Anmeldelse af marker til jordprøvetagning Forud for avl af læggekartofler til salg revideret version 1.3

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Anmeldelse af marker til jordprøvetagning Forud for avl af læggekartofler til salg revideret version 1.3"

Transkript

1 Anmeldelse af marker til jordprøvetagning Forud for avl af læggekartofler til salg revideret version Januar 2017

2 Redaktion: NaturErhvervstyrelsen Tekst: Enhed for planter ISBN: NaturErhv erv styrelsen / Certificering af læggekartof ler / Ameldelse af marker til jordprøv etagning

3 Indhold 1. Formål Vil du vide mere om Tast selv-service 4 2. Opret skemaet i Tast selv-service Brugen af cvr nummer og log på Tast selv-service Dokumentation Oprettelse af skema i Tast selv-service 5 3. Anmeldelse af marker Sådan tegner/opretter du marker i IMK Importer markkort Kopier marker fra korttemaer Indtegning af marker i IMK Find din mark i IMK Sådan indtegner du dit markkort i IMK Overføre marker fra IMK til skemaet Udfyld skemaet Sådan indsender du din anmeldelse Skemakontrol Fejl i skemaet Kvitteringsbrev Ændre anmeldte marker eller anmelde flere marker Åbne et skema du har gemt, men ikke indsendt Sådan ser du, hvad du har anmeldt Sygdomslag i IMK 36 NaturErhv erv styrelsen / Certificering af læggekartof ler / Ameldelse af marker til jordprøv etagning 3

4 1. Formål. Marker, som den autoriserede læggekartoffelavler vil benytte til avl af læggekartofler, skal være sygdomsfrie. Det betyder, at markerne skal være fri for kartoffelskadegørere og deres smitte, og der er krav til sædskifte. Kravene stilles for at sikre sundt læggemateriale. Derfor skal autoriserede læggekartoffelavlere anmelde marker til jordprøvetagning, de vil avle læggekartofler i, inden selve avlen af læggekartofler. NaturErhvervstyrelsen undersøger om de anmeldte marker opfylder kravene med henblik på avl af certificerede læggekartofler. Der må ikke findes kartoffelcystenematoder i marker der bruges til avl af certificerede læggekartofler, derfor tager NaturErhvervstyrelsen jordprøver fra de anmeldte marker, som analyseres for forekomst af kartoffelcystenematoder. Se mere om godkendelse af marker til avl af læggekartofler i afsnit 4 i vejledning om læggekartofler. Denne vejledning beskriver hvordan du anmelder markerne via Tast selv ved at indtegne markerne i IMK (Internet markkort) og bagefter udfylder et skema med markens data. Det er muligt løbende at redigere i allerede indsendte marker, samt at slette marker indtil kort før markerne prøvetages. Du kan til enhver tid i sæsonen oprette og indsende nye versioner af skemaet med nye marker. Det er muligt at indberette marker indtil 8 uger før lægning af kartofler. Når du bruger Tast selv, modtager NaturErhvervstyrelsen din anmeldelse med det samme. Marker indtegnet til jordprøvetagning, har ingen forbindelse med marker indtegnet til fællesskemaet eller andre ordninger i Tast selv. 1.1 Vil du vide mere om Tast selv-service På vores hjemmeside kan du læse mere om hvordan du bruger Tast selv service. På vores hjemmeside, kan du se en video om, hvordan du indtegner og ændrer i marker i IMK. 4 NaturErhv erv styrelsen / Certificering af læggekartof ler / Ameldelse af marker til jordprøv etagning

5 2. Opret skemaet i Tast selv-service 2.1 Brugen af cvr nummer og log på Tast selv-service Skemaet til anmeldelse af marker til jordprøvetagning, skal du oprette i Tast selv-service (www.tastselv.fvm.dk). Du skal logge på Tast selv-service med din Nem-ID som er tilknyttet det CVR NR. som avlernummeret er tilknyttet. Det er kun muligt at indsende skemaet, hvis der er et avler nummer tilknyttet CVR. NR. Hvis du bruger et CVR NR., hvor der ikke er tilknyttet et avlernummer, kan du ikke indsende skemaet. 2.2 Dokumentation Hvis du bruger skemaet, skal du ikke kunne fremlægge dokumentation for kartoffelfrie år og eventuelle forpagtningsaftaler. Hvis du vælger at overfører tidligere jordprøvetaget marker og/eller reducering jordprøvetagningsintensitet pga. mark tidligere jordprøvetaget, skal du kunne fremlægge dokumentation i form af tidligere analysebeviser. Analysebeviserne skal oploades, når du udfylder skemaet. 2.3 Oprettelse af skema i Tast selv-service Du skal kun oprette skemaet én gang pr. sæson. Hvis du, efter at du har indsendt dit skema, vil anmelde flere marker til jordprøvetagning, skal du oprette en ny version af skemaet med de nye marker og indsende det. Der er ikke en øvre grænse for, for mange gange du oprette nye versioner af skemaet. Du kan anmelde marker til jordprøvetagning i hele perioden fra oktober til 8 uger før du lægger dine kartofler. NaturErhv erv styrelsen / Certificering af læggekartof ler / Ameldelse af marker til jordprøv etagning 5

6 For at oprette skemaet, skal du klikke på fanen Skemaer i Tast selv-service: Herefter skal du klikker på Opret nyt skema 6 NaturErhv erv styrelsen / Certificering af læggekartof ler / Ameldelse af marker til jordprøv etagning

7 I skærmbilledet Opret nyt skema klikker du på Alle I feltet Institution klikker du på NaturErhvervstyrelsen i drop down I feltet for Område klikke på du Anmeldelse af læggekartofler i drop down. NaturErhv erv styrelsen / Certificering af læggekartof ler / Ameldelse af marker til jordprøv etagning 7

8 Klik herefter på Søg Når du klikker på Søg kommer et skærmbillede med en række ordninger frem. Du skal klikke på + ud for ordningen Anmeldelse af læggekartofler. Nu kommer der en linje frem, hvor der står Skematype. Her skal du klikke på Opret. 8 NaturErhv erv styrelsen / Certificering af læggekartof ler / Ameldelse af marker til jordprøv etagning

9 Du kan klikke på Tilføj til mine favoritter. Så ligger ordningen som favorit næste gang du klikker på Opret nyt skema. Nu kommer der et skærmbillede frem med teksten Oprettelse af skemaet forventes at tage 30 sekunder. Oprettelsen af skemaet kan godt tage et par minutter. Nu er skemaet for ordningen Anmeldelse af læggekartofler oprettet i din Tast selv-service, og du kan nu begynde at anmelde de marker, der skal anvendes til avl af certificerede læggekartofler. Husk at du kan indsende skemaet flere gange i løbet af sæsonen. NaturErhv erv styrelsen / Certificering af læggekartof ler / Ameldelse af marker til jordprøv etagning 9

10 3. Anmeldelse af marker Du anmelder marker i nedenstående skema. Den gult markerede tekst i skemaet, er hjælpetekster til at udfylde skemaet. Nedenfor er nogle af felterne beskrevet: Disse felter/knapper er vigtige når du skal anmelde marker: 1. Skemakontrol: Skal du klikke på, når du er færdig med at udfylde din anmeldelse 2. Vis/Tilknyt markkort: Skal du bruge, når du skal indtegne dine marker i IMK 3. Indsend: Skal du bruge, når du vil indsende din anmeldelse 4. Her kan du se hvilken ordning skemaet tilhører og journal nr. for sæsonens anmeldelse. Journal nr. vil være det samme selvom du indsender flere skemaer i samme sæson 5.?: Er hjælpetekster, klikker du på ikonet, åbnes der automatisk en fane i Tast selv-service med hjælpetekster der kan guide dig igennem udfyldelse af skemaet 6. Næste: Klikker du her, kommer du over på side to i skemaet. Her er der en række stamdata 7. GEM: Hvis du ønsker at gemme dit skema under anmeldelse. Hvis du forlader skemaet uden at indsende det, vil dine data ikke blive gemt, hvis ikke du klikker på Gem. Det anbefales at gemme med regelmæssige mellemrum. 10 NaturErhv erv styrelsen / Certif icering af læggekartof ler / Ameldelse af marker til jordprøv etagning

11 Felterne Mark nr., Markblok nr., Areal og Min. Kartoffelår udfyldes automatisk med information, når du har indtegnet din mark i IMK. De øvrige felter skal du selv udfylde inden du indsender skemaet. Her er beskrivelse af skemaets felter: Mark nr. Overført fra IMK, når du Markbloknr. har indtegnet marken Overført fra IMK, marken Areal når du har indtegnet Overført fra IMK, Min. Kartoffelfrie år når du har indtegnet marken Minimum antal år hvor der ikke har været dyrket kartofler i marken. Overført fra IMK, efter du har indtegnet marken Overførte prøver Hvis der tidligere er udtaget jordprøver, kan analyseresultatet overføres til ny sæson. Der må ikke have være dyrket kartofler fra og med den sæson hvor jordprøverne er udtaget og frem til den sæson, hvor prøverne ønskes overført Reducering pga. 6 kartoffelfrie år Der er mulighed for at reducere antallet af jordprøver, hvis der ikke har været dyrket kartofler på marken i de 6 forudgående år Reducering mark prøvetaget en gang Det er muligt at reducere antallet af jordprøver, hvis marken tidligere er jordprøvetaget én gang. Resultatet må ikke viser fund af kartoffelcystenematoder, hverken med levende eller dødt indhold Reducering mark prøvetaget to gange Det er muligt at reducere antallet af jordprøver, hvis der tidligere to gange er jordprøvetaget. Resultaterne må ikke vise fund af kartoffelcystenematoder med levende indhold Mark prøvetaget Hvis der er udtaget jordprøver i marken eller kontrolløren er på vej til at udtage jordprøver, er der hak i feltet og marken kan ikke længere ændres i IMK eller i skemaet. Det er heller ikke muligt at slette marken. Side to i skemaet viser data for din autorisation som autoriseret læggekartoffelavler. NaturErhv erv styrelsen / Certificering af læggekartof ler / Ameldelse af marker til jordprøv etagning 11

12 4. Sådan tegner/opretter du marker i IMK For at kunne anmelde marker til jordprøvetagning, skal du indtegne de marker, du ønsker at få jordprøvetaget. Du skal indtegne markerne i IMK i markkorttypen Anmeldelse af læggekartofler. Derfor skal du oprette et markkort af markkorttypen Anmeldelse af læggekartofler og tilknytte det til dit skema. Du skal kun indtegne de marker i markkortet, du vil anmelde til jordprøvetagning. Du kan også vælge at importerer og tilknytte markkort indtegnet under andre ordninger - for eksempel Fællesskemaet, til dit skema. Du kan læse mere i afsnittet Importer markkort. I afsnittet Kopier marker fra korttemaer kan du læse om hvordan, du bruger funktionen Opret mark ud fra korttema, til at oprette nye marker. For at oprette et markkort og tilknytte et markkort til dit skema, skal du klikke på Vis/Tilknyt markkort i skemaet. Herefter vil IMK automatisk åbnes. Første gang du åbner IMK fra skemaet, skal du oprette og tilknytte et markkort. Det gør du i menuen Vælg markkort. Hvis du har Markkort fra andre ordninger, vil de som vist i eksemplet står i menuen Vælg Markkort. 12 NaturErhv erv styrelsen / Certif icering af læggekartof ler / Ameldelse af marker til jordprøv etagning

13 Du skal i menuen Vælg Markkort oprette og tilknytte et markkort til ordningen Anmeldelse af læggekartofler. Det gør du ved at klikke på Type. I Type vises en række ordninger. Du skal vælge Anmeldelse af læggekartofler. Herefter skal du klikke på Opret Nyt og Tilknyt. I næste skærmbillede navngiver du dit markkort. Det gør du ved at skrive markkortets navn i Navn og klikke på Næste. Du vælger selv markkortets navn. Nu har du opretter og tilknytter du et markkort til din anmeldelse af marker for sæsonen. Du skal kun oprette et nyt markkort én gang pr. sæson. Næste gang du via skemaet åbner IMK, vil IMK automatisk åbne i det markkort du har oprettet til skemaet. NaturErhv erv styrelsen / Certificering af læggekartof ler / Ameldelse af marker til jordprøv etagning 13

14 4.1 Importer markkort Du kan importerer markkort og tilknytte det til dit skema. Hermed kan du bruge et markkort fra eksempelvis din ansøgning til Fællesskemaet. For at importerer og tilknytte markkort, skal du klikke på Vis/Tilknyt markkort i skemaet. Hvis ikke at du har oprettet og tilknyttet et markkort til dit skema, skal du vælge det markkort du vil importere og tilknytte dit skema. Det gør du i menuen Vælg Markkort. Hvis du allerede har tilknyttet et markkort til dit skema, skal du i IMK klikke på Vælg Markkort under fanen Rediger for at komme til menuen Vælg Markkort. I menuen Vælg Markkort skal du vælge hvilket markort, du vil importerer. Du vælger i Type, hvilken type markkort du vil importere og i År vælger du hvilket år du vil importere markkort fra. Hvis du vælger at importerer et markkort fra Fællesskema, bør du bruge det nyeste Fællesskema. 14 NaturErhv erv styrelsen / Certif icering af læggekartof ler / Ameldelse af marker til jordprøv etagning

15 Du vælger det markkort du vil importerer ved at klikke på det. Her efter klikker du på Kopier Valgt Og Tilknyt. I næste skærmbillede skal markkortet navngives. Klik på Næste. Nu har du importeret og tilknyttet markkortet. Husk at klikke på Gem i skemaet. Næste gang du åbner skemaet i Tast selv, vil det markkort du importerede, være tilknyttet skemaet. Du kan tilføje marker, slette marker og redigerer i markerne i det importerede markkort. Du kan i IMK under Rediger se, hvilket markkort du har tilknyttet dit skema. NaturErhv erv styrelsen / Certificering af læggekartof ler / Ameldelse af marker til jordprøv etagning 15

16 4.2 Kopier marker fra korttemaer Du kan bruge funktionen Opret mark ud fra korttema til at oprette nye marker ud fra korttemaer i stedet for at indtegne markerne. Opret mark ud fra korttema er under fanen Rediger. Når du klikker på Opret mark ud fra korttema, kommer der en drop down menu frem. 16 NaturErhv erv styrelsen / Certif icering af læggekartof ler / Ameldelse af marker til jordprøv etagning

17 I drop down menuen vælger du hvilket korttema du vil oprette marken ud fra. I eksemplet er valgt Marker NaturErhv erv styrelsen / Certificering af læggekartof ler / Ameldelse af marker til jordprøv etagning 17

18 Klik på det korttema du vil oprette marker ud fra. Nu skal du klikke på det polygon, du vil oprette marken ud fra. I næste menu navngiver du marken, klik på Gem. Marken er nu oprettet og tilføjet dit markkort. 4.3 Indtegning af marker i IMK I IMK er en række korttemaer vedrørende kartofler. Dem finder du i fanen Kartofler under Korttemaer. Du klikker på fanen Kartofler og aktiverer korttemaerne ved at sætte flueben ud for korttemaerne Kartoffelbrok, Kartoffelcystenematoder og Læggekartofler i årerne 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, Ved at klikke de enkelte korttemaer til og fra, kan du se hvor og hvornår der har været anmeldt kartofler, og om markerne er smittet med kartoffelcystenematoder, kartoffelbrok, eller ligger i en bufferzone op til mark smittet med kartoffelbrok. Korttemaerne Læggekartofler viser hvor og hvornår der har været anmeldt kartofler. Korttemaerne viser alle kartoffelmarker anmeldt, og dermed også de marker, hvor der anmeldt andre kartoffeltyper så som stivelses- og spise kartofler. Du kan klikke de enkelte år til og fra ved at sætte flueben. Du skal være opmærksom på, at hvis alle korttemaerne aktiveres, kan de skygge for hinandens visning. 18 NaturErhv erv styrelsen / Certif icering af læggekartof ler / Ameldelse af marker til jordprøv etagning

19 Dette skyldes, at korttemaer ikke vises hierarkisk i IMK. Dvs. at Korttemaet Læggekartofler 2010 kan skygge for korttemaet Læggekartofler 2016 og evt. Kartoffelcystenematoder korttemaet. NaturErhv erv styrelsen / Certificering af læggekartof ler / Ameldelse af marker til jordprøv etagning 19

20 Det er muligt at skifte baggrundskort i IMK, eksempelvis at vælge vejkort i stedet for ortofoto. Det gør du ved at gå ind i fanen Baggrundskort under Korttemaer. Her kan du vælge hvilket baggrundskort du vil bruge. Det anbefales at du bruger det nyeste baggrundskort. 20 NaturErhv erv styrelsen / Certif icering af læggekartof ler / Ameldelse af marker til jordprøv etagning

21 4.4 Find din mark i IMK Du kan finde bruge Søg funktionen i IMK, til at søge hen til hvor du vil indtegne dine marker. Du kan blandt andet søge på adresser og markblokke. Du kan også søge på adresser. Du vælger adresser i drop down menuen. NaturErhv erv styrelsen / Certificering af læggekartof ler / Ameldelse af marker til jordprøv etagning 21

22 Herefter indtaster du adressen og trykker på søg. 4.5 Sådan indtegner du dit markkort i IMK Nu har du oprettet dit markkort, så nu kan du indtegne dine marker. Til det skal du bruge tegneredskaberne i IMK. Her er forklaring på felterne markeret med numrene 1-3 ovenfor: 22 NaturErhv erv styrelsen / Certif icering af læggekartof ler / Ameldelse af marker til jordprøv etagning

23 1. Den ordning dit skema hører til, dit skema og Markkorts journalnr. Hvilken markkorttype der er tale om samt Type 2. Tegneredskaber: Du skal bruge tegneredskaber til oprette marker, redigere marker og slette marker. Du kan også oprette marker ud fra korttema. Det kan være markblokke med mere 3. Du kan zoome ind på + og ud på -. Der er 4 zoomforhold. Det anbefales at du ikke er zoomet længere ud end 1:1000 når du indtegner marker. Du kan benytte punkt 2 og 3 ved indtegning i IMK. På NaturErhvervstyrelsens hjemmeside, er der lagt flere film, hvor du kan se hvordan du indtegner marker i IMK. Der er muligt at indtegne marker på tværs af markblokgrænser. Hvis en marker er tegnet helt uden for en markblok, får den markbloknummer i skemaet. Når du skal indtegne marker, skal du klikke på Opret mark under Tegneredskaber. Nu kommer der et indtegningsvindue frem. Du klikker en gang med musen for at begynde markindtegningen. Når du har klikket en gang, bruger du musen til at udforme marken, du skal klikke hver gang du vil afsætte et punkt. Du dobbeltklikker for at afslutte indtegningen af marken. Du kan ikke klikke på Næste hvis du ikke har afsluttet markindtegningen. Hvis du vil afbryde indtegningen af marken, skal du klikke på krydset i menuen. For at afslutte indtegningen af marken, skal du klikke på Næste. Du kan først klikke på Næste når du færdiggjort din markindtegning. NaturErhv erv styrelsen / Certificering af læggekartof ler / Ameldelse af marker til jordprøv etagning 23

24 I feltet Marknummer skriver du mark nr. Herefter klik på Gem, og derefter kan du indtegne en ny mark. Når du har indtegnet de marker du ønsker at anmelde til jordprøvetagning, klikker du på Markliste 24 NaturErhv erv styrelsen / Certif icering af læggekartof ler / Ameldelse af marker til jordprøv etagning

25 Herefter klikker du på Opdater liste. Nu opdateres markkortets markliste og du kan se de marker, du har indtegnet og deres areal. Når du klikke på de enkelte marker i marklisten, zoomer IMK hen til marken. 4.6 Overføre marker fra IMK til skemaet Nu skal data fra IMK overføres til anmeldelsesskemaet. Det gør du ved at enten at lukke IMK skærmbilledet ned eller minimere IMK skærmbilledet. Nu er anmeldelsesskemaet på skærmen og du kan færdiggøre din anmeldelse. Når du er tilbage i skemaet, skal du have markerne overført fra IMK til skemaet. Det gør du ved at klikke på Vælg funktion. NaturErhv erv styrelsen / Certificering af læggekartof ler / Ameldelse af marker til jordprøv etagning 25

26 Her klikker du på 1) Hent marker fra IMK og prøvestatus i drop down menuen. Herefter klikker du på Udfør. 4.7 Udfyld skemaet Nu hentes markerne over i skemaet fra IMK. Du skal udfylde de røde felter i skemaet, for at skemaet kan indsendes. Det er ikke muligt at indsende et skema hvis et rødt markeret felt ikke er udfyldt. Felter der ikke er udfyldt, eller udfyldt med forkerte værdier, er markeret med rødt. Klikker du af i Ja overførte prøver, bliver en drop down menu ud for Sæson aktiv. Vælg det år hvor marken er prøvetaget. Når du overføre jordprøver, skal du vedhæfte analysebeviser fra den pågældende prøvetagning. 26 NaturErhv erv styrelsen / Certif icering af læggekartof ler / Ameldelse af marker til jordprøv etagning

27 Som beskrevet i afsnit 4 i Vejledning om læggekartofler, er det muligt at få reduceret prøveantallet, hvis marken opfylder et af tre krav: Minimum 6 kartoffelfrie år i marken Marken har været prøvetaget en gang Resultatet viste ingen fund kartoffelcystenematoder, hverken med levende indhold eller tomme Marken har været prøvetaget to gange Resultaterne viste ingen fund af levende kartoffelcystenematoder, fund af tomme cyster tilladt. Hvis du ønsker reducering af prøveantallet pga. 6 kartoffelfrie år, skal du sætte flueben i Ja i feltet Reducering pga. 6 kartoffelfrie år. Nu bliver resten af felterne blanket af i skemaet. Hvis du sætter flueben i Nej i feltet, skal du udfylde resten af felterne i skemaet. Hvis du ønsker reducering af prøveantallet pga. marken tidligere prøvetaget en gang, skal du sætte flueben i Ja i Marken tidligere prøvetaget en gang. Du kan vælge denne mulighed, hvis den seneste jordprøve ikke viste fund af cyster. Hvis den seneste jordprøve viste fund af tomme cyster, skal du gøre som beskrevet nedenfor. Når du har sat flueben i Ja bliver drop down feltet Sæson aktiv. Du skal her angive i hvilket år marken tidligere er prøvetaget. Når du søger om reducering pga. marken tidligere er jordprøvetaget, skal du vedhæfte dokumentation for jordprøver i form af analysebeviser. Hvis du ønsker reducering af prøveantallet pga. marken tidligere er prøvetaget to gange, skal du sætte flueben i Ja i både Marken tidligere prøvetaget en gang og i Marken tidligere prøvetaget to gange. Du skal kun benytte denne mulighed, hvis den seneste jordprøvetagning viste fund af tomme cyster. Du skal udfylde begge drop down felter for Sæson. Når du søger om reducering pga. marken tidligere er jordprøvetaget to gange, skal du vedhæfte dokumentation for jordprøver for begge i form af analysebeviser. NaturErhv erv styrelsen / Certificering af læggekartof ler / Ameldelse af marker til jordprøv etagning 27

28 5. Sådan indsender du din anmeldelse For at NaturErhvervstyrelsen kan modtage din anmeldelse af marker til jordprøvetagning forud for dyrkning af certificerede læggekartofler, skal du indsende dit skema. Hvis du klikker på Gem, modtager NaturErhvervstyrelsen ikke dit skema. 5.1 Skemakontrol Inden du indsender skemaet, skal du klikke på Skemakontrol. Skemakontrollen kan godt tage et par minutter. Når skemakontrollen er gennemført, vil nedenstående skærmbillede vises. Hvis der ikke er fejl, kan skemaet indsendes. Hvis der er fejl i skemaet, kan skemaet ikke indsendes. Nedenstående skærmbilet er eksempel på et skema, uden fejl der kan indsendes. Der er en Servicemeddelelse om, at der ikke er vedhæftet dokumentation i form af analysebeviser til anmeldelsen. Det er muligt at indsende skemaet uden at vedhæfte dokumentation i form af analysebeviser. Du skal klikke på Indsend for at afslutte indsendelsen af dit skema. Det er vigtigt, at du klikker på Indsend, da NaturErhvervstyrelsen ellers ikke vil modtage din anmeldelse. 5.2 Fejl i skemaet Hvis skemakontrollen viser, at der er en fejl i skemaet, der medfører, at det ikke kan accepteres, vil det fremgå af skærmbilledet som vist nedenfor. 28 NaturErhv erv styrelsen / Certif icering af læggekartof ler / Ameldelse af marker til jordprøv etagning

29 For at kunne indsende dit skema, skal du rette de fejl, der står som fejlkoder med rød tekst. Fejlkodeteksten forklarer hvad fejlen er. Du skal rette fejlen i skemaet eller i IMK, for at kunne køre en fejlfri Skemakontrol. Du skal klikke på Indsend for at afslutte indsendelsen af dit skema. Det er vigtigt, da NaturErhvervstyrelsen ellers ikke vil modtage din anmeldelse. 5.3 Kvitteringsbrev Når du har indsendt dit skema, får du et kvitteringsbrev. Det kan du finde under Oversigter og breve. Under Aktivitet klikker på du på + under Kvitteringsbrev sendt for ordningen Anmeldelse af læggekartofler. Herefter klikker du på pdf filen Anmeldelse af læggekartofler. NaturErhv erv styrelsen / Certificering af læggekartof ler / Ameldelse af marker til jordprøv etagning 29

30 Du modtager et kvitteringsbrev hver gang du indsender et skema. Eksempel på kvitteringsbrev. 30 NaturErhv erv styrelsen / Certif icering af læggekartof ler / Ameldelse af marker til jordprøv etagning

31 6. Ændre anmeldte marker eller anmelde flere marker Hvis du ønsker at ændre i indsendte marker, tilføje marker eller slette marker, skal du logge på Tast selv igen. Her opretter du en ny version af skemaet. Det gør du ved at klikke på Opret ændring ud for ordningen under Skemaer der er indsendt. Når du åbner et skema efter at det har været indsendt, skal du opdatere skemaet, for at sikre, at status for prøvetagning af marken er opdateret. Du kan ikke ændre i marker der er prøvetaget. Vælg funktion Her klikker du på 1) Hent marker fra IMK og prøvestatus NaturErhv erv styrelsen / Certificering af læggekartof ler / Ameldelse af marker til jordprøv etagning 31

32 Herefter klikker du på Udfør. Marker der er markeret med gult og hvor der er flueben i Mark prøvetaget er enten jordprøvetaget eller på vej til at blive jordprøvetaget. Du kan ikke længere ændre i dem. Hvis du ændrer i en mark i IMK, hvor der er udtaget jordprøver eller kontrolløren er på ud for at til jordprøver, vil du få en blokerende fejl, når du kører en skemakontrol. Det er ikke muligt at indsende skemaet. For at kunne indsende skemaet, skal du ind i IMK og åbne et tidligere indsendt markkort. Det gør du ved at klikke på Vis/Tilknyt markkort. Her skal du klikke på Vælg Markkort. I Skærmbilledet Vælg Markkort, skal du klikke på den senest indsendte udgave af dit markkort. Du kan se version nr. til højre. Herefter klikker du på Kopier Valgt og Tilknyt. Herefter navngiver du markkortet. 32 NaturErhv erv styrelsen / Certif icering af læggekartof ler / Ameldelse af marker til jordprøv etagning

33 Du skal du opdatere skemaet før at du køre en skemakontrol. Vælg funktion Her klikker du på 1) Hent marker fra IMK og prøvestatus Herefter klikker du på Udfør. Indsendte marker der i skemaet ikke er markeret med gult og ikke har et hak i Mark prøvetaget, kan du ændre i. Du kan også slette dem. Hvis du ændrer i markerne i IMK, skal du huske at opdatere markkortet. Det gør du ved at klikke på Vælg funktion Vælg (1) Hent marker fra IMK og prøvestatus i drop down menuen og klik på Udfør. 6.1 Åbne et skema du har gemt, men ikke indsendt NaturErhv erv styrelsen / Certificering af læggekartof ler / Ameldelse af marker til jordprøv etagning 33

34 Hvis et skema er gemt, men ikke er indsendt, står det under Skemaer der ikke er indsendt under Skemaer i din Tast selv-service: Du kan åbne skemaer og ændre/slette marker i skemaer, der ikke er indsendt. Det gør du ved at klikke på AL2016 Ansoegning under Udfyld skema. Hvis du åbner et skema der ikke er indsendt, skal du huske at opdatere det, inden du ændrer i det. Du skal opdaterer dit skema for at hente prøvetagningsstatus for de allerede indsendte marker. Marker der er udtaget til jordprøvetagning eller er blevet jordprøvetaget, bliver markeret med gult og der kommer et hak i feltet Markprøvetaget i skemaet. Du kan ikke ændre i dem mere. Vælg funktion Her klikker du på 1) Hent marker fra IMK og prøvestatus Herefter klikker du på Udfør. 34 NaturErhv erv styrelsen / Certif icering af læggekartof ler / Ameldelse af marker til jordprøv etagning

35 6.2 Sådan ser du, hvad du har anmeldt Hvis du vil se hvilke marker, du har anmeldt hvornår, skal du klikke på Tidligere versioner under Skemaer der er indsendt. Her kan du vælge hvilket af dine tidligere indsendte skemaer, du vil åbne. Det er ikke muligt at redigere i en indsendt anmeldelse her. Hvis du vil ændre en indsendt anmeldelse skal du gøre som beskrevet øverst i punkt 6. NaturErhv erv styrelsen / Certificering af læggekartof ler / Ameldelse af marker til jordprøv etagning 35

36 7. Sygdomslag i IMK I IMK er der to korttemaer, der viser de marker, hvor der er fundet kartoffelcystenematoder og kartoffelbrok, samt de marker der ligger i bufferzone til marker smittet med kartoffelbrok. Du åbner og lukker for de to korttemaer ved sætte flueben ud for korttemaerne. Korttemaerne er under Kartofler under Korttemaer. Ved at klikke på de marker som er smittet med kartoffelcystenematoder, kan du få information om hvornår fundet kartoffelcystenematoder er sket og hvilken art, der er fundet. 36 NaturErhv erv styrelsen / Certif icering af læggekartof ler / Ameldelse af marker til jordprøv etagning

37 Du klikker på. Herefter vælger du Kartoffelcystenematoder under Tema i drop down menuen. Nu klikker du på marken, der er smittet med kartoffelcystenematoder. Nu klikker du på marken, der er smittet med kartoffelcystenematoder. Der kommer en række informationer frem om marken under Vis Info. Her kan du se hvilken art af kartoffelcystenematoder der er fundet, en beskrivelse, samt hvornår fundet er sket. NaturErhv erv styrelsen / Certificering af læggekartof ler / Ameldelse af marker til jordprøv etagning 37

38 Anmeldelse af læggekartofler Vejledning til anmeldelse af læggekartofler i Tast selv-service NaturErhvervstyrelsen Nyropsgade København V

Anmeldelse af marker til jordprøvetagning Forud for avl af læggekartofler til salg revideret version 1.2

Anmeldelse af marker til jordprøvetagning Forud for avl af læggekartofler til salg revideret version 1.2 Anmeldelse af marker til jordprøvetagning Forud for avl af læggekartofler til salg revideret version 1.2 16-37410-000003 Oktober 2016 Indhold Redaktion: NaturErhvervstyrelsen Tekst: Enhed for planter ISBN:

Læs mere

Vejledning i at anmelde arealer til avl af læggekartofler.

Vejledning i at anmelde arealer til avl af læggekartofler. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri NaturErhvervstyrelsen Center for Jordbrug, Planter Nyropsgade 30, 1780 København V. E-mail: xkar@naturerhverv.dk Vejledning i at anmelde arealer til avl af

Læs mere

Denne guide beskriver de funktionaliteter, du har til rådighed på fanen Rediger marker, når du vil

Denne guide beskriver de funktionaliteter, du har til rådighed på fanen Rediger marker, når du vil Denne guide beskriver de funktionaliteter, du har til rådighed på fanen Rediger marker, når du vil indtegne eller redigere dine marker finde de tegneredskaber, du har til rådighed, og en beskrivelse af

Læs mere

Vejledning til ansøgning om dispensation fra randzonelovens bestemmelser. November 2012

Vejledning til ansøgning om dispensation fra randzonelovens bestemmelser. November 2012 Vejledning til ansøgning om dispensation fra randzonelovens bestemmelser November 2012 Kolofon Vejledning til ansøgning om dispensation fra randzonelovens bestemmelser Denne vejledning er udarbejdet af

Læs mere

Tilknyt markkort og tegn hegn/småbeplantninger til din ansøgning om tilskud til Landskabs- og biotopforbedrende beplantninger

Tilknyt markkort og tegn hegn/småbeplantninger til din ansøgning om tilskud til Landskabs- og biotopforbedrende beplantninger Tilknyt markkort og tegn hegn/småbeplantninger til din ansøgning om tilskud til Landskabs- og biotopforbedrende beplantninger For at du kan indsende din ansøgning skal du have tilknyttet et markkort til

Læs mere

For at du kan indsende din ansøgning skal du have tilknyttet et markkort til skemaet.

For at du kan indsende din ansøgning skal du have tilknyttet et markkort til skemaet. For at du kan indsende din ansøgning skal du have tilknyttet et markkort til skemaet. Nedenfor beskrives, hvordan du opretter et nyt, blankt markkort. 1. Klik på knappen Vis/Tilknyt markkort for at åbne

Læs mere

Fødevareministeriets. Tast selv-service. NemID og Medarbejdersignatur Elektronisk fuldmagt Fællesskema og markkort

Fødevareministeriets. Tast selv-service. NemID og Medarbejdersignatur Elektronisk fuldmagt Fællesskema og markkort Fødevareministeriets Tast selv-service NemID og Medarbejdersignatur Elektronisk fuldmagt Fællesskema og markkort Januar 2012 Indhold 1 Velkommen til Tast selv-service 3 2 Log på med NemID eller Medarbejdersignatur

Læs mere

For at du kan indsende din ansøgning skal du have tilknyttet et markkort til skemaet.

For at du kan indsende din ansøgning skal du have tilknyttet et markkort til skemaet. For at du kan indsende din ansøgning skal du have tilknyttet et markkort til skemaet. Nedenfor beskrives, hvordan du opretter et nyt, blankt markkort. 1. Klik på knappen Vis/Tilknyt markkort for at åbne

Læs mere

Trin for trin-guide til Fællesskema 2017

Trin for trin-guide til Fællesskema 2017 Trin for trin-guide til Fællesskema 2017 1. Vigtige ændringer i 2017... 1 2. Oversigt over, hvordan du indsender markkort og Fællesskema... 3 3. Hent marker fra IMK til fællesskemaet... 4 4. Hent resten

Læs mere

Tilknyt markkort og indtegn indsats/er til din ansøgning om tilskud til vandløbsrestaurering

Tilknyt markkort og indtegn indsats/er til din ansøgning om tilskud til vandløbsrestaurering Tilknyt markkort og indtegn indsats/er til din ansøgning om tilskud til vandløbsrestaurering For at du kan indsende din ansøgning skal du have tilknyttet et markkort til skemaet. Nedenfor beskrives, hvordan

Læs mere

Sådan søger du om tilskud til målrettede efterafgrøder

Sådan søger du om tilskud til målrettede efterafgrøder Sådan søger du om tilskud til målrettede efterafgrøder Indhold 1 Hvem kan søge... 1 2 Først-til-mølle ansøgning... 1 2.1 Ansøgningsrunden kan lukke før 21. april 2017... 2 3 Sådan finder du kortemaerne

Læs mere

IMK vejledning til Natura 2000 ordningerne 2016

IMK vejledning til Natura 2000 ordningerne 2016 IMK vejledning til Natura 2000 ordningerne 2016 Tilknyt markkort og tegn projektområder til din ansøgning om tilskud til Rydning og forberedelse til afgræsning, forundersøgelser og etablering af naturlige

Læs mere

Bedste praksis for at søge arealstøtte i Fællesskema 2017 specielt for konsulenter Udgivet 21. februar 2017

Bedste praksis for at søge arealstøtte i Fællesskema 2017 specielt for konsulenter Udgivet 21. februar 2017 Bedste praksis for at søge arealstøtte i Fællesskema 2017 specielt for konsulenter Udgivet 21. februar 2017 Formålet med denne guide er at give den mest effektive arbejdsgang ved ansøgning om arealstøtte.

Læs mere

Bedste praksis for at søge arealstøtte i Fællesskema 2016 specielt for konsulenter Udgivet 16. februar 2016

Bedste praksis for at søge arealstøtte i Fællesskema 2016 specielt for konsulenter Udgivet 16. februar 2016 Bedste praksis for at søge arealstøtte i Fællesskema 2016 specielt for konsulenter Udgivet 16. februar 2016 Formålet med denne guide er at give den mest effektive arbejdsgang ved ansøgning om arealstøtte.

Læs mere

Tilknyt markkort og indtegn indsats/er til din ansøgning om tilskud til vandløbsrestaurering

Tilknyt markkort og indtegn indsats/er til din ansøgning om tilskud til vandløbsrestaurering Tilknyt markkort og indtegn indsats/er til din ansøgning om tilskud til vandløbsrestaurering For at du kan indsende din ansøgning, skal du have tilknyttet et markkort til skemaet. Nedenfor beskrives, hvordan

Læs mere

For at du kan indsende din ansøgning, skal du have tilknyttet et markkort til skemaet. Markkortet indtegnes i Internet Markkort (IMK).

For at du kan indsende din ansøgning, skal du have tilknyttet et markkort til skemaet. Markkortet indtegnes i Internet Markkort (IMK). For at du kan indsende din ansøgning, skal du have tilknyttet et markkort til skemaet. Markkortet indtegnes i Internet Markkort (IMK). Krav til indtegningerne Formålet med indtegningen i IMK er først og

Læs mere

Vejledning om tilmelding til Leverandørregister for gødningsleverancer

Vejledning om tilmelding til Leverandørregister for gødningsleverancer Vejledning om tilmelding til Leverandørregister for gødningsleverancer August 2017 Vejledning om tilmelding til Leverandørregister for gødningsleverancer August 2017 Denne vejledning er udarbejdet af:

Læs mere

Vejledning til ansøgning om reduktion af randzonebredden som følge af ændring af randzoneloven pr. 1. august 2014. Oktober 2014

Vejledning til ansøgning om reduktion af randzonebredden som følge af ændring af randzoneloven pr. 1. august 2014. Oktober 2014 Vejledning til ansøgning om reduktion af randzonebredden som følge af ændring af randzoneloven pr. 1. august 2014. Oktober 2014 Kolofon Vejledning til ansøgning om reduktion af randzonebredden Denne vejledning

Læs mere

Vejledning om tilmelding til Leverandørregister for gødningsleverancer

Vejledning om tilmelding til Leverandørregister for gødningsleverancer Vejledning om tilmelding til Leverandørregister for gødningsleverancer Kolofon Denne vejledning er udarbejdet af Center for Kontrol, Enhed for Jordbrugskontrol i 2015 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug

Læs mere

Vejledning til skemaet Gødningskvote og Efterafgrøder 2014

Vejledning til skemaet Gødningskvote og Efterafgrøder 2014 Vejledning til skemaet Gødningskvote og Efterafgrøder 2014 Kolofon Denne vejledning er udarbejdet af Center for Jordbrug, Miljø i 2014 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Ministeriet for Fødevarer,

Læs mere

Sådan udfylder du siden Markplan og grundbetaling

Sådan udfylder du siden Markplan og grundbetaling Sådan udfylder du siden Markplan og grundbetaling Indhold 1 Indtegn alle marker og hent dem til markplanen... 1 2 Hvilke marker skal anmeldes... 2 2.1 Økologisk produktion... 2 2.2 Juletræer og pyntegrønt...

Læs mere

Næsgaard MARKKORT Upload til IMK 2.0. Indsend dit markkort via internet. Næsgaard Markkort og DLBR Mark. Vis blokgrænser i Næsgaard MARKKORT

Næsgaard MARKKORT Upload til IMK 2.0. Indsend dit markkort via internet. Næsgaard Markkort og DLBR Mark. Vis blokgrænser i Næsgaard MARKKORT Indsend dit markkort via internet Indsend dit markkort via internet Med Næsgaard Markkort har du mulighed for at overføre dine markgrænser til NaturErhvervstyrelsen Internet Markkort(IMK 2.0). Se dokumentationen

Læs mere

Vejledning om tilmelding til Register for køb af ammoniumnitratgødning

Vejledning om tilmelding til Register for køb af ammoniumnitratgødning Vejledning om tilmelding til Register for køb af ammoniumnitratgødning Kolofon Denne vejledning er udarbejdet af Center for Kontrol, Enhed for Jordbrugskontrol i 2015 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug

Læs mere

Vejledning til Din natur

Vejledning til Din natur Vejledning til Din natur Indhold DIN NATUR ER FOR LANDMÆND OG LODSEJERE 3 SÅDAN VIRKER DIN NATUR 3 ADGANG OG LOG IND 4 NemID 4 Accept af vilkår 4 OVERSIGTSKORT 5 Find adresse 5 DE FIRE KORT I DIN NATUR

Læs mere

Sådan udfylder du siden Tilsagn under skovordningerne

Sådan udfylder du siden Tilsagn under skovordningerne Sådan udfylder du siden Tilsagn under skovordningerne Indhold 1 Hvornår skal du udfylde siden?... 1 2 Sådan indtegner du arealer med skovtilsagn... 2 3 Sådan udfylder du siden... 2 3.1 Hvis du vil hente

Læs mere

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Institution: NaturErhvervstyrelsen Kontor/initialer: Produktion / JEMJ Sagsnr./dok.nr.: 12-832-000002 Dato: 7. februar 2014 Tilretning af Tast selv-service

Læs mere

Vejledning i brug af MiljøGIS.

Vejledning i brug af MiljøGIS. NOTAT Naturplanlægning, naturprojekter og skov J.nr. NST-3379-00005 Ref. MOBKI/TRDIP/KINIE Den 11. februar 2014 Vejledning i brug af MiljøGIS. Indholdsfortegnelse Introduktion... 3 1. Fremsøgning af lokalitet...

Læs mere

Sådan tegner du marker til fællesskema udgivet oktober 2016

Sådan tegner du marker til fællesskema udgivet oktober 2016 Sådan tegner du marker til fællesskema 2017 - udgivet oktober 2016 Du kan begynde på dine markkort i god tid før fællesskemaet åbner 1. februar 2017. I denne guide kan du læse, hvad du skal være opmærksom

Læs mere

Høring Forskel mellem anmeldt og registreret areal i markblok - Fællesskema 2013

Høring Forskel mellem anmeldt og registreret areal i markblok - Fællesskema 2013 Navn Adresse Dato Høring Forskel mellem anmeldt og registreret areal i markblok - Fællesskema 2013 NaturErhvervstyrelsen er ved at behandle dit Fællesskema og markkort for 2013. Vi har konstateret, at

Læs mere

Vejledning i brug af dinnatur

Vejledning i brug af dinnatur Vejledning i brug af dinnatur Indhold Formålet med din natur.dk... 2 Adgang og log ind... 2 Oversigtskort... 4 De forskellige kortlag... 5 Oprettelse af et observationsområde... 8 Redigering/ sletning

Læs mere

Vejledning til Kilometer Registrering

Vejledning til Kilometer Registrering Vejledning til Kilometer Registrering iphone Appen som holder styr på dit firma og privat kørsel. Udviklet af Trisect Development 2011. www.trisect.dk For iphone version 4.2 og nyere. Med Kilometer Registrering

Læs mere

Vejledning i at logge på Centralt BigårdsRegister

Vejledning i at logge på Centralt BigårdsRegister 1 Vejledning i at logge på Centralt BigårdsRegister Centralt BigårdsRegister, også kaldet CBR, er udviklet som led i arbejdet med at overvåge spredningen af alvorlige skadedyr og sygdomme hos honningbier.

Læs mere

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du:

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: VORES NORDSJÆLLAND HURTIGT I GANG MANUAL 01: Bruger HVAD INDEHOLDER DENNE MANUAL? I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: 1. Finder Vores Nordsjælland hjemmesiden 2. Opretter

Læs mere

Sådan henter du oplysninger ved hjælp af funktioner

Sådan henter du oplysninger ved hjælp af funktioner Sådan henter du oplysninger ved hjælp af funktioner I fællesskemaet kan du hente oplysninger om bl.a. marker og tilsagn ved hjælp af funktioner. Du finder funktionerne i rullelisten øverst til venstre

Læs mere

Sådan søger du grundbetaling under artikel 32

Sådan søger du grundbetaling under artikel 32 Sådan søger du grundbetaling under artikel 32 Indhold 1. Grundbetaling under artikel 32... 1 2 Sådan finder du kortet over tidligere godkendte og afviste arealer for artikel 32... 3 3 Indtegning af marker

Læs mere

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System ViKoSys Virksomheds Kontakt System 1 Hvad er det? Virksomheds Kontakt System er udviklet som et hjælpeværkstøj til iværksættere og andre virksomheder som gerne vil have et værktøj hvor de kan finde og

Læs mere

Vejledning til skemaet Gødningskvote og Efterafgrøder 2015

Vejledning til skemaet Gødningskvote og Efterafgrøder 2015 Vejledning til skemaet Gødningskvote og Efterafgrøder 2015 Kolofon Denne vejledning er udarbejdet af Center for Kontrol, Enhed for Jordbrugskontrol, i 2015 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Læs mere

Brugerguide til Internet Markkort 2017

Brugerguide til Internet Markkort 2017 Brugerguide til Internet Markkort 2017 Januar 2017 Kolofon Brugerguide til Internet Markkort 2017 Januar 2017 Denne vejledning er udarbejdet af NaturErhvervstyrelsen i 2017 NaturErhvervstyrelsen NaturErhvervstyrelsen

Læs mere

Alars den 17. november 2014 Tilskud og Projekter Naturstyrelsen Version 1.0 Vejledning i brug af MiljøGIS til ansøgning under Stormfaldsordningen

Alars den 17. november 2014 Tilskud og Projekter Naturstyrelsen Version 1.0 Vejledning i brug af MiljøGIS til ansøgning under Stormfaldsordningen Vejledning i brug af MiljøGIS til ansøgning under Stormfaldsordningen Indhold Indledning... 1 Find lokalitet og baggrundskort... 1 Opret arbejdsområdet og tegn arealer m.v.... 4 Mål areal eller længde...

Læs mere

Trin for trin-guide til Fællesskema 2016

Trin for trin-guide til Fællesskema 2016 Trin for trin-guide til Fællesskema 2016 1. Vigtige ændringer i 2016... 1 2. Oversigt over, hvordan du indsender markkort og Fællesskema... 1 3. Hent marker fra IMK til fællesskemaet... 3 4. Hent resten

Læs mere

Du finder systemet her: www.bygogmiljoe.dk. Log ind med nemid så gemmes dit projekt.

Du finder systemet her: www.bygogmiljoe.dk. Log ind med nemid så gemmes dit projekt. Du finder systemet her: www.bygogmiljoe.dk Log ind med nemid så gemmes dit projekt. Revideret den 28. november 204 Du kan få en introduktion til Byg og Miljø (nr på billedet) Start dit projekt på én af

Læs mere

Har kontrolløren ændret en afgrødekode hos dig? overholder du stadig kravet om flere afgrøder på bedriften?

Har kontrolløren ændret en afgrødekode hos dig? overholder du stadig kravet om flere afgrøder på bedriften? Har kontrolløren ændret en afgrødekode hos dig? overholder du stadig kravet om flere afgrøder på bedriften? Hvis kontrolløren har ændret afgrødekode for en eller flere marker efter et kontrolbesøg, kan

Læs mere

Brugers vejledning til indtastning af Naturdata på eksisterende 3- områder

Brugers vejledning til indtastning af Naturdata på eksisterende 3- områder Brugers vejledning til indtastning af Naturdata på eksisterende 3- områder Denne vejledning omfatter indtastning af naturdata på eksisterende 3-områder. Har du opdaget et nyt 3-område, skal du derfor oprette

Læs mere

Denne vejledning gennemgår fremgangsmåden ved eksport af data fra Næsgaard MARK til udarbejdelse af ansøgning om enkeltbetaling på internettet.

Denne vejledning gennemgår fremgangsmåden ved eksport af data fra Næsgaard MARK til udarbejdelse af ansøgning om enkeltbetaling på internettet. Generelt Generelt Denne vejledning gennemgår fremgangsmåden ved eksport af data fra Næsgaard MARK til udarbejdelse af ansøgning om enkeltbetaling på internettet. Tjek din ansøgning om enkeltbetaling inden

Læs mere

Tast Selv Service Motorvejen i mit Fællesskema. Januar

Tast Selv Service Motorvejen i mit Fællesskema. Januar Tast Selv Service 2016 Motorvejen i mit Fællesskema 1 Motorvejen i Fællesskemaet Forside Markkort Markplan Grønne Krav Forside Bedriftens ejendomme (Tilsagn) (Unge landbrugere) (Betalingsrettigheder) Bemærkninger

Læs mere

Samlet brugerguide til Fællesskema 2016

Samlet brugerguide til Fællesskema 2016 Samlet brugerguide til Fællesskema 2016 Januar 2016 Kolofon Samlet brugerguide til Fællesskema 2016 1. udgave Januar 2016 Denne vejledning er udarbejdet af NaturErhvervstyrelsen i 2016 Forsidefoto: Colourbox

Læs mere

Sådan udfylder du siden Ansøgning om nye miljø- og økologitilsagn

Sådan udfylder du siden Ansøgning om nye miljø- og økologitilsagn Sådan udfylder du siden Ansøgning om nye miljø- og økologitilsagn Indhold 1 Start med at indtegne markerne og hente dem til fællesskemaet... 2 2 Overfør marker til ansøgning om nye tilsagn... 2 3 Tilsagn

Læs mere

Brugermanual SÅDAN GØR DU:

Brugermanual SÅDAN GØR DU: Brugermanual SÅDAN GØR DU: Uanset hvad du skal lave i Klubcms, skal du altid logge dig på og det gør du ved at indtaste følgende i din browser: http://klubcms.dbu.dk/admin/login.aspx Indtast dit brugernavn

Læs mere

Mini-guide til Retox Databasen er tilgængelig fra klik på linket

Mini-guide til Retox Databasen er tilgængelig fra  klik på linket Mini-guide til Retox Databasen er tilgængelig fra www.retox.dk, klik på linket Som udgangspunkt kan alle se arbejdspladsbrugsanvisningerne, hvis man er på regionens netværk. Hvis der skal tilføjes eller

Læs mere

Vejledning til online blanketten Prisindekset i producent og importleddet

Vejledning til online blanketten Prisindekset i producent og importleddet Vejledning til online blanketten Prisindekset i producent og importleddet Din vej gennem blanketten Her er en kort vejledning om hvordan du udfylder online blanketten trin for trin. Har du spørgsmål, er

Læs mere

AgroSoft A/S AgroSync

AgroSoft A/S AgroSync AgroSoft A/S AgroSync AgroSync er et AgroSoft A/S værktøj, der bliver brugt til filudveksling imellem WinSvin og PocketPigs. Fordele ved at bruge AgroSync: Brugeren bestemmer overførsels tidspunktet for

Læs mere

Vejledning til registrering som bruger til EudraCT results

Vejledning til registrering som bruger til EudraCT results Vejledning til registrering som bruger til EudraCT results 1 Registrering som ny bruger For at indtaste resultater, skal man registreres som bruger i EudraCT databasen: https://eudract.ema.europa.eu/results-web/

Læs mere

Samlet brugerguide til Internet Markkort 2016

Samlet brugerguide til Internet Markkort 2016 Samlet brugerguide til Internet Markkort 2016 Udkast november 2015 Kolofon Samlet brugerguide til Internet Markkort 2016 Udkast November 2015 Denne vejledning er udarbejdet af NaturErhvervstyrelsen i 2015

Læs mere

certificering oprettelse og anvendelse - april 2009

certificering oprettelse og anvendelse - april 2009 INDHOLD Firmanummer fra FEMsek Log ind første gang hos FEMsek Opret konsulenter hos FEMsek Opret certificeret firma i EK-Pro Indberetning med certificeret firma i EK-Pro Daglig indberetning med EK-pro

Læs mere

Vistemmernu. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive. E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.

Vistemmernu. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive. E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket. Vistemmernu Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.dk Kolofon HVAL-vejledning Vistemmernu på HVAL.DK Forfatter: Susanne

Læs mere

Optælling med PDA, beregn lageropgørelseskladde. Optælling med PDA, beregn lageropgørelseskladde

Optælling med PDA, beregn lageropgørelseskladde. Optælling med PDA, beregn lageropgørelseskladde Optælling med PDA, beregn lageropgørelseskladde Inden man påbegynder en optælling, skal man tage stilling til hvilke varer, man ønsker at tælle op. Men ikke mindst skal man, når man foretager selve optællingen

Læs mere

VALIDERINGSGUIDE MEDARBEJDER VALIDERING

VALIDERINGSGUIDE MEDARBEJDER VALIDERING VALIDERINGSGUIDE MEDARBEJDER VALIDERING Indhold: (tryk på en given overskrift og du springer automatisk dertil) Find valideringsmodulet... 1 Flytning af en eller flere medarbejdere... 3 Hvis en medarbejder

Læs mere

BRUGERMANUAL FOR KLUBKOORDINATORER. Version 2.0

BRUGERMANUAL FOR KLUBKOORDINATORER. Version 2.0 BRUGERMANUAL FOR KLUBKOORDINATORER Version 2.0 Login Du skal vælge den klub som du tilhøre og dernæst indtaste din kode i feltet: Password. Regionsgolf-Danmark Administration Når du er logget ind i system

Læs mere

Kom godt i gang med PULS Badevand

Kom godt i gang med PULS Badevand Formålet med denne del af QuickGuiden er, at Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning (SVANA) kan tjekke data om badevandsstationer i PULS, godkende ændringer i stamdata samt låse stationer op i tilfælde

Læs mere

Grønt krav om 5 procent miljøfokusområder (MFO)

Grønt krav om 5 procent miljøfokusområder (MFO) Grønt krav om 5 procent miljøfokusområder (MFO) Indhold 1 Sådan beregner du opfyldelse af de grønne krav... 1 2 Opdatér hver gang du retter i oplysningerne... 2 3 Sådan beregnes dit krav om 5 procent miljøfokusareal

Læs mere

Samlet brugerguide til Internet Markkort 2015

Samlet brugerguide til Internet Markkort 2015 Samlet brugerguide til Internet Markkort 2015 Januar 2015 Kolofon Samlet brugerguide til Internet Markkort 2015 Januar 2015 Denne vejledning er udarbejdet af NaturErhvervstyrelsen i 2015 NaturErhvervstyrelsen

Læs mere

Hånd@ Indberetninger samt fakturering

Hånd@ Indberetninger samt fakturering Hånd@ Indberetninger samt fakturering Indledning... 3 Indberetninger... 3 Rækker... 4 Finansbilag... 6 Finansjournal... 7 Finanseksportjournal... 8 Side 2 af 10 Indledning Dette dokument er en vejledning

Læs mere

Kort til Husdyrgodkendelse / Excel data og Næsgaard Markkort

Kort til Husdyrgodkendelse / Excel data og Næsgaard Markkort Kort til og Næsgaard Markkort Kun i ADVICER Dette afsnit er kun relevant hvis du arbejder med AD- VICER udgaven af Næsgaard Markkort (rådgiverudgaven). Funktionen findes IKKE i PLUS og OPTI udgaven af

Læs mere

Indtegning af marker med miljø- og økologitilsagn

Indtegning af marker med miljø- og økologitilsagn Indtegning af marker med miljø- og økologitilsagn Indhold 1. Når du indtegner marker med miljø- og økologtilsagn... 1 1.1 Sådan finder du korttemaer med tilsagn... 2 1.2 Sådan opretter du en mark ud fra

Læs mere

Vejledning i brug af Natur-GIS - vildtreservater, fredninger, matrikelafgrænsning, skov, m.m.

Vejledning i brug af Natur-GIS - vildtreservater, fredninger, matrikelafgrænsning, skov, m.m. Vejledning i brug af Natur-GIS - vildtreservater, fredninger, matrikelafgrænsning, skov, m.m. Biodiversitet og arter Indholdsfortegnelse Introduktion... 1 1. Brug info -knappen.2 2. Zoom ind på kortet...

Læs mere

Guide til VandData for kommuner

Guide til VandData for kommuner Guide til VandData for kommuner Januar 2017 Version 1.0 Indhold Kapitel 1 Indledning... 1 1.1 Link til VandData... 1 1.2 Baggrund... 1 1.3 Øvrige relevante guides... 1 1.4 Guidens struktur... 1 Kapitel

Læs mere

Det nye husdyrgodkendelse.dk Sagsbehandlermodulet Fra ansøgning til godkendelse V. 1.0 28/4 2011

Det nye husdyrgodkendelse.dk Sagsbehandlermodulet Fra ansøgning til godkendelse V. 1.0 28/4 2011 2. Sådan kommer du fra ansøgning til godkendelse Før du kan komme i gang med at arbejde på en miljøgodkendelse, skal du have åbnet den tilhørende ansøgning. Det gør du enten ved at indtaste skemanummer

Læs mere

Kvik guide. FIONA Online. marts 2017

Kvik guide. FIONA Online. marts 2017 Kvik guide FIONA Online marts 2017 Indholdsfortegnelse Sådan er FIONA Online opbygget... 3 Første side "Indberettere" viser de virksomheder du har adgang til... 4 Indberetningsoversigten... 4 Opret en

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK Kvikguide til FIONA Online. Indberetning af finansielle mellemværender til Nationalbanken

DANMARKS NATIONALBANK Kvikguide til FIONA Online. Indberetning af finansielle mellemværender til Nationalbanken DANMARKS NATIONALBANK Indberetning af finansielle mellemværender til Nationalbanken Kom på FIONA Online - 1 Indledning kun relevant for nye indberettere NB Kom på FIONA Online - 1 Indledning kun relevant

Læs mere

Vejledning Anmeldelse af arbejdsulykker

Vejledning Anmeldelse af arbejdsulykker Forsvarets Center for Arbejdsmiljø Vejledning Anmeldelse af arbejdsulykker Indberetter og godkender FCA/FPT 27-09-2013 2 Arbejdsulykker i forsvaret skal anmeldes via Forsvarets Arbejdsmiljødatabase. Forvaltningsgrundlag

Læs mere

Hvis du ikke kan huske adgangskoden, har andre problemer med at logge på eller ikke er oprettet, skal du kontakte:

Hvis du ikke kan huske adgangskoden, har andre problemer med at logge på eller ikke er oprettet, skal du kontakte: Mini-guide til Retox Databasen er tilgængelig fra www.retox.dk, klik på linket Som udgangspunkt er der se-adgang til arbejdspladsbrugsanvisningerne. Hvis der skal tilføjes eller fjernes produkter, og hvis

Læs mere

Indhold. Du kan klikke på den enkelte overskift for at komme til det ønskede punkt.

Indhold. Du kan klikke på den enkelte overskift for at komme til det ønskede punkt. Indhold Login 2 Udsendelse af besked Udsendelsesmetoder 3 Udsendelse via vejeudvælgelse 4 Udsendelse Send via niveau opdeling (afhængig af abonnementsform) 11 Udsendelse søg på tværs af postnummer 12 Udsendelse

Læs mere

vejman.dk Brugerdokumentation Det rutenummererede vejnet og cykelruter 16. februar 2014 Version 1.9 sp7

vejman.dk Brugerdokumentation Det rutenummererede vejnet og cykelruter 16. februar 2014 Version 1.9 sp7 Brugerdokumentation Det rutenummererede vejnet og cykelruter 16. februar 2014 Version 1.9 sp7 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Visning af rutelag på kort... 4 3 Opret ny rute... 10 3.1 Udpegning

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Indhold

Indholdsfortegnelse. Indhold Indholdsfortegnelse Indhold Login... 2 Registrér komme / gå tider... 4 Flere arbejdsperioder på samme dag?... 6 Frokostpause / ret Frokostpause... 7 Sletning... 8 Afslut uge... 9 Godkendte/afviste ugesedler...

Læs mere

Vejledning i brugen af økonomiportalen for menighedsråd 2009. www.skema.brandsoft.dk Indhold

Vejledning i brugen af økonomiportalen for menighedsråd 2009. www.skema.brandsoft.dk Indhold Vejledning i brugen af økonomiportalen for menighedsråd 2009. www.skema.brandsoft.dk Indhold Køreplan for indberetning af regnskab og budget til provstiet.... 2 Hvordan indberettes regnskab 2008 og budget

Læs mere

Vejledning til KMD Educa SMS, Fravær

Vejledning til KMD Educa SMS, Fravær Vejledning til KMD Educa SMS, Fravær Vejledning til sekretær Du kan på din skole anvende KMD Educa SMS på fravær, når modulet er tilkøbt, og når skolen i forvejen har tilkøbt KMD Educa Fravær og/eller

Læs mere

Kontrolinstruks for undersøgelseszone 2015 i forbindelse med afgrænsning af udbruddet af kartoffelbrok

Kontrolinstruks for undersøgelseszone 2015 i forbindelse med afgrænsning af udbruddet af kartoffelbrok Dato: 24. juni 2015 23. juli 2015 Sagsnummer: 15-379-000040 Kontrolinstruks for undersøgelseszone 2015 i forbindelse med afgrænsning af udbruddet af kartoffelbrok Kolofon Kontrolinstruks til undersøgelseszone

Læs mere

Manual til at redigere på stafetforlivet.dk for holddeltagere

Manual til at redigere på stafetforlivet.dk for holddeltagere Manual til at redigere på stafetforlivet.dk for holddeltagere Indhold Sådan tilmelder du dig et hold... 2 Sådan logger du ind på hjemmesiden... 4 Har du glemt dit kodeord?... 5 Sådan ser du oplysninger

Læs mere

Vejledningsmateriale SIDIS

Vejledningsmateriale SIDIS Vejledningsmateriale SIDIS Udarbejdet til Kontrolinstanser September 2016 Indholdsfortegnelse Log ind 3 Auditorer 6 Tilknyt og frigiv virksomhed 9 Søgefunktion 16 Opret rapport 19 Hent data som csv-fil

Læs mere

Instruks til kontrol af bedrifter med kartoffelbrok - hvorvidt påbud for smittede marker og marker i bufferzone efterleves

Instruks til kontrol af bedrifter med kartoffelbrok - hvorvidt påbud for smittede marker og marker i bufferzone efterleves Instruks til kontrol af bedrifter med kartoffelbrok - hvorvidt påbud for smittede marker og marker i bufferzone efterleves Kolofon Instruks til kontrol af bedrifter med kartoffelbrok Kontrolinstruks til

Læs mere

Vejledning til brug af MiljøGIS ved ansøgning om privat skovtilskud.

Vejledning til brug af MiljøGIS ved ansøgning om privat skovtilskud. NOTAT Vejledning til brug af MiljøGIS ved ansøgning om privat skovtilskud. Denne vejledning beskriver, hvordan der kan tegnes kort til brug for ansøgning om privat skovtilskud. Naturplanlægning, naturprojekter

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING FIONA ONLINE

BRUGERVEJLEDNING FIONA ONLINE BRUGERVEJLEDNING FIONA ONLINE Indberetning til Nationalbankens betalingsbalance for erhvervsvirksomheder, forsikrings- og pensionsselskaber samt visse finansielle institutter Statistisk Afdeling Version

Læs mere

Uddannelsesplaner i MinUddannelse

Uddannelsesplaner i MinUddannelse Uddannelsesplaner i MinUddannelse Denne vejledning giver et overblik over arbejdet med MinUddannelse fra en UU-vejleders synspunkt. Indhold 1. Introduktion... 2 2. Tekniske specifikationer... 2 3. Som

Læs mere

vejman.dk Brugerdokumentation - kortmodul 14. marts 2012 Version 1.9

vejman.dk Brugerdokumentation - kortmodul 14. marts 2012 Version 1.9 Brugerdokumentation - kortmodul 14. marts 2012 Version 1.9 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Anbefalinger... 4 1.2 Datahjælp... 4 1.3 Brugerindstillinger... 5 2 Generel funktionalitet... 6 2.1

Læs mere

MANUAL TIL RESULTATINDBERETNING OG OPDATERING AF KLUBSPECIFIKKE DATA I DANSK TENNIS FORBUND OG UNIONERNES HOLDTURNERINGSPROGRAM (HTP)

MANUAL TIL RESULTATINDBERETNING OG OPDATERING AF KLUBSPECIFIKKE DATA I DANSK TENNIS FORBUND OG UNIONERNES HOLDTURNERINGSPROGRAM (HTP) MANUAL TIL RESULTATINDBERETNING OG OPDATERING AF KLUBSPECIFIKKE DATA I DANSK TENNIS FORBUND OG UNIONERNES HOLDTURNERINGSPROGRAM (HTP) Dansk Tennis Forbund Januar 2012 side 1 af 9 Indholdsfortegnelse 1.

Læs mere

Alle tekstbokser er generelle informationer og ikke en del af selve step by step guiden.

Alle tekstbokser er generelle informationer og ikke en del af selve step by step guiden. Step by step guide til InfoScreens Indhold Log ind... 1 Oprette slide... 1 Offentliggøre slide...5 Se infoskærm... 6 Rediger et slide... 7 Fjerne slide fra skærm... 7 Ændre rækkefølge på slide på skærm...

Læs mere

Vejledning Post modul

Vejledning Post modul Vejledning Post modul Post modulet ligger under rapporter, men først skal man sørge for at man har rettigheder til dette modul. Den rettighedsansvarlige skal ind under rettigheder og tildele POST til relevante

Læs mere

Sådan redigerer du en hjemmeside front-end

Sådan redigerer du en hjemmeside front-end Brugermanual til din boligafdelings hjemmeside Sådan redigerer du en hjemmeside front-end Indhold Introduktion... 2 Log på hjemmesiden og redigér front-end... 3 Rediger en side... 7 Opret ny side... 10

Læs mere

SDBF QUICKGUIDE SKOLERNES DIGITALE BLANKET FLOW - BRUGER-GUIDE -

SDBF QUICKGUIDE SKOLERNES DIGITALE BLANKET FLOW - BRUGER-GUIDE - SDBF QUICKGUIDE SKOLERNES DIGITALE BLANKET FLOW - BRUGER-GUIDE - INTRODUKTION TIL SKOLERNES DIGITALE BLANKET FLOW Som et udspring af de administrative fællesskaber og et ønske om at effektivisere og digitalisere

Læs mere

MANUAL - Joomla! Version 1

MANUAL - Joomla! Version 1 MANUAL - Joomla! Version 1 Indhold Retningslinjer for hjemmesiden... 3 Log ind... 3 Ret i en artikel, der allerede er oprettet... 4 Opret ny artikel... 8 a) Skriv direkte i tekstfelt... 9 b) Indsæt tekst

Læs mere

Vejledning for. overførsel af markdata fra DLBR MARK. og kortdata fra Markkort Online. til ansøgning om enkeltbetaling m.m. 2009

Vejledning for. overførsel af markdata fra DLBR MARK. og kortdata fra Markkort Online. til ansøgning om enkeltbetaling m.m. 2009 Vejledning for overførsel af markdata fra DLBR MARK og kortdata fra Markkort Online til ansøgning om enkeltbetaling m.m. 2009 (Elektronisk Fællesskema 2009) Landscentret, februar 2009 1 ELEKTRONISK OVERFØRSEL

Læs mere

Brugerhåndtering i WebUntis - 1

Brugerhåndtering i WebUntis - 1 Brugerhåndtering i WebUntis For at kunne logge på WebUntis, skal man være oprettet som bruger i WebUntis. I WebUntis kan du importere undervisere og studerende til menuen Stamdata. Det at en underviser

Læs mere

Indhold Startside side 1 Opret virksomhed side 2 Opret produkt side 4 Opret fagområde side 9

Indhold Startside side 1 Opret virksomhed side 2 Opret produkt side 4 Opret fagområde side 9 Startside Opret din virksomhed her ved at vælge Opret virksomhed Har du allerede et login, skal du indtaste email og password og derefter vælge Log på Indhold Startside side 1 Opret virksomhed side 2 Opret

Læs mere

Vejledning til online blanketten Beskæftigede inden for bygge og anlæg

Vejledning til online blanketten Beskæftigede inden for bygge og anlæg Vejledning til online blanketten Beskæftigede inden for bygge og anlæg Din vej gennem blanketten Her er en kort vejledning om hvordan du udfylder online blanketten trin for trin. Har du spørgsmål, er du

Læs mere

Vejledningsmateriale SIDIS

Vejledningsmateriale SIDIS Vejledningsmateriale SIDIS Udarbejdet til Kontrolinstanser April 2015 Version 2.0 Log ind i systemet Login i systemet 3pkontrol.sik.dk Undlad www i adressen! Log ind med din mailadresse og det password

Læs mere

Dette er en vejledning til Medarbejderfondens webbaserede ansøgningssystem på følgende adresse: https://vkr.onlinelegat.dk/brugerlogon.aspx?bruger.

Dette er en vejledning til Medarbejderfondens webbaserede ansøgningssystem på følgende adresse: https://vkr.onlinelegat.dk/brugerlogon.aspx?bruger. Ansøgere kan nu selv lave ansøgninger elektronisk (som fortsat skal vurderes af indledningsvist indstillingsudvalget og herefter af Medarbejderfondens bestyrelse). Såfremt en ansøger har brug for hjælp

Læs mere

Generelle Læreplaner for Daginstitution/ Dagpleje. Tabulex Læreplaner

Generelle Læreplaner for Daginstitution/ Dagpleje. Tabulex Læreplaner Generelle Læreplaner for Daginstitution/ Dagpleje Tabulex Læreplaner Indhold Læreplaner... 3 Om pædagogiske læreplaner... 3 Log på og arbejdsgang... 4 Menupunkt Skabeloner... 5 Beskrivelse af skabeloners

Læs mere

Bedriftens ejendomme I Mark Online findes disse ejendomsoplysninger ikke, så ændringer skal ske direkte i Tast selv.

Bedriftens ejendomme I Mark Online findes disse ejendomsoplysninger ikke, så ændringer skal ske direkte i Tast selv. Dataeksport fra Mark Online Eksporten til Tast Selv Service er delt i 2 filer: Markplandata til ansøgningen i Fællesskemaet Efterafgrøde- og gødningsoplysninger Markplandata til Fællesskemaet 2015 i Tast

Læs mere

Sådan udfylder du siden Udbetaling af tilskud Miljø- og Økologitilsagn

Sådan udfylder du siden Udbetaling af tilskud Miljø- og Økologitilsagn Sådan udfylder du siden Udbetaling af tilskud Miljø- og Økologitilsagn Indhold 1 Alle tilsagn skal indberettes hvert år... 2 2 Sådan indberetter du dine tilsagn og ansøger om tilskud... 3 3 Indtegning

Læs mere