sharm el sheikh Badeeventyr og kulturhistoriske Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "sharm el sheikh Badeeventyr og kulturhistoriske Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter"

Transkript

1 sharm el sheikh Badeeventyr og kulturhistoriske oplevelser Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter

2 Gør din drøm til virkelighed! Følg med os på en snorkeltur til Rødehavets fantastiske koralrev. Oplev verdens mest fiskerige hav og svøm blandt delfiner med vores erfarne og dygtige guider. Amar Sina Hotel, Sharm El Sheikh Telefon:

3 Kære gæster Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjerteligt velkommen til Sharm el Sheikh. Vi håber, I har fundet jer godt til rette, slapper af og nyder jeres ferie. Her i håndbogen finder I mange informationer om jeres rejsemål, som vi håber, I vil få glæde af i løbet af jeres ferie. Vi gør opmærksom på, at restauranter, forretninger osv. i denne håndbog samt andet udleveret materiale er nævnt som forslag - og dermed ikke er et udtryk for vores anbefaling af det pågældende sted. Skulle I have yderligere spørgsmål, vil jeres rejseleder altid være behjælpelig. Vi ønsker jer en god og oplevelsesrig ferie. Med venlig hilsen Falk Lauritsen Rejser Service inkluderet hos Falk Lauritsen Rejser Informationsmøde Med mindre I rejser På egen hånd, inviterer vi til informationsmøde, hvor vores rejseledere giver jer en række praktiske informationer og oplysninger om Egypten og fortæller om jeres mange oplevelsesmuligheder. Her kan I også få svar på de spørgsmål, som I måtte have i forbindelse med jeres ferie. Mød jeres rejseleder Vores rejseledere besøger flere gange ugentlig jeres hotel/ feriekompleks, med mindre I rejser På egen hånd. I kan se hvornår i informationsmappen ved receptionen. 24-timers servicetelefon Hvis I ikke har mulighed for at træffe rejselederne på hotellet på de fastsatte tidspunkter, er I velkomne til at kontakte jeres rejseleder på servicetelefonen døgnet rundt:

4 4 om Egypten falk lauritsen rejser Egypten Muezzinens indkald til bøn blander sig med bilernes stædige dytten, den beroligende lyd af boblende vandpiber og en gammel kassettebåndoptager, der spiller egyptisk popmusik. En gadesælger i basaren stemmer energisk i, mens han forsøger at afsætte tøjdyrskameler, plasticpyramider og badehåndklæder med billede af Kleopatras ansigt. I Egypten går kulturskatte, oldtidshistorie og turisme hånd i hånd. Arven fra de gamle egyptere Egypten er berømt for sin antikke civilisation og huser nogle af verdens mest berømte monumenter, bl.a. de store pyramider, som blev opført for mere end 4500 år siden. Mange hundrede år forinden havde egypterne opfundet papyrus, hvorpå de ældste bibelmanuskripter blev skrevet. Landet og rejsemålene Egypten ligger i det nordlige Afrika og er et af de tættest befolkede lande på det afrikanske kontinent. Landet er omkring 23 gange større end Danmark, men mere end halvdelen af de ca. 82 mio. indbyggere bor ved Nilens bredder på et areal, der er mindre end det danske. I Cairo alene bor der over 20 mio. en af verdens folkerigeste byer. I får langt mere luft i de populære badebyer ved kysten.

5 falk lauritsen rejser om Egypten 5 Fakta om Egypten Alexandria Befolkning: Ca. 82 millioner Hovedstad: Cairo (over 20 mio. indbyggere) Giza Cairo Suez Sinai Religion: Ca. 90 % er sunnimuslimer. Ca. 9 % er koptiske kristne. I den moderne betydning af ordet er det de indfødte kristne i Egypten. Kopterne er det største kristne samfund i Mellemøsten og den største ikke-muslimske gruppe i den arabiske verden. Skt. Katarina El Gouna Hurghada Sahl Hasheesh Sharm el Sheikh SAUDI ARABIEN Det Røde Hav Musik: Musik har stor betydning i Egypten, og da en af de største egyptiske divaer, Umm Kulthum døde i 1975, blev hun båret gennem Cairo af fire millioner mennesker, og hendes begravelse efterfulgtes af flere dages landesorg. Hendes fanskare talte bl.a. Dali, Bob Dylan og Bono fra U2. Luxor Marsa Alam Aswan Abu Simbel Ved det Røde Hav ligger Hurghada, der bebos af mennesker og i løbet af få år har forvandlet sig fra lille fiskerleje til tempofyldt og feststemt by med lækre strande, fine promenader og en farverig basar, El Dahar. Kun 30 km herfra ligger Makadi Bay med brede strande og et smukt koralrev, der indbyder til snorkelture. Mulighederne for at dykke i flot koralrev og blandt farverige fisk er ikke mindre i Sharm el Sheikh på sydspidsen af Sinai halvøen, hvor I bl.a. kan dykke blandt skibsvrag fra 2. Verdenskrig. Uanset hvor I vælger at brede jeres Kleopatrahåndklæder ud, er der aldrig langt til de store kulturseværdigheder i baglandet. Allerede for flere tusind år siden markedsførte den græske oldtidshistoriker Herodot Egypten som Nilens gave nu kan I selv gå på opdagelse i verdens ældste turistland.

6 6 OM sinai-halvøen falk lauritsen rejser Sinai-halvøen Sinai-halvøen ligger mellem det afrikanske og det asiatiske kontinent. Med sine km 2 udgør Sinai kun en lille del af det samlede egyptiske areal. Halvøen opstod for mange millioner år siden, da de to kontinentplader spredtes som følge af et jordskælv. Derfor tilhører Sinai i dag den asiatiske plade og ikke den afrikanske, som resten af Egypten gør. Sinais oprindelige befolkning var beduinerne, et nomadefolk, der vandrede fra sted til sted på evig jagt efter vand til dyr og mennesker. I dag er beduinerne et semi-nomadefolk, der har fast bopæl og hovedsageligt lever af turismen. På halvøen bor ca mennesker, hvoraf størstedelen er beduiner og resten egyptere. Sinai består af mange typer ørken: I nord er der sand, så langt øjet rækker, og bevæger I jer længere sydpå, altså midt-sinai, finder I små sten, og sandet bliver grovere. Helt i syd tårner de farverige kalkstensbjerge sig op, hvoraf det meste kendte er Coloured Canyon. Her har naturen skabt et område med helt specielle former og nuancer, der absolut er et besøg værd. I området finder I også Mosesbjerget, hvor Moses modtog de 10 bud fra Gud. Ved foden af bjerget ligger det berømte Skt. Katarina kloster, som folk fra hele verden valfarter til. På Sinais vestkyst findes Aqaba-bugten, som Saudi-Arabien grænser op til. Disse to vande mødes på Sinai-spidsen med Det Røde Hav. Helt på Sinai-halvøens sydlige spids ligger Sharm el Sheikh.

7 Cairo Cairo er Afrikas største by, og kun fra luften kan I danne jer et indtryk af byens størrelse. Ikke engang fra det 187 meter høje Cairo-tårn kan I se, hvor byen slutter. Der bor over 20 millioner indbyggere i byen, som derfor aldrig sover. Overalt blander heste, æsler og kameler sig med byens ca. 8 millioner biler og busser. falk lauritsen rejser OM cairo 7 Cairo kaldes med rette kontrasternes by: Rige indbyggere i store biler og fint tøj ses side om side med den fattige familie på gaden, der beder om en skilling. Og store shoppingcentre ligger side om side med de lokale markeder, hvor den almindelige egypter køber ind til aftensmaden. Men det mest interessante handelsområde er Khan el Khalili-basaren, som er en af Mellemøstens største basarer med mange små, hyggelige gader, hvor I rigtig kan fornemme Cairos fantastiske stemning. At opleve denne gigantiske storby byder også på andet end de lokale kontraster. I Cairo kan I opleve de store Giza-pyramider, som de gamle faraoer byggede og brugte som gravkamre, hvoraf Keopspyramiden er et af den antikke verdens 7 vidundere. Der findes et hav af museer om den egyptiske historie, hvor Det egyptiske Museum i Cairo absolut er at foretrække. Men I skal selv gå på opdagelse i Cairo for at få den ultimative oplevelse i Big Mango, som er byens tilnavn som modstykke til New York, der kaldes Big Apple. I har ikke oplevet det rigtige Egypten, før I har oplevet Cairo.

8 8 om sharm el sheikh FALK LAURITSEN REJSER Sharm el Sheikh Sharm el Sheikh er et område specielt bygget for turismen og blev først grundlagt i starten af 1980 erne. Sharm el Sheikh blev i første omgang kendt for det fantastiske koralrev ved Ras Muhammed, der med sin helt eventyrlige undervandsverden, tiltrækker dykkere fra hele verden. I dag ligger her mere end 100 hoteller, og turismen er vokset markant de seneste år, så den i dag består af fem forskellige bydele: Old Town, El Hadaba, Naama Bay, Sharks Bay og Nabq. Ofte taler man om den nye og den gamle bydel. Her henvises til Old Town som den gamle og Naama Bay som den nye, som er de to bydele, der er mest kendt af turisterne. Den gamle bydel er præget af de lokale egypteres liv og har gode shoppingmuligheder i de basarlignende gader. Her handles med alt fra levende kyllinger og krydderier til stenfigurer af gamle faraoer og egyptiske guder. I kan også få et indblik i de lokales hverdag, når de slapper af på en vandpibecafé med lidt te og et spil domino. I den nye bydel, Naama Bay, ca. 7 km fra den gamle bydel opholder mange turister sig det meste af ferien. Her finder I et stort udvalg af restauranter, caféer og butikker. Desuden er strandpromenaden værd at opleve, især om aftenen. På stranden langs promenaden kan I i dagtimerne prøve kræfter med forskellige aktiviteter som strandvolley, fodbold og diverse former for vandsport.

9 falk lauritsen rejser om sharm el sheikh 9 Old Market Old Market er den ældste og mest lokale bydel i Sharm el Sheikh. Det er i denne bydel I finder basaren, hvor I kan gøre en god handel. I basaren er der ingen faste priser, så I kan prutte om prisen og afprøve jeres handelstalent. Mange bliver i løbet af ferien grebet af denne handelsform og får mange gode oplevelser med dette spil mellem sælger og køber. I basaren finder I et stort udvalg af souvenirs, krydderier, egyptiske specialiteter og ikke mindst en helt fantastisk stemning. På Old market kan I smage på specialiteter fra det egyptiske køkken. På gadehjørner eller i de små caféer finder I de lokale i færd med at drikke te, kaffe eller specialiteten King juice som er ren saft fra sukkerrør. I området omkring Old Market finder I de billigste måltider i Sharm el Sheikh. Men vær varsom, da hygiejnen ikke altid er i top. I denne gamle bydel finder I desuden også et stort shoppingcenter, hvor I kun kan handle med faste priser. For enden af Old Market finder I taxaer, og her er det en god idé at aftale prisen med chaufføren, inden I stiger ind i taxaen. Fakta Papir: Egypterne opfandt papiret for 5000 år siden, da de fandt ud af at banke store ark sammen af marven fra papyrusplanten, der vokser langs Nilens bredder. Metoden hemmeligholdtes, og papyrus var i oldtiden en af Egyptens største eksportartikler og havde stor betydning for landets udvikling. I Europa begyndte man først at fremstille papir i Middelalderen.

10

11 FALK LAURITSEN REJSER el hadaba & naama bay 11 El Hadaba El Hadaba, betyder bakken, og byen er placeret i den sydlige del af Sharm el Sheikh. El Hadaba er en charmerende by, hvor I finder mange lokale butikker og muligheder for aktiviteter. Bl.a. Aquapark, som er et stort vandland, hvor hele familien kan få en sjov og våd dag. I Hadabas små butikker kan I rigtigt prutte om priserne, så her får I rig mulighed for at gøre en god handel. Shoppingcentret Il Mercato tilbyder varer, som vi kender fra Europa til faste priser. El Hadaba har flere mindre strandområder, hvor I kan slappe af, bade og snorkle. I øvrigt ligger Hadaba tæt på det populære Ras Muhammed. Besøger I Hadaba, bør I lægge vejen forbi Alf Leila wa Laila. Stedet er bygget op om 1001 nats eventyr og Egyptens historie. Hver aften kan I opleve underholdning i særklasse med bl.a. mavedans samt orientalsk- og hesteshow. Naama Bay Naama Bay er centrum af Sharm el Sheikh i alle henseender. Udover at være det grafiske centrum, er det den mest levende bydel med butikker, restauranter, barer og meget mere. Her finder I bl.a. en taxfree-shop, hvor I kan handle toldfrit i op til 48 timer efter ankomst til Sharm el Sheikh. Bydelens lange strandpromenade er bestemt et besøg værd. Her kan I nyde en dag i solen på et af de mange forskellige strandafsnit. Desuden er her rigtig gode muligheder for at snorkle langs de små koralrev, som findes langs kysten. I Naama Bay finder I alle former for forretninger og spisesteder, som holder åbent fra formiddagstimerne til langt ud på aftenen. Og langt de fleste steder forventes det, at I putter om prisen. I aftentimerne spreder sig en stemning i de små gader, og I kan nyde de lune aftener på en af de mange restauranter eller sisha-coffeeshops, hvor turister og lokale ofte samles omkring en fælles vandpibe. Vandlandet Cleopark ligger også i Naama Bay i området ved Hilton hotel. Her kan hele familien få en fantastisk dag.

12 12 det røde hav falk lauritsen rejser Det røde hav Det Røde Hav er et af de absolut bedste dykkersteder i verden. Her kan I dykke ned i dybet og opleve et enestående mylder af fisk i alle størrelser og farvestrålende koraller, som findes i mange former. en fredet naturpark, hvor man ikke må fodre fisk, røre ved eller gå på korallerne, da det skader deres fremtidige vækst. Det er heller ikke tilladt at udføre hverken, koraller, sten, skaller, sand osv. Dette vil give store bøder. Det Røde Hav er cirka km langt og på det bredeste sted 355 km bredt - og ligger mellem Afrikas og Den Arabiske Halvøs kyster. Ved kystlinjen er Rødehavet relativt lavvandet, og det er her, I finder de imponerende koralrev. De dybeste steder i det Det Røde Hav er m dybe. Koralrevene i verdens tropiske have bliver også kaldt for havets regnskov. Koralrev består af en koloni af dyr og planter, som lever i symbiose med hinanden, hvor koralrevet er afhængigt af fiskene, og omvendt er fiskene også afhængige af koralrevet. Koralrevene er meget skrøbelige og følsomme, og blot en lille berøring kan dræbe korallen. Koralrevene er flere tusind år om at vokse sig så store som i Det Røde Hav. Det Røde hav er I Rødehavet kan I opleve små klovnefisk, som gemmer sig blandt søanemonernes tentakler, rokker, hvalhajer, legende delfiner og kæmpe havskildpadder. Længere nede i dybet kan I finde skibsvrag. Det Røde Hav byder på uendelige muligheder og oplevelser for livet. Klovnfisk som Nemo fra tegnefilmen, er små, farvestrålende fisk, som lever på koralrevene i bl.a. Det Røde Hav. Klovnfisk er dårlige svømmere, og derfor er de også sårbare over for rovfisk. For at beskytte sig gemmer klovnfiskene sig mellem søanemonernes tentakler. Søanemoner ligner måske planter, men er i virkeligheden dyr i familie med brandmænd og derfor glubske rovdyr. For alle andre fiskearter end klovnefisken er søanemonen dødelig. Klovnefisken er beskyttet mod den

13 falk lauritsen rejser det røde hav 13 farlige gift fra søanemonen ved hjælp af et helt specielt slimlag over hele kroppen. Som tak for, at søanemonen beskytter klovnefisken, lokker klovnefisken andre fisk ind i søanemonen, hvorefter søanemonen lammer dem med sin gift og derefter spiser dem. Resterne af fisken spiser klovnefisken og hjælper dermed også søanemonen med at holde sig ren.

14 14 flora & fauna falk lauritsen rejser flora & fauna Flora Floraen i Egypten varierer meget, alt efter om I befinder jer i nord eller syd, og om I er tæt på Nilen eller befinder jer midt i ørkenen. I det gamle Egypten importerede man store mængder træ, der blev anvendt til byggeri. Heldigvis tog Egyptens klima godt i mod de fremmede træer, som I fortsat kan se mange steder. Selvom Egypten ofte bliver omtalt som den store sandkasse, kan I sagtens finde områder med et rigt planteliv. Figenkaktus Figenkaktusplanten er fyldt med torne og stammer fra Mexico. Om sommeren har den røde og gule blomster, der senere bliver til en frugt. Figenkaktus gror vildt, men dyrkes også i stor stil på grund af en lille skjoldlus, der lever på planten, hvis kraftige røde farve, bliver brugt som farvestof til bl.a. læbestift. Palmerne Daddelpalmerne er de mest almindelige af Egyptens mange palmer. Flere steder kan I opleve, at de mange daddelpalmer danner store skove. Palmen rager godt op i landskabet og er en af de højeste palmer i Egypten, den kan blive op til 30 meter høj. Lotusblomsten I gamle dage voksede lotusblomsten vildt overalt i Egypten, men det hører desværre fortiden til. I dag er der meget få vildtvoksende blomster tilbage, og vi må derfor nøjes med at nyde blomsten afbilledet på relieffer. Papyrus Præcis som med lotusblomsten hører også papyrusplanten til det gamle Egypten og er en sjældenhed i dag. Papyrusplanten blev før i tiden brugt til mange formål, og det mest almindelige var til at fremstille papir til malerier, breve etc.

15 falk lauritsen rejser flora & fauna 15 Fauna Der er ingen grund til at frygte vilde og farlige dyr i Egypten. Der findes enkelte farlige dyr, men de er sjældne, og I ser dem kun, hvis I selv opsøger dem. Dyrelivet er generelt meget begrænset. Kameler Et dyr, I ofte møder i Egypten, er kamelerne eller rettere det, som vi kalder en dromedar. De kameler, som lever i Egypten, har nemlig kun én pukkel. Der findes to arter af kameler, og i Nordafrika lever den arabiske kamel med kun én pukkel. En kamel kan blive op til 50 år og ca. 2 meter høj. Kameler er kendt for at kunne leve i lange perioder uden mad og drikke; selv i de varmeste sommermåneder er det kun nødvendigt for kamelen at få væske hver 5. dag. Men faktisk kan kameler overleve helt op til 17 dage uden væske, hvis de ikke skal anstrenge sig. Skorpioner Skorpionen er et leddyr i familie med bl.a. edderkopper og mider. Skorpioner kan kendes på halens giftbrod, som kan bruges til forsvar og nedlæggelse af bytte, og på deres kraftige klosakse, som de bruger til at fastholde, flænse og knuse byttet med. Størrelsen på klosaksene varierer fra art til art, men en god hovedregel siger, at jo giftigere skorpionen er, desto mindre er klosaksene. De fleste skorpioner har tre til seks par simple øjne, der ikke danner billeder. Der findes mange skorpioner i Egypten, så lad være med at gå og løfte på sten m.m. da dette kunne lede til et møde med dem. Ellers er det sjældent, at man ser dem, da de godt kan lide at gemme sig.

16 16 Top 5 seværdigheder falk lauritsen rejser Top 5 seværdigheder Cairo Pyramiderne i Giza og Sfinxen: Oplev de ældgamle pyramider, som er et af den antikke verdens syv vidundere. Pyramiderne består af tre store pyramider. Den største pyramide er også den første, der blev bygget på plateauet. Den blev bygget af Kheops for mere end 4000 år siden. Den mellemste blev bygget af Kheops søn, Keffren, og den laveste pyramide blev bygget af Mykerinos, Keffrens søn. Pyramiderne er ikke de ældste i verden, men de er nok de mest kendte. Og det er en fantastisk oplevelse at se de storslåede byggerier og forestille sig, hvordan de kunne bygges, med datidens få midler. Ikke mindre fascinerende er den mytiske Sfinx, som også vogter over Giza-plateauet. Sfinxen var i gammel tid et væsen med en kvindes hoved og en løves krop, som stillede gåder til de, som lagde vejen forbi, og dræbte dem, som ikke kunne løse gåderne. Det Egyptiske museum Alle Egyptens skatte samlet på et sted. Her kan I se de royale mumier, Tuthankhammons 11 kg tunge guldmaske, som blev fundet i hans grav i Kongernes Dal og mange andre fascinerende fund fra en tid, hvor faraoerne herskede, og folket levede af og ved Nilen. Dykning/ snokling i Sharm el Sheikh Mange dykkere valfarter til Rødehavet og med god grund. Her kan I opleve fisk i alle farver og størrelser, koralrev så store, at I ikke tror jeres egne øjne og en temperatur, der passer de fleste. Tiden står stille under overfladen. Hvad enten I vil dykke eller snorkle, er Rødehavet helt fantastisk! MoseSbjerget Bjerget, hvor Gud åbenbarede sig for Moses i en brændende busk, og hvor Moses fik de 10 bud. Her kan I se og nyde den smukkeste solopgang i hele Egypten. Efter en nats vandring føler I jer som født på ny, når I sidder på toppen af bjerget og ser, hvordan solen langsomt står op. Skt. Katharina klosteret Klosteret siges at være det ældste fungerende kloster i verden og er optaget på UNESCOS verdensarvliste. Opkaldt efter martyren og helgenen Katarina, som ifølge myten blev tortureret til døde, hvorefter engle bragte hendes lig til Egyptens højeste udkigspost, hvor munke fandt det 300 år senere. Stedet betragtes som helligt for både kristendommen, jødedommen og islam.

17 falk lauritsen rejser Top 5 seværdigheder 17 Det Egyptiske museum Dykning/ snokling i Sharm el Sheikh Mosesbjerget Skt. Katharina klosteret

18 18 PRAKTISKE OPLYSNINGER falk lauritsen rejser Praktiske oplysninger Alarm Skulle uheldet være ude, og I har akut brug for hjælp, kan politi, ambulance og brandvæsen kontaktes på Alarm nr.: 140 Bemærk, at dette svarer til alarm 112 i Danmark og derfor kun må benyttes i nødstilfælde. Aktiviteter Sharm el Sheikh underholder jer med forskellige aktiviteter og oplevelser. De fleste af vores hoteller tilbyder et aktivitetshold, der sørger for aktiviteter og sport i løbet af dagen og underholdning om aftenen. I finder programmet for de daglige aktiviteter i receptionsområdet. Aktivitetsholdet taler ikke skandinavisk, så alt foregår på engelsk eller tysk. Alkohol Rettroende muslimer nyder ikke alkohol, og derfor er importeret alkohol meget dyrt i Egypten. Men på de fleste restauranter, barer og hoteller kan I nyde en drink. I kan ikke købe øl, vin og spiritus i supermarkederne, men kun i Duty free shop. I skal handle senest 48 timer efter ankomst og medbringe pas som dokumentation for ankomsttidspunktet til Egypten. I kan også handle i Sharm el Sheikh lufthavn, når I rejser hjem. Ambassade Den Danske Ambassade ligger i Cairo, ca. 490 km fra Sharm el Sheikh: Den Danske Ambassade 12, Hassan Sabri Street Zamalek, Cairo Tlf. nr.: Fax: Skulle I få brug for at kontakte ambassaden, kan I rette henvendelse til jeres rejseleder. Apoteker Apotek kaldes pharmacy i Egypten, og I finder mange apoteker overalt i Sharm el Sheikh. De er markeret med et grønt kors eller en slange i en grøn halvmåne. De fleste holder åbent fra tidlig morgen til sen aften, og I vil ofte blive betjent af lægeuddannet personale på tysk eller engelsk. Husk at gemme kvitteringen og recepten fra lægen, hvis I køber lægeordineret medicin for at få refunderet beløbet hos jeres rejseforsikringsselskab efter hjemkomst til Danmark.

19 falk lauritsen rejser PRAKTISKE OPLYSNINGER 19 Badning I har rig mulighed for at bade ved de mange skønne strande langs Sharm el Sheikhs lange kystlinje. Der er ingen umiddelbar fare ved at bade i Det Røde Hav, men I skal naturligvis altid udvise almindelig forsigtighed. De fleste steder er det værd at have et sæt snorkeludstyr med ud at bade, da der allerede få meter ude i vandet åbner sig en helt ny verden. Når I bader eller snorkler, er det meget vigtigt, at I passer på korallerne. Disse er både skarpe og nogle endda giftige. Det er strengt forbudt at røre dem, da de dør af denne berøring. Det tager tusindvis af år at opbygge et koralrev, men kun få år at nedbryde det. En del steder kan I følge med i badeforholdene ved hjælp af de flag, der sættes op på stranden af de lokale livreddere. Rødt flag: Badning frarådes Gult flag: Badning er usikkert, risiko for bølger, understrøm og hurtigt vejrskifte Grønt flag: Badning ok Bank / Valuta Den egyptiske valuta hedder egyptiske pund og forkortes L.E. egyptiske pund består hovedsageligt af sedler, hvor der findes pund og piastre, hvilket kan sammenlignes med kroner og øre. Kursen ligger meget tæt på den danske krone, så omregningsfaktoren er nem, da 1 egyptisk pund svarer til ca. 1 dansk krone. Der findes forskellige banker i byen, hvor I kan hæve med Visa og MasterCard. Hvis I vil hæve eller veksle penge i banken, bør I medbringe jeres pas. I kan veksle kontanter til egyptiske pund i banken, men det nemmeste og hurtigste er at benytte den bankrepræsentant, som kommer på de fleste af vores hoteller. De fleste hoteller veksler også mindre beløb i receptionen. Dette er dog ofte til en ringere kurs end bankens, og de tager ofte et vekselgebyr. På de fleste af vores hoteller findes også hæveautomater. Vær opmærksom på, at det er ulovligt at veksle på det sorte marked. På hotellerne er det ikke altid muligt at få vekslet egyptiske pund tilbage til DKK eller anden valuta. Har I egyptiske pund i overskud, kan I veksle dem i lufthavnen. BØRN Egypterne elsker børn. I vil opdage at børnene vil få meget opmærksomhed. Hjælp selv med at sige fra, hvis det bliver for meget.

20

21 falk lauritsen rejser PRAKTISKE OPLYSNINGER 21 Caféliv Ingen egyptisk mand med respekt for sig selv undlader at besøge sin stamcafé mindst et par gange om ugen. Derfor findes der i Sharm el Sheikh mange små, lokale caféer, Shisha-caféer. Her kan I mærke den orientalske stemning blandt de lokale gæster, der nyder deres shisha, som er det arabiske ord for vandpibe. Udover vandpiben kan I nyde den lokale, stærke te eller den krydrede kardemommekaffe. Diskoteker / Barer I Sharm el Sheikh finder I mange barer og diskoteker; de fleste i forbindelse med de store hoteller. På de selvstændige barer kan I opleve international og egyptisk stemning. Hard Rock Café som er placeret i centrum af Naama Bay. Hard Rock Café fungerer som spisested om dagen og byder i aftentimerne på god musik og stemning. Little Buddha ligger nær Hard Rock Café. I dagog aftentimerne er der åbent i restauranten, som specielt er kendt for den gode sushi. Når solen går ned, åbnes overetagen, hvor I kan nyde en drink i baren. Pacha i Naama Bay og La Dolce Vita i Hadaba er begge større diskoteker, som kan huse mange mennesker til en festlig aften. Drikkepenge Egypten er drikkepengenes land. Overalt gives drikkepenge også af egypterne selv. Drikkepenge hedder Bakshish på arabisk, og det forventes, at I giver drikkepenge hver gang, I modtager en service. lønningerne er forholdsvis lave og baserede på, at der gives drikkepenge for diverse serviceydelser. Drikkepengene gives ikke kun som betaling for den udførte service, men lige så meget for at vise, at I respekterer personen og den service vedkommende giver. Giver I drikkepenge, vil I med det samme mærke, hvor værdsat det er, og I vil efterfølgende få en ekstra god service. Det er derfor normalt at give drikkepenge til rengøringspersonale, tjenere, kuffertdrenge og buschauffører, når I deltager i dagsudflugter. På restauranter er det god skik at lægge 5-10 % af regningens beløb i drikkepenge, forudsat at I har fået en god service, og at maden var veltilberedt. For gæster med pension, kan der også gives et mindre beløb til tjenerne. Nogle af mønterne er meget lidt værd, og det kan nemt blive betragtet som en fornærmelse, hvis I giver for lidt i drikkepenge. Vær opmærksom på, at det kan være en fornærmelse at give mønter i drikkepenge bortset fra på restauranterne. Det er en god idé altid at have mindre sedler med, da personalet på offentlige steder eller ved seværdigheder vil have 1-2 pund for toiletbesøg. Drikkevand Vi råder jer til at købe drikkevand på flaske, da vandet i vandhanen enten er fra Nilen eller afsaltet havvand og derfor har en anderledes bakterieflora, end vi er vant til fra Danmark. Vandet kan bruges til tandbørstning. Dykning Dykker I i Egypten, får I helt unikke oplevelser. Dykkerinteresserede kommer fra næsten hele verden for at udforske Det

22 22 PRAKTISKE OPLYSNINGER falk lauritsen rejser Røde Hav - ikke mindst Sharm el Sheikh, der er et af verdens flotteste dykkersteder. I finder bl.a. Ras Muhammed og Tiran-øerne. Plankton er fiskenes føde, og hvor der er plankton, er der liv. Ved nationalparkerne Tiran-øerne og Ras Muhammed, finder I store koraller, som har skabt formationer og store koralvægge. Hvis I har spørgsmål, er I velkomne til at kontakte jeres rejseleder, som gerne hjælper med bestilling af dykning. Elektricitet Som i Danmark Volt. Fotografering Det er forskelligt, om I må fotografere på turiststederne eller ej. Enkelte steder skal I betale for fotografering og videofilmning. Det er strengt forbudt at fotografere militære anlæg og uniformeret personale. Spørg altid lokalbefolkningen, før I fotograferer dem. Kulturelle forskelle Egypten afspejler en typisk arabisk/islamisk kultur, hvor de kulturelle forskelle er store i forhold til vestlig kultur og normer. I det Egyptiske samfund er religionen det fundamentale udgangspunkt for værdisætning af normer og adfærd. Det er spændende og berigende at opleve en kultur, der er så meget anderledes, men det er vigtigt at udvise omtanke, så den vestlige adfærd ikke virker anstødene på den lokale befolkning. nydelse af alkoholiske drikke på offentlige steder udenfor hotellerne, er ikke velset. Påklædning er også et opmærksomhedspunkt. Specielt kvinder bør være opmærksomme på deres påklædning og ikke solbade topløse, ligeledes er det påkrævet mange steder, at mænd bærer lange bukser i restauranterne om aftenen. Egypten er et land med store sociale forskelle. Helligdage Egypten anvender tre forskellige kalendere. Den islamiske, den koptiske og den gregorianske, som vi kender. I dagligdagen benyttes den gregorianske kalender. Det er kun i religiøse sammenhænge, muslimerne benytter den muslimske kalender. Fredag er en helligdag i Egypten, og mange butikker vil derfor være helt eller delvist lukkede om fredagen. Hennatatoveringer Tatoveringerne stammer helt tilbage til faraonisk tid og bliver lavet af hennafarve, som forsvinder efter ca dage. Hennatatoveringer kan fremkalde en allergisk reaktion og smitte af på sengetøj og håndklæder. Sker det, er hotellet berettiget til at kræve erstatning. HOTELORDEN Hoteller og lejlighedskomplekser forventer ro efter kl af hensyn til hotellets øvrige gæster. Det er ikke tilladt at opføre sig uforskammet eller uagtsomt i f.eks. beruset tilstand. Hvis I kommer til at ødelægge noget på hotellet, skal I naturligvis erstatte det. Hotellet har ret til at sætte jer på gaden, hvis hotelordenen overtrædes groft gentagne gange. Det er ofte ikke tilladt at medbringe mad og drikkevarer til hotelværelserne, ligesom håndklæderne fra værelset/ lejligheden ikke må medbringes til hverken pool eller strand.

23 falk lauritsen rejser praktiske PRAKTISKE oplysninger OPLYSNINGER 23 Hovedpine, svimmelhed og kvalme Disse symptomer kan tyde på væskemangel. Drik rigeligt med vand i varmen - vi råder jer til at drikke 3-4 liter dagligt. Husk at alkohol og kaffe er vanddrivende og derfor har den modsatte virkning. Insekter Uanset hotelkategori kan I støde på insekter, som f.eks. myg, myrer og kakerlakker. I kan give besked til rejselederen eller receptionen, som gerne sørger for sprøjtning, hvis I bliver generet af insekter. Markeder I den gamle bydel findes The Old Market, hvor der handles med alt fra levende dyr til diverse souvenirs. Her kan I fange den lokale stemning og mærke kontrasten til det meget moderne Naama Bay. Maveproblemer Der findes andre bakterier i Egypten end i Danmark, hvilket kan give problemer med maven. Kontakt lægen, hvis maven ikke er i orden i løbet af et døgn. Madhygiejnen på hotellerne, restauranterne og caféerne er af høj standard, og derfor er maden ikke altid grunden til dårlig mave. Egypten er et støvet land, så en god håndhygiejne er meget vigtig, f.eks. efter I har rørt ved den lokale valuta. For at forebygge almindelige feriesygdomme kan I tage følgende forholdsregler: - hold en god håndhygiejne. Vask hænder så ofte som muligt, og efter I har håndteret den lokale valuta. - drik rigeligt vand, 3-4 liter vand om dagen afhængigt af aktivitetsniveau. - drik ikke postevandet. Køb vand på flaske i stedet. - varm mad bør være gennemstegt/ kogt og frisklavet. - undgå at drikke noget meget koldt under solbadning. Drik i stedet tempereret vand. Moskéer I Sharm el Sheikh findes mange moskéer, hvorfra der kaldes til bøn fem gange om dagen. Og overalt vil I opleve befolkningen læse i koranen. I kan besøge nogle af byens mange moskéer, men ikke alle, spørg derfor de lokale om lov, inden I går ind i moskéen. Vær opmærksom på, at fredag er muslimernes helligdag, og her kan I ikke besøge moskéerne. I skal dække ben og arme, samt, for kvindernes vedkommende, håret. Det er ikke tilladt at have sko på i moskéen. Stil dem udenfor eller tag dem med i hånden. Husk aldrig at stille skoene med sålerne nedad inde i moskéen, dette betragtes som en fornærmelse mod Allah. Læg dem enten på siden eller med sålerne opad. Politi Politiet er meget synligt i bybilledet, da der udover det almindelige politi også findes turistpolitiet. Disse er ansat af regeringen til at hjælpe turisterne f.eks. med lidt for nærgående handelsmænd. I kan kende turistpolitiet ved, at betjentene bærer sort uniform med et bind på overarmen. I sommerperioden bærer turistpolitiet hvid uniform. Post Når I sender postkort fra Egypten, kan ekspeditionstiden variere. I kan købe postkort i stort set alle souvenirbutikker, minimarkeder og på hotellerne. Frimærker køber I samtidig med køb af postkort. De små souvenir butikker

24 24 PRAKTISKE OPLYSNINGER falk lauritsen rejser tager ofte et ekstra gebyr på frimærkerne, da de gerne vil tjene lidt på at hente dem fra posthuset. Postkortet kan afleveres i receptionen på hotellet, som sørger for at få det videresendt. Ekspeditionstiden for postkort eller breve er normalt mellem 2-4 uger. PÅKLÆDNING I byen bør I minimum bære T-shirt og shorts - bare skuldre er ok. Badetøj hører til ved stranden eller ved poolen. På stranden er der ikke noget i vejen for at ligge topløs, men det er ikke særlig velset og I skal forvente en del ekstra opmærksomhed. Ramadan Hvert år i den islamiske kalenders niende måned, kaldet ramadan, fejrer muslimerne, at deres profet Muhammed modtog åbenbaringerne fra Allah. I ramadanen fastes fra solopgang til solnedgang, og i dagtimerne må muslimerne derfor hverken indtage mad eller drikke ligesom det er haram (arabisk for forbudt) at ryge og have seksuel omgang. Hver aften ved solnedgang kaldes der fra moskéerne for at lade muslimerne vide, at fasten må brydes. Den månedlange faste afsluttes med en tre dages fest. Her doneres almisser til de fattige, så alle har mulighed for at spise og drikke til festen, og børnene får nyt tøj. SAFEBOKS På hotellet kan I leje en deponeringsboks, hvor I kan deponere jeres penge og andre værdigenstande. Der findes ikke meget kriminalitet i Egypten, men alligevel råder vi jer til at deponere kontanter, pas og andre værdigenstande.

25 falk lauritsen rejser PRAKTISKE OPLYSNINGER 25 Seværdigheder Egypten har en lang og spændende historie med spændende seværdigheder i form af bl.a. pyramiderne, de store templer og Kongernes Dal. Af sikkerhedsmæssige årsager er det ikke muligt for turister i Egypten at leje en taxa og selv køre til seværdighederne; transporten skal arrangeres gennem et turistbureau. På gaderne i Sharm el Sheikh finder I mange gode tilbud fra lokale udbydere af udflugter. Disse kan være fristende, men det er vigtigt at være opmærksom på, at de lokale udbydere ikke altid har tilladelser til at gennemføre udflugterne. Derfor kan I midt i en udflugt blive afvist og efterladt pga. manglende tilladelser fra firmaet. Ofte er grunden til den lavere pris, at f.eks. entreer og afgifter ikke er inkluderet. Desuden har de lokale udbydere oftest ikke de påkrævede forsikringer i tilfælde af ulykke. Solen Solen er dejlig, men der er god grund til at dyrke den med omtanke. Husk solfaktor og undgå så vidt muligt at være i solen mellem kl Hvert år får ca danskere konstateret hudkræft. Pas godt på dig selv - og hinanden. Strande I Sharm el Sheikh kan I slappe af på en af de lange, gyldne sandstrande, koralstrande eller i en mindre bugt. Jeres rejseleder vil gerne hjælpe med at finde netop den strand, der passer til jer. Uanset hvor I befinder jer, anbefaler vi, at I overholder flagreglerne, hvor disse findes.

26 26 PRAKTISKE OPLYSNINGER falk lauritsen rejser Telefon For at ringe til Danmark fra Egypten skal I taste 0045 eller +45 foran det danske nummer. Vær opmærksom på, at det kan være meget dyrt at ringe fra hotelværelset. Priserne for at benytte hoteltelefonen oplyses i receptionen. I kan benytte de fleste typer mobiltelefoner, men taksterne er stadig forholdsvis høje afhængigt af jeres abonnement. Vær opmærksom på, at det også koster penge at modtage et opkald på en dansk mobiltelefon i Egypten. I kan også benytte en af byens telefonbokse. Den billigste løsning er dog at købe et nyt SIMkort, som benyttes i jeres egen mobiltelefon. Kræver dog at mobiltelefonen ikke er SIM-låst. Tidsforskel I 2011 blev det besluttet, at man ikke længere ville have sommertid i Egypten. Når Danmark har sommertid, er der ingen tidsforskel, og når Danmark har vintertid, skal uret stilles én time frem. Transport Lokalbus Der findes ikke et busnet, som vi kender hjemmefra. Der kører dog små busser på faste ruter, og det koster ca. 1 LE pr. person at køre med. Medbring altid lige penge, og husk at sige til, når I gerne vil af igen. Taxa I kan vælge at komme til jeres bestemmelsessted med taxa. Taxaerne er blå og hvide og holder ofte ude foran hotellerne. Møder I en taxa på vejen, kan I stoppe den ved at række hånden i vejret. Husk altid at aftale en pris med chaufføren, før I sætter jer ind. Igen skal I finde det gode handelstalent frem, da den første pris sjældent er rimelig. Tyveri Vi ser desværre af og til, at vores gæster bliver bestjålet, og derfor opfordrer vi jer til selv at forebygge dette ved at tænke på følgende: Lej en safeboks på hotellet til at opbevare penge og værdigenstande Sørg for ikke at have flere kontanter på jer, end I har råd til at miste Brug en pengekat Lad jer ikke narre af blomsterpiger el.lign. Vær opmærksomme, når I opholder jer på steder med mange mennesker. Lommetyven er oftest på spil i områder med større menneskemængde.

27 falk lauritsen rejser LÆGE 27 Lægehjælp I tilfælde af sygdom er I meget velkomne til at kontakte jeres rejseleder, som vil hjælpe med at sørge for lægehjælp. I kan dog også selv vælge at tage kontakt til lægen ved at henvende jer i receptionen, som kontakter lægen. Lægen vil normalt komme ud på hotellet og medbringe den nødvendige medicin. Vi har kontakt til følgende læge: DR. MICHAEL YOUSOFF El Hadaba Tlf.: Kontakt venligst jeres rejseleder for yderligere oplysninger. Vi gør opmærksom på, at medicinen kun kan refunderes, hvis den er receptpligtig, og såfremt den er til helbredelse af en sygdom, der ikke eksisterede før rejsens start. Bemærk, at I af såvel forsikringsmæssige hensyn som af hensyn til videre behandling i Danmark selv skal være opmærksomme på at få en kopi af journalen med hjem. Det gule sygesikringskort gælder ikke i Egypten. Udgifter forbundet med behandling ved lægen og evt. sygehusophold er ikke dækket af den offentlige sygesikring. Det dækkes kun af en privat forsikring. Ved behandling på hospitalet og ved lægen skal I medbringe forsikringskort, kreditkort og pas. Har I tegnet forsikring ved Europ Assistance/ Falck TravelCare gennem Falk Lauritsen Rejser, kan I ofte få refunderet udgiften allerede i Sharm el Sheikh ved at aflevere kvittering og recept.

28 Papyrus Parfume Guld- og sølvsmykker Stort udvalg i souvenirs Vi har altid lave, faste priser og I finder os i midten af Old Market

29 falk lauritsen rejser shopping & indkøb 29 Shopping & indkøb I Egypten kan I i basaran og i de mange forretninger gøre flere spændende og attraktive køb både når det drejer sig om guld og sølv, lædervarer, dekorative vandpiber, flotte alabastvaser samt det gamle egyptiske papir; papyrus. Egypten er også kendt for deres høje kvalitet af bomuldsvarer og parfumer, som er lavet af ren blomsteressens. I Sharm el Sheikh kan I købe forskellige souvenirs i, bl.a. basalt og granitsten udhugget i diverse figurer fra Egyptens historie. Vær opmærksom på, at det ikke altid er ægte basalt og granitsten. Tjek derfor figurens vægt, og om farven holder inden køb. Butikkerne er generelt åbne, når der er folk på gaden, ca. mellem kl I butikkerne kan I betale med egyptiske pund. Enkelte steder kan I betale med gængse kreditkort. Ofte er priserne på varerne i flere forretninger og basarer ikke faste. Her kan I afprøve handelstalentet og prutte om prisen. Hvis priserne er 25 % billigere end danske priser, skal I være opmærksomme på, at der kan være tale om kopivarer. For at undgå kopivarer kan I bede om at få et originalt garantibevis. Vi forslår desuden, at I køber jeres varer i de originale butikker frem for markeder, basarer etc. Den samme vare kan variere kraftigt i pris i forskellige butikker, og derfor bør I se jer godt for, når I foretager ferieindkøb. Ørkenrosen Ørkenrosen har hjemme i ørkenområderne og den kan leve længe i lufttørret tilstand og vokser videre ved den mindste fugtighed. I tørret tilstand ligner ørkenrosen en grå kugle, men når den kommer i vand, folder den sig ud og begynder at ligne en rose. Bemærk, at kopivarer der ikke er til eget brug er ulovlige at indføre til Danmark, og Skat har ret til at konfiskere, hvad der mistænkes for at være kopivarer. Det samme gælder effekter fra truede eller fredede dyrearter. Bemærk at varer, hvor der er brugt elfenben, skildpaddeskjold, koraller, kobra eller krokodilleskind er ulovlige.

30 30 Det egyptiske køkken falk lauritsen rejser Det egyptiske køkken Det egyptiske køkken er en blanding af mange forskellige nationaliteter. Derfor kan I finde mad inspireret af det tyrkiske, palæstinensiske, græske, libanesiske og syriske køkken. Normalt bruges masser af spændende krydderier, men den egyptiske mad er sjældent stærk. De mest brugte krydderier er kommen, kanel, koriander, dild, ingefær, persille, kardemomme og oregano. Forretter Egypterne spiser gerne mange forretter, som for det meste er en blanding af forskellige salater og grøntsager med pitabrød, som hedder fatir. Dertil serveres flere forskellige slags dip, som er krydret på forskellig måde. For- og hovedretter Baba Ghannug: Dressing af stegte auberginer og tehina. Tehina: En sesampasta rørt af olie, hvidløg og citronsaft. Linsesuppe: Suppe med linser og bønner. Koshari: En typisk egyptisk ret, som indeholder ris, pasta, linser, stegte løg og tomatsovs. Kofta: En kødbolle af enten lammekød eller oksekød, som rulles med krydderier og grilles. Falafel: Grønne frikadeller ; knuste og kogte bønner tilsat løg, hvidløg og sesam. De rulles i sesamfrø og steges i olie. Fuul: Moste bønner med citronsaft, krydderier, løg og olie. Spises med brød og grøntsager. Fisk, fjerkræ og kød: Egypterne spiser gerne and, kylling og fyldte duer samt fisk fra Det Røde Hav. Mange retter betår også af oksekød og lammekød. Svinekød ses sjældent på menukortet, da Egypten er et muslimsk land. Skinke og bacon er ofte lavet af kalkun eller oksekød. Desserter Uhm Ali: Brød bagt med mælk, rosiner og nødder, serveres varm. Baklawah: Butterdejsflager med nødder og honning. Ruz bi laban: Risbudding.

31 falk lauritsen rejser DRIKKEVARER 31 Drikkevarer De lækre egyptiske specialiteter skal naturligvis ledsages af drikkevarer, der matcher retterne. I kan sagtens drikke øl og sodavand til de fleste retter, men vi foreslår, at I også prøver nogle af de mere karakteristiske, egyptiske drikkevarer, som de lokale foretrækker. Kaffe Den mest populære kaffe er den såkaldte ahawa, der er en meget stærk tyrkisk kaffe med kaffegrums i bunden. Ahawa ziyadda er samme kaffe med meget sukker, ahawa mazbouta er kaffen medium sød, og ahawa saada er kaffe uden tilsat sukker. Karkadeh Her er der virkelig tale om en egyptisk specialitet, nemlig hibiskus-te. Teen har en dyb rød farve og drikkes både kold og varm. Den kan minde om en tynd saftevand, men er absolut en af de specialiteter, I bør stifte bekendtskab med under jeres ferie. Friskpresset frugtjuice uanset hvor i Egypten I befinder jer, kan I næsten altid få øje på en lille bod, der serverer friskpresset frugtjuice. Har I brug for en forfriskning eller et skud vitamin, er en af disse juicer et godt valg. De findes med mange forskellige frugter, f.eks. banan, guava, hibiscus, lime, mango, appelsin, jordbær, granatæble eller sukkerrør. Vin Egypten er ikke et stort vinland, og meget af vinen her, er importeret, hvilket gør det ganske dyrt. Den lokale vin kan være svær at kategorisere, da den kan være alt fra rimelig god til næsten udrikkelig. Egypterne er bedst til at fremstille hvid- og rosévin, som vi anbefaler frem for rødvin. Øl Den lokale øl i Egypten hedder Stella og findes i flere former. Der findes den helt almindelige Stella Local, som I kan få på de fleste restauranter, barer og natklubber og som regel i større flasker. Stella Export er stærkere og også dyrere og findes kun på små flasker. Den nyeste øl er Stella Premium, der absolut også er værd at smage. Ud over den lokale Stella øl kan I også prøve den lokale Sakkara og Luxor.

32 32 GODE RESTAURANTER falk lauritsen rejser restauranter I Sharm el Sheikh finder I mange spændende restauranter. Herunder præsenterer vi et udvalg af de mange spisesteder: Little Buddha Hvis I ønsker en rigtig hyggelig aften med byens bedste sushi, så bør I helt sikkert besøge Little Buddha. Ud over et fantastisk lækkert udvalg af veltilberedte retter får I god og personlig betjening. Senere på aftenen forvandles stedet til en natklub. Restauranten ligger i hjertet af Naama Bay, hvor I fra Hadaba og Nabq kan tage enten hotellets shuttlebus, den lokale bus eller taxa. Hard Rock Café I kan besøge Hard Rock Café flere steder i verden, og i Sharm el Sheikh er den bestemt også et besøg værd. På menukortet finder I de verdensberømte burgers, gode salater og lækre desserter. Tandoori Tandoori er en indisk restaurant på hovedgaden i Naama Bay. Her finder I ægte, traditionelle indiske retter både brændende stærke og mildere. Den lækre mad og den indiske, intime stemning giver stedet en god atmosfære. Restauranten har desuden vundet en pris for sit gode køkken. Kan Zaman På hovedgaden i Naama Bay finder I Kan Zaman, en lokal restaurant, der passer perfekt, hvis I har lyst til orientalsk mad. Her finder I rigtig arabisk stemning og super god service. Ekstra charmerende ved restauranten er, at både køkkenet og restauranten er udendørs. Ali Baba På strandpromenaden i Naama Bay ligger den lokale restaurant Ali Baba, hvor der serveres forskellige lokale retter som Mezze og Kofta. Ali Baba har flere afdelinger, bl.a. en shisha-café på hovedgaden, hvor I udover frisk juice og shisha i forskellige smagsvarianter, også får underholdning fra caféens personale i form af arabiske og moderne danse. Old Market Går I igennem Old Marked ved Hadaba, finder I forskellige fiskerestauranter. Og egypterne er rigtig gode til fisk og skaldyr! Giv jer selv en lokal smagsoplevelse efter en gåtur i basaren.

33 falk lauritsen rejser oplevelser FRA sharm el sheikh 33 Oplevelser fra Sharm el Sheikh Oplevelser skal deles med dem, du holder af. Falk Lauritsen Rejser tilbyder jer spændende oplevelser til nogle af Egyptens mest interessante seværdigheder. Nedenfor finder I en kort beskrivelse af nogle af de udflugter, vi gerne vil invitere jer med på. I kan finde flere oplysninger i vores udflugtsprogram. I kan købe billetter til udflugterne efter informationsmødet, hos jeres rejseleder på hotellet eller bestille på servicetelefonen. I skal tilmelde jer udflugterne hos rejselederen senest dagen før udflugten finder sted, inden kl og gerne tidligst muligt, så I undgår udsolgte udflugter. Bemærk, at I også skal betale, når I tilmelder jer. I kan betale med egyptiske pund, euro, US$ eller Visa/Dankort. Ud over Falk Lauritsen Rejsers egne udflugter byder Sharm el Sheikh-området på skønne strande og andre oplevelser i naturen, som I kan udforske på egen hånd. Hos jeres rejseleder kan I få inspiration og information om områdets mange muligheder. Falk Lauritsen Rejser forbeholder sig ret til at aflyse udflugter som følge af dårligt vejr eller manglende tilmeldinger. Programændringer kan forekomme. Pga. egyptisk lovgivning vil guiderne flere steder være lokale rejseledere, der taler engelsk. Byrundtur Lær byen, kulturen og lokalbefolkningen at kende allerede fra starten af jeres ferie. Oplev den religiøse side af Egypten, når vi kommer forbi byens moske, hvor I vil høre mere om islam. Derefter besøger vi den koptiske kirke, som stod færdig i slutningen af 2010 og har fantastiske malerier, der viser historier fra både det gamle og det nye testamente. På Old Market, hvor de lokale har deres hverdag, kan I prutte om prisen på rigtig egyptisk manér. Vi slutter turen i Naama Bay, som er centrum for Sharm el Sheikh, hvor I finder et bredt udvalg af lokale og internationale restauranter, barer og butikker.

34 34 oplevelser FRA sharm el sheikh falk lauritsen rejser Cairo 1 dag Dagen starter med på et besøg på et af verdens mest kendte museer Det egyptiske Museum, som huser mere end genstande fra landets storslåede historie. Efter en velfortjent frokost besøger vi Egyptens vartegn, nemlig de storslåede pyramider, som ligger på Gizaplateauet i udkanten af Cairo by. Disse store gravkamre, som oldtidens faraoer fik bygget for mere end år siden, er stadig Egyptens stolthed. I har mulighed for at komme ind i en af pyramiderne og få et godt indblik i, hvordan en pyramide ser ud indefra. (entré til pyramide er ikke inkluderet i udflugtsprisen). Vi stopper også ved Sfinksen, som ligger for foden af Kefren-pyramiden sammen med Daltemplet, hvor man mener, at farao Kefren blev balsameret, inden han blev lagt ind i sin pyramide. Sidst på dagen besøges et papyrusinstitut, hvor I ser, hvordan man i oldtidens Egypten fremstillede papir af papyrussiv. En spændende og oplevelsesrig dag i Afrikas største by og Egyptens hovedstad. Skt. Katarina klostret Turen går gennem det enestående landskab til Mosesbjerget og Skt. Katarinaklosteret. Tusindvis af pilgrimsrejsende besøger hvert år klosteret, som er verdens ældste fungerende kloster. På turen dertil kører vi i bus fra Sharm el Sheikh gennem de smukke bjerge, som får en fantastisk farve i morgensolen. For foden af Mosesbjerget ligger klosteret, hvor vi starter med et lille hvil og mulighed for en kop kaffe. Herefter bevæger vi os op til selve klosteret, hvor I hører om stedets historier, og hvad der gør det så fascinerende! I får også tid til at fordybe jer i gamle ikoner og guddommelige personer, der er afbilledet i den gamle kirke. I selve klosteret finder I også den berømte brændende busk, som Gud åbenbarede sig i for Moses. For at få det bedste billede af hele klosteret og bjerget i baggrunden kan I gå et stykke op ad klippen, hvorfra I har en fabelagtig udsigt. Når I har tilbragt tid ved klosteret, serverer vi en lækker frokostbuffet. Turens sidste stop er i Dahab by, hvor vi besøger et parfumeri. Bagefter kan I handle i de mange basarer eller nyde den fantastiske udsigt fra en shisha café på strandpromenaden.

Hurghada. Eventyr i sand og vand. Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter

Hurghada. Eventyr i sand og vand. Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter Hurghada Eventyr i sand og vand Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter Kære gæster Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjerteligt velkommen til Hurghada, El Gouna, Sahl Hasheesh og

Læs mere

Bulgarien. bjerglandet med de brede sandstrande. Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter

Bulgarien. bjerglandet med de brede sandstrande. Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter 1 Bulgarien bjerglandet med de brede sandstrande Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter 2 Kære gæster Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjerteligt velkommen til Bulgarien Vi håber,

Læs mere

Om samos 1. Tenerife. Den kanariske vulkanø. Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter

Om samos 1. Tenerife. Den kanariske vulkanø. Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter Om samos 1 Tenerife Den kanariske vulkanø Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter 2 Om samos Kære gæster Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjerteligt velkommen til Tenerife. Vi håber,

Læs mere

OM SAMOS 1 RHODOS. Solens ø PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER

OM SAMOS 1 RHODOS. Solens ø PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER OM SAMOS 1 RHODOS Solens ø PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER 2 OM SAMOS Kære gæster Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjerteligt velkommen til Rhodos. Vi håber, I har fundet

Læs mere

FALK LAURITSEN REJSER XXXXX 1 SAMOS. Pythagoras ø PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER

FALK LAURITSEN REJSER XXXXX 1 SAMOS. Pythagoras ø PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER FALK LAURITSEN REJSER XXXXX 1 SAMOS Pythagoras ø PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER 2 XXXXX FALK LAURITSEN REJSER Kære gæster Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjerteligt velkommen

Læs mere

falk lauritsen rejser XXXXX 1 mallorca middelhavets perle Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter

falk lauritsen rejser XXXXX 1 mallorca middelhavets perle Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter falk lauritsen rejser XXXXX 1 mallorca middelhavets perle Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter Kære gæster Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjerteligt velkommen til Mallorca. Vi

Læs mere

OM KRETA 1 KRETA. Græsk gæstfrihed, charmerende landsbyer og smuk natur PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER

OM KRETA 1 KRETA. Græsk gæstfrihed, charmerende landsbyer og smuk natur PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER OM KRETA 1 KRETA Græsk gæstfrihed, charmerende landsbyer og smuk natur PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER 2 OM KRETA Kære gæster Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjerteligt velkommen

Læs mere

SIVOTA // GRÆKENLAND LANZAROTE VULKANØEN MED DE HVIDE SANDSTRANDE PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER

SIVOTA // GRÆKENLAND LANZAROTE VULKANØEN MED DE HVIDE SANDSTRANDE PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER SIVOTA // GRÆKENLAND LANZAROTE VULKANØEN MED DE HVIDE SANDSTRANDE PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER 2 LANZAROTE Kære gæster Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjerteligt velkommen

Læs mere

Dubai. Sandstrande og shopping. Endeløse sandstrande. Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter

Dubai. Sandstrande og shopping. Endeløse sandstrande. Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter Dubai Sandstrande og shopping Ras Al Khaimah Endeløse sandstrande Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter 2 De forenede arabiske emirater Kære gæst Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig

Læs mere

JORDAN. Ørkenlandet med de mange seværdigheder PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER

JORDAN. Ørkenlandet med de mange seværdigheder PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER JORDAN Ørkenlandet med de mange seværdigheder PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER 2 JORDAN Kære gæst Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjertelig velkommen til Jordan. Vi håber,

Læs mere

Introduktion VELKOMMEN

Introduktion VELKOMMEN Introduktion Velkommen...2 Hotelklassificering...4 Nyd livet...6 På opdagelse...8 Plads til børn...10 Ferie i trygge rammer...12 All Inclusive...14 Aktiv ferie...16 VELKOMMEN Egypten Egypten har det hele...

Læs mere

Thailand. Forbløffende naturoplevelser, og paradisstrande

Thailand. Forbløffende naturoplevelser, og paradisstrande Thailand Forbløffende naturoplevelser, og paradisstrande 2 thailand KÆRE GÆST Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjertelig velkommen til Thailand. Vi håber, at I har haft en behagelig rejse, og at

Læs mere

Albatros store Middelhavskrydstogt

Albatros store Middelhavskrydstogt Albatros store Middelhavskrydstogt Luksuskrydstogt med Norwegian Cruise Lines nyeste skib Norwegian Jade til Middelhavslandenes kulturperler. Istanbul - Izmir - Mykonos - Santorini - Kreta - Alexandria

Læs mere

Det klassiske Egypten. og El Gouna

Det klassiske Egypten. og El Gouna 14 dage Det klassiske Egypten og El Gouna Vinter 2015/16 Det klassiske Egypten og El Gouna Rejs med os i Faraoernes fodspor gennem Egypten på en rejse, der er krydret med 5.000 års kulturhistorie. Vi besøger

Læs mere

Egypten. Oplevelser for livet

Egypten. Oplevelser for livet Egypten Oplevelser for livet Egypten / Indhold Egypten En rejse i historien tilbage til en tid, hvor livets og dødens gåde optog mennesket stærkere end nogensinde. En tid, hvor religionen herskede med

Læs mere

Myanmar. - Det gyldne land. Oversøisk Rejsedag REJSEBESKRIVELSE - DAG FOR DAG NYHED. Spændende rundrejse med dansk rejseleder hele vejen.

Myanmar. - Det gyldne land. Oversøisk Rejsedag REJSEBESKRIVELSE - DAG FOR DAG NYHED. Spændende rundrejse med dansk rejseleder hele vejen. REJSEBESKRIVELSE - DAG FOR DAG NYHED Myanmar - Det gyldne land 2015 Spændende rundrejse med dansk rejseleder hele vejen 13 dage Oversøisk Rejsedag Kom og få inspiration og information. Se mere på www.gislev-rejser.dk

Læs mere

Rejsen til Egypten 10. november til 24. november 2002

Rejsen til Egypten 10. november til 24. november 2002 Rejsen til Egypten 10. november til 24. november 2002 Punkt... Side Søndag den 10. november 2002... 3 Mandag den 11. november 2002... 5 Tirsdag den 12. november 2002... 7 Onsdag den 13. november 2002...

Læs mere

Egypten - 13 dage. Fly. Til varmt, tørt og solrigt klima! REJSEBESKRIVELSE - DAG FOR DAG. Cairo, Krydstogt på Nilen og All Inclusive i Hurghada!

Egypten - 13 dage. Fly. Til varmt, tørt og solrigt klima! REJSEBESKRIVELSE - DAG FOR DAG. Cairo, Krydstogt på Nilen og All Inclusive i Hurghada! REJSEBESKRIVELSE - DAG FOR DAG 2013 Egypten - 13 dage Cairo, Krydstogt på Nilen og All Inclusive i Hurghada! Til varmt, tørt og solrigt klima! Fly Dansk rejseleder med på hele rejsen din sikkerhed! Imponerende

Læs mere

Arabiske Nætter. 9 dages fantastisk krydstogtrejse fra Dubai til Den Persiske Golf. Rejse til DUBAI og OMAN med

Arabiske Nætter. 9 dages fantastisk krydstogtrejse fra Dubai til Den Persiske Golf. Rejse til DUBAI og OMAN med 9 dages fantastisk krydstogtrejse fra Dubai til Den Persiske Golf Rejse til DUBAI og OMAN med Arabiske Nætter Den Persiske Golf Hor muzstrædet IRAN 9 dages fantastisk krydstogtrejse fra Dubai til Mellemøstens

Læs mere

when luxury isn t imagination any more

when luxury isn t imagination any more Presented by Egyptian International Tourism Company when luxury isn t imagination any more Atlantis Rejsemagasin efterår 2011 37 Musthaves til din strandtur Guide: Dubai deluxe Få tips til shopping, eventyr

Læs mere

Egypten. - Nilens gave. Frede Lauritsen

Egypten. - Nilens gave. Frede Lauritsen Egypten - Nilens gave Frede Lauritsen - Side 2 - Forord: Der står fortsat mange navne på listen over steder på vores klode, vi ønsker at besøge. Et af disse navne var Egypten. Et land der med sin tidlige

Læs mere

Indledning Din verden som guide En rejse i Spaniens fortid En rejse i Spaniens nutid Religion Kultur

Indledning Din verden som guide En rejse i Spaniens fortid En rejse i Spaniens nutid Religion Kultur 2 Indledning 3 Din verden som guide 3 En rejse i Spaniens fortid 5 En rejse i Spaniens nutid 5 Religion 6 Kultur 7 Byer 7 Klima og tid 8 Værd at vide om Pineda de Mar 8 Hotel Aqua Promenade 10 Før din

Læs mere

Pris pr. person: kr. 90,- Busleje for 10-20 personer: kr. 1.450,- Busleje for 21-30 personer: kr. 2.190,- Busleje for 31-45 personer: kr. 2.

Pris pr. person: kr. 90,- Busleje for 10-20 personer: kr. 1.450,- Busleje for 21-30 personer: kr. 2.190,- Busleje for 31-45 personer: kr. 2. INDLEDNING KILROY s Oplevelsespakker er hjælp til jer for at få det optimale ud af jeres oplevelser på stedet. På en lang række destinationer har vi samlet forslag til jer om, hvad I kan opleve på destinationen

Læs mere

Bangkok & den kongelige badeby Hua Hin. Oversøisk Rejsedag. Kom og få inspiration og information. Se mere på www.gislev-rejser.dk

Bangkok & den kongelige badeby Hua Hin. Oversøisk Rejsedag. Kom og få inspiration og information. Se mere på www.gislev-rejser.dk REJSEBESKRIVELSE - DAG FOR DAG Thailand Supertilbud til Thailand med Gislev rejseleder hele vejen Bangkok & den kongelige badeby Hua Hin NYHED 12 dage 2015 & 2016 Oversøisk Rejsedag Kom og få inspiration

Læs mere

Velkommen. God fornøjelse.

Velkommen. God fornøjelse. Velkommen Nogle kalder Malta en perle, andre et paradis. Hos FolkeFerie.dk er vi enige i begge navne og betegner desuden øen som vores specialitet. Vi har i denne mappe samlet praktisk information, gode

Læs mere

2015 USA - the best of the West

2015 USA - the best of the West information. Se mere på REJSEBESKRIVELSE - DAG FOR DAG 2015 USA - the best of the West NU på 17. år Oversøisk Rejsedag Kom og få inspiration og 16 dage www.gislev-rejser.dk God tid i Nationalparkerne Kun

Læs mere

2014 & 2015 California Dreaming

2014 & 2015 California Dreaming REJSEBESKRIVELSE - DAG FOR DAG 2014 & 2015 California Dreaming San Francisco Solvang Los Angeles Las Vegas 14 dage - Fly Alcatraz og San Francisco USA s mest charmerende by. Mulighed for at opleve den

Læs mere

Singapore, Cameron Highlands & Penang

Singapore, Cameron Highlands & Penang information. Se mere på REJSEBESKRIVELSE - DAG FOR DAG Singapore - Malaysia Singapore, Cameron Highlands & Penang 2016 14 dage 14 dage for kun kr. 16.998 inkl. alle udflugter og entréer Oversøisk Rejsedag

Læs mere

Eksklusiv safari og ferieoplevelser i Sydafrika

Eksklusiv safari og ferieoplevelser i Sydafrika Eksklusiv safari og ferieoplevelser i Sydafrika Velkommen til Mpala Safari Lodge Velkommen til vores sydafrikanske paradis. Et paradis, som vi gerne deler med forventningsfulde gæster. Vores lodge ligger

Læs mere

MC-turen i Nordthailand i november 2010

MC-turen i Nordthailand i november 2010 1 MC-turen i Nordthailand i november 2010 En gruppe danske motorcykelentusiaster drog til Nordthailand, og kørte den legendariske Mae Hong Son Loop og turen til The Golden Triangle. Mange af os har været

Læs mere