Kursusmappen. Kursusmappen. A week of camp life is worth six months of Theoretical teaching in the meeting room.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kursusmappen. Kursusmappen. A week of camp life is worth six months of Theoretical teaching in the meeting room."

Transkript

1 Kære Roland 2 deltager Her er din helt personlige kursusmappe. En mappe der allerede indeholder forskellige dokumenter, men også en mappe med plads til nye ting. De dokumenter der allerede er i mappen er til dig fra Staben. Mange af dem vil du få brug for i løbet af ugens forskellige instruktioner, mens resten er ment som inspirationskilder til dit videre spejderarbejde. Mappen er ment som en hjælp til dig, og den skulle gerne give dig mulighed for at holde styr på de notater og tegninger du kommer til at lave på kurset. Ligesom du også kan skrive dine egne idéer og tanker ned, og sætte dem ind her. På den måde får du skabt et helt unikt redskab, til når du skal ud og være en skabende spejder. Velkommen til Det Skabende Roland Mange hilsner Staben A week of camp life is worth six months of Theoretical teaching in the meeting room. - Robert Baden-Powell We never fail when we try to do our duty, we always fail when we neglect to do it. - Robert Baden-Powell The most worth-while thing is to try to put happiness into the lives of others. - Robert Baden-Powell A Scout is never taken by surprise; he knows exactly what to do when anything unexpected happens. - Robert Baden-Powell The more responsibility the Scoutmaster gives his patrol leaders, the more they will respond. - Robert Baden-Powell

2 Teffe lege Regler: Tyr: Søndag Man laver en stor ring ud af tov, og alle tager fat i tovet. En skal være tyren og skal ind i midten af ringen. Det gælder nu får tyren om at fange en af de andre, så man kan komme ud af cirklen igen. Dem der holder i ringen må gerne løbe tilbage og give slip på ringen, men tovet må ikke røre jorden. Hvis det rører jorden er det den der har forårsaget ulykken som skal ind i ringen. Når tyren fanger en, bytter man plads med den man har fanget, så tyren kommer udenfor ringen og omvendt den fangne kommer ind i cirklen og er ny tyr. Bang: Mandag Man laver en stor cirkel med en armslængde imellem hinanden. En kommer i midten af cirklen og er cowboy. Cowboyen skal nu skyde en i cirklen ved at sige bang og pege på den skudte person. Den skudte sætter sig nu på hug og de to personer på hver side skal nu skyde hinanden, den der er langsomst bliver skudt og er ude af legen. Personen på hug rejser sig igen og og cowboyen skyder den næste i cirklen fortsættes til der kun er to tilbage. De sidste to skal i duel. De står ryg mod ryg, tager 5 skridt på linje ud fra hinanden vender rundt og skyder, hurtigste aftrækker vinder legen. Find Latteren Frem: Onsdag Stil op i en cirkel og begynd at grine kunstigt ha ha ha ho ho ho hi hi hi, ændre trykket efterhånden, lav øvelsen længere, grin højere, jo mere I griner, jo rigtigere bliver jeres grin, og til sidst skulle i gerne grine så højt og så meget at i alle er blevet glade.

3 Porno Polka: Torsdag 1. Deltagerne stille sig op overfor hinanden i to rækker, med fronten mod hinanden: herrerne i den ene række og damerne i den anden række. Et par udgøres af herren fra den ene række og den dame der står overfor ham i den anden række. 2. Det første par træder ind mod hinanden og mødes på midten, bukker/nejer og tager fat i hinandens højre arm og drejer rundt, med uret 3 omgange. 3. Dernæst træder damen over til næste herre i rækken og herren træder over til næste dame i rækken. De tager fat i deres nye partner med venstre hånd og snore rundt 1 omgang mod uret. 4. Derefter mødes parret igen på midten, tager fat i hinandens højre arm og danser 1 omgang sammen med uret, hvorefter de hver især går ud til den næste herre og dame i rækken. 5. Således dansker parret skiftevis en omgang med hinanden og en omgang med den næste person i hver række hele vejen ned langs rækkerne. 6. Når de når enden slutter parret af med 3 omgange, inden de stiller sig tilbage sidst i hver sin række. 7. Når det første par er nået til person nr. 3 i rækkerne, starter par nummer med at danse trin 26 og så fremdeles med de næste par. Alle der står i rækkerne må meget gerne trampe i gulvet og klappe i hænderne i takt til musikken Sangen findes på dette link: https://www.youtube.com/watch?v=jzmhlwjlfy8 Melbold Krig: Fredag Afgræns at område eks. Med tov. Der udleveres en melbold til hver og alle placeres inden for området. Når der råbes start går krigen i gang og man må skyde efter alle de andre. Man kan ikke dø i denne leg og legen fortsætter så længe man vil/har tid til. Den vigtigste regel er at man ikke skyder efter hovedet og ingen tyrer bolden af sted da de kan være meget hårde.

4 Lege du kan tage med hjem Påskeleg: Der gemmes små påskeæg på et afgrænset område uden at deltagerne ved det. De slippes derefter løs på området og det gælder nu om på tid at finde flest æg. Når tiden er gået eller alle æg er fundet stoppes legen, æggene tælles nu op og vinderen findes. Æggene må nu spises. Slurp: Man står i en klump og en starter med at røre ved en anden og derefter sige slurp. Nu må man ikke flytte den kropsdel som rører den anden og det er nu den andens tur til at finde en at røre ved og derefter sige slurp. Legen fortsættes indtil der ikke er flere kropsdele der kan røre ved en anden så slurpen kan sendes videre eller indtil deltagerne vælter fordi de ikke kan holde balancen. Eks. En finger rører ved et øre. Træk Gulerødder: Man ligger sig på maven i en cirkel med hovederne indad, der laves armkroge med sidemanden. En bliver stående op og er nu bondemanden. Det gælder nu for bondemanden om at få rykket sine gulerødder op af jorden ved at trække i de liggende personers ankler. Trækkes guleroden fri bliver denne også til en bondemand. Legen fortsættes til alle gulerødder er trukket op af jorden. Kramme ståtrold: En deltager er trold, og prøver at fange de andre. Når trolden rører dem, er de "frosset" og må ikke flytte sig. Resten af deltagerne kan befri vedkommen ved at komme hen og kramme ham/hende som er frosset. Når man har været frosset 3 gange, går man ud af legen. Den første der går ud bliver trold i næste leg.

5 British Bulldog: Der er en fanger som står på midten af banen. Banen består at 2 linjer i hver sin ende, hvor man har helle. Der er ikke ret langt mellem linjerne. Man skal nu løbe fra den ene ende til den anden uden at blive taget af fangeren. Bliver man taget skal fangeren/fangerne først løfte offeret op fra jorden og sige "British Bulldog", hvorefter man er taget, og man bliver selv fanger. Der bliver altså flere og flere fangere, og til sidst er der kun fangere tilbage, og legen er slut. Egentlig har man ikke fri inde bag stregerne. Her kan man bare ikke løftes op. Man skal først slæbes ud på den åbne plads inden man kan løftes, og dermed blive taget. Fang Haler (ryste sammenleg) Man har et afgrænset område hvor legen skal foregå, der laves et helle felt ved hjælp af et/to reb. Hver deltager tager nu sit tørklæde og sætter det i kanten af sine bukser så det ligner en hale. Legen sættes i gang. Man må kun fange en hale af gangen, når halen er fanget og revet ud af bukserne skal den afleveres i helle feltet hvor den nu haleløse kan hente en ny hale. Man må ikke fange haler når man ikke selv har en hale. Mine egne legeforslag:

6 Spejdermetoden: Hvad er spejdermetoden? Spejdermetoden er det vi kalder vores pædagogik det hele vores spejderarbejde er baseret på og den tankegang der ligger bag det vi laver Spejdermetoden består af disse 8 dele: Spejderlov og løfte Learning by doing Patruljesystemet Mødet mellem børn og voksne Det fremadskridende program Livet i naturen Fantasirammer Leg for livet "...Livet afhænger ikke saa meget af, hvordan man har det, som af, hvordan man ta r det. Se paa det lyse i tilværelsen og ikke altid paa det triste. Men den virkelige maade at blive lykkelig paa, er at gøre andre mennesker lykkelige. Prøv paa at efterlade denne verden en lille smule bedre, end du fandt den. Og naar din sidste stund en gang kommer, kan du dø lykkelig i bevidstheden om, at du i hvert fald ikke har spildt dit liv, men gjort dit bedste..." Lord BadenPowell Kilde:

7 Konflikthåndtering Definitionen på en konflikt er: Det drejer sig om en sag som påvirker en relation Så en konflikt kan deles op i to dele: Sagen Det praktiske det hele handler om Relationen forholdet mellem dem sagen drejer sig om En konflikt kan blive værre eller bedre for at kunne arbejde med en konflikt skal man kunne forstå konflikttrappen: En konflikt starter altid på nederste trin og det vigtige er at gribe den an mens den stadig er nede i de små trin da den er nemmest at løse her på alle fronter. Mine noter:

8 Det gode patruljemøde Hvad er et godt patruljemøde? Eksempler på hvad det indeholder, er: Aktiviteter hele tiden Blanding mellem at lære nyt og genopfriske noget gammelt Varieret program Alle deltager og medbestemmer Lege og afbræk Fantasirammer For mig er det gode patruljemøde: De 5 udviklingsområder: Hos KFUMSpejderne arbejder vi med 5 udviklingsområder de 5 områder er: Fysisk: Vi som spejdere skal udfordre, røre og bevæge os Socialt: Vi skal samarbejde og udvikle vores lederegenskaber Intellektuelt : Vi skal kunne tænke kreativt og logisk Åndeligt: Vi skal have plads til fordybelse og tro Følelsesmæssigt: Vi skal have ro med os selv og kende vores grænser

9 Læringskurven: Man kan umuligt koncentrere sig i 5 timer i træk om at skrive en enkelt opgave. Derfor er det vigtigt at der sker noget nyt eller bare et lille afbræk. Derfor er det vigtigt at lege så hjernen får et frisk pust. Hvordan man lærer: En huskeregel er: Høre Se Prøve Bruge Gentag, gentag, gentag Når man har gjort det hele burde man kunne huske det man har lært Næsten J For at gøre det nemmere når man skal lære fra sig er det en idé at have såkaldte forståelseværktøjer Det er ikke nemt at lære om knob uden et knobtov fx Et andet forståelsesværktøj kunne være en tavle, eller hvad med kæmpe figurer af det I skal pionere?

10 God Planlægning halv fuldendt Jo mere forberedt du er jo bedre. Man kan bruge timer på at planlægge et spejdermøde, men vi har samlet 2 værktøjer som vil gøre dit arbejde meget nemmere. På Roland 2 vil vi lære dig at have styr på hvad mødet skal indeholde om materialerne så er resten op til dig! Instruktionsplan: En Instruktionsplan, også kaldet minutprogram bruges til at holde styr på hvad der skal ske, hvor men hvem som ansvarlig og hvornår det skal ske. Instruktion: Det gode spejdermøde Målgruppe: Roland 2 spejdere (1416 år, Tropsspejdere) Dato: Tid: Søndag d. 13/ Sted: Flamstedcenteret stor sal Programpunkt Indhold Materialer Ansvar Tid Intro Hvad skal der ske, Hvad er et godt spejdermøde for jer? Tavle, tusher JK Indhold i et møde Gennemgang af de 6 punkter Flipoverpapir LA Materielliste: Når man skal forberede er det vigtigt at skaffe det rigtige. Når det står på en liste er det også nemmere at bede andre om at skaffe det som her på Roland 2. Flipover Materialer Beskrivelse Antal Flipover med PostIt og gerne transportable 1 Whiteboardtuscher Besnøringsreb Rød, grøn, gul, sort, lilla en af hver Sisal, 5m 5 1

11 Hvorfor er jeg spejder? et lille digt om dette "Hvorfor er du spejder?" Spørger folk mig tit, "at du gider tænde bål og blive møgbeskidt." Jeg har mærket Danmark under mine tæer, travet mine såler tynde trods alt slags vejr. Man fryser om natten i sår'n en bivuak. Hva er der ved det spejder. Det sir' mig ikke et hak. Jeg har spejlet spejlæg på store varme sten, skåret mig i fingeren så jeg fik varigt mén. Tænk, at de kan spørge, jeg har jo intet svar. Jeg ved kun, at jeg har noget som de andre ikke har Jeg har mærket venskab i lejrbålets skær, følt mig glad og elsket og at jeg er meget værd. Jeg har sovet ude under åben himmel, prøvet at tælle stjerner til jeg blev ganske svimmel. Så hvorfor er jeg spejder, for sjov og tidsfordriv. Ja, svaret må vel være Spejder er mit liv!

12 Mit spejderarbejde Der findes mange forskellige måder at vende et spørgsmål på. Man kan diskutere det, man kan tegne det, man kan brainstorme på det osv. I denne instruktion vil vi sætte fokus på dit spejderarbejde, og samtidig vise nogle forskellige måder at lave debat på. Hvad er en god debat: En god debat er når man holder snakken faglig, og ene og alene behandler det emner der debatteres. En god debat er en debat hvor alle kan melde ind, uden fare for at blive skudt ned personligt. Der skal være plads til forskellige meninger og holdninger. Det er en god ide at der tages referat (et referat kan også tages i brainstormsformat), så man ikke bagefter bliver i tvivl om debattens forløb. Den gode debat behøver ikke have et klart resultat eller facit. Det kan ligeså godt være at den leder i en ny retning, eller at den bliver brugt til en forventnings eller forståelsesafklaring. Hvad er god stil: vi snakker ordentligt ingen personlige kommentarer hold det sagligt og fagligt vær åben for andre meninger end din egen Mine egne råd til god debat:

13 Forskellige debattyper: Meningsafklaring: Bruges til: at finde ud af hvad hver i sær mener om et emne. Den kan også bruges til at hjælpe en selv med at danne sin egen mening. Fordele: giver mulighed for at få en forklaring på hvorfor andre mener som de gør. Ulemper: der er ikke noget facit. Det kan godt føles som om man ikke får så meget ud af den, da resultatet eksistere i argumenterne. Uddybende diskussion: Bruges til: at få brag alle argumenter og synspunkter på banen, så man derefter kan danne sig en samlet mening eller et muligt resultat. Fordele: der er mulighed for at lave et facit. Høj følelse af udbytte. Ulemper: det kan være svært at blive enige, det kan være svært at få meninger og argumenter til at hænge sammen. Besværlig hvis debattens deltagere ikke har en mening om emnet i forvejen (dette kan dog løses ved at man starter med en meningsafklarende debat). Rolledebatter: Bruges til: til at forstå andres synspunkter. Fordele: man får en bedre forståelse for hvorfor folk mener som de gør, ved at sætte sig i deres sted. Ulemper: det kan være svært at sætte sig så meget ind i andres sted at man kan debattere ud fra deres meninger og holdninger. Det kan være svært at skjule egne meninger. Forskellige måder at stille debatter op: Gruppedebat Pardebat Walkandtalk Rolledebat Ordstyret debat Denderharpindenmåsigenogetdebat Og mange flere

14 Et døgn på en time Der skal bruges 1 person pr. patrulje, denne person er tovholder. Dvs. man har som stab ikke sin egen patrulje. Personen (stab) sørger for at der er fundet det materiale som der er beskrevet frem til patruljen, og sørger for at dette er lagt i det markerede område/ nogle af tingene skal stab have på sig, da det skal udleveres undervejs. Aktiviteten foregår ved at man skal i gennem alle punkterne på listen. Dvs. tiderne er vejledende, bortset fra sovetiden; den skal overholdes. Det er en slags konkurrence, så bliver man færdige med et punkt før alt tiden er gået (punkterne skal godkendes af tutor) så går man bare videre. Det hold der kommer først igennem dagen (uden snyd det skal være ordentligt) vinder. Tutor hepper selvfølgelig også og motiverer. Deltagerne skal medbringe deres soveposer Tid i min Hvad Materialer pr. patrulje 7 Byg en bivuak, stor nok til at patruljen kan sove i den, inklusiv flagstang. 5 Byg bålplads spade 3x3 meter rafter 1x1,5 meter rafte 1x2 meter rafte krog til toppen af 2 meter raften som skal bruges til at binde flagsnor i flagsnor presenning 4x3 meter høstbindegarn 5 Tænd bål til aftensmad Tyndt brænde Tændstikker + æske 5 Spise aftensmad Kartoffelmos/kartoffelsalat 2 frikadeller 1 liter vand 5 Lejrbål med 1 sketch og 1 sang Tyndt brænde Tændstikker + æske avis 2 Sove Inde i bivuak 4 natløb Puslespil med 6 brikker 1 reb til at binde to knob 1 Sove (det regner tutor hælder Falske vand vand på bivuak) 3 Stå op rul soveposer sammen 3 morgenfut 3 morgenmad Pose med havregryn + flaske med vand 5 Hejs flaget husk flagsangen flag 7 Morgenaktivitet byg en trebuk og meld klar på den 3x2 meter rafter 3x3 meter rafter 5 frokost 1 skive rugbrød 1 dåse tun/makrel 1 kogt æg (med skal) 5 Nedbrydning af lejr (inspektion)

15 Anerkendende tilgang Nysgerrig spørgeteknik Hvad kunne du tænke dig at gøre, hvad tror du at Morten vil syntes om den ide? Hvad kunne for dig til at udføre opgaven? Hvad kunne motivere dig? VEDKANVILGØR; er en problemløsnings model. Modellen er en firdelt og gennemgås kronologisk. VED analysere problemet. Erkend, at der er et problem Definer problemet hvad er det, der skal løses? Find fakta om problemet Hvad er succeskriterierne for, at problemet er løst? KAN brainstorming over løsningsmuligheder. Vær kreativ, se problemet fra flere vinkler. Hvad vil din mor eller lillebror syntes? Det handler ikke om at komme frem til de gode muligheder på dette punkt, det handler om at finde ud af hvilke man har og hvad der kan gøres. VIL udvælgelse løsningsmodeller. Sammenhold løsningsmodeller, i forhold til selve problemet. Hvad kan lade sig gøre? GØR udføre løsningsmodellen. Bliv enige om, at det er den valgte metode/handling, I vil bruge Før metoden/handlingen ud i livet Evaluer problemløsningen. Blev det rigtige problem løst, hvordan blev problemet løst kunne man gøre det smartere? Hvis I fx kommer ud for det samme en anden gang? Er succeskriterierne opfyldt? Hvordan kan man forhindre/forebygge problemet i at opstå en anden gang? Husk at VEDKANVILGØRmodellen er cirkulær, dvs. det kan være nødvendigt at gå tilbage til de tidligere faser for at løse problemet, hvis det fx ikke lykkes første gang.

16 Teambuilding øvelser 10 min tårn, rafter eller blomsterpinde Tillidsøvelse med 4 stole. 4 personer sætter sig på stol, og lægger på hinandens lår/knæ (sidder i en firekant), hvorefter stolene fjernes under dem. PVCrør, som placeres på fingrene. Herefter skal røret til jorden uden, at der holdes om røret. Fokus på sammenarbejde og koncentration. Smags kims Nedløbsrør med tennisbold. Mine egne råd til teambuilding: Tegn evt. her

17 Bedstemors lov De 3 K er: En god huskeregel for at give god kritik er de 3 K er; Konstruktivt, Kærligt, Konkret. Konstruktivt: Forklar og begrund med eksempler på hvad der kan gøres bedre. Kærligt: Kommenter ikke på det dårlige, men fremhæv det noget godt. Konkret: Undgå at sige at: "Det var godt", men forklar hvorfor det var godt. Fx "Det var dejligt at du kom med eksempler, som gjorde det nemt at forstå" i stedet for "Det var godt" Bedstemors lov: 3x ros + 1 udfordring At modtage kritik: Fornægt, Forsvar, Forklar, Forstå HUSK! Det er dit valg, hvordan du vil bruge kritikken. Mine egne råd:

18 Lav og byt en leg De enkelte patruljer skal planlægge en leg, som efterfølgende skal kunne gennemføres af en anden patrulje. Formidlings egenskaber De tre huskeregler når man skal præsentere en leg Formålet o Hvad er formålet med legen Målgruppe o Hvem henvendes der til Tidsrammen o Hvor lang tid tager legen, kan man udfylde den planlagte tid, skal man evt. have en anden ting i baghånden. Kan bruge KISSmodellen (keep it simple, stupid) som handler om at alt skal være så enkelt som muligt, uden at den egentlige mening går tabt. Kan bruge Fiatmodellen som bygger på at man har et formål, at der er indhold i det man laver, det er en aktivitet og at man evt. bygger aktiviteten over et tema. De tre huskeregler der passer til vores leg:

19 Krydssvar til Hike Dette dokument udfyldes med navn / initialer og hvad der bliver spurgt om. Navne (alfabetisk rækkefølge) Skostørrelse (laveste først) Fødselsdag (yngste først) Øjenfarve (lys til mørk) Spejder år (flest først) Mobil Nr. (Højeste nr. først) Højde (laveste først)

20 Roller i patruljen At arbejde med en given rolle: Patruljen får en opgave de skal løse sammen. Opgavens størrelse og sværhedsgrad afgøres af, hvor lang tid aktiviteten skal tage og hvor gamle spejderne er. Det kunne f.eks. være at bygge et køkkenbord eller slå et telt op. Personen som styrer forløbet (fx PL) giver hvert medlem en rolle. Nu skal patruljemedlemmerne agere efter den rolle de har fået. Når opgaven er løst eller gået i hårdknude, går lederen ind og åbner for en diskussion om hvordan det gik og hvorfor det gik som det gik. Eksempler på roller: jasigeren nejsigeren den initiativløse den kloge den opfindsomme den sjove den sure den hurtige den langsomme den glemsomme den rodede den organiserende osv.

21 SWAT Hvad står SWAT for: SWAT Strengths (styrker) Weaknesses (svagheder) Opporunities (muligheder) Threats (trusler/udfordringer) Man kan bruge SWAT til at lave en udviklingsmatrix for patruljen:

22 Min patruljes udviklingsmatrix Patruljens udviklingsmatrix Muligheder Styrker Svagheder Udfordringer Vores patruljes tre regler (lavet på baggrund af matrix)

23 Hvordan man overlever et Zombieudbrud Når jeg laver oplæg skal jeg huske

24 Roland 2 og hvad så? Hvilke kurser findes der: I KFUM: Diamant Diamant ekstrem ULK Linien Ud Derudover er der også mulighed for at tage fx fjeldsamaritkursus og andre fjeldkurser ved Fjeldgruppen. Ligesom søspejderne også udbyder søkurser, og Røde Kors udbyder førstehjælp. Desuden kan man blive frivillig på div. spejdercentre. Dette er en god måde at få udvidet sit spejdernetværk, ligesom det giver mange gode oplevelser og meget læring. Ligeledes er det at være frivillig sådanne steder, noget af det der er med til at få hele den store spejdermølle til at køre rundt. Tværkorpsligt: Klart Profectus Andre steder: Det behøver ikke kun være hos KFUM der er intet galt ved at søge uden for korpset/spejderne for at få kompetencer. Fx har FDF erne VÅG, og DDS erne PLAN kurser (fx Plan 3). Ligesom kommunen mange steder også udbyder forskellige typer kurser. Andre muligheder end kurser: Typisk handler det også om inspiration, det behøver ikke være kursus det hele: fælleslejre korpslejre udenlandslejre og ture rejser (fx med spejderrejser)

25 Mine egne notater

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

Kan du slippe fri? Håndjern i reb. Kom med

Kan du slippe fri? Håndjern i reb. Kom med Kan du slippe fri? Håndjern i reb Sammenhold og samarbejde går hånd i hånd i denne øvelse, hvor deltagerne to og to bliver bundet sammen med håndjern af knobreb - og så skal de forsøge at slippe fri af

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS Titel på øvelse: Push and pull Deltagere: min. 3 personer, men kan også udføres med en stor gruppe. Det vil umiddelbart være en god idé at starte i mindre grupper

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA Titel på øvelse: Frastødte magneter Deltagere: alle 1. Alle går rundt imellem hinanden i rummet. Husk at fylde hele rummet ud. 2. Man udvælger en person i sine tanker,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 3 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge3_minkrop.indd 1 06/07/10 11.21 Uge 3 l Min krop Det er begyndt at regne, og Hipp og

Læs mere

Fakta om KFUM-Spejderne i Danmark og Nr. Aaby

Fakta om KFUM-Spejderne i Danmark og Nr. Aaby Fakta om KFUM-Spejderne i Danmark og Nr. Aaby Spejderarbejde handler om at lære børn at føle ansvar for sig selv, hinanden og naturen. Gennem spejderarbejdet vil vi gerne lære børnene at danne deres egen

Læs mere

Evolutionslegen. Urfuglen er kendetegnet ved at baske med armene, mens den med en skinger stemme siger Uuurfugl-uuurfugl.

Evolutionslegen. Urfuglen er kendetegnet ved at baske med armene, mens den med en skinger stemme siger Uuurfugl-uuurfugl. Evolutionslegen At grine og at bevæge sig Tid: ca. 7-10 minutter Krav: Rigeligt med gulvplads. Alle skal bevæge sig rundt. Egner sig bedst til gruppestørrelse: 6-1000 Målet for deltagerne er at bevæge

Læs mere

BFO Rosenlund. fælleslege

BFO Rosenlund. fælleslege BFO Rosenlund fælleslege Indhold 1.Det gyldne skind... 2 2.Fangelege... 3 3.Stjæl æg... 4 4.Høvdingebold... 5 5.Katten efter musen... 5 6.Rundbold... 6 7.Fang fanen... 7 8.Jord... 8 9.Stik bold... 8 10.Alle

Læs mere

Psykiatrifonden og DGI. Boost trivslen i foreningslivet. Øvelseshæfte til trænere. dgi.dk/boost og psykiatrifonden.dk

Psykiatrifonden og DGI. Boost trivslen i foreningslivet. Øvelseshæfte til trænere. dgi.dk/boost og psykiatrifonden.dk Psykiatrifonden og DGI Boost trivslen i foreningslivet Øvelseshæfte til trænere dgi.dk/boost og psykiatrifonden.dk 2 ww.dgi.dk Boost trivslen i foreningslivet, Øvelseshæfte til trænere Udgivet af: DGI

Læs mere

AKTIVITETER TIL TEMADAG d 1.9.15

AKTIVITETER TIL TEMADAG d 1.9.15 AKTIVITETER TIL TEMADAG d 1.9.15 Vi nåede ikke alle lege, men her har I det samlede program. Kan ske at noget af det vi ikke nåede kommer på næste gang Tak i øvrigt for godt engagement og humør Kan du

Læs mere

4 trin + en dag REDOK

4 trin + en dag REDOK Årstid: Hele året Forløbets varighed: 4 trin + en dag Udfordringen Formålet I dette mærke bliver pigerne udfordret på deres kommunikationsevner, kreative tænkning og logiske sans. Pigerne vil lære om skjulte

Læs mere

Hej. skal vi lege? Legehæfte -Danselege

Hej. skal vi lege? Legehæfte -Danselege Hej skal vi lege? Legehæfte -Danselege Danseleg leg nr 1 - Boogie Woogie Legebeskrivelse: Deltagerne står i åben kreds med ansigtet ind mod midten. - Man gør de ting, man synger. Så tager vi højre fod

Læs mere

Udfordringen og vejledning hertil

Udfordringen og vejledning hertil Årstid: Hele året, men det anbefales, at mærket tages i de mørkere måneder Lokation: I en skov Forløbets varighed: 4 trin + en overnatning Udfordringen og vejledning hertil Kære ledere. I skal nu i gang

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 7. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 7 Emne: Sund og stærk side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 7. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 7 Emne: Sund og stærk side 1 Uge 7 Emne: Sund og stærk Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 7 Emne: Sund og stærk side 1 HIPPY HippHopp Uge7_sund og stærk.indd 1 06/07/10 11.24 Uge 7 l Sund og stærk Det er tidligt

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 17. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 17. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1 Uge 17 Emne: Sund og stærk Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1 HIPPY HippHopp Uge17_sund og stµrk.indd 1 06/07/10 12.06 Uge 17 l Sund og stærk Det er en

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 Uge 30 Emne: Venner Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge30_venner.indd 1 06/07/10 11.45 Uge 30 l Venner Det er blevet sommer. Solen skinner,

Læs mere

Kompendium Kære Deltagere

Kompendium Kære Deltagere Kompendium Kære Deltagere Vi har her samlet et lille kompendium til jer. Kompendiet skal bruges som en inspiration til jeres ejet arbejder med og i FDF fremover. Derudover har vi forsøgt at knytte et par

Læs mere

Deltagerbrev. Kære Roland 2- deltager

Deltagerbrev. Kære Roland 2- deltager Kære Roland 2- deltager Vi er rigtig glade for at kunne byde dig velkommen til Det Skabende Roland 2 2014. Vi glæder os rigtig mega meget til at se dig og de 41 andre deltagere til en uforglemmelig uge.

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 19. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1. Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 19. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1. Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12. Kursusmappe Uge 19 Emne: Nørd Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1 HIPPY HippHopp Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12.10 Uge 19 l Nørd Det har sneet igen, og alle de H er, der var

Læs mere

Husk alle bevægelserne

Husk alle bevægelserne Husk alle bevægelserne Dette er en huskeleg, hvor hver elev introducerer en bevægelse. Eleverne skal stå i en cirkel, så alle kan se hinanden. Den voksne markerer cirklens start- og slutpunkt. Klassetrin:

Læs mere

Træningsøvelser. Organisationscirklen. Fodboldtræning med de yngste. Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab

Træningsøvelser. Organisationscirklen. Fodboldtræning med de yngste. Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab Organisationscirklen Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab til dig. DGI Idræt & Fællesskab Træningsøvelser Med spilhjulet har du et godt redskab til både at planlægge

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

RELATIONER TEORI METODE PRAKSIS. Målgruppe. Mål. Varighed Forberedelse

RELATIONER TEORI METODE PRAKSIS. Målgruppe. Mål. Varighed Forberedelse DRILLE MED NAVNE Målgruppe Nye elevhold, hvor eleverne ikke kender hinandens navne endnu. Ikke alt for store grupper. Mål - At lære hinanden at kende - At opnå en høj grad af koncentration Varighed Varigheden

Læs mere

Samarbejdsøvelser. Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen

Samarbejdsøvelser. Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen Samarbejdsøvelser Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen Indhold Indhold... 1 Tennisbolde og nedløbsrør... 2 Kravle igennem hulahopring... 3 Kravle igennem spindelvæv... 4 Binde knude...

Læs mere

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning Spil og lege vejledning Cricketrundbold I skal bruge: Et gærde, et bat, en blød skumbold, en gul top og 3 kegler. Start med at stille banen op. Placer gærdet, så der er god plads foran det. Sæt den gule

Læs mere

Diverse lege. Indholdsfortegnelse

Diverse lege. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Bjerget brænder... 2 Den landflygtige konge... 2 Sparke til dåse... 2 Kongens kæmper... 3 Jeg melder krig... 3 Rød, gul, grøn - stop!... 4 Morderleg... 4 Den blinde mand... 4 Bankebøf...

Læs mere

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole Klovnen Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole 8. gennemskrivning, 20. september 2010 SC 1. INT. S VÆRELSE DAG (17) ligger på sin seng på ryggen og kigger op i loftet. Det banker på døren, men døren er

Læs mere

Tro og etik. Ærlighed

Tro og etik. Ærlighed Tro og etik Ærlighed Målgruppe: Grønsmutter Årstid: Hele året Varighed: 3 trin + et engagement Ærlighed - niveau 2 - trin for trin Idéen med at beskæftige sig med ærlighed, og ikke mindst uærlighed, er

Læs mere

Satellit af BKO Charlottenlund Fort. Aktivitetshæfte Sanselege for børnehavebørn

Satellit af BKO Charlottenlund Fort. Aktivitetshæfte Sanselege for børnehavebørn Satellit af BKO Charlottenlund Fort Aktivitetshæfte Sanselege for børnehavebørn Udarbejdet af: MOtivaTION ApS for Gentofte Kommune, Gentoftegade, Ordrup, Dyssegård og Vangede Bibliotek 02-03-2015 Sansebane

Læs mere

Klubdag for de mindste (U-6/U-8)

Klubdag for de mindste (U-6/U-8) Klubdag for de mindste (U-6/U-8) Saml foreningens mindste spillere og deres forældre til en sjov og hyggelig dag i hallen, hvor der er fokus på fælles aktiviteter og klubånd. Denne klubdag er målrettet

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Modulbeskrivelser for Scout College Explorer

Modulbeskrivelser for Scout College Explorer for Scout College Explorer Der vælges moduler, så der booket omtrent 20 moduler pr. person. Banket, Aha-oplevelse og madmoduler er valgt på forhånd og kan ikke ændres. Derudover skal der vælges et tidspunkt

Læs mere

Stræk og bøj et eventyr

Stræk og bøj et eventyr Stræk og bøj et eventyr Lærerark Om undervisningen i Tivoli: Undervisningen i Tivoli varer 90 min. Vi varmer kroppen let op og skifter så mellem dans, bevægelse og refleksion, således at eleverne udforsker

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 16. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 16. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1 Kursusmappe Uge 16 Emne: Eventyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge16_Eventyr.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 16 l Eventyr Det har sneet, og alt er hvidt. Hipp

Læs mere

Aktivitetsmateriale. til familiespejder

Aktivitetsmateriale. til familiespejder Aktivitetsmateriale til familiespejder Forord Velkommen til familiespejd. Vi har på de følgende sider samlet en lang række af vores populære lege som er klar til at blive afprøvet på vores familiespejdermøder.

Læs mere

Aktivitet uge 28 for børn i Lyngby Tårbæk kommune

Aktivitet uge 28 for børn i Lyngby Tårbæk kommune Aktivitet uge 28 for børn i Lyngby Tårbæk kommune Skal du have jord under neglende, mudder under støvlerne og prøve kræfter med bål og andre spændene aktiviteter, så skal du holde sommerferie hos Kgs.

Læs mere

Bilag 1: Introduktion i brug af dolk

Bilag 1: Introduktion i brug af dolk Bilag 1: Introduktion i brug af dolk Det er vigtigt, at pigerne lærer at håndtere og respektere dolken. Derfor disse regler: n er et redskab ikke legetøj. Snit altid væk fra dig selv. Brug aldrig dolk,

Læs mere

Stræk og bøj et eventyr

Stræk og bøj et eventyr Stræk og bøj et eventyr Lærerark Om undervisningen i Tivoli: Undervisningen i Tivoli varer 90 min. Vi varmer kroppen let op og skifter så mellem dans, bevægelse og refleksion, således at eleverne udforsker

Læs mere

Lege og spil fra Burkina Faso

Lege og spil fra Burkina Faso Side 1/8 Fag/klassetrin: Idræt, 1.-4. Klasse Omfang: 0,5 til 2 lektioner pr. aktivitet. Målpar, læringsmål, tegn på læring: Se skema nedenfor. Formål: At eleverne får bevæget sig på varierede måder, hvor

Læs mere

Lukke-øvelser til dine processer. En e-bog om at afslutte og samle op på processer

Lukke-øvelser til dine processer. En e-bog om at afslutte og samle op på processer Lukke-øvelser til dine processer En e-bog om at afslutte og samle op på processer I denne e-bog får du tre øvelser, du kan bruge, når du skal afslutte en proces. Øvelserne har til formål at opsamle idéer

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1 Uge 23 Emne: Min krop Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge23_minkrop.indd 1 06/07/10 11.41 Uge 23 l Min krop Hipp har det bedre og nyser ikke

Læs mere

Sommerlejr i Holstebro

Sommerlejr i Holstebro KFUM Spejderne, Ballerup Gruppe årgang 53 nr. 3 Sommerlejr i Holstebro Ipod mangler se mere på side 5. Indholdsfortegnelse Side 3: Side 4: Side 5: Side 6: Side 7: Side 8: Side 9: Side 10: Side 11: Side

Læs mere

NYCIRKUS LEGE I DANSK MED FOKUS PÅ KROP, DRAMA OG LEG. Titel på øvelse: Push and pull

NYCIRKUS LEGE I DANSK MED FOKUS PÅ KROP, DRAMA OG LEG. Titel på øvelse: Push and pull NYCIRKUS LEGE I DANSK MED FOKUS PÅ KROP, DRAMA OG LEG Titel på øvelse: Push and pull Deltagere: min. 3 personer, men kan også udføres med en stor gruppe. Det vil umiddelbart være en god idé at starte i

Læs mere

Indholdsfortegnelse til lege

Indholdsfortegnelse til lege Indholdsfortegnelse til lege - Stratego... 3 - Grydelågsleg... 3 - Gummistøvlekast:... 3 - Tepose-kast... 3 - Mange mennesker i firkant... 4 - Fold presenning sammen... 4 - Hekseringen... 4 - Reb gennem

Læs mere

En god kammerat. I beskrivelsen af læringspunkter for En god kammerat mærket, er der lagt vægt på følgende emner:

En god kammerat. I beskrivelsen af læringspunkter for En god kammerat mærket, er der lagt vægt på følgende emner: I spejderbevægelsen er det at være en god kammerat, et af de vigtigste elementer i det at være spejder. Det er en væsentlig del af vores identitet og det er derfor naturligt, at Det Danske Spejderkorps

Læs mere

e ern Om KFUM- Spejd

e ern Om KFUM- Spejd Om KFUMSpejderne Udgivet af KFUM-Spejderne i Danmark Redaktion Jesper Lunau Gitte Åskov Pedersen Sofie Thomsen Andreas Juul Johansen Fotos Side 1-2 At være spejder... indebærer mange ting. Der er plads

Læs mere

Højdefantaster. Udfordringen. Højdefantaster Niveau 2. Formål. Årstid: Forår og sommer. Forløbets varighed: 4 trin + et døgn

Højdefantaster. Udfordringen. Højdefantaster Niveau 2. Formål. Årstid: Forår og sommer. Forløbets varighed: 4 trin + et døgn Årstid: Forår og sommer Forløbets varighed: 4 trin + et døgn Udfordringen Formål På skal pigerne bygge et højt tårn, som de skal bebo i 24 timer. Tårnet skal konstrueres med forskellige redskaber, så de

Læs mere

Den nysgerrige. Hikegik - Niveau 2 - Trin for trin. Hikegik Niveau 2

Den nysgerrige. Hikegik - Niveau 2 - Trin for trin. Hikegik Niveau 2 Årstid: Årstid: Hele året Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 3 trin + en eftermiddag med overnatning - - Trin for trin Spejdere går. Sådan har det altid været. Og det er stadig sjovt! Med

Læs mere

AKTIVITETSFORSLAG BØRN GØR EN FORSKEL TEMAUGEN PIGELIV/DRENGELIV

AKTIVITETSFORSLAG BØRN GØR EN FORSKEL TEMAUGEN PIGELIV/DRENGELIV AKTIVITETSFORSLAG BØRN GØR EN FORSKEL PIGELIV/DRENGELIV TEMAUGEN Formålet med temaugen er at få eleverne til at reflektere over, hvordan kønsroller og kønsspecifikke forventninger påvirker deres eget liv

Læs mere

Teambuilding øvelse 1 en ryste sammen aktivitet

Teambuilding øvelse 1 en ryste sammen aktivitet Teambuilding øvelse 1 en ryste sammen aktivitet At lære mere om hinanden og få deltagerne til at snakke sammen. 6 eller flere Papir Blyant eller kuglepen Før aktiviteten skal du vælge 3 personer og bede

Læs mere

Øvelser ved start på bevægelsesaktivitet

Øvelser ved start på bevægelsesaktivitet EKSTRA ØVELSER Bevægelsesaktiviteter i salen Bilag 1 Øvelser ved start på bevægelsesaktivitet Gå rundt i salen mellem hinanden i rask gang (musik). Stop musikken og spørg om deltagerne så hinanden hvad

Læs mere

MÅLSÆTNING... 2 VORES FORVENTNINGER TIL FORÆLDRE... 3 PRAKTISKE OPLYSNINGER TIL FORÆLDRENE... 3 LEDERNE I LUPUS FLOKKEN... 3 BRUG AF KNIV...

MÅLSÆTNING... 2 VORES FORVENTNINGER TIL FORÆLDRE... 3 PRAKTISKE OPLYSNINGER TIL FORÆLDRENE... 3 LEDERNE I LUPUS FLOKKEN... 3 BRUG AF KNIV... INDHOLDSFORTEGNELSE MÅLSÆTNING... 2 VORES FORVENTNINGER TIL FORÆLDRE... 3 PRAKTISKE OPLYSNINGER TIL FORÆLDRENE... 3 LEDERNE I LUPUS FLOKKEN... 3 BRUG AF KNIV... 3 FORÆLDRENE... 4 MØDETIDER... 4 KONTINGENT...

Læs mere

Instruktionskort til standard 3D cases til en proces på. Den Kreative Platform

Instruktionskort til standard 3D cases til en proces på. Den Kreative Platform Instruktionskort til standard 3D cases til en proces på Den Kreative Platform Her finder du instruktionerne til de standard 3D cases der anvendes i enhver proces på Den Kreative Platform. De har samme

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 15 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge15_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 15 l Verden omkring

Læs mere

1) Hold ballonen i luften med venstre hånd. 2) med højre hånd 3) Over hovedet med højre og venstre hånd 4) Skift mellem højre og venstre hånd

1) Hold ballonen i luften med venstre hånd. 2) med højre hånd 3) Over hovedet med højre og venstre hånd 4) Skift mellem højre og venstre hånd Kidsvolley Kidsklubsamling Peter Morell Opvarmning Øvelser med balloner 1) Hold ballonen i luften med venstre hånd. 2) med højre hånd 3) Over hovedet med højre og venstre hånd 4) Skift mellem højre og

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Teambuildings øvelser

Teambuildings øvelser Teambuildings øvelser Indisk Madrasvending Man skal være nok deltagere til at kunne lave hold af 4-6 personer. Teambuildingøvelse, hvor du skal bruge: en madras eller liggeunderlag pr. hold. Hele holdet

Læs mere

Loboratorium. Trin for trin. Løboratorium Niveau 2. De overordnede formål med mærket. Årstid: Hele året. Forløbets varighed: Tre trin + et døgn

Loboratorium. Trin for trin. Løboratorium Niveau 2. De overordnede formål med mærket. Årstid: Hele året. Forløbets varighed: Tre trin + et døgn Årstid: Hele året Forløbets varighed: Tre trin + et døgn Loboratorium Trin for trin De overordnede formål med mærket Formålet med,, er at udvide pigernes horisont indenfor løb og løbsformer. Pigerne vil

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 12 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge12_herborjeg.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 12 l Her bor jeg Hopp er på vej hen

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Emne: Nørd side 1. Uge29_nørd.indd 1 06/07/10 12.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Emne: Nørd side 1. Uge29_nørd.indd 1 06/07/10 12. Uge 29 Emne: Nørd Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Emne: Nørd side 1 HIPPY HippHopp Uge29_nørd.indd 1 06/07/10 12.00 Uge 29 l Nørd Hopp har fundet en god pind. Den faldt ned lige

Læs mere

Kaninhop for begyndere trin 1 10 Læs mere på www.fionas.dk

Kaninhop for begyndere trin 1 10 Læs mere på www.fionas.dk Side 1 Trin 1. Seletræning. Kaninen er minimum 10 uger gammel og du har brugt masser af tid på at oprette et tillidsforhold til den. Den er tryg ved at du tager den ud af buret så nu er tiden kommet hvor

Læs mere

METAN. an original screenplay by. Nanna Westh

METAN. an original screenplay by. Nanna Westh METAN an original screenplay by Nanna Westh Nanna Westh Søren Norbys Allé 2A, 1.tv 2300 Kbh S +45 31364959 nannawesth@live.dk INT. KØKKEN-ALRUM - AFTEN Et kålhovedstort æble midt på et festdækket spisebord.

Læs mere

FÆLLES KLASSEAKTIVITET GRUPPEAKTIVITET

FÆLLES KLASSEAKTIVITET GRUPPEAKTIVITET FÆLLES KLASSEAKTIVITET Dialogkortene kan bruges som en fælles klasseaktivitet fx i de sidste 10 minutter af en lektion eller evt. i den understøttende undervisning. Det kan forløbe på den måde, at tre-fem

Læs mere

Frikvartersaktiviteter

Frikvartersaktiviteter Trivsel og Bevægelse i Skolen Eksempelsamling Frikvartersaktiviteter Indholdsfortegnelse CHASE: Politi og røvere s.1 Udbryderkongen s.2 Grænselegen s.3 Hvad er klokken Hr. Løve s.4 De blå de må gå s.5

Læs mere

Idegenerering og aktiviteter

Idegenerering og aktiviteter Idegenerering R A V N S H O L T og aktiviteter PLA-arrangement 22. nov. 2007 D E T D A N S K E S P E J D E R K O R P S Indholdsfortegnelse 1 Forord 2 Forløbsmetoden 2.1 Idegenerering 3 Aktivitetsbeskrivelser

Læs mere

10 spørgsmål til pædagogen

10 spørgsmål til pædagogen 10 spørgsmål til pædagogen 1. Hvorfor er I så få på stuen om morgenen? Som det er nu hos os, er vi 2 voksne om morgenen kl. 8.30 i vuggestuen og 2 kl. 9 i børnehaverne, og det fungerer godt. For det meste

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11. Uge 21 Emne: Dyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.39 Uge 21 l Dyr Det er tidligt om morgenen og stadig mørkt. Hipp

Læs mere

RAM SPANDEN Ærteposer, spande og vand bliver til vanvittig sjove aktiviteter

RAM SPANDEN Ærteposer, spande og vand bliver til vanvittig sjove aktiviteter RAM SPANDEN Ærteposer, spande og vand bliver til vanvittig sjove aktiviteter Til fødselsdagsselskabet, beach party, picnic, familiedagen eller på legepladsen til enhver tid. Fra 6 til 90 år. Indeholder

Læs mere

gren de skal vælge. Der er mange valg og et øget pres til at skulle præstere og gøre vores bedste. Vi har som mennesker en trang til at kontrollere

gren de skal vælge. Der er mange valg og et øget pres til at skulle præstere og gøre vores bedste. Vi har som mennesker en trang til at kontrollere 61 Slip kontrollen - Temaaften / TEEN EQUIP / Side 1 af 6 61 Slip kontrollen Introduktion til denne Temaaften Vi lever i et samfund, hvor der er mange muligheder Mange oplever, at der er mange ting at

Læs mere

Havenisserne flytter ind

Havenisserne flytter ind Havenisserne flytter ind Om havenisserne flytter ind I løbet af de sidste par år er flygtningestrømmen fra krigshærgede- og katastrofeområder vokset støt. For os, der bor i den her del af verden, er det

Læs mere

Vedligeholdelse af vaner og afslutning Hvordan vil jeg fremover arbejde med mine forandringer?

Vedligeholdelse af vaner og afslutning Hvordan vil jeg fremover arbejde med mine forandringer? 3. OPFØLGNING Afslutning Vedligeholdelse af vaner og afslutning Hvordan vil jeg fremover arbejde med mine forandringer? At støtte af livsstilsforandring At afslutte forløbet At etablere forstærkning ved

Læs mere

I dette lille kompendium er der highlights fra gruppeprogrammet og beskrivelser af nogle af de lege der blev leget i løbet af ugen.

I dette lille kompendium er der highlights fra gruppeprogrammet og beskrivelser af nogle af de lege der blev leget i løbet af ugen. It s a game. I dette lille kompendium er der highlights fra gruppeprogrammet og beskrivelser af nogle af de lege der blev leget i løbet af ugen. Programmet Gedemarked Deltagerne møder et bord med en ananas

Læs mere

Aktive Lege. Kom godt i gang med Kids Walk

Aktive Lege. Kom godt i gang med Kids Walk Aktivitetshæfte Kom godt i gang med Kids Walk Her er et par ideer til, hvordan I kan gøre Kids Walk mere varieret og samtidig få trænet børnenes balance, koordination, reflekser og samarbejdsevne. Børneulykkesfonden

Læs mere

Ketcheropvarmning: Stafetter: Afleverer bolden til næste i køen!

Ketcheropvarmning: Stafetter: Afleverer bolden til næste i køen! DROP IN Der er 3 baner til rådighed, og jeg forestiller mig, at hvis der kun er 2 Drop-in-tovholdere, så er der en bane, hvor der gives instruktion til øvelser + emne (fx serv og så evt. have udskrevet

Læs mere

Grupperådsmødet - Beretning 2015

Grupperådsmødet - Beretning 2015 Grupperådsmødet - Beretning 2015 Fælles aktiviteter: Gruppens sommerlejr gik til Fur fantastik tur med masser af glade spejdere der fik set øen. Se mere pr. gren. Klatretårnet er næsten fjernet kun stolper

Læs mere

Floorball. Undervisningsmateriale. Dansk Floorball Union Uddannelse skole - indskoling

Floorball. Undervisningsmateriale. Dansk Floorball Union Uddannelse skole - indskoling Floorball Undervisningsmateriale Udarbejdet i samarbejde med Hørsholm Rungsted Floorball Klub 1 Indhold Rammerne... 4 Storytelling... 4 Opvarmning... 4 Fælles øvelser... 4 Stationsbaserede øvelser... 5

Læs mere

Rådet for Større Badesikkerhed. Ud at bade med

Rådet for Større Badesikkerhed. Ud at bade med Rådet for Større Badesikkerhed Ud at bade med Knud ogharry Ved det store frokostbord, sidder Knud og far og mor, store Hans og damen Hanne, onkel Kaj og moster Anne. 2 Hvad tænker Knud på? Der blir spist

Læs mere

Verdensborger. Mig og mine 10 millioner veninder

Verdensborger. Mig og mine 10 millioner veninder Verdensborger Mig og mine 10 millioner veninder Målgruppe: Spejdere og seniore Årstid: Hele året. Kan med fordel bruges op til Tænkedag Varighed: 4 trin + et engagement Mig og mine 10 millioner veninder

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

Træningsøvelser. Organisationscirklen. Taktisk træning. Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab

Træningsøvelser. Organisationscirklen. Taktisk træning. Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab Organisationscirklen Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab til dig. DGI Idræt & Fællesskab Træningsøvelser Med spilhjulet har du et godt redskab til både at planlægge

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 8. Emne: Familie og arbejde HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 8 Emne: Familie og arbejde side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 8. Emne: Familie og arbejde HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 8 Emne: Familie og arbejde side 1 Uge 8 Emne: Familie og arbejde Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 8 Emne: Familie og arbejde side 1 HIPPY HippHopp Uge8_familie.indd 1 06/07/10 11.25 Uge 8 l Familie og arbejde Ved

Læs mere

Energizere bruges til at: Ryste folk sammen Få os til at grine Hæve energiniveauet Skærpe koncentrationen Få dialogen sat i gang

Energizere bruges til at: Ryste folk sammen Få os til at grine Hæve energiniveauet Skærpe koncentrationen Få dialogen sat i gang FORSKELLIGE ENERGIZERS ENERGIZER Energizere er korte lege eller øvelser, som tager mellem to og ti minutter. De fungerer som små pauser i undervisningen, hvor både hjernen og kroppen aktiveres. Selv om

Læs mere

Teambuilding på 7. årgang

Teambuilding på 7. årgang Teambuilding på 7. årgang På 7. årgang fordeles skolens elever på linjer efter interesse, hvilket bevirker, at eleverne ved indgangen til 7. klasse skal til at indgå i nye fællesskaber. Fællesskabet i

Læs mere

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet:

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet: Introduktion til redskabet: er et redskab til at undersøge trivslen i en virksomhed. Det kan bruges i mindre virksomheder med under 20 ansatte og man behøver ikke hjælp udefra. Det kræver dog, en mødeleder

Læs mere

Modul 1. Intro til orienteringsløb & kortets farver og symboler. Introduktion Giv en kort introduktion til orienteringsløb

Modul 1. Intro til orienteringsløb & kortets farver og symboler. Introduktion Giv en kort introduktion til orienteringsløb Modul 1 Intro til orienteringsløb & kortets farver og symboler Program for modulet 1. Introduktion - 15 min. 2. Aktivitet 1-25 min. Stjerneløb i makkerpar 3. Aktivitet 2-25 min. Farvebaner 4. Elevopgave

Læs mere

Uge 11. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 11 Emne: Dyr side 1 HIPPY. Uge11_dyr.indd 1 06/07/

Uge 11. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 11 Emne: Dyr side 1 HIPPY. Uge11_dyr.indd 1 06/07/ Uge 11 Emne: Dyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 11 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge11_dyr.indd 1 06/07/10 12.02 Uge 11 l Dyr Hipp og Hopp står under træet. Det er koldt, og de fryser. De

Læs mere

Effektundersøgelse organisation #2

Effektundersøgelse organisation #2 Effektundersøgelse organisation #2 Denne effektundersøgelse er lavet på baggrund af interviews med etikambassadørerne, samt et gruppeinterview i aktivitets og samværstilbuddene. Denne undersøgelse er ikke

Læs mere

Morten Musik Musik mest for børn Med Morten Mosgaard. Smag for leg. Tekster og akkorder

Morten Musik Musik mest for børn Med Morten Mosgaard. Smag for leg. Tekster og akkorder Smag for leg Tekster og akkorder Morten Musik Musik mest for børn Med Morten Mosgaard www.mortenmusik.dk +45-28 40 66 95 morten@mortenmusik.dk Indhold Smag for leg... s. 3 Hvem vil lave suppe... s. 4 Grøntsagsgymnastik...

Læs mere

Modul 1. Intro til orienteringsløb & kortets farver og symboler. Introduktion Giv en kort introduktion til orienteringsløb

Modul 1. Intro til orienteringsløb & kortets farver og symboler. Introduktion Giv en kort introduktion til orienteringsløb Modul 1 Intro til orienteringsløb & kortets farver og symboler Program for modulet 1. Introduktion - 15 min. 2. Aktivitet 1-25 min. Stjerneløb i makkerpar 3. Aktivitet 2-25 min. Farvebaner 4. Elevopgave

Læs mere

Til børn og unge Workshop d. 6/ Nyborg Heldagsskole

Til børn og unge Workshop d. 6/ Nyborg Heldagsskole Til børn og unge Workshop d. 6/2-2016 Nyborg Heldagsskole INDEN DU GÅR I GANG 3 grundlæggende trin 1 - Keep it simple (start småt) Mindfulness skal være et positivt og roligt input i løbet af skoledagen,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 9. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 9 Emne: Nørd side 1. Uge9_nørd.indd 1 06/07/10 11.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 9. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 9 Emne: Nørd side 1. Uge9_nørd.indd 1 06/07/10 11. Kursusmappe Uge 9 Emne: Nørd Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 9 Emne: Nørd side 1 HIPPY HippHopp Uge9_nørd.indd 1 06/07/10 11.26 Uge 9 l Nørd Hopp øver sig i at fløjte. Hun spidser munden og

Læs mere

Den er et fremragende eksempel på, at 1+1+1 giver langt mere end 3. N. Kochs Skole, Skt. Johannes Allé 4, 8000 Århus C

Den er et fremragende eksempel på, at 1+1+1 giver langt mere end 3. N. Kochs Skole, Skt. Johannes Allé 4, 8000 Århus C Trøjborg 29. juni 2009 Kære 9. årgang. En tøjklemme. Ja, sådan ser den ud den er blevet lidt gammel og grå lidt angrebet af vejr og vind den er blevet brugt meget. I kender alle sammen tøjklemmer, nogle

Læs mere

læs mere PÅ WWW.SPEJDERNET.DK/UDDANNELSE KFUM-Spejderne i Danmark Wagnersvej 33 2450 København SV

læs mere PÅ WWW.SPEJDERNET.DK/UDDANNELSE KFUM-Spejderne i Danmark Wagnersvej 33 2450 København SV læs mere PÅ WWW.SPEJDERNET.DK/UDDANNELSE KFUM-Spejderne i Danmark Wagnersvej 33 2450 København SV udd ann else forår 2012 UDDA N NELSE FOR Å R 2012 PRAKTiSKe OPlYSningeR I dette katalog får du et samlet

Læs mere

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 TE/30.11.15 Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 Hotel Park Middelfart Viaduktvej 28 5500 Middelfart 2. november 2015 Velkomst og opfølgning på mødet i juni Tina og Kristian bød

Læs mere

Sjølund Gruppe Det Danske Spejderkorps Ny hjemmeside: sjolund.spejder.dk nr årgang august Sjølund KOKS

Sjølund Gruppe Det Danske Spejderkorps Ny hjemmeside: sjolund.spejder.dk nr årgang august Sjølund KOKS Sjølund Gruppe Det Danske Spejderkorps Ny hjemmeside: sjolund.spejder.dk nr. 115 21. årgang august 2015 Sjølund KOKS Indholdsfortegnelse: Indholdsfortegnelse Fælles program Familiespejd Mikro Mini Junior

Læs mere

VELKOMMEN I BØVLING FRISKOLES SFO

VELKOMMEN I BØVLING FRISKOLES SFO VELKOMMEN I BØVLING FRISKOLES SFO VI ER ALLE EN VIGTIG BRIK, FOR AT VI KAN FÅ EN DEJLIG OG HYGGELIG DAG I SFO. Kære forældre! Personalet og bestyrelsen byder jer hermed velkommen til Bøvling SFO. Vi ønsker

Læs mere

Bevægelse og motion inspirationsøvelser til Brainbreaks

Bevægelse og motion inspirationsøvelser til Brainbreaks Bevægelse og motion inspirationsøvelser til Brainbreaks Tidsgruppe 0 10 minutter: Formel 1-kast med blød bold Der skal bruges to bløde bolde. Eleverne står i en tæt cirkel og bliver nummeret 1,2,1,2 etc

Læs mere

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det Det store juletræ Det er begyndt at blive koldt for fingrene, og selv om vi trækker huen godt ned om ørerne, er de godt røde. Vi beslutter os for at gå hjem til Per, han mener også, at det er ved at være

Læs mere