Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download ""

Transkript

1

2

3 Danske romaner Vibeke Arndal: Den blå safir Lindhardt og Ringhof, sider. Da nådigfruen med hareskåret kaster sin ring med den blå safir bort, åbnes hendes sind, og det ændrer livet for menneskene i hendes omgivelser i tallets hierarkiske samfund. Ken Barnewitz: Tage Lindhardt og Ringhof, sider. Tages liv er gået i stykker. Han fortæller selv om nedturen: firmaets fallit, skilsmissen, tabet af penge, familie og venner. Men han gør det med tragikomik og humor, og måske er der alligevel lys forude. Das Beckwerk: Suverænen Gyldendal, sider. 2. del af: clausbeck-nielsen.net: Selvmordsaktionen. Nielsen og Rasmussen fortsætter missionen fra Irak og vil nu bringe kassen med demokrati tilbage til arnestedet USA op til valgkampen i Das Beckwerk er pseudonym for: Claus Beck-Nielsen Thomas Boberg: Flakker Gyldendal, sider. Robert Flakker er en flakker. Det, der mest er holdepunktet i hans tilværelse, er drømmen om barndomskæresten Miriam, men den drøm er han absolut ikke alene om. Christina Englund: Dør til et værelse Gyldendal, sider. Brudstykkevis afdækkes Gittes psykiske sammenbrud og vejen tilbage mod normalitet, efter at hendes mand og fireårige søn blev dræbt i en bilulykke, mens hun besøgte sin elsker.

4 Karen Fastrup: Begravelsen Gyldendal, sider. I et vinterligt Sverige er Paula hjemme til sin fars dødsleje. Gæsterne sner inde, begravelsen udsættes, og Paula bruger tiden på at finde sig selv i forhold til fortid, nutid og fremtid. Kristian Bang Foss: Stormen i 99 Gyldendal, sider. En beskrivelse af en samling mennesker, der tilfældigvis arbejder sammen på et tøjlager på Amager. Lars Frost: Ubevidst rødgang - ingeniørroman Gyldendal, sider. Ingeniøren Erik lever et kedeligt og forudsigeligt liv, men liver dog op under en tur til Rom, hvor han møder en kvinde. Trisse Gejl: Skjul People's Press, sider. Med et forhold til en elev bag sig, søger 40-årige Fanny ensomheden i sit barndomshjem. Minderne trænger sig på, og da hendes 13-årige søn dukker op, må hun også tage deres forhold op til revision. Katrine Grünfeld: Mindre pletter Gyldendal, sider. Mie er kontorchef i en kommune, bor sammen med Peter og har tilsyneladende kontrol over sit liv. Men en svær sag om en indvandrerdrengs død kalder ubehagelige barndomsminder frem, så der bliver brug for venindernes hjælp. Jens Christian Grøndahl: Fire dage i marts Gyldendal, sider. Slægtsroman om kærlighed, svigt og selvbedrag mellem forældre og børn i flere generationer. Romanen stiller skarpt på moderrollen og er et vedkommende portræt af en kvinde i tiden.

5 Maria Grønlykke: Sølvmanden Gyldendal, sider. William Dahl er drømmer og samler. Pligten gør ham til sølvvarefabrikant, men han føler sig bestandig udenfor, især da han erkender sin homoseksualitet. Som gammel bliver han provinsbyens æresborger og spørger sig selv: Hvad nåede jeg egentlig? Katrine Marie Guldager: En plads i historien Gyldendal, sider. Peter Fischer, der under besættelsen likviderede en stikker, er det tvære samlingspunkt i familien. Da han dør falder sammenholdet, men det giver også nye udviklingsmuligheder. Torben Guldberg: Teser om eksistensen af kærlighed Lindhardt og Ringhof, sider. En udødelig 500-årig mand ankommer til København i år 1500, hvor han vil forsøge at finde beviset for, at kærligheden virkelig eksisterer. Kirsten Hammann: En dråbe i havet Gyldendal, sider + 1 cd. Mette vil gerne skrive en bog om de sultne i ulandene, men da hun via det magiske værelse 516 på Hotel Astor i København får ulandenes virkelighed at føle, bliver hendes trygge verden pludselig usikker. Helle Helle: Ned til hundene Samleren, sider. Fortælleren har forladt sin mand og møder tilfældigt Putte og John, som hun nærmest flytter ind hos. Alt virker tilsyneladende harmonisk, men alligevel mærkes en udefinerbar smerte under idyllen og hjælpsomheden. Maria Helleberg: Druknehuset Samleren, sider. Storpolitik og småkårsfolk mødes i København i 1807, da den norske betjent Evensen sættes på sagen om et vådt lig, der er placeret på finansminister Ernst Schimmelmanns dørtrin. Schimmelmann kæmper ellers både med

6 truende statsbankerot, Norges løsrivelse og Danmarks svigtende søherredømme i det, eftertiden har kaldt Danmarks Guldalder. Iselin C. Hermann: Domino Lindhardt & Ringhof, sider. Ægteskaber og besværlige forelskelser på kryds og tværs blandt mennesker i Montmartre-kvarteret i Paris er i en skrøbelig balance, og hvis én hemmelighed slipper ud tager den flere med sig. Hanne-Vibeke Holst: Dronningeofret Gyldendal, sider. I kapløb med en snigende demens og racistiske terrortrusler kæmper den socialdemokratiske formand Elizabeth Meyer for at bringe partiet tilbage til regeringsmagten og køre kronprinsessen Charlotte Damgaard i stilling. Lars Husum: Mit venskab med Jesus Kristus Gyldendal, sider. Nikolaj er langt nede i en negativ selvhadsspiral, da han møder en mand, der påstår, at han er Jesus. Nikolaj flytter til Tarm og forsøger at komme overens med sin fortid ved gode venners hjælp. Lone Hørslev: Naturlige fjender Athene, sider. Med en række lavmælte og underspillede monologer fortælles om liv og død og stærke lidenskaber i en lille by i det sydlige Jylland. Meghan D. Jakobsen: Trods People's Press, sider. Fortælleren, en ensom gammelklog pige, lever et specielt liv med sin amerikanske, psykisk ustabile mor. Bedste venner er en tøjdukke, en gammel professor og bondens ko. Men hun er en overlever, og uovertruffen som fortæller.

7 Martin Jensen: Ej så svært Klim, sider. 6-årige Kaj flytter med sine forældre og lillebror i 1953 ud i et nybygget lejlighedskompleks. Han forsøger at finde ud af, hvad det er, der foregår under overfladen på det ellers lykkelige familieliv. Lars Johansson: Dancing Charlie Gyldendal, sider. 82-årige Niels-Erik vender tilbage til begivenhederne, da 3 unge danskere sammen med 1500 andre krigsfanger i krigens sidste dage sloges for overlevelse på en flydedok i drift på Østersøen. Det handler om skyld og om at forlige sig med fortiden. Hans Otto Jørgensen: Hestenes øjne Gyldendal, sider. Fortælleren er en dreng, der vokser op i et Indre Missions-miljø i Jylland. Hans beskrivelse af en god barndom overskygges efterhånden af faderens manglende nærhed og tiltagende mareridt. Martin Krogh Andersen: Arsenalet Gyldendal, sider. To tolvårige drenge tilbringer en begivenhedsrig sommer sammen ude på landet, da ulykkelige begivenheder skiller dem. Som voksne mødes de igen efter at have gennemlevet vidt forskellige skæbner. Marianne Larsen: Den forelskede unge Valby : Borgen, sider. Fortælleren er en 5 år gammel pige. Hun fortæller om en enkelt sommerdag for mange år siden med sin helt egen indlevelse og barnlige, sansemættede tilgang til en verden, som den var i en svunden tid. Kim Leine: Valdemarsdag Gyldendal, sider. I 1938 slår Erik sin kones elsker ihjel. I det følgende døgn genoplever han sin

8 barndom, tiden som sømand og sit ægteskab. Til sidst vælger han dog at melde sig selv. Maja Lucas: Min far kan lide fugle Athene, sider. Meget små prosastykker om et barns oplevelse af sin families opløsning ved forældrenes skilsmisse. Niels Lund: Stålbandagen Gyldendal, sider. Centralt i fortællingen om en familie og dens historie på godt og ondt igennem 1900-tallet står Henrik. Han er handicappet, spændt fast i en stålbandage, dør 12 år gammel og er et symbol på alle snærende bånd i slægten. Anne Lise Marstrand-Jørgensen: Ingen Gyldendal, sider. Elisabeth er psykisk skrøbelig og lever i et nogenlunde lykkeligt parforhold, men kan alligevel ikke frigøre sig fra den mand, hun 15 år tidligere blev skilt fra. Jacob Berner Moe: Vandel Gyldendal, sider. Lea Brix er sidst i 30'erne og må flytte til Vandel, da hendes mand får job i Billund. Hun keder sig og pifter tilværelsen lidt op med butikstyveri og måske udsigten til lidt sidespring. Henriette E. Møller: Kaiser Gyldendal, sider. En families historie tilbage til 2. verdenskrig fortælles i tre kvinders indre monologer, mens de sidder ved deres mands, fars, morfars dødsleje og lader tankerne flyve.

9 Lisbeth Nebelong: Færøblues Hovedland, sider. I februar 2000 vender cellisten Kári efter 25 år hjem til Tórshavn for at give koncert. Gensynet med barndommens land vækker erindringen om alle de skelsættende begivenheder, der gjorde ham til mand og kunstner. Dorthe de Neergaard: Eventuelle pårørende Gyldendal, sider. Helle er hjemmehjælper i København og har haft en svær barndom med sin mor og søster. Langsomt afsløres en del af fortiden og forklaringen på, hvorfor Helle "stjæler" klienternes fortid, og hvorfor hun samler på døde fugle. Peter H. Olesen: Korrekturlæseren Gyldendal, sider. Skildring af en mand, hvis pedantiske liv stille og roligt går i opløsning, uden at han selv kan fornemme eller forstå det. Martin Petersen: Kongen der sendte paven en fugl Samleren, sider. Svend Estridsøn bliver konge af Danmark i 1047 til sin død i 1076, hvor han får konsolideret riget og efter meget besvær sikret grænserne mod især de barbariske nordmænd. Dy Plambeck: Texas' rose Gyldendal, sider. Abby Larsens familie lever sammen på et større landsted, men falder fra hinanden da urkraften, faster Lillian, pludselig rejser til Vietnam. Hanne Reintoft: Nu er det længe siden People's Press, sider. En sønderjysk familie følges fra slaget ved Dybbøl i 1864 og frem til systemskiftet i Familiens udvikling afspejler en omskiftelig periode i Danmarkshistorien med store politiske spørgsmål og omvæltninger i samfundslivet og privatlivet.

10 Hanne Richardt Beck: Men bedste hr. Hund Gyldendal, sider. Alis' liv fra hun er 5 år til hun er 10 år præges stærkt af, at hun går hjemme hos sin far, der er syg efter tortur som modstandsmand under krigen. Ina Merete Schmidt: Fåresyge Gyldendal, sider. Lars og Miriam mister deres nyfødte datter. For at komme på afstand af sorgen flytter de til Norge, men det afværger ikke en krise i deres forhold, som forfatteren beretter om i en både ironisk og realistisk tone. Thorstein Thomsen: Sne på hendes ansigt Rosinante, sider. Historien om tre generationer af familien Kryles kvinder, fortalt af den yngste, Michala, der må igennem en smertefuld løsrivelse fra barndommens snævre missionsmiljø, gennem ungdomsoprøret og frem til en slags afklaring. Vibeke Vasbo: Der mangler en sang om solsorten Samleren, sider. Anna, født i et alsisk lægehjem i 1944, har et sind, der får hende i klemme i søskendeflokken. Men gennem hendes barnligt præcise og poetiske iagttagelser gives der en fin skildring af efterkrigstiden i familie og grænseland. Dorrit Willumsen: Dage med slave Gyldendal, sider. Henny, 57 år og fraskilt ejendomsmægler, lever et ukompliceret liv. Men så kommer hun til at købe en ung kvinde som slave - pæredansk til 50 kr. kiloet. Og hverdagen er ikke længere så ukompliceret!!! Mette Winge: Adam og Ovine Gyldendal, sider. Adam Oehlenschläger ligger på dødslejet og har et manuskript liggende, som fortæller en sandhed uden modifikationer. Som budbringer til forlaget vælger han Ovine, en fattig ung kvinde, der arbejder på "Almindeligt Hospital" - en slags fattighus.

11 Danske digte og noveller Naja Marie Aidt: Poesibog Gyldendal, sider. Digte som rummer mange personlige erindringsglimt og brudstykker af et portræt af livet i 1960'erne og 1970'erne. Ursula Andkjær Olsen: Havet er en scene Gyldendal, sider. Digtsamling, der falder i tre dele: Forholdet til Den Anden i kærlighed og erotik, relationer til De Andre i spænding mellem magt og afmagt og naboskabet til Det Andet i naturen og i digtningens skabende sprog. Kathrine Assels: Snydeæg Lindhardt og Ringhof, sider. Korte tekststykker, som skildrer fantasier, erindringer og måske hallucinationer, danner tilsammen et portræt af en ung kvinde i et angstfyldt forhold til livet. John Bang Jensen: Kystnære områder Borgen, sider. Noveller i jeg-form, om en mand i Århus, hvis tilværelse er ved at kæntre, men som i hallucinationer og selvbedrag klamrer sig til normaliteten og sin skæve virkelighedsopfattelse Hanne Elmer: Kadaverkvad Attika, sider. Noveller som fortæller solidarisk og med humor om gamle mennesker og deres reaktioner på et liv med hjælpeløshed, afhængighed, fysisk og psykisk svaghed, og afasiens og demensens fængsel. Maja Elverkilde: Alt det der er mit - noveller Borgen, sider. Indhold: Mor og far ; Fjendeland ; Konstantinopel ; Festivitas ; Din hylde, min hylde ; Arv ; Alt det der er mit ; Skovens vilde dyr ; De bor i et gråt hus ; Dr. Nebenau driver omkring ; En tipi fuld af sand ; Tyv.

12 Niels Frank: Små guder Gyldendal, sider. Digte som melankolsk og ironisk skildrer forfaldet og forgængeligheden i et homoseksuelt univers, hvor livet og døden er aktive. Simon Grotrian: Soprangalop - digte Borgen, sider. Digte i et univers mellem himmel og helvede. Janus Kodal: Hovedbanen og andre impulskøb Gyldendal, sider. Digte om storbyen København, om ungdom og kærlighed og om naturens kredsløb som et billede på livet. Carsten René Nielsen: Husundersøgelser - prosadigte Borgen, sider. Prosadigte, som skildrer velkendte elementer fra hverdagen, set i et surrealistisk og humoristisk perspektiv. Dorthe Nors: Kantslag Samleren, sider. 15 grumme og satiriske noveller der med udgangspunkt i en velkendt hverdag skildrer mennesker på kanten og skårede eksistenser. Finske romaner Kari Hotakainen: De uberørte Gyldendal, sider. Leila Korhonen driver sin virksomhed i Helsinki, hvor hun lindrer mænds ensomhed mod betaling. En kunde går for vidt, og det bringer hende i kontakt med kriminalkommissær Mokka, der i høj grad har brug for hendes specielle talenter.

13 Islandske romaner Bragi Ólafsson: Ambassadøren - episke vers Athene, sider. Sturla er en mislykket, uudgivet lyriker, der også har et forkvaklet forhold til sin familie, men en stor tro på eget talent. Einar Már Guðmundsson: Sindets tremmer Valby : Vindrose, sider. Selvbiografisk roman om forfatterens alkoholisme og behandlingen herfor, hvor han møder Einar Thor Jonsson, der tillige er narkoman. Norske romaner Lars Saabye Christensen: Bisættelsen Athene, side. Kim, Ola, Gunnar og Seb er blevet midaldrende og er gledet fra hinanden. Hver for sig tager de livet op til revision. Erlend Loe: Muleum Gyldendal, sider. Julie mister sine forældre og bror i en flyulykke i Afrika, og det eneste, Julie selv ønsker, er at dø. Hun forsøger at begå selvmord, men det lykkes ikke. Bogen er skrevet som en dagbog i 1 år, hvor Julies udvikling i sorgprocessen beskrives. Anne B. Ragde: Ligge i grønne enge Rosinante, sider. 3. del af: Berlinerpoplerne. Tor, Margido og Erland bor nu på gården i Trondheim, og vi møder familien, da de samles på gården en varm sommerdag, og de sidste handlingstråde fletter sig ud.

14 Tore Renberg: Kompagni Orheim Batzer & Co, sider. Da den 23-årige Jarle får besked om sin fars død, mindes han barndommens næsegruse beundring og sine fortvivlede forsøg på at leve op til faderens forventninger, pubertetens opgør med alle idealerne og den unge mands mere nuancerede faderbillede. Margaret Skjelbred: Andrea D Gyldendal, sider. Et tvillingepar gennemgår en række dokumenter, hvor de prøver at rekonstruere en ung jødisk piges historie gennem det 20. århundrede. Helene Uri: De bedste af os Klim, side. Satirisk roman fra norsk universitetsmiljø om en ung sprogforsker som tror, at hans kærlighed til en kollega er gengældt, men til slut må erkende, at den kun var en del af et stort videnskabeligt bedrageri, hvor faglig ærgerrighed overskyggede alt andet. Svenske romaner Karin Brunk Holmqvist: Potensgiverne Cicero, sider. Underfundig fortælling om de ugifte søstre Elida og Tilda på 78 og 72, hvis gammeldags, regelbundne liv i barndomshjemmet i Skåne får en spændende drejning, da Alvar Klemens fra Sundsvall bliver deres nabo. Marja Lee: Ladies Rosinante, sider. Lea, Mia, Siri og Laura er veninder fra ungdommen med meget tilfælles. Men med hver sin kunstneriske karriere er de som voksne kommet på kant med hinanden, og ender som rivaler.

15 Torgny Lindgren: Norrlands Akvavit Samleren, sider. I 1950'erne oplevede Västerbotten den sidste frikirkelige vækkelse. Prædikanten og tandbørstningspropagandisten Olof Helmersson spillede en stor rolle heri. Da han vender tilbage til Avabäck halvtreds år senere, er landsbyen forvandlet til uigenkendelighed. Göran Sahlberg: Da tiden holdt op Samleren, sider. Den syvårige søn af en dommedagsprædikant fortæller med barnets logik og snusfornuft om den sommer da forældrene forsvandt og den varmhjertede nabo Viola brugte ham som adgangsbillet til sit store idol Dag Hammarskjöld. Daniel Sjölin: Verdens sidste roman Athene, sider. Selvbiografisk roman om en alkoholiseret og narcissistisk studievært og forfatter, der med sin tredje roman vil vise verden den rå sandhed. Maria Sveland: Bitterfissen Modtryk, sider. Et bittert opgør med kærlighedsmyten og kvinders forhold til identitet, ligestilling og forældrerollen. Handler om 30-årige Sara, som en skønne dag har fået nok af ægteskabsfængslet og forlader mand og barn for at tage en uges tænkepause på Tenerife. Erindringer og biografier 99.4 Axel, Gabriel Karin Mørch: Gabriels gæstebud: portræt af en filmmager Gyldendal, sider. Forfatteren tegner et portræt af sin far, Gabriel Axel, der først starter karriere som skuespiller og siden som instruktør på teater, tv og film. Som 70-årig

16 fejrede han sin og dansk films hidtil største triumf som Oscar-modtager for instruktionen af Babettes gæstebud. Har også budt på opgaver i sit "andet fædreland", Frankrig Ernst, Ole Niels Martinov: Ole Ernst - drømmer jeg, eller Bazar, sider. Portræt af teater- og filmskuespilleren Ole Ernst Hansen, Flemming Flemming Hansen: Politik til tiden - forhenværende transport- og energiminister Flemming Hansens liv som politiker og erhvervsmand Sohn, sider. Den konservative folketings- og erhvervsmand, Flemming Hansens erindringer, fortrinsvis fra sin tid som minister Fugl, Mette Er vi de eneste normale her? - noter, anekdoter og samtaler om visse erindringer Politiken, sider. Veninderne Mette Fugl og Karen Thisted fortæller anekdoter fra barndom og ungdom, taler om køn og fag, venner og rejser, samt om møder med berømtheder Hansen, Gynther Gynther Hansen: Mig og min storebror - erindringsglimt fra Varnæs, Randers, Flensborg og fra livet med Bror Hovedland, sider. 3. del af: Det var så det. Forfatteren og bibliotekaren Gynther Hansens erindringer om sit liv i grænselandet. Om den 17 år ældre stedbroder, om de mange personligheder, han har haft berøring med, og om de svære depressive perioder Helweg-Larsen, Flemming. Flemming Helweg-Larsen: Dødsdømt - Flemming Helweg-Larsens beretning Gyldendal, sider. SS'eren og krigsreporteren Flemming Helweg-Larsens erindringer om tiden på

17 øst- og vestfronten samt drabet på redaktør Carl Clemmensen i 1943, tilfangetagelsen i maj 1945 og om fængselsopholdet, mens han afventede dødsdommen Isager-Nielsen, Bent Bent Isager-Nielsen: Man jager et bæst og fanger et menneske Lindhardt og Ringhof, sider. Med udgangspunkt i virkelige kriminalsager fortæller politiinspektør og tidligere chef for Rejseholdet Bent Isager-Nielsen om sit liv som drabsefterforsker Jensen, Flemming Claus Ib Olsen: Jensen & Klein på pilgrimsrejse Lindhardt og Ringhof, sider. Med en forladt engelsk badeby som kulisse kaster de to skuespillere og komikere sig ud i en samtale om bl.a. englændere, publiv, britisk humor og mad. Men også om mange års venskab og samarbejde, alder, piller og kosttilskud, teater, film, tv og stand up Jørgensen, Anker Noget af en historie - Anker Jørgensen, Bodil Udsen og livet under bøgen Gyldendal, sider. En samtale mellem skuespilleren Bodil Udsen og tidligere statsminister Anker Jørgensen om deres egen kærlighed til kunst og politik og til dejlige kvinder og vidunderlige mænd Lauveng, Arnhild Arnhild Lauveng: I morgen var jeg altid en løve Akademisk, sider. I ti år var forfatteren Arnhild Lauveng indlagt som skizofren på psykiatriske afdelinger. Hun var psykotisk og selvdestruktiv. I dag arbejder hun som psykolog uddannet ved Universitetet i Oslo. Arnhild Lauveng overvandt skizofrenien og kan i dag udtale sig som både fagperson og tidligere patient.

18 99.4 Linderborg, Åsa Åsa Linderborg: Mig ejer ingen Lindhardt og Ringhof, sider. Åsa Linderborgs beretning om sin opvækst hos sin enlige far, der arbejdede på Metallverkan i Västerås, om alkoholens magt men også om en barndom med glæde, overskud og kærlighed Lund, Jørn Lund, Jørn: Hørt - erindringer fra 1950'erne Gyldendal, sider. Jørn Lunds barndomserindringer fra en provinsby i 1950'erne. Barndomsårenes sansninger og indtryk udfoldes i en række beskrivelser af såvel muntre som mindre muntre hændelser, der tilsammen giver et karakteristisk billede af tiden og tidsånden Mc-Kinney Møller, Mærsk Mærsk Mc-Kinney Møller - et personligt portræt af Danmarks største erhvervsmand Gyldendal Business, sider. Gennem 11 samtaler med de nærmeste venner, familie og rådgivere tegner forfatterne et personligt portræt af skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møller, der selv beretter om sin opvækst, karriere, årene i USA, forholdet til faderen A.P. Møller og om sit fremtidshåb for koncernen Smedegaard Andersen, Nils Lunde, Niels: Hr. Møllers nye mand - Nils Smedegaards revolution på Esplanaden - og på Carlsberg Jyllands-Posten, sider. Om lederen, der vendte udviklingen i Carlsberg og om ledelsesrokaden, der gjorde Nils Smedegaard Andersen til den nye topmand i A.P. Møller-Mærsk Sørensen, Knud Sørensen, Knud: Kun slutningen mangler - erindringer Gyldendal, sider. 2. del af: Et stykke af min tid. Digteren Knud Sørensens erindringer om livet som landinspektør på Mors, som han sammen med familien flyttede til i 1958, samt om arbejdet som

19 forfatter og foredragsholder frem til 2005, hvor han mister sin hustru Anne Marie Stangerup, Henrik Moskvitin, Jurij: Du må ikke sjuske med dit liv Forlaget Bianco Luno, sider. Filosoffen, komponisten og bohemen Jurij Moskivitins erindringer om sine vandringer på Københavns dødsruter sammen med vennen, forfatteren og filminstruktøren Henrik Stangerup. Vi følger de to venner i en evig jagt på kvinder og rusmidler samtidig med at store triumfer, halve succeser og gedigne fiaskoer afløser hinanden Stauning, Th. Grelle, Henning: Thorvald Stauning - Demokrati eller kaos Jyllands-Postens Forlag, sider. Om den første socialdemokratiske statsminister Thorvald Staunings ungdom, karriere og privatliv og hans betydning for de danske arbejdere og det danske samfund Søvndal, Villy Kristensen, Gerda: Villys verden Forlaget Sohn, sider. Portræt af SF's formand Villy Søvndal som privatperson og politiker Trier, Troels Henriksen, Lars: Troels Trier dobbeltgængeren Documentas, sider. Om kunstneren, frontfiguren i Røde Mor og showmanden Troels Triers liv Udsen, Bodil Weyde, Mette: Livsstykker - Bodil Udsen og Anne Marie Helger i samtale Schultz, sider. Samtale mellem skuespillerne og veninderne Bodil Udsen og Anne Marie Helger om bl.a. barndom, parforhold, mænd, venskab, karriere, frihed, politik, død og religion.

20 Vejle Bibliotek, Willy Sørensens Plads 1, 7100 Vejle, Tlf.: vejlebib@vejlebib.dk Børkop Bibliotek Ågade Børkop Tlf.: Egtved Bibliotek Tybovej Egtved Tlf.: Give Bibliotek Vimmelskaftet Give Tlf.: Jelling Bibliotek Jernbanevej Jelling Tlf.:

Tema. 12 Bøger. Historiske Romaner

Tema. 12 Bøger. Historiske Romaner Tema 12 Bøger Historiske Romaner Har vi ikke alle drømt om, bare for en tid, at leve i en helt anden tid eller få lov til at være med på sidelinjen under nogle af de helt store historiske begivenheder?

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Her finder I inspiration til nogle bøger, der er egnede til diskussion i læseklubben.

Her finder I inspiration til nogle bøger, der er egnede til diskussion i læseklubben. Kære Læseklub. Her finder I inspiration til nogle bøger, der er egnede til diskussion i læseklubben. Kataloget er udarbejdet i foråret 2009 af Tina Brødsgaard Andersen, Joan Høeg og Else Zakarias. Bestil

Læs mere

(18) Lod og del. Om gåden og kærligheden

(18) Lod og del. Om gåden og kærligheden (18) Lod og del Om gåden og kærligheden TEKST: FØRSTE KORINTHERBREV 13 DER ER to ting, man ikke skal tale for meget om: glæde og kærlighed. At tale om dem kunne udvande øjeblikket. For når glæde og kærlighed

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Tema. 12 bøger. Om danske politikere

Tema. 12 bøger. Om danske politikere Tema 12 bøger Om danske politikere Vi har tit en holdning til dem, lige meget hvor på de politiske fløje de er placeret. Vi har samlet 12 biografier om danske politikere, så du kan blive lidt klogere på

Læs mere

1.s.e.Helligtrekonger Luk 2, 41-52; Sl. 84; Rom. 12,1-5 Salmer: 356; 411; ; 403; 424

1.s.e.Helligtrekonger Luk 2, 41-52; Sl. 84; Rom. 12,1-5 Salmer: 356; 411; ; 403; 424 1.s.e.Helligtrekonger Luk 2, 41-52; Sl. 84; Rom. 12,1-5 Salmer: 356; 411;417-139; 403; 424 Lad os bede! Kære Herre, vi beder dig: Lad dit lys skinne på os i dag, så vi ser hvem vi er, hvor vi hører til,

Læs mere

Sådan lå landet LETTE KLASSIKERE. Før du læser de tre noveller

Sådan lå landet LETTE KLASSIKERE. Før du læser de tre noveller OPGAVER TIL Sådan lå landet NAVN: Før du læser de tre noveller OPGAVE 1 Instruktion: Hvad kommer du til at tænke på, når du læser novellernes fælles titel Sådan lå landet? OPGAVE 2 Instruktion: Orienter

Læs mere

Romansnak 2016 Ved Liselotte Wiemer

Romansnak 2016 Ved Liselotte Wiemer Romansnak 2016 Ved Liselotte Wiemer FAMILIEN - DEN NYE BØLGE Merete Pryds Helle: Folkets skønhed. Roman. 432 sider. Lindhardt og Ringhof. Katrine Marie Guldager: Ilden. Roman. Køgekrøniken. 196 sider.

Læs mere

2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11.

2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11. 2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11. 1 Juleaften hører vi om glæden for hele folket og så kan skeptikerne tilføje: - hvis man da ellers kan tro på nogle overtroiske hyrder. I fasten hører vi om Jesu

Læs mere

Barndommens gade (1942) af Tove Ditlevsen (1917-1976)

Barndommens gade (1942) af Tove Ditlevsen (1917-1976) Barndommens gade (1942) af Tove Ditlevsen (1917-1976) Roman: kom 1943 Sat musik til (Anne Linnet) + filmatisering af romanen 1986 Strofer: 7 a 4 vers ialt 28 vers/verslinjer Krydsrim: Jeg er din barndoms

Læs mere

Den lukkede bog LETTE KLASSIKERE. Før du læser bogen. Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen.

Den lukkede bog LETTE KLASSIKERE. Før du læser bogen. Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. OPGAVR TIL Den lukkede bog NAVN: Før du læser bogen OPGAV 1 Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. OPGAV 2 Instruktion: Læs her om de vigtigste personer i første del. Personerne: Frederikke Romanens

Læs mere

En dag skinner solen også på en hunds røv Af Sanne Munk Jensen

En dag skinner solen også på en hunds røv Af Sanne Munk Jensen En dag skinner solen også på en hunds røv Af Sanne Munk Jensen Peter Thrane Indhold: 1. Titlen side 2 2. Sproget side 2 3. Tiden side 2 4. Forholdet til moren side 3 5. Venskabet til Julie side 3 6. Søsteren

Læs mere

Pia møder James Bond. - Læseforståelsesspørgsmål

Pia møder James Bond. - Læseforståelsesspørgsmål Pia møder mes Bond 1. Hovedpersonen vil gerne have en kæreste 2. Hovedpersonen lægger et billede af sig selv ud på en net-datingside 3. Hovedpersonen har svært ved at skrive om sig selv 4. Hovedpersonen

Læs mere

1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21

1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21 1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21 Lad verden ej med al sin magt os rokke fra vor dåbes pagt men giv at al vor længsel må til dig, til dag alene stå. AMEN Han var en samvittighedsfuld

Læs mere

Isa i medvind og modvind

Isa i medvind og modvind Richart Andersson. Isa i med- og modvind. Digtsamling 2013. Alle rettigheder tilhører forfatteren. Forside: Karina Andersen. Korrektur: Anja Adjoh. Isa i medvind og modvind 1 Isa er et synonym, men det

Læs mere

Nyhedsbrev til læsekredse

Nyhedsbrev til læsekredse Nyhedsbrev til læsekredse nr. 11 / august 2017 Kære Læsekredse Så er det tid til det årlige nyhedsbrev til læsekredse med information om, hvad der kan have interesse for jer. Ved skift af kontaktperson

Læs mere

MIN OLDEFAR STYRMAND OG FISKER - PEDER ANDREAS ANDERSEN

MIN OLDEFAR STYRMAND OG FISKER - PEDER ANDREAS ANDERSEN MIN OLDEFAR STYRMAND OG FISKER - PEDER ANDREAS ANDERSEN Skrevet af Ingrid Bonde Nielsen 2012 DEN MANDLIGE LINIE FARFARS FARS GREN GENETISK SET Hvordan beskrive en forfars liv og levned - ja man kan jo

Læs mere

Julie, Klemens faster

Julie, Klemens faster Julie, Klemens faster Julie er Klemens faster og er mellemleder i socialforvaltningen i Stormstrøms amt. Hun har meget lidt til overs for hendes familie, især Klemens forældrene og sørgede da også for

Læs mere

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG UGE 3: GUDS FOLK FORBEREDELSE Det store billede Det er her vi skal hen hovedpunkterne som denne samling skal få til at stå tydeligt frem. Vores identitet som Guds familie. Gud valgte sit folk af ren og

Læs mere

Tema. 12 bøger. Om stærke kvinder

Tema. 12 bøger. Om stærke kvinder Tema 12 bøger Om stærke kvinder Det er ikke altid lige let at være kvinde. Historien har været præget af kampe på mange fronter. Her er 12 gode bøger med kvinder, der kæmper både større og mindre kampe

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

Kommunemesterskab 2010 Andst/Vejen Resultater og billeder af medaljemodtagere

Kommunemesterskab 2010 Andst/Vejen Resultater og billeder af medaljemodtagere Herresingle U09 B 1. Søren Pedersen (Holsted) 2. Tobias Hansen (Skodborg) 3. Max Bøgedahl (Skodborg) 4. Anne Mia Storm Pedersen (Andst) 5. Christian Huss Eskesen (Gesten) Kommunemesterskab 2010 Andst/Vejen

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Lørdag d. 25. april 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 260: Du satte dig

Læs mere

Efter morens selvmord: Blev buddhist ved et tilfælde

Efter morens selvmord: Blev buddhist ved et tilfælde Efter morens selvmord: Blev buddhist ved et tilfælde Efter morens selvmord havde Bodil Wellendorf svært ved at se meningen med livet. Men så fandt hun ro som nonnen Ani Tenzin Af Marie Varming, februar

Læs mere

Studie. Den nye jord

Studie. Den nye jord Studie 16 Den nye jord 88 Åbningshistorie Jens er en af mine venner. Jeg holder meget af ham, men han er tja nærig. Jeg bryder mig ikke om at sige det på den måde, men siden hans kone Jane sagde det rent

Læs mere

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus.

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Adjektiver bolig www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Freja har lige

Læs mere

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg Vi er en familie -4 Stå sammen i sorg Mål: Børn lærer, at det er godt at stå sammen, når tingene er svære. De opmuntres til at tage hensyn, vise omsorg for og til at trøste andre. De opmuntres også til

Læs mere

Ejendommen er genopbygget i 1858 efter brand. Inden branden var der også kro.

Ejendommen er genopbygget i 1858 efter brand. Inden branden var der også kro. Ejendommen er genopbygget i 1858 efter brand. Inden branden var der også kro. Damgade 14. Boel Nr.44 (Gl. 21 ). Nr. 27 På præstekort hus 41 Viet den 22. okt. 1831 Johan Henrik Schmidt * 28. aug 1797, søn

Læs mere

Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11

Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11 Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11 Lad os alle rejse os og høre biblens tale om Guds omsorg

Læs mere

Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2014. Tekst. Johs. 11,19-45.

Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2014. Tekst. Johs. 11,19-45. Lindvig Osmundsen Bruger Side 1 05-10-2014 Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2014. Tekst. Johs. 11,19-45. Der er en vej som vi alle går alene. Teksterne vi har fået til 16. søndag efter trinitatis

Læs mere

Prædiken søndag d. 6. november Metodistkirken i Odense. Thomas Risager, D.Min. Tekster: Luk 6, & Åb 21,3-5.

Prædiken søndag d. 6. november Metodistkirken i Odense. Thomas Risager, D.Min. Tekster: Luk 6, & Åb 21,3-5. 1 af 6 Prædiken søndag d. 6. november 2016. Metodistkirken i Odense. Thomas Risager, D.Min. Tekster: Luk 6, 20-31 & Åb 21,3-5. Alle Helgen Salige er I som græder, Salige er I som er fattige, Salige er

Læs mere

Befolkning. Danskerne udgør lidt over 1,4 pct. af den samlede befolkning i EU.

Befolkning. Danskerne udgør lidt over 1,4 pct. af den samlede befolkning i EU. Danmark er et monarki, hvor der bor ca. 5,4 millioner mennesker. Mere end en million er under 17 år. Ligeledes er mere end en million over 60 år. Med andre ord er der ca. 3 millioner mennesker i den erhvervsaktive

Læs mere

Steen Steensen Blicher (1772 1848): Hosekræmmeren (1829) for en del år siden. i sidste måned. i sidste uge

Steen Steensen Blicher (1772 1848): Hosekræmmeren (1829) for en del år siden. i sidste måned. i sidste uge Side 10 af 28 Navn: Steen Steensen Blicher (1772 1848): Hosekræmmeren (1829) 1. Fortællerens første besøg hos hosekræmmeren finder sted for en del år siden i sidste måned i sidste uge 2. Fortællerens første

Læs mere

Ernst C. K. Gelardi. Blot et liv. John Lykkegaard. Erindringer. Skrevet af. Forlaget mine erindringer

Ernst C. K. Gelardi. Blot et liv. John Lykkegaard. Erindringer. Skrevet af. Forlaget mine erindringer Ernst C. K. Gelardi Blot et liv Erindringer Skrevet af John Lykkegaard Forlaget mine erindringer Ernst C. K. Gelardi Blot et liv udgivet marts 2008 e-bog udgivet september 2011 Forside: Maleri af af det

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften 2014..docx. 27-12-2014. side 1. Prædiken til Juleaften 2014. Tekster. Luk. 2,1-14

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften 2014..docx. 27-12-2014. side 1. Prædiken til Juleaften 2014. Tekster. Luk. 2,1-14 side 1 Prædiken til Juleaften 2014. Tekster. Luk. 2,1-14 Og da englene havde forladt dem og var vendt tilbage til himlen, sagde hyrderne til hinanden:»lad os gå ind til Betlehem og se det, som er sket,

Læs mere

Trækronerne omsorgsplan september Når nogen mister

Trækronerne omsorgsplan september Når nogen mister Trækronerne omsorgsplan september 2006 Når nogen mister Når børn bearbejder sorg Børns sorgproces er anderledes end voksnes. Børn går ofte ind og ud af sorgen og har en naturlig evne til at fortrænge voldsomme

Læs mere

Som I givet ved, er denne gudstjeneste den sidste i rækken af gudstjenester med temaer inden for kategorien etiske dilemmaer.

Som I givet ved, er denne gudstjeneste den sidste i rækken af gudstjenester med temaer inden for kategorien etiske dilemmaer. 1 Prædiken til Tema gudstjeneste d.11.4.2010 kl.16.00 i Lyngby Kirke Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes: [Joh 21,15 19] Som I givet ved, er denne gudstjeneste den sidste i rækken af

Læs mere

Karen Blixen 17. april 1885-7. sept. 1962

Karen Blixen 17. april 1885-7. sept. 1962 Karen Blixen 17. april 1885-7. sept. 1962 Karen Blixen kom til verden på familiens gård Rungstedlund i Nordsjælland som Karen Christenze Dinesen, et barn af en aristokratisk+ borgerlig familie. 1 Wilhelm

Læs mere

Inspiration til erindringer og brudstykker af dit livs historie

Inspiration til erindringer og brudstykker af dit livs historie Overvejer du at skrive dit livs historie, eller brudstykker af den, så er her lidt inspiration. Alle mennesker har en helt speciel og enestående historie uanset hvor almindelig og ordinær man end måtte

Læs mere

Tekster: Es 58,5-12, 1 Joh 4,16b-21, Luk 16,19-31. 615.1-9 (dansk visemel.) Far verden 696 Kærlighed er 615.10-15 (dansk visemel.) 2 Lover den Herre

Tekster: Es 58,5-12, 1 Joh 4,16b-21, Luk 16,19-31. 615.1-9 (dansk visemel.) Far verden 696 Kærlighed er 615.10-15 (dansk visemel.) 2 Lover den Herre Tekster: Es 58,5-12, 1 Joh 4,16b-21, Luk 16,19-31 Salmer: Lihme 9.00 615.1-9 (dansk visemel.) Far verden 696 Kærlighed er 615.10-15 (dansk visemel.) 2 Lover den Herre Rødding 10.30 615.1-9 (dansk visemel.)

Læs mere

16.s.e.t. 20. sep. 2015. Høstgudstjeneste.

16.s.e.t. 20. sep. 2015. Høstgudstjeneste. 1 16.s.e.t. 20. sep. 2015. Høstgudstjeneste. Tekster: Job 3,11-22. Ef. 3,13-21. Luk. 7,11-17. Hvorfor? Det ord kender vi alle alt for godt. Livet er fyldt med gåder og situationer, hvor vi står tilbage

Læs mere

INFORMATION Klokkebjergs bestyrelse er: Svend Engrob, Tarm (formand) Klaus Søgaard Bredtoft (næstformand) Johanne Søndergaard, Spjald Karsten

INFORMATION Klokkebjergs bestyrelse er: Svend Engrob, Tarm (formand) Klaus Søgaard Bredtoft (næstformand) Johanne Søndergaard, Spjald Karsten INFORMATION Klokkebjergs bestyrelse er: Svend Engrob, Tarm (formand) Klaus Søgaard Bredtoft (næstformand) Johanne Søndergaard, Spjald Karsten Ambrosen, Holstebro Torben Hvergel, Ringkøbing Bestyrelsen

Læs mere

Mailene. Dit liv B side 14

Mailene. Dit liv B side 14 Dit liv B side 14 Mailene En kort præsentation af hovedpersonen i denne bog, der gerne vil være anonym: Lad os kalde vedkommende Henri, så kan du kære læser selv bestemme, om det er Henrik eller Henriette:

Læs mere

SCRAPBOG KARAKTEROVERSIGT

SCRAPBOG KARAKTEROVERSIGT SCRAPBOG KARAKTEROVERSIGT OVERSIGT INTRO KARAKTERER... 2 MONA... 3 THOMAS... 4 GITTE... 5 KIMMI... 6 LIVA OG KURT... 7 TOVE, PATRICK, HELLE OG JENS PEDER... 8 Mor glæder sig til sin søns besøg! profil

Læs mere

Indeni mig... og i de andre

Indeni mig... og i de andre KAREN GLISTRUP er forfatter, socialrådgiver, familie, par- og psyko t erapeut MPF. PIA OLSEN er freelance illustrator og tegner til bøger, web, magasiner, apps og reklame. Når børn får mulighed for at

Læs mere

Jesus, tager Peter, Jakob og Johannes med op på et højt bjerg.

Jesus, tager Peter, Jakob og Johannes med op på et højt bjerg. Prædiken til sidste s. e. Hellig3konger 2011 Ved kyndelmisse som vi fejrede den 2. februar var vi halvvejs gennem vinteren. Og jeg tror, at længslen efter lys og forår gælder de fleste af os. Og netop

Læs mere

79.6 Velsignet være Gud, vor drot, 91 Store Gud og

79.6 Velsignet være Gud, vor drot, 91 Store Gud og Tekster: Es 40,1-8, 2 Kor 4,5-10, Luk 1,67-80 Salmer: 644 Skyerne gråne, 88 Hør det, Zion, 644 Aldrig er jeg (mel. Berggreen), 80 Tak og ære, 438 Hellig, 79.6 Velsignet være Gud, vor drot, 91 Store Gud

Læs mere

Forlaget BB KULTUR. Påvirkninger fra græske myter H.C. Andersen og far og mor.

Forlaget BB KULTUR. Påvirkninger fra græske myter H.C. Andersen og far og mor. Påvirkninger fra græske myter H.C. Andersen og far og mor. Med afsløring af de psykologiske spil, der spilles i familien og på arbejdspladsen. Forlaget BB KULTUR 1 KOPI eller ÆGTE Bodil Brændstrup, 2009

Læs mere

Lad nu opstå fra de døde Ordets tugt og ordets trøst Og lad hjertet i os gløde Mens vi lytter til din røst. Amen

Lad nu opstå fra de døde Ordets tugt og ordets trøst Og lad hjertet i os gløde Mens vi lytter til din røst. Amen Lad nu opstå fra de døde Ordets tugt og ordets trøst Og lad hjertet i os gløde Mens vi lytter til din røst. Amen Prædiken til påskesøndag 2015 Af Lise Rind 1 tekstrække FRA EN VIRKELIGHED, hvor livet er

Læs mere

Mariæ Bebudelsesdag d.10.4.11. Luk.1,26-38.

Mariæ Bebudelsesdag d.10.4.11. Luk.1,26-38. Mariæ Bebudelsesdag d.10.4.11. Luk.1,26-38. 1 Der er ni måneder til juleaften. Derfor hører vi i dag om Marias bebudelse. Hvad der skulle ske hende overgik langt hendes forstand, men hun nægtede alligevel

Læs mere

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren Stemmer fra Hulbjerg Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren v/ Anette Wilhjelm Jahn Her er forslag til opgaver, der sætter fantasien

Læs mere

Gudstjeneste for Dybdalsparken 12.06.14

Gudstjeneste for Dybdalsparken 12.06.14 1 Gudstjeneste for Dybdalsparken 12.06.14 290 I al sin glans nu stråler solen 291 Du som går ud 294 Talsmand 42 I underværkes land jeg bor En mand kommer gående hen ad vejen, han er på vej til Nidaros,

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 65 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Resultat Individuelle

Resultat Individuelle V 0 udskrevet for: Veteran individuel Side 1 Dame individuel 1 84 Anny Schlünsen Vejen 4308168984 29 45 2 113 Sandie Jensen Egtved 4221264196 19 50 2 udskrevet for: Dame individuel Side 2 Junior individuel

Læs mere

Roman - tragikomisk fortælling

Roman - tragikomisk fortælling ERLING JEPSEN Født 1956. Dramatiker og forfatter. Den sønderjyske farm er hans syvende roman; blandt de tidligere kan nævnes Kunsten at græde i kor og Frygtelig lykkelig, der begge er filmatiseret. Har

Læs mere

Befolkning. Danskerne udgør lidt over 1,4 pct. af den samlede befolkning i EU.

Befolkning. Danskerne udgør lidt over 1,4 pct. af den samlede befolkning i EU. Danmark er et monarki, hvor der bor ca. 5,4 millioner mennesker. Mere end en million er under 17 år. Ligeledes er mere end en million over 60 år. Med andre ord er der ca. 3 millioner mennesker i den erhvervsaktive

Læs mere

Døstrup IF Svinget Hobro Klublotto vinderne

Døstrup IF Svinget Hobro  Klublotto vinderne Klublotto vinderne 2009 25 Rigmor Madsen 58 Lisbeth Sørensen 66 Lars Pedersen (LP) 24 Klaus Rasmussen 14 Michael Nielsen 51 Familien Pedersen 9 Jørgen Hedemand 55 Henrik Nielsen 60 Døstrup kortklub 49

Læs mere

Værdighed den røde tråd i ældreplejen

Værdighed den røde tråd i ældreplejen Værdighed den røde tråd i ældreplejen Gerontologisk Selskabs Årsmøde 2015 Summemøde 2 min. Hvad er værdig ældrepleje for dig? Opsamling i plenum 1 Se nærmere til Hvad ser du søster her i min stue? En gammel,

Læs mere

15. søndag efter trinitatis II konfirmandvelkomst

15. søndag efter trinitatis II konfirmandvelkomst 15. søndag efter trinitatis II konfirmandvelkomst Når vi ser en film eller læser en rigtig god bog, sker der tit det, at vi kommer til at identificere os med en af figurerne. Det er som regel den, vi synes

Læs mere

Den Indre mand og kvinde

Den Indre mand og kvinde Den Indre mand og kvinde To selvstændige poler inde i os Forskellige behov De har deres eget liv og ønsker De ser ofte ikke hinanden Anerkender ofte ikke hinanden Den største kraft i det psykiske univers,

Læs mere

Klubmesterskab

Klubmesterskab Klubmesterskab - 88 UNGDOM - Allround 100m 0m 800m 00m 3000m 5km 10km Piger 10-11 år GL0305 Louise Dam-Sørensen 77 1 2.41.5 12.30 22.35 Piger 12-13 år GL0499 Trine Sadolin 75 1.14 31.46 GL0297 Lene Norden

Læs mere

Augustenborg Open & 27 August 2017

Augustenborg Open & 27 August 2017 1 08:00 Hugo Jensen Midtals Ældre 532 4 1 1 08:08 Anette Jensen Midtals Ældre 537 3 1 08:16 Estrid Schmidt Midtals Ældre 538 2 1 08:24 Gerhard Schmidt Midtals Ældre 586 1 13 2193 2 08:32 Erling Thomsen

Læs mere

Krogshave/Krushave slægtsfest i Hjallerup. lørdag d. 29. juli 2006

Krogshave/Krushave slægtsfest i Hjallerup. lørdag d. 29. juli 2006 Krogshave/Krushave slægtsfest i Hjallerup lørdag d. 29. juli 2006 Mit navn er Leif Bruhn Andersen. Jeg er barnebarn af Ane Marie s storebror, bedst kendt som Snedker Peter Andersen Postadresse: Krogshave

Læs mere

En god handicapmor er jeg vist ikke

En god handicapmor er jeg vist ikke Artikel fra Muskelkraft nr. 4, 1992 En god handicapmor er jeg vist ikke Den traditionelle handicaprolle skal have et spark. Man skal tænke l muligheder frem for begrænsninger. Og gøre de ting sammen med

Læs mere

På en og samme tid drømmer man, og frygter, at man ikke kan indfri den andens drømme, eller for den sags skyld sine egne.

På en og samme tid drømmer man, og frygter, at man ikke kan indfri den andens drømme, eller for den sags skyld sine egne. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 22. marts 2015 Kirkedag: Mariæ bebudelse/a Tekst: Luk 1,26-38 Salmer: SK: 106 * 441 * 71 * 72 * 80,1 * 9,7-10 LL: 106 * 71 * 72 * 80,1 * 9,7-10 Der findes

Læs mere

Pileagergård ligger på matr. 5 i den sydvestlige del af Årslev, og Stabjerggård i den østlige del af Årslev (Kort fra 1879) Se matrikelkort side 42.

Pileagergård ligger på matr. 5 i den sydvestlige del af Årslev, og Stabjerggård i den østlige del af Årslev (Kort fra 1879) Se matrikelkort side 42. Ane 4 og 5 Niels Hansen og Johanne Elisabeth Pedersen Niels Hansen var født 12 feb 1849 på Pileagergård i Årslev, Sorø amt, som ældst i en søskendeflok på 6, han var søn af gårdmand Hans Hansen (1819-1896)

Læs mere

Prædiken til 11. s. e. trin. 31. august 2014 kl. 10.00

Prædiken til 11. s. e. trin. 31. august 2014 kl. 10.00 1 Prædiken til 11. s. e. trin. 31. august 2014 kl. 10.00 756 Nu gløder øst i morgenskær 448 Fyldt af glæde 582 At tro er at komme dig rummer ej himle 435 Aleneste Gud Nadver 522 v. 2-3 af Nåden er din

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Alle Helgens søndag side 1. Prædiken til Alle Helgens søndag Tekst. Matt.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Alle Helgens søndag side 1. Prædiken til Alle Helgens søndag Tekst. Matt. 07-11-2017 side 1 Prædiken til Alle Helgens søndag 2017. Tekst. Matt. 5,1-12 Salige er de som stifter fred, de skal kaldes Guds børn. Hvem og hvad er det som stifter fred? Min onkel som bar samme fornavn

Læs mere

Tekster: Sl 27,1-5, Rom 3,19-22a, Matt 2,13-23

Tekster: Sl 27,1-5, Rom 3,19-22a, Matt 2,13-23 Tekster: Sl 27,1-5, Rom 3,19-22a, Matt 2,13-23 Salmer: 122 Den yndigste 117 En rose så jeg 114 Hjerte løft 125 Mit hjerte altid vanker (438 Hellig) Kun i Vejby 109.5-6 (Som natten aldrig) 103 Barn Jesus

Læs mere

meget godt at der ikke fandtes facebook eller internet på den tid. For så så disciplene netop med deres egne øjne, i stedet for at lede efter deres

meget godt at der ikke fandtes facebook eller internet på den tid. For så så disciplene netop med deres egne øjne, i stedet for at lede efter deres Sidste søndag efter Helligtrekonger Læsninger: 2. Mos 34, 27-35 2. Peter 1, 16-18 Matt 17, 1-9 Salmer: 749: I Østen stiger 448: Fyldt af glæde 674 v. 2 og 7 22: Gådefuld er du vor Gud 161: Med strålekrans

Læs mere

Tema INTEGRATION. 12 gode bøger OM INDVANDRING OG IDENTITET

Tema INTEGRATION. 12 gode bøger OM INDVANDRING OG IDENTITET Tema INTEGRATION 12 gode bøger OM INDVANDRING OG IDENTITET w Integrationen har slået fejl i Danmark Det er i parallelsamfundene at kriminaliteten opstår Vores ghettoer skal afvikles hurtigst muligt Indvandrere

Læs mere

Når børn mister. (Kilde til nedenstående: www.cancer.dk)

Når børn mister. (Kilde til nedenstående: www.cancer.dk) Når børn mister Børn viser sorg på forskellige måder. Nogle reagerer med vrede, andre vender sorgen indad og bliver stille. Børns sorgproces er på flere måder længere og sejere end voksnes. (Kilde til

Læs mere

Man kan kun se rigtigt, med hjertet!

Man kan kun se rigtigt, med hjertet! Man kan kun se rigtigt, med hjertet! Mark 2,1-12 Salmer: 3-31-423-667-439/412-587 Kollekt: Johansen, s. 155 Som vintergrene i afmagt rækker mod dagens rum, ber vi om glæde og lys fra Guds evangelium I

Læs mere

Jeanette Ringkøbing Rothenborg

Jeanette Ringkøbing Rothenborg INTRODUKTION Jeanette Ringkøbing Rothenborg cand.merc.int. (interkulturel kommunikation, strategi & ledelse, CBS/WSU) Journalist og ICC-certificeret coach Kommunikationschef Center for Familieudvikling,

Læs mere

Kvinder 1500 m hvor tid point. Helene Lykkegård Baneløb 1.20.41 25 Birgith Holm Baneløb 1.26 22. Carina Møller san PeBaneløb 3.17.

Kvinder 1500 m hvor tid point. Helene Lykkegård Baneløb 1.20.41 25 Birgith Holm Baneløb 1.26 22. Carina Møller san PeBaneløb 3.17. Kvinder 400 m hvor tid point Helene Lykkegård Baneløb 1.20.41 25 Birgith Holm Baneløb 1.26 22 Carina Møller san PeBaneløb 1.27.03 19 Anne Pedersen Baneløb 1.29.10 17 Monique Møller Baneløb 1.30 16 Ella

Læs mere

Krigen 1864. Klassesæt til udlån fra Center for Undervisningsmidler

Krigen 1864. Klassesæt til udlån fra Center for Undervisningsmidler Krigen 1864 Klassesæt til udlån fra Center for Undervisningsmidler Udarbejdet af Claus Fischer, Center for Undervisningsmidler i Sydslesvig 06. februar 2014 18 april 1864 Indhold: Baggrunden for krigen

Læs mere

Augustenborg Open & 27 August Bedste Herre - Firma sport / D.K.e.F. Niels Skipper Fidelitas D.Ke.F

Augustenborg Open & 27 August Bedste Herre - Firma sport / D.K.e.F. Niels Skipper Fidelitas D.Ke.F Bedste Herre - Firma sport / D.K.e.F. Klub Række Resultat Niere Niels Skipper Fidelitas D.Ke.F. 807 29 Bedste Dame - Firma sport / D.K.e.F. Klub Række Resultat Niere Marita Geinitz Fedelitas D.Ke.F. 741

Læs mere

Sorgplan for Ejsing Friskole og pasningsdel

Sorgplan for Ejsing Friskole og pasningsdel Sorgplan for Ejsing Friskole og pasningsdel Her i organisationen ønsker vi, at have en sorgplan så vi er forberedte hvis det værst tænkelige skulle ske. I det nedenstående er det beskrevet flere for skellige

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

RESULTATLISTE DDSN 15m Pistolturnering Individuelle resultater

RESULTATLISTE DDSN 15m Pistolturnering Individuelle resultater RESULTATLISTE DDSN 15m Pistolturnering 2012-13 Individuelle resultater Luftpistol Klasse 1 1 16916 Rune Knudsen 291 291 292 874 291,3 2 32639 Heidi Bergholt Madse 289 287 289 865 288,3 3 14780 Holger W.

Læs mere

Matcher. Stilling. Gruppe H1

Matcher. Stilling. Gruppe H1 Matcher 1 : Køge OK - O-63/NFR/Maribo : 55-64 2 : Køge OK - OK Skærmen Værløse : 66-50 3 : Køge OK - DSR/Fredensborg/Vinderød : 66-47 4 : O-63/NFR/Maribo - OK Skærmen Værløse : 60-47 5 : O-63/NFR/Maribo

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 I samtale med Gud om sit liv. Sådan kan man beskrive det tema som teksterne til Bods og bededag handler om. Kong David

Læs mere

1.s.e.trin. II 2016 Bejsnap 9.00, Ølgod med dåb / , nadver: 192,7

1.s.e.trin. II 2016 Bejsnap 9.00, Ølgod med dåb / , nadver: 192,7 I 1999 hærgede en voldsom orkan i Danmark og Sverige. Store skovarealer blev ødelagt. Det var en katastrofe for mange svenske skovejere, og efterfølgende begik flere af disse mennesker, der havde mistet

Læs mere

4. søndag efter Helligtrekonger Læsninger: Job bog 38, 1-11 Rom 13, 8-10 Matt 8, 23-27

4. søndag efter Helligtrekonger Læsninger: Job bog 38, 1-11 Rom 13, 8-10 Matt 8, 23-27 4. søndag efter Helligtrekonger 2017 Læsninger: Job bog 38, 1-11 Rom 13, 8-10 Matt 8, 23-27 Salmer: 749: I Østen stiger 448: Fyldt af glæde 674 v. 2 og 7: Sov sødt 20: Jeg ser dit kunstværk (Sperontes

Læs mere

Seksuelle overgreb på børn Cathrine Søvang Mogensen Den 03.02.11

Seksuelle overgreb på børn Cathrine Søvang Mogensen Den 03.02.11 Foto: Cathrine Søvang Mogensen Min far voldtog mig 200 gange Gerningsmænd slipper godt fra det, når seksuelle overgreb på børn ikke anmeldes. Line blev seksuelt misbrugt af sin far i hele sin opvækst.

Læs mere

søskende strides! KAIN og ABEL

søskende strides! KAIN og ABEL Rembrandt: Kain slår Abel ihjel 1650 Når søskende strides! KAIN og ABEL Der var engang en dreng. Han hed KAIN. Han fik en lillebror. Han hed ABEL. KAIN syntes ikke, at hans forældre lagde mærke til ham

Læs mere

som gamle mennesker sukkende kan sige når de har været til endnu en begravelse.. For sådan er det jo også. At nogen af os får lov at sige farvel

som gamle mennesker sukkende kan sige når de har været til endnu en begravelse.. For sådan er det jo også. At nogen af os får lov at sige farvel Juledag 2014 Af sognepræst Kristine S. Hestbech Livet har en begyndelse og en ende. Sådan er det, når man ikke tror på reinkarnation hvor alt går i ring, men tror på at livet er så ukrænkeligt og værdigt

Læs mere

Når skoven bliver grøn

Når skoven bliver grøn OPGAVER TIL Når skoven bliver grøn NAVN: Før du læser bogen OPGAVE 1 Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. Kig på billedet på forsiden af bogen. Hvem tror du, de tre personen på billedet er? 1

Læs mere

Plads Score Medl.nr. Navn Præmie

Plads Score Medl.nr. Navn Præmie Topplaceringer for måned: 2018-09. Foreløbig! Præmie = Ja spilleren står til en Månedspræmie. Præmie = X En bedre præmie i måneden / Utilstrækkeligt antal præmier. 18 Huller: Damer A HCP max 29,0. Herrer

Læs mere

Tråde i Trine Kræn s liv

Tråde i Trine Kræn s liv EGNSHISTORISK FORENING for Thyholm og Jegindø Årsskriftet for 1988.1 (14. årgang ). Siderne 44-53 Tråde i Trine Kræn s liv Af ANNA LISE RASMUSSEN En gulnet koppeattest dateret 9. august 1861 danner indledningen

Læs mere

Augustenborg Klubstævne 24 & 25 Januar 2015

Augustenborg Klubstævne 24 & 25 Januar 2015 Augustenborg Klubstævne 24 & 25 Januar 2015 Hold Tid Navn Holdnavn Resultat Placering 1 09:00 Gerhard Schmidt Stavnsbøllerne 432 1 1 09:07 Estrid Schmidt Stavnsbøllerne 401 3 1 Thea Guldborg Augusta 406

Læs mere

Salmer: Rødding 9.00 736 Den mørke nat 518 På Guds nåde (mel. Herrens røst) 370 Menneske, din (mel. Egmose) 522 Nåden (mel.

Salmer: Rødding 9.00 736 Den mørke nat 518 På Guds nåde (mel. Herrens røst) 370 Menneske, din (mel. Egmose) 522 Nåden (mel. 2 Mos 20,1-17, Rom 3,23-28, Matt 19,16-26 Salmer: Rødding 9.00 736 Den mørke nat 518 På Guds nåde (mel. Herrens røst) 370 Menneske, din (mel. Egmose) 522 Nåden (mel. Martin Elmquist) Lihme 10.30 5 O, havde

Læs mere

10. s.e. trinitatis Luk 19,41-48, 5 Mos 6,4-9, 1 Kor 12,1-7[8-11] Salmer: 403; 13; ; 192(alterg.); 7

10. s.e. trinitatis Luk 19,41-48, 5 Mos 6,4-9, 1 Kor 12,1-7[8-11] Salmer: 403; 13; ; 192(alterg.); 7 10. s.e. trinitatis Luk 19,41-48, 5 Mos 6,4-9, 1 Kor 12,1-7[8-11] Salmer: 403; 13; 300-332; 192(alterg.); 7 Lad os alle bede: Kære hellige ånd, vi beder dig tale til vores hjerte, så vi ser, hvad der rummes

Læs mere

RESULTATLISTE VHS Nytårsstævne riffel 2015

RESULTATLISTE VHS Nytårsstævne riffel 2015 RESULTATLISTE VHS Nytårsstævne riffel 2015 Gevær, 15m. - Mesterskab BK1 1 109040 Anna Pejs Wernich Thomsen 01-531 Lindholm Sports Skytte Klub 200/12 200/16 400/28 G 2 113369 Dirch Pedersen 01-550 Løgstør

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Alle Helgens søndag side 1. Prædiken til Alle Helgens søndag Tekst. Matt.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Alle Helgens søndag side 1. Prædiken til Alle Helgens søndag Tekst. Matt. 07-11-2016 side 1 Prædiken til Alle Helgens søndag 2016. Tekst. Matt. 5,13-16 Vi er fælles om livet og om det at være mennesker. Vi er fælles om at smage livet med alle dets nuancer af surt og sødt, af

Læs mere

Augustenborg Open August Bedste Herre - Firma sport / D.K.e.F. Niels Skipper Fidelitas D.Ke.F

Augustenborg Open August Bedste Herre - Firma sport / D.K.e.F. Niels Skipper Fidelitas D.Ke.F Augustenborg Open 28-29-30 August 2015 Bedste Herre - Firma sport / D.K.e.F. Niels Skipper Fidelitas D.Ke.F. 779 21 Bedste Dame - Firma sport / D.K.e.F. Anja Jensen Fidelitas D.Ke.F. 778 17 Bedste Dame

Læs mere

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES 20 PSYKOLOG NYT Nr. 20. 2004 HISTORIE Marianne er kronisk anorektiker. I snart 30 år har hun kæmpet forgæves for at slippe fri af sin sygdom. Fire gange har hun

Læs mere

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde helbredelser og skal overveje, hvad betydning den har for os

Læs mere