Oplæg til ADAM s boligkapitalrelation

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Oplæg til ADAM s boligkapitalrelation"

Transkript

1 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Dan Knudsen Arbejdspapir* 2. marts 2009 Oplæg til ADAM s boligkapitalrelation Resumé: Det foreslås at supplere boligkapitalrelationens variable med en logistisk trend a la boligprisrelationens. Begge relationer har et problem med at forklare de først år af samplet, hvor boligkapitalen vokser kraftigt fra et lavt udgangspunkt ved en moderat boligpris. I boligprisrelationen beskriver den logistiske trend, at boligbeholdningen i begyndelsen af samplet er lille i forhold til indkomsten, uden at boligprisen er høj. I boligkapitalrelationen skal ændringen i samme logistiske trend forklare, at boligkapitalen i begyndelsen af estimationssamplet vokser kraftigt ved en boligpris, der er beskeden i forhold til byggeomkostningerne. Introduktionen af en logistisk trend i boligudbudsrelationen synes at normalisere koefficienten til variablen med støttet byggeri. Nøgleord: Boligmarked Modelgruppepapirer er interne arbejdspapirer. De konklusioner, der drages i papirerne, er ikke endelige og kan være ændret inden opstillingen af nye modelversioner. Det henstilles derfor, at der kun citeres fra modelgruppepapirerne efter aftale med Danmarks Statistik.

2 2 1. Indledning Papiret reestimerer ADAM s relation for boligkapitalen og foreslår at supplere relationens forklarende variable med den logistiske trend fra boligprisrelationen. Der har været en trendvariabel i ADAM s boligprisrelation i mange år. Begrundelsen for den nuværende logistiske trend i forbruget pr. capita er jf. Thomas papir af 23./ , Den nye kontantprisrelation og forbrugsrelationen, at folk med en lav indkomst (lavt forbrug) bruger en relativt lille andel af deres indkomst på boligforbrug, men ved et vist indkomstniveau, som tilsyneladende nås i begyndelsen af estimationssamplet, vil de forbruge mere og mere bolig, så boligens indkomstelasticitet stiger med indkomsten. Den høje indkomstelasticitet fortsætter indtil et mætningspunkt, hvor forbrugeren har opnået sit ønskede boligforbrug og begynder at forbruge andre luksusgoder for sin ekstra indkomst. Efter mætningspunktet falder indkomstelasticiteten tilbage. Sammenfattende sørger den logistiske trend for, at boligprisrelationen også kan forklare begyndelsen af samplet. I forhold til boligkapitalrelationen er problemet, at boligkapitalen i begyndelsen af samplet vokser kraftigere end Tobins q tilsiger. Det gør det nærliggende at bruge boligprisrelationens logistiske trend i boligkapitalrelationen for at supplere Tobins q, og til den ende, udvider vi forklaringen af trendvariablens rolle i boligprisrelationen. Nærmere bestemt hævder vi nu, at der i begyndelsen af samplet ikke var et effektivt sekundært marked for boliger, fordi det var sværere at finansiere eksisterende boliger end nybyggede. I en sådan situation påvirker boligefterspørgslen ikke så meget boligprisen men snarere boligkapitalen, så den logistiske trends rolle i boligprisrelationen er at korrigere for, at boligprisrelationen var ude af kraft i begyndelsen af estimationssamplet. Og i forhold til boligkapitalrelationen bliver den logistiske trends rolle at korrigere for, at Tobins q- mekanismen var ude af kraft i begyndelsen af estimationssamplet. Hvis boligprisdannelsen er ineffektiv i begyndelsen af samplet, kan det forklare, at der er behov for en korrigerende trendvariabel i boligprisrelationen. Vi behøver dog ikke afskrive den hidtidige forklaring om, at boligefterspørgslen var beskeden, indtil indkomstniveauet ramte et interval med høj indkomstelasticitet. Vi siger bare, at det næppe er hele forklaringen, og argumenterer for, at den logistiske trend også kan ses som en funktion af en tidsperiode med særlige spilleregler og ikke bare som en funktion af indkomst pr. capita. Betragtningen om, at den logistiske trend fungerer som en periodedummy, kredses der allerede om i Thomas papir af 23./ , og ADAM-gruppen har også tidligere interesseret sig for de gamle boliglåneregler. I det følgende diskuterer vi ADAM s boligkapitalrelation og estimerer den med en logistisk trend indsat. I sidste afsnit før konklusionen vender vi tilbage til tolkningen af den logistiske trend.

3 3 2. Diskussion af ADAM s relation for boligkapitalen I ADAM s boligmodel for pris og mængde er det på kort sigt først og fremmest boligprisen, som tilpasser sig ved uligevægt på boligmarkedet. Boligkapitalen reagerer ikke så meget på kort sigt. På langt sigt er det omvendt. Boligprisen er på langt sigt bestemt af byggeomkostningerne, mens boligkapitalen tilpasser sig efterspørgslen. Boligkapitalen er i ADAM modeleret som en dynamisk form med tre forklarende faktorer og autoregressiv tilpasning. Den samlede relation fra april08 er vist i (1). De første fire linjer, dvs. indtil minus 0.6 gange firkantet parentes, danner den nævnte dynamiske form, som gør boligbeholdningen, fkbh, til en funktion af tre faktorer. Første faktor er Tobins Q, der er formuleret som forholdet mellem boligpris og byggeomkostning inkl. grundpris, phk/(.8*pibh+.2*pghk). Anden faktor er afstanden mellem ønsket og faktisk boligkapital, fkbhw/fkbh. Tredje faktor er forholdet mellem støttet byggeri og boligkapital, nbs/fkbh. Dlog(fKbh) = 0.3* *Dlog(phk/(.8*pibh+.2*phgk)) *Log(phk(-1)/(.8*pibh(-1)+.2*phgk(-1))) *Log(fKbhw(-1)/fKbh(-1)) *nbs/fKbh(-1) *[ 0.3* *Dlog(phk(-1)/(.8*pibh(-1)+.2*phgk(-1))) *Log(phk(-2)/(.8*pibh(-2)+.2*phgk(-2))) *Log(fKbhw(-2)/fKbh(-2)) *nbs(-1)/fKbh(-2) Dlog(fKbh(-1)) ] (1) fkbh boligkapital phk boligpris pibh boliginvesteringspris phgk grundpris nbs støttet byggeri under opførelse fkbhw ønsket boligkapital, jf. boligprisrelationen Den firkantede parentes repræsenterer relationens 1 år laggede residual med negativt fortegn, så boligkapitalrelationen er en dynamisk form med positiv autoregressiv koefficient på 0.6. For en tolkning af (1) ignorerer vi først det støttede byggeris betydning. Uden det støttede byggeri styres boligkapitalen af to fejlkorrektionsled. Det ene fejlkorrektionsled er forskellen mellem ønsket og faktisk boligkapital. Der er tale om boligprisrelationens fejlkorrektionsled, som qua sin tilstedeværelse i (1) også kan skubbe lidt til boligkapitalen. Det andet fejlkorrektionsled er Tobins Q s afvigelse fra en konstant ligevægtsværdi. Vi kender ikke ligevægtsværdien, som i regressionen fanges af konstanten, der afbalancerer alle indgående variables samplegennemsnit. Tobins Q skubber til boligudbuddet, så længe Tobins Q afviger fra sin ligevægtsværdi. Det svarer til, at den langsigtede boligudbudskurve er vandret. Når boligkapitalrelationen (1) fungerer sammen med modellens boligprisrelation, vil boligprisens reaktion på sigt eliminere forskellen på ønsket og faktisk boligkapital. Derimod kan vi ikke regne med, at (1) sikrer, at Tobins Q på sigt har en konstant ligevægtsværdi. Konkret vil en permanent ændring af variablen med støttet byggeri flytte Tobins Q.

4 4 Denne effekt er illustreret med et eksperiment på ADAM april08, hvor vi øger støttet byggeri med 10 pct. i forhold til ADAM s lange grundforløb. Effekten på centrale boligvariable er vist i nedenstående tabel 1. Tabel 1: Støttet byggeri øget 10 pct. i ADAM Støttet byggeri Boligkapital Boligpris og grundpris Boliginvesteringer Boliginvesteringspris nbs fibh fkbh phk og phgk pibh pct. afvigelse fra grundforløb År År År År År År År Forøgelsen af det støttede byggeri med 10 pct. øger boliginvesteringerne med godt halvanden pct. i de første år. På sigt falder investeringseffekten til 0.6 pct., som svarer til den langsigtede effekt på boligkapitalen. Boligprisen stimuleres i begyndelsen marginalt af den positive konjunktureffekt, men på sigt falder boligprisen godt 2 pct. Prisfaldet stimulerer boligefterspørgslen, så boligkapitalen øges. I ADAM antages grundprisen at følge boligprisen, så eksperimentets kombination af lavere boligpris og marginalt øget boliginvesteringspris indebærer, at Tobins Q er faldet. Hvorfor falder Tobins Q og dermed den vandrette udbudskurve, når det støttede byggeri øges? Det formelle svar er, at variablen med det støttede byggeri står ved siden af vores Tobins Q og derfor virker parallelt med vores Tobins Q-variabel. Den formelle parallelitet implicerer, at en forøgelse af det støttede byggeri virker som en reduktion af byggeprisen, dvs. virker som et positivt udbudsstød, der fører til både større boligkapital og lavere boligpris. Det er fint nok, hvis en prissubsidiering af byggeriet sænker den vandrette udbudskurve for boligkapital, men at øge det støttede byggeri er ikke det samme som at subsidiere byggeprisen. Den vandrette udbudskurve falder reelt ikke, og forøgelsen af støttet byggeri må på sigt udløse en tilsvarende reduktion af det private byggeri. Strengt taget er boligkapitalrelationen fejlspecificeret med hensyn til støttet byggeri. Hvis vi tror, udbudskurven for boliger er vandret, skal vi snarere bruge ændringen i støttet byggeri end niveauet for støttet bygger. Gør vi det, vil støttet byggeri kun påvirke boliginvesteringernes tidsmæssige fordeling. Heldigvis er formelle problemer ikke altid det samme som væsentlige problemer. Hvis bare den nuværende boligkapitalrelation beskriver den kortsigtede virkning af støttet byggeri, betyder det mindre, hvis man får svært tolkelige resultater på langt sigt af at støde til det støttede byggeri. Fx kan man neutralisere påvirkningen fra støttet byggeri ved at gøre det støttede byggeri proportionalt med boligkapitalen, for så fungerer den anvendte variabel som

5 5 en konstant. Det er ikke relevant at gøre noget sådant i kortsigtede beregninger, men antagelsen bruges allerede jævnlig i forbindelse med lange fremskrivninger og lange multiplikatoreksperimenter. Sammenfattende virker ADAM s boligkapitalrelation let at tolke bortset fra en krølle ved den langsigtede effekt af støttet byggeri. I næste afsnit ser vi på empirien, herunder på forklaringsbidraget fra støttet byggeri. 3. Reestimation af ADAM s relation for boligkapitalen Det ser ud til, at den estimere effekt fra det støttede byggeri er forholdsvis stor. Forholdet mellem det støttede byggeri og boligkapitalen er i hvert fald den mest signifikante variabel i relation (1), jf. tabel 2 s 1. søjle, som viser koefficienterne i boligkapitalrelationen (1) reestimeret til Metoden er Cochrane-Orcutt, hvor man samtidig bestemmer den autoregressive koefficient. Tabel 2: ADAMs boligkapitalrelation Forklaret variabel: Ændring i boligkapital 1. dlog(fkbh) 2. fkbh/fkbh-1 Forklarende variable: estimat t-værdi estimat t-værdi 1. Ændring i Tobins Q a) dlog(tobinq ) Tobins Q 3. Forskel på ønsket og faktisk boligkapital 4. Støttet nybyggeri/boligkapital log(tobinq -1 ) log(fkbhw /fkbh ) nbs/fkbh Konstant Lagget residual R2\SE \ \ DW Periode: Cochrane-Orcutt estimation vha. Aremos. phk a) TobinQ =.8 pihb+.2 phgk Boligkapitalrelationen er i tabellens 2. søjle estimeret med den relative kapitalændring som forklaret variabel. Der er kun marginal forskel på relativ og logaritmisk kapitalændring, så søjle 2 minder om søjle 1. Søjle 2 illustrerer umiddelbart, at antallet af støttede boliger under opførelse, nbs, påvirker kapitalændringen, fkbh, i mio kr med koefficienten , svarende til at én støttet bolig koster godt 3 mio kr at opføre. Det er et overkantskøn, som illustrerer, at variablen med støttet byggeri får rigelig havre i boligkapitalrelationen. De nogenlunde ens koefficienter i tabels 2 s række 1 og række 2 tyder på, at Tobins Q s forklaringsbidrag har fuld styrke fra første år. Forskellen på ønsket og faktisk boligkapital har den mindste t-værdi. Bidragene fra boligkapitalrelationens tre forklarende faktorer er vist i figur 1.

6 6 Figur Boligkapitalændring og tre forklarende faktorer Boligkapitalændring, dlog(fkbh) *log(phk.1/(.8*p_ibh.1+.2*phgk.1)), Tobins Q *nbs/f_Kbh.1, støttet byggeri/boligkapital *Log(f_Kbhw.1/f_Kbh.1), ønsket/faktisk boligkapital Boligkapitalændringen er vist med fed fuldt optrukken linje i figur 1. Figuren tyder på, at Tobins Q i høj grad kan bidrage til forklare boligkapitalændringen fra omkring 1980 og frem gennem resten af samplet; men det er kun variablen med støttet byggeri, som kan forklare den høje stigning i boligkapitalen før 1980, og derfor får vi en stor koefficient til det støttede byggeri. Det er naturligt, at det støttede byggeris omfang påvirker boliginvesteringerne. Den høje stigning i boligkapitalen i begyndelsen af samplet gjaldt imidlertid ikke bare lejerboligerne, jf. figur 2. Hvis det høje støttede boligbyggeri var eneste årsag til boligkapitalens vækst, ville vi forvente en lavere vækst i ejerboligmassen, men også ejernes boligkapital voksede meget i begyndelsen af samplet. Figur 2 Boligkapitalændring fordelt på kategorier log-ændring I alt Ejerbolig Lejerbolig 00 05

7 7 Sammenfattende fylder det støttede byggeri rigeligt i boligkapitalens relation. I næste afsnit prøver vi at finde en supplerende forklaring på de høje boliginvesteringer i begyndelsen af estimationsperioden. 4. Ny variabel i ADAM s relation for boligkapitalen De første år af estimationsperioden får i forvejen særbehandling i ADAM s boligprisrelation, hvor en logistisk trend mimer, at boligefterspørgslen fra et lavt udgangspunkt vokser klart mere end indkomsten til ca. midt ind i 70 erne. Med denne konstruktion får vi håndteret, at den reale boligpris var relativt lav i samplets første år, samtidig med at boligkapitalen var relativt knap, jf. figur 3. Figur 3 Real boligpris og indkomst/ boligkapital log-værdi log-værdi Real boligpris, phk/pcpuxh Indkomst/boligkapital, højre akse Vores problem med at håndtere den høje vækst i boligkapitalen i samplets første år bunder netop i, at boligprisen og dermed Tobins Q var ret lave og i hvert fald ikke skabte boligkapitalens høje vækst i samplets første år. Vores problem med boligkapitalrelationen er åbenbart i familie med vores problem med boligprisrelationen, så vi kunne måske genbruge boligprisrelationens logistiske trend i boligkapitalrelationen, hvor den logistiske trend i givet fald skulle mime, at boligkapitalen vokser kraftigt i de første års indfasningsperiode på en direkte mængdeimpuls fra øget efterspørgsel. Boligprisrelationens logistiske trendvariabel er funktion af realforbrug pr. indbygger men variablen kan også formuleres som funktion af en eksponentiel trend, jf. figur 4.

8 8 Figur Logistisk trend i realforbrug og i tid /(1+(c_pu/(u*p_cpu)/exp(4.3))**(-25)) 1/(1+(exp(.01688*tid )/exp(4.3))**(-25)) Tynd linje: Logistisk trendvariabel som funktion af realforbrug Tyk linje: Ditto som funktion af tid. Tid er 0 i 1968 og vokser 1 pr. år. Da boligkapitalrelationen forklarer boligkapitalens ændringsrate, bruger vi den glatte logistiske trendvariabels årsvise ændring, dvs. hældningen på den glatte tykke linje i figur 4. Vi bemærker, at den estimerede trendvækst på pct. p.a. afspejler hele estimationsperioden frem til Man kan også bruge en lidt højere trendvækst på godt 2.0 pct. p.a., som afspejler den første del af estimationsperioden. Så ligger den fede linje endnu mere oveni den tynde i figur 4. Med hældningen på den fede linje som ekstra variabel, der skal forklare estimationsperiodens første år, får vi 1. søjle i nedenstående tabel 3. Tabel 3: Boligkapitalrelationen med logistisk trend Forklaret variabel: Ændring i boligkapital 1. fkbh/fkbh-1 2. fkbh/fkbh-1 Forklarende variable: estimat t-værdi estimat t-værdi 1. Ændring i Tobins Q a) dlog(tobinq ) Tobins Q 3. Forskel på ønsket og faktisk boligkapital 4. Støttet nybyggeri/boligkapital log(tobinq -1 ) log(fkbhw -1/fKbh-1 ) nbs/fkbh Ændring i logistisk trend b) logitrend Konstant Lagget residual R2\SE \ \ DW Cochrane-Orcutt estimation vha. Aremos. Periode a) TobinQ = phk.8 pihb+.2 phgk logitrend = e 1+ b).01688*tid Koefficienten til det støttede byggeri er faldet fra godt 3 i tabel 2 til nu godt 1, så vi har fået reduceret det støttede byggeris forklaringsbidrag pr. bolig, til noget, der mere kan minde om e 1 4.3

9 9 en byggepris inkl. handelssalær og lignende, jf. det lille appendiks om byggeomkostningerne i Forklaringsbidraget fra forskellen på ønsket og faktisk boligkapital bliver insignifikant med inddragelsen af den logistiske trend. Der er heller ingen tvingende grund til, at denne forskel skulle påvirke boligmængden direkte. Det er nok, at den påvirker boligprisen og dermed boligefterspørgslen. Desuden er dynamikken blevet simplere, så Cochrane-Orcutt estimationen virker overflødig, jf. den insignifikante koefficient til det laggede residual i tabel 3 s 1. søjle. Behovet for den logistiske trend vedrører udelukkende den første del af samplet. Fra slutningen af 70 erne og frem er den logistiske trend vandret. I tabel 3 s 2. søjle er vist resultatet af en estimation, der starter i1980. Resultatet minder lidt om resultatet for hele samplet i søjle 1, og bekræfter dermed betydningen for boliginvesteringerne af ikke bare Tobins Q men også af det støttede byggeri. Det kan tilføjes, at det støttede byggeri virker insignifikant i boligkapitalrelationen, hvis det kun er repræsenteret af ændringer, og vi undlader at forfølge denne problemstilling. Måske skal koefficienten sættes a priori, hvis man vil formulere boligkapitalrelationen i ændringer. 5. Om boligrelationerne i første del af estimationsperioden Den reale boligpris er ikke specielt høj i begyndelsen af samplet, og som diskuteret er der brug for logistisk trendkorrektion i både boligpris- og boligkapitalrelation. Som forklaring på at boligpriserne ikke afspejler boligernes skyggepris i begyndelsen af sample, kan man henvise til datidens begrænsning på finansieringsmulighederne af eksisterende boliger. En sådan regulering kan gøre antallet af bolighandler forholdsvis lille i forhold til antal byggede boliger, hvilket bekræftes af nedenstående figur 5 med solgte og fuldførte 1- familiehuse. Tallene er fra 10-årsoversigtens sider om byggeforhold og ejendomsomsætning. Figur 5 1-familiehuse, salg i fri handel og fuldførelser Solgte 1-familiehuse Fuldførte 1-familie huse

10 10 For en mere direkte illustration af vores fortolkning af den logistiske trend kan vi estimere boligprisrelationen for et tidligt sample, fx Det går nogenlunde godt, jf. tabel 4 s søjle 1, hvis koefficienter minder om de, der er estimeret for fuldt sample i tabel 2 i Dans papir af 5. maj 2009, Mere om usercosthybrid til boligprisrelationen. Fjernes den logistiske trend er kun usercostsatsens ændring i nærheden af at være signifikant i samplet , jf. søjle 2 i tabel 4. Men sætter vi boligkapitalens ændring på venstre side, kan vi - stadig uden logistisk trend - nogenlunde fange en sammenhæng, jf. tabel 4 s søjle 3. Søjle 3 svarer til en standard investeringsrelation, hvor kapitalbeholdningen afhænger af usercost baseret på en eksogen kapitalgodepris. Det er den type kapitalrelation, man bruger, når der ikke er noget sekundært marked for kapitalen. Resultatet i søjle 3 ændres kun lidt af at erstatte den laggede boligpris, phk, med den laggede investeringspris, pibh. Tabel 4: Boligpris- og boligkapitalrelation i samplet (1) (2) (3) Forklaret variabel: Forklarende variable: 1. Boligkapital Real boligprisændring dlog(phk)- dlog(pcpuxh) Real boligprisændring dlog(phk)-dlog(pcpuxh) Boligkapitalændring dlog(fkbh) Estimat t-værdi Estimat t- værdi Estimat t-værdi dlog(fkbh -1 ) Usercosthybrid ex afdrag diff(hyb3 -.5* a) Forbrug dlog(fcpuxh) Indkomst/boligkapital log(fcpuxh / fkbh ) Relativ boligforbrugspris log(hyb3 * phk /pcpuxh Logistisk trend defineret på tidstrend* Konstant R 2 \ SE 0.800\ \ \ Estimeret i Aremos. For nærmere forklaring af de variable inkl. den hybride usercostsats, hyb3, henvises til Dans papir af 5. maj 2009, Mere om usercosthybrid til boligprisrelationen. 1 *,(forbrug ex bolig vokser pr. capita pct. p.a ) ( * tid ) -25 e e Vi kunne måske bruge søjle 3 s boligkapitalrelation i samplet , men den tids boligmarked vender næppe tilbage, så vi vil ikke bruge mere krudt på at modellere den tidlige del af samplet. 6. Konklusion Det foreslås at indføre en logistisk trend i boligkapitalrelationen svarende til den logistiske trend, der allerede optræder i boligprisrelationen. Nærmere bestemt foreslås det at indføre ændringen i boligprisrelationens trendvariabel med realforbruget pr. capita erstattet af en eksponentiel trend i tiden. Udskiftningen af realforbruget med en tidstrend gør den logistiske trend og især dens ændring glat. Introduktionen af den logistiske trend sammenknytter boligkapital- og prisrelationernes struktur, og det er også en fordel, at det støttede byggeris estimerede koefficient reduceres, når

11 11 det støttede byggeri ikke mere er alene om at forklare boligkapitalens store stigning i begyndelsen af estimationsperioden. Dengang var det sværere at belåne eksisterende boliger end i dag, og vi bemærker, at der var forholdsvis mange fuldførelser og forholdsvis få handler i de første år af boligrelationernes estimationsperiode. Som en formel ændring kan vi i boligprisrelationen indsætte en variabel for forholdet mellem det støttede byggeri og boligkapitalen. En sådan variabel kan let eksogeniseres i lange kørsler. Appendiks: Byggeomkostningerne i 2000 Nationalregnskabets m2-pris i 2000 var kr. for enfamiliehuse og for flerfamiliehuse. Af de almene boligselskabers byggeri i 2000 var 40 pct. rækkehuse, så vi gætter på en m2 pris på kr. på støttet byggeri i Denne m2-pris er før mægler- og advokatsalær, så der skal nok lægges noget til. I alt fylder mægler og advokatsalærerne i pct. målt i forhold til det egentlig nybyggeri, jf. nedenstående tabel. En stor del af salærerne vedrører imidlertid salg af eksisterende boliger, så vi skal ikke lægge 30 pct. til m2-prisen på nybyggeri. Muligvis er den slags ekstra omkostning forholdsvis lille for støttet nybyggeri, men lægger vi fx 10 pct. til de 9.500, får vi kr. pr. m2. Med det udgangspunkt svarer en estimeret pris på 1.15 mio kr (række 4 i tabel 3 s søjle 1) til 110 m2 pr. bolig.. De 110 m2 og dermed også de 1.15 mio kr. er måske i overkanten, men størrelsesordenen synes at være kommet på plads. Tabel: Boliginvesteringskomponenter i 2000 Investeringstype mio.kr. 1. Enfamiliehuse Flerfamiliehuse Garager mv Sommerhuse Hovedreparation Domstole, off. salgsindtægter Ejendomsmægler Advokat Sort plus gør-det-selv arbejde Boliginvestering i alt ( ) Række 1. til 4 er jf. rulleliste. 5 er jf. rulleliste og boliginvesterings-regneark. 6 til 9 er jf. boliginvesteringsregneark. Rulleliste og boliginvesterings-regneark er fra Christian Gysting.

Reestimation af boligrelationerne til ADAM modelversion Okt18

Reestimation af boligrelationerne til ADAM modelversion Okt18 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nicoline Wiborg Nagel 11. oktober 218 Reestimation af boligrelationerne til ADAM modelversion Okt18 Resumé: Boligmodellen er reestimeret til modelversion ADAM

Læs mere

Ralph Bøge Jensen 11. januar Boligligningerne. Resumé:

Ralph Bøge Jensen 11. januar Boligligningerne. Resumé: Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 11. januar 2011 Boligligningerne Resumé: Papiret skal ses som et supplement til den nye Dec09-ADAM dokumentation og indeholder nogle beregninger,

Læs mere

Reestimation af boligligningerne til ADAM Oktober 2015

Reestimation af boligligningerne til ADAM Oktober 2015 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj Mose Hansen 14. januar 2016 Reestimation af boligligningerne til ADAM Oktober 2015 Resumé: I dette arbejdspapir dokumenteres reestimationen af boligligningerne

Læs mere

Reestimation af boligligningerne til Okt16

Reestimation af boligligningerne til Okt16 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Britt Gyde Sønnichsen 9. januar 217 Reestimation af boligligningerne til Okt16 Resumé: Boligmodellen reestimeres på det nyreviderede nationalregnskab, NR16.

Læs mere

Om mindre boligpriselasticitet i ADAM

Om mindre boligpriselasticitet i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Dan Knudsen Arbejdspapir* 4. maj 2009 Om mindre boligpriselasticitet i ADAM Resumé: I den officielle april08-adam deflateres forbrugsrelationens indkomst med en forbrugspris,

Læs mere

Et kig på løn-, forbrug-, boligpris- og boligmængde relationernes historiske forklaringsevne

Et kig på løn-, forbrug-, boligpris- og boligmængde relationernes historiske forklaringsevne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 10. juli 2012 Et kig på løn-, forbrug-, boligpris- og boligmængde relationernes historiske forklaringsevne Resumé: I dette papir gennemgås

Læs mere

Supplerende dokumentation af boligligningerne

Supplerende dokumentation af boligligningerne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 13. september 2010 Supplerende dokumentation af boligligningerne Resumé: Papiret skal ses som et supplement til den nye Dec09-ADAM dokumentation

Læs mere

Variabel indkomstelasticitet i boligefterspørgslen II

Variabel indkomstelasticitet i boligefterspørgslen II Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Asger Olsen Edith Madsen 16. januar 1998 Variabel indkomstelasticitet i boligefterspørgslen II Resumé: I dette papir estimeres kontantprisrelationen med variabel

Læs mere

Pinsepakken og boligmodellen

Pinsepakken og boligmodellen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 18. november 1999 Pinsepakken og boligmodellen Resumé: Med pinsepakken afskaffes beskatningen af lejeværdien af egen bolig. I stedet

Læs mere

Mere om usercosthybrid og ny boligprisrelation

Mere om usercosthybrid og ny boligprisrelation Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Dan Knudsen Arbejdspapir* 5. maj 2009 Mere om usercosthybrid og ny boligprisrelation Resumé: I et modelgruppepapir dateret 4. december 2008 foreslog vi en usercosthybrid,

Læs mere

Forslag til ændringer i boligkapitalmængdeligningen.

Forslag til ændringer i boligkapitalmængdeligningen. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Britt Gyde Sønnichsen 18. april 216 Forslag til ændringer i boligkapitalmængdeligningen. Resumé: I dette arbejdspapir fremlægges forslag til hvilke ændringer,

Læs mere

Ivanna Blagova 23. maj Boligpriserne

Ivanna Blagova 23. maj Boligpriserne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ivanna Blagova 23. maj 2016 Boligpriserne Resumé: ADAMs boligprisindeks er DSTs prisindeks for 1-familiehuse. DSTs boligprisindeks, der dækker hele landet,

Læs mere

Forbrugs- og boligrelationer, oktober 2004

Forbrugs- og boligrelationer, oktober 2004 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Martin Junge 1. oktober 004 Forbrugs- og boligrelationer, oktober 004 Resumé: Efter en meget lang testperiode og et par rettelser af datafejl har vi endelig

Læs mere

Reestimation af importpriser på energi til ADAM Oktober 2016

Reestimation af importpriser på energi til ADAM Oktober 2016 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj M. D. Hansen 10. januar 2017 Reestimation af importpriser på energi til ADAM Oktober 2016 Resumé: Dette papir dokumenterer en reestimation af importpriserne

Læs mere

Boligmodellens tilpasningstid til en stationær tilstand

Boligmodellens tilpasningstid til en stationær tilstand Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Lena Larsen 10. april 1997 Boligmodellens tilpasningstid til en stationær tilstand Resumé: Papiret tager sit udgangspunkt i de multiplikator eksperimenter,

Læs mere

Hvad med boligkapitalrelationens fit?

Hvad med boligkapitalrelationens fit? Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Dan Knudsen 14. april 2018 Hvad med boligkapitalrelationens fit? Resumé: ADAM s boligkapital bestemmes i en relation, der gør den relative ændring i boligkapitalen

Læs mere

Reestimation af importpriser på energi

Reestimation af importpriser på energi Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Uffe Bjerregård Friis 3. februar 16 Nikolaj Mose Hansen Reestimation af importpriser på energi Resumé: Dette papir dokumenterer en reestimation af importpriserne

Læs mere

Boligkapital og afskrivningsrater efter HR14

Boligkapital og afskrivningsrater efter HR14 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Kristian Skriver Sørensen 24. november 2015 Nikolaj Mose Hansen Boligkapital og afskrivningsrater efter HR14 Resumé: I arbejdspapiret KSR06415 blev der kigget

Læs mere

Hvorfor fitter lønrelationen ikke mere?

Hvorfor fitter lønrelationen ikke mere? Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Dan Knudsen 25. september 2017 Hvorfor fitter lønrelationen ikke mere? Resumé: Lønrelationen overvurderer lønstigningerne i de seneste år. Der kan for det

Læs mere

Indkomstbegrebet i boligprisrelationen

Indkomstbegrebet i boligprisrelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 7. marts 011 Indkomstbegrebet i boligprisrelationen Resumé: Vi erstatter variablen for forbrug undtagen boligydelse, Cpuxh, i boligprisrelationen,

Læs mere

Kontantprismultiplikatorens afhængighed af grundforløbet lang96 som eksempel (Kontantpris og justeringsled II)

Kontantprismultiplikatorens afhængighed af grundforløbet lang96 som eksempel (Kontantpris og justeringsled II) Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen /-996 Kontantprismultiplikatorens afhængighed af grundforløbet lang96 som eksempel (Kontantpris og justeringsled II) Resumé: Med grundkørslen

Læs mere

Eksperimenter med simple log-lineære funktioner og brugen af justeringsled i fremskrivninger II (Kontantpris og justeringsled II)

Eksperimenter med simple log-lineære funktioner og brugen af justeringsled i fremskrivninger II (Kontantpris og justeringsled II) Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen..9 Henrik C. Olesen Eksperimenter med simple log-lineære funktioner og brugen af justeringsled i fremskrivninger II (Kontantpris

Læs mere

Tobins q og udbudssiden af boligmodellen

Tobins q og udbudssiden af boligmodellen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* SOA 29. september 2011 Tobins q og udbudssiden af boligmodellen Resumé: Tobins q og boligmængden bør ifølge teorien samvariere. I sen 90'erne brydes denne

Læs mere

Forventningsleddet i brugeromkostninger for boliger

Forventningsleddet i brugeromkostninger for boliger Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Grane Høegh 11. marts 2008 Thomas Jacobsen Forventningsleddet i brugeromkostninger for boliger Resumé: Dette papir beskriver, hvordan en sammensætning af rationelle

Læs mere

Reestimation af uddannelsessøgende

Reestimation af uddannelsessøgende Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir * Nina Bech Runebo 19. maj 21 Reestimation af uddannelsessøgende Resumé: I papiret reestimeres ligningen for uddannelsessøgende. Reestimationen giver ikke pæne

Læs mere

Reformulering af lagerrelationen

Reformulering af lagerrelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Jacob Nørregård Rasmussen 27. april 2009 Reformulering af lagerrelationen Resumé: Vi omformulerer lagerrelationen, hvor et skøn på lagerbeholdningen indgår.

Læs mere

Out-of-sample forecast samt reestimation af ADAMs lønligning

Out-of-sample forecast samt reestimation af ADAMs lønligning Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Peter Agger Troelsen 31. oktober 2013 Out-of-sample forecast samt reestimation af ADAMs lønligning Resumé: Papiret reestimerer ADAMs lønligning og vurderer

Læs mere

Reestimation af makroforbrugsrelationen

Reestimation af makroforbrugsrelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Kristian Skriver Sørensen 4. august 2014 Reestimation af makroforbrugsrelationen Resumé: Dette arbejdspapir viser reestimationen af makroforbrugsrelationen

Læs mere

Eksportørgevinst i eksportrelationen

Eksportørgevinst i eksportrelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ivanna Blagova 4. maj 2016 Eksportørgevinst i eksportrelationen Resumé: Nogle muligheder for at inkludere eksportørgevinst i eksportrelationen er undersøgt.

Læs mere

Reestimation af importrelationerne

Reestimation af importrelationerne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Martin Vesterbæk Mortensen 3. oktober 23* Reestimation af importrelationerne Resumé: I dette papir reestimeres importrelationerne. Der benyttes en udvidet dataperiode

Læs mere

Importrelationer til ADAM oktober 2015

Importrelationer til ADAM oktober 2015 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Uffe Bjerregård Friis 15. september 215 Importrelationer til ADAM oktober 215 Resumé: Der er udført en reestimation for modellens fire importgrupper med estimeret

Læs mere

Reestimation af importligningerne i 2000-priser

Reestimation af importligningerne i 2000-priser Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Nina Boberg 10. december 2007 Reestimation af importligningerne i 2000-priser Resumé: I papiret reestimeres ligningerne for ADAMs konkurrende import, fmzrelationerne.

Læs mere

Sammenligning af SMEC, ADAM og MONA - renteeksperiment

Sammenligning af SMEC, ADAM og MONA - renteeksperiment Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Jacob Nørregård Rasmussen 2. september 212 Dan Knudsen Sammenligning af SMEC, ADAM og MONA - renteeksperiment Resumé: Papiret sammenholder effekten af en renteforøgelse

Læs mere

Mere dokumentation til Kapitel 13 i ADAM bogen

Mere dokumentation til Kapitel 13 i ADAM bogen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 22/9-1996 Mere dokumentation til Kapitel 1 i ADAM bogen Resumé: Sammenligning af multiplikatorer i ADAM Okt91 og ADAM Mar95, på ens

Læs mere

Sammenligning af faktorblok og aggregeret produktionsfunktion for private byerhverv

Sammenligning af faktorblok og aggregeret produktionsfunktion for private byerhverv Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Dan Knudsen Arbejdspapir* 1. september 2008 Sammenligning af faktorblok og aggregeret produktionsfunktion for private byerhverv Resumé: Vi afgrænser private byerhverv til

Læs mere

Grundskitsen i boligmodellen

Grundskitsen i boligmodellen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Asger Olsen 28. april 1997 Grundskitsen i boligmodellen Resumé: I dette papir gennemgås og diskuteres grundskitsen i boligmodellen. Der lægges vægt på grundtrækkene,

Læs mere

Stokastiske stød til ADAMs adfærdsrelationer

Stokastiske stød til ADAMs adfærdsrelationer Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Jacob Nørregård Rasmussen 29. september 2011 Stokastiske stød til ADAMs adfærdsrelationer Resumé: I dette papir aftrendes visse af de store makrovariable og

Læs mere

Bilag. Bilag 1 Boligmodellen i ADAM. phk pc. Boligefterspørgsel: Boligudbud: Boligbeholdning, ultimo: K K. phk NI g IX pi. Nettoinvesteringer:

Bilag. Bilag 1 Boligmodellen i ADAM. phk pc. Boligefterspørgsel: Boligudbud: Boligbeholdning, ultimo: K K. phk NI g IX pi. Nettoinvesteringer: Bilag Bilag 1 Boligmodellen i ADAM Boligefterspørgsel: phk K D f Y, i,, infl,... pc Boligudbud: S K K 1 Boligbeholdning, ultimo: K K 1 NI Nettoinvesteringer: phk NI g IX pi D S Kontantpris: phk h K K,

Læs mere

Estimation af boligmodel på nye kapitaltal

Estimation af boligmodel på nye kapitaltal Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 5. november 1996 Estimation af boligmodel på nye kapitaltal Resumé: Der præsenteres estimationer på de nye (brutto) kapitaltal fra

Læs mere

Estimering af importrelationen for tjenester ikke indeholdende søtransport

Estimering af importrelationen for tjenester ikke indeholdende søtransport 1 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Martin Vesterbæk Mortensen 11. september 213* Estimering af importrelationen for tjenester ikke indeholdende søtransport Resumé: I dette papir fremlægges

Læs mere

Boligforbrug på nye kapitaltal

Boligforbrug på nye kapitaltal Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 16. juli 1997 Lena Larsen Boligforbrug på nye kapitaltal Resumé: I papiret gives et forslag til en ny specifikation af relationen for

Læs mere

Reestimation af uddannelsessøgende til modelversion okt15

Reestimation af uddannelsessøgende til modelversion okt15 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Laurits Rømer Hjorth 5. oktober 2015 Reestimation af uddannelsessøgende til modelversion okt15 Resumé: Relationen for uddannelsessøgende reestimeres til modelversion

Læs mere

Om boligpriserne. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Dan Knudsen. Arbejdspapir* 12. februar 2009

Om boligpriserne. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Dan Knudsen. Arbejdspapir* 12. februar 2009 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Dan Knudsen Arbejdspapir* 12. februar 2009 Om boligpriserne Resumé: ADAM s boligprisindeks er Danmarks Statistiks prisindeks for 1-familiehuse. Indekset afspejler prisudviklingen

Læs mere

Den personlige skattepligtige indkomst

Den personlige skattepligtige indkomst Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Birgitte A. Mathiesen 10. marts 1994 Den personlige skattepligtige indkomst Resumé: Formålet med dette papir er at reestimere relationen for skattepligtig indkomst.

Læs mere

Forbrug og selskabernes formue

Forbrug og selskabernes formue Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 5. juli 213 Dan Knudsen Forbrug og selskabernes formue Resumé: Dette papir behandler en af de udfordringer, der er opstået ved at opsætte

Læs mere

Kontrol af koefficienter i usercosthybriden

Kontrol af koefficienter i usercosthybriden Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 18. august 2009 Kontrol af koefficienter i usercosthybriden Resumé: I dette papir verificeres de koefficienter som der initialt er blevet

Læs mere

Kontantprisrelationen estimeret på kædetal

Kontantprisrelationen estimeret på kædetal Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Thomas Jacobsen 17. april 8 Kontantprisrelationen estimeret på kædetal Resumé: VIGTIGT: Dette papir er baseret på fejlagtige data, og estimationsresultaterne

Læs mere

Arbejdsudbuddets betydning for fortrængningstiden i ADAM

Arbejdsudbuddets betydning for fortrængningstiden i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Laurits Rømer Hjorth 6. august 15 Arbejdsudbuddets betydning for fortrængningstiden i ADAM Resumé: I dette papir vises fortrængningstiden for to typer af stød

Læs mere

Boligkapital og afgangsrater i ADAM

Boligkapital og afgangsrater i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Kristian Skriver Sørensen 6. april 215 Boligkapital og afgangsrater i ADAM Resumé: Den nuværende formulering af boligkapitalen i ADAM giver os to udfordringer.

Læs mere

Reestimation af importrelationer

Reestimation af importrelationer Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Nis Mathias Schulte Matzen 28. november 211 Reestimation af importrelationer Resumé: Papiret estimerer import relationerne på to forskellige datasæt. Et korrigeret

Læs mere

Reestimation af ejendomsskatterelationen

Reestimation af ejendomsskatterelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jakob Jans Johansen 4. Marts 2005 Reestimation af ejendomsskatterelationen Resumé: I dette papir reestimeres ejendomsskatterelationen og lagget i relationens

Læs mere

Estimation af bilkøbsrelationen med nye indkomst- og formueudtryk

Estimation af bilkøbsrelationen med nye indkomst- og formueudtryk Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Edith Madsen 21. juli 1997 Estimation af bilkøbsrelationen med nye indkomst- og formueudtryk Resumé: Papiret præsenterer en reestimationen af fcb-relationen.

Læs mere

Eksperimenter med inflationsforventningerne

Eksperimenter med inflationsforventningerne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Tony Maarsleth Kristensen 12. september 20 Eksperimenter med inflationsforventningerne Resumé: I papiret undersøges om ændringer i det geometriske lag, som

Læs mere

Ny serie for ejendomsskatter på husholdninger

Ny serie for ejendomsskatter på husholdninger Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 30. januar 2013 Ny serie for ejendomsskatter på husholdninger Resumé: I denne note fremlægges et forslag til hvordan en ny serie for ejendomsskatter

Læs mere

Pristilpasningen i ADAM, I

Pristilpasningen i ADAM, I Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 16. november 1999 Pristilpasningen i ADAM, I Resumé: Papiret søger at erstatte sektorprisligningerne i ADAM, maj98, med estimerede ligninger

Læs mere

Reestimation af ligningerne for transporterhvervenes energianvendelse i EMMA

Reestimation af ligningerne for transporterhvervenes energianvendelse i EMMA Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Lars Brømsøe Termansen 1. marts 1999 Reestimation af ligningerne for transporterhvervenes energianvendelse i EMMA Resumé: I dette papir beskrives kort datakonstruktionen

Læs mere

Renteeksperimentet afhænger af formuekvoterne

Renteeksperimentet afhænger af formuekvoterne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Martin Vesterbæk Mortensen 28. marts 24 Renteeksperimentet afhænger af formuekvoterne Resumé: Papiret præsenterer renteeksperimentet under forskellige antagelser

Læs mere

Reestimation af lønrelationen til modelversion Oktober 15

Reestimation af lønrelationen til modelversion Oktober 15 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ivanna Blagova 20. april 2016 Reestimation af lønrelationen til modelversion Oktober 15 Resumé: Lønrelationen reestimeres til Okt15 med 2012 inkluderet og

Læs mere

Boligmodellen i AUG97

Boligmodellen i AUG97 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Edith Madsen Asger Olsen 16. april 1998 Boligmodellen i AUG97 Resumé: Dette er så sidste nye afsnit i den uendelige historie om boligmodellen. Papiret kommer

Læs mere

Finanspolitisk stød til ADAM og til en VAR-model

Finanspolitisk stød til ADAM og til en VAR-model Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Nicoline Wiborg Nagel 9. November 216 Dan Knudsen Finanspolitisk stød til ADAM og til en VAR-model Resumé: Dette papir sammenligner reaktionerne på et finanspolitisk

Læs mere

Indførelse af eksogen variabel i byrhh-relationen

Indførelse af eksogen variabel i byrhh-relationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj Mose Hansen 9. oktober 2015 Indførelse af eksogen variabel i byrhh-relationen Resumé: Dette papir dokumenterer indførelsen af eksogen variabel i relationen

Læs mere

Fastkurspolitikkens betydning

Fastkurspolitikkens betydning Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Dan Knudsen Arbejdspapir* 1. oktober 28 Fastkurspolitikkens betydning Resumé: Vi illustrerer, at den langsigtede effekt på løn og aktivitet i ADAM er uafhængig af hældningen

Læs mere

Reformulering af Lagerrelationen

Reformulering af Lagerrelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Martin Vesterbæk Mortensen 24. september 21 Reformulering af Lagerrelationen Resumé: Vi omformulerer lagerrelationen, hvor der indgår et skøn på lagerbeholdningen.

Læs mere

Reestimation af ejendomsskatterelationen til brug for ADAM oktober 2012

Reestimation af ejendomsskatterelationen til brug for ADAM oktober 2012 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Marcus Mølbak Ingholt 31. august 1 Reestimation af ejendomsskatterelationen til brug for ADAM oktober 1 Resumé: I dette modelgruppepapir estimeres ADAM s ejendomsskatterelation

Læs mere

Klimakommissionens eksperimenter i det nye forbrugssystem.

Klimakommissionens eksperimenter i det nye forbrugssystem. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Andreas Østergaard Iversen. november Klimakommissionens eksperimenter i det nye forbrugssystem. Resumé: Dette papir sammenligner resultaterne fra ARP (DLU forbrugssystem)

Læs mere

Simpel pensionskassemodel

Simpel pensionskassemodel Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Dan Knudsen 9. februar 15 Simpel pensionskassemodel Resumé: Vi opstiller en model, hvor udbetalingerne fra en pensionsordning bestemmes ud fra en antagelse

Læs mere

Reestimation af sektorprisrelationerne til brug for ADAM oktober 2012

Reestimation af sektorprisrelationerne til brug for ADAM oktober 2012 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Marcus Mølbak Ingholt 24. maj 22 Reestimation af sektorprisrelationerne til brug for ADAM oktober 22 Resumé: I dette modelgruppepapir reestimeres ADAM's sektorprisrelationer

Læs mere

Betydningen af konjunktur og regelændringer for udviklingen i sygedagpengemodtagere

Betydningen af konjunktur og regelændringer for udviklingen i sygedagpengemodtagere DET ØKONOMISKE RÅD S E K R E T A R I A T E T d. 20. maj 2005 SG Betydningen af konjunktur og regelændringer for udviklingen i sygedagpengemodtagere Baggrundsnotat vedr. Dansk Økonomi, forår 2005, kapitel

Læs mere

Boligprisudviklingen

Boligprisudviklingen Statistik MODELGRUPPEN Dan Knudsen Arbejdspapir 17. april 2015 Boligprisudviklingen Resumé: Papiret sammenligner Danmarks Statistiks officielle boligprisindeks for enfamiliehuse med et Laspeyres indeks,

Læs mere

Reestimation af DLU. Resumé:

Reestimation af DLU. Resumé: Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Grane Høegh 4. Oktober 2004 Reestimation af DLU Resumé: I papiret præsenteres en reestimation af forbrugssystemet. Baggrunden for reestimationen er ændringer

Læs mere

Om boligpriserne - En opfølgning

Om boligpriserne - En opfølgning Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Peter Agger Troelsen 18. oktober 13 Om boligpriserne - En opfølgning Resumé: Nærværende papir sammenligner ADAMs boligprisindeks, som er Danmarks Statistik

Læs mere

Bidragssatser i ADAM

Bidragssatser i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj M. D. Hansen 3. april 2018 Bidragssatser i ADAM Resumé: Antagelsen om bidragssatser har tidligere været, at de har været konstante og dermed uden betydning

Læs mere

Sammenligning af ADAM versionerne Apr08 og Dec09 øget offentligt varekøb

Sammenligning af ADAM versionerne Apr08 og Dec09 øget offentligt varekøb Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 24. november 2010 Sammenligning af ADAM versionerne Apr08 og Dec09 øget offentligt varekøb Resumé: Der er sket meget med nogle af

Læs mere

Arbejdsudbudsrelationen II

Arbejdsudbudsrelationen II Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Steen Bocian 8. september 1994 Arbejdsudbudsrelationen II Resumé: Dette papir bygger direkte på et tidligere modelgruppepapir om samme emne. Ideen med dette

Læs mere

Nye løn-, bolig- og forbrugsrelationer

Nye løn-, bolig- og forbrugsrelationer Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Dan Knudsen Arbejdspapir* (udkast) 20. oktober 2009 Nye løn-, bolig- og forbrugsrelationer Resumé: Vi illustrerer nogle effekter af at ændre lønrelationen, boligrelationerne

Læs mere

Reestimation af lagerligninger til Okt16

Reestimation af lagerligninger til Okt16 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* UFR 5. april 217 Reestimation af lagerligninger til Okt16 Resumé: Reestimation af lagerligninger til Okt16 er gennemført uden ændringer af estimationsmetode.

Læs mere

Personer i arbejdsmarkedsordninger (II)

Personer i arbejdsmarkedsordninger (II) Danmarks Statistik MODELGRUPPEN *Arbejdspapir Sofie Andersen 13. september 13 Personer i arbejdsmarkedsordninger (II) Resumé: Formuleringen af personer i arbejdsmarkedsordninger ændres for at stabilisere

Læs mere

Markante sæsonudsving på boligmarkedet

Markante sæsonudsving på boligmarkedet N O T A T Markante sæsonudsving på boligmarkedet 9. marts 0 Denne analyse estimerer effekten af de sæsonudsving, der præger prisudviklingen på boligmarkedet. Disse priseffekter kan være hensigtsmæssige

Læs mere

Eksperimenter med simple log-lineære funktioner og brugen af justeringsled i disse i fremskrivninger

Eksperimenter med simple log-lineære funktioner og brugen af justeringsled i disse i fremskrivninger Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 28. marts 1996 Eksperimenter med simple log-lineære funktioner og brugen af justeringsled i disse i fremskrivninger Resumé: Justeringsled

Læs mere

EJENDOMSPRISERNE I HOVEDSTADSREGIONEN

EJENDOMSPRISERNE I HOVEDSTADSREGIONEN 9. januar 2002 Af Thomas V. Pedersen Resumé: EJENDOMSPRISERNE I HOVEDSTADSREGIONEN Der har været kraftige merstigninger i hovedstadens boligpriser igennem de sidste fem år. Hvor (f.eks.) kvadratmeterprisen

Læs mere

Vækstkorrektion i fejlkorrektionsligninger

Vækstkorrektion i fejlkorrektionsligninger Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Grane Høegh 9. september 2009 Vækstkorrektion i fejlkorrektionsligninger Resumé: Formålet med dette papir er at indføre vækstkorrektionsled i de dynamiske relationer,

Læs mere

Forslag til ændringer i forbrugsligningen.

Forslag til ændringer i forbrugsligningen. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Britt Gyde Sønnichsen 16. maj 2016 Forslag til ændringer i forbrugsligningen. Resumé: I dette arbejdspapir fremlægges et forslag til hvilke ændringer, der

Læs mere

Reestimeret forbrugsfunktion, DEC99 og APR00

Reestimeret forbrugsfunktion, DEC99 og APR00 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 1. marts 2000 Reestimeret forbrugsfunktion, DEC99 og APR00 Resumé: Papiret reestimerer forbrugsfunktionen på 95-pris databanken (APR00)

Læs mere

Om grundforløbets indflydelse på ADAMs multiplikatoregenskaber i modelversionerne oktober 1991 og marts 1995

Om grundforløbets indflydelse på ADAMs multiplikatoregenskaber i modelversionerne oktober 1991 og marts 1995 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 7..96 Om grundforløbets indflydelse på ADAMs multiplikatoregenskaber i modelversionerne oktober 99 og marts 99 Resumé: ADAMs multiplikatorer

Læs mere

Relation for tsuih der tager højde for skattenedslaget

Relation for tsuih der tager højde for skattenedslaget Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nicoline Wiborg Nagel 27. november 2018 Tony Maarsleth Kristensen Relation for tsuih der tager højde for skattenedslaget Resumé: I ADAM modelversion Okt18

Læs mere

Sammenligning af varekøbsmultiplikatorer i ADAM og SMEC

Sammenligning af varekøbsmultiplikatorer i ADAM og SMEC Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Nina Bech Runebo & Martin Vesterbæk Mortensen Arbejdspapir* 2. februar 211 Sammenligning af varekøbsmultiplikatorer i ADAM og SMEC Resumé: I denne note sammenlignes multiplikatorer

Læs mere

Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 2016

Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 2016 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj M. D. Hansen 26. januar 2017 Nicoline Wiborg Nagel Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 2016 Resumé: I dette modelgruppepapir præsenteres

Læs mere

Dagpengenes kompensationsgrad

Dagpengenes kompensationsgrad Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Britt Gyde Sønnichsen 31. marts 217 Dagpengenes kompensationsgrad Resumé: Dagpengenes kompensationsgrad skaber problemer for lønrelationen i de seneste år,

Læs mere

Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde I

Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde I Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 22. september 1997 Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde I Resumé: Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde indgår

Læs mere

Boligmarkedets tilpasningstid med fremadskuende forventninger

Boligmarkedets tilpasningstid med fremadskuende forventninger Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj Mose Hansen 24. juni 215 Boligmarkedets tilpasningstid med fremadskuende forventninger Resumé: Betydningen af at indføre fremadskuende forventninger

Læs mere

Den nye kontantprisrelation og forbrugsrelationen

Den nye kontantprisrelation og forbrugsrelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Thomas Jacobsen 3. september 8 Den nye kontantprisrelation og forbrugsrelationen Resumé: I dette papir foretages en række rettelser i den nuværende kontantprisrelation,

Læs mere

Sammenligning af multiplikatorer i ADAM og SMEC Effekter af øget arbejdsudbud

Sammenligning af multiplikatorer i ADAM og SMEC Effekter af øget arbejdsudbud Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Martin Vesterbæk Mortensen Arbejdspapir 22. Marts 211 Sammenligning af multiplikatorer i ADAM og SMEC Effekter af øget arbejdsudbud Resumé: I denne note sammenlignes effekten

Læs mere

Reestimation af eksportrelationerne april 2000

Reestimation af eksportrelationerne april 2000 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 14. marts 2000 Reestimation af eksportrelationerne april 2000 Resumé: I papiret præsenteres en reestimation af eksportrelationerne

Læs mere

Boligprisudviklingen

Boligprisudviklingen Statistik MODELGRUPPEN Dan Knudsen Arbejdspapir 17. april 2015 Boligprisudviklingen Resumé: Papiret sammenligner Danmarks Statistiks officielle boligprisindeks med et Laspeyres indeks, som sammenvejer

Læs mere

Data for boligbeholdning og afskrivninger.

Data for boligbeholdning og afskrivninger. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik C. Olesen Lena Larsen 30. september 1996 Data for boligbeholdning og afskrivninger. Resumé: Papiret gennemgår, hvordan dataserier for boligbeholdningen

Læs mere

Reestimation af sektorpriserne, April 2004

Reestimation af sektorpriserne, April 2004 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 19. juni 2004 Reestimation af sektorpriserne, April 2004 Resumé: Papiret dokumenterer de reestimerede sektorprisligninger til ADAM, April 2004.

Læs mere

Reestimation af sektorprisrelationerne, april 2000

Reestimation af sektorprisrelationerne, april 2000 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 13.03.00 Reestimation af sektorprisrelationerne, april 2000 Resumé: Papiret præsenterer reestimationen af sektorprisrelationerne til ADAM, april

Læs mere

Reestimation af sektorpriserne, februar 2002

Reestimation af sektorpriserne, februar 2002 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 15.02.02 Reestimation af sektorpriserne, februar 2002 Resumé: Papiret dokumenterer de reestimerede sektorprisligninger til ADAM, februar 2002.

Læs mere

Vedrørende renteeksperimenter i ADAM

Vedrørende renteeksperimenter i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Grane H. Høegh, Tony M. Kristensen og Dan Knudsen 12. september 2012 Vedrørende renteeksperimenter i ADAM Resumé: Når man foretager et rentestød er det vigtigt

Læs mere

Forventninger i ADAM

Forventninger i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Grane H. Høegh og Dan Knudsen 6. juni 2012 Forventninger i ADAM Resumé: Der har i 2011 været arbejdet med rationelle forventninger på boligmarkedet, jf. papirerne

Læs mere