Læs i dette nummer. Tema: Kvinder og magt

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Læs i dette nummer. Tema: Kvinder og magt"

Transkript

1 Redaktør: Birgit Lübker Opsætning: Joan Ahm I redaktionen: Birgit Lübker, Marie Juul-Andersen, Kirsten Gosvig og Joan Ahm De bedste hilsner Redaktionen Læs i dette nummer Tema: Kvinder og magt Leder - Kvinder og en sund indstilling til magt Landskonferencen Open minds Open doors Nyt fra Aktivitetsudvalget forårets spændende ting * Det handler om din fremtid - Gå-hjem møde om pension hos Topdanmark * Trine Gregorius - Hvor er du i dit liv lige nu og hvad vil du med dit liv? Asger Aamund mødet Kvotificér ikke kvinder læs højdepunkterne En erhvervskvindes arbejdsplads portræt af Lisbeth Wirgowitsch Berigtigelse til anmeldelse af Antikkens kvinder: Forløb på Folkeuniversitet Kvinders veje til topposter i erhvervslivet Artikel af Niels Schreiner Andersen, adm. direktør, og seniorpartner, SAM Headhunting Group Om magt og hvordan kvinder får magt? Artikel af Dorte Cohr Lützen, Lützen Management Hvordan får kvinder magt? - Stikord ved Jet Izabella Thurmann, Quantum Care Center ApS Så er det NETVÆRKs tid igen! Med Dior-blå blomst på forsiden Artikel af Liss Nielsen, æresmedlem Hvis vi havde gåsens visdom Ukendt forfatter

2 Leder Leder - Kvinder og en sund indstilling til magt Af Leise Passer Jensen, formand for Erhvervskvinder.dk i København Hvorfor tænker kvinder ofte på magt som noget negativt? Hænger dette sammen med de få kvinder i toppen? I Erhvervskvinder.dk har vi heldigvis en sund indstilling til magt. En veninde til mig definerede med tydelig mishag, at magt er at bestemme enerådigt over andre. I mit univers dog en noget snæver definition. Jeg hader magt, udtalte en anden (kvinde). Det samme har jeg ofte hørt fra medarbejdere i ikke-velfungerende organisationer. Jeg tror, at mange der tænker negativt om ordet magt, ikke føler at de har tilstrækkelig indflydelse på situationen. Som Erhvervskvinde tænker jeg mere på magt som at have kontrol over udfaldet af vigtige hændelser eller at sikre, at resultatet bliver som man vil have det. Positiv magt er reel indflydelse, magt/rolleafklaring, ansvar personligt såvel som ift. organisationen. Den gode magt medfører veltilfredse, effektive og ansvarsfulde medarbejdere, der handler proaktivt. Netop noget, som kvindelige ledere ofte er rigtig gode til at skabe forudsætninger for. God ledelse handler om at skabe resultater gennem andre. God ledelse sker ved udøvelse af den positive magt. Dernæst handler god ledelse om integritet, ægthed, interpersonel kompetence iflg. en ny undersøgelse blandt 110 danske topledere. Altså vægt på de personlige egenskaber. 1-0 til kvinderne Til erhvervstoppen kan vi jo blot sige.. Here we come!. De mest magtfulde kvinder og mænd omtales i medierne altid som dem, der kontrollerer de største pengetanke eller sidder i de mest indflydelsesrige bestyrelser. Og ja, i den kontekst har erhvervsmænd stadig magt over erhvervskvinder. Har du magt over dig selv? Har du service-børn, der tager magten fra dig fordi du har vænnet dem til hotel-lignende forhold derhjemme? Har dine børns forældre glemt, at man godt selv kan cykle til skole og fritidsaktiviteter? De bedste høvdinge var dem, som havde visdom til at forstå og rumme helheden i livet. Hvad er magt for dig? Sådan spurgte vi, som vores forening nu hedder. Læs i dette nummer nogle bud fra medlemmerne. God læsning!

3 Nyt fra bestyrelsen Landskonferencen Open minds Open doors Landskonferencen for erhvervskvinder afholdes i Herning den 28. oktober 2006 med deltagelse af erhvervskvinder fra hele landet. En inspirerende konference bl.a. med tilsagn fra en række spændende foredragsholdere, der alle er kendetegnet ved nytænkning, inspiration og åbenhed. De giver hver især deres spin over temaet Open minds Open doors. En af foredragsholderne er Christian Stadil, dir. for Hummel, der laver spin over Company Karma. En bevidst, anderledes brug af branding, markedsføring og storytelling. Det handler om at give for at få. Det handler om at sprede god energi og selvtillid, og så handler det om at holde op med at forsøge at slå og bekæmpe konkurrenterne, for først der kan du skabe Company Karma. Det er Erhvervskvinder Hernings mål, også at bruge konferencen til at markedsføre regionen på dens åbenhed, innovative tankegang og idérigdom og som regionen, hvor tingene sker i et hastigt tempo og med sund fornuft. Temaet Open minds Open doors er valgt, fordi vi i Erhvervskvinder Herning mener, det er vigtigt at være åbne, netop for at få øje på alle de muligheder, der findes i denne spændende og foranderlige verden. Kan du som individ sætte dig ud over erfaringer og oplevelser, du hidtil har erhvervet dig, og forholde dig åben, vil du være i stand til, at se nye døre, der kan åbnes og dermed nye muligheder. Det er naturligt for Erhvervskvinder Herning, at tage dette tema op, fordi vi her på egnen har vore helt egne, dynamiske og effektive måder, at gøre tingene på, og derfor også har rigtig mange succeshistorier. Det siges om Herning egnen, at alt kan lade sig gøre. Dette både udviklingsmæssigt og erhvervsmæssigt samt kunstnerisk og kulturelt. Vi har i Erhvervskvinders formål præciseret vigtigheden af et åbent sind i erfaringsudveksling gennem foreningens netværksarbejde. Som medlem af Erhvervskvinder tænker medlemmerne med glæde på den inspiration, viden, erfaringsudveksling, interessante temaer og udvikling, der til hver en tid bliver åbnet op for og mødt i foreningens arbejde. Med venlig hilsen Erhvervskvinder Herning Charlotte Prahl, presseansvarlig Conny Stjernholm, formand tlf.: tlf.:

4 Nyt fra udvalgene Nyt fra aktivitetsudvalget Det handler om din fremtid - Gå-hjem møde hos Topdanmark Tid: onsdag den 17. maj 2006 fra kl Sted: Mødet afholdes på Topdanmarks hovedkontor, Borupvang 4, 2750 Ballerup Kvinder og pension hvad ved vi hvad gør vi hvad bør vi gøre for at få mulighed for at nyde livet hele livet? - Hvor meget skal der til? Sundhedssikring - hurtig behandling ved sygdom eller ulykke, behandling hos specialister og frihed til at vælge behandlingssted. Præsentationen af Topdanmark Livsforsikring A/S indeholder interessante emner både for de firmaer, vi enten selv ejer eller er ansat i, og for os selv som privatpersoner. Ved pensionscheferne Michael Wermuth Madsen og Peter Johannesson. Der vil blive serveret et glas vin og snacks under mødet og der vil efterfølgende være mulighed for en snak over en bid brød. Afslutningsvis: Pressegruppens arbejde: hvordan er medlemmerne med i vores pressearbejde Medlemsmøder - hvordan vi ønsker os, at de skal være - form, indhold og hyppighed mv. Trine Gregorius - Hvor er du i dit liv lige nu og hvad vil du med dit liv? Dato: 8. juni 2006 kl til Sted: Ordrupgaard, Lavendelshuset, Vilvordevej 110, 2920 Charlottenlund Der gik mange år før den nu 46-årige journalist Trine Gregorius selv begyndte at vælge, hvad hun ville her i livet. Hendes budskab er: Lad ikke andre bestemme over jeres liv. Gør hvad I selv har lyst til. Lev drømmen ud. Men det kan tage tid at komme så langt. Det at blive journalist var ikke et kald for mig, men jeg er glad for at have taget uddannelsen, sagde Trine Gregorius. Efter mange år ved Radioavisen som journalist på Christiansborg, blev Trine tilbudt et job ved TV2, hvor hun i nogle år lavede Rigets tilstand. Pludselig begyndte jeg at tænkte på, at det slet ikke var mig selv, der havde valgt jobbet. Det var noget, jeg var blevet tilbudt, og pludselig blev det alt for rutinepræget. Jeg ville hellere noget andet. Jeg ville skrive revytekster, jeg ville skrive bøger og jeg ville holde foredrag. Det er det jeg primært lever af i dag, sagde Trine, og tilføjede, at hun er skide stolt af, at hun tog mod til det, også selv om alle andre kom med advarende bemærkninger. Trine har også været vært på DR-udsendelsen Det svageste led i 39 udsendelser. Endvidere har hun som forfatter bl.a. udgivet romanen Den som tier. Sæt allerede nu kryds i kalenderen og glæd dig et velment spark.

5 Asger Aamund Højdepunkter fra et fornemt EK møde med gæster 4. april 2006 Ref. Birgit Lübker Vi er som vildænder, der flyver i formation Vi er et folk af vikinger og iværksættere, der er kuet til at være funktionærer Innovation er et kardialpunkt! Ingen var i tvivl efter Asger Aamunds vitale oplæg til en stor engageret forsamling af EK kvinder og gæster den 4. april i Charlottehaven på Østerbro. Globalisering var kodeordet til en byge af skarpe og tankevækkende spark til dansk selvforståelse fra en af de mest anerkendte pinger i dansk erhvervsliv Hele tre ting på én gang! Vi er med i den globale skønhedskonkurrence Globaliseringen gør hele verden, og i særdeleshed Europa, til vores samarbejdsparter og konkurrenter. Samtidig skærpes kravene nationalt med større omsorgsomkostninger pga. flere ældre, mere kritiske forbrugere og en elite blandt højtuddannede, ikke mindst unge, som bliver stadigt mere internationalt mobile. Derfor skal vi gennem en række helt nødvendige reformer: - Vi skal have flere værdivirksomheder, i løbet af de næste ti år - Vi skal satse massivt på undervisning, uddannelse og forskning - Vi skal have en skattereform, der bringer os ned på niveau med resten af den verden, som vi konkurrerer mest med. Kvinder skal ansættes på kvalifikationer! Kvotificér ikke kvinder Det vil ikke tjene kvinderne i erhverv at lade sig beskytte af særlige kvoteordninger. Den gensidige respekt skal skabes/opretholdes, og det gør man ikke ved hjælp af kvoter. Være modige og resultatorienterede og råb op, jeg har set i min nærmeste omverden, at det virker, smiler Asger Aamund med glimt i øjet. Formandens replik på afslutnings-spørgsmålet om flere kvinder til The Powerful Boys Network Nu har du mødt os, Asger, så kender du endnu flere kompetente mennesker næste gang, der bliver en plads at besætte

6 Nyt om navne Vi er glade for at kunne byde følgende nye medlemmer velkomne: Christina Nielsen, Twins, Art Director, Kreativ chef Rikke Bach, Novo Nordisk, Kvalitets- og Miljøkoordinator Gitte Samsø Jensen, EDButiq, Selvstændig Vibeke Grube Larsen, VGLcph ApS, Arkitekt Vi ønsker tillykke til Katja-Lill Larsen, som blev gift den 29. april Joan Ahm tiltræder den 1. juni 2006 en stilling som HR-partner på Haldor Topsøes fabrik i Frederikssund. Joan kommer fra en stilling som partner hos SAM Headhunting. Portræt af en erhvervskvinde Af Dorte Cohr Lützen, konsulent i Lützen Management PR og kommunikation gør en forskel Lisbeth Wirgowitsch er ejerleder af KommunikationsGruppen as, der er et PR- og kommunikationsbureau i Nyhavn. Men hvad er det egentlig for typer opgaver, der fylder hendes arbejdsdag? Det er vigtigt for mig at slå fast, at vi ikke er et reklamebureau. Vi arbejder med PR og kommunikation dvs. vi hjælper bl.a. vores kunder med at få de rigtige budskaber i medierne. Og det er en meget

7 mere troværdig form for omtale end ren reklame. Desuden er det meget, meget billigere at skabe opmærksomhed på den måde for virksomhederne, siger Lisbeth Wirgowitsch. Fra presseklip til PR-strategier Lisbeth har i over 15 år arbejdet som erhvervsjournalist på diverse dagblade og fagblade. I 1999 etablerede hun KommunikationGruppen as, der siden er vokset stødt både i forhold til omsætning og medarbejdere. Gruppen tæller således i dag et team på 12 medarbejdere fortrinsvis journalister og kommunikationsrådgivere. En typisk dag starter med at undersøge mediebilledet. Er der noget, vores kunder skal reagere på? Det kan også være, at en kunde ringer og skal have krisevejledning i forhold til en ubehagelig sag. Herefter arbejder jeg måske på et strategioplæg til en potentiel kunde, hvor der eksempelvis skal defineres målgrupper, målsætninger, budskaber og mediestrategi. Desuden samarbejder vores team om den yderst vigtige udførende del. Det jo er den, der for alvor rykker noget for kunderne. Det kan være alt fra artikler, bladproduktion, brochurer, salgsbreve, hjemmesider, pressemeddelelser eller andet profilmateriale. PR er en investering ikke en udgift Lisbeth fortsætter: Ingen arbejdsopgaver er for store og ingen for små for KommunikationsGruppen. Vi bestræber os dog altid på at opbygge længerevarende kunderelationer, da det uden tvivl giver de bedste resultater. Det er samtidig vigtigt at huske på, at PR- og kommunikation er en investering ikke en udgift. Arbejdet kan jo ses på bundlinjen i slutningen af året. KommunikationsGruppen as blev etableret i 1999 i Nyhavn af Lisbeth Wirgowitsch. Hun er uddannet journalist og har bl.a. arbejdet på Berlingske Tidende, Markedsføring og Alt For Damerne. KommunikationsGruppen samarbejder med nogle af erhvervslivets mest toneangivende virksomheder og organisationer. Gruppen tæller 12 journalister og kommunikationsrådgivere herunder en række projektansatte specialister, en AD er og teknisk tegnestue. Læs mere på

8 Tema Kvinder og magt 1. Kvinders veje til topposter i erhvervslivet Af Niels Schreiner Andersen - Adm. direktør, seniorpartner, SAM Headhunting Group Kvinder, der vil karriere, gør karriere. Det har ikke længere mening at undskylde den skæve kønsfordeling i erhvervslivets top med manglende accept af kvinder på topposterne. Jeg synes, det er ærgerligt for udviklingen, når Liselotte Munk i martsnummeret af EK Nyt gør sig en række betragtninger om headhunteres negative indflydelse på valg af kvinder gennem headhunternes konstaterede manglende vilje til at bringe kvinder i spil som kandidater til topstillinger. Det er en klar fejlfortolkning af headhunternes opgave, men Liselotte Munk har muligvis en viden om konkrete eksempler, som jeg ikke kan kende til. I min opfattelse er problemstillingen omvendt. En headhunter bliver opfattet lidt mere i tidens ånd, når kandidatfeltet har stærk kvinderepræsentation. Den samfundsmæssige strømning i retning af fuld ligestilling har en klar indflydelse på virksomhedernes stillingsprofiler. Som andre leverandører arbejder headhunteren for at skabe tilfredse kunder. Nu, hvor det er in at præsentere kvindelige kandidater, mon så ikke de fleste headhuntere aflæser dette ønske hos kunderne. Når samfundet tager politiske beslutninger, som Norge har gjort, og lovgiver om kønskvotering i de børsnoterede virksomheders bestyrelser, så har det norske samfund vedtaget, at de ønsker en helt bestemt balance i ledelsen af de store norske virksomheder. Mange følger med interesse, hvad en sådan beslutning om at forcere en udvikling kommer til at betyde for norsk erhvervsliv. Udviklingen i Danmark kommer til at gå langsommere end i Norge, men det er ikke headhunternes ansvar. En headhunter finder folk til job og ikke job til folk. Klare krav om større tilgang af kvinder til topposterne betyder, at SAM Headhunting ligesom vore kolleger præsenterer stadig flere kvinder som kandidater. I Norge skal vi levere så tæt på 50/50 som muligt, og allerede i forsommeren 2005 tilpassede vi vore søgemetoder til dette markedsmæssige krav. Nok så interessant er udviklingen i Slovakiet. Her opleves udbuddet af jobsøgende som næsten 50/50 med en lille overvægt i mændenes favør. De unge kvinder i Slovakiet har valgt at tage del i samfundets erhvervsmæssige udvikling på lige for med mændene. Set fra sidelinien vil jeg som headhunter tillade mig at give følgende råd til kvinder, der ønsker at deltage i karriereræset: Meld jer på vis interesse for karrieremulighederne, såvel på jeres nuværende arbejdsplads som i udvikling af netværk, der skal underbygge jeres videre karriereudvikling. Brug jeres CV aktivt. Find en balance mellem privatliv og karrieredrømme. Accepter, at der findes job, der i jobbets natur kræver et nærvær, der vanskeligt forenes med det aktive familielivs glæder. Accepter, at hverken erhvervsvirksomhederne eller headhunterne har særlig store chancer for at opdage talenterne blandt de mange kvinder, der fortsat beskytter deres CV mod udbredelse. 8

9 Når kun 20 % af dem, der i Danmark melder sig på karriereræset, er kvinder, så kan erhvervslivet ikke trylle og sikre en 50/50 repræsentation mellem kønnene. Gennem de seneste 5 år har vi i SAM ikke konstateret nogen nævneværdig vækst i kvinders interesse for at gøre karriere. Hvis EK ønsker mange flere kvinder i lederstillinger, så er vejen at påvirke og udvikle kvinder til at ønske den udvikling eller måske som alternativ at arbejde for den norske model og tvinge en udvikling igennem. 2. Det handler om mere end den lille forskel Af Marie Juul-Andersen, DHL Trifolium Er det en myte at der er stor forskel på mænd og kvinders magtudfoldelse? Er det ukvindeligt at signalere magt og er vi som kvinder selv med til at holde fast i forestillingerne og fordommene? Dette er blot et par af de spørgsmål som jeg diskuterede med Kvinfos Annette Nielsen, der sammen med Gunhild Riske har redigeret bogen Grib Magten - om kvinder og ledelse", der udkom på Politikens Forlag, september På spørgsmålet om hvorvidt det opfattes som ukvindeligt at signalere magt, tager Annette Nielsen fat i et citat fra Berlingske Tidende om Anna Lindh, den tidligere svenske udenrigsminister, der blev myrdet i september 2003 Hendes kvindelighed var intakt, trods magten. Og der er vel kernen i al sin enkelhed, at der er et modsætningsforhold mellem det at være kvindelig og det at være magtfuld. Det kan derfor være en balancegang for kvinder at have magt uden at miste kvindeligheden - en balancegang som mænd ikke oplever, da magt er med til at styrke maskuliniteten. Både mænd og kvinder vurderer magtfulde kvinder anderledes end vi vurderer magtfulde mænd. Kvinder vurderes meget på deres fremtoning og påklædning. Justitsminister Lene Espersen blev gennem en længere periode konsekvent omtalt som den talende kavalergang af en af Ekstrabladets journalister. Mænd er ikke i samme grad udsat for en vurdering på deres fremtoning. En af årsagerne til, at det er svært for kvinder at navigere i det rum er, at der ikke er så mange rollemodeller, da gruppen af magtfulde kvinder i Danmark er relativt lille. Annette Nielsen understreger at vi skal være varsomme med at sætte os selv og hinanden i bås, at vi på den måde er med til at fastholde en uhensigtsmæssig opfattelse og mønster. Billedet er nuanceret. Et eksempel på en forestilling der gøres til skamme er, at langt de fleste er af den opfattelse at kvinder taler mere end mænd og har tendens til at afbryde mere end mænd. En undersøgelse lavet af Hans Jørgen Ladegaard, forsker i Køn og Kommunikation ved Syddansk Universitet, viser at det i familien typisk er manden der taler mest. Manden optager 65% af taletiden i familien. En forskel er dog måden og målet med kommunikationen, hvor mændene tenderer til at være mere konkrete og resultatorienterede i deres kommunikation, er der en tendens til at kvinder opfatter samtale mere som et mål i sig selv som noget mere socialt. Når man taler om kvinder og magt, glemmer man ofte at tale om parallellen mænd og magt. Annette Nielsen henleder opmærksomheden på, at man skal se på det komplette billede for at få en bedre forståelse. Man skal ikke kun se på kvinderne i forhold til magt, man bør også se på mænd i forhold til magt. Det er jo langtfra alle mænd der er ledere, eller ledertyper. Hvad er det for mænd der bliver ledere og ikke mindst hvad karakteriserer mænd der ikke bliver ledere? Måske er forskellene og lighederne i virkeligheden ikke så kønsbestemte som man skulle tro. Måske kan der drages mange paralleller mellem ikke magtfulde mænd og ikke magtfulde kvinder. Et faktum er 9

10 dog, at der er færre magtfulde kvinder end mænd i det offentlige rum. En forklaring på det er, at kvinder indtil for ikke så mange år siden befundet sig et andet sted end netop der hvor magten befinder sig, nemlig i hjemmet. Derfor kender kvinder ikke spillets regler så godt som mænd. Så billedet er altså mere nuanceret end som så - det handler om mere end den lille forskel. 2. Om magt og hvordan kvinder får magt? Af Dorte Cohr Lützen, Lützen Management Magt er indflydelse på vigtige overordnede spørgsmål i samfundet og i erhvervslivet. Der er selvfølgelig den indirekte magt som jeg som konsulent udøver ved rådgivning af ledere og ved at deltage i ansættelse af ledere, fordi mit værdiunivers får indflydelse på organisationers beslutninger. For få kvinder er i nærheden af den formelle magt, dog har vi en pæn repræsentation af kvinder i Folketinget og blandt ministrene. Erhvervslivet har kun 4% kvindelige topledere. Jeg tror på, at det er de mandlige topledere, der er omdrejningspunktet, det er dem der sidder på magten, der ændrer på magtens strukturer, og hver gang en topleder går foran og ønsker at ændre magtbalancen, så sker der noget. Kvinder skal alliere sig med de mandlige topledere, og politikerne kunne gøre meget mere ved at sætte udvalg og projekter i gang sammen med de mandlige topledere, som man ser det i England og Sverige og Norge. 3. Hvordan får kvinder magt? Af Jet Izabella Thurmann, Quantum Care Center ApS - Kvinder får større magt ved at udvikle selvværd - Ved at uddelegere arbejdet, både på jobbet, men også hjemme ved at give manden større ansvar - Og/eller ansætte en rengøringshjælp eller en Au Pair-pige hvis der er børn. - Dele barselsorloven med manden, derved får han også bedre kontakt til sine børn. - Have egne meninger og mod til at udtale dem. - Udvikle og indføre den emotionelle intelligens på arbejdet og hjemme Har du lyst til at bidrage til debatten om kvinders veje til topposter i erhvervslivet, er du meget velkommen til at sende dit bidrag til Joan Ahm, medlem af pressegruppen: 4. Associationer til ordene: Kvinder og magt Af Liss Nielsen, æresmedlem Definitionen på ordet MAGT er: Det at kunne styre el. bestemme over noget el. nogle; det betyder AUTORITET, HERREDØMME, MYNDIGHED, EVNE. Og ordet kommer af AT KUNNE MAGTE, HAVE STYRKE TIL AT KLARE NOGET ELLER NOGEN. 10

11 Jeg ser straks nogle kvinder for mig, som har betydet meget både i Danmark og på verdensplan altså har/har haft magt: Pia Kjærsgaard, Ritt Bjerregaard (jeg behøver ikke forklare hvorfor), Kleopatra (herskerinde over Ægypten år 51 f.v.t.), Jeanne d Arc (genoprettede den franske nationalfølelse ( )), Elizabeth 1., Katarina den Store, Dronning Victoria, alle herskere over riger mellem 1533 og Men også: Emmeline Pankhurst, suffragetten, der kæmpede for stemmeretten i England ( ), Rosa Luxemburg, international socialist og feminist ( ), Virginia Woolf, ( , førende modernistisk engelsk forfatter ( Eget værelse ), Eleanor Roosevelt, førstedame i USA, arbejde for menneskerettigheder og sociale reformer ( ), Simone de Beauvoir filosof, eksistensialist, forfatter og forgrundsfigur i den moderne kvindebevægelse ( ), Moder Teresa, rendestenenes helgen, Nobel-prismodtager ( ), Jiang Qing, en af det 20. århundredes mest berygtede politiske skikkelser som formand Maos kone. ( ). Eva Perón, argentinsk præsidentfrue, hadet og elsket ( ), Margaret Thatcher Storbritanniens første kvindelige premierminister (1925-). Marilyn Monroe, ( ), verdens yndlingsfilmstjerne, Billie Jean King, en af verdens største idrætsudøvere og pioner for kvindetennis (1943-) Benazir Bhutto, pakistansk premierminister, genvalgt, fængslet, i eksil (1953-), Oprah Winfrey, amerikansk mønster på at overvinde fattigdom og mishandling i barndommen (1954-), Madonna verdens rigeste kvindelige popkunstner har påvirket kvinders syn på egen seksualitet og livsmuligheder (1958.) Og mange flere kvinder, der har brugt deres magt og indflydelse for alle os andre unavngivne. Find flere fx i bogen Kvinder, der ændrede verden, Jyllands Postens Forlag; netop udkommet. Så er det NETVÆRKs tid igen! Af Liss Nielsen æresmedlem og med fra begyndelsen Medlemmerne har netop indsendt deres eventuelle rettelser til netvækshåndbogen, og det får mig til at tænke på, at vores netværk i EK snart er 25 år gammelt! Vi hed ganske vist ERHVERVSKVINDERS KLUB dengang, da vi blev genfødt i august En gæv kvinde Agnete Poulsen var i USA og fik nys om, at der tidligere havde eksisteret en kvindeforening for erhvervskvinder i Danmark. Det viste sig, at denne forening var nedlagt, men Agnete fik tilladelse til at stifte den nye ERHVERVSKVINDERS KLUB - oven i købet med de gamle vedtægter. Vi arvede dermed medlemskabet af The International Federation of Business and Professional Women. Der blev skrevet artikler i lokalblade om den nye forening, indmeldelser blev modtaget, og møder blev afholdt frem til generalforsamlingen den 16. maj 1983, hvor der var 70 medlemmer i foreningen. I marts 1983 udsendtes spørgeskemaer. I følgeskrivelsen stod: til brug for vort fremtidige EK. NETWORK. Det er selvfølgelig frivilligt at udfylde skemaet, men ideen bag networkoversigten er gensidigt at udveksle oplysninger om hinanden. Vi betalte 100 kroner i kontingent pr. år. 11

12 I 1985 blev netværk-udvalget nedsat; nu skulle medlemslisten professionaliseres: Først udsendte vi spørgeskemaer til 20 udvalgte medlemmer for at finde ud af, hvilke informationer spørgeskemaet skulle indeholde; alle 20 returnerede. Ud fra svarene udarbejdede vi de endelige spørgeskemaer og udsendte dem til alle medlemmer, men kun ca. 60 returnerede skemaerne, og 22 medlemmer returnerede uden foto. Et løsbladsystem med alle oplysningerne om medlemmerne blev født og udsendt med den bemærkning, at netværksbogen kun skulle bruges internt i foreningen. Vi brugte vores nye netværksbog, når vi skulle indkøbe materialer til vores firmaer, når vi ville sælge os selv ved jobskift, og når vi i øvrigt ville i forbindelse med andre medlemmer i foreningen. Fotoet betød meget. Vi var den første forening, der brugte fotos af medlemmerne. Alle foreninger både de gamle mande- og kvindeforeninger, men også de nyere kvindeforeninger udkom uden fotos. Fotoet var også en bestemmende årsag til, at vi hurtigt kom til at kende hinanden. Der blev ligeledes plads til en rubrik, hvor vi kunne uddybe oplysninger om os selv. Vores netværksbog blev et vigtigt bindeled mellem alle medlemmerne. Ringbindet viste sig at være uhensigtsmæssigt, fordi vi ofte havde brug for at medbringe det i tasken, og da det også kunne bruges som reklame for foreningen på et mødebord, blev den smukt udarbejdet i et handigt format i sort med hvide bogstaver og Dior-blå blomst på forsiden. Forsiden er ændret flere gange siden, i udgaven kom foreningens vedtægter med, og vi var da blevet 7 lokalforeninger. Vores navn blev ændret; i 1986 blev foreningen optaget i Foreningsregistret under navnet Den Dansk Forening af Erhvervskvinder med registreringsnummeret 4222, og nu hedder vi ERHVERVSKVINDER.DK og er 9 lokalforeninger. I dag betyder ordet netværk mere end blot en medlemsfortegnelse: nu netværker vi, når vi småhygger med hinanden, når vi deltager i netværksgrupper, når vi udfordrer hinanden og beslutningstagerne, og ikke mindst udvikler vi os selv ved at være medlem af EK. Jeg synes selvfølgelig, at vi skal bevare, udvikle men passe på vores lille fikse håndbog, som vi nemt og bekvemt kan have på os, selvom den er en ældre dame på snart 25 år. Berigtigelse til anmeldelse i sidste nummer af EK Nyt Jeg har netop læst det spændende nye nummer af EK Nyt marts 2006, og jeg ser også, at I har anmeldt det kursus på Folkeuniversitetet, som jeg anbefalede. Desværre skriver I, at "kvinder var ligestillede med mændene i antikken". Det har jeg ikke skrevet - og det var de så sandelig heller ikke. Derimod var de usynlige, og de blev betragtet på lige "fod" med slaver og dyr. Og det var jo bl.a. derfor, jeg var nysgerrig. Venlig hilsen Liss Nielsen. Kære Liss Nielsen - Redaktionen indser fadæsen og skynder sig at beklage misforståelsen. 12

13 Forfatter ubekendt Hvis vi havde gåsens visdom Næste efterår, når du ser gæssene flyve sydpå for vinteren i V-formation, skulle du overveje, hvad videnskaben har fundet ud af om, hvorfor gæs flyver, som de gør: Hvert af gåsens vingeslag skaber opdrift for den gås, der følger lige bagved. Ved at flyve i V-formation har kloge folk indenfor aerodynamik bevist, at hele flokken kan flyve mindst 71 % længere, End hvis hver gås fløj alene. Mennesker, der har et fælles mål og en almen fællesfølelse, kan nå hurtigere og lettere frem, fordi de rejser på hinandens drift. Skulle en gås falde ud af formationen, så føler den med ét det sug og den modstand, der er ved at flyve alene og hurtigt retter den sig ind i formationen for at få glæde af den opdrift, gåsen foran giver den. Hvis vi havde gåsens visdom, ville vi følges med dem, der skal samme vej som vi. Bliver den forreste gås træt, vender den om om indtager en plads i vingeformationen Og en anden gås tager føringen. Mennesker og gæs, der skal samme lange vej, Gør klogt i at skiftes til at tage de tunge opgaver. De gæs, der danner bagtrop skriger For at anspore de forreste til at holde tempoet. Hvad gør vi for at anspore dem, der leder os på vej? Endelig og meget vigtigt: Bliver en gås syg eller såret af skud og må forlade formationen, Følger to andre gæs den til jorden for at hjælpe og beskytte den. De bliver hos den faldne gås, indtil den igen kan flyve, Eller indtil den dør. Og først da letter de igen alene eller med en anden formation for at indhente flokken. Hvis vi havde gåsens visdom, ville vi støtte hinanden på lignende måde. 13

Er de sociale medier også et ledelsesværktøj?

Er de sociale medier også et ledelsesværktøj? Er de sociale medier også et ledelsesværktøj? Bodil Damkjær er uddannet cand. phil og adm. direktør i PLINGyou A/S. Bodil hjælper dansk erhvervsliv med deres professionelle brand på LinkedIn. Bodil holder

Læs mere

Erhvervskvinder i København. Ordinær generalforsamling 2006

Erhvervskvinder i København. Ordinær generalforsamling 2006 Erhvervskvinder i København Ordinær generalforsamling 2006 Program Kl. 16 Indcheckning Kl. 17 Velkommen Ordinær generalforsamling Pause Kl. 19 Netværksmiddag Dorte Futtrup: Kloge koner og magtfulde mænd

Læs mere

TRIN TIL ØGET OMSÆTNING.

TRIN TIL ØGET OMSÆTNING. 3 TRIN TIL ØGET OMSÆTNING. Tlf. 70 268 264 info@relationwise.dk København - London - Stockholm Introduktion Loyalitets-guruen Frederick Reichheld beskriver, at loyale kunder er en fantastisk profit-generator,

Læs mere

Nyhedsbrev februar 2012

Nyhedsbrev februar 2012 Nyhedsbrev februar 2012 Kære medlemmer, kære partnere Så viser kalenderen 2012, og endnu et halvt år er gået siden sidste nyhedsbrev fra Moment Talent. Vi håber I alle er kommet godt og sikkert ind i det

Læs mere

Vækst, mennesker og service

Vækst, mennesker og service 1 Vækst, mennesker og service Det kan Cremans rådgivning gøre for din forretnings vækst I mere end 25 år har Cremans stifter arbejdet med virksomheders idéer, og menneskene bag dem. Hos Creman har vi,

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 6.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 6.s.e.trinitatis Tekst. Matt. 19,16-26.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 6.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 6.s.e.trinitatis Tekst. Matt. 19,16-26. side 1 Prædiken til 6.s.e.trinitatis 2016. Tekst. Matt. 19,16-26. Et fint menneske mødte Jesus, men gik bedrøvet bort. Der var noget han ikke kunne slippe fri af. Men før vi skal se mere på den rige unge

Læs mere

KVINDELIGE LEDE BARSEL KVINDER I LEDELSE MYTER OG VIRKELIGHED DFORDRINGER BEJDSLIV OG FAMILIELIV KVINDER SKAL MOTIVERE. De største udfordringer

KVINDELIGE LEDE BARSEL KVINDER I LEDELSE MYTER OG VIRKELIGHED DFORDRINGER BEJDSLIV OG FAMILIELIV KVINDER SKAL MOTIVERE. De største udfordringer 2010 KVINDER I LEDELSE MYTER OG VIRKELIGHED BEJDSLIV OG FAMILIELIV KVINDELIGE LEDE DFORDRINGER KVINDER SKAL MOTIVERE BARSEL SIDE 6 Lederprofilen SIDE 11 Kvinder fravælger lederstillinger til fordel for

Læs mere

Skriv en ansøgning og et cv til et konkret stillingsopslag

Skriv en ansøgning og et cv til et konkret stillingsopslag Skriv en ansøgning og et cv til et konkret stillingsopslag Kar råd riere giv nin g Mål og krav Det at skrive et cv og en ansøgning kan for nogle være en stor udfordring dels får du mange forskellige råd

Læs mere

Skrive-/fototeam. SKRIVE & FOTO // KLF, Kirke & Medier

Skrive-/fototeam. SKRIVE & FOTO // KLF, Kirke & Medier Skrive-/fototeam Fortæl hele KLF, Kirke & Medier, hvad vi laver. Tag med til arrangementer eller følg med i debatter, og lav en artikel til hjemmesiden og nyhedsbrevet. Hvorfor har KLF et skrive/foto-team

Læs mere

Erhvervskvinder Kolding

Erhvervskvinder Kolding Erhvervskvinder Kolding Maj 2010, nr. 4 Velkommen til vores medlemsmøde i maj. Tirsdag, den 18. maj kl. 18:00 På Hotel Comwell, Kolding Emnet for aftenen er: Bruttonational-lykke. Hvad sker der når målet

Læs mere

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Forlag1.dk Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid 2007 Maria Zeck-Hubers Tekst: Maria Zeck-Hubers Produktion: BIOS www.forlag1.dk

Læs mere

guide ellers går dit parforhold i stykker Få fingrene ud af navlen sider Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

guide ellers går dit parforhold i stykker Få fingrene ud af navlen sider Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Iris guide Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 16 sider Få fingrene ud af navlen ellers går dit parforhold i stykker Red dit parforhold INDHOLD I DETTE HÆFTE: Når egoismen sniger

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

Fordele og faldgruber ved brug af sociale medier Google On Tour. Tåstrup 18/05-2015 Dorte Møller Madsen, Stormvind Social Selling

Fordele og faldgruber ved brug af sociale medier Google On Tour. Tåstrup 18/05-2015 Dorte Møller Madsen, Stormvind Social Selling Fordele og faldgruber ved brug af sociale medier Google On Tour Tåstrup 18/05-2015 Dorte Møller Madsen, Stormvind Social Selling Formålet I får indblik og mulighed til at tænke strategisk vedr. de sociale

Læs mere

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker BØRN ER ET VALG Har det været nemt for jer at finde kærester og mænd, der ikke ville have børn? spørger Diana. Hun er 35 år, single og en af de fire kvinder, jeg er ude at spise brunch med. Nej, det har

Læs mere

1 Stress af! - Få energien tilbage Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes

1 Stress af! - Få energien tilbage Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes 1 Stress af! - Få energien tilbage Dette er en light version Indholdet og indholdsfortegnelsen er STÆRKT begrænset Køb den fulde version her: http://stress.mind-set.dk 2 Stress af! - Få energien tilbage

Læs mere

FÅ SUCCES MED DIN JOBSØGNING

FÅ SUCCES MED DIN JOBSØGNING FÅ SUCCES MED DIN JOBSØGNING Karrieredagene 6. marts 2015 FLEMMING KLUGE Kluge & Partners A/S - Owner Sales-Force1 A/S Founder and Partner Glocalnet A/S CEO ATEA A/S (Merkantildata) Sales Director TELENOR

Læs mere

Nyhedsbrev. Velkommen. De gode historier MG- U D V I K L I N G

Nyhedsbrev. Velkommen. De gode historier MG- U D V I K L I N G MG- U D V I K L I N G - C e n t e r f o r s a m t a l e r, d e r v i r k e r E - m a i l : v r. m g u @ v i r k e r. d k w w w. v i r k e r. d k Nyhedsbrev N u m m e r 1 2 J u l i 2 0 1 4 Velkommen I d

Læs mere

MANUSKRIPT TIL PROFIL 3 MERIYAN PAHLAVI

MANUSKRIPT TIL PROFIL 3 MERIYAN PAHLAVI MANUSKRIPT TIL PROFIL 3 MERIYAN PAHLAVI PROFIL 3 MERIYAN PAHLAVI KVINDE 32 ÅR KRISTEN-ARMENIER TO BØRN PÅ HHV. 2 OG 4 ÅR UDDANNET REGNSKABSMEDARBEJDER INGEN ARBEJDSERFARING ANSÆTTELSESSAMTALEN (Scene 1)

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

FOREDRAG & KURSER ERIK ØSTENKJÆR. Dipl.Psych. MFCC. Viljen starter, hvor lysten holder op! SPORTS PSYCHOLOGY INSTITUTE

FOREDRAG & KURSER ERIK ØSTENKJÆR. Dipl.Psych. MFCC. Viljen starter, hvor lysten holder op! SPORTS PSYCHOLOGY INSTITUTE FOREDRAG & KURSER ERIK ØSTENKJÆR Dipl.Psych. MFCC Viljen starter, hvor lysten holder op! HVEM ER? ERIK ØSTENKJÆR Dipl.Psych. MFCC Erik Østenkjær, Dipl.Psych. MFCC, har været coach og sparringspartner for

Læs mere

Skab plads til det gode arbejdsliv!

Skab plads til det gode arbejdsliv! Skab plads til det gode arbejdsliv! Kære medlem! Vi ved det godt. Det talte ord har stor betydning. Vi ved også, at der findes gode og dårlige måder at håndtere for eksempel et problem eller travlhed på.

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Jeg er glad for at kunne sende dig den anden pixi-rapport fra

Læs mere

Elevatortalen kort og godt

Elevatortalen kort og godt Kapitel 13 Elevatortalen kort og godt Tænk, hvis du møder direktøren for den virksomhed, som du drømmer om at være ansat i. Hvis I for eksempel mødes i en elevator, og du har fra stuen til 3. sal til at

Læs mere

Den menneskelige vej til god, stabil og lønsom arbejdskraft

Den menneskelige vej til god, stabil og lønsom arbejdskraft Den menneskelige vej til god, stabil og lønsom arbejdskraft I en moderne industrivirksomhed skal der være plads til medarbejdere, der har et handicap hvis de selv er interesserede og motiverede. Der kan

Læs mere

Onsdag, den 15. marts 2006 kl. 18.00 i Pavillionen, Lystanlægget 1, Holstebro

Onsdag, den 15. marts 2006 kl. 18.00 i Pavillionen, Lystanlægget 1, Holstebro Nyhedsbrev for Foreningen af Erhvervskvinder Herning marts 2006 Kære alle! Vi skal hermed have fornøjelsen at indkalde alle medlemmer til ordinær generalforsamling Onsdag, den 15. marts 2006 kl. 18.00

Læs mere

Det er ikke altid chefens skyld

Det er ikke altid chefens skyld Det er ikke chefen, børnene eller økonomien, der stresser dig. Det er dine tanker om chefen, børnene og økonomien, der stresser dig. Det ser måske ud som om, det er verden uden for os selv, som skaber

Læs mere

Fie Hansen-Hoeck: Man kan sagtens være chef og have tid til sine børn på samme tid. Tekst Kirsten Marie Juel Jensen / Foto: Mark Knudsen / Monsun

Fie Hansen-Hoeck: Man kan sagtens være chef og have tid til sine børn på samme tid. Tekst Kirsten Marie Juel Jensen / Foto: Mark Knudsen / Monsun : Man kan sagtens være chef og have tid til sine børn på samme tid Tekst Kirsten Marie Juel Jensen / Foto: Mark Knudsen / Monsun Når man vælger at gøre karriere, behøver man ikke at vælge familien fra.

Læs mere

MØDET HOLDES PÅ HOTEL HVIDE HUS KL. 18.00 "SLIP DIN INDRE SANGER LØS"

MØDET HOLDES PÅ HOTEL HVIDE HUS KL. 18.00 SLIP DIN INDRE SANGER LØS Erhvervskvinder.dk AALBORG JANUAR M Ø D E T MØDET HOLDES PÅ HOTEL HVIDE HUS KL. 18.00 Mandag, den 9. januar 2006. "SLIP DIN INDRE SANGER LØS" Hvad enten, du tror, du ikke kan synge, eller du elsker at

Læs mere

EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie

EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie Kære oplægsholder Det, du sidder med i hånden, er en guide der vil hjælpe dig til at løfte din opgave som oplægsholder. Her finder

Læs mere

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd.

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. LEADING Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. HAR DU TALENT FOR AT UDVIKLE TALENT? DU SKAL SE DET, DER

Læs mere

MANUSKRIPT TIL PROFIL 1 FAHILLA ANDERSEN

MANUSKRIPT TIL PROFIL 1 FAHILLA ANDERSEN MANUSKRIPT TIL PROFIL 1 FAHILLA ANDERSEN PROFIL 1 FAHILLA ANDERSEN KVINDE 26 ÅR KONVERTERET TIL ISLAM BÆRER TØRKLÆDE NYUDDANNET JURIST ANSÆTTELSESSAMTALEN (Scene 1) Introduktion til scenen: Fahilla har

Læs mere

De 10 værste fejl du kan lave i din jobsøgning

De 10 værste fejl du kan lave i din jobsøgning De 10 værste fejl du kan lave i din jobsøgning Er du ledig og leder efter job? Eller trænger du bare til luftforandring på en anden arbejdsplads? Jobsøgningsprocessen kan være en lang ørkenvandring - uden

Læs mere

Børnehavens værdigrundlag og metoder

Børnehavens værdigrundlag og metoder Børnehavens værdigrundlag og metoder Det grundlæggende for os og basis i vores daglige pædagogiske arbejde, er at give børnene tryghed, omsorg og at være nærværende voksne. Vi prøver at skabe et trygt

Læs mere

Susanne Teglkamp Ledergruppen

Susanne Teglkamp Ledergruppen Susanne Teglkamp Ledergruppen det dynamiske omdrejningspunkt Susanne Teglkamp Ledergruppen det dynamiske omdrejningspunkt LEDERGRUPPEN det dynamiske omdrejningspunkt Copyright 2013 Susanne Teglkamp All

Læs mere

Guide: Sådan lytter du med hjertet

Guide: Sådan lytter du med hjertet Guide: Sådan lytter du med hjertet Når du i dine kærlighedsrelationer er I stand til at lytte med dit hjerte, opnår du som oftest at kunne bevare det intense og mest dyrebare i et forhold. Når du lytter

Læs mere

Min arbejdsplads hvordan er den? resultat af undersøgelse

Min arbejdsplads hvordan er den? resultat af undersøgelse Min arbejdsplads hvordan er den? resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har i samarbejde med jobportalen StepStone A/S taget temperaturen på vores arbejdspladser.

Læs mere

ErhvervsKvindeNyt Herning September 2012

ErhvervsKvindeNyt Herning September 2012 ErhvervsKvindeNyt Herning September 2012 Sommeren er ved at gå på hæld, og jeg håber, at man har nydt det typiske danske sommervejr, som må siges at være så uforudsigeligt. Bestyrelsen er atter i arbejdstøjet

Læs mere

Forkyndelsesmateriale om Helte

Forkyndelsesmateriale om Helte Forkyndelsesmateriale om Helte Overordnet forløb: Oplæg til Tema Sang M&L nr. 23 Voxpop Menneskesøn fra Tarzan Heltestationen Refleksion Bøn Sang M&L nr. 86 Oplæg til tema (1 min) Fortælleren kommer ind

Læs mere

DTU s personalepolitik understøtter uddannelse, forskning, myndighedsbetjening og innovation ved at:

DTU s personalepolitik understøtter uddannelse, forskning, myndighedsbetjening og innovation ved at: Personalepolitik 1. FORMÅL DTU s personalepolitik understøtter uddannelse, forskning, myndighedsbetjening og innovation ved at: - tiltrække og udvikle dygtige medarbejdere - sætte rammen for DTU som en

Læs mere

ErhvervsKvindeNyt MARTS 2010

ErhvervsKvindeNyt MARTS 2010 ErhvervsKvindeNyt MARTS 2010 Kommunikation med afsæt i netværk, efterfulgt af generalforsamling, onsdag d. 24. marts 2010 Inden årets generalforsamling, afholdes inspirerende foredrag af Vibeke Arensbak

Læs mere

Valby boldklub. Mere end fodbold. Kammeratskab, fælleskab, venner for livet & god fodbold

Valby boldklub. Mere end fodbold. Kammeratskab, fælleskab, venner for livet & god fodbold Valby boldklub Mere end fodbold Kammeratskab, fælleskab, venner for livet & god fodbold Den blå tråd i Valby Boldklub Formanden har bolden M ange mennesker tænker nok, at alle fodboldklubber er ens. Men

Læs mere

dit selvværd Guide Sådan styrker du Guide: Guide: 5 veje til et bedre selvværd Vil du læse mere? sider

dit selvværd Guide Sådan styrker du Guide: Guide: 5 veje til et bedre selvværd Vil du læse mere? sider Foto: Iris Guide Maj 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 16 sider Guide: Sådan styrker du dit selvværd Guide: 5 veje til et bedre selvværd Vil du læse mere? Styrk dit selvværd INDHOLD I DETTE

Læs mere

Kære forældre. En ny hverdag i skolen. Gribskov, december 2014. Bevægelse på Bjørnehøjskolen

Kære forældre. En ny hverdag i skolen. Gribskov, december 2014. Bevægelse på Bjørnehøjskolen Gribskov, december 2014 Kære forældre 1. august blev læringsreformen en realitet, og den nye hverdag begyndte i både skoler og dagtilbud. Nu nærmer vi os kalenderårets slutning, og vi vil derfor gerne

Læs mere

Helle Sjelle. Fordi det er dit valg om din hverdag

Helle Sjelle. Fordi det er dit valg om din hverdag Helle Sjelle Fordi det er dit valg om din hverdag Læs om... Et valg om din hverdag Politik handler om din hverdag... side 2 Dine børn skal lære at læse, skrive og regne ordenligt Vi skal have fagligheden

Læs mere

Go Network. Netværk Relationer Branding. Balticagade 12D 8000 Aarhus C (+45)

Go Network. Netværk Relationer Branding. Balticagade 12D 8000 Aarhus C (+45) etwork Netværk Relationer Branding Mere end 70% får job gennem netværk Netværk, relationer og evnen til at tiltrække en kommende arbejdsgiver er afgørende, når vi gerne vil videre i karrieren i dag. Vi

Læs mere

Hendes Majestæt Dronningens Nytårstale 2010

Hendes Majestæt Dronningens Nytårstale 2010 Hendes Majestæt Dronningens Nytårstale 2010 Nytårsaften er det skik at se tilbage på året, der gik. Selv kan jeg ikke gøre det, uden først og fremmest at sige tak, når jeg mindes al den venlighed og opmærksomhed,

Læs mere

Guide om ligestilling og ansættelse. Praktiske råd om hvad du kan gøre

Guide om ligestilling og ansættelse. Praktiske råd om hvad du kan gøre Guide om ligestilling og ansættelse Praktiske råd om hvad du kan gøre Drejebog til brug for rekruttering og ansættelsesinterview Kære ansætter! Din arbejdsplads står overfor at skulle ansætte en ny medarbejder.

Læs mere

Nr. 3 September 2013 25. årgang

Nr. 3 September 2013 25. årgang KØBENHAVNS KOMMUNEKREDS Nr. 3 September 2013 25. årgang I dette nummer bl.a.: Portræt af en frivillig samtale med Sven Aage Knudsen Formidling af følelser uden ord Videnskabelig skabt legeplads til børn

Læs mere

Brug Mannaz i dit journalistiske arbejde. Kildebrug De gode historier

Brug Mannaz i dit journalistiske arbejde. Kildebrug De gode historier Brug Mannaz i dit journalistiske arbejde Kildebrug De gode historier www.mannaz.com/presseservice Vi er en kilde til den nyeste viden inden for ledelse, projektledelse og personlig udvikling. Har du brug

Læs mere

4 trin der styrker dit Personlige & Faglige Selvværd.

4 trin der styrker dit Personlige & Faglige Selvværd. 4 trin der styrker dit Personlige & Faglige Selvværd. Hjælp til Selvhjælp til Professionel Selvudvikling Mette Alleslev 2011 Alle rettigheder er forbeholdt SamtaleAkademiet 1 Forord Om Professionelt Selvværd

Læs mere

MIZZ UNDERSTOOD. Niels Simon August Nicolaj. Side 1 af 6

MIZZ UNDERSTOOD. Niels Simon August Nicolaj. Side 1 af 6 MIZZ UNDERSTOOD DANS MOD MOBNING Niels Simon August Nicolaj WORKSHOP BESKRIVELSE Side 1 af 6 Indhold HVORFOR FÅ BESØG AF MIZZ UNDERSTOOD DRENGENE?... 3 BYGGER PÅ EGNE ERFARINGER... 3 VORES SYN PÅ MOBNING...

Læs mere

ErhvervsKvindeNyt Herning December 2012

ErhvervsKvindeNyt Herning December 2012 ErhvervsKvindeNyt Herning December 2012 Sne, sjap, kulde og bilen vil ikke starte. eller sne, smukke landskaber, hygge indendøre, glögg. Begge dele er jo vinter, men mediernes fokus og måske vores eget?

Læs mere

Kirsten M. Poulsen MENTOR+ GUIDEN. om mentorskab og en-til-en-relationer

Kirsten M. Poulsen MENTOR+ GUIDEN. om mentorskab og en-til-en-relationer Kirsten M. Poulsen MENTOR+ GUIDEN om mentorskab og en-til-en-relationer 12 MENTORSKAB AFSNIT 1 Definitioner Nutidens mentorprogrammer er, næsten naturligvis, først blevet populære i USA. Her har man i

Læs mere

SAMARBEJDE OM UDVIKLING AF FREMTIDENS PLEJE & OMSORG

SAMARBEJDE OM UDVIKLING AF FREMTIDENS PLEJE & OMSORG SAMARBEJDE OM UDVIKLING AF FREMTIDENS PLEJE & OMSORG 5. April 2011 Fremtidens Plejehjem som levende laboratorium Njalsgade 106,2 5. april 2011.COM DK2300 Kbh. S info@copenhagenlivinglab.com +45 2023 2205

Læs mere

Magasin Projekt. redesign.indd 1 11-11-2010 08:51:53

Magasin Projekt. redesign.indd 1 11-11-2010 08:51:53 Magasin Projekt redesign.indd 1 11-11-2010 08:51:53 Negativ stress eksisterer i særlig grad blandt de yngre kvinder 18 AD-spiranten redesign.indd 18 11-11-2010 08:51:55 Brænd op i reklamebranchen Hver

Læs mere

Scenen er din. Gode råd inden du går i pressen S Y D D A N S K U N I V E R S I T E T

Scenen er din. Gode råd inden du går i pressen S Y D D A N S K U N I V E R S I T E T Scenen er din Gode råd inden du går i pressen S Y D D A N S K U N I V E R S I T E T Kære forsker, Syddansk Universitet modtager dagligt mange henvendelser fra journalister, der vil vide mere om vores forskning,

Læs mere

Kære Aisha. Et rollespilsdigt om håb og svar For en spiller og en spilleder

Kære Aisha. Et rollespilsdigt om håb og svar For en spiller og en spilleder Kære Aisha Et rollespilsdigt om håb og svar For en spiller og en spilleder Introduktion I den senere tid hører vi af og til I medierne om et ungt, kompetent og elskeligt menneske, som får afvist sin ansøgning

Læs mere

OMVENDELSE Den samaritanske kvinde ved brønden Johannes evang. 4.5-26

OMVENDELSE Den samaritanske kvinde ved brønden Johannes evang. 4.5-26 2. s efter hellig tre konger 2014 ha. OMVENDELSE Den samaritanske kvinde ved brønden Johannes evang. 4.5-26 Jeg har altid syntes, at det var ærgerligt, at afslutningen, på mødet mellem den samaritanske

Læs mere

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder.

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder. Ledelsesstilanalyse Dette er en analyse af den måde du leder på, med fokus på at lede mennesker. Det er vigtigt for din selvindsigt, at du er så ærlig som overhovedet mulig overfor dig selv når du svarer.

Læs mere

Nærhed. Tillid. Troværdighed. Værdigrundlag. Hvidbjerg Bank lægger vægt på troværdighed, gensidig tillid og nærhed.

Nærhed. Tillid. Troværdighed. Værdigrundlag. Hvidbjerg Bank lægger vægt på troværdighed, gensidig tillid og nærhed. Værdigrundlag Nærhed Tillid Troværdighed Hvidbjerg Bank lægger vægt på troværdighed, gensidig tillid og nærhed. Dette gælder i forhold til kunder og i forhold til medarbejdere. Derfor er værdigrundlaget

Læs mere

Guide. Sådan håndterer du parforholdets faresignaler. De 10 største faresignaler i dit parforhold Sådan gør du noget ved det

Guide. Sådan håndterer du parforholdets faresignaler. De 10 største faresignaler i dit parforhold Sådan gør du noget ved det Foto: Iris Guide September 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan håndterer du parforholdets faresignaler De 10 største faresignaler i dit parforhold Sådan gør du noget ved det Faresignaler

Læs mere

Skru op for mulighederne Graduate i Energinet.dk

Skru op for mulighederne Graduate i Energinet.dk Skru op for mulighederne Graduate i Energinet.dk Skru op for...... mulighederne Et graduateforløb i Energinet.dk varer to år, hvor du er i turnus i tre forskellige afdelinger. Du deltager i det daglige

Læs mere

Hvad bruger den excellente leder sin tid på?

Hvad bruger den excellente leder sin tid på? Hvad bruger den excellente leder sin tid på? De fleste ledere, jeg taler med, bruger en stor del af ugen på deres arbejde. Mange af dem forklarer det med, at det er en del af jobbet og, at det jo er det,

Læs mere

FASTHOLD TILHØRERNES OPMÆRKSOMHED. 1 Fasthold tilhørernes opmærksomhed

FASTHOLD TILHØRERNES OPMÆRKSOMHED. 1 Fasthold tilhørernes opmærksomhed FASTHOLD TILHØRERNES OPMÆRKSOMHED 1 Fasthold tilhørernes opmærksomhed 9 F ASTHOLD TILHØRERNES OPMÆRKSOMHED 1.1 Opmærksomhedskurven "Vi lægger hårdt ud, og så øger vi undervejs." Sådan svarede den mangedobbelte

Læs mere

Sådan bevarer du kraften i dit parforhold

Sådan bevarer du kraften i dit parforhold Sådan bevarer du kraften i dit parforhold Hvad enten du er eller har været i parforhold i kortere eller længere tid, kan du her søge gode råd om, hvordan du får et bedre eller bevarer dit parforhold. Vores

Læs mere

Undervisningsministeriet som arbejdsplads

Undervisningsministeriet som arbejdsplads Arbejdslivspolitik Undervisningsministeriet som arbejdsplads Arbejdslivspolitikken definerer de rammer, der omgiver os alle som medarbejdere i Undervisningsministeriets koncern. Rammerne rækker i nogle

Læs mere

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag Det Fælles Bedste Sådan holder du din egen samtalemiddag Kære vært, tak fordi du vil tage del i Det Fælles Bedste ved at være vært for en samtalemiddag om et af de emner, der ligger dig på sinde. En samtalemiddag

Læs mere

Spørg dig selv. Larmende længsler og sjælens forunderlige veje. Oplysning om selvindsigt. Charlotte Grøhn Matthiesen

Spørg dig selv. Larmende længsler og sjælens forunderlige veje. Oplysning om selvindsigt. Charlotte Grøhn Matthiesen Spørg dig selv Larmende længsler og sjælens forunderlige veje Oplysning om selvindsigt Charlotte Grøhn Matthiesen Spørg dig selv Copyright 2012 Charlotte Grøhn Matthiesen All rights reserved Udgivet 2012

Læs mere

Prædiken til 2.søndag efter trinitatis Tekst. Lukas 14,25-35.

Prædiken til 2.søndag efter trinitatis Tekst. Lukas 14,25-35. 05-06-2016 side 1 Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2016. Tekst. Lukas 14,25-35. Det er en dårlig reklame tekst for kristendommen vi lige har læst. Ingen ville skrive sådan i en annonce eller i en

Læs mere

DET PRAKTISKE HVAD ER DNA?

DET PRAKTISKE HVAD ER DNA? DNA ET ANDERLEDES NETVÆRK Et netværk handler IKKE kun om at sælge dine produkter eller skaffe dig dit næste job! DNA er et netværk hvor faglig sparring, engagement, personlig udvikling og ikke mindst forretningsudvikling

Læs mere

KÆRLIGHED ER OGSÅ AT VILLE HINANDEN

KÆRLIGHED ER OGSÅ AT VILLE HINANDEN KÆRLIGHED ER OGSÅ AT VILLE HINANDEN Hanna og Torben Birkmose Jakobsen har fulgt nogle af de første danske kurser i PREP for at styrke deres parforhold og samliv. - Vi ville gerne investere tid og kræfter

Læs mere

Tilsted PR RÅDGIVNING JOURNALISTIK FOTO MULTIMEDIE STATISTIK VURDERING SELEKTERING HÅNDTERING TIMING

Tilsted PR RÅDGIVNING JOURNALISTIK FOTO MULTIMEDIE STATISTIK VURDERING SELEKTERING HÅNDTERING TIMING Tilsted PR RÅDGIVNING JOURNALISTIK FOTO MULTIMEDIE STATISTIK VURDERING SELEKTERING HÅNDTERING TIMING PR Målgruppe Officielt er PR en forkortelse af det engelske Public Relations, der fokuserer på forholdet

Læs mere

Rosa Lund (Enhedslisten MF) 2014

Rosa Lund (Enhedslisten MF) 2014 Tale til 8. Marts Tak for invitationen. I morges hørte jeg i radioen at i dag er kvindernes dag. Kvindernes dag? nej i dag er kvindernes internationale kampdag! Jeg synes også at I dag, er en dag, hvor

Læs mere

Børn og Unge Trivselsundersøgelse 2015 Spørgeskema

Børn og Unge Trivselsundersøgelse 2015 Spørgeskema Ref.nr.: Børn og Unge Trivselsundersøgelse 2015 Spørgeskema TRIVSELSUNDERSØGELSE 2015 2 PSYKISK ARBEJDSMILJØ De følgende spørgsmål handler om psykisk arbejdsmiljø, tilfredshed og trivsel i arbejdet. Nogle

Læs mere

Dit (arbejds-) liv som senior

Dit (arbejds-) liv som senior Dit (arbejds-) liv som senior - Håndtering af livsændringer Dansk Magisterforening, København og Århus 1/10 og 13/11 2014 Direktør cand.psych. Morten Holler Tal fra Danmarks Statistik: Hovedparten af de

Læs mere

KAN TRO FLYTTE BJERGE?

KAN TRO FLYTTE BJERGE? KAN TRO FLYTTE BJERGE? - OM FORVENTNINGER OG FORDOMME SIDE 1/8 HURTIGSKRIV OVER TEMAETS OVERSKRIFT: KAN TRO FLYTTE BJERGE? -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Læs mere

Nyhedsbrev. Velkommen

Nyhedsbrev. Velkommen MG- U D V I K L I N G - C e n t e r f o r s a m t a l e r, d e r v i r k e r E - m a i l : v r. m g u @ v i r k e r. d k w w w. v i r k e r. d k Nyhedsbrev N u m m e r 1 7 F e b r u a r 2 0 1 6 Velkommen

Læs mere

- 6 - SAMMENFATTENDE RESULTATER OG KONKLUSIONER

- 6 - SAMMENFATTENDE RESULTATER OG KONKLUSIONER - 6 - SAMMENFATTENDE RESULTATER OG KONKLUSIONER I de senere år har der generelt i samfundet været sat fokus på kvinders forhold i arbejdslivet. I Forsvaret har dette givet sig udslag i, at Forsvarschefen

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

Ligestillingsminister Lykke Friis til Mandag Morgens konference om vold i nære relationer den

Ligestillingsminister Lykke Friis til Mandag Morgens konference om vold i nære relationer den Ligestillingsminister Lykke Friis til Mandag Morgens konference om vold i nære relationer den 11. januar 2011. 13 min. [Overskrift] Intro: Godt nytår og mange tak for rapporten. 11. januar 2011 KADAH/DORBI

Læs mere

Fra kanvas til empati

Fra kanvas til empati Fra kanvas til empati - en lille inspirationsbog om salg til Selvstændige socialrådgivere, Dansk Socialrådgiverforening Didda Larsen og Mikkel Wiese www.kommunikermer.nu TAK FOR EN LÆRERIG DAG OM SALG,

Læs mere

European Employee Index 2013. Danmark 2013-14. årgang

European Employee Index 2013. Danmark 2013-14. årgang European Employee Index 2013 Danmark 2013-14. årgang Kvindelige ledere er bedst Danske kvinder er lidt bedre ledere end mandlige ledere. Det synes medarbejderne i hvert fald. Alligevel er langt de fleste

Læs mere

udvikling af menneskelige ressourcer

udvikling af menneskelige ressourcer Artikel til Personalechefen: Af Dorte Cohr Lützen, konsulent Lützen Management og Birgitte Lønborg, erhvervspsykolog, Crescendo HRM. Vi ser ikke stress som en objektiv tilstand eller sygdom hos mennesker,

Læs mere

NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE

NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE September 2014 Successen fortsætter - flere Fars køkkenskoler På rekordtid oplevede vi at få 5 fyldte køkkenskoler, som er startet op i august og september. Det er dermed

Læs mere

Billedbog. og andre alvorligt syge børn og deres familier. I denne periode har jeg været meget inspireret af at læse FOTOS: CHILI/ÅRHUS

Billedbog. og andre alvorligt syge børn og deres familier. I denne periode har jeg været meget inspireret af at læse FOTOS: CHILI/ÅRHUS Billeder Af Lise Hansen Lises Billedbog FOTOS: CHILI/ÅRHUS Rød er energi, lilla jager syge celler ud. Lise Hansen er psykolog og har erfaring fra flere års arbejde med kræftsyge børn. I sin terapi udnytter

Læs mere

Leder. Det summer af sol og sommer. Det er den tid på året, hvor vi alle fylder depoterne op med energi fra lyset og varmen.

Leder. Det summer af sol og sommer. Det er den tid på året, hvor vi alle fylder depoterne op med energi fra lyset og varmen. Leder Det summer af sol og sommer. Det er den tid på året, hvor vi alle fylder depoterne op med energi fra lyset og varmen. Den kommende tid er hverdagene på Egely præget af, at det er feriesæson. Det

Læs mere

når alting bliver til sex på arbejdspladsen

når alting bliver til sex på arbejdspladsen når alting bliver til sex på arbejdspladsen Fagligt Fælles Forbund Udgivet af 3F Kampmannsgade 4 DK, 1790 København V Februar 2015 Ligestilling og Mangfoldighed Tegninger: Mette Ehlers Layout: zentens

Læs mere

Tale ifm arrangementet Policy Director for en dag, Kastellet, 5. marts 2012

Tale ifm arrangementet Policy Director for en dag, Kastellet, 5. marts 2012 1 Tale ifm arrangementet Policy Director for en dag, Kastellet, 5. marts 2012 Vi skaber vores egen skæbne Da jeg var dreng besøgte vi ofte mine bedsteforældre i deres hus i Stubberup på Lolland. Der havde

Læs mere

AFTENSKOLERNE I KØBENHAVN

AFTENSKOLERNE I KØBENHAVN AFTENSKOLERNE I KØBENHAVN Kurser Foredrag Debat WWW.KURSERKBH.DK Pjecen er udgivet af Aftenskolernes Samråd i København. Se mere på www.kurserkbh.dk Layout og tryk: Eks-Skolens Trykkeri ApS Tak til Københavns

Læs mere

Borgertilfredshedsundersøgelse Virksomheden. 3. kvartal 2013

Borgertilfredshedsundersøgelse Virksomheden. 3. kvartal 2013 Borgertilfredshedsundersøgelse Virksomheden 3. kvartal 2013 Magnus B. Ditlev Direkte tlf.: 20 14 30 97 MagnusBrabrand.Ditlev@silkeborg.dk Staben Job- og Borgerserviceafdelingen Søvej 1, 8600 Silkeborg

Læs mere

Kvindernes position i færøsk erhvervsliv

Kvindernes position i færøsk erhvervsliv Kvindernes position i færøsk erhvervsliv Vestnordisk Konference af kvindelige parlamentsmedlemmer Reykjavik, 7. juni 2010 Gunvør Balle, Sendikvinna Føroya Sammenfatning Fakta om ligestilling Nøgletal over

Læs mere

KVINFOs MENTOR NETVÆRK. KVINFOs MENTOR NETVÆRK. åbner døre

KVINFOs MENTOR NETVÆRK. KVINFOs MENTOR NETVÆRK. åbner døre KVINFOs MENTOR NETVÆRK KVINFOs MENTOR NETVÆRK åbner døre mentee Alle burde have en mentor! Sådan lyder rådet fra mentee Scholastique Nyiragwanesa. Scholastique har været i et mentorforløb med Britta i

Læs mere

Peter får hjælp til at styre sin ADHD

Peter får hjælp til at styre sin ADHD Peter får hjælp til at styre sin ADHD Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Rikke og Jan Have Odgaard, har konsulentfirmaet JHO Consult De arbejder som konsulenter på hele det specalpædagogiske

Læs mere

Forandringer i et menneskes liv sker igennem dets relation til andre mennesker. Derfor er det fornuftigt - eller måske bare naturligt - at drage de

Forandringer i et menneskes liv sker igennem dets relation til andre mennesker. Derfor er det fornuftigt - eller måske bare naturligt - at drage de Frirum for forældre Hvis man rykker i den ene side af en uro, kommer hele uroen i ubalance. Sådan er det også i en familie, når familiens unge får problemer med rusmidler. Skal balancen genoprettes, giver

Læs mere

Brænder du for dit fag - og kan du brænde igennem?

Brænder du for dit fag - og kan du brænde igennem? Hvis du vil vide mere På www.rektorforeningen.dk kan du finde gymnasieskolernes webadresser, så du kan læse mere om den enkelte skole. På www.gymnasiejob.dk kan du se alle ledige stillinger på gymnasierne

Læs mere

Nyhedsbrev for oktober 2009

Nyhedsbrev for oktober 2009 Nyhedsbrev for oktober 2009 Indhold i denne udgave Kunsten at netværke 1 Kunsten at lede 1 Team Boyatzis 2 At lære er at gøre 3 Led ved ledelse 4 Kompetente bestyrelser 5 Kunsten at netværke På AOM konferencen

Læs mere

10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi

10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi 10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi -følg guiden trin for trin og kom i mål 1. Find ud af, hvor du befinder dig At kende sit udgangspunkt er en vigtig forudsætning for at igangsætte en succesfuld

Læs mere