P.08. Et lille historisk strejftog af Jes Ottosen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "P.08. Et lille historisk strejftog af Jes Ottosen"

Transkript

1 P.08. Et lille historisk strejftog af Jes Ottosen Netop i disse år kan den karismatiske tyske Parabellum Pistol, model P.08, fejre sit 100 års jubilæum. Den gang i 1908 var der ingen der vidste, at denne pistol skulle blive en af de mest beundrede og feterede håndskydevåben nogensinde! P.08 er i virkeligheden synonym for Die Selbstlade Pistole Navnet Parabellum er et sammentræk af den latinske sætning, som prydede Deutsche Waffen und Munitionsfabriks (DWM) brevpapir dengang: Si Vis Pacem Para Bellum - som oversat til dansk betyder noget i retning af Søger du freden så oprust til krig Ofte omtales den blot som Luger, efter en af konstruktørernes efternavn. Udover DWM blev det den Kongelige Geværfabrik ERFURT samt Simson, Mauser og Krieghoff der kom til at fremstille P.08. Der har i tidens løb kun eksisteret to produktionsapparater til fremstillingen af de tyske Parabellum pistoler, fordelt således: 1) DWM ( ) Mauser ( ) og 2) ERFURT ( ) Simson ( ) Krieghoff ( ) Her udover havde Waffenfabrik Bern i Schweitz også et produktionsapperat fra 1922 til fremstilling af deres egen variant af Parabellum pistolen. DWM P (foto JO) Anerne Parabellumpistolerne er af knæledsprincippet, som i øvrigt ikke er en tysk opfindelse, systemet er hentet fra Maxim maskingeværet og Winchester 73. Der kan vel næppe hellere tales om en opfindelse, snarere om en betragtning af bl.a. det menneskelige knæ. P.08 var i virkeligheden ikke den første Parabellumpistol fra DWM, idet konstruktørerne Georg Luger og Hugo Bochardt allerede i år 1900 var klar med den første variant, i dag benævnt model 1900, i kaliber 7,65mm. Den var baseret på Hugo Bocharts Pistole

2 C/93, som dog var en noget klodset sag. Det var primært Georg Luger, der stod for nykonstruktionen. Schweitz var i øvrigt det første land, som antog Parabellumpistolen til militært brug. Man antager, at Parabellumpistolen fik sin ilddåb i den såkaldte Boxerpstand i Kina. Det var officerer fra det tyske Østasiatiske Ekspeditionskorps, der ved denne lejlighed bar og anvendte disse nye pistoler for første gang. DWM DWM var en del af den gigantiske metal- og stålkoncern Ludwig Loewe, det var altså en af de helt store aktører, Luger og Buchardt var kommet i hus hos. Også våbenfabrikken Mauser var ved et aktiekup blevet forenet med Loewe koncernen allerede i 1887, til stor ærgrelse for Mauserbrødrene. I 1922 bliver DWM som al våbenproduktion var lagt ind under omdøbt til Berlin- Karlsruher Industri Werke. Stolt tysk soldat fra 1. Verdenskrig (foto George Anderson) Kejseren køber ind Efter at den Kejserlige Tyske Marine havde fået ny pistol i 1906, benævnt P.04, som også var af Parabellum-familien, var det nu hærens tur. I konkurrence med Mauser- og Frommerpistoler blev den nye Parabellum- pistol fortrukket af Prüffungskommissionen, som havde til opgave at finde afløseren for bl.a. Reichs revolver 1883 (sortkrudt). Denne udvælgelsesproces havde faktisk pågået siden I 1908 underskriver Kejser Wilhelm II kontrakten: pistoler i kaliber 9mm lød den første ordre på. I kontraktens 4. var der imidlertid skrevet, at de tyske stater havde ret til at kopiere og fremstille P.08 uden at skulle betale for dette til DWM. Derfor kom geværfabrikken ERFURT også til at fremstille P.08 allerede fra 1911.

3 Forordningen der annekterer P.08 som erstatning for Revolver 79 og 83, underskrevet af kejseren (foto Luger Forum) 1. Verdenskrig Det var en forrygende landvinding for det personel, der blev udrustet med denne nye halvautomatiske pistol, med to magasiner, som hver kunne rumme 8 patroner. Det gav en helt ny og markant forbedret ildkraft, og tillige var P.08 meget præcis efter datidens standarter. Det skulle snart vise sig, at der var et stort behov for de nye pistoler. Med skuddene i Sarajevero var 1. Verdenskrig en realitet. DWM og ERFURT nåede tilsammen at fremstille 1,1 million P.08 op til og under 1. Verdenskrig. P.08 fra ERFURT fabrikken er af en noget mere rå finish end dem DWM leverede. Mange P.08 fra ERFURT fik også foretaget en udfræsning ved kammeret for at give plads til tangent-sigtet, som brugtes på Artilleri modellen. Det var dog kun i 1914, at ERFURT fremstillede denne lange version af P.08, benævnt LP.08 (Die Lange Pistole 1908) Regimentsstempler fik en del af P.08`erne fra 1. Verdenskrig også, det giver naturligvis en helt speciel vinkel, når man kan henføre en given pistol til et regiment og dets handlinger på slagmarkerne. Disse regiments-stemplinger aftager dog mod slutningen af 1. Verdenskrig.

4 Infanteri Regiment nr Maskin GeværsKompagni nr. 50 (foto Ron Smith) Magasiner, 1. Verdenskrig Magasinkroppen er på dette tidspunkt af forniklet tyndplade. Bunden af magasinet er af træ, med pistolens serienummer. Eneste forskel på de to magasiner er, at reservemagasinet var stemplet med et + Magasiner fra 2. Verdenskrig Magasinerne fra denne periode har aluminiumsbund, med nummer og abnamestempel, selve magasinkroppen bliver efter 1935 bruneret. Der bliver også fremstillet nogle særligt stærke magasiner hos C. G. Haenel, konstrueret af Hugo Schmeisser. De blev fremstillet af et stykke stålplade, som blev presset over en matrice og svejset i ryggen; og efterfølgende blev det udvendige overflødige materiale bortfræset. P.08 magasiner, fra venstre ERFURT-, Mauser-, og Hanel-Schmeisser (fræset) (foto JO)

5 P.08 produktionen (X 1000), samlet ca. 1.1 million P Verdenskrig er afsluttet, skrottet er klar til smelteovnen! (foto Luger Forum ET) Weimarrepublikken Efter 1. Verdenskrigs afslutning i november 1918 gik Tyskland fra monarki til republik. Versaillestraktaten havde visse restrektioner på det nye Tysklands armering, blandt andet måtte der ikke forefindes pistoler med en løbslængde på over 10 cm, Derfor blev en del af de langpibede (20 cm) Artilleri Parabellum (LP.08) afkortet. Også Marinens P.04 med oprindelig 15 cm pibe fik ofte samme behandling. SIMPSON SUHL fik kontrakten til at forsyne det tyske militær med nye P.08. De købte produktionsapparatet fra ERFURT fabrikken, som havde stået ubrugt hen siden 1918, og i 1925 leveres de første P.08. SIMSON produktionen af P.08 blev kun på ca stk. P.08 fra SIMSON er kun årstalsstemplet i 1925 og Magasinerne får i denne periode aluminiumsbund, stadig med serie nummer. Dobbelt årstal Fra 1920 til 1921 forsynes mange våben, nye som gamle, med et 1920 stempel oven over produktionsårstallet. Dette 1920 stempel er et ejendomsmærke for den tyske stat, så man hurtigt kan se, om det handler om et evt. ulovligt og uregistret våben. I samlerkredse kalder man

6 de således stemplede pistoler for en Double dates P.08. Double dates P.08 (foto E Tinker) 2. Verdenskrig Under 2. verdenskrig kommer P.08 igen til at spille en stor rolle for den tyske Wehrmagt, for selv om alderen trykkede, var den stadig ret populær. Mauser blev den helt store producent af P.08 op til og under 2. verdenskrig. Mauser startede i 1934 med at levere P.08 til Wehrmagt. Efter Hitlers magtovertagelse var man begyndt på at skjule, hvem der fremstillede hvilke våben, så når der står S/42 42 eller byf på et våben, betyder det i virkeligheden Mauser! Årstalsstemplet oven på kammeret var også kodet i 1934 og 1935, med et K henholdsvis G, herefter brugte man almindelige tal ved denne stempling. Mauser nåede at fremstiller en lille million P.08 fra 1934 og til Enkelte P.08 får også plastik grebsskaller i 1941 og disse pistoler fik senere tilnavnet Black Widow (Sorte Enke). En del P.08 fra Mauser blev eksporteret til en række forskellige lande, blandt andet Portugal, Sverige, Bulgarien, Thailand og flere andre. S/42 er koden for Mauser fabrikken i S/42 anvendtes i årene 1934 til 1939, 42 fra 1939 og til 1941 og 1941 til 1942 var det byf (foto JO)

7 P.08 produktionen hos Mauser (X 1000) Krieghoff med sorte grebsskaller (foto Marc Kidvett ) Krieghoff overtog SIMSON`s produktionsapparat i SIMSON var jødisk ejet og blev nationaliseret ved Nationalsocialisternes magtovertagelse. Krieghoff fremstillede kun stk. P.08 frem til Alle deres P.08 gik til Luftwaffe. Lige netop Krieghoff`s P.08 går for at være af særdeles fin kvalitet og sammen med det lave produktionsantal giver det naturligvis nogle høje priser. Krieghoff koder aldrig deres logo, som Mauser gjorde, dog var årstalsstemplingen kodet med et G i 1935 og et S i Som et lille kuriosum kan det nævnes, at Krieghoff igen i 2006 har fremstillet et lille antal P.08. De koster euro pr. stk., så man skal nok være meget hot for at købe en sådan ny P.08.

8 Krieghoff P.08 (foto Marc Kidvett Canada) Tekniske ændringer Den pistol, der blev forevist den kejserlige testkommission, var ændret på nogle punkter i forhold til de foregående modeller. Blandt andet havde den 10 cm løb og fast sigte, som er indskudt på 50 meter. Et af ønskerne til den nye tjenestepistol var, at man skulle kunne se, om våbnet havde en patron i kammeret. Derfor ændre Georg Luger bundstykket og udtrækkeren, således at denne er hævet over bundstykket, når der er en patron i kammeret - udtrækkeren er såmænd stemplet med et Geladen (opladt) på begge sider. I 1913 skete der hele to tekniske ændringer. Grebets bagside forsynedes med koblingsriller for montage af løs kolbe, men dette blev dog aldrig aktuelt for den almindelige P.08. Den anden ændring var, at der monteredes en anordning, der lader låsen stå åben, når magasinet er skudt tomt, og et nyt og fuldt magasin kan herefter føres ind i grebets magasinbrønd, og pistolen er igen klar til skud. Denne ændring bliver i vidt omfang også eftermonteret på de første pistoler. I 1916 ændres aftrækkerstangens udformning, således at man kan spænde slagstiften med sikringen aktiveret. I 1937 forlænger Mauser rammen ca. 2 mm. således at bagerste tværbolt ikke på noget tidspunkt er fri af rammen, dette for at undgå at den falder ud og blokere mekanisk. I daglig tale kalder man dette for en Mauserpukkel. Mauser gik i øvrigt over til saltbrunering fra midten af 1937.

9 Mauserpukkel (foto Luger Forum ET) Serienummer Oftest er P.08 fremstillet i blokke på 9999 stk., nummereret fra 1 til Næste blok fik et lille a efter nummeret, et såkaldt suffix bogstav, næste blok igen et b osv. Under 1. Verdenskrig startede man på helt ny serie nummerrækker hvert år, hvorimod Mauser under 2. Verdenskrig fortsatte nummereringen fortløbende uden skelen til årstal. Det fulde serienummer med suffixbogstav er stemplet forrest på rammen og på undersiden af piben, serienummeret uden evt. suffix bogstav er stemplet på venstre side af slæden. Stort set alle andre dele er stemplet med de sidste to cifre af serienummeret. Dog stemplede Simson deres sparsomme produktion på ca stk. P.08 i en fortløbende serie. LP.08 er i flæng nummereret sammen med P.08. På undersiden af piben ses også det indvendige mål på løbet, dette varierede mellem 8,81 til 8,85 millimeter. Abname stempler Tyske våben har altid været forsynet med et hav af stempler, til stor glæde for eftertidens samlere. Fra 1910 skulle man ifølge forskrift for bestempling af Pistole 08.stemple årstallet på kammeret. De forskellige fabrikkers logo var stemplet på det mellemste led af låsen. Kontrolstempler, de såkaldte proof-stempler, var der naturligvis også, de er bl.a. placeret på højre side af slæden. Her brugte man under 1. verdenskrig stempler med en krone med et gotisk bogstav nedenunder. Kontrollen foregik i denne periode i fire tempi, efter statslige retningslinjer. De tre krone/bogstav er således mål- og funktionskontroller, den sidste, beschuss probe, bestod af afskydning med to overladede patroner, også kaldet gevalts probe = trykprøven. Hele forordningen om test og kontrol under 1. Verdenskrig befinder sig i dag i det Bayerske Hovedarkiv. Prøveskydning med to overladede patroner indgik også i kvalitetskontrollen. Når dette var overstået, blev der stemplet en ørn på receiveren og en på løbet. De tre andre mærker, Krone gotisk bogstav på højre side af receiveren, har følgende betydning: Første proof mærke fortæller at receiveren er testet ok for hærdningen. Andet proof mærke betyder klar til test affyring. Tredie proof mærke betyder afsluttende detaljeret kvalitetstest. Det var militært personel stationeret på fabrikken, der forestod kontrollen. På de førende Parabellum fora er der oprettet små databaser, hvor medlemmerne kan indrapportere, hvilke pistoler de har og hvilke stempler de er forsynet med. Erfurt fabrikken havde et særligt RC stempel, dette betyder Revisions kontrol. Når en

10 våbendel af en eller anden årsag ikke opfyldte kvalitetskravene, blev det forlagt Revisions Commissionen, og hvis de herefter accepterede delen, ja så blev der stemplet med Krone RC på det sted, hvor man mente, der var en fejl, og ved siden af/over det første proof mærke, naturligvis for at friholde kontrollanten for evt. ansvar senere hen. I mellemkrigsårene er der ikke fundet nogen egentlige forskrifter for test og kontrol, men man antager, at man har forsat med dem fra under 1. Verdenskrig. Fra 1934 er det Heeres Waffenamt der står for kontrollen. Nu kun med to abname-stempler og naturligvis beschuss adler. ERFURT kontrolstempler, bemærk det lille RC stemplet over 1. kontrolstempel (foto E Tinker) Mauser kontrolstempler 1937 (foto JO) Trofæ-skalp! Mange allierede soldater fra både 1. og 2. Verdenskrig fik en Luger med hjem, det var simpelthen en af de bedste souvenirs, man på de tidspunkter kunne tænke sig. Luger /Buchart`s mesterværk havde et godt ry verden over, så et sådant trofæ over det slagne Tyskland var bare et af højdepunkterne ved soldaternes hjemkomst fra slagmarkerne i Europa. Man kan vel egentlig godt kalde det for en moderne form for skalpering? Døm selv!

11 Polizei Det tyske politi var naturligvis også aftager af P.08. Her var den halvautomatiske pistol også ret populær. Fra 1922 skulle alle Polizei pistoler ejendomsstemples, både de nye og dem man overtog fra den Tyske Kejserlige Hær. Står der et S som begyndelsesbogstav, betyder det Schutzpolizei, som er det almindelige politi i de større byer. Er det et L, betyder det Landjägerei, som er politiets afdelinger i landdistrikterne. Tysk Politi eskorterer et orkester i mellemkrigsårene. Opgaverne blev sidenhen mere alvorlige! (foto Ron Smith) Mauser fremstillede i trediverne en hel del Polizei P.08, som blev stemplet med et bogstav fx. K ved siden af kontrolstemplerne på højre side af pistolen. Den nøjagtige betydning af dette stempel er stadig ukendt. Fra midten af trediverne begyndte man at indbygge to ekstra sikringer på Politiets P.08. Den ene sikring, kaldet Schiwy-Sicherung efter opfinderen, forhindrer, at man kan afskyde pistolen, selv om man skulle være begyndt at adskille en opladt pistol. Den anden er en magasinsikring, som forhindrer, at pistolen kan afskydes uden et magasin indsat, hvis der vel at mærke er en patron i kammeret. Det var Walther våbenfabrikken, der stod for denne konstruktion. Der har åbenbart været for mange fumle-uheld, men man fik jo som bekendt hårdt brug for alle Männerne, så det var bare med at passe på!

12 Schutz Polizei Kõnigsberg. Inventar nr (foto JO) Ekstra sikringer monteret på Polizei P.08 (foto Edward Tinker) P.08 i Dansk tjeneste P.08 blev aldrig officielt annekteret i det danske forsvar. Man forsøgte dog i 1940 med en bestilling på 1000 pistoler, men ordren blev aldrig effektueret, grundet 2. Verdenskrigs udbrud. Under besættelsen blev der naturligvis hugget våben fra de tyske tropper, som var stationeret her i Danmark, også P.08, og disse pistoler var skattede værktøjer i modstandsbevægelsens hænder. Efter besættelsens ophør får Danmark tildelt en hel del P.08 i krigsskadeserstatning. Mange af dem kommer naturligvis i militær tjeneste, andre igen bliver overdraget til politiet, som i årene efter besættelsen må døje med et hav af forskellige våben. Her, mere end 65 år efter 2. Verdenskrigs ophør, får politimyndighederne stadig P.08 pistoler indleveret! De stammer oftest fra besættelsestiden og er gemt (glemt) af tidligere Modstandsfolk. Magasinerne fra DK Der er faktisk i efterkrigs årene fremstillet magasiner til P.08 her i Danmark, hos det danske firma DISA (Riffelsyndikatet). Disse magasiner er stemplet MADE IN DENMARK i bunden. Magasinerne er efter sigende af en ret god kvalitet. Disse danske magasiner findes med to varianter af fremføringsknapper, en med ringmønster og en med vaffel mønster.

13 Dansk fremstillet P.08 magasin (foto JO) P.08 uopklaretet meget lille antal P.08 fra årene 1917 og 18 er stemplet med den tyske SPANDAU våbenfabriks logo, men på denne fabrik har man aldrig fremstillet P.08. Det eneste man her gjorde i forbindelse med P.08, var at teste og kontrollere våbnene. Måske har man haft nogle kasserede dele, som man har brugt til at samle hele våben af, for herefter at stemple dem med fabrikkens logo? En anden mere sandsynlig - teori er, at det faktisk er forfalskninger, fakta er nemlig at disse SPANDAU P.08 opnår skyhøje priser på samlermarkedet. Nogle P.08 er stemplet med Kl. på kammeret. Der er en teori om, at det er en forkortelse af Kadetten Institut, men et sådant har aldrig eksisteret! En anden teori er, at det står for Konzentrations lager? Men ingen er endnu kommet med noget bevis for det ene eller det andet i denne sammenhæng. Dødningehoveder har alle dage været et godt brugt symbol. Også nogle P.08 fra 1. Verdenskrig har et dødningehoved på kammeret. Betydningen er stadig ukendt, men èn teori er, at de stammer fra nogle såkaldte Freikorps, som huserede i mellemkrigsårenes Tyskland. Her er det også kun teorier, men stadig intet konkret. De såkaldte Freikorps bestod oftest af højreorienterede veteraner fra 1.Verdenskrig.

14 Disse uopklarede vinkler omkring P.08 optager naturligvis samlere i særlig høj grad. Derfor er det også spændende at følge og deltage i debatterne på de førende Luger-fora. Eftertiden I eftertiden har P.08 og de andre Parabellum-pistoler haft et særdeles godt greb i manges bevidsthed, med næsten 4 millioner stk. P.08, en af de helt store! Nu bliver vi nødt til at fastslå, at P.08 ikke er historiens bedste halvautomatiske pistol, den bestod af mange enkelte dele, og hele 1180 arbejdsgange skulle der til at fremstille en P.08, og hermed fulgte en høj fremstillingspris. Den var også ømfindtlig over for de barske vilkår i felten. Man havde derfor op mod 2. Verdenskrig set sig om efter en mere moderne afløser. Det blev som bekendt P.38 fra WALTHER fabrikken, som løb med æren. P.08 var i mange år efter 2. Verdenskrigs ophør stadig i aktiv tjeneste mange steder, bl.a. i DDR og i Norge, mens man i Vest Tyskland relativt hurtigt udfasede den. Men hen mod slutningen af 1900 tallet var det dog endegyldigt slut med aktiv tjeneste. De P.08 pistoler, som har overlevet til i dag, er oftest i hænderne på samlere og historiske sportsskytter verden over. En solid plads i våbenhistorien vil denne, den mest kendte model af Parabellum-pistolerne, nok altid have! (foto George Anderson)

15 Kilder: John Walter The Luger Story J. Görtz Die Pistole 08 J. Still Imperial-, Weimar-, og Third Reich Lugers Internetfora: The Luger forum: Still Luger Forum: ARMA-DANIA:

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten Historiefaget.dk: De allierede De allierede De lande, som bekæmpede Tyskland og Japan under 2. verdenskrig, kaldes de allierede. De allierede i 1939 De allierede gik sammen, fordi Tyskland i september

Læs mere

Instruktionsmanual Luftvåben

Instruktionsmanual Luftvåben Instruktionsmanual Luftvåben VIGTIGT: LÆS VENLIGST DENNE INSTRUKTIONSMANUAL, FØR DU TAGER PRODUK- TET I BRUG 1999 Industrias El Gamo, S.A. 1 2 1. Sigtekorn 2. Munding 3. Løb 4. Visier 5. Manuel sikring

Læs mere

Optakten til 2. verdenskrig

Optakten til 2. verdenskrig Historiefaget.dk: Optakten til 2. verdenskrig Optakten til 2. verdenskrig Da 1. verdenskrig sluttede i 1918, lå store dele af Europa i ruiner. Alle var enige om, at krigen aldrig måtte gentage sig. Men

Læs mere

Gengivet af mig, efter samtale med Jørgen Nielsen, S&L Rask Mølle, 07-04-2011.

Gengivet af mig, efter samtale med Jørgen Nielsen, S&L Rask Mølle, 07-04-2011. Mod.. M97-DL Rask Mølle lavede den første riffel i juli august 1996. Mærket: Schultz & Larsen, Denmark M97-DL. Fra år 1996 til 2009. Start v/no. 50001. Med pibeskift fra ca. No. 52000. Med låsning i piben

Læs mere

Sådan transporteres våben og ammunition

Sådan transporteres våben og ammunition Sådan transporteres våben og ammunition DGI skydning Vingstedvej 27 7182 Bredsten 1 Gode grunde til at udgive en pjece Rent juridisk læner pjecen sig op ad følgende lovgivning: Våbenloven (lovbekendtgørelsen

Læs mere

Osmannerriget. Begyndelsen. Storhedstiden. Vidste du, at.. Nederlag og tilbagegang. Fakta. Forsøg på modernisering. Opløsning.

Osmannerriget. Begyndelsen. Storhedstiden. Vidste du, at.. Nederlag og tilbagegang. Fakta. Forsøg på modernisering. Opløsning. Historiefaget.dk: Osmannerriget Osmannerriget Det Osmanniske Rige eksisterede i over 600 år. Det var engang frygtet i Europa, men fra 1600-tallet gik det tilbage. Efter 1. verdenskrig opstod republikken

Læs mere

Baggrunden, krigen, resultatet

Baggrunden, krigen, resultatet Historisk Bibliotek 1864 Baggrunden, krigen, resultatet ISBN 978-87-992489-1-9 ISBN 978-87-992489-1-9 Thomas Meloni Rønn 9 9 788799 248919 788799 248919 1864 Baggrunden, krigen, resultatet Forlaget Meloni

Læs mere

Storauktion. Amagerbyt 2015

Storauktion. Amagerbyt 2015 Storauktion Amagerbyt 2015 Søndag den 1. marts 2015 på Skottegårdsskolen, Saltværksvej 65, 2770 Kastrup Åbningstid: kl. 10.00-16.00. Mødepræmier: kl. 11.00-12.00-13.00 Eftersyn: kl. 12.00-13.30 Auktion:

Læs mere

Vejledning til kvalitetsstyringssystemer i Fyrværkerivirksomheder. Sikkerhedsstyrelsen 4. maj 2006

Vejledning til kvalitetsstyringssystemer i Fyrværkerivirksomheder. Sikkerhedsstyrelsen 4. maj 2006 Vejledning til kvalitetsstyringssystemer i Fyrværkerivirksomheder Sikkerhedsstyrelsen 4. maj 2006 INDHOLDSFORTEGNELSE Indholdsfortegnelse...1 Indledning...2 Krav til kvalitetsstyringssystemet...2 Etablering

Læs mere

Indholdsfortegnelse Børnehjælpen Ghana Fakta om Ghana Agbogbloshie Lossepladsen Ætser dem op Tjener mindre end 3 danske kroner Uendeligt Kredsløb

Indholdsfortegnelse Børnehjælpen Ghana Fakta om Ghana Agbogbloshie Lossepladsen Ætser dem op Tjener mindre end 3 danske kroner Uendeligt Kredsløb Indholdsfortegnelse Børnehjælpen Ghana 4 Fakta om Ghana 5 Agbogbloshie Lossepladsen 6 Ætser dem op 7 Tjener mindre end 3 danske kroner 8 Uendeligt Kredsløb 8 Fremragende forretning 9 Giv børnene en fremtid

Læs mere

30 årskrigen har været en overset periode i historieforskningen og historieformidlingen

30 årskrigen har været en overset periode i historieforskningen og historieformidlingen 30 årskrigen har været en overset periode i historieforskningen og historieformidlingen 30 årskrigen 1618-1648 Europa før krigen Religiøse spændinger i Europa siden reformationen i 1500 tallet Katolicismen

Læs mere

Merchandise Emballage Beklædning Skilte Tryksager

Merchandise Emballage Beklædning Skilte Tryksager Global virksomhed GEMINI er en international handelsog produktionsvirksomhed etableret i 1989, med kontorer i København, Hong Kong og Kina. Vi er specialister i fremstilling af unikt merchandise, luksus

Læs mere

Ny våbenboks Svinninge skytteforening Arbejdsplan

Ny våbenboks Svinninge skytteforening Arbejdsplan Ny våbenboks Svinninge skytteforening Arbejdsplan Delopgaver Klargøring af lokaler ( 50 m banen ) udføres den. 1/7-5/7 Bestilling af materialer udføres den. 1/7-4/7 Boksfundament udføres den. uge 28 (7-10

Læs mere

Tavshedens labyrint - elevark

Tavshedens labyrint - elevark Tavshedens labyrint - elevark Mål I dette materiale skal I: Analysere filmen og tage stilling til vold på film. Diskutere og tage stilling til, hvordan man skal straffe efter krige og konflikter, eller

Læs mere

Christian 10. og Genforeningen 1920

Christian 10. og Genforeningen 1920 Historiefaget.dk: Christian 10. og Genforeningen 1920 Christian 10. og Genforeningen 1920 Et af de mest berømte fotos i Danmarkshistorien er uden tvivl billedet af Kong Christian 10. på sin hvide hest,

Læs mere

Den topløse Volvo 1800

Den topløse Volvo 1800 Den topløse Volvo 1800 Af Per Groth Ann og Dirk Van Den Zegel på vej i deres Volvoville cabriolet. På en varm sommerdag tænker de fleste 1800-ejere nok, at det ville have været særdeles dejligt med en

Læs mere

Arabiske mønter fra Sigerslevøster

Arabiske mønter fra Sigerslevøster 14 NoMus Arabiske mønter fra Sigerslevøster Finn Erik Kramer Fig. 1-2. Billedet til venstre viser et udsnit af genstandene fra skat 1, mens billedet til højre viser skat 2 i sin helhed. Samanidemønten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. december 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. december 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. december 2012 Sag 294/2011 (1. afdeling) PK Trading AB (advokat Erik Due) mod ScanCom International A/S (advokat Jens Skytte) I tidligere instans er afsagt dom af

Læs mere

1949 annonce. 1951 annonnce

1949 annonce. 1951 annonnce Bobbere,, choppere, e, originalitet og moderniseringer Dette lille indlæg kom jeg på, fordi jeg under oprydning, faldt over nogle gamle chopper-tegninger samt en ret dårlig kopi fra aprilnummeret af Skandinavisk

Læs mere

Byg din fladskærm. ind i væggen. Flot ser den ud, den nye fladskærm,

Byg din fladskærm. ind i væggen. Flot ser den ud, den nye fladskærm, Byg din fladskærm ind i væggen Lad dit fladskærms-tv sidde helt i plan med væggen, og skjul samtidig alle ledninger fra tv et til spillemaskiner, optagere og stikkontakt. lot ser den ud, den nye fladskærm,

Læs mere

Det er problemformuleringen, der skal styre dit arbejde. Den afgør, hvad det vil være relevant for dig at inddrage i opgaven.

Det er problemformuleringen, der skal styre dit arbejde. Den afgør, hvad det vil være relevant for dig at inddrage i opgaven. Problemformulering "Jeg vil skrive om 1. verdenskrig", foreslår du måske din faglige vejleder. Jo, tak. Men hvad? Indtil videre har du kun valgt emne. Og du må ikke bare "skrive et eller andet" om dit

Læs mere

Hohen Tauern Stabsbarakken på Silkeborg Bad. Barakken var indrettet med kontorer for generalen og hans nærmeste stab.

Hohen Tauern Stabsbarakken på Silkeborg Bad. Barakken var indrettet med kontorer for generalen og hans nærmeste stab. Vi har rekronstrueret en typisk tysk barak i 3d, som de så ud mange steder i Danmark. I begyndelsen af krigen ankom færdige moduler fra Tyskland, dvs. vægge af en meter i bredden med eller uden vinduer

Læs mere

KENDELSE. Klager har tillige indgivet klage til Disciplinærnævnet for Ejendomsmæglere.

KENDELSE. Klager har tillige indgivet klage til Disciplinærnævnet for Ejendomsmæglere. 1 København, den 3. januar 2012 KENDELSE Klager ctr. Mette Lykken Bolig ApS v/ advokat Henrik Løbger Valkendorfsgade 16 1151 København K Nævnet har modtaget klagen den 9. juli 2012. Klagen angår spørgsmålet

Læs mere

Ny bog: Ballegaard. Vestjysk politimand bag tysk pigtråd 1944-1945 Lidt om bogens tilblivelse og indhold

Ny bog: Ballegaard. Vestjysk politimand bag tysk pigtråd 1944-1945 Lidt om bogens tilblivelse og indhold Ny bog: Ballegaard. Vestjysk politimand bag tysk pigtråd 1944-1945 Lidt om bogens tilblivelse og indhold Min far, Herluf Ballegaard, og min mor, Elisabeth Hasseriis Ballegaard, har før skrevet til slægtsbladet.

Læs mere

VÅBEN NA KA MA LA SkH Sm Form Skade AS Mag. InI AR.455 Webley Mk. 6 5/+6 12/+0 25/-4 50/-7 2 --- D 3d6+3 0,3 6 skud 1d4 16

VÅBEN NA KA MA LA SkH Sm Form Skade AS Mag. InI AR.455 Webley Mk. 6 5/+6 12/+0 25/-4 50/-7 2 --- D 3d6+3 0,3 6 skud 1d4 16 10 5 1 2d4 45 Slag 1d4+4 17 1d4 17 Dolk 2d6+4 8 1d4 8 Kolbe 2d4+4 10 1d4+1.455 Webley Mk. 6 5/+6 /+0 25/-4 50/-7 2 --- D 3d6+3 0,3 6 skud 1d4 16 35 år, 185 cm og 88 kg. God opdragelse Overklasse tilknytning

Læs mere

DOORS SKYDEDØR MED INDBYGNINGSKARM 2015-1 1

DOORS SKYDEDØR MED INDBYGNINGSKARM 2015-1 1 DOORS SKYDEDØR MED INDBYGNINGSKARM 2015-1 1 SafcoDoors Indbygningskarm Spar plads med en skydedør i indbygningskarm fra SafcoDoors. Elegant og praktisk løsning når der skal åbnes op mellem to rum og samtidig

Læs mere

Opgaver til Den dag tyskerne kom

Opgaver til Den dag tyskerne kom Opgaver til Den dag tyskerne kom 1 Når de voksne frygter krig Knuds mor og far talte tit om, at der var krig i Europa, og at krigen kunne komme til Danmark. Hvad taler dine forældre om? Hvad er de bange

Læs mere

Buch & Holm kan fejre 75 års jubilæum

Buch & Holm kan fejre 75 års jubilæum Buch & Holm kan fejre 75 års jubilæum De første år Den 25. november 1935 stiftede Axel Wilhelm Holm og Frederik Jørgen Buch aktieselskabet Buch & Holm A/S. De to unge mænd fik kontakt til hinanden gennem

Læs mere

ARKAS. Stål- og branddøre Brandskydeporte og Glaspartier i stål. Uklassificeret Brand Lyd Indbrudssikkerhed Røntgen Glaspartier D Ø R E O G P O R T E

ARKAS. Stål- og branddøre Brandskydeporte og Glaspartier i stål. Uklassificeret Brand Lyd Indbrudssikkerhed Røntgen Glaspartier D Ø R E O G P O R T E Stål- og brand Brandskydeporte og Glaspartier i stål ARKAS D Ø R E O G P O R T E Uklassificeret Brand Lyd Indbrudssikkerhed Røntgen Glaspartier Uklassificerede Brand Lyd Indbrudshindrende Røntgen Glaspartier

Læs mere

COLOP PRINTER GREEN LINE

COLOP PRINTER GREEN LINE COLOP PRINTER GREEN LINE selvfarvende stempler nydanstempler, vi tager ansvar. Efter mange års produktudvikling har Colop nu fremstillet en Green Line serie af miljørigtige stempler, der tager mest muligt

Læs mere

højere end den østlige ende. De mindre sten på den østlige side står også i mindre afstande fra hinanden.

højere end den østlige ende. De mindre sten på den østlige side står også i mindre afstande fra hinanden. Stenene ved Carnac, Sjælens promenade - en helt klart ikke-astronomisk tolkning. Artiklen er snarere et eksempel på en tradition, som migranter fra det nære Østen bragte med sig til Europa og til det nordafrikanske

Læs mere

STYRKE GENNEM KNOW-HOW

STYRKE GENNEM KNOW-HOW STYRKE GENNEM KNOW-HOW Snegle Twistere/Emnevendere Formatsæt Egen konstruktion EREJNING OG TEKNISK RÅGIVNING I TERMOPLST /S Rolf Schmidt Industri Plast er grundlagt i. Vi er en moderne virksomhed med 0

Læs mere

Facade-foldedøre - en åbning til noget stort!

Facade-foldedøre - en åbning til noget stort! ...når kvalitet, muligheder og bæredygtighed går op i en større enhed. Facade-foldedøre - en åbning til noget stort! Facade-foldedøre Foldedøre til udestuer & vinterhaver Foldedøre til café, restaurant,

Læs mere

Ideologier som truer demokratiet i 1930 erne. Kommunisme, fascisme, nazisme

Ideologier som truer demokratiet i 1930 erne. Kommunisme, fascisme, nazisme Ideologier som truer demokratiet i 1930 erne. Kommunisme, fascisme, nazisme Hvad er en ideologi? Det er et sammenhængende system af tanker og idéer som angiver hvordan samfundet bør være indrettet. Evt.

Læs mere

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015 Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 Tale ved mindehøjtidelighed i Bording kirke d. 4. maj 2015 i anledning af 70 årsdagen for Danmarks befrielse. "Menneske, du har fået at vide, hvad der

Læs mere

Kapitel 2 Tal og variable

Kapitel 2 Tal og variable Tal og variable Uden tal ingen matematik - matematik handler om tal og anvendelse af tal. Matematik beskæftiger sig ikke udelukkende med konkrete problemer fra andre fag, og de konkrete tal fra andre fagområder

Læs mere

Manual for Synkron hjemmesider

Manual for Synkron hjemmesider Manual for Synkron hjemmesider Denne manual tilhører: Brugernavn: (username) Adgangskode: (password) 1 Start med sitetræet: Sitetræet er centralt. Det er her, dit website er. Det er her, du bygger dine

Læs mere

Fra Blåt Medlem til Open Office regneark.

Fra Blåt Medlem til Open Office regneark. Fra Blåt Medlem til Open Office regneark. Kopi fra Blåt Medlem til Open Office regneark 1 Eksport fra Blåt Medlem til Open Office regneark 2 Hvad kan du bruge det til 4 Eksempler: Medlemsdelen: Afdelingsopdelt

Læs mere

Temadag om outsourcing

Temadag om outsourcing Temadag om outsourcing Outsourcing - brug af underleverandører Min baggrund for at tale om emnet er: Inspektion af udstyr fra leverandører som både har outsourcet produktioner og bruger underleverandører.

Læs mere

CE mærkning. Få svar på de vigtigste spørgsmål om CE mærkning

CE mærkning. Få svar på de vigtigste spørgsmål om CE mærkning CE mærkning af Byggevarer Få svar på de vigtigste spørgsmål om CE mærkning > > Hvad kan du læse om? > > Hvad er CE mærkning? > > Hvilke byggevarer skal CE mærkes? > > Produkter med CE mærke > > Hvor skal

Læs mere

Installationsvejledning Mobile iwl250g

Installationsvejledning Mobile iwl250g Installationsvejledning Mobile iwl250g Nets Denmark A/S. Energivej 1 DK-2750 Ballerup www.terminalshop.dk Doc. version 1.9 (2015-07-09). Software version 20.18. Vare nr.: R336-0122 1. Indledning Før Mobile

Læs mere

Den mest robuste, holdbare og pålidelige sensor

Den mest robuste, holdbare og pålidelige sensor Den mest robuste, holdbare og pålidelige sensor FØDEVARESIKKER (ECOLAB) SALTVANDSRESISTENT SVEJSE IMMUN...er nu også svejseimmun! Poto : U.S. Navy - Brugen krænker ingen regler opstillet af U.S. Navy Serie

Læs mere

Københavns Befæstning en attraktion i verdensklasse

Københavns Befæstning en attraktion i verdensklasse Københavns Befæstning en attraktion i verdensklasse Kulturarv og kulturmiljø Landskab og byrum Friluftsliv og rekreation Københavns Befæstning skal bevares og udvikles som en sammenhængende attraktion

Læs mere

Glasfiberskabe. El-komponenter & kapslinger

Glasfiberskabe. El-komponenter & kapslinger Glasfiberskabe & kapslinger Glasfiberskabe uden plexiglas Tekniske data 7 størrelser Modulopbygget og justerbar ramme Højdejusterbare DIN-skinner Robust konstruktion Innovativt design Hurtig og nem montering

Læs mere

Globalisering. Arbejdsspørgsmål

Globalisering. Arbejdsspørgsmål Globalisering Når man taler om taler man om en verden, hvor landene bliver stadig tættere forbundne og mere afhængige af hinanden. Verden er i dag knyttet sammen i et tæt netværk for produktion, køb og

Læs mere

Spørgsmålsark til 1864

Spørgsmålsark til 1864 Spørgsmålsark til 1864 Før du går i gang med at besvare opgaverne, er det en god ide at se dette videoklip på youtube: http://www.youtube.com/watch?v=_x8_l237sqi. Når du har set klippet, så kan du gå i

Læs mere

POWER GRID SPILLEREGLER

POWER GRID SPILLEREGLER POWER GRID SPILLEREGLER FORMÅL Hver spiller repræsenterer et energiselskab som leverer elektricitet til et antal byer. I løbet af spillet køber hver spiller et antal kraftværker i konkurrence med andre

Læs mere

NØRHOLM & LEMMING A/S AUTOMATISKE DØRE, PORTE OG BOMME MONTAGE AF NL SERIEN PÅ ÆLDRE DØRPARTIE 1/5

NØRHOLM & LEMMING A/S AUTOMATISKE DØRE, PORTE OG BOMME MONTAGE AF NL SERIEN PÅ ÆLDRE DØRPARTIE 1/5 MONTAGE AF NL SERIEN PÅ ÆLDRE DØRPARTIE 1/5 VED MONTAGE AF NL SERIEN PÅ ÆLDRE DØRPARTIER ER DET VIGTIGT AT SIKRE SIG DE NØDVENDIGE PLADSFORHOLD OG ET SKRUEFAST UNDERLAG MURER OFTE ER DET NØDVENDIGT AT

Læs mere

Danskerne ser mere ulovligt TV på nettet

Danskerne ser mere ulovligt TV på nettet TokeWith DanmarksMedie2ogJournalisthøjskole 20142PUJ Forsidehistorie.+ 5 Danskerne ser mere ulovligt TV på nettet Forbrugerne ser mere og mere TV på 25 Det er et oprør mod priserne. Og nu sætter de dem

Læs mere

Nigel Blundell: Den sidste overlevende genoplever Passchendaeles rædsler, Mail online, 28. juli 2007

Nigel Blundell: Den sidste overlevende genoplever Passchendaeles rædsler, Mail online, 28. juli 2007 Nigel Blundell: Den sidste overlevende genoplever Passchendaeles rædsler, Mail online, 28. juli 2007 Du skal anstrenge dig for at høre Harry Patch. 109 år gammel bliver den sidste overlevende soldat fra

Læs mere

1. verdenskrig - tidslinje i 10 kapitler

1. verdenskrig - tidslinje i 10 kapitler 1. verdenskrig - tidslinje i 10 kapitler Udskrift af Tidslinje: Første verdenskrig: de store begivenheder 1) 1914 - Et skud der ændrede verden 19-årige Gavrilo Princip var bosnisk serber og medlem af den

Læs mere

Skemaet er opdelt i to dele: DEL 1: ARBEJDE I ÉT LAND og DEL II: ARBEJDE I TO ELLER FLERE LANDE. E-mail adr.

Skemaet er opdelt i to dele: DEL 1: ARBEJDE I ÉT LAND og DEL II: ARBEJDE I TO ELLER FLERE LANDE. E-mail adr. Udbetaling Danmark April 2014 International Social Sikring ANSØGNINGSSKEMA TIL BRUG FOR AFGØRELSE OM SOCIAL SIKRING Jf. EF FORORDNING 883/2004 ved arbejde i EØS og/eller Schweiz SAMMEN MED SKEMAET SKAL

Læs mere

Tryghed - det vigtigste ekstraudstyr

Tryghed - det vigtigste ekstraudstyr Tryghed - det vigtigste ekstraudstyr Bilalarm er tryghed Tyven vælger biler uden alarm Flere tusinde biler stjæles eller udsættes for indbrud hvert år. Mange tror, de er godt beskyttet, fordi bilen er

Læs mere

Rette bunkefejl i Legacy

Rette bunkefejl i Legacy Rette bunkefejl i Legacy - med programmet Microsoft Access Indhold Programmet Microsoft Access... 1 Oprette korte stednavne... 3 Den tunge måde at rette på... 3 Den lettere måde... 4 Slette stednavne...

Læs mere

Nyborg Jernstøberi. Af Rikke Kristensen

Nyborg Jernstøberi. Af Rikke Kristensen Nyborg Jernstøberi Af Rikke Kristensen Lidt om jernstøbningens historie I Europa er jernstøbning kendt fra midten af 1400-tallet, hvor man støder på støbejernsplader anvendt som foring i ildstederne. Senere

Læs mere

Walk the Line. Billedbehandling. Procesbeskrivelse. Opgaven. Målgruppe og Budskab. De Grafiske valg. Kvalitetsvurdering

Walk the Line. Billedbehandling. Procesbeskrivelse. Opgaven. Målgruppe og Budskab. De Grafiske valg. Kvalitetsvurdering Opgaven Der skal laves en plakat, som skal illusterer krig fra den negative side, den skal minde folk om at krig har konsekvenser. Målgruppe og Budskab Målgruppen er alle der er eller overveje karriere

Læs mere

Hvordan tjener man penge? Spillets valuta er amerikanske dollars, og penge kan tjenes på tre måder ved at: Hvad transporterer man og hvordan?

Hvordan tjener man penge? Spillets valuta er amerikanske dollars, og penge kan tjenes på tre måder ved at: Hvad transporterer man og hvordan? Wild West Express et brætspil for 2-5 spillere fra 12 år. Indhold Spilleplade, 20 små tog, 10 store tog, 10 desperadobrikker, to sherifbrikker, gods- og passagersymbolbrikker, 30 stationsflag, 18 dynamitbrikker,

Læs mere

Invarianter. 1 Paritet. Indhold

Invarianter. 1 Paritet. Indhold Invarianter En invariant er en størrelse der ikke ændrer sig, selv om situationen ændrer sig. I nogle kombinatorikopgaver hvor man skal undersøge hvilke situationer der er mulige, er det ofte en god idé

Læs mere

Militær Straffelov og Retsplejelov Militær Disciplinarlov

Militær Straffelov og Retsplejelov Militær Disciplinarlov Militær Straffelov og Retsplejelov Militær Disciplinarlov med kommentarer This page intentionally left blank Nils Black Militær Straffelov og Retsplejelov Militær Disciplinarlov med kommentarer Jurist-

Læs mere

Bjælkehuse. Byg-selv i naturens eget materiale. Har du grunden, så har vi huset...

Bjælkehuse. Byg-selv i naturens eget materiale. Har du grunden, så har vi huset... Bjælkehuse Byg-selv i naturens eget materiale Har du grunden, så har vi huset... Velkommen Stemningen i et Nynorm bjælkehus er noget helt specielt. Kombinationen af de naturlige materialer og et godt indeklima,

Læs mere

REDEGØRELSE FOR OVERVEJELSER OG F ORSLAG VEDRØRENDE UDLEVERING OG OPBEVARING AF VÅBEN OG AMMUNITION TIL HJEMMEVÆRNSMEDLEMMER.

REDEGØRELSE FOR OVERVEJELSER OG F ORSLAG VEDRØRENDE UDLEVERING OG OPBEVARING AF VÅBEN OG AMMUNITION TIL HJEMMEVÆRNSMEDLEMMER. Redegørelse for overvejelser og forslag vedr. udlevering og opbevaring af våben og ammunition til hjemmeværnsmedlemmer. HJEMMEVÆRNSKOMMANDOEN 4. februar 2002 REDEGØRELSE FOR OVERVEJELSER OG F ORSLAG VEDRØRENDE

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om våben og eksplosivstoffer

Bekendtgørelse af lov om våben og eksplosivstoffer Bekendtgørelse af lov om våben og eksplosivstoffer Herved bekendtgøres lov om våben og eksplosivstoffer, jf. lovbekendtgørelse nr. 735 af 11. august 1994, med de ændringer, der følger af 2 i lov nr. 350

Læs mere

Flyvevåbnets kampfly. - nu og i fremtiden

Flyvevåbnets kampfly. - nu og i fremtiden Flyvevåbnets kampfly - nu og i fremtiden Danmark skal have nyt kampfly for: fortsat at kunne udfylde rollen som luftens politi over Danmark og imødegå evt. terrortrusler. fortsat at råde over et højteknologisk

Læs mere

Nr. 100 - Persillekræmmeren 2014. Krigen 1848-50

Nr. 100 - Persillekræmmeren 2014. Krigen 1848-50 Nr. 100 - Persillekræmmeren 2014 Krigen 1848-50 Krigen blev udkæmpet fra 1848 til 1850 mellem Danmark og tyske stater om herredømmet over hertugdømmerne Slesvig og Holsten. Hertugdømmerne var delvis selvstændige

Læs mere

Et åbent Europa skal styrke europæisk industri

Et åbent Europa skal styrke europæisk industri Januar 2014 Et åbent Europa skal styrke europæisk industri AF chefkonsulent Andreas Brunsgaard, anbu@di.dk Industrien står for 57 pct. af europæisk eksport og for to tredjedele af investeringer i forskning

Læs mere

THERESIENSTADT. Telegram fra Christian X i anledning af modtagerens hjemkomst fra Theresienstadt via Sverige.

THERESIENSTADT. Telegram fra Christian X i anledning af modtagerens hjemkomst fra Theresienstadt via Sverige. MITZVAH Det lykkedes den danske regering at undgå særlige jødelove i Danmark efter den tyske besættelse i 1940: Ingen jødestjerne, ingen udelukkelse fra erhverv eller beslaglæggelse af ejendom. Efter regeringens

Læs mere

1gma_tændstikopgave.docx

1gma_tændstikopgave.docx ulbh 1gma_tændstikopgave.docx En lille simpel opgave med tændstikker Læg 10 tændstikker op på en række som vist Du skal nu danne 5 krydser med de 10 tændstikker, men du skal overholde 3 regler: 1) når

Læs mere

Indfødsretsprøven. Tid: 45 minutter. Hjælpemidler: Ingen. 3. juni 2010. Prøvenummer

Indfødsretsprøven. Tid: 45 minutter. Hjælpemidler: Ingen. 3. juni 2010. Prøvenummer Indfødsretsprøven 3. juni 2010 Hjælpemidler: Ingen Tid: 45 minutter Navn CPR-nummer Dato Prøvenummer Prøveafholder Tilsynsførendes underskrift SPØRGSMÅL TIL INDFØDSRETSPRØVE Indfødsretsprøven er en prøve,

Læs mere

Ansøgning om anerkendelse af udenlandske erhvervsmæssige kvalifikationer

Ansøgning om anerkendelse af udenlandske erhvervsmæssige kvalifikationer Ansøgning om anerkendelse af udenlandske erhvervsmæssige kvalifikationer som psykolog Hjælp til at udfylde blanketten: Se vejledningen på side 6. Husk at skrive tydeligt og brug latinske bogstaver (ABCD

Læs mere

Modulrum til køl og frys Celltherm

Modulrum til køl og frys Celltherm Modulrum til køl og frys Moderne og fleksibel produktionsteknologi I mere end 30 år har navnet stået for høj tysk kvalitet inden for køle- og fryserum. Som en af de førende europæiske producenter er kendt

Læs mere

En mand & hans chipskartofler

En mand & hans chipskartofler 26 Danske Kartofler / FEBRUAR 2013 PORTRÆT En mand & hans chipskartofler Der er efterhånden gået 26 år siden Thorsens Chipskartofler blev startet, men grundidéen er stadig den samme: faste aftaler og stabile

Læs mere

Montagevejledning. wedi Fundo gulvelementer med indbygget fald og afløb DKNYHED

Montagevejledning. wedi Fundo gulvelementer med indbygget fald og afløb DKNYHED Montagevejledning wedi Fundo gulvelementer med indbygget fald og afløb DKNYHED Fordele med wedi gulvløsninger wedi produkter er 100 % vandtætte og du opnår dermed ingen former for fugt og ingen skimmelsvamp

Læs mere

FLYTNING AF P-WATCH SPØRGSMÅL

FLYTNING AF P-WATCH SPØRGSMÅL FLYTNING AF P-WATCH Hvis du overvejer at flytte parkerings-uret til en ny bil, kontakt da venligst Teknisk Hotline eller et autoriseret værksted, idet udviklingen af nye biler kan stille nye krav til montering.

Læs mere

Affald en handelsvare. v/advokat Anette Kusk Abel & Skovgård Larsen Sønder Alle 9 8000 Aarhus C ak@abel.dk

Affald en handelsvare. v/advokat Anette Kusk Abel & Skovgård Larsen Sønder Alle 9 8000 Aarhus C ak@abel.dk Affald en handelsvare v/advokat Anette Kusk Abel & Skovgård Larsen Sønder Alle 9 8000 Aarhus C ak@abel.dk Affald Definition af affald: Ethvert stof eller enhver genstand, som virksomheden ønsker at eller

Læs mere

Installationsvejledning til Mobile iwl250g

Installationsvejledning til Mobile iwl250g Installationsvejledning til Mobile iwl250g Nets Denmark A/S Energivej 1 DK-2750 Ballerup www.terminalshop.dk Doc. version 1.0 (2013-09-27). Software version 3.45. Vare nr.: R336-0128 1. Indledning Før

Læs mere

Vejledning til indtastning af vestindiske arkivalier

Vejledning til indtastning af vestindiske arkivalier Vejledning til indtastning af vestindiske arkivalier Version 1, sidst opdateret i juni 2015 Indhold Vejledning til indtastning af vestindiske arkivalier... 1 Indtastningsvejledning til Matriklerne for

Læs mere

Har du styr på dine nøgler?

Har du styr på dine nøgler? Har du styr på dine nøgler? ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions Er det ved at være tid til at skifte låsen? Der er mange af os, som ikke helt kan huske hvor mange nøgler vi har lånt

Læs mere

Optakten til 1. verdenskrig

Optakten til 1. verdenskrig Historiefaget.dk: Optakten til 1. verdenskrig Optakten til 1. verdenskrig Krigen varede fra 1. august 1914 til 11. november 1918 og fandt mest sted i Europa, hvor skyttegravskrigen på Vestfronten er mest

Læs mere

Hærens/Flyvevåbnets røde/blå plader.

Hærens/Flyvevåbnets røde/blå plader. 1 Hærens/Flyvevåbnets røde/blå plader. GMC ere og en Dodge ¾ t 1960 erne foto: UMAK DLR Denne lille artikel blev oprindelig skrevet i 2003. siden da har jeg fra forskellige kilder og billeder fået flere

Læs mere

Vejledning i brug af. Meusburger Portal

Vejledning i brug af. Meusburger Portal Vejledning i brug af Meusburger Portal 1. Indhold 2 General Information Portalen er tilgængelig i alle Meusburger Website Sprog. Log-in er tilgængelig for alle brugere efter afslutningen af registreringen.

Læs mere

Danmark undgik 1. Verdenskrig med udenrigspolitisk snilde

Danmark undgik 1. Verdenskrig med udenrigspolitisk snilde Danmark undgik 1. Verdenskrig med udenrigspolitisk snilde 10. august 2014 Danmark var tæt på at miste sin neutralitet under 1. Verdenskrig, hvor regeringen måtte balancere på en knivsæg mellem Tyskland

Læs mere

RC Mammutblok. rc-beton.dk

RC Mammutblok. rc-beton.dk RC Mammutblok rc-beton.dk RC MAMMUTBLOK RC Mammutblok er næste generations præisolerede fundamentsblok, hvor der er tænkt på arbejdsmiljø, energi optimering og arbejdstid. Blokkene kan anvendes til stort

Læs mere

RÅDETS DIREKTIV 93/33/EØF af 14. juni 1993 om tyverisikring på to- og trehjulede motordrevne køretøjer. (EFT L 188 af 29.7.1993, s.

RÅDETS DIREKTIV 93/33/EØF af 14. juni 1993 om tyverisikring på to- og trehjulede motordrevne køretøjer. (EFT L 188 af 29.7.1993, s. 1993L0033 DA 11.05.1999 001.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B RÅDETS DIREKTIV 93/33/EØF af 14. juni 1993 om tyverisikring på to- og

Læs mere

Fibonacci følgen og Det gyldne snit

Fibonacci følgen og Det gyldne snit Fibonacci følgen og Det gyldne snit af John V. Petersen Indhold Fibonacci... 2 Fibonacci følgen og Binets formel... 3... 4... 6... 6 Bevis for Binets formel... 7 Binets formel fortæller os, at...... 9...

Læs mere

Historisk Bibliotek. Grundloven 1849. Thomas Meloni Rønn

Historisk Bibliotek. Grundloven 1849. Thomas Meloni Rønn Historisk Bibliotek Grundloven 1849 Thomas Meloni Rønn Forlaget Meloni 2009 Serie: Historisk Bibliotek Forfatter: Thomas Meloni Rønn Redaktør: Henning Brinckmann Serieredaktører: Henning Brinckmann & Lars

Læs mere

Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem

Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem Blåt Medlem giver mulighed for at udskrive etiketter/labels og kuverter til medlemmerne af den enhed man er medlemsansvarlig

Læs mere

Sonofon Erhverv. Kom godt i gang. med SMS fra Outlook Brugervejledning. 1107V01-93.010.014 gældende fra 29. oktober

Sonofon Erhverv. Kom godt i gang. med SMS fra Outlook Brugervejledning. 1107V01-93.010.014 gældende fra 29. oktober Sonofon Erhverv Kom godt i gang med SMS fra Outlook Brugervejledning 1107V01-93.010.014 gældende fra 29. oktober Grundlæggende funktionalitet Med SMS fra Outlook kan du enkelt sende både SMS, MMS og fax

Læs mere

www.robotool.com Food og Pharma Robotbaserede løsninger til Food og Pharma industrien

www.robotool.com Food og Pharma Robotbaserede løsninger til Food og Pharma industrien www.robotool.com Food og Pharma Robotbaserede løsninger til Food og Pharma industrien ROBOTOOL // velkommen til robotool Velkommen til Robotool RoboTool har siden 1997 beskæftiget sig med udvikling og

Læs mere

How to do in rows and columns 8

How to do in rows and columns 8 INTRODUKTION TIL REGNEARK Denne artikel handler generelt om, hvad regneark egentlig er, og hvordan det bruges på et principielt plan. Indholdet bør derfor kunne anvendes uden hensyn til, hvilken version

Læs mere

Wavin QuickStream PE. Tagafvanding med undertryk

Wavin QuickStream PE. Tagafvanding med undertryk Marts December 20102007 Wavin QuickStream PE Tagafvanding med undertryk TIGRIS Afløbssystem fjernvarmeløsninger Wavin QuickStream PE Med tryk på undertryk Wavin QuickStream er et effektivt system til afvanding

Læs mere

Springeren 18. september 2015

Springeren 18. september 2015 Springeren 18. september 2015 Her følger beretningen om springerens vej gennem skakhistorien. Gennem hele skakhistorien har springeren altid bevæget sig på den samme måde: To felter frem og et felt til

Læs mere

HUSETS HISTORIE Rev. Januar 2012

HUSETS HISTORIE Rev. Januar 2012 HUSETS HISTORIE Rev. Januar 2012 Karréen YRSA.RO blev oprindelig tegnet i ren jugendstil i 1905 af arkitekt J.P. Rasmussen, Utterslev for malermester Holger Hansen, der var en stor grundejer i området.

Læs mere

Kom godt i gang med SMS fra Outlook

Kom godt i gang med SMS fra Outlook Grundlæggende funktionalitet Med SMS fra Outlook kan du enkelt sende både SMS, MMS og fax fra Outlook. Programmet er integreret med din personlige Outlook-kontaktliste, og gør afsendelse af meddelelser

Læs mere

YOUR LOCAL SOURCE IN A GLOBAL WORLD DIN LEVERANDØR AF METALKOMPONENTER

YOUR LOCAL SOURCE IN A GLOBAL WORLD DIN LEVERANDØR AF METALKOMPONENTER YOUR LOCAL SOURCE IN A GLOBAL WORLD DIN LEVERANDØR AF METALKOMPONENTER STØBEGODS SVEJSNING SMEDEGODS CNC PLADEBEARBEJDNING MONTAGE STØBEGODS SVEJSNING Der er mange oplagte fordele for dig ved at vælge

Læs mere

DANSKERNE: GRÆSK GÆLD SKAL IKKE EFTERGIVES

DANSKERNE: GRÆSK GÆLD SKAL IKKE EFTERGIVES BRIEF DANSKERNE: GRÆSK GÆLD SKAL IKKE EFTERGIVES Kontakt: Cheføkonom, Mikkel Høegh +4 21 4 87 97 mhg@thinkeuropa.dk RESUME I denne uge skal der være møde mellem grækerne og eurogruppen, og efter alt at

Læs mere

BRUGER VEJLEDNING. Invitation LAV DINE EGNE KORT - SE HVORDAN I DENNE INVITATIONER JULEKORT

BRUGER VEJLEDNING. Invitation LAV DINE EGNE KORT - SE HVORDAN I DENNE INVITATIONER JULEKORT Invitation TIL SØLVBRYLLUP LAV DINE EGNE KORT - SE HVORDAN I DENNE BRUGER VEJLEDNING INVITATIONER JULEKORT en del af Tinglev Bogtrykkeri ApS Tværvejen 5 6360 Tinglev Tlf. +45 74 64 40 38 www.iprinting.dk

Læs mere

Guideline. EAN-systemet

Guideline. EAN-systemet Guideline Hammershusgade 17 DK-2100 København Ø Tel: 39 27 85 27 Fax: 39 27 85 10 www.ean.dk for anvendelsen af EAN-systemet til entydig identifikation af målepunkter i EL-forsyningssektoren samt EAN-13

Læs mere

Sæsonlagret solvarme tabsfri, til opvarmning 100 % i stedet for olie, gas og kul.

Sæsonlagret solvarme tabsfri, til opvarmning 100 % i stedet for olie, gas og kul. N.K. Knudsen M. IDA RÅDGIVENDE MASKININGENIØRFIRMA Rolighedsvej 13, 8722 Hedensted SE-nr. 95 38 15 53 Giro 9 43 39 53 Tlf. 75 89 14 17 Mobil 21 66 07 55 E-mail: n.k.knudsen@profibermail.dk Eller: n.k.knudsen@mail.dk

Læs mere

15. oktober. Maskine Udlejning. Jacob Weng, Jeppe Boese og Mads Anthony. Udlejningsvirksomhed. Roskilde Tekniske Gymnasium 3.4

15. oktober. Maskine Udlejning. Jacob Weng, Jeppe Boese og Mads Anthony. Udlejningsvirksomhed. Roskilde Tekniske Gymnasium 3.4 Maskine Udlejning 15. oktober 2010 Jacob Weng, Jeppe Boese og Mads Anthony Roskilde Tekniske Gymnasium Udlejningsvirksomhed 3.4 Indholdsfortegnelse Problemformulering:... 2 Planlægning:... 2 Analyse af

Læs mere