Klagesag Vandløbslauget GST klager over Silkeborg Kommunes vedligeholdelse af Gudenåen mellem Silkeborg og Tange sø for grødesæson 2011.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Klagesag Vandløbslauget GST klager over Silkeborg Kommunes vedligeholdelse af Gudenåen mellem Silkeborg og Tange sø for grødesæson 2011."

Transkript

1 Natur- og Miljøklagenævnet Kongensbro den 30. juli 2011 Rentemestervej København Klagesag Vandløbslauget GST klager over Silkeborg Kommunes vedligeholdelse af Gudenåen mellem Silkeborg og Tange sø for grødesæson Sagen vedrører Silkeborg Kommunes mangelfulde vedligeholdelse af Gudenåen på strækningen mellem Silkeborg og Tange sø i grødesæsonen 2009, 2010 og nu også 2011 behandlet ved følgende skrivelser til natur- og miljøklagenævnet: Anmeldelse af klagesag mod Silkeborg Kommune som vandløbsmyndighed for mangelfuld opfyldelse af forpligtigelser med hensyn til vedligeholdelse af Gudenåen mellem Kongensbro og Borre Å dateret Truust, den 27. september 2009 og fremsendt til miljøminister Troels Lund Poulsen af Esper Eriksen, Klostergårdsvej 25, Truust, 8882 Fårvang. Denne sag er tidligere journaliseret NKN men jævnfør mail fra NMK dateret 7. februar 2011 er sagen nu journaliseret NMK Anmeldelse af erstatningskrav mod Silkeborg Kommune som vandløbsmyndighed for mangelfuld opfyldelse af forpligtigelser med hensyn til vedligeholdelse af Gudenåen mellem Silkeborg og Tange Sø for grødesæson Skrivelsen er dateret Truust den 4. april 2010 og er indsendt til Naturklagenævnet af advokatfirmaet Vinther Andersen den 10. maj 2010 på vegne af vandløbslauget GST efter at sagen efter gensidig aftale blev sat i bero ved taksationskommissionen i Randers. Sagen er nu journaliseret jævnfør ovennævnte mail NMK Klage over Silkeborg Kommune som vandløbsmyndighed for i 2010 mangelfuld opfyldelse af forpligtigelser med hensyn til vedligeholdelse af Gudenåen mellem Silkeborg og Tange Sø, for undladelse af revision af det bestående regulativ samt for at undlade at igangsætte reguleringssag som følge af manglende revision af regulativet. Klagen er dateret Truust, den

2 22. september 2010 og er af Vandløbslauget GST indleveret til naturklagenævnet gennem Silkeborg Kommune. Sagen er journaliseret NMK Suppleringsskrivelse nummer 01 til Klage over Silkeborg Kommune som vandløbsmyndighed for i 2010 mangelfuld opfyldelse af forpligtigelser med hensyn til vedligeholdelse af Gudenåen mellem Silkeborg og Tange Sø, for undladelse af revision af det bestående regulativ samt for at undlade at igangsætte reguleringssag som følge af manglende revision af regulativet. Klagen er dateret Truust, den 27, september 2010 og er af Vandløbslauget GST indleveret til naturklagenævnet gennem Silkeborg Kommune. Sagen er journaliseret NMK Klagesag Vandløbslauget GST klager over Silkeborg Kommunes vedligeholdelse af Gudenåen mellem Silkeborg og Tange sø. Klagen er dateret Århus 6. januar Skrivelsen er et svar på Holst advokaters skrivelse dateret 30. november 2010 og vedrører såvel journal NMK og NMK Suppleringsskrivelse nummer 02 til Klage over Silkeborg Kommune som vandløbsmyndighed for i 2010 mangelfuld opfyldelse af forpligtigelser med hensyn til vedligeholdelse af Gudenåen mellem Silkeborg og Tange Sø, for undladelse af revision af det bestående regulativ samt for at undlade at igangsætte reguleringssag som følge af manglende revision af regulativet. Klagen er dateret Kongensbro den 7. marts 2011 og indsendes til Natur- og Miljøklagenævnet gennem Silkeborg Kommune. Klagesag Vandløbslauget GST klager over Silkeborg Kommunes vedligeholdelse af Gudenåen mellem Silkeborg og Tange sø. Klagen er dateret den 25. april Skrivelsen er primært et svar på Holst advokaters skrivelse dateret 12. april 2011 og vedrører både journal NMK og NMK ; men desuden er klagen en udbygning af vandløbslaugets klagepunkter vedr. Silkeborg Kommunes manglende vedligeholdelse af Gudenåen i 2009 og 2010 Klagesag Vandløbslauget GST klager over Silkeborg Kommunes vedligeholdelse af Gudenåen mellem Silkeborg og Tange sø. Klagen er dateret den 3. juli Skrivelsen er primært et svar på Holst advokaters skrivelse dateret 1. juli 2011 og vedrører både journal NMK og NMK ; men desuden er klagen en udbygning af vandløbslaugets klagepunkter vedr. Silkeborg Kommunes manglende vedligeholdelse af Gudenåen i 2009 og 2010 og nu også med henvisning til 2011.

3 Klagesag Vandløbslauget GST klager over Silkeborg Kommunes vedligeholdelse af Gudenåen mellem Silkeborg og Tange sø. Klagen er dateret den 30. juli Skrivelsen vedrører både journal NMK og NMK og klagen udvides nu til også at omfatte Bilagsoversigt: Bilag GST 33 Vandstandsmåling Resenbro Bilag GST 34 Silkeborg Kommune 19. juni 2011 Bilag GST 35 Silkeborg Kommune 18. juli 2011 Bilag GST 36 Vandføring og vandstande Tvilum 2009 Bilag GST 37 Vandføring og vandstande Tvilum 2010 Bilag GST 38 Sammenligning af sommervandstande Tvilum Bilag GST 39 - SK meddeler at grødeskæring er slut Bilag GST 40 - Resenbro den 3. juli 2011 før grøden blev skåret. Bilag GST 41 - Resenbro den 17. juli 2011 efter afslutning af grødeskæring Bilag GST 42 - Resenbro og Tvilum den 26. juli dage efter ophør grødeskæring Bilag GST 43 - Terrasse Kongensbro forår og sommer 2011 Bilag GST 44 - Udtalelse kulturarvstyrelsen vedrørende trækstien Bilag Y 07 - Gudenå kravkurver - tilsynsstrategi Det bemærkes, at vandløbslauget GST behandler vedligeholdelsen af Gudenåen i 2009, i 2010 og nu også i 2011 for hele strækningen mellem Silkeborg Langsø og Tange sø under et, idet klagesagerne NMK /NMK vil blive behandlet samlet som oplyst af Natur- og Miljøklagenævnet overfor vandløbslauget GST.

4 Vandløbslauget GST har ved skrivelse af 19. juni 2011 overfor vandløbsmyndigheden stillet krav om vandløbsvedligeholdelse af Gudenåen med baggrund i regulativ 2000 s bestemmelser om vandføringsevne kombineret med tilsynsstrategi Fase I & II dateret november Skrivelsen vedlægges som bilag GST 34 Vandløbslauget GST s standpunkt skal nedenstående opgøres som følger: Miljøministeriet har ved flere lejligheder præciseret overfor vandløbsmyndighederne at grødeskæring, som vandløbsvedligeholdelse primært omfatter, skal udføres i overensstemmelse med de krav, der er fastsat i regulativerne for det enkelte vandløb. Bredejerne har et retskrav herpå, og kommunerne kan ved manglende vedligeholdelse ifalde et erstatningsansvar. Jævnfør vandløbsloven skal offentlige vandløb vedligeholdes således, at det enkelte vandløbs regulativfastsatte faste krav til vandføringsevne ikke ændres. Vandløbslauget GST skal herudover henvise til vandløbslovens 3 stk. 1 og stk. 2 hvor bredejerens dræningsret er beskrevet. Sammenholdes vandløbslovens 1, vandløbslovens 3 og vandløbslovens 27 fremgår det heraf, at vandløbsmyndighederne som led i vedligeholdelsen er forpligtiget til at sikre den fastlagte vandføringsevne, hvorved bredejerne kan aflede overfladevand og drænvand til vandløbet, således at bestående afvandingsmæssige interesser fortsat tilgodeses. Drænvand er i den forbindelse det vand, som bredejeren har ret til at aflede til vandløbet i forbindelse med at bredejeren ønsker at udnytte sin ret til at sænke grundvandet på egen ejendom til den for dyrkningen nødvendige dybde ved dræning. Vandløbsmyndigheden er forpligtiget til at sikre den vandføringsevne der er fastsat i regulativet, henholdsvis ved oprensning og ved grødeskæring. I regulativ 2000 afsnit 3.2 er den vandføringsevne som bredejeren kan forvente værende til stede defineret således: Vandløbsmyndigheden har bestemt, at vedligeholdelsen af Guden åen skal ske med henblik på at sikre vandføringsevnen og under hensyntagen til de miljømæssige krav til vandløbskvaliteten. Vandløbet bliver vedligeholdt med henblik på at opnå en naturlig tilstand, hvor det er den aktuelle vandføringsevne, der er afgørende for en eventuel oprensning eller grødeskæring Vandføringsevnen i vandløbet skal være mindst lige så god som de i Regulativets tabel 3 viste sammenhæng mellem vandføring og vandspejl. Vandspejlets højde må ikke ved medianmaksimumvandføring overstige den i de efterfølgende tabeller angivne vandspejlskoter. I så tilfælde skal der foretages ekstra grødeskæring eller oprensning.

5 Grødeskæring sker i henhold til vandløbsloven. Dermed sikres, at der ved grødeskæring tages hensyn til afvandingsforhold såvel som miljømæssige forhold. I forhold til det tidligere regulativ sikres der fremover som minimum samme vandafledningsevne. Ved grødeskæring henvises ovenstående til vandløbsloven. Denne grødeskæring er beskrevet i vandløbslovens 27 stk. 1 til stk. 4. Med hensyn til tolkningen af vandløbslovens 27 skal vandløbslauget GST henvise til folketingets ombudsmands udtalelse i forbindelse med en sag om, hvorvidt der er hjemmel til at udlægge et offentligt vandløb som naturvandløb. Ombudsmanden udtaler sig således om vandløbslovens 27: Bestemmelserne i stk. 1 skal ses i sammenhæng med lovforslagets 1, d.v.s., at vedligeholdelsen skal sikre, at vandløbet kan benyttes til afledning af vand, og at vedligeholdelsen skal udføres således, at vandløbskvaliteten svarer til den miljømæssige målsætning for vandløbet. Benyttelsen til afledning af vand kan sikres ved gennem vedligeholdelse at sørge for, at vandløbet har en bestemt skikkelse eller en bestemt vandføringsevne, d.v.s. at en given vandføring skal kunne afledes, uden at vandstanden stiger over et bestemt niveau. Sidstnævnte metode vil med fordel kunne anvendes i vandløb, hvor der ønskes en høj vandløbskvalitet, og dermed bl.a. en varierende bredde og dybde. I sådanne vandløb vil en fastsættelse af en bestemt skikkelse være i strid med den miljømæssige målsætning. Ved fastsættelse af en bestemt vandføringsevne får grundejere og andre interesserede sikkerhed for, at vandløbet har den fornødne evne til afledning af vand, og samtidig gives der mulighed for, at vedligeholdelsen kan udføres under hensyntagen til den miljømæssige målsætning for vandløbet. For offentlige vandløb skal skikkelsen eller vandføringsevnen være angivet i regulativet, jfr. 12. For private vandløb vil skikkelsen eller vandføringsevnen være den foreliggende naturlige tilstand eller den af vandløbsmyndigheden fastlagte, jfr. 15. Dette indebærer, at indgreb der ændrer væsentligt på forholdene er at betragte som en regulering, der ikke kan gennemføres, medmindre der meddeles tilladelse efter reglerne i kap. 6 og kan være udelukket i henhold til reglerne i naturfredningslovens 43.

6 Bestemmelsen er ikke til hinder for, at der f.eks. fastsættes forskellige krav til skikkelsen eller vandføringsevnen i forskellige perioder af året, f.eks. en sommer- og en vinterperiode, hvor der kan være meget stor forskel på vandføringen. Jævnfør gældende standardregulativ for offentlige vandløb opereres i afsnit 3.3 med forskellige krav til vandføringsevne i sommerhalvåret og vinterhalvåret for vandløbsregulativer baseret på vandføringsevne. Idet vandføringsevnen som anført ovenstående i ombudsmandens udtalelse skal være angivet i regulativet må regulativvandstandene anført i regulativ 2000 gælde både for sommerhalvåret og for vinterhalvåret, hvorfor der også er angivet at, ved manglende vandføringsevne skal der udføres grødeskæring. Vandløbslauget skal henvise til gældende cirkulære om vandløbsloven hvor vandløbsmyndighedens forpligtigelser i den henseende er ganske godt beskrevet. Vandløbslauget skal for vedligeholdelse i sommerperioden endvidere henvise til den af NIRAS på foranledning af vandløbsmyndigheden udarbejdede tilsynsstrategi Fase I & II dateret november 2000 vedlagt som bilag Y o7, hvor NIRAS anbefaler, at der ved sommerkravkurver regnes med et Manningtal på 18. På trods af at der i regulativ 2000 ikke er anført vandføringsevne i forskellige perioder af året kan vandløbslauget godt acceptere den af NIRAS foreslåede tilsynsstrategi med de angivne sommerkravkurver og således at, ved manglende vandføringsevne i henhold til disse sommerkravkurver skal der ske vedligeholdelse i form af grødeskæring, så vandføringsevnen sikres jævnfør ovenstående. Vandløbslauget kan med baggrund i ovenstående regulativbestemmelser om vandføringsevne sammenholdt med den af NIRAS i november 2000 for Viborg og Århus amter udarbejdede tilsynsstrategi ikke acceptere, at vandløbsmyndigheden alene forholder sig til, om der er en vejledende strømrende på 7 meter fri af bundgrøde fra Silkeborg til Borre å. Strømrendebredden i regulativ 2000 er netop anført som en vejledende strømrendebredde, hvorfor vandløbsmyndigheden jævnfør regulativets bestemmelser om vandføringsevne nødvendigvis må tage stilling til, om strømrenden i visse områder skal skæres bredere for at tilgodese regulativets krav om vandføringsevnen som gennemgået ovenstående. Vandløbslauget har med bekymring set de store vandskader i København som følge af det voldsomme skybrud i begyndelsen af juli måned i år. Vandløbslaugets bekymring går på, hvad der vil ske, hvis et sådant skybrud rammer Gudenåsystemet, og vi får skader på vore ejendomme som

7 følge af oversvømmelse, dels på baggrund af at vandstanden i åen stiger op over regulativvandstanden og dels som følge af, at vi ikke kan udnytte vor dræningsret til åen på grund af den høje vandstand og dermed er forhindret i at få normalt afløb for overfladevand. Jævnfør forsikringsoplysningen er der som udgangspunkt aldrig forsikringsdækning for oversvømmelser fra indre vandveje altså søer og vandløb; men der er en offentlige ordning omkring sådanne oversvømmelser. Forudsætningen for at den offentlige ordning dækker er, at der skal være tale om en 20 års hændelse altså en oversvømmelse, der forventes at ske sjældnere end hvert 20. år. Ultimo juli 2011 er der endvidere sket betydelige oversvømmelsesskader i et sommerhusområde ved Gedesby på Falster. Oversvømmelsen er angiveligt sket som følge manglende skæring af grøde i en afvandingskanal. Med vandløbsmyndighedens manglende sikring af den i regulativ 2000 anførte vandføringsevne i Gudenåen vil der uvægerlig ske en større oversvømmelsesskade før eller siden for en nedbørshændelse, som vil optræde oftere end hvert 20 år, og hvor der ikke vil være forsikringsdækning for de skader, der måtte opstå i den forbindelse hos vandløbslaugets medlemmer. For således at minimere risikoen for oversvømmelsesskader på medlemmernes værdier forlanger vandløbslauget GST således, at vandløbsvedligeholdelsen sker med baggrund i ovenstående regulativbestemmelser om vandføringsevne sammenholdt med den af NIRAS i november 2000 for Viborg og Århus amter udarbejdede tilsynsstrategi. Vandløbslauget GST har ved skrivelse af 18. juli til vandløbsmyndigheden klaget over mangelfuld vandløbsvedligeholdelse af Gudenåen med baggrund i regulativ 2000 s bestemmelser om vandføringsevne kombineret med tilsynsstrategi Fase I & II dateret november Skrivelsen vedlagt som Bilag GST 35 I slutningen af maj 2011 blev strækningen fra Silkeborg til Tange screenet af Orbicon der henvises til bilag GST 20 tidligere vedlagt. Af rapporten fremgår, at der var meget veludviklet grøde blandt andet ved Resenbro. Vandløbslauget har den 3. juli besigtiget strækningen, og aflæst

8 skalapæl ved station Målingen er indtegnet på bilag GST 33 - vedlagt. Det fremgår heraf at, ved en vandføring på mindre end 10 m 3 / sek. måles en vandstand på 19,15 DNN, og dette er 53 cm højere end kravet jævnfør tilsynsstrategi Fase I & II af november Vandløbslauget vedlægger bilag 40 som dokumentation for vandstand og forholdene ved Resenbro den 3. juli før grøden blev skåret. Vandløbslauget skal endvidere fremlægge udsnit af Midtjyllands Avis fra den 1. juli jævnfør bilag GST 31 tidligere vedlagt. Her beskrives under hvilke forhold vandløbslaugets medlemmer må leve, som følge af vandløbsmyndighedernes manglende vilje til rettidigt og i nødvendigt omfang at varetage det ansvar, der er en følge af at være vandløbsmyndighed. Efter at der er foretaget grødeskæring i den af vandløbsmyndigheden fastsatte skæringsbredde har vandløbslauget den 17. juli foretaget en fornyet besigtigelse af området ved Resenbro. Ved en vandføring på mindre end 10 m 3 / sek. blev der nu målt en vandstand ved station 3048 på 19,05 DNN. Denne måling er også indtegnet på bilag GST 33, og man kan konstatere at vandstanden ligger 43 cm højere end kravet jævnfør tilsynsstrategi Fase I & II af november Vandløbslauget vedlægger bilag 41 som dokumentation for vandstand og forholdene ved Resenbro den 17. juli - efter grøden er skåret. Vandløbslauget har foretaget fornyet tilsyn den 26. juli 9 dage efter at grødeskæring, jævnfør bilag GST 39, af vandløbsmyndigheden meddeles som værende afsluttet. For dokumentation af forholdene ved Resenbro og Tvilum den 26. juli henvises til bilag GST 42. Vandløbslauget kan under ingen omstændigheder godkende den udførte vedligeholdelse ved Resenbro som værende tilstrækkeligt. Såvel ved vandløbslaugets tilsyn den 3. juli som ved tilsynet den 17. juli stod pramdragerstien delvist under vand jævnfør bilag GST 40 og 41. Med hensyn til vigtigheden af bevarelsen af trækstien skal Vandløbslauget GST henvise til udtalelse fra kulturarvstyrelsen jævnfør bilag GST 44. Vandløbslauget har noteret sig at vandløbsmyndigheden, hvis haven står under vand, nu jævnfør bilag GST 39 giver bredejerne lov til at hæve sin egen grund ved at pålægge et lag jord. Efter vandløbslaugets synspunkt en noget bagvendt form for vandløbsvedligeholdelse. Som tidligere nævnt er det jo bredejeren der har et retskrav på, at vandløbsmyndigheden vedligeholder vandløbet i henhold til regulativet og vandløbsloven, således at vandstanden ikke stiger. Silkeborg Kommune

9 synes at have den modsatte opfattelse, altså at bredejeren skal hæve sin grund, således at vandløbet ikke løber over sine bredder! Vandløbslauget skal på ny anføre at skæring af grøde i den vejledende skærebredde ikke kan accepteres med mindre kravkurver i henhold til tilsynsstrategi 2000 overholdes. Vandløbslauget forlanger at skærebredden øges eller, at der foretages oprensning på strækningen ved Resenbro. Jævnfør den nylig gennemførte opmåling i 2011; skal der ske oprensning på strækningen ved Resenbro fra station 1057 til station 3043 ud fra bestemmelser i regulativs punkt 8.2. Heraf fremgår at, ved middelvandføring tillades en vandspejlshævning på 10 cm i forhold til de nu opmålte fysiske forhold. Vandløbslauget skal således henvise til bilag GST 26 og 27 tidligere vedlagt. Heraf fremgår at fra station 1057 til station 2107 og igen fra station 2511 til station 3043 er der siden 1997 opmålingen sket en betydelig forringelse af vandføringsevnen som følge af aflejringer i å-løbet. Vandløbslauget har 4 medlemmer som bor på Skærbækvej henholdsvis i nr. 48, 50, 52 og 54 hvilke er beliggende mellem station 2511 og For denne strækning kan man ud fra kurver jævnfør bilag GST 26 finde, at bunden er hævet op til 50 cm. Dette er langt mere end de 10 cm, som er grænsen for, hvornår oprensning jævnfør regulativet skal finde sted. Vandløbslauget har modtaget data fra Naturstyrelsen for 2009 og 2010 for det hydrometriske målestation ved Tvilum. Disse data har vandløbslauget behandlet og indsat i diagrammer jævnfør vedlagte bilag GST 36 for 2009 og bilag GST 37 for Sommerkravkurve for station er i Holst advokaters bilag K angivet til H = Q 0, Ved at indsætte de oplyste vandføringer for sommermånederne i den angivne formel findes sommerkravkurven. Denne sommerkravkurve er angivet på henholdsvis bilag GST 36 og bilag GST 37. I 2009 finder man således, at sommervandstanden ved Tvilum har været op til 60 cm højere end tilladelig værdi beregnet ud fra kravkurve for sommervandstand. Vandløbslauget har endvidere sammenlignet målte sommervandstande for årene 2006, 2007, 2009, 2010 og Disse vandstande fremgår af diagrammer jævnfør bilag GST 38 og er sammenholdt med sommerkravvandstande for normalt forekommende gennemsnitlig vandføring mellem 8,5 m 3 /s og 12,0 m 3 / s. Det fremgår heraf at vandstande i 2006 og 2007 ligger betydeligt under de af NIRAS angivne sommerkravvandstande. Vandstande for 2010 ligger nogenlunde svarende til kravkurve angivet af NIRAS. For 2009 og for 2011 ligger vandstanden ved Tvilum betydeligt over kravkurve helt op til 50 cm for højt. Det er åbenlyst at nok har vandløbsmyndigheden i 2011 skåret grøde;

10 men dette er ikke sket med skyldig hensyntagen til formålet hermed - nemlig at øge vandløbets vandføringsevne til det i regulativ 2000 fastsatte krav. For strækningen fra Kongensbro til Tangeværket kan Vandløbslauget GST heller ikke godkende den udførte vedligeholdelse. Vandløbslauget GST har noteret sig, at midt i april er forskellen på vandstanden ved Tange værket til Kongensbro ca. 19 cm, midt i maj er forskellen ca. 22 cm, medens forskellen medio juni var ca. 58 cm. Efter 1. grødeskæring er forskellen fra Tange værket til Kongensbro reduceret til ca. 52 cm ved måling den 16. juli. Ved et manningtal på 18 som NIRAS anfører som retningsgivende i tilsynsstrategien burde vandspejlet ved Kongensbro kun være steget ca. 10 cm i forhold til måling i april og maj. Vandspejlet er således ca. 20 cm højere ved Kongensbro end, hvad vandløbslauget måtte forvente ud fra den foreliggende tilsynsstrategi og regulativ Vandløbslauget har påpeget overfor vandløbsmyndighederne, at det er afgørende, at grøden skæres mere end 1 km nedstrøms Borre å i den naturlige strømrende i Tange sø, idet vandstanden ved Borre å efter 1. grødeskæring er 15 cm for højt. Ved vandløbslaugets tilsyn den 16. juli var det åbenbart, at der ikke er den i regulativet anførte strømrende fri af bundgrøde på 20 meter gennem Tange sø. Specielt fra Borre å og mere end 1 km nedstrøms mangler denne strømrende. Den høje vandstand medfører, at den fredede pramdragersti er oversvømmet på mere end 50 % af strækningen fra Gjelå til Borre skov. Vandløbsmyndigheden har i uge 30 igangsat 2. grødeskæring mellem Kongensbro og Tange sø. Vandløbslauget har den 30. juli besigtiget forholdene på denne strækning. På trods af at der tilsyneladende er skåret ganske fint nedstrøms Borre å er forskellen i vandstanden mellem Tange sø og Kongensbro Bro stadig ca. 48 cm, hvilket efter vandløbslaugets opfattelse er ca. 18 cm for højt. Vandløbslauget må således konstatere, at enten er der ikke skåret bredt nok eller dybt nok på denne strækning. Som dokumentation for at vandstanden i Kongensbro stadig er ca. 18 cm for højt henvises til bilag GST 43. Ved vandløbslaugets skrivelse af 18. juli bilag GST 35 har vandløbslauget GST overfor vandløbsmyndigheden varslet, at såfremt vedligeholdelsen ikke straks bringes i overensstemmelse med vandføringskrav angivet i regulativ 2000 suppleret med bestemmelser i tilsynsstrategi af november 2000 som gennemgået ovenstående, så vil vandløbslauget holde vandløbsmyndighederne i Silkeborg og Favrskov kommuner ansvarlige for ethvert tab, som påføres vandløbslaugets medlemmer, og som kan henføres til den manglende vedligeholdelse og deraf følgende manglende vandføringsevne som angivet i regulativ 2000.

11 Vandløbslauget har henholdsvis den 26. og den 30. juli 2011 kontrolleret om vandløbsmyndighederne gennem de afsluttede vedligeholdelsesarbejder har bragt vandføringsevnen for Gudenåen fra Silkeborg til Tange sø i niveau med de krav til vandføringsevne, som fremgår af regulativ 2000 i kombination med de af NIRAS på foranledning af vandløbsmyndigheden udarbejdede tilsynsstrategi Fase I & II dateret november herunder de angivne krav til sommervandstande. Vandløbslauget må konstatere, at dette ingenlunde er tilfældet, hvorfor nærværende klage over Silkeborg Kommunes vedligeholdelse af Gudenåen mellem Silkeborg og Tange sø for grødesæson 2011 fremsendes til Natur- og Miljøklagenævnet. For god ordens skyld skal afslutningsvis nævnes, at vandløbslauget ikke til dato har modtaget nogen reaktion fra Silkeborg Kommune på vandløbslaugets henvendelse af henholdsvis den 19. juni og den 18. juli Med venlig hilsen Vandløbslauget for Gudenå Silkeborg - Tange Sø v/ Esper Eriksen Kopi til: Silkeborg Kommune Teknisk@silkeborg.dk Holst advokater ved Jens Andersen-Møller <jam@holst-law.com>

Klagesag Vandløbslauget GST klager over Silkeborg Kommunes vedligeholdelse af Gudenåen mellem Silkeborg og Tange sø.

Klagesag Vandløbslauget GST klager over Silkeborg Kommunes vedligeholdelse af Gudenåen mellem Silkeborg og Tange sø. Natur- og Miljøklagenævnet Kongensbro den 03. juli 2011 Rentemestervej 8 1360 København Klagesag Vandløbslauget GST klager over Silkeborg Kommunes vedligeholdelse af Gudenåen mellem Silkeborg og Tange

Læs mere

Gudenå og Gjern Bakker

Gudenå og Gjern Bakker Vandløbslauget GST 6.april 2011 Høringssvar Natura 2000 plan Gudenå og Gjern Bakker Vandløbslaug for Gudenå-systemet Silkeborg Tange sø CVR-nr. 32498701 Klostergårdsvej 25, Truust 8882 Fårvang Indledning

Læs mere

Vandløbslauget GST - Bestyrelsens beretning - udkast

Vandløbslauget GST - Bestyrelsens beretning - udkast Orientering: Gudenåen er rammen for mange naturoplevelser og mange rekreative aktiviteter og det er en væsentlig grund til at vi har bosat os i området og ligeledes en væsentlig grund til at mange turister

Læs mere

Vandløbsvedligeholdelse i Svendborg Kommune

Vandløbsvedligeholdelse i Svendborg Kommune Vandløbsvedligeholdelse i Svendborg Kommune Møde med Det Grønne Råd den 11. april 2012 Miljøtekniker Lene Strøm Pedersen Indhold Vandløbsloven Formål Vandløbsregulativ Vandløbsvedligeholdelse Vedligeholdelse,

Læs mere

AFGØRELSE i sagen om Esbjerg Kommunes vedligeholdelse af Gels Å ved Gelsbro Dambrug

AFGØRELSE i sagen om Esbjerg Kommunes vedligeholdelse af Gels Å ved Gelsbro Dambrug Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 31. oktober 2012 J.nr.: NMK-43-00226 (tidl. NKN-281-00044) Ref.: kenkn/jch AFGØRELSE i sagen om Esbjerg Kommunes vedligeholdelse

Læs mere

Gudenåen - Vandløbssyn Silkeborg til Tange

Gudenåen - Vandløbssyn Silkeborg til Tange Gudenåen - Vandløbssyn 15.7.2010 - Silkeborg til Tange Baggrund Regulativ for Gudenåen Silkeborg Randers 2000 samt dispensation fra naturbeskyttelseslovens 3 af 5. maj 2010. På strækningen fra Silkeborg

Læs mere

Høringssvar. Forslag til Fællesregulativ. For visse offentlige vandløb i Silkeborg Kommune. Vandløbslauget GST. 24. november 2015

Høringssvar. Forslag til Fællesregulativ. For visse offentlige vandløb i Silkeborg Kommune. Vandløbslauget GST. 24. november 2015 Vandløbslauget GST 24. november 2015 Høringssvar Forslag til Fællesregulativ For visse offentlige vandløb i Silkeborg Kommune Vandløbslaug for Gudenå-systemet Silkeborg Tange sø CVR-nr. 32498701 Klostergårdsvej

Læs mere

Høringssvar. Forslag til Vandplan. Hovedopland 1.5 Randers Fjord. Vandløbslauget GST. 6. april 2011

Høringssvar. Forslag til Vandplan. Hovedopland 1.5 Randers Fjord. Vandløbslauget GST. 6. april 2011 Vandløbslauget GST 6. april 2011 Høringssvar Forslag til Vandplan Hovedopland 1.5 Randers Fjord Vandløbslaug for Gudenå-systemet Silkeborg Tange sø CVR-nr. 32498701 Klostergårdsvej 25, Truust 8882 Fårvang

Læs mere

Svendborg Kommune Miljø og Teknik Jeres sagsid. 12/8119. Vores j.nr.: NMK

Svendborg Kommune Miljø og Teknik Jeres sagsid. 12/8119. Vores j.nr.: NMK From:Alenkær-Jørgensen, Marianne To:Miljø Teknik;Svendborg Fælles Mail Subject:NMK-43-00354 - AFGØRELSE i sag om Svendborg Kommunes vedligeholdelse af Hundstrup Å - Jeres sagsid. 12/8119 Svendborg Kommune

Læs mere

Vandløbslauget GST - Bestyrelsens beretning

Vandløbslauget GST - Bestyrelsens beretning Indledning. Denne generalforsamling er vores 5. ordinære generalforsamling. Vi har således eksisteret nu i ca. 5 ½ år. Det der har samlet os, er den forhøjede sommer vandstand i Gudenå-systemet og herunder

Læs mere

Generelt om vandløbsregulativer

Generelt om vandløbsregulativer Bilag til dagsordenspunkt den 12. august 2013. Generelt om vandløbsregulativer Ifølge vandløbsloven skal vandløbsmyndigheden udarbejde et regulativ for alle offentlige vandløb. Regulativet skal blandt

Læs mere

Rekvirent. Rådgiver. Silkeborg Kommune Teknik- og Miljøafdelingen Søvej Silkeborg Åge Ebbesen Telefon

Rekvirent. Rådgiver. Silkeborg Kommune Teknik- og Miljøafdelingen Søvej Silkeborg Åge Ebbesen Telefon Rekvirent Silkeborg Kommune Teknik- og Miljøafdelingen Søvej 3 8600 Silkeborg Åge Ebbesen Telefon 89701523 E-mail aae@silkeborg.dk Rådgiver Orbicon A/S Jens Juuls Vej 16 8260 Viby J Telefon 87 38 61 66

Læs mere

Påvirkningsområder omkring Gudenåen

Påvirkningsområder omkring Gudenåen Silkeborg Kommune, Favrskov Kommune, Viborg Kommune & Randers Kommune ANALYSE AF DE VANDSTANDS- OG AREALMÆSSIGE KONSEKVENSER AF DEN ØGEDE GRØDEMÆNGDE SIDEN 2006-2007 OG NUVÆRENDE HEN- HOLDSVIS ÆNDRET GRØDESKÆRINGSPRAKSIS

Læs mere

Vandløbslauget GST - Bestyrelsens beretning - 2011-03-09.

Vandløbslauget GST - Bestyrelsens beretning - 2011-03-09. Orientering: Gudenåen er rammen for mange naturoplevelser og mange rekreative aktiviteter og det er en væsentlig grund til at vi har bosat os i området og ligeledes en væsentlig grund til at mange turister

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet ophæver Holbæk Kommunens afgørelse af 2. december 2013 om kommunens overholdelse af vandløbsregulativ for Åmose Å.

Natur- og Miljøklagenævnet ophæver Holbæk Kommunens afgørelse af 2. december 2013 om kommunens overholdelse af vandløbsregulativ for Åmose Å. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 3. juni 2015 J.nr.: NMK-43-00507 Ref.: KENKN/ASTJS AFGØRELSE i sag om Holbæk Kommunes vedligeholdelse af Åmose Å Natur-

Læs mere

Terminer for grødeskæring. Lovmæssige rammer for grødeskæring i Gudenåen

Terminer for grødeskæring. Lovmæssige rammer for grødeskæring i Gudenåen Bilag 1. Notat - Nyt regulativ for Gudenåen, forslag til den fremtidige grødeskæring i Gudenåen. Fælles oplæg for de 4 kommuner til den fremtidige grødeskæring i Gudenåen. Baggrund Det gældende regulativ

Læs mere

Rekvirent. Rådgiver. Silkeborg Kommune Teknik- og Miljøafdelingen Søvej Silkeborg Åge Ebbesen Telefon

Rekvirent. Rådgiver. Silkeborg Kommune Teknik- og Miljøafdelingen Søvej Silkeborg Åge Ebbesen Telefon Rekvirent Silkeborg Kommune Teknik- og Miljøafdelingen Søvej 3 8600 Silkeborg Åge Ebbesen Telefon 89701523 E-mail aae@silkeborg.dk Rådgiver Orbicon A/S Jens Juuls Vej 16 8260 Viby J Telefon 87 38 61 66

Læs mere

Vordingborg Kommune Postboks 200 Valdemarsgade Vordingborg Sendt til mail: og

Vordingborg Kommune Postboks 200 Valdemarsgade Vordingborg Sendt til mail: og Vordingborg Kommune Postboks 200 Valdemarsgade 43 4760 Vordingborg Sendt til mail: vandloeb@vordingborg.dk og roho@vordingborg.dk Sorø d. 21. april 2016 Klage vedr. lovlighed og manglende revision af vandløbsregulativ

Læs mere

Regulativrevision Donnerbæk

Regulativrevision Donnerbæk Regulativrevision Donnerbæk Lodsejermøde d. 9. marts 2016 Sektionsleder: Jesper Madsen 10. marts 2016 1 Regulativrevision af Donnerbæk - indhold Hvad er et regulativ Hvad er formålet med regulativrevision

Læs mere

Målretning af grødeskæringen i Gudenåen på strækningen fra Silkeborg til Tange Sø Muligheder og begrænsninger

Målretning af grødeskæringen i Gudenåen på strækningen fra Silkeborg til Tange Sø Muligheder og begrænsninger Silkeborg Kommune Notat nr. 2015-2 Målretning af grødeskæringen i Gudenåen på strækningen fra Silkeborg til Tange Sø 2015. Muligheder og begrænsninger Rekvirent Silkeborg Kommune Teknik- og Miljøafdelingen

Læs mere

Silkeborg, Viborg, Favrskov og Randers Kommune

Silkeborg, Viborg, Favrskov og Randers Kommune Silkeborg, Viborg, Favrskov og Randers Kommune Notat nr. 2016-3 Sammenstilling af analyser af udvalgte grødeskæringsscenarier som oplæg til beslutning om fremtidig grødeskæringspraksis i Gudenåen fra Silkeborg

Læs mere

Forvaltningsmæssige principper i vandløbsregulativerne - Regulativernes operationalitet og forståelighed

Forvaltningsmæssige principper i vandløbsregulativerne - Regulativernes operationalitet og forståelighed Forvaltningsmæssige principper i vandløbsregulativerne - Regulativernes operationalitet og forståelighed Kristian Vestergaard Civilingeniør, Ph.D. (kvmf@mail.dk) 1985-1993 Aalborg Universitet 1993-2001

Læs mere

Guldborgsund Kommune Parkvej Nykøbing F

Guldborgsund Kommune Parkvej Nykøbing F Guldborgsund Kommune Parkvej 37 4800 Nykøbing F 2015-30562 Dato: 30-05-2016 Henvendelse vedrørende Guldborgsund Kommune om vedligeholdelse af Tingsted Å (jeres sagsnr.: 11/43378) Statsforvaltningen har

Læs mere

Bilag 1 til Redegørelse for Tillægsregulativ til Kalvemose Å, 2017

Bilag 1 til Redegørelse for Tillægsregulativ til Kalvemose Å, 2017 Bilag 1 til Redegørelse for Tillægsregulativ til Kalvemose Å, 2017 NOTAT Projekt 3621600143 Projektnummer Kundenavn Emne Til Fra Projektleder Kvalitetssikring Holbæk Kommune Vandløbsadministration Holbæk

Læs mere

Rekvirent. Silkeborg Kommune Teknik- og Miljøafdelingen att. Åge Ebbesen Søvej Silkeborg. Telefon

Rekvirent. Silkeborg Kommune Teknik- og Miljøafdelingen att. Åge Ebbesen Søvej Silkeborg. Telefon SILKEBORG KOMMUNE 2011 NOTAT NR. 2011-2 RESULTATER AF OPMÅLING AF GUDENÅEN I 2011 PÅ STRÆK- NINGEN MELLEM SILKEBORG OG TANGE SØ. ANALYSE AF UDVIK- LINGEN AF FYSISK TILSTAND OG VANDFØRINGSEVNE VED SAM-

Læs mere

Holbæk Ålavs henvendelse til KMU med mail af 6. september 2012

Holbæk Ålavs henvendelse til KMU med mail af 6. september 2012 NOTAT Dato: 06-09-2012 Sagsb.: Niels Hermansen Sagsnr.: 12/34252 Dir.tlf.: Forvaltningens bemærkninger E-mail: niehh@holb.dk Holbæk Ålavs henvendelse til KMU med mail af 6. september 2012 Her er Natur,

Læs mere

8. JULI Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: Tuse Å - Amt. AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr Markstien 2 DK-4640 Faxe

8. JULI Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: Tuse Å - Amt. AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr Markstien 2 DK-4640 Faxe 8. JULI 2019 Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: Tuse Å - Amt AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr. 35027246 Markstien 2 DK-4640 Faxe Udarbejdet for: Vandløbsmedarbejder Frej Faurschou Hastrup Holbæk Kommune

Læs mere

Derfor skal vedligeholdelsen ske på en måde, der sikrer begge formål - benyttelse og beskyttelse.

Derfor skal vedligeholdelsen ske på en måde, der sikrer begge formål - benyttelse og beskyttelse. 1 Vedligehold af offentlige vandløb, Randers Kommunes håndtering af forpligtigelser og opgaver. Vandløb Forvaltningen af overfladevand sker i henhold til bestemmelserne i vandløbsloven. Oprindeligt indeholdt

Læs mere

Foreløbige vurderinger af konsekvenser af ophævelse af Tangeloven.

Foreløbige vurderinger af konsekvenser af ophævelse af Tangeloven. Notat Dato: 28. august 2013 Kopi til: Emne: Foreløbige vurderinger af konsekvenser af ophævelse af Tangeloven. Teknik og Miljø Dato: 28. august 2013 Sagsnr.: 13/71998 Sagsbehandler: vproc Den 17. maj 2013

Læs mere

INDLEDNING OVERSIGT OVER VANDLØBET... 3 TOPOGRAFISK OPLANDSKORT GRUNDLAGET FOR REGULATIVET... 3 VANDOMRÅDEPLAN...

INDLEDNING OVERSIGT OVER VANDLØBET... 3 TOPOGRAFISK OPLANDSKORT GRUNDLAGET FOR REGULATIVET... 3 VANDOMRÅDEPLAN... Indholdsfortegnelse RESUMÉ... 2 INDLEDNING... 2 1. OVERSIGT OVER VANDLØBET... 3 TOPOGRAFISK OPLANDSKORT... 3 2. GRUNDLAGET FOR REGULATIVET... 3 VANDOMRÅDEPLAN... 3 VANDLØBETS TILSTAND... 3 NATURBESKYTTELSE...

Læs mere

Rekvirent. Rådgiver. Silkeborg Kommune Teknik- og Miljøafdelingen Søvej Silkeborg Åge Ebbesen Telefon

Rekvirent. Rådgiver. Silkeborg Kommune Teknik- og Miljøafdelingen Søvej Silkeborg Åge Ebbesen Telefon Rekvirent Silkeborg Kommune Teknik- og Miljøafdelingen Søvej 3 8600 Silkeborg Åge Ebbesen Telefon 89701523 E-mail aae@silkeborg.dk Rådgiver Orbicon A/S Jens Juuls Vej 16 8260 Viby J Telefon 87 38 61 66

Læs mere

Næstved Kommune - Kontrolopmåling af øvrige off. vandløb

Næstved Kommune - Kontrolopmåling af øvrige off. vandløb NOTAT Projekt Næstved Kommune - Kontrolopmåling af øvrige off. vandløb Projektnummer 3691500018 Kundenavn Næstved Kommune Emne Q/h-kontrol af Harrested Å 2015 Til Fra Projektleder Kvalitetssikring Palle

Læs mere

Vedligeholdelse og miljømål

Vedligeholdelse og miljømål Vedligeholdelse og miljømål Hvordan sikrer vi, at vandløbsvedligeholdelse og gentagne oprensninger ikke hindrer opfyldelse af vandløbets målsætning? Hvad gør man, når regulativ og målsætning modarbejder

Læs mere

8. JULI Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: Kobbel Å Kommune. AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr Markstien 2 DK-4640 Faxe

8. JULI Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: Kobbel Å Kommune. AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr Markstien 2 DK-4640 Faxe 8. JULI 2019 Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: Kobbel Å Kommune AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr. 35027246 Markstien 2 DK-4640 Faxe Udarbejdet for: Vandløbsmedarbejder Frej Faurschou Hastrup Holbæk

Læs mere

Administration af vandløb i praksis

Administration af vandløb i praksis Administration af vandløb i praksis Omsætning af vandområdeplanernes målsætninger til virkelighed Randers 31.08.2016 Bjarne Moeslund BMOE@orbicon.dk Vandområdeplanerne Danmarks politisk besluttede planer

Læs mere

Administration af vandløb i praksis

Administration af vandløb i praksis Administration af vandløb i praksis Omsætning af vandområdeplanernes målsætninger til virkelighed Bjarne Moeslund BMOE@orbicon.dk Lars Sloth larsksloth@gmail.com Vandområdeplanerne Danmarks politisk besluttede

Læs mere

9. JULI Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: Regstrup Å. AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr Markstien 2 DK-4640 Faxe

9. JULI Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: Regstrup Å. AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr Markstien 2 DK-4640 Faxe 9. JULI 2019 Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr. 35027246 Markstien 2 DK-4640 Faxe Udarbejdet for: Vandløbsmedarbejder Frej Faurschou Hastrup Holbæk Kommune Vækst

Læs mere

28. FEBRUAR Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: Brændemølle Å. AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr Markstien 2 DK-4640 Faxe

28. FEBRUAR Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: Brændemølle Å. AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr Markstien 2 DK-4640 Faxe 28. FEBRUAR Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr. 35027246 Markstien 2 DK-4640 Faxe Udarbejdet for: Vandløbsmedarbejder Frej Faurschou Hastrup Holbæk Kommune Vækst og

Læs mere

Administrationsgrundlag for vandløbsområdet

Administrationsgrundlag for vandløbsområdet Godkendt i Udvalget for Klima og Miljø 20. december 2011 Administrationsgrundlag for vandløbsområdet 1 INDHOLD I ADMINISTRATIONSGRUNDLAGET... 2 2 LOVGRUNDLAG... 2 3 MÅL... 2 4 MÅLGRUPPE... 2 5 POLITISK

Læs mere

REGULATIV for VEJLEA. Amtsvandløb nr. 1, afd. 1 VEJLE AMT. Engelsholm Sø - Tingkærvad Bro

REGULATIV for VEJLEA. Amtsvandløb nr. 1, afd. 1 VEJLE AMT. Engelsholm Sø - Tingkærvad Bro REGULATIV for VEJLEA Engelsholm Sø - Tingkærvad Bro Amtsvandløb nr. 1, afd. 1 1 VEJLE AMT INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1. GRUNDLAGET FOR REGULATIVET 5 2. BETEGNELSE AF V AND LØBET 7 3. VANDLØBETS SKIKKELSE

Læs mere

Køge Kommune har derfor behandlet din henvendelse som en klage over utilstrækkelig vandløbsvedligeholdelse med deraf følgende skader for din klient.

Køge Kommune har derfor behandlet din henvendelse som en klage over utilstrækkelig vandløbsvedligeholdelse med deraf følgende skader for din klient. Returadresse: Køge Kommune, Miljøafdelingen Torvet 1, 4600 Køge Bech-Bruun Advokat Håkun Djurhuus djur@bechbruun.com Dato Udvalget for teknik- og miljø Klik her for at angive tekst. Køge Kommunes vedligeholdelse

Læs mere

Kristian Vestergaard, KVMF 1

Kristian Vestergaard, KVMF 1 Disposition: Regulativet Klassifikation af vandløb Vandløbsregulativets indhold Notat om vandløbsregulativer Metoder til fastlæggelse af vandløbets dimensioner Geometrisk skikkelse Arealkote/Dynamisk skikkelse

Læs mere

Dagsorden. Velkomst v. Knud Erich Thonke Generalforsamling dagsorden ifølge vedtægter:

Dagsorden. Velkomst v. Knud Erich Thonke Generalforsamling dagsorden ifølge vedtægter: Dagsorden Velkomst v. Knud Erich Thonke Generalforsamling dagsorden ifølge vedtægter: Valg af dirigent og referent. Valg af stemmetællere. Bestyrelsens beretning. Indkomne forslag samt vedtægtsændringer.

Læs mere

Forbedringsforslag Kommunernes svar Organisation Fællesregulativet og redegørelsen er alt for omfattende

Forbedringsforslag Kommunernes svar Organisation Fællesregulativet og redegørelsen er alt for omfattende HVIDBOBG Der er foruden nedenstående bemærkninger, givet forslag til tydeliggørelse af formuleringer, hvilket er efterkommet. Forbedringsforslag Kommunernes svar Organisation Fællesregulativet og redegørelsen

Læs mere

Kontrolopmåling af strækninger

Kontrolopmåling af strækninger Silkeborg Kommune Notat nr. 2016-5 Kontrolopmåling af strækninger i Gudenåen med formodet forekomst af sandaflejringer. Betydning for vandføringsevnen Rekvirent Silkeborg Kommune Teknik- og Miljøafdelingen

Læs mere

Program. Velkomst v. Knud Erich Thonke, formand for Øvre Suså Vandløbslaug

Program. Velkomst v. Knud Erich Thonke, formand for Øvre Suså Vandløbslaug Program Velkomst v. Knud Erich Thonke, formand for Øvre Suså Vandløbslaug Genfremsættelsen af vandplaner Historisk gennemgang af forløb Nye vandplaner nye muligheder for indsigelse v. Erik Blegmand Erhvervspolitisk

Læs mere

Vandløbsregulativer version 2. Sten W. Laursen

Vandløbsregulativer version 2. Sten W. Laursen Vandløbsregulativer version 2 Sten W. Laursen Lidt præsentation DLBR et branchesamarbejde bestående af 31 rådgivningsvirksomheder Knap 2.500 medarbejdere Flere konsulenthuse end vist på kortet Knap 20

Læs mere

Pixi-udgave. af Forslag til redegørelse til fællesregulativ for offentlige vandløb i Næstved Kommune. Indhold. Side 1 af 5 ( / )

Pixi-udgave. af Forslag til redegørelse til fællesregulativ for offentlige vandløb i Næstved Kommune. Indhold. Side 1 af 5 ( / ) Pixi-udgave af Forslag til redegørelse til fællesregulativ for offentlige vandløb i Næstved Kommune 2012 Indhold Afsnit Indhold A. Indledning B. Redegørelse for grundlaget for fællesregulativet C. Konsekvenser

Læs mere

Ærø Kommune. Regulativ for Afløb fra Sjoen. Ærø Kommune Statene Ærøskøbing. Dato: 28/01/2019 Side 1 af 14

Ærø Kommune. Regulativ for Afløb fra Sjoen. Ærø Kommune Statene Ærøskøbing. Dato: 28/01/2019 Side 1 af 14 Ærø Kommune Regulativ for Afløb fra Sjoen Ærø Kommune Statene 2 5970 Ærøskøbing Dato: 28/01/2019 Side 1 af 14 Side 2 af 14 Indholdsfortegnelse 1. Grundlag for regulativet...4 1.1 Tidligere kendelser og

Læs mere

Bestemmelser for vedligeholdelse af private vandløb

Bestemmelser for vedligeholdelse af private vandløb Bestemmelser for vedligeholdelse af private vandløb Indledning Bestemmelserne fastlægger, hvordan private vandløb i Silkeborg Kommune skal vedligeholdes på en miljømæssigt forsvarlig måde samtidig med

Læs mere

Høring om revision af vandløbsloven m.v. Hvad kan vandløbsloven i dag, og hvad skal den kunne fremover?

Høring om revision af vandløbsloven m.v. Hvad kan vandløbsloven i dag, og hvad skal den kunne fremover? Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 MPU alm. del Bilag 539 Offentligt Høring om revision af vandløbsloven m.v. Hvad kan vandløbsloven i dag, og hvad skal den kunne fremover? Flemming Lehbert Sørensen

Læs mere

UDKAST TIL TILLÆGSREGULATIV FOR VANDLØB 16 I GULDBORGSUND KOMMUNE

UDKAST TIL TILLÆGSREGULATIV FOR VANDLØB 16 I GULDBORGSUND KOMMUNE UDKAST TIL TILLÆGSREGULATIV FOR VANDLØB 16 I GULDBORGSUND KOMMUNE GULDBORGSUND KOMMUNE 2017 TILLÆGSREGULATIV FOR KOMMUNEVANDLØB NUMMER 16 I GULD- BORGSUND KOMMUNE GRUNDLAG Tillægget til regulativet for

Læs mere

Regulativ for Gudenåen Silkeborg - Randers 2000

Regulativ for Gudenåen Silkeborg - Randers 2000 Regulativ for Gudenåen Silkeborg - Randers 2000 Regulativ for Gudenåen Silkeborg - Randers 2000 Viborg Amtsvandløb nr.: 105 i Viborg amt 78 i Århus amt O 10 km 20 Indholdsfortegnelse side Forord 4 1. Grundlag

Læs mere

Vandløb Pjece om vandløbslovens indhold

Vandløb Pjece om vandløbslovens indhold Vandløb Pjece om vandløbslovens indhold Hvad er vandløb? Vandløbslovens vandløb omfatter vandløb, grøfter, kanaler, rørledninger og dræn samt søer, damme og andre lignende indvande. Vandløbsloven Bekendtgørelse

Læs mere

Velkommen til borgermøde

Velkommen til borgermøde Velkommen til borgermøde Velkomst v/mads Panny, formand for Klima- og Miljøudvalget Viborg Kommunes Klimatilpasningsplan Gudenåen udfordringer, konsekvenser og handlemuligheder Spørgsmål og debat Afslutning

Læs mere

Mere om vedligeholdelse

Mere om vedligeholdelse Mere om vedligeholdelse Vedligeholdelsen af de offentlige vandløb har været i EU udbud over en 4 årig periode 2012 2016. Vedligeholdelsen forestås af 4 private entreprenører og opgaven er inddelt i 10

Læs mere

Foto af Kastbjerg å ved Falslev bro: Bjarne Moeslund, Orbicon. Tillægsregulativ for udvalgte vandløb i Mariagerfjord Kommune. Ændring af grødeskæring

Foto af Kastbjerg å ved Falslev bro: Bjarne Moeslund, Orbicon. Tillægsregulativ for udvalgte vandløb i Mariagerfjord Kommune. Ændring af grødeskæring Foto af Kastbjerg å ved Falslev bro: Bjarne Moeslund, Orbicon Tillægsregulativ for udvalgte vandløb i Mariagerfjord Kommune Ændring af grødeskæring Juli 2012 Udarbejdet den 12.07.2012 af: Jens Peter Neergaard

Læs mere

Bemærkninger til mail fra Carsten Søborg vedrørende vandføringsevnen

Bemærkninger til mail fra Carsten Søborg vedrørende vandføringsevnen NOTAT Projekt Vandløbsrådgivning 2016, Jammerbugt Kommune Projektnummer 1321600035 Kundenavn Emne Til Fra Projektleder Kvalitetssikring Jammerbugt Kommune Bemærkninger til mail fra Carsten Søborg vedrørende

Læs mere

Sådan sikrer du den bedste vandløbsvedligeholdelse på din ejendom

Sådan sikrer du den bedste vandløbsvedligeholdelse på din ejendom Sådan sikrer du den bedste vandløbsvedligeholdelse på din ejendom Ved Erik Blegmand Hvordan sikrer du den bedste vandløbsvedligeholdelse på din ejendom? Det korte svar er: Kend regulativet for dit vandløb

Læs mere

Vandløb Information om vandløbslovens indhold

Vandløb Information om vandløbslovens indhold Vandløb Information om vandløbslovens indhold Hvad er vandløb? Vandløbslovens vandløb omfatter vandløb, grøfter, kanaler, rørledninger og dræn samt søer, damme og andre lignende indvande. Hvor kan lovteksterne

Læs mere

Vandløbsregulativer mv.

Vandløbsregulativer mv. Vandløbsregulativer Kontrol af regulativer Vandløbsregulativer mv. LMO/Viborg Kommune 16. januar 2017 Grødeskæring Kristian Vestergaard Civilingeniør, Ph.D. KV MiljøFormidling (Ingeniørhøjskolen, Aarhus

Læs mere

1. Principper for revision af vandløbsregulativer (B)

1. Principper for revision af vandløbsregulativer (B) 1. Principper for revision af vandløbsregulativer (B) Sagsnr.: 330-2010-108384 Dok.nr.: 330-2015-187176 Åbent Kompetence: Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget Beslutningstema Udvalget skal tage stilling til

Læs mere

Indsigelser og bemærkninger til forslag til vandløbsregulativ for Røjenkær Bæk st

Indsigelser og bemærkninger til forslag til vandløbsregulativ for Røjenkær Bæk st Herning d. 18-4-2018. Herning Kommune, Natur og Grønne Områder, Enghavevej 10, 7400 Herning E-mail: vandlob@herning.dk Indsigelser og bemærkninger til forslag til vandløbsregulativ for Røjenkær Bæk st.

Læs mere

Pixi-udgave. af Bilag til fællesregulativ for offentlige vandløb i Næstved Kommune. Side 1 af 33 ( / )

Pixi-udgave. af Bilag til fællesregulativ for offentlige vandløb i Næstved Kommune. Side 1 af 33 ( / ) Pixi-udgave af Bilag til fællesregulativ for offentlige vandløb i Næstved Kommune 2012 Side 1 af 33 Indhold Bilag nr. Indhold Bilag nr. Indhold 3 Vandløbenes dimension og/eller vandføringsevne. Oversigt

Læs mere

Effektvurdering af grødeøer i Gudenåen

Effektvurdering af grødeøer i Gudenåen Randers Kommune Effektvurdering af grødeøer i Gudenåen NOTAT OM EFFEKTER PÅ VANDSTANDEN AF GRØDEØER I GUDENÅEN MELLEM NØRREÅ OG MOTORVEJSBRO VED E45 KORT VERSION Rekvirent Rådgiver Randers Kommune Laksetorvet

Læs mere

Regulativtyper. Keep it simpel

Regulativtyper. Keep it simpel Regulativtyper Keep it simpel 1 Regulativ typer Hvad skal regulativer bruges til? - Opstille administrative bestemmelser og procedurer for vandløbsforvaltning. Udmøntning af love og regler. - Fastlægge

Læs mere

Vandløbsloven det kommunale ansvar. Ved advokat Jacob Brandt, Bech-Bruun

Vandløbsloven det kommunale ansvar. Ved advokat Jacob Brandt, Bech-Bruun Vandløbsloven det kommunale ansvar Ved advokat Jacob Brandt, Bech-Bruun Disposition Vandløbslovens formålsbestemmelse - 1 Nye regulativer med mindre grødeskæring for at opfylde vandrammedirektivet Generelt

Læs mere

Temadag om dræning. Hvilke regler er der på området? v/ Sten W. Laursen

Temadag om dræning. Hvilke regler er der på området? v/ Sten W. Laursen Temadag om dræning Hvilke regler er der på området? v/ Sten W. Laursen Relevante retsregler Vandløbsloven Okkerloven Miljøbeskyttelsesloven Naturbeskyttelsesloven Habitatbekendtgørelsen Planloven Miljømålsloven

Læs mere

Notat Klassifikation Kriterier for omklassificering

Notat Klassifikation Kriterier for omklassificering Notat Klassifikation Vandløb har altid været ejet af bredejerne, og ejerskabet er uafhængig af klassifikationen. Ifølge vandløbsloven er ejeren af en grund, der støder op til vandløb, bredejer. Hvis vandløbet

Læs mere

Næstved Kommune Center for Miljø og Natur Rådmandshaven 20 4700 Næstved mrk. fællesregulativ for Vandløb

Næstved Kommune Center for Miljø og Natur Rådmandshaven 20 4700 Næstved mrk. fællesregulativ for Vandløb Næstved Kommune Center for Miljø og Natur Rådmandshaven 20 4700 Næstved mrk. fællesregulativ for Vandløb ERHVERVSPOLITIK Fulbyvej 15 DK 4180 Sorø Tel +45 5786 5000 Fax +45 5786 5001 politik@gefion.dk www.gefion.dk

Læs mere

Silkeborg Langsø. Vurdering af muligheder for højvandsreduktion. Højvandsreduktion i Silkeborg Langsø. Fynsgade Silkeborg SE Nr.

Silkeborg Langsø. Vurdering af muligheder for højvandsreduktion. Højvandsreduktion i Silkeborg Langsø. Fynsgade Silkeborg SE Nr. Q - Holm Consult Fynsgade 4 8600 Silkeborg SE Nr. 10 47 53 41 Højvandsreduktion i Silkeborg Langsø Silkeborg Langsø Vurdering af muligheder for højvandsreduktion Oktober 2002 Rekvirent Århus Amt Natur

Læs mere

Næstved Kommune har bedt mig udarbejde et notat i anledning af en forestående udvalgsbehandling af en konkret vandløbssag.

Næstved Kommune har bedt mig udarbejde et notat i anledning af en forestående udvalgsbehandling af en konkret vandløbssag. Næstved Kommune Rådmandshaven 20 4700 Næstved att.: Niels Hermansen Codex Advokater P/S Damhaven 5 B 7100 Vejle 31. maj 2018 Journalnr.: 213999 Advokat: Mads Kobberø mko@codexlaw.dk Sekretær: Lene Fjord

Læs mere

AFGØRELSE FRA MILJØ- OG FØDEVAREKLAGENÆVNET. ÆNDRING af afgørelse i sag om Odder Kommunes vedligeholdelse af Åkær Å

AFGØRELSE FRA MILJØ- OG FØDEVAREKLAGENÆVNET. ÆNDRING af afgørelse i sag om Odder Kommunes vedligeholdelse af Åkær Å Den 7. februar 2019 Sagsnr.: NMK-43-00747 JOGNI - RIKNU AFGØRELSE FRA MILJØ- OG FØDEVAREKLAGENÆVNET ÆNDRING af afgørelse i sag om Odder Kommunes vedligeholdelse af Åkær Å Miljø- og Fødevareklagenævnet

Læs mere

Tillægsregulativ for Ry Å. Jammerbugt Kommune

Tillægsregulativ for Ry Å. Jammerbugt Kommune Tillægsregulativ for Ry Å Jammerbugt Kommune December 2017 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Grundlaget for regulativet... 3 Betegnelse af vandløbet... 4 Vedligeholdelse... 5 4.1. Grødeskæring... 5

Læs mere

Afgørelse om nedklassificering af Strøjkær Vandløbet

Afgørelse om nedklassificering af Strøjkær Vandløbet Vand og Natur Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 www.jammerbugt.dk Find selvbetjeningsløsninger og kontaktoplysninger på vores hjemmeside Gunnar Hansen Direkte 7257 7846 08-05-2017

Læs mere

file:///c:/users/ykinbm/appdata/local/temp/acadremm/dagsordenpunkt_revision...

file:///c:/users/ykinbm/appdata/local/temp/acadremm/dagsordenpunkt_revision... Side 1 af 9 Revision af vandløbsregulativer - overordnede retningslinjer Sagsid.: 16/7393 Resumé By- og Udviklingsforvaltningen har indledt arbejdet med at revidere regulativerne for de ca. 300 km offentlige

Læs mere

Udført/kontrol: HAA/FOE Nr.: 1 Dato: 2015-01-21 Rev.: 2.0

Udført/kontrol: HAA/FOE Nr.: 1 Dato: 2015-01-21 Rev.: 2.0 NOTAT Sagsnavn: Ejby Å-projektet Sag nr.: 14-0330. Emne: Hydraulisk beregning_mike URBAN Udført/kontrol: HAA/FOE Nr.: 1 Dato: 2015-01-21 Rev.: 2.0 Baggrund og formål I forbindelse med gennemførelse af

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Høje-Taastrup Kommune - Soderupvej 34 - afslag - rørledning - Enghave å - vådområde

AFGØRELSE i sag om Høje-Taastrup Kommune - Soderupvej 34 - afslag - rørledning - Enghave å - vådområde Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 22. december 2014 J.nr.: NMK-43-00506 Ref.: MASNI-NMKN AFGØRELSE i sag om Høje-Taastrup Kommune - Soderupvej 34 - afslag

Læs mere

Opmåling og vandspejlsberegninger på Kalvemose Å (st st ) Vurdering af gydebankers vandspejlspåvirkning 19.

Opmåling og vandspejlsberegninger på Kalvemose Å (st st ) Vurdering af gydebankers vandspejlspåvirkning 19. 19. JANUAR 2018 Opmåling og vandspejlsberegninger på Kalvemose Å (st. 7275 - st. 8273 ) Vurdering af gydebankers vandspejlspåvirkning AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr. 35027246 Markstien 2 DK-4640 Faxe Udarbejdet

Læs mere

For meget regnvand i dit sommerhusområde?

For meget regnvand i dit sommerhusområde? For meget regnvand i dit sommerhusområde? Læs mere om hvorfor der kommer oversvømmelser og hvordan du kan minimere risikoen for oversvømmelser på din grund. Kend dine rettigheder og pligter Juli 2008 når

Læs mere

UDKAST TIL TILLÆGSREGULATIV FOR GODSØRENDEN VANDLØB 50 I GULDBORGSUND KOMMUNE

UDKAST TIL TILLÆGSREGULATIV FOR GODSØRENDEN VANDLØB 50 I GULDBORGSUND KOMMUNE UDKAST TIL TILLÆGSREGULATIV FOR GODSØRENDEN VANDLØB 50 I GULDBORGSUND KOMMUNE GULDBORGSUND KOMMUNE 2017 TILLÆGSREGULATIV FOR GODSØRENDEN, KOMMUNEVANDLØB NUMMER 50 I GULDBORGSUND KOMMUNE GRUNDLAG Tillægget

Læs mere

Viborg, Silkeborg, Favrskov og Randers kommuner, Vurdering af vandstanden. i Gudenåen - sommer 2008. Rekvirent. Rådgiver

Viborg, Silkeborg, Favrskov og Randers kommuner, Vurdering af vandstanden. i Gudenåen - sommer 2008. Rekvirent. Rådgiver Rekvirent Viborg Kommune Miljøforvaltningen Søvej 3 8800 Viborg Rolf Christiansen Telefon 87 87 55 55 E-mail roc@viborg.dk Rådgiver Orbicon A/S Jens Juuls Vej 16 Telefon 87 38 61 66 E-mail lbc@orbicon.dk

Læs mere

Bund målt i 2017 Bund pejlet Kote i m DVR90 1: Bundkote i Gjel Å ca. 10 m opstrøms udløb Skalapæl nr. 21 i højre. 200 cm.

Bund målt i 2017 Bund pejlet Kote i m DVR90 1: Bundkote i Gjel Å ca. 10 m opstrøms udløb Skalapæl nr. 21 i højre. 200 cm. Gudenå OS Tange Sø Terræn højre 2011 Terræn venstre 2011 Vandspejl 2011 Bund 2011 Terræn højre, model 2017 Terræn venstre, model 2017 Modeludtræk 2017 Regulativ Bund målt i 2017 Bund pejlet 1997 Kote i

Læs mere

Opmålingsrapport Vendebæk Ringsted Kommune maj Ringsted Kommune. Vendebæk - opmålingsrapport

Opmålingsrapport Vendebæk Ringsted Kommune maj Ringsted Kommune. Vendebæk - opmålingsrapport Ringsted Kommune Vendebæk - opmålingsrapport Maj 2017 1 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 2. OPMÅLING... 5 2.1 Generelt... 5 2.2 Arbejdsbeskrivelse... 5 3. RESULTATER... 7 3.1 Stationskontrol... 8

Læs mere

Vedligeholdelse af offentlige vandløb

Vedligeholdelse af offentlige vandløb Vedligeholdelse af offentlige vandløb Lidt baggrund om vandløb Vandløbsloven omfatter alle vandløb, grøfter, kanaler, rørledninger og dræn samt søer, damme og andre lignende indvande. Bredejer: Ejer af

Læs mere

ENIIG A/S Att.: Karsten Kvistgaard Fremsendt digitalt til:

ENIIG A/S Att.: Karsten Kvistgaard Fremsendt digitalt til: ENIIG A/S Att.: Karsten Kvistgaard Fremsendt digitalt til: kkk@energimidt.dk Favrskov Kommune Landbrug og Natur Skovvej 20 8382 Hinnerup Tlf. 8964 1010 favrskov@favrskov.dk www.favrskov.dk Godkendelse

Læs mere

Regulativ for. Omme Å

Regulativ for. Omme Å Regulativ for Omme Å Kommunevandløb nr. 8 Omme Å RINGKØBING-SKJERN KOMMUNE Teknik og Miljø 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Grundlaget for regulativet...2 1.1 Målsætning...2 2. Betegnelse af vandløbet...3 2.1

Læs mere

Information om vedligeholdelse af private vandløb

Information om vedligeholdelse af private vandløb Information om vedligeholdelse af private vandløb Dokumentnr.: 727-2010-105543 side 1 Hvad er vandløb? Vandløbslovens vandløb omfatter vandløb, grøfter, kanaler, rørledninger og dræn samt søer, damme og

Læs mere

Indsigelser i høringsperiode Forslag til tillægsregulativ for Kastbjerg Å

Indsigelser i høringsperiode Forslag til tillægsregulativ for Kastbjerg Å Notat Naturafdelingen Postadresse: Nordre Kajgade 1 9500 Hobro Tlf. 97 11 30 00 raadhus@mariagerfjord.dk www.mariagerfjord.dk Journalnummer: 06.02.00-P24-8-09 Ref.: Jens Peter Neergaard Direkte tlf. 97113623

Læs mere

VIBORG KOMMUNE UDREDNING AF VANDSTANDSFORHOLDENE I GUDENÅEN VED BJERRINGBRO. Rekvirent

VIBORG KOMMUNE UDREDNING AF VANDSTANDSFORHOLDENE I GUDENÅEN VED BJERRINGBRO. Rekvirent VIBORG KOMMUNE UDREDNING AF VANDSTANDSFORHOLDENE I GUDENÅEN VED BJERRINGBRO Rekvirent Viborg Kommune att. Rolf Christiansen Prinsens Allé 5 8800 Viborg 87 87 55 55 21 25 47 86 roc@viborg.dk Rådgiver Orbicon

Læs mere

Regulativ for Langstrup Mosevandløb

Regulativ for Langstrup Mosevandløb April 2014 Regulativ for Langstrup Mosevandløb INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Regulativ for Langstrup Mosevandløb 3 1.1 Vandløbet 3 1.2 Klassifikation 3 1.3 Lovgrundlag 3 1.4 Grundlaget for regulativet 4 1.5 Regulativet

Læs mere

Notat vedr. udarbejdelse af Qh-kurver for Røjenkær Bæk

Notat vedr. udarbejdelse af Qh-kurver for Røjenkær Bæk NOTAT Projekt Herning Kommune. QH-regulativ Røjenkær Bæk Projektnummer 1391400107 Kundenavn Emne Til Fra Projektleder Kvalitetssikring Herning Kommune Notat vedr. udarbejdelse af Qh-kurver for Røjenkær

Læs mere

Bilag 1. Redegørelse for vandløbsregulativ for. Afløb fra Stenstrup by, Lillesø og Storesø og Stenstrupløbet

Bilag 1. Redegørelse for vandløbsregulativ for. Afløb fra Stenstrup by, Lillesø og Storesø og Stenstrupløbet Bilag 1 Redegørelse for vandløbsregulativ for Afløb fra Stenstrup by, Lillesø og Storesø og Stenstrupløbet Odsherred Kommune Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Planmateriale... 3 2.1 Vandplan...

Læs mere

By & Miljø - Miljøafdelingen. Regulativ for kommunevandløb nr August Råkildegrøften

By & Miljø - Miljøafdelingen. Regulativ for kommunevandløb nr August Råkildegrøften By & Miljø - Miljøafdelingen Regulativ for kommunevandløb nr. 4.43 August 2003 Råkildegrøften FORORD Et vandløbsregulativ er populært sagt en aftale mellem brugere og myndighed om - vandløbets fysiske

Læs mere

2. OKTOBER Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: Tuse Å - Amt. AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr Markstien 2 DK-4640 Faxe

2. OKTOBER Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: Tuse Å - Amt. AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr Markstien 2 DK-4640 Faxe 2. OKTOBER 2017 Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: Tuse Å - Amt AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr. 35027246 Markstien 2 DK-4640 Faxe Udarbejdet for: Vandløbskoordinator Stina Kaufmann Holbæk Kommune

Læs mere

Afgørelse om nedklassificering af Blå Å, hvor du er bredejer. Kolding kommune har udarbejdet en plan for omklassificering af vandløb i kommunen.

Afgørelse om nedklassificering af Blå Å, hvor du er bredejer. Kolding kommune har udarbejdet en plan for omklassificering af vandløb i kommunen. By- og Udviklingsforvaltningen Nytorv 11 6000 Kolding Telefon 79 79 79 79 Telefax 79 79 13 70 EAN 5798005310051 E-mail byogudvikling@kolding.dk www.kolding.dk Afgørelse om nedklassificering af Blå Å, hvor

Læs mere

Sjoerd Ydema Fårupvej Rødkærsbro. Påbud om genoprettelse af den hidtidige tilstand i Middelhede Bæk og Skaun-Dybdal Bæk

Sjoerd Ydema Fårupvej Rødkærsbro. Påbud om genoprettelse af den hidtidige tilstand i Middelhede Bæk og Skaun-Dybdal Bæk Sjoerd Ydema Fårupvej 7 8840 Rødkærsbro Teknik & Miljø Natur og Vand Søvej 2 DK-8800 Viborg Tlf.: 87 87 87 87 Fax.: 87 76 12 84 natur@viborg.dk www.viborg.dk Påbud om genoprettelse af den hidtidige tilstand

Læs mere

B3: Den ny/kommende vandløbslov Kristian Vestergaard Civilingeniør, Ph.D. Ingeniørhøjskolen, Aarhus Universitet Tlf

B3: Den ny/kommende vandløbslov Kristian Vestergaard Civilingeniør, Ph.D. Ingeniørhøjskolen, Aarhus Universitet Tlf B3: Den ny/kommende vandløbslov Kristian Vestergaard Civilingeniør, Ph.D. Ingeniørhøjskolen, Aarhus Universitet Tlf. 41893341 KV@ase.au.dk Kristian Vestergaard Natur og Miljø 2018 - B3: Den ny/kommende

Læs mere

Kerteminde Kommune- Taarup Inddæmmede Strand

Kerteminde Kommune- Taarup Inddæmmede Strand Kerteminde Kommune Kerteminde Kommune- Taarup Inddæmmede Strand FORSLAG TIL REGULERINGSPROJEKT, HOVEDKANALEN, TAARUP INDDÆMMEDE STRAND Rekvirent Rådgiver Kerteminde Kommune att. Jacob Hansen Rye Hans Schacks

Læs mere

NOTAT Center for Teknik & Miljø Møllebjergvej Hvalsø T H

NOTAT Center for Teknik & Miljø Møllebjergvej Hvalsø T H NOTAT Center for Teknik & Miljø Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 H www.lejre.dk Anne-Marie Kristensen Natur & Miljø D 4646 4952 E ankr@lejre.dk Dato: 13. marts 2018 FORSLAG Ændret grødeskæring i

Læs mere