Kuldegys indtryk fra kz-lejren Stutthof

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kuldegys indtryk fra kz-lejren Stutthof"

Transkript

1 Kuldegys indtryk fra kz-lejren Stutthof Det var koldt. Iskoldt. Her hjalp hverken min kraftige North Face jakke eller mine Haglöfs handsker. Jeg rystede af kulde. Jeg følte mig blå helt ud i tåspidserne i mine kraftige Blundstones. For der blæste en kraftig vind, da jeg sammen med min gymnasieklasse besøgte koncentrationslejren Stutthof en halv times buskørsel øst for Gdansk i Polen. Vi blev fulgt af en kraftig, kold rygvind, da vi gik gennem porten ind i lejren og satte kurs mod gaskammeret. Jeg kunne ikke lade være med at tænke på de mange fanger, der under Den 2. Verdenskrig havde gået rundt her. Tyskere, polakker og enkelte danske kommunister. I frostgrader og med meget mindre tøj på kroppen. Hvis jeg gik og frøs, hvordan havde de så ikke haft det? Men måske var det slet ikke vinden og de lave grader, der fik mig til at ryste. Det var chokket over at se og gå i den lejr, jeg hjemmefra havde læst om. Nu var det den ægte vare. Ikke i 1943 eller 1944, men Langt fra Den 2. Verdenskrig. Og så alligevel ikke. Det der ramte mig voldsomst, var at mennesker var blevet behandlet som dyr. Eller endnu værre for de ud af de fanger der døde i lejren. De døde af sult og sygdomme, hvis de var heldige. De uheldige blev hængt eller døde i gaskammeret. Som besøgende i Stutthof i dag risikerer man ikke at få lukket øjnene for evigt. Tværtimod. Det jeg mener, er at man får dem åbnet i stedet for. For eksempel fik vi af vores polske guide at vide, at vagterne blev belønnet for at slå fangerne ihjel. Hvis en fange gik på toilet midt om natten, så kunne en vagt finde på at skyde personen. Vagten kunne bagefter sige, at fangen prøvede at flygte. Som belønning for at skyde fangen kunne han for eksempel få en god cigar, en øl eller en flaske spiritus. En lille, rød murstensbygning er lejrens koldeste sted. Det var lejrens gaskammer og stedet, hvor de fleste blev dræbt. Man kan som besøgende ikke gå ind i kammeret, men bare at kigge ind er også rigeligt. Ikke så langt derfra ligger Stutthofs krematorium, hvor ligene blev brændt. På en uhyggelig måde var tyskerne utroligt effektive. De fik sat døden i system. Hvad kan man så bruge dette besøg til i 2016? Det vi kunne bruge det til, var at diskutere, hvilke følelser det udløste. Følelser vi kun fik, fordi vi var på det rigtige sted og ikke googlede os frem til historien eller læste om det på Wikipedia.

2 Gdansk - byen hvor fortid og nutid mødes I det tidlige forår 2016 besøgte vi Gdansk. Vi er en gymnasieklasse fra Midtfyns Gymnasium i Ringe. Målet med vores studierejse var bl.a. at undersøge hvordan Polen har været og fortsat er præget af fortidens kommunisme og religionen. Vi havde naturligvis både forventninger til turen, men også noget der kunne ligne fordomme. Så da vi kom til Gdansk, mødte et uventet syn os: Brostensbelagte gader og gamle sporvogne giver byen et næsten idyllisk præg, og rigtig mange steder kan man læse den spændende polske historie og kultur i form af mindesmærker og historiske bygninger. Ved byporten stod vi og skuede ned ad byens hovedgade, hvor byhuse i autentisk stil lå side om side. Og fra torvet kunne vi se byens store katedral, som tårnede op mod himlen i al sin pragt som et symbol på kirkens enorme betydning for polakkerne. Religionens betydning Det skulle hurtigt vise sig, at byens katedral ikke var den eneste kirke vi skulle stifte bekendtskab med under vores besøg. Under en byvandring stødte vi på mange kirker, hver med deres egne særtræk. Særligt én kirke gjorde stort indtryk på os, nemlig den store kirke Sankt Brigitta. Indenfor skabte solstrålernes leg med de smukke glasmalerier et stemningsfuldt kirkerum. Og udenfor markerede en statue af den polske pave, Johannes Paul den 2., kirkens betydning i en større, historisk sammenhæng. Vi havde inden vores rejse læst om og studeret kirkens store rolle i Polen og den enorme betydning den katolske kirke og ikke mindst paven havde og har. Derfor var det også en øjenåbner at stå ansigt til ansigt med statuen af den polske pave. Hvad mener unge polakker? For at lære mere om kirkens betydning for polakkerne i dag besøgte vi universitet i Gdansk. Her fik vi mulighed for at tale med polske unge, der studerer dansk. Deres danskkundskaber overraskede og imponerede os meget, eftersom de blot havde studeret sproget i halvanden år. Vi havde en spændende dialog, der resulterede i ny indsigt og viden om de unge og deres forældres liv i Polen anno De kunne blandt andet fortælle os, at deres forældre satte stor pris på både religion og kirke og derfor gik i kirke ugentligt. De unge derimod havde et radikalt anderledes forhold til kirken og havde ikke det samme behov for at gå i kirke. Deres fokus var mere på studier og sociale relationer. Vores samtale ledte os også tilbage til Polen under det kommunistiske styre. Her var kirken et fast holdepunkt og en støtte for mange i en tid med utryghed og stridigheder. Det er her paven kommer ind i billedet, fordi han kom til at spille en afgørende rolle som samlingspunkt i et Polen der kunne bevæge sig i flere retninger. Ved kommunismens fald blev paven derfor skænket en stor del af æren, og dette er grunden til, at han i dag har så stor betydning for polakkerne og samtidig er et symbol på frihed. Polen er i dag et frit land, men religion spiller fortsat en stor og betydningsfuld rolle i mange polakkers liv.

3 Er Polen kommet videre? Det er nok de færreste gymnasieelever, der tænker, at Polen er det perfekte valg til en studietur. Alligevel er der nogen, der gør det - bl.a. os. Vi har sammen med vores klasse og parallelklasse fra Midtfyns Gymnasium netop været på fire dages studietur i Gdańsk, hvor vi bl.a. gik ind i den store St. Maria kirke, så den smukke Oliwa Katedral og kørte i byens mange sporvogne. Den efterfølgende dag besøgte vi det enorme slot Malbork fra det 13. århundrede. Tager man ind til bymidten i Gdańsk, kan det ske, at man bliver forundret og overrasket over den gamle arkitektur. På en solskinsdag er de iøjnefaldende facader ekstra farverige, og man bemærker den gamle byggestil. Men byen byder også på mere moderne bygninger som fx det Europæiske Solidaritets Center, et moderne museum, hvor man kan høre, læse og se, hvordan fagforbundet Solidarność blev stiftet, og hvilken vigtig rolle det spillede i opgøret med det kommunistiske regime i Polen. Gdańsk har naturligvis også et universitet, hvor unge polakkere bl.a. studerer dansk. De studerer i hverdagen og går i byen i weekenderne. Fuldstændig som i Danmark. Gdańsk er en moderne men også gammel by, hvilket meget præcist illustrerer nutidens Polen: et land, der på en og samme tid er kommet videre, men uden at miste rødderne til fortiden. Nationalfølelse betyder noget Polens historie er dramatisk og kan byde på vold, krig og undertrykkelse i et omfang, vi danskere har svært ved at forstå. Alligevel fremstår Gdansk som en stolt og stærk by. Men fremstår byen da fuldstændig uberørt? Naturligvis ikke. Hvordan har polakkerne så formået at bearbejde fortiden? Som udenlandske besøgende blev vi mødt med en afklarethed i langt større grad end forventet. Det kom til udtryk, da vi interviewede to studerende ved danskstudiet på universitetet i Gdansk. De studerende gav bl.a. udtryk for, at kommunismen var noget, som hørte deres forældres og især bedsteforældres generation til. Men da vi spørger ind til stifteren af Solidarność og tidligere polsk præsident Lech Walesa (som endda bor i Gdańsk) vækkes der noget hos de studerende. Man kan måske kalde det nationalfølelse? Polsk tilbagegang? En af de ting, vi gerne ville undersøge på studieturen, var hvilken betydning det kommunistiske styre havde på Polen dengang, og hvilken betydning det har i dag. Vi talte med de to studerende, som fortalte os, at man faktisk ikke snakker om det kommunistiske styre længere, medmindre man som ung selv spørger ind til det. Måske er dette et udtryk for, at Polen virkelig er kommet

4 videre. Men de to studerende ledte dog hurtigt samtalen over på deres nuværende regering. De fortalte os, at der var en del utilfredshed med denne. Lige i øjeblikket er der en del uenigheder mellem Polens regering, der kom til i november 2015, og resten af Europa. Eksempelvis har EU-parlamentet netop vedtaget en resolution, der kritiserer, at højesteret i Polen praktisk talt er sat ud af kraft af den siddende regering. Parlamentet mener, at dette er en trussel mod demokratiet, menneskerettighederne og retsstatsprincipperne i Polen. De to studerende var da også meget bekymrede for, hvilken retning Polen var på vej mod med den nye regering. Er de sorte skyer igen vil trække ind over Polen? Kan dette blive en ny trussel, ligesom kommunismen var det dengang? Hvis de studerendes bekymring står til troende, kan det måske være et tegn på, at Polen måske alligevel ikke er kommet særlig meget videre siden dengang med kommunismen.

5 Korte indtryk fra rejsen til Gdansk 1. Vores gruppe havde fokus på Katyn-massakren, som var en russisk massakre i 1940, hvor ca polakker, bl.a. officerer i den polske hær, blev brutalt myrdet af russerne. Derfor besøgte vi Sankt Brigida kirken, hvor der er et mindemonument for ofrene. Stedet satte mange tanker i gang hos os, da det er svært for os at forstå, at noget så grufuldt foregik for så reativt kort tid siden. 2. En af de næste dage besøgte vi koncentrationslejren, Stutthof, som ligger ca. en times kørsel fra Gdansk. Vi var der omkring to timer, hvor vi fik en rundvisning med en meget engageret guide der gav os et spændende indblik i, hvad der reelt skete under tyskerne besættelse af Polen under anden verdenskrig. Det var en kold oplevelse både fysisk og psykisk. Historien om hvad der var foregået på præcis de steder vi stod, var skrækkelige. Det satte mange tanker i gang hos os, ikke mindst fordi koncentrationslejrens udstillinger af genstande taget fra fanger, de mange billeder og et kig ind i lejrens gaskammer gjorde en skræmmende periode i Polens historie uhyggeligt nærværende. 3. Det forholdsvist nye museum, Det Europæiske Solidaritetscenter, er uden tvivl en af de mest interessante turistattraktioner i Gdańsk. Museet fortæller den fantastiske historie om Solidarność, Lech Walesa og Polens kamp for demokrati og frihed. Fagforbundet Solidarność opstod, efter at skibsværksarbejdere under kommunismen begyndte en strejke på skibsværftet i Gdansk. Og museet ligger da også det samme sted, hvor det gamle skibsværft lå. Det første vi lagde mærke til, da vi trådte ind i bygningen, var, at alt var velorganiseret. Guiden på vores tur rundt på museet var en lille tablet-lignende maskine og et par høretelefoner, som man fik udleveret i receptionen. Dette virkede rigtig godt, da man ikke var afhængig af en guide, men i stedet kunne udforske udstillingen i sit eget tempo. Udstillingen var delt op i fem dele i alfabetisk rækkefølge, som hver fokuserede på et tidspunkt eller aspekt ved den historien om Solidarność, Lech Walesa og Polens forhold til kommunismen. Ved hjælp af den elektroniske guide blev man vist rundt til de forskellige områder og interaktive stationer, som inkluderede alt fra små skærme med billeder over videoer til alskens kreativ formidling ved hjælp af den nyeste teknologi. I det hele taget var udnyttelsen af den moderne teknologi på museet beundringsværdig. Men også de mere traditionelle udstillinger var meget flotte og gennemarbejdede. Arkitekturen er også meget spændende. Bygningen er lavet af stål, som får den til at se rusten ud som et gammelt skibsværft eller skib. Indvendig spillede rum og rumoplevelse super godt sammen med de temaer, som udstillingerne er bygget op omkring. Museet er efter vores mening et must see. Man behøver ikke at være ekspert på Polens nyere historie, inden man går ind. Men man har måske lysten til at blive det, når man går ud igen.

6 4. På vores tur til Gdansk hæftede vi os især ved besøget på Solidarnosc-museet, da det tydeligt illustrerer hvor stor betydning opgøret med det kommunistiske styre havde for polakkerne både dengang og nu. Museet er utroligt moderne, og det er tydeligt, at der er blevet gjort en ekstra indsats og brugt virkelig mange ressourcer. På museet bliver man guidet gennem Solidarnosc opståen og indflydelse på det polske samfund med god og beundringsværdig udnyttelse af den nyeste teknologi. Desuden er museets arkitektur en efterligning og symbolisering af det skibsværft, som værftsarbejderne arbejdede på. Værftet lagde også grund til flere strejker og demonstrationer i 1980 erne. Museet er utrolig spændende, lærerigt, giver et godt indblik i landets nyere historie og ikke mindst en forståelse af et polsk sammenhold. 5. I nutidens Polen er det tydeligt, at Solidarnosc stadig har en plads i polakkernes bevidsthed og hverdag. På vores tur besøgte vi universitetet i Gdansk til en snak om Solidarnosc. To unge danskstuderende mente at Solidarnosc handlinger og resultater stadig var store heltegerninger og dets ry opfattede de stadig som utrolig positivt - til trods for den nylige kritisk af Lech Walesa, blev Solidarnosc heltegerninger og alt hvad de stod for ikke spor mindre eller fortrængt på nogen som helst måder - men lever derimod videre dybt inde i folket med en evig påmindelse om et opgør og sammenhold hånd i hånd imod hvad man opfattede som uretfærdigt - nemlig kommunisme.

Studietur til Polen med fokus på solidaritet

Studietur til Polen med fokus på solidaritet Studietur til Polen med fokus på solidaritet Vi er en gruppe studerende fra Midtfyns Gymnasium, og vi har netop lige været på studietur i Gdansk. Vi boede på vandrehjemmet, Dom Harcerza, som er lokaliseret

Læs mere

Rapport over Research Exchange i Brno, Tjekkiet

Rapport over Research Exchange i Brno, Tjekkiet Rapport over Research Exchange i Brno, Tjekkiet Mit navn er Kamilla Maria Hansen, jeg er 23 år gammel og læser medicin ved København Universitet. I sommerferien før 5. semester var jeg på Research Exchange

Læs mere

Jørgen Hartung Nielsen. Og det blev forår. Sabotør-slottet, 5

Jørgen Hartung Nielsen. Og det blev forår. Sabotør-slottet, 5 Jørgen Hartung Nielsen Og det blev forår Sabotør-slottet, 5 Og det blev forår Sabotør-slottet, 8 Jørgen Hartung Nielsen Illustreret af: Preben Winther Tryk: BB Offset, Bjerringbro ISBN: 978-87-92563-89-7

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Anmeldelse. De Væbnede Styrkers Museum i Moskva. Anmeldt af Christian Riegels Hjorth

Anmeldelse. De Væbnede Styrkers Museum i Moskva. Anmeldt af Christian Riegels Hjorth Anmeldelse De Væbnede Styrkers Museum i Moskva Anmeldt af Christian Riegels Hjorth Det første der møder én ved indgangen til De væbnede styrkers Museum i Moskva er en T34-85 kampvogn; kampvognen der som

Læs mere

Der er nogle gode ting at vende tilbage til!

Der er nogle gode ting at vende tilbage til! Der er nogle gode ting at vende tilbage til! Artikel af Janick og Gitte Janick og jeg sidder over frokosten og taler, han fortæller lidt om, hvad hans tid på Parkvænget går med og hvordan han selv har

Læs mere

Velkommen til Hotel Odense, som ligger lige ved siden af Odense Congress Center!

Velkommen til Hotel Odense, som ligger lige ved siden af Odense Congress Center! Hotel Odense Velkommen til Hotel Odense, som ligger lige ved siden af Odense Congress Center! Introduktion På Hotel Odense er komfort og afslapning i centrum. Her kan I tage et afbræk fra hverdagen, nyde

Læs mere

KYS DET NU, DET SATANS LIV!

KYS DET NU, DET SATANS LIV! SKOLEMATERIALE KYS DET NU, DET SATANS LIV! TIL LÆRERNE. Skolematerialet til 'Kys det nu, det satans liv' har to overordnede formål: 1) At inspirere og levendegøre elevernes nysgerrighed i forhold til de

Læs mere

MIT LIV SOM SOLDAT ET UNDERVISNINGSFORSLAG TIL FORLØB OM SOLDATERLIVET PÅ STEVNSFORT

MIT LIV SOM SOLDAT ET UNDERVISNINGSFORSLAG TIL FORLØB OM SOLDATERLIVET PÅ STEVNSFORT Koldkrigsmuseum Stevnsfort ligger ved Stevns Klint. I kan både kommer hertil via bus, cykel eller på gåben. Sidstnævnte er en smuk tur langs klinten fra Rødvig station. Se nærmere på hjemmesiden www.kalklandet.

Læs mere

Undervisningsmateriale

Undervisningsmateriale Undervisningsmateriale Grundskole Kaarina Kaikkonen You Remain In Me 29/05/2018 16/09/2018 Om undervisningsmaterialet Dette undervisningsmateriale er udformet til udstillingen Kaarina Kaiikonen You remain

Læs mere

Bilag 6 - Interview 3, Nini og Ole

Bilag 6 - Interview 3, Nini og Ole Bilag 6 - Interview 3, Nini og Ole Interviewer = I Nini = N Ole = O I = Så kan jeg sige hej til Nini og Ole. For det første tak fordi i havde lyst til at være med, øhhm, først så kan jeg jo bare spørge

Læs mere

Studietur til Berlin

Studietur til Berlin Studietur til Berlin 13-14.oktober 2010 Onsdag den 13. oktober 2010 mødtes en delegation på 20 mennesker meget tidligt i Billund Lufthavn. Målet var Berlin for at hente inspiration til det boligpolitiske

Læs mere

Bruger Side Prædiken til 11.s.e.trinitatis Prædiken til 11. søndag efter trinitatis Tekst. Lukas 18,9-14.

Bruger Side Prædiken til 11.s.e.trinitatis Prædiken til 11. søndag efter trinitatis Tekst. Lukas 18,9-14. Bruger Side 1 27-08-2017 Prædiken til 11. søndag efter trinitatis 2017. Tekst. Lukas 18,9-14. Vi sammenligner os med hinanden. Måske går vi ikke ligefrem i Kirken og gør det, vi gå på de sociale medier.

Læs mere

NYHEDSBREV NOVEMBER 2013

NYHEDSBREV NOVEMBER 2013 NYHEDSBREV NOVEMBER 2013 Indhold: 1. maj i Fælledparken Tur til Heideruh maj 2013 22. juni i Horserød og Røde Blades Gadefest Nørrebro K-festival i Nørrebroparken 29. august 1943, 70-året Mini-festival

Læs mere

17. søndag efter trinitatis 18. september 2016

17. søndag efter trinitatis 18. september 2016 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Synderes ven Salmer: 385, 32, 266; 511, 375 Evangelium: Mark. 2,14-22 Hvis ikke vi havde hørt den historie så tit, ville vi have hoppet i stolene af forbløffelse. Har man da

Læs mere

Tekster: Præd 3,1-11, Rom 8,1-4, Matt 10,24-31

Tekster: Præd 3,1-11, Rom 8,1-4, Matt 10,24-31 Tekster: Præd 3,1-11, Rom 8,1-4, Matt 10,24-31 Salmer: Lihme 9.00 751 Gud ske tak og lov, Dåb: 448 Fyldt af glæde, 52 Du herre Krist, 41 Lille Guds barn, 807 Den lange lyse sommerdag Lem 10.30 751 Gud

Læs mere

Nyhedsbrev for Historisk Samfund for Sydøstjylland Præsentation af årets årbog

Nyhedsbrev for Historisk Samfund for Sydøstjylland Præsentation af årets årbog Nyhedsbrev for Historisk Samfund for Sydøstjylland Præsentation af årets årbog Reception for årbog 2017 Det er med stor glæde, at vi igen kan invitere vores medlemmer til reception torsdag d. 5. oktober

Læs mere

NATO S YDERSTE FORPOST MOD ØST

NATO S YDERSTE FORPOST MOD ØST Koldkrigsmuseum Stevnsfort ligger ved Stevns Klint. I kan både kommer hertil via bus, cykel eller på gåben. Sidstnævnte er en smuk tur langs klinten fra Rødvig station. Se nærmere på hjemmesiden www.kalklandet.

Læs mere

Ella og Hans Ehrenreich

Ella og Hans Ehrenreich Ella og Hans Ehrenreich Langegade 64 5300 Kerteminde Tlf.: 6532.1646 mobil 2819.3710 E-mail: kontakt@ehkurser.dk eller www.ehkurser.dk Jeg fandt fire studerendes problemformulering på JAGOO, debatsiden.

Læs mere

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet,

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, der anviste vejen. Siden så vi dem aldrig mere. 8 9 Dagen

Læs mere

De spanske medier og arbejdsløsheden. - Hvordan dækker de en af landets største kriser?

De spanske medier og arbejdsløsheden. - Hvordan dækker de en af landets største kriser? De spanske medier og arbejdsløsheden - Hvordan dækker de en af landets største kriser? Jeg ankom til Madrid den 14. november 2012 og blev mødt af demonstrationer, lyden af megafoner og graffiti malet over

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 1. søndag i Advent 2014 Bording.docx. 30-11-2014 side 1

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 1. søndag i Advent 2014 Bording.docx. 30-11-2014 side 1 30-11-2014 side 1 Prædiken til 1.søndag i advent 2014. Tekst. Matt. 21,1-9. Bording. I sommerferien gik jeg en aften hen af fortovet på Kürfürstendamm i Berlin, ikke så langt fra den sønderbombede ruin

Læs mere

Rejser i overbygningen

Rejser i overbygningen Rejser i overbygningen 7. klasse: København i 5 dage Vi bor samlet på Amager Lilleskole 8. klasse: Berlin i 7 dage Vi samarbejder med en skole og bor privat hos eleverne 9. klasse: Polen i 14 dage Vi samarbejder

Læs mere

Research exchange Lissabon juli 2014

Research exchange Lissabon juli 2014 Research exchange Lissabon juli 2014 Placering: Maria Mota Lab, Malaria Unit, Instituto de Medicina Molecular, Universidade de Lisboa, Lissabon, Portugal Ansøgningsprocessen: Jeg var så heldig at få min

Læs mere

GUIDEDE TURE I FREDERICIA

GUIDEDE TURE I FREDERICIA I FREDERICIA OPLEV DET HISTORISKE FREDERICIA MED EN GUIDE VisitLillebælt Fredericia TURFORSLAG HISTORISK BYVANDRING Turen tager os rundt i Fredericia historiske bydel. Vi starter fra det smukke gamle Meldahls

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Troels Træben - Skattejagt

Troels Træben - Skattejagt Dette løb er afholdt på en familieweekend med børn i alderen 1-13 år, hvor forældre og bedsteforældre også deltog. Løbet kunne fange specielt børnene fra 3-10 år, de yngre hyggede sig med at være med,

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - og bliv uddannet LANDSBYGUIDE. Forløb 30 HISTORIE 4-6 klasse

KOM UD OG LÆR! - og bliv uddannet LANDSBYGUIDE. Forløb 30 HISTORIE 4-6 klasse KOM UD OG LÆR! - og bliv uddannet LANDSBYGUIDE Forløb 30 HISTORIE 4-6 klasse Få et forløb til jeres by Forløbet er lavet i Juelsminde, men kan let tilpasses jeres by - kontakt Jens Kjær, Glud Museum, E-mail:

Læs mere

Om Line Line er 28 år. Hun bor sammen med sin kæreste igennem de sidste ca. 5 år - sammen har de en søn, som snart bliver 1 år.

Om Line Line er 28 år. Hun bor sammen med sin kæreste igennem de sidste ca. 5 år - sammen har de en søn, som snart bliver 1 år. Line, 28 år At være ængstelig - og om at mangle mor, og at være mor Da jeg talte med Line i telefonen for ca. 2½ uge siden og aftalte at besøge hende, hørte jeg barnegråd i baggrunden. Jeg fik oplevelsen

Læs mere

Museet Ribes Vikinger Læringstilbud

Museet Ribes Vikinger Læringstilbud 2014-2015 Museet Ribes Vikinger Læringstilbud Museet Ribes Vikinger Oplev Ribes spændende historie fra år 700 til år 1700. Rundvisning Tilpasses den enkelte gruppe Museet Ribes Vikinger er placeret på

Læs mere

Nordpolen Gdansk. Højdepunkter. Afrejse: Hjemkomst: Varighed: 7 dage Afrejse fra (Bus): Fyn, Jyl., Sjæ. Pris fra: 4.

Nordpolen Gdansk. Højdepunkter. Afrejse: Hjemkomst: Varighed: 7 dage Afrejse fra (Bus): Fyn, Jyl., Sjæ. Pris fra: 4. Nordpolen Gdansk Afrejse: 23.08.2020 Hjemkomst: 29.08.2020 Varighed: 7 dage Afrejse fra (Bus): Fyn, Jyl., Sjæ. Pris fra: 4.495,- Højdepunkter Historiske Gdansk med lokal guide Kanalsejlads over land og

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44.

Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44. Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44. Alting er skjult for dit øje, indtil du ser det. Jeg holdt engang i krydset ved Teglgårdsvej, og

Læs mere

Rejsebrev fra udvekslingsophold

Rejsebrev fra udvekslingsophold Rejsebrev fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Rumænien, Pitesti. Navn: Mai Dalsgaard Lassen E-mail: Mai_lassen19@hotmail.com Tlf. nr. 29464708 Evt. rejsekammerat: Kristina Kaas Sørensen Hjem-institution:

Læs mere

REJSEBREV 8. FORÅR 2013.

REJSEBREV 8. FORÅR 2013. REJSEBREV 8. FORÅR 2013. Figueira da Foz er ikke noget at skrive hjem om. Badeby, casino og kulørte lamper. Vi lå lidt udenfor byen, og blev ikke fristet af de tilbud. Og i øvrigt havde vi vores egen strand,

Læs mere

Borgmestergården. Håndværk og købmandsliv i renæssancen. Tilbud til skoler

Borgmestergården. Håndværk og købmandsliv i renæssancen. Tilbud til skoler Borgmestergården Håndværk og købmandsliv i renæssancen Tilbud til skoler Borgmestergården Borgmestergården i Nyborg byder på en fortælling om købmandsliv i renæssancen, om de danske købstæder, om søfart

Læs mere

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag Det Fælles Bedste Sådan holder du din egen samtalemiddag Kære vært, tak fordi du vil tage del i Det Fælles Bedste ved at være vært for en samtalemiddag om et af de emner, der ligger dig på sinde. En samtalemiddag

Læs mere

Udstilling: Med De Hvide Busser retur til friheden og livet

Udstilling: Med De Hvide Busser retur til friheden og livet 9. juni 2015 Pressemeddelelse Forskning og Formidling Formidling 41 20 60 16 Henrik.Schilling@natmus.dk Udstilling: Med De Hvide Busser retur til friheden og livet Nationalmuseet åbner 19. juni sin store

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

Evaluering af introduktion af medicinstuderende og medicinstuderende med industriel specialisering afviklet den 12. og den 13. november 2013.

Evaluering af introduktion af medicinstuderende og medicinstuderende med industriel specialisering afviklet den 12. og den 13. november 2013. Evaluering af introduktion af medicinstuderende og medicinstuderende med industriel specialisering afviklet den 12. og den 13. november 2013. Antal tilbagemeldinger: 179 af 183 mulige 1: Havde du problemer

Læs mere

Bilag. Gruppeinterview 1 (3.C) Bachelorprojekt 2016 Læreruddannelsen i Aarhus Matilde Fiil Hjorth Historie Foretaget

Bilag. Gruppeinterview 1 (3.C) Bachelorprojekt 2016 Læreruddannelsen i Aarhus Matilde Fiil Hjorth Historie Foretaget Bilag Gruppeinterview 1 (3.C) Foretaget 16.03.16 Interviewer: Mit første spørgsmål det er øhm om øh om I vil fortælle lidt om, hvad I har oplevet hernede i dag. Hvad har I lavet? Elev 1: Altså vi øh..

Læs mere

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Introduktion og læsevejledning Børnepanelet var samlet for fjerde og sidste gang både i København og i Jylland i april/maj 2017. I alt deltog 23 børn og

Læs mere

Den jødiske bydel og shopping

Den jødiske bydel og shopping Den jødiske bydel og shopping Lørdag stod den på den jødiske bydel Kazimierz. Vi havde diskuteret om vi skulle have været taget til Auschwitz for at opleve den del, men efter lidt læsning på nettet fandt

Læs mere

Lærervejledning. Mit Østfyn. Danehoffets by - Nyborg. Historien om middelalderens Christiansborg

Lærervejledning. Mit Østfyn. Danehoffets by - Nyborg. Historien om middelalderens Christiansborg Lærervejledning Mit Østfyn Danehoffets by - Nyborg Historien om middelalderens Christiansborg Mit Østfyn Et samarbejde mellem museer, skoler og kommuner på Østfyn om formidling af egnens kulturarv. Målet

Læs mere

Museet Ribes Vikinger. Læringstilbud

Museet Ribes Vikinger. Læringstilbud 2017 Museet Ribes Vikinger Læringstilbud Museet Ribes Vikinger Oplev Ribes spændende historie fra år 700 til år 1700. Rundvisning Tilpasses den enkelte gruppe Museet Ribes Vikinger er placeret på netop

Læs mere

N RDLYS 1 SKINDÆDEREN

N RDLYS 1 SKINDÆDEREN Bjarke Schjødt Larsen N RDLYS 1 SKINDÆDEREN Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Det hele startede, da mine forældre arbejdede som forskere i en nedlagt mine tæt ved byen Qullissat på Grønland. Jeg ved

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

Her begynder historien om Odense

Her begynder historien om Odense Her begynder historien om Odense Mormors fortælling om Odense starter i vikingetiden. Der har dog sneget sig et par dinosaurer ind, der siger Vi var her sgu først. Hvorfor tror I, at Mormor har sat de

Læs mere

Sensom m er/e fterår i Prag,

Sensom m er/e fterår i Prag, Sensom m er/e fterår i Prag, Vi tager fra Nykøbing F banegård i september 2009 1 . MÅ IKKE FJERNES, MEN KAN KOPIERES Efterårs tur Pagh Europas store kulturby holder skansen som en af de af billigste hovedstæder

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Historiebrug. Hvad er historiebrug? Noget, vi gør hele tiden. Politisk historiebrug. Reklamer, underholdning og traditioner

Historiebrug. Hvad er historiebrug? Noget, vi gør hele tiden. Politisk historiebrug. Reklamer, underholdning og traditioner Historiebrug Historie er mange ting, og historien er til stede overalt omkring os. Historie er noget, vi alle bruger på en række forskellige måder. Det kaldes "historiebrug". Hvad er historiebrug? Når

Læs mere

Studietur til Berlin 6.-10. oktober 2013

Studietur til Berlin 6.-10. oktober 2013 Studietur til Berlin 6.-10. oktober 2013 Antal deltagere Afrejse Ankomst Berlin 15 kursister, 2 lærere (Jens og Steffen) og Mathilda. Søndag 06.10.13 kl. 07:55 med bus fra Nykøbing F. Station. Søndag 06.10.13

Læs mere

Dato for tilsynsbesøget Den 8/ i tidsrummet 9,10-10,30. leder Sophia Gravenhorst deltog i tilsynet.

Dato for tilsynsbesøget Den 8/ i tidsrummet 9,10-10,30. leder Sophia Gravenhorst deltog i tilsynet. Uanmeldt tilsyn Institution Dansk Tysk Børnehus Status Privat (selvejende/kommunal/privat) Adresse Mariendalsvej 59 A-B Leder Sophia Gravenhorst Normerede pladser 0-3 år 12 Normerede pladser 3-6 år 44

Læs mere

PF formandens årsfesttale 2018

PF formandens årsfesttale 2018 PF formandens årsfesttale 2018 Af Lars Holm Deres excellencer, ærede minister. Kære undervisere, ansatte og medstuderende. Mine damer og herrer. Det er mig en stor ære at byde jer velkommen til DTU s og

Læs mere

OLDEMORS, BEDSTEMORS OG MORS BARNDOMSHJEM

OLDEMORS, BEDSTEMORS OG MORS BARNDOMSHJEM OLDEMORS, BEDSTEMORS OG MORS BARNDOMSHJEM Opgaver til Elmuseets Frilandshuse 5. 6. 7. klasse ELMUSEET 2003 DE TRE HUSE Elmuseet har tre huse med udstillinger i. Du kan finde dem på kortet herunder. Nr.

Læs mere

LØRDAG 2. APRIL. Os og vores værter, Rachel og Mattias. Down-town Canberra, en mennesketom by!

LØRDAG 2. APRIL. Os og vores værter, Rachel og Mattias. Down-town Canberra, en mennesketom by! LØRDAG 2. APRIL I den her weekend skal vi til Canberra og besøge Rachel og Mattias, som jeg boede sammen med i Århus (se desuden 26. februar). De arbejder begge på Canberra Universitet Rachel som phd-studerende

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - historier om Hedensted. Forløb 07 HISTORIE 4-6 klasse

KOM UD OG LÆR! - historier om Hedensted. Forløb 07 HISTORIE 4-6 klasse KOM UD OG LÆR! - historier om Hedensted Forløb 07 HISTORIE 4-6 klasse Et forløb, der nemt kan tilpasses andre landsbyer. Eleverne går tilbage i tiden, når de gruppevis undersøger deres landsbys udvikling.

Læs mere

Evaluering 2006 Kilde: CUR evaluering af kristne efterskoler

Evaluering 2006 Kilde: CUR evaluering af kristne efterskoler Hvad er dit køn? Pige 22 64,7 Dreng 12 35,3 34 100 Hvor voksede du op? BY størrelse Under 500 6 18,2 500 5.000 8 24,2 5.000 10.000 3 9,1 10.000 100.000 16 48,5 Har din opvækst været præget af aktiv tilknytning

Læs mere

Kunst, mindesmærker og arkitektur i Fredericia

Kunst, mindesmærker og arkitektur i Fredericia Kunst, mindesmærker og arkitektur i Fredericia Mål Målene med at læse teksten og tage på tur med museet er, at I skal: Lære noget om Fredericias historie Lære at se efter spor efter Fredericias historie

Læs mere

Praktikanter fra Metroxpress i New York

Praktikanter fra Metroxpress i New York Praktikanter fra Metroxpress i New York ProPublica Vi har besøgt det journalistisk undersøgende medie, ProPublica, der har vundet Pulitzer-prisen flere gange, blandt andet ved at afsløre politiets brug

Læs mere

MUSEET PÅ VEN. Lærervejledning 1.-3. klasse. Kære lærere, Vi er glade for at I har lyst til at komme på besøg med jeres klasse!

MUSEET PÅ VEN. Lærervejledning 1.-3. klasse. Kære lærere, Vi er glade for at I har lyst til at komme på besøg med jeres klasse! MUSEET PÅ VEN Lærervejledning 1.-3. klasse Kære lærere, Vi er glade for at I har lyst til at komme på besøg med jeres klasse! Denne vejledning er tænkt som et tilbud for dem der godt kunne tænke sig at

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

Tekster: 2 Mos 16,11-18, 2 Pet 1,3-11, Joh 6,24-35[36-37]

Tekster: 2 Mos 16,11-18, 2 Pet 1,3-11, Joh 6,24-35[36-37] Tekster: 2 Mos 16,11-18, 2 Pet 1,3-11, Joh 6,24-35[36-37] Salmer: 736 Den mørke nat 637 Du som mætted tusind munde 319 Vidunderligst (Barnekow) 31 Til himlene rækker 736 Den mørke nat 298 Helligånden trindt

Læs mere

Gladsaxe Byarkiv indtager Split.

Gladsaxe Byarkiv indtager Split. Gladsaxe Byarkiv indtager Split. Den gamle by Split i Kroatien blev oprindelig anlagt af den Romerske Kejser Diocletian. Siden har byen været indtaget af mange forskellige herredømmer både tyrkisk og Østrig-ungarsk.

Læs mere

Tekster: 2 Mos 32, , Åb 2,1-7, Joh 8,42-51

Tekster: 2 Mos 32, , Åb 2,1-7, Joh 8,42-51 Tekster: 2 Mos 32,7-10.30-32, Åb 2,1-7, Joh 8,42-51 Salmer: Lem kl 10.30 330 Du som ud af intet skabte (mel. Peter Møller) 166.1-3 Så skal dog Satans rige (mel. Guds godhed vil) 166.4-7 52 Du Herre Krist

Læs mere

-> Find jeres startpost på næste side og gå enten til Vagttårnet eller Barak H4.

-> Find jeres startpost på næste side og gå enten til Vagttårnet eller Barak H4. Side 1 - Opgavesæt til 6.-8. klasse A Ordbog forklarer ord, der står i kursiv. START Opgave om, hvorfor lejren blev bygget I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Selvom det var en

Læs mere

Historien om Tankernes Hus

Historien om Tankernes Hus Historien om Tankernes Hus På en måde kan man godt sige, at tankerne bor inde i hovedet. Forestil dig, at tankerne bor i et hus med mange rum, hvor du kan bevæge dig rundt og opdage dem. Når du skal opdage

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 16,19-31

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 16,19-31 1 1.søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 7. juni 2015 kl. 10.00. Koret Voices fra Sct. Pauli kyrka, Göteborg medvirker. Salmer: 745/434/685,v.4/614,v.1-5// 614,v.6-9/439/41/13. Åbningshilsen Hjertelig

Læs mere

Første verdenskrig. Våbenstilstand.

Første verdenskrig. Våbenstilstand. Første verdenskrig. Våbenstilstand og eftervirkninger. Våbenstilstand. I 1918 var situationen desperat, der var krise i Tyskland. Sult og skuffelse over krigen havde ført til en voksende utilfredshed med

Læs mere

JORY Til de andre. ISAAC Jeg er ikke i topform. Og hysteriet i forhold til sikkerhed gør det bare værre. AMIR

JORY Til de andre. ISAAC Jeg er ikke i topform. Og hysteriet i forhold til sikkerhed gør det bare værre. AMIR Uddrag fra scene 3 fra manuskriptet til DISGRACED. Hovedpersonen, den pakistansk-amerikanske advokat Amir taler med sin kone, Emily og deres fælles venner, Isaac og Jory om, hvordan de hver især har det

Læs mere

Sygeplejerskerne og de hvide busser - Sygeplejerskernes indsats under den store redningsaktion fra de tyske koncentrationslejre 1944-1945

Sygeplejerskerne og de hvide busser - Sygeplejerskernes indsats under den store redningsaktion fra de tyske koncentrationslejre 1944-1945 Sygeplejerskerne og de hvide busser - Sygeplejerskernes indsats under den store redningsaktion fra de tyske koncentrationslejre 1944-1945 Dansk Sygeplejehistorisk Museum Sygeplejerskerne og de hvide busser

Læs mere

Min Historie. Denne bog tilhører. Ungdommens Uddannelsesvejledning Rådhusstrædet 6 7430 Ikast tlf.: 9960 4200 www.uuib.dk

Min Historie. Denne bog tilhører. Ungdommens Uddannelsesvejledning Rådhusstrædet 6 7430 Ikast tlf.: 9960 4200 www.uuib.dk Min Historie Denne bog tilhører Hvem er jeg? Din identitet har at gøre med den måde, du opfatter dig selv på hvem du selv synes, du er. Den er de kendetegn, der afgrænser netop dig fra alle andre. Du kan

Læs mere

Tilbage i SSSR. St. Petersburg - Moskva 8 dage / 7 nætter

Tilbage i SSSR. St. Petersburg - Moskva 8 dage / 7 nætter Tilbage i SSSR St. Petersburg - Moskva 8 dage / 7 nætter DAG 1.. Ankomst i St. Petersborg. Transfer til hotel. Check-in. DAG 2.. Morgenmad på hotellet. På denne dag vi vil gerne invitere dig til byrundtur.

Læs mere

LØRDAG 23.APRIL. skrevet af Allan

LØRDAG 23.APRIL. skrevet af Allan LØRDAG 23.APRIL skrevet af Allan Tidligt op og med flyet til Melbourne. Vi lander midt på formiddagen og finder den gratis turist-sporvogn som bringer os frem til hotellet hvor vi efterlader bagagen og

Læs mere

DANMARK I NATO. I får rig mulighed for at arbejde med genstande, idet fortet står som et monument over Danmarks aktive rolle i krigen.

DANMARK I NATO. I får rig mulighed for at arbejde med genstande, idet fortet står som et monument over Danmarks aktive rolle i krigen. Koldkrigsmuseum Stevnsfort ligger ved Stevns Klint. I kan både kommer hertil via bus, cykel eller på gåben. Sidstnævnte er en smuk tur langs klinten fra Rødvig station. Se nærmere på hjemmesiden www.kalklandet.

Læs mere

I LÆRE PÅ VÆRFTET. Et lærestyret undervisningsforløb på Helsingør Værftsmuseum for elever i 1. til 4. klasse

I LÆRE PÅ VÆRFTET. Et lærestyret undervisningsforløb på Helsingør Værftsmuseum for elever i 1. til 4. klasse I LÆRE PÅ VÆRFTET Et lærestyret undervisningsforløb på Helsingør Værftsmuseum for elever i 1. til 4. klasse Helsingør Kommunes Museer 2013 Introduktion Velkommen til Helsingør Værftsmuseum. Museet handler

Læs mere

Urbanister. Ledervejledning

Urbanister. Ledervejledning Årstid: Hele året Forløbets varighed: 4 trin + en overnatning Ledervejledning Formålet med dette mærke er, at pigerne lærer om og forstår begrebet urbanisering. Danmark, det danske samfund og pigernes

Læs mere

Aalborg Airport Hotel

Aalborg Airport Hotel Aalborg Airport Hotel Velkommen til Aalborg Airport Hotel! Introduktion Aalborg Airport Hotel slog dørene op den 1. oktober 2014 til et helt nyt og top moderne hotel. Hotellet ligger tæt på Aalborg Lufthavn

Læs mere

CAMILLA JO RASMUSSEN, EVA FRIBO NYGÅRD & LAURITZ TIM DAA FUNDER VORES TID SOM PRAKTIKANTER HOS DET SYDDANSKE EU-KONTOR I BRUXELLES

CAMILLA JO RASMUSSEN, EVA FRIBO NYGÅRD & LAURITZ TIM DAA FUNDER VORES TID SOM PRAKTIKANTER HOS DET SYDDANSKE EU-KONTOR I BRUXELLES CAMILLA JO RASMUSSEN, EVA FRIBO NYGÅRD & LAURITZ TIM DAA FUNDER VORES TID SOM PRAKTIKANTER HOS DET SYDDANSKE EU-KONTOR I BRUXELLES PRÆSENTATION I foråret 2018 har vi haft fornøjelsen af at være praktikanter

Læs mere

Bilag 12: Meningskondensering af interview 1 med ung mand, udeboende

Bilag 12: Meningskondensering af interview 1 med ung mand, udeboende Bilag 12: Meningskondensering af interview 1 med ung mand, udeboende Overordnet kløft Viden Konkret kløft Nutid hvordan bridger IP? Fortid hvilke erfaringer har IP med sig? Hvem kan IP tale økonomi med?

Læs mere

2n s studierejse til Wien forår 2017

2n s studierejse til Wien forår 2017 1 2n s studierejse til Wien forår 2017 Mandag d. 27/3-17 Efter indkvartering på Hotel Mozart stod programmet på kvartersanalyse i grupper: Kend dit kvarter. Om aftenen hørte vi en blueskoncert på (Jazz-)spillestedet

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 5.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 5. s. e. trinitatis Tekst. Matt. 16,13-26.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 5.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 5. s. e. trinitatis Tekst. Matt. 16,13-26. 26-06-2016 side 1 Prædiken til 5. s. e. trinitatis 2016. Tekst. Matt. 16,13-26. Den tyske forfatter og præst Wilhelm Busch skriver fra nazitidens Tyskland. Det var i 1934, da nazisterne slog til lyd for,

Læs mere

Referat Grønlandskarbejdsgruppemøde Det Nordatlantiske Hus // den 31. oktober

Referat Grønlandskarbejdsgruppemøde Det Nordatlantiske Hus // den 31. oktober Referat Grønlandskarbejdsgruppemøde Det Nordatlantiske Hus // den 31. oktober Deltagere: Sakarine, Karl, Ivalo, Gerth, Bent og David (Fra sekretariat Nancy og Tobias) Ordstyrer: Nancy Referent: Tobias

Læs mere

Evaluering af klinikophold med fokus på mødet med pædiatripatienten for medicinstuderende på 4. semester

Evaluering af klinikophold med fokus på mødet med pædiatripatienten for medicinstuderende på 4. semester Evaluering af klinikophold med fokus på mødet med pædiatripatienten for medicinstuderende på 4. semester 16.03 21.03 2017 Antal tilbagemeldinger: ud af 101 mulige 1: Oplevede du, at personalet i klinikken

Læs mere

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje.

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. Det er tæt på Adriaterhavet nær Dubrovnik. Jeg har en kone og to drenge, som var

Læs mere

Sydvestjyske Museer Læringstilbud i Ribe

Sydvestjyske Museer Læringstilbud i Ribe 2017-18 Der tages forbehold for prisændringer Sydvestjyske Museer Læringstilbud i Ribe Museet Ribes Vikinger Oplev Ribes spændende historie fra år 700 til år 1700. Rundvisning book hos Visit Ribe Tilpasses

Læs mere

Museet Ribes Vikinger

Museet Ribes Vikinger Museet Ribes Vikinger Læringstilbud 2014-2015 for lejrskoler Museet Ribes Vikinger Oplev Ribes spændende historie fra år 700 til år 1700. Rundvisning Museet Ribes Vikinger er placeret på netop det sted,

Læs mere

Mette Nørgård er 36 år, arbejder med markedsføring og hjemmesider og bor med sin mand og børn i København.

Mette Nørgård er 36 år, arbejder med markedsføring og hjemmesider og bor med sin mand og børn i København. Nu giver det mening Mette Nørgård er 36 år, arbejder med markedsføring og hjemmesider og bor med sin mand og børn i København. En vinteraften i 2012 fulgte en mand efter Mette på vej hjem fra metrostationen.

Læs mere

firsttimers travel guide NEW YORK

firsttimers travel guide NEW YORK firsttimers travel guide NEW YORK PARKER & MUSEER Central Park High Line 2 Den 3,5 km store park midt på Manhattan er en fredfyldt oase i storbyen - og et must at besøge, når man er i New York. I parken

Læs mere

Prædiken til 17. søndag efter trinitatis, Mark 2, tekstrække

Prædiken til 17. søndag efter trinitatis, Mark 2, tekstrække 1 Nollund Kirke Søndag d. 18. september 2016 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 17. søndag efter trinitatis, Mark 2,14-22. 2. tekstrække Salmer 1. DDS 749: I østen stiger solen op 2. DDS 371: Du

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere

Velkommen til Ballumhus!

Velkommen til Ballumhus! Hotel Ballumhus Velkommen til Ballumhus! Introduktion Hotel Ballumhus ligger klods op ad Nationalpark Vadehavet, og I bor således lige i nærjeden af fantastiske naturoplevelser - det er bare med at udforske

Læs mere

Klassiske Kiev. 4 Dage/ 3 Nætter. Ankomst til Kiev: Kiev DAG 1. Transfer fra lufthavn Hotel. Mandag Kiev DAG 2

Klassiske Kiev. 4 Dage/ 3 Nætter. Ankomst til Kiev: Kiev DAG 1. Transfer fra lufthavn Hotel. Mandag Kiev DAG 2 Klassiske 4 Dage/ 3 Nætter Ankomst til : DAG 1 Mandag DAG 2 Tirsdag Transfer fra lufthavn Hotel Byrundtur Saint Sofia Katedral Lavra - Pecherskaya DAG 3 Onsdag DAY 4 Thursday Miniature museum Etnografiske

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Prædiken til 22. s. e. trin. Kl i Engesvang

Prædiken til 22. s. e. trin. Kl i Engesvang Prædiken til 22. s. e. trin. Kl. 10.00 i Engesvang 478 Vi kommer til din kirke, Gud op al den ting 675 Gud vi er i gode hænder Willy Egemose 418 - Herre Jesus kom at røre 613 Herre, du vandrer forsoningens

Læs mere

Tekster: Es 58,5-12, 1 Joh 4,16b-21, Luk 16,19-31. 615.1-9 (dansk visemel.) Far verden 696 Kærlighed er 615.10-15 (dansk visemel.) 2 Lover den Herre

Tekster: Es 58,5-12, 1 Joh 4,16b-21, Luk 16,19-31. 615.1-9 (dansk visemel.) Far verden 696 Kærlighed er 615.10-15 (dansk visemel.) 2 Lover den Herre Tekster: Es 58,5-12, 1 Joh 4,16b-21, Luk 16,19-31 Salmer: Lihme 9.00 615.1-9 (dansk visemel.) Far verden 696 Kærlighed er 615.10-15 (dansk visemel.) 2 Lover den Herre Rødding 10.30 615.1-9 (dansk visemel.)

Læs mere

REJSEHOLDET. Vork E18. Kompendium

REJSEHOLDET. Vork E18. Kompendium Vork E18 REJSEHOLDET Kompendium Instruktører: Kirsten Fischer: kirsten-fischer@hotmail.com Freyja Deis: freyja@deis.dk Nikolaj Nielsen: nicolajelgaardnielsen@hotmail.com At opbygge en temaramme Når man

Læs mere

Hvad er socialkonstruktivisme?

Hvad er socialkonstruktivisme? Hvad er socialkonstruktivisme? Af: Niels Ebdrup, Journalist 26. oktober 2011 kl. 15:42 Det multikulturelle samfund, køn og naturvidenskaben. Konstruktivisme er en videnskabsteori, som har enorm indflydelse

Læs mere