sharm el sheikh Badeeventyr og kulturhistoriske Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "sharm el sheikh Badeeventyr og kulturhistoriske Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter"

Transkript

1 sharm el sheikh Badeeventyr og kulturhistoriske oplevelser Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter

2 Gør din drøm til virkelighed! Følg med os på en snorkeltur til Rødehavets fantastiske koralrev. Oplev verdens mest fiskerige hav og svøm blandt delfiner med vores erfarne og dygtige guider. Amar Sina Hotel, Sharm El Sheikh Telefon:

3 Kære gæster Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjerteligt velkommen til Sharm el Sheikh. Vi håber, I har fundet jer godt til rette, slapper af og nyder jeres ferie. Her i håndbogen finder I mange informationer om jeres rejsemål, som vi håber, I vil få glæde af i løbet af jeres ferie. Vi gør opmærksom på, at restauranter, forretninger osv. i denne håndbog samt andet udleveret materiale er nævnt som forslag - og dermed ikke er et udtryk for vores anbefaling af det pågældende sted. Skulle I have yderligere spørgsmål, vil jeres rejseleder altid være behjælpelig. Vi ønsker jer en god og oplevelsesrig ferie. Med venlig hilsen Falk Lauritsen Rejser Service inkluderet hos Falk Lauritsen Rejser Informationsmøde Med mindre I rejser På egen hånd, inviterer vi til informationsmøde, hvor vores rejseledere giver jer en række praktiske informationer og oplysninger om Egypten og fortæller om jeres mange oplevelsesmuligheder. Her kan I også få svar på de spørgsmål, som I måtte have i forbindelse med jeres ferie. Mød jeres rejseleder Vores rejseledere besøger flere gange ugentlig jeres hotel/ feriekompleks, med mindre I rejser På egen hånd. I kan se hvornår i informationsmappen ved receptionen. 24-timers servicetelefon Hvis I ikke har mulighed for at træffe rejselederne på hotellet på de fastsatte tidspunkter, er I velkomne til at kontakte jeres rejseleder på servicetelefonen døgnet rundt:

4 4 om Egypten falk lauritsen rejser Egypten Muezzinens indkald til bøn blander sig med bilernes stædige dytten, den beroligende lyd af boblende vandpiber og en gammel kassettebåndoptager, der spiller egyptisk popmusik. En gadesælger i basaren stemmer energisk i, mens han forsøger at afsætte tøjdyrskameler, plasticpyramider og badehåndklæder med billede af Kleopatras ansigt. I Egypten går kulturskatte, oldtidshistorie og turisme hånd i hånd. Arven fra de gamle egyptere Egypten er berømt for sin antikke civilisation og huser nogle af verdens mest berømte monumenter, bl.a. de store pyramider, som blev opført for mere end 4500 år siden. Mange hundrede år forinden havde egypterne opfundet papyrus, hvorpå de ældste bibelmanuskripter blev skrevet. Landet og rejsemålene Egypten ligger i det nordlige Afrika og er et af de tættest befolkede lande på det afrikanske kontinent. Landet er omkring 23 gange større end Danmark, men mere end halvdelen af de ca. 82 mio. indbyggere bor ved Nilens bredder på et areal, der er mindre end det danske. I Cairo alene bor der over 20 mio. en af verdens folkerigeste byer. I får langt mere luft i de populære badebyer ved kysten.

5 falk lauritsen rejser om Egypten 5 Fakta om Egypten Alexandria Befolkning: Ca. 82 millioner Hovedstad: Cairo (over 20 mio. indbyggere) Giza Cairo Suez Sinai Religion: Ca. 90 % er sunnimuslimer. Ca. 9 % er koptiske kristne. I den moderne betydning af ordet er det de indfødte kristne i Egypten. Kopterne er det største kristne samfund i Mellemøsten og den største ikke-muslimske gruppe i den arabiske verden. Skt. Katarina El Gouna Hurghada Sahl Hasheesh Sharm el Sheikh SAUDI ARABIEN Det Røde Hav Musik: Musik har stor betydning i Egypten, og da en af de største egyptiske divaer, Umm Kulthum døde i 1975, blev hun båret gennem Cairo af fire millioner mennesker, og hendes begravelse efterfulgtes af flere dages landesorg. Hendes fanskare talte bl.a. Dali, Bob Dylan og Bono fra U2. Luxor Marsa Alam Aswan Abu Simbel Ved det Røde Hav ligger Hurghada, der bebos af mennesker og i løbet af få år har forvandlet sig fra lille fiskerleje til tempofyldt og feststemt by med lækre strande, fine promenader og en farverig basar, El Dahar. Kun 30 km herfra ligger Makadi Bay med brede strande og et smukt koralrev, der indbyder til snorkelture. Mulighederne for at dykke i flot koralrev og blandt farverige fisk er ikke mindre i Sharm el Sheikh på sydspidsen af Sinai halvøen, hvor I bl.a. kan dykke blandt skibsvrag fra 2. Verdenskrig. Uanset hvor I vælger at brede jeres Kleopatrahåndklæder ud, er der aldrig langt til de store kulturseværdigheder i baglandet. Allerede for flere tusind år siden markedsførte den græske oldtidshistoriker Herodot Egypten som Nilens gave nu kan I selv gå på opdagelse i verdens ældste turistland.

6 6 OM sinai-halvøen falk lauritsen rejser Sinai-halvøen Sinai-halvøen ligger mellem det afrikanske og det asiatiske kontinent. Med sine km 2 udgør Sinai kun en lille del af det samlede egyptiske areal. Halvøen opstod for mange millioner år siden, da de to kontinentplader spredtes som følge af et jordskælv. Derfor tilhører Sinai i dag den asiatiske plade og ikke den afrikanske, som resten af Egypten gør. Sinais oprindelige befolkning var beduinerne, et nomadefolk, der vandrede fra sted til sted på evig jagt efter vand til dyr og mennesker. I dag er beduinerne et semi-nomadefolk, der har fast bopæl og hovedsageligt lever af turismen. På halvøen bor ca mennesker, hvoraf størstedelen er beduiner og resten egyptere. Sinai består af mange typer ørken: I nord er der sand, så langt øjet rækker, og bevæger I jer længere sydpå, altså midt-sinai, finder I små sten, og sandet bliver grovere. Helt i syd tårner de farverige kalkstensbjerge sig op, hvoraf det meste kendte er Coloured Canyon. Her har naturen skabt et område med helt specielle former og nuancer, der absolut er et besøg værd. I området finder I også Mosesbjerget, hvor Moses modtog de 10 bud fra Gud. Ved foden af bjerget ligger det berømte Skt. Katarina kloster, som folk fra hele verden valfarter til. På Sinais vestkyst findes Aqaba-bugten, som Saudi-Arabien grænser op til. Disse to vande mødes på Sinai-spidsen med Det Røde Hav. Helt på Sinai-halvøens sydlige spids ligger Sharm el Sheikh.

7 Cairo Cairo er Afrikas største by, og kun fra luften kan I danne jer et indtryk af byens størrelse. Ikke engang fra det 187 meter høje Cairo-tårn kan I se, hvor byen slutter. Der bor over 20 millioner indbyggere i byen, som derfor aldrig sover. Overalt blander heste, æsler og kameler sig med byens ca. 8 millioner biler og busser. falk lauritsen rejser OM cairo 7 Cairo kaldes med rette kontrasternes by: Rige indbyggere i store biler og fint tøj ses side om side med den fattige familie på gaden, der beder om en skilling. Og store shoppingcentre ligger side om side med de lokale markeder, hvor den almindelige egypter køber ind til aftensmaden. Men det mest interessante handelsområde er Khan el Khalili-basaren, som er en af Mellemøstens største basarer med mange små, hyggelige gader, hvor I rigtig kan fornemme Cairos fantastiske stemning. At opleve denne gigantiske storby byder også på andet end de lokale kontraster. I Cairo kan I opleve de store Giza-pyramider, som de gamle faraoer byggede og brugte som gravkamre, hvoraf Keopspyramiden er et af den antikke verdens 7 vidundere. Der findes et hav af museer om den egyptiske historie, hvor Det egyptiske Museum i Cairo absolut er at foretrække. Men I skal selv gå på opdagelse i Cairo for at få den ultimative oplevelse i Big Mango, som er byens tilnavn som modstykke til New York, der kaldes Big Apple. I har ikke oplevet det rigtige Egypten, før I har oplevet Cairo.

8 8 om sharm el sheikh FALK LAURITSEN REJSER Sharm el Sheikh Sharm el Sheikh er et område specielt bygget for turismen og blev først grundlagt i starten af 1980 erne. Sharm el Sheikh blev i første omgang kendt for det fantastiske koralrev ved Ras Muhammed, der med sin helt eventyrlige undervandsverden, tiltrækker dykkere fra hele verden. I dag ligger her mere end 100 hoteller, og turismen er vokset markant de seneste år, så den i dag består af fem forskellige bydele: Old Town, El Hadaba, Naama Bay, Sharks Bay og Nabq. Ofte taler man om den nye og den gamle bydel. Her henvises til Old Town som den gamle og Naama Bay som den nye, som er de to bydele, der er mest kendt af turisterne. Den gamle bydel er præget af de lokale egypteres liv og har gode shoppingmuligheder i de basarlignende gader. Her handles med alt fra levende kyllinger og krydderier til stenfigurer af gamle faraoer og egyptiske guder. I kan også få et indblik i de lokales hverdag, når de slapper af på en vandpibecafé med lidt te og et spil domino. I den nye bydel, Naama Bay, ca. 7 km fra den gamle bydel opholder mange turister sig det meste af ferien. Her finder I et stort udvalg af restauranter, caféer og butikker. Desuden er strandpromenaden værd at opleve, især om aftenen. På stranden langs promenaden kan I i dagtimerne prøve kræfter med forskellige aktiviteter som strandvolley, fodbold og diverse former for vandsport.

9 falk lauritsen rejser om sharm el sheikh 9 Old Market Old Market er den ældste og mest lokale bydel i Sharm el Sheikh. Det er i denne bydel I finder basaren, hvor I kan gøre en god handel. I basaren er der ingen faste priser, så I kan prutte om prisen og afprøve jeres handelstalent. Mange bliver i løbet af ferien grebet af denne handelsform og får mange gode oplevelser med dette spil mellem sælger og køber. I basaren finder I et stort udvalg af souvenirs, krydderier, egyptiske specialiteter og ikke mindst en helt fantastisk stemning. På Old market kan I smage på specialiteter fra det egyptiske køkken. På gadehjørner eller i de små caféer finder I de lokale i færd med at drikke te, kaffe eller specialiteten King juice som er ren saft fra sukkerrør. I området omkring Old Market finder I de billigste måltider i Sharm el Sheikh. Men vær varsom, da hygiejnen ikke altid er i top. I denne gamle bydel finder I desuden også et stort shoppingcenter, hvor I kun kan handle med faste priser. For enden af Old Market finder I taxaer, og her er det en god idé at aftale prisen med chaufføren, inden I stiger ind i taxaen. Fakta Papir: Egypterne opfandt papiret for 5000 år siden, da de fandt ud af at banke store ark sammen af marven fra papyrusplanten, der vokser langs Nilens bredder. Metoden hemmeligholdtes, og papyrus var i oldtiden en af Egyptens største eksportartikler og havde stor betydning for landets udvikling. I Europa begyndte man først at fremstille papir i Middelalderen.

10

11 FALK LAURITSEN REJSER el hadaba & naama bay 11 El Hadaba El Hadaba, betyder bakken, og byen er placeret i den sydlige del af Sharm el Sheikh. El Hadaba er en charmerende by, hvor I finder mange lokale butikker og muligheder for aktiviteter. Bl.a. Aquapark, som er et stort vandland, hvor hele familien kan få en sjov og våd dag. I Hadabas små butikker kan I rigtigt prutte om priserne, så her får I rig mulighed for at gøre en god handel. Shoppingcentret Il Mercato tilbyder varer, som vi kender fra Europa til faste priser. El Hadaba har flere mindre strandområder, hvor I kan slappe af, bade og snorkle. I øvrigt ligger Hadaba tæt på det populære Ras Muhammed. Besøger I Hadaba, bør I lægge vejen forbi Alf Leila wa Laila. Stedet er bygget op om 1001 nats eventyr og Egyptens historie. Hver aften kan I opleve underholdning i særklasse med bl.a. mavedans samt orientalsk- og hesteshow. Naama Bay Naama Bay er centrum af Sharm el Sheikh i alle henseender. Udover at være det grafiske centrum, er det den mest levende bydel med butikker, restauranter, barer og meget mere. Her finder I bl.a. en taxfree-shop, hvor I kan handle toldfrit i op til 48 timer efter ankomst til Sharm el Sheikh. Bydelens lange strandpromenade er bestemt et besøg værd. Her kan I nyde en dag i solen på et af de mange forskellige strandafsnit. Desuden er her rigtig gode muligheder for at snorkle langs de små koralrev, som findes langs kysten. I Naama Bay finder I alle former for forretninger og spisesteder, som holder åbent fra formiddagstimerne til langt ud på aftenen. Og langt de fleste steder forventes det, at I putter om prisen. I aftentimerne spreder sig en stemning i de små gader, og I kan nyde de lune aftener på en af de mange restauranter eller sisha-coffeeshops, hvor turister og lokale ofte samles omkring en fælles vandpibe. Vandlandet Cleopark ligger også i Naama Bay i området ved Hilton hotel. Her kan hele familien få en fantastisk dag.

12 12 det røde hav falk lauritsen rejser Det røde hav Det Røde Hav er et af de absolut bedste dykkersteder i verden. Her kan I dykke ned i dybet og opleve et enestående mylder af fisk i alle størrelser og farvestrålende koraller, som findes i mange former. en fredet naturpark, hvor man ikke må fodre fisk, røre ved eller gå på korallerne, da det skader deres fremtidige vækst. Det er heller ikke tilladt at udføre hverken, koraller, sten, skaller, sand osv. Dette vil give store bøder. Det Røde Hav er cirka km langt og på det bredeste sted 355 km bredt - og ligger mellem Afrikas og Den Arabiske Halvøs kyster. Ved kystlinjen er Rødehavet relativt lavvandet, og det er her, I finder de imponerende koralrev. De dybeste steder i det Det Røde Hav er m dybe. Koralrevene i verdens tropiske have bliver også kaldt for havets regnskov. Koralrev består af en koloni af dyr og planter, som lever i symbiose med hinanden, hvor koralrevet er afhængigt af fiskene, og omvendt er fiskene også afhængige af koralrevet. Koralrevene er meget skrøbelige og følsomme, og blot en lille berøring kan dræbe korallen. Koralrevene er flere tusind år om at vokse sig så store som i Det Røde Hav. Det Røde hav er I Rødehavet kan I opleve små klovnefisk, som gemmer sig blandt søanemonernes tentakler, rokker, hvalhajer, legende delfiner og kæmpe havskildpadder. Længere nede i dybet kan I finde skibsvrag. Det Røde Hav byder på uendelige muligheder og oplevelser for livet. Klovnfisk som Nemo fra tegnefilmen, er små, farvestrålende fisk, som lever på koralrevene i bl.a. Det Røde Hav. Klovnfisk er dårlige svømmere, og derfor er de også sårbare over for rovfisk. For at beskytte sig gemmer klovnfiskene sig mellem søanemonernes tentakler. Søanemoner ligner måske planter, men er i virkeligheden dyr i familie med brandmænd og derfor glubske rovdyr. For alle andre fiskearter end klovnefisken er søanemonen dødelig. Klovnefisken er beskyttet mod den

13 falk lauritsen rejser det røde hav 13 farlige gift fra søanemonen ved hjælp af et helt specielt slimlag over hele kroppen. Som tak for, at søanemonen beskytter klovnefisken, lokker klovnefisken andre fisk ind i søanemonen, hvorefter søanemonen lammer dem med sin gift og derefter spiser dem. Resterne af fisken spiser klovnefisken og hjælper dermed også søanemonen med at holde sig ren.

14 14 flora & fauna falk lauritsen rejser flora & fauna Flora Floraen i Egypten varierer meget, alt efter om I befinder jer i nord eller syd, og om I er tæt på Nilen eller befinder jer midt i ørkenen. I det gamle Egypten importerede man store mængder træ, der blev anvendt til byggeri. Heldigvis tog Egyptens klima godt i mod de fremmede træer, som I fortsat kan se mange steder. Selvom Egypten ofte bliver omtalt som den store sandkasse, kan I sagtens finde områder med et rigt planteliv. Figenkaktus Figenkaktusplanten er fyldt med torne og stammer fra Mexico. Om sommeren har den røde og gule blomster, der senere bliver til en frugt. Figenkaktus gror vildt, men dyrkes også i stor stil på grund af en lille skjoldlus, der lever på planten, hvis kraftige røde farve, bliver brugt som farvestof til bl.a. læbestift. Palmerne Daddelpalmerne er de mest almindelige af Egyptens mange palmer. Flere steder kan I opleve, at de mange daddelpalmer danner store skove. Palmen rager godt op i landskabet og er en af de højeste palmer i Egypten, den kan blive op til 30 meter høj. Lotusblomsten I gamle dage voksede lotusblomsten vildt overalt i Egypten, men det hører desværre fortiden til. I dag er der meget få vildtvoksende blomster tilbage, og vi må derfor nøjes med at nyde blomsten afbilledet på relieffer. Papyrus Præcis som med lotusblomsten hører også papyrusplanten til det gamle Egypten og er en sjældenhed i dag. Papyrusplanten blev før i tiden brugt til mange formål, og det mest almindelige var til at fremstille papir til malerier, breve etc.

15 falk lauritsen rejser flora & fauna 15 Fauna Der er ingen grund til at frygte vilde og farlige dyr i Egypten. Der findes enkelte farlige dyr, men de er sjældne, og I ser dem kun, hvis I selv opsøger dem. Dyrelivet er generelt meget begrænset. Kameler Et dyr, I ofte møder i Egypten, er kamelerne eller rettere det, som vi kalder en dromedar. De kameler, som lever i Egypten, har nemlig kun én pukkel. Der findes to arter af kameler, og i Nordafrika lever den arabiske kamel med kun én pukkel. En kamel kan blive op til 50 år og ca. 2 meter høj. Kameler er kendt for at kunne leve i lange perioder uden mad og drikke; selv i de varmeste sommermåneder er det kun nødvendigt for kamelen at få væske hver 5. dag. Men faktisk kan kameler overleve helt op til 17 dage uden væske, hvis de ikke skal anstrenge sig. Skorpioner Skorpionen er et leddyr i familie med bl.a. edderkopper og mider. Skorpioner kan kendes på halens giftbrod, som kan bruges til forsvar og nedlæggelse af bytte, og på deres kraftige klosakse, som de bruger til at fastholde, flænse og knuse byttet med. Størrelsen på klosaksene varierer fra art til art, men en god hovedregel siger, at jo giftigere skorpionen er, desto mindre er klosaksene. De fleste skorpioner har tre til seks par simple øjne, der ikke danner billeder. Der findes mange skorpioner i Egypten, så lad være med at gå og løfte på sten m.m. da dette kunne lede til et møde med dem. Ellers er det sjældent, at man ser dem, da de godt kan lide at gemme sig.

16 16 Top 5 seværdigheder falk lauritsen rejser Top 5 seværdigheder Cairo Pyramiderne i Giza og Sfinxen: Oplev de ældgamle pyramider, som er et af den antikke verdens syv vidundere. Pyramiderne består af tre store pyramider. Den største pyramide er også den første, der blev bygget på plateauet. Den blev bygget af Kheops for mere end 4000 år siden. Den mellemste blev bygget af Kheops søn, Keffren, og den laveste pyramide blev bygget af Mykerinos, Keffrens søn. Pyramiderne er ikke de ældste i verden, men de er nok de mest kendte. Og det er en fantastisk oplevelse at se de storslåede byggerier og forestille sig, hvordan de kunne bygges, med datidens få midler. Ikke mindre fascinerende er den mytiske Sfinx, som også vogter over Giza-plateauet. Sfinxen var i gammel tid et væsen med en kvindes hoved og en løves krop, som stillede gåder til de, som lagde vejen forbi, og dræbte dem, som ikke kunne løse gåderne. Det Egyptiske museum Alle Egyptens skatte samlet på et sted. Her kan I se de royale mumier, Tuthankhammons 11 kg tunge guldmaske, som blev fundet i hans grav i Kongernes Dal og mange andre fascinerende fund fra en tid, hvor faraoerne herskede, og folket levede af og ved Nilen. Dykning/ snokling i Sharm el Sheikh Mange dykkere valfarter til Rødehavet og med god grund. Her kan I opleve fisk i alle farver og størrelser, koralrev så store, at I ikke tror jeres egne øjne og en temperatur, der passer de fleste. Tiden står stille under overfladen. Hvad enten I vil dykke eller snorkle, er Rødehavet helt fantastisk! MoseSbjerget Bjerget, hvor Gud åbenbarede sig for Moses i en brændende busk, og hvor Moses fik de 10 bud. Her kan I se og nyde den smukkeste solopgang i hele Egypten. Efter en nats vandring føler I jer som født på ny, når I sidder på toppen af bjerget og ser, hvordan solen langsomt står op. Skt. Katharina klosteret Klosteret siges at være det ældste fungerende kloster i verden og er optaget på UNESCOS verdensarvliste. Opkaldt efter martyren og helgenen Katarina, som ifølge myten blev tortureret til døde, hvorefter engle bragte hendes lig til Egyptens højeste udkigspost, hvor munke fandt det 300 år senere. Stedet betragtes som helligt for både kristendommen, jødedommen og islam.

17 falk lauritsen rejser Top 5 seværdigheder 17 Det Egyptiske museum Dykning/ snokling i Sharm el Sheikh Mosesbjerget Skt. Katharina klosteret

18 18 PRAKTISKE OPLYSNINGER falk lauritsen rejser Praktiske oplysninger Alarm Skulle uheldet være ude, og I har akut brug for hjælp, kan politi, ambulance og brandvæsen kontaktes på Alarm nr.: 140 Bemærk, at dette svarer til alarm 112 i Danmark og derfor kun må benyttes i nødstilfælde. Aktiviteter Sharm el Sheikh underholder jer med forskellige aktiviteter og oplevelser. De fleste af vores hoteller tilbyder et aktivitetshold, der sørger for aktiviteter og sport i løbet af dagen og underholdning om aftenen. I finder programmet for de daglige aktiviteter i receptionsområdet. Aktivitetsholdet taler ikke skandinavisk, så alt foregår på engelsk eller tysk. Alkohol Rettroende muslimer nyder ikke alkohol, og derfor er importeret alkohol meget dyrt i Egypten. Men på de fleste restauranter, barer og hoteller kan I nyde en drink. I kan ikke købe øl, vin og spiritus i supermarkederne, men kun i Duty free shop. I skal handle senest 48 timer efter ankomst og medbringe pas som dokumentation for ankomsttidspunktet til Egypten. I kan også handle i Sharm el Sheikh lufthavn, når I rejser hjem. Ambassade Den Danske Ambassade ligger i Cairo, ca. 490 km fra Sharm el Sheikh: Den Danske Ambassade 12, Hassan Sabri Street Zamalek, Cairo Tlf. nr.: Fax: Skulle I få brug for at kontakte ambassaden, kan I rette henvendelse til jeres rejseleder. Apoteker Apotek kaldes pharmacy i Egypten, og I finder mange apoteker overalt i Sharm el Sheikh. De er markeret med et grønt kors eller en slange i en grøn halvmåne. De fleste holder åbent fra tidlig morgen til sen aften, og I vil ofte blive betjent af lægeuddannet personale på tysk eller engelsk. Husk at gemme kvitteringen og recepten fra lægen, hvis I køber lægeordineret medicin for at få refunderet beløbet hos jeres rejseforsikringsselskab efter hjemkomst til Danmark.

19 falk lauritsen rejser PRAKTISKE OPLYSNINGER 19 Badning I har rig mulighed for at bade ved de mange skønne strande langs Sharm el Sheikhs lange kystlinje. Der er ingen umiddelbar fare ved at bade i Det Røde Hav, men I skal naturligvis altid udvise almindelig forsigtighed. De fleste steder er det værd at have et sæt snorkeludstyr med ud at bade, da der allerede få meter ude i vandet åbner sig en helt ny verden. Når I bader eller snorkler, er det meget vigtigt, at I passer på korallerne. Disse er både skarpe og nogle endda giftige. Det er strengt forbudt at røre dem, da de dør af denne berøring. Det tager tusindvis af år at opbygge et koralrev, men kun få år at nedbryde det. En del steder kan I følge med i badeforholdene ved hjælp af de flag, der sættes op på stranden af de lokale livreddere. Rødt flag: Badning frarådes Gult flag: Badning er usikkert, risiko for bølger, understrøm og hurtigt vejrskifte Grønt flag: Badning ok Bank / Valuta Den egyptiske valuta hedder egyptiske pund og forkortes L.E. egyptiske pund består hovedsageligt af sedler, hvor der findes pund og piastre, hvilket kan sammenlignes med kroner og øre. Kursen ligger meget tæt på den danske krone, så omregningsfaktoren er nem, da 1 egyptisk pund svarer til ca. 1 dansk krone. Der findes forskellige banker i byen, hvor I kan hæve med Visa og MasterCard. Hvis I vil hæve eller veksle penge i banken, bør I medbringe jeres pas. I kan veksle kontanter til egyptiske pund i banken, men det nemmeste og hurtigste er at benytte den bankrepræsentant, som kommer på de fleste af vores hoteller. De fleste hoteller veksler også mindre beløb i receptionen. Dette er dog ofte til en ringere kurs end bankens, og de tager ofte et vekselgebyr. På de fleste af vores hoteller findes også hæveautomater. Vær opmærksom på, at det er ulovligt at veksle på det sorte marked. På hotellerne er det ikke altid muligt at få vekslet egyptiske pund tilbage til DKK eller anden valuta. Har I egyptiske pund i overskud, kan I veksle dem i lufthavnen. BØRN Egypterne elsker børn. I vil opdage at børnene vil få meget opmærksomhed. Hjælp selv med at sige fra, hvis det bliver for meget.

20

21 falk lauritsen rejser PRAKTISKE OPLYSNINGER 21 Caféliv Ingen egyptisk mand med respekt for sig selv undlader at besøge sin stamcafé mindst et par gange om ugen. Derfor findes der i Sharm el Sheikh mange små, lokale caféer, Shisha-caféer. Her kan I mærke den orientalske stemning blandt de lokale gæster, der nyder deres shisha, som er det arabiske ord for vandpibe. Udover vandpiben kan I nyde den lokale, stærke te eller den krydrede kardemommekaffe. Diskoteker / Barer I Sharm el Sheikh finder I mange barer og diskoteker; de fleste i forbindelse med de store hoteller. På de selvstændige barer kan I opleve international og egyptisk stemning. Hard Rock Café som er placeret i centrum af Naama Bay. Hard Rock Café fungerer som spisested om dagen og byder i aftentimerne på god musik og stemning. Little Buddha ligger nær Hard Rock Café. I dagog aftentimerne er der åbent i restauranten, som specielt er kendt for den gode sushi. Når solen går ned, åbnes overetagen, hvor I kan nyde en drink i baren. Pacha i Naama Bay og La Dolce Vita i Hadaba er begge større diskoteker, som kan huse mange mennesker til en festlig aften. Drikkepenge Egypten er drikkepengenes land. Overalt gives drikkepenge også af egypterne selv. Drikkepenge hedder Bakshish på arabisk, og det forventes, at I giver drikkepenge hver gang, I modtager en service. lønningerne er forholdsvis lave og baserede på, at der gives drikkepenge for diverse serviceydelser. Drikkepengene gives ikke kun som betaling for den udførte service, men lige så meget for at vise, at I respekterer personen og den service vedkommende giver. Giver I drikkepenge, vil I med det samme mærke, hvor værdsat det er, og I vil efterfølgende få en ekstra god service. Det er derfor normalt at give drikkepenge til rengøringspersonale, tjenere, kuffertdrenge og buschauffører, når I deltager i dagsudflugter. På restauranter er det god skik at lægge 5-10 % af regningens beløb i drikkepenge, forudsat at I har fået en god service, og at maden var veltilberedt. For gæster med pension, kan der også gives et mindre beløb til tjenerne. Nogle af mønterne er meget lidt værd, og det kan nemt blive betragtet som en fornærmelse, hvis I giver for lidt i drikkepenge. Vær opmærksom på, at det kan være en fornærmelse at give mønter i drikkepenge bortset fra på restauranterne. Det er en god idé altid at have mindre sedler med, da personalet på offentlige steder eller ved seværdigheder vil have 1-2 pund for toiletbesøg. Drikkevand Vi råder jer til at købe drikkevand på flaske, da vandet i vandhanen enten er fra Nilen eller afsaltet havvand og derfor har en anderledes bakterieflora, end vi er vant til fra Danmark. Vandet kan bruges til tandbørstning. Dykning Dykker I i Egypten, får I helt unikke oplevelser. Dykkerinteresserede kommer fra næsten hele verden for at udforske Det

22 22 PRAKTISKE OPLYSNINGER falk lauritsen rejser Røde Hav - ikke mindst Sharm el Sheikh, der er et af verdens flotteste dykkersteder. I finder bl.a. Ras Muhammed og Tiran-øerne. Plankton er fiskenes føde, og hvor der er plankton, er der liv. Ved nationalparkerne Tiran-øerne og Ras Muhammed, finder I store koraller, som har skabt formationer og store koralvægge. Hvis I har spørgsmål, er I velkomne til at kontakte jeres rejseleder, som gerne hjælper med bestilling af dykning. Elektricitet Som i Danmark Volt. Fotografering Det er forskelligt, om I må fotografere på turiststederne eller ej. Enkelte steder skal I betale for fotografering og videofilmning. Det er strengt forbudt at fotografere militære anlæg og uniformeret personale. Spørg altid lokalbefolkningen, før I fotograferer dem. Kulturelle forskelle Egypten afspejler en typisk arabisk/islamisk kultur, hvor de kulturelle forskelle er store i forhold til vestlig kultur og normer. I det Egyptiske samfund er religionen det fundamentale udgangspunkt for værdisætning af normer og adfærd. Det er spændende og berigende at opleve en kultur, der er så meget anderledes, men det er vigtigt at udvise omtanke, så den vestlige adfærd ikke virker anstødene på den lokale befolkning. nydelse af alkoholiske drikke på offentlige steder udenfor hotellerne, er ikke velset. Påklædning er også et opmærksomhedspunkt. Specielt kvinder bør være opmærksomme på deres påklædning og ikke solbade topløse, ligeledes er det påkrævet mange steder, at mænd bærer lange bukser i restauranterne om aftenen. Egypten er et land med store sociale forskelle. Helligdage Egypten anvender tre forskellige kalendere. Den islamiske, den koptiske og den gregorianske, som vi kender. I dagligdagen benyttes den gregorianske kalender. Det er kun i religiøse sammenhænge, muslimerne benytter den muslimske kalender. Fredag er en helligdag i Egypten, og mange butikker vil derfor være helt eller delvist lukkede om fredagen. Hennatatoveringer Tatoveringerne stammer helt tilbage til faraonisk tid og bliver lavet af hennafarve, som forsvinder efter ca dage. Hennatatoveringer kan fremkalde en allergisk reaktion og smitte af på sengetøj og håndklæder. Sker det, er hotellet berettiget til at kræve erstatning. HOTELORDEN Hoteller og lejlighedskomplekser forventer ro efter kl af hensyn til hotellets øvrige gæster. Det er ikke tilladt at opføre sig uforskammet eller uagtsomt i f.eks. beruset tilstand. Hvis I kommer til at ødelægge noget på hotellet, skal I naturligvis erstatte det. Hotellet har ret til at sætte jer på gaden, hvis hotelordenen overtrædes groft gentagne gange. Det er ofte ikke tilladt at medbringe mad og drikkevarer til hotelværelserne, ligesom håndklæderne fra værelset/ lejligheden ikke må medbringes til hverken pool eller strand.

23 falk lauritsen rejser praktiske PRAKTISKE oplysninger OPLYSNINGER 23 Hovedpine, svimmelhed og kvalme Disse symptomer kan tyde på væskemangel. Drik rigeligt med vand i varmen - vi råder jer til at drikke 3-4 liter dagligt. Husk at alkohol og kaffe er vanddrivende og derfor har den modsatte virkning. Insekter Uanset hotelkategori kan I støde på insekter, som f.eks. myg, myrer og kakerlakker. I kan give besked til rejselederen eller receptionen, som gerne sørger for sprøjtning, hvis I bliver generet af insekter. Markeder I den gamle bydel findes The Old Market, hvor der handles med alt fra levende dyr til diverse souvenirs. Her kan I fange den lokale stemning og mærke kontrasten til det meget moderne Naama Bay. Maveproblemer Der findes andre bakterier i Egypten end i Danmark, hvilket kan give problemer med maven. Kontakt lægen, hvis maven ikke er i orden i løbet af et døgn. Madhygiejnen på hotellerne, restauranterne og caféerne er af høj standard, og derfor er maden ikke altid grunden til dårlig mave. Egypten er et støvet land, så en god håndhygiejne er meget vigtig, f.eks. efter I har rørt ved den lokale valuta. For at forebygge almindelige feriesygdomme kan I tage følgende forholdsregler: - hold en god håndhygiejne. Vask hænder så ofte som muligt, og efter I har håndteret den lokale valuta. - drik rigeligt vand, 3-4 liter vand om dagen afhængigt af aktivitetsniveau. - drik ikke postevandet. Køb vand på flaske i stedet. - varm mad bør være gennemstegt/ kogt og frisklavet. - undgå at drikke noget meget koldt under solbadning. Drik i stedet tempereret vand. Moskéer I Sharm el Sheikh findes mange moskéer, hvorfra der kaldes til bøn fem gange om dagen. Og overalt vil I opleve befolkningen læse i koranen. I kan besøge nogle af byens mange moskéer, men ikke alle, spørg derfor de lokale om lov, inden I går ind i moskéen. Vær opmærksom på, at fredag er muslimernes helligdag, og her kan I ikke besøge moskéerne. I skal dække ben og arme, samt, for kvindernes vedkommende, håret. Det er ikke tilladt at have sko på i moskéen. Stil dem udenfor eller tag dem med i hånden. Husk aldrig at stille skoene med sålerne nedad inde i moskéen, dette betragtes som en fornærmelse mod Allah. Læg dem enten på siden eller med sålerne opad. Politi Politiet er meget synligt i bybilledet, da der udover det almindelige politi også findes turistpolitiet. Disse er ansat af regeringen til at hjælpe turisterne f.eks. med lidt for nærgående handelsmænd. I kan kende turistpolitiet ved, at betjentene bærer sort uniform med et bind på overarmen. I sommerperioden bærer turistpolitiet hvid uniform. Post Når I sender postkort fra Egypten, kan ekspeditionstiden variere. I kan købe postkort i stort set alle souvenirbutikker, minimarkeder og på hotellerne. Frimærker køber I samtidig med køb af postkort. De små souvenir butikker

24 24 PRAKTISKE OPLYSNINGER falk lauritsen rejser tager ofte et ekstra gebyr på frimærkerne, da de gerne vil tjene lidt på at hente dem fra posthuset. Postkortet kan afleveres i receptionen på hotellet, som sørger for at få det videresendt. Ekspeditionstiden for postkort eller breve er normalt mellem 2-4 uger. PÅKLÆDNING I byen bør I minimum bære T-shirt og shorts - bare skuldre er ok. Badetøj hører til ved stranden eller ved poolen. På stranden er der ikke noget i vejen for at ligge topløs, men det er ikke særlig velset og I skal forvente en del ekstra opmærksomhed. Ramadan Hvert år i den islamiske kalenders niende måned, kaldet ramadan, fejrer muslimerne, at deres profet Muhammed modtog åbenbaringerne fra Allah. I ramadanen fastes fra solopgang til solnedgang, og i dagtimerne må muslimerne derfor hverken indtage mad eller drikke ligesom det er haram (arabisk for forbudt) at ryge og have seksuel omgang. Hver aften ved solnedgang kaldes der fra moskéerne for at lade muslimerne vide, at fasten må brydes. Den månedlange faste afsluttes med en tre dages fest. Her doneres almisser til de fattige, så alle har mulighed for at spise og drikke til festen, og børnene får nyt tøj. SAFEBOKS På hotellet kan I leje en deponeringsboks, hvor I kan deponere jeres penge og andre værdigenstande. Der findes ikke meget kriminalitet i Egypten, men alligevel råder vi jer til at deponere kontanter, pas og andre værdigenstande.

25 falk lauritsen rejser PRAKTISKE OPLYSNINGER 25 Seværdigheder Egypten har en lang og spændende historie med spændende seværdigheder i form af bl.a. pyramiderne, de store templer og Kongernes Dal. Af sikkerhedsmæssige årsager er det ikke muligt for turister i Egypten at leje en taxa og selv køre til seværdighederne; transporten skal arrangeres gennem et turistbureau. På gaderne i Sharm el Sheikh finder I mange gode tilbud fra lokale udbydere af udflugter. Disse kan være fristende, men det er vigtigt at være opmærksom på, at de lokale udbydere ikke altid har tilladelser til at gennemføre udflugterne. Derfor kan I midt i en udflugt blive afvist og efterladt pga. manglende tilladelser fra firmaet. Ofte er grunden til den lavere pris, at f.eks. entreer og afgifter ikke er inkluderet. Desuden har de lokale udbydere oftest ikke de påkrævede forsikringer i tilfælde af ulykke. Solen Solen er dejlig, men der er god grund til at dyrke den med omtanke. Husk solfaktor og undgå så vidt muligt at være i solen mellem kl Hvert år får ca danskere konstateret hudkræft. Pas godt på dig selv - og hinanden. Strande I Sharm el Sheikh kan I slappe af på en af de lange, gyldne sandstrande, koralstrande eller i en mindre bugt. Jeres rejseleder vil gerne hjælpe med at finde netop den strand, der passer til jer. Uanset hvor I befinder jer, anbefaler vi, at I overholder flagreglerne, hvor disse findes.

26 26 PRAKTISKE OPLYSNINGER falk lauritsen rejser Telefon For at ringe til Danmark fra Egypten skal I taste 0045 eller +45 foran det danske nummer. Vær opmærksom på, at det kan være meget dyrt at ringe fra hotelværelset. Priserne for at benytte hoteltelefonen oplyses i receptionen. I kan benytte de fleste typer mobiltelefoner, men taksterne er stadig forholdsvis høje afhængigt af jeres abonnement. Vær opmærksom på, at det også koster penge at modtage et opkald på en dansk mobiltelefon i Egypten. I kan også benytte en af byens telefonbokse. Den billigste løsning er dog at købe et nyt SIMkort, som benyttes i jeres egen mobiltelefon. Kræver dog at mobiltelefonen ikke er SIM-låst. Tidsforskel I 2011 blev det besluttet, at man ikke længere ville have sommertid i Egypten. Når Danmark har sommertid, er der ingen tidsforskel, og når Danmark har vintertid, skal uret stilles én time frem. Transport Lokalbus Der findes ikke et busnet, som vi kender hjemmefra. Der kører dog små busser på faste ruter, og det koster ca. 1 LE pr. person at køre med. Medbring altid lige penge, og husk at sige til, når I gerne vil af igen. Taxa I kan vælge at komme til jeres bestemmelsessted med taxa. Taxaerne er blå og hvide og holder ofte ude foran hotellerne. Møder I en taxa på vejen, kan I stoppe den ved at række hånden i vejret. Husk altid at aftale en pris med chaufføren, før I sætter jer ind. Igen skal I finde det gode handelstalent frem, da den første pris sjældent er rimelig. Tyveri Vi ser desværre af og til, at vores gæster bliver bestjålet, og derfor opfordrer vi jer til selv at forebygge dette ved at tænke på følgende: Lej en safeboks på hotellet til at opbevare penge og værdigenstande Sørg for ikke at have flere kontanter på jer, end I har råd til at miste Brug en pengekat Lad jer ikke narre af blomsterpiger el.lign. Vær opmærksomme, når I opholder jer på steder med mange mennesker. Lommetyven er oftest på spil i områder med større menneskemængde.

27 falk lauritsen rejser LÆGE 27 Lægehjælp I tilfælde af sygdom er I meget velkomne til at kontakte jeres rejseleder, som vil hjælpe med at sørge for lægehjælp. I kan dog også selv vælge at tage kontakt til lægen ved at henvende jer i receptionen, som kontakter lægen. Lægen vil normalt komme ud på hotellet og medbringe den nødvendige medicin. Vi har kontakt til følgende læge: DR. MICHAEL YOUSOFF El Hadaba Tlf.: Kontakt venligst jeres rejseleder for yderligere oplysninger. Vi gør opmærksom på, at medicinen kun kan refunderes, hvis den er receptpligtig, og såfremt den er til helbredelse af en sygdom, der ikke eksisterede før rejsens start. Bemærk, at I af såvel forsikringsmæssige hensyn som af hensyn til videre behandling i Danmark selv skal være opmærksomme på at få en kopi af journalen med hjem. Det gule sygesikringskort gælder ikke i Egypten. Udgifter forbundet med behandling ved lægen og evt. sygehusophold er ikke dækket af den offentlige sygesikring. Det dækkes kun af en privat forsikring. Ved behandling på hospitalet og ved lægen skal I medbringe forsikringskort, kreditkort og pas. Har I tegnet forsikring ved Europ Assistance/ Falck TravelCare gennem Falk Lauritsen Rejser, kan I ofte få refunderet udgiften allerede i Sharm el Sheikh ved at aflevere kvittering og recept.

28 Papyrus Parfume Guld- og sølvsmykker Stort udvalg i souvenirs Vi har altid lave, faste priser og I finder os i midten af Old Market

29 falk lauritsen rejser shopping & indkøb 29 Shopping & indkøb I Egypten kan I i basaran og i de mange forretninger gøre flere spændende og attraktive køb både når det drejer sig om guld og sølv, lædervarer, dekorative vandpiber, flotte alabastvaser samt det gamle egyptiske papir; papyrus. Egypten er også kendt for deres høje kvalitet af bomuldsvarer og parfumer, som er lavet af ren blomsteressens. I Sharm el Sheikh kan I købe forskellige souvenirs i, bl.a. basalt og granitsten udhugget i diverse figurer fra Egyptens historie. Vær opmærksom på, at det ikke altid er ægte basalt og granitsten. Tjek derfor figurens vægt, og om farven holder inden køb. Butikkerne er generelt åbne, når der er folk på gaden, ca. mellem kl I butikkerne kan I betale med egyptiske pund. Enkelte steder kan I betale med gængse kreditkort. Ofte er priserne på varerne i flere forretninger og basarer ikke faste. Her kan I afprøve handelstalentet og prutte om prisen. Hvis priserne er 25 % billigere end danske priser, skal I være opmærksomme på, at der kan være tale om kopivarer. For at undgå kopivarer kan I bede om at få et originalt garantibevis. Vi forslår desuden, at I køber jeres varer i de originale butikker frem for markeder, basarer etc. Den samme vare kan variere kraftigt i pris i forskellige butikker, og derfor bør I se jer godt for, når I foretager ferieindkøb. Ørkenrosen Ørkenrosen har hjemme i ørkenområderne og den kan leve længe i lufttørret tilstand og vokser videre ved den mindste fugtighed. I tørret tilstand ligner ørkenrosen en grå kugle, men når den kommer i vand, folder den sig ud og begynder at ligne en rose. Bemærk, at kopivarer der ikke er til eget brug er ulovlige at indføre til Danmark, og Skat har ret til at konfiskere, hvad der mistænkes for at være kopivarer. Det samme gælder effekter fra truede eller fredede dyrearter. Bemærk at varer, hvor der er brugt elfenben, skildpaddeskjold, koraller, kobra eller krokodilleskind er ulovlige.

30 30 Det egyptiske køkken falk lauritsen rejser Det egyptiske køkken Det egyptiske køkken er en blanding af mange forskellige nationaliteter. Derfor kan I finde mad inspireret af det tyrkiske, palæstinensiske, græske, libanesiske og syriske køkken. Normalt bruges masser af spændende krydderier, men den egyptiske mad er sjældent stærk. De mest brugte krydderier er kommen, kanel, koriander, dild, ingefær, persille, kardemomme og oregano. Forretter Egypterne spiser gerne mange forretter, som for det meste er en blanding af forskellige salater og grøntsager med pitabrød, som hedder fatir. Dertil serveres flere forskellige slags dip, som er krydret på forskellig måde. For- og hovedretter Baba Ghannug: Dressing af stegte auberginer og tehina. Tehina: En sesampasta rørt af olie, hvidløg og citronsaft. Linsesuppe: Suppe med linser og bønner. Koshari: En typisk egyptisk ret, som indeholder ris, pasta, linser, stegte løg og tomatsovs. Kofta: En kødbolle af enten lammekød eller oksekød, som rulles med krydderier og grilles. Falafel: Grønne frikadeller ; knuste og kogte bønner tilsat løg, hvidløg og sesam. De rulles i sesamfrø og steges i olie. Fuul: Moste bønner med citronsaft, krydderier, løg og olie. Spises med brød og grøntsager. Fisk, fjerkræ og kød: Egypterne spiser gerne and, kylling og fyldte duer samt fisk fra Det Røde Hav. Mange retter betår også af oksekød og lammekød. Svinekød ses sjældent på menukortet, da Egypten er et muslimsk land. Skinke og bacon er ofte lavet af kalkun eller oksekød. Desserter Uhm Ali: Brød bagt med mælk, rosiner og nødder, serveres varm. Baklawah: Butterdejsflager med nødder og honning. Ruz bi laban: Risbudding.

31 falk lauritsen rejser DRIKKEVARER 31 Drikkevarer De lækre egyptiske specialiteter skal naturligvis ledsages af drikkevarer, der matcher retterne. I kan sagtens drikke øl og sodavand til de fleste retter, men vi foreslår, at I også prøver nogle af de mere karakteristiske, egyptiske drikkevarer, som de lokale foretrækker. Kaffe Den mest populære kaffe er den såkaldte ahawa, der er en meget stærk tyrkisk kaffe med kaffegrums i bunden. Ahawa ziyadda er samme kaffe med meget sukker, ahawa mazbouta er kaffen medium sød, og ahawa saada er kaffe uden tilsat sukker. Karkadeh Her er der virkelig tale om en egyptisk specialitet, nemlig hibiskus-te. Teen har en dyb rød farve og drikkes både kold og varm. Den kan minde om en tynd saftevand, men er absolut en af de specialiteter, I bør stifte bekendtskab med under jeres ferie. Friskpresset frugtjuice uanset hvor i Egypten I befinder jer, kan I næsten altid få øje på en lille bod, der serverer friskpresset frugtjuice. Har I brug for en forfriskning eller et skud vitamin, er en af disse juicer et godt valg. De findes med mange forskellige frugter, f.eks. banan, guava, hibiscus, lime, mango, appelsin, jordbær, granatæble eller sukkerrør. Vin Egypten er ikke et stort vinland, og meget af vinen her, er importeret, hvilket gør det ganske dyrt. Den lokale vin kan være svær at kategorisere, da den kan være alt fra rimelig god til næsten udrikkelig. Egypterne er bedst til at fremstille hvid- og rosévin, som vi anbefaler frem for rødvin. Øl Den lokale øl i Egypten hedder Stella og findes i flere former. Der findes den helt almindelige Stella Local, som I kan få på de fleste restauranter, barer og natklubber og som regel i større flasker. Stella Export er stærkere og også dyrere og findes kun på små flasker. Den nyeste øl er Stella Premium, der absolut også er værd at smage. Ud over den lokale Stella øl kan I også prøve den lokale Sakkara og Luxor.

32 32 GODE RESTAURANTER falk lauritsen rejser restauranter I Sharm el Sheikh finder I mange spændende restauranter. Herunder præsenterer vi et udvalg af de mange spisesteder: Little Buddha Hvis I ønsker en rigtig hyggelig aften med byens bedste sushi, så bør I helt sikkert besøge Little Buddha. Ud over et fantastisk lækkert udvalg af veltilberedte retter får I god og personlig betjening. Senere på aftenen forvandles stedet til en natklub. Restauranten ligger i hjertet af Naama Bay, hvor I fra Hadaba og Nabq kan tage enten hotellets shuttlebus, den lokale bus eller taxa. Hard Rock Café I kan besøge Hard Rock Café flere steder i verden, og i Sharm el Sheikh er den bestemt også et besøg værd. På menukortet finder I de verdensberømte burgers, gode salater og lækre desserter. Tandoori Tandoori er en indisk restaurant på hovedgaden i Naama Bay. Her finder I ægte, traditionelle indiske retter både brændende stærke og mildere. Den lækre mad og den indiske, intime stemning giver stedet en god atmosfære. Restauranten har desuden vundet en pris for sit gode køkken. Kan Zaman På hovedgaden i Naama Bay finder I Kan Zaman, en lokal restaurant, der passer perfekt, hvis I har lyst til orientalsk mad. Her finder I rigtig arabisk stemning og super god service. Ekstra charmerende ved restauranten er, at både køkkenet og restauranten er udendørs. Ali Baba På strandpromenaden i Naama Bay ligger den lokale restaurant Ali Baba, hvor der serveres forskellige lokale retter som Mezze og Kofta. Ali Baba har flere afdelinger, bl.a. en shisha-café på hovedgaden, hvor I udover frisk juice og shisha i forskellige smagsvarianter, også får underholdning fra caféens personale i form af arabiske og moderne danse. Old Market Går I igennem Old Marked ved Hadaba, finder I forskellige fiskerestauranter. Og egypterne er rigtig gode til fisk og skaldyr! Giv jer selv en lokal smagsoplevelse efter en gåtur i basaren.

33 falk lauritsen rejser oplevelser FRA sharm el sheikh 33 Oplevelser fra Sharm el Sheikh Oplevelser skal deles med dem, du holder af. Falk Lauritsen Rejser tilbyder jer spændende oplevelser til nogle af Egyptens mest interessante seværdigheder. Nedenfor finder I en kort beskrivelse af nogle af de udflugter, vi gerne vil invitere jer med på. I kan finde flere oplysninger i vores udflugtsprogram. I kan købe billetter til udflugterne efter informationsmødet, hos jeres rejseleder på hotellet eller bestille på servicetelefonen. I skal tilmelde jer udflugterne hos rejselederen senest dagen før udflugten finder sted, inden kl og gerne tidligst muligt, så I undgår udsolgte udflugter. Bemærk, at I også skal betale, når I tilmelder jer. I kan betale med egyptiske pund, euro, US$ eller Visa/Dankort. Ud over Falk Lauritsen Rejsers egne udflugter byder Sharm el Sheikh-området på skønne strande og andre oplevelser i naturen, som I kan udforske på egen hånd. Hos jeres rejseleder kan I få inspiration og information om områdets mange muligheder. Falk Lauritsen Rejser forbeholder sig ret til at aflyse udflugter som følge af dårligt vejr eller manglende tilmeldinger. Programændringer kan forekomme. Pga. egyptisk lovgivning vil guiderne flere steder være lokale rejseledere, der taler engelsk. Byrundtur Lær byen, kulturen og lokalbefolkningen at kende allerede fra starten af jeres ferie. Oplev den religiøse side af Egypten, når vi kommer forbi byens moske, hvor I vil høre mere om islam. Derefter besøger vi den koptiske kirke, som stod færdig i slutningen af 2010 og har fantastiske malerier, der viser historier fra både det gamle og det nye testamente. På Old Market, hvor de lokale har deres hverdag, kan I prutte om prisen på rigtig egyptisk manér. Vi slutter turen i Naama Bay, som er centrum for Sharm el Sheikh, hvor I finder et bredt udvalg af lokale og internationale restauranter, barer og butikker.

34 34 oplevelser FRA sharm el sheikh falk lauritsen rejser Cairo 1 dag Dagen starter med på et besøg på et af verdens mest kendte museer Det egyptiske Museum, som huser mere end genstande fra landets storslåede historie. Efter en velfortjent frokost besøger vi Egyptens vartegn, nemlig de storslåede pyramider, som ligger på Gizaplateauet i udkanten af Cairo by. Disse store gravkamre, som oldtidens faraoer fik bygget for mere end år siden, er stadig Egyptens stolthed. I har mulighed for at komme ind i en af pyramiderne og få et godt indblik i, hvordan en pyramide ser ud indefra. (entré til pyramide er ikke inkluderet i udflugtsprisen). Vi stopper også ved Sfinksen, som ligger for foden af Kefren-pyramiden sammen med Daltemplet, hvor man mener, at farao Kefren blev balsameret, inden han blev lagt ind i sin pyramide. Sidst på dagen besøges et papyrusinstitut, hvor I ser, hvordan man i oldtidens Egypten fremstillede papir af papyrussiv. En spændende og oplevelsesrig dag i Afrikas største by og Egyptens hovedstad. Skt. Katarina klostret Turen går gennem det enestående landskab til Mosesbjerget og Skt. Katarinaklosteret. Tusindvis af pilgrimsrejsende besøger hvert år klosteret, som er verdens ældste fungerende kloster. På turen dertil kører vi i bus fra Sharm el Sheikh gennem de smukke bjerge, som får en fantastisk farve i morgensolen. For foden af Mosesbjerget ligger klosteret, hvor vi starter med et lille hvil og mulighed for en kop kaffe. Herefter bevæger vi os op til selve klosteret, hvor I hører om stedets historier, og hvad der gør det så fascinerende! I får også tid til at fordybe jer i gamle ikoner og guddommelige personer, der er afbilledet i den gamle kirke. I selve klosteret finder I også den berømte brændende busk, som Gud åbenbarede sig i for Moses. For at få det bedste billede af hele klosteret og bjerget i baggrunden kan I gå et stykke op ad klippen, hvorfra I har en fabelagtig udsigt. Når I har tilbragt tid ved klosteret, serverer vi en lækker frokostbuffet. Turens sidste stop er i Dahab by, hvor vi besøger et parfumeri. Bagefter kan I handle i de mange basarer eller nyde den fantastiske udsigt fra en shisha café på strandpromenaden.

Hurghada. Eventyr i sand og vand. Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter

Hurghada. Eventyr i sand og vand. Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter Hurghada Eventyr i sand og vand Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter Kære gæster Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjerteligt velkommen til Hurghada, El Gouna, Sahl Hasheesh og

Læs mere

JORDAN. Ørkenlandet med de mange seværdigheder PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER

JORDAN. Ørkenlandet med de mange seværdigheder PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER JORDAN Ørkenlandet med de mange seværdigheder PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER 2 JORDAN Kære gæst Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjertelig velkommen til Jordan. Vi håber,

Læs mere

ISRAEL ISRAEL. Samlingspunkt for de tre største verdensreligioner PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER

ISRAEL ISRAEL. Samlingspunkt for de tre største verdensreligioner PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER ISRAEL ISRAEL Samlingspunkt for de tre største verdensreligioner PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER 2 ISRAEL Kære gæst Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjertelig velkommen til

Læs mere

Inspiration Rejsemål: Mauritius

Inspiration Rejsemål: Mauritius Inspiration Rejsemål: Mauritius Mauritius er en østat, der ligger i den vestlige del af det Indiske Ocean ca. 900 km øst for Madagaskar. Øen har et areal på ca. 1900 km². Store dele af øen er dækket af

Læs mere

Miniferie i Prag. Vi ses i Prag +420 777 768 190. Byrundtur med lokal dansk guide. Prag bedste bryggeritur geritur og øltur. Bådtur på Moldau.

Miniferie i Prag. Vi ses i Prag +420 777 768 190. Byrundtur med lokal dansk guide. Prag bedste bryggeritur geritur og øltur. Bådtur på Moldau. Miniferie i Prag. Prag er en fantastisk, charmerende by med masser af flotte og gamle bygninger. I dag kommer flere millioner gæster årligt til Prag for se den gyldne by med de hundrede tårne. Efter 1989

Læs mere

Tyrkiet, Grækenland, Makedonien og Albanien. Praktiske oplysninger

Tyrkiet, Grækenland, Makedonien og Albanien. Praktiske oplysninger Tyrkiet, Grækenland, Makedonien og Albanien Praktiske oplysninger Pas/visum Visum er ikke nødvendigt for danske statsborgere. Passet skal være gyldig i mindst 6 måneder ud over opholdet og medbringes som

Læs mere

Mellemrummets Palæstina studietur

Mellemrummets Palæstina studietur Mellemrummets Palæstina studietur Marts 2015 Café Mellemrummet har i løbet af 2014 givet deres overskud fra cafeen i støtte til AcionAid s globale platform i, hvor unge palæstinensere deltager i kurser,

Læs mere

Dubai. Sandstrande og shopping. Endeløse sandstrande. Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter

Dubai. Sandstrande og shopping. Endeløse sandstrande. Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter Dubai Sandstrande og shopping Ras Al Khaimah Endeløse sandstrande Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter 2 De forenede arabiske emirater Kære gæst Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig

Læs mere

Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest)

Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest) Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest) Blåhval Giraf Kolibri Søhest Er verdens største dyr Lever på savannen i Afrika Er en fugl Er en fisk Kan blive op til 33 meter lang Er verdens højeste

Læs mere

UNDERVISERARK / FACIT

UNDERVISERARK / FACIT Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest) Blåhval Giraf Kolibri Søhest Er verdens største dyr Lever på savannen i Afrika Er en fugl Er en fisk Kan blive op til 33 meter lang Er verdens højeste

Læs mere

Krakow. 11 Maj 2014, 5 Dages flyrejse for 3095 Kr

Krakow. 11 Maj 2014, 5 Dages flyrejse for 3095 Kr Krakow 11 Maj 2014, 5 Dages flyrejse for 3095 Kr Storbyferie i Krakow Flyrejser 5 dage Krakow byder på store oplevelser til meget rimelige priser. Tag med til én af Europas smukkeste kulturbyer. Krakow

Læs mere

Egyptens hjerte kalder Rejseplan Pris pr. person kr. 8.000,- 20.-29. april 2012

Egyptens hjerte kalder Rejseplan Pris pr. person kr. 8.000,- 20.-29. april 2012 Egyptens hjerte kalder Rejseplan Pris pr. person kr. 8.000,- 20.-29. april 2012 Denne udsøgte rejse vil åbne dit hjerte og sind til det autentiske møde med Egyptens folk, levestil, magi, kraft og ørkenens

Læs mere

DALMATIEN ALL INCLUSIVE

DALMATIEN ALL INCLUSIVE NYHED 8 dage kun kr. 5.698 Afrejse d. 19. og 26. september Hotel i Dalmatien direkte ud til vandet alle værelser med balkon. All Inclusive i Dalmatien inkl. vin, øl og vand ad libitum til frokost og aftensmad.

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte Prøve i Dansk 1 Maj-juni 2009 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Navn CPR-nummer Produktionsnr. 01 Dato Prøvenummer

Læs mere

have det skønt og præcis, som du vil

have det skønt og præcis, som du vil Paradise Lost Kunsten at gøre absolut ingenting En gang var vi bare de bedste til at servere præcis den morgenmad, som en rigtig skiløber har brug for at kunne fokusere på det, han eller hun elsker mest.

Læs mere

DANSK STUDIE CENTER MEXICO - COACHINGREJSE

DANSK STUDIE CENTER MEXICO - COACHINGREJSE DANSK STUDIE CENTER MEXICO - COACHINGREJSE Højskole i udlandet TILFREDSHED I 2013: 9,8 UD AF 10 C SCOACHINGREJSE NOGLE REJSER, NOGLE UDDANNER SIG, ANDRE GØR BEGGE DELE! Dansk Studie Center har specialiseret

Læs mere

Dagsprogrammet. Dag 3 Efter morgenmaden forlader vi Ajloun for at køre videre til Madaba, hvor vi skal bo en nat på Mosaic City Hotel.

Dagsprogrammet. Dag 3 Efter morgenmaden forlader vi Ajloun for at køre videre til Madaba, hvor vi skal bo en nat på Mosaic City Hotel. Dagsprogrammet Dag 1 København Amman og bustransport til Ajloun, hvor vi skal have 2 overnatninger i den private Mount Birgish Camp. Vi ankommer sidst på eftermiddagen og får tid til at stifte bekendtskab

Læs mere

MiniThai - En rejse tilbage

MiniThai - En rejse tilbage MiniThai - En rejse tilbage Juli August 2012 Rejseberetningen herunder er skrevet af Kevin, der er 10 år gammel. I 2004 blev Kevin adopteret af sine danske forældre Helle og Peter. De hentede ham på børnehjemmet

Læs mere

Lejlighedshotel Amari i Chalkidiki på det græske fastland

Lejlighedshotel Amari i Chalkidiki på det græske fastland Lejlighedshotel Amari i Chalkidiki på det græske fastland af Henriette Hansen 15. juni 2013 Hotel Amari er et lejlighedshotel på det græske fastland beliggende i en lille skov kun 30 m fra strand. Landsbyen

Læs mere

Skiathos 19. Maj 2. Juni 2008

Skiathos 19. Maj 2. Juni 2008 Skiathos 19. Maj 2. Juni 2008 Megali Ammos Stranden Vores tur til Skiathos startede den 19. Maj fra Billund, og vi boede på Hotel Mario ved Megali Ammos stranden lidt uden for Skiathos by. Vi rejste med

Læs mere

VADEHAVSCENTRET ERHVERVSTURE

VADEHAVSCENTRET ERHVERVSTURE VADEHAVSCENTRET ERHVERVSTURE Vi tilbyder store naturoplevelser. Besøg Nationalpark Vadehavet og kom hjem med oplevelser i verdensklasse. Det lyder utroligt, men Vadehavet rummer en grad af liv, der ikke

Læs mere

Drømmerejsen. Dubai Abu Dhabi Qasr Al Sarab

Drømmerejsen. Dubai Abu Dhabi Qasr Al Sarab Drømmerejsen Dubai Abu Dhabi Qasr Al Sarab Det lykkelige Arabien Drømmer du om en ferie, der kombinerer golf på verdensklasse baner, ophold på fantastiske hoteller og oplevelser med unikke minder? Palm

Læs mere

TILBUD FOR TO UGER I CAPE TOWN

TILBUD FOR TO UGER I CAPE TOWN TILBUD FOR TO UGER I CAPE TOWN Dato: august 2015 Det samlede tilbud bliver på i alt godt 13.000 DKK for to personer for 13 dage. 12 overnatninger med morgenmad og med fem arrangerede ture. Tilbuddet er

Læs mere

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Martin i Laos indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Indhold Børnene ved Mekong 10 Dyrene i landsbyen 14 Hvad spiser man i Laos 16 Martin i rismarken 18 Børnene vaccineres 20 Nee og Noo står op

Læs mere

YOGA- OG MINDFULNESSREJSE

YOGA- OG MINDFULNESSREJSE YOGA- OG MINDFULNESSREJSE Poovar Island Resort, Kerala, Sydindien - 10 dage Med Yoga- og Mindfulness-instruktør Pernille Kristensen fra Art of Living Afrejse: d. 4. - 13. november 2015 OBS!! LILLE GRUPPE:

Læs mere

Arrangementeksempel: Den store ridderturnering

Arrangementeksempel: Den store ridderturnering Vi skræddersyr firmafester, events og teambuildingforløb til dine behov. Du og din virksomhed kan vælge alt fra arrangementer af nogle timers varighed til længerevarende engagementer. Vi har plads fra

Læs mere

UdflugteriCape Town Side 1 af 4 Nyhedsbrev Kontakt Om Albatros SØG tlf. +45 36 98 98 98 Rejs med hjerte, hjerne & holdning Forside Rejser Destinationer Rejsetyper Gå på opdagelse Praktisk information Etik

Læs mere

TURBESKRIVELSE. 6 DAGE. 5 HELE RIDEDAGE. 140 KM 15 september til 22 september 2013.

TURBESKRIVELSE. 6 DAGE. 5 HELE RIDEDAGE. 140 KM 15 september til 22 september 2013. TURBESKRIVELSE 6 DAGE. 5 HELE RIDEDAGE. 140 KM 15 september til 22 september 2013. Individuelle rejser til Island. Vi mødes i Akurery lufthavn søndag eftermiddag d. 15 september. Som regel passer det med

Læs mere

Informationsfolder til Frivillige foreninger på Grøn Koncert

Informationsfolder til Frivillige foreninger på Grøn Koncert Informationsfolder til Frivillige foreninger på Grøn Koncert Kære frivillige lokalforeningsfolk! eller som vi ynder at kalde jer LokalCrew (udtales Kræw ). I Muskelsvindfonden er vi meget glade for, at

Læs mere

Tamilsk, somalisk og arabisk mad

Tamilsk, somalisk og arabisk mad Tamilsk, somalisk og arabisk mad Kyllingecurry fra Sri Lanka Ingredienser: 500 g. kylling, ½ tsk. cayennepeber ½ tsk. kardemomme ½ tsk. stødt nellike ½ tsk. Kanel 1 tsk. paprika 1 spsk.. Garam masala 1

Læs mere

Freestyle 2015. Engelsk 2015. Cambridge 16-19 år. Bournemouth 16-17 år 19.175 25.725 32.275 14.640 19.665 24.685

Freestyle 2015. Engelsk 2015. Cambridge 16-19 år. Bournemouth 16-17 år 19.175 25.725 32.275 14.640 19.665 24.685 er en sprogrejse for dig fra 16 år, som gerne vil have nogle ugentlige aktiviteter og udflugter Cambridge 16-19 år Engelsk 2015 Den kendte universitetsby Cambridge ligger ca. 90 minutters kørsel nord for

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

Body Mind Academys 10 dages udrensningskur

Body Mind Academys 10 dages udrensningskur Body Mind Academys 10 dages udrensningskur Tillykke med din beslutning om at rense din krop ud samt at øge bevidstheden om hvad din krop har brug for af brændstof, og ikke mindst hvad den IKKE skal have.

Læs mere

Menukort Juli 2013 Skibhusvej 125. Direktør Yasar Nazir

Menukort Juli 2013 Skibhusvej 125. Direktør Yasar Nazir Menukort Juli 2013 Skibhusvej 125 Direktør Yasar Nazir HOVEDRETTER (Serveres med dampede ris) Køb hovedret som menu med 1 valgfri Naan/Hvidløgsnaan og ½ l. vand for kun kr. 25,- ekstra VEGETAR 13. Blandede

Læs mere

Forlængelser i Mexico 5 dages strandferie i Acapulco

Forlængelser i Mexico 5 dages strandferie i Acapulco Forlængelser i Mexico 5 dages strandferie i Acapulco Efter et intenst program i Mexico er det tid til at tage til et smukt og roligt sted, hvor de sidste mange dages oplevelser kan nydes i skønne omgivelser.

Læs mere

Amisol Travel. Grupperejser & Dykkerture. Tlf. 80 401 402 - www.amisol.dk

Amisol Travel. Grupperejser & Dykkerture. Tlf. 80 401 402 - www.amisol.dk Amisol Travel Grupperejser & Dykkerture Tlf. 80 401 402 - www.amisol.dk Velkommen til en verden med Amisol Over 20 års erfaring Mere end 300 000 gæster Amisol Travel AS er et norsk ejet rejsebureau med

Læs mere

Forlængelser i Sri Lanka 5 dages strandferie i Sri Lanka

Forlængelser i Sri Lanka 5 dages strandferie i Sri Lanka Forlængelser i Sri Lanka 5 dages strandferie i Sri Lanka Efter et intenst program i Sri Lanka er det tid til at tage til et smukt og roligt sted, hvor de sidste mange dages oplevelser kan nydes i skønne

Læs mere

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Tortilla med oksekød, avocado, dressing og grøn salat

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Tortilla med oksekød, avocado, dressing og grøn salat Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til, hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Pasta med asparges og parmaskinke Rester fra weekenden Fiskefrikadeller

Læs mere

Maldiverne aire em L ili : F to Fo

Maldiverne aire em L ili : F to Fo Foto: Fili Lemaire Maldi verne på budget Hvis man er rygsækrejsende og gerne vil opleve Maldiverne for billige penge, er det muligt at indlogere sig i små guesthouses i landsbyerne rundt omkring på de

Læs mere

OM DAGEN. Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem

OM DAGEN. Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem OM DAGEN 6 også når du flytter hjemmefra Få gode ideer til hvordan du får 6 om dagen morgen, middag og aften ind i mellem Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem Et af de

Læs mere

Program for NLD-lejr den 4.-6. april 2014

Program for NLD-lejr den 4.-6. april 2014 Program for NLD-lejr den 4.-6. april 2014 Så er det igen tid til at pakke familien, tandbørsterne og det gode humør. NLD-lejren afholdes i naturskønne omgivelser i Fuglsø ved Mols Bjerge Bogensholmlejren

Læs mere

Velkommen til Ungdomsskolens Rejseprogram. Sæson 2015-16. Må kun åbnes, hvis du tør risikere STORE oplevelser. www.langelandungdomsskole.

Velkommen til Ungdomsskolens Rejseprogram. Sæson 2015-16. Må kun åbnes, hvis du tør risikere STORE oplevelser. www.langelandungdomsskole. Velkommen til Ungdomsskolens Rejseprogram Sæson 2015-16 Må kun åbnes, hvis du tør risikere STORE oplevelser www.langelandungdomsskole.dk Lykkeposeophold Kender du det med at købe en lykkepose i fx Matas?

Læs mere

INVITATION TIL NLD-LEJR 9. - 11. oktober 2015

INVITATION TIL NLD-LEJR 9. - 11. oktober 2015 INVITATION TIL NLD-LEJR 9. - 11. oktober 2015 Lejr for børn med diagnoser og deres familier NLD-lejren afholdes i naturskønne omgivelser i Fuglsø ved Mols Bjerge OPLEV Dejlige fællesrum Familieværelser

Læs mere

Wellness Walks i Schweiz

Wellness Walks i Schweiz Wellness Walks i Schweiz Wellness Walks er den rene naturoplevelse højt oppe i den klare luft i de Schweiziske alper. Det er vandreture kombineret med et luksus Spa- & Wellnessophold i et af Europas smukkeste

Læs mere

Engelsk 2015. Datoer:

Engelsk 2015. Datoer: Cambridge 16-19 år Engelsk 2015 Den kendte universitetsby Cambridge ligger ca. 90 minutters kørsel nord for London. Cambridge universitet består af flere colleges, der alle samlet kaldes Cambridge University.

Læs mere

Retreat for kvinder på Bjørnø

Retreat for kvinder på Bjørnø Retreat for kvinder på Bjørnø Drømmer du om: o at gøre noget godt for dig selv i en weekend o at se på dit liv med nye øjne o at komme lidt hjemmefra for at komme friskere hjem o at være på en bilfri,

Læs mere

Informationsaften om Costa Brava Cup 2015. Det er en hyggetur, hvor vi spiller for at vinde

Informationsaften om Costa Brava Cup 2015. Det er en hyggetur, hvor vi spiller for at vinde Det er en hyggetur, hvor vi spiller for at vinde 1 Hvor mange skal med på turen: 43 piger fordelt på 3 hold: U14 U17 U19. ( 41 i bussen) 5 holdledere og trænere ( 4 i bussen) Susan Jørgensen Heidi Østergaard

Læs mere

Gavekort på 100 kr. kokkeskole for sushi elskere lækker ølsmagning på øl fra nørrebro bryghus Åbent hus arrangementer kom og smag!

Gavekort på 100 kr. kokkeskole for sushi elskere lækker ølsmagning på øl fra nørrebro bryghus Åbent hus arrangementer kom og smag! læs mere på luckysushi.dk www.luckysushi.dk eller tlf. 7011 5858 Gavekort på 100 kr. kokkeskole for sushi elskere lækker ølsmagning på øl fra nørrebro bryghus Åbent hus arrangementer kom og smag! 12254_LS_kupon_menukort_T6_16sider.indd

Læs mere

San Francisco og Hawaii

San Francisco og Hawaii San Francisco og Hawaii Denne rejse kombinerer storbyliv i San Francisco med natur og badeferie på den billeskønne Hawaii-ø Maui. Med tre dage i San Francisco har du god tid til at nyde byens mange seværdigheder.

Læs mere

Dansk ICYE International Cultural Youth Exchange

Dansk ICYE International Cultural Youth Exchange Vi håber, at denne brochure kan svare på jeres spørgsmål omkring det at være værtsfamilie. Har I yderligere spørgsmål er I selvfølgelig velkomne til at kontakte Dansk ICYE s sekretariat. Hvis I er interesserede

Læs mere

Vi sender en fortegnelse over indkvarteringen til Gaudium, så fordeler de selv deltagerne.

Vi sender en fortegnelse over indkvarteringen til Gaudium, så fordeler de selv deltagerne. Sysselkoret Planlægning af besøg af Gaudium i dagene fra søndag, den 4. maj til tirsdag, den 6. maj. Planlægningsgruppen: Karin BH, Daniel, Jens samt fra bestyrelsen Flemming, Åse og Elisabeth. Referat

Læs mere

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004 Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet Søndag 1 O skabelsens morgen, det helt nye liv nu vælder med kraft i os ind. Det styrker og nærer, beriger vor tro og virker helt ind i vort sind. 2

Læs mere

Turplan. Aclass - Heritage Discovery 2 dage 1 nat. Dag 1. Dag 2

Turplan. Aclass - Heritage Discovery 2 dage 1 nat. Dag 1. Dag 2 Turplan Aclass - Heritage Discovery 2 dage 1 nat Dag 1 Kl. 08-8.30 Kl. 14.30 Kl. 16.00 Opsamling på dit hotel eller private adresse med minibus. Bussen holder et kort hvil halvvejs, hvor man kan strække

Læs mere

28 NOV NORWEGIAN RUTE DY 3550 KØBENHAVN-BUDAPEST 09:00 10:50 01 DEC NORWEGIAN RUTE DY 3553 BUDAPEST-KØBENHAVN 20:00 11:50

28 NOV NORWEGIAN RUTE DY 3550 KØBENHAVN-BUDAPEST 09:00 10:50 01 DEC NORWEGIAN RUTE DY 3553 BUDAPEST-KØBENHAVN 20:00 11:50 FLYTIDER 28 NOV NORWEGIAN RUTE DY 3550 KØBENHAVN-BUDAPEST 09:00 10:50 01 DEC NORWEGIAN RUTE DY 3553 BUDAPEST-KØBENHAVN 20:00 11:50 HOTEL LA PRIMA FASHION HOTEL BUDAPEST**** Pesti Barnabás utca 6 Budapest

Læs mere

Studieturen til Istanbul d. 22.-27. marts 2015

Studieturen til Istanbul d. 22.-27. marts 2015 Studieturen til Istanbul d. 22.-27. marts 2015 Kære 2.v, Hermed følger relevante informationer til jer og jeres forældre omkring studieturen. Temaet for studieturen er øst og vest, og de deltagende fag

Læs mere

ØKOLOGISK HAVTORN ØKOLOGISK HAVTORN VIN. Se hele sortimentet på www.biogan.dk ØKOLOGISK HAVTORN MARMELADE M/AGAVESIRUP

ØKOLOGISK HAVTORN ØKOLOGISK HAVTORN VIN. Se hele sortimentet på www.biogan.dk ØKOLOGISK HAVTORN MARMELADE M/AGAVESIRUP NYHEDER OG TILBUD MAJ/JUNI 2014 ØKOLOGISK HAVTORN Køb 2 varianter og få 5% rabat Køb 4 varianter og få 10% rabat Nyd et glas vin lavet af havtorn og ikke andet. Havtorn vin har en frisk smag Nyd den kold,

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

Hotel Valentin Star på Menorca. af Perhaps. 26. september 2014

Hotel Valentin Star på Menorca. af Perhaps. 26. september 2014 Hotel Valentin Star på Menorca af Perhaps 26. september 2014 Fra den 25. maj 2014 til den 8. juni 2014 gæstede vi Hotel Valentin Star i Cala n Bosch på Menorca. Hotellet har fire stjerner, og er et voksenhotel.

Læs mere

Italien 2015. Fritids- & ungdomsklubben KLUb Allerød Søparken 3 3450 Allerød 48 17 79 21

Italien 2015. Fritids- & ungdomsklubben KLUb Allerød Søparken 3 3450 Allerød 48 17 79 21 Italien 2015 Fritids- & ungdomsklubben KLUb Allerød Søparken 3 3450 Allerød 48 17 79 21 Information Afgang Fredag d. 26. Juni kl. 10.30 Mødetid kl. 10.00 Bagageindlevering Torsdag d. 25. juni kl. 15.00

Læs mere

Sol, varme, oplevelser, luksus og All Inklusive i Sharm el-sheikh med 62 N og Spies

Sol, varme, oplevelser, luksus og All Inklusive i Sharm el-sheikh med 62 N og Spies Sol, varme, oplevelser, luksus og All Inklusive i Sharm el-sheikh med 62 N og Spies Sharm el-sheikh har med sit krystalklare havvand og sine rige koralrev længe været et favoritrejsemål blandt dykkere.

Læs mere

Aktiv Familie Ferie - Uge 31, 2012

Aktiv Familie Ferie - Uge 31, 2012 Aktiv Familie Ferie - Uge 31, 2012 Tlf.: 7649 6000 Tlf.: 7586 5533 Aktiv Familie Ferie... med sjove udfordringer & skønne natur- og friluftsoplevelser Drømmer I om at slippe hverdagens daglige gøremål,

Læs mere

Forslag til dagens måltider

Forslag til dagens måltider Forslag til dagens måltider for en kvinde på 31 60 år med normal vægt og fysisk aktivitet, som ikke indtager mælkeprodukter 8300 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 900 kj/dag svarende til 10 % af energiindtaget

Læs mere

28/08-06/09-2013 Ophold i et lille lokalsamfund i højlandet. Vandreture, besøg og kontakt til lokale. mandag den 1. april 13

28/08-06/09-2013 Ophold i et lille lokalsamfund i højlandet. Vandreture, besøg og kontakt til lokale. mandag den 1. april 13 Temarejse 28/08-06/09-2013 Ophold i et lille lokalsamfund i højlandet. Vandreture, besøg og kontakt til lokale. Natur & kultur Oplev et lille samfund i det skotske højland tæt på stor natur. Fly til Edinburgh,

Læs mere

Studietur til Prag. - Invitation til studietur uge 41( 9. - 14. okt. 2011)

Studietur til Prag. - Invitation til studietur uge 41( 9. - 14. okt. 2011) Studietur til Prag - Invitation til studietur uge 41( 9. - 14. okt. 2011) Kære HG elev Vi gentager succesen fra sidste år og rejser igen til Prag på studietur. Den tjekkiske hovedstad byder nemlig på en

Læs mere

Thailand. Forbløffende naturoplevelser, og paradisstrande

Thailand. Forbløffende naturoplevelser, og paradisstrande Thailand Forbløffende naturoplevelser, og paradisstrande 2 thailand KÆRE GÆST Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjertelig velkommen til Thailand. Vi håber, at I har haft en behagelig rejse, og at

Læs mere

Spies guidernes «tipsguide»

Spies guidernes «tipsguide» Spies guidernes «tipsguide» Spanien/De Kanariske Øer Ca. 5 euro (37,25 kr.) pr. uge. Ca. 1 euro (7,45 kr.) pr. stk. bagage. Se kommentarer. 1 euro. Man giver færre og færre drikkepenge i Spanien de lokale

Læs mere

Før og under rejsen. Vi hører meget gerne fra dig, når du kommer hjem!

Før og under rejsen. Vi hører meget gerne fra dig, når du kommer hjem! Før og under rejsen Danhil Travel ønsker naturligvis, at rejsen til Cuba bliver en af de ferier, som frembringer et stort smil, når du af og til mindes den. Her er et par gode råd og lidt vejledning fra

Læs mere

Kosten og dens betydning.

Kosten og dens betydning. MBK 31.august 2009. Det er ikke nok, at du er en dygtig spiller og træner meget. Din kost kan afgøre, om du vinder eller taber en kamp. Rigtig kost kan også sikre at du undgår skader. For at yde må du

Læs mere

Inspiration Rejsemål: Paris Baseret på 13 deltagere

Inspiration Rejsemål: Paris Baseret på 13 deltagere Inspiration Rejsemål: Paris Baseret på 13 deltagere Fly SAS København Paris (CDG) Paris (CDG) København Fly Air France Billund Paris (CDG) Paris (CDG) Billund 08:25 10:15 SK0565 15:20 17:05 SK0568 07:30

Læs mere

Forretter. Lam. 18 kr. 15 kr. 28 Kr. 39 kr. 39 Kr. 25 Kr. 30 Kr. 30 Kr. 75 kr. 78 kr. 80 kr. 79 kr. 80 kr. 75 kr. 80 kr.

Forretter. Lam. 18 kr. 15 kr. 28 Kr. 39 kr. 39 Kr. 25 Kr. 30 Kr. 30 Kr. 75 kr. 78 kr. 80 kr. 79 kr. 80 kr. 75 kr. 80 kr. Forretter 1- Samosa Lækker hjemmelavet grøntsagsfyld, krydret i filodej, stegt i olie 2- Pappadams Fire indiske kæmpechips 3- Pakora (grøntsager) 6 stk. kikærtedej fyldt med friske grøntsager, stegt i

Læs mere

DANSK STUDIE CENTER FIJI - ADVENTUREREJSE

DANSK STUDIE CENTER FIJI - ADVENTUREREJSE DANSK STUDIE CENTER FIJI - ADVENTUREREJSE Højskole i udlandet TILFREDSHED I 2012: 9 UD AF 10 2 C SADVENTUREREJSE EVENTYRET VENTER DEN, SOM FORSTÅR AT GRIBE DET! Dansk Studie Center giver dig spændende

Læs mere

Island i efterårsfarver - læserrejse med Ældre Sagen

Island i efterårsfarver - læserrejse med Ældre Sagen Island i efterårsfarver - læserrejse med Ældre Sagen 5 skønne dage med Den Blå Lagune, spruttende gejsere, svulmende vandfald, hvalsafari og islandske vikinger Naturen i Island er storslået. Øen strækker

Læs mere

Wonca Africa Regional Conference ACCRA / 6.-9.maj 2015

Wonca Africa Regional Conference ACCRA / 6.-9.maj 2015 Wonca Africa Regional Conference ACCRA / 6.-9.maj 2015 - med The Scandinavian Delegation of Family Physicians Teknisk arrangør: Rejsebureauet Jesper Hannibal ApS * Fredensgade 36B * 8000 Åarhus C Kontakt:

Læs mere

Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor.

Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor. Skolens kantine Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor. Derudover arbejder vi med sundheden, og vi tilbyder dagligt sunde alternativer. Du finder disse alternativer

Læs mere

Forord Denne ramadan folder henvender sig først og fremmest til unge muslimer med

Forord Denne ramadan folder henvender sig først og fremmest til unge muslimer med Forord Denne ramadan folder henvender sig først og fremmest til unge muslimer med henblik på at give en dybere forståelse for hvad Ramadanen handler om og vejleder til en bedre/sundere faste. Samt til

Læs mere

Blå Flag program 2015. Ud i det blå med Sønderborg Kommune

Blå Flag program 2015. Ud i det blå med Sønderborg Kommune Blå Flag program 2015 Ud i det blå med Sønderborg Kommune Aktivitetskalender Juni Juli August On 1 Aktiv sommer Lø 1 Undervandsjagt + Spis din kyst To 2 Aktiv sommer Sø 2 Snorkelsafari Fr 3 Aktiv sommer

Læs mere

Godt humør, færre forkølelser og influenza

Godt humør, færre forkølelser og influenza Smækre lækre retter og gode råd. Sund mad, vand og motion er opskriften på Godt humør, færre forkølelser og influenza 2 Sådan er DET bare Indhold: Smækker lækker morgenmad.side 3 Kyllingewok...Side 5 Tuna

Læs mere

Specialrejse med fagbladet Folkeskolen FRIVILLIGT ARBEJDE I NATURSKØNNE MOZAMBIQUE, EFTERÅRSFERIEN 2014

Specialrejse med fagbladet Folkeskolen FRIVILLIGT ARBEJDE I NATURSKØNNE MOZAMBIQUE, EFTERÅRSFERIEN 2014 Specialrejse med fagbladet Folkeskolen FRIVILLIGT ARBEJDE I NATURSKØNNE MOZAMBIQUE, EFTERÅRSFERIEN 2014 Afrejse: 9. - 21. oktober 2014-13 dage Specialrejse med fagbladet Folkeskolen FRIVILLIGT ARBEJDE

Læs mere

DBF-MIDTJYLLAND. Breddekonsulent Kirsten Leth. DBF- Midtjylland.

DBF-MIDTJYLLAND. Breddekonsulent Kirsten Leth. DBF- Midtjylland. DBF-MIDTJYLLAND. Hvad betyder kosten og hvorfor??. Det er ikke nok, at du er en dygtig spiller og træner meget. Din kost kan afgøre, om du vinder eller taber en kamp. Rigtig kost kan også sikre at du undgår

Læs mere

Fordøjelse. Søs Wollesen Læge

Fordøjelse. Søs Wollesen Læge Fordøjelse. Søs Wollesen Læge Du bliver hvad du spiser....nej du bliver hvad du fordøjer.. Fordøjelses-besvær Ca. 1,5 mio danskere har symptomer fra deres fordøjelsessystem i løbet af 1 år Mere end ½ mio.

Læs mere

Inspiration Rejsemål: Oktoberfest Baseret på 10 deltagere

Inspiration Rejsemål: Oktoberfest Baseret på 10 deltagere Inspiration Rejsemål: Oktoberfest Baseret på 10 deltagere Oktoberfesten er traditionen tro blevet afholdt hvert år siden 1810. I de store festtelte serveres der store kolde pilsnere og grillkylling, og

Læs mere

DANSK STUDIE CENTER CARIBIEN: DANSK VESTINDIEN & MEXICO

DANSK STUDIE CENTER CARIBIEN: DANSK VESTINDIEN & MEXICO DANSK STUDIE CENTER CARIBIEN: DANSK VESTINDIEN & MEXICO Højskole i udlandet TILFREDSHED I 2012: 9,2 UD AF 10 C SHØJSKOLE I UDLANDET UDNYT DIT SABBATÅR PÅ BEDSTE VIS! Dansk Studie Center har specialiseret

Læs mere

FAGLIGHED, FANTASI OG FÆLLESSKAB FORÅRSCAMP PÅ TO FANTASTISKE DAGE OG EN NAT PÅ HÅRSLEV EFTERSKOLE. Læs mere på www.haarslevefterskole.

FAGLIGHED, FANTASI OG FÆLLESSKAB FORÅRSCAMP PÅ TO FANTASTISKE DAGE OG EN NAT PÅ HÅRSLEV EFTERSKOLE. Læs mere på www.haarslevefterskole. FAGLIGHED, FANTASI OG FÆLLESSKAB FORÅRSCAMP PÅ TO FANTASTISKE DAGE OG EN NAT PÅ HÅRSLEV EFTERSKOLE Læs mere på www.haarslevefterskole.dk IDRÆT / DRAMA / FRILUFTSLIV MUSIK / MEDIE / KREATIV HÅRSLEV EFTERSKOLES

Læs mere

Sidste skoledag. En festlig dag

Sidste skoledag. En festlig dag Sidste skoledag En festlig dag Sidste skoledag Et vellykket initiativ på sidste skoledag Flere kommuner har gjort et stort stykke arbejde i forbindelse med sidste skoledag. Fx har man i Esbjerg, gennem

Læs mere

Frugtfaste. Fadervor. Jabes bøn

Frugtfaste. Fadervor. Jabes bøn Frugtfaste Faste er en vej til at rense ud i dit liv og åbne din ånd. Her finder du en frugtfaste, som varer 10 dage. Selve programmet, kræver ikke meget af dig, kun at du er frisk på at spise frugt morgen,

Læs mere

restaurant - Menukort

restaurant - Menukort restaurant - Menukort INDISK SPECIALISTER Restaurant & Take Away VELKOMMEN TIL Taj Mahal Hos Taj Mahal får du den bedste service og altid kvalitetsmad. BESØG OS PÅ www.tajmahal-kolding.dk info@tajmahal-kolding.dk

Læs mere

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen kone.

Læs mere

02b STOMI INFO. Spis godt Lev godt KOLOSTOMI

02b STOMI INFO. Spis godt Lev godt KOLOSTOMI 02b STOMI INFO Spis godt Lev godt KOLOSTOMI Gode råd til dig som har en kolostomi Alle mennesker har forskellige behov, uanset om du har en stomi eller ej. De råd der er indeholdt i denne brochure er en

Læs mere

Emilies sommerferieeventyr 2006

Emilies sommerferieeventyr 2006 Emilies sommerferieeventyr 2006 1. uge Min sommerferie startede faktisk en dag tidligere end forventet, da mormor kom om fredagen og passede Maria og mig. Det var rigtig hyggeligt og en god start på ferien.

Læs mere

De praktiske. Boller, havregryn, æg, pålæg, mælk, rugbrød Madpandekager m.leftovers, salat, ost, salsa gulerøder, æbler, bananer

De praktiske. Boller, havregryn, æg, pålæg, mælk, rugbrød Madpandekager m.leftovers, salat, ost, salsa gulerøder, æbler, bananer De praktiske Dag Tirsdag aften Onsdag morgen Onsdag frokost snacks Onsdag aften Torsdag morgen torsdag frokost snacks Torsdag aftensmad Fredag morgen Mad Chili con/sincarne Boller, havregryn, æg, pålæg,

Læs mere

02c STOMI INFO. Spis godt Lev godt ILEOSTOMI

02c STOMI INFO. Spis godt Lev godt ILEOSTOMI 02c STOMI INFO Spis godt Lev godt ILEOSTOMI Gode råd til dig som har en ileostomi Alle mennesker har forskellige behov, uanset om du har en stomi eller ej. De råd, der er indeholdt i denne brochure er

Læs mere

AaCRM på hjul af Contador & Co.

AaCRM på hjul af Contador & Co. AaCRM på hjul af Contador & Co. Figur 1 AaCRM foran hotellet er klar til første tur Costa Blanca, Alicante og den spanske østkyst det må være grisefester, betonhoteller og badedyr! Sådan var min klare

Læs mere

Energi til hele skidagen

Energi til hele skidagen Energi Til Hele Skidagen - 1 - Energi til hele skidagen En rapport fra skifitness.dk af Anja Bolbjerg De fleste kender fornemmelsen af at gassen går ud af ballonen op ad skidagen. Den sædvanlige kost på

Læs mere

HYGIEJNE OG MADLAVNING

HYGIEJNE OG MADLAVNING HYGIEJNE OG MADLAVNING 2 Hygiejne og madlavning 02 // Hygiejne og madlavning 02 // Varm op 03 // Køl af 05 // Spred ikke bakterier 06 // Spred ikke virus 06 // Opbevaring af fødevarer 06 // Holdbarhed

Læs mere

Vin, mad og velvære 9 dage blandt vinmarker i Piemonte

Vin, mad og velvære 9 dage blandt vinmarker i Piemonte Vin, mad og velvære 9 dage blandt vinmarker i Piemonte Forkæl dig selv med udsøgte vine, gastronomiske oplevelser og besøg hos små vingårde i Barolo, Babaresco og Roeros bølgende bakker - En sansemæssig

Læs mere

Det hellige land - Tre religioner - To folk

Det hellige land - Tre religioner - To folk Det hellige land - Tre religioner - To folk -studietur på begge sider af en mur 29. september 9. oktober 2015 Rejseledere: Lektor Peter Lodberg og pastor Leif Vestergaard Det hellige land har gennem århundreder

Læs mere

Hvorfor overvægt. Stille siddende job i stedet for fysikbetonet job. Elevator i stedet for trapper. Bussen i stedet for cyklen

Hvorfor overvægt. Stille siddende job i stedet for fysikbetonet job. Elevator i stedet for trapper. Bussen i stedet for cyklen Hvorfor overvægt Stille siddende job i stedet for fysikbetonet job Elevator i stedet for trapper Bussen i stedet for cyklen Pizza, Fast food i stedet for sund mad Færdiglavet mad i stedet for hjemmelavet

Læs mere

Mød dine nye sunde guider

Mød dine nye sunde guider 7 dages kickstart til en sundere krop Mød dine nye sunde guider Andrea og louise Andrea Elisabeth Rudolph og Louise Bruun er to travle kvinder, der har gjort det naturlige til deres levevej. På de næste

Læs mere