Henrik. Vi har de seneste to år brugt en del tid på at redegøre for de store problemer, det giver os, at vi ikke må. Dias 3.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Henrik. Vi har de seneste to år brugt en del tid på at redegøre for de store problemer, det giver os, at vi ikke må. Dias 3."

Transkript

1 Åbning af Plantekongres Aktuelle udfordringer på Planteavlsområdet Ved formand for Landsudvalget for Planteavl, gdr. Høegh og Direktør Pedersen DLBR, Landscentret, Planteproduktion 2 Foto: Inger Bertelsen Velkommen til Landsplanteavlsmøde og Plantekongres 2007 Plantekongressens protektor Hans Kongelige Højhed Prins Joachim kunne desværre ikke være til stede her i år. Derfor er det mig, der har æren af at åbne Plantekongres Det er mig en overordentlig stor glæde at byde så mange mennesker velkommen til denne plantekongres, og her i første omgang til landsudvalgets årsmøde Landsplanteavlsmødet. Til dette møde er der tilmeldt mere end 1250 personer, og det samlede antal deltagere i kongressen bliver over 1800 personer. Det er mere end 225 flere end sidste år. Vi tager det som en klar tilkendegivelse af, at vi har gjort det rigtige ved at gå sammen med Danmarks JordbrugsForskning og andre fagområder om en kongres med et sandt overflødighedshorn af foredrag og diskussioner om emner relateret til markbruget. Kongressen kan også byde på Årsmødet for kartofler, og som noget nyt Frøsektionens årsmøde. Vi er sikre på, at vi alle sammen vil få et par særdeles udbytterige dage. Det er på en lidt blandet baggrund, vi holder årets møde. På grund af en langt fra optimal nedbørsfordeling har høsten i 2006 været den dårligste siden 1993, men heldigvis har vi i dag priser på vore produkter, som er 10 til 50 procent højere end sidste år. De mindste prisstigninger har vi på hvede, og de største på maltbyg. Rapsen ligger et sted derimellem.

2 3 Kl Formiddagens program Aktuelle udfordringer påp planteavlsområdet DJF i Århus Universitet Frokost i Koncertsalen og Teaterkælderen Den acceptable tærskel t for landbrugets miljøpåvirkning v. miljøminister minister Connie Hedegaard Afgang til eftermiddagens sessioner, der begynder præcis kl. 13. Om dagens program: Vi har en masse spændende ting i gang, som vi vil fortælle jer om i vores beretning, og mange af emnerne vil blive behandlet mere grundigt i løbet af de kommende 1½ dage. Efter Pedersens og mit indlæg vil prodekan Søren Mikkelsen fortælle, hvilken betydning det får for planteavlen, at Danmarks Jordbrugsforskning nu er Det Jordbrugsvidenskabelige fakultet ved Århus Universitet. Den sidste indleder på dette års Landsplanteavlsmøde er Miljøminister Connie Hedegaard. På grund af ministermøde hér til morgen, kan hun først være hér lidt over 12, så vi skal spise frokost allerede kl for at vi kan være hér tilbage igen og høre Miljøministeren, når hun går på podiet kl Jeg vil opfordre til, at I tænker over eventuelle spørgsmål, hvis der skulle være et emne undervejs, hvor I vælger at holde lav profil. Skriv dem ned og stil dem til os. Enten ved at sende de nedskrevne spørgsmål herop eller ved at stille spørgsmålet til en omvandrende mikrofon. Der kommer folk rundt og samler sedlerne ind, og der kommer folk med mikrofonerne. 4 Udfordringer Vi vil de kommende tre kvarter give et rids af de muligheder og udfordringer vi ser i dansk planteavl og komme med eksempler på, hvordan forskning, forsøg og rådgivning bidrager til at udvikle dansk planteavl. Vi vil bl.a. komme ind på markkampagnen, plantebeskyttelse, næringsstoffer, produktudvikling, miljøet og bioenergien. Vores mål er at kunne give jer inspiration og viden, så I kan sætte jer nogle mål for jeres arbejde med planteproduktionen. Uden mål véd man ikke, hvor man skal hen, og hvis man ikke sørger for at få fulgt op på dem, ved man heller ikke, om man når derhen!!!!!!! vil fortælle om aktiviteter, som foregår inden for planteavlsområdet i Dansk Landbrugsrådgivning, og jeg vil tage mig af den mere politiske del. Vi har de seneste to år brugt en del tid på at redegøre for de store problemer, det giver os, at vi ikke må

3 tilføre alt det kvælstof, afgrøderne har behov for, og at pesticidhandlingsplanens målsætning er særdeles problematisk. Vi vil ikke bruge kostbar kongrestid på at gentage disse udsagn i år. Men jeg kan forsikre for, at vi fortsat arbejder energisk for ad politisk vej og med tungtvejende faglige argumenter - at få reglerne gjort mere fornuftige. Dagen i dag er en faglig dag, og dér vil vi koncentrere os om muligheder, perspektiver og udfordringer frem for problemer. Mange af os har en tendens til at se fremtiden i nutidens spejl. Dermed kommer vi nemt til at bruge for mange kræfter på at ærgre os eller skælde ud. Vi kan i stedet vælge at tro på, at det er muligt at få stor indflydelse på fremtiden. Det skal vi gøre ved at sætte os nogle mål og gå efter dem. Det gør den proaktive. 5 Den reaktive Klimaforandringerne kan f.eks. ses ud fra forskellige synsvinkler. Den reaktive siger: Når klimaet bliver varmere, får vi en masse problemer med sygdomme i vores afgrøder, tørke om sommeren og oversvømmelser om efteråret. Det bliver ikke rart. 6 Den proaktive Den proaktive siger. Det varmere klima giver mig mulighed for at ændre sædskiftet, og jeg kan tjene penge på helt andre aktiviteter end i dag. Måske jeg skulle overveje at dyrke lidt vin? Som landmænd og rådgivere har vi brug for at være proaktive - at kunne se og skabe fremtiden for bedrifterne. Vi skal sætte os nogle klare mål og sørge for, at vi når dem så kan vi få succes. Vi kommer senere ind på proaktive landmænd og rådgivere.

4 7 Når jeg tænker proaktivt, ser jeg for mig, at afgrøderne om få år ikke længere står og mangler kvælstof. Miljøministeren, Fødevareministeren og alle de andre politikere har indset, at det var helt hen i skoven at forsøge at mindske kvælstofudvaskningen ved at tvinge landmændene til at sulte afgrøderne. De har nu forstået, at det ikke kan hænge sammen med et globaliseret marked. Som landmænd ser vi frem til de muligheder, vi dermed får. Vi kan igen høste afgrøder med et højt indhold af protein og dermed konkurrere med vore udenlandske kollegaer om at sælge højværdiprodukter både til konsum og til vores husdyr. Til gengæld har vi i et tæt samarbejde med myndighederne taget de mest sårbare arealer ud af drift. Der er ingen tvivl om, at planteavlens rammevilkår er afgørende for de fremtidige perspektiver. Jeg vil dog her begrænse snakken om emnet - også fordi miljøminister Connie Hedegaard kommer ind på det senere. 8 Markkampagnen Markkampagnen er et eksempel på, at der kan ske ting og sager, hvis vi sætter os nogle mål for fremtiden og går efter dem. I kender sikkert allerede Markkampagnens slogan om at tjene 500 kr. ekstra pr. ha, og nogle af jer har måske hyret en produktionsrådgiver til at hjælpe jer med at samle plovmænd i marken. Hvad er det egentlig for noget produktionsrådgivning? Det handler om, at planteavlskonsulenten følger den enkelte landmand tæt. Konsulenten besøger landmanden flere gange i løbet af vækstperioden og sammen diskuterer de, hvad der skal ske i marken, og de evaluerer løbende resultatene af indsatsen. Produktionsrådgivning handler om at sætte nogle mål, at beslutte, hvilke tiltag der skal gøres, og ikke mindst at følge op på og lære af de opnåede resultater.

5 9 10 Stort potentiale Undersøgelse hos LandboSjælland 30 bedrifter undersøgt Resultat: Alle kan tjene 500 kr. pr. ha Hver 2. kan tjene 1000 kr. pr. ha Hver 4. kan tjene 2000 kr. pr. ha Tegning af lystfisker Vi véd, at Markbrug Mod nye mål er et tilbud, som mange landmænd vil kunne tjene rigtig mange penge ved at tage imod. Der er foretaget en nøjere vurdering af 30 ejendomme på Vestsjælland. Det skønnes, at de alle vil kunne tjene 500 kroner pr ha, hver anden kan tjene det dobbelte, og hver fjerde kan tjene det firedobbelte, altså 2000 kroner pr. ha. Den samlede fortjeneste er effekten af en række forskellige tiltag, lige fra besparelser på maskinkontoen til godt købmandskab. En væsentlig del af det er godt håndværk, f.eks. når man skal etablere sin afgrøde og rettidighed, når man skal foretage plantebeskyttelse m.v. Som vi senere vil komme ind på, har vi nu en række beslutningsstøtteværktøjer, man kan gøre brug af. F.eks. kan man få tilsendt en SMS, når der i éns geografiske område er optræk til tabvoldende angreb af visse skadegørere i den sort, man dyrker. For at kunne planlægge rigtigt både på kort og lang sigt er det nødvendigt at kende de opnåede udbytter. Mange landmænd vågner brat, hvis de får foretaget en reel opgørelse af det opnåede udbytte. Det er sjældent så stort, som man har gået og regnet med. : Hvad med dig,. Har du også tendens til at overvurdere dine udbytter? Grafik: Lone Sommer Vi leverer halvdelen af høsten direkte til grovvaren, så på de arealer har vi en god udbytteregistrering. Men udbyttet fra de øvrige arealer, som oplagres på planlager, er noget mere usikkert bestemt. Vi anvender afgasset gylle på 2/3 af vores jorde, og virkningen er helt sikkert forskellig fra mark til mark. En forskel vi bare ikke får registreret. Derfor er en brovægt på ønskelisten, også fordi den kan bruges til flere andre leverancer til og fra gården.

6 11 Næringsstofferne Næringsstofferne er et stort emne for landbruget og i rådgivningstjenesten. I tidens løb er der udviklet en række værktøjer, som kan bruges til at optimere tilførslen af gødning. Et af disse værktøjer er kvælstofprognosen. 12 Kvælstofprognosen 2006 I 2006 forudsagde kvælstofprognosen, at vi skulle tilføre væsentligt mindre kvælstof end i et normalt år. På lerjord hele 20 kg kvælstof mindre pr ha. Der var tydeligvis en vis skepsis i landmandskredse med hensyn til, om det nu kunne passe. Men: Årets mange forsøg har vist, at kvælstofprognosen var rigtig. 13 Hold på kvælstoffet! Med underoptimale kvælstofkvoter koster en negativ kvælstofprognose landmændene noget, men det tab er langt mindre end fortjenesten i år med en positiv prognose. Man kan sige, at prognosen nedsætter tabet som følge af de af politikerne reducerede normer. Uden den ville tabet have været langt større end de mere end 600 millioner på år, vi har beregnet det til. Det fremadrettede og proaktive, om man vil, består i at opnå et optimalt udbytte ved en lille kvælstofudvaskning. Derfor er det et vigtigt indsatsområde at fastholde kvælstoffet i jorden frem for at det vaskes ud af rodzonen i form af nitrat. Det er derfor interessant at fokusere på de ting, som foregår i marken om efteråret. Hér kan vi i princippet minimere udvaskningen af kvælstof på to måder. Dels kan vi sørge for, at der vokser afgrøder, som kan optage det kvælstof, som frigøres om efteråret. Dels skal vi undgå at rode for meget i jorden. Derved reducerer vi omsætningen af organisk stof i jorden og mindsker mængden af nitrat, som kan udvaskes. Men det er jo i vintersæd, vi høster de største udbytter, og i vintersæden er det vanskeligt at have efterafgrøder, som kan opsamle kvælstoffet. Hvordan tackler vi det problem,?

7 Vi arbejder på flere fronter: Det ideelle ville være at få vintersæden til at optage meget kvælstof om efteråret. Vi er i gang med at screene en række sorter for deres evne til at optage kvælstof om efteråret. Den anden mulighed er at så mellemafgrøder. Vi har været i gang med at afprøve forskellige. På billedet kan I se, hvordan det gik, da vi såede gul sennep samtidig med hvede. Hveden blev fuldstændig udkonkurreret af den aggressive sennep. Man kan sige, at operationen lykkedes, men patienten døde. En sådan ekstrem handling er den grænseoverskridende del af forsøg på at finde en mulighed for at have efterafgrøder også i sædskifter med stor andel af vintersæd. 14 Startgødning med stor virkning På mange husdyrbrug er der overskud af fosfor. Derfor arbejder vi på at udvikle nye metoder, som med en beskeden mængde fosfor kan sikre majsen den hurtige start, der under danske klimaforhold er nødvendig for at opnå et stort udbytte af god kvalitet I 2006 har vi opnået lovende resultater med tilførsel af bare 3 5 kg fosfor pr ha, men der skal flere års forsøg til, før vi kan drage en endelig konklusion. Hvis resultaterne holder, vil det gøre det lidt nemmere for kvægbrugere at udvide produktionen. Den nye godkendelsesordning for husdyrbrug stiller nemlig meget strenge krav til fosforbalancen. 15 Afbrænding af husdyrgødning Problematikken omkring næringsstoffer er i høj grad knyttet til husdyrgødning. Landscentret har opgjort, at 2 3 pct. af den samlede gyllemængde i dag separeres, så udnyttelsen og anvendelsen af husdyrgødningen har stor opmærksomhed i vores erhverv. Det er nu tilladt at afbrænde husdyrgødning dog er der stadig nogle begrænsninger omkring afgifter og krav til forbrændingstemperatur. Perspektivet er, at husdyrproducenter ved udvidelser kan slippe for at skulle købe mere jord eller at indgå flere gylleaftaler for at kunne udnytte

8 husdyrgødningen. Efter afbrændingen af den faste del af den separerede husdyrgødning, har man kun den tynde del af husdyrgødningen tilbage. Den har en næringsstofsammensætning, som passer fint til afgrødernes behov, specielt hvis jordens fosforindhold er højt i forvejen, og i årets forsøg har der været en stor kvælstofeffekt af denne gødningstype. I 2007 skal vi blandt andet have fundet ud af, hvordan vi sikrer afgrøderne svovl nok, når vi fuldgødsker med væskefraktionen. Miljømæssigt vil afbrænding af husdyrgødning være en gevinst. Under afbrændingen forsvinder ca. 25% af kvælstoffet, men det er som frit kvælstof, som ikke skader miljøet. Resten af kvælstoffet bliver tilbage i den tynde fraktion. Der dannes endvidere mere energi, end der bruges til processen. Der er store perspektiver i denne form for energileverance. Vi sparer CO 2 Vi løser fosforproblemer Vi øger N udnyttelsen og reducerer dermed nitratudvaskningen Og vi reducerer lugten. Det er disse kombinationer vi bør gå efter i fremtiden. Jeg tror, at flere muligheder er på vej. 16 Nedfældning af gylle Nedfældning af gylle til vinterhvede kunne give mange fordele, men er endnu ikke slået an. For tiden arbejdes der på at nedfælde gyllen i plantefri striber i afgrøden. Foto: Torkild Birkmose 2006 har vi haft forsøg, hvor afstanden mellem hver tredje sårække er øget til 20 cm. I disse hvedefri striber har vi nedfældet gylle med en lodretstående tand. Ideen er, at gyllen herved kan nedfældes effektivt uden at afgrøden skades. Samtidig kan den dækkes helt med jord, så ammoniakfordampning og lugt reduceres til et minimum. Vi har bare ikke fået højere udbytte end ved det traditionelle koncept for nedfældning i vinterhvede. Men proteinindholdet har været 0,5 procentenheder større ved nedfældning end ved slangeudlægning.

9 17 Vandrammedirektivet I 2007 vil vi arbejde videre med at optimere afstanden mellem sårækkerne, nedfældertandens udformning og nedfælderdybde. Vi leder således fortsat efter den bedste opskrift på, hvordan vi gør nedfældning økonomisk attraktiv også i vintersæd. Udvikling, innovation og nytænkning er forudsætningen for at nå målet, og det er vigtigt, at producenterne af udbringningsudstyr tænker på samme måde. Bl.a. skal de gøre det muligt at udnytte GPS til styring af nedfælderen mellem kornrækkerne. Når vi har fundet den optimale nedfældningsmetode, skal vi efterfølgende have løst problemet med større strukturskade ved nedfældning end ved slangeudlægning. Stor arbejdsbredde vil være en forudsætning for, at det kan lykkes. Høegh Næringsstoffer og miljøet er to sider af samme sag, så vi fortsætter med miljøet. Myndighederne skal i gang med at lave vandplaner, så Danmark kan opfylde Vandrammedirektivet. Der vil blive lagt loft over, hvor meget kvælstof og fosfor, der må komme frem til beskyttede søer og kystnære farvande. I 2006 har vi øvet os på at implementere Vandrammedirektivet i udvalgte geografiske områder. Vi tager det jo som en given ting, at danskere fortsat ønsker at Danmark generelt skal være et landbrugsland. Derfor er det nødvendigt med en konstruktiv dialog mellem landbruget og myndighederne. Det er vigtigt både ved implementeringen af Vandrammedirektivet og i relation til den netop vedtagne godkendelsesordning for husdyrbrug -, at der bliver mulighed for at vælge mellem alle de metoder, der kan bidrage til at opfylde de mål, der bliver sat. En metode, som er velegnet et sted, kan meget nemt være en forkert metode at anvende et andet sted.

10 18 Dialog er vejen frem To parter kommer tættest på optimale løsninger ved at gå i dialog og tale om tingene. Det gælder også, når de to parter er myndighederne og landbruget. Der er opnået gode erfaringer i så henseende i et projekt om Ringkøbing Fjord og i projektet: Agwaplan, som omfatter tre oplande i Østjylland. Tiden tillader ikke, at vi kommer nærmere ind på disse projekter på dette møde, men både på denne kongres og ved andre møder samt på Internettet kan man få detaljeret information om dem. Det er utrolig vigtigt, at vi engagerer os i indførelsen af Vandrammedirektivet og Natura Det er nu, vi kan få indflydelse. Fra 22. juni 2007 har vi idéfasen, og det er der, vi skal være parate til at komme frem med vores tanker, ønsker og ideer. Kommer vi først på banen i 2008 er toget kørt, og det vil være småting, vi kan ændre. Vi kan tilbyde foreningerne besøg af et rejsehold bestående af miljømedarbejdere fra Dansk Landbrug og Landscentret. De kan informere jer om mulighederne og hjælpe jer med ideer til indsatser for de oplande, som ligger i jeres område. 19 Naboen går godt nok til den! Ja, han må have råd til det! Spark til dosen Fra næringsstofferne til et andet stort emne i planteproduktionen plantebeskyttelse. Syv landmænd sagde i 2006 ja til at stille op til et forsøg i stor skala. De skulle være med til at vise, at en målrettet indsats på planteværnsområdet kan reducere forbruget af pesticider, og at nogle danske landmænd kan give dosen et spark nedad. Vi kaldte projektet Spark til dosen. Denne illustration stammer fra en pjece om projektet. Tegneren stiller spørgsmålstegn ved om det betaler sig at sprøjte så meget, som naboen her, der både har sprøjtet på kryds og tværs. De syv landmænd satte sig et mål et proaktivt mål - og handlede i forhold til målet. Flere gange i løbet af vækstsæsonen tog de en tur rundt i marken med deres planteavlskonsulent. Der blev holdt øje med ukrudtet, så de kunne bruge de rigtige midler i lav dosering. Det samme med svampe og skadedyr. Målet har været at optimere indsatsen, dvs. sprøjte så lidt som muligt, men så meget som nødvendigt.

11 Effekten skulle måles på to måder: Var der styr på ukrudt, svampe og skadedyr? Faldt behandlingsindekset? 20 Behandlingsindeks Sådan gik det på de syv demobrug 3,5 3 2,5 2 1,5 1 0,5 0 Behandlingsindeks og måltal på demonstrationslandbrug Bedrift BI i 2006 Måltal 2009 Her ser I behandlingsindeks og måltal for hver af de 7 bedrifter. Måltallet for 2009 er det tal, den enkelte bedrift i princippet vil skulle stræbe efter som gennemsnit for indsatsen over en årrække, hvis målet i pesticidplanen skal nås. De enkelte bedrifters måltal er vist som røde søjler. En blå søjler viser det behandlingsindeks, den pågældende landmand kom op på i Måltallene er bestemt af afgrødesammensætningen på de enkelte bedrifter. Tre bedrifter har ligget under deres måltal, tre har ligget over og én har ligget meget over. Husk, at alle syv har sat fokus på en målrettet indsats for at gøre det optimalt. Så hvorfor den store forskel mellem bedrifterne? Lad os kigge lidt nærmere på et par af bedrifterne. Først nummer 1, hvor det lykkedes at komme under måltallet og derefter nr. 4 hvor det ikke lykkedes. Nogle sidder nok og tænker: Hvorfor omtaler han ikke ejendom nr. 7, der på trods af intensiv konsulentrådgivning ligger meget langt over måltallet. Svaret er: Der er tale om en lidt atypisk bedrift med reduceret jordbearbejdning og alvorlige problemer med græsukrudt. Et interessant tilfælde, som bestemt ikke er enestående, men for ikke at få skyld for at male en vis mand på væggen, omtaler vi den ikke yderligere i dag. 21 Behandlingsindeks 0,9 0,8 0,7 0,6 0,5 0,4 0,3 0,2 0,1 0 Under måltallet Svinebrug med hvede, vinterbyg, vinterraps, byg og havre Ukrudt Svampe Skadedyr BI 2006 Måltal 2009 Bedriften her ligger i Midt-vestjylland og har et alsidigt sædskifte med vinterhvede, vinterbyg, vinterraps, vårbygbyg og havre. På grund af noget varierende jordbundsforhold er ukrudt en udfordring. Især græsukrudt er et problem, hvilket også afspejler sig i behandlingsindekset. I Midt-vestjylland er der sjældent problemer med bladlus, så BI for skadedyr er kun belastet med en sprøjtning mod glimmerbøsser. Vækstregulering har ikke været aktuelt i mange år. Konsulenten overvejede at anbefale sprøjtning mod knoldbægersvamp, men det blev opgivet, da det regnede så meget i perioden, at der ikke kunne køres.

12 22 Behandlingsindeks 1,2 1 0,8 0,6 0,4 0,2 0 Over måltallet Svinebrug med frøavl og sukkerroer Og nu et eksempel på en bedrift, hvor det ikke lykkedes at komme under måltallet. Landmanden her har et svinebrug, og satser meget på frøavl. Han dyrker i alt 11 forskellige afgrøder. Ukrudtsbestanden er meget forskellig fra mark til mark. Ukrudt Svampe Skadedyr Vækstregulering BI 2006 Måltal 2009 For at minimere problemerne med græsukrudt, har han et alsidigt sædskifte. Som det ses, er det lykkedes at ramme måltallet med hensyn til indsatsen mod ukrudt. Han har endda et lavt behandlingsindeks i roerne på trods af, at der er hundepersille. Det skyldes bl.a., at han har en god timing for sprøjtningerne. BI for svampemidler ligger over måltallet. Det var meget fugtigt, da rapsen stod i blomst, så den blev sprøjtet mod knoldbægersvamp. BI for skadedyrsmidler ligger også over måltallet. - Der er ikke noget med feriesprøjtninger mod bladlus! - Nej, det er især sprøjtning mod snudebiller i hvidkløver og bladrandbiller i udlægsmarken, der tæller her. Vækstregulering er ikke foretaget i korn, men i rødsvingel og strandsvingel. Det har i de seneste års forsøg givet rigtig god betaling, men det vidste man ikke, da måltallene blev fastsat for flere år siden. De syv landmænd her har modtaget meget rådgivning fra deres rådgivere. Der er virkeligt gjort noget ud af at sprøjte afgrøderne efter behov. Alligevel nåede kun de tre af dem målet og fik deres behandlingsindeks under måltallet. Måltallet på 1,7 i behandlingshyppighed er derfor med den nuværende teknologi og viden endog meget ambitiøst. Det vil jeg komme tilbage til.

13 23 Indsats mod kartoffelskimmel (Springes over i den mundtlige præsentation) I dansk planteavl er der én sygdom, som volder os ganske særlige problemer, og denne sygdom bidrager uforholdsmæssigt meget til behandlingsindekset. Det er kartoffelskimmel, som i 2006 gav alvorlige problemer. Det er normalt en god nyhed, når priserne stiger. Prisen på spisekartofler er steget ca. 100 procent siden sidste år - til ca. 170 kr./ 100 kg. Desværre skyldes det, at vi i 2006 har haft alvorlige kvalitetsproblemer i kartofler, især pga. det fugtige vejr og de høje temperaturer i august, som skabte optimale betingelser for skimmel og bakterieinfektioner. Skimmelsvampen har ændret sig og angriber nu mere aggressivt end tidligere, og det er en kendsgerning, at forbruget af svampemidler til kartofler stiger. Det er en ringe trøst, at det ikke bare er i Danmark, vi slås med kartoffelskimmel. Vores sydlige naboer har både flere midler til rådighed og sprøjter endnu mere intensivt. Der er således er stort behov for, at vi blive bedre til at bekæmpe kartoffelskimmel. Kartoffelskimmel kan kun bekæmpes forebyggende, men vi tror på, at vi kan komme længere med de beskyttelsesmidler, vi har til rådighed i Danmark. Vi skal derfor fortsætte udviklingen af et beslutningsstøttesystem, så vi bliver endnu bedre til at forudsige risikoen for skimmelangreb ud fra vejrprognoserne. Og det er vigtigt, at alle parter avlerne, rådgiverne og forskerne - er med, når vi udvikler værktøjet.

14 24 Foto: Karen Lindahl Frugt uden sprøjterester Danske forbrugere forventer, at dansk frugt og grønt er så godt som fri for sprøjterester. Vi har længe ligget lavere end udlandet, og vi skal gøre alt for at opretholde dette image. I 2005, hvor de seneste tal stammer fra, blev der imidlertid fundet pesticidrester i ca. 66 procent af den danske frugt. Kun 1 procent var dog over grænseværdien. Men lige meget, hvordan vi vender det, er mængden af frugt, som indeholder pesticidrester stigende. Vi vil arbejde på at vende denne udvikling. Vi vil nu undersøge nærmere, hvordan forskellige behandlingsstrategier påvirker indholdet af pesticidrester i frugten. Vi vil konkret bede avlerne give os fuldmagt til at hente deres analyseresultater fra Fødevarestyrelsen. Vi vil herefter kontakte avlerne for at afdække deres behandlingsstrategi. Hvilke behandlinger giver anledning til påvisning af rester, og hvilke behandlinger giver ingen rester? Især de sidste er jo interessante - det er hos dem, der først og fremmest er noget at lære. 25 Punktkildeforurening kan undgås (Springes over i den mundtlige præsentation) Vi skal omgås pesticiderne med stor omtanke. Myndighederne kunne i 1980 erne og 90 erne rapportere om en række tilfælde, hvor man fandt døde smådyr, fisk eller ørreder i ofte flere km vandløb. Årsagen var næsten altid den samme: En landmand havde gjort sprøjten ren på en vaskeplads, hvorfra sprøjtemiddelresterne kunne løbe direkte gennem afløb til et vandløb. Fra vores rådgivning om punktkilder ved vi, at det stadig kan forekomme. Det er helt unødvendigt, at det skal være sådan det er skader, vi meget nemt kan undgå. Er der en rest sprøjtemiddel tilbage i tanken, skal den fortyndes og sprøjtes ud i afgrøden. Så forurener vi ikke vandløbene. Faktisk er forurening med punktkilder et område, hvor rådgivningen har overhalet regler fra myndighederne, for vi har arbejdet seriøst med problemet gennem mange år. Det er en del af de pesticidhandlingsplaner, som vi tilbyder landmændene. De landmænd, som har modtaget rådgivningen har taget rigtig godt imod den. Jeg er fuldstændig enig. Vi har et stort ansvar her.

15 26 Foto: Finn Olsen En målrettet plantebeskyttelse kan i mange tilfælde ske uden anvendelse af højteknologi. En del landmænd valgte i 2006 at købe gule fangbakker, så de kunne følge, om rapsjordlopperne var ved at blive et problem. Et meget effektfuldt redskab, som ikke engang er elektronisk. Bakkerne kan kigges efter, når man går en aftentur. Rigtig mange har i 2006 fået et sikkert svar på, om de skulle sprøjte. I det kommende efterår vil der også være risiko for angreb af rapsjordlopper, så det vil være en god idé at forberede sig, så man hverken kommer til at udføre en overflødig sprøjtning eller kommer for sent ud. 27 Hver uge kan man både i Landbrugsavisen og på LandbrugsInfo se, om der i den enkelte sorter kan være behov for at bekæmpe skadegørere. Hvis prikkerne er røde, skal man vurdere, om man skal gøre noget. Vi undersøger nu, om vi kan give endnu mere finmaskede informationer. Visionen er, at landmanden i stedet for Danmarkskortet skal have informationer om aktuelt behandlingsbehov på hver enkelt mark. Informationer, han skal få fra Dansk Markdatabase. 28 Vinterhvede 25/ Det kan se således ud. Her ses aktuelt bekæmpelsesbehov i hvede i den af ejendommens marker, der er markeret med rødt. I de gule marker vil der være behandlingsbehov om få dage, og i de grønne marker er der ikke behandlingsbehov. Ved et klik på marken får man forslag til middel og dosering. Kortet er et eksempel på de nye muligheder vi regner med at få, når data samles centralt. Her kombinerer vi observationer i registreringsnettet, klimadata, vejrprognoser, markernes data og planteværn Online. Dermed kan landmændene få et effektivt redskab til at kunne behandle markerne efter behov ikke mindst starte behandlingerne på det rigtige tidspunkt. Systemet skal afprøves den kommende vækstsæson. På sigt er målet, at landmanden skal have informationer om bekæmpelsesbehov for alle marker, så han kun i begrænset omfang behøver at foretage registreringer i marken. Når vi bliver bedre til at sprøjte på det rigtige tidspunkt

16 og i den rigtige dosering, vil vi både kunne mindske pesticidforbruget og forbedre landmandens økonomiske resultat. For svampe og skadedyr er vi således tæt på at kunne bruge teknologien til at gøre det endnu nemmere at være landmand. Med hensyn til ukrudtet må vi vente lidt længere på de endelige løsninger. Hvor længe afhænger af den teknologiske udvikling, ikke mindst med hensyn til genkendelse af ukrudt og pletsprøjtning rettet mod de enkelte ukrudtsplanter. 29 På store landbrug kan det være vanskeligt at have overblik over ukrudtsbestanden i alle marker, og dermed at kunne sprøjte målrettet efter de aktuelle arter. Hvis man får registreret, hvilke ukrudtsarter der er i hvilke marker og får skrevet arterne ind i Dansk Markdatabase, er man imidlertid godt på vej til at kunne sprøjte differentieret mod ukrudt. På kortet her er registreret tidselkolonier, men andre ukrudtsarter kan registreres på tilsvarende vis. Teknologien til at kunne sprøjte efter et ukrudtskort er udviklet. Det kræver kun en chip i sprøjtecomputeren. Nu venter vi bare på at få udviklet effektive værktøjer til registrering, og at nogen tror på de kommercielle muligheder under praktiske forhold. Her er en stor fælles opgave for forskningen, rådgivningssektoren og ikke mindst maskinfabrikanterne. I Danmark har vi for lidt forskning i fremtidens plantebeskyttelse. Det skal vi have rettet op på vi skal udvikle redskaber, så de sprøjtninger vi laver, er dem der batter noget. Og indsatsen koncentreres om steder, hvor problemerne er. Det er fremtidsorienteret udvikling. I det før omtalte demonstrationsprojekt har det været muligt med en målrettet indsats at reducere behandlingsindekset på mange brug, men i gennemsnit er vi ikke nået ned på måltallet. Det er 7 år siden Bicheludvalget lavede sin analyse. Siden er der sket meget i planteavlen: Vi er blevet klogere, og der er kommet nye skadevoldere til. Derimod er det så som så med epokegørende forskningsresultater, der kan bidrage til endnu lavere doseringer end dem, vi bruger i dag. Hvis der kommer gennembrud med

17 hensyn til automatisk ukrudtsgenkendelse, middelvalg og dosering, og der udvikles metoder, som sikrer, at kun ukrudtsplanterne bliver ramt, når man sprøjter, er det opstillede mål måske ikke urealistisk. Men det vil desværre tage nogle år, før sådanne metoder vil være driftssikre og indenfor økonomisk rækkevidde. Som bekendt går den rigtige vej med beskyttelsen af grundvandet mod pesticider. GEUS har meldt ud, at revurderingen har fjernet de stoffer, der tidligere har udgjort en risiko for grundvandet, og imødeser en forbedring af grundvandskvaliteten de næste 20 til 30 år. Der er yderligere den sikkerhed indbygget, at de pesticider, vi bruger, bliver overvåget i det såkaldte Varslingssystem. I mellemtiden burde vi i fællesskab sætte fokus på de områder, hvor der kan være problemer med den nuværende pesticidanvendelse. Vi påtager os gerne ansvaret for, at miljøpåvirkningen af pesticidanvendelsen fortsat bliver reduceret. Da der er taget hånd om grundvandet, er det derfor primært udenfor dyrkningsjorden, plantebeskyttelsesmidlerne kan gøre skade. Nemlig i naturområder og i vandmiljøet, hvor de slet ikke hører hjemme. Det er således langt bedre at undgå, at midlerne kommer udenfor dyrkningsjorden, end det er at fokusere på, om behandlingshyppigheden er 0,3 enheder større eller mindre. Løsningen må være en målrettet indsats, der tager fat de steder, hvor der er et problem. Samtidig skal vi - som allerede har nævnt arbejde intenst på at få løst problemerne med restkoncentrationer i dansk produceret frugt. 30 Kornsorter med høj foderværdi Overskriften for de næste dias er kvalitet. Landsudvalget satte i 2006 to store fyrtårnsprojekter i gang. De skal levere ny viden til danske landmænd om dyrkning af foder til svin, fjerkræ og kvæg. Målet er at øge udbytterne i marken, forbedre foderkvaliteten og optimere erhvervets samlede økonomiske resultat. Fyrtårnsprojekterne rummer en række forsknings- og udviklingsaktiviteter, som udføres hos KVL, DJF og i Dansk Landbrugsrådgivning. Et af delprojekterne fokuserer på kornsorternes foderkvalitet. Blandt andet screener vi en lang række sorter af vinterbyg, vårbyg, vinterhvede, havre, triticale og rug. De første resultater viser betydelige

18 forskelle mellem sorterne. Så fremover vil der ikke bare stå f.eks. vårbyg i foderplanen til grisene der kan stå navnet på en vårbygsort med høj foderværdi. 31 Græs med høj foderkvalitet I det andet fyrtårnsprojekt, som sigter på produktion af grovfoder, kobles bl.a. klimaet og foderkvaliteten. Ikke bare klimaet her og nu, men vi forsøger at være på forkant med det fremtidige klima! At klimaet ændrer sig, giver også nye muligheder. Afgræsningsprognosen bruges allerede i stor stil i praksis. Nu arbejder vi på prognoser, som skal anvendes i forbindelse med slæt. I 2006 blev græsprognosen udvidet, så landmanden nu også får prognoser for græssets indhold af sukker, protein og kg tørstof pr. FE. Hermed kan man følge op med det korrekte suppleringsfoder til køerne og optimere produktionen. 32 Foto: Frederik Thalbitzer Græsmatchen Et varmere klima betyder noget for afgrødernes vækst. For den proaktive betyder det bl.a. flere slæt for at høste græsset med høj foderværdi. Græsmatchen har vist, at hvis man får stillet det rationelt an, behøver det ikke være dyrt at tage mange slæt. Der har været stor interesse for græsmatchen, hvor fire hold bestående af landmænd og konsulenter dystede om at nå deres mål for græsproduktionen. På billeder ses vinderne af årets græsmatch Lørup I/S altså dem i de gule vindertrøjer. Græsmatchen er en del af Kvægkampagnen, der ledes af Dansk Kvæg. Ikke mindst oplevede de fire hold, at det har stor effekt, når der sættes fokus på produktionen. De fik alle en mere målrettet produktion og høstede gode udbytter. Projektet viser endnu en gang, at opfølgning nytter, og at det er vejen til at forbedre sine resultater. Næste år fortsætter vi græsmatchen med fire andre hold.

19 33 Høj kvalitet i Landsforsøgene I Landsforsøgene fokuserer vi også meget på kvalitet. De senere år er det lykkedes at hæve kvaliteten og effektiviteten af Landsforsøgene betydeligt. Vi har færre forsøg end tidligere, som må kasseres, og data er generelt gode. Foto: Erik Silkjær Pedersen Det er lykkedes så godt, fordi man lokalt har vist stor velvilje. Hvor man tidligere gerne ville have forsøgene i eget sogn, har vi i dag opbygget et system med 17 landsforsøgsenheder, hvortil vi fordeler forsøgene. Dermed er forsøgsarbejdet blevet meget mere effektivt, og vi kan trække meget mere viden ud af de forsøg, der gennemføres. Lad os som landmænd holde fast i den gode tradition for at lade disse forsøg være vores grundlag for investeringer i nye metoder, teknologi og mirakelmidler. Jeg tænker ikke hér på nogen specielt, men hvis nogen føler sig ramt er bemærkningen ikke spildt. Jeg vil også understrege at eksakt viden fra forsøgene er af uvurderlig betydning for vores politiske argumentation. I øvrigt har vi nu et rigtig godt grundlag for større internationalisering af vort forsøgsarbejde. Nemlig Nordic Fiels Trial System, som i dag også bruges af vore norske kollegaer, og som formentlig næste år bliver anvendt i Sverige. Vi har også følere ude i Østeuropa og i lande syd for os. Men tiden tillader ikke, at vi kommer ind på det i dette møde. 34 Foto: Bodil Pedersen Nordic Field Trial System (Springes over i den mundtlige præsentation) Landmænd, forædlere, gødningsproducenter og andre interesserede i hele verden kan nu følge de danske forsøg gennem vækstsæsonen. Landscentret har udviklet et nyt online-system - Nordic Field Trial System - som også kan bruges til at designe og styre markforsøgne. Det unikke ved Landsforsøgene er, at de foregår ude hos landmændene, men også at forsøgene styres centralt. Det betyder, at man udfører forsøg efter de samme planer flere steder i landet og dermed får nogle mere sikre resultater, som landmænd i hele landet kan nyde gavn af. Nordic Field Trial System gør det nemt at følge forsøgene og man kan se resultaterne få timer efter, forsøgene er høstet. Samtidig kan det nye system effektivisere forsøgsarbejdet. Straks forsøgsmedarbejderen taster observationer fra

20 35 Nu ejendomme i Dansk Markdatabase et forsøg ind på sin pc, samles de i Nordic Field Trial System og ligger tilgængelige på internettet. Landsforsøgene er det eneste forsøgssystem i verden, hvor registreringerne foregår online, og systemet er nu udbygget, så forsøgsplaner og resultater præsenteres på både dansk og engelsk. Det betyder, at f.eks. forædlere og producenter af planteværnsmidler fra både Danmark og udlandet løbende kan følge, hvordan det går de sorter og produkter, som de har valgt at få afprøvet i Landsforsøgene. Systemet er også med til at sikre, at for eksempel nye sorter og planteværnsmidler på et tidligt tidspunkt bliver afprøvet i Danmark til gavn for dansk landbrug. Systemet er solgt til Norge og også svenske forsøgsfolk er meget interesserede i at bruge systemet. På lidt længere sigt er det muligt at også forsøgsfolk i bl.a. Tyskland og Østeuropa vil i gang med at bruge systemet. Når vi bruger samme system, vil vi også kunne lave fælles forsøgsplaner og dermed enten spare forsøg og dermed omkostninger eller opnå større sikkerhed på resultaterne. Kvalitet er også at have styr på tallene for sin bedrift. Nu ligger der data på bedrifter i Dansk Markdatabase. Ved udgangen af 2007 er målet at være på bedrifter. Potentialet er ca Dansk Markdatabase er stedet, hvor landmanden gemmer alle sine værdifulde markdata på en betryggende måde og dermed kan være sikker på at kunne få optimal nytte af dem. Man kan f.eks. gemme mark-, gødnings- og sprøjteplaner, udbyttekort, GPSjordprøver og andre positionsbestemte data. Visionen er, at man kun skal registrere data ét sted for at få dem til at optræde, hvor de er relevante, både for driftslederen og for myndighederne. Når landmanden oploader data, kan hans ansatte og konsulenten se de samme tal, hvis de har tilladelse til det. Hvis landmanden registrerer alle nødvendige oplysning og giver sine aftagere adgang, vil der være fuld sporbarhed, som EU kræver det. Dansk Markdatabase er samtidig samlingsstedet (banken) hvor alle data findes, og hvorfra forskellige beslutningsværktøjer kan fødes med nødvendige data. Man kan også sende tilbud til erfagrupper om at tage sammen til Plantekongres og det er jo vigtigt.

21 36 Mangel på økologiske planteavlere Den økologiske markedsandel % Kilde: Økologisk Landsforening Og så et par ord om økologi. I 2006 oplevede vi omsider, at priserne og efterspørgslen på økologiske produkter steg, fordi de danske forbrugere i stigende grad efterspørger økologiske fødevarer. I 2006 har salget af økologiske varer udgjort godt 7 procent af de fødevarer, vi køber. I 2007 regner dagligvarekæderne med en vækst på yderligere 20-25%. Hvis ikke, der er varer nok i forhold til detailhandlens ambitioner, kan væksten blive lavere. 37 Vigtigt med gunstig aftale Omregnes efterspørgslen efter økologiske varer til hektar, svarer det til, at det økologiske areal skal udvides med ha pr år frem til Det betyder, at 10 procent af det danske landbrugsareal skal dyrkes økologisk, hvis vi skal dække efterspørgslen. I øjeblikket er det 6½ procent. Den interesse, vi har kunnet spore for omlægning her i efteråret dækker kun 5000 ha, så der er plads til flere. Økonomiske beregninger viser, at det kan være en god forretning at lægge om. Resultatet første år er næsten på højde med konventionel produktion. Fra år 2 har det økonomiske resultat været 20 % bedre. Forbrugerne efterspørger ikke mindst økologisk kød. Imidlertid mangler de økologiske husdyrproducenter økologisk foder. Vi kan selvfølgelig vælge at importere økologiske varer, men det er jo oplagt, at vi selv leverer det, forbrugerne ønsker. Foto: Lone Sommer Skal det lykkes, er der ikke mindst brug for planteavlere, som vil lægge om, så de kan levere foder til de økologiske husdyrproducenter. For af skabe stabilitet i produktionen, er vores anbefaling, at økologiske foderproducenter og husdyrproducenter indgår forpligtende aftaler. Er der en høj pris på kød, skal det smitte af på afregningen over for foderproducenten. For at sikre foderleverancerne må man dele markedets sorger og glæder.

22 38 Foto: Christian Haldrup Til sidst vil vi vise nogle eksempler på produktudvikling i planteproduktionen. Danske landmænd, rådgivere, forskere og firmafolk arbejder løbende på at udvikle nye produkter til landbruget. Der sker også produktudvikling, når forbrugerne efterspørger nye varer. Raps er med de stigende priser blevet en meget interessant afgrøde. Rapsarealet stiger derfor i øjeblikket. Det er godt at få mere raps ind i sædskiftet det virker sanerende, gør det nemmere at kontrollere græsukrudtet, og når raps er forfrugt, kan vi høste højere udbytter i kornet. Men også i raps er der brug for produktudvikling. Vi har i øjeblikket 100 forskellige sorter til afprøvning, bl.a. dværghybrider, som kun er en meter høje. Fordelen er, at det er nemmere at høste en afgrøde, når der ikke skal så meget plantemasse gennem mejetærskeren. Problemet ved dværghybriderne er imidlertid, at de lave rapsplanter konkurrerer dårligt med ukrudtet. Med de ukrudtsmidler, vi har til rådighed lige nu, kan det være et problem. Det bliver spændende at se, om dværghybriderne vinder indpas. Derudover sker der en hastig udvikling i retning af nye sorter med andre oliesammensætninger, som kan opfylde en række forskellige behov. 39 Succes med off label godkendelser Frøproduktion i Danmark er en succeshistorie. Men for at fastholde succesen, må vi løbende arbejde for at sikre vores markedsandel. De senere år er vigtige planteværnsmidler til brug i mark- og havefrø taget ud. Alligevel har vi i Danmark i dag gode midler til rådighed. Det skyldes, at det er lykkedes at få en række off-label-godkendelser. Grundlaget for off-label-godkendelser er bl.a. en række forsøg, som dokumenterer midlernes virkning i mark- og havefrø. Forsøgsarbejdet medfører således, at vi på dette felt er bedre kørende end udlandet.

23 40 Planteværn med elektroner En spændende form for produktudvikling ser vi i øjeblikket inden for bekæmpelse af udsædsbårne sygdomme. På Landcentret er vi involveret i et projekt om udsædsbårne sygdomme i spinatfrø. Grafik: Eventus Udsædsbårne sygdomme plejer man typisk at bejdse mod. I projektet testes en ny metode, hvor der ikke indgår kemikalier. I stedet sendes frøene ind mellem såkaldte elektrongeneratorer. Det kaldes også for Beta-stråling og er samme form for stråling, som udsendes fra elektronkanonen i et fjernsyn. Kunsten er bl.a. at indstille teknologien, så svampene dræbes, uden det går ud over spireevnen. Det er første år, vi har afprøvet systemet i spinat, og resultaterne er gode. Så vi glæder os til at se, hvilke muligheder der ligger i planteværn med elektroner. 41 Bioenergi Mens udviklingen inden for bioenergi går stærkt i andre lande, nøjes vi med at forske i Danmark. Jeg citerer fra Statsministerens nytårstale: Vi skal sætte skub i forskning og udvikling af nye energikilder i Danmark. Brint.., brændselsceller, men også biobrændstof til bilerne, vel at mærke, hvor vi ikke brænder fødevarer af for at putte det i bilerne. Statsministeren ville altså for en uge siden satse ensidigt på de såkaldte anden generations anlæg. Måske er han kommet på bedre tanker, idet der i sidste uge kom en udmelding fra regeringskredse om, at al dansk benzin skal tilsættes biobrændsel inden for få år : Derfor bliver det interessant at høre fra Miljøministeren, om der snart kommer mere visionære ideer i tanken, end vi hidtil har hørt om! Men lad os indtil videre glæde os over udenlandske politikeres beslutsomhed, som afstedkommer en stor eksport af dansk producerede biobrændsler. Mens politikerne diskuterer, har vi valgt at forberede os på udviklingen ved at samle teoretisk og praktisk viden om dyrkning af energiafgrøder og anvendelse af bioenergi. Vi planlægger forsøgs- og demonstrationsaktiviteter, som kan give danske landmænd og rådgivere et godt videngrundlag, når de skal dyrke energiafgrøder eller producere bioenergi. Samtidig samler og videregiver vi erfaringer fra Danmark og udlandet.

24 Dermed håber vi at kunne fungere som formidler og brobygger, for de danske landmænd som fremover vælger også at være energiproducenter. 42 Forbrugerne vil have baby leaf Produktudvikling handler også om at følge forbrugertrends og stå klar med de produkter, som forbrugerne efterspørger. Markedet for de såkaldte baby leaf-salater er steget betydeligt på det sidste. Både europæerne og amerikanerne vil have de små salatblade på tallerkenerne. 43 Tak for et godt samarbejde Interessen for baby leaf har været særdeles positiv for de danske producenter af havefrø. Arealet med spinat og andet havefrø er steget i Danmark. Således er der nu ca ha spinat. Halvdelen af denne stigning skyldes forbrugernes smag for babyleaf. Den anden halvdel af stigningen afsættes til især Kina, hvor man har fået smag for spinat. 75 procent af verdens spinatproduktion bygger på frø fra Danmark. Vi har den rigtige daglængde, dygtige frøavlere og frøfirmaer, som kan rense frøene og afsætte varen rundt omkring i verdenen. Men som tidligere nævnt, er det nødvendigt, at vi fortsat har de nødvendige plantebeskyttelsesmidler til rådighed, når frøene skal dyrkes. Det var de emner, vi har valgt at tage med i dette års mundtlige planteavlsberetning. Vi glæder os over den store aktivitet, der er på planteavlsområdet, og vi ser frem til i det nye år at tage fat på de mange udfordringer, der ligger foran os. Jeg vil gerne takke Danmarks JordbrugsForskning for et rigtig godt og tæt samarbejde om en række forsknings- og udviklingsaktiviteter, og ikke mindst for samarbejdet om denne kongres. Vi ønsker jer held og lykke som Fakultet for Jordbrugsvidenskab ved Århus Universitet og håber, at vi fortsat skal arbejde tæt sammen. Også tak til Landsudvalget for Driftsøkonomi og Landsudvalget for Byggeri og Teknik samt Specialudvalget for Kartofler og Frøsektionen i Dansk Landbrug for samarbejdet om kongressen. Sammen har vi formået at skabe en begivenhed med stor faglig bredde og dybde.

25 Tak til landsudvalget for et rigtig godt samarbejde. Også en stor tak til medarbejderne på Landscentret og i hele Dansk Landbrugsrådgivning for jeres store og meget engagerede indsats. 44 God vækstsæson : Det er en fornøjelse at være sammen med glade og optimistiske landmænd. Jeg er overbevist om, optimismen vil være i højsædet under denne kongres. Foto: Jørgen Ravn Vi kan se klare tegn på stigende priser på planteprodukterne, og hvis denne tendens holder, vil det medføre stigende priser på kød og mælk. Jeg siger naturligvis ikke, at alle priser vil stige 50 pct., men - efter min opfattelse - har chancerne for en positiv prisudvikling aldrig været større end nu. Hold fast i det gode humør - og rigtig god vækstsæson Kl Formiddagens program Aktuelle udfordringer påp planteavlsområdet DJF i Århus Universitet Frokost i Koncertsalen og Teaterkælderen Den acceptable tærskel t for landbrugets miljøpåvirkning v. miljøminister minister Connie Hedegaard Afgang til eftermiddagens sessioner, der begynder præcis kl. 13.

Spark til dosen. - Naboen går godt nok til den! - Ja, han må have råd til det!

Spark til dosen. - Naboen går godt nok til den! - Ja, han må have råd til det! Spark til dosen 1 - Naboen går godt nok til den! - Ja, han må have råd til det! 2 Du kan bestille flere eksemplarer af denne pjece til uddeling ved markvandringer, erfagruppemøder og lignende. Pjecen er

Læs mere

Landbrugets Rådgivningscenter Landskontoret for Planteavl Udkærsvej 15, Skejby 8200 Århus N Tlf Fax Hjemmeside:

Landbrugets Rådgivningscenter Landskontoret for Planteavl Udkærsvej 15, Skejby 8200 Århus N Tlf Fax Hjemmeside: Pesticidhandlingsplan II Rådgivning nytter! 1 Landbrugets Rådgivningscenter Landskontoret for Planteavl Udkærsvej 15, Skejby 8200 Århus N Tlf. 8740 5000 Fax. 8740 5090 Hjemmeside: www.lr.dk Oplag 10.000

Læs mere

Hvad koster Grøn Vækst produktionslandmanden?

Hvad koster Grøn Vækst produktionslandmanden? Hvad koster Grøn Vækst produktionslandmanden? Med indførelse af de tiltag, der er vedtaget i Grøn Vækst i juni 2009 og Grøn Vækst 2,0 i 2010 påvirkes danske landmænds konkurrenceevne generelt negativt,

Læs mere

Åben forsøgsmark 21. juni 2017

Åben forsøgsmark 21. juni 2017 Åben forsøgsmark 21. juni 2017 Oversigt over forsøg i forsøgsmarken Vinterhvedesorter Vinterbygsorter Vårbygsorter Høst af hestebønner Udsædsmængder i vinterhestebønner OBS-parceller vinterbygsorter OBS-parceller

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. AB og AD stillet af Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. AB og AD stillet af Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del - Bilag 106 Offentligt Den 22. november 2006 Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. AB og AD stillet af Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Læs mere

Vil du være et hak bedre?

Vil du være et hak bedre? Vil du være et hak bedre? Plantebeskyttelse - med omtanke EU har vedtaget rammedirektivet for bæredygtig anvendelse af pesticider, hvor IPM (integreret plantebeskyttelse) skal være en del af lovgivningen

Læs mere

Landsudvalget for Planteproduktion. Strategi 2013

Landsudvalget for Planteproduktion. Strategi 2013 Landsudvalget for Planteproduktion Strategi 2013 Denne strategi for Landsudvalget for Planteproduktion er et led i udarbejdelsen af den samlede strategi 2013 for Dansk Landbrugsrådgivning. Landsudvalgets

Læs mere

Markbrug mod nye mål. -herunder strategi for anvendelsesorienteret planteavlsforskning på kort og lang sigt.

Markbrug mod nye mål. -herunder strategi for anvendelsesorienteret planteavlsforskning på kort og lang sigt. Markbrug mod nye mål -herunder strategi for anvendelsesorienteret planteavlsforskning på kort og lang sigt. Chefkonsulent Carl Åge Pedersen, Landscentret Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret Hvilke udviklings-

Læs mere

Danske forskere tester sædskifter

Danske forskere tester sædskifter Danske forskere tester sædskifter Jørgen E. Olesen, Ilse A. Rasmussen og Margrethe Askegaard, Danmarks Jordbrugsforskning Siden 1997 har fire forskellige sædskifter med forskellige andele af korn været

Læs mere

dlg vækstforum 2013 Efterafgrøder Chikane eller muligheder Ole Grønbæk

dlg vækstforum 2013 Efterafgrøder Chikane eller muligheder Ole Grønbæk dlg vækstforum 2013 Efterafgrøder Chikane eller muligheder Ole Grønbæk Efterafgrøder - Mellemafgøder Grøngødning HVORFOR? Spar kvælstof og penge Højere udbytte Mindre udvaskning af kvælstof, svovl, kalium

Læs mere

Oversigt over Landsforsøgene 2012

Oversigt over Landsforsøgene 2012 Oversigt over Landsforsøgene 2012 Den Europæiske Union ved Den Europæiske Fond for Udvikling af Landdistrikter og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har deltaget i finansieringen af projektet.

Læs mere

1. Case-beregninger for de økologiske landmænds økonomi

1. Case-beregninger for de økologiske landmænds økonomi 1. Case-beregninger for de økologiske landmænds økonomi Der er gennemført økonomiske beregninger for forskellige typer af økologiske bedrifter, hvor nudrift uden biogas sammenlignes med en fremtidig produktion,

Læs mere

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 11

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 11 Aktuelt MarkNyt v/hanne Schønning Hornsyld Købmandsgaard A/S Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 11 Trods en lidt kølig weekend i vente, ser det alligevel ud til at vi har en tørvejrsperiode

Læs mere

Økologisk Optimeret Næringstofforsyning

Økologisk Optimeret Næringstofforsyning Økologisk Optimeret Næringstofforsyning Michael Tersbøl, ØkologiRådgivning Danmark NEXT STEP MØDER, Januar 2019 Dette kommer jeg igennem Nyt paradigme for import af gødning på Praktisk eksempel på import

Læs mere

VELKOMMEN TIL LANDSPLANTEAVLSMØDET OG PLANTEKONGRES 2010

VELKOMMEN TIL LANDSPLANTEAVLSMØDET OG PLANTEKONGRES 2010 VELKOMMEN TIL LANDSPLANTEAVLSMØDET OG PLANTEKONGRES 2010 Beretning fra Dansk Planteproduktion Torben Hansen Faglig beretning Carl Åge Pedersen Pause Finanskrisen og landbruget Eva Kjer Hansen EU s fremtidige

Læs mere

ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED?

ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED? NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan forklare om de ting, der spiller en rolle i forhold til sundhed. Du kan give eksempler på, hvad man undgår, når man spiser økologisk mad. ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED?

Læs mere

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 12

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 12 Aktuelt MarkNyt v/hanne Schønning Hornsyld Købmandsgaard A/S Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 12 Side 1 af 9 Det er forår! YES!!! Endelig kan vi se frem til en periode med tørvejr

Læs mere

Arealanvendelse, husdyrproduktion og økologisk areal i 2003 til brug ved slutevaluering

Arealanvendelse, husdyrproduktion og økologisk areal i 2003 til brug ved slutevaluering Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevareøkonomisk Institut Baggrundsnotat til Vandmiljøplan II slutevaluering Arealanvendelse, husdyrproduktion og økologisk areal i 2003 til brug ved slutevaluering

Læs mere

DanSeed Symposium 20. marts Muligheder for den danske frøbranche. v/henrik Høegh viceformand i Dansk Landbrug

DanSeed Symposium 20. marts Muligheder for den danske frøbranche. v/henrik Høegh viceformand i Dansk Landbrug DanSeed Symposium 20. marts 2007 Muligheder for den danske frøbranche v/henrik Høegh viceformand i Dansk Landbrug H:\OVH-DL\ANDET-Foredrag\0286kha.ppt 1 16.03.2007 Hvad har betydning for dyrkning af frø

Læs mere

Alternative metoder til reduktion af kvælstofudvaskningen. v/ chefkonsulent Leif Knudsen, Videncentret for Landbrug

Alternative metoder til reduktion af kvælstofudvaskningen. v/ chefkonsulent Leif Knudsen, Videncentret for Landbrug Alternative metoder til reduktion af kvælstofudvaskningen. v/ chefkonsulent Leif Knudsen, Videncentret for Landbrug Disposition Oversigt over det reelle reduktionsbehov I udvaskningen fra landbruget derfor

Læs mere

INSTITUT FOR JORDBRUGSPRODUKTION OG MILJØ DET JORDBRUGSVIDENSKABELIGE FAKULTET AARHUS UNIVERSITET

INSTITUT FOR JORDBRUGSPRODUKTION OG MILJØ DET JORDBRUGSVIDENSKABELIGE FAKULTET AARHUS UNIVERSITET INSTITUT FOR JORDBRUGSPRODUKTION OG MILJØ DET JORDBRUGSVIDENSKABELIGE FAKULTET Plantedirektoratet Vedrørende indregning af randzoner i harmoniarealet Seniorforsker Finn Pilgaard Vinther Dato: 14-06-2010

Læs mere

FAKTAARK: Miljøafgrøder næste skridt mod et godt vandmiljø

FAKTAARK: Miljøafgrøder næste skridt mod et godt vandmiljø FAKTAARK: Miljøafgrøder næste skridt mod et godt vandmiljø Danmarks miljømålsætninger for et godt vandmiljø i 2015 Danmark skal have et godt vandmiljø fjorde og hav rig på natur, planter og fisk. Det er

Læs mere

PRES PÅ SÆDSKIFTET & ØKONOMI

PRES PÅ SÆDSKIFTET & ØKONOMI Planteavlen 2018 Planteavlschef Anders Smedemand Musse Kolding Herreds Landbrugsforening PRES PÅ SÆDSKIFTET & ØKONOMI Hvad gør vi? Er der afgrøder, der skal ud af bedriften? og afgrøder, der skal ind på

Læs mere

Økologi Hot or Not. Ejvind Pedersen, Chefkonsulent Landbrug & Fødevarer AgriNord Kongres, d. 6. februar 2018

Økologi Hot or Not. Ejvind Pedersen, Chefkonsulent Landbrug & Fødevarer AgriNord Kongres, d. 6. februar 2018 NAVN, Afd. for Økologi, Landbrug & Fødevarer Økologi Hot or Not Ejvind Pedersen, Chefkonsulent Landbrug & Fødevarer AgriNord Kongres, d. 6. februar 2018 Økologi Hot or Not Udvikling i areal og produktion

Læs mere

Producentsammenslutningen Det Økologiske Akademi. Dyrkning af korn til foder og konsum og frøgræs

Producentsammenslutningen Det Økologiske Akademi. Dyrkning af korn til foder og konsum og frøgræs Producentsammenslutningen Det Økologiske Akademi Dyrkning af korn til foder og konsum og frøgræs Korn til foder og konsum Havre Vårbyg Vårhvede Vårtriticale Rug Vintertriticale Vinterhvede (Spelt, emmer,

Læs mere

MINDRE PLADS - MERE MAD

MINDRE PLADS - MERE MAD LEKTION 5B MINDRE PLADS - MERE MAD DET SKAL I BRUGE Adgang til internettet Teksten: Det e ektive landbrug Tegneredskaber Papir LÆRINGSMÅL 1. I kan beskrive jeres eget liv og jeres mad i forhold til børn

Læs mere

FULDT UDBYTTE AF MERE KVÆLSTOF. Direktør Ivar Ravn, SEGES Planter & Miljø 2. februar 2016

FULDT UDBYTTE AF MERE KVÆLSTOF. Direktør Ivar Ravn, SEGES Planter & Miljø 2. februar 2016 FULDT UDBYTTE AF MERE KVÆLSTOF Direktør Ivar Ravn, SEGES Planter & Miljø 2. februar 2016 NU ER DER GÅET HUL PÅ GØDNINGSSÆKKEN! Udbytte (ton pr. ha) MANGE ÅRS UNDERGØDSKNING 1994 N kvoter indføres i DK

Læs mere

Videreudvikling af grønne regnskaber i landbruget

Videreudvikling af grønne regnskaber i landbruget Projektartikel Videreudvikling af grønne regnskaber i landbruget Delprojekt under Grøn Erhvervsudvikling på Bornholm 26 Sammendrag: Et projekt under Grøn Erhvervsudvikling på Bornholm har vist, at muligheden

Læs mere

Økologi er flere ting: Grundbegreber om økologiske landbrug

Økologi er flere ting: Grundbegreber om økologiske landbrug Økologi er flere ting: Grundbegreber om økologiske landbrug Dette modul fortæller om de begreber og principper, der er vigtige i økologisk landbrug i Danmark. Noter til dette afsnit ser du på sidste side.

Læs mere

Biogas giver Økologi mobile næringsstoffer

Biogas giver Økologi mobile næringsstoffer Biogas giver Økologi mobile næringsstoffer Landscentret Økologisk Landsforening 5. december 2007 Souschef Michael Tersbøl Dansk Økologi Landbrugsrådgivning, Landscentret, Økologi Biogas gør udfasning af

Læs mere

Opdatering af Bicheludvalgets driftsøkonomiske beregninger

Opdatering af Bicheludvalgets driftsøkonomiske beregninger Opdatering af Bicheludvalgets driftsøkonomiske beregninger Jens Erik Ørum og Mads Vejlby Boesen Fødevareøkonomisk Institut, KU Lise Nistrup Jørgensen og Per Kudsk Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet,

Læs mere

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 38

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 38 Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 38 Mange er nu rigtig langt med etablering af vintersæd, og spørgsmålet er derfor nu, hvornår skal ukrudtsbekæmpelse iværksættes? Normalt er det

Læs mere

Honningbien kan blive en blomstrende forretning

Honningbien kan blive en blomstrende forretning Honningbien kan blive en blomstrende forretning Biernes bestøvning af landbrugets afgrøder er millioner værd, men erhvervsbiavlerne har ikke formået at udnytte det. Derfor går både de og landmændene glip

Læs mere

Økologiens muligheder som natur- og miljøpolitisk instrument

Økologiens muligheder som natur- og miljøpolitisk instrument Økologiens muligheder som natur- og miljøpolitisk instrument Hanne Bach, Danmarks Miljøundersøgelser, Århus Universitet Pia Frederiksen (Danmarks Miljøundersøgelser, Århus Universitet), Vibeke Langer (Det

Læs mere

Er der en mellemvej mellem økologi og konventionel dyrkning? Faglige argumenter.

Er der en mellemvej mellem økologi og konventionel dyrkning? Faglige argumenter. Er der en mellemvej mellem økologi og konventionel dyrkning? Faglige argumenter. Plantekongres i Herning 15.-16. januar, 2019. Margrethe Askegaard E-mail: ma@ecoviden.dk www.ecoviden.dk Ja, det er der,

Læs mere

IPM Fremtidens planteværn (8 principper med eksempler)

IPM Fremtidens planteværn (8 principper med eksempler) Efterårets faglige møder v / planteavlskonsulent Erik Skov Nielsen IPM Fremtidens planteværn (8 principper med eksempler) + 3 konkrete forslag til natur- og vildtvenlige tiltag Integreret plantebeskyttelse

Læs mere

Forventninger til prisudviklingen på planteprodukter og indtjeningen i planteavlen Faglige udfordringer og muligheder

Forventninger til prisudviklingen på planteprodukter og indtjeningen i planteavlen Faglige udfordringer og muligheder Forventninger til prisudviklingen på planteprodukter og indtjeningen i planteavlen Faglige udfordringer og muligheder Direktør Carl Åge Pedersen Videncentret for Landbrug Er der guldkorn i sigte? Høje

Læs mere

Aktivt brug af efterafgrøder i svinesædskiftet

Aktivt brug af efterafgrøder i svinesædskiftet Aktivt brug af efterafgrøder i svinesædskiftet af Claus Østergaard, Økologisk Landsforening Formål og baggrund Formålet med at etablere efterafgrøder er at mindske næringsstoftabet fra marken med græssende

Læs mere

Sædskiftets indre dynamik i økologisk planteavl

Sædskiftets indre dynamik i økologisk planteavl Sædskiftets indre dynamik i økologisk planteavl Jørgen E. Olesen 1, Margrethe Askegaard 1 og Ilse A. Rasmussen 2 1 Afd. for Plantevækst og Jord, og 2 Afd. for Plantebeskyttelse, Danmarks JordbrugsForskning

Læs mere

I EN VERDEN MED MERE KVÆLSTOF NU ER DER GÅET HUL PÅ SÆKKEN HVAD SKAL JEG GØRE?

I EN VERDEN MED MERE KVÆLSTOF NU ER DER GÅET HUL PÅ SÆKKEN HVAD SKAL JEG GØRE? Kolding 3/2 2016 Jens Elbæk Seges I EN VERDEN MED MERE KVÆLSTOF NU ER DER GÅET HUL PÅ SÆKKEN HVAD SKAL JEG GØRE? Lav plads på kontoen 2,2 mia. er på vej! Ca. 800 kr/ha i gennemsnit Det kommer ikke alt

Læs mere

Plantekongres 2011 Session A2 kl. 14.00-14.15 v/ Henning van Veldhuizen. Er der en fremtid for havefrø i Danmark?

Plantekongres 2011 Session A2 kl. 14.00-14.15 v/ Henning van Veldhuizen. Er der en fremtid for havefrø i Danmark? Plantekongres 2011 Session A2 kl. 14.00-14.15 v/ Henning van Veldhuizen Er der en fremtid for havefrø i Danmark? Er der en fremtid for havefrø i Danmark? 1. Ja, hvis der er politisk forståelse og ramme-vilkårene

Læs mere

Nye afgrøder fra mark til stald?

Nye afgrøder fra mark til stald? Nye afgrøder fra mark til stald? Ved planteavlskonsulent Vibeke Fabricius, LMO Viborg Fodringsseminar VSP april 2014 Overvejelser ved optimering af afgrøde- og sædskiftevalg? Korn Byg og hvede det, vi

Læs mere

Koordinator for DJF s myndighedsrådgivning

Koordinator for DJF s myndighedsrådgivning Plantedirektoratet Besvarelse/kommentering af to af landbrugets (Landbrug & Fødevarer) høringssvar på gødskningsloven. Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet Susanne Elmholt Dato: 19.08.2009 Dir.: 8999 1858

Læs mere

B1: Fantastiske efterafgrøder og kåring af årets efterafgrødefrontløber

B1: Fantastiske efterafgrøder og kåring af årets efterafgrødefrontløber B1: Fantastiske efterafgrøder og kåring af årets efterafgrødefrontløber Projektets formål: At få økologiske landmænd til at udnytte efterafgrøders potentiale maksimalt for at få: * en bedre økonomi i økologisk

Læs mere

Hvordan kan vi mindske brugen af pesticider?

Hvordan kan vi mindske brugen af pesticider? Hvordan kan vi mindske brugen af pesticider? Christian Ege, sekretariatsleder Det Økologiske Råd Politikens Hus 26. januar 2016 Overordnet situation Dansk jordbrug sprøjter mindre end de fleste andre i-

Læs mere

Ændring af dyrkningspraksis kan reducere behovet for ukrudtsbekæmpelse i korn

Ændring af dyrkningspraksis kan reducere behovet for ukrudtsbekæmpelse i korn Ændring af dyrkningspraksis kan reducere behovet for ukrudtsbekæmpelse i korn Fordelingen og antal af planter i marken kan have betydning for planternes vækst. Nye forsøg har vist, at en høj afgrødetæthed

Læs mere

FRA JORD TIL BORD OG TIL JORD IGEN

FRA JORD TIL BORD OG TIL JORD IGEN NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan fortælle om de særlige ting, som den økologiske landmand gør på gården, så hans produkter kan sælges som økologiske. Du kan fortælle om madens vej fra jord til bord og til

Læs mere

Planteproduktion med omtanke

Planteproduktion med omtanke Planteproduktion med omtanke vfl.dk Foto: Jens Tønnesen, LandbrugsMedierne Oktober 2011 Pjecen er gratis og kan bestilles i Netbutikken: www.vfl.dk/netbutikken 2 Handling bag ord Vi er rigtig stolte af

Læs mere

Kend dine fremstillingspris i marken V/ Ole Møller Hansen

Kend dine fremstillingspris i marken V/ Ole Møller Hansen Kend dine fremstillingspris i marken V/ Ole Møller Hansen Budskaber Priser på afgrøder, afgrødevalg, den nærmeste fremtid? Fremstillingspris er jeg konkurrencedygtigt? Hvor kan jeg sætte ind? Hvad kan

Læs mere

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 39

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 39 Aktuelt MarkNyt v/hanne Schønning Hornsyld Købmandsgaard A/S Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 39 Flere er i tvivl om det stadig er for tørt til ukrudtssprøjtning. Jeg mener at med

Læs mere

Fosforregulering. Kort nyt om MFO brak og efterafgrøder m.m.

Fosforregulering. Kort nyt om MFO brak og efterafgrøder m.m. Fosforregulering Kort nyt om MFO brak og efterafgrøder m.m. Disposition Fosforregulering Efterafgrøder 2017 Andre nyheder 2018 Jordbearbejdnings regler (skema) Frister for afpudsning af græs og brakarealer

Læs mere

Afprøvning af forskellige gødningsstrategier i kløvergræs til slæt

Afprøvning af forskellige gødningsstrategier i kløvergræs til slæt Afprøvning af forskellige gødningsstrategier i kløvergræs til slæt Der er i 2016 gennemført demonstrationer med afprøvning af forskellige gødningsstrateger i kløvergræs med forskellige typer af husdyrgødning

Læs mere

PLANTE-spor. Ved strategi- og virksomhedskonsulent Niels Reinhard Jensen og planterådgiver Jacob Møller

PLANTE-spor. Ved strategi- og virksomhedskonsulent Niels Reinhard Jensen og planterådgiver Jacob Møller PLANTE-spor Ved strategi- og virksomhedskonsulent Niels Reinhard Jensen og planterådgiver Jacob Møller Resultat oversigt Tal i 1.000 kr. 2016 2017 Forskel Dækningsbidrag mark 1.075 1.354 279 Dækningsbidrag

Læs mere

Studietur til Frankrig 4-7 november 2017

Studietur til Frankrig 4-7 november 2017 Studietur til Frankrig 4-7 november 2017 Denne rapport beskriver min studietur til Frankrig fra 4-7. novmeber 2017. Turen var arrangeret af FRDK (Foreningen for Reduceret Jordbearbejdning i Danmark). I

Læs mere

Hellere forebygge, end helbrede!

Hellere forebygge, end helbrede! Hellere forebygge, end helbrede! Om at sikre grundlaget for succes med reduceret jordbearbejdning Påstande: Reduceret jordbearbejdning medfører. Mere græsukrudt Mere fusarium Mere DTR og svampe generelt

Læs mere

Muligheder og udfordringer i efter- og

Muligheder og udfordringer i efter- og Muligheder og udfordringer i efter- og mellemafgrøder Hvordan ses efterog mellemafgrøder i relation til de kommende regler som følge af Grøn Vækst? v/ chefkonsulent Leif Knudsen, Videncentret for Landbrug

Læs mere

Vandplanerne gennemført gennem gødningsloven tons N af de tons N

Vandplanerne gennemført gennem gødningsloven tons N af de tons N Vandplanerne gennemført gennem gødningsloven 4.600 tons N af de 9.000 tons N Børge O. Nielsen Planteavlskonsulent LRØ Kystvande Kvælstof 3 vandmiljøplaner VMP siden 1987-2004 Miljøgodkendelser siden 1994,

Læs mere

Grøn vækst der batter.

Grøn vækst der batter. Grøn vækst der batter. MILJØ: Grøn vækst er netop kommet med et bud på hvordan landbruget kan tilgodese miljøet. Hvorfor er efterafgrøder, halmnedmuldning og pløjefri dyrkning, overhovedet ikke nævnt i

Læs mere

Hvad betyder kvælstofoverskuddet?

Hvad betyder kvælstofoverskuddet? Hvordan kan udvaskningen og belastningen af vandmiljøet yderligere reduceres? Det antages ofte, at kvælstofudvaskningen bestemmes af, hvor meget der gødes med, eller hvor stort overskuddet er. Langvarige

Læs mere

HESTEBØNNER. En afgrøde med muligheder. Gitte Rasmussen. Dagsorden. Muligheder i hestebønner Økonomi Dyrkningsmæssig håndtering

HESTEBØNNER. En afgrøde med muligheder. Gitte Rasmussen. Dagsorden. Muligheder i hestebønner Økonomi Dyrkningsmæssig håndtering HESTEBØNNER En afgrøde med muligheder Gitte Rasmussen Dagsorden Muligheder i hestebønner Økonomi Dyrkningsmæssig håndtering 2 1 Hvorfor dyrke hestebønner Behov for nye vekselafgrøder i kornrige sædskifter

Læs mere

Er det tid at stå på biogastoget? Torkild Birkmose

Er det tid at stå på biogastoget? Torkild Birkmose Er det tid at stå på biogastoget? Torkild Birkmose Biogas hviler på tre ben Biogas Økonomi Landbrug Energi, miljø og klima det går galt på kun to! Energi, miljø og klima Landbrug Biogas og Grøn Vækst Den

Læs mere

Få styr på områdernes natur- og miljøudfordringer før du køber!

Få styr på områdernes natur- og miljøudfordringer før du køber! Få styr på områdernes natur- og miljøudfordringer før du køber! Specialkonsulent Heidi Buur Holbeck, Hvorfor skal I være vågne nu? Fordi forholdene for landbruget er ændret meget: Største natur- og miljøudfordringer:

Læs mere

NY FOSFORREGULERING NIELS FINN JOHANSEN OG TORKILD BIRKMOSE SEGES

NY FOSFORREGULERING NIELS FINN JOHANSEN OG TORKILD BIRKMOSE SEGES NY FOSFORREGULERING NIELS FINN JOHANSEN OG TORKILD BIRKMOSE SEGES HVAD ÆNDRES MED DEN NY REGULERING? Dyreenhedsbegrebet forsvinder ud af det danske sprog! Der indføres N- og P-lofter afhængig af dyregruppe

Læs mere

Forenklet jordbearbejdning

Forenklet jordbearbejdning Forenklet jordbearbejdning det økologiske bud på reduceret jordbearbejdning I økologisk jordbrug bruges ploven til at rydde op i ukrudtet, så man har en ren mark til den næste afgrøde. Læs her, hvordan

Læs mere

4 visioner én natur: Landbrug. Wilhjelmkonferencen 18. november 2011 Niels Peter Nørring, direktør for Miljø & Energi, Landbrug & Fødevarer

4 visioner én natur: Landbrug. Wilhjelmkonferencen 18. november 2011 Niels Peter Nørring, direktør for Miljø & Energi, Landbrug & Fødevarer 4 visioner én natur: Landbrug Wilhjelmkonferencen 18. november 2011 Niels Peter Nørring, direktør for Miljø & Energi, Landbrug & Fødevarer Disposition Landbrug og natur i dag udfordringer og muligheder

Læs mere

AfgrødeNyt nr september Indhold. Aktuelt i marken -1 -

AfgrødeNyt nr september Indhold. Aktuelt i marken -1 - AfgrødeNyt nr. 20 4. september 2013 Indhold Aktuelt i marken På trods af den tørre jord er rapsen de fleste steder spiret pænt frem, men der er marker, hvor fremspiringen afventer lidt mere jordfugt. Disse

Læs mere

Konsekvenser af Natur- og landbrugskommissionens

Konsekvenser af Natur- og landbrugskommissionens Konsekvenser af Natur- og landbrugskommissionens anbefalinger for sortsog afgrødevalget DanSeed Symposium 11. marts 2014 Landskonsulent Søren Kolind Hvid skh@vfl.dk 1985 1987 1989 1991 1993 1995 1997 1999

Læs mere

Økologisk planteavl uden husdyrgødning Af Jesper Hansen

Økologisk planteavl uden husdyrgødning Af Jesper Hansen Økologisk planteavl uden husdyrgødning Af Jesper Hansen Anvendelse af ikke økologisk gødning på økologiske bedrifter er jævnligt oppe til debat. Næsten alle planteavlere benytter sig af muligheden for

Læs mere

1. Forberedelse fremstilling. I kan få viden fra en tekst, I læser, og finde de vigtigste ord i teksten.

1. Forberedelse fremstilling. I kan få viden fra en tekst, I læser, og finde de vigtigste ord i teksten. LEKTION 3C MAD ELLER MILJØ LÆRINGSMÅL 1. Forberedelse fremstilling. I kan få viden fra en tekst, I læser, og finde de vigtigste ord i teksten. 2. Forberedelse fremstilling. I kan være med i en fælles idémylder

Læs mere

Fremtidens landbrug som det centrale element i såvel fødevareproduktionen som naturen og miljøet

Fremtidens landbrug som det centrale element i såvel fødevareproduktionen som naturen og miljøet Fremtidens landbrug som det centrale element i såvel fødevareproduktionen som naturen og miljøet v/ Michael Brockenhuus-Schack Formand for landsudvalget for Planteproduktion H:\BBI\oplæg - talepunkter\mbs

Læs mere

Projekt Miljø i sædskiftet

Projekt Miljø i sædskiftet Projekt Miljø i sædskiftet Hvorfor? I projektet ønsker vi at afprøve og demonstrere nogle af de miljøordninger, der knyttet sig til arealer i omdrift. Vi vil undersøge konsekvensen og effekten af en mere

Læs mere

Status på vinternedbør og N-prognose Optimal gødskning af flotte og kraftige vintersædsmarker

Status på vinternedbør og N-prognose Optimal gødskning af flotte og kraftige vintersædsmarker Agenda Status på vinternedbør og N-prognose Optimal gødskning af flotte og kraftige vintersædsmarker Vintersæd, vinterraps og frøgræs Hvordan gøder vi bedst vårsæd? Hvor lang er vi med de målrettede efterafgrøder

Læs mere

University of Copenhagen. Notat om miljøbetinget tilskud Tvedegaard, Niels. Publication date: Document Version Også kaldet Forlagets PDF

University of Copenhagen. Notat om miljøbetinget tilskud Tvedegaard, Niels. Publication date: Document Version Også kaldet Forlagets PDF university of copenhagen University of Copenhagen Notat om miljøbetinget tilskud Tvedegaard, Niels Publication date: 2008 Document Version Også kaldet Forlagets PDF Citation for published version (APA):

Læs mere

Pesticidhandlingsplan II. Landskonsulent Poul Henning Petersen og Landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen

Pesticidhandlingsplan II. Landskonsulent Poul Henning Petersen og Landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen Pesticidhandlingsplan II Landskonsulent Poul Henning Petersen og Landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen Pesticidhandlingsplan II Status Landmandens økonomi Kan vi reducere forbruget yderligere? Mekanisk

Læs mere

Planteavlen som vækstmotor

Planteavlen som vækstmotor Carl Åge Pedersens indlæg på Landsplanteavlsmødet den 11. januar 2011 i Herning Kongrescenter Første session på Plantekongres 2011. Planteavlen som vækstmotor Planteavlen som vækstmotor Carl Åge Pedersen

Læs mere

MULIGHEDER FOR AT FOREBYGGE ANGREB AF SYGDOMME OG SKADEDYR I VINTERRAPS

MULIGHEDER FOR AT FOREBYGGE ANGREB AF SYGDOMME OG SKADEDYR I VINTERRAPS Webinar 5. november kl. 9.15 SPECIALKONSULENT MARIAN D. THORSTED MULIGHEDER FOR AT FOREBYGGE ANGREB AF SYGDOMME OG SKADEDYR I VINTERRAPS Integreret plantebeskyttelse (IPM) er at fremme en bæredygtig anvendelse

Læs mere

Om IPM i Danmark. Af Rolf Thostrup Poulsen

Om IPM i Danmark. Af Rolf Thostrup Poulsen Om IPM i Danmark Af Rolf Thostrup Poulsen Integreret plantebeskyttelse EU har vedtaget rammedirektivet for bæredygtig anvendelse af pesticider Integreret plantebeskyttelse (IPM) skal være en del af lovgivningen

Læs mere

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 42

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 42 Aktuelt MarkNYT v/hanne Schønning Hornsyld Købmandsgaard A/S Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 42 Side 1 af 11 Æv hvor det driller! En ting er, at det er og har været svært at få

Læs mere

MINDRE PLADS - MERE MAD

MINDRE PLADS - MERE MAD LEKTION 5B MINDRE PLADS - MERE MAD DET SKAL I BRUGE Teksten: Det effektive landbrug Tegneredskaber Papir LÆRINGSMÅL 1. (4. klasse) Sundhed og levevilkår. I kan beskrive jeres egen liv og kost i forhold

Læs mere

Strategi for forskning og udvikling på markområdet 2014 2018

Strategi for forskning og udvikling på markområdet 2014 2018 Strategi for forskning og udvikling på markområdet 2014 2018 Landbrug & Fødevarer, Planteproduktion Planteproduktionen i dag... 4 Status... 4 Fødevareforsyning og befolkningsudvikling... 5 Rammevilkår...

Læs mere

Beskyt vand, natur og sundhed

Beskyt vand, natur og sundhed Tillæg Beskyt vand, natur og sundhed Forlængelse 2016 af Sprøjtemiddelstrategi 2013-2015 Regeringen Forlængelse 2016 Fra 3-års plan til 4-års plan Dette er et tillæg til Beskyt vand, natur og sundhed,

Læs mere

Regler for jordbearbejdning

Regler for jordbearbejdning Regler for jordbearbejdning Juli 2012 vfl.dk Indhold Forbud mod jordbearbejdning forud for forårssåede afgrøder... 2 Stubbearbejdning og pløjetidspunkt... 2 Ukrudtsbekæmpelse... 2 Økologiske bedrifter...

Læs mere

C12 Klimavenlig planteproduktion

C12 Klimavenlig planteproduktion C12 Jens Erik Ørum, Fødevareøkonomisk Institut, KU-LIFE Mette Lægdsmand og Bjørn Molt Pedersen, DJF-AU Plantekongres 211 Herning 11-13 januar 211 Disposition Baggrund Simpel planteproduktionsmodel Nedbrydning

Læs mere

Relevante afgrøder i økologisk produktion Økologikonsulent Lars Egelund Olsen

Relevante afgrøder i økologisk produktion Økologikonsulent Lars Egelund Olsen Producentsammenslutningen Det Økologiske Akademi Relevante afgrøder i økologisk produktion Økologikonsulent Lars Egelund Olsen Hvordan adskiller afgrødevalget hos økologer sig fra det konventionelle? 2...

Læs mere

DRIFTSANALYSER 2016/2017 FORELØBIGE RESULTATER

DRIFTSANALYSER 2016/2017 FORELØBIGE RESULTATER DRIFTSANALYSER FORELØBIGE RESULTATER INDHOLDSFORTEGNELSE FORELØBIGE RESULTATER Indledning 3 Resultatopgørelse, samlet markbrug, nettoudbytte 4 Vinterhvede 5 Rug 5 Vinterbyg 5 Vårbyg 5 Havre 5 Vinterraps

Læs mere

Så har det for alvor rykket i høsten og min vurdering er, at det kun er det sidst modne vårbyg og vårhvede som står tilbage.

Så har det for alvor rykket i høsten og min vurdering er, at det kun er det sidst modne vårbyg og vårhvede som står tilbage. Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 35 Så har det for alvor rykket i høsten og min vurdering er, at det kun er det sidst modne vårbyg og vårhvede som står tilbage. Den nysåede raps

Læs mere

Ompløjning af afgræsnings- og kløvergræsmarker. Ukrudtsbekæmpelse Efterafgrøder Principper for valg af afgrøde

Ompløjning af afgræsnings- og kløvergræsmarker. Ukrudtsbekæmpelse Efterafgrøder Principper for valg af afgrøde Et dokument fra Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret www.landscentret.dk Find mere faglig information på www.landscentret.dk/landbrugsinfo Udskrevet 2. april 2008 LandbrugsInfo > Planteavl > Afgrøder

Læs mere

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 30

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 30 Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 30 Høsten er så småt i gang. Vinterbyg er de fleste steder færdighøstet og vinterraps og græsfrø er netop i gang. Vinterbyg skuffer med små kerner

Læs mere

Jeg håber at den sidste høst kan bjerges indenfor kort tid, i hvert fald er vejrudsigten til den gode side

Jeg håber at den sidste høst kan bjerges indenfor kort tid, i hvert fald er vejrudsigten til den gode side Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 34 Jeg håber at den sidste høst kan bjerges indenfor kort tid, i hvert fald er vejrudsigten til den gode side Den nysåede raps har mange steder allerede

Læs mere

Hjælpemiddel Konstanter og priser til beregning af landsforsøg Afsnit 11

Hjælpemiddel Konstanter og priser til beregning af landsforsøg Afsnit 11 Hjælpemiddel Konstanter og priser til beregning af landsforsøg Afsnit 11 Nedenfor ses en oversigt over de konstanter og priser der anvendes til de beregninger der foretages af Nordic Field Trial System

Læs mere

Slutrapport. 09 Rodukrudt maksimal effekt med minimal udvaskning. 2. Projektperiode Projektstart: 05/2008 Projektafslutning: 12/2010

Slutrapport. 09 Rodukrudt maksimal effekt med minimal udvaskning. 2. Projektperiode Projektstart: 05/2008 Projektafslutning: 12/2010 Slutrapport 09 Rodukrudt maksimal effekt med minimal udvaskning 2. Projektperiode Projektstart: 05/2008 Projektafslutning: 12/2010 3. Sammendrag af formål, indhold og konklusioner Projektets formål har

Læs mere

Afgrødekalkuler Planteavlskonsulent Kristian Arnold Bang Davidsen Telefon Mail:

Afgrødekalkuler Planteavlskonsulent Kristian Arnold Bang Davidsen Telefon Mail: Plantenyt nr. 1 den 11. januar 2017 - Afgrødekalkuler 2017 - Målrettede efterafgrøder - Økologiske roer - DLS og Gefion samler rådgivning. - Rapsworkshop Afgrødekalkuler 2017 Udsigt til stigende dækningsbidrag

Læs mere

Velkomst og præsentation af projektets mål

Velkomst og præsentation af projektets mål Velkomst og præsentation af projektets mål 1. Hvorfor projektet? 2. Fastlæggelse af miljømål 3. Hvordan har vi nået frem til metoder til samarbejde? 4. Udvikling af strategier 5. Vurdering af effekter.

Læs mere

Efterafgrøder. Hvilke skal jeg vælge?

Efterafgrøder. Hvilke skal jeg vælge? Efterafgrøder Hvilke skal jeg vælge? Efterafgrøder, hvilke skal jeg vælge? Forfattere: Konsulent Hans Spelling Østergaard, Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret og professor Kristian Thorup-Kristensen,

Læs mere

Etablering af efterafgrøder og ukrudtsbekæmpelse v. Hans Kristian Skovrup. www.slf.dk

Etablering af efterafgrøder og ukrudtsbekæmpelse v. Hans Kristian Skovrup. www.slf.dk Etablering af efterafgrøder og ukrudtsbekæmpelse v. Hans Kristian Skovrup Krav til efterafgrøder Pligtige efterafgrøder 10-14 % af efterafgrødegrundareal - mest på husdyrbrug På brug med 2,3 DE 70 % af

Læs mere

1. Hvad er dit køn? 1. Kvinde. 2. Mand. 3. Kan/vil ikke tage stilling 1 46.3% 2 52.4% 3 1.2%

1. Hvad er dit køn? 1. Kvinde. 2. Mand. 3. Kan/vil ikke tage stilling 1 46.3% 2 52.4% 3 1.2% 1. Hvad er dit køn? 1. Kvinde 1 46.3% 2. Mand 2 52.4% 3. Kan/vil ikke tage stilling 3 1.2% 2. Hvilken aldersgruppe tilhører du? 1. 20 29 år 2. 30 39 år 3. 40 49 år 4. 50 59 år 1. 1 2. 2 3. 3 5. 60 6. Kan

Læs mere

Der har endnu ikke været den helt store indflyvning af rapsjordlopper til vinterrapsmarkerne. I registreringsnettet

Der har endnu ikke været den helt store indflyvning af rapsjordlopper til vinterrapsmarkerne. I registreringsnettet AfgrødeNyt NR. 23-16. september 2015 INDHOLD Aktuelt Havrerødsot i vintersæd Vigtige datoer Aktuelt i marken Der er meget stor forskel på vinterrapsmarkerne. I øjeblikket ser vi marker på kimbladstadiet

Læs mere

7461-15 Deltidslandmandens samfundsøkonomiske betydning 07.04.2015 Udkast til survey

7461-15 Deltidslandmandens samfundsøkonomiske betydning 07.04.2015 Udkast til survey Kære landmand Denne undersøgelse henvender sig kun til landmænd med en omsætning under 2 mio. kr. Formålet med undersøgelsen er at afdække disse landbrugs behov for rådgivning. Vi beder dig besvare op

Læs mere

Hvorfor og hvordan bruger landbruget pesticider, og. hvad gør branchen. for at begrænse brugen? v/ landskonsulent Poul Henning Pedersen, SEGES

Hvorfor og hvordan bruger landbruget pesticider, og. hvad gør branchen. for at begrænse brugen? v/ landskonsulent Poul Henning Pedersen, SEGES Hvorfor og hvordan bruger landbruget pesticider, og hvad gør branchen for at begrænse brugen? v/ landskonsulent Poul Henning Pedersen, SEGES Mine budskaber Pesticider er afgørende for den konventionelle

Læs mere

Grønt Regnskab 2003 Markbrug Bonitet Jordbundsanalyser Jordbundsanalyser Kalkning Kalkforbrug Side 11

Grønt Regnskab 2003 Markbrug Bonitet Jordbundsanalyser Jordbundsanalyser Kalkning Kalkforbrug Side 11 Markbrug Jordtype Ha % JB 4 Sandblandet lerjord 14,4 3 JB 5 Grov sandblandet lerjord 16,8 36 JB 6 Fin sandblandet lerjord 155,8 35 JB 7 Lerjord 12, 26 I alt 451 1 Bonitet De 451 ha landbrugsjord består

Læs mere