Atlas of Creation Kreationisme baseret på videnskab?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Atlas of Creation Kreationisme baseret på videnskab?"

Transkript

1 Atlas of Creation Kreationisme baseret på videnskab? Baseret på foredrag af Danny Eibye-Jacobsen og Niels Bonde afholdt i foreningen d. 4. december Af Danny Eibye-Jacobsen Statens Naturhistoriske Museum Københavns Universitet. Atlas of Creation påstår, at den fremlægger videnskabelige beviser på at evolutionsteorien er falsk, og at alle organismer på Jorden derimod er blevet skabt af Gud. Denne påstand begrundes frem for alt i en vurdering af en lang række fossiler. Er det sandt, at fossilerne viser at evolution aldrig har fundet sted? Fig. 1. Omslaget af Atlas of Creation, bind 1. Der findes lidt forskellige versioner, både med hensyn til omslag og til nogle af de specifikke fossiler der vises. Sidehenvisningerne her refererer til den afbildede version. En bog dukker op I 2006 modtog en lang række institutioner og enkeltpersoner generelt videnskabsfolk, undervisere, politikere og visse præster i den vestlige verden et eksemplar af bogen Atlas of Creation. Den kom uopfordret, afsendt af Global Publishing i Istanbul, Tyrkiet. I Danmark var det i høj grad gymnasielærere, der pludselig stod med dette 38 cm høje, 5,5 cm tykke og 5,4 kg tunge værk i hænderne (Fig. 1). Hvad var formålet med dette? Bogens mission var som udgangspunkt at stille spørgsmålstegn ved evolutionsteorien og ultimativt at gøre op med det såkaldte materialistiske verdenssyn. Som alternativ tilbød bogen en islamisk version af verden og dens organismer som skabt af Gud, men det bemærkelsesværdige er, at den ifølge eget udsagn begrunder denne version i en analyse af alt tilgængeligt videnskabeligt bevismateriale. Det er ingen overdrivelse at påstå at såfremt bogen vitterlig på et sagligt videnskabeligt grundlag er i stand til at bevise, at evolutionsteorien er falsk, så ville den udløse en revolution inden for biologien der vil være mindst lige så signifikant som den evolutionsteorien selv skabte med udgivelsen af Charles Darwins Arternes Oprindelse i Det er derfor vigtigt at undersøge, hvorvidt bogens påstande kan bekræftes. 12 Fig. 2. Harun Yahya: forfatter eller ihvertfald hovedpersonen bag Atlas of Creation. Forfatteren Bogens forfatter angives som Harun Yahya, som er et pseudonym for Adnan Oktar (Fig. 2). Oktar er frontfigur i den tyrkiske organisation Fonden for Videnskabelig Forskning (forkortet som BAV på tyrkisk). Tager man den store mængde bøger i betragtning, der hvert år udgives af Global Publishing under navnet Harun Yahya, er det mere sandsynligt at Atlas of Creation snarere er resultatet af et holdarbejde inden for BAV under Adnan Oktars ledelse.

2 Oktar blev født i Ankara i 1956 og har studeret kunst og filosofi ved et par tyrkiske universiteter. I begyndelsen af 1980'erne begyndte han at udbrede sine idéer om Islam blandt yngre studerende, og han udgav sin første bog i 1986: Jødedommen og Frimurerbevægelsen. Han stiftede BAV i 1990 og har lige siden arbejdet for at påvirke den offentlige meningsdannelse i Tyrkiet. En stribe af anti-semitiske eller ihvertfald antizionistiske aktiviteter kulminerede i 1996 med udgivelsen af Holocaustløgnen. Kort tid derefter ændrede Adnan Oktar pludselig stil. Lige siden 1998 har han arbejdet på mange forskellige fronter for at skabe større forståelse mellem de 3 store monoteistiske religioner, omend han altid åbent og ærligt propaganderer for Islam. Religioner som buddhisme og hinduisme har han kun hån tilovers for (han har kaldt førstnævnte for "en falsk religion bygget på idoldyrkelse og falskhed"). Det er i øvrigt meget svært at finde pålidelig information om Adnan Oktars liv og gerninger. På internettet kan man finde en lang række anklager imod ham: at han sad fængslet i 18 måneder i , at han har presset dommere til at spærre internationale internetsider i Tyrkiet, fordi de kritiserede ham, eller at BAV er en organisation, hvis egentlige formål det er at tjene penge gennem lyssky aktiviteter. Angiveligt skulle han personligt være blevet tiltalt for pengeafpresning, bestikkelse og besiddelse af kokain, og han har endda været involveret i en sexskandale. Ikke alle disse anklager virker lige troværdige, og det er nok klogt at betragte dem med en god portion skepsis. Således kan man finde den påstand, at Fig. 3. En typisk side fra Atlas of Creation (s. 56). Her ses fossilet af en sildefisk fra Palæocæn (37 54 millioner år siden) sammen med et fotografi af en moderne sild. Teksten påstår, at de er "ens", og at der derfor ikke har fundet nogen evolution sted. Dette eksempel betragtes her som banalt, idet ligheden kun er på "sildefiskeniveau", og det er ingen overraskelse, at der fandtes sildefisk i Palæocæn. han i 2008 modtog en fængselsdom på 3 år, selvom man på en af hans hundreder af hjemmesider frit kan downloade en række TV-udsendelser fra , som han medvirkede i. Uanset hvilke anklager der måtte være sande, så er de irrelevante, når man skal bedømme de påstande der fremføres i Atlas of Creation. Lad os se nærmere på dem. Bogens hovedargument Ifølge Harun Yahya viser resultater fra 13 en lang række biologiske discipliner morfologi, anatomi, fysiologi, embryologi, cytologi, genetik og molekylærbiologi at evolutionsteorien er blevet falcificeret. Over 600 af bogens 800 sider er dog afsat til én bestemt disciplin: palæontologi, dvs. studiet af rester eller spor af organismer fra tidligere perioder i Jordens historie, bevaret som fossiler. Bogen viser smukke fotografier af en lang række fossiler, i hvert tilfælde ledsaget af et billede af en nulevende organisme og den påstand, at fossilet og den

3 dannelsen af det første bakterie for 3,5 milliarder år siden. Forfatteren diskuterer ikke dette emne, men hans fortolkning er i åbenbar modstrid med den gængse fortolkning af Koranen, ifølge hvilken Gud skabte alt liv på Jorden i 3 bølger: vandlevende organismer, landlevende organismer og mennesket. Forudsætninger For at bedømme argumenterne i Atlas of Creation er det vigtigt at forstå hvil- Fig. 4. Et eksempel på en "slags", i dette tilfælde katteslagsen. Baraminologer (d.v.s. "forskere", der afklarer hvilke slags organismer Gud oprindelig skabte) har hidtil kun defineret ca. 40 sådanne slagser. Ifølge Young Earth kristne kreationister har alle kattedyrene på figuren udviklet sig fra det par "katte", som var med ombord på Noas ark for ca år siden (hvilket ironisk nok medfører, at en super-accelereret evolutionsproces har fundet sted). Sabelkattene, der også tilhørte katteslagsen, omkom formentlig under Syndfloden. Det bør bemærkes, at Atlas of Creation tillader, at den samme proces har taget millioner af år, men udgangspunktet er det samme: Gud skabte en "urkat". Figuren er fra hjemmesiden Answers in Genesis. moderne organisme er ens (Fig. 3). (Det bør bemærkes, at der ikke står et eneste ord i bogen om hvor dens over fotografier stammer fra. Der er heller ingen copyright-erklæring.) Ifølge forfatteren er den logiske konsekvens, at ingen evolution har fundet sted i de mellemliggende millioner af år. Alle dyr og planter blev skabt af Gud i en fuldendt form, og de har ikke ændret sig siden. Atlas of Creation er desværre meget vag med hensyn til skabelsesprocessens præcise forløb. Ifølge denne bog forandrer "arter" sig ikke, men de kan uddø. Samtidigt erkender den, at livet på Jorden har set meget forskelligt ud fra den ene geologiske periode til den anden. Logisk giver dette kun mening hvis Gud løbende har skabt "arter" siden Fig. 5. I Atlas of Creation opfattes mellemformer nærmest som matematiske gennemsnit af nulevende arter. I dette eksempel (fra s. 41) illustreres overgangsformer mellem en krokodille (et "krybdyr") og et jordegern (et pattedyr). Bogen påstår, at evolutionsteorien kræver, at denne slags mellemformer har eksisteret. 14 Fig. 6. Et andet eksempel på opfattelsen af mellemformer i Atlas of Creation. Her ses "evolutionen" fra en søstjerne til en fisk (s. 20). Fremstillingen her beror på en misforståelse eller en bevidst forvanskning af begrebet fælles afstamning.

4 Dansk Naturhistorisk Forenings Årsskrift nr. 19 og /2009 og 2009/2010 Fig. 7. Behandlingen af øglefuglen, Archaeopteryx, i Atlas of Creation (s. 661). Bemærk hvordan forfatteren ignorerer dyrets dinosauragtige træk (halen, fingrene, brysthvirvlerne) eller afviser dem som ubetydelige (tænderne). ke overordnede rammer forfatteren arbejder med. For eksempel benytter bogen en kronologi, der svarer til den som geologer og andre videnskabsfolk benytter. Den erkender altså, at Jorden blev dannet for 4,6 milliarder år siden, ikke de år som de kristne Fig. 8. Historien om Piltdown-manden, som den bliver fremlagt i Atlas of Creation (s. 669). Der var tale om et bedrag, og nogle forskere lod sig snyde. Både i bogen og på mange af Harun Yahyas hjemmesider bliver disse forskeres godtroenhed benyttet som et bevis på, at evolutionsteorien tvinger dens tilhængere til at fremstille fortolkninger af fossiler der er i overensstemmelse med teorien. Young Earth kreationister holder sig til. Ligeledes accepterer bogen, at kontinentaldrift har fundet sted (igen i modsætning til Young Earth kreationister). Et område, hvor bogen afviger kraftigt fra almindelig videnskabelig brug, er i dens anvendelse af artsbegrebet. 15 Dette emne er langtfra afklaret for biologer, men der findes et antal veldefinerede modeller, hvoraf det biologiske artsbegreb er den, der oftest anvendes. I Atlas of Creation er arter ganske enkelt de enheder, som Gud har skabt. Faktisk bruges ordet "art" kun sjældent i bogen.

5 Fig. 9. En afvisning af begrebet homologi fra Atlas of Creation (s. 735). Eksemplet med de to forskellige slags sabelkatte til højre er et banalt og velkendt eksempel på konvergens. Til venstre og nederst omtales ligheden mellem ulve og pungulve. Denne lighed er i virkeligheden meget overfladisk (se teksten) og er endnu et eksempel på konvergens. De to tegninger til venstre er taget fra bogen Of Pandas and People, som kristne kreationister i USA gerne ser benyttet i biologiundervisningen på amerikanske gymnasier. Den taler hellere om "slags", i øvrigt præcis som kristne kreationister gør det (Fig. 4). Bogen giver som eksempel, at "kaninslagsen" blev skabt, og at den siden har givet ophav til hvide, grå, langørede og kortørede varianter, men at den aldrig har ændret sig til en anden "slags". Mikroevolution er altså tilladt. Den kunstige selektion, som mennesket har udøvet for at frembringe hunderacer, dueracer, majstyper og bananvarianter, er eksempler på mikroevolution, som altså aldrig vil kunne føre til dannelsen af nye arter (eller "slags"). Forfatterens uvilje mod de artsbegreber, der benyttes af moderne forskere, har desværre én meget uheldig konsekvens: ved de talrige fossiler som bogen viser, anføres kun i en håndfuld tilfælde organismens videnskabelige navn. For de allerfleste gives der kun et overordnet gruppenavn (f.eks. fisk eller edderkop), samt information om alder og hvilket land fossilet blev fundet i. Som læser er det ofte meget svært at finde frem til andre fortolkninger af fossilet, hvis man ikke har dets videnskabelige navn. 16 Mellemformer Ifølge Harun Yahyas fremstilling har Gud løbende skabt "slags", hvoraf de fleste nu er uddøde. Som allerede nævnt, kan disse "slags" ændre sig i mindre udstrækning, men de kan aldrig blive til nye "slags". Det er derfor af afgørende betydning for bogens forfatter at afvise alle såkaldte mellemformer. Her får vi for første gang et mere detaljeret indblik i bogens behandling af videnskabelige data. I alle de mange tilfælde, hvor forfatteren afviser mellemformer, er det tydeligt at han benytter sig af en stråmand, som han derefter nemt kan skyde ned. Han definerer en mellemform som et gennemsnit af to nulevende arter. For eksempel afviser han påstanden om, at hunde og bjørne er nært beslægtede, med den erklæring at man aldrig har fundet et fossil af en halv hund/halv bjørn. Sandheden er, at en halv hund/ halv bjørn er det sidste palæontologer forventer at finde. En mellemform er i dette tilfælde naturligvis en fælles stamform, som viser alle de karaktertræk som hunde og bjørne har tilfælles, men uden nogen af de karakterer der kun findes hos enten hunde eller bjørne. Sådanne fossiler kender man udmærket godt, men de nævnes ikke af Harun Yahya. Hvis man tror, at denne fremstilling af forfatterens forståelse af mellemformer er overdrevet, behøver man bare at kaste et blik på bogens figurer. Her latterliggøres begrebet ved at vise en krokodille, der forvandler sig til et jordegern (Fig. 5), en søstjerne der bliver til en fisk (Fig. 6), en fisk der bliver til en frø (noget der åbenbart kræver en mellemform med 5 ben!), en bjørn der bliver til en hval, osv.

6 Når bogen diskuterer fossiler som forskere rent faktisk anser for mellemformer, begrænses diskussionen til de karaktertræk, der støtter en mere entydig fortolkning. For eksempel, under behandlingen af øglefuglen, Archaeopteryx, fremhæver bogen alene det, som viser at den var en fugl: tilstedeværelsen af fjer og hule knogler (Fig. 7). Den omtaler ikke de karaktertræk som den har tilfælles med dinosaurer, og som mangler hos alle moderne fugle: brysthvirvlerne er ikke fiskerede, halens knogler er ikke vokset sammen til et pygostyl (gump), der er flere fingerled, og brystbenet er kun moderat udviklet. En yderligere forskel mellem øglefuglen og de moderne fugle bliver dog omtalt, nemlig den at øglefuglen havde tænder. Dette afvises som insignifikant, fordi "før i tiden fandtes der mange fuglearter med tænder". Netop! Tandeksemplet har yderligere en dimension. Hos fuglefostre kan man ad kunstig vej inducere dannelsen af tænder. Dette viser entydigt, at fugle har de nødvendige gener til at danne tænder, men at disse normalt ikke bliver aktiveret. Harun Yahya omtaler ikke, hvorfor det behagede Gud at forsyne moderne fugle med disse gener. Fig. 10. En morsom men irrelevant fejl fra Atlas of Creation (s. 422). En fossil krabbe-edderkop i rav sammenlignes med en nulevende sandkrabbe. Bogens supplerende argumenter og taktikker imod evolutionsteorien Hovedargumentet i Atlas of Creation er, at fossiler ikke støtter evolutionsteorien. Før vi ser nærmere på disse fossiler, skal forfatterens andre argumenter imod både teorien og imod den erkendelse at evolution overhovedet har fundet sted, uanset mekanisme gennemgås. 1) Tilfældighed: Bogen påstår, at evolutionsteorien har brug for en lang række (meget usandsynlige) tilfældigheder for at nå fra kendte mutationsrater til signifikante forandringer i afkommet over mange generationer. Mutationer er tilfældige, og det er parring i en vis udstrækning også, men bogen anerkender ikke, at naturlig selektion (og dermed præferentiel overlevelse og senere reproduktion) er alt andet end tilfældig. 2) Ikke-reducérbar kompleksitet (irreducible complexity): Dette argument er hentet direkte fra intelligent designhypotesen. Ideen er den at visse strukturer eller organer (alt fra en bakteries flagel til det menneskelige øje) består af mange underenheder, der alle skal være tilstede, for at organet overhovedet kan fungere. Tilhængere af dette argument fremhæver ganske rigtigt, at det er urimeligt usandsynligt, at alle de nødvendige underenheder kunne opstå og samles i en enkelt generation. De påstår, at evolutionsteorien kræver netop dette, fordi et organ med kun nogle af de nødvendige komponenter ikke ville være funktionel og derfor ikke ville kunne 17 udvælges af den naturlige selektion. Imod alle de eksempler på ikkereducérbar kompleksitet, som tilhængere af intelligent design har fremført, har forskerne kunnet vise, at mindre komplicerede udgaver af organerne også er funktionelle i mange tilfælde tilpasset helt andre formål. Og under alle omstændigheder er et dårligt øje langt bedre end intet øje. 3) Kendte bedrag: Der er eksempler på, at forskere eller andre har villet støtte et bestemt evolutionsforløb ved at forfalske data. Det eksempel, som Harun Yahya gang på gang vender tilbage til, er "fundet" af Piltdown-manden (Fig. 8). Der var tale om en tand og et kraniefragment fundet i England i 1912 af amatørpalæontologen Charles Dawson. Mange forskere tog fundet for gode varer og nåede frem til den konklusion, at menneskets udvikling var gået gennem en form, der havde en stor hjerne men et "primitivt" tandsæt, der pegede på, at den endnu ikke gik oprejst på to ben. I 1949 blev bedraget afsløret

7 Fig. 11. Et af de mange insignifikante eksempler i Atlas of Creation (s. 225). Det viser en hveps i dominikansk rav, formentlig tilhørende familien Scelionidae, og et nulevende medlem af denne familie. Ravstykket er 25 millioner år gammel, og det er ikke overraskende, at der fandtes scelionide hvepse på det tidspunkt. Det kan dog afvises, at der er tale om en nulevende art. tanden stammede fra en orangutan, mens kraniefragmentet kom fra et moderne menneske, begge plantet af Dawson. Det afgørende for Harun Yahya er, at forskere accepterede de falske beviser og fremstillede fantasifulde fortolkninger af Piltdown-manden. Forskere er altså villige til at acceptere et hvilketsomhelst bevisstykke, der støtter evolutionsteorien. Dette ignorerer dog den kendsgerning, at ikke alle forskere accepterede "fossilet", og at det i sidste ende var andre videnskabsfolk, der afslørede forfalskningen. Forskere er mennesker, og mennesker lader sig snyde og kan begå fejl. Den kendsgerning hverken afviser eller støtter evolutionsteorien. 4) Stråmænd: At benytte sig af stråmænd er at give et falsk udsagn om, hvad modstanderen påstår og så argumentere imod det, ikke imod det som modstanderen rent faktisk siger. Et godt eksempel på det i Atlas of Creation er omtalen af Latimeria, den blå fisk. Tetrapoder, d.v.s. landlevende hvirveldyr, 18 menes at være opstået inden for de såkaldte lobefinnede fisk (i modsætning til strålefinnede fisk). Man mente tidligere, at disse fisk i øvrigt var uddøde for 400 millioner år siden. I 1938 fandt man så et eksemplar af den blå fisk på dybt vand ud for Madagascar. Da denne art tilhører de lobefinnede fisk, mener modstandere af evolutionsteorien, at den viser, at ideen om lobefinnede fisk, der "gik på land", er falsk. Den blå fisk lever jo i dybhavet og er på ingen måde tilpasset et liv på landjorden. Dette er en stråmand, fordi Latimeria tilhører en undergruppe af lobefinnede fisk, som aldrig har været på tale som tetrapodernes forfader. Det er derimod den meget anderledes Eusthenopteron, der fremhæves som en sandsynlig kandidat. Hvis denne art en dag bliver fundet lyslevende i dybhavet, vil det bestemt være en sensation. Fundet af den blå fisk er interessant, men den er ikke relevant for vores forståelse af tetrapodernes opståen. 5) Overfladiskhed og nedladenhed: Hvis man vil argumentere imod en videnskabelig teori eller hypotese, må man bruge saglige argumenter. I Atlas of Creation er der talrige eksempler på latterliggørelse af specifikke opfattelser, der er begrundet i evolutionsteorien. Et illustrativt og morsomt eksempel gælder sammenligningen af en ulv og en pungulv. Ulven tilhører jo de placentale pattedyr, mens pungulven er et pungdyr. Som sådan er de kun fjernt beslægtet med hinanden, og f.eks. pungulven anses for at være langt nærmere beslægtet med en pungrotte end en ulv. Bogen viser meget dårlige tegninger af et ulvekranium og et pungulvekranium og konkluderer, at de er forbavsende éns (Fig. 9). Denne konklusi-

8 on er baseret på en meget overfladisk sammenligning af kranierne. En detaljeret videnskabelig undersøgelse viser imidlertid noget helt andet. Ulvekraniet har et fortykket parti ved øret, der kaldes en bulla ligesom hos mange andre placentale pattedyr (inklusiv mennesker). Bulla mangler hos alle pungdyr, inklusiv pungulven. I overkæben har ulven 4 præmolarer og 2 molarer på hver side ligesom andre rovdyr. Pungulven har derimod 3 præmolarer og 4 molarer ligesom pungrotter. Der er flere andre karakterer på ulvekraniet, som også findes hos andre placentale pattedyr men ikke hos pungdyr. Ligeledes har pungulvekraniet flere andre træk, der kun findes hos pungdyr. Kun en meget overfladisk og uvidenskabelig sammenligning af de to kranier tillader den konklusion, at de næsten er éns. Det morsomme ved dette eksempel er, at Harun Yahya har hentet det i sin helhed, inklusiv figuren, fra bogen Of Pandas and People. Det er den bog, som tilhængere af intelligent design (og kreationisme) i USA agiterer for bør indføres som lærebog i biologi på amerikanske gymnasier. Richard Dawkins og Harun Yahya Richard Dawkins er i øjeblikket den mest prominente fortaler for evolutionsteorien, og hans mange informative og underholdende bøger om emnet læses af både forskere og lægfolk. Mange mennesker har derfor været interesseret i at vide, hvad han mener om Atlas of Creation. På internettet (richarddawkins.net) kan man finde et foredrag, han holdt om bogen samt et 3-sider langt review med titlen Venomous snakes, slippery eels and Harun Yahya. I begge tilfælde Fig. 12. Øverst ses en sammenligning fra Atlas of Creation (s ) mellem den fossile Gryphaea arcuata fra Juratiden, her blot kaldet en musling, og den nulevende hestemusling Modiolus. Deres lighed begrænser sig til, at de begge er muslinger. Gryphaea tilhører den næsten uddøde familie Gryphaeidae, hvis eneste levende medlem, Hyotissa hyotis, ses nederst (fra United States Geological Surveys hjemmeside). 19 er behandlingen den samme: han gør grin med en række faktuelle fejl i bogen og konkluderer at den dybest set ikke indeholder noget videnskab, som man kan forholde sig til. De omtalte fejl er ganske morsomme. I fire tilfælde, hvor der angiveligt skulle vises en nulevende sølilje, ser man i stedet sabellide havbørsteorme, en fossil ål sammenlignes med en havslange, og en krabbeedderkop i rav afbildes sammen med en sandkrabbe (Fig. 10). Et billede af en moderne vårflue er suspekt, fordi der stikker en stor fiskekrog ud af dens bagkrop. På et kort over USA er delstaterne Colorado og Wyoming markeret i hhv. Arizona og Utah. Det bør dog understreges, at uanset hvilke fejl Atlas of Creation indeholder, så beviser disse jo ikke at Harun Yahyas argumenter er forkerte. De må vurderes på deres videnskabelige indhold, og så langt nåede Richard Dawkins ikke rigtig i sin omtale af bogen.

9 Fossilernes relevans for bogens argumenter Som nævnt udgøres Atlas of Creation hovedsageligt af billeder af fossiler sat sammen med fotografier af nulevende organismer, hvor argumentet er, at de er ens, og dette beviser at evolution ikke har fundet sted. Det er problematisk, at "éns" i Harun Yahyas fortolkning jo betyder, at de tilhører samme "slags". De morfologiske forskelle mellem to nærtbeslægtede arter af eksempelvis fluer kan være særdeles subtile. Biologen kan ud fra sit kendskab til dyrene konkludere med stor sikkerhed, at to arter er adskilte, mens Harun Yahya kunne mene, at de tilhører samme "slags". Eftersom han ikke giver videnskabelige navne for fossilerne (eller de nulevende organismer), er man tvunget til at vurdere påstanden om, at de to viste former er éns på "slags-niveauet" ikke artsniveauet. Dertil kommer, at udvalgte fotografier ikke altid tillader en grundig sammenligning. Med dette in mente er der to spørgsmål, som man kan stille ved hver af Harun Yahyas sammenligninger: 1) Er det rigtigt at den fossile og den moderne form tilhører samme art (eller "slags")? 2) Såfremt det umiddelbart ser ud til at være tilfældet, er det overhovedet signifikant givet fossilets alder og den gruppe af organismer det drejer sig om? 20 Fig. 13. Sammenligning fra Atlas of Creation (s ) af fossilet Mesotarbus (eller Phalangiotarbus) fra Karbontiden med en moderne edderkop. Fossilet afviger fra alle nulevende arter ved at mangle "hvepsetalje" og ved at have spindevorterne placeret på bagkroppens underside. Det er en ægte mellemform mellem de første arachnider og nulevende edderkopper. De insignifikante eksempler Der er i alt 346 sammenligninger af bestemte fossiler og angiveligt tilsvarende nulevende organismer i bogen. Af disse må 306 (88%) anses for ganske trivielle (se Tabel 1). Bedømt ud fra fotografierne ser det i disse tilfælde ganske rigtigt ud, som om de to former, der sammenlignes er nært beslægtede (men bestemt ikke identiske). Det er bare ikke bemærkelsesværdigt, og ikke noget der modsiger den gængse opfattelse af hvordan evolutionen er forløbet inden for de pågældende grupper. Næsten tre fjerdedele (228) af disse trivielle eksempler viser dyr eller planter fra Tertiærtiden; de er altså mindre end 65 millioner år gamle. Det bør ikke forbavse nogen, at der i hele denne periode fandtes fyrretræer, edderkopper og fiskearter, der tilhørte familier eller endda slægter, der også findes i dag. Harun Yahya er især glad for at vise insekter i rav (121 eksempler), enten fra Baltikum eller den Dominikanske Republik (Fig. 11). De viser former der ligner nulevende arter, men hvis forfatteren havde turdet angive dem med deres videnskabelige navne, ville læseren opdage at han var ude af stand til også at vise et fotografi af en nulevende art med det samme navn. Når navnene er forskellige, beror det ikke på et tilfældigt skøn fra specialistens side; det skyldes, at der er observerbare forskelle mellem fossilerne og de nulevende arter. De eksempler i denne kategori, der Fig. 14. I Atlas of Creation (s ) kaldes fossilet Aspidorhynchus acutirostris fra Juratiden for en sværdfisk. Da Aspidorhynchus tilhørte pansergedderne, mens sværdfisk er ægte benfisk, er sammenligningen så forkert at det svarer til at kalde en kænguru for et bæltedyr.

10 Tabel 1. Oversigt over eksempler i Atlas of Creation hvor fossiler sammenlignes med nulevende organismer. Tabellen er delt i insignifikante eksempler, potentielt signifikante eksempler og tilsyneladende bevidste bedrag. For hver gruppe af dyr eller planter angives hvilken tidsalder fossilerne stammer fra og hvor mange eksempler af denne type der er i bogen. Alderen af de nævnte geologiske tidsaldre (i millioner af år): Miocæn 5 23, Oligocæn 23 34, Eocæn 34 56, Palæocæn 56 65, Kridt , Jura , Trias , Perm , Karbon , Devon og Silur Taksonomisk kategori Geologisk tidsalder Antal Insignifikante eksempler Pteridophyta (bregner) Karbon 2 Ginkgo-træer Palæocæn 4 Araucaria-træer Jura 2 Pinophyta (nøgenfrøede træer) Eocæn eller yngre 7 Eudicotyledonae (tokimbladede træer) Tertiær 22 Bivalvia (muslinger) Miocæn 2 Cephalopoda (nautiloider) Kridt 6 Cephalopoda (nautiloider) Jura 3 Acarina (mider) Oligocæn 1 Pseudoscorpiones (pseudoskorpioner) Oligocæn 1 Scorpiones (skorpioner) Kridt 1 Araneae (edderkopper) Oligocæn 5 Araneae (edderkopper) Eocæn 1 Diplopoda (tusindben) Oligocæn 1 Oniscoidea (bænkebidere) Oligocæn 2 Caridea (rejer) Kridt 1 Caridea (rejer) Jura 1 Astacidea (hummere) Kridt 3 Brachyura (krabber) Eocæn eller yngre 4 Collembola (springhaler) Oligocæn 2 Ikke-holometabole insekter Oligocæn eller yngre 26 Ikke-holometabole insekter Eocæn 10 Ikke-holometabole insekter Kridt 18 Ikke-holometabole insekter Jura 5 Coleoptera (biller) Oligocæn eller yngre 16 Hymenoptera (årevingede) Eocæn eller yngre 24 Diptera (fluer) Eocæn 37 Diptera (fluer) Kridt 3 Trichoptera (vårfluer) Oligocæn 2 Lepidoptera (sommerfugle) Oligocæn 2 Lepidoptera (sommerfugle) Eocæn 4 Ophiuroidea (slangestjerner) Kridt 1 Echiuroidea (søpindsvin) Kridt 7 Echiuroidea (søpindsvin) Jura 1 Myxini (lampretter) Karbon 1 Rajiformes (rokker) Eocæn 1 Selachimorpha (hajer) Kridt 2 Acipenseriformes (stører) Kridt 3 Acipenseriformes (stører) Jura 1 Holostei (pansergedder) Eocæn 2 Clupeiformes (sild) Eocæn 13 Teleostei (andre benfisk) Eocæn eller yngre 24 Teleostei (andre benfisk) Kridt 9 Tabel fortsættes Tabel fortsat Sarcopterygii (lobefinnede fisk) Jura 1 Sarcopterygii (lobefinnede fisk) Trias 1 Urodela (salamandre) Kridt 2 Anura (frøer) Miocæn 1 Testudines (skildpadder) Eocæn 2 Testudines (skildpadder) Kridt 2 Testudines (skildpadder) Jura 1 Crocodilia (krokodiller) Kridt 1 Aves (fugle) Miocæn 2 Lagomorpha (kaniner) Oligocæn 3 Rhinocerotidae (næsehorn) Miocæn 1 Canidae (ræve) Miocæn 2 Canidae (ulve) Miocæn 3 Hyaenidae (hyæner) Miocæn 1 Potentielt signifikante eksempler Gastropoda (snegle) Devon 2 Bivalvia (muslinger) Jura 5 Bivalvia (muslinger) Devon 1 Xiphosura (dolkhaler) Karbon 1 Araneae (edderkopper) Jura 1 Araneae (edderkopper) Karbon 1 Diplopoda (?) (tusindben) Karbon 1 Astacidea (hummere) Jura 1 Crinoidea (søliljer) Jura 2 Crinoidea (søliljer) Trias 1 Crinoidea (søliljer) Perm 1 Crinoidea (søliljer) Karbon 1 Asteroidea (søstjerner) Karbon 1 Asteroidea (søstjerner) Silur 2 Ophiuroidea (slangestjerner) Jura 2 Ophiuroidea (slangestjerner) Devon 1 Echinoidea (søpindsvin) Karbon 2 "Billfish" (sværdfisk) Jura 1 Dipnoi (lungefisk) Devon 1 Aves (fugle) Jura 1 Chiroptera (flagermus) Eocæn 1 Rhinocerotidae (næsehorn) Oligocæn 1 Cervidae (hjorte) Oligocæn 1 Bevidste bedrag? Canidae (hunde, ræve) Kridt 1 Felidae (katte, tigre, leoparder) Kridt 4 Ursidae (bjørne, pandaer) Kridt 3 21

11 viser fossiler, der er over 65 millioner år gamle, tilhører grupper, hvor forskerne længe har vidst, at evolutionen er gået meget langsomt (rent morfologisk set), siden de opnåede en bestemt udformning; bregner og Ginkgo-træer er gode eksempler på dette. I alle tilfælde er lighederne mellem fossilerne og de nulevende arter på langt over artsniveauet. Rejer og hummere fra Kridttiden ( millioner år siden) lignede rejer og hummere som vi kender dem i dag, men der er bestemt ikke tale om nulevende arter. De potentielt signifikante eksempler Det er langt mere interessant at se på de eksempler i Atlas of Creation, der muligvis viser noget signifikant. Hermed menes meget gamle fossiler, hvor man kan sige, at såfremt Harun Yahya har ret i hans påstand om, at det tilhører en nulevende art, eller bare ligner nulevende arter meget, så er det noget som er svært at forlige med den videnskabelige fremstilling af evolutionens forløb. Der er 40 eksempler (12%), der viser fossiler der kunne tilhøre denne kategori. Det er derfor disse fossiler, som jeg først og fremmest har forsøgt at identificere for at afgøre, om Harun Yahya har fat i en svaghed ved vores opfattelse af evolutionen. Det er ikke altid lige nemt, da han som sagt ikke angiver fossilernes videnskabelige navne, men det er lykkedes for ca. 20 af dem. Lad os se nærmere på nogle af de mest interessante. Bogen viser en musling fra Juratiden ( millioner år siden), fundet i England, og sammenligner den med nulevende hestemuslinger (Modiolus). Det var nemt nok at identificere fossilet som Gryphaea arcuata. Skallerne er meget almindelige i Lincolnshire, og de lokale kalder dem "djævelens tånegle". Byen Scunthorpe har endda foreviget dem på byvåbnet. Imidlertid kunne end ikke et toårigt barn forveksle dem med en hestemusling, så forskellige er de. Rent faktisk tilhører Gryphaea en muslingefamilie (Gryphaeidae), der kun har ét nulevende medlem, Hyotissa hyotis, kaldet honeycomb oyster på engelsk 22 Fig. 15. Sammenligning i Atlas of Creation (s ) af fossilet Subhyracodon fra Oligocæn med et moderne næsehorn. Fossilet tilhørte en nu uddød underfamilie af næsehornfamilien. Dens medlemmer var mere tapiragtige end nulevende næsehorn og de manglede horn. (selvom den ikke er en østers). Som det ses af figuren, er det umuligt at påstå, at Hyotissa ligner sin slægtning fra Juratiden (Fig. 12). Det er der ingen nulevende arter der gør. Et andet eksempel er en edderkop fra Karbontiden ( millioner år siden), også fundet i England. Dette fossil tilhører enten Mesotarbus eller Phalangiotarbus. Som alle andre edderkopper fra Karbontiden afviger den fra nulevende arter på mindst to afgørende punkter: der er ingen indsnøring ("hvepsetalje") mellem forkrop og bagkrop, og spindevorterne er placeret på undersiden af bagkroppen, ikke ved bagenden (Fig. 13). Det er først i den efterfølgende Permtid ( millioner år siden), at edderkopper udvikler den "moderne" udformning af disse to karaktertræk. Fra den tyske Hunsrück-skifer, der blev aflejret i Devontiden ( millioner år siden), vises en slangestjerne som kunne identificeres som Furcaster palaeozoicus. Denne art tilhørte en orden af slangestjerner, Oegophiurida, der uddøde allerede i Karbontiden. Kun ved den mest overfladiske sammenligning kan man konkludere, at Furcaster lignede nulevende slangestjerner. Det er nemlig sådan, at den havde 2 rækker af "hvirvler" i hver arm. Disse hvirvler sidder i en enkel række hos alle nulevende slangestjerner. En særlig pinlig fejl er begået med et fossil fra Juratiden fundet i Bayern. Forfatteren erklærer den for at være en sværdfisk, sikkert fordi den har en forlænget overkæbe. Fossilet hedder Aspidorhynchus acutirostris, og det er ikke nogen sværdfisk det er ikke engang en benfisk (Fig. 14)! Aspidorhynchus tilhørte gruppen Holostei (panserged-

12 der), der i dag kun kendes fra otte arter. Pansergedder er helt forskellige fra ægte benfisk, bl.a. på grund af halens struktur. En flagermus fra Eocæntiden (34-56 millioner år siden), fundet i Messelskiferen i Tyskland, sammenlignes med en moderne, unavngivet småflagermus. Fossilet tilhører arten Palaeochiropteryx tupaidon. Detaljerede undersøgelser har vist, at hånden (vingen) og øret var mindre specialiserede end hos moderne flagermus. Palaeochiropteryx var faktisk en ægte mellemform. Et fossil fra Oligocæntiden (23 34 millioner år siden), fundet i Wyoming, kaldes slet og ret et næsehorn. Fossilet hører til slægten Subhyracodon, der ganske rigtigt er et medlem af næsehornfamilien (Rhinocerotidae), men i den nu uddøde underfamilie Elasmotheriinae (Fig. 15). Rent faktisk lignede Subhyracodon mere en tapir end et næsehorn, og så er der én ting mere, der viser at forfatterens sammenligning er overfladisk: den havde ingen horn! Et andet fossil fra Oligocæntiden, fundet i Nebraska, påstås at vise en moderne hjorteart. Fossilet kan identificeres som Leptomeryx. Som alle parrettåede hovdyr har moderne hjorte fødder hvor kun to af tæerne er så veludviklede, at de når helt ned til jorden. Hos Leptomeryx var der fire veludviklede tæer på hver fod igen en ægte mellemform. Disse eksempler viser, at sammenligningerne af fossiler og moderne organismer i Atlas of Creation konsekvent baserer sig på overfladiske observationer. Ligesom det var tilfældet med ulven og pungulven, så bekymrer Harun Yahya sig ikke om detaljer, der invaliderer hans sammenligninger. Hvis det ligner en fisk og har en lang overkæbe, så er det nok en sværdfisk. Det har ikke noget med videnskab at gøre. En anklage De eksempler jeg har omtalt indtil nu kan allesammen kategoriseres som enten trivielle eller overfladiske. Med megen god vilje kunne man hævde, at Harun Yahya blot fremlægger fortolkninger der afviger fra dem, palæontogerne har givet os. Blandt de 40 eksempler, 23 Fig. 16. Pure løgn? Atlas of Creation (s ) angiver at det viste tigerkranie er 79 millioner år gammelt. Såfremt dette var sandt, ville det vende helt op og ned på den gængse opfattelse af pattedyrenes udvikling. Fig. 17. I Atlas of Creation (s. 621) vises dette fotografi af angrebet på World Trade Center i New York den 11. september Ifølge forfatteren er det materialismen (= den sekulære humanisme), drevet frem af darwinisme/evolutionstanken, der er den egentlige årsag til alle terrorhandlinger. som blev kaldt potentielt signifikante er der imidlertid 8, som overskrider en tærskel: de er bedrag. Der er tale om kranier af ræve, bjørne, tigre, leoparder og pandaer, fundet i Kina. De angives at stamme fra Kridttiden, med en alder på millioner år. Lad os nøjes med at se på de store katte (Fig. 16). Fundet af en moderne tiger eller leopard der var blot 10 millioner år gammel, ville være en videnskabelig sensation. Hvis Harun Yahya vitterlig kunne fremvise en tiger fra Kridttiden, ville det være så stærkt et

13 våben i hans kamp mod evolutionsteorien, at det ville blive udbasuneret i alle medier. Med et slag ville han opnå stjernestatus blandt alverdens kreationister, inklusive de kristne. Disse 8 fossiler er formentlig under 1 million år gamle. Jeg kan ikke konkludere andet, end at der slet og ret er tale om, at forfatteren lyver. Fossiler: Det store billede Den samlede mængde af kendte fossiler giver os et overordnet billede af livets udvikling, der i store træk bekræfter de konklusioner som er opnået inden for andre biologiske discipliner som morfologi og molekylærbiologi. Intet i Atlas of Creation ændrer ved dette. Det stærkeste argument for, at evolution har fundet sted, er jo netop, at forskellige metoder giver de samme resultater. Hvalernes opståen indenfor en "primitiv" gruppe af parrettåede hovdyr er et godt eksempel på dette. Rækken af hvalfossiler er blevet så god over de sidste 20 år, at vi nu har en overbevisende serie af mellemformer fra landdyr til spækhuggere. Helt uafhængigt af dette viser molekylære undersøgelser, at hvaler er nærmest beslægtede med et bestemt parrettået hovdyr, nemlig flodhesten. Harun Yahyas forestilling om livet på Jorden afhænger af en Gud, der løbende skaber "slags" netop på en sådan måde, at det skal se ud som om en evolution har fundet sted. Han skabte ingen insekter før for 380 millioner år siden og ingen holometabole insekter (dem der har et puppestadie mellem larven og det voksne dyr) før for 240 millioner år siden. Ingen ægte benfisk før for 220 millioner år siden, pattedyr 210, irregulære søpindsvin 170, koraller 400, men skleraktine (moderne) koraller først for 160 millioner år siden, fugle 160, dækfrøede planter 125 og hvaler 55. Den eneste forklaring, som Atlas of Creation kan give på disse klare mønstre, er, at det var Guds vilje. Alle har ret til deres tro, men de har ikke ret til at kalde det videnskab. 24 Bogens egentlige mål Harun Yahya erklærer ganske åbent, at hans kamp mod evolutionsteorien er et led i en større kamp mod materialismen. Hermed menes ikke det at være optaget af at skaffe penge og genstande (at være materialistisk), men derimod den verdensanskuelse der også kaldes naturalisme eller sekulær humanisme. Naturalisme er den holdning, at den fysiske verden er den eneste virkelighed. Alt kan ihvertfald i princippet forklares ved hjælp af observationer og logiske overvejelser. Den afgørende anstødssten for Harun Yahya, er at naturalisme (materialisme) er en verdensanskuelse, der ikke har behov for overnaturlige kræfter eller aktører for at forklare, hvorfor virkeligheden er som den er. På dette punkt er Atlas of Creation helt på linje med de kristne kreationister. Uden Gud har livet ingen mening. Hvis det er rigtigt, at den stærkeste overlever den kreationistiske version af naturlig selektion så er der ikke noget grundlag for moralbegreber. Uden mening og uden moraler er der ingen regler, og det menneskelige samfund bryder sammen. Harun Yahya går et skridt videre, idet han mener, at Darwinisme er hovedårsag til alle de bevægelser siden 1859, der kendetegnes af dårlige eller manglende moralbegreber: nazisme, fascisme, kommunisme, socialisme, maoisme, ateisme, racisme og ja terrorisme. Bogen viser vitterligt et fotografi af World Trade Centers to tårne i brand den 11. september 2001 (Fig. 17). Figurteksten er følgende: "Uanset hvilken ideologi de bekender sig til, så er alle de, der udøver terror i hele verden i virkeligheden darwinister. Darwinisme er den eneste filosofi, der værdsætter og dermed fremmer konflikt". Darwinisme er ikke en filosofi. Evolution er hverken god eller ond den er en historisk proces og accepteres af stort set alle biologer som en historisk kendsgerning. Den omstændighed, at den mest egnede (ikke nødvendigvis den stærkeste) overlever, kan ikke trylles bort med en betragtning om at processen er umoralsk, eller at naturen bør være anderledes. Mennesket har været i stand til at hæve sig over en tilstand, hvor livet kun drejer sig om overlevelse og reproduktion. Dette er sket takket være to midler: teknologi i bredeste forstand og vore moralbegreber. Sidstnævnte har udviklet sig gennem tid, varierer fra sted til sted og er historisk set blevet svigtet utallige gange. Det er ikke nødvendigvis kønt at se på, men den uophørlige udvikling af moralbegreberne er et af menneskehedens største triumfer. Efter min mening har religioner altid forsøgt, oftest med held, at stjæle denne triumf fra mennesket og give den til Gud. Når det lykkes, opnår religiøse ledere og Harun Yahya magt til at kontrollere andre mennskers adfærd ved at ophøje sig selv til de sande fortolkere af Guds ord. Atlas of Creation er blot et anderledes forsøg på at gøre netop det og har ingen videnskabelig værdi.

Review af ATLAS OF CREATION. Danny Eibye-Jacobsen Statens Naturhistorisk Museum, Københavns Universitet

Review af ATLAS OF CREATION. Danny Eibye-Jacobsen Statens Naturhistorisk Museum, Københavns Universitet Review af ATLAS OF CREATION Danny Eibye-Jacobsen Statens Naturhistorisk Museum, Københavns Universitet Fænomenet Atlas of Creation Bogen Atlas of Creation er dukket op i Danmark. Den er blevet sendt uopfordret

Læs mere

Historisk geologi 2. Kvarter Palæozoikum

Historisk geologi 2. Kvarter Palæozoikum Historisk geologi 2. Kvarter Palæozoikum DEN KAMBRISKE EKSPLOSION Den kambriske eksplosion Hovedgruppernes opståen ud fra geologiske vidnesbyrd Doushantuo Formation, Kina Fund senest dateret til 570 mio.

Læs mere

MENNESKETS SYN PÅ MENNESKET

MENNESKETS SYN PÅ MENNESKET MENNESKETS SYN PÅ MENNESKET HVOR KOMMER MENNESKET FRA? Hvad mennesket er, kan formuleres på uendelig mange måder. Men noget af det mest menneskelige er menneskets fortælling om sig selv. Der er jo ingen

Læs mere

Det er nemmere at skabe en løgn, end at være sandhed.

Det er nemmere at skabe en løgn, end at være sandhed. Bruger Side 1 13-08-2017 Prædiken til 8.søndag efter trinitatis 2017. Tekst. Matt. 7, 15-21. Det er nemmere at skabe en løgn, end at være sandhed. Det emne som denne søndags gudstjeneste tager op, er den

Læs mere

Kopi fra DBC Webarkiv

Kopi fra DBC Webarkiv Kopi fra DBC Webarkiv Kopi af: Historiens største sammenstød mellem religion og videnskab Dette materiale er lagret i henhold til aftale mellem DBC og udgiveren. www.dbc.dk e-mail: dbc@dbc.dk Historiens

Læs mere

Hvilke af begreberne har især betydning for synet på mennesket, og hvilke har især religiøs betydning?

Hvilke af begreberne har især betydning for synet på mennesket, og hvilke har især religiøs betydning? Bevidstheden Oplæg til fordybelse 1 Begreber Hvordan kan man inddele naturen? Hvilke kategorier er det nærliggende at inddele naturen og hele virkeligheden i? Det kan gøres på mange forskellige måder:

Læs mere

Plakaten - introduktion

Plakaten - introduktion Plakaten - introduktion På plakaten kan du se den store havøgle Mosasaurus. Den var et krybdyr, der kunne blive helt op til 15 meter langt. Nogle kalder den for havets Tyrannosaurus. Det var fordi den

Læs mere

Menneskets opståen del 1. Fælles Mål. Ideer til undervisningen

Menneskets opståen del 1. Fælles Mål. Ideer til undervisningen Menneskets opståen del 1 DR2 2002 2 x 60 min Den pædagogiske vejledning knytter sig til de to første afsnit af tv-serien "Menneskets opståen" med undertitlerne "Darwins Farlige Tanker del 1 og 2". Hver

Læs mere

Disposition. Intro Hvad er evolution? Eksempel på nogle beviser Livets design Spørgsmål

Disposition. Intro Hvad er evolution? Eksempel på nogle beviser Livets design Spørgsmål Islam og Evolution Disposition Intro Hvad er evolution? Eksempel på nogle beviser Livets design Spørgsmål Ayat føre til erkendelsen af Allah Sandlig i skabelsen af himlene og jorden (Universet) og i vekslenen

Læs mere

Livets leksikon åbner Danske forskere bag ny hjemmeside med alt om livets udvikling

Livets leksikon åbner Danske forskere bag ny hjemmeside med alt om livets udvikling Pressemeddelelse fra Aarhus Universitet og Københavns Universitet Livets leksikon åbner Danske forskere bag ny hjemmeside med alt om livets udvikling Klausul: Historien må først offentliggøres søndag aften,

Læs mere

En lille fjer til fem dinoer

En lille fjer til fem dinoer En lille fjer til fem dinoer [En artikel der ikke blev plads til i ORIGOs diskussionstemanumre 131/132] Af Knud Aa. Back, pens. biologilærer, efter en idé i det svenske Genesis Tegning fra The mammals

Læs mere

O V E R L E V E L S E N S A B C

O V E R L E V E L S E N S A B C Lærervejledning Charles Darwins evolutionsteori om artsdannelse bygger på begreberne variation og selektion og er et fundamentalt emne, da den er teorigrundlaget for hele videnskabsfaget biologi. Det er

Læs mere

ALLE TIDERS DINOSAURER. Alvilda. Alvilda JOHAN EGERKRANS

ALLE TIDERS DINOSAURER. Alvilda. Alvilda JOHAN EGERKRANS ALLE TIDERS DINOSAURER JOHAN EGERKRANS Alvilda Alvilda HVAD ER EN DINOSAUR? Du ser dinosaurer hver eneste dag uden at tænke over det. Skaden ved grillen, som snupper en pomme frite, den lille musvit på

Læs mere

www.cfufilmogtv.dk Tema: Evolution Fag: biologi Målgruppe: 7.-9. kl. Titel: Menneskets opståen del 1+2 Opgaver Elev Darwins Farlige Tanker del 1+2

www.cfufilmogtv.dk Tema: Evolution Fag: biologi Målgruppe: 7.-9. kl. Titel: Menneskets opståen del 1+2 Opgaver Elev Darwins Farlige Tanker del 1+2 Tema: Evolution Fag: biologi Målgruppe: 7.-9. kl. Menneskets opståen 1+2 Darwins farlige tanker del 1+2" Alle billeder i denne pædagogiske vejledning er fra tv-udsendelserne. Elevopgaver til del 1 Tv-udsendelserne

Læs mere

O V E R L E V E L S E N S A B C

O V E R L E V E L S E N S A B C Lærervejledning Charles Darwins evolutionsteori om artsdannelse bygger på begreberne variation og selektion og er et fundamentalt emne, da den er teorigrundlaget for hele videnskabsfaget biologi. Det er

Læs mere

Hvordan er det gået til?

Hvordan er det gået til? Hvordan er det gået til? Der er både isbjørne og mennesker i Grønland. Hvordan passer de til deres omgivelser? Pingviner kan godt klare sig i zoologisk have i Danmark. Hvorfor lever der ikke pingviner

Læs mere

Naturlig variation. Hvad er det? Egenskaber. Eksempler. Naturlig variation er forskellen på eks. på to ting som man umiddelbart Opfatter som ens.

Naturlig variation. Hvad er det? Egenskaber. Eksempler. Naturlig variation er forskellen på eks. på to ting som man umiddelbart Opfatter som ens. Naturlig variation er forskellen på eks. på to ting som man umiddelbart Opfatter som ens. ne er de forskellige arvelige egenskaber og evner man får. Naturlig variation Man kan sammenligne det med en gruppe

Læs mere

Vildledning er mere end bare er løgn

Vildledning er mere end bare er løgn Vildledning er mere end bare er løgn Fake News, alternative fakta, det postfaktuelle samfund. Vildledning, snyd og bedrag fylder mere og mere i nyhedsbilledet. Både i form af decideret falske nyhedshistorier

Læs mere

I Allahs Navn, den Nådige, den Barmhjertige

I Allahs Navn, den Nådige, den Barmhjertige Islamisk Overbevisning og Rationalitet I Allahs Navn, den Nådige, den Barmhjertige At tro på en skaber betragtes af mange som værende lig med at følge noget blindt. Og videnskabens og teknologiens stigende

Læs mere

Hjerner i et kar - Hilary Putnam. noter af Mogens Lilleør, 1996

Hjerner i et kar - Hilary Putnam. noter af Mogens Lilleør, 1996 Hjerner i et kar - Hilary Putnam noter af Mogens Lilleør, 1996 Historien om 'hjerner i et kar' tjener til: 1) at rejse det klassiske, skepticistiske problem om den ydre verden og 2) at diskutere forholdet

Læs mere

Sandhed - del 2 To typer af sandhed

Sandhed - del 2 To typer af sandhed Sandhed - del 2 To typer af sandhed Her er nogle interessante citater fra Et Kursus i Mirakler : Frelse er genkendelsen af, at sandheden er sand, og at intet andet er sandt. Det har du måske hørt før,

Læs mere

Svar nummer 2: Meningen med livet skaber du selv 27. Svar nummer 3: Meningen med livet er at føre slægten videre 41

Svar nummer 2: Meningen med livet skaber du selv 27. Svar nummer 3: Meningen med livet er at føre slægten videre 41 Indhold Hvorfor? Om hvorfor det giver mening at skrive en bog om livets mening 7 Svar nummer 1: Meningen med livet er nydelse 13 Svar nummer 2: Meningen med livet skaber du selv 27 Svar nummer 3: Meningen

Læs mere

Replique, 5. årgang 2015. Redaktion: Rasmus Pedersen (ansvh.), Anders Orris, Christian E. Skov, Mikael Brorson.

Replique, 5. årgang 2015. Redaktion: Rasmus Pedersen (ansvh.), Anders Orris, Christian E. Skov, Mikael Brorson. Replique, 5. årgang 2015 Redaktion: Rasmus Pedersen (ansvh.), Anders Orris, Christian E. Skov, Mikael Brorson. Tidsskriftet Replique udkommer hver måned med undtagelse af januar og august. Skriftet er

Læs mere

Der er elementer i de nyateistiske aktiviteter, som man kan være taknemmelig for. Det gælder dog ikke retorikken. Må-

Der er elementer i de nyateistiske aktiviteter, som man kan være taknemmelig for. Det gælder dog ikke retorikken. Må- Introduktion Fra 2004 og nogle år frem udkom der flere bøger på engelsk, skrevet af ateister, som omhandlede Gud, religion og kristendom. Tilgangen var usædvanlig kritisk over for gudstro og kristendom.

Læs mere

forord til 2. udgave Leif Andersen

forord til 2. udgave Leif Andersen forord til 2. udgave Da Credo Forlag og jeg i 2000-2001 arbejdede med den første udgivelse af ateistisk andagtsbog, var vi rimeligt sikre på, at det var ved at være i sidste øjeblik, hvis vi overhovedet

Læs mere

Menneskets opståen del 1 og 2. Fælles Mål. Ideer til undervisningen

Menneskets opståen del 1 og 2. Fælles Mål. Ideer til undervisningen Menneskets opståen del 1 og 2 Darwins farlige tanker del 1 og 2 Den pædagogiske vejledning knytter sig til de to første afsnit af tv-serien "Menneskets opståen" med undertitlerne "Darwins Farlige Tanker

Læs mere

Tekster: 2 Mos 32, , Åb 2,1-7, Joh 8,42-51

Tekster: 2 Mos 32, , Åb 2,1-7, Joh 8,42-51 Tekster: 2 Mos 32,7-10.30-32, Åb 2,1-7, Joh 8,42-51 Salmer: Lem kl 10.30 330 Du som ud af intet skabte (mel. Peter Møller) 166.1-3 Så skal dog Satans rige (mel. Guds godhed vil) 166.4-7 52 Du Herre Krist

Læs mere

2. søndag i fasten Prædiken i Andst kirke kl

2. søndag i fasten Prædiken i Andst kirke kl 2. søndag i fasten Prædiken i Andst kirke kl. 14.00 Salmer DDS 646 Som lilliens hjerte kan holdes i grøde 609 Dybt fornedres skal enhver DDS 580 Jesus, dødens overvinder DDS 392 Himlene, Herre DDS 28 De

Læs mere

Det samfund der møder den nye globale verden stærkest, er det samfund, der frisætter den enkelte borgers skabende potentiale bedst muligt.

Det samfund der møder den nye globale verden stærkest, er det samfund, der frisætter den enkelte borgers skabende potentiale bedst muligt. 1 Mine Damer og Herrer Jeg skal med det samme takke universitetet for den ære det er for et i akademisk forstand helt og aldeles udannet mennesket, at tale fra denne stol, nu skal i ikke forvente en smuk

Læs mere

Darwin som geolog og palæontolog. Resuméer af foredrag

Darwin som geolog og palæontolog. Resuméer af foredrag Darwin som geolog og palæontolog Resuméer af foredrag Møde i Dansk Geologisk Forening 17. december 2009 Program 17.00 Velkomst ved Bent Lindow 17.05 Hanne Strager (SNM): Darwins videnskabelige karriere

Læs mere

Forord...7. Udvikling uden Gud...11

Forord...7. Udvikling uden Gud...11 Indhold Forord...7 Udvikling uden Gud...11 Fire problemer for evolutionsteorien...17 1 Ingen makroevolution...18 2 Ingen fossile mellemformer...22 3 Ingen sammenhæng mellem tilfældige mutationer og evolution...28

Læs mere

Læs selv om LOGIK. Erik Bjerre og Pernille Pind Forlaget Pind & Bjerre

Læs selv om LOGIK. Erik Bjerre og Pernille Pind Forlaget Pind & Bjerre Læs selv om LOGIK Erik Bjerre og Pernille Pind Forlaget Pind & Bjerre Læs selv om LOGIK Erik Bjerre og Pernille Pind Forlaget Pind & Bjerre 2 Logik Sandt eller falsk? Lyver han? Taler hun sandt? Det ville

Læs mere

Mellem- og ældstetrinnet Darwin-år 2009. Darwins finker. Naturfag For ældstetrinnet Udarbejdet af Lars Poort, september 2009

Mellem- og ældstetrinnet Darwin-år 2009. Darwins finker. Naturfag For ældstetrinnet Udarbejdet af Lars Poort, september 2009 Darwins finker For ældstetrinnet Udarbejdet af Lars Poort, september 2009 Mellem og ældstetrinnet Side 1 Darwins finker Til faget: Klassetrin: Mellem- og ældstetrinnet Antal lektioner: 4-5 lektioner Beskrivelse:

Læs mere

Sandhed del 1. Relativ eller absolut sandhed 1?

Sandhed del 1. Relativ eller absolut sandhed 1? Sandhed del 1 Relativ eller absolut sandhed 1? Dagens spørgsmål: Når det gælder sandhed findes der grundlæggende to holdninger. Den ene er, at sandhed er absolut, og den anden at sandhed er relativ. Hvad

Læs mere

Hypotesetest. Altså vores formodning eller påstand om tingens tilstand. Alternativ hypotese (hvis vores påstand er forkert) H a : 0

Hypotesetest. Altså vores formodning eller påstand om tingens tilstand. Alternativ hypotese (hvis vores påstand er forkert) H a : 0 Hypotesetest Hypotesetest generelt Ingredienserne i en hypotesetest: Statistisk model, f.eks. X 1,,X n uafhængige fra bestemt fordeling. Parameter med estimat. Nulhypotese, f.eks. at antager en bestemt

Læs mere

Gud ske lov for al hans nåde, Som mig giver sådan magt, At jeg skal i ingen våde Gå bedrøvet og forsagt.

Gud ske lov for al hans nåde, Som mig giver sådan magt, At jeg skal i ingen våde Gå bedrøvet og forsagt. PRÆDIKEN SØNDAG DEN 19. AUGUST 2018 12. SETRIN AASTRUP KL. 9 VESTER AABY KL. 10.15 Tekster: Jon. 2; Jak. 3,1-12; Matth. 12,31-42 Salmer: 4,417,291,414,523 Gud ske lov for al hans nåde, Som mig giver sådan

Læs mere

SMIL ELLER DØ! MAN KYSSER IKKE PESSIMISTER

SMIL ELLER DØ! MAN KYSSER IKKE PESSIMISTER SMIL ELLER DØ! MAN KYSSER IKKE PESSIMISTER Pessimisme og optimisme de to begreber synes at hænge sammen som to sider af den samme mønt. Storm P. siger i en af de mange såkaldte fluer, som han tegnede og

Læs mere

6 FOREDRAG AF JES DIETRICH.

6 FOREDRAG AF JES DIETRICH. 6 FOREDRAG AF JES DIETRICH. Dette er en oversigt over de foredrag som jeg tilbyder. Der er for tiden 6 foredrag, og de er alle baseret på min bog Menneskehedens Udviklingscyklus, og på www.menneskeogudvikling.dk

Læs mere

Danekræ - Danmarks bedste fossiler

Danekræ - Danmarks bedste fossiler DANEKRÆ-BOG fra 2008: Danekræ - Danmarks bedste fossiler Boganmeldelse af Søren Bo Andersen, konservator ved Geologisk Institut, Aarhus Universitet Forsiden af bogen Eksempel på et opslag i bogen Introduktion

Læs mere

Principperne om hvordan man opdager nye sandheder

Principperne om hvordan man opdager nye sandheder Principperne om hvordan man opdager nye sandheder Principper del 1: Det første skridt mod sandheden Hvilke principper bør vi følge, eller hvilke skridt skal vi tage for at genkende sandheden i en eller

Læs mere

SANDELIG! INDHOLD. Dette materiale er ophavsretsligt beskyttet og må ikke videregives

SANDELIG! INDHOLD. Dette materiale er ophavsretsligt beskyttet og må ikke videregives SANDELIG! STAKKELS PLUTO I 1930 opdagede en astronom fra den amerikanske delstat New Mexico et ganske lille objekt. Ved nærmere efterforskning viste det sig at bevæge sig i en bane omkring solen, der lå

Læs mere

Grundtvig som samfundsbygger

Grundtvig som samfundsbygger 1 Grundtvig som samfundsbygger af Ove K. Pedersen Grundtvig som samfundsbygger af Ove K. Pedersen Professor i Komparativ Politisk Økonomi Department of Business and Politics, Copenhagen Business School.

Læs mere

Fejlagtige oplysninger om P1 Dokumentar på dmu.dk

Fejlagtige oplysninger om P1 Dokumentar på dmu.dk Fejlagtige oplysninger om P1 Dokumentar på dmu.dk To forskere ansat ved Danmarks Miljøundersøgelser har efter P1 dokumentaren PCB fra jord til bord lagt navn til en artikel på instituttets hjemmeside,

Læs mere

Lærervejledning danskedinosaurer.dk

Lærervejledning danskedinosaurer.dk Lærervejledning danskedinosaurer.dk Af Henrik Nørregaard, Naturfagskonsulent Indhold, lærervejledning: Bag om danskedinosaurer.dk Emne og målgruppe Fælles Mål Anvendelighed i forhold til klassetrin Forslag

Læs mere

Tro, Viden & Vished. Erik Ansvang.

Tro, Viden & Vished. Erik Ansvang. 1 Tro, Viden & Vished Erik Ansvang www.visdomsnettet.dk 2 Tro, Viden & Vished Af Erik Ansvang Ethvert menneske, der ønsker at finde sin egen livskilde sin indre sol må søge lyset i sit indre. Åndeligt

Læs mere

Statskundskab. Studieleder: Lektor, Ph.D. Uffe Jakobsen

Statskundskab. Studieleder: Lektor, Ph.D. Uffe Jakobsen Statskundskab Studieleder: Lektor, Ph.D. Uffe Jakobsen På spørgsmålet: Hvad er "politologi"? kan der meget kort svares, at politologi er "læren om politik" eller det videnskabelige studium af politik.

Læs mere

Jordens landskab på tværs af geologiske tidsaldre

Jordens landskab på tværs af geologiske tidsaldre Jordens landskab på tværs af geologiske tidsaldre Formål: Siden jordens dannelse, for mange millioner år siden, er der sket store forandringer; kontinenterne og oceanerne har været i konstant bevægelse,

Læs mere

EMNE Dyrs levesteder i byen Byen. Naturhistorisk Museum. Karen Howalt og Ida Marie Jensen, Naturhistorisk Museum

EMNE Dyrs levesteder i byen Byen. Naturhistorisk Museum. Karen Howalt og Ida Marie Jensen, Naturhistorisk Museum EMNE Dyrs levesteder i byen Byen SVÆRHEDSGRAD HVOR LØSES OPGAVEN? PRODUKTION OG COPYRIGHT TEGNINGER Middel (4. - 6. klasse) I Danmarkshallens afsnit De ferske vande Henrik Sell og Karen Howalt, Naturhistorisk

Læs mere

Verdensbilleder og moderne naturvidenskab. Peter Øhrstrøm Aalborg Universitet

Verdensbilleder og moderne naturvidenskab. Peter Øhrstrøm Aalborg Universitet Verdensbilleder og moderne naturvidenskab Peter Øhrstrøm Aalborg Universitet 1 2 Teisme Deisme Naturalismen Nihilismen Eksistentialismen Panteisme New Age 3 Fokus på Kaj Munks rolle 1920ernes danske åndskamp

Læs mere

Hvad er ateisme? Hvordan bliver man ateist? Dansk Ateistisk Selskab. Ateisme er kort og godt fraværet af en tro på nogen guddom(me).

Hvad er ateisme? Hvordan bliver man ateist? Dansk Ateistisk Selskab. Ateisme er kort og godt fraværet af en tro på nogen guddom(me). Dansk Ateistisk Selskab Hvad er ateisme? Ateisme er kort og godt fraværet af en tro på nogen guddom(me). Meget mere er der sådan set ikke i det. Der er ingen dogmatisk lære eller mystiske ritualer og netop

Læs mere

Påstand: Et foster er ikke et menneske

Påstand: Et foster er ikke et menneske Påstand: Et foster er ikke et menneske Hvad svarer vi, når vi møder denne påstand? Af Agnete Maltha Winther, studerende på The Animation Workshop, Viborg Som abortmodstandere hører vi ofte dette udsagn.

Læs mere

SKT JOSEFS SKOLE. Kultur og Identitet. xxxxxxxxxxx

SKT JOSEFS SKOLE. Kultur og Identitet. xxxxxxxxxxx SKT JOSEFS SKOLE. Kultur og Identitet. xxxxxxxxxxx 08-12-2009 Problemstilling: Der findes flere forskellige kulturer, nogle kulturer er mere dominerende end andre. Man kan ikke rigtig sige hvad definitionen

Læs mere

Dinosaurer og andre fortidsdyr

Dinosaurer og andre fortidsdyr A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

eksamens snyd UNDGÅ EKSAMENSSNYD En hjælp til universitetets studerende AARHUS UNIVERSITET

eksamens snyd UNDGÅ EKSAMENSSNYD En hjælp til universitetets studerende AARHUS UNIVERSITET eksamens snyd UNDGÅ EKSAMENSSNYD En hjælp til universitetets studerende AARHUS UNIVERSITET 2 UNDGÅ EKSAMENSSNYD UNDGÅ EKSAMENSSNYD Eksamenssnyd er en forseelse, som universitetet ser med største alvor

Læs mere

Det er ikke altid chefens skyld

Det er ikke altid chefens skyld Det er ikke chefen, børnene eller økonomien, der stresser dig. Det er dine tanker om chefen, børnene og økonomien, der stresser dig. Det ser måske ud som om, det er verden uden for os selv, som skaber

Læs mere

PIRLS 2011. Kodevejledning. for hæfte L til Læsebog

PIRLS 2011. Kodevejledning. for hæfte L til Læsebog PIRLS 2011 Kodevejledning for hæfte L til Læsebog Fjendetærte bedømmelsesvejledning Teksttype: Skønlitterær tekst Formål: Læse for at opleve Klassifikation af Multiple Choice spørgsmål Spm. Proces Rigtigt

Læs mere

PARLØR TIL FOLKETINGS- VALGET

PARLØR TIL FOLKETINGS- VALGET PARLØR TIL FOLKETINGS- VALGET 2015 Parlør til Folketingsvalget 2015 Forskellen på det, man siger, og det, man mener Vi oplever, at politikerne i dag befinder sig i en virkelighed langt fra vores. At de

Læs mere

Tilbud til skoler 2012-7. til 10. klasse

Tilbud til skoler 2012-7. til 10. klasse Skoletjenesten Tilbud til skoler 2012-7. til 10. klasse Generelt om skoletjenesten Skoletjenesten på Fjord&Bælt benytter en moderne og anderledes undervisningsform, hvor underviserne, med udgangspunkt

Læs mere

Skruedyrenes evolution

Skruedyrenes evolution Skruedyrenes evolution Materialer: 8 forskellige søm og skruer per hold. Formål: At tegne et slægtskabstræ udfra morfologiske karaktertræk Når arterne er blevet indsamlet og identificeret, skal de systematiseres.

Læs mere

FANGET I BJØRNENS KLØER

FANGET I BJØRNENS KLØER FANGET I BJØRNENS KLØER OG ANDRE VILDE DYREANGREB ALVILDA INDLEDNING Hajer, tigere, slanger, bjørne Vilde dyr har altid fascineret mennesker. Men lige så smukke og majestætiske dyrene er, lige så farlige

Læs mere

OPGAVE 1. Introduktion Velkommen til udstillingen Istidens Kæmper Tilbage til Istiden 2.

OPGAVE 1. Introduktion Velkommen til udstillingen Istidens Kæmper Tilbage til Istiden 2. OPGAVE 1 Introduktion Velkommen til udstillingen Istidens Kæmper Tilbage til Istiden 2. Her møder du/i nogle af de store pattedyr fra sidste istid. Den istid kalder vi Weichsel-istiden. Den varede fra

Læs mere

Behold os, Herre, ved dit ord, Trods dine fjenders løgn og mord, Som styrte vil fra tronen ned Din Søn, vor drot i evighed!

Behold os, Herre, ved dit ord, Trods dine fjenders løgn og mord, Som styrte vil fra tronen ned Din Søn, vor drot i evighed! PRÆDIKEN SØNDAG DEN 27. MARTS 2011 3.SIF AASTRUP KL. 9 VESTER AABY KL. 10.15 Tekster: 5.Mos.18,9-15; Ef.5,6-9; Luk.11,14-28 Salmer: 736,300,675,166,208 Behold os, Herre, ved dit ord, Trods dine fjenders

Læs mere

Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme

Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme Baggrunden Både i akademisk litteratur og i offentligheden bliver spørgsmål om eget ansvar for sundhed stadig mere diskuteret. I takt med,

Læs mere

Opgaveark. Dinosaurernes tid. Navn: Klasse:

Opgaveark. Dinosaurernes tid. Navn: Klasse: Opgaveark Dinosaurernes tid Navn: Klasse: Mål for emnet: Hvor meget ved jeg før jeg går i gang Skriv et tal fra 0-5 Så meget ved jeg, når jeg er færdig Skriv et tal fra 0-5 Jeg ved, hvad en dinosaur er

Læs mere

Truede dyr. Titel. Forfatter. Hvad forestiller forsidebilledet? Hvad fortæller bagsideteksten om bogen?

Truede dyr. Titel. Forfatter. Hvad forestiller forsidebilledet? Hvad fortæller bagsideteksten om bogen? A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? _ På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? _ Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

SPØRGSMÅLSTEGN VED SPØRGSMÅL?

SPØRGSMÅLSTEGN VED SPØRGSMÅL? SPØRGSMÅLSTEGN VED SPØRGSMÅL? MÅ JEG SPØRGE OM NOGET? Sådan starter mange korte samtaler, og dette er en kort bog. Når spørgsmålet må jeg spørge om noget? sjældent fører til lange udredninger, så er det,

Læs mere

Evolutionsteorien set i et historisk lys med fokus på nåturvidenskåbelige årbejdsformer på Dårwins tid.

Evolutionsteorien set i et historisk lys med fokus på nåturvidenskåbelige årbejdsformer på Dårwins tid. Evolutionsteorien set i et historisk lys med fokus på nåturvidenskåbelige årbejdsformer på Dårwins tid. Skole Deltagende lærer(e) og klasse(r) Emne Indgående fag Niveau Læringsmål Omfang - herunder konkret

Læs mere

Indsæt foto LEOPARD. Vægt Formering Hurtighed Længde Farlighed Levetid Vidste du? 80 kg 2 unger 60 km/t 1,7 meter. 60 kg Formering.

Indsæt foto LEOPARD. Vægt Formering Hurtighed Længde Farlighed Levetid Vidste du? 80 kg 2 unger 60 km/t 1,7 meter. 60 kg Formering. GEPARD-DRENGEN Opgaveark # Side /6 Dyrekort I dette opgaveark finder du dyrekort med fakta-oplysninger samt dyrebilleder, der hører til kortene. I lærervejledningen under vejledningen til natur/teknik-forløbet

Læs mere

Lidt biologisk historik

Lidt biologisk historik Lidt biologisk historik Som indledning til AT-forløbet om Tro og viden forsøger jeg mig med en oversigt over vigtige begivenheder inden for biologien sit i historisk lys det følger nedenfor Men først lidt

Læs mere

Den religiøse dimension

Den religiøse dimension Den religiøse dimension Oplæg til fordybelse 1 Hvad er den religiøse dimension? Ordet dimension: En dimension noget, som altid vil være der. Rummet har tre dimensioner: længde, bredde og højde. Tiden er

Læs mere

Hvad er socialkonstruktivisme?

Hvad er socialkonstruktivisme? Hvad er socialkonstruktivisme? Af: Niels Ebdrup, Journalist 26. oktober 2011 kl. 15:42 Det multikulturelle samfund, køn og naturvidenskaben. Konstruktivisme er en videnskabsteori, som har enorm indflydelse

Læs mere

Villa Venire Biblioteket. Af Marie Martinussen, Forsker ved Aalborg Universitet for Læring og Filosofi. Vidensamarbejde

Villa Venire Biblioteket. Af Marie Martinussen, Forsker ved Aalborg Universitet for Læring og Filosofi. Vidensamarbejde Af Marie Martinussen, Forsker ved Aalborg Universitet for Læring og Filosofi Vidensamarbejde - Når universitet og konsulenthus laver ting sammen 1 Mødet Det var ved et tilfælde da jeg vinteren 2014 åbnede

Læs mere

3. s. i fasten II 2016 Ølgod 9.00, Bejsnap , 473 til nadver

3. s. i fasten II 2016 Ølgod 9.00, Bejsnap , 473 til nadver Vi er i denne vidner til en hård kamp mellem vinteren og foråret. Bedst som vi troede, foråret havde vundet, bedst som vi vejrede forårsluft og følte forårsstemningen brede sig, og begyndte at fantasere

Læs mere

Naturvidenskab. Hvis man skulle prøve at tegne, hvordan den naturvidenskabelige metode fungerer, vil den se sådan her ud:

Naturvidenskab. Hvis man skulle prøve at tegne, hvordan den naturvidenskabelige metode fungerer, vil den se sådan her ud: Naturvidenskab Videnskab handler om at samle ny viden, så natur-videnskab er det ord, vi bruger om at samle ny viden om naturen. Når vi hører ordene videnskab eller naturvidenskab, er det første, der dukker

Læs mere

universitet). Hun har fulgt med i diskussioner på netfora og interviewet et udvalg af hundeejere og hundefaglige eksperter.

universitet). Hun har fulgt med i diskussioner på netfora og interviewet et udvalg af hundeejere og hundefaglige eksperter. Af: Maria Gilje Torheim, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) Hunden regnes for at være vores ældste husdyr, og hund og menneske har levet sammen i mindst 14.000 år. Alligevel er forholdet

Læs mere

Pædagogisk materiale i tilknytning til Midtimellem af Lis Pøhler

Pædagogisk materiale i tilknytning til Midtimellem af Lis Pøhler Pædagogisk materiale i tilknytning til Midtimellem af Lis Pøhler Midtimellem Af Carsten Flink og Ursula Seeberg Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig 2018 Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig har i samarbejde

Læs mere

Sind & Sjæl. L.A. Coplan. www.visdomsnettet.dk

Sind & Sjæl. L.A. Coplan. www.visdomsnettet.dk 1 Sind & Sjæl L.A. Coplan www.visdomsnettet.dk 2 Sind & Sjæl Af L.A. Coplan Et vigtigt spørgsmål Det er et vigtigt spørgsmål, og der er god grund til at venner taler med hinanden om det. I sin bog Modern

Læs mere

I DANMARK ER JEG FØDT

I DANMARK ER JEG FØDT I DANMARK ER JEG FØDT UDE GODT, HJEMME BEDST Hans ben var gået i forrådnelse, og hele kupéen stank kvalm-sødt. Jeg var steget på sammen med en håndfuld andre intetanende rejsende i New Yorks subway, og

Læs mere

endegyldige billede af, hvad kristen tro er, er siger nogen svindende. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over.

endegyldige billede af, hvad kristen tro er, er siger nogen svindende. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over. Mariæ Bebudelsesdag, den 25. marts 2007. Frederiksborg slotskirke kl. 10. Tekster: Es. 7,10-14: Lukas 1,26-38. Salmer: 71 434-201-450-385/108-441 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Læs mere

Er oprindelsen til. landdyrene at finde. blandt fiskene? omkring Øvre Devon, dvs. slægterne. Af Paul Garner, BSc

Er oprindelsen til. landdyrene at finde. blandt fiskene? omkring Øvre Devon, dvs. slægterne. Af Paul Garner, BSc Er oprindelsen til landdyrene at finde blandt fiskene? Af Paul Garner, BSc de fleste diskussioner vedr. tetrapodernes oprindelse omkring Øvre Devon, dvs. slægterne For darwinister er den påståede overgang

Læs mere

Hvad er det du siger -1

Hvad er det du siger -1 Hvad er det du siger -1 Guds ord skaber Mål: Børn indser, hvor meget godt Gud har skabt ved sit ord. Når Gud taler, så sker det. Det bliver ligesom, han har sagt sikken en magt Gud har, og hvor er det

Læs mere

Livet giver dig chancer hver dag

Livet giver dig chancer hver dag Gnisten som guide I de momenter, hvor du lykkes at være dig selv, kommer helheden. Hvis du på dit livs rejse får nogle af de glimt igen og igen, begynder det at blive mere meningsfyldt at leve. Når gnisten

Læs mere

2.7. HVAD BETYDER DET EGENTLIG AT BETEGNE SIG SELV SOM TROENDE?

2.7. HVAD BETYDER DET EGENTLIG AT BETEGNE SIG SELV SOM TROENDE? 2.7. HVAD BETYDER DET EGENTLIG AT BETEGNE SIG SELV SOM TROENDE? Abstract: Danmark har i de seneste 50-60 år været igennem dramatiske forandringer på en række samfundsområder inklusive det religiøse. Disse

Læs mere

Principper del 6: Udelukkelsesmetoden

Principper del 6: Udelukkelsesmetoden Principper del 6: Udelukkelsesmetoden Et andet redskab til at opdage sandhed er Udelukkelsesmetoden. Hvordan tror I dette princip fungerer? Har I selv brugt det til at opdage sandhed? Mange af os har brugt

Læs mere

π er irrationel Frank Nasser 10. december 2011

π er irrationel Frank Nasser 10. december 2011 π er irrationel Frank Nasser 10. december 2011 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Indhold 1 Introduktion

Læs mere

Den engelske biolog Richard Dawkins er en mand, der lyttes meget til i disse år. Han er kendt for det, der kaldes en videnskabelig ateisme.

Den engelske biolog Richard Dawkins er en mand, der lyttes meget til i disse år. Han er kendt for det, der kaldes en videnskabelig ateisme. PRÆDIKEN TIL MORGENSANG I GRÅBRØDRE KLOSTERKIRKE 29.10.2010 v/ Jesper Hougaard Larsen, flygtninge-indvandrerpræst ved Skt. Knuds Kirke og Gråbrødre Klosterkirke, Odense. Den engelske biolog Richard Dawkins

Læs mere

Hvad er formel logik?

Hvad er formel logik? Kapitel 1 Hvad er formel logik? Hvad er logik? I daglig tale betyder logisk tænkning den rationelt overbevisende tænkning. Og logik kan tilsvarende defineres som den rationelle tænknings videnskab. Betragt

Læs mere

At give og modtage konstruktiv feedback

At give og modtage konstruktiv feedback At give og modtage konstruktiv feedback 07.05.06 Hvor svært kan det være? Ret svært åbenbart. Det lyder nemt, men en sikker topscorer i arbejdsklimaundersøgelser er en udbredt oplevelse af, at man ikke

Læs mere

Modul 1. 1. a Hvad er økologi?

Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Se på øko-mærket herunder. Det henviser til økologisk mad fra økologisk dyrkning af jorden. Men økologisk betyder andet end det. Økologisk landbrug har lånt ordet økologisk

Læs mere

Funktionsterminologi

Funktionsterminologi Funktionsterminologi Frank Nasser 12. april 2011 c 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Bemærk: Dette

Læs mere

KUN ET TAL? INDHOLD. Dette materiale er ophavsretsligt beskyttet og må ikke videregives

KUN ET TAL? INDHOLD. Dette materiale er ophavsretsligt beskyttet og må ikke videregives KUN ET TAL? MIN PERSONLIGE HEMMELIGHED Det var en smuk og solrig dag i maj 2015. Det var også den dag, jeg havde nået en alder af tres år. Eller skulle jeg måske sige, at jeg havde opnået en alder af tres

Læs mere

Kræft var sjældent i oldtiden 25. december 2010 kl. 07:30

Kræft var sjældent i oldtiden 25. december 2010 kl. 07:30 Kræft var sjældent i oldtiden 25. december 2010 kl. 07:30 Ny forskning antyder, at kræft var en sjælden sygdom i oldtiden. Det strider imod mange kræftforskeres opfattelse af sygdommen. Af Andreas R. Graven,

Læs mere

Foredrag af Bruno Gröning, München, 29. september 1950

Foredrag af Bruno Gröning, München, 29. september 1950 Henvisning: Dette er en afskrift af det stenografisk optagne foredrag af Bruno Gröning, som han har holdt den 29. september 1950 hos heilpraktiker Eugen Enderlin i München. Foredrag af Bruno Gröning, München,

Læs mere

De første mennesker. Titel. Forfatter. Hvad forestiller forsidebilledet? Hvad fortæller bagsideteksten om bogen?

De første mennesker. Titel. Forfatter. Hvad forestiller forsidebilledet? Hvad fortæller bagsideteksten om bogen? A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel _ Forfatter Hvornår er bogen udgivet? _ På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? _ Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad

Læs mere

SELVBIOGRAFISKE ERINDRINGER

SELVBIOGRAFISKE ERINDRINGER SELVBIOGRAFISKE ERINDRINGER Minderne har jeg da lov at ha, lyder refrænet i en gammel dansk slager. I denne lille bog håber jeg imidlertid at overbevise læseren om, at erindringer ikke kun er til for nostalgiens

Læs mere

Bare tænk på politikerne. Det den ene kalder manipulation, kalder den anden måske information og objektiv analyse.

Bare tænk på politikerne. Det den ene kalder manipulation, kalder den anden måske information og objektiv analyse. Manipulation strider principielt imod retorikkens etik. Men nogle gange kan manipulation være et nyttigt kneb til at få din vilje i dagligdagen. Den praktiske side lærer dig at mestre manipulations sorte

Læs mere

DET GODE LIV INDHOLD. Dette materiale er ophavsretsligt beskyttet og må ikke videregives

DET GODE LIV INDHOLD. Dette materiale er ophavsretsligt beskyttet og må ikke videregives DET GODE LIV AF STED TIL DET LYKKELIGE LAND De fleste mennesker, uanset hvor på kloden de bor, eller hvornår man spørger dem, vil sige, at det er vigtigt at leve et godt liv. At føle sig tilfreds med sit

Læs mere

INDLEDNING Bogens målgruppe 11 Ingen læse-rækkefølge 11 Bogens filosofiske udgangspunkt 11 Filosofi og meditation? 12 Platon hvorfor og hvordan?

INDLEDNING Bogens målgruppe 11 Ingen læse-rækkefølge 11 Bogens filosofiske udgangspunkt 11 Filosofi og meditation? 12 Platon hvorfor og hvordan? Indhold INDLEDNING Bogens målgruppe 11 Ingen læse-rækkefølge 11 Bogens filosofiske udgangspunkt 11 Filosofi og meditation? 12 Platon hvorfor og hvordan? 14 INDFØRING Filosofi 16 Filosofi spørgsmål og svar

Læs mere

At vi skal blive som børn betyder, at vi skal erkende vores behov og afhængighed af Gud. Vi skal erkende, at vi kun kan

At vi skal blive som børn betyder, at vi skal erkende vores behov og afhængighed af Gud. Vi skal erkende, at vi kun kan Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirker den 12. januar 2014 Kirkedag: 1.s.e.H3K/B Tekst: Mark 10,13-16 Salmer: SK: 16 * 20 * 57 * 69 * 117,3 * 54 LL: 16 * 57 * 69 * 117,3 * 54 Når man bliver far,

Læs mere