Kursusmappen. Kursusmappen. A week of camp life is worth six months of Theoretical teaching in the meeting room.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kursusmappen. Kursusmappen. A week of camp life is worth six months of Theoretical teaching in the meeting room."

Transkript

1 Kære Roland 2 deltager Her er din helt personlige kursusmappe. En mappe der allerede indeholder forskellige dokumenter, men også en mappe med plads til nye ting. De dokumenter der allerede er i mappen er til dig fra Staben. Mange af dem vil du få brug for i løbet af ugens forskellige instruktioner, mens resten er ment som inspirationskilder til dit videre spejderarbejde. Mappen er ment som en hjælp til dig, og den skulle gerne give dig mulighed for at holde styr på de notater og tegninger du kommer til at lave på kurset. Ligesom du også kan skrive dine egne idéer og tanker ned, og sætte dem ind her. På den måde får du skabt et helt unikt redskab, til når du skal ud og være en skabende spejder. Velkommen til Det Skabende Roland Mange hilsner Staben A week of camp life is worth six months of Theoretical teaching in the meeting room. - Robert Baden-Powell We never fail when we try to do our duty, we always fail when we neglect to do it. - Robert Baden-Powell The most worth-while thing is to try to put happiness into the lives of others. - Robert Baden-Powell A Scout is never taken by surprise; he knows exactly what to do when anything unexpected happens. - Robert Baden-Powell The more responsibility the Scoutmaster gives his patrol leaders, the more they will respond. - Robert Baden-Powell

2 Teffe lege Regler: Tyr: Søndag Man laver en stor ring ud af tov, og alle tager fat i tovet. En skal være tyren og skal ind i midten af ringen. Det gælder nu får tyren om at fange en af de andre, så man kan komme ud af cirklen igen. Dem der holder i ringen må gerne løbe tilbage og give slip på ringen, men tovet må ikke røre jorden. Hvis det rører jorden er det den der har forårsaget ulykken som skal ind i ringen. Når tyren fanger en, bytter man plads med den man har fanget, så tyren kommer udenfor ringen og omvendt den fangne kommer ind i cirklen og er ny tyr. Bang: Mandag Man laver en stor cirkel med en armslængde imellem hinanden. En kommer i midten af cirklen og er cowboy. Cowboyen skal nu skyde en i cirklen ved at sige bang og pege på den skudte person. Den skudte sætter sig nu på hug og de to personer på hver side skal nu skyde hinanden, den der er langsomst bliver skudt og er ude af legen. Personen på hug rejser sig igen og og cowboyen skyder den næste i cirklen fortsættes til der kun er to tilbage. De sidste to skal i duel. De står ryg mod ryg, tager 5 skridt på linje ud fra hinanden vender rundt og skyder, hurtigste aftrækker vinder legen. Find Latteren Frem: Onsdag Stil op i en cirkel og begynd at grine kunstigt ha ha ha ho ho ho hi hi hi, ændre trykket efterhånden, lav øvelsen længere, grin højere, jo mere I griner, jo rigtigere bliver jeres grin, og til sidst skulle i gerne grine så højt og så meget at i alle er blevet glade.

3 Porno Polka: Torsdag 1. Deltagerne stille sig op overfor hinanden i to rækker, med fronten mod hinanden: herrerne i den ene række og damerne i den anden række. Et par udgøres af herren fra den ene række og den dame der står overfor ham i den anden række. 2. Det første par træder ind mod hinanden og mødes på midten, bukker/nejer og tager fat i hinandens højre arm og drejer rundt, med uret 3 omgange. 3. Dernæst træder damen over til næste herre i rækken og herren træder over til næste dame i rækken. De tager fat i deres nye partner med venstre hånd og snore rundt 1 omgang mod uret. 4. Derefter mødes parret igen på midten, tager fat i hinandens højre arm og danser 1 omgang sammen med uret, hvorefter de hver især går ud til den næste herre og dame i rækken. 5. Således dansker parret skiftevis en omgang med hinanden og en omgang med den næste person i hver række hele vejen ned langs rækkerne. 6. Når de når enden slutter parret af med 3 omgange, inden de stiller sig tilbage sidst i hver sin række. 7. Når det første par er nået til person nr. 3 i rækkerne, starter par nummer med at danse trin 26 og så fremdeles med de næste par. Alle der står i rækkerne må meget gerne trampe i gulvet og klappe i hænderne i takt til musikken Sangen findes på dette link: https://www.youtube.com/watch?v=jzmhlwjlfy8 Melbold Krig: Fredag Afgræns at område eks. Med tov. Der udleveres en melbold til hver og alle placeres inden for området. Når der råbes start går krigen i gang og man må skyde efter alle de andre. Man kan ikke dø i denne leg og legen fortsætter så længe man vil/har tid til. Den vigtigste regel er at man ikke skyder efter hovedet og ingen tyrer bolden af sted da de kan være meget hårde.

4 Lege du kan tage med hjem Påskeleg: Der gemmes små påskeæg på et afgrænset område uden at deltagerne ved det. De slippes derefter løs på området og det gælder nu om på tid at finde flest æg. Når tiden er gået eller alle æg er fundet stoppes legen, æggene tælles nu op og vinderen findes. Æggene må nu spises. Slurp: Man står i en klump og en starter med at røre ved en anden og derefter sige slurp. Nu må man ikke flytte den kropsdel som rører den anden og det er nu den andens tur til at finde en at røre ved og derefter sige slurp. Legen fortsættes indtil der ikke er flere kropsdele der kan røre ved en anden så slurpen kan sendes videre eller indtil deltagerne vælter fordi de ikke kan holde balancen. Eks. En finger rører ved et øre. Træk Gulerødder: Man ligger sig på maven i en cirkel med hovederne indad, der laves armkroge med sidemanden. En bliver stående op og er nu bondemanden. Det gælder nu for bondemanden om at få rykket sine gulerødder op af jorden ved at trække i de liggende personers ankler. Trækkes guleroden fri bliver denne også til en bondemand. Legen fortsættes til alle gulerødder er trukket op af jorden. Kramme ståtrold: En deltager er trold, og prøver at fange de andre. Når trolden rører dem, er de "frosset" og må ikke flytte sig. Resten af deltagerne kan befri vedkommen ved at komme hen og kramme ham/hende som er frosset. Når man har været frosset 3 gange, går man ud af legen. Den første der går ud bliver trold i næste leg.

5 British Bulldog: Der er en fanger som står på midten af banen. Banen består at 2 linjer i hver sin ende, hvor man har helle. Der er ikke ret langt mellem linjerne. Man skal nu løbe fra den ene ende til den anden uden at blive taget af fangeren. Bliver man taget skal fangeren/fangerne først løfte offeret op fra jorden og sige "British Bulldog", hvorefter man er taget, og man bliver selv fanger. Der bliver altså flere og flere fangere, og til sidst er der kun fangere tilbage, og legen er slut. Egentlig har man ikke fri inde bag stregerne. Her kan man bare ikke løftes op. Man skal først slæbes ud på den åbne plads inden man kan løftes, og dermed blive taget. Fang Haler (ryste sammenleg) Man har et afgrænset område hvor legen skal foregå, der laves et helle felt ved hjælp af et/to reb. Hver deltager tager nu sit tørklæde og sætter det i kanten af sine bukser så det ligner en hale. Legen sættes i gang. Man må kun fange en hale af gangen, når halen er fanget og revet ud af bukserne skal den afleveres i helle feltet hvor den nu haleløse kan hente en ny hale. Man må ikke fange haler når man ikke selv har en hale. Mine egne legeforslag:

6 Spejdermetoden: Hvad er spejdermetoden? Spejdermetoden er det vi kalder vores pædagogik det hele vores spejderarbejde er baseret på og den tankegang der ligger bag det vi laver Spejdermetoden består af disse 8 dele: Spejderlov og løfte Learning by doing Patruljesystemet Mødet mellem børn og voksne Det fremadskridende program Livet i naturen Fantasirammer Leg for livet "...Livet afhænger ikke saa meget af, hvordan man har det, som af, hvordan man ta r det. Se paa det lyse i tilværelsen og ikke altid paa det triste. Men den virkelige maade at blive lykkelig paa, er at gøre andre mennesker lykkelige. Prøv paa at efterlade denne verden en lille smule bedre, end du fandt den. Og naar din sidste stund en gang kommer, kan du dø lykkelig i bevidstheden om, at du i hvert fald ikke har spildt dit liv, men gjort dit bedste..." Lord BadenPowell Kilde:

7 Konflikthåndtering Definitionen på en konflikt er: Det drejer sig om en sag som påvirker en relation Så en konflikt kan deles op i to dele: Sagen Det praktiske det hele handler om Relationen forholdet mellem dem sagen drejer sig om En konflikt kan blive værre eller bedre for at kunne arbejde med en konflikt skal man kunne forstå konflikttrappen: En konflikt starter altid på nederste trin og det vigtige er at gribe den an mens den stadig er nede i de små trin da den er nemmest at løse her på alle fronter. Mine noter:

8 Det gode patruljemøde Hvad er et godt patruljemøde? Eksempler på hvad det indeholder, er: Aktiviteter hele tiden Blanding mellem at lære nyt og genopfriske noget gammelt Varieret program Alle deltager og medbestemmer Lege og afbræk Fantasirammer For mig er det gode patruljemøde: De 5 udviklingsområder: Hos KFUMSpejderne arbejder vi med 5 udviklingsområder de 5 områder er: Fysisk: Vi som spejdere skal udfordre, røre og bevæge os Socialt: Vi skal samarbejde og udvikle vores lederegenskaber Intellektuelt : Vi skal kunne tænke kreativt og logisk Åndeligt: Vi skal have plads til fordybelse og tro Følelsesmæssigt: Vi skal have ro med os selv og kende vores grænser

9 Læringskurven: Man kan umuligt koncentrere sig i 5 timer i træk om at skrive en enkelt opgave. Derfor er det vigtigt at der sker noget nyt eller bare et lille afbræk. Derfor er det vigtigt at lege så hjernen får et frisk pust. Hvordan man lærer: En huskeregel er: Høre Se Prøve Bruge Gentag, gentag, gentag Når man har gjort det hele burde man kunne huske det man har lært Næsten J For at gøre det nemmere når man skal lære fra sig er det en idé at have såkaldte forståelseværktøjer Det er ikke nemt at lære om knob uden et knobtov fx Et andet forståelsesværktøj kunne være en tavle, eller hvad med kæmpe figurer af det I skal pionere?

10 God Planlægning halv fuldendt Jo mere forberedt du er jo bedre. Man kan bruge timer på at planlægge et spejdermøde, men vi har samlet 2 værktøjer som vil gøre dit arbejde meget nemmere. På Roland 2 vil vi lære dig at have styr på hvad mødet skal indeholde om materialerne så er resten op til dig! Instruktionsplan: En Instruktionsplan, også kaldet minutprogram bruges til at holde styr på hvad der skal ske, hvor men hvem som ansvarlig og hvornår det skal ske. Instruktion: Det gode spejdermøde Målgruppe: Roland 2 spejdere (1416 år, Tropsspejdere) Dato: Tid: Søndag d. 13/ Sted: Flamstedcenteret stor sal Programpunkt Indhold Materialer Ansvar Tid Intro Hvad skal der ske, Hvad er et godt spejdermøde for jer? Tavle, tusher JK Indhold i et møde Gennemgang af de 6 punkter Flipoverpapir LA Materielliste: Når man skal forberede er det vigtigt at skaffe det rigtige. Når det står på en liste er det også nemmere at bede andre om at skaffe det som her på Roland 2. Flipover Materialer Beskrivelse Antal Flipover med PostIt og gerne transportable 1 Whiteboardtuscher Besnøringsreb Rød, grøn, gul, sort, lilla en af hver Sisal, 5m 5 1

11 Hvorfor er jeg spejder? et lille digt om dette "Hvorfor er du spejder?" Spørger folk mig tit, "at du gider tænde bål og blive møgbeskidt." Jeg har mærket Danmark under mine tæer, travet mine såler tynde trods alt slags vejr. Man fryser om natten i sår'n en bivuak. Hva er der ved det spejder. Det sir' mig ikke et hak. Jeg har spejlet spejlæg på store varme sten, skåret mig i fingeren så jeg fik varigt mén. Tænk, at de kan spørge, jeg har jo intet svar. Jeg ved kun, at jeg har noget som de andre ikke har Jeg har mærket venskab i lejrbålets skær, følt mig glad og elsket og at jeg er meget værd. Jeg har sovet ude under åben himmel, prøvet at tælle stjerner til jeg blev ganske svimmel. Så hvorfor er jeg spejder, for sjov og tidsfordriv. Ja, svaret må vel være Spejder er mit liv!

12 Mit spejderarbejde Der findes mange forskellige måder at vende et spørgsmål på. Man kan diskutere det, man kan tegne det, man kan brainstorme på det osv. I denne instruktion vil vi sætte fokus på dit spejderarbejde, og samtidig vise nogle forskellige måder at lave debat på. Hvad er en god debat: En god debat er når man holder snakken faglig, og ene og alene behandler det emner der debatteres. En god debat er en debat hvor alle kan melde ind, uden fare for at blive skudt ned personligt. Der skal være plads til forskellige meninger og holdninger. Det er en god ide at der tages referat (et referat kan også tages i brainstormsformat), så man ikke bagefter bliver i tvivl om debattens forløb. Den gode debat behøver ikke have et klart resultat eller facit. Det kan ligeså godt være at den leder i en ny retning, eller at den bliver brugt til en forventnings eller forståelsesafklaring. Hvad er god stil: vi snakker ordentligt ingen personlige kommentarer hold det sagligt og fagligt vær åben for andre meninger end din egen Mine egne råd til god debat:

13 Forskellige debattyper: Meningsafklaring: Bruges til: at finde ud af hvad hver i sær mener om et emne. Den kan også bruges til at hjælpe en selv med at danne sin egen mening. Fordele: giver mulighed for at få en forklaring på hvorfor andre mener som de gør. Ulemper: der er ikke noget facit. Det kan godt føles som om man ikke får så meget ud af den, da resultatet eksistere i argumenterne. Uddybende diskussion: Bruges til: at få brag alle argumenter og synspunkter på banen, så man derefter kan danne sig en samlet mening eller et muligt resultat. Fordele: der er mulighed for at lave et facit. Høj følelse af udbytte. Ulemper: det kan være svært at blive enige, det kan være svært at få meninger og argumenter til at hænge sammen. Besværlig hvis debattens deltagere ikke har en mening om emnet i forvejen (dette kan dog løses ved at man starter med en meningsafklarende debat). Rolledebatter: Bruges til: til at forstå andres synspunkter. Fordele: man får en bedre forståelse for hvorfor folk mener som de gør, ved at sætte sig i deres sted. Ulemper: det kan være svært at sætte sig så meget ind i andres sted at man kan debattere ud fra deres meninger og holdninger. Det kan være svært at skjule egne meninger. Forskellige måder at stille debatter op: Gruppedebat Pardebat Walkandtalk Rolledebat Ordstyret debat Denderharpindenmåsigenogetdebat Og mange flere

14 Et døgn på en time Der skal bruges 1 person pr. patrulje, denne person er tovholder. Dvs. man har som stab ikke sin egen patrulje. Personen (stab) sørger for at der er fundet det materiale som der er beskrevet frem til patruljen, og sørger for at dette er lagt i det markerede område/ nogle af tingene skal stab have på sig, da det skal udleveres undervejs. Aktiviteten foregår ved at man skal i gennem alle punkterne på listen. Dvs. tiderne er vejledende, bortset fra sovetiden; den skal overholdes. Det er en slags konkurrence, så bliver man færdige med et punkt før alt tiden er gået (punkterne skal godkendes af tutor) så går man bare videre. Det hold der kommer først igennem dagen (uden snyd det skal være ordentligt) vinder. Tutor hepper selvfølgelig også og motiverer. Deltagerne skal medbringe deres soveposer Tid i min Hvad Materialer pr. patrulje 7 Byg en bivuak, stor nok til at patruljen kan sove i den, inklusiv flagstang. 5 Byg bålplads spade 3x3 meter rafter 1x1,5 meter rafte 1x2 meter rafte krog til toppen af 2 meter raften som skal bruges til at binde flagsnor i flagsnor presenning 4x3 meter høstbindegarn 5 Tænd bål til aftensmad Tyndt brænde Tændstikker + æske 5 Spise aftensmad Kartoffelmos/kartoffelsalat 2 frikadeller 1 liter vand 5 Lejrbål med 1 sketch og 1 sang Tyndt brænde Tændstikker + æske avis 2 Sove Inde i bivuak 4 natløb Puslespil med 6 brikker 1 reb til at binde to knob 1 Sove (det regner tutor hælder Falske vand vand på bivuak) 3 Stå op rul soveposer sammen 3 morgenfut 3 morgenmad Pose med havregryn + flaske med vand 5 Hejs flaget husk flagsangen flag 7 Morgenaktivitet byg en trebuk og meld klar på den 3x2 meter rafter 3x3 meter rafter 5 frokost 1 skive rugbrød 1 dåse tun/makrel 1 kogt æg (med skal) 5 Nedbrydning af lejr (inspektion)

15 Anerkendende tilgang Nysgerrig spørgeteknik Hvad kunne du tænke dig at gøre, hvad tror du at Morten vil syntes om den ide? Hvad kunne for dig til at udføre opgaven? Hvad kunne motivere dig? VEDKANVILGØR; er en problemløsnings model. Modellen er en firdelt og gennemgås kronologisk. VED analysere problemet. Erkend, at der er et problem Definer problemet hvad er det, der skal løses? Find fakta om problemet Hvad er succeskriterierne for, at problemet er løst? KAN brainstorming over løsningsmuligheder. Vær kreativ, se problemet fra flere vinkler. Hvad vil din mor eller lillebror syntes? Det handler ikke om at komme frem til de gode muligheder på dette punkt, det handler om at finde ud af hvilke man har og hvad der kan gøres. VIL udvælgelse løsningsmodeller. Sammenhold løsningsmodeller, i forhold til selve problemet. Hvad kan lade sig gøre? GØR udføre løsningsmodellen. Bliv enige om, at det er den valgte metode/handling, I vil bruge Før metoden/handlingen ud i livet Evaluer problemløsningen. Blev det rigtige problem løst, hvordan blev problemet løst kunne man gøre det smartere? Hvis I fx kommer ud for det samme en anden gang? Er succeskriterierne opfyldt? Hvordan kan man forhindre/forebygge problemet i at opstå en anden gang? Husk at VEDKANVILGØRmodellen er cirkulær, dvs. det kan være nødvendigt at gå tilbage til de tidligere faser for at løse problemet, hvis det fx ikke lykkes første gang.

16 Teambuilding øvelser 10 min tårn, rafter eller blomsterpinde Tillidsøvelse med 4 stole. 4 personer sætter sig på stol, og lægger på hinandens lår/knæ (sidder i en firekant), hvorefter stolene fjernes under dem. PVCrør, som placeres på fingrene. Herefter skal røret til jorden uden, at der holdes om røret. Fokus på sammenarbejde og koncentration. Smags kims Nedløbsrør med tennisbold. Mine egne råd til teambuilding: Tegn evt. her

17 Bedstemors lov De 3 K er: En god huskeregel for at give god kritik er de 3 K er; Konstruktivt, Kærligt, Konkret. Konstruktivt: Forklar og begrund med eksempler på hvad der kan gøres bedre. Kærligt: Kommenter ikke på det dårlige, men fremhæv det noget godt. Konkret: Undgå at sige at: "Det var godt", men forklar hvorfor det var godt. Fx "Det var dejligt at du kom med eksempler, som gjorde det nemt at forstå" i stedet for "Det var godt" Bedstemors lov: 3x ros + 1 udfordring At modtage kritik: Fornægt, Forsvar, Forklar, Forstå HUSK! Det er dit valg, hvordan du vil bruge kritikken. Mine egne råd:

18 Lav og byt en leg De enkelte patruljer skal planlægge en leg, som efterfølgende skal kunne gennemføres af en anden patrulje. Formidlings egenskaber De tre huskeregler når man skal præsentere en leg Formålet o Hvad er formålet med legen Målgruppe o Hvem henvendes der til Tidsrammen o Hvor lang tid tager legen, kan man udfylde den planlagte tid, skal man evt. have en anden ting i baghånden. Kan bruge KISSmodellen (keep it simple, stupid) som handler om at alt skal være så enkelt som muligt, uden at den egentlige mening går tabt. Kan bruge Fiatmodellen som bygger på at man har et formål, at der er indhold i det man laver, det er en aktivitet og at man evt. bygger aktiviteten over et tema. De tre huskeregler der passer til vores leg:

19 Krydssvar til Hike Dette dokument udfyldes med navn / initialer og hvad der bliver spurgt om. Navne (alfabetisk rækkefølge) Skostørrelse (laveste først) Fødselsdag (yngste først) Øjenfarve (lys til mørk) Spejder år (flest først) Mobil Nr. (Højeste nr. først) Højde (laveste først)

20 Roller i patruljen At arbejde med en given rolle: Patruljen får en opgave de skal løse sammen. Opgavens størrelse og sværhedsgrad afgøres af, hvor lang tid aktiviteten skal tage og hvor gamle spejderne er. Det kunne f.eks. være at bygge et køkkenbord eller slå et telt op. Personen som styrer forløbet (fx PL) giver hvert medlem en rolle. Nu skal patruljemedlemmerne agere efter den rolle de har fået. Når opgaven er løst eller gået i hårdknude, går lederen ind og åbner for en diskussion om hvordan det gik og hvorfor det gik som det gik. Eksempler på roller: jasigeren nejsigeren den initiativløse den kloge den opfindsomme den sjove den sure den hurtige den langsomme den glemsomme den rodede den organiserende osv.

21 SWAT Hvad står SWAT for: SWAT Strengths (styrker) Weaknesses (svagheder) Opporunities (muligheder) Threats (trusler/udfordringer) Man kan bruge SWAT til at lave en udviklingsmatrix for patruljen:

22 Min patruljes udviklingsmatrix Patruljens udviklingsmatrix Muligheder Styrker Svagheder Udfordringer Vores patruljes tre regler (lavet på baggrund af matrix)

23 Hvordan man overlever et Zombieudbrud Når jeg laver oplæg skal jeg huske

24 Roland 2 og hvad så? Hvilke kurser findes der: I KFUM: Diamant Diamant ekstrem ULK Linien Ud Derudover er der også mulighed for at tage fx fjeldsamaritkursus og andre fjeldkurser ved Fjeldgruppen. Ligesom søspejderne også udbyder søkurser, og Røde Kors udbyder førstehjælp. Desuden kan man blive frivillig på div. spejdercentre. Dette er en god måde at få udvidet sit spejdernetværk, ligesom det giver mange gode oplevelser og meget læring. Ligeledes er det at være frivillig sådanne steder, noget af det der er med til at få hele den store spejdermølle til at køre rundt. Tværkorpsligt: Klart Profectus Andre steder: Det behøver ikke kun være hos KFUM der er intet galt ved at søge uden for korpset/spejderne for at få kompetencer. Fx har FDF erne VÅG, og DDS erne PLAN kurser (fx Plan 3). Ligesom kommunen mange steder også udbyder forskellige typer kurser. Andre muligheder end kurser: Typisk handler det også om inspiration, det behøver ikke være kursus det hele: fælleslejre korpslejre udenlandslejre og ture rejser (fx med spejderrejser)

25 Mine egne notater

Dette er et elektronisk eksemplar af PL-intro.

Dette er et elektronisk eksemplar af PL-intro. D E T D A N K E P E J D E R K O R P PL-intro Dette er et elektronisk eksemplar af PL-intro. Brug det i planlægning og til at kopiere fra, men hvis du eller andre har brug for en trykt udgave, er det billigste

Læs mere

INNOVATIVE AKTIVITETER. For produktivitet i møder og undervisningssituationer. Af PS4 A/S

INNOVATIVE AKTIVITETER. For produktivitet i møder og undervisningssituationer. Af PS4 A/S INNOVATIVE AKTIVITETER For produktivitet i møder og undervisningssituationer Af PS4 A/S Indhold Indhold... 1 Forord... 2 1. Introduktion... 3 2. 2 sande og 1 falsk... 5 3. Accept og respekt... 6 4. Aktiv

Læs mere

Et stykke herfra (jo længere væk, jo sværere) stilles den store spand. Denne udgør neutralisationsområdet.

Et stykke herfra (jo længere væk, jo sværere) stilles den store spand. Denne udgør neutralisationsområdet. Samarbejdsøvelser Giftigt affald (adopteret fra DDS Projektledelseskursus) Formål Materialer Antal Målet er at få teamet til at samarbejde om opgaven, så alle bidrager konstruktivt til opgavens løsning.

Læs mere

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper.

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper. Intro Dette emne sætter fokus på: etik på mobil og internet. etik i forhold til billeder og det skrevne ord. Formål Med udbredelsen af internettet er mobningen blevet digital og kan foregå 24 timer i døgnet

Læs mere

BYDELSMOR DEL. Aktiviteter til grunduddannelsen DEL DEL DEL. Grunduddannelse. Plan for. Materialeliste. Intro til grunduddannelsen

BYDELSMOR DEL. Aktiviteter til grunduddannelsen DEL DEL DEL. Grunduddannelse. Plan for. Materialeliste. Intro til grunduddannelsen BYDELSMOR Grunduddannelse DEL 1 Intro til grunduddannelsen DEL 2 DEL DEL 3 Plan for grunduddannelsen Materialeliste Aktiviteter til grunduddannelsen AKTIVITETER til Bydelsmødrenes Grunduddannelsen For

Læs mere

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem ADHD Viden om øvelser Gennem &Leg Forord Med dette hæfte ønsker ADHD-foreningen at sætte fokus på ADHD på en ny og positiv måde. Vi ønsker, at eleverne i fællesskab prøver de udfordringer, som ADHD giver,

Læs mere

Selvevaluering Nørre Å by Efterskole 2012/2013

Selvevaluering Nørre Å by Efterskole 2012/2013 Selvevaluering Nørre Å by Efterskole 2012/2013 Indhold Forord... 1 Konklusion... 1 Spørgsmål 1: Er du glad for skolen og måden vi gerne vil være på?... 2 Uddybende svar til spørgsmål 1... 2 Spørgsmål 2:

Læs mere

SPEJDER. Nyt. Nyt. Nr. 2 september 2009. Ræk ud. Blad for spejdere, forældre og førere i Danske Baptisters Spejderkorps

SPEJDER. Nyt. Nyt. Nr. 2 september 2009. Ræk ud. Blad for spejdere, forældre og førere i Danske Baptisters Spejderkorps SPEJDER Nyt Nyt Nr. 2 september 2009 Ræk ud Blad for spejdere, forældre og førere i Danske Baptisters Spejderkorps Foto: Leon Ravnborg Spot på Spejdernyt Side 10: Spejderhjælpen fejrer sit 50 års jubilæum

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Tvivl i dit liv. Mirakler i dit liv. Gud i dit liv. Håb i dit liv

Indholdsfortegnelse. Tvivl i dit liv. Mirakler i dit liv. Gud i dit liv. Håb i dit liv Indholdsfortegnelse Tema Tvivl i dit liv Aktiviteter til hovedet Tvivl på din viden... 2 Tro på din tvivl... 3 Aktiviteter til hænderne Tvivl i fællesskabet... 5 Tvivl på det store lærred... 6 Aktiviteter

Læs mere

Bilag 1: Mig og mig selv... 15 Bilag 2: Mig og mig selv... 16 Logbog - Mig og mig selv... 17

Bilag 1: Mig og mig selv... 15 Bilag 2: Mig og mig selv... 16 Logbog - Mig og mig selv... 17 Indhold Leder i mit liv... 3 12 moduler med fokus på at blive Leder i mit liv... 3 Lærerig weekend med frivillige fra KFUM og KFUK... 3 Kort præsentation af folkene bag Leder i mit liv... 4 Didaktiske

Læs mere

Skolens Sociale Liv. Introduktion til isbjergsmodellen og undervisningsøvelser. Anerkendelse Kommunikation Samarbejde Konflikthåndtering

Skolens Sociale Liv. Introduktion til isbjergsmodellen og undervisningsøvelser. Anerkendelse Kommunikation Samarbejde Konflikthåndtering Skolens Sociale Liv Introduktion til isbjergsmodellen og undervisningsøvelser Anerkendelse Kommunikation Samarbejde Konflikthåndtering 1 Indhold: Isbjergsmodellen...3 Isbjergets enkelte lag og kompetenceområder...5

Læs mere

En arbejdsplads i bevægelse

En arbejdsplads i bevægelse TEMA Bevægelse på arbejdspladsen Idékatalog En arbejdsplads i bevægelse Ideer til fysisk aktivitet på kontoret En arbejdsplads i bevægelse Bevægelse er vigtigt for vores sundhed og velbefindende. Derfor

Læs mere

Aarhus Kommune sætter skolerne i bevægelse Kurser afviklet i samarbejde med Dansk Skoleidræt

Aarhus Kommune sætter skolerne i bevægelse Kurser afviklet i samarbejde med Dansk Skoleidræt g n i l o k inds eriale kursusmat Aarhus Kommune sætter skolerne i bevægelse Kurser afviklet i samarbejde med Dansk Skoleidræt Aarhus Kommune sætter skolerne i bevægelse Kurser afviklet i samarbejde med

Læs mere

Skolens Sociale Liv. Øvelser 1. Alle klassetrin

Skolens Sociale Liv. Øvelser 1. Alle klassetrin Skolens Sociale Liv Øvelser 1 Alle klassetrin Indhold: Spilleregler - behov og rettigheder... 2 Spilleregler - rettigheder og ansvar... 4 Læringsmiljø... 6 Seks-hjørne øvelse... 8 Opvarmningsøvelser...

Læs mere

Årsberetninger 2011-2012

Årsberetninger 2011-2012 Årsberetninger 2011-2012 Indholdsfortegnelse Året der gik i SFO 2 Minikrogen 5 1. klasse 8 2. klasse 11 3. klasse 13 4. klasse 16 5. klasse 21 6. klasse 24 7. klasse 27 Mantle 7. klasse 30 Musik 33 1 Året

Læs mere

Foto: Rasmus Mikkelsen.... i dit liv. Forkyndelse for unge med aktiviteter til hoved, hænder og fødder

Foto: Rasmus Mikkelsen.... i dit liv. Forkyndelse for unge med aktiviteter til hoved, hænder og fødder Foto: Rasmus Mikkelsen... i dit liv Forkyndelse for unge med aktiviteter til hoved, hænder og fødder Indholdsfortegnelse Indledning... 4 Tema Tvivl i dit liv Aktiviteter til hovedet Tvivl på din viden

Læs mere

Introduktion til hæftet.

Introduktion til hæftet. Introduktion til hæftet. Kære leder. Værsgo her har du FDFs nye forkyndelsesmateriale 12. 12 er et materiale, der gerne skulle give den erfarne leder nye indspark til forkyndelsesarbejde ude i kredsen

Læs mere

Drejebog / (Kit, nummer 3)

Drejebog / (Kit, nummer 3) Drejebog / (Kit, nummer 3) INTRO TIL DREJEBOG Fakta og viden ift. afvikling ud fra drejebog INDHOLD: ------------------------------------------------------------- Intro til drejebog 2 -------------------------------------------------------------

Læs mere

Hvorfor tage i Kærehave Skov med udviklingshæmmede elever?

Hvorfor tage i Kærehave Skov med udviklingshæmmede elever? Hvorfor tage i Kærehave Skov med udviklingshæmmede elever? Af Lars Jensen, Lars Kjær, Jacob Svarre, Mie Hersted, lærere og pædagoger på Ådalsskolen i Ringsted. Flere klasser på specialskolen Ådalskolen

Læs mere

Demokrati i praksis. Ideer til nye mødeformer. Sidste udkald - 5. del

Demokrati i praksis. Ideer til nye mødeformer. Sidste udkald - 5. del Demokrati i praksis Ideer til nye mødeformer Sidste udkald - 5. del Indhold: 3 Demokrati i praksis Dansk Ungdoms Fællesråd, januar 2003 Tekst Rikke Rasmussen Fotos: Mikael Schlosser Layout Mellemfolkeligt

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

Kroppens og hjertets sprog

Kroppens og hjertets sprog Kroppens og hjertets sprog Afdækning af non-verbale kommunikationsstrategier i arbejdet med sprogligt svage udviklingshæmmede. Aktivering af pædagogers tavse viden. Af Dorthe Møller Johnsen, cand. mag.

Læs mere

Metoder til evaluering af undervisningen

Metoder til evaluering af undervisningen Metoder til evaluering af undervisningen Inspirationskatalog SOPU 1.udgave, 3.april 2012 Indholdsfortegnelse 1. Forord s. 3 2. Evalueringssystematik, inspiration, anbefalinger og evalueringsformer s. 4

Læs mere

Det Kreative Rum - Erfaringer og anbefalinger til facilitering af idégenerering og idéudvikling

Det Kreative Rum - Erfaringer og anbefalinger til facilitering af idégenerering og idéudvikling Det Kreative Rum - Erfaringer og anbefalinger til facilitering af idégenerering og idéudvikling I Dinova har vi erfaret, at hvis forandringerne skal forankre sig, er det er en tidskrævende læringsproces

Læs mere

PLan 1... 6 PLan 1 er for alle spejdere mellem 13 og 14 år.

PLan 1... 6 PLan 1 er for alle spejdere mellem 13 og 14 år. Kursus 2009 DE T DANSKE SPEJDERKORP S I N D H O L D PLan 1... 6 PLan 1 er for alle spejdere mellem 13 og 14 år. PLan 1+2...10 Plan 1+2 er for alle spejdere mellem 13 og 15 år. Der deltager unge med handicap

Læs mere

Grundmodul Rollespil it support Instruktioner til mødeleder

Grundmodul Rollespil it support Instruktioner til mødeleder KonfliktHåndtering Rollespil Grundmodul Rollespil it support Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i grundmodulet. Der skal medvirke to personer, der skal spille

Læs mere

Børnehaven Stadens Vænge

Børnehaven Stadens Vænge Børnehaven Stadens Vænge Læreplan 2013/2014 Læreplan Ifølge Bekendtgørelse om temaer og mål i pædagogiske læreplaner skal der i alle dagtilbud efter serviceloven udarbejdes en pædagogisk læreplan, der

Læs mere

Krop og Hoved. Matematik MELLEMTRIN

Krop og Hoved. Matematik MELLEMTRIN => Krop og Hoved Matematik + MELLEMTRIN Matematik og bevægelse slå to fluer med et smæk! Indledning En stigende andel af nutidens børn og unge bevæger sig for lidt, har dårlige motoriske færdigheder, spiser

Læs mere

Krop og hoved. Dansk MELLEMTRIN

Krop og hoved. Dansk MELLEMTRIN Krop og hoved Dansk MELLEMTRIN Danskundervisning med udfordringer til kroppen Både til dansk- og idrætsundervisningen Inspirationsmaterialet er skrevet med udgangspunkt i at tilføre mere fysisk udfoldelse

Læs mere

Pjece til forældre. Lyst til at lære. - Sådan lærer dit barn

Pjece til forældre. Lyst til at lære. - Sådan lærer dit barn Pjece til forældre Lyst til at lære - Sådan lærer dit barn Kære forælder Udgivet af: Aarhus Kommune Børn og Unge Pædagogisk Afdeling Udgivet: Første udgave, januar 2011 Copyright: Aarhus Kommune Børn og

Læs mere