DATALOGI 1F. Vejledende løsninger til Skriftlig eksamen tirsdag den 27. januar 2004

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DATALOGI 1F. Vejledende løsninger til Skriftlig eksamen tirsdag den 27. januar 2004"

Transkript

1 Københavns Universitet Naturvidenskabelig Bachelorseksamen DATALOGI 1F Vejledende løsninger til Skriftlig eksamen tirsdag den 27. januar 2004 Opgaverne vægtes i forhold til tidsangivelsen, og hver opgaves besvarelse bedømmes som en helhed. Opgave Tid 1 10 % 2 15 % 3 20 % 4 25 % 5 30 % Alle de sædvanlige hjælpemidler må benyttes, dvs. alt skriftligt materiale, lydløse lommeregnere og ikke-elektroniske skriveredskaber. Mobiltelefon og lignende må ikke benyttes under eksamen. Det er tilladt at aflevere besvarelser, der er skrevet med tydelig blyantskrift.

2 Vejledende løsning til skriftlig eksamen januar 2004 i Datalogi 1F side 1 af 11 Opgave 1: Hierarkisk routning i datanet (10%) Spørgsmål 1.1 Forklar kort, hvad CIDR (Classless InterDomain Routing) er, og hvilket formål den tjener. Spørgsmål 1.2 Dit Internetfirma er storkunde hos internetudbyderen Cyber-CPH, som har erhvervet IPadresseblokken /20, og dit firma har fået tildelt IP-adresseblokken /23. Hvor mange forskellige IP-adresser råder dit firma over? Angiv den højeste og den laveste IP-adresse i dit firma på binær form (32 bit). Spørgsmål 1.3 Du bliver nu ret utilfreds med Cyber-CPH s service og vil gerne skifte til en anden Internetudbyder. Du vil gerne prøve Swedish Telecom, som ejer adresseblokken /16. Men dit firma vil gerne beholde den gamle IP-adresseblok: /23. Hvorledes løses dette problem? Opgave 2: Procesafvikling (15%) I det følgende betragtes fire processer P 1, P 2, P 3 og P 4 med følgende tidsforbrug (eng.: burst time) og ankomsttider angivet i en eller anden passende tidsenhed: tidsforbrug ankomsttid P P P P Spørgsmål 2.1 (10%) Angiv for hver af procesafviklingsstrategierne: Round Robin (RR) med tvungent processkift, hvor der anvendes en tidsskive på 1. Hvis der ankommer en ny proces samtidig med at der foretages processkift, vil den nyligt ankomne proces blive placeret foran det netop afbrudte job i afviklingsrækkefølgen. First Come First Served (FCFS)

3 Vejledende løsning til skriftlig eksamen januar 2004 i Datalogi 1F side 2 af 11 Shortest Job First (SJF) med tvungent processkift hvornår de enkelte processer er færdigtafviklede samt den gennemsnitlige ventetid. RR FCFS SJF P P P P Gns. 8,5 8,5 4,25 Spørgsmål 2.2 (5%) Hvad er det største problem med Shortest Job First og hvordan søges det typisk løst? Problemet er at forudsige hvor lang tid et job har tilbage/hvor lang tid det næste burst tager. Normalt vil man forsøge at estimere hvor lang tid det næste burst tager ved at se på processens tidligere bursts, f.eks., ved at beregne et eksponentielt gennemsnit. Opgave 3: Filsystemer (20%) I denne opgave betragtes et log-baseret filsystem. Filsystemet benytter den kombinerede udgave af indekseret allokering som også benyttes af UNIX file system (UFS) til allokering af data. Det vil sige at de første 12 datablokke i en fil adresseres direkte, og resten af filen nås via enten en indeksblok, en dobbelt indeksblok eller en tredobbelt indeksblok. Der anvendes en blokstørrelse på 4 KB (kilobyte) og der anvendes 32 byte til adressering af blokke. Derudover vedligeholder filsystemet en log over ændringer af metadata (i dette tilfælde i-nodes og indeksblokke) og datablokke på en separat partition. For hver ændring gemmes i loggen en komplet kopi af blokken samt blokkens adresse. En ændring af filsystemet kan omfatte flere blokke, hvorfor afslutningen på en ændring markeres med en markør på 4 bytes i loggen (markøren kan selvfølgelig ikke forveksles med en adresse). Filsystemet sørger for at der mellem hver markering kun er kopier af blokke fra samme ændring - en række blokke mellem to markeringer kaldes også en transaktion. Når først alle ændringer omfattet af en transaktion er skrevet til det rigtige filsystem, kan transaktionen slettes fra loggen (det er dog ikke relevant for løsningen af de efterfølgende spørgsmål).

4 Vejledende løsning til skriftlig eksamen januar 2004 i Datalogi 1F side 3 af 11 Spørgsmål 3.1 I det journaliserende filsystem skrives alle data to gange, men i praksis er et sådant filsystem ikke halvt så hurtigt som et filsystem uden journal. Forklar hvorfor dette kan være tilfældet. Skrivningerne til loggen foregår typisk fortløbende på disken og vil derfor være hurtigere end tilfældige skrivninger. Derudover kan ændringer af data og metadata caches i længere tid uden større risiko for tab af data, og man kan derfor skrive større klumper af data til hovedfilsystemet. Spørgsmål 3.2 Diskuter fordele og ulemper ved at have logfilen placeret på en anden disk end resten af filsystemet. Fordelen er at skrivninger til loggen og til resten af filsystemet kan foregå parallelt. Ulempen er at man skal have en ekstra disk. Spørgsmål 3.3 Angiv dels hvor mange datablokke og dels hvor mange metadatablokke en fil på 5 GB (gigabyte) optager? (plads brugt til logfil skal ikke medregnes) Antal datablokke: 5GB/4KB = Antal metadatablokke: inode 1 giver 12 datablokke indirekte 1 giver 128 datablokke dobbelt indirekte giver 128*128 datablokke trippel indirekte * giver datablokke. I alt : metadatablokke Spørgsmål 3.4 Hvis filsystemet i stedet anvendte hægtet allokering (eng.: linked allocation) hvilke konsekvenser ville dette have for pladsforbruget både med hensyn til datablokke og metadatablokke, samt logfil? Hvilke ulemper har hægtet allokering?

5 Vejledende løsning til skriftlig eksamen januar 2004 i Datalogi 1F side 4 af 11 Man vil bruge en anelse flere datablokke ( 1 ), da der bruges 32 bytes til at pege 128 på den næste blok. Pladsen brugt til metadata ville blive reduceret en smule, idet de indirekte blokke ikke er nødvendige (ovenfor ved 5GB filen betyder det at 83 blokke kan spares). I logfilen vil en tilføjelse af en blok til en fil betyde at der skrives to blokke (en med en opdateret peger og den nye blok). Dette svarer til hvad der vil blive skrevet ved indekseret allokering (en metadatablok og en datablok). Ved ændringer af data vil der blive skrevet en smule mere, idet dataindholdet er en smule mindre i hver blok. Ulempen ved hægtet allokering er at det kræver et gennemløb af den hægtede liste for at finde en given blok. Spørgsmål 3.5 Antag at filen foo har længden KB. Hvor mange bytes skrives til logfilen, hvis de første 64 KB af filen overskrives (det kan antages at denne ændring optræder som en enkelt transaktion)? Hvor mange bytes skrives til logfilen, hvis filen i stedet forlænges med 64 KB (igen kan det antages at denne ændring optræder som en enkelt transaktion)? Ved overskrivning skrives 64 KB datablokke + 4 bytes markør + 16 blokadresser af 32 bytes, dvs 64KB bytes. Ved forlængelse skal der oprettes en ny dobbelt indirekte blok, hvilket samtidig kræver opdatering af en peger i forælderblokken. Der skrives altså 64KB datablokke + 8KB metadatablokke + 4 bytes markør + 18 blokadresser, dvs 72KB bytes. Opgave 4: Forsinkelser i TCP-protokollen ved statisk congestion window (25%) Vi betragter TCP-protokollen med statisk congestion window og under antagelse af de idealiserede betingelse som beskrevet i afsnit TCP Delay Modeling i lærebogen Kurose-Ross: Computer Networking, 2.udg. Lad W betegne vinduesstørrelsen (antal segmenter i vinduet), S segmentstørrelsen (i byte eller bit) og R sendehastigheden i bit/sek og RT T round trip time i sekunder. Spørgsmål 4.1 Hvor lang tid t 1 går der, fra afsendelsen af det første segment starter og indtil acknowledgement (kvittering) for dets modtagelse ankommer til afsenderen? Find et udtryk for t 1.

6 Vejledende løsning til skriftlig eksamen januar 2004 i Datalogi 1F side 5 af 11 Spørgsmål 4.2 Med W segmenter i vinduet, hvor lang tid t 2 tager det fra afsendelsen af det første segment i vinduet starter og indtil afsendelsen af det sidste segment er afsluttet? Opskriv et udtryk for t 2. Spørgsmål 4.3 Hvis sendevinduet løber tomt før acknowledgement (kvittering) for det første segment er modtaget, vil afsenderen gå i stall -tilstand. Hvilken ulighed gælder mellem t 1 og t 2, når dette finder sted? Spørgsmål 4.4 Den tid, det tager, fra en klient starter en TCP-forbindelse, og indtil klienten har modtaget hele det forlangte objekt, kaldes latenstiden (latency). Betragt afsendelsen af et objekt på O = 100 kb (kilobyte) fra serveren til klienten. Idet segmentstørrelsen er på S = 536B (byte) og RT T = 100 msek og transportprotokollen bruger statiske vinduer med vinduesstørrelsen W, find den mindst mulige latenstid og det mindste vindue, for hvilken denne latenstid kan opnås, når sendehastigheden R = 10 Mb/s (megabit pr. sekund). Gentag udregningen for R = 1 Mb/s og R = 100kb/s. Opgave 5: Multiprogrammering (30%) Internetauktionshuset øbugt har oplevet en uventet fremgang og ønsker derfor at konvertere deres enkelttrådede auktionsserver til en multitrådet udgave. Serveren modtager tre slags kommandoer: (1) oprettelse af en ny salgspost med en mindste slagsværdi, (2) et bud på en eksisterende salgspost og (3) en ordre fra sælger om at det gældende højeste bud accepteres. Når der oprettes en salgspost tildeles denne et unikt ID, der bruges af potentielle købere til at byde på salgsposten. Alle kommandoer kvitteres af serveren efter udførsel. Nedenfor er strukturen af serveren skitseret i C-lignende pseudokode. Den globale variabel uniktid bruges til at holde styr på de unikke ID er til salgsposterne (den er her implementeret som en simpel tæller) og typen kommando type indeholder de nødvendige data for en kommando (der er udeladt beskrivelse af indholdet af en salgspost). Der anvendes følgende hjælpefunktioner til vedligeholdelse af auktionsdatabasen: opret salgspost opretter en ny salgspost aktuel værdi returnerer det aktuelle højeste bud på en given salgspost. Hvis der ikke er et bud returneres 0. nyt bud Overskriver det nuværende højeste bud med en ny værdi.

7 Vejledende løsning til skriftlig eksamen januar 2004 i Datalogi 1F side 6 af 11 salgspost solgt Returnerer TRUE hvis en given salgspost er solgt, og ellers returneres FALSE. accepter bud Markerer en salgspost som værende solgt. læs kommando Indlæser en hel kommando fra en kommunikationskanal. Hvis der ikke findes en kommunikationskanal, der er klar til at levere en kommando, blokerer kaldet indtil en sådan kommunikationskanal findes. kvitter kommando Sender en kvittering via samme kommunikationskanal som kommandoen er modtaget på. Ingen af de nævnte hjælperoutiner implementerer samtidighedskontrol af nogen art.

8 Vejledende løsning til skriftlig eksamen januar 2004 i Datalogi 1F side 7 af 11 int uniktid = 0; struct kommando_type { int brugerid; // Bruges til identificering af såvel sælger som købere int type; // 1: salgspost, 2: et bud, 3: accepter salg int salgspostid; // Unikt ID for en salsgpost int værdi; ; proces server { struct kommando_type boolean kommando; kommandook; læs_kommando(&kommando); switch(kommando.type) { case 1: // En ny salgspost oprettes uniktid = uniktid + 1; if(kommando.værdi >= 0) kommandook = opret_salgspost(uniktid, kommando.værdi); else kommandook = FALSE; break; // Afslut case case 2: // Et bud modtages if(!salgspost_solgt(kommando.salgspostid) && (aktuel_værdi(kommando.salgspostid) <= kommando.værdi)) { nyt_bud(kommando.salgspostid, kommando.værdi, kommando.brugerid); kommandook = TRUE; else kommandook = FALSE; break; // Afslut case case 3: // Et bud accepteres if(!salgspost_solgt(kommando.salgspostid)) { accepter_bud(kommando.salgspostid); kommandook = TRUE; else kommandook = FALSE; break; // Afslut case kvitter_kommando(kommando, kommandook);

9 Vejledende løsning til skriftlig eksamen januar 2004 i Datalogi 1F side 8 af 11 Spørgsmål 5.1 Beskriv fordele og ulemper ved henholdsvis en enkelttrådet server og en flertrådet server. En enkelttrådet server er simpel, kræver ingen synkronisering, men gør det besværligt at overlappe I/O og beregninger. En flertrådet server er vanskeligere at implementere, idet man skal sørge for synkronisering ved adgang til delte data (dette kan give et overhead). Desuden kan flere tråde føre til et større overhead fra trådskeduleringsmekanismen. Til gengæld et det muligt at overlappe I/O og beregninger. Spørgsmål 5.2 Beskriv fordele og ulemper ved implementation af trådbiblioteker på henholdsvis kerne- og brugerniveau. Trådbiblioteker på kerneniveau kan håndtere trådskift ved blokerende systemkald, men trådoperationer kræver et kernekald hvilket er en omkostning. For trådbiblioteker på brugerniveau er det derimod næsten omkostningsfrit at foretage trådoperationer, og samtidig har en applikation mulighed for at udvikle sin egen skeduleringsmekanisme der er skræddersyet til applikationens behov. Men da trådbiblioteket kun optræder som en enkelt proces overfor kernen vil et blokerende systemkald blokere alle tråde i applikationen. I det følgende ønskes skitseret (gerne ved hjælp af pseudokode) en række ændringer/udvidelser til den enkelttrådede server. Det er tilladt at foreslå ændringer til de angivne hjælperoutiner og datastrukturer. Sammen med skitserne er det en god ide kort at forklare bagrunden for den foreslåede ændring. Spørgsmål 5.3 Skitser hvordan den enkelttrådede server skitseret ovenfor kan modificeres så den kan fungere korrekt som en flertrådet server i et system der kun understøtter binære semaforer som beskrevet i Dat 1F kursusbog 4, side Det kan antages at de binære semaforer udføres udeleligt.

10 Vejledende løsning til skriftlig eksamen januar 2004 i Datalogi 1F side 9 af 11 I/O operationerne sikrer ikke mod at flere processer forsøger at afsende/modtage på samme kanal - vi forudsætter nedenfor at I/O operationerne ændres, så hver kommunikationskanal tilgås udeleligt. Derudover skal uddeling af unikt ID samt relaterede operationer på samme slagspost beskyttes. Man kan således anvende en binær semafor til udelelig adgang til variablen uniktid, samt en binær semafor per salgspost. Idet vi forestiller os at salgsposterne ligger i en database kunne man have operationen get sem(salgspostid), der returnerer et håndtag til en given salgsposts semafor. Man får da følgende programstump: BinærSem uniktidsem(); proces server { struct kommando_type boolean kommando; kommandook; læs_kommando(&kommando); switch(kommando.type) { case 1: // En ny salgspost oprettes uniktidsem.vent(); uniktid = uniktid + 1; if(kommando.værdi >= 0) kommandook = opret_salgspost(uniktid, kommando.værdi); else kommandook = FALSE; uniktidsem.signaler(); break; // Afslut case case 2: // Et bud modtages get_sem(kommando.salgspostid).vent(); if(!salgspost_solgt(kommando.salgspostid) && (aktuel_værdi(kommando.salgspostid) <= kommando.værdi)) { nyt_bud(kommando.salgspostid, kommando.værdi, kommando.brugerid); get_sem(kommando.salgspostid).signaler(); kommandook = TRUE; else { get_sem(kommando.salgspostid).signaler(); kommandook = FALSE; break; // Afslut case case 3: // Et bud accepteres get_sem(kommando.salgspostid).vent(); if(!salgspost_solgt(kommando.salgspostid)) { accepter_bud(kommando.salgspostid); get_sem(kommando.salgspostid).signaler(); kommandook = TRUE; else { get_sem(kommando.salgspostid).signaler(); kommandook = FALSE; break; // Afslut case kvitter_kommando(kommando, kommandook);

11 Vejledende løsning til skriftlig eksamen januar 2004 i Datalogi 1F side 10 af 11 Spørgsmål 5.4 øbugt har købt et nyt trådbibliotek, der ud over binære semaforer tillige understøtter beskedsemaforer som beskrevet i Dat 1F kursusbog 4, side 42 og 44. Det kan antages at beskedsemaforerne udføres udeleligt. Skitser hvordan beskedsemaforer kan anvendes til at konstruere en flertrådet server af producent-konsument typen. Man kan tage udgangspunkt i løsningen fra spørgsmål 5.3, idet den skitserede løsning kan anvende binære semaforer hvor det er mest praktisk. Der anvendes en producent -proces, der indlæser kommandoer via læs kommando, og derefter signalerer en beskedsemafor med kommandoen som besked. Konsumentprocesserne er identiske med den fra det foregående spørgsmål bortset fra at de venter på denne beskedsemafor i stedet for at udføre læs kommando operationen. Spørgsmål 5.5 Skitser hvordan man kan have en pulje af tråde med et variabelt antal tråde til behandling af kommandoerne. Hvis der er arbejdsopgaver der skal løses, startes en tråd til dette formål. Dog med det forbehold at der minimum skal være TRÅD MIN tråde i puljen og maksimalt TRÅD MAKS tråde (bemærk at puljen både omfatter både aktive og inaktive tråde). Det kan antages at man har følgende primitiver til rådighed til at starte og stoppe tråde: int start tråd() starter en ny tråd og returnerer den nye tråds ID. stop tråd(int trådid) terminerer tråden identificeret ved trådid. Det kan antages at trådbiblioteket fra spørgsmål 5.4 anvendes.

12 Vejledende løsning til skriftlig eksamen januar 2004 i Datalogi 1F side 11 af 11 Vi modificere konsumenten fra spørgsmål 5.4 til at vedligeholde en pulje af tråde. Vi anvender to variable til at holde styr på antallet af tråde: TRÅD ANTAL giver antallet af tråde i puljen og TRÅD VENTER angiver antallet af tråde, der ikke er i gang med at udføre en kommando. Vi bruger en binær semafor TRÅD MUTEX til at beskytte opdateringen af de to førnævnte variable. Det antages at systemet initialiseres så der er startet TRÅD MIN tråde, og at både TRÅD ANTAL og TRÅD VENTER er sat til TRÅD MIN. <tråd_start> while(1) { kommando = KommandoSem.vent() TRÅD_MUTEX.vent(); TRÅD_VENTER--; if((tråd_venter==0)&&(tråd_antal<tråd_maks)) { TRÅD_ANTAL++; start_tråd(); // Det antages at den nye tråd starter forfra TRÅD_MUTEX.signaler();... kvitter_kommando(...); TRÅD_MUTEX.vent(); if((tråd_venter>0) && (TRÅD_ANTAL>TRÅD_MIN)) { TRÅD_ANTAL--; TRÅD_MUTEX.signaler(); tråd_stop(get_my_tid()); // tråden slår sig selv ihjel else { TRÅD_VENTER++; TRÅD_MUTEX.signaler(); (slut på sættet)

DATALOGI 1F. Skriftlig eksamen tirsdag den 27. januar 2004

DATALOGI 1F. Skriftlig eksamen tirsdag den 27. januar 2004 Københavns Universitet Naturvidenskabelig Bachelorseksamen DATALOGI 1F Skriftlig eksamen tirsdag den 27. januar 2004 Opgaverne vægtes i forhold til tidsangivelsen, og hver opgaves besvarelse bedømmes som

Læs mere

Planen for idag. Datalogi 1F Forår 2003. Hvad er en proces? Livscyklus for en proces. Hvad består en proces af?

Planen for idag. Datalogi 1F Forår 2003. Hvad er en proces? Livscyklus for en proces. Hvad består en proces af? Datalogi 1F Forår 2003 OS[2]: Processor, tråde og skedulering Jørgen Sværke Hansen Planen for idag Processer: Procesbegrebet Processkift Processers familieliv Kommunikerende processer Tråde En lettere

Læs mere

DATALOGI 1F. Skriftlig eksamen tirsdag den 10. juni 2003 1 25 % 2 10 % 3 25 % 4 10 % 5 30 %

DATALOGI 1F. Skriftlig eksamen tirsdag den 10. juni 2003 1 25 % 2 10 % 3 25 % 4 10 % 5 30 % Københavns Universitet Naturvidenskabelig Embedseksamen DATALOGI 1F Skriftlig eksamen tirsdag den 10. juni 2003 Opgave Vægtning 1 25 % 2 10 % 3 25 % 4 10 % 5 30 % Alle de sædvanlige hjælpemidler må benyttes,

Læs mere

Planen for idag. Synkroniseringsmekanismer. Krav til løsning. Kritiske regioner. Bagerens algoritme. Kritisk region via delt lager.

Planen for idag. Synkroniseringsmekanismer. Krav til løsning. Kritiske regioner. Bagerens algoritme. Kritisk region via delt lager. Planen for idag Synkroniseringsmekanismer Kritiske regioner Semaforer: Binære semaforer Tællesemaforer Beskedsemaforer Prioritetsinvertering Låse (spinlocks) sikrer udelelig adgang Barrierer synkroniseringspunkt

Læs mere

Planen for idag. Opdatering af delt lager

Planen for idag. Opdatering af delt lager Planen for idag Synkronisering: Tidsafhængighed i multiprogrammer Semaforer: Binære semaforer Tælle semaforer Grænseflader: Hvordan implementeres systemkald Tidsafhængighed i multiprogrammer proces læser

Læs mere

Oversigt. Operativsystemer [5]: Filsystemer. Hvad er en fil? Hvor er en fil? Strukturen af en fil. Beskrivelse af en fil

Oversigt. Operativsystemer [5]: Filsystemer. Hvad er en fil? Hvor er en fil? Strukturen af en fil. Beskrivelse af en fil Oversigt Operativsystemer [5]: Filsystemer Datalogi F Forår 2003 Jørgen Sværke Hansen cyller@diku.dk Grænseflade: Filoperationer Filens struktur Katalogstrukturer Implementering: Lagerallokering Afbildning

Læs mere

Datanet Obligatorisk opgave 2: TCP. René Hansen Michael Nilou Anders Bjerg Pedersen Hold september 2007

Datanet Obligatorisk opgave 2: TCP. René Hansen Michael Nilou Anders Bjerg Pedersen Hold september 2007 Datanet Obligatorisk opgave 2: TCP René Hansen Michael Nilou Anders Bjerg Pedersen Hold 1 19. september 2007 1 Indledning Denne opgave går ud på at analysere TCPs måde at transmittere og retransmittere

Læs mere

DATALOGI 1F. Vejledende løsninger til Skriftlig eksamen torsdag den 30. maj 2002

DATALOGI 1F. Vejledende løsninger til Skriftlig eksamen torsdag den 30. maj 2002 Københavns Universitet Naturvidenskabelig Bacheloreksamen i Datalogi DATALOGI 1F Vejledende løsninger til Skriftlig eksamen torsdag den 30. maj 2002 Opgaverne vægtes i forhold til tidsangivelsen, og hver

Læs mere

DATALOGI 1F. Skriftlig eksamen mandag den 11. juni % 2 15 % 3 35 % 4 20 % 5 15 %

DATALOGI 1F. Skriftlig eksamen mandag den 11. juni % 2 15 % 3 35 % 4 20 % 5 15 % DATALOGI 1F Skriftlig eksamen mandag den 11. juni 2001 Opgave Vægtning 1 20 % 2 15 % 3 35 % 4 20 % 5 15 % Alle de sædvanlige hjælpemidler må benyttes, dvs. alt skriftligt materiale, lydløse lommeregnere

Læs mere

1. Forklar sammenhængen mellem sektor, spor (track) og cylinder.

1. Forklar sammenhængen mellem sektor, spor (track) og cylinder. Harddisken Baggrundslageret 1. Diskstruktur* 2. Skemalægning* 3. Diskforvaltning 4. Swap forvaltning 5. Diskpålidelighed (RAID) 6. Vedholdenhed % 7. Arkiveringslager En kø pr. fysisk disk, fordi der kan

Læs mere

DATALOGI 1E. Skriftlig eksamen torsdag den 3. juni 2004

DATALOGI 1E. Skriftlig eksamen torsdag den 3. juni 2004 Københavns Universitet Naturvidenskabelig Embedseksamen DATALOGI 1E Skriftlig eksamen torsdag den 3. juni 2004 Opgaverne vægtes i forhold til tidsangivelsen herunder, og hver opgaves besvarelse bedømmes

Læs mere

Skriftlig Eksamen Algoritmer og Datastrukturer (DM507)

Skriftlig Eksamen Algoritmer og Datastrukturer (DM507) Skriftlig Eksamen Algoritmer og Datastrukturer (DM507) Institut for Matematik og Datalogi Syddansk Universitet, Odense Onsdag den 0. juni 009, kl. 9 Alle sædvanlige hjælpemidler (lærebøger, notater, osv.)

Læs mere

Skriftlig eksamen i Datalogi

Skriftlig eksamen i Datalogi Roskilde Universitetscenter side 1 af 9 sider Skriftlig eksamen i Datalogi Modul 1 Vinter 1999/2000 Opgavesættet består af 6 opgaver, der ved bedømmelsen tillægges følgende vægte: Opgave 1 5% Opgave 2

Læs mere

Skriftlig Eksamen Diskret Matematik (DM528)

Skriftlig Eksamen Diskret Matematik (DM528) Skriftlig Eksamen Diskret Matematik (DM528) Institut for Matematik & Datalogi Syddansk Universitet Tirsdag den 20 Januar 2009, kl. 9 13 Alle sædvanlige hjælpemidler (lærebøger, notater etc.) samt brug

Læs mere

Koordinering. dopsys

Koordinering. dopsys Koordinering At indføre flertrådethed (1) når tråde tages i brug opstår typisk konflikter (et velkendt eksempel er errno ) 2 At indføre flertrådethed (2) en del konflikter kan afhjælpes med thread-local

Læs mere

DATALOGI 1E. Skriftlig eksamen fredag den 7. juni 2002

DATALOGI 1E. Skriftlig eksamen fredag den 7. juni 2002 Københavns Universitet Naturvidenskabelig Embedseksamen DATALOGI 1E Skriftlig eksamen fredag den 7. juni 2002 Opgaverne vægtes i forhold til tidsangivelsen, og hver opgaves besvarelse bedømmes som en helhed.

Læs mere

Design af IT-medier. Skriftlig prøve 27. august 1999. Alle skriftlige hjælpemidler er tilladt.

Design af IT-medier. Skriftlig prøve 27. august 1999. Alle skriftlige hjælpemidler er tilladt. Design af IT-medier Skriftlig prøve 27. august 1999 Varighed: Hjælpemidler: Bedømmelse: Besvarelse: Opgaver: 4 timer. Alle skriftlige hjælpemidler er tilladt. Karakter efter 13-skalaen. Alle ark skal være

Læs mere

Skriftlig eksamen i Datalogi

Skriftlig eksamen i Datalogi Roskilde Universitetscenter Skriftlig eksamen i Datalogi Modul 1 Sommer 1999 Opgavesættet består af 5 opgaver, der ved bedømmelsen tillægges følgende vægte: Opgave 1 15% Opgave 2 15% Opgave 3 8% Opgave

Læs mere

Selvstudium 1, Diskret matematik

Selvstudium 1, Diskret matematik Selvstudium 1, Diskret matematik Matematik på første studieår for de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser Aalborg Universitet I dette selfstudium interesserer vi os alene for tidskompleksitet. Kompleksitet

Læs mere

Datalogi 1F rapportopgave K2 Anonym datakommunikation

Datalogi 1F rapportopgave K2 Anonym datakommunikation Datalogi 1F rapportopgave K2 Anonym datakommunikation 23. april 2004 1 Administrativ information Rapportopgave K2 stilles fredag den 23. april 2004 og skal afleveres senest fredag den 14. maj kl. 11:00

Læs mere

DM507 Eksamen Obligatorisk Opgave Rejseplanlægning

DM507 Eksamen Obligatorisk Opgave Rejseplanlægning Institut for Matematik og Datalogi Syddansk Universitet, Odense 21. februar 2011 LMF DM507 Eksamen Obligatorisk Opgave Rejseplanlægning 1 Problemet Denne opgave går ud på at lave et program, som ud fra

Læs mere

Synkronisering af sekventielle processer

Synkronisering af sekventielle processer Synkronisering af sekventielle processer Klaus Hansen, Niels Elgaard Larsen, Maz Spork, Jørgen Sværke Hansen 15. februar 2005 1 Introduktion Ved en multiprogram forstår vi et program, hvori vi kan specificere,

Læs mere

Skriftlig Eksamen DM507 Algoritmer og Datastrukturer

Skriftlig Eksamen DM507 Algoritmer og Datastrukturer Skriftlig Eksamen DM507 Algoritmer og Datastrukturer Institut for Matematik og Datalogi Syddansk Universitet, Odense Mandag den 6. juni 2016, kl. 15:00 19:00 Besvarelsen skal afleveres elektronisk. Se

Læs mere

DM507 Algoritmer og datastrukturer

DM507 Algoritmer og datastrukturer DM507 Algoritmer og datastrukturer Forår 2012 Projekt, del II Institut for matematik og datalogi Syddansk Universitet 15. marts, 2012 Dette projekt udleveres i tre dele. Hver del har sin deadline, således

Læs mere

Filsystemer. dopsys. fredag den 26. november 2010

Filsystemer. dopsys. fredag den 26. november 2010 Filsystemer 1 Lageret er hierarkisk - Fokus: disk Sekundært lager er nødvendigt: Data i RAM forsvinder når processer terminerer o.lign. Og der er også brug for pladsen 2 Lageret er hierarkisk - Fokus:

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet side af sider Danmarks Tekniske Universitet Skriftlig prøve, den 6. maj 0. Kursusnavn: Algoritmer og datastrukturer I Kursus nr. 005. Tilladte hjælpemidler: Skriftlige hjælpemidler. Varighed: timer Vægtning

Læs mere

Skriftlig Eksamen DM507 Algoritmer og Datastrukturer

Skriftlig Eksamen DM507 Algoritmer og Datastrukturer Skriftlig Eksamen DM507 Algoritmer og Datastrukturer Institut for Matematik og Datalogi Syddansk Universitet, Odense Tirsdag den 24. juni 2014, kl. 10:00 14:00 Besvarelsen skal afleveres elektronisk. Se

Læs mere

Skriftlig Eksamen Introduktion til lineær og heltalsprogrammering (DM515)

Skriftlig Eksamen Introduktion til lineær og heltalsprogrammering (DM515) Skriftlig Eksamen Introduktion til lineær og heltalsprogrammering (DM55) Institut for Matematik & Datalogi Syddansk Universitet Mandag den 2 Juni 2008, kl. 9 Alle sædvanlige hjælpemidler (lærebøger, notater

Læs mere

Skriftlig Eksamen Kombinatorik, sandsynlighed og randomiserede algoritmer (DM528)

Skriftlig Eksamen Kombinatorik, sandsynlighed og randomiserede algoritmer (DM528) Skriftlig Eksamen Kombinatorik, sandsynlighed og randomiserede algoritmer (DM528) Institut for Matematik & Datalogi Syddansk Universitet Mandag den 3 Januar 2011, kl. 9 13 Alle sædvanlige hjælpemidler

Læs mere

Skriftlig Eksamen Kombinatorik, sandsynlighed og randomiserede algoritmer (DM528)

Skriftlig Eksamen Kombinatorik, sandsynlighed og randomiserede algoritmer (DM528) Skriftlig Eksamen Kombinatorik, sandsynlighed og randomiserede algoritmer (DM58) Institut for Matematik & Datalogi Syddansk Universitet Torsdag den 7 Januar 010, kl. 9 13 Alle sædvanlige hjælpemidler (lærebøger,

Læs mere

Lageret er hierarkisk fokus nu: disk

Lageret er hierarkisk fokus nu: disk Filsystemer Lageret er hierarkisk fokus nu: disk Sekundært lager er nødvendigt: Data i RAM forsvinder når processer terminerer o.lign. Og der er også brug for pladsen Top-down: Hvad er en fi l? Er en fi

Læs mere

Indholdsfortegnelse for kapitel 2

Indholdsfortegnelse for kapitel 2 Indholdsfortegnelse for kapitel 2 Kapitel 2. Analyse.......................................................... 2 Analyse af 2.1...................................................... 2 Analysen af Database.................................................

Læs mere

Versionsbrev. LUDUS Web version Opdateret den 31. oktober J.nr V

Versionsbrev. LUDUS Web version Opdateret den 31. oktober J.nr V Versionsbrev LUDUS Web version 2.29.1 Opdateret den 31. oktober 2012 J.nr. 4004-V11534-12 CSC Scandihealth A/S, P.O. Pedersens Vej 2, DK-8200 Århus N Tlf. +45 3614 4000, fax +45 3614 7324, www.csc.com/ludus,

Læs mere

Skriftlig eksamen i Datalogi

Skriftlig eksamen i Datalogi Roskilde Universitetscenter side 1 af 11 sider Skriftlig eksamen i Datalogi Modul 1 Sommer 2000 Opgavesættet består af 6 opgaver, der ved bedømmelsen tillægges følgende vægte: Opgave 1 10% Opgave 2 10%

Læs mere

DM507 Algoritmer og datastrukturer

DM507 Algoritmer og datastrukturer DM507 Algoritmer og datastrukturer Forår 2013 Projekt, del I Institut for matematik og datalogi Syddansk Universitet 5. marts, 2013 Dette projekt udleveres i to dele. Hver del har sin deadline, således

Læs mere

Målet for disse slides er at diskutere nogle metoder til at gemme og hente data effektivt.

Målet for disse slides er at diskutere nogle metoder til at gemme og hente data effektivt. Merging og hashing Mål Målet for disse slides er at diskutere nogle metoder til at gemme og hente data effektivt. Dette emne er et uddrag af kurset DM507 Algoritmer og datastrukturer (2. semester). Mål

Læs mere

Lærebog. Datalogi 1F Forår 2003. Hvad sker hvornår? Kursusbøger. Planen for idag. Hvad er et operativsystem

Lærebog. Datalogi 1F Forår 2003. Hvad sker hvornår? Kursusbøger. Planen for idag. Hvad er et operativsystem Lærebog Datalogi 1F Forår 2003 Operativsystemer og multiprogrammering Jørgen Sværke Hansen Silberschatz, Galvin, Gagne: Operating System Concepts, 6. udgave (med Windows XP opdatering) Har I 6. udgave

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet side af sider Danmarks Tekniske Universitet Skriftlig prøve, den 6. maj 0. Kursusnavn: Algoritmer og datastrukturer Kursus nr. 06. Tilladte hjælpemidler: Skriftlige hjælpemidler. Varighed: timer Vægtning

Læs mere

FairSSL Fair priser fair support

FairSSL Fair priser fair support Exchange 2010 SSL certifikat administration Følgende vejledning beskriver hvordan man vælger hvilke adresser der skal være i ens Exchange 2010 SAN SSL certifikat. Derudover er der tekniske guides til at

Læs mere

Kerner med afbrydelser. Planen for i dag. Kerne med afbrydelser. Tætkoblede drivprogrammer. Uheldig rækkefølge. Synkronisering med ydre enheder

Kerner med afbrydelser. Planen for i dag. Kerne med afbrydelser. Tætkoblede drivprogrammer. Uheldig rækkefølge. Synkronisering med ydre enheder Planen for i dag Repetition af kerner med r Kerner med tvungent processkift Præsentation af K1 Kerner med r Vi erstattede aktiv venten med: ventende processer placeres i ventekøer r aktiverer ventede processer

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Eksamen 005, F side af sider Danmarks Tekniske Universitet Skriftlig prøve, den 6. maj 0. Kursusnavn: Algoritmer og datastrukturer I Kursus nr. 005. Tilladte hjælpemidler: Skriftlige hjælpemidler. Varighed:

Læs mere

TCP & UDP. - de transportansvarlige på lag 4. Netteknik 1

TCP & UDP. - de transportansvarlige på lag 4. Netteknik 1 TCP & UDP - de transportansvarlige på lag 4 Netteknik 1 TCP & UDP TCP og UDP er begge netværksprotokoller til transport, med hver deres header-information i pakken (segmentet): TCP: 0 8 16 31 bit Sequence

Læs mere

Grådige algoritmer. Et generelt algoritme-konstruktionsprincip ( paradigme ) for optimeringsproblemer.

Grådige algoritmer. Et generelt algoritme-konstruktionsprincip ( paradigme ) for optimeringsproblemer. Grådige algoritmer Grådige algoritmer Et generelt algoritme-konstruktionsprincip ( paradigme ) for optimeringsproblemer. Grådige algoritmer Et generelt algoritme-konstruktionsprincip ( paradigme ) for

Læs mere

Oversigt. Operativsystemer [6]: Virtuelt lager. Virtuel lager. Virtuelt lager. Virkemåde. Virtuelt lager eksempel virtuelt lager

Oversigt. Operativsystemer [6]: Virtuelt lager. Virtuel lager. Virtuelt lager. Virkemåde. Virtuelt lager eksempel virtuelt lager Operativsystemer [6]: Virtuelt lager Datalogi 1F Forår 2003 Jørgen Sværke Hansen cyller@diku.dk Oversigt Hvad er virtuelt lager Mekanismen bag tvungent sideskift Politikker (strategier) for tvungent sideskift:

Læs mere

Noter til C# Programmering Iteration

Noter til C# Programmering Iteration Noter til C# Programmering Iteration Programflow Programmer udfører det meste af deres arbejde vha. forgrening og løkker. Løkker Mange programmeringsproblemer kan løses ved at gentage en handling på de

Læs mere

Vejledning Installation af SonWin Server Customer Search

Vejledning Installation af SonWin Server Customer Search Vejledning Installation af SonWin Server Customer Search 1 Ændringer 1.1 Release 1.2 Der er ændringer i konfigurationfilern. Bemærk at der nu er et ekstra felt på databasedetaljerne som skal være sat.

Læs mere

Daglig brug af JitBesked 2.0

Daglig brug af JitBesked 2.0 Daglig brug af JitBesked 2.0 Indholdsfortegnelse Oprettelse af personer (modtagere)...3 Afsendelse af besked...4 Valg af flere modtagere...5 Valg af flere personer der ligger i rækkefølge...5 Valg af flere

Læs mere

Systemkald DM14. 1. Obligatoriske opgave. Antal sider: 7 inkl. 2 bilag Afleveret: d. 18/3-2004 Afleveret af: Jacob Christiansen, 130282-2111

Systemkald DM14. 1. Obligatoriske opgave. Antal sider: 7 inkl. 2 bilag Afleveret: d. 18/3-2004 Afleveret af: Jacob Christiansen, 130282-2111 DM14 1. Obligatoriske opgave Systemkald Antal sider: 7 inkl. 2 bilag Afleveret: d. 18/3-2004 Afleveret af: Jacob Christiansen, 130282-2111 Side 1 af 5 Intro: Formålet med opgaven at et lave en system kald

Læs mere

Oversættere. Vejledende løsninger til Skriftlig eksamen onsdag d. 20. april 2005

Oversættere. Vejledende løsninger til Skriftlig eksamen onsdag d. 20. april 2005 Københavns Universitet Naturvidenskabelig Embedseksamen Oversættere Vejledende løsninger til Skriftlig eksamen onsdag d. 20. april 2005 Eksamenstiden er to timer. Opgavernes vægt i procent er angivet ved

Læs mere

Indholdsfortegnelse for kapitel 3

Indholdsfortegnelse for kapitel 3 Indholdsfortegnelse for kapitel 3 Kapitel 3 Design............................................................ 2 Database........................................................... 3 ER-diagram.................................................

Læs mere

Oversættere Skriftlig eksamen onsdag d. 24. januar 2007

Oversættere Skriftlig eksamen onsdag d. 24. januar 2007 Københavns Universitet Naturvidenskabelig Embedseksamen Oversættere Skriftlig eksamen onsdag d. 24. januar 2007 Eksamenstiden er to timer. Opgavernes vægt i procent er angivet ved hver opgave. Den skriftlige

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet side af sider Danmarks Tekniske Universitet Skriftlig prøve, den. maj 00. Kursusnavn Algoritmer og datastrukturer Kursus nr. 06. Tilladte hjælpemidler: Alle hjælpemidler. Vægtning af opgaverne: Opgave

Læs mere

Implementation af Koordinering. dopsys 1

Implementation af Koordinering. dopsys 1 Implementation af Koordinering dopsys 1 Oversigt: Impl. af koordinering Begreber: Kritiske regioner Gensidig udelukkelse Synkroniseringsprimitiver: Binære semaforer / mutexes Tællesemaforer Betingelsesvariabler

Læs mere

Operativsystemer of C Efterår 2013 Virtuel hukommelse (kap. 9)

Operativsystemer of C Efterår 2013 Virtuel hukommelse (kap. 9) Operativsystemer of C Efterår Virtuel hukommelse (kap. 9) 8// Planen for idag q Virtuel hukommelse. q Demand paging / page faults. q Sideudskiftningsalgoritmer. q Rammeallokering til processer. Ø Øvelser:

Læs mere

DM507 Algoritmer og datastrukturer

DM507 Algoritmer og datastrukturer DM507 Algoritmer og datastrukturer Forår 2017 Projekt, del III Institut for matematik og datalogi Syddansk Universitet 6. april, 2017 Dette projekt udleveres i tre dele. Hver del har sin deadline, således

Læs mere

ITD ecmr WEB Services. Af Allan Wisborg, IT Udvikler

ITD ecmr WEB Services. Af Allan Wisborg, IT Udvikler Af Allan Wisborg, IT Udvikler Til løsningen ecmr Det elektroniske fragtbrev udbydes en række offentlige WEB services. Dette er beskrivelsen af disse services og hvorledes de anvendes. 21. December 2015

Læs mere

DATALOGISK INSTITUT, AARHUS UNIVERSITET. Det Naturvidenskabelige Fakultet EKSAMEN. Grundkurser i Datalogi

DATALOGISK INSTITUT, AARHUS UNIVERSITET. Det Naturvidenskabelige Fakultet EKSAMEN. Grundkurser i Datalogi DATALOGISK INSTITUT, AARHUS UNIVERSITET Det Naturvidenskabelige Fakultet EKSAMEN Grundkurser i Datalogi Antal sider i opgavesættet (incl. forsiden): 12 (tolv) Eksamensdag: Torsdag den 26. marts 2009, kl.

Læs mere

Tietgenskolen - Nørrehus. Data warehouse. Database for udviklere. Thor Harloff Lynggaard DM08125

Tietgenskolen - Nørrehus. Data warehouse. Database for udviklere. Thor Harloff Lynggaard DM08125 Tietgenskolen - Nørrehus Data warehouse Database for udviklere Thor Harloff Lynggaard DM08125 Juni 2010 Indhold Beskrivelse... 3 Data warehouse... 3 Generelt... 3 Sammenligning... 3 Gode sider ved DW...

Læs mere

Grådige algoritmer. Et generelt algoritme-konstruktionsprincip ( paradigme ) for optimeringsproblemer.

Grådige algoritmer. Et generelt algoritme-konstruktionsprincip ( paradigme ) for optimeringsproblemer. Grådige algoritmer Grådige algoritmer Et generelt algoritme-konstruktionsprincip ( paradigme ) for optimeringsproblemer. Grådige algoritmer Et generelt algoritme-konstruktionsprincip ( paradigme ) for

Læs mere

INSTITUT FOR DATALOGI, AARHUS UNIVERSITET EKSAMEN. Grundkurser i Datalogi. Algoritmer og Datastrukturer 1 (2003-ordning)

INSTITUT FOR DATALOGI, AARHUS UNIVERSITET EKSAMEN. Grundkurser i Datalogi. Algoritmer og Datastrukturer 1 (2003-ordning) INSTITUT FOR DATALOGI, AARHUS UNIVERSITET EKSAMEN Grundkurser i Datalogi Antal sider i opgavesættet (incl. forsiden): 12 (tolv) Eksamensdag: Fredag den 10. august 2012, kl. 9.00-11.00 Eksamenslokale: Finlandsgade

Læs mere

Målet for disse slides er at beskrive nogle algoritmer og datastrukturer relateret til at gemme og hente data effektivt.

Målet for disse slides er at beskrive nogle algoritmer og datastrukturer relateret til at gemme og hente data effektivt. Merging og hashing Mål Målet for disse slides er at beskrive nogle algoritmer og datastrukturer relateret til at gemme og hente data effektivt. Dette emne er et uddrag af kurset DM507 Algoritmer og datastrukturer

Læs mere

Design af IT-medier. Skriftlig prøve 10. juni Alle skriftlige hjælpemidler er tilladt.

Design af IT-medier. Skriftlig prøve 10. juni Alle skriftlige hjælpemidler er tilladt. Design af IT-medier Skriftlig prøve 10. juni 1999 Varighed: Hjælpemidler: Bedømmelse: Besvarelse: Opgaver: 4 timer. Alle skriftlige hjælpemidler er tilladt. Karakter efter 13-skalaen. Alle ark skal være

Læs mere

Oversættere Vejledende løsninger til Skriftlig eksamen onsdag d. 24. januar 2007

Oversættere Vejledende løsninger til Skriftlig eksamen onsdag d. 24. januar 2007 Københavns Universitet Naturvidenskabelig Embedseksamen Oversættere Vejledende løsninger til Skriftlig eksamen onsdag d. 24. januar 2007 Eksamenstiden er to timer. Opgavernes vægt i procent er angivet

Læs mere

Interconnect. Front end interface

Interconnect. Front end interface Direct Remote Access to Devices (DREAD) Introduktion These Metode Baggrund Prototypen Resultater Konklusioner Kritik og fremtidigt arbejde 5. december 2000 Direct Remote Access to Devices slide 1 Klynger

Læs mere

DATALOGISK INSTITUT, AARHUS UNIVERSITET

DATALOGISK INSTITUT, AARHUS UNIVERSITET DATALOGISK INSTITUT, AARHUS UNIVERSITET Det Naturvidenskabelige Fakultet EKSAMEN Grundkurser i Datalogi Antal sider i opgavesættet (incl. forsiden): 12 (tolv) Eksamensdag: Fredag den 1. april 200, kl..00-11.00

Læs mere

Programmering. Det rent og skært nødvendige, det elementært nødvendige! Morten Dam Jørgensen

Programmering. Det rent og skært nødvendige, det elementært nødvendige! Morten Dam Jørgensen Programmering Det rent og skært nødvendige, det elementært nødvendige! Morten Dam Jørgensen Oversigt Undervisningen Hvad er programmering Hvordan er et program organiseret? Programmering og fysik Nobelprisen

Læs mere

DATALOGISK INSTITUT, AARHUS UNIVERSITET. Det Naturvidenskabelige Fakultet EKSAMEN. Grundkurser i Datalogi

DATALOGISK INSTITUT, AARHUS UNIVERSITET. Det Naturvidenskabelige Fakultet EKSAMEN. Grundkurser i Datalogi DATALOGISK INSTITUT, AARHUS UNIVERSITET Det Naturvidenskabelige Fakultet EKSAMEN Grundkurser i Datalogi Antal sider i opgavesættet (incl. forsiden): 1 (tretten) Eksamensdag: Tirsdag den 8. april 2008,

Læs mere

Introduktion til datastrukturer. Introduktion til datastrukturer. Introduktion til datastrukturer. Datastrukturer

Introduktion til datastrukturer. Introduktion til datastrukturer. Introduktion til datastrukturer. Datastrukturer Introduktion til datastrukturer Introduktion til datastrukturer Philip Bille Datastrukturer Datastruktur. Metode til at organise data så det kan søges i/tilgås/manipuleres effektivt. Mål. Hurtig Kompakt

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Installation

Indholdsfortegnelse. Installation Indholdsfortegnelse Generelt om installationen... 2 Installation af Sybase Sybase SQL Anywhere... 3 Installation af Sybase SQL Anywhere... 4 Licensbetingelser... 6 Registreringsnøgle... 7 Bruger information...

Læs mere

DM507 Algoritmer og datastrukturer

DM507 Algoritmer og datastrukturer DM507 Algoritmer og datastrukturer Forår 2016 Projekt, del I Institut for matematik og datalogi Syddansk Universitet 29. februar, 2016 Dette projekt udleveres i tre dele. Hver del har sin deadline, således

Læs mere

DM507 Algoritmer og datastrukturer

DM507 Algoritmer og datastrukturer DM507 Algoritmer og datastrukturer Forår 2018 Projekt, del II Institut for matematik og datalogi Syddansk Universitet 13. marts, 2018 Dette projekt udleveres i tre dele. Hver del har sin deadline, således

Læs mere

DATALOGI 1F. Skriftlig eksamen torsdag den 11. juni Dette eksamenssæt bruges til både eksamen i Dat1F og Dat1F-operativsystemer.

DATALOGI 1F. Skriftlig eksamen torsdag den 11. juni Dette eksamenssæt bruges til både eksamen i Dat1F og Dat1F-operativsystemer. Københavns Universitet Naturvidenskabelig Embedseksamen DATALOGI 1F Skriftlig eksamen torsdag den 11. juni 1998 Dette eksamenssæt bruges til både eksamen i Dat1F og Dat1F-operativsystemer. Opgaverne vægtes

Læs mere

DM507 Algoritmer og datastrukturer

DM507 Algoritmer og datastrukturer DM507 Algoritmer og datastrukturer Forår 2019 Projekt, del III Institut for matematik og datalogi Syddansk Universitet 10. april, 2019 Dette projekt udleveres i tre dele. Hver del har sin deadline, således

Læs mere

DATALOGISK INSTITUT, AARHUS UNIVERSITET. Det Naturvidenskabelige Fakultet EKSAMEN. Grundkurser i Datalogi

DATALOGISK INSTITUT, AARHUS UNIVERSITET. Det Naturvidenskabelige Fakultet EKSAMEN. Grundkurser i Datalogi DATALOGISK INSTITUT, AARHUS UNIVERSITET Det Naturvidenskabelige Fakultet EKSAMEN Grundkurser i Datalogi Antal sider i opgavesættet (incl. forsiden): 12 (tolv) Eksamensdag: Onsdag den 31. marts 2010, kl.

Læs mere

Version 8 Outlookintegration

Version 8 Outlookintegration Version 8 Outlookintegration - Synkroniser din C&B Kalender med Outlook Med C&B Outlook-integration kan du få synkroniseret dine aftaler, så din C&B Kalender matcher din Outlook-kalender og omvendt. Integrationen

Læs mere

DM507 Algoritmer og datastrukturer

DM507 Algoritmer og datastrukturer DM507 Algoritmer og datastrukturer Forår 2016 Projekt, del III Institut for matematik og datalogi Syddansk Universitet 20. april, 2016 Dette projekt udleveres i tre dele. Hver del har sin deadline, således

Læs mere

DATALOGI 1E. Skriftlig eksamen mandag den 23. juni 2003

DATALOGI 1E. Skriftlig eksamen mandag den 23. juni 2003 Københavns Universitet Naturvidenskabelig Embedseksamen DATALOGI 1E Skriftlig eksamen mandag den 23. juni 2003 Opgaverne vægtes i forhold til tidsangivelsen herunder, og hver opgaves besvarelse bedømmes

Læs mere

Scheduling. Niels Olof Bouvin. Institut for Datalogi Aarhus Universitet

Scheduling. Niels Olof Bouvin. Institut for Datalogi Aarhus Universitet Scheduling 1 Niels Olof Bouvin Institut for Datalogi Aarhus Universitet Tråde og deres indbyrdes forhold Sidste gang så vi på, hvorledes tråde kan skabes, og hvordan man kan skifte imellem dem I dag ser

Læs mere

Mircobit Kursus Lektion 3 (Du skal her vælge Lets Code Og nederst Microsoft Block Editor.)

Mircobit Kursus Lektion 3   (Du skal her vælge Lets Code Og nederst Microsoft Block Editor.) Mircobit Kursus Lektion 3 http://microbit.org/ (Du skal her vælge Lets Code Og nederst Microsoft Block Editor.) I sidste lektion var der en opgave man selv skulle prøve at løse. Man skulle lave et tabel

Læs mere

Datalogi 1F rapportopgave K2: Implementering af en datanet protokolstak

Datalogi 1F rapportopgave K2: Implementering af en datanet protokolstak Datalogi 1F rapportopgave K2: Implementering af en datanet protokolstak 12. april 2002 Resumé Rapportopgave K2 stilles fredag den 12. april 2002 og skal afleveres senest mandag den 13. maj 2002 kl. 14.00

Læs mere

Algoritmeskabeloner: Sweep- og søgealgoritmer C#-version

Algoritmeskabeloner: Sweep- og søgealgoritmer C#-version Note til Programmeringsteknologi Akademiuddannelsen i Informationsteknologi Algoritmeskabeloner: Sweep- og søgealgoritmer C#-version Finn Nordbjerg 1/9 Indledning I det følgende introduceres et par abstrakte

Læs mere

DATALOGI MASKINARKITEKTUR Blok 2 samt Reeksamination i DATALOGI MASKINARKITEKTUR Blok 1 og arkitekturdelen af DATALOGI 1E

DATALOGI MASKINARKITEKTUR Blok 2 samt Reeksamination i DATALOGI MASKINARKITEKTUR Blok 1 og arkitekturdelen af DATALOGI 1E Københavns Universitet Naturvidenskabelig Embedseksamen DATALOGI MASKINARKITEKTUR Blok 2 samt Reeksamination i DATALOGI MASKINARKITEKTUR Blok 1 og arkitekturdelen af DATALOGI 1E Vejledende løsninger til

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet side af sider Danmarks Tekniske Universitet Skriftlig prøve, den. maj 00. Kursusnavn Algoritmer og datastrukturer I Kursus nr. 005. Tilladte hjælpemidler: Alle skriftlige hjælpemidler. Vægtning af opgaverne:

Læs mere

Brugervejledning til Tildeling.dk Superbrugere Tilbudsgiver

Brugervejledning til Tildeling.dk Superbrugere Tilbudsgiver Brugervejledning til Tildeling.dk Superbrugere Tilbudsgiver Opdateret den 15. november 2017 Side 1 af 11 Indholdsfortegnelse 1 Formål... 3 2 Adgang... 3 3 Menu... 3 3.1 Opgaveliste... 4 3.1.1 Spørgsmål

Læs mere

Brugervejledning for. Telenor Dialer

Brugervejledning for. Telenor Dialer Brugervejledning for Telenor Dialer 1 Indholdsfortegnelse Generelt om Telenor Dialer.... 5 Telenor Dialer og OneNumber.... 6 Telenor Dialer og OneNumber Mobile.... 6 Faciliteter i Telenor Dialer...7 Installation

Læs mere

Velkommen til fremtidens løsninger!

Velkommen til fremtidens løsninger! Velkommen til fremtidens løsninger! 1 1. Ordre side: 2-8 2. Køretøjer side: 9-10 3. Brugere side: 11-13 4. Timesedler side: 14-15 5. Beskeder side: 16 6. Oversigtskort side: 17-18 7. Theme side: 19 Del

Læs mere

DATALOGISK INSTITUT, AARHUS UNIVERSITET. Det Naturvidenskabelige Fakultet EKSAMEN. Grundkurser i Datalogi

DATALOGISK INSTITUT, AARHUS UNIVERSITET. Det Naturvidenskabelige Fakultet EKSAMEN. Grundkurser i Datalogi DATALOGISK INSTITUT, AARHUS UNIVERSITET Det Naturvidenskabelige Fakultet EKSAMEN Grundkurser i Datalogi Antal sider i opgavesættet (incl. forsiden): 1 (tolv) Eksamensdag: Fredag den 7. august 009, kl.

Læs mere

Algorithms & Architectures II

Algorithms & Architectures II Algorithms & Architectures II Algorithms & Architectures II Jens Myrup Pedersen Hans Peter Schwefel Kursusholdere Dagens lektion Overordnet mål: At etablere en forståelse for hvordan hardware og hardwarearkitekturer

Læs mere

DATALOGISK INSTITUT, AARHUS UNIVERSITET. Det Naturvidenskabelige Fakultet EKSAMEN. Grundkurser i Datalogi

DATALOGISK INSTITUT, AARHUS UNIVERSITET. Det Naturvidenskabelige Fakultet EKSAMEN. Grundkurser i Datalogi DATALOGISK INSTITUT, AARHUS UNIVERSITET Det Naturvidenskabelige Fakultet EKSAMEN Grundkurser i Datalogi Antal sider i opgavesættet (incl. forsiden): 12 (tolv) Eksamensdag: Fredag den 13. august 2010, kl.

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet ksamen 06, side af sider anmarks Tekniske Universitet Skriftlig prøve, den 6. maj 0. ursusnavn: lgoritmer og datastrukturer ursus nr. 06. Tilladte hjælpemidler: Skriftlige hjælpemidler. Varighed: timer

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet side af 2 sider anmarks Tekniske Universitet Skriftlig prøve, den 23. maj 20. Kursusnavn: lgoritmer og datastrukturer Kursus nr. 02326. Varighed: 4 timer Tilladte hjælpemidler: lle skriftlige hjælpemidler.

Læs mere

BRP Sortering og søgning. Hægtede lister

BRP Sortering og søgning. Hægtede lister BRP 18.10.2006 Sortering og søgning. Hægtede lister 1. Opgaver 2. Selection sort (udvælgelsessortering) 3. Kompleksitetsanalyse 4. Merge sort (flettesortering) 5. Binær søgning 6. Hægtede lister 7. Øvelser:

Læs mere

OUTLOOK: Af Tine Nøhr Stenild

OUTLOOK: Af Tine Nøhr Stenild Du kan bruge opgaveblokken i Outlook som en liste over opgaver, du skal have lavet, men Outlook kan også hjælpe dig til at styre dine opgaver. Du kan fx angive forfaldsdato og det forventede tidsforbrug,

Læs mere

Skriftlig Eksamen Algoritmer og sandsynlighed (DM538)

Skriftlig Eksamen Algoritmer og sandsynlighed (DM538) Skriftlig Eksamen Algoritmer og sandsynlighed (DM538) Institut for Matematik & Datalogi Syddansk Universitet Fredag den 9 Januar 2015, kl. 10 14 Alle sædvanlige hjælpemidler(lærebøger, notater etc.) samt

Læs mere

Grundlæggende Programmering ITU, Efterår 1999. Skriftlig eksamen i Grundlæggende Programmering

Grundlæggende Programmering ITU, Efterår 1999. Skriftlig eksamen i Grundlæggende Programmering Skriftlig eksamen i Grundlæggende Programmering ITU, 20. januar 2000 Alle hjælpemidler tilladt, dog ikke datamat. Eksamen er skriftlig, fire timer, og bedømmes efter 13-skalaen. Opgavesættet består af

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet side af 2 sider Danmarks Tekniske Universitet Skriftlig prøve, den 2. maj 200. Kursusnavn Algoritmer og datastrukturer Kursus nr. 02326. Tilladte hjælpemidler: Alle hjælpemidler. Vægtning af opgaverne:

Læs mere

Netværksalgoritmer 1

Netværksalgoritmer 1 Netværksalgoritmer 1 Netværksalgoritmer Netværksalgoritmer er algoritmer, der udføres på et netværk af computere Deres udførelse er distribueret Omfatter algoritmer for, hvorledes routere sender pakker

Læs mere

Skriftlig Eksamen Algoritmer og Datastrukturer (DM507)

Skriftlig Eksamen Algoritmer og Datastrukturer (DM507) Skriftlig Eksamen Algoritmer og Datastrukturer (DM507) Institut for Matematik og Datalogi Syddansk Universitet, Odense Mandag den 7. juni 00, kl. 9 Alle sædvanlige hjælpemidler (lærebøger, notater, osv.)

Læs mere

Sortering. Eksempel: De n tal i sorteret orden

Sortering. Eksempel: De n tal i sorteret orden Sortering 1 / 34 Sortering Input: Output: Eksempel: n tal De n tal i sorteret orden 6, 2, 9, 4, 5, 1, 4, 3 1, 2, 3, 4, 4, 5, 9 2 / 34 Sortering Input: Output: Eksempel: n tal De n tal i sorteret orden

Læs mere