9. APRIL Praksis siden sidst. Onsdag den 9. april Danske Miljøadvokater. Advokat Britta Moll Bown

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "9. APRIL Praksis siden sidst. Onsdag den 9. april Danske Miljøadvokater. Advokat Britta Moll Bown"

Transkript

1 Praksis siden sidst Onsdag den 9. april 2014 Advokat Britta Moll Bown

2 Højesterets dom af 5. december 2013 Holsted-sagen - jordforurening fra villaolietank Østre Landsrets dom af 12. marts 2014 Cirkelbroen lokalplanpligt Højesterets dom af 1. april 2014 Tarco-sagen VVM-pligt for eksisterende anlæg

3 Højesterets dom af 5. december Holsted 11. JULI 2014

4 11. JULI 2014 Jordforureningslovens 48 og 49 Jordforureningslovens 48 angår olieforureninger fra villaolietanke. Når en sådan olieforurening konstateres, kan kommunen give ejeren påbud om at undersøge forureningens omfang og om at fjerne forureningen og genoprette den hidtidige tilstand. Ejere af villaolietanke skal efter 49 have tegnet en forsikring, der dækker udgifterne til kommunernes krav om undersøgelser og oprydning. Topdanmark er forsikringsselskab for alle villaolietankforsikringer med et maksimum på forsikringen på kr. 4,1 mio. Beløb herudover dækkes af kommunen.

5 11. JULI 2014 Genopretning - Proportionalitet Det følger af forarbejderne, at 48 skal administreres under hensyn til det almindelige forvaltningsretlige proportionalitetsprincip, som indebærer, at forureningen alligevel ikke skal fjernes, hvis udgifterne ikke vil stå i et rimeligt forhold til den konkrete fare for miljø eller sundhed.

6 11. JULI 2014 UfR H Højesteret fastslog i Kolding-dommen, at uanset omkostningernes størrelse kan en restforurening med olie som udgangspunkt ikke påbydes fjernet, hvis der foreligger en høj grad af sikkerhed for, at den hverken aktuelt eller i fremtiden indebærer en miljø- eller sundhedsmæssig risiko. Skønsmanden havde vurderet, at den efterladte restforurenings risiko for grundvandsinteresserne på stedet var ringe. Vurderingen byggede på en anvendelse af JAGG modellen i Miljøstyrelsens vejledning 6/98 om oprydning på forurenede lokaliteter. Højesteret hjemviste sagen til Kolding Kommune med henblik på fornyet vurdering af sagen.

7 11. JULI 2014 Natur- og Miljøklagenævnets praksis Principielle afgørelser i MAD (Ledøje-Smørum) m.fl. For så vidt angår risikoen for forurening af grundvandet har nævnet antaget, at der efter behov kan inddrages teoretiske beregninger af en grundvandsforurening efter JAGG-modellens trin 1 også uden at inddrage trin 2 og 3, fordi der i modsat fald måtte ses bort fra hensynet til beskyttelse af grundvandet inden for den afstand fra forureningskilden, som afgrænser trin 1 fra trin 2.

8 11. JULI 2014 Natur- og Miljøklagenævnets praksis fortsat I JAGG-modellens trin 1 beregnes forureningen af grundvandet umiddelbart under forureningskilden. I trin 2 beregnes forureningen i en afstand fra forureningskilden, som svarer til grundvandets transportafstand på 1 år og maks. 100 m. I trin 3 beregnes i samme punkt, idet tillige sorption og nedbrydning inddrages.

9 11. JULI 2014 Natur- og Miljøklagenævnets praksis fortsat For så vidt angår arealanvendelsen har nævnet antaget, at som udgangspunkt er år det tidsrum, inden for hvis grænser det ved afgørelser om påbud kan forsvares beregningsmæssigt at lægges til grund, at bygninger vil bestå uændret (og dermed afskærme en olieforurening i jorden), når det samtidigt forudsættes, at der skal foreligge en høj grad af sikkerhed for, at forureningen heller ikke i fremtiden vil indebære en sundheds- eller miljømæssig risiko.

10 11. JULI 2014 Miljøstyrelsen vejledning 2/2009 Vejledningen tiltræder nævnets praksis på disse 2 punkter:

11 11. JULI 2014 Højesterets dom af 5. december Holsted Højesteret tiltrådte i dommen Natur- og Miljøklagenævnets praksis i påbudssager efter jordforureningslovens 48 om forurening fra villaolietanke for så vidt angår: Vurdering af risiko for grundvand Vurdering af risiko for arealanvendelse Enhver risiko for forurening af grundvandet kan efter en konkret vurdering begrunde et oprensningspåbud, uanset om det pågældende grundvand anvendes eller er egnet til at kunne anvendes som drikkevandsressource.

12 11. JULI 2014 Højesterets præmisser fortsat Højesteret tiltrådte også Natur- og Miljøklagenævnets praksis for så vidt angår risikoen for arealanvendelsen og var således enig i som udgangspunkt at anse år som det tidsrum, det kan lægges til grund, at bygninger vil bestå uændret, når der skal foreligge høj grad af sikkerhed for, at forureningen heller ikke i fremtiden vil indebære en risiko for sundhed eller miljøet.

13 Østre Landsrets dom af 12. marts 2014

14 Cirkelbroen

15 Cirkelbroen

16 Planlovens 13, stk. 2 - lokalplanpligt En lokalplan skal tilvejebringes, før der gennemføres større udstykninger eller større bygge- eller anlægsarbejder, herunder nedrivninger af bebyggelse, og i øvrigt når det er nødvendigt for at sikre kommuneplanens virkeliggørelse. I praksis afgørende, om projektet vil medføre en væsentlig ændring i det bestående miljø.

17 Planlovens 13, stk. 2 MAD NKN Naturklagenævnet ophævede København Kommunes afgørelse om, at der ikke var lokalplanpligt for etablering af metrostationerne ved Gammel Strand og Marmorkirken. Nævnet lagde vægt på intensivering af antallet af trafikanter og de tilknyttede funktioner ville medføre en så væsentlig ændring i det bestående miljø, at der skulle udarbejdes en lokalplan.

18 Lokalplan

19 Gældende lokalplanbestemmelse Over Christianshavns Kanal kan der - under hensyntagen til besejlingsforholdene - etableres lette gangbroer, eksempelvis placeret som på tegning.. Såfremt der kun etableres én bro over den sydvestlige del af kanalen, skal den placeres i Strandgade aksen.

20 Olafur Eliasson Det er mit håb, at folk vil opholde sig på broen, bruge broen som en offentlig plads. Som kontrast til den lange, lige kaj vil den bugtende bro nedsætte farten, vende blik-retningerne. Snarere end at tilbyde den hurtigst tænkelige passage over kanalen, skaber broen små ændringer i måden, vi betragter byen og åbner for en genforhandling af det offentlige rum, siger Olafur Eliasson.

21 ØL præmisser lagde vægt på udformning og karakter af broen både visuelle og funktionelle ændringer af områdets nuværende karakter + lokalplanpligt

22 Højesterets dom af 1. april 2014 Sagen angik spørgsmålet, om permanentliggørelsen af Tarco medførte anvendelse af VVM-reglerne. Sagen angik også spørgsmålet om Tarco overhovedet var en virksomhed på bilag 2.

23 Tarco-sagen VVM-reglerne finder anvendelse, når der ansøges om projekter, (og ændringer af sådanne), som findes på bilag 1 og bilag 2 til VVM-direktivet og tilsvarende bilag i VVM-bekendtgørelsen. danske regler. Obligatorisk VVM-pligt for anlæg/virksomheder på bilag 1 Screening af anlæg/virksomheder på bilag 2 - hvis projektet kan få væsentlig indvirkning på miljøet, da VVM-redegørelse

24 Tvistepunkter Om en asfaltfabrik er omfattet af bilag 2, pkt. 5e: Anlæg til fremstilling af mineralske stoffer. Om permanentliggørelsen af Tarco, som var etableret i 1971, bragte VVM-reglerne i anvendelse.

25 Beliggenhed

26

27 Naturklagenævnets afgørelse af 13. april 2005 Som pkt. 5e på bilag 2 er opført anlæg til fremstilling af mineralske stoffer, inkl, fremstilling af mineraluldsfibre. Asfaltfabrikker må anses for omfattet af denne bestemmelse, jf. også Miljø og Energiministeriets VVM-vejledning s. 33.

28 Delena Wells EF-domstolens dom af 7. januar 2004 (sag C-201/02) omhandlede en situation, hvor ejeren af et stenbrud ønskede at genoptage driften, men hvor der på baggrund af mellemkommende regler var fastsat en forpligtelse til at lade en gammel udvindingstilladelse registrere samt anmode om en afgørelse om fastsættelse af nye betingelser for driften. De nye regler indeholdt alene en detaljeret regulering af de aktiviteter, med hensyn til hvilke, der allerede var givet en grundlæggende tilladelse, og godkendelsen af detaljer kunne ikke gå ud over de parametre, der var fastsat ved den oprindelige fastlæggelse afdriftsbetingelserne. Der skulle med andre ord ikke ske nogen ændring (forøgelse) af minedriften. Manglende registrering i henhold til de nye regler ville imidlertid medføre at den oprindelige tilladelse bortfaldt.

29 Naturklagenævnets afgørelse af 13. april 2005 På baggrund af ovenstående finder Naturklagenævnet efter en samlet vurdering, at tilvejebringelsen af det planmæssige grundlag for, at Tarco AIS nu kan forblive på ejendommen er en relevant ændring, der fører til, at der efter samlebekendtgørelsen skal foretages en vurdering af hvorvidt virksomheden vil kunne påvirke miljøet væsentligt. Nævnet har i den forbindelse lagt vægt på, at Tarcos midlertidige tilladelser, stedse er meddelt med henblik på virksomhedens afvikling og reetablering af området, at virksomhedens fortsatte eksistens, efter udløbet af den seneste landzonetilladelse, er afhængig af at der meddeles en ny godkendelse/tilladelse efter planloven, og virksomheden stedse har været bekendt med dette.

30 Syn og skøn der var ikke tale om smeltning af mineralske stoffer der var ikke tale om fremstilling af nye mineralske stoffer (men om sammenblanding af mineralske stoffer med bindemiddel)

31 EU-domstolen om fortolkning af bilagspunkter C-2/07 - Poul Abraham C-263/08 - Djurgården C-50/09 - Kommissionen mod Irland Formålsfortolkning: Direktivets anvendelsesområde er vidt og dets formål er bredt.

32 EU-Domstolen om projektbegrebet C-275/09 Bruxelles Lufthavn forlængelse af tilladelse til drift af lufthavn C-121/11 Pro Baine forlængelse af godkendelse af affaldsdeponeringsanlæg

33 Højesteret: Omfattet af bilagspunktet minimumsdirektiv andre anlæg end dem der er opregnet i direktivets bilag asfaltvirksomheden omfattet af bilagspunktet bedst stemmende med VVM-reglernes brede formål og ikke i strid med bekendtgørelsens ordlyd

34 Højesteret - VVM-pligt for Tarco Overgangen til permanent drift måtte anses for en sådan ændring, at det kunne sidestilles med nyanlæg. -virksomheden var etableret på grundlag af midlertidige tilladelser givet uden forudgående undersøgelser og forlænget med henblik på afvikling, -ændringen til permanent drift måtte i den konkrete sag medføre behov for en skærpet vurdering af virksomhedens miljømæssige virkning.

Afgørelse i sagen om HUR s VVM-afgørelse i forbindelse med en asfaltfabriks (Tarco A/S) forbliven i Roskilde Kommune.

Afgørelse i sagen om HUR s VVM-afgørelse i forbindelse med en asfaltfabriks (Tarco A/S) forbliven i Roskilde Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 13. april 2005 J.nr.: 03-33/250-0071 LER Afgørelse i sagen om

Læs mere

Principielle EU-domme. Betydning for dansk retspraksis v/anne-marie Madsen, cand.jur. BY

Principielle EU-domme. Betydning for dansk retspraksis v/anne-marie Madsen, cand.jur. BY Principielle EU-domme Betydning for dansk retspraksis v/anne-marie Madsen, cand.jur. BY EU-reglerne Traktater, direktiver og EF-domstolens afgørelser EF-domstolen fortolker direktivet Forrang for nationale

Læs mere

Kravet om tilladelse eller godkendelse kan omfatte hele anlægget eller afgrænsede dele, hvilket har betydning for udstrækningen af VVM-kravet.

Kravet om tilladelse eller godkendelse kan omfatte hele anlægget eller afgrænsede dele, hvilket har betydning for udstrækningen af VVM-kravet. Notits Landområdet BLST-100-00054 ANMMA 22. oktober 2007 VVM af eksisterende anlæg I en række nyere domme har EF-domstolen præciseret, hvornår der efter VVM-direktivet stilles krav om VVM-vurdering før

Læs mere

HAVBRUG - VVM-PLIGT OG KRAV OM HABITATKONSEKVENS- VURDERING I FORBINDELSE MED MILJØGODKENDELSE

HAVBRUG - VVM-PLIGT OG KRAV OM HABITATKONSEKVENS- VURDERING I FORBINDELSE MED MILJØGODKENDELSE KØBENHAVN. AARHUS. LONDON. BRUXELLES ADVOKATFIRMA RÅDHUSPLADSEN 3 DK-8000 AARHUS C TEL. +45 70 12 12 11 FAX. +45 70 12 14 11 HAVBRUG - VVM-PLIGT OG KRAV OM HABITATKONSEKVENS- VURDERING I FORBINDELSE MED

Læs mere

Nyere afgørelser efter jordforureningsloven.

Nyere afgørelser efter jordforureningsloven. Nyere afgørelser efter jordforureningsloven https://naevneneshus.dk/ ORGANISATION Miljø- og fødevareklagenævnet er et uafhængigt klagenævn. Nævnenes Hus er en styrelse under erhvervsministeriet, som fungerer

Læs mere

NOTAT FRA TEKNIK OG MILJØ AF 8.04.2008 OM VILLATANKFORURENING PÅ TOFTELØKKEVEJ 17, 5450 OTTERUP

NOTAT FRA TEKNIK OG MILJØ AF 8.04.2008 OM VILLATANKFORURENING PÅ TOFTELØKKEVEJ 17, 5450 OTTERUP NOTAT FRA TEKNIK OG MILJØ AF 8.04.2008 OM VILLATANKFORURENING PÅ TOFTELØKKEVEJ 17, 5450 OTTERUP Dato 08.04.2008 Sagens problematik hvad drejer det sig om (faktum) Påbud om undersøgelser af forureningens

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 1. april 2014

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 1. april 2014 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 1. april 2014 Sag 267/2011 (2. afdeling) Tarco Vej A/S, Tarco Ejendom nr. 1 ApS og Munck Asfalt A/S (advokat Vivi Bruhn Knudsen for alle) mod Natur- og Miljøklagenævnet

Læs mere

Bech-Bruun Jordforurening. Oktober 2018

Bech-Bruun Jordforurening. Oktober 2018 Bech-Bruun Jordforurening Oktober 2018 Jordforureningsloven fra 1999 til 2018 en tilblivelseshistorie 2 Nedslag og udpluk: 1995: To betænkninger; 1995/1996: en betænkning om den juridiske verden og en

Læs mere

Natur & Miljøkonference Advokat Mads Kobberø

Natur & Miljøkonference Advokat Mads Kobberø Natur & Miljøkonference Advokat Mads Kobberø Baggrunden for problemstillingen Ubetinget påbudsgrundlag 1) Virksomheder - Sket (helt eller i det væsentligste) efter 1. januar 2001 og ikke brand/hærværk

Læs mere

NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN

NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk 30. oktober 2007 J.nr.: NKN-33-01480 ssc Afgørelse i sagen om Frederiksværk-Hundested

Læs mere

Miljøstyrelsen meddelte den 16. december 2014 miljøgodkendelse af Onsevig Havbrug.

Miljøstyrelsen meddelte den 16. december 2014 miljøgodkendelse af Onsevig Havbrug. ONSEVIG HAVBRUG - HABITATKONSEKVENSVURDERING VED HAVBRUGS OVERGANG TIL REGULERING EFTER MILJØBESKYTTELSESLOVEN 1. BAGGRUND 1.1 Havbrugs overgang til regulering efter miljøbeskyttelseslovens 33 I 2006 overgik

Læs mere

EnviNa - Årsmøde for jord og grundvand 2014 Advokat Mads Kobberø

EnviNa - Årsmøde for jord og grundvand 2014 Advokat Mads Kobberø EnviNa - Årsmøde for jord og grundvand 2014 Advokat Mads Kobberø Forurener efter hvilken? NMK-11-00127 af 25. august 2014 I den konkrete sag havde kommunen meddelt påbud til en virksomhed, der havde udledt

Læs mere

[XXX] Forvarsel af påbud om oprensning af olieforurening, [Adresse]

[XXX] Forvarsel af påbud om oprensning af olieforurening, [Adresse] [XXX] Dato Sagsbehandler J.nr. 2012 saril [xxxxxx-xxxx] Forvarsel af påbud om oprensning af olieforurening, [Adresse] Den 3. januar 2011 meddelte Frederikssund Kommune påbud om undersøgelser af olieforureningen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 29. marts 2012

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 29. marts 2012 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 29. marts 2012 Sag 296/2009 (1. afdeling) A og B (advokat Poul Hvilsted for begge) mod Miljøstyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Kurt Bardeleben) I tidligere instans

Læs mere

Forslag til. VVM-vejledning. - om vurdering af visse offentlige og private anlægs indvirkning på miljøet

Forslag til. VVM-vejledning. - om vurdering af visse offentlige og private anlægs indvirkning på miljøet Forslag til VVM-vejledning - om vurdering af visse offentlige og private anlægs indvirkning på miljøet 1 Indledning...4 Vejledningens indhold...5 Anlæg, der kan have en væsentlig indvirkning på miljøet...5

Læs mere

Den forvaltningsretlige ramme og de overordnede principper i miljøsager

Den forvaltningsretlige ramme og de overordnede principper i miljøsager Den forvaltningsretlige ramme og de overordnede principper i miljøsager ATV Jord og Grundvand Miljøjura for enhver 17. juni 2008 - Schæffergården, Gentofte Advokat (H) Håkun Djurhuus De forvaltningsretlige

Læs mere

Lokalplan nr. 3.7.1 Butikker på Egelundsvej 5. Miljø- og Teknikforvaltningen. Albertslund Kommune. www.albertslund.dk albertslund@albertslund.

Lokalplan nr. 3.7.1 Butikker på Egelundsvej 5. Miljø- og Teknikforvaltningen. Albertslund Kommune. www.albertslund.dk albertslund@albertslund. Miljø- og Teknikforvaltningen Albertslund Kommune www.albertslund.dk albertslund@albertslund.dk T 43 68 68 68 F 43 68 69 28 Lokalplan nr. 3.7.1 Butikker på Egelundsvej 5 Hvad er en lokalplan En lokalplan

Læs mere

Lokalplan nr Albertslund syd - Sportsplads. Miljø- og Teknikforvaltningen. Albertslund Kommune.

Lokalplan nr Albertslund syd - Sportsplads. Miljø- og Teknikforvaltningen. Albertslund Kommune. Miljø- og Teknikforvaltningen Albertslund Kommune www.albertslund.dk albertslund@albertslund.dk T 43 68 68 68 F 43 68 69 28 Lokalplan nr. 4.3.1 Albertslund syd - Sportsplads Hvad er en lokalplan En lokalplan

Læs mere

Villaolietanke Oprensningsomfang og Omkostninger

Villaolietanke Oprensningsomfang og Omkostninger Villaolietanke Oprensningsomfang og Omkostninger Vivi Bruhn Knudsen Oprensningsomfang Status før lovforslaget om en jordforureningslov Betænkningerne fra Jordforureningsudvalget 1/1995 og 2/1996 fra Miljøstyrelsen:

Læs mere

Nye afgørelser om påbud efter jordforureningsloven. Pouel Pedersen Envina årsmøde jord og grundvand Horsens, 8.-9. oktober 2014

Nye afgørelser om påbud efter jordforureningsloven. Pouel Pedersen Envina årsmøde jord og grundvand Horsens, 8.-9. oktober 2014 Nye afgørelser om påbud efter jordforureningsloven Pouel Pedersen Envina årsmøde jord og grundvand Horsens, 8.-9. oktober 2014 Temaer Hovedtema: Proportionalitet og egnethed Højesterets dom af 5. december

Læs mere

Program Nyt fra Naturklagenævnet

Program Nyt fra Naturklagenævnet Program 13.30-14.30 Nyt fra Naturklagenævnet - Om Naturklagenævnet - Eksempler på afgørelser om screening og om VVM-redegørelser - Hvad kan man klage over til Naturklagenævnet - Anbefalinger til sagsbehandlingen

Læs mere

Lokalplan nr. 13.1.1 Område ved Roskildevej og Linde Allé. Miljø- og Teknikforvaltningen. Albertslund Kommune

Lokalplan nr. 13.1.1 Område ved Roskildevej og Linde Allé. Miljø- og Teknikforvaltningen. Albertslund Kommune Miljø- og Teknikforvaltningen Albertslund Kommune www.albertslund.dk albertslund@albertslund.dk T 43 68 68 68 F 43 68 69 28 Lokalplan nr. 13.1.1 Område ved Roskildevej og Linde Allé Hvad er en lokalplan

Læs mere

Lokalplan nr Nye tagboliger ved Kanalgaden og Kanaltorvet. Miljø- og Teknikforvaltningen. Albertslund Kommune

Lokalplan nr Nye tagboliger ved Kanalgaden og Kanaltorvet. Miljø- og Teknikforvaltningen. Albertslund Kommune Miljø- og Teknikforvaltningen Albertslund Kommune www.albertslund.dk albertslund@albertslund.dk T 43 68 68 68 F 43 68 69 28 Lokalplan nr. 7.10.1 Nye tagboliger ved Kanalgaden og Kanaltorvet Hvad er en

Læs mere

Miljøstyrelsens afgørelse af [Advokat A]s klage over Kalundborg Kommunes afslag på at udstede påbud efter en olieforurening på [ ] og [ ]Kalundborg

Miljøstyrelsens afgørelse af [Advokat A]s klage over Kalundborg Kommunes afslag på at udstede påbud efter en olieforurening på [ ] og [ ]Kalundborg [Advokat A] Jord & Affald J.nr. MST-833-00010 Ref. SIHO/LIHAN Den 29. november 2006 Dit j.nr. S4835 Miljøstyrelsens afgørelse af [Advokat A]s klage over Kalundborg Kommunes afslag på at udstede påbud efter

Læs mere

EnviNa årsmøde Jord og grundvand den 4. oktober 2018 Advokat Mads Kobberø

EnviNa årsmøde Jord og grundvand den 4. oktober 2018 Advokat Mads Kobberø EnviNa årsmøde Jord og grundvand den 4. oktober 2018 Advokat Mads Kobberø 1 Disposition 1. Genoptagelse 2. Påbud til flere ( 43) 3. Datering 4. 19 ctr. 33 2 2 Genoptagelse 3 Genoptagelse kriterier NMK-132-00742

Læs mere

Tilladelse til etablering af bådebro ud for Nokken i Københavns

Tilladelse til etablering af bådebro ud for Nokken i Københavns Thomas Forslund Rundholtsvej 49 2300 København S Sendt elektronisk til thomas.forslund@gmail.com Tilladelse til etablering af bådebro ud for Nokken i Københavns Sydhavn Edvard Thomsens Vej 14 2300 København

Læs mere

D O M. afsagt den 15. maj 2018 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Poul Hansen og Elisabeth Mejnertz) i ankesag

D O M. afsagt den 15. maj 2018 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Poul Hansen og Elisabeth Mejnertz) i ankesag D O M afsagt den 15. maj 2018 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Poul Hansen og Elisabeth Mejnertz) i ankesag V.L. B 0336 16 (advokat Niels Lomborg, mod Planklagenævnet (tidligere

Læs mere

NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN

NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 9. marts 2004 J.nr.: 03-33/350-0012 lmp Afgørelse

Læs mere

VVM-vejledningen. Anne-Marie Madsen, jurist

VVM-vejledningen. Anne-Marie Madsen, jurist VVM-vejledningen Anne-Marie Madsen, jurist Frem til den færdige vejledning Opdatering af vejledningen fra 2001. Ændringer som følge af direktivændring og kommunalreform samt udvikling i retspraksis. EFD

Læs mere

Afgørelse i sagen om udvidelse med 89 dyreenheder (DE) af svinehold på en ejendom i Juelsminde Kommune

Afgørelse i sagen om udvidelse med 89 dyreenheder (DE) af svinehold på en ejendom i Juelsminde Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 13. juni 2001 J.nr.: 97-33/600-0194 SUM Afgørelse i sagen om

Læs mere

ANSVAR. MYNDIGHEDERS OG RÅDGIVERES RISIKO FOR AT PÅDRAGE SIG ERSTATNINGSANSVAR I JORD- OG GRUNDVANDSSAGER

ANSVAR. MYNDIGHEDERS OG RÅDGIVERES RISIKO FOR AT PÅDRAGE SIG ERSTATNINGSANSVAR I JORD- OG GRUNDVANDSSAGER ANSVAR. MYNDIGHEDERS OG RÅDGIVERES RISIKO FOR AT PÅDRAGE SIG ERSTATNINGSANSVAR I JORD- OG GRUNDVANDSSAGER Advokat (H) Kim Trenskow Kromann Reumert ATV Jord og Grundvand Miljøjura for enhver Schæffergården,

Læs mere

AFGØRELSE i klagesag om Syddjurs Kommunes afgørelse efter lokalplan om et allerede opført sommerhus og udhus på Strandvejen, Følle Strand, Rønde.

AFGØRELSE i klagesag om Syddjurs Kommunes afgørelse efter lokalplan om et allerede opført sommerhus og udhus på Strandvejen, Følle Strand, Rønde. 9. januar 2018 Sagsnr. NMK-33-03859 KlageID: 117719 JLA-NH AFGØRELSE i klagesag om Syddjurs Kommunes afgørelse efter lokalplan om et allerede opført sommerhus og udhus på Strandvejen, Følle Strand, Rønde.

Læs mere

Høringssvar til udkast til Vejledning om Undersøgelse og oprensning af forurening fra villaolietanke.

Høringssvar til udkast til Vejledning om Undersøgelse og oprensning af forurening fra villaolietanke. Miljøstyrelsen Dok.nr: 47091 v1 Ref.: PB/PB E-mail: pb@frinet.dk 2. september 2009 Mailet til Leni Juul Nielsen på lejni@mst.dk samt mst@mst.dk Høringssvar til udkast til Vejledning om Undersøgelse og

Læs mere

GODKENDELSESPLIGT FOR ANLÆG AF JORD D. 9. APRIL 2019

GODKENDELSESPLIGT FOR ANLÆG AF JORD D. 9. APRIL 2019 SIDE 1 GODKENDELSESPLIGT FOR ANLÆG AF JORD D. v/advokat Britta Moll Bown Dette billede efter Ukendt forfatter er licenseret under CC BY-SA-NC SIDE 2 GODKENDELSESPLIGT Oplægget fastslår på baggrund af Miljø-

Læs mere

Aflysning af lokalplan F8 - et område til posthus i Fredensborg

Aflysning af lokalplan F8 - et område til posthus i Fredensborg Forslag til lokalplan F113 Forslag Lokalplan F109 Samt tillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013 F Aflysning af lokalplan F8 - et område til posthus i Fredensborg INDHOLDSFORTEGNELSE REDEGØRELSE 2 OFFENTLIG HØRING

Læs mere

Forslag til lokalplan nr ejendommen Søby Nørremarksvej 2

Forslag til lokalplan nr ejendommen Søby Nørremarksvej 2 ÆRØ KOMMUNE Forslag til lokalplan nr. 19-9 ejendommen Søby Nørremarksvej 2 Kommuneplantillæg nr. 1 Kommuneplan 2009-2021 for Ærø Kommune Forord til lokalplanen Denne lokalplan omfatter ejendommen Søby

Læs mere

Klage over Kolding Kommunes påbud af 21. marts 2001 om undersøgelse og oprydning på ejendommen [ ], matr. nr. [ ]

Klage over Kolding Kommunes påbud af 21. marts 2001 om undersøgelse og oprydning på ejendommen [ ], matr. nr. [ ] [ ] Jord & Affald Journalnr. bedes anført ved besvarelse. J.nr.M 335/05-0006 Ref.: PBR/ Den 15. december 2004 Klage over Kolding Kommunes påbud af 21. marts 2001 om undersøgelse og oprydning på ejendommen

Læs mere

Eksempler(Mastevejledning)

Eksempler(Mastevejledning) Eksempler(Mastevejledning) 1. Opstilling af mast med antennesystem i byzone eller sommerhusområde Dette eksempel gælder tilfælde, hvor det ikke er muligt at finde egnede antennepositioner på eksisterende

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. december 2013

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. december 2013 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. december 2013 Sag 232/2011 (1. afdeling) Topdanmark Forsikring A/S (advokat Line Marie Pedersen) mod Natur- og Miljøklagenævnet (kammeradvokaten ved advokat Britta

Læs mere

Tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 205

Tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 205 Tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 205 for et boligområde ved Møgelkær i Viborg Forslag 1 LÆSEVEJLEDNING En lokalplan fastlægger, hvordan et område må bruges fremover. Reglerne for lokalplaner er fastlagt

Læs mere

Tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 205

Tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 205 Tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 205 for et boligområde ved Møgelkær i Viborg Forslag 1 LÆSEVEJLEDNING En lokalplan fastlægger, hvordan et område må bruges fremover. Reglerne for lokalplaner er fastlagt

Læs mere

Notat om Meransletten 2-8

Notat om Meransletten 2-8 Notat om Meransletten 2-8 1. INLEDNING OG BAGGRUND Frederikssund Kommune (herefter Kommunen) har ved e-mail af 10. maj 2019 bedt mig om at vurdere, hvordan Kommunen som følge af Planklagenævnets afgørelse

Læs mere

VINTERMØDE 2013 ATV - AKADEMIET FOR TEKNISKE VIDENSKABER PÅBUDSMULIGHEDER. Partner, advokat (H) Håkun Djurhuus

VINTERMØDE 2013 ATV - AKADEMIET FOR TEKNISKE VIDENSKABER PÅBUDSMULIGHEDER. Partner, advokat (H) Håkun Djurhuus VINTERMØDE 2013 ATV - AKADEMIET FOR TEKNISKE VIDENSKABER PÅBUDSMULIGHEDER Partner, advokat (H) Håkun Djurhuus ANBEFALINGER TIL KOMMUNERNE I FORBINDELSE MED VURDERING AF PÅBUDSMULIGHEDER I RELATION TIL

Læs mere

Lokalplantillæg nr Den Østrigske Villaby. Miljø- og Teknikforvaltningen. Albertslund Kommune.

Lokalplantillæg nr Den Østrigske Villaby. Miljø- og Teknikforvaltningen. Albertslund Kommune. Miljø- og Teknikforvaltningen Albertslund Kommune www.albertslund.dk albertslund@albertslund.dk T 43 68 68 68 F 43 68 69 28 Lokalplantillæg nr. 17.2.1 Den Østrigske Villaby Hvad er en lokalplan En lokalplan

Læs mere

Miljøstyrelsens vejledning 2/2009 - administrative og tekniske aspekter

Miljøstyrelsens vejledning 2/2009 - administrative og tekniske aspekter Miljøstyrelsens vejledning 2/2009 - administrative og tekniske aspekter Lene Juul Nielsen og Ole Kiilerich, Miljøstyrelsen ATV VINTERMØDE Fagsession om villaolietanke Vingstedcentret 10. marts 2010 Baggrund

Læs mere

Miljøstyrelsens afgørelse af Advokat [ ] s klage over Lemvig Kommunes afgørelse af 25. februar 2005 om ikke at udstede påbud efter olieforurening

Miljøstyrelsens afgørelse af Advokat [ ] s klage over Lemvig Kommunes afgørelse af 25. februar 2005 om ikke at udstede påbud efter olieforurening [ ] Jord & Affald J.nr. 335/04-0040 Ref. lihan Den 15. marts 2006 Miljøstyrelsens afgørelse af Advokat [ ] s klage over Lemvig Kommunes afgørelse af 25. februar 2005 om ikke at udstede påbud efter olieforurening

Læs mere

Jordforureningsloven 2011. Påbudssagerne v/advokat Anne Sophie K. Vilsbøll

Jordforureningsloven 2011. Påbudssagerne v/advokat Anne Sophie K. Vilsbøll Jordforureningsloven 2011 Påbudssagerne v/advokat Anne Sophie K. Vilsbøll Hvorfor er der så få af dem? - både et spørgsmål og et postulat! Med påbudssagerne sigtes her til påbud om undersøgelse og/eller

Læs mere

Vejledning nr. 2 2009. Undersøgelse og oprensning af forurening fra villaolietanke

Vejledning nr. 2 2009. Undersøgelse og oprensning af forurening fra villaolietanke Vejledning nr. 2 2009 Undersøgelse og oprensning af forurening fra villaolietanke Set fra den kommunale synsvinkel - Vær opmærksom på at vejledningen også er ny for os Hvem og hvorfor Hvem: Line Hyldahl-Rishøj

Læs mere

Nyere afgørelser om påbud efter jordforureningsloven

Nyere afgørelser om påbud efter jordforureningsloven Nyere afgørelser om påbud efter jordforureningsloven Jens Nonboe Andersen EnviNa årsmøde for jord og grundvand 2015 Jens Nonboe Andersen - EnviNa årsmøde i Horsens - 2015-09-30 Indlæg om afgørelser fra

Læs mere

LOKALPLAN NR. 045 Tillæg til lokalplan nr. 54 for Rønne Regionkommuneplantillæg nr. 022

LOKALPLAN NR. 045 Tillæg til lokalplan nr. 54 for Rønne Regionkommuneplantillæg nr. 022 LOKALPLAN NR. 045 Tillæg til lokalplan nr. 54 for Rønne Regionkommuneplantillæg nr. 022 110 a 110 d 112 Restaurant-, hotel- og udstillingsformål oktober 2010 Lokalplanforslag 045 og forslag til regionkommuneplantillæg

Læs mere

NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN

NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk 17. juni 2008 J.nr.: NKN-261-00093 ssc Afgørelse i sagen om miljøvurdering af Københavns

Læs mere

Landzonetilladelse på ejendommen Oustrupvej 46, 9600 Aars,

Landzonetilladelse på ejendommen Oustrupvej 46, 9600 Aars, Knud Bjarne Andersen Oustrupvej 46 9600 Aars Dato: 1. oktober 2015 projekter og ejendomme Frederik IX`s Plads 1 9640 Farsø Sagsnr.: 820-2015-47263 Dokumentnr.: 820-2015-235646 Sagsbehandler: Erland Laugesen

Læs mere

Afgørelse. efter 33 i miljøbeskyttelsesloven (lovbekendtgørelse nr. 879 af 26. juni 2010).

Afgørelse. efter 33 i miljøbeskyttelsesloven (lovbekendtgørelse nr. 879 af 26. juni 2010). MILJØKLAGENÆVNET Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 11 00 Telefax: 72 54 11 01 mkn@mkn.dk www.mkn.dk Den 28. september 2010 J.nr. MKN-100-00726 Afgørelse efter 33 i miljøbeskyttelsesloven

Læs mere

Anlæggende placeres på to stativer i umiddelbar tilknytning til både de nuværende bygninger på Husmandsvej 28 og til det nye stuehus på ejendommen.

Anlæggende placeres på to stativer i umiddelbar tilknytning til både de nuværende bygninger på Husmandsvej 28 og til det nye stuehus på ejendommen. Johannes Nielsen Husmandsvej 28 9430 Vadum jn@norhalne-vvs.dk Plan Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Lise Overby Nørgård Direkte 7257 7367

Læs mere

Envina 10. april 2014 Case

Envina 10. april 2014 Case Envina 10. april 2014 Case Jord- og grundvandsforurening på en benzinstation Claus Frydenlund, akademiingeniør Gladsaxe Kommunes miljøafdeling Gladsaxe startede med at undersøge benzinstationer i 2001

Læs mere

Bilag 4 N O T A T. 15. kontor. J.nr. D 022-0092 Ref. MET Den 17. december 2003. Gældende regler i planloven

Bilag 4 N O T A T. 15. kontor. J.nr. D 022-0092 Ref. MET Den 17. december 2003. Gældende regler i planloven N O T A T Bilag 4 til Redegørelse fra Udvalget om nabogener SKOV- OG NATURSTYRELSEN LANDSPLANAFDELINGEN 15. kontor Gældende regler i planloven J.nr. D 022-0092 Ref. MET Den 17. december 2003 Planloven

Læs mere

Anmeldelse af projekter efter VVM-bekendtgørelsen. Basisoplysninger

Anmeldelse af projekter efter VVM-bekendtgørelsen. Basisoplysninger Anmeldelse af projekter efter VVM-bekendtgørelsen Vejledning Skemaet udfyldes af bygherren eller dennes rådgiver baseret på bygherrens viden om eget projekt sammenholdt med de oplysninger og vejledninger,

Læs mere

Klage over Hjørring Kommunes påbud om afhjælpende foranstaltninger efter konstateret olieforurening på ejendommen [X] Hjørring

Klage over Hjørring Kommunes påbud om afhjælpende foranstaltninger efter konstateret olieforurening på ejendommen [X] Hjørring [A] Jord & Affald J.nr. 335/04-0056 Ref. LIHAN Den 3. december 2006 Klage over Hjørring Kommunes påbud om afhjælpende foranstaltninger efter konstateret olieforurening på ejendommen [X] Hjørring 1. Klage

Læs mere

Tillæg 1 til lokalplan nr. 315

Tillæg 1 til lokalplan nr. 315 Tillæg 1 til lokalplan nr. 315 For et boligområde ved Hovedgaden 2 i Løgstrup Forslag Ovenfor ses luftfoto med markering af eksisterende lokalplan samt skravering af tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 315.

Læs mere

Juridiske udfordringer i jordforureningsloven. oktober 2018

Juridiske udfordringer i jordforureningsloven. oktober 2018 Juridiske udfordringer i jordforureningsloven oktober 2018 Disposition 2 Er forureneren betaler-princippet under pres? Er samspillet mellem jordforurenings-, bygge- og byfornyelsesloven hensigtsmæssig?

Læs mere

Afgørelse i sagen om miljøvurdering af et erhvervsområde i Ikast-Brande Kommune

Afgørelse i sagen om miljøvurdering af et erhvervsområde i Ikast-Brande Kommune Rentemestervej 8, 2400 København NV Tlf.: 7254 1000 Fax: 7254 1001 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 19. maj 2009 J.nr. NKN-261-00104 MHE Afgørelse i sagen om miljøvurdering af et erhvervsområde

Læs mere

Læs mere om udgivelsen på www.karnovgroup.dk. Peter Pagh. Fast ejendom. Regulering og Køb. 2. udgave

Læs mere om udgivelsen på www.karnovgroup.dk. Peter Pagh. Fast ejendom. Regulering og Køb. 2. udgave Peter Pagh Fast ejendom Regulering og Køb 2. udgave soversigt Kapitel I Introduktion... 15 1. Begrebet fast ejendom... 16 1.1 Afgrænsning af den faste ejendom i dybden... 17 1.2 Afgrænsning af fast ejendom

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget 2014-15 (2. samling) BEU Alm.del supplerende svar på spørgsmål 197 Offentligt. Resumé: Ny praksis

Beskæftigelsesudvalget 2014-15 (2. samling) BEU Alm.del supplerende svar på spørgsmål 197 Offentligt. Resumé: Ny praksis Beskæftigelsesudvalget 2014-15 (2. samling) BEU Alm.del supplerende svar på spørgsmål 197 Offentligt KEN nr 11009 af 11/11/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 12. november 2015 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet

Læs mere

MKN : Olieforurening på Gannebro 4, 4640 Fakse

MKN : Olieforurening på Gannebro 4, 4640 Fakse MILJØKLAGENÆVNET Advokat Vivi Bruhn Knudsen Lett Advokatfirma Rådhuspladsen 4 1550 København V Frederiksborggade 15 1360 København K Telefon: 33 95 57 70 Telefax: 33 95 57 84 mkn@mkn.dk www.mkn.dk Den

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B4324005 - CVT UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 14. november 2013 af Østre Landsrets 3. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, Ejler Bruun og Ann-Britt Belisario (kst.)). 3. afd. nr.

Læs mere

VVM-screening af opførelse af Vaskeplads med olieudskiller på Blegagervej 3, 7884 Fur

VVM-screening af opførelse af Vaskeplads med olieudskiller på Blegagervej 3, 7884 Fur Notat Skive Kommune Byg & Miljø Sags id.: 779-2015-36060 Ref.: BKHA Den 24. november 2015 VVM-screening af opførelse af Vaskeplads med olieudskiller på Blegagervej 3, 7884 Fur Indledning Skamol A/S har

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B4340008 - DG UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 12. marts 2014 af Østre Landsrets 4. afdeling (landsdommerne Dorthe Wiisbye, Michael Dorn og Betina Juul Heldmann (kst.)). 4. afd. nr.

Læs mere

Landzonetilladelse på ejendommen Grandgaardsvej 61, Testrup, 9620 Aalestrup

Landzonetilladelse på ejendommen Grandgaardsvej 61, Testrup, 9620 Aalestrup Niels Jørgen Christensen Grandgaardsvej Testrup 9620 Aalestrup Sendt til: njc@hotmail.com Dato: 24. august 2015 projekter og ejendomme Frederik IX`s Plads 1 9640 Farsø Sagsnr.: 820-2015-41732 Dokumentnr.:

Læs mere

Administrationsgrundlag for jordforurening og genanvendelse af forurenet jord

Administrationsgrundlag for jordforurening og genanvendelse af forurenet jord Godkendt i Udvalget for Klima og Miljø 22. februar 2011 Administrationsgrundlag for jordforurening og genanvendelse af forurenet jord 1 INDHOLD I ADMINISTRATIONSGRUNDLAGET... 2 2 LOVGRUNDLAG... 2 3 MYNDIGHEDENS

Læs mere

En enkelt af servituttens bestemmelse vedrører imidlertid andre forhold og har følgende ordlyd:

En enkelt af servituttens bestemmelse vedrører imidlertid andre forhold og har følgende ordlyd: Rentemestervej 8, 2400 København NV Tlf.: 7254 1000 Fax: 7254 1001 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 22. juni 2009 J.nr. NKN-33-02991 mje Afgørelse i sagen om muligheden for at håndhæve

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 16. januar 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 16. januar 2017 UDSKRIFT AF HØJESTERETS ANKE- OG KÆREMÅLSUDVALGS DOMBOG HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 16. januar 2017 Sag 110/2016 (1. afdeling) Topdanmark Forsikring A/S (advokat Vivi Bruhn Knudsen) mod If Skadeforsikring,

Læs mere

Landzonetilladelse på ejendommen Nyrupvej 14, Nyrup, 9600 Aars

Landzonetilladelse på ejendommen Nyrupvej 14, Nyrup, 9600 Aars Kirsten & Frits Jensen Nyrupvej 14 9600 Aars nyruphuset@live.dk Dato: 21. juli 2015 Projekter og Ejendomme Frederik IX's Plads 1 9640 Farsø Sagsnr.: 820-2015-31442 Dokumentnr.: 820-2015-173426 Sagsbehandler:

Læs mere

HÅNDHÆVELSE AF PÅBUD NATUR & MILJØ 2014

HÅNDHÆVELSE AF PÅBUD NATUR & MILJØ 2014 HÅNDHÆVELSE AF PÅBUD NATUR & MILJØ 2014 Advokat (H) Alex Puggaard og advokat Vibeke Westergaard (H) Onsdag den 21. maj 2014 Håndhævelse Udfordringer ved håndhævelsen - som eksempel ulovlig opfyld af råstofgrave

Læs mere

Envina 16. maj 2013 Case

Envina 16. maj 2013 Case Envina 16. maj 2013 Case Jord- og grundvandsforurening på en benzinstation Claus Frydenlund, akademiingeniør Gladsaxe Kommunes miljøafdeling Gladsaxe startede med at undersøge benzinstationer i 2001 Havde

Læs mere

Forlængelse af spor 0 og udflytning af risteperron ved Lindholm Station VVM-tilladelse. Januar 2012

Forlængelse af spor 0 og udflytning af risteperron ved Lindholm Station VVM-tilladelse. Januar 2012 Forlængelse af spor 0 og udflytning af risteperron ved Lindholm Station VVM-tilladelse Januar 2012 Banedanmark Lumbyesvej 34 7000 Fredericia Sendt til banedanmark@bane.dk Plan- og virksomhedsområdet J.nr.

Læs mere

RETTEN I. Udskrift af dombogen. Kendelse. Afsagt den 20. februar 2015 i sag nr. BS 4A-2106/2013: RP ApS. og EuroPartner A/S ( Plantemiljø A/S)

RETTEN I. Udskrift af dombogen. Kendelse. Afsagt den 20. februar 2015 i sag nr. BS 4A-2106/2013: RP ApS. og EuroPartner A/S ( Plantemiljø A/S) RETTEN I Udskrift af dombogen Kendelse Afsagt den 20. februar 2015 i sag nr. BS 4A-2106/2013: RP ApS og EuroPartner A/S ( Plantemiljø A/S) mod Natur og Miljøklagenævnet Rentemestervej 8 2400 København

Læs mere

Med regionplantillægget er der foretaget nedenstående tilføjelser til regionplanens retningslinie 15, der omhandler landbrug:

Med regionplantillægget er der foretaget nedenstående tilføjelser til regionplanens retningslinie 15, der omhandler landbrug: NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 2. juni 2003 J.nr.: 03-33/760-0008 mam Afgørelse i sagen om

Læs mere

VVM-tilladelse. For et biomassefyret kraftvarmeværk ved Lisbjerg samt etablering af varmetransmissionsledning. Marts 2014

VVM-tilladelse. For et biomassefyret kraftvarmeværk ved Lisbjerg samt etablering af varmetransmissionsledning. Marts 2014 VVM-tilladelse For et biomassefyret kraftvarmeværk ved Lisbjerg samt etablering af varmetransmissionsledning Marts 2014 Del 1: Kommuneplantillæg til Aarhus Kommuneplan 2013 Del 2: VVM-tilladelse Del 3:

Læs mere

Ansøger og ejer vil blive underrettet om evt. klage (Planlovens 60, stk. 5).

Ansøger og ejer vil blive underrettet om evt. klage (Planlovens 60, stk. 5). Cathrine Collart Lauge Grønhøj Rendbækvej 112 9493 Saltum Plan Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 www.jammerbugt.dk Find selvbetjeningsløsninger og kontaktoplysninger på vores hjemmeside

Læs mere

Der er nærmere redegjort for de vurderinger, der ligger til grund for afgørelsen i det vedlagte notat.

Der er nærmere redegjort for de vurderinger, der ligger til grund for afgørelsen i det vedlagte notat. Dansk Containerindustri (ABC Coating) Limfjordsvej 11 6715 Esbjerg N Att.: Knud Ravn/Dorthe Thrysøe Brevet er sendt eletronisk via: Digtalpostkasse for CVR nr.: 34086427 Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato

Læs mere

Landzonetilladelse på ejendommen Løgstørvej 109, Jelstrup, 9600 Aars

Landzonetilladelse på ejendommen Løgstørvej 109, Jelstrup, 9600 Aars Bjarne Strøm Løgstørvej 109 Jelstrup 9600 Aars Sendt til: bs@nokgodtnok.dk Dato: 3. december 2015 projekter og ejendomme Frederik IX`s Plads 1 9640 Farsø Sagsnr.: 820-2015-54356 Dokumentnr.: 820-2015-292510

Læs mere

Møde mellem landbrugskonsulenter og Skive Kommune.

Møde mellem landbrugskonsulenter og Skive Kommune. Møde mellem landbrugskonsulenter og Skive Kommune. - Ændring i bygningsreglementet pr. 1 juli 2017 - Ansøgning om etablering af gyllebeholder efter 1. august 2017. Erik Kolding Skive Kommune Den 10. oktober

Læs mere

Mini- og husstandsmøller i Danmark

Mini- og husstandsmøller i Danmark Mini- og husstandsmøller i Danmark Kommunernes planlægning, regler og godkendelser Indlæg ved Kristian Ditlev Frische Vindmøllesekretariatet - Miljøministeriet De tre central love: Byggeloven Miljøbeskyttelsesloven

Læs mere

Landzonetilladelse til udstykning af vindmølleparcellen matr.nr. 14q Vust By, Vust.

Landzonetilladelse til udstykning af vindmølleparcellen matr.nr. 14q Vust By, Vust. Landinspektør Nord Att. landinspektør Carsten Overgaard Bredgade 206 9700 Brønderslev cos@landnord.dk Plan Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk

Læs mere

Klage skal være indgået til Jammerbugt Kommune senest den 20. november 2013 kl. 15:30.

Klage skal være indgået til Jammerbugt Kommune senest den 20. november 2013 kl. 15:30. Vandforsyningen Brovst og Omegn Fyrrebakken 6 9460 Brovst Plan Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Iben Hammeleff Direkte 7257 7323 ibh@jammerbugt.dk

Læs mere

AFGØRELSE i sag om genoptagelse af Natur- og Miljøklagenævnets sag om aftægtsbolig i Vordingborg Kommune (nævnets j. nr.

AFGØRELSE i sag om genoptagelse af Natur- og Miljøklagenævnets sag om aftægtsbolig i Vordingborg Kommune (nævnets j. nr. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 03. marts 2014 J.nr.: NMK-31-01200 Ref.: LEVES AFGØRELSE i sag om genoptagelse af Natur- og Miljøklagenævnets sag om aftægtsbolig

Læs mere

VVM screening af vandindvindingsboring og afgørelse om VVM-pligt

VVM screening af vandindvindingsboring og afgørelse om VVM-pligt Peder Dalgas Nissen Hesteløkken 5A Øster Gejl 6340 Kruså Miljø Skelbækvej 2 6200 Aabenraa Tlf.: 73767676 Dato: 09-12-2014 Sagsnr.: 14/34755 Dok.løbenr.: 341195/14 Kontakt: Gitte Bojesen Lund Direkte tlf.:

Læs mere

Klage skal være indgået til Jammerbugt Kommune senest den 22. oktober 2013.

Klage skal være indgået til Jammerbugt Kommune senest den 22. oktober 2013. NAPKÆR HOLDING v. Agesen El Aps Napkærvej 12, Klim 9690 Fjerritslev Plan Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Iben Hammeleff Direkte 7257 7323

Læs mere

Klage skal være indgået til Jammerbugt Kommune senest den 5. februar 2015 kl. 17:00.

Klage skal være indgået til Jammerbugt Kommune senest den 5. februar 2015 kl. 17:00. Landinspektørfirmaet LE34 Strandvejen 18 9100 Aalborg Plan Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Ingerlise Eriksen Direkte 7257 7363 ile@jammerbugt.dk

Læs mere

Vejledning om ophævelse af lokalplaner uden tilvejebringelse af ny lokalplan planlovens 33

Vejledning om ophævelse af lokalplaner uden tilvejebringelse af ny lokalplan planlovens 33 UDKAST af 27. november 2013 Vejledning om ophævelse af lokalplaner uden tilvejebringelse af ny lokalplan planlovens 33 1 / 8 Med vedtagelsen af lov nr. 579 af 18. juni 2012 om ændring af planloven er kommunernes

Læs mere

Tilladelse til etablering af cykel- og gangbro ved Vester Voldgade, Københavns Havn

Tilladelse til etablering af cykel- og gangbro ved Vester Voldgade, Københavns Havn Realdania By & Byg A/S Københavns Kommune Sendt elektronisk til LT@bryghusprojektet.dk og ptp@moe.dk Tilladelse til etablering af cykel- og gangbro ved Vester Voldgade, Københavns Havn Edvard Thomsens

Læs mere

Ansøger og ejer vil blive underrettet om evt. klage (Planlovens 60, stk. 5).

Ansøger og ejer vil blive underrettet om evt. klage (Planlovens 60, stk. 5). EDC Danebo Aabybro Morten Grauholm Lang mola@edc.dk Plan Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Lise Overby Nørgård Direkte 7257 7367 lio@jammerbugt.dk

Læs mere

ANMELDELSESSKEMA Screening for VVM-pligt iht. VVM-bekendtgørelsen (Bek.nr.:1654 af 27. december 2013) VVM-bekendtgørelsens Bilag 5 Basisoplysninger

ANMELDELSESSKEMA Screening for VVM-pligt iht. VVM-bekendtgørelsen (Bek.nr.:1654 af 27. december 2013) VVM-bekendtgørelsens Bilag 5 Basisoplysninger ANMELDELSESSKEMA Screening for VVM-pligt iht. VVM-bekendtgørelsen (Bek.nr.:1654 af 27. december 2013) VVM-bekendtgørelsens Bilag 5 Basisoplysninger Projektbeskrivelse (kan vedlægges) Navn, adresse, telefonnr.

Læs mere

Professor dr. Jur. Peter Pagh

Professor dr. Jur. Peter Pagh Professor dr. Jur. Peter Pagh Degnehusene 70, 2620 Albertslund tlf.: 43421238/35323127 email: peter.pagh@jur.ku.dk Notat vedrørende VVM-screening og tillæg til miljøgodkendelse af Roskilde Lufthavn af

Læs mere

Landzonetilladelse til nyt anneks/udhus

Landzonetilladelse til nyt anneks/udhus 1 - Landzonetilladelse Til ejerne af ejendommen Løven 7, 9492 Blokhus Vækst og Udvikling Byg Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Jesper Bro

Læs mere

Tillæg nr. 38 til Herning Kommuneplan 2013-2024

Tillæg nr. 38 til Herning Kommuneplan 2013-2024 Tillæg nr. 38 til Rammeområde 72.T1 Solfangeranlæg og Kølkær Varmecentral nord for Kølkær. Om kommuneplantillægget Et kommuneplantillæg er en del af kommuneplanen. Kommuneplanen er ikke direkte bindende

Læs mere

ANMELDELSESSKEMA Screening for VVM-pligt iht. VVM-bekendtgørelsen (Bek.nr.:1654 af 27. december 2013) VVM-bekendtgørelsens Bilag 5

ANMELDELSESSKEMA Screening for VVM-pligt iht. VVM-bekendtgørelsen (Bek.nr.:1654 af 27. december 2013) VVM-bekendtgørelsens Bilag 5 ANMELDELSESSKEMA Screening for VVM-pligt iht. VVM-bekendtgørelsen (Bek.nr.:1654 af 27. december 213) VVM-bekendtgørelsens Bilag 5 Basisoplysninger Projektbeskrivelse (kan vedlægges) Fortsættelse og en

Læs mere

Landzonetilladelse til opstilling af en skøjtebane

Landzonetilladelse til opstilling af en skøjtebane 1 - Landzonetilladelse Til ejer af ejendommen Nolsvej 9, 9493 Saltum Vækst og Udvikling Byg Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Jesper Bro Direkte

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. april 2011

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. april 2011 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. april 2011 Sag 198/2009 (2. afdeling) Københavns Kommune (advokat Bjarne Becher Jensen) mod Natur- og Miljøklagenævnet (tidligere Naturklagenævnet) (kammeradvokaten

Læs mere

PÅBUDSSAGER I RELATION TIL VILLAOLIETANKE

PÅBUDSSAGER I RELATION TIL VILLAOLIETANKE PÅBUDSSAGER I RELATION TIL VILLAOLIETANKE Advokat (H) Vivi Bruhn Knudsen Lett Advokatfirma ATV Jord og Grundvand Miljøjura for enhver Schæffergården, Gentofte 17. juni 2008 RESUMÈ Det er nu mere end 8

Læs mere