Miljøpolitik. Odense Kommune

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Miljøpolitik. Odense Kommune"

Transkript

1 Miljøpolitik Odense Kommune

2 Forord Visionen for en bæredygtig udvikling i Odense Miljøpolitikken De fire strategier Den bæredygtige by Klimaby i europæisk særklasse Danmarks grønneste storby Byen med bæredygtighed for børn og unge

3 Forord 3 At lege er at leve. Det er Odenses vision for de kommende 10 år. Og et vigtigt element i visionen er, at vi vil udvikle den bæredygtige og sunde by så vi med rette kan sige, at Odense er Danmarks mest bæredygtige by. Odense Kommune har gennem mange år gjort en stor indsats for miljøet. På en lang række områder har vi nationalt såvel internationalt markeret os som en foregangsby. Det er fx mere end 100 år siden, at det første renseanlæg i Odense blev opført og Odense er fortsat helt i top med spildevandsrensning og affaldshåndtering. Odense er samtidig Danmarks nationale cykel by og dermed også i top på verdensplan, ligesom vi har et af verdens mest udbyggede fjernvarmesystemer og dermed en meget effektiv energiudnyttelse. Også på en række andre om råder er Odense kendt som en grøn by. Miljøpolitikken sætter for alvor miljø og bæredygtighed på dagsordenen i Odense og sikrer, at vi frem mod 2025 lever op til en række ambitiøse, men samtidig realistiske mål. Og vi sætter handling bag ordene samtidig med miljøpolitikken vedtages en miljøhandlingsplan og vi vil fremover vedtage en ny miljøhandlingsplan hvert år for at sikre den løbende opfølgning på og videre førelse af miljøpolitikken. Odense Kommune har et særligt ansvar for at bidrage til en bæredygtig udvikling lokalt og globalt. Men vi kan ikke gøre det alene. Borgere, organisationer og virksomheder er afgørende medspillere i miljøpolitikken og ikke mindst den praktiske udmøntning af politikken. Vi vil derfor invitere til en tæt dialog med alle, der vil tage et medansvar for en bæredygtig udvikling. Vi har allerede gjort meget, men Odense vil gå endnu længere. Vi vil være Danmarks mest bæredygtige storby og påtage os et globalt medansvar for en bæredygtig udvikling både miljømæssigt, økonomisk og socialt. En bæredygtig udvikling er en udvikling, der opfylder de nuværende behov uden at bringe de fremtidige generationers behov i fare. Derfor forelægger vi nu denne ambitiøse miljøpolitik, der skal medvirke til at sikre, at vores børn kan vokse op i sunde og naturlige omgivelser. Vi vil arbejde for at Odenses nye miljøpolitik ikke bare bliver kommunens, men vores allesammens. Jan Boye Borgmester

4 4 Visionen for en bæredygtig udvikling i Odense Odense er Danmarks mest bæredygtige storby. Vi påtager os et globalt medansvar for at skabe en bæredygtig udvikling, der sikrer de fremtidige generationer både miljømæssigt, økonomisk og socialt. Odense går foran og viser vejen for andre kommuner på en række områder: Den bæredygtige by Klimaby i europæisk særklasse Odense er en bæredygtig kommune, hvor bæredygtighed indgår i alle relevante beslutninger og integreres i visioner, politikker og strategier såvel som i den daglige drift. Odense Kommune går forrest på mange områder og inviterer borgere, organisationer og virksomheder til en fælles indsats for en bæredygtig udvikling. Odense er kraftcenter for viden og samarbejde om lokal bæredygtighed i kraft af et stærkt samspil mellem kommunen, erhvervslivet, forsyningsselskaberne, uddannelsesinstitutioner og forskningsmiljøer til gavn for både indtjening, beskæftigelse og det lokale såvel som det globale miljø. Odense Kommune tilslutter sig og efterlever Aalborg Commitments i dialog med andre bæredygtige byer i Europa. Odense er en af de storbyer i Europa, der bidrager mindst til klimaforandringerne. Odense har fortsat et af verdens mest udbyggede fjernvarmenet og satser massivt på miljørigtig og vedvarende energi og energi besparelser ikke mindst i byggeriet og i trafikken. Byudvikling, -planlægning og byggeri sker på et bæredygtigt grundlag, der minimerer energiforbruget og sætter fokus på byfortætning, genanvendelse af gamle bygninger og styrkelse af bevaringsværdige kulturmiljøer. Fodgængere, cyklister og den kollektive trafik prioriteres højest i byens trafikafvikling, og Odense er fortsat verdens bedste cykelby.

5 5 Danmarks grønneste storby Byen med bæredygtighed for børn og unge Odense er Danmarks grønneste og reneste storby, hvor parker og naturområder altid er helt tæt på. Fra Odense Fjord trækker Odense havn og kanal sammen med Odense Å, de andre ådale, skove og parker sig som blå og grønne bånd tværs gennem byen. De store sammenhængende naturområder i og omkring Odense giver en stor biologisk mangfoldighed og danner grundlag for mange forskellige frilufts og naturoplevelser. Grundvandsbeskyttelse og spildevandsrensning er på linie med de grønne og blå områder i international topklasse. I Odense er bæredygtighed til at forstå for alle. Bære dygtighed handler netop om at overgive Jorden til vores børn i en bedre stand, end vi selv overtog den. Bæredygtighed er derfor en integreret del af hverdagen for byens børn og unge både i skolen og institutionen, og når de bruger byen og de grønne områder. At lege er at leve bæredygtighed indgår derfor helt naturligt i leg og læring i Odense.

6 6 Miljøpolitikken Odense skal være Danmarks mest bæredygtige storby. Bæredygtighed er derfor et grundlæggende mål for Odenses fremtidige udvikling og er centralt placeret i Vision Odense, der er pejlemærket for byens fremtid. En bæredygtig udvikling er en udvikling, der opfylder de nuværende behov uden at bringe de fremtidige generationers behov i fare. En bæredygtig udvikling indebærer altså, at vi tager vare på miljømæssige, sociale, kulturelle og økonomiske værdier, så vi på alle områder kan overgive kloden til vores børn i bedre stand, end vi selv overtog den. Bæredygtig udvikling er et fælles ansvar. Odense Kommune vil gå forrest og invitere til dialog og samarbejde men borgere og virksomheder har et selvstændigt ansvar for at bidrage til en bæredygtig udvikling.

7 7 Kommunen går foran Odense Kommune forpligter sig til at gå foran i arbejdet for en bæredygtig udvikling. Det betyder på den ene side, at kommunens egne aktiviteter som udgangspunkt skal være bæredygtige, og på den anden side, at kommunen inviterer borgere, organisationer og virksomheder til en fælles indsats for en bæredygtig udvikling. En bæredygtig udvikling er et tværgående mål for Odense Kommune på tværs af forvaltninger og politikområder. Det fælles mål er at sikre, at Odense er et attraktivt sted at leve, ikke kun for nuværende, men også for kommende generationer. Det indebærer, at bæredygtighed bliver et vigtigt princip på alle niveauer i kommunen. Miljø og bæredygtighed skal indgå som en del af grundlaget for alle relevante beslutninger og integreres i alle politikker, strategier og planer, ligesom kommunens daglige opgaveløsning skal ske på et bæredygtigt grundlag.

8 8 De 10 commitments Ved underskrivelse af Aalborg Commitment forpligter vi os til at arbejde med bære dygtighed indenfor nedenstående 10 Commitments. 1. Styring og ledelse 2. Lokal ledelse for bæredygtighed 3. Naturlige fælles goder 4. Ansvarligt forbrug og ansvarlig livsstil 5. Planlægning og design 6. Bedre mobilitet, mindre trafik 7. Lokal handling for sundhed 8. Levende og bæredygtig lokal økonomi 9. Social lighed og retfærdighed 10. Fra lokal til global

9 9 Odense Kommune tilslutter sig Aalborg Commitments og forpligter sig dermed til handlekraftige indsatser for en bæredygtig udvikling ikke kun på miljøområdet men også i forhold til sundhed, økonomi og sociale forhold. Aalborg Commitments er et ambitiøst og forpligtende samarbejde mellem de mest bæredygtige byer i Europa og de ti forpligtelser ( commitments ) er grundlaget for miljøpolitikken såvel som for den vedtagne sundhedspolitik, erhvervs- og vækstpolitik og evt. kommende politik på det sociale område. Dialog og samarbejde Odense Kommune vil styrke dialogen og samarbejdet. Borgernes medvirken er altafgørende, og vi vil derfor bruge kommunens nye digitale borgerpanel, som vi løbende kan rådføre os med. Tilsvarende vil vi anvende etablerede samarbejdsfora som fx Det Grønne Råd og Vandkoordinationsrådet til dialog og samarbejde med bl.a. en række af de grønne organisationer. Vi vil skabe et endnu stærkere samspil mellem kommune, erhvervsliv, forsyningsselskaber, uddannelsesinstitutioner og andre organisationer. Målet er at blive et kraftcenter for viden og samarbejde om lokal bæredygtighed. Odense Kommune inviterer derfor til etablering af et Bæredygtighedsråd, der skal medvirke til at styrke såvel kommunens som virksomhedernes evne til at handle bæredygtigt.

10 10 Forankring og ejerskab Miljø og bæredygtighed skal forankres i den kommunale organisation. Det er helt afgørende for miljøpolitikkens gennemførelse, at politikere, ledere og medarbejdere føler ejerskab og påtager sig et reelt medansvar for miljøpolitikken. Odense Kommune vil derfor etablere organisatoriske rammer for implementering af og opfølgning på miljøpolitikken. Det indebærer, at miljøledelse bliver et centralt ledelsessystem internt i kommunen, på tværs af kommunens forvaltninger og i hver enkelt forvaltning. Miljøledelsessystemet skal sikre den løbende udmøntning af og afrapportering på miljøpolitikken samt i forhold til forpligtelserne i Aalborg Commitments, således at vi sikrer den nødvendige fremdrift mod de ambitiøse målsætninger.

11 11 Fra vision til handling Odense Kommunes vision er at være Danmarks mest bæredygtige storby, der går foran og viser vejen for andre kommuner på fire centrale områder. For at gennemføre visionen skal der arbejdes med en række indsatsområder indenfor de fire udvalgte strategier: Den bæredygtige by Klimaby i europæisk særklasse Danmarks grønneste storby Byen med bæredygtighed for børn og unge Miljøpolitikken er grundlæggende en prioritering af de indsatser, som Odense Kommune, udover de lovbundne opgaver, kan vælge at gennemføre. Politikken omhandler således ikke samtlige indsatser for en bæredygtig udvikling, der er iværksat eller vil blive iværksat i Odense Kommune. På en række områder udfører Odense Kommune fx opgaver, der er nøje beskrevet i lovgivningen og som er en del af den daglige drift. Disse indsatser vil naturligvis blive videreført, ligesom nye opgaver som følge af lovgivningen vil blive varetaget.

12 12 Den bæredygtige by Odense Kommune vil gå foran og sikre, at bæredygtighed indgår i relevante politiske beslutninger, i visioner, politikker, strategier og i den daglige opgave løsning i virksomheden Odense Kommune. Vi vil være et kraftcenter for viden og samarbejde om lokal bæredygtig ved at skabe et tæt samarbejde på tværs af offentlige og private aktører, hvor borgere og virksomheder inviteres til samarbejde. Odense Kommune vil etablere de nødvendige organisatoriske rammer for at sikre, at bæredygtighed integreres i såvel politikker, strategier og planer som den daglige opgaveløsning. Det indebærer implementering af et miljøledelsessystem og udarbejdelse af de nødvendige værktøjer til at integrere bæredygtighed i politiske beslutninger og i planer. Samtidig skal der arbejdes videre med at sikre bæredygtighed i kommunens indkøb. Endelig er der behov for løbende dokumentation og synliggørelse af miljøpolitikkens indsatser og resultater.

13 13 Mål Bæredygtighed skal indgå i alle relevante beslutninger og integreres i visioner, politikker og strategier såvel som i den daglige opgaveløsning i Odense Kommune. Borgere, organisationer og virksomheder i Odense Kommune motiveres til at tage et aktivt medansvar for at sikre en bæredygtig udvikling. Odense Kommune vil ved alle væsentlige indkøb inddrage krav til miljø, energi, arbejdsmiljø, etik og dyrevelfærd samt socialt ansvar og fair trade. Odense kommune vil måle og dokumentere indsatsen for en bæredygtig udvikling.

14 14 Klimaby i europæisk særklasse Kampen mod de menneskeskabte klimaforandringer som følge af afbrænding af fossile brændsler er en af de største udfordringer i det 21. århundrede. Udfordringen er global men der skal handles både globalt og lokalt for at opnå de tilsigtede kraftige reduktioner i CO 2 -udslippene. Odense Kommune vil gå foran, så vi bliver en af de storbyer i Europa, som bidrager mindst til klimaforandringerne. Vi vil i Odense derfor fokusere på, hvordan vi som helhed kan reducere vores CO 2 -udledninger dels ved at fokusere på udbygning af vedvarende energi og på massive energibesparelser, dels ved at fokusere på miljørigtigt byggeri og bæredygtig transport. Odenses klimastrategi er helhedsorienteret og omfatter hele kommunen. Det primære indsatsområde er derfor at sikre forankring og implementering af klimaindsatserne først og fremmest gennem udarbejdelse af en samlet klimaplan baseret på en kortlægning af alle væsentlige kilder til CO 2 -udslip og en analyse af potentialet for reduktioner. Odense fokuserer først og fremmest på tre overordnede indsatsområder, nemlig energi, byggeri og trafik der tilsammen står for langt hovedparten af CO 2 -udslippene i kommunen. Odense Kommune vil inden udgangen af 2009 udarbejde en klimaplan, der beskriver, hvorledes byen på sigt kan blive CO 2 - neutral. På baggrund af klimaplanen vil Odense Kommune fastlægge konkrete mål for reduktion af kommunens CO 2 - udslip, der som minimum svarer til de nationale reduktionsmål. Klimaplanen vil bl.a. indeholde konkrete mål og handlingsplaner til: hvorledes energiforbruget i kommunalt nybyggeri og større renoveringsprojekter kan omlægges til eller suppleres med vedvarende energi hvilken fremgangsmåde/strategi som skal iværksættes for at erhvervsvirksomheder kan omlægges til eller suppleres med vedvarende energi hvilken tilgang som kan anvendes for at påvirke private til at anvende mere vedvarende energi

15 Mål 15 Odense satser målrettet på miljørigtig og vedvarende energi. Odense arbejder målrettet med energibesparelser hos slutbrugeren. Odense opbygger og fastholder en målrettet forskning på energiområdet. Odense vil styrke cykeltrafikken yderligere. Odense vil fremme den kollektive trafik. Den samlede biltrafik i Odense kommune skal reduceres. Bykernen i Odense skal være bilfri. Byplanlægningen skal tage vidtgående hensyn til både den miljømæssige og sociale bæredygtighed. Fremtidig bebyggelse og renovering af eksisterende bygninger skal være ressource og miljørigtigt. Odense Kommune vil modvirke den fortsat stigende trafik, der har en række uheldige konsekvenser. Først og fremmest bidrager trafikken med en stadig større andel af de samlede CO 2 udledninger men trafikken medfører også en tiltagende luft og støjforurening med afledte sundhedsproblemer. Samtidig betyder de stigende trafikmængder større trængsel og dermed mindre tilgænge lighed ikke mindst i Odenses bymidte. Omdrejningspunktet for Odense Kommunes indsatser er en mobilitetsplanlægning, der skal sikre et sammenhængende trafiksystem, der tilgodeser bære dygtige transportformer og mindsker luft og støjforureningen. Odense Kommune vil foretage langsigtede investeringer i bæredygtigt byggeri, der både er ressource, miljø og energirigtigt. Byggeri og bygninger lægger beslag på næsten halvdelen af samfundets energiforbrug en effektiv indsats mod klimaforandringerne kræver derfor, at der sættes massivt ind overfor energiforbruget i såvel nye som eksisterende bygninger. Samtidig skal der tages højde for miljø og ressourcer i både anlæg, drift og bortskaffelse. Odense Kommune vil integrere bæredygtighed i den fysiske planlægning. Den fremtidige byudvikling i Odense skal præges af byfortætning, der modvirker uhensigtsmæssig byspredning og sikrer genbrug og omdannelse af eksisterende byområder. Byfornyelse og byomdannelse samt udlæg af nye boligområder skal ske efter bæredygtige principper, hvor der både tages hensyn til miljø, sundhed og social lighed og integration.

16 16 Danmarks grønneste storby Odense Kommune vil fastholde og videreudvikle positionen som Danmarks grønneste storby. Det kræver målrettede indsatser på en række områder. For parker drejer det sig især om at forbedre tilgængeligheden og forsyningen af parker. Kvaliteten, brugs og aktivitetsmulighederne i parkerne skal sikres og udvikles. For både parker, naturområder og landskabet gælder, at der skal laves en bedre, mere præcis og mere bindende planlægning og sikring af områderne, der tager udgangspunkt i områdernes karakter, således at der lægges vægt på de rekreative værdier i parker og grønne områder i byen, og tilsvarende vægt på den biologiske kvalitet i naturområderne. I den forbindelse vil Odense sikre sammenhæng mellem natur og lokalplanlægning. Behovet for flere natur og ikke mindst skovarealer er stort. I Odense udgør de private og offentlige skove kun ca. 4% af arealet i kommunen, mens landsgennemsnittet er 12%. Naturen i Odense Kommune er samtidig under pres bl.a. som følge af tilgroning på grund af manglende drift, dræning, udledning af næringsstoffer og opsplitning i mange mindre områder. Der er behov for en målrettet indsats for vores natur. Det gælder ikke mindst Odense Fjord og de fleste vandløb i kommunen, der med den nuværende indsats ikke forventes at kunne opfylde kvalitetsmålsætningerne i Kvaliteten af overfladevandet skal forbedres, og der skal i langt højere grad fokuseres på bedring af vandløbenes fysiske forhold. De direkte udledninger af regnvand og urenset spildevand samt udstrømningen af forurenet dræn og grundvand til vandløb skal mindskes betydeligt. Spildevandsrensningen i det åbne land skal forbedres. Samtidig er der behov for nye indsatser overfor udledningen af tungmetaller og miljøfremmede stoffer i form af kildesporing og efterfølgende forebyggelse af forureningen ved kilden. Grundvandsbeskyttelsen skal styrkes, så enhver væsentlig og opadgående tendens i koncentrationen af et hvilket som helst forurenende stof i grundvandet skal vendes. Samtidig skal grundvandsdannelsen fremmes bl.a. gennem en bedre regnvandshåndtering, der samtidig skal forhindre overløb og heraf afledt forurening som følge af stigende nedbørsmængde.

17 Mål Alle borgere i Odense har mulighed for dagligt at bruge kommunens parker og naturområder. Alle borgere har kort afstand og nem adgang til det nærmeste område, der har en tidssvarende og attraktiv kvalitet. 17 Ud fra en helhedsorienteret planlægning friholdes ådale, skove og parker for bebyggelse, og naturområder (moser, enge søer og overdrev) bevares og genskabes. Der skabes sammenhæng mellem områder for planter, dyr og mennesker. Odense Kommune vil have fordoblet sine naturarealer og etableret nye store naturområder. Alle naturområder i Odense Kommune skal være af høj biologisk kvali tet, og alle værdifulde landskaber er beskyttet, så landskabskarakteren ikke ændres. Odense Kommune vil have et bæredygtigt vandmiljø, hvor grundvandsbeskyttelsen og spildevandsrensningen er i topklasse, drikkevandskvaliteten er blandt landets bedste, og der er helt styr på regnvandet.

18 18 Byen med bæredygtighed for børn og unge Bæredygtighed skal være en naturlig del af hverdagen for byens børn og unge både i skolen og institutionen, og når de bruger byen og de grønne områder. Børn og unge skal have et tæt og aktivt forhold til naturen, og en forståelse af hvor vigtigt det er at arbejde for en bæredygtig fremtid. Der er to overordnede indsatsområder for at sikre dette. Børn og unge skal vokse op i sunde og bæredygtige omgivelser med gode muligheder for at færdes i og opleve naturen. Undervisning, pæda gogiske aktiviteter og fritidstilbud skal støtte op om børnenes og de unges kendskab til og forståelse for, hvad er bæredygtig udvikling, og hvordan man selv kan bidrage hertil.

19 19 Gennem brugen af offentlige parker og naturområder opnår børn og unge viden om naturen samtidig med, at de får motion og sundheden styrkes. Hvis børn og unges brug af de grønne områder alene sker i deres fritid, formindskes de positive effekter. Det er derfor nødvendigt, at brugen af offentlige parker og naturområder også sker som en integreret del af den tid, de opholder sig i institutioner og skoler. Mål Børn og unge i Odense skal vokse op i sunde og bæredygtige omgivelser. Børn og unge i Odense skal have gode muligheder for at færdes i og opleve naturen. Børn og unge i Odense skal have kendskab til og forståelse for, hvad en bæredygtig udvikling er, og hvordan de selv kan bidrage hertil. Bæredygtighed skal indgå som et naturligt og integreret element i Odense Kommunes pædagogiske tilbud og aktiviteter.

20 Odense Kommune September 2008 Oplag : stk. Layout: KreativGrafisk ApS Tryk : HTOdense Papir: CyklusPrint, 100% dansk genbrugspapir 541 TRYKSAG 457

Introduktion til Bæredygtighedsstrategi 2013-2016

Introduktion til Bæredygtighedsstrategi 2013-2016 Introduktion til Bæredygtighedsstrategi 2013-2016 2 Forord Aalborg Kommune vil være en bæredygtig kommune. Med underskrivelsen af Aalborg Charteret i 1994 og Aalborg Commitments i 2004, har Byrådet fastlagt

Læs mere

Miljøpolitik. Odense Kommune

Miljøpolitik. Odense Kommune Miljøpolitik Odense Kommune 2 Miljøpolitik Indhold Forord................................................................ 3 1. Visionen for en bæredygtig udvikling i Odense.............. 4 2. Miljøpolitikken...................................................

Læs mere

HOVEDSTRUKTUR BILAG 1 KLIMATILPASNINGSPLAN FOR VARDE KOMMUNE VARDE KOMMUNE - KOMMUNEPLAN 2013-2014

HOVEDSTRUKTUR BILAG 1 KLIMATILPASNINGSPLAN FOR VARDE KOMMUNE VARDE KOMMUNE - KOMMUNEPLAN 2013-2014 HOVEDSTRUKTUR BILAG 1 KLIMATILPASNINGSPLAN FOR VARDE KOMMUNE VARDE KOMMUNE - KOMMUNEPLAN 2013-2014 13. AGENDA 21 OG KLIMA RETNINGSLINJER FOR PLANLÆGNINGEN BYRÅDETS MÅL Byrådet ønsker at tage lokalt ansvar

Læs mere

Vi udvikler den bæredygtige og sunde by. Vi passer på hinanden og vores miljø og vi er kendt for at være: Danmarks mest bæredygtige storby.

Vi udvikler den bæredygtige og sunde by. Vi passer på hinanden og vores miljø og vi er kendt for at være: Danmarks mest bæredygtige storby. Vi udvikler den bæredygtige og sunde by. Vi passer på hinanden og vores miljø og vi er kendt for at være: Danmarks mest bæredygtige storby. 2 Politikkoncept i Odense Kommune Vision Odense Byråd Miljøpolitik

Læs mere

Nyt OUH - Odense Kommune

Nyt OUH - Odense Kommune Nyt OUH - Odense Kommune Præsentation af Kontorchef Charlotte Moosdorf Industrimiljø Vand I Byer d. 8. september 2011 Miljøpolitikkens vision Den bæredygtige by Klimaby i europæisk særklasse Danmarks grønneste

Læs mere

BÆREDYGTIGHEDS STRATEGI

BÆREDYGTIGHEDS STRATEGI BÆREDYGTIGHEDS STRATEGI 2016-2019 BÆREDYGTIGHEDSSTRATEGI i Fredericia Kommune Fredericia vil være en bæredygtig by og kommune. Derfor har Fredericia Byråd vedtaget en strategi med rammer og mål for, hvordan

Læs mere

Strategi for bæredygtig udvikling

Strategi for bæredygtig udvikling Strategi for bæredygtig udvikling Strategi for Lokal Agenda 21 arbejde Forord Agenda 21-strategien er en væsentlig del af Middelfartplanen. Middelfartplanen er kommuneplanen, der integrerer og samler politikker

Læs mere

Bæredygtig udvikling i det 21. århundrede. Agenda 21 strategi Forslag. Tjørnevej Uldum T:

Bæredygtig udvikling i det 21. århundrede. Agenda 21 strategi Forslag. Tjørnevej Uldum T: Bæredygtig udvikling i det 21. århundrede Agenda 21 strategi 2020-24 Forslag Tjørnevej 6 7171 Uldum T: 79755000 Forord Hedensted Kommune ønsker en bæredygtig vækst og velfærd. Det gør vi blandt andet ved

Læs mere

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 Bilag til LA 21-strategi og handlingsplan sendes i høring Dato: 10. maj 2011 Brevid: 1372548 Forslag til Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 Administrationen Alléen 15 4180 Sorø Tlf.: 70 15 50 00 linnyb@regionsjaelland.dk

Læs mere

SAMARBEJDSAFTALE - et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner. greencities.dk

SAMARBEJDSAFTALE - et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner. greencities.dk SAMARBEJDSAFTALE - et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner greencities.dk Forord Kommunerne i Green Cities har høje miljøambitioner og vilje til at indgå i et forpligtende samarbejde. Resultaterne

Læs mere

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS INDLEDNING Klimaforandringerne er en af de største udfordringer, som verden står over for i dag. Derfor har Danmark et nationalt mål om at være uafhængig

Læs mere

Klima- og energipolitik

Klima- og energipolitik Klima- og energipolitik Godkendt i Byrådet den 26. september 2011 1 Forord Klima- og Energi i nyt perspektiv Politik og Strategi 2020 blev udarbejdet af Plan- og Klimaudvalget og godkendt den 1. juni 2011

Læs mere

SAMMEN OM ET BÆREDYGTIGT GENTOFTE ERFARINGER MED ET OPGAVEUDVALG. Norske gæster den 22. juni 2017

SAMMEN OM ET BÆREDYGTIGT GENTOFTE ERFARINGER MED ET OPGAVEUDVALG. Norske gæster den 22. juni 2017 SAMMEN OM ET BÆREDYGTIGT GENTOFTE ERFARINGER MED ET OPGAVEUDVALG Norske gæster den 22. juni 2017 Temadrøftelse i Kommunalbestyrelsen 28. september 2015 Indledende temadrøftelse om strategi for kommuneplanlægningen

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 4 til Kommuneplan 2004 for Søndersø Kommune.

Kommuneplantillæg nr. 4 til Kommuneplan 2004 for Søndersø Kommune. Kommuneplantillæg nr. 4 til Kommuneplan 2004 for Søndersø Kommune. Hvad er et kommuneplantillæg? Det er Kommunalbestyrelsen i den enkelte kommune, der har ansvaret for kommuneplanlægningen, og kommuneplanen

Læs mere

- Lokal Agenda 21-strategi. Dit liv, din fremtid, dit job

- Lokal Agenda 21-strategi. Dit liv, din fremtid, dit job - Lokal Agenda 21-strategi Dit liv, din fremtid, dit job Den kommunale Agenda 21 opgave Ifølge planlovens kapitel 6a, 33 a skal byrådet forklare og udgive deres strategi for kommunens bidrag til en bæredygtig

Læs mere

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 14. oktober 2011

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 14. oktober 2011 Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 14. oktober 2011 Indledning Regionsrådet ønsker med Lokal Agenda 21-strategien for 2012 2015 at fokusere og skabe yderligere sammenhæng

Læs mere

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 9. september 2011

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 9. september 2011 Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 9. september 2011 Indledning Regionsrådet ønsker med LA21 strategien for 2012 2015 at fokusere og skabe yderligere sammenhæng i

Læs mere

Politik for erhverv, natur og infrastruktur. - rammebetingelser

Politik for erhverv, natur og infrastruktur. - rammebetingelser Politik for erhverv, natur og infrastruktur - rammebetingelser Politik for erhverv, natur og infrastruktur - rammebetingelser Politik for erhverv, natur og infrastruktur rammebetingelser er en af tre politikker

Læs mere

Bæredygtige byer -Hvordan?

Bæredygtige byer -Hvordan? Stockholm 9 april 2008 Bæredygtige byer -Hvordan? Steen Christiansen Formand for Miljø- og Planudvalget Albertslund Kommune, Danmark Stockholm 9 april 2008 Bæredygtige byer -Hvordan? Byen Baggrund Miljøet

Læs mere

Vedtaget af Byrådet den 22. december Klimastrategi

Vedtaget af Byrådet den 22. december Klimastrategi Vedtaget af Byrådet den 22. december 2009 Klimastrategi 2 Indledning Viborg Kommune ønsker at forstærke sin indsats for forbedring af klimaudviklingen. Klimaet er under forandring, blandt andet kendetegnet

Læs mere

Aalborg Kommunes Bæredygtighedsstrategi 2016 2020

Aalborg Kommunes Bæredygtighedsstrategi 2016 2020 Forsyning Vision: Aalborg Kommunes Bæredygtighedsstrategi 2016 2020 Bilag 6 Visionen er at al energiforsyning skal være baseret på vedvarende energikilder og at håndtering af spildevand og affald skal

Læs mere

Green Cities fælles mål, baggrund og midler

Green Cities fælles mål, baggrund og midler Green Cities fælles mål, baggrund og midler 30. marts 2012 På de følgende sider beskrives Green Cities fælles mål med tilhørende baggrund og midler. Vi er enige om, at der inden for en 3-årig periode skal

Læs mere

Vejen Byråd Politikområder

Vejen Byråd Politikområder Vejen Byråd 1 Lay out: Vejen Kommune Tekst: Vejen Kommune Foto: Colourbox og Vejen Kommune Ordrenr.: 863-18 Tryk: Vejen Kommune Udgivet: Juni 2018 Vejen Byråd Vejen Kommune er et godt sted, hvor det gode

Læs mere

Kommissorium. Bæredygtighedsstrategi

Kommissorium. Bæredygtighedsstrategi Kommissorium Bæredygtighedsstrategi 2020-24 November 2018 Formål: Bæredygtighedsstrategi 2020-24 afløser Bæredygtighedsstrategi 2016-20, som byrådet vedtog i foråret 2016 og som har haft stor betydning

Læs mere

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS INDLEDNING Klimaforandringerne er en af de største udfordringer, som verdenssamfundet står overfor. Derfor har Danmark et nationalt mål om at være uafhængig

Læs mere

WONDERFUL COPENHAGENS MILJØPOLITIK

WONDERFUL COPENHAGENS MILJØPOLITIK WONDERFUL COPENHAGENS MILJØPOLITIK INDLEDNING Turisme skaber arbejdspladser og vækst i hovedstadsregionen og er med til at gøre vores hovedstad og hele Greater Copehagen mere levende og mangfoldig. De

Læs mere

En vækstkommune i balance Odder Kommunes udviklingsplan

En vækstkommune i balance Odder Kommunes udviklingsplan En vækstkommune i balance Odder Kommunes udviklingsplan 2018-2022 Forord Odder Kommunes udviklingsplan En vækstkommune i balance skal medvirke til at indfri Byrådets vision om at skabe: rammerne for det

Læs mere

Strategi og FN s 17 verdensmål

Strategi og FN s 17 verdensmål Strategi og FN s 17 verdensmål - Hvad har FN s verdensmål at gøre med dansk planlægning? Byggelovsdag 2018 Britt Vorgod Pedersen, Bychef Gladsaxe Kommune FN - 17 Verdensmål for bæredygtig udvikling FN

Læs mere

Forord. Alle indsatser tæller, da både borgere og erhvervsliv kan gøre en stor forskel, blot med mange små ændringer i hverdagen.

Forord. Alle indsatser tæller, da både borgere og erhvervsliv kan gøre en stor forskel, blot med mange små ændringer i hverdagen. Version 29.08.2013 Forord Klima og bæredygtighed har stor betydning for vores hverdag nu, og får endnu større betydning i fremtiden. Klimatilpasning dækker her i Esbjerg især over håndtering af stigende

Læs mere

Miljøkontoret. Miljøhandlingsplan et skridt. Århus Kommune. Claus Nickelsen. Miljøchef. ad gangen

Miljøkontoret. Miljøhandlingsplan et skridt. Århus Kommune. Claus Nickelsen. Miljøchef. ad gangen Miljøhandlingsplan et skridt ad gangen Miljøchef Claus Nickelsen Århus Kommune Indhold 1. Miljøhandlingsplan 2000 2003 2. Århus Kommunes Lokale Agenda 21 strategi 3. Små skridt til miljøledelse 4. Nyt

Læs mere

Miljøvurdering af kommuneplantillæg Screening/scooping afgørelse om miljøvurderingspligt

Miljøvurdering af kommuneplantillæg Screening/scooping afgørelse om miljøvurderingspligt Roskilde Kommune Miljøvurdering af kommuneplantillæg Screening/scooping afgørelse om miljøvurderingspligt Forslag til kommuneplantillæg nr. 14 til kommuneplan 2013 Planens indhold Kommuneplantillæg giver

Læs mere

et ambitiøst og forpligtende miljøsamarbejde

et ambitiøst og forpligtende miljøsamarbejde www.miljokommunerne.dk et ambitiøst og forpligtende miljøsamarbejde Green Cities Vision og mission Vores vision er et bæredygtigt samfund. Vi gør en ekstraordinær indsats for miljøet gennem forpligtende

Læs mere

Udvalgspolitik Teknik- og Klimaudvalget

Udvalgspolitik Teknik- og Klimaudvalget Udvalgspolitik 2019-22 Teknik- og Klimaudvalget Kolding Kommune By- og Udviklingsforvaltningen Indhold Sådan vil vi gøre det...4 Trafik og mobilitet...6 Anlæg og drift af veje, parker og grønne områder...9

Læs mere

INDSATS FOR BÆREDYGTIG UDVIKLING I GENTOFTE KOMMUNE

INDSATS FOR BÆREDYGTIG UDVIKLING I GENTOFTE KOMMUNE INDSATS FOR BÆREDYGTIG UDVIKLING I GENTOFTE KOMMUNE 2015 20 1 2014 Indledning Indsats for bæredygtig udvikling 2015 giver et overblik over de indsatser, der skal sikre, at Gentofte Kommune lever op til

Læs mere

TÆTTERE PÅ DET GODE LIV vordingborg.dk. Politik for NATUR OG MILJØ

TÆTTERE PÅ DET GODE LIV vordingborg.dk. Politik for NATUR OG MILJØ TÆTTERE PÅ DET GODE LIV vordingborg.dk Politik for NATUR OG MILJØ VISION Kommunens overordnede natur- og miljøvision: Vordingborg Kommune har et smukt kystlandskab og en mangfoldig natur, der får kommunen

Læs mere

VISION 2030 BYRÅDETS VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID

VISION 2030 BYRÅDETS VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID BYRÅDETS VISION 2030 VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID Vækst med vilje - vi skaber fremtiden og det gode liv sammen VISION 2030 I Faxe Kommune har

Læs mere

Godkendt af Teknisk Udvalg den 2. marts Cykelpolitik

Godkendt af Teknisk Udvalg den 2. marts Cykelpolitik Godkendt af Teknisk Udvalg den 2. marts 2011 Cykelpolitik 2011-2020 INDHOLD 1. Forord....3 2. Indledning...4 3. Vision for 2020...5 4. Målsætninger....6 5. Indsatsområder.....................................

Læs mere

Greve Kommune. Klima- og Energipolitik for Greve Kommune

Greve Kommune. Klima- og Energipolitik for Greve Kommune Greve Kommune Klima- og Energipolitik for Greve Kommune Klima- og Energipolitik for Greve Kommune er udgivet af: Greve Kommune Center for Teknik & Miljø Vedtaget af Greve Byråd 2009 For henvendelse vedrørende

Læs mere

Odenses gode historie

Odenses gode historie Odenses gode historie Kursus Byens vand Odense 14-01-2010 v/susanne Gerdes Byplan, Odense Kommune Lidt forhistorie før 2 BG Nøden tvang os politisk workshop 2006 - Odense Kommune og Vandselskabet havde

Læs mere

Fremtidens landbrug i Odder Kommune i balance med natur og miljø

Fremtidens landbrug i Odder Kommune i balance med natur og miljø Fremtidens landbrug i Odder Kommune i balance med natur og miljø Danmarks Naturfredningsforenings bud på et landbrug der tilgodeser miljø, natur, landskab og klima/energi Indlæg v. Lars Vilhelm Hansen

Læs mere

Sundhedsfyrtårn for Odense

Sundhedsfyrtårn for Odense Campus-området Sundhedsfyrtårn for Odense Odense og Skejby får flest af regeringens penge til nye sygehuse. Ekspertudvalget indstiller til regeringen, at der skal afsættes 6,3 mia. kr. til at bygge et

Læs mere

Strategi for håndtering af regnvand

Strategi for håndtering af regnvand 2015 Strategi for håndtering af regnvand Teknik og Miljøcente 01 01 2015 Indhold Hvorfor en strategi vedrørende regnvand s.2 Byrådets vision s.3 Vandets kredsløb s.4 LAR, Lokal Afledning af Regnvand s.

Læs mere

Klimastrategi Politiske målsætninger

Klimastrategi Politiske målsætninger Klimastrategi 2019 Politiske målsætninger Indledning Klimaændringer har altid været en del af jordens naturlige udvikling, men nu er klimaændringer ikke længere udelukkende naturlige, men derimod i høj

Læs mere

Hørsholm Kommune Klimapolitik November 2009

Hørsholm Kommune Klimapolitik November 2009 Hørsholm Kommune Klimapolitik November 2009 Indholdsfortegnelse De vigtigste mål for Hørsholm Kommune... 3 Hørsholm Kommune som geografisk enhed... 3 Hørsholm Kommune som virksomhed... 3 Detaljerede mål

Læs mere

KLIMATILPASNING. Foto Ursula Bach

KLIMATILPASNING. Foto Ursula Bach KLIMATILPASNING I de kommende år skal Københavns klimatilpasningsplan omsættes til konkrete anlægsprojekter. Klimatilpasning handler om at ruste København til at modstå de vejrmæssige udfordringer som

Læs mere

Temadag i Albertslund Kommune 30. august Klimastrategi og energirigtig bygningsrenovering. Miljø- og teknikforvaltningen

Temadag i Albertslund Kommune 30. august Klimastrategi og energirigtig bygningsrenovering. Miljø- og teknikforvaltningen Temadag i Albertslund Kommune 30. august 2007 -Klimastrategi og energirigtig bygningsrenovering Miljø- og teknikforvaltningen Temadag 30. august 2007 i Albertslund Klimastrategi og energirigtig renovering

Læs mere

Miljøpolitik I Odense. Odense Kommune 2008

Miljøpolitik I Odense. Odense Kommune 2008 Miljøpolitik I Odense Odense Kommune 2008 Om undersøgelsen Miljøpolitik I Odense Om undersøgelsen Denne rapport indeholder resultaterne for Odense Kommunes måling af borgernes holdninger til miljøpolitik

Læs mere

Titel: Miljøscreening af Spildevandsplan 2018 Ansvarlig: Rasmus Kierudsen. Intern høringsfrist: Dato: Sags.nr.

Titel: Miljøscreening af Spildevandsplan 2018 Ansvarlig: Rasmus Kierudsen. Intern høringsfrist: Dato: Sags.nr. Miljøvurderings-screeningskema af Spildevandsplan 2018 efter Lov om Miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter, lovbekendtgørelse nr. 448 af 10. maj 2017. Titel: Miljøscreening af

Læs mere

Scoping af planer og programmer i forhold til miljøvurdering

Scoping af planer og programmer i forhold til miljøvurdering Scoping af planer og programmer i forhold til miljøvurdering Nedenstående matrice er et hjælpeværktøj særligt til scoping af planer og programmer, der er omfattet af lovens 3, stk. 1 nr. 1 og 3, stk. 1

Læs mere

Klimatilpasning Frederiksværk og Kregme

Klimatilpasning Frederiksværk og Kregme Klimatilpasning Frederiksværk og Kregme Miljøscreening i henhold til Lov om af planer og programmer Halsnæs Kommune Projekt Klimatilpasningsplan 2013 Dato 24/10 2013 Deltagere ved screeningsmøde: Kenneth

Læs mere

Hillerød Kommune Udkast til Klimastrategi 2009 Hvidbog/Behandling af høringssvar 9. november 2009

Hillerød Kommune Udkast til Klimastrategi 2009 Hvidbog/Behandling af høringssvar 9. november 2009 Hillerød Kommune Udkast til Klimastrategi 2009 Hvidbog/Behandling af høringssvar 9. november 2009 Indhold: Samlet indstilling side 3 og vurdering af høringssvar side 3 Oversigt over høringssvar side 5

Læs mere

Miljøvurdering af lokalplan Screening/scooping afgørelse om miljøvurderingspligt

Miljøvurdering af lokalplan Screening/scooping afgørelse om miljøvurderingspligt Miljøvurdering af lokalplan Screening/scooping afgørelse om miljøvurderingspligt Forslag til lokalplanforslag nr. 627 Side 1 af 7 Planens indhold Lokalplanen giver erstatter lokalplan 2.27 2E1 Udvidelse

Læs mere

Bæredygtighed - fra strategi til undervisning. Steffen Lervad Thomsen Bæredygtighedskoordinator Miljø og Energiforvaltningen

Bæredygtighed - fra strategi til undervisning. Steffen Lervad Thomsen Bæredygtighedskoordinator Miljø og Energiforvaltningen Bæredygtighed - fra strategi til undervisning Steffen Lervad Thomsen Bæredygtighedskoordinator Miljø og Energiforvaltningen Disposition - Organisering - Strategier og mål - Initiativer - Resultater Organisation

Læs mere

GENTOFTE I BEVÆGELSE IDRÆTS- OG BEVÆGELSESPOLITIK

GENTOFTE I BEVÆGELSE IDRÆTS- OG BEVÆGELSESPOLITIK GENTOFTE I BEVÆGELSE IDRÆTS- OG BEVÆGELSESPOLITIK 2017-2029 Foto Uber Images Das Büro Per Heegaard STT Foto Flemming P. Nielsen Udarbejdelse Gentofte Kommune Layout: Operate A/S Tryk Bording A/S Oplag:1000

Læs mere

Energikonference den 1. december 2015

Energikonference den 1. december 2015 Energikonference den 1. december 2015 Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi Kristian Tilsted Klima- Miljø- og Teknikudvalget Nedbringelsen af CO2-udledningen Vi gør allerede meget, men vi kan gøre

Læs mere

Mer, fler och ännu bättre i Danmark Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet. Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet

Mer, fler och ännu bättre i Danmark Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet. Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet Mer, fler och ännu bättre i Danmark Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet Friluftsrådet kort Oprettet af statsministeren i 1942 Paraply for 90 organisationer indenfor

Læs mere

Bliv klimakommune. i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening

Bliv klimakommune. i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening Bliv klimakommune i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening Det nytter at gøre noget lokalt. Du og din kommune kan gøre en positiv forskel for vores klima. Danmarks Naturfredningsforening kan hjælpe

Læs mere

Drøftelse af retning for strategisk energiplanlægning i Hvidovre Kommune

Drøftelse af retning for strategisk energiplanlægning i Hvidovre Kommune Drøftelse af retning for strategisk energiplanlægning i Hvidovre Kommune Agenda 1. 2. 3. 4. 5. 6. Hvorfor strategisk energiplanlægning og hvorfor nu? FN s verdensmål Roadmap for strategisk energiplanlægning

Læs mere

Strukturbillede VIBY Sjælland

Strukturbillede VIBY Sjælland Strukturbillede VIBY Sjælland Indhold Forord 3 Visionen 4 Hovedstrukturen 5 Fra vision til plan 5 Boliger 5 Bymidten 6 Erhverv 7 Den grønne struktur 7 Trafikstruktur 7 Vedtaget af Roskilde Byråd den 18.

Læs mere

Klimastrategi for Hovedstadsregionen

Klimastrategi for Hovedstadsregionen Klimastrategi for Hovedstadsregionen Møde i den 10. juni 2011 Det indstilles, at Hovedstaden: tager oplægget til efterretning godkender de fremlagte aktiviteter som de centrale elementer i klimastrategien.

Læs mere

Energi- og klimahandlingsplan 2013-2015

Energi- og klimahandlingsplan 2013-2015 Energi- og klimahandlingsplan 2013-2015 Vision Assens Kommune vil Mål Assens Kommune vil Indsatsområder være en bæredygtig foregangskommune for klimaet gå foran med det gode eksempel og reducere kommunens

Læs mere

DET LANGE, SEJE TRÆK

DET LANGE, SEJE TRÆK DET LANGE, SEJE TRÆK Energiby hvad er det? Det gode eksempel Skal tjene som inspirationskilde En udnævnelse, der forpligter Kolding vil fortsætte de gennemtænkte, fremtidssikrede og ambitiøse indsatser

Læs mere

Godkendelse af Ældre- og Handicapforvaltningens mål og indsatser Bæredygtighedsstrategi

Godkendelse af Ældre- og Handicapforvaltningens mål og indsatser Bæredygtighedsstrategi Punkt 5. Godkendelse af Ældre- og Handicapforvaltningens mål og indsatser Bæredygtighedsstrategi 2016-2020 2016-000983 Forvaltningen indstiller til, At Forvaltningens forslag til bæredygtighedsmål og -indsatser

Læs mere

Plads til alt og alle? NATUR OG MILJØPOLITIK - Skanderborg Kommune

Plads til alt og alle? NATUR OG MILJØPOLITIK - Skanderborg Kommune NATUR OG MILJØPOLITIK - Temamøde Miljø- og Planudvalget Den 28. januar 2015 på Foerlev Mølle NATUR OG MILJØPOLITIK - Opgaven er at skabe en samlet politik på natur- og miljøområdet Processen skal indeholde

Læs mere

Danske planchefers årsmøde. Holger Bisgaard, Kontorchef, Naturstyrelsen

Danske planchefers årsmøde. Holger Bisgaard, Kontorchef, Naturstyrelsen Danske planchefers årsmøde Holger Bisgaard, Kontorchef, Naturstyrelsen Regeringsgrundlaget Naturen Sikring og udvikling af en varieret og mangfoldig natur, der er tilgængelig og til glæde for alle i både

Læs mere

Aahus Kommune, 2015 LOKAL AGENDA 21 REDEGØRELSE

Aahus Kommune, 2015 LOKAL AGENDA 21 REDEGØRELSE Aahus Kommune, 2015 LOKAL AGENDA 21 REDEGØRELSE 1 INDHOLD FORORD... 3 FREMME AF EN BÆREDYGTIG BYUDVIKLING OG BYOMDANNELSE... 4 MINDSKELSE AF MILJØBELASTNINGEN... 6 FREMME AF BIOLOGISK MANGFOLDIGHED...

Læs mere

Hvad motiverer kommunen og forsyningen i arbejdet med spildevandsplanen? Erfaringer fra Aarhus Kommune v/paul Chr. Erichsen

Hvad motiverer kommunen og forsyningen i arbejdet med spildevandsplanen? Erfaringer fra Aarhus Kommune v/paul Chr. Erichsen Hvad motiverer kommunen og forsyningen i arbejdet med spildevandsplanen? Erfaringer fra Aarhus Kommune v/paul Chr. Erichsen Hvad motiverer kommunen og forsyningen på det overordnede niveau Forhindrer forskellige

Læs mere

Landsplanredegørelse Ministerens velkomst

Landsplanredegørelse Ministerens velkomst Landsplanredegørelse 2012 Ministerens velkomst Velkommen til debat om den kommende landsplanredegørelse. Efter nyvalg til Folketinget er det Miljøministerens opgave at udarbejde en ny landsplanredegørelse.

Læs mere

Radikal Politik i Skive Kommune

Radikal Politik i Skive Kommune Radikal Politik i Skive Kommune En gevinst for landskaberne i Salling, for fjordmiljøet ved vore kyster, for forebyggelse og sundhed for den enkelte, for et aktivt kultur og fritidsliv og for uddannelsesniveauet

Læs mere

Vision og politikker i Odense Kommune fra ord til handling. Oplæg for letbane-folket Tirsdag den 17. august 2010

Vision og politikker i Odense Kommune fra ord til handling. Oplæg for letbane-folket Tirsdag den 17. august 2010 Vision og politikker i Odense Kommune fra ord til handling Oplæg for letbane-folket Tirsdag den 17. august 2010 Fælles politikkoncept i Odense Kommune Vision: (Hvor skal vi hen? Meget langt sigte) - Fælles

Læs mere

POLITIK FOR KLIMA OG ENERGI UDKAST

POLITIK FOR KLIMA OG ENERGI UDKAST POLITIK POLITIK FOR KLIMA OG ENERGI indledning I Thisted Kommune udarbejdes styringsdokumenter ud fra dette begrebshierarki Hvad er en politik? Kommunalbestyrelsen fastsætter, fordeler og prioriterer,

Læs mere

Odense Bæredygtighedspris

Odense Bæredygtighedspris Odense Bæredygtighedspris Du indstiller initiativer til Odense Bæredygtighedspris ved at udfylde skemaerne herunder og sende filen til Torben Jarlstrøm Clausen, Odense Kommunes Bæredygtighedssekretariat

Læs mere

Invitation til debat. Kommuneplan 2009-2021. Fremtidens Odense kort fortalt

Invitation til debat. Kommuneplan 2009-2021. Fremtidens Odense kort fortalt Invitation til debat Kommuneplan 2009-2021 Fremtidens Odense kort fortalt Kommuneplan 2009-2021 Debatperiode Du sidder her med byrådets forslag til konkrete planer for, hvordan Odense skal udvikle sig

Læs mere

ISHØJ PLAN- OG KLIMASTRATEGI Ishøj Kommune

ISHØJ PLAN- OG KLIMASTRATEGI Ishøj Kommune ISHØJ PLAN- OG KLIMASTRATEGI 2012 Ishøj Kommune DEN RØDE TRÅD I ARBEJDET MED PLAN- OG KLIMASTRATEGI 2012 Alt skal ikke ske samme sted, men der skal være steder til alle. Ishøj er en kommune med oplevelser

Læs mere

Den nationale ramme for bæredygtig udvikling. Green Cities efterårskonference

Den nationale ramme for bæredygtig udvikling. Green Cities efterårskonference Den nationale ramme for bæredygtig udvikling Green Cities efterårskonference Claus Torp Vicedirktør,Miljøstyrelsen Tænk globalt handl lokalt Bæredygtig udvikling handler fortsat om at tænke globalt og

Læs mere

Politik for fritid, frivillighed og sundhed. Fællesskaber

Politik for fritid, frivillighed og sundhed. Fællesskaber Politik for fritid, frivillighed og sundhed Fællesskaber Politik for fritid, frivillighed og sundhed - fællesskab Politik for fritid, frivillighed og sundhed fællesskab er en af tre politikker for Lemvig

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 13 til Bogense Kommuneplan 2001 for Bogense kommune

Kommuneplantillæg nr. 13 til Bogense Kommuneplan 2001 for Bogense kommune Kommuneplantillæg nr. 13 til Bogense Kommuneplan 2001 for Bogense kommune Ny rammeområde D15 Hvad er et kommuneplantillæg? Det er Kommunalbestyrelsen i den enkelte kommune, der har ansvaret for kommuneplanlægningen,

Læs mere

Organisering af arbejdet med miljøvurdering i Aalborg Kommune

Organisering af arbejdet med miljøvurdering i Aalborg Kommune Organisering af arbejdet med miljøvurdering i Aalborg Kommune v/lone Pedersen Teknik & Miljø Rådmand Mariann Nørgaard Ledelsessekretariat Udviklings- og adm. chef Frede Aagren Direktør Christian Bjerg

Læs mere

UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL

UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL Overordnet vision og delvisioner På Hospitalsområdet skaber vi et åbent, imødekommende, grønt og blandet byområde, hvor LIV og RO forenes i et bykvarter med bæredygtige

Læs mere

SAMARBEJDSAFTALE - Et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner. greencities.dk

SAMARBEJDSAFTALE - Et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner. greencities.dk SAMARBEJDSAFTALE - Et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner greencities.dk Forord Kommunerne i Green Cities har høje miljøambitioner og vilje til at indgå i et forpligtende samarbejde. Resultaterne

Læs mere

DANVAs udviklingsplan for proaktiv klimatilpasning i vandsektoren og DANVA / KL inspirationsguide

DANVAs udviklingsplan for proaktiv klimatilpasning i vandsektoren og DANVA / KL inspirationsguide DANVAs udviklingsplan for proaktiv klimatilpasning i vandsektoren og DANVA / KL inspirationsguide 1 2 DANVA s mission for proaktiv klimatilpasning er at vi leverer rent, koldt og velsmagende drikkevand,

Læs mere

DNs syn på kommissionens arbejde i relation til klimamålene 31.januar 08. Gunver Bennekou, direktør i DN, medlem af Infrastrukturkommissionen

DNs syn på kommissionens arbejde i relation til klimamålene 31.januar 08. Gunver Bennekou, direktør i DN, medlem af Infrastrukturkommissionen DNs syn på kommissionens arbejde i relation til klimamålene 31.januar 08 Gunver Bennekou, direktør i DN, medlem af Infrastrukturkommissionen Regeringens pejlemærke Transportsektorens CO 2 udslip skal

Læs mere

Budgetordførertale 2017 Mette Annelie Rasmussen, Radikale Venstre 31. august (Det talte ord gælder)

Budgetordførertale 2017 Mette Annelie Rasmussen, Radikale Venstre 31. august (Det talte ord gælder) Budgetordførertale 2017 Mette Annelie Rasmussen, Radikale Venstre 31. august 2017 (Det talte ord gælder) Kære kollegaer, kære københavnere, kære medarbejdere - så skal vi igen i gang med budgetforhandlingerne

Læs mere

Nordisk Park- og Friluftskonference Parkpolitik integreret i Miljøpolitik og byudvikling i Odense

Nordisk Park- og Friluftskonference Parkpolitik integreret i Miljøpolitik og byudvikling i Odense Nordisk Park- og Friluftskonference Parkpolitik integreret i Miljøpolitik og byudvikling i Odense Nordisk Park- og Friluftskonference Lene Holm Kontorchef for Park & Natur, Odense Kommune Formand for Kommunale

Læs mere

Bæredygtighed i Billund Kommune

Bæredygtighed i Billund Kommune Bæredygtighed i Billund Kommune Indsatsprogram for 2013 2020 Bæredygtighed for fremtiden Vækst og udvikling er nøgleord i Billund Kommune - og kommunens udviklingsstrategi "5 veje til vækst sætter kursen

Læs mere

Byfortætning og bæredygtig mobilitet Mobilitetsplanlægning i Roskilde Bymidte Jakob Høj, Tetraplan A/S, jah@tetraplan.dk

Byfortætning og bæredygtig mobilitet Mobilitetsplanlægning i Roskilde Bymidte Jakob Høj, Tetraplan A/S, jah@tetraplan.dk Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603 9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

CO2 og VE mål for Danmark og EU.

CO2 og VE mål for Danmark og EU. Dato: 4. januar 2017 qweqwe Klima Klimaarbejdet i Halsnæs Kommune fokuserer dels på at sænke energiforbruget og derved udlede mindre CO2 samt på at sikre, at klimaforårsagede ændringer ikke medfører oversvømmelser

Læs mere

Miljøvurdering af lokalplan Screeningsafgørelse om miljøvurderingspligt

Miljøvurdering af lokalplan Screeningsafgørelse om miljøvurderingspligt Miljøvurdering af lokalplan Screeningsafgørelse om miljøvurderingspligt Lokalplanforslag nr. 657 I henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) (Lov nr. 448

Læs mere

gladsaxe.dk Levende by i vækst Vækststrategi for Gladsaxe Kommune

gladsaxe.dk Levende by i vækst Vækststrategi for Gladsaxe Kommune gladsaxe.dk Levende by i vækst Vækststrategi for Gladsaxe Kommune Gladsaxe er en moderne og velfungerende bykommune. Vi vil udnytte Gladsaxes muligheder for vækst til at udvikle vores position som en moderne

Læs mere

Klima- og energiindsatsen Fredensborg Kommune. Klima- og energi

Klima- og energiindsatsen Fredensborg Kommune. Klima- og energi indsatsen Fredensborg Kommune Hvordan lige pludselig så stor fokus på energi og klima i Fredensborg? Politikere og ildsjæle i forvaltningen insisterer på at gøre en forskel. Stor ledelsesmæssig opbakning

Læs mere

Bæredygtighedspolitik. Denne politik er vedtaget af Castellum AB s (publ) bestyrelse den 20. januar 2016.

Bæredygtighedspolitik. Denne politik er vedtaget af Castellum AB s (publ) bestyrelse den 20. januar 2016. Bæredygtighedspolitik Denne politik er vedtaget af Castellum AB s (publ) bestyrelse den 20. januar 2016. Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Omfang... 2 3. Formål... 2 4. Definition af bæredygtighed...

Læs mere

Klimaet ændrer sig. Den Klimatilpassede Kommuneplan. Den Klimatilpassede Kommuneplan. Hedensted Kommune 15. April 2010 Niels Rauff

Klimaet ændrer sig. Den Klimatilpassede Kommuneplan. Den Klimatilpassede Kommuneplan. Hedensted Kommune 15. April 2010 Niels Rauff Klimaet ændrer sig Niels Rauff Fra vision til plan Visionen Hvordan skaber vi tryghed og sikkerhed? - og hvordan kan vi håndtere klimakonsekvenserne og samtidig udvikle byens kvaliteter? Hvad skal sikres?

Læs mere

UDKAST v Det skal være nemt og sikkert at komme frem. Mobilitets- og Infrastrukturpolitik

UDKAST v Det skal være nemt og sikkert at komme frem. Mobilitets- og Infrastrukturpolitik UDKAST v. 04.04.2019 Det skal være nemt og sikkert at komme frem Mobilitets- og Infrastrukturpolitik 2018 2021 Godkendt af Byrådet den xx august 2019 En ny politik for Mobilitet og Infrastruktur Vi er

Læs mere

Miljøvurderingsgruppen Sags.nr.: 17/14348 Matrikler: 22 bd 22cm Baggrund, formål og indhold: Fjernvarmeforsyning af nye boliger

Miljøvurderingsgruppen Sags.nr.: 17/14348 Matrikler: 22 bd 22cm Baggrund, formål og indhold: Fjernvarmeforsyning af nye boliger Miljøvurderings-screeningskema af projektforslag Fjernvarmeforsyning af Stråmosekær 1-6, samt små fleksible boliger på Hjorteleddet 39, efter Lov om Miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete

Læs mere

POLITIK MÅLSÆTNINGER MÅL FOR VAND

POLITIK MÅLSÆTNINGER MÅL FOR VAND POLITIK SÆTNINGER FOR VAND MISSION VÆRDIER Vores mission er at bidrage til, at vores forbrugere er sunde og raske, idet vi forsyner dem med rent drikkevand og behandler deres spildevand på et miljømæssigt

Læs mere

ÅRET ER 2050 HVORDAN ENERGIPLANLÆGGER VI? FORSLAG TIL FÆLLES ENERGIVISION I HOVEDSTADSREGIONEN

ÅRET ER 2050 HVORDAN ENERGIPLANLÆGGER VI? FORSLAG TIL FÆLLES ENERGIVISION I HOVEDSTADSREGIONEN ÅRET ER 2050 HVORDAN ENERGIPLANLÆGGER VI? FORSLAG TIL FÆLLES ENERGIVISION I HOVEDSTADSREGIONEN Energivisionen Energivisionen skal Være i tydeligt samspil med ReVUS, så investeringer i energi- og transportsystemet

Læs mere

Natur- og. friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014. Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Grønt Råd Fremlagt på Grønt Råds møde d. 23. sept.

Natur- og. friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014. Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Grønt Råd Fremlagt på Grønt Råds møde d. 23. sept. Natur- og friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014 Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Fremlagt på s møde d. 23. sept. 2014 Foto: Aksel Leck Larsen Naturpolitik Ringsted Kommune rummer en storslået natur

Læs mere

gladsaxe.dk Sammen Børn og unge former fremtiden Børne- og skolepolitik i Gladsaxe

gladsaxe.dk Sammen Børn og unge former fremtiden Børne- og skolepolitik i Gladsaxe gladsaxe.dk Sammen Børn og unge former fremtiden Børne- og skolepolitik i Gladsaxe I Gladsaxe Kommune har vi store ambitioner for vores arbejde med børn og unge. Vi har en vision om, at børn og unge vokser

Læs mere

Dansk byplan laboratorium. den 10. marts 2015

Dansk byplan laboratorium. den 10. marts 2015 Dansk byplan laboratorium den 10. marts 2015 1 Kilde: Kontur, Svendborg, 2013 Vi er blevet færre befolkningsudvikling i procentvis ændring, 2008-13 Kilde: kontur, Svendborg, 2013 og vi bliver ældre: procentvis

Læs mere

Bæredygtigt byggeri. Holbæk Regionens Erhvervsråd, 3/2-09. Pernille Hedehus

Bæredygtigt byggeri. Holbæk Regionens Erhvervsråd, 3/2-09. Pernille Hedehus Bæredygtigt byggeri Holbæk Regionens Erhvervsråd, 3/2-09 Pernille Hedehus Dagens tekst Hvad taler vi om, når vi taler bæredygtighed? Hvorfor skal vi beskæftige os med det? Hvordan ser det ud for byggeprojekter?

Læs mere