NØGLE HUS SPEJL. Historie af Michael Noer og Anders Frithiof August. Manuskript af Anders Frithiof August. 8. Gennemskrivning, revideret

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NØGLE HUS SPEJL. Historie af Michael Noer og Anders Frithiof August. Manuskript af Anders Frithiof August. 8. Gennemskrivning, revideret. 10.2.2014."

Transkript

1 NØGLE HUS SPEJL Historie af Michael Noer og Anders Frithiof August. Manuskript af Anders Frithiof August. 8. Gennemskrivning, revideret Producere: Rene Ezra / Thomas Radoor Nordisk Film Mosedalsvej 14, 2500 Valby

2 1 INT. INTERVIEW. MONTAGE - DAG 1 I en montage ses forskellige mennesker i alderen 70 til 100 år. De sidder foran forskellige farvede baggrunde eller tapet og bliver tydeligvis interviewet, selvom vi ikke hører spørgsmålene. (Dokumentarisk materiale, nedenstående er eksempler.) NYDELIG ÆLDRE DAME Jeg ville ønske, at jeg havde fået børn... Klip. En ældre, brysk herre. BRYSK HERRE Ikke en skid. Jeg fortryder sgu ikke noget. Klip. En næsten skaldet dame, tæt på de 100. SKALDET DAME Jeg ville så gerne have været der da min mor døde.. Klip. En meget tynd ældre mand. ÆLDRE MAND Jeg har brugt alt for meget tid på at tænke på hvad andre syntes om mig... Klip. En forvirret gammel dame. FORVIRRET GAMMEL DAME Jeg skulle have passet bedre på mine tænder. Klip. En overvægtig herre i jakkesæt. MAND I JAKKESÆT Jeg har arbejdet alt for meget... Jeg ville have gerne have tilbragt mere tid med min familie... Klip. Lang pause. En smuk ældre kvinde. SMUK ÆLDRE KVINDE Jeg ville ønske jeg havde tænkt mere på hvad jeg selv havde lyst til. At jeg havde rejst mere... Hun kigger sig lidt trist omkring. KLIP TIL SORT. TITEL; NØGLE HUS SPEJL.

3 2 INT. SOFIEHUS / MAX OG S VÆRELSE - MORGEN 2 Vi er i en lejlighed på plejehjemmet Sofiehus. Lejligheden er på ca. 35 m2, har 2 værelser, et soveværelse med en stor skydedør der åbner helt op til stuen, hvor en håndvask og et par skabe gør det ud for et lille køkken. Fuglene synger og solen stråler ind. Der er to enkeltmands-senge, med ca. en meter imellem dem. En ældre dame, ca. 75,, sidder ved siden af den ene seng. I sengen ligger hendes mand, MAX, han er ca. 82, og hårdt ramt af en hjerneblødning. Han kan ikke fokusere eller formulere sig. 2. Max? Hun aer ham blidt på panden. (CONT'D) Det er morgen. Vi skal op. Han kigger rundt. Han kan kun bevæge venstre arm en smule. Hun trykker ham på næsen. Der kommer en lille reaktion fra ham, en svag lyd. Lily smiler. Lily går hen til et garderobeskab. Hun finder tøj frem. (CONT'D) Hvad skal vi have på i dag? Lily tager to skjorter frem der hænger på hver deres bøjle. Den her? (CONT'D) En lille reaktion fra Max. Vi fornemmer at han har to lyde, to "grynt" - et for "ja" og et for "nej". Han grynter nej. (CONT'D) Den er også så pæn. Lily lægger den frem. (CONT'D) Vi får jo besøg i dag, kan du huske det? Lily når akkurat at se, at Max savler lidt. Hun skynder sig over og tørrer det væk. Hun kigger på et ur på værelset.

4 3. (CONT'D) Jeg forstår heller ikke hvor de hjælpere bliver af? Vi følger med Lily hen til døren. 3 INT. SOFIEHUS / GANGE - MORGEN 3 Lily kommer ud på en gang, hvor der er døre ind til andre værelser, og lidt længere væk, et opholdsrum. En HJÆLPER kommer hende imøde. Er I på vej? Max skal have tøj på. Hjælperen smiler venligt, men har tydeligvis lidt travlt. HJÆLPER 1 Der kommer en lige om lidt. Det er bare fordi, vi får besøg idag. HJÆLPER 1 Det er jeg med på. Men vi skal lige synge for fru Mortensen. Hjælperen åbner døren til værelset overfor Lily, og går ind. Døren står lidt på klem. Lily undrer sig en smule. Så følger hun efter hjælperen. Hen til døren. Vi bliver ude på gangen med Lily, mens hun kigger ind i værelset. En hvid kiste står midt i rummet, og en DØD KVINDE, ca. 90, ligger i. Rigor mortis er indtruffet og hun er helt tynd. 3 HJÆLPERE og en BEDEMAND står rundt om kisten. De synger "ALTID FREJDIG NÅR DU GÅR". De stopper kort op, da de ser Lily. Lily bliver lidt på afstand. Havde hun ingen familie? Hjælperen fra før vender sig om.

5 4. HJÆLPER 1 Vil du synge med, Lily? Lily ryster stille på hovedet. Vi hører dem synge. Jeg går ind til Max og venter. KOR "Kæmp for alt, hvad du har kært; dø, om så det gælder, da er livet ej så svært, døden ikke heller." 4 INT. SOFIEHUS / SPISESAL - MORGEN 4 Lidt senere. Max, nu påklædt i det tøj Lily fandt frem, sidder i kørestol ved siden af Lily. Der er morgenmad på bordet, og hun giver ham forsigtigt yoghurt. Hun fortsætter. Kom. Spis lidt mere. En kvinde kommer hen til deres bord. Det er lederen af stedet,, hun er ca. 55, smilende og godmodig. De andre ansatte på plejehjemmet er i uniform, men ikke Inger. Lily smiler. Godmorgen, Lily. Godmorgen. Inger griner. Lily nikker. Hvordan har vi det idag? Ja, jeg ved ikke hvordan du har det, men Max og jeg har det ganske udmærket. Og I får besøg idag? Ja. Efter fællesaktivitet.

6 5. Hvor lyder det dejligt. Lily tørrer lidt yoghurt væk fra Max's kind. God dag. (CONT'D) Inger forlader bordet. Lily bliver siddende hos Max. Lidt efter ser hun kisten fra før blive transporteret ned ad en gang overfor. Lilys blik bliver på kisten. 5 INT. SOFIEHUS / FÆLLESSAL - DAG 5 IMPROVISERET SCENE: Erindringskasser er kasser som man kan låne på historiske museer. Kasserne indeholder gamle produkter, varer, legetøj, beklædningsgenstande, fra ca frem til 1970'erne. Andre kasser er mere sanselige - en kasse med duftessenser f.eks. De gamle sidder i rundkreds og får kasserne udleveret af Inger, som styrer begivenhederne. Hjælper de gamle med deres erindringer. De finder en ting, f.eks. En pakke RIX kaffeerstatning, og bliver bedt om at fortælle historier, erindringer, der relaterer til den "rekvisit". Det er vigtigt at forstå, at de ikke skal svare på hvad genstanden er, eller hvad den bruges til, men skal prøve at erindre og associere ud fra den. Altså, f.eks. En beboer får udleveret en pakke kaffe, og husker tilbage på sin barndom i København. Købmanden på hjørnet. Mor der altid råbte ham ind fra gården, når det blev mørkt. Flere historier af den slags. Erindringer, minder. En form for komprimeret krønike af liv i Danmark de sidste 80 år. Til sidst er det Lilys tur, hun sidder ved siden af Max. Hun fortæller et minde. Vi forstår at hende og Max har været sammen siden de var unge, og at han fik hjerneblødning for et par år siden, og de flyttede på plejehjem. KLIP. SENERE;

7 6. Nu laver de ældre en fællesleg, hvor de kaster en blå bold frem og tilbage mellem hinanden. De skal sige et ord når de modtager bolden. Legen styrker både motorik og hukommelse. 6 INT. SOFIEHUS / MAX OG S VÆRELSE - DAG 6 Stor forventning i Lilys ansigt. Hun står og kigger ud af vinduet på sit værelse og ser sin familie ankomme. SENERE: Det vælter ind ad døren. Lilys datter, (42), mild, humanist, og hendes mand, HENRIK (50), i jakkesæt, venlig, omend en smule fortravlet. De har 3 børn, en pige på 15 og to drenge på 10 og 6. De taler i munden på hinanden, og der er en generel stemning af kakafoni og kaos når familien er samlet, hvis ikke børnene er optaget af f.eks. IPad eller lign. Kom ind, kom ind! Hej mor. Katrine omfavner sin mor. (CONT'D) Kom og sig hej til mormor, unger. Lilys børnebørn kommer hen og omfavner hende. Lily omfavner dem alle tre. Henrik kommer også hen. HENRIK Hej, svigermor. Lily aer ham på kinden. Katrine går hen til Max. Hej lille far. Hun kysser hans pande. Katrine smiler. Henrik smiler. Hvor er det dejligt at se jer. I lige måde, mor.

8 7. HENRIK Skal jeg sætte noget vand over? Unger, kan I lige finde kagen frem. Der er poser fra et bageri, som bliver stillet frem. SENERE; Lily sidder alene med Katrine på værelset. Fra værelset er der åben ud til en terrasse. Katrine tager Lilys hånd. Lily nikker. Hvordan har I det så? Synes altså det virker som sådan et fint sted. Jo. Det går. Jeg har stadig ikke helt vænnet mig til alle de hvide vægge. Jeg kan se de er ved at rydde inde ved siden af? Ja. Det var fru Mortensen. Nå. Kendte du hende? Ikke rigtig. Hun snakkede ikke rigtig med nogen. Hvad med dig, snakker du med nogen? Hvad mener du? Ikke noget, mor. Det var ikke på den måde. Jeg er jo lidt friskere end de andre, så.. Jeg ved ikke rigtig hvad jeg skal tale med dem om. Nej. Det forstår jeg godt. Men måske du skulle prøve lidt alligevel?

9 8. Har du spurgt om det med sengene? Sengene? Ja. Om de kan rykke dem sammen? Børnebørnene kommer væltende ind og afbryder samtalen. Henrik kommer bagefter med Max i kørestol. HENRIK Vi gik en dejlig lang tur. Lily kigger op, og smiler. Henrik giver Katrine et blik, og Katrine nikker. Ja, mor. Vi skal også til at løbe igen. Allerede? Vi kommer igen i næste uge, mor. Lily accepterer. Forsøger at smile. 7 INT. SOFIEHUS / GANGE - EFTERMIDDAG 7 Lily går rundt på gangene, søgende. Hun finder Inger der sidder sammen med en gruppe af hjælpere, og holder en form for personalemøde. Inger kigger op da hun ser Lily. Ja, Lily? Jeg tænkte om jeg lige måtte spørge om noget? Selvfølgelig. Inger rejser sig op, og hende og Lily går lidt afsides. (CONT'D) Var det hyggeligt at få besøg? Lily nikker hurtigt, men er fokuseret på sit eget ønske.

10 9. Ja. Men jeg vil gerne spørge om noget. Sig frem. Inger tænker lidt. Du ved hvordan Max og jeg.. Jeg mener, hvordan vores senge står så langt væk fra hinanden? Ja. Det ved jeg. 70 cm. Jeg tænkte på om vi ikke kunne rykke dem sammen? Ja. Det forstår jeg godt, Lily. Men det er jo så vi skal kunne komme til. Komme til? Ja, når vi skal flytte Max. Så skal hjælperne jo kunne komme til og hjælpe ham ud af sengen med liften. Men måske kunne vi bare rykke dem sammen om natten? Men netop om natten, Lily, er det vigtigt vi kan komme til. Hvis der sker noget med Max, hvis hans tilstand forværres. Jeg ville bare gerne ligge tættere på ham. Jeg hører hvad du siger, Lily. Men de 70 cm. kan måske redde hans liv hvis der sker noget? Lily leder efter et svar, men intet kommer.

11 10. (CONT'D) Det er jo også en arbejdsplads, skal du tænke på. Og vi har krav fra arbejdsstyrelsen og alt sådan noget kedeligt noget. Okay. Inger nikker. Godt, Lily. Jeg er glad for du forstår. 8 INT. SOFIEHUS / MAX OG S VÆRELSE - NAT 8 Det er næsten helt mørkt på værelset. Lily står i bare tæer og natkjole i lyset fra månen og forsøger at presse sengene sammen igen, det lykkes kun delvist fordi hun ikke kan få låsen op på det ene hjul. I baggrunden langt væk høres en aldrende stemme der råber efter sin mor. Lily ligger sig op i sengen, rækker ud efter Max hånd som hun knuger - der er de nævnte 70 centimer imellem sengene. Hun rækker hånden ud efter Max. 9 INT. SOFIEHUS / BADERUM - MORGEN 9 En stor kran kører rundt i loftet på Sofiehus' badefaciliteter. To mandlige hjælpere, stærke, står også i rummet. Den ene betjener kranen, den anden står ved siden af Max der sidder i kørestol. HJÆLPER 1 Kom, Max, så skal vi op i kranen. Vi ser at Lily står i baggrunden. Synes det er ubehageligt. Max ser en smule bange ud. Bare rolig, skat. De ved hvad de gør. Max brokker sig lidt med nogle uforståelige lyde. (CONT'D) (til hjælperne) Han er vant til at bare at blive badet mens han sidder i stolen, det er derfor.

12 11. HJÆLPER 2 Ja, men det skal I ikke tænke på. Det er meget bedre sådan her. Han er bare vant til at jeg gør det, mener jeg. HJÆLPER 1 Kom her, Max. Du skal herop. Max bliver hjulpet op i slyngen. HJÆLPER 1 (CONT'D) Så. Det var flot. Så skal du bare have tøjet af. Lily går hen til Max, og begynder at knappe hans pyjamas op, han kigger, som han gør det meste af tiden, op i loftet, skammer sig måske. HJÆLPER 2 Det er altså meget nemmere hvis det er os der gør det. Nemmere for hvem? Hjælpere 1 er allerede igang med at knappe Max skjorte op. Max brokker sig højlydt. (CONT'D) Jeg vil gerne gøre det. Lily kommer ind imellem hjælperen og slyngen men Max begynder at svinge fra side til side. HJÆLPER 2 Det her går bare ikke. HJÆLPER 1 (henvendt til Lily) Vi blir altså nødt til at gøre det her på vores måde. Det er en arbejdsplads! HJÆLPER 1 Ja. Lige nu er det en arbejdsplads. Lily trækker sig og lader Hjælper 2 komme til. Det er hurtigt overstået, flyt hænderne.

13 12. Vi ser nu at Max har haft "et lille uheld", og der er afføring på bukserne. Hun får afledt hans opmærksomhed, så han ikke skal se sine beskidte bukser. HJÆLPER 1 Så. Så er han klar. Lily stiller sig bagest i lokalet, og betrager Max der bliver hævet op over jorden og hen i badet hvor de begynder at vaske ham. Fra baderummet kan hun se ned ad gangen. I det værelse der ligger overfor Max og hendes, er FLYTTEMÆND ved at bære nogle møbler ind. 10 INT. SOFIEHUS / SPISESAL - AFTEN 10 Max, nu friseret, i nyt tøj, bliver kørt ind i Sofiehus' store fælles spisesal. Der er allerede godt fyldt op med ældre, fra ca. 70 og opefter, nogle friskere end andre. De er ved at gøre sig klar til at spille banko. Lily kigger sig lidt omkring. Nå, Max. Hvor har du lyst til at sidde? Lily kigger sig omkring. Dér? (CONT'D) Max peger over mod vinduet. (CONT'D) Fint. Så får du din vilje. Lily kører Max hen til vinduet. Kører ham så ind til bordet. Sætter sig ved siden af ham. De får en plade. (CONT'D) Nå. Skal vi så se. Hun tager pladen frem. Der opstår lidt larm i lokalet. Pludselig; (O.S.) Godaften, alle sammen.

14 13. De ældre kigger op. (O.S.) (CONT'D) Må jeg lige få jeres opmærksomhed. Inger står ved døren ind til rummet. (CONT'D) Inden vi går igang med at spille, så vil jeg sige at vi har fået en ny beboer, som flytter ind i nummer 30. En ældre herre står ved siden af. Han er nydelig, gråsprængt hår, rank. Dette er. Han taler dansk med tydelig svensk dialekt, nogle gange slår han over i svensk - men her skriver vi det på dansk. (CONT'D) Han hedder Erik, og du vil måske sige lidt om dig selv. ERIK Ja, hej allesammen. Undskyld jeg forstyrrer midt i banko. Jeg hedder Erik. Ja. Erik er svensk, som I nok kan høre! Ingers begejstring virker lidt overdrevet på Erik. ERIK Ja. Men jeg har boet mange år i Danmark. Men hun er her ikke mere.. Nå. Men det skal jeg ikke kede jer med. Det er jo ikke jeres skyld. Ja, Erik er gammel pilot faktisk. For SAS. Måske har nogle af jer fløjet med ham! Vi ser at de andre ÆLDRE DAMER i rummet kigger nysgerrigt på ham. (CONT'D) Nå. Jeg er sikker på I alle sammen vil tage godt imod Erik. Erik, du kan jo sætte dig ned og tage en plade. Erik nikker rundt til de forskellige borde. Hilser. Inger sætter sig ned ved et bord for enden af lokalet. (CONT'D) Spillet går igang om 5 minutter.

15 Pludselig går, en meget gammel beboer, en smule uhyggelig, DEMENT DAME hen til ham. Hendes hår er uglet. Hun kigger direkte på Piloten. DEMENT DAME Har du set min pung? Hvadbehager? DEMENT DAME Jeg kan ikke finde min pung. Jeg har ikke set den. Beklager. DEMENT DAME Den var her lige før! Jeg kan ikke hjælpe dig. Den demente dame bliver meget vred, meget pludseligt. DEMENT DAME DER ER NOGEN DER HAR TAGET DEN! SIG HVOR DEN ER!! Hun er rasende, ude af sig selv. Piloten himler en smule. Kigger rundt. Så peger han pludselig overrasket ud af lokalet. 14. Dér!! Den demente dame kigger rundt. (CONT'D) Der var en der stjal den. Han løber dernede! Hv.. Hvad? DEMENT DAME Skynd dig! Efter hende! Den demente dame er afledt, og løber ud af rummet. Et par af de andre kvindelige beboere kan ikke lade være at grine hjerteligt af Piloten. Piloten ryster lidt på hovedet. Går hen til et kaffebord, og tager en kop kaffe. Vi fornemmer med det samme, at han gør noget forkert. Alle beboerne kigger på ham. Han stopper op.

16 15. Hov, Erik. Vi venter med at drikke kaffe til pausen. Erik smiler venligt til Inger. ERIK Det er okay, jeg skal bare have en lille kop. Han tager koppen og sætter sig ned. De andre beboere er overraskede. Har Inger tabt ansigt? De kigger op på hende. De rejser sig. Så lad gå for denne gang. Du er jo også ny. MANDLIG BEBOER 1 Hov, hvad fanden er den af. Vi har sgu da regler her? Så. Jørgen. Det er bare denne ene gang. MANDLIG BEBOER 1 Så vil jeg også have kaffe. KVINDELIG BEBOER 2 Jeg vil også. Så! Stop lige! Der udbryder et mindre kaos. 11 INT. SOFIEHUS / FYSIOTERAPI - DAG 11 Et større rum, en form for lille gymnastiksal. Forskellige redskaber står langs væggene. En ung muskuløs FYSIOTERAPEUT, meget optaget af holistiske behandlinger og spiritualitet, står ved to barrer der er midt i lokalet. Han holder om Max, der har fået sine hænder placeret på barrene. FYSIOTERAPEUT Ja. Det er fint. Kan du tage et skridt til? Max reagerer meget langsomt. FYSIOTERAPEUT (CONT'D) Ja! Hvor er det godt.

17 16. Han er stærkere end han selv tror, det er det jeg hele tiden siger. Lily står ved siden af, følger intenst med. Fysioterapeuten smiler til hende. FYSIOTERAPEUT Lily. Hvad med dig, hvordan har din krop det? Alle tiders. FYSIOTERAPEUT Har du skulle løfte og bære ham i lang tid? Arh, nu er det jo kun et par år siden han fik blodproppen, så.. FYSIOTERAPEUT Jeg synes du skal komme ned og lave nogle øvelser. Vi har også nogle gymnastikhold og sådan. Fysioterapeuten smiler. Døren går. Ind kommer Piloten. Han smækker døren efter sig. Undskyld, forstyrrer jeg? FYSIOTERAPEUT Det er helt okay. Vi er færdige. Er du den nye? ERIK Ja. (pause) Det er vist mig der er den nye. FYSIOTERAPEUT Fint. Bare kom ind. Erik nikker, og lukker døren bag sig. FYSIOTERAPEUT (CONT'D) Det her er Max og hans kone, Lily. Piloten kommer hen og hilser. Dav. Erik.

18 17. Velkommen. Han rækker Lily hånden, vi ser han ryster en del. Ja, det skal du ikke tage dig af. Det er bare lidt Parkinsons. Piloten vender sig og kigger på Max, der ikke har bemærket noget. Fysioterapeuten holder stadig i ham. FYSIOTERAPEUT Så, Max. Så er vi færdige for i dag. Lily, vil du komme herover med kørestolen. Lily rejser sig. Piloten stopper hende. Lad mig. Piloten går hen, tager kørestolen, kører den hen til fysioterapeuten og Max, og sammen hjælper de Max ned i kørestolen, forsigtigt, respektfuldt. Han kører Max hen til Lily. (CONT'D) Hav en god dag. Lily og Max forsvinder ud af døren. Lily lidt forundret. Hun stjæler et blik efter Piloten. 12 INT. SOFIEHUS / MAX OG S VÆRELSE - AFTEN 12 Max er blevet lagt i seng. Alt ånder fred og ro. Lily sidder ved siden af Max, hun sidder med nål og tråd. Kan du se hvad jeg laver? Ingen reaktion fra Max. Vi ser at hun syr små mærker med Max's navn på, ind i tøjet ved kraven. Max reagerer ikke. (CONT'D) Jeg syr navn ind i dit tøj. Det er så det ikke bliver væk når de vasker det. (CONT'D) Nej, det er ikke mig der skal vaske det længere, det er der nogle der gør her på stedet. Hun ser over på Max. Fornemmer noget.

19 18. (CONT'D) Hvad er det med dig? Ingen reaktion. Hun bladrer. (CONT'D) Max, hold op. Jeg synes han var irriterende. "Pilot".. Bevares. Lily kigger lidt fornærmet på Max. (CONT'D) Du skulle hellere bruge noget energi på din træning, Max. Der kommer en "nej-lyd" fra Max. Lily kigger over på Max's seng. Og sin. Afstanden imellem dem. 13 INT. SOFIEHUS / GANGE - AFTEN 13 Lily går rundt på gangene, søgende. (Note: denne scene minder bevidst om en tidligere scene) Hun finder Inger der står med overtøj på, på vej til at gå hjem. Inger kigger op da hun ser Lily. Ja, Lily? Inger tænker lidt. Jeg tænkte om jeg lige måtte spørge om noget? Selvfølgelig. Du ved hvordan Max og jeg.. Jeg mener, hvordan vores senge står så langt væk fra hinanden? Ja. Det ved jeg. 70 cm. Jeg tænkte på om vi ikke kunne rykke dem sammen? Ja. Det forstår jeg godt, Lily. Men det er jo så vi skal kunne komme til.

20 19. Komme til? Ja, når vi skal flytte Max. Så skal hjælperne jo kunne komme til og hjælpe ham ud af sengen med liften. Men måske kunne vi bare rykke dem sammen om natten? Men netop om natten, Lily, er det vigtigt vi kan komme til. Hvis han får det værre. Jeg ville bare gerne ligge tættere på ham. Desværre, Lily. Det er for Max's egen skyld. Lily leder efter et svar, men intet kommer. Okay. Inger nikker. Godt, Lily. Jeg er glad for du forstår. Inger smiler venligt, og går. 14 INT. SOFIEHUS / FÆLLESSAL - DAG 14 En anden dag. Et lille orkester af yngre musikere, en bassist, en på harmonika og en på klaver gør klar. På gulvet midt i salen står UNGE STANDARDDANSERE klar. De har pænt tøj på. Rundt omkring langs væggen sidder de ældre. Inger står i midten. Inger smiler bredt. Ja! Så er vi klar.

21 20. (CONT'D) Det er med stor glæde at jeg kan byde velkommen til vores 4. Erindringsbal her på Sofiehus. Et par af de ældre gaber, andre glæder sig. Inger griner. (CONT'D) Nogle af jer har prøvet det før, andre af jer er her første gang. Og jeg vil bare sige; I skal glæde jer, det er drønsjovt. Og som jeg siger hver gang; det her er ikke en dansekonkurrence, alle kan være med. Det handler simpelthen bare om at lytte til noget musik I kender fra jeres ungdom, og se nogle dygtige dansere danse de danse I kender. OG! De dygtige dansere vil rigtig gerne også danse med jer... Lily og Max sidder midt i det hele. Lily er en smule forundret over det hele, tager Max's hånd. Musik begynder. (CONT'D) Men. Nu har jeg vist snakket nok! SCENEN ER DELVIST IMPROVISERET: Først danser de unge dansere, så langsomt bevæger de sig ud til de ældre, og byder dem op. De fleste af de ældre siger straks ja, og danser begejstret med. Andre er sure og afvisende. En ung mandlig DANSER kommer hen til Lily, og rækker armen ud. DANSER Vil De danse? Lily kigger lidt forvirret rundt. Nej, ellers tak. DANSER Er De sikker? Det er sjovt? Jeg skal nok være forsigtig. Lily griner. Lidt pinligt berørt.

22 21. Det behøves nu ikke. Han rækker hånden ud igen. Kom? DANSER Lily kigger sig omkring. Ser på Max. Jeg tager lige en hurtig svingom, Max. Hun rejser sig og tager den unge dansers hånd. Danseren smiler. (CONT'D) Så lad gå da. DANSER Det er vist en waltz, den her. Kender De den. Vi behøver altså ikke være De's. De går ud på dansegulvet. Musikken er rolig waltz-takt, Tchaikovsky's "Nøddeknækkeren". Musikken forvandler sig fra den mere folkelige harmonikaversion til en stor svulstig symfoniorkester version og Lily fortaber sig i musikken. Danseren fører Lily rundt, og hun smiler. Men mest af alt holder hun øje med Max. Dansen fortsætter sådan i et stykke tid. Lily i en anden verden. (CONT'D) Nej. Vent et øjeblik. Max skal med. Hun slipper danseren. Går hen til Max, forbi Piloten. Kigger sig omkring. Inger? (CONT'D) Inger kommer hen. (CONT'D) Kan vi ikke få Max på benene? Kan han det?

23 22. Han kan godt stå. Vi står bare helt stille. Inger kigger rundt. Lidt i tvivl. Så; Okay. Vi prøver. Inger får øje på to hjælpere, kalder dem over. (CONT'D) Vi har brug for lidt hjælp herovre. De to hjælpere kommer over. De tager fat om Max, og får ham på benene. Sådan ja. Max står nu op med hjælpernes hjælp. Lily går hen til ham. Tager fat om ham. Musikken fortsætter. Hun tager et par forsigtige skridt med ham, smiler til ham. Lily kigger smilende over på Inger. (CONT'D) Det kan vi sagtens. De fortsætter med at danse. Men så, han begynder at blive tung. Lily kæmper med hans vægt. Hun prøver at lade som ingenting. Han bliver tungere og tungere. Og så. Pludselig. Max falder. Piloten prøver at gribe ham, men det er for sent. Et højt knæk lyder. Musikken forsvinder. Alle stimler omkring Max, og Lily der forfærdet holder sig for munden bliver opslugt af mængden. 15 INT. SOFIEHUS / GANGE - DAG 15 Lily står ængsteligt og ser Katrine tale med stedets LÆGE, længere nede ad gangen. De modtager en besked fra lægen, nikker. Går så mod Lily. Mor. Nu skal du høre...

24 23. Det er svært for hende. (CONT'D) Far har brækket en del af hoften. Lily sætter sig tungt ned på en stol, der står. (CONT'D) Det kommer til at sætte ham en del tilbage. Han vil ikke kunne bevæge sig så meget. Lily tager Max's hånd. Det var min skyld. Nej, mor. Katrine nikker. Jeg ville bare så gerne danse med ham. Mor. Hør på mig. Det er ikke din skyld. Fars muskulatur er svag. Han har ikke bevæget sig længe. Jeg kan næsten ikke få ham til at spise. Lily løfter på skuldrene. Lily er forvirret. Det ordner sig. Hvordan skal han så komme sig? Hvis han ikke vil spise? (CONT'D) Og hans genoptræning? Hvad med den. Der er dygtige folk her, som tager sig af alt det. Hører du, Mor. Katrine tager Lilys hånd. Han reagerer slet ikke på mig længere.

25 24. De siger faktisk også at du ikke spiser så meget. Det ved jeg ikke.. Du skal huske at spise, og du skal huske at gøre ting der gør dig glad også? Du skal lade Max komme sig, selvfølgelig, men du skal også huske at passe på dig selv. Det er vigtigt. Jeg bliver jo nødt til at sørge for Max. Selvfølgelig. Men det var jo også derfor at vi fandt Sofiehus, ikke? Så du ikke skulle passe far hele tiden. Lily kigger væk. Så pludselig. Lily ser væk. Det er fars fødselsdag snart. Hvordan skal vi nu holde den? 16 INT. SOFIEHUS / GANGE - AFTEN 16 Senere. Lily er på vej tilbage til sit værelse. Hun kommer til sin dør, men ser Pilotens dør stå åben. Hun går hen og kigger ind, hun kan se ham sidde ved et bord, og læse avis. Hun er fascineret af ham. Han kigger pludseligt op, og Lily skynder sig ind på sit værelse. 17 INT. SOFIEHUS / MAX OG S VÆRELSE - AFTEN 17 Lily kommer tilbage ind på værelset til Max, hænger sin trøje på en knage. Så, Max. Så er de gået igen. Hun går hen ved hans side.

26 25. Ingen reaktion. (CONT'D) Har du lyst til at komme med ned og spise i dag? (CONT'D) Det synes jeg vi skal, skal jeg ikke ringe efter nogen? Ingen reaktion. Hun tager hans hånd. (CONT'D) Max, hører du? Jeg taler til dig. Det er jo ikke dit hoved du har slået, vel? Endelig må Lily give op, og hun sætter sig tungt ned på en stol og græder for første gang. (CONT'D) Elskede Max, vil du ikke nok kæmpe lidt? 18 INT. SOFIEHUS / GANGE - DAG 18 Lily står alene på gangen og ser på afdelingens ophængte aktivitetskalender. Inger går i gangene med en blok og en kuglepen, skriver ting ned, inspicerer. Inger? Inger vender sig om. Hej Lily. Ja hej, må jeg lige låne dig et kort øjeblik. Ja selvfølig. Inger lægger pennen fra sig. (CONT'D) Er alt som det skal være. Det var selvfølgelig hårdt at Max brækkede hoften.. Men.. Vi klager ikke. Nej...

27 26. Lily ryster på hovedet. Inger lytter. Han har faktisk fødselsdag snart. På søndag. Max altså. Det var da dejligt, så kommer familien måske på besøg? Ja, og det er faktisk derfor det er godt jeg har fat i dig. (CONT'D) Vi har en tradition. I vores familie. En kage. Eller, en tærte er det faktisk. En tærte? Som jeg altid bager. Til Max. På hans fødselsdag? Præcis. Og jeg talte med køkkenet i dag. Om jeg kunne få lov til at lave den. Her. Hvis jeg kunne låne køkkenet. Inger tænker over det. Det er en penibel situation. Åh Lily. Jeg ville ønske det var så nemt. Men vi har så strikse regler for fødevarekontrollen. Jeg er meget påpasselig, det forsikrer jeg dig. Ja, det er klart. Men det er fra højeste sted, eller hvad man siger. De er efter os hele tiden med den hygiejne. Jeg skal jo ikke slagte en kylling. Jeg skal bage en tærte.

28 27. Inger kigger rundt. Ved du hvad vi gør? Vi sørger for at vi køber en kage til dig. Nede fra den gode bager. Du vælger hvilken det skal være. Så skal jeg nok sige til en af hjælperne at de skal sørge for at ordne det. Det er ikke en kage. Det er en tærte. Som jeg bager. Det er en simpel opskrift, de har alle ingredienser i køkkenet. (CONT'D) Jeg vil bare gerne bage en tærte til min mand, på hans fødselsdag! Lily.. Det er måske hans sidste fødselsdag! Inger nikker, kigger ned i gulvet. Pause. Lily går i stå. Inger smiler varmt. Okay. Ved du hvad. Jeg aftaler med køkkenet at de bager en tærte til Max. Du kan give dem opskriften.. Det er jo hele pointen at jeg... (CONT'D) Okay. Tak. Hvis det er sådan det er. Tak fordi du forstår. 19 INT. SOFIEHUS / KØKKEN - AFTEN 19 Sent om aftenen. Lily kommer til Sofiehus' store industrikøkken. Hun kan se gennem en rude i døren. Der står nogle opvaskere og arbejder.

29 INT. SOFIEHUS / GANGE - DAGGRY 20 Det er tidlig morgen. Lily kommer gående ad gangen. Hun går forsigtigt, sniger sig en smule afsted. Hun kommer hen til døren ind til køkkenet igen. Denne gang er der tomt derinde. Hun tager i døren. Den er låst. Hun kigger sig omkring. Der ligger en måtte. Hun løfter den, for at se efter en nøgle. I baggrunden kommer Piloten gående forbi. Lily larmer. Han står et par minutter og kigger på Lily der leder. Hun vender sig rundt og får øje på ham. Hun får et chok. Åh gud. Han smiler. Undskyld. Lily samler sig. (CONT'D) Kan jeg hjælpe dig. Nej... Jeg.. Det er ikke noget. Jeg ville bare... Undskyld mig. Lily prøver at gå forbi ham. Han smiler. Lily overgiver sig. Hvad leder du efter? Jeg vil gerne ind i køkkenet. Men der er låst. Ja? Ja, jeg mener at have hørt nogle af de andre sladre om at der er en nøgle et sted, men jeg kan ikke finde den.

30 29. Piloten går over til hende. Har du kigget under måtten? Ja.. Han løfter måtten. Der er ikke noget. Potteplanten? Nej.. Han går hen til en potteplante. Kigger igennem. Der var heller ikke noget. Piloten tænker. Så kigger han op over karmen på døren. Han er høj nok til at nå op. Han fører sin hånd hen over karmen. Og så; En nøgle falder ned foran døren. Lily smiler. Tak skal du have. Han smiler, åbner døren med nøglen og træder ind. Han slår hænderne sammen. Hvad skal vi lave? Lily kigger efter ham. Hov. Vent lige. 21 INT. SOFIEHUS / KØKKEN - DAGGRY 21 Lily kommer ind i køkkenet. Tænder lyset. Du behøver ikke at hjælpe mig. Lily kigger sig omkring. Hun ser en dør i køkkenet der står åben. Hun går hen og stiller sig i døråbningen. Kigger ud. Der er en skakt op til gaden. Er du sikker?

31 30. Ja. Jeg kender opskriften ud og ind. Men denne her gang, skal det nok gå lidt hurtigere? Lily ved ikke hvordan hun skal komme af med ham. (CONT'D) Lad mig nu hjælpe. Jeg er god til at lave mad. Piloten smøger ærmerne op. Går hen og vasker hænder. Lily overgiver sig. Okay. Lily tager et forklæde på. Hun finder en masse ingredienser frem. Vi fornemmer at det er en smule svært for Lily at bevare overblikket. (CONT'D) Du kan skære nogle æbler. Og så skal de vendes i kanel. Kanel. Jeg er med. Tak. Han går i gang. Er det til din mand? Max. Ja, præcis. Han har fødselsdag. Hele familien kommer i morgen. Er det en hjerneblødning? Ja. To faktisk. Nu. Jeg forstår. Lily ser hans hænder, de ryster. Er du sikker på det skal være dig der står med kniven?

32 31. Vi ser hans skiver af æble. De er ikke elegant skåret. Måske har du ret. Vi bytter. Lily smiler. De skal forbi hinanden. Deres kroppe strejfer hinanden. Et smil. Så; Det banker voldsomt på døren. Lily bliver lidt forskrækket. Vender sig om. Igennem dørens glas ser hun at uden for døren står en ældre beboer vi har bemærket før. Det er TOVE, hun er ca. 80, ser vred ud, grå. Hvad foregår der? Piloten går hen til døren. Åbner. Ja? Tove er meget oprørt. TOVE Har I fået lov til det der? Piloten kigger sig omkring. Undskyld, hvem er du? TOVE Jeg spurgte om I havde fået lov til det der! Vi må altså ikke være i køkkenet. Og hvem er du. Politiet? Tove bliver ved med at banke på glasruden i døren. Piloten trækker et gardin for. Tove forsvinder. Piloten vender sig om. (CONT'D) Nå. Hvor kom vi fra? Lily smiler varmt til Piloten. 22 EXT. SOFIEHUS - DAG 22 Foran Sofiehus ankommer Lilys datter med sin mand og deres tre børn. Familien kommer ind igennem den første glasdør. Lily står på den anden side og byder dem velkommen, de vinker og

33 32. smiler alle undtagen Max der sidder sammensunken i en kørestol. 23 INT. SOFIEHUS / FÆLLESSAL - DAG 23 Et stort bord er sat op i fællesafdelingen. Familien er i færd med at finde deres pladser, de har mad med. Henrik, vil du ikke finde nogle tallerkner? HENRIK i jakkesæt. Fortravlet. HENRIK Unger, kom nu herhen. Find lige de flag. Der bliver fundet flag frem, og hele familien gør sig klar. Endelig ankommer Lily og Max, hele familien klapper og byder dem velkommen. Lily er rørt og overvældet. Hun griner stort. Nej, hvor er det fint! (CONT'D) Har du set, Max? En af børnebørnene kommer over med en lille gave til Max. Han viser med hånden at han ikke er interesseret. Lily forsøger at redde situationen og smiler til barnebarnet. (CONT'D) Han er lidt skør, ham Morfar, hva'? Vi har også noget til dig, mor. Til mig? Vi har ryddet op, og jeg har fundet flere gamle billeder. Lily får en kasse med gamle billeder. Lily smiler, mens hun hurtigt kigger nogle af billederne igennem. Nej, se her. Kan I huske det?

34 33. Vi ser nogle af de andre beboere, blandt andet Tove, der kigger meget misundeligt på det store selskab. Katrine tager ordet. Lily skåler. SENERE; Ja. Så.. Velkommen alle sammen. Jeg synes vi skal udbringe en skål for Max, og for Lily. Skål, mor. Tak. Tak skal I have. Det kan godt være at man ikke kan se det, men det betyder meget for Max. Det meste af maden er spist og folk taler om løst og fast rundt om bordet. Lily slår på glasset, og rejser sig. Der er straks et par hænder der tilbyder hjælp, men hun afslår. Spredte grin. Lily ser trist du. (CONT'D) Ja... Tak for dejlig mad alle sammen. (CONT'D) Normalt ville vi så spise den krydrede æbletærte som Max holder så meget af... (CONT'D) Men.. Efter vi er flyttet her på Sofiehus er jeg bange for at den tradition er lagt... (pause) Ja. Lagt i graven. Triste reaktioner, et par trøstende ord. (CONT'D) Og jeg ved simpelthen ikke... Lily lader som om hun græder. Der er helt stille. Så kigger hun op. Signalerer ud i luften. Folk er forundrede nu.

35 Ind kommer Piloten med et rullebord. På bordet står tre perfekte tærter. Store grin. Overraskelse. Lily smiler. Lily peger på Piloten. (CONT'D) Allesammen. Det er Erik. Eller "Piloten" som vi kalder ham her. Han har hjulpet mig. Max ser ned i jorden, han er på ingen måde til stede i festlighederne. Pludselig begynder Piloten at spille på en medbragt trompet, en lidt improviseret version af "In the Mood for Love", børnebørnene griner, mens Katrine og hendes mand er mere pinligt berørte. Lily ser beundrende på Piloten INT. SOFIEHUS / MAX OG S VÆRELSE - NAT 24 Det er sent om aftenen. Længe efter gæsterne er gået. Lily sidder med Piloten på sit værelse. De har drukket portvin. Max ligger i sengen og sover, et godt stykke væk. Der står stadig fødselsdagsflag og ligger gavepapir på gulvet. Lily griner. De er midt i en improviseret leg om at rejse - de skal nævne steder de gerne vil se eller gense. Istanbul! Den savner jeg. Et dejligt langt bad i en hamam, det burde alle prøve. Han tager en tår vin. Din tur. (CONT'D) Lily tænker. Så vil jeg gerne til Paris. Paris? Åh, jeg ved sgu ikke. Hvad der er nu galt med Paris? Jeg ved det ikke. Jeg synes franskmændene er så arrogante. Arrogante?

36 35. Engang gik jeg ind hos en slagter for at købe en spegepølse. Jeg prøvede på engelsk, men han forstod mig ikke. Så jeg gjorde sådan her med mine fingre, og pegede hen i vinduet. Han "tegner" formen på en spegepølse med fingrene. Lily griner. (CONT'D) Så gik han og kom tilbage.. Med en banan. (CONT'D) Men selvfølgelig. Hvis du insisterer. Så tager vi til Paris. Jeg har bare altid lovet mig selv at jeg på et eller andet tidspunkt i mit liv ville bo der. Men? Jeg ved det ikke. Så mødte jeg Max, og vi havde vores forretning, og værkstedet.. Og.. Ja. (pause) Nej, jeg kan ikke sige det. Hvad? Det er så pinligt. Hold nu op med det der. Hun peger over på Max. (hvisker) Max har altid været så bange for at flyve. Turbulensen. Han rejser sig op, går over og tænder for vandet i køkkenvasken. Kom her. Sæt din hånd i vandet. Hvad? Det er da for koldt.

37 36. Gør det nu bare. Lily sætter hånden i vandet. (CONT'D) Luft er ligesom vand. Millioner af små dråber der svæver afsted. Små strømme. Men nogle gange er strømmene ikke ens. Ligesom nu, hvor det løber rundt om din hånd. Vi ser vandet løbe rundt om Lilys hånd. Lily nikker. (CONT'D) Det din hånd skaber, det er turbulens, kan du se det? (CONT'D) Det er fordi der et eller andet sted er sket en lille forandring i luften. Piloten sætter sin finger i vandet. Langt bag ved Lilys hånd. (CONT'D) Og så kommer jeg flyvende hér. I den helt stille strøm. Men pludselig er luften anderledes og så kommer jeg hen til din hånd. Han fører fingeren forbi hendes hånd. (CONT'D) Og så bumper det og man bliver kastet en smule rundt. Han fører fingeren forbi Lilys hånd. Ud i det rolige vand igen. (CONT'D) Men så kommer man forbi, og så alt godt igen. Lily kigger længe på ham. Jeg tror jeg skal i seng nu. Han nikker. Han forstår. 25 INT. SOFIEHUS / GANGE - NAT 25 Lily har netop vist Piloten ud. Han er på vej over til sit værelse. Lily står i døråbningen, ser ham gå ind. Han nikker godnat til hende. Lukker døren.

38 Lily kommer i tanke om noget. Hun forsvinder ind på sit værelse igen, lader døren stå åben. Hun kommer tilbage ud på gangen, og går over og banker på Pilotens værelse. 37. Erik? Han åbner døren. Ja? ERIK Du glemte din trompet. Hun giver ham dem. Pludselig. Han prøver at kysse hende. Lily bremser ham. De kigger længe på hinanden. Lily ryster på hovedet. Piloten forstår. (CONT'D) Tak. Tak for hjælpen. 26 INT. SOFIEHUS / MAX OG S VÆRELSE - NAT 26 Lily lukker sig ind på sit værelse. Forsigtigt, lydløst. Hun stiller sig midt i stuen og ser på Max der ligger udtryksløs hen. Hun står længe og kigger på ham. Så trækker hun en stol hen og stiller den ved hans side. Hun tager hans hånd. Max vågner op. Pause. Pause. Max. Jeg har noget jeg skal fortælle dig. (CONT'D) Jeg har kysset med en anden mand. (CONT'D) Jeg vil ikke være patetisk og sige det var et uheld. Det var det ikke... (CONT'D) Jeg overvejer at forlade dig, Max. Jeg kan næsten ikke mere. (MORE)

39 38. (CONT'D) Jeg ved ikke en gang om du kan høre det her; men.. Du bliver nødt til at kæmpe. Hører du? Hvis du kan. Hvis du er derinde et sted, så bliver du nødt til at kæmpe. Ellers må jeg tage afsked med dig. Forstår du? Hun aer ham på kinden. Hun går over og tager sit tøj af. Står nøgen foran Max. Tager hans hånd op til sit bryst, men hånden falder bare ned. 27 INT. SOFIEHUS / FÆLLESSAL - DAG 27 Beboerne sidder i rundkreds, med Inger i centrum. De har "erindringskasserne" fremme, de bliver delt rundt som tidligere, og minder bliver fortalt til gruppen. Piloten får kassen. Ja. Erik, det er kassen med dufte. Er der noget der virker bekendt. Erik tager en flaske op. Kigger på den, ryster på hovedet og sætter den ned igen. Giver kassen videre. Ellers tak. Erik, jeg tror du vil have godt af det. Prøv at duft til en af tingene. Tak for tilbuddet. Men jeg springer over. En beboer tager ordet. Tove er der også. MANDLIG BEBOER 1 Det er altså ikke farligt. Jeg tror ikke det er farligt, jeg har bare ikke lyst. KVINDELIG BEBOER 2 Er det min tur? Erik, er du sikker på du ikke vil prøve?

40 39. Jeg vil hellere tænke lidt fremad. MANDLIG BEBOER 1 Fremad!? Det er sgu endestationen det her. Jeg synes du skal holde din kæft. MANDLIG BEBOER 1 Du tror sgu du er så meget bedre end os andre. Hov hov, Jørgen. Jeg tror ikke jeg er bedre end jer. Jeg gider bare ikke sidde og dufte til en gammel kaffekande. TOVE Lad os nu komme videre, for helvede. Lily kigger overrasket op. Bevares. TOVE "Bevares"? Du er da helt utrolig, mand. Hvad er det for en måde at tale på? TOVE Hvad mener du? Det er min måde? Har jeg gjort dig noget? Lad os komme videre. Tove, lad det ligge. TOVE Lily? Hvorfor forsvarer du egentlig Erik? Burde du ikke hellere tænke på Max? Hvad mener du?

41 40. TOVE Hvad jeg mener? Ha, vi er sgu da ikke komplette idioter! Tove vender sig mod Erik. Så stopper vi! TOVE Erik, måske vil du hellere lugte til Lily? Store grin over det hele. Lily ryster på hovedet. Hun rejser sig 28 INT. SOFIEHUS / GANGE - DAG 28 Lily går ned ad gangen med Max. Piloten kommer ud. Lily? Hun vender sig ikke om. (CONT'D) Du skal ikke tænke på Tove. Hun er.. En idiot? Lily fnyser. Hun vender sig om. Ensom. Meget ensom. Hun har sikkert ikke haft besøg i.. Årevis. Hun er misundelig på dig. Der er sandelig også meget at være misundelig på. Jeg tænkte på.. Det er måske ikke verdens mest romantiske stævnemøde. Men der er banko i aften. Banko? Det er faktisk ret sjovt. Måske vi kunne dele en plade? Lily sukker. Går fra Max, hen til Piloten.

42 41. Det er sødt af dig. Virkelig. Men jeg kan ikke. Det er bare banko. Jeg har en mand. Jeg skal nok opføre mig ordentligt. Ja, det siger de allesammen. Vi behøver ikke.. Jeg håber du forstår. Hun går. Hun fortsætter. Du må ikke misforstå det her, Lily! (CONT'D) Men du spilder tiden! Hun tager Max's kørestol og fortsætter ned ad gangen. Intet svar fra Lily. Stadig intet svar. (CONT'D) Er det et måske? (CONT'D) Medmindre du vender dig om, og siger nej, tager jeg det som et måske! Lily stopper op. I et par sekunder. Piloten afventer. Lily kan ikke få sig selv til at vende sig om. Hun smiler. Hun begynder at gå igen. Hende og Max forsvinder. 29 INT. SOFIEHUS / FÆLLESSAL - AFTEN 29 Senere. Der bliver gjort klar til banko i salen.

43 42. Piloten sidder alene ved et bord til to, med en plade foran sig. Han har købt en flaske rødvin også. Banko går igang. Piloten ser sig omkring. Lily ser Piloten igennem en glasdør. Lily har en smuk kjole og make-up på. Lily tøver, betragter Piloten der ser sig omkring. Hun vender sig og går. 30 INT. SOFIEHUS / MAX OG S VÆRELSE - AFTEN 30 Lily sidder på værelset foran et spejl. Tager makeup af. Max ligger bagved i sengen. Lily standser. Kigger længe på Max. Sætter sig hen til ham. Undskyld... Hun kigger længe på ham. Hun rejser sig. (CONT'D) Undskyld, Max. 31 INT. SOFIEHUS / GANGE - AFTEN 31 Lily kommer ud fra værelset og går hastigt over gangen. Hun banker på. Står og venter lidt. Endelig åbner døren. Det er Piloten. Lily? Må jeg komme ind? Selvfølgelig.. Han viser hende ind. 32 INT. SOFIEHUS / S VÆRELSE - AFTEN 32 Piloten lukker døren bag sig. Jeg sad og ventede på dig. Jeg.. Mere når han ikke at sige, før Lily tager ham om halsen og kysser ham lidenskabeligt.

44 De holder om hinanden. Hun fører ham hen til sengen. Sætter ham ned på sengekanten. Tager hans trøje af, også hans skjorte. Hun kysser ham igen, mærker på hans nøgne krop. Han tager fat om hende, hiver hende hen til sig. De kysser lidenskabeligt. Han hiver hendes trusser af under kjolen. Han går ned på knæ. Han kysser hendes skridt, hun hiver ham op til sig igen. Han kysser hendes hals lidenskabeligt. Han hiver sine bukser af. Vent. Ikke så hurtigt. Piloten ligger sig ned på gulvet så hun kan sætte sig oven på ham. Lily tøver. Piloten ser op på hende. Rejser sig op igen. Han hiver sine bukser op igen. Han omfavner hende. Det er helt fint. Lily gengælder hans faste greb. Hun tager fast omkring Pilotens ansigt, ser ham forelsket i øjnene. 43. Tak. De kysser. Lilys trusser ligger på gulvet. (CONT'D) Jeg bliver nødt til at gå tilbage til Max. 33 INT. SOFIEHUS / MAX OG S VÆRELSE - MORGEN 33 I det Max får øje på Lily der kommer hen til ham og sin egen seng. Begynder han at brumme anklagende. Lily aer ham over panden og kysser ham, men Max vrider sig fri og vender sig bort så langt han kan. Lily ved ikke hvad hun skal sige. Max brummer højere. Hold op skat. Max bliver ved med at lave denne ubehagelige lyd.

45 44. Hold så op! (CONT'D) 34 INT. SOFIEHUS / MAX OG S VÆRELSE / BADEVÆRELSE - MORGEN 34 Lily vasker sig under bruseren. 35 EXT. SOFIEHUS - DAG 35 Lily står uden for Sofiehus. Det begynder at sne, og hun kigger op i vrimlen af snefnug. Sneen ligger overalt. 36 EXT. HOS - DAG 36 En handicapbus er i færd med at sænke sin bagklap. Da den står vandret, hopper chaufføren op og åbner. Max bliver kørt ud på rampen lidt efter. Katrine og Lilys svigersøn Henrik står og skutter sig i kulden, sammen med Henriks bror, LARS(38). Glædelig jul! Ingen reaktion fra Max. Lars løber hen og åbner døren for Lily. Lily kommer smilende ud. Hej, Henrik. Tak skal du have. LARS Jeg hedder nu Lars, men selv tak. Spredte grin. Lily ser forvirret ud. HENRIK Det er mig der er Henrik, svigermor. Henrik står nu ved siden af, skutter sig mod kulden. Det ved jeg da godt! Lilys børnebørn og resten af familien, som består af hvad der må være LARS' KONE(28), og deres lille BABY, og Henrik og Lars gamle mor, altså FARMOR (80) står allerede oppe ved indgangen til huset og vinker. (CONT'D) Glædelig jul, alle sammen!

46 INT. HOS - AFTEN 37 En juleaften er i fuld gang. Der bliver talt højt omkring bordet. Løst og fast. IMPROVISERET SNAK OM; RIS A LA MANDE - hvem har lavet den? LARS - som har fået en lille ny. MAX - HANS HELBRED Under improvisationen går et par elementer igen. Farmor kan ikke høre hvad der bliver sagt, det yngste barnebarn vil vide hvornår de må åbne gaver, etc. etc. Improvisationen slutter da Henrik hælder et nyt glas rødvin op til sig selv. Han slår på glasset. ÆLDSTE BARNEBARN Ej far. Vi gider ikke høre tale. HENRIK Jo, sgu. Jeg synes vi skal klappe af kokken, hun har stået i køkkenet hele dagen. Alle klapper, børnene overgiver sig og hujer. Henrik ligger hånden på der smiler. HENRIK (CONT'D) Det er dejligt at se jer alle til juleaften. Dejligt at min lillebror er kommet og endelig har fået gang i med selv at få børn. FARMOR Hvad siger han? YNGSTE BARNEBARN Hvornår må vi åbne gaver? HENRIK Og til Lily og Max. Det er for mig så smukt at se, hvordan kærligheden varer ved. At I stadig er sammen, på trods af jeg ved det ikke er nemt. Skål for jer. Katrine rejser sig og kysser ham. Alle griner. Så har du vist fået rigeligt!

47 46. HENRIK Ja, ja, det var bare det jeg ville sige. Glædelig jul. Lily sidder og kigger rundt. Så rømmer hun sig en smule. Lily nikker. Ved I hvad, måske er det en meget god idé at lade børnene gå fra bordet. Der er noget jeg skal fortælle jer. Men de kan da bare blive? Okay. Hvad er det, mor? Ja. Jeg ved ikke hvordan man siger sådan noget her; så nu siger jeg det bare. Familien ser bekymret på Lily. De tror hun er syg. Er der noget galt, mor? Bare rolig, det er ikke alvorligt. Eller. Det er det. Men ikke på den måde; Så sig det dog. Lily nikker. Tager en tår vin, og tørrer sig om munden. Så kigger hun rundt. Jeg har mødt en anden. Der er helt stille omkring bordet. Alle kigger på Lily. Hvad er det du siger? Jeg har mødt en anden mand.

48 47. Alle kigger på Lily. Max sidder ved siden af hende, udtryksløs. Børnene går. Unger. Gå lige ind ved siden af. (CONT'D) Mor, skal vi ikke snakke om det senere? Jeg kan se du er vred. Men der er ikke noget at være vred over. Jeg har mødt en dejlig mand. HENRIK På plejehjemmet? Hvor ellers? Ingen ved hvad de skal sige. Mindst af alle Lars, og hans kone. Endelig. HENRIK Hvem er det? Henrik, stop. HENRIK Undskyld, jeg var bare nysgerrig. Han hedder Erik. HENRIK Er det ham med trompeten? Ham der hjalp til med fødselsdagen. Henrik er beruset, han kan ikke lade være med at grine. HENRIK (CONT'D) Det er da meget stærkt. Ja. Og han er en dejlig mand. Meget levende. Han gør mig glad. Henrik, hvis du er færdig med at lave sjov, vil du så række mig vinen. Katrine hælder et stort glas op. Tager en tår.

49 48. (CONT'D) Så I skal skilles? Det ved jeg ikke. Betyder det noget. Egentlig? Om det betyder noget? Hvad forskel ville det gøre? Max er jo forsvundet. (flov) Mor, far er ikke forsvundet. Han sidder lige der! Jeg har snakket med far om det. Du har snakket til ham, mener du? Farmor rykker nærmere. FARMOR Hvad for noget. Hvad siger hun? HENRIK Ikke noget, mor. Bare tage det roligt. Lily forsøger at samle sig. Katrine tørrer en tåre væk. Lily nikker. Katrine rejser sig. Har jeg gjort noget forkert? Det er juleaften, mor. Du har ret. Vi behøver heller ikke snakke mere om det. Jeg ville bare gerne lige sige det, nu når vi alle er samlet. Nu tager vi af bordet, og så snakker vi om det her en anden dag?

50 49. Jeg skal nok hjælpe dig. Nej! Bliv her. Lily sætter sig ned. Henrik lægger en hånd på Lilys skulder, og løber efter Katrine. Lily betragter Katrine og Henrik i køkkenet. Katrine græder og Henrik trøster hende. Lily rejser sig. 38 INT. HOS, KØKKEN - AFTEN 38 Lily kommer ud, og sætter sig på en stol i køkkenet. Tager Katrines hånd. De sætter sig overfor hinanden. Henrik træder en smule i baggrunden. Katrine, skat. Jeg forstår godt du er ked af det. Mor.. Jeg synes virkelig ikke vi skal tale om det i aften. Jeg tror det er på tide at jeg fortæller dig noget. Er der mere? HENRIK Katrine, skat. Det er måske okay? Henrik. Ikke nu. Din far og jeg.. Vi. Har aldrig haft et særligt lidenskabeligt forhold. Og nu føler jeg at.. Ja, at jeg har en chance.. Katrine ryster på hovedet. Det forstår jeg godt, mor. Nej, det tror jeg måske ikke du gør. Ser du. (MORE)

51 50. (CONT'D) Jeg har altid følt, at jeg har levet på fars betingelser. Hans betingelser? Ja. Hans betingelser. Andres betingelser. Der var mange gange jeg tænkte på at forlade ham. Mange ting jeg aldrig fik gjort. Du ved hvordan jeg har prøvet at rykke vores senge sammen? Det har jeg prøvet hele livet. Der har altid været en afstand mellem os. Det var en fin formulering, mor. Men.. Og sådan har jeg det stadigvæk. Jeg flyttede ind på det plejehjem for at tage mig af ham. Fordi han var syg. Jeg synes jeg må tænke lidt på mig selv. (pause) Og jeg synes ærligt talt, at det er skuffende at du reagerer så egoistisk, når jeg prøver at fortælle dig noget vigtigt om mit liv. Katrine tager en dyb indånding. Pause. Mor, jeg har ikke lyst til at sige det her. Men jeg vil gerne tale med dig om noget. Lily kigger længe på hende. Lily er forvirret. (CONT'D) Mor. Først skal du vide at jeg også elsker dig. Og at jeg vil dit bedste. Det ved jeg da godt. HENRIK Katrine, jeg synes ikke du behøver at komme ind på det der nu.

52 51. Vi har på fornemmelsen.. Fornemmelsen? At du er begyndt at få visse problemer. Problemer? Lily griner. Ja. Med at huske. Det er da absurd. Jeg har ingen problemer med at huske. Ja, så har jeg i hvert fald glemt det. (alvorlig) Ja. Det har du måske, mor. Nej, hør nu her. Hvad er det med jer? I mener det? Ja. Lily kigger frem og tilbage mellem dem. I tror jeg er blevet tosset? (CONT'D) Katrine. Søde barn. Søde elskede barn. Lily kigger længe på dem. Så griner hun højt. Pause. (CONT'D) Din mor er ikke tosset. Lily kigger varmt på Katrine. (CONT'D) Hun er forelsket. Lily rejser sig. Smiler varmt til dem. (CONT'D) Jeg ved godt jeg måske skulle have håndteret det bedre.

53 52. Henrik og Katrine kigger på hinanden. (CONT'D) Men jeg har det fint. Jeg har aldrig haft det bedre. 39 INT. HOS - AFTEN 39 IMPROVISERET SCENE; Lily leger med børnebørnene. Gemmeleg. Der er høj energi imellem dem. De farer rundt i huset. Lily er meget energisk, nogle ville sige manisk. Lilys børnebørn synes først det er morsomt, griner og klapper, men pludselig synes de det er for meget, for voldsomt. De små børn kan ikke helt håndtere Lilys voldsomme energi. De beder Lily tage det med ro, men Lily er energisk, bliver ved med at løbe rundt. Et at børnene falder, slår sig og begynder at græde. Lily forsøger at trøste det lille barn, men Lars kommer hurtigt hen og tager barnet ud af favnen på Lily. Til sidst må de stoppe Lily, overtale hende til at sætte sig ned og tage et glas vand. Det bliver smertefuldt og akavet. Lily ser op på de andre, der sidder i sofaen. Hendes børn. Hun vinker til dem, smiler. De smiler igen, men der er en stor smerte i deres blik. Lily føler sig pludselig langt væk fra dem, der er noget ubehageligt over den måde de kigger på hende. 40 EXT. SOFIEHUS - DAG 40 Det er sent på eftermiddagen. Et par børn leger med fyrværkeri foran plejehjemmet. Løber i skjul. 41 INT. SOFIEHUS / FRISØR - DAG 41 Lily er ved at blive klippet hos plejehjemmets frisør. Der er også to andre ældre damer der er ved at få tørret hår og Tove sidder i sofaen og venter på det bliver hendes tur. FRISØREN Så, Lily, hvor er det blevet flot? Lily betragter sig selv i spejlet. Hun er tilfreds.

Musicalen. Sort/hvid og alt derimellem

Musicalen. Sort/hvid og alt derimellem 1 Musicalen Sort/hvid og alt derimellem 1 2 1. Akt Sang: Åbningsnummer Scene 1 Scenen er delt i to. I KS står et symfoniorkester (bl.a Susanne, Laura og Ida) og i DS står et rockband (Linda, Mette, Marianne

Læs mere

Jan Guillou ONDSKABEN. Bearbejdet af Kirsten Kirch

Jan Guillou ONDSKABEN. Bearbejdet af Kirsten Kirch ONDSKABEN Jan Guillou ONDSKABEN Bearbejdet af Kirsten Kirch Special-pædagogisk forlag Ondskaben Bearbejdet af: Kirsten Kirch ISBN 87 7607 001 8 Lay-out af omslag: Torben Madsen Foto omslag: Fra filmen

Læs mere

Unge Alkohol. En novellesamling skrevet af elever fra 7. - 9. klasse

Unge Alkohol. En novellesamling skrevet af elever fra 7. - 9. klasse & Unge Alkohol En novellesamling skrevet af elever fra 7. - 9. klasse GODA Foreningen God Alkoholkultur udskrev i november 2013 en novellekonkurrence, hvor elever fra 7. - 10. klasse kunne skrive deres

Læs mere

Bilag 1: 22/3 Baren. Bilag 1.1, Sabrina Bilag 1.2, Sophie Bilag 1.3, Stine Bilag 1.4, Ida Bilag 1.5, Anna

Bilag 1: 22/3 Baren. Bilag 1.1, Sabrina Bilag 1.2, Sophie Bilag 1.3, Stine Bilag 1.4, Ida Bilag 1.5, Anna BILAG 1 Bilag 1: 22/3 Baren Bilag 1.1, Sabrina Bilag 1.2, Sophie Bilag 1.3, Stine Bilag 1.4, Ida Bilag 1.5, Anna Bilag 1.1, Sabrina Da vi ankommer til Baren kl. 11 om aftenen, er der allerede en del mennesker

Læs mere

ung tredivetres ungdomsskolens forfatter hold 2011 layout og opsætning, rasmus finsen : duusfinsen.dk

ung tredivetres ungdomsskolens forfatter hold 2011 layout og opsætning, rasmus finsen : duusfinsen.dk ung tredive tres ung tredivetres ungdomsskolens forfatter hold 2011 layout og opsætning, rasmus finsen : duusfinsen.dk ung tredivetres Velkommen til Ungdomsskolens første digitale bog. Du har hentet den

Læs mere

ON A CLEAR DAY (You Can See For Ever)

ON A CLEAR DAY (You Can See For Ever) ON A CLEAR DAY (You Can See For Ever) En historie om tre mennesker, som for sent opdager, at målet for deres handlinger og attrå ikke eksisterer. Den ene søger kærligheden, den anden søger indad, og den

Læs mere

LIBRETTO. Musik: Lars Klit Libretto: Jesper Lützhøft

LIBRETTO. Musik: Lars Klit Libretto: Jesper Lützhøft LIBRETTO Musik: Lars Klit Libretto: Jesper Lützhøft Personer: Angelo Vitale: Ung mand Isabella Vitale: Angelos mor Rita Alcalde: Tjenestepige Angelos ven Jesus Morales: Lucias bror Lucia Morales: Brud

Læs mere

Copyright 2014 Forfatterne og Faaborg-Midtfyn Bibliotekerne. All rights reserved. ISBN: 978-87-984032-4-1

Copyright 2014 Forfatterne og Faaborg-Midtfyn Bibliotekerne. All rights reserved. ISBN: 978-87-984032-4-1 Copyright 2014 Forfatterne og Faaborg-Midtfyn Bibliotekerne All rights reserved. ISBN: 978-87-984032-4-1 Det lignede bare et helt normalt flygel Noveller skrevet af elever fra Faaborg-Midtfyn Bibliotekernes

Læs mere

De er døde, begge to

De er døde, begge to De er døde, begge to De er døde, begge to. 2012 Ved Vivi Petersen. Alle rettigheder forbeholdes. Tryk: Eurographic, Denmark Design af omslag: Frede Uhrskov Forlagsredaktør: Vibeke Uhrskov Larsen Forsidefoto:

Læs mere

Det kommer også dig ved

Det kommer også dig ved Else Berenth Det kommer også dig ved mellemgaard Det kommer også dig ved 2012 Else Berenth og Forlaget mellemgaard Sat med Book Antikva Redaktør: Jens Eichler Lorenzen Grafisk produktion: KWG Design, Odense

Læs mere

Anna åbner øjnene. Hun ser huset. Lille, sødt bondehus med gammel have. Kliché-idyl næsten. Det er meget smukt og haven er fuld af gamle frugttræer.

Anna åbner øjnene. Hun ser huset. Lille, sødt bondehus med gammel have. Kliché-idyl næsten. Det er meget smukt og haven er fuld af gamle frugttræer. EXT. GAMMELT IDYLLISK LANDSBYHUS - DAG Etablerende skud, der ender på NÆR af Annas ansigt - med lukkede øjne. Daniel er ved at føre Anna fra hans bil (Volvo...) over mod et hus. Anna er ved at falde ind

Læs mere

opmærksomhed, før hun beskæftigede sig med sidste logon tidspunkt. Der var et minus på omkring 10.000 kroner på deres fælleskonto.

opmærksomhed, før hun beskæftigede sig med sidste logon tidspunkt. Der var et minus på omkring 10.000 kroner på deres fælleskonto. 1.12. Skrevet af Mai Elliot havde ikke noget forhold til jul udover at hans far havde plejet at gå på pub med sine kolleger og drikke sig fra sans og samling juleaften og hans mor hånligt og synligt irriteret

Læs mere

1. AKT SCENE 1: (NORA, LINDE) 1880

1. AKT SCENE 1: (NORA, LINDE) 1880 1 1. AKT SCENE 1: (NORA, LINDE) 1880 Nora og hendes to børn, kommer hjem med Linde, overlæsset af pakker og poser. Nora hjælper børnene og sig selv af med tøjet. Børnene sætter sig hen ved bordet i hjørnet

Læs mere

Rejsen til den. Gyldne Pagode ELEVBOG

Rejsen til den. Gyldne Pagode ELEVBOG JosefinE Ottesen 1 Rejsen til den Gyldne Pagode ELEVBOG Alle børn har ret til et godt liv 2 Josefine Ottesen Josefine Ottesen er en af Danmarks mest populære forfattere af bøger til børn og unge. Hun har

Læs mere

Den sorte skarabæ DEN SORTE SK AR ABÆ MEDALJONEN 1

Den sorte skarabæ DEN SORTE SK AR ABÆ MEDALJONEN 1 Den sorte skarabæ 1 Af samme forfatter Bitchen imellem os Skeletter i skabet Dødsbørn Skeletter i skabet 1 Blodtåge Skeletter i skabet 2 Medaljonen Den sorte skarabæ Medaljonen 1 Det blødende sår Medaljonen

Læs mere

Fru Jensen og den nydelige mand

Fru Jensen og den nydelige mand Fru Jensen og den nydelige mand Af Der sad en mand i hendes køkken, da hun kom hjem. "Goddag, fru Jensen," sagde han. "Ved De, hvor jeg kan finde Deres søn?" Han var en nydelig mand. I begyndelsen af 50'erne

Læs mere

v r Tænk engang... t j n LÆSERAKETTEN 04

v r Tænk engang... t j n LÆSERAKETTEN 04 a s o p i z e b q x v l g v r t j n u c Tænk engang... m f LÆSERAKETTEN 04 Tænk engang Tænk engang er udgivet af U-landsorganisationen Ibis som led i den globale uddannelseskampagne. Kampagnen fokuserer

Læs mere

MATADOR 1936-1937. DANMARKS RADIO TV Underholdningsafdelingen Tv Byen 2860 Søborg. Tlf. 01 67 12 33. efter idé af Lise Nørgaard. 12.

MATADOR 1936-1937. DANMARKS RADIO TV Underholdningsafdelingen Tv Byen 2860 Søborg. Tlf. 01 67 12 33. efter idé af Lise Nørgaard. 12. DANMARKS RADIO TV Underholdningsafdelingen Tv Byen 2860 Søborg Tlf. 01 67 12 33 MATADOR efter idé af Lise Nørgaard 12. episode I LYST OG NØD Manuskript: Lise Nørgaard Prod.nr. 52695 9 2 1936-1937 Instruktør:

Læs mere

Logbog Malta. Søndag D. 21-09-14 Mandag D.22-09-14

Logbog Malta. Søndag D. 21-09-14 Mandag D.22-09-14 Logbog Malta Søndag D. 21-09-14 Mandag D.22-09-14 Vi ankom søndag aften til Malta lufthavn, hvor vi blev hentet af en stor bil, og blev kørt over til hvor vi bor. Køreturen tog kun 15 min fra lufthavnen,

Læs mere

HEJ SØSTER. og grædt det samme snot uden dig var det aldrig gået godt

HEJ SØSTER. og grædt det samme snot uden dig var det aldrig gået godt HEJ SØSTER 1. HEJ SØSTER Hej, søster, kan du ikke se komikken, så står vi her igen med fletningerne langt nede i postkassen hej, søster, det er ligesom bukseelastikken har fået et knæk og sikkerhedsnålen

Læs mere

ET GENSYN DEL 2: HÅB. af Marianne Hansen. 3. Udkast 6. januar 2014. Marianne Hansen 2013 +45 21 95 21 66 mh@wbprods.com

ET GENSYN DEL 2: HÅB. af Marianne Hansen. 3. Udkast 6. januar 2014. Marianne Hansen 2013 +45 21 95 21 66 mh@wbprods.com ET GENSYN DEL 2: HÅB af Marianne Hansen 3. Udkast 6. januar 2014 Marianne Hansen 2013 +45 21 95 21 66 mh@wbprods.com Lyden af service. KLIRR KLIRR. Dampen fra en espressomaskine. Baggrundsmusik. Sagte

Læs mere

Bamse Polle i 3. klasse

Bamse Polle i 3. klasse 102 Bamse Polle i 3. klasse I elevhæftet er der historier, tegninger til historierne samt små opgaver til hver historie. Der er her i lærervejledningen forslag til et forældrebrev, (se s. 18) så man på

Læs mere

MANGLER. Et værk skabt af medlemmer hos Forfattervaerk.net

MANGLER. Et værk skabt af medlemmer hos Forfattervaerk.net MANGLER Et værk skabt af medlemmer hos Forfattervaerk.net MANGLER Af medlemmer hos Forfattervaerk.net Forsideillustration af Nanna Kolborg og den juridiske bid... Den enkelte forfatters copyright er beskyttet

Læs mere

yngre engle, som godt kunne lide at komme ind i det lidt lumre men også dragende

yngre engle, som godt kunne lide at komme ind i det lidt lumre men også dragende For mange tusinde år siden var der en ærkeengel ved navn Mikael, som gjorde sig ret så bemærket blandt øvrige engle. Han var den sejeste af alle englene, kunne han slet ikke lade være med at styre dem

Læs mere

Fortællinger fra Skovkanten 4

Fortællinger fra Skovkanten 4 Fortællinger fra Skovkanten 4 Østerskov Efterskoles novellesamling 2014 Fortællinger fra Skovkanten 4 Østerskov Efterskoles novellesamling 2014 Fortællinger fra Skovkanten 4 Østerskov Efterskoles Novellesamling

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

Pegasusdøren. Kapitel 1

Pegasusdøren. Kapitel 1 Pegasusdøren Af Kenneth Bernholm (http://kennethbernholm.dk/) Udgivet under Creative Commons BY-NC-ND 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/) ISBN 978-87-91845-21-5 Kapitel 1 Udenfor regnede

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

Uddrag fra Juliane Preislers roman Privatpersoner (side 1-19)

Uddrag fra Juliane Preislers roman Privatpersoner (side 1-19) Uddrag fra Juliane Preislers roman Privatpersoner (side 1-19) En rose hænger på sin knækkede stilk, ellers er borddækningen så fuldendt at man næsten ikke tør lægge sin gaffel fra sig. Aftensolen funkler

Læs mere

øen i søen Fortællinger om demensomsorg

øen i søen Fortællinger om demensomsorg øen i søen Fortællinger om demensomsorg SERVICESTYRELSEN Øen i søen - fortællinger om demensomsorg Udgivet af: Servicestyrelsen Skibhusvej 52 B, 3. 5000 Odense C Tlf. 72 42 37 00 aeldre@servicestyrelsen.dk

Læs mere