Kom godt i gang med vågetjenesten

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kom godt i gang med vågetjenesten"

Transkript

1

2 GODE RÅD Kontaktperson kombination af interesse og evner; en eller to? Telefon hvordan kan man kontakte vågetjenesten? Vågeopgaven - hvordan gør vi hos os? Samarbejde hvem samarbejder vi med og hvordan? Oplysning hvordan vil vi gøre opmærksom på vågetjenesten? Økonomi hvor kan vi få støtte til vågetjenesten?

3 KONTAKTPERSONEN Nogle gange kan det være godt at være flere.

4 KONTAKTPERSON Kontaktpersonen har ansvar for, men skal ikke nødvendigvis stå for det hele: Samarbejde består i at lave aftaler med f.eks. plejecentre, hjemmeplejen, kommunen, hospitaler; at være ude og fortælle om vågetjenesten på personalemøder, i teams, m.m.; at evaluere samarbejdet i fællesskab med kontaktpersonerne på f.eks. plejehjemmet; at samarbejde med medarbejderne/de pårørende om den enkelte vågeopgave kontakt, vagtplan, opfølgning m.m. Erfaringsudveksling og fællesskab består i at samle vågerne til jævnlige møder, dels for at udveksle erfaringer både gode og svære, dels for at få nye input og viden, og for at styrke sammenholdet i gruppen. Få de nye frivillige ind på en god måde brug følordninger, mm. Rekruttering og oplysning holde samtaler med interesserede frivillige, introducere nye frivillige til vågetjenesten, rekruttere nye frivillige f.eks. ved at være ude og fortælle om vågetjenesten i lokale foreninger, til arrangementer, på biblioteker, m.m. Organisering og økonomi udarbejde og opdatere telefonlister på vågerne, lave vagtplaner ved vågeopgaverne, etablere og sidde i evt. styregruppe; søge midler til vågetjenesten i samarbejde med lokalafdelingen.

5 TELEFON I skal vælge hvordan og hvornår, man kan kontakte vågetjenesten. I skal overveje at anskaffe en mobiltelefon med et nyt nummer, der fremover kan være vågetjenestens kontakttelefon, som står på foldere, magneter, m.m. om vågetjenesten. Kontaktpersonerne kan også kan vælge, at bruge deres egen, private telefon. Hvem bemander telefonen en eller flere? Hvis der er flere, som skal bemande telefonen på turnusordning kan det være en god ide, at lave en vagtliste. Hvis I bliver ringet op uden for åbningstid hav altid telefonsvarer på og sig på svareren, hvornår I ringer tilbage. Hvornår kan plejecentre, hjemmepleje eller pårørende kontakte jer? Hvilke dage kan man kontakte vågetjenesten? Hvilket tidsrum er telefonen åben? Udgifter til vågetjenestens telefon dækkes af lokalafdelingen.

6 VÅGEOPGAVEN Vågetjenesten kommer i de sidste dage af et menneskes liv. En tommelfingerregel er, at vi våger op til 5 dage (det kan dog være svært helt at fastslå). Ofte vil vågeopgaverne være om aftenen og natten, men de kan også foregå om dagen. Der kan i jeres gruppe være forskellige præferencer ift. hvornår på døgnet, I gerne vil ud at våge. I skal finde ud af, hvornår jeres vågetjeneste tager ud. En typisk vagt vil være 3-4 timer. Dog kan der være nogle, som ønsker at sidde 6 timer, andre igen en hel nat. I skal finde ud af, hvor længe jeres vagter typisk er. Samtidig skal være plads til, at de enkelte vågere kan have en længere eller kortere vagt, hvis de ønsker det. Når der bliver ringet efter jer sørger kontaktpersonen for, at få lidt information om den døende, som hun/han bl.a. bruger til at vurdere, om opgaven passer til vågetjenesten og til at klæde vågerne på ift., hvem de skal ud til.

7 VÅGEOPGAVEN Herefter sætter kontaktpersonen et hold, til at tage vågeopgaven og laver en vagtplan/vagtskema f.eks. enten for et eller to døgn ad gangen. Vagtplanen kan laves som et rulleskema, et afkrydsningsskema, eller andet. Det vigtige er, at kontaktpersonen har overblik over bl.a.: Hvem af vågerne der kan, hvem som står for tur, hvem der har været ude sidst, hvilke præferencer vågerne har ift. hvornår på døgnet og hvor længe, de vil våge, m.m. Husk at overveje, hvad I gør, hvis nogle bliver forhindret i sidste øjeblik i at møde op f.eks. ved at have et par stykker på standby, eller aftale at den, som har vagten kører igennem, til den næste kommer. Når kontaktperson har sat holdet, ringer hun/han tilbage og fortæller, hvornår vågetjenesten kommer, hvilket tidsrum vågetjenesten kan dække, og hvem den første våger, som kommer, er.

8 VÅGEOPGAVEN Når vågeopgaven er i gang, har kontaktpersonen løbende kontakt med personalet/pårørende ift. hvordan det går, og om vågeopgaven strækker sig længere, så vagtplanen kan udvides. Under vågeopgaven kan det være en god ide, at have en logbog, det kan give tryghed. Efter hver vågeopgave er det en god idé at have en snak med personalet/de pårørende om forløbet det kan sagtens være i telefonen. Det er en god idé, at evaluere de enkelte vågeforløb, til vågetjenestens møder både med hensyn til gode og svære oplevelser. De frivillige i vågetjenesten kan altid gå til deres kontaktperson, hvis de har brug for at få vendt noget det er bedre at tage det op, mens det er frisk i erindringen end at gå og gemme på det.

9 SAMARBEJDE Hvem skal vi samarbejde med, og hvordan skaber vi et godt samarbejde? Når I skal i gang skal I overveje, hvem I vil samarbejde med. Er der andre vågetjenester i lokalområdet, kunne det være en idé at slå sig sammen med dem, eller have et løst samarbejde omkring erfaringsudveksling, m.m. Skal I lave en overordnet samarbejdsaftale med kommunen, som dækker alle plejecenter og hjemmeplejen, eller skal I starte på nogle udvalgte plejecentre eller i hjemmeplejen? Skal I etablere en styregruppe om vågetjenesten, hvori der sidder repræsentanter f.eks. fra plejecenteret, teamleder i hjemmeplejen, frivilligkoordinator, eller andre fra kommunen? En styregruppe kan styrke samarbejdet mellem vågetjenesten og de offentlige institutioner og giver mulighed for at få input og hjælp fra hinanden i at starte og udbrede vågetjenesten.

10 SAMARBEJDE Indgangen til plejecentre eller hjemmeplejen går gennem det ledende personale centerchef, teamleder, ledende sygeplejerske. Tag kontakt til dem, når I skal præsentere vågetjenesten og lave en aftale om et samarbejde. Samarbejdsaftale det er vigtigt at have en klar aftale og afstemt forventningerne, inden et samarbejde går i gang. Det kan være en god idé at lave en samarbejdsaftale på skrift, men det er ikke en forudsætning. En samarbejdsaftale er ikke juridisk bindende, og kan løbende justeres og laves om. Men det er ofte godt at have noget på skrift, hvis der kommer nye folk til, som ikke kender rammerne for samarbejdet med vågetjenesten. Samarbejdsaftalen underskrives af den ledende, professionelle person, kontaktperson for vågetjenesten og evt. en repræsentant for lokalafdelingens bestyrelse det giver troværdighed, når de på plejecenteret eller i hjemmeplejen ved, at lokalafdelingen bakker op om vågetjenesten.

11 SAMARBEJDE HUSK at samarbejdet og den personlige kontakt med personalet f.eks. på plejecenteret eller i hjemmeplejen er helt afgørende og skal hele tiden holdes ved lige det er dém, som skal tilkalde jer. Hverdagen er travl, og man bliver let glemt også selvom der er et stort behov. Derfor er det ikke sikkert, at de ved, at der er en vågetjeneste på afdeling 2, selvom man har været forbi på afdeling 1 og fortælle om tjenesten. Husk at komme ud på alle afdelinger, i alle enheder og teams så personalet véd, at vågetjenesten findes, fordi de selv har mødt jer. Fortæl om vågetjenesten på personalemøder, i kontaktgrupper, til teammøder, til beboerog pårørendemøder, i husavisen, m.m. Når I er ude at fortælle, for I sat et ansigt på, hvem I er - det bliver muligt at stille spørgsmål til hinanden og luge ud i misforståelser og usikkerhed. Og I bliver husket.

12 FORSKELLIGE TIPS til det gode samarbejde Personalet på plejehjem og i hjemmeplejen er ofte meget travle. Sig, at I maks. skal bruge 10 minutter af personalemødet til at fortælle om vågetjenesten, og hvis det tager længere tid, er det fordi, de har spørgsmål. Kom ud på alle afdelinger og i alle enheder eller teams. De har alle behov for at få et ansigt på jer og stille deres egne spørgsmål, for at de husker og bruger vågetjenesten. Og gentag det evt. efter 2 år. Når man er ude på personalemøder, tag både foldere med, men lav evt. også et lille visitkort med vågetjenestens kontaktoplysninger på en magnet eller visitkort, lige til at sætte på køleskabet, så personalet ikke skal ned i skuffer og skabe for at finde nummeret til vågetjenesten (flyers, plakater, m.m.)

13 Kom god i gang med vågetjenesten FORSKELLIGE TIPS til det gode samarbejde Tag nye vågere med ud på plejehjemmene til besøgsdage og introducer dem til stedet og personalet. Inviter jævnligt nogle af de centrale kontaktpersoner fra plejehjem/hjemmepleje med til nogle af vågetjenestens egne møder. Stil jer til rådighed som oplægsholdere, på nogle af kommunens egne arrangementer f.eks. aften om demens, ensomhed eller det gode ældreliv. Byg en bro til det levede liv på plejehjemmet hvis Ældre Sagen allerede er aktiv på det lokale plejehjem, hvor personalet kender lokalafdelingen, kan det være et godt sted at starte vågetjeneste.

14 OPLYSNING Hvordan ved de, at vi findes? Den allervigtigste del af oplysningsarbejdet om vågetjenesten ligger i forhold til personalet på de steder, vågetjenesten er plejecenter, hjemmepleje, mm. Det er en god investering at bruge tid på dette oplysningsarbejde, når I starter jeres vågetjeneste. Det er vigtigt at have en folder, som fortæller, hvad vågetjenesten laver, hvem den er for, og hvordan man kan kontakte vågetjenesten. Folderen kan man tage med, når man er ude at fortælle om vågetjenesten. Det er dog sjældent nok, bare at lægge folderen rundt omkring. I skal lave en aftale dér hvor, I har lagt folderen om, at de vil fortælle om vågetjenesten og give folderen til interesserede. Tænk også på at have en magnet som visitkort for vågetjenesten. Tilbyd at tage ud og fortælle om vågetjenesten, hvor I har mulighed for det. Det bidrager til at gøre vågetjenesten kendt i lokalområdet. Husk at lokalaviserne gerne vil skrive om, at der er startet en ny vågetjeneste, eller, når I er godt i gang, lave en reportage om, hvordan det er at være i en vågetjeneste, m.m.

15 OPLYSNING Hvordan bliver vi flere?

16 OPLYSNING Hvordan bliver vi flere? Kombiner pressemeddelelser eller artikler med annoncer. Pressemeddelelser og artikler, som fortæller en historie om nogle mennesker, kan virke stærkere på folk end en annonce, hvor man søger efter nye frivillige, som står alene. Pressemeddelelsen eller artiklen bruger historien til at oplyse om noget. Når vi mennesker handler på noget, sker det ofte først, når vi bliver berørt. Historien er god at bruge i denne sammenhæng f.eks. om en datter, som fik hjælp af de lokale vågere, eller en våger, som fortæller om, hvorfor han eller hun er med i vågetjenesten. Foredrag at tage ud og fortælle om vågetjenesten i forskellige sammenhænge kan være en måde at finde nye frivillige på. Det kan være på biblioteker, i lokale foreninger eller loger f.eks. Rotary, Lions Club, pensionistklubber, efterlønsklubber, m.m. Tænk i at bruge lokale netværk f.eks. ansatte i hjemmeplejen/på de lokale plejehjem, som snart skal eller lige er gået på pension; lokale medlemmer i Ældre Sagen. DSR har en forening af pensionerede sygeplejersker i hele landet. Andre?

17 ØKONOMI Vågetjenesten er ikke dyr i drift, men der vil være udgifter til kørsel, når de frivillige er ude at våge. Det er lokalafdelingen, som dækker udgifterne til kørsel. Det er muligt at søge 18 midler til at dække kørsel. Derudover er det muligt at søge kommunale puljer eller private fonde om økonomisk støtte til vågetjenesten. Det kan være en god ide at undersøge, hvilke muligheder der er for at søge midler til vågetjenesten det kan f.eks. være til efteruddannelse af de frivillige i vågetjenesten, oplægsholdere på vågetjenestens møder, til tryk af folder, lommelygter, sangbøger til at tage med ud, veste til vågetjenesten, osv.

18 Hvis I vil vide mere, der opstår spørgsmål undervejs, eller I har brug for at vende noget, kan I altid kontakte mig: Camilla Stubbe Teglbjærg Konsulent vågetjenesten og livsmodsgrupperne Tlf.: ; cst@aeldresagen.dk I kan også finde information om vågetjenesten på frivilligportalen under socialt arbejde:

19 Noter

20 Noter

21 Noter

AD HOC FRIVILLIGE. fremtidens frivillige vil gerne gøre en indsats på fleksible vilkår. En guide til det lokale arbejde med ad hoc frivillige

AD HOC FRIVILLIGE. fremtidens frivillige vil gerne gøre en indsats på fleksible vilkår. En guide til det lokale arbejde med ad hoc frivillige AD HOC FRIVILLIGE fremtidens frivillige vil gerne gøre en indsats på fleksible vilkår En guide til det lokale arbejde med ad hoc frivillige AD HOC FRIVILLIGE fremtidens frivillige vil gerne gøre en indsats

Læs mere

Procedure for etablering af nye aktiviteter

Procedure for etablering af nye aktiviteter Procedure for etablering af nye aktiviteter Styregruppen for døgninstitutioner Indholdsfortegnelse 1. Formål.... 1 2. Første kontakt.... 1 3. Samarbejdsaftalen... 2 4. køreplan... 3 5. rekruttering af

Læs mere

CORPORATE VOLUNTEERING. Tryghedsopkald

CORPORATE VOLUNTEERING. Tryghedsopkald CORPORATE VOLUNTEERING Tryghedsopkald Vejledning til samarbejde mellem virksomheder og Røde Kors om tryghedsopkald foretaget af virksomhedsfrivillige. RødeKors.dk 1 INTRODUKTION OG FORMÅL Denne vejledning

Læs mere

HÅNDBOG FOR LOKALGRUPPER I ERHVERVSGUIDERNE

HÅNDBOG FOR LOKALGRUPPER I ERHVERVSGUIDERNE HÅNDBOG FOR LOKALGRUPPER I ERHVERVSGUIDERNE 1 INDLEDNING Dette er en håndbog for lokalgrupper i Erhvervsguiderne. Du kan læse mere om initiativet på www.erhvervsguiderne.dk. Håndbogen indeholder råd og

Læs mere

Gør jeres Lænkeforening mere synlig kan forhåbentlig være en hjælp for jer, når I vil arbejde med at synliggøre jeres forening og Lænkens værdier.

Gør jeres Lænkeforening mere synlig kan forhåbentlig være en hjælp for jer, når I vil arbejde med at synliggøre jeres forening og Lænkens værdier. Kære lokalforeninger. Der er stadig mange danskere, som drikker alt for meget og som har brug for støtte til at komme ud af alkoholproblemet. Derfor er det vigtigt, at Lænken er synlig og meget mere kendt,

Læs mere

Vågetjenesten status Ældre Sagen

Vågetjenesten status Ældre Sagen Vågetjenesten status 2018 Ældre Sagen Indhold Indledning... 2 Overblik over lokalafdelinger med vågetjeneste... 3 12312 timer og 763 døende.... 5 Pårørende får mulighed for tryghed og et hvil... 6 Aflysning

Læs mere

Kvalitetsstandard. Forebyggende hjemmebesøg. Servicelovens 79a. Lovgrundlag. Formål. Indhold

Kvalitetsstandard. Forebyggende hjemmebesøg. Servicelovens 79a. Lovgrundlag. Formål. Indhold Kvalitetsstandard Forebyggende hjemmebesøg Servicelovens 79a Lovgrundlag Formål 79 a. Kommunalbestyrelsen skal tilbyde mindst et årligt forebyggende hjemmebesøg til alle borgere, der er fyldt 80 år, og

Læs mere

Livskvalitet Selvbestemmelse Høj kvalitet og sammenhæng i plejen Mad og ernæring Det gode samarbejde med pårørende En værdig død

Livskvalitet Selvbestemmelse Høj kvalitet og sammenhæng i plejen Mad og ernæring Det gode samarbejde med pårørende En værdig død Værdighed Livskvalitet Selvbestemmelse Høj kvalitet og sammenhæng i plejen Mad og ernæring Det gode samarbejde med pårørende En værdig død Det handler om respekt At være afhængig af hjælp, fordi man er

Læs mere

Guide til nye lokale afdelinger af BROEN

Guide til nye lokale afdelinger af BROEN Guide til nye lokale afdelinger af BROEN - om at komme godt i gang som ny forening hjælper udsatte børn til en aktiv fritid www.broen-danmark.dk Indhold Etablering af ny lokalafdeling af BROEN 3 Stiftende

Læs mere

Guiden er en opsamling på vores og vores samarbejdspartneres erfaringer med rekruttering af fædre til baba-indsatsen.

Guiden er en opsamling på vores og vores samarbejdspartneres erfaringer med rekruttering af fædre til baba-indsatsen. Rekrutteringsguide Guiden er en opsamling på vores og vores samarbejdspartneres erfaringer med rekruttering af fædre til baba-indsatsen. Arbejdet med mennesker kan selvfølgelig ikke puttes i en formel.

Læs mere

Frivillighed i Odense Bibliotekerne- en model

Frivillighed i Odense Bibliotekerne- en model Frivillighed i Odense Bibliotekerne- en model 02-01-2017 Odense Bibliotekerne Kamilla Geisler 0 Indhold 1. Indledning... 2 2. Organisering og fordeling af ansvar i arbejdet med frivillige.... 3 3. Interne

Læs mere

Egne bemærkninger: ALVORLIG, UHELBREDELIG SYGDOM. Støttende tilbud i Struer Kommune

Egne bemærkninger: ALVORLIG, UHELBREDELIG SYGDOM. Støttende tilbud i Struer Kommune Egne bemærkninger: ALVORLIG, UHELBREDELIG SYGDOM Sundhed og Omsorg Udvikling & Administration Østergade 11 7600 Struer Tlf. 96 84 84 84 Støttende tilbud i Struer Kommune 12 August 2015 Indhold Indledning.....

Læs mere

Klædt på til. Hjertecaféer

Klædt på til. Hjertecaféer Klædt på til Hjertecaféer Kort om hjertecaféer En hjertecafé er et mødested for hjertepatienter og/eller pårørende til hjertesyge. Her er I med til at skabe et trygt miljø, hvor man kan få en uforpligtende

Læs mere

SAMARBEJDSAFTALE INTEGRATIONSARBEJDE. Samarbejdsaftale mellem. Røde Kors Frederikssund. Frederikssund Kommune

SAMARBEJDSAFTALE INTEGRATIONSARBEJDE. Samarbejdsaftale mellem. Røde Kors Frederikssund. Frederikssund Kommune SAMARBEJDSAFTALE INTEGRATIONSARBEJDE Samarbejdsaftale mellem Røde Kors Frederikssund og Frederikssund Kommune Røde Kors 1. Data vedrørende samarbejdspart i kommunen Afdelingens/kontorets navn: Social Service

Læs mere

Nyt liv til det at blive gammel EN VISION FOR ÆLDRE MED BRUG FOR HJÆLP

Nyt liv til det at blive gammel EN VISION FOR ÆLDRE MED BRUG FOR HJÆLP Nyt liv til det at blive gammel EN VISION FOR ÆLDRE MED BRUG FOR HJÆLP Forord I Ældre Sagen har vi talt med ældre mennesker, der modtager hjælp, om, hvad et værdigt liv er for dem. Vi har blandt andet

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE OPLYSNINGER

GRUNDLÆGGENDE OPLYSNINGER SKEMA TIL ANSØGNING OM TILSKUD TIL FRIVILLIGT SOCIALT ARBEJDE EFTER SERVICELOVENS 79 I FREDERIKSBERG KOMMUNE GRUNDLÆGGENDE OPLYSNINGER Foreningens/organisationens/gruppens oplysninger Navn: Røde Kors Hovedstaden

Læs mere

Samarbejdsaftale mellem frivillige og ansatte på Ældrecenter Dalvangen

Samarbejdsaftale mellem frivillige og ansatte på Ældrecenter Dalvangen Samarbejdsaftale mellem frivillige og ansatte på Ældrecenter Dalvangen Ældrecenter Dalvangens frivilligpolitik er et sæt spilleregler for samarbejdet mellem frivillige og de ansatte på Ældrecenter Dalvangen.

Læs mere

Aktiv hele livet. Indledning. Beskrivelse af omstillingens indhold. Holbæk i Fællesskab, Budget 2015-18. Motivation og hovedbudskab

Aktiv hele livet. Indledning. Beskrivelse af omstillingens indhold. Holbæk i Fællesskab, Budget 2015-18. Motivation og hovedbudskab Indledning Motivation og hovedbudskab Aktiv hele livet Fremtidens velfærd er ikke blot et spørgsmål om de indsatser, vi som kommune leverer til vores borgere. Fremtidens velfærd skabes i fællesskabet mellem

Læs mere

Opsamling fra workshop mellem SSU og Ældreråd den 2. marts 2016

Opsamling fra workshop mellem SSU og Ældreråd den 2. marts 2016 Bilag 1 Opsamling fra workshop mellem SSU og Ældreråd den 2. marts 2016 Nedenfor er vist de samlede input fra workshop den 2. marts 2016 til de fem emner, som den nye Værdighedspolitik kommer til at omhandle.

Læs mere

Frivillighed i Center for Voksne med Autisme og ADHD

Frivillighed i Center for Voksne med Autisme og ADHD Frivilligstrategi Center for Voksne med Autisme og ADHD 2016-2018 Frivillighed i Center for Voksne med Autisme og ADHD I overensstemmelse med virksomhedsplanen for Sociale Forhold og Beskæftigelse ønsker

Læs mere

Kortlægning af frivilligindsatser på det somatiske område i Region Syddanmark

Kortlægning af frivilligindsatser på det somatiske område i Region Syddanmark Område: Sundhedsområdet Afdeling: Planlægning og Udvikling Journal nr.: 13/11531 Dato: 6. juni 2013 Udarbejdet af: Christine Lund Momme E mail: Christine.Lund.Momme@rsyd.dk Telefon: 76631679 Notat Kortlægning

Læs mere

Frivilligpolitik for Reden International

Frivilligpolitik for Reden International Frivilligpolitik for Reden International Reden International er en institution under KFUKs Sociale Arbejde. Som det ses af organisationsdiagrammet på næste side, så driver KFUKs Sociale Arbejde en række

Læs mere

Gør en forskel for en ung - bliv mentor

Gør en forskel for en ung - bliv mentor Gør en forskel for en ung - bliv mentor Der er brug for virksomhederne Nogle unge er ikke klar til at starte på en ungdomsuddannelse lige efter folkeskolen. De har brug for at gå en anden vej ofte en mere

Læs mere

Egne bemærkninger: ALVORLIG, UHELBREDELIG SYGDOM. Støttende tilbud i Struer Kommune

Egne bemærkninger: ALVORLIG, UHELBREDELIG SYGDOM. Støttende tilbud i Struer Kommune Egne bemærkninger: ALVORLIG, UHELBREDELIG SYGDOM Sundhed og Omsorg Udvikling & Administration Østergade 11 7600 Struer Tlf. 96 84 84 84 Støttende tilbud i Struer Kommune 12 April 2016 Indhold Indledning.....

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Hvidovre Kommune Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 8.880.000 kr. Tilskud

Læs mere

Velkomst af nye aktivitetsdeltagere

Velkomst af nye aktivitetsdeltagere Velkomst af nye aktivitetsdeltagere I kan byde børn og unge velkommen i Ungdommens Røde Kors fede fællesskab på mange forskellige måder. Der er ikke noget, der nødvendigvis er rigtigt eller forkert, så

Læs mere

Palliation, tilbud til døende og deres pårørende

Palliation, tilbud til døende og deres pårørende Palliation, tilbud til døende og deres pårørende Sundhed og omsorgsudvalgsmøde 27. Maj 2013 v/ stabsleder Hanne Linnemann Sundhedsaftale for personer med behov for palliativ indsats Sundhedsaftale Indgået

Læs mere

Indhold. 3 Vejen til fællesskabet 4 Portræt af en Gå-med-ven 7 Kom godt i gang 8 En venlig ledsager 11 Bliv synlig

Indhold. 3 Vejen til fællesskabet 4 Portræt af en Gå-med-ven 7 Kom godt i gang 8 En venlig ledsager 11 Bliv synlig Gå-med-venner Indhold 3 Vejen til fællesskabet 4 Portræt af en Gå-med-ven 7 Kom godt i gang 8 En venlig ledsager 11 Bliv synlig TEKST: FRIVILLIGAFDELINGEN/GITTE ROE ERIKSEN, JOURNALIST GRAFIK/DESIGN: OLE

Læs mere

HÅNDBOG FOR LOKALGRUPPER I ERHVERVSGUIDERNE

HÅNDBOG FOR LOKALGRUPPER I ERHVERVSGUIDERNE HÅNDBOG FOR LOKALGRUPPER I ERHVERVSGUIDERNE 1 INDLEDNING Dette er en håndbog for lokalgrupper i Erhvervsguiderne. Håndbogen indeholder beskrivelser af, hvordan I kan etablere og drive Erhvervsguiderne

Læs mere

Privatlivspolitik for Tryghedstjenesten- Alene Hvad Nu til opfyldelse af oplysningspligten

Privatlivspolitik for Tryghedstjenesten- Alene Hvad Nu til opfyldelse af oplysningspligten Privatlivspolitik for Tryghedstjenesten-Alene Hvad Nu Under Kultur & Frivillighuset. December 2018. Tryghedstjenestens dataansvar. Vi behandler personoplysninger og har derfor vedtaget denne privatlivspolitik,

Læs mere

Referat bruger pårørende møde D. 14/5-17

Referat bruger pårørende møde D. 14/5-17 1 Referat bruger pårørende møde D. 14/5-17 MØDESTED: Hønsehuset over for Køkkenet REFERANT: Camilla Jacobsen Mødedeltagere: BPråd repr: Dorrit Binder, Anna Hornskov, Lene Hans, Berit Kjær, Ove Elgaard

Læs mere

REKRUTTERING AF FRIVILLIGE

REKRUTTERING AF FRIVILLIGE REKRUTTERING AF FRIVILLIGE KLAR METODER MODTAGELSE HVORFOR SKAL VI VÆRE FLERE? HVAD KAN HVEM KENDER VI, SOM VI KAN PRIKKE? VI TILBYDE? VELKOMMEN! TAK! HVOR KAN VI ANNONCERE? DEN GODE MODTAGELSE ER VI PARATE?

Læs mere

Hjemve. Din guide til, hvordan du kan hjælpe dit barn med at håndtere hjemve

Hjemve. Din guide til, hvordan du kan hjælpe dit barn med at håndtere hjemve FDF Ellevang-Risskov Tværmarksvej 20A 8240 Risskov FDF.dk/ellevang-risskov Hjemve Din guide til, hvordan du kan hjælpe dit barn med at håndtere hjemve Udarbejdet af Gitte Taasti på vegne af FDF Ellevang-Risskov

Læs mere

Det gode samarbejde - frivillige på arbejdspladsen

Det gode samarbejde - frivillige på arbejdspladsen Det gode samarbejde - frivillige på arbejdspladsen Vejledning Forord Frivillige har i flere år været en del af Fredensborg Kommune. Fredensborg Kommune er glade for samarbejdet med de frivillige og oplever,

Læs mere

Velkommen som fagmentor

Velkommen som fagmentor Velkommen som fagmentor Indhold Hvad er fagmentorer? Rammer for det frivillige arbejde Aftale om frivilligt arbejde som fagmentor Børneattest Hvad er det, du er i gang med at lave? Har du løst en lignende

Læs mere

Kandidatintroduktion. Aktive borgere (Ældre) v./ På Tværs Direktør Karen Heebøll. Den 19. september 2017

Kandidatintroduktion. Aktive borgere (Ældre) v./ På Tværs Direktør Karen Heebøll. Den 19. september 2017 Kandidatintroduktion Aktive borgere (Ældre) v./ På Tværs Direktør Karen Heebøll Den 19. september 2017 Aktive borgere skaber de gode fællesskaber Der er udarbejdet en Frivilligstrategi på ældreområdet

Læs mere

Spilleregler for samarbejdet mellem Gladsaxe Kommune og de frivillige

Spilleregler for samarbejdet mellem Gladsaxe Kommune og de frivillige GLADSAXE KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Analyse og Udvikling Den 24. januar 2013 Svend Bayer Spilleregler for samarbejdet mellem Gladsaxe Kommune og de frivillige Gladsaxe Kommunes spilleregler

Læs mere

GUIDE Udskrevet: 2017

GUIDE Udskrevet: 2017 GUIDE Sådan laver I en samarbejdsaftale mellem kommuner og frivillige foreninger Udskrevet: 2017 Indhold Sådan laver I en samarbejdsaftale mellem kommuner og frivillige foreninger.............. 3 2 Guide

Læs mere

Rapport vedr. anmeldt tilsyn Gambo.

Rapport vedr. anmeldt tilsyn Gambo. Rapport vedr. anmeldt tilsyn Gambo. Rapporten er udarbejdet med en fremstilling af dialogoplysninger fra 1 personalerepræsentant og 1 gruppeleder, samt gennemført dialogmøde mellem beboere og bruger- og

Læs mere

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune ÆLDREPOLITIK Ældrepolitik for Norddjurs Kommune 2017-2021 INDHOLDSFORTEGNELSE Forord 3 Menneskesyn og kerneværdier 4 Det gode ældreliv er at kunne selv 6 Det gode ældreliv er at bestemme selv 8 Det gode

Læs mere

Hvordan kan frivillighed bidrage til et demensvenligt samfund?

Hvordan kan frivillighed bidrage til et demensvenligt samfund? DEMENSDAGENE 2018 Hvordan kan frivillighed bidrage til et demensvenligt samfund? Anja Bihl-Nielsen Seniorkonsulent Om Ældre Sagen Ældre Sagen er en landsforening baseret på frivillige kræfter 825.000 medlemmer

Læs mere

Den bedste hjemmepleje

Den bedste hjemmepleje Ældre og Sundhed Den bedste hjemmepleje og sygepleje Kontinuitet, genkendelighed og høj kvalitet Inspirationskatalog Som led i indsatsen Kontinuitet, genkendelighed og høj kvalitet inviterede Hillerød

Læs mere

En god sæsonstart. Inspirationsfolder

En god sæsonstart. Inspirationsfolder En god sæsonstart Inspirationsfolder Indholdsfortegnelse FORORD 2 HUSKELISTE 4 Hvilke målgrupper har vi fokus på? 5 Hvilke hold tilbyder vi i næste sæson? 5 Har vi styr på alle træningstider? 6 Har vi

Læs mere

UDKAST Spilleregler for samarbejdet mellem Gladsaxe Kommune og de frivillige

UDKAST Spilleregler for samarbejdet mellem Gladsaxe Kommune og de frivillige GLADSAXE KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Økonomi- og Ledelsessekretariatet Den 5. oktober 2012 Svend Bayer UDKAST Spilleregler for samarbejdet mellem Gladsaxe Kommune og de frivillige Nedenfor

Læs mere

GUIDE TIL OPSTART AF LEKTIECAFÉER

GUIDE TIL OPSTART AF LEKTIECAFÉER GUIDE TIL OPSTART AF LEKTIECAFÉER 1 Indhold Hvad er en lektiecafé i Ungdommens Røde Kors?... 4 Hvem kan starte en lektiecafé?... 5 Først skridt: Er der et behov og en samarbejdspartner?... 5 Behovsafdækning...

Læs mere

ÆLDREPOLITIK. Vejle Kommune et godt, aktivt og værdigt ældreliv

ÆLDREPOLITIK. Vejle Kommune et godt, aktivt og værdigt ældreliv ÆLDREPOLITIK Vejle Kommune 2018-2025 et godt, aktivt og værdigt ældreliv FORORD Hvad er det gode ældreliv? Netop det spørgsmål giver mange forskellige svar. Det, der er vigtigt for dig, er ikke så vigtigt

Læs mere

GUIDE TIL MATCHMØDER I BARNETS VEN

GUIDE TIL MATCHMØDER I BARNETS VEN GUIDE TIL MATCHMØDER I BARNETS VEN Denne guide indeholder retningslinjer, nyttige informationer og gode råd til brug for koordinerende frivillige ved matchmøder hos familier i Barnets Ven. OM MATCHMØDER

Læs mere

Ansøgning om støtte fra Værdighedspuljen - pulje til skabelse af stærke fællesskaber for ældre

Ansøgning om støtte fra Værdighedspuljen - pulje til skabelse af stærke fællesskaber for ældre Ansøgning om støtte fra Værdighedspuljen - pulje til skabelse af stærke fællesskaber for ældre Ansøgningen sendes til: Fredericia Kommune Social- og Omsorgsudvalget Rådhuset, Gothersgade 20 7000 Fredericia

Læs mere

Kalundborg Kommune vil lave fælles annoncer i dagspressen samt en pressemeddelelse med alle aktiviteterne.

Kalundborg Kommune vil lave fælles annoncer i dagspressen samt en pressemeddelelse med alle aktiviteterne. FRIVILLIG FREDAG 2015 For tredje gang afholdes Frivillig Fredag i Kalundborg Kommune. Hvad er Frivillig Fredag? I forbindelse med åbningen af EU s frivillighedsår i 2011 udnævnte daværende socialminister,

Læs mere

Den næste times tid. Disposition: Baggrund Kommunikation Relationer Familiemedlemmer

Den næste times tid. Disposition: Baggrund Kommunikation Relationer Familiemedlemmer Den tolkede samtale - udfordringer og muligheder Ph.d.-stud, antropolog Stina Lou Folkesundhed & Kvalitetsudvikling, Region Midt Den næste times tid Disposition: Baggrund Kommunikation Relationer Familiemedlemmer

Læs mere

Vågetjenesten status Ældre Sagen

Vågetjenesten status Ældre Sagen Vågetjenesten status 2017 Ældre Sagen April 2018 Fortællinger fra vågevagter En ægtemand, hvis hustru var døende, var meget taknemmelig over, at vi kunne sidde hos hende om natten. De havde børn og børnebørn,

Læs mere

R A P P O R T. Strategi for den palliative indsats i Ringkøbing-Skjern kommune.

R A P P O R T. Strategi for den palliative indsats i Ringkøbing-Skjern kommune. R A P P O R T Strategi for den palliative indsats i Ringkøbing-Skjern kommune. Sundhed og Omsorg Faglig drift og udvikling 2017 S i d e 2 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. Indledning side 3 2. Definition af den

Læs mere

Spisevenner og madborgerskab

Spisevenner og madborgerskab Spisevenner og madborgerskab - Fællesskaber gennem måltider Inspirationskatalog Sundhed og Omsorg Aarhus Kommune 2015 Indhold Forord ved Anne Hjernøe tv-vært, madskribent og styregruppemedlem 3 Hvad er

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

CSR Speed Dating. Partnerskaber mellem foreninger og virksomheder. Opskrift for CSR-Partnerskaber Speed Dating

CSR Speed Dating. Partnerskaber mellem foreninger og virksomheder. Opskrift for CSR-Partnerskaber Speed Dating CSR Speed Dating Partnerskaber mellem foreninger og virksomheder Opskrift for CSR-Partnerskaber Speed Dating Hvem er målgruppen? Hvad går metoden ud på? Hvilke forudsætninger beror metoden på? Trin 1 Trin

Læs mere

Informations- og vejledningspjece. Ældre Sagens Natteravne

Informations- og vejledningspjece. Ældre Sagens Natteravne Informations- og vejledningspjece Ældre Sagens Natteravne Indledning Ældre Sagen (ÆSN) og Natteravnenes Landssekretariat har i oktober 2010 indgået en landsdækkende samarbejdsaftale. Dette giver Ældre

Læs mere

/&.777%&%+. /;/;. &/(.

/&.777%&%+. /;/;. &/(. !"#$%&'()*(+,*-%.,*!%/+0(1%. 2$&*'/3. 4.(5.678.4.7'..9.-%*%1&*(&97%. "#$+%/1&+. :;-(

Læs mere

Frivilligpolitik for Reden Internationals Krisecenter

Frivilligpolitik for Reden Internationals Krisecenter Frivilligpolitik for Reden Internationals Krisecenter Reden Internationals Krisecenter er en institution under KFUKs Sociale Arbejde. Som det ses af organisationsdiagrammet på næste side, så driver KFUKs

Læs mere

Værdighedspolitik. Sundhed og Rehabilitering

Værdighedspolitik. Sundhed og Rehabilitering Værdighedspolitik 2016 Sundhed og Rehabilitering 1 Forord I de kommende år bliver vi flere ældre. Mange er mere sunde og raske og lever længere end tidligere. I Kerteminde Kommune er der mange tilbud og

Læs mere

På den baggrund finder jeg ikke grundlag for at foretage yderligere i sagen.

På den baggrund finder jeg ikke grundlag for at foretage yderligere i sagen. Borgerrådgiveren Socialforvaltningen Bernstorffsgade 17 1592 København V Sendt pr. e-mail: SOFFaellespost@sof.kk.dk og Anette.Laigaard@sof.kk.dk 21-10-2008 22-10-2008 Sagsnr. 2008-87487 Vedrørende Bofællesskabet

Læs mere

Frivilligstrategi for Ældrecenter Dalvangen

Frivilligstrategi for Ældrecenter Dalvangen Frivilligstrategi for Ældrecenter Dalvangen I Glostrup Kommune er der stort fokus på at få frivillige ind på kommunens institutioner på blandt andet børne- kultur-, idræts- og ældreområdet. Frivillige

Læs mere

Vejledning om samarbejde med frivillige

Vejledning om samarbejde med frivillige Vejledning om samarbejde med frivillige 1) Klare rammer for samarbejdet med frivillige i Specialsektoren I Specialsektoren ønsker vi at skabe et trygt og godt samarbejde mellem frivillige, medarbejdere

Læs mere

Sikre god trivsel og social udvikling for den enkelte elev og for klassen/gruppen. Dermed også styrke den faglige udvikling.

Sikre god trivsel og social udvikling for den enkelte elev og for klassen/gruppen. Dermed også styrke den faglige udvikling. Antimobbestrategi for Lem Stationsskole, SFO, Daginstitution, Dagpleje Gældende fra den 2015 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Sikre god trivsel og social udvikling for den enkelte elev og

Læs mere

Medlemshvervning Forebyggelse og førstehjælp. Hjælp os at hjælpe andre

Medlemshvervning Forebyggelse og førstehjælp. Hjælp os at hjælpe andre Medlemshvervning Forebyggelse og førstehjælp Hjælp os at hjælpe andre Udvalgte tal om det frivillige engagement 42 % af danskerne er frivillige i 2014. De frivillige giver 365 millioner timer om året.

Læs mere

Her vil vi give nogle bud på bl.a. din rolle, dine arbejdsopgaver, hvordan kan du få støtte fra konsulenter, hvordan kan du bruge ledelse og kolleger

Her vil vi give nogle bud på bl.a. din rolle, dine arbejdsopgaver, hvordan kan du få støtte fra konsulenter, hvordan kan du bruge ledelse og kolleger G U I D E T I L M E N TO R E N G U I D E T I L D I G, S O M S K A L S TA R T E M E D AT VÆ R E M E N T O R, E L L E R A L L E R E D E E R I G A N G Her vil vi give nogle bud på bl.a. din rolle, dine arbejdsopgaver,

Læs mere

Værdighedspolitik Fanø Kommune.

Værdighedspolitik Fanø Kommune. Værdighedspolitik Fanø Kommune. I Fanø Kommune skal vi sikre værdighed for alle borgere uanset udgangspunkt. Vi ønsker at understøtte den enkelte borger i det liv vedkommende ønsker at leve. Samtidigt

Læs mere

HVIDOVRE KOMMUNES VÆRDIGHEDSPOLITIK

HVIDOVRE KOMMUNES VÆRDIGHEDSPOLITIK S VÆRDIGHEDSPOLITIK Indhold Ældre mødes med respekt 3 Værdighedspolitikken hænger sammen med Ældrepolitikken 4 Implementering af Værdighedspolitikken 6 Livskvalitet 8 Selvbestemmelse 10 Kvalitet, tværfaglighed

Læs mere

KURSUS GUIDE TIL KURSUSLEDERE

KURSUS GUIDE TIL KURSUSLEDERE KURSUS GUIDE TIL KURSUSLEDERE Nedenstående deadlines gælder alle FamilieNets interne kurser. Nogle kurser bliver afholdt i samarbejde med andre organisationer, og her kan der gælde andre deadlines og opgaver.

Læs mere

Det palliative landkort i Danmark - palliativ indsats i eget hjem?

Det palliative landkort i Danmark - palliativ indsats i eget hjem? Det palliative landkort i Danmark - palliativ indsats i eget hjem? Strategisk forsknings- og udviklingsinitiativ TrygFonden og Kræftens Bekæmpelse 27. april 2011 Helle Timm Centerchef Palliativt Videncenter

Læs mere

Referat ERFA-dag for IT-kontaktpersoner distrikt 4 torsdag den 14. april 2016 i Brørup

Referat ERFA-dag for IT-kontaktpersoner distrikt 4 torsdag den 14. april 2016 i Brørup Distrikt 4 IT faggruppen Referat ERFA-dag for IT-kontaktpersoner distrikt 4 torsdag den 14. april 2016 i Brørup Deltagere fra disse lokalområder: Billund-Esbjerg-Fanø-Give-Helle-Holsted-Kolding-Ribe-Vejen-

Læs mere

I dette notat beskrives visionerne, indholdet og centrale elementer i rehabiliteringsmodelen.

I dette notat beskrives visionerne, indholdet og centrale elementer i rehabiliteringsmodelen. Notat Vedrørende: Rehabiliteringsmodel på sundheds- og omsorgsområdet version 2 Sagsnavn: Rehabiliteringsmodel på sundheds- og omsorgsområdet Sagsnummer: 27.00.00-G01-36-16 Skrevet af: Dorthe Høgh Hansen

Læs mere

Beredskabsplan <Svømmeklub> Revideret <dato>

Beredskabsplan <Svømmeklub> Revideret <dato> Beredskabsplan Revideret Beredskabsplan Side 2 af 13 Revideret: 2015-03-01 Personskade Hvis en person kommer til skade, skal følgende iværksættes: Træners rolle: Hvis det er en mindre

Læs mere

SupplyVagten. -højteknologisk, gennemprøvet og driftsikker. ubemandetvagtcentral

SupplyVagten. -højteknologisk, gennemprøvet og driftsikker. ubemandetvagtcentral SupplyVagten -højteknologisk, gennemprøvet og driftsikker ubemandetvagtcentral SupplyVagten CareSupply s højteknologiske gennemprøvede og driftsikre vagtcentral SupplyVagten giver borgerne og hjemmeplejen

Læs mere

Vi har brug for frivillige

Vi har brug for frivillige Himmelev Sognevej 124 4000 Roskilde Tlf 46 31 54 77 Fax 46 31 54 92 Vi har brug for frivillige Vi har brug for dig Giv os lidt af din tid Velkommen til Plejehjemmet Himmelev gamle Præstegård Himmelev Sognevej

Læs mere

Notat Vedrørende Opsamling på medarbejderinddragelse i forbindelse med udvikling af ældrepolitikken

Notat Vedrørende Opsamling på medarbejderinddragelse i forbindelse med udvikling af ældrepolitikken Dato: 13.02.2019 Center for politik Opsummering af medarbejderinput i forbindelse med udvikling af ældrepolitikken. Kontakt Marianne Nyborg Chefkonsulent mny@horsholm.dk Direkte tlf. 4849 1083 Dette notat

Læs mere

Værdighedspolitik for Fanø Kommune

Værdighedspolitik for Fanø Kommune Værdighedspolitik for Fanø Kommune Vedtaget i Social- og sundhedsudvalget den 30.10.2018 Værdighedspolitik Fanø Kommune I Fanø Kommune skal vi sikre værdighed for alle borgere uanset udgangspunkt. Vi ønsker

Læs mere

Elim - tilsynsrapport uanmeldt tilsyn 2015. Der blev aflagt uanmeldt kommunalt tilsyn 7. oktober 2015 på Elim plejecenter.

Elim - tilsynsrapport uanmeldt tilsyn 2015. Der blev aflagt uanmeldt kommunalt tilsyn 7. oktober 2015 på Elim plejecenter. Elim - tilsynsrapport uanmeldt tilsyn 2015 Der blev aflagt uanmeldt kommunalt tilsyn 7. oktober 2015 på Elim plejecenter. Data vedrørende plejecentret ses på Kolding Kommunes hjemmeside på: www.kolding.dk/

Læs mere

En god behandling begynder med en god dialog

En god behandling begynder med en god dialog En god behandling begynder med en god dialog På www.hejsundhedsvæsen.dk kan du finde flere eksempler på, hvad du kan spørge om. Du kan også finde inspiration, videoer, redskaber og gode råd fra fra læger,

Læs mere

RAPPORT FOR ANMELDT BEGRÆNSET TILSYN I STØTTECENTRET FOR SENHJERNESKADEDE, KOLDING. d. 29. NOVEMBER 2007

RAPPORT FOR ANMELDT BEGRÆNSET TILSYN I STØTTECENTRET FOR SENHJERNESKADEDE, KOLDING. d. 29. NOVEMBER 2007 Område: Det sociale område Udarbejdet af: Mette Zierau Kudsk/Lena Nørregaard Afdeling: Afdelingen for social- og specialundervisning E-mail: Mette.Zierau.Kudsk@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 08/2701

Læs mere

Ansøgning om støtte. til projekt:

Ansøgning om støtte. til projekt: Ansøgning om støtte til projekt: Rummelighed i forhold til psykisk sårbare på arbejdsmarkedet Ansøgningen sendes til: Silkeborg Kommune Att. LBR Silkeborg v/lauge Clemmensen Søvej 1-3 8600 Silkeborg E-post:

Læs mere

JETTE ABILDSKOV, KONSULENT FOR DEMENS OG PLEJEHJEM. It og plejehjem. 15. oktober 2018 Distrikt 10

JETTE ABILDSKOV, KONSULENT FOR DEMENS OG PLEJEHJEM. It og plejehjem. 15. oktober 2018 Distrikt 10 JETTE ABILDSKOV, KONSULENT FOR DEMENS OG PLEJEHJEM It og plejehjem 15. oktober 2018 Distrikt 10 TEMADAG I DISTRIKT 10 IT-teamet Jesper Holst & Lone Codam IT-teamet, Frivilligafdelingen Jesper Lone Demens

Læs mere

Modelbeskrivelse. Klippekort på Plejecentre juli 2015

Modelbeskrivelse. Klippekort på Plejecentre juli 2015 Modelbeskrivelse Klippekort på Plejecentre juli 2015 1 Indhold 1. Indledning og formål... 3 2. Klippekort... 3 3. Økonomi... 4 4. Bilag... 5 2 1. Indledning og formål Dette dokument giver en beskrivelse

Læs mere

Venner Viser Vej. et frivilligtilbud til nyankomne flygtninge. rødekors.dk/vennerviservej

Venner Viser Vej. et frivilligtilbud til nyankomne flygtninge. rødekors.dk/vennerviservej Venner Viser Vej et frivilligtilbud til nyankomne flygtninge rødekors.dk/vennerviservej RAMMERNE FOR NETVÆRKSAKTIVITETEN Venner Viser Vej et frivilligtilbud til nyankomne flygtninge Det personlige møde

Læs mere

Bestyrelsens beretning for 2015.

Bestyrelsens beretning for 2015. Bestyrelsens beretning for 2015. Antal medlemmer: Hele landet: medlemmer 750.000 frivillige 17.000 Ringsted Pr. 14. marts: 5368 netto fremgang på 511. Antal frivillige: 170 - - på 23. Bestyrelsen: 7 medlemmer,

Læs mere

Frivilligstrategi. Center for Voksne med Autisme og ADHD Maj 2013

Frivilligstrategi. Center for Voksne med Autisme og ADHD Maj 2013 Frivilligstrategi Center for Voksne med Autisme og ADHD Maj 2013 Frivillighed i Center for Voksne med Autisme og ADHD I overensstemmelse med virksomhedsplanen for Sociale Forhold og Beskæftigelse ønsker

Læs mere

Projekt forebyggende hjemmebesøg

Projekt forebyggende hjemmebesøg Projekt forebyggende hjemmebesøg Del 1: Kort sammenfatning af rapporten Lemvig Kommune Udarbejdet af: Dato: Birthe Høimark Poulsen 16. december 2014 Projektmedarbejder Lemvig Kommune Sundhedsafdelingen

Læs mere

Center for Sundhed og Pleje Pårørendepolitik

Center for Sundhed og Pleje Pårørendepolitik Center for Sundhed og Pleje Pårørendepolitik For samarbejde med pårørende til borgere over 18 år i Greve Kommune 2 Forord Greve Kommune anser pårørende som betydningsfulde samarbejdspartnere i vores indsats.

Læs mere

SOCIAL OG SUNDHED Sundhedsstrategisk afsnit. Dato: 7. oktober 2016

SOCIAL OG SUNDHED Sundhedsstrategisk afsnit. Dato: 7. oktober 2016 SOCIAL OG SUNDHED Sundhedsstrategisk afsnit Dato: 7. oktober Økonomisk redegørelse for foreløbigt forbrug af -tilskuddet Indsats Kommentarer Tema Budget Forbrug per 30.09. PERSONALE/LØNUDGIFTER 1 Ansætte

Læs mere

Flere opgaver løses af frivillige på arbejdspladser med FOAmedlemmer

Flere opgaver løses af frivillige på arbejdspladser med FOAmedlemmer 19. december 2014 Flere opgaver løses af frivillige på arbejdspladser med FOAmedlemmer Svar indsamlet fra FOA-medlemmer i oktober 2013 viser, at frivilligt arbejde er mest udbredt på plejehjem/plejecentre

Læs mere

Referat. Netværksmøde for jyske familienetværk

Referat. Netværksmøde for jyske familienetværk Referat Netværksmøde for jyske familienetværk Aarhus, den 29. august 2015 Program Mit/mine vigtigste emner Udslusning af familier - hvornår og hvordan? Emne fra familienetværk i Kolding Udslusning af familier

Læs mere

Velkommen til fyraftensmøde: Naturens Dag 2013

Velkommen til fyraftensmøde: Naturens Dag 2013 Velkommen til fyraftensmøde: Naturens Dag 2013 Baggrund Formål Få børn og andre ud i naturen, Børn er i dag halvt så meget i naturen som deres bedste forældre var, da de var børn (Gallup-undersøgelse 09)

Læs mere

Klædt på til. Blodtryksmåling

Klædt på til. Blodtryksmåling Klædt på til Blodtryksmåling Kort om blodtryksmåling som aktivitet Formålet, med at Hjerteforeningens lokalforeninger tilbyder vejledende blodtryksmålinger, er at øge danskernes kendskab til eget blodtryk.

Læs mere

KORTLÆGNING AF DELTAGERE I HELHEDSPLANENS AKTIVITETER

KORTLÆGNING AF DELTAGERE I HELHEDSPLANENS AKTIVITETER Guide KORTLÆGNING AF DELTAGERE I HELHEDSPLANENS AKTIVITETER Denne guide kan hjælpe med kortlægning af deltagerne i helhedsplanens aktiviteter. Ved at drøfte de fire steps i guiden, får I skabt de første

Læs mere

At bygge bro til et andet menneske Vejret

At bygge bro til et andet menneske Vejret At bygge bro til et andet menneske Vejret I min familie har vi altid talt meget om vejret. Vejret er ofte indgangsreplikken, når vi mødes, ringer eller skriver sammen. Eller også dukker det helt sikkert

Læs mere

Psykiatri. VELKOMMEN til ADHD klinikken information til forældre

Psykiatri. VELKOMMEN til ADHD klinikken information til forældre Psykiatri VELKOMMEN til ADHD klinikken information til forældre 2Billederne i pjecen viser patienter og medarbejdere i situationer fra hverdagen i Region Hovedstadens Psykiatri. Navn: Behandlingsansvarlig

Læs mere

ODA-projektet. Redskab. Rekruttering og motivation af frivillige

ODA-projektet. Redskab. Rekruttering og motivation af frivillige ODA-projektet Redskab Rekruttering og motivation af frivillige Redskabet retter sig mod de frivillige, der varetager de organisatoriske opgaver i frivillige sociale organisationer, herunder rekruttering

Læs mere

Lokalhåndbog En vejledning til lokalforeninger og netværksgrupper

Lokalhåndbog En vejledning til lokalforeninger og netværksgrupper Lokalhåndbog En vejledning til lokalforeninger og netværksgrupper www.lunge.dk 0 Kom godt i gang som frivillig i en lokalforening I Danmarks Lungeforening udgør frivilligt arbejde det bærende fundament

Læs mere

Projekt Seniorkorps Støtte til udsatte unge i Struer kommune gennem etableringen af et lokalt korps af frivillige

Projekt Seniorkorps Støtte til udsatte unge i Struer kommune gennem etableringen af et lokalt korps af frivillige Projekt Seniorkorps Støtte til udsatte unge i Struer kommune gennem etableringen af et lokalt korps af frivillige Projektansøgning LBR s styregruppe behandlede på møde den 24. juni et forslag til en aktivitet

Læs mere

Plejeafdelingen Norddjurs Kommune. Årsrapport indberetninger magtanvendelse

Plejeafdelingen Norddjurs Kommune. Årsrapport indberetninger magtanvendelse Plejeafdelingen Norddjurs Kommune Årsrapport indberetninger magtanvendelse 2009 1 Indholdsfortegnelse 1. OVERORDNET FORMÅL MED SERVICELOVENS MAGTANVENDELSESREGLER... 3 2. FORMÅL MED INDBERETNINGSSYSTEMET...

Læs mere

Handleplan for den sidste tid (eksempel fra Landsbyen Sølund)

Handleplan for den sidste tid (eksempel fra Landsbyen Sølund) Handleplan for den sidste tid (eksempel fra Landsbyen Sølund) Når en beboer er døende, planlægges terminalforløbet så godt som muligt i samarbejde mellem medarbejderne, sygeplejen og lægen. Det er bostedets

Læs mere