Et udviklingsprogram for kommuner, landsbyer og lokalsamfund

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Et udviklingsprogram for kommuner, landsbyer og lokalsamfund"

Transkript

1 Et udviklingsprogram for kommuner, landsbyer og lokalsamfund

2 Hvad er en Blomstrende Landsby? En landsby, der har taget den beslutning, at udviklingen vil de selv bestemme og styre. De bruger programmet Blomstrende Landsby som et redskab og værktøj til at skabe deres fremtid De vil gerne være med i et fællesskab af landsbyer der har gjort det samme.

3 Hvad kan programmet hjælpe jer med? Det kan hjælpe jer med at nå til en enighed om hvor I vil hen. Det kan hjælpe jer med at gøre plads til alle og skabe gensidig respekt om de beslutninger i tager Det kan hjælpe jer til en forståelse af den situation i befinder jer i. Det kan hjælpe jer med at begrave drømme om en fortid der aldrig kommer igen. Det kan vise jer nye veje og muligheder Det kan hjælpe jer til at få en ny form for liv i landsbyen fra værested til værksted

4 Hvordan skal I arbejde med det? I arbejder på to basisniveauer niveau 1 og niveau 2. I gennemfører først arbejdet på niveau 1 efter manualen og får besøg af komiteen som sammen med jer vurderer om i har løst opgaven tilfredsstillende for jer!!! Hvis ikke, får I problemer på næste niveau. Vi bliver enige om point. I får en blomst når Niveau 1 er klaret (15 point) og er herefter optaget som en blomstrende landsby. I kan nu vælge at købe flag mv. Herefter går I videre til Niveau 2, helt i det tempo som er jeres. Igen følger i anbefalingerne i manualen. I sikrer demokratiet undervejs, ellers bliver der aldrig enighed og tilfredshed.

5 De to grundlæggende niveauer Niveau 1 - Det grundlæggende niveau: Indblik Udsyn Netværk og Sammenhold Foreningsliv Organisation Niveau 2 - Det planlæggende niveau: Kulturel mangfoldighed eller et kulturelt tema? Udstråling, landsbyens image Imødekommenhed Vision - drømme for fremtiden Lokal Udviklings Plan

6 Hvad består arbejdet på Niveau 1 i? Niveau 1 - Det grundlæggende niveau: Indblik Udsyn Netværk og Sammenhold Foreningsliv Organisation

7 Indblik Indblik Udsyn Netværk og Sammenhold Foreningsliv Organisation Inden for dette kriterium, skal der arbejdes med at få et overblik over landsbyens befolkning, erhverv og historie, således at der med afsæt i dette materiale kan arbejdes med at opdage fremtidens udfordringer. En betingelse for udvikling er, at landsbyen kender sig selv. Historien, kulturarven, de grundlæggende holdninger og værdier, der har skabt og bidraget til udvikling af landsbyen kan med fordel bringes frem i lyset.

8 Udsyn Indblik Udsyn Netværk og Sammenhold Foreningsliv Organisation Udsyn handler om at den enkelte landsby forstår sig selv som en del af noget større, så der skabes plads til helhedstænkning. Ingen ildsjæle eller landsbyer er hævet over fællesskabets styrker, men alle bør forstå nødvendigheden af, at sammen er vi stærkere. Det kan gøres ved at landsbyerne følger hinandens udvikling tæt, så der skabes et velfungerende samarbejde mellem de enkelte landsbyer. Et samarbejde der oftest organiseres som et fællesråd for alle landsbyer i kommunen. Eller et samarbejde over kommunegrænser i en egn eller region Der skal og bør være udsyn nok til, at den enkelte landsby til enhver tid har et overblik over en helhed, som omfatter de andre landsbyer og kommunens planer og initiativer.

9 Netværk og sammenhold Indblik Udsyn Netværk og Sammenhold Foreningsliv Organisation Netværk er en gruppe af mennesker der taler sammen og forholder sig til en bestemt opgave i fællesskab. Netværk kan både være uformelle og formelle, der på forskellig vis binder landsbyen sammen.

10 Foreningsliv Indblik Udsyn Netværk og Sammenhold Foreningsliv Organisation I mange landsbyer er foreningslivet ofte omdrejningspunktet for fællesskabet. Derfor er foreningslivet et centralt element i landsbyens udvikling. Dette kriterium giver mulighed for at beskrive foreningslivet i landsbyen. Er det traditionelt og fungerende eller moderne og fleksibelt.

11 Organisation Indblik Udsyn Netværk og Sammenhold Foreningsliv Organisation Med dette kriterium skal der redegøres for hvordan landsbyen arbejder med organisationen. Landsbyen bør finde sammen og kunne tale med én stemme i forhold til omverdenen. Foreningsliv, netværk, erhvervsliv og borgere skal samles i et lokalråd, fællesforening, laug eller anden konstruktion, der gør det muligt for landsbyen at skabe et fællesskab i forhold til udvikling.

12 Hvori består arbejdet på Niveau 2?? Niveau 2 - Det planlæggende niveau: Kulturel mangfoldighed eller et kulturelt tema? Udstråling, landsbyens image Imødekommenhed Vision - drømme for fremtiden Lokal Udviklings Plan

13 Kulturel mangfoldighed eller tema Kulturel mangfoldighed eller et kulturelt tema? Udstråling, landsbyens image Imødekommenhed Vision - drømme for fremtiden Lokal Udviklings Plan Her skal I beslutte om vil understøtte mangfoldighed eller I vil skabe jer et markant udtryk. Uanset om I vælger det ene eller det andet skal I skabe rum og plads til alle.

14 Udstråling landsbyens image Kulturel mangfoldighed eller et kulturelt tema? Udstråling, landsbyens image Imødekommenhed Vision - drømme for fremtiden Lokal Udviklings Plan Her skal I arbejde med at se på jer selv udefra det er den fysiske fremtoning I skal arbejde med. I skal arbejde med hvordan andre måtte se jer I ender med at tage stilling til hvor pænt eller grimt der er hos jer OG om hvordan det skal være. I kommer også til at tage stilling til hvad pænt og grimt er.

15 Imødekommenhed Kulturel mangfoldighed eller et kulturelt tema? Udstråling, landsbyens image Imødekommenhed Vision - drømme for fremtiden Lokal Udviklings Plan Her skal I arbejde med og forholde jer til hvordan landsbyen fungerer socialt indadtil I skal også forholde jer til hvordan i tager imod eller behandler folk der kommer udefra. I skal tage stilling til hvordan I ønsker at være, til graden af gensidig respekt og omgangstone

16 Vision, Image og Kultur hvad er vore drømme Kulturel mangfoldighed eller et kulturelt tema? Udstråling, landsbyens image Imødekommenhed Vision - drømme for fremtiden Lokal Udviklings Plan Her skal I arbejde med om den kultur I har i landsbyen, passer sammen med det man vil tilbyde på det sociale og servicemæssige niveau. Vil man noget som strider helt vildt med kommunens planer, med de mennesker som bor i landsbyen, med omgivelserne Kort sagt: Vil man være x-factor stjerne selv om man ikke har en tone i livet. Er vore drømme realistiske?

17 Lokal Udviklings Plan Kulturel mangfoldighed eller et kulturelt tema? Udstråling, landsbyens image Imødekommenhed Vision - drømme for fremtiden Lokal Udviklings Plan Her sammenfatter I jeres arbejde. I ved hvad I har på hylderne, og I ved hvordan I vil udvikle landsbyen sammen. I ved hvor I vil hen. I vil arbejde med at opsætte realistiske delmål for jeres fremtidige indsats. I vil se til at planen passes ind i de planer som kommunens og regionens øvrige landsbyer har. I har en plan for samarbejdet.

18 Hvilken hjælp kan I få i programmet? I har adgang til kontoret pr. mail og pr. telefon. Fysisk fremmøde må i købe jer til, hos LdHus eller hvor I måtte ønske det. I kan få hjælp i kommunen. Det skal i lære dem, hvis de ikke ved det i forvejen. Det er jo kommunen der har meldt sig ind. I kan få hjælp i forbindelse med besøget fra komiteformanden. Her vil være en dialog. Her i regionen vil det være undertegnede. En og samme person kan altså hjælpe jer i alle spørgsmål. Endnu!

19 Hvor kan det føre jer hen? Ind i fremtiden i live glade mennesker i gode fællesskaber i vækst. Med en sikker forvisning om hvor I skal og vil hen og at det kun er jer, der skaber jeres fremtid og at kommunen kan hjælpe på jeres præmisser og ud fra jeres behov. Ind i Politikens bog: Turen går til Blomstrende Landsby fremtidens Michelin guide til danske landsbyer. Synlighed og markedsføring på hjemmesiden: Blomstrende Landsby Frem mod en stolthed over at være OS fra Nørre Bonderup. Frem mod større professionalisering af arbejdet i landsbyen. Vi er her ikke kun for sjov.

20 Fem niveauer / 25 kriterier Programmet er inddelt i fem niveauer, som skal sikre, at der altid kan skabes en blomstrende fremdrift i netop den retning, som landsbyens borgere har mulighed, ressourcer og lyst til. 1. Det grundlæggende niveau 2. Det planlæggende niveau 3. Det synliggørende niveau 4. Det servicerende niveau 5. Det bæredygtige niveau Hver af disse fem niveauer indeholder 5 kriterier. Altså byder programmet 25 kriterier som målepunkter for landsbyudviklingen

21 Vurderingsskemaet Indblik Udsyn Netværk og Sammenhold Foreningsliv Organisation Det er landsbyen der laver en egen vurdering ud fra de enkelte kriterier. Denne vurdering medsendes ansøgningen om optagelse, og det er denne der ligger til grund for lokalkomiteens besøg, gennemgang og indstilling.

22 Niveauer fortsat Det synliggørende niveau: Det servicerende niveau: Det bæredygtige niveau: Lokal byggeskik Udvikle kulturarven Turisme faciliteter Aktiviteter & arrangementer Branding Offentlig service Privat service Erhvervsliv Iværksætter Egnsprodukter Synlig vækst Sundhed Miljø Energi Bæredygtig

23 Prinsesse Marie på Ærø Frokosten var god og meget lokal - da den første Blomstrende Landsby blev indviet på Ærø i landsbyen Bregninge sidste weekend. Derudover var der ministerbesøg. DET bliver der også når næste landsby indvies. Og det bliver tæt på Schakenborg.

24 Hvad skal I bruge deltagelse i dette landsdækkende netværk til? I kommer i klasse med andre landsbyer der vil udvikling Det handler nemlig om udvikling for at overleve Forskerne taler om at 50% af landsbyerne i Danmark dør Det handler om at skabe sin landsby, så den bliver tiltrækkende for ressourcestærke tilflyttere. Det handler om at finde sin særegenhed, og gøre denne særegenhed kendt og attråværdig. Nogle vil sige det handler om branding. I hvert fald handler det om IKKE at ville ALT med sin landsby, men koncentrere sig om noget, man kan enes om, og som kan give landsbyen karakter.

25 Hvad kan I forvente af jeres kommune og et fremtidigt samarbejde med den? De fleste landkommuner vil støtte de landsbyer hvor der sker noget positivt. De fleste landkommuner kan intet gøre for de landsbyer der er ved at dø og hvor beboerne blot råber hjælp, men ikke svømmer selv Afstanden mellem jer og forvaltningen og politikerne vil mindskes Afstanden mellem jeres ideer og realiseringen af samme vil mindskes. I vil lære kommunen at centralisering er mere omkostningstungt end decentralisering Forvaltningsmedarbejderne vil udvikle sig til civil servants : tjenere for os borgere.

26 Når I skal arbejde med materialet fra Blomstrende Landsby skal I lave en art HVIDBOG og en udviklingsplan for lokalsamfundet: ohistorie (Hvad er vi stolte af hvad er vores fundament) oanalyse (En gennemgang af landsbyen) ovision( Drømmen hvor vil vi hen med vores lokalsamfund) ostrategi( Hvad skal der til for at vi kommer derhen) ohandleplan (Projektplanerne for de enkelte projekter)

27 Formålet med dette er Som sagt, at gøre jer attraktive for kommunen. Mange borgmestre siger, at de kun har økonomiske kræfter til at give hjælp til selvhjælp. At gøre jer attraktive for dem der giver udviklingsmidler LAG en og fonde At gøre jer attraktive for tilflyttere og gæster. At gøre jer attraktive for erhverv. Bevare værdien af jeres ejendom.

28 Fremtidens attraktive traditionsprægede landsbyer Landsbyen med den gode skole og en eksisterende købmand og en række gode idrætsforeninger Landsbyen med det aktive bylaug som arrangerer fester og udflugter til andre dele af landet Landsbyen hvor vi holder på med planer for udvikling som forstadskvarter sikre veje, gode stier, nye bebyggelser Landsbyen hvor vi har et traditionspræget liv i forsamlingshus og kirke, med dilettant, foredrag, optræden og udstillinger. Landsbyen (stationsbyen) med små forretninger, et par supermarkeder, et torveliv, jævnlig offentlig transport og plads til at passe sig selv.

29 Fremtidens attraktive tema-landsbyer Landsbyen med de røde huse Landsbyen med den gode byggeskik Landsbyer med alt skrammel i alle forhaver Landsbyen med det gode øl Landsbyen med den gode ost Landsbyen med alle gederne Landsbyen med de økologiske bofælleskaber Landsbyen for de gamle og støjfølsomme, der vil have udsigtsbænke og pensionistgolf Landsbyen for børnefamilier og dem der kan lide børnefamilier Landsbyen for os med motorcykler og dem der kan udholde motorcykler Landsbyen for os der dyrker æbler overalt. Landsbyen for os der vil ligne vore oldeforældre i 30 erne Landsbyen med 117 overnatningsmuligheder og det fælles spisehus Landsbyen hvor vi bygger verdens største modeljernbane Lille Tyrkiet, lille Bosnien, Lille Libanon, Den etniske Landsby De homosexuelles landsby

30 Landsbypedelfunktion Resultatet af arbejdet med Blomstrende Landsby kan være, at I vil have en pedelordning i landsbyen og at I får kommunen med på ideen. En pedelordning flytter kommunale opgaver ud i lokalområdet. Dette kan ske gennem kontraktlige aftaler med landsbyens erhvervsdrivende forening. Sådan en kan man lave sig. Eller det kan ske ved at skolen får pedelordningen langt til sig, eller at kommunen udstationerer en medarbejder som så har landsbyen som arbejdsgiver. En erhvervsdrivende forening kan i sig selv virke attraktiv på bestemte typer af tilflyttere. Pedelfunktionen giver beboerne mulighed for at fremskynde opgaver og udvikling, service og tilfredshed. Pedelfunktionen kan give lokalområdet større ansvar for egen fremtid.

31

Varde Kommune. Et udviklingsprogram for kommuner,

Varde Kommune. Et udviklingsprogram for kommuner, Varde Kommune Et udviklingsprogram for kommuner, landsbyer og lokalsamfund Dagsorden 1. Introduktion til udviklingsprogrammet Blomstrende Landsby Programmets formål. Hvorfor et udviklingsprogram og tankerne

Læs mere

Blomstrende Landsby. Et udviklingsprogram for kommuner, landsbyer og lokalsamfund. Programbeskrivelse

Blomstrende Landsby. Et udviklingsprogram for kommuner, landsbyer og lokalsamfund. Programbeskrivelse Blomstrende Landsby Et udviklingsprogram for kommuner, landsbyer og lokalsamfund Version 04 20. oktober 2009 1 Udviklingsprogrammet Blomstrende Landsby Udviklingsprogrammet Blomstrende Landsby giver landsbyer

Læs mere

Niveau 1. Manual. Blomstrende Landsby. Kriteriemanual - niveau 1. det grundlæggende niveau Version 1.1

Niveau 1. Manual. Blomstrende Landsby. Kriteriemanual - niveau 1. det grundlæggende niveau Version 1.1 Manual Niveau 1 det grundlæggende niveau Version 1.1 Et udviklingsprogram for kommuner, landsbyer og lokalsamfund Blomstrende Landsby www.blomstrendelandsby.dk 1 Indholdsfortegnelse Programforklaring Programmet

Læs mere

Blomstrende Landsby. Programbeskrivelse. Et udviklingsprogram for kommune, landsby og lokalsamfund. LOGO kommer

Blomstrende Landsby. Programbeskrivelse. Et udviklingsprogram for kommune, landsby og lokalsamfund. LOGO kommer Blomstrende Landsby Et udviklingsprogram for kommune, landsby og lokalsamfund LOGO kommer Version 01 13. august 2009 1 Udviklingsprogrammet Blomstrende Landsby Udviklingsprogrammet Blomstrende Landsby

Læs mere

Manual. Niveau 1. det grundlæggende niveau. Version 3.0. Et udviklingsprogram for kommuner, landsbyer og lokalsamfund. Kriteriemanual - niveau 1

Manual. Niveau 1. det grundlæggende niveau. Version 3.0. Et udviklingsprogram for kommuner, landsbyer og lokalsamfund. Kriteriemanual - niveau 1 Manual Niveau 1 det grundlæggende niveau Version 3.0 Et udviklingsprogram for kommuner, landsbyer og lokalsamfund 1 Indholdsfortegnelse Programforklaring Én blomst - det grundlæggende niveau...3-4 Kriterieforklaring

Læs mere

Landdistriktspolitik. Nordfyns Kommune

Landdistriktspolitik. Nordfyns Kommune Landdistriktspolitik Nordfyns Kommune 2017-2021 Forord Kære læser Det er med stor glæde, at vi præsenterer dig for Nordfyns Kommunes landdistriktspolitik. Der tales meget om land og by, hovedstad og provins,

Læs mere

Lokaldemokrati Afvikling eller udvikling? Slip landsbyerne løs.

Lokaldemokrati Afvikling eller udvikling? Slip landsbyerne løs. Lokaldemokrati Afvikling eller udvikling? Slip landsbyerne løs. Kirsten Bruun s mission er: At være praktisk ekspert i at samle, dele og kommunikere viden til gavn for landdistrikter og yderområder. Vores

Læs mere

Blomstrende Landsby. Tønder Kommunes Landdistriktsudvalg og Kommunalbestyrelsen bakker op og Tønder Kommune bliver medlem inden længe

Blomstrende Landsby. Tønder Kommunes Landdistriktsudvalg og Kommunalbestyrelsen bakker op og Tønder Kommune bliver medlem inden længe Blomstrende Landsby Et udviklingsprogram for kommuner, landsbyer og lokalsamfund Tønder Kommunes Landdistriktsudvalg og Kommunalbestyrelsen bakker op og Tønder Kommune bliver medlem inden længe Blomstrende

Læs mere

Lokalområde Holme-Olstrup / Toksværd

Lokalområde Holme-Olstrup / Toksværd Lokalråd og Toksværd Lokalområde / Toksværd Vi ønsker et stærkt lokalsamfund bygget på sammenhold, omsorg og gensidig respekt! Vi vil være synlige Lokalråd og Toksværd Forord: Hvad og hvorfor har vi sat

Læs mere

Kulturpolitik. Mange stærke Fællesskaber. Skanderborg Kommune

Kulturpolitik. Mange stærke Fællesskaber. Skanderborg Kommune Kulturpolitik Mange stærke Fællesskaber Skanderborg Kommune 1 Indledning Mange stærke fællesskaber det er undertitlen på kulturpolitikken. Med politikken opfordrer vi til, at udnytter vore fantastiske

Læs mere

Noget at samles om. 46 Nørholm Forsamlingshus

Noget at samles om. 46 Nørholm Forsamlingshus Nørholm forsamlingshus Noget at samles om Nørholm Forsamlingshus er ikke som forsamlingshuse er flest. Huset skiller sig ud ved sin særlige arkitektur, men er også anderledes, fordi det har gennemgået

Læs mere

SAMMEN. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen

SAMMEN. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen SAMMEN skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 Indledning Vision Politikkens omdrejningspunkt tager afsæt i Egedal Kommunes vision om: Hverdag

Læs mere

Blomstrende Landsby. Et udviklingsprogram for kommuner, landsbyer og lokalsamfund. Programbeskrivelse

Blomstrende Landsby. Et udviklingsprogram for kommuner, landsbyer og lokalsamfund. Programbeskrivelse Blomstrende Landsby Et udviklingsprogram for kommuner, landsbyer og lokalsamfund Version 06 15. marts 2010 1 Udviklingsprogrammet Blomstrende Landsby Udviklingsprogrammet Blomstrende Landsby giver landsbyer

Læs mere

Social Frivilligpolitik

Social Frivilligpolitik Social Frivilligpolitik 2 Forord Det frivillige sociale arbejde i Aalborg Kommune bygger på en meget værdifuld indsats, som et stort antal frivillige hver dag udfører i Aalborg Kommune. Indsatsen er meningsfuld

Læs mere

Kulturpolitik. Mange stærke fællesskaber IDRÆT FRITID KULTUR

Kulturpolitik. Mange stærke fællesskaber IDRÆT FRITID KULTUR Kulturpolitik Mange stærke fællesskaber IDRÆT FRITID KULTUR 1 Indledning Mange stærke fællesskaber det er undertitlen på kulturpolitikken. Med politikken opfordrer vi til, at udnytte vores fantastiske

Læs mere

Gateway Blokhus Erhvervsliv samarbejder med Naturstyrelsen

Gateway Blokhus Erhvervsliv samarbejder med Naturstyrelsen Gateway Blokhus Erhvervsliv samarbejder med Naturstyrelsen Helle Larsen, Hune Bageri Merete Hansen, Hune Blokhus Cykeludlejning Baggrunden/opstarten på samarbejde med Naturstyrelsen Merete Startede samarbejde

Læs mere

Mere i gang flere i gang! Erhvervs- og vækststrategi for Jammerbugt Kommune

Mere i gang flere i gang! Erhvervs- og vækststrategi for Jammerbugt Kommune Mere i gang flere i gang! Erhvervs- og vækststrategi for Jammerbugt Kommune 2017-2020 1 Udgangspunktet Vækst og arbejdspladser i det lokale erhvervsliv er nøglen til at fastholde og udvikle Jammerbugt

Læs mere

Branding- og markedsføringsstrategi

Branding- og markedsføringsstrategi Branding- og markedsføringsstrategi for Assens Kommune 1. Indledning: Assens Kommunes vision Vilje til vækst realiserer vi gennem tre indsatsområder: Flere vil bo her, Vækst og udvikling og Alle får en

Læs mere

- om område- og byfornyelse - fra ansøgning til program - TEMAERNE - videre forløb efter i aften

- om område- og byfornyelse - fra ansøgning til program - TEMAERNE - videre forløb efter i aften Velkommen til Bredebro - by i bevægelse - efter kommunesammenlægningen - om område- og byfornyelse - fra ansøgning til program - TEMAERNE - videre forløb efter i aften Områdefornyelse drejer sig om at

Læs mere

Politik for medborgerskab og samspil med frivillige (kort udgave)

Politik for medborgerskab og samspil med frivillige (kort udgave) Politik for medborgerskab og samspil med frivillige (kort udgave) Medborgerskab og samspil med frivillige Hvordan bringer vi det aktive medborgerskab i spil og styrker samspillet med de frivillige kræfter

Læs mere

Udviklingsstrategi. for landdistrikter

Udviklingsstrategi. for landdistrikter Udviklingsstrategi for landdistrikter Indhold Indledning 2 Landdistrikterne under forandring 3 Prioriterede udfordringer i kommunens landdistrikter 4 Initiativer idéer til tværgående projekter 5 Idéer

Læs mere

Politik for medborgerskab og samspil med frivillige (kort udgave)

Politik for medborgerskab og samspil med frivillige (kort udgave) Politik for medborgerskab og samspil med frivillige (kort udgave) Høringsudgave Medborgerskab og samspil med frivillige Hvordan bringer vi det aktive medborgerskab i spil og styrker samspillet med de frivillige

Læs mere

ERHVERVS- & VÆKSTSTRATEGI FOR JAMMERBUGT KOMMUNE ERHVERVS- & VÆKSTSTRATEGI Mere i gang flere i gang!

ERHVERVS- & VÆKSTSTRATEGI FOR JAMMERBUGT KOMMUNE ERHVERVS- & VÆKSTSTRATEGI Mere i gang flere i gang! ERHVERVS- & VÆKSTSTRATEGI FOR JAMMERBUGT KOMMUNE 2017-2020 ERHVERVS- & VÆKSTSTRATEGI 2017-2020 Mere i gang flere i gang! Udgangspunktet Vækst og arbejdspladser i det lokale erhvervsliv er nøglen til at

Læs mere

Projekt Felding 2010. Mette Saaugaard Henrik Tønnesen Finn Lillelund fmd. Borgerforeningen fmd. IdrætsCenter Syd fmd.

Projekt Felding 2010. Mette Saaugaard Henrik Tønnesen Finn Lillelund fmd. Borgerforeningen fmd. IdrætsCenter Syd fmd. Projekt Felding 2010 Med Projekt Felding 2010, har borgerne i Nr. Felding skabt et projekt, der både rækker langt ind i fremtiden, og som også et godt bud på, hvordan landsbyerne globalt kan sikre vækst

Læs mere

Sammen. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen. Kultur og Fritidspolitik 2015-2018

Sammen. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen. Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 Sammen skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 Indledning Med Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 ønsker Byrådet at sætte retningen for arbejdet

Læs mere

Kulturpolitik Brønderslev Kommune 2014

Kulturpolitik Brønderslev Kommune 2014 Tilgængelighed og formidling Samhørighed og sammenhængskraft Kultur og identitet Kulturpolitik Brønderslev Kommune 2014 Rum til at spire Frivillighed og ansvar Forord Brønderslev Kommunes vision mod 2020

Læs mere

UDKAST. Bosætningsstrategi Ikast-Brande Kommune

UDKAST. Bosætningsstrategi Ikast-Brande Kommune UDKAST Bosætningsstrategi Ikast-Brande Kommune 2019-2022 Indhold Forord... 5 Ikast-Brande Kommune har en god beliggenhed. 7 Indbyggertallet vokser... 8 Vision... 9 2022-mål... 10 Målgrupper... 12 Indsatsområder...

Læs mere

UDVIKLINGSRETNINGER FOR BØRKOP

UDVIKLINGSRETNINGER FOR BØRKOP UDVIKLINGSRETNINGER FOR BØRKOP NATURBYEN Vi bor her pga. naturen og det landlige her er luft og god plads og man kan dyrke alle udgaver af udelivet. Skulle vi måske have fælles køkkenhaver eller endda

Læs mere

Fokusområde UDKAST. Bosætningsstrategi Tiltrækning af unge voksne til vores byer. Handlingsplan for bosætningsstrategi

Fokusområde UDKAST. Bosætningsstrategi Tiltrækning af unge voksne til vores byer. Handlingsplan for bosætningsstrategi Fokusområde 2019-2020 Bosætningsstrategi 2019-2023 Tiltrækning af unge voksne til vores byer. Handlingsplan for bosætningsstrategi 2019-2023 UDKAST Tiltrækning af unge voksne til vores byer For at indfri

Læs mere

1. Bosætning. 2 stevns kommune

1. Bosætning. 2 stevns kommune Vision Stevns Kommune vil være kendt som et stærkt lokalsamfund i Øresundsregionen - i storslået natur, en alsidig kultur og med god plads til både at bo og leve i. 1 stevns kommune 1. Bosætning Stevns

Læs mere

VISION 2030 VORDINGBORG KOMMUNE

VISION 2030 VORDINGBORG KOMMUNE VISION 2030 VORDINGBORG KOMMUNE Program 19.00 19.10 Velkomst ved Borgmester Knud Larsen 19.10 19.30 Præsentation af visionen ved Knud Larsen / Kommunaldirektør Lau Svendsen-Tune 19.30 20.00 Debat ved borde

Læs mere

F. STRATEGIENS VISION OG HANDLINGSPLAN, MÅL, AKTIVITETER OG FORVENTEDE RESULATER

F. STRATEGIENS VISION OG HANDLINGSPLAN, MÅL, AKTIVITETER OG FORVENTEDE RESULATER 1 of 7 F. STRATEGIENS VISION OG HANDLINGSPLAN, MÅL, AKTIVITETER OG FORVENTEDE RESULATER F.1. UDVIKLINGSSTRATEGIENS VISION LAG Djurslands vision er at videreudvikle og synliggøre Djursland som et områdefyldt

Læs mere

Ansøgning/indstilling til Årets Landsby 2017 i Assens kommune.

Ansøgning/indstilling til Årets Landsby 2017 i Assens kommune. 14-08-2017 Borgerforeningen for Verninge og Omegn Lokalråd for Verninge Sogn Formand Henrik Jørgensen 20718383 formand@verninge.dk Ansøgning/indstilling til Årets Landsby 2017 i Assens kommune. Til Landdistriktsrådet

Læs mere

gladsaxe.dk Fælles om Gladsaxe Gladsaxe Kommunes medborgerskabsstrategi

gladsaxe.dk Fælles om Gladsaxe Gladsaxe Kommunes medborgerskabsstrategi gladsaxe.dk Fælles om Gladsaxe Gladsaxe Kommunes medborgerskabsstrategi Forsidefoto: I 2018 har foreningen Lokal Agenda 21 med hjælp fra Gladsaxe Kommune startet et høslætlaug. Lauget slår med le en gang

Læs mere

Vi gør det - sammen. Politik for det aktive medborgerskab

Vi gør det - sammen. Politik for det aktive medborgerskab Vi gør det - sammen Politik for det aktive medborgerskab 2017-2021 Kære læser Du har netop åbnet den nordfynske politik for det aktive medborgerskab. Jeg vil gerne give denne politik et par ord med på

Læs mere

Sammen om det gode liv. Kultur- og Fritidspolitik

Sammen om det gode liv. Kultur- og Fritidspolitik Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik 2017 - Sammen om det gode liv Du sidder nu med Aabenraa Kommunes Kultur- og Fritidspolitik, der gælder fra 2017 og frem med overskriften Sammen om det gode

Læs mere

Lintrup. det idéelle hjørne

Lintrup. det idéelle hjørne 2010 2020 Lintrup det idéelle hjørne A n s v a r lig : L o k a lr å d e t i L in tr u p S e p te m b e r 2 0 1 0 Indhold Indhold...2 Forord...2 Lokal Udviklingsplan...3 Lintrup s historie...3 Lokal analyse...3

Læs mere

NÅR FORENINGER SAMARBEJDER...

NÅR FORENINGER SAMARBEJDER... NÅR FORENINGER SAMARBEJDER... KORT FORTALT hovedpunkter fra undersøgelsen Tværgående samarbejde blandt folkeoplysningens aktører NÅR FORENINGER SAMARBEJDER... hovedpunkter fra undersøgelsen Tværgående

Læs mere

Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik

Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik Sammen om det gode liv Du sidder nu med Aabenraa Kommunes Kultur og Fritidspolitik, der gælder fra 2017 og frem. I Aabenraa Kommune er kultur- og fritidslivet

Læs mere

JUNGSHOVED LOKALRÅD LOKAL UDVIKLINGSPLAN FOR JUNGSHOVED. Jungshoved et sving ud i naturen

JUNGSHOVED LOKALRÅD LOKAL UDVIKLINGSPLAN FOR JUNGSHOVED. Jungshoved et sving ud i naturen JUNGSHOVED LOKALRÅD LOKAL UDVIKLINGSPLAN FOR JUNGSHOVED Jungshoved et sving ud i naturen Foto Tage Klee Lokal udviklingsplan for Jungshoved, Vordingborg kommune, vedtaget på borgermøde juni 2016 Handlingsplan

Læs mere

UD OVER RAMPEN! KURSUSFORLØB FOR ILDSJÆLE HADERSLEV 18. NOVEMBER 2014

UD OVER RAMPEN! KURSUSFORLØB FOR ILDSJÆLE HADERSLEV 18. NOVEMBER 2014 UD OVER RAMPEN! KURSUSFORLØB FOR ILDSJÆLE HADERSLEV 18. NOVEMBER 2014 PROGRAM Velkomst v. Haderslev Erhvervsråd Præsentation af kursusforløb v. Gitte Mikkelsen Udgangspunkt og vision v. Haderslev Erhvervsråd

Læs mere

Visioner for fremtidens Køge Nord. Fra erhverv, landsby og boligområde til attraktiv stationsby anno 2035

Visioner for fremtidens Køge Nord. Fra erhverv, landsby og boligområde til attraktiv stationsby anno 2035 Visioner for fremtidens Køge Nord Fra erhverv, landsby og boligområde til attraktiv stationsby anno 2035. The triangle of growth Befolkningsudviklingen 2012-2030 (prog. 2011) God infrastruktur ved Køge

Læs mere

Velkommen til vort bud på en Kultur-, Fritids- og Turismepolitik for Lejre. Velkommen til OPLEV LEJRE.

Velkommen til vort bud på en Kultur-, Fritids- og Turismepolitik for Lejre. Velkommen til OPLEV LEJRE. UDVALGET FOR KULTUR OG FRITID - i Lejre Kommune Kære Borger, Kære Gæst - i Lejre Velkommen til vort bud på en Kultur-, Fritids- og Turismepolitik for Lejre. Velkommen til OPLEV LEJRE. Meningen med vore

Læs mere

Strategi for Fritid og Kultur. Lemvig Kommune

Strategi for Fritid og Kultur. Lemvig Kommune Strategi for Fritid og Kultur Lemvig Kommune 2019-2022 Om vision, politik og strategi i Lemvig Kommune Denne strategi tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes vision: Vi er stolte af vore forpligtende fællesskaber.

Læs mere

Tema 4: Fællesskab. Ansvarlig for projekterne fremover Landsbyforeningen. Fælles mad aften 2-4 gange om året

Tema 4: Fællesskab. Ansvarlig for projekterne fremover Landsbyforeningen. Fælles mad aften 2-4 gange om året Tema 4: Fællesskab Fællesskab i et område, en landsby, en beboerforening eller et landdistrikt er noget af det vigtigste der findes. Fællesskab betyder at man får mulighed for at blive en del af fællesskabet

Læs mere

1. RÅUDKAST TIL BOSÆTNINGSPOLITIK. Krig, fred og kærlighed. Drømmen om

1. RÅUDKAST TIL BOSÆTNINGSPOLITIK. Krig, fred og kærlighed. Drømmen om 1. RÅUDKAST TIL BOSÆTNINGSPOLITIK Krig, fred og kærlighed Vi er Skanderborg Kommune ligger i et geografisk og historisk smørhul. Her kan du bo 15 minutter fra Aarhus, midt i naturen og være en del af de

Læs mere

VÆRDIGRUNDLAG FOR FRIVILLIGHED I DANSK FOLKEHJÆLP

VÆRDIGRUNDLAG FOR FRIVILLIGHED I DANSK FOLKEHJÆLP VÆRDIGRUNDLAG FOR FRIVILLIGHED I DANSK FOLKEHJÆLP DANSK FOLKEHJÆLPS VÆRDIER Det frivillige arbejde i Dansk Folkehjælp hviler på værdier som: fællesskab, demokrati og åbenhed troværdighed, engagement, loyalitet,

Læs mere

ÅRETS LOKALOMRÅDE 2014

ÅRETS LOKALOMRÅDE 2014 Lokalområde der søger Låstrup Ansøger Forening/Gruppe/råd: Låstrup Lokalråd Kontaktperson: René Storgaard Madsen Adresse: Låstrupvej 50 Telefon: 72 69 02 50 Mail: laastrup@live.dk Hvorfor skal jeres område

Læs mere

Medborgerskab i Næstved Kommune. Medborgerskabspolitik

Medborgerskab i Næstved Kommune. Medborgerskabspolitik Medborgerskab i Næstved Kommune Medborgerskabspolitik 1 MOD PÅ MEDBORGERSKAB Næstved Kommune har mod på medborgerskab, og det er jeg som Borgmester stolt af Vi har i Næstved Kommune brug for, at alle er

Læs mere

Forord. På vegne af Byrådet

Forord. På vegne af Byrådet Sammen er vi bedst - Politik for aktivt medborgerskab Forord Mange borgere bidrager personligt til fællesskabet i Assens Kommune. Det er en indsats, vi i kommunen værdsætter højt, og som vi gerne vil værne

Læs mere

HERNING ER VORES KULTURPOLITIK

HERNING ER VORES KULTURPOLITIK HERNING ER VORES KULTURPOLITIK KULTUR HVER DAG Vi er omgivet af kultur hver eneste dag. Hvad enten du lægger mærke til det eller ej, bidrager kulturen til at give indhold og sammenhold i hverdagen. Med

Læs mere

VISION. Ringsted - midt i mulighederne

VISION. Ringsted - midt i mulighederne VISION Ringsted - midt i mulighederne VISION Ringsted - midt i mulighederne Ringsted - nærhed, medansvar, medbestemmelse og mangfoldighed I Ringsted er vi midt i et fællesskab, hvor vi løfter i flok, udvikler

Læs mere

Lokal Udviklingsplan for. XXXX XXX-området består af.

Lokal Udviklingsplan for. XXXX XXX-området består af. Lokal Udviklingsplan for XXXX XXX-området består af. Lokalområdets vision. Beskriv forhold, aktiviteter og ting der betyder noget for byen/lokalområdet. Disse punkter er et afsæt for at lokalområdet kan

Læs mere

VÆGGEN DIT BIDRAG. Vi har bedt lokalrådene fortælle med 200 anslag, hvad der er vigtigt at arbejde med lige nu og i 2019.

VÆGGEN DIT BIDRAG. Vi har bedt lokalrådene fortælle med 200 anslag, hvad der er vigtigt at arbejde med lige nu og i 2019. VÆGGEN Vi har bedt lokalrådene fortælle med 200 anslag, hvad der er vigtigt at arbejde med lige nu og i 2019. VÆGGEN er en del af den gensidige orientering mellem kommune og lokalråd om, hvilken udvikling

Læs mere

Manual. Niveau 2. det planlæggende niveau Version 2.0. Et udviklingsprogram for kommuner, landsbyer og lokalsamfund. Kriteriemanual - niveau 2

Manual. Niveau 2. det planlæggende niveau Version 2.0. Et udviklingsprogram for kommuner, landsbyer og lokalsamfund. Kriteriemanual - niveau 2 Manual Niveau 2 det planlæggende niveau Version 2.0 Et udviklingsprogram for kommuner, landsbyer og lokalsamfund 1 Indholdsfortegnelse Programforklaring To blomster - det planlæggende niveau...3 Kriterieforklaring

Læs mere

Årre En Blomstrende Landsby. Bilag

Årre En Blomstrende Landsby. Bilag Årre En Blomstrende Landsby Bilag 1 Kære Foreninger Så nærmer d. 7. oktober sig, hvor I har givet tilsagn om at stille op til præsentation af netop jeres forening. Vi er rigtig glade for jeres opbakning,

Læs mere

Åbning af Camp Mariagerfjord. 1. februar 2008. Hotel Amerika, Hobro. Fremtidsbillede af Mariagerfjord landdistrikter anno 2025

Åbning af Camp Mariagerfjord. 1. februar 2008. Hotel Amerika, Hobro. Fremtidsbillede af Mariagerfjord landdistrikter anno 2025 Åbning af Camp Mariagerfjord. 1. februar 2008. Hotel Amerika, Hobro. Fremtidsbillede af Mariagerfjord landdistrikter anno 2025 Forestil jer, at året er 2025 og vi ser tilbage på udviklingen i Mariagerfjord

Læs mere

Kultur- og Fritidspolitik

Kultur- og Fritidspolitik Kultur og Fritid Dato: 31-10-2016 Sagsnr.: 15/25492 Sagsbehandler: Lise Lotte Urfe Direkte tlf.: 7376 8234 E-mail: llu@aabenraa.dk Kultur- og Fritidspolitik 2017 - Sammen om det gode liv Du sidder nu med

Læs mere

Frivillighedspolitik. Bo42

Frivillighedspolitik. Bo42 Frivillighedspolitik Bo42 Vedtaget på repræsentantskabsmøde afholdt den 4. juni 2013 Forord En af Bo42 s bestyrelses fornemste opgaver er at være med til at skabe og udvikle gode rammer og muligheder for

Læs mere

Tema for kåringen i 2012: De mange generationers landsby fortid, nutid og fælles fremtid

Tema for kåringen i 2012: De mange generationers landsby fortid, nutid og fælles fremtid Ansøgning til Årets Landsby fra Jordløse, 5683 Haarby. Tema for kåringen i 2012: De mange generationers landsby fortid, nutid og fælles fremtid Årets tema handler om landsbyudvikling på tværs af generationer,

Læs mere

Hvordan skal vi udvikle Skjoldelev?

Hvordan skal vi udvikle Skjoldelev? LAG Favrskov, Landsbyrådet og Favrskov Kommune Projekt Landsbyplaner og Landsbylokalplaner Resume af borgermøde i SKJOLDELEV Indledning: Landbyrådsrepræsentanten fra Skjoldelev inviterede i samarbejde

Læs mere

LAG Midt-Nordvestsjælland

LAG Midt-Nordvestsjælland LAG Midt-Nordvestsjælland Tilskud til udvikling af liv og erhverv i landdistrikterne Lokale aktionsgrupper (LAG er) er lokalt forankrede foreninger, som skaber udvikling og innovation i lokalsamfundene

Læs mere

Kulturpolitik 2016 Skanderborg Kommune

Kulturpolitik 2016 Skanderborg Kommune Skanderborg Kommune 1 Visionen Kulturlivet bæres af fællesskaber og er med til at danne os som mennesker. Kulturen skubber til os, og favner os. Den byder på fællesskab, identitet, dannelse, indsigt, sejre,

Læs mere

1 of 10. Mørkesjælen MØRKES DNA. Udarbejdet af Citydesign

1 of 10. Mørkesjælen MØRKES DNA. Udarbejdet af Citydesign 1 of 10 Mørkesjælen MØRKES DNA Udarbejdet af Citydesign 2 of 10 1. Formålet Formålet er at inddrage stakeholder analyse, interview med 20 borgere, samt vision, strategi og handling, at få sat udviklingen

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE VISION Arbejdstitel: Allerød - det gode liv hele livet, med fællesskaber og bæredygtighed

ALLERØD KOMMUNE VISION Arbejdstitel: Allerød - det gode liv hele livet, med fællesskaber og bæredygtighed ALLERØD KOMMUNE VISION 2031 Arbejdstitel: Allerød - det gode liv hele livet, med fællesskaber og bæredygtighed 1 Indledning til visionen Allerød er en attraktiv kommune at bo i, at drive virksomhed i,

Læs mere

Bilag 3. Center for Frivilligt Socialt Arbejdes ti gode råd til kommuner, som uddeler 18-midler

Bilag 3. Center for Frivilligt Socialt Arbejdes ti gode råd til kommuner, som uddeler 18-midler KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Socialpolitik og Udvikling NOTAT Bilag 3. Center for Frivilligt Socialt Arbejdes ti gode råd til kommuner, som uddeler 18-midler 19. november 2018 Center

Læs mere

Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år

Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år Værdigrundlag. Fællesskab. På Nr. Lyndelse Friskole står fællesskabet i centrum, og ud fra det forstås alle væsentlige aspekter i skolens arbejde.

Læs mere

KULTURPOLITIK (UDKAST)

KULTURPOLITIK (UDKAST) KULTURPOLITIK (UDKAST) Næstved Kommune 2018 2022 INDHOLD 1. Fælles om et stærkt kulturliv 2. Kulturpolitikkens fokusområder 3. Næstved som kulturhovedstad 4. Styrkelse af kultur i lokalområderne 5. Kunst

Læs mere

Frivillighedspolitik i Ballerup Kommune

Frivillighedspolitik i Ballerup Kommune marts 2006 Frivillighedspolitik i Ballerup Kommune Forord 2 1. Visionen 4 2. Værdierne 5 3. Frivillighedspolitikkens indsatsområder 6 3.1 Synlighed og tilgængelighed. 7 3.2 Samarbejde mellem de frivillige

Læs mere

Puls, sjæl og samarbejde

Puls, sjæl og samarbejde Puls, sjæl og samarbejde Politik for Kultur, Fritid og Frivillighed i Ringsted Kommune I Ringsted har vi et rigt og varieret fritids- og foreningsliv og et kulturliv, der byder på gode oplevelser for børn

Læs mere

Dansk Sejlunion - Klubkonference. 21. november 2015

Dansk Sejlunion - Klubkonference. 21. november 2015 Dansk Sejlunion - Klubkonference 21. november 2015 Vi vil fortælle om Baggrunden for projekt Vild med Vand Status for projektet Hvad består projektet af Hvad leverer projektsekretariatet Hvordan kommer

Læs mere

KULTURPOLITIK. Næstved Kommune G UDKAST 2.0 til Kultur- og Demokratiudvalget, april 2018 INDHOLD:

KULTURPOLITIK. Næstved Kommune G UDKAST 2.0 til Kultur- og Demokratiudvalget, april 2018 INDHOLD: Sagsnr. 20.00.00-G01-37-15 UDKAST 2.0 til Kultur- og Demokratiudvalget, april 2018 KULTURPOLITIK Næstved Kommune 2018-2022 INDHOLD: 1. Sammen om et stærkt kulturliv 2. Fokusområder 3. Næstved som regional

Læs mere

Den selvejende landsby - Tirsdag d. 25. februar 2014, Astrup

Den selvejende landsby - Tirsdag d. 25. februar 2014, Astrup Den selvejende landsby - Filskov Tirsdag d. 25. februar 2014, Astrup 1 På forkant i udkanten Filskov Friplejehjem 2 Filskov Byen med det gode sammenhold Indhold Filskov som lokalsamfund. Den intakte landsby

Læs mere

Evaluering af Landsbyhjemmesider fælles indsats for bosætning i Rebild kommunes landdistrikter

Evaluering af Landsbyhjemmesider fælles indsats for bosætning i Rebild kommunes landdistrikter Evaluering af Landsbyhjemmesider fælles indsats for bosætning i Rebild kommunes landdistrikter (Der er i alt modtaget 31 besvarede skemaer) Hvordan har projektet medvirket til at nå de konkrete mål i LAG-himmerlands

Læs mere

Hvor stor en procentdel af projektets samlede budget udgør ovenstående beløb? 70 %

Hvor stor en procentdel af projektets samlede budget udgør ovenstående beløb? 70 % Journalnummer (udfyldes af Vordingborg Kommune) 1. Projektets titel Erhvervsmesse 2015 i Køng-Lundby 2. Beløb der søges finansieret af LUP-puljen Hvilket beløb søges fra LUP-puljen: ca. 32.000 kr. Hvor

Læs mere

Vores værdier er skabt af medarbejderne. Frøs for dig

Vores værdier er skabt af medarbejderne. Frøs for dig Vores værdier er skabt af medarbejderne. Værdisangen er blevet til på et seminar den 15. januar 2005, hvor alle medarbejdere var med til at udarbejde Frøs Værdier. Denne folder er bl.a. udarbejdet på grundlag

Læs mere

Danske Idrætsforeninger (DIF)

Danske Idrætsforeninger (DIF) Danske Idrætsforeninger (DIF) - Hvorfor, hvordan, hvornår Visionen Vi har en vision om at gøre Danmark til det bedste land i verden at dyrke idræt i. Vi skal være en nation, hvor idrætten indgår som en

Læs mere

SAMSØ KOMMUNE ERHVERVS- OG BOSÆTNINGSSTRATEGI

SAMSØ KOMMUNE ERHVERVS- OG BOSÆTNINGSSTRATEGI SAMSØ KOMMUNE ERHVERVS- OG BOSÆTNINGSSTRATEGI 2014 2020 FORORD 3 VISION FOR ERHVERVS- OG BOSÆTNINGSSTRATEGIEN 2014-2020 4 MÅL FOR ERHVERVS- OG BOSÆTNINGSSTRATEGIEN 2014 2020 4 PULS ÅRET RUNDT UDFORDRINGER

Læs mere

Skabelon for udvikling af borgerplaner

Skabelon for udvikling af borgerplaner Skabelon for udvikling af borgerplaner Alle lokalsamfund er forskellige, både hvad angår størrelse, ressourcer og behov. Derfor er der ikke én bestemt måde at lave en borgerplan på. Det vigtigste er, at

Læs mere

Servicepolitik for Miljø og Teknik Randers Kommune

Servicepolitik for Miljø og Teknik Randers Kommune Servicepolitik for Miljø og Teknik Randers Kommune Vi vil yde en imødekommende og helhedsorienteret service til borgere og erhvervsliv baseret på et fagligt kvalificeret grundlag. Vi er nemme at komme

Læs mere

VISION. Ringsted - midt i mulighederne

VISION. Ringsted - midt i mulighederne VISION Ringsted - midt i mulighederne VISION Ringsted - midt i mulighederne Ringsted - nærhed, medansvar, medbestemmelse og mangfoldighed I Ringsted er vi midt i et fællesskab, hvor vi løfter i flok, udvikler

Læs mere

Rummelig. Mangfoldighed. Innovation. novation. Professionalisme. ssionalisme. Dialog. Empowerment. på Vollsmose Bibliotek

Rummelig. Mangfoldighed. Innovation. novation. Professionalisme. ssionalisme. Dialog. Empowerment. på Vollsmose Bibliotek Rummelig Rummelighed Mangfoldighed novation Innovation ssionalisme Professionalisme Dialog Empowerment Vollsmose Medborgercenter på Vollsmose Bibliotek Vollsmose Medborgercenter er et tilbud til borgerne

Læs mere

Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget

Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Aktiviteterne på Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalgets område er alle omfattet af Vision 2020, der viser vejen for, hvordan kommunens fritids- og kulturliv skal

Læs mere

Kommunens indsats? Din indsats?

Kommunens indsats? Din indsats? FÆLLESSKAB / SAMMENHOLD / SAMLINGSSTEDER Tilskud til forsamlingssteder/ landsbypuljer/ LAG landsbypuljen +forsamlingshuspuljen forsamlingshuspuljen Skab rammer opbakning på nye ideer fra foreninger Bevarelse

Læs mere

INDSIGTER FRA BORGERWORKSHOP

INDSIGTER FRA BORGERWORKSHOP INDSIGTER FRA BORGERWORKSHOP 11.02.2016 MOTIVATION FOR AT DELTAGE I WORKSHOP Deltagerne på workshoppen kan inddeles i tre overordnede motivations-grupper: 1. De der ønsker at flytte til Degnejorden Både

Læs mere

Strategi for Frivilligcenter & Selvhjælp Hørsholm

Strategi for Frivilligcenter & Selvhjælp Hørsholm Strategi for Frivilligcenter & Selvhjælp Hørsholm 2015-2018 Frivilligcenter & Selvhjælp Hørsholm Frivilligcenter & Selvhjælp Hørsholm er en selvstændig forening, der blev oprettet i 2007 med fokus på foreningsservice,

Læs mere

Frivillighedspolitik Politik for frivilligt arbejde indenfor kultur- og fritidsområdet i Skive Kommune.

Frivillighedspolitik Politik for frivilligt arbejde indenfor kultur- og fritidsområdet i Skive Kommune. Frivillighedspolitik Politik for frivilligt arbejde indenfor kultur- og fritidsområdet i Skive Kommune www.skive.dk Indhold Side 2: Forord Side 3: Principper for samarbejdet - foreningsliv og frivillighed

Læs mere

NÅR FORENINGER SAMARBEJDER

NÅR FORENINGER SAMARBEJDER Folkeoplysning i forandring Vejen Idrætscenter 23/05/2016 Analytiker Malene Thøgersen NÅR FORENINGER SAMARBEJDER Foreningslivets potentialer i yderområderne BAGGRUNDEN FOR UNDERSØGELSEN AF TVÆRGÅENDE SAMARBEJDE

Læs mere

ARRANGØRGUIDE. Denne korte manual giver et overblik over, hvad I som klub kan gøre for at optimere jeres arrangement på Motionsfodboldens Dag.

ARRANGØRGUIDE. Denne korte manual giver et overblik over, hvad I som klub kan gøre for at optimere jeres arrangement på Motionsfodboldens Dag. D O F S N O I T O M 2018 DAG guide r ø g n Arra S N E D L O B ARRANGØRGUIDE Denne korte manual giver et overblik over, hvad I som klub kan gøre for at optimere jeres arrangement på Motionsfodboldens Dag.

Læs mere

GUIDE Udskrevet: 2016

GUIDE Udskrevet: 2016 GUIDE 10 gode råd til kommuner, som uddeler 18-midler Udskrevet: 2016 Indhold 10 gode råd til kommuner, som uddeler 18-midler................................... 3 2 Guide 10 gode råd til kommuner, som

Læs mere

Lokal udviklingsstrategi for. LAG Billund. under landdistriktsprogrammet for perioden 2007-2013. 2. udgave - november 2008.

Lokal udviklingsstrategi for. LAG Billund. under landdistriktsprogrammet for perioden 2007-2013. 2. udgave - november 2008. Lokal udviklingsstrategi for LAG Billund under landdistriktsprogrammet for perioden 2007-2013. 2. udgave - november 2008 Pixiudgave Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Formalia... 3 Strategi...

Læs mere

Cafedrøftelserne på borgermødet på Elbæk Efterskole 21. september 2011 om udviklingen i landdistrikterne/det åbne land

Cafedrøftelserne på borgermødet på Elbæk Efterskole 21. september 2011 om udviklingen i landdistrikterne/det åbne land Cafedrøftelserne på borgermødet på Elbæk Efterskole 21. september 2011 om udviklingen i landdistrikterne/det åbne land Debattemaer 1. runde: Liv og bevægelse i landsbyerne hvad skal der til, for at du

Læs mere

Rapport. Fem koncepter for danske forsamlingshuse. Landsforeningen Danske Forsamlingshuse

Rapport. Fem koncepter for danske forsamlingshuse. Landsforeningen Danske Forsamlingshuse Rapport Fem koncepter for danske forsamlingshuse Landsforeningen Danske Forsamlingshuse 5 koncepter for danske forsamlingshuse Der findes i Danmark cirka 1250 forsamlingshuse, hvoraf ca. 800 er medlemmer

Læs mere

Strategi for sociale medier Assens Kommune

Strategi for sociale medier Assens Kommune Strategi for sociale medier Assens Kommune Indledning Assens Kommunes Vision 2018 Vilje til Vækst, skal sikre en positiv vækst gennem tre udvalgte indsatsområder; flere vil bo her, vækst og udvikling og

Læs mere

Aktører i og organisering af bosætningsstrategier i Varde Kommune

Aktører i og organisering af bosætningsstrategier i Varde Kommune Aktører i og organisering af bosætningsstrategier i Varde Kommune Eller: Ildsjæle sætter lys på lokale herligheder! Oplæg til Boligdag 2011 Torsdag den 5. maj 2011 på Esbjerg Højskole Lokalsamfundskonsulent

Læs mere

Dit bibliotek. sammen kan vi mere.

Dit bibliotek. sammen kan vi mere. Dit bibliotek sammen kan vi mere Koldingbibliotekernes Vision 2014-2017 Dit bibliotek sammen kan vi mere Det er Koldingbibliotekernes vision at være en lokal nøglespiller og et nationalt forbillede i forhold

Læs mere

Jeg har været ansat i DSB i 44 år, først som maskinarbejder på centralværkstedet i Århus, hvor en stor del af DSB s ma-

Jeg har været ansat i DSB i 44 år, først som maskinarbejder på centralværkstedet i Århus, hvor en stor del af DSB s ma- Kalundborg 5 år frem John Højbusk Mødet mellem foreninger og borgere John Højbusk er koordinator og initiativtager til Folkemøde Kalundborg. Grundet sin baggrund på 44 år i DSB og sit nylige arbejde med

Læs mere

Forslag til. Åben Skole Strategi for Køge Kommune

Forslag til. Åben Skole Strategi for Køge Kommune Forslag til Åben Skole Strategi for Køge Kommune 2018-2021 Skoleafdelingen og Kultur- og Idrætsafdelingen Juni 2018 Indhold Indhold... 2 Hvorfor en Åben Skole strategi?... 3 Om strategien... 3 Definition

Læs mere

TAL NO.13 SYDDANMARK I. Frivilligt arbejde BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK

TAL NO.13 SYDDANMARK I. Frivilligt arbejde BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK SYDDANMARK I TAL BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK NO.13 Frivilligt arbejde 40 % af borgerne i Region Syddanmark arbejder i deres fritid uden at få en krone for det. Det viser noget om den tillid,

Læs mere

DGI Inklusion. infofolder. Har du lyst til at dyrke idræt? Infofolder Netværksforeningerne.

DGI Inklusion. infofolder. Har du lyst til at dyrke idræt? Infofolder Netværksforeningerne. DGI Inklusion 1 Har du lyst til at dyrke idræt? Infofolder Netværksforeningerne www.dgi.dk 2 Indledning At gå til en idræt er en helt enestående mulighed for at danne netværk, finde nye venner, lære sproget

Læs mere