Vandløbsloven det kommunale ansvar. Ved advokat Jacob Brandt, Bech-Bruun

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vandløbsloven det kommunale ansvar. Ved advokat Jacob Brandt, Bech-Bruun"

Transkript

1 Vandløbsloven det kommunale ansvar Ved advokat Jacob Brandt, Bech-Bruun

2 Disposition Vandløbslovens formålsbestemmelse - 1 Nye regulativer med mindre grødeskæring for at opfylde vandrammedirektivet Generelt om erstatningssager på vandløbslovens område

3 Vandløbslovens formålsbestemmelse - 1 1, stk. 1: Ved denne lov tilstræbes at sikre, at vandløb kan benyttes til afledning af vand, navnlig overfladevand, spildevand og drænvand 1, stk. 2: Fastsættelse og gennemførelse af foranstaltninger efter loven skal ske under hensyntagen til de miljømæssige krav til vandløbskvaliteten, som fastsættes i henhold til anden lovgivning

4 Vandløbslovens formålsbestemmelse - 1 Citat fra By- og landskabsstyrelsens hjemmeside: Alle vandløb er omfattet af vandløbsloven der har til formål at sikre at vandløb kan benyttes til afledning af vand under hensyntagen til de natur- og miljømæssige krav til vandløbskvaliteten i henhold til anden lovgivning km vandløb er tillige omfattet af naturbeskyttelsesloven, der beskytter mod ændringer af tilstanden bortset fra sædvanlige vedligeholdelsesarbejder.

5 Vandløbslovens formålsbestemmelse - 1 To-leddet formål Vandafledning primært landbrugets afvandingsinteresse Vandløbskvalitet - miljømæssige hensyn Modsatrettede hensyn? Er der tale ligeværdige formål eller kan der opstilles en trinfølge?

6 Vandløbslovens formålsbestemmelse - 1 Betænkning vedr. revision af vandløbsloven Marts 1981 Den gl. vandløbslovs 2: Benyttelse af naturlige vandløb til afledning af vand har fortrinsret for al anden benyttelse af vandløbene Et enigt udvalg om den fremtidige ordning: det ved loven tilstræbes at sikre en vandløbskvalitet for det enkelte vandløb svarende til den målsætning, der følger af eller forudsættes af lovgivningen afvejning af de til de enkelte vandløb eller vandløbssystem knyttede interesser af såvel erhvervsmæssig som miljømæssige interesser

7 Vandløbslovens formålsbestemmelse - 1 Et enigt udvalg om den fremtidig ordning (fortsat): at der i almindelighed består et sådant sammenfald mellem vandløbslovens sigte og sigtet med miljøbeskyttelseslovgivningen i øvrigt, at jordbrugets afvandingsinteresser kan tilgodeses samtidigt med hensynet til de rekreative og andre miljømæssige aspekter af vandløbskvaliteten. Landbrugsministeriets mindretalsudtalelse: Landbrugsministeriet finder, at det under hensyn til afvandingens fundamentale betydning for jordbrugets udbyttemuligheder hverken vil være hensigtsmæssigt eller forsvarligt at ophæve den fortrinsstilling, som jordbrugets afvandingsinteresser har efter den gældende vandløbslov

8 Vandløbslovens formålsbestemmelse - 1 Hvad siger lovgiver? Lovforslagets bemærkninger: Med formålsbestemmelsen er det tilkendegivet, at det med loven tilstræbes, dels at sikre vandløbenes afledningsevne, dels at sikre en vandløbskvalitet for det enkelte vandløb svarende til den mål-sætning, der følger af eller forudsættes efter anden lovgivning Dette gælder såvel ved udarbejdelsen af regulativer for offentlige vandløb som afgørelse af enkeltsager, såvel som regulering og vedligeholdelse af vandløb, som ved anlæg i og ved vandløb

9 Vandløbslovens formålsbestemmelse - 1 Hvad siger den juridiske teori? Prof. dr. jur. Karsten Revsbech, Aarhus Universitet: Reguleringen i vandløbsloven er rettet mod både benyttelse og beskyttelse af overfladevand og skal ses i sammenhæng med reguleringen i bl.a. miljømålsloven. Eksempelvis skal admini-strationen af vandløbsloven ske i overensstemmelse med den vandplanlægning, der fastlægges i medfør af miljømåls-loven

10 Vandløbslovens formålsbestemmelse - 1 Hvad siger praksis? TfL : Overlandvæsenskommission: Vandløbsregulativ foreskrev, at grødeskæring skulle ske fra båd. Forhøjet vandstand afskar amtet fra at gennemføre vedligeholdelse efter regulativet. Vedligeholdelse med mejekurv og le kunne have afværget oversvømmelsesskade. Regulativbestemmelser om grødeskæring fra båd begrundet i hensyn til miljøet var berettiget. Regulativmæssig vedligeholdelse iværksat uden ugrundet ophold, da dette blev muligt, betød, at amtet ikke blev anset erstatningspligtig.

11 Mejekurv

12 Vandløbslovens formålsbestemmelse - 1 Konklusion: Kan miljøformål forfølges under vandløbsloven? KLART JA! Vandafledningsformålet og miljøformålet er ligeværdige formål under vandløbsloven. Klart opgør med vandafledningens fortrinsret i forarbejderne til 1982-loven.

13 Nye regulativer med mindre grødeskæring for at opfylde vandrammedirektivet Regulering eller naturlig udvikling? Kan kommuner pådrage sig et erstatningsansvar ved fastsættelse af regulativ med mindre grødeskæring?

14 Vandrammedirektivets formål Fra By- og landskabsstyrelsens hjemmeside: Formålet med vandrammedirektivet er at sikre beskyttelse af vandløb, søer, overgangsvande, kystvande og grundvand. Dette skal bl.a. ske ved at forebygge yderligere forringelse og beskytte og forbedre vandøkosystemernes tilstand. Vandrammedirektivet er hovedsageligt implementeret ved miljømålsloven.

15 Vandløbslovens formålsbestemmelse - 1 Hvad siger den juridiske teori? Prof. dr. jur. Karsten Revsbech, Aarhus Universitet: Reguleringen i vandløbsloven er rettet mod både benyttelse og beskyttelse af overfladevand og skal ses i sammenhæng med reguleringen i bl.a. miljømålsloven. Eksempelvis skal admini-strationen af vandløbsloven ske i overensstemmelse med den vandplanlægning, der fastlægges i medfør af miljømåls-loven

16 Nye regulativer med mindre grødeskæring Kommunen fastsætter efter vandløbslovens 12, stk. 1, nr. 1 og 2: et regulativ, som foruden tydelig betegnelse af vandløbet skal indeholde bestemmelser om: 1. vandløbets skikkelse eller vandføringsevne, 2. vandløbets vedligeholdelse, jf. kapitel 7, Udgangspunktet i vandløbslovens 27, stk. 1: Vandløb skal vedligeholdes således, at det enkelte vandløbs skikkelse eller vandføringsevne ikke ændres.

17 Nye regulativer med mindre grødeskæring Den hyppigste form for vedligeholdelse er grødeskæring, dvs. at man mekanisk fjerner plantevæksten i vandløbet for at øge vandføringsevnen. Grødeskæringen skal ske i henhold til regulativet i forhold til beskæringens omfang, maskinvalg, tidsterminer og grødebortskaffelse. Det er altså nødvendigt med en ændring af regulativet, hvis der skal være mindre grødeskæring.

18 Nye regulativer med mindre grødeskæring Hvordan ændres et regulativ? Hver enkelt regulativ skal indeholde bestemmelser om revision af regulativet, jf. 3, nr. 13 i bek. 1437/2007. Tilføjelser og justeringer af regulativer kan udarbejdes i form af tillægsregulativer. Tillægsregulativer vedtages på samme måde som regulativerne.

19 Nye regulativer med mindre grødeskæring Regulering eller naturlig udvikling? Kan kommunens ændring af vedligeholdelsen efter regulativet betragtes som en regulering? Regulering er defineret i vandløbslovens 16: Ved regulering af et vandløb forstås ændring af vandløbets skikkelse, herunder vandløbets forløb, bredde, bundkote og skråningsanlæg, medmindre foranstaltningerne er omfattet af kapitel 8 eller kapitel 10.

20 Nye regulativer med mindre grødeskæring Hvis ændret regulativ med mindre grødeskæring betyder, at vandløbets skikkelse ændres gælder vandløbslovens 23: Enhver, der lider tab ved en regulering, jf. 16, ved forandring af vandstanden i en sø, jf. 18, eller ved anlæg af nyt vandløb, jf. 21, har ret til erstatning. Der er ikke udover reguleringserstatningsbestemmelsen - taget konkret stilling til ansvar for konsekvenser ved ændret regulativ med eksempelvis mindre vedligeholdelse.

21 Nye regulativer med mindre grødeskæring Hvad forstås ved skikkelse? Betænkning vedr. revision af vandløbsloven Marts 1981: Bestemmelser om den skikkelse, vandløbet skal have såsom dets beliggenhed, længde, dybde, bundbredde, skråningsanlæg og fald, om stenkisters og broers beskaffenhed, om diger og dæmninger, om flodemål og andre bestemmelser for de ved vandløbet liggende møller, eller andre opstemningsanlæg, om strømløb gennem søer og om udløbet i havet eller fjorde.

22 Nye regulativer med mindre grødeskæring Delkonklusion: Mindre grødeskæring kræver nye bestemmelser herom ved: revision af regulativ, eller tillægsregulativ Hvis ændret regulativ indebærer ændring af vandløbets skikkelse, vil der være tale om regulering, jf. vandløbslovens 16. Enhver, der lider et tab som følge af mindre grødeskæring, kan kræve erstatning efter vandløbslovens 23, hvis den formindskede grødeskæring har/får karakter af en ændring af vandløbets skikkelse.

23 Nye regulativer med mindre grødeskæring Kan kommunen blive erstatningspligtig, hvis den regulativfastsatte grødskæring medfører, at vandføringsevnen bliver så dårlig, at der opstår oversvømmelser med eksempelvis skader på afgrøder til følge? Dansk rets almindelige erstatningsbetingelser: Tab Culpa (ansvarsgrundlag) Årsagssammenhæng Påregnelighed

24 Nye regulativer med mindre grødeskæring Tab: Eksempelvis tab af grøder eller andet som følge af oversvømmelser. Culpa: Der skal være noget at bebrejde kommunen Er vedligeholdelsen udført i overensstemmelse med regulativet? Forfølger regulativet et legitimt formål under vandløbsloven saglige hensyn? Kunne vandløbskvaliteten være opnået på anden måde - proportionalitet? Er der et rimeligt forhold mellem hensynet til vandafledning og vandkvalitet i regulativet?

25 Nye regulativer med mindre grødeskæring Årsagssammenhæng: Er der sammenhæng mellem det lidte tab og den mindre grødeskæring? Påregnelighed: Kunne kommunen ved vedtagelsen af regulativet have forudset, at der ville komme oversvømmelser med risici for tab som følge af den mindre grødeskæring?

26 Nye regulativer med mindre grødeskæring Miljøstyrelsens brev af 31. juli 1984, j.nr. M 22-1: de i vandløbsregulativerne fastsatte krav til vandløbets tværsnitsareal, fald m.v. i mange tilfælde er fastlagt således, at der er en statistisk risiko for oversvømmelse (i gennemsnit f.eks. hvert andet, hvert femte eller hvert tiende år) udløst af ekstreme nedbørseller afstrømningsforhold (tøbrud). Det er umuligt at dimensionere vandløb således, at de kan aflede enhver tænkelig vandmængde uden oversvømmelse.

27 Nye regulativer med mindre grødeskæring Konklusion: Alting med måde. Vandløb skal ikke kunne aflede enhver mulig vandmængde. Der skal noget til, før kommunen bliver erstatningsansvarlig.

28 Generelt om erstatningssager på vandløbslovens område Erstatningssager på vandløbslovens område handler typisk om skader som følge af oversvømmelse Ofte uenighed om vedligeholdelsen: Har kommunen udført tilstrækkelig vedligeholdelse? Har kommunen overholdt sin tilsynsforpligtelse? Har kommunen handlet hurtigt nok?

29 Erstatningssager og vandløbsloven U H: Tilsidesættelse af regulativet Regulativ fastsatte frist for oprensning af vandløb til 15. sept. Oprensning først gennemført den 10. oktober Sognerådet havde på landmandens foranledning ved selvsyn konstateret oversvømmelser den 22. august. Herefter givet tilsagn om oprensning, men den blev ikke gennemført Ved ikke at drage omsorg for rettidig gennemførelse af oprensningen havde sognerådet udvist en forsømmelse, som medførte erstatningspligt. Resultat: Erstatning for høstskader

30 Erstatningssager og vandløbsloven MAD V: Vedligeholdelse efter regulativ Afgrødetab som følge af oversvømmelse af marker. Vedligeholdelsesnorm vedtaget i regulativ fra Videreført i tillægsregulativ fra 1988 og nyt regulativ fra Mere intensiv vedligeholdelse i perioden Havde landmanden en berettiget forventning som følge af kommunens adfærd i perioden ? Landsretten konstaterede, at amtet havde overholdt regulativet, og amtet var derfor ikke erstatningspligtig.

31 Erstatningssager og vandløbsloven TfL : Mindre afvigelse fra regulativ Kraftige regnskyl førte til oversvømmelser af mark, og der blev krævet erstatning for afgrødetab (3,5 mio. kr.). Kommunen havde i mindre omfang afveget regulativets vedligeholdelsesbestemmelser. Vandføringsevnen var identisk eller bedre end den, som kunne forventes efter regulativmæssig korrekt vedligeholdelse. Overlandvæsenkommissionen fandt, at vedligeholdelse i strid med regulativet kun er ansvarspådragende, hvis vandføringsevnen påvirkes.

32 Erstatningssager og vandløbsloven U H: Kommunens reaktionspligt? Oversvømmelse af porremark, da vandløb ikke kunne klare presset ved tøbrud. LR og HR enige om, at der ikke var tale om mangelfuld oprensning. LR: Kommunen burde have undersøgt forholdene og iværksat tiltag. HR: Kommunen havde ikke pligt til at fjerne is og sne fra vandløbet.

33 Bech-Bruun Nyheder Elektronisk nyhedsbrev ni gange årligt Indeholder korte nyheder, der giver overblik over den juridiske udvikling Udsendes gratis til abonnenter Nyhedsbrevet tilpasses efter dine interesseområder Vores jurister rapporterer om udviklingen inden for 20 forretningsområder Du vælger selv, hvilke områder du ønsker at modtage nyheder inden for Tilmeld dig: Se nyhedsbrevet, og tilmeld dig på under publikationer Eller aflever dit visitkort til Bech-Bruuns repræsentant ved dette møde

Vandløbsregulativer det kommunale ansvar. v/advokat Mark Villingshøj Nielsen, Bech-Bruun

Vandløbsregulativer det kommunale ansvar. v/advokat Mark Villingshøj Nielsen, Bech-Bruun Vandløbsregulativer det kommunale ansvar v/advokat Mark Villingshøj Nielsen, Bech-Bruun 2 Disposition Vandløbslovens formålsbestemmelse - 1 Nye regulativer med mindre grødeskæring/vedligeholdelse Fordeling

Læs mere

Dagsorden. Velkomst v. Knud Erich Thonke Generalforsamling dagsorden ifølge vedtægter:

Dagsorden. Velkomst v. Knud Erich Thonke Generalforsamling dagsorden ifølge vedtægter: Dagsorden Velkomst v. Knud Erich Thonke Generalforsamling dagsorden ifølge vedtægter: Valg af dirigent og referent. Valg af stemmetællere. Bestyrelsens beretning. Indkomne forslag samt vedtægtsændringer.

Læs mere

Vandløbsvedligeholdelse i Svendborg Kommune

Vandløbsvedligeholdelse i Svendborg Kommune Vandløbsvedligeholdelse i Svendborg Kommune Møde med Det Grønne Råd den 11. april 2012 Miljøtekniker Lene Strøm Pedersen Indhold Vandløbsloven Formål Vandløbsregulativ Vandløbsvedligeholdelse Vedligeholdelse,

Læs mere

Kommunernes ansvar efter vandløbsloven

Kommunernes ansvar efter vandløbsloven Kommunernes ansvar efter vandløbsloven Af advokat Jens Andersen-Møller og advokatfuldmægtig Jacob Brandt, Bech-Bruun Advokatfirma Kommunerne oplever i stigende grad, at meget intensive regnskyl skaber

Læs mere

Regulativrevision Donnerbæk

Regulativrevision Donnerbæk Regulativrevision Donnerbæk Lodsejermøde d. 9. marts 2016 Sektionsleder: Jesper Madsen 10. marts 2016 1 Regulativrevision af Donnerbæk - indhold Hvad er et regulativ Hvad er formålet med regulativrevision

Læs mere

Regnbetingede overløb - Forurenerens ansvar. Partner, advokat (L) Jacob Brandt

Regnbetingede overløb - Forurenerens ansvar. Partner, advokat (L) Jacob Brandt Regnbetingede overløb - Forurenerens ansvar Partner, advokat (L) Jacob Brandt Miljøbeskyttelseslovens formål og grundprincipper: 1, stk. 1: Loven skal medvirke til at værne natur og miljø, så samfundsudviklingen

Læs mere

Bestemmelser for vedligeholdelse af private vandløb

Bestemmelser for vedligeholdelse af private vandløb Bestemmelser for vedligeholdelse af private vandløb Indledning Bestemmelserne fastlægger, hvordan private vandløb i Silkeborg Kommune skal vedligeholdes på en miljømæssigt forsvarlig måde samtidig med

Læs mere

Generelt om vandløbsregulativer

Generelt om vandløbsregulativer Bilag til dagsordenspunkt den 12. august 2013. Generelt om vandløbsregulativer Ifølge vandløbsloven skal vandløbsmyndigheden udarbejde et regulativ for alle offentlige vandløb. Regulativet skal blandt

Læs mere

Næstved Kommune har bedt mig udarbejde et notat i anledning af en forestående udvalgsbehandling af en konkret vandløbssag.

Næstved Kommune har bedt mig udarbejde et notat i anledning af en forestående udvalgsbehandling af en konkret vandløbssag. Næstved Kommune Rådmandshaven 20 4700 Næstved att.: Niels Hermansen Codex Advokater P/S Damhaven 5 B 7100 Vejle 31. maj 2018 Journalnr.: 213999 Advokat: Mads Kobberø mko@codexlaw.dk Sekretær: Lene Fjord

Læs mere

INDLEDNING OVERSIGT OVER VANDLØBET... 3 TOPOGRAFISK OPLANDSKORT GRUNDLAGET FOR REGULATIVET... 3 VANDOMRÅDEPLAN...

INDLEDNING OVERSIGT OVER VANDLØBET... 3 TOPOGRAFISK OPLANDSKORT GRUNDLAGET FOR REGULATIVET... 3 VANDOMRÅDEPLAN... Indholdsfortegnelse RESUMÉ... 2 INDLEDNING... 2 1. OVERSIGT OVER VANDLØBET... 3 TOPOGRAFISK OPLANDSKORT... 3 2. GRUNDLAGET FOR REGULATIVET... 3 VANDOMRÅDEPLAN... 3 VANDLØBETS TILSTAND... 3 NATURBESKYTTELSE...

Læs mere

Vordingborg Kommune Postboks 200 Valdemarsgade Vordingborg Sendt til mail: og

Vordingborg Kommune Postboks 200 Valdemarsgade Vordingborg Sendt til mail: og Vordingborg Kommune Postboks 200 Valdemarsgade 43 4760 Vordingborg Sendt til mail: vandloeb@vordingborg.dk og roho@vordingborg.dk Sorø d. 21. april 2016 Klage vedr. lovlighed og manglende revision af vandløbsregulativ

Læs mere

Information om vedligeholdelse af private vandløb

Information om vedligeholdelse af private vandløb Information om vedligeholdelse af private vandløb Dokumentnr.: 727-2010-105543 side 1 Hvad er vandløb? Vandløbslovens vandløb omfatter vandløb, grøfter, kanaler, rørledninger og dræn samt søer, damme og

Læs mere

Administration af vandløb i praksis

Administration af vandløb i praksis Administration af vandløb i praksis Omsætning af vandområdeplanernes målsætninger til virkelighed Bjarne Moeslund BMOE@orbicon.dk Lars Sloth larsksloth@gmail.com Vandområdeplanerne Danmarks politisk besluttede

Læs mere

Vedligeholdelse og miljømål

Vedligeholdelse og miljømål Vedligeholdelse og miljømål Hvordan sikrer vi, at vandløbsvedligeholdelse og gentagne oprensninger ikke hindrer opfyldelse af vandløbets målsætning? Hvad gør man, når regulativ og målsætning modarbejder

Læs mere

Få vandløbet målt op

Få vandløbet målt op (http://agrogruppen.dk) Få vandløbet målt op 4. APRIL 2016 Oversvømmede marker og ødelagte afgrøder har i de seneste måneder været situationen for mange landmænd landet over. Agronom Casper Szilas fra

Læs mere

Administration af vandløb i praksis

Administration af vandløb i praksis Administration af vandløb i praksis Omsætning af vandområdeplanernes målsætninger til virkelighed Randers 31.08.2016 Bjarne Moeslund BMOE@orbicon.dk Vandområdeplanerne Danmarks politisk besluttede planer

Læs mere

Dagsorden. Velkomst Status for foreningens aktiviteter og planer

Dagsorden. Velkomst Status for foreningens aktiviteter og planer Dagsorden Velkomst Status for foreningens aktiviteter og planer v. Knud Erich Thonke Danske Vandløb; v. Lars Palle Kaffepause Ret og pligt som bredejer; v. Erik Blegmand, Gefion Dok. og indberetning af

Læs mere

Vedr. høring af Næstved Kommunes forslag til fællesregulativ for offentlige vandløb

Vedr. høring af Næstved Kommunes forslag til fællesregulativ for offentlige vandløb Til Teknik- og Miljøudvalget, Faxe Kommune Klima- og Miljøudvalget, Ringsted Kommune Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget, Slagelse Kommune Teknik- og Miljøudvalget, Sorø Kommune Sorø d. 05.09.2014 Vedr.

Læs mere

Derfor skal vedligeholdelsen ske på en måde, der sikrer begge formål - benyttelse og beskyttelse.

Derfor skal vedligeholdelsen ske på en måde, der sikrer begge formål - benyttelse og beskyttelse. 1 Vedligehold af offentlige vandløb, Randers Kommunes håndtering af forpligtigelser og opgaver. Vandløb Forvaltningen af overfladevand sker i henhold til bestemmelserne i vandløbsloven. Oprindeligt indeholdt

Læs mere

Administrationsgrundlag for vandløbsområdet

Administrationsgrundlag for vandløbsområdet Godkendt i Udvalget for Klima og Miljø 20. december 2011 Administrationsgrundlag for vandløbsområdet 1 INDHOLD I ADMINISTRATIONSGRUNDLAGET... 2 2 LOVGRUNDLAG... 2 3 MÅL... 2 4 MÅLGRUPPE... 2 5 POLITISK

Læs mere

Høringssvar. Forslag til Fællesregulativ. For visse offentlige vandløb i Silkeborg Kommune. Vandløbslauget GST. 24. november 2015

Høringssvar. Forslag til Fællesregulativ. For visse offentlige vandløb i Silkeborg Kommune. Vandløbslauget GST. 24. november 2015 Vandløbslauget GST 24. november 2015 Høringssvar Forslag til Fællesregulativ For visse offentlige vandløb i Silkeborg Kommune Vandløbslaug for Gudenå-systemet Silkeborg Tange sø CVR-nr. 32498701 Klostergårdsvej

Læs mere

Særregulativ for. Varde Kommune. Frøsig-Thorlund Bæk

Særregulativ for. Varde Kommune. Frøsig-Thorlund Bæk Særregulativ for Frøsig-Thorlund Bæk Varde Kommune Frøsig-Thorlund Bæk Indhold 1. Forord... 3 2. Grundlaget for regulativet... 3 2.1. Tidligere kendelser og regulativer... 3 3. Betegnelse af vandløbet...

Læs mere

file:///c:/users/ykinbm/appdata/local/temp/acadremm/dagsordenpunkt_revision...

file:///c:/users/ykinbm/appdata/local/temp/acadremm/dagsordenpunkt_revision... Side 1 af 9 Revision af vandløbsregulativer - overordnede retningslinjer Sagsid.: 16/7393 Resumé By- og Udviklingsforvaltningen har indledt arbejdet med at revidere regulativerne for de ca. 300 km offentlige

Læs mere

Bemærkninger til dom om ændring af regulativ for Gammelå

Bemærkninger til dom om ændring af regulativ for Gammelå Danske Vandløb Att. Knud Erik Bang Pr. e-mail: bang@fibermail.dk 16. november 2015 Bemærkninger til dom om ændring af regulativ for Gammelå Som aftalt skal jeg i det følgende kommentere Silkeborg Kommunes

Læs mere

Bilag 1. Redegørelse for vandløbsregulativ for. Afløb fra Overby

Bilag 1. Redegørelse for vandløbsregulativ for. Afløb fra Overby Bilag 1 Redegørelse for vandløbsregulativ for Afløb fra Overby Odsherred Kommune Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Planmateriale...3 2.1 Vandplan... 3 2.2 Anden regionplanlægning m.m.... 3 3. Oplandets

Læs mere

Vedligeholdelse af offentlige vandløb

Vedligeholdelse af offentlige vandløb Vedligeholdelse af offentlige vandløb Lidt baggrund om vandløb Vandløbsloven omfatter alle vandløb, grøfter, kanaler, rørledninger og dræn samt søer, damme og andre lignende indvande. Bredejer: Ejer af

Læs mere

Bekendtgørelse om vandløbsregulering og -restaurering m.v. 1)

Bekendtgørelse om vandløbsregulering og -restaurering m.v. 1) BEK nr 1436 af 11/12/2007 (Historisk) Udskriftsdato: 6. februar 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljømin., By- og Landskabsstyrelsen, j.nr. 009-00042 Senere ændringer til

Læs mere

REGULATIV for VEJLEA. Amtsvandløb nr. 1, afd. 1 VEJLE AMT. Engelsholm Sø - Tingkærvad Bro

REGULATIV for VEJLEA. Amtsvandløb nr. 1, afd. 1 VEJLE AMT. Engelsholm Sø - Tingkærvad Bro REGULATIV for VEJLEA Engelsholm Sø - Tingkærvad Bro Amtsvandløb nr. 1, afd. 1 1 VEJLE AMT INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1. GRUNDLAGET FOR REGULATIVET 5 2. BETEGNELSE AF V AND LØBET 7 3. VANDLØBETS SKIKKELSE

Læs mere

Temadag om dræning. Hvilke regler er der på området? v/ Sten W. Laursen

Temadag om dræning. Hvilke regler er der på området? v/ Sten W. Laursen Temadag om dræning Hvilke regler er der på området? v/ Sten W. Laursen Relevante retsregler Vandløbsloven Okkerloven Miljøbeskyttelsesloven Naturbeskyttelsesloven Habitatbekendtgørelsen Planloven Miljømålsloven

Læs mere

B3: Den ny/kommende vandløbslov Kristian Vestergaard Civilingeniør, Ph.D. Ingeniørhøjskolen, Aarhus Universitet Tlf

B3: Den ny/kommende vandløbslov Kristian Vestergaard Civilingeniør, Ph.D. Ingeniørhøjskolen, Aarhus Universitet Tlf B3: Den ny/kommende vandløbslov Kristian Vestergaard Civilingeniør, Ph.D. Ingeniørhøjskolen, Aarhus Universitet Tlf. 41893341 KV@ase.au.dk Kristian Vestergaard Natur og Miljø 2018 - B3: Den ny/kommende

Læs mere

TMC - Natur og Miljø

TMC - Natur og Miljø NOTAT TMC - Natur og Miljø 19-11-2015 Administration af vandløbsloven I brev af 4. november 2015 fra Miljø- og Fødevareministeren rettes der en generel henvendelse til alle landets kommuner om, at være

Læs mere

Mere om vedligeholdelse

Mere om vedligeholdelse Mere om vedligeholdelse Vedligeholdelsen af de offentlige vandløb har været i EU udbud over en 4 årig periode 2012 2016. Vedligeholdelsen forestås af 4 private entreprenører og opgaven er inddelt i 10

Læs mere

REDEGØRELSE OM FÆLLESGRUNDLAGET FOR REGULATIVERNE FOR KOMMUNEVANDLØB I ÅRHUS KOMMUNE

REDEGØRELSE OM FÆLLESGRUNDLAGET FOR REGULATIVERNE FOR KOMMUNEVANDLØB I ÅRHUS KOMMUNE REDEGØRELSE OM FÆLLESGRUNDLAGET FOR REGULATIVERNE FOR KOMMUNEVANDLØB I ÅRHUS KOMMUNE ÅRHUS KOMMUNE. MAGISTRATENS 2. AFDELING Stadsingeniørens Kontor SEPTEMBER 1994 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1. LOVGRUNDLAG

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet ophæver Holbæk Kommunens afgørelse af 2. december 2013 om kommunens overholdelse af vandløbsregulativ for Åmose Å.

Natur- og Miljøklagenævnet ophæver Holbæk Kommunens afgørelse af 2. december 2013 om kommunens overholdelse af vandløbsregulativ for Åmose Å. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 3. juni 2015 J.nr.: NMK-43-00507 Ref.: KENKN/ASTJS AFGØRELSE i sag om Holbæk Kommunes vedligeholdelse af Åmose Å Natur-

Læs mere

Høring om revision af vandløbsloven m.v. Hvad kan vandløbsloven i dag, og hvad skal den kunne fremover?

Høring om revision af vandløbsloven m.v. Hvad kan vandløbsloven i dag, og hvad skal den kunne fremover? Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 MPU alm. del Bilag 539 Offentligt Høring om revision af vandløbsloven m.v. Hvad kan vandløbsloven i dag, og hvad skal den kunne fremover? Flemming Lehbert Sørensen

Læs mere

PLANREDEGØRELSE FOR RENDEN I HOU I HALS KOMMUNE

PLANREDEGØRELSE FOR RENDEN I HOU I HALS KOMMUNE PLANREDEGØRELSE FOR RENDEN I HOU I HALS KOMMUNE Planredegørelse for Renden i Hou Side 1 Indholdsfortegnelse 1. Baggrunden for regulativet...3 2. Det planmæssige grundlag...4 2.1 Vandløbenes kvalitet...4

Læs mere

UDKAST - Tilladelse efter vandløbslovens 17 til regulering af 375 m vandløb samt sløjfning af mindre grøfter i Helstrup Enge

UDKAST - Tilladelse efter vandløbslovens 17 til regulering af 375 m vandløb samt sløjfning af mindre grøfter i Helstrup Enge Tilladelse til regulering af vandløb Matrikel 9i, Helstrup By, Helstrup Miljø og Teknik Natur og Miljø Laksetorvet 1 8900 Randers C Telefon +45 8915 1515 Direkte 89151746 ehk@randers.dk www.randers.dk

Læs mere

Vandløb Pjece om vandløbslovens indhold

Vandløb Pjece om vandløbslovens indhold Vandløb Pjece om vandløbslovens indhold Hvad er vandløb? Vandløbslovens vandløb omfatter vandløb, grøfter, kanaler, rørledninger og dræn samt søer, damme og andre lignende indvande. Vandløbsloven Bekendtgørelse

Læs mere

Vandløbsregulativer version 2. Sten W. Laursen

Vandløbsregulativer version 2. Sten W. Laursen Vandløbsregulativer version 2 Sten W. Laursen Lidt præsentation DLBR et branchesamarbejde bestående af 31 rådgivningsvirksomheder Knap 2.500 medarbejdere Flere konsulenthuse end vist på kortet Knap 20

Læs mere

Bestyrelsesmedlemmers personlige hæftelse

Bestyrelsesmedlemmers personlige hæftelse Bestyrelsesmedlemmers personlige hæftelse Udgangspunkt: Ingen personlig hæftelse Fonden/selskabet hæfter alene. Ingen personlig hæftelse for bestyrelsesmedlemmer eller andre. Forudsætning: Fonden/selskabet

Læs mere

Klagesag Vandløbslauget GST klager over Silkeborg Kommunes vedligeholdelse af Gudenåen mellem Silkeborg og Tange sø for grødesæson 2011.

Klagesag Vandløbslauget GST klager over Silkeborg Kommunes vedligeholdelse af Gudenåen mellem Silkeborg og Tange sø for grødesæson 2011. Natur- og Miljøklagenævnet Kongensbro den 30. juli 2011 Rentemestervej 8 1360 København Klagesag Vandløbslauget GST klager over Silkeborg Kommunes vedligeholdelse af Gudenåen mellem Silkeborg og Tange

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Høje-Taastrup Kommune - Soderupvej 34 - afslag - rørledning - Enghave å - vådområde

AFGØRELSE i sag om Høje-Taastrup Kommune - Soderupvej 34 - afslag - rørledning - Enghave å - vådområde Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 22. december 2014 J.nr.: NMK-43-00506 Ref.: MASNI-NMKN AFGØRELSE i sag om Høje-Taastrup Kommune - Soderupvej 34 - afslag

Læs mere

Kristian Vestergaard, KVMF 1

Kristian Vestergaard, KVMF 1 Disposition: Regulativet Klassifikation af vandløb Vandløbsregulativets indhold Notat om vandløbsregulativer Metoder til fastlæggelse af vandløbets dimensioner Geometrisk skikkelse Arealkote/Dynamisk skikkelse

Læs mere

Faglig udredning om grødeskæring i vandløb

Faglig udredning om grødeskæring i vandløb Projektbeskrivelse Faglig udredning om grødeskæring i vandløb Formål Formålet er at udarbejde en faglig udredning om grødeskæring med anbefalinger til, hvordan vandløb inden for gældende lovgivning kan

Læs mere

Pixi-udgave. af Bilag til fællesregulativ for offentlige vandløb i Næstved Kommune. Side 1 af 33 ( / )

Pixi-udgave. af Bilag til fællesregulativ for offentlige vandløb i Næstved Kommune. Side 1 af 33 ( / ) Pixi-udgave af Bilag til fællesregulativ for offentlige vandløb i Næstved Kommune 2012 Side 1 af 33 Indhold Bilag nr. Indhold Bilag nr. Indhold 3 Vandløbenes dimension og/eller vandføringsevne. Oversigt

Læs mere

Kommuner og KL. Høringsnotat til Grødeskæringsvejledning. Vejledning om grødeskæring i danske vandløb. NOTAT

Kommuner og KL. Høringsnotat til Grødeskæringsvejledning. Vejledning om grødeskæring i danske vandløb. NOTAT NOTAT Vandplanlægning Ref. KENKN J.nr. 001-18935 Den 5. december 2017 Høringsnotat til Grødeskæringsvejledning. Vejledning om grødeskæring i danske vandløb. Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning (nu

Læs mere

UDKAST HALS KOMMUNE TILLÆGSREGULATIV FOR RENDEN I HOU. Vandløb nr St St m

UDKAST HALS KOMMUNE TILLÆGSREGULATIV FOR RENDEN I HOU. Vandløb nr St St m UDKAST HALS KOMMUNE TILLÆGSREGULATIV FOR RENDEN I HOU Vandløb nr. 817 2.0 St. 1835 St. 2049 m Juli 2006 Tillægsregulativ for Renden i Hou, 2006 1 Forord Dette tillægsregulativ og regulativ af 15.9.2006

Læs mere

Fredericia Kommune har udarbejdet en plan for den fremtidige klassifikation af vandløb i kommunen.

Fredericia Kommune har udarbejdet en plan for den fremtidige klassifikation af vandløb i kommunen. Dato: 24.01.2017 Sags id.: 15/8024 Sagsbehandler: Kristiina Mardi Afgørelse om nedklassificering af Digegrøft ved Spang Å Fredericia Kommune har udarbejdet en plan for den fremtidige klassifikation af

Læs mere

Regulativ for Langstrup Mosevandløb

Regulativ for Langstrup Mosevandløb April 2014 Regulativ for Langstrup Mosevandløb INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Regulativ for Langstrup Mosevandløb 3 1.1 Vandløbet 3 1.2 Klassifikation 3 1.3 Lovgrundlag 3 1.4 Grundlaget for regulativet 4 1.5 Regulativet

Læs mere

Vandløb Information om vandløbslovens indhold

Vandløb Information om vandløbslovens indhold Vandløb Information om vandløbslovens indhold Hvad er vandløb? Vandløbslovens vandløb omfatter vandløb, grøfter, kanaler, rørledninger og dræn samt søer, damme og andre lignende indvande. Hvor kan lovteksterne

Læs mere

Køge Kommune har derfor behandlet din henvendelse som en klage over utilstrækkelig vandløbsvedligeholdelse med deraf følgende skader for din klient.

Køge Kommune har derfor behandlet din henvendelse som en klage over utilstrækkelig vandløbsvedligeholdelse med deraf følgende skader for din klient. Returadresse: Køge Kommune, Miljøafdelingen Torvet 1, 4600 Køge Bech-Bruun Advokat Håkun Djurhuus djur@bechbruun.com Dato Udvalget for teknik- og miljø Klik her for at angive tekst. Køge Kommunes vedligeholdelse

Læs mere

Forvaltningsmæssige principper i vandløbsregulativerne - Regulativernes operationalitet og forståelighed

Forvaltningsmæssige principper i vandløbsregulativerne - Regulativernes operationalitet og forståelighed Forvaltningsmæssige principper i vandløbsregulativerne - Regulativernes operationalitet og forståelighed Kristian Vestergaard Civilingeniør, Ph.D. (kvmf@mail.dk) 1985-1993 Aalborg Universitet 1993-2001

Læs mere

Offentliggørelse af regulering af Smak Mølle Å i forbindelse med revision af vandløbsregulativet.

Offentliggørelse af regulering af Smak Mølle Å i forbindelse med revision af vandløbsregulativet. Natur, Miljø og Byg Vesthimmerlands Kommune Frederik IX`s Plads 1 9640 Farsø Att.: Per Frank Madsen Dato: 23. august2018 Natur, Miljø og Sekretariat Frederik IX`s Plads 1 9640 Farsø Sagsnr.: 820-2018-20984

Læs mere

Afvanding fra miljøperspektiv i Danmark. Thyge Nygaard Landbrugspolitisk medarbejder, agronom

Afvanding fra miljøperspektiv i Danmark. Thyge Nygaard Landbrugspolitisk medarbejder, agronom 1 Afvanding fra miljøperspektiv i Danmark Thyge Nygaard Landbrugspolitisk medarbejder, agronom 2 Kort præsentation Danmarks Naturfredningsforening 102 år gammel 130.000 medlemmer. Danmarks største grønne

Læs mere

REGULATIV FOR KOMMUNEV ANDLØB NR. 36.0 HØJREBY KOMMUNE STORSTRØMS AMT

REGULATIV FOR KOMMUNEV ANDLØB NR. 36.0 HØJREBY KOMMUNE STORSTRØMS AMT REGULATIV FOR KOMMUNEV ANDLØB NR. 36.0 I HØJREBY KOMMUNE STORSTRØMS AMT Side 2 af 9 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. Grundlaget for regulativet"... "".".. ""... """.. "".. ".".. """... ".... """.. "".. "... ""."...

Læs mere

Miljø- og Planudvalget Skanderborg Kommune. Møde tirsdag den 8. marts 2016

Miljø- og Planudvalget Skanderborg Kommune. Møde tirsdag den 8. marts 2016 Miljø- og Planudvalget Skanderborg Kommune Møde tirsdag den 8. marts 2016 Introduktion https://vimeo.com/153414171 http://kort.skanderborg.dk/spat ialmap?&profile=klima Klimaforandringer og oversvømmelser

Læs mere

Bilag 1. Redegørelse for vandløbsregulativ for. Stenstrup-Lumsåsløbet

Bilag 1. Redegørelse for vandløbsregulativ for. Stenstrup-Lumsåsløbet Bilag 1 Redegørelse for vandløbsregulativ for Stenstrup-Lumsåsløbet Odsherred Kommune Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Planmateriale...3 2.1 Vandplan... 3 2.2 Anden regionplanlægning m.m.... 3

Læs mere

Svendborg Kommune Miljø og Teknik Jeres sagsid. 12/8119. Vores j.nr.: NMK

Svendborg Kommune Miljø og Teknik Jeres sagsid. 12/8119. Vores j.nr.: NMK From:Alenkær-Jørgensen, Marianne To:Miljø Teknik;Svendborg Fælles Mail Subject:NMK-43-00354 - AFGØRELSE i sag om Svendborg Kommunes vedligeholdelse af Hundstrup Å - Jeres sagsid. 12/8119 Svendborg Kommune

Læs mere

Afgørelse om nedklassificering af Blå Å, hvor du er bredejer. Kolding kommune har udarbejdet en plan for omklassificering af vandløb i kommunen.

Afgørelse om nedklassificering af Blå Å, hvor du er bredejer. Kolding kommune har udarbejdet en plan for omklassificering af vandløb i kommunen. By- og Udviklingsforvaltningen Nytorv 11 6000 Kolding Telefon 79 79 79 79 Telefax 79 79 13 70 EAN 5798005310051 E-mail byogudvikling@kolding.dk www.kolding.dk Afgørelse om nedklassificering af Blå Å, hvor

Læs mere

UDKAST TIL TILLÆGSREGULATIV FOR RØGBØLLELØBET VANDLØB 49 I GULDBORGSUND KOMMUNE

UDKAST TIL TILLÆGSREGULATIV FOR RØGBØLLELØBET VANDLØB 49 I GULDBORGSUND KOMMUNE UDKAST TIL TILLÆGSREGULATIV FOR RØGBØLLELØBET VANDLØB 49 I GULDBORGSUND KOMMUNE TILLÆGSREGULATIV FOR RØGBØLLELØBET, KOMMUNEVANDLØB NUM- MER 49 I GULDBORGSUND KOMMUNE GRUNDLAG Tillægget til regulativet

Læs mere

Tilladelse til etablering af overkørsel over vandløbet Ilsig fra matr. nr. 23e til 16h, Hune By, Hune.

Tilladelse til etablering af overkørsel over vandløbet Ilsig fra matr. nr. 23e til 16h, Hune By, Hune. Jan Sten Jensen Vesterhavsvej 90 9492 Blokhus Vand og Natur Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 www.jammerbugt.dk Find selvbetjeningsløsninger og kontaktoplysninger på vores hjemmeside

Læs mere

Sådan sikrer du den bedste vandløbsvedligeholdelse på din ejendom

Sådan sikrer du den bedste vandløbsvedligeholdelse på din ejendom Sådan sikrer du den bedste vandløbsvedligeholdelse på din ejendom Ved Erik Blegmand Hvordan sikrer du den bedste vandløbsvedligeholdelse på din ejendom? Det korte svar er: Kend regulativet for dit vandløb

Læs mere

AFGØRELSE i sagen om Esbjerg Kommunes vedligeholdelse af Gels Å ved Gelsbro Dambrug

AFGØRELSE i sagen om Esbjerg Kommunes vedligeholdelse af Gels Å ved Gelsbro Dambrug Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 31. oktober 2012 J.nr.: NMK-43-00226 (tidl. NKN-281-00044) Ref.: kenkn/jch AFGØRELSE i sagen om Esbjerg Kommunes vedligeholdelse

Læs mere

Sager mod kommunen. Erstatning for mangelfuld/fejlagtig sagsbehandling i lyset af Ankestyrelsens praksis Advokat Mie Andersen

Sager mod kommunen. Erstatning for mangelfuld/fejlagtig sagsbehandling i lyset af Ankestyrelsens praksis Advokat Mie Andersen Sager mod kommunen Erstatning for mangelfuld/fejlagtig sagsbehandling i lyset af Ankestyrelsens praksis Advokat Mie Andersen Erstatningssagerne vedrører ikke prøvelse af en myndighedsafgørelse Udfordringerne

Læs mere

REGULATIV FOR KOMMUNEV ANDLØB NR. 27.0 HØJREBY KOMMUNE STORSTRØMS AMT

REGULATIV FOR KOMMUNEV ANDLØB NR. 27.0 HØJREBY KOMMUNE STORSTRØMS AMT REGULATIV FOR KOMMUNEV ANDLØB NR. 27.0 I HØJREBY KOMMUNE STORSTRØMS AMT Side 2 af I INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. Grundlaget for regulativet.""."""".""""""""""""""".""""""""""".. ""."".. ""."".. "... "... ""...

Læs mere

Forslag om nedklassificering af Bent Madsens vandløb fra offentligt til privat vandløb

Forslag om nedklassificering af Bent Madsens vandløb fra offentligt til privat vandløb Vækst og Udvikling Vand og Natur Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Gunnar Hansen Direkte 7257 7846 jog@jammerbugt.dk 27-11-2017 Sagsnr.: 06.02.02-P19-16-17

Læs mere

Forslag om nedklassificering af Krinkelenggrøften fra offentligt til privat vandløb

Forslag om nedklassificering af Krinkelenggrøften fra offentligt til privat vandløb Vækst og Udvikling Vand og Natur Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Gunnar Hansen Direkte 7257 7846 jog@jammerbugt.dk 29-09-2017 Sagsnr.: 06.02.02-P19-9-17

Læs mere

Ishøj Kommune. Smågårdsrenden med sideløb

Ishøj Kommune. Smågårdsrenden med sideløb Forslag til Regulativ For Smågårdsrenden med sideløb November 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1. Grundlaget for regulativet 1 2. Betegnelse af vandløbet 1 3. Afmærkning og stationering 2 4. Vandløbets skikkelse

Læs mere

By & Miljø - Miljøafdelingen. Regulativ for kommunevandløb nr August Råkildegrøften

By & Miljø - Miljøafdelingen. Regulativ for kommunevandløb nr August Råkildegrøften By & Miljø - Miljøafdelingen Regulativ for kommunevandløb nr. 4.43 August 2003 Råkildegrøften FORORD Et vandløbsregulativ er populært sagt en aftale mellem brugere og myndighed om - vandløbets fysiske

Læs mere

Program. Velkomst v. Knud Erich Thonke, formand for Øvre Suså Vandløbslaug

Program. Velkomst v. Knud Erich Thonke, formand for Øvre Suså Vandløbslaug Program Velkomst v. Knud Erich Thonke, formand for Øvre Suså Vandløbslaug Genfremsættelsen af vandplaner Historisk gennemgang af forløb Nye vandplaner nye muligheder for indsigelse v. Erik Blegmand Erhvervspolitisk

Læs mere

Guldborgsund Kommune Parkvej Nykøbing F

Guldborgsund Kommune Parkvej Nykøbing F Guldborgsund Kommune Parkvej 37 4800 Nykøbing F 2015-30562 Dato: 30-05-2016 Henvendelse vedrørende Guldborgsund Kommune om vedligeholdelse af Tingsted Å (jeres sagsnr.: 11/43378) Statsforvaltningen har

Læs mere

Fredericia-dommen (U.2009.1061V) - indeklimaproblemer og byggelovens 14

Fredericia-dommen (U.2009.1061V) - indeklimaproblemer og byggelovens 14 Fredericia-dommen (U.2009.1061V) - indeklimaproblemer og byggelovens 14 ATV-Vintermøde 2015 Advokat Jacob Brandt, Bech-Bruun Disposition Den retlige ramme Fredericia-dommens faktum Det principielle materielle

Læs mere

Jelstrup bæk. Tillægsregulativ 2007

Jelstrup bæk. Tillægsregulativ 2007 Jelstrup bæk Tillægsregulativ 2007 INDHOLDSFORTEGNELSE 1.0 GRUNDLAGET FOR REGULATIVET Side 3 2.0 BETEGNELSE AF VANDLØBET - 3 3.0 DIMENSIONER OG GRØDESKÆRING - 4 4.0 BYGVÆRKER - 5 5.0 VEDLIGEHOLDELSE -

Læs mere

Vandløbsregulativer - ordbog

Vandløbsregulativer - ordbog Vandløbsregulativer - ordbog Vandløbsregulativ Et vandløbsregulativ danner administrationsgrundlaget for det enkelte vandløb og er et retsgyldigt dokument for vandløbet. Et vandløbsregulativ beskrives

Læs mere

Redegørelse Grundlag. Fællesregulativ

Redegørelse Grundlag. Fællesregulativ Redegørelse Grundlag. Fællesregulativ Marts 2015 Fællesregulativ for 10 offentlige vandløb i Halsnæs Kommune Arrehedegrøften, Arrenakkegrøften, Bokildegrøften, Fladvandsgrøften, Gartnergrøften, Kalvehavegrøften,

Læs mere

Forslag om nedklassificering af Hvolbæk nr. 111

Forslag om nedklassificering af Hvolbæk nr. 111 Vækst og Udvikling Vand og Natur Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Gunnar Hansen Direkte 7257 7846 jog@jammerbugt.dk 221-09-2017 Sagsnr.:

Læs mere

TILLØB TIL GRÅSTENS RENDE

TILLØB TIL GRÅSTENS RENDE PANDRUP KOMMUNE Teknisk forvaltning Lundbakvej 5 9490 Pandrup TILLØB TIL GRÅSTENS RENDE Regulativ for kommunevandløbene Nr. 108 Rytlebæk Nr. 110 Lerbæk Regulativ 1999 FORORD Et vandløbsregulativ er populært

Læs mere

Medbenyttelse af dræn og rørlagte vandløb

Medbenyttelse af dræn og rørlagte vandløb Medbenyttelse af dræn og rørlagte vandløb 2/8 Medbenyttelse af dræn og rørlagte vandløb Hvad er vandløb? Vandløbsloven omfatter vandløb, grøfter, kanaler, rørledninger og dræn samt søer, damme og andre

Læs mere

Forslag om nedklassificering af Holmenevandløbet nr. 147 fra offentligt til privat vandløb

Forslag om nedklassificering af Holmenevandløbet nr. 147 fra offentligt til privat vandløb Vækst og Udvikling Vand og Natur Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Gunnar Hansen Direkte 7257 7846 jog@jammerbugt.dk 20-09-2017 Sagsnr.: 06.02.02-P19-1-17

Læs mere

Ved overdragelsen er vandløbet vedligeholdt i overensstemmelse med regulativet for vandløbet, jf. vandløbslovens 3, stk. 5.

Ved overdragelsen er vandløbet vedligeholdt i overensstemmelse med regulativet for vandløbet, jf. vandløbslovens 3, stk. 5. Nedklassificering af vandløbet Afløb fra ny renseanlæg Miljø og Teknik Natur og Miljø Laksetorvet 1 8900 Randers C Telefon +45 8915 1515 Direkte 89151746 ehk@randers.dk www.randers.dk 09-03-2017 / 06.02.02-P16-10-16

Læs mere

Notat Klassifikation Kriterier for omklassificering

Notat Klassifikation Kriterier for omklassificering Notat Klassifikation Vandløb har altid været ejet af bredejerne, og ejerskabet er uafhængig af klassifikationen. Ifølge vandløbsloven er ejeren af en grund, der støder op til vandløb, bredejer. Hvis vandløbet

Læs mere

Vandløbsregulativer mv.

Vandløbsregulativer mv. Vandløbsregulativer Kontrol af regulativer Vandløbsregulativer mv. LMO/Viborg Kommune 16. januar 2017 Grødeskæring Kristian Vestergaard Civilingeniør, Ph.D. KV MiljøFormidling (Ingeniørhøjskolen, Aarhus

Læs mere

Forslag om nedklassificering af Blåenggrøften fra offentligt til privat vandløb

Forslag om nedklassificering af Blåenggrøften fra offentligt til privat vandløb Vækst og Udvikling Vand og Natur Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Gunnar Hansen Direkte 7257 7846 jog@jammerbugt.dk 26-06-2017 Sagsnr.: 06.02.02-P19-4-17

Læs mere

Foreløbige vurderinger af konsekvenser af ophævelse af Tangeloven.

Foreløbige vurderinger af konsekvenser af ophævelse af Tangeloven. Notat Dato: 28. august 2013 Kopi til: Emne: Foreløbige vurderinger af konsekvenser af ophævelse af Tangeloven. Teknik og Miljø Dato: 28. august 2013 Sagsnr.: 13/71998 Sagsbehandler: vproc Den 17. maj 2013

Læs mere

Vandløbsloven omfatter vandløb, grøfter, kanaler, rørledninger og dræn samt søer, damme og andre lignende indvande.

Vandløbsloven omfatter vandløb, grøfter, kanaler, rørledninger og dræn samt søer, damme og andre lignende indvande. PRIVATE VANDLØB - PLIGTER OG RETTIGHEDER Vandløbsloven omfatter vandløb, grøfter, kanaler, rørledninger og dræn samt søer, damme og andre lignende indvande. Hvorfor kan jeg opleve oversvømmelser? Alle

Læs mere

Sjoerd Ydema Fårupvej Rødkærsbro. Påbud om genoprettelse af den hidtidige tilstand i Middelhede Bæk og Skaun-Dybdal Bæk

Sjoerd Ydema Fårupvej Rødkærsbro. Påbud om genoprettelse af den hidtidige tilstand i Middelhede Bæk og Skaun-Dybdal Bæk Sjoerd Ydema Fårupvej 7 8840 Rødkærsbro Teknik & Miljø Natur og Vand Søvej 2 DK-8800 Viborg Tlf.: 87 87 87 87 Fax.: 87 76 12 84 natur@viborg.dk www.viborg.dk Påbud om genoprettelse af den hidtidige tilstand

Læs mere

Rekreative muligheder ved Ringsted Å. Fra Haraldsted Sø til Suså

Rekreative muligheder ved Ringsted Å. Fra Haraldsted Sø til Suså Rekreative muligheder ved Ringsted Å Fra Haraldsted Sø til Suså Rekreative muligheder ved Ringsted Å Eksisterende projekter Oplevelsessti Helhedsplan for Ringsted Å-dal Vandplan for fjernelse af faunaspærringer

Læs mere

UDKAST TIL TILLÆGSREGULATIV FOR VANDLØB 16 I GULDBORGSUND KOMMUNE

UDKAST TIL TILLÆGSREGULATIV FOR VANDLØB 16 I GULDBORGSUND KOMMUNE UDKAST TIL TILLÆGSREGULATIV FOR VANDLØB 16 I GULDBORGSUND KOMMUNE GULDBORGSUND KOMMUNE 2017 TILLÆGSREGULATIV FOR KOMMUNEVANDLØB NUMMER 16 I GULD- BORGSUND KOMMUNE GRUNDLAG Tillægget til regulativet for

Læs mere

REGULATIV FOR KOMMUNEV ANDLØB NR HØJREBY KOMMUNE STORSTRØMS AMT

REGULATIV FOR KOMMUNEV ANDLØB NR HØJREBY KOMMUNE STORSTRØMS AMT REGULATV FOR KOMMUNEV ANDLØB NR. 2. HØJREBY KOMMUNE STORSTRØMS AMT Side 2 af NDHOLDSFORTEGNELSE: 1. Grundlaget for regulativet... "".""... ".""... ""... """."".. "... """."".. """.. ""."".. ""... "...

Læs mere

Grundlag. Redegørelse til forslag til Fællesregulativ for 10 offentlige vandløb

Grundlag. Redegørelse til forslag til Fællesregulativ for 10 offentlige vandløb Grundlag. Redegørelse til forslag til Fællesregulativ for 10 offentlige vandløb Forslag September 2014 Arrehedegrøften, Arrenakkegrøften, Bokildegrøften, Fladvandsgrøften, Gartnergrøften, Kalvehavegrøften,

Læs mere

Retten i Helsingør - retsafdelingen

Retten i Helsingør - retsafdelingen Retten i Helsingør - retsafdelingen Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 5. december 2014 i sag nr. BS 2C-898/2012: Holtegaard Landbrug v/ Jakob Evart Grønholtvej 80 3480 Fredensborg mod Natur- og Miljøklagenævnet

Læs mere

Klagesag Vandløbslauget GST klager over Silkeborg Kommunes vedligeholdelse af Gudenåen mellem Silkeborg og Tange sø.

Klagesag Vandløbslauget GST klager over Silkeborg Kommunes vedligeholdelse af Gudenåen mellem Silkeborg og Tange sø. Natur- og Miljøklagenævnet Kongensbro den 03. juli 2011 Rentemestervej 8 1360 København Klagesag Vandløbslauget GST klager over Silkeborg Kommunes vedligeholdelse af Gudenåen mellem Silkeborg og Tange

Læs mere

Afgørelse om nedklassificering af Røde Rende. Vand og Natur Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: Fax:

Afgørelse om nedklassificering af Røde Rende. Vand og Natur Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: Fax: Vand og Natur Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 www.jammerbugt.dk Find selvbetjeningsløsninger og kontaktoplysninger på vores hjemmeside Gunnar Hansen Direkte 7257 7846 10-05-2017

Læs mere

Ærø Kommune. Regulativ for Kragnæsrenden. Ærø Kommune Statene Ærøskøbing. Dato: 15/02/2019 Side 1 af 14

Ærø Kommune. Regulativ for Kragnæsrenden. Ærø Kommune Statene Ærøskøbing. Dato: 15/02/2019 Side 1 af 14 Ærø Kommune Regulativ for Kragnæsrenden Ærø Kommune Statene 2 5970 Ærøskøbing Dato: 15/02/2019 Side 1 af 14 Side 2 af 14 Indholdsfortegnelse 1. Grundlag for regulativet...3 1.1 Tidligere kendelser og regulativer...3

Læs mere

Redegørelse for rets- og plangrundlaget og konsekvenser af forslaget

Redegørelse for rets- og plangrundlaget og konsekvenser af forslaget Redegørelse for rets- og plangrundlaget og konsekvenser af forslaget - Tillægsdokument til forslag om nyt Fællesregulativ for offentlige vandløb i Tønder Kommune Indledning Tønder Kommune har udarbejdet

Læs mere

Bilag 1. Redegørelse for vandløbsregulativ for. Afløb fra Stenstrup by, Lillesø og Storesø og Stenstrupløbet

Bilag 1. Redegørelse for vandløbsregulativ for. Afløb fra Stenstrup by, Lillesø og Storesø og Stenstrupløbet Bilag 1 Redegørelse for vandløbsregulativ for Afløb fra Stenstrup by, Lillesø og Storesø og Stenstrupløbet Odsherred Kommune Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Planmateriale... 3 2.1 Vandplan...

Læs mere

REGULATIV. Kommunevandløb nr. K 33 FOR. April Nakskov Kommune Storstrøms Amt

REGULATIV. Kommunevandløb nr. K 33 FOR. April Nakskov Kommune Storstrøms Amt REGULATIV FOR Kommunevandløb nr. K 33. 1 Nakskov Kommune Storstrøms Amt April 2004 2 1. Grundlaget for regulativet. Vandløbet er optaget som kommunevandløb nr. K 33 i Nakskov Kommune. Regulativet er udarbejdet

Læs mere

Værd at vide om omklassificering af vandløb

Værd at vide om omklassificering af vandløb Værd at vide om omklassificering af vandløb Forklaring på begreber samt svar på nogle af de spørgsmål, som kommunerne ofte får stillet, når vandløb omklassificeres Begreber Vandløb Ved et vandløb forstås

Læs mere

Udkast. Tillæg til regulativerne for amtsvandløbene i Nordjyllands Amt

Udkast. Tillæg til regulativerne for amtsvandløbene i Nordjyllands Amt Udkast Tillæg til regulativerne for amtsvandløbene i Nordjyllands Amt Teknik og Miljø Naturkontoret december 2003 2 Naturkontoret Indholdsfortegnelse: Side: 1. Grundlag for tillægsregulativet... 5 2. Betegnelse

Læs mere

Bilag 8. Resume af indkomne bemærkninger og Byrådets vurdering

Bilag 8. Resume af indkomne bemærkninger og Byrådets vurdering Bilag 8 Resume af indkomne bemærkninger og Resume af indkomne bemærkninger til forslag til kommuneplantillæg 05 til Kommuneplan 2013, klimatilpasningsplan samt udkast til af disse I forbindelse med den

Læs mere