Den danske grundlov sikrer, at ENHVER har ret til at offentliggøre sine tanker. På tryk, i skrift og i tale.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Den danske grundlov sikrer, at ENHVER har ret til at offentliggøre sine tanker. På tryk, i skrift og i tale."

Transkript

1 Villy Søvndals tale Grundlovsdag 2011 Det danske demokrati har mange år på bagen. Vi er vant til det. Faktisk så forvænte, at vi nogle gange tager det for givet. Vi er så sikre på vores ytringsfrihed her i Danmark, at vi risikerer at overse det, når den ikke bliver respekteret. Den danske grundlov sikrer, at ENHVER har ret til at offentliggøre sine tanker. På tryk, i skrift og i tale. Grundlovens ord er vigtige. Men de er kun en ramme. En ramme vi selv skal fylde ud. Ytringsfriheden skal bruges, hvis den skal leve. Og vi skal holde øje med, at ytringsfriheden trives i alle hjørner af vores samfund. Også på arbejdspladsen. Bruger I jeres ytringsfrihed i dagligdagen? Siger I jeres mening også når det handler om arbejdet og jeres chef? Det gjorde Else. Hun gør rent på for ISS på et sygehus i Jylland. Og hendes historie er værd at bemærke på en dag som den her. Vi spoler lige tiden tilbage til starten af året. Det var dengang statsministeren i sin nytårstale sagde, at vi skal af med efterlønnen.

2 Det synspunkt ku Elses chef rigtig godt li. Så femte januar tonede direktøren for ISS frem på TV2 og fortalte os alle, at der slet ikke er brug for efterlønnen mere: Det med nedslidning, det er en gammel skrøne. Det gjaldt måske for 30 år siden. Sagde direktøren. Else sad derhjemme og så udsendelsen og hun troede ikke sine egne ører. Hun gik på facebook og skrev præcis - den her opdatering: - Nej, nu er det da for meget at se vores direktør stå i tv og sige, at ISS ikke nedslider deres medarbejdere. Det kan han da umuligt mene med det tempo, de forlanger vi skal arbejde i. Sådan skrev Else. Det skulle hun åbenbart ikke ha gjort. Hun blev hun hasteindkaldt til en samtale med ledelsen i ISS, og her fik hun en skriftlig advarsel. Det er skridtet lige før en fyring. Hos ISS må direktøren godt fortælle 1 million seere, at Else ikke bliver nedslidt af at gøre rent. Men Else må ikke fortælle det modsatte til sine 249 facebook-venner.

3 Hos ISS må direktøren, der selv har fået skattelettelser, gerne foreslå, at de betales ved at afskaffe efterlønnen. Men Else må ikke protestere. Lad mig give Jer et andet eksempel fra en dansk arbejdsplads her i En gruppe postarbejdere her i byen synes, at Løkkes politik med lavere skat til de rige og ringere velfærd til de mange er både skæv og uretfærdig. Derfor hængte de sedler op på deres arbejdspladser. Men så langt rakte ytringsfriheden ikke hos Post Danmark. Det blev forbudt af ledelsen. Ordet var ikke frit. Ledelsen skred også til forbud, da en gruppe postarbejdere indkaldte til et møde for at diskutere efterløn med blå og røde politikere. Vi er en arbejdsplads og ikke et forsamlingshus, udtalte personalechefen til Avisen dk. Undskyld mig, men en ordentlig arbejdsplads er også et ordentlig forsamlingshus. Et sted hvor man snakker om livet både på arbejdspladsen og udenfor.

4 Her i Danmark siger vi, hvad vi mener. Hvorfor skal ledelsen blande sig i, hvad Else må skrive på Facebook? Hvorfor skal ledelsen blande sig i, hvad postarbejderne må diskutere af politik i deres pauser? Det må de da selv bestemme. Der er alt, alt for mange sager i Danmark, hvor folks ytringsfrihed bliver trådt på i deres arbejdsliv. Det kommer stort set aldrig i medierne. Desværre. Det burde ha mere opmærksomhed. For konsekvenserne kan være katastrofale: Hvis folk af frygt for at miste jobbet ikke tør fortælle om, hvor nedslidende deres arbejde er, får vi aldrig forbedret arbejdsmiljøet. Hvis folk ikke tør sige sandheden om giftige dampe, farlige maskiner og usikre stilladser, så får vi aldrig bugt med de mange arbejdsulykker.

5 Derfor er respekten for lønmodtagernes ytringsfrihed vigtig. De fleste danske virksomheder opfører sig ordentligt. Det skal siges. Og jeg tror faktisk det er en god ide, fordi åbenheden giver tilfredse medarbejdere ikke sure lønslaver. Men skal vi ikke i dag give hinanden håndslag på, at vi fremover vil holde øje med om friheden til at ytre sig trives overalt også på arbejdspladserne? Det er ikke kun chefer, der har ytringsfrihed, det har de ansatte også.... Hvordan endte de to historier med Else og med postarbejderne - så? Jo. Heldigvis er Else organiseret i en rigtig fagforening. Hun fik hjælp af 3F. Så ISS måtte trække deres trusler tilbage. Fagforeningen kunne dokumentere, at rengøringsfolk bliver nedslidt af deres arbejde. Det var Else, der talte sandt!

6 Og heldigvis er de københavnske postarbejdere af en særlig støbning. De ville ikke finde sig i at ledelsens diktater. De valgte i stedet at dele foldere om efterlønnen ud på ALLE postkontorer. DET er sammenhold. DET er ytringsfrihed. Det er sådan, det skal være. Jeg tror mange her i dag deler mit ønske om, at vores land snart får en ny ledelse. Ikke fordi jeg har hede drømme om at sidde på bagsædet af en ministerbil - jeg trives faktisk udmærket med at tage toget - men fordi Danmark er gået i stå. Vi har ikke bare lav vækst, vi har som et af de eneste lande i den vestlige verden negativ vækst. Derfor har vi brug for en ny regering, som vil sætte gang i Danmark. Danmark er styrtdykket fra en 9. plads til en 17. plads på OECDs uddannelsesrangliste. Derfor har vi brug for en ny regering, som vil satse på skoler, uddannelse og forskning.

7 Danmark er rutsjet ned af klima-ranglisterne, mens problemerne bare tager til i styrke. Vi har brug for en ny regering, som ikke stikker hovedet i busken, men er parat til at tage de beslutninger, som klima-truslen kræver. Når jeg er rundt i Danmark og besøge skoler og sygehuse kommer jeg altid hjem med tre forskellige følelser: stolthed, glæde og bekymring. Stolthed over det velfærdssamfund, vi har opbygget. Med gratis adgang til læger og sygehuse. Med gode skoler, hvor der ikke kræves betaling. Og uden den store ulighed, som plager mange andre samfund. Glæde over det smittende engagement hos læreren, sygeplejersken og pædagogen som trives trods sparerunder, nedskæringer og arbejdspres. Og glæde over at få lov at opleve de glade unger i folkeskolen og de taknemmelige patienter, som bliver helbredt. Men også bekymring. Er vores velfærd ikke lidt slidt? Har læreren nu ordentlig tid til alle børnene? Og hvad med de næste års nul-vækst? Ti år med højrefløjen ved magten begynder at kunne mærkes. Er solidariteten væk? Er det hele ved at smuldre? Med overbetaling af privathospitalerne. Med skattefrihed for private sundhedsforsikringer. Med én kø for de mange og én for dem, der kan betale for at komme forrest?

8 Vi står som folk foran et helt afgørende valg. Et valg, som får store konsekvenser for, hvordan Danmark udvikler sig i fremtiden og hvad det er for et samfund, VI giver videre til de næste. Højrefløjen vil gerne ha, at Danmark bliver ligesom LEGO-land, hvor man har gjort op med først-til-mølle -princippet og indført specielle armbånd til dem, der har råd til at springe køen over. Det er derfor, de giver skattefradrag til private sundhedsforsikringer. Højrefløjen vil blæse på om der er lige adgang til sundhed. Det er derfor de konservative vil indføre brugerbetaling, hvis man skal til lægen. Og højrefløjen vil hellere have lavere skat end ordentlig velfærd og sund økonomi. Det er derfor, de pønser på nye skattelettelser. Men de skal få kamp til stregen. For vi ved, at det samfund, hvor alle får en fair chance for at udvikle sig i trygge rammer, bliver stærkere end det samfund, hvor alle kæmper mod alle og enhver er sin egen lykkes smed. Den danske velfærdsmodel er ikke en klods om benet, som trækker os nedad. Tværtimod. Vores velfærdsmodel er en vigtig del af forklaringen

9 på, at vores samfund trods dets fejl og mangler er et af de bedste i verden. Vi skal forandre, forny og forbedre men vi skal ikke afvikle vores velfærdsmodel. Så lad os vælge den rigtige vej fremad. Hvor vi står sammen om Danmark og kender værdien af stærke fællesskaber. Hvor vi hjælpes ad og insisterer på, at alle skal bidrage til den regning VKO efterlader også de advokater og direktører, som har fået de allerstørste skattelettelser. Hvor vi insisterer på, at i vores land vil vi have et offentligt sundhedsvæsen i verdensklasse med fri og lige adgang for alle. Hvor skolerne sikrer ALLE børn uanset hvor de er vokset op en tro på dem selv, en fair chance og en god uddannelse. For vi skal ikke konkurrere på lav skat og lave lønninger vi skal konkurrere på kvalitet og kvikke hoveder. Vi skal ha en ny regering, fordi der skal føres en ny politik.

10 Men en ny regering skal ikke alene føre en ny politik. Den skal også føre politik på en ny måde. Danskerne fortjener en regering som ikke tager magten for givet, men som lytter, samarbejder og udviser respekt. En regering, som tåler kritik. Og som respekterer Rigsrevisionen. Også når den kritiserer regeringen som vi så det i sagen om Løkkes overbetaling af privathospitalerne. MIT håb er, at et nyt flertal vil betyde en revitalisering af det danske folkestyre. Hvor vi gør op med den snævre blokpolitik, som har plaget vores land i ti år. Hvor vi rækker hånden frem til samarbejde ikke bare på Christiansborg, men i høj grad også uden for de tykke mure. Hvor vi lytter til både erhvervsliv og lønmodtagere. Rækker hånden ud til nye partnerskaber. Og finder de rigtige løsninger for Danmark. Et nyt flertal vil ikke lade magten lukke sig om os vi vil åbne op og byde ind!

11 Tak for ordet. Rigtig god Grundlovsdag.

Tale til folkemødet i Allinge, juni 2014 Johanne Schmidt-Nielsen

Tale til folkemødet i Allinge, juni 2014 Johanne Schmidt-Nielsen 1 Tale til folkemødet i Allinge, juni 2014 Johanne Schmidt-Nielsen En af de danskere, der voksede op her på Bornholm, er arbejderforfatteren Martin Andersen Nexø. Og øen danner også rammen om første del

Læs mere

Men hvad er det, der får os til at fare ud af fjerene, før solen står op? Hvad har I gang i, og så endda på en søndag vil nogen spørge?

Men hvad er det, der får os til at fare ud af fjerene, før solen står op? Hvad har I gang i, og så endda på en søndag vil nogen spørge? Elektronisk reprint fra www.socialdemokratiet.dk Socialdemokratiet formand Helle Thorning-Schmidts 1. maj-tale 2005 Medmenneskelighed og solidaritet er drivkraften og den røde tråd i Socialdemokraternes

Læs mere

Tale til Folkemødet 2015. 14. juni 2015. (Det talte ord gælder)

Tale til Folkemødet 2015. 14. juni 2015. (Det talte ord gælder) Tale til Folkemødet 2015 14. juni 2015 (Det talte ord gælder) Det er dejligt at være på Bornholm. Det er femte gang, der er Folkemøde. For fire år siden stod jeg her i Allinge på en lille scene oppe ved

Læs mere

Statsminister Lars Løkke Rasmussens nytårstale den 1. januar 2011

Statsminister Lars Løkke Rasmussens nytårstale den 1. januar 2011 Statsminister Lars Løkke Rasmussens nytårstale den 1. januar 2011 Det talte ord gælder Godaften. Jeg tror, at mange har det ligesom jeg: Nytåret er den tid på året, hvor vi gør status. Hvor vi tænker over

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale ved Folketingets åbning den 7. oktober 2014

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale ved Folketingets åbning den 7. oktober 2014 1 Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale ved Folketingets åbning den 7. oktober 2014 Det talte ord gælder talen er klausuleret til kl. 12.05. Danske kampfly er landet i Kuwait. De skal deltage i den

Læs mere

Politik er at ville. Politik er at turde. Politik er hele tiden at have modet til at ville forandre, udvikle og forbedre vores samfund.

Politik er at ville. Politik er at turde. Politik er hele tiden at have modet til at ville forandre, udvikle og forbedre vores samfund. 1 Formandstale SF s landsmøde 1.-2. marts 2014 [Det talte ord gælder] Politik er at ville. Politik er at turde. Politik er hele tiden at have modet til at ville forandre, udvikle og forbedre vores samfund.

Læs mere

Lars Løkke Rasmussen, Landsmødetale 4. oktober 2014 **** DET TALTE ORD GÆLDER **** I dag er det præcis 1.115 dage siden, der sidst var folketingsvalg.

Lars Løkke Rasmussen, Landsmødetale 4. oktober 2014 **** DET TALTE ORD GÆLDER **** I dag er det præcis 1.115 dage siden, der sidst var folketingsvalg. Lars Løkke Rasmussen, Landsmødetale 4. oktober 2014 DET TALTE ORD GÆLDER I dag er det præcis 1.115 dage siden, der sidst var folketingsvalg. Venstre gik frem for første gang i 10 år men danskerne valgte

Læs mere

Mennesker på kontanthjælp bliver hængt ud, som om de var roden til alt ondt.

Mennesker på kontanthjælp bliver hængt ud, som om de var roden til alt ondt. 1 Folkemødetale 2015 Johanne Schmidt Nielsen Det talte ord gælder. Jeg vil gerne starte med at sige, at den her valgkamp efterhånden har udviklet sig til sådan en konkurrence om, hvem der kan banke hårdest

Læs mere

1. maj tale 2006, morgen v. LO s næstformand Tine Aurvig-Huggenberger

1. maj tale 2006, morgen v. LO s næstformand Tine Aurvig-Huggenberger 1. maj tale 2006, morgen v. LO s næstformand Tine Aurvig-Huggenberger Godmorgen Kære venner I mere end hundrede år har vi Socialdemokraterne og fagbevægelsen - kæmpet for større retfærdighed, større frihed,

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale ved Folkemødet 13. juni 2014. (Det talte ord gælder)

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale ved Folkemødet 13. juni 2014. (Det talte ord gælder) Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale ved Folkemødet 13. juni 2014 (Det talte ord gælder) Kære alle. Folkemødet er en succes. Og det viser, at bag al snakken om spin, politiske intriger og magtkampe

Læs mere

Redegørelse nr. R 1 (4/10 2011) Folketinget 2011-12

Redegørelse nr. R 1 (4/10 2011) Folketinget 2011-12 Redegørelse nr. R 1 (4/10 2011) Folketinget 2011-12 Redegørelse af statsministeren i henhold til grundlovens 38 (mundtlig del). (Redegørelse nr. R 1). Kl. 12:05 Statsministeren (Helle Thorning-Schmidt):

Læs mere

Pia Olsen Dyhrs landsmødetale 2015

Pia Olsen Dyhrs landsmødetale 2015 Pia Olsen Dyhrs landsmødetale 2015 DET TALTE ORD GÆLDER For lidt over et halvt år siden modtog jeg en mail. En mail fra Lone. En mail, der gjorde indtryk. En mail om hendes mand Jørgens situation det skal

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts beretning på. Socialdemokraternes kongres 28. september 2013

Statsminister Helle Thorning-Schmidts beretning på. Socialdemokraternes kongres 28. september 2013 1 Statsminister Helle Thorning-Schmidts beretning på Socialdemokraternes kongres 28. september 2013 (Det talte ord gælder talen er klausuleret til den påbegyndes) Kære kongres. I ser helt og aldeles fantastiske

Læs mere

Vi kan for tiden glæde os over alle de mange job, der er på det danske arbejdsmarked. Der er lige frem mangel på arbejdskraft i nogle områder.

Vi kan for tiden glæde os over alle de mange job, der er på det danske arbejdsmarked. Der er lige frem mangel på arbejdskraft i nogle områder. PDMWDOHYHG/2VHNUHW U7LQD0 OOHU.ULVWHQVHQ Første maj er en god tradition. Det er her vi gør status, og fejrer de resultater, vi har nået - og de resultater, modige mænd og kvinder nåede før os. Og det er

Læs mere

(Det talte ord gælder) Tak for invitationen. Det er en fornøjelse at være blandt jer.

(Det talte ord gælder) Tak for invitationen. Det er en fornøjelse at være blandt jer. Den 1. maj 2005 PDMWDOH Y/2VHNUHW U+DUDOG% UVWLQJ (Det talte ord gælder) Tak for invitationen. Det er en fornøjelse at være blandt jer. Der er altid noget glædeligt over 1. maj. Det er en af de dage i

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT 2 3 NÅR DU IKKE KAN BO DERHJEMME 6 JO ÆLDRE DU ER, JO FLERE RETTTIGHEDER 8 SAGSBEHANDLERE, PÆDAGOGER OG ANDRE VOKSNE 14

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker BØRN ER ET VALG Har det været nemt for jer at finde kærester og mænd, der ikke ville have børn? spørger Diana. Hun er 35 år, single og en af de fire kvinder, jeg er ude at spise brunch med. Nej, det har

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

STAR. Orla Dahl Jepsen

STAR. Orla Dahl Jepsen STAR Internt Actona-magasin om lederudvikling i milliardklas sen For 8-10 år siden sagde jeg klart: Uddannelse er opreklameret. De ord er jeg ikke bange for at tage i mig igen. På den måde vil jeg også

Læs mere

En klar økonomisk plan. Investeringer i fremtiden og fællesskabet. Vilje til ansvar. Styrke til samarbejde. Hele Danmark skal med.

En klar økonomisk plan. Investeringer i fremtiden og fællesskabet. Vilje til ansvar. Styrke til samarbejde. Hele Danmark skal med. En klar økonomisk plan. Investeringer i fremtiden og fællesskabet. Vilje til ansvar. Styrke til samarbejde. Hele Danmark skal med. Arbejdet skal gøres færdigt. DET DANMARK DU KENDER Socialdemokraterne

Læs mere

En klar økonomisk plan. Investeringer i fremtiden og fællesskabet. Vilje til ansvar. Styrke til samarbejde. Hele Danmark skal med.

En klar økonomisk plan. Investeringer i fremtiden og fællesskabet. Vilje til ansvar. Styrke til samarbejde. Hele Danmark skal med. En klar økonomisk plan. Investeringer i fremtiden og fællesskabet. Vilje til ansvar. Styrke til samarbejde. Hele Danmark skal med. Arbejdet skal gøres færdigt. Niels Hougaard, Polfoto 2 DET DANMARK DU

Læs mere

Det er min første kongres som formand for HK. Så det er med stor glæde, jeg står her i dag.

Det er min første kongres som formand for HK. Så det er med stor glæde, jeg står her i dag. Kære kongres! Kære gæster! Kære medlemmer! Det er min første kongres som formand for HK. Så det er med stor glæde, jeg står her i dag. Jeg står her også med stor respekt og en stor ydmyghed over for ansvaret

Læs mere

Grundlovstale Pia Olsen Dyhr

Grundlovstale Pia Olsen Dyhr Grundlovstale Pia Olsen Dyhr Vi er midt i en valgkamp. Og for mig betyder det hektisk aktivitet. Masser af møder, medrivende debatter, interviews og begivenhedsrige besøg i hele landet. Men selvom dagene

Læs mere

Næstformamd Poul Christensens dagsrapport fra

Næstformamd Poul Christensens dagsrapport fra Næstformamd Poul Christensens dagsrapport fra Kongressens 3. møde. Søndag. Søndag starter med 3 F s kor fra Ålborg synger morgenstund. Dagens dagsorden er debat om formandens beretning fra i går en beretning

Læs mere

LARS LØKKE RASMUSSENS LANDSMØDETALE 2013. Det talte ord gælder

LARS LØKKE RASMUSSENS LANDSMØDETALE 2013. Det talte ord gælder LARS LØKKE RASMUSSENS LANDSMØDETALE 2013 Det talte ord gælder Vi har lige mødt seks danskere. Seks forskellige danskere. Ved første øjekast virker de endda meget forskellige. Mænd kvinder fra forskellige

Læs mere

Lars Løkke Rasmussen Venstres formand Landsmødetale, lørdag den 17. november 2012. Det talte ord gælder ***

Lars Løkke Rasmussen Venstres formand Landsmødetale, lørdag den 17. november 2012. Det talte ord gælder *** Lars Løkke Rasmussen Venstres formand Landsmødetale, lørdag den 17. november 2012 Det talte ord gælder *** En gang imellem bliver man mindet om, hvor heldig man egentlig er fordi man lever sit liv i Danmark.

Læs mere

M: Så jeg var igennem 8 inseminationer også en IVF før det lykkedes. Også har jeg så fire æg på frys.

M: Så jeg var igennem 8 inseminationer også en IVF før det lykkedes. Også har jeg så fire æg på frys. Interview med Maria M: Jeg blev først gravid ved nummer ni gang faktisk. I: Når for søren. 5 M: Så jeg var igennem 8 inseminationer også en IVF før det lykkedes. Også har jeg så fire æg på frys. I: Okay.

Læs mere

www.3f.dk/søhøjlandet Vi er der Nr. 3 - september 2011 Vil du også have en anden regering - så sæt ved Socialdemokraterne SF eller Enhedslisten

www.3f.dk/søhøjlandet Vi er der Nr. 3 - september 2011 Vil du også have en anden regering - så sæt ved Socialdemokraterne SF eller Enhedslisten Vi er der - når du har brug for os! Efter udliciteringen er der fyldt med ukrudt omkring boldbanen i Hørning - læs mere på side 11 Nr. 3 - september 2011 www.3f.dk/søhøjlandet Vil du også have en anden

Læs mere