Status på arbejdet med strategien på det sociale område i Region Syddanmark oktober 2012

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Status på arbejdet med strategien på det sociale område i Region Syddanmark oktober 2012"

Transkript

1 Status på arbejdet med strategien på det sociale område i Region Syddanmark oktober 2012 Formål Formålet med dette notat er at give en status på de sociale tilbuds arbejde med den strategi regionsrådet i Region Syddanmark godkendte den 30. maj Statusnotatet vil give et overblik over arbejdet med de enkelte indsatsområder, men vil ikke gå i dybden med det enkelte tilbuds arbejde med strategien. Der er modtaget besvarelser fra 26 af regionens i alt 27 sociale tilbud. Det ene tilbud der ikke har lavet en besvarelse er Kastaniely, som efter aftale ikke har fremsendt en besvarelse, idet tilbuddet lukker pr. 1. januar Overordnet om strategien Strategien på det sociale område har det overordnede formål at styrke det regionale socialområde. Der er i strategien sat fokus på 5 indsatsområder, som skal ses i en tæt sammenhæng, da der er et tæt samspil mellem de enkelte indsatsområder. De 5 indsatsområder er: Selvbestemmelse og brugerstyring Servicedeklarationer på alle tilbud På forkant med den nyeste teknologiske viden De rigtige hænder på det rigtige tidspunkt i de rigtige mængder Vi går nye veje og bygger videre på det der virker Indsatsområderne har til formål at understøtte socialområdets mission og vision: Socialområdets mission: At drive og udvikle specialiserede tilbud til mennesker med særlige behov Socialområdets vision: Selvbestemmelse, brugerstyring og dialog med borgerne er grundlæggende værdier i tilbuddene Vi går forrest når det gælder faglig udvikling og kvalitet i tilbuddene Vi dokumenterer vores indsats og er anerkendte for at løse opgaverne effektivt Vi er en arbejdsplads der udvikler, rekrutterer og fastholder højt kvalificerede medarbejdere Regionen har i foråret 2012 indledt et tættere samarbejde med kommunerne i form af projektet Fælles fokus i Sydanmark, hvor man blandt andet samarbejder om at udvikle effektdokumentation og dialogen med kommunerne, hvilket understøtter strategien på socialområdet.

2 Implementeringen af strategien I forbindelse med implementeringen af strategien blev det besluttet, at socialdrift er ansvarlig for at implementeringen finder sted med driftsdirektøren som projektejer. Strategien skal være forankret i de lokale MED udvalg på tilbuddene og alle medarbejdere og ledere skal have fokus på at realisere målene i strategien. Til hvert indsatsområde er der opsat et fælles overordnet mål samt fælles resultatmål. Tilbuddene skal til hvert indsatsområde udarbejde lokale succeskriterier. Undtaget er indsatsområdet omkring udarbejdelse af servicedeklarationer, hvor forstanderne har ønsket, at der udarbejdes fælles succeskriterier. Forankring af strategien i tilbuddenes MED udvalg Tilbagemeldingerne fra tilbuddene viser, at strategien er forankret i tilbuddenes MED udvalg. MED udvalgets rolle i forhold til implementeringen af strategien er meget forskellig i de enkelte tilbud. Dog er det vurderingen, at MED udvalgene på mange tilbud bliver anvendt som forum, hvor strategien bliver drøftet, indsatsområderne prioriteres og der besluttes konkrete handlinger i forhold til arbejdet med indsatsområderne. Ét tilbud (Lilleskov) har svaret, at MED udvalget har besluttet, at vente med den aktive implementering af strategien til ultimo 2012, da de har prioriteret implementering af kvalitetsmodellens kvalitetsstandarder, der i øvrigt har stor sammenhæng til flere af indsatsområderne i strategien. 3 tilbud (Møllebakken + Skovhuse + Specialskolen Storebælt) skriver, at strategien som helhed ikke er forankret i MED udvalget, men at enkelte indsatsområder har været drøftet f.eks. servicedeklarationen. Tilbagemeldingerne viser, at 2 tilbud generelt i meget lidt omfang har arbejdet med strategien (Møllebakken og Lilleskov) De fleste tilbud har udarbejdet succeskriterier i forhold til de enkelte indsatsområder. Der er stor forskel på succeskriterierne tilbuddene imellem både i forhold til ambitionsniveau, målbarhed og beskrivelse.

3 Indsatsområde 1: Selvbestemmelse og brugerstyring Overordnet mål Region Syddanmark vil tage udgangspunkt i FN's handicapkonvention. FN's børnekonvention, og i at borgernes behov og rettigheder samt selvbestemmelse er udgangspunktet for indsatsen. Der ønskes en udvikling hen mod egentlig brugerstyring. Der arbejdes på alle tilbud med fortsat at udvikle indsatsen med afsæt i borgernes ønsker og behov, så vi fortsætter udviklingen fra brugerinddragelse til brugerindflydelse og videre til selvbestemmelse hen mod egentlig brugerstyring. Målet er, at borgerne selv bestemmer over og styrer eget liv med den fornødne støtte. Fælles initiativ Der er i februar 2012 afholdt en fælles temadag vedr. selvbestemmelse og brugerstyring for borgere på socialområdets tilbud. Formålet var bl.a. erfaringsudveksling med tilbud, der har haft fokus på emnet. Derudover blev der præsenteret konkrete værktøjer, der kan understøtte arbejdet med at fremme selvbestemmelses og brugerstyringsdelen. Resultatmål 1: Der skal sættes fokus på, hvordan borgernes selvbestemmelse og brugerstyring kan understøttes. Tilbuddenes beskrivelser viser, at flere tilbud, har stort fokus på, hvordan borgernes selvbestemmelse og brugerstyring kan understøttes. Der er primært fokus på indsatsområdet i forbindelse med tilbuddenes arbejde med kvalitetsmodellens standarder for henholdsvis afdækning af borgernes kommunikative færdigheder, brugerindflydelse og individuelle planer. Tilbuddene skriver, at de tre standarder i samspil skal sikre den enkelte borgers forudsætninger og muligheder for indflydelse og selvbestemmelse på egen livsførelse samt hverdag. Derudover nævner enkelte tilbud initiativer, de også har igangsat: Udarbejdet brugerpolitik (2 tilbud) Individuelle samtaler med borgerne mhp. at afdække ønsker og behov (4 tilbud) Egen adgang til de individuelle planer (2 tilbud) Beboerudviklingssamtaler/ BUS (1 tilbud) Ressourcetest der anvendes med henblik på at danne et kvalificeret mål for borgeren, herunder give borgeren indflydelse på eget liv (1 tilbud) Fokus på at det er de samme medarbejdere der er omkring borgeren, så medarbejderen får kompetencer i forhold til at forstå borgeren (1 tilbud) Flere tilbud nævner herudover, at de har deltaget i den fælles temadag omkring emnet og enkelte skriver i forlængelse heraf, at de anvender værktøjerne konkret.

4 Resultatmål 2: Der skal sættes fokus på de organisatoriske rammer for at skabe størst mulig indflydelse på egen hverdag for borgerne f.eks. via brugerbestyrelser og brugerråd Statusbeskrivelserne viser, at færre tilbud har haft fokus på, hvordan de organisatoriske rammer kan bidrage til at borgeren får størst mulig indflydelse på eget liv. Der ses her en tendens til, at der på skoleområdet og i socialpsykiatrien er oprettet diverse organisatoriske rammer, hvor borgernes synspunkter kan komme til udtryk f.eks. på beboermøder og i elevråd. På to af regionens børnetilbud er der oprettet et forum, hvor børnene kan give udtryk for fælles behov og ønsker. I forhold til tilbud til voksne handicappede har enkelte tilbud skrevet, at de har oprettet brugerråd og enkelte skriver, at de vil forsøge at oprette brugerråd. Resultatmål 3: Der gennemføres systematisk opsamling af, hvordan tilbuddene har arbejdet med at øge borgernes selvbestemmelse samt borgerens egen opfattelse af omfanget af selvbestemmelse Få tilbud har beskrevet, hvordan de systematisk opsamler arbejdet med at øge borgernes selvbestemmelse samt borgerens egen opfattelse af omfanget af selvbestemmelse. Blandt de tilbud der har beskrevet arbejdet med dette indsatsområde nævnes følgende: Opsamling i forbindelse med handleplansmøder (3 tilbud) Personalemøder (1 tilbud) Bosted (1 tilbud) Intern brugertilfredshedsundersøgelse (1 tilbud) Afdækning af borgernes opfattelse af selvbestemmelse, medbestemmelse og brugerstyring via metode præsenteret på fælles temadagen (1 tilbud) Tilbuddenes forslag til fælles initiativer Vidensdeling med tilbud der har en sammenlignelig målgruppe (2 tilbud) En standard i regionen til interne målinger af brugertilfredsheden ligesom det gøres blandt personalet (1 tilbud) Delkonklusion I forhold til indsatsområde 1 er det vurderingen, at tilbuddene har stort fokus på borgernes selvbestemmelse og brugerstyring, hvilket der i høj grad arbejdes med via kvalitetsmodellens standarder. En mindre del af tilbuddene har fokus på, hvordan de organisatoriske rammer kan være med til at skabe størst indflydelse for borgeren, ligesom kun få tilbud gennemfører systematiske opsamlinger på, hvordan man har arbejdet med borgerens selvbestemmelse. Det vurderes, at der er behov for øget fokus på resultatmål

5 Indsatsområde 2: Servicedeklarationer på alle tilbud Overordnet mål Region Syddanmark vil som leverandør af sociale ydelser til landets kommuner sikre gennemsigtighed i sammenhæng mellem indhold i tilbud og prisfastsættelse og tydelighed om, hvad tilbuddene tilbyder borgerne. Fælles initiativer: Arbejdet med indsatsområdet har været understøttet af socialdrift, idet man ville sikre et ens udtryk i benchmarkingsanalysen og i servicedeklarationerne, så sammenligning af pris og indhold på tværs af tilbuddene er muligt. Socialdrift har udarbejdet skema til benchmarking og en skabelon for servicedeklarationerne som tilbuddene har udfyldt og indsendt. Socialdrift har givet tilbagemelding på indholdet i servicedeklarationerne og hjulpet tilbuddene med at få deklarationen placeret på hjemmesiderne. Indsatsområdet har været drøftet på de ugentlige socialledermøder samt ved de fælles forstandermøder. Resultatmål 1: Der skal laves analyser og sammenligninger af priser og indhold inden for den samme målgruppe på alle regionale tilbud. Socialdrift har gennemført en benchmarkinganalyse for alle sociale regionale tilbud, som blev afsluttet i sommeren Resultaterne fra analysen er blevet drøftet mellem socialledelsen og forstanderne. Enkelte tilbud (Østerhuse + Specialskolen Storebælt) nævner, at benchmarkinganalysen ikke har haft en værdi for tilbuddet, da tilbuddenes forskellighed i målgrupperne betyder, at der ikke er tale om sammenlignelige tilbud. Resultatmål 2 Der udarbejdes servicedeklarationer for alle tilbud. Beskrivelserne skal ligge på tilbuddenes hjemmesider. Servicedeklarationerne skal ses i sammenhæng med de beskrivelser af tilbuddene, der allerede findes på Tilbudsportalen. Der er pr. 1. juni 2012 udarbejdet servicedeklarationer for alle regionens sociale tilbud. 1 tilbud (Nyborgskolen) mangler dog at færdiggøre arbejdet. Servicedeklarationen for det enkelte tilbud er lagt på tilbuddets egen hjemmeside. På socialområdets hjemmeside findes en samlet liste med links til samtlige udarbejdede servicedeklarationer. Delkonklusion Det vurderes, at indsatsområde 2 stort set er fuldt ud implementeret, dog med undtagelse af ét tilbud, der mangler færdiggørelse af en servicedeklaration.

6 Indsatsområde 3: På forkant med den nyeste teknologiske viden Overordnet mål Region Syddanmark vil medvirke til at udvikle nye teknologiske metoder og redskaber målrettet borgerne på det specialiserede social og undervisningsområde. Ligeledes skal Region Syddanmark understøtte tilbuddenes muligheder for at benytte sig af allerede kendt teknologisk udstyr og dermed styrke den faglige kvalitet og effektivitet i regionens sociale ydelser. Fælles initiativer Der blev i oktober 2012 afholdt en fælles temadag omkring hvordan der kan skabes innovation på de sociale tilbud, herunder hvordan vi kan anvende ny teknologi. Resultatmål 1: Det skal afdækkes, hvor det er relevant at anvende forskellige teknologiske muligheder, og hvor man kan udbygge allerede anvendte teknologiske løsninger (f.eks. skoleintra, sms er, videokonferencer, web kamara på pc erne, udbygning af Bosted systemet mm.). På baggrund af afdækningen skal der igangsættes arbejde med at udvikle og implementere relevante teknologiske løsninger. Overordnet bærer tilbagemeldingerne præg af, at indsatsområdet er vigtigt for tilbuddene og at flere har et mål om at blive så teknologiske som muligt, men at det er svært at omsætte ambitionerne til konkrete initiativer. Dette skyldes bl.a., at det er svært, at få overblik over de mange muligheder, det er dyrt rent økonomisk og tidskrævende. Flere giver udtryk for, at de ønsker bestemte teknologiske løsninger, men ikke er startet endnu. Tilbagemeldingerne viser, at det man har opnået rent teknologisk i høj grad er medført af nybyggeriet på flere af tilbuddene, mens kun få tilbud reelt har været opsøgende og taget nye initiativer rent teknologisk, som skal være med til at understøtte målet om, at vi skal være på forkant med den nyeste teknologiske viden. Center for Kommunikation og Hjælpemidler skriver, at de har fået støtte til udvikling af projektet Velfærds Teknologisk Screening, der har til formål at udvikle og afprøve en undersøgelsesmetode til vurdering af tilbuddenes udviklingspotentiale ved implementering af velfærdsteknologi. Dette projekt kan fremadrettet være med til at understøtte tilbuddenes arbejde med dette indsatsområde. Enkelte tilbud skriver at de har taget initiativ til implementering af følgende teknologiske hjælpmidler, som dels skal bidrage til at understøtte borgernes forudsigelighed og selvhjulepthed i hverdagen (indsatsområde 1) samt understøtte den faglige indsats (indsatsområde 5): Ipads (2 tilbud) Udvikling af Bosted så det kan understøtte arbejdet med kvalitetsstandarder (1 tilbud) Udviklet på brugen af SMS (1 tilbud) Webkamera til borgerne (1 tilbud) Inddragelse af den enkelte borgers mobiltelefon i den daglige kommunikation samt fokus på at anvende mobiltelefonens muligheder for kalender, aftaler og noter (1 tilbud) Hukommelsesstøttende hjælpemidler f.eks. fladskærme hvor der kan vises diasshow med henblik på kommunikation med borgere der har svært ved at huske (1 tilbud) Smartboards (3 tilbud) En del tilbud nævner, at der i forbindelse med byggeprojekterne har været fokus på at fremtidssikre tilbuddene i forhold til de teknologiske løsninger der er behov for f.eks. trådløst internet, muligheder for chip, nøgler, trykknapper. Ét tilbud har stort fokus på anvendelsen af IKT informations og kommunikationsteknologi og har uddannet 5 medarbejdere i dette. IKT har til formål, at gøre ny teknologi tilgængeligt for borgerne

7 og tilbyder individuelle løsninger i forhold til den enkelte borger. Et andet tilbud nævner at de vil undersøge mulighederne for at anvende IKT nærmere. Enkelte tilbud skriver, at de anvender videokonferenceudstyr, som bidrager til mere effektiv brug af arbejdstiden. 2 tilbud skriver, at det vil de gerne anvende på sigt. Tilbuddenes fremsætter følgende ønsker til teknologisk udstyr: - digitale tavler som bl.a kan understøtte indsatsen i forhold til kvalitetsstandarderne (2 tilbud) - ipads (2 tilbud) - et system hvor alle oplysninger om borgeren der er brug for i det daglige rummes let tilgængeligt på værelser og i køkken (1 tilbud) - komme på skoleintra (2 tilbud) - at videokonferenceudstyr også kan anvendes i forbindelse med statusmøder med kommunerne samt ved borger ambulante samtaler med psykiatriske afdelinger. Indtil videre har samarbejdspartnerne ikke ønsket at benytte udstyret (2 tilbud) - Fokus på toiletrobotter (2 tilbud) Resultatmål 2: Vi skal i dialog med relevante partnere omkring drøftelse og idéudveksling i forhold til velfærdsteknologiske løsninger på det sociale område. Enkelte tilbud er indgået i dialog med relevante partnere omkring drøftelse og idéudveksling i forhold til velfærdsteknologiske løsninger på det sociale område. Nedenstående er de initiativer til samarbejde, der er igangsat: Samarbejdet med CRS omkring borger i forhold til IT (Bognæs) Samarbejde med Syddansk Sundhedsinnovation (Lilleskov) Udviklet samarbejde med CSV Esbjerg med henblik på understøttende læringssystemer (Bøge Alle) Deltagelse i projekt om elektronisk kommunikation hvor kommunikation til læger og apotek sker via Bosted (Holtegården) CKHM samarbejder med Vejle Kommune, Designskolen Kolding mfl. i forhold til at blive et velfærdsteknologisk center. Derudover nævner et tilbud, at de arbejder på at få skabt rammer for offentlig privat innovation hvor private partnere hjælper med at investere i innovative løsninger for borgerne (Lilleskov) Resultatmål 3: Alle borgere på Region Syddanmarks tilbud skal have adgang til it, og Region Syddanmark skal understøtte, at borgerne kan anvende it redskaberne. Dette er en sikring af adgang til information, som er en forudsætning for selvbestemmelse og brugerstyring Tilbuddenes tilbagemeldinger indikerer, at mange tilbud opfylder målet om, at borgerne skal have adgang til it. Langt de fleste tilbud skriver, at det er muligt for borgerne at få adgang til en computer samt internetadgang. Nogle af tilbuddene skriver dog, at det er vanskeligt at anvende for borgerne grundet deres handicap, men at der er fokus på at støtte borgeren i anvendelsen af it redskaberne. Enkelte tilbud skriver, at de har et ønske om, at flere borgere får egen computer og internetadgang.

8 Tilbuddenes forslag til fælles initiativer Vidensdeling med tilbud der har samme målgruppe Temadag hvor alle muligheder blev præsenteret En kontaktperson i Region Syddanmark der kan guide personalet til at finde de tilbud der findes Der mangler aktiv understøttelse af samarbejdet med Team Online (Bosted) omkring etablering af forsøg med Ipads Der mangler aktiv opbakning for samarbejdet med Syddansk Sundhedsinnovation (herunder økonomi, standarder og visionære målsætninger) Etablering af noget der minder om skoleintra Muligheden for at kunne trække it folk ind i implementeringen af større tiltag Mulighed for at søge midler til it udstyr Der opleves store begrænsninger i forhold til det regionen udbyder på it området Ønsket om tættere samarbejde med psykiatrien og kommunerne i forhold til anvendelsen af videokonferencer Delkonklusion Det vurderes, at tilbuddene har stort fokus på at skulle anvende teknologiske løsninger, men har svært ved at omsætte ambitionerne til konkrete handlinger. Få tilbud er i dialog med relevante partnere omkring ideudveksling. De fleste borgere har adgang til IT på de enkelte tilbud. Det vurderes i forhold til indsatsområde 3, at der er behov for øget fokus på resultatmålene

9 Indsatsområde 4: De rigtige hænder på det rigtige tidspunkt i de rigtige mængder Overordnet mål På Region Syddanmarks tilbud er målet flest mulige varme hænder med de rette kvalifikationer, når borgeren har behov for det samtidig med, at der sker en hensigtsmæssig udvikling i taksterne. Resultatmål 1 Alle tilbud overvejer løbende om der er mulighed for en mere effektiv udnyttelse af arbejdstiden, både i forhold til planlægning af arbejdstid, forskellige personalegruppers opgaveløsning samt konkrete arbejdsgange. Det er vurderingen, at alle tilbud har haft meget stort fokus på netop dette indsatsområde. Tilbuddene fremhæver mange forskellige måder, de har arbejdet med indsatsområdet på. Flere fremhæver, at de har foretaget en omorganisering af personalet på tilbuddet, herunder reduceret i rengøringspersonale, køkkenpersonale, ledelsen, antallet af afdelingsledere, ændret vagtplanerne mm. Herudover har flere tilbud oprettet teams, fusioneret afdelinger, udarbejdet oversigter over medarbejdernes spidskompetencer, fået lavet arbejdsgangsanalyser mm. Tilbuddene skriver, at deres omorganisering er tilrettelagt med henblik på, at sikre den bedst mulige ressourceudnyttelse på de tidspunkter, hvor borgeren har brug for det. Resultatmål 2 Tilbuddene skal arbejde med at overvinde eksterne barrierer for at udnytte ressourcerne bedre. Det er ikke indtrykket, at tilbuddene har haft fokus på at overvinde eksterne barrierer for at udnytte ressourcerne bedre. Enkelte tilbud nævner, at de har haft kontakt til fagforeninger med henblik på at drøfte nye vagttyper og at de har haft held med dette. Resultatmål 3 Tilbuddene skal tage stilling til, om der er nye områder, hvor man med fordel kan etablere eksternt og internt samarbejde. Enkelte tilbud har etableret eksternt og internt samarbejde: Kontakter eksterne samarbejdspartnere med henblik på etablering af praktikforløb (1 tilbud) Samarbejde med regionens Ledelsesakademi i forhold til bl.a. arbejdsgangsanalyser og kompetenceafklaring (3 tilbud) Øget samarbejde med praktiserende læge og den regionale behandlingspsykiatri (1 tilbud) Tilbuddenes forslag til fælles initiativer Vidensdeling på tværs af lignende tilbud Fælles temadag hvor fokus er på, hvordan der sikres en rimelig balance mellem kravet om dokumentation og tiden til nærvær med borgerne et tilbud vil gerne præsentere model til at arbejde med medarbejderdreven innovation i forhold til at sikre de rigtige hænder på det rigtige tidspunkt i de rigtige mængder Delkonklusion Indsatsområde 4 har stort fokus på alle tilbud. Få tilbud skriver dog, at de arbejder med at overvinde eksterne barrierer for at udnytte ressourcerne bedre ligesom kun få tilbud skriver, at de har taget stilling til, om der er nye områder, hvor man med fordel kan etablere eksternt og internt samarbejde. Det vurderes, at der er behov for et øget fokus på resultatmål

10 Indsatsområde 5: Vi går nye veje og bygger videre på det der virker Overordnet mål På Region Syddanmarks tilbud anvendes relevant og ny pædagogisk viden og nye behandlingsformer, og vi opsamler erfaringer om effekten af indsatsen overfor borgerne og anvender denne viden til løbende at udvikle indsatsen. Resultatmål 1: De pædagogiske metoder i det daglige arbejde samt effekten heraf skal være tydeligt beskrevet i de individuelle handleplaner, og personalet skal årligt vurdere og dokumentere de pædagogiske metoder og deres effekt. It værktøjer skal understøtte dette både på individniveau og samlet set. Tilbagemeldingerne viser, at tilbuddene i høj grad har fokus på at kvalificere arbejdet med de individuelle handleplaner, at anvende de rette pædagogiske metoder samt dokumentere det pædagogiske arbejde. Enkelte tilbud skriver, at de har fokus på hvilken effekt det pædagogiske arbejde har, men der gøres ikke nærmere rede for, hvordan man måler effekten. Et tilbud nævner, at de i regi af projektet Fælles Fokus skal indgå i et pilotprojekt omkring effekten af den pædagogiske indsats. Flere tilbud skriver, at de individuelle handleplaner løbende bliver evalueret og vurderet i forhold til at kvalificere og justere de opstillede mål og delmål. Flere tilbud skriver, at evalueringen sker én gang årligt, mens andre tilbud gør det oftere på bl.a. teammøder og gruppemøder. Enkelte tilbud skriver, at de anvender It systemet Bosted i forhold til at dokumentere arbejdet med de individuelle handleplaner. Tilbuddene er optaget af, at holde sig opdateret i forhold til ny pædagogisk viden og anvender de metoder, redskaber mm. som de mener er relevante i forhold til deres målgruppe. Enkelte tilbud nævner, at de har styrket deres faglige profil bl.a. ved at ansætte medarbejdere med anden faglig profil samt ved at inddrage relevante samarbejdspartnere og videnspersoner, når deres kompetencer kræves i forhold til det pædagogiske arbejde. Tilbuddenes forslag til fælles initiativer Mere vidensdeling Overblik over hvilke enheder der kan bidrage med erfaringer og processer Fortsat fælles kompetenceudvikling Kursuskatalogets indhold skal afspejle indsatsområdets hensigter Et tilbud vil gerne i samarbejde med kompetencegruppen udbyde kurser i Nada øre akupunktur samt udbrede kendskab til Dialetisk adfærdsterapi, stemmedialog træning Delkonklusion Tilbuddenes tilbagemeldinger viser, at de i høj grad arbejder med at implementere indsatsområde 5. Dog bemærkes det, at kun få tilbud skriver, at de har fokus på effekten af det pædagogiske arbejde, men ikke beskriver hvordan effekten måles. Det vurderes, at der er behov for et øget fokus på effektdelen af resultatmålet.

11 Samlet konklusion Det overordnede indtryk er, at tilbuddene arbejder med socialområdets strategi og at den på de fleste tilbud bliver drøftet og omsat til konkrete handlinger. Dog bærer tilbagemeldingerne også præg af, at der i forhold til nogle af resultatmålene, endnu ikke er igangsat initiativer. I forhold til indsatsområde 1 er det vurderingen, at tilbuddene har stort fokus på borgernes selvbestemmelse og brugerstyring, hvilket der i høj grad arbejdes med via kvalitetsmodellens standarder. En mindre del af tilbuddene har fokus på, hvordan de organisatoriske rammer kan være med til at skabe størst indflydelse for borgeren, ligesom kun få tilbud gennemfører systematiske opsamlinger på, hvordan man har arbejdet med borgerens selvbestemmelse. Det vurderes, at der er behov for øget fokus på resultatmål Indsatsområde 2 er stort set fuldt ud implementeret, dog med undtagelse af ét tilbud, der mangler færdiggørelse af en servicedeklaration. Det vurderes, at tilbuddene har stort fokus på at skulle anvende teknologiske løsninger, men har svært ved at omsætte ambitionerne til konkrete handlinger. Få tilbud er i dialog med relevante partnere omkring ideudveksling. De fleste borgere har adgang til IT på de enkelte tilbud. Det vurderes i forhold til indsatsområde 3, at der er behov for øget fokus på resultatmålene Indsatsområde 4 har stort fokus på alle tilbud. Få tilbud skriver dog, at de arbejder med at overvinde eksterne barrierer for at udnytte ressourcerne bedre ligesom kun få tilbud skriver, at de har taget stilling til, om der er nye områder, hvor man med fordel kan etablere eksternt og internt samarbejde. Det vurderes, at der er behov for et øget fokus på resultatmål Tilbuddenes tilbagemeldinger viser, at de i høj grad arbejder med at implementere indsatsområde 5. Dog bemærkes det, at kun få tilbud skriver, at de har fokus på effekten af det pædagogiske arbejde, men ikke bekriver hvordan effekten måles. Det vurderes, at der er behov for et øget fokus på effektdelen af resultatmålet.

Udkast Strategi for socialområdet

Udkast Strategi for socialområdet Område: Psykiatri og Socialstaben Afdeling: Psykiatri og Socialstaben Journal nr.: 10/15648 Dato: 28. marts 2011 Udarbejdet af: Kirsten Frost Lorenzen E mail: Kirsten.Frost.Lorenzen@regionsyddanmark.dk

Læs mere

Udkast Strategi for socialområdet

Udkast Strategi for socialområdet Område: Psykiatri og Socialstaben Afdeling: Psykiatri og Socialstaben Journal nr.: 10/15648 Dato: 28. januar 2011 Udarbejdet af: Kirsten Frost Lorenzen E mail: Kirsten.Frost.Lorenzen@regionsyddanmark.dk

Læs mere

Møde kontaktforum Velkommen til Dansk Røde Kors Bo- og Dagcenter

Møde kontaktforum Velkommen til Dansk Røde Kors Bo- og Dagcenter Møde kontaktforum 20-9-2012 Velkommen til Dansk Røde Kors Bo- og Dagcenter Præsentation af centret Et 108 botilbud med 27 pladser Givet tilsagn om ved pladsledighed, at være villig til at modtage borgere

Læs mere

Strategi for Telepsykiatrisk Center ( )

Strategi for Telepsykiatrisk Center ( ) Område: Psykiatrien i Region Syddanmark Afdeling: Telepsykiatrisk center Dato: 30. september 2014 Strategi for Telepsykiatrisk Center (2014-2015) 1. Etablering af Telepsykiatrisk Center Telepsykiatri og

Læs mere

Pædagogisk IT-strategi for Social- og Sundhedsskolen Esbjerg

Pædagogisk IT-strategi for Social- og Sundhedsskolen Esbjerg Pædagogisk IT-strategi for Social- og Sundhedsskolen Esbjerg Introduktion Social- og Sundhedsskolen Esbjergs Pædagogiske IT-strategi er gældende for perioden 2014 til 2018. Strategien indeholder: Introduktion

Læs mere

Den danske kvalitetsmodel Brugerinddragelsesområdet i Viborg Kommune

Den danske kvalitetsmodel Brugerinddragelsesområdet i Viborg Kommune Den danske kvalitetsmodel Brugerinddragelsesområdet i Viborg Kommune Dansk Kvalitetsmodel Kort om kvalitetsmodellen Dansk kvalitetsmodel på det sociale område udfoldes i et samarbejde mellem Danske Regioner

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Fælles regionale retningslinjer for: Standard 1.2 Brugerinddragelse

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Fælles regionale retningslinjer for: Standard 1.2 Brugerinddragelse 4.1.2010 Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Fælles regionale retningslinjer for: Standard 1.2 Brugerinddragelse Dansk kvalitetsmodel på det sociale område er igangsat af regionerne og Danske Regioner

Læs mere

Regionale retningslinjer med lokale tilføjelser for Bostedet Hadsund. Indflydelse på eget liv

Regionale retningslinjer med lokale tilføjelser for Bostedet Hadsund. Indflydelse på eget liv Oktober 2018 Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Regionale retningslinjer med lokale tilføjelser for Bostedet Hadsund Indflydelse på eget liv Side 2 Dansk kvalitetsmodel på det sociale område er

Læs mere

Region Syddanmarks initiativ til etablering af paraply-tilbud på socialområdet

Region Syddanmarks initiativ til etablering af paraply-tilbud på socialområdet Område: Det sociale område Afdeling: Driftssekretariat Journal nr.: 12/7215 Dato: 11. maj 2012 Udarbejdet af: Mette Müller E-mail: Mette.Mueller@regionsyddanmark.dk Telefon: 76631879 Region Syddanmarks

Læs mere

Retningslinjer for individuelle planer i Region Syddanmarks sociale tilbud

Retningslinjer for individuelle planer i Region Syddanmarks sociale tilbud Retningslinjer for individuelle planer i Region Syddanmarks sociale tilbud Juni 2009 Regional udmøntning af Danske Regioners kvalitetsstandard 1.3 om individuelle planer Indhold Hvorfor denne pjece? 4

Læs mere

Udvalgte resultater Der er stor kundetilfredshed med Region Sjællands tilbud og den kvalitet, der er i opgaveløsningen

Udvalgte resultater Der er stor kundetilfredshed med Region Sjællands tilbud og den kvalitet, der er i opgaveløsningen Dato: 29. august 2016 Brevid: 3042347 Evaluering af strategi for det regionale socialområdet 2013-2016 Regionsrådet godkendte i 2012 strategi for det regionale socialområde 2013-2016. Strategien satte

Læs mere

Den danske kvalitetsmodel Individuelle planer i Handicap, psykiatri og udsatte

Den danske kvalitetsmodel Individuelle planer i Handicap, psykiatri og udsatte Den danske kvalitetsmodel Individuelle planer i Handicap, psykiatri og udsatte Dansk Kvalitetsmodel Kort om kvalitetsmodellen Dansk kvalitetsmodel på det sociale område udfoldes i et samarbejde mellem

Læs mere

Rehabiliteringsstrategi på det regionale socialområde

Rehabiliteringsstrategi på det regionale socialområde Rehabiliteringsstrategi på det regionale socialområde 2015 2017 Indhold 1. Hvorfor en rehabiliteringsstrategi?... 2 2. Det strategiske afsæt vision, mål og værdier... 3 3. Hvordan tænker vi rehabilitering

Læs mere

HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI. Version 1 (2013)

HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI. Version 1 (2013) HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI Version 1 (2013) INDHOLD Indhold... 2 Forord... 3 1 Om Holbæk Kommunes Strategi for velfærdsteknologi... 4 1.1 Strategiens sammenhæng til øvrige strategier...

Læs mere

Rehabiliteringsstrategi på det regionale socialområde

Rehabiliteringsstrategi på det regionale socialområde Rehabiliteringsstrategi på det regionale socialområde 2015-2017 regionsyddanmark.dk Hvorfor en rehabiliteringsstrategi? I Region Syddanmark ønsker vi at give borgerne mulighed for at leve et så selvstændigt

Læs mere

Digitaliseringsstrategi 2011-2015 Sprogcenter

Digitaliseringsstrategi 2011-2015 Sprogcenter Den digit@le Digitaliseringsstrategi Vejle 2011-2015 Sprogcenter Ungdomsskolen CSV Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Mission... 2 3. Vision... 2 4. Fokusområder... 2 4.1 Helhed... 2 4.2 Udvikling...

Læs mere

2. økonomi og aktivitetsrapportering 2013 Social og Specialundervisning Sammenfatning

2. økonomi og aktivitetsrapportering 2013 Social og Specialundervisning Sammenfatning 2. økonomi og aktivitetsrapportering 2013 Social og Specialundervisning Sammenfatning Der forventes 2 pct. lavere end budgetteret. Det er en forbedring på 1 pct.point i forhold til 1. rapportering 2013.

Læs mere

Der foreligger et ydelseskatalog fra 2006. Fremadrettet har vi valgt at fokusere på en fyldest gørende service deklaration.

Der foreligger et ydelseskatalog fra 2006. Fremadrettet har vi valgt at fokusere på en fyldest gørende service deklaration. Ældre og handicap Handlingsplan efter tilsyn Efter hvert tilsyn skal institutionen udarbejde en handlingsplan indenfor en måned efter modtagelse af rapport. Hvis der modtages rapporter, hvor der peges

Læs mere

Vision og strategi for DIGITALISERING & VELFÆRDSTEKNOLOGI for SÆH-forvaltningen

Vision og strategi for DIGITALISERING & VELFÆRDSTEKNOLOGI for SÆH-forvaltningen Vision og strategi for DIGITALISERING & VELFÆRDSTEKNOLOGI for SÆH-forvaltningen 2016-2020 VISION PERSPEKTIVER OVERORDNEDE MÅL ORGANISERING ROLLER OG ANSVAR INDSATSER BAGGRUND I Hjørring Kommune vil vi

Læs mere

Velfærd gennem digitalisering

Velfærd gennem digitalisering Velfærd gennem digitalisering Sorø Kommunes Strategi for velfærdsteknologi og digitalisering 2011 2016 1. Indledning Strategi for velfærdsteknologi og digitalisering er udarbejdet i 2011 over en periode

Læs mere

Fælles regional retningslinje for ledelse

Fælles regional retningslinje for ledelse Psykiatri og Social Dansk Kvalitetsmodel på det sociale område Dato januar 2013 i Region Midtjylland Fælles regional retningslinje for ledelse Vejledning til, hvordan det enkelte tilbud kan arbejde med

Læs mere

Udviklingsplan Overordnede mål, indsats- og fokusområder

Udviklingsplan Overordnede mål, indsats- og fokusområder GENTOFTE KOMMUNE SOCIAL & HANDICAP DRIFT Udviklingsplan 2018 - Overordnede mål, indsats- og fokusområder Udviklingsplanen er det fælles styringsredskab i Social & Handicap Drift. Det rummer: 1. De tværgående

Læs mere

Målbillede for socialområdet

Målbillede for socialområdet Målbillede for socialområdet En ramme for en flerårig planlægning af det regionale socialområde Et socialområde med borgeren som aktiv medborger Faglig indsats af høj kvalitet, målrettet den enkelte borger

Læs mere

Overblik over handleplaner i Social Strategi

Overblik over handleplaner i Social Strategi Overblik over handleplaner i Social Strategi Indsatsområde Handleplaner Bemærkninger Der skal udarbejdes en overordnet rekrutterings- og kompetenceudviklingsstrategi på tværs af specialområderne. Kompetenceudvikling

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Dansk kvalitetsmodel på det sociale område -Egely- Standarder: Kommunikation Standard: Den enkelte unges kommunikative ressourcer skal afdækkes 1. Den enkelte unge udredes pædagogisk og skolemæssigt af

Læs mere

Den Danske Kvalitetsmodel på det sociale område i Randers Kommue. Fælles kommunale retningslinjer for standard 1.1 kommunikation

Den Danske Kvalitetsmodel på det sociale område i Randers Kommue. Fælles kommunale retningslinjer for standard 1.1 kommunikation Den Danske Kvalitetsmodel på det sociale område i Randers Kommue Fælles kommunale retningslinjer for standard 1.1 kommunikation 2 Fælles kommunale retningslinjer for standard 1.1 kommunikation Den Danske

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Retningsgivende dokument for Kompetenceudvikling, Skovhuse

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Retningsgivende dokument for Kompetenceudvikling, Skovhuse Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Retningsgivende dokument for Kompetenceudvikling, Skovhuse Dokumenttype: Dette er et retningsgivende dokument for Skovhuse, RSD Voksne udviklingshæmmede på 108

Læs mere

En kompetencestrategi er fastlæggelse af den vej, Uddannelsescenter Holstebro vil gå, for at visionen for området kan indfries vejen fra mission til

En kompetencestrategi er fastlæggelse af den vej, Uddannelsescenter Holstebro vil gå, for at visionen for området kan indfries vejen fra mission til En kompetencestrategi er fastlæggelse af den vej, Uddannelsescenter Holstebro vil gå, for at visionen for området kan indfries vejen fra mission til vision. Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 2

Læs mere

Den Sociale Virksomhed. når der er behov for en højt specialiseret indsats

Den Sociale Virksomhed. når der er behov for en højt specialiseret indsats Den Sociale Virksomhed når der er behov for en højt specialiseret indsats Den Sociale Virksomhed 2 DEN SOCIALE VIRKSOMHED NÅR DER ER BEHOV FOR EN HØJT SPECIALISERET INDSATS RAMMER OG RETNING 2016-2018

Læs mere

Solsidens lokale instruks for brugerinddragelse

Solsidens lokale instruks for brugerinddragelse Solsidens lokale instruks for brugerinddragelse Dokumenttype: Lokal instruks Anvendelsesområde: Beboere på Socialpsykiatrisk boform Solsiden i. Målgruppe: Alle medarbejdere på Solsiden, der deltager i

Læs mere

Udviklingsplan Helhedstilbuddet Bank-Mikkelsens Vej GENTOFTE KOMMUNE. - Overordnede mål, indsats- og fokusområder

Udviklingsplan Helhedstilbuddet Bank-Mikkelsens Vej GENTOFTE KOMMUNE. - Overordnede mål, indsats- og fokusområder Udviklingsplan 2014 - Overordnede mål, indsats- og fokusområder Nærværende rammesætning udgør det fælles styringsredskab i Social & Handicap Drift. Det rummer: 1. De tværgående og fælles mål, indsats-

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Regionale retningslinjer for kvalitetsmodellens standard for indflydelse på eget liv

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Regionale retningslinjer for kvalitetsmodellens standard for indflydelse på eget liv Juli 2016 Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Regionale retningslinjer for kvalitetsmodellens standard for indflydelse på eget liv Dansk kvalitetsmodel på det sociale område er igangsat af regionerne

Læs mere

Udviklingsplan Overordnede mål, indsats- og fokusområder

Udviklingsplan Overordnede mål, indsats- og fokusområder GENTOFTE KOMMUNE SOCIAL & HANDICAP DRIFT Udviklingsplan 2017 - Overordnede mål, indsats- og fokusområder Udviklingsplanen er det fælles styringsredskab i Social & Handicap Drift. Det rummer: 1. De tværgående

Læs mere

Socialpsykiatrisk Boform Vestervang. Lokal Retningslinje for: Individuelle planer og status til den kommunale myndighed

Socialpsykiatrisk Boform Vestervang. Lokal Retningslinje for: Individuelle planer og status til den kommunale myndighed Socialpsykiatrisk Boform Vestervang Lokal Retningslinje for: Individuelle planer og status til den kommunale myndighed Side 2 Dokumentoverblik Standard: Individuelle planer Dokumenttype: Lokal Instruks

Læs mere

Region Midtjylland Psykiatri og Social. Juli Fælles regional retningslinje for individuelle planer

Region Midtjylland Psykiatri og Social. Juli Fælles regional retningslinje for individuelle planer Region Midtjylland Psykiatri og Social Juli 2015 Fælles regional retningslinje for individuelle planer Resume over arbejdsgange vedrørende individuelle planer Udarbejdelse af individuelle planer Generelt

Læs mere

Service og kvalitet. Politik for administration og service for borgerne i Randers Kommune

Service og kvalitet. Politik for administration og service for borgerne i Randers Kommune Service og kvalitet Politik for administration og service for borgerne i Randers Kommune Indledning Service og kvalitet er nøgleordene i Politik for administration og service for borgerne i Randers Kommune.

Læs mere

Fælles regional retningslinje for Individuelle Planer

Fælles regional retningslinje for Individuelle Planer Psykiatri og Social Dansk Kvalitetsmodel på det sociale område Dato januar 2013 i Region Midtjylland Fælles regional retningslinje for Individuelle Planer Vejledning til, hvordan det enkelte tilbud kan

Læs mere

Velkommen til. Center for Senhjerneskade

Velkommen til. Center for Senhjerneskade Velkommen til Center for Senhjerneskade Præsentation af Center for Senhjerneskade Center for Senhjerneskade tilbyder bo- og dagtilbud til mennesker med hjerneskader. Målgruppen er voksne mennesker over

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Regionale retningslinjer for kompetenceudvikling

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Regionale retningslinjer for kompetenceudvikling Revideret NOVEMBER 2017 1. juni 2015 Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Regionale retningslinjer for kompetenceudvikling Dansk kvalitetsmodel på det sociale område er igangsat af regionerne og

Læs mere

SAMMEN OM PSYKIATRI FÆLLES SPROG, FÆLLES FORSTÅELSE, FÆLLES ANSVAR. 22 Syddanske kommuner og Region Syddanmark

SAMMEN OM PSYKIATRI FÆLLES SPROG, FÆLLES FORSTÅELSE, FÆLLES ANSVAR. 22 Syddanske kommuner og Region Syddanmark SAMMEN OM PSYKIATRI FÆLLES SPROG, FÆLLES FORSTÅELSE, FÆLLES ANSVAR 22 Syddanske kommuner og Region Syddanmark SAMMEN OM PSYKIATRI FÆLLES SPROG, FÆLLES FORSTÅELSE, FÆLLES ANSVAR Baggrund Mange borgere med

Læs mere

Strategi for KORA: Opstartsårene, og årene frem til 2020

Strategi for KORA: Opstartsårene, og årene frem til 2020 3. maj 2013.JRSK/brdi Strategi for KORA: Opstartsårene, og årene frem til 2020 Den samfundsøkonomiske udfordring De demografiske ændringer i befolkningen og den økonomiske krise presser finansieringen

Læs mere

POLITIK FOR ADMINISTRation OG SERVICE FOR BORGERNE I RANDERS KOMMUNE. Vi sætter os i borgerens sted...

POLITIK FOR ADMINISTRation OG SERVICE FOR BORGERNE I RANDERS KOMMUNE. Vi sætter os i borgerens sted... POLITIK FOR ADMINISTRation OG SERVICE FOR BORGERNE I RANDERS KOMMUNE Vi sætter os i borgerens sted... Målsætninger for administration og service i Randers Kommune Helhed og Sammenhæng Mødet med borgeren

Læs mere

2) I givet fald ønskes det oplyst hvordan det tænkes organiseret.

2) I givet fald ønskes det oplyst hvordan det tænkes organiseret. Birthe Skaarup, MB 23. august 2012 Sagsnr. 2012-118064 Dokumentnr. 2012-636587 Kære Birthe Skaarup Tak for din henvendelse af 14. august 2012, hvor du stiller følgende spørgsmål til forvaltningen: 1) Er

Læs mere

Selvevaluering i Dansk kvalitetsmodel på det sociale område

Selvevaluering i Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Selvevaluering i Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Ressourcepersonkursus modul 2 Region Hovedstaden den 27. januar 2010 www.socialkvalitetsmodel.dk Dagens fokus Selvevalueringens rolle i den samlede

Læs mere

Centerstrategi Center for Børn med Handicap

Centerstrategi Center for Børn med Handicap CBH kompetenceudviklingsstrategi Med udgangspunkt i CBH vision og strategi 2013-2014, har centeret følgende kompetenceudviklingsstrategi for perioden. Hensigten er at fokusere kompetenceudviklingen i centret,

Læs mere

1. Økonomi- og aktivitetsrapportering 2014 Social og Specialundervisning Sammenfatning

1. Økonomi- og aktivitetsrapportering 2014 Social og Specialundervisning Sammenfatning 1. Økonomi- og aktivitetsrapportering 2014 Social og Specialundervisning Sammenfatning Ved 1. rapportering forventes en underbelægning på 2 procentpoint. Aktivitet Prognoser for belægning er uddybet i

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Lokal instruks for Standard 2.1 Kompetenceudvikling

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Lokal instruks for Standard 2.1 Kompetenceudvikling Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Lokal instruks for Standard 2.1 Kompetenceudvikling Dansk kvalitetsmodel på det sociale område er igangsat af regionerne og Danske Regioner i fællesskab. Alle

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Fælles regionale retningslinjer for: Standard 2.1 Kompetenceudvikling

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Fælles regionale retningslinjer for: Standard 2.1 Kompetenceudvikling 4.1.2010 Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Fælles regionale retningslinjer for: Standard 2.1 Kompetenceudvikling Dansk kvalitetsmodel på det sociale område er igangsat af regionerne og Danske

Læs mere

Fælles regional retningslinje for kompetenceudvikling

Fælles regional retningslinje for kompetenceudvikling Psykiatri og Social Dansk Kvalitetsmodel på det sociale område Dato januar 2013 i Region Midtjylland Fælles regional retningslinje for kompetenceudvikling Vejledning til, hvordan det enkelte tilbud kan

Læs mere

Aftale mellem Staben i Job og Borgerservice og Job- og Borgerservicechef Michael Maaløe

Aftale mellem Staben i Job og Borgerservice og Job- og Borgerservicechef Michael Maaløe Aftale mellem Staben i Job og Borgerservice og Job- og Borgerservicechef Michael Maaløe 1. Indhold Styringsmodellen i Silkeborg Kommune baserer sig på gensidige aftaler mellem institutionslederne og den

Læs mere

VELKOMMEN. Fra viden til handling

VELKOMMEN. Fra viden til handling VELKOMMEN Fra viden til handling 1 PROGRAM Præsentation af oplægsholdere - værdisæt og visioner bag samarbejdet Præsentation af videntilhandling.dk Øvelsessession meningsfuld og anvendt dokumentation hjemme

Læs mere

Forslag til ændringer til SA på baggrund af høringssvar

Forslag til ændringer til SA på baggrund af høringssvar 19.03.2019 Forslag til ændringer til SA på baggrund af høringssvar S. 5 afsnit 1 Visioner PÅ BORGERENS PRÆMISSER Vi arbejder ud fra en værdi om, at vi sætter borgeren først. Det betyder, at vi inddrager

Læs mere

Den Danske Kvalitetsmodel på det sociale område i Randers Kommue. Fælles kommunale retningslinjer for standard 2.1 kompetenceudvikling

Den Danske Kvalitetsmodel på det sociale område i Randers Kommue. Fælles kommunale retningslinjer for standard 2.1 kompetenceudvikling Den Danske Kvalitetsmodel på det sociale område i Randers Kommue Fælles kommunale retningslinjer for standard 2.1 kompetenceudvikling 2 Fælles kommunale retningslinjer for standard 2.1 kompetenceudvikling

Læs mere

Driftsaftale 2013. Socialområdet

Driftsaftale 2013. Socialområdet Driftsaftale 2013 Socialområdet 1 Indhold 1. Indledning... 2 2. Beskrivelse af organisationen på Socialområdet... 3 2.1. Socialafdelingen... 3 3. Økonomi... 3 4. Socialområdets mål og specifikke indsatser...

Læs mere

Driftsaftaleopfølgning pr. 31. marts 2014 på Socialområdet

Driftsaftaleopfølgning pr. 31. marts 2014 på Socialområdet Dato: 27. maj 2014 Brevid: 2309476 Driftsaftaleopfølgning pr. 31. marts 2014 på Socialområdet I dette notat gives en endelig opfølgning på Driftaftale for Socialområdet 2013 og den afledte effekt for målopfyldelsen

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Standardprogrammet - Standardhæftet

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Standardprogrammet - Standardhæftet Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Standardprogrammet - Standardhæftet 1 Standardbetegnelse 1.1 Kommunikation 2 Standard Den enkeltes kommunikative ressourcer skal afdækkes. Vejledning: Begrebet

Læs mere

VIRKSOMHEDSSPECIFIKKE INDSATSOMRÅDER 2018 Center for Socialpædagogik Vordingborg

VIRKSOMHEDSSPECIFIKKE INDSATSOMRÅDER 2018 Center for Socialpædagogik Vordingborg VIRKSOMHEDSSPECIFIKKE INDSATSOMRÅDER 2018 Center for Socialpædagogik Vordingborg INDSATSOMRÅDERNE FOR 2018 PERFORMANCEKULTUR SAMSKABELSE SEKSUALITET FAGLIGHED OG DOKUMENTATION VELFÆRDSTEKNOLOGI SOCIAL

Læs mere

Fælles regional retningslinje for Brugerinddragelse

Fælles regional retningslinje for Brugerinddragelse Psykiatri og Social Dansk Kvalitetsmodel på det sociale område Dato januar 2013 i Region Midtjylland Fælles regional retningslinje for Brugerinddragelse Vejledning til, hvordan det enkelte tilbud kan arbejde

Læs mere

Den socialfaglige værktøjskasse

Den socialfaglige værktøjskasse Den socialfaglige værktøjskasse Et dialog- og styringskoncept, der sikrer sammenhæng og understøtter kvaliteten af den faglige praksis på voksen-/handicapområdet i dialogbaseret BUM Den Socialfaglige værktøjskasse

Læs mere

Seneste tilsyn var anmeldt og fandt sted på rehabiliteringscenteret den 29. juni Der var ingen opmærksomhedspunkter i tilsynsrapporten.

Seneste tilsyn var anmeldt og fandt sted på rehabiliteringscenteret den 29. juni Der var ingen opmærksomhedspunkter i tilsynsrapporten. Regionshuset Viborg Uanmeldt tilsyn ved Bo- og rehabiliteringscenter Fogedvænget, tlf. 76 74 12 90 Bocenteret Fogedvænget 25, 8722 Hedensted Regionssekretariatet Tilsyn Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800

Læs mere

Forslag til særlige udvalg for

Forslag til særlige udvalg for Område: Råds og direktionssekretariatet Afdeling: Råds og direktionssekretariatet Journal nr.: 11/6281 Dato: 4. november 2011 Udarbejdet af: Hanne Damm E mail: Hanne.Damm@regionsyddanmark.dk Telefon: 76631106

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Olof Palmes Allé Aarhus N. Ekstern evaluering 2012 Hjemmevejlederteamet Randers Kommune

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Olof Palmes Allé Aarhus N. Ekstern evaluering 2012 Hjemmevejlederteamet Randers Kommune Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Olof Palmes Allé 15 8200 Aarhus N Ekstern evaluering 2012 Hjemmevejlederteamet Randers Kommune Indhold 1. Fakta om det eksterne evalueringsbesøg... 2 2. Formålet

Læs mere

Udviklingsplan 2015 - Overordnede mål, indsats- og fokusområder

Udviklingsplan 2015 - Overordnede mål, indsats- og fokusområder Udviklingsplan 2015 - Overordnede mål, indsats- og fokusområder Udviklingsplanen er det fælles styringsredskab i Social & Handicap Drift. Det rummer: 1. De tværgående og fælles mål, indsats- og fokusområder,

Læs mere

Afrapportering af genopretningsplan for Center Familie og Handicap, Rebild Kommune

Afrapportering af genopretningsplan for Center Familie og Handicap, Rebild Kommune Afrapporter af genopretnsplan for Center Familie og Handicap, Rebild Kommune November /MT Mål Handl Indikatorer Status Tid/Deadline Øget faglighed og opfølgn Socialfaglig ledelse, opnormer Medio august

Læs mere

1.2 Indflydelse på eget liv

1.2 Indflydelse på eget liv Retningsgivende dokument Godkendt af Forstander Peter Jørgensen Juni 2016 1.2 Indflydelse på eget liv Udarbejdet af: Peter Jørgensen Marianne K. Bülow Dokumentbrugere: Ansatte på Stevnsfortet Gældende

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Fælles regionale retningslinjer for: Standard 2.3 Ledelse

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Fælles regionale retningslinjer for: Standard 2.3 Ledelse 4.1.2010 Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Fælles regionale retningslinjer for: Standard 2.3 Ledelse Dansk kvalitetsmodel på det sociale område er igangsat af regionerne og Danske Regioner i fællesskab.

Læs mere

Målbillede på socialområdet

Målbillede på socialområdet Psykiatri og Social Administrationen Målbillede på socialområdet Socialplanlægning Tingvej 15 Postboks 36 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 Psykiatrisocial@rm.dk www.ps.rm.dk Målbillede på socialområdet

Læs mere

Det Gode Liv. - Velfærdsteknologi for dig. Velfærdsteknologisk Strategi 2014-2017

Det Gode Liv. - Velfærdsteknologi for dig. Velfærdsteknologisk Strategi 2014-2017 Det Gode Liv - Velfærdsteknologi for dig Velfærdsteknologisk Strategi 2014-2017 Indhold Hvad er velfærdsteknologi? Velfærdsteknologi til fremtidens udfordringer Det gode liv for borgeren og det gode arbejdsliv

Læs mere

Stillings- og personprofil. Lægelig direktør. Sygehus Lillebælt Region Syddanmark. April 2015

Stillings- og personprofil. Lægelig direktør. Sygehus Lillebælt Region Syddanmark. April 2015 Stillings- og personprofil Lægelig direktør Sygehus Lillebælt Region Syddanmark April 2015 Arbejdsgiver Region Syddanmark Adresse Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle Telefon: 76 63 10 00 Stilling

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Lokale retningslinjer for kvalitetsmodellens standard for indflydelse på eget liv

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Lokale retningslinjer for kvalitetsmodellens standard for indflydelse på eget liv Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Lokale retningslinjer for kvalitetsmodellens standard for indflydelse på eget liv Dansk kvalitetsmodel på det sociale område er igangsat af regionerne og Danske

Læs mere

Psykiatri- og socialområdet

Psykiatri- og socialområdet Regionshuset, Vejle 13. maj og 11. juni 2013 Psykiatri- og socialområdet 1 v/psykiatri- og socialdirektør Jacob Stengaard Madsen Psykiatri Ét sygehus med afdelinger og funktioner fordelt i Region Syddanmark

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Regionale retningslinjer for kompetenceudvikling

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Regionale retningslinjer for kompetenceudvikling 1. juni 2015 Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Regionale retningslinjer for kompetenceudvikling Dansk kvalitetsmodel på det sociale område er igangsat af regionerne og Danske Regioner i fællesskab.

Læs mere

Innovationsforum. Baggrund og beskrivelse af rammer

Innovationsforum. Baggrund og beskrivelse af rammer Innovationsforum Baggrund og beskrivelse af rammer Indhold 1.Strategierne 2.Den lokale udfordring 3.Innovationsforum 4. Innovationsprojekterne 1.1. Strategierne - overordnede Centrale udfordringer : Stigende

Læs mere

Titel: Instruks for: Inddragelse af de enkeltes ønsker, mål og behov i de individuelle

Titel: Instruks for: Inddragelse af de enkeltes ønsker, mål og behov i de individuelle Dansk kvalitetsmodel på det sociale område 1.3 Individuelle planer Lokal instruks Tårnly / Fjordblink, Sødisbakke, herefter blot kaldet Tårnly. Dokumenttype: Lokal instruks Anvendelsesområde:, Region Nordjylland

Læs mere

PARATHEDSMÅLING. Bedre brug af hjælpemidler

PARATHEDSMÅLING. Bedre brug af hjælpemidler PARATHEDSMÅLING Bedre brug af hjælpemidler Indhold Introduktion til anvendelse af dokumentet 3 Resume af parathedsmålingen 4 Fælles og konkrete mål med implementeringen 6 Organisering og ledelse 9 Medarbejdere

Læs mere

Politik for kompetenceudvikling

Politik for kompetenceudvikling Politik for kompetenceudvikling Silkeborg Kommunes politik for kompetenceudvikling indgår som en delpolitik under den overordnede personalepolitik. Vi definerer kompetencer som anvendelse af kvalifikationer

Læs mere

Social-, Børne- og Integrationsministeriet. Kommunikationsstrategi

Social-, Børne- og Integrationsministeriet. Kommunikationsstrategi Social-, Børne- og Integrationsministeriet Kommunikationsstrategi 2 KOMMUNIKATIONSSTRATEGI Social-, Børne- og Integrationsministeriet arbejder for at skabe reelle fremskridt for den enkelte borger. Det

Læs mere

Gearing til succes VIS I O N, M I S S I O N, V Æ R D I E R O G S T R A T E G I

Gearing til succes VIS I O N, M I S S I O N, V Æ R D I E R O G S T R A T E G I Gearing til succes Lad os gøre en forskel VIS I O N, M I S S I O N, V Æ R D I E R O G S T R A T E G I LOS DE PRIVATE SOCIALE TILBUD E M D R U P V E J 1 1 5 A, 2 4 0 0 K Ø B E N H A V N N V Indhold Indledning...

Læs mere

Det gode og aktive hverdagsliv

Det gode og aktive hverdagsliv Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for voksne med handicap Godkendt af Byrådet xx 2013 Forord Kære læser! I Aabenraa Kommune har vi en vision om, at alle kommunens voksne borgere

Læs mere

Holmstrupgård. Retningslinje for kompetenceudvikling

Holmstrupgård. Retningslinje for kompetenceudvikling Holmstrupgård Retningslinje for kompetenceudvikling Indholdsfortegnelse Formål...3 Holmstrupgårds definition af kvalifikationer og kompetencer...3 Hvad er kompetenceudvikling?...3 Hvorledes foregår kompetenceudvikling

Læs mere

Brugerinddragelse og Medborgerskab I Voksenhandicap

Brugerinddragelse og Medborgerskab I Voksenhandicap I Voksenhandicap Indhold Indledning.... 4... 5 Værdierne... 5 Lokalt... 6 Definition af inddragelse... 6 Faktorer der har indflydelse på brugerinddragelsen... 7 Hvordan gør vi?... 8 Afdækning af den enkeltes

Læs mere

Initiativer vedr. arbejdstilrettelæggelse i psykiatrien

Initiativer vedr. arbejdstilrettelæggelse i psykiatrien Psykiatri og Social Administrationen Til Hoved-MEDudvalget for Psykiatri og Social Sekretariat, kommunikation og HR Tingvej 15 Postboks 36 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 Psykiatrisocial@rm.dk www.ps.rm.dk

Læs mere

POLITIK FOR BRUGERINDDRAGELSE FOR ÆLDRE, BØRN, BØRNEFAMILIER OG VOKSNE MED SÆRLIGE BEHOV

POLITIK FOR BRUGERINDDRAGELSE FOR ÆLDRE, BØRN, BØRNEFAMILIER OG VOKSNE MED SÆRLIGE BEHOV POLITIK FOR BRUGERINDDRAGELSE FOR ÆLDRE, BØRN, BØRNEFAMILIER OG VOKSNE MED SÆRLIGE BEHOV Vores vej // Politik for brugerinddragelse // Side 1 EN DEL AF VORES VEJ - SAMLEDE POLITIKKER I HELSINGØR KOMMUNE

Læs mere

Den Danske Kvalitetsmodel på det sociale område i Randers Kommue. Fælles kommunale retningslinjer for standard 2.1 kompetenceudvikling

Den Danske Kvalitetsmodel på det sociale område i Randers Kommue. Fælles kommunale retningslinjer for standard 2.1 kompetenceudvikling Den Danske Kvalitetsmodel på det sociale område i Randers Kommue Fælles kommunale retningslinjer for standard 2.1 kompetenceudvikling 2 Den Danske Kvalitetsmodel på det sociale område Dansk kvalitetsmodel

Læs mere

Dialogbaseret aftalestyring. mellem Organisationen for voksne udviklingshæmmede Gældende i perioden 1.04.2012 til 31.12.2013.

Dialogbaseret aftalestyring. mellem Organisationen for voksne udviklingshæmmede Gældende i perioden 1.04.2012 til 31.12.2013. Dialogbaseret aftalestyring mellem Organisationen for voksne udviklingshæmmede Gældende i perioden 1.04.2012 til 31.12.2013 Ballerup Kommune 1. Præsentation af aftaleenheden Formål Organisationen tilbyder

Læs mere

Ledelses- og Styringsgrundlag Region Midtjylland.

Ledelses- og Styringsgrundlag Region Midtjylland. Ledelses- og Styringsgrundlag Region Midtjylland www.regionmidtjylland.dk Ledelses- og Styringsgrundlag Opdateret via proces i 2012-2013 hvor blandt andre koncernledelsen og MEDsystemet har været inddraget

Læs mere

Overordnet stillingsbeskrivelse for ledelsen på Præhospitalet

Overordnet stillingsbeskrivelse for ledelsen på Præhospitalet Koncern HR, Stab 21.05.13/PG Overordnet stillingsbeskrivelse for ledelsen på Præhospitalet God ledelse er en forudsætning for et effektivt og velfungerende sundhedsvæsen, som er karakteriseret ved høj

Læs mere

Notat: Regionsrådets temadag den 7. maj 2018: Indsatsområder på sundhedsområdet 2018: Opsamling på drøftelser i workshops

Notat: Regionsrådets temadag den 7. maj 2018: Indsatsområder på sundhedsområdet 2018: Opsamling på drøftelser i workshops Område: Sundhedsområdet Afdeling: Sundhedsplanlægning Journal nr.: 18/1536 Dato: maj 2018 Udarbejdet af: UJ/AKK Notat: Regionsrådets temadag den 7. maj 2018: Indsatsområder på sundhedsområdet 2018: Opsamling

Læs mere

Fremfærd Projekt: Forenklet beskæftigelsesindsats - fra regelorientering til borgerorientering

Fremfærd Projekt: Forenklet beskæftigelsesindsats - fra regelorientering til borgerorientering 14. august 2019 Fremfærd Projekt: Forenklet beskæftigelsesindsats - fra regelorientering til borgerorientering KL, Dansk Socialrådgiverforening og HK Kommunal inviterer i fællesskab til et Fremfærd Projekt,

Læs mere

Skal I akkrediteres? Januar 2015

Skal I akkrediteres? Januar 2015 Skal I akkrediteres? Januar 2015 Skal I akkrediteres? I Rudersdal Kommune er RusmiddelRådgivning pilotprojekt for akkreditering som kvalitetsmodel. Pjecen er en kort introduktion til akkreditering som

Læs mere

Retningslinjer for individuelle planer

Retningslinjer for individuelle planer Retningslinjer for individuelle planer Dokumenttype: Lokal tilføjelse til regionale retningslinier for udarbejdelse af individuelle planer for borgere på Kingstrup Anvendelsesområde: Voksne med en erhvervet

Læs mere

Psykiatriplan Ishøj Kommune og Vallensbæk Kommune

Psykiatriplan Ishøj Kommune og Vallensbæk Kommune Psykiatriplan 2015-2018 Ishøj Kommune og Vallensbæk Kommune Psykiatriplan 2015-2018 Borger- og Socialservice Forord I denne psykiatriplan vil Ishøj og Vallensbæk kommuners overordnede målsætninger for

Læs mere

Kommuneklynge Midt: Forslag til temaer i fælleskommunalt strategipapir på sundhedsområdet

Kommuneklynge Midt: Forslag til temaer i fælleskommunalt strategipapir på sundhedsområdet Dato: 19-02-2016 Ref.: J.nr.: ninag 29.30.00-A00-2-16 Kommuneklynge Midt: Forslag til temaer i fælleskommunalt strategipapir på sundhedsområdet 1. Baggrund Kommunerne i Kommuneklynge Midt mener, at et

Læs mere

Kommunikationsstrategi for det Det Danske Spejderkorps

Kommunikationsstrategi for det Det Danske Spejderkorps Kommunikationsstrategi for det Det Danske Spejderkorps Formålet er at skabe den overordnede kommunikative strategi og målsætning for Det Danske Spejderkorps frem til og med 2012 herunder at: 1. beskrive

Læs mere

DIAmanten. God ledelse i Solrød Kommune

DIAmanten. God ledelse i Solrød Kommune DIAmanten God ledelse i Solrød Kommune Indhold 1. Indledning 3 2. Ledelsesopgaven 4 3. Ledelse i flere retninger 5 4. Strategisk ledelse 7 5. Styring 8 6. Faglig ledelse 9 7. Personaleledelse 10 8. Personligt

Læs mere

Udviklingsplan for Region Syddanmarks socialområde

Udviklingsplan for Region Syddanmarks socialområde Udviklingsplan for Region Syddanmarks socialområde 2007-2009 regionsyddanmark.dk Indhold Kort om Udviklingsplanen... 3 Beboeren i centrum... 5 Pårørende.... 6 Faglig udvikling... 7 Ledelse... 8 Uddannelse....

Læs mere

Hvordan er KKR Syddanmarks sundhedspolitiske visioner blevet behandlet i kommunen?

Hvordan er KKR Syddanmarks sundhedspolitiske visioner blevet behandlet i kommunen? Kommunernes behandling af KKR Syddanmarks sundhedspolitiske visioner Kommune Sønderborg Esbjerg Fanø Hvordan er KKR Syddanmarks sundhedspolitiske visioner blevet behandlet i kommunen? KKR Syddanmarks sundhedspolitiske

Læs mere

Tag udgangspunkt i patientens drømme, ønsker og behov

Tag udgangspunkt i patientens drømme, ønsker og behov Opsamling på workshoppen den 30. januar 2018 vedr. Det gode borgerforløb På baggrund af den afholdte workshop den 30. januar 2018 vedrørende Det gode borgerforløb i overgangen mellem social- og behandlingspsykiatrien,

Læs mere

Dato: 26.01.2015 Kontaktperson: Camilla Fyhn Milland Telefon.: 2133 9184 Mail:cfm@vejen.dk NOTAT

Dato: 26.01.2015 Kontaktperson: Camilla Fyhn Milland Telefon.: 2133 9184 Mail:cfm@vejen.dk NOTAT NOTAT Dato: 26.01.2015 Kontaktperson: Camilla Fyhn Milland Telefon.: 2133 9184 Mail:cfm@vejen.dk Foreløbig administrativ sondering hos beliggenhedskommunerne i forhold til eventuel overtagelse af regionale

Læs mere

Prioriteter, retning og rammer for Rehabiliteringsenheden

Prioriteter, retning og rammer for Rehabiliteringsenheden Prioriteter, retning og rammer for Rehabiliteringsenheden Kvalitet Borgeren i centrum Fokus på borgeren og økonomien Den daglige drift - maskinrummet Personaledelen Sund økonomi Klik på boblerne og læs

Læs mere