Indvinding af drikkevand

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indvinding af drikkevand"

Transkript

1 Indvinding af drikkevand

2 Boringer Kapitel 6, side 24

3 Borearkivet blev oprettet i medfør af Vandforsyningsloven af 1926, med det formål at registrere og bevare oplysninger om grundvand og geologiske forhold. Arkivet opbevarer dog oplysninger om mange endnu ældre boringer. Boringerne er registreret i den landsdækkende Jupiter database, der indeholder oplysninger om mere end overfladenære boringer. I boringsdatabasen Jupiter registrerer borearkivet: Administrative data: borestedsadresse, koordinater og kote, udførelsestidspunkt, matrikel, kommune, rekvirent Tekniske data: borehulsdimensioner, forerørs- og filteroplysninger, forseglinger, gruskastninger Lithologiske data: brøndborers beskrivelse af gennemborede lag Vand: pejlinger, prøvepumpninger, tilbagepejlinger, vandanalyser Sløjfninger, lokaliseringer, opdateringer og rettelser..

4 Google Earth (kortmateriale) Eksempel på boreprofil fra GEUS

5 DGU nr. Alle boringer har et DGU nr., som er et unikt ID-nummer som tildeles af GEUS. Nummeret tildeles for få en sikker identifikation af boringerne, således at bl.a. prøvetagning og pejling bliver registreret på den korrekte boring. Selv når boringen sløjfes, bevares DGU nummeret og data for eftertiden. På adressen kan der dannes og udskrives boringsmærkater..

6 Reguleret område med klare krav Boringsbekendtgørelsen stiller krav til, hvordan en boring skal udføres. Uddannelsesbekendtgørelsen stiller krav til dem som udfører og sløjfer boringer eller brønde. DS442 beskriver vejledende afstande til forskellige anlæg: 5 meter til bygninger og jordbeholdere 10 meter til veje, grøfter og skel 15 meter til regnvandsledninger og drænvand uden spildevand 25 meter til nedsivning af tagvand 50 meter til tætte kloakledninger, boringer på naboejendomme, benzintanke og stalde 100 meter til kirkegårde 300 meter til spildevandsledninger, lossepladser og slanger ved lodrette jordvarmeanlæg..

7 Hvad er en boring? Tidligere havde boringen kun et formål nemlig at give rigeligt med vand. Det primære formål er stadig at give vand men herudover også at få yderligere viden om geologien, vandets kvalitet i primære og sekundære grundvandsmagasiner. Boringens opbygning skal beskyttes mod forurening, og sikre en optimal ydeevne både i forhold til drift og økonomi, men også i forhold til vandkemi..

8 Boringens opbygning Forerør Forsejling Afsænkningen = højdeforskel mellem udvendig og indvendig væskesøjle under drift. Boredybden (d) Lerspærre Filter Som forsejling, anvendes bentonit som fyld omkring forerøret over filtersætningen for at tætne og udfylde borehullet.

9 Betingelse for valg af boredybde Valg af boredybde sker enten ud fra kendte oplysninger der kan findes på eksisterende boringer og vandanalyser i Jupiterdatabasen eller fra vandanalyser fra boringer i området som ikke skal indberettes i Jupiter. Er boringen en erstatningsboring? Er boringen en ekstra boring på bestående kildeplads? Er boringen en ny undersøgelses- og indvindings-boring?.

10 Boring 3 - DGU nr Boring 4 - DGU nr Betingelse for valg af boredybde Videbæk Vandværk Illustration af mulighed for 2 boredybder. Sand-/grus- og/eller kalkaflejringer er den meste optimale jordaflejring i grundvandsmagasinet for vandindvinding. 30 m. Hvis der bores dybere og dybere for at finde godt og rigeligt med grundvand, risikeres man, at saltindholdet i grundvandet stiger. I visse områder kan også indholdet af arsen stige, jo dybere man borer m.

11 Tørboring Boremetoder - De 4 mest anvendte Velegnet ved kort dybder. Høj permabilitet. Ingen boremudder. God prøvekvalitet. Skylleboring direkte skyl Velegnet til større dybder. Hurtig boremetode. Mindre god prøvekvalitet. Skylleboring lufthævemetoden (Den meste anvendte i dag) Velegnet til større dybder og store dimensioner. God prøvekvalitet. DTH (Down-The-Hole Drill) Velegnet til formationer, hvor der både bores i løse og faste jordarter. Meget hurtig boremetode. Mindre god prøvekvalitet.. Skylleboring lufthævemetoden Valget af boremetode afhænger af geologi.

12 Filtersætning Filtersætningen er mindst lige så vigtig som at ramme det rigtige vandførende sand/gruslag. Filtersætning skal dimensioneres Det anbefales at der stilles krav herom i udbudsmateriale. Hvis filtersætningen ikke er i orden, risikere man at boringen enten giver sand eller at den har for stor afsænkning af vandspejlet, hvilket medfører for stort energiforbrug ved pumpning. Sænkningen har 2 led: Formationstab Indstrømningstab (som minimeres)..

13 Gruskastning Gruskastningen består af velsorteret kvartssand som hældes ned omkring filteret, og som fungerer som en udvidelse af filterarealet. Det skal være en kornstørrelse så det gennemborede sandlag tilbageholdes samtidig med at der er så store mellemrum mellem kornene, at det ikke hindre vandgennemstrømningen. Det gælder om, at indstrømningsarealet i filteret er så stort som muligt, samtidig med at sandet tilbageholdes..

14 Filterlængde Samtidig med, at slidsernes bredde m.m. skal bestemmes og filteret skæres, så skal filterlængden også bestemmes. Bestemmelse af et filters ydeevne sker ud fra filterdiameter og længde. Her er ikke taget hensyn til sand/gruslagets ydeevne, det skal fastlægges ud fra en prøvepumpning, men der er kun taget hensyn til at hastigheden i indstrømningen skal være mindre end 0,3 m/s og hastigheden af vandet i stigrøret mindre end 1 m/s. Disse hastigheder er valgt ud fra ønsket om laminær (jævn) strømning i filter, for at minimere energiforbrug og udfældninger i filter..

15 Renpumpning Krav til renpumpning og prøvepumpning skal være aftalt på forhånd (evt. med i udbudsmateriale). Når filtersætning og gruskastning er overstået, og borehullet er fyldt op, så skal boringen renpumpes. Dette gøres for at fjerne kim og andre forurenende rester fra boreprocessen. Kvaliteten og opbygningen af boremudderet har stor betydning for, hvor vanskeligt det er at renpumpe for boremudder. Jo tyndere og dårlige boremudder, jo længere trænger det ud i formationen, og desto længere tid tager renpumpningen..

16 Prøvepumpning Efter at boringen er renpumpet, kommer tiden til foretage en prøvepumpning, for at finde ud af, hvor meget boring og vandførende lag i skøn forening kan yde, og om hvor stort et tab der er i henholdsvis boringskonstruktion og i formationen. Det kan godt betale sig, at ofre omhu på filtersætning og trinvis prøvepumpning. Efter den trinvise prøvepumpning, kommer den længerevarende prøvepumpning med pejling af vandstand og måling af vandmængde. Prøvepumpningen viser også, om der er geologiske barrierer, som kan påvirke indvindingen i negativ retning..

17 Boringsafslutning Der bør stilles krav til selve boringens afslutning og beskyttelse. Herunder krav til arbejdsplads under inspektion, pejling m.m. (APV). Efter prøvepumpning m.m., skal der monteres pumpe, stigrør og afsluttes med en råvandsstation. Råvandsstationer findes i 2 hovedtyper: Underjordisk råvandsstation (Tørbrønd) Terrænliggende råvandsstation Indretning af boringsafslutning..

18 Underjordisk råvandsstation (Tørbrønd)

19 Terrænliggende råvandsstation

20 For at kunne tage en vandprøve af råvandet, er det vigtigt at der er placeret en prøvehane i hver enkelt boring. Det anbefales ikke, kun at placere prøvehaner på råvandsledningen på vandværket. Det er vigtigt, at boringens DGU-nr. fremgår af prøvehanen, så der ikke opstår tvivl om, hvilken boringer vandprøven er taget fra.. Prøvehane

21 Pejling af boringer Bekendtgørelse om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg Stk. 1. Anlæggets ejer skal måle og registrere grundvandsstanden i anlæggets indvindingsboringer og omkringliggende boringer og brønde i det omfang, det er bestemt i anlæggets indvindingstilladelse. Resultaterne skal opbevares i mindst 10 år. De skal på anmodning forevises myndighederne. Stk. 2. Resultater efter stk. 1, som efter anmodning sendes til Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse, skal sendes via den fælles offentlige database for grund- og drikkevand samt boringer (Jupiter). Hvis indvindingstilladelsen ikke stiller krav om pejling, anbefales det at pejle hvert kvartal, for at man kan følge boringens ydeevne og tilstand..

22 Pejling af boringer Pejling af både rovandspejl og driftsvandspejl er vigtig! Hvad er et rovandspejl i en boring og hvorfor pejles det? Hvad er et driftsvandspejl i en boring og hvorfor pejles det? Fast rutine instruks for pejlinger! Rovandspejl, kote Driftvandspejl, kote At pejlinger i ro er nogenlunde stabile over flere år indikere, at der er god balance mellem oppumpning fra grundvandsmagasinet og grundvandsdannelsen..

23 Overvågning og kontrol: Vedligeholdelse Pejlinger og Prøvepumpning Kontrol af pumpens ydelse Vurdering af analyser fra boring Forerørsforsegling Kontrol af stigrør og pumpe, samt videoinspektion. Tegn på fejl og uheldig udvikling: Faldende eller stigende vandspejl under drift Ændring i pumpens ydelse Stigning i afgangstryk Unormale sænkningsforløb..

24 Vedligeholdelse Boring 1 10/4 20/5 16/6 15/7 DGU nr Pejling i ro 10,5 10,3 11,0 10,8 Pejling i drift 13,4 13,3 13,8 13,5 Aflæsning af råvandsmåler Aflæsning af manometre (råvand) Aflæsning af timetæller på råvandspumpe Kontrol af utætheder i forerørsforsegling Tilstandskontrol - Boringer ,0 3,1 2,9 3, X X X X Prøvepumpning X X X X Er stigrør tætte X X X X

25 Overvågning af boringer tryktest I en boring, bør der ideelt set være 3 manometre. Med disse, har man god mulighed for at vurdere, om der er utætheder i forerør stigrør råvandsledning eller kontraventilen i dykpumpen.. Utæt forerør eller samlinger? Manometer og kugleventil Manometer og kuglehane Udluftning med kugleventil og manometer

26 m3/t/m Boringens specifikke kapacitet Hvordan måles den? Hvad betyder et fald i den specifikke kapacitet? Eksempel: Der indvindes 21 m 3 i timen, og der sker en sænkning på 3 meter. Den specifikke kapacitet er 21 / 3 = 7 m Boringens specifikke kapacitet År

27 Levetidsforlængelse Separationspumpning Pumpeteknik kan redde boringer og kildepladser! Eksempel: BAM har kunnet holde et lavt niveau efter indførelse af separationspumpeprincippet. Prøvetagning nedre Prøvetagning øvre Jernrør Ler Kalk

28 Levetidsforlængelse Overboring Et alternativ til at sløjfe en boring er, at foretage en overboring, hvor det gamle forerør og filter fjernes. Efter overboringen sættes nyt forerør og filter med en effektiv forsegling. Overboringen sikrer, at der ikke sker en ny forurening af grundvandet. Kildepladsen bevares, og fremtidig indvinding sikres..

29 Indvindingsstrategi Illustration af sænkninger og svingninger i nitrat omkring en indvindingsboring.

30 Udsyring saltsyre/carela Syren pumpes ned i grundvandsmagasinet, og får lov til at virke i et givent tidsrum, inden at boringen renpumpes Regenerering af boring Hydropuls En sekvens af trykpulser. Vekslen mellem tryk og vakuum løsner belægninger, udfældninger og fastsiddende finkortet sand som derved kan pumpes væk fra boringen..

31 Sløjfning af boring I vandforsyningsloven er der en bestemmelse om, at hvis en boring bliver overflødig, kan kommunen påbyde at boringen lukkes. Der er i boringsbekendtgørelsen (BEK 1260 af 28. okt. 2013) givet regler for, hvordan boringer skal sløjfes. Sløjfning af en boring betragtes som en væsentlig ændring, og kræver derfor at det udførende firma har A og B certifikat..

32 Råvandsledninger Kapitel 7, side 31

33 Dimension, materialevalg og samling af rør Nuværende og fremtidige råvandsmængde pr. time dimensioneres ud fra krav til vandbehandling, rentvandsbeholderens størrelse og krav til kapacitet for udpumpning. Materiale og samlinger skal vælges, så der er fokus på sikkerhed mod utætheder, hvorfor PE rør og samlinger bør være svejst..

34 Dimension, materialevalg og samling af rør Dimension på råvandsledningen bør mindst være den samme som stigrøret. Råvandsledningen registreres efter samme krav som den øvrige ledningsregistrering. Der bør altid været et vist overtryk i råvandsledningen, når der ikke pumpes, for at minimere risikoen for indsivning af overfladevand..

35 Aflejringer i og rensning af råvandsledninger Altid mulighed for måling af flow råvand enten for den enkelte boring eller fælles måler Indretning af flanger til input og output af rensegris Hvad kan en tilgroet råvandsledning medføre for vandværkets drift?.

36 Konstatering af utætheder Metoder til konstatering af utætheder i råvands-systemet Følsomt manometer efter råvandsventil afgang boring. Følsomt manometer efter råvandsindgang vandværk og før vandbehandling (om nødvendigt). Måling af det stationære tryk f.eks. minimum hvert kvartal sammen med øvrige tjek på råvandsanlæg. Hvad kan selv et lille vakuum i en råvandsledning medføre af uheld?.

37 Dykpumper Kapitel 8, side 32

38 Generelt vedrørende dykpumper Dykpumpe: Dykpumper er centrifugalpumper, hvilket betyder, at de har et skovlformet pumpehjul. Når pumpehjulet roterer, slynges væsken ud i pumpehuset og videre ud gennem pumpens udløb. Flertrins pumper er lette at skalere i størrelse. Fordele: Rigtig god virkningsgrad Systematisk og logisk opbygning, derved meget servicevenlig Ulemper: Følsom over for luft Følsom over for skidt og partikler..

39 18% dårligere virkningsgrad medfører over 15 år et mere forbrug af el på kwh. når der pumpes m 3 /år. Pumpens brutto pris kr.. Virkningsgrad

40 Omkostninger ved at drive pumper Omkostningerne ved at drive en pumpe eller pumpeanlæg vil i gennemsnit fordele sig som nedenstående, set over en 15 års periode. Gældende for mindre vandværker Indkøb 15 % Energiforbrug 75 % Vedligehold 10 % 15 % indkøb 75 % energiforbrug 10 % vedligehold

41 I forbindelse med måling af den specifikke kapacitet, vil en ændring kunne betyde at pumpen er ved at være slidt eller stoppet af okker. I disse tilfælde kan det være nødvendigt at demontere pumpen og servicere den. Hvis den er slidt skal det overvejes om det kan betale sig at renovere den, eller om der skal investeres i en ny. Her må pumpens alder og nypris holdes op i mod prisen på en renovering.. Service

42 Tab i dykkabel Kabeltab (spændingstab) bør max være ca. 1-2 % Høj indkøbspris, men lave driftsomkostninger. Stort spændingstab giver højere motor-temperatur og derved lavere levetid for motor. Eksempel: En 7,5 kw dykmotor bruger 18,4 amp. Dykkablet er 45 m langt og har størrelsen 4 x 1,5mm² Pumpen kører 14 timer pr. døgn. En kabelstørrelse større vil reducere driftsomkostningerne med ca kwh/år. Tilbagebetalingstid ca. 2-3 år Sørg for at spændingstabet fra vandværk til boring også er på max. 1-2 %, ikke som lovkravet på max. 4 %!.

43 Stigrør Dimension af stigrøret afhænger af flowmængde samt løftehøjde. Ved at gå en dimension op i stigrør kan merinvesteringen måske være tjent hjem i løbet af få år. Stigrør findes i forskellige materialer. Det være sig: Rustfri rør Galvaniserede rør Wellmasterslange PE-rør PEM-rør. Valg af materiale er bl.a. afhængig af vandkvaliteten, samt startmetoden på pumpen..

44 Drosling er energispild Med drosling menes, at ventilen på pumpens afgangsside lukkes lidt, så pumpen ikke giver så meget vand. Det er rent spild af både energi og penge. Ved drosling stiger pumpens modtryk og mængden falder. Pumpen bør i stedet udskiftes med en mindre. For hver 0,1 bar svarende til 1 m. løftehøjde, som droslingen medfører, stiger energiforbruget med 0,0055 kwh. Eksempel: Flow årligt = m 3 Drosling 15 meter (ekstra modtryk til pumpen over en ventil) m 3 /år x 15 meter x 0,0055 = kwh/år. Dvs. droslingen koster årligt kwh..

45 m3/t Boringens aktuelle ydelse Hvis boringens ydelse falder over tid og/eller der er et stigende el-forbrug pr. indvundet m 3, kan det være et tegn på at pumpen er slidt at stigrøret er utæt eller at der hat sat sig aflejringer i råvandsledningen, som giver øget modtryk. 40 Boringens aktuelle ydelse År

46 Overvågning og kontrol Ved at overvågne pumpens ydelse, energiforbrug samt sænkningen i boringen, har man gode muligheder for at opdage, om der er forhold der kræver håndtering. Det kan være en bundventil der ikke lukker i dykpumpen, en slidt dykpumpe eller et utæt stigrør. Ved stigende sænkning, kan der været et behov for at få boringen regenereret. Måling af amp. forbrug, som så sammenlignes med da pumpen var ny er også en mulighed..

47

48 Afsluttende spørgsmål eller kommentarer?

49 Uddannelsesforløb for den driftsansvarlige 1. Grundlæggende vandforsyning 2. Indvinding af drikkevand 3. Behandling og udpumpning af drikkevand 4. Distribution af drikkevand 5. Vandmålere og tilbagestrømningssikring 6. Grundlæggende vandkvalitet 7. Sygdomsfremkaldende bakterier, reaktion ved forurening og zoneinddeling 8. Gode hygiejneregler 9. Kvalitetssikring og risikovurdering

50 Tak for i aften og kom godt hjem

Kursus om Indsatsplanlægning. I samarbejde med VfL

Kursus om Indsatsplanlægning. I samarbejde med VfL Kursus om Indsatsplanlægning I samarbejde med VfL 1 Indsatsplanlægning, BNBO med fokus på indvindingsboringernes og anlæggets kvalitet. Kort præsentation, se udleverede noter og dias. Hvordan påvirker

Læs mere

Vandforsyningen Brovst & Omegn

Vandforsyningen Brovst & Omegn Vandforsyningen Brovst & Omegn Forprojekt Nyt kildefelt Katrinelyst Kontrolboring og evt. nyt kildefelt Katrinelyst? 1. Baggrund og resumé 2. Erfaringer fra de nærmeste boringer 3. Kildefelt og lodsejer

Læs mere

GRØNT TEMA. Fra nedbør til råvand

GRØNT TEMA. Fra nedbør til råvand GRØNT TEMA Fra nedbør til råvand Her findes temaer om grundvand, kildeplads, indsatsplanlægning (grundvandsbeskyttelse), boringer, undersøgelser og oversigt over støtteordninger, landbrugets indsats m.m.

Læs mere

Vandforsyningen Brovst & Omegn

Vandforsyningen Brovst & Omegn Undersøgelsesrapport 20 Vandforsyningen Brovst & Omegn Nyt kildefelt 2 nye indvindingsboringer Resultater, tolkninger og anbefalinger. 1. Baggrund 2. Kort beskrivelse af projekt. 3. Resultater fra de udførte

Læs mere

Varde Vandråd. Kursus i Tilstandsrapport og Handlingsplan

Varde Vandråd. Kursus i Tilstandsrapport og Handlingsplan Varde Vandråd d. 9. oktober 2012 Kursus i Tilstandsrapport og Handlingsplan Indledning Formål Værktøj til optimal drift af vandværket Gøre bestyrelse og vandværks-passer vidende Forebyggende vedligeholdelse

Læs mere

Handlingsplan. - November Ebdrup Vandværk

Handlingsplan. - November Ebdrup Vandværk Handlingsplan November 2017 Ebdrup Vandværk Handlingsplan er udarbejdet af : Jørgen Krogh Andersen, Hydrogeolog, DVN - tlf. 98 66 66 66 Kvalitetssikring : Dorthe Michelsen, Teknisk assistent, DVN Side

Læs mere

Kompendium. Drift af vandforsyning. foreningen af vandværker i danmark

Kompendium. Drift af vandforsyning. foreningen af vandværker i danmark Kompendium Drift af vandforsyning foreningen af vandværker i danmark Udgiver: Titel: Tekst: Copyright: Tryk: Foreningen af Vandværker i Danmark Solrød Center 20C, 1. 2680 Solrød Strand www.fvd.dk fvd@fvd.dk

Læs mere

Hvordan overlever mit vandværk? 29. September 2008

Hvordan overlever mit vandværk? 29. September 2008 Hvordan overlever mit vandværk? 29. September 2008 Hvordan og hvorfor den decentrale vandforsyning i Vordingborg kommune skal overleve. Værktøjer til bevarelse af den decentrale vandforsyning Fordele ved

Læs mere

Bekendtgørelse 132 om kvalitetssikring på almene vandforsyningsanlæg

Bekendtgørelse 132 om kvalitetssikring på almene vandforsyningsanlæg Bekendtgørelse 132 om kvalitetssikring på almene vandforsyningsanlæg Lektion 1 (1. del) Kapitel 1 - side 9 Bekendtgørelse 132 Bekendtgørelsen om kvalitetssikring på almene vandforsyningsanlæg trådte i

Læs mere

Vandforsyningen Brovst & Omegn

Vandforsyningen Brovst & Omegn Vandforsyningen Brovst & Omegn Undersøgelse af 4 indvindingsboringer Resultater fra logging Forslag til ombygninger Forslag til fremtidig indvindingsstrategi Nyt kildefelt Egenkontrol & e-tilstandsrapport

Læs mere

FORORD INDHOLDSFORTEGNELSE

FORORD INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD Denne folder henvender sig til ejere og brugere af enkeltanlæg til indvinding af vand fra boringer. Den indeholder en række retningslinier, der er lavet for at beskytte grundvandet og sikre boringerne

Læs mere

1. udkast Tilstandsrapport med forslag til handlingsplan Maj 2010. Lerbjerg Svejstrup Vandværk

1. udkast Tilstandsrapport med forslag til handlingsplan Maj 2010. Lerbjerg Svejstrup Vandværk 1. udkast Tilstandsrapport med forslag til handlingsplan Maj 2010 Lerbjerg Svejstrup Vandværk 1. Del Tilstandsrapport og handlingsplan 2. Del Egenkontrolprogram ( afventer bestyrelsens beslutning) 3. Del

Læs mere

1. Vandrådets fælles hjemmeside med elektronisk beredskabsplan

1. Vandrådets fælles hjemmeside med elektronisk beredskabsplan Om vandværksdrift og ledelsesværktøjer. Fåborg - Midtfyn Vandråd - d. 27. okt. 2010 Disposition: 1. Vandrådets fælles hjemmeside med elektronisk beredskabsplan 2.Tilstandsrapport og vandværks-passer system.

Læs mere

Temaaften i SDV I sa I ma m rbejde me m d Van Va d n r d å r d å e d t e 1

Temaaften i SDV I sa I ma m rbejde me m d Van Va d n r d å r d å e d t e 1 Temaaften i SDV 21.08.18 I samarbejde med Vandrådet 1 Program Værktøjer til at opnå et godt fagligt samarbejde i bestyrelsen og grundlaget for lokalt samarbejde - mest mulig indflydelse på vandværkets

Læs mere

VIBORG KOMMUNE Teknik og Miljø Prinsens Alle Viborg

VIBORG KOMMUNE Teknik og Miljø Prinsens Alle Viborg Udarbejdet 2003 af Viborg Amt rev. september 2015 af Viborg Kommune VIBORG KOMMUNE Teknik og Miljø Prinsens Alle 5 8800 Viborg Email: naturogvand@viborg.dk SLØJFNING AF BORINGER Sløjfning af boringer skal

Læs mere

Ørum Djurs Vandværk KUV - Ledelsessystem 2014

Ørum Djurs Vandværk KUV - Ledelsessystem 2014 Boring anvendes til: Indvinding DGU nr. / lokal nr.: 70.206 / boring 1 Etableret år: 17/10-1984 Brøndborer: Per Smed Sørensen, Randers Borejournal foreligger (ja/nej): ja Mærkning DGU nr.: 70.206 Terrænkote

Læs mere

skal tilbagepejles efter pumpestart, flere gange de første 10 minutter og derefter med passende intervaller, indtil rovandspejlet

skal tilbagepejles efter pumpestart, flere gange de første 10 minutter og derefter med passende intervaller, indtil rovandspejlet Ikast-Brande Kommune, Centerparken 1, 7330 Brande Jens Studsgaard Jensen Vejlevej 54 7330 Brande 1. april 2014 Tilladelse til at etablere og prøvepumpe en ny boring - Vejlevej 54, Brande Boringens beliggenhed

Læs mere

Tilladelse til etablering af ny indvindingsboring på Kilde VII samt udledning af vand fra ren- og prøvepumpning

Tilladelse til etablering af ny indvindingsboring på Kilde VII samt udledning af vand fra ren- og prøvepumpning HOFOR A/S Ørestads Boulevard 35 2300 København S Center for Miljø og Teknik Rådhusparken 2 2600 Glostrup www.glostrup.dk natur.miljo@glostrup.dk Tlf: 4323 6365 Tilladelse til etablering af ny indvindingsboring

Læs mere

UTÆTTE BORINGER PÅ EKSISTERENDE KILDEPLADSER. Mikael Jørgensen, NIRAS. 07/11/2012 NIRAS Utætte boringer på eksisterende kildepladser 1

UTÆTTE BORINGER PÅ EKSISTERENDE KILDEPLADSER. Mikael Jørgensen, NIRAS. 07/11/2012 NIRAS Utætte boringer på eksisterende kildepladser 1 UTÆTTE BORINGER PÅ EKSISTERENDE KILDEPLADSER. Mikael Jørgensen, NIRAS 07/11/2012 NIRAS Utætte boringer på eksisterende kildepladser 1 Disposition Indvendig udforing Overboring Overboring, optagning af

Læs mere

Tilstandsrapport med forslag til handlingsplan. - marts 2014. Homå Vandværk

Tilstandsrapport med forslag til handlingsplan. - marts 2014. Homå Vandværk Tilstandsrapport med forslag til handlingsplan Marts 2014 Homå Vandværk 1. Del Tilstandsrapport og handlingsplan, opdateret Tilstandsrapport er udarbejdet af: Jørgen Krogh Andersen, Hydrogeolog, DVN -

Læs mere

Kompendium. Drift af vandforsyning. foreningen af vandværker i danmark

Kompendium. Drift af vandforsyning. foreningen af vandværker i danmark Kompendium Drift af vandforsyning foreningen af vandværker i danmark Udgiver: Titel: Tekst: Copyright: Foreningen af Vandværker i Danmark Solrød Center 20C, 1. 2680 Solrød Strand www.fvd.dk fvd@fvd.dk

Læs mere

med en ydelse på mindst 80 m 3 /t.

med en ydelse på mindst 80 m 3 /t. Ikast-Brande Kommune, Centerparken 1, 7330 Brande Leif Søndergaard Adr. Baldershave Førstballevej 45 Lindeballe 7321 Gadbjerg 10. marts 2014 Tilladelse til at etablere og prøvepumpe en ny boring Boringens

Læs mere

Endelig tilladelse til indvinding af m³ grundvand pr. år til vanding af gartneriafgrøder og fyldning af marksprøjte for:

Endelig tilladelse til indvinding af m³ grundvand pr. år til vanding af gartneriafgrøder og fyldning af marksprøjte for: Endelig tilladelse til indvinding af 25.000 m³ grundvand pr. år til vanding af gartneriafgrøder og fyldning af marksprøjte for: Oreby Gods Orebygaard 16 4990 Sakskøbing Sags id. 17/20267 Gyldighedsperiode:

Læs mere

BORING Udbudsmateriale

BORING Udbudsmateriale Udbudsmateriale Vandværk: Adresse: Postnr og By Telefonnummer: E-mail adresse: Kontaktperson: Side 1 af 9 Registrering af eksisterende forhold Antal eksisterende boringer Stk. Boring nr. (Info, note 1)

Læs mere

Borearbejde før og nu! Erfaringer fra VandcenterSyd

Borearbejde før og nu! Erfaringer fra VandcenterSyd Borearbejde før og nu! Erfaringer fra VandcenterSyd ATV møde nr. 89 Boringer Hydrogeolog Johan Linderberg Disposition Erfaringer fra VCS Borearbejde før Eksempler på utætheder Moderne borearbejde Forskelle

Læs mere

Vejledning til Pejling af en boring

Vejledning til Pejling af en boring Vejledning til Pejling af en boring Hvad er en pejling? En pejling er en måling af, hvor langt der er fra et fast målepunkt og ned til grundvandet. Afstanden fra målepunktet til grundvandet kaldes nedstikket.

Læs mere

Bilag 1 Kragelund Vandværk

Bilag 1 Kragelund Vandværk ligger i den sydlige del af Kragelund by. Figur 1:. Foto fra tilsyn i 2010. Vandværket har en indvindingstilladelse på 70.000 m 3 og indvandt i 2016 55.362 m 3. Udviklingen i vandværkets indvinding fremgår

Læs mere

Bekendtgørelse om udførelse og sløjfning af boringer og brønde på land 1)

Bekendtgørelse om udførelse og sløjfning af boringer og brønde på land 1) BEK nr 1260 af 28/10/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljømin., Naturstyrelsen, j.nr. NST-4600-00030 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Uglev Vandværk ligger Mølletoften 2A, Uglev 7790 Thyholm og har en indvindingstilladelse på m³/år gældende til oktober 2013.

Uglev Vandværk ligger Mølletoften 2A, Uglev 7790 Thyholm og har en indvindingstilladelse på m³/år gældende til oktober 2013. Uglev Vandværk Indvindingstilladelse Uglev Vandværk ligger Mølletoften 2A, Uglev 7790 Thyholm og har en indvindingstilladelse på 25.000 m³/år gældende til oktober 2013. Organisationsform Vandværket er

Læs mere

Afgørelsen er ikke en tilladelse, men alene en afgørelse om, at projektet ikke skal igennem en VVM-proces.

Afgørelsen er ikke en tilladelse, men alene en afgørelse om, at projektet ikke skal igennem en VVM-proces. Teknik og Miljø Natur og Vand Prinsens Alle 5 8800 Viborg Tlf.: 87 87 87 87 ENERGI VIBORG VAND A/S Bøssemagervej 8 8800 Viborg dek@viborg.dk Foreløbig tilladelse til overboring af indvindingsboring B6

Læs mere

Boringsejer skal indsende borerapport og vandanalyse (forenklet boringskontrol) til kommunen senest 3 måneder efter denne tilladelse

Boringsejer skal indsende borerapport og vandanalyse (forenklet boringskontrol) til kommunen senest 3 måneder efter denne tilladelse Ikast-Brande Kommune, Centerparken 1, 7330 Brande Michael Damkjær Pedersen Hjortsvangen 80 B 7323 Give 14. december 2015 Tilladelse til etablering af ny boring til vandindvinding - Risbankevej 54 Ikast-Brande

Læs mere

Tilladelse til etablering af en ny boring samt foreløbig indvinding af m³ grundvand pr. år til drift af svineproduktion for:

Tilladelse til etablering af en ny boring samt foreløbig indvinding af m³ grundvand pr. år til drift af svineproduktion for: Tilladelse til etablering af en ny boring samt foreløbig indvinding af 14.000 m³ grundvand pr. år til drift af svineproduktion for: Skovdal Svineproduktion Aps Nykøbingvej 73 4850 Stubbekøbing Sags nummer:

Læs mere

Boretilsyn med fokus på kvalitet og ydelse af boringen. 28/11/2014 NIRAS HOFOR boringskursus 1

Boretilsyn med fokus på kvalitet og ydelse af boringen. 28/11/2014 NIRAS HOFOR boringskursus 1 Boretilsyn med fokus på kvalitet og ydelse af boringen 28/11/2014 NIRAS HOFOR boringskursus 1 Grundlaget for boretilsyn Borekontrakt, evt. inkl. referat af kontraktforhandlinger Gældende lovgivning Tilladelser

Læs mere

Indvindingstilladelser så let kan det gøres

Indvindingstilladelser så let kan det gøres Indvindingstilladelser så let kan det gøres Så enkelt kan en vandindvindingstilladelse til enkeltindvinder laves! Hvem behøver tilladelse? Hvor få vilkår er nok? Område Enkeltindvinding = En brønd eller

Læs mere

Temaaften Syddjurs kommune. onsdag d. 10-04-2013

Temaaften Syddjurs kommune. onsdag d. 10-04-2013 Temaaften Syddjurs kommune onsdag d. 10-04-2013 11/04/2013 1 Agenda onsdag d. 10-04-2013 Energibesparelser på vandværker o Kildeplads/indvinding o Vandbehandling (iltning) o Distribution / vandspild 11/04/2013

Læs mere

AXEL MÅNSSON EJENDOMME ApS Grarupvej Brande 29. marts 2017

AXEL MÅNSSON EJENDOMME ApS Grarupvej Brande 29. marts 2017 Ikast-Brande Kommune, Centerparken 1, 7330 Brande AXEL MÅNSSON EJENDOMME ApS Grarupvej 15 7330 Brande 29. marts 2017 Tilladelse til at etablere og prøvepumpe en ny boring Langkærvej 3, 7330 Brande Ikast-Brande

Læs mere

Ansøgning om tilladelse til indvinding af grundvand til alment vandværk (ansøgning i henhold til lov om vandforsyning m.v. Se vejledningen nedenfor)

Ansøgning om tilladelse til indvinding af grundvand til alment vandværk (ansøgning i henhold til lov om vandforsyning m.v. Se vejledningen nedenfor) Tønder Kommune Miljø og Natur Rådhusstræde 2 6240 Løgumkloster Telefon: 74 92 92 92 e-mail: teknisk@toender.dk Ansøgning om tilladelse til indvinding af grundvand til alment vandværk (ansøgning i henhold

Læs mere

Hjerm Vandværk er beliggende Lindevænget 47b, 7560 Hjerm og har en indvindingstilladelse på m³/år gældende til 14. August 2016.

Hjerm Vandværk er beliggende Lindevænget 47b, 7560 Hjerm og har en indvindingstilladelse på m³/år gældende til 14. August 2016. Hjerm Vandværk Indvindingstilladelse Hjerm Vandværk er beliggende Lindevænget 47b, 7560 Hjerm og har en indvindingstilladelse på 225.000 m³/år gældende til 14. August 2016. Grundvandet ved Hjerm Vandværk

Læs mere

Vandforsyningen Brovst & Omegn

Vandforsyningen Brovst & Omegn Vandforsyningen Brovst & Omegn Undersøgelse af 4 indvindingsboringer Ombygninger af 3 boringer Forslag til nyt kildefelt Katrinelyst Forslag til overvågning. Kontrolboring og evt. nyt kildefelt Katrinelyst?

Læs mere

Bilag 1 Daugård Vandværk

Bilag 1 Daugård Vandværk Bilag 1 er beliggende i den vestlige del af Daugård by. Figur 1:. Foto fra tilsyn i 2010. Vandværket er opført i 1997 og har en indvindingstilladelse på 66.000 m 3 og indvandt i 2016 64.743 m 3. Udviklingen

Læs mere

Adresse: Nylandsvej 16 Formand: Sønnik Linnet, Kærgårdvej 5, 6280 Højer Dato for besigtigelse: Den 21. september 2011

Adresse: Nylandsvej 16 Formand: Sønnik Linnet, Kærgårdvej 5, 6280 Højer Dato for besigtigelse: Den 21. september 2011 Vandværket Generelle data Lokalitet / JUP PlantID: 517-V02-20-0002 / 116353 Navn: Adresse: Nylandsvej 16 Kontaktperson: Formand: Sønnik Linnet, Kærgårdvej 5, 6280 Højer Dato for besigtigelse: Den 21. september

Læs mere

Bilag. Redegørelse Hjerm Vandværk. 14. juni 2010

Bilag. Redegørelse Hjerm Vandværk. 14. juni 2010 Bilag Redegørelse 14. juni 2010 Bilag til redegørelse er udarbejdet af : Jørgen Krogh Andersen, Hydrogeolog, DVN - tlf. 98 66 66 66 Kvalitetssikring : Dorthe Michelsen, Teknisk assistent, DVN Side 1 Bilag

Læs mere

H Ø R INGSSVAR PÅ HØRING AF U D K A ST TIL VEJLEDNING OM B O R INGER PÅ LAND

H Ø R INGSSVAR PÅ HØRING AF U D K A ST TIL VEJLEDNING OM B O R INGER PÅ LAND H Ø R INGSSVAR PÅ HØRING AF U D K A ST TIL VEJLEDNING OM B O R INGER PÅ LAND KL takker for det fremsendte udkast til vejledning. I det følgende gøres der rede for KL s bemærkninger til udkastet til vejledning

Læs mere

skal tilbagepejles flere gange de første 10 minutter og herefter med passende intervaller, indtil rovandspejlet er genetableret.

skal tilbagepejles flere gange de første 10 minutter og herefter med passende intervaller, indtil rovandspejlet er genetableret. Louise Theilgaard Nikolajsen Ny Sandfeldvej 106 7330 Brande 23. juni 2015 Tilladelse til at etablere og prøvepumpning ny boring Ny Sandfeldtvej 106, 7330 Brande Boringens beliggenhed Ny Sandfeldtvej 106,

Læs mere

Vandforbrug Type Antal Forbrug m 3

Vandforbrug Type Antal Forbrug m 3 Vandværket Generelle data Lokalitet / JUP PlantID: 521-V02-20-0004 / 116491 Navn: Adresse: Skolegade 15A Kontaktperson: Formand: Peter Johanning, Arnåvej 3, 6240 Løgumkloster Dato for besigtigelse: Den

Læs mere

Tilladelse til overboring af DGU nr samt foreløbig vandindvindingstilladelse til indvinding af m 3 /år fra boringen - Oksbøl Vandværk

Tilladelse til overboring af DGU nr samt foreløbig vandindvindingstilladelse til indvinding af m 3 /år fra boringen - Oksbøl Vandværk Oksbøl Vandværk Strandvejen 25A 6840 Oksbøl Tilladelsen er sendt til e-boks via cvr nr. 14536310 Tilladelse til overboring af DGU nr. 120.106 samt foreløbig vandindvindingstilladelse til indvinding af

Læs mere

Tårs Vandværk. Resultater, tolkninger og anbefalinger. Indhold

Tårs Vandværk. Resultater, tolkninger og anbefalinger. Indhold Undersøgelsesrapport Tårs Vandværk Undersøgelse af kildeplads og ny indvindingsboring Resultater, tolkninger og anbefalinger. Indhold. Baggrund side. Konklusioner, anbefalinger, videre forløb side - 3.

Læs mere

Adresse: Gasse Nyvang 3 Formand: Emil Bygvraa Skov, Gasse Nyvang 9, Øster Gasse, 6780 Skærbæk Dato for besigtigelse: 22.

Adresse: Gasse Nyvang 3 Formand: Emil Bygvraa Skov, Gasse Nyvang 9, Øster Gasse, 6780 Skærbæk Dato for besigtigelse: 22. Vandværket Generelle data Lokalitet / JUP PlantID: 531-V02-20-0012 / 118048 Navn: Adresse: Gasse Nyvang 3 Kontaktperson: Formand: Emil Bygvraa Skov, Gasse Nyvang 9, Øster Gasse, 6780 Skærbæk Dato for besigtigelse:

Læs mere

Adresse: Arrild Ferieby 21 Driftsansvarlig: Kaj Mamsen, Højbjergvej 1, Arrild, 6520 Toftlund Dato for besigtigelse: 17.

Adresse: Arrild Ferieby 21 Driftsansvarlig: Kaj Mamsen, Højbjergvej 1, Arrild, 6520 Toftlund Dato for besigtigelse: 17. Vandværket Generelle data Lokalitet / JUP PlantID: 525-V02-20-0008 / 116925 Navn: Adresse: Arrild Ferieby 21 Kontaktperson: Driftsansvarlig: Kaj Mamsen, Højbjergvej 1, Arrild, 6520 Toftlund Dato for besigtigelse:

Læs mere

Miljø- og Fødevareministeriet Naturstyrelsen Aalborg Niels Bohrs Vej Aalborg Øst Att.: Niels Arne Wahl /

Miljø- og Fødevareministeriet Naturstyrelsen Aalborg Niels Bohrs Vej Aalborg Øst Att.: Niels Arne Wahl / Miljø- og Fødevareministeriet Naturstyrelsen Aalborg Niels Bohrs Vej 30 9220 Aalborg Øst Att.: Niels Arne Wahl Miljø og Teknik Natur og Miljø Laksetorvet 1 8900 Randers C Telefon +45 8915 1515 Direkte

Læs mere

skal tilbagepejles flere gange de første 10 minutter og herefter med passende intervaller, indtil rovandspejlet er genetableret.

skal tilbagepejles flere gange de første 10 minutter og herefter med passende intervaller, indtil rovandspejlet er genetableret. BESTSELLER A/S Fredskovvej 5 7330 Brande 3. november 2014 Tilladelse til at etablere og prøvepumpning ny boring Fredskovvej 20, 7330 Brande Boringens beliggenhed Fredskovvej 20, 7330 Brande (se bilag 2)

Læs mere

Formand: Ebbe Detleffsen, Østerbyvej 2, 6280 Højer

Formand: Ebbe Detleffsen, Østerbyvej 2, 6280 Højer Vandværket Generelle data Lokalitet / JUP PlantID: 517-V02-20-0003 / 116354 Navn: Adresse: Kontaktperson: Østerbyvej 19A Dato for besigtigelse: 28. oktober 2011 Formand: Ebbe Detleffsen, Østerbyvej 2,

Læs mere

Handlingsplan 2007. Assensvejens Vandværk

Handlingsplan 2007. Assensvejens Vandværk Assensvejens Vandværk Handlingsplan er udarbejdet af : Jørgen Krogh Andersen, Hydrogeolog, DVN - tlf. 98 66 66 66 Kvalitetssikring : Dorthe Michelsen, Teknisk Assistent, DVN Side 1 Baggrund Assensvejens

Læs mere

Tilstandsrapport med forslag til handlingsplan. - Marts Gylling Vandværk

Tilstandsrapport med forslag til handlingsplan. - Marts Gylling Vandværk Tilstandsrapport med forslag til handlingsplan Marts 2011 Tilstandsrapport er udarbejdet af : Jørgen Krogh Andersen, Hydrogeolog, DVN - tlf. 98 66 66 66 Kvalitetssikring : Dorthe Michelsen, Teknisk assistent,

Læs mere

skal tilbagepejles flere gange de første 10 minutter og herefter med passende intervaller, indtil rovandspejlet er genetableret.

skal tilbagepejles flere gange de første 10 minutter og herefter med passende intervaller, indtil rovandspejlet er genetableret. Ikast-Brande Kommune, Centerparken 1, 7330 Brande Kristian Sørensen Christianshedevej 21 7441 Bording 25. august 2014 Tilladelse til at etablere og prøvepumpning ny boring Christianshedevej 23, 7441 Bording

Læs mere

Formand: Flemming Popp, Branderupvej 3, 6534 Agerskov Dato for besigtigelse: 17. november 2011

Formand: Flemming Popp, Branderupvej 3, 6534 Agerskov Dato for besigtigelse: 17. november 2011 Vandværket Generelle data Lokalitet / JUP PlantID: 525-V02-20-0007 / 116924 Navn: Adresse: Jørgensbyvej 5C Kontaktperson: Formand: Flemming Popp, Branderupvej 3, 6534 Agerskov Dato for besigtigelse: 17.

Læs mere

Kursus i Tilstandsrapport og handlingsplan. Foreningen af Vandværker i Danmark www.fvd.dk fvd@fvd.dk

Kursus i Tilstandsrapport og handlingsplan. Foreningen af Vandværker i Danmark www.fvd.dk fvd@fvd.dk Kursus i Tilstandsrapport og handlingsplan Program Før pausen Pause Efter pausen Indledning, formål og baggrund 1. Tilstandsrapport generelt 2. Bygninger 3. Kildepladsen 4. Boringer 5. Behandlingsanlæg

Læs mere

Adresse: Renbækvej 12 Kontaktperson: Dan Hausø, Renbækvej 12, Renbæk, 6780 Skærbæk, tlf. 72553230 Dato for besigtigelse: 26.

Adresse: Renbækvej 12 Kontaktperson: Dan Hausø, Renbækvej 12, Renbæk, 6780 Skærbæk, tlf. 72553230 Dato for besigtigelse: 26. Vandværket Generelle data Lokalitet / JUP PlantID: 531-V02-20-0017 / 118055 Navn: Adresse: Renbækvej 12 Kontaktperson: Dan Hausø, Renbækvej 12, Renbæk, 6780 Skærbæk, tlf. 72553230 Dato for besigtigelse:

Læs mere

Vandforbrug Type Antal Forbrug Parcelhuse % Etageboliger Landhusholdninger Fritidshuse Landbrugsdrift 12 stk med dyr 90 % Gartneridrift

Vandforbrug Type Antal Forbrug Parcelhuse % Etageboliger Landhusholdninger Fritidshuse Landbrugsdrift 12 stk med dyr 90 % Gartneridrift Vandværket Generelle data Lokalitet / JUP PlantID: 521-V02-20-0003 / 116490 Navn: Adresse: Kisbækvej 12 Kontaktperson: Formand: Jens Lykou Petersen, Ginegaardsvej 1, Kisbæk, 6240 Løgumkloster Dato for

Læs mere

Vejle Kommune Tilsynsførende: Navn: Bo Uttrup Email: BOUPE@Vejle.dk Telefon: 76 81 24 41

Vejle Kommune Tilsynsførende: Navn: Bo Uttrup Email: BOUPE@Vejle.dk Telefon: 76 81 24 41 TILSYNSRAPPORT Sagsnr.: GVA-2013-00160 Sagsnavn: Grejsvej 10, 7100 Vejle - 16h Grejs By, Grejs - Tilsyn med vandværk - Grejs Vandværk Vejle Kommune Tilsynsførende: Navn: Bo Uttrup Email: BOUPE@Vejle.dk

Læs mere

Bilag 1 - Situationsplan Byggegruben

Bilag 1 - Situationsplan Byggegruben Bilag 1 - Situationsplan Byggegruben Bilag 2 Placering af pejleboringer Formål (afkryds relevant felt til venstre i skemaet) Permanente pejleboringer Moniteringsboringer. Angiv formålet: Miljøtekniske

Læs mere

Bilag. Bilag 1.4 Tilstandsvurdering indvindingsopland og kildeplads (side 22) Bilag 1.6 Oplysnings og tilstandsskemaer vandværk (side 39)

Bilag. Bilag 1.4 Tilstandsvurdering indvindingsopland og kildeplads (side 22) Bilag 1.6 Oplysnings og tilstandsskemaer vandværk (side 39) Bilag Bilag 1.1 Kapacitetsdiagram (side 19) Bilag 1.2 Stamdata (side 20) Bilag 1.3 Baggrundsdata (side 21) Bilag 1.4 Tilstandsvurdering indvindingsopland og kildeplads (side 22) Bilag 1.5 Oplysnings og

Læs mere

Vandværket. Andet erhverv 4 1.548 Institutioner 3 3.823 Hotel/camping 1 182. Datakilder Vandværket sept. 2011. 30.8057.01/MPH/Februar 2013 Side 1

Vandværket. Andet erhverv 4 1.548 Institutioner 3 3.823 Hotel/camping 1 182. Datakilder Vandværket sept. 2011. 30.8057.01/MPH/Februar 2013 Side 1 Vandværket Generelle data Lokalitet / JUP PlantID: 531-V02-20-0014 / 118050 Navn: Rejsby Vandværk Adresse: Horsbølvej 56 Kontaktperson: Niels Peter Brodersen, Kogsvej 69, 6780 Skærbæk Dato for besigtigelse:

Læs mere

Jonas Tang Meineche Granbakken Brande 3. maj 2016

Jonas Tang Meineche Granbakken Brande 3. maj 2016 Ikast-Brande Kommune, Centerparken 1, 7330 Brande Jonas Tang Meineche Granbakken 10 7330 Brande 3. maj 2016 Tilladelse til at etablere og prøvepumpning ny boring Fyrrevænget 39, 7330 Brande Ikast-Brande

Læs mere

Ny vandboring til Hornumgårdvej 2, Tranten, 9530 Støvring

Ny vandboring til Hornumgårdvej 2, Tranten, 9530 Støvring Center Natur og Miljø NOTAT Hobrovej 110 9530 Støvring Telefon 99 88 99 88 raadhus@rebild.dk www.rebild.dk Journalnr: 13.02.01-P19-3-18 13.02.02-K08-46-14 Ref.: Mark Bech Højfeldt Højfeldt Telefon: 99887641

Læs mere

Ibrugtagningstilladelse for boring DGU til Billum Vandværk lovliggørelse

Ibrugtagningstilladelse for boring DGU til Billum Vandværk lovliggørelse Andelsselskabet Billum Vandværk Hannevangvej 31 6852 Billum Cvr nr. 20450754 Ibrugtagningstilladelse for boring DGU 121.1683 til Billum Vandværk lovliggørelse Anlægs-ID: Beliggenhed: 53771 JUP matr. nr.

Læs mere

Bilag 1 Solkær Vandværk

Bilag 1 Solkær Vandværk Bilag 1 ligger i Solekær, vest for Gammelsole by. Figur 1:. Foto fra tilsyn i 2010. Vandværket har en indvindingstilladelse på 60.000 m 3 og indvandt i 2016 50.998 m 3. Udviklingen i vandværkets indvinding

Læs mere

Undersøgelsesrapport Boring 1 - DGU nr Råsted Vandværk

Undersøgelsesrapport Boring 1 - DGU nr Råsted Vandværk Undersøgelsesrapport 2005 Boring 1 - DGU nr. 58.479 Råsted Vandværk Tilstandsrapport er udarbejdet af : Jørgen Krogh Andersen, Hydrogeolog, DVN Kvalitetssikring : Dorthe Michelsen, Teknisk Assistent, DVN

Læs mere

Ansøgning om tilladelse til at indvinde grundvand Vanding af arealer og andet formål I henhold til Vandforsyningen og tilhørende bekendtgørelser

Ansøgning om tilladelse til at indvinde grundvand Vanding af arealer og andet formål I henhold til Vandforsyningen og tilhørende bekendtgørelser Aabenraa Kommune Natur Skelbækvej 2 6200 Aabenraa Telefon: 73 76 76 76 E-Mail: vand@aabenraa.dk Ansøgning om tilladelse til at indvinde grundvand Vanding af arealer og andet formål I henhold til Vandforsyningen

Læs mere

Vandforbrug Type Antal Forbrug m 3

Vandforbrug Type Antal Forbrug m 3 Vandværket Generelle data Lokalitet / JUP PlantID: 521-V01-10-0001 / 116487 Navn: Adresse: Tønder Landevej 10 Kontaktperson: Tønder Vand A/S, John Pies Christiansen, Stationsvej 5, 6261 Bredebro Dato for

Læs mere

Bore- og indvindingstilladelse til en drikkevandsboring på Gl. Tingvej 10, 7300 Jelling

Bore- og indvindingstilladelse til en drikkevandsboring på Gl. Tingvej 10, 7300 Jelling ST. BALLEGAARD ApS Hvejselvej 10 7300 Jelling Sendt på mail: sigtenbjerggaard@mail.dk 06-04-2017 Bore- og indvindingstilladelse til en drikkevandsboring på Gl. Tingvej 10, 7300 Jelling Du har den 6. april

Læs mere

Det vandede areal udgør ca. 20 ha. boringer, vandløb eller natur i forbindelse med indvindingen.

Det vandede areal udgør ca. 20 ha. boringer, vandløb eller natur i forbindelse med indvindingen. Ikast-Brande Kommune, Centerparken 1, 7330 Brande Anders Hornbech Mortensen Fløvej 8 7330 Brande 28. januar 2015 Tilladelse til indvinding af grundvand til markvanding fra DGU. Nr. 95.1748 Boringens beliggenhed

Læs mere

Vilkår 1) Borestedet må kun flyttes efter aftale med Nyborg Kommune. Maksimal boredybde fastsættes til 70 m under terræn for boringen.

Vilkår 1) Borestedet må kun flyttes efter aftale med Nyborg Kommune. Maksimal boredybde fastsættes til 70 m under terræn for boringen. Teknik- og Miljøafdelingen Natur og Miljø Maemosens Vandværk v/formand Erik Helvad Egernvej 4 5871 Frørup Rådhuset, Torvet 1 5800 Nyborg Betjen dig selv på www.nyborg.dk sikkerepost@nyborg.dk Sagsansvarlig:

Læs mere

Bilag 1 Løsning Vandværk

Bilag 1 Løsning Vandværk Bilag 1 ligger midt i Løsning by og vandværksdriften udføres af Løsning Fjernvarme. Figur 1:. Foto fra tilsyn i 2010. Vandværket har en indvindingstilladelse på 240.000 m 3 og indvandt i 2016 206.008 m

Læs mere

Boringsvedligeholdelse og oparbejdning af nye boringer. DANVA projekt Brøndborerforeningen den 11. april 2008

Boringsvedligeholdelse og oparbejdning af nye boringer. DANVA projekt Brøndborerforeningen den 11. april 2008 Boringsvedligeholdelse og oparbejdning af nye boringer. DANVA projekt Brøndborerforeningen den 11. april 2008 1 Baggrund for udredningsprojektet Vandforsyningerne kan spare 25 % af energien (Citat efter

Læs mere

Effektive indvindingsboringer, nødvendigheden af oparbejdning og overvågning af specifik kapacitet

Effektive indvindingsboringer, nødvendigheden af oparbejdning og overvågning af specifik kapacitet Effektive indvindingsboringer, nødvendigheden af oparbejdning og overvågning af specifik kapacitet ATV møde nr. 91 Boringer Hydrogeolog Johan Linderberg Bæredygtig vandindvinding. Er Jeres boring lige

Læs mere

Bekendtgørelse om kvalitetssikring på almene vandforsyningsanlæg

Bekendtgørelse om kvalitetssikring på almene vandforsyningsanlæg (Gældende) Udskriftsdato: 23. december 2014 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljømin., Naturstyrelsen, j.nr. NST-4600-00036 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse om kvalitetssikring

Læs mere

Sønderhå Vandværk. Udsigt over indvindingsoplandet fra en af Sønderhå Vandværks boringer.

Sønderhå Vandværk. Udsigt over indvindingsoplandet fra en af Sønderhå Vandværks boringer. Udsigt over indvindingsoplandet fra en af s boringer. Data i det følgende beror primært på vandværkets egne oplysninger, GEUS Jupiter database og fra Natur- og Miljøafdelingens tilsyn udført i 2009 og

Læs mere

Struer Kommune Natur og Miljøafdelingen. Vejledning. Til sløjfning af brønde og boringer

Struer Kommune Natur og Miljøafdelingen. Vejledning. Til sløjfning af brønde og boringer Vejledning Til sløjfning af brønde og boringer Januar 2010 Forord Brønde og boringer der ikke benyttes mere kan medføre en sundhedsrisiko samt en forurening af grundvandet på længere sigt. Det er derfor

Læs mere

Carl Aage Jensen Grønnevej Svendborg

Carl Aage Jensen Grønnevej Svendborg Carl Aage Jensen Grønnevej 232 5700 Svendborg Kultur, Erhverv og Udvikling Natur og Klima Svendborgvej 135 5762 Vester Skerninge Tlf. 62 23 30 00 keu@svendborg.dk www.svendborg.dk Tilladelse til at etablere

Læs mere

Bilag 1 Lindved Vandværk

Bilag 1 Lindved Vandværk Bilag 1 ligger midt i Lindved by. 200.000 180.000 160.000 140.000 120.000 100.000 80.000 60.000 40.000 20.000 0 1983 1985 1987 1989 1991 1993 1995 1997 1999 2001 2003 2005 2007 2009 2011 2013 2015 Indvinding

Læs mere

Efter 16 skal følgende punkter behandles 1) Indvindingens formål. Åbningstider Mandag-onsdag Torsdag Fredag

Efter 16 skal følgende punkter behandles 1) Indvindingens formål. Åbningstider Mandag-onsdag Torsdag Fredag Gundersgårdens Vandværk v/hans Christensen Emmerbøllevej 6 5953 Tranekær Miljø og Teknik Svendborgvej 135 5762 Vester Skerninge Tlf. 62 23 30 00 Fax: mt@svendborg.dk www.svendborg.dk Dato:2. marts 2009

Læs mere

Vandspild Ca. 5 % Vandforbrug Type Antal Forbrug m 3 Parcelhuse Ca. 270 Etageboliger Ca. 15 Landhusholdninger Ca. 14 Fritidshuse

Vandspild Ca. 5 % Vandforbrug Type Antal Forbrug m 3 Parcelhuse Ca. 270 Etageboliger Ca. 15 Landhusholdninger Ca. 14 Fritidshuse Vandværket Generelle data Lokalitet / JUP PlantID: 505-V02-20-0004 / 115760 Navn: Adresse: Parkvej 19 Kontaktperson: Formand: Michael Paulsen, Høybergvej 77, Visby, 6261 Bredebro Dato for besigtigelse:

Læs mere

Thyholm Private Fælles Vandværk

Thyholm Private Fælles Vandværk Thyholm Private Fælles Vandværk Indvindingstilladelse Thyholm Private Fælles Vandværk ligger Kalkværksvej 4 B, 7790 Thyholm og har en indvindingstilladelse på 275.000 m³/år gældende til juni 2012. Organisationsform

Læs mere

Storring Vandværk. Ny indvindingsboring (B3) Lukning af B1 Renovering af B2

Storring Vandværk. Ny indvindingsboring (B3) Lukning af B1 Renovering af B2 Storring Vandværk Ny indvindingsboring (B3) Lukning af B1 Renovering af B2 Forslag til renovering af udpumpningsanlæg, vandbehandling, vandmåler, overvågning med alarm/dataregistrering samt IT-vandværks-passer

Læs mere

Optimering af boringer - energibesparelser og cost-benefit analyser

Optimering af boringer - energibesparelser og cost-benefit analyser Optimering af boringer - energibesparelser og cost-benefit analyser Seniorrådgiver Mikael Jørgensen, Grontmij Carl Bro. 1. Indledning Afsænkningen under pumpning er i nogle vandindvindingsboringer anseelig,

Læs mere

BØSØRE VANDVÆRK Anders Skriver

BØSØRE VANDVÆRK Anders Skriver BØSØRE VANDVÆRK Anders Skriver 2333 5545 Deltagere: Anders Skriver (formand), btyrelsmedlem Karsten B. Jensen samt driftsansvarlige Knud Erik Nielsen, Revsøre Smedie samt Jakob Nørby fra Svendborg Kommune

Læs mere

Bilag 1 Hedensted Vandværk

Bilag 1 Hedensted Vandværk ligger nordvest for Hedensted. Figur 1:. Foto fra tilsyn i 2010. Vandværket har en indvindingstilladelse på 600.000 m 3 og indvandt i 2015 492.727 m 3. Udviklingen i vandværkets indvinding fremgår af figur

Læs mere

Adresse: Branderupvej 38 Formand: Jens Peter Skovsgaard, Revslundvej 4, 6535 Branderup Dato for besigtigelse: Den 22.

Adresse: Branderupvej 38 Formand: Jens Peter Skovsgaard, Revslundvej 4, 6535 Branderup Dato for besigtigelse: Den 22. Vandværket Generelle data Lokalitet / JUP PlantID: 525-V02-20-0004 / 116921 Navn: Adresse: Branderupvej 38 Kontaktperson: Formand: Jens Peter Skovsgaard, Revslundvej 4, 6535 Branderup Dato for besigtigelse:

Læs mere

Bilag 1 Øster Snede Vandværk

Bilag 1 Øster Snede Vandværk Bilag 1 ligger i den sydvestlige del af Øster Snede by. Figur 1:. Foto fra tilsyn i 2010. Vandværket har en indvindingstilladelse på 46.000 m 3 og indvandt i 2016 34.832 m 3. Udviklingen i vandværkets

Læs mere

Energioptimering på kildepladser

Energioptimering på kildepladser Energioptimering på kildepladser Kildepladsmodellen - En introduktion Boringer hvordan optimeres den enkelte boring Henrik Andersen Mobil: 21259074 Mail: hand@orbicon.dk Vi er en del af Hedeselskabet Orbicon

Læs mere

Oddesund Nord Vandværk

Oddesund Nord Vandværk Oddesund Nord Vandværk Indvindingstilladelse Oddesund Nord Vandværk ligger Gammel Landevej 12A, 7790 Thyholm og har en indvindingstilladelse på 40.000 m³/år gældende til et år efter vedtagelsen af de kommunale

Læs mere

BOREHULSLOGGING UDGIFT ELLER INVESTERING?

BOREHULSLOGGING UDGIFT ELLER INVESTERING? BOREHULSLOGGING UDGIFT ELLER INVESTERING? GERT ANDERSEN RAMBØLL GEOFYSIK OG GEOHYDROLOGI BOREHULS LOGGING 1 20 ÅRS RÅVANDS ANALYSER BORINGS DYNAMIK - FLUID LEDNINGSEVNE Ledningsevne (før),under og efter

Læs mere

Adresse: Lovrupvej 8 Formand: Peter Steffensen, Tevringvej 10, Vinum, 6780 Skærbæk Dato for besigtigelse: 26. oktober 2011

Adresse: Lovrupvej 8 Formand: Peter Steffensen, Tevringvej 10, Vinum, 6780 Skærbæk Dato for besigtigelse: 26. oktober 2011 Vandværket Generelle data Lokalitet / JUP PlantID: 531-V02-20-0015 / 118053 Navn: Adresse: Lovrupvej 8 Kontaktperson: Formand: Peter Steffensen, Tevringvej 10, Vinum, 6780 Skærbæk Dato for besigtigelse:

Læs mere

STAM- OG BAGGRUNDSDATA

STAM- OG BAGGRUNDSDATA TILSYNSRAPPORT - Edh-sag: Dato: 14-09-2017 Tilsynsførende: IKHA Øvrige til stede ved tilsynet: Erik Buller Larsen (formand), LNJN, IKHA Vandforsyningens navn Vandforsyningens kontaktadresse Vandforsyningens

Læs mere

Opdateret tilstandsrapport med forslag til handlingsplan September FøleStrandsVandværk

Opdateret tilstandsrapport med forslag til handlingsplan September FøleStrandsVandværk Opdateret tilstandsrapport med forslag til handlingsplan September 2013 1. Del Tilstandsrapport og handlingsplan 2. Del Egenkontrol ogovervågningsprogram - ledelsessystem 3. Del Generelt om tilstandsrapport

Læs mere

Vandforbrug Type Antal Forbrug m 3

Vandforbrug Type Antal Forbrug m 3 Vandværket Generelle data Lokalitet / JUP PlantID: 531-V02-20-0004 / 118041 Navn: Adresse: Løgumklostervej 20 Kontaktperson: Formand: Niels Chr. Schmidt, Løgumklostervej 32, Lovrup, 6780 Skærbæk Dato for

Læs mere

CHECKLISTE. Checkliste over mulige energibesparelser. Januar 2013

CHECKLISTE. Checkliste over mulige energibesparelser. Januar 2013 CHECKLISTE Checkliste over mulige energibesparelser Januar 2013 Vand og Teknik A/S Michael Drewsens vej 23 8270 Højbjerg Tlf.: 8744 1055 mail@vandogteknik.dk www.vandogteknik.dk SKITSERING & RÅDGIVNING

Læs mere

De små & mindre vandværker. Ledelses kvalitetssikring. BEK nr. 132 af 08.02.2013 fra. Miljøministeriet. Skal være indført senest 31.

De små & mindre vandværker. Ledelses kvalitetssikring. BEK nr. 132 af 08.02.2013 fra. Miljøministeriet. Skal være indført senest 31. NYHEDSBREV Kvalitetssikring på vandværker De små & mindre vandværker Ledelses kvalitetssikring BEK nr. 132 af 08.02.2013 fra Miljøministeriet Skal være indført senest 31. december 2014 [Indsæt billedtekst

Læs mere

VANDINDVINDINGS- OG ANLÆGSTILLADELSE TIL. Birkerød Vandforsyning

VANDINDVINDINGS- OG ANLÆGSTILLADELSE TIL. Birkerød Vandforsyning 24. februar 2017 VANDINDVINDINGS- OG ANLÆGSTILLADELSE TIL Birkerød Vandforsyning Emne: Vandværk: Vandindvindings- og anlægstilladelse. Birkerød Vandværk, Birkerød Vandværk a.m.b.a. Jupiter-ID: 83122 Beliggenhed

Læs mere