Status for forbrugerpolitiske initiativer på det finansielle

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Status for forbrugerpolitiske initiativer på det finansielle"

Transkript

1 Finanstilsynet/ Forbrugerstyrelsen 14. november 2005 Status for forbrugerpolitiske initiativer på det finansielle område 1. Indledning Finanstilsynet afgiver i samarbejde med Forbrugerstyrelsen en rapport til økonomi- og erhvervsministeren over status for udstedelse af regler om god skik samt regler om prisoplysning og om erfaringerne med reglernes anvendelse på det finansielle område, jf. 353, stk. 2 i lov om finansiel virksomhed. Status for forbrugerpolitiske initiativer på det finansielle er en opfølgning på den forbrugerpolitiske strategiplan på det finansielle område for I strategiplanen for 2004 blev der annonceret 16 konkrete initiativer på følgende indsatsområder: 1. Udstedelse af forbrugerregler på det finansielle område (5 initiativer) 2. Håndhævelse og tilsyn af god skik (6 initiativer) 3. Gebyrer, gennemsigtighed og information (5 initiativer) Der er i bilag 1 givet en status over disse initiativer. Nedenfor gennemgås de konkrete initiativer, som skal udmøntes indenfor følgende fokusområder: Bedre forbrugerregler Forbrugervalg og gennemsigtighed Effektivt tilsyn 1 Den forbrugerpolitiske strategiplan for det finansielle område for 2004 blev udsendt i slutningen af 2003.

2 2/20 2. Bedre forbrugerregler 2.1 Indledning Som led i Regeringens målsætning om at forbedre forbrugerreglerne på det finansielle område er der i perioden udarbejdet seks god skik-bekendtgørelser. Reglerne indebærer, at finansielle virksomheder skal indgå alle væsentlige aftaler med kunderne skriftligt. Har den finansielle virksomhed ydet individuel rådgivning i forbindelse med aftalens indgåelse, skal de væsentlige forudsætninger for rådgivningen nedfældes skriftligt. Herudover skal den finansielle virksomhed som udgangspunkt yde rådgivning, hvis kunden anmoder herom, men også af egen drift, når omstændighederne tilsiger, at der er behov herfor. Rådgivningen skal tilgodese kundens interesser og give kunden et godt grundlag for at træffe sin beslutning. Rådgivningen skal være relevant, retvisende og fyldestgørende. God skik reglerne gælder for penge- og realkreditinstitutter, børs- og fondsmæglerselskaber, investeringsforeninger, skades- og livsforsikringsselskaber, herunder arbejdsmarkedspensionsselskaber samt forsikringsmæglere. Senest er der 1. juli 2005 udstedt god skik regler for firmapensionskasser. Regelsættet betyder f.eks. på realkreditinstitutområdet, at institutterne i særlig grad skal være opmærksom på forbrugerens forhold, når de rådgiver om lån, fordi der eksisterer mange forskellige låneprodukter, såsom rentetilpasningslån, nedsparingslån og afdragsfrie lån. Der kan være stor forskel på, hvilken type lån, der er fordelagtigt for den enkelte kunde. Unge førstegangskøbere vil typisk have behov for en anden rådgivning end de købere, som har været på boligmarkedet i mange år. Ved rådgivning om investering i værdipapirer indebærer regelsættet blandt andet, at den finansielle virksomhed skal kende forbrugerens investeringshorisont og risikoprofil samt forbrugernes ønsker til investeringsstrategi og handelshyppighed. Som eksempel kan tages en forbruger med almindelige indkomstforhold, der skal til at investere i værdipapirer for første gang. Pengeinstituttet skal i dette tilfælde nedfælde de særlige forudsætninger, der ligger til grund for valget af investering. Forsikringsselskaberne har ifølge reglerne en pligt til at give en retvisende og fyldestgørende rådgivning i de situationer, hvor kunden ønsker at flytte sin pensionsordning til en anden ordning.

3 3/ Varsling af rente- og gebyrændringer for mindre erhvervsdrivende Det fremgår af regeringsgrundlaget, at også mindre erhvervsdrivende fremover skal oplyses og varsles om forhold, der kan udløse ændringer af renter og gebyrer. På nuværende tidspunkt er kun private kundeforhold omfattet af varslingsreglerne i bekendtgørelsen om god skik for finansielle virksomheder. Økonomi- og erhvervsministeriet har i september 2005 udsendt en rapport om gebyrer på penge- og realkreditinstitutmarkedet. Rapporten har bl.a. undersøgt, om pengeinstitutterne i dag giver et passende varsel for rente- og gebyrændringer over for de mindre erhvervsdrivende, samt om den erhvervsdrivende oplyses om, hvorvidt der prisdifferentieres mellem kunder, og hvilke forhold der er bestemmende for indplaceringen inden for den givne prisdifferentiering. Undersøgelsen viser, at flere pengeinstitutter varsler rente- eller gebyrændringer over for deres erhvervskunder. Pengeinstitutterne differentierer dog ikke umiddelbart mellem små, mellemstore og store erhvervsdrivende. Status: Finanstilsynet optager forhandlinger med Finansrådet og Håndværksrådet om, at mindre erhvervsdrivende skal omfattes af varslingsreglerne og reglerne om oplysning om prisdifferentiering i god skik bekendtgørelsen. Tidsfrist: Forhandlingerne forventes påbegyndt ultimo 2005, og de nye regler forventes at træde i kraft i sommeren Målrettet information I takt med at forbrugerne får flere valgmuligheder, stilles der langt flere informationer til rådighed for den enkelte. Meget af det informationsmateriale, der udsendes, følger af lovgivningen. Alligevel oplever forbrugerne det finansielle område som vanskeligt tilgængeligt. Således peger Pensionsmarkedsrådet i sin rapport "Kundeinformation" fra 2004 på, at mange forbrugere har vanskeligt ved at forstå det materiale, som pensionsselskaberne sender til kunderne, og overskue de rettigheder, man som forbruger har. Samme erfaring har forbrugere, finansielle virksomheder samt finansielle ankenævn gjort sig. På den baggrund har Pensionsmarkedsrådet anbefalet, at man i højere grad fokuserer på, hvordan, hvorledes og hvornår informationerne præsenteres. Derfor er der nedsat en arbejdsgruppe, der har til opgave at udarbejde forslag til et regelsæt, der giver mulighed for at præsentere de eksisterende

4 4/20 informationskrav på en mere letforståelig måde og på et tidspunkt, hvor kunden har behov herfor. I forbindelse med arbejdet skal de eksisterende informations- og god skik-forpligtelser gennemgås. Status: Arbejdsgruppen, som består af myndigheder, erhvervs- og forbrugerorganisationer, skal fremkomme med forbedringer til hvordan informationen præsenteres, samt udarbejde eventuelle udkast til ændringer i lovgivningen. Tidsfrist: Arbejdsgruppen skal senest 30. oktober 2005 afgive en status for arbejdet, og der skal senest den 1. juli 2006 være udarbejdet en rapport med forslag til ændring af bekendtgørelser og love. 2.4 Implementering af MIFID-direktivet Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2004/39/EF af 21. april 2004 om markeder for finansielle instrumenter (MIFID) indeholder bl.a. en række bestemmelser om god skik og best execution 2 i forbindelse med ydelse af investeringsservice. MIFID-direktivet er vedtaget efter Lamfalussy-proceduren, som betyder, at en række af direktivets rammebestemmelser skal udfyldes med de såkaldte niveau 2-regler. 3 Dette gælder bl.a. direktivets bestemmelser om god skik og best execution, som derfor først kan gennemføres, når indholdet af niveau 2-reglerne er endelig fastlagt formentlig i marts Finanstilsynet vurderer, at gennemførelse af MIFID-direktivets regler om god skik og best execution kræver fastsættelse af nye bestemmelser. Ændringer kan enten gennemføres i de eksisterende bekendtgørelser (bekendtgørelse om god skik for finansielle virksomheder og bekendtgørelse om god værdipapirhandelsskik) eller alternativt ved udstedelse af en ny bekendtgørelse. De fornødne ændringer forventes at kunne gennemføres inden for de gældende bemyndigelser til at fastsætte nærmere regler om redelig forretningsskik og god praksis samt god værdipapirhandelsskik i henholdsvis 43, stk. 2, i lov om finansiel og 3, stk. 2, i lov om værdipapirhandel. Status: Finanstilsynet vil optage forhandlinger med de finansielle brancheorganisationer og forbrugerorganisationerne om implementeringen af MIFID-direktivets god skik-bestemmelser. Tidsfrist: Forhandlingerne forventes påbegyndt i foråret 2006, når de endelige niveau 2-regler er fastlagt. 2 Best execution: Vilkår for værdipapirhandlers udførelse. 3 Niveau 2-regler er vedtaget af kommissionen på baggrund af forslag udarbejdet af CESR (CESR er et netværk af værdipapirtilsyn i EU).

5 5/20 Oversigt over initiativer vedrørende bedre forbrugerregler Optagelse af forhandlinger med branchen om, at mindre erhvervsdrivende skal omfattes af varslingsreglerne i god skik bekendtgørelsen. Tidsfrist sommeren 2006 Arbejdsgruppen skal udarbejde forslag til, hvordan informationskrav kan målrettes kunderne. Tidsfrist 1. juli 2006 Optagelse af forhandlinger med branchen og forbrugerorganisationerne om implementeringen af MIFID-direktivets god skik-bestemmelser. Tidsfrist påbegyndt primo Forbrugervalg og gennemsigtighed 3.1 Indledning Frit forbrugervalg er til fordel for alle. Frit forbrugsvalg øger konkurrencen mellem finansielle virksomheder og medvirker til, at finansielle virksomheder er mere opmærksomme på kundernes behov. For at kunne træffe de valg, som passer den enkelte, er det vigtigt, at forbrugeren kan gennemskue og sammenligne sektorernes forskellige tilbud. Økonomi- og Erhvervsministeriet har som bebudet i "Vækstredegørelsen 04- konkurrencedygtige vækstvilkår" foretaget en undersøgelse af gebyrer på penge- og realkreditinstitutmarkedet i Danmark, jf. afsnit 2.2, og herunder analyseret, hvad de observerede skift i prisdannelsen (fra rentemarginal mod gebyrer) betyder for gennemsigtigheden, forbrugeradfærden og konkurrencen på markedet. Rapporten indeholder bl.a. en undersøgelse af kundemobiliteten i pengeinstitutsektoren, foretaget af DMA/Research i december Undersøgelsen viser, at privatkunder hverken har overblik over karakteren eller størrelsen af de gebyrer og renter, der betales i pengeinstitutterne. Privatkunderne finder, at pengeinstitutternes renter og gebyrer er uigennemskuelige. Derfor undersøger de ikke markedet. Samtidig viser undersøgelsen, at privatkunder kræver en besparelse på flere tusinde kroner årligt for at overveje et bankskifte. Den manglende gennemskuelighed kan bl.a. skyldes, at pengeinstitutter typisk offentliggør gebyrer på hjemmesiden. Et enkelt pengeinstitut har endda valgt at offentliggøre omkring 340 gebyrer.

6 6/ Nye prisoplysningsregler på pengeinstitutområdet Økonomi- og erhvervsministeren har pr. 1. januar 2005 fået hjemmel til at udstede bekendtgørelser om prisoplysning for finansielle virksomheder. For at sikre, at kunderne kan få opdaterede og fyldestgørende oplysninger om renter og gebyrer både i pengeinstitutternes forretningslokale og på deres hjemmeside, skal der udarbejdes nye prisoplysningsregler. Dette er ligeledes i overensstemmelse med et af initiativerne i regeringsgrundlaget De nye prisoplysningsregler afløser Forbrugerstyrelsens skiltningsbekendtgørelse og bekendtgørelse om skiltning med gebyrer og valutakurser i pengeinstitutter mv. Status: Der er nedsat en arbejdsgruppe bestående af Finansrådet, Forbrugerstyrelsen, Forbrugerrådet og Finanstilsynet, der skal udarbejde en ny bekendtgørelse om prisoplysning. Tidsfrist: Bekendtgørelsen forventes udstedt den 1. februar Nye prisoplysningsregler på realkreditinstitutområdet Realkreditinstitutter har hidtil været omfattet af bekendtgørelse om skiltning med gebyrer og valutakurser i pengeinstitutter m.v. Disse regler vil blive erstattet af nye prisoplysningsregler for realkreditinstitutter på gebyrområdet. Reglerne vil blive udstedt af økonomi- og erhvervsministeren i henhold til den nye hjemmel til at udstede bekendtgørelser om prisoplysning for finansielle virksomheder. Status: Finanstilsynet optager forhandlinger med Realkreditrådet, Forbrugerstyrelsen og Forbrugerrådet om udstedelse af prisoplysningsregler på gebyrområdet. Tidsfrist: Forhandlingerne forventes påbegyndt ultimo 2005, og afsluttes medio Fremme af mobilitet på det nordiske område Nordisk Ministerråd har bevilget støtte til et projekt med titlen: "Mobilitet i den nordiske finansielle sektor" med Forbrugerstyrelsen som projektleder. Projektets overordnede formål er at komme med forslag til at styrke forbrugernes vilkår ved at styrke gennemsigtigheden og mobiliteten på og mellem de nordiske finansielle markeder. Pengeinstitutterne er udvalgt som fokusområde for at afgrænse problemstillingen. Hensigten er at undersøge prisstrukturen på pengeinstitutområdet i Norden, herunder forbrugernes muligheder for at få et overblik over priser og gebyrer samt forbrugernes muligheder for at benytte eller skifte

7 7/20 pengeinstitut inden for de nordiske lande. Derudover vil der i undersøgelsen blive set på, hvilken betydning pengeinstitutternes loyalitetsprogrammer har for bl.a. forbrugernes mobilitet. Projektets midtvejsresultater er blevet præsenteret og drøftet på en konference med temaet "Nordiske forbrugermarkeder 2005", som blev afholdt i København d. 29. september De endelige resultater vil blive offentliggjort i en rapport. Status: Resultatet af projektet vil blive offentliggjort i en rapport. Rapporten vil indeholde en kort introduktion til det nordiske finansielle marked samt en undersøgelse af forskellige gebyrtyper for en modelfamilie. Rapporten vil også indeholde en undersøgelse af prisstrukturer, herunder udbredelsen af loyalitetsprogrammer og andre kundefastholdelsesprogrammer. Samtidig vil rapporten indeholde en undersøgelse af mobiliteten i de største nordiske pengeinstitutter. Tidsfrist: Rapporten forventes offentliggjort primo Markedet for forbrugslån Der er stor forskel på prisen på at låne penge. Dels råder konkurrencen frit. Dels er der stor forskel på den risiko, som den enkelte låntager påfører långiver. Samtidig er lånelysten blandt forbrugerne stor, og udbuddet meget varieret. Dette gør det vanskeligt for mange dels at overskue mulighederne, dels at finde bedst opnåelige og økonomisk mest fordelagtige lånesammensætninger. I Forbrugerstyrelsens "Forbrugerredegørelse 2005" vil der derfor blive sat fokus på markedet for forbrugslån. Status: "Forbrugerredegørelsen 2005" vil indeholde et kapitel om markedet for forbrugslån. Kapitlet vil indeholde en gennemgang af markedet, de relevante aktører, deres produkter og priser. Endvidere indgår resultaterne af en forbrugerundersøgelse om forbrugernes låneoptagelse Tidsfrist: "Forbrugerredegørelsen 2005" forventes offentliggjort ultimo november Kortlægning af finansieringsselskaber Lånelysten blandt forbrugerne er stor, og udbuddet af låneprodukter er meget varieret. Lånene bliver bl.a. optaget hos finansieringsselskaber, som udbyder kviklån til anskaffelse af mindre forbrugsgoder, eller hos selskaber, hvor kreditten er baseret på kreditkort.

8 8/20 Forbrugerstyrelsen vil kortlægge om finansieringsselskaberne overholder de gældende regler, herunder hvordan der informeres om omkostninger, om disse informationer er korrekte og om kreditaftaleloven i øvrigt er overholdt. Der vil særligt være fokus på selskabernes oplysning om årlige omkostninger i procent (ÅOP). På sigt skal det overvejes, om der skal ske en tilnærmelse mellem reglerne på området for lån fra ikke finansielle virksomheder og reglerne for finansielle virksomheder. Status: Kortlægningen skal afdække eventuelle problemer på området. På baggrund af resultaterne vil det blive vurderet, om der er behov for opfølgende initiativer Tidsfrist: Kortlægningen vil blive gennemført ultimo 2005, og vil derefter blive forelagt ministeren for familie- og forbrugeranliggender. 3.7 Sammenligningsdatabase på realkreditområdet Realkreditrådet har oprettet en prisguide på sin hjemmeside, hvor der informeres om udgifter til at optage ejerskiftelån og tillægslån med et fast låneprovenu for hver af disse. Prisguiden indeholder samlede tal for de forskellige omkostningstyper og opdateres fire gange årligt. Arbejdsgruppen, som har haft til opgave at skabe et sammenhængende overblik over gebyrstrukturen i den danske pengeinstitut- og realkreditinstitutsektor, jf. afsnit 2.2, anbefaler, at prisguiden med fordel kunne udbygges i takt med, at antallet af realkreditprodukter øges. Prisguiden kunne eventuelt være tilgængelig via Boligejer.dk. Status: Der optages forhandling med Realkreditrådet og Forbrugerrådet om udbygning af prisguiden. Tidsfrist: Forhandlingerne afsluttes senest 1. marts Pensionsmarkedsrådets rapporter Pensionsmarkedsrådet har i 2005 blandt andet fokus på information og gennemsigtighed og vil i den forbindelse udarbejde tre rapporter. For det første har Pensionsmarkedsrådet set på, hvilke fordele og ulemper der er for kunder, når selskaber foretager bestandsopdelinger og herunder, hvordan kunder får et fornuftigt og fyldestgørende grundlag, når de skal træffe de valg, som en bestandsopdeling medfører. Herudover vil Pensionsmarkedsrådet udarbejde en beskrivelse af unit link-ordninger i danske pensionsordninger.

9 9/20 Unit link-ordninger er ordninger, hvor de investeringsmæssige beslutninger helt eller delvist overlades til den enkelte pensionsopsparer. Derfor rummer unit link særlige udfordringer med hensyn til kundernes forståelse og stiller særlige krav til selskabernes information, vejledning og rådgivning. Endelig vil Pensionsmarkedsrådet se på rådgivning, herunder på rådgivning om eventuelle samspilsproblemer mellem offentlige ydelser og individuelle pensionsvalg. Regeringen vil, når Pensionsmarkedsrådets rapporter foreligger, undersøge, om disse påviser et behov for tiltag til gavn for forbrugerne. Status: Den første rapport om bestandsopdeling er udarbejdet. Rapporten vedrørende unit link og rapporten vedrørende rådgivning forventes at foreligge ved årsskiftet 2005/2006. Tidsfrist: Finanstilsynet vil efterfølgende undersøge, om der er et behov for ændringer i lovgivningen. 3.9 Sammenlignende test af udvalgte forsikringsydelser Som en udmøntning af regeringsgrundlaget skal tjenesteydelser løbende overvåges og testes på linie med test af almindelige dagligvarer for at sikre øget gennemsigtighed og bedre klageadgang. Forbrugerredegørelse 2004 viser, at forbrugerne finder, at forsikringsydelser er svært tilgængelige. Derfor får forsikringsydelserne en lav placering på ForbrugerForholdsIndeks 2004, særligt hvad angår forbrugernes tillid til markedet. En sammenlignende forbrugertest af udvalgte forsikringsydelser vil sikre øget gennemsigtighed, og dermed være en hensigtsmæssig hjælp til forbrugerne, når de skal orientere sig på forsikringsmarkedet. Fokus for den sammenlignende forbrugertest er at opsætte en række forsikringsydelser og sammenligne dem ud fra parametre som pris, dækning, vilkår m.m. Yderligere vil en række tværgående spørgsmål som f.eks. risikoen for oversikring ved tegning af rejseforsikring eller tillægsforsikring, blive vurderet. Status: Finanstilsynet foretager en test af forsikringsydelser, som skal give forbrugerne et godt grundlag at sammenligne forsikringsydelser på baggrund af. Tidsfrist: Testen påbegyndes i efteråret 2005.

10 10/ Etablering af ankenævn for forsikringsmæglere Som beskrevet i den forbrugerpolitiske strategiplan på det finansielle område for 2004 gennemførte regeringen i 2003 en klagenævnsreform, hvor udgangspunktet er, at det offentlige ikke skal involveres i konflikter, som parterne selv kan løse. På den baggrund blev det bl.a. besluttet at danne et ankenævn for forsikringsmæglere, så hele den finansielle sektor vil blive dækket af klagenævn. Status: Der har været afholdt møde med brancheorganisationerne og Forbrugerstyrelsen om oprettelse af et ankenævn. Der er ikke nogen afklaring af, hvilken type ankenævn, der skal oprettes. Muligheden for, at forsikringsformidlerne kan "leje" sig ind hos Ankenævnet for Forsikring drøftes. Tidsfrist: Ankenævnet forventes etableret medio Oversigt over initiativer vedrørende forbrugervalg og gennemsigtighed Udarbejdelse af nye prisoplysningsregler på pengeinstitutområdet. Tidsfrist 1. februar 2006 Finanstilsynet optager forhandlinger med Realkreditrådet om udstedelse af prisoplysningsregler på gebyrområdet. Tidsfrist: medio 2006 Udarbejdelse af projektet "Mobilitet i den nordiske finansielle sektor" med henblik på at styrke gennemsigtigheden og mobiliteten på de nordiske finansielle markeder. Tidsfrist primo 2006 Forbrugerstyrelsen foretager en kortlægning af forbrugernes gæld i forbindelse med udarbejdelsen af Forbrugerredegørelsen Tidsfrist november 2005 Kortlægning af finansieringsselskaber med henblik på at overveje, om reglerne på området for lån af ikke finansielle virksomheder skal tilnærmes reglerne for finansielle virksomheder. Tidsfrist ultimo 2005 Optagelse af forhandlinger med Realkreditrådet og Forbrugerrådet om udbygning af prisguiden. Tidsfrist 1. marts 2006 Pensionsmarkedsrådet foretager en undersøgelse af henholdsvis be-

11 11/20 standsopdelinger, unit link-ordninger og rådgivning. Tidsfrist årsskiftet 2005/2006 Gennemførelse af test af udvalgte forsikringsydelser med henblik på at forsyne forbrugerne med et grundlag at sammenligne forsikringer på. Tidsfrist efteråret 2005 Etablering af ankenævn for forsikringsmæglere. Tidsfrist medio Effektivt tilsyn 4.1 Indledning Finanstilsynet fører efter de finansielle love tilsyn med, at god skikreglerne overholdes. Et effektivt tilsyn er en forudsætning for, at reglerne får den tilsigtede effekt, ligesom det bidrager til fair og loyal konkurrence ved at sikre, at de virksomheder, der ikke overholder reglerne, får påbud om at gøre det for fremtiden. Den forbrugerpolitiske strategiplan på det finansielle område for 2004 indeholdt flere tiltag om håndhævelse af og tilsyn med god skik-reglerne. Status for disse initiativer er beskrevet i bilag 1. Finanstilsynet vil i 2005 og 2006 bruge erfaringerne fra 2004 til at optimere tilsynet med reglernes overholdelse yderligere. 4.2 Væsentlige aftaler og rådgivningsforpligtelse I henhold til 4, stk. 1, i bekendtgørelsen om god skik for finansielle virksomheder, skal alle væsentlige aftaler indgås i papirformat eller på andet varigt medium. Bekendtgørelsen tillader dog, jf. 4, stk. 2, at vilkår, der indgår i selve aftalen, kan fremgå ved en henvisning til separate dokumenter, herunder den finansielle virksomheds almindelige forretningsbetingelser. Finanstilsynet har adspurgt 30 finansielle virksomheder 4, hvordan virksomhederne sikrer, at kravene i 4, stk. 1, i bekendtgørelse om god skik for finansielle virksomheder, overholdes. Finanstilsynets undersøgelse blev afsluttet i juli Det er blevet undersøgt, om de finansielle virksomheder har indrettet deres forretning på en måde, der sikrer opfyldelse af kravene til skriftlighed 4 30 Finansielle virksomheder: 2 realkreditinstitutter, 6 livsforsikringsselskaber, 8 skadesforsikringsselskaber, 8 pengeinstitutter og 6 fondsmæglerselskaber.

12 12/20 i forhold til "alle væsentlige aftaler" og i forhold til "væsentlige forudsætninger" for en aftale. Undersøgelsen har vist, at de adspurgte virksomheder har indført forretningsgange og udarbejdet standarddokumenter, der sikrer, at kravene i 4, stk. 1, overholdes. For forsikring, realkredit- og værdipapirhandelsområdet indeholder bekendtgørelsen krav om, at alle aftaler skal foreligge skriftligt. Dette krav har været opfyldt i de undersøgte tilfælde. Der er forskel i detaljeringsgraden i de gennemgåede forretningsgange m.v., men ikke i en grad der medfører, at de, der anvender den mindre detaljeringsgrad, ikke opfylder reglerne. På baggrund af undersøgelsen af væsentlige aftaler vil Finanstilsynet foretage inspektioner af udvalgte penge- og realkreditinstitutter med henblik på at undersøge, om de overholder deres rådgivningsforpligtelse i henhold til god skik-bekendtgørelsen i forbindelse med salg af prioritetslån og realkreditlån. Status: Finanstilsynet vil inspicere, hvordan pengeinstitutter og realkreditinstitutter overholder deres rådgivningsforpligtelse i forbindelse med salg af prioritetslån og realkreditlån. Tidsfrist: Finanstilsynets inspektion forventes påbegyndt 1. kvartal Klageansvarlig Regeringen ønsker i henhold til regeringsgrundlaget, at finansielle virksomheder af en vis størrelse skal udpege en klageansvarlig. I de tilfælde, hvor forbrugerne er utilfredse med den finansielle virksomheds behandling, er det vigtigt, at forbrugeren ved, hvor i virksomheden de skal henvende sig. For at forbrugerne kan få sikkerhed for, at deres klager håndteres ensartet af virksomheden, vil det være en fordel, hvis utilfredse kunder bliver henvist til en egentlig klageansvarlig. Det må formodes, at de fleste virksomheder allerede i dag har en juridisk afdeling, der behandler kundeklager. Status: Der optages forhandling med de finansielle virksomheders brancheorganisationer om indførelsen af en klageansvarlig. Tidsfrist: Forhandlingerne forventes påbegyndt i efteråret 2005 og afsluttes i sommeren 2006.

13 13/ Bedre information til offentligheden Et vigtigt led i et effektivt tilsyn er, at offentligheden får kendskab til de sager, der behandles i tilsynet. Finanstilsynet har fra 1. januar 2005 fået mulighed for at offentliggøre navnene på finansielle virksomheder, der overtræder god skik reglerne. Offentliggørelse kan dog ikke ske, hvis det vil medføre væsentlig skade for den virksomhed, som afgørelsen retter sig mod, og der må ikke offentliggøres fortrolige oplysninger om kundeforhold. Som et væsentligt bidrag til at sikre offentlighedens indblik i tilsynets arbejde på forbrugerområdet, begyndte Finanstilsynet medio 2004 at offentliggøre statistik over trufne afgørelser. Statistikken indeholder oplysninger om antallet af henvendelser fordelt på virksomhedsområde og sagstype. Herudover oplyses om antallet af behandlede sager og udfaldet heraf. Finanstilsynet foretager en månedlig opdatering på antallet af behandlede sager, mens de øvrige oplysninger ajourføres ved årsskiftet. Der har været stor interesse for de offentliggjorte oplysninger. Status: Statistikken vil blive evalueret og evt. forbedret. Finanstilsynet vil, i det omfang der er hjemmel hertil, løbende offentliggøre afgjorte sager. Tidsfrist: Evalueringen skal foreligge 1. april Eventuelle ændringer skal være gennemført i løbet af Vejledning i henhold til 71 i lov om finansiel virksomhed Hvis reglerne om god skik for finansielle virksomheder skal have den tilsigtede effekt for forbrugerne, er det vigtigt, at virksomhederne har forretningsgange m.v., som medvirker til at sikre, at reglerne overholdes. Det følger af 71, stk. 1, nr. 1-3, i lov om finansiel virksomhed 5, at en finansiel virksomhed skal have en god administrativ og regnskabsmæssig praksis, skriftlige forretningsgange på alle væsentlige aktivitetsområder og fyldestgørende kontrolprocedurer. Finanstilsynet har på områderne for forsikringsvirksomheder, pengeinstitutter og fondsmæglervirksomheder udstedt en vejledning i henhold til 71, stk. 1, nr. 1-3, i lov om finansiel virksomhed. Vejledningerne indeholder Finanstilsynets fortolkning af denne bestemmelse. Herudover nævnes i vejledningerne en række andre regler, hvor tilsynets praksis på 5 I lov om investeringsforeninger og specialforeninger samt andre kollektive investeringsordninger m.v. er det 37, stk. 1. nr. 1-3.

14 14/20 området beskrives. Vejledningen kan derfor betragtes som en sammenskrivning af tilsynets praksis på de beskrevne områder. Vejledningerne indeholder ikke omtale af reglerne om god skik for finansielle virksomheder. Hvis det i forbindelse med en undersøgelse konstateres, at vejledningens anvisninger ikke efterleves af en finansiel virksomhed, må det forventes, at Finanstilsynet vil påtale forholdet. I 2004 gennemførte Finanstilsynet det såkaldte "pilotprojekt", hvor der på cirka 20 tilfældigt udvalgte inspektioner blev stillet 5 spørgsmål om overholdelse af god skik-reglerne. Erfaringerne fra projektet er blandt andet, at inspektion er et effektivt middel til at afdække lovovertrædelser på, ligesom den direkte kontakt med virksomhederne giver Finanstilsynet mulighed for hurtigt og effektivt at få belyst eventuelle problemer. Herved sikres en hurtigere sagsbehandling, som både er i virksomhedernes og forbrugernes interesse. Også i 2005 vil der blive foretaget god skik undersøgelser på stedet. Ligeledes vil 71-vejledningerne blive udbygget med god skik i Indarbejdelse af god skik reglerne i vejledningerne vil styrke Finanstilsynets arbejde og dermed bidrage til at sikre, at reglerne om god skik overholdes. Status: De eksisterende vejledninger for finansielle virksomheder skal have tilført afsnit om god skik. Tidsfrist: Arbejdet skal være færdigt senest 1. december Oversigt over initiativer vedrørende effektivt tilsyn Finanstilsynet har foretaget en undersøgelse af, hvordan de finansielle virksomheder overholder god skik bekendtgørelsens regel om, at alle væsentlige aftaler skal indgås i papirformat eller andet varigt medium. Tidsfrist undersøgelsen blev afsluttet i juli 2005 Inspektion af, hvordan pengeinstitutter og realkreditinstitutter overholder deres rådgivningsforpligtelse i forbindelse med salg af prioritetslån og realkreditlån. Tidsfrist 1. kvartal 2006 Optagelse af forhandlinger med de berørte brancheorganisationer om indførelse af en klageansvarlig i større finansielle virksomheder. Tidsfrist sommeren 2006

15 15/20 Evaluering og forbedring af statistikken over Finanstilsynets afgørelser på god skik området. Tidsfrist evalueringen foreligger 1. april Indarbejdelse af god skik regler i vejledninger i henhold til 71 i lov om finansiel virksomhed. Tidsfrist 1. december Andre forbrugerpolitiske tiltag 5.1 Indledning Foruden de ovennævnte offentlige forbrugerpolitiske tiltag på det finansielle område, har interesseorganisationerne i samarbejde udarbejdet tiltag på det forbrugerpolitiske område. 5.2 Prissammenligningsdatabase på pengeinstitutområdet For at fremme gennemsigtigheden på pengeinstitutområdet er Finansrådet sammen med Forbrugerrådet i færd med at opbygge en prissammenligningsbase, der skal gøre det nemmere for forbrugerne at sammenligne priser m.m. Sammenligningsdatabasen forventes at kunne tages i brug i begyndelsen af Prissammenligningsdatabasen vil bidrage til at give kunderne et godt beslutningsgrundlag, når de skal træffe et valg om et bankprodukt. Status: Prissammenligningsdatabase etableres af Finansrådet. Tidsfrist: Primo januar Årlig gebyroversigt på pengeinstitutområdet Finansrådet og Forbrugerrådet har indgået en aftale om, at kunderne fra primo 2007 skal modtage en årlig gebyroversigt på udvalgte områder. Gebyroversigten vil oplyse forbrugerne om deres årlige udgifter til renter og gebyrer. Det vil give forbrugerne indblik i, hvilke gebyrer de skal være specielt opmærksomme på, således at dette kan indgå i deres overvejelser ved valg af pengeinstitut. Samtidig vil forbrugerne med gebyroversigten være bedre rustet til at forhandle med deres pengeinstitut om, hvad de skal betale for de enkelte produkter. Den årlige gebyroversigt kan samtidig være med til at påvirke forbrugernes adfærd i positiv retning, idet de i tydeligere grad bliver gjort opmærksom på de tilfælde, hvor der betales et unødigt højt gebyr for en ydelse,

16 16/20 forbrugeren kunne have fået billigere ved at anvende eksempelvis internettet frem for filialen. Status: Årlig gebyroversigt udarbejdes af pengeinstitutterne. Tidsfrist: Udsendes første gang primo Ny og forbedret PensionsInfo PensionsInfo ( er en forening af pensionsudbydere, som har til formål at skaffe den enkelte et overblik over sine pensionsordninger. PensionsInfo gik i luften i december 1999 med 4 deltagende pensionsudbydere: ATP, Industriens Pension, PensionDanmark og PFA. Efterfølgende er deltagekredsen udvidet med en række arbejdsmarkedspensionsordninger. I efteråret 2004 skete der et gennembrud, som indebar, at (stort set) alle pensionsudbydere fra årsskiftet er medlemmer af PensionsInfo. For øjeblikket gennemføres en større omlægning af PensionsInfo tekniske platform på baggrund af den større medlemskreds og en ændret og mere detaljeret dataindhold. Derudover skabes der mulighed for, at medlemmer af PensionsInfo kan præsentere pensionsdata i egen brugergrænseflade, f. eks. en netbank, ligesom der skabes mulighed for, at den enkelte bruger, hvis han ønsker det, kan sende sine data til en rådgiver. PensionsInfo har hidtil haft ca brugere om året, men trafikken forventes at stige i betydeligt omfang. Status: I øjeblikket foretages en omlægning af den nye platform og en ny brugergrænseflade for PensionsInfo. Tidsplan: Den nye PensionsInfo forventes at gå i luften i slutningen af Alle nye medlemmer af PensionsInfo forventes at levere data senest med udgangen af 2007.

17 17/20 Oversigt over initiativer vedrørende andre forbrugerpolitiske tiltag Finansrådet etablerer en prissammenligningsdatabase. Tidsfrist januar 2006 Indførelse af en årlig gebyroversigt til forbrugerne Tidsfrist primo 2007 Ny og forbedret PensionsInfo Tidsfrist ultimo 2006

18 18/20 Bilag 1: Status for initiativer i den forbrugerpolitiske strategiplan på det finansielle område 2004 Den forbrugerpolitiske strategiplan for 2004 indeholdte 16 konkrete initiativer indenfor områderne: 1. Udstedelse af forbrugerregler på det finansielle område 2. Håndhævelse og tilsyn af god skik 3. Gebyrer, gennemsigtighed og information Status for disse initiativer er følgende: Gennemførte initiativer Ad 1) Udstedelse af forbrugerregler på det finansielle område Udstedelse af god skik regler for investerings- og specialforeninger. Status: Bekendtgørelsen er udstedt den 17. maj 2004 og tilhørende vejledning er udstedt. Udstedelse af god skik regler for arbejdsmarkedspensioner Status: Ny bekendtgørelse om god skik for finansielle virksomheder, som også medtager arbejdsmarkedspensioner og kollektive forsikringsordninger samt tilhørende vejledning, er udstedt den 27. oktober Ophævelse af forbrugerombudsmandens retningslinjer på det finansielle område. Status: Forbrugerombudsmanden har ophævet alle retningslinjer på det finansielle område. Løbende afholdelse af møder med brugerne af finansielle ydelser og de finansielle ankenævn. Status: Der har været afholdt møder med interessenterne på det finansielle område (ankenævnene, brancheorganisationerne, Forbrugerrådet), og der er aftalt en lignende møderække i Udvalgsarbejde vedrørende modernisering af markedsføringsloven og prismærkningsloven.

19 19/20 Status: Markedsføringsudvalget afsluttede sit arbejde d. 15. marts 2005 med afgivelsen af betænkningen nr "Markedsføring og prisoplysning". Ad 2) Håndhævelse og tilsyn af god skik Etablering af et privat forbrugerankenævn for fondsmæglerselskaber. Status: Ankenævnet er etableret den 1. april Offentliggørelse af statistik over tilsynets afgørelser på god skik området. Status: Statistikker over afgørelser på god skik-området lægges løbende på Finanstilsynets hjemmeside. Ad 3) Gebyrer, gennemsigtighed og information Finanstilsynet lægger forbrugerrelevant materiale ud på nettet. Status: Finanstilsynet har den 2. oktober 2003 etableret et særligt forbrugerafsnit på Finanstilsynets hjemmeside som bl.a. indeholder spørgsmål/svar indenfor områderne indlån, udlån, værdipapirhandel, forsikring og regler. Forbrugerrådet udarbejder "Værd at vide" brochure på det finansielle område. Status: Forbrugerrådet har udarbejdet en guide om bankydelser og om realkreditlån samt en forsikringsguide. Guiderne har været udsendt som indstik i Forbrugerbladet Tænk+Test og kan desuden hentes på Forbrugerrådets hjemmeside. Arbejdsgruppe med repræsentanter fra Forbrugerrådet, Konkurrencestyrelsen, Finansrådet, Finanstilsynet, departementet og Forbrugerstyrelsen, vurderer løsningsforslag med henblik på at sikre direkte og relevante prissammenligninger på Internettet. Status: Arbejdsgruppen har afleveret en rapport, der indeholder en række anbefalinger om, hvordan en prissammenligningsbase skal være udformet. Databasen forventes at være klar i begyndelse af 2006.

20 20/20 Igangværende og planlagte initiativer Ad 2) Håndhævelse og tilsyn af god skik Undersøgelse af internettets anvendelse i forbindelse med formidling af finansielle ydelser, herunder om god skik reglerne opfyldes. Status: Undersøgelsen er gennemført, og offentliggjort. Etablering af et privat forbrugerankenævn for forsikringsmæglere. Status: Der har været afholdt møde med brancheorganisationerne og Forbrugerstyrelsen om oprettelse af et ankenævn. Der er ikke nogen afklaring af, hvilken type ankenævn, der skal oprettes. Muligheden for, at forsikringsformidlerne kan "leje" sig ind hos Ankenævnet for Forsikring drøftes. Udarbejdelse af parametre for effektmåling af regelsættene for god skik. Status: Der er udarbejdet parametre for effektmåling, der løbende skal vurderes. Ad 3) Gebyrer, gennemsigtighed og information Konkurrencestyrelsen, Finanstilsynet og Forbrugerstyrelsen udarbejder et grundlag for formulering af en gebyrpolitik for den finansielle sektor med udgangspunkt i rammebetingelser, der gør, at gebyrdannelsen kan ses som led i den fri prisdannelse. Status: Arbejdsgruppen har offentliggjort sin rapport i september Gennemførsel af undersøgelse med henblik på at kortlægge, hvilken gebyrpolitik en række udvalgte pengeinstitutter har over for mindre erhvervsdrivende. Status: Undersøgelsen er blevet en del af den ovennævnte arbejdsgruppes rapport.

Forbrugerpolitisk strategiplan på det finansielle område 2005 2006

Forbrugerpolitisk strategiplan på det finansielle område 2005 2006 Finanstilsynet/ Forbrugerstyrelsen 29. juni 2005 Forbrugerpolitisk strategiplan på det finansielle område 2005 2006 1. Indledning Der eksisterer et gensidigt afhængighedsforhold mellem den finansielle

Læs mere

Forbrugerpolitisk strategiplan med fokus på:

Forbrugerpolitisk strategiplan med fokus på: Forbrugerpolitisk strategiplan med fokus på: Bedre forbrugerregler, som tilskynder den enkelte forbruger og de finansielle virksomheder til i fællesskab at tage ansvar. Større gennemsigtighed, samt Bedre

Læs mere

Rapport om udstedelse af regler om god skik og regler om prisoplysning samt om erfaringerne med reglernes anvendelse i 2006

Rapport om udstedelse af regler om god skik og regler om prisoplysning samt om erfaringerne med reglernes anvendelse i 2006 Erhvervsudvalget ERU alm. del - Bilag 148 Offentligt Finanstilsynet Forbrugerstyrelsen Rapport om udstedelse af regler om god skik og regler om prisoplysning samt om erfaringerne med reglernes anvendelse

Læs mere

Vejledning til bekendtgørelse nr. xx af 1. januar 2020 om den klageansvarlige og finansielle virksomheders håndtering af klager

Vejledning til bekendtgørelse nr. xx af 1. januar 2020 om den klageansvarlige og finansielle virksomheders håndtering af klager Vejledning til bekendtgørelse nr. xx af 1. januar 2020 om den klageansvarlige og finansielle virksomheders håndtering af klager Indledning Bekendtgørelsen indeholder regler om, at virksomheder inden for

Læs mere

Vejledning til bekendtgørelse nr. 556 af 1. juli 2016 om den klageansvarlige og finansielle virksomheders håndtering af klager

Vejledning til bekendtgørelse nr. 556 af 1. juli 2016 om den klageansvarlige og finansielle virksomheders håndtering af klager VEJ nr 9489 af 06/06/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 13. juni 2016 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr. 1910-0008 Senere ændringer til

Læs mere

Bekendtgørelse om den klageansvarlige og oplysninger om antal klager behandlet af den klageansvarlige

Bekendtgørelse om den klageansvarlige og oplysninger om antal klager behandlet af den klageansvarlige Bekendtgørelse om den klageansvarlige og oplysninger om antal klager behandlet af den klageansvarlige I medfør af 43, stk. 2, i lov om finansiel virksomhed, jf. lovbekendtgørelse nr. 182 af 18. februar

Læs mere

Faktaark. Forbrugerpolitisk eftersyn: Trygge forbrugere, aktive valg. I. Information

Faktaark. Forbrugerpolitisk eftersyn: Trygge forbrugere, aktive valg. I. Information Faktaark 20. august 2012 Forbrugerpolitisk eftersyn: Trygge forbrugere, aktive valg Regeringens forbrugerpolitiske eftersyn indeholder 23 initiativer fordelt på fire hovedområder: - Information - Klagemuligheder

Læs mere

Internetundersøgelse 1. Indledning og konklusion

Internetundersøgelse 1. Indledning og konklusion Finanstilsynet 7. marts 2005 J.nr.230-0004 Bea/sbu Internetundersøgelse 1. Indledning og konklusion I henhold til den forbrugerpolitiske strategiplan på det finansielle område (2003) 1 har Finanstilsynet

Læs mere

Notat om ændringer af bestemmelserne om ledelse og styring af finansielle virksomheder - L 175

Notat om ændringer af bestemmelserne om ledelse og styring af finansielle virksomheder - L 175 Erhvervsudvalget 2009-10 L 175 Bilag 4 Offentligt 27. april 2010 /SNI-ft/cmp-dep Notat om ændringer af bestemmelserne om ledelse og styring af finansielle virksomheder - L 175 Den 13. april 2010 blev L

Læs mere

Den Jyske Sparekasses salg af garantbeviser

Den Jyske Sparekasses salg af garantbeviser Den Jyske Sparekasse Att.: Direktionen Borgergade 3 7200 Grindsted 18. september 2013 Ref. csr J.nr. 6072-0255 Den Jyske Sparekasses salg af garantbeviser Påbud Finanstilsynet påbyder Den Jyske Sparekasse

Læs mere

Brev vedrørende udbud af investeringsprodukter

Brev vedrørende udbud af investeringsprodukter Til direktionen eller filialledelsen 10. juli 2019 Brev vedrørende udbud af investeringsprodukter Salg af investeringsprodukter i det nuværende lavrentemiljø er et tema, som Finanstilsynet har haft fokus

Læs mere

Bekendtgørelse om udarbejdelse og udbredelse til offentligheden af visse investeringsanalyser 1)

Bekendtgørelse om udarbejdelse og udbredelse til offentligheden af visse investeringsanalyser 1) BEK nr 1234 af 22/10/2007 (Historisk) Udskriftsdato: 17. februar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 132-0020 Senere ændringer

Læs mere

Vejledning til Bekendtgørelse nr. xx af xx.xx.xxxx om den klageansvarlige og oplysninger om antal klager behandlet af den klageansvarlige

Vejledning til Bekendtgørelse nr. xx af xx.xx.xxxx om den klageansvarlige og oplysninger om antal klager behandlet af den klageansvarlige Vejledning til Bekendtgørelse nr. xx af xx.xx.xxxx om den klageansvarlige og oplysninger om antal klager behandlet af den klageansvarlige Finanstilsynet 9. februar 2016 J.nr. 1910-0008 /SSC Indledning

Læs mere

Nye regler i 4. kvartal 2010

Nye regler i 4. kvartal 2010 Kvartalsnyt, marts 2011 Nye regler i 4. kvartal 2010 Vedtagne love I 4. kvartal 2010 er der vedtaget følgende love på Finanstilsynets område: Lov nr. 1553 af 21. december 2010 om ændring af lov om betalingstjenester,

Læs mere

Tak for invitationen til at komme her i udvalget i dag.

Tak for invitationen til at komme her i udvalget i dag. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 349 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER [Kun det talte ord gælder] Talepapir ERU alm. del Spm. Ø stillet den 8. april 2014

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0370 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0370 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0370 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 15. september 2010 Kommissionens hvidbog om forsikringsgarantiordninger KOM(2010) 0370 af 12. juli 2010 Resumé

Læs mere

Finansiel regulering og kapitalforvaltning. Nyhedsbrev

Finansiel regulering og kapitalforvaltning. Nyhedsbrev Finansiel regulering og kapitalforvaltning Nyhedsbrev PROVISIONSFORBUD VED UAFHÆNGIG INVESTERINGS- RÅDGIVNING OG PORTEFØLJEPLEJE 9.12.2015 Fra 1. januar 2017 indføres med implementeringen af MiFID II et

Læs mere

Orientering om Finanstilsynets fortolkning af MiFID II s regler om provisionsbetalinger vedrørende porteføljeplejeordninger

Orientering om Finanstilsynets fortolkning af MiFID II s regler om provisionsbetalinger vedrørende porteføljeplejeordninger Dansk Aktionærforening FinansDanmark Forbrugerrådet Tænk Fondsmæglerforeningen Investeringsfondsbranchen 24. januar februar 2017 Ref. MEST J.nr. Orientering om Finanstilsynets fortolkning af MiFID II s

Læs mere

Bekendtgørelse om kompetencekrav til ansatte, der yder investeringsrådgivning og formidler information om visse investeringsprodukter 1)

Bekendtgørelse om kompetencekrav til ansatte, der yder investeringsrådgivning og formidler information om visse investeringsprodukter 1) BEK nr 864 af 23/06/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 16. februar 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 1912-0005 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse om regler for Forbrugerombudsmandens virksomhed

Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse om regler for Forbrugerombudsmandens virksomhed NOTAT 16. januar 2007 Sag 101/1-759/ssa Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse om regler for Forbrugerombudsmandens virksomhed Markedsføringsloven indeholder hjemmel for ministeren til at fastsætte

Læs mere

Vejledning til bekendtgørelse om oplysning om risikoklassificering af visse udlånsprodukter. Indledning

Vejledning til bekendtgørelse om oplysning om risikoklassificering af visse udlånsprodukter. Indledning Vejledning til bekendtgørelse om oplysning om risikoklassificering af visse udlånsprodukter Indledning Bekendtgørelse om oplysning om risikoklassificering af visse udlånsprodukter er udstedt med hjemmel

Læs mere

Bekendtgørelse om henlæggelse af beføjelser til Finanstilsynet

Bekendtgørelse om henlæggelse af beføjelser til Finanstilsynet (Gældende) Udskriftsdato: 26. januar 2015 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr. 1912-0022 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Bekendtgørelse om produktgodkendelsesprocedurer1

Bekendtgørelse om produktgodkendelsesprocedurer1 Bekendtgørelse om produktgodkendelsesprocedurer1 I medfør af 71, stk. 4, og 373, stk. 4, i lov om finansiel virksomhed, jf. lovbekendtgørelse nr. 174 af 31. januar 2017, som ændret ved lovforslag nr. 156

Læs mere

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Retsudvalget L 65 - Svar på Spørgsmål 13 Offentligt Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Kontor: Civilkontoret Sagsnr.: 2006-156-0047 Dok.: JKA40191 Besvarelse af spørgsmål nr. 13 af 24. februar

Læs mere

Implementering af MiFID II og rapport om honorarmodeller for investeringsforeninger

Implementering af MiFID II og rapport om honorarmodeller for investeringsforeninger 18. december 2015 Nyhedsbrev Bank & Finans Implementering af MiFID II og rapport om honorarmodeller for investeringsforeninger Finanstilsynet sendte den 16. november 2015 tre lovforslag i høring. Lovforslagene

Læs mere

Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om ejendomskreditselskaber og lov om realkreditlån og realkreditobligationer m.v.

Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om ejendomskreditselskaber og lov om realkreditlån og realkreditobligationer m.v. LOV nr 667 af 08/06/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 22. februar 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 1911-0014 Senere ændringer til forskriften LBK nr

Læs mere

God skik for værdipapirhandlere problemstillinger for branchen

God skik for værdipapirhandlere problemstillinger for branchen God skik for værdipapirhandlere problemstillinger for branchen Søren Gade God skik Baggrund for reglerne God skik for værdipapirhandlere 20 og 21 Øvrige bestemmelser Opfølgning og revision af bekendtgørelsen

Læs mere

Bekendtgørelse om tredjepartsbetalinger m.v. 1)

Bekendtgørelse om tredjepartsbetalinger m.v. 1) Bekendtgørelse om tredjepartsbetalinger m.v. 1) I medfør af 43, stk. 2, 1. pkt., 43, stk. 3, 46 b, stk. 2, 50, stk. 3, og 373, stk. 4, i lov om finansiel virksomhed m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 174

Læs mere

Nøgletallet Arbejdsgruppen er blevet enige om beregning af et ÅOP - lignende nøgletal.

Nøgletallet Arbejdsgruppen er blevet enige om beregning af et ÅOP - lignende nøgletal. Finanstilsynet 21. juni 2007 FOIN/FORM J.nr.5460-0002 aba Rapport om indførelse af et ÅOP lignende nøgletal for investeringsforeninger. Men baggrund i anbefaling i Konkurrenceredegørelsen fra 2006 om at

Læs mere

Asset Management update

Asset Management update NJORD NEWS Asset Management update December 2017 Asset Management update Denne opdatering giver et overblik over udvalgte nyheder, som vores afdeling for Investment Management (kapitalforvaltning) har

Læs mere

Bekendtgørelse om provisionsbetalinger 1

Bekendtgørelse om provisionsbetalinger 1 Bekendtgørelse om provisionsbetalinger 1 I medfør af 43, stk. 2, 1. pkt., 43, stk. 3, 46 b, stk. 2, 50, stk. 3, og 373, stk. 4, i lov om finansiel virksomhed m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 182 af 18.

Læs mere

Bekendtgørelse om tredjepartsbetalinger m.v. 1)

Bekendtgørelse om tredjepartsbetalinger m.v. 1) BEK nr 738 af 13/06/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 15. juni 2017 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 142-0001 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Kapitel 1 Anvendelsesområde

Kapitel 1 Anvendelsesområde Bekendtgørelse om god skik for finansielle virksomheder1) I medfør af 43, stk. 2, og 373, stk. 4, i lov om finansiel virksomhed, jf. lovbekendtgørelse nr. 705 af 25. juni 2012, som ændret ved 2 i lov nr.

Læs mere

Høringssvar. Finanstilsynet Århusgade København Ø Att.: Benjamin Juul Johansen

Høringssvar. Finanstilsynet Århusgade København Ø Att.: Benjamin Juul Johansen Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø Att.: Benjamin Juul Johansen Sendt pr. mail til: hoeringer@ftnet.dk, bjj@ftnet.dk, tff@ftnet.dk til forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed,

Læs mere

Tak for invitationen til dette samråd i dag om forslaget til en ny markedsføringslov.

Tak for invitationen til dette samråd i dag om forslaget til en ny markedsføringslov. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 L 40 endeligt svar på spørgsmål 36 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] 8. marts 2017 Samråd i ERU den 23. marts 2017 Spørgsmål G-H stillet

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om markedsføring

Forslag. Lov om ændring af lov om markedsføring Forslag til Lov om ændring af lov om markedsføring (Indsættelse af faktureringspligt for regningsarbejde og ændring af Forbrugerombudsmandens ansættelsesvilkår) 1 I markedsføringsloven, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

I anledning af klagen har Finanstilsynet i en udtalelse af 9. september 2011 om sagens faktiske omstændigheder oplyst:

I anledning af klagen har Finanstilsynet i en udtalelse af 9. september 2011 om sagens faktiske omstændigheder oplyst: ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Fax 33 30 76 00 www.erhvervsankenaevnet.dk * Ekspeditionstid 9-16 Kendelse af 13. januar 2012 (J.nr. 2011-0025108).

Læs mere

Fokus Lov om finansielle rådgivere

Fokus Lov om finansielle rådgivere Kapitalmarked og finansielle virksomheder 6. november 2013 Fokus Lov om finansielle rådgivere I dette nyhedsbrev sætter vi fokus på Lov om finansielle rådgivere (klik på link), der træder i kraft den 1.

Læs mere

Rapport om udstedelse af regler om god skik og regler om prisoplysning samt om erfaringerne med reglernes anvendelse

Rapport om udstedelse af regler om god skik og regler om prisoplysning samt om erfaringerne med reglernes anvendelse Finanstilsynet Forbrugerstyrelsen Rapport om udstedelse af regler om god skik og regler om prisoplysning samt om erfaringerne med reglernes anvendelse Indledning Det følger af 353, stk. 2 i lov om finansiel

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0704 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0704 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0704 Bilag 2 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 5. december 2008 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om kreditvurderingsbureauer. KOM(2008)704

Læs mere

Påbud. BRFkredit Bank A/S Att.: direktionen Klampenborgvej Kgs. Lyngby

Påbud. BRFkredit Bank A/S Att.: direktionen Klampenborgvej Kgs. Lyngby BRFkredit Bank A/S Att.: direktionen Klampenborgvej 205 2800 Kgs. Lyngby 10. februar 2015 Ref. hbj J.nr. 6072-0791 Påbud om ikke at kræve indsendelse af økonomioplysninger for lån, der er optaget inden

Læs mere

Rekordvækst i realkreditudlån i euro

Rekordvækst i realkreditudlån i euro NR. 2 OKTOBER 2009 Rekordvækst i realkreditudlån i euro Realkreditsektoren udlåner flere og flere penge i euro sammenlignet med i danske kroner. Især landbruget har fordel af den internationale valuta.

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Finanstilsynets virksomhed. Februar 2008

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Finanstilsynets virksomhed. Februar 2008 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Finanstilsynets virksomhed Februar 2008 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Finanstilsynets virksomhed (beretning nr. 17/04)

Læs mere

Finansrådet og Børsmæglerforeningens bemærkninger til udkast til bekendtgørelse om organisatoriske krav

Finansrådet og Børsmæglerforeningens bemærkninger til udkast til bekendtgørelse om organisatoriske krav Finanstilsynet Mai-Brit Campos Nielsen Finansrådet og Børsmæglerforeningens bemærkninger til udkast til bekendtgørelse om organisatoriske krav Finansrådet og Børsmæglerforeningen har modtaget Finanstilsynets

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) L 125/4 KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2019/758 af 31. januar 2019 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2015/849 for så vidt angår reguleringsmæssige tekniske

Læs mere

Vedtagne love i 2. kvartal 2007

Vedtagne love i 2. kvartal 2007 Vedtagne love i 2. kvartal 2007 I 2. kvartal 2007 er der vedtaget fire love på Finanstilsynets område: Lov nr. 397 af 30. april 2007 Lov om ændring af lov om investeringsforeninger og specialforeninger

Læs mere

Formuepleje A/S Fondsmæglerselskab ALMINDELIGE FORRETNINGSBETINGELSER // MAJ 2015

Formuepleje A/S Fondsmæglerselskab ALMINDELIGE FORRETNINGSBETINGELSER // MAJ 2015 Formuepleje A/S Fondsmæglerselskab ALMINDELIGE FORRETNINGSBETINGELSER // MAJ 2015 FORMUEPLEJE A/S, FONDSMÆGLERSELSKAB ALMINDELIGE FORRETNINGSBETINGELSER Betingelsernes anvendelsesområde Formuepleje A/S

Læs mere

Fremsat den 31. marts 2004 af økonomi- og erhvervsministeren (Bendt Bendtsen)

Fremsat den 31. marts 2004 af økonomi- og erhvervsministeren (Bendt Bendtsen) L 214 (som fremsat): Forslag til lov om ændring af lov om værdipapirhandel m.v., lov om finansiel virksomhed, lov om erhvervsdrivende virksomheders aflæggelse af årsregnskab m.v. (årsregnskabsloven) med

Læs mere

Afgørelse: Formuepleje A/S salg af gearede alternative

Afgørelse: Formuepleje A/S salg af gearede alternative Formuepleje A/S Att.: Direktionen / Bestyrelsen Værkmestergade 25 8000 Aarhus C 18. juni 2018 Ref. csr J.nr. 6077-0048 Afgørelse: Formuepleje A/S salg af gearede alternative investeringsfonde Afgørelse

Læs mere

Politik til imødegåelse af interessekonflikter

Politik til imødegåelse af interessekonflikter J.nr. 74-12295 Baneskellet 1 Hammershøj 8830 Tjele Telefon 8799 3000 CVR-nr. 31843219 Nærværende politik for Danske Andelskassers Bank A/S (i det følgende benævnt DAB) er udarbejdet med udgangspunkt i

Læs mere

Lovtidende A 2010 Udgivet den 25. februar 2010

Lovtidende A 2010 Udgivet den 25. februar 2010 Lovtidende A 2010 Udgivet den 25. februar 2010 23. februar 2010. Nr. 180. Bekendtgørelse for Færøerne om god skik for investeringsforeninger, specialforeninger og hedgeforeninger samt udenlandske investeringsinstitutter

Læs mere

Politik for best practice for ledelse af investeringsforeninger

Politik for best practice for ledelse af investeringsforeninger Politik for best practice for ledelse af investeringsforeninger Gældende fra og med den 28. november 2014 1. Baggrund og formål Nærværende politik er fastsat af bestyrelsen i Investeringsforeningen PFA

Læs mere

Kap. 6 i værdipapirhandelsloven, jf. bekendtgørelse nr. 479 af 1. juni 2006 af lov om værdipapirhandel m.v.

Kap. 6 i værdipapirhandelsloven, jf. bekendtgørelse nr. 479 af 1. juni 2006 af lov om værdipapirhandel m.v. Vejledning for behandling af prospekter for værdipapirer, der optages til notering eller handel på en fondsbørs eller en autoriseret markedsplads. Finanstilsynet 5. september 2006 1. Indledning 2. Retsgrundlag

Læs mere

Høringssvar om udkast til bekendtgørelse om god skik for boligkredit

Høringssvar om udkast til bekendtgørelse om god skik for boligkredit Finanstilsynet Aarhusgade 110 2100 København Ø Høringssvar om udkast til bekendtgørelse om god skik for boligkredit Vi henviser til udkast til bekendtgørelse om god skik for boligkredit, udkast til bekendtgørelse

Læs mere

Udkast til vejledning til bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter

Udkast til vejledning til bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter Udkast til vejledning til bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter Indledning Bekendtgørelsen er udstedt med hjemmel i 43, stk. 3, og 373, stk. 4, i lov om finansiel virksomhed, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Påbud for overtrædelse af lov om finansiel virksomhed

Påbud for overtrædelse af lov om finansiel virksomhed Spar Nord Bank A/S Att.: Bestyrelsen og direktionen cc: Intern og ekstern revision 21. maj 2019 Ref. SBP J.nr. 6252-0158 Påbud for overtrædelse af lov om finansiel virksomhed 48 a, stk. 1, jf. 53 b, stk.

Læs mere

Finanstilsynet og Forbrugerombudsmanden 23. september 2009. Orientering om lov om betalingstjenester

Finanstilsynet og Forbrugerombudsmanden 23. september 2009. Orientering om lov om betalingstjenester Finanstilsynet og Forbrugerombudsmanden 23. september 2009 Orientering om lov om betalingstjenester 1. Indledning Den 1. november 2009 træder en ny lov om betalingstjenester i kraft lov nr. 385 af 25.

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 4.6.2014 C(2014) 3656 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af 4.6.2014 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2013/36/EU

Læs mere

NOTAT. Kommissorium for udvalg om markedsføringsloven

NOTAT. Kommissorium for udvalg om markedsføringsloven NOTAT 1. december 2014 14/06943-2 Kommissorium for udvalg om markedsføringsloven Baggrund Markedsføringsloven udgør en væsentlig rammebetingelse for virksomhederne og forbrugerne. Den skal således medvirke

Læs mere

Danske investorer skal have endnu bedre vilkår

Danske investorer skal have endnu bedre vilkår 2014 Danske investorer skal have endnu bedre vilkår Tre initiativer fra Investeringsfondsbranchen Danske investeringsforeninger er blandt de bedste i Europa til at skabe værdi til investorerne. Men branchen

Læs mere

Oversigt over gældende EU-direktiver og EU-forordninger om finansielle tjenesteydelser Den 1. november 2007

Oversigt over gældende EU-direktiver og EU-forordninger om finansielle tjenesteydelser Den 1. november 2007 Oversigt over gældende EU-direktiver og EU-forordninger om finansielle tjenesteydelser Den 1. november 2007 Oversigten indeholder en henvisning til den lov og/eller bekendtgørelse, som gennemfører et EU-direktiv

Læs mere

Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over

Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over 12. januar 2017 Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over 5.000.000 euro I dette notat er samlet praktisk information om

Læs mere

Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over

Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over 15. juli 2015 Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over 5.000.000 euro I dette notat er samlet praktisk information om

Læs mere

Udtalelse om 3 og 4 i bekendtgørelse om god skik for finansielle virksomheder i forhold til situationer omfattet af 60 a i lov om finansiel

Udtalelse om 3 og 4 i bekendtgørelse om god skik for finansielle virksomheder i forhold til situationer omfattet af 60 a i lov om finansiel Finanstilsynet 26. september 2014 J.nr. 591-0354 Udtalelse om 3 og 4 i bekendtgørelse om god skik for finansielle virksomheder i forhold til situationer omfattet af 60 a i lov om finansiel virksomhed 1.

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR DANSK POLITI OG REDNINGSBEREDSKABET EKSTERNE BEREDSKABSPLANER OG INFORMATION TIL OFFENTLIGHEDEN VEDR. RISIKOVIRKSOMHEDER

RETNINGSLINJER FOR DANSK POLITI OG REDNINGSBEREDSKABET EKSTERNE BEREDSKABSPLANER OG INFORMATION TIL OFFENTLIGHEDEN VEDR. RISIKOVIRKSOMHEDER +? BN466 RETNINGSLINJER FOR DANSK POLITI OG REDNINGSBEREDSKABET EKSTERNE BEREDSKABSPLANER OG INFORMATION TIL OFFENTLIGHEDEN VEDR. JUNI 2018 TIL TJENESTEBRUG MÅ IKKE KOMME TIL UVEDKOMMENDES KENDSKAB Rigspolitiet

Læs mere

Bekendtgørelse om produktgodkendelsesprocedurer 1)

Bekendtgørelse om produktgodkendelsesprocedurer 1) BEK nr 922 af 29/06/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 6. juli 2017 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 142-0003 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Dette vil også være en opfølgning på moderniseringsprocessen, som blev iværksat ved ændringen af betalingsmiddelloven i 1999.

Dette vil også være en opfølgning på moderniseringsprocessen, som blev iværksat ved ændringen af betalingsmiddelloven i 1999. Det nye Dankort Dankortsystemet har fungeret godt, siden det blev etableret i 1984, og har været et af de mest effektive betalingssystemer i verden. Alle parter har nydt godt af systemet: forbrugerne har

Læs mere

Bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter

Bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter Finanstilsynet Johanne Daugaard Thomsen Århusgade 110 2100 København Ø Bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter Finanstilsynet har den 26. oktober 2010 fremsendt udkast til bekendtgørelse

Læs mere

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/65/EU af 15. maj 2014 om markeder for finansielle instrumenter 2

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/65/EU af 15. maj 2014 om markeder for finansielle instrumenter 2 April 2017 Nyhedsbrev Bank & Finans MiFID II og implementeringen i Dansk ret Nyhedsbrevet giver et overblik over implementeringen af MiFID II 1 i Danmark, der sker ad flere tempi og gennem flere lag af

Læs mere

KONKURRENCE- OG forbrugerstyrelsens STRATEGI

KONKURRENCE- OG forbrugerstyrelsens STRATEGI KONKURRENCE- OG forbrugerstyrelsens STRATEGI 2011-2013 Strategi for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen 2011-2013 Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen blev etableret ved en fusion af Konkurrencestyrelsen

Læs mere

Forbrugerombudsmandens orienteringsskrivelse om lov om betalingstjenester Orienteringsskrivelse 2009

Forbrugerombudsmandens orienteringsskrivelse om lov om betalingstjenester Orienteringsskrivelse 2009 Forbrugerombudsmandens orienteringsskrivelse om lov om betalingstjenester Orienteringsskrivelse 2009 FORBRUGEROMBUDSMANDENS ORIENTERINGSSKRIVELSE OM LOV OM BETALINGSTJENESTER Forbrugerombudsmandens orienteringsskrivelse

Læs mere

Forsikring & Pensions svar på høring om udkast til bekendtgørelse om god skik for forsikringsdistributører

Forsikring & Pensions svar på høring om udkast til bekendtgørelse om god skik for forsikringsdistributører Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø Att.: Kamilla Bøgebjerg Nørlem Sendt til kbn@ftnet.dk s svar på høring om udkast til bekendtgørelse om god skik for forsikringsdistributører takker for muligheden

Læs mere

Europa-kommissionens hvidbog om integration af EU's realkreditmarked

Europa-kommissionens hvidbog om integration af EU's realkreditmarked Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0807 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 14. februar 2008 REAL j.nr. 722-0001 klm/aba/lt Europa-kommissionens hvidbog om integration af EU's realkreditmarked

Læs mere

Retsudvalget L 65 - Bilag 11 Offentligt

Retsudvalget L 65 - Bilag 11 Offentligt Retsudvalget L 65 - Bilag 11 Offentligt Folketingets Retsudvalg Christiansborg 1240 København K 24. februar 2006 Benedicte Federspiel Dok. 40440/ph Foretræde for Retsudvalget den 2. marts 2006 vedr. juridisk

Læs mere

Notat. Bekendtgørelse om god værdipapirhandelsskik ved handel med visse værdipapirer

Notat. Bekendtgørelse om god værdipapirhandelsskik ved handel med visse værdipapirer 1 Bekendtgørelse om god værdipapirhandelsskik ved handel med visse værdipapirer I medfør af 3, stk. 2, og 93, stk. 4, i lov om værdipapirhandel m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 168 af 14. marts 2001, fastsættes:

Læs mere

Bekendtgørelse for Færøerne om udarbejdelse og udbredelse til offentligheden af visse investeringsanalyser 1)

Bekendtgørelse for Færøerne om udarbejdelse og udbredelse til offentligheden af visse investeringsanalyser 1) Nr. 176 14. marts 2006 Bekendtgørelse for Færøerne om udarbejdelse og udbredelse til offentligheden af visse investeringsanalyser 1) Kapitel 1 Indledende bestemmelser Kapitel 2 Regler om udarbejdelse og

Læs mere

Lovtidende A 2008 Udgivet den 18. juni 2008

Lovtidende A 2008 Udgivet den 18. juni 2008 Lovtidende A 2008 Udgivet den 18. juni 2008 17. juni 2008. Nr. 515. Lov om ændring af lov om værdipapirhandel m.v. og forskellige andre love (Åbenhed omkring Fondsrådets og Det Finansielle Virksomhedsråds

Læs mere

Ved brev af 22. september 2010 har Finanstilsynet fremsendt ovennævnte lovudkast med anmodning om Finansrådets bemærkninger.

Ved brev af 22. september 2010 har Finanstilsynet fremsendt ovennævnte lovudkast med anmodning om Finansrådets bemærkninger. Finanstilsynet Juridisk Kontor Århusgade 110, 2100, København Ø Sendt pr. mail til: ministerbetjening@ftnet.dk 4. oktober 2010 Udkast til lovforslag om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om forebyggende

Læs mere

Nordisk försäkringstidskrift 3/2012. Den danske regerings forbrugerpolitiske handlingsplan

Nordisk försäkringstidskrift 3/2012. Den danske regerings forbrugerpolitiske handlingsplan Den danske regerings forbrugerpolitiske handlingsplan Under slagordene Trygge forbrugere Aktive valg har den danske regering i midten af august måned præsenteret en forbrugerpolitisk handlingsplan med

Læs mere

NY LOV OM FORSIKRINGS FORMIDLING

NY LOV OM FORSIKRINGS FORMIDLING NY LOV OM FORSIKRINGS FORMIDLING Kontakt Jens Steen Jensen Partner 22.1.2018 Tirsdag den 16. januar 2018 vedtog Folketinget en ny forsikringsformidlingslov, som væsentligt ændrer og omskriver den eksisterende

Læs mere

Dansk Erhvervs bemærkninger til regeringens forbrugerpolitiske handlingsplan 2012

Dansk Erhvervs bemærkninger til regeringens forbrugerpolitiske handlingsplan 2012 Notat Dansk Erhvervs bemærkninger til regeringens forbrugerpolitiske handlingsplan 2012 1. Bedre forbrugerbeskyttelse af børn og unge Vi er positive overfor forslaget om at afdække behovet for bedre beskyttelse

Læs mere

Denne rapport om undersøgelse i Løkken Sparekasse fremsendes under henvisning til 346, stk. 3 i lov om finansiel virksomhed.

Denne rapport om undersøgelse i Løkken Sparekasse fremsendes under henvisning til 346, stk. 3 i lov om finansiel virksomhed. Løkken Sparekasse Att.: Direktionen Søndergade 3 9480 Løkken 25. marts 2009 Ref. MFT J.nr. 6252-0207 Afsluttende konklusioner på undersøgelse i Løkken Sparekasse Denne rapport om undersøgelse i Løkken

Læs mere

NOTAT. Rapport om de alternative tvistbilæggelsesinstansers (ATBinstansernes)

NOTAT. Rapport om de alternative tvistbilæggelsesinstansers (ATBinstansernes) NOTAT 15. juni 2018 17/01998-6 Rapport om de alternative tvistbilæggelsesinstansers (ATBinstansernes) udvikling og virkemåde I henhold til Direktiv 2013/11/EU om alternativ tvistbilæggelse i forbindelse

Læs mere

Forsikringsmæglervirksomhed. Markedsudvikling 2012

Forsikringsmæglervirksomhed. Markedsudvikling 2012 Forsikringsmæglervirksomhed Markedsudvikling 2012 Indholdsfortegnelse 1. Konklusioner... 3 2. Hovedtendenser i forsikringsmæglernes indberetninger til Finanstilsynet... 4 Tabel 1: Forsikringsmæglere -

Læs mere

EIOPA-17/ oktober 2017

EIOPA-17/ oktober 2017 EIOPA-17/651 4. oktober 2017 Retningslinjer i henhold til direktivet om forsikringsdistribution om forsikringsbaserede investeringsprodukter, der indebærer en struktur, som gør det vanskeligt for kunden

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 20. marts 2013 (J.nr. 2012-0026936) Sagen afvist

Læs mere

Forbrugerombudsmandens vejledning om krav til oplysninger i tvreklamer, jf. markedsføringslovens 3, 12 a og 14 a. Baggrund

Forbrugerombudsmandens vejledning om krav til oplysninger i tvreklamer, jf. markedsføringslovens 3, 12 a og 14 a. Baggrund Dato: 19. december 2014 Sag: FO-12/12069-28 Sagsbehandler: /tmn Forbrugerombudsmandens vejledning om krav til oplysninger i tvreklamer, jf. markedsføringslovens 3, 12 a og 14 a. Baggrund Gennem de seneste

Læs mere

Høringssvar over vejledning til bekendtgørelse om god skik for boligkredit

Høringssvar over vejledning til bekendtgørelse om god skik for boligkredit Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø Høringssvar over vejledning til bekendtgørelse om god skik for boligkredit Realkreditforeningen henviser til høring modtaget pr. mail af 12. april 2016 og

Læs mere

Ministerialtidende. 2010 Udgivet den 29. oktober 2010

Ministerialtidende. 2010 Udgivet den 29. oktober 2010 Ministerialtidende 2010 Udgivet den 29. oktober 2010 27. oktober 2010. Nr. 87. Vejledning til bekendtgørelse om information til forbrugere om priser m.v. i pengeinstitutter (Prisoplysningsbekendtgørelsen)

Læs mere

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Sundhedsjura og lægemiddelpolitik Sagsbeh.: DEPCHO Sags nr.: 1407039 Dok. Nr.: 1599068 Dato: 11. december

Læs mere

Undersøgelsesrapport: Totalbanken A/S salg af Kapitalbeviser i form af hybrid kernekapital

Undersøgelsesrapport: Totalbanken A/S salg af Kapitalbeviser i form af hybrid kernekapital Totalbanken A/S Att.: Direktionen Bredgade 95 5560 Aarup 26. juni 2013 Ref. csr J.nr. 6252-0105 Undersøgelsesrapport: Totalbanken A/S salg af Kapitalbeviser i form af hybrid kernekapital Resumé Som led

Læs mere

Æ n d r i n g s f o r s l a g. til. Forslag til lov om forvaltere af alternative investeringsfonde m.v. Til 1

Æ n d r i n g s f o r s l a g. til. Forslag til lov om forvaltere af alternative investeringsfonde m.v. Til 1 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 L 175 Bilag 6 Offentligt Æ n d r i n g s f o r s l a g til Forslag til lov om forvaltere af alternative investeringsfonde m.v. Af erhvervs- og vækstministeren

Læs mere

Ændringsforslag. til. Forslag til lov om ændring af lov om forsikringsformidling

Ændringsforslag. til. Forslag til lov om ændring af lov om forsikringsformidling Erhvervsudvalget L 52 - Bilag 19 Offentligt Ændringsforslag til Forslag til lov om ændring af lov om forsikringsformidling (Forsikringsmæglervirksomheders oplysningspligter og forbud mod at forsikringsmæglervirksomheder

Læs mere

Investorbeskyttelse. Resumé. Høringssvar. Finanstilsynet. Att.: Carsten Stege Rasmussen. Århusgade København Ø

Investorbeskyttelse. Resumé. Høringssvar. Finanstilsynet. Att.: Carsten Stege Rasmussen. Århusgade København Ø Finanstilsynet Att.: Carsten Stege Rasmussen Århusgade 110 2100 København Ø Investorbeskyttelse Resumé B Ø R S M Æ G L E R - F O R E N I N G E N Direktivnær implementering og proportionalitet Finanstilsynet

Læs mere

Bekendtgørelse om registrering af aktiver i forsikringsselskaber og firmapensionskasser 1)

Bekendtgørelse om registrering af aktiver i forsikringsselskaber og firmapensionskasser 1) BEK nr 1359 af 30/11/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 31. januar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr. 162-0025 Senere ændringer til

Læs mere

Finanstilsynet Vibeke Olesen Århusgade København Ø

Finanstilsynet Vibeke Olesen Århusgade København Ø Finanstilsynet Vibeke Olesen Århusgade 110 2100 København Ø Mæglere - ændringsforslag til god skik bekendtgørelsen for mæglere - høringssvar fra Finanstilsynet har den 30. marts 2012 sendt forslag til

Læs mere

Politik for best practice for ledelse af investeringsforeninger

Politik for best practice for ledelse af investeringsforeninger Politik for best practice for ledelse af investeringsforeninger Gældende fra og med den 1. april 2019 1. Regelgrundlag, baggrund og formål Nærværende politik er fastsat af bestyrelsen i Investeringsforeningen

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om forbrugerklager (forbrugerklageloven)

Bekendtgørelse af lov om forbrugerklager (forbrugerklageloven) LBK nr 1095 af 08/09/2010 Udskriftsdato: 7. maj 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, j.nr.08/07485 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

EIOPA(BoS(13/164 DA. Retningslinjer for forsikringsformidleres klagebehandling

EIOPA(BoS(13/164 DA. Retningslinjer for forsikringsformidleres klagebehandling EIOPA(BoS(13/164 DA Retningslinjer for forsikringsformidleres klagebehandling EIOPA WesthafenTower Westhafenplatz 1 60327 Frankfurt Germany Phone: +49 69 951119(20 Fax: +49 69 951119(19 info@eiopa.europa.eu

Læs mere

Svar på spørgsmål AT, AU, AV og AW INSPIRATIONSPUNKTER

Svar på spørgsmål AT, AU, AV og AW INSPIRATIONSPUNKTER Boligudvalget 2009-10 BOU alm. del Bilag 71 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER 2. juni 2010 Talepapir til åbent samråd i Boligudvalget, alm. del, den 4. juni 2010 samrådsspørgsmål AT, AU, AV og AW af 27. april

Læs mere