsættes at være 0, jvf. bestemmelserne for den tilsvarende kollektive ydelse, 840. β = antal børn; n ν = r - det ν te barns alder, ν = 1,...,β n = ma(n 1,n 2,...,n β )

44 β S d+θ = a S, ( n θ) + n= 0 ν= 1 ( n ν θ) ν K 240 (,n 1,n 2,...,n β,r) = ( a a ) β ν= 1 n ν : n Se endvidere pkt om grænsen for børnerentens størrelse. ν 250 Individuel waisenrente r betegner ophørsalderen for waisenrenten, r 24. Waisenrenten ophører dog senest ved det enkelte barns død, jvf. bestemmelserne for den tilsvarende kollektive ydelse, 850. β = antal børn; n ν = r - det ν te barns alder, ν = 1,...,β n = ma(n 1,n 2,...,n β ), = 0 S d+θ = w a S β ( n n ν θ) + ν= 1 ( n ν θ) β K 250 (,n 1,n 2,...,n β,r) = w ( a a ) n : n ν= 1 ν = w K 240 (,n 1,n 2,...,n β,r) w = 0,05 for mænd, 0,30 for kvinder og 0,30 for unise. Ved tegning af forsikring med individuel waisenrente skal mindst en af følgende betingelser være opfyldt: ν a) Forsikringen er tegnet i henhold til en overenskomst, hvor der ikke kan vælges mellem tegning med og uden waisenrenter. b) Forsikringen omfatter ved etableringen overlevelsesrente. Såfremt overlevelsesrenten ved senere omskrivning bortfalder, skal den individuelle waisenrente også bortfalde, medmindre ændringen skyldes død eller skilsmisse. Se endvidere pkt om grænsen for den samlede børnepension til det enkelte barn. 265 Opsat arverente med straks begyndende risiko Arverenteudbetalingen begynder ved 's død, dog tidligst r år efter tegningen. Udbetalingen ophører r+g år efter tegningen. I pkt sættes n=r+g. S d r θ v a for r = θ < g +θ a for r θ < r + g r + g θ s +r+g = 0 ( ),

Teknisk grundlag Topdanmark Livsforsikring A/S. Dato: Opdatering skal senest ske:

Teknisk grundlag Topdanmark Livsforsikring A/S. Dato: Opdatering skal senest ske: Teknisk grundlag Topdanmark Livsforsikring A/S Dato: 31.12.2015 Opdatering skal senest ske: 01.07.2017 (CVR NR. 19 62 50 87) Indhold: 0. Indledning 1. Forsikringsformer 2. Grundlag for beregning af forsikringspræmier,

Læs mere

Teknisk grundlag Topdanmark Livsforsikring A/S. Dato: Opdatering skal senest ske:

Teknisk grundlag Topdanmark Livsforsikring A/S. Dato: Opdatering skal senest ske: Side 0 Teknisk grundlag Topdanmark Livsforsikring A/S Dato: 3.2.207 Opdatering skal senest ske: 0.07.209 (CVR NR. 9 62 50 87) Indhold: Side 02 0. Indledning. Forsikringsformer 2. Grundlag for beregning

Læs mere

Teknisk grundlag Topdanmark Livsforsikring A/S. Dato: Opdatering skal senest ske:

Teknisk grundlag Topdanmark Livsforsikring A/S. Dato: Opdatering skal senest ske: Side 0 Teknisk grundlag Topdanmark Livsforsikring A/S Dato: 3.2.206 Opdatering skal senest ske: 0.07.208 (CVR NR. 9 62 50 87) Indhold: Side 02 0. Indledning. Forsikringsformer 2. Grundlag for beregning

Læs mere

Teknisk grundlag. Dato: Opdatering skal senest ske:

Teknisk grundlag. Dato: Opdatering skal senest ske: Teknisk grundlag Dato: 31.12.2013 Opdatering skal senest ske: 01.07.2015 Nykredit Livsforsikring A/S (CVR NR. 25 70 71 84) Indhold 0. Indledning 1. Forsikringsformer 2. Grundlag for beregning af forsikringspræmier,

Læs mere

Side Risikoelementer x betegner fyldt alder for mand. y betegner fyldt alder for kvinde

Side Risikoelementer x betegner fyldt alder for mand. y betegner fyldt alder for kvinde PS90 Side.0.0.0 Risikoelementer x betegner fyldt alder for mand. y betegner fyldt alder for kvinde..0 Aldersberegning Alderen beregnes som fyldt alder ved udløb eller pensioneringstidspunkt (subs. præmieophørsdato),

Læs mere

Sammenskrivning af det anmeldte det tekniske grundlag m.v. for livsforsikringsvirksomhed

Sammenskrivning af det anmeldte det tekniske grundlag m.v. for livsforsikringsvirksomhed Finanstilsynet Århusgade 0 00 København Ø Sammenskrivning af det anmeldte det tekniske grundlag m.v. for livsforsikringsvirksomhed I henhold til, stk. 8, jf., stk. 9, i bekendtgørelse om anmeldelse af

Læs mere

Sammenskrivning af anmeldte tekniske grundlag mv. gældende 1. januar 2014

Sammenskrivning af anmeldte tekniske grundlag mv. gældende 1. januar 2014 Industriens Pension Aktuariatet den 27. juni 2014 Indhold Sammenskrivning af anmeldte tekniske grundlag mv. gældende 1. januar 2014... 1 Markedsrente Teknisk grundlag for forsikringsklasse III... 2 Gennemsnitsrente

Læs mere

Sammenskrivning af det anmeldte tekniske grundlag m.v. for. Danica Pension

Sammenskrivning af det anmeldte tekniske grundlag m.v. for. Danica Pension Sammenskrivning af det anmeldte tekniske grundlag m.v. for anica Pension 30.06.2017 Overblik over sektioner Sektion A Teknisk grundlag gennemsnitsrente 2 Sektion B Teknisk grundlag markedsrente 64 Sektion

Læs mere

Teknisk grundlag for PFA Pension

Teknisk grundlag for PFA Pension Teknisk grundlag for PFA Pension Dato: 30.06.2016 Side: 1 af 253 LOVGRUNDLAGET 18 1 GRUNDLAGET FOR BEREGNING AF FORSIKRINGSPRÆMIERNE OG LIVSFORSIKRINGSHENSÆTTELSERNE 19 1.1. BEREGNINGSGRUNDLAGET 19 1.1.1

Læs mere

Teknisk grundlag for PFA Pension

Teknisk grundlag for PFA Pension Teknisk grundlag for PFA Pension LOVGRUNDLAGET 7 GRUNDLAGET FOR BEREGNING AF FORSIKRINGSPRÆMIERNE OG LIVSFORSIKRINGSHENSÆTTELSERNE 8.. BEREGNINGSGRUNDLAGET 8.. RISIKOELEMENTER 8.. RENTE 8... Teknisk rente

Læs mere

TEKNISK GRUNDLAG FOR GRUPPELIVSFORSIKRING I FG. 1. januar Alm. Brand SEB Pension Danica Pension Sampension SkandiaLink Nordea Liv & Pension

TEKNISK GRUNDLAG FOR GRUPPELIVSFORSIKRING I FG. 1. januar Alm. Brand SEB Pension Danica Pension Sampension SkandiaLink Nordea Liv & Pension TEKNISK GRUNDLAG FOR GRUPPELIVSFORSIKRING I FG 1. januar 2018 Alm. Brand SEB Pension Danica Pension Sampension SkandiaLink Nordea Liv & Pension 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. FORSIKRINGSFORMER SIDE 3 2. GRUNDLAGET

Læs mere

Aktuelle forsikringer indgår i bonusopgørelsen med ændringer for så vidt angår dækningens størrelse og løbetid.

Aktuelle forsikringer indgår i bonusopgørelsen med ændringer for så vidt angår dækningens størrelse og løbetid. Forende Gruppeliv - BONUSREGULATIV pr. 1. januar 2013 6.0 Kapitalforsikringer og eventuelle rente- og rateforsikringer 6.1 Overskuddet ved gruppelivsforsikring tilfalder de enkelte gruppelivsordninger

Læs mere

TEKNISK GRUNDLAG FOR LÆGERNES PENSION PENSIONSKASSEN FOR LÆGER

TEKNISK GRUNDLAG FOR LÆGERNES PENSION PENSIONSKASSEN FOR LÆGER TEKNISK GRUNDLAG FOR LÆGERNES PENSION PENSIONSKASSEN FOR LÆGER INDHOLDSFORTEGNELSE 1.0.0. Risikoelementer 2.0.0. Forbehold for ændring af grundlag 3.0.0. Rente 4.0.0. Administrationsfradrag og -Hensættelse

Læs mere

G82 5 %, G82 3 %, G82 3,7 %, G82

G82 5 %, G82 3 %, G82 3,7 %, G82 Regulativ for beregning og fordeling af realiseret resultat til forsikringsaftalerne for forsikringer tegnet på beregningsgrundlagene G82 5 %, G82 3 %, G82 3,7 %, G82 2 %, Uni98 2 % samt L99 1/7 1. Lovgrundlag

Læs mere

Teknisk grundlag for Lægernes Pensionskasse Side 1.1 1.0.0. RISIKOELEMENTER x y z betegner fyldt alder for en mand i kønsopdelt grundlag. betegner fyldt alder for en kvinde i kønsopdelt grundlag. betegner

Læs mere

Anmeldelse af teknisk grundlag m.v.

Anmeldelse af teknisk grundlag m.v. Finanstilsynet Gl. Kongevej 74 A 85 Frederiksberg C Anmeldelse af teknisk grundlag m.v. I henhold til 2, stk., i lov om finansiel virksomhed samt bekendtgørelse nr. 67 af 27. oktober 26 anmeldes det tekniske

Læs mere

Kapitel 1: De realiserede delresultater

Kapitel 1: De realiserede delresultater Regulativ for beregning og fordeling af realiseret resultat til forsikringsaftalerne for forsikringer tegnet på beregningsgrundlagene G82 5 %, G82 3 %, G82 3,7 %, G82 2 %, Uni98 2 %, L99 og U10 1. Lovgrundlag

Læs mere

TEKNISK GRUNDLAG FOR LÆGERNES PENSIONSKASSE

TEKNISK GRUNDLAG FOR LÆGERNES PENSIONSKASSE TEKNISK GRUNDLAG FOR LÆGERNES PENSIONSKASSE INDHOLDSFORTEGNELSE 1.0.0. Risikoelementer 2.0.0. Forbehold for ændring af grundlag 3.0.0. Rente 4.0.0. Administrationsfradrag og -Hensættelse 5.0.0. Passiver

Læs mere

TEKNISK GRUNDLAG FOR LÆGERNES PENSIONSKASSE INDHOLDSFORTEGNELSE 1.0.0. Risikoelementer 2.0.0. Forbehold for ændring af grundlag 3.0.0. Rente 4.0.0. Administrationsfradrag og -Hensættelse 5.0.0. Passiver

Læs mere

2.3.2 Generelle regler ved tilbagekøb Overførsel Forsikringer med forhøjet dødsrisiko og/eller invaliditetsrisiko

2.3.2 Generelle regler ved tilbagekøb Overførsel Forsikringer med forhøjet dødsrisiko og/eller invaliditetsrisiko Indhold Indhold... 1 1 Anvendte grundformer... 6 1.1 Parameterdefinitioner... 6 1.2 Oversigt over grundformer... 6 1.2.1 Nettopassiver uden kollektive elementer og uden invaliditetsydelser... 6 1.2.2 Nettopassiver

Læs mere

Helbredsoplysninger Generelle regler Risikobeløb

Helbredsoplysninger Generelle regler Risikobeløb Helbredsoplysninger 1.0. Generelle regler 1.1. Risikobeløb Ved risikobeløbet forstås den største risiko, som selskabet har for den enkelte forsikrede, hvad enten det er dødsrisiko eller invaliderisiko.

Læs mere

PENSIONSREGULATIV. for. bibliotekarer. (KL, ARF, H:S, Frederiksberg og Københavns Kommune) kl arf fre kø hs

PENSIONSREGULATIV. for. bibliotekarer. (KL, ARF, H:S, Frederiksberg og Københavns Kommune) kl arf fre kø hs PENSIONSREGULATIV for bibliotekarer (KL, ARF, H:S, Frederiksberg og Københavns Kommune) - 1 - 1 INDMELDELSE Dette pensionsregulativ gælder for bibliotekarer, som har ret til pensionsordning efter overenskomst

Læs mere

Særlige vilkår. for krigsrisiko (Regulativ for krigsrisiko)

Særlige vilkår. for krigsrisiko (Regulativ for krigsrisiko) Særlige vilkår for krigsrisiko (Regulativ for krigsrisiko) Gældende pr. 1. januar 1990 Særlige vilkår for krigsrisiko (Regulativ for krigsrisiko) - Sampension KP Livsforsikring a/s, CVR-nr. 55 83 49 11

Læs mere

Pensionskassen for Teknikum- og Diplomingeniører. Teknisk grundlag 1. januar 2017

Pensionskassen for Teknikum- og Diplomingeniører. Teknisk grundlag 1. januar 2017 Pensionskassen for Teknikum- og Diplomingeniører Teknisk grundlag 1. januar 2017 1 Indhold 1 Indledning 5 1.1 Regulativer.......................................... 5 1.2 Oversigt over tegningsgrundlag...............................

Læs mere

Pensionsregulativet gælder fra den 1.1.1996 respektive fra den dato i 1996, pr. hvilken medlemskabet bliver hvilende.

Pensionsregulativet gælder fra den 1.1.1996 respektive fra den dato i 1996, pr. hvilken medlemskabet bliver hvilende. Regulativ 4 1 Medlemsoptagelse m.v. Dette pensionsregulativ omfatter medlemmer med hvilende medlemskab pr.1.1.1996 samt medlemmer, som inden den 1.1.1996 er overgået til bidragsfri dækning efter fratrædelse

Læs mere

Reguleringsvilkår for. Topdanmark Link Livsforsikring

Reguleringsvilkår for. Topdanmark Link Livsforsikring Reguleringsvilkår for Topdanmark Link Livsforsikring 6608-2 December 2009 Indhold Pristalsregulering 1 Regulering af præmien 4 2 Regulering af dækninger 5 3 Tidspunkt for regulering 5 4 Regulering ved

Læs mere

Sådan har vi fordelt din månedlige indbetaling Her kan du se fordelingen af dine indbetalinger i forhold til forskellige beskatningsgrundlag.

Sådan har vi fordelt din månedlige indbetaling Her kan du se fordelingen af dine indbetalinger i forhold til forskellige beskatningsgrundlag. Forstå din pensionsoversigt Pension er ikke altid lige let at forstå, hvis man ikke beskæftiger sig med det ret tit. Derfor har vi lavet denne oversigt, som du kan slå op i, hvis du har brug for at blive

Læs mere

PensionDanmark Pensionsforsikringsaktieselskab Bilag juni 2016 Markedsværdigrundlag 30. juni 2016

PensionDanmark Pensionsforsikringsaktieselskab Bilag juni 2016 Markedsværdigrundlag 30. juni 2016 PensionDanmark Pensionsforsikringsaktieselskab Bilag 10 30. juni 2016 arkedsværdigrundlag 30. juni 2016 A: Forsikringsklasse I Opgørelse af livsforsikringshensættelser til markedsværdi tager udgangspunkt

Læs mere

PBU. Anmeldelse af teknisk grundlag m.v. Finanstilsynet. Århusgade København 0

PBU. Anmeldelse af teknisk grundlag m.v. Finanstilsynet. Århusgade København 0 PBU Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København 0 Ref.: fce/jov Anmeldelse af teknisk grundlag m.v. I henhold til 20, stk. 1, i lov om finansiel virksomhed skal det tekniske grundlag mv. for livsforsikringsvirksomhed

Læs mere

I I. Anmeldelse af det tekniske grundlag m.v. for livsforsikringsvirksomhed. Arhusgade København ø

I I. Anmeldelse af det tekniske grundlag m.v. for livsforsikringsvirksomhed. Arhusgade København ø Finanstilsynet Arhusgade 110 2100 København ø Anmeldelse af det tekniske grundlag m.v. for livsforsikringsvirksomhed I henhold til 20, stk. 1, i lov om finansiel virksomhed skal det tekniske grundlag mv.

Læs mere

Kapitel 1: De realiserede delresultater

Kapitel 1: De realiserede delresultater Regulativ for beregning og fordeling af realiseret resultat til forsikringsaftalerne for forsikringer tegnet på eller konverteret til beregningsgrundlagene G82 5 %, G82 3 %, G82 3,7 %, G82 2 %, Uni98 2

Læs mere

Anmeldelsen ændrer anmeldelse af Forsikringstekniske satser for 2017 af 22. december 2016.

Anmeldelsen ændrer anmeldelse af Forsikringstekniske satser for 2017 af 22. december 2016. PBU Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København 0 Ref.: 19. december 2017 fce/glk Anmeldelse af teknisk grundlag m w I henhold til 20, stk. 1, i lov om finansiel virksomhed skal det tekniske grundlag mv.

Læs mere

Bilag til din pensionsoversigt

Bilag til din pensionsoversigt JURISTERNES OG ØKONOMERNES PENSIONSKASSE Bilag til din pensionsoversigt Generelt Du kan her læse om de vigtigste forbehold og forudsætninger, der gælder for pensionsoversigten. Du finder reglerne om JØP

Læs mere

REGULATIV 4 April 2017

REGULATIV 4 April 2017 REGULATIV 4 April 2017 Dette regulativ - Regulativ 4 - er vedtaget af pensionskassens generalforsamling den 21. april 2010 med senere ændringer vedtaget den 18. april 2013, den 3. april 2014, den 16. april

Læs mere

PENSIONSREGULATIV FOR FYNS TELEFONS PENSIONSKASSE

PENSIONSREGULATIV FOR FYNS TELEFONS PENSIONSKASSE PENSIONSREGULATIV FOR FYNS TELEFONS PENSIONSKASSE Dette regulativ er senest ajourført Februar 2009 1 Hovedpunkter: Almindelige bestemmelser 1 Pensionsvilkår 2-5 Overførselsregler 6 og 7 Forskellige bestemmelser

Læs mere

Pension i Sampension. Via Kommunernes Landsforening

Pension i Sampension. Via Kommunernes Landsforening Pension i Sampension Via Kommunernes Landsforening Velkommen til Sampension Aftalegrundlag mellem Kommunernes Landsforening, PF-Personaleforeningen og Sampension. Aftalegrundlaget består af to dele. Pensionsaftalen

Læs mere

Pensionsseminar 14. september 2010. PFA Soraarneq

Pensionsseminar 14. september 2010. PFA Soraarneq Pensionsseminar 14. september 2010 PFA Soraarneq Program PFA Soraarneq Pensionsaftalen mellem SSK og PFA Soraarneq Hvem er omfattet Hvad indbetales Sådan virker udbetalingerne Hvad sker ved fratrædelse

Læs mere

PFA Soraarneq s forsikringsbetingelser - 1. juli 2000. A. Generelle betingelser

PFA Soraarneq s forsikringsbetingelser - 1. juli 2000. A. Generelle betingelser PFA Soraarneq s forsikringsbetingelser - 1. juli 2000 For forsikringen gælder de bestemmelser, der er indeholdt i lov om forsikringsaftaler og lov om forsikringsvirksomhed samt grønlandsk rets almindelige

Læs mere

2. marts 2016 FM 2016/21

2. marts 2016 FM 2016/21 2. marts 2016 FM 2016/21 Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxx 2016 om ændring af landstingslov om indkomstskat (Beskatning af indbetalinger til udenlandske pensionsordninger) 1 I landstingslov

Læs mere

PENSIONSREGULATIV FOR. TDC Pensionskasse

PENSIONSREGULATIV FOR. TDC Pensionskasse PENSIONSREGULATIV FOR TDC Pensionskasse Dette regulativ er vedtaget i forbindelse med fusionen af KTAS Pensionskasse, Jydsk Telefons Pensionskasse og Fyns Telefons Pensionskasse på ekstraordinære generalforsamlinger

Læs mere

BONUSREGULATIV for forsikringer under kontribution undtaget forsikringer tegnet på P66 4,25%, forsikringsklasse I

BONUSREGULATIV for forsikringer under kontribution undtaget forsikringer tegnet på P66 4,25%, forsikringsklasse I PensionDanmark Pensionsforsikringsaktieselskab Bilag 7 21. december 2011 BONUSREGULATIV for forsikringer under kontribution undtaget forsikringer tegnet på P66 4,25%, forsikringsklasse I PensionDanmark

Læs mere

Indhold. 2. Bonus. l. Forord 4

Indhold. 2. Bonus. l. Forord 4 Indhold l. Forord 4 2. Bonus 2.1 Hvad er bonus? 5 2.2 Generelt om bonusprognoser 5 2.3 Bonuskilder 6 2.4 Anvendelse af bonus i forsikringstiden 11 2.5 Anvendelse af bonus i udbetalingsperioden 11 3. Indestående

Læs mere

REGULATIV 4 Juli 2015

REGULATIV 4 Juli 2015 REGULATIV 4 Juli 2015 Dette regulativ - Regulativ 4 - er vedtaget af pensionskassens generalforsamling den 21. april 2010 med senere ændringer vedtaget den 18. april 2013, den 3. april 2014 og den 16.

Læs mere

Bekendtgørelse om teknisk grundlag m.v. for firmapensionskasser 1)

Bekendtgørelse om teknisk grundlag m.v. for firmapensionskasser 1) Bekendtgørelse om teknisk grundlag m.v. for firmapensionskasser BEK nr 779 af 11/08/2005 (Gældende) Bekendtgørelse om teknisk grundlag m.v. for firmapensionskasser 1) I medfør af 21, nr. 1 og 2, og 71,

Læs mere

PensionDanmarks overskudspolitik

PensionDanmarks overskudspolitik Bilag 6 Dagsordenens punkt 11 PensionDanmark Bestyrelsesmøde 4/17 PensionDanmarks overskudspolitik 1 Formål Denne overskudspolitik fastsætter principper for fordelingen af resultatet af selskabets drift

Læs mere

Pensionskassen for Teknikum- og Diplomingeniører. Teknisk grundlag 1. januar 2018

Pensionskassen for Teknikum- og Diplomingeniører. Teknisk grundlag 1. januar 2018 Pensionskassen for Teknikum- og Diplomingeniører Teknisk grundlag 1. januar 2018 1 Indhold 1 Indledning 5 1.1 Regulativer.......................................... 5 1.2 Oversigt over tegningsgrundlag...............................

Læs mere

Økonomisk/Teknisk grundlag. Pensionskassen under Alm. Brand A/S

Økonomisk/Teknisk grundlag. Pensionskassen under Alm. Brand A/S Økonomisk/Teknisk grundlag Pensionskassen under Alm. Brand A/S 1. Grundlag for beregning og regulering af pensionsbidrag og ydelser samt pensionshensættelser Teknisk grundlag: Dødelighed/invaliditet: G82

Læs mere

AFSKRIFT PENSIONSFORSIKRINGSORDNING FOR IKKE-TJENESTE- MANDSANSATTE FAGLÆRTE FOTOGRAFER.

AFSKRIFT PENSIONSFORSIKRINGSORDNING FOR IKKE-TJENESTE- MANDSANSATTE FAGLÆRTE FOTOGRAFER. Side 1 AMTSRÅDSFORENINGEN Dampfærgevej 22, Postboks 2593 2100 København - Tlf.: 35 29 81 00 AFSKRIFT Maj 1983 J.nr. 3224.00-01/81 PENSIONSFORSIKRINGSORDNING FOR IKKE-TJENESTE- MANDSANSATTE FAGLÆRTE FOTOGRAFER.

Læs mere

Bilag ALM703 Almindelige forsikringsbetingelser (nr. 703) Forsikringsbetingelser af 1. juni 2014

Bilag ALM703 Almindelige forsikringsbetingelser (nr. 703) Forsikringsbetingelser af 1. juni 2014 Almindelige forsikringsbetingelser for livsforsikringsvirksomhed i Nordea Liv & Pension, livsforsikringsselskab A/S CVR-nr. 24260577, Klausdalsbrovej 615, 2750 Ballerup, Danmark Forsikringsbetingelserne

Læs mere

Pensionsregulativet PBU

Pensionsregulativet PBU Pensionsregulativet PBU 1. juli 2014 Østerfælled Torv 3 2100 København Ø Tlf. 35 27 28 00 Fax 35 27 28 29 E-mail: pbu@pbu.dk CVR-nr. 17 34 04 84 Pensionskassen for Børne- og Ungdomspædagoger Pensionsregulativet

Læs mere

Almindelige forsikringsbetingelser for Skandia Bonuspension

Almindelige forsikringsbetingelser for Skandia Bonuspension Almindelige forsikringsbetingelser for Skandia Bonuspension Nr. 94 14 Indhold 1. Aftalegrundlag... 2 2. Antagelse og ikrafttræden... 2 3. Præmiebetaling... 2 4. Pristalsregulering... 3 5. Dækning ved død...

Læs mere

Forsikringsbetingelser. for. PensionDanmark Pensionsforsikringsaktieselskab. For. tidligere medlemmer af Arbejderbevægelsens Pensionskasse

Forsikringsbetingelser. for. PensionDanmark Pensionsforsikringsaktieselskab. For. tidligere medlemmer af Arbejderbevægelsens Pensionskasse Forsikringsbetingelser for PensionDanmark Pensionsforsikringsaktieselskab For tidligere medlemmer af Arbejderbevægelsens Pensionskasse (Gammel pensionsordning) Gældende fra den 1. januar 2015 Generelle

Læs mere

PFA Start. Dansk Erhverv

PFA Start. Dansk Erhverv Vilkår for PFA Start udbudt af PFA Pension, forsikringsaktieselskab (PFA Pension) for Dansk Erhverv PFA Start for Dansk Erhverv, version 2.0 1 Vilkår for PFA Start udbudt af PFA Pension, forsikringsaktieselskab

Læs mere

Forsikringsbetingelser for gruppelivsforsikring. Pension 90 01.01.2015

Forsikringsbetingelser for gruppelivsforsikring. Pension 90 01.01.2015 Forsikringsbetingelser for gruppelivsforsikring Pension 90 01.01.2015 2 Forsikringsbetingelser for gruppelivsforsikring Pension 90 1. Forsikringen Forsikringen er tegnet som gruppeforsikring i klasse I

Læs mere

Regulativ om fratrædelsesgodtgørelse

Regulativ om fratrædelsesgodtgørelse Regulativ om fratrædelsesgodtgørelse KL Side 1 I henhold til 23, stk. 1 og 2, i pensionsregulativ af 2006 for tjenestemænd for kommuner inden for KL s forhandlingsområde fastsættes følgende regler om fratrædelsesgodtgørelse:

Læs mere

Værd at vide før du tegner livs- og pensionsforsikring

Værd at vide før du tegner livs- og pensionsforsikring Værd at vide før du tegner livs- og pensionsforsikring Denne pjece har til formål at hjælpe dig, før du tegner livs- eller pensionsforsikring. Den fortæller kort om, hvad du skal overveje, inden du vælger,

Læs mere

Almindelige forsikringsbetingelser for TillægsPension i Lærernes Pension, forsikringsaktieselskab, pr. 1. januar 2008. Generelle betingelser

Almindelige forsikringsbetingelser for TillægsPension i Lærernes Pension, forsikringsaktieselskab, pr. 1. januar 2008. Generelle betingelser Almindelige forsikringsbetingelser for TillægsPension i Lærernes Pension, forsikringsaktieselskab, pr. 1. januar 2008 For pensionsordningen gælder de bestemmelser, der er indeholdt i lov om forsikringsaftaler

Læs mere

Anmeldelse af det tekniske grundlag m.v. for livsforsikringsvirksomhed

Anmeldelse af det tekniske grundlag m.v. for livsforsikringsvirksomhed Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø Anmeldelse af det tekniske grundlag m.v. for livsforsikringsvirksomhed I henhold til 20, stk. 1, i lov om finansiel virksomhed skal det tekniske grundlag mv.

Læs mere

Teknisk grundlag for afdeling LPUA Teknisk grundlag for Lægernes Pensionskasse Under Afvikling 0 Forbehold for ændring af grundlag 1 Risikoelementer 2 Rente 3 Administrationshensættelse 4 Passiver 5 Bestemmelser

Læs mere

SÅDAN ER DU DÆKKET VALG AF ORDNING SOM NYT MEDLEM 3 HVIS DU VIL SKIFTE ORDNING SENERE 3 DÆKNING VED UDVALGTE KRITISKE SYGDOMME 5

SÅDAN ER DU DÆKKET VALG AF ORDNING SOM NYT MEDLEM 3 HVIS DU VIL SKIFTE ORDNING SENERE 3 DÆKNING VED UDVALGTE KRITISKE SYGDOMME 5 SÅDAN ER DU DÆKKET Få overblik over din pension og dine valgmuligheder i pensionskassen, og se hvordan du og dine nærmeste er dækket. 11/04 26.02.2015 Din ordning i Lægernes Pensionskasse danner et solidt

Læs mere

Anmodning om overførsel af pensionsordning(er) til Topdanmark Personoplysninger

Anmodning om overførsel af pensionsordning(er) til Topdanmark Personoplysninger Anmodning om overførsel af pensionsordning(er) til Topdanmark Personoplysninger Forsikredes fulde navn CPR-nr. 1 Jeg ønsker at overføre en del af min pensionsopsparing kr. 2 Jeg ønsker at overføre en del

Læs mere

Pension. 3 i 1 Opsparing. Pensionsregulativ. Betingelser for 3 i 1 Opsparing - 1. januar 2006. Din pensionsordning i KP

Pension. 3 i 1 Opsparing. Pensionsregulativ. Betingelser for 3 i 1 Opsparing - 1. januar 2006. Din pensionsordning i KP 3 i 1 Opsparing (3 i 1 Pension med begrænset risikodækning) Din pensionsordning i KP SAMPENSION Tuborg Havnevej 14 DK - 2900 Hellerup Tlf. 77 33 18 77 Fax 77 33 14 85 www.sampension.dk Pension Betingelser

Læs mere

Indhold. 3. Depot 13. 6. Genkøb 18 6.1 Beregning af genkøbsværdi 18 6.2 Skat ved genkøb 18. 1. Forord 4

Indhold. 3. Depot 13. 6. Genkøb 18 6.1 Beregning af genkøbsværdi 18 6.2 Skat ved genkøb 18. 1. Forord 4 Indhold 1. Forord 4 2. Bonus 5 2.1 Hvad er bonus? 5 2.2 Generelt om bonusprognoser 5 2.3 Bonuskilder 6 2.4 Anvendelse af bonus i forsikringstiden 11 2.5 Anvendelse af bonus i udbetalingsperioden 11 3.

Læs mere

Bilag 2 Dagsordenens punkt 12 PensionDanmark Bestyrelsesmøde 4/16 PensionDanmarks overskudspolitik 1 Formål Denne overskudspolitik fastsætter principper for fordelingen af resultatet af selskabets drift

Læs mere

PFA Pensions forsikringsbetingelser - 1. januar 2008. A Generelle betingelser

PFA Pensions forsikringsbetingelser - 1. januar 2008. A Generelle betingelser PFA Pensions forsikringsbetingelser - 1. januar 2008 For forsikringen gælder de bestemmelser, der er indeholdt i lov om forsikringsaftaler og lov om finansiel virksomhed samt dansk rets almindelige regler,

Læs mere

Skattebilag Livs- og pensionsforsikring

Skattebilag Livs- og pensionsforsikring Pensionsordning med løbende udbetalinger, bortset fra ophørende livrenter Side 1 af 6 En pensionsordning med løbende udbetalinger omfatter bl.a.: Livsvarige livrenter Evt. tilknyttede garantidækninger

Læs mere

PFA Pension's forsikringsbetingelser - 1. oktober A Generelle betingelser

PFA Pension's forsikringsbetingelser - 1. oktober A Generelle betingelser PFA Pension's forsikringsbetingelser - 1. oktober 2004 For forsikringen gælder de bestemmelser, der er indeholdt i lov om forsikringsaftaler og lov om forsikringsvirksomhed samt dansk rets almindelige

Læs mere

PFA Pension's forsikringsbetingelser - 1. juli A Generelle betingelser

PFA Pension's forsikringsbetingelser - 1. juli A Generelle betingelser PFA Pension's forsikringsbetingelser - 1. juli 1999 For forsikringen gælder de bestemmelser, der er indeholdt i lov om forsikringsaftaler og lov om forsikringsvirksomhed samt dansk rets almindelige regler,

Læs mere

Jeg ønsker at tilmelde denne forsikring til Betalingsservice (BS). Årlig pensionsgivende løn ved oprettelse Pensionsbidraget udgør enten

Jeg ønsker at tilmelde denne forsikring til Betalingsservice (BS). Årlig pensionsgivende løn ved oprettelse Pensionsbidraget udgør enten Forsikringsnummer mv. Personoplysninger Forsikringsnr. B Privatordning Firmaordning Forsikredes fulde navn Cpr-nr. Adresse Telefonnummer Postnr. E-mail Dato for oprettelse/ ændring Jeg er selvstændig erhvervsdrivende

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af pensionsbeskatningsloven og forskellige andre love. Til lovforslag nr. L 196 A Folketinget 2011-12

Forslag. Lov om ændring af pensionsbeskatningsloven og forskellige andre love. Til lovforslag nr. L 196 A Folketinget 2011-12 Til lovforslag nr. L 196 A Folketinget 2011-12 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 13. september 2012 Forslag til Lov om ændring af pensionsbeskatningsloven og forskellige andre love (Afskaffelse

Læs mere

4. Tidspunktet for forsikringsdækningens indtræden. Stk. 2. For indskudsbetalte forsikringer kan forsikringsdækningen. modtaget i PFA Soraarneq.

4. Tidspunktet for forsikringsdækningens indtræden. Stk. 2. For indskudsbetalte forsikringer kan forsikringsdækningen. modtaget i PFA Soraarneq. 1. bortset PFA Soraarneq's forsikringsbetingelser 1. juli 2004 For forsikringen gælder de bestemmelser, der er indeholdt i lov om forsikringsaftaler og lov om forsikringsvirksomhed samt grønlandsk rets

Læs mere

PensionDanmarks overskudspolitik

PensionDanmarks overskudspolitik Bilag 2 Dagsordenens punkt 8 PensionDanmark Bestyrelsesmøde 1/15 PensionDanmarks overskudspolitik 1 Formål Denne overskudspolitik fastsætter principper for fordelingen af resultatet af selskabets drift

Læs mere

Gruppelivsforsikring Forsikringsbetingelser

Gruppelivsforsikring Forsikringsbetingelser Gruppelivsforsikring Forsikringsbetingelser Gældende fra 1. januar 2009 Alka Forsikring, Klausdalsbrovej 601, 2750 Ballerup, Telefon 70 12 14 16 Alka Forsikring En del af Tryg Forsikring A/S - CVR-nr.

Læs mere

8 spørgsmål til din pensionsmeddelelse

8 spørgsmål til din pensionsmeddelelse 8 spørgsmål til din pensionsmeddelelse Her får du hjælp til at forstå de mange oplysninger i din pensionsmeddelelse. Lægernes Pension pensionskassen for læger 24.03.2017 54/20 Side 2/6 I denne pjece kan

Læs mere

Sammenskrivning af det anmeldte det tekniske grundlag m.v.

Sammenskrivning af det anmeldte det tekniske grundlag m.v. Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø Sammenskrivning af det anmeldte det tekniske grundlag m.v. I henhold til 2, stk. 7, jf. 2, stk. 8, i bekendtgørelse om pensionskassevirksomhed og anmeldelse

Læs mere

Pensionsregulativ Pr. 01. januar 2014

Pensionsregulativ Pr. 01. januar 2014 Pensionsregulativ Pr. 01. januar 2014 For kunder optaget i PMF Pension før 1. januar 2002 1 INDMELDELSE... 4 OPLYSNINGER... 4 URIGTIGE OPLYSNINGER... 4 2 HELBREDSFORHOLD... 4 A. GENEREL BEGRÆNSNING...

Læs mere

Udfyldes af det modtagende selskab

Udfyldes af det modtagende selskab Bilag 2 til Virksomhedsomdannelsesaftalen af 1. november 2015 Udfyldes af det modtagende selskab Stamoplysninger Forsikredes navn CPR-nummer Aftalenummer i (det afgivende selskab): Aftalenummer i (det

Læs mere

I i; Anmeldelse af det tekniske grundlag m.v. for livsforsikringsvirksomhed. 29. december PFA Pension

I i; Anmeldelse af det tekniske grundlag m.v. for livsforsikringsvirksomhed. 29. december PFA Pension El nansti Isynet Arhusgade 110 2100 København ø Anmeldelse af det tekniske grundlag m.v. for livsforsikringsvirksomhed I henhold til 20, stk. 1, i lov om finansiel virksomhed skal det tekniske grundlag

Læs mere

Forsikringsbetingelser for gruppesum ved førtidspension og død i PenSam Liv forsikringsaktieselskab

Forsikringsbetingelser for gruppesum ved førtidspension og død i PenSam Liv forsikringsaktieselskab Forsikringsbetingelser for gruppesum ved førtidspension og død i PenSam Liv forsikringsaktieselskab 01.01.2015 2 Forsikringsbetingelser for gruppesum ved førtidspension og død i PenSam Liv forsikringsaktieselskab

Læs mere

PFA Pension's forsikringsbetingelser - 1. december A Generelle betingelser

PFA Pension's forsikringsbetingelser - 1. december A Generelle betingelser PFA Pension's forsikringsbetingelser - 1. december 2005 For forsikringen gælder de bestemmelser, der er indeholdt i lov om forsikringsaftaler og lov om finansielvirksomhed samt dansk rets almindelige regler,

Læs mere

AP Pension Livsforsikringsaktieselskab. Teknisk grundlag. 1. januar 2014

AP Pension Livsforsikringsaktieselskab. Teknisk grundlag. 1. januar 2014 Livsforsikringsaktieselskab Teknisk grundlag Oentlig del 1. januar 2014 livsforsikringsaktieselskab Østbanegade 135, 2100 København Ø Indhold I 9 1 Bestande og produkter 11 1.1 Indledning...............................

Læs mere

SÅDAN ER DU DÆKKET VALG AF ORDNING SOM NYT MEDLEM 3 HVIS DU VIL SKIFTE ORDNING SENERE 3 DÆKNING VED UDVALGTE KRITISKE SYGDOMME 5

SÅDAN ER DU DÆKKET VALG AF ORDNING SOM NYT MEDLEM 3 HVIS DU VIL SKIFTE ORDNING SENERE 3 DÆKNING VED UDVALGTE KRITISKE SYGDOMME 5 SÅDAN ER DU DÆKKET Få overblik over din pension og dine valgmuligheder i pensionskassen, og se hvordan du og dine nærmeste er dækket. 11/06 31.08.2015 Din ordning i Lægernes Pensionskasse danner et solidt

Læs mere

SÅDAN ER DU DÆKKET VALG AF ORDNING SOM NYT MEDLEM 3 HVIS DU VIL SKIFTE ORDNING SENERE 3 DÆKNING VED UDVALGTE KRITISKE SYGDOMME 4

SÅDAN ER DU DÆKKET VALG AF ORDNING SOM NYT MEDLEM 3 HVIS DU VIL SKIFTE ORDNING SENERE 3 DÆKNING VED UDVALGTE KRITISKE SYGDOMME 4 SÅDAN ER DU DÆKKET Få overblik over din pension og dine valgmuligheder i pensionskassen, og se hvordan du og dine nærmeste er dækket. 11/01 30.07.2014 Din ordning i Lægernes Pensionskasse danner et solidt

Læs mere

Almindelige forsikringsbetingelser for LærerPension i Lærernes Pension, forsikringsaktieselskab, pr. 1. januar 2008. Generelle betingelser

Almindelige forsikringsbetingelser for LærerPension i Lærernes Pension, forsikringsaktieselskab, pr. 1. januar 2008. Generelle betingelser Almindelige forsikringsbetingelser for LærerPension i Lærernes Pension, forsikringsaktieselskab, pr. 1. januar 2008 For pensionsordningen gælder de bestemmelser, der er indeholdt i lov om forsikringsaftaler

Læs mere

Vilkår for gruppeforsikring Januar 2015 (16)

Vilkår for gruppeforsikring Januar 2015 (16) Gruppeforsikringsvilkår ved død, førtidspensionering og visse kritiske sygdomme 1. Gruppeforsikring 2 2 Gruppemedlemmer og forsikringsdækning 2 3. Betydningen af udtryk anvendt i gruppeforsikringsvilkårene

Læs mere

Indledning Kapitel 1 Medlemsoptagelse Medlemsoptagelse Helbredsoplysninger... 4

Indledning Kapitel 1 Medlemsoptagelse Medlemsoptagelse Helbredsoplysninger... 4 Pensionsregulativet Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Kapitel 1 Medlemsoptagelse... 3 1 Medlemsoptagelse... 3 2 Helbredsoplysninger... 4 3 Helbredsbetinget begrænsning i ret til ydelser... 4 Kapitel

Læs mere

Udbetalingerne ved pensionering kan ske fra tidligste pensionsalder*.

Udbetalingerne ved pensionering kan ske fra tidligste pensionsalder*. Pensionsordning med løbende er, bortset fra ophørende livrenter Beskrivelse En pensionsordning med løbende er omfatter bl.a.: Livsvarige livrenter Evt. tilknyttede garantidækninger Overlevelsesrenter Dækning

Læs mere

FORSIKRINGSBETINGELSER GRUPPELIVSFORSIKRING ARBEJDMARKEDSPENSIONSORDNINGEN

FORSIKRINGSBETINGELSER GRUPPELIVSFORSIKRING ARBEJDMARKEDSPENSIONSORDNINGEN SVEND BRAMSEN I: CO. '" S. 8. AKTUAR-RÅDGIVNING APS SVEND BRAMSEN I: CO. INTERNATIONAL FORSIKRINGSBETINGELSER GRUPPELIVSFORSIKRING FOR ARBEJDMARKEDSPENSIONSORDNINGEN SVEND BRAMSEN ar CO... S. B. AKTUAR-RÅDGIVNING

Læs mere

Vilkår for gruppeforsikring Januar 2015 (04)

Vilkår for gruppeforsikring Januar 2015 (04) Gruppeforsikringsvilkår ved død, førtidspensionering og visse kritiske sygdomme 1. Gruppeforsikring 2 2 Gruppemedlemmer og forsikringsdækning 2 3. Betydningen af udtryk anvendt i gruppeforsikringsvilkårene

Læs mere

FORSIKRINGSBETINGELSER

FORSIKRINGSBETINGELSER FORSIKRINGSBETINGELSER for GRUPPELIV (med rådighedsret) i AP PENSION OVERSIGT Indledning til forsikringsbetingelser Forsikringsaftalen 1 Indtrædelse 2 Udbetaling ved død 3 A Invalidesum 3 B Udløbssum 4

Læs mere

Forsikringsbetingelser for gruppesum ved førtidspension og død i PenSam Liv forsikringsaktieselskab

Forsikringsbetingelser for gruppesum ved førtidspension og død i PenSam Liv forsikringsaktieselskab 1 Forsikringsbetingelser for gruppesum ved førtidspension og død i PenSam Liv forsikringsaktieselskab 01.01.2019 2 Forsikringsbetingelser for gruppesum ved førtidspension og død i PenSam Liv forsikringsaktieselskab

Læs mere

Aftale af 1. oktober 2018

Aftale af 1. oktober 2018 Aftale af 1. oktober 2018 Aftale om overførsel af pensionsmidler mellem selskaber i forbindelse med forsikredes overgang til anden ansættelse (obligatoriske og frivillige ordninger) Jobskifteaftalen 1

Læs mere

Almindelige forsikringsbetingelser for LærerPension 93 og 99 i Lærernes Pension. Generelle betingelser

Almindelige forsikringsbetingelser for LærerPension 93 og 99 i Lærernes Pension. Generelle betingelser Almindelige forsikringsbetingelser for LærerPension 93 og 99 i Lærernes Pension For pensionsordningen gælder de bestemmelser, der er indeholdt i lov om forsikringsaftaler og lov om finansiel virksomhed

Læs mere

TJENESTEMAND OG DINE PENSIONSFORHOLD

TJENESTEMAND OG DINE PENSIONSFORHOLD TJENESTEMAND OG DINE PENSIONSFORHOLD JURISTERNES OG ØKONOMERNES PENSIONSKASSE joep.dk 2 Indhold 3 Tjenestemand de forskellige modeller 3 Overførsel af din JØP pension til din tjenestemandspension 3 Hvilende

Læs mere

Sådan er du dækket. Sådan er du dækket. Valg af ordning som nyt medlem. Hvis du vil skifte ordning senere. Dækning ved udvalgte kritiske sygdomme

Sådan er du dækket. Sådan er du dækket. Valg af ordning som nyt medlem. Hvis du vil skifte ordning senere. Dækning ved udvalgte kritiske sygdomme Få overblik over din pension og dine valgmuligheder i Lægernes Pension, og se hvordan du og dine nærmeste er dækket. Lægernes Pension pensionskassen for læger 01.01.2017 11/10 Side 2/7 Din ordning i Lægernes

Læs mere

OTTE SPØRGSMÅL TIL DIN PENSI- ONSMEDDELELSE

OTTE SPØRGSMÅL TIL DIN PENSI- ONSMEDDELELSE OTTE SPØRGSMÅL TIL DIN PENSI- ONSMEDDELELSE Her får du hjælp til at forstå de mange oplysninger i din pensionsmeddelelse. 54/15 23.12.2014 I denne pjece kan du se otte centrale spørgsmål, som medlemmerne

Læs mere

REGULATIV 2 Juli 2013

REGULATIV 2 Juli 2013 REGULATIV 2 Juli 2013 Dette regulativ - Regulativ 2 - er vedtaget af pensionskassens generalforsamling den 21. september 1983 med senere ændringer vedtaget den 26. maj 1999, 7. maj 2002, 22. april 2003,

Læs mere

Almindelige forsikringsbetingelser ved nedsat erhvervsevne Forsikringsbetingelser af 1. februar 2016

Almindelige forsikringsbetingelser ved nedsat erhvervsevne Forsikringsbetingelser af 1. februar 2016 Almindelige forsikringsbetingelser for livsforsikringsvirksomhed i Nordea Liv & Pension, livsforsikringsselskab A/S CVR-nr. 24260577, Klausdalsbrovej 615, 2750 Ballerup, Danmark Disse forsikringsbetingelser

Læs mere

Almindelige forsikringsbetingelser for LærerPension 08 i Lærernes Pension. Generelle betingelser

Almindelige forsikringsbetingelser for LærerPension 08 i Lærernes Pension. Generelle betingelser Almindelige forsikringsbetingelser for LærerPension 08 i Lærernes Pension For pensionsordningen gælder de bestemmelser, der er indeholdt i lov om forsikringsaftaler og lov om finansiel virksomhed samt

Læs mere