Omdannelse af Fly Forsamlingshus til tidssvarende kulturhus. Fase 1 Projektbeskrivelse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Omdannelse af Fly Forsamlingshus til tidssvarende kulturhus. Fase 1 Projektbeskrivelse"

Transkript

1 Omdannelse af Fly Forsamlingshus til tidssvarende kulturhus Fase 1 Projektbeskrivelse Udarbejdet august 2012

2 Projektbeskrivelse Omdannelse af Fly Forsamlingshus til tidssvarende kulturhus For at gøre projektet overskueligt har man fra projektgruppen besluttet at fase opdele projektet. Fase 1 er dermed den initielle fase hvor selve kulturhusets grundrammer opbygges. Målet er at få huset bygget op og rammerne defineret således at alle facetter af projektet er gennemtænkt- ud fra tanken om at danne Viborg kommunes første 0-energi kulturhus. Fase 1 består dermed af følgende opgaver: 1. Sammenbygning af eksisterende lille sal og eksisterende industrikøkken 2. Ombygning af store sal 3. Etablering af vedvarende energi foranstaltninger der er grundlaget for huset Ad 1. Sammenbygning af eksisterende lille sal og eksisterende industrikøkken Væggen mellem køkken og lille sal fjernes og erstattes af en væg i halv højde, således at de 2 rum kommer til at danne en uniform helhed. Der skal etableres gulvvarme og eksisterende ydermure samt loft isoleres efter fremtidens standarder. Ad 2. Ombygning af store sal Store sal skal omlægges således at vægge genopbygges med lette indvendige mure af energi besparende materialer. Vinduer udskiftes med nye ultra energibesparende konvektionsvinduer, der sikrer genindvinding af varme om vinteren ved udluftning samt passiv køling om sommeren. Loftet isoleres og der etableres nyt ventilations anlæg der er tilpasset de nye krav til brug af salen, bevægelsesaktiviteter, kulturelle arrangementer og de eksisterende fest-faciliteter. Ventilationsanlægget skal være brugsstyret og luft udskiftning skal kunne genindvinde minimum 85% af energien i udskiftningsluften. Til opvarmning af rummet etableres der gulvvarme der sikrer at salen altid har en minimums temperatur, og et varmesystem bestående af højeffektive radiatorer der effektivt og hurtigt kan opvarme rummet til ønsket brugstemperatur. Ad 3. etablering af vedvarende energi foranstaltninger. Det er vigtigt, at huset når fase 1 er afsluttet, fremstår færdigt og brugbart efter de i den samlede projektbeskrivelser principper, dvs. åbent, tilgængeligt og indbydende. Derfor har man valgt at der i fase 1 skal investeres massivt i energi besparende tiltag. Dette gøres af flere forskellige årsager:

3 1. Borgerne har bestemt, at huset når det står færdigt, skal tjene som eksempel på hvordan fremtidens hus skal bygges. 2. Man ønsker at nedbringe de årlige driftsudgifter og dermed brugerbetalingen. Derfor er nedenstående løsninger prioriteret. Jordvarme og Varmepumpe Der skal for at understøtte etableres energibesparende foranstaltninger installeres jordvarme. Jordvarme anlægget skal fremtidssikres således at dette dimensioneres til det færdige projekts bebyggelses areal. Jordvarme slangerne nedgraves på foreningens grund (nuværende parkeringsplads) og eksisterende personaletoilet forventes benyttet til teknik rum. Halvdelen af eksisterende parkerings forhold skal i en senere projektfase omdannes til have, hvorfor reetablering kan gøres billigere. Solcelle anlæg Det forventes at husets samlede energiforbrug vil stige, eftersom antallet af arrangementer samt dagligt brug forventes voldsomt forøget. Dermed vil forbruget estimeret nærme sig 5000kWh, hvilket svarer til 6kWp anlæg, der kan levere i omegnen af kwh/år. Solcellerne skal installeres på sydvendt tag på den gamle originale del af huset. Varmegenindvindings anlæg Der skal i nuværende lille sal/køkken installeres et ventilations anlæg der kan genindvinde varmen fra den luft der udsuges. Der skal, såfremt der er overskudsvarme i store-sal under arrangementer kunne flyttes varme til andre rum i bygningen. I Store-sal skal der installeres et ventilationsanlæg som skabe et komfortabelt miljø ved arrangementer, dette skal kunne sammenkobles med resten af huset jævnfør ovenstående. De 2 ventilationsanlæg skal være udstyret med intelligente styringer, så disse kan indgå i den samlede klimakontrol strategi. Passive komponenter En vigtig del af de energibesparende foranstaltninger er at sikre at de passive elementer (isolering, vinduer samt vægbeklædning) er tænkt med når der ændres i bygningsstrukturen. Alle indvendige vægge skal efterisoleres med materiale der sikrer at der bruges minimalt energiforbrug til opvarmning i kolde perioder samt afkøling i varme perioder. Vinduer skal, hvis det er muligt være konveksive, hvilket betyder at de, når udluftning/ventilation er aktiv kan genindvinde varme. Ligeledes kan denne type bruges som køling i varme perioder. Disse vinduer er imidlertid endnu svært tilgængelige, det kan derfor være nødvendigt at acceptere en Eref kl.a vinduer. Belysning Belysning skal udskiftes til LED i alle rum, i salen genbruges de oprindelige lamper, hvilket i de andre rum desværre ikke er muligt. Det er planen at udendørsbelysningen ligeledes skal være af typen LED.

4 Energi optimeret varmestyring En del af fase 1 skal være at installere et intelligent varmestyringsanlæg. Formålet er at optimere energiforbruget ved at automatisere tænd/sluk rutiner samt at gøre disse processer tilgængelige via internettet. Eftersom der i huset vil være forskellige varmezoner eksempelvis har salen en basal grundvarme leveret af gulvvarmen, men i tilfælde af arrangementer skal temperaturen hæves til den ønskede temperatur så effektivt som muligt. Dette forestilles gjort med nye effektive radiatorer. Dermed kan man opnå en hurtig og effektiv regulering. Eftersom man ved et jordvarme system opnår størst energieffektivitet ved en lav fremløbstemperatur, skal radiatorerne dimensioneres efter dette. Meningen med systemet er at styre inde temperaturen automatisk afhængigt af arrangementstype, udendørstemperatur, luftfugtighed, aktuel solcelle kapacitet og aktuel jordvarme kapacitet samt naturligvis tidspunktet for arrangementet. Dermed kan energimængde beregnes ud fra kendte parametre som rummets størrelse og varme afgivelsesfaktor. Når den man kender energimængden og den kombinerede kapacitet af solceller og varmepumpe, kan tidspunktet for igangsættelse af temperaturhævning beregnes. Anlægget beregner konstant denne tid og med viden om tidspunktet for næste arrangement vil styringen automatisk starte, således at temperaturen er opnået på det ønskede tidspunkt. Slutmålet vil dermed være at når et arrangement bookes og indføres i en elektronisk kalender (som kan tilgås via internettet) ved styringen hvornår den skal starte varmesystemet. Der findes dog pt ikke standard produkter til dette derfor vil målet for fase 1 være at man manualt aflæser tiden, som er automatisk beregnet, og via internettet kan indsætte det faktiske tidspunkt for ændring af varmestrategien. Overvågning af vand og el Da huset i fremtiden skal kunne bruges af mange forskellige brugere, vil der (belært af erfaringer) være en stor sandsynlighed for at vandhaner, kaffemaskiner og lignende glemmes. Derfor skal en overvågning af el- og vandforbrug installeres. Det forventes at dette indgår som en del af varmestyringen.

5 Fase 1 Situations oversigt. Tegning 1 beskriver de nuværende bygninger samt oversigt over grundplan. I fase 1 forventes følgende at blive implementeret: 1. Køkken og lille sal samt eksisterende indgangsparti bygges om til Kulturhus (---markeret med rød) 2. Sal ombygges (---Markeret med grøn) 3. Udhus nedrives (---markeret med blå) 4. Jordvarme nedgraves i det markerede område (---markeret med gul) 5. Salen sydlige gavl forberedes til fase 2, men lukkes (markeret med ) Tegning 1 Tegning 2 på næste side beskriver hvorledes det tænkes funktioner samt bygning tager sig ud når projektet er færdigt, det med rødt indtegnede beskriver hvilken del fase 1 vil hidrøre. Tegning 3 beskriver hvordan det færdige projekt forventes at se ud.

6 Tegning 2

7 Tegning 3

Renovering af etageejendomme til KOMFORT HUS standard

Renovering af etageejendomme til KOMFORT HUS standard Renovering af etageejendomme til KOMFORT HUS standard Der er store muligheder for at spare på energien i de danske etageejendomme Energiforbruget stiger. Forskerne er bekymrede. Den stigende udledning

Læs mere

Solar Solution Bedre indeklima og grøn energi til række- og klyngehuse

Solar Solution Bedre indeklima og grøn energi til række- og klyngehuse Solar Solution Bedre indeklima og grøn energi til række- og klyngehuse En samlet energiog indeklimaløsning Mens energiomkostningerne i vores boliger fortsætter med at stige, så øges forventningerne til

Læs mere

ENERGI I PARCELHUS. Udarbejdet af John Rasmussen

ENERGI I PARCELHUS. Udarbejdet af John Rasmussen ENERGI I PARCELHUS Udarbejdet af John Rasmussen 1 Projekttitel: Energi i parcelhus. Uddannelse: Energiteknolog. Uddannelsesinstitution: University college Nordjylland. Placering i uddannelsen: Afgangsprojekt.

Læs mere

Partnerskabet EnergiByggeri. Workshop 2 om. Energieffektivt byggeri

Partnerskabet EnergiByggeri. Workshop 2 om. Energieffektivt byggeri Partnerskabet EnergiByggeri Workshop 2 om Energieffektivt byggeri > > > Vil du være med til at udvikle de produkter/løsninger/kampagner, som skal anvendes i energirigtige renoveringsprojekter nu og i fremtiden?

Læs mere

Koncepter for Hensynsfuld og innovativ energirenovering af lejeboliger

Koncepter for Hensynsfuld og innovativ energirenovering af lejeboliger Koncepter for Hensynsfuld og innovativ energirenovering af lejeboliger Januar 2013 Boligselskab Sjælland Cenergia Energy Consultants Jakobsen Szöts Arkitekter 2 Indhold 1 Introduktion problemstilling,

Læs mere

Energirigtigt byggeri

Energirigtigt byggeri Energirigtigt byggeri Energiteknolog Sofiendalsvej 60 Telefon 72 50 59 00 Fax 72 50 59 99 http://www.ucn.dk Titel: Afgangsprojekt. Tema: Passivhuse. Projektperiode: 4.semester afgangsprojekt. Deltager:

Læs mere

gladsaxe.dk Energirenovering i Gladsaxe Kommune

gladsaxe.dk Energirenovering i Gladsaxe Kommune gladsaxe.dk Energirenovering i Gladsaxe Kommune 1 Indhold Udgiver: Gladsaxe Kommune August 2012 Oplag: 2.500 Tekst: Anne Neergaard Knudsen Layout: Birgitte Elise Ravn Foto: Rudy Hemmingsen Tryk: PE Offset

Læs mere

Varmepumpe og skær halvdelen af din varmeregning

Varmepumpe og skær halvdelen af din varmeregning Skift oliefyret ud med en Varmepumpe og skær halvdelen af din varmeregning Skift oliefyret ud med en Varmepumpe og skær halvdelen af din varmeregning www.varmepumpesiden.dk Hvorfor skal jeg vælge en varmepumpe?

Læs mere

Om isolering og energi i bygninger

Om isolering og energi i bygninger Om isolering og energi i bygninger Bygningsreglementet BR10, kap. 7 m.v. Region Midtjylland Koncernøkonomi Bygning Om isolering og energi i bygninger Bygningsreglementet BR10 kap. 7 m.v. Juni 2011 Region

Læs mere

BedreBolig-plan. BEDREBOLIG-RÅDGIVER VIDAL+IVERSEN tegnestue Rasmus Iversen Grønnemose alle 71 2860 Søborg E-mail rasmus@vi-iv.dk Tlf.

BedreBolig-plan. BEDREBOLIG-RÅDGIVER VIDAL+IVERSEN tegnestue Rasmus Iversen Grønnemose alle 71 2860 Søborg E-mail rasmus@vi-iv.dk Tlf. Rapportnr: 136 Firmanr: 37 Dato: 02-09-2014 BedreBolig-plan BEDREBOLIG-RÅDGIVER VIDAL+IVERSEN tegnestue Rasmus Iversen Grønnemose alle 71 2860 Søborg E-mail rasmus@vi-iv.dk Tlf.nr 20668014 BOLIGEJER Herman

Læs mere

Efterisolering udvendigt vurderes at være meget kompliceret, og næppe rentabelt. Tilsvarende gælder for endegavlene.

Efterisolering udvendigt vurderes at være meget kompliceret, og næppe rentabelt. Tilsvarende gælder for endegavlene. Kategori Beskrivelse af forbedringsmuligheder Fremgangsmåde Generelt Isolering - vægge Isolering - vægge Forbrugskontrol Følg husstandens forbrug af el, varme og vand, i en periode, for at få et indtryk

Læs mere

BedreBolig-plan. BEDREBOLIG-RÅDGIVER AMAS Arkitekter Anders Dahl Mogensen Hasselvej 40 2830 Virum E-mail andersdmogensen@gmail.com Tlf.

BedreBolig-plan. BEDREBOLIG-RÅDGIVER AMAS Arkitekter Anders Dahl Mogensen Hasselvej 40 2830 Virum E-mail andersdmogensen@gmail.com Tlf. Rapportnr: 134 Firmanr: 58 Dato: 01-09-2014 BedreBolig-plan BEDREBOLIG-RÅDGIVER AMAS Arkitekter Anders Dahl Mogensen Hasselvej 40 2830 Virum E-mail andersdmogensen@gmail.com Tlf.nr 23241157 BOLIGEJER Dorthe

Læs mere

Usikkerheder ved energiberegninger. Introduktion til bygningsejere om beregning af energiforbrug ved renovering

Usikkerheder ved energiberegninger. Introduktion til bygningsejere om beregning af energiforbrug ved renovering Usikkerheder ved energiberegninger Introduktion til bygningsejere om beregning af energiforbrug ved renovering Juni 2014 Indledning I forbindelse med energirenoveringer benyttes energiberegninger til at

Læs mere

Hyldespjældet anno 2035. En overordnet analyse af renoveringsbehovet i Hyldespjældet i relation til den energipolitiske milepæl for 2035.

Hyldespjældet anno 2035. En overordnet analyse af renoveringsbehovet i Hyldespjældet i relation til den energipolitiske milepæl for 2035. Hyldespjældet anno 2035 En overordnet analyse af renoveringsbehovet i Hyldespjældet i relation til den energipolitiske milepæl for 2035. Udarbejdet af DTU BYG ved Diana Lauritsen Jun nov 2012 Forord Denne

Læs mere

1. Energi- og klimavenligt byggeri: mål og udfordringer

1. Energi- og klimavenligt byggeri: mål og udfordringer Side 1 af 60 1. Energi- og klimavenligt byggeri: mål og udfordringer Danmark har i dag samlet set verdens strammeste energikrav til nye bygninger. Det er regeringens målsætning, at vi fortsat skal være

Læs mere

DIN GUIDE TIL ENERGIMODERNISERING

DIN GUIDE TIL ENERGIMODERNISERING DIN GUIDE TIL 2 Forord Vil du energirenovere dit hus, men er du ikke helt sikker på, hvordan du kommer i gang? Så kan denne guide hjælpe dig på vej. Guiden hjælper dig også med at finde de rigtige håndværkere

Læs mere

Hvidbog om Grønt Stift. Energi- og miljøgennemgang. Århus Stift

Hvidbog om Grønt Stift. Energi- og miljøgennemgang. Århus Stift Hvidbog om Grønt Stift Energi- og miljøgennemgang Århus Stift 1 Stiftsudvalget vedrørende Grønt Stift Grøn Kirke er et ambitiøst projekt, der sætter klima, energi og miljø på kirkens dagsorden. Ud fra

Læs mere

Carsten Ravn, Mawuli Kokou, Niklas Balle & woon Safi 3.x HTX Sønderborg 24-09-2010 DANMARK SER GRØNT. Bygge & Energi Projekt 2010

Carsten Ravn, Mawuli Kokou, Niklas Balle & woon Safi 3.x HTX Sønderborg 24-09-2010 DANMARK SER GRØNT. Bygge & Energi Projekt 2010 2010 Carsten Ravn, Mawuli Kokou, Niklas Balle & woon Safi 3.x HTX Sønderborg 24-09-2010 DANMARK SER GRØNT Bygge & Energi Projekt 2010 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Indledning... 3 Teori...

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer Energimærkningsrapport Afd. 6070 - Tranehavegård Tranehavegård 17-31 2450 København SV Bygningens energimærke: Gyldig fra 5. november 2012 Til den

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer Energimærkningsrapport Afd. 6070 - Tranehavegård Tranehavegård 32-43 2450 København SV Bygningens energimærke: Gyldig fra 5. november 2012 Til den

Læs mere

Handlingsplan for energi- og miljøarbejde Ver. 1-29.07.2009

Handlingsplan for energi- og miljøarbejde Ver. 1-29.07.2009 1.0 Indledning... side 1 1.1Anvendelseområde... side 1 1.2 Økonomi side 2 1.3 Kompetencefordelingsplan.... side 2 1.4 Tidsplan. side 3 2.0 Delplaner... side 4 2.1 Indsatsområder.. side 5 2.2 Opbygning

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer Energimærkningsrapport Afd. 6070 - Tranehavegård Tranehavegård 1-15 2450 København SV Bygningens energimærke: Gyldig fra 5. november 2012 Til den

Læs mere

Industriel varmegenvinding med CO 2 - og NH 3 -baserede varmepumper. Del 2

Industriel varmegenvinding med CO 2 - og NH 3 -baserede varmepumper. Del 2 Master Thesis COP Industriel varmegenvinding med CO 2 - og NH 3 -baserede varmepumper. Del 2 9 Grænse for besparelser på varmepumpe i 2010 8 7 6 besparelse på 0 DKK besparelse på 2 mio.dkk besparelse på

Læs mere

BAT-KARTELLET. Energibesparelser i byggeriet

BAT-KARTELLET. Energibesparelser i byggeriet BAT-KARTELLET Energibesparelser i byggeriet 2 Energibesparelser i byggeriet BAT-KARTELLET Indledning og resumé Arkitekter, ingeniører, byggematerialeproducenter, videninstitutioner og de udførende virksomheder

Læs mere

INTELLIGENTE ENERGIYDELSER I LAV- ENERGIBOLIGER BASERET PÅ BRUGER- DREVEN INNOVATION

INTELLIGENTE ENERGIYDELSER I LAV- ENERGIBOLIGER BASERET PÅ BRUGER- DREVEN INNOVATION INTELLIGENTE ENERGIYDELSER I LAV- ENERGIBOLIGER BASERET PÅ BRUGER- DREVEN INNOVATION C:\Users\anhc\Desktop\PSO\Færdig rapport.docx 1 Intelligente energiydelser i lavenergiboliger baseret på brugerdreven

Læs mere

DIN GUIDE TIL ENERGIMODERNISERING. Høje-Taastrup Kommune

DIN GUIDE TIL ENERGIMODERNISERING. Høje-Taastrup Kommune DIN GUIDE TIL Høje-Taastrup Kommune 2 Forord Store dele af Høje-Taastrup er skudt op for 30-40 år siden, så mange går nu og overvejer at renovere deres bolig. Og så kan det samtidig være en god ide at

Læs mere

en hjertevarm og glad bolig, - åben mod verden og ikke helt firkantet.

en hjertevarm og glad bolig, - åben mod verden og ikke helt firkantet. Energihandlingsplan for Frederikshavn Boligforening afd. 13 Rosenhaven, Hånbækvej og Carl Nielsens Vej, 9900 Frederikshavn en hjertevarm og glad bolig, - åben mod verden og ikke helt firkantet. Indhold

Læs mere

Super lavenergihuse. uden problemer. Anbefalinger til design af lavenergihuse. -klimaskærm, installationer og indeklima. PSO projekt nr.

Super lavenergihuse. uden problemer. Anbefalinger til design af lavenergihuse. -klimaskærm, installationer og indeklima. PSO projekt nr. Anbefalinger til design af lavenergihuse Super lavenergihuse uden problemer -klimaskærm, installationer og indeklima PSO projekt nr.: 344-065 Ekolab UCN, act2learn Bjerg Arkitektur Nilan Develco Marts

Læs mere

Den fremtidssikrede investering, der betaler sig hver eneste dag. 20+ år med. energibesparelser

Den fremtidssikrede investering, der betaler sig hver eneste dag. 20+ år med. energibesparelser Danfoss varmepumper Den fremtidssikrede investering, der betaler sig hver eneste dag 20+ år med energibesparelser Med en forventet levetid på mere end 20 år sikrer en investering i en Danfoss varmepumpe

Læs mere

DIN GUIDE TIL ENERGIMODERNISERING

DIN GUIDE TIL ENERGIMODERNISERING DIN GUIDE TIL 2 FORORD Mange boligejere er interesserede i at vide, hvordan deres bolig kan blive mere energieffektiv, men det er ikke altid så ligetil at finde rundt i de mange begreber og processer,

Læs mere