ERHVERVSØKONOMI 8. august 2006 Omprøve (4 timer) Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ERHVERVSØKONOMI 8. august 2006 Omprøve (4 timer) Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte"

Transkript

1 l Aalborg Universitet HD-studiet l.del ERHVERVSØKONOMI 8. august 2006 Omprøve (4 timer) Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte Dette opgavesæt består af4 opgaver, der vejledende forventes at indgå i bedømmelsen afden samlede opgavebesvarelse med følgende omtrentlige delvægte: Opgave l: 40 % Opgave 2: 20 % Opgave 3: 20 % Opgave 4: 20 % Opgavebesvarelsen skal afleveres i letlæselig og overskuelig form.

2 2 Jernets Esser er et mindre selskab dannet afsmedemestre, der er gået sammen om at markedsføre deres fælles produkter. Oprindeligt var der tale om 5 selvstændige smedjer i 5 mindre nordjyske byer, der kom frem til at de hver for sig var for små til at opfylde kundernes behov - og for den sags skyld for små til iværksætte en slagkraftig markedsføring afde landbrugsvogne de var begyndt at producere. Hovedproduktet i selskabet er en serie af specialiserede landbrugsvogne der har fimdet en kraftigt voksende niche i takt med landbrugets udvikling hen mod større og større bedrifter. Konceptet er en aflæsservogn hvor man kan få alt i tilbehør, så den samme type aflæsservogn kan bruges til at fodre, til transport og til at sprede gødning. En specialitet er udstyr til grusning afvinterglatte veje. Jernets Esser har henvendt sig til Videnskabsbutikken på Aalborg Universitet, da direktør Karl Einerhar hørt at de dygtige HD-studerende kan klare et hvert erhvervsøkonomisk problem en virksomhed måtte have. Indenfor de enkelte opgaver er der en vis sammenhæng mellem spørgsmålene, men et efterfølgende spørgsmål kan, evt. ved at opstille realistiske forudsætninger, ofte løses selvom de foregående delspørgsmål ikke er besvaret. Virksomhedens kalkulationsrente er som udgangspunkt 10 % p.a. Alle opgavens tal er opgivet i "faste priser", idet der er set bort fra inflation. Dukan se bort fra skatter og afgifter. Opgave 1 Virksomhedens hovedprodukt er stadig den traditionelle aflæsservogn HS. Oprindeligt stod navnet for Høst&Sol, men da man i begyndelsen af80'erne i forbindelse med en truende konkurs fik gang i eksport til resten afeuropa - det vil sige EU - gik man over til kun at bruge navnet HS i markedsføringen. Vognen er et standardprodukt, der anvendes i alle landbrugsbedrifter. Da der er mange producenter i Europa med et tilsvarende produkt - dog med små men markedsføringsmæssigt signifikante forskelle - har man en situation hvor der er forskel på sammenhængen mellem pris og afsætning ved henholdsvis prisstigning og prisfald. Ud fra en 20-årig erfaring i branchen er det Karl Einers opfattelse, at følgende sammenhænge er til stede: Ved prisforhøjelse: p= -m (p= pris pr. stk.; m= antal vogne pr. år) Ved prisnedsættelse: p=-2m (p= pris pr. stk.; m= antal vogne pr. år) Da stort set alle producenter i branchen benytter den samme arbejdskraftintensive produktionsmetode har de øvrige producenter formentligt samme omkostningsstruktur som Jernets Esser.

3 '</6 3 Prisen har derfor i mange år ligget stabilt på ca kr. Omkostningen ved fremstilling afenvogn kan opgøres således: Variable omkostninger: - Træ og maling - Undervogn, aflæsserkæde og træksystem - Arbejdsløn Kalkulatoriske omkostninger: - Afskrivning på patent - Afskrivning på CNC-robot til fremstilling afundervogn mv Samlede omkostninger Kalkulationen er lavet på basis af en årlig produktion på vogne kr kr kr. 500 kr kr kr Bestem den optimale pris og mængde og beregn det årlige dækningsbidrag. Karl Einar var på det første HD-hold i Aalborg og han gør opmærksom på at han godt ved at prisen ikke passer. Dog har han svært ved at få de andre i branchen med på en prisstigning og han har prøvet med en ensidig prisforhøjelse. Resultatet var et kraftigt fald i markedsandel. Det kostede et års hårdt slid at genoprette markedsandelen og så var man lige vidt. Karl Einar har opgjort priselasticiteten til at være -6. Han er dog usikker på hvordan det nu er man opgør priselasticitet i et knækpunkt, hvor der er en hældning opad og en anden nedad. Karl Einar oplyser at med en priselasticitet på -6 skal prisen være kr. Dette fremgår afden såkaldte monopolprisformel. p = GROMK*_e_=17.000*~ = e-i Vis gennem en kontrolberegning om prisen kr. er optimal. Redegør kort for de elementer, der indgår i monopolprisformlen. På en vildsvinejagt i det sydlige Polen mødte Karl Einer den polsk/danske forretningsmand Horomir Skraemski, der formidler kontakter til træindustrien i Polen. Horomir Skraemski var netop i gang med at opføre en ny fabrik i Polen og tilbød Karl Einer at fremsende et tilbud på fremstilling affærdige aflæsservogne. Tilbuddet indeholder kort følgende alternativer: a) Fremstillingafvogne opbygget helt fra bunden (frit leveret) kr. b) Træarbejde, maling og montering og transport til og fra DK kr. Her skal Jernets Esser stadig lave undervogn, aflæsserkæde og træksystem. Dvs tilbudet medførerbortfald afposternetræ og maling samtarbejdsløn. Der vil med denne deling afarbejdsopgaverne kunne fremstilles vogne pr. år.

4 Given kort redegørelsefor hvilkeforhold der skal indgå i beslutningsgrundlaget om at tage imod tilbuddet og fremkom med en anbefaling til hvilket afalternativerne Jernets Esser bør vælge. Uanset hvad du kommer frem til i ovenstående spørgsmål besluttes det nu at tage imod tilbuddets alternativ b Bestem den optimale pris og mængde og beregn det årlige dækningsbidrag. En markedsundersøgelse i brancheforeningen afslører at hvis prisen på aflæsservogne kommer under kr. vil mange afde mindre producenter falde fra. Dette medfører, at ved priser på under kr., vil man formentlig have følgende prisafsætningsfun1ction: Ved priser u : p=yzm (p= pris pr. stk.; m= antal vogne pr. år) 1.5. Bestem herefter den optimale pris og mængde og beregn det årlige dækningsbidrag. Opgave 2 I fremstillingen afmetaldelene til HS-vognen anvendes et avanceret CNC-styret anlæg, der stort set klarer hele produktionen uden menneskelig indblanding. Anlægget har en kapacitet på hvad der svarer til vogne pr. år. Når der ikke produceres vogne fremstilles der traktorsplitter på anlægget. Denne produktion giver i sig selv kun et beskedent overskud, men det holder maskinen i gang og folkene i beskæftigelse. En standsning, omprogrammering og genstart afanlægget koster ifølge Jemets Essers beregninger 4.687,50 kr. De variable omkostninger til fremstilling afet "vognsæt" er kr. Der er rigeligt med lagerkapacitet nu hvor træarbejdet er flyttet til Polen og der er derfor ingen lageromkostninger ud over forrentning afden bundne kapital. Antallet af"vognsæt" er det antal du er kommet frem til i opgave 1. Hvis du ikke har løst opgave 1 kan antallet sættes til fx Beregn den optimale seriestørrelsefor vognsæt samt den dertil hørende totalomkostning. Det nuværende anlæg skønnes at kunne bruges i 5 år endnu. Reparations- og vedligeholdelsesomkostninger samt forventede scrapværdier ved årets udgang fr emgar af ned enstaen de tabl e: Ar Scrapværdi ultimo Raparation og vedligehold

5 5 Et nyt og mere avanceret anlæg har en optimal levealder på IO år. Anskaffelsesprisen er kr. og scrapværdien forventes at blive kr. Produktionen på det nye anlæg vil i første omgang være antalsmæssigt uændret i forhold til det gamle anlæg set hen over året. Der vil således ikke være nogen forskel i indtjening på de to anlæg. De årlige reparations- og vedligeholdelsesomkostninger forventes i alle IO år at være kr. De variable produktionsomkostninger på dette anlæg vil være det samme som på det gamle anlæg, men det vil ikke være nødvendigt at stoppe anlægget for at indlæse nye programmer. Anlægget vil derfor ikkehave nogen væsentlig omstillingsomkostning, så omstillingsomkostningen kan anses for gående mod O Du bedes beregne, hvornår det vil være optimalt at udskifte det gamle anlæg med det nye. Opgave 3 I en afde øvrige afdelinger i Jernets Esser rar man installeret et mindre anlæg til at støbe og valse jem. Anlægget har en vis overkapacitet. Anlægget kører i øjeblikket omkring sit tekniske optimum men den resterende kapacitet kan anvendes til fremstilling af"vognsæt", dvs. metalplader, gearkasse, remhjul m.v. til fremstilling af vogne. Omkostningerne har på det relevante stykke en lineær sammenhæng og kan ifølge kalkulationsafdelingen beregnes ud fra: Ved mængder op til : VG= ,125m (p= pris pr. stk.; m= antal vogne pr. år) Ved fremstilling afen vognsæt på støbe- og valseanlægget spares en indkøbsomkostning på kr Beregn hvor mange vognsæt der skalfremstillespå støbe- og valseanlægget. Specificier kort dine forudsætninger. Afdelingslederen fra den anden afdeling i Jernets Esser, Pamela Sildikjole kontakter Karl Einer og beder om at det overskud du er kommet frem tillige ovenfor overføres til hendes afdeling. Ellers vil hun ikke være med at lade støbe-valse-anlægget lave vognsæt. Pamela Sildikjole oplyser at hun ikke har kendskab til andre opgaver der kan udføres på anlægget og hun er enig i at anlægget har rigelig kapacitet i den kendte fremtid Vis ved beregninger hvor stort et samlet overskud Jernets Esser vil få ud afat fremstille vognsætpå støbe-valse-anlægget. Diskuter kort om der kan opstilles en modelforfordeling af dette overskud mellem selskabets afdelinger. Enforudsætningfor modellen vil være at ingen af de to afdelinger i de interne regnskaber stilles dårligere end i den nuværende situation.

6 6 Opgave 4 Selskabets egenkapital udgør 50 mio kr. Fremmedkapitalen på 50 mio kr. er gennemsnitligt forrentet med 4%. Selskabets afkasningsgrad har i de sidste 5 år stabiliseret sig på 12% Beregn egenkapitalensforrentning. I forbindelse med planer om en ekspansion til de østeuropæiske markeder forventes der at skulle ske en forholdsvis stor investering i nyt produktionsapparat. Kapitalbehovet til denne ekspansion forventes at være på 50 mio kr. Dette beløb tilvejebringes således: A. Indskud fra Hugormenes Sigsnopension som udvidelse afaktiekapitalen (ordinære aktier med fuld stemmeret) B. Annuitetslån fra Finansieringsinstituttet For Landbrugsvogne, med en løbetid på 20 år og en effektiv rente på 5% Beregn egenkapitalensforrentning i året efter udvidelse afkapitalen under begge forudsætninger Given kart redegørelsefor hvilke yderligere argnmenter der bør indgå i et beslutningsgrundlag om valg affinansiering. Tilbuddet fra Finansieringsinstituttet for Landbrugsvogne har en løbetid på 20 år, med kvartalsvis renteskrivning og ydelse. Den nominelle rente er 4,500%. Lånet udbetales til kurs 96,6 og der er i forbindelse med låneoptagelsen omkostninger på kr., da lånet anses at erstatte et tidligere lån, der nu er betalt fuldt ud. Omkostningerne fratrækkes i provenuet. Lånets hovedstol er som nævnt ovenfor kr Beregn lånets effektive rente....--i

Omeksamen. ERHVERVSØKONOMI 8.. august 2002 Eksamen (4 timer) Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte

Omeksamen. ERHVERVSØKONOMI 8.. august 2002 Eksamen (4 timer) Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte Aalborg Universitet HD-studiet l.del l 139 Omeksamen ERHVERVSØKONOMI 8.. august 2002 Eksamen (4 timer) Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte Dette opgavesæt består af 4 opgaver, der vejledende forventes

Læs mere

ERHVERVSØKONOMI april 2000 Frivillig prøveeksamen Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte

ERHVERVSØKONOMI april 2000 Frivillig prøveeksamen Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte Jo 9 Aalborg Universitet HD-studiet l.del ERHVERVSØKONOMI april 2000 Frivillig prøveeksamen Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte Dette opgavesæt beståraf3 opgaver, der vejledende forventes at indgå

Læs mere

HD-studiet l.del ERHVERVSØKONOMI. 31.maj 2006. eksamen (4 timer) Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte

HD-studiet l.del ERHVERVSØKONOMI. 31.maj 2006. eksamen (4 timer) Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte 20J' 1 HD-studiet l.del ERHVERVSØKONOMI 31.maj 2006 eksamen (4 timer) Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte Dette opgavesætbeståraf4 opgaver, der vejledende forventes at indgå i bedømmelsen afden samlede

Læs mere

ERHVERVSØKONOMI august 2001 Eksamen (4 timer) Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte

ERHVERVSØKONOMI august 2001 Eksamen (4 timer) Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte .., 122 l Aalborg Universitet HD-studiet l.del ERHVERVSØKONOMI august 2001 Eksamen (4 timer) Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte Dette opgavesætbestår af 4 opgaver, der vejledende forventes at indgåi

Læs mere

ERHVERVSØKONOMI 24.maj 2004 Eksamen (4 timer) Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte

ERHVERVSØKONOMI 24.maj 2004 Eksamen (4 timer) Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte /13 l Aalborg Universitet HD-studiet l.del ERHVERVSØKONOMI 24.maj 2004 Eksamen (4 timer) Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte Dette opgavesætbestår af4 opgaver, der vejledende forventes at indgå i

Læs mere

11. august 2004 Skriftlig eksamen (4 timer)

11. august 2004 Skriftlig eksamen (4 timer) 1/'1 1 Aalborg Universitet HD-studiet 1.del ERHVERVSØKONOMI 11. august 2004 Skriftlig eksamen (4 timer) Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte Dette opgavesætbestår af4 opgaver, der vejledende forventes

Læs mere

AALBORG UNIVERSITET SKRIFTLIG EKSAMEN I ERHVERVSØKONOMI 2. JUNI 1997

AALBORG UNIVERSITET SKRIFTLIG EKSAMEN I ERHVERVSØKONOMI 2. JUNI 1997 AALBORG UNIVERSITET HD-STUDIERNE SKRIFTLIG EKSAMEN I ERHVERVSØKONOMI 2. JUNI 1997 Opgaverne vurderes med følgende vægte: Opgave l: 50% Opgave 2: 25% Opgave 3: 25% 100% /06 1 Virksomheden Tapokys AJS producerer

Læs mere

Virksomheden beskæftiger ca. 80 ansatte i produktionen og ca. 15 personer ink!. ledelsen i administrationen.

Virksomheden beskæftiger ca. 80 ansatte i produktionen og ca. 15 personer ink!. ledelsen i administrationen. Hoegaarden A/S er en virksomhed i sund økonomisk udvikling. Virksomheden fremstiller lette og vedligeholdelsesfrie produkter i glasfiber. Virksomheden beskæftiger ca. 80 ansatte i produktionen og ca. 15

Læs mere

ERHVERVSØKONOMI 13. maj 2002 Prøveeksamen (4 timer) Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte

ERHVERVSØKONOMI 13. maj 2002 Prøveeksamen (4 timer) Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte l 127 Aalborg Universitet HD-studiet 1.del ERHVERVSØKONOMI 13. maj 2002 Prøveeksamen (4 timer) Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte Dette opgavesæt består af 3 opgaver, der vejledende forventes at

Læs mere

ERHVERVSØKONOMI 1l.august 1998 Skriftlig eksamen. Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte

ERHVERVSØKONOMI 1l.august 1998 Skriftlig eksamen. Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte /t3 Aalborg Universitet HD-studiet l.del ERHVERVSØKONOMI 1l.august 1998 Skriftlig eksamen Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte Dette opgavesætbeståraf4 opgaver, der vejledende forventes at indgå i

Læs mere

ERHVERVSØKONOMI 5. maj 2003 Prøveeksamen (4 timer) Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte

ERHVERVSØKONOMI 5. maj 2003 Prøveeksamen (4 timer) Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte Aalborg Universitet HD-studiet l.del 1 144 ERHVERVSØKONOMI 5. maj 2003 Prøveeksamen (4 timer) Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte Dette opgavesæt beståraf 4 opgaver, der vejledende forventes at indgå

Læs mere

TYPEOPGAVE i ERHVERVSØKONOMI

TYPEOPGAVE i ERHVERVSØKONOMI TYPEOPGAVE i ERHVERVSØKONOMI 4 timers skriftlig prøve Dette opgavesæt består af 5 delopgaver, der indgår i bedømmelsen af den samlede opgavebesvarelse med følgende omtrentlige vægte: Opgave 1 25% Opgave

Læs mere

Skriftlig eksamen i Erhvervsøkonomi

Skriftlig eksamen i Erhvervsøkonomi Skriftlig eksamen i Erhvervsøkonomi 4 timers skriftlig prøve Dette opgavesæt består af 4 delopgaver, der indgår i bedømmelsen af den samlede opgavebesvarelse med følgende omtrentlige vægte: Opgave 1 25%

Læs mere

Skriftlig eksamen i faget Økonomistyring

Skriftlig eksamen i faget Økonomistyring Skriftlig eksamen i faget Økonomistyring 4 timers skriftlig prøve Dette opgavesæt består af 4 delopgaver, der indgår i bedømmelsen af den samlede opgavebesvarelse med følgende omtrentlige vægte: Opgave

Læs mere

ERHVERVSØKONOMI maj 2000 Skriftlig eksamen (4 timer) Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte

ERHVERVSØKONOMI maj 2000 Skriftlig eksamen (4 timer) Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte 2/1 Aalborg Universitet HD-studiet l.del Side 1 af 6 ERHVERVSØKONOMI maj 2000 Skriftlig eksamen (4 timer) Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte Dette opgavesætbestår af 4 opgaver, der vejledende forventes

Læs mere

1.1 Beregn priselasticiteten for de to produkter ved de givne priser og vis v.h.a. monopolprisformlen om priserne er optimale.

1.1 Beregn priselasticiteten for de to produkter ved de givne priser og vis v.h.a. monopolprisformlen om priserne er optimale. Opgave 1 1.1 Beregn priselasticiteten for de to produkter ved de givne priser og vis v.h.a. monopolprisformlen om priserne er optimale. Liniens ligning for strømper: p = am + b To tal på linien: Nuværende

Læs mere

Skriftlig eksamen i Erhvervsøkonomi

Skriftlig eksamen i Erhvervsøkonomi Skriftlig eksamen i Erhvervsøkonomi 4 timers skriftlig prøve Dette opgavesæt består af 4 delopgaver, der indgår i bedømmelsen af den samlede opgavebesvarelse med følgende omtrentlige vægte: Opgave 1 30%

Læs mere

Skriftlig eksamen i faget Økonomistyring

Skriftlig eksamen i faget Økonomistyring Skriftlig eksamen i faget Økonomistyring 4 timers skriftlig prøve Dette opgavesæt består af 4 delopgaver, der indgår i bedømmelsen af den samlede opgavebesvarelse med følgende omtrentlige vægte: Opgave

Læs mere

Fabrikken Eithtsde A/S fremstiller køkkenarmaturer, som den primært sælger til VVS-installatører og til store forretningskæder.

Fabrikken Eithtsde A/S fremstiller køkkenarmaturer, som den primært sælger til VVS-installatører og til store forretningskæder. Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgaverne: Stedprøve April 2000 Det skal her understreges, at der er tale om et løsningsforslag. Nogle af opgaverne er rene beregningsopgaver, hvor der skal

Læs mere

ERHVERVSØKONOMI 29. maj 2002 Eksamen (4 timer) Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte

ERHVERVSØKONOMI 29. maj 2002 Eksamen (4 timer) Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte ,. l 132 Aalborg Universitet HD-studiet l.del ERHVERVSØKONOMI 29. maj 2002 Eksamen (4 timer) Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte Dette opgavesæt består af4 opgaver, der vejledende forventes at indgå

Læs mere

Skriftlig eksamen i Erhvervsøkonomi

Skriftlig eksamen i Erhvervsøkonomi Skriftlig eksamen i Erhvervsøkonomi 4 timers skriftlig prøve Dette opgavesæt består af 4 delopgaver, der indgår i bedømmelsen af den samlede opgavebesvarelse med følgende omtrentlige vægte: Opgave 1 30%

Læs mere

ERHVERVSØKONOMI Juni 1999 Skriftlig eksamen Alle skriftlige hjælpemidlerer tilladte

ERHVERVSØKONOMI Juni 1999 Skriftlig eksamen Alle skriftlige hjælpemidlerer tilladte Aalborg Universitet HD-studiet l.del 19t ERHVERVSØKONOMI Juni 1999 Skriftlig eksamen Alle skriftlige hjælpemidlerer tilladte Dette opgavesæt består af5 opgaver, der vejledende forventes at indgå i bedømmelsen

Læs mere

Opgave 1: Sommereksamen 29. maj 2001. Spørgsmål 1.1: Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet:

Opgave 1: Sommereksamen 29. maj 2001. Spørgsmål 1.1: Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet: Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet: Sommereksamen 29. maj 2001 Det skal her understreges, at der er tale om et løsningsforslag. Nogle af opgaverne er rene beregningsopgaver, hvor

Læs mere

Opgave 1: Sommereksamen 2. juni 1997. Spørgsmål 1.1: Spørgsmål 1.2: Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet:

Opgave 1: Sommereksamen 2. juni 1997. Spørgsmål 1.1: Spørgsmål 1.2: Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet: Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet: Sommereksamen 2. juni 1997 Det skal her understreges, at der er tale om et løsningsforslag. Nogle af opgaverne er rene beregningsopgaver, hvor

Læs mere

Opgaverne, der er afleveret er rettet med den udsendte rettevejlednings vejledende vægtning af de enkelte spørgsmål.

Opgaverne, der er afleveret er rettet med den udsendte rettevejlednings vejledende vægtning af de enkelte spørgsmål. Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet: Omprøve 8. august 2000 Det skal her understreges, at der er tale om et løsningsforslag. Nogle af opgaverne er rene beregningsopgaver, hvor der

Læs mere

Skriftlig eksamen i Økonomistyring

Skriftlig eksamen i Økonomistyring Skriftlig eksamen i Økonomistyring 4 timers skriftlig prøve Dette opgavesæt består af 4 delopgaver, der indgår i bedømmelsen af den samlede opgavebesvarelse med følgende omtrentlige vægte: Opgave 1 30%

Læs mere

Opgave 1: Sommereksamen maj 2000. Spørgsmål 1.1: Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet:

Opgave 1: Sommereksamen maj 2000. Spørgsmål 1.1: Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet: Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet: Sommereksamen maj 2000 Det skal her understreges, at der er tale om et løsningsforslag. Nogle af opgaverne er rene beregningsopgaver, hvor der

Læs mere

Erhvervsøkonomi Prøveeksamen 5. maj 2004

Erhvervsøkonomi Prøveeksamen 5. maj 2004 1 HD-studiet Aalborg Universitet Erhvervsøkonomi Prøveeksamen 5. maj 2004 Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte Dette opgavesæt består af 4 opqaver, der indgår i bedømmelsen af den samlede opgavebesvarelse

Læs mere

Skriftlig eksamen i faget Erhvervsøkonomi

Skriftlig eksamen i faget Erhvervsøkonomi Skriftlig eksamen i faget Erhvervsøkonomi 4 timers skriftlig prøve Dette opgavesæt består af 4 delopgaver, der indgår i bedømmelsen af den samlede opgavebesvarelse med følgende omtrentlige vægte: Opgave

Læs mere

Skriftlig eksamen i faget Erhvervsøkonomi

Skriftlig eksamen i faget Erhvervsøkonomi Skriftlig eksamen i faget Erhvervsøkonomi 4 timers skriftlig prøve Dette opgavesæt består af 4 delopgaver, der indgår i bedømmelsen af den samlede opgavebesvarelse med følgende omtrentlige vægte: Opgave

Læs mere

Skriftlig eksam en i faget Økonomistyring

Skriftlig eksam en i faget Økonomistyring Skriftlig eksam en i faget Økonomistyring 4 timers skriftlig prøve Dette opgavesæt består af 4 delopgaver, der indgår i bedømmelsen af den samlede opgavebesvarelse med følgende omtrentlige vægte: Opgave

Læs mere

Stedprøve Marts 1999, opgave 1 (40%):

Stedprøve Marts 1999, opgave 1 (40%): Stedprøve Marts 999, samlet Stedprøve Marts 999, opgave (4%): Spørgsmål.: Giv en vurdering af de to prisfastsættelsesmetoder, man har anvendt i de foregående to år. Metoden der blev anvendt for to år siden

Læs mere

Opgave 1: Omprøve 12. august 2003. Spørgsmål 1.1: Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet:

Opgave 1: Omprøve 12. august 2003. Spørgsmål 1.1: Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet: Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet: Omprøve. august 003 Det skal her understreges, at der er tale om et løsningsforslag. Nogle af opgaverne er rene beregningsopgaver, hvor der

Læs mere

Skriftlig eksamen i faget Økonomistyring

Skriftlig eksamen i faget Økonomistyring Skriftlig eksamen i faget Økonomistyring 4 timers skriftlig prøve Dette opgavesæt består af 5 delopgaver, der indgår i bedømmelsen af den samlede opgavebesvarelse med følgende omtrentlige vægte: Opgave

Læs mere

Skriftlig eksamen i Erhvervsøkonomi

Skriftlig eksamen i Erhvervsøkonomi Skriftlig eksamen i Erhvervsøkonomi 4 timers skriftlig prøve Dette opgavesæt består af 4 delopgaver, der indgår i bedømmelsen af den samlede opgavebesvarelse med følgende omtrentlige vægte: Opgave 1 25%

Læs mere

Erhvervsøkonomi 3. semester Gammel ordning med 4 t. eksamen

Erhvervsøkonomi 3. semester Gammel ordning med 4 t. eksamen Side 1 af 5 sider Syddansk Universitet HD - Studierne Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse HD 1. del Eksamen, januar 2008 Skriftlig reeksamen i faget Erhvervsøkonomi 3. semester Gammel ordning med 4 t. eksamen

Læs mere

Det skal her understreges, at der er tale om et løsningsforslag.

Det skal her understreges, at der er tale om et løsningsforslag. Sommereksamen 29. maj 996 Det skal her understreges, at der er tale om et løsningsforslag. Nogle af opgaverne er rene beregningsopgaver, hvor der skal findes frem til et bestemt tal. I disse situationer

Læs mere

Opgave 1: Omprøve august 2005. Spørgsmål 1.1: Spørgsmål 1.2: Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet:

Opgave 1: Omprøve august 2005. Spørgsmål 1.1: Spørgsmål 1.2: Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet: Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet: Omprøve august 2005 Det skal her understreges, at der er tale om et løsningsforslag. Nogle af opgaverne er rene beregningsopgaver, hvor der

Læs mere

Skriftlig eksamen i faget Erhvervsøkonomi

Skriftlig eksamen i faget Erhvervsøkonomi Skriftlig eksamen i faget Erhvervsøkonomi 4 timers skriftlig prøve Dette opgavesæt består af 5 delopgaver, der indgår i bedømmelsen af den samlede opgavebesvarelse med følgende omtrentlige vægte: Opgave

Læs mere

Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse HD 1. del. Erhvervsøkonomi 2. delprøve. Eksamen, juni Onsdag den 11. juni 2008 kl

Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse HD 1. del. Erhvervsøkonomi 2. delprøve. Eksamen, juni Onsdag den 11. juni 2008 kl Side 1 af 5 sider Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse HD 1. del Erhvervsøkonomi 2. delprøve Eksamen, juni 2008 Onsdag den 11. juni 2008 kl. 14.00-18.00 Alle hjælpemidler er tilladt. Det betyder bøger, noter,

Læs mere

ERHVERVSØKONOMI 28. maj 2003 Eksamen (4 timer) Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte. Opgave 1: 40% Opgave 2: 20% Opgave 3: 20% Opgave 4: 20%

ERHVERVSØKONOMI 28. maj 2003 Eksamen (4 timer) Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte. Opgave 1: 40% Opgave 2: 20% Opgave 3: 20% Opgave 4: 20% 1 1 50 Aalborg Universitet HD-studiet l.del ERHVERVSØKONOMI 28. maj 2003 Eksamen (4 timer) Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte Dette opgavesæt består af4 opgaver, der vejledende forventes at indgå

Læs mere

Prøveeksamen (4 timer)

Prøveeksamen (4 timer) 1 Aalborg Universitet HD-studiet 1.del ERHVERVSØKONOMI - hold A2 9. maj 2006 Prøveeksamen (4 timer) Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte Dette opgavesæt består af5 opgaver, der vejledende forventes

Læs mere

Skriftlig eksamen i Erhvervsøkonomi

Skriftlig eksamen i Erhvervsøkonomi Skriftlig eksamen i Erhvervsøkonomi 4 timers skriftlig prøve Dette opgavest bestàr af 4 delopgaver, der indgãr i bedømmelsen af den samlede opgavebesvarelse med følgende omtrentlige vgte: Opgave 1 25%

Læs mere

Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse HD 1. del. Ny studieordning. Eksamen, januar 2002. Skriftlig eksamen i faget ERHVERVSØKONOMI

Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse HD 1. del. Ny studieordning. Eksamen, januar 2002. Skriftlig eksamen i faget ERHVERVSØKONOMI SYDDANSK UNIVERSITET HD-STUDIERNE Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse HD 1. del Ny studieordning Eksamen, januar 2002 Skriftlig eksamen i faget ERHVERVSØKONOMI Mandag, den 14. januar 2002 Kl. 14.00-18.00

Læs mere

Skriftlig eksamen i faget Erhvervsøkonomi

Skriftlig eksamen i faget Erhvervsøkonomi Skriftlig eksamen i faget Erhvervsøkonomi 4 timers skriftlig prøve Dette opgavesæt består af 4 delopgaver, der indgår i bedømmelsen af den samlede opgavebesvarelse med følgende omtrentlige vægte: Opgave

Læs mere

Bestem den optimale pris og mængde, illustrer løsningen grafisk og beregn det årlige dækningsbidrag. 0 50000 100000 150000 200000 250000 Mængde

Bestem den optimale pris og mængde, illustrer løsningen grafisk og beregn det årlige dækningsbidrag. 0 50000 100000 150000 200000 250000 Mængde Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet: Sommereksamen 3. maj 007 Det skal her understreges, at der er tale om et løsningsforslag. Nogle af opgaverne er rene beregningsopgaver, hvor

Læs mere

Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse HD 1. del. Reeksamen, august Skriftlig reeksamen i faget ERHVERVSØKONOMI

Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse HD 1. del. Reeksamen, august Skriftlig reeksamen i faget ERHVERVSØKONOMI SYDDANSK UNIVERSITET HD-STUDIERNE Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse HD 1. del Reeksamen, august 2004 Skriftlig reeksamen i faget ERHVERVSØKONOMI Fredag, den 6. august 2004 Kl. 09.00-13.00 Den angivne

Læs mere

Beregn den optimale pris- og mængdekombination og illustrer løsningen grafisk.

Beregn den optimale pris- og mængdekombination og illustrer løsningen grafisk. Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet: Sommereksamen juni 999 Det skal her understreges, at der er tale om et løsningsforslag. Nogle af opgaverne er rene beregningsopgaver, hvor der

Læs mere

Skriftlig eksamen i faget Økonomistyring

Skriftlig eksamen i faget Økonomistyring Skriftlig eksamen i faget Økonomistyring 4 timers skriftlig prøve Dette opgavesæt består af 4 delopgaver, der indgår i bedømmelsen af den samlede opgavebesvarelse med følgende omtrentlige vægte: Opgave

Læs mere

Opgave 1: Sommereksamen 30. maj 2005. Spørgsmål 1.1: Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet:

Opgave 1: Sommereksamen 30. maj 2005. Spørgsmål 1.1: Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet: Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet: Sommereksamen 30. maj 2005 Det skal her understreges, at der er tale om et løsningsforslag. Nogle af opgaverne er rene beregningsopgaver, hvor

Læs mere

Skrlftlïg eksamen i faget Økonornistyring

Skrlftlïg eksamen i faget Økonornistyring Økonom Eksamensopgave Akadem iuddannelsen. istyring Skrlftlïg eksamen i faget Økonornistyring 4 timers skriftlig prøve Dette opgavesæt består af 5 delopgaver, der indgår i bedømmelsen af den samlede opgavebesvaretse

Læs mere

ERHVERVSØKONOMI 29. maj 2001 Eksamen (4 timer) Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte

ERHVERVSØKONOMI 29. maj 2001 Eksamen (4 timer) Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte 1 1C; Aalborg Universitet HD-studiet l.del l ERHVERVSØKONOMI 29. maj 2001 Eksamen (4 timer) Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte Dette opgavesæt består af 4 opgaver, der vejledende forventes at indgå

Læs mere

Vejledende løsning til. Eksamensopgave 6. juni i faget. erhvervsøkonomi. på akademiuddannelsen

Vejledende løsning til. Eksamensopgave 6. juni i faget. erhvervsøkonomi. på akademiuddannelsen Vejledende løsning til Eksamensopgave 6. juni 2016 i faget erhvervsøkonomi på akademiuddannelsen Emner i opgavesættet: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Opgave 4 Optimering, afsætningsmæssige sammenhænge, knap

Læs mere

Opgave 1: Stedprøve 13. maj 2002. Spørgsmål 1.1: Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet:

Opgave 1: Stedprøve 13. maj 2002. Spørgsmål 1.1: Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet: Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet: Stedprøve 3. maj 02 Det skal her understreges, at der er tale om et løsningsforslag. Nogle af opgaverne er rene beregningsopgaver, hvor der

Læs mere

Skriftlig eksamen i Erhvervsøkonomi

Skriftlig eksamen i Erhvervsøkonomi Skriftlig eksamen i Erhvervsøkonomi 4 timers skriftlig prøve Dette opgavesæt består af 5 delopgaver, der indgår i bedømmelsen af den samlede opgavebesvarelse med følgende omtrentlige vægte: Opgave 1 20%

Læs mere

Opgave 1: Sommereksamen 28. maj 2003. Spørgsmål 1.1: Dette er et løsningsforslag til opgavesættet:

Opgave 1: Sommereksamen 28. maj 2003. Spørgsmål 1.1: Dette er et løsningsforslag til opgavesættet: Dette er et løsningsforslag til opgavesættet: Sommereksamen 28. maj 2003 Det skal her understreges, at der er tale om et løsningsforslag. Nogle af opgaverne er rene beregningsopgaver, hvor der skal findes

Læs mere

Vejledende løsningsforslag til. Eksamensopgaven 2. januar i faget. Erhvervsøkonomi. på Akademiuddannelsen

Vejledende løsningsforslag til. Eksamensopgaven 2. januar i faget. Erhvervsøkonomi. på Akademiuddannelsen Emner Side 1 af 11 Vejledende løsningsforslag til Eksamensopgaven 2. januar 2018 i faget Erhvervsøkonomi på Akademiuddannelsen Emner i opgavesættet: opgave 1 opgave 2 opgave 3 opgave 4 Budgettering (totalbudget)

Læs mere

Opgave 1: Stedprøve 9. maj Spørgsmål 1.1: Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet:

Opgave 1: Stedprøve 9. maj Spørgsmål 1.1: Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet: Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet: Stedprøve 9. maj 006 Det skal her understreges, at der er tale om et løsningsforslag. Nogle af opgaverne er rene beregningsopgaver, hvor der

Læs mere

Ledig produktionskapacitet koster ingenting, da alternativet var ikke at anvende den.

Ledig produktionskapacitet koster ingenting, da alternativet var ikke at anvende den. Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet: Sommereksamen 3. maj 006 Det skal her understreges, at der er tale om et løsningsforslag. Nogle af opgaverne er rene beregningsopgaver, hvor

Læs mere

Opgaverne, der er afleveret er rettet med min vægtning af de enkelte spørgsmål.

Opgaverne, der er afleveret er rettet med min vægtning af de enkelte spørgsmål. Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet: Afleveringsopgave 4 Det skal her understreges, at der er tale om et løsningsforslag. Nogle af opgaverne er rene beregningsopgaver, hvor der

Læs mere

AALBORG lljniversitet HD-STUDIERNE SKRIFTLIG EKSAMEN I ERHVERVSØKONOMI (OMPRØVE) 8. AUGjUST 1997

AALBORG lljniversitet HD-STUDIERNE SKRIFTLIG EKSAMEN I ERHVERVSØKONOMI (OMPRØVE) 8. AUGjUST 1997 AALBORG lljnverstet HD-STUDERNE SKRFTLG EKSAMEN ERHVERVSØKONOM (OMPRØVE) 8. AUGjUST 1997 Opgaverne vurderes med følgende vægte: Opgave l: 20% Opgave 2: 35% Opgave 3: 25% Opgave 4: 20% 100% /67 1 AS Workingcloth

Læs mere

Opgave 1: Sommereksamen 24. maj 2004. Spørgsmål 1.1: Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet:

Opgave 1: Sommereksamen 24. maj 2004. Spørgsmål 1.1: Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet: Sommereksamen 4 Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet: Sommereksamen 24. maj 4 Det skal her understreges, at der er tale om et løsningsforslag. Nogle af opgaverne er rene beregningsopgaver,

Læs mere

ERHVERVSØKONOMI Tirsdag den 8. august 2000

ERHVERVSØKONOMI Tirsdag den 8. august 2000 l Aalborg Universitet HD-studiet ERHVERVSØKONOMI Tirsdag den 8. august 2000 Alle skriftlige hjælpemidler er tilladt. Dette opgavesæt består af 4 opgaver, der indgår i bedømmelsen af den samlede opgavebesvarelse

Læs mere

Skriftlig eksamen i faget Erhvervsøkonomi

Skriftlig eksamen i faget Erhvervsøkonomi Skriftlig eksamen i faget Erhvervsøkonomi 4 timers skriftlig prøve Dette opgavesæt består af 5 delopgaver, der indgår i bedømmelsen af den samlede opgavebesvarelse med følgende omtrentlige vægte: Opgave

Læs mere

Skriftlig eksamen i Erhvervsøkonomi

Skriftlig eksamen i Erhvervsøkonomi Skriftlig eksamen i Erhvervsøkonomi 4 timers skriftlig prøve Dette opgavesæt består af 4 delopgaver, der indgår i bedømmelsen af den samlede opgavebesvarelse med følgende omtrentlige vægte: Opgave 1 30%

Læs mere

Vejledende løsningsforslag til. Eksamensopgaven 10. oktober i faget. erhvervsøkonomi. Akademiuddannelsen. Opgavesættet består af:

Vejledende løsningsforslag til. Eksamensopgaven 10. oktober i faget. erhvervsøkonomi. Akademiuddannelsen. Opgavesættet består af: Vejledende løsningsforslag til Eksamensopgaven 10. oktober 2013 i faget erhvervsøkonomi Akademiuddannelsen Opgavesættet består af: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Opgave 4 Budgettering Aktivitetsstyring Investering

Læs mere

Udfra en lønsomhedsvurdering af de tre produkter bedes du opstille en produktionsplan og et dækningsbidragsbudget for det kommende år.

Udfra en lønsomhedsvurdering af de tre produkter bedes du opstille en produktionsplan og et dækningsbidragsbudget for det kommende år. Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet: Stedprøve 10. maj 2005 Det skal her understreges, at der er tale om et løsningsforslag. Nogle af opgaverne er rene beregningsopgaver, hvor der

Læs mere

Vejledende løsningsforslag til. Eksamensopgaven 4. januar Erhvervsøkonomi. på Akademiuddannelsen

Vejledende løsningsforslag til. Eksamensopgaven 4. januar Erhvervsøkonomi. på Akademiuddannelsen Emner Side 1 af 11 Vejledende løsningsforslag til Eksamensopgaven 4. januar 2016 i faget Erhvervsøkonomi på Akademiuddannelsen Emner i opgavesættet: opgave 1 opgave 2 opgave 3 opgave 4 Budgettering (resultat-

Læs mere

Skriftlig eksamen i faget Erhvervsøkonomi

Skriftlig eksamen i faget Erhvervsøkonomi Skriftlig eksamen i faget Erhvervsøkonomi 4 timers skriftlig prøve Dette opgavesæt består af 4 delopgaver, der indgår i bedømmelsen af den samlede opgavebesvarelse med følgende omtrentlige vægte: Opgave

Læs mere

Resultat af primær drift Balancesum Afkastningsgrad: 24,48 % 26,97 % 25,56 % 17,53 % 28,91 % 48,05 % Omsætning

Resultat af primær drift Balancesum Afkastningsgrad: 24,48 % 26,97 % 25,56 % 17,53 % 28,91 % 48,05 % Omsætning 16.0 Bilag 16.1 Bilag 1: Regnskabsanalyse Mio. kr. 2009 2010 2011 2012 2013 2014 Omsætning 3.461 6.666 6.658 6.652 9.010 11.942 Bruttoresultat 2.471 4.725 4.860 4.429 5.999 8.423 Resultat før renter, skat

Læs mere

Skriftlig eksamen i faget Erhvervsøkonomi

Skriftlig eksamen i faget Erhvervsøkonomi Skriftlig eksamen i faget Erhvervsøkonomi 4 timers skriftlig prøve Dette opgavesæt består af 4 delopgaver, der indgår i bedømmelsen af den samlede opgavebesvarelse med følgende omtrentlige vægte: Opgave

Læs mere

Vejledende løsningsforslag til. Eksamensopgave 14. marts i faget. Erhvervsøkonomi (ny ordning efter 2012) på Akademiuddannelsen

Vejledende løsningsforslag til. Eksamensopgave 14. marts i faget. Erhvervsøkonomi (ny ordning efter 2012) på Akademiuddannelsen Emner Side 1 af 10 Vejledende løsningsforslag til Eksamensopgave 14. marts 2013 i faget Erhvervsøkonomi (ny ordning efter 2012) på Akademiuddannelsen Emner i opgavesættet: opgave 1 opgave 2 opgave 3 opgave

Læs mere

Matematik A. Højere handelseksamen. 1. Delprøve, uden hjælpemidler. kl. 9.00-14.00

Matematik A. Højere handelseksamen. 1. Delprøve, uden hjælpemidler. kl. 9.00-14.00 Matematik A Højere handelseksamen 1. Delprøve, uden hjælpemidler kl. 9.00-10.00 hhx111-mat/a-305011 Mandag den 3. maj 011 kl. 9.00-14.00 Matematik A Prøven uden hjælpemidler Prøvens varighed er 1 time.

Læs mere

Opgave 1: Omprøve 11. august 2004. Spørgsmål 1.1: Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet:

Opgave 1: Omprøve 11. august 2004. Spørgsmål 1.1: Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet: Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet: Omprøve. august 04 Det skal her understreges, at der er tale om et løsningsforslag. Nogle af opgaverne er rene beregningsopgaver, hvor der skal

Læs mere

Opgaverne, der er afleveret er rettet med den udsendte rettevejlednings vejledende vægtning af de enkelte spørgsmål.

Opgaverne, der er afleveret er rettet med den udsendte rettevejlednings vejledende vægtning af de enkelte spørgsmål. Omprøve 1997 Løsningsforslag Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet: Omprøve 8. august 1997 Det skal her understreges, at der er tale om et løsningsforslag. Nogle af opgaverne er rene

Læs mere

Opgaverne, der er afleveret er rettet med den udsendte rettevejlednings vejledende vægtning af de enkelte spørgsmål.

Opgaverne, der er afleveret er rettet med den udsendte rettevejlednings vejledende vægtning af de enkelte spørgsmål. Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet: Stedprøve 5. maj 200 Det skal her understreges, at der er tale om et løsningsforslag. Nogle af opgaverne er rene beregningsopgaver, hvor der

Læs mere

Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse HD 2. Del. Regnskab og Økonomistyring. Reeksamen, januar Økonomistyring

Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse HD 2. Del. Regnskab og Økonomistyring. Reeksamen, januar Økonomistyring Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse HD 2. Del Regnskab og Økonomistyring Reeksamen, januar 2009 Økonomistyring Fredag den 9. januar 2009 Kl. 9.00 -- 13.00 Alle hjælpemidler er tilladt Det betyder bøger,

Læs mere

Vejledende løsning til Erhvervsøkonomi vinter 2009 Side 1 af 7. Opgave 1

Vejledende løsning til Erhvervsøkonomi vinter 2009 Side 1 af 7. Opgave 1 Side 1 af 7 Opgave 1 Af virksomhedens årsregnskaber ses umiddelbart: Nettoomsætningen stiger fra 2006 til 2008 med 21% Resultatet af den primære drift stiger fra 2006 til 2008 med 88% Årets resultat stiger

Læs mere

Vejledende løsningsforslag til. Eksamensopgaven 25. marts 2010. i faget. Økonomistyring. på Akademiuddannelsen

Vejledende løsningsforslag til. Eksamensopgaven 25. marts 2010. i faget. Økonomistyring. på Akademiuddannelsen Emner Side 1 af 11 Vejledende løsningsforslag til Eksamensopgaven 25. marts 2010 i faget Økonomistyring på Akademiuddannelsen Emner i opgavesættet: opgave 1 opgave 2 opgave 3 opgave 4 Investering (optimal

Læs mere

ERHVERVSØKONOMI. Onsdag den 29. maj 1996 kl Alle skriftlige og elektroniske hjælpemidler er tilladte

ERHVERVSØKONOMI. Onsdag den 29. maj 1996 kl Alle skriftlige og elektroniske hjælpemidler er tilladte Aalborg Universitet HD - 1. del 97 ERHVERVSØKONOMI Onsdag den 29. maj 1996 kl. 9.00-13.00 Alle skriftlige og elektroniske hjælpemidler er tilladte Dette opgavesæt består af 3 opgaver, der indgår i bedømmelsen

Læs mere

Bunden forudsætning i Investering

Bunden forudsætning i Investering Bunden forudsætning i Investering af Trine Kornum Christiansen april 2009 1 Trine Kornum Christiansen Indholdsfortegnelse 1 Opgave 1...3 1.1 Rentabilitet...3 1.1.1 Afkastningsgrad...3 1.1.2 Aktivernes

Læs mere

Matematik A. Højere handelseksamen. 1. Delprøve, uden hjælpemidler. Mandag den 15. august 2011 kl. 9.00-14.00. kl. 9.00-10.00. hhx112-mat/a-15082011

Matematik A. Højere handelseksamen. 1. Delprøve, uden hjælpemidler. Mandag den 15. august 2011 kl. 9.00-14.00. kl. 9.00-10.00. hhx112-mat/a-15082011 Matematik A Højere handelseksamen 1. Delprøve, uden hjælpemidler kl. 9.00-10.00 hhx11-mat/a-1508011 Mandag den 15. august 011 kl. 9.00-14.00 Matematik A Prøven uden hjælpemidler Prøvens varighed er 1 time.

Læs mere

Resultatopgørelser i 1.000 kr. 20x1 20x2 20x3

Resultatopgørelser i 1.000 kr. 20x1 20x2 20x3 11. Regnskabsanalyse Opgave 11.1 Fra en attraktionsparks regnskaber for de foregående år foreligger der følgende sammentrængte regnskaber. Resultatopgørelser i 1.000 kr. 20x1 20x2 20x3 Nettoomsætning 7.000

Læs mere

Skriftlig eksamen i faget Erhvervsøkonomi

Skriftlig eksamen i faget Erhvervsøkonomi Skriftlig eksamen i faget Erhvervsøkonomi 4 timers skriftlig prøve Dette opgavesæt består af 4 delopgaver, der indgår i bedømmelsen af den samlede opgavebesvarelse med følgende omtrentlige vægte: Opgave

Læs mere

Rentabilitet Afkastningsgrad 1,88% 12,80% 18,95% Overskudsgrad 1,42% 9,79% 14,96 Aktivernes omsætningshastighed 1,32 1,31 1,27

Rentabilitet Afkastningsgrad 1,88% 12,80% 18,95% Overskudsgrad 1,42% 9,79% 14,96 Aktivernes omsætningshastighed 1,32 1,31 1,27 Side 1 af 1 Opgave 1 1.1. Detaljeret analyse af rentabilitet Rentabilitet 2004 2005 2006 Afkastningsgrad 1,88% 12,80% 18,95% Overskudsgrad 1,42% 9,79% 14,96 Aktivernes omsætningshastighed 1,32 1,31 1,27

Læs mere

Opgave 1. Sommereksamen 29. maj 2002. Spørgsmål 1.1: Sommereksamen 29. maj 2002. Dette sæt indeholder løsningsforslag til:

Opgave 1. Sommereksamen 29. maj 2002. Spørgsmål 1.1: Sommereksamen 29. maj 2002. Dette sæt indeholder løsningsforslag til: Soereksaen 9. aj 00 Dette sæt indeholder løsningsforslag til: Soereksaen 9. aj 00 Det skal her understreges, at der er tale o et løsningsforslag. Nogle af opgaverne er rene beregningsopgaver, hvor der

Læs mere

Tillæg til opgavesamlingen Økonomistyring for AkademiMerkonomer

Tillæg til opgavesamlingen Økonomistyring for AkademiMerkonomer Tillæg til opgavesamlingen Økonomistyring for AkademiMerkonomer 4. Grundlæggende lagerteori Opgave 4.1 Handelsvirksomheden A/S CRABEN, Frederikshavn Man forhandler i denne virksomhed bl.a. dressingen AROMATIC.

Læs mere

ERHVERVSØKONOMI Marts 1999 Frivillig stedprøve Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte

ERHVERVSØKONOMI Marts 1999 Frivillig stedprøve Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte Aalborg Universitet HD-studiet l.del lir; ERHVERVSØKONOMI Marts 1999 Frivillig stedprøve Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte Dette opgavesæt består af5 opgaver, der vejledende forventes at indgå i

Læs mere

Stedprøve i erhvervsøkonomi

Stedprøve i erhvervsøkonomi AALBORG UNIVERSITETSCENTER HD-STUDIET - 1.DEL Stedprøve i erhvervsøkonomi 31. januar 1994 Sættet består af 5 opgaver, der indgår i følgende omtrentlige vægte: vurderingen med opgave l 27% opgave 2 17%

Læs mere

ERHVERVSØKONOMI 3.juni 1998 Skriftlig eksamen. Alle skriftlige hjælpemidler ertilladte. Opgave 1: 45% Opgave 2: 23% Opgave 3: 12% Opgave 4: 20%

ERHVERVSØKONOMI 3.juni 1998 Skriftlig eksamen. Alle skriftlige hjælpemidler ertilladte. Opgave 1: 45% Opgave 2: 23% Opgave 3: 12% Opgave 4: 20% /7J Aalborg Universitet HD-studiet l.del ERHVERVSØKONOMI 3.juni 1998 Skriftlig eksamen Alle skriftlige hjælpemidler ertilladte Dette opgavesætbeståraf4 opgaver, dervejledende forventes at indgå i bedømmelsen

Læs mere

Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse. HD 2. del. Regnskab og økonomistyring. Eksamen, juni Økonomistyring. Fredag den 8. juni 2007 kl

Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse. HD 2. del. Regnskab og økonomistyring. Eksamen, juni Økonomistyring. Fredag den 8. juni 2007 kl SYDDANSK UNIVERSITET Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse HD 2. del Regnskab og økonomistyring Eksamen, juni 2007 Økonomistyring Fredag den 8. juni 2007 kl. 9.00-13.00 Alle hjælpemidler er tilladt. Det betyder

Læs mere

Matematik B. Højere handelseksamen. 1. Delprøve, uden hjælpemidler kl Mandag den 15. august 2011 kl hhx112-mat/b

Matematik B. Højere handelseksamen. 1. Delprøve, uden hjælpemidler kl Mandag den 15. august 2011 kl hhx112-mat/b Matematik B Højere handelseksamen 1. Delprøve, uden hjælpemidler kl. 9.00-10.00 hhx112-mat/b-15082011 Mandag den 15. august 2011 kl. 9.00-13.00 Matematik B Prøven uden hjælpemidler Prøvens varighed er

Læs mere

ERHVERVSØKONOMI August 1999 Skriftlig eksamen Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte

ERHVERVSØKONOMI August 1999 Skriftlig eksamen Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte Aalborg Universitet HD-studiet l.del ERHVERVSØKONOMI August 1999 Skriftlig eksamen Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte Dette opgavesæt består af3 opgaver, der vejledende forventes at indgå i bedømmelsen

Læs mere

Den økonomiske levetid for en engangsinvestering: Max. akkumulerede K 0 af grænsenettobetalingerne.

Den økonomiske levetid for en engangsinvestering: Max. akkumulerede K 0 af grænsenettobetalingerne. NRQRPLVNOHYHWLG8GVNLIWQLQJVSUREOHPHW NRQRPLVNOHYHWLG I investeringsafsnittene har vi udelukkende behandlet investeringer som værende fordelagtige i hele investeringens levetid. Gennem reparation og vedligeholdelse

Læs mere

Opgave 1: Stedprøve 13. marts 1997. Spørgsmål 1.1.1: Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet:

Opgave 1: Stedprøve 13. marts 1997. Spørgsmål 1.1.1: Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet: Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet: Stedprøve 13. marts 1997 Det skal her understreges, at der er tale om et løsningsforslag. Nogle af opgaverne er rene beregningsopgaver, hvor

Læs mere

Erhvervsøkonomi Niveau A

Erhvervsøkonomi Niveau A Højere Handelseksamen Handelsskolernes enkeltfagsprøve maj 2006 06-0-1 Erhvervsøkonomi Niveau A Dette opgavesæt består af 4 dele, der indgår i bedømmelsen af den samlede opgavebesvarelse med følgende omtrentlige

Læs mere

Generelt for eksternt regnskab

Generelt for eksternt regnskab Generelt for eksternt regnskab Der er samme regnskabsprincip om regnskabet aflægges efter A eller B Forskellen er i opstillingen! Begge indebærer oprettelse af anlægskartotek og beregning af udskudt skat

Læs mere

Skatteregler for udbytte hæmmer risikovilligheden

Skatteregler for udbytte hæmmer risikovilligheden Skatteregler for udbytte hæmmer risikovilligheden Denne analyse sammenligner afkastet ved en investering på en halv million kroner i risikobehæftede aktiver fremfor i mere sikre aktiver. De danske beskatningsregler

Læs mere

Finansiel planlægning

Finansiel planlægning Side 1 af 7 SYDDANSK UNIVERSITET Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse HD 2. del Regnskab og økonomistyring Finansiering Eksamen Finansiel planlægning Tirsdag den 8. januar 2008 kl. 9.00-13.00 Alle hjælpemidler

Læs mere

Hjemmeopgave 2. Afleveringsfristen ses på opgaveoversigten. For sent afleverede opgaver rettes ikke.

Hjemmeopgave 2. Afleveringsfristen ses på opgaveoversigten. For sent afleverede opgaver rettes ikke. Hjemmeopgave 2 Hjemmeopgave 2 består af i alt fem tidligere eksamensopgaver, der skal afleveres: Opgave 1 DV 2013, opgave 2 DV 2013 og opgave 3 DV 2013 (Investeringsteori på Diplom i Valuar) samt opgave

Læs mere