P.08. Et lille historisk strejftog af Jes Ottosen

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "P.08. Et lille historisk strejftog af Jes Ottosen"

Transkript

1 P.08. Et lille historisk strejftog af Jes Ottosen Netop i disse år kan den karismatiske tyske Parabellum Pistol, model P.08, fejre sit 100 års jubilæum. Den gang i 1908 var der ingen der vidste, at denne pistol skulle blive en af de mest beundrede og feterede håndskydevåben nogensinde! P.08 er i virkeligheden synonym for Die Selbstlade Pistole Navnet Parabellum er et sammentræk af den latinske sætning, som prydede Deutsche Waffen und Munitionsfabriks (DWM) brevpapir dengang: Si Vis Pacem Para Bellum - som oversat til dansk betyder noget i retning af Søger du freden så oprust til krig Ofte omtales den blot som Luger, efter en af konstruktørernes efternavn. Udover DWM blev det den Kongelige Geværfabrik ERFURT samt Simson, Mauser og Krieghoff der kom til at fremstille P.08. Der har i tidens løb kun eksisteret to produktionsapparater til fremstillingen af de tyske Parabellum pistoler, fordelt således: 1) DWM ( ) Mauser ( ) og 2) ERFURT ( ) Simson ( ) Krieghoff ( ) Her udover havde Waffenfabrik Bern i Schweitz også et produktionsapperat fra 1922 til fremstilling af deres egen variant af Parabellum pistolen. DWM P (foto JO) Anerne Parabellumpistolerne er af knæledsprincippet, som i øvrigt ikke er en tysk opfindelse, systemet er hentet fra Maxim maskingeværet og Winchester 73. Der kan vel næppe hellere tales om en opfindelse, snarere om en betragtning af bl.a. det menneskelige knæ. P.08 var i virkeligheden ikke den første Parabellumpistol fra DWM, idet konstruktørerne Georg Luger og Hugo Bochardt allerede i år 1900 var klar med den første variant, i dag benævnt model 1900, i kaliber 7,65mm. Den var baseret på Hugo Bocharts Pistole

2 C/93, som dog var en noget klodset sag. Det var primært Georg Luger, der stod for nykonstruktionen. Schweitz var i øvrigt det første land, som antog Parabellumpistolen til militært brug. Man antager, at Parabellumpistolen fik sin ilddåb i den såkaldte Boxerpstand i Kina. Det var officerer fra det tyske Østasiatiske Ekspeditionskorps, der ved denne lejlighed bar og anvendte disse nye pistoler for første gang. DWM DWM var en del af den gigantiske metal- og stålkoncern Ludwig Loewe, det var altså en af de helt store aktører, Luger og Buchardt var kommet i hus hos. Også våbenfabrikken Mauser var ved et aktiekup blevet forenet med Loewe koncernen allerede i 1887, til stor ærgrelse for Mauserbrødrene. I 1922 bliver DWM som al våbenproduktion var lagt ind under omdøbt til Berlin- Karlsruher Industri Werke. Stolt tysk soldat fra 1. Verdenskrig (foto George Anderson) Kejseren køber ind Efter at den Kejserlige Tyske Marine havde fået ny pistol i 1906, benævnt P.04, som også var af Parabellum-familien, var det nu hærens tur. I konkurrence med Mauser- og Frommerpistoler blev den nye Parabellum- pistol fortrukket af Prüffungskommissionen, som havde til opgave at finde afløseren for bl.a. Reichs revolver 1883 (sortkrudt). Denne udvælgelsesproces havde faktisk pågået siden I 1908 underskriver Kejser Wilhelm II kontrakten: pistoler i kaliber 9mm lød den første ordre på. I kontraktens 4. var der imidlertid skrevet, at de tyske stater havde ret til at kopiere og fremstille P.08 uden at skulle betale for dette til DWM. Derfor kom geværfabrikken ERFURT også til at fremstille P.08 allerede fra 1911.

3 Forordningen der annekterer P.08 som erstatning for Revolver 79 og 83, underskrevet af kejseren (foto Luger Forum) 1. Verdenskrig Det var en forrygende landvinding for det personel, der blev udrustet med denne nye halvautomatiske pistol, med to magasiner, som hver kunne rumme 8 patroner. Det gav en helt ny og markant forbedret ildkraft, og tillige var P.08 meget præcis efter datidens standarter. Det skulle snart vise sig, at der var et stort behov for de nye pistoler. Med skuddene i Sarajevero var 1. Verdenskrig en realitet. DWM og ERFURT nåede tilsammen at fremstille 1,1 million P.08 op til og under 1. Verdenskrig. P.08 fra ERFURT fabrikken er af en noget mere rå finish end dem DWM leverede. Mange P.08 fra ERFURT fik også foretaget en udfræsning ved kammeret for at give plads til tangent-sigtet, som brugtes på Artilleri modellen. Det var dog kun i 1914, at ERFURT fremstillede denne lange version af P.08, benævnt LP.08 (Die Lange Pistole 1908) Regimentsstempler fik en del af P.08`erne fra 1. Verdenskrig også, det giver naturligvis en helt speciel vinkel, når man kan henføre en given pistol til et regiment og dets handlinger på slagmarkerne. Disse regiments-stemplinger aftager dog mod slutningen af 1. Verdenskrig.

4 Infanteri Regiment nr Maskin GeværsKompagni nr. 50 (foto Ron Smith) Magasiner, 1. Verdenskrig Magasinkroppen er på dette tidspunkt af forniklet tyndplade. Bunden af magasinet er af træ, med pistolens serienummer. Eneste forskel på de to magasiner er, at reservemagasinet var stemplet med et + Magasiner fra 2. Verdenskrig Magasinerne fra denne periode har aluminiumsbund, med nummer og abnamestempel, selve magasinkroppen bliver efter 1935 bruneret. Der bliver også fremstillet nogle særligt stærke magasiner hos C. G. Haenel, konstrueret af Hugo Schmeisser. De blev fremstillet af et stykke stålplade, som blev presset over en matrice og svejset i ryggen; og efterfølgende blev det udvendige overflødige materiale bortfræset. P.08 magasiner, fra venstre ERFURT-, Mauser-, og Hanel-Schmeisser (fræset) (foto JO)

5 P.08 produktionen (X 1000), samlet ca. 1.1 million P Verdenskrig er afsluttet, skrottet er klar til smelteovnen! (foto Luger Forum ET) Weimarrepublikken Efter 1. Verdenskrigs afslutning i november 1918 gik Tyskland fra monarki til republik. Versaillestraktaten havde visse restrektioner på det nye Tysklands armering, blandt andet måtte der ikke forefindes pistoler med en løbslængde på over 10 cm, Derfor blev en del af de langpibede (20 cm) Artilleri Parabellum (LP.08) afkortet. Også Marinens P.04 med oprindelig 15 cm pibe fik ofte samme behandling. SIMPSON SUHL fik kontrakten til at forsyne det tyske militær med nye P.08. De købte produktionsapparatet fra ERFURT fabrikken, som havde stået ubrugt hen siden 1918, og i 1925 leveres de første P.08. SIMSON produktionen af P.08 blev kun på ca stk. P.08 fra SIMSON er kun årstalsstemplet i 1925 og Magasinerne får i denne periode aluminiumsbund, stadig med serie nummer. Dobbelt årstal Fra 1920 til 1921 forsynes mange våben, nye som gamle, med et 1920 stempel oven over produktionsårstallet. Dette 1920 stempel er et ejendomsmærke for den tyske stat, så man hurtigt kan se, om det handler om et evt. ulovligt og uregistret våben. I samlerkredse kalder man

6 de således stemplede pistoler for en Double dates P.08. Double dates P.08 (foto E Tinker) 2. Verdenskrig Under 2. verdenskrig kommer P.08 igen til at spille en stor rolle for den tyske Wehrmagt, for selv om alderen trykkede, var den stadig ret populær. Mauser blev den helt store producent af P.08 op til og under 2. verdenskrig. Mauser startede i 1934 med at levere P.08 til Wehrmagt. Efter Hitlers magtovertagelse var man begyndt på at skjule, hvem der fremstillede hvilke våben, så når der står S/42 42 eller byf på et våben, betyder det i virkeligheden Mauser! Årstalsstemplet oven på kammeret var også kodet i 1934 og 1935, med et K henholdsvis G, herefter brugte man almindelige tal ved denne stempling. Mauser nåede at fremstiller en lille million P.08 fra 1934 og til Enkelte P.08 får også plastik grebsskaller i 1941 og disse pistoler fik senere tilnavnet Black Widow (Sorte Enke). En del P.08 fra Mauser blev eksporteret til en række forskellige lande, blandt andet Portugal, Sverige, Bulgarien, Thailand og flere andre. S/42 er koden for Mauser fabrikken i S/42 anvendtes i årene 1934 til 1939, 42 fra 1939 og til 1941 og 1941 til 1942 var det byf (foto JO)

7 P.08 produktionen hos Mauser (X 1000) Krieghoff med sorte grebsskaller (foto Marc Kidvett ) Krieghoff overtog SIMSON`s produktionsapparat i SIMSON var jødisk ejet og blev nationaliseret ved Nationalsocialisternes magtovertagelse. Krieghoff fremstillede kun stk. P.08 frem til Alle deres P.08 gik til Luftwaffe. Lige netop Krieghoff`s P.08 går for at være af særdeles fin kvalitet og sammen med det lave produktionsantal giver det naturligvis nogle høje priser. Krieghoff koder aldrig deres logo, som Mauser gjorde, dog var årstalsstemplingen kodet med et G i 1935 og et S i Som et lille kuriosum kan det nævnes, at Krieghoff igen i 2006 har fremstillet et lille antal P.08. De koster euro pr. stk., så man skal nok være meget hot for at købe en sådan ny P.08.

8 Krieghoff P.08 (foto Marc Kidvett Canada) Tekniske ændringer Den pistol, der blev forevist den kejserlige testkommission, var ændret på nogle punkter i forhold til de foregående modeller. Blandt andet havde den 10 cm løb og fast sigte, som er indskudt på 50 meter. Et af ønskerne til den nye tjenestepistol var, at man skulle kunne se, om våbnet havde en patron i kammeret. Derfor ændre Georg Luger bundstykket og udtrækkeren, således at denne er hævet over bundstykket, når der er en patron i kammeret - udtrækkeren er såmænd stemplet med et Geladen (opladt) på begge sider. I 1913 skete der hele to tekniske ændringer. Grebets bagside forsynedes med koblingsriller for montage af løs kolbe, men dette blev dog aldrig aktuelt for den almindelige P.08. Den anden ændring var, at der monteredes en anordning, der lader låsen stå åben, når magasinet er skudt tomt, og et nyt og fuldt magasin kan herefter føres ind i grebets magasinbrønd, og pistolen er igen klar til skud. Denne ændring bliver i vidt omfang også eftermonteret på de første pistoler. I 1916 ændres aftrækkerstangens udformning, således at man kan spænde slagstiften med sikringen aktiveret. I 1937 forlænger Mauser rammen ca. 2 mm. således at bagerste tværbolt ikke på noget tidspunkt er fri af rammen, dette for at undgå at den falder ud og blokere mekanisk. I daglig tale kalder man dette for en Mauserpukkel. Mauser gik i øvrigt over til saltbrunering fra midten af 1937.

9 Mauserpukkel (foto Luger Forum ET) Serienummer Oftest er P.08 fremstillet i blokke på 9999 stk., nummereret fra 1 til Næste blok fik et lille a efter nummeret, et såkaldt suffix bogstav, næste blok igen et b osv. Under 1. Verdenskrig startede man på helt ny serie nummerrækker hvert år, hvorimod Mauser under 2. Verdenskrig fortsatte nummereringen fortløbende uden skelen til årstal. Det fulde serienummer med suffixbogstav er stemplet forrest på rammen og på undersiden af piben, serienummeret uden evt. suffix bogstav er stemplet på venstre side af slæden. Stort set alle andre dele er stemplet med de sidste to cifre af serienummeret. Dog stemplede Simson deres sparsomme produktion på ca stk. P.08 i en fortløbende serie. LP.08 er i flæng nummereret sammen med P.08. På undersiden af piben ses også det indvendige mål på løbet, dette varierede mellem 8,81 til 8,85 millimeter. Abname stempler Tyske våben har altid været forsynet med et hav af stempler, til stor glæde for eftertidens samlere. Fra 1910 skulle man ifølge forskrift for bestempling af Pistole 08.stemple årstallet på kammeret. De forskellige fabrikkers logo var stemplet på det mellemste led af låsen. Kontrolstempler, de såkaldte proof-stempler, var der naturligvis også, de er bl.a. placeret på højre side af slæden. Her brugte man under 1. verdenskrig stempler med en krone med et gotisk bogstav nedenunder. Kontrollen foregik i denne periode i fire tempi, efter statslige retningslinjer. De tre krone/bogstav er således mål- og funktionskontroller, den sidste, beschuss probe, bestod af afskydning med to overladede patroner, også kaldet gevalts probe = trykprøven. Hele forordningen om test og kontrol under 1. Verdenskrig befinder sig i dag i det Bayerske Hovedarkiv. Prøveskydning med to overladede patroner indgik også i kvalitetskontrollen. Når dette var overstået, blev der stemplet en ørn på receiveren og en på løbet. De tre andre mærker, Krone gotisk bogstav på højre side af receiveren, har følgende betydning: Første proof mærke fortæller at receiveren er testet ok for hærdningen. Andet proof mærke betyder klar til test affyring. Tredie proof mærke betyder afsluttende detaljeret kvalitetstest. Det var militært personel stationeret på fabrikken, der forestod kontrollen. På de førende Parabellum fora er der oprettet små databaser, hvor medlemmerne kan indrapportere, hvilke pistoler de har og hvilke stempler de er forsynet med. Erfurt fabrikken havde et særligt RC stempel, dette betyder Revisions kontrol. Når en

10 våbendel af en eller anden årsag ikke opfyldte kvalitetskravene, blev det forlagt Revisions Commissionen, og hvis de herefter accepterede delen, ja så blev der stemplet med Krone RC på det sted, hvor man mente, der var en fejl, og ved siden af/over det første proof mærke, naturligvis for at friholde kontrollanten for evt. ansvar senere hen. I mellemkrigsårene er der ikke fundet nogen egentlige forskrifter for test og kontrol, men man antager, at man har forsat med dem fra under 1. Verdenskrig. Fra 1934 er det Heeres Waffenamt der står for kontrollen. Nu kun med to abname-stempler og naturligvis beschuss adler. ERFURT kontrolstempler, bemærk det lille RC stemplet over 1. kontrolstempel (foto E Tinker) Mauser kontrolstempler 1937 (foto JO) Trofæ-skalp! Mange allierede soldater fra både 1. og 2. Verdenskrig fik en Luger med hjem, det var simpelthen en af de bedste souvenirs, man på de tidspunkter kunne tænke sig. Luger /Buchart`s mesterværk havde et godt ry verden over, så et sådant trofæ over det slagne Tyskland var bare et af højdepunkterne ved soldaternes hjemkomst fra slagmarkerne i Europa. Man kan vel egentlig godt kalde det for en moderne form for skalpering? Døm selv!

11 Polizei Det tyske politi var naturligvis også aftager af P.08. Her var den halvautomatiske pistol også ret populær. Fra 1922 skulle alle Polizei pistoler ejendomsstemples, både de nye og dem man overtog fra den Tyske Kejserlige Hær. Står der et S som begyndelsesbogstav, betyder det Schutzpolizei, som er det almindelige politi i de større byer. Er det et L, betyder det Landjägerei, som er politiets afdelinger i landdistrikterne. Tysk Politi eskorterer et orkester i mellemkrigsårene. Opgaverne blev sidenhen mere alvorlige! (foto Ron Smith) Mauser fremstillede i trediverne en hel del Polizei P.08, som blev stemplet med et bogstav fx. K ved siden af kontrolstemplerne på højre side af pistolen. Den nøjagtige betydning af dette stempel er stadig ukendt. Fra midten af trediverne begyndte man at indbygge to ekstra sikringer på Politiets P.08. Den ene sikring, kaldet Schiwy-Sicherung efter opfinderen, forhindrer, at man kan afskyde pistolen, selv om man skulle være begyndt at adskille en opladt pistol. Den anden er en magasinsikring, som forhindrer, at pistolen kan afskydes uden et magasin indsat, hvis der vel at mærke er en patron i kammeret. Det var Walther våbenfabrikken, der stod for denne konstruktion. Der har åbenbart været for mange fumle-uheld, men man fik jo som bekendt hårdt brug for alle Männerne, så det var bare med at passe på!

12 Schutz Polizei Kõnigsberg. Inventar nr (foto JO) Ekstra sikringer monteret på Polizei P.08 (foto Edward Tinker) P.08 i Dansk tjeneste P.08 blev aldrig officielt annekteret i det danske forsvar. Man forsøgte dog i 1940 med en bestilling på 1000 pistoler, men ordren blev aldrig effektueret, grundet 2. Verdenskrigs udbrud. Under besættelsen blev der naturligvis hugget våben fra de tyske tropper, som var stationeret her i Danmark, også P.08, og disse pistoler var skattede værktøjer i modstandsbevægelsens hænder. Efter besættelsens ophør får Danmark tildelt en hel del P.08 i krigsskadeserstatning. Mange af dem kommer naturligvis i militær tjeneste, andre igen bliver overdraget til politiet, som i årene efter besættelsen må døje med et hav af forskellige våben. Her, mere end 65 år efter 2. Verdenskrigs ophør, får politimyndighederne stadig P.08 pistoler indleveret! De stammer oftest fra besættelsestiden og er gemt (glemt) af tidligere Modstandsfolk. Magasinerne fra DK Der er faktisk i efterkrigs årene fremstillet magasiner til P.08 her i Danmark, hos det danske firma DISA (Riffelsyndikatet). Disse magasiner er stemplet MADE IN DENMARK i bunden. Magasinerne er efter sigende af en ret god kvalitet. Disse danske magasiner findes med to varianter af fremføringsknapper, en med ringmønster og en med vaffel mønster.

13 Dansk fremstillet P.08 magasin (foto JO) P.08 uopklaretet meget lille antal P.08 fra årene 1917 og 18 er stemplet med den tyske SPANDAU våbenfabriks logo, men på denne fabrik har man aldrig fremstillet P.08. Det eneste man her gjorde i forbindelse med P.08, var at teste og kontrollere våbnene. Måske har man haft nogle kasserede dele, som man har brugt til at samle hele våben af, for herefter at stemple dem med fabrikkens logo? En anden mere sandsynlig - teori er, at det faktisk er forfalskninger, fakta er nemlig at disse SPANDAU P.08 opnår skyhøje priser på samlermarkedet. Nogle P.08 er stemplet med Kl. på kammeret. Der er en teori om, at det er en forkortelse af Kadetten Institut, men et sådant har aldrig eksisteret! En anden teori er, at det står for Konzentrations lager? Men ingen er endnu kommet med noget bevis for det ene eller det andet i denne sammenhæng. Dødningehoveder har alle dage været et godt brugt symbol. Også nogle P.08 fra 1. Verdenskrig har et dødningehoved på kammeret. Betydningen er stadig ukendt, men èn teori er, at de stammer fra nogle såkaldte Freikorps, som huserede i mellemkrigsårenes Tyskland. Her er det også kun teorier, men stadig intet konkret. De såkaldte Freikorps bestod oftest af højreorienterede veteraner fra 1.Verdenskrig.

14 Disse uopklarede vinkler omkring P.08 optager naturligvis samlere i særlig høj grad. Derfor er det også spændende at følge og deltage i debatterne på de førende Luger-fora. Eftertiden I eftertiden har P.08 og de andre Parabellum-pistoler haft et særdeles godt greb i manges bevidsthed, med næsten 4 millioner stk. P.08, en af de helt store! Nu bliver vi nødt til at fastslå, at P.08 ikke er historiens bedste halvautomatiske pistol, den bestod af mange enkelte dele, og hele 1180 arbejdsgange skulle der til at fremstille en P.08, og hermed fulgte en høj fremstillingspris. Den var også ømfindtlig over for de barske vilkår i felten. Man havde derfor op mod 2. Verdenskrig set sig om efter en mere moderne afløser. Det blev som bekendt P.38 fra WALTHER fabrikken, som løb med æren. P.08 var i mange år efter 2. Verdenskrigs ophør stadig i aktiv tjeneste mange steder, bl.a. i DDR og i Norge, mens man i Vest Tyskland relativt hurtigt udfasede den. Men hen mod slutningen af 1900 tallet var det dog endegyldigt slut med aktiv tjeneste. De P.08 pistoler, som har overlevet til i dag, er oftest i hænderne på samlere og historiske sportsskytter verden over. En solid plads i våbenhistorien vil denne, den mest kendte model af Parabellum-pistolerne, nok altid have! (foto George Anderson)

15 Kilder: John Walter The Luger Story J. Görtz Die Pistole 08 J. Still Imperial-, Weimar-, og Third Reich Lugers Internetfora: The Luger forum: Still Luger Forum: ARMA-DANIA:

DET TYSKE MASKINGEVÆR-MÆRKE FRA 1. VK.

DET TYSKE MASKINGEVÆR-MÆRKE FRA 1. VK. DET TYSKE MASKINGEVÆR-MÆRKE FRA 1. VK. Tekst og billeder: Dan Obling, fotos N. J. Amorsen Blandt de våbentyper, der især kendetegner 1. verdenskrig, er maskingeværet. Utallige er de overlevende soldaters

Læs mere

SIKKERHED ved pistolskydning/våbenbetjening

SIKKERHED ved pistolskydning/våbenbetjening SIKKERHED ved pistolskydning/våbenbetjening Tekst og fotos ved Knud Erik Poulsen. I alt 5 sider 1. Generelt Som skytte er det din pligt at kende og følge de generelle sikkerhedskrav for den skydning du

Læs mere

Instruktionsmanual Luftvåben

Instruktionsmanual Luftvåben Instruktionsmanual Luftvåben VIGTIGT: LÆS VENLIGST DENNE INSTRUKTIONSMANUAL, FØR DU TAGER PRODUK- TET I BRUG 1999 Industrias El Gamo, S.A. 1 2 1. Sigtekorn 2. Munding 3. Løb 4. Visier 5. Manuel sikring

Læs mere

Versaillestraktaten. Krigsafslutningen. Dolkestødsmyten. Den dårlige fred. Vidste du, at... Krigen i erindringen. Fakta

Versaillestraktaten. Krigsafslutningen. Dolkestødsmyten. Den dårlige fred. Vidste du, at... Krigen i erindringen. Fakta Historiefaget.dk: Versaillestraktaten Versaillestraktaten 1. verdenskrig stoppede 11. november 1918 kl. 11. Fredstraktaten blev underskrevet i Versailles i 1919. Krigsafslutningen Krigens afslutning regnes

Læs mere

www.cfufilmogtv.dk Tema: Tyskland under nazismen Fag: Historie Målgruppe: 8. ungdomsuddannelse Titel: " Waffen SS " Vejledning Lærer

www.cfufilmogtv.dk Tema: Tyskland under nazismen Fag: Historie Målgruppe: 8. ungdomsuddannelse Titel:  Waffen SS  Vejledning Lærer Waffen-SS Filmen indgår i en serie med 6 titler under overskriften SS - Hitlers elite" Udsendelse 5: Waffen SS ----------------------------------------------------------------------------- Indhold a. Filmens

Læs mere

Udklipsark: Danmarks hær og flaade

Udklipsark: Danmarks hær og flaade Udklipsark: Danmarks hær og flaade Indledning "Danmarks Hær og Flaade" er titlen på et hæfte med udklipsark, som er udgivet en gang i 1940'erne. Arkene er tegnet af Ove Meier og udgivet på Arthur Jensens

Læs mere

Første verdenskrig. Våbenstilstand.

Første verdenskrig. Våbenstilstand. Første verdenskrig. Våbenstilstand og eftervirkninger. Våbenstilstand. I 1918 var situationen desperat, der var krise i Tyskland. Sult og skuffelse over krigen havde ført til en voksende utilfredshed med

Læs mere

Alliancerne under 1. verdenskrig

Alliancerne under 1. verdenskrig Historiefaget.dk: Alliancerne under 1. verdenskrig Alliancerne under 1. verdenskrig Europa var i tiden mellem Tysklands samling i 1871 og krigens udbrud blevet delt i to store allianceblokke: den såkaldte

Læs mere

Våbenlære og vedligeholdelse

Våbenlære og vedligeholdelse Våbenlære og vedligeholdelse Pistolens hoveddele Walther GSP cal..22 er brugt som eksempel 01. Grebsstykke 02. Låsearm 03. Låseskrue for aftrækker 05. Skæfte 06. Bundstykkets glidekasse 07. Holdeskrue

Læs mere

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten Historiefaget.dk: De allierede De allierede De lande, som bekæmpede Tyskland og Japan under 2. verdenskrig, kaldes de allierede. De allierede i 1939 De allierede gik sammen, fordi Tyskland i september

Læs mere

Historisk pistol og riffel

Historisk pistol og riffel DANSK SKYTTE UNION Idrættens Hus 2605 Brøndby - Tlf.: 4326 2626 Email: info@skytteunion.dk - www.skytteunion.dk REGLEMENT FOR SKYDNING Historisk pistol og riffel Udgave 2016 (version 150616) REGLEMENT

Læs mere

2.06 Uklassificerede - Uklassificerede skytter skyder i den for I.P.S.C. gældende klasse ved førstegangsdeltagelse

2.06 Uklassificerede - Uklassificerede skytter skyder i den for I.P.S.C. gældende klasse ved førstegangsdeltagelse STEEL CHALLENGE REGLEMENT 1. Om skydningen 1.01 Koncept - Under Dansk Sportsskytte Forbund afholdes Steel Challenge-skydninger efter regler der er udarbejdet på baggrund af de regler der er gældende for

Læs mere

Danmark i verden i velfærdsstaten. foto. FN medlemskab. Den kolde krig. vidste. Vidste du, at... Danmarks rolle i den kolde krig. fakta.

Danmark i verden i velfærdsstaten. foto. FN medlemskab. Den kolde krig. vidste. Vidste du, at... Danmarks rolle i den kolde krig. fakta. Historiefaget.dk: Danmark i verden i velfærdsstaten Danmark i verden i velfærdsstaten foto Perioden efter 2. verdenskrig var præget af fjendskabet mellem USA og Sovjetunionen. For Danmarks vedkommende

Læs mere

Jørgen Hartung Nielsen. Og det blev forår. Sabotør-slottet, 5

Jørgen Hartung Nielsen. Og det blev forår. Sabotør-slottet, 5 Jørgen Hartung Nielsen Og det blev forår Sabotør-slottet, 5 Og det blev forår Sabotør-slottet, 8 Jørgen Hartung Nielsen Illustreret af: Preben Winther Tryk: BB Offset, Bjerringbro ISBN: 978-87-92563-89-7

Læs mere

Patroner og patronhylstre

Patroner og patronhylstre Patroner og patronhylstre Markeringsflag De gule, trekantede flag med sorte dødningehoveder blev brugt af tyskerne til at markere, hvor der var minefelter. Det var dødsensfarligt at bevæge sig ind i et

Læs mere

Varianter af Christian IV kronemønt 1618-1621

Varianter af Christian IV kronemønt 1618-1621 numismatisk rapport 97 7 Varianter af Christian IV kronemønt 1618-1621 Når man ser på de pragtfulde kronemønter fra perioden 1618 til 1621 er der et utal af varianter, som fortjener en nærmere beskrivelse.

Læs mere

Krigen 1864 FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

Krigen 1864 FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Gengivet af mig, efter samtale med Jørgen Nielsen, S&L Rask Mølle, 07-04-2011.

Gengivet af mig, efter samtale med Jørgen Nielsen, S&L Rask Mølle, 07-04-2011. Mod.. M97-DL Rask Mølle lavede den første riffel i juli august 1996. Mærket: Schultz & Larsen, Denmark M97-DL. Fra år 1996 til 2009. Start v/no. 50001. Med pibeskift fra ca. No. 52000. Med låsning i piben

Læs mere

3. Kvartal Hos Steen Møller Se kørevejledning på bagsiden.

3. Kvartal Hos Steen Møller Se kørevejledning på bagsiden. Aquila nr. 99 3. Kvartal 2009 Næste mødedag Søndag den 29 November kl. 10.00 Hos Steen Møller Se kørevejledning på bagsiden. Bestyrelsen: Formand: Persondata bliver ikke vist i dette offentlige blad. 2

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 1987L0402 DA 01.01.2007 006.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B RÅDETS DIREKTIV af 25. juni 1987 om styrtsikre frontmonterede førerværn

Læs mere

Maskiner og robotter til krig og ødelæggelse

Maskiner og robotter til krig og ødelæggelse Maskiner til krig og ødelæggelse har desværre været kendt og brugt i mere end 2.300 år. De første udgaver af kastemaskiner stammer således fra Asien cirka år 300-500 f.kr. Romerne var de første i Europa,

Læs mere

Sådan transporteres våben og ammunition

Sådan transporteres våben og ammunition Sådan transporteres våben og ammunition DGI skydning Vingstedvej 27 7182 Bredsten 1 Gode grunde til at udgive en pjece Rent juridisk læner pjecen sig op ad følgende lovgivning: Våbenloven (lovbekendtgørelsen

Læs mere

Håndstempler og Prægeværktøj

Håndstempler og Prægeværktøj Håndstempler og Prægeværktøj Goliath Goliath Spejlvendt Goliath Pryor Mikro mærkning Pryor Kyk og Skandinaviske karakterer Omvendre karakterer fnger en tydelig spejlvendt skt. Karakterstørrelse Typografi

Læs mere

Bent Agner Nielsen - en æstet og perfektionist.

Bent Agner Nielsen - en æstet og perfektionist. Bent Agner Nielsen - en æstet og perfektionist. Bent Agner Nielsen (12/9 1925-2/9 2011) blev født på Lolland i Hunseby lidt nord for Maribo. Bent voksede op med vilkårene efter depressionen. Hans liv som

Læs mere

www.cfufilmogtv.dk Tema: Tyskland under nazismen Fag: Historie Målgruppe: 8. ungdomsuddannelse Titel: " Reinhard Heydrich bødlen " Vejledning Lærer

www.cfufilmogtv.dk Tema: Tyskland under nazismen Fag: Historie Målgruppe: 8. ungdomsuddannelse Titel:  Reinhard Heydrich bødlen  Vejledning Lærer Titel: " Reinhard Heydrich bødlen " Vejledning Lærer Reinhard Heydrich bødlen Filmen indgår i en serie med 6 titler under overskriften SS-Hitlers elite Udsendelse 3: Reinhard Heydrich bødlen. --------------------------------------------------------------------------

Læs mere

Den 2. verdenskrig i Europa

Den 2. verdenskrig i Europa Historiefaget.dk: Den 2. verdenskrig i Europa Den 2. verdenskrig i Europa 2. verdenskrig varede fra den 1. september 1939 til den 8. maj 1945. I Danmark blev vi befriet et par dage før, nemlig den 5. maj

Læs mere

Otto von Bismarck. Lynkarriere. Danmark går i Bismarcks fælde. Vidste du, at... Bismarck udvider Preussens magt og samler riget. Fakta.

Otto von Bismarck. Lynkarriere. Danmark går i Bismarcks fælde. Vidste du, at... Bismarck udvider Preussens magt og samler riget. Fakta. Historiefaget.dk: Otto von Bismarck Otto von Bismarck Meget få personer har haft større betydning for en stats grundlæggelse og etablering, end Otto von Bismarck havde for oprettelsen af det moderne Tyskland

Læs mere

1.01 Koncept - Under Dansk Sportsskytte Forbund afholdes PPC-skydninger efter nedenstående regler.

1.01 Koncept - Under Dansk Sportsskytte Forbund afholdes PPC-skydninger efter nedenstående regler. PPC SKYDNING REGLEMENT 1. Om skydningen 1.01 Koncept - Under Dansk Sportsskytte Forbund afholdes PPC-skydninger efter nedenstående regler. 1.02 Formål - Skytten skal i PPC skyde præcisionsskydning på begrænset

Læs mere

Et brudstykke af historien om firmaet Brigader Statuette

Et brudstykke af historien om firmaet Brigader Statuette Et brudstykke af historien om firmaet Brigader Statuette Indledning Et gammelt udklip fra SE og HØR er dukket frem af gemmerne. Det er noget mærket af tidens tand, men desværre ikke dateret. Af historier

Læs mere

((I kredsene skulle man ved trænings- og konkurrenceskydninger

((I kredsene skulle man ved trænings- og konkurrenceskydninger C) z C) z t Q t C) C) l \0 00... Vj "l Q Q Den l O. februar 1861 blev "Centralkomiten" stiftet, og allerede den 12. februar 1861 blev skyttebevægelsen født, da der den dag var et opråb i Berlingske Tidende

Læs mere

Spørgsmål til refleksion og fordybelse. Vidste du, at.. Ordforklaring. Historiefaget.dk: Vidste du, at.. Side 1 af 5

Spørgsmål til refleksion og fordybelse. Vidste du, at.. Ordforklaring. Historiefaget.dk: Vidste du, at.. Side 1 af 5 Den kolde krig er betegnelsen for den højspændte situation, der var mellem supermagterne USA og Sovjetunionen i perioden efter 2. verdenskrigs ophør i 1945 og frem til Berlinmurens fald i november 1989.

Læs mere

Kampen om Als. Ind- og udførsel samt besiddelse, bæring og anvendelse af våben. Originale historiske skydevåben

Kampen om Als. Ind- og udførsel samt besiddelse, bæring og anvendelse af våben. Originale historiske skydevåben Sagsbehandler: PFI ADMINISTRATIONEN Ledelsessekretariatet Almen Juridisk Sagsbehandling Kampen om Als Retningslinjer for indførsel, besiddelse, bæring, anvendelse og udførsel af skydevåben og blankvåben

Læs mere

Simpel fejlfinding og vedligeholdelse

Simpel fejlfinding og vedligeholdelse Simpel fejlfinding og vedligeholdelse Skrevet af bøssemager Christian Vest for Danmarks Jægerforbunds riffelinstruktøruddannelse. Vedligeholdelse af riffel/haglbøsse. Rust er ethvert våbens værste fjende,

Læs mere

FRIHEDSKÆMPERARMBIND FRA SKRYDSTRUP FLYVEPLADS

FRIHEDSKÆMPERARMBIND FRA SKRYDSTRUP FLYVEPLADS FRIHEDSKÆMPERARMBIND FRA SKRYDSTRUP FLYVEPLADS Tekst og billeder: Preben Eriksen Lidt tilfældigt kom jeg i kontakt med én i Odense. Jeg spurgte, om han havde Frihedskæmperarmbind, hvortil han svarede:

Læs mere

2. verdenskrig FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

2. verdenskrig FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Preussiske og østrigske husarregimenter der deltog i krigen 1864.

Preussiske og østrigske husarregimenter der deltog i krigen 1864. Preussiske og østrigske husarregimenter der deltog i krigen 1864. Efter at have set DR-udgaven af 1864-krigen, har jeg lyst til at komme med nogle bemærkninger, der har interesse for uniforms- og militærhistorisk

Læs mere

Osmannerriget. Begyndelsen. Storhedstiden. Vidste du, at.. Nederlag og tilbagegang. Fakta. Forsøg på modernisering. Opløsning.

Osmannerriget. Begyndelsen. Storhedstiden. Vidste du, at.. Nederlag og tilbagegang. Fakta. Forsøg på modernisering. Opløsning. Historiefaget.dk: Osmannerriget Osmannerriget Det Osmanniske Rige eksisterede i over 600 år. Det var engang frygtet i Europa, men fra 1600-tallet gik det tilbage. Efter 1. verdenskrig opstod republikken

Læs mere

Spillet om verdensherredømmet

Spillet om verdensherredømmet Spillet om verdensherredømmet 2004 Hasbro. Alle rettigheder forbeholdt. Distributed in the Nordic region by Hasbro Nordic, Ejby Industrivej 40, DK-2600 Glostrup, Denmark. www.hasbro.dk 040414538108 K O

Læs mere

Storauktion. Amagerbyt 2015

Storauktion. Amagerbyt 2015 Storauktion Amagerbyt 2015 Søndag den 1. marts 2015 på Skottegårdsskolen, Saltværksvej 65, 2770 Kastrup Åbningstid: kl. 10.00-16.00. Mødepræmier: kl. 11.00-12.00-13.00 Eftersyn: kl. 12.00-13.30 Auktion:

Læs mere

DK Finskyttehold fik flot 4. plads ved 13 Annual International Sniper Competition i USA

DK Finskyttehold fik flot 4. plads ved 13 Annual International Sniper Competition i USA DK Finskyttehold fik flot 4. plads ved 13 Annual International Sniper Competition i USA I uge 38/2013 var alle finskytterne samlet i Jylland til DM for finskytter. Konkurrencen foregik i Tranum skydeterræn,

Læs mere

Vejledning til kvalitetsstyringssystemer i Fyrværkerivirksomheder. Sikkerhedsstyrelsen 4. maj 2006

Vejledning til kvalitetsstyringssystemer i Fyrværkerivirksomheder. Sikkerhedsstyrelsen 4. maj 2006 Vejledning til kvalitetsstyringssystemer i Fyrværkerivirksomheder Sikkerhedsstyrelsen 4. maj 2006 INDHOLDSFORTEGNELSE Indholdsfortegnelse...1 Indledning...2 Krav til kvalitetsstyringssystemet...2 Etablering

Læs mere

Dagen før årets Flagdag modtog Livgardens Historiske Samling et diorama i skala 1:6, der forestillede Livgardens indsats på hold 15 i Afghanistan

Dagen før årets Flagdag modtog Livgardens Historiske Samling et diorama i skala 1:6, der forestillede Livgardens indsats på hold 15 i Afghanistan Krig i mindre skala Dagen før årets Flagdag modtog Livgardens Historiske Samling et diorama i skala 1:6, der forestillede Livgardens indsats på hold 15 i Afghanistan For Eric Lerdrup Bourgois, leder af

Læs mere

Optakten til 2. verdenskrig

Optakten til 2. verdenskrig Historiefaget.dk: Optakten til 2. verdenskrig Optakten til 2. verdenskrig Da 1. verdenskrig sluttede i 1918, lå store dele af Europa i ruiner. Alle var enige om, at krigen aldrig måtte gentage sig. Men

Læs mere

MODSTANDSBEVÆGELSENS ARMBIND

MODSTANDSBEVÆGELSENS ARMBIND MODSTANDSBEVÆGELSENS ARMBIND Tekst & billede: Preben Eriksen Modstandsarmbind - Hærarmbind type I som kendes på det hvide bånd med det indvævede M.I. M.I. står for Materielintendanturen, som varetog hærens

Læs mere

Våbeneftersyn på Pistol Tirsdag den 25. oktober kl. 19. I år er det kun én dag så der er ingen vej tilbage mød op. Nr. 4 oktober kvartal 2005

Våbeneftersyn på Pistol Tirsdag den 25. oktober kl. 19. I år er det kun én dag så der er ingen vej tilbage mød op. Nr. 4 oktober kvartal 2005 Nr. 4 oktober kvartal 2005 Medlemsblad for Skyttelauget Kongens Lyngby Geværstart på stadion Den 6. oktober begynder sæsonen for geværafdelingen på Lyngby Stadion. Kl. 18.30 for børn og juniorer og kl.

Læs mere

Fortegnelse over stjålne smykker Beskrivelse af guld og sølv med stykværdi over 2.000 kr.

Fortegnelse over stjålne smykker Beskrivelse af guld og sølv med stykværdi over 2.000 kr. Læs vejledningen bagest Forsikringsselskabets navn og adresse Fortegnelse over stjålne smykker Beskrivelse af guld og sølv med stykværdi over 2.000 kr. Policenr. Anmeldelsesdato: Navn Journalnr.: Cpr.nr.

Læs mere

8Ø - EN MODSTANDSORGANISATION

8Ø - EN MODSTANDSORGANISATION 8Ø - EN MODSTANDSORGANISATION Tekst og billeder: Niels Gyrsting I april 1995 bragte Østerbro Avis et billede af en modstandsgruppe, der var opstillet foran Idrætshuset på den nuværende Gunner Nu Hansens

Læs mere

Det er problemformuleringen, der skal styre dit arbejde. Den afgør, hvad det vil være relevant for dig at inddrage i opgaven.

Det er problemformuleringen, der skal styre dit arbejde. Den afgør, hvad det vil være relevant for dig at inddrage i opgaven. Problemformulering "Jeg vil skrive om 1. verdenskrig", foreslår du måske din faglige vejleder. Jo, tak. Men hvad? Indtil videre har du kun valgt emne. Og du må ikke bare "skrive et eller andet" om dit

Læs mere

Christian 10. og Genforeningen 1920

Christian 10. og Genforeningen 1920 Historiefaget.dk: Christian 10. og Genforeningen 1920 Christian 10. og Genforeningen 1920 Et af de mest berømte fotos i Danmarkshistorien er uden tvivl billedet af Kong Christian 10. på sin hvide hest,

Læs mere

VÅBEN NA KA MA LA SkH Sm Form Skade AS Mag. InI AR.455 Webley AP 5/+6 12/+0 25/-5 50/ SA 3d6 0,6 8 skud 1d4 16

VÅBEN NA KA MA LA SkH Sm Form Skade AS Mag. InI AR.455 Webley AP 5/+6 12/+0 25/-5 50/ SA 3d6 0,6 8 skud 1d4 16 LT. ROGER URQHE 2d4 27 Slag 1d4 5 1d4+2 7 2d4 8 8 1d4+1 8 5/+6 /+0 25/-5 50/- 3 --- SA 3d6 0,6 8 skud 1d4 25 år, 172 cm og 60 kg. Talegave Rygning Intolerance Casanova Tuberkulose Umoralsk Doven Liste

Læs mere

Indholdsfortegnelse Børnehjælpen Ghana Fakta om Ghana Agbogbloshie Lossepladsen Ætser dem op Tjener mindre end 3 danske kroner Uendeligt Kredsløb

Indholdsfortegnelse Børnehjælpen Ghana Fakta om Ghana Agbogbloshie Lossepladsen Ætser dem op Tjener mindre end 3 danske kroner Uendeligt Kredsløb Indholdsfortegnelse Børnehjælpen Ghana 4 Fakta om Ghana 5 Agbogbloshie Lossepladsen 6 Ætser dem op 7 Tjener mindre end 3 danske kroner 8 Uendeligt Kredsløb 8 Fremragende forretning 9 Giv børnene en fremtid

Læs mere

Christian 10. og Genforeningen 1920

Christian 10. og Genforeningen 1920 Historiefaget.dk: Christian 10. og Genforeningen 1920 Christian 10. og Genforeningen 1920 Et af de mest berømte fotos i Danmarkshistorien er uden tvivl billedet af Kong Christian 10. på sin hvide hest,

Læs mere

Fortegnelse over stjålne smykker Beskrivelse af guld og sølv med stykværdi over 2.000 kr.

Fortegnelse over stjålne smykker Beskrivelse af guld og sølv med stykværdi over 2.000 kr. Læs vejledningen bagest Forsikringsselskabets navn og adresse kun ét smykke i hver rubrik Metal /perler smede- smede- smede- fortløbende nummerering Blanket nr.: af Blanketter i alt Side 1 Til politiet

Læs mere

Kvalitetsstyring. Kontrol og måleteknik

Kvalitetsstyring. Kontrol og måleteknik Kvalitetsstyring Indledning Med de store krav, der i dag stilles til lønsomheden af en virksomhed, kommer flere og flere processer i fabrikationen ud for en grundig vurdering med hensyn til produktionshastighed.

Læs mere

Læseguide til Hadet - udarbejdet af lærer og læsevejleder Thomas Enemark Brandt

Læseguide til Hadet - udarbejdet af lærer og læsevejleder Thomas Enemark Brandt Læseguide til Hadet - udarbejdet af lærer og læsevejleder Thomas Enemark Brandt 3. maj - 14. juni 1944 Spærretid: Udgangsforbud i forbindelse med krig. Under den tyske besættelse af Danmark var der i perioder

Læs mere

Få din hjemmeside på internettet

Få din hjemmeside på internettet DEL DIN FÆRDIGE HJEMMESIDE MED HELE VERDEN: Afsnit 03 Dette nummer: Få din hjemmeside gjort færdig og læg den på nettet. Få din hjemmeside på internettet Når du er tilfreds med din hjemmeside, skal den

Læs mere

Kontakt: Poul Pedersen tlf. 30307276 eller Ole Mortensen tlf. 86467609. Åbningstider: Tirsdag 19.00-21.00 og torsdag 15.00-17.00

Kontakt: Poul Pedersen tlf. 30307276 eller Ole Mortensen tlf. 86467609. Åbningstider: Tirsdag 19.00-21.00 og torsdag 15.00-17.00 Kulturhuset, Bredgade 4, Langå Postadresse: Poul Pedersen, Parkvej 11, 8870, Langå Museets hjemmeside --http://museumilangaa.dk Mail til: pouloglilli@gmail.com eller ole.theo@museum.dk Kontakt: Poul Pedersen

Læs mere

SECURITYmark. - når sikkerhed er vigtig. Der er sikker økonomisk gevinst i at forebygge i stedet for at helbrede.

SECURITYmark. - når sikkerhed er vigtig. Der er sikker økonomisk gevinst i at forebygge i stedet for at helbrede. Der er sikker økonomisk gevinst i at forebygge i stedet for at helbrede. KEMISK GRAVERING KEMISK GRAVERING Standardmærke Dette er den traditionelle enkle måde, at afsætte en kemisk farvegravering direkte

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 10. april 2013 blev der i sag 187-2012 XX v/advokat AA mod Ejendomsmægler MM v/advokat BB og Ejendomsmæglervirksomhed JJ ApS v/advokat BB afsagt sålydende Kendelse Ved e-mail af 7. juli 2012 har XX

Læs mere

TJENESTEPISTOL REGLEMENT

TJENESTEPISTOL REGLEMENT TJENESTEPISTOL REGLEMENT TJENESTEPISTOL REGLEMENT 1. Om skydningen 1.01 Koncept - Under Dansk Sportsskytte Forbund afholdes Tjenestepistolskydninger efter nedenstående regler. 1.02 Formål - Skytten skal

Læs mere

Byvandring til Vi reddede jøderne

Byvandring til Vi reddede jøderne Byvandring til Vi reddede jøderne 1. Eksercerhuset På Sdr. Boulevard ligger eksercerhuset, som i dag huser OB Bordtennis, men som i mange år var en del af Odense Kaserne. Under besættelsen var kasernen

Læs mere

Merchandise Emballage Beklædning Skilte Tryksager

Merchandise Emballage Beklædning Skilte Tryksager Global virksomhed GEMINI er en international handelsog produktionsvirksomhed etableret i 1989, med kontorer i København, Hong Kong og Kina. Vi er specialister i fremstilling af unikt merchandise, luksus

Læs mere

Ejermærkning af Universitetsbibliotekets (ekskl. UB1) bøger og tidsskrifter af Torsten Schlichtkrull

Ejermærkning af Universitetsbibliotekets (ekskl. UB1) bøger og tidsskrifter af Torsten Schlichtkrull Ejermærkning af Universitetsbibliotekets (ekskl. UB1) bøger og tidsskrifter af Torsten Schlichtkrull Der har i tidens løb været brugt mange forskellige stempler på UB / UB2 / DNLB (Danmarks Natur- og Lægevidenskabelige

Læs mere

Naturhov Kort tilpasnings manual Swiss Boot

Naturhov Kort tilpasnings manual Swiss Boot Naturhov Kort tilpasnings manual Swiss Boot Den Schweiziske hovstøvle er meget slidstærk og giver god støddæmpning. Den holder i gennemsnit 4 6 gange længere end jernsko, i nogle tilfælde mere end et år.

Læs mere

Baggrunden, krigen, resultatet

Baggrunden, krigen, resultatet Historisk Bibliotek 1864 Baggrunden, krigen, resultatet ISBN 978-87-992489-1-9 ISBN 978-87-992489-1-9 Thomas Meloni Rønn 9 9 788799 248919 788799 248919 1864 Baggrunden, krigen, resultatet Forlaget Meloni

Læs mere

Det er en gammel kanon. Jfr. våbentilladelsen er det en jagtriffel med nr. 2327, fabrikat SCHULTZ og LARSEN, Model M 54J, Kaliber 7 x 61 S&H*.

Det er en gammel kanon. Jfr. våbentilladelsen er det en jagtriffel med nr. 2327, fabrikat SCHULTZ og LARSEN, Model M 54J, Kaliber 7 x 61 S&H*. Den store arv Nedenstående artikel har været bragt i Askov/Malt Jagtforenings Jagtmagasin 2009 www.askovmalt-jagt.dk Af Viggo Melvang Lad mig sige det med det samme. Jeg er blevet presset af bladets redaktør

Læs mere

1949 annonce. 1951 annonnce

1949 annonce. 1951 annonnce Bobbere,, choppere, e, originalitet og moderniseringer Dette lille indlæg kom jeg på, fordi jeg under oprydning, faldt over nogle gamle chopper-tegninger samt en ret dårlig kopi fra aprilnummeret af Skandinavisk

Læs mere

Kilder til Betjenten. KILDER.dk. 1. OVERSIGT: Politiets roller

Kilder til Betjenten. KILDER.dk. 1. OVERSIGT: Politiets roller 1. OVERSIGT: Politiets roller 2. FOTO+TEKST: Under Jorden Titel: Under Jorden fra bogen Jul i Sorø - årgang 37 Hvor er stammer kilden fra?: citat fra Jul i Sorø - årgang 37 3. FOTO+TEKST: I Frøslev-lejren

Læs mere

Anvendelse af forordningen om gensidig anerkendelse på varer af ædle metaller

Anvendelse af forordningen om gensidig anerkendelse på varer af ædle metaller EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR ERHVERV OG INDUSTRI Vejledning 1 Bruxelles, den 1. februar 2010 - Anvendelse af forordningen om gensidig anerkendelse på varer af ædle metaller 1. INDLEDNING

Læs mere

Ny våbenboks Svinninge skytteforening Arbejdsplan

Ny våbenboks Svinninge skytteforening Arbejdsplan Ny våbenboks Svinninge skytteforening Arbejdsplan Delopgaver Klargøring af lokaler ( 50 m banen ) udføres den. 1/7-5/7 Bestilling af materialer udføres den. 1/7-4/7 Boksfundament udføres den. uge 28 (7-10

Læs mere

Model AW 93 GUNTEX A/S. Betjeningsvejledning O.B.S! Læs denne manual før pistolen tages i brug!

Model AW 93 GUNTEX A/S. Betjeningsvejledning O.B.S! Læs denne manual før pistolen tages i brug! Betjeningsvejledning Model AW 93 O.B.S! Læs denne manual før pistolen tages i brug! GUNTEX A/S Jægervej 7 DK 6900 Skjern Tlf. +45 96 80 20 00 www.guntex.dk E-mail: info@guntex.dk Tysk originalmanual II/2001

Læs mere

Otterup Geværfabrik 1889-1994

Otterup Geværfabrik 1889-1994 Otterup Geværfabrik 1889-1994 Af Margit Egdal Hans Schultz (1864-1937). Udsnit af foto af Otto Greve. "Der kom en ung mand, netop fyldt 25 år, gående ud ad Slettens Landevej, det var den første april 1889.

Læs mere

Dybbøl Banke Matematik trin 2

Dybbøl Banke Matematik trin 2 Dybbøl Banke Matematik trin 2 avu Almen voksenuddannelse 18. maj 2006 Dybbøl Banke Matematik trin 2 Opgavesættet består af: Opgavehæfte Svarark Hæftet indeholder følgende opgaver: 1 Danmark i 1864 2 Historiecenter

Læs mere

D-Star. En moderne kommunikations form

D-Star. En moderne kommunikations form D-Star En moderne kommunikations form Indhold Problemformulering... 2 Starten på D-Star... 3 Om D-Star nettet... 4 Udstyr til D-Star... 8 Kilde angivelse... 10 Konklusion... 11 1 Problemformulering Jeg

Læs mere

På jagt efter historiske problemstillinger i. Den Fynske Landsby og 9. årgang

På jagt efter historiske problemstillinger i. Den Fynske Landsby og 9. årgang På jagt efter historiske problemstillinger i Den Fynske Landsby 7.-8. og 9. årgang Velkommen Velkommen til Den Fynske Landsby. Den Fynske Landsby ser ud som mange landsbyer så ud på Fyn i 1800-tallet.

Læs mere

Treårskrigen. Helstaten. Revolutionen. Fakta. Hertugdømmerne. Krigen bryder ud. Preussen griber ind. Slaget ved Isted. vidste

Treårskrigen. Helstaten. Revolutionen. Fakta. Hertugdømmerne. Krigen bryder ud. Preussen griber ind. Slaget ved Isted. vidste Historiefaget.dk: Treårskrigen Treårskrigen Danmarks første grundlov, blev født i Treårskrigens skygge. Striden stod mellem danskere og slesvig-holstenere, der tidligere havde levet sammen i helstaten.

Læs mere

Ny bog: Ballegaard. Vestjysk politimand bag tysk pigtråd 1944-1945 Lidt om bogens tilblivelse og indhold

Ny bog: Ballegaard. Vestjysk politimand bag tysk pigtråd 1944-1945 Lidt om bogens tilblivelse og indhold Ny bog: Ballegaard. Vestjysk politimand bag tysk pigtråd 1944-1945 Lidt om bogens tilblivelse og indhold Min far, Herluf Ballegaard, og min mor, Elisabeth Hasseriis Ballegaard, har før skrevet til slægtsbladet.

Læs mere

USA. Spørgsmål til refleksion og fordybelse. Ordforklaring. Historiefaget.dk: USA. Side 1 af 5

USA. Spørgsmål til refleksion og fordybelse. Ordforklaring. Historiefaget.dk: USA. Side 1 af 5 USA USA betyder United States of Amerika, på dansk Amerikas Forenede Stater. USA er et demokratisk land, der består af 50 delstater. USA styres af en præsident, som bor i Det hvide Hus, som ligger i regeringsområdet

Læs mere

Frontier og Eastern Cape Academy for PH education. 15.08-2013

Frontier og Eastern Cape Academy for PH education. 15.08-2013 Frontier og Eastern Cape Academy for PH education. 15.08-2013 Billeder fra PH uddannelsen. Det var hårdt, men en fantastisk spændende oplevelse. Amerikansk jæger som jeg var sammen med hos Frontier inden

Læs mere

KOMBI RIFFEL REGLEMENT

KOMBI RIFFEL REGLEMENT KOMBI RIFFEL REGLEMENT KOMBIRIFFEL REGLEMENT 1. Om skydningen 1.01 Koncept - Under Dansk Sportsskytte Forbund afholdes Kombiriffel-skydninger efter nedenstående regler. 1.02 Formål - Skytten skal i Kombiriffel

Læs mere

Retningslinjer vedr. Kampen om Als samt tilladelse til salutering

Retningslinjer vedr. Kampen om Als samt tilladelse til salutering Retningslinjer vedr. Kampen om Als samt tilladelse til salutering Retningslinjer for indførsel, besiddelse, bæring, anvendelse og udførsel af skydevåben og blankvåben i forbindelse med afvikling af Museum

Læs mere

Dybbøl Banke Matematik trin 2

Dybbøl Banke Matematik trin 2 Dybbøl Banke Matematik trin 2 avu Almen voksenuddannelse 18. maj 2006 Dybbøl Banke Matematik trin 2 Opgavesættet består af: Opgavehæfte Svarark Hæftet indeholder følgende opgaver: 1 Danmark i 1864 2 Historiecenter

Læs mere

Historie 9. klasse synopsis verdenskrig

Historie 9. klasse synopsis verdenskrig Historie synopsis 2 2. verdenskrig I de næste uger skal du arbejde med din synopsis om den 2. verdenskrig. Mere konkret spørgsmålet om årsagerne til krigen. Der er tre hovedspørgsmål. Besvarelsen af dem

Læs mere

BA ØKONOMI - VALGFAG. Vintereksamen 2014-2015. Ordinær eksamen. Skriftlig prøve i: 4620710068 Immaterialret. Varighed: 3 timer. Hjælpemidler: Alle

BA ØKONOMI - VALGFAG. Vintereksamen 2014-2015. Ordinær eksamen. Skriftlig prøve i: 4620710068 Immaterialret. Varighed: 3 timer. Hjælpemidler: Alle BA ØKONOMI - VALGFAG Vintereksamen 2014-2015 Ordinær eksamen Skriftlig prøve i: 4620710068 Immaterialret Varighed: 3 timer Hjælpemidler: Alle OPGAVE 1 Michael Simonsen drev i 1990 erne et firma under navnet

Læs mere

BYTTE- OG BØRSDAGEN. ** = postfrisk * = ubrugt O = stemplet = klip B = kort og breve. Realisation PNI

BYTTE- OG BØRSDAGEN. ** = postfrisk * = ubrugt O = stemplet = klip B = kort og breve. Realisation PNI BYTTE- OG BØRSDAGEN Anvisningssalg af frimærker og tilbehør, uden salær, i Borgerforeningens hus, Nørrevoldgade 63, 5800 Nyborg, søndag den 17. april 2016, kl. 14.30, eftersyn fra ca. kl. 11.00. ** = postfrisk

Læs mere

Nr. Model. Cal. Bem.

Nr. Model. Cal. Bem. Mod. 68 DL. Mærket: Schultz & Larsen, Rifle Company, Otterup, Denmark. M68 DL. Enkelte mærket: Norma på oversiden af løbet og Danmark på låsen. Lavet fra årsskiftet 1966-67 til ca. 1970. Piber i Bofors

Læs mere

STYRKE GENNEM KNOW-HOW

STYRKE GENNEM KNOW-HOW STYRKE GENNEM KNOW-HOW Snegle Twistere/Emnevendere Formatsæt Egen konstruktion EREJNING OG TEKNISK RÅGIVNING I TERMOPLST /S Rolf Schmidt Industri Plast er grundlagt i. Vi er en moderne virksomhed med 0

Læs mere

Hohen Tauern Stabsbarakken på Silkeborg Bad. Barakken var indrettet med kontorer for generalen og hans nærmeste stab.

Hohen Tauern Stabsbarakken på Silkeborg Bad. Barakken var indrettet med kontorer for generalen og hans nærmeste stab. Vi har rekronstrueret en typisk tysk barak i 3d, som de så ud mange steder i Danmark. I begyndelsen af krigen ankom færdige moduler fra Tyskland, dvs. vægge af en meter i bredden med eller uden vinduer

Læs mere

DANSK SKYTTE UNION Idrættens Hus, DK-2605 Brøndby Telefon: 4326 2626 - e-mail: info@skytteunion.dk

DANSK SKYTTE UNION Idrættens Hus, DK-2605 Brøndby Telefon: 4326 2626 - e-mail: info@skytteunion.dk DANSK SKYTTE UNION Idrættens Hus, DK-2605 Brøndby Telefon: 4326 2626 - e-mail: info@skytteunion.dk DSkyU REGLEMENT FOR JAGTSKYDNING ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Læs mere

Fjordagers tur til Rheinland-Pfalz 30. maj - 2. juni 2014.

Fjordagers tur til Rheinland-Pfalz 30. maj - 2. juni 2014. Fjordagers tur til Rheinland-Pfalz 30. maj - 2. juni 2014. Af Georg Zilmer For 4. gang havde Fjordagers cykelafdeling arrangeret en tur til Tyskland, hvor vi skulle deltage i "Saar-Pfalz Ekstrem Marathon".

Læs mere

WE GBBR VEDLIGEHOLDELSES GUIDE

WE GBBR VEDLIGEHOLDELSES GUIDE 15-2-2014 CUSTOMGUNS, V / KAARE ANDOR KLINCK WE GBBR VEDLIGEHOLDELSES GUIDE En vejledning I korrekt vedligehold af WE GBBR våben CustomGuns Forord Vedligeholdelsesguide til WE GBBR Denne vedligeholdelses

Læs mere

Byg din fladskærm. ind i væggen. Flot ser den ud, den nye fladskærm,

Byg din fladskærm. ind i væggen. Flot ser den ud, den nye fladskærm, Byg din fladskærm ind i væggen Lad dit fladskærms-tv sidde helt i plan med væggen, og skjul samtidig alle ledninger fra tv et til spillemaskiner, optagere og stikkontakt. lot ser den ud, den nye fladskærm,

Læs mere

Nyhedsbrev fra Hardballshoppen

Nyhedsbrev fra Hardballshoppen Årgang 2, Nummer 2 Dato: 14 Februar 2008 Nyhedsbrev fra Hardballshoppen Hardballshoppen Skolegade 16 4653 Karise Telefon: 56 78 93 06 E-mail: guns@hardballshoppen.dk Armalite CA25 URX Special Forces En

Læs mere

Rækkefølgen af faserne i en spilleomgang Nedenfor ses et resumé af faserne i en spilleomgang, som SKAL udføres i nævnte rækkefølge.

Rækkefølgen af faserne i en spilleomgang Nedenfor ses et resumé af faserne i en spilleomgang, som SKAL udføres i nævnte rækkefølge. 14538i08 2/18/00 4:31 PM Page 1 Rækkefølgen af faserne i en spilleomgang Nedenfor ses et resumé af faserne i en spilleomgang, som SKAL udføres i nævnte rækkefølge. Forstærkningsfase - 1/3 af de besatte

Læs mere

POWER GRID SPILLEREGLER

POWER GRID SPILLEREGLER POWER GRID SPILLEREGLER FORMÅL Hver spiller repræsenterer et energiselskab som leverer elektricitet til et antal byer. I løbet af spillet køber hver spiller et antal kraftværker i konkurrence med andre

Læs mere

2. verdenskrig i Europa

2. verdenskrig i Europa Historiefaget.dk: 2. verdenskrig i Europa 2. verdenskrig i Europa 2. verdenskrig varede fra den 1. september 1939 til den 8. maj 1945. I Danmark blev vi befriet den 5. maj 1945. Krigsudbrud Den 1. september

Læs mere

Introduktion side 3. Før du kører ud på din første tur side 4. Brugervejledning side 5. Justering af sadelhøjde side 7. Justering af kæde side 7

Introduktion side 3. Før du kører ud på din første tur side 4. Brugervejledning side 5. Justering af sadelhøjde side 7. Justering af kæde side 7 Indholdsfortegnelse 1 Introduktion side 3 Før du kører ud på din første tur side 4 Brugervejledning side 5 Justering af sadelhøjde side 7 Justering af kæde side 7 Justering af styrhøjde side 8 Justering

Læs mere

Treårskrigen. Revolutionen. Hertugdømmerne. Krigen bryder ud. Fakta. Preussen griber ind. Slaget ved Isted. Fredsslutning. vidste

Treårskrigen. Revolutionen. Hertugdømmerne. Krigen bryder ud. Fakta. Preussen griber ind. Slaget ved Isted. Fredsslutning. vidste Historiefaget.dk: Treårskrigen Treårskrigen Danmarks første frie forfatning blev født i Treårskrigens skygge. Striden stod mellem danskere og slesvig-holstenere, der tidligere havde levet sammen i helstaten.

Læs mere

Danmark i verden i tidlig enevælde

Danmark i verden i tidlig enevælde Historiefaget.dk: Danmark i verden i tidlig enevælde Danmark i verden i tidlig enevælde Danmark arbejdede fra 1660-1720 ihærdigt på at generobre Skåne, Halland og Blekinge gennem Skånske Krig og Store

Læs mere

Arabiske mønter fra Sigerslevøster

Arabiske mønter fra Sigerslevøster 14 NoMus Arabiske mønter fra Sigerslevøster Finn Erik Kramer Fig. 1-2. Billedet til venstre viser et udsnit af genstandene fra skat 1, mens billedet til højre viser skat 2 i sin helhed. Samanidemønten

Læs mere