Få det bedste ud af din Raspberry Pi

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Få det bedste ud af din Raspberry Pi"

Transkript

1 1 of :35 Digitalt kl. 11:38 Få det bedste ud af din Raspberry Pi AF Torben Okholm, Les Pounder og Davis Hayward, Alt om data Folkecomputeren Raspberry Pi fylder som et kreditkort og koster blot et par hundrede kroner. Læs her, hvordan du kommer godt i gang med at bruge den lille maskine. Der er gået to år, siden Raspberry Pi sprang ind på scenen, og i det tidsrum er der sket mange ændringer i computerlandskabet. Den lillebitte enhed (den er ikke større end et kreditkort) blev udviklet af Raspberry Pi Foundation og henvendte sig til det faldende antal studerende, der valgte at læse computervidenskab på højere læreanstalter i England. Men på den anden side af Nordsøen har man faktisk set børn helt ned til seks år, der lærer at kode med denne billige computer, og det ser ud til at skabe en ny generation af kodekyndige børn, der for alvor er digitale indfødte.

2 2 of :35 Hvis vi ser på undervisningen i informations- og kommunikationsteknologi herhjemme, fokuseres der generelt på brugen af Microsoft Office-applikationer, og enkelte børn går måske videre til webudvikling. Men nu er vi også inde i en overgangsperiode, hvor lærerne inddrager open source-miljøerne og tænker ligesom programmører. Lad os håbe, at det også herhjemme kan bringe Raspberry Pi ind i undervisningen. Det fortjener den. Hvad computeren blandt andet kan, viser Dave Akermans missioner i det nære rum (www.daveakerman.com) og Simon Walters Scratch-baserede robotter (http://cymplecy.wordpress.com). Raspberry Pi er sjov for alle aldersgrupper. Den har gjort computerleg tilgængelig med sin lave pris og store fleksibilitet. Mange danske computerentusiaster har allerede taget den til sig, og danske webshops tilbyder den, herunder specialshoppen Raspberrypi.dk og den bredere forhandler Proshop.dk. I denne artikel gennemgår vi opsætningen af en Raspberry Pi. Undervejs skal vi lære nye færdigheder inden for kodning. Men lad os nu komme i gang med den spændende computer. Installation af det Debian-baserede Raspbian-styreystem på en Pi Raspberry Pi drives af af en ARM-processor, der kører ved 700 MHz. Pi har altså ikke store mængde af processorkraft, men den er god, når man skal lære at kode og hacke. Pi har 512 MB hukommelse rigeligt til det anbefalede Raspbian-styresystem. Det er en letvægtsudgave af Debian til ARM-processorer. De fleste brugere anvender Raspbian som basis for deres projekter, og det har forbedret styresystemet og den support, der findes til ekstern hardware. Der findes dog også andre styresystemer til Raspberry Pi dem kommer vi også ind på.

3 3 of :35 Installation af Raspbian Nu om dage er det ret enkelt at downloade og installere styresystemet. Raspberry Pi Foundation har udgivet NOOBS (New Out Of Box Software), der er en zipfil, som kan downloades, og som rummer en række forskellige styresystemer (Pidora, Raspbian og to varianter af XMBC). Man kan bruge dem alle til en Raspberry Pi via et SD-kort. Hvis man vil installere Linux på sin Pi, skal man have et SD-kort med mindst 4 GB plads, og det skal være formateret som FAT32. Du kan downloade NOOBS-zipfilen ved at gå til Det er en fil på 1,3 GB, og det tager omkring 20 minutter at downloade den. Når filen er downloadet, sætter du dit formaterede SD-kort i computeren og pakker zipfilens indhold ud. Derefter fjerner du kortet og sætter det ind i din Raspberry Pi. Sørg for, at alle forbindelserne er i orden, og tænd så for strømmen. Ved den første boot indlæser NOOBS automatisk en menu, der giver mulighed for at vælge styresystemer. Vi fokuserer her på Raspbian. Vælg det i menuen, og klik så på Install OS i menubjælken. Når NOOBS har installeret Raspbian på det SD-kort, som du satte ind i din Pi, bliver du bedt om at genstarte. Ved genstart bliver du bedt om at logge ind. Standardbrugernavnet er pi, og kodeordet er raspberry. Når du er logget ind, skriver du kommandoen raspiconfig. Den åbner et værktøj, der kan opdatere og konfigurere din Pi. Det første, du skal gøre her, er at opdatere raspi-config. Til det skal du bruge en fungerende internetforbindelse, og du skal ændre din bootrutine, således at din Raspberry Pi booter til skrivebordet. Når opdateringen er overstået, går du ud af raspi-config og skriver reboot for at genstarte Pi og indlæse de ændringer, du lige har indført. Efter en vellykket genstart vil din Pi logge direkte ind på LXDE-miljøet. Når du har installeret et styresystem, kan du når som helst vende tilbage til NOOBs interface. Det gør du ved at holde [Shift] nede under boot. Du kan prøve andre styresystemer eller overskrive et SD-kort med en frisk installation af Raspbian. Installation af software på en Pi Raspberry Pi er en typisk Debian-baseret computer, og det betyder, at man kan installere softwarepakker direkte via terminalen (anført i Startmenuen) ved at bruge kommandoen apt. Apt står for Advanced Packaging Tool og klarer installation, fjernelse og håndtering af al softwaren. Man skal have rodtilladelse for at få adgang til en apt-kommando, og den kan man få midlertidigt ved at føje præfikset sudo til kommandoen. Det er en god idé at opdatere sin liste over installeret software, før man installerer ny software, og det kan man gøre ved at skrive sudo apt-get update. Denne kommando holder din liste over installeret software op mod det, der er tilgængeligt fra serverne, og den opdaterer din liste.

4 4 of :35 Når du har opdateret din software, kan du bruge apt-get install <pakkenavn>, idet du erstatter <pakkenavn> med navnet på den software, du vil installere. Du kan fjerne software ved at skrive apt-get remove <pakkenavn>. Apt er et stærkt værktøj, og man skal passe på. Er du i tvivl, bør du opsøge en teknisk kyndig ven. En mere enkel metode til at installere software går gennem den dedikerede Pi Store, men man skal downloade klient-applikationen, før man kan få adgang. Besøg Alle apps er open source, lavet af tusinder af energiske kodefolk, som leverer automatiske opdateringer. En verden uden for raspbian David Hayward og Torben Okholm prøver tre specielle raspberry pi-styresystemer som alternativer til Raspbian. det kan du også Raspberry Pi er indbegrebet af kreativitet, frihed og åbenhed alt det, open source-verdenen står for. Det er ikke så sært, at folk holder så meget af den. Der er ingen ende på de fantasifulde og kreative anvendelsesområder for denne herlige lille computer. Vi har set Raspberry Pi nå op til randen af atmosfæren, dykke ned under bølgerne og blive til en gammeldags arkade-spillemaskine. Man har endda samlet en gruppe af dem for at opnå supercomputer-egenskaber. Man har set dem svøbt i træ, pap, metal, Lego og gips. De er blevet brugt i ingeniørarbejde og på skoler og universiteter. Den eneste begrænsning synes at være brugerens fantasi. Imidlertid har de fleste af os brugt vores Raspberry Pi er til hjemmelavede projekter og til bedre at forstå Linux, elektronik, motoriserede robotter, netværk og programmering. Det meste af dette arbejde står i gæld til engagerede folk, der har givet os de styresystemer, som Raspberry Pi kører på. Der er ingen tvivl om, at de fleste Pi-brugere bruger det officielle Raspbian-styresystem, som er en Linux-distro, der bygger på Debian. Men der er flere muligheder, man kan eksperimentere med. Der findes et væld af Raspberry Pi-specifikke styresystemer, der giver brugerne mulighed for at få mere ud af deres maskiner inden for et bestemt område. Det kan være mediecentre, retrogaming eller beregning. Vi har kigget på toppen af isbjerget, når det gælder Raspberry Pi-styresystemer, for at se, om der er

5 5 of :35 nogen projekter, der appellerer til vores fantasi. Raspberry Pi Media Centre er sandsynligvis den mest brugte applikation. Takket være Raspberry Pis HDMI-port, fornuftige processorkraft, tyste væsen og størrelse har denne maskine fundet sin plads under mange fjernsyn. Til at begynde med var der ret begrænsede muligheder for, hvad brugerne kunne gøre, men siden er der kommet mange gode fremskridt fra Pi-miljøet. Nogle af vores læsere har sikkert prøvet XBMC OS-versionen til Pi, men hvor mange kender RasPlex, der er den Raspberry Pi-drevne klient til Plex Media Server? RasPLEX brug din Raspberry pi som mediecenter Til at begynde med skal du bruge en installeret version af Plex Media Server, der ikke er open source, men som er gratis. Der er flere Plex Media Serverplatforme at vælge imellem: OS X, Windows, Linux, NAS og FreeBSD. Der findes også en række mobile styresystemer, som passer til Plex, og der skulle således være en ret god chance for, at du kan finde en serverplatform, der svarer til dine behov. Hvis du får problemer med serverdelen af installationen, kan du finde hjælp på Når serverdelen er i orden, og du har brugt et par minutter på at organisere din mediesamling og sørge for, at Plex serverdel samler det hele og peger i de rigtige retninger, kan du gå i gang med at få RasPlex-delen op at køre. Først bør du dog sikre dig, at du har disse ting i orden: en Raspberry Pi (naturligvis), et SD-kort på 1 GB eller mere helst Class 10+ og adgang til dit hjemmenet. Du skal sørge for, at Raspberry Pi er sluttet til en skærm eller et fjernsyn og har tilsluttet tastatur og mus. Det er værd her at nævne, at selvom de første 256 MB-versioner af Raspberry Pi kan køre RasPlex nogenlunde fornuftigt, kører de indlysende nok bedre på de nyere 512 MB-udgaver. RasPlex er stadig i udviklingsfasen. Selvom man tester med henblik på 512 MB-versionen, er det muligt at gøre det samme på 256 MB-udgaverne af RPi man skal blot ikke forvente, at det forløber så glat som med den yngre udgave.

6 6 of :35 Der findes tre installationstyper til RasPlex: Windows, OS X og Linux. Dem kan man downloade fra De giver et simpelt grafisk UI, hvori man kan downloade og overføre dette image til sit SD-kort. Man skal blot indsætte SD-kortet, køre installationsprogrammet og vælge den version af RasPlex, der skal downloades (den aktuelle udgave er den, vi anbefaler, medmindre du har planer om noget specielt). Vælg derefter det downloadede image, og klik på knappen Write to SD Card. Så bliver det nye styresystem overført til kortet. Når dit image er blevet overført til SD-kortet, skal du blot sætte det i Raspberry Pi og tænde for Pi. Nu booter RasPlex for første gang. Med RasPlex første boot begynder der at ske noget. Første gang du booter i RasPlex, vil UI et være utroligt langsom. Hvis man tester på 356-versionen af Pi, sker der næsten ingenting. Det er normalt, og man kalder det kold cache. RasPlex has en klient-cache til billeder, miniaturer og metadata, står der i en FAQ på RasPlexs website. Ved første boot er cachen kold, og det tager et stykke tid at varme den op. Hvis du konstaterer, at RasPlex kører langsomt ved første boot, kan du fremtvinge en opvarmning af cachen. For at komme op i omdrejninger kan man fremtvinge en varm cache ved at gå ind i All -sektionen og indlæse All Videos, All TV Shows og så videre, indtil hver eneste miniature og fanart-billede er blevet hentet. Det tvinger RasPlex til at gemme alt i cachen. Det behøver du naturligvis ikke nødvendigvis at gøre, men RasPlex vil reagere hurtigere fremover, og det opvejer den tid, det tager at gemme alting cachen. Hjælp RasPlex Som nævnt har RasPlex kun lige indledt sin karriere på Raspberry Pi. Hvorfor ikke hjælpe med til at gøre det bedre? Besøg og find nogle glimrende metoder til at holde projektet i live og forbedre det løbende. I mellemtiden har du fornøjelsen af at se HD-film på din Pi. RISC OS Tag på en nostalgisk tur, og brug din raspberry pi til at slutte dig til eliten Retro er det store nummer i øjeblikket. Man kan knap nok tænde for sit tv, åbne en avis eller gå på nettet uden at se noget herligt fra sin computerungdom. Det er sjovt, og hvad kunne dog være mere retro end det fremragende computerspil Elite? Elite var ret imponerende, når det gælder spil. Når man spiller det på de originale systemer, uanset om det er Spectrum, Commodore, BBC Micro eller noget andet, må man uvilkårlig knibe en tåre. Nå, før vi bliver overvældet af sentimentalitet, kunne det være sjovt at få Elite til at fungere på en Pi med Acorns RISC OS installeret. Et sandt retroparadis. Hvad er RISC OS? RISC OS blev oprindelig lanceret i Dengang hed det Arthur 1.20, og det blev udviklet af Acorn Computers til firmaets ARM-baserede Archimedesmaskiner. Denne version til Raspberry Pi er naturligvis gratis, men man kan købe en softwarepakke ved navn NutPi for cirka 330 kroner. Den rummer mange

7 7 of :35 ekstrafunktioner og tilstrækkeligt med programmer til at gøre RISC OS RPi til en fuldt ud anvendelig og funktionsdygtig maskine til daglig brug. I standardkollektionen af programmer til Raspberry Pi-udgaven af RISC OS finder man en webbrowser, en tekst-editor og sågar BBC BASIC. Hvis du bliver træt af Elite, kan du altså altid programmere dit eget spil. Det første punkt på dagsordenen er at downloade den nyeste version af RISC OS til Raspberry Pi. Det er ikke særlig svært du skal blot over på Raspberry Pis website. Her klikker du på sektionen Downloads og bladrer ned, til du finder RISC OS-sektionen. Du har nu mulighed for at downloade et image via en torrent eller direkte. Da det kun fylder 97,9 MB, burde det ikke tage lang tid at hente det ned fra æteren. Når du har downloadet dette image, pakker du filen ud og bruger enten Win32DiskImager for Windows, RPi-SD card builder-værktøjet til Mac OS X eller dd-kommandoen til Linux-brugere, alt afhængigt af dit system og dine præferencer. Under boot vil du bemærke, at RISC OS er et pænt styresystem, navnlig hvis du har en fornuftig 1080p-skærm sluttet til din Raspberry Pi, idet RISC OS bruger hele skærmen til at vise sin herlighed frem. Desværre kan du dog ikke bruge netværksaspekterne til at begynde med, for de er som standard slået fra. Men det er nemt ordnet. Begynd med at lukke fejlmeddelelsen fra NetSurf, dobbeltklik så på ikonet!configure på skrivebordet. Dernæst klikker du på Network -ikonet efterfulgt af Internet -ikonet. Sæt flueben i boksen Enable TCP/IP protocol suite. Nu burde de tre ikoner være markeret. Klik nu på Close -knappen efterfulgt af Save fra det forrige vindue, og genstart med Reset Now. XBian RasPlex bygger på XBMC, men mange mennesker foretrækker originalen fremfor afledte versioner. Derfor leverer XBian det minimale Raspbian-image sammen med XBMC. Resultatet er en løsning med den allernyeste teknologi. Det er imponerende, og der er et kolossalt brugermiljø, der kan hjælpe, hvis man går i stå. Besøg og følg de forskellige links, der giver mulighed for at downloade og opleve XBMC på Raspberry Pi. Der er visse fordele ved at bruge XBian fremfor RasPlex. For det første behøver man ikke serverdelen af Plex, blot et passende NAS-drev, en medieserver eller simpelthen medier på et USB-drev. For det andet bruger XBian ikke mange systemressourcer, og der er umiddelbar support af en masse trådløse netværksadaptere. For det tredje kører UI et meget glat. Da XBian er så slankt, kan det snildt ligge på et SD-kort på 2 GB, og afspilningen af medier er generelt fremragende. I sidste ende vinder den personlige smag, men det er altid bedst at prøve begge systemer for at se, hvad der passer bedst til ens udstyr. Elite og emulatorer Eftersom Elite blev skrevet til ARM2- og ARM3-baserede computere, kan det ikke køre under det ARM6-miljø, der knytter sig til Raspberry Pi. Derfor skal

8 8 of :35 vi emulere en ældre version af RISC og ARM ved hjælp af ArcEm. Man kan godt downloade emulatoren og dens tilsvarende rommer individuelt, men det kan gøres nemmere. Vi kan downloade en enkelt kompri-meret fil, der rummer alt, hvad vi skal bruge for at få Elite emuleret. Hvis man imidlertid prøver at åbne filen!arcem, åbner den i stedet StrongArm. Heldigvis kan man få glæde af Elite ved at følge disse anvisninger: Download den relevante fil fra og pak indholdet ud på et USB-drev. RISC OS kræver ikke nødvendigvis, at man installerer et program. Det indlæser programmet fra den eksterne enhed. Sæt USB-drevet i Raspberry Pi, og vent, indtil RISC OS finder den nye enhed. Åbn den nye filmanager ved at venstreklikke, og naviger så ved hjælp af NetSurf til og download den seneste ArcEm-fil. Det er en komprimeret fil, men vi skal åbne den via en RISC OS-applikation ved navn!sparkfs. Enkeltklik på SD-kort-ikonet nederst til venstre. Det åbner for filsystemets indhold. Dobbeltklik så på mappen Utilities. Find programmet!sparkfs, og dobbeltklik. Nu bør det fremkomme ved siden af rækken af ikoner nederst til venstre. Træk den nyligt downloadede arcem-1.50-alpha2-riscos-fil over på ikonet!sparkfs, der er forneden til venstre. Det fremkalder et indholdsvindue, der skal trækkes og slippes over ArcEm-filens oprindelige indhold. Det erstatter!arcem -filen og hostfs -mappen plus en tekstfil med udgaver, der fungerer i denne sammenhæng. Gå nu til og download b arc-filen. Som før trækker du den nu over på!sparkfs -ikonet og trækker det ukomprimerede indhold ind i hostfs -mappen. Du starter Elite ved at dobbeltklikke på den nye!arcem-fil, der indlæser den gamle Archimedes-platform. Dobbeltklik dernæst på HostFS -drevet. Nu bør Elite blive startet, men det skete et par gange, at vi måtte dobbeltklikke på ikonet!elite. Du bliver spurgt, om du har en skærm med høj opløsning, og til det kan du svare Y. Det tager omkring 10 sekunder for Elite at blive indlæst. RetroPie Gør din Pi til en klassisk gamingkonsol

9 9 of :35 Nu vi er ved gaming og navnlig retro-gaming, hvad kunne være bedre end at bruge sin Raspberry Pi som en retro-gamingkonsol? Retro-gaming er måske ikke noget for enhver, men der er en vis charme over at spille spil som Doom på en computer, der kan ligge i en hånd. Og det er desuden et glimrende projekt, som man kan prøve med børnene i de lange, våde weekender. RetroPie er et operativsystem, der er udviklet ud fra en stærkt nedskaleret udgave af Raspbian, men med et par ekstra funktioner. Det blev udtænkt og skabt af petrockblock, der elsker Raspberry Pi og retro. Gruppen har møjsommeligt brugt tid på at vedligeholde og opdatere RetroPie-projektet til glæde for os. Tak for det. Begynd med at navigere til og download den seneste zippede version af RetroPie OS-img-filen. Pak den ud, og overfør den til et SD-kort på 4 GB med de sædvanlige metoder, som er beskrevet på Raspberry Pi-sitet. Når det er gjort, slutter du din Raspberry Pi til en passende skærm eller et fjernsyn, tilføjer et tastatur, en mus og en USB-gamepad, der gør gaming sjovere. Tænd så for Raspberry Pi. Den første boot gennemgår opsætning af controller, der bliver brugt til at navigere Emulation-Station-interfacet UI. Det er menuskærmbilledet, og her kan man vælge mellem forskellige emulatorer og spil. Men pas på: Ligesom med de fleste andre firstboot-operativsystemer på Raspberry Pi kan processen være meget langsom. Men derefter går det hurtigere, og man kan spille løs af alle sine retrospil. Når opsætningen er færdig, kommer du tilbage til Terminal (eller kommandolinjen). Skriv blot emulationstation, så starter RetroPies interface. ROM og den slags De spil, du begynder med, er relativt begrænsede sharewareversioner af Duke Nukem 3D og Doom, foruden et bizart Apple II-spil, som ingen nogensinde har hørt om. Derfor skal du sikkert have nogle flere. Men heri ligger der nogle juridiske komplikationer, som vedrører download og afspilning af gaming-

10 10 of :35 rommer. Nogle er helt i orden, andre er det ikke. I stedet for at gå ind i en juridisk gråzone, hvor vi ikke har en chance for at forsvare os, er det nok bedst, at vi lader dig selv håndtere dine egne enheder, når det gælder rommer. Vi har tillid til, at du er godt nok kendt med Google til at regne ud, hvad der nu skal ske. Glem ikke at besøge RetroPie GPIO-adaptersiderne petrockblock-sitet på Her er der en guide, der viser, hvordan man opretter en enhed, som gør det muligt for gamecontrollere at blive koblet til Raspberry Pi. Medier, retro-gaming og et fremragende alternativt styresystem er blot toppen af isbjerget, når det gælder Raspberry Pi. Der er masser af andre specifikke styresystemer, som du kan eksperimentere med. Nu har du leget med Pi. Hvad med at lave dit eget styresystem? Og hvorfor ikke dele det med os? Fortæl os, hvordan og hvorfor du har lavet dit eget Raspberry Pi-styresystem. RetroPie-understøttede systemer og emulatorer Ifølge petrockblocks site er listen over understøttede emulatorer og systemer fra version 1.9 af RetroPie temmelig imponerende: Amiga (UAE4All) Apple II (Basilisk II) Arcade (PiFBA, Mame4All-RPi) Atari 800 Atari 2600 (RetroArch) Atari ST/STE/TT/Falcon C64 (VICE) CaveStory (NXEngine) Doom (RetroArch) Duke Nukem 3D Final Burn Alpha (RetroArch) Game Boy Advance (gpsp) Game Boy Color (RetroArch) Game Gear (Osmose) Intellivision (RetroArch) MAME (RetroArch) MAME (AdvMAME) NeoGeo (Genesis-GX, RetroArch) NeoGeo (GnGeo)

11 11 of :35 Sega Master System (Osmose) Sega Megadrive/Genesis (DGEN, Picodrive) Nintendo Entertainment System NES (RetroArch) N64 (Mupen64Plus-RPi) PC Engine/Turbo Grafx 16 (RetroArch) PlayStation 1 (RetroArch) ScummVM SNES Super Nintendo Entertainment System (RetroArch, PiSNES, SNES-Rpi) Sinclair ZX Spectrum (Fuse) PC/x86 (rpix86) Z Machine emulator (Frotz) Kan du ikke finde, hvad du søger? Hvorfor så ikke selv inddrage en emulator og fortælle open source-mijøet om den?

Sådan får du e-bøger på læseren

Sådan får du e-bøger på læseren Sådan får du e-bøger på læseren 2010 Sony Corporation 4-259-024-11(1) Få e-bøger Få e-bøger e-boghandel Reader Library-software Læser Med Sony Reader Library-softwaren (Reader Library) kan du indkøbe og

Læs mere

Fuld installation af Jit-klient

Fuld installation af Jit-klient Fuld installation af Jit-klient Indholdsfortegnelse Systemkrav til afvikling af Jit-klienten...3 Opsætning af firewall...4 Om installationsfilen...5 Installation af MSI-filen...6 Om SSL-certifikater...13

Læs mere

Opgradere fra Windows Vista til Windows 7 (brugerdefineret installation)

Opgradere fra Windows Vista til Windows 7 (brugerdefineret installation) Opgradere fra Windows Vista til Windows 7 (brugerdefineret installation) Hvis du ikke kan opgradere computeren, som kører Windows Vista, til Windows 7, så skal du foretage en brugerdefineret installation.

Læs mere

Installation af Oracle 10g Release 2 database

Installation af Oracle 10g Release 2 database Installation af Oracle 10g Release 2 database Oracle 10g database indeholder databasesoftware, enterprise manager, SQL*Plus m.m., HTML DB (i dag kendt som Application Express) og tilhørende HTTP Server

Læs mere

Avancerede startindstillinger (Oversat fra engelsk via google)

Avancerede startindstillinger (Oversat fra engelsk via google) Billeder der viser mulighederne i Avancerede startindstillinger (Engelsk) Side 1 Side 2 Side 3 1 Hvis du har brug for at få adgang til avancerede startindstillinger, kan du gøre det med nogen af de forskellige

Læs mere

En open source løsning til bibliotekernes publikumspc ere

En open source løsning til bibliotekernes publikumspc ere En open source løsning til bibliotekernes publikumspc ere Dokument: bibos installationsvejledning bibos version: 2.1.0.1 released 25. oktober 2013 Senest redigeret: 5. februar 2014 af Niels Schmidt Petersen,

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Windows 8.1... 5. KAPITEL ET... Den nye brugergrænseflade. KAPITEL TO... 23 Internet, e-mail, kontakter og kalender

INDHOLDSFORTEGNELSE. Windows 8.1... 5. KAPITEL ET... Den nye brugergrænseflade. KAPITEL TO... 23 Internet, e-mail, kontakter og kalender INDHOLDSFORTEGNELSE Windows 8.1... 5 KAPITEL ET... Den nye brugergrænseflade Sådan får du Windows 8.1 på din pc... 8 Startskærmen... 9 Skrivebordet... 10 Kvikguide til den nye brugergrænseflade... 11 Amulet-menuen...

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. INDLEDNING... 7 Kristian Langborg-Hansen. KAPITEL ET... 9 I gang med App Inventor. KAPITEL TO...

INDHOLDSFORTEGNELSE. INDLEDNING... 7 Kristian Langborg-Hansen. KAPITEL ET... 9 I gang med App Inventor. KAPITEL TO... INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... 7 Kristian Langborg-Hansen KAPITEL ET... 9 I gang med App Inventor Installation af App Inventor... 10 Trådløs installation... 11 Installation af emulator (Windows)...

Læs mere

Denne vejledning beskriver, hvordan du installerer Næsgaard Mark fra Internettet.

Denne vejledning beskriver, hvordan du installerer Næsgaard Mark fra Internettet. Installation af Næsgaard Mark Generelt Denne vejledning beskriver, hvordan du installerer Næsgaard Mark fra Internettet. Kode Den første gang du installerer programmet på en PC, skal du have en registreringskode

Læs mere

Carry it Easy Brugermanual

Carry it Easy Brugermanual Carry it Easy Brugermanual Brugermanual Version 2.0 2004-2006 CoSoSys SRL Carry it Easy Brugermanual Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...I 1. Introduktion...1 2. Systemkrav...2 3. Installation...2

Læs mere

Opdatering af Windows XP

Opdatering af Windows XP Opdatering af Windows XP For at sikre computeren mest muligt er det en god idé at opdatere sit styresystem jævnligt. Det anbefales, at man mindst en gang om ugen kontrollerer for opdateringer til sit styresystem,

Læs mere

VLC-player. Meget alsidig medieafspiller til din computer. Version: August 2012

VLC-player. Meget alsidig medieafspiller til din computer. Version: August 2012 VLC-player Meget alsidig medieafspiller til din computer Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Hvad er VLC-player?...4 Hvorfor ikke bruge Mediaplayer fra Microsoft?...4 Hvilke filtyper kan afspilles?...4

Læs mere

Dansk vejledning til installation og opsætning af Safe Eyes

Dansk vejledning til installation og opsætning af Safe Eyes Dansk vejledning til installation og opsætning af Safe Eyes Her kan du få vejledning til, hvordan du skaffer Safe Eyes og bruger det. Det mest nødvendige er her beskrevet på dansk men dog ikke det hele.

Læs mere

Den digitale Underviser. Clouds. Dropbox

Den digitale Underviser. Clouds. Dropbox Den digitale Underviser Clouds Dropbox Indhold Indhold... 1 Dropbox... 1 Installer Dropbox... 2 Åbn Dropbox fra egen computer... 2 Åbn Dropbox fra en anden computer... 3 Lagre filer i Dropbox (offline

Læs mere

Streame fra Winamp til Dreambox/pc på netværk.

Streame fra Winamp til Dreambox/pc på netværk. Streame fra Winamp til Dreambox/pc på netværk. 1. Formål 2. Forudsætninger og installationer 3. Opsætning 4. Start streaming 5. Aflyt streaming 6. Kontakt 1. Formål Mange benytter Winamp ( Nullsoft, Inc.)

Læs mere

SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION

SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION I vejledningen bruger vi det gratis program Calc fra OpenOffice som eksempel til at vise, hvordan man bruger nogle helt grundlæggende funktioner i regneark. De øvrige

Læs mere

smart-house Web-Server Manual smart-house Web-Server Manual 1 of 15

smart-house Web-Server Manual smart-house Web-Server Manual 1 of 15 smart-house Web-Server Manual CARLO GAVAZZI AS, PB 215, NO-3901 Porsgrunn Telefon: 35 93 08 00 Telefax: 35 93 08 01 Internet: http://www.carlogavazzi.no E-Mail: gavazzi@carlogavazzi.no 1 of 15 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Guide til at lave din egen hjemmeside Maria, Mads, Morten Sebastian og Marc

Guide til at lave din egen hjemmeside Maria, Mads, Morten Sebastian og Marc 7/2-2014 Guide til at lave din egen hjemmeside Maria, Mads, Morten Sebastian og Marc Kommunikation/IT 14 Indhold Opsætning af webserver... 2 Secure Shell - PuTTY... 2 Ændring af kodeord... 3 Installation

Læs mere

Opsætning af internet gennem Bolignet-Aarhus

Opsætning af internet gennem Bolignet-Aarhus Opsætning af internet gennem Bolignet-Aarhus Denne vejledning er henvendt til brugere af computere, som benytter Windows XP som styresystem. Windows XP adskiller sig en del fra de øvrige styresystemer.

Læs mere

INSTALLATIONSVEJLEDNING

INSTALLATIONSVEJLEDNING INSTALLATIONSVEJLEDNING Bemærk! At under installeringen, vil der, hvis du benytter Norton Antivirus, komme en meddelelse om en script-virus. Hertil skal du blot accepterer denne meddelelse, for at kunne

Læs mere

Du har nu en genvej på dit skrivebord hen til den mappe hvor dine filer med bøgerne kommer til at ligge, den virkelige sti = c:\bøger.

Du har nu en genvej på dit skrivebord hen til den mappe hvor dine filer med bøgerne kommer til at ligge, den virkelige sti = c:\bøger. Download af bøger i MP3 format Side 1 af 6 Forudsætninger for at kunne benytte denne mulighed er: En computer med rimelig diskplads (hvert bog fylder små 200 MB). En god Internetforbindelse, for ikke at

Læs mere

Tilslutning med Cisco AnyConnect VPN-klient (Windows) til AARHUS TECH P-net

Tilslutning med Cisco AnyConnect VPN-klient (Windows) til AARHUS TECH P-net 18. november 2011 Vejledning Windows 7 - eklient Opkobling via ADSL eller anden kabelforbindelse til P-net. Tilslutning med Cisco AnyConnect VPN-klient (Windows) til AARHUS TECH P-net Cisco AnyConnect

Læs mere

Podcatching. sådan finder, henter og abonnerer du på podcast. Instruktionshæfte. (Rev. 30.10.11) Podcastingkonsulent Karin Høgh

Podcatching. sådan finder, henter og abonnerer du på podcast. Instruktionshæfte. (Rev. 30.10.11) Podcastingkonsulent Karin Høgh Podcatching sådan finder, henter og abonnerer du på podcast Instruktionshæfte (Rev. 30.10.11) Podcastingkonsulent Karin Høgh www.podconsult.dk karin@podconsult.dk Indhold Introduktion...3 Ordforklaring...4

Læs mere

Brugervejledning til trådløs router Sådan opsætter du din trådløse router i fiberboksen fra GE Fibernet

Brugervejledning til trådløs router Sådan opsætter du din trådløse router i fiberboksen fra GE Fibernet Brugervejledning til trådløs router Sådan opsætter du din trådløse router i fiberboksen fra GE Fibernet Fiberbredbånd TV Telefoni www.gefibernet.dk Indhold 4 Aktivering af det trådløse netværk 7 Opkobling

Læs mere

KORT VEJLEDNING TIL. Installation af Nokia Connectivity Cable Drivers

KORT VEJLEDNING TIL. Installation af Nokia Connectivity Cable Drivers KORT VEJLEDNING TIL Installation af Nokia Connectivity Cable Drivers Indholdsfortegnelse 1. Indledning...1 2. Nødvendige elementer...1 3. Installation af Nokia Connectivity Cable Drivers...2 3.1 Inden

Læs mere

LiveConnect CDS Installationsvejledning

LiveConnect CDS Installationsvejledning Installationsvejledning Rev. 2 september 2009 Side 1 1. Installation af MediaPlayer 1.1 Installationen består af følgende Anbefalet konfiguration Du skal bruge følgende for at installere Installation af

Læs mere

PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken

PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken Download først de relevante installere til både Maple 18 og til Gym-pakken, og placer dem et sted på din PC, hvor du kan finde dem igen. Hvis du højre-klikker

Læs mere

Installationsvejledning til kabel-modem

Installationsvejledning til kabel-modem Installationsvejledning til kabel-modem Kære nye Canal Digital Internet-kunde, Du har fået tilsendt følgende 3 dele til din nye internetforbindelse. 1. Kabelmodem med strømforsyning 2. Netværkskabel 3.

Læs mere

Softwaremanual. HP SimpleSave. Backup-software Brugsanvisning. SimpleSave

Softwaremanual. HP SimpleSave. Backup-software Brugsanvisning. SimpleSave HP SimpleSave Backup-software Brugsanvisning Softwaremanual SimpleSave Sådan får du hjælp For yderligere hjælp med dit drev, installation af det samt softwaren, kan du kontakte en af følgende: HP Kundeservice

Læs mere

Vejledning til opsætning af: Dankort terminal model Flexi : Side 2 HUB : Side 4 Opsætning af PSAM : Side 5. Vigtigt!

Vejledning til opsætning af: Dankort terminal model Flexi : Side 2 HUB : Side 4 Opsætning af PSAM : Side 5. Vigtigt! Vejledning til opsætning af: Dankort terminal model Flexi : Side 2 HUB : Side 4 Opsætning af PSAM : Side 5 Vigtigt! I forbindelse med installation af dankort terminalen, skal du på den computer hvor dankort

Læs mere

Guide til opdatering af Parrot CK3100 LCD, 3200LS Color, 3200LS+ og MK6100 med en Parrot Dongle

Guide til opdatering af Parrot CK3100 LCD, 3200LS Color, 3200LS+ og MK6100 med en Parrot Dongle Hvis man bruger en Bluetooth dongle fra Parrot (Parrot Dongle), så skal man følge nedenstående guide. Guiden er baseret med opdateringssoftware, version 3.4.1.0, til Microsoft Windows XP. For at kunne

Læs mere

Macab ST2300 IP. Gert Kaae Hansen

Macab ST2300 IP. Gert Kaae Hansen Macab ST2300 IP Gert Kaae Hansen 2012 Den nye software indeholder nye funktioner som gør det muligt at afspille filer direkte fra et NAS drev, kigge på video klip fra Youtube og se eller høre POD cast

Læs mere

Dansave Online Backup. Dansave Home Guide. Version 6.9.0.0

Dansave Online Backup. Dansave Home Guide. Version 6.9.0.0 Dansave Online Backup Dansave Home Guide Version 6.9.0.0 01-01-2013 1 Indhold Om Dansave Home... 3 Minimums system krav - Windows... 3 Minimums System krav - MAC... 3 Download Dansave Home... 3 Krypteringsnøglen...

Læs mere

Boot Camp Installerings- og indstillingsvejledning

Boot Camp Installerings- og indstillingsvejledning Boot Camp Installerings- og indstillingsvejledning Indholdsfortegnelse 3 Introduktion 4 Oversigt over installering 4 Trin 1: Søg efter opdateringer 4 Trin 2: Klargør Mac til Windows 4 Trin 3: Installer

Læs mere

Boot Camp Installerings- & indstillingshåndbog

Boot Camp Installerings- & indstillingshåndbog Boot Camp Installerings- & indstillingshåndbog Indholdsfortegnelse 3 Introduktion 3 Hvad du har brug for 4 Oversigt over installering 4 Trin 1: Søg efter opdateringer 4 Trin 2: Klargør Mac til Windows

Læs mere

Windows 10 DEMONSTRATION AF LARS LAURSEN

Windows 10 DEMONSTRATION AF LARS LAURSEN Windows 10 DEMONSTRATION AF LARS LAURSEN Lidt om Windows 10 (1) Microsoft har sprunget tallet 9 over og er gået direkte til 10 Windows 10. Det kan skyldes, at Apple har et styresystem Mac OS X, hvor X

Læs mere

Sektornet VPN. Opsætning af Novell 5.1 server og klient på. Windows 2000/NT/XP

Sektornet VPN. Opsætning af Novell 5.1 server og klient på. Windows 2000/NT/XP Sektornet VPN Opsætning af Novell 5.1 server og klient på Windows 2000/NT/XP UNI C oktober 2002 Sektornet VPN UNI C oktober 2002 v1.0 Af Jesper Skou Jensen 1 Opsætning af Novell 5.1 server og klient på

Læs mere

Nogle metoder ved arbejdet med Brothers Keeper.

Nogle metoder ved arbejdet med Brothers Keeper. Villy Andersen Frederiksberg den 8. september 2014. Nogle metoder ved arbejdet med Brothers Keeper. For at få samling på nogle af de tidligere udsendte beskrivelser og vejledninger om Brothers Keeper (BK)

Læs mere

Installation af GeoCAD

Installation af GeoCAD 19-06-2015 Systemkrav: Microsoft Windows XP eller nyere Minimum 1 GB RAM Minimum 330 MB harddisk Java version 8 eller nyere Installation af GeoCAD Hvis GeoCAD tidligere har været installeret på maskinen,

Læs mere

Windows 8 trinvis opgraderingsvejledning FORTROLIG 1/53

Windows 8 trinvis opgraderingsvejledning FORTROLIG 1/53 Windows 8 trinvis opgraderingsvejledning FORTROLIG 1/53 Indhold 1. 1. Windows 8 installationsproces 2. Systemkrav 3. Forberedelser 2. 3. 4. 5. Ren 6. 1. Personlige indstillinger 2. Trådløst 3. Brugerdefinerede

Læs mere

Skyfillers Online Backup. Kundemanual

Skyfillers Online Backup. Kundemanual Skyfillers Online Backup Kundemanual Kundemanual Indhold Opsætning... 2 Installation... 2 Download software... 2 Installation under Windows... 2 Installation under Mac OS X... 3 Log ind... 3 Tilpas kontoindstillinger...

Læs mere

Bruger Manual PC Valtronics IP Kamera - Windows system

Bruger Manual PC Valtronics IP Kamera - Windows system Bruger Manual PC Valtronics IP Kamera - Windows system Brugervejledning til PC (windows) 1. Installation af kamera Vejledningen er almen for alle Valtronics kameraer, og derfor kan billederne af de forskellige

Læs mere

FRA KAMERA TIL COMPUTER

FRA KAMERA TIL COMPUTER FRA KAMERA TIL COMPUTER FRA CANON FS200 TIL LIQUID Før optagelserne kan redigeres, skal de kopieres fra kameraet til computeren. Det foregår i to trin. Først kopieres optagelserne fra kameraet til din

Læs mere

Web Connect vejledning

Web Connect vejledning Web Connect vejledning Version 0 DAN Omfattede modeller Denne brugsanvisning gælder for følgende modeller: ADS-2500W og ADS-2600W Definitioner af bemærkninger Vi bruger følgende ikon gennem hele brugsanvisningen:

Læs mere

Vejledning til brug af IT for nye elever

Vejledning til brug af IT for nye elever Vejledning til brug af IT for nye elever Vers.1. Okt 2014 IT Center Syd byder dig velkommen til Sønderborg Statsskole Denne vejledning er lavet for at gøre det nemmere for dig som elev, at benytte de forskellige

Læs mere

Opret ODBC datakilde Vejledning

Opret ODBC datakilde Vejledning Vejledning V. 1 APRIL 2011 FOR KUNDESERVICE Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Formål... 3 1.2 Målgruppe... 3 1.3 Krav... 3 2 Opret ODBC Datakilde (Open Database Connectivity)... 3 2.1 Forbindelse

Læs mere

TEKNISKE FORHOLD VEDR. ADGANG TIL VP.ONLINE. Brugervejledning

TEKNISKE FORHOLD VEDR. ADGANG TIL VP.ONLINE. Brugervejledning TEKNISKE FORHOLD VEDR. ADGANG TIL VP.ONLINE vp.online 2011 01-10-2011 Indholdsfortegnelse 1 PROBLEMER MED AT SE VP.ONLINE... 3 2 BROWSER KONFIGURATION... 6 3 SKRIVEADGANG TIL DREV... 7 4 SESSION TIMEOUT

Læs mere

3. Menuen Start -> Programs -> OpenVPN åbnes, og "My Certificate Wizard" vælges:

3. Menuen Start -> Programs -> OpenVPN åbnes, og My Certificate Wizard vælges: Opsætning af VPN forbindelse til DRC En VPN forbindelse gør det muligt for en hjemmecomputer, eller en bærbar computer, at få adgang til DRCs interne lokalnet fra en vilkårlig internetforbindelse. Forudsætninger

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING VIDEOKAMERA

BRUGERVEJLEDNING VIDEOKAMERA BRUGERVEJLEDNING VIDEOKAMERA Side 2 til nyt videokamera Introduktion Det nye videokamera er et IP-videokamera, der tilsluttes trådløst til din router. Videokameraet fungerer sådan, at du kan se videooptagelser

Læs mere

Installation og Drift. Aplanner for Windows Systemer Version 8.15

Installation og Drift. Aplanner for Windows Systemer Version 8.15 Installation og Drift Aplanner for Windows Systemer Version 8.15 Aplanner for Windows løsninger Tekniske forudsætninger Krav vedr. SQL Server SQL Server: SQL Server 2008 Express, SQL Server 2008 R2 eller

Læs mere

Manual til AVG Antivirus

Manual til AVG Antivirus Manual til AVG Antivirus Det anbefales, at alle brugere benytter sig af et antivirus-program. Formålet med programmet er at forhindre din computer i at blive smittet med virus. Virus-inficerede computere

Læs mere

Conlan express Brugervejledning For Windows XP - Windows 7

Conlan express Brugervejledning For Windows XP - Windows 7 Conlan express Brugervejledning For Windows XP - Windows 7 UserHandbookv.1 DANjan14 Side 2 Brugervejledning Indholdsfortegnelse 1. Installation af Conlan express programmet... 3 2. Conlan express softwaren...

Læs mere

IT OG TELEFONI TIL ERHVERVSLIVET

IT OG TELEFONI TIL ERHVERVSLIVET Forberedelse af Mobile WiFi:... 3 Fejlfinding... 5 Mere information om dit 4G-modem... 6 Specifikationer... 7 1. Indsæt dit SIM-kort. Kontrollér, at du indsætter SIM-kortet i den rigtige retning. Se illustrationen.

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Side 2

Indholdsfortegnelse. Side 2 www.adesk.dk Indholdsfortegnelse Opsætning af computeren...3 Installation af styresystem...4 Backupprocedurer...5 Vedligehold...6 Vista / Windows 7 Recoverysystem...7 Side 2 Opsætning af computeren Det

Læs mere

Åbning af porte og UPnP

Åbning af porte og UPnP Åbning af porte og UPnP Denne guide har til formål at hjælpe dig med at åbne for porte i din router og/eller aktivere UPnP. Det kan være nødvendigt at åbne porte i ens router hvis man for eksempel anvender

Læs mere

Indhold. 1 Indledning... 3. 1.1 Kompatible browsere... 3. 2 Log ind i Umbraco... 3. 3 Content-delen... 4. 3.1 Indholdstræet... 4

Indhold. 1 Indledning... 3. 1.1 Kompatible browsere... 3. 2 Log ind i Umbraco... 3. 3 Content-delen... 4. 3.1 Indholdstræet... 4 Indhold 1 Indledning... 3 1.1 Kompatible browsere... 3 2 Log ind i Umbraco... 3 3 Content-delen... 4 3.1 Indholdstræet... 4 3.2 Ændring af indhold... 5 3.3 Tilføjelse af en side/sektion... 6 3.4. At arbejde

Læs mere

Velkommen. sidste runde

Velkommen. sidste runde Velkommen sidste runde Spørgsmål om ekstraopgaven og et par oplysninger Mail v /Niels Adressebog Opret ny Tilføj til adressebog fra en modtaget mail Vedhæfte filer Signatur Lave egne mapper Indsætte billeder

Læs mere

Det er muligt at opdatere kittet når det er installeret i bilen eller før det installeres, som dog kræver at man f.eks. tilslutter det et demopodie.

Det er muligt at opdatere kittet når det er installeret i bilen eller før det installeres, som dog kræver at man f.eks. tilslutter det et demopodie. Parrot s produkter kan opdateres med ny software, som i visse tilfælde kan være nødvendigt eller i fremtiden når man har købt en ny telefon som kræver nyeste software version. Det er muligt at opdatere

Læs mere

Fejlretter Installation og afinstallation på PC

Fejlretter Installation og afinstallation på PC Vejledning til installation og afinstallation af Fejlretter på Fejlretter Installation og afinstallation på Windows 7 Denne vejledning gennemgår installation henholdsvis afinstallation af Fejlretter på

Læs mere

Typo3 vejledning BMI af 1 Typo3 vejledning for redaktører og skribenter i BMI

Typo3 vejledning BMI af 1 Typo3 vejledning for redaktører og skribenter i BMI af 1 side 1 Typo3 vejledning for redaktører og skribenter i BMI GENERELT...3 LOGIN...3 STARTSIDEN...4 SIDE...5 SIDE ELEMENTER...6 SIDE LAYOUT...7 STJÆL MED ARME OG BEN HEL SIDE...8 STJÆL MED ARME OG BEN

Læs mere

Opsætning af eduroam Det trådløse netværk på ASB

Opsætning af eduroam Det trådløse netværk på ASB Opsætning af eduroam Det trådløse netværk på ASB Indhold 03 Det trådløse netværk på ASB: eduroam 03 AAAAntivirus software 04 eduroam med Windows Vista 08 eduroam med Windows XP 09 Trådløst netværk (eduroam)

Læs mere

1. Indledning... 1. 2. Installation... 2. 2.1 Mac OS X... 2. 2.2 Windows... 10. 3. Arkivering... 11. 3.1 Mac OS X... 11. 3.2 Windows...

1. Indledning... 1. 2. Installation... 2. 2.1 Mac OS X... 2. 2.2 Windows... 10. 3. Arkivering... 11. 3.1 Mac OS X... 11. 3.2 Windows... Manual til HTTrack 1. Indledning... 1 2. Installation... 2 2.1 Mac OS X... 2 2.2 Windows... 10 3. Arkivering... 11 3.1 Mac OS X... 11 3.2 Windows... 17 4. Visning af arkiveret materiale... 18 4.1 Mac OS

Læs mere

Billedvideo med Photo Story

Billedvideo med Photo Story Billedvideo med Photo Story Programmer: Microsoft Photo Story 3 Microsoft Windows XP Microsoft Internet Explorer Anvendelse: Edb informatik - Almen Voksenuddannelse September 2006 Billedvideo med Photo

Læs mere

Fejlretter Installation og afinstallation på PC Windows 7

Fejlretter Installation og afinstallation på PC Windows 7 Vejledning til installation og afinstallation af Fejlretter på Fejlretter Installation og afinstallation på Windows 7 Denne vejledning gennemgår installation henholdsvis afinstallation af Fejlretter på

Læs mere

Svar på de mest almindelige Citrix spørgsmål

Svar på de mest almindelige Citrix spørgsmål Svar på de mest almindelige Citrix spørgsmål Henrik Meyer og Ajâja Hyttel Oprettet: 24/6-13 Sidst revideret 14/5-14 h t t p s : / / c i t r i x. a a b n e t. d k Hvad er nyt i Citrix?... 2 Hvis du ikke

Læs mere

Vejledning til Teknisk opsætning

Vejledning til Teknisk opsætning Vejledning til Teknisk opsætning v. 1.0 Adm4you, 2010. Indhold Kort om denne vejledning... 3 Generelt om easyourtime... 3 Installation af databasen... 3 Sikkerhed og rettigheder... 4 SQL Login... 4 Rettigheder

Læs mere

Programmeringseksempel til CX/IPC

Programmeringseksempel til CX/IPC APP-NOTE 610004 Beckhoff Application Note Date: 7/17/2009 Document Status: 1.1 Beckhoff Automation Aps Naverland 2, DK-2600 Glostrup Phone +45 43 46 76 20 Fax +45 43 46 63 35 Programmeringseksempel til

Læs mere

Windows 7. Windows 7. Øvelse 1: Genveje. Øvelse 2: Installer en printer. Øvelse 3: Diverse små programmer

Windows 7. Windows 7. Øvelse 1: Genveje. Øvelse 2: Installer en printer. Øvelse 3: Diverse små programmer Windows 7 Øvelse 1: Genveje Højreklik på et tomt sted på skrivebordet og opret en Ny mappe. Omdøb mappen til Edb Åbn Word ved at klikke I følgende rækkefølge: Startknap Alle programmer Microsoft Office

Læs mere

Media College Aalborg Side 1 af 11

Media College Aalborg Side 1 af 11 Media College Aalborg Side 1 af 11 Indholdsfortegnelse Problemformulering... 3 Hvilket fjernsupport egner sig bedst af, eller Windows fjernskrivebord, når et firma skal supportere sine kunder?... 3 Hvorfor

Læs mere

Sådan installeres og teste WordPress på en lokal server

Sådan installeres og teste WordPress på en lokal server Sådan installeres og teste WordPress på en lokal server Det gratis WordPress blog værktøj er vokset gennem årene til et fuldgyldigt CMS-system content management system). WordPress har forenklet processen

Læs mere

Browserindstillinger til EfterUddannelse.dk

Browserindstillinger til EfterUddannelse.dk Browserindstillinger til EfterUddannelse.dk 3. udgave, februar 2012 Denne vejledning er en hjælp til at løse almindelige og kendte browserproblemer, der kan forekomme i Internet Explorer 7 og 8, når du

Læs mere

Rapport generator til Microsoft C5

Rapport generator til Microsoft C5 Generelt Rapportgeneratoren til C5 kan benyttes sammen med alle versioner af C5 og kræver INGEN tillægsmoduler eller tilkøb af C5. Den kører på: C5 version 1.5x, 1.6x, 2.x, 3.x, 4.x, 2008, 2010 og 2012.

Læs mere

HELLO INSTALLATIONS GUIDE - DANSK RACKPEOPLE

HELLO INSTALLATIONS GUIDE - DANSK RACKPEOPLE HELLO INSTALLATIONS GUIDE - DANSK RACKPEOPLE 1 Tekniske Krav 1.1 Hardware krav: En skærm gerne med touch Hvis skærmen ikke har touch, skal du bruge et tastatur og en mus Webcam Gerne i HD En ekstern lydenhed

Læs mere

Mac OS X 10.6 Snow Leopard Installerings- og indstillingsvejledning

Mac OS X 10.6 Snow Leopard Installerings- og indstillingsvejledning Mac OS X 10.6 Snow Leopard Installerings- og indstillingsvejledning Læs dette dokument, før du installerer Mac OS X. Det indeholder vigtige oplysninger om installering af Mac OS X. Systemkrav Når du skal

Læs mere

Pædagogisk IT. Vejledning i Office 365 til elever og deres familier. Version 4 Side 1. Kan udfyldes for at hjælpe med at huske

Pædagogisk IT. Vejledning i Office 365 til elever og deres familier. Version 4 Side 1. Kan udfyldes for at hjælpe med at huske Navn: Uni-login: Uni-login kode: Office365 email: Kan udfyldes for at hjælpe med at huske UNI-LOGIN @undervisning.kk.dk Version 4 Side 1 Indledning Velkommen til denne vejledning i Office 365, som introducerer

Læs mere

Mac OS X v10.5 Leopard Installerings- og indstillingsvejledning

Mac OS X v10.5 Leopard Installerings- og indstillingsvejledning Mac OS X v10.5 Leopard Installerings- og indstillingsvejledning Hvis Mac OS X v10.3 eller en nyere version allerede er installeret på computeren: Alt, du behøver at gøre, er at opdatere til Leopard. Se

Læs mere

Kvikguide Starter System 3.2

Kvikguide Starter System 3.2 3.2 Indholdsfortegnelse ii / 12 Indholdsfortegnelse 1 Leverancen omfatter... 3 2 Forudsætninger... 4 3 De første trin... 5 4 Information og hjælp... 12 1 Leverancen omfatter 3 / 12 1 Leverancen omfatter

Læs mere

«Lejekontrakt_Selskab» BRUGERVEJLEDNING OPSÆTNING AF INTERNET

«Lejekontrakt_Selskab» BRUGERVEJLEDNING OPSÆTNING AF INTERNET «Lejekontrakt_Selskab» BRUGERVEJLEDNING OPSÆTNING AF INTERNET 1 Generelt EDB-NETVÆRK: Der er installeret et edb-net, der er tilsluttet Internettet. Det betyder, at du fra din pc kan få forbindelse til

Læs mere

Seniorklubben TDC Jylland Cloud Computing Kursus 2011_5: Rev. 02.11.2011

Seniorklubben TDC Jylland Cloud Computing Kursus 2011_5: Rev. 02.11.2011 1. Om 2. Valg af Google som gratis udbyder ved 3. Valg af browser 4. Oprette en mail-adresse (G-mail) og en konto ved Google 5. Hierarkisk opbygning af mappe- og filsystem i Google 6. Oprette mapper i

Læs mere

Trimble Access Service (Sync)

Trimble Access Service (Sync) Vejledning i opsætning af Trimble AccessSync Trimble har ved Dimensions November 2012 ændret deres forretningsmodel med hensyn til deres AccessSync funktionalitet. Tidligere har det krævet et særskilt

Læs mere

Guide til Umbraco CMS

Guide til Umbraco CMS web Guide til Umbraco CMS Indhold Indledning 3 Kompatible browsere 3 Log ind i Umbraco 4 Content-delen 5 Indholdstræet 5 Tilføjelse af en side/sektion 7 Sortering af indhold 12 Galleri 14 Mediebibliotek

Læs mere

Vejledning til Mozart Viewer 12

Vejledning til Mozart Viewer 12 Vejledning til Mozart Viewer 12 Programmet kan downloades gratis på http://www.mozart.co.uk Husk at det er den der hedder Mozart Viewer du skal hente. Den er gratis, i modsætning til Mozart som koster

Læs mere

GUIDE TIL CLOUD DRIVE

GUIDE TIL CLOUD DRIVE GUIDE TIL CLOUD DRIVE Dette er en guide du kan anvende til nemt at komme effektivt i gang med at anvende Cloud Drive Indholdsfortegnelse 1. Tilgængelige Cloud Drive klienter 2. Guide til Windows klienten

Læs mere

Hold din PC sund Med gratis programmer Kun for amatører med teknisk erfaring Vy 73 de OZ1LOM Erik Ankerstjerne

Hold din PC sund Med gratis programmer Kun for amatører med teknisk erfaring Vy 73 de OZ1LOM Erik Ankerstjerne Hold din PC sund Med gratis programmer Kun for amatører med teknisk erfaring Vy 73 de OZ1LOM Erik Ankerstjerne Windows XP Det gode gamle langtidsholdbare system Vi kender det og har vænnet os til det Det

Læs mere

Vejledning til brug af skolens IT for nye elever/studerende.

Vejledning til brug af skolens IT for nye elever/studerende. Vejledning til brug af skolens IT for nye elever/studerende. Udarbejdet af: Ken R. Paulsen i samarbejde med ITCSYD 2011 ver. 7 IT Center Syd byder dig velkommen til Gråsten Landbrugsskole. Denne vejledning

Læs mere

Motorola Phone Tools. Kvikstart

Motorola Phone Tools. Kvikstart Motorola Phone Tools Kvikstart Indhold Minimumskrav... 2 Før installering Motorola Phone Tools... 3 Installering af Motorola Phone Tools... 4 Installering og konfigurering af mobil enhed... 5 Registrering

Læs mere

Håndbog Til CPR services. Bilag 10 Opsætning af CPR klienten til understøttelse af forskellige installationstyper

Håndbog Til CPR services. Bilag 10 Opsætning af CPR klienten til understøttelse af forskellige installationstyper Håndbog Til CPR services Bilag 10 Opsætning af CPR klienten til understøttelse af forskellige installationstyper CPR-kontoret Datavej 20, Postboks 269, 3460 Birkerød E-post: cpr@cpr.dk. Telefax 45 82 51

Læs mere

Login-tiden, Første gang tager det måske 1 ½ - 2 min. Andet gang ½ - 1 ½ min...9

Login-tiden, Første gang tager det måske 1 ½ - 2 min. Andet gang ½ - 1 ½ min...9 Ver. 1.8 RDS Side: 1 af 27 Indhold: Inden du kan benytte RDS-løsningen, skal din PC være opdateret...2 Login på RDS-løsningen...3 Login-tiden, Første gang tager det måske 1 ½ - 2 min. Andet gang ½ - 1

Læs mere

Skyfillers Hosted SharePoint. Kundemanual

Skyfillers Hosted SharePoint. Kundemanual Skyfillers Hosted SharePoint Kundemanual Kundemanual Indhold Generelt... 2 Online adgang SharePoint side... 2 Skift brugeradgangskode... 2 Adgang & opsætning... 3 Windows... 3 Tilføj SharePoint som intranet

Læs mere

Indhold. Installation af Cloudco HOME...1. Minimums systemkrav - Windows...1. Minimums Systemkrav - MAC...1. Minimums Systemkrav - MAC...

Indhold. Installation af Cloudco HOME...1. Minimums systemkrav - Windows...1. Minimums Systemkrav - MAC...1. Minimums Systemkrav - MAC... Manual cloudco HOME 01. feb, 2014 Indhold Installation af Cloudco HOME...1 Minimums systemkrav - Windows...1 Minimums Systemkrav - MAC...1 Minimums Systemkrav - MAC...1 Installation af Cloudco HOME - Windows...2

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Et stort spring... 7 Jesper Bove-Nielsen, forlagsdirektør. KAPITEL ET... 9 Introduktion til Windows 7

INDHOLDSFORTEGNELSE. Et stort spring... 7 Jesper Bove-Nielsen, forlagsdirektør. KAPITEL ET... 9 Introduktion til Windows 7 INDHOLDSFORTEGNELSE Et stort spring... 7 Jesper Bove-Nielsen, forlagsdirektør KAPITEL ET... 9 Introduktion til Windows 7 Windows 7-udgaver... 10 32- eller 64-bit version af Windows 7... 11 Hardware...

Læs mere

Brug af Office365 med Onedrive, nyeste Officepakke mv

Brug af Office365 med Onedrive, nyeste Officepakke mv Egedal Gymnasium og HF september 2014 Brug af Office365 med Onedrive, nyeste Officepakke mv Dette dokument beskriver, hvordan du kan opnå adgang til nogle resurser i skyen og hente ny software. Hvordan

Læs mere

Installation Aesiras 2009

Installation Aesiras 2009 Installation Aesiras 2009 Installationsvejledning Denne vejledning guider dig igennem installation af systemet. Hvis du kun har behov for økonomi- og handelsdelen, skal du kun anvende denne installationsvejledning.

Læs mere

Den digitale Underviser. Videoredigering. Windows Live Movie Maker

Den digitale Underviser. Videoredigering. Windows Live Movie Maker Den digitale Underviser Videoredigering Windows Live Movie Maker Indhold Indhold... 1 Windows Movie Maker... 2 Om at oprette et projekt... 3 Optage og downloade video... 4 A. Optage din egen video:...

Læs mere

Quick Guide for Mobil Reception (Omhandler mobil reception også kaldet isymphony)

Quick Guide for Mobil Reception (Omhandler mobil reception også kaldet isymphony) Quick Guide for Mobil Reception (Omhandler mobil reception også kaldet isymphony) Generelt Mobil Reception er et værktøj som bruges til at overvåge medarbejdere, kø er og meget andet samt styre dit omstillingsanlæg

Læs mere

Hyper-V på Windows 8 64 Bit. Indhold. Vejledning i brug af Hyper-V på en Windows 8 maskine

Hyper-V på Windows 8 64 Bit. Indhold. Vejledning i brug af Hyper-V på en Windows 8 maskine Hyper-V på Windows 8 64 Bit Vejledning i brug af Hyper-V på en Windows 8 maskine Indhold Hyper-V på Windows 8 64 Bit... 1 Installation... 2 Vejledning trin for trin... 2 Etablering af Netværk... 5 Opret

Læs mere