Teknisk isolering Cellegummi Slanger

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Teknisk isolering Cellegummi Slanger"

Transkript

1 Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg & industri Teknisk isolering Cellegummi Slanger Undervisningsministeriet, januar Materialet er udviklet for Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri i samarbejde med Preben Kristensen, AMU Syd Kolding. Materialet kan frit viderebearbejdes med angivelse af følgende tekst: Dette materiale indeholder en bearbejdning af undervisningsmateriale for Teknisk Isolering Cellegummi slanger Januar 2014, udviklet for Undervisningsministeriet af Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri i samarbejde med Preben Kristensen AMU Syd Kolding.

2 1 Indholdsfortegnelse... 0 Indholdsfortegnelse... 1 FORORD... 2 Hvad er cellegummi?... 3 Hvorfor vælge cellegummi?... 4 Cellegummi ABC Montagen... 7 Limning:... 8 Tilskæring... 8 Ovale slanger:... 9 Når du er klar Hvornår slangebøjninger? Segmentbøjninger: Hvor mange segmenter? Hvor bred skal segmenterne så være? Overdimensioneret bøjning Slange tee stykker Tee med uens diameter Tilskæring af tee stykket grader Overisolerede Tee stykker: Reduktion i slange: Ligesidet reduktion: Bærringer: Fremstilling af bæringer Tillæg:... 26

3 2 Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg & industri FORORD Dette hæfte er udviklet af efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri (BAI) med støtte fra undervisningsministeriet. Hæftet behandler emnet: Teknisk isolering Cellegummi - slanger Materialet er udarbejdet som et tillæg til kurset Køleisolering/cellegummie - kursus nr Formålet med uddannelsesforløbet er, at deltagerne efter afslutningen af forløbet kan gennemføre varme, kulde og kondens isolering af rør, bøjninger og tee stykker. Deltagerne kan udføre opgaver i slangemateriale, og vælge isolerings tykkelse ud fra klassificering der bygger på Ds Derudover kan deltagerne vælge materialer og metoder der følge producentens vejledning, samt kan dokumentere og redegøre for valg af løsning. Endelig kan deltagerne foretage evaluering og kvalitetssikring af eget arbejde, samt sikre at krav til sikkerhed, miljø og arbejdsmiljø er overholdt under arbejdets udførelse. Illustrationerne på de følgende sider, er udført af faglærer Preben Kristensen, AMU Syd Kolding, og hvis der ud over dette er hentet materiale fra anden kilde, vil dette fremgå af teksten til illustrationen. Data og vejledning i kompendiet, er derfor udviklet henholdsvis gennem forsøg gennemført på AMU Syd, men også i samråd med de datablade der følger med de enkelte produkter, samt i samråd med konsulenter fra udbydere af materialerne. Kurset knytter sig til AMU målet der har nr Målgruppe: Uddannelsen henvender sig til personer, der har eller ønsker beskæftigelse inden for isoleringsfaget. Deltagerne har ikke nødvendigvis kendskab til arbejdet med isolering generelt, men forstår at kurset giver mulighed for at udføre varme, kulde og kondens isolering, på en måde så det lever op til producentens anvisning. Varighed: 4 dage Efteruddannelses udvalget for bygge/anlæg og industri takker faglærere og andre, der har medvirket i udarbejdelsen af dette materiale. Herudover takker vi branchen for ideer til og konstruktiv kritik af materialet.

4 3 Hvad er cellegummi? Cellegummi er fremstillet af ca. 40 forskellige kemiske dele og grundstoffer i et gummi materiale, der gennem varmepåvirkning, er op skummet til en blød isolerende membran, der kendetegnes på de helt lukkede celler, og derved giver en ekstrem god isoleringsevne. Isoleringsevnen, eller lambda værdien er i visse cellegummi produkter helt nede på målt ved 0 grader, det vil sige at kun 0,033 Joule. Det er den målte varmemængde som går gennem 1m3 cellegummi, i løbet af 1sek, når temperaturforskellen mellem hver side af materialet er 1 C. Varmeledningstallet fortæller altså hvor godt eller dårligt et materiale leder varmen. Jo lavere tal, jo bedre isoleringsevne. 1 My værdien, dvs. evnen til at tilbageholde damp, eller sagt på dansk, tætheden, er blandt de bedste, med helt op til my. Produktionen af cellegummi foregår ved at en ekstruder presser grundmassen gennem det vi kunne kalde en meget stor gammeldags kødhakkemaskine, hvor rågummiet danner en massiv hård slange. En dysse i midten efterlader den indvendige diameter. Efter en lang tur igennem en hærdeovn, udvider slangen sig til mindst dobbelt størrelse både i diametrene og længderetningen. Derfor er det yderst vigtigt at temperaturer i ovnen passer helt præcis, da der ellers vil blive en for stor forskel i den tolerance, isoleringstykkelsen og diametrene tillader. 1 I løbet af 2014 vil en revideret udgave af Ds.452, danne grundlag for en mere ensartet måling af Lambda værdier, så alle isolerings produkter skal måles ved samme temperatur, det vil give et mere nøjagtigt billede af isolerings materialernes indbyrdes isoleringsevne.

5 4 Hvorfor vælge cellegummi? Materialet har egenskaber der gør det velegnet til både kolde og varme installationer, hvor grænseværdien eller anvendelses temperaturen på den almindelige cellegummi kun rækker til 105 grader. 2 Det vil dog i de fleste tilfælde være nok på både fjernvarme eller centralvarmerør. I begyndelsen da produktet blev lanceret på markedet, var det hovedsagelig tiltænkt kolde installationer, men som udviklingen efterhånden skrider frem, bruges både plade og slange materialer også ved varme installationer, specielt hvor pladsen er trang. Det gode varmeledningstal gør netop sit til at isoleringstykkelsen kan minimeres i forhold til de mere kendte fiber isolerings produkter, samtidig med at isoleringsevnen bibeholdes. 3 De høje oliepriser har efterhånden betydet at man også er nødt til at gå et skridt videre når det drejer sig om isolering på kolde emner. Det koster nemlig gange mere at sænke temperaturen 10 grader, end at hæve den. Når man derfor producerer kulde kan man ikke nøjes med at isolere så kun kondensproblemerne undgås, man er også nødt til at tage hensyn til kuldetab, og undgå unødvendige udgifter her. Hvis man for eksempel vil isolere et 60 mm. rør som har en temperatur 0 grader, og en omgivende temperatur på 22 grader, ville man tidligere have valgt 13 mm. cellegummi, men skal man følge dansk standart Ds. 452,(2011 udgaven) skal isoleringstykkelsen være mindst 29 mm. Armaflex er et af de produkter på cellegummi markedet, der har brugt mange udviklingspenge på at få et så tilrettet produkt som muligt, forstået på den måde at udviklingen gennem tiden har øget Lambda værdien trods mindre isoleringstykkelse, blandt andet ved at anvende mindre lukkede celler end tidligere. Det medførte også en forbedring i My værdien fra 7000 til My. Man har indført en betegnelse i produktet der hedder BØG, der er en forkortelse af udtrykket beregnet øget gods tykkelse. Det betyder i princippet at isoleringstykkelsen kan variere, alt efter diameteren på det rør der skal isoleres. Har du eksempelvis et 18 mm. rør med en medietemperatur på 0 grader og omgivende temperatur på 20 grader, så vil isoleringstykkelsen være noget mindre i forhold til f.eks. et 60 mm. rør med de samme parametre, og samme isoleringsklasse. 2 Armaflex s produkter kan tåle op til 150 grader, og ved at blande et varmeekspanderende additiv i Armaflex elastomerisolering, skaber Armaflex Protect en effektiv brandforsegling af rørgennemføringer i brandvægge og brandsikre dæk, så der findes cellegummi produkter der tåler en del varme. 3 Når vi taler om cellegummi i dette kompendium, anvender vi ofte vejledningen fra Armacell, da de har bistået med materialet til kompendiet. Det betyder ikke at det er det eneste produkt på markedet der dur. I Danmark bruger tekniske isolatører også produkter fra f.eks. Kaiman.

6 5 Hvis overfladen på et lille rør B. sammenholdes med overfladen uden på isoleringen A, vil A (overfladen) procentvis være større end B. Det ændrer sig dog hvis vi øger diameteren for røret. Efterhånden vil A og B blive mere ens, da isoleringstykkelsen ikke stiger med samme hastighed som diameteren. Til gengæld vil den flade isolering til højre, have samme areal både på emnet B. som uden på isoleringen A. Det er grundprincippet i BØG. Hvad betyder det i praksis? Hvis det rør vi skal isolere er 18 mm. i diameter vil omkredsen være 18 * 3,14 = 56,5 mm. Med 13 mm. isolering vil diameteren herefter være 44 mm. Omkredsen er 44 * 3,14 = 138,2 mm. Differencen er 81 mm. og giver over 2,4 gange mere areal A. end det nøgne rør B. Laver vi det samme regnestykke med 60 mm. rør bliver det 60 * 3,14 = 188,5 (B.) 86 * 3,14 = 270,5 (A.) Difference 82 Trods den næsten samme difference, er forøgelsen af arealet kun 1,4 gange større uden på isoleringen, i forhold til den større omkreds. Alt dette har Armacell taget hensyn til i deres beregninger. Hvis du derfor bestiller en 18 mm. slange i en klasse 2 (Af2), vil den være med en tyndere isolering end et 60 mm. rør i klasse 2. De klasser der her tænkes på er de klasser som Ds. 452 har opbygget i forhold til medietemperatur, omgivende temperatur og drift tiden. 4 De 3 parametre medietemperatur, omgivende temperatur og drift tid, har altid dannet grundlag for klassificering af isolering i forhold til isoleringstykkelsen, og i virkeligheden kan denne klasse få større og større betydning inden for køleisolering. 5 4 Om der sker ændringer i forhold til den nye Ds. 452 i 2014, vil tiden vise, men lambda værdierne er altid målt ud fra 0 grader, hvilket har givet cellegummi den fordel, at værdien 0,033 i virkeligheden er 0, De fleste af oplysningerne er hentet fra Armacells montagehåndbog.

7 6 Cellegummi ABC. Følgende vigtige råd er med til at du overholder de krav producenten stiller til en korrekt montage. Garantien på produktet er således også afhængig af at rådene følges af montøren. Limen er ved vådlimning, er ca.36 timer om at tørre igennem, eller udlufte, dvs. man ikke må tage anlægget i brug før der er gået 36 timer, ellers ingen garanti. Isoler aldrig anlæg eller systemer som er i brug. Anvend værktøj i en god kvalitet, specielt en skarp kniv, frisk lim og en god børste. For store områder kan man anvende en spartel eller en malerulle (ikke-skum type) eller limkande. Limen skal omrøres grundigt inden brug, da bindemiddel og virk stoffet ligger i bunden. Limen skal opbevares i et køligt miljø hvor det er muligt. Dåser skal også holdes frostfri. Opbevaring ca. 1 år. Er limen for kold inden brug, kan den med fordel opvarmes i den lukkede dåse, i en spand med varmt vand. Efterfyld fra større dåser når nødvendigt og hold dåsen lukket når den ikke anvendes for at undgå at limen bliver for tyk. Påfør lim i et tyndt og jævnt lag på begge flader som skal limes. Ideel installationstemperatur er 15 C til 20 C. Anvend ikke lim ved temperaturer under 0 C. Rør strækninger skal våd limes for hver 2 m. Det kalder vi sektionslimning. Alle stødsamlinger fastgøres til røret eller emnet med limen. Alle overflader som skal samles skal være tørre før limning. Hvis overfladen på en installation er forurenet med støv, snavs, olie eller vand, skal alle disse forureningskilder fjernes. Armaflex lim kan ikke hæfte til asfalt, bitumen eller rødt-bly. Bæringer, fittings m.m. skal sektionslimes. Ovale rør skal altid splittes på den flade side. Plane flader vil altid kræve større isoleringstykkelse en rør. Selvklæbende cellegummi tape bør ikke anvendes som det eneste fastgøringspunkt for ende samlinger og samlinger på langs og søm.

8 7 Når den almindelige cellegummi anvendes udendørs skal det altid, enten males, dækkes eller på anden måde beklædes. Det første lag kan påføres straks efter isoleringen er færdig. Det andet lag skal påføres inden 7 dage. Speciel cellegummi maling giver den bedste UV beskyttelse. Høj luftfugtighed og høj temperatur fører til hurtigere fordampning af opløsningsmidlet i limen. Modsat en normal samling, skal fladerne som skal samles fastholdt sammen under pres mens de stadigvæk er våde. Den korrekte tørre-tid kan afgøres med fingernegl-testen. Rør ved overfladen med en fingernegl, hvis neglen ikke hænger fast i limen og overfladen ikke føles klistret kan samlingen udføres. Den maksimale lim-kraft opnås, når to overfladers tørre emner sættes sammen. Overflader på rør og tanke skal beskyttes tilstrækkeligt mod korrosion før montage af cellegummi. Ved isolering af rør i rustfri stål kontakt venligst producentens kundeservice. Montagen Montagen af både slanger og plade, foregår med en godkendt kontaktlim der købes specielt til formålet. Dette er vigtigt i forhold til garantien. I enkelte tilfælde kan man købe selvklæbende slanger, hvor snittet er lagt skråt gennem isoleringen for at få større vedhæftning. Det vil dog ikke være klogt at have for meget af den type på lager, da limen har en begrænset holdbarhed i forhold til monterings-tidspunktet. Det vil sige at slangen skal anvendes inden for et år fra produktions dato, hvis garantien på tapen skal overholdes.

9 8 Limning: Som allerede nævnt, skal limen røres godt op inden den smøres på emnet. Da limens opløsnings midler er meget flygtige er der to ting at tage hensyn til. 1. Din egen sikkerhed. Følg vejledningen på den mal kode der står på dåsen, og brug evt. et aktivt kul filter i din maske (P2), eller brug en helmaske med luft til førelse hvis du skal lime mere end 3 timer den dag. En filtermaske til støv har ingen effekt overhovedet. 2. Limens viskositet. Sørg for at åbningen i limdåsen er så lille at kun lige netop din pensel kan komme igennem. På den måde sikrer du at limen ikke bliver sej og tyk for hurtigt. Mange vælger at hælde limen op i mindre portioner i små dåser. Dette er en udmærket løsning, men det hindrer ikke opløsningsmidlet i at forsvinde. Lad penslen stå i en dåse med vand og ikke opløsningsmiddel, da det er rigeligt til at forhindre at den ikke tørrer ud. Når du skal bruge penslen igen, tager du den blot op af vandet og tørrer den let af på et stykke papir. Selve påføringen af limen foregår altid i bevægelser der går i den samme retning, det vil sige ud over brugsfladen. På den måde undgår du at der kommer lim på den synlige overflade. Når slangen er monteret på røret, drejes slangen fra side til side rundt gående, så evt. lim på indersiden af slangen slipper røret, på den måde kan limen binde i hele samlingen. Tilskæring Brug en skarp kniv. Kniven må nødvendigvis slibes regelmæssigt for at undgå flosser i

10 9 materialet, dog kan en keramisk kniv også bruges, den skal til gengæld aldrig slibes. Hold kniven i en lille vinkel mod slangen når der skal slidses op. Pas på at kniven ikke berører den indvendige overflade på slangen, da der ellers kan komme ar eller revner, der forringer isoleringsevnen. Der findes en kniv hvis udformning gør at den ikke kan beskadige den indvendige overflade. Den er dog ikke så let at slibe. Ovale slanger: Hvis slangen er en smule oval, er det vigtigt at den skæres langsgående på den rigtige led, som vist på illustrationen her over. Her er den rigtige metode at skære når den flade side vender op. Snittet vil under montagen danne et V ind mod det nøgne rør. Så er man sikker på at limen binder hele vejen ud mod overfalden.

11 10 Hvis man derimod skar slangen på langs, mens den smalle side vender op, ville det V der opstår under montagen, først mødes i overfladen, og efterfølgende vil man ikke have en fornemmelse af om limen binder hele vejen ind gennem snittet. Omvendt når der skal skæres bøjninger eller tee stykker, er de vigtigt at slangen, hvis den er oval, står med den smalle ende op. På den måde kan du trykke slangen ned mod bordet til det bliver helt rundt. Først der, bør du skære den over, ellers vil snittet blive deformt. Nogen vælger at sætte et stykke rullet pap ind i slangen for at den bliver rund og stabil, dog bør pappet ikke sidde så tæt på snittet at man skærer i pappet. Når du er klar. 1. Med en skarp kniv skæres en slids på den flade side af slangen på hele slangens længde. 2. Monter den opskårne slange på det rene rør; påfør lim på de to opskårne flader i et tyndt jævnt lag ved hjælp af en korthåret pensel. Påfør limen i samme retning hele tiden, det vil sige ud mod brugsfladen, eller den synlige flade, så der ikke afsættes lim på slanges overflade. Eller fold slangen ud på et bord, evt. med lidt afstandsklodser, og påfør limen inden slangen monteres. Det er vigtigt med tålmodighed, da en for tidlig samling vil give den stadig våde lim mulighed for at trække tråde, og gøre samlingen utæt og uholdbar.

12 11 Lav evt. et par forsøg med slange stumper, hvor du efterfølgende trækker samlingen fra hinanden når den er limet sammen. Hvis slangen revner ved siden af limningen, er den som den skal være, men er der synlige limflader i revnen, var samlingen ikke i orden. Hvornår slangebøjninger? En tommelfingerregel for hvornår man laver slangebøjninger i forhold til pladebøjninger er at en diameter under 89 mm. altid bør laves som i slangemateriale, på grund af den spænding der opstår i en pladebøjning. Som udgangspunkt er plademateriale fladt, og en krumning vil altid giver spændinger i overfladen, men bliver spændingen for stor grundet en lille diameter, vil det påvirke limen. Bøjninger med en fornuftig radius kan udmærket monteres ved at en hel slange trækkes hen over bøjningen, så du undgår en masse samlinger i segmenterne. Men når det kommer til tætte bøjninger med en meget lille radius, er der en risiko for at isoleringen vil danne riller/bølger på indersiden af bøjningen og dermed reducere isoleringstykkelsen. For isolering af bøjninger anbefaler de fleste leverandører i denne sammenhæng at anvende standard og ikke selvklæbende slanger. Segmentbøjninger: Når bøjninger skal skæres af en slange er der som udgangspunkt 4 mulige gradevalg. En 45 grader bøjning vil bestå af 2 halvdele. En 22,5 grader bøjning vil bestå af 1 midt segment samt 2 ende stykker.

13 12 En 15 grader bøjning vil bestå af 2 midt segmenter samt 2 ende stykker. En 11,25 grader bøjning vil bestå af 3 midt segmenter samt 2 ende stykker. Hvor mange segmenter? Det vil være bøjningens diameter og radius der afgør hvor mange dele en bøjning bør laves i. En lille diameter vil ofte have en lille radius, og isoleringstykkelsen vil udgøre en større procentdel af den endelige diameter, end hvis der er tale om et større rør. Derfor vil bøjningen laves i færre dele jo mindre den er. Bøjningerne skæres i de rette grader ved hjælp af en skæreplade. Den har aftegninger der passer til alle 4 typer bøjninger, men som vi senere skal se, kan den også bruges til tee stykker. Man vælger altså det samme gradetal til hele bøjningen, og kombinerer ikke med forskellige grader. Husk at slangen skal være helt rund når du skærer af den. Snittet vil skiftevis gå skrå til hver side, på den måde bliver der ikke noget spild. Start og slut segmenterne skal dog skæres 90 grader i enderne. Segmenterne limes sammen i skæringen, hvorefter bøjningen deles på langs, enten i kværken eller ryggen, på samme måde som en slange. Herefter kan den igen limes og monteres.

14 13 Hvor bred skal segmenterne så være? Det vil være alt for omstændigt at regne bredden på et segment ud hver gang. Men for at forstå hvad det er der afgør bredden, vil vi alligevel vise hvordan det kan regnes ud. Når du får en fornemmelse af hvor bredde de enkelte dimensioner skal være kan du skære mere efter øjemål. Vi har her en svejsebøjning. Vi kunne kalde den for en 60 mm. Den har 2 interessante mål vi skal bruge. Først Diameteren som afgør slange størrelsen, og herefter er der bøjningens radius. Bøjningens Radius måles fra svejsekant til midt af røret. En tabel på de gængse svejsebøjninger, vil fortælle os at 60 mm. rør har en radius på 76 mm. Gør nu følgende: Fra Radius 76 trækkes først den halve diameter samt isoleringstykkelsen, som kunne være 13 mm = 33 (33 er lig med X) Formlen lyder herefter således. X * 2 * 3,14 / 4 = Y Y deles herefter med antal hele segmenter. Ved en 11,25 graders bøjning, er der tale om 3 midter og 2 ende stykker. Tilsammen vil det give 4 hele segmenter, da ende stykkerne repræsenterer 2 halve segmenter. Regnestykket: 33 * 2 = * 3,14 = 207,24 207,24 / 4 = 51,89 51,89 / 4 = 12,95 12,95 er bredden på det smalleste stykke i midt segmentet.

15 14 En 45 graders bøjning har ingen radius at tage hensyn til, og laves på følgende måde. Overdimensioneret bøjning. Ved meget små diametre er det almindeligt at man bruger gevindbøjninger, hvilket gør at montagen af slangematerialet bliver en smule mere kompliceret. Selve bøjningen i slange materialet, har en diameter der er større end det første lag isolering. Ud over det, sidder der en vulk på gevind bøjningen, der øger diameteren yderligere. Den bedste måde at løse dette problem på er ved, som sagt, at arbejde med 2 forskellige diametre. En diameter der passer til selve røret, og en ny og større diameter der passer på slangens udvendige diameter. Først monteres slange stykkerne op mod bøjningens vulk i rørets diameter. Herefter fremstilles en bøjning i en diameter der passer til slangens ydre diameter. Der skal være et overlæg hen over det første lag, altså den inderste slange, på mindst isoleringstykkelsen, eksempelvis 13 mm. Det er vigtigt at det første lag slange limes tæt mod røret op mod bøjningen, samt at bøjningen i den større

16 15 diameter limes sammen med det første lag slange. På den måde bliver isoleringen tæt, og et eventuelt senere hul i isoleringen vil begrænse fugten i at trænge længere ind i konstruktionen. Som illustrationen på foregående side viser, er der her tale om en 15 graders bøjning med 2 midt segmenter og 2 ende stykker. Hvor realistisk det er at lave denne model uden at det smalle stykke i segmenterne bliver for små, skal være usagt, men tegninger er taknemmelige. De fleste ville nok vælge at lave en 45 graders bøjning som beskrevet her, med 2 ende stykker. Den vil altid kunne passes ind. Er rørets diameter mere end 89 mm. vil det være fornuftigt at overveje en pladebøjning. For det første fordi den større diameter betyder at der sikkert sidder en svejsebøjning med en større radius, og der vil være færre samlinger. Pladebøjningen bliver vist senere. Slange tee stykker. Også ved slange tee stykker, findes der flere metoder. Først skal vi se på den sikre, der altid passer. Det er kun muligt at lave denne udgave når både tee stykket og hovedrøret har samme diameter. Med skærepladen har du mulighed for at lave 45 graders snit i slangen, det er det vi skal prøve nu.

17 16 Alle skæringerne limes, og det færdige tee med hovedrør skæres på langs så tee stykket kan monteres. Lav et så pænt snit som muligt, det gør samlingen lettere. Snittet limes og efter tørretiden kan det monteres på røret. Her har vi set hvordan et tee går på hovedrøret med en vinkel på 90 grader. Senere skal vi se hvordan man i pladematerialet kan lave tee stykker med endnu færre samlinger. Hvis det er et 45 graders tee du skal lave, er du nødt til på din skæreplade at konstruere yderligere en skrå linje på 67,5 grader. De to grader der skal bruges ved et 45 grader tee er henholdsvis, 22,5 grader samt 67,5 grader. Brug følgende metode for at konstruere en ny streg på 67,5 grader. Fra linjernes skæringspunkt, måler du 100 mm. ud til den ene side. Afsæt vinkelret en linje præcis hvor de 100 mm. slutter. På den lodrette vinkel linje, måler du 41,4 mm. op og sætter en lille markering. Fra denne markering trækker du en streg ned til de andre stregers skærings punkt, nu har du konstrueret en streg på 67,5 grader. Lav nu dit 45 graders tee, vel at mærke at både tee og hovedrør har samme diameter.

18 17 Alle skæringerne limes, og tee med hovedrør skæres på langs så tee stykket kan monteres. En god tommelfinger regel er at de grader du sætter sammen i dit tee stykke, hentet fra din skæreplade, skal altid sammenlagt blive 90 grader, som eksempelvis 67,5 + 22,5. Tee med uens diameter. Når man skal lave et tee med en mindre diameter end hovedrøret, vil det være en fordel at trykke et hul i slangen med en rør pibe, der kan købes til formålet. En rørpibe fås i alle de gængse diametre.

19 18 Når hullet er skåret med en rør pibe, efterlader piben en lige og pæn kant uden flosser. Slangen deles med en langsgående slids, hvorefter limen påføres de blottede samlinger. Når limen er fingertør, monters slangen, og vi er klar til at fremstille selve tee stykket i en slange med tee stykkets diameter. Tilskæring af tee stykket. Tegn en streg på slangen til tee stykket der svarer til buen på hovedrøret. (den gule streg) Skær herefter i lange seje træk buen ud, og monter den på hovedrøret. Husk at lime tee stykkets udskårne bue ned mod røret, så det er tæt. Man kan holde det lille tee ned mod hovedrøret og tegne en streg rundt om tee stykket, så man kan se hvor limen skal afsættes.

20 19 45 grader Hvis tee stykket står i 45 grader mod hovedrøret, skal det samme smig tegnes op blot i 45 grader. En lille tommelfinger regel her siger, at når et tee står i 45 grader, vil differencen mellem det lange og korte mål svare til slangens udvendige diameter. Det betyder at den gule stregs lange og korte mål svare til den lille slanges diameter. Men stregen skal også følge buen på hovedrøret, og ikke skæres som vores 45 graders bøjning fra tidligere. Overisolerede Tee stykker: Som det forholder sig med de små diametre i bøjninger, sådan forholder det sig også med de små diametre i tee stykker. De bliver ofte samlet som gevind fittings. Når det er tilfældet, er der flere dimensioner at tage hensyn til, en til selve røret, altså det nøgne rørs diameter, og igen en lidt større til inderste langs isolerings ydre diameter. Løsningen kalder vi at overisolere tee stykket, nøjagtig som vi gjorde med gevind bøjninger. Under det yderste lag isolering vil der også her forekomme en luftlomme, derfor er det af yderste vigtighed at den inderste slange limes ned mod det nøgne rør i enden, samtidig med at det yderste lag isolering limes ned mod den inderste slanges overflade. Overlæget rundt gående skal svare til mindst isoleringstykkelsen.

21 20 Som vist på illustrationen, er det stykke slange der forbinder slangerne på de to små slanger, lagt så meget ind over, at overlæget udgør mindst isolerings-tykkelsen. Diameteren på det store stykke slange findes ved at måle den udvendige diameter på den lille slange. Her er det igen vigtigt at huske limen rundt i samlingerne, samt rundt i de ender på de små slanger der støder op mod gevindet. Når det hele er tæt, vil den smule luft der befinder sig under isoleringen være uden betydning. Det vil kun være et problem hvis der skulle opstå en utæthed, så vil den luft der trænger ind kunne kondensere på røret. Når vi kommer til plade isoleringen, vil vi se på en lidt bedre løsning, så vi kan undgå at gå op i diameter, det er det vi kalder et saddel tee. Til slut monteres et slange stykke på selve tee stykket. Det tilskæres så buen passer til den store diameter. Efterfølgende limes det tæt, hele vejen rundt om det område der støder op mod den store slange.

22 21 Reduktion i slange: Det er en let sag at lave en reduktion, fra en stor til en lille diameter. Det store rørs diameter vil danne grundlag for hele reduktionen, blot skal man bruge 3 mål. Det første er som sagt det store rørs diameter. Det andet mål er det lille rørs diameter, og til sidst længden på reduktionen. Slangen til den store diameter forlænges med reduktionens længde. En trekantet slids skæres ud to steder lige over for hinanden. Bredden på hver slids svarer til det halve af differencen mellem de to diametres isolerede omkreds. Hvis slangens isolering er 13 mm. bliver de 2 diametre henholdsvis 60/13 altså 86 mm. og 114/13 hvilket bliver 140. Regnestykket ser således ud. 140 * 3,14 = 439,6 86 * 3,14 = 270,0 Differencen 169,6 169,6 / 2 = 84,8 De 84,8 har jeg rundet ned til 84, så jeg er sikker på at reduktionen ikke kommer til at sidde for stram omkring det lille rør.

23 22 Lim eventuel den ene slids sammen først, hvorefter du holder den sidste slids samling på plads med hænderne. Nu støder du den slange der skal buges til diameteren 60 op mod din reduktion. På den måde vil du hurtigt kunne se om de to diametre passer sammen. Ligesidet reduktion: Du kommer sikkert også fra tid til anden ud for, at reduktionen er lige siddet. Hvis det er tilfældet skal der kun skæres en slids i den ene side af slagen, men til gengæld skal slidsens bredde være hele differencen. Det store rørs diameter vil også her danne grundlag for hele reduktionen, blot skal man igen bruge de 3 mål. Det første er som sagt det store rørs diameter. Det andet mål er det lille rørs diameter, og til sidst længden på reduktionen. Slangen til den store diameter forlænges med reduktionens længde. En trekantet slids skæres ud kun et sted, og bredden på slidsen svarer til differencen mellem de to diametres isolerede omkreds. Hvis slangens isolering er 13 mm. bliver de 2 diametre henholdsvis 60/13 altså 86 mm. og 114/13 hvilket bliver 140.

24 23 Regnestykket ser således ud: 140 * 3,14 = 439,6 86 * 3,14 = 270,0 Differencen 169,6 Igen har jeg rundet ned til 168, så jeg er sikker på at reduktionen ikke kommer til at sidde for stram omkring det lille rør. Bærringer: Inden vi taler om fremstilling af bærringer, er det vigtigt at understrege, at den bedste løsning ved en bærring, altid vil være at købe de isolerede bærringer, så varme-/kuldetab bliver så minimalt som muligt. De præfabrikerede bærringer er monteret med en pu. skål, der efterfølgende er overtrukket med cellegummi. Armafix AF rørbærere er belastningsbærende indlæg af PUR/PIR omgivet af AF/Armaflex isoleringsmateriale med lukkede celler. Det hele er indkapslet med to udvendige skåle, der er lavet af aluminiumsplader. Den indbyggede dampspærre og den selvklæbende lukning forhindrer kuldebroer og dannelse af kondensvand på en professionel måde. Installationen er hurtig og foretages i tre trin, og der er intet energitab i rørophæng. Du sparer dermed både tid og penge. Indbygget dampspærre Optagelse af statiske kræfter i beslag Energibesparende Systematisk tilgang med AF/Armaflex Selvklæbende lukning

25 Fremstilling af bæringer. 24

26 25 Tekst til foregående side: Den øverste bærring er en simpel overisolering, men nok også den mest anvendte. Den næste er lavet som 2 reduktioner der sidder op mod hinanden, og selv om reduktioner af den type, hører ind under plade isoleringen, skal vi kort se hvordan det foregår. Fremstillingen er simpel, også mere simpel end ved en almindeligt reduktionsstykke. Hvis det nøgne rør er 60 mm. og bæringen øger diameteren med 20 mm. i hver side, har vi de to diametre på plads. 60 og 100 mm. Hertil lægger vi isolerings tykkelsen 2 gange, eksempelvis 13 mm. Det betyder at de to diametre nu hedder 86 og 126 mm. På en 90 graders vinkel, afsættes nu 2 nye radier, som du får ved at gange de to diametre med to. 6 Henholdsvis 252 og 172 mm. Nu er reduktionen lavet, dog med lidt overmål i omkredsen, men det er med vilje, da den nu skal tilpasses på røret. Den sidste bærring på foregående side, er lavet af en slange, der skæres op i langsgående retning, og limes på de to slanger der støder op mod bæringen. 6.86*2 = 172 samt 126*2 = 252

27 26 Længden og diameteren på slangen er en skønssag, men længden skal laves i overmål så den kan nå hele vejen rundt om de to slanger. Tillæg: Limens mal mode: 7 Tilstandsform: Væske Farge: klar Lukt: løselmidler Løslighet: org. løsningsmidler Smelte/Frysepunkt: Tetthet: ca.0,9 g/cm3 Eksplosjonsomr., %-%: ca Løslighet i vann: litt løslig Damptrykk: Metningskons.: Dekomponeringstemp.: Rel. tetth. i m. luft(l=1): ph løsning: Kokepunkt: ca. 60 C Flammepunkt: ca. -20 C ph konsentrat: Molvekt: Viskositet: Tenntemperatur: Luktegrense: Rel. damptetthet,(l.=1): Rel. fordampningshast.: Luftreaktiv: Vannreaktiv: Annet: Brandklasse for cellegummi er B1 ( B1 - S3 - D0 ) 7 Skemaet er hentet fra følgende link :

Teknisk isolering Cellegummi Plader

Teknisk isolering Cellegummi Plader Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg & industri Teknisk isolering Cellegummi Plader Undervisningsministeriet, marts 2014. Materialet er udviklet for Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri

Læs mere

DEN INNOVATIVE RØRBØJLE TIL HURTIG MONTERING OG BESKYTTELSE MOD KONDENSDANNELSE MED AF/ ARMAFLEX

DEN INNOVATIVE RØRBØJLE TIL HURTIG MONTERING OG BESKYTTELSE MOD KONDENSDANNELSE MED AF/ ARMAFLEX DEN INNOVATIVE RØRBØJLE TIL HURTIG MONTERING OG BESKYTTELSE MOD KONDENSDANNELSE MED AF/ ARMAFLEX Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) Sikker Euroklasse B/ BL -s3, d0 og stor modstandsdygtighed over for vanddamptransmission

Læs mere

DEN INNOVATIVE RØRBÆRER

DEN INNOVATIVE RØRBÆRER DEN INNOVATIVE RØRBÆRER Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) Sikker forebyggelse af varmebroer Miljøvenlige, lastbærende segmenter af letvægts-pet Hurtig montering takket være den selvklæbende lukning 21 Powered

Læs mere

TEKNISKE BESKRIVELSER

TEKNISKE BESKRIVELSER TEKNISKE BESKRIVELSER SYSTEMLØSNING AF/ARMAFLEX MED FØLGENDE PRODUKTER: AF/ArmaFlex cellegummi isolering ArmaFix AF isoleret rørbærer ArmaFlex Protect brandtætning rørgennemføring ArmaFlex tilbehør - lim

Læs mere

TEKNISKE BESKRIVELSER

TEKNISKE BESKRIVELSER TEKNISKE BESKRIVELSER SYSTEMLØSNING ARMAFLEX ULTIMA MED FØLGENDE PRODUKTER: ArmaFlex Ultima cellegummi isolering Armafix Ultima isoleret rørbærer ArmaFlex Protect brandtætning rørgennemføring ArmaFlex

Læs mere

Teknisk isolering PVC folie Specielle afslutninger

Teknisk isolering PVC folie Specielle afslutninger 1 Teknisk isolering PVC folie Specielle afslutninger - 41915 Kompendium Ministeriet for børn og undervisning, august 2017. Materialet er udviklet for Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri

Læs mere

DEN AVANCEREDE RØRBÆRER TIL HURTIG MONTERING OG KONDENSKONTROL MED AF/ARMAFLEX

DEN AVANCEREDE RØRBÆRER TIL HURTIG MONTERING OG KONDENSKONTROL MED AF/ARMAFLEX Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) DEN AVANCEREDE RØRBÆRER TIL HURTIG MONTERING OG KONDENSKONTROL MED AF/ARMAFLEX Opfylder Euroclass B/B L -s3,d0 og meget modstandsdygtig

Læs mere

FREMRAGENDE FORISOLERET ARMAFLEX ISOLERING UDVIKLET TIL HURTIG MONTERING, LANG HOLDBARHED OG NEM RENGØRING

FREMRAGENDE FORISOLERET ARMAFLEX ISOLERING UDVIKLET TIL HURTIG MONTERING, LANG HOLDBARHED OG NEM RENGØRING FREMRAGENDE FORISOLERET ARMAFLEX ISOLERING UDVIKLET TIL HURTIG MONTERING, LANG HOLDBARHED OG NEM RENGØRING Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) 2-i-1 forisoleret system, sparer monteringstid i forhold til

Læs mere

Teknisk Isolering FOAMGLAS Kompendium

Teknisk Isolering FOAMGLAS Kompendium Teknisk Isolering FOAMGLAS Kompendium Undervisningsministeriet, februar 2014. Materialet er udviklet for Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri i samarbejde med Preben Kristensen, AMU Syd

Læs mere

DEN ALSIDIGE LØSNING TIL FAGFOLK

DEN ALSIDIGE LØSNING TIL FAGFOLK DEN ALSIDIGE LØSNING TIL FAGFOLK Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) Fuldt sortiment til nem montering på rørledninger og kanaler i alle størrelser Effektiv reduktion af varmetab Systemsikkerhed med Armafix-

Læs mere

norament formtrapper monteringsvejledning

norament formtrapper monteringsvejledning norament formtrapper monteringsvejledning norament formtrapper er egnet til ligeløbstrapper norament formtrapper er en færdig profil, hvor forkant, trin og stødtrin er i ét stykke. De er egnet til indendørs

Læs mere

1/2 Ø 1/2 Ø. Montagehåndbog

1/2 Ø 1/2 Ø. Montagehåndbog 1/2 Ø 1/2 Ø Montagehåndbog >> ARMAFLEX Montagehåndbog Montagehåndbog Montagehåndbog >> ARMAFLEX 1 GENERELT 3» Arbejde med Armaflex 3» Værktøj til montage af Armaflex 3» Korrekt anvendelse af Armaflex lim

Læs mere

ARMA-CHEK SILVER - DET FLEKSIBLE FOR-ISOLEREDE BELÆGNINGSSYSTEM

ARMA-CHEK SILVER - DET FLEKSIBLE FOR-ISOLEREDE BELÆGNINGSSYSTEM ARMA-CHEK SILVER - DET FLEKSIBLE FOR-ISOLEREDE BELÆGNINGSSYSTEM Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) Modstandsdygtig over for UV-stråling og vejr Matcher rørbøjninger og T-stykker i metallook Nem at montere

Læs mere

DEN UNIKKE HALOGENFRIE RØRBÆRER TIL PROFESSIONEL BRUG MED NH/ARMAFLEX

DEN UNIKKE HALOGENFRIE RØRBÆRER TIL PROFESSIONEL BRUG MED NH/ARMAFLEX DEN UNIKKE HALOGENFRIE RØRBÆRER TIL PROFESSIONEL BRUG MED NH/ARMAFLEX Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) Forbedret systemsikkerhed sammen med NH/Armaflex Nem samling med dobbelte selvklæbende lag Passende

Læs mere

MONTERINGSFORSKRIFT FOR RØRBÆRERE

MONTERINGSFORSKRIFT FOR RØRBÆRERE MONTERINGSFORSKRIFT FOR RØRBÆRERE Den termiske afkobling af ophængspunkter ved køleisolering med Armaflex. Ved monteringen af isolerede rørbærere skal følgende betingelser opfyldes, for at man kan garantere

Læs mere

DET FLEKSIBLE ISOLERINGSSYSTEM TIL PÅLIDELIG KONDENSKONTROL - 40 ÅRS ERFARING

DET FLEKSIBLE ISOLERINGSSYSTEM TIL PÅLIDELIG KONDENSKONTROL - 40 ÅRS ERFARING DET FLEKSIBLE ISOLERINGSSYSTEM TIL PÅLIDELIG KONDENSKONTROL - 40 ÅRS ERFARING Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) Indbygget vanddampspærre, der mindsker risikoen for korrosion under isoleringen (CUI) Fremragende

Læs mere

Ny generation af æstetik og ydeevne

Ny generation af æstetik og ydeevne Ny generation af æstetik og ydeevne Nem at montere og rengøre Modstandsdygtigt over for UV-stråler og vejr Ikke-metallisk system med varigt, eksklusivt sølvfarvet udseende Væsentlig reduktion af installationsomkostninger

Læs mere

IsoCover Monteringsanvisning

IsoCover Monteringsanvisning IsoCover Monteringsanvisning Gode råd ved montage af IsoCover Værktøj: Kan klippes / skæres med saks eller hobbykniv. IsoCover formes med hænderne. Fleksibel / selvvulkaniserende: IsoCover kan strækkes

Læs mere

DET MOTERINGSVENLIGE ISOLERINGSSYSTEM TIL INDENDØRS OG UDENDØRS BESKYTTELSE.

DET MOTERINGSVENLIGE ISOLERINGSSYSTEM TIL INDENDØRS OG UDENDØRS BESKYTTELSE. DET MOTERINGSVENLIGE ISOLERINGSSYSTEM TIL INDENDØRS OG UDENDØRS BESKYTTELSE. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) Lav vægt Nem at montere og vedligeholde Modstandsdygtig over for UV-stråling, olier og kemikalier

Læs mere

UNIK, HALOGENFRI RØRBÆRER

UNIK, HALOGENFRI RØRBÆRER UNIK, HALOGENFRI RØRBÆRER Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) Forebygger kondensdannelse og sparer energi Lastbærende segmenter fremstillet af genbrugt PET, der igen kan genanvendes Stor systemsikkerhed sammen

Læs mere

DEN ALSIDIGE, FLEKSIBLE ISOLERING PÅ BASIS AF ARMAFLEX TEKNOLOGI

DEN ALSIDIGE, FLEKSIBLE ISOLERING PÅ BASIS AF ARMAFLEX TEKNOLOGI DEN ALSIDIGE, FLEKSIBLE ISOLERING PÅ BASIS AF ARMAFLEX TEKNOLOGI Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) Pålidelig kondenskontrol baseret på Armaflex teknologi med lukkede celler Effektiv reduktion af varmetab

Læs mere

Tækning af mansardtage og lodrette flader

Tækning af mansardtage og lodrette flader Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri Tækning af mansardtage og lodrette flader Copyright Februar 2015 Undervisningsministeriet. Undervisningsmaterialet er udviklet af Efteruddannelses-udvalget

Læs mere

MONTASJEVEILEDNING ISOLERINGSSYSTEMER. www.kaimann.no

MONTASJEVEILEDNING ISOLERINGSSYSTEMER. www.kaimann.no ISOLERINGSSYSTEMER MONTASJEVEILEDNING www.kaimann.no HOVEDKONTOR: WILHELM KAIMANN GmbH & Co. KG TYSKLAND Produksjon og distribusjonssenteret i D-6 Hövelhof www.kaimann.com En professionel rørisolering

Læs mere

Bøjninger og afgreninger i mejerirør

Bøjninger og afgreninger i mejerirør VVS-branchens efteruddannelse Bøjninger og afgreninger i mejerirør 100 Bøjninger og afgreninger i mejerirør Bøjninger og afgreninger i mejerirør Bøjninger Ved rørinstallationer i mejerirør forekommer det,

Læs mere

IsoCover. IsoCover er en helt vandtæt og UV bestandig beklædning til isolerede rør og kanaler. Materiale egenskaber Tilbehør Montage Tekniske data

IsoCover. IsoCover er en helt vandtæt og UV bestandig beklædning til isolerede rør og kanaler. Materiale egenskaber Tilbehør Montage Tekniske data IsoCover IsoCover er en helt vandtæt og UV bestandig beklædning til isolerede rør og kanaler. Materiale egenskaber Tilbehør Montage Tekniske data FORDELE. Selvvulkaniserende. Ingen limninger eller lugtgener.

Læs mere

Gulve reparation af gulvbelægninger

Gulve reparation af gulvbelægninger Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri Gulve reparation af gulvbelægninger Undervisningsministeriet. Januar 2012. Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri

Læs mere

RØROPHÆNG AF KØLERØR - NÅR DET ER BEDST. ARMAFIX AF - Lukket rørophængningssystem til profesionelle

RØROPHÆNG AF KØLERØR - NÅR DET ER BEDST. ARMAFIX AF - Lukket rørophængningssystem til profesionelle RØROPHÆNG AF KØLERØR - NÅR DET ER BEDST ARMAFIX AF - Lukket rørophængningssystem til profesionelle Undgår kuldebro i det kritiske rørophængsområde Stærk PU kerne og selvklæbende lukning Isoleringstykkelserne

Læs mere

Monterings anbefalinger nora trappeløsninger

Monterings anbefalinger nora trappeløsninger Monterings anbefalinger nora trappeløsninger Egnede undergulve er trapper af træ, sten, cement (priemet), metal og andre hårde, faste underlag. Underlaget skal være i henhold til VOB, DIN 18 365. Trappetrinnets

Læs mere

MONTAGEVEJLEDNING RAW PLUS FIXED MONTAGEVEJLEDNING FOR RAW PLUS FIXED

MONTAGEVEJLEDNING RAW PLUS FIXED MONTAGEVEJLEDNING FOR RAW PLUS FIXED MONTAGEVEJLEDNING FOR RAW PLUS FIXED Vindspærre Dampspærre Placering i væg, tag og loft Dampspærren skal placeres på den varme side af isoleringen i boliger så tæt som muligt på de opvarmede rum. Erfaringsmæssigt

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE ISOLERET RØROPHÆNG

INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE ISOLERET RØROPHÆNG ISOGLOBAL RØRBÆRER PRISLISTE 01/2017 INDHOLDSFORTEGNELSE 3 SIDE ISOLERET RØROPHÆNG ISOGLOBAL RØRBÆRER VVS... 04-08 ISOGLOBAL RØRBÆRER RF... 09-11 ISOGLOBAL RØRBÆRER ISOFIX...12-15 ISOGLOBAL RØRBÆRER HT...16-18

Læs mere

LIM FUGESKUM EFFEKTIV MONTAGE KVALITETS PRODUKTER & FUGEMASSE SOM SIKRER HOLDER DET DU LOVER

LIM FUGESKUM EFFEKTIV MONTAGE KVALITETS PRODUKTER & FUGEMASSE SOM SIKRER HOLDER DET DU LOVER LIM FUGESKUM & FUGEMASSE KVALITETS PRODUKTER SOM SIKRER EFFEKTIV MONTAGE HOLDER DET DU LOVER LIM TRÆLIM 750 ML RAW Trælim er en enkomponent trælim til brug indendørs til limning af de fleste typer træ.

Læs mere

Sådan efterisoleres med kvalitet

Sådan efterisoleres med kvalitet Kvalitetsguide UDGIVET DECEMBER 2011 Sådan efterisoleres med kvalitet Efterisolering er et effektivt og sikkert tiltag, der både sparer energi og forbedrer indeklimaet. Kvaliteten af efterisoleringsarbejdet

Læs mere

SIKKER INSTALLATION. Powered by TCPDF ( Powered by TCPDF (

SIKKER INSTALLATION. Powered by TCPDF (  Powered by TCPDF ( SIKKER INSTALLATION Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) Forhindrer varme og kulderbroer Rørbærer i ét stykke med selvklæbende lukning Den eneste komplette systemløsning med BLs1,d0 på marked 41 Powered by

Læs mere

Lægningsvejledning - vinyl

Lægningsvejledning - vinyl Lægningsvejledning - vinyl SMARAGD AQUA, SMARAGD RELIEF, SMARAGD PLUS OG SMARAGD MARIN 1. Forudsætninger 1.1 Underlaget skal være rent, tørt, jævnt og fri for sprækker. Pletter fra farve, olie o. lign.

Læs mere

SKALFLEX TÆTNINGSMEMBRAN Vejledning til montering 03/2012

SKALFLEX TÆTNINGSMEMBRAN Vejledning til montering 03/2012 SKALFLEX TÆTNINGSMEMBRAN Vejledning til montering 03/2012 Vandtættende bitumen-membran SKALFLEX TÆTNINGSMEMBRAN Produktinformation Skalflex Tætningsmembran er en 1,5 mm tyk bitumenbaseret membran, opbygget

Læs mere

Teknisk isolering PVC folie Grundlæggende

Teknisk isolering PVC folie Grundlæggende Teknisk isolering PVC folie Grundlæggende Kompendium Undervisningsministeriet 2017. Materialet er udviklet for Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri i samarbejde med Preben Kristensen, Isoteknic.

Læs mere

DEN ENESTÅENDE, HALOGENFRIE RØRBØJLE TIL PROFESSIONEL ANVENDELSE MED NH/ARMAFLEX

DEN ENESTÅENDE, HALOGENFRIE RØRBØJLE TIL PROFESSIONEL ANVENDELSE MED NH/ARMAFLEX DEN ENESTÅENDE, HALOGENFRIE RØRBØJLE TIL PROFESSIONEL ANVENDELSE MED NH/ARMAFLEX Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) Forbedret systemsikkerhed sammen med NH/ Armaflex Nem samling med dobbelte selvklæbende

Læs mere

Multifunktionelt rørophæng - et fremskridt i kondenskontrol

Multifunktionelt rørophæng - et fremskridt i kondenskontrol Multifunktionelt rørophæng - et fremskridt i kondenskontrol Pålidelig kondenskontrol Dobbelt selvlukkende Solid inderkerne med optimal varmeydeevne Forbedret systemsikkerhed λ 0 C 0.034 W/(m K) Støv- og

Læs mere

DEN ENESTE RØRBØJLE TIL B-s1, d0 ARMAFLEX SYSTEMER MED KRAV OM LAV RØGUDVIKLING

DEN ENESTE RØRBØJLE TIL B-s1, d0 ARMAFLEX SYSTEMER MED KRAV OM LAV RØGUDVIKLING DEN ENESTE RØRBØJLE TIL B-s1, d0 ARMAFLEX SYSTEMER MED KRAV OM LAV RØGUDVIKLING Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) Øget sikkerhed på grund af fremragende brandegenskaber og reduceret røgtæthed Opfylder kravene

Læs mere

MONTAGEVEJLEDNING FOR RAW PLUS FIXED

MONTAGEVEJLEDNING FOR RAW PLUS FIXED MONTAGEVEJLEDNING FOR RAW PLUS FIXED Placering i væg, tag og loft Dampspærren skal placeres på den varme side af isoleringen i boliger så tæt som muligt på de opvarmede rum. Erfaringsmæssigt er den mest

Læs mere

Gulve reparation af trægulve

Gulve reparation af trægulve Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri Gulve reparation af trægulve Undervisningsministeriet. Januar 2012. Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri i

Læs mere

DEN ALSIDIGE, FLEKSIBLE ISOLERING PÅ BASIS AF ARMAFLEX TEKNOLOGI

DEN ALSIDIGE, FLEKSIBLE ISOLERING PÅ BASIS AF ARMAFLEX TEKNOLOGI DEN ALSIDIGE, FLEKSIBLE ISOLERING PÅ BASIS AF ARMAFLEX TEKNOLOGI Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) Pålidelig kondenskontrol baseret på Armaflex teknologi med lukkede celler Effektiv reduktion af varmetab

Læs mere

Opsætningsvejledning. Galvaniseret Carport m/ Polycarbonate tag.

Opsætningsvejledning. Galvaniseret Carport m/ Polycarbonate tag. Opsætningsvejledning. Galvaniseret Carport m/ Polycarbonate tag. Før du går i gang. Har du undersøgt grunden for nedgravet ledning og rør? Har du det fornødne værktøj? Du skal bruge: En impact akkudrill,

Læs mere

Installationsvejledning

Installationsvejledning Installationsvejledning Introduktion Figur 1, Systemoversigt og individuelle komponenter -2- Introduktion INTRODUKTION Liste over dele Antal/højde Kilde: 1,0 m 1,5 m 2,0 m 3,0 m Produktbeskrivelse A1 1

Læs mere

DEN FLEKSIBLE HØJTEMPERATUR CELLEGUMMI TIL ØGET TERMISK EFFEKTIVITET

DEN FLEKSIBLE HØJTEMPERATUR CELLEGUMMI TIL ØGET TERMISK EFFEKTIVITET DEN FLEKSIBLE HØJTEMPERATUR CELLEGUMMI TIL ØGET TERMISK EFFEKTIVITET Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) Modstandsdygtigt over for de fleste normale vejrtyper Indbygget vanddampspærre reducerer risikoen for

Læs mere

MONTAGEVEJLEDNING RAW PLUS FIXED MONTAGEVEJLEDNING FOR RAW PLUS FIXED

MONTAGEVEJLEDNING RAW PLUS FIXED MONTAGEVEJLEDNING FOR RAW PLUS FIXED MONTAGEVEJLEDNING FOR RAW PLUS FIXED Let konstruktion med installationslag. Paralleltag med installationslag Ventileret loftrum. Dampspærre monteret med installationslag Placering i væg, tag og loft. Dampspærren

Læs mere

DEN FØRSTE FLEKSIBLE ISOLERING MED LAV RØGUDVIKLING FOR ØGET PERSONSIKKERHED

DEN FØRSTE FLEKSIBLE ISOLERING MED LAV RØGUDVIKLING FOR ØGET PERSONSIKKERHED DEN FØRSTE FLEKSIBLE ISOLERING MED LAV RØGUDVIKLING FOR ØGET PERSONSIKKERHED Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) Øget sikerhed på grund af fremragende brandegenskaber og reduceret røgtæthed Opfylder kravene

Læs mere

IsoCover. IsoCover er en helt vandtæt og UV bestandig beklædning til isolerede rør og kanaler. Materiale egenskaber Tilbehør Montage Tekniske data

IsoCover. IsoCover er en helt vandtæt og UV bestandig beklædning til isolerede rør og kanaler. Materiale egenskaber Tilbehør Montage Tekniske data IsoCover IsoCover er en helt vandtæt og UV bestandig beklædning til isolerede rør og kanaler. Materiale egenskaber Tilbehør Montage Tekniske data FORDELE. Selvvulkaniserende. Ingen limninger eller lugtgener.

Læs mere

Montagevejledning. Fordele. Anvendelse. Montage og info»trin-for-trin«

Montagevejledning. Fordele. Anvendelse. Montage og info»trin-for-trin« Armeret højtydende fugtadaptiv dampspærre Montagevejledning Anvendelse RAW INTELLO systemet sikrer, i henhold til DIN 4108 og BR10, de damp- og lufttættelag i isolerede konstruktioner. Membranen skaber,

Læs mere

FREMRAGENDE FORISOLERET ARMAFLEX ISOLERING UDVIKLET TIL HURTIG MONTERING, LANG HOLDBARHED OG NEM RENGØRING

FREMRAGENDE FORISOLERET ARMAFLEX ISOLERING UDVIKLET TIL HURTIG MONTERING, LANG HOLDBARHED OG NEM RENGØRING FREMRAGENDE FORISOLERET ARMAFLEX ISOLERING UDVIKLET TIL HURTIG MONTERING, LANG HOLDBARHED OG NEM RENGØRING Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) 2-i-1 forisoleret system, sparer monteringstid i forhold til

Læs mere

HVIS DU VIL SPARE PÅ ENERGIEN. TUBOLIT den økonomiske isolering imod energitab. < 0,038 W/(m. K) } Nem montage } Effektiv VVS isolering

HVIS DU VIL SPARE PÅ ENERGIEN. TUBOLIT den økonomiske isolering imod energitab. < 0,038 W/(m. K) } Nem montage } Effektiv VVS isolering HVIS DU VIL SPARE PÅ ENERGIEN TUBOLIT den økonomiske isolering imod energitab Varmeledningsevne λ 10 C < 0,038 W/(m. K) Nem montage Effektiv VVS isolering 65 Tubolit af speciel kvalitets-polyethylen til

Læs mere

Pladeudfoldning Specielle Udfoldninger

Pladeudfoldning Specielle Udfoldninger 2009 Pladeudfoldning Specielle Udfoldninger Pladeudfoldning af specielt forekomne udfoldninger Teknisk Isolering AMUSYD 06 02 2009 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 Forord...2 Kugleformet tromlekedelhoved

Læs mere

Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri

Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri Undervisningsministeriet, oktober 2016. Materialet er udviklet til brug ved afvikling af Åben Værksted af Efteruddannelses udvalget for bygge/anlæg og industri i samarbejde med faglærer Kaj Hansen og Johnny

Læs mere

Sy en falkehætte. Kuglepen til optegning. En god kniv til at skære i læder (hobbykniv) En krumsyl. Hygpiper og en hammer - eller en hultang

Sy en falkehætte. Kuglepen til optegning. En god kniv til at skære i læder (hobbykniv) En krumsyl. Hygpiper og en hammer - eller en hultang Sy en falkehætte Falkonerer over hele kloden bruger hætter til en del af deres rovfugle. Her i Norden har falkonerer også brugt hætter siden middelalderen. Hætten gør at fuglen ikke kan se noget. Det får

Læs mere

DEN PROFESSIONELLE HØJTYDENDE ISOLERING TIL LANGVARIG ENERGIBESPARELSE - 40 ÅRS ERFARING

DEN PROFESSIONELLE HØJTYDENDE ISOLERING TIL LANGVARIG ENERGIBESPARELSE - 40 ÅRS ERFARING DEN PROFESSIONELLE HØJTYDENDE ISOLERING TIL LANGVARIG ENERGIBESPARELSE - 40 ÅRS ERFARING Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) Reduktion af energitab på op til 85% Med Microban antimikrobiel produktbeskyttelse

Læs mere

nora tilbehør monterings anbefalinger

nora tilbehør monterings anbefalinger nora tilbehør monterings anbefalinger Generelt nora profiler er lavet af gummi. Fastgørelse Kontakt-/eller dispersionslim eller nora Profix kan bruges til fastgørelse af nora profiler. (efter samråd med

Læs mere

Climate Recovery IK System. Øland IK-kanaler. Monteringsvejledning. Produkt links. Lydtest

Climate Recovery IK System. Øland IK-kanaler. Monteringsvejledning. Produkt links. Lydtest Climate Recovery IK System Øland IK-kanaler Monterings vejledning Produkt links Bruchure Monteringsvejledning Tryktest Lydtest Teknisk data Brandtest Tæthedstest Velkommen til Ølands IK-kanaler Denne guide

Læs mere

TRADING WE ARE FULL OF ENERGY. optimal solutions STENCA PIPE STENCA PIPE. Unik Rørisolering af høj kvalitet. COLD Heat Fire. www.stenca.

TRADING WE ARE FULL OF ENERGY. optimal solutions STENCA PIPE STENCA PIPE. Unik Rørisolering af høj kvalitet. COLD Heat Fire. www.stenca. STENCA PIPE STENCA PIPE Unik Rørisolering af høj kvalitet COLD Heat Fire INsulation Accommodation Advising www.stenca.com STENCA PIPE & TANK ISOLERINg Stenca Pipe er specielt udviklet til isolering af

Læs mere

Montering af dampspærre

Montering af dampspærre Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg & industri Spørgsmål Undervisningsministeriet. 18-11-2010. Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri i samarbejde med André

Læs mere

HUSGUIDE. Den Sorte. Borup Tagtæt Borup Mur- & Sokkelasfalt/ Primer til Tagtæt. Gør det selv - bedre

HUSGUIDE. Den Sorte. Borup Tagtæt Borup Mur- & Sokkelasfalt/ Primer til Tagtæt. Gør det selv - bedre Den Sorte HUSGUIDE INDEHOLDER NÆSTEN ALT HVAD DU SKAL VIDE FØR DU GÅR IGANG... Borup Tagtæt Borup Mur- & Sokkelasfalt/ Primer til Tagtæt Gør det selv - bedre FORBEREDELSE Fladen skal være rengjort for

Læs mere

IsoCover. IsoCover er en helt vandtæt og UV bestandig beklædning til isolerede rør og kanaler. Materiale egenskaber Tilbehør Montage Tekniske data

IsoCover. IsoCover er en helt vandtæt og UV bestandig beklædning til isolerede rør og kanaler. Materiale egenskaber Tilbehør Montage Tekniske data IsoCover IsoCover er en helt vandtæt og UV bestandig beklædning til isolerede rør og kanaler Materiale egenskaber Tilbehør Montage Tekniske data FORDELE Selvvulkaniserende. Ingen limninger eller lugtgener

Læs mere

Universal Rørskål og Lamelmåtte. Danmarks hurtigste. Vi er Danmarks bedste makkerpar... -og de hurtigste! makkerpar!

Universal Rørskål og Lamelmåtte. Danmarks hurtigste. Vi er Danmarks bedste makkerpar... -og de hurtigste! makkerpar! Universal Rørskål og Lamelmåtte Danmarks hurtigste Vi er Danmarks bedste makkerpar... og de hurtigste! makkerpar! R Isoleringens hurtigste makkerpar er din stærke partner... Universal Rørskål og Lamelmåtte

Læs mere

RAW PRO STANDARD, RAW PRO ULTRA & RAW PRO HIGHTACK

RAW PRO STANDARD, RAW PRO ULTRA & RAW PRO HIGHTACK MONTAGEVEJLEDNING FOR RAW PRO STANDARD, RAW PRO ULTRA & RAW PRO HIGHTACK Let konstruktion med installationslag. Parallel tag med installationslag Ventileret loftrum. Dampspærre monteret med installationslag

Læs mere

TRAY. Installations vejledning. 1 TRAY VARMEVEKSLER. VANDENERGI M.A. Denmark ApS Email: mail@vandenergi.com Phone: +45 61653562

TRAY. Installations vejledning. 1 TRAY VARMEVEKSLER. VANDENERGI M.A. Denmark ApS Email: mail@vandenergi.com Phone: +45 61653562 Installations vejledning. TRY TILLYKKE MED DIN NYE SMUKKE SHOWER TRY Tray er en af de mest økonomiske og interessante måder at spare energi og CO2. Tilbagebetalingstiden er kort. Ved at anvende Tray sparer

Læs mere

tria og pure montagevejledning BetaPack A/S Agerskovvej 9 DK-8362 Hørning CVR Tlf

tria og pure montagevejledning BetaPack A/S Agerskovvej 9 DK-8362 Hørning CVR Tlf Vindspærre Dampspærre Placering i væg, tag og loft Dampspærren skal placeres på den varme side af isoleringen i boliger så tæt som muligt på de opvarmede rum. Erfaringsmæssigt er den mest sikre placering

Læs mere

Lufttæthed ved renovering af ydervægge

Lufttæthed ved renovering af ydervægge Lufttæthed ved renovering af ydervægge Undervisningsministeriet, oktober 2016. Materialet er udviklet til brug ved afvikling af Åben Værksted af Efteruddannelses udvalget for bygge/anlæg og industri i

Læs mere

FLEKSIBILITET VED HØJE TEMPERATURER

FLEKSIBILITET VED HØJE TEMPERATURER FLEKSIBILITET VED HØJE TEMPERATURER Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) Avanceret isolering til industrianlæg Reducerer risikoen for korrosion under isoleringen (CUI) Indbygget modstandsdygtighed over for

Læs mere

Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri

Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri Foto: Rockwool Undervisningsministeriet. 2014. Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri i samarbejde med Pia Skjøtt-Larsen,

Læs mere

1: Hvad er wallstickers? 2: Hvilke overflader kan en wallsticker sidde på?

1: Hvad er wallstickers? 2: Hvilke overflader kan en wallsticker sidde på? Wallstickers 1: Hvad er wallstickers? Wallstickers er dekorative klistermærker, ofte udført i en enkelt farve. Den primære forskel på wallstickers og almindelige klistermærker af papir/folie, er deres

Læs mere

Armaflex-System-Garanti.

Armaflex-System-Garanti. Armaflex-System-Garanti. For Armacell er disse to ting vigtige: produktkvalitet og systemsikkerhed. For at kunne bringe disse to ting ud på markedet tilbyder vi Armaflex-System-Garanti. Dermed er du både

Læs mere

MONTAGEVEJLEDNING FOR

MONTAGEVEJLEDNING FOR MONTAGEVEJLEDNING FOR RAW PRO STANDARD RAW PRO ULTRA RAW PRO HIGHTACK RAW PRO STANDARD RAW PRO HIGHTACK RAW PRO ULTRA Placering i væg, tag og loft Dampspærren skal placeres på den varme side af isoleringen

Læs mere

KOMPROMENT Keylite. Produktdata/Anvisning

KOMPROMENT Keylite. Produktdata/Anvisning KOMPROMENT Keylite Produktdata/Anvisning Produktdata /Anvisning nr. 31 Keylite - Sne og is I kolde områder kan betragtelige mængder sne og is lægge sig på taget, og Keylite s tagvinduer kan i længere perioder

Læs mere

Kabelbakkerne leveres i længder af 3 m. Bredden varierer fra 25 mm til 600 mm og højden fra 25 mm til 125 mm.

Kabelbakkerne leveres i længder af 3 m. Bredden varierer fra 25 mm til 600 mm og højden fra 25 mm til 125 mm. K A B E L H Y G I E J N E K A B E L F Ø R I N G S S Y S T E M E R KABELFØRINGSSYSTEMET SILTEC kabelføringssystem er udviklet med henblik på optimal funktion og med vægt på enkelthed og tilgængelighed af

Læs mere

DET ØKONOMISKE ALTERNATIV TIL KOBBER

DET ØKONOMISKE ALTERNATIV TIL KOBBER DET ØKONOMISKE ALTERNATIV TIL KOBBER Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) Let, omkostningseffektiv rørledning i aluminium, der kan genbruges Kompatibelt med gængse kølemidler som R410A og R407C Belægningen

Læs mere

BRUGS-OG MONTAGEANVISNING FOR. Unitec PVC lim BRUGS- OG MONTAGEANVISNING FOR PVC-RØRMONTAGE

BRUGS-OG MONTAGEANVISNING FOR. Unitec PVC lim BRUGS- OG MONTAGEANVISNING FOR PVC-RØRMONTAGE BRUGS-OG MONTAGEANVISNING FOR Unitec PVC lim BRUGS- OG MONTAGEANVISNING FOR PVC-RØRMONTAGE LIMEN Unitec PVC lim er fremstillet på basis af NMP, som er et opløsningsmiddel, der kan blandes med vand i alle

Læs mere

Kloakering. Opmåling og valg af afløbsmaterialer.

Kloakering. Opmåling og valg af afløbsmaterialer. Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri Kloakering. Opmåling og valg af afløbsmaterialer. Uddannelsen indgår i rørlæggeruddannelsen Forord Dette hæfte er udviklet af Efteruddannelsesudvalget

Læs mere

NÅR ENERGIEN SKAL DERHEN, HVOR DER ER BRUG FOR DEN! SH/ARMAFLEX - den professionelle isolering til forhindring af energitab.

NÅR ENERGIEN SKAL DERHEN, HVOR DER ER BRUG FOR DEN! SH/ARMAFLEX - den professionelle isolering til forhindring af energitab. λ = 0,040 W/(m. K) Svært brandbart B1, normalt brandbart B2 Brandmodstand R 90 NÅR ENERGIEN SKAL DERHEN, HVOR DER ER BRUG FOR DEN! SH/ARMAFLEX - den professionelle isolering til forhindring af energitab.

Læs mere

Monteringsvejledning Surestep PUR, Safestep, Safestep Grip og Safestep R12

Monteringsvejledning Surestep PUR, Safestep, Safestep Grip og Safestep R12 Monteringsvejledning Surestep PUR, Safestep, Safestep Grip og Safestep R12 Forudsætninger Underlaget skal være jævnt og tørt, uden revner og have en tilstrækkelig styrke. Ved lægning uden fugtisolering

Læs mere

Bygning af hul pagaj i fyrretræ. (vægt 850 til 950g). Pagajbyg - 1

Bygning af hul pagaj i fyrretræ. (vægt 850 til 950g). Pagajbyg - 1 Bygning af hul pagaj i fyrretræ. (vægt 850 til 950g). Pagajbyg - 1 Grøndlandspagajer laves normalt i cedertræ fordi det er en let træsort. En pagaj lavet i cedertræ kan normalt laves i en færdig vægt lidt

Læs mere

Pladeisolering i Offshore- og Olieindustrien

Pladeisolering i Offshore- og Olieindustrien Pladeisolering i Offshore- og Olieindustrien Herunder Problemløsning til vandafvisende indkapsling med baggrund i CINI normen samt Norsok standarden Ministeriet for børn og undervisning, februar 2012.

Læs mere

Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri

Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri Opgaver afløbsmaterialer Afløbssystemer i PVC 1. Hvad betyder forkortelsen PVC? 2. Hvilken standard angiver krav, prøvning og mærkning af PVC-rør? 3.

Læs mere

Forberedelse af underlaget Alle overflader skal betragtes som værende beskidte, og skal afrenses, før der monteres dekorationer.

Forberedelse af underlaget Alle overflader skal betragtes som værende beskidte, og skal afrenses, før der monteres dekorationer. Datablad Forarbejdning og montering af 3M Controltac Plus 190-serien August 2004 Beskrivelse Denne bulletin giver instruktion i montering af 3M Controltac Plus 190-serien. Dekorationer kan monteres vandret

Læs mere

MONTERINGSVEJLEDNING

MONTERINGSVEJLEDNING MONTERINGSVEJLEDNING JABO Type V J1003 Art.-nr 6502 Type V Medfølgende dele x2 x4 9x9 90 9x9 90 x2 505 210 9x9 90 x2 507 2x19,5 x2 600 x1 11,5x11,5 x6 2x19,5 604 80 x1 x4 2x19,5 596 4,5x16 x7 2x19,5 501

Læs mere

MONTAGEVEJLEDNING RAW PLUS INTEFU MONTAGEVEJLEDNING FOR RAW PLUS INTEFU

MONTAGEVEJLEDNING RAW PLUS INTEFU MONTAGEVEJLEDNING FOR RAW PLUS INTEFU MONTAGEVEJLEDNING FOR RAW PLUS INTEFU Anvendelse Fordele RAW INTEFU systemet sikrer, i henhold til DIN 4108 og BR15/18, de damp- og lufttættelag i isolerede konstruktioner. Membranen skaber, for den isolerede

Læs mere

Omnisports Excel, Reference, Training, Speed & Compact

Omnisports Excel, Reference, Training, Speed & Compact Enhver brug af produktet til andre formål end dem der er fastsat i betingelserne for brug, skal indsendes til Tarkett til godkendelse. Omnisports belægningen kan monteres på forskellige underlag alt efter

Læs mere

Powerwall - facadeisolering

Powerwall - facadeisolering Powerwall - facadeisolering 1. Generelt 2. Savning og skæring af Powerwall plader 3. Montering af Powerwall 3,1 Generelt 3,2 Montering af Powerwall 4. Tapening 5. Fastholdelse af Powerwall isolering 1.

Læs mere

MONTERINGSVEJLEDNING

MONTERINGSVEJLEDNING MONTERINGSVEJLEDNING CARPORT J100 Art.nr 6500 Carport Medfølgende dele 254 x4 210 6x12 00 x7 04 x15,5 x1 9x9 x6 4 m 1,8x11 254 x4 x14 1,8x11 260 x6 109 Skruer og stolpebærer medfølger ikke Nødvendige

Læs mere

MONTERINGS- VEJLEDNING

MONTERINGS- VEJLEDNING ... den reflektive isolering! MONTERINGS- VEJLEDNING 1. BESKRIVELSE BESKRIVELSE Quattro, Produktet til effektiv varmebesparelse. Quattro, er et tyndt reflektivt isoleringsmateriale, som har været brugt

Læs mere

Autolakering - Klargøring efter lakering

Autolakering - Klargøring efter lakering Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri Autolakering - Klargøring efter lakering Undervisningsministeriet, oktober 2013. Materialet er udviklet for Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg

Læs mere

Energibesparende Reducer varmeregningen på mindst mulig plads Reducerer CO 2 udslippet

Energibesparende Reducer varmeregningen på mindst mulig plads Reducerer CO 2 udslippet fermacell Varmvæg 2 Fermacell Varmvæg Pladsbesparende indvendig efterisolering Maksimal isoleringsevne på mindst mulig plads Effektiv efterisolering af kolde ydervægge Man sparer op til 50 mm plads i forhold

Læs mere

Med DS DropStop er dit tag altid tørt

Med DS DropStop er dit tag altid tørt Med DS DropStop er dit tag altid tørt Skal du opføre et uisoleret tag, kan du med fordel bestille dine profilplader med vores unikke antikondensfilt DS DropStop på undersiden. Det forhindrer effektivt

Læs mere

Armaflex Protect Rørgennembrydningsforsegling MK 6.10/1781

Armaflex Protect Rørgennembrydningsforsegling MK 6.10/1781 Oplysninger om installation af rørgennembrydningsforsegling "System Armaflex Protect" (se bilag 1 og 4) Isoleringen "Armaflex Protect" er indbygget centreret som et rør eller en plade omkring røret i gennembrydningszonen.

Læs mere

DEN KOMPLETTE POLYETHYLENISOLERINGSPAKKE TIL EFFEKTIV ENERGIBESPARELSE OG LYDISOLERING

DEN KOMPLETTE POLYETHYLENISOLERINGSPAKKE TIL EFFEKTIV ENERGIBESPARELSE OG LYDISOLERING DEN KOMPLETTE POLYETHYLENISOLERINGSPAKKE TIL EFFEKTIV ENERGIBESPARELSE OG LYDISOLERING Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) Komplet sortiment af PE-produkter til termisk og akustisk isolering Opfylder europæiske

Læs mere

Efterisolering af rør, ventiler m.m. i forbindelse med varmekilde. Fordele. Lavere CO 2 -udledning

Efterisolering af rør, ventiler m.m. i forbindelse med varmekilde. Fordele. Lavere CO 2 -udledning Energiløsning UDGIVET SEPTEMBER 2010 REVIDERET DECEMBER 2014 Efterisolering af rør, ventiler m.m. i forbindelse med varmekilde Omkring husets varmekilde befinder der sig ofte en række delvist isolerede

Læs mere

Robert Bosch GmbH. Mål!-væg. Fuldtræffer! Mål!-væg Nu kan du også spille på en målvæg hjemme i haven.

Robert Bosch GmbH. Mål!-væg. Fuldtræffer! Mål!-væg Nu kan du også spille på en målvæg hjemme i haven. Mål!-væg Fuldtræffer! Mål!-væg Nu kan du også spille på en målvæg hjee i haven. 1 Indledning Målvæggen er klassikeren for alle fodboldfans. Vi viser dig en model i stabil Birk-multiplex, som kan adskilles

Læs mere

Tillægsvejledning. Fuldlimning

Tillægsvejledning. Fuldlimning Tillægsvejledning Fuldlimning 1 Fuldlimning med Stauf produkter Douglas, Fyr, Eg For at få et vellykket resultat er det vigtigt, at gulvet lægges korrekt, og at de beskrevne produkter anvendes efter anvisningerne.

Læs mere

Monteringsvejledning for Fletco Carpets

Monteringsvejledning for Fletco Carpets Indholdsfortegnelse Bagsiden er en vigtigt del af et gulvtæppe, både i forbindelse med montering og i det daglige brug, derfor tager denne monteringsvejledning udgangspunkt i de forskellige bagsidetyper

Læs mere

noraplan - monteringsvejledning

noraplan - monteringsvejledning noraplan - monteringsvejledning Iht. DIN EN 1817 "Elastiske gulvbelægninger Til limning af noraplan gummigulve skal der bruges en dispersionslim. Nogle limtyper suger mindre end andre. Dette skal der tages

Læs mere

~DS 428:2009Single user license: AMU SYD, Hovedafdeling,C f Tietgensvej 6,DK-6000 Kolding. Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg & industri

~DS 428:2009Single user license: AMU SYD, Hovedafdeling,C f Tietgensvej 6,DK-6000 Kolding. Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg & industri ~DS 428:2009Single user license: AMU SYD, Hovedafdeling,C f Tietgensvej 6,DK-6000 Kolding Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg & industri INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD 3 HVORFOR ISOLERE STÅL 4 STÅLETS

Læs mere