Pædagogisk læreplan for Tune Børnehave 2007

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Pædagogisk læreplan for Tune Børnehave 2007"

Transkript

1 Pædagogisk læreplan for Tune Børnehave 2007 Børnehuset Troldelunden

2 Forord Det er efterhånden mere end 2 år siden at Lov om Social Service fik tilføjet 8a. En paragraf der pålægger alle dagtilbud at udarbejde pædagogiske læreplaner. (PLP). Formålet med PLP er for det første at arbejde med systematisk læring ud fra 6 temaer Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier For det andet skal der i kraft af PLP ske en systematisk indsats i forhold til børn med særlige behov og for det tredje skal PLP give barnet en harmonisk overgang mellem dagtilbud og skole/sfo. Globalisering og teknologisk udvikling har introduceret begrebet livslang læring. Læring er ikke alene forbeholdt skolerne, men skal ses som en udviklingsproces der foregår i alle livets sammenhænge. Dette perspektiv indebærer, at dagtilbud i stigende grad betragtes som et udviklings- og læringssted. Det betyder ikke at dagtilbuddene skal være førskoler, men at den pædagogiske læring skal ske med udgangspunkt i vores traditionelle kvaliteter. Denne PLP, som du sidder med, er udarbejdet af personalet i Børnehuset Troldehøj og godkendt af Forældrebestyrelsen ved Børnehuset Troldehøj. En PLP skal ikke indeholde detaljeret beskrivelser af de enkelte emne/projekt arbejder, men være en oversigt over de metoder og mål der er sat i arbejdet med børn. En gang om året vil PLP blive evalueret og derefter revideret. Arbejdsmetode I begyndelsen af 2006 nedsatte vi en PLP arbejdsgruppe i Børnehuset Troldehøj. Gruppens medlemmer var de personaler, som havde deltaget i det af Greve Kommune/CVU udbudte 5 dages PLP kursus. I alt betød det at arbejdsgruppen fra start havde 8 medlemmer. 3 fra Nørregården, 2 fra Tune Børnehave, 2 fra Tune Vuggestue og distriktslederen. Undervejs er et af medlemmerne fra Nørregården gået på barsel, så gruppen er end med at have 7 medlemmer. Arbejdsgruppen har holdt møde en gang om måneden, 3-5 dage før et personalemøde. Her er det blevet aftalt hvilke emner, der skulle drøftes i de enkelte institutioner på det kommende personalemøde. Emner der er drøftet: Læringssyn Børnesyn Relationsanalyse Institutionskultur De 6 temaer Børn med særlige behov Udover de månedlige personalemøder har hele personalegruppen brugt en lørdag, hvor vi debatterede læringsmiljøer. Arbejdsgruppen har haft til opgave at samle op på de synspunkter og konklusioner, der er fremkommet i den enkelte institution. Dette arbejde har dannet fundamentet for PLP i Børnehuset Troldehøj. Det er arbejdsgruppen, der har skrevet den færdige PLP.

3 Barnets alsidige personlige udvikling Barnet udvikles til en hel person ved at være et fuldgyldigt medlem af en gruppe og af en fælleskultur. Dette forudsætter en lydhør og medlevende omverden, som på en gang vil barnet noget, og som samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer i verden. I dette sociale fællesskab udvikles barnets personlighed over tid. Børnene skal turde udfolde sig selv og deres potentialer og have gode relationer med andre børn og voksne. Børnene skal lære at respektere at vi er og har ret til at være forskellige. Børnene skal lære at forstå og håndtere egne og andres følelser, kunne takle konflikter og samtidig være en del af et fællesskab. Børnene skal finde ud af, at de selv gør en forskel ved at få ideer og tage initiativer, som sætter sig spor i andres liv. Børnene skal gives rum og tid til udforskning, fordybelse og bearbejdelse. Metode: Vi arbejder for at hvert enkelt barn føler sig set, anerkendt og værdsat som en del af fællesskabet Vi arbejder med Trin for Trin som er et materiale, hvis formål det er at udvikle børns sociale og følelsesmæssige kompetencer. Legen er barnets vigtigste redskab til at udvikle sig. Vi observerer børnenes leg på sidelinjen eller som deltager. Vi støtter børnene i deres initiativer og valg, så de får sat deres personlige præg i legen. Eks. Fire børn leger far mor og børn i dukkekrogen, pludselig siger Jonas: nu kommer tryllekunstneren på besøg. De tre andre kigger lidt tøvende på, da den voksne som har iagttaget legen siger: det var da en god ide hvad hedder han og hvilke kunster kan han. Jonas svarer: han hedder Jens og han er en rigtig tryllekunstner. Legen går videre og de andre vil gerne lege med. Gennem legen udforsker barnet verden. Barnet vil glædes over eget initiativ og foretagsomhed og det vil give barnet tiltro til egne evner og styrke selvværdet. Forældre og børn: Foto og information på whiteboardtavlerne ved stuerne. Den individuelle evaluering for hvert barn foregår ved forældrekonsultationer. Personale: Praksishistorier på stuemøderne. Forældrebestyrelsen og politikere: Bruge opsamlingerne fra de halvårlige evalueringer.

4 Sociale kompetencer Sociale kompetencer er nøglen til fællesskabet hvor børn har mulighed for at tage initiativ og udfolde sig i leg, samt gennem samtale og samarbejde med andre, at udvikle evnen til at løse opgaver og realiserer drømme, hvorefter de kan afgøre hvad der er meningsfuldt og sjovt at beskæftige sig med. De sociale kompetencer udvikles i fællesskab med andre mennesker i venskaber, grupper og kulturer. Børn kan etablere kontakt til andre børn og indgå i et gensidigt givende fællesskab med andre. Børn gennem andres anerkendelse, omsorg og respekt tør afprøve egne grænser, kan udtrykke egne følelser og aflæse andres, ved at vise medfølelse, tage hensyn og hjælpe andre børn. Børn kan deltage i fælles beslutninger og indgå i fælles handlinger f.eks. lege, kan bidrage med forslag, lytte og give plads til andre. Børn kan håndtere modgang såsom uvenskab og konflikter Børn skal respekterer at vi er og har ret til at være forskellige. Metoder: Vi vil i 2007 have fokus på børnenes samspil og konflikter som opstår dagligt. Vi vil på en anerkendende måde, hjælpe børnene til at håndtere konflikter med hinanden. Vi vil sætte ord på de følelser som opstår og komme med forslag til handlinger i konfliktsituationer. Garderoben bliver dagligt brugt når børnene skal have tøj af og på. Der er ofte flere børn i garderoben samtidig og der er ikke så meget plads. Indimellem opstår tumult og tøj bliver blandet sammen eller væk. Som voksen i garderoben, vil vi på en anerkendende måde opfordre børnene til at hjælpe hinanden med at tage tøjet af og på. Forældre og børn: Som dokumentation vil vi lave plancher, med børnenes udtalelser om deres oplevelser med det at håndtere konflikter. Personale: Vi vil bruge praksishistorier til refleksion og evaluering internt i personalegruppen. Forældrebestyrelsen og politikere: Bruge opsamlingerne fra halvårlige evalueringer.

5 Sprog Det talte sprog er en af de måder vi bruger når vi kommunikerer. Sprog er mange ting, der er det talte sprog, kropssprog, billedsprog, skriftsprog mm. Sprog bruges hele tiden i samværet med andre mennesker. Sproget skal ikke ses særskilt fra hverdagen, men integreres med de øvrige aktiviteter hverdagen må byde på. Børn får mulighed for at høre ord og udvikle sproget gennem hverdagens aktiviteter i samspil med andre børn og voksne. Børn støttes til at udtrykke følelser, tanker og behov og forstå og lytte til andres. Børn får oplevelser der giver erfaringer og mulighed for at forstå sammenhænge mellem billeder og ord. Børn opmuntres til at udvikle interesse for bogstaver, tal og deres brug. Metoder: Vores indsats tema for 2007 er Sprog. Vi vil have større fokus på sproget og arbejde målrettet med det i samlingen på stuerne. Vi holder samling hver dag fra på børnenes faste stuer med de voksne som er tilknyttet stuen. I samlingen læser vi bøger, synger, laver sanglege, rim og remser. Vi taler om årstider og ugedage og børnene får mulighed for at fortæller om egne oplevelser. Der bliver leget forskellige lege, lavet dukketeater, lyttet til forskelligt musik og hørespil. I perioder bliver der arbejdet med Trin for trin. Forældre og børn: Vi vil dokumentere samlingen ved, hver dag at hænge en beskrivelse op af hvad der er foregået til dagens samling. Personale: Beskrivelserne fra tavlerne samles i en mappe og tages løbende frem til evaluering på stuemøder og personalemøder. Forældrebestyrelse og politikere: Bruge opsamlingerne fra evalueringerne.

6 Krop og bevægelse Kroppen er barnets vigtigste redskab til at erobre omverdenen med. Ved at bruge sin krop, udvikler børn motoriske og bevægelsesmæssige færdigheder. Via sanserne får børn erfaring og viden der udvikler deres følelsesmæssige, sociale og sproglige kompetence. Ved at bruge kroppen og dens udfoldelsesmuligheder lægges grundlaget for fysisk og psykisk sundhed. Børn får mulighed for at opleve glæde ved deres krop, gennem bevægelse, leg, rytmik og musik i samspil med andre børn og voksne. Børn skal have mulighed for at styrke grovmotoriske og finmotoriske færdigheder. Børn støttes til at blive selvhjulpne, samt til at hjælpe hinanden. Børn skal lære om kroppens fysiske sundhed som hygiejne, ernæring og motion Børn skal have mulighed for at opleve og udforske deres verden og afprøve grænser med alle sanser. Metode: Vi støtter det enkelte barn i egen udvikling sanseligt og motorisk. Vi tilbyder børnene en legeplads, hvor der er mulighed for at udfordre sig selv motorisk. Klatre i træer, kravle på klatrevæg, gynge, lege med naturlige elementer som vand, sand, jord og pinde mm. Vi planlægger at engagere en musik/rytmik pædagog forår og efterår til at stå for et rytmikforløb i kælderen for børn på ca. 4år. Spontane rytmik forløb i kælderen for de små 3 årige. Vi hjælper børnene med at tilegne sig naturlige rutiner omkring hygiejne og sundhed. Forældre: Børnene bliver sansemotorisk screenet når de er ca. 4½ år. I forbindelse med screeningen udarbejdes der et skema for det enkelte barn, om hvad der skal arbejdes videre med. Personale: Vi evaluerer løbende på stuemøder hver enkelt barns motoriske udvikling. Forældrebestyrelsen og politikere: Bruge opsamlingerne fra halvårlige evalueringer.

7 Natur og naturfænomener Naturen er en enestående legeplads for både krop og sind. Børn skal så tidligt som muligt opleve naturen på alle årstider, i forskelligt vejr, herved styrkes deres sanser, deres motoriske udfoldelser, deres fantasi, deres sprog, deres sociale relationer, samt deres evner til undren og fordybelse. Ved at give børnene en jævnlig og tæt kontakt med naturen, kan de voksne være med til at skabe grundlag hos barnet for en varig interesse, ansvarsfølelse, respekt og glæde for naturen. At give børn mulighed for at lære at respekterer og forstå naturen At give børn mulighed for at udforske og fordybe sig i naturen og naturfænomener. At give børn mulighed for at undersøge og tilegne sig viden og erfaringer, om dyr planter og naturfænomener. At give børn mulighed for gennem leg, oplevelser og eksperimenter at undersøge og finde svar og derved få indsigt i naturen og naturfænomener. Metode: Vi tager på ture til skov og naturområder og følger børnenes nysgerrighed og undren og fordyber os sammen med dem i deres interesser, det de ser og oplever her og nu. På legepladsen har vi indrettet et krible krable rum, hvor børnene kan udforske og eksperimentere med smådyr og andre indsamlede ting. Vi har forstørrelsesglas, beholdere og opslagsbøger om dyr og insekter. En gang om året, i efteråret har vi udelivsprojekt. Al aktivitet foregår udendørs, vi spiser ude, laver mad på bål, snitter i pinde og bruger naturlige materialer til fremstilling af diverse ting og smykker. Forældre og børn: Vi bruger billeder og udstiller ting til at dokumentere med. Personale: Vi evaluere på personale og stuemøder. Forældrebestyrelsen og politikere: Bruge opsamlingerne fra de halvårlige evalueringer.

8 Kulturelle udtryksformer og værdier Kunst og kultur skaber kvalitet i børns liv, og derfor skal børn præsenteres for kunstarternes udtryk og for de værdier, den historie og den kultur vores samfund bygger på. Det vigtige i forhold til kultur er, at børn skal inspireres og støttes i at være aktive, deltagende, skabende og eksperimenterende. Børnene skal have rum og tid til fordybelse. De skal have forskelligartede materialer og redskaber til rådighed, så oplevelser og inspiration kan udtrykkes og omsættes i praksis De skal møde voksne der sikrer at børn oplever kunst og kultur, så de selv bliver inspireret til at improvisere, omforme og eksperimentere. Børnene skal have mulighed for at deltage i kulturelle traditioner og kunstneriske tilbud, såsom teater, musik, dans og udstillinger. Børnene skal have kendskab til andre kulturer, da mødet med det anderledes også giver erkendelse af eget ståsted og egne rødder, og er med til at berige deres udvikling. Metoder: I husets kreative rum tumlebo har børnene mulighed for at afprøve og udvikle deres skaberevne. De kan lege og eksperimentere med forskellige materialer og skabe forskellige former for produkter. Vi vil i det kommende år arbejde på at skabe et rum hvor børnene inspireres til forskellige lege. Der vil være udklædningstøj, musik, spejle og rummet vil blive udsmykket så det stimulerer børnenes fantasi og forestillingsevne. Vi vil præsentere og formidle kultur ved at gå i teater, besøge museer og se andre seværdigheder. Vi har på Grønærteby skabt et læsehjørne, med bøger i børnehøjde hvor der kan læses eller blive læst forskellige eventyr og andre historier. Vi giver børnene mulighed for at deltage i kulturelle traditioner som fastelavn, påske og jul og vi fortæller og læser om traditioner i andre lande. Forældre og børn: Rummene er dokumentation i sig selv. Børnenes egne produktioner vil blive udstillet eller bragt med hjem. Der vil blive opsat fotos til at dokumentere processerne. Personale: Vi evaluerer løbende på stue- og personalemøder. Forældrebestyrelsen og politikere: Bruge opsamlingerne fra de halvårlige evalueringer.

9 Børn med særlige behov I Børnehuset Troldehøj arbejder vi bevidst med inkluderende pædagogik, for at skabe rummelighed for børnene. Det er en pædagogisk udfordring at tilpasse pædagogikken til børnene og deres mangfoldighed. Den pædagogiske praksis i Børnehuset Troldehøj tager sit udspring i det enkelte barn, dets kompetencer og ressourcer. Ved netop at tage udgangspunkt i det enkelte barn, erfarer vi at nogle børn i en periode har brug for en særlig indsats og andre børn har brug for en bestående indsats. Til hjælp i arbejdet med at give barnet med særlige behov, de optimale lærings betingelser henter vi viden fra ressource- og støttepædagoger. I de daglige aktiviteter støttes barnet ved at få ekstra voksen støtte, i nogle tilfælde i form af en ekstra tildelt ressource. Når børnene deles i grupper ved projekt-/emnearbejde, sammensættes grupperne under hensyntagen til det enkelte barn. Vi søger i videst muligt omfang, at integrere børn med særlige behov med de andre børn i gruppedannelsen. Det betyder at disse grupper er mindre i børneantal og at arbejdet med gruppen tilrettelægges efter hvad børnene kan overskue. En anden måde at tilgodese børnene på er at begrænse tiden i gruppearbejdet. Den voksne skal være meget opmærksom på hvornår det enkelte barn ikke længere får udbytte af det tilrettelagte. Ved at inkludere børn med særlige behov i de daglige aktiviteter/grupper har vi bevidst valgt at give alle børn en forståelse for begrebet rummelighed. Vi vil derfor sikre at det er børnenes og de unges ressourcer, der er i centrum, og ikke børn og unges begrænsninger og forskelligheder fra det normale. Vi vil derfor udvikle mangfoldighed til en styrke forstået på den måde at alle kan bidrage til samvær og udvikling af fællesskabet blandt børn og unge i Greve. (Greve Kommunes børne- og ungepolitik s. 20)

Pædagogisk læreplan for Nørregården 2007

Pædagogisk læreplan for Nørregården 2007 Pædagogisk læreplan for Nørregården 2007 Børnehuset Troldelunden Forord Det er efterhånden mere end 2 år siden at Lov om Social Service fik tilføjet 8a. En paragraf der pålægger alle dagtilbud at udarbejde

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven.

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Barnets alsidige personlige udvikling. Barnets skal have mulighed for at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer. Lære barnet respekt for sig selv og

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. - At give barnet lyst og mod til at udforske og afprøve egne og sine omgivelsers grænser. - At barnet udfolder sig som en selvstændig, stærk og alsidig person,

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup Pædagogisk læreplan 0-2 år Afdeling: Den Integrerede Institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c 8541 Skødstrup I Væksthuset har vi hele barnets udvikling, leg og læring som mål. I læreplanen beskriver vi

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for vuggestueafdelingen i Børnehuset Syd

Pædagogiske læreplaner for vuggestueafdelingen i Børnehuset Syd Pædagogiske læreplaner for vuggestueafdelingen i Børnehuset Syd Læreplanerne for de 0-3 årige lægger sig tæt op af eller er identiske med dem, der udarbejdet for de 3-6 årige. Det er især målene, der er

Læs mere

Pædagogisk læreplan 0-2 år

Pædagogisk læreplan 0-2 år Barnets alsidige personlige udvikling: Overordnet mål: Barnet skal vide sig set og anerkendt. Barnet oplever at møde nærværende voksne med engagement i dets læring, udvikling og liv. At barnet oplever

Læs mere

Vuggestuens lærerplaner

Vuggestuens lærerplaner Vuggestuens lærerplaner Barnets personlige og alsidige udvikling - at barnet får respekt for andre børn, og udvikler empati - at barnet er i god trivsel og udvikling - at barnet lærer, hvad der er rigtigt

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Med pædagogiske læreplaner sætter vi ord på alle de ting, vi gør i hverdagen for at gøre vores børn så parate som overhovedet muligt til livet udenfor børnehaven. Vi tydelig gør overfor os selv hvilken

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner KROP OG BEVÆGELSE Børnene skal have mulighed for at være i bevægelse, samt støttes i at videreudvikle kroppens funktioner Børnene skal have kendskab til kroppens grundlæggende funktioner,

Læs mere

BARNETS SOCIALE KOMPETENCER

BARNETS SOCIALE KOMPETENCER BARNETS SOCIALE KOMPETENCER Hvad skal vi lære børnene At begå sig i en større / mindre gruppe og vise empati for hinanden. At kunne samarbejde. At kunne danne venskaber. At føle sig respekteret, og være

Læs mere

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Forord: Dette materiale er sammen med Strategi for Pædagogisk Praksis grundlaget for det pædagogiske arbejde i Hjørring kommunes dagtilbud. Det omfatter formål,

Læs mere

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen.

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Sociale kompetencer Børn skal anerkendes og respekteres som det menneske det er - de skal opleve at hører til og føle glæde ved at være en del

Læs mere

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Alsidig personlig udvikling Områdets fælles mål for udvikling af børnenes alsidige personlige udvikling er, At barnet oplever sejre og lærer, at håndtere

Læs mere

Læreplan. For. Lerbjerg børnehaveafdeling

Læreplan. For. Lerbjerg børnehaveafdeling Læreplan For Lerbjerg børnehaveafdeling Indledning Børnehavens læreplaner udmøntes via børnehavens daglige aktiviteter, børnegruppens aktuelle behov og årets projekter og mål. Vi har valgt at dele læreplanen

Læs mere

Børnehaven Guldklumpens læreplaner

Børnehaven Guldklumpens læreplaner Børnehaven Guldklumpens læreplaner Revideret august 2014 1 Vores pædagogiske arbejde tager udgangspunkt i den anerkendende pædagogik : Anerkendelse består i, at den voksne ser og hører barnet på barnets

Læs mere

Evaluering af pædagogiske læreplaner

Evaluering af pædagogiske læreplaner Evaluering af pædagogiske læreplaner 2016-2017 Ifølge Dagtilbudslovens 8 skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan og dertil skal arbejdet med lærerplanerne evalueres, jf. 9,

Læs mere

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven 1. Personlige kompetencer Kolding Kommunes overordnede mål: ved at være lydhør og medlevende vil vi udvikle barnets personlige kompetencer, så det oplever

Læs mere

Skovbørnehaven ved Vallekilde-Hørve Friskoles Læreplan og. Børnemiljøvurdering. August 2014

Skovbørnehaven ved Vallekilde-Hørve Friskoles Læreplan og. Børnemiljøvurdering. August 2014 Skovbørnehaven ved Vallekilde-Hørve Friskoles Læreplan og Børnemiljøvurdering. August 2014 Ifølge dagtilbudsloven, afsnit 2, kapitel 2, 8, skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016.

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016. Personlige kompetencer / alsidig personligheds udvikling børnenes udvikling og At give plads til at børnene udvikler sig som selvstændige, stærke og alsidige personer, der selv kan tage initiativ. At skabe

Læs mere

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Pædagogisk læreplan for vuggestuen Pædagogisk læreplan for vuggestuen Personlige kompetencer - At udvikle og styrke sit selvvære. - At egne grænser respekteres. - At lære, at respektere andres grænser. - At udvikle og videreudvikle kompetencer.

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg Som der står beskrevet i Dagtilbudsloven, skal alle dagtilbud udarbejde en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og fra 3 år til barnets skolestart. Den pædagogiske læreplan skal

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner

Pædagogiske Læreplaner Pædagogiske Læreplaner Målene i læreplanen skal udarbejdes med udgangspunkt i det rammer, vilkår og ressourcer institutionen har. Det vil sige med udgangspunkt i dagtilbuddets fysiske rammer, børne- og

Læs mere

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16.

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan. Personlig kompetence Børn skal have mulighed for: at udvikle sig som selvstændige, stærke og alsidige personligheder at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer at opleve sig som værdifulde deltagere

Læs mere

LÆREPLANER KALUNDBORG ASYL BØRNEHAVE

LÆREPLANER KALUNDBORG ASYL BØRNEHAVE LÆREPLANER KALUNDBORG ASYL BØRNEHAVE 2013 / 2014 1 LÆREPLANER 2013 / 2014 INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... SIDE 5 SPROGLIGE KOMPETENCER... SIDE 6 SOCIALE KOMPETENCER... SIDE 8 PERSONLIG UDVIKLING... SIDE

Læs mere

At blive anerkendt som en person i tilblivelse, der sætter spor undervejs

At blive anerkendt som en person i tilblivelse, der sætter spor undervejs 1. Barnets alsidige personlige udvikling Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medlevende omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets

Læs mere

Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd

Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd Indhold Barnets alsidige personlighedsudvikling... 2 Sociale kompetencer... 3 Sprog... 5 Krop og bevægelse... 6 Natur og naturfænomener... 7 Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Læreplanen vil fremover være en del af vores virksomhedsplan - placeret under det pædagogiske arbejde.

Læreplanen vil fremover være en del af vores virksomhedsplan - placeret under det pædagogiske arbejde. Indledning. I den pædagogiske læreplan er s mål for de 6 kompetencer beskrevet og derefter, hvordan vi vil. Læreplanen skal løbende evalueres vi skal observere og evaluere og derudfra analysere, hvad det

Læs mere

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE Børnehavens Formål Børnehaven bygger på det kristne livs- og menneskesyn. Det er institutionens mål at fremme børnenes forståelse for den personlige værdighed hos mennesket, og

Læs mere

- Børnehaven. TEMA: Personlige kompetencer

- Børnehaven. TEMA: Personlige kompetencer Den pædagogiske læreplan. TEMA: Personlige kompetencer Dagtilbuddets navn: Børnehuset Kærnen - Børnehaven Det er værdifuldt at Der er plads til barnets egne initiativer. Barnet har mulighed for at tilegne

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN

PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN Følgende opridser de mål og planer for børnenes læring, vi arbejder med i Mariehønen. Vi inspireres af Daniels Sterns formuleringer omkring barnesynet med udgangspunkt

Læs mere

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER Overordnede læringsmål Inklusion i det omfang det enkelte barn kan magter det! Der arbejdes med læreplanstemaer på stuerne om fredagen. De 3

Læs mere

Børneuniversets læreplan:

Børneuniversets læreplan: Børneuniversets læreplan: Vi bruger dagligt lærerplanerne i vores pædagogiske arbejde. Fremtidens Dagtilbud (se afsnittet om dette i virksomhedsplanen) er Børneuniverset tilknyttet indtil 2016, som tager

Læs mere

Pædagogisk Handleplan Børnehuset Jordbærvangen 2012 IT og kommunikation

Pædagogisk Handleplan Børnehuset Jordbærvangen 2012 IT og kommunikation Pædagogisk Handleplan Børnehuset Jordbærvangen 2012 IT og kommunikation Pædagogisk handleplan Den pædagogiske handleplan er et evaluerings- og udviklingsredskab for ledelsen, personalet og bestyrelsen.

Læs mere

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE 2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE Indholdsfortegnelse Indledning Pædagogikken i vuggestue og børnehave Mål Pædagogisk begrundelse Handlinger Dokumentation/evaluering

Læs mere

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger Læreplaner Alsidig personlighedsudvikling I børnehaven vil vi gerne børnene. Det giver sig til udtryk i indlevende og engagerede voksne, der har tid til den enkelte og dennes behov. Vi tror på børnene

Læs mere

Beklædning i gamle dage. De 6 læreplanstemaer:

Beklædning i gamle dage. De 6 læreplanstemaer: De 6 læreplanstemaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Sociale kompetencer. Sprog. Krop og bevægelse. Natur og Naturfænomener. Kulturelle udtryksformer og værdier. Beklædning i gamle dage. Overordnede

Læs mere

Læreplan for de 3 til 6 årige børn.

Læreplan for de 3 til 6 årige børn. Læreplan for de 3 til 6 årige børn. Sociale Kompetencer s. 1 Barnets alsidige personlige kompetencer. s. 2 Sprog s. 4 Natur og naturfænomener s. 5 Krop og bevægelse s. 6 Kulturelle udtryksformer og værdier

Læs mere

Pædagogiske læreplaner.

Pædagogiske læreplaner. Pædagogiske læreplaner. Gazellen Der er ved lov servicelovens 8a d. 1. august 2004 vedtaget, at alle institutioner skal udarbejde læreplaner for det pædagogiske arbejde, der udføres i institutionen Gazellen.

Læs mere

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm Børnehuset Kildeholm Pædagogisk Handleplan - Børnehuset Kildeholm Pædagogisk handleplan Den pædagogiske handleplan er et evaluerings- og udviklingsredskab for ledelsen, personalet og bestyrelsen. Den pædagogiske

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsudvikling

Læs mere

værdier Pædagogisk læreplan Solsikken Kulturelle udtryksformer Sociale BARNET Sprog Krop og bevægelse Natur og naturfænomen Personlige

værdier Pædagogisk læreplan Solsikken Kulturelle udtryksformer Sociale BARNET Sprog Krop og bevægelse Natur og naturfænomen Personlige Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige / alsidig personlighedsu dvikling At

Læs mere

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Grundlaget for det daglige arbejde i V. Aaby Børnehave I 2006 var det: NATUR OG NATUROPLEVELSER Hvert år har 1 2 læreplanstemaer ekstra fokus I 2007 var det: KUNST,

Læs mere

BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011

BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011 BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011 I børnehuset Ved skellet arbejder vi med den inkluderende tankegang, hvor hvert enkelt barn oplever at være en del af fællesskabet. Vi har

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen.

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen. Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen. Alsidig personlig udvikling Handler om den måde, barnets personlige

Læs mere

Pædagogisk læreplan

Pædagogisk læreplan 2012-2014 Pædagogisk læreplan Idrætsdagtilbuddet Trige-Spørring 2012-2014 Indholdsfortegnelse Pædagogisk læreplan... 1 De 6 læreplanstemaer... 1 Tema: Alsidig personlige udvikling... 1 Tema: Sociale kompetencer...

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling)

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Sammenhæng: 0-6 Børn: har brug for en tryg base, hvorfra de tør gå nye veje

Læs mere

Pædagogisk Handleplan. Børnehuset Jordbærvangen 2012. Motoriske udvikling

Pædagogisk Handleplan. Børnehuset Jordbærvangen 2012. Motoriske udvikling Pædagogisk Handleplan Børnehuset Jordbærvangen 2012 Motoriske udvikling Pædagogisk handleplan Den pædagogiske handleplan er et evaluerings- og udviklingsredskab for ledelsen, personalet og bestyrelsen.

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner Ifølge Dagtilbudslovens 8 skal alle dagtilbud arbejde med pædagogiske læreplaner. De pædagogiske læreplaner skal beskrive institutionens praksis og mål for det pædagogiske arbejde

Læs mere

Vejle Kommune (Private) Skov- & Idrætsinstitutionen Bøllen PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR. Hjernen&Hjertet

Vejle Kommune (Private) Skov- & Idrætsinstitutionen Bøllen PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR. Hjernen&Hjertet Vejle Kommune (Private) Skov- & Idrætsinstitutionen Bøllen PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR Hjernen&Hjertet Indholdsfortegnelse 1 INDLEDNING 3 1.1 Indledning 3 1.2 Værdier 3 1.3 Pædagogiske principper 3 1.4

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Skovvejens børnehave

Pædagogisk læreplan for Skovvejens børnehave Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsu

Læs mere

Pædagogisk læreplan. Gældende for de 3 4 årige på Mariehønsene og Solstrålen. Udarbejdet af Mie, Parimalam, Lea og Susanne. 2009 til 2011.

Pædagogisk læreplan. Gældende for de 3 4 årige på Mariehønsene og Solstrålen. Udarbejdet af Mie, Parimalam, Lea og Susanne. 2009 til 2011. Tema 1. Barnets alsidige personlige udvikling Pædagogisk læreplan. Gældende for de 3 4 årige på Mariehønsene og Solstrålen. Udarbejdet af Mie, Parimalam, Lea og Susanne. 2009 til 2011. Overordnede mål

Læs mere

Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus

Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus De 6 temaer er: 1. Barnets alsidige personlige udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og Bevægelse 5. natur og Naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer og

Læs mere

Børnehuset Himmelblå s læreplan

Børnehuset Himmelblå s læreplan Børnehuset Himmelblå s læreplan Læreplanen er udarbejdet med baggrund i dagtilbudsloven og Børnehuset Himmelblå s driftsoverenskomst med Herning kommune. En del af lovens formål er at skabe tilbud til

Læs mere

Lidt om os og dagligdagen.

Lidt om os og dagligdagen. April 2011 Lidt om os og dagligdagen. Høgevængets børneinstitution er en sammenlagt institution som består af 2 bygninger der er bygget samtidigt og fremstår som sammenbygget med indgange ca. 20 meter

Læs mere

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Indledning Nørreå Børnehus er en privat integreret institution med børnehave og vuggestue. Den er oprettet i august 2010 og er normeret til 40 børn.

Læs mere

Pædagogiske læreplaner.

Pædagogiske læreplaner. Pædagogiske læreplaner. Pædagogiske læreplaner er planer, der skal være med til at understøtte børns læring. Personalet skal støtte, lede og udfordre børns læring. Læring sker både gennem oplevelser og

Læs mere

Vi bruger disse pædagogiske læringsmål i vores læreplansarbejde.

Vi bruger disse pædagogiske læringsmål i vores læreplansarbejde. Læreplaner. Vi har i ledelsesteamet lavet en strategi, som betyder at: alle 5 institutioner arbejder med samme læreplanstema vi arbejder med et læreplanstema i 2 måneder af gangen vi kommer gennem de 6

Læs mere

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder.

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder. Læreplaner Sproglig udvikling Børn skal kunne udvikle deres sprog i alle hverdagens aktiviteter. Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder. børn skal

Læs mere

Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012. bilag

Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012. bilag Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012 bilag c bilag C Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012 Vision for børneområdet i Klitmøller Børnelivet i Klitmøller tager

Læs mere

Overordnet målsætning for vores. Fritidshjem, Fritids -og ungdomsklubber

Overordnet målsætning for vores. Fritidshjem, Fritids -og ungdomsklubber Overordnet målsætning for vores Fritidshjem, Fritids -og ungdomsklubber Under hensyntagen til Sydslesvigs danske Ungdomsforeningers formålsparagraf, fritidshjemmenes og klubbernes opgaver udarbejdet i

Læs mere

Side 1 / 8. Pædagogiske lærerplaner 0-2 årige Sociale kompetencer. Mål 0-2 årige.

Side 1 / 8. Pædagogiske lærerplaner 0-2 årige Sociale kompetencer. Mål 0-2 årige. Pædagogiske lærerplaner 0-2 årige Sociale kompetencer Mål 0-2 årige. At børnene gennem leg lærer at være tolerante og hjælpsomme overfor hinanden. Børnene lærer sig selv og andre at kende. Børn får lov

Læs mere

Guldsmedens Pædagogiske Læreplaner

Guldsmedens Pædagogiske Læreplaner Guldsmedens Pædagogiske Læreplaner Gruppe Krop og bevægelse I Skanderborg vil vi understøtte at børn gives mulighed for at vælge sunde livsvaner sikre at der er fokus på kost og bevægelse. Den bedste start

Læs mere

Læreplaner. I august 2004 trådte lovgivningen om pædagogiske læreplaner i kraft. De 6 læreplans temaer er:

Læreplaner. I august 2004 trådte lovgivningen om pædagogiske læreplaner i kraft. De 6 læreplans temaer er: Læreplaner I august 2004 trådte lovgivningen om pædagogiske læreplaner i kraft. De 6 læreplans temaer er: Alsidig personlig kompetence: Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medlevende

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE 1. Barnets alsidige Personlige Udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og Naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Pædagogiske læreplaner:

Pædagogiske læreplaner: Pædagogiske læreplaner: Brunebjerg børnehave: Kulturelle udtryksformer og værdier. Udvikler forståelser for forskellige kulturelle værdier og praksisser. Får erfaringer med og udvikler lyst til at eksperimentere

Læs mere

Læreplan for Selmers Børnehus

Læreplan for Selmers Børnehus Læreplan for Selmers Børnehus Barnets alsidige personlige udvikling At barnet skal have sociale og kulturelle erfaringer. Leg. Konfliktløsnig. Tid til leg, skabe fysiske rum inde og ude, plads til ro og

Læs mere

Vi vil i det følgende beskrive en række pædagogiske mål for vuggestuen, børnehaven og DUSSEN.

Vi vil i det følgende beskrive en række pædagogiske mål for vuggestuen, børnehaven og DUSSEN. Fælles mål for DUS og Læreplanerne er, at tydeliggøre og udvikle grundlaget for vores pædagogiske arbejde. Formålet med Fælles mål for DUS og Læreplaner for vuggestue og børnehave er, at tydeliggøre og

Læs mere

Pædagogiske læreplaner. Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted

Pædagogiske læreplaner. Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted Pædagogiske læreplaner Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted Vision I Lerpytter Børnehave ønsker vi at omgangstonen, pædagogikken og dagligdagen skal være præget af et kristent livssyn, hvor

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Børnegården Uhrhøj Børnegården Uhrhøj Jellingvej 165 Gemmavej 1 a 7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Værdigrundlag: Børnegården Uhrhøj er en institution hvor det er godt for alle at være. At den enkelte

Læs mere

Læreplan for alsidige personlige udvikling

Læreplan for alsidige personlige udvikling Læreplan for alsidige personlige udvikling Status / sammenhæng Børnenes alsidige personlige udvikling er en dannelsesproces, hvor de afprøver og udvikler deres identitet, mens de øver sig i at forstå sig

Læs mere

Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud.

Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud. Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud. Dagtilbudsloven kræver, at der for dagtilbud skal udarbejdes en samlet pædagogisk læreplan, der giver rum for leg, læring samt relevante aktiviteter og metoder. Loven

Læs mere

Georgs Æske er en integreret institution med en vuggestuegruppe en børnehavegruppe og en specialgruppe.

Georgs Æske er en integreret institution med en vuggestuegruppe en børnehavegruppe og en specialgruppe. Læreplan 2006 Indeks Grundlaget for det pædagogiske arbejde i Georgs Æske Vores syn på læring Vores målsætning og værdigrundlag Hvordan arbejder vi Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer

Læs mere

Læreplan for Børnehaven Augusta Børnehaven Augusta Primulavej Augustenborg

Læreplan for Børnehaven Augusta Børnehaven Augusta Primulavej Augustenborg Læreplan for Børnehaven Augusta 2016-2019 Børnehaven Augusta Primulavej 2-4 6440 Augustenborg 74 47 17 10 Arbejdet med de pædagogiske læreplaner i Børnehaven Augusta skal som minimum omfatte 7 temaer:

Læs mere

Pædagogisk læreplan Hyllinge

Pædagogisk læreplan Hyllinge Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 EMA Personlige kompetencer / alsidig

Læs mere

Læreplan for dagplejen. Pædagogisk målsætning for dagplejen. Dagplejens læringssyn. Børnemiljø i dagplejen.

Læreplan for dagplejen. Pædagogisk målsætning for dagplejen. Dagplejens læringssyn. Børnemiljø i dagplejen. 1 Læreplan for dagplejen. Forvaltningen på dagtilbudsområdet har udarbejdet en fælles ramme for arbejdet med læreplaner, som dagplejen også er forpligtet til at arbejde ud fra. Det er med udgangspunkt

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INTRODUKTION TIL LÆREPLANER 3 2. OVERGANG MELLEM DAGTILBUD 5 3. BØRNEMILJØ 5

INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INTRODUKTION TIL LÆREPLANER 3 2. OVERGANG MELLEM DAGTILBUD 5 3. BØRNEMILJØ 5 LÆREPLANER 2014-2015 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INTRODUKTION TIL LÆREPLANER 3 2. OVERGANG MELLEM DAGTILBUD 5 3. BØRNEMILJØ 5 4.FOKUSPUNKTER FOR 2014-2015: INKLUSION MED FOKUS PÅ VENSKABER 6 2 af 7 1. INTRODUKTION

Læs mere

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling. Alsidige personlige udvikling. Målsætning 0 3 år Barnet udvikler en begyndende kompetence til: At handle selvstændigt. At have indlevelse i andre. At være psykisk robust. Vi har en anerkendende tilgang

Læs mere

Fælles læreplaner for BVI-netværket

Fælles læreplaner for BVI-netværket Fælles læreplaner for BVI-netværket Lærings tema Den alsidige personlige udvikling/sociale kompetencer Børn træder ind i livet med det formål at skulle danne sig selv, sit selv og sin identitet. Dette

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i HLL

Pædagogiske læreplaner i HLL Pædagogiske læreplaner i HLL HLL-Netværket og denne folder Udgivet af HLL-netværket Tegninger: Susan Thygesen Lay-out: Intern Service Tryk: Intern Service, december 2015 I Lyngby-Taarbæk kommune er daginstitutionerne

Læs mere

Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16

Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16 Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16 Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til, at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune I Dagplejen Syd arbejder vi generelt med Krop og Bevægelse på Skaber læringsmiljø, der giver børnene plads, muligheder og udfordringer for bevægelse ude og inde Leg i haven, på legepladser, forskelligt

Læs mere

Temaer i de pædagogiske læreplaner

Temaer i de pædagogiske læreplaner Temaer i de pædagogiske læreplaner 1. Barnets alsidige personlige udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer og værdier Barnets

Læs mere

Børnehuset Bellinges læreplaner

Børnehuset Bellinges læreplaner Børnehuset Bellinges læreplaner Barnets alsidige personlige udvikling At tilbyde børnene mange muligheder for at deltage aktivt og få betydningsfulde sociale og kulturelle erfaringer At give plads til,

Læs mere

Læreplan for vuggestuegruppen

Læreplan for vuggestuegruppen Læreplan for vuggestuegruppen Sociale Kompetencer Fra 0 3 år er det børnenes styrke at: udtrykke egne følelser vise omsorg for andre at vente på tur at dele med andre at låne ud til andre at lege med andre

Læs mere

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Læreplan for Privatskolens vuggestue Læreplan for Privatskolens vuggestue Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

Pædagogisk læreplan Rollingen

Pædagogisk læreplan Rollingen Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 TEMA LÆRINGSMÅL Hvad vil vi opnå ift.

Læs mere