INSTITUT FOR BIOSCIENCE STRATEGI

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "INSTITUT FOR BIOSCIENCE STRATEGI"

Transkript

1 INSTITUT FOR BIOSCIENCE STRATEGI

2

3 INSTITUT FOR BIOSCIENCE STRATEGI MISSION At skabe banebrydende og samfundsnyttig viden om levende organismer og deres funktion, evolution og interaktion med miljøet og udnytte denne viden til uddannelse af biologer på højeste internationale niveau og til rådgivning af myndigheder og erhverv til gavn for samfundet. VISION Institut for Bioscience vil være det førende biologiske institut i Danmark. Instituttet vil opnå dette gennem fremragende forskning, uddannelse af højtkvalificerede biologer og ved at være den foretrukne samarbejdspartner for myndigheder og erhverv om natur- og miljømæssige rådgivningsopgaver. Vi vil være internationalt kendt for et højt fagligt niveau, og vi vil være en attraktiv arbejdsplads for medarbejdere og studerende.

4 INSTITUT FOR BIOSCIENCE STRATEGI Forord Strategien for Institut for Bioscience er tænkt og skrevet i et samarbejde mellem medarbejdere og ledelse. Arbejdet blev sat i gang i vinteren , hvor medarbejderne fik et udkast til strategi for instituttets kerneaktiviteter i høring. Dermed var en overordnet strategi diskuteret og beskrevet. Efterfølgende udformede instituttets sektioner faglige strategier for deres arbejde, og dette dokument er et slutprodukt af både de løbende diskussioner og de skriftlige bidrag. April 2016 Hans Brix og Peter Henriksen Institutledere

5 INSTITUT FOR BIOSCIENCE STRATEGI Indhold 1 Oversigt Instituttets styrker og svagheder Overordnede strategiske målsætninger Strategikort for Institut for Bioscience Faglig strategi Fagområder i Bioscience Faglige styrkeområder Appendices Appendix I Organisationsbeskrivelse Appendix II Medarbejdere og kultur Appendix III Uddannelsesstatistik Om dette dokument: Siderne 4-11 giver en kort oversigt over strategien. Mere detaljerede oplysninger kan findes i Appendix I-III, der indeholder organisationsbeskrivelse, medarbejdere og kultur samt uddannelsesstatistik.

6 4 INSTITUT FOR BIOSCIENCE STRATEGI Oversigt Organisation Geografisk placering Infrastruktur Forskning Om strategien Institut for Bioscience har 415 medarbejdere, hvoraf 332 er fastansatte, og hovedparten af resten er ph.d.-studerende og postdocs. Instituttet består af to afdelinger fordelt på fire tjenestesteder. Tjenestestederne i Roskilde, Kalø og Silkeborg udgør BIOS RKS, og BIOS AAR er afdelingen placeret på Campus i Aarhus. Hver af disse to afdelinger har en institutleder, og hvert tjenestested har tilknyttet en viceinstitutleder. Instituttet fungerer som ét institut, hvor ledelse, udvalgsarbejde og til dels også administration går på tværs af tjenestesteder, mens sektionerne hører til et tjenestested. Fem sektioner hører til i Roskilde, to på Kalø, seks i Silkeborg og fem i Aarhus. I 2021 samles instituttet på to geografiske lokaliteter, idet enhederne i Silkeborg og Kalø flytter til Campus i Aarhus, mens enheden i Roskilde flytter til Campus Emdrup. I de kommende år skal instituttet lægge planer for sammenflytningen. Instituttet råder over en stærk infrastruktur, der understøtter forsknings-, rådgivningsog undervisningsaktiviteterne. Det drejer sig om veludstyrede forskningslaboratorier og vækstfaciliteter, den marinbiologiske feltstation i Rønbjerg ved Limfjorden, algedyrkningsfaciliteter i forbindelse med Kattegatcenteret, permanente feltforskningslokaliteter i Kalø og i Hygum, forsøgsmarker og væksthuse, vandløbs- og sø-mesokosmosfaciliteter, forskningsskibet AURORA, en veludstyret dyrestald og en state-of-the-art eksperimentel facilitet til forsøg med fisk under kontrollerede betingelser. Desuden driver Bioscience forskningsstationen Zackenberg i Nordøstgrønland. Instituttets forskningsområder dækker de fleste aspekter af biologi og spænder over alle biologiske niveauer fra gener, fysiologiske processer, individer, populationer og arter til hele økosystemer. Den strategiske og anvendte forskning udgør en stor del af forskningsaktiviteterne på Bioscience. Geografisk arbejder instituttet fra troperne til polerne, men med et stort fokus på danske forhold. Det faktum, at instituttet arbejder med både grundforskning og anvendt forskning, giver helt unikke muligheder for at bidrage indenfor universitetets kerneaktiviteter: forskning, undervisning, rådgivning og talentudvikling samt et godt udgangspunkt for at opbygge erhvervssamarbejde. I den faglige strategi identificeres seks styrkeområder, der vil være instituttets forskningsmæssige flagskibe i den kommende periode. Vi har beskrevet de faglige mål samt en række initiativer, der skal understøtte de faglige mål. Samlet skal den faglige strategi styrke kerneaktiviteterne og de generelle målsætninger for hhv. forskning, rådgivning, uddannelse, talentudvikling og erhvervssamarbejde.

7 INSTITUT FOR BIOSCIENCE STRATEGI Instituttets styrker og svagheder Institut for Bioscience har en unik faglig bredde og er et af de største biologiske institutter i Europa. Instituttets forskning, undervisning og rådgivning er knyttet til stærke og aktive forskergrupper. Flere af instituttets forskergrupper er i den absolute verdenselite indenfor deres forskningsfelt og har meget stærke internationale netværk, og instituttet råder over en god forskningsinfrastruktur. Mange grupper har en stærk position indenfor forskningsbaseret rådgivning og miljøovervågning. Instituttet varetager store nationale miljødatabaser, der indeholder overvågningsdata for ferskvand, havvand og terrestrisk natur, hvilket er en enestående styrke for instituttet i forbindelse med både forskning, rådgivning, undervisning og talentudvikling. Alle forskergrupper er i stigende grad afhængige af eksterne bevillinger, idet både kontraktmidlerne fra Miljø- og Fødevareministeriet og universitetets basis- og uddannelsesindtægter er faldende. Samtidig har instituttet en forpligtigelse overfor Miljø- og Fødevareministeriet til at opretholde en bred kompetenceprofil indenfor de faglige områder, der er specificeret i kontrakten med ministeriet, samt kompetencer til at dække alle faglige områder i biologiuddannelsen. Instituttet arbejder især med natur- og miljøspørgsmål, og aktiviteterne er i dag kun i mindre grad rettet mod erhvervslivet. Dette kan, afhængig af den politiske dagsorden, gøre det vanskeligt at opnå eksterne bevillinger fra strategiske virkemidler. Den geografiske spredning af instituttets medarbejdere på fire tjenestesteder og de forskellige rammevilkår og kulturforskelle mellem instituttets afdelinger rummer en række udfordringer, der kræver specielt fokus for at sikre sammenhængskraften i instituttet. Instituttets brede biologiske kompetencer gør det muligt at udvide de eksisterende forskning- og rådgivningsområder og videreudvikle biologiuddannelsen i forhold til samfundets behov samt at udvide instituttets udbud af efteruddannelseskurser. Både forskning, rådgivning og uddannelse er imidlertid underlagt politisk bestemte rammebetingelser, der gør det vanskeligt at opbygge og vedligeholde en stærk, faglig kerne i forskningsgrupperne, samt at udvikle uddannelsesopgaverne, om end den faglige bredde og kompetencerne er til stede. De faldende forskningsmidler, reduktionen i uddannelsesindtægterne og reduktionen af kontraktmidlerne fra ministerierne er en stor udfordring for instituttet i den kommende periode.

8 6 INSTITUT FOR BIOSCIENCE STRATEGI Overordnede strategiske målsætninger Den centrale målsætning for Institut for Bioscience er at fastholde og styrke positionen som et internationalt førende institut med fremragende forskning, forskningsbaseret rådgivning og en relevant biologiuddannelse af højeste kvalitet. Instituttet skal have et arbejdsmiljø kendetegnet ved gensidig respekt, anerkendelse, medansvar og trivsel. Forskning Rådgivning Uddannelse Talentudvikling Erhvervssamarbejde Arbejdsmiljø Forskningen på Institut for Bioscience spænder over alle biologiske niveauer fra gener, fysiologiske processer, individer, populationer og arter til hele økosystemer. Instituttet vil være internationalt førende indenfor biodiversitet og conservation biology, arktisk miljø og økosystemer, akvatisk biologi og økologi, genetik og evolution, mikrobiologi og zoofysiologi. Institut for Bioscience bringer forskningsbaseret viden om natur og miljø i anvendelse via uafhængig rådgivning til myndigheder og erhverv. Instituttet vil fastholde positionen som de danske myndigheders foretrukne rådgiver indenfor natur og miljøspørgsmål og øge deltagelsen i internationale rådgivningsaktiviteter på baggrund af en stærk strategisk forskning. Instituttet viderebringer også biologisk viden gennem uddannelse og populærvidenskabelig formidling. Instituttet vil udbyde en stærk bachelor- og kandidatuddannelse i biologi med mulighed for specialisering inden for de fleste biologiske discipliner. Uddannelsen vil være kendetegnet ved dens faglighed, teoretiske, eksperimentelle, analytiske og feltbaserede indhold, samt relevans i forhold til det omgivende samfund. Dimittender fra Institut for Bioscience skal opnå kvalifikationer, der kan anvendes bredt på arbejdsmarkedet. Traditionelt har de fleste opnået beskæftigelse i videntunge erhvervsvirksomheder, den offentlige forvaltning og gymnasieskolen. I fremtiden vil en stigende andel af dimittenderne blive beskæftiget i den private sektor. Instituttet rekrutterer højt kvalificerede danske og udenlandske ph.d.-studerende, postdocs, forskere og adjunkter og vil uddanne talenter, der kan opnå attraktive ansættelser ved danske og udenlandske universiteter, offentlige myndigheder og private virksomheder. Instituttet vil rekruttere toptalenter fra ind- og udland til faste videnskabelige stillinger. Endvidere bidrager instituttet til kapacitetsopbygning i lande med svag forskningsinfrastruktur og mangelfuld miljøforvaltning. Samarbejde er et af midlerne til at opfylde strategiens mål. Instituttet har et stærkt internationalt samarbejde med andre videninstitutioner i ind- og udland, og vi vil arbejde særligt med at styrke vores samarbejde med offentlige og private virksomheder, både hvad angår forskning, rådgivning og undervisning. Vi vil skabe grundlag for fælles forskningsansøgninger og for nye netværk, samt for at dele forskningsinfrastruktur, og vi vil starte samarbejde om uddannelser, både i form af projektforløb i erhvervsvirksomheder, erhvervs-ph.d./-postdocs og efteruddannelse af færdige kandidater. Instituttet vil have en dedikeret og fleksibel medarbejderstab, hvor frihed, kreativitet og respekt for det langsigtede perspektiv er kerneværdier. Vi vil have et arbejdsmiljø kendetegnet ved anerkendelse, tillid og respekt for alles indsats uafhængig af funktion samt fagligt og geografisk tilhørsforhold.

9 INSTITUT FOR BIOSCIENCE STRATEGI Strategikort for Institut for Bioscience Mission At skabe banebrydende og samfundsnyttig viden om levende organismer og deres funktion, evolution og interaktion med miljøet og udnytte denne viden til uddannelse af biologer på højeste internationale niveau og til rådgivning af myndigheder og erhverv til gavn for samfundet. Vision Institut for Bioscience vil være det førende biologiske institut i Danmark. Instituttet vil opnå dette gennem fremragende forskning, uddannelse af højtkvalificerede biologer og ved at være den foretrukne samarbejdspartner for myndigheder og erhverv om naturog miljømæssige rådgivningsopgaver. Vi vil være internationalt kendt for et højt fagligt niveau, og vi vil være en attraktiv arbejdsplads for medarbejdere og studerende. Interessenter Medarbejdere, studerende, myndigheder, nuværende og kommende samarbejdspartnere i forskningen og i erhvervslivet samt bevillingsgivere og den øvrige offentlighed omkring universitetet. Kerneaktiviteter Forskning Rådgivning og anden videnudveksling Talentudvikling Uddannelse Erhvervssamarbejde Strategiske fokusområder Styrke forskningens kvalitet. Fastholde og stimulere forskningssamarbejde. Øge forskningens indflydelse. Sikre og udvikle positionen som myndigheders rådgiver om miljø og natur. Sikre et solidt forskningsmæssigt fundament for rådgivningen. Rekruttere og fastholde talenter fra ind- og udland. Styrke forskeruddannelsen. Styrke faglig udvikling og trivsel. Sikre kvalitet og forskningsfaglig basis i uddannelsen. Uddanne dimittender med stærke og relevante kompetencer til et diverst arbejdsmarked. Effektivisere og forbedre biologiuddannelsen og mindske frafald. Etablere forskningssamarbejder. Involvere erhvervslivet i uddannelsen og i talentudvikling. Synliggøre instituttet overfor erhvervslivet. Strategiske forudsætninger Værdier Finansiering via finansloven (bevillinger til uddannelse, basismidler til forskning, fagministeriets bevilling til forskningsbaseret myndighedsbetjening) og via konkurrenceudsatte forskningsbevillinger og offentlige udbud. Politiske tiltag vedrørende universitetets opgaver (forskning, uddannelse og forskningsbaseret myndighedsbetjening). Kundebehov (interesser og behov hos aftagere af forskning, uddannelse og rådgivning). Rektrutteringsmuligheder. Kvalitet, mod, nysgerrighed, initiativ, kreativitet, frihed, åbenhed, respekt, arbejdsglæde.

10 8 INSTITUT FOR BIOSCIENCE STRATEGI Faglig strategi Den faglige strategi for Bioscience tager udgangspunkt i en analyse af de 10 fagområder, der udgør instituttets kerneforskning og dermed fundamentet for uddannelses- og rådgivningsaktiviteterne (afsnit 4.1). På baggrund heraf har vi udpeget seks faglige styrkeområder, hvor Bioscience har særligt stærke kompetencer og udfører excellent forskning (afsnit 4.2). 4.1 Fagområder i Bioscience Instituttet arbejder inden for ti fagområder: Marin økologi Ferskvandsøkologi Zoofysiologi Biodiversitet Terrestrisk økologi Vi studerer menneskets påvirkning af havet og de globale stofkredsløb, og hvilken rolle de globale klimaforandringer spiller. Vi udforsker havets liv på alle biologiske niveauer fra gener over enkeltceller til de største hvaler, og vi arbejder i alle klimazoner fra de arktiske områder til troperne og bidrager til de globale diskussioner af klodens tilstand og udvikling. Et fokusområde er bæredygtig forvaltning af havmiljøet og rådgivning i forbindelse med implementering af nationale og europæiske direktiver. Vores ferskvandsforskning drejer sig om at skabe indsigt i de biologiske, fysiske og kemiske processer i ferskvand, herunder vand- og stofkredsløb i oplandet, vandløb, vådområder og søer. Forskningen har til formål at fastlægge, hvordan vandløbs- og sø-økosystemer fungerer under naturlige forhold, og hvordan økosystemerne påvirkes af fx forurening eller ændringer i klimaet. Derudover arbejder vi med virkemidler (herunder restaurering) til at reducere negative effekter på systemerne. Et fokusområde er udvikling af modeller til brug for rådgivningsaktiviteter i forbindelse med det europæiske Vandrammedirektiv, national lovgivning og nationale handlingsplaner. Vi arbejder med, hvordan dyr fungerer, og hvordan de håndterer ændringer i miljøet omkring sig ved at regulere deres kropsfunktioner. Vi bruger state-of-the-art biomedicinske og de novo teknikker til at undersøge, hvordan dyrene regulerer deres stofskifte, ilttransport, musklers ydeevne og fordøjelsessystemer via en suite af fysiologiske og biokemiske processer, der er tilpasset til det omgivende miljø. Et andet fokusområde er, hvordan nogle dyr anvender deres lydproduktion og auditive systemer til ekkolokation og regulering af bevægelser, når de navigerer og jager bytte i komplet mørke. Vi udforsker de forhold i miljøet, som kan forklare mønstre og dynamikker i biodiversiteten på kloden. Det gælder både naturgivne forhold i jorden, vandet og luften, og det gælder menneskets påvirkninger af disse forhold med næringsstoffer, udnyttelse af vand og råstoffer og udledning af miljøfremmede stoffer. Vi studerer biodiversitetsmønstre på makro- og lokal skala i både rum og tid gennem udvikling af metoder til måling, tilstandsvurdering og statistisk modellering af biodiversitet i store multivariate datasæt, gennem agentbaseret modellering af populationer i dynamiske landskaber og gennem udvikling og anvendelse af avancerede remote sensing og genombaserede teknikker som fx brug af droner, lidar og edna. Vi forsker i samspillet mellem planter, dyr, svampe, mikroorganismer og det omgivende miljø. Forskningens udgangspunkt er, at naturen er presset af produktionen af foder, fødevarer og biobrændsel samt af anlæg og bebyggelse. Det går direkte ud over naturarealet, der endvidere bliver påvirket af vindspredte næringsstoffer og pesticider fra dyrkede arealer. Forskningen omfatter laboratorie- og felteksperimenter samt feltobservationer, ofte koblet med modellering, med bl.a. forbedret risikovurdering og

11 INSTITUT FOR BIOSCIENCE STRATEGI beslutningsstøtte for øje. Vi forsker desuden i naturligt forekommende og kommercielt opformerede nyttedyr til biologisk bekæmpelse og bestøvning. Forskningsområderne omfatter bl.a. metoder/dyrkningsformer til at øge populationerne af nyttedyr ved at forbedre vilkårene og reducere truslerne. Miljøeffekter af landbrug Mikrobiologi Genetik Evolution Arktis Vi forsker i og rådgiver om miljøeffekter af fx pesticider, hjælpestoffer, genetisk modificerede organismer (GMO), kvælstof og fosfor, reduceret jordbearbejdning, braklægning m.m. Via laboratorie- og felteksperimenter samt modellering undersøger vi, hvordan aktuel og ændret landbrugspraksis påvirker belastningen af natur og miljø, og vi udfører overvågning som en del af det Nationale Overvågningsprogram for Vand og Natur (NOVANA). Formålet er at følge påvirkning, tilstand og udvikling af natur og miljø samt bidrage til grundlaget for regulering og lovgivning på området. Vi arbejder på at opbygge forskning i optimering af pløjefri dyrkning, bl.a. med henblik på at optimere metoder til at anvende afgrøderester til ukrudtsbekæmpelse, som biotop for nyttedyr og til opbygning af jordens kulstofpulje. Vores forskning adresserer mikrobers rolle i naturlige og menneskeskabte miljøer og deres samspil med højere organismer. Vi studerer mikrobielle næringsstofkredsløb og samfundsstrukturer, mikrobiel fysiologi og evolution ved hjælp af biogeokemiske, molekylære og genomiske teknikker. Et fokusområde er havmiljøet. Vi arbejder blandt andet med mikrobielt liv i den dybe biosfære kilometer under havbunden, vi under søger sammensætningen af mikrobielle samfund og mikrobielle næringsstofkredsløb, og vi udforsker opdagelsen af elektrisk ledende kabelbakterier. Andre forskningsområder er mikrobiel symbiose og bakterielle biofilm. Vi udforsker blandt andet arvematerialets opbygning og funktion og de evolutionære ændringer, der opstår som følge af tilfældigheder eller naturlig selektion. Vi arbejder med at identificere tilpasning og evolution i selve arvematerialet, at undersøge hvilke gener og genprodukter, der aktiveres af bestemte forhold, og vi udforsker den rolle, disse gener spiller i fx udvikling eller evolutionær tilpasning. Studierne af forskellige organismers arvemateriale afslører slægtsskabsforhold både indenfor og imellem arter og skaber forståelse af sammenhængen mellem arvematerialet og de egenskaber, en organisme besidder. De genetiske studier bidrager endvidere til forståelse af indavl i små bestande af dyr og planter og muligheder for at tilpasse sig fremtidige miljøændringer. Vi søger at øge vores forståelse af livets udvikling og levende organismers tilpasning til det omgivende miljø og de påvirkninger, miljøet udsættes for. Vi forsker i evolutionsbiologi med særlig fokus på evolutionær tilpasning til stressfaktorer og klimaforandringer, organismers interaktioner, og populationsbiologi med fokus på genetisk struktur og lokal tilpasning. Forskningen bidrager med forståelse af, hvordan genetiske og plastiske mekanismer i samspil med populationshistoriske parametre muliggør eller forhindrer tilpasning til naturlige og menneskabte miljøforandringer og til forståelsen af evolutionære interaktioner mellem dyr, planter og mikroorganismer. Vores forskning og rådgivning omhandler effekter af langtransporteret forurening og klimaændringer på økosystemer, samfund og miljø. Store fokusområder er arktisk biodiversitet og kulstofudveksling mellem atmosfære og hhv. terrestriske og marine områder samt de bagvedliggende biologiske, kemiske og fysiske processer. Vi arbejder også med effekter af råstofudnyttelse, særligt med henblik på rådgivning af de grønlandske myndigheder, samt koordinering af nationale og internationale programmer indenfor miljøovervågning etc.

12 10 INSTITUT FOR BIOSCIENCE STRATEGI Faglige styrkeområder I de kommende år vil vi styrke følgende områder, der bliver instituttets faglige flagskibe. Styrkeområderne udspringer af de eksisterende stærke faglige miljøer, hvor vi udfører forskning i verdensklasse. Akvatisk biologi og økologi Arktisk miljø og økosystemer Biodiversitet og conservation biology De globale klimaforandringer sætter vandressourcer, vandmiljøet og vandlevende organismer under stigende pres. Instituttet har et unikt forskningsmiljø på internationalt topniveau indenfor akvatisk biologi og økologi. Kompetencerne dækker meget bredt fra organismers biologi til modellering af vandets og næringsstoffernes kredsløb fra land til hav. Fokusområder for forskningen omfatter menneskelige påvirkninger af arter, miljøet og de globale stofkredsløb, virkningerne af de globale klimaforandringer, biologiske, kemiske og fysiske processer i og omkring vandmiljøet, vurdering af vandkvalitet og økologisk tilstand og effekterne af virkemidler, der forvaltningsmæssigt kan anvendes til at reducere tabet af kulstof, næringsstoffer og miljøfremmede stoffer til vandmiljøet såvel som tabet af truede arter. Forskningen er understøttet af en stærk infrastruktur, herunder forskningsskibet Aurora og vandløbs- og sø-mesokosmosfaciliteter. Den stærke og brede forskningsprofil er grundlaget for tre nationale fagdatacentre under Miljøog Fødevareministeriets nationale overvågningsprogram NOVANA. Instituttet og det heri forankrede interdisciplinære Arctic Research Center har en internationalt ledende rolle indenfor arktisk forskning, uddannelse og rådgivning med relation til klimaændringers betydning for arktisk natur og samfund. Vi har den førende rolle indenfor rådgivning af grønlandske myndigheder om miljøspørgsmål knyttet til råstofaktiviteter og naturbeskyttelse. Vi leverer originale forskningsresultater, der understøtter såvel aktuelle som kommende rådgivningsaktiviteter indenfor belastning og effekter af miljøfremmede stoffer, oliestoffer, metaller og radioaktive stoffer i det arktiske miljø. Vi er nationalt og internationalt førende indenfor studier af vildtsundhed og -medicin, toksikologiske effekter af forurening (herunder fysiologisk baseret farmaco-kinetisk modellering), analyser af tidsserier (forurening), studier af zoonoser samt effekter på immunsystemet og relationen til human sundhed i Arktis. Instituttet har en helt central rolle indenfor forskning, overvågning og talentudvikling i klimaændringers effekter på arktiske økosystemer og samfund gennem fx frontforskning på regulering af kulstofudveksling mellem atmosfæren og arktiske terrestriske og marine områder. Vi driver den tværfaglige og internationalt højt anerkendte forskningsstation Zackenberg, og vi er et centralt medlem af Arctic Science Partnership. Instituttet markerer sig stærkt indenfor den internationale biodiversitetsforskning og har nationalt en ledende rolle i den forskningsbaserede rådgivning og videndeling om evidensbaseret og omkostningseffektiv beskyttelse og forvaltning af biodiversitet i Danmark. Forskningen fokuserer på, hvorledes økologiske rammebetingelser, historiske forudsætninger, naturlige processer og menneskeskabte ændringer af natur og miljø påvirker biodiversiteten omkring os. Vi udforsker de underliggende evolutionære, økologiske og geografiske mekanismer, og vi arbejder med at forstå menneskets betydning for biodiversitet og økosystemer. Et særligt fokus er, hvad de igangværende klimaændringer og andre globale menneskeskabte miljøændringer betyder for biodiversiteten. Vi har ekspertise indenfor biogeografi og makroøkologi, fugle og pattedyrs økologi, plante-diversitet, plante-insekt-interaktioner, bestøvningsbiologi, populationsøkologi, community genetics og vegetationsøkologi, fylogeni og taksonomi, naturforvaltning (inkl. jagt- og vildtforvaltning og rewilding), økotoksikologi, tålegrænser, etno-økologi og økologisk geografi. Vores værktøjer er eksperimenter, feltobservationer, GIS, remote sensing, telemetri, edna, risikovurdering, risikomodellering, beslutningsstøttesystemer og økoinformatik.

13 INSTITUT FOR BIOSCIENCE STRATEGI Genetik og evolution Mikrobiologi Zoofysiologi Instituttet er førende indenfor evolutionær genetik og populationsgenetik, med særlig fokus på genetisk variation og evolutionær tilpasning, geners og genomers evolutionære udvikling, og hvordan processer, der medfører tab af genetisk variation, påvirker populationers udvikling. Vi er ligeledes internationalt førende inden for evolutionsbiologi med særlig fokus på evolutionær tilpasning til stressfaktorer og klimaforandringer, organismers interaktioner og populationsbiologi med fokus på genetisk struktur og lokal tilpasning. Vi benytter og udvikler metoder indenfor eksperimentel evolution, functional genomics og de nyeste sekventeringsteknikker til at bibringe ny viden om gen-miljø interaktioner og molekylær evolution. Vores forskning bidrager med forståelse af, hvordan genetiske og plastiske mekanismer i samspil med populationshistoriske parametre muliggør eller forhindrer tilpasning til naturlige og menneskabte miljøforandringer, og til forståelsen af evolutionære interaktioner mellem dyr, planter og mikroorganismer. Den mikrobiologiske forskning adresserer mikrobers rolle i naturlige og menneskeskabte miljøer og deres samspil med højere organismer, herunder livet i ekstreme miljøer som skyer, gletchere og exoplaneter. Vi udvikler og anvender banebrydende biogeokemiske, molekylære og genomiske teknikker til at studere mikrobielle næringsstofkredsløb og samfundsstrukturer, mikrobiel økofysiologi og evolution. De seneste højdepunkter er opdagelser af elektrisk ledende kabelbakterier i marine og ferske sedimenter samt studierne af mikrobielt liv i den dybe biosfære kilometer under havbunden. Instituttet huser grundforskningscenteret Center for Geomikrobiologi samt to ERC-grants inden for disse områder. Vi er verdensførende i udviklingen af mikrosensorer til studiet af kemiske gradienter på mikroskala i naturlige og menneskeskabte systemer. Forskningen er i udgangspunktet grundvidenskabelig, men med stor relevans for udviklingen af nye biosensorer og enzymer, samt for biogas produktion, spildevandsrensning, biofiltre, biofilm og off-shore olieproduktion. Den zoofysiologiske forskning adresserer, hvordan dyr fungerer under forskellige levevilkår. Instituttet er verdensførende i studier af dyrs respirations- og stofskifte-fysiologi med særlig fokus på respirationsorganernes virkemåde, effekter af temperatur på stofskiftet, regulering af mave-tarm kanalens optag af næringsstoffer, gasbindende proteiners tilpasninger til miljøet, samt cardiovaskulær regulering. Vi er ligeledes førende indenfor dyrs hørelse og aktiv brug af lyd i biosonar i en verden med stigende støjforurening, og vi har en stor ekspertise i stressfysiologi med særlig fokus på iltmangel, kulde-, varme- og tørketolerance ofte i en kontekst af forhøjede niveauer af fremmedstoffer og akvakultur. Forskningen er overvejende grundvidenskabelig, men inkluderer også studier af dyr i akvakultur, økotoksikologiske undersøgelser, effekten af undervandsstøj på fx hvalers adfærd, effekter af global opvarmning samt udviklingen af nye dyremodeller i den klinisk-medicinske forskning.

14 12 INSTITUT FOR BIOSCIENCE STRATEGI Appendices Appendix I Organisationsbeskrivelse Appendix II Medarbejdere og kultur Appendix III Uddannelsesstatistik... 17

15 APPENDICES INSTITUT FOR BIOSCIENCE STRATEGI Appendix I Organisationsbeskrivelse Instituttet består af to afdelinger, BIOS RKS (Roskilde, Kalø og Silkeborg) og BIOS AAR (Aarhus), som hver har en institutleder. Instituttet fungerer som ét institut, hvor ledelse, udvalgsarbejde og til dels også administration går på tværs af tjenestesteder, mens sektionerne er knyttet op på et tjenestested. Fem sektioner hører til i Roskilde, to i Kalø, seks i Silkeborg og fem i Aarhus. Ledelse Sekretariatet Sektioner Den daglige ledelsesgruppe består af institutlederne, viceinstitutlederne og sekretariatslederen. Ledelsesgruppen har ansvar for at udforme, koordinere og følge op på strategi og handleplaner. Den daglige ledelsesgruppe planlægger og koordinerer aktiviteter på institutniveau med henblik på at skabe resultater ved at sætte retning og rammer. Den udvidede ledelsesgruppe består af den daglige ledelsesgruppe samt sektionslederne. Her sættes nye initiativer i gang med henblik på udvikling af instituttet. Til sekretariatet hører de administrativt ansatte medarbejdere på instituttet. Sekretariatsmedarbejderne løser primært opgaver, der knytter sig til tjenestestedet, men flere funktioner varetages på tværs af tjenestestederne, fx webarbejde, administration af studier og ph.d.-studier, understøttelse af fundraising og sekretærfunktion for udvalg. Sektionerne er defineret ud fra faglige og geografiske hensyn. Sektionerne er sammensat, så de har en kritisk masse, der muliggør etablering af et inspirerende og stimulerende fagligt miljø. Sektionerne består af en sektionsleder, et antal faste medarbejdere (VIP, AC-TAP og TAP) og et antal ph.d.-studerende, postdocs og specialestuderende. Inden for sektionerne findes en række projektgrupper, som arbejder tæt sammen med både projektgrupper i egen sektion og i andre sektioner. Følgende sektioner er etableret: Roskilde: Kalø: Silkeborg: Aarhus: Anvendt marin økologi og modellering Marin biodiversitet og eksperimentel økologi Arktisk miljø Arktisk økosystemøkologi Havpattedyrforskning Faunaøkologi Biodiversitet Vandløbs- og ådalsøkologi Marin økologi Sø-økologi Jordfaunaøkologi og økotoksikologi Plante- og insektøkologi Oplandsanalyse og miljøforvaltning Akvatisk biologi Mikrobiologi Genetik, økologi og evolution Økoinformatik og biodiversitet Zoofysiologi

16 APPENDICES INSTITUT FOR BIOSCIENCE STRATEGI Faglige netværk Faglige netværk har som hovedopgave at stimulere det faglige samarbejde på tværs af sektioner og tjenestesteder. Faglige netværk oprettes og nedlægges efter behov og er funderet på faglig interesse og frivillighed. Følgende faglige netværk er etableret: Arktisk økologi Blå korridorer mellem hav og land Biodiversitet Droner til dataindsamling og analyse af droneindsamlede data Faunaøkologi Laborantnetværk Marin forskning og rådgivning Plante-insekt interaktioner Økotoksikologi Udvalg Instituttet har en række udvalg, som alle sigter mod at koordinere aktiviteter på tværs af instituttets sektioner og tjenestesteder. Her er udvalgenes ansvarsområde kort beskrevet. Sammensætning og kommissorier for udvalgene findes på instituttets intranet, Biosphere. Arbejdsmiljøudvalg (LAMU) Udvalget planlægger, leder og koordinerer arbejdsmiljøarbejdet på tjenestestederne. Udvalget analyserer arbejdsmiljøindsatsen, rådgiver om løsning af konkrete arbejdsmiljøproblemer og følger op på, om arbejdsmiljøarbejdet er effektivt og forebyggende. På hvert tjenestested findes endvidere en lokal arbejdsmiljøorganisation (AMO). Samarbejdsudvalg (LSU) Udvalget har til formål at virke for, at ledelse og medarbejdere i samarbejde fører instituttets strategi og mål ud i livet. Udvalget skal blandt andet involvere medarbejderne i dette arbejde og skal være med til at skabe de bedst mulige arbejdsvilkår og et godt arbejdsmiljø. Institutforum Forummet har til opgave at sikre idéudvikling, kvalitet, gennemsigtighed og legitimitet i alle beslutninger om akademiske spørgsmål, samt at sikre instituttets faglige og sociale identitet og sammenhæng. Ph.d.-programudvalg Udvalget har som sin primære opgave at foretage den faglige bedømmelse af ansøgninger om optagelse på forskeruddannelsen i biologi. Udvalgsmedlemmerne varetager desuden afholdelse af ph.d.-forsvar og medvirker ved kvalifikationseksaminer, og udvalgets formand forestår den daglige ledelse af forskeruddannelsen i biologi. Uddannelsesudvalg Udvalget planlægger instituttets undervisningsudbud i dialog med instituttets faste videnskabelige stab og studienævnet. Udvalget diskuterer desuden strategi for udvikling af uddannelsesudbuddet. Forskningsudvalg Udvalget er et rådgivende udvalg, hvor instituttets forskningsstrategi, forskningsspørgsmål og forskningsstrategiske tiltag til udvikling og positionering af instituttet behandles.

17 APPENDICES INSTITUT FOR BIOSCIENCE STRATEGI Rådgivningsudvalget Udvalget er et rådgivende udvalg, der behandler rammerne for instituttets forskningsbaserede rådgivning og myndighedsbetjening og de strategiske tiltag, der skal udvikle og positionere rådgivningen på Bioscience. Erhvervsudvalget Udvalgets primære opgave er at styrke samarbejdet med offentlige og private erhvervsvirksomheder og skabe grobund for fælles forskningsansøgninger og for nye netværk. En anden opgave er at styrke samarbejde om uddannelser, både i form af erhvervspraktik og erhvervs-ph.d./-postdocs. Informationsudvalget Udvalget har som hovedopgave at opdatere og udvikle instituttets kommunikation udadtil. Dette gælder i første omgang hjemmesiden i relation til udvalgte målgrupper. Organisationsdiagram Institutleder RKS Institutleder AAR Sekretariatsleder Viceinstitutleder Roskilde Viceinstitutleder Kalø Viceinstitutleder Silkeborg Viceinstitutleder Aarhus

18 APPENDICES INSTITUT FOR BIOSCIENCE STRATEGI Appendix II Medarbejdere og kultur Medarbejdersammensætning Instituttet har en bestand af fastansat personale på ca. 330 personer fordelt på de forskellige stillingskategorier som angivet nedenfor. Dertil kommer ca. 90 ph.d.- studerende. Sammensætningen af fastansat personale på Institut for Bioscience i perioden angivet som årsværk Kønsfordeling (m/k)* Professor (92/8) Lektor/Seniorforsker/Seniorrådgiver (79/21) Adjunkt/Forsker/Postdocs (71/29) Videnskabelig assistent (65/35) Teknisk administrativt personale (TAP) (51/49) Ialt * Kønsfordelingen af fastansat personale på institut på Bioscience i 2015 baseret på årsværk. Blå signatur: mænd; Brun signatur: kvinder. Medarbejderkultur Instituttets ledelse skal sætte retning og skabe rammer samt få samarbejdet på tværs af instituttet til at fungere med optimal koordinering. Med fire geografisk adskilte tjenestesteder og en stor bredde i opgaverne er der særligt store krav til ledelse. Instituttets ledelsesstil skal være coachende og understøttende, og sektionerne, projekterne, de faglige netværk og udvalgene skal sammen med de understøttende TAP-funktioner være de bærende elementer i organisationen. Det forventes, at medarbejderne tager ansvar for planlægningen og gennemførelsen af eget arbejde inden for accepterede og aftalte rammer, samt at den enkelte medarbejder aktivt påtager sig et ansvar for løsningen af opgaver i relation til instituttet som helhed. I Bioscience lægger vi vægt på selvledelse, engagement og forståelse af instituttet som én helhed. Forventningen er, at hver enkelt medarbejder har indsigt i mål og strategier, understøtter en effektiv forskning, myndighedsbetjening, undervisning og talentudvikling, og aktivt tager ansvar for løsninger af opgaver i samspil med de øvrige medarbejdere. Kulturen skal være nysgerrig og opmuntrende, hvor det først og fremmest handler om at bidrage konstruktivt til gavn for både helheden og den enkelte. Læs mere i Organisationsbeskrivelse, Institut for Bioscience.

19 APPENDICES INSTITUT FOR BIOSCIENCE STRATEGI Appendix III Uddannelsesstatistik Instituttet udbyder en bachelor- og en kandidatuddannelse i Biologi. Nedenstående figurer viser udviklingen i studenteroptag, frafald og produktion i de foregående år samt i strategiperioden. Stundenteroptag Udviklingen i optag af studerende på bachelor- og kandidatuddannelsen i biologi i perioden , og det forventede fremtidige optag på uddannelsen i henhold til dimensioneringen. Antal studerende Bachelor Kandidat Frafald 35 Frafald af studerende på bachelor- og kandidatuddannelsen i biologi vist som frafald i procent af de enkelte årgange efter to år i perioden , og målsætningen for frafald i strategiperioden. Adel af frafald (%) Bachelor 5 Kandidat

20 APPENDICES INSTITUT FOR BIOSCIENCE STRATEGI Studietid 50 Gennemsnitlig studietid (måneder) for bachelor- og kandidatuddannelsen i biologi i perioden , og mål for studietidsreduktion i strategiperioden. Studietid (mdr.) Normeret studietid Normeret studietid Bachelor Kandidat Produktion 100 Produktionen af afsluttede studerende på bachelor- og kandidatuddannelsen i biologi i perioden Antal afsluttede studerende Bachelor Kandidat Kønsfordeling Kønsfordelingen af afsluttede studerende på bachelor- og kandidatuddannelsen i biologi i perioden Antal afsluttede studerende Bachelorer 60 Kvinder Mænd Kanditater

21

22

Sektion for Mikrobiologi & Center for Geomikrobiologi

Sektion for Mikrobiologi & Center for Geomikrobiologi Sektion for Mikrobiologi & Center for Geomikrobiologi Ca. 60 personer, 60% internationale, i bygning 1540 + 1535, 1.sal Hans Røy Rikke Meyer (inano) Niels Peter Revsbech Kai Finster Kjeld Ingvorsen Kasper

Læs mere

STATUS FOR DCE - NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI

STATUS FOR DCE - NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI 1. MAJ 2013 STATUS FOR DCE - NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI DIREKTØR DCE Nationalt Center for Miljø og Energi DCE er Aarhus Universitets centrale indgang for rådgivning og viden om natur og miljø

Læs mere

Aarhus Universitets Strategi

Aarhus Universitets Strategi Aarhus Universitets Strategi 2008-2012 Lauritz B. Holm-Nielsen 2 Mission, Vision og Værdier Aarhus Universitets mission er gennem forskning samt forskningsbaseret uddannelse, formidling og rådgivning at

Læs mere

Miljø: temperatur, fugtighed Fænotype: morfologi, adfærd. Tilpasning. Miljø & stress. Gener: Genetisk variation, selektion

Miljø: temperatur, fugtighed Fænotype: morfologi, adfærd. Tilpasning. Miljø & stress. Gener: Genetisk variation, selektion Miljø: temperatur, fugtighed Fænotype: morfologi, adfærd Tilpasning Miljø & stress Gener: Genetisk variation, selektion 2 adfærdsbiologi plante-dyr interaktioner co-evolution indavl genetik conservation

Læs mere

Specialemuligheder ved Økoinformatik & Biodiversitet (ØKOINF)

Specialemuligheder ved Økoinformatik & Biodiversitet (ØKOINF) Specialemuligheder ved Økoinformatik & Biodiversitet (ØKOINF) Vejledere og medvejledere, PhD Professor mso, sektionsleder Makroøkologi (planter, pattedyr, etc.) Global change biology, fx Δklima) Community

Læs mere

Kompetenceprofil for Kandidatuddannelsen i ingeniørvidenskab, Akvatisk Videnskab og Teknologi

Kompetenceprofil for Kandidatuddannelsen i ingeniørvidenskab, Akvatisk Videnskab og Teknologi Kompetenceprofil for Kandidatuddannelsen i ingeniørvidenskab, Akvatisk Videnskab og Teknologi Profil kandidatuddannelsen i ingeniørvidenskab (cand.polyt.) En civilingeniør fra DTU har en forskningsbaseret

Læs mere

Pejlemærker for KU frem mod Revideret version 3. januar 2017

Pejlemærker for KU frem mod Revideret version 3. januar 2017 1 Pejlemærker for KU frem mod 2029 Revideret version 3. januar 2017 Understøttelse 2 3 Formål med pejlemærkerne for KU frem mod 2029 Drøftelserne om pejlemærkerne for KU frem mod 2029 har fungeret som

Læs mere

Beskrivelse af stillingen som institutleder ved Institut for Psykologi, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Syddansk Universitet.

Beskrivelse af stillingen som institutleder ved Institut for Psykologi, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Syddansk Universitet. 21. maj 2010 Beskrivelse af stillingen som institutleder ved Institut for Psykologi, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Syddansk Universitet. Syddansk Universitet Syddansk Universitet er et 40 årigt

Læs mere

Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Mod ny viden og nye løsninger 2015

Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Mod ny viden og nye løsninger 2015 Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Mod ny viden og nye løsninger 2015 Forord Strategien for Det Teknisk- Naturvidenskabeli- Denne strategi skal give vores medarbejdere Forskning ge Fakultet, som

Læs mere

Foto: Colourbox STRATEGIEN I OVERSKRIFTER HVOR SKAL VI HEN? 2013-2020. Aarhus Universitet Health Institut for Folkesundhed

Foto: Colourbox STRATEGIEN I OVERSKRIFTER HVOR SKAL VI HEN? 2013-2020. Aarhus Universitet Health Institut for Folkesundhed Foto: Colourbox STRATEGIEN I OVERSKRIFTER HVOR SKAL VI HEN? 2013-2020 Aarhus Universitet Health Institut for Folkesundhed stra folk tegi esun dhed Strategien understøtter udviklingen her på instituttet,

Læs mere

Specialiseringer på kandidatuddannelsen i biologi

Specialiseringer på kandidatuddannelsen i biologi Specialiseringer på kandidatuddannelsen i biologi På kandidatuddannelsen i biologi skal du vælge en af følgende specialiseringer: Akvatisk økologi Biodiversitet og økoinformatik Evolutionær biologi, økologi

Læs mere

Specialiseringer på kandidatuddannelsen i biologi

Specialiseringer på kandidatuddannelsen i biologi Specialiseringer på kandidatuddannelsen i biologi På kandidatuddannelsen i biologi skal du vælge en af følgende specialiseringer: Akvatisk økologi Biodiversitet og økoinformatik Evolutionær biologi, økologi

Læs mere

Fastsat af dekanen den 30. januar 2013 efter høring i Samarbejdsudvalget den 30. januar 2013 og Akademisk Råd den 25. januar 2013

Fastsat af dekanen den 30. januar 2013 efter høring i Samarbejdsudvalget den 30. januar 2013 og Akademisk Råd den 25. januar 2013 KØBENHAVNS UNIVERSITET DET JURIDISKE FAKULTET Retningslinjer for etablering, forlængelse og nedlæggelse af Forskningscentre og forskningsgrupper 1 ved Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet Fastsat

Læs mere

JAs uddannelsespolitik

JAs uddannelsespolitik JAs uddannelsespolitik JA s uddannelsespolitik 1. Formål JA s uddannelsespolitik tegner organisationens holdning til uddannelse og efteruddannelse samt former og koordinerer JA s indsats på uddannelsesområdet.

Læs mere

FSU-MØDE - STRATEGI OG STRATEGIOPFØLGNING PÅ HEALTH

FSU-MØDE - STRATEGI OG STRATEGIOPFØLGNING PÅ HEALTH FSU-MØDE - STRATEGI OG STRATEGIOPFØLGNING PÅ HEALTH OPLÆG AF DEKAN ALLAN FLYVBJERG OPLÆG AF INSTITUTLEDER THOMAS G. JENSEN AU AARHUS HEALTH HVORDAN ER STRATEGI 2013-2017 BLEVET TIL? Involverende bottom-up-proces

Læs mere

Juridisk Institut Strategi

Juridisk Institut Strategi Juridisk Institut Strategi 2015-2020 Strategien i en nøddeskal Denne strategi er resultatet af en længere proces med inddragelse af instituttets medarbejdere. Strategien suppleres af en række bagvedliggende

Læs mere

KORTLÆGNING AF DET FAGLIGE LANDSKAB PÅ BIOS

KORTLÆGNING AF DET FAGLIGE LANDSKAB PÅ BIOS 22. AUGUST 2013 KORTLÆGNING AF DET FAGLIGE LANDSKAB PÅ BIOS FORELØBIGE RESULTATER... UNI VERSITET BAGGRUND På ledelsesseminaret i juni besluttede ledelsesgruppen at igangsætte en analyse af det faglige

Læs mere

Læseplan for faget biologi

Læseplan for faget biologi Læseplan for faget biologi Undervisningen i biologi bygger bl.a. på de kundskaber og færdigheder, som eleverne har erhvervet sig i natur/teknik. De centrale kundskabs- og færdighedsområder er: De levende

Læs mere

Specialemuligheder ved Økoinformatik & Biodiversitet (ØKOINF)

Specialemuligheder ved Økoinformatik & Biodiversitet (ØKOINF) Specialemuligheder ved Økoinformatik & Biodiversitet (ØKOINF) Vejledere og medvejledere, PhD Professor mso, sektionsleder Makroøkologi (planter, pattedyr, etc.) Global change biology, fx Dklima) Community

Læs mere

MSK Strategi

MSK Strategi Indhold Mission... 2 Vision... 2 Styrkepositioner... 3 Indsatsområder i strategien... 4 Vision for uddannelse... 5 Vision for forskning og udvikling... 6 Vision for relations- og videnssamarbejde... 7

Læs mere

Aarhus Universitet. Strategi 2013-2020

Aarhus Universitet. Strategi 2013-2020 Aarhus Universitet Aarhus Universitet stræber efter at være et toneangivende globalt orienteret universitet med et stærkt samfundsengagement, der understøtter udvikling, vækst og velfærd. 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

1. Er jorden blevet varmere?

1. Er jorden blevet varmere? 1. Er jorden blevet varmere? 1. Kloden bliver varmere (figur 1.1) a. Hvornår siden 1850 ser vi de største stigninger i den globale middeltemperatur? b. Hvad angiver den gennemgående streg ved 0,0 C, og

Læs mere

Dansk titel Cand.scient. i biologi. Engelsk titel Master of Science in Biology. Adgangskrav Bacheloruddannelse i biologi

Dansk titel Cand.scient. i biologi. Engelsk titel Master of Science in Biology. Adgangskrav Bacheloruddannelse i biologi Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i biologi ved Aalborg Univesitet Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets- & Bygningsstyrelsens

Læs mere

københavns universitet det juridiske fakultet JURA TIL FREMTIDEN STRATEGI

københavns universitet det juridiske fakultet JURA TIL FREMTIDEN STRATEGI københavns universitet det juridiske fakultet JURA TIL FREMTIDEN STRATEGI 2018-2023 VISION Det Juridiske Fakultet bidrager aktivt til samfundets udvikling. Vi udforsker, udfordrer og udvikler det ret lige

Læs mere

Center for Interventionsforskning. Formål og vision

Center for Interventionsforskning. Formål og vision Center for Interventionsforskning Formål og vision 2015-2020 Centrets formål Det er centrets formål at skabe et forskningsbaseret grundlag for sundhedsfremme og forebyggelse på lokalt såvel som nationalt

Læs mere

Det overordnede AU-strategikort - INSTITUT FOR FOLKESUNDHED

Det overordnede AU-strategikort - INSTITUT FOR FOLKESUNDHED Det overordnede AU-strategikort - INSTITUT FOR FOLKESUNDHED Vision Mission Interessenter AU skal tilhøre eliten af universiteter og bidrage til udvikling af national og global velfærd Gennem forskning

Læs mere

Årsplan for biologi i 7. klasse 17/18

Årsplan for biologi i 7. klasse 17/18 Årsplan for biologi i 7. klasse 17/18 Formålet med faget: Eleverne skal i faget biologi udvikle naturfaglige kompetencer og dermed opnå indblik i, hvordan biologi og biologisk forskning i samspil med de

Læs mere

Ilisimatusarfik strategi 2015-2020

Ilisimatusarfik strategi 2015-2020 Forord Ilisimatusarfik strategi 2015-2020 Ilisimatusarfik Grønlands Universitet - er anerkendt som et arktisk universitet, der bedriver forskning og uddannelse med arktiske kultur-, sprog-, sundheds- og

Læs mere

Job- og personprofil for Institutleder ved Institut for Matematiske Fag

Job- og personprofil for Institutleder ved Institut for Matematiske Fag Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet Københavns Universitet Job- og personprofil for Institutleder ved Institut for Matematiske Fag Baggrund Institut for Matematiske Fag (MATH), et af Københavns Universitets

Læs mere

Formål for biologi. Tankegange og arbejdsmetoder

Formål for biologi. Tankegange og arbejdsmetoder Formål for biologi. I natur/biologi skal eleverne tilegne sig viden om det levende liv og dets omgivelser. De skal kende til miljøet og dets betydning for levende organismer. Undervisningen skal søge at

Læs mere

JA s uddannelsespolitik

JA s uddannelsespolitik JA s uddannelsespolitik 1. Formål JA s uddannelsespolitik tegner organisationens holdning til uddannelse og efteruddannelse samt former og koordinerer JA s indsats på uddannelsesområdet. Uddannelsespolitikken

Læs mere

CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed

CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed CISUs STRATEGI 2014-2017 CISUs STRATEGI 2014 2017 Civilsamfund i udvikling fælles om global retfærdighed Vedtaget af CISUs generalforsamling 26.

Læs mere

Biologi. 8 og 9. kl. Indhold. 8. klasse. De levende organismer og deres omgivende natur

Biologi. 8 og 9. kl. Indhold. 8. klasse. De levende organismer og deres omgivende natur Biologi 8 og 9. kl. Formålet med undervisningen i biologi er, at eleverne tilegner sig viden om de levende organismer og den omgivende natur, om miljø og sundhed samt om anvendelse af biologi. Der skal

Læs mere

Årsplan for Marienlystskolen. Biologi i 7.e og 7.b. Udarbejdet af Sussi Harlev Sørensen og Michael Carl Esbensen Årgang 2015/2016

Årsplan for Marienlystskolen. Biologi i 7.e og 7.b. Udarbejdet af Sussi Harlev Sørensen og Michael Carl Esbensen Årgang 2015/2016 Årsplan for Marienlystskolen Biologi i 7.e og 7.b Udarbejdet af Sussi Harlev Sørensen og Michael Carl Esbensen Årgang 2015/2016 Forløb nr. 1. Ferskvand Eleven kan undersøge organismers livsbetingelser.

Læs mere

Center for Maritim Sundhed og Samfund Strategiplan 2015-2019

Center for Maritim Sundhed og Samfund Strategiplan 2015-2019 Center for Maritim Sundhed og Samfund Strategiplan 2015-2019 Indhold Center for Maritim Sundhed og Samfund, CMSS... 2 1 Mission og vision... 2 1.1 Mission... 2 1.2 Vision... 2 1.3 Mål 2015-2019... 3 2

Læs mere

Samarbejdsaftale mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og Aarhus Universitet

Samarbejdsaftale mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og Aarhus Universitet Samarbejdsaftale mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og Aarhus Universitet INDHOLD AFTALENS PARTER... 2 PRÆAMBEL... 2 AFTALENS INDHOLD... 3 Fremtidens turisme... 3 Innovation, vækst og ny teknologi... 3 Landbrug

Læs mere

Aarhus Universitets politik for kvalitetsarbejde på uddannelsesområdet

Aarhus Universitets politik for kvalitetsarbejde på uddannelsesområdet Aarhus Universitets politik for kvalitetsarbejde på uddannelsesområdet Formål med kvalitetsarbejdet Kvalitetspolitikken har til formål at etablere et fælles værdigrundlag for kvalitetsarbejdet på uddannelsesområdet

Læs mere

Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være. Eleverne kan gøre rede for hvilke

Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være. Eleverne kan gøre rede for hvilke FYSIK/KEMI Stof og stofkredsløb Eleverne kan gøre rede for hvilke faktorer, der har indflydelse på problemstilling fra en af fagteksterne Eleven kan vurdere miljøpåvirkninger af bæredygtighed med særligt

Læs mere

Bilag 1: Stillings- og funktionsbeskrivelser for professorer og akademiske koordinatorer på sundhedsområdet i Region Midtjylland

Bilag 1: Stillings- og funktionsbeskrivelser for professorer og akademiske koordinatorer på sundhedsområdet i Region Midtjylland 22. maj 2015 Bilag 1: Stillings- og funktionsbeskrivelser for professorer og akademiske koordinatorer på sundhedsområdet i Region Midtjylland Bilag til aftalen: Aftale om professorer og akademiske koordinatorer

Læs mere

Biologi Fælles Mål 2019

Biologi Fælles Mål 2019 Biologi Fælles Mål 2019 Indhold 1 Fagets formål 3 2 Fælles Mål 4 Kompetencemål 4 Fælles Mål efter klassetrin Efter 9. klassetrin 5 FÆLLES MÅL Biologi 2 1 Fagets formål Eleverne skal i faget biologi udvikle

Læs mere

CENTER FOR FOREBYGGELSE I PRAKSIS

CENTER FOR FOREBYGGELSE I PRAKSIS CENTER FOR FOREBYGGELSE I PRAKSIS NOVEMBER 2016 CENTER FOR FOREBYGGELSE I PRAKSIS STRATEGI STRATEGI 2 Center for forebyggelse i praksis - Strategi INDLEDNING Med denne strategi for Center for Forebyggelse

Læs mere

1. Afrikansk plante med mulig gavnlig virkning på diabetes type II. 2. Bestemmelse af genomer hos forskellige arter organismer

1. Afrikansk plante med mulig gavnlig virkning på diabetes type II. 2. Bestemmelse af genomer hos forskellige arter organismer Eksamensspørgsmål til biobu juni 2012 1. Afrikansk plante med mulig gavnlig virkning på diabetes type II Forklar hvordan insulin er opbygget, dets dannelse og virkemåde. Hvad er årsagen til diabetes type

Læs mere

Strategi og ledelsesgrundlag - på vej mod

Strategi og ledelsesgrundlag - på vej mod Strategi og ledelsesgrundlag - på vej mod 2020 www.sdu.dk/strategi2020 Jens Oddershede Rektor 7. november 2012 SDU s Strategi og ledelsesgrundlag - på vej mod 2020 INTRO - Hvorfor en fælles fortælling

Læs mere

Faggruppe for Zoofysiologi

Faggruppe for Zoofysiologi DEPARTMENT OF BIOSCIENCE 15 May 2012 Faggruppe for Zoofysiologi Zoofysiologi (Økofysiologi) Tobias Wang (Pf., FG), Peter T. Madsen (Pf. MSO) Zoofysiologien er studiet af, hvordan dyr fungerer under forskellige

Læs mere

Strategi for Institut for Kulturvidenskaber november november 2017

Strategi for Institut for Kulturvidenskaber november november 2017 Strategi for Institut for Kulturvidenskaber november 2014 - november 2017 IKV s strategi forholder sig til SDU s overordnede ambitioner i universitetets Strategi- og ledelsesgrundlag. Den indeholder fem

Læs mere

Hvad er strategisk forskning?

Hvad er strategisk forskning? Hvad er strategisk forskning? præsentation af Det Strategiske Forskningsråd www.fivu.dk/dsf Hvad er strategisk forskning? Strategisk forskning bidrager gennem tværfaglighed til løsning af væsentlige og

Læs mere

Kompetencemål for Biologi

Kompetencemål for Biologi Kompetencemål for Biologi Biologi omhandler levende organismer og deres omgivende miljø, naturfaglige arbejdsmåder, tankegange og viden om miljø, evolution, sundhed, den praktiske anvendelse af biologi,

Læs mere

Den Naturvidenskabelige Bacheloruddannelse på RUC

Den Naturvidenskabelige Bacheloruddannelse på RUC Den Naturvidenskabelige Bacheloruddannelse på RUC 1 Den Naturvidenskabelige Bacheloru Vil du bygge bro mellem to naturvidenskabelige fag? Eller har du lyst til at kombinere med et fag uden for naturvidenskab?

Læs mere

STATUTTER FOR FACS CORE FACILITETEN (FCF) VED AARHUS UNIVERSITET

STATUTTER FOR FACS CORE FACILITETEN (FCF) VED AARHUS UNIVERSITET STATUTTER FOR FACS CORE FACILITETEN (FCF) VED AARHUS UNIVERSITET Kapitel 1 Baggrund og formål 1 Forskere ved Aarhus Universitets (AUs) basale og kliniske institutter skal have adgang til celle-/partikel-sorteringer

Læs mere

DEN FAGLIGE UDVIKLINGSPROCES AARHUS UNIVERSITET

DEN FAGLIGE UDVIKLINGSPROCES AARHUS UNIVERSITET DEN FAGLIGE UDVIKLINGSPROCES Processen indtil bestyrelsens beslutning den 17. juni 2010 Drøftelser i bestyrelsen, HSU, Samarbejdsudvalg, Akademiske Råd Afholdelse af seminarer, involvering af internationale

Læs mere

Samarbejdsaftale Mellem Aarhus Universitet og Silkeborg Kommune

Samarbejdsaftale Mellem Aarhus Universitet og Silkeborg Kommune Samarbejdsaftale Mellem Aarhus Universitet og Silkeborg Kommune AARHUS AU UNIVERSITET Indholdsfortegnelse Aftalens parter... 2 Præambel... 2 Aftalens indhold... 3 1. Vækst og entrepreneurship... 3 2. Folkesundhed...

Læs mere

Juridisk Institut Strategi

Juridisk Institut Strategi 1 3 Vision, formål, værdier og kultur VISION vil præge udviklingen af den nationale retsvidenskab og vil have international gennemslagskraft gennem forskning på højt fagligt niveau. vil yde et væsentligt

Læs mere

Visioner og mål 2020 Rigshospitalets fremtid. Region Hovedstaden. Visioner og mål 2020 Rigshospitalet Danmarks internationale hospital

Visioner og mål 2020 Rigshospitalets fremtid. Region Hovedstaden. Visioner og mål 2020 Rigshospitalet Danmarks internationale hospital Rigshospitalets fremtid Region Hovedstaden Rigshospitalet Danmarks internationale hospital 2 2010 Rigshospitalets fremtid 3 Rigshospitalet Danmarks internationale hospital 2011 2012 2013 2014 2015 2016

Læs mere

ÅRSPLAN FOR BIOLOGI I 7. KLASSE

ÅRSPLAN FOR BIOLOGI I 7. KLASSE ÅRSPLAN FOR BIOLOGI I 7. KLASSE Klasse/hold: 7A Skoleår: 12/13 Lærer: Cecilie Handberg CJ Årsplanen er dynamisk. Dvs. at der i årets løb kan foretages ændringer, og årsplanen er derfor at betragte som

Læs mere

CISUs STRATEGI 2014 2017

CISUs STRATEGI 2014 2017 CISUs STRATEGI 2014 2017 Civilsamfund i udvikling fælles om global retfærdighed Vedtaget af CISUs generalforsamling 26. april 2014. Vores strategi for 2014-17 beskriver, hvordan CISU sammen med medlemsorganisationerne

Læs mere

Kodeks for god forskningsledelse

Kodeks for god forskningsledelse Syddansk Universitet - University of Southern Denmark Kodeks for god forskningsledelse Udarbejdet af en arbejdsgruppe bestående af: Professor Anne-Marie Mai, Institut for Litteratur, Kultur og Medier Professor

Læs mere

SAMARBEJDE MELLEM LANDBRUG OG KOMMUNE

SAMARBEJDE MELLEM LANDBRUG OG KOMMUNE SAMARBEJDE MELLEM LANDBRUG OG KOMMUNE OM NY METODE TIL PLANLÆGNING I DET ÅBNE LAND Det er muligt for landmænd, kommuner, rådgivere og forskere at få et godt samarbejde om planlægning og regulering i det

Læs mere

Specialemuligheder ved Økoinformatik & Biodiversitet (ØKOINF)

Specialemuligheder ved Økoinformatik & Biodiversitet (ØKOINF) Specialemuligheder ved Økoinformatik & Biodiversitet (ØKOINF) Vejledere og medvejledere, PhD Professor mso, sektionsleder Makroøkologi (planter, pattedyr, etc.) Global change biology, fx Dklima) Community

Læs mere

Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være. Eleverne kan formulere en

Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være. Eleverne kan formulere en FYSIK/KEMI Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være Stof og stofkredsløb Eleverne kan formulere en 1. Eleven formulerer og belyser en problemstilling, der tager udgangspunkt problemstilling

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde BM november 2007

AARHUS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde BM november 2007 AARHUS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde BM 7-2007 8. november 2007 Pkt. 1 Godkendelse af dagsorden Aarhus Universitets bestyrelse 8. november 2007 2 Pkt. 2 Godkendelse af referat fra bestyrelsesmøde den 24.

Læs mere

DTU s personalepolitik understøtter uddannelse, forskning, myndighedsbetjening og innovation ved at:

DTU s personalepolitik understøtter uddannelse, forskning, myndighedsbetjening og innovation ved at: Personalepolitik 1. FORMÅL DTU s personalepolitik understøtter uddannelse, forskning, myndighedsbetjening og innovation ved at: - tiltrække og udvikle dygtige medarbejdere - sætte rammen for DTU som en

Læs mere

DeIC strategi 2014-2018

DeIC strategi 2014-2018 DeIC strategi 2014-2018 DeIC Danish e-infrastructure Cooperation blev etableret i 2012 med henblik på at sikre den bedst mulige nationale ressourceudnyttelse på e-infrastrukturområdet. DeICs mandat er

Læs mere

GOD INSTITUT- LEDELSE PÅ AALBORG UNIVERSITET

GOD INSTITUT- LEDELSE PÅ AALBORG UNIVERSITET GOD INSTITUT- LEDELSE PÅ AALBORG UNIVERSITET Institutlederen er instituttets øverste leder, hvis vigtigste opgave er at udøve et tydeligt og inspirerende lederskab, der sikrer og videreudvikler den højeste

Læs mere

Roskilde Universitets fornemmeste opgave er eksperimenterende, nyskabende former for læring, forskning og problemløsning, samfundet fremad.

Roskilde Universitets fornemmeste opgave er eksperimenterende, nyskabende former for læring, forskning og problemløsning, samfundet fremad. Profil Roskilde Roskilde Universitets fornemmeste opgave er eksperimenterende, nyskabende former for læring, forskning og problemløsning, som flytter samfundet fremad. Universitet Vi tænker fremad RUC

Læs mere

Politik for myndighedsbetjening

Politik for myndighedsbetjening Politik for myndighedsbetjening DTU indtager sin egen plads i det danske universitetslandskab i kraft af universitetets polytekniske, monofakultære karakter og det samfundsrettede sigte for universitetets

Læs mere

BIOLOGI. Mad nok til alle. Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være. Evolution

BIOLOGI. Mad nok til alle. Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være. Evolution BIOLOGI Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være Evolution Eleven kan undersøge og forklare organismers tilpasning til levesteder Eleven kan forklare organismers tilpasning som reaktion

Læs mere

københavns universitet det teologiske fakultet Målplan Det Teologiske Fakultet

københavns universitet det teologiske fakultet Målplan Det Teologiske Fakultet københavns universitet det teologiske fakultet Målplan 2018-2023 Det Teologiske Fakultet Indledning Det Teologiske Fakultet har som mål at befinde sig i toppen blandt teologiske fagmiljøer og institutioner

Læs mere

ICROFS. Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer ICROFS STRATEGI

ICROFS. Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer ICROFS STRATEGI ICROFS Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer FORORD Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer, ICROFS, har i mere end 20 år bidraget

Læs mere

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER September 2013 Center for Kliniske Retningslinjer - Clearinghouse Efter en konsensuskonference om sygeplejefaglige kliniske retningslinjer, som Dokumentationsrådet under Dansk Sygeplejeselskab (DASYS)

Læs mere

Tilpasning. Miljø: temperatur,"fugtighed,"klimagradienter Fænotype:" morfologi,"adfærd" Miljø &,stress

Tilpasning. Miljø: temperatur,fugtighed,klimagradienter Fænotype: morfologi,adfærd Miljø &,stress Miljø: temperatur,"fugtighed,"klimagradienter Fænotype:" morfologi,"adfærd" Tilpasning Miljø &,stress Gener,,genomer og,populationsgenetik: Genetisk variation,"selection," 2 artsdannelse Tilpasning)til)miljø)og)miljøforandringer

Læs mere

Årsplan i biologi klasse

Årsplan i biologi klasse 32-33 Biologisk forskning Vand og liv - rent drikkevand i fremtiden Eleven kan angive grunde til forurening af vores drikkevand samt konsekvenserne her af. forureningskilder. Eleven kan komme med faglige

Læs mere

KANDIDATUDDANNELSE I FOLKESUNDHEDSVIDENSKAB MED SPECIALISERING I INTERVENTION OG EVALUERING. på Syddansk Universitet

KANDIDATUDDANNELSE I FOLKESUNDHEDSVIDENSKAB MED SPECIALISERING I INTERVENTION OG EVALUERING. på Syddansk Universitet KANDIDATUDDANNELSE I FOLKESUNDHEDSVIDENSKAB MED SPECIALISERING I INTERVENTION OG EVALUERING på Syddansk Universitet GRAFISK DESIGN: PRINT & SIGN, SDU 1 Kandidatuddannelse i Folkesundhedsvidenskab med specialisering

Læs mere

FYSIK/KEMI. Drikkevandsforsyning for fremtidige generationer. Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være. Stof og stofkredsløb

FYSIK/KEMI. Drikkevandsforsyning for fremtidige generationer. Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være. Stof og stofkredsløb FYSIK/KEMI Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være Stof og stofkredsløb Eleven kan analysere dele af stofkredsløb Eleven kan med modeller forklare stofkredsløb i naturen Eleven kan

Læs mere

Årsplan Biologi 8. klasse 2011/2012

Årsplan Biologi 8. klasse 2011/2012 Årsplan Biologi 8. klasse 2011/2012 Undervisningen tager udgangspunkt i elevens nære verden. Dvs. at vi først og fremmest beskæftiger os med livsytringer, livsbetingelser og tilpasning hos udvalgte organismer,

Læs mere

Samarbejdsaftalens parter er Syddjurs Kommune og Aarhus Universitet.

Samarbejdsaftalens parter er Syddjurs Kommune og Aarhus Universitet. Indhold 1. Aftalens parter...2 2. Præambel...2 3. Aftalens indhold...2 3.1 Forskningssamarbejde...3 3.2 Studentersamarbejde...3 3.3 Iværksætteri...3 3.4 Sundhed...4 4. Organisering og opfølgning...4 5.

Læs mere

Hindsgavl 29.-30. september 2014

Hindsgavl 29.-30. september 2014 Hindsgavl 29.-30. september 2014 Interdisciplinære problemstillinger, eksisterende arktiske forskningsmiljøer og aktuelle forskningsprogrammer Kurt Nielsen, prodekan AU Morten Pejrup, prodekan KU Udfordringer

Læs mere

Strategi 2020 Syddansk Universitet

Strategi 2020 Syddansk Universitet Strategi 2020 Syddansk Universitet Forord 3 PÅ VEJ MOD 2020 I 2012 påbegyndte SDU arbejdet med at udvikle en samlet strategi, som kan favne hele universitetet. Resultatet er nærværende strategi, som skal

Læs mere

whole lot of science going on STRATEGI FOR Principopsætning til andre formål end publikationer Vandret variant med logo til venstre

whole lot of science going on STRATEGI FOR Principopsætning til andre formål end publikationer Vandret variant med logo til venstre Logotype: CMYK U/C 0/0/0/70 Logo: CMYK U Logo: CMYK C 100/90/0/35 100/100/0/28 STRATEGI FOR Principopsætning på publikationer Principopsætning til andre formål end publikationer Vandret variant med logo

Læs mere

VIA Sundheds strategiske initiativer og indsatsområder er blevet til på baggrund af VIAs koncernstrategi med de fire udfordringer:

VIA Sundheds strategiske initiativer og indsatsområder er blevet til på baggrund af VIAs koncernstrategi med de fire udfordringer: Gør tanke til handling VIA University College Dato: 30.04.2015 U0200-7-02-1-14 Aftryk på verden Sådan arbejder vi med strategien VIA Sundheds strategiske initiativer og indsatsområder er blevet til på

Læs mere

HK erne på DTU i forhold til Strategi 2008-13

HK erne på DTU i forhold til Strategi 2008-13 HK erne på DTU i forhold til Strategi 2008-13 Forord: I 2008 er DTU s strategi blevet revideret og gælder nu for årene 2008-2013. HK-klubberne for kontor/laborant på DTU ønsker også denne gang at forholde

Læs mere

1. PROFESSORATSPOLITIK... 2

1. PROFESSORATSPOLITIK... 2 NOTAT Professoratspolitik på Arts Indhold 1. PROFESSORATSPOLITIK... 2 1.1 Baggrund... 2 1.2 Professorater ift. øvrige hovedområder og universiteter... 2 1.3 Strategiske målsætninger fra 2013... 3 1.4 Anvendelse

Læs mere

Statut for Center for Militære Studier

Statut for Center for Militære Studier C E N T E R F O R M I L I T Æ R E S T U D I E R K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Statut for Center for Militære Studier 11. JANUAR 2014 Statut for Center for Militære Studier NAVN CENTER FOR MILITÆRE

Læs mere

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 Bilag til LA 21-strategi og handlingsplan sendes i høring Dato: 10. maj 2011 Brevid: 1372548 Forslag til Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 Administrationen Alléen 15 4180 Sorø Tlf.: 70 15 50 00 linnyb@regionsjaelland.dk

Læs mere

Aftagerpaneler Arts. Notat AARHUS UNIVERSITET

Aftagerpaneler Arts. Notat AARHUS UNIVERSITET Akademisk Råd, Arts Notat Aftagerpaneler Arts Der skal nedsættes nye aftagerpaneler ved Arts sommeren 2012. Arts aftagerpaneler er forankret ved Arts enkelte studienævn, og der skal således nedsættes fire

Læs mere

Job- og personprofil for institutleder ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning

Job- og personprofil for institutleder ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet Københavns Universitet Job- og personprofil for institutleder ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning Baggrund Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning

Læs mere

Dansk titel Cand.scient. i jordbrug, natur og miljø. Engelsk titel Master of Science in Agro-environmental Management

Dansk titel Cand.scient. i jordbrug, natur og miljø. Engelsk titel Master of Science in Agro-environmental Management Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i jordbrug, natur og miljø ved Aarhus Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets-

Læs mere

Læreplan for faget biologi

Læreplan for faget biologi Læreplan for faget biologi Formål for faget biologi Formålet med undervisningen i biologi er, at eleverne tilegner sig viden om de levende organismer og den omgivende natur, om miljø og sundhed samt om

Læs mere

Uddannelsesstrategi for. Det Informationsvidenskabelige Akademi (IVA) Københavns Universitets Humanistiske Fakultet (KU-HUM)

Uddannelsesstrategi for. Det Informationsvidenskabelige Akademi (IVA) Københavns Universitets Humanistiske Fakultet (KU-HUM) D E T H U M A N I S T I S K E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Uddannelsesstrategi 2015-17 for Det Informationsvidenskabelige Akademi (IVA) Københavns Universitets Humanistiske

Læs mere

Temadag for spirende biologer Malene Krogh Sell Biolog ved Norddjurs Kommune

Temadag for spirende biologer Malene Krogh Sell Biolog ved Norddjurs Kommune Temadag for spirende biologer Malene Krogh Sell Biolog ved Norddjurs Kommune Bred interesse - Base for stor tværfaglighed Opdrag: Fortæl kort om Din karrierevej fra kandidat til din nuværende stilling.

Læs mere

ÅRSPLAN Biologi 7.KLASSE SKOLEÅRET 2017/2018

ÅRSPLAN Biologi 7.KLASSE SKOLEÅRET 2017/2018 ÅRSPLAN Biologi 7.KLASSE SKOLEÅRET 2017/2018 TEMA: Livets byggesten UGE: 32-36 Livets byggesten er tænkt som et af de første fagforløb i 8. klasse. Da kendskab til cellen er en forudsætning for at forstå

Læs mere

Det overordnede AU-strategikort - INSTITUT FOR KLINISK MEDICIN

Det overordnede AU-strategikort - INSTITUT FOR KLINISK MEDICIN Det overordnede AU-strategikort - INSTITUT FOR KLINISK MEDICIN Vision Mission Interessenter AU skal tilhøre eliten af universiteter og bidrage til udvikling af national og global velfærd Gennem forskning

Læs mere

Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering

Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering PROFIL for Arkitektur, Design og Konservering Historie, hjemsted og nøgletal (KADK) blev i 2011 dannet på baggrund af en fusion mellem Kunstakademiets Arkitektskole, s Designskole og Kunstakademiets Konservatorskole.

Læs mere

LEDELSESGRUNDLAG UDVALGTE ROLLER, OPGAVER OG ANSVAR PÅ 4 LEDELSESNIVEAUER OG 6 TEMAER - DEL 2

LEDELSESGRUNDLAG UDVALGTE ROLLER, OPGAVER OG ANSVAR PÅ 4 LEDELSESNIVEAUER OG 6 TEMAER - DEL 2 LEDELSESGRUNDLAG UDVALGTE ROLLER, OPGAVER OG ANSVAR PÅ 4 LEDELSESNIVEAUER OG 6 TEMAER - DEL 2 Ledelsesgrundlaget er lavet med udgangspunkt i Leadership-Pipeline modellen. 2 Politisk betjening - Lede opad

Læs mere

Biologi C Fagets rolle 2 Fagets formål 3 Læringsmål og indhold 3.1 Læringsmål

Biologi C Fagets rolle 2 Fagets formål 3 Læringsmål og indhold 3.1 Læringsmål Biologi C - 2018 1 Fagets rolle Biologi er læren om det levende og om samspillet mellem det levende og det omgivende miljø. Biologi er et naturvidenskabeligt fag med vægt på eksperimentelle arbejdsmetoder

Læs mere

Projekt. X-fag. X-fag. X-fag. Grundkursus. Projekt. VT mv. Metodik. projekt. projekt. projekt. projekt

Projekt. X-fag. X-fag. X-fag. Grundkursus. Projekt. VT mv. Metodik. projekt. projekt. projekt. projekt 3 K Projekt X-fag 2 K K F P X-fag 1 Grundkursus Projekt X-fag projekt VT mv. projekt GK projekt Metodik projekt 3 K K Projekt X-fag 2 K K F P X-fag 1 Bachelorkursus Projekt X-fag projekt VT mv. projekt

Læs mere

Strategi for Telepsykiatrisk Center ( )

Strategi for Telepsykiatrisk Center ( ) Område: Psykiatrien i Region Syddanmark Afdeling: Telepsykiatrisk center Dato: 30. september 2014 Strategi for Telepsykiatrisk Center (2014-2015) 1. Etablering af Telepsykiatrisk Center Telepsykiatri og

Læs mere

Job- og personprofil for Institutleder ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi

Job- og personprofil for Institutleder ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet Københavns Universitet Job- og personprofil for Institutleder ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi Baggrund Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Danmarks Tekniske Universitet SAS seminar den 5. maj 2011 Strategisk ressourcestyring i staten Stig Juhl Madsen Underdirektør Økonomi og regnskab Risø Campus Lindholm DANA Høvsøre Lyngby Campus SCION-DTU

Læs mere

Udviklingskontrakt for IT-Universitetet i København 2015-2017

Udviklingskontrakt for IT-Universitetet i København 2015-2017 Udviklingskontrakt for IT-Universitetet i København 2015-2017 Indledning Denne udviklingskontrakt omhandler IT-Universitetet i Københavns udvikling 2015-2017 inden for følgende områder: 1. Bedre kvalitet

Læs mere

Miljø Samlet strategi for optimal placering af virkemidler

Miljø Samlet strategi for optimal placering af virkemidler Miljø Samlet strategi for optimal placering af virkemidler Brian Kronvang, Gitte Blicher-Mathiesen, Hans E. Andersen og Jørgen Windolf Institut for Bioscience Aarhus Universitet Næringsstoffer fra land

Læs mere