Få det bedste ud af din Raspberry Pi

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Få det bedste ud af din Raspberry Pi"

Transkript

1 1 of :35 Digitalt kl. 11:38 Få det bedste ud af din Raspberry Pi AF Torben Okholm, Les Pounder og Davis Hayward, Alt om data Folkecomputeren Raspberry Pi fylder som et kreditkort og koster blot et par hundrede kroner. Læs her, hvordan du kommer godt i gang med at bruge den lille maskine. Der er gået to år, siden Raspberry Pi sprang ind på scenen, og i det tidsrum er der sket mange ændringer i computerlandskabet. Den lillebitte enhed (den er ikke større end et kreditkort) blev udviklet af Raspberry Pi Foundation og henvendte sig til det faldende antal studerende, der valgte at læse computervidenskab på højere læreanstalter i England. Men på den anden side af Nordsøen har man faktisk set børn helt ned til seks år, der lærer at kode med denne billige computer, og det ser ud til at skabe en ny generation af kodekyndige børn, der for alvor er digitale indfødte.

2 2 of :35 Hvis vi ser på undervisningen i informations- og kommunikationsteknologi herhjemme, fokuseres der generelt på brugen af Microsoft Office-applikationer, og enkelte børn går måske videre til webudvikling. Men nu er vi også inde i en overgangsperiode, hvor lærerne inddrager open source-miljøerne og tænker ligesom programmører. Lad os håbe, at det også herhjemme kan bringe Raspberry Pi ind i undervisningen. Det fortjener den. Hvad computeren blandt andet kan, viser Dave Akermans missioner i det nære rum (www.daveakerman.com) og Simon Walters Scratch-baserede robotter (http://cymplecy.wordpress.com). Raspberry Pi er sjov for alle aldersgrupper. Den har gjort computerleg tilgængelig med sin lave pris og store fleksibilitet. Mange danske computerentusiaster har allerede taget den til sig, og danske webshops tilbyder den, herunder specialshoppen Raspberrypi.dk og den bredere forhandler Proshop.dk. I denne artikel gennemgår vi opsætningen af en Raspberry Pi. Undervejs skal vi lære nye færdigheder inden for kodning. Men lad os nu komme i gang med den spændende computer. Installation af det Debian-baserede Raspbian-styreystem på en Pi Raspberry Pi drives af af en ARM-processor, der kører ved 700 MHz. Pi har altså ikke store mængde af processorkraft, men den er god, når man skal lære at kode og hacke. Pi har 512 MB hukommelse rigeligt til det anbefalede Raspbian-styresystem. Det er en letvægtsudgave af Debian til ARM-processorer. De fleste brugere anvender Raspbian som basis for deres projekter, og det har forbedret styresystemet og den support, der findes til ekstern hardware. Der findes dog også andre styresystemer til Raspberry Pi dem kommer vi også ind på.

3 3 of :35 Installation af Raspbian Nu om dage er det ret enkelt at downloade og installere styresystemet. Raspberry Pi Foundation har udgivet NOOBS (New Out Of Box Software), der er en zipfil, som kan downloades, og som rummer en række forskellige styresystemer (Pidora, Raspbian og to varianter af XMBC). Man kan bruge dem alle til en Raspberry Pi via et SD-kort. Hvis man vil installere Linux på sin Pi, skal man have et SD-kort med mindst 4 GB plads, og det skal være formateret som FAT32. Du kan downloade NOOBS-zipfilen ved at gå til Det er en fil på 1,3 GB, og det tager omkring 20 minutter at downloade den. Når filen er downloadet, sætter du dit formaterede SD-kort i computeren og pakker zipfilens indhold ud. Derefter fjerner du kortet og sætter det ind i din Raspberry Pi. Sørg for, at alle forbindelserne er i orden, og tænd så for strømmen. Ved den første boot indlæser NOOBS automatisk en menu, der giver mulighed for at vælge styresystemer. Vi fokuserer her på Raspbian. Vælg det i menuen, og klik så på Install OS i menubjælken. Når NOOBS har installeret Raspbian på det SD-kort, som du satte ind i din Pi, bliver du bedt om at genstarte. Ved genstart bliver du bedt om at logge ind. Standardbrugernavnet er pi, og kodeordet er raspberry. Når du er logget ind, skriver du kommandoen raspiconfig. Den åbner et værktøj, der kan opdatere og konfigurere din Pi. Det første, du skal gøre her, er at opdatere raspi-config. Til det skal du bruge en fungerende internetforbindelse, og du skal ændre din bootrutine, således at din Raspberry Pi booter til skrivebordet. Når opdateringen er overstået, går du ud af raspi-config og skriver reboot for at genstarte Pi og indlæse de ændringer, du lige har indført. Efter en vellykket genstart vil din Pi logge direkte ind på LXDE-miljøet. Når du har installeret et styresystem, kan du når som helst vende tilbage til NOOBs interface. Det gør du ved at holde [Shift] nede under boot. Du kan prøve andre styresystemer eller overskrive et SD-kort med en frisk installation af Raspbian. Installation af software på en Pi Raspberry Pi er en typisk Debian-baseret computer, og det betyder, at man kan installere softwarepakker direkte via terminalen (anført i Startmenuen) ved at bruge kommandoen apt. Apt står for Advanced Packaging Tool og klarer installation, fjernelse og håndtering af al softwaren. Man skal have rodtilladelse for at få adgang til en apt-kommando, og den kan man få midlertidigt ved at føje præfikset sudo til kommandoen. Det er en god idé at opdatere sin liste over installeret software, før man installerer ny software, og det kan man gøre ved at skrive sudo apt-get update. Denne kommando holder din liste over installeret software op mod det, der er tilgængeligt fra serverne, og den opdaterer din liste.

4 4 of :35 Når du har opdateret din software, kan du bruge apt-get install <pakkenavn>, idet du erstatter <pakkenavn> med navnet på den software, du vil installere. Du kan fjerne software ved at skrive apt-get remove <pakkenavn>. Apt er et stærkt værktøj, og man skal passe på. Er du i tvivl, bør du opsøge en teknisk kyndig ven. En mere enkel metode til at installere software går gennem den dedikerede Pi Store, men man skal downloade klient-applikationen, før man kan få adgang. Besøg Alle apps er open source, lavet af tusinder af energiske kodefolk, som leverer automatiske opdateringer. En verden uden for raspbian David Hayward og Torben Okholm prøver tre specielle raspberry pi-styresystemer som alternativer til Raspbian. det kan du også Raspberry Pi er indbegrebet af kreativitet, frihed og åbenhed alt det, open source-verdenen står for. Det er ikke så sært, at folk holder så meget af den. Der er ingen ende på de fantasifulde og kreative anvendelsesområder for denne herlige lille computer. Vi har set Raspberry Pi nå op til randen af atmosfæren, dykke ned under bølgerne og blive til en gammeldags arkade-spillemaskine. Man har endda samlet en gruppe af dem for at opnå supercomputer-egenskaber. Man har set dem svøbt i træ, pap, metal, Lego og gips. De er blevet brugt i ingeniørarbejde og på skoler og universiteter. Den eneste begrænsning synes at være brugerens fantasi. Imidlertid har de fleste af os brugt vores Raspberry Pi er til hjemmelavede projekter og til bedre at forstå Linux, elektronik, motoriserede robotter, netværk og programmering. Det meste af dette arbejde står i gæld til engagerede folk, der har givet os de styresystemer, som Raspberry Pi kører på. Der er ingen tvivl om, at de fleste Pi-brugere bruger det officielle Raspbian-styresystem, som er en Linux-distro, der bygger på Debian. Men der er flere muligheder, man kan eksperimentere med. Der findes et væld af Raspberry Pi-specifikke styresystemer, der giver brugerne mulighed for at få mere ud af deres maskiner inden for et bestemt område. Det kan være mediecentre, retrogaming eller beregning. Vi har kigget på toppen af isbjerget, når det gælder Raspberry Pi-styresystemer, for at se, om der er

5 5 of :35 nogen projekter, der appellerer til vores fantasi. Raspberry Pi Media Centre er sandsynligvis den mest brugte applikation. Takket være Raspberry Pis HDMI-port, fornuftige processorkraft, tyste væsen og størrelse har denne maskine fundet sin plads under mange fjernsyn. Til at begynde med var der ret begrænsede muligheder for, hvad brugerne kunne gøre, men siden er der kommet mange gode fremskridt fra Pi-miljøet. Nogle af vores læsere har sikkert prøvet XBMC OS-versionen til Pi, men hvor mange kender RasPlex, der er den Raspberry Pi-drevne klient til Plex Media Server? RasPLEX brug din Raspberry pi som mediecenter Til at begynde med skal du bruge en installeret version af Plex Media Server, der ikke er open source, men som er gratis. Der er flere Plex Media Serverplatforme at vælge imellem: OS X, Windows, Linux, NAS og FreeBSD. Der findes også en række mobile styresystemer, som passer til Plex, og der skulle således være en ret god chance for, at du kan finde en serverplatform, der svarer til dine behov. Hvis du får problemer med serverdelen af installationen, kan du finde hjælp på Når serverdelen er i orden, og du har brugt et par minutter på at organisere din mediesamling og sørge for, at Plex serverdel samler det hele og peger i de rigtige retninger, kan du gå i gang med at få RasPlex-delen op at køre. Først bør du dog sikre dig, at du har disse ting i orden: en Raspberry Pi (naturligvis), et SD-kort på 1 GB eller mere helst Class 10+ og adgang til dit hjemmenet. Du skal sørge for, at Raspberry Pi er sluttet til en skærm eller et fjernsyn og har tilsluttet tastatur og mus. Det er værd her at nævne, at selvom de første 256 MB-versioner af Raspberry Pi kan køre RasPlex nogenlunde fornuftigt, kører de indlysende nok bedre på de nyere 512 MB-udgaver. RasPlex er stadig i udviklingsfasen. Selvom man tester med henblik på 512 MB-versionen, er det muligt at gøre det samme på 256 MB-udgaverne af RPi man skal blot ikke forvente, at det forløber så glat som med den yngre udgave.

6 6 of :35 Der findes tre installationstyper til RasPlex: Windows, OS X og Linux. Dem kan man downloade fra De giver et simpelt grafisk UI, hvori man kan downloade og overføre dette image til sit SD-kort. Man skal blot indsætte SD-kortet, køre installationsprogrammet og vælge den version af RasPlex, der skal downloades (den aktuelle udgave er den, vi anbefaler, medmindre du har planer om noget specielt). Vælg derefter det downloadede image, og klik på knappen Write to SD Card. Så bliver det nye styresystem overført til kortet. Når dit image er blevet overført til SD-kortet, skal du blot sætte det i Raspberry Pi og tænde for Pi. Nu booter RasPlex for første gang. Med RasPlex første boot begynder der at ske noget. Første gang du booter i RasPlex, vil UI et være utroligt langsom. Hvis man tester på 356-versionen af Pi, sker der næsten ingenting. Det er normalt, og man kalder det kold cache. RasPlex has en klient-cache til billeder, miniaturer og metadata, står der i en FAQ på RasPlexs website. Ved første boot er cachen kold, og det tager et stykke tid at varme den op. Hvis du konstaterer, at RasPlex kører langsomt ved første boot, kan du fremtvinge en opvarmning af cachen. For at komme op i omdrejninger kan man fremtvinge en varm cache ved at gå ind i All -sektionen og indlæse All Videos, All TV Shows og så videre, indtil hver eneste miniature og fanart-billede er blevet hentet. Det tvinger RasPlex til at gemme alt i cachen. Det behøver du naturligvis ikke nødvendigvis at gøre, men RasPlex vil reagere hurtigere fremover, og det opvejer den tid, det tager at gemme alting cachen. Hjælp RasPlex Som nævnt har RasPlex kun lige indledt sin karriere på Raspberry Pi. Hvorfor ikke hjælpe med til at gøre det bedre? Besøg og find nogle glimrende metoder til at holde projektet i live og forbedre det løbende. I mellemtiden har du fornøjelsen af at se HD-film på din Pi. RISC OS Tag på en nostalgisk tur, og brug din raspberry pi til at slutte dig til eliten Retro er det store nummer i øjeblikket. Man kan knap nok tænde for sit tv, åbne en avis eller gå på nettet uden at se noget herligt fra sin computerungdom. Det er sjovt, og hvad kunne dog være mere retro end det fremragende computerspil Elite? Elite var ret imponerende, når det gælder spil. Når man spiller det på de originale systemer, uanset om det er Spectrum, Commodore, BBC Micro eller noget andet, må man uvilkårlig knibe en tåre. Nå, før vi bliver overvældet af sentimentalitet, kunne det være sjovt at få Elite til at fungere på en Pi med Acorns RISC OS installeret. Et sandt retroparadis. Hvad er RISC OS? RISC OS blev oprindelig lanceret i Dengang hed det Arthur 1.20, og det blev udviklet af Acorn Computers til firmaets ARM-baserede Archimedesmaskiner. Denne version til Raspberry Pi er naturligvis gratis, men man kan købe en softwarepakke ved navn NutPi for cirka 330 kroner. Den rummer mange

7 7 of :35 ekstrafunktioner og tilstrækkeligt med programmer til at gøre RISC OS RPi til en fuldt ud anvendelig og funktionsdygtig maskine til daglig brug. I standardkollektionen af programmer til Raspberry Pi-udgaven af RISC OS finder man en webbrowser, en tekst-editor og sågar BBC BASIC. Hvis du bliver træt af Elite, kan du altså altid programmere dit eget spil. Det første punkt på dagsordenen er at downloade den nyeste version af RISC OS til Raspberry Pi. Det er ikke særlig svært du skal blot over på Raspberry Pis website. Her klikker du på sektionen Downloads og bladrer ned, til du finder RISC OS-sektionen. Du har nu mulighed for at downloade et image via en torrent eller direkte. Da det kun fylder 97,9 MB, burde det ikke tage lang tid at hente det ned fra æteren. Når du har downloadet dette image, pakker du filen ud og bruger enten Win32DiskImager for Windows, RPi-SD card builder-værktøjet til Mac OS X eller dd-kommandoen til Linux-brugere, alt afhængigt af dit system og dine præferencer. Under boot vil du bemærke, at RISC OS er et pænt styresystem, navnlig hvis du har en fornuftig 1080p-skærm sluttet til din Raspberry Pi, idet RISC OS bruger hele skærmen til at vise sin herlighed frem. Desværre kan du dog ikke bruge netværksaspekterne til at begynde med, for de er som standard slået fra. Men det er nemt ordnet. Begynd med at lukke fejlmeddelelsen fra NetSurf, dobbeltklik så på ikonet!configure på skrivebordet. Dernæst klikker du på Network -ikonet efterfulgt af Internet -ikonet. Sæt flueben i boksen Enable TCP/IP protocol suite. Nu burde de tre ikoner være markeret. Klik nu på Close -knappen efterfulgt af Save fra det forrige vindue, og genstart med Reset Now. XBian RasPlex bygger på XBMC, men mange mennesker foretrækker originalen fremfor afledte versioner. Derfor leverer XBian det minimale Raspbian-image sammen med XBMC. Resultatet er en løsning med den allernyeste teknologi. Det er imponerende, og der er et kolossalt brugermiljø, der kan hjælpe, hvis man går i stå. Besøg og følg de forskellige links, der giver mulighed for at downloade og opleve XBMC på Raspberry Pi. Der er visse fordele ved at bruge XBian fremfor RasPlex. For det første behøver man ikke serverdelen af Plex, blot et passende NAS-drev, en medieserver eller simpelthen medier på et USB-drev. For det andet bruger XBian ikke mange systemressourcer, og der er umiddelbar support af en masse trådløse netværksadaptere. For det tredje kører UI et meget glat. Da XBian er så slankt, kan det snildt ligge på et SD-kort på 2 GB, og afspilningen af medier er generelt fremragende. I sidste ende vinder den personlige smag, men det er altid bedst at prøve begge systemer for at se, hvad der passer bedst til ens udstyr. Elite og emulatorer Eftersom Elite blev skrevet til ARM2- og ARM3-baserede computere, kan det ikke køre under det ARM6-miljø, der knytter sig til Raspberry Pi. Derfor skal

8 8 of :35 vi emulere en ældre version af RISC og ARM ved hjælp af ArcEm. Man kan godt downloade emulatoren og dens tilsvarende rommer individuelt, men det kan gøres nemmere. Vi kan downloade en enkelt kompri-meret fil, der rummer alt, hvad vi skal bruge for at få Elite emuleret. Hvis man imidlertid prøver at åbne filen!arcem, åbner den i stedet StrongArm. Heldigvis kan man få glæde af Elite ved at følge disse anvisninger: Download den relevante fil fra og pak indholdet ud på et USB-drev. RISC OS kræver ikke nødvendigvis, at man installerer et program. Det indlæser programmet fra den eksterne enhed. Sæt USB-drevet i Raspberry Pi, og vent, indtil RISC OS finder den nye enhed. Åbn den nye filmanager ved at venstreklikke, og naviger så ved hjælp af NetSurf til og download den seneste ArcEm-fil. Det er en komprimeret fil, men vi skal åbne den via en RISC OS-applikation ved navn!sparkfs. Enkeltklik på SD-kort-ikonet nederst til venstre. Det åbner for filsystemets indhold. Dobbeltklik så på mappen Utilities. Find programmet!sparkfs, og dobbeltklik. Nu bør det fremkomme ved siden af rækken af ikoner nederst til venstre. Træk den nyligt downloadede arcem-1.50-alpha2-riscos-fil over på ikonet!sparkfs, der er forneden til venstre. Det fremkalder et indholdsvindue, der skal trækkes og slippes over ArcEm-filens oprindelige indhold. Det erstatter!arcem -filen og hostfs -mappen plus en tekstfil med udgaver, der fungerer i denne sammenhæng. Gå nu til og download b arc-filen. Som før trækker du den nu over på!sparkfs -ikonet og trækker det ukomprimerede indhold ind i hostfs -mappen. Du starter Elite ved at dobbeltklikke på den nye!arcem-fil, der indlæser den gamle Archimedes-platform. Dobbeltklik dernæst på HostFS -drevet. Nu bør Elite blive startet, men det skete et par gange, at vi måtte dobbeltklikke på ikonet!elite. Du bliver spurgt, om du har en skærm med høj opløsning, og til det kan du svare Y. Det tager omkring 10 sekunder for Elite at blive indlæst. RetroPie Gør din Pi til en klassisk gamingkonsol

9 9 of :35 Nu vi er ved gaming og navnlig retro-gaming, hvad kunne være bedre end at bruge sin Raspberry Pi som en retro-gamingkonsol? Retro-gaming er måske ikke noget for enhver, men der er en vis charme over at spille spil som Doom på en computer, der kan ligge i en hånd. Og det er desuden et glimrende projekt, som man kan prøve med børnene i de lange, våde weekender. RetroPie er et operativsystem, der er udviklet ud fra en stærkt nedskaleret udgave af Raspbian, men med et par ekstra funktioner. Det blev udtænkt og skabt af petrockblock, der elsker Raspberry Pi og retro. Gruppen har møjsommeligt brugt tid på at vedligeholde og opdatere RetroPie-projektet til glæde for os. Tak for det. Begynd med at navigere til og download den seneste zippede version af RetroPie OS-img-filen. Pak den ud, og overfør den til et SD-kort på 4 GB med de sædvanlige metoder, som er beskrevet på Raspberry Pi-sitet. Når det er gjort, slutter du din Raspberry Pi til en passende skærm eller et fjernsyn, tilføjer et tastatur, en mus og en USB-gamepad, der gør gaming sjovere. Tænd så for Raspberry Pi. Den første boot gennemgår opsætning af controller, der bliver brugt til at navigere Emulation-Station-interfacet UI. Det er menuskærmbilledet, og her kan man vælge mellem forskellige emulatorer og spil. Men pas på: Ligesom med de fleste andre firstboot-operativsystemer på Raspberry Pi kan processen være meget langsom. Men derefter går det hurtigere, og man kan spille løs af alle sine retrospil. Når opsætningen er færdig, kommer du tilbage til Terminal (eller kommandolinjen). Skriv blot emulationstation, så starter RetroPies interface. ROM og den slags De spil, du begynder med, er relativt begrænsede sharewareversioner af Duke Nukem 3D og Doom, foruden et bizart Apple II-spil, som ingen nogensinde har hørt om. Derfor skal du sikkert have nogle flere. Men heri ligger der nogle juridiske komplikationer, som vedrører download og afspilning af gaming-

10 10 of :35 rommer. Nogle er helt i orden, andre er det ikke. I stedet for at gå ind i en juridisk gråzone, hvor vi ikke har en chance for at forsvare os, er det nok bedst, at vi lader dig selv håndtere dine egne enheder, når det gælder rommer. Vi har tillid til, at du er godt nok kendt med Google til at regne ud, hvad der nu skal ske. Glem ikke at besøge RetroPie GPIO-adaptersiderne petrockblock-sitet på Her er der en guide, der viser, hvordan man opretter en enhed, som gør det muligt for gamecontrollere at blive koblet til Raspberry Pi. Medier, retro-gaming og et fremragende alternativt styresystem er blot toppen af isbjerget, når det gælder Raspberry Pi. Der er masser af andre specifikke styresystemer, som du kan eksperimentere med. Nu har du leget med Pi. Hvad med at lave dit eget styresystem? Og hvorfor ikke dele det med os? Fortæl os, hvordan og hvorfor du har lavet dit eget Raspberry Pi-styresystem. RetroPie-understøttede systemer og emulatorer Ifølge petrockblocks site er listen over understøttede emulatorer og systemer fra version 1.9 af RetroPie temmelig imponerende: Amiga (UAE4All) Apple II (Basilisk II) Arcade (PiFBA, Mame4All-RPi) Atari 800 Atari 2600 (RetroArch) Atari ST/STE/TT/Falcon C64 (VICE) CaveStory (NXEngine) Doom (RetroArch) Duke Nukem 3D Final Burn Alpha (RetroArch) Game Boy Advance (gpsp) Game Boy Color (RetroArch) Game Gear (Osmose) Intellivision (RetroArch) MAME (RetroArch) MAME (AdvMAME) NeoGeo (Genesis-GX, RetroArch) NeoGeo (GnGeo)

11 11 of :35 Sega Master System (Osmose) Sega Megadrive/Genesis (DGEN, Picodrive) Nintendo Entertainment System NES (RetroArch) N64 (Mupen64Plus-RPi) PC Engine/Turbo Grafx 16 (RetroArch) PlayStation 1 (RetroArch) ScummVM SNES Super Nintendo Entertainment System (RetroArch, PiSNES, SNES-Rpi) Sinclair ZX Spectrum (Fuse) PC/x86 (rpix86) Z Machine emulator (Frotz) Kan du ikke finde, hvad du søger? Hvorfor så ikke selv inddrage en emulator og fortælle open source-mijøet om den?

Adobe Digital Editions

Adobe Digital Editions Adobe Digital Editions Kom godt i gang Klik på knapperne nedenfor for at komme videre Forberedelse Download Adobe Digital Editions: Til Windows TRYK HER Til Mac OS TRYK HER Bemærk: Adobe Digital Editions

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. INDLEDNING... 7 Kristian Langborg-Hansen. KAPITEL ET... 9 I gang med App Inventor. KAPITEL TO...

INDHOLDSFORTEGNELSE. INDLEDNING... 7 Kristian Langborg-Hansen. KAPITEL ET... 9 I gang med App Inventor. KAPITEL TO... INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... 7 Kristian Langborg-Hansen KAPITEL ET... 9 I gang med App Inventor Installation af App Inventor... 10 Trådløs installation... 11 Installation af emulator (Windows)...

Læs mere

Sektornet VPN Installationsvejledning Windows Vista/7

Sektornet VPN Installationsvejledning Windows Vista/7 Sektornet VPN Installationsvejledning Windows Vista/7 Version 5.0 Af Jesper Skou Jensen og Mads Udengaard Sørensen 1 Start installationen 1 1 Indledning Denne vejledning gennemgår opsætning af Sektornet

Læs mere

Sådan nulstiller du dine netværks indstillinger i Windows

Sådan nulstiller du dine netværks indstillinger i Windows 2017 Sådan nulstiller du dine netværks indstillinger i Windows NewTech IT Norgesvej 17 6100 Haderslev Tlf. 79 306 153 info@newtechit.dk www.newtechit.dk 29-04-2017 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Første

Læs mere

Opgradere fra Windows Vista til Windows 7 (brugerdefineret installation)

Opgradere fra Windows Vista til Windows 7 (brugerdefineret installation) Opgradere fra Windows Vista til Windows 7 (brugerdefineret installation) Hvis du ikke kan opgradere computeren, som kører Windows Vista, til Windows 7, så skal du foretage en brugerdefineret installation.

Læs mere

Dual boot. af Windows 7 og Linux Mint. Af Thomas Bødtcher-Hansen

Dual boot. af Windows 7 og Linux Mint. Af Thomas Bødtcher-Hansen Dual boot af Windows 7 og Linux Mint Af Thomas Bødtcher-Hansen Dual boot af Windows 7 og Linux Mint "Dual boot af Windows 7 og Linux Mint" er en udvidelse af min IT guide "Linux Mint med fokus på privatliv

Læs mere

Sådan får du e-bøger på læseren

Sådan får du e-bøger på læseren Sådan får du e-bøger på læseren 2010 Sony Corporation 4-259-024-11(1) Få e-bøger Få e-bøger e-boghandel Reader Library-software Læser Med Sony Reader Library-softwaren (Reader Library) kan du indkøbe og

Læs mere

Undervisning Windows 8(.1)

Undervisning Windows 8(.1) Undervisning Windows 8(.1) Kursusmateriale Jeg vil her forsøge at opridse de basale begreber og funktioner vi har gennemgået på kurset. Da der har været mange spørgsmål løbende, som ikke er besvaret her,

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Windows 8.1... 5. KAPITEL ET... Den nye brugergrænseflade. KAPITEL TO... 23 Internet, e-mail, kontakter og kalender

INDHOLDSFORTEGNELSE. Windows 8.1... 5. KAPITEL ET... Den nye brugergrænseflade. KAPITEL TO... 23 Internet, e-mail, kontakter og kalender INDHOLDSFORTEGNELSE Windows 8.1... 5 KAPITEL ET... Den nye brugergrænseflade Sådan får du Windows 8.1 på din pc... 8 Startskærmen... 9 Skrivebordet... 10 Kvikguide til den nye brugergrænseflade... 11 Amulet-menuen...

Læs mere

komplet kopi af harddisken: 20 minu sådan! Med en kopi af Windows og dine programmer får du en ustabil eller fejlramt pc på ret kurs i en ruf.

komplet kopi af harddisken: 20 minu sådan! Med en kopi af Windows og dine programmer får du en ustabil eller fejlramt pc på ret kurs i en ruf. sådan! Med en kopi af Windows og dine programmer får du en ustabil eller fejlramt pc på ret kurs i en ruf. det skal du bruge Ekstern harddisk, dvd er eller adgang til en NAS. udgifter Ingen, hvis du har

Læs mere

Styresystemet er den del af softwaren, der sammenkæder hardware og brugerprogrammer, således at de kan arbejde sammen.

Styresystemet er den del af softwaren, der sammenkæder hardware og brugerprogrammer, således at de kan arbejde sammen. Hvad sker der, når der tændes for PC en? Når computeren tændes, kontrolleres en række funktioner, bl.a. ram, harddisk, mus, tastatur, diskettedrev og lignende, før det rigtige Windows- billede vises på

Læs mere

Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003. Jonas Christiansen Voss

Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003. Jonas Christiansen Voss Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003 Jonas Christiansen Voss 2. marts 2004 Indhold 1 CD ere 2 1.1 Brænde dokumenter til CD....................... 2 1.2 Disk Copy.................................

Læs mere

RASPBERRY PI 2 MODEL B

RASPBERRY PI 2 MODEL B RASPBERRY PI 2 MODEL B Media Center Indhold Software:... NOOBS:... OSMC:... Tekniske data på media center:... Stykliste over vareforbrug:... Medier:... Ideer til opgave udvidelse:... Side 1 af 6 Software:

Læs mere

Installation af Oracle 10g Release 2 database

Installation af Oracle 10g Release 2 database Installation af Oracle 10g Release 2 database Oracle 10g database indeholder databasesoftware, enterprise manager, SQL*Plus m.m., HTML DB (i dag kendt som Application Express) og tilhørende HTTP Server

Læs mere

Installationsvejledning Alphacam 2017 R1

Installationsvejledning Alphacam 2017 R1 Installationsvejledning Alphacam 2017 R1 Indholds Fortegnelse Indledning - Generelt...3 Windows skal være 64 bit...3 Installation, HUSK at stille brugerrettigheder på din Computer...3 Installation, Skærmkort

Læs mere

Få det bedste fra Windows 10

Få det bedste fra Windows 10 PRØV TO NYE, FANTASTISKE FUNKTIONER: Få det bedste fra Windows 0 Windows 0 byder på en perlerække af nye og spændende funktioner. Vi har fundet to smarte programmer, der giver dig en forsmag på det nye

Læs mere

Avancerede startindstillinger (Oversat fra engelsk via google)

Avancerede startindstillinger (Oversat fra engelsk via google) Billeder der viser mulighederne i Avancerede startindstillinger (Engelsk) Side 1 Side 2 Side 3 1 Hvis du har brug for at få adgang til avancerede startindstillinger, kan du gøre det med nogen af de forskellige

Læs mere

Fuld installation af Jit-klient

Fuld installation af Jit-klient Fuld installation af Jit-klient Indholdsfortegnelse Systemkrav til afvikling af Jit-klienten...3 Opsætning af firewall...4 Om installationsfilen...5 Installation af MSI-filen...6 Om SSL-certifikater...13

Læs mere

Dansk Ride Forbund Stævnesystem 2 Installationsvejledning

Dansk Ride Forbund Stævnesystem 2 Installationsvejledning Dansk Ride Forbund Stævnesystem 2 Installationsvejledning Redigeret Marts 2009 DANSK RIDE FORBUND Stævnesystem 2 Installationsvejledning Side 1 af 19 Indholdsfortegnelse: 1. Minimumskrav 3 2. Download

Læs mere

En open source løsning til bibliotekernes publikumspc ere

En open source løsning til bibliotekernes publikumspc ere En open source løsning til bibliotekernes publikumspc ere Dokument: bibos installationsvejledning bibos version: 2.1.0.1 released 25. oktober 2013 Senest redigeret: 5. februar 2014 af Niels Schmidt Petersen,

Læs mere

Windows Vista 1. Side 1 af 10

Windows Vista 1. Side 1 af 10 Windows vista...2 Lukke for PC,en...3 Velkomstcenter...3 Finde/starte et program...4 Alle programmer...5 Menuen Start...5 Stifinder...6 Windows Sidepanel og gadgets...7 Dokumenter...7 Tilbehør...8 Windows

Læs mere

VDI-GUIDE FOR AALESTRUP REALSKOLE

VDI-GUIDE FOR AALESTRUP REALSKOLE VDI-GUIDE FOR AALESTRUP REALSKOLE Af Martin Lohse Mikkelsen IT-vejleder - Side 1 af 37 Forord Dette dokument skal hjælpe dig med brugen af skolens VDI system. Et VDI-system er en virtuel computer, som

Læs mere

Podcatching. sådan finder, henter og abonnerer du på podcast. Instruktionshæfte. (Rev. 30.10.11) Podcastingkonsulent Karin Høgh

Podcatching. sådan finder, henter og abonnerer du på podcast. Instruktionshæfte. (Rev. 30.10.11) Podcastingkonsulent Karin Høgh Podcatching sådan finder, henter og abonnerer du på podcast Instruktionshæfte (Rev. 30.10.11) Podcastingkonsulent Karin Høgh www.podconsult.dk karin@podconsult.dk Indhold Introduktion...3 Ordforklaring...4

Læs mere

SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION

SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION I vejledningen bruger vi det gratis program Calc fra OpenOffice som eksempel til at vise, hvordan man bruger nogle helt grundlæggende funktioner i regneark. De øvrige

Læs mere

Manual til AVG Antivirus

Manual til AVG Antivirus Manual til AVG Antivirus Det anbefales, at alle brugere benytter sig af et antivirus-program. Formålet med programmet er at forhindre din computer i at blive smittet med virus. Virus-inficerede computere

Læs mere

Softwaremanual. HP SimpleSave. Backup-software Brugsanvisning. SimpleSave

Softwaremanual. HP SimpleSave. Backup-software Brugsanvisning. SimpleSave HP SimpleSave Backup-software Brugsanvisning Softwaremanual SimpleSave Sådan får du hjælp For yderligere hjælp med dit drev, installation af det samt softwaren, kan du kontakte en af følgende: HP Kundeservice

Læs mere

Streame fra Winamp til Dreambox/pc på netværk.

Streame fra Winamp til Dreambox/pc på netværk. Streame fra Winamp til Dreambox/pc på netværk. 1. Formål 2. Forudsætninger og installationer 3. Opsætning 4. Start streaming 5. Aflyt streaming 6. Kontakt 1. Formål Mange benytter Winamp ( Nullsoft, Inc.)

Læs mere

Brugervejledning til trådløs router Sådan opsætter du din trådløse router i fiberboksen fra GE Fibernet

Brugervejledning til trådløs router Sådan opsætter du din trådløse router i fiberboksen fra GE Fibernet Brugervejledning til trådløs router Sådan opsætter du din trådløse router i fiberboksen fra GE Fibernet Fiberbredbånd TV Telefoni www.gefibernet.dk Indhold 4 Aktivering af det trådløse netværk 7 Opkobling

Læs mere

INSTALLATIONS GUIDE. Online harddisk (Chili Cloud) TIL PC OG MAC FIBERBREDBÅND TV TELEFONI

INSTALLATIONS GUIDE. Online harddisk (Chili Cloud) TIL PC OG MAC FIBERBREDBÅND TV TELEFONI INSTALLATIONS GUIDE Online harddisk (Chili Cloud) TIL PC OG MAC FIBERBREDBÅND TV TELEFONI INDHOLD PC...4 Mac...18 PC Sådan installerer du Chili Cloud på PC Åbn den mail du har modtaget med Chili Cloud

Læs mere

Sådan installeres og teste WordPress på en lokal server

Sådan installeres og teste WordPress på en lokal server Sådan installeres og teste WordPress på en lokal server Det gratis WordPress blog værktøj er vokset gennem årene til et fuldgyldigt CMS-system content management system). WordPress har forenklet processen

Læs mere

Du har nu en genvej på dit skrivebord hen til den mappe hvor dine filer med bøgerne kommer til at ligge, den virkelige sti = c:\bøger.

Du har nu en genvej på dit skrivebord hen til den mappe hvor dine filer med bøgerne kommer til at ligge, den virkelige sti = c:\bøger. Download af bøger i MP3 format Side 1 af 6 Forudsætninger for at kunne benytte denne mulighed er: En computer med rimelig diskplads (hvert bog fylder små 200 MB). En god Internetforbindelse, for ikke at

Læs mere

Carry it Easy Brugermanual

Carry it Easy Brugermanual Carry it Easy Brugermanual Brugermanual Version 2.0 2004-2006 CoSoSys SRL Carry it Easy Brugermanual Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...I 1. Introduktion...1 2. Systemkrav...2 3. Installation...2

Læs mere

Boot Camp Installerings- & indstillingshåndbog

Boot Camp Installerings- & indstillingshåndbog Boot Camp Installerings- & indstillingshåndbog Indholdsfortegnelse 3 Introduktion 3 Hvad du har brug for 4 Oversigt over installering 4 Trin 1: Søg efter opdateringer 4 Trin 2: Klargør Mac til Windows

Læs mere

Denne vejledning beskriver, hvordan du installerer Næsgaard Mark fra Internettet.

Denne vejledning beskriver, hvordan du installerer Næsgaard Mark fra Internettet. Installation af Næsgaard Mark Generelt Denne vejledning beskriver, hvordan du installerer Næsgaard Mark fra Internettet. Kode Den første gang du installerer programmet på en PC, skal du have en registreringskode

Læs mere

Boot Camp Installerings- og indstillingsvejledning

Boot Camp Installerings- og indstillingsvejledning Boot Camp Installerings- og indstillingsvejledning Indholdsfortegnelse 3 Introduktion 4 Oversigt over installering 4 Trin 1: Søg efter opdateringer 4 Trin 2: Klargør Mac til Windows 4 Trin 3: Installer

Læs mere

Macab ST2300 IP. Gert Kaae Hansen

Macab ST2300 IP. Gert Kaae Hansen Macab ST2300 IP Gert Kaae Hansen 2012 Den nye software indeholder nye funktioner som gør det muligt at afspille filer direkte fra et NAS drev, kigge på video klip fra Youtube og se eller høre POD cast

Læs mere

Opsætning af internet gennem Bolignet-Aarhus

Opsætning af internet gennem Bolignet-Aarhus Opsætning af internet gennem Bolignet-Aarhus Denne vejledning er henvendt til brugere af computere, som benytter Windows XP som styresystem. Windows XP adskiller sig en del fra de øvrige styresystemer.

Læs mere

Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder

Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder Indhold Generelt... 1 Windows tidligere versioner... 1 Windows 10... 2 Apple Mac... 2 Log på... 2 Rediger dokumentet... 2 Tilføj et

Læs mere

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System ViKoSys Virksomheds Kontakt System 1 Hvad er det? Virksomheds Kontakt System er udviklet som et hjælpeværkstøj til iværksættere og andre virksomheder som gerne vil have et værktøj hvor de kan finde og

Læs mere

1 Start installation. 2 Vælg Kør. Installation af Næsgaard Mark.NET og konvertering af data

1 Start installation. 2 Vælg Kør. Installation af Næsgaard Mark.NET og konvertering af data Installation af Næsgaard Mark.NET og konvertering af data Generelt Opdatér det gamle program til version 13.0 Tøm PocketMark Kode Denne vejledning beskriver, hvordan du installerer det nye Næsgaard Mark.NET

Læs mere

Malwarebytes Guide AF VK DATA APS. VK DATA APS Bønderbyvej 21, 6270 Tønder

Malwarebytes Guide AF VK DATA APS. VK DATA APS Bønderbyvej 21, 6270 Tønder 2016 Malwarebytes Guide AF VK DATA APS VK DATA APS Bønderbyvej 21, 6270 Tønder Indhold Om Malwarebytes Anti-Malware... 2 Download Malwarebytes... 3 Installere Malwarebytes... 4 Scan og fjern trusler med

Læs mere

Opdatering af Windows XP

Opdatering af Windows XP Opdatering af Windows XP For at sikre computeren mest muligt er det en god idé at opdatere sit styresystem jævnligt. Det anbefales, at man mindst en gang om ugen kontrollerer for opdateringer til sit styresystem,

Læs mere

VEJLEDNING ITS365. Gratis tilbud til alle kursister på Randers HF & VUC

VEJLEDNING ITS365. Gratis tilbud til alle kursister på Randers HF & VUC VEJLEDNING ITS365 Gratis tilbud til alle kursister på Randers HF & VUC Randers HF & VUC 2014 INDLEDNING Randers HF & VUC tilbyder alle kursister tilknyttet skolen en Office 365 løsning kaldet ITS365. Her

Læs mere

Når du har hentet disse programmer installerer du dem alle og følger guiden herunder.

Når du har hentet disse programmer installerer du dem alle og følger guiden herunder. Debranding af Nokia mobiler! For at komme i gang skal du have din computer forbundet til nettet, have et datakabel der kan forbinde din Nokia telefon med din computer og hente disse her 3 programmer :

Læs mere

Opsætningsvejledning efter opdatering (ghostning) af hybriderne

Opsætningsvejledning efter opdatering (ghostning) af hybriderne Opsætningsvejledning efter opdatering (ghostning) af hybriderne Indholdsfortegnelse Login til Windows... 2 Aktivering af Office 365... 3 Kom i gang med Office 365 og OneDrive for Business... 4 Opsætning

Læs mere

Rapport generator til Microsoft C5

Rapport generator til Microsoft C5 Generelt Rapportgeneratoren til C5 kan benyttes sammen med alle versioner af C5 og kræver INGEN tillægsmoduler eller tilkøb af C5. Den kører på: C5 version 1.5x, 1.6x, 2.x, 3.x, 4.x, 2008, 2010 og 2012.

Læs mere

Tilslutning med Cisco AnyConnect VPN-klient (Windows) til AARHUS TECH P-net

Tilslutning med Cisco AnyConnect VPN-klient (Windows) til AARHUS TECH P-net 18. november 2011 Vejledning Windows 7 - eklient Opkobling via ADSL eller anden kabelforbindelse til P-net. Tilslutning med Cisco AnyConnect VPN-klient (Windows) til AARHUS TECH P-net Cisco AnyConnect

Læs mere

INSTALLATIONS GUIDE. Online harddisk (Chili Cloud) TIL PC OG MAC FIBERBREDBÅND TV TELEFONI

INSTALLATIONS GUIDE. Online harddisk (Chili Cloud) TIL PC OG MAC FIBERBREDBÅND TV TELEFONI INSTALLATIONS GUIDE Online harddisk (Chili Cloud) TIL PC OG MAC FIBERBREDBÅND TV TELEFONI INDHOLD PC...4 Mac...18 PC Sådan installerer du Chili Cloud på PC Åbn den mail du har modtaget med Chili Cloud

Læs mere

Velkommen til IT for let øvede

Velkommen til IT for let øvede Velkommen til IT for let øvede Kursus er hjælp til selvhjælp og I får mest ud af det, hvis I også derhjemme afsætter nogle timer til øvelser på jeres computer. Vi sørger for hjemmeopgaver!! Der er masser

Læs mere

GB-HD8272C-W. Kom godt i gang

GB-HD8272C-W. Kom godt i gang GB-HD8272C-W Kom godt i gang Copyright GolBong Danmark 2015 Generelt Tillykke med dit GolBong HD IP-kamera. Denne Kom godt i gang-vejledning, gennemgår hvordan du forbinder og kommer i gang med at anvende

Læs mere

Installationsguide til SAP Business One 2005 SP1 (SBO 2005)

Installationsguide til SAP Business One 2005 SP1 (SBO 2005) Installationsguide til SAP Business One 2005 SP1 (SBO 2005) Installationen af SBO 2005 Service Pack 1består af flere enkeltkomponenter. Først og fremmest skal der installeres en database til at indeholde

Læs mere

VLC-player. Meget alsidig medieafspiller til din computer. Version: August 2012

VLC-player. Meget alsidig medieafspiller til din computer. Version: August 2012 VLC-player Meget alsidig medieafspiller til din computer Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Hvad er VLC-player?...4 Hvorfor ikke bruge Mediaplayer fra Microsoft?...4 Hvilke filtyper kan afspilles?...4

Læs mere

AgroSoft A/S AgroSync

AgroSoft A/S AgroSync AgroSoft A/S AgroSync AgroSync er et AgroSoft A/S værktøj, der bliver brugt til filudveksling imellem WinSvin og PocketPigs. Fordele ved at bruge AgroSync: Brugeren bestemmer overførsels tidspunktet for

Læs mere

BOULEVARDEN 19E 7100 VEJLE LERSØ PARKALLE KØBENHAVN Ø TLF Webservices Installationsvejledning

BOULEVARDEN 19E 7100 VEJLE LERSØ PARKALLE KØBENHAVN Ø TLF Webservices Installationsvejledning BOULEVARDEN 19E 7100 VEJLE LERSØ PARKALLE 101 2100 KØBENHAVN Ø TLF. 76 42 11 00 WWW.UNIK.DK Webservices Installationsvejledning Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 Formål... 2 Nyt fra version

Læs mere

Data Safe I (Serial ATA) Ekstern USB 2.0-harddisk. Brugervejledning

Data Safe I (Serial ATA) Ekstern USB 2.0-harddisk. Brugervejledning Data Safe I (Serial ATA) Ekstern USB 2.0-harddisk Brugervejledning Version 1.1 Indholdsfortegnelse 1 Kom godt i gang 1.1 Forholdsregler vedr. sikkerhed 1.2 Systemkrav 1.3 Pakkens indhold 2 Vejledning til

Læs mere

INSTALLATIONS GUIDE. Online harddisk (Chili Cloud) TIL PC OG MAC FIBERBREDBÅND TV TELEFONI

INSTALLATIONS GUIDE. Online harddisk (Chili Cloud) TIL PC OG MAC FIBERBREDBÅND TV TELEFONI INSTALLATIONS GUIDE Online harddisk (Chili Cloud) TIL PC OG MAC FIBERBREDBÅND TV TELEFONI INDHOLD PC...4 Mac...18 PC Sådan installerer du Chili Cloud på PC Åbn den mail du har modtaget med Chili Cloud

Læs mere

Vejledning til installation af Outlook Kalender Integration

Vejledning til installation af Outlook Kalender Integration Vejledning til installation af Outlook Kalender Integration Inden du går i gang med at installere Outlook Kalender Integration skal du sørge for at have modtaget Brugernavn og Password til licenserne,

Læs mere

Revo Uninstaller Pro 3.1.2 en guide. Hanne B. Stegemüller 17. juni 2015

Revo Uninstaller Pro 3.1.2 en guide. Hanne B. Stegemüller 17. juni 2015 Revo Uninstaller Pro 3.1.2 en guide Hanne B. Stegemüller 17. juni 2015 2 Hvad gør Revo Uninstaller? Programmet, der fås både i en gratis udgave og en købeudgave, kan afinstallere alle dine forskellige

Læs mere

Sådan får du Salmebogen på CD-ROM til at fungere i Internet Explorer 7 både under Windows XP og Windows Vista

Sådan får du Salmebogen på CD-ROM til at fungere i Internet Explorer 7 både under Windows XP og Windows Vista Sådan får du Salmebogen på CD-ROM til at fungere i Internet Explorer 7 både under Windows XP og Windows Vista Beskrivelse af fejlen Salmebogen på CD-ROM har visse problemer med at fungere i Internet Explorer

Læs mere

LiveConnect CDS Installationsvejledning

LiveConnect CDS Installationsvejledning Installationsvejledning Rev. 2 september 2009 Side 1 1. Installation af MediaPlayer 1.1 Installationen består af følgende Anbefalet konfiguration Du skal bruge følgende for at installere Installation af

Læs mere

Softwareopdateringer Brugervejledning

Softwareopdateringer Brugervejledning Softwareopdateringer Brugervejledning Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows er et amerikansk-registreret varemærke tilhørende Microsoft Corporation. Oplysningerne indeholdt heri

Læs mere

Installation af MTB kort i Garmin cykelcomputer.

Installation af MTB kort i Garmin cykelcomputer. Installation af MTB kort i Garmin cykelcomputer. Har du en Garmin 705 eller nyere har du mulighed for at få et ganske gratis MTB kort på den. Kortet kan sagtens bruges på landevejen også, men har den fordel

Læs mere

Her kan man oprette et nyt slideshow ved at trykke på kassen med "Opret nyt slideshow". Dette fører en til "Rediger slideshow".

Her kan man oprette et nyt slideshow ved at trykke på kassen med Opret nyt slideshow. Dette fører en til Rediger slideshow. Hjælp til Praksisskærm Redigering i Praksisskærm Redigeringsdelen består af 2 sider. Den ene side - "Oversigt over slideshows" indeholder oversigten over ens slideshows. Den anden - "Rediger slideshow"

Læs mere

Boot Camp Installations- & indstillingshåndbog

Boot Camp Installations- & indstillingshåndbog Boot Camp Installations- & indstillingshåndbog Indholdsfortegnelse 4 Introduktion 5 Hvad du har brug for 6 Oversigt over installation 6 Trin 1: Søg efter opdateringer. 6 Trin 2: Åbn Boot Camp-assistent.

Læs mere

Brugervejledning til lejet ekstern trådløs router

Brugervejledning til lejet ekstern trådløs router Brugervejledning til lejet ekstern trådløs router Sådan opsætter du den lejede eksterne trådløse router fra AURA Fiber Fiberbredbånd TV Telefoni Indhold 4 Aktivering af det trådløse netværk 7 Opkobling

Læs mere

Brugervejledning til trådløs router

Brugervejledning til trådløs router Brugervejledning til trådløs router Sådan opsætter du din trådløse router i fiberboksen fra EnergiMidt Fiberbredbånd TV Telefoni www.energimidt.dk Fiberbredbånd TV Telefoni 2 Indhold 4 Aktivering af det

Læs mere

Opret ODBC datakilde Vejledning

Opret ODBC datakilde Vejledning Vejledning V. 1 APRIL 2011 FOR KUNDESERVICE Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Formål... 3 1.2 Målgruppe... 3 1.3 Krav... 3 2 Opret ODBC Datakilde (Open Database Connectivity)... 3 2.1 Forbindelse

Læs mere

Den digitale Underviser. Clouds. Dropbox

Den digitale Underviser. Clouds. Dropbox Den digitale Underviser Clouds Dropbox Indhold Indhold... 1 Dropbox... 1 Installer Dropbox... 2 Åbn Dropbox fra egen computer... 2 Åbn Dropbox fra en anden computer... 3 Lagre filer i Dropbox (offline

Læs mere

Vejledning til brug af IT for nye elever

Vejledning til brug af IT for nye elever Vejledning til brug af IT for nye elever Vers.1. Okt 2014 IT Center Syd byder dig velkommen til Sønderborg Statsskole Denne vejledning er lavet for at gøre det nemmere for dig som elev, at benytte de forskellige

Læs mere

Lærer nye styresystemer Installerer programmer som kun kan bruges i ældre versioner

Lærer nye styresystemer Installerer programmer som kun kan bruges i ældre versioner Virtuel PC Fordele/ulemper Fordele: Lærer nye styresystemer Installerer programmer som kun kan bruges i ældre versioner Ulemper: Reserverer RAM (Windows 7) Problemer med at ureglementeret lukke ned Mister

Læs mere

Boot Camp Installerings- & indstillingshåndbog

Boot Camp Installerings- & indstillingshåndbog Boot Camp Installerings- & indstillingshåndbog Indholdsfortegnelse 3 Introduktion 3 Hvad du har brug for 4 Oversigt over installering 4 Trin 1: Søg efter opdateringer 4 Trin 2: Klargør Mac til Windows

Læs mere

PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken

PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken Download først de relevante installere til både Maple 18 og til Gym-pakken, og placer dem et sted på din PC, hvor du kan finde dem igen. Hvis du højre-klikker

Læs mere

Brugervejledning til trådløs router

Brugervejledning til trådløs router Brugervejledning til trådløs router Sådan opsætter du din trådløse router fra EnergiMidt Fiberbredbånd TV Telefoni www.energimidt.dk Fiberbredbånd TV Telefoni 2 Indhold 4 Aktivering af det trådløse netværk

Læs mere

Sektornet VPN - Med NemID Installationsvejledning Windows XP

Sektornet VPN - Med NemID Installationsvejledning Windows XP Sektornet VPN - Med NemID Installationsvejledning Windows XP Version 6.2 Af Jesper Skou Jensen og Mads Udengaard Sørensen 1 Sektornet VPN Med NemID 1 1 Indledning Denne vejledning gennemgår opsætning af

Læs mere

Vejledning til Teknisk opsætning

Vejledning til Teknisk opsætning Vejledning til Teknisk opsætning v. 1.0 Adm4you, 2010. Indhold Kort om denne vejledning... 3 Generelt om easyourtime... 3 Installation af databasen... 3 Sikkerhed og rettigheder... 4 SQL Login... 4 Rettigheder

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Et stort spring... 7 Jesper Bove-Nielsen, forlagsdirektør. KAPITEL ET... 9 Introduktion til Windows 7

INDHOLDSFORTEGNELSE. Et stort spring... 7 Jesper Bove-Nielsen, forlagsdirektør. KAPITEL ET... 9 Introduktion til Windows 7 INDHOLDSFORTEGNELSE Et stort spring... 7 Jesper Bove-Nielsen, forlagsdirektør KAPITEL ET... 9 Introduktion til Windows 7 Windows 7-udgaver... 10 32- eller 64-bit version af Windows 7... 11 Hardware...

Læs mere

Installation og administration af MarvinSketch. Anders Almlund Osted, Køge Gymnasium

Installation og administration af MarvinSketch. Anders Almlund Osted, Køge Gymnasium Installation og administration af MarvinSketch Anders Almlund Osted, Køge Gymnasium September 2015 1 Indholdsfortegnelse Administration af programmet... 3 Registrering... 3 Ansøg om undervisningslicens...

Læs mere

Indhold. Guide til læsning af e-bøger på PC/Mac

Indhold. Guide til læsning af e-bøger på PC/Mac Indhold Guide til læsning af e-bøger på PC/Mac... 1 Guide til læsning af e-bog på ipad/iphone... 3 Din e-bog er DRM-kopibeskyttet... 3 Din e-bog er ikke DRM-kopibeskyttet... 5 Guide til læsning af e-bog

Læs mere

Picasa billedalbum og webalbum

Picasa billedalbum og webalbum Picasa billedalbum og webalbum Billedalbum og redigerings-værktøj Picasa er et billedalbum, som kan bruges til at opbevare, registrere, bearbejde og ordne sine digitale fotos i. Desuden kan du uploade

Læs mere

Gå tilbage til Windows startsiden

Gå tilbage til Windows startsiden Gå tilbage til Windows startsiden Sådan installerer du Windows 10 Med frigivelsen af Windows 10 sigter Microsoft efter at gøre de computerbrugere tilfredse som ikke følte, at Windows 8 levede op til deres

Læs mere

IT OG TELEFONI TIL ERHVERVSLIVET

IT OG TELEFONI TIL ERHVERVSLIVET Forberedelse af Mobile WiFi:... 3 Fejlfinding... 5 Mere information om dit 4G-modem... 6 Specifikationer... 7 1. Indsæt dit SIM-kort. Kontrollér, at du indsætter SIM-kortet i den rigtige retning. Se illustrationen.

Læs mere

Smart. 1. Login på din Parrot Asteroid Market konto på din PC Søg efter Parrot Asteroid Market i din browser

Smart. 1. Login på din Parrot Asteroid Market konto på din PC Søg efter Parrot Asteroid Market i din browser Når du tidligere har købt TomTom applikationen til en specifik enhed (unikt serienummer), så vil du gratis kunne opdatere til nyere version når denne bliver tilgængelig på Parrot Asteroid Market. Bemærk:

Læs mere

Velkommen til IT for let øvede

Velkommen til IT for let øvede Velkommen til IT for let øvede Kursus er hjælp til selvhjælp og I får mest ud af det, hvis I også derhjemme afsætter nogle timer til øvelser på jeres computer. Vi sørger for hjemmeopgaver!! Der er masser

Læs mere

Vejledning til firmwareopdatering

Vejledning til firmwareopdatering Modelnummer Vejledning til firmwareopdatering Denne manual forklarer, hvordan man opdaterer maskinens controller-firmware og PDL-firmware. Du kan downloade disse opdateringer fra vores hjemmeside. Om firmware-pakken

Læs mere

QUICK MANUAL - HUAWEI E3276

QUICK MANUAL - HUAWEI E3276 Indhold Forberedelse af mobile WiFi... 3 Fejlfinding... 5 Hvis installationen mislykkes... 5 Hvis du ikke kan oprette forbindelse til internettet via dit modem... 5 Hvis det tager lang tid, før modemmet

Læs mere

smart-house Web-Server Manual smart-house Web-Server Manual 1 of 15

smart-house Web-Server Manual smart-house Web-Server Manual 1 of 15 smart-house Web-Server Manual CARLO GAVAZZI AS, PB 215, NO-3901 Porsgrunn Telefon: 35 93 08 00 Telefax: 35 93 08 01 Internet: http://www.carlogavazzi.no E-Mail: gavazzi@carlogavazzi.no 1 of 15 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Mac OS X v10.5 Leopard Installerings- og indstillingsvejledning

Mac OS X v10.5 Leopard Installerings- og indstillingsvejledning Mac OS X v10.5 Leopard Installerings- og indstillingsvejledning Hvis Mac OS X v10.3 eller en nyere version allerede er installeret på computeren: Alt, du behøver at gøre, er at opdatere til Leopard. Se

Læs mere

Bruger Manual PC Valtronics IP Kamera - Windows system

Bruger Manual PC Valtronics IP Kamera - Windows system Bruger Manual PC Valtronics IP Kamera - Windows system Brugervejledning til PC (windows) 1. Installation af kamera Vejledningen er almen for alle Valtronics kameraer, og derfor kan billederne af de forskellige

Læs mere

Installering af Microsoft Office 2012-09-12 Version 2.1

Installering af Microsoft Office 2012-09-12 Version 2.1 Installering af Microsoft Office 2012-09-12 Version 2.1 Indholdsfortegnelse Installering af Microsoft Office... 2 Oplysninger inden installeringen... 2 Installering af Microsoft Office... 3 Introduktion...

Læs mere

Kom godt i gang med Dyreregistrering

Kom godt i gang med Dyreregistrering Kom godt i gang med Dyreregistrering Denne vejledning er udarbejdet således, at brugeren nemt kan få installeret Dyreregistrering. Dyreregistrering kan installeres på Windows 2000, Windows XP eller Windows

Læs mere

Browserindstillinger til EfterUddannelse.dk

Browserindstillinger til EfterUddannelse.dk Browserindstillinger til EfterUddannelse.dk 3. udgave, februar 2012 Denne vejledning er en hjælp til at løse almindelige og kendte browserproblemer, der kan forekomme i Internet Explorer 7 og 8, når du

Læs mere

Visma NemHandel. Indhold

Visma NemHandel. Indhold Visma NemHandel Indhold 1 Introduktion... 1 2 Installation... 2 3 Daglig brug - følg status for dokumenter... 5 3.1 Leverede dokumenter... 6 3.2 Fejlede dokumenter... 6 3.3 Modtagne dokumenter... 7 3.4

Læs mere

Genvejstaster til Windows

Genvejstaster til Windows Genvejstaster til Windows Selvom musen er et praktisk redskab, er den langt fra altid den hurtigste måde at styre computeren på. Ofte vil det være meget hurtigere at bruge genvejstaster. Hvis du sidder

Læs mere

Vejledning til brug af IT Elever.

Vejledning til brug af IT Elever. Vejledning til brug af IT Elever. 2 Udgave: Maj.2014 IT Center Syd byder dig velkommen til Sønderborg produktionshøjskole. Denne vejledning er lavet for at gøre det nemmere for dig som Elev, at benytte

Læs mere

Installation af ETF s cloudløsning for Privatpraktiserende ergoterapeuter

Installation af ETF s cloudløsning for Privatpraktiserende ergoterapeuter Installation af ETF s cloudløsning for Privatpraktiserende ergoterapeuter For at starte opsætningen af produktet, downloades programmet ved at gå til nedstående link, og vælge under Privat praktiserende

Læs mere

Vejledning til brug af IT Elever.

Vejledning til brug af IT Elever. Vejledning til brug af IT Elever. 2 Udgave: Maj.2014 IT Center Syd byder dig velkommen til Alsmic. Denne vejledning er lavet for at gøre det nemmere for dig som Elev, at benytte de forskellige IT faciliteter

Læs mere

Guide til opdatering af Parrot CK3100 LCD, 3200LS Color, 3200LS+ og MK6100 med en Parrot Dongle

Guide til opdatering af Parrot CK3100 LCD, 3200LS Color, 3200LS+ og MK6100 med en Parrot Dongle Hvis man bruger en Bluetooth dongle fra Parrot (Parrot Dongle), så skal man følge nedenstående guide. Guiden er baseret med opdateringssoftware, version 3.4.1.0, til Microsoft Windows XP. For at kunne

Læs mere

Dansave Online Backup. Dansave Home Guide. Version 6.9.0.0

Dansave Online Backup. Dansave Home Guide. Version 6.9.0.0 Dansave Online Backup Dansave Home Guide Version 6.9.0.0 01-01-2013 1 Indhold Om Dansave Home... 3 Minimums system krav - Windows... 3 Minimums System krav - MAC... 3 Download Dansave Home... 3 Krypteringsnøglen...

Læs mere