P.08. Et lille historisk strejftog af Jes Ottosen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "P.08. Et lille historisk strejftog af Jes Ottosen"

Transkript

1 P.08. Et lille historisk strejftog af Jes Ottosen Netop i disse år kan den karismatiske tyske Parabellum Pistol, model P.08, fejre sit 100 års jubilæum. Den gang i 1908 var der ingen der vidste, at denne pistol skulle blive en af de mest beundrede og feterede håndskydevåben nogensinde! P.08 er i virkeligheden synonym for Die Selbstlade Pistole Navnet Parabellum er et sammentræk af den latinske sætning, som prydede Deutsche Waffen und Munitionsfabriks (DWM) brevpapir dengang: Si Vis Pacem Para Bellum - som oversat til dansk betyder noget i retning af Søger du freden så oprust til krig Ofte omtales den blot som Luger, efter en af konstruktørernes efternavn. Udover DWM blev det den Kongelige Geværfabrik ERFURT samt Simson, Mauser og Krieghoff der kom til at fremstille P.08. Der har i tidens løb kun eksisteret to produktionsapparater til fremstillingen af de tyske Parabellum pistoler, fordelt således: 1) DWM ( ) Mauser ( ) og 2) ERFURT ( ) Simson ( ) Krieghoff ( ) Her udover havde Waffenfabrik Bern i Schweitz også et produktionsapperat fra 1922 til fremstilling af deres egen variant af Parabellum pistolen. DWM P (foto JO) Anerne Parabellumpistolerne er af knæledsprincippet, som i øvrigt ikke er en tysk opfindelse, systemet er hentet fra Maxim maskingeværet og Winchester 73. Der kan vel næppe hellere tales om en opfindelse, snarere om en betragtning af bl.a. det menneskelige knæ. P.08 var i virkeligheden ikke den første Parabellumpistol fra DWM, idet konstruktørerne Georg Luger og Hugo Bochardt allerede i år 1900 var klar med den første variant, i dag benævnt model 1900, i kaliber 7,65mm. Den var baseret på Hugo Bocharts Pistole

2 C/93, som dog var en noget klodset sag. Det var primært Georg Luger, der stod for nykonstruktionen. Schweitz var i øvrigt det første land, som antog Parabellumpistolen til militært brug. Man antager, at Parabellumpistolen fik sin ilddåb i den såkaldte Boxerpstand i Kina. Det var officerer fra det tyske Østasiatiske Ekspeditionskorps, der ved denne lejlighed bar og anvendte disse nye pistoler for første gang. DWM DWM var en del af den gigantiske metal- og stålkoncern Ludwig Loewe, det var altså en af de helt store aktører, Luger og Buchardt var kommet i hus hos. Også våbenfabrikken Mauser var ved et aktiekup blevet forenet med Loewe koncernen allerede i 1887, til stor ærgrelse for Mauserbrødrene. I 1922 bliver DWM som al våbenproduktion var lagt ind under omdøbt til Berlin- Karlsruher Industri Werke. Stolt tysk soldat fra 1. Verdenskrig (foto George Anderson) Kejseren køber ind Efter at den Kejserlige Tyske Marine havde fået ny pistol i 1906, benævnt P.04, som også var af Parabellum-familien, var det nu hærens tur. I konkurrence med Mauser- og Frommerpistoler blev den nye Parabellum- pistol fortrukket af Prüffungskommissionen, som havde til opgave at finde afløseren for bl.a. Reichs revolver 1883 (sortkrudt). Denne udvælgelsesproces havde faktisk pågået siden I 1908 underskriver Kejser Wilhelm II kontrakten: pistoler i kaliber 9mm lød den første ordre på. I kontraktens 4. var der imidlertid skrevet, at de tyske stater havde ret til at kopiere og fremstille P.08 uden at skulle betale for dette til DWM. Derfor kom geværfabrikken ERFURT også til at fremstille P.08 allerede fra 1911.

3 Forordningen der annekterer P.08 som erstatning for Revolver 79 og 83, underskrevet af kejseren (foto Luger Forum) 1. Verdenskrig Det var en forrygende landvinding for det personel, der blev udrustet med denne nye halvautomatiske pistol, med to magasiner, som hver kunne rumme 8 patroner. Det gav en helt ny og markant forbedret ildkraft, og tillige var P.08 meget præcis efter datidens standarter. Det skulle snart vise sig, at der var et stort behov for de nye pistoler. Med skuddene i Sarajevero var 1. Verdenskrig en realitet. DWM og ERFURT nåede tilsammen at fremstille 1,1 million P.08 op til og under 1. Verdenskrig. P.08 fra ERFURT fabrikken er af en noget mere rå finish end dem DWM leverede. Mange P.08 fra ERFURT fik også foretaget en udfræsning ved kammeret for at give plads til tangent-sigtet, som brugtes på Artilleri modellen. Det var dog kun i 1914, at ERFURT fremstillede denne lange version af P.08, benævnt LP.08 (Die Lange Pistole 1908) Regimentsstempler fik en del af P.08`erne fra 1. Verdenskrig også, det giver naturligvis en helt speciel vinkel, når man kan henføre en given pistol til et regiment og dets handlinger på slagmarkerne. Disse regiments-stemplinger aftager dog mod slutningen af 1. Verdenskrig.

4 Infanteri Regiment nr Maskin GeværsKompagni nr. 50 (foto Ron Smith) Magasiner, 1. Verdenskrig Magasinkroppen er på dette tidspunkt af forniklet tyndplade. Bunden af magasinet er af træ, med pistolens serienummer. Eneste forskel på de to magasiner er, at reservemagasinet var stemplet med et + Magasiner fra 2. Verdenskrig Magasinerne fra denne periode har aluminiumsbund, med nummer og abnamestempel, selve magasinkroppen bliver efter 1935 bruneret. Der bliver også fremstillet nogle særligt stærke magasiner hos C. G. Haenel, konstrueret af Hugo Schmeisser. De blev fremstillet af et stykke stålplade, som blev presset over en matrice og svejset i ryggen; og efterfølgende blev det udvendige overflødige materiale bortfræset. P.08 magasiner, fra venstre ERFURT-, Mauser-, og Hanel-Schmeisser (fræset) (foto JO)

5 P.08 produktionen (X 1000), samlet ca. 1.1 million P Verdenskrig er afsluttet, skrottet er klar til smelteovnen! (foto Luger Forum ET) Weimarrepublikken Efter 1. Verdenskrigs afslutning i november 1918 gik Tyskland fra monarki til republik. Versaillestraktaten havde visse restrektioner på det nye Tysklands armering, blandt andet måtte der ikke forefindes pistoler med en løbslængde på over 10 cm, Derfor blev en del af de langpibede (20 cm) Artilleri Parabellum (LP.08) afkortet. Også Marinens P.04 med oprindelig 15 cm pibe fik ofte samme behandling. SIMPSON SUHL fik kontrakten til at forsyne det tyske militær med nye P.08. De købte produktionsapparatet fra ERFURT fabrikken, som havde stået ubrugt hen siden 1918, og i 1925 leveres de første P.08. SIMSON produktionen af P.08 blev kun på ca stk. P.08 fra SIMSON er kun årstalsstemplet i 1925 og Magasinerne får i denne periode aluminiumsbund, stadig med serie nummer. Dobbelt årstal Fra 1920 til 1921 forsynes mange våben, nye som gamle, med et 1920 stempel oven over produktionsårstallet. Dette 1920 stempel er et ejendomsmærke for den tyske stat, så man hurtigt kan se, om det handler om et evt. ulovligt og uregistret våben. I samlerkredse kalder man

6 de således stemplede pistoler for en Double dates P.08. Double dates P.08 (foto E Tinker) 2. Verdenskrig Under 2. verdenskrig kommer P.08 igen til at spille en stor rolle for den tyske Wehrmagt, for selv om alderen trykkede, var den stadig ret populær. Mauser blev den helt store producent af P.08 op til og under 2. verdenskrig. Mauser startede i 1934 med at levere P.08 til Wehrmagt. Efter Hitlers magtovertagelse var man begyndt på at skjule, hvem der fremstillede hvilke våben, så når der står S/42 42 eller byf på et våben, betyder det i virkeligheden Mauser! Årstalsstemplet oven på kammeret var også kodet i 1934 og 1935, med et K henholdsvis G, herefter brugte man almindelige tal ved denne stempling. Mauser nåede at fremstiller en lille million P.08 fra 1934 og til Enkelte P.08 får også plastik grebsskaller i 1941 og disse pistoler fik senere tilnavnet Black Widow (Sorte Enke). En del P.08 fra Mauser blev eksporteret til en række forskellige lande, blandt andet Portugal, Sverige, Bulgarien, Thailand og flere andre. S/42 er koden for Mauser fabrikken i S/42 anvendtes i årene 1934 til 1939, 42 fra 1939 og til 1941 og 1941 til 1942 var det byf (foto JO)

7 P.08 produktionen hos Mauser (X 1000) Krieghoff med sorte grebsskaller (foto Marc Kidvett ) Krieghoff overtog SIMSON`s produktionsapparat i SIMSON var jødisk ejet og blev nationaliseret ved Nationalsocialisternes magtovertagelse. Krieghoff fremstillede kun stk. P.08 frem til Alle deres P.08 gik til Luftwaffe. Lige netop Krieghoff`s P.08 går for at være af særdeles fin kvalitet og sammen med det lave produktionsantal giver det naturligvis nogle høje priser. Krieghoff koder aldrig deres logo, som Mauser gjorde, dog var årstalsstemplingen kodet med et G i 1935 og et S i Som et lille kuriosum kan det nævnes, at Krieghoff igen i 2006 har fremstillet et lille antal P.08. De koster euro pr. stk., så man skal nok være meget hot for at købe en sådan ny P.08.

8 Krieghoff P.08 (foto Marc Kidvett Canada) Tekniske ændringer Den pistol, der blev forevist den kejserlige testkommission, var ændret på nogle punkter i forhold til de foregående modeller. Blandt andet havde den 10 cm løb og fast sigte, som er indskudt på 50 meter. Et af ønskerne til den nye tjenestepistol var, at man skulle kunne se, om våbnet havde en patron i kammeret. Derfor ændre Georg Luger bundstykket og udtrækkeren, således at denne er hævet over bundstykket, når der er en patron i kammeret - udtrækkeren er såmænd stemplet med et Geladen (opladt) på begge sider. I 1913 skete der hele to tekniske ændringer. Grebets bagside forsynedes med koblingsriller for montage af løs kolbe, men dette blev dog aldrig aktuelt for den almindelige P.08. Den anden ændring var, at der monteredes en anordning, der lader låsen stå åben, når magasinet er skudt tomt, og et nyt og fuldt magasin kan herefter føres ind i grebets magasinbrønd, og pistolen er igen klar til skud. Denne ændring bliver i vidt omfang også eftermonteret på de første pistoler. I 1916 ændres aftrækkerstangens udformning, således at man kan spænde slagstiften med sikringen aktiveret. I 1937 forlænger Mauser rammen ca. 2 mm. således at bagerste tværbolt ikke på noget tidspunkt er fri af rammen, dette for at undgå at den falder ud og blokere mekanisk. I daglig tale kalder man dette for en Mauserpukkel. Mauser gik i øvrigt over til saltbrunering fra midten af 1937.

9 Mauserpukkel (foto Luger Forum ET) Serienummer Oftest er P.08 fremstillet i blokke på 9999 stk., nummereret fra 1 til Næste blok fik et lille a efter nummeret, et såkaldt suffix bogstav, næste blok igen et b osv. Under 1. Verdenskrig startede man på helt ny serie nummerrækker hvert år, hvorimod Mauser under 2. Verdenskrig fortsatte nummereringen fortløbende uden skelen til årstal. Det fulde serienummer med suffixbogstav er stemplet forrest på rammen og på undersiden af piben, serienummeret uden evt. suffix bogstav er stemplet på venstre side af slæden. Stort set alle andre dele er stemplet med de sidste to cifre af serienummeret. Dog stemplede Simson deres sparsomme produktion på ca stk. P.08 i en fortløbende serie. LP.08 er i flæng nummereret sammen med P.08. På undersiden af piben ses også det indvendige mål på løbet, dette varierede mellem 8,81 til 8,85 millimeter. Abname stempler Tyske våben har altid været forsynet med et hav af stempler, til stor glæde for eftertidens samlere. Fra 1910 skulle man ifølge forskrift for bestempling af Pistole 08.stemple årstallet på kammeret. De forskellige fabrikkers logo var stemplet på det mellemste led af låsen. Kontrolstempler, de såkaldte proof-stempler, var der naturligvis også, de er bl.a. placeret på højre side af slæden. Her brugte man under 1. verdenskrig stempler med en krone med et gotisk bogstav nedenunder. Kontrollen foregik i denne periode i fire tempi, efter statslige retningslinjer. De tre krone/bogstav er således mål- og funktionskontroller, den sidste, beschuss probe, bestod af afskydning med to overladede patroner, også kaldet gevalts probe = trykprøven. Hele forordningen om test og kontrol under 1. Verdenskrig befinder sig i dag i det Bayerske Hovedarkiv. Prøveskydning med to overladede patroner indgik også i kvalitetskontrollen. Når dette var overstået, blev der stemplet en ørn på receiveren og en på løbet. De tre andre mærker, Krone gotisk bogstav på højre side af receiveren, har følgende betydning: Første proof mærke fortæller at receiveren er testet ok for hærdningen. Andet proof mærke betyder klar til test affyring. Tredie proof mærke betyder afsluttende detaljeret kvalitetstest. Det var militært personel stationeret på fabrikken, der forestod kontrollen. På de førende Parabellum fora er der oprettet små databaser, hvor medlemmerne kan indrapportere, hvilke pistoler de har og hvilke stempler de er forsynet med. Erfurt fabrikken havde et særligt RC stempel, dette betyder Revisions kontrol. Når en

10 våbendel af en eller anden årsag ikke opfyldte kvalitetskravene, blev det forlagt Revisions Commissionen, og hvis de herefter accepterede delen, ja så blev der stemplet med Krone RC på det sted, hvor man mente, der var en fejl, og ved siden af/over det første proof mærke, naturligvis for at friholde kontrollanten for evt. ansvar senere hen. I mellemkrigsårene er der ikke fundet nogen egentlige forskrifter for test og kontrol, men man antager, at man har forsat med dem fra under 1. Verdenskrig. Fra 1934 er det Heeres Waffenamt der står for kontrollen. Nu kun med to abname-stempler og naturligvis beschuss adler. ERFURT kontrolstempler, bemærk det lille RC stemplet over 1. kontrolstempel (foto E Tinker) Mauser kontrolstempler 1937 (foto JO) Trofæ-skalp! Mange allierede soldater fra både 1. og 2. Verdenskrig fik en Luger med hjem, det var simpelthen en af de bedste souvenirs, man på de tidspunkter kunne tænke sig. Luger /Buchart`s mesterværk havde et godt ry verden over, så et sådant trofæ over det slagne Tyskland var bare et af højdepunkterne ved soldaternes hjemkomst fra slagmarkerne i Europa. Man kan vel egentlig godt kalde det for en moderne form for skalpering? Døm selv!

11 Polizei Det tyske politi var naturligvis også aftager af P.08. Her var den halvautomatiske pistol også ret populær. Fra 1922 skulle alle Polizei pistoler ejendomsstemples, både de nye og dem man overtog fra den Tyske Kejserlige Hær. Står der et S som begyndelsesbogstav, betyder det Schutzpolizei, som er det almindelige politi i de større byer. Er det et L, betyder det Landjägerei, som er politiets afdelinger i landdistrikterne. Tysk Politi eskorterer et orkester i mellemkrigsårene. Opgaverne blev sidenhen mere alvorlige! (foto Ron Smith) Mauser fremstillede i trediverne en hel del Polizei P.08, som blev stemplet med et bogstav fx. K ved siden af kontrolstemplerne på højre side af pistolen. Den nøjagtige betydning af dette stempel er stadig ukendt. Fra midten af trediverne begyndte man at indbygge to ekstra sikringer på Politiets P.08. Den ene sikring, kaldet Schiwy-Sicherung efter opfinderen, forhindrer, at man kan afskyde pistolen, selv om man skulle være begyndt at adskille en opladt pistol. Den anden er en magasinsikring, som forhindrer, at pistolen kan afskydes uden et magasin indsat, hvis der vel at mærke er en patron i kammeret. Det var Walther våbenfabrikken, der stod for denne konstruktion. Der har åbenbart været for mange fumle-uheld, men man fik jo som bekendt hårdt brug for alle Männerne, så det var bare med at passe på!

12 Schutz Polizei Kõnigsberg. Inventar nr (foto JO) Ekstra sikringer monteret på Polizei P.08 (foto Edward Tinker) P.08 i Dansk tjeneste P.08 blev aldrig officielt annekteret i det danske forsvar. Man forsøgte dog i 1940 med en bestilling på 1000 pistoler, men ordren blev aldrig effektueret, grundet 2. Verdenskrigs udbrud. Under besættelsen blev der naturligvis hugget våben fra de tyske tropper, som var stationeret her i Danmark, også P.08, og disse pistoler var skattede værktøjer i modstandsbevægelsens hænder. Efter besættelsens ophør får Danmark tildelt en hel del P.08 i krigsskadeserstatning. Mange af dem kommer naturligvis i militær tjeneste, andre igen bliver overdraget til politiet, som i årene efter besættelsen må døje med et hav af forskellige våben. Her, mere end 65 år efter 2. Verdenskrigs ophør, får politimyndighederne stadig P.08 pistoler indleveret! De stammer oftest fra besættelsestiden og er gemt (glemt) af tidligere Modstandsfolk. Magasinerne fra DK Der er faktisk i efterkrigs årene fremstillet magasiner til P.08 her i Danmark, hos det danske firma DISA (Riffelsyndikatet). Disse magasiner er stemplet MADE IN DENMARK i bunden. Magasinerne er efter sigende af en ret god kvalitet. Disse danske magasiner findes med to varianter af fremføringsknapper, en med ringmønster og en med vaffel mønster.

13 Dansk fremstillet P.08 magasin (foto JO) P.08 uopklaretet meget lille antal P.08 fra årene 1917 og 18 er stemplet med den tyske SPANDAU våbenfabriks logo, men på denne fabrik har man aldrig fremstillet P.08. Det eneste man her gjorde i forbindelse med P.08, var at teste og kontrollere våbnene. Måske har man haft nogle kasserede dele, som man har brugt til at samle hele våben af, for herefter at stemple dem med fabrikkens logo? En anden mere sandsynlig - teori er, at det faktisk er forfalskninger, fakta er nemlig at disse SPANDAU P.08 opnår skyhøje priser på samlermarkedet. Nogle P.08 er stemplet med Kl. på kammeret. Der er en teori om, at det er en forkortelse af Kadetten Institut, men et sådant har aldrig eksisteret! En anden teori er, at det står for Konzentrations lager? Men ingen er endnu kommet med noget bevis for det ene eller det andet i denne sammenhæng. Dødningehoveder har alle dage været et godt brugt symbol. Også nogle P.08 fra 1. Verdenskrig har et dødningehoved på kammeret. Betydningen er stadig ukendt, men èn teori er, at de stammer fra nogle såkaldte Freikorps, som huserede i mellemkrigsårenes Tyskland. Her er det også kun teorier, men stadig intet konkret. De såkaldte Freikorps bestod oftest af højreorienterede veteraner fra 1.Verdenskrig.

14 Disse uopklarede vinkler omkring P.08 optager naturligvis samlere i særlig høj grad. Derfor er det også spændende at følge og deltage i debatterne på de førende Luger-fora. Eftertiden I eftertiden har P.08 og de andre Parabellum-pistoler haft et særdeles godt greb i manges bevidsthed, med næsten 4 millioner stk. P.08, en af de helt store! Nu bliver vi nødt til at fastslå, at P.08 ikke er historiens bedste halvautomatiske pistol, den bestod af mange enkelte dele, og hele 1180 arbejdsgange skulle der til at fremstille en P.08, og hermed fulgte en høj fremstillingspris. Den var også ømfindtlig over for de barske vilkår i felten. Man havde derfor op mod 2. Verdenskrig set sig om efter en mere moderne afløser. Det blev som bekendt P.38 fra WALTHER fabrikken, som løb med æren. P.08 var i mange år efter 2. Verdenskrigs ophør stadig i aktiv tjeneste mange steder, bl.a. i DDR og i Norge, mens man i Vest Tyskland relativt hurtigt udfasede den. Men hen mod slutningen af 1900 tallet var det dog endegyldigt slut med aktiv tjeneste. De P.08 pistoler, som har overlevet til i dag, er oftest i hænderne på samlere og historiske sportsskytter verden over. En solid plads i våbenhistorien vil denne, den mest kendte model af Parabellum-pistolerne, nok altid have! (foto George Anderson)

15 Kilder: John Walter The Luger Story J. Görtz Die Pistole 08 J. Still Imperial-, Weimar-, og Third Reich Lugers Internetfora: The Luger forum: Still Luger Forum: ARMA-DANIA:

Tyske medaljer 1935 1945

Tyske medaljer 1935 1945 Jeg samler på Tyske medaljer 1935 1945 1 Medaljesamleren At samle på medaljer, ordner og dekorationer givet af en stat, land, konge eller præsident, som tak for god tjeneste, heroisme i militæret eller

Læs mere

J.P. Sauer & Sohn Suhl & Eckernförde

J.P. Sauer & Sohn Suhl & Eckernförde J.P. Sauer & Sohn Suhl & Eckernförde Af Peter Ravn Lund Tysklands ældste våbenfabrik - den ene af de 4 store fra Suhl Suhl i Thüringen, Tyskland, har gennem århundreder været ét af Europa s centre for

Læs mere

Helsingør Kommunes Museer

Helsingør Kommunes Museer Helsingør Kommunes Museer Årsskrift 1997 Jesper Godvin Hansen "Manden i Fuglerfængerhuset" Johannes Jensen boede i første trediedel af 1800-tallet i et af de såkaldte "Fuglefængerhuse" lidt uden for Hellebæk

Læs mere

Skydeteknik - Pistol Af Knud Erik Poulsen

Skydeteknik - Pistol Af Knud Erik Poulsen Skydeteknik - Pistol Af Knud Erik Poulsen 1 SIKKERHED 1.1 Generel sikkerhed Som skytte er det din pligt at kende og følge de generelle sikkerhedskrav for den skydning du udøver. Det er også din pligt at

Læs mere

LANDSFORRÆDERKORPSENE. (1)

LANDSFORRÆDERKORPSENE. (1) nbj Side 1 02-08-2014 LANDSFORRÆDERKORPSENE. (1) Titlen på denne artikel har jeg valgt på den baggrund, at samtlige personer der gjorde tjeneste i de korps, hvis uniformer jeg vil beskrive, efter krigen

Læs mere

Dansk Fotohistorisk Selskab

Dansk Fotohistorisk Selskab OBJ EKTIV Nr. 126 December 2009 Dansk Fotohistorisk Selskab INDHOLD 3 Historien om den midttyske fotoindustri 6. del Lars Schönberg-Hemme 16 Ica AG Grundlagt for 100 år siden Klaus Eckard-Riess 22 Foto

Læs mere

Hvor aktiv var du inden du blev syg? Hvordan var det pludselig ikke at kunne træne?

Hvor aktiv var du inden du blev syg? Hvordan var det pludselig ikke at kunne træne? Hvor aktiv var du inden du blev syg? Før jeg fik konstateret brystkræft trænede jeg ca. fire gange om ugen. På daværende tidspunkt, bestod min træning af to gange løbetræning, to gange yoga og noget styrketræning

Læs mere

Medlemsblad for KARLEMOSEPARKENS MODELJERNBANEKLUB

Medlemsblad for KARLEMOSEPARKENS MODELJERNBANEKLUB MOSEBANEN Læs i dette nr.: # Compagnie Internationale # Side 30. Modellen. Des Wagon Lits. # Klubnyt. # Vi bygger. # Noget for øjet. # I troldmandens værksted. # Køreplanen. Nr. 47. Juli 2013. Medlemsblad

Læs mere

Rejsekameraet Bærbart i træ og messing Kjeld Jensen

Rejsekameraet Bærbart i træ og messing Kjeld Jensen Rejsekameraet Bærbart i træ og messing Kjeld Jensen Der kan være mange gode grunde til ikke at samle på disse kameraer: De fylder meget. Kan være svære at finde og svære at stedfæste. Er dyre i forsendelse

Læs mere

Den sidste reformation af Torben Søndergaard

Den sidste reformation af Torben Søndergaard Den sidste reformation af Torben Søndergaard Copyright: 2010, Torben Søndergaard Udgivelse: Mission Produktion ISBN: 978-87-989848-6-3 Bestilling: www.oplevjesus.dk, www.mission.dk eller pr. tlf. 22 93

Læs mere

Dansk-Historieopgaven Samarbejdspolitikken

Dansk-Historieopgaven Samarbejdspolitikken Dansk-Historieopgaven Samarbejdspolitikken Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Den danske samarbejdspolitik 1940-43.... 3 Samtidige holdninger til modstandskampen... 4 - Samarbejde eller modstand til landets

Læs mere

Om rengøring af våben

Om rengøring af våben Om rengøring af våben Hele Artiklen eller dele her af må ikke anvendes uden tydelig kilde angivelse Udstyr venligt udlånt af De Danske Skytteforeningers salgsafdeling 26-11-2003 21:33 Ejnar Askholm Hvordan

Læs mere

Danskerne ser mere ulovligt TV på nettet

Danskerne ser mere ulovligt TV på nettet TokeWith DanmarksMedie2ogJournalisthøjskole 20142PUJ Forsidehistorie.+ 5 Danskerne ser mere ulovligt TV på nettet Forbrugerne ser mere og mere TV på 25 Det er et oprør mod priserne. Og nu sætter de dem

Læs mere

~ Attraction 215. Januar '98

~ Attraction 215. Januar '98 ~ Attraction 215 Januar '98 Redaktion: 111 d 1 1 i; 1 ' * 1: Peter Juel Jeppesen Strandgade lob, 3., 1401 København K. Tlf: 31 54 14 27. Jens Møller Nicolaisen Ravnsborggade 5A, 4.th., 2200 København N.

Læs mere

Allan C. Malmberg LÆR OM CHANCER! Sanne og Malene går på opdagelse med computeren

Allan C. Malmberg LÆR OM CHANCER! Sanne og Malene går på opdagelse med computeren Allan C. Malmberg LÆR OM CHANCER! Sanne og Malene går på opdagelse med computeren INFA 2005 Forord Denne INFA-publikation giver en indføring i arbejdet med begreber fra sandsynlighedernes verden. Den henvender

Læs mere

Tiltaltes valgte forsvarere har under sagen afgivet følgende proceserklæring:

Tiltaltes valgte forsvarere har under sagen afgivet følgende proceserklæring: Retten i Århus DOM afsagt den 10. februar 2006 af Retten i Århus, 8. afdeling, i sag SS 8.1420/2005 Anklagemyndigheden mod Arla Foods Amba CVR-nr. 2531 3763 ved viceadministrerende direktør Povl Krogsgaard

Læs mere

Indblik og udsyn. Kun til gennemsyn. Ikke undervisning. Historie for 8. klasse - Lærerens håndbog. Tiden 1815-1918

Indblik og udsyn. Kun til gennemsyn. Ikke undervisning. Historie for 8. klasse - Lærerens håndbog. Tiden 1815-1918 Indblik og udsyn Tiden 1815-1918 Historie for 8. klasse - Lærerens håndbog Indblik og udsyn Historie for 8. klasse Lærerens håndbog Forlaget Meloni 2012 System: Indblik og udsyn Til systemet hører desuden

Læs mere

EMMA*-Tema: Chancetræer

EMMA*-Tema: Chancetræer EMMA*-Tema: Chancetræer Indhold 1. Vi tegner et chancetræ 2. Lidt om programmet TRÆ 3. Udtagelse med tilbagelægning 4. Programmet ÆSKE 5. Opgaver 6. Reducerede chancetræer 7. Hvor sikker er diagnosen?

Læs mere

De 58 vigtigste ting, der sender dig til toppen af søgemaskinerne.

De 58 vigtigste ting, der sender dig til toppen af søgemaskinerne. Kære modtager af nyhedsbrevet. Tak fordi du har downloaded light-udgaven af Søgeoptimeringsrapporten. Jeg har valgt at vise de 10 mindst betydende parametre, nemlig parametrene 48 til 58, så du kan få

Læs mere

02:30 Er der nogen som sådan, der har indflydelse på jeres virksomhed? F.eks. investorer?

02:30 Er der nogen som sådan, der har indflydelse på jeres virksomhed? F.eks. investorer? Research Interview med Mom s Jeppe Rasmussen, Marketingleder 00:11 Profil af Mom s Vi er jo en lille produktionsvirksomhed, vi har 16 ansatte her. Virksomheden startede i sin oprindelige form for 19 år

Læs mere

Mundtlig formidling af projektopgaver

Mundtlig formidling af projektopgaver Mundtlig formidling af projektopgaver Jeg vil i dette oplæg se nærmere på, hvordan du kan formidle resultatet af et skriftligt projekt mundtligt, primært i en eksamenssituation, men også hvordan du kan

Læs mere

kunderne beretter mange gange når vi taler med virksomheder, vender de tilbage med nogle enkle men vigtige spørgsmål:

kunderne beretter mange gange når vi taler med virksomheder, vender de tilbage med nogle enkle men vigtige spørgsmål: ur story kunderne beretter mange gange når vi taler med virksomheder, vender de tilbage med nogle enkle men vigtige spørgsmål: - hvilke kompetencer har sap? - hvilke sap-kunder findes i min branche? -

Læs mere

Bestyrelsens beretning

Bestyrelsens beretning Jyske Invest Generalforsamling 17. marts 2009 Bestyrelsens beretning 2008 var uden al tvivl det værste år i Jyske Invests historie, ja det er formentlig det værste år i nyere dansk økonomisk historie.

Læs mere

Den tidlige kodningsteoris historie - et undervisningsforløb til gymnasiet

Den tidlige kodningsteoris historie - et undervisningsforløb til gymnasiet - I, OM OG MED MATEMATIK OG FYSIK Den tidlige kodningsteoris historie - et undervisningsforløb til gymnasiet Uffe Thomas Jankvist januar 2008 nr. 459-2008 blank Roskilde University, Department of Science,

Læs mere

Indhold. Flemming Berendt 40 SAMLERDILLEN

Indhold. Flemming Berendt 40 SAMLERDILLEN Indhold 1 Historien om den midttyske fotoindustri 3. del Lars Schönberg-Hemme 14 S.E. Svendsen Historien om et fotoværksted Klaus Eckard Riess 18 Fotografiet fra håndværk til industri-håndværk Holger Bonde-Hansen

Læs mere

RENOVERING AF DIN BOLIG DRØM ELLER MARERIDT?

RENOVERING AF DIN BOLIG DRØM ELLER MARERIDT? CONSULTANTS FOR STRATEGIC FUTURES RENOVERING AF DIN BOLIG DRØM ELLER MARERIDT? RENOVERINGER MED FOKUS PÅ ENERGI, LYS OG TILLID I Inwido har vi det privilegium at være Europas største producent af vinduer

Læs mere

Økonomisk Vækst. Det Internetbaserede Kommunikationssamfund. En bog om et nyt paradigme. René Vitting 2014

Økonomisk Vækst. Det Internetbaserede Kommunikationssamfund. En bog om et nyt paradigme. René Vitting 2014 Økonomisk Vækst i Det Internetbaserede Kommunikationssamfund En bog om et nyt paradigme af René Vitting 2014 2 Indledning Ethvert paradigme bygger på et værdibegreb. Dette begreb er med til at sætte grænserne

Læs mere

EASYLOCK EUROPEAN BUSINESS GAMES 2014

EASYLOCK EUROPEAN BUSINESS GAMES 2014 EASYLOCK EUROPEAN BUSINESS GAMES 2014 Sidsel Knudsen, Nikolai Hyldgaard og Thomas Hansen Ide Den oprindelige ide kom fra et andet produkt der blev solgt på coolstuff.dk. Produktet gik i al sin enkelhed

Læs mere

10 Typiske. AdWords fejl. - Som koster dig penge og som Google tjener tykt på. Jan P. Olsen

10 Typiske. AdWords fejl. - Som koster dig penge og som Google tjener tykt på. Jan P. Olsen 10 Typiske AdWords fejl - Som koster dig penge og som Google tjener tykt på Af Jan P. Olsen Disclaimer Dette eksemplar af 10 Typiske AdWords Fejl er strengt personligt og giver kun dig ret til bogens indhold.

Læs mere