Arbejdsmiljøredegørelse for 2007

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Arbejdsmiljøredegørelse for 2007"

Transkript

1 Arbejdsmiljøredegørelse for 2007 I juni måned 2006 blev 3F/3FA arbejdsmiljøcertificeret efter standarderne DS/OHSAS samt Bekendtgørelse 923. Arbejdsmiljøcertificeringen er et signal til omverdenen om, at vi ikke kun kæmper for at gøre medlemmernes arbejdsmiljø ude på arbejdspladserne bedre end i dag. Vi er også selv parate til at gå forrest og gå længere end til blot at overholde lovgivningen. 3F/3FA 3F og 3FA på adressen Kampmannsgade 4 er omfattet af denne arbejdsmiljøredegørelse. Den omfatter således omkring 470 medarbejdere. De 470 medarbejdere er fordelt således: Kontorarbejdspladser med ca. 430 ansatte Kantine med 13 ansatte Rengøring med 21 ansatte Anden intern service, som består af trykkeri, ekspedition og inspektører, med 16 ansatte. Med udgangen af 2007 var der ansat i alt 14 medarbejdere af anden etisk oprindelse end dansk. Medarbejderinddragelse Hele 3F/3FA's arbejdsmiljøindsats bygger på et tæt samarbejde mellem ledelse og medarbejdere. Således sikres medarbejderinddragelse i alle væsentlige beslutninger, der vedrører indsatsen i kraft af, at alt går gennem sikkerhedsorganisationen. Planer for 2008/09 Introduktion til nye medarbejdere, blev sat i gang i Som videreførelse skal det undersøges, om projektet skal udvides til at omfatte en præsentation af 3F/3FA. Herunder skal der være en præsentation af grupper/ centre/ sekretariater/ afdelinger i huset, så såvel nye som gamle medarbejdere får en større viden om den interne organisering og de interne arbejdsopgaver. Tanken er, at præsentationen skal lægges på 3fi som en multimedieproduktion, og den skal være klar inden sommeren APV en i 2006 viste, at 58 mente, at introduktion og oplæring var et problem. Målet for 2009 er, at dette tal kommer under 25. Huset er i gang med en kompetenceafklaring af samtlige medarbejdere, og inden sommeren 2009 skal alle medarbejdere være kompetenceafklaret.

2 Herefter skal hver afdeling arbejde videre med processen, således at hver enhed kan opstille og arbejde hen imod fælles mål for kompetenceudvikling. I løbet af 2008 og 2009 følges op på mini-apv en, som blev gennemført i Denne opfølgning skal bestå af en afdækning af, hvad der gemmer sig bag de generelle kritikpunkter, som APV en afslørede. Uddannelsen af sikkerhedsrepræsentanterne skal vedligeholdes i den kommende periode med genopfriskningskurser i indretning af arbejdspladsen, førstehjælp og håndtering af misbrugsproblemer. Virksomhedens arbejdsmiljøarbejde i 2007 Velkomst til nye medarbejdere I 2007 blev modtagelse af nye medarbejdere udpeget som et særligt fokusområde. I december 2007 godkendte sikkerhedsudvalget en mappe med nøje beskrivelse af opgaver og procedurer ved ansættelse og modtagelse af nye medarbejdere. Mappen indeholder desuden to foldere: en velkomstfolder til den nye medarbejder og en folder med råd og vejledning til kontaktpersonen, der får ansvaret for den nye medarbejder i de første tre måneder. Kompetenceafklaring I efteråret 2007 blev et stort kompetenceafklaringsprojekt søsat med et pilotprojekt i serviceområdet. På baggrund af de erfaringer skal alle husets medarbejdere kompetenceafklares i løbet af 2008/09. Rygestop Fra 15. august 2007 har det udelukkende været tilladt at ryge i rygerum eller i det fri. I forbindelse med den nye rygepolitik har 3F/3FA tilbudt kurser i rygestop. En række metoder blev præsenteret i løbet af en uge, således at rygerne kunne vælge mellem forskellige tilbud. 27 benyttede sig af tilbudet om rygestopkursus i Tilbudet om at få hjælp til at holde op med at ryge fortsætter i Forebyggelse af misbrugsproblemer Sikkerhedsrepræsentanterne fik tilbudt et kursus i håndtering af misbrugsproblemer. Ni tog imod tilbudet. Psykisk arbejdsmiljø Det psykiske arbejdsmiljø stod højt på prioriteringslisten i Organisationspsykologen fra Orbicon har brugt 162 timer svarende til ca kr. på at hjælpe afdelingerne i huset med at forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

3 I november 2007 blev der gennemført en psykisk mini APV. 18 afdelinger i huset deltog og der kom 284 svar ind, hvilket giver en svarprocent på 71 Fire afdelinger deltog ikke, enten fordi de ikke som de øvrige havde været igennem en større omlægning, eller fordi de var i gang med at gennemføre en udviklingsplan. I miniapv en var der færre spørgsmål end i APV en året før, og undersøgelsen koncentrerede sig om problemområderne. MiniAPV en viste, at alle områder var forbedret, men den viste også, at der stadig er områder, som skal forbedres: 93 svarede, at forstyrrelser i arbejdet giver problemer 87 svarede, at samarbejde og arbejdstempo giver problemer 73 svarede, at der er for lidt støtte fra øverste ledelse 46 svarede, at der mangler anerkendelse Ergonomi I vinteren/foråret 2006 blev der foretaget en ergonomisk gennemgang af kontorarbejdspladserne, og den er afsluttet i I 2007 er 129 arbejdspladser blevet gennemgået, og på 54 arbejdspladser blev der foretaget såkaldt fastholdelsestiltag som f.eks. indkøb af en ny stol eller bord. Herefter er det nu primært sikkerhedsrepræsentanterne, der tager sig af eventuelle behov for justeringer. For at sikre den nødvendige kompetence fik alle sikkerhedsrepræsentanter i 2007 tilbudt en efteruddannelse om indretning af arbejdspladsen. Seks tog imod tilbudet. Runderinger I foråret og i efteråret blev der gennemført to runderinger. Det er besluttet, at der i 2008 kun skal være én rundering. Både fordi mange af problemerne er afhjulpet og fordi sikkerhedsrepræsentanterne tager sig af det daglige sikkerhedsarbejde. To sikkerhedsrepræsentanter og tre ledelsesrepræsentanter gennemførte arbejdsmiljøuddannelsen i I 2006 blev uddannet hhv. fem og syv. For at koncentrere indsatsen på de vigtigste områder, blev der udpeget en række hovedområder For kontorarbejdspladserne: Kontorergonomi, psykisk arbejdsmiljø og indeklima. For kantine, rengøring og anden intern service: Løft, EGA, indeklima, arbejdsstillinger, kemi og biologi, termiske belastninger og psykisk arbejdsmiljø. Opfølgning Der er blevet fulgt op på de gener, der har vist sig ved gennemgangene af huset og arbejdspladserne.

4 I lokalet ved siden af receptionen, hvor omstillingen sidder, er der sat flytbare skillerumsplader op for at forhindre træk. Der er desuden sat solgardiner op for vinduerne i Kampmannsgade. Kantinen er plaget af støj, og der arbejdes på at sænke støjniveauet. Hele huset har fået udskiftet deres loftslamper, fordi det viste sig, at de gamle var brandfarlige. Forebyggelse 3F ønsker gennem en forebyggende arbejdsmiljøindsats at nedbringe fravær, udstødning og tidlig afgang fra arbejdsmarkedet. Desuden ønsker 3F at forebygge ulykker og arbejdsskader. Sygefravær Det samlede sygefravær var i 2007 på 4,53 pct. I 2006 var det på 3,36 pct., altså en lille stigning. Der er ikke nogen forklaring på stigningen. Ud af i alt 1161 sygemeldinger var de 81 på 14 dage og derover, og af disse varede 37 mere end 30 dage. Der var generelt ikke forskel på kvinders og mænds sygefravær. Ingen medarbejdere havde i 2007 sygemeldt sig på grund af arbejdsrelaterede forhold. I A-kassen er der blevet gjort en særlig indsats med at forbedre det psykiske arbejdsmiljø og nedbringe sygefraværet. Resultatet har været positivt og A- kassens sygefravær var ved udgangen af 2007 halveret i forhold til året før. Ulykker I 2007 blev der registreret én arbejdsskade og to ulykker. Arbejdsskaden var en muskelskade i skulderen, og den er efterfølgende blevet afhjulpet ved et nyt skrivebord og en håndstøtte. De to ulykker var: En medarbejder faldt på trappen og forstuvede anklen; en medarbejder forvred ryggen ved løft. Ingen af de to ulykker udløste sygedage. I hvert enkelte tilfælde er der fulgt op for at sikre, at lignende arbejdsulykker ikke sker igen.

5 Hjertestartmaskiner og førstehjælp De to hjertestartmaskiner, som blev lejet i 2006 og som er placeret i ITafdelingen og i Receptionen skal kunne betjenes af flere end de ni, der i første omgang fik et kursus i betjeningen. I 2008 får de medarbejdere, der har taget førstehjælpskurset, tilbud om et kursus i at betjene maskinerne. Desuden bliver der i 2008 og 2009 tilbudt opfølgningskurser i førstehjælp. Tilgang og afgang af medarbejdere I 2007 var der 80 fastansatte medarbejdere, som forlod arbejdspladsen, og antallet af nyansatte var 27. Det betyder, vi i årets løb blev 53 færre = 10,7 pct. Hvis vi regner elever, studenter, korrekturlæsere og vikarer med, er tallene: Rejste 97, nyansatte 39. Vi er 58 færre = 11,2 Derudover har der været 11 interne rokeringer af de afgående medarbejdere, som blev ansat andre steder i huset. Den reelle personaleomsætning var 10,7 pct., og omsætningen på afrejste totalt set var 11,2 pct. Det rummelige arbejdsmarked Det er 3F/3FA s holdning, at et godt arbejdsmiljø er tæt forbundet med medarbejdernes trivsel. Derfor vil 3F/3FA gøre en indsats for at forebygge nedslidning og fastholde nuværende medarbejdere med helbredsmæssige problemer. 3F/3FA ønsker et rummeligt arbejdsmarked ved at tage et socialt medansvar. Vi vil, hvor det er muligt, arbejde for integration af personer med nedsat arbejdsevne og personer, der er i fare for at blive udstødt af arbejdsmarkedet. Fastholdelse af medarbejdere 3F/3FA arbejder for, at medarbejdere, der har længerevarende sygefravær eller begyndende problemer med helbredet, får mulighed for at bevare deres job. Derfor går lederen fra den pågældende afdeling og Personaleafdelingen ind i hvert enkelt tilfælde og vurderer, hvad der kan gøres. Det har i 2007 betydet, at 17 medarbejdere i en periode har været sygemeldt på deltid, således at de har haft mulighed for at bevare tilknytningen til arbejdspladsen og langsomt vende tilbage til fuld tid. Desuden har 12 medarbejdere, som enten var sygemeldt i længere tid eller sygdomstruet, haft tilbud om forskellige former for hjælp for at sikre, at de

6 kunne beholde deres arbejde. Hjælpen har f.eks. bestået af en omlægning af arbejdsforholdene, samtaler med en psykolog og kurser i stresshåndtering. Indsatsen har betydet, at kun fire af de i alt 29 medarbejdere har forladt arbejdspladsen. Yderligere to er på vej på pension på grund af alder. Kurser Ni medarbejdere har været på kursus for at forebygge spændingshovedpine. Kurset var af én times varighed. Kurset udbydes også i 2008, hvis der er behov for det. Desuden er det planen at udbyde kurset: Stress eller bare travlhed, i Ændring af sikkerhedsorganisationen I takt med reduktionen af medarbejderantallet og færre afdelinger i huset er antallet af sikkerhedsgrupper reduceret fra 16 til 11. Og i sikkerhedsudvalget er der nu 12 medlemmer mod 14 medlemmer tidligere. Sundhedsfremme 3F/3FA tilbyder: Rygestop med egne uddannede rygekonsulenter Opmåling til skærmbriller med egne uddannede konsulenter Misbrugskonsulent Influenzavaccinationer Falck Healthcare psykisk krisehjælp Falck Healthcare med tilbud om massage, zoneterapi, fysioterapeut og kiropraktor Motionsrum, som frit kan benyttes af medarbejderne Tilskud til sportsklub, der står for bl.a.: Motionsrum i huset, Pilates, Yoga, Svømning i svømmehaller samt rabataftale på ekstern fitnesscenter. Sundhedsordningen gennem Falck Healthcare har eksisteret i 3F siden 1. august Og i Forbundshuset er der oprette en klinik, som klarer en stor del af behovet. I 2007 har 149 personer fået i alt 1292 behandlinger, hvilket i gennemsnit svarer til 8,7 behandlinger til hver. Fordelt på køn har 42 kvinder og 107 mænd brugt sundhedsordningen. Arbejdsmiljøpolitik 3F/3FA s arbejdsmiljøpolitik er beskrevet i arbejdsmiljøhåndbogen, som dels ligger fysisk i husets enkelte afdelinger, dels ligger på 3fi, som er 3F s interne hjemmeside.

7 Arbejdsmiljøhåndbogen beskriver den organisatoriske struktur, ansvarsfordeling, procedurer og instruktioner. 3F/3FA vil som minimum overholde gældende lovgivning på arbejdsmiljøområdet. Vi vil med udgangspunkt i lovgivningen og det fagligt politiske grundlag arbejde for et sundt og udviklende arbejdsmiljø såvel fysisk som psykisk. Målsætningen med 3F/3FA arbejdsmiljøpolitik er: at skabe sunde og udviklende job at arbejdsbetingede sygdomme og sygefravær så vidt muligt undgås at arbejdsskader og -ulykker så vidt muligt undgås at arbejdsmiljøhensyn inddrages ved ombygninger at der ved indkøb tages hensyn til det indre miljø arbejdsmiljøhensyn inddrages ved ændringer i arbejdets organisering at der sker en løbende evaluering og forbedring af arbejdsmiljøet. Forudsætningerne for at nå målsætningen er: at der er en løbende dialog mellem medarbejdere og ledelse om arbejdsmiljøet og forbedringer heraf at den enkelte aktivt tager ansvar og bidrager til et arbejdsmiljø, der giver arbejdsglæde at den enkelte tager ansvar for selv og i samarbejde med andre at bidrage til forbedringer i arbejdsmiljøet at ledelsen på deres respektive områder er ansvarlige for gennemførelsen af arbejdsmiljøpolitikken at der sker en koordinering mellem SU og SIU vedrørende arbejdsmiljøet. Arbejdsmiljøpolitikken underbygges af delpolitikker på relevante områder. Se evt. tidligere Arbejdsmiljøredegørelse: Arbejdsmiljøredegørelse for 3F/3FA og 2007 (link) Udarbejdet februar Godkendt den

Arbejdsmiljøredegørelse for 3F/3FA 2008

Arbejdsmiljøredegørelse for 3F/3FA 2008 Arbejdsmiljøredegørelse for 3F/3FA 2008 I juni måned 2006 blev 3F/3FA arbejdsmiljøcertificeret efter standarderne DS/OHSAS 18001 samt Bekendtgørelse 923. Arbejdsmiljøcertificeringen er et signal til omverdenen

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse for 3F/3FA 2005-2006

Arbejdsmiljøredegørelse for 3F/3FA 2005-2006 Arbejdsmiljøredegørelse for 3F/3FA 2005-2006 Forord Siden nytår har vi arbejdet intensivt på at blive arbejdsmiljøcertificeret efter standarderne DS/OHSAS 18001 samt Bekendtgørelse 923. En arbejdsmiljøcertificering

Læs mere

Et godt, sundt og sikkert arbejdsmiljø i Borgmesterens Afdeling

Et godt, sundt og sikkert arbejdsmiljø i Borgmesterens Afdeling Et godt, sundt og sikkert arbejdsmiljø i Borgmesterens Afdeling 2 Et godt arbejdsmiljø er et fælles ansvar - derfor er det vigtigt: At du har kendskab til vores arbejdsmiljøpolitik og handleplaner på området

Læs mere

Ledelsens evaluering af arbejdsmiljøarbejdet i organisationen - november 2017

Ledelsens evaluering af arbejdsmiljøarbejdet i organisationen - november 2017 Ledelsens evaluering af arbejdsmiljøarbejdet i organisationen - november 2017 Arbejdsmiljøledelsessystemet evalueres en gang årligt i direktionen med henblik på at konstatere, om systemet fortsat er egnet,

Læs mere

½ OPGAVER FOR ET BEDRE ARBEJDSMILJØ I ARBEJDSTILSYNET

½ OPGAVER FOR ET BEDRE ARBEJDSMILJØ I ARBEJDSTILSYNET 5 + 5 + 5½ OPGAVER FOR ET BEDRE ARBEJDSMILJØ I ARBEJDSTILSYNET ARBEJDSMILJØPOLITIK 3 BEDRE RESULTATER MED ET ARBEJDSMILJØCERTIFIKAT 4 TRE GODE RÅD 5 SAT-ORGANISATIONEN 5 5 OPGAVER I DET ENKELTE CENTER

Læs mere

Generel arbejdsmiljøpolitik. for. Danmarks Domstole

Generel arbejdsmiljøpolitik. for. Danmarks Domstole Side 1 af 6 Generel arbejdsmiljøpolitik for Danmarks Domstole Side 2 af 6 Vision Danmarks Domstole prioriterer medarbejdernes sundhed og trivsel højt, og der skal til stadighed arbejdes for at skabe et

Læs mere

Der er med udgangspunkt i proceduren gennemført intern audit i 4. kvartal 2014. Der er udarbejdet en rapport indeholdende korrigerende handlinger.

Der er med udgangspunkt i proceduren gennemført intern audit i 4. kvartal 2014. Der er udarbejdet en rapport indeholdende korrigerende handlinger. Ledelsens evaluering af arbejdsmiljøledelsessystemet 2015 Arbejdsmiljøledelsessystemet evalueres en gang årligt i chefgruppen med henblik på at konstatere, om systemet fortsat er egnet, tilstrækkeligt

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2014 & 1. halvår 2015, Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik

Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2014 & 1. halvår 2015, Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik November 2015 Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2014 & 1. halvår 2015, Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik HR-Afdelingen, Systemudvikling & Data 0 Indholdsfortegnelse Forord... 1 LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse...

Læs mere

Ledelsens evaluering af arbejdsmiljøledelsessystemet 2017

Ledelsens evaluering af arbejdsmiljøledelsessystemet 2017 Ledelsens evaluering af arbejdsmiljøledelsessystemet 2017 Arbejdsmiljøledelsessystemet evalueres en gang årligt i direktionen med henblik på at konstatere, om systemet fortsat er egnet, tilstrækkeligt

Læs mere

ARBEJDSMILJØPOLITIK FOR GRØNDALSLUND KIRKE OG KIRKEGÅRD

ARBEJDSMILJØPOLITIK FOR GRØNDALSLUND KIRKE OG KIRKEGÅRD Bilag 3. ARBEJDSMILJØPOLITIK FOR GRØNDALSLUND KIRKE OG KIRKEGÅRD Ledelsen ved Grøndalslund kirke og kirkegård ønsker at fremme et godt arbejdsmiljø med såvel fysisk som psykisk trivsel for alle ansatte.

Læs mere

Arbejdsmiljøarbejdet er et fælles projekt der er under løbende udvikling. Norddjurs Kommunes arbejdsmiljøindsats er altid på vej fra god til bedre!

Arbejdsmiljøarbejdet er et fælles projekt der er under løbende udvikling. Norddjurs Kommunes arbejdsmiljøindsats er altid på vej fra god til bedre! Arbejdsmiljøpolitik Vision Gennem høj prioritering af arbejdsmiljøet i dagligdagen, systematisk forebyggelse og sundhedsfremmende indsats ønsker Norddjurs Kommune at skabe arbejdsglæde og trivsel på arbejdspladsen.

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Enheden for Nyt OUH

Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Enheden for Nyt OUH August 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Enheden for Nyt OUH Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 1 Sådan læses tabellerne

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2014 & 1. halvår 2015, Høreklinikken

Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2014 & 1. halvår 2015, Høreklinikken Oktober 2015 Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2014 & 1. halvår 2015, Høreklinikken HR-Afdelingen, Systemudvikling & Data Indholdsfortegnelse Forord... 1 LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 2 Sådan

Læs mere

EN MINIGUIDE TIL ROSKILDE KOMMUNES PERSONALEPOLITIK

EN MINIGUIDE TIL ROSKILDE KOMMUNES PERSONALEPOLITIK EN MINIGUIDE TIL ROSKILDE KOMMUNES PERSONALEPOLITIK 1 ARBEJDSMILJØ OG TRIVSEL Den sunde arbejdsplads...4 Arbejdsmiljøet arbejder vi hele tiden med!...5 Stress i fokus...5 Du får hjælp, hvis det går galt...7

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse og ledelsens evaluering

Arbejdsmiljøredegørelse og ledelsens evaluering Arbejdsmiljøredegørelse og ledelsens evaluering 1.udgave - 213 Den 8. september 214 Indhold Ledelsens og Arbejdsmiljøudvalgets forord... 3 Arbejdsmiljøsystemet... 4 Arbejdsmiljøpolitik... 4 Nye arbejdsmiljømål

Læs mere

Sikkerhedsrepræsentanternes kompetencer

Sikkerhedsrepræsentanternes kompetencer 08-1821 - lagr - 26.02.2009 Kontakt: Lars Granhøj - lagr@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 78 Sikkerhedsrepræsentanternes kompetencer Omkring hver tredje sikkerhedsrepræsentanter på de større FTF-områder oplever,

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik Juni 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 Guide til LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 1 Sådan

Læs mere

Ændrede regler om uddannelse på arbejdsmiljøområdet v/sekretær for MIA, chefkonsulent Torben Rentzius Jans, Mejeribrugets Arbejdsgiverforening

Ændrede regler om uddannelse på arbejdsmiljøområdet v/sekretær for MIA, chefkonsulent Torben Rentzius Jans, Mejeribrugets Arbejdsgiverforening Ændrede regler om uddannelse på arbejdsmiljøområdet v/sekretær for MIA, chefkonsulent Torben Rentzius Jans, Mejeribrugets Arbejdsgiverforening 1 Fremtidens arbejdsmiljøorganisation 2 Fremtidens arbejdsmiljøorganisation

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Afdeling for Økonomi og Planlægning

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Afdeling for Økonomi og Planlægning Juni 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Afdeling for Økonomi og Planlægning Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 Guide til LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 1

Læs mere

BYRÅDET ARBEJDSMILJØPOLITIK - GÆLDENDE FRA 1. JANUAR 2007

BYRÅDET ARBEJDSMILJØPOLITIK - GÆLDENDE FRA 1. JANUAR 2007 BYRÅDET ARBEJDSMILJØPOLITIK - GÆLDENDE FRA 1. JANUAR 2007 1 I Odsherred Kommune arbejder vi ud fra visionen: Lys, liv og landskab. I arbejdsmiljøpolitiske vendinger har vi valgt at omsætte visionen til

Læs mere

VIA politik for arbejdsmiljø, sundhed og sygdom

VIA politik for arbejdsmiljø, sundhed og sygdom VIA politik for arbejdsmiljø, sundhed og sygdom Mål for politikken Målet for politikken er at VIA er en arbejdsplads med et fysisk og psykisk arbejdsmiljø, som udvikler og fremmer medarbejdernes trivsel,

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2014 & 1. halvår 2015, Øjenafdeling E

Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2014 & 1. halvår 2015, Øjenafdeling E Oktober 2015 Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2014 & 1. halvår 2015, Øjenafdeling E HR-Afdelingen, Systemudvikling & Data Indholdsfortegnelse Forord... 1 LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 2 Sådan

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Afdelingen for Økonomi og Planlægning

Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Afdelingen for Økonomi og Planlægning August 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Afdelingen for Økonomi og Planlægning Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse...

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Klinisk Genetisk Afdeling

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Klinisk Genetisk Afdeling Juni 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Klinisk Genetisk Afdeling Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 Guide til LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 1 Sådan læses

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Enheden for Nyt OUH

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Enheden for Nyt OUH Juni 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Enheden for Nyt OUH Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 Guide til LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 1 Sådan læses tabellerne

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Øjenafdeling E

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Øjenafdeling E Juni 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Øjenafdeling E Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 Guide til LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 1 Sådan læses tabellerne

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2014 & 1. halvår 2015, Klinisk Genetisk Afdeling

Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2014 & 1. halvår 2015, Klinisk Genetisk Afdeling Oktober 2015 Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2014 & 1. halvår 2015, Klinisk Genetisk Afdeling HR-Afdelingen, Systemudvikling & Data Indholdsfortegnelse Forord... 1 LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse...

Læs mere

Bilag til LokalMED-aftale i Skanderborg Kommune om funktionsvaretagelsen i arbejdsmiljøindsatsen Godkendt i Forhandlingsorganet den 29.

Bilag til LokalMED-aftale i Skanderborg Kommune om funktionsvaretagelsen i arbejdsmiljøindsatsen Godkendt i Forhandlingsorganet den 29. Bilag til LokalMED-aftale i Skanderborg Kommune om funktionsvaretagelsen i arbejdsmiljøindsatsen Godkendt i Forhandlingsorganet den 29. oktober 2014 Styrkelse og effektivisering af arbejdsmiljøarbejdet

Læs mere

Fysiske forhold - Mine arbejdsredskaber kan indstilles til mine behov(it-udstyr, bord, stol, værktøjer, maskiner, tekniske hjælpemidler mv.

Fysiske forhold - Mine arbejdsredskaber kan indstilles til mine behov(it-udstyr, bord, stol, værktøjer, maskiner, tekniske hjælpemidler mv. FEBRUAR APRIL JUNI August Fysiske forhold - Jeg har generelt et godt fysisk arbejdsmiljø Enig 45 88,2% 55 96,5% 47 85,5% 48 90,6% Uenig 3 5,9% 2 3,5% 7 12,7% 5 9,4% Ikke relevant 3 5,9% 0 0,0% 1 1,8% 0

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Afdeling for Sikkerhed og Arbejdsmiljø

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Afdeling for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Juni 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Afdeling for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 Guide til LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse...

Læs mere

Lavt sygefravær hvad skal der til? Status, initiativer og mål

Lavt sygefravær hvad skal der til? Status, initiativer og mål Lavt sygefravær hvad skal der til? Status, initiativer og mål Titel på mødet kan skrives i dette felt side 2 Sygefravær er delt i 2 lige store dele: - kort og langt sygefravær Kort sygefravær = max. 28

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Afdeling for Klinisk Patologi

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Afdeling for Klinisk Patologi Juni 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Afdeling for Klinisk Patologi Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 Guide til LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 1 Sådan

Læs mere

N O T A T. Arbejdsmiljø- og stresspolitik i Ringkøbing-Skjern Kommune.

N O T A T. Arbejdsmiljø- og stresspolitik i Ringkøbing-Skjern Kommune. N O T A T Intern udvikling og Kommunikation Team Udvikling Telefon 99 74 16 54 E-post marianne.dahl@rksk.dk Dato 27. februar 2008 Sagsnummer 2007021344A Arbejdsmiljø- og stresspolitik i Ringkøbing-Skjern

Læs mere

ARBEJDSTILSYNET ARBEJDSMILJØREDEGØRELSE FOR 2018

ARBEJDSTILSYNET ARBEJDSMILJØREDEGØRELSE FOR 2018 ARBEJDSTILSYNET ARBEJDSMILJØREDEGØRELSE FOR 2018 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Arbejdstilsynets væsentligste arbejdsmiljøforhold... 2 Arbejdstilsynets arbejdsmiljøarbejde... 2 Ulykker og nærved-ulykker

Læs mere

Arbejdsmiljøpolitik for SOF

Arbejdsmiljøpolitik for SOF Arbejdsmiljøpolitik for SOF Indledning og baggrund Socialforvaltningens arbejdsmiljøpolitik skal medvirke til at forvaltningen er en attraktiv arbejdsplads, der har medarbejdernes sundhed og trivsel og

Læs mere

Ledelsens evaluering af arbejdsmiljøledelsessystemet 2016.

Ledelsens evaluering af arbejdsmiljøledelsessystemet 2016. Ledelsens evaluering af arbejdsmiljøledelsessystemet 2016. Arbejdsmiljøledelsessystemet evalueres en gang årligt i chefgruppen med henblik på at konstatere, om systemet fortsat er egnet, tilstrækkeligt

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Kæbekirurgisk Afdeling K

Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Kæbekirurgisk Afdeling K August 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Kæbekirurgisk Afdeling K Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 1 Sådan læses

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2011

Arbejdsmiljøredegørelse 2011 Arbejdsmiljøredegørelse 2011 Arbejdsmiljøredegørelsen 2011 består af 3 dele: 1. Arbejdsmiljøredegørelsen 2011 2. Arbejdsmiljøredegørelsen 2011, Baggrundsdata og eksempler 3. Arbejdsmiljøredegørelsen 2011,

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Geriatrisk Afdeling G - Odense

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Geriatrisk Afdeling G - Odense Juni 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Geriatrisk Afdeling G - Odense Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 Guide til LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 1 Sådan

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Afdeling for Kvalitet og Forskning/MTV

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Afdeling for Kvalitet og Forskning/MTV Juni 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Afdeling for Kvalitet og Forskning/MTV Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 Guide til LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse...

Læs mere

Velkommen til Arbejdsmiljøseminar 2013

Velkommen til Arbejdsmiljøseminar 2013 Velkommen til Arbejdsmiljøseminar 2013 Velkommen til Arbejdsmiljøseminar 2013 Arbejdsmiljørepræsentant Hvad er mine opgaver, pligter og rettigheder? I skal lave jeres egen funktionsbeskrivelse: Overfor

Læs mere

APV & TRIVSELSUNDERSØGELSE 2018 Spørgsmål

APV & TRIVSELSUNDERSØGELSE 2018 Spørgsmål # Emner til den fysiske del af APV en 1 FYSISKE FORHOLD Jeg har generelt et godt fysisk arbejdsmiljø 2 FYSISKE FORHOLD 3 FYSISKE FORHOLD 4 FYSISKE FORHOLD 5 FYSISKE FORHOLD 6 FYSISKE FORHOLD 7 FYSISKE

Læs mere

FTF forslag til trepartsdrøftelser om sygefravær

FTF forslag til trepartsdrøftelser om sygefravær 08-1305 JEHO/JAKA 11.09.2008 Kontakt: Jan Kahr Frederiksen - jaka@ftf.dk eller Jette Høy - jeho@ftf.dk FTF forslag til trepartsdrøftelser om sygefravær Regeringen har indkaldt parterne til trepartsdrøftelser

Læs mere

ARBEJDSMILJØHÅNDBOG. for sundheds- og omsorgsområdet. September Side 1 af 12

ARBEJDSMILJØHÅNDBOG. for sundheds- og omsorgsområdet. September Side 1 af 12 ARBEJDSMILJØHÅNDBOG for sundheds- og omsorgsområdet September 2017 Side 1 af 12 Indholdsfortegnelse Side 1. Generel beskrivelse 1.1 Indledning 3 1.2 Arbejdsmiljøpolitik og formål 3 1.3 Organisationsbeskrivelse

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Sygehusenheden Ærø, Svendborg

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Sygehusenheden Ærø, Svendborg Juni 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Sygehusenheden Ærø, Svendborg Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 Guide til LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 1 Sådan

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Øjenafdeling E

Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Øjenafdeling E August 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Øjenafdeling E Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 1 Sådan læses tabellerne

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Patienthotellet

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Patienthotellet Juni 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Patienthotellet Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 Guide til LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 1 Sådan læses tabellerne

Læs mere

Denne redegørelse omfatter emnet Arbejdsmiljø og indgår i Hoved-MEDs årlige drøftelse om arbejdsmiljø i juni 2014.

Denne redegørelse omfatter emnet Arbejdsmiljø og indgår i Hoved-MEDs årlige drøftelse om arbejdsmiljø i juni 2014. Personalepolitisk Redegørelse Arbejdsmiljø 1 FORORD Denne redegørelse omfatter emnet Arbejdsmiljø og indgår i Hoved-MEDs årlige drøftelse om arbejdsmiljø i juni 2014. Redegørelsen indeholder både en oversigt

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Øre-, Næse og Halskirurgisk Afdeling F

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Øre-, Næse og Halskirurgisk Afdeling F Juni 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Øre-, Næse og Halskirurgisk Afdeling F Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 Guide til LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse...

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Enheden for Nyt OUH, Odense - Juni Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Enheden for Nyt OUH, Odense - Juni Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Enheden for Nyt OUH, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Enheden for Nyt OUH Odense... 1 Forord...

Læs mere

VELKOMMEN TIL. Program

VELKOMMEN TIL. Program SOCIAL & ARBEJDSMARKED VELKOMMEN TIL Arbejdsmiljø Årsmøde 2013 SOCIAL & ARBEJDSMARKED Program 8.00 Ankomst/registrering af: Arbejdsmiljørepræsentanter der skal deltage i valget til Områdeudvalg 8.20 Valg

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Infektionsmedicinsk Afdeling Q

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Infektionsmedicinsk Afdeling Q Juni 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Infektionsmedicinsk Afdeling Q Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 Guide til LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 1 Sådan

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Rehabiliteringsafdelingen, Odense

Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Rehabiliteringsafdelingen, Odense August 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Rehabiliteringsafdelingen, Odense Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 1

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø, Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø, Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for

Læs mere

FOKUS PÅ ARBEJDSMILJØ Randers Ungdomsskole. Dialogredskab til ansatte i Randers Ungdomsskole

FOKUS PÅ ARBEJDSMILJØ Randers Ungdomsskole. Dialogredskab til ansatte i Randers Ungdomsskole FOKUS PÅ ARBEJDSMILJØ Randers Ungdomsskole Dialogredskab til ansatte i Randers Ungdomsskole FOKUS PÅ PSYKISK ARBEJDSMILJØ Det er vigtigt at have en løbende og konstruktiv dialog omkring det psykiske arbejdsmiljø

Læs mere

Ledelsens Evaluering 2015

Ledelsens Evaluering 2015 Ledelsens Evaluering 2015 1. Indledning. En arbejdsmiljøcertificering kræver et struktureret og godt arbejdsmiljøledelsessystem. Arbejdsmiljøledelsessystemet har som hovedformål at udvikle og sikre et

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Lungemedicinsk Afdeling J

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Lungemedicinsk Afdeling J Juni 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Lungemedicinsk Afdeling J Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 Guide til LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 1 Sådan læses

Læs mere

Risikobaseret Tilsyn. 1 www.regionmidtjylland.dk

Risikobaseret Tilsyn. 1 www.regionmidtjylland.dk Risikobaseret Tilsyn 1 www.regionmidtjylland.dk Indledende møde med Arbejdstilsynet Deltagere: Arbejdstilsynet, arbejdspladsens ledelse og en repræsentant for de ansatte, typisk arbejdsmiljørepræsentanten

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Afdelingen for Kvalitet og Forskning/MTV

Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Afdelingen for Kvalitet og Forskning/MTV August 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Afdelingen for Kvalitet og Forskning/MTV Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse...

Læs mere

VEJLEDNING OM SAMARBEJDSAFTALENS OM SAMMENLÆGNING AF SAMARBEJDSUDVALG OG ARBEJDSMILJØUDVALG

VEJLEDNING OM SAMARBEJDSAFTALENS OM SAMMENLÆGNING AF SAMARBEJDSUDVALG OG ARBEJDSMILJØUDVALG VEJLEDNING OM SAMARBEJDSAFTALENS OM SAMMENLÆGNING AF SAMARBEJDSUDVALG OG ARBEJDSMILJØUDVALG APRIL 2012 VEJLEDNING OM SAMARBEJDSAFTALENS 8 Udgivet: Samarbejdssekretariatet 2012 Layout: Operate A/S Tryk:

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Økonomi og Planlægning, Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Økonomi og Planlægning, Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Økonomi og Planlægning, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Økonomi

Læs mere

ARBEJDSFASTHOLDELSE JOB PÅ SÆRLIGE VILKÅR

ARBEJDSFASTHOLDELSE JOB PÅ SÆRLIGE VILKÅR SKAB DIALOG PÅ ARBEJDSPLADSEN OM ARBEJDSFASTHOLDELSE OG JOB PÅ SÆRLIGE VILKÅR PÅ FORKANT PÅ FORKANT Hvad er situationen? Hvad kan pjecen bruges til? Eksempel: Side 3 Trin 1 Hvad kan vi gøre i dag? Status:

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Geriatrisk Afdeling G, Svendborg

Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Geriatrisk Afdeling G, Svendborg August 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Geriatrisk Afdeling G, Svendborg Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 1

Læs mere

1. Arbejdsmiljøarbejdet ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

1. Arbejdsmiljøarbejdet :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: 1. Arbejdsmiljøarbejdet :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Denne mødegang indeholder følgende punkter: 1.1 Introduktion til procesforløbet 1.2 Arbejdsmiljøloven

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdeling for Budget og Data, Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdeling for Budget og Data, Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdeling for Budget og Data, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdeling for Budget og Data,

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Rehabiliteringsafdelingen, Svendborg

Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Rehabiliteringsafdelingen, Svendborg August 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Rehabiliteringsafdelingen, Svendborg Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse...

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Afdeling for Klinisk Patologi

Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Afdeling for Klinisk Patologi August 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Afdeling for Klinisk Patologi Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 1 Sådan

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Rehabiliteringsafdelingen, Svendborg

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Rehabiliteringsafdelingen, Svendborg Juni 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Rehabiliteringsafdelingen, Svendborg Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 Guide til LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse...

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Patienthotellet

Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Patienthotellet August 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Patienthotellet Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 1 Sådan læses tabellerne

Læs mere

Det gode arbejdsmiljøarbejde veje og barrierer

Det gode arbejdsmiljøarbejde veje og barrierer Det gode arbejdsmiljøarbejde veje og barrierer FTF September 2010 1. INDLEDNING OG HOVEDRESULTATER Undersøgelsen af rammer og vilkår for arbejdsmiljøarbejdet er gennemført af FTF i samarbejde med fem af

Læs mere

Retningslinier for valg/udpegning til sikkerhedsorganisationen i Region Midtjylland. Baggrund

Retningslinier for valg/udpegning til sikkerhedsorganisationen i Region Midtjylland. Baggrund Regionshuset Horsens HR Fysisk Arbejdsmiljø Retningslinier for valg/udpegning til sikkerhedsorganisationen i Region Midtjylland Emil Møllers Gade 41 DK-8700 Horsens Tel. +45 8728 5005 www.regionmidtjylland.dk

Læs mere

ARBEJDSMILJØ STRATEGI

ARBEJDSMILJØ STRATEGI ARBEJDSMILJØ STRATEGI 2017-2020 1 BAGGRUND OG FORMÅL ARBEJDSMILJØARBEJDET MOD 2020 Arbejdsmiljøområdet har de seneste år haft stor bevågenhed, både lokalt og nationalt, blandt andet med en national strategi

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2014 & 1. halvår 2015, Hudafdeling I og Allergicenteret

Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2014 & 1. halvår 2015, Hudafdeling I og Allergicenteret Oktober 2015 Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2014 & 1. halvår 2015, Hudafdeling I og Allergicenteret HR-Afdelingen, Systemudvikling & Data Indholdsfortegnelse Forord... 1 LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse...

Læs mere

Arbejdsmiljøstrategi Vedtaget af Hoved-MED på møde 27. januar 2016.

Arbejdsmiljøstrategi Vedtaget af Hoved-MED på møde 27. januar 2016. Arbejdsmiljøstrategi 2016-2020 Vedtaget af Hoved-MED på møde 27. januar 2016. 2 Vedligeholdelse og udvikling af den gode arbejdsmiljøkultur Arbejdsmiljøstrategien 2016-2020 er en fortsættelse af kommunens

Læs mere

Fra museskader til stress

Fra museskader til stress Fra museskader til stress Fra museskader til stress Gode job hænger nøje sammen med et godt arbejdsmiljø. Tidligere drejede arbejdsmiljøet sig primært om kemikalier, fotografernes biler, stole, borde og

Læs mere

Svarfordelingsrapport: APV OG TRIVSELSUNDERSØGELSEN 2016

Svarfordelingsrapport: APV OG TRIVSELSUNDERSØGELSEN 2016 Rapporten er lavet d.04-10-2016 Svarfordelingsrapport: APV OG TRIVSELSUNDERSØGELSEN 2016 02 Afgrænsninger Skabelon: Svarfordelingsrapport Områder: APV Undersøgelse: APV og trivselsundersøgelse 2016 Denne

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Geriatrisk Afdeling G - Odense

Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Geriatrisk Afdeling G - Odense August 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Geriatrisk Afdeling G - Odense Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 1 Sådan

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2014 & 1. halvår 2015, Nuklearmedicinsk Afdeling

Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2014 & 1. halvår 2015, Nuklearmedicinsk Afdeling November 2015 Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2014 & 1. halvår 2015, Nuklearmedicinsk Afdeling HR-Afdelingen, Systemudvikling & Data Indholdsfortegnelse Forord... 1 LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse...

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Plastikkirurgisk Afdeling Z

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Plastikkirurgisk Afdeling Z Juni 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Plastikkirurgisk Afdeling Z Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 Guide til LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 1 Sådan læses

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2014 & 1. halvår 2015, Klinisk IT

Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2014 & 1. halvår 2015, Klinisk IT November 2015 Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2014 & 1. halvår 2015, Klinisk IT HR-Afdelingen, Systemudvikling & Data Indholdsfortegnelse Forord... 1 LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 2 Sådan

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø

Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø August 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse...

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Hjertemedicinsk Afdeling B

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Hjertemedicinsk Afdeling B Juni 01 Arbejdsmiljøredegørelse 013 for Hjertemedicinsk Afdeling B Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 Guide til LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 1 Sådan læses

Læs mere

VEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM. Den årlige arbejdsmiljødrøftelse

VEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM. Den årlige arbejdsmiljødrøftelse VEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM drøftelse af arbejdsmiljøet PÅ KONTORER Den årlige arbejdsmiljødrøftelse Årlig arbejdsmiljødrøftelse En gang om året skal I holde et koordinerende arbejdsmiljømøde, også kaldet

Læs mere

Notat Attraktiv og bæredygtig arbejdspladser Til Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde 6. februar 2017.

Notat Attraktiv og bæredygtig arbejdspladser Til Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde 6. februar 2017. Notat Attraktiv og bæredygtig arbejdspladser Til Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde 6. februar 2017. Aarhus Kommune arbejder for at skabe attraktive og bæredygtige arbejdspladser for medarbejderne ansat

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Radiologisk Afdeling, Svendborg

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Radiologisk Afdeling, Svendborg Juni 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Radiologisk Afdeling, Svendborg Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 Guide til LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 1 Sådan

Læs mere

Forflytningspolitik. For ansatte på omsorgscentre og hjemmeplejedistrikter. Frederikssund kommune Sundhed og forebyggelse

Forflytningspolitik. For ansatte på omsorgscentre og hjemmeplejedistrikter. Frederikssund kommune Sundhed og forebyggelse Forflytningspolitik For ansatte på omsorgscentre og hjemmeplejedistrikter Frederikssund kommune Sundhed og forebyggelse Indhold Indledning...2 Mål...2 Struktur og organisering...3 Ansvarsfordeling...3

Læs mere

Antal besvarelser: I-1 MÅLING Dragør Kommune Svarprocent: 75,5% Totalrapport

Antal besvarelser: I-1 MÅLING Dragør Kommune Svarprocent: 75,5% Totalrapport beelser: 83 3-I-1 MÅLING 217 Svarprocent: 75,5% LÆSEVEJLEDNING 1 INDHOLDSFORTEGNELSE RESULTATER FOR HOVEDOMRÅDER RESULTATER FOR HOVEDOMRÅDER TOP OG BUND RESULTATER STØRSTE AFVIGELSER DIN ARBEJDSSITUATION

Læs mere

Arbejdsmiljø og sundhedsfremme 2010-2012

Arbejdsmiljø og sundhedsfremme 2010-2012 5 Strategi for Arbejdsmiljø og sundhedsfremme 00-0 5 Derfor har vi en Strategi for arbejdsmiljø og sundhedsfremme Strategi for arbejdsmiljø og sundhedsfremme bygger på den personalepolitiske værdi Trivsel

Læs mere

På mødet den 14. december har hovedudvalget drøftet de foreslåede tiltag til løsning af påbuddet.

På mødet den 14. december har hovedudvalget drøftet de foreslåede tiltag til løsning af påbuddet. Vedrørende: Påbud vedr. overtrædelse af reglerne om formelle krav. Sagsnavn: Generelt rådgivningspåbud vedr. formelle krav Sagsnummer: 87.00.00-P20-1-12 Skrevet af: Kim Hornbæk E-mail: Kim.Hornbaek@randers.dk

Læs mere

ARBEJDSMILJØREDEGØRELSE 2. KVARTAL 2017 SKANDERBORG KOMMUNES HOVEDMEDUDVALG 7. SEPTEMBER 2017

ARBEJDSMILJØREDEGØRELSE 2. KVARTAL 2017 SKANDERBORG KOMMUNES HOVEDMEDUDVALG 7. SEPTEMBER 2017 ARBEJDSMILJØREDEGØRELSE 2. KVARTAL 2017 SKANDERBORG KOMMUNES HOVEDMEDUDVALG 7. SEPTEMBER 2017 1 Indhold Samarbejde med Arbejdstilsynet...3 Arbejdsulykker...4 Aktuelle sygefravær...5 Kursus og uddannelse

Læs mere

VEJLEDNING FRA BFA HANDEL, FINANS OG KONTOR. Den årlige arbejdsmiljødrøftelse

VEJLEDNING FRA BFA HANDEL, FINANS OG KONTOR. Den årlige arbejdsmiljødrøftelse VEJLEDNING FRA BFA HANDEL, FINANS OG KONTOR Den årlige arbejdsmiljødrøftelse den årlige arbejdsmiljødrøftelse 1 Årlig arbejdsmiljødrøftelse En gang om året skal I holde et koordinerende arbejdsmiljømøde,

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Hudafdeling I og Allergicentret

Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Hudafdeling I og Allergicentret August 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Hudafdeling I og Allergicentret Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 1 Sådan

Læs mere

ARBEJDSPLADSVURDERING KORTLÆGNING

ARBEJDSPLADSVURDERING KORTLÆGNING ARBEJDSPLADSVURDERING KORTLÆGNING Introduktion Alle virksomheder har pligt til at gennemføre en Arbejdspladsvurdering (APV) minimum hvert 3. år, der omfatter både det fysiske og det psykiske arbejdsmiljø

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2014 & 1. halvår 2015, Patienthotellet

Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2014 & 1. halvår 2015, Patienthotellet November 2015 Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2014 & 1. halvår 2015, Patienthotellet HR-Afdelingen, Systemudvikling & Data Indholdsfortegnelse Forord... 1 LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 2

Læs mere

Arbejdsmiljøpolitik for Aarhus Kommune

Arbejdsmiljøpolitik for Aarhus Kommune Arbejdsmiljøpolitik for Aarhus Kommune Indledning Den lokale MED Aftale og Arbejdsmiljøaftalen fastsætter de overordnede rammer for arbejdsmiljøarbejdet i Aarhus Kommune, herunder at Fælles MED Udvalget

Læs mere

Rapport af ArbejdsPladsVurdering (APV) for Grønlands Selvstyre 2011

Rapport af ArbejdsPladsVurdering (APV) for Grønlands Selvstyre 2011 Rapport af ArbejdsPlads (APV) for Grønlands Selvstyre 11 1 1. APV ens hvem/hvad/hvor...3 1.1 Hvad er APV?...3 1.2 Hvor ofte skal APV revurderes?...3 1.3 Hvem gennemfører APV?...3 1.4 Hvordan gennemføres

Læs mere

Tabel 4.1. Høj deltagelse i APV-arbejdet

Tabel 4.1. Høj deltagelse i APV-arbejdet 4. DELTAGELSE I dette afsnit beskrives sikkerhedsrepræsentanternes deltagelse og inddragelse i arbejdsmiljøarbejdet samt hvilke forhold, der har betydning for en af deltagelse. Desuden belyses deltagelsens

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering for elever på Stevns Friskole 2015 Numerisk og procentvis opgørelse % % % % % %

Undervisningsmiljøvurdering for elever på Stevns Friskole 2015 Numerisk og procentvis opgørelse % % % % % % Stevns Friskole Fysiske forhold inkl. indeklima Vurder nedenstående arbejdsmiljøforhold:. Temperaturen i klasselalet 8 9 % 9. Temperaturforandringer i klasselalet i løbet af dagen. Evt. Stigning/fald i

Læs mere

LEDELSESINFORMATION - FORÅR 2019 HR-nøgletal

LEDELSESINFORMATION - FORÅR 2019 HR-nøgletal LEDELSESINFORMATION - FORÅR 2019 1.1: Udvikling i sygefravær sammenlignet med nabokommuner 1.2: Udvikling i sygefravær Haderslev Kommune har haft faldende sygefravær (fra 2015) indtil 2017, men sygefraværet

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Kirurgisk Afdeling A

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Kirurgisk Afdeling A Juni 0 Arbejdsmiljøredegørelse 013 for Kirurgisk Afdeling A Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 Guide til LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 1 Sådan læses tabellerne

Læs mere