Fonden for Entreprenørskab Oplæg til finanslovsforhandlingerne for 2017

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fonden for Entreprenørskab Oplæg til finanslovsforhandlingerne for 2017"

Transkript

1 Fonden for Entreprenørskab Oplæg til finanslovsforhandlingerne for 2017 Ejlskovsgade Odense C Tel.: Den 7. april 2016 Fonden for Entreprenørskab Fonden for Entreprenørskab (Fonden) er det centrale nationale videncenter og omdrejningspunkt for udvikling af entreprenørskab i undervisningen på alle uddannelsesniveauer. Fonden arbejder for, at innovation og entreprenørskab i højere grad skal integreres i undervisning og uddannelser og forankres på uddannelsesinstitutionerne. I 2010 blev Fonden etableret i et partnerskab mellem 4 ministerier, uddannelsessektoren og erhvervslivet. Fondens opgave er at udbrede innovation og entreprenørskab i undervisningen på alle uddannelsesniveauer og sikre, at det gøres på et videnbaseret grundlag. Fonden modtog årligt, frem til 2013, 25 mio. kr. fra Globaliseringsmidlerne. Beløbet blev ved indskrivning i Finansloven i 2013 beskåret med 5 mio. kr. til 20 mio. kr. Dette beløb er ligeledes blevet bevilget i 2014 og For 2016 er beløbet reguleret op til 21 mio. kr. samt 5 mio. kr. fra Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, som udmøntes til undervisningsmaterialer og undervisningsforløb. Ønsket for Finansloven for 2017 er, at beløbet hæves, så det flugter med én af de modeller, der fremlægges nedenfor i dette oplæg. Modellerne bygger på Fondens strategiske sigtelinjer med de tre fokusområder: 1) Udbredelse af entreprenørskabsundervisning 2) Kvalitet i undervisningen 3) Etablering af flere konkrete studentervirksomheder Prof. Dr. Dana T. Redford, President, Portugal Entrepreneurship Education Platform: Denmark is a pioneer in the area of entrepreneurship education and training. The Danish Foundation for Entrepreneurship is a unique organization and knowledge centre. The Foundation serves as an inspiration for other organizations and countries around the EU ( ) The Danish Foundation for Entrepreneurship has, and continues to, put Denmark on the world map of entrepreneurship education. Resultater Siden Fondens etablering har udbredelse af entreprenørskab på alle uddannelsesniveauer været en kerneindikator for Fondens succes. Den kvantitative målsætning er, at unge under uddannelse skal møde entreprenørskab mindst én gang på hvert uddannelsestrin. Dvs. møde det mindst én gang i:

2 Indskoling, mellemtrin og udskoling i grundskolen Ungdomsuddannelserne Videregående uddannelser Målet er sat på baggrund af de effektanalyser, Fonden har udarbejdet i samarbejde med respekterede nationale og udenlandske forskningsinstitutioner. Heraf fremgår det, at entreprenørskab i uddannelserne har stor indflydelse på de unges handlemønster i forhold til fx at starte egen virksomhed og at være innovativ medarbejder. Analyserne viser også, at jo flere gange og jo tidligere de unge møder denne undervisning, des højere kvalitet og des større effekt. Jesper Nørskov, lektor, Erhvervsakademi Aarhus: Jeg har arbejdet med innovation og entrepreneurship i undervisningen siden sidste årtusinde og har set hvilken fantastisk effekt, Fonden har haft på at sprede det vigtige "mind-set" i alle uddannelser og på alle niveauer. Vi er gået fra de få til de mange. Siden Fondens etablering og frem til i dag er det lykkedes at mere end fordoble antallet af unge, som møder entreprenørskab i løbet af deres skoleog studietid. Det var således 19,3 % af de i alt 1,25 mio. elever og studerende, som i studieåret 2014/2015, mødte entreprenørskab. Udbredelsesmålingerne bruges i ministeriernes vurdering af deres egen samt Fondens og uddannelsesinstitutionernes succes med at indfri de nationale strategier på området fx i forbindelse med universiteternes afrapportering. Desuden anvendes opgørelserne på kommunalt niveau i vurderingen af, i hvor høj grad, man er lykkedes med at implementere innovation og entreprenørskab som del af skolereformen. Mette With Hagensen, Landsformand, Skole & Forældre: Innovation og entreprenørskab er et af de tværgående temaer i Folkeskolen, og Fonden for Entreprenørskab er vores fælles videnscenter og storleverandør af undervisningsmateriale, inspiration og netværk mellem lærere og skoler i arbejdet med netop innovation og entreprenørskab. De kvantitative mål er blandt andet nået gennem Fonden og det ministerielle partnerskabs uddannelsespolitiske arbejde. Dette har til dato medført at: Entreprenørskab er blevet en del af Folkeskolen som et tværgående emne og med særligt fokus i det nye fag håndværk og design, som blev indfaset fra august 2014 og obligatorisk fra august Entreprenørskab er blevet en del af den nye læreruddannelse. HHX & HTX har obligatorisk entreprenørskab.

3 I AT-forløbet på det almene gymnasium kan eleverne nu arbejde med entreprenørskab, og målet er, at det skal blive en del af de andre fag. De videregående uddannelsers nye tilsynsrapporter rummer uddannelse i entreprenørskab. I Regeringens Strategi for uddannelse i entreprenørskab samt den efterfølgende innovationsstrategi Danmark - Løsningernes land står der indskrevet, at I fremtiden skal væsentlig flere elever og studerende have undervisning i entreprenørskab, samt Elever og studerende i højere grad skal lære og udprøves gennem innovation. Fonden har etableret to nye efteruddannelser i entreprenørskab for lærere og undervisere på alle tre uddannelsesniveauer. Målet er at 1500 skal deltage i løbet af fire år. Fonden har udviklet og udgivet en taksonomi, der samler viden om entreprenørskabsundervisning og etablerer en forståelsesramme for progression og læringsmål igennem uddannelsessystemet. Kvantitet sammen med kvalitet Fondens seneste analyser og forskning viser bl.a., at bevidsthed om læringsmål og særlige didaktiske og metodiske tilgange har afgørende betydning for læringsudbyttet. Hvis man øger læringsudbyttet for de unge, øges også sandsynligheden for, at de på sigt starter nye virksomheder, indgår som innovative medarbejdere og i det hele taget agerer entreprenørielt. Derfor er udbredelse af entreprenørskabsaktiviteter ikke et mål nok i sig selv. Udbredelse er væsentligt, men gør det ikke alene. Blandt nogle af de mere markante og dokumenterede effekter kan nævnes, at entreprenørskabsundervisning: Øger lysten til at blive iværksætter og bidragende samfundsborger for elever og studerende. Øger motivationen for at gå i skole og for videreuddannelse. Påvirker elever og studerendes entreprenørielle adfærd uden for skole og studier. I grundskolen fører til mere entreprenørskabsundervisning på de efterfølgende uddannelsesniveauer. Fører til højere indkomst senere i livet både for selvstændige og for lønmodtagere. Øger elever og studerendes tro på at kunne bidrage til samfundet. Caroline Jenner, CEO, JA Europe: We have seen uptake of entrepreneurship education increase across our European network by 7% this year alone. I believe this is thanks in large part to the efforts the Danish Foundation for Entrepreneurship which have helped make an even stronger case for entrepreneurship education at every level of education. They have been thought leaders, promoting a progression model for entrepreneurship education and promoting it towards educators and policy people. They have never lost sight of the goal which is to offer schools the best quality learning experiences we possibly can and to aspire to significantly higher levels of penetration.

4 Som videncenter er det Fondens ambition at sikre, at der fortsat udvikles ny viden om entreprenørskabsundervisning. Denne viden skal både være forsknings- og erfaringsbaseret. Videnudviklingen kan ske i Fonden eller i samarbejde med andre gennem nationale og internationale videnressourcer på området. Det er ønsket, at Fonden fortsat skal: Være faglig ekspert i entreprenørskab og entreprenørskabsundervisning i uddannelsessektoren, både nationalt og internationalt. Udvikle og understøtte uddannelsesforløb, undervisningsmaterialer og kompetenceopbygning for lærere og undervisere på baggrund af veldokumenteret viden. Rådgive om undervisningspraksis og pædagogik. Rådgive om strategi og implementering på institutionsniveau. Tilbyde programmer (fx konkurrencer) af højest mulig dokumenteret kvalitet. Understøtte ministerierne i partnerskabets initiativer på området. Formidle og videndele af egen og andres praksiserfaring og ekspertviden. Uddele fondsmidler til udvikling. Carsten Nico Hjortsø, Associate Professor, PhD, Unit for Innovation, Entrepreneurship and Management, University of Copenhagen: Fonden for Entreprenørskab har ( ) været med til at skabe et helt andet fokus på, hvordan man som universitetsuddannet kan være med til at skabe værdi i samfundet med udgangspunkt i sin faglighed. Fonden har også været med til at skabe et fælles sprog omkring, hvad det er for målsætninger, man kan stile imod op gennem uddannelsessystemet, for at sikre at der hele tiden lægges sten på sten. Vi kan allerede nu mærke en betydelig øget interesse og accept af at det at være iværksætter også kan være en karrierevej for en akademiker. Som videncenter ønsker Fonden at fortsætte sin forsknings- og analyseindsats. Indsatsen har været afgørende for at kunne adressere begrebet kvalitet i undervisningen og for at kunne diskutere effekterne af denne. Selv om Fonden til dato er en af de organisationer i verden, der ved mest om måling af effekterne af entreprenørskabsundervisning, er der stadig mange ubesvarede spørgsmål. Fonden ønsker, at forskningen fremadrettet skal undersøge effekterne af entreprenørskabsundervisning, og dermed også kunne bidrage til at fremme udbredelse og kvalitet i undervisningen. Behov: Fokus på kvalitet Fonden ser følgende områder som væsentlige i forhold til fortsat at sikre, at Fondens hidtidige fokus på udbredelse bliver kombineret med kvalitet i entreprenørskabsundervisning: Undervisningsmodel og forskning for kvalitet For at styrke kvaliteten i undervisningen er det påkrævet, at Fonden fortsat, på et videnskabeligt grundlag, udvikler og samler viden om entreprenørskabsundervisning i form af pædagogik og didaktik,

5 læringsmål, kompetenceområder, metoder, evaluering, udprøvning og effektmåling. Det hidtidige arbejde er samlet i udgivelsen Taksonomi i entreprenørskabsuddannelse (link) og danner i dag basis for uddannelsernes praksis. Arbejdet med en undervisningsmodel er siden fortsat i en udvikling af taksonomiske principper for undervisningen på grundskoleniveau og vil fremover skulle videreudvikles og opdateres løbende. Styrket efter-/videreuddannelse af undervisere Fonden har i samarbejde med en række partnere blandt de videregående uddannelser udviklet to formelle og meritgivende efteruddannelsesforløb, som tilgodeser undervisere på alle uddannelsesniveauer. Der er et massivt behov for, at flere undervisere får interesse for og kompetencer til at tilrettelægge og udvikle undervisning, der fremmer entreprenørskabskompetencer. Dette vil kunne sætte yderligere skub i udbredelsen af entreprenørskabsundervisning samt sikre, at det sker på et kvalificeret grundlag. Fonden har initieret de nye efteruddannelser, men for at de skal have mærkbar effekt, er det nødvendigt at flere lærere og undervisere deltager. Dette vil kræve bred opbakning fra politisk side. Helle Meibom Færgemann, underviser på entreprenørskabsefteruddannelsen E3U: Hvis tankegangen for alvor skal forankres bredt i Danmark, skal langt flere børn og unge møde undervisere, der kan bruge entreprenørskab velovervejet i undervisningen. I dette forløb arbejder vi på tværs af niveauerne, hvilket i Danmark har været en mangelvare. For elevernes og de studerendes skyld håber vi at være med til at skabe en kontinuitet omkring iværksætteri. Vi skal have en masse undervisere og lærere gennem forløbene, så der er gode muligheder for at have en meget større impact. Kvalitet i katalyserende aktiviteter Der findes mange aktiviteter og tiltag, der ligger mellem uddannelse og arbejdsmarked, men ingen kender kvaliteten af disse tiltag. Fonden står selv bag Mikrolegatordningen, hvor vi uddeler små legater til studerende med iværksætterambitioner, og de foreløbige resultater virker mere lovende (link). Men Fonden ønsker at kortlægge og evaluere hele området med katalyserende aktiviteter for at sikre kvaliteten i tiltagene. Herudover er der relevant forskning at bedrive inden for dette område for at kunne vurdere læring, kvalitet og værdiskabelsen af disse aktiviteter. Fra uddannelse til nye arbejdspladser: katalyserende aktiviteter Fonden har hidtil primært beskæftiget sig med uddannelsesudvikling og implementering af regeringens strategi for entreprenørskab i uddannelserne. Det er imidlertid blevet tydeligt, at for at sikre den vækst og innovationskapacitet, som er målet med indsatsen, vil det være gavnligt at opbygge viden om og aktiviteter inden for området mellem uddannelser og egentlig virksomhedsetablering/ansættelse. Det drejer sig om de initiativer og aktiviteter, der ligger ved siden af eller i forlængelse af uddannelserne,

6 eksempelvis inkubationsmiljøer, mikro-iværksætterlegater, forretningsplanskonkurrencer, mentorordninger etc. Klaus B. Pedersen, mikrolegatmodtager og co-owner af Too Good To Go: Det grønne mikrolegat har givet et super boost i vores virksomhed - ikke bare økonomisk, men også selvtillidsmæssigt. Siden vi modtog det grønne mikrolegat i december 2015, har vores virksomhed: - Vokset til over 200 samarbejdspartnere. - Vi har udgivet en app til både web, ios og Android. - Vores brutto omsætning i Danmark er eksploderet til kr. om måneden. - Vi er udvidet til og gået live i Norge, Tyskland og UK. - Vi er nummer 1 på Trustpilot med 350+ anmeldelser under kategorien "Takeaway". - Vi har reddet over kg mad fra at blive smidt i skraldespanden. Fonden tilbyder, med en yderligere Finanslovsbevilling, i lighed med den tidligere opgave om udbredelse af uddannelser, at iværksætte en samlende national indsats med fokus på disse katalyserende aktiviteter. Dette vil indeholde: Sikre mikrolegater til studerende. Disse har i form af konkret mikrofinansiering vist sig som en effektiv måde at få flere unge til at starte egen virksomhed og hurtigere opnå finansiering fra andre kilder. Opbygning af viden i tråd med Fondens hidtidige arbejdsmetoder som videncenter. Herunder kortlægning og vurdering af effekter af initiativerne. Igangsætning af en række konkrete aktiviteter, herunder supplerende finansiering, i samarbejde med uddannelsesinstitutionerne, erhvervslivet, etc. med baggrund i den opbyggede viden om effekter. Målet er at skabe kvalificerede initiativer, som resulterer i flere iværksættere og flere innovative ansatte. Med dette vil der blive flere arbejdspladser og øget vækst.

7 Fondens indstilling til finanslovsfinansiering for 2017 Vi foreslår nedenfor tre modeller for, hvordan man politisk kan prioritere indsatsen. Niveau 1: Udbredelse (25 mio. årligt) Grundbevillingen forhøjes til de oprindelige 25 mio. for at kunne fortsætte indsatsen, således at alle elever og studerende i teorien på et tidspunkt vil møde entreprenørskab i løbet af deres uddannelse. Med denne model forventes det, at alle under uddannelse i 2022, i stedet for i 2025, har arbejdet med entreprenørskab mindst én gang på hvert uddannelsesniveau 1. Tiden for målindfrielsen afkortes således med 3 år ift. den nuværende bevilling på 21 mio. Desuden vil Fonden styrke sit arbejde som videncenter med bl.a. nye kortlægninger af udbredelse. Konkrete målepunkter for Model 1: Innovation og entreprenørskab vil være en naturlig del af undervisningen på langt de fleste uddannelsesniveauer i 2022 i forhold til Danmark vil i international optik være blandt de førende inden for entreprenørskab i uddannelserne på baggrund af aktiviteter, lovgivning og reformer. Fonden vil udarbejde årlige kortlægninger om udbredelse af entreprenørskabsundervisning på alle uddannelsesniveauer Niveau 2: Udbredelse + kvalitet (35 mio. årligt) Niveau 1 (25 mio.) suppleres med helt nødvendige aktiviteter for at øge kvaliteten i uddannelserne (10 mio. årligt). Grundlaget for Fondens hidtidige 1 Jf. Fondens egne beregninger vil alle elever og studerende principielt møde entreprenørskabsundervisning én gang på hvert uddannelsesniveau, når ca elever og studerende undervises hvert år. Grundlaget for beregningerne kan fremsendes.

8 forskningsindsats har ligget i en særskilt projektbevilling, der kræves refinansieret, hvis den skal fortsætte. Fortsættelsen er nødvendig for at opnå den viden, som danner grundlaget for at vurdere, hvad kvalitet er i entreprenørskabsundervisningen. Denne viden indgår allerede i Taksonomi i entreprenørskabsuddannelse samt i efter- og videreuddannelsesforløb for undervisere, men denne viden skal kontinuerligt opdateres og også udbredes i langt højere grad end hidtil. Fonden vil også udbrede sin viden og forskning internationalt, bl.a. i form af et værktøj til undervisere, hvor man vil kunne aflæse effekterne af et konkret entreprenørskabs-undervisningsforløb. Konkrete målpunkter for Model 2: Innovation og entreprenørskab vil være en naturlig del af undervisningen på langt de fleste uddannelsesniveauer i Kvaliteten i undervisningen kan bestemmes gennem forskningsaktiviteter, og dermed styrkes udgangspunktet for udbredelse af den mest effektfulde form for entreprenørskabsundervisning. Der vil fortsat være et videnbaseret, kvalificeret og formelt efter/- videreuddannelsestilbud til undervisere på alle undervisningsniveauer. Fonden vil udarbejde årlige kortlægninger om udbredelse af entreprenørskabsundervisning på alle uddannelsesniveauer samt måle effekterne af denne. Danmark vil have et internationalt anerkendt videncenter inden for entreprenørskab i uddannelserne. Niveau 3: Udbredelse + kvalitet + realisering (45 mio. årligt) Fondens dokumenterede erfaringer med at kunne skabe gode resultater i uddannelsessektoren tages til et nyt niveau. Dette sker ved (på dokumenteret grundlag) at tilse, at flere unge faktisk tager springet og bliver iværksættere, vækstiværksættere og vækstskabere i eksisterende organisationer. Modellen lægger oven på Niveau 2 (35 mio.) yderligere forskellige katalyserede aktiviteter, som har vist sig at give de ønskede effekter, parallelt med og i forlængelse af uddannelsessystemet. Fondens bestyrelse og repræsentantskab tilbyder at hjælpe med at løse dette, som den nye opgave, der vurderes at rumme store muligheder for jobskabelse. Konkrete målpunkter for Model 3: Innovation og entreprenørskab vil være en naturlig del af undervisningen på langt de fleste uddannelsesniveauer i Kvaliteten i undervisningen kan bestemmes gennem forskningsaktiviteter, og dermed styrkes udgangspunktet for udbredelse af den mest effektfulde form for entreprenørskabsundervisning. Der vil fortsat være et videnbaseret, kvalificeret og formelt efter/- videreuddannelsestilbud til undervisere på alle undervisningsniveauer. Fonden vil udarbejde årlige kortlægninger om udbredelse af entreprenørskabsundervisning på alle uddannelsesniveauer samt måle effekterne af denne. Fonden vil udarbejde årlige kortlægninger om udbredelse af katalyserende entreprenørskabsaktiviteter på alle videregående og universitære uddannelser samt måle effekterne af disse.

9 Styrkelse af mikrolegatordningen, der genererer konkrete nye virksomheder. En markant og dokumenteret stigning i antal unge, som starter eller deltager i opstart af nye virksomheder og vækstvirksomheder. Danmark vil have et internationalt anerkendt videncenter inden for: o Entreprenørskab i uddannelserne. o Aktiviteter der katalyserer egentligt entreprenørskab og iværksætteri i forlængelse af uddannelsessystemet. Med dette brev håber vi på, at Folketinget vil bakke op om, at uddannelse i entreprenørskab prioriteres i fremtiden, og at det prioriteres på det kommende års finanslov. Med venlig hilsen Fonden for Entreprenørskab Tommy Ahlers Lars Nørby Johansen Christian Vintergaard Formand Formand Adm. direktør for repræsentantskabet for bestyrelsen

Fonden for Entreprenørskab Adm. Direktør Christian Vintergaard

Fonden for Entreprenørskab Adm. Direktør Christian Vintergaard Fonden for Entreprenørskab Adm. Direktør Christian Vintergaard Orientering omkring Fondens aktiviteter, v/christian Vintergaard Global Entrepreneurship Week (GEW): 160 deltagende lande 10 millioner deltagere

Læs mere

Hvordan styrker vi iværksæ0eri på uddannelsesins5tu5onerne?

Hvordan styrker vi iværksæ0eri på uddannelsesins5tu5onerne? Hvordan styrker vi iværksæ0eri på uddannelsesins5tu5onerne? Fonden for Entreprenørskab, Chris5an Vintergaard Chris&anvintergaard @chr_vintergaard Hvorfor er entreprenørskab vig&gt? Mål for Fonden for Entreprenørskab

Læs mere

Fonden Overskrift for Entreprenørskab dfgdffghfg. Young Enterprise

Fonden Overskrift for Entreprenørskab dfgdffghfg. Young Enterprise Fonden for Entreprenørskab Young Enterprise Fonden for Entreprenørskab Young Enterprise April 2012 Fonden for Entreprenørskab Young Enterprise Støttet af Større danske erhvervsvirksomheder og organisationer

Læs mere

Strategiske sigtelinjer for Fonden for Entreprenørskab Young Enterprise: 2015-2020

Strategiske sigtelinjer for Fonden for Entreprenørskab Young Enterprise: 2015-2020 Strategiske sigtelinjer for Fonden for Entreprenørskab Young Enterprise: 2015-2020 2 Strategiske sigtelinjer for Fonden for Entreprenørskab Young Enterprise: 2015-2020 Strategiske sigtelinjer for Fonden

Læs mere

FONDEN FOR ENTREPRENØRSKAB MEDLEM AF JA WORLDWIDE. Bliv partner. Støt Fonden for Entreprenørskab

FONDEN FOR ENTREPRENØRSKAB MEDLEM AF JA WORLDWIDE. Bliv partner. Støt Fonden for Entreprenørskab FONDEN FOR ENTREPRENØRSKAB MEDLEM AF JA WORLDWIDE Bliv partner Støt Fonden for Entreprenørskab 2 Hvem er Fonden for Entreprenørskab? Entreprenørskab kan læres. Det er Fondens grundsten. Aktiviteterne og

Læs mere

Iværksætteri i uddannelsessystemet

Iværksætteri i uddannelsessystemet Iværksætteri i uddannelsessystemet Udvalget vedr. Regional Udvikling den 7. oktober 2015 v/ruth Strøm Iværksætteri Rationalet Øget produktivitet Flere job Innovation Bringer nye produkter, services og

Læs mere

Partnerskabsaftale om entreprenørskab i uddannelserne Mellem

Partnerskabsaftale om entreprenørskab i uddannelserne Mellem Partnerskabsaftale om entreprenørskab i uddannelserne 2011-2013 Mellem, Via University College, og Region Midtjylland Indledning: Vores fremtidige konkurrenceevne styrkes af, at vi gennem vores uddannelsessystem

Læs mere

Fra ABC til ph.d. // Kortlægningen for skoleåret 2016/2017 viser, Kortlægning af entreprenørskabsundervisning i det danske uddannelsessystem 2016/2017

Fra ABC til ph.d. // Kortlægningen for skoleåret 2016/2017 viser, Kortlægning af entreprenørskabsundervisning i det danske uddannelsessystem 2016/2017 Fra ABC til ph.d. Kortlægning af entreprenørskabsundervisning i det danske uddannelsessystem 2016/2017 // Kortlægningen for skoleåret 2016/2017 viser, hvor udbredt entreprenørskabsundervisning er i det

Læs mere

Fra ABC til ph.d. 2017/2018

Fra ABC til ph.d. 2017/2018 Fra ABC til ph.d. Kortlægning af entreprenørskabsundervisning i det danske uddannelsessystem 2017/2018 Om kortlægningen Fonden for Entreprenørskab har siden skoleåret 2009/2010 hvert år lavet en kortlægning

Læs mere

Entreprenørskab fra ABC til ph.d.

Entreprenørskab fra ABC til ph.d. Introduktion til Entreprenørskab fra ABC til ph.d. Kortlægning af entreprenørskabsundervisning i det danske uddannelsessystem 2009/ 2010 Med udgivelsen af Entreprenørskab fra ABC til ph.d. er det første

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Indledning...1. Grundskolen...2. Hvor mange elever har entreprenørskabsundervisning?...2

Indholdsfortegnelse. Indledning...1. Grundskolen...2. Hvor mange elever har entreprenørskabsundervisning?...2 Indholdsfortegnelse Indledning...1 Grundskolen...2 Hvor mange elever har entreprenørskabsundervisning?...2 Hvor mange skoler har entreprenørskabsundervisning?...3 Ungdomsuddannelserne...4 Hvor mange elever

Læs mere

Efteruddannelse i innovations- og entreprenørskabsundervisning

Efteruddannelse i innovations- og entreprenørskabsundervisning Efteruddannelse i innovations- og entreprenørskabsundervisning Verden, arbejdsmarked og samfund forandrer sig, og det gør kravene til skole og uddannelse også.. Over hele verden er der således fokus på

Læs mere

FAGLIGT ENTREPRENØRSKAB

FAGLIGT ENTREPRENØRSKAB FAGLIGT ENTREPRENØRSKAB Introduktion Fonden for Entreprenørskab Young Enterprise har med støtte fra Velux Fonden igangsat et toårigt projekt, der vil hjælpe med at inkludere og fastholde socialt udsatte

Læs mere

3: Tværgående indsats for unge i udsatte boligområder

3: Tværgående indsats for unge i udsatte boligområder 3: Tværgående indsats for unge i udsatte boligområder Tværgående indsats for unge i udsatte boligområder Projektleder Peter Rasmussen, Fonden for Entreprenørskab Teamleder Pernille Berg, Fonden for Entreprenørskab

Læs mere

Giv din støtte til Danmarks fremtid. Vær med til at sikre iværksætterkulturen blandt danske unge og styrk talentudviklingen til din virksomhed

Giv din støtte til Danmarks fremtid. Vær med til at sikre iværksætterkulturen blandt danske unge og styrk talentudviklingen til din virksomhed Giv din støtte til Danmarks fremtid Vær med til at sikre iværksætterkulturen blandt danske unge og styrk talentudviklingen til din virksomhed Fonden for Entreprenørskab Young Enterprise Entreprenørskab

Læs mere

Giv din støtte til Danmarks fremtid Vær med til at sikre iværksætterkulturen blandt danske unge og styrk talentudviklingen til din virksomhed

Giv din støtte til Danmarks fremtid Vær med til at sikre iværksætterkulturen blandt danske unge og styrk talentudviklingen til din virksomhed FONDEN FOR ENTREPRENØRSKAB MEDLEM AF JA W ORLDWIDE Giv din støtte til Danmarks fremtid Vær med til at sikre iværksætterkulturen blandt danske unge og styrk talentudviklingen til din virksomhed Fonden for

Læs mere

INNOVATION OG IVÆRKSÆTTERI

INNOVATION OG IVÆRKSÆTTERI INNOVATION OG IVÆRKSÆTTERI FOLDER 2013 2012 Sponsorbrochure for Region Bornholm www.ffe-ye.dk Som medlem af Fonden for Entreprenørskab - Young Enterprise kan du være med til at styrke det lokale erhvervsliv!

Læs mere

IVÆRKSÆTTER- INDBLIKKET

IVÆRKSÆTTER- INDBLIKKET Senest opdateret oktober 216 IVÆRKSÆTTER- INDBLIKKET Iværksætterindblikket er en samling af aktuel viden om dansk iværksætteri set i dansk og international sammenhæng og med fokus på både de etablerede

Læs mere

Svar til Statsrevisorerne om Rigsrevisionens beretning nr. 21/2017 om forvaltningen af ECTS-point på de videregående uddannelsesinstitutioner

Svar til Statsrevisorerne om Rigsrevisionens beretning nr. 21/2017 om forvaltningen af ECTS-point på de videregående uddannelsesinstitutioner Ministeren Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg Svar til Statsrevisorerne om Rigsrevisionens beretning nr. 21/2017 om forvaltningen af ECTS-point på de videregående uddannelsesinstitutioner

Læs mere

Fra ACB til ph.d. Kortlægning af innovations- og entreprenørskabsundervisning i det danske uddannelsessystem

Fra ACB til ph.d. Kortlægning af innovations- og entreprenørskabsundervisning i det danske uddannelsessystem Fra ACB til ph.d Kortlægning af innovations- og entreprenørskabsundervisning i det danske uddannelsessystem Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Grundskolen... 3 Antallet af elever som har deltaget i entreprenørskabsundervisning...

Læs mere

Ansøgningen uploades via Fondens online ansøgningsformular sammen med budget og evt. andet materiale.

Ansøgningen uploades via Fondens online ansøgningsformular sammen med budget og evt. andet materiale. Ansøgningsskema Ansøgning til projektmidler for Grundskoleområdet forår 2018 Innovation og entreprenørskab i skolens fag 1 Grundlæggende Innovation og entreprenørskab skal, i henhold til skolereformen,

Læs mere

Afsluttende afrapportering til: Fonden for ENTREPRENØRSKAB vedr. projekt:

Afsluttende afrapportering til: Fonden for ENTREPRENØRSKAB vedr. projekt: Afsluttende afrapportering til: Fonden for ENTREPRENØRSKAB vedr. projekt: Entreprenørskab i den ergoterapeutiske profession og uddannelse - styrkelse af entreprenante og innovative processer i grunduddannelsen.

Læs mere

Entreprenørskab fra ABC til ph.d.

Entreprenørskab fra ABC til ph.d. Introduktion til Entreprenørskab fra ABC til ph.d. Kortlægning af entreprenørskabsundervisning i det danske uddannelsessystem www.ffe-ye.dk 2009 2010 2 www.ffe.ye.dk FFE-YE er det centrale nationale videncenter

Læs mere

Refleksion på baggrund af feedback i præsentationsgrupper

Refleksion på baggrund af feedback i præsentationsgrupper Refleksion på baggrund af feedback i præsentationsgrupper Hvilke to-tre feedbackpunkter har I særligt taget til jer? Og hvordan kan de bruges i det videre arbejde med at justere/tilpasse jeres undervisningsdesigns?

Læs mere

Tilmelding foregår via www.startup.ffe-ye.dk og alle teams får ved tilmelding tildelt en TEAMPROFIL.

Tilmelding foregår via www.startup.ffe-ye.dk og alle teams får ved tilmelding tildelt en TEAMPROFIL. Start Up Programme Start Up Programme Start Up Programme er et entreprenørskabsforløb med konkurrencer, mødet med omverdenen og inspiration til undervisning i entreprenørskab. I forløbet arbejdes der med

Læs mere

Innovation i læreruddannelsen NORDISK LÆRERUDDANNELSESKONGRES 2014 LILIAN ROHDE

Innovation i læreruddannelsen NORDISK LÆRERUDDANNELSESKONGRES 2014 LILIAN ROHDE Innovation i læreruddannelsen NORDISK LÆRERUDDANNELSESKONGRES 2014 LILIAN ROHDE Oplægget 1. Projektets interesse 2. Begrebsafklaring 3. Baggrunden: Regering Fonden for Entreprenørskab curriculum læreruddannelsen

Læs mere

Præsentation af. FastholdelsesTaskforce

Præsentation af. FastholdelsesTaskforce Præsentation af FastholdelsesTaskforce Præsentation Modelskoler FastholdelsesTaskforcen samarbejder med mindst ti erhvervsskoler om øget kvalitet i den pædagogiske ledelse og den pædagogiske praksis i

Læs mere

Heidi Lærke Sørensen Entrepreneurship - 3U 2016 SYNOPS

Heidi Lærke Sørensen Entrepreneurship - 3U 2016 SYNOPS Heidi Lærke Sørensen Entrepreneurship - 3U 2016 SYNOPS E3U 2016 Undervisningsdesign Forud for skitsering af mit undervisningsdesign præsenteres de forhold, som danner baggrunden for mit design. Målgruppe

Læs mere

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan 2016+ Indledning Holbæk står, som mange andre kommuner i Danmark, overfor både økonomiske og komplekse samfundsudfordringer. Det klare politiske budskab

Læs mere

Strategi 2015 2016 STRATEGI 2015-16 PEJLEMÆRKER OG MÅL. Indholdsfortegnelse

Strategi 2015 2016 STRATEGI 2015-16 PEJLEMÆRKER OG MÅL. Indholdsfortegnelse STRATEGI 2015-16 Strategi 2015 2016 PEJLEMÆRKER OG MÅL Indholdsfortegnelse Forord 2 1.0 Strategiske pejlemærker 3 2.0 Strategiske mål 7 3.0 Proces for ZBC Strategi 11 Forord Det handler om stolthed, begejstring,

Læs mere

DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARDS DNA

DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARDS DNA DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARDS DNA DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARDS DNA Hvorfor afholder vi Danish Entrepreneurship Award - DNA Med Danish Entrepreneurship Award vil vi skabe inspiration og motivation til

Læs mere

SPORT I FOLKESKOLEN. Team Danmarks koncept for samarbejde med kommunerne om Folkeskolen

SPORT I FOLKESKOLEN. Team Danmarks koncept for samarbejde med kommunerne om Folkeskolen SPORT I FOLKESKOLEN Team Danmarks koncept for samarbejde med kommunerne om Folkeskolen 1. Baggrund og formål Gennem flere år har Team Danmark samarbejdet med kommunerne om udvikling af den lokale idræt.

Læs mere

Hvert fokusområde angiver et politisk fokus med tilhørende politiske målsætninger.

Hvert fokusområde angiver et politisk fokus med tilhørende politiske målsætninger. Beskæftigelses og vækstpolitik Forord Beskæftigelses- og vækstpolitikken er en del af Middelfart Kommunes kommunalplan: Middelfartplanen. Med Middelfartplanen ønsker vi at skabe et samlet dokument, spændende

Læs mere

Læseplan for Iværksætteri på 8. og 9. årgang. Formål. Læringsmål

Læseplan for Iværksætteri på 8. og 9. årgang. Formål. Læringsmål Læseplan for Iværksætteri på 8. og 9. årgang I Tønder Kommunes strategiplan fremgår det under Uddannelsesstrategien, at iværksætteri skal fremmes i Tønder Kommune som et bidrag til at hæve det generelle

Læs mere

Notat. Ansøgningspulje: Opslag af midler til udvikling af uddannelsesforløb, der skal løfte underviserne, så de kan løfte de studerende

Notat. Ansøgningspulje: Opslag af midler til udvikling af uddannelsesforløb, der skal løfte underviserne, så de kan løfte de studerende Notat Ansøgningspulje: Opslag af midler til udvikling af uddannelsesforløb, der skal løfte underviserne, så de kan løfte de studerende Ansøgningsfrist: Den 12. september 2019, kl. 12.00 1. Formål Initiativet

Læs mere

Aarhus Universitets politik for kvalitetsarbejde på uddannelsesområdet

Aarhus Universitets politik for kvalitetsarbejde på uddannelsesområdet Aarhus Universitets politik for kvalitetsarbejde på uddannelsesområdet Formål med kvalitetsarbejdet Kvalitetspolitikken har til formål at etablere et fælles værdigrundlag for kvalitetsarbejdet på uddannelsesområdet

Læs mere

UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT

UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT Den skabende skole makers mindset FabLab Innovation, Odense d. 28/4 2014 Helle Munkholm Davidsen, ph.d. Centerleder Innovation og Entreprenørskab Forskning og innovation, UCL

Læs mere

MSK Strategi

MSK Strategi Indhold Mission... 2 Vision... 2 Styrkepositioner... 3 Indsatsområder i strategien... 4 Vision for uddannelse... 5 Vision for forskning og udvikling... 6 Vision for relations- og videnssamarbejde... 7

Læs mere

International Business Academy. iba ERHVERVSAKADEMI KOLDING STRATEGI 2020

International Business Academy. iba ERHVERVSAKADEMI KOLDING STRATEGI 2020 International Business Academy TæNDT AF AT LÆRE iba ERHVERVSAKADEMI KOLDING STRATEGI 2020 uddannelsesstrategi 2020 Uddannelsesstrategi 2020 IBA Erhvervsakademi Koldings fokusområder angiver de strategiske

Læs mere

Kategoriseringsmodel

Kategoriseringsmodel Kategoriseringsmodel Kategoriseringsmodellen er udarbejdet og udgivet af: Fonden for Entreprenørskab Ejlskovgade 3D 5000 Odense C Mail: post@ffe-ye.dk 2018 Indhold Introduktion... 5 Fagligt indhold...

Læs mere

Uddannelsespolitik Region Midtjylland. Regional Midtjylland Regional udvikling

Uddannelsespolitik Region Midtjylland. Regional Midtjylland Regional udvikling Uddannelsespolitik 2016-2020 Region Midtjylland Regional Midtjylland Regional udvikling Uddannelsespolitik udmøntning af den regionale vækst- og udviklingsstrategi Uddannelsespolitik 2016-2020 Kolofon

Læs mere

Roskilde Handelsskole Større og stærkere Strategi 2020

Roskilde Handelsskole Større og stærkere Strategi 2020 Roskilde Handelsskole Større og stærkere Strategi 2020 I de seneste år er der sket meget inden for uddannelsessektoren med implementeringen af store reformer, planlægningen af nye og med bortfald af aktiviteter,

Læs mere

Målrettet talentforløb på de videregående uddannelser

Målrettet talentforløb på de videregående uddannelser Målrettet talentforløb på de videregående uddannelser Støtte og stimuering af talenter med henblik på at skabe en ny generation af vækstorienterede entreprenører og intraprenører Pål Fernvall, Projektleder,

Læs mere

16 forslag til regeringens og kommunernes iværksætterindsats

16 forslag til regeringens og kommunernes iværksætterindsats 16 forslag til regeringens og kommunernes iværksætterindsats Kommunerne har en unik mulighed for at arbejde på tværs af politikområder i bestræbelserne på at give virksomhederne de bedst mulige rammevilkår.

Læs mere

Company Programme kan integreres i mange forskellige fag på de forskellige ungdomsuddannelser

Company Programme kan integreres i mange forskellige fag på de forskellige ungdomsuddannelser Company Programme Hvad er Company Programme? Company Programme er et learning-by-doing-forløb, hvor elever fra ungdomsuddannelserne lærer at udvikle, afprøve og realisere gode ideer inden for alt fra social

Læs mere

FONDEN FOR ENTREPRENØRSKAB MEDLEM AF JA WORLDWIDE LÆRERVEJLEDNING. IDÉTRÆNING Et kreativitetstræningsmateriale til 4. klasse og op

FONDEN FOR ENTREPRENØRSKAB MEDLEM AF JA WORLDWIDE LÆRERVEJLEDNING. IDÉTRÆNING Et kreativitetstræningsmateriale til 4. klasse og op FONDEN FOR ENTREPRENØRSKAB MEDLEM AF JA WORLDWIDE LÆRERVEJLEDNING IDÉTRÆNING Et kreativitetstræningsmateriale til 4. klasse og op ISBN 978-87-92167-15-6 Copyright 2017 Fotografisk, mekanisk eller anden

Læs mere

Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag

Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag Til skoleledere 5/12/2015 April 2016 Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag Til skoleledere Redaktion: Design: Fotografi:

Læs mere

MODUL Studieplan for didaktisk design/ format

MODUL Studieplan for didaktisk design/ format Kort om konteksten for modulet (Årgang, sammenhæng med fagområdet, andre fagområder på årgangen, udvalgte kvalitetskriterier som afsæt for det didaktiske design/ format, andet) Hvorfor er det vigtigt med

Læs mere

Forskning på dagsorden. Forskningspolitikk som valgkampsak -eksempelet Danmark

Forskning på dagsorden. Forskningspolitikk som valgkampsak -eksempelet Danmark Forskning på dagsorden Forskningspolitikk som valgkampsak -eksempelet Danmark Jens Oddershede Rektor på Syddansk Universitet Formand for Rektorkollegiet Danmarks udgangspunkt 20. august 2008 Forskningspolitikk

Læs mere

Direktøren. Kære bestyrelsesformænd og rektorer

Direktøren. Kære bestyrelsesformænd og rektorer Direktøren Til bestyrelsesformænd og rektorer for universiteter, professionshøjskoler, erhvervsakademier, maritime uddannelsesinstitutioner og kunstneriske videregående uddannelsesinstitutioner Kære bestyrelsesformænd

Læs mere

ARBEJDSFORM: Dialog, samarbejde på tværs og partnerskaber

ARBEJDSFORM: Dialog, samarbejde på tværs og partnerskaber 2019 COI S STRATEGI FORMÅL Center for Offentlig Innovation (COI) er et nationalt center, der arbejder for øget kvalitet og effektivitet i den offentlige sektor gennem innovation. COI samarbejder med innovations

Læs mere

Fælles rammebeskrivelse for faget Dansk

Fælles rammebeskrivelse for faget Dansk Fælles rammebeskrivelse for faget Dansk 1. Baggrund og formål Det blev den 7. april 2014 politisk besluttet, at skolevæsenet i Frederikssund Kommune skal have en fælles kvalitetsramme for centrale fag

Læs mere

Uddannelses- strategi

Uddannelses- strategi Uddannelsesstrategi 2 I hænderne holder du et vigtigt redskab til at bygge Næstveds fremtid Fremtiden skal bygges med teknologi, med værktøj, med fingerfærdighed og med kloge hoveder. Fremtiden skal bygges

Læs mere

5-årig læreruddannelse. Principper for en 5-årig læreruddannelse på kandidatniveau

5-årig læreruddannelse. Principper for en 5-årig læreruddannelse på kandidatniveau 5-årig læreruddannelse Principper for en 5-årig læreruddannelse på kandidatniveau Indledning Der er bred enighed om, at der er behov for at styrke lærernes kompetencer og vidensgrundlag markant. Kravene

Læs mere

Svar på spørgsmål 144 (Alm. del Bilag 1): I brev af 22. marts 2007 har udvalget stillet mig følgende spørgsmål:

Svar på spørgsmål 144 (Alm. del Bilag 1): I brev af 22. marts 2007 har udvalget stillet mig følgende spørgsmål: Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Svar på Spørgsmål 144 Offentligt Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg Christiansborg Svar på spørgsmål 144 (Alm. del Bilag 1): I brev af 22. marts 2007

Læs mere

Udviklingskontrakt Afrapportering for 2016

Udviklingskontrakt Afrapportering for 2016 Udviklingskontrakt 2015-2017 Afrapportering for 2016 Kolofon Dato 3. marts 2017 Ansvarlig Rikke Mandrup Hansen, direktionskonsulent Ledelses- og Kommunikationssekretariatet Indledning Uddannelses- og Forskningsministeriet

Læs mere

ENTREPRENØRIELLE KOMPETENCER

ENTREPRENØRIELLE KOMPETENCER SEMINAR 3 ENTREPRENØRIELLE KOMPETENCER - Fokus på læringsudbytte af entreprenørielle processer AU AARHUS UNIVERSITET CENTER FOR UNDERVISNINGSUDVIKLING OG DIGITALE MEDIER 1. JANUAR 2016 Program for dagen

Læs mere

erhvervsstrategi 2015-2022 KORT VERSION

erhvervsstrategi 2015-2022 KORT VERSION KORT VERSION erhvervsstrategi 2015-2022 Den nye erhvervsstrategi 2022 er klar på businesskolding.dk/strategi2022 Vi er stærkere sammen, så lad os komme i gang. Du kan begynde ved at læse med her forord

Læs mere

2017 STRATEGISK RAMME

2017 STRATEGISK RAMME 2017 STRATEGISK RAMME FORMÅL Center for Offentlig Innovation (COI) er et nationalt center, der arbejder for øget kvalitet og effektivitet i den offentlige sektor gennem innovation. COI samarbejder med

Læs mere

Uddannelses- og Forskningsudvalget 2015-16 UFU Alm.del Bilag 77 Offentligt

Uddannelses- og Forskningsudvalget 2015-16 UFU Alm.del Bilag 77 Offentligt Forskningsudvalget 2015-16 UFU Alm.del Bilag 77 Offentligt Ministeren Forskningsudvalget Folketinget Christiansborg 1240 København K 20. januar 2016 Til udvalgets orientering fremsendes hermed mit talepapir

Læs mere

Innovation og entreprenørskab i skolen Et ledelsesperspektiv

Innovation og entreprenørskab i skolen Et ledelsesperspektiv Innovation og entreprenørskab i skolen Et ledelsesperspektiv Innovation og entreprenørskab i skolen et ledelsesperspektiv Anders Rasmussen ISBN 978-87-92167-51-4 (pdf) ISBN 978-87-92167-52-1 (tryk) Copyright

Læs mere

Velkommen til opstartsmødet for CP-undevisere

Velkommen til opstartsmødet for CP-undevisere Velkommen til opstartsmødet for CP-undevisere Velkomst 10.00 Bordet rundt (hvem er jeg, hvorfor er jeg her) Hvad er Fonden for Entreprenørskab Nye Company Programme-undervisere 10.30 Præsentation af Company

Læs mere

KORTLÆGNING. Metoderapport.

KORTLÆGNING. Metoderapport. Metoderapport KORTLÆGNING Dette notat er udarbejdet af Fonden for Entreprenørskab, og indeholder det metodiske der ligger til baggrund for vores årlige kortlægning, Fra ABC til ph.d. Fra ABC til ph.d.

Læs mere

I skoleåret er der kr. til fordeling kr. i efteråret 2015 og til foråret 2016.

I skoleåret er der kr. til fordeling kr. i efteråret 2015 og til foråret 2016. NOTAT Indkaldelse af ansøgninger til forsøgs- og udviklingspuljen 4. marts 2015 Sagsbehandler: Dok.nr.: 2015/0002140-2 Skoleafdelingen Undervisningsudvalget råder over en særlig forsøgs- og udviklingspulje,

Læs mere

Camilla Brørup Dyssegaard, Ren Viden og Rambøll Management Consulting

Camilla Brørup Dyssegaard, Ren Viden og Rambøll Management Consulting Specialpædagogisk støtte og inklusion på ungdomsuddannelserne for personer med psykiske funktionsnedsættelser et indblik i resultaterne fra et systematisk litteraturstudie Camilla Brørup Dyssegaard, Ren

Læs mere

Hvem står bag? n Teknologipagtens sekretariat er forankret i Fonden For Entreprenørskab. 8-OKT-18

Hvem står bag? n Teknologipagtens sekretariat er forankret i Fonden For Entreprenørskab. 8-OKT-18 Hvem står bag? n Bag teknologipagten står Beskæftigelsesministeriet, Erhvervsministeriet, Undervisningsministeriet samt Uddannelses- og Forskningsministeriet. n Teknologipagtens sekretariat er forankret

Læs mere

Bilag om uddannelse i entrepreneurship i det danske uddannelsessystem 1

Bilag om uddannelse i entrepreneurship i det danske uddannelsessystem 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård, 8 København K Telefon 9 - Fax 6 65 Dato:. januar 6 Bilag om uddannelse i entrepreneurship i det danske uddannelsessystem.

Læs mere

Opdateres forud for bestyrelsesmødet og Generalforsamling den 18. maj med konkrete mål for klynger mm. samt årsplan/oversigt.

Opdateres forud for bestyrelsesmødet og Generalforsamling den 18. maj med konkrete mål for klynger mm. samt årsplan/oversigt. 1 ÅRSPLAN 2017 første udkast Opdateres forud for bestyrelsesmødet og Generalforsamling den 18. maj med konkrete mål for klynger mm. samt årsplan/oversigt. Foreningen IQ s a rsplan sætter mål og prioriteter

Læs mere

Mission. Vision. Kommunikationsstrategi 2013-2015. Formål

Mission. Vision. Kommunikationsstrategi 2013-2015. Formål Tanken om et campus som et uddannelsesfællesskab har eksisteret i Køge i mange år og er udsprunget fra lokale uddannelsesinstitutioner. Tanken har vokset sig større og større, blandt andet med bred støtte

Læs mere

AALBORG HANDELSSKOLE STRATEGI

AALBORG HANDELSSKOLE STRATEGI AALBORG HANDELSSKOLE Strategi 2019-2024 fastlægger retningen for de kommende fem år. Udviklingen går imidlertid stærkt, og meget kan ske i løbet af en femårsperiode. Skolens bestyrelse vil derfor i samarbejde

Læs mere

Kontingentforhøjelse Midtjyllands EUkontor

Kontingentforhøjelse Midtjyllands EUkontor Indstilling Til Byrådet (Aarhus Byråd via Magistraten) Fra Borgmesterens Afdeling Dato 3. november 2016 Kontingentforhøjelse Midtjyllands EUkontor 2017-2020 Det midtjyske EU-kontors bestyrelse har vedtaget

Læs mere

Notat med beskrivelse af Region Midtjylland digitalisringsindsats på ungdomsuddannelserne

Notat med beskrivelse af Region Midtjylland digitalisringsindsats på ungdomsuddannelserne Regionshuset Viborg Regional Udvikling Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Notat med beskrivelse af Region Midtjylland digitalisringsindsats på ungdomsuddannelserne

Læs mere

Kommission om fremtidens læreruddannelse. Kommissorium

Kommission om fremtidens læreruddannelse. Kommissorium Kommission om fremtidens læreruddannelse Kommissorium Baggrund Læreruddannelsen spiller en central rolle i det danske uddannelsessystem og det danske samfund. En læreruddannelse af høj kvalitet og på et

Læs mere

Sammensætning Medlemmerne af Det Nationale IT Kompetence Board skal bestå af folk med viden om og legitimitet indenfor IT arbejdsmarkedet

Sammensætning Medlemmerne af Det Nationale IT Kompetence Board skal bestå af folk med viden om og legitimitet indenfor IT arbejdsmarkedet En samlet strategi for Danmarks Digitale Kompetencer IT Branchen, Prosa og IDA anbefaler, at der etableres en samlet strategi for Danmarks Digitale Kompetencer og nedsættes et Nationalt IT Kompetence Board,

Læs mere

Faglige miljøer skal styrke den tværprofessionelle professionshøjskole

Faglige miljøer skal styrke den tværprofessionelle professionshøjskole Kronik Faglige miljøer skal styrke den tværprofessionelle professionshøjskole Laust Joen Jakobsen En stærk sammenhæng mellem forskning, videreuddannelse og grunduddannelse er helt central for professionshøjskolerne.

Læs mere

Strategi for uddannelse i entreprenørskab

Strategi for uddannelse i entreprenørskab Ministeriet for Videnskab, Udvikling og Teknologi Kulturministeriet Undervisningsministeriet Økonomi- og Erhvervsministeriet Strategi for uddannelse i entreprenørskab 1 1. Indledning Globaliseringen giver

Læs mere

Udkast til Partnerskabsaftale. mellem

Udkast til Partnerskabsaftale. mellem Udkast til Partnerskabsaftale mellem Indhold Partnerskabet... 3 Aftaleparterne... 3 Baggrund... 3 Formål... 4 Indsatsområder... 4 Koordination af indsats og udveksling af information om praktikpladssøgende...

Læs mere

Digitale kompetencer og digital læring

Digitale kompetencer og digital læring Digitale kompetencer og digital læring National handlingsplan for de videregående uddannelser April 2019 Udgivet af Børsgade 4 Postboks 2135 1015 København K Tel.: 3392 9700 ufm@ufm.dk www.ufm.dk Foto

Læs mere

I - Kommissorium for 17 stk. 4 udvalg om uddannelse til alle - ØU

I - Kommissorium for 17 stk. 4 udvalg om uddannelse til alle - ØU I - Kommissorium for 17 stk. 4 udvalg om uddannelse til alle - ØU Sagstype Åben : Type: Økonomiudvalget I Sagsnr.: 10/391 Baggrund Det nyvalgte Byråd i Høje-Taastrup Kommune drøftede i forbindelse med

Læs mere

Innovationspotentialet ligger i en virksomhedsnær indsats med fokus på højtuddannede, iværksætteri og øget samarbejde om udvikling og forskning.

Innovationspotentialet ligger i en virksomhedsnær indsats med fokus på højtuddannede, iværksætteri og øget samarbejde om udvikling og forskning. Første AC-bidrag til en national innovationsstrategi: Innovationspotentialet ligger i en virksomhedsnær indsats med fokus på højtuddannede, iværksætteri og øget samarbejde om udvikling og forskning. De

Læs mere

KORTLÆGNING. Metoderapport.

KORTLÆGNING. Metoderapport. Metoderapport KORTLÆGNING Dette notat er udarbejdet af Fonden for Entreprenørskab for at give en dybere forståelse af, hvordan vores årlige kortlægning, Fra ABC til ph.d., bliver sammensat. Fra ABC til

Læs mere

Viden og uddannelse i EU 2020 strategien

Viden og uddannelse i EU 2020 strategien 09-1411 - ersc - 21.04.2010 Kontakt: - ersc@ftf.dk@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 Viden og uddannelse i EU 2020 strategien Uddannelse, videnudvikling og innovation spiller en afgørende rolle i Kommissionens

Læs mere

INNOVATION KREATIVITET og DIGITAL LÆRING

INNOVATION KREATIVITET og DIGITAL LÆRING Konference Odense den 18. november 2015 INNOVATION KREATIVITET og DIGITAL LÆRING 1.- 6. klasse Skoleudvikling og innovationskultur v/ Elise Cramon skoleleder på Engbjergskolen vinder af Entrepreneurial

Læs mere

Entreprenørskab fra ABC til ph.d.

Entreprenørskab fra ABC til ph.d. Introduktion til Entreprenørskab fra ABC til ph.d. Kortlægning af entreprenørskabsundervisning i det danske uddannelsessystem www.ffe-ye.dk 2 www.ffe.ye.dk Fonden for Entreprenørskab Young Enterprise arbejder

Læs mere

Høringssvar vedrørende talentudvikling på de videregående uddannelser

Høringssvar vedrørende talentudvikling på de videregående uddannelser 28. august 2012 JW Styrelsen for Universiteter og Internationalisering Kontoret for uddannelsespolitik Att. fuldmægtig Torsten Asmund Sørensen Lundtoftevej 266 2800 Kgs. Lyngby Høringssvar vedrørende talentudvikling

Læs mere

REGION HOVEDSTADEN. Forretningsudvalgets møde den 15. juni 2010. Sag nr. 5. Emne: Uddannelsesprojekter. 4 bilag

REGION HOVEDSTADEN. Forretningsudvalgets møde den 15. juni 2010. Sag nr. 5. Emne: Uddannelsesprojekter. 4 bilag REGION HOVEDSTADEN Forretningsudvalgets møde den 15. juni 2010 Sag nr. 5 Emne: Uddannelsesprojekter 4 bilag Koncern Regional Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Til: Telefon 4820 5000 Direkte 4820

Læs mere

I regi af Region Midtjylland arbejdes der med et projekt om Big data 2 og på nationalt niveau arbejdes der med

I regi af Region Midtjylland arbejdes der med et projekt om Big data 2 og på nationalt niveau arbejdes der med Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens afdeling Dato 22. juli 2015 Videreudvikling af Open data Aarhus 1. Resume Open Data Aarhus (ODAA) er et Smart Aarhus initiativ, der sammen

Læs mere

Vejledning og inspiration til skolebestyrelsen

Vejledning og inspiration til skolebestyrelsen Vejledning og inspiration til skolebestyrelsen Skolebestyrelsen fastsætter principper for skolens virksomhed. Fremover skal skolebestyrelsen også som del af den åbne skole fastsætte principper for samarbejder

Læs mere

værksætterindblikket Tager temperaturen på iværksætteri og entreprenørskab i Danmark

værksætterindblikket Tager temperaturen på iværksætteri og entreprenørskab i Danmark værksætterindblikket Tager temperaturen på iværksætteri og entreprenørskab i Danmark Januar 2017 OM IVÆRKSÆTTERINDBLIKKET Iværksætterindblikket er en samling af aktuel viden om dansk iværksætteri set i

Læs mere

UDDANNELSES. STRATEGI iba ERHVERVSAKADEMI KOLDING 2020

UDDANNELSES. STRATEGI iba ERHVERVSAKADEMI KOLDING 2020 UDDANNELSES STRATEGI Professionsbachelor i international handel og markedsføring iba ERHVERVSAKADEMI KOLDING 2020 status Status Uddannelsen fokuserer på international handel og markedsføring og bygger

Læs mere

STATUS MÅL. Flere skal fuldføre Flere skal fuldføre en erhvervsuddannelse (fuldførelsen skal stige til mindst 60 procent i 2020 og 67 procent i 2025).

STATUS MÅL. Flere skal fuldføre Flere skal fuldføre en erhvervsuddannelse (fuldførelsen skal stige til mindst 60 procent i 2020 og 67 procent i 2025). STRATEGI 2020 STATUS Strategi 2016 2020 udformes i en tid præget af mange forandringer på skolen og uddannelsesområdet. Erhvervsuddannelsesreformen (EUD-reformen) fra 2015 er under indfasning, den fremtidige

Læs mere

Hovedstadens skoler føder flest iværksættere

Hovedstadens skoler føder flest iværksættere Hovedstadens skoler føder flest iværksættere Skoler fra Solrød og Greve kommuner syd for København topper listen over kommuner, hvor flest afgangselever fra 9. klasse siden 1980 er blevet iværksættere.

Læs mere

Ansøgningen uploades via Fondens online ansøgningsformular sammen med budget og evt. andet materiale.

Ansøgningen uploades via Fondens online ansøgningsformular sammen med budget og evt. andet materiale. Ansøgningsskema Ansøgning til projektmidler for Grundskoleområdet marts 2015 Implementering af innovation og entreprenørskab i skolen 1 Grundlæggende Innovation og entreprenørskab skal, i henhold til skolereformen,

Læs mere

Samspil mellem Uddannelse og Erhverv - Konceptforslag til Horsens Kommune

Samspil mellem Uddannelse og Erhverv - Konceptforslag til Horsens Kommune 16. feb 2015 Samspil mellem Uddannelse og Erhverv - Konceptforslag til Horsens Kommune Baggrund Der findes i dag utallige eksempler på projekter og aktiviteter, hvis formål er at styrke samarbejdet mellem

Læs mere

Science. strategi. for Esbjerg Kommune

Science. strategi. for Esbjerg Kommune Science strategi for Esbjerg Kommune ENERGI MILJØ INNOVATION NATURVIDENSKAB Forord Med sciencestrategien vil Esbjerg Kommune skabe de bedste rammer for læring gennem hele livet. Vi ønsker især at have

Læs mere

Jubilæumskonference august 2019, Scandic Bygholm Park, Horsens. Michael E. Caspersen Direktør

Jubilæumskonference august 2019, Scandic Bygholm Park, Horsens. Michael E. Caspersen Direktør Jubilæumskonference 2019 20.-21. august 2019, Scandic Bygholm Park, Horsens Michael E. Caspersen Direktør 106 deltagere SDU 18 AAU 31 AU 30 It-vest 7 Eksterne 20 It-vest.dk Tre fokusområder Gymnasieelever

Læs mere

Strategi og ledelsesgrundlag - på vej mod

Strategi og ledelsesgrundlag - på vej mod Strategi og ledelsesgrundlag - på vej mod 2020 www.sdu.dk/strategi2020 Jens Oddershede Rektor 7. november 2012 SDU s Strategi og ledelsesgrundlag - på vej mod 2020 INTRO - Hvorfor en fælles fortælling

Læs mere

TUP I teksten anvendes både begreberne RKV og IKV. RKV anvendes generelt som en paraplybegreb, der i denne tekst referer

TUP I teksten anvendes både begreberne RKV og IKV. RKV anvendes generelt som en paraplybegreb, der i denne tekst referer TUP 2012 Det er AMU s formål at medvirke til at styrke arbejdsstyrkens kompetenceudvikling på både kort og langt sigt. Godt 1 mio. danskere mellem 20 og 64 år har ikke gennemført en erhvervskompetencegivende

Læs mere

Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag

Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag 5/12/2015 Til kommunal forvaltning April 2016 Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag Til kommunal forvaltning Redaktion:

Læs mere

Marts 2008. Indholdsfortegnelse

Marts 2008. Indholdsfortegnelse KVALITET I VOKSNES LÆRING I ISLAND Marts 2008 Indholdsfortegnelse Indledning... 1 1 Udviklingen af kvalitetsindikatorer... 2 2 Vejledning for intern evaluering... 3 3 Kvalitetsstandarden ISO 9001... 5

Læs mere