Evaluering af udvidet åbningstid i daginstitutioner i Ballerup Kommune

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Evaluering af udvidet åbningstid i daginstitutioner i Ballerup Kommune"

Transkript

1 Evaluering af udvidet åbningstid i daginstitutioner i Ballerup Kommune Juli 2016

2 1. Indledning Kommunalbestyrelsen afsatte i forbindelse med budgetforhandlingerne for 2014 en mio. kr. til udvidelse af åbningstiden i dagtilbud og en udvidelse af åbningstiden blev effektueret fra den 1. januar Nærværende evaluering er foretaget i perioden fra den 18. april til den 30. april 2016, hvor der har været udsendt digitale spørgeskemaer via forældreintra til i alt forældre til børn, som ikke har børn i institutioner med udvidet åbningstid, dels til alt forældre med børn i institutioner med udvidet åbningstid. Endvidere er der i perioden fra den 18. til 29. april 2016 foretaget en optælling af børn i institutioner med udvidet åbningstid i ydertimerne. I alt ni institutioner deltog i opgørelsen og i alt børn indgik i opgørelsen. Spørgeskemaundersøgelse og optælling har været suppleret med interviews med personalet i to børnehuse. Såvel undersøgelserne som nærværende evaluering har været iværksat af en centralt nedsat styre- og arbejdsgruppe bestående af: Børnehusleder Hanne Bendi Jespersen Konsulent Lena Høgh, Center for Skoler, Institutioner og Kultur Tina Langeskov Nødvig, Center for Skoler, Institutioner og Kultur Jan Jensen, Center for Skoler, Institutioner og Kultur Henrik Thorning, Center for Skoler, Institutioner og Kultur Anbefalinger og konklusioner har været drøftet i arbejdsgruppen og er alene forslag baseret på de indhentede erfaringer.

3 2. Baggrund Kommunalbestyrelsen afsatte i forbindelse med budgetforhandlingerne for 2014 en mio. kr. til udvidelse af daginstitutionernes åbningstid. Børne- og Skoleudvalget besluttede den 28. januar 2014, at de daværende ni institutionsdistrikter blev tildelt en lige stor andel af midlerne, hvorefter institutionerne i distriktet, havde ansvaret for at samarbejde om en udvidelse af åbningstiden, således at der i hvert distrikt er mindst én afdeling, som åbner kl hver dag og mindst én afdeling, som har åben til kl mandag til torsdag og til kl om fredage. Dagplejens gæstehus fik i forbindelse med beslutningen et kvarters længere åbningstid både om morgenen og om eftermiddagen. Den udvidede åbningstid blev indført pr. 1. januar 2015 og har været i kraft i knapt halvandet år på tidspunktet for evalueringen. Evalueringen af den udvidede åbningstid blev aftalt i forbindelse med budgetaftalen for Af budgetaftalen fremgår, at evalueringen skal foretage en undersøgelse, som indeholder en registrering af behov i institutioner med udvidet åbningstid, undersøger efterspørgsel og mobilitet hos pladsanvisning og distrikter samt kommer med en opsamling af løsningsforslag og en kvalificering af evt. indstillinger til Børneog Skoleudvalget. Der har siden indførelsen af den udvidede åbningstid været afsat en mio. kr. årligt til den udvidede åbningstid.

4 3. Definitioner og oversigt Udvidet åbningstid forstås her, som den åbningstid der pr. 1. januar 2015 i nedenstående børnehuse og afdelinger forlængede åbningstiden hhv. om morgenen og om eftermiddagen. Den udvidede åbningstid er tillige den åbningstid, som blev sikret ved en særskilt bevilling på en mio. kr. fra Kommunalbestyrelsen. Det er de daværende ni distrikter, som selv, i samarbejde med institutionsbestyrelserne, har aftalt, hvilke institutioner der har udvidet åbningstid og i hvilken periode, indenfor de politisk udstukne rammer. Enkelte distrikter har valgt at placere morgen- og eftermiddagsåbent i forskellige institutioner, mens de fleste af distrikterne har den udvidede åbningstid (morgen- og eftermiddag) placeret i samme institution, jf. nedenstående oversigt: Tabel 1. Oversigt over udvidede åbningstider, fordelt på de tidligere distrikter. Distrikt Tidligere åbningstid, kl. Udvidet åbningstid, kl. Egebjerg Man tors Fre Børnehuset ved Skoven Man tors Fre Grantoften Børnehuset Grantoften Man tors Fre Hede/Magleparken Afd. Birkegården Man tors Fre Afd. Globen Man tors Fre Højager Man tors Fre Lundebjerg Man tors Fre Måløv Man tors Fre Rosenlund Man tors Fre Rugvænget Afd. Kornblomsten Man tors Fre Afd. Stjernehuset Man tors Fre Østerhøj Afd. Fregatten Man tors Fre Afd. Stjernehøj Man tors Fre Dagplejehuset Kornvænget Man tors Fre Børnehuset Grantoften, afd. Askelunden Man tors Fre Afd. Birkegården Man tors Fre Afd. Globen Man tors Fre Børnehuset Lundegården Man tors Fre Børnehuset Lundebjerg, afd. Paraplyen og Nordstjernen Man tors Fre Børnehuset Kærlodden Man tors Fre Børnehuset Ellekilde Man tors Fre Afd. Kornblomsten Man tors Fre Stjernehuset Man tors Fre Afd. Fregatten Man tors Fre Afd. Stjernehøj Man tors Fre Man tors Fre

5 Det bemærkes, at Dagplejehuset har udvidet åbningstiden med et kvarter om morgenen og om aftenen for at tilgodese de forældre, som skal bruge mere tid på transport de dage, hvor deres børn skal i gæstedagpleje. Der er ikke ændret i anvisningsreglerne til daginstitutionerne som følge af den udvidede åbningstid, så forældre med et angivet behov for udvidet åbningstid har ikke fortrinsret til bestemte pladser. Dog vil Pladsanvisningen så vidt muligt bestræbe sig på at imødekomme eventuelle behov, jf. også afsnit om Pladsanvisningens erfaringer med udvidet åbningstid.

6 4. Anvendelse af udvidet åbningstid spørgeskemaundersøgelse blandt forældre 4.1 Forældre med børn i institution, som ikke har udvidet åbningstid Med henblik på at få en indikation af behovet for udvidet åbningstid blandt forældre med børn i Ballerup Kommunes daginstitutioner er der udsendt et spørgeskema, hvor der bl.a. spørges til pasningsbehov og ønsker til udvidet åbningstid. Der er foretaget en stikprøve blandt et bredt repræsentativt udsnit af institutioner uden udvidet åbningstid på tværs af kommunen. Der er i perioden fra den 18. april til den 30. april 2016 udsendt digitale spørgeskemaer ud via Forældreintra til i alt forældre til børn, som ikke har børn i institutioner med udvidet åbningstid. I alt 133 forældre svarede, hvilket giver en svarprocent på knap 12 pct. Ud af de tilbagesendte svar svarede 65 pct. af forældrene nej til spørgsmålet om Har du pasningsbehov som går ud over dit barns institutions åbningstid?, jf. nedenstående figur 1. I alt 35 pct. svarede ja til et behov om åbningstid ud over institutionens nuværende åbningstid. Heraf fordelte 16 pct. sig med behov for udvidet åbningstid om eftermiddagen, 10 pct. med behov fredag eftermiddag og 9 pct. med behov om morgenen. Det bemærkes, at der kan være overlap mellem forældre, som har svaret på, hvornår de har behov for yderligere åbningstid, således at der kan være svaret fx både morgen og eftermiddag. Figur 1. Fordeling af svar på spørgsmålet: Har du pasningsbehov som går ud over dit barns institutions åbningstid, faktiske antal svar Nej Ja - eftermiddag Ja - fredag eftermiddag Ja - morgen Note: Der var i alt 132 forældre, som svarede på spørgsmålet.

7 Adspurgt om der forventes behov for udvidet åbningstid fremover svarede 57 pct. (74 svar) af forældrene nej, mens 43 pct. (56 svar) af forældrene svarede ja. Til spørgsmålet om hvorfor der ønskes udvidet åbningstid (blandt de forældre, som svarede ja til spørgsmålet om forventet behov for udvidet åbningstid fremover), svarede 85 pct. af forældrene, at det er arbejde, som giver et ønske om udvidet åbningstid. 8 pct. svarede andet, 6 pct. svarede transport mens 1 pct. svarede, at de har behov i forbindelse med at handle ind. 4.2 Forældre med børn i institution, som har udvidet åbningstid Med henblik på at undersøge forældrenes kendskab til den udvidede åbningstid i daginstitutionerne, samt for at undersøge anvendelsen af den udvidede åbningstid, er der i perioden fra den 18. april til den 30. april 2016 udsendt i alt spørgeskemaer via Forældreintra. I alt 258 forældre svarede på spørgeskemaet, svarende til en svarprocent på knap 14 pct. Adspurgt om forældrene har kendskab til, at institutionen har udvidet åbningstid, svarede godt 87 pct. (224 svar) af forældrene ja, mens knap 13 pct. (33 svar) svarede nej. Forældrene blev ligeledes spurgt om har du indenfor de sidste tre måneder anvendt den udvidede åbningstid?. Hertil svarede 57 pct. af forældrene nej, mens 43 pct. svarede ja på spørgsmålet, jf. figur 2. Figur 2. Fordeling af svar på spørgsmålet: Har du indenfor de sidste 3 måneder anvendt den udvidede åbningstid?, faktiske antal svar Nej Ja Note: Der var i alt 256 forældre, som svarede på spørgsmålet.

8 Blandt de forældre som svarede ja til, at de indenfor de sidste tre måneder havde anvendt den udvidede åbningstid, svarede: 36 pct., at de har anvendt den udvidede åbningstid om eftermiddagen, 33 pct., at de har anvendt den udvidede åbningstid fredag eftermiddag og 31 pct., at de har anvendt den udvidede åbningstid om morgenen. Der kan være overlap mellem forældre, som har svaret på, hvornår de har anvendt den udvidede åbningstid, således at der kan være svaret fx både morgen og eftermiddag. På spørgsmålet om, hvor ofte den udvidede åbningstid blev brugt svarede: 25 pct. af forældrene hver uge 10 pct. hver 14. dag 10 pct. månedligt 17 pct. mindre end månedligt 38 pct. af forældrene svarede andet. Den faktiske fordeling blandt forældre som svarede på spørgsmålet om, hvor ofte den udvidede åbningstid blev anvendt, fremgår af figur 3. Figur 3. Fordeling af svar på spørgsmålet: Hvor ofte har du anvendt den udvidede åbningstid?, faktiske antal svar Hver uge Hver 14. dag En gang månedligt Mindre end en gang månedligt Andet Note: Der var i alt 219 forældre, som svarede på spørgsmålet. Adspurgt om den udvidede åbningstid forventes anvendt fremover, svarede 52 pct. (133 svar) af forældrene nej, mens 48 pct. (122 svar) svarede ja. Blandt de forældre, som svarede ja til en forventning om at anvende den udvidede åbningstid fremover, svarede 83 pct. arbejde som baggrunden for ønsket om

9 udvidet åbningstid, 10 pct. nævner transporttid, 1 pct. nævner handle ind og 6 pct. angiver andet. På spørgsmålet om forældrene har valgte institutionen på grund af den udvidede åbningstid, svarede 84 pct. (214 svar) af forældrene nej, mens 16 pct. (40 svar) svarede ja. 4.3 Opsamling på spørgeskemaer Der er umiddelbart tale om lave svarprocenter, hvorfor der kan være en vis risiko for, at de indkomne svar ikke er repræsentative, fx i forhold til geografisk spredning i kommunen eller set på socialklasser mv. Ses på de enkelte svar er der dog ikke en udtalt tendens til, at særlige svar er specifikt overrepræsenterede. Det vurderes derfor, at spørgeskemaundersøgelserne kan anvendes som et fingerpeg omkring såvel anvendelse af udvidet åbningstid, som det ønskede behov om udvidet åbningstid. Det bemærkes, at der generelt ofte vil være tendens til at holde mulighederne for anvendelse af udvidet åbningstid åben i forhold til fremadrettede ønsker. Der er således lidt flere forældre, som forventer at anvende den udvidede åbningstid end forældre, som har anvendt den udvidede åbningstid, blandt forældre med børn i institution med udvidet åbningstid. Blandt forældre med børn i institutioner, som ikke har udvidet åbningstid er denne forskel mere udtalt, idet markant flere forventer et behov fremadrettet, mens færre har et behov lige nu. Generelt har relativt mange forældre svaret nej til et pasningsbehov ud over den åbningstid som institutionen har nu (65 pct.), når der ses på besvarelserne blandt forældre med børn i institution uden udvidet åbningstid. Det stemmer i grove træk overens med svarandelen blandt de forældre med børn i institution med udvidet åbningstid, hvor 84 pct. svarede, at de ikke har valgt institution på grund af den udvidede åbningstid. Generelt er det på tværs af institutionstyper arbejde, som angives som hovedårsagen til at den udvidede åbningstid anvendes, forventes og ønskes anvendt. Blandt forældre med børn i institution med udvidet åbningstid er der et stort kendskab (87 pct.) til den udvidede åbningstid, hvorfor muligheden for længere pasning er kendt. 5. Optælling af børn som anvendte den udvidede åbningstid Der er i ugerne 16 og 17 (18. til 29. april 2016) foretaget en optælling af børn i institutioner med udvidet åbningstid i ydertimerne. I alt ni institutioner deltog i opgørelsen. I alt indmeldte børn indgik i opgørelsen. Opmærksomheden henledes på, at ikke alle institutioner der deltager i opgørelsen har udvidet åbningstid både om morgenen og om eftermiddagen, jf. afsnit 3.

10 Ses samlet på alle ni institutioners opgørelse over andelen af børn i den udvidede åbningstid samt i ydertimerne lige inden den udvidede åbningstid, er der generelt relativt få børn i den udvidede åbningstid, jf. figur 4. I tidsrummet fra kl til kl er det under 2 pct. af børnene som befinder sig i institutioner med udvidet åbningstid i de opgjorte uger. Ses på tidsrummet fra før kl. syv (kl til 7.00) var den højeste andel af børn i institution 7,7 pct. (tirsdag i uge 17), mens den laveste andel var på 5 pct. (mandag i uge 17). Der var en lidt højere andel af børnene i institution om eftermiddagen i de målte uger, jf. figur 4. Således var der mellem 5,7 pct. og 7,7 pct. af det mulige antal børn i tidsrummet fra kl til Efter kl. 17 lå andelen på de enkelte dage for alle institutioner på mellem 1,4 pct. og 0,5 pct. Efter kl var den højeste andel 0,6 pct. (torsdag i uge 16). Det bemærkes, at der på den målte fredag (i uge 17) var 13 pct. af det mulige antal børn efter kl og fra kl var andelen på 6,2 pct. Der blev ikke optalt på fredagen i uge 16, som følge af St. Bededag. Figur 4. Andelen af børn i daginstitutioner med udvidet åbningstid, som anvendte åbningstiden i ydertimerne i uge 16 og 17, hhv. morgen og eftermiddag :00-6:15 6:15-6:30 6:30-6:45 6:45-7: :00-16:15 16:15-16:30 16:30-16:45 16:45-17:00 17:00-17:15 17:15-17:30 Note: Andelen er beregnet på baggrund af det samlede antal børn i institutioner med udvidet åbningstid sat i forhold til daglig opgørelse af antallet af børn i de angivne tidsrum. Fredag i uge 16 var St. Bededag og indgår derfor ikke i opgørelsen. Det bemærkes, at ikke alle institutioner har åbent i alle de optalte tidsrum. Der er relativt store forskelle institutionerne imellem i forhold til, hvornår den udvidede åbningstid anvendes mest. For nogle institutioner anvendes den udvidede åbningstid væsentligt mere i morgentimerne end om eftermiddagen og omvendt i andre institutioner. Det er en generel tendens til, at den udvidede åbningstid i højere grad enten anvendes i morgentimerne eller i eftermiddagstimerne i den enkelte institution og ikke, at der generelt er en høj anvendelse i både morgentimer og eftermiddagstimer. Der er i øvrigt i den sammenhæng en tendens til at den udvidede åbningstid i højere grad anvendes i morgentimerne i institutioner beliggende i områder med en højere socioøkonomisk faktor end institutioner beliggende i områder med en lavere socioøkonomisk faktor. Omvendt forholder det sig med anvendelsen i

11 eftermiddagstimerne, hvor institutioner beliggende i områder med en lav socioøkonomisk faktor har en lidt højere anvendelsesgrad end i institutioner beliggende i områder med en højere socioøkonomisk faktor, jf. som eksempel i figur 5, hvor der er taget udgangspunkt i hhv. Grantoften og Østerhøj. Figur 5. Andelen af børn som anvender udvidet åbningstid i institution Grantoften, hhv. om morgenen og om eftermiddagen Grantoften pct. andel der anvender morgenåbning :00-6:15 6 6:15-6:30 4 6:30-6:45 2 6:45-7:00 0 Grantoften pct. andel der anvender eftermiddagsåbning 16:00-16:15 16:15-16:30 16:30-16:45 16:45-17:00 17:00-17:15 17:15-17: Østerhøj pct. andel der anvender morgenåbning :00-6: :15-6: :30-6:45 5 6:45-7:00 0 Østerhøjpct. andel der anvender eftermiddagsåbning 16:00-16:15 16:15-16:30 16:30-16:45 16:45-17:00 17:00-17:15 17:15-17:30 Note: Opmærksomheden henledes på at enheden i andelsskalaen (y-aksen) varierer. Andelen er beregnet på baggrund af det samlede antal børn i institutioner med udvidet åbningstid sat i forhold til daglig opgørelse af antallet af børn i de angivne tidsrum. Fredag i uge 16 var St. Bededag og indgår derfor ikke i opgørelsen. Grantoften har åbent fra kl til kl , fredag dog til kl. 17. Østerhøj har åbent hhv. fra kl. 6 til kl. 17, fredag dog til kl (Fregatten)og fra kl , fredag dog til kl. 17 (Stjernehøj). 5.1 Opsamling på opgørelse Overordnet må det konstateres, at der er relative få børn i institutionerne i ydertimerne. Om morgenen er under 8 pct. (som det højeste i den målte periode) af børnene i institution indtil kl. 7.00, og om eftermiddagen er der som det højeste under 8 pct. af børnene i den målte periode efter kl , og efter kl er andelen af mulige børn i institution på under 2 pct. i den målte periode.

12 Det kan særligt om eftermiddagen hænge sammen med, at forældrene gerne vil hente deres børn i god tid inden institutionen lukker enten af hensyn til fx, at ens barn helst ikke skal hentes som den sidste, eller fordi forældrene har en vis margen i forhold til afhentning uanset åbningstid. Der er endvidere en relativ forskel institutionerne imellem på, hvornår den udvidede åbningstid anvendes, således at det for nogle institutioners vedkommende særligt er om morgenen, der er en større anvendelse, og for andre er det koncentreret om eftermiddagen. I den sammenhæng anes en socioøkonomisk forskel, således at særligt institutioner beliggende i områder med en høj socioøkonomisk faktor har en større andel børn i morgentimerne og omvendt med institutioner beliggende i områder med en lavere socioøkonomisk faktor, hvor andelen er højere om eftermiddagen. Det kan hænge sammen med eneforsørgere og/eller særlige arbejdstider i bestemte erhverv, fx i service- og industrierhverv. 5.2 Opsamling på opgørelse og spørgeskemaer Sammenlignes med spørgeskemaet, hvor der blev spurgt ind til forældrenes anvendelse af den udvidede åbningstid, ses der umiddelbart nogle forskelle mellem den anvendelse som forældrene nævner og den faktiske anvendelse. Det skal bemærkes, at sammenligning ikke direkte kan foretages, idet der er tale om to forskellige perioder (opgørelsen er foretaget over 2 uger, og forældrene er spurgt ind til anvendelsen de sidste 3 måneder). Således angav 25 pct. af forældrene, at de brugte den udvidede åbningstid hver uge, og den faktiske anvendelse af den udvidede åbningstid ligger i gennemsnit omkring 4-5 pct. i de målte to uger. Hertil skal tilføjes, at svarprocenten var meget lav, så den faktiske forskel kan være reel. Det kan i den sammenhæng bemærkes, at 84 pct. af forældrene ikke har valgt institution på grund af den udvidede åbningstid. 6. Interview med to børnehuse om anvendelsen af udvidet åbningstid Der er som supplement til spørgeskemaundersøgelsen og opgørelsen af antal børn foretaget to mindre gruppeinterviews (med hhv. to pædagoger og tre pædagoger og en leder i institutioner med udvidet åbningstid) med henblik på en kvalitativ holdning til undersøgelsens resultater samt oplevede afhentningsmønstrene i de pågældende institutioner. Interviews er foretaget i hhv. Globen og Lundebjerg i hhv. ugerne 20 og 22.

13 Interviewene viser, at personalet synes opgørelsen af antallet af børn stemmer meget fint overens med oplevelsen af antallet af børn også i andre uger end de optalte. Personalet tilføjede, at det ofte er de samme børn, som enten møder tidligt eller afhentes lidt senere end andre børn. I Børnehuset Globen har man ind imellem forældre, der står og venter på at aflevere børn når børnehuset åbner, mens der på den anden side tit ikke er nogen børn i børnehuset de sidste tre kvarter til en halv time. I Globen har man ind imellem bedsteforældre m.v. som henter børn, hvis det kniber for forældrene med at nå det inden lukketid. Det er dog ikke meget udbredt. Ganske få forældre arrangerer mere fast andre afhentningsordninger (fx au pair, ung pige eller lignende) af hensyn til skæve arbejdstider m.v. Det er sammenfattende oplevelsen hos det interviewede personale i Globen, at den udvidede åbningstid har hjulpet enkelte forældre om morgenen, men at den udvidede åbningstid om eftermiddagen ikke i større omfang har været anvendt, hvorfor personaleressourcerne, som anvendes om eftermiddagen, kunne være anvendt bedre. Endelig blev det nævnt, at den øgede bevilling til udvidet åbningstid har medført en omprioritering af ressourcerne, således at der er færre pædagoger nu end tidligere i spidsbelastningsperioden fra ca. kl. 10 til kl. 14. I Børnehuset Lundebjerg skønnes det, at mellem 3-6 børn ud af 30 anvender den udvidede åbningstid om morgenen, mens der ikke er det store behov om eftermiddagen. I vuggestuen i Lundebjerg sidder personalet tilsvarende ofte uden børn om eftermiddagen, mens der er lidt flere børn i den udvidede åbningstid om morgenen, dog i beskedent omfang. Det er generelt vurderingen blandt i det interviewede personale i Lundebjerg, at forældrene langt overvejende anvender den gamle åbningstid, dog undtaget fredag, hvor børnene bliver hentet lidt senere. Det blev tilføjet, at flere børn nu bliver hentet til tiden, efter at åbningstiden er udvidet. I Lundebjerg opleves, at det langt overvejende er forældrene som henter deres børn, og kun sjældent er det bedsteforældre eller andre. Det er oplevelsen blandt personalet i Lundebjerg, at enkelte forældre gerne så, at børnehuset åbnede lidt tidligere om morgenen, samt at der ikke er fremsat ønsker om øget åbningstid om eftermiddagen. Det blev nævnt, at personaleressourcerne til den udvidede åbningstid har betydet, at der er flyttet lidt timer fra timerne midt på dagen, hvor der er størst behov. Opsamlende bemærkes, at det i de to børnehuse opleves, at optællingen af børn i den udvidede åbningstid er repræsentativ for den generelle brug.

14 Det bemærkes yderligere, at personalet gerne så en mere fleksibel tilgang til åbningstider, således at der alt efter behov kunne åbnes tidligere om morgenen og lukkes tidligere om eftermiddagen. Det blev bemærket, at institutionernes bestyrelser kunne have en endnu mere aktiv rolle i planlægningen af åbningstiden, men at det ikke nødvendigvis er uproblematisk, idet enkelte forældre kan komme til at fastsætte åbningstider ud fra egne behov og ikke et generelt behov.

15 7. Dagplejens erfaringer med udvidet åbningstid Dagplejens gæstehus har pr. 1. januar 2016 udvidet åbningstiden med et kvarter om morgenen og et kvarter om eftermiddagen, således at åbningstiden nu er fra kl mandag til torsdag og fra kl til om fredagen. Dette har medført en samlet åbningstid på 50,5 timer ugentligt. Den udvidede åbningstid i dagplejen blev bl.a. foretaget ud fra, at særligt forældre fra Skovlunde og Måløv har en længere transporttid til dagplejens gæstehus. Det er dagplejens erfaring med den udvidede åbningstid, at der fortsat er behov for at bevare den udvidede åbningstid, da der hver uge er flere forældre som benytter sig af muligheden for enten at aflevere tidligere eller hente senere.

16 8. Pladsanvisningens erfaringer med udvidet åbningstid Pladsanvisningen har i perioden fra 15. april 2015 og frem til 30. juni 2015 foretaget en optælling af forældre, som ønskede en institution specifikt som følge af øget åbningstid. I perioden var der to forældre som specifikt ønskede en institution med begrundelse i den udvidede åbningstid (begge ønsker blev fremsat i april 2015). Der har i 2016 ikke været foretaget en specifik optælling af ønsker til institutioner med udvidet åbningstid. Pladsanvisningen bemærker dog, at det kun i meget få tilfælde i forbindelse med opskrivning, bliver nævnt, at der er et ønske om en specifik institution som følge af udvidet åbningstid. Det bemærkes, at opskrivningen til Pladsanvisningen foregår digitalt, hvor det ikke angives specifikt, om en institution søges som følge af udvidet åbningstid. Der kan således være forældre, som ønsker en specifik institution uden at nævne, at det skyldes udvidet åbningstid. Generelt ses der ikke en særlig søgning mod institutioner med udvidet åbningstid i forhold til andre institutioner. De få børn, som er på ventelisten, ønsker som oftest en institution i et andet distrikt end bopælsdistriktet, som følge af andre årsager end den udvidede åbningstid. Der er således ikke tegn på en særskilt mobilitet, som følge af udvidet åbningstid i specifikke institutioner. Det kan evt. have sammenhæng med, at den udvidede åbningstid blev udmøntet i alle de tidligere ni distrikter.

17 9. Anbefalinger og konklusion På baggrund af optælling omkring anvendelsen af den udvidede åbningstid, ses at den udvidede åbningstid ikke benyttes i meget stort omfang, dog anvendes den udvidede åbningstid i højere grad om morgenen end om eftermiddagen i de fleste institutioner. Det er her værd at bemærke, at der er relative forskelle på tværs af kommunen, herunder at der anes en vis socioøkonomisk sammenhæng, således at den udvidede åbningstid om morgenen i højere grad anvendes i områder med højere socioøkonomisk faktor, mens den udvidede åbningstid om eftermiddagen anvendes i områder med lavere socioøkonomisk faktor, jf. afsnit 5. Interview i to institutioner bekræfter, at der i dele af den udvidede åbningstid er relativt få eller ingen børn, men også at der er en tendens til at den udvidede åbningstid i højere grad anvendes om morgenen frem for om eftermiddagen. I dagplejen ses anvendelsen af den udvidede åbningstid er værre større. Det fremgår af spørgeskemaerne, at forældrene i institutioner med udvidet åbningstid har et ganske stort kendskab til den udvidede åbningstid. Det fremgår videre, at hovedparten af forældrene ikke har anvendt den udvidede åbningstid i større omfang bagudrettet, men forventer i lidt større omfang at anvende den udvidede åbningstid fremadrettet. Det bemærkes i øvrigt, at der ikke ses at være en umiddelbar sammenhæng mellem den konkrete optælling af børn i den udvidede åbningstid og forældrenes i spørgeskemaerne nævnte anvendelse. Det kan skyldes dels en lav svarprocent samt forskellige perioder for optælling og spørgeskema. Blandt forældre med børn i institution uden udvidet åbningstid svarer langt hovedparten, at de ikke har pasningsbehov, som går ud over den nuværende åbningstid. Blandt de forældre, som har et behov, som går ud over den nuværende institutions åbningstid er det nogenlunde jævnt fordelt om behovet er om morgenen eller om eftermiddagen. Pladsanvisningen har ikke siden indførelsen af den udvidede åbningstid oplevet større søgning efter institutioner med udvidet åbningstid, set i forhold til andre institutioner og har kun i ganske få tilfælde oplevet en specifik efterspørgsel (hvor udvidet åbningstid blev angivet som begrundelse for valget af institution) efter institutioner med udvidet åbningstid. På baggrund heraf kan følgende overvejes: I og med der er lokale og distriktsmæssige forskelle i anvendelsen af den udvidede åbningstid, kan det overvejes at lægge beslutning om den udvidede åbningstid ud til institutionsbestyrelserne indenfor de givne økonomiske ramme, herunder ikke mindst i forhold til om åbningstiden skal være koncentreret om morgenen eller eftermiddagen.

18 Det kan endvidere overvejes at lade institutionerne fastsætte fleksible åbningstider - fastsat af bestyrelserne, således at bestyrelserne over tid kan ændre åbningstiderne indenfor de givne økonomiske rammer. Opmærksomheden henledes på, at der her kan være risiko for, at det er enkelte forældre, som kommer til at bestemme. Det kan overvejes i forhold til det samlede behov at have én institution i kommunen, som har lang åbningstid både morgen og eftermiddag/aften eller fx døgnåbent. Det kan medføre ændringer af anvisningsreglerne. Det kan i forbindelse med den nye distriktsstruktur overvejes at samle den udvidede åbningstid på én institution i hvert distrikt. På denne måde kan der tilpasses dels til yderligere åbningstid fx om morgenen indenfor den givne økonomiske ramme, og der kan samtidig tilpasses til det konkrete behov for pasning i den udvidede åbningstid. Forslaget vil medføre, at der vil være udvidet åbningstid i fem institutioner frem for som nu i minimum ni institutioner. Dette forslag kan evt. kombineres med, at lægge beslutning af udvidet åbningstid ud i institutionsbestyrelserne indenfor en given ramme (første dot).

19

Opdatering af evaluering af udvidet åbningstid i daginstitutioner i Ballerup Kommune

Opdatering af evaluering af udvidet åbningstid i daginstitutioner i Ballerup Kommune Opdatering af evaluering af udvidet åbningstid i daginstitutioner i Ballerup Kommune August 2018 1. Indledning Kommunalbestyrelsen afsatte i forbindelse med budgetforhandlingerne for 2014 en mio. kr. til

Læs mere

Allerød Kommune Dagtilbud

Allerød Kommune Dagtilbud Udvidede åbningstider Allerød Kommune Dagtilbud 1 Indledning Undersøgelsen er udarbejdet på baggrund af kommissorium om Behov for dagtilbud med udvidede åbningstider. For at inddrage så mange forældre

Læs mere

Notat om kapacitetsanalyse for dagtilbud. Foråret 2018

Notat om kapacitetsanalyse for dagtilbud. Foråret 2018 SKOLER, INSTITUTIONER OG KULTUR Dato: April 2018 Tlf. dir.: 4477 2662 Fax. dir.: 4477 2725 E-mail: tln@balk.dk Kontakt: Tina Nødvig Notat om kapacitetsanalyse for dagtilbud Foråret 2018 Indledning og konklusion

Læs mere

En undersøgelse af det konkrette fremmøde i daginstitutionerne via Børneintra.

En undersøgelse af det konkrette fremmøde i daginstitutionerne via Børneintra. Notat Vedrørende: Notat om fleksible åbningstider i daginstitutioner Sagsnavn: Åbningstider i daginstitutioner Sagsnummer: 28.06.04-A00-1-15 Skrevet af: Anders Bech Pedersen Forvaltning: Sekretariatet

Læs mere

Tilfredshed med åbningstider i dagtilbud

Tilfredshed med åbningstider i dagtilbud SOLRØD KOMMUNE LEDELSESSEKRETARIATET Tilfredshed med åbningstider i dagtilbud marts 2015 0 Indhold 1. Sammenfatning... 2 1.2 Metode og læsevejledning... 2 2. Undersøgelsens resultater... 3 2.1. Betydning

Læs mere

NOTAT. Budgetanalyse af reduktion i åbningstid i dagtilbud Børneudvalget

NOTAT. Budgetanalyse af reduktion i åbningstid i dagtilbud Børneudvalget NOTAT Børne og Uddannelsesforvaltningen Budgetanalyse af reduktion i åbningstid i dagtilbud Børneudvalget Køge Rådhus Torvet 1 4600 Køge Kort resume inkl. hovedkonklusion Der anvendes årligt 1,2 mio. kr.

Læs mere

Ballerup Kommune Anvisningsregler for dagtilbud til børn i alderen indtil skolestart gældende pr. 1. januar 2019

Ballerup Kommune Anvisningsregler for dagtilbud til børn i alderen indtil skolestart gældende pr. 1. januar 2019 Ballerup Kommune Anvisningsregler for dagtilbud til børn i alderen indtil skolestart gældende pr. 1. januar 2019 Indhold 1 Generel information...2 1.1 Dagtilbud til børn fra 0 år og indtil skolestart...2

Læs mere

Nyt lånernummer og pinkode pr. 1/8 2012

Nyt lånernummer og pinkode pr. 1/8 2012 Nyt lånernummer og pinkode pr. 1/8 2012 I finder jeres nye oplysninger på nedenstående liste som er opdelt i områder. Gode råd når du skal buge bookingsystemet: Husk dit navn i notefeltet Udfyld lånernr

Læs mere

Har du indenfor de seneste par år oplevet ændringer i åbningstiderne i dine børns daginstitutioner/sfo? 57% 22% 13%

Har du indenfor de seneste par år oplevet ændringer i åbningstiderne i dine børns daginstitutioner/sfo? 57% 22% 13% Notat Åbningstider i daginstitutioner Til: Dansk Erhverv Fra: MMM Børneforældre har brug for at få deres børn passet mens de er på arbejde. Imidlertid oplever mange, at indskrænkninger i daginstitutionernes

Læs mere

Godkendelse af åbningstider i daginstitutioner - 1. behandling

Godkendelse af åbningstider i daginstitutioner - 1. behandling Punkt 4. Godkendelse af åbningstider i daginstitutioner - 1. behandling 2015-048520 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen indstiller, at Familie- og Socialudvalget godkender, at forvaltningen udarbejder

Læs mere

Virksomhedsnavn P-nummer Adresse

Virksomhedsnavn P-nummer Adresse Virksomhedsnavn P-nummer Adresse Administration sosu-uddannelser 1021513306 Søndergårds allé 104, 2760 Måløv Ballerup Bibliotek 1003259741 Banegårdspladsen 1, 2750 Ballerup Ballerup Familiehus 1013446861

Læs mere

Bilag 4, Analyse af pasningsbehov og åbningstider

Bilag 4, Analyse af pasningsbehov og åbningstider Bilag 4, Analyse af pasningsbehov og åbningstider Der er foretaget to undersøgelser af børnenes afleverings- og afhentningstider som grundlag for evt. ændring af åbningstider i daginstitutionerne: 1. En

Læs mere

Juni 2014 BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET 2014

Juni 2014 BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET 2014 Juni 2014 BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET 2014 Forord Børne- og Familieudvalget besluttede den 25. februar 2014 at gennemføre en brugertilfredshedsundersøgelse på dagtilbudsområdet

Læs mere

Borgerundersøgelse om ny ældrepolitik

Borgerundersøgelse om ny ældrepolitik Borgerundersøgelse om ny ældrepolitik 20. august 2014 SUF 2014: Borgerundersøgelse om ny ældrepolitik 1 Indhold 1. Indledning og baggrund... 3 1.2. Baggrund... 3 Kort om undersøgelsens metode... 4 2. Hovedkonklusioner...

Læs mere

Optagelse i dagtilbud

Optagelse i dagtilbud Optagelse i dagtilbud Indholdsfortegnelse 1. Generelle bestemmelser...2 1.1. Dagtilbud...2 1.2. Ét tilskud pr. barn...2 1.3. Pasningsgaranti...2 2. Venteliste...2 2.1. Opskrivning på venteliste...2 2.2.

Læs mere

TILFREDSHEDSMÅLING PÅ SØHUSPARKEN. Notat til: Syddjurs Kommune

TILFREDSHEDSMÅLING PÅ SØHUSPARKEN. Notat til: Syddjurs Kommune TILFREDSHEDSMÅLING PÅ SØHUSPARKEN Notat til: Syddjurs Kommune Marts 2017 INDHOLD 1. Indledning 2 2. Metode og aktiviteter 3 2.1 Dataindsamling 3 2.2 Konstruktion af spørgeskema og interviewguide 3 3. Resultater

Læs mere

Analyse af forældrenes prioriteringer ved valg af dagtilbud - spørgsmålene

Analyse af forældrenes prioriteringer ved valg af dagtilbud - spørgsmålene KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Kapacitetsstyring NOTAT Til BUU Analyse af forældrenes prioriteringer ved valg af dagtilbud - spørgsmålene Børne- og Ungdomsudvalget vedtog på mødet den

Læs mere

Tilfredshedsundersøgelse 2015 dagtilbud i Silkeborg Kommune. Silkeborg Kommune, september Udarbejdet af:

Tilfredshedsundersøgelse 2015 dagtilbud i Silkeborg Kommune. Silkeborg Kommune, september Udarbejdet af: Side 1 Tilfredshedsundersøgelse 2015 dagtilbud i Silkeborg Kommune Silkeborg Kommune, september 2015. Udarbejdet af: Nikolaj Monberg Jensen, Økonomi- og udviklingskonsulent Thea Hviid Lavrsen, AC-medarbejder

Læs mere

Bilag 3. Invitation til fælles bestyrelsesmøde d. 12. oktober Åbne og lukketider pr. dagtilbud. Retningslinjer for brug af moduler pr.

Bilag 3. Invitation til fælles bestyrelsesmøde d. 12. oktober Åbne og lukketider pr. dagtilbud. Retningslinjer for brug af moduler pr. Bilag 3 Invitation til fælles bestyrelsesmøde d. 12. oktober 2016 Åbne og lukketider pr. dagtilbud Retningslinjer for brug af moduler pr. dagtilbud Billund korn Inui d. 4. oktober 2016 Kære medlemmer i

Læs mere

Regelsæt for plads i dagtilbud

Regelsæt for plads i dagtilbud Regelsæt for plads i dagtilbud Dragør Kommune Indholdsfortegnelse Indledning...2 Generelle bestemmelser...2 Opskrivning til en plads...2 Ønske om en specifik plads...3 Optagelse...3 Pasningsgaranti...3

Læs mere

Tilsyn med leverandører af personlig og praktisk hjælp

Tilsyn med leverandører af personlig og praktisk hjælp Tilsyn med leverandører af personlig og praktisk hjælp NOTAT 17. april 2015 Indledning I Frederikssund Kommune gennemføres tilsyn med leverandører af 83 ydelser af visitationen som myndighedsafdeling.

Læs mere

Brugertilfredshedsundersøgelse 2012

Brugertilfredshedsundersøgelse 2012 Brugertilfredshedsundersøgelse 2012 Dagplejen 2 Indholdsfortegnelse Baggrund s.4 Mål s.4 Metode s.4 Opfølgning s.5 Sammenligninger med andre kommuner s.5 Svarprocenten s.5 Undersøgelsens konklusioner s.5

Læs mere

Informationsmøde om udvidet åbningstid og flere modulvalg. 9. November 2016 kl Børnenes Univers Grindsted Vest

Informationsmøde om udvidet åbningstid og flere modulvalg. 9. November 2016 kl Børnenes Univers Grindsted Vest Informationsmøde om udvidet åbningstid og flere modulvalg 9. November 2016 kl. 19-20.30 Børnenes Univers Grindsted Vest Program Velkomst og gennemgang af program ved formanden Den nye model formål og indhold

Læs mere

Notat. Pr. 1. august 2016 har Dagplejen i alt: 1 leder, 2 tilsynsførende, 20 dagplejere og 4 ansatte i gæstehuset.

Notat. Pr. 1. august 2016 har Dagplejen i alt: 1 leder, 2 tilsynsførende, 20 dagplejere og 4 ansatte i gæstehuset. BALLERUP KOMMUNE Dato: 15. august 2016 Sagsid: 28.09.00-A00-3-16 Notat Status for Dagplejen i Ballerup Kommune - august 2016 1. FAKTA Pr. 1. august 2016 har Dagplejen i alt: 1 leder, 2 tilsynsførende,

Læs mere

Evaluering af sommerferielukning i Dagplejen Udført af Dagplejekontoret og Dagplejens Forældrebestyrelse

Evaluering af sommerferielukning i Dagplejen Udført af Dagplejekontoret og Dagplejens Forældrebestyrelse Evaluering af sommerferielukning i Dagplejen 2015 Udført af Dagplejekontoret og Dagplejens Forældrebestyrelse Indholdsfortegnelse Baggrund... 3 Forældrebestyrelsens evaluering... 4 Udførelse af undersøgelsen...

Læs mere

Notat Om den økonomiske udfordring i 2016 for den specialiserede

Notat Om den økonomiske udfordring i 2016 for den specialiserede SKOLER, INSTITUTIONER OG KULTUR Dato: 30. august 2016 Tlf. dir.: 2325 7928 E-mail: cvk@balk.dk Kontakt: Henrik Thorning Notat Om den økonomiske udfordring i 2016 for den specialiserede undervisning samt

Læs mere

Resultater fra normeringsundersøgelsen maj BØRN OG UNGE Strategi og Udvikling Aarhus Kommune

Resultater fra normeringsundersøgelsen maj BØRN OG UNGE Strategi og Udvikling Aarhus Kommune Resultater fra normeringsundersøgelsen 3.-9. maj 19 I dette notat præsenteres resultaterne fra den normeringsundersøgelse, der er gennemført i Børn og Unge i perioden 3.- 9. maj 19. Formålet med normeringsundersøgelsen

Læs mere

Børnefamiliers dagtilbud og arbejdsliv

Børnefamiliers dagtilbud og arbejdsliv Børnefamiliers dagtilbud og arbejdsliv Juni 2018 Børnefamiliers dagtilbud og arbejdsliv 5. juni 2018 Ufleksible og korte åbningstider i dagtilbud påvirker forældres arbejdsliv Baggrund Det er langt fra

Læs mere

Anvisningsregler fra 1. maj 2019

Anvisningsregler fra 1. maj 2019 Anvisningsregler fra 1. maj 2019 Opskrivning Man kan først skrive sit barn op på venteliste, når barnet er født, dette gøres via den Digitale Pladsanvisning. Modtager Pladsanvisningen ansøgningen senest

Læs mere

Evaluering Forårs SFO 2017

Evaluering Forårs SFO 2017 Evaluering Forårs SFO 2017 August 2017 I Faaborg-Midtfyn Kommune blev det i efteråret 2016 besluttet, at der skulle være en Forårs SFO fra 1. april 2017. Forårs SFOen blev derefter planlagt i samarbejde

Læs mere

Sammenfatning af høringssvar vedr. udmøntning af kvalitetsmidler

Sammenfatning af høringssvar vedr. udmøntning af kvalitetsmidler Sammenfatning af høringssvar vedr. udmøntning af kvalitetsmidler Regeringen har afsat 500 mio. til bedre normeringer og et kvalitetsløft i daginstitutioner til udmøntning i 2013, og Randers kommune har

Læs mere

Status på inklusionsindsatsen i 10 kommuner under Undervisningsministeriets inklusionsrådgivning

Status på inklusionsindsatsen i 10 kommuner under Undervisningsministeriets inklusionsrådgivning ANALYSENOTAT 30. april 2014 Status på inklusionsindsatsen i 10 kommuner under Undervisningsministeriets inklusionsrådgivning Danmarks Lærerforening har i april gennemført en undersøgelse, der skulle afdække

Læs mere

Rapport over undersøgelse af lægehenviste klienters ventetid på at komme til behandling ved en psykolog med ydernummer November 2016

Rapport over undersøgelse af lægehenviste klienters ventetid på at komme til behandling ved en psykolog med ydernummer November 2016 Rapport over undersøgelse af lægehenviste klienters ventetid på at komme til behandling ved en psykolog med ydernummer November 2016 Indledning Ventetidsundersøgelse I november 2016 udsendte Dansk Psykolog

Læs mere

Skolevægring. Resultater fra en spørgeskemaundersøgelse blandt skoleledere på danske folkeskoler og specialskoler

Skolevægring. Resultater fra en spørgeskemaundersøgelse blandt skoleledere på danske folkeskoler og specialskoler Skolevægring Resultater fra en spørgeskemaundersøgelse blandt skoleledere på danske folkeskoler og specialskoler Udarbejdet af Analyse & Tal for Institut for Menneskerettigheder juli 017 Indledning Udsendelse

Læs mere

Notat om kapacitet i dagtilbud i distrikterne. tilpasning i 2019

Notat om kapacitet i dagtilbud i distrikterne. tilpasning i 2019 BALLERUP KOMMUNE Dato: 31. marts 2019 Notat om kapacitet i dagtilbud i distrikterne Skovlunde og Skovvejen tilpasning i 2019 Indledning Børne- og Skoleudvalget behandlede på møde den 5. februar 2019 (pkt.

Læs mere

NOTAT - KOMBINATIONSTILBUD INDLEDNING

NOTAT - KOMBINATIONSTILBUD INDLEDNING NOTAT - KOMBINATIONSTILBUD INDLEDNING Med den nye dagtilbudslov har forældre med arbejdstid udenfor normal åbningstid i dagtilbud ret til tilskud til fleksibel pasning hos en privat børnepasser. Kombinationstilbuddet

Læs mere

I forlængelse af byrådets behandling af forslaget har Børn og Unge gennemført en undersøgelse i udvalgte vuggestuer og integrerede institutioner.

I forlængelse af byrådets behandling af forslaget har Børn og Unge gennemført en undersøgelse i udvalgte vuggestuer og integrerede institutioner. Dato for byrådsbehandling: 9. juni Børn og Unges udtalelse vedr. Venstres beslutningsforslag om normeringsundersøgelse i vuggestuer (Syn for sagn hvordan står de til i de aarhusianske vuggestuer?) Resume

Læs mere

Notat vedr. brugerundersøgelse 2011 i Familieafdelingen.

Notat vedr. brugerundersøgelse 2011 i Familieafdelingen. Notat vedr. brugerundersøgelse 2011 i Familieafdelingen. 1. Indledning. 1.1. Familieafdelingen. Familieafdelingen i Svendborg Kommune tager sig af sager om børn og unge, der kræver særlig støtte. Familieafdelingen

Læs mere

Oplæg til politisk drøftelse: Kapacitetsfordeling mellem dagpleje og vuggestue

Oplæg til politisk drøftelse: Kapacitetsfordeling mellem dagpleje og vuggestue Oplæg til politisk drøftelse: Kapacitetsfordeling mellem dagpleje og vuggestue Tofteskovvej 4 7130 Juelsminde T: 79755000 Indhold Baggrund... 3 Styrende elementer for kapacitetsfordeling mellem dagplejen

Læs mere

Ventet og velkommen i Blodprøvetagningen på Rigshospitalet

Ventet og velkommen i Blodprøvetagningen på Rigshospitalet Maj 2014 Region Hovedstaden Ventet og velkommen i Blodprøvetagningen på Rigshospitalet Klinisk Biokemisk Afdeling Ventet og velkommen i Blodprøvetagningen på Rigshospitalet Udarbejdet af Enhed for Evaluering

Læs mere

Tilsyn med leverandører af personlig og praktisk hjælp

Tilsyn med leverandører af personlig og praktisk hjælp Tilsyn med leverandører af personlig og praktisk hjælp NOTAT 7. april 2014 Indledning I Frederikssund Kommune gennemføres tilsyn med leverandører af 83 ydelser af visitationen som myndighedsafdeling. Journal

Læs mere

Rapport over undersøgelse af lægehenviste klienters ventetid på at komme til behandling ved en psykolog med ydernummer Maj 2017

Rapport over undersøgelse af lægehenviste klienters ventetid på at komme til behandling ved en psykolog med ydernummer Maj 2017 Rapport over undersøgelse af lægehenviste klienters ventetid på at komme til behandling ved en psykolog med ydernummer Maj 20 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 1. Henvisningskategori 10 og 11... 4 1.1

Læs mere

FORÆLDRETILFREDSHED 2016 DAGTILBUD GLADSAXE KOMMUNE

FORÆLDRETILFREDSHED 2016 DAGTILBUD GLADSAXE KOMMUNE FORÆLDRETILFREDSHED 2016 DAGTILBUD GLADSAXE KOMMUNE 1 INDHOLD 01 Introduktion 02 Læsevejledning 03 Samlede resultater 04 Resultater på tværs 05 Prioriteringskort 06 Metode 2 01. INTRODUKTION Forældretilfredsheden

Læs mere

Evaluering af Marienhoffskolens helhedsskolemodel

Evaluering af Marienhoffskolens helhedsskolemodel Evaluering af Marienhoffskolens helhedsskolemodel Marienhoffskolen indførte pr. 1. august 2011 helhedsskole, hvor åbningstiden i SFO i skoleuger blev reduceret fra 30,25 timer i skoleåret 2010/11 til 23,25

Læs mere

Tilfredshedsundersøgelse af Tilskud til pasning af egne børn. Viden & Strategi Efteråret 2015

Tilfredshedsundersøgelse af Tilskud til pasning af egne børn. Viden & Strategi Efteråret 2015 Tilfredshedsundersøgelse af Tilskud til pasning af egne børn Viden & Strategi Efteråret 2015 Om Tilskud til pasning af egne børn Byrådet besluttede den 16. december 2014 at give tilskud til pasning af

Læs mere

Evaluering af Fase 2 Netværk. Viden & Strategi 2014

Evaluering af Fase 2 Netværk. Viden & Strategi 2014 Evaluering af Fase 2 Netværk Viden & Strategi 2014 Indledning og formål Fase 2 Netværk er en videreudvikling af PPR s konsultative team, hvor Fase 2 Netværk har til hensigt at få inddraget flere forskellige

Læs mere

Mariehuset: Antal Børn i gennemsnit pr. uge

Mariehuset: Antal Børn i gennemsnit pr. uge Uge 1 Uge 4 Uge 7 Uge 10 Uge 13 Uge 16 Uge 19 Uge 22 Uge 25 Uge 28 Uge 31 Uge 34 Uge 37 Uge 40 Uge 43 Uge 46 Uge 49 Uge 52 Nedlæggelse af Gæstehusene i deres nuværende form I forbindelse med omlægningen

Læs mere

Brugertilfredshedsundersøgelse Sammenfatning

Brugertilfredshedsundersøgelse Sammenfatning Brugertilfredshedsundersøgelse Sammenfatning En rapport baseret på resultaterne af spørgeskemaundersøgelse gennemført i april 2018. Dagtilbudsområdet. Indhold Indledning... 3 Metode... 3 Sammenfatning,

Læs mere

UNDERSØGELSE AF BESØGSTIDER PÅ DANSKE SYGEHUSE 2015

UNDERSØGELSE AF BESØGSTIDER PÅ DANSKE SYGEHUSE 2015 UNDERSØGELSE AF BESØGSTIDER PÅ DANSKE SYGEHUSE 20 www.hejsundhedsvæsen.dk 1 1. INDLEDNING Hej Sundhedsvæsen, der er et partnerskab mellem Dansk Selskab for Patientsikkerhed og TrygFonden, vil med denne

Læs mere

Forsøg med udvidede åbningstider. Fredag: Kl Tirsdag-torsdag: Fredag Tirsdag-torsdag: Kl

Forsøg med udvidede åbningstider. Fredag: Kl Tirsdag-torsdag: Fredag Tirsdag-torsdag: Kl Forsøg med udvidede åbningstider. Midt Jennumparken Nyvang Minimax Grønnegade Firkløveren Dragonvej Nordvest Tjørnesvinget Haldvej Bane Alle Kl. 6.20-16.30 Kl. Kl. 06.30-15.40 06.30-15.40 06.30-15.40 Kl.

Læs mere

Brugertilfredshedsundersøgelse

Brugertilfredshedsundersøgelse Brugertilfredshedsundersøgelse På området for voksne med sindslidelse og udsatte voksne - efteråret 2011 Bostøtte, bofællesskaber og boformer UDGIVER Center for Socialfaglig Udvikling Værkmestergade 15

Læs mere

Forsøgsordninger med gæstedagpleje. Evalueringsresultater

Forsøgsordninger med gæstedagpleje. Evalueringsresultater Forsøgsordninger med gæstedagpleje Evalueringsresultater Baggrund for forsøgsordningerne Den 4. september 2017 vedtog Børne- og Skoleudvalget at igangsætte forsøgsordninger med gæstepleje i fem distrikter.

Læs mere

DAGPLEJEN SOM TILBUD TIL BØRN I SOCIALT UD- SATTE POSITIONER

DAGPLEJEN SOM TILBUD TIL BØRN I SOCIALT UD- SATTE POSITIONER Til Fagforbundet Fag og Arbejde (FOA) Dokumenttype Rapport Dato Maj, 201 -[Valgfri DET 1 - If no optional KOMMUNALE text is needed then remember to delete PERSPEKTIV the fields.] [Tekst - If no optional

Læs mere

Medlemsundersøgelse om understøttende undervisning

Medlemsundersøgelse om understøttende undervisning ANALYSENOTAT Medlemsundersøgelse om understøttende undervisning Januar 2015 Danmarks Lærerforening har i januar 2015 gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt medlemmer i folkeskolen om understøttende

Læs mere

KL Kompas 2008 Brugertilfredshedsundersøgelse blandt brugere af hjemmepleje, madservice og ældrebolig i Gladsaxe Kommune

KL Kompas 2008 Brugertilfredshedsundersøgelse blandt brugere af hjemmepleje, madservice og ældrebolig i Gladsaxe Kommune Gladsaxe Kommune Center for Personale og Udvikling Udviklingssekretariatet CSFAMR/DOBJJE Januar 2009 KL Kompas 2008 Brugertilfredshedsundersøgelse blandt brugere af hjemmepleje, madservice og ældrebolig

Læs mere

Beskrivelse af opgaver

Beskrivelse af opgaver Bevillingsramme 30.50 Dagtilbud til 0-5 årige Ansvarligt udvalg Børne- og Skoleudvalget Beskrivelse af opgaver Bevillingsrammen omfatter udgifter og indtægter vedrørende dagtilbud til børn i form af en

Læs mere

Undersøgelse om værdighed i pleje, omsorg og behandling til ældre

Undersøgelse om værdighed i pleje, omsorg og behandling til ældre Undersøgelse om værdighed i pleje, omsorg og behandling til ældre Hovedkonklusioner: 68% af de kommunalt ansatte medarbejdere og 62% af de regionalt ansatte medarbejdere r, at de har gode eller meget gode

Læs mere

Hovedrapport - daginstitutioner Forældretilfredshed Brugerundersøgelse af dagtilbud i Favrskov Kommune

Hovedrapport - daginstitutioner Forældretilfredshed Brugerundersøgelse af dagtilbud i Favrskov Kommune Brugerundersøgelse af dagtilbud i Favrskov Kommune Indholdsfortegnelse Introduktion til undersøgelsen...3 Læsevejledning...4 Sammenfatning...6 Top 5...7 Bund 5...9 Samlet tilfredshed... 10 Den pædagogiske

Læs mere

VENTETIDSUNDERSØGELSE, NOVEMBER 2018

VENTETIDSUNDERSØGELSE, NOVEMBER 2018 VENTETIDSUNDERSØGELSE, NOVEMBER 2018 AFRAPPORTERING AF SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE BLANDT YDERNUMMERPSYKOLGER Indhold Indledning... 2 Indsamling og distribution... 2 Overordnede konklusioner... 3 1. Henvisningskategori

Læs mere

Middagslur i dagtilbud

Middagslur i dagtilbud 3. november 2016 Middagslur i dagtilbud FOA har i perioden 22.-30. august 2016 gennemført en undersøgelse om børns middagslur i daginstitutioner og dagpleje via sit medlemspanel. Medlemmer, som arbejder

Læs mere

ARBEJDSTID PÅ HOVEDERHVERV

ARBEJDSTID PÅ HOVEDERHVERV 14. december 2006 af Signe Hansen direkte tlf. 33557714 ARBEJDSTID PÅ HOVEDERHVERV 1995-2006 Der har været stigninger i arbejdstiden for lønmodtagere i samtlige erhverv fra 1995-2006. Det er erhvervene

Læs mere

Plads i Halsnæs Kommune... 3. Målsætning... 3. Pladsanvisningen:... 3. Nedsættelse af forældrebetaling:... 3. Betalingsspørgsmål:...

Plads i Halsnæs Kommune... 3. Målsætning... 3. Pladsanvisningen:... 3. Nedsættelse af forældrebetaling:... 3. Betalingsspørgsmål:... Visitationsregler for s Dagtilbud Natur og Udvikling Indholdsfortegnelse Plads i... 3 Målsætning... 3 Pladsanvisningen:... 3 Nedsættelse af forældrebetaling:... 3 Betalingsspørgsmål:... 4 Opskrivning af

Læs mere

Børnetalsprognose og kapacitet

Børnetalsprognose og kapacitet Børnetalsprognose og kapacitet 2019-2023 Udarbejdet af Sekretariat og Dagtilbud og Økonomi, april 2019. Acadre nr. 19/6582 Indhold 1. Indledning...3 2. Forventet behov for pladser...3 2.1 Befolkningsprognosen...3

Læs mere

Velkommen til SFO/Klub på Særslev Hårslev skolen

Velkommen til SFO/Klub på Særslev Hårslev skolen Velkommen til SFO/Klub på Særslev Hårslev skolen Afdeling Særslev: Vestergade 5 5471 Søndersø Tlf. 64 82 79 60 Afdeling Hårslev : Vejruphuse 2 5471 Søndersø Tlf. 64 82 79 61 Afdeling Særslev: Leder : Klub

Læs mere

1. Beskrivelse af opgaver indenfor dagtilbudsområdet

1. Beskrivelse af opgaver indenfor dagtilbudsområdet Bevillingsområde 30.50 Dagtilbud til 0-5 årige Udvalg Børne- og Skoleudvalget 1. Beskrivelse af opgaver indenfor dagtilbudsområdet Bevillingsområdet omfatter udgifter og indtægter vedrørende dagtilbud

Læs mere

Kortlægning af lokale it-aktiviteter i Ældre Sagen

Kortlægning af lokale it-aktiviteter i Ældre Sagen Kortlægning af lokale it-aktiviteter i Ældre Sagen 2017 1 Indhold INDLEDNING... 3 UNDERSØGELSENS HOVEDKONKLUSIONER... 3 FRIVILLIGE ANTAL OG FUNKTIONER... 3 DELTAGERE I IT-AKTIVITETER... 3 UDBUDDET AF IT-AKTIVITETER...

Læs mere

Elever i søgekøen og deres oplevede barrierer i forhold til at finde en praktikplads

Elever i søgekøen og deres oplevede barrierer i forhold til at finde en praktikplads Elever i søgekøen og deres oplevede barrierer i forhold til at finde en praktikplads Som en del af udmøntningen af Aftale om en vækstpakke 2014 blev det besluttet at igangsætte en kvalitativ gennemgang

Læs mere

Børns vilde og farlige lege

Børns vilde og farlige lege 1. oktober 2018 Børns vilde og farlige lege To tredjedele af de FOA-medlemmer, der arbejder som pædagogisk personale i dagtilbud eller SFO/fritidshjem/-klub, griber mindst en gang om ugen ind i børns leg,

Læs mere

Hver anden vil benytte øget åbningstid i dagtilbud

Hver anden vil benytte øget åbningstid i dagtilbud Børnefamiliers dagtilbud og arbejdsliv 17. maj 18 Hver anden vil benytte øget åbningstid i dagtilbud Halvdelen af alle lønmodtagere med børn mellem -13 år ville benytte sig af udvidede åbningstider i deres

Læs mere

Ballerup Idrætspark

Ballerup Idrætspark EAN-nummer Navn på afdeling/institution Adresse og postnr. 5798008800917 Ballerup Bibliotek Banegårdspladsen 1, 2750 5798008803284 Ballerup Bibliotek - materialer og it Banegårdspladsen 1, 2750 5798008801792

Læs mere

Dagtilbudsanalyse I budget

Dagtilbudsanalyse I budget Endelig version til budgetpostkassen Dagtilbudsanalyse I budget 2020-2023 Center for Dagtilbud & Skoler Sagsnr.: 253-2019-14404 6. august 2019 Der gennemføres en budgetanalyse på dagtilbudsområdet, hvor

Læs mere

Forældretilfredshed 2019

Forældretilfredshed 2019 Institutionsrapport Svarprocent: 68 % Antal besvarelser: 175 Tilfredshedsundersøgelse i dagtilbud Børne- og Familieafdelingen Silkeborg Kommune Om undersøgelsen Silkeborg Kommunes Børne- og Familieafdeling

Læs mere

SKÆVE ARBEJDSTIDER Holdningsundersøgelse blandt HK s medlemmer

SKÆVE ARBEJDSTIDER Holdningsundersøgelse blandt HK s medlemmer Forfatter KBG Dato 19022015 SKÆVE ARBEJDSTIDER Holdningsundersøgelse blandt s medlemmer SAMMENFATNING I forbindelse med folketingsvalget har i samarbejde med Epinion lavet en undersøgelse af medlemmernes

Læs mere

Normering og trivsel EN SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE BLANDT PSYKOLOGER PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET (2019) DANSK PSYKOLOG FORENING

Normering og trivsel EN SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE BLANDT PSYKOLOGER PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET (2019) DANSK PSYKOLOG FORENING Normering og trivsel EN SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE BLANDT PSYKOLOGER PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET (2019) DANSK PSYKOLOG FORENING Indhold Hovedkonklusioner... 2... 2 Baggrund og formål... 2 Undersøgelsens omfang og

Læs mere

Henvendelse til Projekt Børnepasning til: Projektleder Michael Engell Hansted mail: eller på telefon direkte

Henvendelse til Projekt Børnepasning til: Projektleder Michael Engell Hansted mail: eller på telefon direkte Projekt Børnepasning Åbningstidsundersøgelse 26 Forord Den stadige interesse for åbningstiderne i landets daginstitutioner, skal ses i lyset af udviklingen i familierne og især udviklingen på arbejdsmarkedet,

Læs mere

Evalueringsrapport. Fleksible åbningstider i dagplejen

Evalueringsrapport. Fleksible åbningstider i dagplejen Evalueringsrapport Fleksible åbningstider i dagplejen Indholdsfortegnelse Resume... 3 Indledning og baggrund... 3 Metodisk tilgang... 3 Resultater... 3 Kendskab til ordningen om fleksible åbningstider

Læs mere

Undersøgelse af arbejdstilrettelæggelse i dagtilbud

Undersøgelse af arbejdstilrettelæggelse i dagtilbud Emne Til Undersøgelse af arbejdstilrettelæggelse i ÅFO Side 1 af 10 Undersøgelse af arbejdstilrettelæggelse i Formålet med undersøgelsen har været at belyse bemandingen i to udvalgte : Mårslet Dagtilbud

Læs mere

Kommunernes skolestruktur

Kommunernes skolestruktur Kommunernes skolestruktur Ved starten af skoleåret 28/9 var der i de danske kommuner i alt godt 1.6 folkeskoler. Skolestørrelsen varierer fra nogle få til mere end 1. elever per skole. Tre ud af ti skoler

Læs mere

BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE

BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE Rapport 2016 RANDERS KOMMUNE ALLE DAGTILBUD Indledning Om rapporten: Denne rapport præsenterer resultaterne for alle dagtilbud baseret på i alt 2.581 besvarelser. Undersøgelsen

Læs mere

Vold og trusler på arbejdspladsen

Vold og trusler på arbejdspladsen 27. november 2017 Vold og trusler på arbejdspladsen Omkring en tredjedel af FOAs medlemmer har inden for det seneste år været udsat for trusler om vold eller fysisk vold på deres arbejdsplads. Undersøgelsen

Læs mere

- Reduktion af åbningstiden i Skolefritidsordninger (SFO og SFO-klubtilbud)

- Reduktion af åbningstiden i Skolefritidsordninger (SFO og SFO-klubtilbud) Notat Sagsnr.: 2013/0007982 Dato: 25. februar 2014 Titel: Skolereform - Overordnet økonomi Sagsbehandler: Søren Holst Rasmussen Økonomi- og Analysekonsulent 1. Baggrund Folkeskolereformen, der indfases

Læs mere

NOTAT: Kombinationstilbud til familier med skæve arbejdstider

NOTAT: Kombinationstilbud til familier med skæve arbejdstider Skole og Børnesekretariatet Sagsnr. 305600 Brevid. 2810528 Ref. LHJ Dir. tlf. 46 31 40 08 lenehj@roskilde.dk NOTAT: Kombinationstilbud til familier med skæve arbejdstider 27. august 2018 I dette notat

Læs mere

Sagsnr Referat af brugerundersøgelser 2015

Sagsnr Referat af brugerundersøgelser 2015 KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Kvalitet og Sammenhæng NOTAT 04-01-2016 Referat af brugerundersøgelser 2015 I 2015 er der for sjette år i træk gennemført brugerundersøgelser

Læs mere

Budgetproces 2007 og overslagsår 2008-2010. Et bæredygtigt Stevns. Benchmarking. Daginstitutioner

Budgetproces 2007 og overslagsår 2008-2010. Et bæredygtigt Stevns. Benchmarking. Daginstitutioner Budgetproces 2007 og overslagsår 2008-2010. Et bæredygtigt Benchmarking Daginstitutioner Juni 2010 1 INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD..... side 3 AFGRÆNSNING AF OPGAVEN. side 3 METODE... side 4 DATAGRUNDLAG...

Læs mere

Administrationsgrundlag for dagpleje-, daginstitutions-, SFO-, og klubområdet i Roskilde Kommune. Gældende fra 1. januar 2012

Administrationsgrundlag for dagpleje-, daginstitutions-, SFO-, og klubområdet i Roskilde Kommune. Gældende fra 1. januar 2012 Administrationsgrundlag for dagpleje-, daginstitutions-, SFO-, og klubområdet i Roskilde Kommune Gældende fra 1. januar 2012 Godkendt af SBU den 10. januar 2012 1 Nærværende administrationsgrundlag omfatter

Læs mere

BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE

BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE Varde Kommune 2013 Dagtilbud Isbjergparkens Vuggestue Antal beelser: 15 Svarprocent: 53,57% Varde 2013 Side 1 ud af 14 sider Introduktion Brugertilfredshedsundersøgelsen

Læs mere

TEMADRØFTELSE OM ANVISNINGSREGLER, BOOK EN PLADS MV. Børne- og Ungdomsudvalget 23. november 2016

TEMADRØFTELSE OM ANVISNINGSREGLER, BOOK EN PLADS MV. Børne- og Ungdomsudvalget 23. november 2016 / TEMADRØFTELSE OM ANVISNINGSREGLER, BOOK EN PLADS MV. Børne- og Ungdomsudvalget 23. november 2016 Disposition for temadrøftelsen Anvisningsreglerne i dag 1) Lovgivningsmæssige rammer 2) Anvisningsregler

Læs mere

Den kommunale dagpleje.

Den kommunale dagpleje. Sagsnr. 28.06.00-P16-1-18 Cpr. Nr. Dato 21-10-2018 Navn Sagsbehandler Johnni Steen Helt Høringsnotat om deltidspladser i kommunens dagtilbud med generel information om deltidspladser, forældrebetaling,

Læs mere

Retningslinjer for optagelse i dagtilbud i Varde Kommune

Retningslinjer for optagelse i dagtilbud i Varde Kommune Retningslinjer for optagelse i dagtilbud i Varde Kommune Retningslinjer pr. 1. januar 2013 Pladsanvisningen Bytoften 2 6800 Varde Tlf. 79 94 68 00 www.vardekommune.dk 1/11 Indhold: FORORD...3 HVAD BETYDER

Læs mere

For Center for Myndighed, Socialpsykiatri og Udsatte Voksne 2014

For Center for Myndighed, Socialpsykiatri og Udsatte Voksne 2014 Brugertilfredshedsundersøgelse For Center for Myndighed, Socialpsykiatri og Udsatte Voksne 2014 UDGIVER Socialforvaltningen Center for Socialfaglig Udvikling Værkmestergade 15 8000 Aarhus C KONTAKT Birthe

Læs mere

Det åbne bibliotek i Lynge

Det åbne bibliotek i Lynge Allerød Kommune Det åbne bibliotek i Lynge Brugerundersøgelse Tekst og layout af Tine Schrøder Lunøe 1 Om undersøgelsen Antal udfyldte spørgeskemaer: 100 Derved svarer alle tal til %. I tolkningen af rapportens

Læs mere

Analyse af vuggestue- og dagplejekapaciteten i udvalgte distrikter

Analyse af vuggestue- og dagplejekapaciteten i udvalgte distrikter 219 Analyse af vuggestue- og dagplejekapaciteten i udvalgte distrikter CENTER FOR BØRN OG LÆRING HERNING KOMMUNE Indholdsfortegnelse BAGGRUND... 2 DATA... 2 ANALYSE... 4 Herning midtby... 5 Herningsholm

Læs mere

Projektkommissorium. Bedre fordeling af børn i daginstitutioner. Pia Elgetti, Centerleder i Center for Børn og Læring

Projektkommissorium. Bedre fordeling af børn i daginstitutioner. Pia Elgetti, Centerleder i Center for Børn og Læring Bedre fordeling af børn i daginstitutioner Projektkommissorium Projektejer Pia Elgetti, Centerleder i Center for Børn og Læring Projektleder Udviklingskonsulent, CBL Revideret 9.7. 2018 Gitte Hæsum Version

Læs mere

Undersøgelse af den nordiske befolknings kendskab og holdning til Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd og et særligt forstærket nordisk samarbejde

Undersøgelse af den nordiske befolknings kendskab og holdning til Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd og et særligt forstærket nordisk samarbejde Undersøgelse af den nordiske befolknings kendskab og holdning til Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd og et særligt forstærket nordisk samarbejde Oxford Research, oktober 2010 Opsummering Undersøgelsen

Læs mere

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME Til bevillingsramme Dagtilbud til 0- til 5-årige er der i budget 2020 afsat 237,3 mio. kr.

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME Til bevillingsramme Dagtilbud til 0- til 5-årige er der i budget 2020 afsat 237,3 mio. kr. Bevillingsramme 30.50 Dagtilbud til 0- til 5-årige Ansvarligt udvalg Børne- og Skoleudvalget Sammendrag Til bevillingsramme 30.50 Dagtilbud til 0- til 5-årige er der i afsat 237,3 mio. kr. Dertil skal

Læs mere

Bilag Notat Evaluering af madordning 2010

Bilag Notat Evaluering af madordning 2010 Bilag 25.10.2010 Notat Evaluering af madordning 2010 1. Evalueringsmetode Evalueringen er kvalitativ. Der er dels afholdt en række interview med pædagoger og køkkenmedarbejdere. Dels har alle medlemmer

Læs mere

Mit barn skal i dagtilbud! Hvordan foregår det i Randers Kommune

Mit barn skal i dagtilbud! Hvordan foregår det i Randers Kommune Mit barn skal i dagtilbud! Hvordan foregår det i Randers Kommune Hvor henvender jeg mig? I pladsanvisningen, Odinsgade 12, 8900 Randers C. Tlf.: 8915 1420 Mail: pladsanvisningen@randers.dk Pladsanvisningens

Læs mere

BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE

BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE Vejen 2016 Dagtilbud Dagplejen beelser: 399 Svarprocent: 64,04% Vejen 2016 Side 1 ud af 15 sider Introduktion Vejen Kommune har i juni 2016 gennemført en brugertilfredshedsundersøgelse

Læs mere

BESKÆFTIGELSESINDSATSEN IFØLGE BORGERNE I FRIKOMMUNER FEBRUAR 2014

BESKÆFTIGELSESINDSATSEN IFØLGE BORGERNE I FRIKOMMUNER FEBRUAR 2014 BESKÆFTIGELSESINDSATSEN IFØLGE BORGERNE I FRIKOMMUNER FEBRUAR 2014 BESKÆFTIGELSESINDSATSEN IFØLGE BORGERNE I FRIKOMMUNER SLOTSHOLM A/S KØBMAGERGADE 28 1150 KØBENHAVN K WWW.SLOTSHOLM.DK UDARBEJDET FOR KL

Læs mere

Indledning. Baggrund for undersøgelsen

Indledning. Baggrund for undersøgelsen Undersøgelse af danske skolebørns viden om menneskerettigheder og børnekonventionen 2019 1 Indledning Baggrund for undersøgelsen Kantar Gallup har for UNICEF Danmark og Institut for Menneskerettigheder

Læs mere