Bekendtgørelse om ændring af bygningsreglementet 2015 (BR15)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bekendtgørelse om ændring af bygningsreglementet 2015 (BR15)"

Transkript

1 Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax raha@tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bygningsreglementet 2015 (BR15) 1. Indledning Trafik- og Byggestyrelsen har den 14. april 2016 sendt udkast til bekendtgørelse om ændring af bygningsreglementet 2015 i høring hos de i bilag 1 nævnte høringsparter. Udkastet til bekendtgørelsen har også været offentliggjort på Høringsportalen. Høringsfristen udløb den 11. maj Følgende organisationer har meddelt, at de ikke har bemærkninger: Syddansk Universitet (SDU), Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Forsikring- og Pension, Sikkerhedsbranchen, Danske Regioner, Danmarks Lejerforeninger, Datatilsynet, Sikkerhedsstyrelsen, Arbejdsgiverne, Kulturministeriet, Statsforvaltningen, Dansk Arbejdsgiverforening (DA), Banedanmark, Aalborg Universitet, Erhvervs- og Vækstministeriet og Bygherreforeningen. Trafik- og Byggestyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra: Ejendomsforeningen Danmark, Danske Beredskaber, Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut (DBI), Statens Byggeforskningsinstitut (SBi), Bygnings Frednings Foreningen (BYFO), Håndværksrådet, SCANEX, Landsbyggefonden, Dansk Byggeri, Sammenslutningen af By- og Markedsfester (B&M) og Danmarks Tivoli Forening (DTF), Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF), Dansk Industri (DI), Dansk Energi, Kommunernes Landsforening (KL), Slots- og Kulturstyrelsen og Landbrug & Fødevarer. I det følgende refereres og kommenteres hovedindholdet i de modtagne høringssvar opdelt efter relevante emner. Trafik- og Byggestyrelsens kommentarer til de enkelte emner følger efter i kursiv. Side 1 (22)

2 2. Gebyrreglerne Ejendomsforeningen Danmark mener ikke, at en gebyrændring bør udmøntes ved yderligere afgifter og gebyrer. Landsbyggefonden mener ikke, at formålet om at begrænse ufuldstændige ansøgninger om byggetilladelse kan nås med gebyrloftet på kr. i byggesager større end sager vedrørende småbygninger. Kommunernes Landsforening (KL) spørger, om muligheden for at opkræve et gebyr i sager om vedligeholdelsesmangler ved farligt byggeri kan omfattes af reglerne om det faste gebyr. Til Ejendomsforeningen Danmarks bemærkning om, at der ikke bør pålægges yderligere afgifter og gebyrer, bemærker styrelsen, at der ved ændringen ikke er tale om et nyt gebyr, men blot en udvidelse af den allerede eksisterende mulighed for at opkræve et mindre, fast gebyr. Ændringen indfører alene et loft for, hvor meget kommunerne maksimalt kan opkræve. Det er fortsat frivilligt for kommunerne, om de vil opkræve det faste gebyr for alle bygningstyper eller opkræve gebyr efter timeforbrug. Til Landsbyggefondens kommentar bemærkes det, at det er styrelsens vurdering, at det fastsatte loft i de fleste tilfælde vil give incitament for bygherren til at indsende en fuldstændig ansøgning. Det bemærkes, at kommunerne selv beslutter, om og i givet fald hvilke typer af byggesager, det faste gebyr skal omfatte. Som svar på KL s spørgsmål kan styrelsen oplyse, at der ikke er hjemmel til at opkræve et fast gebyr i sager om vedligeholdelsesmangler ved farligt byggeri. Gebyropkrævning i medfør af bygningsreglementets kap kan alene opkræves i forbindelse med sagsbehandlingen ved ansøgning om byggetilladelse og ved sagsbehandlingsskridt i naturlig tilknytning hertil. 3. Tvivl om de driftsmæssige forskrifter Det er uklart for Danske Beredskaber, om de driftsmæssige forskrifter for forsamlingstelte, herunder indretning og drift af salgsområder og midlertidige campingpladser, helt overflyttes til bygningsreglementet og om de nuværende driftsmæssige forskrifter udsendt af Beredskabsstyrelsen ophører. Der udtrykkes et generelt ønske om, at der skabes den rette lovmæssige sammenhæng mellem en eventuel vejledning til bygningsreglementet og de driftsmæssige forskrifter. Danske Beredskaber bemærker, at formuleringen af de driftsmæssige forskrifter ikke fremgår af ændringerne til BR15. Side 2 (22)

3 Danske Beredskaber mener endvidere, at ændringerne efterlader stor usikkerhed omkring redningsberedskabernes brandsyn. Fejl og mangler der opdages ved redningsberedskabets brandsyn, kræver ofte øjeblikkelig handling. Det er et problem, at bygningsmyndigheden ikke kan handle øjeblikkeligt på alle tider af døgnet. Med ændring af byggeloven (L 101), som træder i kraft d. 1. juli 2016, er der hjemmel til at fastsætte regler om drift af bygninger i byggeloven. Det indebærer bl.a. at bekendtgørelse om brandværnsforanstaltninger for forsamlingstelte, salgsområder og campingområder, der ikke er omfattet af campingreglementet, ophæves, herunder også de driftsmæssige forskrifter, som er et bilag hertil, og at reglerne fremadrettet vil fremgå af bygningsreglementet. Ændringen af bygningsreglementet indebærer ikke, at de regler, der hidtil har fulgt af bekendtgørelse om brandværnsforanstaltninger for forsamlingstelte, salgsområder og campingområder, overføres direkte til bygningsreglementet. I bygningsreglementet indføres der visse bestemmelser i kap. 1.3 og derudover en funktionsbestemmelse i kap De detaljerede bestemmelser, der følger af de driftsmæssige forskrifter, vil fremadrettet følge af Vejledning om certificeringsordning og byggesagsbehandling af transportable telte og konstruktioner. Vejledningen forventes udsendt den 1. juli Hvis der ved et brandsyn konstateres en mangel, der kan medføre brandfare eller som i forbindelse med brand kan medføre en risiko for personer, ejendom eller miljøet, kan der som hidtidigt gives påbud eller nedlægges forbud mod anvendelse efter 7 i bekendtgørelse nr. 175 af 25. februar 2008 om brandsyn og offentliggørelse af resultater af brandsyn foretaget i forsamlingslokaler. Det fremgår af 5 i brandsynsbekendtgørelsen, hvad der skal påses ved et brandsyn, herunder bl.a. at driftsmæssige vilkår i drifts- og vedligeholdelsesplanen er overholdt. De forhold, der skal påses forbindelse med et brandsyn, er ikke ændret. Beredskabsstyrelsen foretager pt. en præcisering af brandsynsbekendtgørelsen, så det fremgår tydeligt, at der også fremadrettet skal foretages brandsyn på visse transportable konstruktioner. 4. Kort varsel Danske Beredskaber finder det uhensigtsmæssigt, at ændringer på et område som midlertidige arrangementer og midlertidige campingpladser foretages med kort varsel, da det er op til sæsonstart for sådanne arrangementer. De frygter, at flere ansøgere vil have svært ved at skaffe rettidige tilladelser. Side 3 (22)

4 Der foreslås en ikrafttræden ved slutningen af året eller som minimum en overgangsordning. Styrelsen bemærker, at der ikke er foretaget ændringer i indholdet af bestemmelsen. Bestemmelsen er en ny bestemmelse, der implementerer ændringen af byggeloven (L101), der blev vedtaget 21. april 2016, hvorefter de driftsmæssige forskrifter for telte og transportable konstruktioner overflyttes fra beredskabsloven til byggeloven. Der er derfor fortsat de samme driftsmæssige krav, som der hele tiden har været. Trafik- og Byggestyrelsen vurderer derfor, at det ikke er nødvendigt med en overgangsordning. 5. Tilladelse og håndhævelse af de driftsmæssige forskrifter KL s generelle holdning til en samling af de driftsmæssige forskrifter vedrørende brandsikkerhed er, at der bør være en mulighed for, at kommunalbestyrelserne kan bemyndige de enkelte redningsberedskaber til at forvalte og håndhæve dette lovområde. Danske Beredskaber anfører, at den praktiske sagsbehandling af ansøgninger om tilladelse til afholdelse af midlertidige arrangementer adskiller sig fra den almindelige byggesagsbehandling, da der ofte er behov for en mere omfattende vejledning til de ikke-professionelle ansøgere. I disse tilfælde klares sagsbehandlingen ofte på stedet, altså når telte, boder mv. er opstillet. Det er et ønske fra Danske Beredskaber, at det er samme myndighed, der både meddeler tilladelse og håndhæver de driftsmæssige bestemmelser. SCANEX bemærker, at messestandens opbygning ofte ikke kendes, før den er opstillet, og at der på nuværende tidspunkt ikke er nogen myndighed, der håndhæver det på grund af manglende ressourcer i kommunerne. Der spørges i den forbindelse ind til myndighedshåndhævelsen af bekendtgørelsen bl.a. i forhold til lige vilkår for danske og udenlandske messevirksomheder. Der udtrykkes bekymring for kommunernes ressourcer til sagsbehandlingen ved de større messer. Ligeledes efterspørger SCANEX klare retningslinjer for, hvornår og til hvad, der skal søges om godkendelse. Det skal indledningsvist bemærkes, at byggeloven og bygningsreglementet ikke regulerer, hvordan kommunalbestyrelsen tilrettelægger sit arbejde som bygningsmyndighed, herunder om visse opgaver delegeres til andre myndigheder samt hvordan kommunalbestyrelsen forvalter deres ressourcer. Det følger af byggelovens 16 C, stk. 1, Side 4 (22)

5 at det er kommunalbestyrelsen, der er bygningsmyndighed, og som derfor træffer afgørelse i sager omfattet af loven. Med forslag til ændring af byggeloven (L 101), der blev vedtaget d. 21. april 2016, samles de driftsmæssige forskrifter i byggeloven. Driftsmæssige forhold er reguleret ved flere bekendtgørelser under beredskabsloven, herunder bekendtgørelse om brandværnsforanstaltninger for forsamlingstelte, salgsområder og campingområder, der ikke er omfattet af campingreglementet. Driftsmæssige forskrifter udgør et bilag til denne bekendtgørelse. Det betyder, at kommunalbestyrelsen fremadrettet vil være ansvarlig myndighed for de regler, der vedrører drift af bebyggelse, og som er fastsat med hjemmel i byggeloven. Ved opstilling af transportable konstruktioner i Danmark gælder der de samme regler for såvel danske- som udenlandske virksomheder. Kommunalbestyrelsen skal sikre, at de myndighedsopgaver, der hører under kommunen, forvaltes tilfredsstillende. Der er, for så vidt angår varigheden af kommunernes byggesagsbehandling, fastsat servicemål, der regulerer dette. Styrelsen kan afslutningsvist bemærke, at Vejledning om certificeringsordning og byggesagsbehandling af transportable telte og konstruktioner vil blive opdateret i forbindelse med bekendtgørelsens ikrafttræden den 1. juli Her vil håndteringen af godkendelse af bl.a. messestande fremgå. 6. Tvivl om reglerne for messeudstyr SCANEX anfører, at udstillingsvirksomheder samt messecentre generelt har vanskeligt ved at forstå reglerne om transportable konstruktioner og hvordan branchen skal efterleve dem. Det er et ønske, at der skrives i et sprog, branchen forstår. SCANEX oplever derudover stor forskel i, hvordan de brandmæssige regler tolkes af beredskaberne i de enkelte kommuner og spørger i den forbindelse, hvordan det sikres, at kommunerne har den samme tolkning af bekendtgørelsen. Der spørges samtidig til, hvad der menes med væsentlig personskade i bilag 2 og hvem, der har ansvaret for, at reglerne overholdes. SCANEX frygter, at ændringerne i bekendtgørelsen i sidste ende vil medføre, at branchen ikke kan overleve, da hverken udstillingsvirksomhederne eller udstillingscentrene har de nødvendige ressourcer. VELTEK anfører, at der på messerne i Danmark typisk opstilles konstruktioner, som fremover vil blive omfattet af bygningsreglementet. Såfremt der fremover skal søges om byggetilladelse, vil det medføre ansøgninger pr. messe. Endvidere anføres det, at kravet om Side 5 (22)

6 byggetilladelse vil medføre en standsning af udviklingen på flere fagområder. VELTEK mener derfor, at messestande bør fritages fra de foreslåede krav på lige fod med raftekonstruktioner i spejderlejre. Større messestandskonstruktioner, der ved deres konstruktion og størrelse medfører en risiko for væsentlig personskade, hvis konstruktionen eksempelvis kollapser, er omfattet af byggeloven. Det betyder, at der enten skal søges om byggetilladelse hos kommunen, eller at ejeren skal få konstruktionen certificeret. Kravet om, at komplekse midlertidige konstruktioner er omfattet af byggeloven er ikke et nyt krav, men har været gældende siden I bygningsreglementets bilag 2, skema 2, fremgår en række transportable konstruktioner, som enten skal have byggetilladelse eller certificering, før de lovligt kan opstilles. På baggrund af en henvendelse fra SCANEX og for at hjælpe kommuner og messebranchen med vurderingen af, hvornår en messestand har et sådant omfang og kompleksitet i sin konstruktion, at den er omfattet af byggeloven, har Trafik- og Byggestyrelsen præciseret reglerne i bilaget. Konstruktionerne i bilaget er generisk beskrevet, da en lang række forskelligartede konstruktioner er omfattet. Bilaget retter sig således ikke specifikt mod messestande, men mod transportable konstruktioner generelt. Tårne, storskærme, mobilantenner, højtalertårne, skillevægge og lignende selvstående konstruktioner, der udføres, placeres eller anvendes på en sådan måde, at der ved et svigt kan være risiko for væsentlig personskade er ligeledes omfattet af bilaget. Det omfatter således også messestande, som falder ind under denne beskrivelse. Det er langt fra alle messestande, som falder under byggelovens område. Fx vil skillevægge i lettere materiale i op til 2,5 meter, som typisk anvendes på messestande, ikke være omfattet af krav om byggetilladelse eller certificering, ligesom alt almindeligt interiør på messestande ikke er bebyggelse i byggelovens forstand og dermed ikke omfattet. Hvornår der ved opsætning af en transportabel konstruktion er risiko for væsentlig personskade, er en konkret vurdering. Eksempler på væsentlig personskade kan være brækkede lemmer, hjernerystelse, kraniebrud eller andre alvorlige kvæstelser. Det er ejeren af den pågældende konstruktion, der har ansvaret for dens lovlighed. Det påhviler derfor ejeren at sørge for, at der indhentes de korrekte tilladelser mv., ligesom det påhviler ejeren at sørge for, at den konkrete konstruktion lever op til de krav, der fremgår af Side 6 (22)

7 den relevante byggetilladelse eller certificering. Ændringen af bygningsreglementet ændrer ikke på dette forhold. Det bemærkes endeligt, at forslaget til bygningsreglementet ikke undtager raftekonstruktioner fra kravet om byggetilladelse fra bygningsreglementet. Det fremgår alene af den foreslåede ændring, at raftekonstruktioner ikke er omfattet af de generiske retningslinjer i bilag 2. Det er således fortsat op til kommunen at vurdere, om en raftekonstruktioner er så kompliceret, at den skal byggesagsbehandles. Trafik- og Byggestyrelsen har i samarbejde med Beredskabsstyrelsen udarbejdet en vejledning om certificeringsordning og byggesagsbehandling af transportable telte og konstruktioner. Denne vejledning vil blive opdateret i forbindelse med bekendtgørelsens ikrafttræden den 1. juli Her vil retningslinjerne for messestande bl.a. fremgå med nogle af de eksempler Trafik- og Byggestyrelsen har modtaget fra messebranchen. Derudover har styrelsen udarbejdet en vejledning, der vil kunne bruges som en informationspjece, som ligeledes vil blive udsendt den 1. juli Personsikkerhed ved transportable telte og konstruktioner til mere end 150 personer Danske Beredskaber ser ikke med ændringen en øvre grænse for antallet af forsamlede personer. Dette mener de, er et personsikkerhedsspørgsmål, og det anføres, at håndteringen af indsatsen med redningsberedskabet ved store forsamlinger typisk ikke henføres til bygningsmyndigheden, da netop personsikkerheden ved forsamlingen af mange mennesker, kræver en særlig tilgang og erfaring i forbindelse med byggesagsbehandlingen. Der er ikke fastlagt en øvre grænse for antallet af personer, som kan deltage i en begivenhed, da personsikkerheden sikres ved de særlige tiltag, som kommunalbestyrelsen opstiller for den enkelte begivenhed. 8. Uklarhed om retningslinjer for indretning af festival- og salgsområder Danske Beredskaber samt KL mener ikke, at ændringerne i bygningsreglementet omkring festival- og salgsområder hænger sammen med retningslinjerne i Bekendtgørelse om brandværnsforanstaltninger for forsamlingstelte, salgsområder og campingområder, der ikke er omfattet af campingreglementet og Vejledning om brandsikkerheden ved større arrangementer omfattet af tekniske forskrifter for forsamlingstelte, selskabshuse, salgsområder og campingpladser 20. marts Side 7 (22)

8 2002. Dette mener KL vil medføre en tilsidesættelse af en række af konkrete retningslinjer for indretning af festival- og salgsområder. Ændringen af bygningsreglementet indebærer ikke, at de regler, der hidtil har fulgt af bekendtgørelse om brandværnsforanstaltninger for forsamlingstelte, salgsområder og campingområder, overføres direkte til bygningsreglementet. I bygningsreglementet indføres der visse bestemmelser i kap. 1.3, og derudover en generel funktionsbestemmelse i kap De detaljerede bestemmelser, der i dag følger af de driftsmæssige forskrifter, vil fremadrettet følge af vejledningsteksten til bygningsreglementet og vil tillige fremgå af Vejledning om certificeringsordning og byggesagsbehandling af transportable telte og konstruktioner. Vejledningen opdateres i denne forbindelse. 9. Bagatelgrænse vedr. raftekonstruktioner Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) samt KL er positive over for reglerne om raftekonstruktioner. DUF mener generelt, at det nye afsnit om raftekonstruktioner imødekommer mange af de udfordringer, spejderorganisationer oplever. KL bemærker, at for at minimere ressourceforbruget hos foreninger og hos kommunerne, og for at sikre ensartethed i tilgangen landet over, er der behov for en guideline eller en bagatelgrænse for, hvornår man som lokal forening skal henvende sig til kommunen og få vurderet en påtænkt raftekonstruktion. KL foreslår, at spejderforeninger og lignende kan certificeres i stedet for, at der skal søges om byggetilladelse, eller der skal ske anmeldelse ved opstilling af enkelte lejre med telte og raftekonstruktioner. Raftekonstruktioner, der opstilles i forbindelse med udendørs- og fritids aktiviteter som eksempelvis på spejderlejre, egner sig efter styrelsens vurdering som udgangspunkt ikke til certificering. Det er kommunalbestyrelsen, der er bygningsmyndighed, og som derfor træffer afgørelser efter byggeloven. Det er altså kommunalbestyrelsen, der også fortsat skal afgøre, om en konstruktion er omfattet af byggeloven, og om der dermed skal søges om byggetilladelse, inden konstruktionen lovligt kan opstilles. Det er dog Trafik- og Byggestyrelsens vurdering, at visse af de raftekonstruktioner, der opstilles, i nogen grad svarer til de konstruktioner, der er beskrevet i bygningsreglementets bilag 2. Beskrivelserne heri vil derfor kunne benyttes som retningslinjer for, hvornår en konkret konstruktion er omfattet af reg- Side 8 (22)

9 lerne i bygningsreglementet. Det gælder f.eks. konstruktioner i flere etager eller konstruktioner med et areal på mere end 50 m². 10. Krav til virkningsgrad for halmfyr bør ændres tilbage til det kravniveau, der var gældende i BR10 Dansk Energi mener som udgangspunkt ikke, at der i lovgivningen bør stilles forskelligartede krav til forsyningsteknologier, der er i direkte konkurrence med hinanden. Dansk Energi forventer ikke en bedre virkningsgrad frem mod 2018 i forhold til i dag. På den baggrund mener Dansk Energi, at indfasningen af krav til virkningsgrader også bør fastholdes for halmfyr og ikke bør udskydes til Dette mener Dansk Energi vil sikre, at det kun er de bedste kedler, der er på markedet og dermed medvirke til at drive den teknologiske udvikling i en grønnere retning. Halmfyrsbranchen er midt i et udviklingsarbejde, hvor der bliver udviklet bedre kedler, der både kan overholde kravene til virkningsgrad og til kravene til emissioner i Brændeovnsbekendtgørelsen. Det vil efter Trafik- og Byggestyrelsens vurdering medføre en unødvendig forhindring af udviklingen og påføre producenterne unødvendige omkostninger til ekstra tests af kedlerne, hvis kravniveauet til virkningsgrad for halmfyr fra bygningsreglementet 2010 ikke fastholdes. Der er dog fortsat planer om at stramme kravene til halmfyr. Indfasningen af disse stramninger til kravene vil blive besluttet i samarbejde med branchen og Miljøstyrelsen. II. Tekstnære bemærkninger Ad 1.2, stk. 6 - kravtekst Dansk Byggeri ønsker en præcisering af anvendelsen af de skure og pavilloner, der er undtaget fra kravet om byggesagsbehandling. Der har ifølge Dansk Byggeri oprindeligt været en sondring mellem anvendelser til selve byggeprocessen og andre anvendelser. Ved andre anvendelser forstås eksempelvis kontor- eller arbejdspladser til medarbejdere fra en virksomhed, der får udført byggearbejde. Sondringen mellem anvendelserne er vigtig for Dansk Byggeri, da de oplever flere misforståelser i den henseende. Oplevelsen er, at flere kommunale sagsbehandlere læser kap. 1.2, stk. 6 sådan, at tegnestuearbejde, kontorarbejde og andet, der ikke er egentligt byggearbejde sidestilles med midlertidige arbejdspladser til medarbejderne i den virksomhed, der får udført byggearbejdet. Side 9 (22)

10 Trafik- og Byggestyrelsen er ikke enig i, at den foreslåede ændring vil bidrage til en bedre forståelse af bestemmelsen. Trafik- og Byggestyrelsen vil dog i det videre arbejde med bestemmelsen tage Dansk Byggeris bemærkninger til efterretning, så den beskrevne misforståelse af bestemmelsen undgås. Ad 1.2, stk. 6 - vejledning Dansk Byggeri udtaler, at ordet lejlighedsvist opfattes forskelligt og foreslår derfor, at bestemmelsen præciseres. Ordet lejlighedsvist skal understrege, at de transportable konstruktioner, for at være omfattet af undtagelsesbestemmelsen, ikke må være opstillet permanent. Formuleringen fastholdes. Ad , stk. 1 - vejledning KL og Danske Beredskaber spørger, om fjernelsen af afsnittet om, at friluftstelte, parasoller mv. ikke er omfattet af byggeloven betyder, at sådanne genstande nu vil kunne omfattes af byggeloven, eksempelvis i forbindelse med indretning af salgsområder? Ændringen af vejledningsteksten indebærer ikke nogle ændringer for så vidt angår de konkrete konstruktioner såsom friluftstelte og parasoller. Denne fortolkning følger således stadig af byggelovens 2, stk. 2. Det er præciseret i vejledningsteksten til kap , stk. 1-3, at campingtelte ikke er omfattet af bygningsreglementet og derfor ikke skal byggesagsbehandles. Det er alene, når campingtelte opstilles på et større samlet areal, at der stilles driftsmæssige krav efter bygningsreglementet. Ad , stk. 3 - kravtekst Danske Beredskaber bemærker, at det er uhensigtsmæssigt, at bestemmelsen ikke indeholder en tidsfrist for anmeldelsen eller ansøgningen, og at en sådan tidsfrist ikke bør være kortere end 30 dage. Det foreslås endvidere at ændre anmeldelse til ansøgning, så der kan tages højde for eventuelle driftsmæssige forhold til den konkrete anvendelse. Side 10 (22)

11 Danske Beredskaber rejser tillige det spørgsmål om, hvortil en anmeldelse eller ansøgning skal stiles samt hensigten med, at der forud for arrangementet skal ske en anmeldelse eller ansøgning. KL anfører, at hvis bestemmelsen skal tolkes på den måde, at alle konstruktioner til mere end 150 personer skal anmeldes til kommunen uanset, om de er certificerede eller ej, virker skærpelsen ikke hensigtsmæssig. Ydermere mener KL ligesom Danske Beredskaber, at bestemmelsen bør indeholde en tidsfrist, som ikke er kortere end 30 dage. Reglerne i denne bestemmelse har indtil nu fulgt af de driftsmæssige forskrifter hos Beredskabsstyrelsen. Der er derfor ikke tale om, at bestemmelsen udgør en skærpelse, eftersom reglerne ikke er nye men blot fremover reguleres af byggeloven. Ansøgninger og anmeldelser skal rettes til kommunalbestyrelsen, der er bygningsmyndighed. Det fremgår af kapitel og kap , hvornår der skal ske anmeldelse, og hvornår kommunalbestyrelsen skal godkende et område. Konstruktioner til flere end 150 personer skal altid anmeldes til kommunen. Styrelsen mener ikke, at der bør indføres en tidsfrist for seneste anmeldelse eller ansøgning, da sådanne tidsfrister ikke i øvrigt er gældende i bygningsreglementet. Også henset til, at det er ansøgers ansvar, at der ansøges, så der kan gives tilladelse i tide, giver de nævnte bemærkninger omkring en tidsfrist således ikke Trafik- og Byggestyrelsen anledning til at ændre i bekendtgørelsesudkastet. Ad , stk. 1 - kravtekst Danske Beredskaber bemærker, at et midlertidigt campingområde kan være bestemt for andre end gæster, hvorfor det foreslås at udskifte gæster med personer i kravteksten. DBI mener, at bestemmelsen er uklar og bør præciseres. Det er uklart, om bestemmelsen skal forstås på den måde, at såfremt campingområdet har et samlet areal på indtil m2, og at det ikke benyttes af flere end 150 overnattende gæster, så er campingområdet undtaget fra bygningsreglementets bestemmelser og dermed kap Side 11 (22)

12 Trafik- og Byggestyrelsen er enig i Danske Beredskabers og DBI s betragtninger og har præciseret bestemmelsen i overensstemmelse hermed. Ad , stk vejledning DBI bemærker, at det ifølge vejledningsteksten er en forudsætning for, at bestemmelserne finder anvendelse, at der opstilles transportable konstruktioner i campingområdet I skemaerne i bilag 2 vedrørende transportable konstruktioner nævnes ikke campingvogne, busser mv., men kun telte. DBI spørger i den forbindelse, om det betyder, at denne type campingområde ikke er omfattet af bygningsreglementets bestemmelser. Bygningsreglementets bilag 2 har som udgangspunkt ikke nogen sammenhæng med reglerne i kapitel Kapitel regulerer områder over en vis størrelse, som skal placeres, indrettes og bruges i overensstemmelse med bygningsreglementet. Bilag 2 regulerer, hvilke transportable konstruktioner, der skal byggesagsbehandles eller certificeres. Områder, hvor der opstilles campingvogne, campingtelte, busser mv. kan altså være omfattet af de driftsmæssige krav, men der stilles ikke krav til denne type konstruktioner eller disses egenskaber. Opstilles der konstruktioner som beskrevet i bilag 2 i sådan et område, kan der dog ligeledes være krav om byggetilladelse eller certificering for den enkelte konstruktion. Ad , stk. 2 - kravtekst Sammenslutningen af By- og Markedsfester (B&M) og Danmarks Tivoli Forening (DTF) mener ikke, at vejledningen til certificeringsordningen og byggesagsbehandling af transportable telte er klar, da vejledningen er forskellig fra de tekniske forskrifter, der er udsendt af Beredskabsstyrelsen. KL anfører, at der henvises til vejledning om certificeringsordning mv., hvor der ikke er nævnt noget omkring salgsområder. Ydermere henviser bestemmelsen til kap. 5.7 i bygningsreglementet, som ikke indeholder præcise angivelser, hvilket KL mener, vil medføre forskellig håndtering. Vejledning om certificeringsordning og byggesagsbehandling af transportable telte og konstruktioner vil blive opdateret i overensstemmelse med bygningsreglementet, hvorefter den efterspurgte korrekte information vil fremgå. Side 12 (22)

13 Ad 5.7, stk. 1 - kravtekst DBI foreslår at slette og røg fra sidste sætning, da der er tale om åbne konstruktioner med ringe brandmodstandsevne, hvorfor det vil være vanskeligt at hindre røgspredning til andre områder, med mindre de indbyrdes afstande er forholdsvis store. Dette er en standardformulering i bygningsreglementet, som ikke umiddelbar vurderes at medføre praktiske problemer. DBI s forslag tages dog til efterretning og vil blive vurderet ved den kommende samlede revision af brandkravene. Derudover foreslår DBI en række redaktionelle ændringer, som er taget i betragtning af TBST. Ad 5.7, stk. 1 - vejledning KL anfører, at der henvises til vejledningen om certificeringsordning og byggesagsbehandling af transportable konstruktioner, der indeholder eksempler på overholdelse af kravene. Der er dog ikke eksempler på indretning af festival- og campingområder i nuværende udgave af vejledningen. Vejledning om certificeringsordning og byggesagsbehandling af transportable telte og konstruktioner vil blive opdateret sammen med bygningsreglementet, hvorefter al relevant information samt de pågældende eksempler på indretning af festival- og campingområder vil fremgå. Ad 7.4.1, stk. 3 - kravtekst BYFO påpeger, at ændringen af bestemmelsen medfører, at bygningsfredede bygninger ikke undtages hundrede procent fra energibestemmelserne i kap , og at en undtagelse fremadrettet vil forudsætte, at kommunens krav om energibestemmelserne ved ombygninger ikke er i strid med bygningsfredningen. BYFO mener, at dette vil skabe problemer for ejere af fredede bygninger, da bygningsmyndighedens stillingtagen til sagen vil skulle afvente fredningsmyndighedens konkrete udmelding om, at diverse energikrav overholder fredningen af bygningen. De frygter, at kommunen vil pålægge bygningsejeren krav, som er i strid med bygningsfredningen, hvorefter bygningsejeren vil skulle i dialog med både kommunen og Slots- og Kulturstyrelsen, og at ejere af fredede bygninger herved stilles dårligere Side 13 (22)

14 end andre bygningsejere herunder ejere af bevaringsværdige bygninger. BYFO tilføjer, at den ændrede bestemmelse vil medføre dobbeltforvaltning, idet både Slots- og Kulturstyrelsen som fredningsmyndighed samt kommunen som bygningsmyndighed begge fremover skal påse overholdelsen af henholdsvis byggefredningsloven og bygningsreglementet. BYFO mener ikke, at byggesagsbehandlingen kan foregå sideløbende med sagsbehandlingen i Slots- og Kulturstyrelsen. BYFO foreslår, at bygningsfredede bygninger også fremover reelt vil være undtaget energikravene, da sådanne foranstaltninger altid vil kræve konkret tilladelse efter bygningsfredningsloven og således af den årsag være i strid med fredningen. Alternativt foreslår BYFO, at Slots- og Kulturstyrelsen i forhold til de fredede bygninger overtager myndighedsbehandlingen af energiafsnittet i bygningsreglementet, så det kun er én myndighed, som ejerne af fredede bygninger skal forholde sig til. Slots- og Kulturstyrelsen mener, at der bør være en klarere forskel på bevaringsværdige bygninger og fredede bygninger i bestemmelsen. Ydermere mener de ikke, at det klart fremgår, hvilken myndighed, der skal foretage vurderingen af de fredede bygninger, ligesom det heller ikke fremgår klart, hvad det er, de energimæssige tiltag kan være i strid med. Slots- og Kulturstyrelsen finder det problematisk, at den foreslåede ændring af bestemmelsen, ikke længere undtager bygningsfredede bygninger fra energibestemmelserne i kap Undtagelsen i bygningsdirektivet angiver, at medlemslandene må undtage bygninger, der er officielt beskyttet som en del af et særligt udpeget miljø eller på grund af deres særlige arkitektoniske eller historiske værdi, for så vidt overholdelse af visse mindstekrav til energimæssig ydeevne ville indebære en uacceptabel ændring af deres karakter eller udseende. Denne undtagelse er således meget tæt på den tilgang, som bygningsreglementet vil indeholde efter ændringen. Grundlæggende vil ændringen medføre, at fredede bygninger ikke fremover vil være 100 pct. undtaget fra energibestemmelserne i bygningsreglementet. Som udgangspunkt kræver alle bygningsarbejder vedrørende en fredet bygning Slots- og Kulturstyrelsens tilladelse, hvis arbejderne går ud over almindelig vedligeholdelse. I praksis vil det formentlig være yderst begrænset, hvad der kan gennemføres af klimaskærmstiltag på fredede bygninger. BYFO har pointeret nogle uhensigtsmæssigheder i formuleringerne. I de endelige formuleringer af bestemmelser er kravene til fredede Side 14 (22)

15 bygninger og bygninger, som er del af et fredet fortidsminde, derfor adskilt fra bevaringsværdige bygninger. Desuden fremhæves det i vejledningsteksten, at Slots- og Kulturstyrelsen er myndighed for fredede bygninger og at det derfor er Slotsog Kulturstyrelsen, der vurderer om de energitiltag, som kræves efter kap , er i strid med den fredede bygnings arkitektoniske, kulturhistoriske eller miljømæssige værdier. Trafik og Byggestyrelsen har justeret formuleringen af bestemmelsen i dialog med Slots- og Kulturstyrelsen. Ad , stk. 6 og 7 kravtekst Landbrug & Fødevarer foreslår et par redaktionelle ændringer, der vil gøre bestemmelsen mere læservenlig. Ydermere ønskes der en klar formulering af, hvilke størrelser af halmkedler, der er underlagt krav om virkningsgrad. Der ændres i teksten, så der i bestemmelsesteksten alene henvises til DS/EN 303-5, mens den fulde tekst angives i vejledningsteksten. Side 15 (22)

16 Bilag 1 Advokatrådet - Advokatsamfundet Akademisk Arkitektforening Altinex Oil Denmark A/S Andelsboligforeningernes fælles repræsentation Ankenævnet på Energiområdet Arkitektforbundet Astma- og Allergiforbundet Banedanmark BAT-Kartellet Bips-Byggeri, Informationsteknologi, Produktivitet og Samarbejde Boligselskabernes Landsforening BOSAM - Boligforeningernes Sammenslutning i Danmark Brancheforeningen for bygningssagkyndige og energikonsulenter Brancheforeningen for storkøkkenudstyr (BFS) Byggecentrum Byggefagenes Kooperative Landssammenslutning Byggeriets Evaluerings Center Byggeskadefonden Byggeskadefonden vedr. Bygningsfornyelse Byggesocietet Bygherreforeningen Center for Indeklima og Sundhed i Boliger DANAK Danmark Tekniske Universitet, Institut for byggeri og anlæg Danmarks Lejerforening Danmarks Tekniske Universitet Danmarks Tivoliforening Dansk Arbejdsgiverforening Dansk Byggeri Side 16 (22)

17 Dansk Bygningsinspektørforening DBI - Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut Dansk Ejendomsmæglerforening Dansk Energi Dansk Energi Brancheforening Dansk Erhverv Dansk Fjernvarme Dansk forening for automatforplejning (DAFA) Dansk Gasteknisk Center Dansk Industri Dansk Live Dansk Metal Dansk Solvarme Forening Dansk Standard Dansk Ungdoms Fællesråd Dansk Varme Service, DVS Dansk Ventilation Danske Advokater Danske Arkitektvirksomheder Danske Beredskaber Danske Festudlejere Danske Handicaporganisationer Danske Regioner Danske Udlejere DANVA Datatilsynet Den Danske Landinspektørforening Den danske netværksgruppe for notificerede eller prænotificerede organer under byggevaredirektivet Det nationale forskningscenter for arbejdsmiljø Det økologiske råd Side 17 (22)

18 DI Byg DI Energibranchen DI Fødevarer DI Handel DI ITEK DI Service DI Videnrådgiverne DONG Energy DS Håndværk og Industri E.On Denmark A/S Ejendomsforeningen Danmark Energi E2 Energi- og olieforum Energiforum Danmark Energiservice A/S Energitjenesten Erhvervslejernes Landsorganisation ETA Danmark A/S Eurofins FABA FEHA FOA Forbrugerrådet Forbundet Træ- Industri-Byg i Danmark (3F) FORCE Technology Foreningen af danske kraftvarmemærker Foreningen af Rådgivende ingeniører Foreningen af slutbrugere af Energi Foreningen af Varmepumpefabrikanter i Danmark Forsikring og Pension FSR Danske Revisorer Side 18 (22)

19 Glasindustrien Grundfos HE-sekretariatet HMN Naturgas Hofor Horesta Hovedstadens Beredskab Håndværksrådet Ingeniørforeningen Danmark Intelligent Energi Johannes Lundstrøm Kibæk Presenning Kommunalteknisk Chefforening Kommunernes Landsforening Konstruktørforeningen Københavns Erhvervsakademi Landbrug & Fødevarer Landsbyggefonden Landsforeningen for bygnings og landskabskultur Lejernes Landsorganisation LO Maskinmesterforeningen Naturgas Fyn Parcelhusejernes Landsforening Plan Energi Plastindustrien Praktiserende Landinspektørers Forening Realdania Realkreditforeningen Realkreditrådet Rockwool Side 19 (22)

20 Rørforeningen Sammenslutningen for By- og Markedsfester SBS Byfornyelsesselskabet Scanex SikkerhedsBranchen Skorstensfejerlauget Statens Byggeforskningsinstitut Statikeranerkendelsesudvalget Statsforvaltningen Statsforvaltningen Hovedstaden Statsforvaltningen Midtjylland Statsforvaltningen Nordjylland Statsforvaltningen Sjælland Statsforvaltningen Syddanmark Stålcentrum SYD Energi Syddansk Universitet Tekniq Installatørernes organisation Teknologisk Institut Træinformation TUN - Trælasthandlerunionen Uafhængige Bygningssagkyndige og energikonsulenter VELTEK Videncentret for Landbrug Vindmølleindustrien Vinduesindustrien Ørsted Telte A/S Aalborg Universitet Aarhus Universitet Ministerielle høringsparter Arbejdstilsynet Side 20 (22)

21 Beredskabsstyrelsen Beskæftigelsesministeriet Bygningsstyrelsen Domstolsstyrelsen Energi-, Forsyning- og Klimaministeriet Energinet.dk Energiklagenævnet Energistyrelsen Energitilsynet Erhvervsstyrelsen Erhvervs- og Vækstministeriet Finansministeriet Finanstilsynet Forsvarsministeriet Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse Fødevarestyrelsen Justitsministeriet Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Kulturministeriet Kulturstyrelsen Ligestillingsafdelingen Miljø- og Fødevareministeriet Miljøstyrelsen Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Naturstyrelsen Natur- og Miljøklagenævnet Sikkerhedsstyrelsen Skatteministeriet Social- og Indenrigsministeriet Sundheds- og Ældreministeriet Side 21 (22)

22 Statsministeriet Styrelsen for Videregående Uddannelser Sundhedsstyrelsen Uddannelses- og Forskningsministeriet Udlændinge, -Integrations- og Boligministeriet Side 22 (22)

Følgende organisationer har meddelt, at de ingen bemærkninger har:

Følgende organisationer har meddelt, at de ingen bemærkninger har: Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 raha@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglement 2015 (BR15) 1. Indledning Trafik- og Byggestyrelsen

Læs mere

Høringsliste. Advokatrådet - Advokatsamfundet. Akademisk Arkitektforening. Altinex Oil Denmark A/S. Andelsboligforeningernes fælles repræsentation

Høringsliste. Advokatrådet - Advokatsamfundet. Akademisk Arkitektforening. Altinex Oil Denmark A/S. Andelsboligforeningernes fælles repræsentation Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Høringsliste Advokatrådet - Advokatsamfundet Akademisk Arkitektforening Altinex

Læs mere

Høringsnotat. Gebyrbekendtgørelse på byggeområdet og ændring af bekendtgørelse om byggeskadeforsikring

Høringsnotat. Gebyrbekendtgørelse på byggeområdet og ændring af bekendtgørelse om byggeskadeforsikring Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Gebyrbekendtgørelse på byggeområdet og ændring af bekendtgørelse om byggeskadeforsikring Trafik-

Læs mere

Høringsliste. Advokatrådet - Advokatsamfundet. Akademisk Arkitektforening. Altinex Oil Denmark A/S. Andelsboligforeningernes fælles repræsentation

Høringsliste. Advokatrådet - Advokatsamfundet. Akademisk Arkitektforening. Altinex Oil Denmark A/S. Andelsboligforeningernes fælles repræsentation Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Høringsliste Advokatrådet - Advokatsamfundet Akademisk Arkitektforening Altinex

Læs mere

Advokatrådet - Advokatsamfundet. Akademisk Arkitektforening. Altinex Oil Denmark A/S. Andelsboligforeningernes Fælles Repræsentation

Advokatrådet - Advokatsamfundet. Akademisk Arkitektforening. Altinex Oil Denmark A/S. Andelsboligforeningernes Fælles Repræsentation Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Advokatrådet - Advokatsamfundet Akademisk Arkitektforening Altinex Oil Denmark

Læs mere

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har den 8. november 2017 sendt udkast til bekendtgørelse om DANAK s opgaver vedrørende notificerede

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har den 8. november 2017 sendt udkast til bekendtgørelse om DANAK s opgaver vedrørende notificerede Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om DANAK s opgaver vedrørende notificerede organer, der fører 3. partskontrol med byggevarer

Læs mere

Liste over høringsparter for høring vedr. forslag til lov om ændring af lov om fremme af energibesparelser i bygninger

Liste over høringsparter for høring vedr. forslag til lov om ændring af lov om fremme af energibesparelser i bygninger Høringsliste Liste over høringsparter for høring vedr. forslag til lov om ændring af lov om fremme af energibesparelser i bygninger 3F Fagligt Fællesforbund Akademisk Arkitektforening Aalborg Universitet

Læs mere

Bilag til høringsbrev 6. november 2015

Bilag til høringsbrev 6. november 2015 Bilag til høringsbrev 6. november 2015 J.nr. 2015-4983 Ref. NZU Center for erhverv og energieffektivitet Liste over høringsparter for høring vedr. udkast til ny hovedbekendtgørelse om en godkendelsesordning

Læs mere

Trafik- og Byggestyrelsen har modtaget høringssvar fra Styrelsen for Videregående Uddannelser og Anerkendelsesordningen for statikere.

Trafik- og Byggestyrelsen har modtaget høringssvar fra Styrelsen for Videregående Uddannelser og Anerkendelsesordningen for statikere. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 raha@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglement (BR15) bilag

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om gebyrer på byggeområdet. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om gebyrer på byggeområdet. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om gebyrer på byggeområdet 1. Indledning Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har den

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om brandværnsforanstaltninger for aftrækssystemer og fyringsanlæg (Skorstensfejerbekendtgørelsen) 1.

Høringsnotat. Bekendtgørelse om brandværnsforanstaltninger for aftrækssystemer og fyringsanlæg (Skorstensfejerbekendtgørelsen) 1. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om brandværnsforanstaltninger for aftrækssystemer og fyringsanlæg (Skorstensfejerbekendtgørelsen)

Læs mere

Liste over høringsparter for høring vedr. udkast til bekendtgørelse om markedsføring, salg og markedskontrol af byggevarer:

Liste over høringsparter for høring vedr. udkast til bekendtgørelse om markedsføring, salg og markedskontrol af byggevarer: Bilag til høringsbrev 8. maj 2013 J.nr. 2616/1729-0519 Side 1 Liste over høringsparter for høring vedr. udkast til bekendtgørelse om markedsføring, salg og markedskontrol af byggevarer: Akademisk Arkitektforening

Læs mere

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget L 153 Bilag 1 Offentligt

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget L 153 Bilag 1 Offentligt Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2017-18 L 153 Bilag 1 Offentligt HØRINGSNOTAT Dato J. nr. [dato] 2017-2881 Høringsnotat Notat om de indkomne høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af

Læs mere

Forslag. til. Lov om ændring af byggeloven 1

Forslag. til. Lov om ændring af byggeloven 1 Forslag til Lov om ændring af byggeloven 1 (Bemyndigelse til fastsættelse af regler om ladestandere samt bygningsautomatiserings- og kontrolsystemer) 1. I byggeloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1178 af

Læs mere

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Dansk Byggeri og Landsforeningen for bygnings- og landskabskultur.

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Dansk Byggeri og Landsforeningen for bygnings- og landskabskultur. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om udgiftsrammer til byfornyelse og kommunernes brug af indberetningssystemer Bekendtgørelse

Læs mere

Høringsnotat (Ikke-ministeriel) Høringsnotat vedrørende bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om energimærkning af bygninger

Høringsnotat (Ikke-ministeriel) Høringsnotat vedrørende bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om energimærkning af bygninger Høringsnotat (Ikke-ministeriel) Kontor/afdeling Center for Energiadministration Dato 17. maj 2018 J nr. 2018-7943 Høringsnotat vedrørende bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om energimærkning af

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om brandværnsforanstaltninger for skorstene og ildsteder

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om brandværnsforanstaltninger for skorstene og ildsteder Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 raha@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om brandværnsforanstaltninger for skorstene og ildsteder

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om bygningsreglement 2018 (BR18) 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om bygningsreglement 2018 (BR18) 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om bygningsreglement 2018 (BR18) 1. Indledning Trafik-,

Læs mere

Forslag til. 1. I 2, stk. 1, litra e, indsættes før ombygninger : vedligeholdelsesbyggearbejder,.

Forslag til. 1. I 2, stk. 1, litra e, indsættes før ombygninger : vedligeholdelsesbyggearbejder,. Forslag til Lov om ændring af byggelov (Ændring af byggelovens dispensationsbestemmelse i forhold til kravet om etablering af parkeringspladser på egen grund m.v.) 1 I byggelov, jf. lovbekendtgørelse nr.

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af byggeloven

Forslag. Lov om ændring af byggeloven Lovforslag nr. L 101 Folketinget 2015-16 Fremsat den 13. januar 2016 af transport- og bygningsministeren (Hans Christian Schmidt) Forslag til Lov om ændring af byggeloven (Indførelse af certificeringsordning

Læs mere

Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 L 101 Bilag 1 Offentligt

Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 L 101 Bilag 1 Offentligt Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 L 101 Bilag 1 Offentligt HØRINGSNOTAT Dato 12. januar 2016 J. nr. 2015-5963 Høringsnotat vedrørende forslag til lov om ændring af byggeloven Udkast til forslag til

Læs mere

Ændring af bygningsreglementet

Ændring af bygningsreglementet Ændring af bygningsreglementet I bekendtgørelse nr. 810 af 28. juni 2010 om offentliggørelse af bygningsreglement 2010 (BR10), som ændret ved bekendtgørelse nr. 1309 af 29. november 2010, bekendtgørelse

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af byggeloven

Forslag. Lov om ændring af byggeloven 2013/1 LSF 130 (Gældende) Udskriftsdato: 26. juni 2019 Ministerium: Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 2620/1732-1290 Fremsat

Læs mere

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra BL, Danmarks Lejerforeninger, Danske Studerendes Fællesråd, Datatilsynet,

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra BL, Danmarks Lejerforeninger, Danske Studerendes Fællesråd, Datatilsynet, Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om udlejning af almene boliger m.v. 1. Indledning Trafik-,

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af byggeloven

Forslag. Lov om ændring af byggeloven Lovforslag nr. L 130 Folketinget 2013-14 Fremsat den 5. februar 2014 af Klima-, energi- og bygningsministeren (Martin Lidegaard) Forslag til Lov om ændring af byggeloven (Ændring af byggelovens dispensationsbestemmelse

Læs mere

HØRINGSLISTE 19. januar 2015

HØRINGSLISTE 19. januar 2015 HØRINGSLISTE 19. januar 2015 Høring over udkast til bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og pristillæg for vindmølleproduceret elektricitet m.m. Aalborg Portland A/S Aalborg Universitet Advokatrådet

Læs mere

Til høringsparterne. Høring over udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om udlejning af almene boliger m.v.

Til høringsparterne. Høring over udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om udlejning af almene boliger m.v. Til høringsparterne Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat BO0103-00038 07-03-2019 Høring over udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse

Læs mere

By- og Boligudvalget 2014-15 L 82 Bilag 1 Offentligt

By- og Boligudvalget 2014-15 L 82 Bilag 1 Offentligt By- og Boligudvalget 2014-15 L 82 Bilag 1 Offentligt NOTAT Dato: 8. oktober 2014 Kontor: Boliglov Sagsnr.: 2014-1615 Sagsbeh.: PML/NIH Dok id: 466043 Høringsnotat vedrørende Forslag til Lov om ændring

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR OPSTILLING AF TELTE, SCENER, TRIBUNER OG ANDRE TRANSPORTABLE KONSTRUKTIONER

RETNINGSLINJER FOR OPSTILLING AF TELTE, SCENER, TRIBUNER OG ANDRE TRANSPORTABLE KONSTRUKTIONER RETNINGSLINJER FOR OPSTILLING AF TELTE, SCENER, TRIBUNER OG ANDRE TRANSPORTABLE KONSTRUKTIONER Hvis I skal sætte telte og scener op, kræver det ofte en tilladelse. Læs her, hvornår der skal søges tilladelse

Læs mere

Høringssvar vedrørende bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af elektriske anlæg

Høringssvar vedrørende bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af elektriske anlæg Sikkerhedsstyrelsen Nørregade 63 6700 Esbjerg Att. Mette Thomsen Sendt pr. e-mail til: sik@sik.dk 15. maj 2019 J-nr.: 447559 / 2634172 Høringssvar vedrørende bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse

Læs mere

Nye konstruktions- og brandklasser Overførsel af driftsmæssige bestemmelser for hoteller mv., plejeinstitutioner,

Nye konstruktions- og brandklasser Overførsel af driftsmæssige bestemmelser for hoteller mv., plejeinstitutioner, Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat 04-05-2017 Til høringsparterne Høring over udkast til bygningsreglement 2018 og bekendtgørelse om certificeringsordning

Læs mere

Bekendtgørelse om forlængelse af gyldigheden af VA-godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand frem til 1. juli 2017.

Bekendtgørelse om forlængelse af gyldigheden af VA-godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand frem til 1. juli 2017. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 raha@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Dato 18. maj 2016 Bekendtgørelse om forlængelse af gyldigheden af VA-godkendelser for byggevarer

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglement 2010 (BR10)

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglement 2010 (BR10) BEK nr 883 af 03/07/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 12. maj 2015 Ministerium: Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 3016/3039-0557

Læs mere

Høringsliste. Side 1/5. Kontor/afdeling Center for forsyning. Dato 13. april 2016. J nr. 2016-2537 /NAL. Energistyrelsen

Høringsliste. Side 1/5. Kontor/afdeling Center for forsyning. Dato 13. april 2016. J nr. 2016-2537 /NAL. Energistyrelsen Høringsliste Kontor/afdeling Center for forsyning Dato 13. april 2016 J nr. 2016-2537 /NAL Aalborg Portland A/S Advokatrådet - Advokatsamfundet Akademiet for de Tekniske Videnskaber Akademisk Arkitektforening

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om landsbyfornyelse. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om landsbyfornyelse. 1. Indledning Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Sagsnr.: BO0302-00008 Bekendtgørelse om landsbyfornyelse 1. Indledning Trafik-, Bygge- og

Læs mere

Høringsliste (ekstern) 24. august 2015

Høringsliste (ekstern) 24. august 2015 Høringsliste (ekstern) 24. august 2015 Center for Forsyning Høring af udkast til forslag om ændring af lov om naturgasforsyning (Bemyndigelse til fastsættelse af regler om opgørelse af produktions- og

Læs mere

Forslag. til. lov om ændring af lov om elforsyning. (Gebyrer for myndighedsbehandling)

Forslag. til. lov om ændring af lov om elforsyning. (Gebyrer for myndighedsbehandling) Forslag til lov om ændring af lov om elforsyning (Gebyrer for myndighedsbehandling) 1 I lov om elforsyning, jf. lovbekendtgørelse nr. 418 af 25. april 2016, som ændret bl.a. ved 1 nr. 30 i lov nr. 466

Læs mere

Bilag til høringsbrev

Bilag til høringsbrev Bilag til høringsbrev Kontor/afdeling FOR og ERH/EE Dato 26. oktober 2016 J nr. 2015-5534 /JNOE/MLHO/KWJ/MRA/ Liste over høringsparter for høring vedr. forslag til bekendtgørelse om energivirksomheder

Læs mere

Høringsnotat. 3 bekendtgørelser samt revisionsinstruks - effektivisering af den almene boligsektor. 1. Indledning

Høringsnotat. 3 bekendtgørelser samt revisionsinstruks - effektivisering af den almene boligsektor. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat 3 bekendtgørelser samt revisionsinstruks - effektivisering af den almene boligsektor 1. Indledning

Læs mere

Hermed sendes vedlagte udkast til lov om ændring af lov om almene boliger m.v., lov om leje af almene boliger og lov om leje i høring.

Hermed sendes vedlagte udkast til lov om ændring af lov om almene boliger m.v., lov om leje af almene boliger og lov om leje i høring. Til høringsparterne på vedlagte høringsliste Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Høring over udkast til lov om ændring af lov om almene boliger

Læs mere

ændring af bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet

ændring af bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat BS0400-00233 22-03-2019 Til høringsparterne Høring over udkast til tre bekendtgørelser på byggeområdet

Læs mere

Styrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Erhvervsstyrelsens Team Effektiv Regulering (TER), Aalborg Lufthavn, Værnsfælles Forsvarskommando

Styrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Erhvervsstyrelsens Team Effektiv Regulering (TER), Aalborg Lufthavn, Værnsfælles Forsvarskommando Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Ændring af BL 3-10, Bestemmelser om luftfartshindringer, hvor bilag 1 erstattes af et nyt bilag 1. Indledning

Læs mere

Høringsnotat. Årlig vurdering samt udkast til revidering af bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier. 1. Indledning

Høringsnotat. Årlig vurdering samt udkast til revidering af bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 Pda@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Årlig vurdering samt udkast til revidering af bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier 1. Indledning

Læs mere

Forslaget er sendt i høring den 7. juli 2010 med høringsfrist den 16. august til i alt 170 myndigheder, organisationer m.v.

Forslaget er sendt i høring den 7. juli 2010 med høringsfrist den 16. august til i alt 170 myndigheder, organisationer m.v. Boligudvalget 2010-11 L 40 Bilag 1 Offentligt Høringsnotat vedrørende L 40 Forslag til lov om ændring af lov om varmeforsyning, lov om vandforsyning m.v., lov om miljøbeskyttelse og lov om forurenet jord

Læs mere

Bekendtgørelse om overvågning, samordnet procedure og offentliggørelse ved VVM af statslige vej- og jernbaneprojekter

Bekendtgørelse om overvågning, samordnet procedure og offentliggørelse ved VVM af statslige vej- og jernbaneprojekter Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Dato 8. maj 2017 Bekendtgørelse om overvågning, samordnet procedure og offentliggørelse ved VVM af statslige

Læs mere

Til høringsparterne. Den nye bekendtgørelse om bygningsreglement 2018 (BR18) indeholder derudover ændringer, der:

Til høringsparterne. Den nye bekendtgørelse om bygningsreglement 2018 (BR18) indeholder derudover ændringer, der: Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Til høringsparterne Notat BS0400-00248 07-10-2019 Høring over udkast til bekendtgørelse om bygningsreglement

Læs mere

Høringsnotat (Ikke-ministeriel) Høringsnotat vedrørende bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om Håndbog for Energikonsulenter (HB2016)

Høringsnotat (Ikke-ministeriel) Høringsnotat vedrørende bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om Håndbog for Energikonsulenter (HB2016) Høringsnotat (Ikke-ministeriel) Kontor/afdeling Center for Energiadministration Dato 17. maj 2018 J nr. 2018-7944 Høringsnotat vedrørende bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om Håndbog for Energikonsulenter

Læs mere

Høringsnotat. Notat om de indkomne høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om byfornyelse og udvikling af byer

Høringsnotat. Notat om de indkomne høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om byfornyelse og udvikling af byer Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2018-19 L 185 Bilag 1 Offentligt MINISTEREN Dato Høringsnotat 7. februar 2019 J. nr. Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Notat om de indkomne høringssvar vedrørende

Læs mere

Derudover foretages der en række ændringer til BR15, kap. 1, som konsekvens af, at anmeldelsesbegrebet i kap. 1.5 afskaffes.

Derudover foretages der en række ændringer til BR15, kap. 1, som konsekvens af, at anmeldelsesbegrebet i kap. 1.5 afskaffes. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat BS0400-00147 19-04-2017 Til høringsparterne Høring over udkast til ændring af bygningsreglement 2015 (BR15)

Læs mere

Høringsnotat vedr. tilføjelse til udkast til Vilkår for elleverandørers betaling af ydelser fra Energinet.dk og sikkerhedsstillelse"

Høringsnotat vedr. tilføjelse til udkast til Vilkår for elleverandørers betaling af ydelser fra Energinet.dk og sikkerhedsstillelse Til Høringsparterne Høringsnotat vedr. tilføjelse til udkast til Vilkår for elleverandørers betaling af ydelser fra Energinet.dk og sikkerhedsstillelse" 1. september 2015 HSF/LJD Energinet.dk har i peroden

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 cabi@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet 1. Indledning Trafik- og Byggestyrelsen

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om fysisk forandring af hårde ghettoområder. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om fysisk forandring af hårde ghettoområder. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om fysisk forandring af hårde ghettoområder 1. Indledning Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen

Læs mere

Den 14. december 2011 til den 11. januar 2012 sendte Energistyrelsen et udkast til en revideret

Den 14. december 2011 til den 11. januar 2012 sendte Energistyrelsen et udkast til en revideret HØR ING SN OT AT EK ST ERNE HØR INGSPART ER 25. Juni 2012 J.nr. 2110/1181-0208 Ref. spo Skriftlig høring om udkast til bekendtgørelse om teknisk godkendelsesordning for konstruktion, fremstilling, opstilling,

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om mærkning af demensegnede plejeboliger. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om mærkning af demensegnede plejeboliger. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Høringsnotat Notat BO0106-00036 29-09-2017 Bekendtgørelse om mærkning af demensegnede plejeboliger 1. Indledning

Læs mere

Fornyet høring over udkast til lov om pilotudbud af pristillæg for elektricitet fremstillet på solcelleanlæg

Fornyet høring over udkast til lov om pilotudbud af pristillæg for elektricitet fremstillet på solcelleanlæg H Ø RI NGSLISTE 5. november 2015 Center for Forsyning Fornyet høring over udkast til lov om pilotudbud af pristillæg for elektricitet fremstillet på solcelleanlæg Advokatrådet - Advokatsamfundet Akademisk

Læs mere

Herning Kommune Uforstående over for, at krav til aftrækssystemer i 11, stk. 2, kun omfatter anlæg op til 30 kw og ikke op til 120 kw.

Herning Kommune Uforstående over for, at krav til aftrækssystemer i 11, stk. 2, kun omfatter anlæg op til 30 kw og ikke op til 120 kw. NOTAT Miljøteknologi J.nr. / MST-5230-00221 Ref. lahal, brk, chste Den 29. juni 2015 Høringsnotat om ændringsbekendtgørelse til bekendtgørelse om regulering af luftforurening fra fyringsanlæg til fast

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af byggeloven

Forslag. Lov om ændring af byggeloven 2017/1 LSF 153 (Gældende) Udskriftsdato: 14. maj 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., j.nr. 2017-2881 Fremsat den 28. februar 2018

Læs mere

HØRINGSNOTAT. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet: Energi- og Olieforum. Dansk Elbil Alliance

HØRINGSNOTAT. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet: Energi- og Olieforum. Dansk Elbil Alliance HØRINGSNOTAT Dato J. nr. 25. januar 2018 2017-6159 Notat om de indkomne høringssvar vedrørende udkast til bekendtgørelse om krav til tekniske specifikationer m.v. for offentligt tilgængelig infrastruktur

Læs mere

1. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger: BL, Brabrand Boligforening, KL, Landsbyggefonden, Svendborg Kommune og Aarhus

1. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger: BL, Brabrand Boligforening, KL, Landsbyggefonden, Svendborg Kommune og Aarhus NOTAT Dato: 27. november 2018 J. nr. 2018-6393 Notat om de indkomne høringssvar vedrørende udkast til bekendtgørelse om afgrænsning af boligområder efter 61 a, stk.3 i lov om almene boliger m.v. Transport-,

Læs mere

Høringsparter, udkast til forslag til lov om ændring af lov om Det Centrale Virksomhedsregister (CVR-loven) og forskellige andre love

Høringsparter, udkast til forslag til lov om ændring af lov om Det Centrale Virksomhedsregister (CVR-loven) og forskellige andre love Høringsparter, udkast til forslag til lov om ændring af lov om Det Centrale Virksomhedsregister (CVR-loven) og forskellige andre love 3F Advokatrådet Akademikernes Centralorganisation Alkohol & Samfund

Læs mere

DUT-høring Danske Regioner Kommunernes Landsforening

DUT-høring Danske Regioner Kommunernes Landsforening Høringsliste til brug for høring om udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om indtægtsrammer og åbningsbalancer for naturgasdistributionsselskaber Kontor/afdeling Center for Systemanalyse,

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af byggeloven

Forslag. Lov om ændring af byggeloven Lovforslag nr. L 153 Folketinget 2017-18 Fremsat den 28. februar 2018 af transport-, bygnings- og boligministeren (Ole Birk Olesen) Forslag til Lov om ændring af byggeloven (Henlæggelse af afgørelseskompetencer

Læs mere

Lovforslagene På baggrund af ovennævnte aftaler er det oprindelige udkast til forslag til

Lovforslagene På baggrund af ovennævnte aftaler er det oprindelige udkast til forslag til tbst.dk Edvard Thomsens Vej 14 Til høringspartere, jf. vedlagte høringsliste Høring over udkast til 2 lovforslag - lov om ændring af lov om almene boliger m.v., lov om leje af almene boliger og lov om

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 L 83 Bilag 1 Offentligt NOTAT. 22. november 2013. Høringsliste

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 L 83 Bilag 1 Offentligt NOTAT. 22. november 2013. Høringsliste Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 L 83 Bilag 1 Offentligt NOTAT 22. november 2013 Høringsliste Advokatfirmaet Henning Moritzen Advokatsamfundet Akademiet for de Tekniske Videnskaber (ATV) Akademikerne

Læs mere

Høringsnotat. BL 6-08 om certifikater for betjening af radioanlæg i luftfartsradiotjeneste mm. 1. Indledning

Høringsnotat. BL 6-08 om certifikater for betjening af radioanlæg i luftfartsradiotjeneste mm. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat BL 6-08 om certifikater for betjening af radioanlæg i luftfartsradiotjeneste mm 1. Indledning Trafik-,

Læs mere

NOTAT. Danske Beredskaber (FKB) X* Danske Erhvervsskoler. Danske Regioner Danske Universiteter. Energi- og olieforum (EOF) Erhvervsstyrelsen

NOTAT. Danske Beredskaber (FKB) X* Danske Erhvervsskoler. Danske Regioner Danske Universiteter. Energi- og olieforum (EOF) Erhvervsstyrelsen NOTAT 7. juli 2016 Sagsnr.: 2014/034912 Sagsbehandler: pej Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse om ændring af tekniske forskrifter for gasser Udkast sendt i høring den 9. oktober 2015 samt

Læs mere

Høringsliste (ekstern)

Høringsliste (ekstern) Høringsliste (ekstern) Kontor/afdeling Center for energiressourcer Dato 12. december 2016 Aalborg Portland A/S Aalborg Stift - Katastrofeberedskab Advokatrådet Advokatsamfundet Altinex Oil Denmark A/S

Læs mere

Følgende har angivet ikke at have bemærkninger: Dansk Arbejdsgiverforening.

Følgende har angivet ikke at have bemærkninger: Dansk Arbejdsgiverforening. Høringsnotat 4. juni 2014 Høring over udkast til Bekendtgørelse om Fonden for Velfærdsteknologi Udkast til ny bekendtgørelse om Fonden for Velfærdsteknologi og vejledning blev sendt i høring 11. marts

Læs mere

N O T AT 6. februar 2015

N O T AT 6. februar 2015 N O T AT 6. februar 2015 J.nr. 2008/2015-0018 Center for Forsyning Høringsliste - lovforslag til ændring af lov om varmeforsyning og byggeloven (Kommuners adgang til varetagelse af varmeforsyningsvirksomhed

Læs mere

Funktionsafprøvning og BR18. - Niels Bruus Varming, TBST

Funktionsafprøvning og BR18. - Niels Bruus Varming, TBST Funktionsafprøvning og BR18 - Niels Bruus Varming, TBST BR18 OG CERTIFICERINGSORDNINGEN BAGGRUND FOR BR18 OG CERTIFICERINGSORDNINGEN BAGGRUND Initiativ i Vækst og udvikling i hele Danmark fra november

Læs mere

Navne. Aalborg Portland A/S. Aalborg Universitet. Advokatrådet - Advokatsamfundet. Altinex Oil Denmark A/S. Akademiet for de Tekniske Videnskaber

Navne. Aalborg Portland A/S. Aalborg Universitet. Advokatrådet - Advokatsamfundet. Altinex Oil Denmark A/S. Akademiet for de Tekniske Videnskaber Navne Aalborg Portland A/S Aalborg Universitet Advokatrådet - Advokatsamfundet Altinex Oil Denmark A/S Akademiet for de Tekniske Videnskaber Akademisk Arkitektforening Ankenævnet på Energiområdet Arbejderbevægelsens

Læs mere

Udkast. Til. Forslag til ændring af byggeloven. I byggeloven, jf. lovbekendtgørelse nr af 23. september 2016 foretages følgende ændringer:

Udkast. Til. Forslag til ændring af byggeloven. I byggeloven, jf. lovbekendtgørelse nr af 23. september 2016 foretages følgende ændringer: Udkast Til Forslag til ændring af byggeloven I byggeloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1178 af 23. september 2016 foretages følgende ændringer: 1. I 5 indsættes som stk. 2 og stk. 3.:»Stk. 2. Der kan i bygningsreglementet

Læs mere

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del Bilag 88 Offentligt

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del Bilag 88 Offentligt Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2017-18 TRU Alm.del Bilag 88 Offentligt Udkast Til Forslag til ændring af byggeloven I byggeloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1178 af 23. september 2016 foretages

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om brede landbrugskøretøjers kørsel til og fra dyrskuer efter reglerne for særtransport. 1.

Høringsnotat. Bekendtgørelse om brede landbrugskøretøjers kørsel til og fra dyrskuer efter reglerne for særtransport. 1. Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS2060600-00013 Dato: 20-06-2018 Høringsnotat Bekendtgørelse om brede landbrugskøretøjers kørsel til og fra

Læs mere

I det følgende refereres de modtagne høringssvar efter emne. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens kommentarer følger i kursiv.

I det følgende refereres de modtagne høringssvar efter emne. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens kommentarer følger i kursiv. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om kompensation til pendlere inden for trafikselskabet på Sjællands geografiske område

Læs mere

Ud over kapitel 5, så indeholder følgende kapitler krav, der vedrører brandsikringsforhold:

Ud over kapitel 5, så indeholder følgende kapitler krav, der vedrører brandsikringsforhold: Version: 11.12.2018 Bygningsreglements vejledning til kap 5 - Brand INTRODUKTION 0.1.0. Regulering af brandsikkerhed i byggeri Den overordnede ramme for reguleringen af byggeri er byggeloven. Byggeloven

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier m.v. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier m.v. 1. Indledning Sorsigvej DE 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS20703-00060 Dato: 21-05-2019 Høringsnotat Bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier m.v. 1. Indledning

Læs mere

BR18 og Ecodesign. - Niels Bruus Varming, TBST

BR18 og Ecodesign. - Niels Bruus Varming, TBST BR18 og Ecodesign - Niels Bruus Varming, TBST BR18 OG CERTIFICERINGSORDNINGEN BAGGRUND FOR BR18 OG CERTIFICERINGSORDNINGEN BAGGRUND Initiativ i Vækst og udvikling i hele Danmark fra november 2015. LOVFORSLAG

Læs mere

Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til lovforslaget:

Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til lovforslaget: Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat BO0102-00025 03-09-2018 Høringsnotat Notat om de indkomne høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring

Læs mere

Styrelsen har herudover modtaget høringssvar fra DTL-Danske Vognmænd, Chiptuning.nu og AutoConsult.

Styrelsen har herudover modtaget høringssvar fra DTL-Danske Vognmænd, Chiptuning.nu og AutoConsult. Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS20000-00080 Dato: 03-05-2016 Høringsnotat Bekendtgørelse om forbud mod udførelse, salg og markedsføring af

Læs mere

Høringsliste udkast til bekendtgørelse om Klagenævnet for Udbud 16. juni 2011

Høringsliste udkast til bekendtgørelse om Klagenævnet for Udbud 16. juni 2011 Høringsliste udkast til bekendtgørelse om Klagenævnet for Udbud 16. juni 2011 Advokatsamfundet Affald Danmark Akademikernes Centralorganisation Amager forbrænding I/S Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Asfaltindustrien

Læs mere

Bilag nr. 4 HØRINGSNOTAT GENNEMGANG AF FORSKRIFTER

Bilag nr. 4 HØRINGSNOTAT GENNEMGANG AF FORSKRIFTER Bilag nr. 4 10. april 2015 Detail & Distribution 15/00115 LRN & LAA HØRINGSNOTAT GENNEMGANG AF FORSKRIFTER Sekretariatet for Energitilsynet sendte den 23. januar 2015 udkast til notat om metodegodkendelse

Læs mere

Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til lovforslaget:

Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til lovforslaget: 20. september 2018 Notat om de indkomne høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v. (anvendelse af Landsbyggefondens midler og Landsbyggefondens refusion af ydelsesstøtte)

Læs mere

KOMMENTERET HØRINGSNOTAT vedrørende forslag til lov om ændring af beredskabsloven m.fl. (Lovforslag L 167)

KOMMENTERET HØRINGSNOTAT vedrørende forslag til lov om ændring af beredskabsloven m.fl. (Lovforslag L 167) KOMMENTERET HØRINGSNOTAT vedrørende forslag til lov om ændring af beredskabsloven m.fl. (Lovforslag L 167) Marts 2016 1. Indledning Udkast til forslag til lov om ændring af beredskabsloven, lov om beskyttelsesrum,

Læs mere

Følgende organisationer har meddelt, at de ikke har bemærkninger til udkastet:

Følgende organisationer har meddelt, at de ikke har bemærkninger til udkastet: Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om fastsættelse af Københavns Havns søområde 1. Indledning Trafik-, Bygge-

Læs mere

2) Skal der søges om tilladelse til overnatning og i givet fald hos hvilken myndighed?

2) Skal der søges om tilladelse til overnatning og i givet fald hos hvilken myndighed? Beskæftigelsesudvalget 2017-18 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 515 Offentligt MINISTEREN Beskæftigelsesudvalget Folketinget Dato J. nr. 18. oktober 2018 2018-4409 Frederiksholms Kanal 27 F 1220

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Retsudvalget 2009-10 B 132 Svar på Spørgsmål 4 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Civil- og Politiafdelingen Dato: 20. august 2010 Kontor: Civilkontoret Sagsnr.: 2010-157-0112

Læs mere

Høringsnotat vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af byggeloven. (Energikrav til bygningsdele, bygherreansvar m.v.)

Høringsnotat vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af byggeloven. (Energikrav til bygningsdele, bygherreansvar m.v.) Boligudvalget 2009-10 L 78 Bilag 1 Offentligt 13. november 2009 Høringsnotat vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af byggeloven. (Energikrav til bygningsdele, bygherreansvar m.v.) 1. Baggrund

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelser på byggeområdet. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelser på byggeområdet. 1. Indledning Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Sagsnr.: BS0400-00233 Bekendtgørelser på byggeområdet 1. Indledning Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen

Læs mere

Trafik- og Byggestyrelsen har den 13. september 2016 sendt følgende bestemmelser om luftfart (BL) i høring, hos de i bilag 1 nævnte høringsparter:

Trafik- og Byggestyrelsen har den 13. september 2016 sendt følgende bestemmelser om luftfart (BL) i høring, hos de i bilag 1 nævnte høringsparter: Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk J. nr. TS30302-00084 J. nr. TS30302-00089 Høringsnotat BL der vedrører EU-forordning nr. 376/2014 om indberetning

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om styrthjelme. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om styrthjelme. 1. Indledning Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS20000-00189 Dato: 04-12-2018 Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om styrthjelme 1. Indledning

Læs mere

Høringsnotat. Forslag til lov om ændring af lov om leje og lov om leje af almene boliger (Fremme af digital kommunikation i boliglejeforhold)

Høringsnotat. Forslag til lov om ændring af lov om leje og lov om leje af almene boliger (Fremme af digital kommunikation i boliglejeforhold) Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Forslag til lov om ændring af lov om leje og lov om leje af almene boliger (Fremme af digital kommunikation

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 L 82 Bilag 1 Offentligt. Vejlsøvej 29 8600 Silkeborg

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 L 82 Bilag 1 Offentligt. Vejlsøvej 29 8600 Silkeborg Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 L 82 Bilag 1 Offentligt Høringsliste Forslag til ændring af lov om erhvervsfremme og forskellige andre love (ændringer på baggrund af evaluering af kommunalreformen,

Læs mere

Roskilde Kommunes byggesagsgebyrer gentagelsesvirkning.

Roskilde Kommunes byggesagsgebyrer gentagelsesvirkning. Resumé Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at en kommune lovligt kan ændre takster for byggesagsgebyrer og at der ikke kan kræves nedslag for flere ens byggerier Roskilde Kommunes byggesagsgebyrer gentagelsesvirkning.

Læs mere

HØRINGSNOTAT januar 2015

HØRINGSNOTAT januar 2015 HØRINGSNOTAT 2 5. januar 2015 Sagsnr.: 2014/033252 Sagsbehandler: NEB Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse om brandværnsforanstaltninger for forsamlingstelte, salgsområder og campingområder,

Læs mere

HØRINGSNOTAT. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet: Dansk Elbil Alliance

HØRINGSNOTAT. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet: Dansk Elbil Alliance HØRINGSNOTAT Dato J. nr. 9. maj 2018 2018-1089 Notat om de indkomne høringssvar vedrørende udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om krav til tekniske specifikationer m.v. for offentligt

Læs mere

HØRINGSNOTAT. Dato J. nr. 27. marts

HØRINGSNOTAT. Dato J. nr. 27. marts HØRINGSNOTAT Dato J. nr. 27. marts 2019 2018-5990 Notat om de indkomne høringssvar vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v. (Tilsagn til nybyggeri opført i samarbejde

Læs mere

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra:

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra: Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglement 2015 (BR15)

Læs mere

Styrelsen har modtaget 62 høringssvar, hvoraf 16 ikke har ønsket at komme med bemærkninger.

Styrelsen har modtaget 62 høringssvar, hvoraf 16 ikke har ønsket at komme med bemærkninger. Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2016-17 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 551 Offentligt Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat

Læs mere