Hjælp den, du holder af, til bedre hørelse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hjælp den, du holder af, til bedre hørelse"

Transkript

1 Hjælp den, du holder af, til bedre hørelse

2 2

3 3 Indhold Man skal lære, før man kan hjælpe Hvad er et høretab Sådan opdager du symptomerne Typer af høretab og deres årsager Diagnose og behandling Tilvænning til høreapparater Kommunikation er en tovejsproces Hvad skal du gøre nu?

4 4 Man skal lære, før man kan hjælpe miljøer, taler med enkeltpersoner eller med en gruppe, snakker i telefon, lytter til radio eller tv uden at tænke nærmere over det. Hvis du læser denne brochure, så er det nok fordi du har en mistanke om, at én, du holder af, måske har et høretab. Og du vil gerne hjælpe. For at kunne gøre det skal du have en klar ide om, hvad det betyder at have høretab hvordan det påvirker familierelationer og den måde, mennesker føler, opfører sig og kommunikerer. Hørelse er en ting, som nemt tages for givet. En gang imellem mister vi nogle få ord, fordi vi ikke er opmærksomme, eller fordi der er støj, men generelt bevæger vi os let og ubesværet rundt i forskellige Helt så nemt går det ikke med et høretab. Det er vanskeligt at føre samtaler i et stuvende fuldt lokale eller over telefonen. Det er ikke, fordi lydene ikke altid er kraftige nok, men fordi de ikke er tydelige nok. Folk påstår ofte, at der ingen problemer ville være, hvis andre bare ville holde op med at mumle. Men lyde aftager så gradvist, at de kan forsvinde ubemærket, for eksempel når fuglene holder op med at kvidre. Et ubehandlet høretab kan påvirke forholdet mellem den berørte person og dennes familie og venner, så hans eller hendes livskvalitet lige så stille udhules. Det er derfor, det er så vigtigt at motivere den, du holder af, til at få sin hørelse testet og tage de nødvendige skridt til at finde ud af, hvordan du bedst kan hjælpe.

5 5 Hvad er et høretab? Det er vigtigt at forstå de virkninger, et høretab kan have. Venner og familie tror måske, at den hørehæmmede har en selektiv hørelse. Det er som regel fordi, nogle lyde går tydeligt igennem, mens andre ikke gør det. De svagere, højere konsonanter (f.eks. s og t ) bliver vanskeligere at høre end de kraftigere, lavere vokallyde. Og så begynder der at komme huller i ord og sætninger. Somme tider kan disse huller være nemme at udfylde, så det ser ud som om, personen kan høre alt. Men når der kommer støj, og de ikke kan sætte deres lid til mundaflæsning, samtidig med, at den talende står langt væk, eller når samtaleemnet skifter hurtigt, bliver hullerne så store, at de er umulige at udfylde. Du vil så høre den hørehæmmede begynde at sige Undskyld, kunne du lige sige det igen? - en anmodning, som det i længden kan være frustrerende at tilfredsstille. Eller du vil opleve, at vedkommende hurtigt trækker sig tilbage. Hvis det skulle ske ved familiesammenkomster, til fester eller på restauranter, så tag affære og få den hørehæmmede med ind i samtalen igen. Eller endnu bedre: bed vedkommende at kontakte en ørelæge. Vidste du, at næsten en ud af to i alderen over 50 har svært ved at forstå, hvad folk siger, når der er støj?!

6 6 Sådan opdager du symptomerne Spørgsmålene nedenfor kan hjælpe dig til at foretage en hurtig vurdering af hørelsen hos den, du holder af. Ja! Nej! Klager han/hun over, at det virker som om, alle mumler? Skal han/hun anstrenge sig for at høre, når nogen taler? Har han/hun svært ved at høre, når nogen kalder bagfra eller fra et andet lokale? Er han/hun nødt til at mundaflæse for at følge med i samtalen? Finder han/hun det svært at følge med i en samtale ved møder, på restauranter eller ved forelæsninger? Skruer han/hun lyden meget højt op på fjernsynet eller radion? Klager han/hun over, at folk mumler, når de taler i telefon? Går han/hun glip af mange af replikkerne, når I er i teatret eller biografen eller lignende? Har han/hun svært ved at føre en samtale i støjfyldte miljøer såsom på en restaurant eller i en bil? Har han/hun tendens til at være mere stille end normalt, når han eller hun omgås andre, fordi det er vanskeligt at kommunikere? Beder han/hun dig ofte om at gentage ord/sætninger? Kun en høreprøve kan bekræfte et høretab. Hvis du holder af vedkommende, så insistér på, at han eller hun skal have hørelsen kontrolleret af en ørelæge. Du kan berolige vedkommende med, at du gerne vil gå med til den første konsultation.

7 7 Typer af høretab og deres årsager De korte beskrivelser nedenfor giver dig en ide om forskellen på de forskellige typer af høretab, og hvad der forårsager dem. Kontakt en ørelæge for at få yderligere information. Aldersrelateret høretab Efterhånden som vi bliver ældre, mister nogle af os evnen til at høre svage, høje lyde. Fuglesang kan man leve uden, men at klare sig, når man mister nogle af talens byggeklodser, er langt mere udfordrende. Det kan komme snigende langsomt, men til sidst vil det alvorligt påvirke personens evne til at kommunikere. Derfor er det vigtigt, at behandlingen startes så hurtigt som muligt. Høretab forårsaget af støj Denne type høretab er forårsaget af overeksponering for kraftige lydniveauer. Over hele verden oplever mennesker stadig mere støj. Det truer hørelsen hos militærpersonale, politimænd, bygge- og fabriksarbejdere, landmænd, tandlæger og institutionspersonale for bare at nævne nogle få. Koncerter og mp3-afspillere kan også skade hørelsen. Konduktive høretab Konduktive høretab skyldes problemer i det ydre øre og mellemøret, som kan forhindre, at lyde ledes frem til det indre øre. De mest almindelige årsager kan være ophobning af voks i øregangen, bristede trommehinder, væske i mellemøret eller beskadigede eller ødelagte øreknogler (knogler i mellemøret). I mange tilfælde kan denne type høretab behandles kirurgisk. Sensorineurale høretab Denne type høretab opstår, når de sarte sanseceller eller nervefibre i det indre øre bliver beskadigede, og lydens overførsel til hjernen forringes. De mest almindelige årsager til sensorineurale høretab er den naturlige ældningsproces eller eksponering for kraftig støj. Tilstanden er i de fleste tilfælde permanent.

8 8 Diagnose og behandling høreapparater aldrig helt kan genetablere et menneskes hørelse, så kan de normalt genetablere evnen til at kommunikere, hvilket vil forbedre livskvaliteten, ikke kun for den hørehæmmede, men også for resten af familien. Det første skridt mod bedre hørelse er at konsultere en ørelæge for at få foretaget en høreprøve. Det tager under en time og er fuldstændig smertefrit. Tilbyd at gå med, da der er mange oplysninger, som skal fordøjes, og fordi to hukommelser er bedre end en. Hvis høreprøven viser tegn på høretab, vil næste skridt være at finde den rette løsning. Selv om I over 90% af alle tilfælde af høretab er høreapparater den bedste form for behandling. Folk bliver ofte overraskede over at se, at vore dages høreapparater på ingen måde ser ud som deres forgængere. De store, beige bananer fra fortiden er blevet erstattet af mere elegante modeller, som er lige så tiltrækkende som ethvert andet moderne kommunikationstilbehør. At finde den rette løsning indebærer også at forstå, hvad man kan gøre for at lette kommunikationen. Hvilken løsning, tilpasseren vil anbefale, afhænger af vedkommendes hørebehov, livsstil og personlige præferencer.

9 9 Tilvænning til høreapparater Når den, du holder af, har fået tilpasset sine høreapparater, skal du opmuntre ham eller hende til at være tålmodig. Du skal også selv være tålmodig. Forstærket lyd kan være overvældende og meget trættende, fordi hjernen har glemt visse lyde og nu skal lære at lytte igen. Det er lidt som at træne en muskel, som ikke er blevet brugt i lang tid. I løbet af de første par dage er det vigtigt at gå med apparaterne så meget som muligt. Efterhånden som hjernen får tid til at tilvænne sig, vil fordelene blive mere tydelige, og inden længe vil den, du holder af, gå med apparaterne hele tiden. Hvad kan I forvente At vænne sig til høreapparater er nemmere, når den, du holder af, og hele familien ved, hvad de kan forvente. Høreapparater kan ikke fuldt ud genetablere et menneskes hørelse. Selv med høreapparater kan støjfyldte situationer være en udfordring (ligesom det er for normalthørende). Tilvænningsperioden varierer fra menneske til menneske og kan tage alt fra nogle få timer til få dage, uger eller måneder. I starten kan lydstyrken virke for svag eller for kraftig. Hvis den gør det, så opfordr den hørehæmmede til at få apparaterne justeret.

10 10 Kommunikation er en tovejsproces Høreapparater alene gør det ikke altid muligt for den hørehæmmede at kommunikere i alle lyttemiljøer med succes. Ved hjælp af følgende gode råd kan familiemedlemmer og venner gøre det nemmere at lytte og kommunikere: Få den hørehæmmedes opmærksomhed, før du taler, så han eller hun har en mulighed for at se på dig og fokusere på det, du siger. Tal tydeligt og i naturligt tempo. Husk ikke at tale højt eller råbe. Bevæg dig tættere på og sid eller stå, så der er godt lys på dit ansigt, så dine ansigtsudtryk og læber er nemme at aflæse. Forsøg ikke at tale, mens du tygger eller ryger. Gem dig aldrig bag en avis eller støt aldrig kind eller hage i hånden, mens du taler. Tal ikke fra et andet lokale. Prøv at omformulere sætningen frem for bare at gentage den, hvis det er svært at svært at forstå dig. Prøv på ikke at afbryde hinanden, når I er mange mennesker sammen. Undgå udefra kommende støj gennem døråbninger og vinduer. Hvis du ikke kan lukke dem, så find et mere roligt sted at tale sammen. Reducér baggrundsstøj, dvs. skru ned for musik eller tv. Når I er ude sammen Hvis I går i biografen eller teatret sammen, så ring på forhånd for at tjekke, om de kan tilbyde høretekniske hjælpemidler (systemer, som gør det nemmere at lytte med høreapparater). Når I reserverer bord i en restaurant, så forsøg at få nogle rolige pladser. Mind den hørehæmmede om at komme tidligt og finde en plads foran ved møder eller foredrag. Og anbefal den hørehæmmede at bede dem, som skal tale ved mødet eller på seminaret, om at bruge en mikrofon.

11 11 Hvad skal du gøre nu? Indsamling af information er et rigtig godt sted at starte. Du kan søge efter informationer om høretab på internettet og dele dem med den, du holder af. Hvis du kan få ham eller hende til at erkende, at de måske har et høreproblem, vil du være godt på vej til at finde en løsning. Trin to er at få en tid til en høreprøve. Understreg, at som for de fleste helbredstilstande gælder det, at jo tidligere der bliver stillet en klar diagnose, jo mere vellykket bliver behandlingen sandsynligvis. Når du først har fået den hørehæmmede hen til ørelægen, så vil vedkommende være i gode hænder. Og i de efterfølgende måneder kan du ledsage ham eller hende på rejsen mod bedre hørelse. Yderligere information findes på

12 People First Vi mener, at det kræver mere end blot avanceret teknologi og audiologi at udvikle de bedste høreapparater. Dette er grunden til, at vi placerer personen i centrum og fokuserer på mennesket i udviklingen af nye løsninger / Printed in Denmark

Hørelse for livet Kom godt i gang. Råd til, hvordan du får mest glæde af dine høreapparater

Hørelse for livet Kom godt i gang. Råd til, hvordan du får mest glæde af dine høreapparater Hørelse for livet Kom godt i gang Råd til, hvordan du får mest glæde af dine høreapparater Hørelse for livet 3 Tillykke! Tillykke med valget af dine nye høreapparater! En helt ny verden ligger for dine

Læs mere

Teksten er stillet til rådighed fra hjemmesiden: www.hoerelse.info, der redigeres af Castberggård.

Teksten er stillet til rådighed fra hjemmesiden: www.hoerelse.info, der redigeres af Castberggård. Hørehandicap Teksten er stillet til rådighed fra hjemmesiden: www.hoerelse.info, der redigeres af Castberggård. Høreproblemer Øret er et meget fintfølende og kompliceret organ - et komplekst system, hvor

Læs mere

Mit barn har en hørenedsættelse

Mit barn har en hørenedsættelse Mit barn har en hørenedsættelse En vejledning til forældre Indholdsfortegnelse I er ikke alene 3 Hørenedsættelse 5 Hvordan vi hører 6 Ørets anatomi 7 Graden af hørenedsættelse 8 Milepæle i kommunikation

Læs mere

Konflikt- håndtering

Konflikt- håndtering Konflikthåndtering Forord 2 Denne pjece er fra BAR Kontor til medarbejdere og ledere i kontorog administrative virksomheder. Pjecen er en del af et større undervisningsmateriale, som du finder på BAR Kontors

Læs mere

Når vi rammes af en voldsom hændelse

Når vi rammes af en voldsom hændelse Når vi rammes af en voldsom hændelse Håndbogen er udarbejdet som hjælp til dig, din famile og kollegaer. Når vi rammes af en voldsom hændelse En traumatisk hændelse er enhver begivenhed, der kan anses

Læs mere

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Du er ikke alene Hjerteforeningen. 2009 Tekst: Helle Spindler, cand. psych., ph.d, Psykologisk Institut, Aarhus Universitet Grafisk

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

11 HVORDAN MESTRER VI TAB?

11 HVORDAN MESTRER VI TAB? 76 SORG - NÅR ÆGTEFÆLLEN DØR I DEL 1 I OM SORG 11 HVORDAN MESTRER VI TAB? Mestring handler om, hvordan vi håndterer de problemer og udfordringer, vi møder. I dette kapitel oversætter vi nogle gange mestring

Læs mere

Trap ned. lær at takle konflikter

Trap ned. lær at takle konflikter Trap ned lær at takle konflikter Indholdsfortegnelse 1. Konfliktfyldte kundesituationer Side 3 2. Konflikttrappen Side 7 3. Redskaber til konflikthåndtering Side 12 4. Ikke alle konflikter kan løses Side

Læs mere

ADFÆRDSPROBLEMER HOS HUNDE

ADFÆRDSPROBLEMER HOS HUNDE ADFÆRDSPROBLEMER HOS HUNDE I denne pjece kan du læse om symptomerne på nogle af de mest almindelige adfærdsproblemer, som hunde kan lide af og om, hvad du kan gøre for at forsøge at afhjælpe dem. Foto:

Læs mere

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom DU ER IKKE ALENE Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Indhold DEL 1 Reaktioner 4 Nye tanker og følelser 4 Om oplevelser, tanker og følelser ved hjertekarsygdom At huske alt det praktiske

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Hestens holdning Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Hestens holdning Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Hestens holdning Af Henrik Johansen Hesten skal altid arbejde i en holdning, hvor det er fysisk muligt for den at udføre det, vi forlanger af den. Hesten må altså ikke på nogen

Læs mere

Stemmer og Syner 2. En guide til mestring og recovery:

Stemmer og Syner 2. En guide til mestring og recovery: Stemmer og Syner 2 En guide til mestring og recovery: til forældre, pårørende og omsorgspersoner til børn og unge, der hører stemmer eller har andre sanseoplevelser. Om denne pjece Denne pjece er lavet

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

Personlige strategier mod stress

Personlige strategier mod stress TEMA Psykisk arbejdsmiljø Personlige strategier mod stress Værktøj nr. 2 i serien Vi finder os ikke i stress! Værktøj nr. 2 i serien Vi finder os ikke i stress! Personlige strategier mod stress er det

Læs mere

Alene hjemme problemer (separationsangst)

Alene hjemme problemer (separationsangst) Alene hjemme problemer (separationsangst) 2 Alene hjemme problemer (separationsangst) Hunden er fra naturens side et flokdyr, og føler sig derfor mest tryg sammen med familien. Hvis hunden selv kunne vælge,

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Hvad er afasi? Danish

Hvad er afasi? Danish Hvad er afasi? Danish For et stykke tid siden er du sikkert blevet konfronteret med afasi for første gang. I starten rejser afasi spørgsmål som: Hvad er afasi, hvordan udvikler det sig og hvilke nye problemer

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen Denne test af, hvordan din hest arbejder, tager ca. tre minutter og bør indgå i opvarmningen hver dag. Du må vide, nøjagtig hvad der

Læs mere

Personlige strategier mod stress. Værktøj nr. 2 i serien Vi finder os ikke i stress! 1 Personlige strategier mod stress

Personlige strategier mod stress. Værktøj nr. 2 i serien Vi finder os ikke i stress! 1 Personlige strategier mod stress Personlige strategier mod stress Værktøj nr. 2 i serien Vi finder os ikke i stress! 1 Personlige strategier mod stress Indhold 1. Stress og personlige strategier Oplæg 2. Vi oplever krav forskelligt Gruppearbejde

Læs mere

Hvordan holder man op med at ryge hash? - en gør det selv guide til at holde op med at ryge hash

Hvordan holder man op med at ryge hash? - en gør det selv guide til at holde op med at ryge hash Hvordan holder man op med at ryge hash? - en gør det selv guide til at holde op med at ryge hash Indhold Introduktion 3 Har jeg et problem med hash 4 SDS skala 5 Hvordan ændrer jeg det 6 Skriv din beslutning

Læs mere

Multilens 8-sid. DK 2002-05-21 16.41 Sida 1 VIL DU VIDE MERE OM. Maculadegeneration. [forandringer i den gule plet]

Multilens 8-sid. DK 2002-05-21 16.41 Sida 1 VIL DU VIDE MERE OM. Maculadegeneration. [forandringer i den gule plet] Multilens 8-sid. DK 2002-05-21 16.41 Sida 1 VIL DU VIDE MERE OM Maculadegeneration [forandringer i den gule plet] Multilens 8-sid. DK 2002-05-21 16.41 Sida 2 Hvad betyder macula og degeneration? Macula

Læs mere

Mikkel og Line får stråler

Mikkel og Line får stråler Mikkel og Line får stråler En bog for børn om at få strålebehandling Aarhus Universitetshospital Onkologisk Afdeling D Stråleterapien Mikkel og Line får stråler Denne bog handler om Mikkel og Line. De

Læs mere

COACHING Det handler om at stille de rigtige spørgsmål

COACHING Det handler om at stille de rigtige spørgsmål Sofia Manning (2007) COACHING Det handler om at stille de rigtige spørgsmål den 09-03-2012 kl. 9:57 Søren Moldrup side 1 af 13 sider Bogen er skrevet i du-form henvendt til den kommende coach. Denne stil

Læs mere

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ 1 DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ af Barbara Berger (Copyright Barbara Berger 2000/2009) 2 Indhold Introduktion 3 De Mentale Love / Måden sindet fungerer på - Loven om at tanker opstår 4 - Loven

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Prokrastineringsformlen i praksis. Afviklet arbejde. Udnyttet tid

Prokrastineringsformlen i praksis. Afviklet arbejde. Udnyttet tid Figur fra Dansen på deadline side 52 slut Afviklet arbejde halvdelen Udnyttet tid om prokrastineringsformlen bliver det forhåbentlig lettere for dig at undersøge, hvad det er, der skaber problemer, når

Læs mere

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Krop og psyke hænger sammen, så du kan ikke lære at leve uden stress uden at fokusere og ændre på både det fysiske og psykiske element. I dette afsnit sætter

Læs mere