Kursusmappen. Kursusmappen. A week of camp life is worth six months of Theoretical teaching in the meeting room.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kursusmappen. Kursusmappen. A week of camp life is worth six months of Theoretical teaching in the meeting room."

Transkript

1 Kære Roland 2 deltager Her er din helt personlige kursusmappe. En mappe der allerede indeholder forskellige dokumenter, men også en mappe med plads til nye ting. De dokumenter der allerede er i mappen er til dig fra Staben. Mange af dem vil du få brug for i løbet af ugens forskellige instruktioner, mens resten er ment som inspirationskilder til dit videre spejderarbejde. Mappen er ment som en hjælp til dig, og den skulle gerne give dig mulighed for at holde styr på de notater og tegninger du kommer til at lave på kurset. Ligesom du også kan skrive dine egne idéer og tanker ned, og sætte dem ind her. På den måde får du skabt et helt unikt redskab, til når du skal ud og være en skabende spejder. Velkommen til Det Skabende Roland Mange hilsner Staben A week of camp life is worth six months of Theoretical teaching in the meeting room. - Robert Baden-Powell We never fail when we try to do our duty, we always fail when we neglect to do it. - Robert Baden-Powell The most worth-while thing is to try to put happiness into the lives of others. - Robert Baden-Powell A Scout is never taken by surprise; he knows exactly what to do when anything unexpected happens. - Robert Baden-Powell The more responsibility the Scoutmaster gives his patrol leaders, the more they will respond. - Robert Baden-Powell

2 Teffe lege Regler: Tyr: Søndag Man laver en stor ring ud af tov, og alle tager fat i tovet. En skal være tyren og skal ind i midten af ringen. Det gælder nu får tyren om at fange en af de andre, så man kan komme ud af cirklen igen. Dem der holder i ringen må gerne løbe tilbage og give slip på ringen, men tovet må ikke røre jorden. Hvis det rører jorden er det den der har forårsaget ulykken som skal ind i ringen. Når tyren fanger en, bytter man plads med den man har fanget, så tyren kommer udenfor ringen og omvendt den fangne kommer ind i cirklen og er ny tyr. Bang: Mandag Man laver en stor cirkel med en armslængde imellem hinanden. En kommer i midten af cirklen og er cowboy. Cowboyen skal nu skyde en i cirklen ved at sige bang og pege på den skudte person. Den skudte sætter sig nu på hug og de to personer på hver side skal nu skyde hinanden, den der er langsomst bliver skudt og er ude af legen. Personen på hug rejser sig igen og og cowboyen skyder den næste i cirklen fortsættes til der kun er to tilbage. De sidste to skal i duel. De står ryg mod ryg, tager 5 skridt på linje ud fra hinanden vender rundt og skyder, hurtigste aftrækker vinder legen. Find Latteren Frem: Onsdag Stil op i en cirkel og begynd at grine kunstigt ha ha ha ho ho ho hi hi hi, ændre trykket efterhånden, lav øvelsen længere, grin højere, jo mere I griner, jo rigtigere bliver jeres grin, og til sidst skulle i gerne grine så højt og så meget at i alle er blevet glade.

3 Porno Polka: Torsdag 1. Deltagerne stille sig op overfor hinanden i to rækker, med fronten mod hinanden: herrerne i den ene række og damerne i den anden række. Et par udgøres af herren fra den ene række og den dame der står overfor ham i den anden række. 2. Det første par træder ind mod hinanden og mødes på midten, bukker/nejer og tager fat i hinandens højre arm og drejer rundt, med uret 3 omgange. 3. Dernæst træder damen over til næste herre i rækken og herren træder over til næste dame i rækken. De tager fat i deres nye partner med venstre hånd og snore rundt 1 omgang mod uret. 4. Derefter mødes parret igen på midten, tager fat i hinandens højre arm og danser 1 omgang sammen med uret, hvorefter de hver især går ud til den næste herre og dame i rækken. 5. Således dansker parret skiftevis en omgang med hinanden og en omgang med den næste person i hver række hele vejen ned langs rækkerne. 6. Når de når enden slutter parret af med 3 omgange, inden de stiller sig tilbage sidst i hver sin række. 7. Når det første par er nået til person nr. 3 i rækkerne, starter par nummer med at danse trin 26 og så fremdeles med de næste par. Alle der står i rækkerne må meget gerne trampe i gulvet og klappe i hænderne i takt til musikken Sangen findes på dette link: https://www.youtube.com/watch?v=jzmhlwjlfy8 Melbold Krig: Fredag Afgræns at område eks. Med tov. Der udleveres en melbold til hver og alle placeres inden for området. Når der råbes start går krigen i gang og man må skyde efter alle de andre. Man kan ikke dø i denne leg og legen fortsætter så længe man vil/har tid til. Den vigtigste regel er at man ikke skyder efter hovedet og ingen tyrer bolden af sted da de kan være meget hårde.

4 Lege du kan tage med hjem Påskeleg: Der gemmes små påskeæg på et afgrænset område uden at deltagerne ved det. De slippes derefter løs på området og det gælder nu om på tid at finde flest æg. Når tiden er gået eller alle æg er fundet stoppes legen, æggene tælles nu op og vinderen findes. Æggene må nu spises. Slurp: Man står i en klump og en starter med at røre ved en anden og derefter sige slurp. Nu må man ikke flytte den kropsdel som rører den anden og det er nu den andens tur til at finde en at røre ved og derefter sige slurp. Legen fortsættes indtil der ikke er flere kropsdele der kan røre ved en anden så slurpen kan sendes videre eller indtil deltagerne vælter fordi de ikke kan holde balancen. Eks. En finger rører ved et øre. Træk Gulerødder: Man ligger sig på maven i en cirkel med hovederne indad, der laves armkroge med sidemanden. En bliver stående op og er nu bondemanden. Det gælder nu for bondemanden om at få rykket sine gulerødder op af jorden ved at trække i de liggende personers ankler. Trækkes guleroden fri bliver denne også til en bondemand. Legen fortsættes til alle gulerødder er trukket op af jorden. Kramme ståtrold: En deltager er trold, og prøver at fange de andre. Når trolden rører dem, er de "frosset" og må ikke flytte sig. Resten af deltagerne kan befri vedkommen ved at komme hen og kramme ham/hende som er frosset. Når man har været frosset 3 gange, går man ud af legen. Den første der går ud bliver trold i næste leg.

5 British Bulldog: Der er en fanger som står på midten af banen. Banen består at 2 linjer i hver sin ende, hvor man har helle. Der er ikke ret langt mellem linjerne. Man skal nu løbe fra den ene ende til den anden uden at blive taget af fangeren. Bliver man taget skal fangeren/fangerne først løfte offeret op fra jorden og sige "British Bulldog", hvorefter man er taget, og man bliver selv fanger. Der bliver altså flere og flere fangere, og til sidst er der kun fangere tilbage, og legen er slut. Egentlig har man ikke fri inde bag stregerne. Her kan man bare ikke løftes op. Man skal først slæbes ud på den åbne plads inden man kan løftes, og dermed blive taget. Fang Haler (ryste sammenleg) Man har et afgrænset område hvor legen skal foregå, der laves et helle felt ved hjælp af et/to reb. Hver deltager tager nu sit tørklæde og sætter det i kanten af sine bukser så det ligner en hale. Legen sættes i gang. Man må kun fange en hale af gangen, når halen er fanget og revet ud af bukserne skal den afleveres i helle feltet hvor den nu haleløse kan hente en ny hale. Man må ikke fange haler når man ikke selv har en hale. Mine egne legeforslag:

6 Spejdermetoden: Hvad er spejdermetoden? Spejdermetoden er det vi kalder vores pædagogik det hele vores spejderarbejde er baseret på og den tankegang der ligger bag det vi laver Spejdermetoden består af disse 8 dele: Spejderlov og løfte Learning by doing Patruljesystemet Mødet mellem børn og voksne Det fremadskridende program Livet i naturen Fantasirammer Leg for livet "...Livet afhænger ikke saa meget af, hvordan man har det, som af, hvordan man ta r det. Se paa det lyse i tilværelsen og ikke altid paa det triste. Men den virkelige maade at blive lykkelig paa, er at gøre andre mennesker lykkelige. Prøv paa at efterlade denne verden en lille smule bedre, end du fandt den. Og naar din sidste stund en gang kommer, kan du dø lykkelig i bevidstheden om, at du i hvert fald ikke har spildt dit liv, men gjort dit bedste..." Lord BadenPowell Kilde:

7 Konflikthåndtering Definitionen på en konflikt er: Det drejer sig om en sag som påvirker en relation Så en konflikt kan deles op i to dele: Sagen Det praktiske det hele handler om Relationen forholdet mellem dem sagen drejer sig om En konflikt kan blive værre eller bedre for at kunne arbejde med en konflikt skal man kunne forstå konflikttrappen: En konflikt starter altid på nederste trin og det vigtige er at gribe den an mens den stadig er nede i de små trin da den er nemmest at løse her på alle fronter. Mine noter:

8 Det gode patruljemøde Hvad er et godt patruljemøde? Eksempler på hvad det indeholder, er: Aktiviteter hele tiden Blanding mellem at lære nyt og genopfriske noget gammelt Varieret program Alle deltager og medbestemmer Lege og afbræk Fantasirammer For mig er det gode patruljemøde: De 5 udviklingsområder: Hos KFUMSpejderne arbejder vi med 5 udviklingsområder de 5 områder er: Fysisk: Vi som spejdere skal udfordre, røre og bevæge os Socialt: Vi skal samarbejde og udvikle vores lederegenskaber Intellektuelt : Vi skal kunne tænke kreativt og logisk Åndeligt: Vi skal have plads til fordybelse og tro Følelsesmæssigt: Vi skal have ro med os selv og kende vores grænser

9 Læringskurven: Man kan umuligt koncentrere sig i 5 timer i træk om at skrive en enkelt opgave. Derfor er det vigtigt at der sker noget nyt eller bare et lille afbræk. Derfor er det vigtigt at lege så hjernen får et frisk pust. Hvordan man lærer: En huskeregel er: Høre Se Prøve Bruge Gentag, gentag, gentag Når man har gjort det hele burde man kunne huske det man har lært Næsten J For at gøre det nemmere når man skal lære fra sig er det en idé at have såkaldte forståelseværktøjer Det er ikke nemt at lære om knob uden et knobtov fx Et andet forståelsesværktøj kunne være en tavle, eller hvad med kæmpe figurer af det I skal pionere?

10 God Planlægning halv fuldendt Jo mere forberedt du er jo bedre. Man kan bruge timer på at planlægge et spejdermøde, men vi har samlet 2 værktøjer som vil gøre dit arbejde meget nemmere. På Roland 2 vil vi lære dig at have styr på hvad mødet skal indeholde om materialerne så er resten op til dig! Instruktionsplan: En Instruktionsplan, også kaldet minutprogram bruges til at holde styr på hvad der skal ske, hvor men hvem som ansvarlig og hvornår det skal ske. Instruktion: Det gode spejdermøde Målgruppe: Roland 2 spejdere (1416 år, Tropsspejdere) Dato: Tid: Søndag d. 13/ Sted: Flamstedcenteret stor sal Programpunkt Indhold Materialer Ansvar Tid Intro Hvad skal der ske, Hvad er et godt spejdermøde for jer? Tavle, tusher JK Indhold i et møde Gennemgang af de 6 punkter Flipoverpapir LA Materielliste: Når man skal forberede er det vigtigt at skaffe det rigtige. Når det står på en liste er det også nemmere at bede andre om at skaffe det som her på Roland 2. Flipover Materialer Beskrivelse Antal Flipover med PostIt og gerne transportable 1 Whiteboardtuscher Besnøringsreb Rød, grøn, gul, sort, lilla en af hver Sisal, 5m 5 1

11 Hvorfor er jeg spejder? et lille digt om dette "Hvorfor er du spejder?" Spørger folk mig tit, "at du gider tænde bål og blive møgbeskidt." Jeg har mærket Danmark under mine tæer, travet mine såler tynde trods alt slags vejr. Man fryser om natten i sår'n en bivuak. Hva er der ved det spejder. Det sir' mig ikke et hak. Jeg har spejlet spejlæg på store varme sten, skåret mig i fingeren så jeg fik varigt mén. Tænk, at de kan spørge, jeg har jo intet svar. Jeg ved kun, at jeg har noget som de andre ikke har Jeg har mærket venskab i lejrbålets skær, følt mig glad og elsket og at jeg er meget værd. Jeg har sovet ude under åben himmel, prøvet at tælle stjerner til jeg blev ganske svimmel. Så hvorfor er jeg spejder, for sjov og tidsfordriv. Ja, svaret må vel være Spejder er mit liv!

12 Mit spejderarbejde Der findes mange forskellige måder at vende et spørgsmål på. Man kan diskutere det, man kan tegne det, man kan brainstorme på det osv. I denne instruktion vil vi sætte fokus på dit spejderarbejde, og samtidig vise nogle forskellige måder at lave debat på. Hvad er en god debat: En god debat er når man holder snakken faglig, og ene og alene behandler det emner der debatteres. En god debat er en debat hvor alle kan melde ind, uden fare for at blive skudt ned personligt. Der skal være plads til forskellige meninger og holdninger. Det er en god ide at der tages referat (et referat kan også tages i brainstormsformat), så man ikke bagefter bliver i tvivl om debattens forløb. Den gode debat behøver ikke have et klart resultat eller facit. Det kan ligeså godt være at den leder i en ny retning, eller at den bliver brugt til en forventnings eller forståelsesafklaring. Hvad er god stil: vi snakker ordentligt ingen personlige kommentarer hold det sagligt og fagligt vær åben for andre meninger end din egen Mine egne råd til god debat:

13 Forskellige debattyper: Meningsafklaring: Bruges til: at finde ud af hvad hver i sær mener om et emne. Den kan også bruges til at hjælpe en selv med at danne sin egen mening. Fordele: giver mulighed for at få en forklaring på hvorfor andre mener som de gør. Ulemper: der er ikke noget facit. Det kan godt føles som om man ikke får så meget ud af den, da resultatet eksistere i argumenterne. Uddybende diskussion: Bruges til: at få brag alle argumenter og synspunkter på banen, så man derefter kan danne sig en samlet mening eller et muligt resultat. Fordele: der er mulighed for at lave et facit. Høj følelse af udbytte. Ulemper: det kan være svært at blive enige, det kan være svært at få meninger og argumenter til at hænge sammen. Besværlig hvis debattens deltagere ikke har en mening om emnet i forvejen (dette kan dog løses ved at man starter med en meningsafklarende debat). Rolledebatter: Bruges til: til at forstå andres synspunkter. Fordele: man får en bedre forståelse for hvorfor folk mener som de gør, ved at sætte sig i deres sted. Ulemper: det kan være svært at sætte sig så meget ind i andres sted at man kan debattere ud fra deres meninger og holdninger. Det kan være svært at skjule egne meninger. Forskellige måder at stille debatter op: Gruppedebat Pardebat Walkandtalk Rolledebat Ordstyret debat Denderharpindenmåsigenogetdebat Og mange flere

14 Et døgn på en time Der skal bruges 1 person pr. patrulje, denne person er tovholder. Dvs. man har som stab ikke sin egen patrulje. Personen (stab) sørger for at der er fundet det materiale som der er beskrevet frem til patruljen, og sørger for at dette er lagt i det markerede område/ nogle af tingene skal stab have på sig, da det skal udleveres undervejs. Aktiviteten foregår ved at man skal i gennem alle punkterne på listen. Dvs. tiderne er vejledende, bortset fra sovetiden; den skal overholdes. Det er en slags konkurrence, så bliver man færdige med et punkt før alt tiden er gået (punkterne skal godkendes af tutor) så går man bare videre. Det hold der kommer først igennem dagen (uden snyd det skal være ordentligt) vinder. Tutor hepper selvfølgelig også og motiverer. Deltagerne skal medbringe deres soveposer Tid i min Hvad Materialer pr. patrulje 7 Byg en bivuak, stor nok til at patruljen kan sove i den, inklusiv flagstang. 5 Byg bålplads spade 3x3 meter rafter 1x1,5 meter rafte 1x2 meter rafte krog til toppen af 2 meter raften som skal bruges til at binde flagsnor i flagsnor presenning 4x3 meter høstbindegarn 5 Tænd bål til aftensmad Tyndt brænde Tændstikker + æske 5 Spise aftensmad Kartoffelmos/kartoffelsalat 2 frikadeller 1 liter vand 5 Lejrbål med 1 sketch og 1 sang Tyndt brænde Tændstikker + æske avis 2 Sove Inde i bivuak 4 natløb Puslespil med 6 brikker 1 reb til at binde to knob 1 Sove (det regner tutor hælder Falske vand vand på bivuak) 3 Stå op rul soveposer sammen 3 morgenfut 3 morgenmad Pose med havregryn + flaske med vand 5 Hejs flaget husk flagsangen flag 7 Morgenaktivitet byg en trebuk og meld klar på den 3x2 meter rafter 3x3 meter rafter 5 frokost 1 skive rugbrød 1 dåse tun/makrel 1 kogt æg (med skal) 5 Nedbrydning af lejr (inspektion)

15 Anerkendende tilgang Nysgerrig spørgeteknik Hvad kunne du tænke dig at gøre, hvad tror du at Morten vil syntes om den ide? Hvad kunne for dig til at udføre opgaven? Hvad kunne motivere dig? VEDKANVILGØR; er en problemløsnings model. Modellen er en firdelt og gennemgås kronologisk. VED analysere problemet. Erkend, at der er et problem Definer problemet hvad er det, der skal løses? Find fakta om problemet Hvad er succeskriterierne for, at problemet er løst? KAN brainstorming over løsningsmuligheder. Vær kreativ, se problemet fra flere vinkler. Hvad vil din mor eller lillebror syntes? Det handler ikke om at komme frem til de gode muligheder på dette punkt, det handler om at finde ud af hvilke man har og hvad der kan gøres. VIL udvælgelse løsningsmodeller. Sammenhold løsningsmodeller, i forhold til selve problemet. Hvad kan lade sig gøre? GØR udføre løsningsmodellen. Bliv enige om, at det er den valgte metode/handling, I vil bruge Før metoden/handlingen ud i livet Evaluer problemløsningen. Blev det rigtige problem løst, hvordan blev problemet løst kunne man gøre det smartere? Hvis I fx kommer ud for det samme en anden gang? Er succeskriterierne opfyldt? Hvordan kan man forhindre/forebygge problemet i at opstå en anden gang? Husk at VEDKANVILGØRmodellen er cirkulær, dvs. det kan være nødvendigt at gå tilbage til de tidligere faser for at løse problemet, hvis det fx ikke lykkes første gang.

16 Teambuilding øvelser 10 min tårn, rafter eller blomsterpinde Tillidsøvelse med 4 stole. 4 personer sætter sig på stol, og lægger på hinandens lår/knæ (sidder i en firekant), hvorefter stolene fjernes under dem. PVCrør, som placeres på fingrene. Herefter skal røret til jorden uden, at der holdes om røret. Fokus på sammenarbejde og koncentration. Smags kims Nedløbsrør med tennisbold. Mine egne råd til teambuilding: Tegn evt. her

17 Bedstemors lov De 3 K er: En god huskeregel for at give god kritik er de 3 K er; Konstruktivt, Kærligt, Konkret. Konstruktivt: Forklar og begrund med eksempler på hvad der kan gøres bedre. Kærligt: Kommenter ikke på det dårlige, men fremhæv det noget godt. Konkret: Undgå at sige at: "Det var godt", men forklar hvorfor det var godt. Fx "Det var dejligt at du kom med eksempler, som gjorde det nemt at forstå" i stedet for "Det var godt" Bedstemors lov: 3x ros + 1 udfordring At modtage kritik: Fornægt, Forsvar, Forklar, Forstå HUSK! Det er dit valg, hvordan du vil bruge kritikken. Mine egne råd:

18 Lav og byt en leg De enkelte patruljer skal planlægge en leg, som efterfølgende skal kunne gennemføres af en anden patrulje. Formidlings egenskaber De tre huskeregler når man skal præsentere en leg Formålet o Hvad er formålet med legen Målgruppe o Hvem henvendes der til Tidsrammen o Hvor lang tid tager legen, kan man udfylde den planlagte tid, skal man evt. have en anden ting i baghånden. Kan bruge KISSmodellen (keep it simple, stupid) som handler om at alt skal være så enkelt som muligt, uden at den egentlige mening går tabt. Kan bruge Fiatmodellen som bygger på at man har et formål, at der er indhold i det man laver, det er en aktivitet og at man evt. bygger aktiviteten over et tema. De tre huskeregler der passer til vores leg:

19 Krydssvar til Hike Dette dokument udfyldes med navn / initialer og hvad der bliver spurgt om. Navne (alfabetisk rækkefølge) Skostørrelse (laveste først) Fødselsdag (yngste først) Øjenfarve (lys til mørk) Spejder år (flest først) Mobil Nr. (Højeste nr. først) Højde (laveste først)

20 Roller i patruljen At arbejde med en given rolle: Patruljen får en opgave de skal løse sammen. Opgavens størrelse og sværhedsgrad afgøres af, hvor lang tid aktiviteten skal tage og hvor gamle spejderne er. Det kunne f.eks. være at bygge et køkkenbord eller slå et telt op. Personen som styrer forløbet (fx PL) giver hvert medlem en rolle. Nu skal patruljemedlemmerne agere efter den rolle de har fået. Når opgaven er løst eller gået i hårdknude, går lederen ind og åbner for en diskussion om hvordan det gik og hvorfor det gik som det gik. Eksempler på roller: jasigeren nejsigeren den initiativløse den kloge den opfindsomme den sjove den sure den hurtige den langsomme den glemsomme den rodede den organiserende osv.

21 SWAT Hvad står SWAT for: SWAT Strengths (styrker) Weaknesses (svagheder) Opporunities (muligheder) Threats (trusler/udfordringer) Man kan bruge SWAT til at lave en udviklingsmatrix for patruljen:

22 Min patruljes udviklingsmatrix Patruljens udviklingsmatrix Muligheder Styrker Svagheder Udfordringer Vores patruljes tre regler (lavet på baggrund af matrix)

23 Hvordan man overlever et Zombieudbrud Når jeg laver oplæg skal jeg huske

24 Roland 2 og hvad så? Hvilke kurser findes der: I KFUM: Diamant Diamant ekstrem ULK Linien Ud Derudover er der også mulighed for at tage fx fjeldsamaritkursus og andre fjeldkurser ved Fjeldgruppen. Ligesom søspejderne også udbyder søkurser, og Røde Kors udbyder førstehjælp. Desuden kan man blive frivillig på div. spejdercentre. Dette er en god måde at få udvidet sit spejdernetværk, ligesom det giver mange gode oplevelser og meget læring. Ligeledes er det at være frivillig sådanne steder, noget af det der er med til at få hele den store spejdermølle til at køre rundt. Tværkorpsligt: Klart Profectus Andre steder: Det behøver ikke kun være hos KFUM der er intet galt ved at søge uden for korpset/spejderne for at få kompetencer. Fx har FDF erne VÅG, og DDS erne PLAN kurser (fx Plan 3). Ligesom kommunen mange steder også udbyder forskellige typer kurser. Andre muligheder end kurser: Typisk handler det også om inspiration, det behøver ikke være kursus det hele: fælleslejre korpslejre udenlandslejre og ture rejser (fx med spejderrejser)

25 Mine egne notater

Kan du slippe fri? Håndjern i reb. Kom med

Kan du slippe fri? Håndjern i reb. Kom med Kan du slippe fri? Håndjern i reb Sammenhold og samarbejde går hånd i hånd i denne øvelse, hvor deltagerne to og to bliver bundet sammen med håndjern af knobreb - og så skal de forsøge at slippe fri af

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS Titel på øvelse: Push and pull Deltagere: min. 3 personer, men kan også udføres med en stor gruppe. Det vil umiddelbart være en god idé at starte i mindre grupper

Læs mere

Hej. skal vi lege? Legehæfte -Danselege

Hej. skal vi lege? Legehæfte -Danselege Hej skal vi lege? Legehæfte -Danselege Danseleg leg nr 1 - Boogie Woogie Legebeskrivelse: Deltagerne står i åben kreds med ansigtet ind mod midten. - Man gør de ting, man synger. Så tager vi højre fod

Læs mere

4 trin + en dag REDOK

4 trin + en dag REDOK Årstid: Hele året Forløbets varighed: 4 trin + en dag Udfordringen Formålet I dette mærke bliver pigerne udfordret på deres kommunikationsevner, kreative tænkning og logiske sans. Pigerne vil lære om skjulte

Læs mere

Erhverve kniv sikkerhedsbevis og lære at vedligeholde egen kniv.

Erhverve kniv sikkerhedsbevis og lære at vedligeholde egen kniv. Færdighed Mini Junior Trop Kniv Erhverve kniv sikkerhedsbevis. Knivens historie samt Erhverve kniv sikkerhedsbevis og lære at vedligeholde egen kniv. Erhverve kniv sikkerhedsbevis og lære at vedligeholde

Læs mere

Sjov i Skov NATURCENTER HERSTEDHØJE SKOV OG NATURSTYRELSEN

Sjov i Skov NATURCENTER HERSTEDHØJE SKOV OG NATURSTYRELSEN Sjov i Skov NATURCENTER HERSTEDHØJE SKOV OG NATURSTYRELSEN Folder udarbejdet af 04G, Ballerup Seminariet i samarbejde med Naturcenter Herstedhøje, Tegninger: Bettina B. Reimer INDLEDNING VELKOMMEN TIL

Læs mere

Grupperådsmødet - Beretning 2015

Grupperådsmødet - Beretning 2015 Grupperådsmødet - Beretning 2015 Fælles aktiviteter: Gruppens sommerlejr gik til Fur fantastik tur med masser af glade spejdere der fik set øen. Se mere pr. gren. Klatretårnet er næsten fjernet kun stolper

Læs mere

NYCIRKUS LEGE I DANSK MED FOKUS PÅ KROP, DRAMA OG LEG. Titel på øvelse: Push and pull

NYCIRKUS LEGE I DANSK MED FOKUS PÅ KROP, DRAMA OG LEG. Titel på øvelse: Push and pull NYCIRKUS LEGE I DANSK MED FOKUS PÅ KROP, DRAMA OG LEG Titel på øvelse: Push and pull Deltagere: min. 3 personer, men kan også udføres med en stor gruppe. Det vil umiddelbart være en god idé at starte i

Læs mere

Bilag 1: Introduktion i brug af dolk

Bilag 1: Introduktion i brug af dolk Bilag 1: Introduktion i brug af dolk Det er vigtigt, at pigerne lærer at håndtere og respektere dolken. Derfor disse regler: n er et redskab ikke legetøj. Snit altid væk fra dig selv. Brug aldrig dolk,

Læs mere

En god kammerat. I beskrivelsen af læringspunkter for En god kammerat mærket, er der lagt vægt på følgende emner:

En god kammerat. I beskrivelsen af læringspunkter for En god kammerat mærket, er der lagt vægt på følgende emner: I spejderbevægelsen er det at være en god kammerat, et af de vigtigste elementer i det at være spejder. Det er en væsentlig del af vores identitet og det er derfor naturligt, at Det Danske Spejderkorps

Læs mere

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning Spil og lege vejledning Cricketrundbold I skal bruge: Et gærde, et bat, en blød skumbold, en gul top og 3 kegler. Start med at stille banen op. Placer gærdet, så der er god plads foran det. Sæt den gule

Læs mere

Hjælp Julemanden. Lærerark

Hjælp Julemanden. Lærerark Hjælp Julemanden Lærerark Om undervisningen i Tivoli: Undervisningen i Tivoli varer 60 min. I bliver budt velkommen af Tivolis underviser, der viser jer til rette i julemandens stue. Eleverne får at vide,

Læs mere

Et stykke herfra (jo længere væk, jo sværere) stilles den store spand. Denne udgør neutralisationsområdet.

Et stykke herfra (jo længere væk, jo sværere) stilles den store spand. Denne udgør neutralisationsområdet. Samarbejdsøvelser Giftigt affald (adopteret fra DDS Projektledelseskursus) Formål Materialer Antal Målet er at få teamet til at samarbejde om opgaven, så alle bidrager konstruktivt til opgavens løsning.

Læs mere

Morten Musik Musik mest for børn Med Morten Mosgaard. Alle kan lave musik I kontakt med din egen musikalitet. Inspirationshæfte

Morten Musik Musik mest for børn Med Morten Mosgaard. Alle kan lave musik I kontakt med din egen musikalitet. Inspirationshæfte Alle kan lave musik I kontakt med din egen musikalitet Inspirationshæfte Morten Musik Musik mest for børn Med Morten Mosgaard www.mortenmusik.dk +45-28 40 66 95 morten@mortenmusik.dk Indhold Indledning...

Læs mere

Læreplaner Dagplejen i Fredericia kommune

Læreplaner Dagplejen i Fredericia kommune Barnet skal føle sig værdifuldt Barnet skal have mulighed for læring Barnet skal kunne håndtere modspil Barnet skal blive selvhjulpen Barnet udvikler indlevelsesevne Jeg aflæser og handler på barnets signaler

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Loboratorium. Trin for trin. Løboratorium Niveau 2. De overordnede formål med mærket. Årstid: Hele året. Forløbets varighed: Tre trin + et døgn

Loboratorium. Trin for trin. Løboratorium Niveau 2. De overordnede formål med mærket. Årstid: Hele året. Forløbets varighed: Tre trin + et døgn Årstid: Hele året Forløbets varighed: Tre trin + et døgn Loboratorium Trin for trin De overordnede formål med mærket Formålet med,, er at udvide pigernes horisont indenfor løb og løbsformer. Pigerne vil

Læs mere

Den modige. Modig - niveau 1 - trin for trin. Modig Niveau 1

Den modige. Modig - niveau 1 - trin for trin. Modig Niveau 1 Årstid: Årstid: Forår, sommer og efterår Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 2 trin + en eftermiddag - niveau 1 - trin for trin Med udfordringsmærket drager spirerne ind i Disneys magiske

Læs mere

Småspil og volleyspecifikke lege

Småspil og volleyspecifikke lege Småspil og volleyspecifikke lege Småspil i undervisningen er en spændende og udfordrende måde for eleverne at arbejde med tekniske elementer. I dette afsnit præsenteres en masse småspil, der alle bygger

Læs mere

Musik og Spræl. Klapstart. D A D G :Nu skal vi spille musik D A G A hoppe og danse og lave rytmik:

Musik og Spræl. Klapstart. D A D G :Nu skal vi spille musik D A G A hoppe og danse og lave rytmik: Musik og Spræl Klapstart D A D G :Nu skal vi spille musik D A G A hoppe og danse og lave rytmik: (klap skiftevis på lår og i hænder) G D A D :Goddaw sir vi til fødderne, knæene og mawsen: (klap det omtalte

Læs mere

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper.

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper. Intro Dette emne sætter fokus på: etik på mobil og internet. etik i forhold til billeder og det skrevne ord. Formål Med udbredelsen af internettet er mobningen blevet digital og kan foregå 24 timer i døgnet

Læs mere

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Martin i Laos indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Indhold Børnene ved Mekong 10 Dyrene i landsbyen 14 Hvad spiser man i Laos 16 Martin i rismarken 18 Børnene vaccineres 20 Nee og Noo står op

Læs mere

UNDERVISNINGSMATERIALE MED ØVELSER

UNDERVISNINGSMATERIALE MED ØVELSER MOBBET.DK Mobbet.dk har til formål at tilbyde en række værktøjer til modvirning af mobning i alle dens afskygninger. Projektet er støttet af Ministeriet for Børn og Undervisning. UNDERVISNINGSMATERIALE

Læs mere

Powerpauser GODE VANER TIL ET SUNDT SKOLELIV

Powerpauser GODE VANER TIL ET SUNDT SKOLELIV Powerpauser GODE VANER TIL ET SUNDT SKOLELIV Powerpauser er ideer til den gode, lille pause. Den gode pause hjælper med at genoprette den mentale energi, som har betydning for, at eleverne kan holde koncentrationen.

Læs mere

ENERGI TIL LÆRING. - energizers & icebreakers

ENERGI TIL LÆRING. - energizers & icebreakers ENERGI TIL LÆRING - energizers & icebreakers Trinity rum til mennesker i bevægelse På Trinity finder I et varieret udbud af møderum og gruppelokaler, som opfylder alle krav til, at moderne møder bevæger

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 12 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge12_herborjeg.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 12 l Her bor jeg Hopp er på vej hen

Læs mere

Blindt hækkeløb. 4x100 meter stafet uden arme. Balance bowling

Blindt hækkeløb. 4x100 meter stafet uden arme. Balance bowling Paralympiske Lege Paralympiske Lege (PL) kan bruges som en sjov og alternativ aktivitet for deltagere i alle aldre, dog vil disciplinerne passe bedst fra U-10 spillere og opad. Deltagerne deles op i hold

Læs mere

U T K N. Stole gymnastik

U T K N. Stole gymnastik S IN U TR T K N IO Stole gymnastik S I D E 2 S T O L E G Y M N A S T I K Opvarmning 1 Sæt dig godt til rette med ret ryg, men afslappet. Armene hænger ned langs siden. Lænden hviler på ryglænet Åndedræt

Læs mere

D E T D A S K E S P E J D E R K O R P S

D E T D A S K E S P E J D E R K O R P S D E T D A S K E S P E J D E R K O R P S Indhold: Side 3 Blå Sommer 4 Sjovt, vildt, skægt 5 Mikro-/Mini 6 Mikro-/Miniprogram 7 Mærkedage mikro/mini 8 Juniorprogram 9 Junior Nyt 10 Trop 11 Raftekunst 11

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol ergoforma ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol RYGPROBLEMER ER EN DEL AF HVERDAGEN FOR MANGE Årsagen kan være dårlige arbejdsstillinger, forkert arbejdsstol, manglende

Læs mere

Sommerlejr i Holstebro

Sommerlejr i Holstebro KFUM Spejderne, Ballerup Gruppe årgang 53 nr. 3 Sommerlejr i Holstebro Ipod mangler se mere på side 5. Indholdsfortegnelse Side 3: Side 4: Side 5: Side 6: Side 7: Side 8: Side 9: Side 10: Side 11: Side

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Træningsøvelser. Organisationscirklen. Taktisk træning. Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab

Træningsøvelser. Organisationscirklen. Taktisk træning. Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab Organisationscirklen Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab til dig. DGI Idræt & Fællesskab Træningsøvelser Med spilhjulet har du et godt redskab til både at planlægge

Læs mere

Teambuilding på 7. årgang

Teambuilding på 7. årgang Teambuilding på 7. årgang På 7. årgang fordeles skolens elever på linjer efter interesse, hvilket bevirker, at eleverne ved indgangen til 7. klasse skal til at indgå i nye fællesskaber. Fællesskabet i

Læs mere

Jeg håber, du har lyst til et PUF i år, for ellers kan det jo være du går glip af noget!

Jeg håber, du har lyst til et PUF i år, for ellers kan det jo være du går glip af noget! Hej spejder! Foto: Foto: Morten Gimm Kongsfelt, Morten Bjerrum Larsen, Morten Clausen og Henrik Weigelt Vi har lavet et helt nyt tilbud for dig og andre seje spejdere på mellem 11 og 12 år. Typisk de spejdere,

Læs mere

Følg den andens åndedræt. Følg åndedrættet** Rekv:

Følg den andens åndedræt. Følg åndedrættet** Rekv: At slå hinanden så man får varmen 077 To og to skiftes i til at slå hinanden over det hele. Begynd med din partners fødder, slå grundigt op ad hendes ben og derefter over hele hendes krop. Slå virkelig

Læs mere

Telt. Regler. For at du trygt kan overnatte i teltet, er der nogle regler, du SKAL overholde.

Telt. Regler. For at du trygt kan overnatte i teltet, er der nogle regler, du SKAL overholde. Telt Spejdere på tur har sovet ude i naturen, lige så længe spejderbevægelsen har eksisteret. Det er en naturlig del af vores aktiviteter. Når vi sover i naturen, skærmer teltet fantastisk mod vind og

Læs mere

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år)

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) De pædagogiske processer skal lede henimod, at barnet ved slutningen af vuggestuen med lyst har tilegnet sig færdigheder og viden, som sætter

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 15 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge15_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 15 l Verden omkring

Læs mere

Å R H U S S K O V D I V I S I O N

Å R H U S S K O V D I V I S I O N Referat af, mikrogrenmøde 27/08/13 Sted: Holmespejdernes Hytte, Pottemagertoften 203 A, 8270 Højbjerg. Tid: Tirsdag d. 27. august kl. 19-21 Tilstede: Grupper repræsenteret: Giber Å, Erik Den Røde og Holmespejderne.

Læs mere

SNEMÆND. Transmogrifferen er blevet lavet om til en tidsmaskine, og I er landet

SNEMÆND. Transmogrifferen er blevet lavet om til en tidsmaskine, og I er landet SNEMÆND Transmogrifferen er blevet lavet om til en tidsmaskine, og I er landet midt i en kold og snerig vinter udenfor Steens hus. Steen og Stoffer er helt vilde med at lave snemænd om vinteren. Men de

Læs mere

Tarotkortenes bud på stjernerne April 2014.

Tarotkortenes bud på stjernerne April 2014. Tarotkortenes bud på stjernerne April 2014. Vædderen: På hovedet. Retvendt. på hovedet. Omgiv dig med et smaragdgrønt lys, og lad universet heale dig. Du er mere følsom end man umiddelbar tror ved første

Læs mere

[Trivsel og Bevægelse i Skolen] Brain breaks eksempelsamling

[Trivsel og Bevægelse i Skolen] Brain breaks eksempelsamling [Trivsel og Bevægelse i Skolen] Brain breaks eksempelsamling Indholdsfortegnelse INTRODUKTION... 4 SOCIALT FOKUS... 5 SVUISJ SPOING BANG... 5 HVEM ER HVEM HAR - SCHYYY... 6 HVIS DU HAR - SÅ SKAL DU...

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

Motion på legepladsen. Give pigerne fornemmelse af vigtigheden af motion og at leg også er at få motion. 5 møde. Spirer

Motion på legepladsen. Give pigerne fornemmelse af vigtigheden af motion og at leg også er at få motion. 5 møde. Spirer X Mål og formål Tid Aldersgren Give pigerne fornemmelse af vigtigheden af motion og at leg også er at få motion. 5 møde Spirer Nr. 1 af 5 møder ét skema til hvert møde Tid Programpunkt Hvor står det /

Læs mere

Unger & udeliv Inspiration til friluftsliv med de yngste spejdere. Workshop for De grønne Pigespejdere 23. november 2013

Unger & udeliv Inspiration til friluftsliv med de yngste spejdere. Workshop for De grønne Pigespejdere 23. november 2013 Inspiration til friluftsliv med de yngste spejdere Workshop for De grønne Pigespejdere 23. november 2013 1 I kan forvente noget om Natur og friluftsliv er attraktivt Natur og friluftsliv styrker børns

Læs mere

Rudme-modellen : fra idemøder til kaffeklubber. En metode til kickstart af innovativ kultur i enhver landsby. v/ Ryslinge Innovationshøjskole

Rudme-modellen : fra idemøder til kaffeklubber. En metode til kickstart af innovativ kultur i enhver landsby. v/ Ryslinge Innovationshøjskole Rudme-modellen : fra idemøder til kaffeklubber En metode til kickstart af innovativ kultur i enhver landsby v/ Ryslinge Innovationshøjskole RUDME-MODELLEN - introduktion I den lille landsby Rudme har man

Læs mere

MATERIALEVOGN. Team & kommunikation

MATERIALEVOGN. Team & kommunikation MATERIALEVOGN Team & kommunikation Rekvisitter materialevognen Gør mødet og kurset til en oplevelse - iscenesæt lokalet... Design dit kursus, møde eller seminar på en ny måde. Stemningen i (kursus)lokalet

Læs mere

opvarmnings øvelse for 10 spillere, 3:7

opvarmnings øvelse for 10 spillere, 3:7 opvarmnings øvelse for 10 spillere, 3:7 Pasnings- og positionsøvelse Holdet i overtal er altid i boldbesiddelse. Spillerne skal hele tiden sørge for at holdebolden på egne fødder, Den spiller, der evt.

Læs mere

Antistressøvelser for kroppen

Antistressøvelser for kroppen Antistressøvelser for kroppen For bedre at kunne slappe af... har nogle brug for øvelser der sætter gang i kroppen, andre har brug for afspænding. Prøv hvad der virker for dig. At afstresse kroppen handler

Læs mere

Mindfulness og Empati Kropsøvelser

Mindfulness og Empati Kropsøvelser Mindfulness og Empati Kropsøvelser Generelt Stå med en hoftebredde mellem fødderne. Fordel vægten mellem hæl, punktet under lilletåen og punktet under storetåen. Mærk forbindelsen mellem fod og gulv. Husk

Læs mere

BYDELSMOR DEL. Aktiviteter til grunduddannelsen DEL DEL DEL. Grunduddannelse. Plan for. Materialeliste. Intro til grunduddannelsen

BYDELSMOR DEL. Aktiviteter til grunduddannelsen DEL DEL DEL. Grunduddannelse. Plan for. Materialeliste. Intro til grunduddannelsen BYDELSMOR Grunduddannelse DEL 1 Intro til grunduddannelsen DEL 2 DEL DEL 3 Plan for grunduddannelsen Materialeliste Aktiviteter til grunduddannelsen AKTIVITETER til Bydelsmødrenes Grunduddannelsen For

Læs mere

I det samme løfter en pige hovedet og stirrer vildt ud i luften. Døren åbens og Julie går ind, døren lukker efter hende. JULIE

I det samme løfter en pige hovedet og stirrer vildt ud i luften. Døren åbens og Julie går ind, døren lukker efter hende. JULIE Ida og Anna 1 1 SCENE 1,1 - GÅRDEN Julie banker på døren. 2 SCENE 2 KLASSELOKALE I det samme løfter en pige hovedet og stirrer vildt ud i luften. 3 SCENE 3 - HALL Døren åbens og Julie går ind, døren lukker

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

TRANERNE. Den Røde tråd gennem tiden som mikrospejder.

TRANERNE. Den Røde tråd gennem tiden som mikrospejder. Den Røde tråd gennem tiden som mikrospejder. Møderne starter med flaghejsning Møderne slutter med mikroråb, håndtryk og spejderbror Alle møder i uniform og tørklæde på møder og ture Sange: Flagsangen,

Læs mere

GPS 27-31. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m. fl. www.opdagnyt.

GPS 27-31. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m. fl. www.opdagnyt. GPS 27-31 Sådan kan det bruges Af Maj Højgaard m. fl. Evangelisk Børnemission I hjemmet I klubben I kirken På ferien www.opdagnyt.dk GPS 27: Moses og Josva Nøglesætning: Gud har en plan for dit liv Bibelvers

Læs mere

Beskrivelse: Spiller 1 afleverer bolden til spiller 2, som nu forsøger at komme forbi spiller 1 og drible over dennes baglinje.

Beskrivelse: Spiller 1 afleverer bolden til spiller 2, som nu forsøger at komme forbi spiller 1 og drible over dennes baglinje. 1:1 I FIRKANT 1 bold pr. 2 spillere 4 kegler/toppe Spiller 1 afleverer bolden til spiller 2, som nu forsøger at komme forbi spiller 1 og drible over dennes baglinje. Der skiftes ende og rollerne er nu

Læs mere

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 KARL OG EMMAS MOR ER BLEVET RUNDTOSSET Forfatter: Susanna Gerstorff Thidemann ISBN: 87-89814-89-6 Tekstbearbejdning og layout: Qivi

Læs mere

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så Vi skal ud og sejle Det har regnet meget de sidste par dage, og især i nat er der kommet meget vand, sagde far ved middagsbordet. Selv om det ikke regner nu, beslutter jeg mig for at blive inde og lege.

Læs mere

Sådan leder du et forumspil!

Sådan leder du et forumspil! Sådan leder du et forumspil! En praktisk vejledning i hvordan du leder en gruppe igennem forumspil - beregnet til 9. eller 10. klasses elever skrevet af Peter Frandsen, Forumkonsulent p@frandsen.mail.dk

Læs mere

UNDERVISNINGSMILJØVURDERING

UNDERVISNINGSMILJØVURDERING UNDERVISNINGSMILJØVURDERING 1. Er du en pige eller en dreng 47 % Pige 53% Dreng Thyland Idrætsefterskole december 2011 2. Hvor godt eller dårligt synes du selv, du klarer dig i klassen? 6 Jeg er en af

Læs mere

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning Kasse Brand (arbejdstitel) Af Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010 9. Gennemskrivning 1 EXT. HAVEN/HULLET. DAG 1 August 8 år står nede i et dybt hul og graver. Han gider tydeligvis

Læs mere

Links. Brydeskole brydning for børn. Danmarks Brydeforbund www.brydning.dk

Links. Brydeskole brydning for børn. Danmarks Brydeforbund www.brydning.dk Links Brydeskole brydning for børn Danmarks Brydeforbund www.brydning.dk Databaser med lege: FDF legedatabasen www.fdf.dk Legepatrulje www.legepatruljen.dk/lege Instruktionshæfte udarbejdet af: Palle Nielsen,

Læs mere

Spil. Lege spil. Store: Fodtennis Her spiller vi fodtennis over et net. Eller i kan spille over et håndboldmål.

Spil. Lege spil. Store: Fodtennis Her spiller vi fodtennis over et net. Eller i kan spille over et håndboldmål. Lege spil Store: Fodtennis Her spiller vi fodtennis over et net. Eller i kan spille over et håndboldmål. Spil Futsal De forskellige grupper skal spille Futsal kampe mod hinanden. Såfremt grupperne er store

Læs mere

Pædagogiske tiltag for 2. og 3. klasserne

Pædagogiske tiltag for 2. og 3. klasserne Pædagogiske tiltag for 2. og 3. klasserne Når børnene går i 2. og 3. klasse, skal der ske noget mere i SFO en, der kan give dem ekstra udfordringer. Dette gør en eftermiddag i SFO mere spændene, attraktiv

Læs mere

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det Det store juletræ Det er begyndt at blive koldt for fingrene, og selv om vi trækker huen godt ned om ørerne, er de godt røde. Vi beslutter os for at gå hjem til Per, han mener også, at det er ved at være

Læs mere

Highlights: Projekt Gadeklog på N. Zahle Seminarieskole d. 28. maj 2008

Highlights: Projekt Gadeklog på N. Zahle Seminarieskole d. 28. maj 2008 Highlights: Projekt Gadeklog på N. Zahle Seminarieskole d. 28. maj 2008 1 OM PROJEKT GADEKLOG 3 PRESSEMEDDELELSE 3 EVALUERING AF PROJEKT GADEKLOG PÅ N. ZAHLE SEMINARIESKOLE 4 DE HJEMLØSES SANG 5 ELEVERNES

Læs mere

Scenen er min! - Kompendium. Seniorkursus Vork efteråret 2013. Instruktører: Jonas Hundebøll, Sigrid Andersen og Rikke Tranberg Madsen

Scenen er min! - Kompendium. Seniorkursus Vork efteråret 2013. Instruktører: Jonas Hundebøll, Sigrid Andersen og Rikke Tranberg Madsen - Kompendium Scenen er min! Seniorkursus Vork efteråret 2013. Instruktører: Jonas Hundebøll, Sigrid Andersen og Rikke Tranberg Madsen I følgende dokument har vi skrevet de bedste, sjoveste og dårligste

Læs mere

Evaluering af introugen 2014

Evaluering af introugen 2014 Evaluering af introugen 2014 Evaluering Mad på introturen Aktiviteter på introturen Jyttetid Modtagelse 9,0 8,0 7,0 6,0 5,0 4,0 3,0 2,0 1,0 0,0 Præsentation af

Læs mere

5 MINUTTERS AKTIVITETER

5 MINUTTERS AKTIVITETER FYSISK SUNDHED AUGUST 2013 5 MINUTTERS AKTIVITETER Her kan du finde inspiration og idéer til aktiviteter af 5 minutters varighed, hvis dine elever trænger til en pause, hvor de får pulsen op og ilt til

Læs mere

prise ham fordi han er stor, det er fantastisk at vide, at Gud er størst. Nogle Formålet med aftenen

prise ham fordi han er stor, det er fantastisk at vide, at Gud er størst. Nogle Formålet med aftenen 62 Slip kontrollen - lovsangsaften / TEEN EQUIP / Side 1 af 6 62 Slip kontrollen Introduktion til denne Temaaften Fokusset denne aften vil være på Guds storhed Gennem lovsang vil vi prise ham fordi han

Læs mere

Gruppeledelses konference

Gruppeledelses konference Gruppeledelses konference 14.-15. november GOD GRUPPELEDELSE WORKSHOPS TILMELDING If you make listening and observation your occupation you will gain much more than you can by talk Robert Baden-Powell

Læs mere

Noget uventet sker fx et rumskib lander, et åndevæsen flyver forbi el. lign.

Noget uventet sker fx et rumskib lander, et åndevæsen flyver forbi el. lign. 1 ÅRETS 2015 TA FAT OM EN KOREOGRAFI OG KONCEPT: THOMAS EISENHARDT INTRO Gå rundt ml. hinanden lav high fi ves Space lyd 1 Space lyd 2 Space lyd 3 BILLEDE: Noget uventet sker fx et rumskib lander, et åndevæsen

Læs mere

Engle synger for hyrderne

Engle synger for hyrderne LUK 2,1; 1 THESS 4,16-17; ÅB 1,7; 14,1-3; 21; 22; ; DEN STORE MESTER, S. 25-28; VIDNESBYRD FOR MENIGHEDEN, BIND 1, S. 60-61, 67-70 Engle synger for hyrderne Huskevers: Med evig kærlighed har jeg elsket

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

Udgivet af Dansk Skoleidræt Marts 2014. 1. udgave, 1. oplag Trykt i 1000 stk.

Udgivet af Dansk Skoleidræt Marts 2014. 1. udgave, 1. oplag Trykt i 1000 stk. Bevægelsespauser Udgivet af Dansk Skoleidræt Marts 2014 1. udgave, 1. oplag Trykt i 1000 stk. Forfattere: Lene Faaborg Stenger, Tønder Ungdomsskole og Tine Vind Bromerholm. Grafisk design: Berens Bureau

Læs mere

Den lille dreng og den kloge minister.

Den lille dreng og den kloge minister. Den lille dreng og den kloge minister. Der var engang en minister som var så klog at han kunne undvære hovedet. Han beholdt det dog alligevel, men det havde gjort ingen forskel om han havde mistet det,

Læs mere

Lege og aktiviteter der styrker motorikken

Lege og aktiviteter der styrker motorikken Lege og aktiviteter der styrker motorikken 1 Ideer til at styrke indskolingsbarnets motorik Jeres barn er nu startet i 0. klasse og er ca. 6 år gammelt. Det betyder at det som oftest kan: løbe, hoppe med

Læs mere

SpejderNyt Bangsbostrand Gruppe. Februar - marts 2014

SpejderNyt Bangsbostrand Gruppe. Februar - marts 2014 SpejderNyt Bangsbostrand Gruppe Spejdermøde hver mandag 18:30-20:00 i Ungdomsborgen Februar - marts 2014 Program Forældrecafé Fastelavnslejr Ny dato: 1.-2. marts Sådan køber du en rygsæk til sommerlejren

Læs mere

En rigtig røver. Simone. Hej.

En rigtig røver. Simone. Hej. En rigtig røver går rundt og retter på butikkens få varer, da dørhåndtaget langsomt bliver trykket ned. kommer ind i butikken med en nylonstrømpe over hovedet og en finger under blusen, der skal se ud

Læs mere

PAform 14201/ Copyright ProKomm, 1997, All rights reserved

PAform 14201/ Copyright ProKomm, 1997, All rights reserved Adfærd side 1 Point 1..tror ikke, at du har forstand på det du laver..vil gerne løse mine opgaver i fællesskab med andre..skal nok hjælpe til - selv om jeg næsten ikke har tid..synes der gerne må ske noget

Læs mere

3. Håndtering og forebyggelse af konflikter

3. Håndtering og forebyggelse af konflikter 3. Håndtering og forebyggelse af konflikter Konflikter er naturlige og opstår hele tiden. De kan både medføre positive og negative konsekvenser for skibet. Det er måden de løses på, som afgør udfaldet.

Læs mere

Mave- og rygtræningsøvelser

Mave- og rygtræningsøvelser Mave- og rygtræningsøvelser Rygsøjle twist Det træner du: den dynamiske stabilitet omkring lænd og bækken i samarbejder med hoftens muskler. Du bruger specielt de skrå mavemuskler til at dreje kroppen

Læs mere

Dyrespecialisten Sådan får du succes med din hund nemt og enkelt

Dyrespecialisten Sådan får du succes med din hund nemt og enkelt Aktiveringsplan Vi har lavet en aktiveringsplan for Vovse idet vi ønsker at stimulere Vovse s behov som hund således at Vovse ikke lider afsavn i forhold til de grundlæggende behov hunde har. Dette vil

Læs mere

Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 3+4 2015

Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 3+4 2015 Indsamlingsuge. I uge 3 havde vi vores årlige indsamlingsuge, hvor vi samler penge ind til de vores 2 fadderskaber gennem SOS Børnebyerne. Aktiviteten i år var gode gerninger og med jer forældre som sponsorer

Læs mere

"KØD" 4. Draft. Niels H. F. Jensby. Station Next Toppen. niels@falk.dk 27 64 46 43

KØD 4. Draft. Niels H. F. Jensby. Station Next Toppen. niels@falk.dk 27 64 46 43 "KØD" 4. Draft af Niels H. F. Jensby Station Next Toppen niels@falk.dk 27 64 46 43 2. EXT. S HUS - AFTEN En 70 er forstadsvilla. Gående ned af indkørselen kommer (30). Han er klædt i et par jeans og en

Læs mere

Vejledning til. LYDRET ting-kuffert

Vejledning til. LYDRET ting-kuffert Vejledning til LYDRET ting-kuffert Lydret ting-kuffert Lærervejledning Udarbejdet af Pædagogisk konsulent Marianne S. Pedersen VIA Center for Undervisningsmidler Maj 2010 Vejledning: Lydret tings-kuffert

Læs mere

Sunde og glade børn lærer bedre

Sunde og glade børn lærer bedre Sunde og glade børn lærer bedre Hvorfor og hvordan? Hvad er En Børneby er en samling af alle pasnings- og skoletilbud for børn fra 0-12 år. I Ørsted er det dagplejen, børnehaven Skovsprutten og Rougsøskolen

Læs mere

LÆrerVeJLednIng til Skak I SkoLen det SkaL VÆre SJoVt at blive klogere! brug Låget på brættet materialer: Sådan kommer I I gang

LÆrerVeJLednIng til Skak I SkoLen det SkaL VÆre SJoVt at blive klogere! brug Låget på brættet materialer: Sådan kommer I I gang løber 3 point SKOLESKAK SKOLESKAK LÆRERVEJLEDNING til skak i skolen Det skal være sjovt at blive klogere! Dansk Skoleskak og Skolemælk har i samarbejde udviklet dette materiale for at skabe mere leg, læring

Læs mere

På sporet af ordet. -fang tyven. Ina von Barm og Alice Darville

På sporet af ordet. -fang tyven. Ina von Barm og Alice Darville På sporet af ordet -fang tyven På sporet af ordet Det er et sørgeligt syn, der møder bibliotekaren. Der har været tyve på spil. De har stjålet de 120 hyppigste ord i bøgerne, og der er nu længere hoved

Læs mere

Udsagn til konflikt trappen. Konflikt 1:

Udsagn til konflikt trappen. Konflikt 1: Udsagn til konflikt trappen. Konflikt 1: Beskrivelse: Intern konflikt i patruljen. Simple og klare udsagn som skal placeres på konflikttrappen. Slutter med påvirkning af konflikten udefra hvor TL er et

Læs mere

Den Frie Tænkebox April Juni 2015

Den Frie Tænkebox April Juni 2015 Den Frie Tænkebox April Juni 2015 I dette nummer: Lederen Pusling Tumling Sæsonafslutning Sommerlejr Billeder fra Kredsweekenden Pilt Væbner og seniorvæbner Senior Generalforsamling Kontaktoplysninger

Læs mere

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag OPGAVER TIL. Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde og sikkerhed på arbejdet.

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag OPGAVER TIL. Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde og sikkerhed på arbejdet. OPGAVER TIL Livet går så hurtigt NAVN: OPGAVER SOM KAN LAVES I KLASSEN Før I læser romanen Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde og sikkerhed på arbejdet. Tal i grupper om jeres egne

Læs mere

Vikar-Guide. 1. Fælles gennemgang: Vikarguiden findes på side 5. 2. Efter fælles gennemgang: Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.

Vikar-Guide. 1. Fælles gennemgang: Vikarguiden findes på side 5. 2. Efter fælles gennemgang: Venlig hilsen holdet bag Vikartimen. Vikar-Guide Fag: Klasse: OpgaveSæt: Fysik/Kemi 7. klasse Reaktionstid 1. Fælles gennemgang: Vikarguiden findes på side 5. 2. Efter fælles gennemgang: Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.dk Hjælp os med

Læs mere

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum)

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Kære børn Jeg er dyrepasser i zoologisk have. Jeg elsker mit arbejde og dyrene er mine allerbedste venner. Er der nogen af jer, der har været i zoologisk

Læs mere

Brug bolden 3. Idéer på spil

Brug bolden 3. Idéer på spil Brug bolden 3 Idéer på spil Indhold i dette hæfte: Bordtennis.............................. 3 Tennis................................... 7 Fodbold................................. 12 Håndbold................................

Læs mere

* Grenkursus for Børneledere. * Grenkursus for Ungdomsledere. * Grenkursus for Voksenledere. * Praktisk kursus

* Grenkursus for Børneledere. * Grenkursus for Ungdomsledere. * Grenkursus for Voksenledere. * Praktisk kursus * Grenkursus for Ungdomsledere Et kursus for trop-, seniortrop- eller klanledere, med fokus på: Hvorfor er temaer godt, oplevelser, inspiration, hvordan fanger man aldersgruppen. -Gerne vil lære mere om

Læs mere

Bilag 3. Interview med leder af Film-X Kari Eggert Fortager d. 8-11-2013, København K. Interviewer: Hvordan og på hvilket grundlag opstod Film-X?

Bilag 3. Interview med leder af Film-X Kari Eggert Fortager d. 8-11-2013, København K. Interviewer: Hvordan og på hvilket grundlag opstod Film-X? Bilag 3 Interview med leder af Film-X Kari Eggert Fortager d. 8-11-2013, København K Interviewer: Hvordan og på hvilket grundlag opstod Film-X? Eggert: Det var helt tilbage i 1997-1998 hvor der var en

Læs mere