Regionernes ressourceforbrug på administrative funktioner

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Regionernes ressourceforbrug på administrative funktioner"

Transkript

1 N O T A T U D K A S T T I L A F R A P P O R T E R I N G O M K R I N G N Ø G L E T A L F O R R E G I O N E R N E S A D M I N I S T R A T I V E R E S S O U R C E F O R B R U G Udarbejdet af arbejdsgruppe med regionale repræsentanter nedsat under de fem regionsdirektører Sag nr. 14/678 Dokumentnr /14 Regionernes ressourceforbrug på administrative funktioner Regionerne laver årligt i fællesskab en opgørelse af ressourceforbruget på administrative funktioner. Dette er fjerde år, hvor opgørelsen foretages, og der foreligger nøgletal for perioden Opgørelserne viser: Fra 2010 til 2012 reducerede regionerne antallet af administrative medarbejdere med 3,6 procent. De 3,6 procent svarer til 279 færre ansatte og - alt andet lige - sparede lønudgifter på skønnet 130 millioner kroner. I 2013 lå antallet af administrative medarbejdere 1,4 procent under niveauet i Det øvrige personale er i perioden steget i regionerne under ét. Den samlede reduktion i antallet af administrative medarbejdere skal ses i sammenhæng med, at regionerne på nogle områder har tilført flere ressourcer til strategiske områder, som eksempelvis at professionalisere indkøb, sundhedsplanlægning, Lean og samarbejde med både private og kommuner samt praksissektoren. Dette betyder også, at der er reduceret ekstra på andre administrative områder. Netto har regionerne altså formået at reducere de administrative funktioner fra til trods for de strategiske opprioriteringer, som man har foretaget på området. I 2013 lå udgifterne til det administrative personale på 4,48 procent. Administrationsgraden er ændret marginalt i forhold til i 2010, hvor den lå på 4,44 procent. Tallet medregner lønudgifter på samtlige administrative funktioner inklusive it- området og administration af byggeri. Der er stor variation i den samlede udvikling i administrativt ansatte i de enkelte regioner de seneste fire år.

2 Administrativt personale samlet set fra 2010 til 2013 Regionernes nøgletal for administrativt ressourceforbrug er baseret på den regionale benchmarking af fællesfunktioner, som regionernes gennemfører årligt baseret på personaledata, samt supplerende indberetninger fra regionerne. Side 2 Nøgletallene omfatter klassiske administrative funktioner såvel som funktioner i forhold til regionernes styring, planlægning og service, herunder strategiske funktioner som eksempelvis at sætte langsigtede mål på uddannelsesområdet eller for hvilke specialer, der planlægges i regionen eller samarbejde med kommuner og praksissektoren om sårbare borgere. I figur 1 nedenfor ses udviklingen i ansatte i administrative funktioner de seneste fire år. Figur 1 Udvikling i ansatte i administrative funktioner fra 2010(=100) til 2013, eksklusive it-området og kvalitetsfondsbyggeri Kilde: Benchmarking af regionernes fællesfunktioner og supplerende indberetninger fra regionerne Samlet kan opgøres, at regionerne fra 2010 til 2012 har reduceret antallet af administrative medarbejdere med 3,6 procent, og at det er sket ud fra et i forvejen lavt udgangspunkt sammenlignet med andre offentlige sektorer. Personale reduktionen på 3,6 procent fra svarer til 279 færre årsværk og kan alt andet lige opgøres til sparede lønkroner på 130 millioner kroner fra Fra 2012 til 2013 er antallet af administrativt ansatte steget med i alt 177 eller 2,5 procent.

3 Ser man på personaleforbruget samlet fra 2010 til 2013 er antallet af administrativt ansatte faldet med 1,4 procent. Det svarer til cirka100 færre administrative medarbejdere. Side 3 Udviklingen i de enkelte regioner Faldet i administrativt ansatte fra ses i alle regioner. Det samme gælder stigningen fra , jævnfør de stiplede linjer i figuren, der ses i alle regioner, undtagen Region Nordjylland, hvor antallet af ansatte i administrative funktioner i 2013 ligger på niveau med januar Udvikling i procent fra henholdsvis ses for de enkelte regioner i figuren yderste til højre. Figur 2 Udvikling i ansatte i administrative funktioner fra 2010(=100) til 2013, eksklusive it-området og kvalitetsfondsbyggeri de enkelte regioner Kilde: Benchmarking af regionernes fællesfunktioner og supplerende indberetninger fra regionerne. Bemærk at tallene særskilt fra benchmarking-analysen fremgår af figur 4 nedenfor både figur 1, 2 og 4 opgør antal ansatte eksklusive it og byggeri. Samlet over de seneste år har Region Nordjylland haft en reduktion i administrativt ansatte på 5,4 procent fra 2010 til Region Syddanmark og Region Midtjylland har reduceret med hhv. 4,7 og 3,5 procent, mens Region Hovedstaden og Region Sjælland har haft en samlet vækst fra på omkring henholdsvis 2,8 og 1,5 procent. De politiske prioriteringer, der ligger bag det seneste års stigning i Region Hovedstaden og Region Sjælland fremgår af faktaboks 1 nedenfor.

4 Faktaboks 1 Det seneste års stigning i Region Hovedstaden afspejler: Politiske prioriteringer af specifikke indsatsområder som 1813 og oprettelse af et telemedicinsk center Nye aktiviteter inden for regional udvikling i forbindelse med politisk besluttede tiltag i den indgåede budgetaftale for 2013, herunder på miljøområdet samt etableringen af et elbilsekretariat og en praktikpladsenhed Stigningen i Region Sjælland fra kan henføres til en række prioriteringer: En massiv in-house baseret satsning på Lean i fuld skala på alle sygehuse En styrkelse af visitationsenheder som en konsekvens af reduktion af ventetider Sundhedsinnovation Styrkelse af det tværsektorielle arbejde /kommunesamarbejde Disse tiltag er uddybet i teknisk bilag til den årlige benchmarking af fællesfunktionerne. Side 4 Der er tale om strategiske prioriteringer, der øger antallet af administrativt ansatte inden for især sundhedsplanlægning, og som ligger i tråd med de senere års strategiske prioriteringer i regionerne, jævnfør afsnit om op- og nedprioriteringer på delområder neden for. Totale ressourceforbrug på administrative funktioner I de overordnede tal er der korrigeret for, at der opbygges projektorganisationer, der skal håndtere sygehusbyggerierne de kommende mange år. Ligeledes indgår it-området ikke i benchmarking af de administrative funktioner, idet det i højere grad end for andre administrative funktioner er svært at skelne mellem driftsunderstøttende funktioner (klinisk it) og it, der er del af de mere administrative funktioner. Ses på det totale ressourceforbrug har regionerne i 2013 knap ansatte, der er beskæftiget i administrative funktioner, heraf godt fuldtidsbeskæftigede med it og 273 beskæftigede omkring sygehusbyggerierne. På både it- og byggeriområdet er antallet af medarbejdere steget fra 2010 til 2013 it med 225 årsværk og byggeri med 112 årsværk. Den samlede lønsum for administrativt personale ligger på 4,48 procent af den samlede omsætning på godt 107 milliarder i Administrationsgraden er ændret marginalt i forhold til tidligere år, hvor den lå på 4,44 procent. I 2012 lå administrationsprocenten ekstraordinært lavt på 4,28 procent. Reduktioner og opnormering på delområder fra 2010 til 2013 Samtidig med et faldende ressourceforbrug i de administrative funktioner fra 2010 til 2013, har det været muligt for regionerne at tilføre flere personale ressourcer til strategiske områder. Samtidig kan klog administration

5 aflaste det sundhedsfaglige personale. Eksempler på administration som frigiver tid til kerneopgaver fremgår af faktaboks 4. Side 5 Af tabel 1 ses det, at sideløbende med den opprioritering, der i disse år foregår i regionerne omkring sygehusbyggeri, indkøbsområdet samt sundhedsplanlægning og kvalitetsudvikling, reduceres der på andre administrative delaktiviteter. De seneste år har regionerne altså formået at reducere de administrative funktioner til trods for politiske beslutninger om prioritering af strategiske områder, der blandt andet kan betyde besparelser på de øvrige funktioner. Tabel 1 Reduktioner og opprioriteringer på dedikerede administrative delområder i 2013 Ansatte omregnet til årsværkl årsværk Udvikling Andel i Årv. pct. Årv. pct. HR og lønadministration ,5% 120 9,6% 17% Sundhedsplanlægning og kvalitetsudvikling ,5% ,4% 14% Økonomi og regnskab ,6% -28-3,1% 11% Indkøb og logistik ,1% 56 37,5% 3% Byggeri og kvalitetsfonds-projekter ,7% ,0% 3% Praksisområdet ,9% -9-4,0% 3% Betjening af politiske og administrative ledelser ,0% 33 6,2% 7% Andet ,5% -28-7,1% 5% Regional udvikling ,0% -46-8,4% 6% Socialområdet ,6% ,3% 1% Øvrig decentral administration - sociale inst ,3% ,6% 4% Øvrig decentral administration - sygehusafd. mv ,7% -17-0,9% 25% Note: 1) Øvrige decentral administration (trin 1.c) er opdelt i den administration, der foregår på sygehusafdelinger, klinikker etc. og den der foregår på institutionsniveau på socialområdet. 2) Administrativt ansatte i regional udvikling i Region Syddanmark varetager med ca. 3 årsværk en del af sekretariatsbetjeningen for et program for den landfaste dansk-tyske grænseregion (interreg 4A-programmet). Der er ikke foretaget korrektioner i ovenstående tabel på baggrund af supplerende indberetninger fra regionerne, da korrektion i medfør heraf generelt ikke kan opdeles på delaktiviteter Antallet af administrative medarbejdere stiger på centralt niveau, blandt andet fordi regionernes strategiske opprioriteringer netop sker ved at samle funktioner i fælles enheder både for at udnytte stordriftsfordele og for at samle spidskompetencer.

6 Figur 3 Ændringer i antal ansatte på centralt og decentralt administrativt niveau udvalgte administrative delaktiviteter Side 6 De særligt markante udviklinger i 2013 sammenholdt med 2010 kan opsummeres som følger, idet det samlede talsæt for er stillet til rådighed for regionerne elektronisk som grundlag for yderligere analyser i de enkelte regioner og videndeling på tværs efterfølgende: Byggeri- og kvalitetsfondsbyggerier: Alle regioner har ansat flere administrative medarbejdere i projektorganisationer eller tværgående funktioner, der skal håndtere de nye sygehusbyggerier. Der er tale om omfattende og komplicerede byggerier, som kræver en professionel og kompetent organisation, der kan matche entreprenørvirksomheder og eksterne rådgivere og sikre en betryggende økonomi- og byggestyring. Indkøbs- og logistikområdet er styrket med flere ansatte i fire regioner. Et bevidst valg, der har udgangspunkt i, at der kan opnås store besparelser ved at satse strategisk på indkøbs- og logistikområdet. Det er i 2010 politisk vedtaget, at regionernes indsats på indkøbs- og logistikområdet skal frigive 1,0 milliarder kroner frem mod Regionernes sundhedsplanlægning og kvalitetsudvikling er styrket i fire regioner enten samlet set eller i regionens centrale fællesenhed på området. Det er en målrettet prioritering for at understøtte fokus på kvalitet, patientsikkerhed og sammenhængende patientforløb, hvilket giver forbedringer for patienter og flere penge til sundhed. Løsningerne ligger blandt andet i styrket samarbejde mellem sygehuse, kommuner og praksissektor, Lean, implementering af telemedicinske løsninger og sundhedsinnovation. tiltagene er nærmere uddybet i teknisk bilag til nøgletalsopgørelsen og kort summeret i faktaboks 2 nedenfor.

7 På HR og lønadministration sker der særligt ændringer i Region Hovedstaden via en styrkelse fællesfunktionerne, hvilket er uddybet i fakta boks 3. Side 7 Faktaboks 2 Målrettet opprioritering inden for sundhedsplanlægning og kvalitetsudvikling eksempler fra de senere år Satsning på udvikling og udbredelse af telemedicinske løsninger I Region Syddanmark afspejler opnormeringen i funktioner vedr. sundhedsplanlægning og kvalitetsudvikling bl.a. en satsning på udvikling og udbredelse af telemedicinske løsninger, velfærdsteknologier mv. gennem etablering af særlig enhed, det nye Syddansk Sundhedsinnovation. Innovation og forskning på sundhedsområdet og sammenhæng og samarbejde i den præ-hospitale indsats I Region Hovedstaden har opnormeringen baggrund i en budgetaftale for 2012 om at fremme forskning og innovation samt understøtte implementering af nye behandlinger, teknologier, arbejdsgange og best practice. Desuden er der truffet politisk beslutning om fusion af akutfunktioner med henblik på at styrke sammenhæng og samarbejde i den præhospitale indsats. Til det formål blev etableret Den Præhospitale Virksomhed, der varetager en række tværgående akutfunktioner i Region Hovedstaden, herunder akuttelefon Styrkelse af samarbejde mellem sygehuse, kommuner og praksissektor, oprustning på LEAN og samarbejde med private aktører I Region Sjælland afspejler opnormering i fællesenheden på sundhedsområdet en regionsrådsbeslutning om styrkelse af samarbejde med kommunerne omkring forebyggelse, den ældre medicinske patient mv., en regionsrådsbeslutning om oprustning på LEAN samt strategiske satsning omkring samarbejde med private aktører (samlet er der ansat flere medarbejdere med henblik på at understøtte de konkrete initiativer). I Region Nordjylland afspejler opnormeringen på centralt niveau en opprioritering af tværsektorielt samarbejdet mellem sygehuse, kommuner og praksissektor med dannelsen af en selvstændig enhed i 2011, som fungerer bindeled omkring bl.a. kronikerindsatsen. I Region Midtjylland er der som led i en gennemgribende omstillingsplan sket en sammenlægning af Primær Sundhed og Regional Sundhedssamarbejde til en enhed for Nære sundhedstilbud, og den nye samlede funktion beskæftiger sig blandt med opgaver på tværs af praksisområdet, kommunesamarbejde og kronikeromsorg Sammenlægningen resulterede samlet set i en reduktion i antal medarbejdere.

8 Faktaboks 3 Styrkelse af HR området i Region Hovedstaden Side 8 Der er etableret en ny tværgående virksomhed inden for HR- og uddannelsesområdet (HRU-virksomheden). Virksomhedens opgaver vil betyde en samling af løn- og personaleadministrative opgaver samt samling af en række uddannelsesopgaver. Som en konsekvens heraf er der overført 215 årsværk fra det decentrale administrationsniveau på hospitalerne til det centrale HR-administrationsniveau. Samlet set forventes det, at der i regionen som helhed kan spares ca. 45 årsværk ved etableringen af den fælles virksomhedsarbejde. Faktaboks 4 Eksempler på, at administration frigør tid til kerneopgaver: Centrale regionale LEAN enheder understøtter arbejdet med hensigtsmæssige arbejdsgange på virksomhederne og medvirker til bedre kompetenceudnyttelse,, at der frigøres tid til patienterne inden for de mulige personalenormeringer, at der leveres bedre kvalitet, produktivitet og patient- og medarbejdertilfredshed. Logistiske tiltag har gjort det lettere for de kliniske afdelinger at bestille, modtage og betale for varer. Bemanding af buffeterne i afdelingerne med bestilling af kolonialvarer og juice gør, at det kliniske personale sparer tid på madbestilling ligesom madspild reduceres. Indkøbslagermodul ILM, der har snitflade til økonomisystemet, automatiserer hele betalingsproceduren. Der er frigjort ressourcer på de kliniske afdelinger fra det administrative arbejde i håndteringen af selve varebestillingsproceduren og i det efterfølgende regnskabsmæssige arbejde. Fokus på effektiv mail-kommunikation har medført, at en tværfaglig arbejdsgruppe har haft som opgave at ændre adfærden og kulturen i organisationen. Digitalt aftalekatalog og E-handel/elektronisk fakturering/integreret lagerstyring har givet samlet overblik, digitaliserede arbejdsgange, integration til økonomisystem mv. Driften bruger mindre tid på indkøb/bestilling og betalinger. Bedre central viden kan indgå i arbejdet med at opnå bedre aftaler. Det bliver lettere at sikre rettidig betaling og få overblik over udestående betalinger og dermed bedre styr på økonomien. Vagtplanlægning og vagtplanlægningssystemer via rådgivende funktioner i forhold til vagtplanlægning er med til at sikre mere optimal udnyttelse af personaleressourcer indenfor overenskomstens rammer. Rekrutteringsmedarbejdere har ansvaret for rekruttering af hovedsageligt læger samt integration og fastholdelse. De nye læger føler, at der bliver taget hånd om dem, at deres opstart på sygehuset bliver lettere og de kan dermed koncentrere sig om forholdene på afdelingerne samt om eventuelt at lære dansk. Administrative medarbejdere varetager HR-partner og budget- og planopgaver. De administrative medarbejdere varetager administrative opgaver, der erstatter og aflaster opgaver for især afdelingsledelserne i de pågældende afdelinger samt generelle administrative opgaver i sygehusledelsen

9 Den regionale benchmarking Regionerne følger årligt ressourceforbruget på administrative funktioner efter en metode, som er anerkendt af rigsrevisionen. Metoden blev fastlagt i forbindelse med den første benchmarkinganalyse på området i 2010 og er beskrevet i et generelt metodebilag. Side 9 De seneste tal herfra viser, at antallet af administrative ansatte samlet set er steget med 1,1 procent fra 2010 til Det svarer til 85 flere administrativt ansatte. Tallene dækker over, at antallet af administrative ansatte faldt med 3,1 procent fra 2010 til 2012, svarende til 229 færre administrativt ansatte. Fra 2012 til 2013 er der sket en stigning på 321 ansatte - eller 4,5 procent. Figur 4 Udvikling i administrative medarbejder eksklusive it og byggeri samlet set og i de enkelte regioner fra 2010 til Kilde: Benchmarking af regionernes fællesfunktioner Bemærk at tallene inklusive supplerende indberetninger fra regionerne fremgår af figur 2 ovenfor både figur 1, 2 og 4 opgør antal ansatte eksklusive it og byggeri. Den samlede udvikling dækker over en stor variation i den samlede udvikling i administrativt ansatte i de enkelte regioner de seneste fire år, jævnfør højre del af figur 4. Yderligere personalemæssige besparelser Tallene i den regionale benchmarking-analyse afspejler ikke helt den samlede personalebesparelse opnået i 2010 til Det skyldes flere forhold: 1 Antal administrativt ansatte i Region Hovedstaden er korrigeret for 414 kontorpersonalestillinger på sygehusafdelinger samt for 22 specialarbejdere i den centrale lagerfunktion i overensstemmelse med den aftalte metode. Dette er beskrevet yderligere i analysens tekniske bilag. Region Syddanmark er korrigeret 4,9 årsværk vedr. ikke administrative specialkonsulenter på DD.

10 Side 10 Besparelser fra januar til oktober 2012 Benchmarking-monitoreringen måler det administrative ressourceforbrug fra oktober 2010 til oktober Hertil kommer besparelser fra januar til oktober 2010, der er beregnet til samlet fald på 28 årsværk baseret på tal fra Region Nordjylland. Overtagelse af opgaver fra andre offentlige myndigheder For benchmarking-opgørelsen gælder desuden, at der ikke er taget højde for overdragelse af opgaver til regioner fra andre offentlige myndigheder. Dette gælder Region Hovedstadens overtagelse af Kennedy Centeret fra Ministeriet for Forebyggelse og sundhed per 1. juli 2012, hvilket indebærer en stigning i Region Hovedstadens administrative medarbejdere på cirka 15 årsværk i Region Hovedstaden har i 2013 overtaget yderligere opgaver fra eksterne - svarende til ekstra 60 årsværk - herunder Københavns Praktiserende Lægers Laboratorium, Giv Blod samt tilskudsopgaven i forbindelse med høreapparater fra kommunerne. Region Syddanmark har i 2013 overtaget Dallund Slot fra Kræftens Bekæmpelse, svarende til 1 ekstra årsværk Visse organisationsændringer fangstes ikke fuldt ud Benchmark-metoden sikrer generelt, at samling af opgaver i fællesfunktioner, der medfører tilsvarende reduktioner på decentralt niveau, ikke fremstår som vækst, men i stedet som flytning af ressourcer fra et organisatorisk niveau til et andet. Dog fangster metoden ikke reduktioner på det helt decentrale niveau (DD), hvis der flyttes ikke-typisk administrativt personale til dedikerede funktoner. Det skyldes, at der på DD-niveauet medtælles enkeltstående administrative medarbejdere, som ikke indgår i en egentlig afdeling, det vil sige DJØF ere, HK ere og chefer, men ikke eksempelvis sundhedsfagligt personale, ingeniører eller SOSU. I alt er foretaget korrektion herfor vedrørende 67 ikke-administrations typiske årsværk, der er flyttet (fra DD) til centralt niveau i forbindelse Hovedstadens etablering af central lagerfunktion (0) og fællesfunktioner for Center for Klinisk Uddannelse (12,5 årsværk) og Dansk Institut for Medicinsk Simulation (23,5 årsværk) samt Regions Sjællands samling af uddannelses-

11 funktioner til den centrale HR afdeling og dannelsen af en tværgående Forskningsenhed (i alt 31 årsværk). Side 11 Andre korrektioner Herudover er der foretaget korrektioner på i alt 15,3 årsværk i Region Syddanmark for vikarer tilknyttet et ekstraordinært projekt samt for eksterne finansieret forskning. Samtidig er der sket en korrekt placering af personale i sundhedsinnovation under it, svarende til 6,2 årsværk i 2012 og 14,2 årsværk i 2013

Benchmarking af regionernes fællesfunktioner 2011:

Benchmarking af regionernes fællesfunktioner 2011: N O T A T Benchmarking af regionernes fællesfunktioner 2011: HR og lønadministration Økonomi- og regnskab Indkøb og logistik Byggeri og kvalitetsfondsprojekter Betjening af politiske og administrative

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om opfølgning på notat om benchmarking af regionernes ledelse og administration. Maj 2011

Notat til Statsrevisorerne om opfølgning på notat om benchmarking af regionernes ledelse og administration. Maj 2011 Notat til Statsrevisorerne om opfølgning på notat om benchmarking af regionernes ledelse og administration Maj 2011 RIGSREVISORS FAKTUELLE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning på notat om benchmarking

Læs mere

Initiativ 2011 2012 2013 Fælles strategi for indkøb og logistik 100 300 500 Benchmarking (herunder effektiv anvendelse af CT-scannere)

Initiativ 2011 2012 2013 Fælles strategi for indkøb og logistik 100 300 500 Benchmarking (herunder effektiv anvendelse af CT-scannere) N O T A T Mindre spild, mere sundhed Regionernes mål for mere sundhed for pengene frem mod 2013 Effektivisering af driften i sundhedsvæsnet har været et højt prioriteret område for regionerne, siden de

Læs mere

Benchmarking af regionernes fællesfunktioner 2012

Benchmarking af regionernes fællesfunktioner 2012 N O T A T Benchmarking af regionernes fællesfunktioner 2012 14-03-2013 Sag nr. 12/2244 Dokumentnr. 10167/13 Bilagsmateriale Udarbejdet af fast arbejdsgruppe med regionale repræsentanter under de fem regionsdirektører

Læs mere

NOTAT Nedlæggelse af senge og Erik Juhl-udvalgets anbefalinger

NOTAT Nedlæggelse af senge og Erik Juhl-udvalgets anbefalinger Morten Bue Rath Marts 2013 NOTAT Nedlæggelse af senge og Erik Juhl-udvalgets anbefalinger Erik Juhl-udvalget anbefalede i deres endelige rapport, at regionerne skulle reducere antallet af senge med 20

Læs mere

Dette notat indeholder en opgørelse over udviklingen i administrativt ansatte i regionerne. Af notatet fremgår

Dette notat indeholder en opgørelse over udviklingen i administrativt ansatte i regionerne. Af notatet fremgår Dette notat indeholder en opgørelse over udviklingen i administrativt ansatte i regionerne. Af notatet fremgår det, at: Antallet af administrativt ansatte i dag er 29 pct. højere end i 2007. Størst er

Læs mere

Regionernes budgetter i 2010

Regionernes budgetter i 2010 Kapitel 2 11 Regionernes budgetter i 2010 Regionerne vedtog i september 2009 deres budgetter for 2010. Regionerne holdt sig for fjerde år i træk inden for det udgiftsniveau, der blev aftalt i økonomiaftalen

Læs mere

Implementeringen af den nye fælles indkøbsstrategi

Implementeringen af den nye fælles indkøbsstrategi Implementeringen af den nye fælles indkøbsstrategi - Udvalget for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde, USE Jacob Stengaard Madsen sdirektør i Midtjylland Formand for Styregruppen for regionernes indkøb

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om benchmarking af regionernes ledelse og administration. September 2010

Notat til Statsrevisorerne om benchmarking af regionernes ledelse og administration. September 2010 Notat til Statsrevisorerne om benchmarking af regionernes ledelse og administration September 2010 RIGSREVISORS FAKTUELLE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Benchmarking af regionernes ledelse og administration

Læs mere

HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI. Version 1 (2013)

HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI. Version 1 (2013) HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI Version 1 (2013) INDHOLD Indhold... 2 Forord... 3 1 Om Holbæk Kommunes Strategi for velfærdsteknologi... 4 1.1 Strategiens sammenhæng til øvrige strategier...

Læs mere

Oplæg til etablering af ny koncernenhed i Region Sjælland Produktion, Forskning og Innovation

Oplæg til etablering af ny koncernenhed i Region Sjælland Produktion, Forskning og Innovation FORSLAG TIL DRØFTELSE I MED-HOVEDUDVALGET Dato: 5. november 2013 Brevid: 2190067 Oplæg til etablering af ny koncernenhed i Region Sjælland Produktion, Forskning og Innovation Indledning og baggrund I januar

Læs mere

I alt

I alt NOTAT 22-05-2019 Opdaterede psykiatrital for Notatet opgør opdaterede tal for psykiatrien i. De første sider viser udviklingen på områderne, og vedlagt til slut er bilagsmateriale med baggrundstallene.

Læs mere

Spareplaner for sygehusene i 2017

Spareplaner for sygehusene i 2017 3. oktober 2017 Spareplaner for sygehusene i 2017 Regionerne skal finde besparelser for ca. 1,2 mia. kr. på sygehusenes budgetter i 2017. Det kan koste over 1200 stillinger, selvom en del af besparelserne

Læs mere

Strategi for Telepsykiatrisk Center ( )

Strategi for Telepsykiatrisk Center ( ) Område: Psykiatrien i Region Syddanmark Afdeling: Telepsykiatrisk center Dato: 30. september 2014 Strategi for Telepsykiatrisk Center (2014-2015) 1. Etablering af Telepsykiatrisk Center Telepsykiatri og

Læs mere

Økonomisk gennemgang af det første år med overflytning af hospitalsrekvirerede blodprøver til hospitalerne

Økonomisk gennemgang af det første år med overflytning af hospitalsrekvirerede blodprøver til hospitalerne Regionshuset Viborg Koncernøkonomi Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Økonomisk gennemgang af det første år med overflytning af hospitalsrekvirerede blodprøver

Læs mere

Regionerne har opstillet følgende overordnede mål for indkøb og logistik (håndtering af varer) frem mod 2015, for at realisere områdets potentiale:

Regionerne har opstillet følgende overordnede mål for indkøb og logistik (håndtering af varer) frem mod 2015, for at realisere områdets potentiale: N O T A T Regionernes mål for indkøb og logistik i 2015 11-04-2010 Sag nr. 10/413 Dokumentnr. 18141/10 Strategisk Indkøb Regionerne står stærkt inden for offentlige indkøb. Der er etableret fem centrale

Læs mere

Danske Regioners oplæg til fremtidens akutberedskab bygger på følgende indsatsområder:

Danske Regioners oplæg til fremtidens akutberedskab bygger på følgende indsatsområder: N O T A T Debatoplæg: Fremtidens akutberedskab - fra vision til handling 20-04-2006 Sag nr. 06/398 Dokumentnr. 24261/06 Resume: Regionernes ambition er at skabe et sundhedsvæsen, som er internationalt

Læs mere

NOTAT Nedlæggelse af senge og Erik Juhl-udvalgets anbefalinger

NOTAT Nedlæggelse af senge og Erik Juhl-udvalgets anbefalinger Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13 SUU Alm.del Bilag 244 Offentligt Morten Bue Rath Marts 2013 NOTAT Nedlæggelse af senge og Erik Juhl-udvalgets anbefalinger Erik Juhl-udvalget anbefalede i deres

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 4 Sundheds-IT og digitale arbejdsgange 070314

Læs mere

Kapitel 2. Regionernes budgetter for 2009

Kapitel 2. Regionernes budgetter for 2009 Kapitel 2. Regionernes budgetter for 2009 I efteråret 2008 vedtog regionsrådene budgetterne for 2009. Budgetterne ligger for tredje år i træk inden for den aftalte udgiftsramme med regeringen. Budgetterne

Læs mere

Benchmarking er vejen til. bedre resultater

Benchmarking er vejen til. bedre resultater Benchmarking er vejen til bedre resultater Benchmarking projektet omfatter indtil videre følgende analyser, som er offentliggjort på www.regioner.dk/økonomi/benchmarking Overordnet fordeler benchmarkinganalyserne

Læs mere

Regionernes budgetter for 2011

Regionernes budgetter for 2011 Regionernes budgetter for 2011 I oktober 2010 vedtog samtlige regionsråd budgettet for 2011. Det var en udfordrende proces for alle regioner, da de fortsat stod i en økonomisk vanskelig situation med store

Læs mere

Danske Regioners arbejdsgiverpolitik

Danske Regioners arbejdsgiverpolitik 05-12-2014 Danske Regioners arbejdsgiverpolitik Danske Regioners vision som arbejdsgiverorganisation er at: Understøtte opgavevaretagelsen Danske Regioner vil skabe de bedste rammer for regionernes opgavevaretagelse

Læs mere

Kapitel 2. Regionernes budgetter for 2008

Kapitel 2. Regionernes budgetter for 2008 Kapitel 2. Regionernes budgetter for 2008 I efteråret 2007 vedtog de fem regioner deres andet årsbudget budgetterne for 2008. Alle budgetter blev vedtaget med meget brede flertal i regionsrådene. Og budgetterne

Læs mere

Forslag til udvalgsstrukturer

Forslag til udvalgsstrukturer Møde i arbejdsgruppen vedr. stående udvalg 28. februar Forslag til udvalgsstrukturer 1 Modeller for kompetencer og roller i udvalgsstyre med stående udvalg Mål og effekter Politikudvikling Rådgivning Umiddelbar

Læs mere

Forslag til særlige udvalg for

Forslag til særlige udvalg for Område: Råds og direktionssekretariatet Afdeling: Råds og direktionssekretariatet Journal nr.: 11/6281 Dato: 4. november 2011 Udarbejdet af: Hanne Damm E mail: Hanne.Damm@regionsyddanmark.dk Telefon: 76631106

Læs mere

Anvendelse af vikarer på sygehusene

Anvendelse af vikarer på sygehusene Kapitel 8 78 Anvendelse af vikarer på sygehusene Brug af vikarer er en naturlig del af det at drive et sygehusvæsen. Det kan være hensigtsmæssigt at bruge vikarer til for eksempel at lukke huller i forbindelse

Læs mere

Personaleudvikling fra

Personaleudvikling fra 1 Personaleudvikling fra 2007-2013 Til brug for Økonomiudvalgets drøftelser af emner til budgetlægningen for 2015-2018 er der udarbejdet en oversigt over udviklingen i antal årsværk i perioden 2007-2013.

Læs mere

Strategi SYGEHUS SØNDERJYLLAND

Strategi SYGEHUS SØNDERJYLLAND 1 2013 Strategi SYGEHUS SØNDERJYLLAND Kvalitet døgnet rundt Udarbejdet: Strategi og Udvikling/Kommunikation 2013. Godkendt: Direktionen 10.2013. Revideres: 2014 2 3 EKSTERNE RAMMER FOR SYGEHUS SØNDERJYLLAND

Læs mere

INDHOLD. 1 Indledning...3

INDHOLD. 1 Indledning...3 Ledelsesregulativ for Region Nordjylland Pr. april 2019 INDHOLD 1 Indledning...3 2 Ledelsesorganisering i Region Nordjylland...5 Direktion...5 Administrative afdelingsledelser (fællesadministrationen)...5

Læs mere

Regionernes administrative ressourceforbrug

Regionernes administrative ressourceforbrug Økonomi- og Indenrigsministeriet Finansministeriet Regionernes administrative ressourceforbrug 2007-2016 Der findes i dag ikke en "autoriseret" opgørelse og definition af regionernes administration, mens

Læs mere

Administrativ organisering. v/ Per Bennetsen 5. april 2018

Administrativ organisering. v/ Per Bennetsen 5. april 2018 Administrativ organisering v/ Per Bennetsen 5. april 2018 Budgetaftale 2018 Budgetaftale 2018: plan for tilrettelæggelse af den samlede administration og omfanget af denne, herunder de tværgående opgaver,

Læs mere

Bilag: Fra høringsmaterialet, juni 2014 samt opsamling på høringssvar, sept. 2014

Bilag: Fra høringsmaterialet, juni 2014 samt opsamling på høringssvar, sept. 2014 Bilag: Fra høringsmaterialet, juni 2014 samt opsamling på høringssvar, sept. 2014 Administrative fællesskaber lokalt Der foretages en budgetreduktion på 4,8 mio. kr. årligt. Administrative fællesskaber

Læs mere

Rammer og vilkår for det videre arbejde med Rekrutteringsindsatser 2017

Rammer og vilkår for det videre arbejde med Rekrutteringsindsatser 2017 Rammer og vilkår for det videre arbejde med Rekrutteringsindsatser 2017 Indhold 2 Indledning 3 Rammer og vilkår 3 Udviklingstrends 5 Politiske rammer og vilkår 6 En fælles udfordring 7 Ledelse og arbejdsmiljø

Læs mere

Presseresumé Budgetredegørelse 2010

Presseresumé Budgetredegørelse 2010 Presseresumé Budgetredegørelse 1 Stort potentiale for frigørelse af ressourcer fra administration i kommuner og regioner Kommunerne har ikke reduceret udgifterne til administration siden 7, selv om kommunalreformen

Læs mere

Status på implementering af pakkeforløb på hjerteområdet december 2011

Status på implementering af pakkeforløb på hjerteområdet december 2011 N O T A T 14-02-2012 Sag nr. 09/2995 Dokumentnr. 58242/11 Status på implementering af pakkeforløb på hjerteområdet december 2011 Pr. 1. januar 2010 implementerede regionerne pakkeforløb for fire hjertesygdomme:

Læs mere

Holbæk Kommune Økonomi

Holbæk Kommune Økonomi BILAG I økonomiaftalen for 2013 blev det aftalt, at der i KL og Økonomi- og Indenrigsministeriet fremadrettet ville have fokus på administrationsudgifterne. Økonomi- og Indenrigsministeriet har derfor

Læs mere

3. generation sundhedsaftaler kommuner 5 regioner 1 sundhedsaftale per region

3. generation sundhedsaftaler kommuner 5 regioner 1 sundhedsaftale per region 3. generation sundhedsaftaler 2015-2018 98 kommuner 5 regioner 1 sundhedsaftale per region Repræsentanter udpeget af regionsrådet, kommunekontaktråd (KKR), PLO i regionen Region Hovedstaden, sundhedsaftaler

Læs mere

FORTROLIGT EFFEKTIVISERINGSFORSLAG

FORTROLIGT EFFEKTIVISERINGSFORSLAG FORTROLIGT EFFEKTIVISERINGSFORSLAG Forslagets titel: Kort resumé: SU20. Effektivisering og styrkelse af SUFs driftsstruktur (fortroligt) Forslaget indebærer en forenkling og effektivisering af Sundheds-

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering 070314 Generel indledning.

Læs mere

Udvikling i administrationsudgifter.

Udvikling i administrationsudgifter. Udvikling i administrationsudgifter. Dato: 27. maj 2013 Til: Økonomiudvalget Vedrørende: Input til budgetovervejelser vedr. konto 6 politikområde 1 og 2 Nedenstående analyse er udarbejdet med udgangspunkt

Læs mere

Dette notat omfatter en kort opsummering af resultaterne vedr. Allerød Kommune. For en nærmere gennemgang af den nye metode henvises til rapporten.

Dette notat omfatter en kort opsummering af resultaterne vedr. Allerød Kommune. For en nærmere gennemgang af den nye metode henvises til rapporten. NOTAT Allerød Kommune Økonomi og It Bjarkesvej 2 3450 Allerød http://alleroed.dk Dato: 30. november 2016 Kommunernes administrative ressourceforbrug Sagsnr. 16/14489 Sagsbehandler: jemo Tlf. +4548126128

Læs mere

Fakta om advokatbranchen

Fakta om advokatbranchen Virksomhederne Den danske advokatbranche består af ca. 1.700 virksomheder, hvilket spænder fra enkeltmandsvirksomheder med én advokat til store virksomheder med mere end 400 ansatte. I de senere år har

Læs mere

Ny organisering i Regionshuset

Ny organisering i Regionshuset Ny organisering i Regionshuset Organisationsdiagram for den nye organisation - foreløbig overordnet illustration af Region Syddanmarks organisation Regionsråd Regionsdirektør Koncerndirektør Drift og Økonomi

Læs mere

Koncern HR MidtSim Region Midtjylland

Koncern HR MidtSim Region Midtjylland Koncern HR MidtSim Region Midtjylland Strategi Mission, vision, værdier og strategiske indsatsområder 2017-2019 Koncern HR MidtSim Træning i Virkeligheden Udarbejdet juli 2016 Koncern HR MidtSim Indholdsfortegnelse

Læs mere

Bilag 2 Konkret overførsel fra 2012 til 2013

Bilag 2 Konkret overførsel fra 2012 til 2013 Dato: 11. april 2013 Brevid: 2028762 Bilag 2 Konkret overførsel fra 2012 til 2013 Regionsrådet vedtog d. 4. januar 2007 regler, der muliggør overførsel af budget mellem budgetårene til konkrete planlagte

Læs mere

Horsens på Forkant med Sundhed

Horsens på Forkant med Sundhed Horsens på Forkant med Sundhed Mandag den 2. september 2013 begyndte projektet Horsens på Forkant med Sundhed med at tilbyde relevante borgere i Horsens Kommune deltagelse i projektet Horsens på Forkant

Læs mere

N O T A T Sag nr. 10/2458 Dokumentnr /11 Marlene Willemann Würgler/Christina

N O T A T Sag nr. 10/2458 Dokumentnr /11 Marlene Willemann Würgler/Christina N O T A T Fokusområder for udvikling af indhold i de nye sygehuse De nye sygehusbyggerier bevæger sig nu ind i en anden og mere konkret fase. Der er derfor behov for et øget og mere systematisk fokus på

Læs mere

1. behandling af budgetforslag 2015 for Region Midtjylland Regionsrådsmødet d. 7. september 2015 Regionsrådsformand Bent Hansen

1. behandling af budgetforslag 2015 for Region Midtjylland Regionsrådsmødet d. 7. september 2015 Regionsrådsformand Bent Hansen 7.9.2015 1. behandling af budgetforslag 2015 for Region Midtjylland Regionsrådsmødet d. 7. september 2015 Regionsrådsformand Bent Hansen Indledning I dag førstebehandler regionsrådet budget 2016. På sundhedsområdet

Læs mere

Overenskomstforhandlingerne med Praktiserende Lægers organisation og fakta om almen praksis

Overenskomstforhandlingerne med Praktiserende Lægers organisation og fakta om almen praksis 07-11-2012 Overenskomstforhandlingerne med Praktiserende Lægers organisation og fakta om almen praksis I sommerferien 2012 blev der udvekslet ønsker til de kommende overenskomstforhandlinger mellem Praktiserende

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 1 Forebyggelse 070314 Generel indledning. I 2014 skal kommuner og regioner

Læs mere

Administrationen udfører de vedtagne beslutninger og har ansvaret for at løse regionens opgaver inden for de politisk besluttede rammer.

Administrationen udfører de vedtagne beslutninger og har ansvaret for at løse regionens opgaver inden for de politisk besluttede rammer. Organisationsplan 1 Indholdsfortegnelse 1. Grundlaget for Region Sjællands virke... 3 1.1 Regionens hovedopgaver... 3 1.2 Vi er til for dig... 3 1.3 Grundlæggende organisatoriske principper... 4 2. Region

Læs mere

En sammenligning af patienter, der har fået foretaget en knæoperation, viser følgende:

En sammenligning af patienter, der har fået foretaget en knæoperation, viser følgende: N O T A T Benchmarking af behandlingspraksis for knæoperationer Regionerne har præsenteret en markant ny dagsorden for sundhedsvæsenet med fokus på kvalitet frem for kvantitet. Benchmarking er et redskab

Læs mere

Strukturreformen kort og nyt sygehusbyggeri

Strukturreformen kort og nyt sygehusbyggeri Seniorkonsulent/Teamleder Christina Carlsen Danske Regioner Strukturreformen kort og nyt sygehusbyggeri Strukturreform historik Oktober 2002: Den daværende borgelige regering igangsætter et Kommisionsarbejde

Læs mere

Status på forløbsprogrammer 2014

Status på forløbsprogrammer 2014 Dato 19-12-2014 Sagsnr. 4-1611-8/14 kiha fobs@sst.dk Status på forløbsprogrammer 2014 Introduktion I dette notat beskrives den aktuelle status på udarbejdelsen og implementeringen af forløbsprogrammer

Læs mere

Organisatorisk forankring af forløbsprogrammer

Organisatorisk forankring af forløbsprogrammer NOTAT Organisatorisk forankring af forløbsprogrammer Dette notat beskriver en model for den fremtidige organisatoriske forankring af forløbsprogrammerne i regionen. Der er i dag ikke en ensartet organisering

Læs mere

Nøgletal for sundhed Juni 2007

Nøgletal for sundhed Juni 2007 Nøgletal for sundhed Juni 07 1. Lavere ventetid til behandling Ventetiden er fra juli 02 til juli 06 faldet med 27 uger til knap 21 uger for 18 centrale behandlinger. Fremadrettet ventetid for 18 centrale

Læs mere

Besluttet i budget 2019 Konsekvens

Besluttet i budget 2019 Konsekvens Besluttet i budget 2019 Konsekvens Lukning af urologisk Med forslaget nedlægges urologisk afdeling på (urinvejskirurgisk) afdeling på Regionshospitalet Viborg Regionshospitalet Viborg, og aktiviteten flyttes

Læs mere

Ny strategi for kvalitet i sundhedsvæsenet

Ny strategi for kvalitet i sundhedsvæsenet Ny strategi for kvalitet i sundhedsvæsenet 6 strategiske temaer: a) Høj kvalitet i kerneydelserne løbende måling af kvaliteten. b) Ledelse en afgørende forudsætning. c) Læring fra viden til handling. d)

Læs mere

Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje

Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje Generel indledning. I 2014 skal kommuner og regioner jfr. Sundhedslovens 205 indgå nye sundhedsaftaler, som skal fremsendes

Læs mere

En betydelig del af de regionale opgaver også på sundhedsområdet udføres af private leverandører.

En betydelig del af de regionale opgaver også på sundhedsområdet udføres af private leverandører. N O T A T Regionernes anvendelse af private leverandører En betydelig del af de regionale opgaver også på sundhedsområdet udføres af private leverandører. 30-04-2009 Denne analyse præsenterer omfanget

Læs mere

KOMMUNAL FINANSIERING 2007- Susanne Brogaard, sbr@sum.dk Sundhedsanalyser i Statens Serum Institut

KOMMUNAL FINANSIERING 2007- Susanne Brogaard, sbr@sum.dk Sundhedsanalyser i Statens Serum Institut KOMMUNAL FINANSIERING 2007- Susanne Brogaard, sbr@sum.dk Sundhedsanalyser i Statens Serum Institut Færdigbehandlede patienter Genoptræning SUNDHEDSLOVEN 140 Kommunalbestyrelsen tilbyder vederlagsfri genoptræning

Læs mere

Kommissorium for Styregruppen for Sundhedsaftalen i Horsens-klyngen

Kommissorium for Styregruppen for Sundhedsaftalen i Horsens-klyngen Kommissorium for Styregruppen for Sundhedsaftalen 2015-2018 i Horsens-klyngen Dette kommissorium beskriver den overordnede ramme for det tværsektorielle samarbejde mellem hospital, kommune og praktiserende

Læs mere

Resultater fra Lif og Dansk Bioteks undersøgelse af kliniske forskningsaktiviteter i Danmark

Resultater fra Lif og Dansk Bioteks undersøgelse af kliniske forskningsaktiviteter i Danmark Resultater fra Lif og Dansk Bioteks undersøgelse af kliniske forskningsaktiviteter i Danmark 2012 2 September 2013 / Kliniske forskningsaktiviteter i Danmark 2012 September 2013 / Kliniske forskningsaktiviteter

Læs mere

Prioriteringer i sundhedsvæsenet, hvilke visioner og mål har det nye regionsråd

Prioriteringer i sundhedsvæsenet, hvilke visioner og mål har det nye regionsråd Prioriteringer i sundhedsvæsenet, hvilke visioner og mål har det nye regionsråd OUH Talks 27. juni 2018 Stephanie Lose Regionsrådsformand Region Syddanmark 1 Udgangspunkt for Region Syddanmark Sundhedsvæsenet

Læs mere

Baggrundsnotat: Digitalisering i den offentlige sektor

Baggrundsnotat: Digitalisering i den offentlige sektor Baggrundsnotat: Digitalisering i den offentlige sektor Digitalisering er et væsentligt værktøj i bestræbelserne på at modernisere den offentlige sektor. Digitalisering af den offentlige sektor skal især

Læs mere

Regionernes regnskaber 2015

Regionernes regnskaber 2015 24. maj 2016 Regionernes regnskaber 2015 Samlet kommer regionerne ud med et regnskabsresultat i 2015, der viser et meget lille underforbrug. Det resultat står i modsætning til tidligere år, hvor regionerne

Læs mere

Ny vision for sundhedsvæsenet i Region Syddanmark

Ny vision for sundhedsvæsenet i Region Syddanmark Diskussionsoplæg 5. oktober 2010 Ny vision for sundhedsvæsenet i Region Syddanmark Der skal udarbejdes en ny vision for Region Syddanmarks sundhedsvæsen, der kan afløse den foreløbige vision, der blev

Læs mere

Fakta om Advokatbranchen

Fakta om Advokatbranchen Virksomhederne Den danske advokatbranche består af ca. 1.600 virksomheder, hvilket spænder fra enkeltmandsvirksomheder med én advokat til store virksomheder med mere end 400 ansatte. I de senere år har

Læs mere

Herlev Hospital. Dansk Institut for Medicinsk Simulation (DIMS)

Herlev Hospital. Dansk Institut for Medicinsk Simulation (DIMS) Herlev Hospital Dansk Institut for Medicinsk Simulation (DIMS) Strategi og udviklingsplan 2009-2012 Mission Vision DIMS er en højt specialiseret forsknings-, udviklings- og uddannelsesenhed vedrørende

Læs mere

Benchmarking af psykiatrien 1

Benchmarking af psykiatrien 1 Benchmarking af psykiatrien 1 Psykiatrisk behandling er en væsentlig del af den behandling, der foregår på sygehusene, og det er en af regionernes kerneopgaver. Den psykiatriske behandling står for cirka

Læs mere

Ledelsesoverblik. Sundhedsaftaler 2011

Ledelsesoverblik. Sundhedsaftaler 2011 REGION HOVEDSTADEN KONCERN PLAN OG UDVIKLING ENHED FOR KOMMUNESAMARBEJDE Ledelsesoverblik Sundhedsaftaler 2011 Elektronisk kommunikation: Epikriser Adviser Henvisninger Genoptræningsplaner Periode januar

Læs mere

Resultater fra Lifs og Dansk Bioteks undersøgelse af kliniske forskningsaktiviteter i Danmark 2014

Resultater fra Lifs og Dansk Bioteks undersøgelse af kliniske forskningsaktiviteter i Danmark 2014 Resultater fra Lifs og Dansk Bioteks undersøgelse af kliniske forskningsaktiviteter i Danmark 2014 August 2015 2 Indholdsfortegnelse 1. Formål og baggrund 3 2. Samlede konklusioner - Medlemmer af Lif og

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om statsamternes produktivitet og effektivitet. Marts 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om statsamternes produktivitet og effektivitet. Marts 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om statsamternes produktivitet og effektivitet Marts 2010 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om statsamternes produktivitet og

Læs mere

Fremtidens sygehusvæsenet Professor & Programleder for Sundhed, Jakob Kjellberg

Fremtidens sygehusvæsenet Professor & Programleder for Sundhed, Jakob Kjellberg Fremtidens sygehusvæsenet Professor & Programleder for Sundhed, Jakob Kjellberg Trends, der udfordrer Kilde: Betina Højgaard og Jakob Kjellberg (2017): Fem megatrends der udfordrer fremtidens sundhedsvæsen.

Læs mere

Aktivitetsbestemt kommunal medfinansiering

Aktivitetsbestemt kommunal medfinansiering Center for Sundhed & Pleje Aktivitetsbestemt kommunal medfinansiering Et indblik i modellen Et overblik over Faxe Kommune sammenlignet med det øvrige Danmark April 2015 1 Kommunal medfinansiering/finansiering

Læs mere

Den Sociale Virksomhed. når der er behov for en højt specialiseret indsats

Den Sociale Virksomhed. når der er behov for en højt specialiseret indsats Den Sociale Virksomhed når der er behov for en højt specialiseret indsats Den Sociale Virksomhed 2 DEN SOCIALE VIRKSOMHED NÅR DER ER BEHOV FOR EN HØJT SPECIALISERET INDSATS RAMMER OG RETNING 2016-2018

Læs mere

Årsberetning 2012. Region Hovedstadens Patientkontor. Patientkontor Region Hovedstaden. Koncern Organisation og Personale

Årsberetning 2012. Region Hovedstadens Patientkontor. Patientkontor Region Hovedstaden. Koncern Organisation og Personale Årsberetning 2012 Patientkontor Region Hovedstaden Koncern Organisation og Personale Region Hovedstadens Patientkontor Årsberetning 2012 Februar 2013 Indholdsfortegnelse Indledning... 4 Om patientkontoret...

Læs mere

Sundheds- og Ældreudvalget SUU Alm.del Bilag 68 Offentligt

Sundheds- og Ældreudvalget SUU Alm.del Bilag 68 Offentligt Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del Bilag 68 Offentligt N O T A T 10-11-2015 Sag nr. 14/123 Dokumentnr. 56006/15 Status for indsatsen på regionernes afdelinger med særligt ansvar for patienter

Læs mere

Benchmarking af psykiatrien 2011 Region Nordjylland set i forhold til tallene fra de øvrige regioner

Benchmarking af psykiatrien 2011 Region Nordjylland set i forhold til tallene fra de øvrige regioner Benchmarking af psykiatrien 2011 Region Nordjylland set i forhold til tallene fra de øvrige regioner Danske Regioner laver årligt en benchmarkinganalyse, hvor psykiatrien i regionerne sammenlignes på udvalgte

Læs mere

i temagruppen om behandling, pleje, genoptræning ning og rehabilitering 5. februar 2014

i temagruppen om behandling, pleje, genoptræning ning og rehabilitering 5. februar 2014 1. møde m i temagruppen om behandling, pleje, genoptræning ning og rehabilitering 5. februar 2014 Anders Kjærulff, kommunal formand Jens Bejer Damgaard, regional formand Dagens program 8.30: Velkomst,

Læs mere

Økonomiudvalgets politikkontrol af kommunens administrationsudgifter Økonomiudvalget 18. januar 2017

Økonomiudvalgets politikkontrol af kommunens administrationsudgifter Økonomiudvalget 18. januar 2017 Økonomiudvalgets politikkontrol af kommunens administrationsudgifter Økonomiudvalget 18. januar 2017 Hvad er administrationsudgifter? Fire forskellige nøgletal som anvendes i den offentlige debat: 1. Udgifter

Læs mere

Handleplan for Sundheds-it og digitale arbejdsgange

Handleplan for Sundheds-it og digitale arbejdsgange Handleplan for Sundheds-it og digitale arbejdsgange Handleplan for Sundheds-it og digitale arbejdsgange beskriver en lang række initiativer, som forventes gennemført eller påbegyndt i aftaleperioden for

Læs mere

Der er mange håndtag, der skal skrues på, før vi er i mål.

Der er mange håndtag, der skal skrues på, før vi er i mål. Vi sparer penge, når vi køber ind sammen Region Midtjylland køber årligt varer og tjenesteydelser for cirka 8 milliarder kroner. Det svarer til næsten 30 % af regionens samlede økonomi, og derfor er der

Læs mere

Fakta om almen praksis

Fakta om almen praksis PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION 5.december 2012 Fakta om almen praksis Sagsnr. / Dok.nr. 2010-2461 / 1. Antal praktiserende læger i 2012. Der var ifølge Lægeforeningens medlemsregister 3.578 praktiserende

Læs mere

kompetencer Tema Kreative kompetencer.indd 1 BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK

kompetencer Tema Kreative kompetencer.indd 1 BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK kreative kompetencer BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK Tema Kreative kompetencer Udbud Beskæftigelse Værditilvækst Iværksætteri Uddannelse Efterspørgsel Kreative kompetencer.indd 1 16-02-2011 16:23:15

Læs mere

Årsrapport 2015 Fælleskommunalt Sundhedssekretariat

Årsrapport 2015 Fælleskommunalt Sundhedssekretariat ÅRSRAPPORT 2015 Side 1 af 5 Årsrapport 2015 Fælleskommunalt Sundhedssekretariat Fælleskommunalt Sundhedssekretariat har primære formål og opgaver for de 22 medlemskommuner at: 1. Understøtte Sundhedsstrategisk

Læs mere

Hvordan sikrer vi tryg digital velfærd?

Hvordan sikrer vi tryg digital velfærd? NYHEDSBREVET DANSKE REGIONER UDKOMMER HVER 14. DAG NR 4 20. MARTS 2013 SUNDHEDS-IT Hvordan sikrer vi tryg digital velfærd? Regeringen, Danske Regioner og KL vil senere på året præsentere en samlet strategi

Læs mere

Redegørelse til Statsrevisorerne vedr. beretning 8/2011 om kvalitetsindsatser

Redegørelse til Statsrevisorerne vedr. beretning 8/2011 om kvalitetsindsatser Holbergsgade 6 DK-1057 København K Ministeren for sundhed og forebyggelse Statsrevisorerne Prins Jørgens Gård 2 Christiansborg DK-1240 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk

Læs mere

RLTN. OK-Nyt Praksis nr REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Principper og skabelon for 66-aftaler i speciallægepraksis

RLTN. OK-Nyt Praksis nr REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Principper og skabelon for 66-aftaler i speciallægepraksis REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN OK-Nyt Praksis nr. 002-14 Principper og skabelon for 66-aftaler i speciallægepraksis

Læs mere

De to vedlagte notater lægges på aflæggerbordet ved Økonomiudvalgets møde d. 25. februar 2014.

De to vedlagte notater lægges på aflæggerbordet ved Økonomiudvalgets møde d. 25. februar 2014. KØBENHAVNS KOMMUNE Koncernservice Ledelsessekretariatet NOTAT Til Overborgmesteren De to vedlagte notater lægges på aflæggerbordet ved Økonomiudvalgets møde d. 25. februar 2014. 1. Samling af administrative

Læs mere

BUDGET Forbrugsudvikling, Sundhedsområdet (incl. administration) samt udvikling i politiske målsætninger

BUDGET Forbrugsudvikling, Sundhedsområdet (incl. administration) samt udvikling i politiske målsætninger BUDGET 2020 12. Forbrugsudvikling, Sundhedsområdet (incl. administration) samt udvikling i politiske målsætninger Regionsrådets budgetkonference den 17. og 18. september, 2019 INDHOLD Udvikling i hospitalernes

Læs mere

EPJ og anden It-understøttelse af fremtidens patientforløb - erfaringer og planer i Østdanmark

EPJ og anden It-understøttelse af fremtidens patientforløb - erfaringer og planer i Østdanmark EPJ og anden It-understøttelse af fremtidens patientforløb - erfaringer og planer i Østdanmark Gitte Fangel Vicedirektør Herlev Hospital Styregruppen for Sundhedsplatformen 1 To regioner i samarbejde 17

Læs mere

Et integrerende sundhedsvæsen

Et integrerende sundhedsvæsen Et integrerende sundhedsvæsen Arbejdsgrundlag for sundhedsområdet 2013 www.regionmidtjylland.dk Arbejdsgrundlag for sundhedsområdet 2013 Udarbejdet af Koncernledelsen Fælles afsæt for strategisk arbejde

Læs mere

En stor del af regionernes udgifter går til private. Nye tal viser, at

En stor del af regionernes udgifter går til private. Nye tal viser, at N O T A T Regionernes brug af private leverandører En stor del af regionernes udgifter går til private. Nye tal viser, at - 50 procent af regionernes driftsudgifter går til private svarende til 56,2 mia.

Læs mere

Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom. Angst og depression. lænderyg, artrose, osteoporose)

Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom. Angst og depression. lænderyg, artrose, osteoporose) Tabel 1.1 Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom Formaliseret samarbejde med andre kommuner om patientrettede forebyggelsestilbud diabetes

Læs mere

NOTAT Bilag 14 Udkast. Aftale mellem partnerne vedr. etableringen af et videncenter for kystturisme i Hvide Sande

NOTAT Bilag 14 Udkast. Aftale mellem partnerne vedr. etableringen af et videncenter for kystturisme i Hvide Sande NOTAT Bilag 14 Udkast 30. maj 2011 Aftale mellem partnerne vedr. etableringen af et videncenter for kystturisme i Hvide Sande Økonomi- og Erhvervsministeriet, Region Midtjyllands, Regions Syddanmarks,

Læs mere

Politikerspørgsmål til ØKF fra Caroline Stage Olsen (V): Caroline Stage Olsen har den 25. september stillet følgende spørgsmål:

Politikerspørgsmål til ØKF fra Caroline Stage Olsen (V): Caroline Stage Olsen har den 25. september stillet følgende spørgsmål: KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Koncernservice NOTAT Til m/br Caroline Stage Olsen (V) Dato: 11. oktober 2017 Sagsnr. 2017-0326717 Politikerspørgsmål til ØKF fra Caroline Stage Olsen (V): Caroline

Læs mere

Arbejdsvisioner for samarbejde med Ringsted Kommune om fælles sundhedsindsats

Arbejdsvisioner for samarbejde med Ringsted Kommune om fælles sundhedsindsats Side 1 Arbejdsvisioner for samarbejde med Ringsted Kommune om fælles sundhedsindsats Resume 17. april 2012 Brevid: 1601938 Primær Sundhed Alléen 15 4180 Sorø Tlf.: 70 15 50 00 Dir.tlf.: 57 87 56 40 primaersundhed

Læs mere

Spørgsmål om udgifter relateret til Sundhedsplatformen

Spørgsmål om udgifter relateret til Sundhedsplatformen Center for It, Medico og Telefoni POLITIKERSPØRGSMÅL Journal-nr.: 19027738 Dato: 24. juni 2019 Spørgsmål nr.: RR-051-19 Dato: 24/04/2019 Stillet af: Jacob Rosenberg Besvarelse udsendt den: 24/06/2019 Spørgsmål

Læs mere