Natura 2000 væsentlighedsvurdering af RFB anlæg ved Vasegrøften

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Natura 2000 væsentlighedsvurdering af RFB anlæg ved Vasegrøften"

Transkript

1 Ringsted Femern Banen Projekteringsfasen, NIRAS + Rambøll Notat RFB_03_03_04_Nr0306_Væsentlighedsvurdering Vasegrøften Dato Natura 2000 væsentlighedsvurdering af RFB anlæg ved Vasegrøften Indholdsfortegnelse 1 Baggrund Eksisterende forhold i Natura 2000 området Lysåbne naturtyper Valmosegrøften/Vasegrøften Ny faunapassage og underføring af Valmosegrøften Projektbeskrivelse Hydrologisk modellering Vurdering Anlægsfase Driftsfase Samlet vurdering Ny faunapassage og dæmningsudvidelse ved Vasegrøften/Gl. Sorøvej Projektbeskrivelse Løsning Løsning Løsning Vurdering Anlægsfase Driftsfase Samlet vurdering Samlet konklusion Litteraturliste Udført ETD Kontrol KRKR Godkendt ETD Ringsted - Femern Banen Telefon Telefax Journalnr. Amerika Plads København Ø Direkte femern@bane.dk Notat Side 1(16)

2 1 Baggrund I forbindelse med opgradering og elektrificering af banen mellem Ringsted og Femern planlægges der anlægsarbejder på banestrækningen, der nord for Næstved krydser Natura 2000 område nr. 163, Suså,Tystrup-Bavelse Sø, Slagmosen, Holmegårds Mose og Porsmose. I forbindelse med anlægsprojektet skal der gennemføres anlægsaktiviteter ved underføringerne af Valmosegrøften og Vasegrøften (ved. Gl. Sorøvej, se figur 1). Disse anlægsarbejder ligger således indenfor den del af Natura 2000 området, som udgøres af habitatområde nr. 194 Suså med Tystrup- Bavelse Sø og Slagsmosen. Dette notat omfatter vurdering af mulige konsekvenser af baneprojektet for Natura 2000 området mellem Valmosegrøftens underføring og underføringen af Gl. Sorøvej, jf. figur 1. Der er tale om en indledende vurdering af om naturtyper og arter på udpegningsgrundlaget for Natura 2000-området potentielt kan påvirkes væsentligt jf. habitatdirektivets artikel 6, stk. 3. Notatet omfatter vurderinger af følgende aktiviteter: Etablering af ny underføring af Valmosegrøften med banketter under jernbanen. Tre alternative løsninger for den fremtidige underføring af Vasegrøften under banen ved Sorøvej, herunder etablering af ny faunapassage. Side 2(16)

3 Figur 1.Placering af banens krydsning med Valmosegrøften og Vasegrøften, hvor der etableres nye faunapassager i forhold til Natura 2000 område nr. 163, Suså,Tystrup-Bavelse Sø, Slagmosen, Holmegårds Mose og Porsmose. Naturstyrelsen er i forbindelse med drøftelser med Banedanmark i sagen blevet opmærksom på, at den præcise afgrænsning af Natura 2000-området omkring især Vasegrøftens forløb synes uhensigtsmæssig, hvilket evt. kan tilskrives digitaliseringsfejl, og Naturstyrelsen har tilkendegivet, at styrelsen på et senere tidspunkt forventer at se nærmere på denne afgrænsning. Uhensigtsmæssigheder i Natura 2000 afgrænsningen vurderes dog ikke i lyset af de her omhandlede projektjusteringer at have betydning for denne vurdering. Side 3(16)

4 2 Eksisterende forhold i Natura 2000 området Udpegningsgrundlaget for habitatområde 194 er vist i Boks 1. Udpegningsgrundlaget er i 2013 opdateret med tilføjelse af skæv vindelsnegl. Boks 1. Arter og naturtyper for habitatområde 194. Stjernemarkering angiver prioriterede naturtyper. Rødt markerede naturtyper er registreret inden for det potentielt berørte område. Der er ikke registreret arter fra udpegningsgrundlaget i nærhed af projektet Skæv vindelsnegl (Vertigo angustior) 1016 Sump vindelsnegl (Vertigo moulinsiana) 1032 Tykskallet Malermusling (Unio crassus) 1096 Bæklampret (Lampetra planeri) 1149 Pigsmerling (Cobitis taenia ) 1166 Stor vandsalamander (Triturus cristatus cristatus) 1340 * Indlandssaltenge 3130 Ret næringsfattige søer og vandhuller med små amfibiske planter ved bredden 3140 Kalkrige søer og vandhuller med kransnålalger 3150 Næringsrige søer og vandhuller med flydeplanter eller store vandaks 3160 Brunvandede søer og vandhuller 3260 Vandløb med vandplanter 3270 Vandløb med tidvis blottet mudder med enårige planter 6210 Overdrev og krat på mere eller mindre kalkholdig bund (* vigtige orkidélokaliteter) 6230 * Artsrige overdrev eller græsheder på mere eller mindre sur bund 6410 Tidvis våde enge på mager eller kalkrig bund, ofte med blåtop 6430 Bræmmer med høje urter langs vandløb eller skyggende skovbryn 7210 * Kalkrige moser og sumpe med hvas avneknippe 7220 * Kilder og væld med kalkholdigt (hårdt) vand 7230 Rigkær 9110 Bøgeskove på morbund uden kristtorn 9130 Bøgeskove på muldbund 9160 Egeskove og blandskove på mere eller mindre rig jordbund 91D0 * Skovbevoksede tørvemoser 91E0 * Elle- og askeskove ved vandløb, søer og væld De eksisterende forhold i Natura 2000-området er beskrevet i forbindelse med kortlægningen til VVM-redegørelsen i 2011 /2/. I dette afsnit opdateres denne beskrivelse med resultater fra den nyeste nationale kortlægning (DEVANO). Naturstyrelsen har i årene gennemført en fornyet og udvidet kortlægning af de enkelte habitatnaturtyper og visse arters levesteder 1. Der er foretaget en nyeller genkortlægning af 33 lysåbne naturtyper og nykortlægning af fem ferske sønaturtyper i mindre søer. Kortlægningen danner grundlag for udarbejdelse af den seneste generation af basisanalyser Den opdaterede kortlægning af lysåbne terrestriske naturtyper inden for habitatområde H194 er kort beskrevet i det følgende. Den nyeste kortlægning samt naturtilstandsvurdering er vist på figur 2 og 3 for området omkring henholdsvis Valmosegrøften og Vasegrøften. 1 Lysåbne naturtyper er tidligere registreret (suppleret ). Søer under 5 ha er registreret Side 4(16)

5 2.1 Lysåbne naturtyper Nord for Vasebrovej er der kortlagt naturtyperne 1340 indlandssalteng, 7230 rigkær, 6210 kalkoverdrev, 7220 kildevæld, 3150 næringsrig sø. Den største ændring ved den nyeste kortlægning er, at arealet med rigkær generelt er reduceret. Der er desuden kortlagt yderligere arealer med indlandssalteng (prioriteret naturtype) samt arealer med kalkoverdrev. Flere kildevæld (prioriteret naturtype) er desuden som noget nyt registreret. Figur 2. Kortlagte habitatnaturtyper omkring projektet ved Valmosegrøften. Naturtilstand er angivet for hver naturtype (1 er høj naturtilstand og 5 er dårlig naturtilstand) Syd for Vasebrovej er der kortlagt naturtyperne 3150 næringsrig sø og 7230 rigkær. Der er her sket en betydelig reducering i det kortlagte areal med rigkær. Et areal med rigkær øst for Vasegrøften er helt udtaget af kortlægningen. I projektområdet findes fire søer af naturtypen næringsrige søer (3150) på hver under 5 ha (Figur 4). Naturtilstanden er vurderet for tre af søerne. For to af søerne er vurderingen god ift. både søtilstand, strukturindeks og artsindeks. For én sø er vurderingen god for tilstand og artsindeks og moderat for Side 5(16)

6 strukturindeks. Tre af søerne er inkluderet i kortlægning som levested for stor vandsalamander. Der er registreret stor vandsalamander i én af søerne (vest for Vasegrøften). Figur 3. Kortlagte områder med habitatnaturtyper omkring projektet ved Vasegrøften/Gl. Sorøvej. Naturtilstand er angivet for hver naturtype (1 er høj naturtilstand og 5 er dårlig naturtilstand) 2.2 Valmosegrøften/Vasegrøften Vandløbet Valmosegrøften løber gennem habitatområdet. Arter og naturtyper på udpegningsgrundlaget som formodes at kunne forekomme i projektområdet, men som ikke er kortlagt i forbindelse med den nationale kortlægning i Natura 2000-områderne, er: 1149: Pigsmerling 1096: Bæklampret 3260: Vandløb med vandplanter 6430: Bræmmer med høje urter Side 6(16)

7 Arealanvendelsen i Valmosegrøften/Vasegrøftens opland er i vid udstrækning præget af landbrug, herunder græsning af lysåbne arealer i habitatområdet ved Vasegrøften. Resten af oplandet anvendes bymæssigt. Valmosegrøften/Vasegrøften er reguleret på størstedelen af sit forløb, og den fysiske variation i vandløbet er generelt temmelig dårlig jf. vandløbsregulativet som er fra 1997 /6/. Vandløbets faldforhold fra station station 2200 er i vandløbsregulativet angivet som værende gode. Vandløbets faldforhold for de resterende strækninger er angivet som værende dårlige. Som følge af vandindvinding i oplandet kan vandløbet være tørlagt om sommeren. Dyre- og plantelivet i vandløbet er begrænset som følge af de dårlige fysiske forhold, dårlig vandkvalitet og den ringe sommervandføring /4/. Det er Næstved Kommunes erfaring, at Valmosegrøften/Vasegrøften flere gange er gået over sine bredder på en række delstrækninger bl.a. ved Vasebrovej /5/. De hydrologiske forhold i Valmosegrøften/Vasegrøften vurderes hovedsageligt at være styret af vandløbsprofil og vandløbsvedligeholdelsen, som er bestemt af vandløbsregulativet. Vasegrøften ligger dybt i terrænet i det meste af området nord for Vasebrovej. I det omfang ekstreme regnhændelser eller tøbrud fører til forhøjet vandstand i Vasegrøften vil en evt. opstuvning under nuværende forhold finde sted ved underføringen under Vasebrovej. Eventuelle oversvømmelser vil hovedsagelig ske på de lavest liggende arealer mod jernbanen, hvor der er en mindre sø (ikke udpeget habitatnaturtype). Side 7(16)

8 3 Ny faunapassage og underføring af Valmosegrøften 3.1 Projektbeskrivelse Den eksisterende bro over Valmosegrøften fjernes og ny tunnel præ-fabrikat installeres med dimensioner så der bliver plads til tørre banketter på begge sider langs vandløbet. Banketterne udformes ud fra VD s vejledning for faunapassager til små og mellemstore pattedyr (våd B1 passage). Dæmningsfoden er 22 m bred og med de nedenfor angivne mål for faunapassagen giver det et tunnelindeks på 0,26: Vandløbets bundbredde 1,6 m Banketter 0,8 m høje og 1,5 m brede Brinker 1,6 m brede (hældning 1:2) Frihøjde over banketter 1 m Samlet bredde af bro (indre mål): 7,8 m Figur 2 Skitse af dæmningsudvidelse og vandløbsunderføring for Valmosegrøften. Tv: Natura 2000 område markeret med rød flade og entreprisegrænse inkl arbejdsområder med rød skravering, området hvor de to overlapper er midlertidigt arbejdsområde indenfor Natura 2000 området. Th: tværsnit der viser mål for den nye faunapassage Hydrologisk modellering Afstrømningen for vandløbet er bestemt ud fra hydrometridata fra vandløbsregulativet og fremskrivning af afstrømningen er beregnet ud fra de fysiske mål for faunapassagen samt en klimafaktor (1,45 for medianmaksimum og 1,7 for 10 årsmaksimum). Oplandsarealet for Valmosegrøften er ligeledeshentet fra vandløbsregulativet /6/. Vandføring og vandstand er beregnet i VASP, som er et statisk modelprogram, der udregner vha. Manningformlen. For at kunne regne på vandføringen i vandløbet op- og nedstrøms broen, er resten af forløbet regnet ud fra de regulativmæssige bunde og dimensioner /8/. 3.2 Vurdering De væsentligste potentielle påvirkninger fra projektet på Natura 2000 områdets udpegningsgrundlag vurderes at bestå i: hydrologiske ændringer, sedimentspild fra anlægsarbejdet til vandløbet, arealinddragelse, støj og forstyrrelse. Side 8(16)

9 Vurderingen af projektets påvirkning er opdelt i henholdsvis anlægsfase og driftsfase og fokuserer på hydrologi og vandkvalitet og arealinddragelse. Både midlertidig og permanent arealinddragelse vurderes under anlægsfase, og for driftsfasen vurderes derfor udelukkende påvirkning af hydrologi og vandkvalitet. Figur 2 Eksisterende vandløbsunderføring for Valmosegrøften De nye underføringer af Valmosegrøften og Vasegrøften (Gl. Sorøvej) med faunapassager vurderes hver for sig, da det vurderes, at etablering af underføringen ved Valmosegrøften ikke har indflydelse på alternativerne ved Gl. Sorøvej og vice versa Anlægsfase Under anlæg af ny bro og faunapassage graves dæmningen bort og vandløbet vil blive omlagt via rørføring eller alternativt som åbent løb. Der vil blive stillet krav til entreprenøren om at opretholde eksisterende vandføring i vandløbet, undgå erosion af brinker samt at tage passende forholdsregler så spild af jord og andre materialer til vandløbet undgås/minimeres. Arbejdsområder placeres så vidt muligt udenfor Natura-2000 området og hvis indenfor området ikke på arealer med naturtyper eller levesteder for arter. Det vurderes at den relativt korte anlægsfase ikke vil give anledning til påvirkning af Natura 2000 områdets naturtyper og arter fra støj eller forstyrrelse. Hydrologi og vandkvalitet Omlægningen af vandløbet i forbindelse med etablering af faunapassagen vil være midlertidig og kortvarig, og idet vandføringen opretholdes, vurderes det, at der ikke vil være en potentiel negativ påvirkning af vandføringen eller vandkvaliteten i anlægsfasen. Sedimentspild vil blive afværget, og det vurderes dermed, at bevaringsstatus for naturtyper og arter tilknyttet vandløbet ikke vil blive væsentligt påvirket i negativ grad i forbindelse med projektets anlægsfase /7/. Ifølge beregningerne med de tidligere beskrevne forudsætninger, ændrer vandstanden i vandløbet sig ikke mellem de nuværende forhold og de projekterede forhold. Dvs. Natura 2000 området nedstrøms broen over Valmosegrøften vil ifølge beregningerne ikke bliver påvirket negativt ved afstrømninger svarende til årsmedian og op til medianmaksimum. Arealinddragelse Midlertidige arbejdsarealer vil hvor det er muligt blive etableret uden for Natura 2000 området. Et mindre areal indenfor Natura 2000 området, vil blive midlertidigt påvirket af projektet i forbindelse med etablering af faunapassagen. Cirka halvdelen af arbejdsområdet udgøres af banedæmningen, og ca. 200 m 2 ligger for foden af banedæmningen. Der er ikke kortlagt habitatnaturtyper eller arter fra udpegningsgrundlaget i området,og hele arealet genetableres efter anlægsfasen, og en naturlig vegetation vil genindvandre. Projektet indrager ikke permanent areal i Natura 2000-området. Det vurderes således at den midlertidige arealinddragelse i anlægsfasen ikke vil påvirke Natura 2000-området væsentligt. Side 9(16)

10 3.2.2 Driftsfase Hydrologi og vandkvalitet Da tværsnitsprofilet af den nye underføring er betydeligt større end det eksisterende, vil en eventuel opstuvning ved ekstrem vandføring være begrænset af den eksisterende rørunderføring ved Køberupvej umiddelbart opstrøms.ved besigtigelse d. 17/ blev der ikke konstateret forhold som indikerede, at der skulle være tendens til opstuvning af vandløbsvand opstrøms underføringen, hvilket også bekræftes af den hydrologiske modellering af vandstanden i vandløbet. Ud fra den hydrologiske modellering vurderes det derfor, at der ikke vil ske ændringer i vandføringen eller oversvømmelsesmønsteret i Valmosegrøften og de tilstødende naturområder mellem banen og Vasebrovej som følge af projektet. På denne baggrund vil der heller ikke ske væsentlige ændringer i vandføring og vandstand syd for Vasebrovej. Det vurderes således, at den nye vandløbsunderføring med banketter ikke vil have væsentlig betydning for de hydrologiske forhold i Natura 2000 området Samlet vurdering Samlet vurderes det, at den nye underføring af Valmosegrøften med faunapassage under jernbanen, ikke fører til en væsentlig påvirkning af naturtyper og arter på udpegningsgrundlaget for Natura området, og at der derfor ikke er grundlag for yderligere undersøgelser eller vurderinger af konsekvenserne. I forhold til den øvrige fauna vurderes det, at projektet fører til en forbedring af spredningsmulighederne for bl.a. padder, mindre pattedyr og vandløbsvegetation på tværs af banen. Side 10(16)

11 4 Ny faunapassage og dæmningsudvidelse ved Vasegrøften/Gl. Sorøvej 4.1 Projektbeskrivelse Ved Vasegrøften og Gl. Sorøvej skal banen sideflyttes henholdsvis 0,6 m og 2,9 m mod vest, og der skal derfor udføres dæmningsarbejder. I projektets VVM-redegørelse, er det beskrevet, at der ved Vasegrøften skal etableres en ny tør faunapassage for at afværge den øgede barriereeffekt ved hastihedsopgraderingen af banen. I forbindelse med etablering af Ny Sorøvej, lukkes Gl. Sorøvejs nuværende underføring under banen og en del af Vasegrøften er i den forbindelse blevet forlagt. På denne baggrund er der gennemført en analyse af tre alternative løsninger i forhold til Vasegrøftens fremtidige underføring under banen og etablering af en ny faunapassage under banen. En nærmere beskrivelse samt skitser for de tre alternative løsninger findes i notatet Belysning af alternative placeringsmuligheder for faunapassage ved Sorøvej /1/ Løsning 1 I løsning 1 bevares den nuværende underføring af Vasegrøften. Vest for banen etableres en 85 m lang støttemur, således at en dæmningsudvidelse mod vest ind i Natura 2000-området kan undgås pga. den nye sporføring. Den eksisterende underføring af Sorøvej nedrives og erstattes af en tør faunapassage der er 3 m bred og 2 m høj Løsning 2 I løsning 2 omlægges Vasegrøften fra et sted på VD s forlægning til tracéet for den gamle Sorøvej. Den nye vandløbsunderførring udformes med tørre banketter langs vandløbet (B1 faunapassage til mellemstore og små pattedyr), hvilket forudsætter mindst 1,5 brede banketter + vandløbets bredde inklusive brinker (vandløbets dimensioner indhentes fra VD). Det gamle forløb for Vasegrøften fyldes op, og der udføres dæmningsudvidelse mod vest ind i Natura 2000 området. Den nuværende vandløbsunderføring af Vasegrøften, og den nuværende underføring af Sorøvej nedrives og bortskaffes. Det omlagte vandløb bliver alt efter detailprojektering mellem m langt (fra VD s forlægning under Ny Sorøvej til underføring ved Gl. Sorøvej). Startkote vil være ca. 3,02 m DVR90 og slutkoten umiddelbart efter underføring ved Gl. sorøvej vil være ca. 2,93 m DVR90. Faldet vurderes at være tilstrækkeligt til at opretholde de nuværende strømforhold som angivet i vandløbsregulativet, men der er ikke foretaget hydrologisk modellering af denne løsning på nuværende tidspunkt /2/. Vandløbet anlægges i et let bugtet forløb og med dobbeltprofil mellem banen og regnvandsbassin som skitseret på figur 3. Side 11(16)

12 Figur 3. Skitsering af løsning 2 med forlægning af Vasegrøften og dæmningsudvidelse. Side 12(16)

13 4.1.3 Løsning 3 I løsning 3 bibeholdes den eksisterende underføring for Gl. Sorøvej, og den ændres til tør faunapassage (type svarende til A2 til rådyr) ved at bryde vejbelægningen op og udlægge jord svarende til terræn. Broen sideudvides 4,5 meter mod vest af hensyn til sidetrækning af banen. Nuværende underføring af Vasegrøften udbygges med 2 fløjvægge på vestsiden til støtte for den udvidede banedæmning i Natura 2000-området. 4.2 Vurdering I forbindelse med udarbejdelse af nærværende notat er der konstateret en uoverensstemmelse mellem den eksisterende afgrænsning af Natura 2000 området omkring Vasegrøftens forløb ved Gl. Sorøvej, hvor vandløbet løber under jernbanen og den faktiske lokalisering af Vasegrøften. Natura området ligger på kort forskudt mod nord i forhold til vandløbets aktuelle underføring under banen. Dette forhold betyder, at det ikke har været muligt at lave en præcis opmåling af projektets midlertidige og permanente inddragelse af areal i Natura 2000 området, men en estimering ud fra tegninger af projektet med det forskudte Natura 2000 område. For alle tre løsninger er der tale om meget små arealinddragelser (<100 m 2 ), og der inddrages ikke arealer med kortlagte naturtyper Anlægsfase Under anlæg af støttemur og banedæmning vil der blive blive stillet krav til entreprenøren om at tage passende forholdsregler, så spild af jord og andre materialer til vandløbet undgås/minimeres. Arbejdsområder placeres så vidt muligt udenfor Natura-2000 området. Alt dæmningsarbejde udføres fra spor, og i det omfang der vil være brug for midlertidige arbejdsarealer inden for Natura 2000 områdeet, udlægges køreplader på hele arealet for at minimere påvirkning af jordbunden. Efter anlægsfasen genetableres arealerne og overlades til naturlig succession. Arbejdsområder placeres ikke på arealer med udpegede naturtyper. For alle tre løsninger vurderes det, at den relativt korte anlægsfase ikke vil give anledning til påvirkning af Natura 2000 områdets naturtyper og arter fra støj eller forstyrrelse. Hydrologi og vandkvalitet Løsning 1 og 3 Vandløbet berøres ikke af projektet, og der vil ikke ske ændringer af det eksisterende vandløb og vandføring. Løsning 2 Den nye vandløbsstrækning, herunder forløbet under jernbanen ved Gl. Sorøvej etableres før det eksisterende vandløb omlægges. Derved vurderes det, at der ikke vil være nogen påvirkning af hydrologi og vandkvalitet i anlægsfasen /7/. Da vandføringen opretholdes i anlægsperioden vurderes det endvidere, at de hydrologiske forhold i Natura 2000 området ikke blive påvirket i anlægsfasen. Når det nye forløb af vandeløbet er etableret åbnes for vandtilstrømning samtidig med at der lukkes for tilstrømning til det eksisterende forløb. Når det eksisterende forløb er løbet tørt kastes det til med jord fra udgravning af det nye forløb af Vasegrøften. Vandløbets kontinuitet opretholdes således, og flest mulige vandlevende organismer vil overleve forlægningen. Side 13(16)

14 Arealinddragelse Løsning 1 Der inddrages midlertidigt areal (< 100 m 2 ) til dæmningsarbejde øst for banen indenfor Natura 2000 området. Der er ikke registreret arter eller naturtyper fra udpegningsgrundlaget på det berørte areal. Naturlig vegetation vil genetableres på dæmningen efter endt anlægsarbejde, og det vurderes at dæmningsarbejdet ikke har nogen væsentlig negativ betydning for Natura 2000-områdets udpegningsgrundlag. Der inddrages ikke permanente arealer i Natura 2000 området. Løsning 2 Ud over den midlertidige arealinddragelse til dæmningsarbejde som beskrevet ovenfor vil omlægningen af Vasegrøften påvirke et lille (< 100 m 2 ) areal indenfor den aktuelle afgrænsning af Natura 2000 området, hvor vandløbet sluttes til Vasegrøften vest for banen. Der er ikke kortlagte habitatnaturtyper på arealet. Nedlæggelse samt opfyldning af det eksisterende vandløb og rørføringer ligger ligeledes indenfor Natura 2000-området, men vurderes ikke at have væsentlig negativ betydning for de arter der er tilknyttet vandløbet. Der sker således ikke en permanent reduktion af vandløbsarealet, hverken indenfor eller udenfor området Projektet vil med den eksisterende afgrænsning af området medføre en minimal permanent inddragelse af areal til udvidelse af banedæmning vest for banen. Det inddragede areal omfatter ikke arter og naturtyper på udpegningsgrundlaget. Hvis grænsen for Natura 2000 området evt. justeres på et senere tidspunkt, så det følger vandløbet, vil også den omlagte vandløbsstrækning fremover indgå i habitatområdet. Det vurderes dermed at den lille permanente arealinddragelse ikke vil betyde en væsentlig negativ påvirkning af Natura 2000 området og at projektet heller ikke vil påvirke udpegningsgrundlaget væsentligt ved en evt. justering af grænserne for området. Justering af Natura 2000 området vil omvendt være en fordel for sikre den nye vandløbsstrækning beskyttelse ud fra habitatdirektivet. Løsning 3 Der inddrages midlertidigt areal (< 100 m 2 ) til dæmningsarbejde øst for banen indenfor Natura 2000 området som beskrevet for løsning 1. Der inddrages permanent et mindre areal for foden af den eksisterende banedæmning i det registrerede Natura 2000 område til ny banedæmning (< 100 m 2 ). Det inddragede areal omfatter ikke arter og naturtyper på udpegningsgrundlaget, og påvirkningen vurderes som ikke væsentlig. Side 14(16)

15 Figur 8. Den nye faunapassage under Vejdirektoratets nyetablerede vej ved Gl. Sorøvej Driftsfase Hydrologi og vandkvalitet Løsning 1 og 3 Der ændres ikke på de eksisterende forhold. Løsning 2 Omlægningen af Vasegrøften vurderes ikke at have negativ betydning for de hydrologiske forhold eller vandkvaliteten opstrøms og nedstrøms i vandløbet. Vandløbets fald etableres således at eksisterende strømforhold kan opretholdes på den omlagte vandløbsstrækning. Det vurderes som en positiv effekt på vandløbet, at rørføringen under banen og Gl. Sorøvej fjernes, så Vasegrøften på denne strækning kan opnå en mere naturlig dynamik og samspil med de vandløbsnære arealer. For arter og naturtyper på udpegningsgrundlaget vurderes det hermed, at forholdene for pigsmerling og bæklampret samt vandløb med vandplanter og bræmmer med høje urter ikke vil blive væsentligt påvirket, da vandløbets kontinuitet opretholdes og der ikke sker reduktion af arealet med åbent vandløb og dermed levesteder for vandløbsarter. Der vurderes omvendt at være en positiv effekt på de vandløbsnære arealer i kraft at vandløbet bliver en smule længere og at rørføringer fjernes. Samtidig forbedres spredningsmulighederne for den øvrige fauna (små og mellemstore dyr) på tværs af banen med etablering af tørre banketter langs vandløbets underføring Samlet vurdering Ingen af løsningerne ved Gl. Sorøvej vurderes at føre til væsentlig påvirkning af naturtyper og arter på udpegningsgrundlaget for Natura 2000-området. Alle løsninger vil forbedre de økologiske sammenhænge i området, primært for arter, som ikke er udpegningsgrundlag for Natura 2000-området. Løsning 1 giver ingen permanent arealinddragelse i Natura 2000 området, mens løsning 3 giver en mindre arealinddragelse. Løsning 2 giver et øget areal af åbent vandløb og vandløbsnære arealer og forbedrer de spredningsøkologiske forhold i og udenfor Natura 2000 området og dermed hele områdets sammenhæng. Side 15(16)

16 5 Samlet konklusion På baggrund af ovenstående vurderinger konkluderes det, at de planlagte anlæg i forbindelse med opgradering af banen ikke kan forventes at føre til væsentlige negative påvirkninger af hverken naturtyper og arter på udpegningsgrundlaget eller den samlede integritet for Natura 2000-område nr 163. Påvirkningen i Natura 2000-området fra alle tre alternative løsninger ved Sorøvej vurderes som ubetydelig. Alle tre løsninger vurderes at forbedre spredningsforholdene på tværs af banen, og for løsning 2 er spredningsforholdene mest optimale, idet faunapassagen følger vandløbet, og selve vandløbet forbedres ved et nyt og mere naturligt forløb under banen. Projektet vurderes samlet set at forbedre sammenhængen i Natura 2000 området og at forbedre spredningsmulighederne for små og mellemstore dyr samt at forbedre vandløbsforholdene på tværs af banen ved Valmosegrøftens og Vasegrøftens underføringer. 6 Litteraturliste /1/ Belysning af alternative placeringsmuligheder for faunapassage ved Sorøvej. Ringsted-Femern Banen. Projekteringsfasen Niras + Rambøll, /2/ Naturforhold Femern Bælt danske jernbanelandanlæg - Strækningen mellem Ringsted og Orehoved. Trafikstyrelsen, /3/ Faglig rapport fra DMU, nr udgave, 2003 /4/ Redegørelse. Bilag til regulativ for Søgårdsgrøften/Valmosegrøften/ Vasegrøften. Kommunevandløb nr. 11c, 11b og 11a. Næstved kommune, Suså kommune, /5/ Pers. Komm. Søren Madsen, Næstved Kommune, 30/ /6/ Regulativ for Søgårdsgrøften/Valmosegrøften/Vasegrøften. Kommunevandløb nr. 11c, 11b og 11a. Næstved Kommune, Suså kommune, /7/ Habitatvurdering for vandplan 2.5 Smålandsfarvandet. Miljøministeriet, Naturstyrelsen. /8/ Rambøll Forudsætninger for modelberegning af hydrologi ved etablering af faunapassager i Ringsted-Femern projektet, delstrækning Ringsted-Vordingborg. Side 16(16)

Natura 2000 væsentlighedsvurdering af omlægning af Valmosegrøften

Natura 2000 væsentlighedsvurdering af omlægning af Valmosegrøften Ringsted Femern Banen Projekteringsfasen, NIRAS + Rambøll Notat RFB_03_03_03_Nr0324 Natura 2000 væsentlighedsvurdering af omlægning af Valmosegrøften Dato 31-07-2017 Natura 2000 væsentlighedsvurdering

Læs mere

1 Baggrund for omlægning af Valmosegrøften. 2 Projektbeskrivelse for omlægningen VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT

1 Baggrund for omlægning af Valmosegrøften. 2 Projektbeskrivelse for omlægningen VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT BANEDANMARK OMLÆGNING AF VALMOSEGRØFTEN ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk PROJEKTBESKRIVELSE INDHOLD 1 Baggrund for omlægning af Valmosegrøften

Læs mere

Afgørelse om at omlægning af åløbet Valmosegrøften-Vasegrøften. i forbindelse med Ringsted-Femern Banen.

Afgørelse om at omlægning af åløbet Valmosegrøften-Vasegrøften. i forbindelse med Ringsted-Femern Banen. Banedanmark banedanmark@bane.dk Att. Klaus Vandall Larsen kvl@bane.dk Amerika Plads 15 2100 København Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 Sendt pr. mail Sagsnr.:TS50802-00007

Læs mere

Bilag 2 - Opsummering af Natura 2000-planen og mulige virkemidler

Bilag 2 - Opsummering af Natura 2000-planen og mulige virkemidler Bilag 2 - Opsummering af Natura 2000-planen og mulige virkemidler Natura 2000-område: 134 1014 Skæv vindelsnegl Tilgroning med græs og høje urter Naturpleje Mulige virkemidler til truslen: Naturpleje Tilgroning

Læs mere

Natura 2000-handleplan Øvre Grejs Ådal. Natura 2000-område nr. 81. Habitatområde H70

Natura 2000-handleplan Øvre Grejs Ådal. Natura 2000-område nr. 81. Habitatområde H70 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Øvre Grejs Ådal Natura 2000-område nr. 81 Habitatområde H70 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021 Øvre Grejs Ådal Udgiver: Vejle Kommune År: 2016 Forsidefoto: Peter Ruhlmann

Læs mere

Data- og beslutningsgrundlag til brug for foreløbig Natura 2000-konsekvensvurdering

Data- og beslutningsgrundlag til brug for foreløbig Natura 2000-konsekvensvurdering NOTAT Projekt Gensnoning af Øvre Suså mellem Røde Bro og Broksø Bro Projektnummer 3691300044 Kundenavn Emne Til Fra Udarbejdet af Kvalitetssikring Naturstyrelsen Storstrøm Data- og beslutningsgrundlag

Læs mere

Natura 2000 handleplaner

Natura 2000 handleplaner Natura 2000 handleplaner 2016-2021 159 Bagholt Mose Udpegningsgrundlag: Kransnålalge sø Brunvandet sø Hængesæk Skovbevokset tørvemose Elle- og askeskov Mygblomst Målsætning: At det lysåbne areal udvides

Læs mere

Tillæg nr. 3 til Natura 2000 konsekvensvurdering for Guldborgsund og Engmosen

Tillæg nr. 3 til Natura 2000 konsekvensvurdering for Guldborgsund og Engmosen Ringsted Femern Banen Projekteringsfasen, NIRAS + Rambøll Notat Dato 4-11-2015 RFB_10_03_05_Nr2002_Konsekvensvurdeing af justeringer i Engmosen Tillæg nr. 3 til Natura 2000 konsekvensvurdering for Guldborgsund

Læs mere

SAGSANSVARLIG Peter Jannerup

SAGSANSVARLIG Peter Jannerup NOTAT DATO 09-03-2012 JOURNAL NR. 326-2012-12815 SAGSANSVARLIG Peter Jannerup PLAN BYG OG MILJØ Konsekvensvurdering i forhold til Natura 2000-områder af miljøgodkendelse til Gørlev Flyveplads Der er i

Læs mere

Notat om Habitatdirektivets art 6. stk. 4 i relation til Natura 2000 konsekvensvurderinger 1 INDLEDNING. af Ringsted Femern Banen.

Notat om Habitatdirektivets art 6. stk. 4 i relation til Natura 2000 konsekvensvurderinger 1 INDLEDNING. af Ringsted Femern Banen. Ringsted Femern Banen Notat om Habitatdirektivets art 6. stk. 4 i relation til Natura 2000 konsekvensvurderinger af Ringsted Femern Banen. 1 INDLEDNING Der er gennemført konsekvensvurderinger i henhold

Læs mere

Naturrådets kommentarer til Forslag til supplerende udpegning af Habitatområder

Naturrådets kommentarer til Forslag til supplerende udpegning af Habitatområder Dato: 11.06.2001 Ref. tnp Journal. nr. 01-021-0017/1 Tel. dir.: 33 95 57 92 e-mail: tnp@naturraadet.dk Naturrådets kommentarer til Forslag til supplerende udpegning af Habitatområder Naturrådet har i forbindelse

Læs mere

Teknisk notat. Pumpestation Linderupvej Forhold vedr. Natura BAGGRUND

Teknisk notat. Pumpestation Linderupvej Forhold vedr. Natura BAGGRUND Teknisk notat Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F +45 4348 6660 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Pumpestation Linderupvej Forhold vedr. Natura 2000 30. april 2015 Vores reference: 30.2100.20

Læs mere

6. ejeren af broen bærer alle følger med hensyn til broen i tilfælde, hvor vandløbet senere skal uddybes, reguleres eller på anden måde ændres.

6. ejeren af broen bærer alle følger med hensyn til broen i tilfælde, hvor vandløbet senere skal uddybes, reguleres eller på anden måde ændres. Varde Kommune Teknik og Miljø Att: Henrik Nonnegård Teknik og Miljø Bytoften 2, 6800 Varde 79947400 Afgørelse om etablering af flydebro i Varde Å Varde Kommune, Teknik og Miljø har d. 4. januar 2018 med

Læs mere

Vurdering af påvirkning af nærliggende Natura 2000-område ved udpegning af St. Musse Graveområde, Guldborgsund Kommune

Vurdering af påvirkning af nærliggende Natura 2000-område ved udpegning af St. Musse Graveområde, Guldborgsund Kommune Vurdering af påvirkning af nærliggende Natura 2000-område ved udpegning af St. Musse Graveområde, Guldborgsund Kommune Habitatbekendtgørelsen, bkg. nr. 408 af 1/5-2007 6-9 stiller krav om at myndigheden

Læs mere

Habitatvurdering for vandplan Odense Fjord

Habitatvurdering for vandplan Odense Fjord Habitatvurdering for vandplan 1.13 Odense Fjord 1. INDLEDNING... 2 1.1 Indsatsen i forhold til Natura 2000-områder... 2 1.2 Vandplan-indsatserne forbedrer kvaliteten af vandområder i Natura 2000-områderne...

Læs mere

Vurdering af påvirkning af nærliggende Natura 2000-områder ved udpegning af Glim Graveområde, Lejre Kommune

Vurdering af påvirkning af nærliggende Natura 2000-områder ved udpegning af Glim Graveområde, Lejre Kommune Vurdering af påvirkning af nærliggende Natura 2000-områder ved udpegning af Glim Graveområde, Lejre Kommune Habitatbekendtgørelsen, bkg. nr. 408 af 1/5-2007 6-9 stiller krav om at myndigheden skal foretage

Læs mere

NATURGENOPRETNING NEDRE SUSÅ DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, RAMBØLL

NATURGENOPRETNING NEDRE SUSÅ DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, RAMBØLL NATURGENOPRETNING NEDRE SUSÅ DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, RAMBØLL PRÆSENTATION Ca. 30 minutter - Opgave og proces - Natura 2000 - Projektforslag - Konsekvenser - Økonomi - Sammenfatning OPGAVE OG PROCES

Læs mere

Afgørelse om ikke-vvm-pligt for etablering af cykelstier langs Gjessøvej

Afgørelse om ikke-vvm-pligt for etablering af cykelstier langs Gjessøvej Silkeborg Kommune Teknik- og Miljøafdelingen Søvej 1 8600 Silkeborg Sendt med mail til: Brita.skovlyst@silkeborg.dk 1. september 2017 Afgørelse om ikke-vvm-pligt for etablering af cykelstier langs Gjessøvej

Læs mere

Bilag 2 - Opsummering af Natura 2000-planen og mulige virkemidler

Bilag 2 - Opsummering af Natura 2000-planen og mulige virkemidler Bilag 2 - Opsummering af Natura 2000-planen og mulige virkemidler Natura 2000-område: 1095 Havlampret Vurderet Ugunstig Genopretning af gunstig status Spærringer i vandløb Genskabelse af naturlig dynamik

Læs mere

Dispensation fra naturbeskyttelseslovens 3 til tilstandsændringer i forbindelse med vådområdeprojekt

Dispensation fra naturbeskyttelseslovens 3 til tilstandsændringer i forbindelse med vådområdeprojekt Center Natur og Miljø Rebild Kommune Team Vandløb Att. Ivan Holm Hobrovej 110 9530 Støvring Telefon 99 88 99 88 raadhus@rebild.dk www.rebild.dk Journalnr: 01.05.00-P20-15681-11 Ref.: Karen Elizabeth Clausager

Læs mere

Natura 2000-handleplan Egtved Ådal. Natura 2000-område nr Habitatområde H238

Natura 2000-handleplan Egtved Ådal. Natura 2000-område nr Habitatområde H238 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Egtved Ådal Natura 2000-område nr. 238 Habitatområde H238 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021 Egtved Ådal Udgiver: Vejle Kommune År: 2016 Forsidefoto: Peter Ruhlmann

Læs mere

Forslag til. Natura 2000-handleplan Skove langs nordsiden af Vejle Fjord. Natura 2000-område nr. 78

Forslag til. Natura 2000-handleplan Skove langs nordsiden af Vejle Fjord. Natura 2000-område nr. 78 Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Skove langs nordsiden af Vejle Fjord Natura 2000-område nr. 78 Habitatområde H67 Fuglebeskyttelsesområde F45 Kolofon Titel: Natura 2000- handleplan 2016-2021

Læs mere

Foreløbig vurdering af planlagte udlæg til kommunale veje og stier (retningslinje T17) i forhold til habitatdirektivet og fuglebeskyttelsesdirektivet

Foreløbig vurdering af planlagte udlæg til kommunale veje og stier (retningslinje T17) i forhold til habitatdirektivet og fuglebeskyttelsesdirektivet 20. maj 2010 Foreløbig vurdering af planlagte udlæg til kommunale veje og stier (retningslinje T17) i forhold til habitatdirektivet og fuglebeskyttelsesdirektivet EU s habitatdirektiv udpeger en række

Læs mere

Kortlægning af tykskallet malermusling i Torpe Kanal

Kortlægning af tykskallet malermusling i Torpe Kanal Ringsted Femern Banen Projekteringsfasen, NIRAS + Rambøll Notat RFB_02_03_05_Nr2053_Afrapportering tykskallet malermusling Dato 26-09-2014 Kortlægning af tykskallet malermusling i Torpe Kanal 1 Baggrund...

Læs mere

Tilladelsen bortfalder, hvis den ikke er udnyttet inden 3 år efter, at den er meddelt jf. Naturbeskyttelseslovens 66, stk. 2.

Tilladelsen bortfalder, hvis den ikke er udnyttet inden 3 år efter, at den er meddelt jf. Naturbeskyttelseslovens 66, stk. 2. Ærø Kommune Statene 1 5970 Ærøskøbing Att.: Susanne Chemnitz Frederiksen Det åbne land J.nr. NST-4132-492-00078 Ref. tinsa Den 24. september 2015 Sendt pr. e-mail til: scf@aeroekommune.dk Dispensation

Læs mere

Natura 2000-handleplan Kaløskovene og Kaløvig. Natura 2000-område nr Habitatområde H230

Natura 2000-handleplan Kaløskovene og Kaløvig. Natura 2000-område nr Habitatområde H230 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Kaløskovene og Kaløvig Natura 2000-område nr. 230 Habitatområde H230 Titel: Natura 2000-handleplan 2016 2021 Kaløskovene og Kalø Vig Udgiver: Syddjurs Kommune År: 2017

Læs mere

Der vil være forstyrrelser i form af maskiner og menneskers færden i terrænet i anlægsfasen men ikke efterfølgende;

Der vil være forstyrrelser i form af maskiner og menneskers færden i terrænet i anlægsfasen men ikke efterfølgende; Bilag 5. Foreløbig Natura 2000-konsekvensvurdering Gunstig bevaringsstatus I kraft af sit EU medlemskab er Danmark forpligtiget til at opretholde en gunstig bevaringsstatus for de arter og naturtyper,

Læs mere

Natura 2000-handleplan Kås Hoved. Natura 2000-område nr. 31. Habitatområde H31

Natura 2000-handleplan Kås Hoved. Natura 2000-område nr. 31. Habitatområde H31 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Kås Hoved Natura 2000-område nr. 31 Habitatområde H31 Kolofon Natura 2000-handleplan 2016-2021. Kaas Hoved Natura 2000- områder nr. 31, Habitatområde H31. Titel: Natura

Læs mere

Forslag til Natura 2000-handleplan GIBER Å, ENEMÆRKET OG SKÅDE HAVBAKKER

Forslag til Natura 2000-handleplan GIBER Å, ENEMÆRKET OG SKÅDE HAVBAKKER Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 GIBER Å, ENEMÆRKET OG SKÅDE HAVBAKKER Natura 2000-område nr. 234 Habitatområde H234 20. oktober 2016 FORSLAG TIL NATURA 2000 HANDLEPLAN 2016 2021 Udgiver: Aarhus

Læs mere

Forslag til Natura 2000-handleplan

Forslag til Natura 2000-handleplan Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Kaløskovene og Kaløvig Natura 2000-område nr. 230 Habitatområde H230 Titel: Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Kaløskovene og Kalø Vig Udgiver: Syddjurs

Læs mere

Bilag til Fællesnotat om genanvendelse af Auderødlejren

Bilag til Fællesnotat om genanvendelse af Auderødlejren Notits SKOV OG NATURSTYREL- SEN Drift J.nr. SNS-512-00118 Ref. lht Den 15. august 2008 Bilag til Fællesnotat om genanvendelse af Auderødlejren Notat fra Skov- og Naturstyrelsen om de særlige natur- og

Læs mere

Eksempel på præsentation (borgermøde) Udvikling i præsentationer (animationer)

Eksempel på præsentation (borgermøde) Udvikling i præsentationer (animationer) Eksempler på en præsentationer ved borgermøder Eksempel på præsentation (borgermøde) Udvikling i præsentationer (animationer) Tendenser (miljø) Eksempler på en præsentationer ved borgermøder VVM-redegørelsens

Læs mere

TEKNIK OG MILJØ. Miljø og Klima Rådhuset Torvet 7400 Herning Tlf. 96282828 teknik@herning.dk www.herning.dk. Kaj Nielsen Sdr. Ommevej 25 7330 Brande

TEKNIK OG MILJØ. Miljø og Klima Rådhuset Torvet 7400 Herning Tlf. 96282828 teknik@herning.dk www.herning.dk. Kaj Nielsen Sdr. Ommevej 25 7330 Brande TEKNIK OG MILJØ Kaj Nielsen Sdr. Ommevej 25 7330 Brande Miljø og Klima Rådhuset Torvet 7400 Herning Tlf. 96282828 teknik@herning.dk www.herning.dk Dato: 18. april 2013 Udtalelse om arealer beliggende i

Læs mere

Ansøgning om lovliggørelse af bådebro, matr. nr. 2d, Stubbe By, Dråby

Ansøgning om lovliggørelse af bådebro, matr. nr. 2d, Stubbe By, Dråby 1 of 6 Fredningsnævnet for Midtjylland Østlig del 04-12-2015 Retten i Randers Sagsnr.: 15/621 Nørregade 1 Sagsbehandler: 8900 Randers Hanne Henriksen Tlf.: 87 53 54 10 natur.miljoe@syddjurs.dk Ansøgning

Læs mere

HØRING I HENHOLD TIL VANDLØBSLOVEN

HØRING I HENHOLD TIL VANDLØBSLOVEN HØRING I HENHOLD TIL VANDLØBSLOVEN Projektbeskrivelse for Udlægning af 4 gydebanker i Odense Å. Vandpleje Fyn har den 15. april 2015 søgt om godkendelse til at udlægge 4 gydebanker på 4 delstrækninger

Læs mere

Beskrivelse af projekt og område

Beskrivelse af projekt og område Konsekvensvurdering af råstofindvindings påvirkning af nærliggende Natura 2000- områder ved udpegning af Kaldred delområde, Kalundborg Kommune Habitatbekendtgørelsen, bkg. nr. 408 af 1/5-2007 6-9 stiller

Læs mere

Dispensation fra Naturbeskyttelseslovens 3 til gravning i mose

Dispensation fra Naturbeskyttelseslovens 3 til gravning i mose Center for Teknik Miljø og Klima Natur og Miljø Mørdrupvej 15 3060 Espergærde Tlf. 49282504 amo55@helsingor.dk www.helsingor.dk Dato 03.07.2015 Sagsnr. 15/8008 Sagsbeh. Anne-Marie Møldrup Dispensation

Læs mere

Natura 2000-handleplan Silkeborg Skovene. Natura 2000-område nr. 57. Habitatområde H181

Natura 2000-handleplan Silkeborg Skovene. Natura 2000-område nr. 57. Habitatområde H181 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Silkeborg Skovene Natura 2000-område nr. 57 Habitatområde H181 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021 for Silkeborg Skovene Udgiver: Silkeborg Kommune År: 2017 Forsidefoto:

Læs mere

Naturgenopretning ved Hostrup Sø

Naturgenopretning ved Hostrup Sø Naturgenopretning ved Hostrup Sø Sammenfatning af hydrologisk forundersøgelse Sammenfatning, 12. maj 2011 Revision : version 2 Revisionsdato : 12-05-2011 Sagsnr. : 100805 Projektleder : OLJE Udarbejdet

Læs mere

Bilag 2 - Opsummering af Natura 2000-planen og mulige virkemidler

Bilag 2 - Opsummering af Natura 2000-planen og mulige virkemidler Bilag 2 - Opsummering af Natura 2000-planen og mulige virkemidler Natura 2000-område: 1095 Havlampret Ukendt Bevaring eller genopretning af gunstig status Sandvandring Miljøvenlig vandløbspleje Mulige

Læs mere

Michelle og Christian Pape Jeppesen. Jellingvej 265, 7100 Vejle. Høringsbrev angående projekt om regulering af privat vandløb

Michelle og Christian Pape Jeppesen. Jellingvej 265, 7100 Vejle. Høringsbrev angående projekt om regulering af privat vandløb Michelle og Christian Pape Jeppesen Jellingvej 265 Høringsbrev angående projekt om regulering af privat vandløb Matr. Nr. 3AE, HOVER BY, HOVER Adresse Jellingvej 265, Vejle Kommune har modtaget et projekt

Læs mere

Bilag 2 - Opsummering af Natura 2000-planen og mulige virkemidler

Bilag 2 - Opsummering af Natura 2000-planen og mulige virkemidler Bilag 2 - Opsummering af Natura 2000-planen og mulige virkemidler Natura 2000-område: 171 og Klinteskov kalkgrund 1016 Sumpvindelsnegl Ukendt Bevaring eller genopretning af gunstig status Tilgroning med

Læs mere

Natura 2000 Basisanalyse

Natura 2000 Basisanalyse J.nr. SNS 303-00028 Den 20. marts 2007 Natura 2000 Basisanalyse Udarbejdet af Landsdelscenter Midtjylland for skovbevoksede fredskovsarealer i: Habitatområde nr. H228 Stenholt Skov og Stenholt Mose INDHOLD

Læs mere

Natura 2000-handleplan GIBER Å, ENEMÆRKET OG SKÅDE HAVBAKKER. Natura 2000-område nr. 234 Habitatområde H234

Natura 2000-handleplan GIBER Å, ENEMÆRKET OG SKÅDE HAVBAKKER. Natura 2000-område nr. 234 Habitatområde H234 Natura 2000-handleplan 2016 2021 GIBER Å, ENEMÆRKET OG SKÅDE HAVBAKKER Natura 2000-område nr. 234 Habitatområde H234 April 2017 NATURA 2000 HANDLEPLAN 2016 2021 Udgiver: Aarhus Kommune Teknik og Miljø

Læs mere

Ansøgning om reguleringsprojekt for Harrestrup Å i forbindelse med anlægning af Ballerup støjvold III

Ansøgning om reguleringsprojekt for Harrestrup Å i forbindelse med anlægning af Ballerup støjvold III Ballerup Kommune Center for Miljø og Teknik Hold-an Vej 7 2750 Ballerup BY, KULTUR OG ERHVERV Rådhuset Hold-an Vej 7 2750 Ballerup Tlf: 4477 2000 www.ballerup.dk Dato: 15. juni 2015 Tlf. dir.: 44772288

Læs mere

Habitatvurdering for vandplan. 2.2 Isefjord og Roskilde Fjord

Habitatvurdering for vandplan. 2.2 Isefjord og Roskilde Fjord Habitatvurdering for vandplan 2.2 Isefjord og Roskilde Fjord 1. INDLEDNING... 2 1.1 Indsatsen i forhold til Natura 2000-områder... 2 1.2 Vandplan-indsatserne forbedrer kvaliteten af vandområder i Natura

Læs mere

MILJØFORHOLD VED KOPPENBJERGS SVINGENE INDHOLD. 1 Indledning. 2 Lovgrundlag. 1 Indledning 1. 2 Lovgrundlag 1

MILJØFORHOLD VED KOPPENBJERGS SVINGENE INDHOLD. 1 Indledning. 2 Lovgrundlag. 1 Indledning 1. 2 Lovgrundlag 1 ASSENS KOMMUNE MILJØFORHOLD VED KOPPENBJERGS SVINGENE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk MIJØSCREENING INDHOLD 1 Indledning 1 2 Lovgrundlag

Læs mere

Natura Handleplan. Hejede Overdrev, Valborup Skov og Valsølille Sø. Natura 2000-område nr. 146 Habitatområde H129

Natura Handleplan. Hejede Overdrev, Valborup Skov og Valsølille Sø. Natura 2000-område nr. 146 Habitatområde H129 Natura 2000 - Handleplan Hejede Overdrev, Valborup Skov og Valsølille Sø Natura 2000-område nr. 146 Habitatområde H129 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 Baggrund...3 Sammendrag af den statslige

Læs mere

Tilladelse til regulering af grøfttilløb til Sandemandsbækken.

Tilladelse til regulering af grøfttilløb til Sandemandsbækken. Ejendomsselskabet Lysbroengen P/S Papirfabrikken 34, 8600 Silkeborg 24. august 2016 Tilladelse til regulering af grøfttilløb til Sandemandsbækken. Silkeborg Kommune meddeler i medfør af vandløbsloven 1

Læs mere

Bilag 1 Projektforslag spærring nr. RIB Spærringsfjernelse i Ralm Bæk

Bilag 1 Projektforslag spærring nr. RIB Spærringsfjernelse i Ralm Bæk Bilag 1 Projektforslag spærring nr. RIB-00913 Spærringsfjernelse i Ralm Bæk Fjernelse af spærring RIB-00913 Formål Omlægning af den spærrende rørbro skal sikre fiskepassage til de opstrøms dele af Ralm

Læs mere

Vandløbsrestaurering Thorup-Skallerup bæk. Vandområdeplan Jylland-Fyn ( )

Vandløbsrestaurering Thorup-Skallerup bæk. Vandområdeplan Jylland-Fyn ( ) Vandløbsrestaurering Thorup-Skallerup bæk Vandområdeplan Jylland-Fyn (2015-2021) 0 Baggrund I Thorup-Skallerup bæk er der i udpeget tre vandløbsindsatser (kort 1). de udpegede indsatser, omhandler restaurering

Læs mere

NOTAT: Natura 2000 væsentlighedsvurdering og Bilag IV-artsvurdering - Hydrologiprojekt ved Gl. Oremandsgaard

NOTAT: Natura 2000 væsentlighedsvurdering og Bilag IV-artsvurdering - Hydrologiprojekt ved Gl. Oremandsgaard NOTAT Sagsnr.: 14/10818 Dok.nr.: 95799/17 Afdeling for Byg Land og Miljø Sagsbehandler Carsten Horup Bille 55 36 24 91 caho@vordingborg.dk NOTAT: Natura 2000 væsentlighedsvurdering og Bilag IV-artsvurdering

Læs mere

Dagsorden for sø-brugerrådsmødet for Arresø d. 6. oktober kl

Dagsorden for sø-brugerrådsmødet for Arresø d. 6. oktober kl Dagsorden for sø-brugerrådsmødet for Arresø d. 6. oktober kl. 13 16 Præsentation og sammensætning af søbrugerrådet Generelt om skovdistriktet og om Arresø Overvågning af Arresøs miljøtilstand, NOVANA og

Læs mere

Notat om VVM Screening af. Husstandsmølle på Dybdalvej 26, 8420 Knebel

Notat om VVM Screening af. Husstandsmølle på Dybdalvej 26, 8420 Knebel Notat om VVM Screening af Husstandsmølle på Dybdalvej 26, 8420 Knebel Side 1 INDHOLDSFORTEGNELSE Projektet...3 Sagens dokumenter...3 Screening efter bilag 3 i VVM-bekendtgørelsen...3 1. Anlæggets karakteristika...5

Læs mere

PROJEKTBESKRIVELSE OG ANSØGNING OM GENÅBNING AF BILLUND BÆK

PROJEKTBESKRIVELSE OG ANSØGNING OM GENÅBNING AF BILLUND BÆK PROJEKTBESKRIVELSE OG ANSØGNING OM GENÅBNING AF BILLUND BÆK Billund Kommune PROJEKTNUMMER: 27.4500.00 UDARBEJDET AF: DKNIEF KONTROLLERET AF: DKSTES GODKENDT AF: DKKRAI Indholdsfortegnelse 1 Indledning

Læs mere

Vandløbsrestaureringsprojekt i Ringsted Å

Vandløbsrestaureringsprojekt i Ringsted Å Vandløbsrestaureringsprojekt i Ringsted Å Del 2: 2019 1 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 1.1 Baggrund... 3 1.2 Opsummering... 3 1.3 Matrikler... 4 2. BESKRIVELSE AF OMRÅDET... 5 2.1 Tilstand... 6

Læs mere

Naturtilstanden på kommunernes 3- områder og habitatområdernes småsøer

Naturtilstanden på kommunernes 3- områder og habitatområdernes småsøer Naturtilstanden på kommunernes 3- områder og habitatområdernes småsøer Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 25. november 2016 Jesper Fredshavn DCE Nationalt Center for Miljø og Energi

Læs mere

Forslag til Natura 2000-plan 2009-2015

Forslag til Natura 2000-plan 2009-2015 Forslag til Natura 2000-plan 2009-2015 Suså, Tystrup-Bavelse Sø, Slagmosen og Porsmose Del af Natura 2000-område nr. 163 Habitatområde H146 og H194 Fuglebeskyttelsesområde F91 og F93 Del 1 af 2 for Natura

Læs mere

VVM screening af Elektrificering af Lille Syd (Køge Nord til Næstved) Screeningsskema

VVM screening af Elektrificering af Lille Syd (Køge Nord til Næstved) Screeningsskema Tværgående planlægning VVM screening af Elektrificering af Lille Syd (Køge Nord til Næstved) Screeningsskema J. nr. NST-130-00224 maj 2013 Bilag A Skema til brug for screening (VVM-pligt) VVM Myndighed

Læs mere

Natura 2000-handleplan Højen Bæk. Natura 2000-område nr. 80. Habitatområde H69

Natura 2000-handleplan Højen Bæk. Natura 2000-område nr. 80. Habitatområde H69 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Højen Bæk Natura 2000-område nr. 80 Habitatområde H69 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021 Højen Bæk Udgiver: Vejle Kommune År: 2016 Forsidefoto: Birthe Overgaard Kort:

Læs mere

Forslag til. Natura 2000-handleplan Skove langs nordsiden af Vejle Fjord. Natura 2000-område nr. 78

Forslag til. Natura 2000-handleplan Skove langs nordsiden af Vejle Fjord. Natura 2000-område nr. 78 Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Skove langs nordsiden af Vejle Fjord Natura 2000-område nr. 78 Habitatområde H67 Fuglebeskyttelsesområde F45 Kolofon Titel: Natura 2000- handleplan 2016-2021

Læs mere

Natura 2000-handleplan Skove langs nordsiden af Vejle Fjord

Natura 2000-handleplan Skove langs nordsiden af Vejle Fjord Natura 2000-handleplan 2016 2021 Skove langs nordsiden af Vejle Fjord Natura 2000-område nr. 78 Habitatområde H67 Fuglebeskyttelsesområde F45 Kolofon Titel: Natura 2000- handleplan 2016-2021 - Skove langs

Læs mere

NATURGENOPRETNING NEDRE SUSÅ DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, RAMBØLL

NATURGENOPRETNING NEDRE SUSÅ DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, RAMBØLL NATURGENOPRETNING NEDRE SUSÅ DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, RAMBØLL PRÆSENTATION Opgave Fase A Tykskallet malermusling formål med naturgenopretning Eksisterende forhold Holløse Mølle Projektforslag Konsekvenser

Læs mere

Naturplanerne Hvordan vil Naturplanerne påvirke din bedrift

Naturplanerne Hvordan vil Naturplanerne påvirke din bedrift Naturplanerne Hvordan vil Naturplanerne påvirke din bedrift Annette Pihl Pedersen LRØ Kort over Natura 2000 områder Kort over Natura 2000 områder Forslag til Natura 2000-plan nr 77 Uldum Kær, Tørring Kær

Læs mere

Grundvand og terrestriske økosystemer

Grundvand og terrestriske økosystemer Grundvand og terrestriske økosystemer Rasmus Ejrnæs & Bettina Nygaard D A N M A R K S M i L J Ø U N D E R S Ø G E L S E R A A R H U S U N I V E R S I T E T Afdeling for Vildtbiologi og Biodiversitet Kildevæld

Læs mere

Miljøvurdering- Ændring af vejforløb og konsekvenser for naturinteresser

Miljøvurdering- Ændring af vejforløb og konsekvenser for naturinteresser Rapport Miljøvurdering- Ændring af vejforløb og konsekvenser for naturinteresser Modtager: Attention: Kopi til: Sag: Udarbejdet af: Kvalitetssikring Femern A/S Henrik Bay, Femern A/S Anders Bjørnshave,

Læs mere

Notat. VVM Rute 23 - Natura 2000 Konsekvensvurdering - opsamling ifm. andre berørte arealer i Natura 2000-området 1 INDLEDNING

Notat. VVM Rute 23 - Natura 2000 Konsekvensvurdering - opsamling ifm. andre berørte arealer i Natura 2000-området 1 INDLEDNING Notat Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F +45 4348 6660 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 VVM Rute 23 - Natura 2000 Konsekvensvurdering - opsamling ifm. andre berørte arealer i Natura 2000-området

Læs mere

NATURA BASISANALYSE

NATURA BASISANALYSE NATURTYPER 2004 WEB-rapport JUNI 2007 NATURA 2000 - BASISANALYSE H 36 Nipgård Sø Viborg Amt 1 Titel: NATURA 2000 - BASISANALYSE H 36 Nipgård Sø Udgiver: Forfatter: Revidering: Viborg Amt (lukket 31.12.06

Læs mere

Af Natura 2000-handleplanen for Højen Bæk udarbejdet af Vejle Kommune og Naturstyrelsen fremgår følgende:

Af Natura 2000-handleplanen for Højen Bæk udarbejdet af Vejle Kommune og Naturstyrelsen fremgår følgende: Vurdering af samlet Indsatsplan for Vandel-Vork, Bredsten-Gadbjerg og Hvejsel, Andkær og Jerlev-Vejle Syd, Grønbjerg Langelund Vandværk og Øgelund Vandværk i relation til habitatbekendtgørelsen Ifølge

Læs mere

Tilladelse til badebro ud for Rosenvold Strand Camping, matr.nr. 1f, Rosenvold Hgd., Stouby

Tilladelse til badebro ud for Rosenvold Strand Camping, matr.nr. 1f, Rosenvold Hgd., Stouby Rosenvold Strand Camping v/ Karen og Brian Rosenvoldvej 19 7140, Stouby og Stouby lokalråd v/ Formand Ole Lyse Tjørnevej 6 7171 Uldum T: 79755000 Vibeke Rahbek Dir: +4579755675 Mob: +4521130536 e-mail:

Læs mere

Vandløbsrestaurering Sejerslev bæk. Vandområdeplan Jylland-Fyn ( )

Vandløbsrestaurering Sejerslev bæk. Vandområdeplan Jylland-Fyn ( ) Vandløbsrestaurering Sejerslev bæk Vandområdeplan Jylland-Fyn (2015-2021) 0 Baggrund Den udpegede indsats, AAL-508, åbning af rørlægning i Sejerslev Bæk, er omfattet af Vandområdeplan Jylland-Fyn (2015-2021).

Læs mere

Habitatvurdering for vandplan. 1.9 Horsens Fjord

Habitatvurdering for vandplan. 1.9 Horsens Fjord Habitatvurdering for vandplan 1.9 Horsens Fjord 1. INDLEDNING... 2 1.1 Indsatsen i forhold til Natura 2000-områder... 2 1.2 Vandplan-indsatserne forbedrer kvaliteten af vandområder i Natura 2000-områderne...

Læs mere

Natura 2000-handleplan Ringgive Kommuneplantage. Natura 2000-område nr Habitatområde H237

Natura 2000-handleplan Ringgive Kommuneplantage. Natura 2000-område nr Habitatområde H237 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Ringgive Kommuneplantage Natura 2000-område nr. 237 Habitatområde H237 Titel: Natura 2000-plan 2016-2021 Ringgive Kommuneplantage Udgiver: Vejle Kommune År: 2016 Forsidefoto:

Læs mere

Team Natur og Landbrug. Naturstyrelsen Att.: Jørgen Sandby Nielsen E-mail. josni@nst.dk

Team Natur og Landbrug. Naturstyrelsen Att.: Jørgen Sandby Nielsen E-mail. josni@nst.dk Naturstyrelsen Att.: Jørgen Sandby Nielsen E-mail. josni@nst.dk Team Natur og Landbrug Næstved Kommune Rådmandshaven 20 4700 Næstved 5588 6150 www.naestved.dk Afgørelse efter naturbeskyttelsesloven til

Læs mere

Lejre og Holbæk Kommuner Forslag til regulering. Elverdamsåen ÆNDRET VEDLIGEHOLDELSE AF ELVERDAMSÅEN - ST

Lejre og Holbæk Kommuner Forslag til regulering. Elverdamsåen ÆNDRET VEDLIGEHOLDELSE AF ELVERDAMSÅEN - ST Lejre og Holbæk Kommuner Forslag til regulering Elverdamsåen ÆNDRET VEDLIGEHOLDELSE AF ELVERDAMSÅEN - ST. 1456-2327 Lejre og Holbæk Kommuner Forslag til regulering Elverdamsåen ÆNDRET VEDLIGEHOLDELSE AF

Læs mere

2. planperiode. Natura 2000-handleplan Risum Enge Selde Vig. Natura 2000-område nr Habitatområde H 221

2. planperiode. Natura 2000-handleplan Risum Enge Selde Vig. Natura 2000-område nr Habitatområde H 221 2. planperiode Natura 2000-handleplan 2016 2021 Risum Enge Selde Vig Natura 2000-område nr. 221 Habitatområde H 221 1 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021 Risum Enge Selde Vig Natura 2000-område nr.

Læs mere

Projektbeskrivelse Klimasø ved Rønnebækken

Projektbeskrivelse Klimasø ved Rønnebækken Projektbeskrivelse Klimasø ved Rønnebækken Der etableres to søer ved Rønnebækken, der skal oplagre vand om vinteren, og udlede vandet til Rønnebækken i tørre perioder om sommeren og efteråret. Udledningen

Læs mere

Natura 2000-handleplan Gudenå og Gjern Bakker. Natura 2000-område nr. 49. Habitatområde H45

Natura 2000-handleplan Gudenå og Gjern Bakker. Natura 2000-område nr. 49. Habitatområde H45 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Gudenå og Gjern Bakker Natura 2000-område nr. 49 Habitatområde H45 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021 for Gudenå og Gjern Bakker Udgiver: Silkeborg Kommune År: 2017

Læs mere

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen N 235 Jægerspris Skydeterræn Den enkelte naturplan skal ifølge lov nr. 1398 af 22. oktober 2007 om miljøvurderinger af planer og programmer have sin egen miljørapport.

Læs mere

Kystbeskyttelse - Kobæk Strand

Kystbeskyttelse - Kobæk Strand Kobæk Strand kystbeskyttelsesudvalg Notat sendes med mail til hele udvalget efter aftale med Ole Holst. Teknik og Miljø Dahlsvej 3 4220 Tlf.: 58 57 36 00 chjor@slagelse.dk www.slagelse.dk 11. juni 2009

Læs mere

Foto: Kastbjerg Å ved Falslev, Bjarne Moeslund, Orbicon. Kastbjerg å tillægsregulativ

Foto: Kastbjerg Å ved Falslev, Bjarne Moeslund, Orbicon. Kastbjerg å tillægsregulativ Foto: Kastbjerg Å ved Falslev, Bjarne Moeslund, Orbicon Kastbjerg å tillægsregulativ Januar 2013 1-240-00-0-0 Kastbjerg å Udarbejdet den 24.1.2013 af: Mariagerfjord Kommune Natur og Grundvand Østergade

Læs mere

Vådområdeindsatsens biodiversitetsgevinster. Ann Fuglsang Fyn

Vådområdeindsatsens biodiversitetsgevinster. Ann Fuglsang Fyn Vådområdeindsatsens biodiversitetsgevinster Odense Å Reguleret strækning Odense Å ureguleret strækning Ann Fuglsang Fyn Vådområdeindsatsens biodiversitetsgevinster Den historiske udvikling ift. forøgelse

Læs mere

Til. Vejdirektoratet. Dokumenttype. Notat. Dato. Maj Skitseprojekt for forlægning af Lindved Å SKITSEPROJEKT FORLÆGNING AF LIND- VED Å

Til. Vejdirektoratet. Dokumenttype. Notat. Dato. Maj Skitseprojekt for forlægning af Lindved Å SKITSEPROJEKT FORLÆGNING AF LIND- VED Å Til Vejdirektoratet Dokumenttype Notat Dato Maj 14 Skitseprojekt for forlægning af SKITSEPROJEKT FORLÆGNING AF LIND- VED Å SKITSEPROJEKT FORLÆGNING AF LINDVED Å Revision 1 Dato 14-05-08 Udarbejdet af Mads

Læs mere

Ikast-Brande Kommune Rådhusstrædet Ikast

Ikast-Brande Kommune Rådhusstrædet Ikast Ikast-Brande Kommune Rådhusstrædet 6 7430 Ikast Dato 31. august 2015 Sagsbehandler Mette Aaris-Nielsen Mail maan@vd.dk Telefon 72442197 Dokument 15/03819-15 Side 1/6 Projekt for en cykelsti fra Sandvadvej-Hærvejen,

Læs mere

Beregning af bufferzoner på marker, der grænser op til Kategori 1 og 2 natur

Beregning af bufferzoner på marker, der grænser op til Kategori 1 og 2 natur Beregning af bufferzoner på marker, der grænser op til Kategori 1 og 2 natur Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 30. september 2015 Bettina Nygaard & Jesper Bladt Institut for Bioscience

Læs mere

2. planperiode. Natura 2000-handleplan Risum Enge Selde Vig. Natura 2000-område nr Habitatområde H 221.

2. planperiode. Natura 2000-handleplan Risum Enge Selde Vig. Natura 2000-område nr Habitatområde H 221. 1 2. planperiode Natura 2000-handleplan 2016 2021 Risum Enge Selde Vig Udkast til høring Natura 2000-område nr. 221 Habitatområde H 221 2 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021 Risum Enge Selde Vig Natura

Læs mere

TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune

TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune Vandmiljø og landbrug Grøndalsvej 1C, Postboks 4049, 8260 Viby J Constantinsborg A/S Se udsendelsesliste side 10 Side 1 af 10 Høring af reguleringsprojekt for Kildebæk Ejer af matrikel 1a Konstantinsborg

Læs mere

Habitatkonsekvensvurdering af nyt regulativ for Gudenåen

Habitatkonsekvensvurdering af nyt regulativ for Gudenåen Silkeborg Kommune Habitatkonsekvensvurdering af nyt regulativ for Gudenåen RESUMÉ AF FULD KONSEKVENSVURDERING Rekvirent Silkeborg Kommune Rådgiver Orbicon A/S Jens Juuls Vej 16 8260 Viby J Projektnummer

Læs mere

Store vandskel, Rørbæk Sø, Tinnet Krat og Holtum Ådal øvre del

Store vandskel, Rørbæk Sø, Tinnet Krat og Holtum Ådal øvre del Natura 2000handleplan 2016 2021 Store vandskel, Rørbæk Sø, Tinnet Krat og Holtum Ådal øvre del Natura 2000område nr. 76 Habitatområde H65 og H235 Titel: Store Vandskel, Rørbæk Sø, Tinnet Krat og Holtum

Læs mere

Hjelm Hede, Flyndersø og Stubbergård Sø

Hjelm Hede, Flyndersø og Stubbergård Sø Natura 2000-handleplan 2016 2021 2. planperiode Udkast til politisk 1. behandling Hjelm Hede, Flyndersø og Stubbergård Sø Natura 2000-område nr. 41 Habitatområde H41 Fuglebeskyttelsesområde F29 Kolofon

Læs mere

Beregning af arealer med beskyttet natur i relation til husdyrregulering

Beregning af arealer med beskyttet natur i relation til husdyrregulering Beregning af arealer med beskyttet natur i relation til husdyrregulering Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 10. september 2015 Bettina Nygaard & Jesper Bladt Institut for Bioscience

Læs mere

TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune

TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune Vandmiljø og Landbrug Grøndalsvej 1C, 8260 Viby J Se udsendelsesliste side 6 Høring af projekt til regulering af Fiskbæk på matrikel nr. 4ae, Malling by, Malling Hermed sendes projekt til regulering af

Læs mere

Svingelbjerg Bæk Slutrapport marts 2017

Svingelbjerg Bæk Slutrapport marts 2017 Svingelbjerg Bæk Slutrapport marts 201 1 Indhold Slutrapport... 1 1. Indledning... 2 2. Udførelsen... 3. Effekter... 12 Forventede effekter... 12 Reelle effekter... 12 Yderligere forventede effekter...

Læs mere

Store vandskel, Rørbæk Sø, Tinnet Krat og Holtum Ådal øvre del

Store vandskel, Rørbæk Sø, Tinnet Krat og Holtum Ådal øvre del Natura 2000handleplan 2016 2021 Store vandskel, Rørbæk Sø, Tinnet Krat og Holtum Ådal øvre del Natura 2000område nr. 76 Habitatområde H65 og H235 Kolofon Titel: Store Vandskel, Rørbæk Sø, Tinnet Krat og

Læs mere

Oktober 2015 RAMPER VED E20 TSA 33 VEMMEDRUP. Foreløbig konsekvensvurdering af tilkørselsramper ved Natura 2000-område Køge Å

Oktober 2015 RAMPER VED E20 TSA 33 VEMMEDRUP. Foreløbig konsekvensvurdering af tilkørselsramper ved Natura 2000-område Køge Å Oktober 2015 RAMPER VED E20 TSA 33 VEMMEDRUP Foreløbig konsekvensvurdering af tilkørselsramper ved Natura 2000-område Køge Å PROJEKT RAMPER VED E20 TSA 33 VEMMEDRUP område Køge Å Projekt nr. 221862 Version

Læs mere

UDKAST TIL TILLÆGSREGULATIV FOR RØGBØLLELØBET VANDLØB 49 I GULDBORGSUND KOMMUNE

UDKAST TIL TILLÆGSREGULATIV FOR RØGBØLLELØBET VANDLØB 49 I GULDBORGSUND KOMMUNE UDKAST TIL TILLÆGSREGULATIV FOR RØGBØLLELØBET VANDLØB 49 I GULDBORGSUND KOMMUNE TILLÆGSREGULATIV FOR RØGBØLLELØBET, KOMMUNEVANDLØB NUM- MER 49 I GULDBORGSUND KOMMUNE GRUNDLAG Tillægget til regulativet

Læs mere

Projekt Fjernelse af stemmeværk ved udløb fra Krat Sø, Varde

Projekt Fjernelse af stemmeværk ved udløb fra Krat Sø, Varde Projekt Fjernelse af stemmeværk ved udløb fra Krat Sø, Varde SEPTEMBER 2016 REVIDERET OKTOBER 2016 Bortskyllet stemmeværk/rørforbindelse Dæmningsbrud Krat Sø november 2015 Krat Sø november 2015 Indløb

Læs mere

Rådhuset Rådhusholmen 10 DK-2670 Greve. Per Aarsleff Industriholmen 2 DK-2650 Hvidovre Att: Cathrine Engstrøm

Rådhuset Rådhusholmen 10 DK-2670 Greve. Per Aarsleff Industriholmen 2 DK-2650 Hvidovre Att: Cathrine Engstrøm Greve Kommune Teknik & Miljø Per Aarsleff Industriholmen 2 DK-2650 Hvidovre Att: Cathrine Engstrøm Rådhuset Rådhusholmen 10 DK-2670 Greve Telefon: 43 97 97 97 www.greve.dk Dato: 1. juli 2014 Tilladelse

Læs mere

Smedebæk. Februar 2014

Smedebæk. Februar 2014 Smedebæk Restaureringsprojekt Februar 2014 INDHOLDSFORTEGNELSE PROJEKTETS BAGGRUND... 3 EKSISTERENDE FORHOLD... 3 PROJEKTFORSLAG... 5 KONSEKVENSER... 7 ØKONOMI... 7 UDFØRELSESTIDSPUNKT... 7 LODSEJERFORHOLD...

Læs mere

År: ISBN nr Dato: 18. december 2014

År: ISBN nr Dato: 18. december 2014 Forslag til natura 2000 plan 2016-21 Kolofon Titel: Forslag til Natura 2000-plan 2016-2021 Suså, Tystrup-Bavelse Sø, Slagmosen, Holmegårds Mose og Porsmosen Natura 2000-område nr. 163 Habitatområde H145,

Læs mere